PDA

View Full Version : Envor / Topraksız tarım, Domates yetiştiriciliği




Sayfalar : 1 [2]

Acarextt03
03-06-2009, 12:00
Bunu nereden duydunuz sayın Küreş? Kesinlikle kullanılmaz. Biz bunu seraların girişlerinde küçük havuzlarda kullanıyorduk. İçeri girmeden çok ince bir birikintinin içerisine ayakkabı ile basıp, mikropları dezenfekte edip seraya öyle giriyorduk. Oksijeni sadece suya hava basarak vermelisiniz bence.

Bence denenebilir :p
Acaba domatların rengi ne olur? merak ettim. İşin şakası...




hakan küres
03-06-2009, 20:08
İzmirde Egelim Kimyada, mantar hastalıkları, suyun dezenfeksiyonu ve suyun oksijenini artırmak için kullanılabilir dediler iyiki kullanmamışım. Marul da da domates gibi mantar hastalıklarını önlemek ilaç kullanılıyor mu? Hangi ilaçları kullanmalıyım. Yardımlarınız için çok teşekkürler.

bitkikolik
20-06-2009, 16:30
Besin çözeltisini nasıl ve nereden alabilirim?

Murat Altan
20-06-2009, 18:16
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11855

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15888

Bu iki adreste Sn envor ve Sn Kudret Tezel bizlere destek oluyorlar.

aytekinguclu
06-12-2009, 21:52
Çalışmalar çok güzel ellerinize sağlık.

aytekinguclu
06-12-2009, 21:53
Bu elektronik devreleri kendiniz mi yapıyorsunuz barıselektronik?

aytekinguclu
06-12-2009, 22:01
barıselektronik adlı arkadaş mümkünse bana ulaşırmısın aytekinguclu@hotmail.com

Güvenim
15-12-2009, 07:26
Ne güzeller ya, gerçekten çok pahalı olmalı.

kumyaka2010
30-01-2010, 13:57
Biraz geç oldu ,fakat ben yeniyim .Leoper domatesi ilk defa duydum ve gordum .Acaba bu domates tohumlarından edinebilirmiyiz ?Ben genellikle ,eski 50 sene evvelki urunleri tercih ederim .Artık neyi yiyip,neyi yememizi ben anlayamıyorum .Ortalık iyice karıştı .
Selamlar

soke2006
30-01-2010, 16:21
Merhaba Değerli arkadaşlar,

Ben iş olarak Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstriyel konularda Bilgi İşlem tasarımları ile uğraşıyorum.
Son 5 senedir 16 dönüm arazi üzerinde Kiwi yetiştiriyorum. Şu anada kadar planladığım gibi gidiyor gibi.

Sizlerden ricam özellikle topraksız tarım ve domates konusunda riskler, maliyetler ve türler konusunda bilgi sahibi olan arkadaşların yardımcı olmasıdır.

Bilgisayar kontrollu modern bir topraksız serada domatesi yetiştirmek için 1 dönümün toplam maliyeti yaklaşık kaç TL'dir acaba?
Amacım 5 dönüm ile başlamaktır.
Ayrıca modern sera yapımında deneyimli ve ekonomik bildiğiniz bir firma mevcut mudur acaba?
Sevgiler,
Özcan

Yardımcı olacak tüm arkadaşlara zaman ayırdıkları için çok teşekkür ederim

akinselcuk
30-01-2010, 21:51
Sayın Söke,

Ne sera yapımında ne de içinin otomasyonunda bir firmadan medet ummayınız. Para kıt olduğu zaman umulanın tam tersi sonuçlara ulaşırsınız. Ki para her zaman kıttır.

Seranın imalatından içinin otomasyonuna oturup kendiniz plan proje geliştirin. Henüz aklınızda bir şey yoksa burayı ve interneti takip etmeye devam edin. malzeme ekipman araştırın. Zamanla 5 dönüm için tam bir plan çıkar kafanızdan.

Hazır anahtar teslim almaya kalktığınızda hiç bir mantık arzetmeyen bir birinden enteresan fiyatlara ve kendinden çok emin açıklamalara ulaşacaksınız. Ancak hiçbiri doğru olmayacak.

5 dekara çıkacak maliyet haddinden fazla oynakdır. Sizin titizliğinize, yapacağınız şeye, ufkunuza göre çok değişir. Bu 500m2 arsam var bir ev yaptırsam kaça çıkar demeye benzer. Briketten su basmanı üzerinde temelsiz tek kat ev var. Üç katlı alttan ısıtmalı tam lüks villa var. İkisi de 500 m2ye sığar. İkiside evdir.

Ben bir hobi serası almak istedim. Bir araştırdım. 10 m2 şeyler 1750. Çocuk çadırı gibiler üstelik. bir şeyler çizdim kağıda malzeme hesapladım, becerikli bir demirci bulup 100 m2 sera yaptırdım. Yaklaşık 2000 liraya çıktı. 1750 > 10 m2 ; 2000 > 100m2

Bu serayı yaptırmadan 2 ay önce bir sera yapacağız nasıl yapalım deselerdi kafamda hiç bir şey yoktu. Şimdi konuşsam sera uzmanıyım sanabilirler. : )

Son iki paragraf bilmem açıklayıcı oldu mu ?

Kısa sürede kafanızda şekillenir. Olabilecek en ucuz rakama da ulaşırsınız. Kendiniz planmamak kaydıyla.

Saygılar. . .

Delimus
30-01-2010, 22:03
Ben gittim ustayla anlaştım projeme göre yaptırdım.Anahtar teslim firmalardan aldığım fiyatların çokdaha altında ve bence çok daha kaliteli oldu.Ama maliyeti tercihleriniz ve imkanlarınız belirler.

gazeteci28
30-01-2010, 22:19
Sayın soke2006,
Aramıza hoş geldiniz.

Bilgisayar mühendisliği ve Endüstriyel konularda bilgi işlem tasarımları ile uğraştığınızı ifade ediyorsunuz.

Forumda eksik olan bir alanda iş yaptığınız anlaşılıyor. Serada kullanılan bilgisayar teknolojileri hakkında bizleri bilgilendirebilir misiniz? Bu konunun eksik olduğunu düşünüyorum.

Bir başka hususta konular farklı başlıklar altında tartışılıyor. Alakasız konu başlıklarında alakasız bilgiler çıkabiliyor. Ya da çok ihtiyaç duyulan bir bilgi hiç ilgisi olmayan bir başlık altında tesadüfen öğrenilebiliyor. Konuların tartışılmasında karmaşa görüyorum.

Saygılar...

okay-55
30-01-2010, 23:49
Sayın söke istanbulda bodur ve yarı bodur meyve bağçeleri kivi,üzüm bağları için telli terbiye sistemleri imalatı yapıyorum ürettiğim kelepçelerin seralarda da kullanıldığını denizlide menderes tekstilin 85 dekar lık serasında şahit oldum oradan edindiğim bilgiye göre türkiyede tam bilgisayar kontrollu sera yapan firmalar var ancak Sayın Akın beye katılıyorum maliyetleri çok yüksek ifade edilen rakkamlar dekarı 40 bin 60 bin avro gibi sera imalatçılarını ararken nette böyle bir imalatçılar listesine rastladımbilgilerinize .

