View Full Version : Dahlia (Yıldız çiçeği)
merhabalar,
ne kadar sürede çimleniyor acaba,20 gün oldu henüz bi hareket yok
k_donmez
04-04-2011, 21:56
Sayın Hanndan,
Geçen yıl Mart ayında diktiğim yumrular 10 Nisan gibi çimlendiler. Aşağıdaki linkte çimlenme başlangıcını görebilirsiniz. Biraz gecikseler de çok çabuk büyüyorlar. Haziran ortasında ilk çiçekleri görürsünüz. Yeniden kış gelene kadar da çiçekleri bitmez.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614881&postcount=392
arkadaşlar yumruların çimlenme, patlama süreleri biraz yumrunun sağlıklı ve güçlü olmasına birazda havaların yani toprağın ısınmasıyla alakalı ben daha kayseride dikmedim 18 nisandan sonra dikmeye başlayacağım.
Yılmaz Yalçın
09-04-2011, 19:19
arkadaşlar yumruların çimlenme, patlama süreleri biraz yumrunun sağlıklı ve güçlü olmasına birazda havaların yani toprağın ısınmasıyla alakalı ben daha kayseride dikmedim 18 nisandan sonra dikmeye başlayacağım.
Benim dahliyalar da henüz sürgün vermedi.1,5 hafta önce BİM den alıp diktim ama daha sürgün göremedim:(
Kasım ayında yer değiştiridiğim dahlialarımda hiç hareket yok benim de.Bu yıl toprakta bıraktım sökmedim
Bakalım göreceğiz, sabır:)
benim toprakta olan ve yerini değiştirdiklerimde henüz hareket yok,zaten biraz erken gibi üstüne üstlük garipler bir güneşe bile hasret kaldılar İstanbul'da.
Ama sorun olmuyo ben toprakta bırakıyorum her sene.
dragonfly
13-04-2011, 12:32
biz de geçen haftasonu 8 farklı çeşidinden aldık. havalar biraz daha ısınsın dikeceğiz, geçen sene 2 çeşit dikmiştik, tüm yaz boyunca çiçeği eksik olmadı. Çok güzeller...
Merhabalar,
yapı marketten aldığım dahlia eve gelip dikim için açtığımda,filizlenmiş 2-3 cm olmuş yalnız kırılmış önceden ,poşetin içinde farkedemedim.sorun olurmu yenıden filizlenirmi.
Yılmaz Yalçın
13-04-2011, 19:00
Merhabalar,
yapı marketten aldığım dahlia eve gelip dikim için açtığımda,filizlenmiş 2-3 cm olmuş yalnız kırılmış önceden ,poşetin içinde farkedemedim.sorun olurmu yenıden filizlenirmi.
Evet filizlenir.Bir an önce yerine dikin.
Batuhan Yılmaz
14-04-2011, 21:28
Selam arkadaşlar ben Dahlia zorro aldım nasıl bir çiçek büyük çiçeklimi ama soğanı kocaman 2 parça ve uzun ince bir yumru daha 3 yumru yapışık duruyodu bu arada geçen sene diktiğim dahlianın yaprakları küçük ama B grubu class dediğiniz dahlianın yaprakları dev gibi sayın Dahlia neden bana yardım edin aynı su aynı ışık problem nedir.
sayın batuhan
zorro iri çiçeklidir koyu kırmızıdır
dahliaların yaprağı büyük çiçeği küçük olabilir
terside olabilir.
Gülbeşeker
16-04-2011, 22:58
benim mutlu beyden aldığım dalhia yumrum yapraklarını çıkardı neredeyse on onbeş santim kadar oldu yetiştirebildiğim tek yumrulu bitki gala diktim fısfıslıyarak su veriyorum yumrusu sürekli çürüyor lilyumlarda hiç hareket yok lale sümbül çidemleri çürüttüm çok az dirhem dirhem su vrmeme ramen içlerimde en arsızı dalhia herhalde yapraklarını görebildim çiçeğinide görebilirim inşallah
Sayin Dah-lia,Mart 29 da ektigim Dhalia lardan hic ses yok.Bulundugum bolgede Nisan sakasi gibi 15 de kar da yagdi,bu arada yagsli da geciyor mevsim.
Cok sulu olmasi etki etmis olabilirmi? Yoksa benim yersiz bir endisem mi?
Aldigim Dhalia lar cok saglikli olarak,10 cm yazildigi gibi ektim.
Simdiden vereceginiz cevap icin tesekkur ediyorum..
sayın sarıgöz iyi günler dilerim
havanın yağışlı ve soğuk olması artı derin dikmeniz ve toprağın geçirgenliğin
az olması etkiler. geçirgenlik azsa havada soğuk gittiğinden uyanamaz ve çürüme yapabilir.dikimini yaparken yumruyu toprağa koyduktan sonra 2 parmak kalınlığı toprak yeter.
k_donmez
20-04-2011, 18:25
Bahçemde 9 ayrı yere dahlia yumruları diktim. Bunlardan güney cephede ve saksıda olan 3 taneden ikisinin sürgünleri iki gün önce toprak üstünde belirdi. Diğerlerinde ise henüz hareket yok. Kalan 6 yumrudan üçü doğu, üçü ise batı yönünde ve gün içinde daha az güneş alıyorlar. Bunun yanı sıra sanırım hava ve toprak ısısının düşük olması da çıkışlarını geciktiriyor. Sabırla bekliyorum.
Sayin Dah_lia,bilgi icin sagolun..Umuyorum hava duzelir ve hersey normallesir.
Selam ve saygilarimla
Yılmaz Yalçın
21-04-2011, 23:12
Sevgili dahlia,
İstanbulda güney cephedeki bahçeme 20 gün önce diktiğim dahliyalardan hala bir sürgün çıkmadı.Üstelik üst kısmını toprak dışında bırakmıştım yani tamamen toprağa gömmemiştim baş kısmını hafif toprak üstünde kalacak şekilde bırakmıştım.Yağmurlar çürütürse diye korkuyorum:(
k_donmez
22-04-2011, 10:05
Güney cephede saksıda olan yumrular ilk filizlerini verdi. Burada tam gün güneş var ve saksılar korunaklı bir yerdeler.
Sevgili dahlia,
İstanbulda güney cephedeki bahçeme 20 gün önce diktiğim dahliyalardan hala bir sürgün çıkmadı.Üstelik üst kısmını toprak dışında bırakmıştım yani tamamen toprağa gömmemiştim baş kısmını hafif toprak üstünde kalacak şekilde bırakmıştım.Yağmurlar çürütürse diye korkuyorum:(
sayın yılmaz
beklemekten başka çareniz yok
**** diktiğiniz yeri tam biliyorsanız kenarından eşip bakın çürüyüp çürümediğine
ben hala dikmedim kayseride hava hala soğuk ve yağmurlu
Yılmaz Yalçın
22-04-2011, 19:45
sayın yılmaz
beklemekten başka çareniz yok
**** diktiğiniz yeri tam biliyorsanız kenarından eşip bakın çürüyüp çürümediğine
ben hala dikmedim kayseride hava hala soğuk ve yağmurlu
Üst kısmı açıkta bıraktım ve sağlam görünüyor ama?
KaraGölge
25-04-2011, 23:28
Merhaba arkadaşlar,
Bugün AVM de gezerken gözüme takıldı ve aldım. Forumun en az 15 sayfasını inceledim.
Sayenizde baya bir bilgi sahibi oldum.
Aldığım ambalajın üzerinde "Dahlia decorative yellow" yazıyor.
Renginin sarı olduğunu biliyorum fakat dekoratif yazdığı için küçük çiçek açanlardan mı olacak acaba ?
sayın karagölge doğrudur b clasta bir çeşittir 10-15 cm arası açar
KaraGölge
26-04-2011, 22:16
sayın karagölge doğrudur b clasta bir çeşittir 10-15 cm arası açar
Peki sayın dah-lia zizce boyu ne kadar uzar?
1.10 - 1.20 cm arası olur
ayazkentli
05-05-2011, 19:25
Sevgili dah-lia,
bu yıl iri çiçek açan dahlia yumrusu aldım ve 2 tanesini koparıp, 2 ayrı saksıya ektim. Diğerlerini henüz ana gövdeden ayırmamıştım'ki, burada verilen "ayırmadan ekin" uyarısı gördüm ve kalanları toplu ektim.
Toplu ektiklerimden şimdilik bir hareket yok ama kopartıp'ta ektiğim saksıların her ikisinde'de, aynı tip'te filizler çıkmaya başladı.
Geçen yıl ektiğim küçük çiçekli dahlia'nın çimlenme tipine pek benzemiyor. Bu sayfalarda yeni çimlenmiş olan iri çiçekli dahlia'lara baktım ama tam anlayamadım.
Bu fotoğraflar'da çimlenenler, iri çiçekli dahlia olabilir'mi?
Sayın ayazkentli,1,5 ay önce diktiğim iri çiçekli dahliyanın yapraklarına benzemiyor sizin filizler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24070&page=10 288 nolu mesajda resmi var.başka cinside olabilir ama yanıltmayayım ben
Sevgili dah-lia,
bu yıl iri çiçek açan dahlia yumrusu aldım ve 2 tanesini koparıp, 2 ayrı saksıya ektim. Diğerlerini henüz ana gövdeden ayırmamıştım'ki, burada verilen "ayırmadan ekin" uyarısı gördüm ve kalanları toplu ektim.
Toplu ektiklerimden şimdilik bir hareket yok ama kopartıp'ta ektiğim saksıların her ikisinde'de, aynı tip'te filizler çıkmaya başladı.
Geçen yıl ektiğim küçük çiçekli dahlia'nın çimlenme tipine pek benzemiyor. Bu sayfalarda yeni çimlenmiş olan iri çiçekli dahlia'lara baktım ama tam anlayamadım.
Bu fotoğraflar'da çimlenenler, iri çiçekli dahlia olabilir'mi?
iyi akşamlar ayazkentli
gönderdiğiniz resimler dahlia değil
filizlenen bir tohum ama çiçekmi, otmu bilemiyorum
Benim de 1 ay önce ektiğim Dahlia soğanları henüz filizlenmedi sanırım havaların serin olmasından kaynaklı sabırla bekliyorum.
2 ayrı zamanda dahliya aldım, 2 ay ve 1 ay önce diktim.1 aylık hemen filizlendi.resmini eklediğim.2 aylıktan ümidimi kesip biraz karıştırınca filizleri gördüm kapattım hemen.
saygılar,,,,,
Yılmaz Yalçın
05-05-2011, 20:47
Benim dahliyalardan 3 tanesi baş kısmının kenarından hafif kırmızı sürgün vermiş:)Havalar ısınınca kendilerine gelmeye başladılar.
k_donmez
06-05-2011, 10:34
Saksıda olanlar daha erken çıktı ve boylanmaya başladı. Doğrudan toprağa ektiklerim ise daha yavaş gelişiyorlar. Halen toprak üzerine çıkamayan 3 yumru kaldı.
ayazkentli
06-05-2011, 12:33
Sevgili dah-lia ve handan hanım, bilgi için teşekkür ederim.
Anlaşılan, iri dahlia'lar için biraz daha sabırla beklemeye devam edeceğiz.
Küçük çiçekli olanlardan birisi, bu sabah hafiften sürgün vermeye başlamış.
bettyycim
06-05-2011, 13:23
Dahliyalarımın hepsi çimlendi :D
ayazkentli
18-05-2011, 15:09
Hem, saksıda'ki tek yumru (diğer saksıda'ki henüz çıkmadı), hemde yere ektiğim toplu halde'ki iri dahlia'lar çıkmaya başladı.
Saksıya ektiğim dahlia'nın yanına, dev domates ve kadife çiçeği ile fesleğen fidesi diktim. Bu tür iri dahlia'nın gövde boyu uzun olacağı için etkilenmez, diye düşündüm. Saksı yeterince büyük (20 lt). Bitkiler büyüdükçe, saksının boş olan 10 cm'lik bölümüne toprak ilave edilecek.
