Bağlan

View Full Version : Envor / Topraksız tarım, Domates yetiştiriciliği

Sayfalar : [1] 2

envor
04-03-2008, 22:43
Bugün domateslerin fotorafını çekmiştim yavrularım çok fotojenik çıkmış,sizinle paylaşayım istedim;
31512
31513
31514
31515
31516
İnsanın sevdiği işi yapması gibisi yok...:)

denizakvaryumu
05-03-2008, 07:45
Domates fabrikası :)

Sn.envor mantar-bit vs. için ilaçlama yapıyormusunuz? Bir domates hasat edilene kadar kaç tane ilaç atıyorsunuz?

Ya da sizin domatesler organik mi?

envor
05-03-2008, 09:24
Sn. denizakvaryumu hastalık ve zararlılar için ilaçlama yapıyoruz,eurepgap sertifikamız olduğu için ilacı dozajında kullanıyoruz ve ilaç bekleme süresini doldurmadan kesinlikle hasat yapmıyoruz,işletmemiz sürekli denetim altında.
Ürünlerimizin çoğu yurtdışına gidiyor,diğer kalanda büyük marketlere gidiyor,yani %100 kalite,% 0 kalıntı.:)

envor
05-03-2008, 09:29
Kaç ilaçlamaya gelince rutin bir programımız yok,hastalık ve zararlılara göre karar veriyorum.Hastalıkları önlemek için aslında organik ilaçları kullanıyorum vede canlı bakteri kullanıyorum.Yani kötülerle iyileri savaştırıyorum.****** hep biz galip geliyoruz...:D:D

denizakvaryumu
05-03-2008, 09:38
Peki dölleme bambus arısıyla mı oluyor yoksa vız vız mı kullanıyorsunuz?

envor
05-03-2008, 10:48
Bambus arısını kullanıyoruz.

envor
05-03-2008, 11:42
Evet bizim seradada yukarıda yazan her şey mevcut,ayrıca bambus arısını türkiyede üreten şirketlerde var,sizlerde domates ektiğinizde dölleme yapmalısınız,basit bir tekniği var zamanı geldiğinde konuşuruz bu konuyuda.

Kudret Tezel
05-03-2008, 16:05
Teşekkürler Denizakvaryumu,bu yazınız kafaları karıştıran birçok soruya yanıt vercek sanıyorum.<arkadaşlarımızı daha bir iç huzuru ile topraksız tarım yapmaya teşvik edecek kanısındayım.
Arkadaşlar. dört günkük bir süre şehir dışına çıkmak zorundayım .önümüzdeki haftadan itibaren besin eriyiği siparişlerinizi ulaştırmaya çakışacağım.Açık adreslerinizi bildirmenizi rica ediyorum.

denizakvaryumu
05-03-2008, 22:29
Sn.envor

dağıtacağınız domates fideleri yukardaki resmini yayınladığınız domates fidelerinden ise bu fideleri alanlar domates bolluğundan bu yaz domates almazlar artık :)

yalnız o domatesleri toplamak için bir de merdiven almak lazım...Ağaç gibi domates fideleri ve her taraftan domates fışkırıyor.

Yok yok ben önce çeri ile başlayayım ,bu işe bir ısınayım :)

envor
06-03-2008, 08:07
Çeri domatesin uzamayacağınımı sanıyorsunuz?:DBizdeki çerilerin boyu şu an 3 metreyi çoktan geçti:DKültürel işlem yapıyoruz,domatesten çıkan filizleri kırıyoruz,boy atmasını sağlıyoruz,kırmazsak oturak domates gibi birşey olur,dalları sağa sola gider,hem yer kaplar hem istediğiniz verimi alamazsınız:p

denizakvaryumu
06-03-2008, 09:06
Evet çeriler de uzuyor bu nedenle - tumbling tom red -- balkoncular için en iyi seçenek :)

envor
08-03-2008, 10:15
31754
31755
31756
Bularda bizin cherr domateslerimiz,cinsi conchita bence dünyanın en lezzetli domatesi,o kadar lezzetli ki bir türlü olgunlaştıramıyoruz,biraz kızardımı hemen mideye indiriyoruz...:D
Sabırsızız sabırsız...:o

Innuendo
08-03-2008, 10:34
Enver Bey, bu cherry domatesleri yazın açık alanda yetiştirebilir miyiz?

envor
08-03-2008, 10:40
Enver Bey, bu cherry domatesleri yazın açık alanda yetiştirebilir miyiz?

Antalya iklimi olan bölgelerde %30 gölgeleme yapılırsa yetiştirilebilir,çok aşırı sıcak olmayan bölgelerde ****** yetiştirilebilir.

Innuendo
08-03-2008, 10:54
Çok teşekkür ederim, bizim olduğumuz yer 1500 rakımlı, herhalde yetişir.
Saygılar...

tomurcuk2
09-03-2008, 19:25
Sevgili Kudret Bey,
Tesadüf eseri bulduğum bu forum, benim oldukça merakımı uyandırdı. Bir süredir yazışmalarınızı okuyor ve anlamaya çalışıyorum. Ben bu zamana kadar maydonos bile yetiştirmedim ama yoğun İstanbul yaşantısında beni dinlendirebilecek bir hobi olarak, topraksız tarım konusunda denemeler yapmak istiyorum. Oturduğum evin pimapen ile kapatılmış yaklaşık 1X3m lik balkonu var. Burada su kültürü ile domates ve çilek yetiştirebilirmiyim diye oldukça heyecanlandım. Yazışmalarınıza baktığımda kendimi sıfır noktasında görüyorum. Besin eriyiği ve tohum **** fide konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz acaba? Bunun dışında ihtiyacım olabilecek diğer malzemeleri temin için adres, telefon temin edebilirmisiniz acaba?
Saygı ve Selamlarımı size ve tüm arkadaşlara sunarım.

izzeterisen
09-03-2008, 19:52
İyi günler,
Sizden bir isteğim var, eğer yanıt verebilirseniz çok sevinirim.
Sera yapım maliyeti dışında, sadece topraksız tarım için şu anki yatırım maliyetiniz nedir?
bir de kullandığınız ortam nedir.
Teşekkür ederim

denizakvaryumu
09-03-2008, 20:22
Eh ayrı bir başlık açıldığına göre Sn envor bize topraksız tarımda domates için kullandıkları besin eriyiğinin formülünü söyler artık :)

Sn envor topraksız tarımda domates yetiştirmek için :

100 lt suya katacağımız 12 adet besinin adları ve oranları nedir?

İsterseniz tankı A ve B diye de ayırabiliriz .

Teşekkürler.

envor
10-03-2008, 12:08
Sera yapım maliyeti dışında, sadece topraksız tarım için şu anki yatırım maliyetiniz nedir?
bir de kullandığınız ortam nedir.

Sera maliyeti hariç diye bir hesap yapmadım hiç,şunu söyleyebilirimki yeni yaptırdığımız seranın 1 dönümünü 25.000euro'ya maletmeye çalışıyoruz.
(40.000-60.000euro gibi rakamlara anahtar teslimi sera yaptırılabiliniyor.)
Kullandığımız ortam domateste perlit,franbuazda cocopeat&perlit
yalnız mevcut seradan topraksıza geçmenin maliyeti çok fazla olmasa gerek diye düşünüyorum.

envor
12-03-2008, 17:26
Serada bugün çektiğim resimlerden;
32018
32019
32020
Ayrıca bu başlıkta sizinle serada yapılan kültürel işlemleride paylaşmayı istiyorum...:)

Oğuzhan
12-03-2008, 17:49
Sevgili Envor ,
Çok güzel maşallah.
Bunlar topraksız mı ?
Bu nasıl domates böyle sarmaşık gibi.Süperler ..

Oğuzhan
12-03-2008, 17:54
envor,

Canlı bakteri dediğiniz ne ?
Benim kırmızı örümcekten başım belada.Nasıl kurtulabilirim.Ne tavsiye edersiniz.

envor
12-03-2008, 18:18
Sayın Oğuzhan,hangi bitkiyi yetiştiriyorsunuz?Konuyu biraz detaylı anlatın lütfen.

Oğuzhan
12-03-2008, 19:16
Biraz konu dışı olcak ama affınıza sığınarak yazıyorum.
Pepino,passion ve limon.
Saksıda yetiştiriyorum.En çok pepinoda var.Yapraklar ve çiçek tomurcukları dökülüyor.
Açmadan dökülüyor.Yaprakların üstünü ağ gibi kaplama oluyor.ve küçük böcekler var.

Gokhan Basan
12-03-2008, 19:16
Çok güzel fotoğraflar...
Acaba bu domatesleriniz fidelerinden alabilir miyiz?

envor
13-03-2008, 07:44
Biraz konu dışı olcak ama affınıza sığınarak yazıyorum.
Pepino,passion ve limon.
Saksıda yetiştiriyorum.En çok pepinoda var.Yapraklar ve çiçek tomurcukları dökülüyor.
Açmadan dökülüyor.Yaprakların üstünü ağ gibi kaplama oluyor.ve küçük böcekler var.

Pepino bitkisi kırmızı örümcek için tel kadayıf:Dkır. örümcek bitki öz suyuyla beslenir ve yaprakları kurutur,çiçekleri döker.Yani diğer bitkilerde böyle oluyor.Pepino bitkisini resimlerde gördüm sadece,ama bende yetiştireceğim yakında.Kırmızı örümcekle mücadele ilaçlama ile olur,ilaçlayacaksın,yanlız kır.örümcek yumurtaları için atacağın ilacı yılda 2 defadan fazla kullanmaman gerekiyor ve arka arkaya attığın ilaçları değiştirmen gerekiyor,bağışıklık sistemi çok kuvvetli bir zararlı.:mad:

envor
13-03-2008, 07:48
Çok güzel fotoğraflar...
Acaba bu domatesleriniz fidelerinden alabilir miyiz?

Sn. Gokhan Basan,malesef şu an için fide elimizde yok,belki Ağustos ayında yeni dikim yaparken olur,o zaman siz yine bir hatırlatın zahmet olmazsa tedarik ederiz.

envor
19-03-2008, 21:03
32604
Hasat edilmiş domatesler,kutulanmış ve paketlemeye gidecek.

Süha Şendoğan
24-03-2008, 13:32
Sevgili Envor
Resimler süper çok beğendim allah bizede (balkonda) nasip etsin inşallah..

Innuendo
07-05-2008, 11:43
Sayın Envor, domateslerim üst bölümlerden de meyve tuttu ancak alttaki irileşen domatesler henüz kızarmadı. Bunun için yapmam gereken birşey var mı?

envor
07-05-2008, 12:09
Domatesiniz kaçıncı salkımı çıkardı?

grafx
07-05-2008, 18:25
Topraksız tarım araştırmaları yaparken bulduğum bilgileri, sizlerle de paylaşmak isterim.

ÖZET Yüksek Lisans Tezi

NFT SİSTEMDE YETİŞTİRİLEN DOMATES BİTKİSİNİN FARKLI GELİŞİM
DÖNEMLERİNDE BESİN MADDESİ İHTİYACININ BELİRLENMESİ

Cengiz MUTLU

Ankara Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Toprak Anabilim Dalı

Danışman: Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ

Bu çalışmada, NFT sistemde yetiştirilen domates bitkisinin farklı gelişim dönemlerinde farklı konsantrasyonlara sahip besin çözeltisi ile beslenmesi
durumunda ürün, meyvelerdeki bazı kalite unsurları ile N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn ve Mn beslenmesi üzerine etkileri araştırılmıştır.

Çalışmada referans olarak kabul edilen 11.75 mM N (8.23 mM NO3 + 3.52 mM
NH4); 0.94 mM H2PO4; 4.88 mM K; 2.06 mM Ca; 0.125 mM Mg; 35.68 μM Fe;
6.16 μM Zn; 10.90 μM Mn; 30 μM B; 0.5 μM Mo; 0.75 μM Cu içeren besin
çözeltisi 1/2 ve 1/4 oranında seyreltilerek 3 farklı gelişim döneminde (Dikim-
çiçeklenme dönemi, Çiçeklenme-ilk meyve tutumu dönemi, İlk meyve tutumu-hasat dönemi) 8 kombinasyonda uygulanmıştır.

Çalışma sonucunda, domates bitkisinin gelişme dönemlerinde değişik
konsantrasyonlarda besin çözeltisine ihtiyaç duyduğu, sadece referans olarak kabul edilen besin çözeltisi ile beslenmesinin uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Ürün, meyve kalitesi ve bitkinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn ve Mn beslenmesi açısından
Dikim-çiçeklenme dönemi: 1/4 (2.938 mM N (2.058 mM NO3, 0.88 mM NH4); 0.235 mM H2PO4; 1.22 mM K; 0.515 mM Ca; 0.031 mM Mg; 8.92 μM Fe; 1.54 μM Zn; 2.725 μM Mn; 7.5 μM B; 0.125 μM Mo; 0.188 μM Cu), Çiçeklenme-ilk meyve tutumu dönemi: 1/4 (2.938 mM N (2.058 mM NO3, 0.88 mM NH4); 0.235 mM H2PO4; 1.22 mM K; 0.515 mM Ca; 0.031 mM Mg; 8.92 μM Fe; 1.54 μM Zn; 2.725 μM Mn; 7.5 μM B; 0.125 μM Mo; 0.188 μM Cu),
İlk meyve tutumu-hasat dönemi:
1/2 (5.875 mM N (4.115 mM NO3, 1.76 mM NH4); 0.47 mM H2PO4; 2.44 mM K;
1.03 mM Ca; 0.0625 mM Mg; 17.84 μM Fe; 3.08 μM Zn; 5.45 μM Mn; 15 μM B;
0.25 μM Mo; 0.375 μM Cu) oranında referans çözeltisine göre seyreltilen besin çözeltisiyle beslemenin uygun olduğu belirlenmiştir.

Innuendo
07-05-2008, 18:55
Genel olarak alttaki salkımda irileşmiş domatesler, bir üstte yavaş yavaş irileşen domatesler, onun üzerinde yeni meyve tutmuş salkım ve daha üstte çiçek var. Ayrıca bir domatesimin en altta meyve bulunan salkımının seviyesinden çıkan ikinci sürgün kolu var, taban seviyesine yakın yerden ikinci sürgüne izin vermek doğru mudur?

envor
07-05-2008, 19:50
Sn.Innuendo biraz daha sabretmeniz gerekecek, Bitkiniz 8. çiçeği çıkarttığında en alttaki domatesiniz kızarmış olacaktır, en alttan çıkan filizi bırakıp bırakmamak size kalmış, bitki filizini besleyebilir. Çıkan salkımlarda kaç tane domates var?

Innuendo
07-05-2008, 20:36
En altta 2 ve 4 arasında değişiyor, ama 2 kademe salkımlarda 6 ile 8 arasında meyve var.

envor
09-05-2008, 21:40
Meyve budaması yapmayı düşünüyormusunuz?

Innuendo
10-05-2008, 11:12
Sayın Envor, galiba işin detay isteyen bölümlerine geliyoruz... Meyve budaması yapmam geretiğini hiç düşünmemiştim, bu meyve iriliğini standart boyda tutmak için mi gerekli? Yoksa bitkimizin gelişmesi için mi? Ayrıca aklıma gelen bir soru daha sormak istiyorum, en alttaki meyvelerimizin gelişmesi için koparmadığımız yaprakları ne zaman koparmamız gerekir? Bir diğeri de, ikinci sürgünümüzün yapraklarını da meyve tutan seviyeye kadar mı koparacağız? Biraz kafanızı karıştırdım galiba kusura bakmayın. Çok teşekkür ederim...

envor
10-05-2008, 20:45
Meyve budaması yapmak amatör yetiştiricilikte çokta zorunlu değil, ama aşağıdaki meyve ne kadar çabuk kızarırda hasat edilirse, en üste yeni çiçek o kadar çabuk çıkar. Onun için 8 meyveli bir salkımla, 6 meyveli bir salkım hak verirsinizki aynı anda kızarmazlar, ayrıca meyvelerde standart boyda kalır, 8'li salkımda en alt meyveler pek irileşmez...:eek:
İkinci sürgünde yaprakları şimdilik kopartmayın, zamanı var...