ÇeteÇakal
31-01-2010, 09:59
Ben gittim ustayla anlaştım projeme göre yaptırdım.Anahtar teslim firmalardan aldığım fiyatların çokdaha altında ve bence çok daha kaliteli oldu.Ama maliyeti tercihleriniz ve imkanlarınız belirler.

Üzgünüm ama sizinle aynı fikirde değilim. Usta sizden demir parasını ve montajının parasını almış ve size gerçekten ucuz gelmiş olabilir.Ancak görüntü olarak hoşunuza gidiyor olabilir,ama ustanın yaptığı seranın hangi özelliğine iyidenebilir, ****** hiç birine.

Seralarda ısı, nem sıcaklık,ışık, ve bunların kayıpları tek tek hesaplanır en uygun sera şekli bitkinize göre belirlenir. Üretmek istediğiniz üretim şekline ve üretmek istediğiniz bitkiye göre içerde nem yoğunlaşması var mı, nerelerde var ,ışık şiddetine hassat bir bitki ise veya gerekli olan şiddettini bulunduğu nuz yöre karşılıyormu? Bulunduğunuz bölgedeki hakim rüzgar yönü, bir üretims erası ise seranın yöneyi vs.. bu listeyi uzatmak mümkün.

Sonuç bir mühendisin hazırlayıpta yaptırılan bir sera ile usta ya yaptırılan sera arasında çok farklılıklar olduğunu söylemek isterim. Eger amatör bir seradan bahsediyorsanız gerçekten bir insaat ustası işinizi görecektir.

shrub
31-01-2010, 10:24
Sayın Çeteçakal sizinle aynı anda "Modüler 100 m2 Sera Yapmak" konu başlığı altında hemen hemen aynı konuya değinmişiz.
Saygılarımla,

Delimus
31-01-2010, 19:00
Cetecakal ustam 15 yıldır sadece sera yapmakta iskenduruna kadar sera yaptırmakta.Mersinin en büyük sera firmasında çalışan arkadaşım var oda aynısını söylüyor onlarında kendine ait ustaları var.Fiyatlar 2 katından fazla değişmekte . Hakim rüzgar sera yönü vs. etmenleri hesaplamak için mühendis olmak gerekmiyor.

Seralarda ısı, nem sıcaklık,ışık, ve bunların kayıpları tek tek hesaplanır demişsiniz.Bunlar havalandırma ile sizin yapacağınız şeyler.Ayrıca Bitkinin türüne göre ısıtma gerektiği bilgisi içinde gine mühendis olmak gerekmiyor.Domates için ısıtma gerekir fakat ısıtma şekli gine size sizin tercihinize bağlıdır.

yolcu8264
01-02-2010, 09:37
Peki mühendisler niye var? Hiçbir şey için gerek yok diyorsunuz mühendise? Bu kadar fakülte okul kapatalım gitsin. Acaba şimdi A bitkisinin ışıklanma ihtiyacı, ideal sıcaklık, hazırladığınız çözeltilerin hangi bitkiye ne kadar verieceği, tabii burda kimya mühendisliği de girer işin içine, sera konstruksiyonu parametreler ziraatten, yapımı inşaat mühendislerinden, sera otomasyonu elektrik elektronik mühendisliği. Bakın aslında ne kadar çok mühendislik dalını ilgilendiriyor ve şimdi bu gerek yok dediğiniz herşey mühendislerin yıllarca üstünde çalışıp elde ettiği bilgilerdir. Ve bu sadece internetten edilinilen bilgi silsilesi değildir. Bu o bakış açısını ve mantığı kavrama olayıdır ki üniversitelerde öğretilen de budur. Olayın mantığını kavramak elinizdeki anahtardır ve o anahtarla her kapıyı açarsınız. Şöyle bir örnek verelim. Aynı ev projelerini bir usta ve bir mühendise ayrı ayrı verelim ve yapmalarını isteyelim. Sonuçta yapılan evin görüntüsü tıpatıp aynı olacaktır. Ama işin derinlemesine baktığında taşıyıcı sistemleri önemlidir ve deprem sırasında sizi koruyacak olan boya sıva değildir. Doğrsu düzgün yapılmış kolon kiriş ve döşemelerdir. Sonuç olarak bir usta hep yaptığını yineler konuştuğunuzda yahu ben 20 yıllık ustayım der. Ama bir mühendis yapıya bakarken içindeki kuvvetleri,itkileri,momentleri görür. Bir yere müdahale edeceğinde o yerin hesap yöntemini de bildiğinden doğru düzgün müdahale eder değişiklikler yapabilir. Usta mantığı yahu ne gerek var birşey olmazdan öteye geçmez. Bakın ben 150 adet işçi ve ustayla çalışıyorum şantiyemde ve bu değişmez bir durumdur.
Yalnız tabii ki süper adamlar yok mu? var. Onlara birşey diyemem. Kendimiz evde birşeyler üretebiliriz, çok da işe yarayabilir ama lütfen bu işe hayatlarını adamış, yıllarca dirsek çürütmüş hala da literatürü takip etmek zorunda olan insanlara gerek yok deyip geçmeyin. Unutmayın etrafınızda gördüğünüz herşey o gerek yok dediğiniz insanların aklından çıkmıştır.

shrub
01-02-2010, 14:25
Sayın Yolcu, Dün akşam sizin mesajınızı yazmadan önce bunun çok daha ayrıntılı olanını ben yazmak istiyordum fakat her zamanki gibi gereksiz bir tartışma olmasın diye bundan kaçındım, teşekkür ederim. Söylediklerinizi çok daha ileri boyutta detaylandırmak gerekirse zaten ziraat mühendisliği programı mevcut birimleri içinde barındırmaktadır. Söylediklerimiz veya söylemek istediklerimiz ağırmı geliyor bilmiyorum ama birileri bol keseden konuşuyor diye düşünüyorum. Bakın bir tornacıya herhangi bir makineyi gösterin inanki birebir aynısını ve hatta daha da iyisini yapar bu su göötürmez bir gerçek ama onun Sıfırdan yapılması, tasarlanması ve gerçeğe aksedilmesi analitik bir sürecin sonucudur. Burda bir çok arkadaşımız, meslektaşımız hocamız ve abilerimiz ablalarımız var kimse onların düşüncelerini veya görüşlerini yatsımıyor. Bir kişi çıkıpta "topraksız kültür yeni bir olgu bunu ben keşfettim edasında" olmakla ilgisi alakası olmadığı bir konuda LİTERATÜR verebilecek Düzeydeyse ufak bir tavsiyede bulunmak ister
im. 20'den fazla ziraat fakültesi var. Herbirinin iyi veya kötü birer kütüphanesi mevcut. Oralarda birçok konu üzerine yapılmış 100'lerce lisans,yüksek lisans ve doktara çalışmaları mevcut. Bu konularda yazılmış makaleler bulunuyor. Okuyun, Tarayın, Araştırın ve hatta ünv. hocalarınla birebir konuşun inanın çok farklı noktalara ulaşıcaksınız. Bu işte araştırma yapmak ve bilginizi, becerinizi, pratiğinizi geliştirmek için buralardan başlayabilirsiniz. İnternette Google.'da search yaparak bir konuda gerçek ve doğru anlamda yetkin bilgiye ulaşamazsınız. Bu sadece sürecin basit bir parçası. Şunuda söylemek isterim 4-5 Ziraat Mühendisini cebinden çıkarabilecek üreticilierimiz var. Eğer hobbyden bir üst sınıfa atlamak isteyenler için bunları önerebilirim. Ülkemizde yeni yeni algılanan bir vaka gibide bu konuya yaklaşmamak gerekir. Bu konuda çalışan insanlar 1-2 yıldır bu konudan haberdar değiller. Tesadüfen veya şansa biryerlerden okumuş olan bir kişi için değişik, ilgi çekici ve hatta vaybe gibi....çok heyecan verici bir durum yaratmış olabilir. Tıpkı kamuoyunun GDO,Organik Tarım, Hormon, şifalı bitkiler.....v.b. konularda zihinlerinde yer etmesi önüne çıkan herkesin uzmanı veya alakası olmadığı konularda konuşması... İyice herşeyi basit ve düzeysiz bir hale getiriyor. Herkes herşeyi yapabilir ama kaidelerine uymak şartıyla. Araştırmayı ve denemeyi taklit etmek ve kopyalama yapmakla karıştırmamak lazım.
Saygılarımla,