Gülbeşeker
18-05-2011, 16:53
mutlu beyden aldığım dalhiam tomurcuklandı
merhaba ilk defa yetiştirdiğim Dahlia yıldız çiçeğim.
dragonfly
16-06-2011, 09:51
merhaba ilk defa yetiştirdiğim Dahlia yıldız çiçeğim.
rengi çok güzelmiş, ben de benim yıldızların en son halini burada paylaşacağım birkaç güne :)
Gülbeşeker
28-06-2011, 17:10
dalhia çiçeğim üç çiçek açtıktan sonra hastalandı önce güneşten etkilendi sandım yaprakları sarardı teker teker sararan yapraklarını kopardım sanunda hiç yaprağı kalmadı şimdi yeni yaprak çikartıyor ama yapraklar yine sarı benekli çikıyor yapraklarıda şekilsiz üzerinde hala yeni tomurcuklarda var neyle ilaçlasam acaba
Mutlu Kutlu
28-06-2011, 21:59
Deneme yanılmayla öğreniyoruz çoğu şeyi.
Dahlia'lar dahil birçok çiçek fazla suyu sevmez, hele hele saksı altlarından hava alamazlarsa bunalır küserler. Bazan çok güzelleşsin diye bize göre iyi bitkilere göre kötü uygulamalar yaparız.
Kısaca dahlialar güneşi çok severler, toprak yüzeyi kurudukça sulama yapılmalı. Sizin dahlialar bence fazla sulamaktan kökleri zarar görüyor, yeniden canlanmaya çalışıyor ama fazla sudan dolayı sarı yapraklar çıkarıyor.
Aşağıda resimlerini gördüğünüz dahlialar tam güneş altında, çoğu zaman aşırı susuzluk çekerek stres altında büyüyorlar. Seradaki bitkileri taşımaktan fırsat buldukça sulama yapıyoruz. Biraz kaderlerine terk ettik gibi, ama onlar inatla yeşil ve çiçekli kalmaya çalışıyorlar.dalhia çiçeğim üç çiçek açtıktan sonra hastalandı önce güneşten etkilendi sandım yaprakları sarardı teker teker sararan yapraklarını kopardım sanunda hiç yaprağı kalmadı şimdi yeni yaprak çikartıyor ama yapraklar yine sarı benekli çikıyor yapraklarıda şekilsiz üzerinde hala yeni tomurcuklarda var neyle ilaçlasam acaba
Gülbeşeker
29-06-2011, 10:35
suyunu keseyim bakalım açık balkonada attım bakalım ne olacak ben onu fazla şımarttım galiba
ciceksever70
03-07-2011, 09:50
Bozulan cicekleri kessek ciceklenmesini fazlalastirirmiyiz acaba? Ben hic kesmedim simdiye kadar kendi halinde acip duruyorlar.
İlk kez diktiğim, balkonda, bol güneş altında, toprak yüzeyi kurudukça (iki günde bir gibi) suladığım ve bu harika çiçeğiyle bana cevap veren dahliam :)
Sevgili Mutlu bey gönderdiğiniz bahar da ekilecek soğanlıllar bahçemi renklendirip bizleri sevindirdi:) Size çok teşekkür ederim.
232923
232924
232925
232926
Ankara Bauhausda onlarca çeşidi var.
Ahhhh şunu okuyunca o kadar çok sevindim ki yaaaa.... Çünkü Ankara da yeni , ilk defa bahçede bitki yetiştirmeye başlayacağım.. Herşeyi oku araştır öğren kafaya koy sonra nerden bulacağım ve ne kadardır soruları...
Hepsi heyecan verici ancak böyle güzel bir bitkinin bu kadar yakınımda olabilmesi çok daha harika :)
Bilgileriniz için gerçekten çok çok teşekkür ederim..
fooflower
13-07-2011, 10:14
Geçen sene hisarönünden aldığım dahlialar bu sene daha farklı geliştiler. Geçen sene 1.50 cm'nin üzerinde boy atmışlardı ve çiçekleri biri bitip biri açıyordu. Şimdi ise daha kısa boy attılar ve üzeri tomurcuk dolu hepsi birer gün ara ile açacak durumdalar sanki.
233819
Merhaba,
Sonunda benim de Dhalia larim acti..Gercegi ufaklar..
Merhaba arkadaşlar.Bu forumda ilk mesajım. Bu yıl saksılara dikmiş olduğum dahlialarım tek tek kurumaya daha doğrusu çürümeye başladı. önce gayet güzel çiçeklenmişlerdi.fakat daha sonra çürümeye başladılar. saksıyı boşalttığımda yumruların eridiğini gördüm. muhtemelen aşırı sulamadan oldu. ama bulunduğumuz bölgenin çok sıcak olması nedeniyle 2 günde bir toprak kuruyor. güneş deseniz yaprakları yakıp kavurdu. sizden öğrenmek istediğim yaz sıcaklarının 40 dereceyi bulduğu bir yerde ben bu sevdadan vazmı geçeyim. bu çiçek gölgede yetişirmi? en azından kalanları kurtarayım. teşekkür ederim.
Hulusi Karasu
13-08-2011, 11:50
selamlar bunlar benim bu seneki dahlia/yıldız çiçeklerimden bazıları iyi seyirler
Hulusi Karasu
18-08-2011, 23:19
çiçeklerimin devamı
serdarca06
19-08-2011, 11:26
hulusi bey yapımarkettten aldıgım dahlia da tuhaf bişey oldu çiçeklerden (aynı kök)biri beyaz digeri renkli açtı(kırmızının bi tonu) böyle farklı renkte çiçek açma oluyormuydu dahlilarda. resim ekleyecegim. arkadaşlar sizde dahlilarda böyle bişeye şahit oldunuzmu?
Hulusi Karasu
20-08-2011, 01:06
hulusi bey yapımarkettten aldıgım dahlia da tuhaf bişey oldu çiçeklerden (aynı kök)biri beyaz digeri renkli açtı(kırmızının bi tonu) böyle farklı renkte çiçek açma oluyormuydu dahlilarda. resim ekleyecegim. arkadaşlar sizde dahlilarda böyle bişeye şahit oldunuzmu?
sayın serdar ; çiçek açtıkları esnada arılar tarafından döllenmiş olabilir.
Hulusi Karasu
20-08-2011, 01:16
bahçemden Dahlia/Yıldız çiçeği görüntüleri.
bettyycim
26-08-2011, 13:29
Buda benim dahliyam, 4 dahliyamı külleme hastalığına kurban verdim ama bu harika bir karışımdan daha büyük ;)
arkadaşlar bu en büyük dahlia l246551ardan biridir
çiçek tacı çapı tam 38 cm. dir
246958
246959
bunlarda iri özel dahlialardan
fatih1001
07-10-2011, 13:11
Ben de buradaki diğer arkadaşlar gibi yıldız çiçeğini çok seviyorum. Hatta hastasıyım.Şu an 20 çeşit yıldız çiçeğim var. Her yıl yapı marketten alıp büyüttüğüm yıldızlarım, haziran ayından itibaren yaprak bitlerinin saldırısına uğruyor. 10 günde bir ilaç sıktığım halde bir türlü mücadele edemedim.ölmüyorlar ya da tamamen temizlenmediği için ilaçlamadan birkaç gün sonra kalan haşereler zarar yapmaya devam ediyorlar. Bu yıl arap sabunuyla 15 günde bir yaprakları yıkadım etkili oldu, 15 günde bir yıkamazsam yine yaprak biti saldırısı oluyor. Bu yılki saldırı sayısı 15 kez saydım.Yıkamak ta bitkiye zarar veriyor. Bursa da oturuyorum. Yıldızları saksıda torf içerisinde yetiştiriyorum. Çoğaltmak bir tarafa olanların tamamını bile koruyamıyorum. Yaklaşık 8 yıldır uğraşıyorum. Az suladığımda yaprakları buruşuyor. 3-5 günde bir suladığımda yumruları çürüyor. Suni gübre verince çürüyor vermeyince vitaminsiz kalıyor. Bol güneş alan yerdeler, Bir türlü ne yapmam gerektiğini bulamadım. Acaba torf mu yumruları çürütüyor. Bilgisi olan arkadaşlar fikir verirse sevinirim
basakalk
09-10-2011, 14:42
sevgılı fatih1001 bende sızın gıbı yapı marketlerden alıp yetıstırmeye calısıyordum , ama gecen sene mutlu bey ve sevgılı dah-lia dan aldıgım yıldız yumrularından cok memnun kaldım , sanırım yumrunun saglıklı olarak yetıstırılmıs olması hem cıcek kalıtesınde hemde daha sonra hastalıkları acısından cok onemlı , yapı marketlerden aldıgımız yıldız turundekı cıcek yumruları ıyı cıkmıyor , benım tecrubelerımle ne yazıkkı boyle :-) cok severek ve merakla aldıgımız ve acsın dıye dört gözle bekledıgımız cıceklerın yetısmemesı veya sorunlu buyumesı cok moral bozucu , onumuzdekı sene bu dedıgımı denersenız aradakı farkı muhakkak sızde anlayacaksınız , sımdıden ıyı seyırler
fatih1001
10-10-2011, 11:36
İlginize ve Açıklamalarınıza Teşekkür ederim. Yapı marketten aldığım dahlia yumrularında problem yok. Diktikten sonra Hepsi çok canlı olarak çıkıyor ve çok güzel çiçek açıyor.İnsan bakmaya doyamıyor. Haziran ayı ortalarında yaprak biti saldırısı başladıktan sonra çiçekler mahvoluyor. birinci saldırıyı temizledikten 10-15 gün sonra tekrar çoğalıp bitkiye zarar veriyorlar. İnternetten araştırdım kanatlı türleri de var uçup bitkilere konuyorlar ve çoğalıyorlar. İlaçlar da engellemiyor. Sonra da yumrular çürüyor. 8 yıldır bu hep böyle oldu. bir türlü çare bulamadım. Son 2 yıldır Bursadayım daha önce İstanbuldaydım her iki ilde de aynı problemi yaşadım. Burada yazan arkadaşlardan kimse bu probleme değinmemiş.Demekki benden başka kimse yaşamamış diye düşünüyorum. Bendeki dahliaları yaprak bitlerinin bu kadar çok sevme nedeni ne acaba. Torfta yetiştirdiğim için mi diye düşünüyorum sonra saçma geliyor.
basakalk
13-10-2011, 10:06
üzüldüm fatih bey , cıceklendıkden sonra sorunların cıkması ve onlem alamamınızda cok uzucuymus gercekden , yapılabılcek sey olarakda ılaclamayı yapdıgınız halde devam etmesı ılgınc gercekden , ev cıceklerındede zaman zaman kucuk sınekler torfun ustunde cıkarlar belkı de cıddı olaraka torfdadır sorun , umarım bu sene yasamassınız aynı sorunları
Bu yaz bahçemizi şenlendiren yıldızları sizlerle paylaşmak istedim.
251533
251534
251535
251536
serdarca06
26-10-2011, 09:27
fatih bey dahlilarda toprak gübre kum karışımı yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız. yani ilk yıllarda bende torfta yetiştiriyordum, şimdi toprak gübre kum karışımında daha iyi çiçek açıyorlar, üstelik torf saksılarda yıldız çiçeginde çiçek sapının saga sola yatması daha kolay oluyor buda istenmeyen bi durum. kırmızı örümcek bende de sık sık oluyor üzenli ilaç sıkılınca 15 günde bir azalma oluyor gözle görülür.
ben dahlilarıma son sulama suyuna gübre şerbeti verdim coştular. bu pekte hoşuma gitmedi soguklar başladı malum. sizinkiler çiçektelermi hala?
fatih1001
28-10-2011, 16:30
Serdar Bey, Bursa da ya da istanbul da kırmızı örümcek ya da yaprak bitleri, ilaç la temizlenmiyor. Haşere görüldüğü andan itibaren bir -iki gün içinde yaprakları mahvediyor. Tahribattan sonra Bitki kendisini toparlayamıyor. Bu yıl temmuz ayında biraz ihmal davrandım ve bir hafta kontrol etmedim. Yıldızlar mahfoldu. Kurtulabilecek gibi olmadığını görünce, topraktan yaklaşık 5 cm yukardan kestim. yeni sürgünler verdi. 15 gün sonra baktım bu sürgünlerde de yaprak biti olduğunu gördüm. Canım çok sıkıldı. Bir leğene arap sabunuyla suyu karştırdım.Saksıları yan yatırarak yaprakları yıkadım. Yaprak bitinin temizlendiğini gördüm. Bir iki aydan beri problemi bu şekilde çözdüm. Seneye de aynı şekilde yapmayı düşünüyorum. Eziyetli bir mücadele oluyor ama başka çare bulamadım. Şu anda bazıları çiçek açtı bazıları tomurcuk ama havalar soğudu. bir iki hafta sonra kesmeyi düşünüyorum. İlk defa bu yıl yumruları sökmeyeceğim toprak içinde bırakmayı deneyeceğim.
