View Full Version : Dahlia (Yıldız çiçeği)
m_eroglu33
20-06-2009, 23:29
"Fleurel I" isimli çeşit iri çiçekli bir dahlia çeşidi midir? Çiçek çapı yaklaşık kaç cm olur?
Teşekkürler.
Benim dahlialarda açmaya başladı, bütün gün yanlarına gidip gidip bakıyorum, bakmaya doyulmuyo bunlara :D
Kimse dahlia fotograflarını paylaşmıyor ne oldu yoksa açmıyorlar mı? Hadi paylaşın gözümüz gönlümüz açılsın :D
tolgahann
02-07-2009, 23:26
Benim dahliam yok ama sizinkiler gerçekten çok güzel.Çok iyi bakmışsınız gerçekten.Ellerinize sağlık.:)
279 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=455762&postcount=279) nolu mesaj 3. eklentidekine hayran kaldım.
Sevgili Tolgahann,
Sizin dahlianız olması gerekiyor! ben size tohum gönderdim ya! halen elinize ulaşmadımı yoksa?
Çok teşekkürler tolgahann Dahlianızın olmamasına üzüldüm. Evet benimde en çok sevdiğim o. Yapma gibi :D
İri çiçekli dahlialarım açmaya başladı.
Maşallah sakagün güle güle büyütün...
tolgahann
03-07-2009, 21:38
Sevgili Tolgahann,
Sizin dahlianız olması gerekiyor! ben size tohum gönderdim ya! halen elinize ulaşmadımı yoksa?
Sevgili powered posta hala gelmedi.Evde olmadığım zaman komşuları tembihliyorum, gelirse alın diye ama hala yok.:( Geldiğinde mutlaka haber veririm.Kendim için değil ama tohumları paylaşacağım arkadaş için daha çok üzülüyorum.Umarım aklına yanlış birşey gelmez. Posta gecikmesinden en baştan beri korkuyordum.Sakınan göze çöp batar derler ya, öyle olmaz umarım.:(
Allah Allah, bende şaşırdım herkese ulaştı bir tek sizin ki çok gecikti gelmeze tekrar gönderirim bir kaç güne kadar merak etmeyin.
tolgahann
03-07-2009, 22:31
Daha önce İzmir'den gelen posta 27 günde ulaştı.O yüzden bir hafta daha beklemekte fayda var.Nazik teklifiniz için ise çok teşekkür ederim.
mor papatya
06-07-2009, 15:12
dahlialarımı gölgeden güneşe alınca renkleri daha koyu pembe oldu.:)
kırmızı ve pembe dahlialarım ;)
hocam100
07-07-2009, 20:30
Benim açan dahliaları da yüklemeye başlıyorum.
hocam100
07-07-2009, 20:45
Yeni açanlar 2 Gerisi gelecek en az 10 renk daha olacak onlar henüz açmadı.
Hocam, çook güzeller, emeğinize sağlık. Renkler müthiş
hocam100
07-07-2009, 20:53
Sizin için yükledim, belki yetiştiremeyen vardır, en azından resimleri görerek bu muhteşem güzellikleri görebilsinler diye düşündüm.
Hatice Tarhan
07-07-2009, 23:04
sayın hocam 100 hepsi birbirinden güzel nerden aldınız bizede en küçük patateslerden bir torba yollasanızda bizde sevinsek şaka bir yana çocukluğumu hatırlattı bana dahliyalarınızın renkleri annemin ve komşumuzun vardı artık ne annem var ne komşumuz nede dahliyalar bizim oralarda patates çiçeği denir
hocam100
07-07-2009, 23:13
Bizde de patetes çiçeği denir herhalde size yakın oluşumuzdan olsa gerek antalya bize 2 saat mesafede.
Hocam mükemmeller elleriniz dert görmesin...
Hatice Tarhan
09-07-2009, 01:49
sayın hocam 100 şimdi antalya dayım bizde patates çiçeği diye bahsettiğim yer konyaiç anadolu bölgesinde patates çiçeği diyorduk tabi o zamanlar çiçeklerin latince isimlerini değil halk arasında söylenen isimlerini kullanırdık şimdi eskiden plumera tubiflora lithops nedir bilmezdik
Arkadaşlar yetiştirdiğim birkaç dahliamda sorun var. Tam çiçek açacakken çiçekleri bozuluyor sararıp çürüyor. Neden olabilir acaba yardımcı olurmusunuz.
Vildan Sönmez
16-07-2009, 13:17
Sayın Hocam, iri çiçekli dahlia, ya da çocukluğumdaki adıyla yıldız çiçeği. Defalarca saksıda denedim, olmadı. Bu yıl da ektim. Yeşil yaprakları ve gövdesi oldukça sağlam görünüyordu ama, olmadı soldu.
Çok üzgünüm.
Yılmaz Yalçın
16-07-2009, 15:30
Arkadaşlar benim bahçedeki dahliyam 1,5 metre boy yaptı ve üzerinde 6 çiçek var bu çiçek bu kadar uzuyor muydu uzuyorsa toprakta bilmediğim bir özellik mi var?
Pembe iri çiçekli dahliam açtı.
hocam100
31-07-2009, 21:35
Arkadaşlar benim de iri çiçkli dahlialarım nihayet çiçek açmaya başlıyor resim eklemeye başlıyorum.
hocam100
31-07-2009, 21:48
Mor olan da bu.
Hepside muhteşem, insanın nefesini kesiyor bunlar. Benim Dahlialarım yaylada, bugün gidersem vede açmışlarsa bende resim eklerim.
Mor olan da bu.
Hepsi çok güzel Hocam100, harika renkler ama mor olan bir başka, nefesim durdu bir an:)
KARADENİZ37
01-08-2009, 11:18
Sevgili arkadaşlar dahlialar tohumdan mı çoğalıyor yoksa çelikle mi?
Selam arkadaşlar .
iri cicekli Dahlialar kesinlikle saksı bitkisi olmuyor aşırı büyüme ve yayılma dar alanlarda insana cok büyük sorun oluyor Dahliaa yetiştirmek isteyen arkadaşlar bahcede cok güzel oluyor . Dahliaya heves eden arkadaşları uyarmak istedim.
Saygılarımla
m_eroglu33
01-08-2009, 22:29
Sevgili arkadaşlar dahlialar tohumdan mı çoğalıyor yoksa çelikle mi?
İri çiçekliler yumrulardan dikiliyor ve bu yumrulardan çoğaltılıyor.
Gerçekten harikaymış çiçekler.. Almanya da çiçek çapı 40 cm olan bir dahlia görmüştüm ama saksısıyla satıyorlardı. buraya getiremem diye alamadım:(. Keşke bir fotoğraf çekebilseydim de sizle paylaşabilseydim:(
50 ye yakın renk açtı ama ben
şimdilik 4 tanesini yükleyeyim
97280
97281
97282
97283
sevgili dah-lia
lila rengi acanlar yokmu varsa resim isteyecegim . muhteşem güzel acmışlar huzurla keyfini sürün
hocam100
10-08-2009, 19:39
Lila bende açtı iris48 hem de çok hoşlar.Adı da Lilac time.Altındaki de kırmızı iri çiçekli dahliam.Bunların çiçeğinin böyle küçük gibi göründüğüne bakmayın nerdeyse iki el boyu kadar.
97519
97520
97522
97523
97524
97525
97526
97527
97528
97529
sındırgılı
11-08-2009, 14:45
Önümüzdeki sene inşallah renk cümbüşü yapılacak..Bir tane ektim hayran kaldım..
Sayın Dah-lia,
Tek kelimeyle harika görünüyor çiçekleriniz, bayıldım.Yerim olsa her renginden dikeceğim ama maalesef balkonda saksıda yetiştirmeye çalışıyorum, tabi ki bahçedekiler kadar alımlı ve gözalıcı olmuyorlar. Sizinkiler tam bir renk cümbüşü olmuşlar, emeğinize sağlık. Acaba saksıda da bu kadar büyük açarlar mı?
arkadaşlar bu sene 350 kök 140 çeşit iri çiçekli dahlia diktim
sevgili fellez sizinkiler iri çiçekli olanlardan değil
Sevgili züleyha, iri çiçeklileri balkonda saksıda yetiştirmek biraz zor. Bayağı boylu oluyorlar.
Toprağa ektiklerimizi bile zaman zaman desteklemek gerekiyor.
Çiçek çapları 30cm i geçiyor.
sevgili hocam100 lila dahlia cok güzel gülegüle büyüt
Dah_liaa sizdeki turuncu beyaz fovorim oldu muhteşem ve hulusi bey sizdende resim bekliyoruz .
benim dahlialar kurudu sanırım yaprakları karardı bende kestim kökden cıkmadı seneye işalah lila olanlardan alıp ekecegim.
Güler hanım bir kac resimde siz koysanız farklı renklerde olanlardan rica etsek
Saygılarımla
Cevabınız için teşekkur ederim Güler Hanımcığım, ama sanırım bu soruyu sormakta geç kaldım çünkü 2 ay önce bir tane dikmiştim saksıya. Bende neden doğrudürüst büyümüyor, niye çiçek çıkarmıyor diye hayıflanıp duruyordum. Sanırım bu çiçeği edinmeden önce bir bahçe edinmem gerekiyor :)
Evet bence de sevgili züleyha.