Innuendo
11-05-2008, 09:39
Çom teşekkür ederim Enver Bey... Anladığımı sandığım bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum, bahçede ekili bir bitkiye amonyum nitrat gibi bir gübreyi verdiğinizde bunu alıp faydalanması yaklaşık 10 gün sürüyor, ancak topraksız tarımda kullandığımız besin verilir verilmez kullanılmaya başlıyor diyebilir miyiz?

envor
11-05-2008, 21:30
Evet aynen öyle...:)(:

sahmehmet
02-07-2008, 16:24
Sayın envor mükemmel resimler, size bir sorum olacak. Bir fidan domatesten ortalama kaç kg domates alınabilir, birde çiçeklerin döllenmesiyle ilgili basit yöntem var demiştiniz sonradan konuya değinmeyi unutmuşsunuz. Bir maliyet hesaplaması yapıyorumda dönümden ne kadar olur vs. Şimdiden sağolun.

envor
02-07-2008, 22:04
Sayın sahmehmet; Sorunuza söyle cevap vereyim, geçen yıl bir dönüm yerden 32.500 kg domates almışız, dönümde 2.500 bitkimiz vardı, yani 13 kg ürün almışız bir bitkiden 11 aylık yetiştirme sezonunda. Yalnız forumda durgun su kültürü denememden 4,5 ayda 11 kg domates hasat ettim, en son domatesleri bir önceki salkım ağırlığında olduğunu var sayıyorum, çünkü onu tartmamıştım(fazlası vardır eksiği yoktur...******) Son domateslerde sayın Innuendo'ya nasip olmuştu.:)

sahmehmet
03-07-2008, 10:47
çok teşekürler aydınlattığınız için.yani durgun su uygulaması daha verimli anlamına geliyor.
bide 11 ay nasıl yetiştiriyorsunuz anlayamadım.domatesin ömrü belli yani iki defa dikimmi yapıyorsunuz.

envor
03-07-2008, 21:44
domatesin ömrü belli yani.

Domatesin ömrü sizce ne kadar?:confused:

sucuyusuf
04-07-2008, 10:07
envor bey durgun su kültürümde domatesimde hiç gelişme yok köklenip duruyor,fasulyemde habire yaprak çıkarıyor sizce sorun nerde olabilir?

sahmehmet
04-07-2008, 14:13
sn envor ben trabzonda yaşıyorum.7-8 yıldır balkonda domates biber vs. dikerim kovalara.fidan olarak hazır alırım.mayısta dikerim fidanlarımı ama bu fidanlar ekim ayını görmezler.yani enfazla 4 ay ömürleri var :p.ama tohumdan itibaren belki biraz daha uzun olabilir.sizin ''sizce ne kadar'' sorunuzu düşününce serada demek ki aralığa kadar gidiyor.tabi bizim cehaletimize verin kızmayın bize lütfen.
ama bu topraksız tarıma kafayı takmışım.kudret beyden rica ettik sağolsun kırmadı eriyiği gönderdi.dün akşam,toprakta bi türlü büyüyemeyen bir fidanımı durgun suya gömdüm.valla bir fidandan istediğim verimi alabilirsem rakip olacağız haberiniz olsun:D:D.bu arada sn envor seranıza hayran kaldım haberiniz olsun.nazar mazar olursa benden bilmeyin:D:D.arkadaşları ikna etmeye çalışıyorum böyle biyer yapabilmek için sizin foruma gönderdiğiniz resimleri gösterdim herkesin ağzı açık kaldı.

envor
04-07-2008, 22:40
sn envor ''sizce ne kadar''
Bence uzun yıllar:D:D
Biz serada yılda bir defa dikim yapıyoruz,sonra bitkiyi kökleyip atıyoruz(çünkü bitkinin boyu 9-10 metre olmuştur ve verim olarak bizi tatmin etmeyecek kadar yaşlanmıştır):p
Ama istenirse 3-5 yıl,belki daha fazla yaşatılıp ve her döneminde ürün alınılabilir,****** uygun iklim ve şartlar yerine getirilirse...;)

envor
04-07-2008, 22:43
envor bey durgun su kültürümde domatesimde hiç gelişme yok köklenip duruyor,fasulyemde habire yaprak çıkarıyor sizce sorun nerde olabilir?

İsterseniz resimleyin buradan arkadaşlarla birlikte bakıp yorum yapalım;)
Birde ne zaman diktiniz acaba?

sahmehmet
05-07-2008, 16:23
sn envor aklıma gene bişey takıldı biz 1 dönüm 1 dekara yani 1000 m2 ye diyoruz.doğrumu ?
1 dönümede 2500 fidan yetiştirilebilirmi ?

envor
05-07-2008, 21:48
Evet 1 dönüm-1 dekar 1000m2'ye diyoruz,2500 bitki dikiliyor,bitkilerden 4/2 sinden veya 3/1 indende filiz bırakılıyor,buda bitki sayısını arttırıyor ******...:)

sahmehmet
06-07-2008, 08:47
o zaman zor sorulara geçelim :D
filiz bırakmak ne demek?ve bir dönüm seranın yapım maliyeti nedir

Todor
06-07-2008, 09:31
Sorularınızı uygun başlıklarda sormazsanız cevap alamazsınız.

sahmehmet
06-07-2008, 10:16
sn todor böyle bir başlık göremedim.açsakmı acaba böyle bi konu

Todor
06-07-2008, 15:27
Elbette, Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=10) bölümünde, profesyonl sera kurulumu ile ilgili bir başlık açabilirsiniz.

suzan7
06-07-2008, 18:19
Sayın Envor,
Serada çekmiş oldugunuz domatesin cinsi nedir?
Bu domatesi saksıda yetiştirebilirmiyiz?

envor
06-07-2008, 21:08
Domatesin cinsi Bandita(istanbul tohumculuk)Topraksız tarım için ideal!

osmanramone
02-09-2008, 19:54
selam arkadaşlar. Bende amatörce balkonda topraksız domates, biber, v.s gibi yetiştirmek istiyorum. Nasıl bir başlangıç yapmalıyım. Bana yardımcı olursanız çok memnun olacagım. Şimdiden çok teşekkür ederim.

malbman
03-09-2008, 11:45
Sayın osmanramone, başlangıç yapmak için öncelikle forumda içinde domates geçen her konuyu, her başlığı dikkatlice okuyun. Eminim ki aklınızdaki soruların yüzde 90' ına bu şekilde yanıt bulacaksınız. Geri kalan yüzde 5 içinse hepimiz buradayız. Bilgimizin, tecrübemizin el verdiğince yardımcı olmaya çalışırız. Çalışmalarınızda başarılar.

jibuti
03-09-2008, 16:22
Sayın Envor sanırım işlerinizin yoğunluğundan **** hala rahatsızlığınız geçmedi için mesajlara cevap vermiyorsunuz.Umarım herşey yolundadır sizin için. Forumda belirttiğiniz bandita ve concithatohumları veya fidelerine nasıl sahip olabilirim bandita için istanbul tohumculuk sitesine baktım ama o isimde bir tohum çeşidine rastlayamadım bana bu konuda yardım edebilir misiniz ***.ler

envor
06-09-2008, 10:53
http://www.istanbultarim.com.tr/urun_domates3.php

Sayın jibuti, Yukarıdaki linkten bu tohuma ulaşabilirsiniz.
Parakende satacaklarını zannetmiyorum ama ikna edebilirseniz belki fide temin edebilirsiniz.

envor
06-09-2008, 11:06
Aeroponik denememde son durum; Sistemi daha yeni otomatik çalıştırabildim, Gübre eriyiğini 100lt olarak hazırladığımdan su ısınınca pH yükseliyor, Sürekli olarak pH ayarlamaktan yoruldum, Daha önce dandik bir gübre verdiğimden fidelerin yaprakları garip birşeye benzedi:(:confused:, Şimdi tam istediği besin eriyiğini hazırladım ve bugünden itibaren vermeye başladım, İnşallah düzelir... :)
Ayrıca ışıkda yetersiz geliyor, Işıklandırma sistemide kurmam gerekiyor...:(

jibuti
06-09-2008, 12:26
sayın envor çok teşekkür ederim yardımınız için ama aklıma takılan bir soru var cevaplarsanız sevinirim.Sizin kavanoz ile yaptığınız topraksız tarımda kullanılan domatesin cinsi bandita mı ? Ayrıca sizin fotoğrafladığınız kadar büyür mü ve son olarak bambus arısı ile dölleme yaptığınızı okudum bu bu cins için de geçerli mi yani ben evde yapacağım uygulama için alacağım tohum veya fideleri arı ile döllemem mi gerekiyor.İşin açığı o kavanozdaki domatesi ve boyunu gördükçe(ki her gün tekrar tekrar bakıyorum) bunu yetiştirmek için çok heyecanlanıyorum
saygılar...

jibuti
06-09-2008, 12:36
Sayın envor forumu tekrar okdum ve dölleme yapmamız gerektiğini bununda basit bir yolu olduğunu söylüyorsunuz açıklıcam demişsiniz fakat zamanınız olmadı sanırım bu basit yolu açıklar mısınız rica etsem ***.ler

envor
11-09-2008, 19:56
sayın jibuti; Sorularınıza geç cevap verdiğim için özürdilerim. Hidroponik denememde kullandığım domatesin adı plazanse, Deneme yapdığım zaman Bandita bulamamıştım :)
Sizin domatesinizde EC-pH kontrollerini iyi yaparsanız benimkindende büyük olabilir, Zira ben 17. dölde denemeyi sonlandırmak zorunda kalmıştım, Bir yıl içinde 40 döl alabilirsiniz.
Domatesin çiçeğinin döllenmesi içinde parmağınızla çiçek sapına bir kaç kez dalı kırmayacak sertlikte vurmanız çiçeği döllemeye yetecektir.

envor
11-09-2008, 20:01
Aeroponik denememde son durum; :eek:
Domatesleri yetersiz ışık nedeni ile çıldırmış durumda ...:D:D
Akşam serininde Güneşe çıkmaya karar vermişler galiba:D:D
Onların selameti için denemeyi uygun bir seraya taşımayı düşünüyorum, Yoksa karizma yerlerde :p
Yarın resimlerini yüklemeye çalışacağım.

jibuti
12-09-2008, 10:02
Sayın envor rica ederim işiniz ve yoğunluğunuz malum bu kadar işin arasında vakit bulup cevap verdiğiniz ve bilgilerinizi paylaştığınız için asıl ben teşekkür ederim.Umarım sizi sorularımla sıkmıyorumdur.Öncelikle kavanozumu ve diğer ekipmanları hazırladım.Besin eriyiklerinide Sayın Kudret beyden temin ettim.Sizin gönderdiğiniz linkten bandita domates fiedesi için mail attım sağolsunlar tohum olarak değilde fide olarak istediğim kadar alabileceğim bir bağlantı gösterdiler.Şimdi ben adana/ceyhanda yaşıyorum ve önümüzdeki hafta fideler gelecek ve ekmeyi düşünüyorum malumunuz buralar hala sıcak sizin önerileriniz nelerdir bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

jibuti
12-09-2008, 10:03
Ve resimler için sabırsızlanıyorum kimbilir nasıl oldular umarım fırsatınız olur hemen:)

malbman
12-09-2008, 11:41
Sevgili envor, domatesler yer değiştirdikten sonra yerlerini yadırgamasınlar birde?:p Ben yatağımdan başka yerde çok zor uyurum. Domatlar için de böyle bir şey söz konusu olmasın sonra:D:D

Sayın jibuti sözünü ettiğiniz o linki verebilir misiniz? Belki satın almak isteyen (benim gibi) arkadaşlar çıkabilir. Teşekkürler şimdiden.

jibuti
12-09-2008, 11:56
sayın malbman bu konuda haklısınız forumları okuyarak domates ve topraksız tarım hakkında birçok bilgiye ulaştım, oysaki foruma üye olduğumda sadece topraksız tarımın adını biliyordum.Ama sitenin kötü tarafı :) aklıma o kadar çok şey soktu ki mesela red robin domatesinin resimlerini gördüm bayıldım fakat araki bulasın :)

malbman
12-09-2008, 12:42
Sevgili jibuti, karınca 70 arkadaşımız red robin tohumu satıyor yanlış bilmiyorsam. Kendisiyle irtibat kurarsanız size de gönderir. Bu arada şu bandita fidelerini aldığınız linki verebilir misiniz? Ben de almayı düşünebilirm. Ya da ilgilenecek başka arkadaşlar da çıkabilir. Buraya yazarsanız her kes yararlanabilir.

godbolt
12-09-2008, 15:57
sayın envor domastelerin bir yıl içinde 8-9 metreye uzadığından bahsetmişsiniz. serada bu durumu nasıl kontrol ediyorsunuz ? seranızmı yeteri kadar yüksek yoksa bunun başka bir tekniği mi var ?

jibuti
12-09-2008, 16:07
Sayın malbman istediğiniz link bu bende sayın envor beyden almıştım linki.Buaradan mail atabilirsiniz fakat sadece tohum alabiliyorsunuz, adet olarak istanrul fide firmasına yönlendiriyorlar
Fide alırsanız İstanbul Fide Firması’ndan (Tel: 0 242 434 3035) istediğiniz miktarda alabilirsiniz.Bana bu şekilde mail geldi ve görüştüm ilk teslim tarihi 18.10.2008 dediler.
Fidenin adeti 0,500 ytl

malbman
12-09-2008, 16:15
Sayın jibuti çok teşekkür ederim.

envor
12-09-2008, 16:23
sayın envor domastelerin bir yıl içinde 8-9 metreye uzadığından bahsetmişsiniz. serada bu durumu nasıl kontrol ediyorsunuz ? seranızmı yeteri kadar yüksek yoksa bunun başka bir tekniği mi var ?

Domatesler askı tellerine 10 metrelik ip dolanmış makaralara asılı durumda, Uzadıkca makaralardaki ipi salıp, Domatesleri hafif bir eğim ile yatırıyoruz.

envor
12-09-2008, 16:26
Şimdi ben adana/ceyhanda yaşıyorum ve önümüzdeki hafta fideler gelecek ve ekmeyi düşünüyorum malumunuz buralar hala sıcak sizin önerileriniz nelerdir bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

Seralarda şu an dikildi fideler, Sizde vakit kaybetmeden dikebilirsiniz.

jibuti
13-09-2008, 10:58
Sayın envor cevabınız için teşekkürler.Ama bende soru bitmiyor ki :D Siz seranızda domates için perlit kullandığınızı söylemiştiniz.Fidelerin aralığı ne olmalı 20 adet fide için ne kadar perlit almam gerek birde internette baktım çeşitleri var genleştirilmiş diyor sizce hangisinden almalıyım ve seranızda çektiğiniz resimlerdeki siyah kablolalar var her fidenin köküne doğru gelen bu kablolar besin eriyiği için mi (bu nasıl bir mekanizma) ve perlitler yanlış görmüyorsam siyah poşet içindemi teşekkür ederim

Şule68
13-09-2008, 14:23
Sn. envor;
topraksız tarım ile ilgili forumları uzun süredir inceliyorum. Bu konudaki çalışmalarınız ve bilginiz gerçekten takdire değer. Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

Antalya'da yaşıyoruz ve genişce bir terasımız var. Burayı değerlendirerek topraksız tarım denemeleri yapmak istiyorum. Küçük bir hobi serası oluşturup önümüzdeki günler için katı ortamda domates ve akan su kültüründe marul yetiştirmek gibi hayallerim var nacizane.

Benim öğrenmek istediğim domates yetiştirmede kullandığınız sadece perlit mi? Yoksa cocopit+perlit karışımı mı? Ve sizin kullandığınız haliyle ( yani poşetiyle hazır halde) bulmak mümkün mü? Nereden, nasıl bulunur?

envor
13-09-2008, 19:56
Sayın jibuti; Domatesin 7 litre katı ortama ihtiyacı var, Önce ondan başlıyayım, Sorularınıza.
Ticari yetiştiricilikte 20-25 cm fide aralığı ideal, Ama siz amatörce yapacağınızdan fide aralığına siz karar verebilirsiniz, Sizin yerinizle ilgili bir konu bu!
"Perlit" Perlit adını genleştirildikten sonra alıyor, Aslında o silis madeninin kum haline getirildikten sonra 1000-1500 derecede mısır patlağı gibi patlatıldıktan sonra perlit haline geliyor, Bunada genleştirme diyorlar :) Siz perlit alırken "iri" taneli perlit alın.
Siyah kablo dediğinizde; Plastik hortum :) Hortum ana sulama borusuna emitör ile bağlı, Emitör; Belli bir basınca ulaştığında açılan küçük bir vana aslında, Mesela seradaki emitörün özelliği 2 bar basınçta açılan dakikada 40 cc su veren bir çeşit, Emitör çeşitleri bulunmaktadır.
Seradaki perlitler dışı gri, İçi siyah olan bir poşette, Sebebi alg oluşmaması için.
Umarım sorularınıza tatminkar cevaplar verebilmişimdir...
Saygılarımla...envor... :)

envor
13-09-2008, 20:00
Sayın Sule68; Topraksız tarımda Domatesi en ideal yetiştirme ortamı bence perlit, Cocopead + perlit ortamıda olur ama sulamaya dikkat etmek gerekiyor, Hazır poşetlenmiş perlit satılıyor diye biliyorum, Ama şimdi çıkaramadım nerede satıldığını :(

sabri zeki
13-09-2008, 21:38
sayın enver bey.perlit ortamında sulamaya dikkat etmek derken anlatmak istediginizi açabilirmisiniz saygılar,

Şule68
14-09-2008, 20:25
Sn. envor;
benim biraz kafam karıştı açıkcası. ''Yeni başlayacaklar için topraksız tarım'' başlığında 63 nolu mesajda:
''Domates iyi bir seçim,ama her bitkiyide yetiştirebileceğinizden adım gibi eminim.Yeterki isteyin
perlit ve cocopit karışımı kullanmanız bence en iyisi,hata kaldırır.Teras ve balkonda yetiştiricilikte Kudret beyin dediği gibi su kaybı çabuk olacağından poşet sisteminde yetiştiriciliğide düşünebilirsiniz.'' demişsiniz.