Gübre şerbeti olarak ne gübresini kullandınız, suyla ne oranda karıştırdınız, ne kadar aralıkla gübre verdiniz? Ben kimyasal gübre verdiğimde ( hangi oranda verirsem vereyim yumruları yaktı ) o yüzden baharda hayvan gübresi veriyorum bir de ayda bir sim organik gübre veriyorum. yakmasından korktuğumdan önerilen dozajın yarısını veriyorum problem olmuyor.
fatih1001
30-10-2011, 16:13
yetiştirdiğim yıldızlardan bir kaç örnek
fatih1001
30-10-2011, 16:16
devamı
fatih1001
30-10-2011, 16:21
devamı
serdarca06
01-11-2011, 08:49
fatih bey bende yıldız çiçegini 5 yıldır yetiştiriyorum. siteden biçok bilgi edindim. gördügüm kadarıyla balkon **** teras gibi bi yerde yetiştiriyorsunuz. öncelikle toprak ve kulandıgınız saksı boyutu çok önemli. ben şu pazarlarada satılan kovaların daha büyükleri var ben onlarda yetiştiriyorum. kovanın altını kızgın çivi ile deliyorum bi çok yerinden dibine ince dere kumu ve çakıl taşı koyuyorum. yanmış koyun gübresi, dere kumu, torf ve toprak karışımı yapıyorum eşit oranda. Çiçeklenme döneminde 15 günde bir yanmış koyun gübresi şerbetini veriyorum bu şerbeti daha önceden mart ayında hazırlıyorum, ( daha sonra 1 tas gübre şerbeti 4 tas su olacak şekilde). ve çiçeklenme döneminde yazın ayda 1 kere NPK 20-20-20 veriyorum yapraktan ki bu çok etkili çiçek boyutrunu ve sayısını gözle görülür oranda hemen artırır. 2009 yılında çiçeklere kırmızı örümcek dadandı ziratçıdan aldıgım ilaçta oranı ayarlayamadıgım için çiçeklerimin hepsi 1 haftada telef oldu. kırmızı örümcekle mücadele için ben 15 günde bir ziraatçiden aldıgım ilaç kullanıyorum ismini şuan hatırlayamadım. sonbaharda topraktan ben çıkarmıyorum kimileri kurutup asıyor gazete kagına sarıyor bende sardım geçmişte ama sonrada patetesinde su kaybına neden oluyor gazete kagıdına sarınca.. kendimce yardımcı olmaya çalıştım. saygılar..
metcet20
13-12-2011, 09:20
Merhabalar ben forumda yeniyim.Geçen yıl tohumdan bodur dahlia yetiştirdim. Çoğaltmak için soğan ve tohumlarını aldım. Fakat tohumlar marketten aldıklarım kadar kaliteli görünmedi.Ekilecek tohumları nasıl seçerim.Bir yöntem bir alet varmıdır?
Teşekkür ederim
Hulusi Karasu
22-01-2012, 11:54
Arkadaşlar çok üzgünüm,elimde bulunan 10.000 adete yakın 36 çeşit dahlia/ yıldızı çiçeği yumrularını soğuklardan koruyamadım ve tamamını dondurdum 8 yıldan beri edindiğim ve çoğalttığım çiçeklerimin tamamı dondu çooook üzgünüm çok.
Adalet Yağcı
22-01-2012, 18:06
Çok üzüldüm Hulusi bey, bunca yılın emeğine yazık olmuş.
Ben inanıyorum ki, siz en kısa zamanda yine toparlarsınız.
Anlıyamadım hulusi bey ekiliykenmi dondular,eğer öylleyse bizimkilerde donmuştur.
Canınız sağ olsun üzülmeyin,yine üretirsiniz geçmiş olsun.
k_donmez
23-01-2012, 01:29
Arkadaşlar çok üzgünüm,elimde bulunan 10.000 adete yakın 36 çeşit dahlia/ yıldızı çiçeği yumrularını soğuklardan koruyamadım ve tamamını dondurdum 8 yıldan beri edindiğim ve çoğalttığım çiçeklerimin tamamı dondu çooook üzgünüm çok.
Hulusi Bey, çok üzüldüm. Sizin çok çabuk ve daha güzellerini yetiştireceğinizden kuşkum yok. Geçmiş olsun.
Benol Hazaroğlu
23-01-2012, 09:07
Bizde don olayı olmuyor. 2 adet dahliam var ama yerlerini değiştirmek zorundayım.
Yine topraktan çıkarıp saklamam mı lazım? Ne zaman yeni yerine dikebilirim.
Henüz bahçedeler.
serdarca06
23-01-2012, 19:40
hulusi bey geçmiş olsun öncelikle. 10 bin adet gibi bi sayı olunca emeginizin boşa gitmesi benide gerçekekten üzdü..
geçmiş olsun tekrar.
benimkilerde toprakta sadece üzerini kapattım toprakta duruyor.
Sayın Hulusi bey...Bende bir dahlia hastası olarak , sizin emeklerinizin heba olmasına çok çook üzüldüm...sağlık olsun, diyeceğim ama belki donmamışlardır..İnşallah baharda filiz verdiklerini görürsünüz...
Ben sonbahar sonunda üzerlerine bol gübre dökerek korumaya çalışıyorum...Gerçi İstanbul ve civarında pek don olayı olmuyor ama yine de önlem almak gerekir...
tekrar geçmiş olsun...:(
dahlia satan bi yer önerebilrimisiniz acil:(
dahlia satan bi yer önerebilrimisiniz acil:(
yarın tüm bim marketlerinde olacaka bence kaçırmayın BİM A.Ş. > Aktüel Ürünler (http://www.bim.com.tr/aktuel-urunler/cicek-sogani.html)
umutyolcusu
30-03-2012, 18:23
Ben bu gün aldım BİM den,beyaz renk.İlk defa yetiştireceğim bakalım:)
Hulusi bey,cok uzuldum bende..Onca emek bosa gitmis gibi..Ben Orta Kuzey bolgede bulunuyorum.ve bizim burda kis cok agir gecti ve muthis don meydana geldi,ki benim de ciceklerim,telef oldu.Yildiz ciceklerini (gercegi benimkiler,sizin yaninizda devede kulak) magzaya,talas icinde ve bir ayakkabi kutusu icinde muhafaza ettim.
Ciceklenme burada,yeni oluyor.Uzerlerini dusmus yapraklarla otmustum soganlarin
Size gecmis olsun..:(
Migros tan aldığım bu dahlialar bodu cins midir orta boy mudur acaba arkadaşlar? Bir de içinde tek kök vardı birkaç yumru, tek renk mi çıkar çiçekleri üzerinde mix yazmasına rağmen?
hocam100
02-04-2012, 21:43
Bu muhtemelen orta boy çiçekli dahliadır.Ayrıca içinden hangi renk çıkacağı belli değildir.Yani resimdekilerden biri çıkabilir.Sürpriz dahlia yani.
Bu muhtemelen orta boy çiçekli dahliadır.Ayrıca içinden hangi renk çıkacağı belli değildir.Yani resimdekilerden biri çıkabilir.Sürpriz dahlia yani.
Teşekkür ederim cevabınız için. Ama ben o kökü yumurlarına ayırdım böldüm yani. Tutarlar mı ve hepsi aynı renk mi olur?
hocam100
02-04-2012, 22:32
Eğer filizlenirse tutar.Tutmazsa çürür.Hepsi aynı renk olur.
Batuhan Yılmaz
07-04-2012, 19:35
Merhaba hocam ben dün dahlia vulcan aldım üzerinde çap 25 cm yazıyordu ve kırmızı rengi çok hoşuma gitti bu arada öznur o paketten geçen sene almıştım gerçekten seni kırmak gibi olmasın ama o resimdekilerden hiçbiri çıkmadı çıkan tek şey çapı 3 cm olan piramitimsi çirkin beyaz çiçekler ve yalınkat uzun yapraklı turuncu bir çiçek .Asıl sorum ise dahliamın yumrusunun parçalarından biri orta boyda isi ama dal kısmı incelmiş zedelenmişti bende onu makasla kestim ve bugün her ikisinide torfa diktim acaba çimlenirmi üzerinde hiç nodyum yoktu :'( .
kostebeksantos
27-04-2012, 13:05
Merhaba benim bir sorunum var cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Birkaç kere dahlia soğanı aldım ama hiç çimlenmedi. Sebebi ne acaba çimlenmesi için püf noktaları nelerdir ne yapabilirim. Önce soğanı saksıya ekiyorum ve çimlenmesi için suluyorum ayrıca sıcaklığa da dikkat etmeme rağmen hiç çimlenmedi nerdeyse üstünden 25 gün geçmesine rağmen hiç bir kıpırtı yok. Yardımcı olursanız sevinirim...:)
Gazi Barış
27-04-2012, 13:22
Merhaba benim bir sorunum var cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Birkaç kere dahlia soğanı aldım ama hiç çimlenmedi. Sebebi ne acaba çimlenmesi için püf noktaları nelerdir ne yapabilirim. Önce soğanı saksıya ekiyorum ve çimlenmesi için suluyorum ayrıca sıcaklığa da dikkat etmeme rağmen hiç çimlenmedi nerdeyse üstünden 25 gün geçmesine rağmen hiç bir kıpırtı yok. Yardımcı olursanız sevinirim...:)
Birdahaki sefere tohumlarını bulmaya çalışın, yumrular fazla suladığında çürümeye meyilliler, toprağın yaştan çok tavlı olması gerekir. Tohumları kolay çimleniyor, sonrasında fidelerini istediğiniz yere ekebilirsiniz. Çiçek büyüdükçe toprak altında yumrularda gelişiyor, ertesi sene tekrar ekmeye gerek kalmıyor...
kostebeksantos
29-04-2012, 21:51
birdahaki sefere tohumlarını bulmaya çalışın, yumrular fazla suladığında çürümeye meyilliler, toprağın yaştan çok tavlı olması gerekir. Tohumları kolay çimleniyor, sonrasında fidelerini istediğiniz yere ekebilirsiniz. çiçek büyüdükçe toprak altında yumrularda gelişiyor, ertesi sene tekrar ekmeye gerek kalmıyor...
çok teşekkür ederim emeğinize sağlık...
yıldız çiçeklerim yaprakları 7cm oldu yapraklar çıktıktan sonra çok hızlı büyüyorlar
kadıoğlu
30-04-2012, 10:26
kayseride bu işi yapan fazla kişi yokk.ama bu cicekler cok zevkli bişey dahliya yetiştiriciliyi dahada zevkli bir işş ..:)
sayın kadıoğlu
kayseride de epey dahlia yetiştiren var.
en başta da benim
benim bildiğim 100 den fazla
kadıoğlu
02-05-2012, 13:16
mustafa bey bu kişilere yarısını sen sevdirdin yarısını ben kayseriye senle benden başka porfösyenel yetiştiren yok kayseride.gecen hafta birini yolladım yanına vedat bey senden almış bir iki kök ben söledim.benden isteyen olursa cicek sana yönlendiriyorum erciyes tohum yazın sevdiklerinizi alın diye.birde kayseride bu işi cok seven avukat hamdi bey var :) yetiştiren cok kayseride ama sovanını bizim gibi yaza cıkaran yok tekrar:) ben sizi tanırım sima olarakta tanırım.ama siz beni tanımazsınız.
kadıoğlu
02-05-2012, 13:24
Arkadaşlar dahliya yetiştirmek istiyorsanız.dikiceniz yerler güneş görmeli birde bu cicekler kayun gübresini cok seviyolar dikiceniz yerleri koyun gübresini eksik etmeyin ve güzelce toprakla karıştırın.hayvan gübresi cok önemli arkadaşlar bakın yine sölüyorum.ben bu işi 20 senedir yapıyorum .
esk nisagül
02-05-2012, 15:54
Sayın hulisi bey sizden aldığım dahliyaları on gün önce toprakla buluşturdum.Fakat kutuyu açtığımda çoğusunun içleri boşalmıştı.Elimde kalan sadece 7 kök bunada şükür dedim ektim
inşaallah açarlar.