ÇeteÇakal
01-02-2010, 18:03
Cetecakal ustam 15 yıldır sadece sera yapmakta iskenduruna kadar sera yaptırmakta. Hakim rüzgar sera yönü vs. etmenleri hesaplamak için mühendis olmak gerekmiyor.

Seralarda ısı, nem sıcaklık,ışık, ve bunların kayıpları tek tek hesaplanır demişsiniz.Bunlar havalandırma ile sizin yapacağınız şeyler.Ayrıca Bitkinin türüne göre ısıtma gerektiği bilgisi içinde gine mühendis olmak gerekmiyor.Domates için ısıtma gerekir fakat ısıtma şekli gine size sizin tercihinize bağlıdır.

Burada gerçekten sera ders, vermek istemiyorum ama örnek vermekte yarar var. Soğuk şartlarda ve aşırı sıcak şartlar yapacğınız seraların yöneyi farklıdır hatta tam tersidir. Yükseklilk ve enlem değiştikçe kar ve rüzgar yükünde değişmeler olur, bu değişmleer neticesinde kullanacağınız profiller farklılık gösterir. Bazen Antalya artlarında kullandığınız profilin tipi bile yeterli gelmeyebilir ve profilinizi değiştirmek zorunda kalabilirsinz.

Isıtma sistemine gelince, ısıtma için ilk önce konstrüksiyon ve örtü malzemesi yüzeyinden olan kayıpları bilmek gerekir ardından havalandırma ile kaybedilen ısı eklenir. (küçük detayları yazmıyorum) Sözün özü kayıplar hesaplandıktan sonra sera içi boyutuna göre içerdeki ve dışardaki sıcaklık arasındaki fark hespalanarak size gerekli olan ısı miktarı kalori olarak çıkar. Siz ister elektirkli, ister doğazgazlı, ister güneş .. vs istediğiniz sistemi kullanın kolariyi her türlü birime çevirerek kullanmak istediğiniz sistemi ancak bu şekilde seçebilirsiniz.

Bu listeyi sulama sistemi, havalandırma sistemi, sera boyutları gibi çok önemli konularda uzatmak mümkün...(profesyonellik usta işi değildir!!!)

Mühendis= Herhangi bir problem karşısında ekonomik,estetik ve mukavetmetli çözümler sunabilen kişidir.

ÇeteÇakal
01-02-2010, 18:20
Peki mühendisler niye var? Hiçbir şey için gerek yok diyorsunuz mühendise? Bu kadar fakülte okul kapatalım gitsin. Acaba şimdi A bitkisinin ışıklanma ihtiyacı, ideal sıcaklık, hazırladığınız çözeltilerin hangi bitkiye ne kadar verieceği, tabii burda kimya mühendisliği de girer işin içine, sera konstruksiyonu parametreler ziraatten, yapımı inşaat mühendislerinden, sera otomasyonu elektrik elektronik mühendisliği. .

Söylediklerinize katılıtorum, ancak söylenmesi gerekenler var. Ziraat Mühendisliği tanımından kaynaklanan bu problem sadece Türkiyede geçerli olan bi anlam kaznamaktadır. Aslında Ziraat Mühendisliği nin bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Söylemek istediğim şu ki; Ziraat Mühendisliği 8 bölümden oluşmaktadır:
Tarım Makinaları
Tarım Ekonomisi
Bahçe Bitkileri
Tarla Bitkileri
Toprak
Zootekni
Bitki Koruma
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Dünya her bölüme farklı bir ünvan vermiş ve hepsinin görev tanımını yapmış. Sadec bizde olan Ziraat Mühendisliği tanımı bu 8 bölüm için genel bir isim olmuş. Her birinin ortak alanı ****** Ziraat ama görev tanımı eksikleri nedeniyle çoğunun ne iş yaptığı bilinmemekte yanlış bilgi kirliliği oluşmaktadır. Biraz önce verdiğiniz cevaba gelmek istiyorum.

Tarımsal ve Sulama Bölümü:
Sulama sistemleri
Drenaj Sistemleri
Sera Sistemleri
Hayvan barınakları (ahır,ağıl,kümes,silo,gübre çukuru..)
Zemin etüdleri
İstinat yapıları..vs gibi alanlarda çalışan aslında inşaat adı üstünde bir yapı mühendisliğidir.
Sözün yeri gelmişken avrupa bunu şu şekilde çözmüş.

Tarım Makinaları ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Sistemleri Ziraat Mühendisleri adı altında toplanmışlar.

Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Zootekni bölümleri ise Argonomistler yetiştiriciler olarak ayrılmışlar. Avrupa birliğine uyum çerçevesinde
TYS ve Makina bölümleri Biyosistem Mühendisliği olarak ayrılması düşünülüyor. Tokat ve Uludağ Üniversiteleri bildiğim kadarıyla öğrenci alımını bu şekilde yaptılar.

Sözün özü bilindiği üzere Ziraat Mühendisliği içerisinde sera projeleyecek bölümler var :D Hatta zannediyorum ki bu projelerde inşaatçılar çok zorlanırlar.

Acele yazdığımdan dolayı cümle düşüklüğüm olduysa affedin:D

yolcu8264
01-02-2010, 20:02
İnşaatçılar her türlü parametreyi hesaba katar, merak etmeyin zorlanmazlar.:D

ÇeteÇakal
01-02-2010, 20:12
Ondan şüphem yok:D ****** herkes kendi bölümlerinde, kendi uzmanlık alanında her türlü parametreyi hesaba katacaktır.