Bahçe artık size şart oldu, hem balkondaki bir yığın çiçekleriniz için hem de .......
sevgili fellez sizinkiler iri çiçekli olanlardan değil
bilmiyorum; ben ilk kez bu yıl yetiştirdim. iki boy çıktı .bu da büyük olanıydı ,demek daha büyükleri de var.
sevgili fellez dahlianın 3000 çeşidi vardır ama iri çiçekli olanın 350 - 500 arasında çeşidi vardır çiçek büyüklükleri 25 cm den başlar 44 cm e kadar çıkar iri çiçekli dahlianın çiçek boyutları mesala pensgift çeşidi 44 cm çapında açar
hocam100
13-08-2009, 10:29
Bu tür de benim çeşidim literatürde olmayan kendi türüm ve üretimim.Beyaz ve mor ile tozlaştırarak elde edilen iri çiçekli bir çeşit.
çiçeksever
18-08-2009, 14:00
Bunu komşunun bahçesinden kopardım.2 sene önce pazardaki çiçek satıcısı reklam için getirmişti.Benim çok hoşuma gitmişti.Bana da ekim zamanı yumru getirme sözü vermişti.Öylece kaldı.2 resim benim bahçeden
turchese
18-08-2009, 15:31
Sayın hocam100,
Tozlaştırmayı nasıl yapıyorsunuz?
hocam100
18-08-2009, 16:21
Arılar bizim adımıza yapıveriyor.Hem de çeşitli renklerde tozlaşıyorlar.
sevgili hocam 100 yeni çeşit dahlia elde etmek o kadarda kolay bir iş değil. heleki bunu arılarla doğada yapmak,olmayacak bir iş.
bu gibi işler kapalı sera ortamlarında yapılır.ilk önce iki anaç şeçilir
çiçek açtıktan sonra birinin erkek çiçek tozları toplanır diğerinin erkek çiçek organı kesilir ve çiçekten uzaklaştırılır.daha sonra kullanılmak istenen rengin çiçek tozu ile anaç tozlaştırılır.daha sonra çiçeğin solup tohum kapsülünü oluşturması beklenir ,oluştuktan sonra tohumlar ayrılır dikilir buda 2 senelik bir süredir. saygılar.
hocam100
20-08-2009, 10:26
Benim bu tür 5 yıllık bir tür 5 yıldır deneme yapıyorum.5 yıldır da aynı renk açıyor.
100018
100019
100020
100021
100022
100023
100024
100025
100026
100027
son yolladıklarımla 30 renk oldu
Güzel olmuşlar. Benim kataloğumda burda ;) emeğine sağlık..
iri çiçekli dahlialarımız son hız hiç durmadan açıyor soluyor büyüklüğüde göz kamaştırıcı. en çok sevdiğim modelidir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17060
Resmini eklediğim 2 ayrı şekil çiçek aynı kökte. 2. resimdekini beğenmiyorum ama çoğunluk ondan açıyor.Sebebini bilen varmı?
Bunlarda benim dahlialarım;
bunlarda benımkiler:D tohumdan yetiştidim.ilk açan çiçekler bunlar yeni çiçekler daha düzgün açmaya başladılar. ama fotoğraflarını çekemiyorum şuan:(..
birde bir sorum olcaktı. dahlialarım güneş gördümü hemen susuz kalmış gibi yaprakları sarkmaya başlıyor ama komşununkilerde bu olmuyor.oysa bolca suluyorum.nedeni ne olabilir?..birde bu çiçeklerin annesi la gioconda;)ama yavruları bambaşka birşey çıktı:Dbunların tohumlarını alıp diksem yukardaki fotoğraflarda olan güzelliklerden çıkabilir mi?;)..
Dahlia'lar açmaya devam ediyor.
bahçemde açan en iri ve en güzel dahlia..;)
Okuduğum kaynaklarda dahliların yumrularının sonbaharda topraktan çıkartılıp öyle saklanması gerektiği yazıyor. Toprakta bırakılmasının bir zararı var mı?
Yaz başında çiçekli halde aldığım dahlialar bir süre sonra kurumuşlardı. Yer sıkıntısı nedeniyle saksıdan sökmüş ama atmaya kıyamayıp bir yerlere sokuşturmuştum. Bir süre önce bir de baktım ki o sokuşturduğum yerlerden filizler çıkıyor. İki tanesi sürmeye başlamış. Bugün itibariyle durumları böyle. Ben şimdi bunları ne yapmalıyım? Sökeyim mi yoksa toprakta mı bırakayım, bilenlerden yardım rica ediyorum.
108375108376
Hulusi Karasu
20-10-2009, 23:40
Sayın nevsune Ankarada eskişehir gibi soğuk bir memleket dahlianızı bu ayın sonuna doğru toprak yüzeyinin 1-2 cm üzerinden kesip çıkarın ve donmayacak bir yerde saklayın Nisan ayında tekrar toprağa dikersiniz ;çünkü dahlialar kışın uyumalıdırlar.Selamlar saygılar.
Sn hulusi karasu, ilginiz için teşekkür ederim.
İllaki uyumaları gerekiyor demek. Tamam, ben de onları topraktan çıkartıp saklayacağım:)
Hulusi Karasu
01-11-2009, 23:58
Arkadaşlar bu gün dahlialarımın tamamını söktüm tam saymadım ama 1000"in üzerinde yumru çıkacağını zannediyorum.Darısı başınıza.Selamlar saygılar.
Hulusi bey
Benim dahlialarım hala çiçek açmakta. Söküm için çiçeklerin geçmesini beklemelimiyim acaba?
Teşekkürler
Benim Dahlia'larımın da sapları tam kurumadı. Topraktan çıkarmak için kurumalarını beklemeli miyim?
erdembalkan
03-11-2009, 08:56
Dahlia'ların kokuları nasıldır ? yoğunmudur acaba _?
Hulusi Karasu
05-11-2009, 22:30
Hulusi bey
Benim dahlialarım hala çiçek açmakta. Söküm için çiçeklerin geçmesini beklemelimiyim acaba?
Teşekkürler
Merhaba;bizim burada yani Bozüyükte kırağı düştü ve çiçeklerimin hepsi yandı onun içi söktüm,ama sizin orada havalar müsaitse bırakın açsınlar taki çiçekleri kuruyana kadar.Selamlar saygılar.NOT:elmalarını üşütmemek kaydıyla.
Hulusi Karasu
05-11-2009, 22:34
Benim Dahlia'larımın da sapları tam kurumadı. Topraktan çıkarmak için kurumalarını beklemeli miyim?
Merhaba;bence dahlialarınızı sökme zamanı gelmiş gibi görünüyor,dikkat edinde elmelarını üşütmeyin.Saplarının tamamen kurumasını beklemenize gerek yok söktükden sonra elmaları bir iki gün yellendirmeniz yeterliolacaktır.selamlar saygılar.
Hulusi Karasu
05-11-2009, 22:36
Dahlia'ların kokuları nasıldır ? yoğunmudur acaba _?
Erdem bey merhaba;Dahliaların kokusu yoktur fakat görünümleri güzeldir.Selamlar saygılar.
Hulusi Bey bilgi için teşekkürler. Bugün sökmeyi düşünüyorum. Yellendirmek derken balkonda mı bırakayım? Dün bir tanesini sökmeyi denemiştim. Yumrulardan biri sapından ayrılmadı. Sapı kesmeliyim değil mi?
HUlisi bey,kuruduktan sonra en iyi saklama şartları nasıl olmalı:confused:karton kutu için de soğuk bir balkon mu:confused:yoksa kutu için de kuma mı gömmek daha dogru olur:confused:
Benim bir hafta önce söküp kuruttugum yumrularda (bazıların da)yumuşama var,bozulma mı var acaba:confused:
Hulusi Karasu
07-11-2009, 23:30
Hulusi Bey bilgi için teşekkürler. Bugün sökmeyi düşünüyorum. Yellendirmek derken balkonda mı bırakayım? Dün bir tanesini sökmeyi denemiştim. Yumrulardan biri sapından ayrılmadı. Sapı kesmeliyim değil mi?
Merhaba sayın sakagun;yellendirmekten kastım havalandırmanızdır balkonda 1-2 gün açıkta bırakmanız yeterlidir.Dahlialarınızı parça parça değil bir bütün olarak sökmeniz gerekir.Söküme başlamadan önce Dahliaların saplarını toprak yüzeyinden 5-6 cm yukarıdan birbıçak yardımıyla kesin ve tamamını birbel küreğinin yardımıyla çıkartın 1-2 gün havalandırdıktan sonra saklayın.Yumruları gövdenin birleştiği yerden gelişi güzel ayırırsanız seneye sürmeyebilirler.Selamlar saygılar.