Siz tekrardan ektinizmi acaba merak ediyorum
inşaallah farklı renkler bulursunuz bizde faydalanırız
daha güzellerini bulacağınıza eminim
saygılar
hocam100
02-05-2012, 18:08
Hulisi bey geçmiş olsun.Sağlık olsun yine bulursunuz.Mala gelen cana gelmesin.
yıldızlarım hızlı büyüyorlar işte son durumları
http://b1205.hizliresim.com/x/y/758mr.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
arapsabunu
05-06-2012, 11:05
Yıldız çiçeğimin bazı yapraklarının arkasında açık kahverengi bit gibi bir şeyler gördüm, bazı yapraklar da hastaymış gibi görünüyordu, kopardım böyle yapraklarını, iki büyük tomurcuk açacak. Açmış olan çiçek ben yaprakları koparırken döküldü, onun da arkasında o kahverengi hayvancıklardan vardı. Önerisi olan var mı acaba?
fatih1001
19-06-2012, 21:51
Sayın arapsabunu rumuzlu arkadaşım. Yapraklarınızın altında gördüğünüz kahverengi asalaklar "kırmızı örümcek" tir. Kırmızı örümcek ile ben senelerdir mücadele etmeye çalışıyorum. Çok sayıda yıldız çiçeğimi kuruttular. hala tam anlamıyla çözüm bulamadım. Eğer yapraklar sararmaya başlamışsa, bitkinin yaprakları kuruyor, bitki zayıf düşüyor sonra da kuruyor. Bu zararlı böceklerin tahribat yapması için yaprak üzerinde 2 gün kalması yeterli oluyor. Bu nedenle çok dikkatli olunması lazım. Ben her sabah yaprakların altını kontrol ediyorum. Bu anlattığım marmara bölgesi için geçerlidir. Yıllar öncesinde çocukluğumda iç anadolu bölgesinde yaşadığımız yıllarda bahçemizde yıldız çiçekleri vardı ve ben 1 gün bile yapraklarına bu türden haşerelerin musallat olduğunu görmedim.
Benim araştırmaların sonucunda öğrendiğim çözümler:
1-Bir yemek kaşığı arap sabunu, sıvı sabun ya da bulaşık deterjanı 1 lt su ile karıştırılıp yaprakların altı ve üsüne sıkılmak suretiyle yıkanır. (1, 2 gün sonra tekrar çıkıyor ve tek başına yeterli değil)
2-Kırmızı örümcek ilacı ile 1 hafta ya da 15 günde bir yaprakların altı ve üstüne ilaç sıkılır (İlaç tarım ilaçları satan yerlerden temin edilebilir ve biraz maliyetlidir)
3-Bir yemek kaşığı suda eriyebilen kükürt 1 lt su ile karıştırılıp yaprakların altına ve üstüne sıkılır. (Kırmızı örümcek ilacına göre daha ucuz bir yöntem. Ben de yeni denedim 10 gün önce sıktım ve 10 gündür herhangi bir haşere görmedim.)
arkadaşlar bunlarda farklı iri dahlia resimlerim
eline emeyine saglik cok beyendim.gelicek yil bende cicek sirama eklerim
Orhan Özbilgiç
29-06-2012, 19:26
İlk kez bu yıl Bauhaus' tan aldığım 13 değişik renk iri çiçekli dahlia yumrusunu, nisan sonlarına doğru bahçe giriş yolu kenarlarına dikmiştim.
Bunlardan sadece ikisi sürgün vermedi.
Ve aynı gün toprakla buluşmalarına rağmen, farklı büyüme evrelerindeler. Kimi çok güzel çiçeklendi. Kimi yeni çiçek açtı. Kimi yeni tomurcuklanıyor.
Aşağıdaki fotoğraflarını bir saat kadar önce çektim.
313628
313629
313630
313631
313632
Orhan Özbilgiç
29-06-2012, 19:29
313634
313635
313636
313637
313638
yıldızlarım açtı bu kadar güzel olacaklarını tahmin etmiyordum şimdilik 2 rengi açtı dün çektiğim resmileri yükleyeceğim açmayanlar da açtığı zaman yükleyeceğim işte yıldızlarım bakalım beğenecekmisiniz
http://b1206.hizliresim.com/y/y/905hj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1206.hizliresim.com/y/y/905jb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1206.hizliresim.com/y/y/905jg.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1206.hizliresim.com/y/y/905jz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1206.hizliresim.com/y/y/905ju.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bunlarda sanırım bodur cinsinden olanlar.
gokcegokce
06-07-2012, 10:32
Haziran sonu gibi Migrostan aldığım Dahlia yumruları zaten filizlenmişti bana sadece onları toprakla buluşturmak kalmıştı. Şimdi ise boyutları bu ve hızla büyümekteler. Acaba ne zaman çiçek verir?
çok güzeller ellerinize sağlık 5 seneden beri ugraşıyorum fakat çicek alamıyorum
arkadaşlar 2012 yılı dahlialarım açmaya başladı323985
323986
323987
323988
323989
devam ediyoruz323990
323991
323992
323993
323996
devam323997
323998
324001
324002
324003
330889
330890
330891
330892
330893
330894
330895
330896
330897
330898
330899
330900
330901
330902
330903
Sayın Dah-lia,
Sizi tebrik ederim. Muhteşemler emeklerinize sağlık.
Kışın soğanlarını topraktan çıkartıyormusunuz ? Çıkartırsanız soğanların fotoğraflarını paylaşmanızı rica edeceğim.
Sayın Dah-lia,
Sizi tebrik ederim. Muhteşemler emeklerinize sağlık.
Kışın soğanlarını topraktan çıkartıyormusunuz ? Çıkartırsanız soğanların fotoğraflarını paylaşmanızı rica edeceğim.
teşekkür ederim sayın tturt
doğrudur soğanlarını topraktan çıkartıyoruz
Sayın Dah-lia,
Soğanları tam olarak ne zaman çıkartıyorsunuz ve ne zaman tekrar ekiyorsunuz bilgi vermenizi rica ediyorum. Bir de benim bahçemde çok güneş gören küçük bir alan var bu sene soğanları bütün acemiliğimle o alana dikmiştim. Tahminimden uzun boylandılar (1.5 m civarı) onları düz tutmak için kullandığım sırıklar yetersiz kaldı. Yarı gölge alanlarda da yetiştirmek mümkün olabilir mi acaba. Bir de soğanlardan çoğaltmak mümkün mü acaba. (çok mu soru oldu -))))
Adalet Yağcı
12-09-2012, 11:26
Sayın dah-lia;
Öyle güzeller ki, fotoğraflara bakmak bile insanın aklını başından almaya yetiyor, yerinde görmek nasıl olur düşünemiyorum.
Kışın topraktan sökmeyip de, üzerini çiftlik gübresi ile kapatıp, onun üzerini de kat kat çuvallarla örtsek, -10 dereceleri atlatabilir mi sizce?
-10 °C benim tahminim, köylüler -5-6 yı geçmez diyorlar.
bozo.0606
12-09-2012, 11:38
Sayın dah-lia;
Her fotoğraf başlı başına birer tablo. Yetiştirmedeki başarınızı mı tebrik edeyim, fotoğrafçılıktaki başarınızı mı? bilemedim. Hayran kaldım.. Enfesler..
Sayın Dah-lia,
Soğanları tam olarak ne zaman çıkartıyorsunuz ve ne zaman tekrar ekiyorsunuz bilgi vermenizi rica ediyorum. Bir de benim bahçemde çok güneş gören küçük bir alan var bu sene soğanları bütün acemiliğimle o alana dikmiştim. Tahminimden uzun boylandılar (1.5 m civarı) onları düz tutmak için kullandığım sırıklar yetersiz kaldı. Yarı gölge alanlarda da yetiştirmek mümkün olabilir mi acaba. Bir de soğanlardan çoğaltmak mümkün mü acaba. (çok mu soru oldu -))))
sayın adacık
ekim ayının ilk haftası söküyorum ve nisan ayı itibariyle kayseride dikiyorum
1.5 normal bende daha uzun boylular var
yarı gölge alanda daha uzun olurlar
bende yumrularından çoğaltıyorum
41 kere maşallah sayın dah-lia . beğen beğen beğen bitmiyor. böyle dolu dolu muhteşem renkler katmanlar. elleriniz dert görmesin tekrardan tebrik ederim . resimler harika bitkileriniz tam anlamıyla bir star.
teşekkür ederim sayın sibelim
Sayın dah-lia;
Öyle güzeller ki, fotoğraflara bakmak bile insanın aklını başından almaya yetiyor, yerinde görmek nasıl olur düşünemiyorum.
Kışın topraktan sökmeyip de, üzerini çiftlik gübresi ile kapatıp, onun üzerini de kat kat çuvallarla örtsek, -10 dereceleri atlatabilir mi sizce?
sayın adalet yağcı
söylediğiniz sistem kayseri için bir risk
bence akdeniz - ege ve güneydoğu anadoluda ( kısmen) dediğiniz yapılabilir
ama eksi 10 uzun süreli olursa tehlikeli
çoğaltmak için baharın zaten topraktan sökmeniz gerekecek
bence sonbaharda söküp içeri almak daha garanti
kelebek çalısı
12-09-2012, 23:14
Sn. dah-lia,
önümüzdeki sezon forum sayfalarında dahlia çılgınlığı baş gösterirse hiç şaşırmayacağım. Yetiştirdiğiniz bu her biri emsalsiz güzellikteki dahlialardan sonra yıldız çiçeklerinin bu kadar güzel ve sağlıkla yetiştirilip de açanlarını daha önce görmemiş olduğumu farkettim. Tam anlamıyla bir görsel şölen. Üstelik yalnız göze değil, ruha da hitap etmekte.
Gıpta ettim. Umarım bir gün bize de kısmet olur böyle güzellikleri bahçemizde yakından seyre dalmak.
Emekleriniz ve neticesi için sizi kutlarım.
Yıldız yumruları sulu oldukları için kışın genellikle donarlar. Don olayı başlamadan çıkartıp kuru bir yerde muhafaza edip ilkbaharda tekrar dikmek en uygunu dur.
331462
331463
331464
331465
331466
331467
331468
331469
331470
Batuhan Yılmaz
15-09-2012, 14:56
Benim dahliam büyük çiçekliydi ve onu güneş yaktı ve temmuz ayında ara ara sulamama rağmen kurudu bende söktüm kökleri dolgundu bugün baktığımda biraz kırışmışlar gibi tekrar dikimmi sulayimmi ne yapmam lazım acil arkadaşlarım :'( galiba büyük bir yumru felaketi geçiriyorum .
Benim dahliam büyük çiçekliydi ve onu güneş yaktı ve temmuz ayında ara ara sulamama rağmen kurudu bende söktüm kökleri dolgundu bugün baktığımda biraz kırışmışlar gibi tekrar dikimmi sulayimmi ne yapmam lazım acil arkadaşlarım :'( galiba büyük bir yumru felaketi geçiriyorum .
sayın bat-uhan
biraz erken sökmüşsün bence toprağa dik ekim sonuna kadar orda kalsın
Batuhan Yılmaz
15-09-2012, 18:28
Sayın Dahlia bir sorunum ise şu ben bu yumruları söküyorum ve toprağı karıştırdığımda ayrı yumrular çıkıyor daha derinden bunları galiba kendi oluşturuyor acaba bunlar yeşerir mi çünkü nedense hersene dahlialarımı kaybediyorum :'( bir önceki sene halam dahliamı ölü hayvan zannedip çöpe atmış bu senede bu felaketten dolayı galiba büyük çiçekler geniş toprak istiyor o yüzdende yanmış olabilir.
Sayın Dahlia bir sorunum ise şu ben bu yumruları söküyorum ve toprağı karıştırdığımda ayrı yumrular çıkıyor daha derinden bunları galiba kendi oluşturuyor acaba bunlar yeşerir mi çünkü nedense hersene dahlialarımı kaybediyorum :'( bir önceki sene halam dahliamı ölü hayvan zannedip çöpe atmış bu senede bu felaketten dolayı galiba büyük çiçekler geniş toprak istiyor o yüzdende yanmış olabilir.
sayın bat-uhan dahliaları topraktan sökerken geriden küreği derince saplayın
4 tarafından daha sonra dikkatlice çıkartın. parçalarken yumruları tek tek kopartmayın öyle yaptığınız zaman o yumruların çoğu yeşermez. baharın gözler belirdiğinde parçalarsanız yumruları kaybetmezsiniz.
k_donmez
15-09-2012, 22:16
Geçen yıl yumruları topraktan bütün halde söküp temizledim, bir süre kuruttuktan sonra içinde perlit bulunan poşetlere koydum. Çok sağlıklı olarak bahara ulaştılar. Çimlenme olan yerlere dikkat ederek yumruları böldüm. Komşularla paylaştım. Daha önce gazete kağıdına sarıp, karton kutuda saklamıştım. Sürekli küflenmişlerdi. Yumruları söküp saklayacaklara tavsiye ederim.