Delimus
02-02-2010, 00:32
Peki mühendisler niye var? Hiçbir şey için gerek yok diyorsunuz mühendise? Bu kadar fakülte okul kapatalım gitsin. Acaba şimdi A bitkisinin ışıklanma ihtiyacı, ideal sıcaklık, hazırladığınız çözeltilerin hangi bitkiye ne kadar verieceği, tabii burda kimya mühendisliği de girer işin içine, sera konstruksiyonu parametreler ziraatten, yapımı inşaat mühendislerinden, sera otomasyonu elektrik elektronik mühendisliği. Bakın aslında ne kadar çok mühendislik dalını ilgilendiriyor ve şimdi bu gerek yok dediğiniz herşey mühendislerin yıllarca üstünde çalışıp elde ettiği bilgilerdir. Ve bu sadece internetten edilinilen bilgi silsilesi değildir. Bu o bakış açısını ve mantığı kavrama olayıdır ki üniversitelerde öğretilen de budur. Olayın mantığını kavramak elinizdeki anahtardır ve o anahtarla her kapıyı açarsınız. Şöyle bir örnek verelim. Aynı ev projelerini bir usta ve bir mühendise ayrı ayrı verelim ve yapmalarını isteyelim. Sonuçta yapılan evin görüntüsü tıpatıp aynı olacaktır. Ama işin derinlemesine baktığında taşıyıcı sistemleri önemlidir ve deprem sırasında sizi koruyacak olan boya sıva değildir. Doğrsu düzgün yapılmış kolon kiriş ve döşemelerdir. Sonuç olarak bir usta hep yaptığını yineler konuştuğunuzda yahu ben 20 yıllık ustayım der. Ama bir mühendis yapıya bakarken içindeki kuvvetleri,itkileri,momentleri görür. Bir yere müdahale edeceğinde o yerin hesap yöntemini de bildiğinden doğru düzgün müdahale eder değişiklikler yapabilir. Usta mantığı yahu ne gerek var birşey olmazdan öteye geçmez. Bakın ben 150 adet işçi ve ustayla çalışıyorum şantiyemde ve bu değişmez bir durumdur.
Yalnız tabii ki süper adamlar yok mu? var. Onlara birşey diyemem. Kendimiz evde birşeyler üretebiliriz, çok da işe yarayabilir ama lütfen bu işe hayatlarını adamış, yıllarca dirsek çürütmüş hala da literatürü takip etmek zorunda olan insanlara gerek yok deyip geçmeyin. Unutmayın etrafınızda gördüğünüz herşey o gerek yok dediğiniz insanların aklından çıkmıştır.


Ben mühendisler gereksiz demedim sera olayı artık kalıba oturmuş bunu belirtmek istedim domates serasının yüksekliği bellidir, biz kayısı bahçesinede yaptırdık onunda stadartları belli kullanılacak malzeme yükselik belli, ben büyük firmayada gittim aynı projeyi aynı malzeme listesini sundu bu işle uğraşan sera ustasıda aynı listeyi sundu biri 1500 tl anahtar teslim istedi diğeri daha hesap çıkaramadan sadece 3000 tl projesi için istesi zaten kredi alırken öyle uyduruk yapılara kredi verilmiyor.Kullandığınız malzeme listesine dahi banka karışıyor.Projeyi bizde hazırlıyoruz imzalatıyoruz ve 3000 lira bedel istenen projeyi biz bedavaya halletik.ben ve kardeşimde yeni ziraat mühendisleriyiz fakat topraksız tarımı ben burdan ve araştırmalarımla öğrendim.Gine burdan izmire kadar antalya dahil birçok büyük sera firmasıyla görüştüm ve araştırmalarım sonucu konuşuyorum Büyük firmalar fiyatı abartıyorlar bunda haklılarda çünki masrafları çok bunu manavcı ile pazarcı gibi düşünün biri eleman çalıştırıyor dükkan kirası elektirik gibi girdileri çok diğeri girdeleri az ikiside aynı ürünü satıyor.Artı büyük firmaların kaçında inşaat müh. var buda ayrı bir soru .Bünyelerinde genelde ziraat müh. olur ki bende bir ziraat müh. fakat tecrübesizim ve serada tecrübe altın nokta oluyor.Yapılan işi bankada çok beyendi fotoğrafladı.Experler yılda yüzlerce sera geziyorlar yanlış bir durum kalitesiz olsa zaten onay alamazdık.Seracımın belirttiğine göre birkaç büyük firmada bazen ustaları yoğun olduğunda bizim ustaya yaptırıp sadece müşteri bulduğu için usta kadar komisyon aldıklarını belirtiyor.Büyük firmaların geneli (hepsi demiyorum) Sera yaptırmak isteyen çiftçinin bilgisizliğinden kaynaklanan noksanlıktan faydalanıyor.
Yetiştirmek serada ürün yetiştirmek için mühendis olmak düşüncesi zaten şuan türkiyedeki seracılarla içinde çalışan ziraat müh. oranına baktığınızda ortada.
Bırakın mühendisi seranın sahibi ve yetiştireni ilkokul mezunu bile olmaya biliyor :)
Diploma mühendislik şart olsa zaten devletimimiz bunu zorunlu kılardı tıpkı bir inşaat gibi.

shrub
02-02-2010, 09:14
Sayın Delimus, Türkiye'de olay metal konstrüksiyon üreten firmalardan oluşmuş ve genelde aynı tip plastik sera yapan firmalar mevcut. Sizi temin ederimki bu iş böyle değil ve en son Antalya'daki Growtech fuarındaydım hocamla birlikte birçok firmayla görüşme imkanım oldu. yurtdışında bu işi yapan diğer firmalarla alakaları bile yok. Herşeye ve herkese plastik sera önerilemez. Yabancı bir firmanın temsilcisinin ban söyledği bişey çok ilgimi çekti. Örneğin Çok uzak bir ülkede proje yapııcaklar. Adamların 100lerce kişiden oluşan işçi ekipleri var ve bu insanları o ülkeye taşıyorlar. Herbiri işlerinin uzmanı kişiler. Ekipte inşaat müh. Teknikeri. makine müh. v.s. kurulu bir takımlar. Bunun yanında cam ve sert plastik malzemelerden kurulu farklı şekillerde değişik havalandırma ve ısıtma koşullarında seralar yapıyorlar. Sizin domates serası dediğiniz seranın iç yüksekliği 7-8 m. kadar çıkıyor ve oluk altı yüksekliği onlarda 5m civarında geziniyor. ortalama full otomasyonlu bir seranın m2'si 60-70 avro civarında.
Saygılarımla,

malbman
02-02-2010, 09:53
Arkadaşlar her şey çok güzel, hoş da, bunların konuşulacağı yerin bu başlık olduğunu sanmıyorum. Zira konu topraksız tarımda domates yetiştiriciliğinden "benim okulum senin okulunu dövere" doğru gidiyor. Devam edecekseniz lütfen ayrı bir başlık açıp orada devam edin.

Teşekkürler

yolcu8264
03-02-2010, 22:49
Arkadaşlar her şey çok güzel, hoş da, bunların konuşulacağı yerin bu başlık olduğunu sanmıyorum. Zira konu topraksız tarımda domates yetiştiriciliğinden "benim okulum senin okulunu dövere" doğru gidiyor. Devam edecekseniz lütfen ayrı bir başlık açıp orada devam edin.

Teşekkürler

Çok yaşayın sayın malbman! Kendimizi fazla kaptırmamak lazım. Sayın delimus bu arada Ustanın telefonu neydi?:eek: :D

Delimus
04-02-2010, 00:26
Erdemli Sanayisinde yeri Zaten oraya gittiğinde hemen hemen her dükkanın sera işini yaptığını görürsün. Özelden attım telefonu.

yolcu8264
10-02-2010, 08:18
Sn Envor Antalya'da ki felaketi gördüm. Umarım iyisinizdir. Büyük geçmiş olsun. Bütün Antalya'lı üyelere de geçmiş olsun.

envor
10-02-2010, 18:25
Teşekkürler sayın yolcu. Gerçekten çok büyük bir falaket, bir çok sera suların altında kaldı, millet perişan.