Bu bilgi ışığında cocopeat- perlit sanki daha iyi gibi anlamıştım. Bir de bildiğiniz gibi Antalya'da kışın çok elektrik kesiliyor kötü hava şartlarından dolayı. Sadece perlit kesintilerde sorun çıkarmaz mı? Teşekkürler..

envor
14-09-2008, 23:09
Sn. sule68; 63 nolu mesajdaki önerim, Torf-kum katı ortamındaki yetiştiricilik fikrine, Alternatif bir öneriydi.
Perlit ve %80 cocopead+ %20 perlit karışımı,Torf-kum ortamından daha iyi bir ortam olduğunu ve sulama hatalarını örteceğini söylemek istememdi.

osmanramone
15-09-2008, 07:56
sagolun teşekkür ederim.

kahyanur
20-09-2008, 13:00

Sayın jibuti, Yukarıdaki linkten bu tohuma ulaşabilirsiniz.
Parakende satacaklarını zannetmiyorum ama ikna edebilirseniz belki fide temin edebilirsiniz.

Sn Envor;
hibrit tohum dezavantaj ve avantajları nelerdir? yukarıdaki adresini verdiğiniz kuruluş hibrit tohum satıyor..sizin tercihiniz nedir acaba bu konuda ? hibrit tohum mu tercih ediyorsunuz?
saygılarımla.

jibuti
20-09-2008, 13:10
Sayın Envor cevabınız ve bilgileriniz için çok teşekkürler ve de haklısınız bilgi paylaştıçka büyüyor saygılar.

envor
21-09-2008, 14:34
Sn Envor;
hibrit tohum dezavantaj ve avantajları nelerdir? yukarıdaki adresini verdiğiniz kuruluş hibrit tohum satıyor..sizin tercihiniz nedir acaba bu konuda ? hibrit tohum mu tercih ediyorsunuz?
saygılarımla.

Sayın kahyanur; Aramıza hoşgeldiniz !
Hibrit tohumum avantajı bazı hastalıklara karşı dirençli olması ve yüksek verim alınmasıdır, bu karlılık için gereklidir.
Dezavantajına gelince fiyatı biraz pahalıdır ve tohumların içinde terminatör geni bulunur ve meyvenin tohumlarından yararlanamazsınız.
http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-7542.html
Benim terciğim ****** hibrit tohumdan yana, hani bazı yerel tohumlardanda yararlandığım oluyor, ama ticari bir faliyetse bu eğer elbette hibrit ...

Şule68
24-09-2008, 21:52
Sn Envor
Acil yardım topraksız tarım denemelerine başladık, fotolarını da çektim ama kart okuyucuyu bulamıyorum o yüzden yükleyemedim şimdilik. İki gün önce durgun su kültüründe kiraz domates fidelerini denemek için düzeneği hazırladık, dün ise gece 24 gibi marullar kavuştu akan su kültüründeki yuvalarına.

Fakat dün domatesler, bugünde marullar ile domatesler boyunlarını büktü. Hatta domatesin birini toprağa alıp (çünkü gölgede bile kendine gelemedi), yeni bir sırık domates fidesi koydum. Marulların sıcağı pek sevmediğini biliyorum o yüzden çarşaftan gölgelik yaptım onlara ama domatesleri güneşe çıkarmaya korkar oldum. Bana ve fideciklerime yardım ederseniz sevinirim.

envor
25-09-2008, 11:16
Sevgili sule68; Resimleri yüklemeye çalışın, görmeden birşey diyemiyeceğim, birde sistem hakkında vede besin eriyiği hakkında bilgi verirseniz, yorum yapması kolay olur :)

envor
25-09-2008, 11:40
Sevgili sule68, şimdi besin eriyiği hazırlama konusundaki mesajını okudum, domatesi durgun suda yetiştirdiğini anladım, fide üç-beş gün içinde ortama anca ayak uyduracak, onun için hemen güneşe koymana gerek yok, oda içinde pencere kenarında yetiştir, ortama alışınca dışarıya koyarsın, acele etme :)

Şule68
25-09-2008, 11:45
Selam;

Şu an domateslerin olduğu sistem sizin kavanozda uyguladığınız sistem yani durgun su kültürü. 2.5 litrelik yoğurt kaplarında, akvaryum hava motoru ve hava taşlarıyla oksijen sağlanıyor. Besin olarak da Kudret beyin besin kitlerinden hazırlanmış eriyik kullandım, tek farkla besin tankına koyduğum çözeltiyi ec si düşük olsun diye yarı yarıya seyreltim. Yani 10 litre suya 100'er cc yerine 50'şer cc a ve b besinlerinden ilave ettim. Bir de az miktarda perlit var domatesleri oturttuğum plastik bardakların içinde.

Gölgede sorun yok güneşte resmen pişiyorlar, domates güneş görmeden olurmayacağına göre şaşırdım kaldım.

Fotoları yükleyeceğim ama biraz zaman alacak sanırım. Teşekkürler..

Şule68
25-09-2008, 14:15
48152

Nihayet foto işini hallettim sanırım. İlk foto denemem umarım olmuştur. Durgun su ortamındaki domates fidesinin hali

jibuti
25-09-2008, 14:18
Sayın şule ellerinize sağlık kolay gelsin diğer resimleri de yüklersiniz ve dataylı çekmişsinizdir umarım.

Şule68
25-09-2008, 14:26
Ben bilgisayarla boğuşurken cevap gelmiş bile:)

Teşekkür ederim cevap için, sanırım domates fidelerim de biraz küçük ( kendi yetiştirdiğim 1 aylık fide) dayanıklılığı azalıyor bu yüzden. Ben onları seyreltirken bile içim sızlıyor, öyle baygın görünce panik oldum.

Teşekkürler jibuti; diğer fotoları da yükleyeceğim ilk fırsatta.

jibuti
25-09-2008, 14:35
Rica ederim asıl ben teşekkür ederim paylaşım için

envor
25-09-2008, 18:33
Sn. sule68, domates bitkiniz pişkin bir fide olmadığından, güneşi görünce bayılıyor, ona biraz zaman verin, biraz kök attımı kendine gelecektir, yalnız 5 litrelik bir kap bulsaydınız daha iyi olurdu, kanımca !

adnankaraer
28-10-2008, 09:04
Özellikle sayın Envor başta olmak üzere arkadaşlar çok değerli bilgiler vermiş burada.
Bunları topraksız tarımda domates yetiştirme şeklinde bir algoritma haline getirebilir miyiz?

envor
30-10-2008, 19:13
Özellikle sayın Envor başta olmak üzere arkadaşlar çok değerli bilgiler vermiş burada.
Bunları topraksız tarımda domates yetiştirme şeklinde bir algoritma haline getirebilir miyiz?

****** getirebiliriz :)

jibuti
30-10-2008, 21:00
Sevgili envor aramızda olmanıza sevindim.

hia
04-11-2008, 21:53
sayın envor,
Ben Kaş Çayköy'de Türkçe öğretmeni olarak çalışıyorum.Burada kiraladığım bir araziye 2000 metrekare
büyüklüğünde tünel yaptım ve iki yıldır domates yetiştirmeye çalışıyorum.Forumda sizin çalışmalarınızı görme şansım oldu ve çok hoşuma gitti.Sizi tebrik etmek isterim.Ayrıca size bir sorum olacakomates fidelerini bağladığımız ipin üst kısmında ip dolanan küçük bir aparat gördüm.Sanırım bu aparat fidanın telden dönmeden uzadıkça geriye salınmasını sağlıyor.Bu aparat hakkında bilgi verebilir misiniz acaba.Nereden bulabiliriz ve maliyeti ne olabilir?Şimdiden teşekkürler.

envor
05-11-2008, 16:17
Merhaba sayın hia, görmüş olduğunuz o aparata ip makarası deniliyor, kullanım amacıda sizin dediğiniz gibi, domates büyüdükçe ipin salınmasıyla telden aşırtılmaması sağlanılıyor, biraz zahmetli bir iş olduğundan genelde çiftçiler tarafından benimsenmediğine şahit oldum aslında, ama yövmiye ile işçi çalıştırılan yerlerde bu uygulanıyor. İp makarasının hem plastikten yapılmışı, hemde telden yapılmışı var, plastikten yapılmışı nispeten daha ucuz, bir okadarda dayanıksız, plastik kasa üreten fabrikalardan temin edebilirsiniz, telden olanını izmirde bir satıcıdan almıştık ama şu an hatırlamıyorum ismini :( yalnız toplu alım yapacaksanız Tartes'dende araştırabilirsiniz, zannediyorum onlarda satıyordular. Şu an için maliyeti hakkında bir bilgim yok.
saygılar... envor :)

hia
05-11-2008, 20:30
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın envor,
Tartesten araştırdım:1000 adetlik kutuda metal ip makarası 55 euro+kdv imiş.Ben 6000 fidan diktiğim için altı kutu almam gerekecek ve bu da yaklaşık 780 ytl tutacak.Sizce önümüzdeki yıl bu aparatlardan almalı mıyım?(malum bu yıl ipleri bağladık)Bir de sizin 1000 metrekare yerden 32.500 kg domates aldığınızı okumuştum yanılmıyorsam forumlarda.Bunu nasıl başardınız acaba :) Yani dikim tarihi , verilen gübreler , topraksız tarım v.b. unsarlar nasıl etkiliyor tonajı acaba.Biz geçen yıl 2000 metrekare yerden 30.000 kg ürünü zor almıştık da :)
Tekrar teşekkürler vakit ayırdığınız için.

envor
06-11-2008, 17:57
Sayın hia; Tel makara aldığınızda birdaha makara almanıza gerek kalmaz, makaranın üzerindeki eski ipi keserek çıkartırsınız, yerine yenisini sararsınız olur, biter :)
2000 m2'de 30.000 kg ürün alabilmişseniz yinede iyi bir tonaj, topraksız tarımdaki verimi, topraklı tarımda almanızın mümkünatı yok, çünkü toprakta yetiştirilen bitkiyi tam olarak yönlendiremezsiniz, hükmedemezsiniz, ama topraksız tarımda kapalı ortam olduğu için bitki sizin çizdiğiniz yolda gitmek zorundadır, siz onu nasıl beslerseniz o, o şekilde büyür, e ****** verim için beslediğimizden, yüksek tonaj almamızda normal :)

jibuti
06-11-2008, 19:32
Sayın envor perlit içinde yetiştirmeye çalıştığım domates fidelerime, dikimden sonra ne gibi işlemler yapabilirim.Besin eriyiği ec si ne olmalı, nelere dikkat etmeliyim.Deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?

envor
06-11-2008, 22:14
Sevgili jibuti, diğer başlıktada sorunuza bir çok soru ile cevap verdim ama cevaplarınıza göre cevap vermek istiyorum:D:D (Biraz karışık bir cevap oldu, ama inşallah ne demek istediğimi anlamıştırsınız:D)
Yine sorularınıza soru ile cevap veriyorum, cevabınıza göre cevap vereceğim:D:D
1. Seranızın gün içindeki sıcaklığı nedir?
2. Seranızın gün içindeki nem oranı nedir?
3. 3 saatte 2 dakika su veriyorsunuzda; 2 dakika içinde kaç cc su akıyor?
4. Seranızın yönü ve bitkilerin yönü nedir? (Kuzey, güney, doğu, batı)

jibuti
07-11-2008, 22:15
Sevgili envor, seram güney kuzey yönlü
Bugünlerde adana sıck gittiğinden seramın her tarafı açık vaziyette sera içi sıcaklığı 25-26 derece oluyor.
Nem oranı bilemiyorum.
2 dakikada 0.5lt su akıyor bitki köklerine
Sulamayı sizin seralarınızdaki gibi ana boru ve diğer küçük hortum şeklinde değil fidelerin köklerine yakın bir yerden ve 2-3 cm yükseklikten 1,5mm çapındaki küçük deliklerden yapıyorum.
Perlitim de sizin dediğiniz gibi maksimum %10 tozlu.
Drenaj suyu 45 cm den tanka boşalıyor.
Havalandırma şu an bulunduğum yer sıcak olduğundan dolayı gündüzleri seranın her tarafını açıyorum günbatımından sonra kapatıyorum.Sıcaklık sera içi 23-25 derece oluyor gündüz.
Seramın etrafı ağaçlarla çevrili rüzgarı ve soğuğu çok almayan bir yer.
Soğuklar başladığında guney tarafından bir kapı,kuzey tarafından bir pencere açacağım.
Şimdilik istediğiniz bilgiler bunlar sanırım.
Şimdiden teşekkürler.
Bu arada siz nerelerdesiniz ki aps 5 günde,normal posta 10 günde geliyor.İnzivaya mı çekildiniz yoksa kafamı dinliyorsunuz?

sabri zeki
08-11-2008, 07:47
Sayın jibuti domateslerini beyaz sinekten koruyormusun ,çünkü virüs taşıyorlar domates gelişimini durduruyor bende açıktadomates yetiştirdim beyaz sinekten kurtulamadım .domateslerim virüslü oldular. sevgiler

jibuti
08-11-2008, 09:13
Sayın sabri zeki ben çok yeniyim bu konuda.Öğrenmeye çalışıyorum beyaz sinekten korunma yolları nedir?.Bu arada sera sea diyorum ama benim seram sadece 40 m2 deneme amaçlı yaptım.İlginiz için teşekkürler.

envor
08-11-2008, 18:05
Sevgili envor, seram güney kuzey yönlü
Bugünlerde adana sıck gittiğinden seramın her tarafı açık vaziyette sera içi sıcaklığı 25-26 derece oluyor.
Nem oranı bilemiyorum.
2 dakikada 0.5lt su akıyor bitki köklerine
Sulamayı sizin seralarınızdaki gibi ana boru ve diğer küçük hortum şeklinde değil fidelerin köklerine yakın bir yerden ve 2-3 cm yükseklikten 1,5mm çapındaki küçük deliklerden yapıyorum.
Perlitim de sizin dediğiniz gibi maksimum %10 tozlu.
Drenaj suyu 45 cm den tanka boşalıyor.
Havalandırma şu an bulunduğum yer sıcak olduğundan dolayı gündüzleri seranın her tarafını açıyorum günbatımından sonra kapatıyorum.Sıcaklık sera içi 23-25 derece oluyor gündüz.
Seramın etrafı ağaçlarla çevrili rüzgarı ve soğuğu çok almayan bir yer.
Soğuklar başladığında guney tarafından bir kapı,kuzey tarafından bir pencere açacağım.
Şimdilik istediğiniz bilgiler bunlar sanırım.
Şimdiden teşekkürler.
Bu arada siz nerelerdesiniz ki aps 5 günde,normal posta 10 günde geliyor.İnzivaya mı çekildiniz yoksa kafamı dinliyorsunuz?

Sayın jıbutı, öncelikle 3 saatte 500 cc su vermeyin, saat başında 100cc su verecek bir sistemi oturtmaya çalışın, e bu nasıl olacak diye soruyorsanız işte size bir çözüm :)
http://www.netafim.com.tr/1412/
Yukarıdaki linkte bulunan damlatıcılardan temin edin, ve her köke bir adet gelecek şekilde sulama borusuna monte edin, ucunada 30-40 cm'lik bir ince plastik hortum takıp bu hortumuda domatesin kökünün yakınına saplayın, saatinizi tutarak bu sistemden bir dakika su geçirin, ve bir dakika içinde hortumdan akan suyu bir beher ölcek ile ölçüp, bir dakikada sistemin verdiği suyu bulup ona göre saatte 100 cc su verebileceğimiz dakikayı bulup, o bulduğumuz dakika kadar zamanda sulamaya devam edin.:D Çok karışık oldu, yazdıklarımdan benim bile kafam karıştı :D
Ondan sonra:D; Dijital bir zaman rölesi temin edin ve dinamonuza bağlayın, şimdilik 100 cc su ile devam edin, yalnız domatesiniz büyüdükce su miktarını arttıracağız, yalnız sabah ilk su miktarı 60 cc veya 80 cc olursa çok daha iyi olur, birde güneş batmadan 1-2 saat kala suyu kesmelisiniz.
Sayın jibuti topraksız tarımda başarının %50'si iklimlendirme, %30'u besleme, % 20 'si kültürel işlemdir, yani bunu neden yazdım, hemen sıcaklığı ve nemi ölcebilen iyi bir termometre alman lazım.
Perlitindeki toz oranı önemli değil, suyun 45 santimden akması iyi, yalnız dinamondaki su çıkışına bir T ile bir vana takıp, hortumunuda yüksekten su tankına dökülecek şekilde ayarlarsan çok daha iyi olacağını zannediyorum, sıcak havalarda seranın etrafını açman iyi, yalnız kuzey rüzgarlarını hafife alma, kuzeyden esen rüzgarlar domatese darbe vurabiliyor vede çok daha fazla suya ihtiyaç duyabiliyor. (izlenimlerim böyle)
Ayrıca beyaz sinek için file alabilirsin, hatta almalısın, hem beyaz sinekten korur, hem zararlı diğer böceklerden, şimdilik bu kadar, yalnız seranızın detaylı resimlerini yüklerseniz, konuya daha çok hakim olabiliriz.
:pBenim nerede yaşadığıma gelince; Antalya, Muğla il sınırındayım, malesef burası kerbela gibi bir yer:D ama seviyorum burayı;)

envor
08-11-2008, 18:09
Sevgili jibuti, şimdilik EC 1.9 ile başla, pH'yı 6.0 da tutabilirsen iyi olur, suyun EC ve pH'sını ölçebilecek el aletlerin vardır herhalde, he! yok sa, :( hiç başlama bu işe derim.:p

jibuti
08-11-2008, 20:39
Sayın envor cevaplar için çok teşekkürler.Seramın ve düzeneklerimin resimlerini yükyeceğim en kısa zamanda.İlginize ve bilginize teşekkürler.

jibuti
08-11-2008, 20:44
Bu işi çok önemsiyorum ve bir alaylı olarak öğrenmek istiyorum.Öncede demiştim bu iş belkide bana yeni bir hayat, yeni bir iş ve özgürlük sağlayacak.Bu arada sera dediğim şey aslında seracık 40 m2.Denemek,tecrübe sahibi olmak ve öğrenmek adına yaptım.