331467
331468
331469
331470
bu çiçeklere bayılıyorum ben bunların hazır tohumundan satın aldım ve ektim Ama daha çiçek açmadılar çok merak ediyorum acaba nasıl açacaklar
tohumdan ektiklerim bunlar katlımı açar acaba yoksa tek katmı açar
gokcegokce
01-10-2012, 16:59
Benim dahlialar tomurcuk yaptılar ama neredeyse 2 ay oldu açmıyorlar. Acaba bişileri mi eksik neden tomurcukları açmıyor? Yardımlarınızı bekliyorum...
bu çiçeklere bayılıyorum ben bunların hazır tohumundan satın aldım ve ektim Ama daha çiçek açmadılar çok merak ediyorum acaba nasıl açacaklar
sayın ela
resimlerini beğendiğin iri çiçekli dahliaların tohumlarını piyasada bulamazsın
yumrusunu( soğanını) alıp dikmelisin
senin o tohumdan diktiklerin ufak bodur cinsleridir.
Benim dahlialar tomurcuk yaptılar ama neredeyse 2 ay oldu açmıyorlar. Acaba bişileri mi eksik neden tomurcukları açmıyor? Yardımlarınızı bekliyorum...
sayın gökcegökce
tomurcuklarını böcek yemiş olabilir
gokcegokce
01-10-2012, 20:35
Gerçekten olabilir sn. Dah-lia. Çünkü siyah lekeler var tomurcukların üzerinde. Ama dayanamadım birini koparıp baktım. Sağlıklı gibi gelmişti bana, hatta üzüldüm sonra merakımdan bir tomurcuğu heba ettim diye. Ancak sizin tecrübenize güveniyorum. Daha iyi bir yorum için fotoğraflarını da ekliyorum. Bu arada gece sıcaklıkları Kars'da çok düştüğü için onları içeriye aldım. Günlük odayı havalnadırıyorum ve tülün ardından da güneş görüyorlar.
serdarca06
02-10-2012, 14:06
sayın adacık
ekim ayının ilk haftası söküyorum ve nisan ayı itibariyle kayseride dikiyorum
1.5 normal bende daha uzun boylular var
yarı gölge alanda daha uzun olurlar
bende yumrularından çoğaltıyorum
sayın dahlia ekim yında söküyorum demişssiniz. saklama şartlarını ayrıntılı yazarsanız memnu olurum. geçmiş zamanda 2 yıl önce bende söktüm kutuda talaş içerisinde beklettim bahar gelince bide baktım yumrular suyunu çekmiş kurumuş.
sayın dahlia ekim yında söküyorum demişssiniz. saklama şartlarını ayrıntılı yazarsanız memnu olurum. geçmiş zamanda 2 yıl önce bende söktüm kutuda talaş içerisinde beklettim bahar gelince bide baktım yumrular suyunu çekmiş kurumuş.
sayın serdarca
yumruları topraktan söktükten sonra toprağını yıkarım
suyun donmadığı nispeten nemli bir bodrumda saklarım açıkta ve mutlaka her hafta kontrol ederim sakladığm bodrumda sıcaklık kışın 1-2 derecedir
YeniGine
11-10-2012, 01:02
Dah-lia merhaba; şu an elimde bir Yıldız Çiçeği bulunmakta. Çiçekleri açmış geçmiş ve 3 yemyeşil yaprakları ile dal halinde verdiler. Devamlı bakıyorum ve şu aralar bu 3 yemyeşil yapraklı yıldızda 3-4 tane tomurcuk mevcut. Sizce ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.
dağçiçeği
11-10-2012, 11:07
Sayın dah-lia, çiçekleriniz o kadar güzel ki .Dahlia sevginiz bir çok insan gibi bana da çocukluğumun çiçeği olan Dahlia yı yetiştirme hevesi sağladı.Bu bahar Dahlia soğanı ve tohumu alıp ektim.Soğanlı olanlar iri çiçekli ve bodur çıktı.Tahumdan ektiklerim de bodur cins ve küçük çiçekli .Evde olmadığım bir dönem bayaa susuzluk çekmişlerdi.Allah tan kaybetmeden kurtardım onları.Şu anda yeniden canlandılar,iri çiçekli olanlardan birinde tomurcuk var.Bu bir sorun yaratır mı? Bu yumruları saksıdan sökmeden saksıda saklamak istiyorum,doğru olur mü?Tohumdan çıkanların yumrularının küçük olduğunu düşünüyorum.
Bir öneriniz var mı ?
Sayın dah-lia, çiçekleriniz o kadar güzel ki .Dahlia sevginiz bir çok insan gibi bana da çocukluğumun çiçeği olan Dahlia yı yetiştirme hevesi sağladı.Bu bahar Dahlia soğanı ve tohumu alıp ektim.Soğanlı olanlar iri çiçekli ve bodur çıktı.Tahumdan ektiklerim de bodur cins ve küçük çiçekli .Evde olmadığım bir dönem bayaa susuzluk çekmişlerdi.Allah tan kaybetmeden kurtardım onları.Şu anda yeniden canlandılar,iri çiçekli olanlardan birinde tomurcuk var.Bu bir sorun yaratır mı? Bu yumruları saksıdan sökmeden saksıda saklamak istiyorum,doğru olur mü?Tohumdan çıkanların yumrularının küçük olduğunu düşünüyorum.
Bir öneriniz var mı ?
sayın dağçiçeği
çiçek olması nasıl bir sorun yaratacak anlamadım
sökmeden saklamak sizin oralarda münkün olabilir
bildiğim kadarıyla sizin bölgede don olayı yok
dediğim gibiyse saksıda saklayabilirsiniz ölü mevsimde fazla su vermemek kaydı ile
dağçiçeği
13-10-2012, 10:48
Sayın Dah-lia ,öncelikle ilginize teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli.Benim söylemek istedigim çiçeklerin dinlenme döneminde canlanıp yeniden tomurcuklanması bitkiyi yorarmı ? Son bir ayda yeniden canlanan bitkim acaba tekrar dinlenme dönemine girebilecek mı ?Teşekkür ederim.
Sayın Dah-lia ,öncelikle ilginize teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli.Benim söylemek istedigim çiçeklerin dinlenme döneminde canlanıp yeniden tomurcuklanması bitkiyi yorarmı ? Son bir ayda yeniden canlanan bitkim acaba tekrar dinlenme dönemine girebilecek mı ?Teşekkür ederim.
sayın dağçiçeği
yeniden tomurcuklanması hiç bir sıkıntı vermez en doğal işini yapıyor biyolojik saati kendisini ne zaman durduracağını bilir
dağçiçeği
14-10-2012, 09:45
Çok teşekkürler Sayın Dah- lia.İcim rahatladı.Çok severek yetiştiriyorum .Kaybederim diye çok korkmuştum.Bol çiçekli günler diliyorum.
Sayin Dah-lia,
Kuzeyde bulunuyorum,ve artik havalar sogmaya basladi.Eksi derece olmasa da bol yagis baslamis durumda gibi ve kisin eli kulaginda gibi.Bahcede ekilmis olan Dhalia lari artik bahceden cikarmaliyim mi acaba.Gecen bahar biraz gec ekildigi icin de ciceklenmesi gec oldu ve arada cicekleri var ve ciceklenmeye devam etmekte,tomurcuklari var anlayacaginiz.Onceki senelerden edigindigim bir tecrube,kokleri cok derinde kalmis olanlar vardi,onlari kayip ettim.
Sorum,ciceklenmesine ragmen,artik soganlarini cikarayim mi?Yoksa az daha beklesem mi?
Simdiden tesekkurler..
Sayin Dah-lia,
Kuzeyde bulunuyorum,ve artik havalar sogmaya basladi.Eksi derece olmasa da bol yagis baslamis durumda gibi ve kisin eli kulaginda gibi.Bahcede ekilmis olan Dhalia lari artik bahceden cikarmaliyim mi acaba.Gecen bahar biraz gec ekildigi icin de ciceklenmesi gec oldu ve arada cicekleri var ve ciceklenmeye devam etmekte,tomurcuklari var anlayacaginiz.Onceki senelerden edigindigim bir tecrube,kokleri cok derinde kalmis olanlar vardi,onlari kayip ettim.
Sorum,ciceklenmesine ragmen,artik soganlarini cikarayim mi?Yoksa az daha beklesem mi?
Simdiden tesekkurler..
sayın sarigöz
ben kayseride sökümü bitirmek üzereyim
sizde sökümü yapabilirsiniz
söktükten sonra yıkayın ve suyun donmadığı bir yerde saklayın
daha fazla toprakta bekletirseniz
toprağa don düştükten sonra sökerseniz patatesleri çıkarırken bağlantı yerlerinde kırılma çatlama olur
arkadaşlar bu seneki dahlia sezonunu bitirdik.
bunlarda en son resimlerim olsun342272
342274
Ben de yumruları topraktan çıkarttım. Yumrular bayağı artmıştı kök kısmından zedelemeden ayırma işlemi de yaptım. Seneye tekrar toprakla buluşturmak için serin ve kuru bir yere kaldırdım ama sanırım yumruları topraktan arındırmak için yıkmak gerekiyor.
Sn.Dah-lia, ellerinize sağlık..Çok güzel çiçekler yetiştiriyorsunuz..Yumrular konusunda da resimli olarak nasıl çıkartılacağını, çoğaltılacağını, saklanıcağını vs. bizlere anlatırsanız, bence hepimiz çokmemnun olacağız..teşekkürler...
yumrunun biraz uzağndan kürekle 344291
üst kısmını kesiyoruz344292
söküldükten sonraki hali344293
344295yıkandıktan sonraki hali
kısmi ayırılmış hali344296
yıkandıktan sonra suyunun biraz süzülmesi ve kuruması lazım 2 saat kadar
daha sonra suyun donmadğı serin biryerde saklamak lazım344297
k_donmez
07-11-2012, 22:33
yıkandıktan sonra suyunun biraz süzülmesi ve kuruması lazım 2 saat kadar
daha sonra suyun donmadğı serin biryerde saklamak lazım344297
Sayın Dahlia,
Görüntüler çok anlaşılır ve öğretici. Teşekkürler. Ben de 3 yıldır bahçemde dahlia bulunduruyorum. İlk iki yıl kuruduktan sonra gazeteye sardım. Küflenmeler oluştu. Kayıplarım oldu. Geçen kış yumruları naylon poşet içine bir avuç perlit koyarak ağzı kapalı poşette sakladım. Baharda filizlenince tekrar diktim. Küflenme ve kayıp problemi yaşamadım. Bilgi olarak eklemek istedim.
hüzünlimanı
08-02-2013, 17:03
evet sayın fsuzen doğru yoldasınız gazete kağıdına sardıklarınızı birde karton kutu içine koyup karanlık yerde muhafaza ederseniz daha iyi olur.Selamlar saygılar.
sayın hulusi bey dahlialarınız muhteşem seyre doyulmuyor,banada bahçesinde görüp imrendiğim bi abla kökünden söküp verdi, ama ben onları fazla çiçeğim olsun diye:rolleyes:tanelere ayırıp karton kutuda sakladım. burdan okuduklarıma bakılırsa ayırmamam gerekiyomuş şimdi benim yumrular boşamı gitti acaba?
