Bağlan

View Full Version : Saksıda Lavanta Yetiştirmek

Sayfalar : [1] 2

antienflamatuar
07-04-2007, 20:17
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1150.htm

Bu yazıyı okuyunca lavanta kokusuna olan burun hassasiyetim daha bir artmıştı. Bugün Ankara'da büyük marketlerin birinin bahçe bölümünde saksıda yetiştirilmiş lavantalar gördüm. Bir tane aldım. Enfes kokusu eve gelene kadar arabama bile sindi. Şimdi bu bitkinin Ankara'da saksıda yetiştirilmesi ile ilgili bilgi istiyorum. Araştırmalarım güneşi çok seven bu dış mekan bitkisinin saksıda da büyütülebileceği şeklinde. Tabi Ankara için uygun olan yazın güneş alan bir balkonda, kışın ise güneş alan bir cam kenarında. Bunula birlikte bu bitkiyi artık balkona koyabilir miyim, yoksa iyice yazın gelmesini mi beklemeliyim ? Bilgiler için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Bütün yazılarıı okudum 1 saatten fazla sürdü ve saksıda lavanta bakımı hakkında öğrendiğim herşeyi Bu mesajda topluyorum çünkü konu çok dağınık. Benden sonraki arkadaşlar bu mesajdan yararlansınlar.

+Sıcağı Güneşi Çok Sever.
+Dayanıklıdır.
+Kökü uzundur kazık köklüdür. 40-60cm derinliğinde saksı önerilir.
+Su'yun fazlası köklerini kurutabilir.
+Gübreyi fazla vermek yanlıştır.
+Nem olarakta ortalama bir nem de yaşar.
+Saksıdan toprağa ekince bir süre bol su ister.
+Su istediğinde yapraklarını aşağı sarkıtarak kendini belli eder.

Ekleme

+Toprağı konusunda ise tam bir karar olmasada hafif kumlu ve kireçli olmasında fayda olacağı görüşünde bir ortak fikir var.

GLCN
06-06-2007, 16:52
lanavtayı evimizde nasıl yetiştirebiliriz bir fikriniz var mı? tohum nasıl alınır?

saucedepoisson
10-09-2007, 21:33
merhaba site
avignon'da camimin onunde saksi icinde lavanta besliyordum.cok buyuk bir saksi degildi ve evim kuzey cepheydi ama lavantam tarladakinden farksizdi tek farki tarlaya bakinca sanki dunya mora boyanmis havasi veriyordu ve harika bir koku kapliyordu etrafi.benim camimda ise mor yerini lilaya birakmisti kokusuda yaninda olunca aliniyordu.simdi istanbulda evimin caminda baslemek istiyorum burdaki evimde kuzey cephe.ama kafamda soru isareti var.olmesini istemem sonucta o da bir canli.bilmeyen varsa eger avignon guney fransa da oldugundan belki camimda yetisti lavantam.istanbulda kislari cok soguk oldugundan olur mu olmaz mi?:confused: simdiden tesekkurler
ciao

Balıkcı
10-09-2007, 22:23
Lavanta kışa dayanıyor ve güneşi seviyor.

Todor
11-09-2007, 03:38
Sayın Saucedepoisson, mesajlarınızda imla kurallarına dikkat etmenizi rica ediyoruz. Ayrıca sorularınızı ilk olarak forumda arayın, eğer o konuda açılmış bir başlık yoksa, ondan sonra yeni bir başlık açın. Forumda arama yapmak için sayfanın sağ üst tarafındaki arama kutusunu kullanabilirsiniz. Aradığınız bitkinin Türkçesini veya Latincesini yazabilirsiniz.

GLCN
11-09-2007, 14:21
Lavantanın tohumu nasıl ?Dün lavanta çiçeklerini ovusturdum tohum bulurum umuduya (gerçi bulunurmu bilmem ama)içinden çok küçük siyah taneler çıktı bunlar tohummu?Tohumsa nasıl ekmeliyim?

Todor
12-09-2007, 09:56
Onlar tohum, baharda tohum boyunun 2 katı derinliğe ekiniz. Üzerine ince kapak kullanınız.

GLCN
12-09-2007, 11:10
Teşekkür ederim Sevgili todor..

GLCN
27-09-2007, 13:13
Denemek için ektiğim lavanta tohumlarını bir türlü çimlendiremedim herhalde baharı bekliyorlar çünkü çıkmaya hiç niyetleri yok...

Sebahattin Sargın
27-09-2007, 13:40
Bende denemek için tohumlar ektim ama çimlenmediler :(

M.Sema
27-09-2007, 13:51
Sebahattin Bey siz ne zaman ektiniz bilmem ama Sn GLCN 11.09.07 de tohumları bulmuştu.Hemen ektiyse eğer 16 gün olmuş demektir.Ancak 1 nolu mesajdan okuduğum kadarıyla çimlenme için 21 gün denmiş.Benim küçücük deneyimlerime göre tohumla işe başlayanların biraz sabırlı olması gerekiyor.Çimlenme süresinin üzerine 1 hafta daha koymalı bence.;)

GLCN
27-09-2007, 14:09
Evet sevgili m.sema o tarihe yakın yani 1 veya 2 gün sapma olabilir ama o tarihi baz almak gerekir..Ozaman ben beklemeye devam edeyim bakalım ne çıkacak..Fidesinide bulamıyorum ki bu bitkinin o yüzden tohumdan devam...Teşekkürler bilgi için....

nevsune
27-09-2007, 14:34
Sevgili Glcn

Benim ektiğim tohumlar çıkmadı. Ben de bizim parktaki lavantadan 2-3 çelik aldım. Yazın da denemiştim ama tam çiçeklenme dönemi olduğu için başarısız olmuştum. Şimdiki çelikleri, üstlerini deldiğim pet şişelerle korumaya aldım. Eğer tutarsa, bir tanesini sana gönderirim.

GLCN
27-09-2007, 14:54
Çok teşekkür ederim nevsune hanım insallah tutar...Benim aldığım tohumlarda parka ekilen lavantalardan(Bu yaz boyunca bol bol çiçeklerinden topladım zaten aman belediye duymasın) fide almayı başaramadım tutturamam diye birdeçelik almayı başaramadım o yüzden tohum aldım annemde üzülme havalar serinleyince (erken baharda) ben sana ordan çelik alırım belki tutturabiliriz diyor..Bu güzellikte fide olarak bulunmuyorki napalım ....

Sebahattin Sargın
27-09-2007, 15:18
Sebahattin Bey siz ne zaman ektiniz bilmem ama Sn GLCN 11.09.07 de tohumları bulmuştu.Hemen ektiyse eğer 16 gün olmuş demektir.Ancak 1 nolu mesajdan okuduğum kadarıyla çimlenme için 21 gün denmiş.Benim küçücük deneyimlerime göre tohumla işe başlayanların biraz sabırlı olması gerekiyor.Çimlenme süresinin üzerine 1 hafta daha koymalı bence.;)

Sema Hanım benim beklemem lazım demek ki ;). Nevsune hanımdan aldığım kekiklerim 1, 1,5 hafta gibi bir sürede çimlendiler. Ama lavantaları hala bekliyorum.....

evrim
05-10-2007, 10:05
lavanta çok değerli bir bitkidir benim için. içeriğinde koku olan ne varsa hepsini lavantalı alırım. (yumuşatıcı,sabun,tütsü vs ne varsa)
yukarda biraz bahsedilmiş ama bir tane de ben ekliyim. yağlı cilt ler için lavanta yağı çok ideal bir temizleyici. sabahları kullandığınızda çok kısa sürede cildinizdeki yağlanmanın azaldığını farkediyorsunuz. ve gün boyunca cildinizde kalan hoş kokusu dikkatinizi sürekli uyanık tutuyor. eskiden esnaflar dükkanlarına giderken eşleri yakalarına lavanta yağı sürerlermiş. bu dikkati uyanık tutar hesap kitap alım satım işlerinde daha dikkatli oldukları için hata yapma oranları düşermiş. (ne kadar doğru bilmem ama çok mantıklı)

GLCN
05-10-2007, 10:18
24 gün oldu tohumlardan hala bir kıpırtıyok....

evrim
05-10-2007, 10:26
24 gün oldu hala bir kıpırtıyok....

acele etmeyin lütfen :)
arada kontrol edin fakat çok sık yerinden çıkarmayın bitkiyi. bu köklenmesini zorlaştırır. biz sera ortamında ürettiğimiz için sizin evde köklendirme süreniz mutlaka bizden daha uzun olacaktır. köklendirme ortamı olarak ne kullanıyorsunuz. her bitki aynı ortamda aynı şartlarda köklenmez çünkü.
bitkiye çıkardığınızda bakın bakalım alt kısmında çürüme kararma varmı. bu kararma çürüme varsa ve yukarıya doğru çıkıyorsa üzülerek söylemeliyim ki.bitkiniz tutmaz. fakat böyle bir durum yoksa sevinebilirsiniz. biraz daha beklersiniz ama köklenebilir. ayrıca lavanta çok su sevmeyen bir bitkidir ve güneşli yerleri tercih eder. buna da dikkat etmek lazım.

Sebahattin Sargın
05-10-2007, 16:04
Benim ektiklerimden bir tanesi çimlendi, geçen gün merhaba dedi bana ;)

evrim
06-10-2007, 09:13
Benim ektiklerimden bir tanesi çimlendi, geçen gün merhaba dedi bana ;)

gözünüz aydın :p

Oğuzhan
06-10-2007, 09:47
Benim ektiklerimden bir şeyler çıktı ama bakalım.Bekliyorum.

GLCN
06-10-2007, 12:13
Valla tohumları ektğim yerde yabini ot bile çıkmadı yanlış birşey var sanırım...

Oğuzhan
06-10-2007, 13:23
Sayın GLNC
Toprağı nemli tutun.Tüm gün güneş alan yere koyun.Benimkiler sonradan çıktı.15-20 günü buldu.

GLCN
06-10-2007, 13:56
Teşekkür ederim sevgili elfogi dediğiniz gibi bir yerdeler sanırım onların canı çıkmak istemiyor...

orcanöbekçi
16-11-2007, 01:01
Sayın GLCN,
Belediye duymasın diyorsunuz ama belediyenin park ve bahçeler bölümüne müracaat
etseniz size hemde saksı **** naylon da köklü olarak vereceklerine bahse girerim.Lavan
tayı iki kök ben de bahçeme diktim.Pazarda satılıyordu.Şimdi çok güzeller.

GLCN
16-11-2007, 09:28
Benimki işin şakası sevgili orcan ilk sefer ordan aldığım için öyle latifede bulunduk..Teşekkürler bilginiz için..

İklimsiz
16-11-2007, 21:33
Çiçekli çiçeksiz görüntüsü de güzel, kokusu da. Forumlarda dolaşmadan önce evde **** balkonda yetiştirilebileciğini bilmiyordum. Agaclar.net kesinlikle bağımlılık yapıyor çeşit konusunda. Daha bu saatten yarın için balkonda lavanta saksısı için yer ayırdım bile:) Hepinize lavanta kokulu günler, geceler.

celalsungur
17-11-2007, 11:55
Çiçekli çiçeksiz görüntüsü de güzel, kokusu da. Forumlarda dolaşmadan önce evde **** balkonda yetiştirilebileciğini bilmiyordum. Agaclar.net kesinlikle bağımlılık yapıyor çeşit konusunda. Daha bu saatten yarın için balkonda lavanta saksısı için yer ayırdım bile:) Hepinize lavanta kokulu günler, geceler.
Ağaçlar.net her yönüyle bağımlılık yapıyor, Yalova'ya geleli 2 ay oldu, ağaçlar net'i okuyup özenerek aldığım çiçek, fide sayısı, mübalağa etmeyeyim ama, 30'u geçti, üstelik buradaki ev kira, İzmir'e dönüşte bir kamyonet veya kamyon tutacağım herhalde bitkileri geri götürmek için. Ev'i mobilyalı kiraladığım için 1 bavulla gelmiştik, dönüşümüz muhteşem olacak gibi geliyor bana.
Lavanta'nın 60 cm.lik kazık kökleri olduğunu okudum forum da. Ben de balkonda saksı içinde besliyorum, ama alt taraftaki yaprakları azıcık dökülmeye başladı, sanki saksısını azıcık derin seçmekte fayda var gibi geldi bana. Selamlar, sevgiler.