Tankım toprağın 1,5mt altında çünkü sistemim topraktan 45 santim yukarıda.Tankın içinde bir dalgıç pompam var ve 20 lik denilen su borularına köklerine yakın gelecek şekilde deldim.Sizin istediğiniz sabah 60 veya 80cc ve 100 cc olayını dakika olarak ölçüp akıllı prizime ayarlayabilirim.

envor
09-11-2008, 18:47
Sevgili jibuti, seracık demiş küçümsemişsin yaptığın işi, hiçde küçümsenecek işler değil bunlar, bende 55 m2 sera yaptım, sebebide ileriyi daha net görebilmek için, eminim sizinde yapmış olduğunuz seranız, size ileriki yıllar için ışık tutar, eminim tutacaktır :)

envor
09-11-2008, 19:00
Sizin istediğiniz sabah 60 veya 80cc ve 100 cc olayını dakika olarak ölçüp akıllı prizime ayarlayabilirim.

Sevgili jibuti; Havanın açık olduğu günlerde, güneş doğduktan bir saat kadar sonra, 80 cc ile sulamaya başla, ikinci suyu bir saat sonra 100 cc'ye çıkart, sera sıcaklığı 24- 28 derecelerde ise saatte bir 100 cc ile devam et, yalnız güneş batımından 2 saat önce sulamayı kesmen lazım.
Havanın kapalı olduğu günlerde, sulamaya saat 9:30, 10:00 gibi 60 cc ile sulamaya başlamalısın, sonra ikinci sulamayı 80 cc , 3. sulamada 100 cc'ye getirip öyle devam etmelisin,eğer gün içinde hava açılmazsa, öğleden sonra saat 14:00 gibi suyu kesmelisin, topraksız tarım yapıyorum diye gereğinden fazla su vermelisin, (uzaktan kumanda ile anca bu kadar oluyor:D), yalnız buraya yazdıklarım genel topraksız tarım kuralları değildir, ama amatörce yapılan bir yetiştiricilikte, hiç olmazsa bu kurallara uyulursa, biraz olsun profosyönelliği yakalamış olursunuz.

eczadolabi
09-11-2008, 21:49
Meğer ne az sulanıyormuş hakkaten :(
Yavaş yavaş ikna oluyorum galiba:rolleyes:

envor
10-11-2008, 10:35
Meğer ne az sulanıyormuş hakkaten :(
Yavaş yavaş ikna oluyorum galiba:rolleyes:

İşte bu sevindirici bir haber:p

jibuti
10-11-2008, 13:29
sevgili envor bilgiler için teşekkürederim.Amatörce başladım ve umarım sayende profesyonele doğru kapasitem ve becerim ölçüsünde gideceğim.Bu yüzden ayrıntılı ve kuralına uygun öğrenmek ve yapmak istiyorum.

jibuti
11-11-2008, 10:46
Sevgili envor, seracığım için söylediklerin gerçekten beni yüreklendiriyor çok teşekkürler.

Domates fidesinin gelişim evreleri nelerdir.Yani dikimden ne kadar zaman sonra çiçeğe döner,meyve tutumu ne kadar zaman sonra oluşmaya başlar.
Domatesin istediği sıcaklık nedir lütfen söyler misin?

ayax
11-11-2008, 11:29
envor bey seranız gerçekten güzel görünüyor. işini bilen insanların ürünleride ne kadar güzel yetiştiği ortada sizi kıskandım. topraksız tarımın bu kadar güzel olabileceğini tahmin edemezdim.

Benim evde saksının içinde yetiştirdiğim fakat geç kalınmış bir domates fidesi var. çiçekleri oluşmaya başlamıştı fakat havalar soğuyunca malesef oluşmadılar. alt yaprakları kurudu, geçen hafta havaların sıcak geçmesiyle güneşi gören domateslerim çiçeklendi fakat havalar soğudu ve çiçeklerim yeniden dökülcek, bunların dökülmeden domatese oluşmasını nasıl sağlayabilirim.

kahyanur
11-11-2008, 12:49
Sevgili jibuti; Havanın açık olduğu günlerde, güneş doğduktan bir saat kadar sonra, 80 cc ile sulamaya başla, ikinci suyu bir saat sonra 100 cc'ye çıkart, sera sıcaklığı 24- 28 derecelerde ise saatte bir 100 cc ile devam et, yalnız güneş batımından 2 saat önce sulamayı kesmen lazım.
Havanın kapalı olduğu günlerde, sulamaya saat 9:30, 10:00 gibi 60 cc ile sulamaya başlamalısın, sonra ikinci sulamayı 80 cc , 3. sulamada 100 cc'ye getirip öyle devam etmelisin,eğer gün içinde hava açılmazsa, öğleden sonra saat 14:00 gibi suyu kesmelisin, topraksız tarım yapıyorum diye gereğinden fazla su vermelisin, (uzaktan kumanda ile anca bu kadar oluyor:D), yalnız buraya yazdıklarım genel topraksız tarım kuralları değildir, ama amatörce yapılan bir yetiştiricilikte, hiç olmazsa bu kurallara uyulursa, biraz olsun profosyönelliği yakalamış olursunuz.

Sevgili envor;
Isı ve ışık durumuna göre sulama rejimi değişiyor. Peki besleme çözeltisinin konsantrasyonu yani EC si değişmiyor mu? Bir tablo yapılabilir mi? Isı ve ışık şu kadarsa besleme miktarı bu kadar "cc/saat" ve çözelti EC si "bukadar microsiemens" tir şeklinde..Cevaplarsanız çok sevinirim..
Saygılarımla.

envor
11-11-2008, 18:01
Sevgili envor, seracığım için söylediklerin gerçekten beni yüreklendiriyor çok teşekkürler.

Domates fidesinin gelişim evreleri nelerdir.Yani dikimden ne kadar zaman sonra çiçeğe döner,meyve tutumu ne kadar zaman sonra oluşmaya başlar.
Domatesin istediği sıcaklık nedir lütfen söyler misin?

Sevgili jibuti, size gelen bandita cinsi domatesler dikimden bir hafta sonra çiçek tomurcuklarını çıkarmış olmalı, çıkan salkımdaki her çiçeğin açması ve döllenip domatese dönmesi iklime göre değişmekle beraber, bir hafta, on günü bulabilir.
Domatesin gündüz 23, gece 15 derece en iyi verimi verdiği sıcaklıklardır, sera nem oranıda% 75 olduğu bir ortam, domates için mükemmeldir.
İlk meyvelerin kızarması, domatesinizin 8. çiçek salkımını çıkarttığı zaman olacaktır. (Biraz sabır :D)
Gündüz vede gece sıcaklıklarının arasındaki fark 8 dereceyi geçtiği zaman domates bitkisinin gelişiminde stres izleri görülebiliniyor.

envor
11-11-2008, 18:10
Benim evde saksının içinde yetiştirdiğim fakat geç kalınmış bir domates fidesi var. çiçekleri oluşmaya başlamıştı fakat havalar soğuyunca malesef oluşmadılar. alt yaprakları kurudu, geçen hafta havaların sıcak geçmesiyle güneşi gören domateslerim çiçeklendi fakat havalar soğudu ve çiçeklerim yeniden dökülcek, bunların dökülmeden domatese oluşmasını nasıl sağlayabilirim.

Sayın ayax, domatesiniz ev içindeyse, çiçek dökülmelerini soğuktan değilde, başka bir hatadan olduğundan bahsetmek gerekir diye düşünüyorum, resim ve biraz daha bilgi verirseniz, sorunun ne olduğunu daha kolay anlayabiliriz.
Saygılarımla... :)

envor
11-11-2008, 18:30
Sevgili envor;
Isı ve ışık durumuna göre sulama rejimi değişiyor. Peki besleme çözeltisinin konsantrasyonu yani EC si değişmiyor mu? Bir tablo yapılabilir mi? Isı ve ışık şu kadarsa besleme miktarı bu kadar "cc/saat" ve çözelti EC si "bukadar microsiemens" tir şeklinde..Cevaplarsanız çok sevinirim..
Saygılarımla.

Sayın kahyanur, domates bitkisinin sulama ve besin(EC) isteği, ısı, ışık ve büyüme sürecine göre değişiklik arz ediyor.

jibuti
12-11-2008, 00:58
sevgili envor çok teşekkürler bilgi için.İnanın sabırlıyım ama önceden bilip önlem almak istedim.Sayenizde çokda iyi oluyor.

envor
12-11-2008, 19:41
Sevgili jibuti, bugün burada yağmur yağıyordu, aklıma geldi :) yağmurlu havalarda domatese sabah 10:00 da 60cc, 11:30 da 80 veya 100 cc(yağmurlu ama seranın içi sıcaksa 100 cc), 13:30 da 100 cc verirsen yeterli olur. :)

jibuti
12-11-2008, 21:36
Ne demek uzman sizsiniz bende çırak notumu aldım merak etme çok teşekkürler bilgi için sevgili envor.

jibuti
14-11-2008, 23:56
Sevgili envor yukarıda verdiğin sulama şeklini ne zamana kadar devam ettirmeliyim.Bitki büyüdükçe sulama artacak sanırım ama zamanlamasını iyi yapmak istiyorum.

Ecsinide büyüme ile doğru orantılı olarak arttırmalımıyım.

Birde havalandırmayı nasıl yapmalıyım güneşli günlerde saat 9-9.30 gibi serayı açıyorum ve gün batmadan 1-2 saat önce kapatıyorum bu doğru bir yöntem mi.Teşekkürler.

envor
15-11-2008, 10:35
Sevgili jibuti, bitki büyüdükce sulamayı biraz arttıracağız, çok değil, zaten verdiğimiz su miktarı bitkiye yetecek düzeyde, bitki şu an verdiğimiz suyun tamamını almıyor, su akıp gidiyor, o yüzden biraz arttıracağız, havalandırmayı acma konusuda saat ile ölcülmemeli, serana ısı & nem ölce bilen bir termometre almalısın, ama bence geç açıyorsun, geceden zannediyorum(seranın detaylı resimlerini görseydim daha iyi olurdu) nem yüksek oluyordur, sabah güneşde doğunca yüksek nem + ani ısınan ortam = Mantariyel hastalık olarak + bitkide anormal hızda büyüme olarak sana dönecektir (bu da) = az verim + kalitesiz meyve olarak sana dönecektir.
Biraz matamatiksel bir açıklama oldu, :D kusura bakma :p:o
Not: Resim yüklemediğin sürece, bundan sonra sorularına cevap vermiyeceğim :p Bilgine !;)

Şule68
15-11-2008, 11:40
Oh be nihayet Jibutiye resti çekecek biri çıktı:D:D Resimler devlet sırrı oldu sanki, hadi artık arkadaş resim bekliyoruz:o

jibuti
15-11-2008, 16:26
Ah ah siz benim bugünkü rezilliğimi bir görseydiniz ağlardınız(benimle beraber) ama sizde haklısınız resimleri görmek elbette hakkınız ne diyeyim belki pazar günü herşey değişir;) ve arkadaşlarımda bana rest çekmez,bazı arkadaşlarımda sevinmez :p

jibuti
17-11-2008, 23:39
Sevgili envor resimler "topraksız tarım ile yapabildiklerim" adlı forumumda, e artık bakıp bakıp beni anarsın ne dersin :)

hia
19-11-2008, 19:27
Sayın Envor;
Sanırım sizinle aynı bölgede yaşıyoruz.Forumdan takip edebildiğim kadarıyla çalışmalarınız çok güzel.Eğer müsait olduğunuz bir gün seranızı görmem mümkün olursa çok sevineceğim.Ama aynı zamanda emr-i vaki yapmış olmak da istemem.Eğer siz isterseniz.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

envor
19-11-2008, 20:20
Sistemi çalıştırdığımda, müsait bir günde ****** sn. hia :)

malbman
20-11-2008, 07:32
Envor, sistemi çalıştırdığında bakarsın bir gün çat kapı Antalya' ya geliveririm.

envor
20-11-2008, 09:11
Beklerim:p, gelmek isteyen arkadaşlarda var zaten, hepinizi aynı gün topluyayımda mini toplantı olsun:p:D

jibuti
20-11-2008, 11:38
sevgili envor sakın bana haber vermeyi unutma bunu kaçırmak istemem.

eczadolabi
21-11-2008, 05:06
Yeni bir kongre tertibine kadar gider bu iş.
Kaçamadınız Envor :)

izzeterisen
21-11-2008, 09:27
O zaman ben de herkesle birlikte geleyim mi?

aygün-16
21-11-2008, 17:00
Maşallah her biri birer inci gibi. Tebrik ederim ...

kahyanur
21-11-2008, 17:37
Birileri kongre mi tertipliyor? Nerede? Hangi tarihte? Davetiyeleri kimden alacağız? Kaçırmak istemem doğrusu.

eczadolabi
21-11-2008, 17:43
Bayram tatiline denk gelirse seviniriz Envor Hocam :D
Antalya iyi olur o tarihlerde herhalde:D:D

envor
21-11-2008, 19:46
Arkadaşlar ne oluyor benden habersiz, kongre nerede ?:p
Şimdi baştan alalım; Sn. İzzeterişen ve sn. hia buraya geleceklerdi, sn. malbman'da çat kapı gelecekti:D hadi dedik planlı olsunda, mini minnacık bir toplantı olsun ;) olay buydu:rolleyes:
Başka bir önerisi olan varsa buyursun :)
Yanlız bayram tatilinde envor'da tatil yapmayı düşünüyor :eek: Bilginize :dilli:

malbman
21-11-2008, 21:31
Bayramda İtalya' ya gidiyorum. Bayramdan sonra (hem envor hem de kendim için) müsait bir gün, çat kapı gideceğim.

hia
22-11-2008, 11:14
Sayın Envor ben zaten size muhtemelen 10 km uzaktayım.Müsait olduğunuz her an uygun olabilir benim için:)Diğer arkadaşlardan gelebilen olursa sizinle ve onlarla da tanışmak çok hoş olur benim için.
Bütün doğa dostlarına sevgiler :)

envor
22-11-2008, 13:25
Domatese ip bağlamayı şöyle özetliyeyim;

53491

Yukarıdaki telden sarkan ipin ucunu, sol elimizle tutuyoruz, sağ elimizin iki parmağı ile ipi geriyoruz.

53492

İpi gerdiğimiz sağ elimizi saat yönünde çevirterek ipi halka haline getiriyoruz.

53493

Yapmış olduğumuz halkayı bozmadan domatesin köküne yaklaştırıyoruz. (Domatesin en alt yaprağının altından bağlatıyorum)

53494

Sol elimizle tuttuğumuz ipin ucunu domatesin kökünün etrafından dolaştırarak, yapmış olduğumuz halkanın içinden geçiriyoruz. Resimde gördüğünüz gibi fazla sıkmıyoruz, çünkü domatesimizin gövdesi daha büyüyecek.