Hulusi Karasu
07-11-2009, 23:35
HUlisi bey,kuruduktan sonra en iyi saklama şartları nasıl olmalı:confused:karton kutu için de soğuk bir balkon mu:confused:yoksa kutu için de kuma mı gömmek daha dogru olur:confused:
Benim bir hafta önce söküp kuruttugum yumrularda (bazıların da)yumuşama var,bozulma mı var acaba:confused:
Merhaba sayın Tamaşa;Dahliaları kısacası patatesleri nerede saklıyorsanız orada saklaya bilirsiniz karanlık bir yer olmasına özen gösterin,evinizin bodrumunda saklayabilirsiniz.Yumrular söküldükten birkaç gün sonra buruşma yapabilirler bu önemli değildir;çünkü azda olsa suları çekilir.Selamlar saygılar.
Hulusi Bey, Dahlia'larımı dediğiniz gibi keserek topraktan çıkardım. Balkona serdim. Yumrulardan birinin fotoğrafını çektim. Fazlalık kökleri koparmak gerekir mi?
Hulusi Karasu
08-11-2009, 18:17
Hulusi Bey, Dahlia'larımı dediğiniz gibi keserek topraktan çıkardım. Balkona serdim. Yumrulardan birinin fotoğrafını çektim. Fazlalık kökleri koparmak gerekir mi?
Merhaba sayın Sakagun;gönderdiğiniz fotoğrafta görülen yumruları olduğu gibi köklerini falan kesmeden gazete kağıdına sarıp karton kutuya yerleştirin ve donmayacağı ışık almayacağı bir yere koyun ve orada muhafaza edin baharda(Mart-Nisan)gibi toprağa gömersiniz iyi günlerde kullanın.Sizde olmayan reklerden edinmek isterseniz yardımcı olabilirim.Selamlar saygılar.
Merhaba sayın Sakagun;gönderdiğiniz fotoğrafta görülen yumruları olduğu gibi köklerini falan kesmeden gazete kağıdına sarıp karton kutuya yerleştirin ve donmayacağı ışık almayacağı bir yere koyun ve orada muhafaza edin baharda(Mart-Nisan)gibi toprağa gömersiniz iyi günlerde kullanın.Sizde olmayan reklerden edinmek isterseniz yardımcı olabilirim.Selamlar saygılar.
Yardımlarınız için çok teşekkürler Hulusi Bey. Bende 8 renk var. Dahlia çok gösterişli bir çiçek, çoğaltmayı düşünüyorum. Ancak öncelikle bahçeme bir ev yapma planım var. Evi yaptıktan sonra bahçe düzenlemesine sıra gelecek. O zaman bahçemi dahlia dolduracağım ve sizin yardımınızı almak isterim. Şimdilik her çiçekten az az deniyorum.
Hulusi Karasu
09-11-2009, 19:16
İşte benim Dahlialarımhttp://picasaweb.google.com/11karasu/25082008IEk#
k_donmez
01-02-2010, 08:17
Hulusi Bey sizin dahliaları verdiğiniz linkten inceledim. Çok güzeller. İnşallah, bu yıl biz de bu güzellikleri yakından görebiliriz.
GARDENGARDEN
03-02-2010, 03:52
merhabalar
hulusi bey verdıgınız lınkten ınceledım hepsı cok guzel acaba dahlıa ları evde yetiştirmek mümkün mü?
Hulusi Karasu
03-02-2010, 23:13
Sayın gardengarden;Dahlia"ları evde oda içinde değilde balkonda veya bahçenizde büyük saksıların içinde 50x50x50cm ebadında **** birazdaha büyük ebatta bir kapta güneş gören bir yerde yetiştirebilirsiniz.Selamlar saygılar.
denizakvaryumu
04-02-2010, 14:16
Dahliaların bütün türlerinin topraktan çıkarılması şart mı?
Topraktan çıkarılmayan türleri yok mudur?
1-2 tane olunca sorun yok ama renkler çoğalmaya başlayınca kolay bir iş değil.
zerrinsrt
04-02-2010, 14:28
Ben dahliyaları gerekmedikçe sökmüyorum. Kışa girerken üzerlerini yanmış koyun gübresiyle kapatıyorum. Sorun olmuyor.
Sevgili zerrinsrt,
koyun gübresi ile kapatmak yeterli ise, bende sökmiyeyim artık. Ben söktüm ve cok zorlandım. Bazı yumrular yaralandı:(
hocam100
04-02-2010, 17:49
Yanmış koyun gübresi sorunu çözer fakat 2 yılda bir kazılıp soğanlar azaltılmalıdır.Ya da naylon ile öertmek veya yaprak çürüğü ile örtmek.Ama sıfır riski yoktur.Donma riski vardır.
zerrinsrt
04-02-2010, 21:01
Bu yıl -15 dereceyi de gördüler. Bakalım baharda neyle karşılaşacağım?
Bakın biz bu tür sökülemeyecek bitkiler için ne yapardık kışa girerken.Sulamayı kestikten sonra tam anlamıyla yanmamış gübre atardık ki.Gübre yanmaya devam ederken bir yandan da hava ile teması kestiğinden toprak sıcak kalırdı.Fakat gübrenin fazla kaçtığı zamanlarda tüm soğanlı bitkiler **** yumrulu bitkiler yanabilirde.Sanırım burda göz kararı ve el pratiği gerekli o dozajı ayarlamak için.
Hulusi Karasu
05-02-2010, 09:46
Merhaba,Dahlia gibi yumrulu bitkileri,sahil kenarları yani ılıman iklimli don olayı olmayan bölgelerde topraktan çıkarmaya gerek olmadığını düşünüyorum.Zira tanıdığım kişiler öyle yapıyorlar.Selamlar saygılar.
ben yeni nişanlandığımda kayınvaldemin çok güzel yıldız çiçekleri vardı hem çok büyüktüler hem de kırçıllı rengarenk, soğanlı bir bitki her sene çıkıyor yumrudan çoğalıyor nereden buluruz bilen var mı soğan satışı yapılıyorsa ben de isterim veya bana gönderecek bir gönüllü belki olabilir :)
k_donmez
23-02-2010, 09:27
Sayın HHatice hemen bir üst mesajda yer alan Sayın Hulusi Karasu rekortmen çaplı dahliaların yumrularını üretiyor. Kendisine bir mesaj atın.
denizakvaryumu
23-02-2010, 10:49
Hulusi Bey,
en iri çiçek açan dahlianın ismi nedir?
Siz de bütün dahlia yumrularını kışın topraktan çıkarıyor musunuz?
Hulusi Karasu
23-02-2010, 12:48
Hulusi Bey,
en iri çiçek açan dahlianın ismi nedir?
Siz de bütün dahlia yumrularını kışın topraktan çıkarıyor musunuz?
Merhaba;evet bende hersene ektiğim dahliaları topraktan söküyorum.
En iri çiçekli dahlialarım /Yıldız çiçeğim Necmiye /Şükran /Zeynep /Nebahat /Ümmügül /Yasemin /Şükrüye /Sevilay /Hayriye /
Ecem /Şerife /Kerime / Hülya /Sabriye/ Sevil /Mine"dir.
Sitemde hepsinin resmini yayınlayamadım ama çoğunun resmi var. Çiçek çapları 30-40 cm"dir.
İsmini buraya yazmadıklarımın çaplarıda 14cm"den başlar.Selamlar saygılar.http://hulusikarasu.blogspot.com/ bu linkten çiçeklerimi görebilirsiniz.
Buradaki yazılar bir bölümü taşınmıştır:
Bitkilere Türkçe isim vermenin kuralları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19529)
merhaba,
ben dahliyalarımı ekerken yan değilde yumruları aşağı gelicek şekilde sapıda yukarıda kalacak şekilde ektim bir mahsuru olurmu yoksa söküp yan mı yatırıyım?:(
Ben de bu cinsin peşinde koşar dururdum.:p
Bugün Koçtaş'ta gözümün önünde bitiverdi.
Dahlia Pompon Franz Kafka
Hulusi Karasu
03-04-2010, 17:08
merhaba,
ben dahliyalarımı ekerken yan değilde yumruları aşağı gelicek şekilde sapıda yukarıda kalacak şekilde ektim bir mahsuru olurmu yoksa söküp yan mı yatırıyım?:(
Merhaba;sapından kastınız bitkinin gövde kalıntısı ise doğru ekmişsiniz,aslında pek fark etmez ters olursa bile biraz geç çıkar o olur.Selamlar saygılar.
hulusi bey,
içimi rahatlattınız ilginiz içinde taşakkürler...
Son 2 senedir birer kök dahlia alıp diktim. Her iki yılda da ne beklediğim çiçek verimini alabildim, ne de yumrusu canlı kalabildi. Bu sene yine sarı-kırmızı bir tür dahlia aldım ve bu işe biraz daha emek harcamaya karar verdim. Yalnız sonbaharda topraktan sökemeyeceğimi biliyorum.