Volkan Kesici
12-02-2010, 14:57
Geçmiş olsun sayın Envor. Seraları sele karşı sigortalamanın maliyeti konusunda bilgisi olan var mı acaba?

aslan07
05-03-2010, 21:44
volkan bey sigorta sel kapsamında değilmiş.bizde sel olayından sonra öğrendik durumu.ben antalyanın aksu ilçesindeyim,büyük felaketten en çok etkilenen yerdeyiz.sel teminatı ocak 2010dan sonra yapılan sigortalar için geçerliymiş,biz kasım ayında yaptırmıştık.saçma sapan bir olay.madem sel kapsam dışında neden sigorta yapmak için can atarsınız sonuçta bizi etlikeyen ya fırtına ya dolu **** sel

derin
27-03-2010, 21:45
Merhabalar Enver bey, havuzda marul yetiştiriciliğinde suyun oksijeni arttırmak için HİDROJEN PEROKSİT kullanılabilir mi?
Bu yazıyı tesadüfen gördüm bilgilendirmek istedim,yararları konusunda detaylı anlatımlar mevcut.Hem oksijen sağlıyor hemde hastalık yapıcı organizmaları yok ediyor.(Sterilizasyon ve O2)
http://www.jasons-indoor-guide-to-organic-and-hydroponics-gardening.com/using-hydrogen-peroxide.html

ascona
15-04-2010, 13:52
*** cok güzel bunlar

agronom_06
18-04-2010, 00:12
sn Envor,
çalışmalarınızı yakından takip ediyorum.Sanırım 1-2 hafta daha lazım herseyı okuyabılmek için :)

Saygılar..

Burak Tolga
26-04-2010, 18:11
Herkese merhaba, aranıza yeni katılan bir tarım gönüllüsüyüm. Özelliklede son zamanların ve bence geleceğin en önemli tarımsal üretim yöntemi olan topraksız tarım hakkında araştırmalar yapıyorum. Konuyu baştan sona soluksuz okudum, özellikle Enver beye bilgilerini açıkca paylaştığı ve hiçbir kaygı taşımadan biz bilgi açlarını beslediği için teşekkürler ;)
Ben topraksız tarım alanında bilgi ve belge yatırımı yapmayı ve bu alanda kendimi mümkün olduğu kadar geliştirmeyi hedefliyorum. Şimdiye kadar araştırmalarım ve konu hakkında bilgili kişilerden derlemelerim oldu ama kesinlikle kendimi ve edindiklerimi yeterli görmüyorum, hala bilgiye açım :D En kısa zamanda hatta önümüzdeki yaz, bu konuda harekete geçmeyi, küçük çaplıda olsa bir yatırım yapmayı düşünüyorum. Sizlerinde nacizane önerilerinizi ve bilgilerinizi çok önemsiyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, kolay gelsin.

seazone
26-04-2010, 19:31
Aramıza hoş geldin diyerek konuya girmek istiyorum. Öncelikle gerçekten çok kapsamlı bir konu hepimiz özelikle ben sürekli öğreniyorum. Ama gerçeği işin içine girilince daha kapsamlı öğreniliyor. Sana kolay gelsin diyerek tekrar hoşgeldin.

ca_fer
27-04-2010, 15:11
Yeni üye olduğum için bilmiyorum konuyu nereye açacağıma kusura bakmayın.Gerçekten çok güzel ve faydalı bir forum oluşturmuşunuz tebrik ederim.Benim size sorum olacak.Ben 1 dönüm kadar sera kurmayı düşünüyorum ve içinde başlıca sebzeleri(domates,biber,salatalık vb.) yetiştirmek istiyorum.Maliyet hesabı yapmam gerkiyor.bu sebzelerin verimi ne kadardır yani fide başına ne kadar ürün alırım **** dönüm başına ne kadar fideden ne kadar ürün alırım.sera bölgesi aydın olacak.ortalama söylesenizde olur.Bu soruyu sormadığım yer kalmadı hepside kaçamak cevaplar verdiler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ayrıca yapmak istediğim sera topraklı sera.

Burak Tolga
28-04-2010, 15:26
Aramıza hoş geldin diyerek konuya girmek istiyorum. Öncelikle gerçekten çok kapsamlı bir konu hepimiz özelikle ben sürekli öğreniyorum. Ama gerçeği işin içine girilince daha kapsamlı öğreniliyor. Sana kolay gelsin diyerek tekrar hoşgeldin.

Çok teşekkürler :) öğrenminin sınırı yok, işin içine girince pratiğin teoriğe hiç benzemeyeceğini, çok sorunla karşılaşabileceğimide (umarım olmaz) tahmin ediyorum, fakat biyerden başlamak lazım diye düşünüyorum, herşey gönlümüzce olsun...

ascona
01-05-2010, 14:51
tebrik ederim çok güzel görünüyorlar öyle bir merak sardıki anlatamam ama önce bir sera yapmam lazım o kolay gerisini sizin değerli bilgilerinizden faydalanmaya çalışacagım ama besin eriğini anlamış deilim biraz daha araştırayım saygılar

Ferhat Berkman
03-05-2010, 14:01
merhaba enver bey red robin fidesi almak istiyorum yardımcı olurmusunuz

tomato
23-10-2010, 19:58
Merhabalar,
Sanirim forum politasi nedeniyle onceliklle kendim hakkinda cok kisa bilgi vermem gerek.
Adim Jeff (bu arada Turkiyede Cem) ve ABD'de Maryland eyaletinde yasamaktayim. Yasim 37 ve meslegim isletme. Istanbulda kendi sirketimle yaklasik 14 yil ithalat ve ihracat uzerine ugrastiktan sonra butun birikimimi 2 ay gibi kisa bir surede kaybettim(batirdim veya herneyse). Yaklasik 2 yildir ABD de ailemle yeni bir yasama basladim.
Simdi Sn.Envor ve diger uyelerden ogrenmek istedigim bilgi topraksiz tarimla ve domatesle ilgili. Ben burada domatesi halden toptan alip perakende satiyorum (manav seklinde diil). Burada kasalar 25 lb yani yaklasik 12 kg. haftalik ihtiyacim min. 160 kasa civarinda. Fakat sikintim urun bulmakta / dogru fiyatla urun bulmakta sorunlar yasamam. Bu sebeple kendi serami kurup kendi ihtiyacim olan urunu yetistirebilirmiyim diye arastirmalara basladim. Neticede sizin forumunuzdan daha fazla bilgi alabilecegim bir kaynaga ulasamadigim icin sizlere danisma karari aldim. Sorularim kisaca(gerci oldukca uzun)
- Arazim yok ve arazi fiyatlari oldukca yuksek bu nedenle 150 veya 300 m2 bir alandan ihtiyacim olan haftalik uretime ulasabilirmiyim?
- Eger ulasamazsam bu alandan beklemem gereken uretim miktari ne olacaktir?
- boyle bir alana (5mx30m) kac adet fide dikebilirim?
- bir fidenin ilk hasat suresi nedir ve verimi kg olarak ne olabilir?
- daha buyuk olcekteki bir serayi min maaliyetlerle nasil kurabilirim?