yıldız çiçeğı yumrusu bunlar galıba çiçek pazarındakı satacı yumruları koparıp verdı izlediğim videolar ve araştırmalarda yanlış anlamadıyam bu şekılde degildi benım yıldız çiçeğimin yumrusu bu bunlar ekılse işe yararmı yoksa boşunamı umut edıyorumm yardımcı olurmusunuz ekılırse kalın gelen yermı yoksa ınce gelen yermı aşağıya gelecek şekılde ekılecekkk
k_donmez
09-03-2013, 19:51
yıldız çiçeğı yumrusu bunlar galıba çiçek pazarındakı satacı yumruları koparıp verdı izlediğim videolar ve araştırmalarda yanlış anlamadıyam bu şekılde degildi benım yıldız çiçeğimin yumrusu bu bunlar ekılse işe yararmı yoksa boşunamı umut edıyorumm yardımcı olurmusunuz ekılırse kalın gelen yermı yoksa ınce gelen yermı aşağıya gelecek şekılde ekılecekkk
Sayın Dilek78,
Yumrular bilinçsizce bölünmüş. Bu ayın sonuna kadar serin ve karanlık bir kutuda saklayın. Üzerinde göz kalanlarda sürgünler oluşur. İki veya üç tanesi sürgün verebilir görünüyor. Takip edin . Sürgün oluşanları toprağa dikebilirsiniz. Yeşil sürgün vermezlerse yapacak bir şey yok. Çöpe giderler. :(
Sayın Dilek78,
Yumrular bilinçsizce bölünmüş. Bu ayın sonuna kadar serin ve karanlık bir kutuda saklayın. Üzerinde göz kalanlarda sürgünler oluşur. İki veya üç tanesi sürgün verebilir görünüyor. Takip edin . Sürgün oluşanları toprağa dikebilirsiniz. Yeşil sürgün vermezlerse yapacak bir şey yok. Çöpe giderler. :(
*** ederım anladım ama gec oldu şimdi bunları poşetemı koyup saklıyayım yoksa bezemı nasıl onerırsınız?
Selamlar ....Benim de farklı bir önerim olacak , içeride yaklaşık 20 c ısıya sahip bir mekanda daha sonra bahçeye aktarabileceğiniz şekilde dikebilirsiniz, kesilmiş ve tabanı delinmiş pet şişeler kullanabilirsiniz, ben mart ayında dikiyorum ısıyı ve nemi algılayınca tomurcuklanma başlıyor, nisanda don tehlikesi geçtiğinde pet içerisinden toprağıyla bahçeye aktarıyorum...nemli kum içerisinde de bekletebilirsiniz 20-24 c ısı yeterli oluyor uyanması için..Kolay gelsin...
teşekkurler k_donmez ve kana06 dedıklerınızı yapıyım kurtulursa resimlerim sitede ıyı akşamlar
serdarca06
20-03-2013, 08:10
dahlilarımı karanlık bi yerde, büyük bi torbanın içinde topragın içine gömdüm. ne donma olmuş ne suları çekilmiş. gayet saglıklı. bilginize. daha öncki deneyimlerimde talaş içerisinde bekletince nem kaybı oluyor kuruyordu **** çürüyordu.
serkan_istanbul
20-03-2013, 09:07
*** ederım anladım ama gec oldu şimdi bunları poşetemı koyup saklıyayım yoksa bezemı nasıl onerırsınız?
şuanda durumları nedir. yumruların. artı poşette deil karton kutu havadar olması gerekli ben kendi adıma ekim yaptığımda kurtuluyorlar. kana06 arkadaşımızın dediğinide yapabilirsiniz inşallah kurtulurlar ben kurtardım. mutlaka yeşeriyolar. çok sulamayın.
mERHABALAR,
HEPSİ ÇOK GÜZELLER VE BİLDİĞİM KADARI İLE EMEK İSTEYEN BİR TÜR. BİZİM YAYLADA ÇOK GÜZEL YETİŞİYOR BUNLAR. ANNEM NE KADAR MERAKLI OLSA DA BİR TÜRLÜ YUMRUSUNU BÜYÜTEMEDİ. BU YUMRULARDAN ÖZELLİKLE BÜYÜK OLANLARDAN NASIL TEMİN EDEBİLİRİM BİLEN VAR MI? **** ÇİMLENMİŞ ŞEKLİNİ SATAN VARSA ÇOK İSTERİM ALMAK.ANNEME DE SÜRPRİZ OLUR:)
dahlilarımı karanlık bi yerde, büyük bi torbanın içinde topragın içine gömdüm. ne donma olmuş ne suları çekilmiş. gayet saglıklı. bilginize. daha öncki deneyimlerimde talaş içerisinde bekletince nem kaybı oluyor kuruyordu **** çürüyordu.
Karanlık bir yer derken nasıl bir yer, depo gibi mi, bahçe içinde kapalı bir ortam mı açıklarsanız sevinirim? :)
serdarca06
22-03-2013, 20:03
Karanlık bir yer derken nasıl bir yer, depo gibi mi, bahçe içinde kapalı bir ortam mı açıklarsanız sevinirim? :)
bahçe içeriisnde eskiden kömürlük olarak kullandıgımız bi yer. patetes çuvalanın içine toprak koydum 40 cm kadar , üzerine rizomları koydum. üstüne 30 cm toprak koydum. üstüne 1 tas su döktüm toprak kuru oldugu için. torbanın agzını sıkı sıkı bagladım. karanlık serin bi yerde kışı geçirdiler. çıkardıgımda hepsi gayet saglıklı idi. hatta filizler çıkmaya başlamış.:p
Bir sorum daha olacak müsadenizle.. :o Ne vakit gömeceksiniz soğanları? Aynı iklim kuşağında olduğumuz için soruyorum.. yarı gölgeye gömsem verim alabilir miyim? Teşekkür ederim.. ;)
serdarca06
23-03-2013, 15:16
Bir sorum daha olacak müsadenizle.. :o Ne vakit gömeceksiniz soğanları? Aynı iklim kuşağında olduğumuz için soruyorum.. yarı gölgeye gömsem verim alabilir miyim? Teşekkür ederim.. ;)nisan yagmurları geçtikten sonra dikim yapacagım. dahliların yanına destek için bi çubuk dikmeyi unutmayınız. yarı gölgedede olur. hatta her ne kadar güneşi sevsede tam güneş gördügü zaman yapraklarında su kaybı oluyor.
Ben de bu çılgınlığa dahil oldum acemi olduğumdan haddimi bilip seradan açmış kocaman olmuşlardan aldım ve getirip yerlerine diktim. Tanesi 7.5 tl çayyolundaki seralarda merak eden olursa :)) ama cinsi budur mu henüz yavru mu bilemedim. Ciddi bir görsel şölen yaşatacağı kuşkusuz ama.. Çok sevgiler
kelebek çalısı
03-05-2013, 01:37
Mart ayında ektiğim Dahlia 'Orange Nugget' açıyor...
398864
kelebek çalısı
11-05-2013, 20:28
Yine aynı dönemde ektiğim,
Dahlia 'Red Pygmy'.
403027
Kıbrıs a mı taşınsak acaba :) Sevgili kelebek çalısı bütün çiçeklerde bizden 1-2 ay önden gidiyor maşallah!
iyi günler bende yıldız çiçeği ekeceğim kısmetse ama saksıya. tohumda soğanlar bitişik. ayırıp mı dikmeliyim. ayıracaksak yumrular arası kaç cm olmalı.bir de 1 ay sonra dikmeyi düşünüyorum tohumlar oda sıcaklığında filesinde bekler zarar görür mü? sulamayı sık mı yapmalıyım. bu sorularıma cevap verirseniz sevinirim. iyi günler.
dahlianın saksıda bu kadar büyümesi normalmi arkadaşlar? ben biraz daha küçük kalır diyordum. yaprakları uzadıkça uzuyor. tomurcuk da görünmüyor hiç, sanırım daha baya yaprak çıkartcak. yüksekliği 50 cm i geçti şimdiden. yanlamasına da bir o kadar...
hüsnüyusuf
16-05-2013, 16:50
Sayın torkulu, yıldız çiçeğiniz güzel gelişmiş. Daha geniş ve derin bir saksıya geçirirseniz çiçek verimi daha iyi olur. Yumrusunu zedelemeden toprağıyla birlikte yeni saksısına aktarırsanız sorun olmaz diye düşünüyorum.
dahlia nın son hali; boy 80 cm , yatay iki yaprak arası 65 cm oldu.
yaprakları cok uzadı , buna karsı bir çare varmı acaba? zira balkonun yarısını kaplıyor artık. uzun olanları kesmeyi deneyen varmı acaba?
çiçekleri ne zaman görebilirim?
kelebek çalısı
28-05-2013, 18:21
Ben bir kaç hafta bahçeden uzaklardaydım ve bu sırada boylanma ve çiçeklenme bakımından oldukça gelişen Dahlia çiçeklerim döndüğümde beni şaşkına çevirdi. Çok güzel ve tahminimden uzun kabul edilebilecek bir çiçeklenme dönemi geçirdikleri ve bu benim ilk tecrübem olduğu için, karşılığında bu başarıyı yakalayabildiğimden dolayı haliyle çok mutlu oldum. ;)
411278
İlk çiçeklenmeye başladıklarındaki kareleri sizlerle paylaşmıştım. Bunlar da son durumları. Soluşmaya başlamış çiçekler bile gözüme güzel geliyor doğrusu. :p
Dahlia 'Red pygmy'
411275
Dahlia 'Orange nugget'
411276
Dahlia 'Golden sceptre'
411277
ebrulim77
29-05-2013, 09:35
bu güzel yıldız çiçekleri tüm yaz boyu çiçekli kalıyor değilmi? bende fide olarak ektim harika çiçekleniyorlar.ama yazın ne olurlar bilmiyorum...
mandalinleerik
07-06-2013, 18:53
Bahçemizde Dahlia'lar açmaya başladı. Renkleri seneden seneye değişiyor. Birkaç senedir koyu bordo içinde açık pembe olarak iki renkli olmaya başladılar. Sarılardan turuncuya doğru dönenler var. En çok sevdiğim çiçekler arasındadır. Çocukluğumdan beri bahçemizden hiç eksik olmadılar. Daha sonra bahçedeki görüntüleri paylaşırım.
415018
415019
415020
415021
mandalinleerik
07-06-2013, 18:54
Son üç resim daha. Ortası pembe olanların arka yaprakları koyu bordo.
415022
415023
415024
Dahlia'lar açmaya başladı.
Gazi Barış
02-07-2013, 17:16
Birkaç fotoda ben yayınlıyayım
422592
422593
422594
422595
Dahliyaya bal arıları sürekli olarak yoğun ilgi gösteriyorlar, anlaşılan çok iyi bir polen ve nektar kaynağı:
422596
labradorit
09-07-2013, 17:51
Sonunda sarı yıldız açtı. ;)
Orhan Özbilgiç
09-07-2013, 22:04
Benim dahlialarımda açtı. Aşağıdaki iki türü, daha bir gösterişli buluyorum.
424724
424725
Benim dahlialarda açtı ben bunları çok beğeniyorum.
dağçiçeği
22-07-2013, 18:19
Arkaadaşlar dahlialarınız muhteşem .Allah nazardan saklasın.
Sayın Mandalinlaerik dahlialarında zamanla renk değişimine uğradığını bilmiyordum.Sizinkilerdeki değişim muhteşem olmuş.
428761 açık mor dahlia
428762 blithe spirit dahlia
428763 clyds dahlia
428764 açık sarı ebruli dahlia
428765 gladiator dahlia
428766 hillcrest kismet dahlia
428767 kidds climax dahlia
428768 monarch of the east dahlia
428769 moonlight sonata dahlia
428770 nick sr. Dahlia
428771 show`n tell dahlia
428772 tartan dahlia
428773 zorro dahlia
turkankaragoz
23-07-2013, 10:35
Sn dah-lia ellerinize sağlık. Bir gün bahçe içinde bir evim olursa bahçenin her tarafını kaplamasını istediğim çiçeklerden biri yıldız çiçeği. Sizin çiçeklerinizdeki renklere ve canlılıklarına bayıldım. Bol çiçekli günler dilerim. Bu güzelliklerin bol bol keyfini çıkartın.
mandalinleerik
23-07-2013, 23:20
Arkaadaşlar dahlialarınız muhteşem .Allah nazardan saklasın.
Sayın Mandalinlaerik dahlialarında zamanla renk değişimine uğradığını bilmiyordum.Sizinkilerdeki değişim muhteşem olmuş.
