View Full Version : Ceviz aşısı
Murat Kayadelen
23-03-2015, 18:24
Selamlar arkadaşlar,
yarın bir bahçemizde yabani olarak büyüyen tahmini 1-2 yaşlarındaki ceviz fidelerini söküp , asıl yetişmelerini istediğim yere taşımayı ve diker dikmez aşılamayı planlıyorum.
fideleri hem yer değiştirip hem aynı zamanda aşılayabilirmiyim ?
Deneyimli arkadaşların önerilerini almak isterim..
ben de bu sorunun benzerini bilgililere soruyorum.5 yaşındaki 2 metrelik cevizi söküp başka yere dikip sonrada 50 cm den kesip kalem aşı yapsak tutma oranı nasıl olur.unutmadan gövde 3 cm.
ben de bu sorunun benzerini bilgililere soruyorum.5 yaşındaki 2 metrelik cevizi söküp başka yere dikip sonrada 50 cm den kesip kalem aşı yapsak tutma oranı nasıl olur.unutmadan gövde 3 cm.
Kalemde önemli olan dolgun ve pişkin olması yani kalemi kestiğinizde içi dolgunsa boş değilse hiç bir sıkıntı olmaz.
gezgin57
23-03-2015, 22:51
Ben yeni sökülüp dikilen anaç aşılanır mı? sorusunu sormuştum daha önce olmaz cevabını almıştım bilginize...hatta şöyle bir benzetme yapılmıştı hasta birinin üstüne başka hastayı yüklersen onu taşıyamaz demişti cevaplayan arkadaş.Yani mantık şu anaç toğrağa dikilecek ve tutmaya kök salmaya çalışacak bu arada kalemi besleyemez .seneye aşılarsınız diye düşünüyorum
3-5 cm kalın bir ağacı söküp 50 cm den kesip aşı yapıp tutturan **** deneyen var mı?
Ben yeni sökülüp dikilen anaç aşılanır mı? sorusunu sormuştum daha önce olmaz cevabını almıştım bilginize...hatta şöyle bir benzetme yapılmıştı hasta birinin üstüne başka hastayı yüklersen onu taşıyamaz demişti cevaplayan arkadaş.Yani mantık şu anaç toğrağa dikilecek ve tutmaya kök salmaya çalışacak bu arada kalemi besleyemez .seneye aşılarsınız diye düşünüyorum
Tabi ki kökünü tutmuş fidana yapılan aşı daha sağlıklıdır, ancak aşıda zaten 3-5 göz olacak aşı kaleminde ve anaçta sağlıklı bir kök sistemi olan fidan 3-5 gözü her durumda besler, hadi bunuda geçin tutmadı diyelim kalemin altında bıraktığınız bir kaç göz güçlü bir şekilde sürecek yine bir şey kaybetmeyeceksiniz. Ayrıca tohumdan dikilen fidana aynı yaz yerinde aşı olmaz diyenlerde çok ama benim bahçemde bu durumda bir çok fidan var, aynı tarihte tüplü dikilen fidanla neredeyse yarışan..
karayel54
25-03-2015, 11:40
Topraklı aşıda toprak güneşten nemini kaybetmesine diye dışını alüminyum folyo ile sarsak daha iyi olurmu
Selamlar arkadaşlar,
yarın bir bahçemizde yabani olarak büyüyen tahmini 1-2 yaşlarındaki ceviz fidelerini söküp , asıl yetişmelerini istediğim yere taşımayı ve diker dikmez aşılamayı planlıyorum.
fideleri hem yer değiştirip hem aynı zamanda aşılayabilirmiyim ?
Deneyimli arkadaşların önerilerini almak isterim..
Geçtiğimiz yıllarda ben denemiştim.Bizim buralarda cenik vezi derler yabani vez ona trabzon hurması aşlamıştım.Daha kolay evire çevire aşlayıp dikiyosun.Normalde bahsettigim iki fidanında aşısının zor tuttuğu söylenir ama tuttu.İlk yıl sürgünü ufak oldu ama.
hazerhan
25-03-2015, 12:09
Topraklı aşıda toprak güneşten nemini kaybetmesine diye dışını alüminyum folyo ile sarsak daha iyi olurmu
Sayın karayel 54 folyo da olur yoksa dışı plastik beyaz boya ile de boyanır
Merhabalar. Bir sorum olacaktı. Cevaplar için şimdiden teşekkürler. Bu yıl 10 kadar ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapmak istiyorum. Fernor aşılayacağım kısmetse. Bizim memeleketin rakım 1500 m civarı. Bahçedeki Benim fernorların uyanma zamanı Nisan sonu mayıs başı gibi. Yani oldukça geç yapraklanıyor. Sorum şu: Aşı işlemini Nisan 15 -20 gibi mi yapmalıyım; yoksa uyanma zamanı ile orantılı olsun diye Nisan sonu-Mayıs başı mı yapmalıyım? Cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
gezgin57
03-04-2015, 17:18
Bi akrabam vasıtasıyla biyerden aşı kalemi buldum fakat dayıoğlu onları dondurucuya koymuş.bu kalemler kullanılabilir mi?
Merhabalar. Bir sorum olacaktı. Cevaplar için şimdiden teşekkürler. Bu yıl 10 kadar ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapmak istiyorum. Fernor aşılayacağım kısmetse. Bizim memeleketin rakım 1500 m civarı. Bahçedeki Benim fernorların uyanma zamanı Nisan sonu mayıs başı gibi. Yani oldukça geç yapraklanıyor. Sorum şu: Aşı işlemini Nisan 15 -20 gibi mi yapmalıyım; yoksa uyanma zamanı ile orantılı olsun diye Nisan sonu-Mayıs başı mı yapmalıyım? Cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Ustalar cevap yazamayacak kadar meşgul herhalde.:)
Bi akrabam vasıtasıyla biyerden aşı kalemi buldum fakat dayıoğlu onları dondurucuya koymuş.bu kalemler kullanılabilir mi?
Sayın gezgin57, Üstatlar elbette cevap yazacaktır ama; benim okuduğum gördüğüm kadarıyla o kalemler ölü artık. Ustalar soğutucularda 4 derecede veya kuzey yönlü olarak toprak altında saklamak gerektiğini söylüyor. Dondurucuda muhtemelen eksi(_) dereceleri görmüştür. Sizin kalemler kullanılamaz gibi görünüyor. Saygılar.
hazerhan
06-04-2015, 14:29
sayın geo 2007 aşı kalemlerin sağlam olursa nisan sonu mayıs 15 e kadar yapabilirsin
sayın geo 2007 aşı kalemlerin sağlam olursa nisan sonu mayıs 15 e kadar yapabilirsin
Teşekkür ederim sayın hazerhan. Söylediğiniz periyotta işlemi yaparsak iyi olacak gibi. Kolay gelsin size de.
karayel54
28-04-2015, 05:52
Ceviz çeşit değiştirme devlet desteği hakkında bilgisi olan varmı acaba
Ceviz çeşit değiştirme devlet desteği hakkında bilgisi olan varmı acaba
Bakanlık çeşit değiştirmeye 250 tl/ da destek veriyormuş.
Bu destekten yararlanmak için mavi sertifikalı kalem şartı var.
karaçepiş
28-04-2015, 11:46
yerli cevize chandler,fernor ve cisco aşısı
karaçepiş
28-04-2015, 12:00
549304
549304
kolay gelsin aşıları hangi tarihte yaptınız?
karaçepiş
28-04-2015, 19:19
aşıları yerli ağaçlar fare kulağı kadar olunca kesip hemen yaptım su akanlarıda 1 hafta sonra yaptım aşı tarihleri19.04.2015 diğeride 26.04.2015
karaçepiş
29-04-2015, 19:51
hafta sonuna 3 ağacım kaldı aşılanacak
karayel54
03-05-2015, 13:47
topraklı aşılarda aşı sargılarını ne zaman sokmeliyiz
karayel54
03-05-2015, 13:51
Bakanlık çeşit değiştirmeye 250 tl/ da destek veriyormuş.
Bu destekten yararlanmak için mavi sertifikalı kalem şartı var.