Biliyorum bircogunuz icin cok sacma gelebilecek sorular fakat bu sorularin cevabi benim su anda hayatimi devam ettirdigim isin gelecegi icin cok onemli bir yol gosterici olacak.
Hepinize simdiden tesekkurler

varnali77
24-10-2010, 10:20
arkadaslar bu domates ısı super ya . ben ızmırde yenı sulama sıstemını kurdugum topraksız tarım serasını gorunce kesınlıkle yapmaya karar verdım.domatesler ben sulama sıstemını bıtırmeden mısket kadar oldu.cınsı bantıta salım domates.bende nasıbse yetıstırıcem yurtdısında.avrupa pazarına gırmek ıcın.

copperelf
25-10-2010, 16:49
herkese merhabalar. forumu buyuk bir dikkatle takip ediyorum. Merak ettiğim ama net bir cevap bulamadığım bir soru var; sunu olarak ışıklandırabildiğimiz, (400w mh) 1m2 lik, akan su kültürü ortamına en fazla kaç domates fidesi ekebiliriz? ve sistemimizi kaçlık pvc borudan kurmalıyız? saygılar

klimatore
16-11-2010, 17:47
Sayin envor,

uzun bor zamandir size ulasmaya calisiyoruz. Romanzadan topraksiy tarim ile ilgili yardima ihtizacimiz var. Lutfen bir mail atarmisiniz iletisim icin..

Volkan Kesici
17-11-2010, 09:36
herkese merhabalar. forumu buyuk bir dikkatle takip ediyorum. Merak ettiğim ama net bir cevap bulamadığım bir soru var; sunu olarak ışıklandırabildiğimiz, (400w mh) 1m2 lik, akan su kültürü ortamına en fazla kaç domates fidesi ekebiliriz? ve sistemimizi kaçlık pvc borudan kurmalıyız? saygılar

400w ışık kullanarak 1m2 yerde domates yetiştirmek pek mantıklı değil. Elektrik maliyeti çok yüksek olur.

Jezebel
17-11-2010, 11:04
Sn.envor ' un siteye 11 Ağustostan bu yana uğradığına dair bir kanıt bulamadım .
Sorularınızı yanıtlama şansı düşük .

Selahattin Yılmaz
17-11-2010, 22:32
Bu mesajı okuduktan sonra Envor'u telefonla aradım ancak ulaşılamıyor muhtemel ki yurt dışında veya internet imkanı olmayan bir yerde, bu nedenle ben cevap vermeyi uygun gördüm.



- Arazim yok ve arazi fiyatlari oldukca yuksek bu nedenle 150 veya 300 m2 bir alandan ihtiyacim olan haftalik uretime ulasabilirmiyim?

Topraksız tarımda ideal ve uygun ortamda verim dekar (1000 m2) başına 20-25 ton miktardadır (11 aylık verim döneminde). Bu miktar farklı yöntemlerle ve domatesde çeşit değişimleriyle biraz yükselebilir. Özellikle sizin yapmayı düşündüğünüz arazinin gördüğü en yüksek ve en düşük sıcaklıkları bu hasat süresini kısaltıp yükseltebilir. Yinede üretim yerini yeridne görüp teşhis koymak gerek.

- Eger ulasamazsam bu alandan beklemem gereken uretim miktari ne olacaktir?

Yukarıdaki verim şartlarında 300 m2 alandan 11 aylık üretim sezonunda 7-10 ton civarı olacaktır.

- boyle bir alana (5mx30m) kac adet fide dikebilirim?

Topraksız tarımda serayı uygun konstrüksiyonda inşa ettiğinizde bitki sayısı topraksız kültür metodunuza göre değişebilir.

- bir fidenin ilk hasat suresi nedir ve verimi kg olarak ne olabilir?

Domates fidesini diktiğinizde 2,5 aydan önce meyve bekleyemezsiniz. Verim domates türünden türüne göre değişir ancak verimi esas etkileyen çeşit seçimi ve topraksız kültür metodunuzdur.


- daha buyuk olcekteki bir serayi min maaliyetlerle nasil kurabilirim?

Topraksız tarım Seralarının Türkiye maliyeti 25-30 Euro civarı tam teslim ısıtmalı ve üretime hazır sera için 35-45 Euro/m2 gözden çıkartmalısınız.

Bu yatırım ciddi ve stabil bir yatırım zira sürekli sabit ürün ve benzer rakamlarda hasat miktarları üretir fakat profesyonel düzeyde üretim için mutlaka üretim sorunlarının giderilmesi için üretim danışmanlığı hizmetinin alınması gerekir gerisini bilgisayar halledecek zaten.

envor
26-11-2010, 15:53
Sn.envor ' un siteye 11 Ağustostan bu yana uğradığına dair bir kanıt bulamadım .
Sorularınızı yanıtlama şansı düşük .

Evet , malesef işlerimin yoğunluğundan dolayı siteye pek uğrayamıyorum soru ve mesajlarınıza geri dönemedim, kusura bakmayın. Şimdi biraz vaktim var, burdayım ama nerden başlayacağımı da bilmiyorum. En iyisi burdan kaçmak:D:D ( bu şaka tabi ki) Herkese selam ve saygılar...

Jezebel
26-11-2010, 19:07
Evet , malesef işlerimin yoğunluğundan dolayı siteye pek uğrayamıyorum soru ve mesajlarınıza geri dönemedim, kusura bakmayın. Şimdi biraz vaktim var, burdayım ama nerden başlayacağımı da bilmiyorum. En iyisi burdan kaçmak:D:D ( bu şaka tabi ki) Herkese selam ve saygılar...

Hoşgeldiniz .

sevilseyyar
04-02-2011, 17:26
Sayın Envor;
"Topraksız Tarım" forumunda verdiğiniz bilgileri dikkatle takip ediyoruz.Bizim için temel niteliğinde bilgiler edindik.Ancak konuyla ilgili çok daha fazla bilgi ve görüşe ihtiyacımız var.Sizin son zamanlardaki mesajlarınızdan mahrum kaldık.İşlerinizin çokluğundan veya başka nedenlerle siteye giremiyor da olabilirsiniz.En kısa zamanda yeni sorularımızı size iletebilmek için sizi foruma bekliyoruz.
Saygılar

pekkosanef
07-02-2011, 08:37
iyi günler
yeni bir üyeyim.amerikayı baştan keşfetmeye gerek yok.resimlere bakınca bu konudaki tecrübeniz ve başarınız belli oluyor.ben topraksız domates üretimi ile ilgileniyorum ve yatırım yapmak istiyorum.bu iş mesajlaşarak olmaz.sizce bir mahsuru yoksa sizi bir ziyaret edip hem ayrıntılı bilgi almak hemde yerinde gösmek isterim.

envor
07-02-2011, 18:06
Sayın Envor;
"Topraksız Tarım" forumunda verdiğiniz bilgileri dikkatle takip ediyoruz.Bizim için temel niteliğinde bilgiler edindik.Ancak konuyla ilgili çok daha fazla bilgi ve görüşe ihtiyacımız var.Sizin son zamanlardaki mesajlarınızdan mahrum kaldık.İşlerinizin çokluğundan veya başka nedenlerle siteye giremiyor da olabilirsiniz.En kısa zamanda yeni sorularımızı size iletebilmek için sizi foruma bekliyoruz.
Saygılar

Sayın sevilseyyar, haklısınız, işlerimin yoğunluğundan dolayı, foruma pek giremiyorum, daha sık girmeye çalışacağım. Buyrun sizi dinliyorum, ne öğrenmek istiyorsunuz?

envor
07-02-2011, 18:15
iyi günler
yeni bir üyeyim.amerikayı baştan keşfetmeye gerek yok.resimlere bakınca bu konudaki tecrübeniz ve başarınız belli oluyor.ben topraksız domates üretimi ile ilgileniyorum ve yatırım yapmak istiyorum.bu iş mesajlaşarak olmaz.sizce bir mahsuru yoksa sizi bir ziyaret edip hem ayrıntılı bilgi almak hemde yerinde gösmek isterim.