53495

İpi bağladıktan sonra, ipi saat yönünde domatesi fazla sıkmadan domatese doluyoruz, domates büyüdükçe dolamaya devam ediyoruz.

malbman
22-11-2008, 13:32
Envor naylon ip yerine (bitkiye zarar vermemesi açısından) pamuk ipi kullanılır mı? Yoksa dayanıksız mı olur?

envor
22-11-2008, 13:44
Naylon ip kullanılıyor seralarda, pamuklu ip kullananı görmedim, yanlız ip zarar vermiyor bitkiye.

malbman
22-11-2008, 14:02
Teşekkürler

jibuti
22-11-2008, 23:50
sevgili envor çok teşekkürler.

nariçi
23-11-2008, 11:38
Bugün domateslerin fotorafını çekmiştim yavrularım çok fotojenik çıkmış,sizinle paylaşayım istedim;
31512
31513
31514
31515
31516
İnsanın sevdiği işi yapması gibisi yok...:)

Allah hayırlı ve bereketli etsin- maşaallah.

nariçi
23-11-2008, 12:34
Sayın, Enver Bey, Baştan beri okudum son 4. sayfada yorgunluk oldu. yinede genelde okudum sayılır. 25 Yıl önce orman köyü olan İskenderun arsus da ilk seraları ben yaptırmıştım. Orman Bakanlığı (orköy) olarak. Görev çıkarıp Antalya'ya ordan tarif ettiler manavgatın bir köyüne gidip sera boyut ve montajı hakkında notlarımı alıp Hatay'ın Köylerinde yaptırmıştım. Ancak o zamanlar bitkiler üzerinde teknik yoğunlaşma yoktu. Önemli olan kapalı (sera) mekan oluşturmaktı. Şimdi bizim üç dönüm bahçe var evin çevresinde ama toprağı kıraç ve sebzeciliğe uygun değil. Bu nedenle topraksız ve su üretimi konusunda muhakkak öğretmelisiniz selam.

Todor
23-11-2008, 20:30
Envor naylon ip yerine (bitkiye zarar vermemesi açısından) pamuk ipi kullanılır mı? Yoksa dayanıksız mı olur?

Pamuk ipler, keten sicimler bir süre sonra kopuyor. En iyisi naylon ipler.

nariçi
23-11-2008, 20:35
İpleri fidan gövdesine değilde başkabir tutacağa bağlansa daha iyi olmaz mı, ipin boğması sorunu olmaz mı ? Veya bitki daha olumlu cevap mı veriyor ?

envor
23-11-2008, 20:38
İpi bitkiyi boğacak şekilde sıkmayacağız, biraz bolluk bırakacağız, başka nasıl bağlanılabilinir?

nariçi
23-11-2008, 21:23
Sayın jıbutı, öncelikle 3 saatte 500 cc su vermeyin, saat başında 100cc su verecek bir sistemi oturtmaya çalışın, e bu nasıl olacak diye soruyorsanız işte size bir çözüm :)
Yukarıdaki linkte bulunan damlatıcılardan temin edin, ve her köke bir adet gelecek şekilde sulama borusuna monte edin, ucunada 30-40 cm'lik bir ince plastik hortum takıp bu hortumuda domatesin kökünün yakınına saplayın, saatinizi tutarak bu sistemden bir dakika su geçirin, ve bir dakika içinde hortumdan akan suyu bir beher ölcek ile ölçüp, bir dakikada sistemin verdiği suyu bulup ona göre saatte 100 cc su verebileceğimiz dakikayı bulup, o bulduğumuz dakika kadar zamanda sulamaya devam edin.:D Çok karışık oldu, yazdıklarımdan benim bile kafam karıştı :D
Ondan sonra:D; Dijital bir zaman rölesi temin edin ve dinamonuza bağlayın, şimdilik 100 cc su ile devam edin, yalnız domatesiniz büyüdükce su miktarını arttıracağız, yalnız sabah ilk su miktarı 60 cc veya 80 cc olursa çok daha iyi olur, birde güneş batmadan 1-2 saat kala suyu kesmelisiniz.
Sayın jibuti topraksız tarımda başarının %50'si iklimlendirme, %30'u besleme, % 20 'si kültürel işlemdir, yani bunu neden yazdım, hemen sıcaklığı ve nemi ölcebilen iyi bir termometre alman lazım.
Perlitindeki toz oranı önemli değil, suyun 45 santimden akması iyi, yalnız dinamondaki su çıkışına bir T ile bir vana takıp, hortumunuda yüksekten su tankına dökülecek şekilde ayarlarsan çok daha iyi olacağını zannediyorum, sıcak havalarda seranın etrafını açman iyi, yalnız kuzey rüzgarlarını hafife alma, kuzeyden esen rüzgarlar domatese darbe vurabiliyor vede çok daha fazla suya ihtiyaç duyabiliyor. (izlenimlerim böyle)
Ayrıca beyaz sinek için file alabilirsin, hatta almalısın, hem beyaz sinekten korur, hem zararlı diğer böceklerden, şimdilik bu kadar, yalnız seranızın detaylı resimlerini yüklerseniz, konuya daha çok hakim olabiliriz.
:pBenim nerede yaşadığıma gelince; Antalya, Muğla il sınırındayım, malesef burası kerbela gibi bir yer:D ama seviyorum burayı;)

Bu uygulama (miktarlar) bir tek domates fidesi için mi olacak ?

akinselcuk
24-11-2008, 19:46
Konuyu ilgiyle takip ediyorum. Haziranda bir fuara katılacağız. Meslek lisesi bahçecilik bölümü olarak. Çilek domates ve kıvırcık marul denemeleri hazırlamayı planladık. Sitede birçok bilgi olmasına rağmen toparlamakta ve anlayabilmekte güçlük çekiyorum.

Oysaki bu sitedeki yazıları okumadan evvel bu işi kolayca yapabileceğimi düşünüyordum. Artık denemelerden olumsuz sonuçlar alabileceğimizden korkmaya başladım.

jibuti
27-11-2008, 22:39
sevgili envor domateslerimin yapraklarında sabah ve akşam su zerrecikleri oluşuyor bunun bir sakıncası var mı?

envor
28-11-2008, 20:35
Serada nem'i ölçebiliyormusun?

jibuti
28-11-2008, 22:28
Hayır,ölçebilecek aletim yok şimdilik.Buralarda hava sıcakdı (bugüne kadar) sanırım o yüzden seranın tavanında terleme oluşuyordu.Resmen su damlaları oluşuyordu.

jibuti
28-11-2008, 22:32
sevgili envor domateslerde yavaş yavaş çiçekler açmaya başladı.Resimleri açtığım foruma koydum lütfen bakar mısın.Resimlerde de gördüğün gibi koltuk alma işlemi yapmalımıyım artık.Birde boydan resimledimki alt dallarını almadım :p ama almam gerekir mi?

envor
29-11-2008, 15:01
Hayır,ölçebilecek aletim yok şimdilik.Buralarda hava sıcakdı (bugüne kadar) sanırım o yüzden seranın tavanında terleme oluşuyordu.Resmen su damlaları oluşuyordu.

Jibuti, ısı ve nem ölcen iyi bir makina almak zorundasın :( malesef bu şart.
Bitkiye besin vereceğin sistemi kurdun, bitkilerin büyüyor, ama iklim şartlarını ölcemiyorsun. Ama oluyor! diye bilirsin, olur, öylede olur. Yalnız amatörce olur. Yapmış olduğun serada ve sistemde biraz profosyönel olman gerekir.
Şimdi gündüz ve gece sıcaklıkları arasında çok aşırı fark var, ama ne kadar olduğunu ölçmemiz lazım, aradaki fark 8-10 dereceden fazla ise önlemini almamız lazım. Dikmiş olduğun domates çeşitide sıcağı seven bir çeşit, havalar iyice soğuduğunda serayı ısıtman lazım:eek:

jibuti
30-11-2008, 12:15
Sevgili envor serama sobamı kuralı 10 gün oldu dijital termometre koydum ve ona göre ısıtacağım hatta ısıttımda.Belki çok ilkel ama işe yarıyor.Üstü su tanklı bir banyo sobası kurdum anında ısı yayabiliyor,borularıda bir uçtan diğer uca kadar seranın içinden geçirdim.Sera küçük olduğu için şuanda yetiyor.

Nem ölçer konusunda çok haklısın şartlarımı zorlamam gerekecek bakalım neler yapabilirim.Çok teşekkürler.

elektronik.
01-12-2008, 20:31
Sayın Envor Bey, Bu küçük seralarda, evlerde kullandığımız buhar verici cihazlar kullanılabilir mi. Bunlar aynı zamanda hem sıcaklık hemde nem oranını ölçüyor.

jibuti
04-12-2008, 00:54
Sayın elektronik şu nem ölçerin bir devresini yapsanız ne güzel olurdu :)

envor
04-12-2008, 19:33
Sayın Envor Bey, Bu küçük seralarda, evlerde kullandığımız buhar verici cihazlar kullanılabilir mi. Bunlar aynı zamanda hem sıcaklık hemde nem oranını ölçüyor.

Ölçüm yapabiliyorsa kullanılabilir.

kahyanur
09-01-2009, 02:14
Cocopeat + perlit karışımına ektiğim domateslerim besin çözeltisini çok sevdiler. Dışarıda fırtına kıyamet, tipi kar yağıyor. Doğalgaz krizi mağduru olmazlarsa bu sefer domates yiyeceğiz:p

malbman
09-01-2009, 07:41
Sayın Kahyanur, iki tane domatesin üzerindeki o lekeler çiçek ucu çürüğü müdür yoksa başka bir leke mi? Ustalar da bir göz atıp fikir verirlerse iyi olur sanırım.

nariçi
09-01-2009, 09:04
Sadece bir saksıdamı ?

envor
09-01-2009, 19:09
Sayın kahyanur, bu sefer bu iş olacak galiba :p

domatesin üzerindeki o lekeler çiçek ucu çürüğü müdür yoksa başka bir leke mi?

Başka bir leke. Her halde meyveyi bir şey zedeledi. Çiçek burnu çürüğü, meyvenin tam altında olur. Benim gördüğüm kadarıyle, meyvenin yanında o leke.

kahyanur
09-01-2009, 20:08

Başka bir leke. Her halde meyveyi bir şey zedeledi. Çiçek burnu çürüğü, meyvenin tam altında olur. Benim gördüğüm kadarıyle, meyvenin yanında o leke.

Leke meyvanın yanında. Ve sadece iki tanesinde var. Yeni oluşan meyvalarda yok. Günde en az 30 sefer büyümüşler mi diye inceliyorum:D.
Sevgili Envor; besin çözeltisi ve fideler için çok teşekkür ederim. Ortamlarını sevdiler. Geldiğinde küçücük olan domatesler büyüyor ve çiçeklerde de minicik domatesler oluştu.. Mucize bu:p:p

envor
09-01-2009, 20:15
Ben yeterince güneş ışığı ile büyüttüm, ama bundan sonrada alıştıkları güneşi isteyeceklerdir. Işık durumunu siz biliyorsunuz, ama yol yakınken bir ışık sistemi hazırlayın derim.

malbman
10-01-2009, 07:39

Başka bir leke. Her halde meyveyi bir şey zedeledi.

Sabah sabah daha gözlerim açılmamıştı anlaşılan fotoğraflara bakarken. Domatesin yanını altı gibi görmüşüm:p

kahyanur
10-01-2009, 08:56
Domates ellenince leke olur mu acaba?

derin
10-01-2009, 12:41
sn kahyanur tebrik ederim çok güzel gözüküyorlar.

katsu
10-01-2009, 17:57
Arkadaşlar öncelikle hepinize selamlar. Forumu yaklaşık 1 aydır izliyorum. Epeyce de bilgi aldım. Öncelikle seviyeli yazılar ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ben aslında sağlıkçıyım ve şu anda Ankara'dayım. Fakat Adana da bahçeli bir evim inşallah mayısta bitmiş olacak ve ben Adana'ya taşınacağım. Orada kızım ve oğlumla amatör olarak 100 metrekare civarında topraksız tarım için sera kurmak istiyorum. Ben domatesi, çocuklarım da çilek seviyor. Kendimiz ve eş dost için üreteceğiz ama yatiştirme süreci profesyonel olsun istiyorum. Bunun için de Adana'da doğrudan iletişim kurabileceğim biri varsa tanışmak isterim. Hepinize iyi akşamlar dilerim.

kahyanur
11-01-2009, 07:36
sn kahyanur tebrik ederim çok güzel gözüküyorlar.

Teşekkür ederim. Ama fideler sayın Envor'dan, çiçeğiyle, meyvasıyla hazır geldi. Bahar gelsin de inşallah bende böyle güzel fideler yetiştirmeyi başarırım.
Bu arada imla kurallarına dikkat edin derim. Eğer uyarı alıp üzülmek istemiyorsanız:(;):p

Sarıcan
11-01-2009, 15:05
Teşekkür ederim. Ama fideler sayın Envor'dan, çiçeğiyle, meyvasıyla hazır geldi. Bahar gelsin de inşallah bende böyle güzel fideler yetiştirmeyi başarırım.
:(;):p

Hayrola Sayın Kahyanur,

"Nazar etme ne olur, çalış seninde olur." demedim mi ben size. Çok çalışmışsınız, meyvelerde üzerinde gelmiş Sayın Envor dan. Hani tohumdan yetiştirmenin zevki başka idi. Çok kıskandım vallahi. Şu Envor hepimizi tembel yapacak:D:D:D

Güle güle büyüt, meyvesi bol olsun;)

kahyanur
12-01-2009, 12:01
Hayrola Sayın Kahyanur,

"Nazar etme ne olur, çalış seninde olur." demedim mi ben size. Çok çalışmışsınız, meyvelerde üzerinde gelmiş Sayın Envor dan. Hani tohumdan yetiştirmenin zevki başka idi. Çok kıskandım vallahi. Şu Envor hepimizi tembel yapacak:D:D:D

Güle güle büyüt, meyvesi bol olsun;)

Sağolun Sayın Sarıcan;
Şimdilik keyifleri yerinde. İnşallah güneş açmaya devam eder de yeni meyva vermeye devam ederler. Darısı sizin başınıza. Sahi epeydir resimlerini göremedik domateslerinizin. Ne durumdalar acaba?:p:p

nariçi
12-01-2009, 12:33
Kahyanur, saksı şefaf gibi duruyor, öyle yosunlama yapıyor o da iyi değil, bir yandan kökler karanlıkta dahi iyi gelşiyormuş o bakımdan dışına kamuflaj yapın. Bardak viyollerdeki de sizin ektikleriniz mi? Haydi hayırlı olsun.

envor
12-01-2009, 16:56
Ooo! Sayın kahyanur, domatesin meyveleri baya büyümüş :) Nazar boncuğada gözümden kaçmadı hani:p

Şöyle uzaktan bir resim çeksenizde, saksı tam olarak gözükse.

kahyanur
12-01-2009, 18:14
Saksı olarak 18 lt lik su bidonunun üstünü kesip kullandım. Bidonun üzerini kaplamadım çünkü daha önce 5 lt lik su bidonlarına ektiğim domateslerin hiç birinde yosunlanma olmadı. 4 kök fide için 18 lt hacim yetmeyecek. İki tanesini başka bir 18 lt lik bidona aktaracağım. Gündüz balkonda , gece içerde tutmaya dikkat ediyorum sevgili fideciklerimi. İnşallah mart ayına kadar terslik olmaz, başlarına bir şey gelmez..Kocaman domates ağaçlarım olur:p

envor
12-01-2009, 19:08
İki tanesini başka bir 18 lt lik bidona aktaracağım.

Madem şaşırtacaksınız elinizi çabuk tutun sn. kahyanur, fideler iyice köklenirse iyi olmaz.

envor
14-01-2009, 19:34
58905

Büyüme noktası kırılmasına rağmen, ona tanıdığım son şansı iyi değerlendirdi, kırılan yerden yeni bir filiz çıkarttı. Bu nedemek oluyor peki; Hayattan asla ümidimizi kesmemeliyiz:D:D

58906

Bu da diğer domatesim, gidişatı şimdilik iyi :)

58907

Bu borulardada akan su kültüründe domates yetiştirecektim, ama projeye bir türlü başlıyamıyorum. Bir başlasam bitireceğim ama, nedense başlayamıyorum.:D:p

Sarıcan
15-01-2009, 04:23
Sn. Envor,

Bana gönderdiğin fidenin ikizleri bunlar herhalde. Gördüğüm kadarıyla gövde kalınlıkları ve yaprak büyüklükleri kıyaslanmayacak kadar büyük. Hava sıcaklığının ve güneşin etkisi bu kadar farkediyor demek ki.

Bence serada akan su kültüründe domates harika olur, hiç bir katı ortama gerek kalmadan, özellikle sistem bakımı çok kolay olur herhalde. Perlit veya başka bir katı ortamın temizliği ve bakımıyla uğraşmaktan kurtulursunuz. Heyecanla bekliyoruz.

bariselektronik
04-02-2009, 02:52
Saygıdeğer envor bey,çalışmalarınızdan ve forumdaki arkadaşlara yardımlarınızdan dolayı sizi canı gönülden kutlar başarılarınızın devamını temenni ederim.Forumu uzun süreden beri takip ediyorum,üye olmak yeni kısmet oldu.Bence siz türkiyenin gururu ve medarı iftarısınız.Çünkü çoğu arkadaşın bir sır gibi sakladığı bu değerli bilgileri siz paylaşıp herkese yardımcı olmaya çalışıyorsunuz,hemde bu işi meslek olarak yapıp para kazandığınız halde.Belki daha sonraları buradaki arkadaşlar size rakip olacak ama, siz bunu bile düşünmeden ardniyetsiz temiz duygularla yardımlaşmayı,paylaşmayı seviyorsunuz.Size hayran olmamak imkansız.Özellikle bu topraksız tarım işine profesyonelce yaklaşanlara dahada bir sempati duyuyor ve daha çok yardım ediyorsunuz.Ben elektronik olarak kendime ürettiğim,akıllı otomatik sera otomasyon sistemiyle bu işi yapmayı düşünüyorum.Yaptığım devreler.