Aşağıdaki sitede dahlia dikimi, yetiştirmesi ve sökülüp sökülmemesiyle ilgili güzel bilgiler var.
http://www.thegardenhelper.com/dahlia.html
Anladığım kadarıyla toprakta bırakabilmek için,
1. Drenajı çok iyi bir harç yapmak gerekiyor.
2. Donmasına engel olmak için kalınca malçlamak lazım.
İlk dikimde bahçe toprağına bolca yanmış gübre, cocopeat ve kum karıştırmayı düşünüyorum. Ayrıca verdiğim linkte dahlia dikerken,
- kemik tozu (bone meal)
- dolomit (magnezyum kaynağı olarak sanırım)
- kompost
eklemek önerilmiş.
k_donmez
10-04-2010, 21:39
Sayın Gilan
Bilgiler için teşekkürler. Ben de site üyesi Sayın Hulusi Karasu'dan 4 adet farklı renkte Dahlia yumrusu temin ettim. Bahçede uygun yerlere ekimini yaptım. Bugünlerde toprak üstüne çıkmaya başladılar. Gelişmelerini de buradan paylaşacağım.
Hulusi Karasu
03-05-2010, 10:22
Arkadaşlar bunlarda benim Dahlia/Yıldız çiçeklerim.
Hulusi Karasu
03-05-2010, 10:24
Ama henüz toprak altında uyuyorlar,siz bir ay sonra görün:)
serdarca06
03-05-2010, 14:24
hulusi bey sizi tebrik ederim.bahçenizdeki hastalıklara karşı nasıl mücadele ediyorsunuz dahlilar hakkında biraz daha ayrınıtılı bilgi verirmisiniz.
teşekkürler.
serdarca06
03-05-2010, 14:33
Ben her zamn deneyimsel bilgiden yanayım hulusi bey, benimkiler çıkmaya başladı bu yıl farklı olarak özenle topraklarını hazırladım(( ince dere kumu elenmiş toprak torf ve koyun gübresi ama bu karışımdada toprakta su çabuk süzülüyor) geçen yıl sırf topraga ekmiştim. bu yıl çelikten yetiştirmeyi deneyecegim,
Hulusi Karasu
03-05-2010, 16:28
Sayın serdarca çelikle çoğaltma yapacağınızı yazmışsınız;çelikle çoğaltma evet oluyor fakat o sene çiçek açmıyor bi dahaki sene ektiğinizde çiçek açmaya başlıyorlar bilginiz olsun.Ben daha yeni ektim bizim memleket soğuk hıdırılezden sonra bile ayın on beşine kadar kırağı yakabiliyor bu sene Allah nasip ederse 8-10 bin yumru almayı hedefliyorum 35 renk ve çeşit mevcut olacak inşallah haziran ayının sonuna doğru tekrar resimlerini yayınlayacağım.Torf ben kulanmıyorum nasıl bir yapıya sahiptir suyu tutarmı çabuk geçirir bilmiyorum,size tavsiyem havalar iyice ısınıp bizleri bunaltana kadar 3-4 gün de bir su vermenizdir çok sıcaklarda her gün sabah veya akşam serinliğinde sulamanızdır iyi günlerde kullanın selamlar saygılar.
k_donmez
03-05-2010, 17:53
Sayın Hulusi Karasu
Sizden temin ettiğim 4 kök dahlianın hepsi de sürgün verdi ve çabuk gelişiyorlar. Bu hafta fotoğraflarını paylaşırım.
serdarca06
04-05-2010, 09:42
sayın hulusi karasu
çelikten üretimi siz nasıl yapıyorsunuz. Hormon kullanıyormusunuz IBA gibi.Çeliklerinizi ne zaman alıyorsunuz bizim memlekette de havalar sizin orası gibi. On gün sonra çelikleri almayı düşünüyorum havalar böyle giderse.
İYİ GÜNLER
k_donmez
08-05-2010, 21:59
Sayın Hulusi Karasu'nun gönderdiği 4 dahlia toprak üstüne çıktıktan sonra çok hızlı gelişmeye başladılar. Boyları 20-50 cm arasında. Bir tanesinde ana sürgünün bulunduğu noktadaki uç karararak bozuldu. Yaprak diplerinden yeni sürgünler çıkmaya başladı. Ana sürgün bozulunca çiçek alınabiliyor mu?
Hulusi Karasu
09-05-2010, 07:41
Kemal bey maaşallah sizinkiler epey yol almış malum benimkileri ben yeni ektim tek tük çıkmaya başladılar,kararana gelince merak etmeyin o kendini toparlar ve çiçek açar yanlız görüntü açısından kararan ve kuruyan kısmı keserseniz daha iyi olur sanırım,iyi günler selamlar saygılar.
Sayın serdarca çelikle çoğaltma yapacağınızı yazmışsınız;çelikle çoğaltma evet oluyor fakat o sene çiçek açmıyor bi dahaki sene ektiğinizde çiçek açmaya başlıyorlar bilginiz olsun.Ben daha yeni ektim bizim memleket soğuk hıdırılezden sonra bile ayın on beşine kadar kırağı yakabiliyor bu sene Allah nasip ederse 8-10 bin yumru almayı hedefliyorum 35 renk ve çeşit mevcut olacak inşallah haziran ayının sonuna doğru tekrar resimlerini yayınlayacağım.Torf ben kulanmıyorum nasıl bir yapıya sahiptir suyu tutarmı çabuk geçirir bilmiyorum,size tavsiyem havalar iyice ısınıp bizleri bunaltana kadar 3-4 gün de bir su vermenizdir çok sıcaklarda her gün sabah veya akşam serinliğinde sulamanızdır iyi günlerde kullanın selamlar saygılar.
Sevgili Hulusi bey sizden gelen soğanlar çok güzel gelişiyor .Boyları 4 karışı geçti . Her gün sabah erken sulama yapıyorum . Saat 3çe kadar güneş alan bir yerde duruyorlar.Çelikle çoğaltmayı biraz anlatırmısınız ? soğanlı bir bitkinin tohumdan çoğalması tamam da çelikle nasıl olduğunu çok merak ettim .
Hulusi Karasu
12-05-2010, 22:34
Merhaba;çelikle çoğaltmayı bildiğim kadarıyla anlatayım,Yıldız çiçeğinin sürgünlerinden en kalınını ana gövde olarak bırakın yanın da daha cılız olan sürgünlerden varsa o sürgün 10-15cm"ye geldiğinde serin bir havada keskin bir bıçakla bir kerede kesin ve kestiğiniz gibi hemen fazla güneş almayan ve çokta gölge olmayan bir yerde yumaşak gübreli ve nemli bir toprağa ilk yaprak kısmına kadar sokarak ve dibini sıkıştırarak aktarın biraz su verin ve yerinden hiç oynatmamaya özen gösterin sürgün bir kaç gün baygın olabilir,1 haftaya kadar kendini toparlarsa bilinki köklenmeye başlamıştır bu şekilde hiç ellemeden suyunu verin taki hasat zamanına kadar.Unutmayın ki söktüğünüzde yumruları yer fıstığı büyüklüğünde olacaktır,o sene çiçek açmaz bir daha ki seneye ektiğinizde çiçek açar hepinize iyi çalışmalar,selamlar saygılar.
sayın hulusi bey vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim
dahlia konusunda sizin gibi iyi ustalarımızdan öğreneceğimiz daha çok
bilgilere ihtiyacımız var hayırlı günler dilerim sivaslı haluk
Hulusi Karasu
13-05-2010, 17:30
Bildiğim kadarıyla bilgilerimi sizlerle paylaşmaya hazırım,selamlar saygılar.
k_donmez
21-05-2010, 19:45
Sayın Hulusi Karasu'nun dahliaları hızlı gelişiyorlar. Birisi 80 cm'yi geçti, diğerleri 70 ve 40 cm. civarında. Bunlar batı cephede öğleden sonra ve daha az güneş alıyor. Güney cephedeki 2 tane ise 30 cm civarındalar. Tam gün güneş alıyorlar. Bu gelişimleriyle ve kalın gövde yapılarıyla zapt etmemiz zor olacak. Ortada yer alan ana sürgünü karararak kuruyan dahlia. Yan sürgünler gelişiyor.
Sayın Hulusi Karasu, bir kökten bir tek çiçek mi çıkıyor? Hangi ayda çiçek oluşur ve ne kadar süre ile çiçekler canlı kalır?
Hulusi Karasu
23-05-2010, 17:47
Kemal bey merhaba Dahlialarınızı gördüm,fakat yakınına destek çubuğu dikmemişsiniz,sizden ricam yumrulara zarar vermeden 2m.uzunluğunda destek sırukları dikmeniz lazım sırıkları diktikten sonrada her 50 cm"de bir bir ip yardımıyla çiçeğin gövdesini sırığa bağlamanızdır.Bir kökten bir kaçtane sürgün verebilir bunlarda en kalın olanı bitki toprak yüzeyine çıkmaya başladıktan sonra 1,5-2 ay içerisinde çiçek açmaya başlar,diğer sürgünlerde çiçek açar fakat kalın olan kadar çiçekleri iri olmaya bilir,çiçek açma dönemine gelince çiçeklendikten sonra bulunduğunuz yerin iklimine göre aralık ve hatta ılıman bir iklime sahipseniz ocak ayına kadar çiçek açarlar,iyi günlerde kullanın selamlar saygılar.
k_donmez
23-05-2010, 18:11
Hulusi Bey
Bilgiler için teşekkür ederim. Bitki şu anda diri ve sağlıklı. Yerlerinin belli olması için kısa çubuklar koymuştum. Duvara monte edeceğim iplerle veya sırıklarla destek sağlayacağım.