Sayın pekkosanef, forumda hiç bir yerde yazmadığım halde, herkes benim sera sahibi olduğumu sanıyor, sebebini anlayamıyorum, belki işimi çok sevdiğimdendir. Ben tarım danışmanlığı yapıyorum, danışmanlığını yaptığım işletmelerde prensip olarak ziyaretçi kabul edemiyorum. Beni anlayış ile karşılayacağınızı umuyorum. Yine de sizin sorularınıza fırsat buldukça cevap verebilir, ve yine sizin isteğiniz üzere tanışıp konuşabiliriz.

Saygılarımla...

thempest
08-02-2011, 13:14
sAYIN ENVOR ;

Benım sormak ıstedıgım bır soru var gecen sene dıkmıs oldugumdomateslerden cıceklenıpdedokulenler cok oldu bu sene yapacagım kendı fıdelrımde bu sırunu yasamak ıstemıyorum forumlarda okuyupda kacırdıgım bır noktavar buna emınım bu konu hakkında bana yardımcı olurmusunuz nerede hatam var.

Delimus
08-02-2011, 13:49
Envor hocam sen bilirsin , Bugün haberlerde yozgatta topraksız tarım domates serası varmış neyse türkiyede ilk diye bir haber yaptılar ondan vazgeçtim adamlar kilosunu 3.5 tl ye inorganik domates diye satıyormuş buda ilk demeleri gibi şişirilmiş bir haber mi ya da yalan mı ? yoksa bunun doğrusunu sen bilirsin , selamlar. ....
Ayda 60 ton domates lafıda geçti arada ama kaç dekar filan bilgi verilmedi.

envor
08-02-2011, 14:32
sAYIN ENVOR ;

Benım sormak ıstedıgım bır soru var gecen sene dıkmıs oldugumdomateslerden cıceklenıpdedokulenler cok oldu bu sene yapacagım kendı fıdelrımde bu sırunu yasamak ıstemıyorum forumlarda okuyupda kacırdıgım bır noktavar buna emınım bu konu hakkında bana yardımcı olurmusunuz nerede hatam var.

Bu kadar bilgi ile sorunuza cevap vermem mümkün değil. domates çiçeğini bir çok sebepten dökebilir. aşırı sıcak, aşırı soğuk, gece ve gündüz sıcaklık farkları, aşırı veya yetersiz besleme, yetersiz ışık vs. vs. daha böyle onlarca şey sayabilirim.

Şimdi siz söyleyin bakalım, nerede hata yaptınız :)

envor
08-02-2011, 14:35
Envor hocam sen bilirsin , Bugün haberlerde yozgatta topraksız tarım domates serası varmış neyse türkiyede ilk diye bir haber yaptılar ondan vazgeçtim adamlar kilosunu 3.5 tl ye inorganik domates diye satıyormuş buda ilk demeleri gibi şişirilmiş bir haber mi ya da yalan mı ? yoksa bunun doğrusunu sen bilirsin , selamlar. ....
Ayda 60 ton domates lafıda geçti arada ama kaç dekar filan bilgi verilmedi.

Yozgatta ilk topraksız tarım serasını bana bu işi sevdiren, öğreten bir hocama ait. Kardeşleri için 5 dönüm bir sera yapmıştı. Ama daha sonra da yapanlar olmuştur, bilmiyorum. Burası Türkiye sayın Delimus, her şey olabilir. İyi yinede 100 ton dememişler :D

dip not: Dilin kemiği yok :)

kalambaklı
08-02-2011, 14:36
Arkadaşlar, biz daha organik ürün yiyemezken, inorganik'te nereden çıktı.:eek:(Megastar gibi)

Delimus
08-02-2011, 17:25
Zaten inorganik normal domates oluyor kalambaklı ,

Envor hocam spiker öyle anlattıki türkiyede ilk (yozgatta ilk dese birşey demiyeceğim) antalyada olmaması üzücü işte örnek olmalı filan :D

Adamda Kg 3.5 tl'ye inorganik domatesimizi pazarlıyoruz dedi, ozaman 3.5 tl olmasıda yalan , onların amacı organik domates pahalı olduğu için bunuda topraksız sera ürünü diye pazar yaratmaya çalışıyorlar.

the_mc
10-02-2011, 07:16
Zaten inorganik normal domates oluyor kalambaklı ,

Envor hocam spiker öyle anlattıki türkiyede ilk (yozgatta ilk dese birşey demiyeceğim) antalyada olmaması üzücü işte örnek olmalı filan :D

Adamda Kg 3.5 tl'ye inorganik domatesimizi pazarlıyoruz dedi, ozaman 3.5 tl olmasıda yalan , onların amacı organik domates pahalı olduğu için bunuda topraksız sera ürünü diye pazar yaratmaya çalışıyorlar.

arkadaşlar Türkiyede topraksız tarım 90 lı yıllara kadar dayanıyor. hadi habercilerin çehaletini geçtim. internette bi baksın bakalım ilk mi degil mi yakın zaman yapanlar var mı yok mu? habercilere sadece haber olsun gerisi vırıs tırıs..

sercan1969
10-02-2011, 07:49
Yozgat gibi karasal iklimin hakim olduğu bir bölgede jeotermal enerji olmadan domates yetiştirilmesi mümkün değil. Ayrıca açıklamak istediğim bir konu var inorganik demek organiğin zıttı demektir. Yani organikliği pekiştiren bir kavram değil...Normal kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılarak üretilen domatestir.

Temir
12-02-2011, 13:15
Kimyasal gübre ile tarım ilacı kullanılmış domateslere 3.5 TL vermenin ne anlamı olabilir. Topraklı-topraksız olsun farketmez sonuçta.

akçay
12-02-2011, 14:43
sayın Temir size birşey sormak istiyorum izninizle bu konuyu mutlaka iyi araştırın bu sorunuzun cevabını göreceksiniz.topraksız tarımda kullanılan tarım ilacı ne kadardır. sera **** açık alanda yapılan yetiştiricilikte kullanılan kimyasal ilaç miktarı nedir. son ilaçlamadan kaçgün sonra hasat yapılmalıdır?????

soilless
04-03-2011, 22:54
Katı ortam için bir fidenin 7lt perlite ihtiyacı vardır.Sulama konusunda değişiklik gösterse de günde 7-8 kez sulamanız gerekecek.Sera içi nemi %60-70 arası olmalı.Sulama işini güneş batmadan 2 saat önce sonlandırmanız iyi olacaktır.