1- Otomatik PH ve EC ölçer kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
2- Otomatik CO2(Karbondioksit)kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
3- Otomatik sıcaklık ve nem ölçer cihazı,PC data logger kayıtlı.
4- Otomatik sulama kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
5- Otomatik fan sirkülasyon cihazı.

Yukarıda belirttiğim cihazlarımı tam olarak tamamladıktan sonra küçük bir serada topraksız tarım çalışmalarıma başlamak istiyorum.
Tabii ki sizin izniniz olursa,çünkü değerli bilgilerinizi kullanmak istiyorum,izninizle.
Lütfen konu hakkında ilerleyen zamanlarda yardım edebilirmisiniz.
Siz seranızda hangi cihazları kullanıyorsunuz.İsterseniz elektronik üretim hakkında bilgi paylaşımında bulunabilirim.
Bilgi paylaştıkça çoğalır.
Saygılarımla.

envor
04-02-2009, 20:50
Sayın bariselektronik, aramıza hoş geldiniz. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Yalnız biraz abartmışsınız. :o
Burada var olan bilgimi, yaşadığım tecrübelerimi elimden geldiğince paylaşıyorum, elinde imkanı kısıtlı olan üyelerimize varsa imkanım yardım etmeye çalışıyorum. Hepsi bu! ;)
İnsanlara bir yardımımız dokunuyorsa, onun meneviyatı bana yetiyor.

Ben elektronik olarak kendime ürettiğim,akıllı otomatik sera otomasyon sistemiyle bu işi yapmayı düşünüyorum.Yaptığım devreler.

Bu sistemi kurabilir ve soğuk havalarda iyi bir ısıtma yapabilirseniz, başaramıyacağınız iş, yetiştiremiyeceğiniz bitki yok, bilesiniz :)

bilgilerinizi kullanmak istiyorum,izninizle.
Lütfen konu hakkında ilerleyen zamanlarda yardım edebilirmisiniz.

İstediğiniz bilgiyi kullanabilirsiniz, daha da fazlası gerekecektir, o da zamanla söylenecektir.

Sizinde bilginizden faydalanmak isteriz.;)

Sayın bariselektronik, sizi daha iyi tanıyabilirsek, daha çok yardımcı olabiliriz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595). Ayrıca imla kurallarına ve güzel Türkçemizin doğru kullanılmasına çok hassasız (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=vb_faq#faq_111), sizede hassasiyetiniz için teşekkürediyorum.

Aramıza hoşgeldiniz :)

Bilgi paylaştıkça büyür.

jibuti
05-02-2009, 00:13
Sayın barıselektronik öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Sevgili enver kardeşime atfen söylediklerinizde haklısınız.

Bende bu işi öğrenip profesyonelce yapmayı düşünüyorum tabi becerebilirsem sizden ricam kendinizin yaptığını söylediğiniz bütün otomatik sistemlerin maliyeti nedir **** hazırlarının fiyatı hakkında bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler.Başarılar dilerim.

bariselektronik
08-02-2009, 15:05
Sayın arkadaşlar otomatik sera sisteminde kullanılacak tüm elektronik cihazlar dışardan **** türkiyeden satın alınırsa 2 -3 bin dolar tutar.Ben kendi imkanlarımla yaptığımda 200-300 dolar olacak.Bu sistemleri yapmak için iyi derecede elektronik bilgisine ihtiyaç var.
Mikroişlemci yazılım bilgisine ihtiyaç var.
Parça temininde ise yurtdışından şirketlerle bağlantılı olmak gerekiyor.
**** türkiye temsilci firma vasıtasıyla parçaları getirtmek gerekiyor.
En pahalı cihaz karbondioksit ölçer.Satın alındığında 1.000Dolar.
Bu cihazda kullanılan japon malı sensör 100YTL. tutuyor.
Karbondioksit ölçer seranın havalandırılmasında
çok büyük önem sağlıyor.
Herkese başarılar diliyorum.Saygılarımla.

jibuti
10-02-2009, 13:48

Sayın barıselektronik bu sistemleri kendiniz yapıyosunuz elinize sağlık.Bu sistemleriniz ne kadar byüyüklükte bir serayı yönetebilir örneğin 1000m2 olan bir seraya uygulamak istesek yine dediğiniz rakamar mı geçerli yoksa üzerine ne kadar ilave fiyat gelir.Bu ürünleri istendiği taktirde yapabilir misiniz.
Şimdiden teşekkürler bu arada bunları yapıyorsunuz helal olsun.

bariselektronik
11-02-2009, 00:44
Sayın arkadaşlar yaptığım cihazları kendim için yaptım.
Biri hariç cihazlar bitmek üzere.Cihazlar 1000m2-2000m2
serada kullanılabilir.Sensörler kaliteli japon malı.
Açık havadada kullanıldığı için kullanılacak alan olarak
ölçüler büyük olabilir.Serada sıcaklık,nem,karbondioksit
değerlerinin en iyi ölçülebilecek yerlere cihazların
konulması gerekir.
Ben üretim yapmıyorum,kusura bakmayın.
İsteyene devre şeması gönderebilirim.
Saygılarımla.

akinselcuk
11-02-2009, 07:49
Sayın Barışelektronik,
Şema gönderirseniz çok sevinirim.
E-posta yoluyla oluyorsa akinselcuk@msn.com

CO2 sensörü olarak ne kullandığınızı çok merak ettim doğrusu temin ettiğiniz kaynağı da söyleyebilirmisiniz ?

Hatta yüzsüzlük olmazsa eğer devrelerde kullandığınız pic programına da hayır demem. : )

Başarılar dilerim...

mustapha0
14-02-2009, 20:45
Merhaba arkadaşlar. Topraksız tarımda domates üretimi yapıyorum. Forma yeni katıldım ve aktif olarak formu takip etmek ve yazmak istiyorum. İlk olarak öğrenmek istediğim daha önceki yazılarda bahsedilmiş olan sodyum molibdat ile azot ilişkisi var mı ya da sodyum molibdat yerine amonyum molibdat kullanımı nasıl bir farklı sonuç verir?Teşekkürler..,
Saygılarımla..,

envor
16-02-2009, 19:08
Sayın mustapha0, aramıza hoş geldiniz. Burada herkes bilgisini paylaşıyor, sizinde bu paylaşım içinde olacağınızı umut ediyorum.

Forumumuzu diğer forumlardan ayıran en önemli özelliği, Türkçe yazım kurallarına gösterdiğimiz önemdir. Buradan (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=vb_faq#faq_111) neleri yazmamanız gerektiğini, nelere dikkat etmeniz gerektiğini okuyabilirsiniz.

Forumumuzun diğer forumlardan farklı kılan bir diğer unsurda, buradaki üyelerin belli bir eğitim düzeyindeki insanların oluşturması. (Eğitim derken, sadece okul bazında değilde, kendi kendini eğitebilmiş insanlardan da bahsediyorum)

Sizden ilk olarak burada kendinizi tanıtarak başlamanızı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) ve bilgilerinizi burada bizimle paylaşmanızı kendim adına rica ediyorum.

Aramıza hoş geldiniz, sevgili meslektaşım :)

mustapha0
16-02-2009, 22:21
Sayın envor Türkçemizi korumak üzere yaptığınız uyarı ve tavsiyeler için teşekkür ederim. Mesleki açıdan kendimden bahsetmek gerekirse Ziraat Mühendisiyim.Aktif mesleki yetiştiricilik açısından 3 yıl kadar turunçgil ve zeytin tarımıyla uğraştım ve son 2 yıldır da İzmir'de topraksız tarım(cocopeat) da domates(Bandita) üretimiyle uğraşmaktayım.Topraksız tarım ülkemizde yeni olduğundan dolayı müthiş bir bilgi muhtaçlığı ve bir o kadar da bilgi kirliliği var. Ben bu formda siz değerli meslektaşlarım gibi bilgim dahilinde görüş ve fikirlerimi paylaşacağım.
Saygılar

envor
17-02-2009, 17:58
Ben bu formda siz değerli meslektaşlarım gibi bilgim dahilinde görüş ve fikirlerimi paylaşacağım. Çok memnun oldum.

Sayın mustapha0, cocopeat'ta gün içerisinde sulama sıklığınız ve verdiğiniz su miktarı nedir? Bu yıl Antalya bölgesinde Bandita domates çeşitinde sarı kıvırcık virüsü yüzünden üreticiler çok büyük zayiyat verdi. Sizde durum nedir?

meeteine
18-02-2009, 15:35
Merhaba Dostlar.
Yaklaşık bir yıldır forumun üyesiyim ancak sadece pasif kaldım bu süre içerisinde. Sizlerden aldığım bilgiler ile sessiz sedasız bir şeyler yapmaya çalıştım. Bu süre içerisinde sevgili Envor ve Kudret Hocamdan zaman zaman ek bilgiler ve destek aldım.
Bugüne kadar yazmama nedenini sakın bencillik olarak düşünmeyin. Bir çok arkadaşımızın yaptığı gibi yeni bir şeyler katmadım, sizlerden öğrendiğimi uyguladım sadece, bu yüzden mesaj kirliliği yaratıp sizi rahatsız etmek istememektir yazmama nedenim.
Ama şimdi yardım isteme zamanı.
Yazın balkonda kurduğum sistemimi, kış gelince içeri taşıdım. Yazın biber yetiştirmiştim, kasım ayı başında ise tohumdan yetiştirdiğim bir domates fidesini sisteme taşıdım.
Önce sağlıklı fotoğraflar:

meeteine
18-02-2009, 15:41
iki sorunum var:
1- Çiçeklerin tümü meyveye dönüşmüyor. Bazı çiçeklerden oldukça sağlıklı meyveler oluşmasına karşın bazı çiçekler ya tümüyle ya da bir grubun içerisinde 3-4 tanesi kuruyor ve hiç meyveye dönüşmüyor. Sorun EC ayarsızlığı mı, döllenememe mi?

2-Beyaz sinek lanetinden kurtulamadım. Hergün 100-200 lavrayı elimle tek tek temizliyorum ama benim temizlediğimden daha fazlası yeniden oluşuyor. Her gece sinek avına çıkıp (geceleri daha iyi görünüyorlar) beş altı tanesini haklıyorum. Ama ben onları bitiremiyorum, fotoğrafta da gördüğünüz gibi onlar yaprakları bitiriyorlar. Ne yapmam lazım?

Yardımlarınız için peşinen teşekkür ederim.

envor
18-02-2009, 16:05
iki sorunum var:
1- Çiçeklerin tümü meyveye dönüşmüyor. Bazı çiçeklerden oldukça sağlıklı meyveler oluşmasına karşın bazı çiçekler ya tümüyle ya da bir grubun içerisinde 3-4 tanesi kuruyor ve hiç meyveye dönüşmüyor. Sorun EC ayarsızlığı mı, döllenememe mi?

2-Beyaz sinek lanetinden kurtulamadım. Hergün 100-200 lavrayı elimle tek tek temizliyorum ama benim temizlediğimden daha fazlası yeniden oluşuyor. Her gece sinek avına çıkıp (geceleri daha iyi görünüyorlar) beş altı tanesini haklıyorum. Ama ben onları bitiremiyorum, fotoğrafta da gördüğünüz gibi onlar yaprakları bitiriyorlar. Ne yapmam lazım?
.

Sayın meteine ellerinize sağlık, güzel görünüyor.;)

1. Çiçek dökülmesi EC yüzünden değilde, düşük nem yüzünden olabilir büyük bir ihtimalle. Resimden gördüğüm kadarıyle, kalorifer peteklerinin tam üzerinde büyütmeye çalışıyorsunuz domatesi. O ortamda sanırım % 30 nem anca vardır, belkide daha azdır. Bu da çiçeklerin polen canlılığını yitirmesine, haliyle de çiçeklerin dökülmesine sebep verir. Petek ve domates fidesinin arasına, bir set çekebilirseniz, vede içerideki nem'i ayarlıyabilecek bir (buhar makinesi) nemmatik çalıştırabilirseniz, bitkiniz düzelecektir.

2. İlaç atarak beyaz sinekten kurtulabilirsiniz, ama sanırım ilaç atmakta istemiyorsunuz. Ya sarı tuzak asıp sineklerin yapışmasını bakleyeceksiniz, **** elle mücadeleye devam edeceksiniz, C- **** hepsi:D:D

Sanırım kırmızı örümceklede başınız belada gibi gözüküyor :)

meeteine
18-02-2009, 16:51
Sevgili Envor,
Nem için peteklerin üzerine su kabı koymuştum. Ayrıca günde dört beş kez doğrudan fidanın üzerine püskürtme su uyguluyordum ama anlaşılan yeterli değilmiş, en kısa sürede bir buhar makinası edinecem.
Sinekler için ilaç kullanmak istemiyorum, haklısınız. Ne yazık ki savaşımız devam edecek. Sarı tuzağa gerek var mı sizce? Günde 4-5 sinek avlayabiliyorum yani sayısı pek çok değil gibi görünüyor ama lavra bol miktarda üretiyorlar.
Kırmızı örümcekle hiç karşılaşmamıştık, bir iki yeşil bit avlamıştım demek örümcek de var? Savaş için ikinci cephe açılacak yani desenize :)
Yardımınız için teşekkürler.

mustapha0
18-02-2009, 17:27
Sayın envor bu sezon bu virüs ülkemiz genelinde yaygın ve bizler için de sıkıntılı oluyor. Biliyorsunuz virüse karşı vektör mücadelesi yapmaktan başka bir şansımız olmuyor ve bunun yanında doğa da doğal olarak bulunan beyaz sinek predatörü(macrolophus sp.) populasyonu çok düşük veya beyaz sineği baskı altına alamıyor.Bundan dolayı vektörün yumurta ve ergini için ayrı olarak dönüşümlü farklı etkili maddeler kullanarak şimdilik vektörü ve dolayısıylada virüsü baskı altında tutabiliyoruz.
Cocopeat için sulama sıklığı bu günlerde(ort:600-1000 joule) 45 dak. ara oluyor. Su miktarıda 600cc-800 cc civarında oluyor.

Sizin yetiştirme ortamınız nedir? (Rockbull ise sulama sıklığı-miktarınız nedir?)

Sodyum molibdat ile azot ilişkisi var mı ya da sodyum molibdat yerine amonyum molibdat kullanımı nasıl bir farklı sonuç verir?
Saygılarımla..,

envor
18-02-2009, 17:56
Sodyum molibdat ile azot ilişkisi var mı ya da sodyum molibdat yerine amonyum molibdat kullanımı nasıl bir farklı sonuç verir?
Saygılarımla..,

Molibdat; Bitkinin nitrat azotunu kullanabilmesi için olmazsa olmazıdır. Sodyum molibdat mı? Amanyum molibdat mı? Diye sorarsan sodyum molibdat derim.

Sodyum molibdat, topraksız tarımda yetiştirilen bitkilerin meyvelerindeki aromayı tam olarak yakalamasını sağlıyor. Üniversitelerin eski yayınlanan kitaplarında çok sık görüyoruz, hep amonyum molibdat kullanılmış.

2003 yılında 5 ay hollandada bir serada çalışmıştım. Orada amonyum molibdat kullanılmıyordu, sorduğumda banada aynen bu cevabı vermişlerdi. İşin bazı püf noktaları vardır ya, bu da işte öyle birşey. Yani görsel olarak pek farkı olmasada, yetiştirilen bitkinin meyvesinde fark görülüyor. (muş):eek:

Sarıcan
18-02-2009, 18:05
Merhaba Dostlar.
Yaklaşık bir yıldır forumun üyesiyim ancak sadece pasif kaldım bu süre içerisinde. Sizlerden aldığım bilgiler ile sessiz sedasız bir şeyler yapmaya çalıştım. Bu süre içerisinde sevgili Envor ve Kudret Hocamdan zaman zaman ek bilgiler ve destek aldım.
Bugüne kadar yazmama nedenini sakın bencillik olarak düşünmeyin. Bir çok arkadaşımızın yaptığı gibi yeni bir şeyler katmadım, sizlerden öğrendiğimi uyguladım sadece, bu yüzden mesaj kirliliği yaratıp sizi rahatsız etmek istememektir yazmama nedenim.
Ama şimdi yardım isteme zamanı.
Yazın balkonda kurduğum sistemimi, kış gelince içeri taşıdım. Yazın biber yetiştirmiştim, kasım ayı başında ise tohumdan yetiştirdiğim bir domates fidesini sisteme taşıdım.
Önce sağlıklı fotoğraflar:

Sayın meeteine,

Elinize sağlık... Daha önceleri neredeydiniz? Bir yıldır kurduğunuz sistemin altyapısını bizimle paylaşmamakla biraz bencillik etmişsiniz:(, gördüğüm en güzel gelişme göstermiş domates fidelerinden biri.