FİLO
02-03-2008, 11:43
*** Bu Siteye Yeni Uye Oldum Ve Lavanta Yetistirmek Istiyorum...kokusunu Cok Seviyorum....sizlerin Bana Faydali Olabilecegini Dusundum....izmirliyim Ve çeşmede Yaşiyorum.....gecen Gun Izmirden Lavanta Tohumu Aldim.saticinin Soyledigi Gibi Ozel Torf Toprakta Aldim..saksiya Topragi Koyup En Ustune Lavanta Tohumlarindan Ektim...en Uste De 0.5 Cm Toprak Koydum Ve Karanlik Odada Biraktim 1 Hafta Orada Kalacakmis ....ama Bu Arada Su Verilecek Mi Bilmiyorum...yesermeye Baslayinca Disari Cikarin Guneş Gorsun Dediler Ama Bilmiyorum ....lutfen Bu Konuda Beni Bilgilendirin .....teşekkürler ...:(

Koyu yeşil
02-03-2008, 16:42
Toprağı kontrol edip tamamen kurumasına izin vermeyecek şekilde az miktarda sulayabilirsiniz. Daha doğrusu nemli kalacak şekilde fısfıs yapmanız sanırım. Torf tamamen kuruyacak olursa sorun olabilir.

günsu
02-03-2008, 21:07
Bende ekmiştim benimde çıkmadı ama herhalde çıkacaktır, gününüde yazmamışım.Benimkinin paketinde gübrenin içine ekin yazıyordu gübrem olmadığı için torfa ektim bir problem olmaz inşallah:cool:

abk
03-03-2008, 09:21
Geçen yıl ektiğim lavantalar çıkmamıştı. Bu yıl tekrar denedim. Önce nemli pamuk arasında beklettim, sonra ektim. Şimdilik çimlendiler ve minicikler. Umarım büyürler.

günsu
03-03-2008, 10:10
Ben ilkdefa ekiyorum, bendemi öyle yapsaydım acaba:confused:, allahtan tohumların hepsini ekmedim.

ciceksever70
04-03-2008, 16:38
Ben üc hafta önce dikdörtgen bir legenin icine dikmistim. Toprak normal bahce topragiydi. Dün sabah bir kacinin filizlendigini gördüm. Umarim saglikli bir sekilde büyürler.

erdek
07-03-2008, 01:05
Lavantaların bakımı nasıl yapılıyor. Budama yapılıyormu. Baharda toprak değişimi ve çoğaltma nasıl oluyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

nilüfer28
08-03-2008, 17:35
Lavantaların bakımı nasıl yapılıyor. Budama yapılıyormu. Baharda toprak değişimi ve çoğaltma nasıl oluyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

merhaba,
benim yayladaki bahçemde lavantalar var ben ilk fide olarak almıştım sonra
kendim ürettim her sene dibe yakın budama yapıyorum çıkan dallarıda ekiyorum biraz odunlaşmış olanlar daha iyi tutuyor
tohumda almıştım ama tutturamadım
bahara girmeden daldan üretmenizi tavsiye ederim....

M.Sema
12-03-2008, 16:06
İşte lavantalarımın resimleri. Ben siteden konuyla ilgili tüm yazıları okuyup, lavantayı tohumdan üretmekte başarısız olduktan sonra gidip seradan 2 saksı lavanta aldım. Kışı camla kapalı balkonda geçirdikten sonra şubat ortalarında dibe yakın (bu tür budamanın bir adı vardı ama şu anda hatırlıyamıyorum) budama yapıp, geçen hafta da gübre verdim. Şimdi çiçeklerini dört gözle bekliyorum.

M.Sema
12-03-2008, 16:10
Renkleri fazla açık yeşil olmuş zannediyorum sabah üzerlerine güneş vurduğu sırada ve biraz yakından çekmişim ondan kaynaklanıyor. Dilerim çiçeklenmiş halini de fotoğraflayıp gönderebileyim.

feriha
12-03-2008, 16:40
Ben de yeni ektim lavanta tohumlarımı.. İnşallah çimlendirebilirim. Acaba ışık istiyor mu tohum çimlenirken? Yoksa üstünü kapatayım mı?

günsu
13-03-2008, 00:18
Benimkilerde tık yok arkadaşlar,toprağını nemli tutuyorum üzerini streçfilmle kapladım başka bir şeyler yapmak gerekirmi acaba:confused:

ciceksever70
15-03-2008, 21:23
Ilk ektigim lavantalar da ondan sonrakiler de filizlendi. Hemen hemen üc hafta sürüyor filizlenmeleri ancak henüz filizler büyümedi sabirsizlikla bekliyorum.

evrim
13-04-2008, 11:45
Arkadaşlar lavanta sıcağı seven bir bitkidir.Ve mesajlarınızın tarihine bakınca mart başlarında ekmiş olduğunuzu tahmin ediyorum. Acele etmeyin bundan sonra ektikleriniz varsa onlar daha hızlı çimlenir. Genel olarak bir bilgi vermek gerekirse çimlenme sırasında torfu genellikle nemli tutmak gerekir.(dikkat : ıslak değil nemli) Çünkü torfun üzeri kuru görünse bile altı nemlidir. Bu yüzden yanılmamak için (tohumunuzun büyüklüğüne göre) çok derin saksılar kullanmayın.Hatta imkanınız varsa plastik kasaya ekin. Üzerine de streç film değil gazete kağıdı serin. Sulamayı bu gazete kağıdının üzerinden yapın. Hem torfun yüzeyine zarar vermemiş olursunuz hemde gazete fazla suyu emer sürekli nemli tutarak torfun yüzeyinin kurumasını önler. Not : Aynı zamanda ne kadar nemli ve sıcak bir ortam yaratırsanız tohumlarınız o kadar hızlı çimlenir, çeliklerinizde hızlı köklenir.

feneradasi
15-04-2008, 16:32
Ben de lavanta tohumu ektim, tam hatırlamıyorum ama sanırım 1 hafta içinde çimlendiler minicik filizler oldular. iki hafta kadar oldu çimleneli hala çok uzamadılar, boyları 1 cm'den biraz fazla, kotiledonlar dışında yaprak da çıkartmadılar. 5-6 cm. derinlikte bir toprakta duruyorlar köklerinin uzun olduğunu okuyunca acaba kökleri dibe dayandı da o yüzden mi uzamıyorlar dedim. Bir hafta daha bekleyip başka yere alacağım. Önce şaşırtmak mı gerekir yoksa doğrudan kendi büyüyeceği saksılara mı ekeyim? Bir de saksı ne kadar derinlikte olsun. Ben onlar için büyük boy (3 kg) bir yoğurt kutusunu mora boyayıp hazırlamıştım acaba daha mı derin bir saksı ister?
Bilgisi olanlar beni aydınlatırlarsa çok sevinirim.

inci gül
15-04-2008, 17:54
Ben de lavanta tohumu ektim, tam hatırlamıyorum ama sanırım 1 hafta içinde çimlendiler minicik filizler oldular. iki hafta kadar oldu çimleneli hala çok uzamadılar, boyları 1 cm'den biraz fazla, kotiledonlar dışında yaprak da çıkartmadılar. 5-6 cm. derinlikte bir toprakta duruyorlar köklerinin uzun olduğunu okuyunca acaba kökleri dibe dayandı da o yüzden mi uzamıyorlar dedim. Bir hafta daha bekleyip başka yere alacağım. Önce şaşırtmak mı gerekir yoksa doğrudan kendi büyüyeceği saksılara mı ekeyim? Bir de saksı ne kadar derinlikte olsun. Ben onlar için büyük boy (3 kg) bir yoğurt kutusunu mora boyayıp hazırlamıştım acaba daha mı derin bir saksı ister?
Bilgisi olanlar beni aydınlatırlarsa çok sevinirim.

Lavantayı doğal ortamının haricinde inceleme şansım olmadı. Ama gözlemlerimden diyebilirimki bahsetmiş olduğunuz ölçülerdeki saksı yeterli gelmeyebilir. 5-6 cm lik toprak verimli büyümesi için uygun olmadığını kanaatindeyim. Şaşırtma yapmadan direk olarak saksıdan bir bütün olarak çıkartıp en az 40-60 cm derinlikteki bir saksıya aktarabilirseniz daha iyi bir büyüme sağlayacaktır. Eğer şaşırtma yapacak iseniz bitkinin birazdaha gelişmesini beklemeniz gerekiyor.

limon_agaci
02-05-2008, 12:07
aktara gittim ve senelik kurutulmuş lavanta çiçeklerindan aldım, saksıya ektim, çıkar mı dersiniz? Şimdi ne yapmam gerekiyor?

canofer
23-05-2008, 23:04
Buda benim lavantam daha çiçek açmadı ama yapraklarının kokusu bile çok güzel.

Sayın zeonka sizin lavantanız ne durumda?Çiçek açtımı?
Bende bauhaustan almıştım,haftada bir suluyorum ve güneşi çok seviyor.

zeonka
24-05-2008, 14:30
Buda benim lavantam daha çiçek açmadı ama yapraklarının kokusu bile çok güzel.

Sayın zeonka sizin lavantanız ne durumda?Çiçek açtımı?
Bende bauhaustan almıştım,haftada bir suluyorum ve güneşi çok seviyor.

Saksı değişimi yaparken köklerini budamak zorunda kaldım (hiç bukadar köklü bir bitki görmemiştim ). Aldığımda zaten çiçekleri vardı geçince onları da kestim. Kök budama sebebi ile mi bilmiyorum ama daha yeni yeni kendine geliyor tekrar tomurcuk vermeye başladı.
Benimkisi saat 13:00'e kadar direk güneş görüyor daha sonra aydınlık ama güneş görmeyen bir yerde.

limon_agaci
26-05-2008, 00:58
lavantalarınız çok güzel bende lavanta fidesi aldım saksıya diktim, tomurcukları bayağı uzadı açtı açacak ayrıca küçük küçük başka tomurcuklarda çıktı. Hergün konuşuyorum onunla. güneş gördüğü zaman koku veriyor yanlız dibinde kuru yaprakları var, aldığım zamandan kalma. Bahçeci bu kuru yaprakların geçen seneden kalma olduğunu söylemişti, bitkinin ortasında kalıyorlar tamamen temizlemem mümkün değil gibi ama tomurcuklandığına göre sağlıklı demektir değil mi? temizlemesem bir zararı olur mu?

Kiraz
26-05-2008, 14:36
Limon ağacı, lavantaların diplerinde kuru yapraklar, dallar olabiliyor. Bu şekilde ince dallar varsa kesiyorum. Daha sağlıklı gelişeceğini düşünüyorum, görünüm de güzel oluyor.

İlknur aşık, lavanta güneş sever. İlk sene su ihtiyacı oluyor ama sonraki seneler çok az su ile idare ediyor.

eczadolabi
27-05-2008, 07:33
Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım lavantalar kafalarını kaldıramıyorlar.
Neden acaba?

Kiraz
17-06-2008, 10:03
Merdivenden her inişte elimi sürüp kokluyorum. Bir gün çiçeklerinin arasındaki arılar da beni koklayacak ama ne zaman...
40869

zeonka
17-06-2008, 12:55
Nurbahar maşallah çok güzel olmuşlar.
Benim Lavandulam sizlere ömür:(

Kiraz
17-06-2008, 13:28
Üzüldüm Zeonka, nedenini anlayabildin mi?
Atmadıysan, küçük dallarından toprağa daldır, çok kolay tutuyor.

zeonka
17-06-2008, 14:51
Suyunu biriki gün vermedimmi hemen yapraklar aşağı iniyordu. Bu sefer suyunu mu çok kaçırdım bilmiyorum topraktan söküp baktığımda saksının dibinin çok aşırı ıslak olduğunu anladım ama iş işten geçmişti. Lavandulam tamamen kendinden geçmişti. Malesef atmak durumunda kaldım :(

Kiraz
17-06-2008, 15:03
Sanırım suyu fazla gelmiş. Ama herşey bir tecrübe, üzülmeyin.

eakkaya_68
28-07-2008, 19:00
bende lavanta diktim tohumdan 5 gün civarında çimlendi balkonun sadece sabah5-9 arasında güneş gören bir yerindeydi . yaklaşık 20 tohum atmıştım 4 ü filizlenmişti. netten okudum ya lavanta güneşi seviyor bende kalktım balkonun 12 ye kadar güneşi gören yerine koydum akşam eve geldiğimde lavantacıklarım pişmiş saman dalı haline gelmişti . şimdi merak ettiğim acaba çıkma ihtimali olan diğer lavanta tohumlarıda pişmimidir

Kiraz
29-07-2008, 07:01
Sayın Eakkaya 68, fideleriniz çok küçük olduğu için güneşe dayanamamıştır, umarım kalan tohumlardan çıkarar. Lavanta çelikten çok yüksek başarı ile tutuyor, bulabilirseniz deneyebilirsiniz. Lavavanta güneşi seviyor ama, benim az güneşli yerdeki lavantalarım da çok güzel büyüyor ve çiçek açıyor.

HANİFİ
13-08-2008, 11:58
Bende bayağı merak ediyorum lütfen baştan başlayarak anlatırsanız memmun olurum ayrıca tohum bulamıyorum

osmann
10-09-2008, 21:43
Peki lavanta tohumlarını çok sık eksek bir zararı dokunur mu? Çünkü çiçekleri seyrek ve ince dallar halinde. Küme gibi görünmesi için sık diksem diyorum tohumları, ne dersiniz? Hem koku da yoğun olur böylece. Bir de kazık kök yapıyor lavanta sanırım. Peki ne kadar derinlikte bir saksıya dikilmeli?