Evet çocukluğumdan beri bahçemizin demirbaşları. Sarı olanlar zamanla turuncu renge dönüyor.
aydınercan
25-07-2013, 16:44
2 çeşit yıldız çiçeğim var kış sonu dikmiştim yeteri kadar güneş de görüyor ama bit türlü çiçek açmadılar bir tanesi yaklaşık 1,5 metre civarında boylandı ama çiçek yok balkonda batı cephesinde yetiştiriyorum çiçeklenmemesi konusunda bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.teşekürler
2 çeşit yıldız çiçeğim var kış sonu dikmiştim yeteri kadar güneş de görüyor ama bit türlü çiçek açmadılar bir tanesi yaklaşık 1,5 metre civarında boylandı ama çiçek yok balkonda batı cephesinde yetiştiriyorum çiçeklenmemesi konusunda bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.teşekürler
Bazı yıldız çiçeği türleri kasımpatı gibi yaz sonu-sonbaharda "Kısa Günler"de çiçek açar
430363 ben huston dahlia
430365 koyu sarı dahlia
430366 mikks pepmermint dahlia
430367 momms special dahlia
430368 snock vave dahlia
Mutlu Kutlu
16-10-2013, 13:13
Çoştukça çoşuyorlar,
Mutlu Kutlu
16-10-2013, 13:26
Sıcak havaları sevmiyorlar,
Mutlu Kutlu
16-10-2013, 13:38
Çevirmişler güzel yüzlerini gökyüzüne, dua ediyorlar yaradana. Kim bilir,
Mutlu Kutlu
16-10-2013, 13:49
Mağrur, gururlu ve güzel.
fatih1001
25-11-2013, 23:27
Bende dahlia sevgisi hastalık derecesinde. O kadar ki, Benim Bahçem yok, 3 büyük balkonum var. Balkonda yetiştiriyorum. Yaklaşık 40 çeşit dahliam var.bu sene yetiştirdiğim dahlialardan bazılarının resmini sizlerle paylaşmak istedim
fatih1001
25-11-2013, 23:33
2013 te yetiştirdiklerimden bazıları
fatih1001
25-11-2013, 23:37
devam
fatih1001
25-11-2013, 23:43
devam
arkadaslar annem bana almanyadan yildiz cicegi getirdi kök olarak onlari bu sene ekmistim bir saksiy alakin ac birsey filizlendi ama hic cicek acmadi neden acaba?
acaba o cicekleri bahceyemi eksem ama sürekli yagmur aldiginda kökler cürümez mi ?
fatih1001
26-11-2013, 21:43
Ben de saksıda yetiştiriyorum ve çok güzel çiçek açıyorlar. Dahliaların çiçek açmama sebebi, ya yeterince güneş almıyordur, ya da ektiğiniz yumrular çok zayıftır ve ortamı uygun olmadığı için güçlenememiştir. Benim aklıma gelenler bunlar.
sn fatih cevap icin tsk ederim ama bugün yumrularini cikartmak istedim ve cok üzücü birseyle karsilastim yumru diye birsey kalmamisti.
cicekciden aldigim birtane saksi yildiz cicegi 2 sene olacak benimle lakin yurt disindan annemin getirdikleri cürümüs hepsi.
neyse yinede tsk ederim sevgilerimle
hatice p.
31-01-2014, 15:38
Püf noktası: Dikimi yaptınız ve Dalyanız sürgün verdi. İlk yapraklar sonrasında 3. ve 4. yapraklar da çıktı. İşte bu noktada ortadan yukarı doğru süren filizin tepesini korkmadan kesin. Bu onun dallanmasını, çalı formu kazanmasını ve her daldan bol bol çiçeklenmesini sağlayacaktır. Bu uygulama erken dönemde yapılmalı ve geciktirilmemelidir.
Gelişme dönemi boyunca düzenli gübreyle hazırlayacağınız şerbetlerle besleyin. Erken dönem budamasını atlamayın. Uzun varyeteler, geliştikçe desteğe ihtiyaç duyabilir ihmal etmeyin. Geçen çiçeklerini toplayın bu çiçeklenmeyi hızlandıracaktır. Sonbaharın ilk donu gelip, soğukları başlayıp, bitki geçince derhal yumruları topraktan sökün. Üzerlerindeki toprağı yıkayarak temizleyin ve gerekli budamayı yapın .Baş aşağı, gölge serin bir yerde kurutun. Bu dönemde mantar ilacıda uygulayabilirsiniz. Kışı geçirmesi için şerit helinde kesilmiş gazetelerden yapacağınız karışım içine **** tamamen kurumuş torf ve perlit karışımı içine yerleştirip, serin 5-10 derece, nem asla almayan , karanlık bir yerde bir sonraki sezon için saklayın. Saksılardakileri ise kapalı serin balkona yerleştirip, kış ayları boyunca sulamadan saklayın. Baharla birlikte havaların ısınması sulamanın hafif hafif başlayacağı dönemdir.(dahliaların bodur saksı varyetesi için püf noktası, bunu uygulayan varmı? siz ne dersiniz?)
Eylül ayında yaprakları sararıyor diye budadığım yıldız çiçekleri ocak ayı itibariyle tekrar açtı.
memo1340
15-02-2014, 16:05
bazı renkleri bende mevcuttur
hatice p.
17-02-2014, 09:59
Püf noktasında belirtildiği gibi sürgünlerini kestim çalı formu kazanması için fakat fotoğraflarımı başka bir sayfada kullandığım için bu sayfa kabul etmedi:(
hatice p.
17-02-2014, 10:59
kestiğimiz sürgünleri tekrar diksek çıkarmı acaba?
hatice p.
17-02-2014, 13:14
maalesef çıkmıyormuş:(
heyyamola
17-02-2014, 13:25
Aldığınız çelikleri, mini sera etkisi oluşturarak (24-30 derece santigrat ısı ve yüksek nem) gevşek yapılı bir ortama (torf, perlit, kum vs.) dikerseniz, büyük ihtimalle köklenirler. Çelik boyları 6-12 cm arası uygun olur. Ayrıca alt kısımdaki fazla yaprakların alınması iyi olur. Ben köklenme hormonu da kullanıp kolayca köklendirmiştim.
Köklenme tamamlandıktan sonra (15-25 gün) gübreli bahçe toprağına aktarabilirsiniz. Gelişme döneminin belli bir evresinden sonra, köklerinden yumru oluşturmaya başlayacaklardır. İlk yıl çiçek açmasalar bile, ertesi yıl çiçek açabilecek yumrularınız olur.
hatice p.
17-02-2014, 15:27
tabi çalı formu kazanması için itinayla çıkan sürgünleri belli bir boya gelince kesiyorum.
hatice p.
17-02-2014, 15:28
Aldığınız çelikleri, mini sera etkisi oluşturarak (24-30 derece santigrat ısı ve yüksek nem) gevşek yapılı bir ortama (torf, perlit, kum vs.) dikerseniz, büyük ihtimalle köklenirler. Çelik boyları 6-12 cm arası uygun olur. Ayrıca alt kısımdaki fazla yaprakların alınması iyi olur. Ben köklenme hormonu da kullanıp kolayca köklendirmiştim.
Köklenme tamamlandıktan sonra (15-25 gün) gübreli bahçe toprağına aktarabilirsiniz. Gelişme döneminin belli bir evresinden sonra, köklerinden yumru oluşturmaya başlayacaklardır. İlk yıl çiçek açmasalar bile, ertesi yıl çiçek açabilecek yumrularınız olur.
çok teşekkürederim, ilerleyen zamanlarda deneyeceğim, böylelikle çiçek isteyenleri geri çevirmem:)
Arkadaşlar; asya lale sadece Dahlia/Yıldız çiçeklerine özel bir satış sitesi çıkardı. bilginize...
hatice p.
24-02-2014, 09:14
Büyüyorlar....;) Ana filizlerinin kesilmiş halleri....
akçabardak
24-02-2014, 19:18
Sayın cihannuma, tepeleri kesilen dahlialar gayet güzel filizlenmişler, yeterince bol ışık alıyorlarsa çok daha güzel gelişeceklerdir.
Arka planda iki tane değişik bitki görüyorum onlar da çok güzeller, isimleri nedir acaba? orkideye benzettim ama, çok sağlıklı görünüyorlar güle güle büyütün kolay gelsin.
hatice p.
25-02-2014, 07:24
Sayın cihannuma, tepeleri kesilen dahlialar gayet güzel filizlenmişler, yeterince bol ışık alıyorlarsa çok daha güzel gelişeceklerdir.
Arka planda iki tane değişik bitki görüyorum onlar da çok güzeller, isimleri nedir acaba? orkideye benzettim ama, çok sağlıklı görünüyorlar güle güle büyütün kolay gelsin.
Güzel tahmin, orkideler...Dahlialarım saat 13 ten sonra direk güneş ışığı alabiliyorlar, yeride gayet aydınlık, nasib olursa gelişimlerini sürekli burdan paylaşacağım,
Orkidelere gelince, tam sağlıklı olduklarını bilmiyorum aslında çünkü birini çöpe gidecekken ''kurtarabilirmiyim acaba?'' diyerek aldım çünkü çiçeklerinin mavi olması için dibinden mavi boya vermişlerdi:) yaprak rengide az biraz maviye kaçıyor koyu yeşil görünmesi o yüzden:)
Bu siteden öğrendiğim bilgilerle bakmaya çalışıyorum.
Diğer orkidemi migrostan çiçekleri geçmiş bir halde, çok sulanmış bi halde aldım, onada bakmaya çalışıyorum;)
Saygılar...
akçabardak
25-02-2014, 09:17
Sayın cihannuma orkidelerin bakımı için incelediniz mi bilmiyorum ama bu sitede gerçekten çok güzel bilgiler var.
Orkidelerin genel bakımı diye bir başlık buldum, bakımı için bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm
hatice p.
25-02-2014, 09:32
hepsini gözden geçirdim merak etmeyin:rolleyes:
hatice p.
06-03-2014, 15:05
Bu yağmurlu günlerde pek güneş göremediler:)
hatice p.
14-03-2014, 07:35
:cool:
akçabardak
14-03-2014, 17:13
Dahlialarınız epey ilerleme kaydetmiş sayın cihanuma
Geçen sene söktüğümüz soğanlar (10 dan fazla) duruyor yayla için. Nasip olursa haziran başı gibi göçeceğiz. Halen don, soğuk vs. yukarısı soğuk. Mayıs gibi sebzeleri ekebiliyoruz. Gittiğimizde ekersek fazla çiçeklerini göremiyoruz. Dolayısıyla burada ekip yukarı çıkarmaya niyetim var. Peki nereye ne zaman ekersek uygun olur. Aklımdan geçen siyah poşetlerin içine (20x10 cm. gibi ebatları) ince mil, dere kumu ve torf karıştırarak önümzdeki hafta ekmek. Ne zamana toprak seviyesinden belirip yukarı dikime uygun hale gelir.
Ocak, Şubat ve sonunda Mart ayında da çiçekli...
lenavita
15-03-2014, 18:41
bende köyden dalından aldım eve getirdim ve şu an filizlendi ama dalından ektim inşllah odur **** creopsis flora olabilir
Dün Şok marketlerden iki adet dahlia soğanı aldım. 2,95 tl. Üzerinde '1 adet' yazmasına rağmen içerisinde resimde eklediğim gibi bir sürü ince uzun puro gibi soğanlar var. Bunları koparıp ayrı ayrı diksem olmaz mı? Hepsini aynı yere diksem bir yumruk büyüklüğünde topan oluşturacak.
Olur ama cicek gözü veya eski dalindan bir parca var ise..Üretimi zaten böyle yapiliyor. Direk yumrularin dikimi ile o sene cicek alamazsiniz, seneye kalir .. Teilen einer Dahlien-Knolle - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=YLDPj189bLo)
İsmail Kuzucu
27-03-2014, 16:37
Dün Şok marketlerden iki adet dahlia soğanı aldım. 2,95 tl. Üzerinde '1 adet' yazmasına rağmen içerisinde resimde eklediğim gibi bir sürü ince uzun puro gibi soğanlar var. Bunları koparıp ayrı ayrı diksem olmaz mı? Hepsini aynı yere diksem bir yumruk büyüklüğünde topan oluşturacak.
Hepsini kesip yrı ayrı ekim yapmanız gerekli, yoksa çiçekler çok küçük açıyor. Ektikleriniz bu sene çiçeklerini gösterecektir.
Her ektiğiniz parça sezon sonu tekrar dünya kadar yavru yumrular yapacaktır :)
Yıldızlar, saksıda da bu kadar güzel ve büyük olabilirler mi?