Sanırım altında çok sağlam bir alt yapı var. Ben sizden yeniyim, sizin sisteminizi de görmüş olsaydık, bu işe yeni başlayanlar olarak belki sizden de feyz alırdık. Bize sisteminizi anlatırsanız çok memnun olurum, bundan sonraki çalışmalarımız da bize ışık tutar. Besin deponuzun konumu, pompa cinsiniz, besini havalandırma sisteminiz, bitkinin saksıya yerleştirilme detayı, sulama sıklığınız ve şekli vb. Tabii ki paylaşmak isterseniz.

Domates tohumunuzun cinsi ne idi, topraksız tarıma çok uygun bir tohum seçmişsiniz. Benim domates fidelerimi de sağolsun Sn. Envor göndermişti. Bir salkımda beş adet çiçek oluyorsa ancak iki adedi meyveye dönüştü. Bazı salkımlarda hiç meyve olmadı. Hatta hiç meyve tutmayan fide bile var:( Bir arada bitki köklerini yanlış havalandırmaktan kaynaklanan problemler yaşadım.

Hep beraber öğreneceğiz herhalde bu işi. Siz bir sınıf atlamışsınız, biz daha okul öncesi sınıfındayız. Ben daha haşeratla tanışmadım, daha birde o dertler var değil mi? Kolaylıklar diliyorum.

mustapha0
18-02-2009, 18:37
Sayın envor yurtdışı onaylı molibdat bilginiz için teşekkür ederim. Sulama suyunda O3 kullanımı B5A uygulamalarını olumsuz etkiler mi?
Saygılarımla..,

envor
18-02-2009, 18:51
Sulama suyunda ozon kullanımı hakkında bir tecrübem yok açıkcası, B5A nın topraksız tarımda kullanılmasının ne kadar faydalı olacağınada şüpheyle yaklaşıyorum. Siz kullandıysanız, gözlemlerinizden faydalanmak isteriz :)

mustapha0
18-02-2009, 19:13
B5A uygulanması açısından çok nazlı ve hassas bir arkadaşımız olduğundan dolayı anlatılan olağanüstü etkisini göremememizi ''acaba Ozon'dan dolayı mı?'' diye tereddütle değerlendirmek durumundayız.:)

jibuti
18-02-2009, 19:43
Sayın barıselektronik sizden rica etsem şemaları mail adresime gönderirmisiniz.Emeğinize sağlık şimdiden teşekkürler.
orhanozbay@hotmail.com

derin
18-02-2009, 21:24
Bazı kaynaklarda ozon kullanımı,metil alkol,humik asit vb. gibi uygulamalar gördüm sizde böyle bir çalışma varmı teşekkürler.

Tartes
18-02-2009, 23:31
Sodyum Molibdatın içerisinde %39.7 Molibdat, Amonyum Molibdatın içerisinde %48.9 Molibdat bulunmaktadır. Sodyum Molibdatın fiyatı Amonyum Molibdatdan daha ucuzdur

meeteine
19-02-2009, 01:18
Sayın meeteine,

Elinize sağlık... Daha önceleri neredeydiniz? Bir yıldır kurduğunuz sistemin altyapısını bizimle paylaşmamakla biraz bencillik etmişsiniz:(, gördüğüm en güzel gelişme göstermiş domates fidelerinden biri.

Sanırım altında çok sağlam bir alt yapı var. Ben sizden yeniyim, sizin sisteminizi de görmüş olsaydık, bu işe yeni başlayanlar olarak belki sizden de feyz alırdık. Bize sisteminizi anlatırsanız çok memnun olurum, bundan sonraki çalışmalarımız da bize ışık tutar. Besin deponuzun konumu, pompa cinsiniz, besini havalandırma sisteminiz, bitkinin saksıya yerleştirilme detayı, sulama sıklığınız ve şekli vb. Tabii ki paylaşmak isterseniz.

Domates tohumunuzun cinsi ne idi, topraksız tarıma çok uygun bir tohum seçmişsiniz. Benim domates fidelerimi de sağolsun Sn. Envor göndermişti. Bir salkımda beş adet çiçek oluyorsa ancak iki adedi meyveye dönüştü. Bazı salkımlarda hiç meyve olmadı. Hatta hiç meyve tutmayan fide bile var:( Bir arada bitki köklerini yanlış havalandırmaktan kaynaklanan problemler yaşadım.

Hep beraber öğreneceğiz herhalde bu işi. Siz bir sınıf atlamışsınız, biz daha okul öncesi sınıfındayız. Ben daha haşeratla tanışmadım, daha birde o dertler var değil mi? Kolaylıklar diliyorum.

Sayın Sarıcan,
Bencillik etme gibi düşüncem hiç olmadı, var olanın tekrarı olmasın, gereksiz yere kirlilik yaratmıyayım düşüncesi ile yazmamıştım ama şimdi görüyorum ki tekrar bile olsa her türlü deneyimden öğreneceğimiz şeyler var. O zaman başlıyayım hikayeme:
Geçen sene ağaçlar net ile ilk tanıştığımda geç kalmıştım aslında. siteyi araştırdım ve (şu anda adını hatırlıyamadığım) bir arkadaşın durgun su kültürü için gerçekleştirdiği sekiz saksılı sistemi pvc borular ile oluşturdum. Pet şişeler yerine 32'lik saksıları kullandım. Saksıların altlarını delerek boruya monte ettim. 100lt.lik bir su deposu edindim. Kudret hocamızdan besin eriyiği aldım. Deponun içine bir de akvaryum su pompası atınca sistem tamamlandı.
Zaman geç olduğu için domates fidesi yetiştiremedim ben de biber ile denemeye karar verdim. Dört biber fidesinden üç ay içerisinde 3-4 kg biber ürettim.
Kış gelince sistemi küçülttüm ve evin salonuna, pencere önüne taşıdım. 15 litrelik bir su kovasını depo olarak kullanıyorum. Domates tohumu için Ankara-Yenikent'te köylü üreticilerden aldığım tohumu kullandım. tohumu torfta çimlendirdim ve benim "sistem"e taşıdım. Fotoğraflar yaklaşık üç aylık fideyi gösteriyor. Sistem ile ilgili ayrıntılı fotoğrafları yarın çekip yüklerim.
Zaman ayarlı role ile pompayı çalıştırıyorum. gün doğumundan gün batımına kadar sulama yapıyorum. Öğle saatlerine kadar (fidenin direk güneşe maruz kaldığı zaman aralığı) her saat 30 dk boyunca besin veriyorum. Öğle-akşam aralığında ise bu süreyi 15 dk/saat olarak ayarladım.
Sistemin ayrıntısını ve yazın balkonda denediğim ikinci sitemin açıklamasını fotoğraflar ile birlikte yarın yazmayı planlıyorum.

Sayın Mustafa0,
yeşil bit diye benim öldürdüğüm canlılar galiba macrolophus idi. Bundan sonra onlara gözüm gibi bakacam ve ellerimle lavra vererek besliyecem:rolleyes:
Anlayamadığım bir şey var: Evin içi gibi steril bir ortamda beyaz sinek, macrolophus ya da kırmızı örümcek nereden geliyorlar?

malbman
19-02-2009, 07:03
bir arkadaşın durgun su kültürü için gerçekleştirdiği sekiz saksılı sistemi pvc borular ile oluşturdum.

Sözünü ettiğiniz sistem 11 saksılı sistem olabilir mi sayın meeteine?

meeteine
19-02-2009, 08:52
Sözünü ettiğiniz sistem 11 saksılı sistem olabilir mi sayın meeteine?

Evet sayın Malbman, sistem sizin tanıtımını yaptığınız 11 saksılı sistem ama ben sekiz saksı kullandım ve üretim aşamasında çıkan zorluklara göre küçük revizyonlar yaptım.

malbman
19-02-2009, 09:25
Saksıları te lere nasıl monte ettiniz? Benim 11'li sistemi kurarken çektiğim en büyük zorluk pet şişeleri te lere sızdırmayacak şekilde monte etmekti. Bir çok malzeme denedikten sonra halledebilmiştim ve yine de pek güvenilir gibi gelmiyordu bana.

Eğer sizin yönteminiz daha kullanışlı ve güvenilir ise, sizin de izninizle onu da denemek isterim. Zira bu yıl ikinci bir 11 saksılı daha yapmayı düşünüyorum.

Sarıcan
19-02-2009, 09:30
Sn. Meeteine,

Sisteminizi anladım. Sn. Malbmanın 11 saksılı sisteminin pet şişe ile yapılmış versiyonunun normal saksı ile yapılmış şekli. Saksıların içinde herhangi bir agregat kullanıyormusunuz, yoksa strafora tutturulmuş fidenin kökleri direkt su içerisinde mi?

Fidelerinizin maşallahı var, benim sistemdeki fideleri Sn. Envor gönderdiği zaman zaten 30 cm kadarlardı. 22 Aralıktan beri uğraşıyorum, bir sürü sıkıntılarda yaşadım (yanlış havalandırmadan ötürü), şu anda da fideler ancak 50 veya 60 cm gelirler.

Elinizdeki fidelerden aldığınız domateslerden kendinize tohum yaptınız mı? Domates fidenizin cinsinden herhalde çok hızlı büyümüşler. Cinsini öğrenip yazarsanız **** kendiniz için tohum yaparken bir miktarda bizim için tohum yaparsanız çok sevinirim.

Sn. Malbman, mevcut plastik fittinglerin içinde metal dişli olan modelleri ile sistemi monte etmek çok basit, sızdırmazlık işinide basit bir sıvı conta ile halledebilirsiniz.

mustapha0
19-02-2009, 16:54
Sayın Mustafa0,
yeşil bit diye benim öldürdüğüm canlılar galiba macrolophus idi. Bundan sonra onlara gözüm gibi bakacam ve ellerimle lavra vererek besliyecem:rolleyes:
Anlayamadığım bir şey var: Evin içi gibi steril bir ortamda beyaz sinek, macrolophus ya da kırmızı örümcek nereden geliyorlar?[/QUOTE]

Sayın meeteine
Evet Macrophus spp. yeşil ama sizdeki beyaz sineğin başka predatörü-parazitoidi **** başka bir zararlı da olabilir. Fotograflarla görsel olarak çok kolay karşılaştırıp teşhis koyabilirsiniz. Macrolophus'un bir handigapı var ki, ortamda beyaz sinek bulamadığı zaman bitkiye zarar vermektedir:)
Artık modern seralar da benim veya sizin eviniz kadar steril ama yinede bu zararlılar insect-net yırtıklarından, yetiştirme ortamı giriş-çıkışlarından veya üzerimizde taşınarak bitkilerimize sirayet ediyor.
Saygılarımla..,

eczadolabi
19-02-2009, 21:32
Ev hiçte steril bir ortam değil, emin olunuz...
Böcekten kaçılamaz.
Onlar sizi bulur :)

ZAFER01
21-02-2009, 11:27
*** envor burada çeşit ne??

meeteine
21-02-2009, 12:32
Saksıları te lere nasıl monte ettiniz? Benim 11'li sistemi kurarken çektiğim en büyük zorluk pet şişeleri te lere sızdırmayacak şekilde monte etmekti. Bir çok malzeme denedikten sonra halledebilmiştim ve yine de pek güvenilir gibi gelmiyordu bana.

Eğer sizin yönteminiz daha kullanışlı ve güvenilir ise, sizin de izninizle onu da denemek isterim. Zira bu yıl ikinci bir 11 saksılı daha yapmayı düşünüyorum.

Saksıların altına açtığım deliğe "kör tıpa" diye tabir edilen sonlandırıcılardan koydum, tabi bu plastik tıplara delik açarak. Silikon ile izolasyonu sağladım. Saksıları borulara tutturmak için ekstra bi şeye gerek yok zaten tıplar dişli olduğu için.

Sistemde saksı koymadığım eklenti yerlerini bu tıplaraın deliksizi ile tıkayabiliyorum böylece sekiz saksılı bir sistemde istediğim sayıda saksı kullanma imkanım var.
Fideleri diktiğim ortam ise içi perlit dolu plastik bardak. Saksı altlığını kapak olarak kullanıp bardakları bu kapaklara yerleştirdim. Bardakların üzerini de strafor ile kapattım.
Ekli fotoğrafların da yardımcı olacağını düşünüyorum.

meeteine
21-02-2009, 12:35
Sn. Meeteine,

Sisteminizi anladım. Sn. Malbmanın 11 saksılı sisteminin pet şişe ile yapılmış versiyonunun normal saksı ile yapılmış şekli. Saksıların içinde herhangi bir agregat kullanıyormusunuz, yoksa strafora tutturulmuş fidenin kökleri direkt su içerisinde mi?

Fidelerinizin maşallahı var, benim sistemdeki fideleri Sn. Envor gönderdiği zaman zaten 30 cm kadarlardı. 22 Aralıktan beri uğraşıyorum, bir sürü sıkıntılarda yaşadım (yanlış havalandırmadan ötürü), şu anda da fideler ancak 50 veya 60 cm gelirler.

Elinizdeki fidelerden aldığınız domateslerden kendinize tohum yaptınız mı? Domates fidenizin cinsinden herhalde çok hızlı büyümüşler. Cinsini öğrenip yazarsanız **** kendiniz için tohum yaparken bir miktarda bizim için tohum yaparsanız çok sevinirim.

Sn. Malbman, mevcut plastik fittinglerin içinde metal dişli olan modelleri ile sistemi monte etmek çok basit, sızdırmazlık işinide basit bir sıvı conta ile halledebilirsiniz.

Sayın Sarıcan,
Henüz hiç tohum alamadım hatta yiyemedim bile. Yeni yeni kızarmaya başlayan iki-üç tane var. Ancak tohumları aldığım çiftçi ile irtibat kurup bir miktar da sizin için edineceğim, çiftçi türü bilmiyor ne yazık ki. Kendi tohumlarından kendi tarlasında yetiştirdiği domatesler.

Sarıcan
21-02-2009, 13:16
Sn. meetiene,

Starfor koyduktan sonra plastik bardağa ve perlite neden gerek duydunuz anlayamadım. Köklerin dışarı çıkması için plastik bardaklarda bir delikte görünmüyor.Birde perlit su içine dökülürse özellikle küçük deliklerde tıkanmaya neden olmuyor mu? Benim sistemde fideyi direk strafora tutturuyorum, kökler suyun içinde serbest duruyorlar.

meeteine
21-02-2009, 13:29
Perlit özellikle fidanın ilk döneminde gerekli diye düşünüyorum. Saksılarda sürekli su bulunmadığından kökün kurumamasını sağlıyor. Ancak, sizin yönteminizi hiç denemedim, yani direk strafor kullansaydım ne olurdu, bilemiyorum.
Bardakların alt bölümünde bir kaçı iri (3-4 mm) çoğu da küçük olan (1-2) yaklaşık 30 adet delik var. Kök gelişimini tamamladıktan sonra bu deliklerden dışarı çıkıp saksının içerisinde gelişmeye devam ediyor. Fotoğraflardaki fide yalnızca bir aylık, büyük fidenin saksını, köklere zarar verebilirim düşüncesi le açmadım.

Sarıcan
21-02-2009, 13:35
Köklerde çok güzel görünüyor, bitkilerinde. Ben sadece daha farklı bilmediğimiz bir şey var mı diye sordum. Önemli oln bitkinin güzel gelişmesi.

Fideyi saksıya alana kadar nerede çimlendiriyorsunuz. Direk perlitin içindemi yetiştiriyorsunuz. Öyle ise gayet iyi bir çalışma olur.

meeteine
21-02-2009, 14:08
Köklerde çok güzel görünüyor, bitkilerinde. Ben sadece daha farklı bilmediğimiz bir şey var mı diye sordum. Önemli oln bitkinin güzel gelişmesi.

Fideyi saksıya alana kadar nerede çimlendiriyorsunuz. Direk perlitin içindemi yetiştiriyorsunuz. Öyle ise gayet iyi bir çalışma olur.

Hayır. Tohumları torfa ekiyorum ve 3-4 yapraktan sonra sisteme taşıyorum.

envor
23-02-2009, 09:18
*** envor burada çeşit ne??