Kiraz
11-09-2008, 10:28
Lavanta bitkisi çabuk büyüyüp yanlara açılıyor, çimlenmesi için saksıya bir kaç adet ekilebilir ama yetiştirmek için bir saksıda bir lavanta uygundur.

cihan_as
29-12-2008, 17:22
Sayın copur_09, lavanta çeliklerini bügün kargoya verdim. Göndermiş oldugum çelikler
34 nolu mesajda ekli olan 3 ayrı tür çeliklerdir.
Köklendirmede başarılı olursunuz sonucu buradan bizlerle paylaşırsanız.

copur 09
30-12-2008, 23:08
Sayın Cihan_as Lavanta çeliklerini bu gün aldım. Çok teşekkürler. Çeliklerin bir kısmını dip kısımlarına küçük kesikler açıp toz köklendirici kullanarak ( sarı ip bağlı olanlar), bir kısmını da köklendiricisiz olarak pet şişeler içerisine gömdüm bakalım hangileri daha sağlıklı köklenecek.

halilaras
11-01-2009, 01:44
Yapı marketlerde lavanta satılıyor. Ama çiçekleri yok.

Evde bakmak istiyorum, acaba odamda baksam uygun mudur?

TuruncuHis
26-01-2009, 06:59
İnsanın bazen basireti bağlanıyor...Yaklaşık 20 gün önce bir arkadaşımın getirdiği lavantaları kurutmaya çalışıyordum; keseler içinde çekmecelere koymak için. Yahu insan bir çeliği toprağa gömmez mi? Tabi saksıda ve balkonda yetişeceğini bilmiyordum ve burada aradığım her cevabı bulacağımı da akıl edememişim...

Çok mu geç kaldım bilmiyorum ama en güçlü görüneni diktim. Acaba köklenene dek (umut işte) içeride çok da sıcak olmayan bir bölümde tutmamın sakıncası var mı? Yoksa açık balkona mı almalıyım?

Şimdiden teşekkürler...

Kiraz
26-01-2009, 07:35
Sn. Turuncu His, çelikler kolay kolay ölmüyor. Balkonda tutmanızı tavsiye ederim. Toprağı şimdilik tamamen kurumasın.

TuruncuHis
26-01-2009, 07:39
Teşekkür ederim Sayın Nurbahar,

Soğuğa duyarlı olduğu bilgisi var forumda ama bu bitki Muğla'dan toplanıp gelmişti bana. Muğla'nın kışı İzmir'e göre daha serttir. O nedenle emin olmak istemiştim...

copur 09
17-02-2009, 11:27
Sayın Cihan as arkadaşımızın Aralık 2008 de gönderdiği değişik Lavanta çelikleri yapraklanmaya başladı. Bir kısmında toz köklendirici kullanmıştım ancak gerek yokmuş gibi bakalım ileride fark edecek mi. Birinci resimdeki soldaki lavanta çıplak köklü olarak dikildi.

h.nisa
20-02-2009, 08:41
Herkese Merhaba,
Yaklaşık iki ay önce poşetli olarak aldığım lavanyatı saksıya diktim. Bulunduğu ortam oldukça sıcak, aydınlık ve ve güneş alan bir yer. Lavanta yanlara doğru gelişti, fakat budanması gerektiğini okudum ama neresinden, nasıl budayacağımı anlamadım. Birazcık da yaprakları süzüldü. Saksısını değiştirmem ya da budamam mı gerekiyor veya başka bir şeye mi ihtiyacı var? Fotoğraflarını gönderiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Özge Düzgün
27-02-2009, 20:56
Ben de lavantayı tohumdan yeşertmeye çalışacağım bu yıl, bakalım nasıl sonuç verecek. Tohumları aldığım yerdeki görevli dikimi hakkında bilgi verdi, doğruluğu konusunda bir bilgim yok, paylaşırken bunu da belirtmek isterim. Orta derinlikte bir saksıya toprağı koyduktan sonra tohumlar rastgele serpiliyor, daha sonra üzerine ince bir tabaka halinde torf ekleniyor. Naylon bir poşete sarıp, poşette delikler açtıktan sonra direkt sulama yapmıyorsunuz. Fısfısla hafif nemlendiriyorsunuz. İçerde mi yoksa dışarıda mı tutacağım konusunda, çimlendirirken içeride tutun, bitki büyüdükten sonra dışarı alın dendi.

osmann
28-02-2009, 20:19
Burada parkın birinde lavantalar var, tipini ya da cinsini bilmiyorum ama kokusundan ve çiçeklerinden hemen tanıdım.Ve çiçekçilerde satılan bir tür değil. Başka şekilde bulamayacağıma göre, bir küçük dal koparıp diksem sizce tutar mı? Bir de 60 cm. kazık kök diyor. Vazo gibi birşeye mi dikmemiz lazım? Yani uzun ve yüksek bir kap. O zaman yandık! Eğer öyleyse yine bana yol göründü demektir. Saksıcıları dolaşmaktan evin yolunu unuttum!

denizce
28-02-2009, 21:11
herkese merhabalar,bende bir kaç defadır pazaradan lavanta alıyorum farklı türlerde(yaprakları farklı )bir türlü gelişmiyor ölüyorlardı,ölen lavantalarım bu sene yeşillendiler hatta çiçeklendiler,çok güzel oldular özel bir şey yapmadım ama inatla onları suladım topraklarını kabarttım ve sonuç çok güzel yarın fotoğraflarını çekebilirsem bi de fotoğrafı burayı koymayı becerebilirsem,bakalım sizler ne diyeceksiniz,benim senelerdir çok sevdiğim ortancamda geçen sene birden ölmüştü oda bu sene yeşillendi,çok seviniyorum,hoşçakalın.

cihan_as
02-03-2009, 22:48
Sayın osmann, lavanta çeliklerini köklendirmen için saksı almana ilk aşamada gerek yok pet şişelerde köklendirirsin.
Copur 09 köklendirmeyi başarmış aynı yolu sizde deneyin derim.

osmann
02-03-2009, 23:54
Teşekkür ederim Sayın Cihan as.Bakıp deneyeceğim. Ama pet şişe işine pek sıcak bakamıyorum açıkçası. Berbat görünüyorlar. Balkonda feci bir görüntü kirliliğine neden olabilirler. Ama üstlerini boyarsam ya da birşeyle kaplarsam olabilir. Eğer isteğim tipte kap bulamazsam bu yöntemi de uygulayacağım. Tekrar teşekkürler.

bohemian
06-03-2009, 08:47
Bu başlığı görünce dayanamayıp bende okulumdan(yıldız teknik ünivetsitesi) lavanta ,japon ayvası ve porsuk olmak üzere 3 adet çelik aldım ve saksıma iliştirdim 1 hafta oldu şimdilik güzel gidiyorlar,ama yinede çok erken birşey söylemek için,gelişme olursa yazacağım.
İşte resimler;
http://img9.imageshack.us/img9/8853/dsc07965.jpg

osmann
23-03-2009, 16:44
Bugün Koçtaş ı gezerken ne göreyin lavanta! Üstelik de 1 tanecik kalmış. Hemen aldım tabi.Eeee şimdi ne olacak? Nasıl bakacağım ben bu güzelliğe? Yaprakları sallandıkça nasıl güzel kokuyorlar bir bilseniz,bayıldım.Ama bakımı hakkında foruma göz gezdirmeme rağmen net bir bilgi elde edemedim. Çok su ister mi? Tamam güneşe koyacağım onu okudum, gübreye de gerek yok ama ya su? Bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Kiraz
23-03-2009, 17:04
Sn. Osmann, lavanta çok su istemez. Saksıdan çıkarıp başka bir tere dikince bir müddet su istiyor, yapraklarının sarkmasından hemen anlarsınız. Yerine iyice alışınca susuz kalsa da bir şey olmuyor.

KaRaMeLa
23-03-2009, 17:44
Ben bugun bir bardaga lavanta tohumu ektim. Bakalim ne olacak.
Elime gecen tohumu bir bardaga ekmeye basladim. Ortalik bardak serasi gibi oldu. Umarim cimlenirler cabucak.

Mehmet Eskizara
23-03-2009, 22:28
Sayın Nurbahar, bana gönderdiğiniz lavanta çeliklerini
çok dikkatle ayrı ayrı saksılara dikmeme rağmen çelik-
ler birer birer kurudular.Acaba nerede hat yaptım.
Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.Saygılar .

Kiraz
24-03-2009, 06:47
Sn. Mehmet Eskizara, lavanta çelikleri kolay kolay kurumuyor. Belki bulunduğu ortamda ısı çok düşüktür. Şimdilik çeliklere ellemeyin, belki havalar ısınmaya başlayınca yeni yapraklar verebilir. Olmazsa hatırlatın, tekrar göndereyim.

Mehmet Eskizara
24-03-2009, 22:02
Sayın Nurbahar ilginize çok teşekkürler.Lavantaları
özenle ayrı ayrı saksılara diktim ve ev ortamında bü-
yütmeye çalıştım.Susuz da bırakmadım fakat sıra ile
kurudular ve kırılıp saksıya döküldüler.Az çok bitkiden
anlayan bir kişi olarak ne yapmam gerektiğini kestire-
medim.Ortam soğuk ta değil.Acaba kargoda fazla
beklemekten olabilirmi diye düşünüyorum.Saygılar.

Kiraz
25-03-2009, 06:52
Kargoda problem olacağını sanmıyorum, dikemeyip birkaç gün beklettiklerim rahatça tutuyorlardı. Belki ben yanılıyorum, diğer alan arkadaşlar da son durumu yazarlarsa belki fikrimiz olur.

Size yenisini gönderirim Sn. Eskizara.

copur 09
25-03-2009, 18:10
Kuruma üstten aşağıya doğru olacağından; budama makası ile üstten biraz kesip kontrol edebilirsiniz.

ciceksever70
26-03-2009, 07:04
Mehmet bey iyi günler, ben iki yildir lavantayi celikten üretiyorum ama asla ev ortaminda yetistirmedim. Bizim buralari kisin eksi 20 dereceleri bulabiliyor yine de celikler hic zarar görmeden ilkbahara kadar kökleniyorlar. Belki ev ortamini sevmiyordur. Saygilar.

copur 09
13-04-2009, 07:57
Sayın Cihan as' dan aldığım lavanta çeliklerinden biri çiçek tomurcukları oluşturdu.

copur 09
13-04-2009, 08:01
Lavantayı öğrendikten sonra dağda bulduğum yabani lavantayı köklü olarak saksıya diktim. Dalları güçsüz ancak gelişiyor.

osmann
13-04-2009, 19:55
Peki lavantayı nasıl çiçeklendirebiliriz? Benimki yaklaşık iki haftadır balkonda güneşte,ama tık yok. Çiçekçilerde çiçekli olanlarını görmeye başladım.Ama benimki kocaman olmasına rağmen bırakın çiçeği tomurcuk bile yok. Nasıl çiçeklendirebilirim?

cihan_as
13-04-2009, 22:10
Sayın osmann, benim eklediğim fotoğraflar'dan birinci resim lavanta
çiçeklenme bu aylarda oldukca fazla diğer lavantalar şuan için çiçeklenme olmadı.

Ben çiçeklendimek için özel birşey kullanmadım lavantanın cinsi ile ilgili.

zenfree
19-04-2009, 20:05
Çelik olarak diktiğim lavantlar yeni yapraklar vermeye başladı.

copur 09
06-05-2009, 15:22
Lavanta çeliklerim. Tutma şansının yüksek olması için çeliklerin yapraklı olması gerekiyor herhalde.

copur 09
06-05-2009, 21:13
Bunlar da tutmayanlar.

copur 09
06-05-2009, 21:19
Bu da kedi zararlısından geriye kalan; herhalde bitini, piresini temizledi. Birinci resimdekinin aslında bir ay kadar önce yaprakları daha fazlaydı. Cihan as arkadaşımız köklü olarak göndermişti.

cihan_as
07-05-2009, 20:19
Sayın copur 09, plastık saksılarda fazla gelişmiyor, bahceniz varsa hemen dikin derim. Bügünlerde taze sürgünler vercektir.

osmann
21-05-2009, 19:09
Kurudu, bir çiçeği daha katlettim diyordum ama lavantaları çok sevdiğim için de öldüklerine bir türlü inanmak istememiştim. Bu yüzden inatla sulamaya devam ettim. Yaprakları kurudu, kağıt gibi oldu döküldü yine de kabullenemedim. Koçtaş' ta çiçek açanlarını görünce üzülüyordum. Veeeee aniden yüzlerini bana çevirip yeni filizler vermeye başladılar. Şimdi de beni o kadar üzdüklerine bakmadan arsızca çiçek sürgünleri veriyorlar. Kuruyan dalların hepsini budadım. Bol bol da su veriyorum iki günde bir. Bugün yarın çiçek açarlar. Bir hastayı ölümün eşiğinden kurtarmış doktor kadar mutluyum inanın.

copur 09
21-05-2009, 20:03
Lavantanızın kurtulduğuna sevindim. Yaprağı ince ve tırtıklı olan lavanta 2 - 3 çiçek açtı fakat çiçekleri kokmuyor. Yapraklarını avuçluyorum ellerim lavanta kokuyor. Sebebini anlamadım.

turchese
29-05-2009, 08:49
merhaba, tohumdan lavanta yetiştiren arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Birkaç ay önce tohum serptim, sonra biraz büyüyünce yarı yerlere aldım. Gitgide büyüdüler ancak, lavantadan daha çok dereotuna benziyorlar :( Babam haftasonu pazarda satacağım diye benimle dalha geçiyor. İşin kötüsü arkadaşlarıma hediye olarak götürmüştüm.
Daha önce tohumdan yetiştiren arkadaşlara sormak istediğim, bu normal midir? Hatırladığım kadarıyla vilmorin marka tohumdu. lavanta sandığım dereotlarımın fotoğrafları....

feneradasi
29-05-2009, 20:38
turchese, bitkileriniz basbayağı dereotuna benziyor, tadına baktınız mı?
Benim de daha önce maydonoz diye aldığım tohumdan ısırgan çıkmıştı ama açık satılan tohumlardan almıştım, vilmorin markalı bir üründe böyle bir durum olması çok saçma. Yapabilirseniz mail atarak şikayette bulunun. Bazı firmalar böyle konularda çok sorumlu davranabiliyorlar.
Bir de bunu sormamışsınız ama tohumdan lavanta yetiştirmek çok zor, filizlenseler bile fideleri yaşatmak büyütmek tam bir işkence. 2 paket tohumu heba ettikten sonra ben gidip fide aldım, zahmetsizce büyüdü.