Sn jibuti, yaptığınız serayı ve uygulamalarınızı biliyorum ve takdir ediyorum. Sizin yukarıda sulama tavsiyeniz az ve sık sulama sanırım. Ancak yanlış hatırlamıyorsam Sn mtugrul yetiştirdiği o nefis çileklerinde sulamayı sabah 7-8 arasında yaptığını söylüyordu. Sizin tavsiyeniz yazın en sıcak ve gecenin en nemli olduğu zamanlarda ve de fidenin meyveli olduğu zamanlarda sanırım.

soilless
04-03-2011, 23:03
Aslında bir sulama ve gübreleme tablosuna ihtiyaç var sarım. Gerçi bu bitkiden bitkiye az veya çok değişiklik gösterse de genelde herkesin üretmeye çalıştığı, denemeyi düşündüğü, bitikiler çok da fazla değil. Yani domates, marul, salatalık, patlıcan, biber. Doğru mu?

Bu bitkiler için şaşırtma sonrası dönemleri için sulama ve gübreleme tablosu en fazla 5-6 satır 10 sutünluk bir tablo olur. Ve de bu tablo forum üyelerine çok net bir bilgi verir. Bu tablo bilgilerinin üzerine yorum yapmak, daha detay bilgi sunmak ve almak sanırım çok daha net ve öğretici olur.

soilless
04-03-2011, 23:13
Şöyle ki tabloda büyüme, çiçeklenme, ilk salkım, 3. ürün, 3. salkım şeklinde olacak satırlarda ki sulama miktarlarına tıklandığında, o döneme ait bitkinin optimum azot, potasyum, fosfor ihtiyacı mümkün olan optimum miktar ve açıklamalarla belirtilir. gerekçesi en yalın ve anlaşılır bir şekilde ifade edilir. Sonraki tüm sorular ve yanıtlar ve değerlendirme ve münazaralar bu tablo üzerinden ifade edilir.

soilless
04-03-2011, 23:17
Buyrun sizi önden alalım derseniz tık nefes kalırım. Ama hep böyle hayli optimum bir bilgi ihtiyacını bir tuş tıklaması mesafede bulmayı arzu ettim. Kolaycılık değil ama daha verimli olacağını düşündüğümden.

nadi çevikkol
02-04-2011, 13:38
sayın envor perlit ve ponza taşı dediğiniz şeyle bizlerde küçük bahçemizde domates yetiştirmek istiyoruz fakat bu işlerden bir haylide uzağım sizin tavsiyelerinizle bizim gibi acemilerin anlayacağı şekilde yazarmısınız nasıl yaparı z şimdiden vereceğiniz cevaba teşekkür ediyorum.

hakikitosunpasa
02-04-2011, 15:21
sayın Temir size birşey sormak istiyorum izninizle bu konuyu mutlaka iyi araştırın bu sorunuzun cevabını göreceksiniz.topraksız tarımda kullanılan tarım ilacı ne kadardır. sera **** açık alanda yapılan yetiştiricilikte kullanılan kimyasal ilaç miktarı nedir. son ilaçlamadan kaçgün sonra hasat yapılmalıdır?????

akçay, cevap verdiğinden bir önceki mesajı da okursan yararlı olabilir, sanıyorum ufak bir karışıklık oldu

zira benim yarım aklımla anladığım, Yozgat'taki organiğin kuvvetlisi gibi lanse edilen inorganik domates ve fiyatından bahsedildiği

balıkcıl
20-04-2011, 18:48
Herkese merhaba diyerek başlamak istiyorum. Bu siteyi görür görmez üye oldum ve o günden beri fırsat buldukça ilgimi ve dikkatimi çeken seyleri okumaya çalışıyorum fakat bilgi ve kavram karmlasasi icinde boğuldum diyebilirim (benden kaynaklı). Acemi ve aynı zamanda meraklı biri olarak bazı seyler sormak istiyorum. Hobi amaçlı olarak; domates, biber ve salatalıkla başlamak istiyorum fakat organik olması için neyi nereden ve nasıl (tohum **** fide) alacağımı nasıl bir düzenek kuracağımı bilemiyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

the_mc
21-04-2011, 10:22
Herkese merhaba diyerek başlamak istiyorum. Bu siteyi görür görmez üye oldum ve o günden beri fırsat buldukça ilgimi ve dikkatimi çeken seyleri okumaya çalışıyorum fakat bilgi ve kavram karmlasasi icinde boğuldum diyebilirim (benden kaynaklı). Acemi ve aynı zamanda meraklı biri olarak bazı seyler sormak istiyorum. Hobi amaçlı olarak; domates, biber ve salatalıkla başlamak istiyorum fakat organik olması için neyi nereden ve nasıl (tohum **** fide) alacağımı nasıl bir düzenek kuracağımı bilemiyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

topraksız tarım hormon kullanılmadıgı zaman organik özelligi kıvamındadır. toprakta inorganik ama bizler toprakta olan yaşam ve değişimi görerek, tanımlayarak toprağın canlı bir varlık oldugunu kabul ettiğimiz için katgısız (zirai ilaç-gübre) ve geleneksel tarımın adına organik kelimesi türetildi.

0LeA
05-05-2011, 01:25
Yozgat gibi karasal iklimin hakim olduğu bir bölgede jeotermal enerji olmadan domates yetiştirilmesi mümkün değil. Ayrıca açıklamak istediğim bir konu var inorganik demek organiğin zıttı demektir. Yani organikliği pekiştiren bir kavram değil...Normal kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılarak üretilen domatestir.


jeotermal enerjiyle ısıtıyolar.. kırşehir çiçekdağ da da üretime başlayan bi sera var jeotermalli..

serhat_Önder
09-05-2011, 04:57
Gerçekten müthiş .... Çok güzel bir meslek cok seviyorum tarımla uğraşmayı. Yalnız bu topraksız tarım cok ilgimi çekiyor. Ama sanırım normal sera ortamlarına bunları kurmak zor. Başlı başına yeni sistem kurmak gerekli.. Veya yanılıyormuyum?

hollowman42
24-05-2011, 11:02
Merhama Kudret bey Siteye yeni Üye Oldum isminizi arkdasımdan duydum topraksız tarım konusunda sizden yardım alabileceğimi söyledi. umarım öledir. yardımcı olursanız sevinirim

Sarıcan
24-05-2011, 11:28
Sn. hollowman42,

Aramıza hoş geldiniz. Profilinizde Ziraat Mühendisi olduğunuz yazıyor. Asıl bizim sizin yardımlarınıza ihtiyacımız olacaktır. Kudret Bey' den hangi konuda yardım bekliyorsunuz? Ne yapmak istediğinizi biraz açarsanız forumdaki bütün arkadaşlar size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Yalnız mesajlarınızı yazarken imla kurallarına dikkat etmezseniz forum yönetiminden uyarı alırsınız. Mesajınızı düzelt menüsüne tıklayarak tekrar düzeltebilirsiniz. Kolay gelsin.

badembaba
22-03-2013, 22:26
Sayın Envor her ne kadar konuyu terk etmiş gibi görünse de ben yazmadan geçemeyeceğim:
Açmış olduğunuz konu ve paylaştığınız bilgiler çok faydalı ve ilgi çekici. Teşekkür ederim.

SELİM29
03-01-2018, 13:09
[QUOTE=Oğuzhan;214110]Sevgili Envor ,
Çok güzel maşallah.
Bunlar topraksız mı ?
Bu nasıl domates böyle sarmaşık gibi.Süperler .. size ulaşabilecek tlf numarası verirseniz bende domates yetiştirmek istiyorum