Yildiz ciceklerinin ayrimi resimli olarak anlatimi burada Google-Ergebnis für http://2.bp.blogspot.com/-BTPEh0iJ3V8/TcRk0AAQv2I/AAAAAAAAAI8/6AO2QHB2K90/s1600/Dahlienknolle001.jpg (http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-BTPEh0iJ3V8%2FTcRk0AAQv2I%2FAAAAAAAAAI8%2F6AO2QHB2 K90%2Fs1600%2FDahlienknolle001.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fchaos-gaertnern.blogspot.com%2F2011%2F05%2Faus-eins-mach-zwei-oder-drei.html&h=664&w=1147&tbnid=Ucum8LbdFJRUcM%3A&zoom=1&docid=S1at_Ca2fue_-M&hl=de&ei=ie43U-G1JoK7ygPXy4GgBQ&tbm=isch&iact=rc&dur=660&page=2&start=24&ndsp=26&ved=0CKwBEK0DMBk)
Sizin sordugunuzda tek tek kopan yumrularin bakimi ve dikimi icin bir kac ip ucu, diktiginiz kopan yumrularin kopuk ucu toprak yüzeyinin max 2 altinda olmasinda fayda var sebebi oradan seneye cicek gözü olusturacaktir, ekim ayrica dik olmak yerine yumrunun dogasina uygun 45 derece acili gibi olursa olusum daha da hizlaniyor, yani yumrunun kök olan kismi asagida kopan kismi yukarida egimli bir dikim bu tek dikilen eski bitki gövdesi olmayan yumrudan bu sene cicek göremeyeceksiniz ama seneye cogaltilmis yildiz cicekleriniz olacaktir.
Ana grubun kesiminde mutlaka eski acan cicek gövdesinden bir parca olmalidir. Yildiz ciceginin saklanmasi ise sicak don olmayan bolgelerde toprakta birakildigi gibi olsa da 2 senede 1 cikartip hasta, asiri büyümüs yerine sigamayan kök grubunu bölmekle kücülen ciceklerinizi tekrar eski formuna kavusturursunuz.
Kisin sökülerek koruma altina alinan soguk bölgeleredeki korumada, köklerin eski topraklari temizlenip (mümkün oldugunca zarar vermeden) gölge bir yerde 3-5 gün havalanip kükürtle isleme tabi tutularak birkac kat gazeteye sarilip guruplar halinde bir koliye konulup serin ve kuru veya az nemli bir ortamda saklanilmasi gereklidir, ekim mevsimi olarak son donlarin gecmesi gereklidir.
Bu yöresel oldugundan secimi siz yapacaksiniz ama yildiz sicak iklim bitkisidir lütfen unutmayin. Üretimi kökten cikan sürgün veya gövdedeki koltuktan cikan sürgünün sera ortaminda dikilmesi kökten ayirma ve tohumla olur, verimli cicek icin, cicegi gectiginde kesilmesi yeni cicek icin uyarim saglar, ayrica bazen asiri buyuk cinslerde yükselmemesi icin, ilk cikan sürgünün 30 cm civarinda iken kesilerek yan sürgünler verdirilerek asiri büyümesi baski altina alinir.
Baslica zararlisi ortam nemli ise sümüklü böcek ve yaprak bitidir ayrica yogun oldugunda kulaga kacanlarda ciceklere zarar yapar, Sümüklü böcek icin en bilinen veya en az bilinen bakir su tesisat borusudur, bu boruyu cicek olan bolgeye cicegi cevreleyecek sekilde yerlestirirseniz zararliyi bir ölcüde engellersiniz, Yagmurlu aksamlarda el feneri ile konrtol yapilirsa sümüklü böcek saldirisi olan yildiz ciceklerinizi kurtarirsiniz, bu güzel bitki vakti zamaninda Hollanda ve kuzey avrupada patates gibi yenilen ve sadece yemek olarak kulanilan bir bitki olup günümüzde bahcelerde gözümüze hitap etmektedir. Sevenlerine bir kac kücük bilgi. Sevgiler
Ellerinize sağlık! Muhteşem görünüyor hepsi...
hatice p.
04-04-2014, 15:07
Tepe kesmelerini zamanında yapamadığım için sanırım biraz bodur dahlia olmaktan çıktılar:(
Yildiz ciceklerinin ayrimi resimli olarak anlatimi burada Google-Ergebnis für http://2.bp.blogspot.com/-BTPEh0iJ3V8/TcRk0AAQv2I/AAAAAAAAAI8/6AO2QHB2K90/s1600/Dahlienknolle001.jpg (http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-BTPEh0iJ3V8%2FTcRk0AAQv2I%2FAAAAAAAAAI8%2F6AO2QHB2 K90%2Fs1600%2FDahlienknolle001.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fchaos-gaertnern.blogspot.com%2F2011%2F05%2Faus-eins-mach-zwei-oder-drei.html&h=664&w=1147&tbnid=Ucum8LbdFJRUcM%3A&zoom=1&docid=S1at_Ca2fue_-M&hl=de&ei=ie43U-G1JoK7ygPXy4GgBQ&tbm=isch&iact=rc&dur=660&page=2&start=24&ndsp=26&ved=0CKwBEK0DMBk)
Sizin sordugunuzda tek tek kopan yumrularin bakimi ve dikimi icin bir kac ip ucu, diktiginiz kopan yumrularin kopuk ucu toprak yüzeyinin max 2 altinda olmasinda fayda var sebebi oradan seneye cicek gözü olusturacaktir, ekim ayrica dik olmak yerine yumrunun dogasina uygun 45 derece acili gibi olursa olusum daha da hizlaniyor, yani yumrunun kök olan kismi asagida kopan kismi yukarida egimli bir dikim bu tek dikilen eski bitki gövdesi olmayan yumrudan bu sene cicek göremeyeceksiniz ama seneye cogaltilmis yildiz cicekleriniz olacaktir.
Ana grubun kesiminde mutlaka eski acan cicek gövdesinden bir parca olmalidir. Yildiz ciceginin saklanmasi ise sicak don olmayan bolgelerde toprakta birakildigi gibi olsa da 2 senede 1 cikartip hasta, asiri büyümüs yerine sigamayan kök grubunu bölmekle kücülen ciceklerinizi tekrar eski formuna kavusturursunuz.
Kisin sökülerek koruma altina alinan soguk bölgeleredeki korumada, köklerin eski topraklari temizlenip (mümkün oldugunca zarar vermeden) gölge bir yerde 3-5 gün havalanip kükürtle isleme tabi tutularak birkac kat gazeteye sarilip guruplar halinde bir koliye konulup serin ve kuru veya az nemli bir ortamda saklanilmasi gereklidir, ekim mevsimi olarak son donlarin gecmesi gereklidir.
Bu yöresel oldugundan secimi siz yapacaksiniz ama yildiz sicak iklim bitkisidir lütfen unutmayin. Üretimi kökten cikan sürgün veya gövdedeki koltuktan cikan sürgünün sera ortaminda dikilmesi kökten ayirma ve tohumla olur, verimli cicek icin, cicegi gectiginde kesilmesi yeni cicek icin uyarim saglar, ayrica bazen asiri buyuk cinslerde yükselmemesi icin, ilk cikan sürgünün 30 cm civarinda iken kesilerek yan sürgünler verdirilerek asiri büyümesi baski altina alinir.
Baslica zararlisi ortam nemli ise sümüklü böcek ve yaprak bitidir ayrica yogun oldugunda kulaga kacanlarda ciceklere zarar yapar, Sümüklü böcek icin en bilinen veya en az bilinen bakir su tesisat borusudur, bu boruyu cicek olan bolgeye cicegi cevreleyecek sekilde yerlestirirseniz zararliyi bir ölcüde engellersiniz, Yagmurlu aksamlarda el feneri ile konrtol yapilirsa sümüklü böcek saldirisi olan yildiz ciceklerinizi kurtarirsiniz, bu güzel bitki vakti zamaninda Hollanda ve kuzey avrupada patates gibi yenilen ve sadece yemek olarak kulanilan bir bitki olup günümüzde bahcelerde gözümüze hitap etmektedir. Sevenlerine bir kac kücük bilgi. Sevgiler
Demek ki çocukluğumda buna patates çiçeği demeleri bu sebeptenmiş :)
deepgreen35
12-04-2014, 15:45
merhaba arkadaşlar,ben mart başında tohumdan diktim.bodur cinsinden. şimdi resimdeki gibiler.acaba bu yıl çiçek verirler mi ?? boşuna mı umutla bekliyorum acaba
İsmail Kuzucu
12-04-2014, 19:14
merhaba arkadaşlar,ben mart başında tohumdan diktim.bodur cinsinden. şimdi resimdeki gibiler.acaba bu yıl çiçek verirler mi ?? boşuna mı umutla bekliyorum acaba
Merhaba Sayın deepgreen35,
Mart başında ekilen bodur bir cinsin 10-20 cm civarında olması gerekir. Ne tür toprağa ektiniz ve sıcaklık koşulları nedir?
İyi gelişen bir yıldız haziran-ağustos aylarında ilk çiçeklerini göstermeye başlıyor.
deepgreen35
12-04-2014, 20:13
Öncelikle cevap icin teşekkürler.
toprak cinsi konusunda pek bilgili diilim.cicekler icin satilan hazir karışım topraklardan kullandim.ilk denemem zaten.
Sıcaklık 12-20 arasi değişken.
bir de kusura bakmayin takvime işaretlenmiştim 22 martta dikmisim.
Bu sene bikaç girişimim oldu da karışıklık olmuş.
simyaci1
16-04-2014, 16:15
Hepinize çok teşekkür ediyorum. Sayenizde tanıştığım dahlialardan ben de satın aldım. Yalnız gelen yumrularda ekteki resimde görebileciğiniz gibi filizlenmeler başlamış. Dikmek için geç mi kalmışım? 100 litrelik ve 50 litrelik saksılara torflu toprağa birer yumru takımı dikiyorum. Tecrübelerinize dayanarak bu boyutlardaki saksılarda çiçek verimi hakkında birşeyler söyleyebilir misiniz? Bir de bu filizlenme olayı büyümede sıkıntı oluşturur mu?
İsmail Kuzucu
16-04-2014, 20:04
Öncelikle cevap icin teşekkürler.
toprak cinsi konusunda pek bilgili diilim.cicekler icin satilan hazir karışım topraklardan kullandim.ilk denemem zaten.
Sıcaklık 12-20 arasi değişken.
bir de kusura bakmayin takvime işaretlenmiştim 22 martta dikmisim.
Bu sene bikaç girişimim oldu da karışıklık olmuş.
Bu sene çiçeklerini görürsünüz. 3-4 adet gerçek yaprak olunca zaten hemen büyüğü evresine geçiyorlar. Birde toprağını çiçek açana kadar nemli tutarsanız tam verim alırsınız.
Hepinize çok teşekkür ediyorum. Sayenizde tanıştığım dahlialardan ben de satın aldım. Yalnız gelen yumrularda ekteki resimde görebileciğiniz gibi filizlenmeler başlamış. Dikmek için geç mi kalmışım? 100 litrelik ve 50 litrelik saksılara torflu toprağa birer yumru takımı dikiyorum. Tecrübelerinize dayanarak bu boyutlardaki saksılarda çiçek verimi hakkında birşeyler söyleyebilir misiniz? Bir de bu filizlenme olayı büyümede sıkıntı oluşturur mu?
50-100 lt. fazla değil mi? O kadar büyüğüne gerek yok bence. Benim diktiklerimde hafiften filizlenme başlamıştı, bir gün suda bekletip diktim bir hafta demeden topraktan çıktılar.
hatice p.
17-04-2014, 09:20
Çok küçük bir tomurcuğuda var artık, inşaallah çiçeklendikten sonraki halinide bırakırım.
heyyamola
18-04-2014, 09:37
20-30 cm boylanan çeşitlerini, 30 litrelik,
40-60 cm boylanan çeşitlerini, 50 litrelik,
90-120 cm boylanan çeşitlerini 100 litrelik saksılara dikmeniz uygun olur.
Filizlenenler fazla bekletmeden dikilirse sorun olmaz.
Muğla Yaylasına almış olduğum dahliam soğanlarını bahçeye dikeceğim.Soğanları güneş gören yere serdim eğer filizlenme belirtisi olursa soğanları bölüp ,dikeceğim.
Bugün Amerika'dan edindiğim ve geçici olarak site bahçemize ektiğim iki nadir dahlia..
Biri Clair De Lune, diğeri Bloodstone..
hatice p.
05-05-2014, 15:01
:rolleyes:
4 yumru ekmiştim saksıya, inşallah hepsi farklı renk açarlar, ama bu renk çok hoşuma gitti.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.