Kiraz
30-05-2009, 13:04
Sn. Turchese, bu bitkinin adını bilmiyorum ama dereotu gibi kokmuyor, kötü kokuyor. Yabani bir ot, topraktaki tohumlardan çıkmıştır. 1,5 m kadar uzayabiliyor.

Oğuzhan
30-05-2009, 15:20
Rezene olabilir.

turchese
01-06-2009, 10:16
yok yok dereotu. tadına baktım :) rezene kadar kötü kokmuyor. hatta babaannem çok sevindi bu işe, çünkü artık dereotu diye satılanlar rezene olduğu için, dereotundan nefret etmiştim dedi. Şimdi afiyetle yer dereotlarımı. İşin kötüsü arkadaşlara hediye götürmüştüm. Rezil oldum vallahi....

feneradasi
03-06-2009, 01:43
Olsun dereotu da güzel bi bitkidir, hem epey işlevsel.

Ama bence toprağın içinde o kadar dereotu tohumu olması tuhaf. Tohumların şekillerini hatırlıyor musunuz? Dereotu tohumu yassı, eliptik olur, ortasında göz gibi bir siyahlık var. Paketten yanlış çıkması büyük bir olasılık. Elinizde kaldıysa bir kontrol edin bence.

turchese
03-06-2009, 09:52
küçük, siyah nokta kadardı.

feneradasi
04-06-2009, 23:17
lavantanın tohumları da tarif ettiğiniz kadar yanlış bilmiyorsam. Dereotu ise anlattığım gibi.

Bir tuhaflık var bu işte anlayamadım.

turchese
05-06-2009, 12:19
sanırım ne olduğunu buldum. bugün italya'da bir çiçekçinin sitesini geziyordum. tesadüfen rastladım. benimkine aşırı benziyor.

http://vivaio.wow.it/it/dettProdotto.asp?CodArt=CARCAR

türkçe sitelerde araştırma yaptığımda frenk kimyonu olduğu öğrendim. anneme telefon açtım, ama çoktan baklaya dereotu diye eklemiş :)

biraz daha bekleyip çiçeklenmesine bakacağım. kesin olarak o zaman bilgi veririm. Lavantadan buralara geldi konu. Kusura bakmayın

http://sifalibitki.hekimce.com/?bitki=Carum%20carvi

nilüfer28
07-06-2009, 19:34
rezene bu frenk kimyonu diyede geçiyor sanırım
lavanta tohumdan zor tutuyor daldan daha kolay çoğaltalıbiliyor

Dudi
10-06-2009, 11:32
Ben de bu sene tohumdan yetiştirmeyi başardım. Paketli almıştım, paketi anneme vermiştim o da atmış. Türünü unuttum. Bir de fidan olarak aldığım lavandula intermediam var. Tohumdan yetiştirdiğim bu aralar epey bir gelişime geçti hızlı büyümeye başladı :)

Aşağıdaki foto tohumdan yetiştirdiğim lavanta...

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-lavanta.jpg

Dudi
24-06-2009, 07:26
Lavantamın yeni durumu :) Büyümüş...

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-lava_a.jpg

Sayra
11-08-2009, 09:31
Forumunuza yeni katılıyorum bu nedenle herkese Merhaba diyorum.

Haziran ayında fidanlıktan henüz çiçeğini açmamış naylon torbalarda fidan aldım. Yaklaşık 60-70 cm derinliğindeki saksıma ektim, 2 günde bir su veriyorum fakat çiçek vermedi? Tutmamış olabileceğini düşündüm ama aldığım gündeki rengini halen koruyor ve herhangi bir kuruma veya dökülme de yok. Sizden ricam çiçek açması için ne yapmalıyım? bir sonraki yaza saklamak için nasıl bir bakım yapmalıyım...

Çok teşekkürler

Kiraz
17-08-2009, 16:49
Sayın Sayra, lavantanız küçükse ilk sene çiçek açmayabilir. Gereğinden fazla sulamayın, su isterse yapraklarını aşağını sarkıtır. Saksınızın büyüklüğü ve toprağın yapısına göre değişir ama iki günde bir sulama bana fazla gibi geldi. İstanbul'da kışı dışarıda geçirebiliyor, güneşi seviyor, başka bir şey yapmanıza gerek yok.

sssandersss
03-09-2009, 21:00
Lavanta yetiştirmek istiyorum fakat forumda söz konusu tarihler ilkbahar aylarını gösteriyor.
Bu mevsimde yetiştirebilir miyim?
Tohum mu almalıyım ya da ekilmiş çimlenmiş halini mi?
İlgilenirseniz sevinirim. :)

sssandersss
07-09-2009, 00:35
Eylül, ekim aylarında çelikten yetiştirdigim lavantalar 10 ad dikmiştim.
Sonbahar aylarında dikilen lavanta çelikleri tutma şansı daha yüksek.
Çelik isteyen arkadaşlara eylül aylarında gönderebilirim

Sayın cihan as ben evimde lavanta yetiştirmek istiyorum fakat internetten baktığımda satışını vs yapan bir yer bulamadım. Eylül aylarında çelik gönderebilirim demişsiniz sanırım şuan çeliklerin tam tutma zamanı. Çeliklerize nasıl ulaşabilirim?

sssandersss
11-09-2009, 23:41
Sayın Cihan as arkadaşımızın Aralık 2008 de gönderdiği değişik Lavanta çelikleri yapraklanmaya başladı. Bir kısmında toz köklendirici kullanmıştım ancak gerek yokmuş gibi bakalım ileride fark edecek mi. Birinci resimdeki soldaki lavanta çıplak köklü olarak dikildi.

Sayın copur_09,
Ben de sayın cihan as'dan çelik alıyorum. Tecrübelerinizin çok yararlı olucağını düşünüyorum.
-Saksıda yetiştireceğimden derin ve geniş bir saksı almayı düşünüuorum. Balkonun güneşli yerine koyucağım.
-Çıplak köklü olarak ekmeyi düşünüyorum çünkü toz köklendirici ve benzer konularda bilgim yok ve çıplak köklü ektiğiniz daha iyi tutmuş görünüyordu..
-Toprak olarak Koçtaştan torf almayı düşünüyorum. Sizin öneriniz nedir? Alabileceğim özel bi toprak cinsi var mı? Yoksa rica minnet birilerini bulup torak isteyeceğim.
-Sulama için de bir sorum olucak. 3-4 günde bir toprak üzerinde ince bir yükselti oluşturacak kadar su versem yeterli/sağlıklı olur mu?
-Ayrıca lavantaların daha sağlıklı olması ve bol çiçek açıp büyümesi için söyleyebileceğiniz, verebileceğiniz taktikler varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim.

copur 09
13-09-2009, 19:53
Arkadaşlar daha önce de belirttiğim gibi saksılardaki tüm lavantaların üzerinde 2 - 3 defa kedi veya köpek bilemiyorum, resmen ezmiş ve mahvetmişti. Ezilenlerden kalanları burada olmayacak diye honaz'a götürüp tarlanın kenarına diktim. Şu anda boyları 5 cm. civarında çelik alınamayacak kadar küçükler. Büyüdüklerinde seve seve paylaşırım. Çelikler çıplak köklü olursa çabuk büyüyorlar. Dal çelikleri yapraklı olursa daha çabuk tutuyorlar. Toz köklendirici hormonun bir etkisi olmadığını sanıyorum. Toprak olarak o an elimde olan ince dere mili kullandım. Aşırı olmamak şartı ile suladım (Üst toprağını kuru gördükçe). Yapraklarını kopardıklarım (deneme amacıyla) çeliklerin çoğu kurudu. Selamlar.

v.secill
14-12-2009, 12:49
Iyigunler.Sayfanizi okudum cunku ben de yaklasik 3 hafta once 2 cesit lavanta tohumu ektim torf pelletlere,torfun kurumasina izin vermedim ama az suladim oksijenli su ile.gun icinde plastik kabin kapagini actim bir iki saat.Ev 23-24 derece.Salonda sehpanin uzerinde duruyordu.4 gun once biri filizlendi.Bana sanki biraz daha sicak ortam istiyorlar gibi geldi,cunku arada ben de usuyorum evde.Bunun uzerine plastik kapta agzi kapali sekilde geceleri kaloriferin uzerine koyuyorum 3 gundur.Yatmadan once bakiyorum hic birsey yok.Sabah kalkinda mutlaka biri filizlenmis oluyor ve bir gecede neredeyse 1 cm uzamis oluyorlar.Ben de filizlenenleri tek tek plastik bardaklara alip tekrar salondaki sehpanin uzerine aliyorum..Kalanlar gece yine kaloriferin uzerinde kalacaklar.Filizlenme oluyor,ancak Filizler cok hizli buyumuyor,acaba diyorum yine sicak ortamda mi devam etsem buyutmeye?Ben de onu dusunuyorum bu aralar..Ektigin 2 turden birer tanesini buyutebilsem yeter bana.Geresini celik alarak cogaltirim diye dusunuyorum..Gelismeleri daha sonra tekrar yazarim,resim de eklerim..Herkeze kolay gelsin.

v.secill
14-12-2009, 12:59
http://www.bahce.biz/bitki/baharat/baharatlar/lavanta.htm bu sayfada lavanta hakkinda genel bir bilgi var..Toprak istegi,iklim ,uretim vs.

hexus
26-01-2010, 16:52
lavanta gerçektende harika kokusu olan bir bitki. Üniversitede Tıbbi Bitkiler Bahçesinde oldukça fazla lavanta vardı. Çiçeklerini toplar cebime koyardım daha sonra mis gibi kokuları yayılırdı kıyafetlerime.
Yetiştiriciliğine gelince yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem.
Toprağı 1:1:1 oranında kum-kireç-toprak olarak yaparsanız çok iyi sonuç alırsınız. Lavanta kireçli topraklarda iyi gelişme gösteriyor.

sercan1969
26-01-2010, 21:39
Sevgili hexus Türkiye topraklarının zaten %90 ının kireç oranı çok yüksek bir de toprağa ekstra kireç karıştırmanın mantıklı olmadığını düşünüyorum.

kumyaka2010
26-01-2010, 22:17
Sevgil hexus ve Sercan ! Ben Mudanya kumyaka koyundeyim. Geçen sene 1 m. boya ulaşan bahçenin en güzel yerini kapayan lavantaları vermek için insan aradım, kimse gelmedi.

Lavantalar her mevsim tutuyor. Göz altından kesip, biraz yapraklarını ortalarından keserseniz (köklenmesi kolay olsun). Biraz sulayın hemen tutuyor ve o sene çiçek açıyor. Arzu eden herkes alabilir, ****** ücretsiz.

Selamlar.

umıt79
26-01-2010, 23:28
Sevgili Kumyaka'nın bana gönderdiği lavantayı minik bir saksıda tutturdum. Evet suyu çok seviyor. Bende ev içinde saksıda ve özellikle kış ayında ılık su ile suluyorum.

Fakat ben lavantaları tek yıllık zannederdim..

hexus
16-02-2010, 12:58
Sevgili hexus Türkiye topraklarının zaten %90 ının kireç oranı çok yüksek bir de toprağa ekstra kireç karıştırmanın mantıklı olmadığını düşünüyorum.