Hangi mesajda ki? Mesaj numarasını yazarsanız söylerim.

ozansalih
29-03-2009, 23:58
Sn.Envor Bey;
Adım OZAN, Size özel mesaj'da atmıştım fakat sanırım ulaşmadı, burda tekrar yazmak istedim. Ben forma yeni katıldım, formdaki tüm mesajları çok büyük bir titizlikle okudum ve şunu söylemeliyim formda ki herkezin emeğine, sabrına ve öğrenme isteğine hayran kaldım.
Ben buzamana kadar hep tekstille hayatımı idame ettirdim, Allaha şükür parada kazandım fakat şu anki türkiye şartları beni insanlardan çok toprakla ilgilenmemin gerektiğini söylüyor işin açıkcası insanlardan yoruldum.
Uzatmadan ben herkeze sonsuz başarılar diliyorum ve Envor hocama bir şey sormak istiyorum. Sn. Envor bey; Muğlanın Fethiye ilçesinde oturuyorum ve tarıma uygun arazim var ve bukonuda sizinle bir yol izlemek istiyorum. Eğer sizde uygun görürseniz ziyaretinize gelmek bir çayınızı içmek isterim.
SAYGILARIMLA.

envor
30-03-2009, 20:15
Ozan bey, ****** sizinle tanışmayı bende isterim. Size özelden telefonumu yazacağım. Konuşur ve müsait bir günümde, sizde müsaitseniz oturur konuşuruz.

saygılar bizden :)

ozansalih
31-03-2009, 00:28
Envor bey, ilginize şimdiden teşekkürler. Uygun olduğunuz bir vakit görüşmek dileğiyle, bekliyorum.
Bu arada tüm yazışan arkadaşlara, bilgi depolamaya çalıştığım için katılamadığımı, ama heycanla emeklerini takip ettiğimi söylemek isterim. Herkeze kolay gelsin.
SAYGILARIMLA.

karşıyakaçarşı
25-04-2009, 00:33
sayın envor bey yazılarınızı okudum formada yeni üye oldum ben izmirde oturmaktayım son zamanlarda topraksız tarım çok ilgimi çekmeye başladı özellikle domatez yetiştiriciliği ziirat mühendisi bir abimle beraber beraber yetiştiriciliğe başlamak istemekteyiz sizden ricam deneyimlerinizle bize katkı sağlarsanız çok sevinirim size bir iki soru sormak isterim bir sera enaz nekadar bir arazi üstüne kurulur kurulum yani yeri hariç dönüm başına nekadar mal olmaktadır ayriyeten seranın kurulacağı arazi ne özellikleri taşımalıdır ilginize şimdide teşekkür ederim size formdaki herkeze saygılarımı sunarım

bordrow
26-04-2009, 03:05
herkeze selam, ziraat fakültesinde öğrenciyim. siteyi önceden tanıyordum lakin ilgi alanım olan hidroponik ortam ve diğer konularda, gerçekten faydalı ve pratik bilgiler bulacağımı ve uygulayabileceğimi tahmin edemiyordum. yazıları okuduktan sonra sizlere teşekkür etmekten kendimi alamıyorum. aklımda bir çok soru var, fakat eski mesajları sentezleyip, takıldığım konuları sizlerle paylaşmak istiyorum, teşekkürler

alone35
16-05-2009, 23:12
Sn envor
Sadece akan su sisteminde marul yapabilirmiyiz?

Bir video da izlemiştim kanal yoluyla yapmışlar bu başa koyu marulu öbür başa gidene kadar büyüyor o kadar uzun yani::)

Acarextt03
18-05-2009, 10:40
Burası sn. Envor'un köşesi mi ?

Sn. Alone35 evet yapabilirsiniz ama marul ve yeşillikler için geç kaldınız.
Bu tür bitkiler 10 - 15 derecede iyi sonuç veriyorlar. Yaz sıcaklarında tohuma kaçmadan verim almak neredeyse imkansız.. Kış şartlarında domates gibi... Ama sizin klimalı havadar serin bir odanız varsa onu bilemem...
Bu arada ben de yavaş yavaş marulları kaldırıp yerlerine domat ekiyorum. Bilginize..

k0900
18-05-2009, 22:41
Bu başlığı bugün farkettim, ilk sayfadan itibaren okudum.

Sn.Envor'a bilgisini paylaştığı, işini severek, bilerek ve iyi yaptığı için kutluyorum.

Konuyla ilgilenen Sn. Jibuti, ve diğer arkadaşlarada başarılar diliyorum.

alone35
20-05-2009, 23:36
Sn. acarextt03 teşekkür ederim önerileriniz için bende kış mevsimi dönemine düşünüyorum 1 dönüm sera yapmayı borulu sistemde Sn.envor ve diyer arkadaslardan bilgi toplayabilirsem yapıcam inşallah saygılarımla

fatihes
21-05-2009, 13:03

Sn. Envor balkonumda ayrı ayrı saksılarda (torf+kum) 4 kök domates 4 kokte biber fidelerim var. sözünü ettiğiniz 60cc , 80cc,100cc sulama uygulamayı tek kök içinmi yapıyoruz?

envor
22-05-2009, 10:45
Sn. Envor balkonumda ayrı ayrı saksılarda (torf+kum) 4 kök domates 4 kokte biber fidelerim var. sözünü ettiğiniz 60cc , 80cc,100cc sulama uygulamayı tek kök içinmi yapıyoruz?

Evet, bir kök içindi bu sulama değerleri. Yalnız sn. jibuti serada vede perlitte yetiştiriyor fidelerini, torf+kum ortamında vede açık balkondaki durumu göz önüne alıp öyle değerlendirmeli bu durumu. Birde her kök için 7 litrelik bir ortam ayırmalısınız.

envor
22-05-2009, 10:46
Burası sn. Envor'un köşesi mi ?

Sn. Alone35 evet yapabilirsiniz ama marul ve yeşillikler için geç kaldınız.
Bu tür bitkiler 10 - 15 derecede iyi sonuç veriyorlar. Yaz sıcaklarında tohuma kaçmadan verim almak neredeyse imkansız.. Kış şartlarında domates gibi... Ama sizin klimalı havadar serin bir odanız varsa onu bilemem...
Bu arada ben de yavaş yavaş marulları kaldırıp yerlerine domat ekiyorum. Bilginize..

Yaz aylarında da yetiştirilebilen marul çeşitleri var.

envor
22-05-2009, 11:07
sayın envor bey yazılarınızı okudum formada yeni üye oldum ben izmirde oturmaktayım son zamanlarda topraksız tarım çok ilgimi çekmeye başladı özellikle domatez yetiştiriciliği ziirat mühendisi bir abimle beraber beraber yetiştiriciliğe başlamak istemekteyiz sizden ricam deneyimlerinizle bize katkı sağlarsanız çok sevinirim size bir iki soru sormak isterim bir sera enaz nekadar bir arazi üstüne kurulur kurulum yani yeri hariç dönüm başına nekadar mal olmaktadır ayriyeten seranın kurulacağı arazi ne özellikleri taşımalıdır ilginize şimdide teşekkür ederim size formdaki herkeze saygılarımı sunarım

Geç cevap için özürdilerim, nasıl olduysa gözden kaçırmışım :(

Sayın karşıyakaçarşı; Seracılığı istediğiniz kadar alanda yapabilirsiniz, bu size bağlı. Yalnız, piyasada sürekliliği yakalamanız için, özellikle topraksız tarımda 20 dönüm üzeri tavsiye edilir. Karlılık için. İzmirde her yerde sera kurulabilir. İklim bazında konuşuyorum. Topraksız tarım yapacaksanız, serayı kuracağınız yerin toprak yapısınında önemi kalmaz zaten. Yapacağınız seranın bazı tekniz özelliklere sahip olması gereklidir. Mesela; Oluk altı 4.5 metreden az olmamalı, havalandırmalar %50'den az olmamalı vede çatının üzerinde kelebek denilen, çift havalandırma olmalı. Olukları mümkün oldukça derin vede contalı olmalı ki, yağmur suyunu kesinlikle içeriye almamalı, vs. vs.

Bir ay önce, bir firmadan oluk altı 5 merte olan bir teklif almıştım. Galvanizli, çift havlandırmalı vs. vs. Verdikleri fiyat 32.000 liraydı. Bu rakamı telefonda almıştım, yüz yüze görüşmede bu fiyat biraz daha iner, hatta daha ucuza yapan firmada bulunur.

antalyakas
22-05-2009, 13:21
öncelikle herkese merhaba...

gördüğüme göre burada en tecrübeli arkadaşımızenvor heralde benimde bi kaç sorum olacak.

fethiye kumluova beldesinde 4.5 dönüm camım var ve bende böyle bi işe girişmek istiyorum.

sera özellikleri:
kuzey-güney
1. cam 2 blok ve oluk altı 2 -2.5 arası olması lazım kenarlarda 2.7 metre heralde

2. sera tek blok kenar yüksekligi 2.5 metre civarı orta yüksekliği bir yarısı 5.5 metre diğer yarısı direksizoldugu için 7.5 metre

Bana bu sistemi kurdurmak ne kadara maliyet olur.?

sfide olarakta neyi tercih edersiniz?

normalda ikram f1 dikiyorum ve devamlı salkım olarak kesiyorum bu yıl dönüm başı gelir 23 bin tl

şayet topraksıztarım yaptıgımda ne kadar kazanabilirim?
bu sistemde ikram f1 i dikebilirmisyim?

klavyede sorun oldugu için bazı yerlerde yazım hatası olabilir..capslok ta çalışmıyor.....

lokmanbahçe
26-05-2009, 20:09
sayın envor resmen bağırtmışsınız hünerlerinizi. zevk alarak ve heycanla yaptığınız belli. tebrik ediyorum. keşke benim de bu heyecanı yaşayacak imkanlarım olsaydı. öğretmenlik de kutsal bir meslek ancak bu işlerdeki açlığımı doyuramadıkça içimde patlamaya devam ediyor. neyse uzatmiyim fazla ben hibrit tohum konusundaki soru işaretlerini ileticektim. özellikle avrupada bir çok ülkede yasaklandı son olarak da almanyada bunla ilgili bir yasayla yasaklandı(yanlış hatırlamıyorsam). şimdi genetik işlem görmüş bu organizmaların insan sağlığına etkisi nedir acaba, son günlerde ülkemizde de çeşitli vasıtalarla bilgilendirmeler yapılmaya ve insanlar uyarılmaya çalışılıyor özellikle kısır üretimler konusunda. nedir bu işin hikmeti? bu konuda en doyurucu ve doğru bilgiyi alabileceğimiz yetkili sizsiniz, çalışmalarınızda başarılar.

İstan_bull
26-05-2009, 20:42
Sayın Envor, filiz kırmaktan bahsediyorsunuz? Bunu tam olarak açıklayabilir misiniz?

alone35
27-05-2009, 15:39
Sn. envor elimde çilekler için aldığım pimaşlardan kaldı 9 adet 125/2000 bunlardan sizin yaptığınız sistem marul yapabilirmiyim?
NE önerirsiniz teşekkürler.

envor
27-05-2009, 21:42
Sn. envor elimde çilekler için aldığım pimaşlardan kaldı 9 adet 125/2000 bunlardan sizin yaptığınız sistem marul yapabilirmiyim?
NE önerirsiniz teşekkürler.

Evet, yapabilirsiniz. Marul için biraz büyük ama, olmaz diye birşey yok ******.

envor
27-05-2009, 21:48
Sayın Envor, filiz kırmaktan bahsediyorsunuz? Bunu tam olarak açıklayabilir misiniz?

Yazmış olduğum mesajı alıntı yapsaydınız iyi olurdu, filiz kırma diye yazmışsan; Koltuk almadan bahsediyorumdur, her halde :)

Tepe kırmadan bahsediyorsanız, onuda resimli olarak anlatacağım. Ne zaman? :) İlk fırsatta :p

lokmanbahçe
27-05-2009, 22:23
sayın envor
daha önceki mesajımda yazdığım konudaki bilgi açlığı gerçekten önemli ve acabalar oldukça kafa karıştırıcı, kısır üretim gerçekten sağlığı tehdit ediyor mu yoksa bu tür söylemler ortada dolaşan safsatalardan ibaret mi ya da firmaların birbirleri arasındaki rant telaşından yine kendilerinin ürettiği türden şeyler mi? bu konuda malesef bilinçli değiliz, ya da öncelikle bilgi sahibi değiliz...

İstan_bull
28-05-2009, 15:05
Çeri domatesin uzamayacağınımı sanıyorsunuz?:DBizdeki çerilerin boyu şu an 3 metreyi çoktan geçti:DKültürel işlem yapıyoruz,domatesten çıkan filizleri kırıyoruz,boy atmasını sağlıyoruz,kırmazsak oturak domates gibi birşey olur,dalları sağa sola gider,hem yer kaplar hem istediğiniz verimi alamazsınız:p

Attığınız mesaj buydu sayın envor. Dediğiniz bu işlem normal domateste de yapılabilri dimi?
Son olarak bir soru daha sorayım (: ben bir domates fidesi ektim, biraz kart fideydi galiba kısa boylu ve çiçek açtı, ufak ufak birsürü domateste yetisiyor. normalmi acaba bu ?

envor
28-05-2009, 19:18
sayın envor
daha önceki mesajımda yazdığım konudaki bilgi açlığı gerçekten önemli ve acabalar oldukça kafa karıştırıcı, kısır üretim gerçekten sağlığı tehdit ediyor mu yoksa bu tür söylemler ortada dolaşan safsatalardan ibaret mi ya da firmaların birbirleri arasındaki rant telaşından yine kendilerinin ürettiği türden şeyler mi? bu konuda malesef bilinçli değiliz, ya da öncelikle bilgi sahibi değiliz...

Sayın lokmanbahçe, GDO ve hibrit, aynı şey değil, Avrupanın yasakladığı, genetiği değiştirilmiş organizmalardır. Hibrit (F1) tohum için böyle bir yasaklama olduğunu duymadım.

envor
28-05-2009, 19:24
Attığınız mesaj buydu sayın envor. Dediğiniz bu işlem normal domateste de yapılabilri dimi?
Son olarak bir soru daha sorayım (: ben bir domates fidesi ektim, biraz kart fideydi galiba kısa boylu ve çiçek açtı, ufak ufak birsürü domateste yetisiyor. normalmi acaba bu ?

Koltuk almadan bahsetmişim:D:D

Bu koltuk alma işlemi, oturak domates çeşitinde yapılmaz, sırık olan çeşitlerde yapılır. Sizin dikmiş olduğunuz domatesin çeşiti oturaksa, koltuk almamalısınız, oturak olduğundan, koltuk alırsanız verimde alamazsınız.

Sizin fidenizi göremediğim için, ezbere konuşuyorum, ama normaldir.:p

lokmanbahçe
28-05-2009, 19:41
sayın envor
biraz konu dışı oluyor ancak burda ekleyiverdim artık. ben bu resimdeki leopar domates türünden yarım kilo kadar 2-3 yıl önce aldım tohumlarını ayırıp diktim domatesleri epey oldu, sonra yine olanlardan tohum aldım diktim yine aynı türden oldu şimdi bu yıl yine diktim büyük ihtimal meyveleri yine aynı şekilde ve bollukta olacak. bu çeşidi aroması ve lezztinden dolayı çok seviyoruz ancak acaba bu tür gdo mudur diye de şüphe içindeyiz. sizin bu tür hakkında bilginiz var mı acaba?
saygılar...

çelebi
02-06-2009, 08:18
Sevgili envor sizin salkım cherry domateslerden isteyecektim ama satışı durdurmuşsunuz. Topraksız tarımda yetiştiricilik için ben 5 adet isteyecektim, forumun bu başlığı için torpil var mı?:o
soilless ten duyunca canım çekti. ;)

hakan küres
02-06-2009, 16:38
Merhabalar Enver bey, havuzda marul yetiştiriciliğinde suyun oksijeni arttırmak için HİDROJEN PEROKSİT kullanılabilir mi?

envor
02-06-2009, 22:15
sayın envor
biraz konu dışı oluyor ancak burda ekleyiverdim artık. ben bu resimdeki leopar domates türünden yarım kilo kadar 2-3 yıl önce aldım tohumlarını ayırıp diktim domatesleri epey oldu, sonra yine olanlardan tohum aldım diktim yine aynı türden oldu şimdi bu yıl yine diktim büyük ihtimal meyveleri yine aynı şekilde ve bollukta olacak. bu çeşidi aroması ve lezztinden dolayı çok seviyoruz ancak acaba bu tür gdo mudur diye de şüphe içindeyiz. sizin bu tür hakkında bilginiz var mı acaba?
saygılar...

Sayın lokmanbahçe, bence gdo değildir, rahatlıkla tüketebilirsiniz :) Ayrıca en fazla likopende bu çeşitte var, biliyormuydunuz?

envor
02-06-2009, 22:22
Merhabalar Enver bey, havuzda marul yetiştiriciliğinde suyun oksijeni arttırmak için HİDROJEN PEROKSİT kullanılabilir mi?
Bunu nereden duydunuz sayın Küreş? Kesinlikle kullanılmaz. Biz bunu seraların girişlerinde küçük havuzlarda kullanıyorduk. İçeri girmeden çok ince bir birikintinin içerisine ayakkabı ile basıp, mikropları dezenfekte edip seraya öyle giriyorduk. Oksijeni sadece suya hava basarak vermelisiniz bence.