Sn. Lilium adapazarı ilce müdürlüğünü aradım görevli boyle birsey yok dedi gerçekten yokmu yoksa başindanmı savdı kesin bilgi nereden alabilir
karakuzu_m
07-05-2015, 22:34
Merhaba değerli kullanıcılar. Bu yıl ilk defa yaptığımız ceviz aşılarından bazılarının fotoğraflarını ekliyorum. Aşıları yapalı 35 gün civarında oldu. Tutup tutmadığı ile ilgili yorumlarınızı merak ediyorum.
karakuzu_m
07-05-2015, 22:39
boyutlarını ayarlamaya uğraşıyorum. devamı var.
karakuzu_m
07-05-2015, 22:42
bazı kişiler sonradan kuruyabilir diyorlar onun ayrımını nasıl yapabiliriz?
karakuzu_m
07-05-2015, 22:46
Bu aşı ağaç kesildikten 15 gün sonra yapıldı ağlaması daha geçen haftaya kadar devam ediyordu birkaç gün önce durmuş. En geç yapmış olmamıza rağmen en hızlı açan kalem bunlar oldu. Acaba geri kururlar mı? Topraklı yapılan aşıların büyüme hızları su tut ile yapılanlara göre daha hızlı gibi geldi bana.İlerde nasıl olurlar bilmiyorum.
karakuzu_m
07-05-2015, 22:47
aşı-8
karakuzu_m
07-05-2015, 22:51
bu kalemlerin de diplerindeki gözleri uzamış bayağı.
karakuzu_m
07-05-2015, 22:55
Bunlar ilk dilcikli aşılarım. Üst taraftaki kalem yerli cevizlerden alınma. Aşıyı yaptıktan 1 hafta sonra gözler patladı yalnız büyüme çok yavaş. Alttaki olanın gözleri aşılandıktan 20 gün sonra patladı ve neredeyse aynı boyuta ulaşmışlar. Acaba hangisi tutmuştur?
karakuzu_m
07-05-2015, 22:58
35 gün önce su tut ile aşılanan chandler kalemlerinin son hali.
karakuzu_m
07-05-2015, 23:05
Bu da kalemini ve aşısını kendim yaptığım ilk aşım. Kaleminde tek göz vardı ve aşıları yaptığımız arkadaş bu katiyyen tutmaz demişti. Bakalım tutacak mı ?
aşının tutup tutmadığını anlamanın en basit yolu kalemden süren filizlerin rengi kırmızımsı renkte ise tutmuş demektir. yeşilimsi oluyorsa bil ki kuruyacak demektir
karakuzu_m
08-05-2015, 21:32
sayın laptek umarım tutmuşlardır.
Sayın obahar, sanki birçoğu kırmızınsı renkli gibi uçları. Sadece yukarıda yerli kalemlerden yaptığım kalemin sürgünü yeşil, bilmiyorum ne olur.
gökhan07
13-05-2015, 23:23
sayın laptek umarım tutmuşlardır.
Sayın obahar, sanki birçoğu kırmızınsı renkli gibi uçları. Sadece yukarıda yerli kalemlerden yaptığım kalemin sürgünü yeşil, bilmiyorum ne olur.
Sayın karakuzu aşılarınız gayet güzel görünüyor, biraz daha bekleyin.
Daha önce farklı başlıklarda da yazdığım gibi patlayan sürgünler kırmızı renkte geliyorsa aşınız tutmuştur.
1 hafta- 10 gün sonra patlayan aşılar anacın suyu ile patladığından kırmızı gelmez ve daha sonra kurur.
Eğer aşılarınız tutmuş ve sağlıklı bir şekilde sürmüşse gün dönümünün etkisi olmaz. ( Ben tutmuş ve sağlıklı bir şekilde büyüyen aşıların gün dönümünden sonra kuruduğunu hiç görmedim )
Cevizciankara
14-05-2015, 18:05
Saygıdeğer forum dostları;
3 yıl önce çeşidini bilmeden diktiğim tüplü cevizim, bu zamana kadar yaklaşık 2 metre boy attı.büyümesinden ve çeşidinden memnun kalmadığım bu cevizi mart ayı gibi 1 metreden kestim.1 ay civarı suyu aktı.geçen hafta yeni dikip tepe vurmasını yaptığım fernor ağacının kalemiyle aşı yaptım.1 haftadır herhangi bir uyanma yok .fotoları yükleyecektim ama kapasite fazla uyarısı ile yükleme yapamadım.İlk tecrübe olarak yaptığım bu aşı tutarmı ve ne zamana kadar bekleyeyim.Gerçi beklemekten başka çarem yok. Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Saygılar.
karakuzu_m
14-05-2015, 21:11
Sayın karakuzu aşılarınız gayet güzel görünüyor, biraz daha bekleyin.
Daha önce farklı başlıklarda da yazdığım gibi patlayan sürgünler kırmızı renkte geliyorsa aşınız tutmuştur.
1 hafta- 10 gün sonra patlayan aşılar anacın suyu ile patladığından kırmızı gelmez ve daha sonra kurur.
Eğer aşılarınız tutmuş ve sağlıklı bir şekilde sürmüşse gün dönümünün etkisi olmaz. ( Ben tutmuş ve sağlıklı bir şekilde büyüyen aşıların gün dönümünden sonra kuruduğunu hiç görmedim )
Gökhan bey bu fotoğraflar 15 gün öncesine ait bu pazar son hallerini fotoğraflarım. Sadece yukarıda belirttiğim gibi dilcikli aşılardan 1 hafta içinde açan ve yerli kalemlerden taktığım sürgün kurumuş. Dİğerleri gür bir şekilde gelişmekte. Selahattin Yılmaz hocam topraklı olanların toprağını almam gerektiğini söyledi. Ben de daha ağaçta oluşan yaraların kapanmadığını düşünüyorum oralardan su veya hastalık kapmaz mı. Sizce topraklarını ne zaman alsam acaba? Saygılar.
karakuzu_m
14-05-2015, 21:13
Saygıdeğer forum dostları;
3 yıl önce çeşidini bilmeden diktiğim tüplü cevizim, bu zamana kadar yaklaşık 2 metre boy attı.büyümesinden ve çeşidinden memnun kalmadığım bu cevizi mart ayı gibi 1 metreden kestim.1 ay civarı suyu aktı.geçen hafta yeni dikip tepe vurmasını yaptığım fernor ağacının kalemiyle aşı yaptım.1 haftadır herhangi bir uyanma yok .fotoları yükleyecektim ama kapasite fazla uyarısı ile yükleme yapamadım.İlk tecrübe olarak yaptığım bu aşı tutarmı ve ne zamana kadar bekleyeyim.Gerçi beklemekten başka çarem yok. Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Saygılar.
Sayın cevizciankara 1 haftada gözler uyanmadıysa bu iyiye işaret. Benim sadece 1 haftada açan açımın sürgünü kurudu. Yaklaşık 20-30 gün aralığında patlama yapanlar sağlıklı görünüyor. Tabi onların da geleceği konusunda kaygılanmıyor değilim. Fotoğrafını eklersen ustalar değerlendirir.
Cevizciankara
15-05-2015, 10:19
Sayın cevizciankara 1 haftada gözler uyanmadıysa bu iyiye işaret. Benim sadece 1 haftada açan açımın sürgünü kurudu. Yaklaşık 20-30 gün aralığında patlama yapanlar sağlıklı görünüyor. Tabi onların da geleceği konusunda kaygılanmıyor değilim. Fotoğrafını eklersen ustalar değerlendirir.
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Cevizciankara
27-05-2015, 10:23
İlk defa yaptığım ceviz aşım (3 ayrı ağaca)1 ay olalı hala bir hareket yok .Kökü 4. yılında kalemi ise kasım 2014 de dikip tepe vurmasını yaptığım fernorlar dan çıkanlardan kullandım.Kabuğu kaldırdım kalemi yerleştirdim ve tel zımbayla tutturdum(belkide ilk defa ben denedim).Aşı yerine ve tepelerine sututla kapattım gerisini plastik boyayla boyadım.fotoğrafını yüklüyorum.Değişik fotolarım var ancak 2 mb dan fazla olanlara hata veriyor sadece bunu yükleyebildim.
Yaptığım hataları yazarsanız sevinirim
Saygılar.
semihbey
30-05-2015, 15:25
aşısız ceviz tutmaz mı ?
bu sorum bir çok kişinin sorusunuda sanırım cevaplıyacak. bilgili denemiş bir cevizsevere şunu sormak istiyorum. ben çivili kalem kabuk altı sutut ile yaptım.bu aşının geç işlediğini öğrendim ama benim aşım 40 adet kalem le 4 farklı ağaca yaptım. şu an 1 kalem tomurcuk patlatmış durumda. bu aşıda en geç kaç gün den sonra umut kesilmeli.
forumda cevap yazabilecek yok herhalde.
formullaone
01-06-2015, 21:13
bu sorum bir çok kişinin sorusunuda sanırım cevaplıyacak. bilgili denemiş bir cevizsevere şunu sormak istiyorum. ben çivili kalem kabuk altı sutut ile yaptım.bu aşının geç işlediğini öğrendim ama benim aşım 40 adet kalem le 4 farklı ağaca yaptım. şu an 1 kalem tomurcuk patlatmış durumda. bu aşıda en geç kaç gün den sonra umut kesilmeli.
Sayın batık, aslına bakarsanız şu kadar zaman sonra tutar ya da tutmaz demek doğru olmaz. Aşılarınızı gözlemleyin, sürgünlerin uçları kırmızı renk alıyorsa ve uzamaya devam ediyorsa büyük ihtimalle tutmuştur. Eğer uçları açık yeşil olarak bekliyorsa muhtemelen tutmaz. Yine de kesin konuşmamak lazım. Benim umudu kesmek üzere olduğum Ronde kabuk altı kalem aşılarım bir kaç gün önce yeşerdi ve sürmeye başladı. Geç de olsa tutabiliyor.
cevabınız için teşekkür ederim.bu sorudaki amacım kabuk altı sutut ile yapılan aşıların kaç gün aralığında kendini belli etmesi gerektiğiydi.bu tür aşının geç sürdüğü söylenmek te idi ama net bir ifade olmayınca öğrenmek istedim.
ili hafta dan önce uyanan gözlerin çoğu kurur, aşılandıktan 4-5 hafta sonra uyanan gözler oldu sağlıklı büyüyorlar, kalemlerin renkleri normal ise kararmalar ve kurumalar olmadı ise beklemekte yarar var
karayel54
03-06-2015, 13:02
bu 2 yaşında. ki fidanlarıma göza aşısı yapmak istiyorum. 1:her fidana 1 den fazla göz aşısı yapabilirmiyi
2:fidanların bazıları gövde odunsu buraya göz aşısı yapabiliyor muyum
karakuzu_m
04-06-2015, 17:00
sayın forum üyeleri yukarıda paylaştığım fotoğraflardaki aşılardan sadece 1-2 tanesi sürdü gerisi aynen duruyor hiç bir gelişme yok. Hiç tutmadığını düşündüğüm kalemler öyle sürgün verdi ki şu an 50 cm olan sürgün var. Su tut ile yaptığımız aşılardan yaklaşık 40 gün sonra patlayanlar daha güvenillir oldu hava durumu da etkilemiş olabillir. Ağlaması bitmeden yaptığım aşı kurudu yeniden aşıladım. Bence anaç çok önemli anacın durumu ve kalemlerin sağlamlığı aşının tutup tutmayacağını belirliyor. Tabi aşıyı yaparken gereken özen ve itina gösterildiyse tutmaması için çok sebep kalmıyor.
Mart ayında yaptığım dilcikli İngiliz aşıları tuttu ve güzel sürgün verdi. Aşılama esnasında kullandığım aşı bantlarını En sağlıklı ne zaman sökmeliyim.
karayel54
08-06-2015, 19:17
bundan sonra nasıl bir uygulama yapmam gerekli yardımcı olabilirmisiniz...
3 nolu resimde uç kısımda gözüken ne acaba?
bazılarında meyve var koparmalımıyım?
gövdeden çıkan sürgünleri kesmelimiyim?
karayel54
08-06-2015, 19:28
nısan ayında toprak aşı yaptım fakat tuttmadılar aynı ağaca 15 mayısta çivili aşı yaptım tutmuşmu acaba?
karatren67
10-06-2015, 18:15
Sayın karayel54. Bu işin uzmanları varken cevap vermek bana düşmez ama elimden geldiğince cevaplayayım.3 nolu resimde gördüğünüz erkek çiçek. Yani büyük ağaçlarda gördüğünüz püsküller varya işte ondan. Dursun size zararı olmaz.Eğer meyveleri koparırsanız sürgünleriniz daha hızlı ve güçlü gelişir. Koparmanızı tavsiye ederim. Alttan çıkan sürgünleri, tutan aşılarınızda kesinlikle koparın. Belki aşıların sürgünleri kırılırsa yedekte bulunsun diye bir tane bırakabilirsiniz ama tamamını bırakmayın. Aşıların sürgünleri kırılmasın diye uzun hereklere kesinlikle bağlayın yoksa sağa sola eğilir şekilsiz olur en kötüsüde sert rüzgarlarda kırılabilir.Hereklere 3-4 yerden bağlarsanız sıkıntı yaşamazsınız. Son olarakta çivili aşılarınız gayet güzel tutmuş.Hayırlı olsun.
karayel54
21-06-2015, 08:12
Yaptığım asilarda yaprak dibinden başka bir göz uzuyor bunları kesmelimiyim
ahmettugrul55
21-06-2015, 23:16
bunlar boyunlu göz. yan dal oluşturmak için istenen gözler bu gözün hemen altındaki düğm gözlerdir.keserseniz aşınız daha iyi boylanır.düğme gözleriniz de snee yan dal için hazır hale gelir.
Bu yıl yapılan dilcikli İngiliz aşıları güzel sürgün verdi ve büyümeye devam ediyor. Aşı yerlerindeki aşı bantlarını ne zaman çıkartmalıyım.Çıkartıp aşı yerlerine sutut sürsem olurmu yoksa aşı bantlarının kalması daha mı uygun olur. Yoksa aşı bantlarını söküp bir işlem yapmasam olur mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekkürler
ahmettugrul55
22-06-2015, 22:54
Aşı bantları ne kadar esnek yapıda olsada tutan dilcikli aşılarda bandın sürgünler kızıl çıkmış ve 1 karışa gelmişse sökulmesinde yarar var.bekletilirse aşı noktası bir yerinden bombe yapıp aşı kalitesini düşürüyor.
dilciklide birden fazla göz sürmeye başlarsa aşının boylanması için kuvvetli olanı birakırsak,tek kalan göz hızlı bir flash yapıp kırbaç şeklinde uzar. onuda bir herekle sabitlemek gerekir. tecrübe edilmiştir.
karaçepiş
24-06-2015, 21:12
kople su tut kullanarak yaptığım aşılar aşı kalemlerinede su tut sürdüm elimde plastik boya yoktu şükür tuttu
karayel54
16-07-2015, 15:07
bu sene yaptığım aşılardan bazıları 2 metreyi buldu bu zamanda tepe vurma yapmalımıyım
permakültür
05-08-2015, 20:48
Merhaba arkadaşlar, 3 yıl önce diktiğim agaçlardan kuruyanlar oldu ve yabani filizler yeşerdi. Şimdi bunlara ağustos ayında durgun göz aşısı yapmayı planlıyorum, sayın liliumun videosundaki uygulamayı deneyeceğim.
Yalnız aşı gözünü bu yıl çıkan ve 2 metreleri bulan sürgünlerden alsam olurmu? Yoksa göz alacağım dalın en az 2 yıllıkmı olması lazım. teşekkürler
gezgin57
06-08-2015, 19:20
merhaba sayın permakültür. 2 yıllık sürgün olması gerekmiyor .Pişkinleşmişse göz aşısı yapılıyor.
Dostlar otuz yıllık on tane ceviz agaçları yerden bir iki m yüksekten kesip aşıladım beşi tuttu iki m filiz verdiler tepe tomurcuğunu kestim yanlardan çok sayıda dal verdi. destek ağaç diktim her gün aşı kırılmasın diye bağlıyorum nasıl terbiye yapacam yardım edin ne olur foto paylaşabilirim
gezgin57
22-08-2015, 19:54
Yusuf Bey uzaktan, ağacı görmeden bir şey söylemek çok zor.şuan yapabileceğiniz fazla bişey yok ilkbaharda budaması yapılacak ona göre şekil verilecek.Ben de sinoptayım siz neresindensiniz?
agacarkadas
07-09-2015, 08:35
Değerli ceviz dostları herkese merhaba,
Aşağıdaki aşıları 5 ağustosta yaptım aşı bantlarını ağustosun sonunda söktüm sizce bu aşılar tutmuş mudur ? Bantları söktüğümde aşı gözlerinin yaş olduğunu gözlemledim. Bunlar ikinci aşı tecrübem ilkinde başarılı olamamıştım :(
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
574140
formullaone
07-09-2015, 12:14
Aşılarınız tutmamış. Tutsalardı şimdiye kadar patlamaları gerekirdi. Ben de 5 ağustos gibi 50 adet göz aşı yaptım. 30 ağustosta gözler 5-10 cm uzadı ve aşı bantlarını çözdüm. Şu an boyları 25 cm civarında. İçlerinde tutmayanlar aynı sizinkiler gibi siyah ve etrafında kallus dokusu oluşmadı.
agacarkadas
07-09-2015, 12:55
Aşılarınız tutmamış. Tutsalardı şimdiye kadar patlamaları gerekirdi. Ben de 5 ağustos gibi 50 adet göz aşı yaptım. 30 ağustosta gözler 5-10 cm uzadı ve aşı bantlarını çözdüm. Şu an boyları 25 cm civarında. İçlerinde tutmayanlar aynı sizinkiler gibi siyah ve etrafında kallus dokusu oluşmadı.
Umudumuz bahara kaldı artık tutacak diye o kadar da umutlanmıştım , yılmak yok tutana kadar deneyeceğiz.:rolleyes:
copur 09
07-09-2015, 14:24
Üçüncü resim hariç diğer ikisi tutmuş. Bahar da patlar. Erken patlasin diyorsan, kış sartlarindan da etkilenmeyecekse aşının ustunde bir göz bırak ana gövdeyi kes aşı biraz büyüyünce aşının hemen ustünden kesersin.
agacarkadas
07-09-2015, 16:08
Üçüncü resim hariç diğer ikisi tutmuş. Bahar da patlar. Erken patlasin diyorsan, kış sartlarindan da etkilenmeyecekse aşının ustunde bir göz bırak ana gövdeyi kes aşı biraz büyüyünce aşının hemen ustünden kesersin.
Sayın copur09,
Teşekkür ederim , şimdi kesersem kıştan etkilenme ihtimali yüksek o yüzden baharda keseceğim. İnşallah tuttuğunu da görüp fotoğrafını buradan paylaşırım.
[QUOTE=agacarkadas;1406458]Değerli ceviz dostları herkese merhaba,
Aşağıdaki aşıları 5 ağustosta yaptım aşı bantlarını ağustosun sonunda söktüm sizce bu aşılar tutmuş mudur ? Bantları söktüğümde aşı gözlerinin yaş olduğunu gözlemledim. Bunlar ikinci aşı tecrübem ilkinde başarılı
Sayın agacarkadaş birinci fotograftada alttan ve üstten kararma başlamış aşi gözü kuruyacaktır ikinci fotoğraftaki aşinin tutma şansı var
karayel54
02-10-2015, 20:27
tutan göz aşılarını kışın soğuktan korumak için nasıl bir önlem almalıyım
Merhaba,
Ceviz ve badem için aşı kalemi nereden temin edebilirim.Forumda bu konuda yardımcı olabilecek bir arkadaş var mıdır?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim...
gnc.ali istediğin miktarı bilmiyorum ama bir kısım ben yardımcı olabilirim.
bunlarda benim nisan sonu gibi yapmış olduğum kabuk altı aşılarım.Sadece evin bahçesinde verimsiz olan ceviz ağaçlarında denedim. Aşı yapmadan yaklaşık 10 gün önce ağaçlar kesildi. 2 tanesi tuttu yalnız iki tanesinin ortasından siyah bir akıntı oluştu aşılarım tutmadı.sebepleri nelerdir. 586688 586689 586690
aşı yerinin alt tarafından acı su tahliye yeri açmanız gerekiyordu.suyunu aşıların yanın
dan akıttığından aşılar etkilenmiş.
Yarma aşı veya kabuk altı kalem
Dursunbeyli
28-01-2016, 12:52
Üstadlar 3 yıllık bir ceviz ağacından aşı kalemi alıp aşı yapmak doğru mudur?( bakın aşının tutma ihtimalini sormuyorum denedim aşı tutuyor ama verimi Nasıl olur onu merak ediyorum . Aşı kalemlerini 15 20 ilk verime yatmış anaç ağaçlardan mı almak lazım ) Nail abinin bu konuda görüşünü merak ediyorum.
Cevizde yıllık pişkin sürgünlerden alınan kalemler en sağlıklısı, iki yıllık sürgünlerin tutma oranı çok düşük olur, verimde değişen bir şey olmaz, ağaç gelişimini tamamlayıncaya kadar çok bir verim beklemek hayal olur, illa ilk yıl meyva görmek istiyorsanız bunu yabancı ırklarda görebilirsiniz (chandler, fernette, fernor, pedro) gibi ırklar daha ilk yıl patlayan gözlerde meyvasını gösterirler, dinç iyi gelişen fidanlarda meyvalarını dökebilirler bu normaldir, aynı keza yaşlı ağaçlara yapılan aşılarda da döküm görmek gayet doğaldır.
Yani kısacası kalemi genç ağaçtanda alsanız yaşlı ağaçtanda alsanız hiç bir şey fark etmeyecektir, fidan ya da aşı bebeliğini,gençliğini diriliğini atlatmalı olgunluk döneminde meyvaya durur.
permakültür
29-01-2016, 14:21
Arkadaşlar,
Ağustos sonunda yaptığım göz aşılarında ekim başına kadar herhangi bir patlama olmadı sonrada ağaç kış uykusuna geçti. Mart ayında patlama olasılığı varmıdır yoksa aşı kesin tutmamışmıdır?
teşekkürler
kalemleri keç derecede buzdolabında bekleticez...
karayel54
23-02-2016, 00:10
Geçen sene aşı yaptığım agaclardan bu sene aşı kalemi alabilirmiyim
chandler ceviz aşı kalemi gönderebilecek olan varsa benimle iletişime geçebilir mi ?
soruma cevap veren olmadı öğrenebildiğim kadarıyla bademler çiçek açınca kalem alınacak kalemler suyunu kaybetmeycek şekilde +4 ile +10 derece arasında muhafaza edilerek elmalar çiçek açınca aşılar yapılacak...
MesutYıldız
24-02-2016, 01:07
İzmirde Aralık 2015 de diktigim 755 adet cevize Haziranda CHANDLER göz aşısı yaptırmak istiyorum.aşıcı ve aşı kalemine ihtiyacım var.Arkadaşlardan yardım ve önerilerinizi bekliyorum. okyanusdizayn@gmail.com 0 535 466 77 87.şimdiden herkese teşekürler.
Geçen sene aşı yaptığım agaclardan bu sene aşı kalemi alabilirmiyim
Gelişmişse pişkinleşmişse Alabilirsiniz.
karayel54
25-02-2016, 15:25
Gelişmişse pişkinleşmişse Alabilirsiniz.
Sn lilium birde aşı kalemlerini aşı yaparken mi almak daha iyi yoksa erkenden alıp toprakta biraz bekletmekmi
Sn lilium birde aşı kalemlerini aşı yaparken mi almak daha iyi yoksa erkenden alıp toprakta biraz bekletmekmi
Kalemler Ağaçların uyanmalarına yakın uyanmadan alınmalı, şayet hava ısısı aşıya uygunsa hemen yapabilirsiniz, hava ısısı 20 derecelerin altındaysa aşının tutma oranı düşer, aşıda çok acele edilmemeli havaların 20-22 derecelere gelmesi beklenmeli, bu süre uzayacaksa kalemleri 4-6 derecelerde soğuk hava deposunda ya da bir beze sarıp toprak altında saklayabilirsiniz, bu saklama esnasında kalemleri bölmeyiniz çubuk olarak saklayınız.
ramazancetin64
07-03-2016, 14:37
fernor aşı kalemine ihtiyacım var, numaram 05063161484, budama yapıp elinde olan yahut para ile satmak isteyen arkadaşlar iletişime geçebilirler şimdiden *** ederim.
iyi aksamlar ,, kendi meyvesinden büyümüs bir ceviz fidem var..ana agac cok büyük ve yasli..cevizleride bu güne Kadar görmedigim irilikde sorunum fidemi asilamam gerekiyormu ana agac evime yakin bu tozlasmasi icin yeterli olurmu .bahcemde birde 2 tane chandler türü . birde bilmedigim bir cesit ceviz var.asi gerekiyorsa ne Zaman ve hangi asiyi yapmaliyim ...
simdiden tesekkürler
Dursunbeyli
19-04-2016, 11:07
Bu sene yaptığım yarma aşı çalışması
Dursunbeyli
19-04-2016, 11:09
Bu sene yaptığım kabuk aşı çalışması
Dursunbeyli
19-04-2016, 11:11
geçen sene ağustos 1 de yaptığım göz aşıları
Dursunbeyli
19-04-2016, 11:14
Göz aşısı
yilmazms
19-04-2016, 22:29
Merhaba, karışık cinslerden oluşmuş 9 senelik bir ceviz tarlası mı yoksa sıfırdan kurulacak bir tarlayı mı tercih etmeliyim?
Tüm ağaçlar gerekirse chandler a aşılanabilir mi ve bir chandler doğmuş ağacın verimine ulaşabilir mi?
Selamlar
Dursunbeyli
20-04-2016, 11:42
Merhaba, karışık cinslerden oluşmuş 9 senelik bir ceviz tarlası mı yoksa sıfırdan kurulacak bir tarlayı mı tercih etmeliyim?
Tüm ağaçlar gerekirse chandler a aşılanabilir mi ve bir chandler doğmuş ağacın verimine ulaşabilir mi?
Selamlar
9 senelik cevizleri gayet güzel bir şekilde aşılatabilirsiniz. Kısa sürede eski formlarını bulacaklardır.
geçen sene ağustos 1 de yaptığım göz aşıları
Üstünü niye kesmedin?
Dursunbeyli
21-04-2016, 10:01
Üstünü niye kesmedin?
Sayın lilium bu aşıları yapmayı sizin ve Selahattin Yılmaz beyin sayesinde öğrendim. Size minnettarım. Filizin biraz büyümesini bekliyorum evet keseceğim.
yilmazms
22-04-2016, 07:11
9 senelik cevizleri gayet güzel bir şekilde aşılatabilirsiniz. Kısa sürede eski formlarını bulacaklardır.
Tesekkur ederim. Peki agac yasinin asiya etkisi var mi? Ornegin agaclar 30 yasinda olsa da asi yapilir mi ve etkisi ayni olur mu?
Dursunbeyli
22-04-2016, 09:01
Tesekkur ederim. Peki agac yasinin asiya etkisi var mi? Ornegin agaclar 30 yasinda olsa da asi yapilir mi ve etkisi ayni olur mu?
Ağaç yaşının aşının tutma noktasında olumlu veya olumsuz etkisinin olduğunu ben de bilmiyorum. Yalnız yaşlı ağaçların kollarına çok güzel aşı yapılabilir.
Tabi ki yapılır, Etkisi derken onu anlayamadım ne gibi bir etki
yilmazms
23-04-2016, 22:42
Tabi ki yapılır, Etkisi derken onu anlayamadım ne gibi bir etki
Soyle dusundum, yasli ise agac asi tutma sansi azalabilir ve tuttuktan sonra genc agaca gore daha yavas gelisebilir
Aksine kuvvetli kökleri sayesinde daha hızlı büyür. aşı tutma oranında değişiklik olmaz, Tabi ki, bu birazda aşı ustasının becerisine bağlı.
Konya'nın Kulu ilçesinde 11 yaşında olan şebin (tozlayıcı bilecik) ceviz bahçem var (120 adet ). Ağaçlarımın yeni açan yaprakları 22 Nisan gecesi oluşan soğuklardan dolayı tamamen karardı.Son üç senedir bu olayla karşılaşıyorum.
Ağaçlarıma fernor cinsi ceviz kalemleriyle çeşit değiştirme aşıları yapmak istiyorum. Bu tarihten sonra yapılacak çeşit değiştirme aşılarının tutma şansı var mı? Yoksa geç mi kaldım?
gezgin57
25-04-2016, 12:48
Kalem bulursanız aşı yapılabilir zamanı geçmedi . Ben geçen yıl 17 haziranda yarma aşı yaptım şimdi 1metre oldu.
coskunsarıkaya
25-04-2016, 22:45
Merhaba arkadaşlar
Foruma yeni üye oldum.Uzun zamandır takip ediyorum.Çok güzel bilgiler ediniyoruz sizlerin sayesinde.Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Çal Belevi köyünde 54 yaşında 2 adet ceviz ağacım var.Yıllardır ilkbahar geç donlarından hiç meyve alamıyoruz.Rakım 1063.Buyıl 20 şubatta 1,2dal nefes dalı bırakarak dallarını kestim.1 martta dalların çoğunluğu 20 -25 cm çapında olduğu için yarma aşı yapamadım.Kabuk kalınlığı 1,5-2 cm olduğu için kabuk altı aşı yapmayıda düşünmedim.Farklı metod kullanarak oyma aşı yaptım(V) gibi.Bu hafta sonu aşıları kontrol ettim hepsi canlı idi.Bu zamana kadar ağaçlarda hiç ağlama olmadı.Ayrıca 6-7 yaşlarında 2 ağaç daha aynı gün kestim yarma aşı yaptım biri biraz sıcak bölgede olduğu için sürmüş diğeride kalemler canlı.Mayıs başlarında uyanacağını tahmin ediyordum galiba öyle olacak.Bu arada aşılar Chandler,Fernor ve Ronde de montiqnac. benimde ilk ceviz aşım.Daha önce çeşitli aşı çalışmalarım olmuştu.İlerleyen zamanda durumları sizinle olumlu olumsuz paylaşırım.Sayın arkadaşlar bu arada pc kullanmayı beceremiyorum,teknoloji özürlüyüm bu mesajı 1 saatte yazabildim.
Hepinize iyi çalışmalar,selamlar
Dursunbeyli
02-05-2016, 15:41
Arkadaşlar tam iki hafta önce yaptığım aşılar sizce tutmuş mu?
Yarma aşı
Dursunbeyli
02-05-2016, 15:42
Dilcikli aşı
Dursunbeyli
02-05-2016, 15:43
Yarma aşı
Bizim yaptığımız aşı da iki haftayı geçti. Ancak hala daha tutup tutmadığına emin olamıyoruz. Çok fazla acale etmeyin isterseniz.
Sayın dursunbeyli, kalemleri uzun koymuşsun saydım da görünür de beş göz var toprak altında olan var mı bilmiyorum. 5 göz de olsa çok göz, bu kadar gözü aşı bakamayabilir iki göz en sağlıklısı, kalemi oynatmadan iki göze düşürmeni öneririm. 15 günde tutup tutmadıkları beli olmaz bir ay bi olsun.
coskunsarıkaya
16-05-2016, 22:03
Merhaba arkadaşlar.
1 martta aynı gün kesip yarma aşı yaptığım Fernor aşıları 2 adet.Telefon problem yaptı diğerlerini çekemedik.54 yaşındaki ağacın oyma aşılarında sardığım poşetler beyaz olduğu için bir kısmı uyanmış uyanmayanların kalemleri canlı.Bu haftasonu siyah poşet bağladım .Rakım 1063 olduğu için oldukça serin İNŞALLAH önümüzdeki günlerde uyanırlar.İkamet ettiğim yerden 75 km mesafede olduğu için yeterince ilgilenemiyorum.Bu arada 8-10 yaşlarındaki ağacın aşısı tutmamış sebebi yarılan yerin alt tarafı açıkta kalmış.Bir şey dikkatimi çekti,anaca su yürümeden yapılan aşılamada ağlama olmuyor.Saygılarımla iyi akşamlar.
yasarugur
21-05-2016, 10:16
Benim gibi ceviz aşısı meraklıları için;
https://www.youtube.com/watch?v=BbHJi5xnc4g
ykaya194
21-05-2016, 14:50
Benim gibi ceviz aşısı meraklıları için;
Bu uygulama ile bahar aylarındada kalen aşısı yapılabiliyor demek.
Bende önümüzdeki günlerde bir deneme aşısı yapayım.
coskunsarıkaya
21-05-2016, 21:22
Arkadaşlar tam iki hafta önce yaptığım aşılar sizce tutmuş mu?
Yarma aşı
Sayın Dursunbeyli
Bu aşıların son durumu nedir? olumlu olumsuz bizimle paylaşırmısın?Dikkat çekmek istediğin detaylar varmı? bilirizki büyük başarılar küçük detaylarda saklıdır.Buhafta gitme fırsatım olmadı merak ediyorum benimde birkaç kalem ge çen hafta bu şekilde idi.356.mesaj
kolay gelsin iyi çalışmalar
bugün uyanmamış kalemlerle aşıladığım ceviz aşısının tutup tutmadığı kaç gün sonra belli olur?
Dursunbeyli
22-05-2016, 21:38
Sayın Dursunbeyli
Bu aşıların son durumu nedir? olumlu olumsuz bizimle paylaşırmısın?Dikkat çekmek istediğin detaylar varmı? bilirizki büyük başarılar küçük detaylarda saklıdır.Buhafta gitme fırsatım olmadı merak ediyorum benimde birkaç kalem ge çen hafta bu şekilde idi.356.mesaj
kolay gelsin iyi çalışmalar
Aşılar 33 gün oldu coşkunsarıkaya ben zaten cevizde üç tür aşıyı uygun buluyorum. Yeni cevizlerde yüzük göz aşı , sonra dilcikli aşı ve kalın ağaçlarda yarma aşı...
Dursunbeyli
22-05-2016, 21:40
Devam
coskunsarıkaya
23-05-2016, 07:39
Sn dursunbeyli;
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.İNŞALLAH tutmuşlardır.Amatörce yapılan aşılarımız da sürgün görmek bizi heyecanlandırıyor.Aşı benim hobim.İkamet ettiğim köyde çeşitli ağaçlara birçok aşı yaptım ilk yıl bakımlarını da ben yapıyorum.Ücrette almıyorum.
ALLAH emek verenlerin karşılığını ziyadesiyle versin.Kolay gelsin.
2 gün önce yaptım bu aşıyı tutar mı sizce
gezgin57
23-05-2016, 12:19
Sayın ngzs bu asının tutup tutmayacağını bilmek yüzlerce karpuzun içinden dokunmadan hangisinin lezzetli olduğunu bilmek gibi bişey.Kalemi nasıl koyduğunuz nasıl sardığınız önemli dış görünüşten çok iç görünüşe bakmak lazım.Ayrıca 3 kalemlik çubuğu bi kalem yapmışınız o işte zor tutar.iki veya üç göz üzerinden onu kesin ve en az bir ay bekleyin tutup tutmadığı o zaman belli olur.
Aşının alt tarafına yongalı göz aşısı yapsam nasıl olur
coskunsarıkaya
23-05-2016, 12:50
Sn ngzs
Bende aşıyı amatörce yapıyorum ama;bu kadar çok gözlü (görünen 14 göz)kalem görmedim.2-3 göz üstünden kesip üstünü (aşı macunu veya sutut)la kapatmazsanız tutmayacağı kesin diyebiliriz.size tavsiyem YOUTUBE den Selahattin Yılmaz üstadımızın aşılarını izle yanlışların varsa geç kalmış sayılmazsın yenile.Yinede tutmaz ise yeni çıkacak sürgünlere göz aşısı yaparsın.Nail çimen(LİLİUM)'in videosundan faydalanabilirsiniz.ALLAH onlardan razı olsun.Yılmak yok kolay gelsin.
coskunsarıkaya
23-05-2016, 20:13
Sn ngzs iyi akşamlar;kesim yüzeyi çok kısa anaç ve kalem ortadan yarılmış
dilcikli aşıya benzemiş ancak,yüzey kesimi 4-5 cm uzunlukta kesim yap.Anaç ve kalem her noktası öpüşecek şekilde olsun.Sonra da kalemin ve anacın uç kısmından 3/1 kısmını hafifçe yarınız en önemlisi kabuk ile odunsu doku tam hizalayıp yerleştirin.Altta biraz boşluk bırakarak sarın.Sonra poşetleyip topraklayın.bu aşı başarısını artıracaktır.(Siyah poşet) daha iyi olur. Kalemin üstünü sututla kapat işlem tamamdır.Unutmadan aşının 15-20 cm altından kabukta kesi yapın juglan tahliyesi için.Kolay gelsin
Ama aşıyı sardım bile tutmaz mı bu aşı
coskunsarıkaya
24-05-2016, 20:23
Maalesef,tutma başarısı çok düşük.Siz en iyisi rastgele bir dal üzerinde kalem anaç çalışması yapın daha sonra çözüp tekrar aşılayın.iyi akşamlar.
coskunsarıkaya
25-05-2016, 23:10
Sn arkadaşlar;1 martta oyma aşı yaptığım 54 yaşındaki ağacın fotolarını yüklüyorum.1.ağaçta 3 dala toplam 6 adet Fernor yaptım tamamı uyandı,yalnız 2 kalem yeşil ve yavaş sürüyor.2.ağaçta toplam 9 kalem var Ronde ve Chandler kalemlerin tamamı canlı ancak uyanma yok ağaç arka planda da görüldüğü üzre neşesini kaybetmiş hasta gözüküyor.Merak ettim birini açtım kallus tamamlanmış,Halbuki 2 büyük nefes dalı bırakmıştım.Sarı ağaç kurdu ana gövdeye girmiş olabilirmi? bilgisi olan arkadaşlar cevap verirlerse sevinirim.Teşekkürler fotoların 2 sini yükleyemedik hata veriyor yarın yüklemeye çalışırım iyi akşamlar.
yasarugur
26-05-2016, 08:35
Bu akşam Tv de Yaşar Akça hocam önemli bir konuya temas etti, diyor ki; " Anadolu'da bazı ağaçlar vardır,çok önemli güzel özellikleri vardır ama arkadaşlar kesip kesip aşı yapıyorlar, halbuki o ağaç Anadolu'nun geleceğini kurtarabilir.
Kendi görüşüm ise, Çorum Oğuzlar'da bugün önem kazanan Oğuzlar 77 cevizin yaklaşık 50 yıl kadar önce yerel bir yetiştiricinin bu cevizin özelliklerini fark ederek aşılayıp yaygınlaştırması ile o bölge halkı bundan para kazanıyor,Kaman 1- Kaman 5 çeşitleri ve Maraş 18 ve 12 çeşitleri de öyle ağacını yeni bir çeşit değiştirmeye tabi tutmadan önce meyve ve gelişim özelliğini iyice bir gözlemleyiniz... Belki çok meyve vermez ama hızlı büyüyordur ,iyi bir kerestelik çeşit de olabilir,daha önce bir mesajımda belirtmiştim, yaklaşık 60 yıl kadar önce Erzurum taraflarından gövde çapı bir kamyon kasası genişliğinde ceviz ağaçlarını İngilizler kestirip Gemlik limanından gemilerle götürmüşler , Yani sonuçta ceviz kerestesi de para...
coskunsarıkaya
26-05-2016, 20:15
Sayın Yaşar Uğur;
355.Mesajda da belirttiğim üzre en az 10 yıldır hiç ceviz almadık görüldüğü gibi devasa ağaç ta değil.Biz bunu kökten kesmiyoruz,Gençleştirme budaması diyebiliriz.Ben ağaçları seviyorum kesilmesine karşıyım.Bu ağaçlar(Rahmetli) babamdan kaldı meyvasız, biz çocuklarımıza ve torunlarımıza meyvalı bırakalım.Ağaç sonuna kadar yaşasın.Köyümde 12 yaşında 10 dekar yetişkin ceviz ağacını verim yok diye kökleyip odun etmişler duyduğumda ağlıyasım geldi inanın.SAYGILAR İyi akşamlar.
coskunsarıkaya
26-05-2016, 21:42
Fotoların devamı ;
Dursunbeyli
27-05-2016, 08:37
Fotoların devamı ;
Coşkun bey oyma aşı dediğin aşı Nasıl oluyor şu ana kadar böyle bir aşı duymadım yeni bir deneme mi?
yasarugur
27-05-2016, 09:33
Sn. coskunsarıkaya, ben sizin için yazmadım zaten, konu ceviz aşılama başlığı olduğundan, tarım tv lerinde bu konu üzerinde fazlasıyla yayın olduğundan, bir konuya dikkat çekmek için yazdım. Bizler çevremizdeki hangi yerli cevizin verimli olduğunu , tadının güzel olup olmadığını bilmeden yaşayıp gidiyoruz. aslında bu konuda bir ortak akıl ve kayıt oluşturmamız lazım. Saygılar.
coskunsarıkaya
27-05-2016, 21:22
Sayın Yaşar;
Yazmış olduğunuz mesaja kırılmış değilim.Yumurtlayan tavuğu kesip yemekle bir defa, kesmezsek her gün karnımız doyar.
Diğer meseleye gelince;sanki aklımdan geçenleri okuyorsunuz gibi tam bu konuda başlık açmak için düşüncelerimi toparlamaya çalışıyordum.Her yörenin kendine has iklimine ekolojisine toprak yapısına uyum sağlamış çeşitler vardır.
Bundan iki ay kadar önce arkadaşım ve tarla komşum beni aradı,ağaçları aşılamışsın benim ağaçları neden aşılamadın diye sitem etti,ayrıca kendisi de aşıcıdır.Neyse aşı kaleminin olmadığını gelecek yıl olabileceğini söyledim.Yabancı çeşit istemediğini belirtti.Çok beğendiği ağacın yerini tarif etti.3 gün önce gittiğimde baktım ve gözlerime inanamadım muhteşem verimli bir çeşit,sahibiyle köyde olmadığı için görüşme fırsatımız olmadı.Takip edeceğim.Fotosunu çektim ama çok rüzgarlı ve cevizler henüz küçük.Takip ettiğim bir ağaç daha var,kendini mükemmel tozluyor.her yıl verim oluyor dedi sahibi.Gelecek yıl nasip olursa video çeker yüklerim. SAYGILAR iyi akşamlar.
coskunsarıkaya
27-05-2016, 21:35
Sayın Dursunbeyli;
Oyma aşı bizim buralarda genellikle bağ da yapılan aşı çeşididir.Yarma aşının benzeri (V)
şeklinde parça çıkarıyoruz anaçtan.Anaç ve kabuk doku zarar görmüyor.Ona uygun kalem hazırlayıp sıkıştırıyoruz.SAYGILAR iyi akşamlar.
Dursunbeyli
01-06-2016, 20:00
1,5 aylık yarma aşı...
coskunsarıkaya
04-06-2016, 22:05
Sayın Dursunbeyli;
Son mesajınızdaki kalemlerin birini martta çıkaracakmısınız?Aşı yüksekliğini göremiyoruz yükseklik yeterli ise görünen 5 göz biri lider diğer 4' ü yan dal bırakmayı düşünüyormusun?Malum bu sene ilk ceviz aşıladım siz benden daha tecrübelisiniz fikirlerinizi almak istiyorum .Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.Hayırlı akşamlar.
Dursunbeyli
04-06-2016, 22:16
Sayın Dursunbeyli;
Son mesajınızdaki kalemlerin birini martta çıkaracakmısınız?Aşı yüksekliğini göremiyoruz yükseklik yeterli ise görünen 5 göz biri lider diğer 4' ü yan dal bırakmayı düşünüyormusun?Malum bu sene ilk ceviz aşıladım siz benden daha tecrübelisiniz fikirlerinizi almak istiyorum .Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.Hayırlı akşamlar.
Coşkunsarıkaya özellikle 5 gözlü kalem koydum ki biri lider diğerleri yan dal olsun diye. Evet ileriki yıllarda kalemlerin zayıf olanı çıkacak ve aşı kalemi olacak. İnşaallah...
coskunsarıkaya
21-06-2016, 08:43
Sayın arkadaşlar;
Uzun süredir yetişkin ağaçlarda çeşit değiştirme aşıları yapılmakta,2.yıl olmasa da 3.yıllardan sonra verim vermesi gerekmezmi?Bu konuda resim ve verim konusunda bilgi paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.Ve bu konuda yapılan hatalar yapılması gereken öneriler tecrübe dahilinde paylaşmalarını rica ediyorum, saygılarımla
Dursunbeyli
02-07-2016, 00:14
Chandler 2,5 aylık yarma aşı. Yarma aşının cevizde başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Dursunbeyli
02-07-2016, 00:17
Aşının meyvelerini koparıyorum tekrar oluşuyor...meyve vermeye eğilimli bir tür chandler...
Resimdeki aşının çizdiğim yerleri hariç arka kısmı dahil her tarafı kurudu . Bu çizili yerden sürgün çıkar mı?
onurcom60
30-08-2016, 11:56
Merhaba,
2016 Mart ayında ilk defa denemiş olduğum bir aşıyı sizlerle paylaşmak istedim. 35 yıllık aşısız ve verimsiz bir ceviz ağacım vardı. Sonunda kuruma riskini göze alıp ona daha iyi bir cins (Chandler) aşılamaya karar verdim.
Mart ayı başında chandler ağacından aldığım kalemleri mart ayı sonuna kadar buzdolabında sakladım. Mart ortasında cevizi kestim. Mart sonunda ise kestiğim yerin 10 cm altından tekrar keserek kabuk altı aşıları yaptım.
Ağacın gelişimini aşağıda görebilirsiniz. O kadar hızlı büyüyor ki her gidişimde kırılmasın diye onu tekrar bağlamam gerekiyor.
Mahmut Ozkur
21-09-2017, 22:29
Merhabalar,
Geçen sene satın almış olduğum 1200m rakımlı, yalova cinsi tohum olarak ekilen ve şuan 8 yaşında olan cevizlerinin oluşturduğu 40 köklük bahçede ilk hasadımı yaptım ve tahmin edileceği üzere hüsrana uğradım. Üzerinde meyvelerini görmeden aldığım için sonucu az çok tahmin etsem de, aracı tanıdık olunca sözüne güvenmek zorunda kalmıştım. Meyveler üç- dört farklı çeşit olmakla birlikte, ağaçların yaprak ve meyve tutum sayıları da farklı çıktı.
Önümüzdeki sene için Balıkesir'den Fernor ve tozlayıcısı fernette aşılanması için ön söz aldım. Sık ekilen ağaçlar da seyreltilecek, aşılanan gözler ile goble budamadan katlı budamaya geçilecek. Birkaç sene kaybımız olacak ama fernor ile daha sorunsuz bir üretim yapacağımı düşünüyorum.
onurkutlu
25-09-2017, 14:50
Bizce de yarma aşı uygundur. Çakma yöntemi ile yapılır.
Aşılı ceviz fidanı çeşitleri (http://www.ozsahilfidancilik.com.tr/asili-ceviz-fidani-cesitleri-nelerdir.html) hakkında bilgiler web sitesinde mevcut. İncelemenizi öneririz.
http://www.ozsahilfidancilik.com.tr/images/ozsahilfidancilik.jpg
vosvos17
30-03-2018, 02:52
Genç fidanlara bu yıl ilk defa dilcikli aşı yaptım.Ve tutma oranı yüksek bir aşı.
Ancak daha kalın ağaçlarda kabuk aşısı en çok verim aldığım aşı.
Foruma fotoğraf yüklerken resimeri boyutlandırdığım zaman görüntü kalitesi bozuluyor.
Acaba başka bir yolu varmı ?
Üye olduğum başka sitelerde hiç boyutlandırma yapmadan da resim yükleyebiliyorum.
Admin bu konuda başka bir resim yükleme sistemi düşünülemez mi desem acaba saygısızlık mı etmiş olurum ?
IMG_20180326_162709-320x320.jpg
Mahmut Ozkur
08-06-2018, 20:07
Merhabalar,
Geçen sene aldığım bahçede her ağaçtan farklı tür ceviz toplayınca, tohumdan biten ağaçlara aşı yaptıracağımı söylediğimde eşim dahil, tanıdığım herkes yanlış yaptığımı ve ağaçları araya vereceğimi oldukça ısrarlı bir şekilde söylemişlerdi. Tabi onlar agaclar.net'te ceviz hakkında sayfalarca yazı okuyup, ortak aklın söylediğini ve aslında yapılması gerekeni yaptığımı bilmiyorlardı ;)
Sayın Lilium'un yönlendirdiği işinin ehli Hasan Abi tarafından kabuk altı yapılan fernor aşıların ve tozlayıcılarının tamamına yakını tutmuş görünüyor, hatta bir çoğunun üzerinde meyve bile var, bazıları ise yeni yapraklanıyor. Tutmayan iki tane ise Hasan Abi'nin fotoğrafta uğraştığı ve arkasındaki ağaç. Nazara geldi diyecem ama fotoyu da başka yerde paylaşmadım :D Tozlayıcılar normal olarak erken açmıştı zaten, yaklaşık 50-60cm oldular, fernorlarda ise farklılıklar var. Kimi 50cm boya yaklaştı kimi daha yeni yapraklanıyor. Aşının yeni yapılması nedeni ile ağaçlardaki yapraklanma eş zamanlı olmadı diye düşünüyorum. Geçen hafta yoğun rüzgar ve dolu nedeni ile aşıların zarar görmemesi için benim yokluğumda sağolsun komşum alt yaprakları budamış ve şimdilik birkaç delik yaprak harici zarar yok. Bu hafta kırılmanın önüne geçip, düzgünce uzamaları için bağlanması gerekenleri bağladık.