Evet çogu iç bölgelerin toprak yapısında kireç oranı yüksek fakat Karadeniz ve kıyı bölgelerimizin çoğunda yüksek değil. Lavanta zaten toprak yapısını düzenleyici bitki olarak kullanılıyor ayrıca tuzlu toprakların ıslahındada kullanılmaktadır.

kumyaka2010
14-03-2010, 21:16
Lavanta çelikten çok iyi tutuyor . Senenin hemen hemen her gunu tutuyor . Ben birçok arkadaşa yolladım ,cevap verenler tuttugunu soyledi . Tohumla ugraşmayın diyorum , tanıdıgınızdan bir çelik alıp tutturun .Selamlar .

zehra_18
23-05-2010, 21:07
merabalar bizim yazlıkta baya büyük bir lavanta vardı kokusu güzel diye bi dal koparıp eve getirdim bi gün suda bekledi ertesi gün baktım büyümüştü suda bende saksıya koydum ama o kadar sulamama rağmen solgun duruyo güneşe bırakıyorum sürekli hatta sabah güneşinde iyice duruyo ama ne yaptıysam canlanmadı acaba kuruyup ölücekmi toprağımı beğenmedi acaba çokmu sıkıştırdım acil yardım lütfen

zehra_18
24-05-2010, 13:30
merabalar bizim yazlıkta baya büyük bir lavanta vardı kokusu güzel diye bi dal koparıp eve getirdim bi gün suda bekledi ertesi gün baktım büyümüştü suda bende saksıya koydum ama o kadar sulamama rağmen solgun duruyo güneşe bırakıyorum sürekli hatta sabah güneşinde iyice duruyo ama ne yaptıysam canlanmadı acaba kuruyup ölücekmi toprağımı beğenmedi acaba çokmu sıkıştırdım acil yardım lütfen

yokmu bana yardım edecek kimse :(

Dudi
24-05-2010, 13:40
Kendini toparlayıncaya kadar gölgede tutmanızda yarar olacağını düşünüyorum.

zehra_18
24-05-2010, 13:44
Kendini toparlayıncaya kadar gölgede tutmanızda yarar olacağını düşünüyorum.

bu gün güneşe koydum yine aynı bide gölgeyi deniyim güneş solmasına sebeb olabilrmiki ?

cihan_as
24-05-2010, 22:07
Sn zehra 18, bir dal aldığın lavantanı anladığım kadarıyla olduğu gibi dikmişsin, köklü lavanta gibi canlı olmayabilir.
İlk önce bir dal aldığın lavantanı köklenmesine yardımcı olman için, toprak altında kalan gövdesinden(10 cm)yan sürgünleri makasla almalısın, tepe noktasındaki ve yanlarında olan yaprakları uçlarından alman gerekiyor.
çelik köklendirme dediğimiz işlemi yapmalıydın kısa sürede kök salacaktır.

zehra_18
24-05-2010, 22:43
yan süngü nedir ya anlamadım bişey ben bir dahamı kesip alıcam lavantadan biri açıklasın lütfen

Dudi
24-05-2010, 22:49
Konuyu başından itibaren dikkatlice incelerseniz gerekli bilgileri bulabilirsiniz sevgili zehra_18, gerekli bilgi ve fotoğraflar konuda mevcut...

zehra_18
24-05-2010, 22:51
anlamıyorumki!!!!

Dudi
24-05-2010, 22:51
Neden anlamıyorsunuz?

zehra_18
24-05-2010, 22:58
köklendirme nasıl oluyoki kestim direk toprağa koydum kök yapmazmı böyle

cihan_as
24-05-2010, 23:18
1 Resim lavantadan aldığımız yarı odunsu gövde
2 Makasla 1 resimde fazlalık olan yan yaprak parçalarını yeni çıkan filizleri(sürgün)gövdeyi temizliyoruz.
3 Toprak altında kalan 10cm bırakıyoruz, alt tarardan fazla uzun olan dalı kesiyoruz.
4 Makasla yapraklarının uçlarından kesiyoruz.
5 Tepe noktasından uçlarını kesiyoruz.
6 Dikmeye hazır lavanta çeliğimiz

Arkadaşlar eksik yanlış bilgi vermiş olabilirim düzeltebilirsiniz, ben bu şekilde köklendiriyorum.

zehra 18, forumda daha çok faydalanabileceğin bilgiler var araştırırsan ulaşırsın,
sormak istediğin konuları bilgim dahilinde cevaplarım

zehra_18
24-05-2010, 23:21
ya ben bunları yaptım süngü bumu yapraklarıyla toprağa atmadım zaten ama solgun duruyo işte resme baktım yaprakları makaslamamışım şimdi yapmamın bi yararı olurmu

cihan_as
25-05-2010, 07:51
Kökleri olmadığı için zamana ihtiyacın var. Lavantanı o şekilde uzun zaman gözlemle.

Emre Kuzu
25-05-2010, 14:46
ya ben bunları yaptım süngü bumu yapraklarıyla toprağa atmadım zaten ama solgun duruyo işte resme baktım yaprakları makaslamamışım şimdi yapmamın bi yararı olurmu

En iyisi siz lavanta fidesi alın çok pahalı bi bitki değil ;)

Dudi
25-05-2010, 14:47
Tohumdan yetiştirdiğim iki yaşındaki lavantam :)

ferroburak
29-08-2010, 16:31
Ankarada yazın tohumu bahçeye atılsa tutar mı?

yaprak 92
07-02-2011, 15:55
Arkadaşlar,

Bahçede saksı içinde tuttuğum bir lavantam vardı;vardı diyorum çünkü onu dün kurumuş buldum,epeyce budadım.Bu mevsim için normalmi böyle görünmesi yoksa kayıp mı ettim?

Dudi
18-02-2011, 14:54
Merhaba arkadaşlar, balkonumda yetiştirdiğim iki saksı lavantadan bugün çelikler alıp pet bardaklara diktim. Sizce tutar mı?

fikirci
18-02-2011, 15:39
sanırım çelikler biraz ince. yine de en az bir **** ikisi tutar umarım.

alperfect
02-03-2011, 21:36
ben tohumda üretmeye çalışacağım mart nisan sonu gibi tohumları ekmeyi düşünüyorum sanırım en uygun zaman bu

KamAna
16-03-2011, 17:20
KamAna'dan merhabalaaar,
ben bugün lavanta tohumlarımı ektim daha fazla dayanamayıp. havalar da harika gidiyor zaten. tohumları bile misssler gibi lavanta kokuyordu şaşırdım kaldım.heyecan yaptırdı bu koku bana. eğer başarılı olabilirsem, hayatımda ilk kez tohumdan bir şey yetiştirmiş olacağım. bu aşamadan sonra tavsiyeleri olan tecrübeli arkadaşların söyleyecekleri için şu andan itibaren kulak kesilmiş durumdayım:) sevgiler.

alperfect
27-03-2011, 22:37
Az evvel lavanta tohumlarını da ektim (kudret narı ve biberleri de ektim) yüzeyden fısfısladım artık bekleme modundayım

serkanhoca
28-03-2011, 21:40
Belirttiğiniz LAvanta güzel kokulu olan mı?
Ben de ekmek istiyorum kokulu olanlarından. O nedenle hangi çeşit olarak aramam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirimmmmmmm.

alperfect
02-04-2011, 08:58
bugün incecik saplı minicik yapraklı şeyler gördüm peynir kabında kapağını açtım artık lavantalar çimlenmiş olabilir mi acaba
Sn serkanhoca kokularını/ türlerini bilmiyorum praktikerden almıştım tohumlarını büyüyünce göreceğiz bakalım

lenavita
19-04-2011, 11:13
sevgili turchese o sizin ektiginiz tohum cosmos çiçegine ayit sanırım, çokta güzel çiçektir
pembesi moru ve beyazı vardır, bu yıl şubatta ektim bu yıl sıcaklar erken başladıgı için
erkenden açtı birisi ama boylanamadı, bende parklardaki çiçekler niye ufaçık ama açıyor diye merak ederdim, meger geç ekildiginde bu sonuç çıkıyyormuş, hoşta oluyor

izgi
28-04-2011, 21:14
Lavanta kokusunu çok severim. Lavantayı evde yetiştirmek aklıma ile gelmemişti oda pafümü almaktansa evde mis gibi lavanta kokusu süper bişey olmalı. Ama anladığım kadarıyla tohumdan üretmek baya zahmetli. Tohumunu koçtaşta görmüştüm ama saksıya ekilmez diye düşünerek almamıştım. Tüpte bulursam ilk gördüğümde alıcam. Bulamazsam bir tohum denemesi de ben yaparım artık.

efser
23-05-2011, 08:31
MERHABA

sevgili dostlar, tohumdan lavanta yetistirmeye calisiyorum. 6 kucuk saksiya tohum attim. tumunde 2-3 tanesi yeserdi. ama cok yavas buyuyorlar. interntten okudugun kadariyla mayis sonuna kadar artik sasirtma yapmam gerekiyor. ama daha cok minikler. 2-3 yapraklari var. internette derler ki fideler uygun boya gelince sasirtma yapmalisin. iyi de uygun boy nedir ? lavantalari hangi buyuklukte bahceye dikmeliyim.

yardimlarinizi bekliyorum.

saygilarimla

alperfect
23-05-2011, 11:03
benim lavantalarım ya büyümedi ya da çıkmadı (çimlenenler ot muydu acaba ) iki sefer denedim olmadı acaba üçüncüye cesaret etsem mi bilemiyorum
beraberinde ektiğim kudret narı da yavaş yetişen bir bitkiymiş çok uzun sürdü çimlenmesi yeni şaşırttım hala da balkona koymadım burda havalar oldukça dengesiz.

mavisedir
09-10-2011, 00:22
Saksıda lavanta aldım, çoğaltmak istiyorum. Çelik alsam bu mevsimde tutar mı?

cihan_as
10-11-2011, 21:25
Saksıda lavanta aldım, çoğaltmak istiyorum. Çelik alsam bu mevsimde tutar mı?

Sn mavisedir, lavanta bu aylarda köklenir. Daha önceki eklenen diğer üye arkadaşların yazılara göz atarsanız konuyla ilgili açıklamalar var. 210 nolu mesajda köklendirdiğim çalışmalarımı bulabilirsiniz.

ismailvolkan
03-04-2012, 00:05
Merhabalar ;

Benim sizlere sorum Lavantanın bitkisi **** tohumlarını nerden bulabilecek olmamdır. Baya bir araştırdım ama bir sonuç elde edemedim. Bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla.

Gül-bahar
03-04-2012, 06:53
Sn İsmail Volkan.
Zengarden'den tohumlarını alıp ektim. Çimlenmesini bekliyorum. İlgilenirseniz bir bakın derim.
fidanlar, çiçek tohumu, sarmaşık tohumu, bonsai, kaktüs tohumu, sebze tohumu, domates, biber, meyve fidesi, şifalı bitkiler, etobur bitki, lale soğanı, nergis soğanı, saksı, plastik saksı (http://www.zengardentr.com/Lavanta-tohumu,LA_191-2.html)

adacık
03-04-2012, 08:36
ben de pazar günü semt pazarından saksı içinde yaklaşık 10 cm uzunluğunda 5 TL ye lavanta aldım. bahçeye ekmeyi düşünüyorum korkum kışın donar mı?

ismailvolkan
03-04-2012, 13:28
Merhabalar Gülbahar hanım ;

Bende hemen alacağım o sitedeki tohumlardan. İçerisinde 50 kadar tohum olduğu söyleniyor doğru mudur acaba ? Saygılarımla.

hberbul
03-04-2012, 13:39
Sayın adacık İstanbul da donacağını hiç sanmıyorum zira ben kış başında bir fide dikmiştim birşey olmadı burası -20leri gördü.

Gül-bahar
03-04-2012, 13:40
Sn İsmail bey, Zengarden'den değişik tarihlerde alışverişler yaptım, herhalde guvendigimdendir saymadım. 50 olmasa da o civardadır.

ismailvolkan
03-04-2012, 13:43
Tamam öyleyse, Siz hangisini tavsiye edersiniz oradaki lavantalardan ? bana Lavanta munstead cüce lavandula tohumu angustifolia iyi gibi geldi ama bilemiyorum yine de.

Gül-bahar
03-04-2012, 14:35
Evet cüce varyetesi saksıda yetistirebilmek icin. Tohum aldım, ektim ama hazır saksılı satin almak varken! Gene de tercih sizin.