Ayrıca soldakinin ucunda tomurcuk olduğunu sandığım bir görüntü alıyorum. Biraz daha belirginleşince buraya ekleyeceğim.
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/23/4656.jpg
yıldız çiçeği tohumu niyetine ekmiştim. henüz bu kadar oldular. herkesin soğandan yetiştirdiğini okuyunca bilgi ihtiyacı hissettim. acaba bu da yıldız çiçeği mi?
Yıldız çiçeği tohumdan çok kolay yetişiyor , aynı yıl çiçekleniyor . Bir yandanda rizom oluşturup bir sene sonra daha güçlü olarak ortaya çıkıyor .
teşekkür ederim sayın Oyaman. çiçeklenince yeni fotolarını da paylaşırım o zaman. bir de rizom oluşturuyorken kış girişinde toprağından çıkartmasam iyi olacak sanırım.
Hulusi Karasu
24-05-2010, 16:32
Sayın Hulusi Karasu'nun dahliaları hızlı gelişiyorlar. Birisi 80 cm'yi geçti, diğerleri 70 ve 40 cm. civarında. Bunlar batı cephede öğleden sonra ve daha az güneş alıyor. Güney cephedeki 2 tane ise 30 cm civarındalar. Tam gün güneş alıyorlar. Bu gelişimleriyle ve kalın gövde yapılarıyla zapt etmemiz zor olacak. Ortada yer alan ana sürgünü karararak kuruyan dahlia. Yan sürgünler gelişiyor.
Sayın Hulusi Karasu, bir kökten bir tek çiçek mi çıkıyor? Hangi ayda çiçek oluşur ve ne kadar süre ile çiçekler canlı kalır?
Merhaba Kemal;bir kök ten bir kaçtane gövde oluşabilir bunlardan en kalın olanının çiçekleri diğerlerine nazaran daha iri olacaktır ve sürekli çiçek açarlar çiçeklerin bir kısmı diğerleri açmaya devam ederler çiçek açma zamanları bitki toprak yüzeyine ve yaklaşık 1m. yüksekliğe ulaştığında yani 1,5-2 ay içersinde çiçek açarlar çiçekleri iklime göre Aralık Ocak ayına kadar devam eder,selamlar saygılar.
ayazkentli
25-05-2010, 13:25
Hulusi bey merhaba.
Benim dahlialar henüz bu kadar oldular (mart sonunda çıkmaya başlamışlardı).
Bu şekilde kısa olmaları normal'mi? yoksa dip yapraklarını alayım'mı?
Sn. dönmez'e, 2 metrelik destek sırıkları dikmesini önermişsiniz. Dahlialar'ın uzun ve kısa çeşitleri varmı?
Çünki benim aldığım paketin üzerinde'ki dahlia resiminin görüntüsü, öyle uzun değil'di ve arkasında 75 cm kadar boylanabilirler yazıyordu.
Uzun boylu olan bitki domates (ben dikmedim, kendiliğinden çıktı). Dahlialar yere yakın, çilek gibi olanlar (4 tane).
Hulusi Karasu
26-05-2010, 13:32
Hulusi bey merhaba.
Benim dahlialar henüz bu kadar oldular (mart sonunda çıkmaya başlamışlardı).
Bu şekilde kısa olmaları normal'mi? yoksa dip yapraklarını alayım'mı?
Sn. dönmez'e, 2 metrelik destek sırıkları dikmesini önermişsiniz. Dahlialar'ın uzun ve kısa çeşitleri varmı?
Çünki benim aldığım paketin üzerinde'ki dahlia resiminin görüntüsü, öyle uzun değil'di ve arkasında 75 cm kadar boylanabilirler yazıyordu.
Uzun boylu olan bitki domates (ben dikmedim, kendiliğinden çıktı). Dahlialar yere yakın, çilek gibi olanlar (4 tane).
Sayın ayazkentli sizinkiler bodur cinsi,dediğiniz gibi 75 cm civarında boylanırlar ve ufak çiçek açarlar destek sırığına gelince diksenizde olur dikmesenizde,destek sırığı dikipte bağlarsanız derli toplu görünürler dikmezseniz bitki çiçeklendikçe yayılır karar sizin selamlar saygılar.
serdarca06
31-05-2010, 10:37
Merhaba;çelikle çoğaltmayı bildiğim kadarıyla anlatayım,Yıldız çiçeğinin sürgünlerinden en kalınını ana gövde olarak bırakın yanın da daha cılız olan sürgünlerden varsa o sürgün 10-15cm"ye geldiğinde serin bir havada keskin bir bıçakla bir kerede kesin ve kestiğiniz gibi hemen fazla güneş almayan ve çokta gölge olmayan bir yerde yumaşak gübreli ve nemli bir toprağa ilk yaprak kısmına kadar sokarak ve dibini sıkıştırarak aktarın biraz su verin ve yerinden hiç oynatmamaya özen gösterin sürgün bir kaç gün baygın olabilir,1 haftaya kadar kendini toparlarsa bilinki köklenmeye başlamıştır bu şekilde hiç ellemeden suyunu verin taki hasat zamanına kadar.Unutmayın ki söktüğünüzde yumruları yer fıstığı büyüklüğünde olacaktır,o sene çiçek açmaz bir daha ki seneye ektiğinizde çiçek açar hepinize iyi çalışmalar,selamlar saygılar.
dahlilardan aldıgım çelikler tutmadı hulusi bey söylediginiz gibi yaptım ama tutmadı :(
Hulusi Karasu
03-06-2010, 00:43
üzgünüm ama bir daha denemelisiniz,selamlar saygılar.
k_donmez
10-06-2010, 13:29
Sayın Hulusi Karasu'dan gelen Dahlia'lar batı cephede, öğleden sonra devamlı güneş aldıkları bölgede daha güzel geliştiler. Artık çiçekleri de var. Bu çiçeklerin belalısı da salyangozlar. Bolca odun külü atıyorum. Belki de çiçeklere de faydası oldu.
Hulusi Karasu
11-06-2010, 02:03
Kemal bey maşalah sizinkiler çiçek vermeye bile başlamışlar benimkilerde hala toprak yüzeyine çıkmayan 25-30 tane var hepsi çıksınlar ve otlarınıda temizleyeyim resimlerini sizlerle paylaşacağım.Salyongozlara gelince bitkinin en altan 1-2 sıra yaprağını kırın zira salyongozlar topraktan geliyorlar faydasını görürsünüz selamlar saygılar.
Nurdan Öz
11-06-2010, 17:44
Hayırlı günler dilerim.
Mart ayında aldığım dahlia soğanlarını ektim. Şimdi büyüdüler ve yapraklarında şekil bozukluğu ve beyaz lekeler var. Bunun nedeni ve çaresi ne olabilir? Şimdiden teşekkürler.
topraktan kaynaklanan mantar hastalığı.
bakıroksikolürür içeren mantar ilacı kullanabilirsiniz.
Nurdan Öz
14-06-2010, 11:38
Teşekkür ederim sayın binbir.
Nurdan Öz
14-06-2010, 12:19
Merhaba diğer bazı çiçeklerimin yapraklarında da az da olsa bu problem var önerdiğiniz ilacı, bu çiçeklerimde de kullanabilir miyim?
k_donmez
14-06-2010, 18:59
Sayın Hulusi Karasu
İlk çiçek kırmızı renkte ve yalınkat olarak açtı. Böyle yalınkat mı kalacak, yoksa daha sonra katmerlenecek mi?
Hulusi Karasu
16-06-2010, 07:40
Kemal bey merhaba bu resmini gördüğüm bendeki ismiyle Aysun diye geçiyor,iri çiçekli ve epey uzunboylu olacaktır çiçeğin katına gelince diğerlerine nazaran yalın kat sayılır çiçeği 2-3 kat tan oluşur yani çiçeği böyle devam eder bol su vermeyi ihmal etmeyin diğerleri bu durumda açmayacaklardır,selamlar saygılar.
k_donmez
16-06-2010, 10:49
En üstteki tomurcuklar açmaya devam ediyor. Kırmızıda bol tomurcuk var. Keşke çiçek katmerli olsaydı.
Mine Pakkaner
16-06-2010, 22:45
Bitkinizde bir mantar hastalığı yok. Söyleyen çok ciddi uyduruyor. Abiotik bir problem olabilir, hatta zararlı olabilir ama mantar değil. Bakır gibi çok ağır ilaçlarda öyle evdeki iki kök süs bitkisine kullanılmamalıdır. Şu anda bitkinizin tepesini kesip alınız bu onun dallanmasını da sağlar, sonra gelişmeyi gözleyiniz. Güçlendirmek için varsa deniz yosunu verin. Aspirinli su terkibi uygulayın, sularken yaprakları ıslatmayın, kırmızı örümcek, yaprak biti, galeri sineği ve küllemeye dikkat ediniz. Aşırı suya boğmayınız.
Hulusi Karasu
17-06-2010, 07:32
Merhaba kemal bey diğerleri katmerli olanlardan onlar açıncada resimlerini göreyim,de busene sizde olmayan renklerden gönderelim,selamlar saygılar.
ayazkentli
18-06-2010, 13:36
Benim miniklerin'de, bir kaç gündür tomurcukları zorlamaya başladı. Yarın öbür gün açacaklar gibi duruyor. Sanırım beyaz olacaklar, paketin üzerinde'ki fotoğrafları beyaz idi.
serdarca06
22-06-2010, 12:45
benimkiler açmaya başladı yakında foto ekleyecegim. iri çiçekli sarı kelvın floodlıght açtı gözlerime inanamadım 24 cm çapında 5 güne bir gübre şerbeti veriyorum :)
zeynep dila
23-06-2010, 00:16
Benim Yıldız çiçeklerim on-on beş santim arasında. Bu aşamaya kadar çok canlı bir şekilde geldiler fakat bir aydır hiç bir gelişme göstermedikleri gibi yaprak uçları kurumaya başladı. Acaba onlara bilmeden zarar verecek ne yapmış olabllirim?
serdarca06
05-07-2010, 11:17
arkadaşlar kimse niye foto eklemiyor
çiçeksever
05-07-2010, 16:23
Benimkiler daha yeni tomurcuk yaptı.Açınca ekleyeceğim.
sındırgılı
05-07-2010, 21:09
Bizimkiler, daha yeni yeni kendilerine geliyorlar.Boyle giderse, yaz sonu acacaklar :)
Hulusi Karasu
06-07-2010, 22:19
işte bunlarda benim dahlialarım;ama henüz açmadılar.
NazMurat
07-07-2010, 09:05
serdarca06 ne güzel açmışlar onlar öyle. ellerinize sağlık
ayazkentli
07-07-2010, 18:19
Benim minikler'de beyaz beyaz açmaya başladılar.
İkinci fotoğraf'ta, dahlia'ların arasında kalan ve kendiliğinden çıkan domates var (mart'ta domatesleri çimlendirmek için ektiğim tohumlardan, elime yapışanları bu noktaya silkelemiştim ve bir tanesi burada çıkmıştı. İlginç olan, diğer domateslerden daha önce meyva oluştu. Yaşam bir şekilde, bir yolunu bulup devam ediyor).
serdarca06
08-07-2010, 13:51
arabian night ve kelvin
not:komuşulara çiçeklerimle hava atmak çok hoşuma gidiyor :D
serdarca06
08-07-2010, 13:54
hulusi bey bahçeniz çok güzel, bide şu çelik almayı bizede ögretseniz çok iyi olacak. fotoları bekliyoruz sizden
Batuhan Yılmaz
10-07-2010, 14:24
Merhaba çiçek sever arkadaşım;Dahliaları sökme zamanı ;çiçeklere krağı düşünce yani toprağın üstünde kalan bölümleri iyice ölünce toprak yüzeyinden 5cm yukarıdan saplarını keskin bir bıçakla keser ve bir iki gün bu şekilde bekledikten sonra elmalar topraktan çıkarılır,bir günde buvaziyette bekledikten sonra elmalar üzerindeki toprak silkelenir elmalar kuru vaziyette gazete kağıdına sarılarak karton kutu içerisine yerleştirilerek kışın donmayacak ve ışık almayacak şekilde Bodrum veya benzeri bir yerde saklanırlar.Baharda çıkarılıp toprağa ekilirler.Selamlar.
Peki şöle yapsak olurmu çiçek tamamen kuruduktan sonra yumruları toprakta tutup sapını kessek ve sonrada onu güzelce bir kaç gün güneşte toprağın kuruması için bıraksak ve saksıdaki toprakla karanlık ve soğuk olmayan bir dolaba koysak olurmu çekmece gibi... saygılar hızlı cevap verirseniz sevinirim:D
Hulusi Karasu
12-07-2010, 07:18
Olur olurda gelişi güzel kesmeyin ama;selamlar saygılar.
Batuhan Yılmaz
12-07-2010, 17:21
Bende ay yıldız çiçeği var onunla akraba sayılır ama yumrulu değil rizomlu onun hiç dallarını kesmedim kışın kurudu yazın yeniden çıktı aynısını yıldız çiçeğine yapsam dallarını hiç kesmesem.saygılar.
Hulusi Karasu
13-07-2010, 16:25
Bende ay yıldız çiçeği var onunla akraba sayılır ama yumrulu değil rizomlu onun hiç dallarını kesmedim kışın kurudu yazın yeniden çıktı aynısını yıldız çiçeğine yapsam dallarını hiç kesmesem.saygılar.
Ayyıldız çiçeğini bilmem ama Yıldız çiçeğinin gövdesi kalındır yani ayçiçeği gövdesi kadar vardır,ben hiç kesmeden denemedim sizin bölgeniz ılman bir iklime sahipse topraktan sökmenize gerek yok derim ama bana sorarsanız saplarını kesin derim,selamlar saygılar.
serdarca06
15-07-2010, 09:58
iç anadolu bölgesinde ki bu yıl ani mevsimsel degişikler ( havanın sürekli nemli ve yagmurlu olması aniden kavurucu sıcakların gelmesi) dahlilarıda vurdu. yaprak uçları kurumaya hatta sararmaya başladı. Mesela arabian night cinsinde ilk çiçek çok güzel açtı daha sonraki çiçeklerde çiçekte solgunluk oldu, yapraklarını kontrol ettim herhangi bi göcek yok ve yaprakları oldukça canlı. Bazı iri çiçekli dahlilarımda çiçek sayısı çok fazla ama çiçekler çok küçük açtı, bende bu durum karşısınında çiçeklerde seyreltmeye gittim yinede küçük açıyorlar bunun nedenini bi türlü anlayamadım.
not: patetesleri oldukça büyük.
Batuhan Yılmaz
15-07-2010, 16:30
Ayyldz çiçeini bilmem ama Yldz çiçeinin gövdesi kalndr yani ayçiçei gövdesi kadar vardr,ben hiç kesmeden denemedim sizin bölgeniz lman bir iklime sahipse topraktan sökmenize gerek yok derim ama bana sorarsanz saplarn kesin derim,selamlar sayglar.
Hulisi bey resimle gosterir ve anlatirsaniz cok sevinirim olmelerini istemiyorum lutfen saygilar.
k_donmez
17-07-2010, 13:27
Sayın Hulusi Karasu'dan aldığım dahlialar. Kırmızı olan batı cephede ve 1,5 metre civarında boylandı. Çiçek bol. İki kırmızının arasındaki henüz tomurcuk oluşturuyor. Sarı ve mor çiçekliler güney cephede, tam gün güneş altında, 70-80 cm boylanıp çiçek açtılar.
Hulusi Karasu
21-07-2010, 10:59
Kemal bey dahlialarınız çok güzel maaşallah,benimkiler daha yeni tomurcuklanmaya başladı ay sonuna doğru bende resimlerini sizlerle paylaşacağım,selamlar saygılar.
ardabora
21-07-2010, 14:15
Ben bu mayıs ayı sonunda,sitemizin bahçıvanının yetiştirdiği fidelerden bir kaç tane yıldız çiçeği aldım.Anladığım kadarıyla bunlar kısa boylu olanlardan..Gelişimleri gayet iyi,şansıma kırmızı ve turuncu renkte açanlardan çıktı.Bunların boyu daha uzar mı acaba?
ayazkentli
21-07-2010, 15:17
Benim minik beyaz'lar, öğle güneşin'de ışık saçan ampuller gibi duruyorlar. Aslında görüntüleri normal ama, fotoğraflar'da böyle görünüyorlar.
Beyaz rengin ışığı yansıtma gücü, desek abartmış olmayız sanırım!
Hulusi Karasu
26-07-2010, 18:41
İşte benim Dahlia/Yıldız çiçeklerimden açanlarından bazıları
Hulusi Karasu
26-07-2010, 18:47
bunlarda diğerleri
Hulusi Karasu
26-07-2010, 18:53
bir başkaları
Hulusi Karasu
26-07-2010, 19:00
devamı
maşallah gerçekten çok güzeller tohumunu nereden aldınız cinsi nedir bunların ben de geçen sene ekmiştim bu kadar büyük değillerdi ama gerçekten çok güzelllerdi
Sevgi Durul
27-07-2010, 23:57
Bu da benim tohumdan yetiştirdiğim Dahlia.
163051
Sevgili arkadaşlar, bahçede saksıda duran yıldız çiçeklerim var. Ancak yapraklarında beyaz tozlar oluştu ve son derece sağlıksız görünüyorlar.
Tedavi konusunda önerileri olan varsa çok sevinirim
hocam100
28-07-2010, 13:18
Muhtemelen küllenme dediğimiz hastalık oluşmuş ziraatçinizden uygun ilaç alıp kullanmanız gerekir.
Hulusi Karasu
28-07-2010, 17:09
maşallah gerçekten çok güzeller tohumunu nereden aldınız cinsi nedir bunların ben de geçen sene ekmiştim bu kadar büyük değillerdi ama gerçekten çok güzelllerdi
sayın Yağmur çiçekleri ben kendim yetiştiriyorum tohumdan değil yumru coğaltma yöntemiyle coğaltıyorum. bendeki türler iri çiçekli ve uzun boylu dahlia/yıldız çiçekleridir. Ben bunları üretip satıyorum ocak ayından itibaren satışlar başlayacaktır. Selamlar saygılar.
fatma sunay
30-07-2010, 19:46
163458
163459
163460
163461
163462
fatma sunay
30-07-2010, 19:51
163463
163464
163465
163466
163467
dahliaları cok seviyorum ama sanırım dahlialar beni sevmiyor :( alıyorum alıyorum külleme sararma oluyor bende cicek 1 2 defa acıyor .
hulisi bey beyaz muhteşem tek geciyorum elerinize emeginize saglık
fatma hanım son resimdeki cok güzel olmuş maşalah
Hulusi Karasu
30-07-2010, 22:40
163463
163464
163465
163466
163467
Fatma hanım sizinkiler bodur cinsi,zira ben yaklaşık 10 yıldan beri bu çiçeklerle ilgileniyorum tohum bazı cinsler yapıyor bendekilerin çoğunda tohum oluşmuyor ben çelikten ve yumrudan çoğaltıyorum,ama sizinkilerde güzeller ellerinize sağlık iyi günlerde kullanın selamlar saygılar.
fatma sunay
01-08-2010, 20:28
Hulusi bey teşekkür ederim. Sizinkiler gerçekten muhteşemler. Bizim iklim sert oduğundan yumrulardan fazla yetiştiremiyorum sadece beş renk var. Tohumdan ondört renk var hepsi benim çocuklarım gibi .
fatma sunay
05-08-2010, 19:56
164482
164483
Bunlar da benim Yildizciklarim..
sayın Yağmur çiçekleri ben kendim yetiştiriyorum tohumdan değil yumru coğaltma yöntemiyle coğaltıyorum. bendeki türler iri çiçekli ve uzun boylu dahlia/yıldız çiçekleridir. Ben bunları üretip satıyorum ocak ayından itibaren satışlar başlayacaktır. Selamlar saygılar.
İnşallah ocak ta görüşmek dileğiyle ;)
Batuhan Yılmaz
11-08-2010, 05:25
Arkadaşlar benim sarı orta boy dahlialarım vardı ve sonra ben bunları 1 haftadır aşırı ışıklı bir yere koydum hergün suluyorum orman gibi büyüdü ama çiçekleri kırmızı açıyor sizce neden başka bir renk olucaklarmı yine sarı olurlarmı aşırı ışık sayesinde yumruları gelişirmi saygılar.
Hulusi Karasu
22-08-2010, 22:54
İşte benim Dahlia/Yıldız çiçeklerimin en son hali;iyi seyirler.
Hulusi Karasu
22-08-2010, 22:59
devamı
Hulusi Karasu
22-08-2010, 23:07
devamı
Hulusi Karasu
22-08-2010, 23:16
devamı
Hulusi Karasu
22-08-2010, 23:27
devamı
Hulusi Karasu
22-08-2010, 23:34
devamı
Hulusi Karasu
22-08-2010, 23:43
bunlar son görüntüler.
lenavita
14-09-2010, 06:02
bu çiçegin soganlı oldugunu bilmiyordum inanılmaz güzeller
Soğanlı değil de yumrulu köklüdür.
arkadaşlar iri çiçekli dahlialarım
arkadaşlar dahlialarımıza devam ediyoruz
arkadaşlar bunlarda farklı iri dahlia resimlerim
son bir resim daha spartacus
arkadaşlar dahlialarım açtıkça sizinle paylaşmak istiyorum
heroflera
06-10-2010, 20:57
Benim dalyalar hasta yaprakları tuhaf şekilde sarımtırak rengi bozlaştı ne yapacağım hangi ilaç vermeliyim, nolur bilen arkadaşlar yardım etsin.
heroflera
06-10-2010, 21:05
arkadaşlar bunlarda farklı iri dahlia resimlerim
bunlar nasıl iri oluyor özel bir formülümü var?
heroflera
06-10-2010, 21:09
Bu çiçeği ilk gördüğümde 6 yaşındaydım dedem de benim gibi çiçek aşığıydı.Adını sordum, dedem patates çiçeği dedi.ben onu hep bu isimle bildim takii adının dalya oldugununu öğrenenedek.
k_donmez
28-10-2010, 19:48
Dahlia'lar çok güçlü bitkiler. Özellikle öğleden sonra güneş alan bölgedekiler uzadıkça uzadılar.Bunların diplerine salyangoz mücadelesi için bir kaç kez odun külü de döktüm. Yumrular göründüğünde de dip bölgelere talaş uyguladım.Üç kökün son hali bu. Havalar serinleyince çiçekleri de çoğaldı. Tam gün güneş alanlar ise daha kısa oldular. En önemli sorunları ise salyangoz ve külleme.
k_donmez
28-10-2010, 19:50
Bunlarda bahçemdeki dört rengin çiçekleri. Çapları 10-20 cm arasında değişiyor.
sayın dahlia ilk resimdeki mor dahlianın ismi ne çiçeğinin çapı kaç cm
fatma sunay
30-10-2010, 19:47
sayın dah-lia hepsinin ayrı bir güzelliği var. Renkler bir harika görünüyor.Ellerinize sağlık çok güzeller.Ben bugün patateslerini sökmeye başladım. Çünkü kış ağır geçtiğinden erken sökmek istiyor. Bütün arkadaşlara kış hazırlığı için kolay gelsin.
Büyükçe bir saksıdaki Dahlia yumrularını dondurmamak için ben de sökmek istiyorum.
Ama yaprakları yeşil ve üzerinde bolca çiçek var.
Bu haldeyken sökmek zorundamıyım yoksa biraz daha bekleyebilir mi tecrübeli arkadaşlardan rica ediyorum..
Hulusi Karasu
31-10-2010, 20:24
Feriha hanım bence çiçeklerinin geçmesini beklemelisiniz;selamlar saygılar.
Hulusi Karasu
31-10-2010, 20:31
bende yavaş yavaş dahlialarımı sökmeye başladım zira bizim memlekete kırağı düştü,işte sökülmüş haldeki dahlialarım.
Sayın Hulusi Karasu
Ankara'ya soğuk erken geldiğinden 15 gün önce dahlia'larımı söktüm. Sadece toprağını elle temizledim.Gazete kağıdına sarıp depoya kaldırdım.Geçen sene yıkayıp saklamıştım.Hepsi çürümüştü. Bu sene doğru yapıyorum herhalde. Ne dersiniz ?
Saygılarımla:)
Hulusi Karasu
02-11-2010, 07:18
evet sayın fsuzen doğru yoldasınız gazete kağıdına sardıklarınızı birde karton kutu içine koyup karanlık yerde muhafaza ederseniz daha iyi olur.Selamlar saygılar.
k_donmez
17-11-2010, 12:08
Sayın Hulusi Karasu
Sizden gelen dahlialarım yaz boyunca çiçeklendiler. Keyfini sürdük. Bir kaç gün önce artık çiçek veremeyecek duruma geldiklerini görünce yumruları topraktan çıkararak tarifinize uygun şekilde depoladım. Çıkardığım yumrular çok sayıda üremiş ve çok irileşmişlerdi. :p
http://www.google.com.tr/search?q=dahlia+dividing&btnG=Ara&hl=tr&tbs=vid:1&sa=2
Yukarıdaki adresten ulaşabileceğiniz görüntüleri izlerseniz, dahliaların sökümden sonra bölünmesi konusunda videolar var. Saklamayı ise değişik şekillerde anlatıyorlar. Yararlı olacağını umuyorum. Önümüzdeki bahar için elimdekilerden daha farklı iki-üç iri çiçekli tür daha edinmek istiyorum. Yetiştirme konusunda da farklı kaynaklar mevcut. Bu bitki artık bahçemden eksik olmaz. Ancak salyangoz ve külleme konusunda etkili mücadele yapmak gerekiyor. :cool:
Hulusi Karasu
19-11-2010, 13:31
Teşekkürler Kemal bey iyi bayramlar.
iri çiçekli dahlialar haziran ayından ekim ayının sonuna kadar çiçek açan harika bir soğanlı bitkidir. dahliaları diktikten sonra çiçeğe doyarsınız.aynı gövdenin üzerinde çapları 20/30 cm olan en az 10 tane çiçek birden açarki doyumsuz olur
ayazkentli
13-01-2011, 15:44
Harika çiçekler. Ellerinize sağlık.
Bunlardan benim ev'e 5 adet eksem, çiçek açtıkları zaman bahçe'de adım atacak yer kalmaz her halde.
Ben, dahlia'nın minik çiçek'li türünü ekiyorum. Gerçi bu dev'lerin yanında esamesi bile okunmaz ama...:(
Bunlar gerçek'ten çok güzeller.
bu yüklediğim dahlianın ismi ŞAMPANYA 1970 yılında amerikada yetiştirilmiştir.
mustafaazizoglu
10-02-2011, 18:42
Sevgili Dahlia,
Dun Eminonu'ndeki cicek pazarindan iki ayri saticidan birer tane salkim yumru aldim. Acaba simdiden bunlari bahceye diksem cok mu erken olur? Istanbul'da su aralar havalar bayagi gunesli ve sicak gidiyo ama Mart kapidan baktirir dahliaları dondurur mu? :)
Batuhan Yılmaz
26-02-2011, 20:37
Merhabalar bugün 1 ay önce söktüğüm dahliayı dikmek istiyorum ama patatesin kabuğu buruşmuş ama içi su dolu haila peki ne yapmalıyım filiz parçasıda yok nasıl dikilir bunlar nezaan dikilir bana öğretirseniz sevinirim.
Sayin Karasuyu gercekten canigonulden kutlarim..Dah-lia arakdasimizi da..Gercekten muhtesem renk ve boyuttalar.Bu da benim bu seneki Dhaliya
hocam100
02-03-2011, 20:17
Batuhan bey öylece ekin o kendi filizlenir.7 cm derinliğinde ekiniz.
Batuhan Yılmaz
03-03-2011, 18:31
Batuhan bey öylece ekin o kendi filizlenir.7 cm derinliğinde ekiniz.
Çoooooooooookkkk teşekkür ederim hocam 100 bey bende beni kşmse takmıyo diodum bu sene onların yumrularını nasıl geliştirebilirim yani sizinki kadar benim yumrularım küçük ama kuru değil onları bu sene nasıl bomba yapabilirim geçen sene deniz havasında güneş altında sulu sulu geçirdi ama işe yaramadı bi dönem asıl rengi sarı ama büyük kırmızı çiçekler açtı nedeni nedir acaba bunun bu sene ne renk açıcaktır.
sayın batuhan iyi günler dilerim
diktiğiniz dahlianın alt varyete ismini biliyormusunuz
onu söylerseniz yardımcı olurum
dahlia soğanları gübreyi ve suyu severler
birde bazı iri türlerin yumruları fazla irileşmez ve çok çoğalmazlar
ayazkentli
17-03-2011, 16:45
Bu sabah, market'te satışa sunulan iri dahlialar'dan sadece bu pakete yetişebildim. Diğerlerinin hepsi satılmış. Neyse'ki, tek renk'te olsa bir paket alabildim.
bende bugun dahliamı ektim ilk denemem doğrusu.yalnız ben bi hata yaptım sanırım 1 kök değildi bende yandan 3-4 tanesini ayırıp onlarıda diktim hatamı yaptım.ana gövdeye zarar vermiş oldummu acaba
Batuhan Yılmaz
17-03-2011, 20:21
Selam Bende karışık renk diye aldım tek kök yazıyo ama 2 farklı dalın üzerinde 3-4 tane patates vardı bu arada ilk diktiğim dahlia köklemiş.
değerli arkadaşlar dahlia soğanının altında bir gövdeye bağlı diğer soğanlar tek tek kopartılıp dikilmez. Filizlenme ana gövdeden olur,o yüzden ilk önce filiz verdirlip ondan sonra filizlere göre parçalanır.
Merhabalar,
Ana govdede goz seklınde fılızlenme vardı.bunun sayesınde canlanırmı cıcek.ınsallah cıceklenır ya cok uzuldum ayırdıgıma.tuh ya........saygılar
kar-topu
18-03-2011, 19:23
Bende parçalayıp ektim şimdi çok üzüldüm.
Batuhan Yılmaz
20-03-2011, 08:49
Selamlar ayrılmış olarak aldığım dahlialardan biri köklendi biri göz çıkarmış minik 1-2 mm ben onu yanlışlıkla kırdım topraktan bile çıkmamıştı acaba yeni göz çıkarabilirmi bide köklerini incittim ne olucak dia dan aldığım soğanın üzerinde karışık yazıyodu büyük çiçeklimi yoksa küçükmü bu arada bunu tohuma verince tohumdan yetişen ne renk oluyor tıhum neye benziyor.
sayın batuhan iyi günler
diktiğiniz soğan sağlamsa sabredip bekleyeceksiniz.
mutlaka çıkar,kırdıgınız soğanla fazla oynamayın yanından patlatır.
iriliğine gelince paketin üzerindeki ismini söylerseniz yardımcı olurum.
Batuhan Yılmaz
21-03-2011, 20:33
Sadece Dahlia spp yazıyordu başka birşey yazmıyordu firma asya lale birde karışık yazıyorsu.
sevgili batuhan
markette bende gördüm o dediğin karışık olanı
onlar iri çiçekli değil normal B clasında olanlardı 10/15 cm
Sayın dah-lia benim aldığım soğanın paketinde winky coloney1 yazıyor.Bu cins iri çiçekli midir?Birde poşeti açınca şaşırdım. Ben birleşmiş birkaç tane patates şeklinde birşey bekliyordum ,fakat bu kurumuş bir bitki kökünü andırıyor.Yardımcı olursanız sevinirim.
Batuhan Yılmaz
24-03-2011, 20:26
Bence merak etmeyin 7 cm dibe gömün sulayın sakında toprağı karıştırmayın karıştırınca 2 haftada karıştırmayınca 1 haftada kök uzantıları çıkartıyor ama sakın açmayın o size bir sabah süpriz yapar ben burdan hocam saydığım dahliaya sevgimi belirtmek ona teşekkür etmek istiyorum.
Sayın dah-lia benim aldığım soğanın paketinde winky coloney1 yazıyor.Bu cins iri çiçekli midir?Birde poşeti açınca şaşırdım. Ben birleşmiş birkaç tane patates şeklinde birşey bekliyordum ,fakat bu kurumuş bir bitki kökünü andırıyor.Yardımcı olursanız sevinirim.
iyi günler dilerim trilye
winky colonel iri çiçeklidir
yumruyu tırnağınızla hafif kazıyın kuru veya canlı belli olur veya yumrunun ana gövdeye birleştiği yerde uyanan gözler olabilir bir kontrol edin
tinypoole
25-03-2011, 15:09
Dah-lia forumu okuduğum kadarıyla Yıldız çiçekleriyle ilgili oldukça tecrübelisin, ben şunu sormak istiyorum;
Yazlığıma bu çiçekten dikmek istiyorum ama mayıs sonu gibi gidebilicem. Bu tarihlerde dikimi yapabilir miyim yoksa mutlaka mart-nisan döneminde mi dikimi yapmak gerekiyor?
Batuhan Yılmaz
27-03-2011, 08:35
Canım arkadaşlarım dahlialarımın gözleri patladı büyümeye başlıyorlar çok mutluyum hepinize çok teşekkür ederim.
Merhaba arkadaslar..Bugun,bulundugum kucuk kasabanin marketinden bir Yildiz cicegi aldim..Tur olarak
Dahlia"PROCION
diye yaziyor reklam kagdinda.1.10 cm boyunda oldugu yaziyor ve 10 cm kadar toprak dibine ekilecek diye not dusulmus.
Artik ektigimde fotograflarim kismetse..
Bim'in 1 Nisan kataloğunda var.. Tek soğan 3 tl..
Dah-lia forumu okuduğum kadarıyla Yıldız çiçekleriyle ilgili oldukça tecrübelisin, ben şunu sormak istiyorum;
Yazlığıma bu çiçekten dikmek istiyorum ama mayıs sonu gibi gidebilicem. Bu tarihlerde dikimi yapabilir miyim yoksa mutlaka mart-nisan döneminde mi dikimi yapmak gerekiyor?
sayın tinypoole
yumruyu muhafaza edebilirsen mayıs ayı başındada dikebilirsin
Merhaba arkadaslar..Bugun,bulundugum kucuk kasabanin marketinden bir Yildiz cicegi aldim..Tur olarak
Dahlia"PROCION
diye yaziyor reklam kagdinda.1.10 cm boyunda oldugu yaziyor ve 10 cm kadar toprak dibine ekilecek diye not dusulmus.
Artik ektigimde fotograflarim kismetse..
sayın sarigöz
procion ufak çiçekli bir tür
Bilgi icin tesekkurler dah-lia..
serdarca06
02-04-2011, 21:04
sayın dahlia geçen yıl ki dahlialarımı tarife en uygun biçimde ( topraktan söktükten sonra havalandırdım, fungusitledim ve içinde talaş olan güneş görmeyen bi yerde sakladım.) depoladım dün karton kutunun içinden aştıgımda ise tam hayal kırıklıgına ugradım bütün dahlilarım su kaybına ugramış çürümüş büzülmüşler öyleki içleri geçmiş. yani nerde yanlış yaptım anlamadım ki. keza lilyumlarıda aynı şekilde depoladım onlarda öyle olmuş.
fatmadundar
04-04-2011, 08:25
Sn dah-lia mesajınızı görüp cevaplayacaktı mutlaka. Bağışlasınlar lütfen. Ama siz rizomları çürüdü sanıp atmayasınız diye hemen yazma gereğini duydum :)
Sn serdarca06, siz onların büzülmüş olduklarına bakmayın. Eğer çürümediyseler uygun şekilde dikince tekrar dolgunlaşır ve filizlenirler.Fotoğraf da koyarsanız daha iyi fikir verir.
hocam100
04-04-2011, 09:01
Serdar bey eğer erimişse bozulmuş demektir.Eğer büzülmüş ise ekin yine olur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.