Bu sene sürekli yağan yağmur nedeni ile ilaçlama yapılamayınca bütün bahçelerde yoğun şekilde antraknoz var fakat benim fernorlarda hastalık belirtisi şimdilik görünmüyor. Görünmemesi de sevindirici çünkü geçen sene hastalık başımı ağrıtmıştı.
Aşıyı yapan Hasan Abi'den, ağaçlar şekil alana kadar budamaya gelme sözünü de ''sözümüz sağlığa'' diyerek aldım. Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmekte üste ver sözünün doğruluğu yine çıktı ortaya. Sn. Lilium ve Ömer Hocam'a destekleri için çok teşekkür ederim.
Önce benim 1,5mtreden kestiğim ağaçlar, sonra ağlayan tepeyi biraz daha keserek yapılan aşılar ve kimi yürümüş, kimi yeni açan kimi de meyve veren güncel halleri.
asilonline
26-09-2019, 21:21
Merhaba arkadaşlar,
Eylül başında cevizlere göz aşısı yapmıştım. Acı suyu aksın diye dikine çizikler atmıştım. Bu çiziklerin büyüdüğünü gördüm. Ağacın kabuk altındaki odunsu yapısı görünüyor. Buradan çürüme yapar mı veya soğuk vurur mu? Yapılabilecek bir şey var mı bu konuda? Resimi ekliyorum. Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler...
[
asilonline
26-09-2019, 21:40
Arkadaşlar Ağustos sonunda cevizlere göz aşısı yapmıştım. Sargının içine acı su dolduğu için bazı aşıları çürütmüş, bazıları da çürümeye yüz tutmuş. Tutup tutmadığına emin olamadım. Birde bazı gözler patlamak üzere. Görselleri ekliyorum. Bilenler tutup tutmayan aşıların numaralarını yazabilir mi? Ayrıca kabaran gözler var. Bunları bu kış soğuk vurur mu? Bilgisi olan paylaşabilirse sevinirim.
forumda ingiliz dilcikli aşı hakkında deneyimi olan arkadasalar yardımınızı bekliyorum.
soğuk ve yüksek rakımlı iklimde 50 adet aşısız cevizim var. mersin toroslardan kalem gelecek bunları dilcikli ası yapmak istiyorum ama tutturabilecekmiyim bilmiyorum deneyimlerini paylasmanızı istiyorum.
1- göz aşısı kesinlikle konyada tutmaz dilcikli yapın dendi
2- tecrübesi olan konyada ası ne zaman yapılmalı hangi ayda
3- su tut macun sürülmeli mi poset mi geçirilmeli içine nemli toprak doldurulmalımı
4- acı su hakkında yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
hazerhan
28-11-2019, 08:00
2-7-10-11 tutmamış diğerleri tutmuş inşallah soğuk vurmaz
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.
Ankara'da 850 rakımda bahçemizde 10 tane yerli cins ceviz ağacımız var ve her sene ilkbaharda dondan zarar görüyorlar. Cinslerini fernor, chandler, ronde ve fernette ile değiştirmeyi düşünüyorum. Önerebileceğiniz aşı kalemi satışı yapan yer var mı? Ben internette ronde haricinin satışını gördüm ama ronde aşı kalemi satışı ile karşılaşmadım.
bir çok aşı çeşidi var tebrikler
TUĞRULÜNAL
08-05-2020, 00:38
Merhaba
Geçen yaz temmuz sonunda amatörce yaptığım göz aşıları tutmadı.Chandler göz kullandım.
Teknik detayları veriyorum
-Kastamonu ili,Araç ilçesi.Rakım çok yüksek değil ama çok soğuk bölge, 630 falan
-23-25 nisan ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donları sıklıkla görülmekte.
-Gece - gündüz sıcaklık farkları çok fazla.
-Nem oranı düşük.
-Eğim yok gibi,bazı yerlerde biraz don çökebiliyor.
-Kışlar çok sert geçer.
Şimdi bu bilgilere bakarak göz aşısı tutturabilirmiyim.Veya buna benzer çok soğuk yerlerde göz aşısında başarılı olmuş arkadaş varmı.
Yapılan göz aşısını soğuktan korumak için alınacak önlem varmıdır.
TUĞRULÜNAL
24-09-2020, 21:41
Merhaba
Geçen yaz temmuz sonunda amatörce yaptığım göz aşıları tutmadı.Chandler göz kullandım.
Teknik detayları veriyorum
-Kastamonu ili,Araç ilçesi.Rakım çok yüksek değil ama çok soğuk bölge, 630 falan
-23-25 nisan ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donları sıklıkla görülmekte.
-Gece - gündüz sıcaklık farkları çok fazla.
-Nem oranı düşük.
-Eğim yok gibi,bazı yerlerde biraz don çökebiliyor.
-Kışlar çok sert geçer.
Şimdi bu bilgilere bakarak göz aşısı tutturabilirmiyim.Veya buna benzer çok soğuk yerlerde göz aşısında başarılı olmuş arkadaş varmı.
Yapılan göz aşısını soğuktan korumak için alınacak önlem varmıdır.
Merhaba
Bu sene haziran 10 gibi yaptığım cevizde göz aşıları,ağaçlar aşırı derecede su çıktığı için hiç tutan olmadı.
Temmuz 10 gibi yaptığım aşılarda üç tane tutturabildim.
Armut ve duta yaptığım T göz aşıları kolay tutuyorda,cevizde yama göz aşısı baya zor oldu benim için.
Videolarda göründüğü kadar kolay olmuyor,ceviz acı suyu gözü bozuyor veya ağustosta yaptığım göz aşılarındaki gibi kabuğu kaldırınca odunsu kısım çok kuru oluyor.Yani tecrübe ve teknik gerektiren bir aşı türü.
Çift ağızlı çakı yok bende,tek bıçaklı çakı ile yapıyorum.Buda başarı şansını düşürüyor muhtemelen.
Yeni başlayan arkadaşlar tutturamasalar bile ,tekrar tekrar denemesi gerkiyor.
kırkdilim
25-09-2020, 13:32
Göz aşısıyla ben de çok zaman kaybettim.Tutsalar bile kıştan kurtulup bahara eremediler.İki senedir kalem aşısı yapıyorum.Bu sene yaptıklarımın hepsi tuttu.Benim gibi bir acemi bile full çekerken kim demiş ceviz aşısı tutturmak zordur diye!
meltem81
21-06-2021, 11:19
arkadaşlar bana fernor aşı kalemi lazım, yardımcı olabilecek olanlar var mı?bahçem chandler, ama 4-5 tane ağacın cinsi degişik zamanında alırken farklı çıktı. onları fernor aşılamayı düşünüyoruz.
Herkese merhaba, sitenin yeni üyesiyim.
izniniz olursa bir sorum olacak.
ben nisan gibi evimin ardiyesinde 80 kadar ceviz yeşerttik 15 gün kadar önce tüpe aldım, ama bu çöğürler bu sene göz aşı için yeterli boyuta gelemeyecekler gibi seneye göz aşı yapa bilir miyim yoksa başka bir tür aşımı yapmam lazım şimdiden herkese teşekkürler
yavuzkaya
15-04-2022, 21:47
bende kendim yaptım 15 gün önce, En kolayı ve tutma oranı yüksek olan aşı bence kalem aşısı videoyuda koyuyorum 1 ay sonra sonucunu da yazarım https://www.youtube.com/watch?v=Xub4oIpuJcw
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.