YusufBayrak
10-04-2012, 10:29
Selam,
saksıda büyüyen ve oldukça sağlıklı olan lavantanın yan dallarını kesip köklendirmek istedim. Yaklaşık 1 ay suda bekledile ama köklenmediler, şimdi de yaprakları buruşmaya başladı. Acaba köklenir mi? Başka türlü dal ya da çelikten lavantayı nasıl çoğaltabilirim? Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim.
Teşekkürler,

Asilem
23-04-2012, 14:09
Haftasonu şehirlerarası yolculuğumuzda Yalovada ve Kocaelinde çiçekçilere uğradık. Birkaç saksı çiçek aldım bir tanesi de lavanta. Henüz çiçek açmamış durumda, çiçekçi 10-15 gün içinde açar dedi. Yalnız yaprakları biraz farklı burada gördüklerimden, şimdi fotoğraflarını çektim ekliyorum, sizce bu lavanta mı?

http://img404.imageshack.us/img404/9131/lavantaa.jpg

http://img407.imageshack.us/img407/8346/lavanta.jpg

tiryakki
26-04-2012, 14:31
1 paket vilmorin tohumdan anca üç haftada yeşeren gözüm gibi baktığım bebek lavantalarım pek nazlılarmış, aynı anda diktiğim maydonozlar bile çoştular :P

http://i.imgur.com/fxV6zl.jpg
http://i.imgur.com/xN5lpl.jpg

hberbul
26-04-2012, 15:18
Sayın selçukboz'un gönderdiği lavanta tohumları.

vehibe
26-04-2012, 15:45
Sayın hberbul, Tohumlar kaç haftada çimlendiler?
Ben ekeli 15 gün oldu hala bir belirti yok.

hberbul
26-04-2012, 16:28
Sayın hberbul, Tohumlar kaç haftada çimlendiler?
Ben ekeli 15 gün oldu hala bir belirti yok.
12 günde çimlendiler.Cinsine göre fark ediyordur.Ben cinsini bilmiyorum.Forumdan selçukbey dağıtmıştı.Sabredin derim.Ben de geç çimlendiğini okumuştum.Benimkiler çıkınca şaşırmıştım.

vehibe
27-04-2012, 12:08
Bende selçuk beyden almıştım. çimleneceklerini sanmıyorum artık umudumu kestim.

hberbul
27-04-2012, 16:27
Bende selçuk beyden almıştım. çimleneceklerini sanmıyorum artık umudumu kestim.

Üzülmeyin ben başarılı olursam bi dahaki sene tohumunu gönderirirm size...

vehibe
27-04-2012, 17:09
Teşekkürler:p

kirli34
01-05-2012, 18:20
http://b1205.hizliresim.com/x/1/557jx.jpg

http://b1205.hizliresim.com/x/1/557ns.jpg

MERHABA ARKADAŞLAR ARANIZDA YENİYİM.BU SİTEDEN ÖĞRENECEĞİM ÇOK ŞEY VAR. İLK DERSİM İÇİN SORUM OLACAK.. YUKARIDAKİ RESİMLERDE GÖRDÜĞÜNÜZ LAVANTA VE LAVANTİN İ 1 HAFTA ÖNCE SAKSIDA ALDIM VE BALKON SAKSILIĞINA AKTARDIM. AMA BUDAMA KONUSUNDA BİR BİLGİM YOK RESİMDEN GÖRDÜĞÜNÜZ KADARIYLA BUDAMAM GEREKEN BİR YER VARMIDIR?

kelebek çalısı
01-05-2012, 18:50
http://b1205.hizliresim.com/x/1/557jx.jpg

http://b1205.hizliresim.com/x/1/557ns.jpg

MERHABA ARKADAŞLAR ARANIZDA YENİYİM.BU SİTEDEN ÖĞRENECEĞİM ÇOK ŞEY VAR. İLK DERSİM İÇİN SORUM OLACAK.. YUKARIDAKİ RESİMLERDE GÖRDÜĞÜNÜZ LAVANTA VE LAVANTİN İ 1 HAFTA ÖNCE SAKSIDA ALDIM VE BALKON SAKSILIĞINA AKTARDIM. AMA BUDAMA KONUSUNDA BİR BİLGİM YOK RESİMDEN GÖRDÜĞÜNÜZ KADARIYLA BUDAMAM GEREKEN BİR YER VARMIDIR?

1.linkteki bitki santolina, 2. linkteki ise lavanta olmalı.

Budamak için bir sebepse, henüz yok. Çiçek açacaklar, zaten tomurcuktalar.

Yeni üyeler alttaki linkte buluşuyor ve kendini tanıtıyor.

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm

ipektuğçe
06-05-2012, 10:23
Bunlarda benim lavantalarım,tohumdan yetiştirdim.Tohum ektikten 10 gün sonra çıkmaya başladılar.Tohumların üzerini toprakla örtmedim,sadece nemli tuttum;)

nardane
06-05-2012, 19:12
Bugün seradan aldığım lavanta yarın saksısını değişririp balkonumda yerini alacak.

nardane
06-05-2012, 21:48
Sevgili M.Sungur , evet sizin bitkiniz lavanta.
Bende bugün seradan aldığım lavanta 10 tl , hemen saksı ve toğrağını değiştireceğim.
Bakalım nasıl gelişecek merak ediyorum.

nardane
06-05-2012, 21:50
Fotoğrafını lavanta başlığına yüklediğimden buraya kabul etmedi.

ipektuğçe
06-05-2012, 22:35
Benim tohumlarımda Selçuk Boz beyden gelmişti,çok rahat çimlendiler.Toprağın üzerine tohumları serptim ve bastırdım,üzerine toprak örtmedim.Sürekli nemini kontrol ettim,10 gün sonra,ektiğim tohumların hepsi çimlendi.Saksıyı pencere kenarında tutmuştum,bol ışık aldılar.

limon_sever
06-05-2012, 23:00
Benim tohumlarımda Selçuk Boz beyden gelmişti,çok rahat çimlendiler.Toprağın üzerine tohumları serptim ve bastırdım,üzerine toprak örtmedim.Sürekli nemini kontrol ettim,10 gün sonra,ektiğim tohumların hepsi çimlendi.Saksıyı pencere kenarında tutmuştum,bol ışık aldılar.

Fotoğraf ekleyebilir misiniz? Bir sürü çiçek tohumu ekince karıştı. Belki fotolardan anlayabilirim.

ipektuğçe
07-05-2012, 12:41
Aslında 317.mesaja fotoğraf eklemiştim,bugün daha net çektim ekliyemiyorum,sitede bir problem var galiba.Daha sonra yine eklerim,ilk çıkan yapraklarına dahi dokunup koklasanız,lavanta kokusunu alıyorsunuz.

limon_sever
07-05-2012, 12:48
Aslında 317.mesaja fotoğraf eklemiştim,bugün daha net çektim ekliyemiyorum,sitede bir problem var galiba.Daha sonra yine eklerim,ilk çıkan yapraklarına dahi dokunup koklasanız,lavanta kokusunu alıyorsunuz.

Eklediğiniz fotoğrafa o kadar çok benzeyen var ki emin olamıyorum. Lavanta kokusunu hiç bilmiyorum :)

cihan_as
07-05-2012, 21:34
Eklediğiniz fotoğrafa o kadar çok benzeyen var ki emin olamıyorum. Lavanta kokusunu hiç bilmiyorum :)

Lavanta kokulu sabun aldıgınızda lavanta kokusunu ögrenmiş olursunuz:)
Özelime adresinizi bırakırsanız bir ay sonra lavantalarım çiçeklenecek size mektup zarfı içerisinde postayla gönderebilirim.

ipektuğçe
08-05-2012, 11:14
Tohumdan yetişen lavantaların son hâli.

elta
10-05-2012, 14:36
Benim lavantam;
3 ay kadar önce almıştım. Saksıda yetiştiriyorum. 1 aydır tepelerinde tomurcuklar oluşmaya başladı. Yakında çiçek mi açacak? Yapraklarında hiç lavanta kokusu yok.

Sitemizin bahçesindeki lavantadan birkaç çelik alıp diktim. Onların yaprakları mis gibi lavanta kokuyor. Umarım çeliklerim köklenir.

bastet
17-05-2012, 18:49
Merhaba

Selçuk Boz Bey' den aldığım lavanta tohumları:
http://www.agaclar.net/forum/tamamlanmis-dagitimlar/26538.htm

http://g1205.hizliresim.com/x/k/61y0p.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://g1205.hizliresim.com/x/k/61y2w.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Koçtaş' tan aldığım saksılı lavanta (9.90 TL) - güzel gelişiyor, ama çiçek açacak mı bilmiyorum..

http://g1205.hizliresim.com/x/k/61yvp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://g1205.hizliresim.com/x/k/61ywn.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Fidanium- Hepsiburada' dan aldığım Lavanta Grosso (13 TL) - tek bir fidan şeklinde geldi, aylardır bu halde.. Görmeden bitki almanızı tavsiye etmem, geldiğinde saksı ters dönmüş ve toprak dağılmış haldeydi. (Bu arada saksı değişimi yaptım.)

http://g1205.hizliresim.com/x/k/61yyt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://g1205.hizliresim.com/x/k/61z0h.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Bauhaus' ta aynı tür saksılı lavantalar 4.90 TL idi.

katsura
18-05-2012, 16:57
ben genelde zengarden diye bir site var oradan alıyorum ürünlerimi,lavanta tohumları da aldım ve ektim şimdi yeni yeni çıktılar. ben şu şekilde yapmıştım pet bardakta minik sera uygulamasıyla üzerini streç filmle kapatıyorum . bu şekilde ister sebze tohumları ister çiçek tohumları olsun üretebildim.lavantalarımın şimdi büyümesini bekliyorum daha sonra resim çekip koyacağım

alperfect
19-05-2012, 22:15
Bugün cezaevinden torbalı lavanta aldım üstelik 2 tl yapraklarına dokunup dokunup kokluyorum

Andora
13-09-2012, 07:52
Lavanta fidesi almak isteyen arkadaşlarım aşağıdaki adrese bir uğrasınlar.

Lavanta fidanı mor çiçekli güzel kokulu lavanta (http://www.naturalciftlik.com/lavanta-fidani-mor-cicekli)

Tanesi 7 TL. , siparişimin ertesi günü elime ulaştılar. Kargo ücreti sabit ve +4 TL. ödemek kaydı ile kapıda ödeme seçeneği mevcut. Hernekadar saksılı diyorsa da lavantalarım fide poşetinde geldiler. Ama fideler sağlıklı ve dolgun görünüyor. Bu akşam onları saksıya alacağım.

Andora
15-09-2012, 12:37
İşte bahsettiğim lavanta fideleri

hevesli meraklı
17-09-2012, 01:44
eğer yanılmıyorsam lavanta kazık kök ve derim saksıya ekilmesi gerekiyor. bu hususa dikkat etmenizi öneririm. bizde geçen haftalarda aldık. 5lt lik su şişesine diktik.yaklaık 40 cm yüksekliğinde. 40-60 cm derinliğinde öneriyorlar eğer yanlışsam düzeltin.

Andora
18-09-2012, 12:47
Derin saksı istediğini bilmiyordum, ama şu an derin saksiya alırsam çok hirpalanir gibime geliyor. Fide posetinden çıkarırken de hirpalandilar çünkü mil gibi bir şeye ekilmislerdi. Dagilmaya çok müsait bir halde idi. Bu Kış geçsin bahara çıkarken derin saksiya alırım. Bu arada kelimelerdeki bazı karakter hataları klavye yüzünden kusura bakmayın.

Selçuk Boz
11-10-2012, 08:39
Elinde lavanta bitkisi olan arkadaşlar, bu mevsim çelik almanın tam zamanı. Çeliklerde tutma oranı çok yüksek ve bitkiler tohumdan üretime göre daha çabuk gelişiyor.

Çelikten üretimde, lavantaya özgü özel bir üretim şekli bulunmamakta. http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm bölümündeki tavsiyeler, lavantadan çelik üretiminde yeterli olacaktır.

Çelikten ürettiğiniz fidelerinizi, bir kış korumanızda fayda var. Daha sonra, ister saksıda ister bahçede olsun, Orta Anadolu bölgesinde dahi dışarıda rahatlıkla kışlandırabilirsiniz.(Aşırı donlarda saksılı lavantalarınızı korumak şartıyla...)

Budanmayı seven bir bitkidir. Çit olarak, bahçe ve yürüme yolu kenarlarında harikalar yaratabilirsiniz.

Tohumların çimlenmesi, insanın sabır sınırlarını törpülüyor. Tohumlar aynı anda da çıkmayabiliyor. Mesela biri bir ayda çimlendiyse, bir diğeri üç ay sonra çimlenebiliyor.(Bu durum sadece benim tecrübemdir ve oluşturduğum çimlenme ortamından da kaynaklanmış olabilr.)

Geçen yıl burada (http://www.agaclar.net/forum/tamamlanmis-dagitimlar/26538.htm) lavanta tohumu paylaşmıştım. Bu yıl da eğer vakit bulabilirsem lavanta tohumu paylaşmayı düşünüyorum.

Herkese kolay gelsin.

Andora
18-10-2012, 07:17
Sn. Selçuk Boz, çimlenme konusunda tamamen haklısınız. Çünkü lavanta tohumları düzensiz çimlenen tohumlardır. Yani biri 2 haftada çimlenirken diğeri 9 ay bile bekleyebilir.

Selçuk Boz
18-10-2012, 21:00
Çeliklerde tutma oranı çok yüksek ve bitkiler tohumdan üretime göre daha çabuk gelişiyor.

Tohumların çimlenmesi, insanın sabır sınırlarını törpülüyor. Tohumlar aynı anda da çıkmayabiliyor. Mesela biri bir ayda çimlendiyse, bir diğeri üç ay sonra çimlenebiliyor.(Bu durum sadece benim tecrübemdir ve oluşturduğum çimlenme ortamından da kaynaklanmış olabilr.)

Mesela alttaki fide, geçen Nisan ayında çimlenen tohumlarımdan;
339564

Aşağıdaki de, 2010 yılı Eylül ayında çeliklenenlerden;
339563

Çelikten üretilene bakıldığında (aşağıdaki resim); kırmızı çizginin altındaki kısmın ilk sene geliştiği, kırmızı çizginin yıkarısındaki kısmın ise bu sene geliştiği anlaşılabiliyor. Ve ilk sene gelişen kısım, tohumdan üreyene nazaran daha fazla gelişmiş.
339577

Ben yine de bu sene tohum paylaşacağım. Tohumları suda yüzdürdüm ve boğulanlar suda yüzenlerin dörtte biri kadar.:o Bu yüzden yarın tekrar tohum toplamaya gideceğim.

m.dogan
29-10-2012, 19:06
arkadaşlar ben lavanta aldım acaba evde yetiştirmem mümkün mü

Andora
30-10-2012, 07:41
Bol güneş gören bir pencere önünde elbette mümkündür. Lavantalar güneş ve sıcak seven bitkilerdir. Toprakta orta derecede nem ve orta derecede besleme onlar için yeterli olur, aşırı gübrelemekten kaçının.

m.dogan
30-10-2012, 15:28
teşekkürler

m.dogan
30-10-2012, 16:46
bir de soba olan odada bakılabilir mi ve bakımını nasıl yapabilirim kısaca yazabilirmisiniz geçen sene 1 tane lavantam vardı çok güzeldi yalovadan gelmişti balkonda bakıyordum olduğum şehirde -19 derece olmuştu 1 gece donmuştu

Asilem
25-01-2013, 14:09
Önceki sayfada ekli olan lavantamı k.validemle büyük saksıya değiştirdik baya oluyor... Yeni saksısında gayet güzel gelişim gösterdi. Balkonda büyütüyorum. Lakin son zamanlarda esen rüzgarlar, karlar vs biraz hırpaladı lavantamı galiba :( yaprakları eskisi gibi düz değil bükülmüş bir halleri var. Soğuğa rüzgara ne kadar dayanabilir lavanta acaba, yoksa çiçeğim ölecek mi ? :(

nardane
28-03-2013, 19:26
Buda benim lavantam ,bir yıl oldu ,seradan almıştım.

ksantip
14-04-2013, 20:17
Çok güzel görünüyor

istanbul99
23-05-2013, 22:24
Merhaba
kuru lavanta çiçeğini biraz ovuşturdum fakat tohum vs göremedim?

sanırım kurutulmuş çiçeklerde tohum bulunmuyor?

fidesi de çiçeği gibi kokulu mu acaba? yapı marketlere uğrayıp fide olarak satın almayı düşünüyorum

capsaicin
15-06-2013, 10:22
Bu sabah lavantamın kokusuna dayanamayan bir kelebek terasımda bol bol poz verdi bana. :)

butterfly on the lavander - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ugm12dNSDP0)

aslialper
28-07-2013, 23:28
Merhaba, balkonumda yetiştirdiğim lavantam çok güzel büyüdü ve çiçeklendi ancak diplerinden itibaren yaklaşık 5 er cm kuruyor. Lavantamın tamamen kurumasından endişe ediyorum konu ile ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim. Bir de lavanta budanır mı ve nasıl budanır?

Mgkrkmz
31-08-2013, 12:24
Merhaba ben de saksıda lavanta yetiştiriyorum 5 aydır. Fide olarak satın almıştım torf toprağa yerleştirdim ve bir sorun yoktu hatta çiçek bile açtı ama son zamanlarda alt taraflardan yaprakları sararmaya başladı ve bitki bir şey salgılıyor yapış yapış oluyor elleyince yerini sevmişti bol güneş alıyor suyunu da eksik etmiyorum acaba budanmaya mı ihtiyacı var? Ya da problemi ne olabilir yardımcı olabilir misiniz?

SEMERKAND
17-09-2013, 14:09
Verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler. Lavanta yetiştirmek istiyordum. Sizlerin paylaşımlarınız neticesi verdiğim karar: Bir seraya gidip hazır yetişmiş bir lavanta almak. Tohumun filizlenmesini bekleyecek kadar sabırlı değilim :rolleyes:

yay09
31-10-2013, 16:53
Arkadaşlar yeni üye oldum sırf saksıda lavanta yetiştirmek istediğim için. Ama faydalı bir site olduğunu da gördüm. BUndan sonra takip edicem. Muğla'da kışlar biraz sert geçer, evde ve bahçe toprağında yetiştirmek için tavsiye bekliyorum. Evimde hoş kokan, mor renkli bir lavanta yetiştirmek için tohumunu ya da çeliğini nasıl bulabilirim? Nereden alabilirim? Hangi lavanta türünü yetiştirmek gerekir? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şİmdiden teşekkürler.

Muda
31-10-2013, 21:51
Arkadaşlar yeni üye oldum sırf saksıda lavanta yetiştirmek istediğim için. Ama faydalı bir site olduğunu da gördüm. BUndan sonra takip edicem. Muğla'da kışlar biraz sert geçer, evde ve bahçe toprağında yetiştirmek için tavsiye bekliyorum. Evimde hoş kokan, mor renkli bir lavanta yetiştirmek için tohumunu ya da çeliğini nasıl bulabilirim? Nereden alabilirim? Hangi lavanta türünü yetiştirmek gerekir? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şİmdiden teşekkürler.

Ben tohumdan lavanta yetiştirmeye çalıştım. Fidelerim biraz büyüdü. Hepsi çimlenmedi. Ancak ev içerisine alma hatası yaptım. Birer birer kurudular. Bahçeye ekmiş olsam hiç problem olmayacaktı. Eskişehir'e gittiğim zaman çit şeklinde çok büyük lavantalar gördüm. Bizim buraların iklimine göre Muğla'nın iklimi çok sert sayılmaz. Rahatlıkla bahçede yetiştirebilirsiniz. Bekleyemem demeniz durumunda çiçekçilerden fide halinde alabilirsiniz.

yay09
01-11-2013, 22:04
Teşekkür ederim Muda. Siz Afyon'dasınız sanırım. Afyon'a ve Eskişehir'e göre Muğla daha ılımandır. Bahçeye de dikmeyi düşünüyorum zaten. Çeliğini şu an bulamadım, tohum olarak internetten almayı düşünüyorum. Tavsiye edebileceğiniz güvenilir bir site var mı?

zaferbozaci
15-11-2013, 17:09
Yakın zamanda toprakla uğraşmaya gönül verdim. Bir çok çeşitli tohum almıştım. İlk fidan veren LAVANTA tohumlarımı kutlar bu heyecanımı sizlerle paylaşmaktan gurur duyarım. :cool:
En yakın zamanda resimleri yükleyeceğim. :)

tarikaral
07-03-2014, 19:55
Ben yaklaşık bir bucuk ay önce saksıda fransız lavantası tohumu çimlendirdim. 4-5 gün içinde ilk filizler çıkmaya başladı. ortalama üç dört günde bir filiz çıktı. şimdi toplam 7 filiz var. yalnız fazla boy attılar. yaklaşık 3-4 cm boyunda olmalarına rağmen üçüncü çift yapraklar yeni çıktı. göve kısmı fazla uzadı ve yapraklar arasında çok mesfe var. yeterli ışık almadığını düşündüm. iki gündr direk güneş gören pencerenin iç kısmına yerleştiriyorum. camdan süzülen gün ışığı dolaylı ışıktır diye. ve lavantalar da güneşi sever deniyor. ama ne yazık ki bu sefer de bir fide toprağa düşüp öldü. diğerleri de cansızlaşmaya başladı sanki. tekrar aydınlık ama gölge yere aldım. tavsilerinizi bekliyorum. ne yapacağımı bilmiyorum. bunları yaşatabilir miyim acaba? bu mevsimde balkona çıkarsam erken midir? bunların da ölmesini istemiyorum, lütfen fikirlerinizi paylaşın.

Lavanta_
09-03-2014, 10:24
Benim de ilk lavanta ekim denememde tohumlar 5 günde çimlendi. Daha uzun süreceğini sanmıştım fakat çok sağlıklı görünüyorlar ve hiç de cılız değiller.Sanırım internetten aldığım mini seralar çok işe yaradı. Fidelerin ekim ve saksıya aktarımları ne zaman yapılmalı ? Şu anda tüm tohumlar viyollerde çimleniyorlar.

Lavanta_
11-03-2014, 03:00
Herkese merhaba. 2 gün önce paylaştığım mesajımda da belirttiğim üzere lavanta tohumlarım çimlendi.Mini seralarda çimlendirdiğim ve çok çabuk sağlıklı bireyler çimlendirebildim. Fakat bir endişem var çünkü çok fazla hızlı büyüyorlar. 2 gün önce baş veren tohumlar şu anda 3-4 cm boyunda ve çok sağlıklılar. Fakat bu durumun fazla uzun sürmeyeceğinden endişe ediyorum. Lavantanın büyüme seyri bu kadar hızlı mıdır ? Acaba lavantaları bu aşamada şaşırtmalı mıyım ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bunlar da çimlenmiş tohumlarımın son halinin fotoları 7 gün önce ekildi. 5.gününde çimlendi. 2 günde bu haldeler.

http://imageshack.com/a/img593/3659/igzk.jpg

http://imageshack.com/a/img36/6587/6lck.jpg

http://imageshack.com/a/img35/7565/s85b.jpg

Lavanta_
29-03-2014, 00:02
Arkadaşlar lavantaları çelikten suda bekleterek köklendirmek mümkün mü ? Yabancı sitelerde bunlara yakın uygulamalar var ve çok rahat 1 ay gibi bir sürede uygun şartlarda köklendiklerini söylüyorlar.. Uygulayan deneyen oldu mu ?

Glcan
31-03-2014, 11:47
Evimde lavanta yetiştirmek istiyrum. Çok faydası olduğunu duydum. Nasıl yetiştirmeliyim. Tohummu alayım yoksa saksıda mı alayım evimde besleyeceğim balkonum çok rüzgar alıyor yazın balkona çıkarabilirim ama. sizce ne yapayım evimde orkide yetiştiriyorum çok güzel şuan bi sıkıntı yok yerini sevdi ancak onuda saksılı aldım. ne önerirsiniz? tarifini de yaparmısınız öneriniz arasında ?

Muda
31-03-2014, 14:34
Sayın Glacan; Ben iki yıl tohumdan lavanta yetiştirmeye çalıştım. Bir kısmı çimlendi. Fide haline geldiler. Kışın onları içeriye alma gibi bir hata yaptım. Muhtemelen kış aylarında ışığın yeterli gelmemesi nedeni ile birer birer hepsi öldü. Geçen yıl 1300 rakımlı yere hazır aldığım fideleri diktim. Gördüğüm kadarı ile problem hiçbirisinde yok. Eskişehir toplantısına gittiğimde bir parkta lavanta dikilmiş olduğunu gördüm. Nerede ise bir metre yüksekliğinde ve eninde büyümüşlerdi. Bu yıl benim diktiğim lavantaların da en az onlara yakın büyüyeceğini düşünüyorum. Sulamasına dikkat ederseniz biraz da büyük saksıda olursa balkonda çok rahat bir şekilde büyütebilirsiniz.

Orkide bölümünde aldığınız orkidenin cinsine bakarak ne yapmanız gerektiğine bakarsınız.
Aldığınız orkide muhtemelen aşağıdaki linkini verdiğim orkidedir. Çok sıcak görmez, güneşi direk görmediği aydınlık bir ortamda suyuna da dikkat ederseniz sağlıklı bir şekilde bakarsınız. Detaylar için formu inceleyin isterseniz.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm

posthuman
06-05-2014, 23:22
buda benim lavantam

capsaicin
20-06-2014, 10:01
Lavanta kışa, kara, dona, kuraklığa dayanıklı bir bitki. Tavsiyem tohumdan ziyade fidesini alıp bakmak. Her sene giderek gelişiyor ve daha bol filiz veriyor. Saksıda sorunsuz ama en güzeli bahçede tabi.

CaylakBonsaici
28-10-2014, 13:39
Arkadaşlar Saksıdaki Lavantam güneş alıyor ve düzenli suluyorum .. Arada yapraklarına su fıs fıslıyorum toprağını kuru bırakmıyorum. Salonda bakıyorum ve havası biraz kuru salonumun elimden geldiğince nemlendirmeye çalışıyorum .. Kenara büyük bir leğen koydum içi su dolu artık ordan buharlaşan su neye yeter bilmiyorum ama elimden geleni yapıyorum ..

Alt taraftaki yapraklardan kurumaya başladı .. Salonuma geleli yaklaşık 1.5 hafta oldu .. Fotoğraf yükle derseniz akşama doğru ilk ve son halini koyabilirim ..
Ne önerirsiniz ?

capsaicin
29-10-2014, 13:43
Toprağını çok fazla sulamanıza gerek yok, fazla sulayıp kökleri kurutma riskine girebilirsiniz. lavanta kuraklığa çok dayanıklı. Dipteki yaprakların kuruması da normaldir, bir sorun değil. O kendini bahara doğru yenileyecektir. Hafif budama yapabilirsiniz.

CaylakBonsaici
29-10-2014, 14:00
Teşekkürler uygulayacağım.

Yapraklarına fıs fıs önerir misiniz ?

capsaicin
29-10-2014, 17:10
Teşekkürler uygulayacağım.

Yapraklarına fıs fıs önerir misiniz ?

Hiç gerek yok, lavanta öyle gardenya gibi narin, bebek bakıcılığı gerektiren bitkilerden değildir. Nerdeyse succulentler kadar dayanıklıdır.

Analitik
04-02-2015, 15:38
Bütün yazılarıı okudum 1 saatten fazla sürdü ve saksıda lavanta bakımı hakkında öğrendiğim herşeyi Bu mesajda topluyorum çünkü konu çok dağınık. Benden sonraki arkadaşlar bu mesajdan yararlansınlar.

+Sıcağı Güneşi Çok Sever.
+Dayanıklıdır.
+Kökü uzundur kazık köklüdür. 40-60cm derinliğinde saksı önerilir.
+Su'yun fazlası köklerini kurutabilir.
+Gübreyi fazla vermek yanlıştır.
+Nem olarakta ortalama bir nem de yaşar.
+Saksıdan toprağa ekince bir süre bol su ister.
+Su istediğinde yapraklarını aşağı sarkıtarak kendini belli eder.

Ekleme

+Toprağı konusunda ise tam bir karar olmasada hafif kumlu ve kireçli olmasında fayda olacağı görüşünde bir ortak fikir var.

mraccent
25-03-2015, 19:11
Lavanta bonsai için uygun mu bilmiyorum ama bugün yalovadan geçerken daha 1 yaşında olan bir bitli aldım. Bunlar dış ortam bitlisi olmasına karşın evde ortamına nasıl alıştırabilirim.
Teşk.

minguinho
03-04-2015, 10:47
Merhabalar,
Bu işlere yeni merak salan biri olarak öğrendim ki lavanta tohumlarının ekilme zamanlarıymış şu günler. Kokusu ve rengiyle ayrı bir yeri vardır bende. Tohumları sümbül soğanlarının bulunduğu toprakta çimlendirmem ve yetiştirmemde bir sakınca var mıdır? Bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlardan ziyade balkonunda saksıda lavanta yetiştirmiş olan arkadaşların tecrübelerine danışmak istedim. Çimlendirme süreci ve sonrasında fideleri asıl saksıya ekme ile ilgili bu işin fransızı olan biri için adım adım uygulama bilgilerine ihtiyacım var. Merakla bekliyorum. Sevgiler..

yalper
03-04-2015, 15:11
Merhabalar,
...Çimlendirme süreci ve sonrasında fideleri asıl saksıya ekme ile ilgili bu işin fransızı olan biri için adım adım uygulama bilgilerine ihtiyacım var. Merakla bekliyorum. Sevgiler..
Lavantayı fransızlar çok iyi bilirler yalnız, bu mesajınıza güldüm, demekki sizden bizim öğreneceğimiz şeyler var :D

hepvehic
15-06-2015, 15:19
Bunlarda benim lavantalarım,tohumdan yetiştirdim.Tohum ektikten 10 gün sonra çıkmaya başladılar.Tohumların üzerini toprakla örtmedim,sadece nemli tuttum;)

Sevgili İpektuğçe, nasıl bir toprak karışımı kullandınız? ben yaklaşık bir ay evvel, tohumlarımı ayrı ayrı pet bardaklara torflu toprağa diktim. Ancak hala 2 çiçekli ve minicikler, toprakları kurudukça su veriyorum. Ama büyümüyorlar.

hira
18-06-2015, 04:13
Elimde bulunan bi paket tohumun bir kısmını şu günlerde deneme amaçlı ekmeyi düşünüyorum. Ben bugüne dek toprağa serpip üzerini kapatmadığım tohumların (ipek çiçeği, petunya) çimlendiğini hiç görmedim, lavanta içinde toprakla kapatmayın denmiş ama ben hafifte olsa torf sermeyi düşünüyorum.

borayz
23-07-2015, 13:42
Lavanta kışa, soğuğa gayet dayanıklı bir bitki. Yanlış anlasılmasın engin bilgimi(!) paylaşmak için söylemiyorum :), tamamen gözleme dayalı konuşuyorum. Ankara'nın kışı soğuğu malum ama Kuğulupark'ın bulvar tarafının birçok yerinde lavanta var ve senelerdir maşallah gayet güzel yaşayıp çiçekleniyorlar. Hiçbir özel koruma da uygulanmıyor üstelik.

Binbirçeşit
19-01-2016, 17:04
Arkadaşlar elimde lavanta tohumum var .çok heycanlıyım ve bian önce ekmek istıyorum.acaba şimdi eksem mi ?yoksa!martımı nisanımı beklesem

MineBurak
18-03-2016, 15:52
Bnmde elimde 15 adet lavanta tohumu var yarın ekmeyi düşünüyorum. Acaba küçük bi plastik kaba mı ekmeliyim yoksa direk saksıya mı

özfidan
26-03-2016, 23:29
Merhabalar , geçen sene ektiğim lavanta tohumlarından 4 tanesi hayatta kaldı. Ama fazla gelişmediler. Hiç çiçekte vermediler. Sanırım 2. yılda çiçek veriyorlar ve sanırım kazık kök sistemi var . Bunun için biraz derin saksı istiyor. Bu hafta daha derin bir saksıya dikeceğim.

özfidan
26-03-2016, 23:30
Ayrıca 1 ay önce çimlendirdiğim lavanta tohumları çok geç büyüyor. Sanırım havaların iyice ısınmasını bekliyorlar.

kitapkurduyum
21-09-2016, 11:12
Merhaba. Siteden haberdardım, ben de en sonunda üye olayım, doğru bilgi edineyim dedim.
Ben lavanta yetiştirmek istiyorum saksıda. Acaba şu an doğru zaman mıdır?Ne zaman ekmeliyim?

aydemiraydın
21-09-2016, 13:15
Merhaba. Siteden haberdardım, ben de en sonunda üye olayım, doğru bilgi edineyim dedim.
Ben lavanta yetiştirmek istiyorum saksıda. Acaba şu an doğru zaman mıdır?Ne zaman ekmeliyim?

lavanta fidesi her yerde satılıyor ve çokta ucuz. saksılı bende aldım ve yakında toprağa dikeceğim.

idris şenol
22-09-2016, 23:00
lavanta avanta sözünü kardeşim çok kullanır

Yüksek bitki
17-11-2016, 11:15
Bende karabaş lavantası yetiştirmeye çalışıyorum tohumdan ancak o kadar çok tohum olmasına rağmen üç beş tanesi çimleniyor onlarıda saksıya alınca ölüyorlar.Bu defa solucan gübresi ve leonardit birlikte deniyorum inşallah saksıda yetiştirmeyi başaracağım.

Mürverasa
01-12-2016, 16:21
Teyzemin yazlık evinin bahçesinde epey lavanta bitkisi var. Bu lavantalar yenebilir mi acaba? Tatlılarda süsleme amacı ile kullanmak istiyorum ama emin olamadım. Bir bilen yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

papatya367
17-12-2016, 12:47
Merhabalar, haftalardır pazardaki amcanın bana zorla satmak istediği lavanta fidesini bugün almaya karar verdim inşallah alacağım. ama kafama takılan bir soru var bazı arkadaşlarımız lavanta çiçeğinin bulunduğu yeri, ortamı bile kokuttuğunu yazmış fakat ben sadece bitkinin yapraklarını elleyince elimde çok güzel bir koku oluyor, acaba lavanta değil mi diye de şüphe ediyorum ama görüntüsü aynı lavanta neyse akşam resmini çekip koyacağım inşallah, yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

papatya367
10-02-2017, 20:35
Merhaba arkadaşlar Çinden getirtmiş olduğum kokulu lavanta tohumlarını ekeli daha 10 gün oldu maşallah hemen çimlenmişler, ben 1 aydan önce çimlenmediğini duymuştum, bakalım artık şansa inşallah büyürler yaza kadar.

okursan
21-03-2017, 08:26
Selamlar. Zengarden sitesinden iki mini fide lavanta almıştım. Birisi çok iyi gidiyor. İkincisinin de topraktan iki kolu çıkmış ve iyi gidiyordu. Ancak kollardan birisi kurumaya-solmaya başladı. Görselleri aşağıdadır. Diğer kol iyi gidiyor ama bu kol niye böyle oldu anlamadım. İlk aldığımda harika bir kokusu vardı. O da iyice azaldı. Solan kolu dibinden budasam mı? Ne dersiniz?

Cilekliturta
21-04-2017, 16:23
Merhaba, dün çiçekçiden saksıda lavanta aldım. Alırken farketmedim, kökleri siyah ve kurumuş. :-( ne yapmam gerekli, kurtaramaz mıyım?

okursan
21-04-2017, 17:41
Merhaba, dün çiçekçiden saksıda lavanta aldım. Alırken farketmedim, kökleri siyah ve kurumuş. :-( ne yapmam gerekli, kurtaramaz mıyım?

Ben kurtaramadım. Ne yaptıysam olmadı. Biraz daha büyümüşlerinden alacağım.

Cilekliturta
21-04-2017, 17:57
Ben kurtaramadım. Ne yaptıysam olmadı. Biraz daha büyümüşlerinden alacağım.

Çok üzüldüm şimdi, hevesle almıştım oysa. :( Benimki 55 santim falan.

Kerem Örenç
09-05-2017, 17:10
Lavantanın ölümüne dayanabileceği en düşük ve en yüksek kaç derecedir?

mrswrd
19-05-2017, 19:01
Merhaba geçen günlerde Bauhaus'dan lavanta aldım fakat çok çok az kokuyor. Kokusunu almak için çiçeğini parçalara ayırıp biraz hırpalamak gerekiyor. Tam adı Fransız lavantası, karabaş adıyla da anılıyor. Kokmaması cinsi yüzünden olan bir şey mi yoksa kokması için yapabileceğim bir şey var mı? Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

annebonsai
25-05-2017, 11:21
Bende bu lavanta yi aldım bugün pazardan saksıyı degistirmelimiyim yoksa bir süre beklemelimiyim bilmiyorum türünü bilmiyorum ama iki çeşitti biri düz yaprak biri böyle idi ben bunu aldim sanki daha yoğun kokulu

yagmurkokusu
05-07-2018, 09:05
Bunlarda benim Aliexpresten alıp nisan ayında ektiğim lavantalarım ama sanki hiç gelişmiyor ne yapabilirim?677667

Avea_0045
20-04-2019, 02:14
Merhaba kumkaya2010
Ben lavanta istiyorum. Nasıl irtibata geçebiliriz acaba ?

Gamzeankara
31-05-2019, 13:12
Merhabalar,

Ben çiçekçiden çok da ucuz olmayan bir fiyata lavanta aldım. Bana söylediği gibi her gün aynı saatte güneş battıktan sonra suladım. Güneşe koydum. Fakat şu anda bütün dalları ve çiçekleri çatır çatır dökülüyor kurumuş.
Ne oldu ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz 🙏

Veysel.
19-06-2019, 22:41
Merhabalar,

Ben çiçekçiden çok da ucuz olmayan bir fiyata lavanta aldım. Bana söylediği gibi her gün aynı saatte güneş battıktan sonra suladım. Güneşe koydum. Fakat şu anda bütün dalları ve çiçekleri çatır çatır dökülüyor kurumuş.
Ne oldu ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz 🙏
Çok sulayınca çürümüş ve kurutmuş olabilirsin bu şekilde. Lavantalar suyu sevmez. Bahçemde bu yüzden yüze yakın lavanta kaybettim.

Veysel.
19-06-2019, 22:44
Merhaba. Farklı türde lavantalar arıyorum ama bulamıyorum. Aradığım çeşitler İngiltere, Fransa ve Amerika'da var. Keşke bir hayırsever getirse..

Mirage79
05-08-2019, 17:52
*** eşim saksı da lavanta getirdi,ama hiç kokmuyor.neden olabilir?lavanta nin kokmayan cinsi varmı?bilenler yardımcı olursanız sevinirim

chuckybebek79
05-08-2019, 19:46
*** eşim saksı da lavanta getirdi,ama hiç kokmuyor.neden olabilir?lavanta nin kokmayan cinsi varmı?bilenler yardımcı olursanız sevinirimResmini atabilirmisiniz ?

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi