View Full Version : Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus)
Çiçek açan, bakımı zor olmayan sarmaşık türlerini çok seviyorum. Bugün yapı markette çiçek tohumlarını karıştırırken rasladım bu çiçeğe. Fotoğrafta çok güzel görünüyordu. Bazı çiçekler fotoğraflarda çok güzel görünüyorlar ancak kendilerini görünce hayal kırıklığı yaşatabiliyorlar. (Örn. geçen sene ektiğim horoz ibiği tohumları ) Gelişimini beraber takip edelim diye başlığı açtım. Ayrıca daha önce yetiştirenler deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim. Pakette kokulu olduğunu yazıyor ama malum her koku güzel olmayabiliyor :) Bu güzel kırmızı çiçekler nasıl kokuyor acaba?
Tohumları Mart ayında birbirinden 50 cm. uzak çukurlara üçer üçer ekmem gerekiyormuş. Sonunda bitkiler Haziran ayından itibaren toplanabilir diye yazmış. Burasını pek anlamadım. Bezelye mi veriyor da topluyoruz? :)
İnternette kısa araştırma yaptım kesme çiçek olarak ta kullanılıyor. Bitkileri toplamak derken belki de bundan bahsediyordur.
Marketteki görevli arkadaş çiçeklerini begonvile benzediğini söyleyince dikkat ettim de gerçekten benziyor. İstanbul'da begonvil yetiştiremeyenler için alternatif olabilir belki. Hele bir de çiçekleri mis kokuluysa...
30782
Ben de çok merak ettim kokusunu sevgili Limon. Gelişimlerini merakla izliyor olacağım.
Ne hoş baharla birlikte tekrar balkon ve bahçeler şenleniyor.
Sevgiler.
Eğer aynı çiçekse Sweet pea diyor İngilizler , çok meraklısı var , fan kulüpleri var , fazla sayıda form siteleri var .
Sizin aldığınız Sweet Pea Spencer 2 - 3 metre boy yapar .Kokulu olması lazım ,
her cinsi kokulu olmuyor . Saksılar için bodur tipleri de var .
Tohum ekiminine gelince ben geçen sene Mart ayında çimlendirmeye aldım .
10 tohumdan ancak 4 adedi çimlendi , şaşırttım ama daha sonra bir türlü büyütemedim . Sanırım geçen sene pek fazla bir bilgim olmadığı için başaramadım .
Tohuma hiçbir müdahelede bulunmadan ekilecekse sonbahar başında direk toprağa ekilecek , ekim derinliği 5 cm .Ekim yerlerine sarılması için ip gerilecek veya tele sardırılacak , kamışta olur .
Eğer bu günlerde ekilecekse tohumun sert olan dış kabuğuna , tırnak makasının kenarı ile ince bir kesik atılacak , ancak tohum özüne zarar verilmeyecek . 30 -40
Derece suda 12 saat beklettikten sonra ekebilirsiniz .Çimlenme biraz geç oluyor .
Ben bu işlemleri yaptıktan sonra ektim 33 gün oldu , bugün bir tanesini konrol
ettim köklenmeye başlamış. Yardımcı olabildim mi ?bilmiyorum . Selamlar.
Mehmet Eskizara
23-02-2008, 23:16
[quote=limon;207401]Çiçek açan, bakımı zor olmayan sarmaşık türlerini çok seviyorum. Bugün yapı markette çiçek tohumlarını karıştırırken rasladım bu çiçeğe
Sn limon selam ve saygılar.Bahsettiğiniz çiçegi paketle aldınızı belirtiyor -
sunuz.Tohum paketindeki markayı belirtirseniz bende bahçe duvarına ek-
meyi istiyorum.Zira çiçek kokusu ile daha da güzel oluyor.Şimdiden çok
teşekkürler:).
Buket Aknar
24-02-2008, 11:05
Bu çiçeği araştırmama rağmen tam olarak anlayabilmiş değilim. Kıbrıs'ta bezelye çiçeğine benzeyen ancak daha iri olan ekim kasım gibi tohumu ekilen bizim "Mis Çiçeği" dediğimiz bir çiçek var ki onun da tohumları bezelye gibi bir kapsül içerisinde olur. Kırmızı, Beyaz, pembe ve mor tonlarında olurlar. Bu çiçek acaba bahsettiğim çiçek mi?
Geçen yıl behçemde yetiştirdim. Eğer bulabilirsem fotoğrafını eklemeye çalışacağım. Bakalım ayni çiçek mi?
Buket Hanım dediğiniz çiçek Kokulu Bezelye çiçeği . Her rengi mevcuttur .İngilizler bu sarmaşığa pek meraklıdır . Birde dediğiniz gibi eylül , ekim ayları erken sonbaharda direk toprağa ekilir .
Pois de senteur 'Spencer' géant Bleu (Lathyrus odoratus) Fransızca
Sweet Pea Spencer (Lathyrus odoratus) İngilizce
Kokulu Bezelye çiçeği
Sn.Oyaman açıklamalar için çok teşekkür ederim. Paketin üzerinde Mart ayında birbirinden uzak çukurlara 50 cm. aralıklarla üçer üçer ekin yazıyor. Fakat geçen sene aldığım çan sarmaşında da aynı yazı yazıyordu. Ancak internette araştırınca dışarıya direkt yetiştireceğiniz yere ektiğinizde bir sonraki sene çiçeklendiğini öğrenmiştim.
Sizin tecrübelerinizden faydalanmaya çalışacağım.
Mehmet Bey, markası Vilmorin.
Bir sorum daha olacak; kolay yetişen tohumların paketinde easy to grow yazıyor, bu çiçeğin paketinde perenne yazıyor. Çözemedim bu perenne nin ne anlama geldiğini?
Buket Hanım, dün internette araştırınca çiçeğin her renginin olduğunu gördüm. Benim aldığım pakette ise sadece kırmızı rengi var. Sn. Oyaman'ın bahsettiği gibi Sweet Pea red, pink, purple, blue vb... hemen hemen her rengi mevcut.
Buket Aknar
24-02-2008, 18:45
Ben geçen yıl tüm acemiliğime rağmen kolayca yetiştirmiştim. Çiçeklerinin kokuları o kadar güzeldi ki! (Geçen yaz fotoğraflarını çekmiştim, bilgisayarımda bulamadım ancak yüklediğim cd'yi bulur bulmaz fotoğrafını da ekleyeceğim.)
Geçen yıldan topladığım tohumları (önce bezelye gibi bir kapsül oluştu ben onlar kuruyunca topladım. İçerisinden siyah küçük tohumları ayırdım) 2007 Ekim ayında ekmeden bir gece önce suya koydum ertesi sabah ektim. Şu anda boyları 5 parmak uzunluğunda oldular. Umarım ayni çiçekten bahsediyoruz.
Sayın Oyaman; bu yaz sonu sizin için tohumlarını toplayacağım. Bendekiler pembe ve mor tonları idi ama bu yıl farklı renk olur mu bilmiyorum. Bir dostumda beyazı'da var ondan bu yıl tohum istedim bakalım o da verirse size onlardan da eklerim.
Bu bitkinin tohumları bende de var. Pembe, beyaz,kırmızı ve mavi. 80 cm.'e kadar boylanıyormuş. 6. aydan 9. aya kadar çiçeklendiği yazıyor. Almanca olduğu için tam anlayamadım.
Teşekkürler Buket Hanım , beyazıda dahil olursa çok daha güzel olur .Yaz sonunu bekleyeceğim , benim tohumların bayat olma durumuda var Paketi tesadüf bir şekilde , küçük bir yapı marketten 2 sene evvel almıştım .Son ekim tarihi 2007 idi .İnşallah çimlenir.
Bu bitkinin tohumları bende de var. Pembe, beyaz,kırmızı ve mavi. 80 cm.'e kadar boylanıyormuş. 6. aydan 9. aya kadar çiçeklendiği yazıyor. Almanca olduğu için tam anlayamadım.
Sevgili Zenfee , bodur cinsi 30-40 cm . Sarmaşık cinsi 2-3 metre arasında oluyor , 80 cm ' i hiç duymadım .
Buket Aknar
24-02-2008, 19:52
Sonunda fotoğrafı buldum, "Mis çiçeği" dediğim çiçek işte bu çiçek. Bu fotoğrafı 6 mayıs 2007'de çekmişim. Aldığınız tohum paketlerindeki Kırmızı Kokulu Bezelye Çiçeği (Pois Senteur Spencer Rouge) fotoğrafı ile benziyor mu?
Sn.Oyaman açıklamalar için çok teşekkür ederim. Paketin üzerinde Mart ayında birbirinden uzak çukurlara 50 cm. aralıklarla üçer üçer ekin yazıyor. Fakat geçen sene aldığım çan sarmaşında da aynı yazı yazıyordu. Ancak internette araştırınca dışarıya direkt yetiştireceğiniz yere ektiğinizde bir sonraki sene çiçeklendiğini öğrenmiştim.
Sizin tecrübelerinizden faydalanmaya çalışacağım.
Mehmet Bey, markası Vilmorin.
Bir sorum daha olacak; kolay yetişen tohumların paketinde easy to grow yazıyor, bu çiçeğin paketinde perenne yazıyor. Çözemedim bu perenne nin ne anlama geldiğini?
perennial ; Çok yıllık demek .
Fotograf ekledim. Aynı bitki mi acaba?
Avatarımdaki bitki ile aynı galiba.
Tohumlar bu resimdeki gibi mi?
Bendekiler benzemiyor. Yuvarlak, karabiber tohumu gibi ama biraz daha küçük.
Resimdeki tohumlar farklı Sweet Pea nın tohumları yuvarlak Bezelye gibi , Zenfee nin yüklediği resim başından beri konuştuğumuz bitkinin ta kendisi .
Bendeki bitki Haricot d espagne imiş.
Tohumlar iri boy fasulye gibi ve renkliler.
Paket ve tohum fotoğrafı:
30846
30847
Ben de geçen yıl satın aldığım süs bezelyesi tohumlarını geçen hafta saksıya ektim. Geçen yıl komşumda da aynı bitki vardı. Ancak çiçekleri azdı. Benim tohumlarım karışık renkli. Kırmızı,pembe,beyaz, eflatun... Kokulu olduğunu bilmiyordum. Pakette 250 cm. boya ulaşacağı yazıyor. Umarım benimkiler de kırmızı çıkar.
Buket Aknar
25-02-2008, 19:27
Sevgili Adabayrakoğlu; bence, sizin avatarınızdaki çiçek ile bu çiçek ayni çiçek değil.
Tohum zarflarındaki fotoğraflar ve bahçemdeki çiçeklerin fotoğrafları ayni. Yani Kıbrıs'ta Mis Çiçeği dediğimiz çiçek ile kokulu Bezelye Çiçeği ayni çiçek.
Sevgili Limon; tohumlarınızı ekmeden bir gece önce suda bekletin. Biz genellikle mis çiçeği tohumlarını ekmeden önce suda bekletiriz.
Bu yıl bahçemdeki Mis Çiçekleri sanırım nisan- Mayıs gibi çiçeklenecekler. Yaz sonu, tohuma kaçtıklarında tohumlarından sizler için toplarım. Yettiği yere kadar isteyenlere ulaştırırım. Zamanı gelince hatırlatmak gerekecek.
Bendeki bitki Haricot d espagne imiş.
Tohumlar iri boy fasulye gibi ve renkliler.
Buket Hanım, Haricot d espagne imiş.
Buket Aknar
02-03-2008, 17:12
Bahçemdeki Mis Çiçekleri (Kokulu Bezelye Çiçekleri)nin bugün itibarı ile durumları.
Buket Hanım çok güzel durumdalar maşallah .Duvara mı sardırıyorsunuz ? Yoksa
kamış , ip v.s gibi şeyleremi sardıracaksınız ?
Buket Aknar
02-03-2008, 20:06
Geçen yıl yine duvar kenarına ekip, büyüdüklerinde devrilmemeleri için önlerine tel paravan koymuştum. Bu yıl; gördüğünüz gibi yine duvar kenarına ektim büyüdükçe ince çıtalara sardırmayı düşünüyorum. Ama nasıl gelişirler, duruma göre bu fikrimi değişirmiyim bilmiyorum.
Bahçemdeki Mis Çiçekleri (Kokulu Bezelye Çiçekleri)nin bugün itibarı ile durumları.
Büyüdüklerinde seyreltiyormusunuz, yoksa bu sıklıkta mı kalıyor?
Bugün ektim tohumları gelişimi beraber takip ederiz.
Buket Aknar
03-03-2008, 20:30
Büyüdüklerinde seyreltiyormusunuz, yoksa bu sıklıkta mı kalıyor?
Geçen yıl seyreltmedim, duvar boyunu oldukça güzel doldurmuşlardı. Bu yıl da seyreltmeyi düşünmüyorum. Oldukça yoğun bir görüntüleri oluyor.
Buket Aknar
03-03-2008, 20:32
Bugün ektim tohumları gelişimi beraber takip ederiz.
Bol çiçekli günler dilerim. Birlikte takip edelim. 10 güne kadar sanırım yeşermeye başlayacaklar. Ekmeden önce suda beklettiniz değil mi?
Evet Buket Hanım beklettim. Buket Hanım çok yıllık değil mi bu sarmaşık? Yoksa her yıl tohumunu mu ekiyoruz?
(Paketinde perenne yazıyordu o bakımdan sordum)
Buket Aknar
04-03-2008, 11:15
Tohumlarını mutlaka toplayınız. Gözden kaçanlar ayni yerde yeniden çıkabilir. Ama toplanan tohumları ekim- kasım gibi ekmeyi ihmal etmeyin.
Bitki kendisi tutunmuyor, bağlamak gerekli sanırım. Büyükçe bir saksıya geçirip, terastan aşağıya doğru sarkıtsam olur mu acaba?
Ben bu kadar sık ekmem gerektiğini düşünmemiştim. ;)
Buket Aknar
04-03-2008, 20:54
Hiç sarkanını görmedim. Denemek gerekli, belki de olur!
Buket Aknar
18-03-2008, 18:19
Bugün mis çiçeklerimin çiçek açtığını farkettim. Henüz yoğun bir çiçeklenme yok ama yine de paylaşmak istedim.
Buket Hanım şahane. Benim tohumlar henüz çimlenmedi. Çimlenmezse artık bir paket daha alıp sonbaharda ekerim tekrar. Bildiğimiz bezelye gibi cılız bir kökle mi toprağa bağlı? Ve dalları çıtır çıtır kırılgan mı?
Buket Aknar
18-03-2008, 19:19
Bence kesin çimlenecek. Çünkü yaklaşık 15 gün önce tohum çekmecesini temizlerken çekmeceye dökülen karışık tohumları bir saksıya devirdim. Veee, haftasonu farkettim ki (yaklaşık 15 günde) devirdiğim yerde mis çiçekleri çimlenmiş.Boyları şu anda yaklaşık 4 cm.
Dalları şu anda kırılgan ancak daha sonra güçlü olacaklar. Hatta çiçekler yoğunlaşınca çiçekleri toplarken saplarından kırıp toplayabileceksiniz. Ben onları toplayıp vazoya koyduğumda evim misler gibi kokar. Ben de çiçeklerin yoğunlaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Buket Aknar
18-03-2008, 19:25
Bu arada unuttuğum bir başka noktaya değinmeliyim diye düşündüm. Fotoğrafta çiçeklerin üzerinde gördüğünüz ipliksi yapılar; bitkinin tutunup sarılmasına yardım eder. Bulduğu uygun dokuya (ağaç, taş, demir korkuluk v.s) onlarla sarılır.
Bugün mis çiçeklerimin çiçek açtığını farkettim.
Ne kadar çabuk çiçeklenmiş. Ben mayıs-haziran döneminde çiçekleneceğini düşünmüştüm.
Çok güzel.Kıbrıs çiçekler için çok güzel bir yer galiba.Çok şanslısınız.Kokusu neye benziyor.
Buket Aknar
19-03-2008, 16:42
Ben tohumları ekim ayında ekmiştim. Burada ekim ayında ekilir, mart ayından itibaren çiçeklenme başlıyor. Sayın Oğuzhan, sana kokusunu tarif etmek isterdim ama nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum. Bana göre çok güzel, ismi gibi mis kokulu bir çiçek.
Buket Aknar
03-04-2008, 17:14
Bugün Mis Çiçeklerimden (Kokulu Bezelye Çiçeği) bir vazo dolusu çiçek kopardım. Evimin kokusu mis gibi oldu.
Şahaneler Buket Hanım. Yazın da açmaya devam edecekler mi?
Ben de yaklaşık 10 gün önce kokulu bezelye tohumlarının bir kısmını bahçeye, bir kısmını da evde tuvalet kağıdı rulolarının içine ektim. Bahçedekilerde hareket yok, ama evdekiler 8-10 cm oldu. Problemim içeridekileri dışarı çıkarmaya cesaret edemiyorum. 10-15 gün daha belki korumam gerekir , bu arada boyları ne kadar olacak bilmem.
Daha önce hiç yetiştirmemiştim. Sizce de hassas mıdır? Dışarı çıkarırsam bozulur mu? Ya da içeride kalırsa 15 günde çok uzama yapar mı? En kötü ihtimalle birini deneyeceğim.
fatmadundar
03-04-2008, 18:32
Buket Hanım, ne güzel renkler onlar !
Sellukaya rakip olabilir bunlar. Sellukanın canlısını görmadim daha ama;)
Buket Aknar
03-04-2008, 19:48
Sevgili fatmadundar; Ah! Selluka'yı bir bulabilsem.... Bunlar da güzel ama bence sellukaya rakip olamazlar.
Sevgili Nurbahar; Kokulu Bezelye Çiçeğini ben dışarıda yetiştiriyorum, Pek de öyle narin bir çiçek değil. Ayrıca sarılıcı bir çiçek olduğunu söylemem gerekiyor. Benimkiler duvara sarılıyorlar ancak geçen yıl arkadaşım bir ağacın köküne ekmiş ve tüm ağacı sarmıştı.
Sevgili Limon; yaz süresince hatırladığım kadarıyla haziran- temmuz gibi çiçekleri açmaya devam edecek sanıyorum. Ancak bu yıl biraz erken çiçeklendiler de ne zamana kadar çiçekli kalırlar bilemeyeceğim.
Benim dışarıya direkt toprağa ektiğim tohumlardan 3-4 tanesi çimlendiler ama pek cılız görünüyorlar. Bazılarının tepesini sanki bir şeyler yemiş, dal halinde kalmışlar, 3 tanesi sağlam gibi.
Bezelyelerim büyüyorlar :)
34297
Buket Aknar
10-04-2008, 14:03
Bezelyelerim büyüyorlar :)
34297
Sevgili Limon; senin bezelyelerinle benim bezelyelerin yaprakları birbirine benzemiyor. Yoksa bana öyle mi geldi ?
Buket Aknar
10-04-2008, 14:50
Tohumları yaz sonu ekmek gerekiyor. Ben eylül-ekim gibi ekmiştim. Şimdi bol bol çiçek verdiler.
Buket Hanım bezelyeler aynı ama ön tarafına ebegümeci yaprağı denk gelmiş. :)
Yoksa bildiğimiz bezelye gibi aynı yaprakları :)
Koyu Yeşil, ben zamansız ektim tohumlarını. Aslında Buket Hanım ve Oyaman'ın yazdığı gibi yaz sonu Eylül gibi ekmek gerekiyormuş. Ben o zamanlarda tekrar alıcam tohumundan. Veya bunlar çiçek açarlarsa toplarım. Adresiniz bende var, gönderirim size.
ardabora
14-04-2008, 19:29
Arkadaşlar,bu resimdeki de bezelye çiçeği mi? Ben ona benzettim. Bizim sitenin arkasındaki ormanda gördüm bunlardan bir kaç tane..Kokusu yok. :(
Benim dışarıya direkt toprağa ektiğim tohumlardan 3-4 tanesi çimlendiler ama pek cılız görünüyorlar. Bazılarının tepesini sanki bir şeyler yemiş, dal halinde kalmışlar, 3 tanesi sağlam gibi.
Sevgili Limon , çimlenenlerin boyları 10 cm . olunca tepesini tırnağınızla kesiverin ki yan dalları büyütmeye başlasın ve daha kuvvetli büyüsün . Bu dediğimi mutlaka yapın Bezelye çiçeği üretiminde bu yöntem uygulanıyor . Göreceksiniz bitki birden gürleşip serpilecek .
Mart sonunda bir kısmını bahçeye, ağaçların altına, bir kısmını da evde kağıt ruloların içine diktiğim tohumlardan evde olanları çok erken çimlendi, havalar ısınınca da dışarı çıkardım. Şu anda korunaklı bir yerde duruyorlar, yakında yerlerine dikmem gerekcek çünkü boyları 25 cm civarında oldu. Biraz narin duruyorlar cesaret edemiyorum.
Bahçeye ektiklerim de son günlerdeki sıcak havaları görünce geçen hafta çıkmaya başladılar, diğerlerine göre daha kuvvetli gözüküyorlar. Sabırsızlıkla bekliyorum.
Oyaman'ın dediği gibi bazılarının tepesini alacağım, sonucu sizinle paylaşırım.
Buket Aknar
14-04-2008, 20:49
Arkadaşlar,bu resimdeki de bezelye çiçeği mi? Ben ona benzettim. Bizim sitenin arkasındaki ormanda gördüm bunlardan bir kaç tane..Kokusu yok. :(
Bunlardan kırlarda ben de görüyorum. Bunlar kokulu bezelye çiçeğinden daha küçük çiçekli bir bitki.
Sn. Oyaman yarın sabah ilk iş yazdığınızı uygulayacağım.
Bu arada geçen iki gün çok sıcak geçince sanki tüm tohumlar yeşermeye başladılar. Bir de nereye ne ektiğimi hatırlasam.
Korkudan yabani otları bile koparamıyorum, "buraya da bir şeyler mi ekmiştim acaba" diye düşünmekten. :)
Dün yaklaşık bir karış uzamış olan bezelye çiçeklerimi bahçeye aldım. Hala saksıda 2 kök var. Acaba onları saksıyla terasa çıkarsam, aşağı doğru sarkar mı,diye düşünmeye başladım.
3-4 tanesinin tepesini kopardım. Aradaki farkı görmek için bir kaç tanesini bıraktım.
Komşumda bezelye çiçeğini görmüş, kokusuna dikkat etmemiştim. Forumda 'Kırmızı Kokulu Bezelye Çiçeği" başlığını görünce soluğu komşumda aldım. Benim gördüklerim kokusuz olanıymış. Kendisinde bir paket kokulu bezelye çiçeği varmış, dikememiş; bana verdi (sağ olsun).
İsmi "Pois de senteur vivace melange". 2-3-4. aylarda ekilen 6-7-8-9. aylarda çiceklenen, 150 cm boylanabilen ve saksıda yetişebilen çok yıllık tür (paketin üzerindeki şekillerden anladığım kadarıyla). Viyole ektim, bir kısmı 5 cm.'e ulaştı. bir kısmı toprak yüzeyinde "bende çıkıyorum" diyorlar, geri kalanlarda henüz belirti yok. 1 hafta, 10 gün daha viyolde tutup, bahçeye taşıyacağım. Umarım yaşarlar, tohum alabilirim.
Bitkinin güneş, ısı, ışık, su ihtiyacıyla ilgili bilgim yok. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? (10 cm olunca tepesini alacağım;))
Bulunduğum yer aşırı sıcak ve nemsiz; gölge yerimde oldukça az. Açıkta yaşayabilir mi?
Teşekkürler.
Ben de acemiyim bu konuda. Ama Buket Hanım Kıbrıs'ta yetiştirdiğine göre sıcakla sorunu yok demek ki.
Buket Aknar
24-04-2008, 20:08
Benimkiler sabahları kendilerine doğal bir gölge yapan bir duvar dibinde duruyorlar. Fakat bu gölge durumu çok az sürüyor. Yaklaşık saat sabah 9:00 dan itibaren doğrudan güneş görüyorlar güneş batana kadar da görmeye devam ediyorlar. Gün aşırı suluyorum, uçlarından da almadım. Şu anda oraları misler gibi kokuyor. Dün bir tanesinin tohum verdiğini gördüm.
Sayın limon ve Sayın Aknar, teşekkür ederim.
Kayrak taşının önünde doğrudan güneş görüyorsa benimkilerinde yaşama şansı çok yüksek.
Ektiğim ve bir karış boya dek uzayan süs bezelyelerim iki haftadır hiç gelişim göstermediler. Bu normal midir?
Aynen benimkiler de öyle. Sn Oyaman'ın yazdığı gibi tepelerini aldıklarım gürleştiler, diğerleri çok cılız kaldı bugün onların da tepelerini aldım fakat boy olarak uzamadılar, havanın birden soğumasından olabilir. Sebze bezelyelerimde de durum aynı çünkü :)
Ben de ilk fırsatta tepelerini alayım. Sizinkilerin sonucunu bekliyordum.
Ben çizmedim, suda da bekletmedim :) Ama hava yağışlı ve nemliydi. Fideler çıktı ama gelişmesi çok çok yavaş. Bir haftadır yerlerinde sayıyorlar.
Ben de tohumları çizmedim, bir gece suda beklettikten sonra ektim. Bir kısmını evde tuvalet kağıdı rulolarına, bir kısmını da doğrudan bahçeye ektim. Evdekiler dışarıdakilerden çok önce çimlendiler , havalar ısınınca dışarı çıkardım. Kağıt ruloları bozmadan, olduğu gibi bahçeye diktim, şu an boyları 25 cm civarında.Doğrudan bahçeye diktiklerimse henüz 10 cm olmadılar. Sanırım bu bitkinin gelişmesi için havaların daha da ısınması gerekiyor.
Uçlarını kopardığım fidelerle diğerlerini karşılaştırınca şu an için aynı gözüküyorlar ama kopardıklarım diğerlerinden kısa değil. Biraz daha gelişince daha rahat mukayese edebileceğim.
Nurbahar, boy olarak mukayese etmeyin, tepelerini aldıklarınızın alttan yeni dallar sürmesi gerek. Yani tek uzun bir sarmaşık yerine dallı budaklı bir sarmaşık olacaklar inşallah :)
Şu anda tepelerini aldıklarımın ve almadıklarımın altlarından yeni dallar çıktı. Ama daha sağlıklı mukayese için biraz daha gelişmelerini beklemem gerekecek. Tepelerini aldıklarımın daha iyi gelişeceklerine eminim.
36614Mavi kokulu bezelyeleri denemek için sarkabilecekleri bir yere diktim. Bakalım nasıl olacaklar. Havalar soğuk güneş az olunca pek gelişemediler. Biraz bekleyeyim zayıf kalırsa saksıyı doldursunlar diye diğer bezelyeleri de buraya geçireyim diyorum.
Aslında sarkan olarak kullanılabilir bence. Çok uzamasına izin vermeden tepe alımı yaparak hem daha gürleşmesi sağlanabilir, hem de çok fazla uzaması engellenir. Hele çiçekleri sarkan petunyadan daha dayanıklıysa onun yerine geçebilir :) Hem petunya kokusuz bu mis kokulu.
Denemekte fayda var bence :)
Sevgili Feriha Hanım , bu fikriniz hoşuma gitti gerçekten . Sizdeki askılı sepetten
bende almıştım ama sarkan Petunya dikmek için seraları araştırıp duruyorum sonuç mu ? sepet boş kaldı .
Bende sizinki gibi bir yöntem uygulayacağım . Kanarya sarmaşığı çimlendiriyorum , bende onları dikeceğim sepete nasıl olacak bakalım .
Buket Aknar
30-05-2008, 13:51
Arkadaşlar, benimkilerin çiçekleri geçti, tohumlar oluştu ve kurumaya başladılar. Tamamen kuruyanları toplayacağım. Buradan bildirir ve isteyenlere yollarım.
Buket Aknar
30-05-2008, 13:53
28.05 tarihindeki durumu. Bir haftada müthiş geliştiler.
Sevgili Uzman16; seninkiler de çok sağlıklı görünüyor. Uzayınca sarılmaları için uygun bir düzenek hazırlamalısın. Çünkü yakında uçlarından tutunacak kısımlar çıkacak. Mutlaka bir yerlere tutunmaya çalışırlar.kendikendilerine veya yakın başka bitkiye, duvara vs tutunurlar.
Buket Aknar
02-06-2008, 19:43
Sevgili Uzman16; 50-60 cm uzadıktan sonra öne doğru devrilme eğilimi oluyor. Ben bu duruma karşılık önlerine ferforje destek yerleştirdim. Bu arada başka bir arkadaşın, önlerine tahta pergola yerleştirdiğini gördüm. İnce kamış dikip kamışa sarılmalarını sağlayanlar da var.
Ben bu sarmaşığın çiçeğinin kokusunu merak ediyorum. Kendisini çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Çok cılız, dokunsan kırılıyor, bildigiğimiz bezelye bitkisiyle aynı... Sebze bahçesinde de bezelyelerle uğraşmayı hiç sevmem, dokunamazsınız kırılır. Sizin istediğiniz yeri sarmaz gider diğer bitkilere tutunur vs.. :)
"Bir daha eker miyim?" Sanmıyorum...
Buket Aknar
03-06-2008, 13:26
Sevgili Limon; seninkilerin de fotoğraflarını ekleyebilirmisin? Doğrusu gelişmelerini merak ettim. Ayrıca renklerini de merak ettim. (çok mu meraklıyım!)
Benimkiler yakın zamana kadar cılız cılız büyüyorlardı. Son bir haftada hızla geliştiler, özellikle benim ilgilenmediklerim.... Daha önce bazılarının uçlarını kırdığımı belirtmiştim, bunlarda ilk dal cılız kaldı ama alttan çıkan dallar kalın ve sağlıklı, eski gövdeden daha uzun. Bu dallar düz bir sopa gibi yere yatmayı seviyorlar. Uçları çok yapraklandı, belki de tomurcuklar yakında çıkar. Ben de merakla bekliyorum. Fotoğrafını yakında ekleyeceğim.
Ben bu sarmaşığın çiçeğinin kokusunu merak ediyorum. Kendisini çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Çok cılız, dokunsan kırılıyor, bildigiğimiz bezelye bitkisiyle aynı... Sebze bahçesinde de bezelyelerle uğraşmayı hiç sevmem, dokunamazsınız kırılır. Sizin istediğiniz yeri sarmaz gider diğer bitkilere tutunur vs.. :)
"Bir daha eker miyim?" Sanmıyorum...
Sevgili Limon yazdıklarına şaşırdım doğrusu ; 6 değişik cins tohumdan sadece
2 cinsinden birer adet fide alabilkdim diye üzülürken bir daha bulamadığım 20 adet tohumu çürütmüşken ( veya çimlenme süresi dolmuşda olabilir ) , bu bitkinin güzelliğini sahiden anlayamamışsınız herhalde .
Bendeki çimlenenlerden bir tanesi gül pembesi ve kokusuda gül kokusu , öyle
güzel kokuyorki anlatamam , elinizdeki tüm tohumlar ve fideler bende değerini bulur , buna emin olun ! :D:D:D:D
Arkadaşlar yanlış anlama olmuş. Bitki gelişemiyor bir türlü, şikayetim bundan :)
Buket Hanım çiçek açmadı henüz. Aynen Nurbahar Hanım'ın fotoğrafındaki gibi şu anda.
Ben begonvil gibi sarıp sarmalayıp, bol bol çiçek açacak diye hayal etmiştim ama her gün bakıyorum... bakıyorum... umudumu yitiriyorum ;)
Çiçek açıp tohum verirse seve seve paylaşırım...
Sevgili Limon gerçekten çok zor büyüyorlar . Ben iki kök ile uğraşıp duruyorum .Suyu seviyor bu kesin , birde çok sık gübre veriyorum . Zorlaya zorlaya 60-70 cm . boy yaptırabildim ve çiçek açtırdım .Tohumada başladılar . Bugün ilk tohum kapsülünü gördüm .
Bunun sebebine gelince , tohumları Eylül veya Ekim aylarında direk toprağa
vermek gerekiyor . Mart ayında ekilen tohumlar geç büyüyor .Buket Hanımınkiler
çok erken büyüdüler ve tohuma kalktılar . İki etken olabilir . Hava sıcaklığı farkı veya sonbaharda tohum ekimi .
Buket Hanım bu soruya daha güzel yanıt verir sanırım .
Arkadaşlar yanlış anlama olmuş. Bitki gelişemiyor bir türlü, şikayetim bundan :)
Buket Hanım çiçek açmadı henüz. Aynen Nurbahar Hanım'ın fotoğrafındaki gibi şu anda.
Ben begonvil gibi sarıp sarmalayıp, bol bol çiçek açacak diye hayal etmiştim ama her gün bakıyorum... bakıyorum... umudumu yitiriyorum ;)
Çiçek açıp tohum verirse seve seve paylaşırım...
Benim ki şakaydı sevgili Limon , dediğim gibi hergün su verin . Aklıma geldikçede
gübre şerbeti veriyorum .Gerçekten bitkiyi zorladım. O dereceki su yerine artık
gübre şerbeti vermeyi düşünüyorum .Zaten onunda bir itirazı yok .Selamlar .
Arkadaşlar, ben de bezelya çiçeklerini tohumdan ekmiştim. Genelde tohumları 15 Marttan sonra ekerim ama bezelye tohumlarını ekmem Nisan ayını buldu. Büyük uzun saksılara ekmiştim, arkalarına da demir kafesler koydum, boylandılar ve kafeslere sarıldılar ama halâ çiçeklenme olmadı. Kokularını ben de merak ediyorum, daha çok beklemem gerekecek mi?
Sevgili Oyaman, bu sene topladığımız tohumları Ekimde ekeriz. Şayet benimkiler açarsa da paylaşırım. Buket Hanım'ın sarmaşığının erken gelişip açması gösteriyor ki bitki sıcağı seviyor.
Ben de aksi gibi gidip gölgeye ekmişim tohumları. İki gün önce 2 kök saksıya geçirdim, biri biraz sarsılmış gibi görünüyor. Gölgede kalan 3-5 kök te ağır aksak büyüyorlar. Sadece birisi diğerlerine göre daha keyifli gibi. Cılız görünenlerden birince bugün tomurcuğa benzer oluşum gördüm, inşallah yanılmamışımdır.
Buket Aknar
04-06-2008, 20:47
Arkadaşlar ben tohumları sonbaharda ekmiştim. Bunun yanısıra hergün geçtiğim yol üzerinde, bahçe duvarlarının dışında bulunan bezelye çiçekleri var ki onlar benimkilerden evvel yeşerip çiçeklendiler. Sahibi şu anda onları söküp attı, yerlerine yeni çiçekler ekti. Anladığım kadarı ile dökülen tohumlar her yıl kolayca çimleniyor. Bence sonbaharda ekmek daha sağlıklı. Zaten burada herkes kokulu bezelyeleri sonbaharda ekiyor.
Güler Hanım , benimkiler 40 -50 cm . boyunda ama çiçekliler .Tüm gün güneş
görüyor , hergün suluyor ve 3 günde bir gübre şerbeti veriyorum . O boyda tohum bile vermeye başladı .
Evet ben de hiç gübre vermedim, hatta dikkat ettim, bazı yaprakları çilli gibi olmuş.
Hemen gübre şerbeti vereyim o zaman. Teşekkürler Oyaman.
Bu da benim Yaşar ne yaşar ne yaşamazım :)
39955
Sevgili limon, benim de bezelye çiçeğimde böyle ufak ufak beyaz noktalar oluştu, ama keyfi yerinde hatta çiçek adetleri beş, altıyı buldu. Nedense hiç koku alamıyorum.
Güler Hanım çiçekleri nasıl? Bir fotoğraf lütfen :)
Sonunda bezelye çiçeğim açtı:)
Hergün bakıp kolladıklarımda birşey yok ama şakayığın altına saklanan ve geçen gün ortaya çıkardığım bezelye dün çiçek açtı. Üzerinde 5-6 adet daha tomurcuk var.
Açmasını sabırsızlıkla bekleyenler için:
Çiçek büyüklüğü yaklaşık 3,5 cm. Fotoğrafta çiçeğin altında gözüken pembeler de yakında açacak olan tomurcuklar. Hafif ama güzel bir kokusu var.
Bitki yaklaşık 60 cm olunca açtı. Çiçek tam tepede değil ama uca yakın bir yaprağın dibinde oluşan sapta çıktı. Şu ana kadar gübre vermedim. Bol güneş alıyor, iki günde bir sulanıyor.
ATTACH]40142[/ATTACH]
Buket Aknar
09-06-2008, 21:39
Sevgili Nurbahar; haydi hayırlısı olsun gözün aydın. Ellerine sağlık. O mis kokuları da hissedilmeye başladı mı?
Teşekkürler Buket Hanım, darısı diğer arkadaşların başına. Çiçek açanı koklamak için bayağı cambazlık yapmam gerekti ama herşeyi göze alıp iki bahçe arasındaki çukura girdim, üstelik bir kaç bitkinin üzerinden uçup kenarlara tutunarak. Gerçekten güzel kokuyor ama hafif bir koku aldım, sanırım yeni açtığı için.
Buket Aknar
09-06-2008, 21:49
Daha yoğun bir çiçeklenme olduğunda koku daha kolay hissedilecek. Ben bir vazo dolusu çiçek toplamıştım ( başlarda bir yere fotoğrafını da eklemiştim ) evim mis gibi kokmuştu.
Kırmızı açanın çiçeği kokmuyor demiştim önceki mesajımda , koku daha sonra oluştu diyeceğim ama bana biraz saçma geliyor .Ne dersiniz ? veya ilk çiçekte alamadım kokuyu , çiçekler çoğalıncamı farkettim acaba ?
Oyaman, bazen çiçekler günün değişik zamanlarında daha yoğun kokuyor. Mesela Hanımeli akşam üstü daha yoğun kokuyor. Bazı çiçeklerse öğle güneşinin altında daha yoğun kokuyor. Mesela Hercai Menekşe...
Belki Bezelye Çiçeğinin de eşref saati vardır :)
Nurbahar, çok sevindim hem sizin hem kendi adıma. :) Çünkü İstanbullu bir arkadaşımın çiçeği açınca ümitlerim artıyor.
Buket Aknar
09-06-2008, 23:40
Koku durumunu değerlendirmek gerekirse; şöyle diyebilirim.
Bir bahçeye girersiniz mis zambağının kokusu hemen hissedilir. Öyle sokaklar var ki yasemin kokusundan geçilmez. Hele Melissa (Pakistan Geceleri) bazen insanı rahatsız bile eder, veya narenciye çiçeklerinin kokusu baharda bir başka hissedilir. Öyle derin nefes alıp ciğerlerinizi doldurmak istersiniz. Bezelye çiçeğinin kokusu bunlar gibi keskin değil. Öyle uzaktan bakınca hissedilmez. Yanına gidip sokulacaksınız. ( bu ortamda koku nasıl anlatılabilir bilmiyorum bir deneme yaptım)
Buket Aknar
09-06-2008, 23:58
Bir yandan çiçeklerin kokusunu düşündüm, öte yandan yazdım ama siz çiçekleriniz yoğunlaşınca bu yazdıklarımı daha iyi anlayacaksınız. Koku hakkındaki düşünceleri merak ile bekliyorum.
Benimkilerde daha tomurcuk yok:(
Bugün ikinci çiçeğim de açtı ve kokuyu daha iyi aldım. Buket Hanım'ın da dediği gibi yanına gidip koklamak gerekiyor. Hani gül reçeli yerken tatlı bir koku var ya, bana öyle geldi. Keskin değil, buram buram değil, sanki gül kokusunun biraz daha farklısı.
Sevgili Buket, yazını okuyunca hemen yanına gittim kokladım, Şuan üzerinde 6-7 tane çiçek var, kıpkırmızı ve güzeller ama nedense koku alamadım. Diğer saksıdaki morumsu açtı, bakalım onun kokusunu alabilecek miyim?
Sevgili limon, resim çektim ama yüklemem için Selen'e gitmem gerekecek, bana bir Bursa yolu daha gözüküyor. İnternetcafeden yükleme yapamıyorum.
Bunlarda benimkiler sadece iki kök ama birinde iki bezelye diğerinde de bir bezelye tüpü var inşallah 5-10 tohum alırsam onları Eylül ayında toprakla buluşturacağım .Geçen sene atlamışım bu sene kaçırmam , çünkü çiçeği ve kokularını çok beğendim.Aslında bu günlerde boyunun bir metreyi geçmesi gerekirdi sanırım Mart ayını ekince biraz zor büyüyor .
Bana kızacaksınız ama yorum yapmadan da duramayacağım. :) Çok güzel açmış çiçekleriniz elinize sağlık.
Ama ben bu sarmaşığı böyle hayal etmemiştim :) Şöyle metrelerce dallı budaklı uzayacak, ben dallarını demirlere bağlayacağım, çiçekleri begonvil gibi grup grup aşağıya sarkacak sanmıştım ;) Bir daha para verip tohumunu almam ama kendisi oluşturursa toplar Eylül-Ekim gibi ekerim :)
Benim çiçeğimde açmış, ama sadece bir tanecik. Bu ilk çiçek olduğu için tek açtı sanmıştım. Ben de Limon gibi bol çiçekli hayal etmiştim.
Bana kızacaksınız ama yorum yapmadan da duramayacağım. :) Çok güzel açmış çiçekleriniz elinize sağlık.
Ama ben bu sarmaşığı böyle hayal etmemiştim :) Şöyle metrelerce dallı budaklı uzayacak, ben dallarını demirlere bağlayacağım, çiçekleri begonvil gibi grup grup aşağıya sarkacak sanmıştım ;) Bir daha para verip tohumunu almam ama kendisi oluşturursa toplar Eylül-Ekim gibi ekerim :)
Çokkızdım sevgili Limon :D. daha evvelde konu olmuştu . Biz mart ayında tohumu ektiğimiz için böyle oluyor fazla gelişemiyor. Normalde boyu 1.5 - 2.0 metre.Ben bu sonbahar tohumları ekip sonucunu mutlaka izlemek istiyorum .Selamlar.
Aşağıdaki resimler belki bir fikir verir .
14 nolu mesajda gerçek boyutları hakkında bir fikir veriyor.
Bunlar pek güzelmiş :) O zaman Eylülde dikelim ama dikerken bezelye gibi sık tohum atalım.
Tek tük güzel durmuyor :)
Evet sık dikmek gerekiyor .Eylül de tohumları ekersek bu görüntüyü yakalarız .
Sık dikilnce çiçek sayısı artacak haliyle kokusuda daha etkili olacak .
Buket Aknar
12-06-2008, 23:03
Çok haklısınız, benimkiler, çok sık ekilmişti ve çiçeklendiklerinde bulundukları yerde bir renk cümbüşü yaratmışlardı. Şu andaki durumları çok kötü . Tohum toplayıp söküp atacağım.
Benim tek bir tanecik çiçek açan bezelye çiçeğimin harika koktuğunu farkettim. Hatta acaba koku başka çiçeklerden mi geliyor diye düşündüm. İnanamadım. Tek bir çiçeğin bu kadar koku yayması inanılmaz geldi.
Buket Hanım, sizin orada çiçeklenme ne kadar sürüyor?
Seneye birbirimizin tecrübelerinden yararlanıp, hani şöyle tohum paketlerinin üzerindeki "al beni" diyen bezelye çiçeklerine sahip oluruz inşallah...
Buket Aknar
13-06-2008, 14:17
Benimkiler mart ortalarında çiçeklenip, mayıs ortasına kadar çiçekli kaldılar. Bu durumda bir buçuk-iki ay kadar çiçekli oluyorlar diyebiliriz. İlk önce çiçekler tek tük açıyor ve tümü çiçeklendiğinde yaklaşık bir ay çok çiçekli bir görüntü oluyor ardından çiçekler azalarak tamamen bitiyor. Şu anda bezelyeler oluşup kurumaya başladı.
Bahar başında viyole ektiğim tohumlardan çıkan fideleri iki saksıya 4'er kök, bahçeye iki kök olarak dikmiştim. Saksıya diktiklerim 2 hafta içinde öldüler. Bahçeye diktiğim iki kökün bakımını ihmal etmediğim halde gelişme göstermediler. (olmadılar, ölmediler) Ümidimi kestiğim için bir süredir sulama dışında ilgi göstermiyordum. Bugün sularken bir değişiklik fark ettim; bunca zamandan sonra bir tanesi yeni yaprak vermiş. :confused:
Çok yıllık bir bitkiyi viyole ektiğim için çok pişmanım, saksıya veya direkt toprağa ekseydim herhalde daha başarılı olurdum.
Hala bu bitkinin çiçeğini görme şansım var gibi; tabii kışı atlatabilirse!
"Başta Oyaman olmak üzere ;), elinde tohumu olanlar bu sıralar dikmeyi unutmasınlar" diyerek ufak bir hatırlatma yapayım da gözden kaçmasın.
Yapı markete yolum düşerse bir bunun bir de Çan Sarmaşığı'nın tohumunu almak istiyorum. Belki yeni sarmaşık türleri de gelmiştir bakmak gerek. :)
İki hafta önce ektiğim bezelye çiçeği tohumlarının baharda çimlenmesini beklerken, bugün hepsinin çıkmış ve 10 cm'i geçmiş olduğunu gördüm. Suda da bekletmemiştim ama yağmur çok yağdı. Herhalde bunlar açmaz artık.
Geçen hafta bezelye sebzesi tohumu aldım. Ben hemen ekmeyi düşünüyordum ama köylüler Kasım ayının sonlarını bekle dediler. Şİmdi ekersen fideler büyür ve kış soğuklarından zarar görür dediler. Abla şöyle anlattı; " Tohumları Kasım sonlarında at, onlar yeşerecek boyları bir karış olacak, kışı öyle atlatacaklar. Sonra baharda o bir karış boyları birden uzamaya başlayacak" Onlar bu işin ticaretini yaptıklarına göre güvenim sonsuz.
Daha Yapı Markete gidip bu çiçeğin tohumundan alamadım ama alırsam aynı sebzedeki gibi Kasım ayı sonlarında ekeceğim tohumlarını. Nurbahar Hanım, sizinle de karşılaştırma yaparız. Tohumların yeşermesi normal, kışı öyle atlatacaklar, baharda daha çok boylanacaklar.
Geçen hafta bezelye sebzesi tohumu aldım. Ben hemen ekmeyi düşünüyordum ama köylüler Kasım ayının sonlarını bekle dediler. Şİmdi ekersen fideler büyür ve kış soğuklarından zarar görür dediler. Abla şöyle anlattı; " Tohumları Kasım sonlarında at, onlar yeşerecek boyları bir karış olacak, kışı öyle atlatacaklar. Sonra baharda o bir karış boyları birden uzamaya başlayacak" Onlar bu işin ticaretini yaptıklarına göre güvenim sonsuz.
Daha Yapı Markete gidip bu çiçeğin tohumundan alamadım ama alırsam aynı sebzedeki gibi Kasım ayı sonlarında ekeceğim tohumlarını. Nurbahar Hanım, sizinle de karşılaştırma yaparız. Tohumların yeşermesi normal, kışı öyle atlatacaklar, baharda daha çok boylanacaklar.
Doğru tespit bende daha ekmedim , bekliyorum . Havalar hala sıcak gidiyor biraz daha soğumasını bekleyeceğim . Köylülerin dediği gibi herhalde Kasım ayının
sonuna doğru ekeceğim .
Buket Aknar
13-10-2008, 18:56
Arkadaşlar, tohum topladığımda dağıtırım demiş olmama rağmen dün tohumlara baktığımda küflenmiş olduklarını gördüm. Ben onları merdiven altında bir kutunun içerisinde tutuyordum, sanırım içerisine su girmiş ve nemlenmişler. Kusura bakmayınız.
Bugün Koçtaştan tohumunu aldım. 5 Ytl civarıydı fiyatı. Fakat bu sefer kırmızı renklisi yoktu mavisi vardı. "Mavi Kokulu Bezelye Çiçeği" yazmışlar pakete. Daha önce de yazdığım gibi ben tohumları tıpkı sebze bahçeme ekeceğim bezelyeler gibi Kasım ayı ortalarında ekmeyi düşünüyorum. Mavi yazmışlar ama resimdeki çiçekler Mor tonlarında.
Buket Aknar
25-10-2008, 19:42
Arkadaşlar; ben de bugün yapı marketten, bodur kokulu bezelye aldım. Alıştığım bir cins olmadığı için merakla bekliyorum. Yıllardır kokulu bezelye çiçeklerin yaklaşık 80-90 cm boyda olanları yetiştirdiğim için bunların nasıl olacağını bilmiyorum. Bodur ( 20 cm ) bezelye yetiştiren var mı?
Benim aldığım pakettekinde 150 cm yazıyor. Bodurunu mevsimlik gibi saksılara dikmek gerek. Güzel olur muhakkak. Tohumunu bulursam ben de size eşlik ederim Buket Hanım.
Buket Aknar
26-10-2008, 16:06
Ben bugün onları saksı içerisinde torfa ektim. Onlar gelişinceye kadar yerlerine karar vermek için bu yöntemi izledim.
Sevgili limon tohumları aldığım yere bir bakayım eğer varsa sizin için alır gönderirim.
nergis06
27-10-2008, 15:34
Yeni mesajları okurken, Kokulu Bezelye Çiçekleri bitkisini sayenizde tanıdım arkadaşlar sağolun. Limon eski mesajlara göz attım ama göremedim sonunda tohumların çiçek verdimi? resminimi eklemedin ?
Vermedi. Ama bence bunun sebebi tohumunu yanlış zamanda ektiğimdendi. Kasım ortası gibi tohumlarını direkt yetiştireceğim yere, her çukura 3'er adet olmak üzere ekeceğim. Gelişmelerden haberdar edeceğim. :)
Ben de bu çiçeğin bodurunun tohumunu almıştım, denemek için temmuz sonu gibi ekmiştim (7-8 tane) ama 3 ay geçtiği halde bir tanesi bile çimlenmedi. Ben de artık o toprağa başka şey diktim.
Kasımda ben de deneyeyim, belki iyi olur..
nergis06
28-10-2008, 18:16
Limon'cuğum sendende birşeyler kaçabiliyormuş :-) masallahın var çünkü hem çok bilgilisin hemde bu bilgileri paylaşmayı seviyor bizleri birçok konuda aydınlatıyorsun.Bu da nazarlık olsun.Eminim ki bu sefer başaracaksın.
Bende bezelyeyi kışın ekmiştim olmadı. Sonra senden öğrendimki zamanlama yanlışmış. Bir ay önce bahçeye ektim tohumlarını, bahçeyi gözleyemiyeceğim için bir de Ankarada balkoda saksıda deneyeyim dedim. Aynı saksıya ektiğim bakla tohumlarının fideleri epeyi büyüdü, bezelyelerden tık yok :-( Şimdi en son bezelye tohumlarını pamukta çimlendirip boş bir saksıya ektim.Bundanda sonuç alamazsam bu işten vazgeçeceğim galiba :-(
Bakla çok çabuk çimlenir, siz onla kıyaslamayın :)
Bezelyenin hem sebzesinin hem de çiçeğinin biraz nazlı olduğunu düşünüyorum.
Benim çimlenen bezelyelerin soğuklarla beraber büyümesi durdu, çok sağlıklı gözüküyorlar. Bu pastırma yazıyla fazla gelişmezlerse, sanırım kışı iyi geçirecekler. Deneyip göreceğiz:)
Bendeki bodur kokulu bezelye tohumunun paketinin üzerinde mart ayında toprağa serpin , mayıs ayının sonundan itibaren çiçek açacaktır diyor. Ben bekleyemediğimden evdeki saksılardan ikisinin dibine 3-4 tohum ektim .
Kasım ayında ekmekten bahsedilmiş. Kafam karıştı. Tohumların geri kalanı duruyor. Bahçeye şimdiden ekip kışın dondurmaktan da korkuyorum .
İlerleyen günlerde saksılardaki bezelyelerde bir gelişme olursa buraya yazarım.
Geçtiğimiz yıl, Mart ayında ekilen tohumlar çimlenmişti ancak bitki gelişimi hiç güzel olmadı. Bu paketlerdeki bilgiler her ülke için özel olarak yazılmadığından bazen aylarda farklılıklar olabiliyor.
Sebzesini yetiştirirken Kasım aylarında tohum ekimi yapılıp, bahar sonu çiçeklenip, yaz başı sebze verdiğinden yola çıkarak, süs bitkisi için de aynı yöntemin geçerli olacağını düşündüm. Sn. Oyaman da tohum ekimi için doğru zamanın Ekim ayı olduğunu yazmıştı. Haftaya, sebzelerle beraber süs bezelyelerimin de tohumlarını, direkt yetiştireceğim yere ekeceğim. Bu yıl bunu deneyeceğim, başarılı olursam zamanlama doğrudur demektir. Yok olmazsa üçüncü yıl da tohumunu alıp ekeceğimi sanmıyorum.
Buket Aknar
08-11-2008, 08:53
Bence süs bezelyelerinin ekim için tam zamanı. Hatta bende geçen yıldan dökülen birkaç tane çimlendi bile. (geçen yıldan topladıklarım bozulunca doğrusu çok üzülmüştüm)
Kışın dışarda mı kalıyor.Geçen ekişimde çiçek açtıramadım.sıcaklara denk gelmişti.
Buket Aknar
08-11-2008, 13:05
Edindiğim tecrübeye göre şu anda kokulu bezelye tohumlarını ekmek için tam zamanı. Ben onları herzaman bahçeye ekiyorum. Kıbrıs kışında hiç sorun olmuyor ama oralarda ne olacağını bilemeyeceğim.
Bir miktarını şimdiden ekip denemekte fayda var o zaman.
berduray
08-11-2008, 16:43
Daha fazla gecikmeden dikmelisiniz, tohumu suda bekletirseniz çimlenme daha çabuk olacaktır.
Benimkiler yaklaşık 1 karış boyunda, yemek için sabırsızlanıyorum.
Ben bunun adını bilmeden pinpin (yerel dil), bıyık olarak siteye yazmıştım.
Buket Aknar
08-11-2008, 18:14
Sevgili Berduray; "yemek için sabırsızlanıyorum" diyorsun. Umarım yemeyeceksin.
berduray
08-11-2008, 19:52
Ben hep yiyorum. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7584&highlight=pinpin)
Bugün anneme sordum. Geçen sonbaharda komşunun bahçeye ektiği bezelye ve baklalar , kış içersinde donmuş. Akdeniz ikliminde sorun yaşanmayabilir fakat karasal iklimdekilere bahçeye şimdiden bezelye tohumu ekmeyi tavsiye etmiyorum . Ben Mart ta ekmeye karar verdim.
Buket Aknar
09-11-2008, 13:08
Sevgili Berduray, mesajındaki linke baktım. haklısın oradakiler yenilebiliyor. Ama bu başlıktakilerle onlar ayni bitki değil. Kıbrıs'ta senin yediklerine biz Lüvana der ve salatalarda bolca kullanırız. Buradakiler ise farklı bir tür.
berduray
12-11-2008, 22:26
Valla ben Sayın Nurbahar'ın yalancısıyım. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=308014#post308014)
çiçek aşığı
19-11-2008, 20:28
Merhaba arkadaşlar; Aranıza yeni katıldım. Ben de Hollanda'dan gelen tohumları ekim sonunda önce saksıya ektim, boyları bir karış olunca da yerlerine aldım. ancak uzunca bir zaman bir gelişme göstermediler. Geçen hafta bir iki yaprak çıkarmaya başladılar. Aydın'da havalar daha düne kadar yaz gibiydi ama şimdi soğudu. Acaba kışı böyle geçirebilirler mi yoksa onları korumaya mı almalıyım. Bilen biri bana cevap verebilir mi acaba?
günebakan
19-11-2008, 20:47
Ben de ektim bezelye çiçeğinin tohumundan 1 ay kadar oldu sudada beklettim ama çimlenmedi neden acaba geriye kalan tohumlarıda eksem mi acaba
Bezelye Çiçeği konusunda ben de sizler gibi acemiyim. Geçen yıl ektiğim tohumlarda başarılı olamadım, bunun sebebinin tohumları geç ektiğim olduğunu düşünüyorum. Buradaki Süs bitkisi ama sebze bahçeme Bezelye tohumlarını bugün ektim. Kış bastırına kadar en fazla bir karış boy verecekler, kış sonu havaların ısınmaya başlamasıyla birden boyları uzamaya başlayıp, çiçek verecekler. Eğer bezelye sebzesinin tohumunu bu mevsim değil de Mart ayı gibi ekerseniz, sadece yeşil bir bitki elde edersiniz, tek tük sebze verir, ama bu mevsim ekilen tohumlar bol ürün verir.
Bu mantıkran yola çıkarak, Kokulu Bezelye Çiçeğinin tohumunu da yarın ekeceğim. Ama ben direkt yetiştireceğim yere ekeceğimden, saksıda olmayacağından, kış koşullarından etkilenmeyecektir. Siz de yere geçirdiğinizden gelişiminin yavaş olduğundan bahsetmişsiniz. Gelişiminin yavaş olması normal, hatta boyunun uzamaması daha iyi, kışı böyle atlattıkran sonra, bahara doğru birden boy atmaya başlayacaktır. Korumaya almaya gerek yok bence. (Ben almayacağım)
Tohum ekim zamanı için biraz daha beklemeyi düşünüyorum , neden derseniz ? henüz havalar yeteri kadar soğumadı . Erken çimlenme riskinden korkuyorum . Elimdeki tohum adedi kısıtlı olduğundan havaların iyice soğuduğu
( Davutlarda ) , Ocak ayı başını bekliyeceğim .
günebakan
19-12-2008, 21:37
O kadar tohumdan sadece bir tanesi büyüdü oda şimdilik böyle uzayıp gidiyor bakalım sonu ne olacak:) Elimde birkaç tane daha kaldı onlarıda mart veya nisan gibi ekeyim bakalım onlar çimlenecekmi
56713
Ama iç mekana değil dışarıya ekmeliydiniz. Bahara kadar soğukta fazla boylanmadan kalacak baharda birden boy atıp çiçeklenecek. Karar sizin tabii..
günebakan
19-12-2008, 23:06
O zaman şimdi bu saksıyı kapalı balkona çıkarayım olurmu sence Limon :)
Bu saksıdaki fazla boylanmış ve cılız kalmış. Şimdi soğuğa maruz kalırsa ölebilir. Elinde olan diğer tohumları dışarıya ek bence.
Koyu yeşil
02-03-2009, 16:20
Bugün süs bezelyesi tohumları aldım. Ancak üzerinde pisello odoroso yazıyor, arka kapakta da süs bezelyesi. 2.5 m boylanabiliyormuş. Açık alan ocak-şubat ayında direkt ekim öneriliyor. Bu farklı bir tür mü acaba?
Ben de bu konuda acemiyim :) Bezelye çiçeği tohumlarını alırken aynı çiçekleri O'na benzeyen fakat ismi değişik olan bir çeşit daha almıştım. Ama tam telaşlı zamanlarıma denk gelince burada konu açamadan, paketini de saklamadan, bahçe lambalarının diplerine tohumlarını alelacele ekmiştim. Galiba senin yazdığındandı adı, eğer çimlenip büyüyüp çiçek açarlarsa farkı anlarız :)
Ekim ayı başında bahçeye ektiğim tohumların fideleri 25 cm kadar oldu, oldukça sağlıklı görünüyorlar, diri ve kalın gövdeliler. Kar az yağdı ama bahçe iki gün karlı kalmıştı.
Aynı çiçek olduğunu bilmeden aldığım nazende tohumlarını içeriye ekmiştim, çok cılızlar ve güçlü gözükmüyorlar. Havalar iyice ısınmadan dışarıya çıkaramayacağım. Elimde tohum kaldıysa bir kaç tane bu mevsimde bahçeye ekeceğim, hangisinin iyi sonuç verdiğini paylaşırım.
Ben de bir ay kadar önce saksıya ektim. Boyları 15 cm kadar olan bile var. Ama çok kalın saplı değiller. Güneş alan pencere önüne koydum.
Bugün de kalan tohumları direk bahçeye ektim.
Bezelye Çiçeklerim büyümeye başlamışlar. Dün fark ettim. Sanırım son haftalarda yağan yağmurların etkisiyle birden yeşerip büyüdüler. Oldukça da bol sayıda ekmişim. İnşallah güzel olurlar.
tolgahann
11-03-2009, 18:58
Ben tohumlarımı hemen çimlendirmeye alsam başarılı olabilir miyim.?:(
Tolgahann, geçen yıl bu zamanlar ekmiştim, bir iki tanesi çimlenip 15-20 cm kadar olmuşlardı ama çiçeğini görememiştim. Bu yıl ise sebze bahçemdeki Bezelyelerle eş zamanda ektim tohumlarını. Kışı toprak altında geçirip, bu zamanlarda boy atmaya başladılar. Madem elinizde tohum var, bir kısmını deneyip, kendiniz karşılaştırın isterseniz.
Sıcak suda bekletmek çok işe yarıyor.
Ben 1 ay önce 6 tohum ekmiştim denemek için, 4 tanesi çimlendi ve epey uzadı. Ama uygun yerim olmadığından dolayı sanırım büyüyemeyecekler. Ne yapsam bilemiyorum, güneşli yer yok.. Dış ortama da çıkarmam zor yurtta kaldığım için.
Narielciğim senin de yazdığın gibi yetersiz ışık yüzünden fazla uzamış boyları. Benimkiler daha 10 cm ya var ya yoklar. Fotoğrafını çektim.
66647
Bu da paketteki fotoğrafta hemen hemen aynı olan ama adı değişik olan Süs Bezelyesinin fidesi.
66648
fikreteren
18-03-2009, 07:18
kokulu bezelye ile yıllar önce migros tan aldığım tohumlarla tanıştım. çok güzel kokulu boyları 80 cm cıvarında.dikimi de çok kolay hiç sıcak suya falan ihityacı yok. tohumları normal topraga dikin .çıkıyor.yalnız büyüyünce bit ve küf hastalıkları ile karşılaşabilirsiniz. grup halinde çok güzeller.evde beyazı nı dikmiştim çıktı 15 cm kadar oldu.tepecinden uc aldım.etrafa dal budak sarsın daha çok çicek açsın diye
Kokulu Bezelye Sarmaşıklarım çok keyifli büyüyorlar. Oya Ağacının dibine grup halinde ektiklerim istediğim gibi çiçeklenirlerse çok güzel görünecekler. Bahçenin bir çok yerine ekmişim tohumlarını, nerelere ektiğimi hiç hatırlamıyordum, boyları uzadıkça fark ediyorum. Bir kaç tane Clematisin dibine, bir kaç tane de Yaseminin dibine ekmişim. Onların çiçekleri geçince bunlar açıp renklendirsin diye düşündüm sanırım. :)
Ben saksıdakileri dün bahçeye fideledim. Uzun çelimsizdiler. Çok uzun olanların tepesinden kopardım, dallanıp budaklansın diye. Direk bahçeye ektiklerimse topraktan çıkmaya başladılar...
Yavaş büyüyorlar ama oldukça dayanıklı ve keyifliler.
71856
çiçek aşığı
02-05-2009, 18:49
Benim bezelyeler portakal ağacının boyuna ulaştılar ama henüz açmadılar:( Aydın'da güneş bir türlü yüzünü göstermediğinden midir? yoksa benim bahçemin güneşin yüzünü az görmesinden midir bilemedim... Resimlerini gönderiyorum. Çiçeklerin açması için ne yapmam gerektiğini bilen varsa lütfen yardımcı olsun..
Benimkiler bu kadar boylanmadılar ama çok geliştiler. Yaprakları çok büyüdü, bitkiler çok keyifliler. Henüz çiçek tomurcuğu yok, kokusunu çok merak ediyorum.
çiçek aşığı
20-05-2009, 17:24
sevgili limon, yukarıdaki yazımdan bir kaç gün sonra açtı bezelyelerim. Hem de rengarenk. Çok güzel görünüyorlar ve çok güzel kokuyorlar. Kokusu gül'e benziyor. Ama her zaman kokmuyorlar.:( Sabahları ve akşam üzerleri hava serinlediğinde kokuyorlar. fotoğraflarını yükledim. Bakalım beğenecek misin. Belki seninkiler de açmıştır.;)
Ne kadar çok uzamışlar, 1,5-2 metre var gibi görünüyorlar öyle mi? Benimkiler henüz 50 cm civarındalar ama bitkinin dalları çok güçlü. Çiçekleri de umduğumdan büyükmüş. Ben normal bezelye çiçeği kadardır sanıyordum. Şİmdi daha çok sabırsızlanmaya başladım :)
çiçek aşığı
20-05-2009, 17:32
sevgili Limon, bir de bu çiçeğin ne olduğunu bulamadım. Ne adını, ne de nasıl yetiştiği hakkında bilgi edinemedim. Acaba siz biliyor musunuz?
çiçek aşığı
20-05-2009, 17:35
Evet 2 metre civrındalar. Hatta daha uzunları bile var. Sanıyorum bahçemin çok güneş almamasından kaynaklanıyor. Muğla Ortaca'da gördüğüm bezelyeler 50 cm boyundaydı ama üzeri çiçekten görünmüyordu. Ve onların çiçekleri daha büyüktü. Çünkü bütün gün güneş alıyorlardı.
Hangi çiçeğin? Şu kağıt gibi yapraklı olanın mı? Çok görüyorum çiçekçilerde ama adını ben de bilmiyorum.
Bakalım bezelye çiçekleri ne kadar diri kalacaklar? Bu kadar beklemeye iki günde solmazlar inşallah :)
çiçek aşığı
20-05-2009, 17:45
evet pembe yapraklı olanı. Bezelyelerin çiçekleri kolayca solmuyorlar. Bir çiçek 1 hafta kalabiliyor. Geçen çiçeği koparırsanız yenileri çıkıyor hemen.
çiçek aşığı
20-05-2009, 17:46
Bunun çiçeği iki renkli. tek çiçek iki renk. Benim bezelyelerin tohumları Hollanda dan gelmişti. Farklı mı bilmiyorum. Sizinkiler de çıkınca lütfen fotoğraflarını yükleyin.
Bu sene tohumların bir kısmını kışın bahçeye ektim,bir kısmını da içeride çimlendirdim.
Kışı bahçede geçirenler (pek kış yapmadı ama) çok sağlıklılar ve çiçekleri geçen sene baharda bahçeye ektiklerime ortanla daha büyük ve çok.
İçeride çimlendirdiklerim henüz açmadı. Bakalım onlar nasıl olacak?
81643
Benimkilerde de bol tomurcuk var, iyice sabırsızlandım sizinkileri görünce :) Kiraz, kelebeğe benziyor çiçekleri, çok güzel. Kokusu da güzel mi?
Bugün Büyükdere'de eski evlerin olduğu sokakta dolaştım, kokuların güzelliğini anlatamam. Filbahriler, Hanımelleri, Güller coşmuş. "Sen bir de akşam gel gör kokuyu" dediler.
Limon, kokusu hafif ve güzel, gül gibi kokuyor. Çiçeklerin olduğu saplarda yaprak yok, vazoda çok güzel duruyor.
Bana da geçen gün Koşuyolu'nda "Sen bir de akşam gel gör kokuyu" demişlerdi, portakalın çiçeklerinin kokusu kaldırıma taşmıştı. Bu mevsimi çok seviyorum, yazın gelmesini istemiyorum.
Bu Bezelye Sarmaşığı meraktan öldürecek beni en sonunda. Ha açtı ha açacak diye bir haftadır sürünüyorum. Suyu çok sevdiğini fark ettiniz mi? Bir gün sulamasam hemen yapraklarını indiriyor.
82453
Ben de mearkla bekliyorum çiçeklerini. Bende daha tomurcuk yok. Yalnız bunun yapraklarını bir böcek seviyor. Delik delik yapıyor yapraklarını..O yüzden sık sık ilaçlama yapıyorum böceğe karşı.
Tomurcuk yok diyordum ama dün dolaşırken birinde tomurcuk gördüm :)). Bakalım nasıl açacak?..
Bezelye Sarmaşıkları açmaya başladılar. Bendekiler sadece mavi-mor tonundalar. Yoğun bir kokusu yok, burnunuzu dayayıp koklamanız gerekiyor ama çok hoş bir koku.
Yukardaki yorumumdan sonra pembe renkliler de açmaya başladılar. Pembelerin kokusu oldukça yoğun, hanımelinden biraz daha keskin kokusu var, çok güzel.
Yalnız bitkinin alt yaprakları sararıp kötü görünmeye başladılar. Bu sene tepe budaması yapamamıştım, tohum alabilirsem seneye dallanması için tepe budaması yapacağım.
Sevgili Limon, bu bitkinin çiçeğini çok seviyorum ama yapraklar çabuk sararmaya başlıyor. Tepe budaması yapılınca da durum aynı. Tohumları kolay kolay dökülmüyor, iyice kuruyana kadar bekleyebilirsin ama o zamana kadar bitkinin görünümü de çok kötü oluyor.
Baharda ekilen tohumlarla, kış öncesi ekilenleri karşılaştırdığımda, kış öncesi ekilenlerin daha verimli, çiçeklerinin uzun süre kaldığını gözlemledim. Bilmediğim bir nokta, kışın kar yağarsa bitkiyi bozar mı? Bu sene üzerinde kar kaldı ama süre çok azdı. Seneye yine iki türlü ekeceğim.
Benim de ilk bezelye çiçeğim açtı :). Akşam farkettim. Eflatun renkte. Hafif bir kokusu var..
İlk açan çok hafif kokuyordu, sonradan açanlar hele bir de güneş vurunca kokularını etrafa yayıyorlar. Ama yine de ilk mesajdaki "Begonvil" e benzeyen sarmaşıkla yakında uzaktan alakası yok :)
Bezelye Sarmaşığı Çiçekleri açmaya devam ediyor. Gün geçtikçe daha çok seviyorum. Oya Ağacına sardırdıklarım sadece bu renk açtılar. Diğerlerinde değişik ton pembeler var. Ama bu rengin çiçekleri onlara göre oldukça iri.
8687486875
Benim ilk açan bezelye çiçeğim. İlk açtığında kokusu hafif gelmişti, sonraki günlerde kokladıkça çok yoğun bir kokusu olduğunu farkettim. Kokusu çok farklı. Ben bu tür kokulara mistik kokular diyorum.
86932
8693386934
Şu anda bu çiçek tohuma döndü..
Tohum oluşturmaya başlamış bile...
87104
Bu sarmaşık hakkındaki tüm olumsuz düşüncelerimden çok pişmanım :)
Her gün açan yeni renkteki müthiş kokan çiçekleriyle beni utandırmayı başarıyor. Her sabah yanına gidip, severek özrümü diliyorum. Bu sabah ilk kez beyaz renkte çiçek açtı. Üçü bir arada o kadar güzeller ki... Kokularını nasıl anlatsam?... Hanımeliyle manolya karışımı sanki...
88973
Şu asalete bakar mısınız? Orkide sanki... :)
88974
Sevgili Arkadaşlar
Hepsi çok güzel, geçen hafta sizlerden özenip zamanı olmamasına ragmen tohumları ektim. 4 günde çimlendiler. Şu an bir tanesi 10 cm oldu.Sonrasını merakla bekliyorum.
Sayın nariel bana hediye olarak 2 tane tohum göndermiş. 16 saat suda beklettikten sonra toprağa ektim. İnşallah sizler gibi hızla büyür. Bu çiçekler yıllık mı. Yoksa mevsimlik mi acaba? Bide ne kadar büyüklükte saksı da olması lazım. Ne kadar hızlı büyüyor bide.
Benim beklediğim tohumlar. Bugün biraz karıştırmadan sonra fark ettim ki 1i çimlenmiş ama diğerini bulamadım. Böcek yemiş olabilir ama bir tohumum güzel bir şekide kök salmış. İnşallah çabuk büyürler ve o güzel çiçeklerin kokusunu içime çekerim. Bir sorum olacak. Bu bezelyenin yemeği oluyor mu acaba. Yani taze yeşilini yapan yörelerimiz var bunun kinden oluyor mu? Birde tohum olan bezelyeyi yeşilken dolaba saklasak nasıl olur. Galiba kimse denememiş bunu. Bende daha 1 tohum var eğer tohum sayımı çoğalttığımda inşallah yemeğini de denicem.
lastmohikan
03-09-2009, 12:59
çok güzel görünüyorlar.
İsolet, bu süs bitkisi, yemeği olmuyor. Yemeği olan tür farklıymış. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7584&highlight=pinpin) Zamansız ekilen tohumlar pek sağlıklı gelişmiyorlar. Kısa ömürlü bir samaşık, çok yıllık değil. Geçen yıl baharda ektiğim hiç güzel gelişmemişti. Keşke Kasım ayını bekleseydiniz ekmek için.
ezgili dünyam
14-03-2010, 18:54
Ablam süs bezelyesi tohumu almış. Hemen ekip büyütmek istiyorum. Sizin bezelye çiçeklerini görünce acayip heveslendim. Önce plastik kasalara daha sonra bahçeye diksem nasıl olur. Paketin üzerinde rengarek resimler var. İnşallah her renginden olur.:p
Bence direkt yetiştireceğiniz yere ekin tohumlarınızı. Önce 10 cmlik bir çukur açın, her çukura 3-4 tohum ekin. Öyle fotoğraflardaki kadar albenili olmasa da (fotoğraflarda begonvil gibi görünüyorlar) kokusu gerçekten çok güzel.
ezgili dünyam
15-03-2010, 12:51
Aslında öyle olsa daha kolay, hem iki kere uğraşmamış olurum. Hem de hazırladığım kapları sebzelere kullanabilirm.
querelle
21-03-2010, 10:29
Sadece torfa, sadece perlite, torf + perlit karışımına vb bikaç şekilde ve yine birkaç farklı konuma ektiğim kokulu bezelyelerin hiçbiri çimlenmedi...
Gel gör ki anaokulundan kalma nemli pamuk yöntemini akıl edip pamuğun içine ektiğim tüm tohumlar çimlendi.
Hayatta ilgisizlikten yeşermeyen birşey var mıdır ?
Sn. Querelle, tohumları oldukça dayanıklı, tamamen toprağını kurutmazsanız mutlaka çıkacaktır. Kıştan önce bahçeye ekmiştim, çok soğuk kış oldu ama buna rağmen biri çimlenmeye başladı. Tohumların bir kısmını da baharda ektim, çimlenmesini bekliyorum.
crocustuna
30-03-2010, 12:10
Itırşahi, Nazende Çiçeği gibi Türkçe isimleri var. Lathyrus Odoratus latincesi. Kokulu cinsi bezelye çiçeğinin. Yıllar önce bir bahçe dergisinin hediyesi olarak elime geçmişti. Üsütndeki talimatlara uyarak ekim ayında ektim..Fideler bir kış geçirdiler ama sera koşullarında. Baharda bahçeye ektim. İplere doladım. İnanılmaz renklerde çiçekler verdiler ve mis gibi de kokuyorlardı. Çiçekler ana daldan çıkan kısa saplarda diziliyorlar. Ve toplanması gerekiyor yenilerini vermesi için. Haziranda toplanma meselesi bundan. Ve tohumlarını alıyorsunuz yaz sonu. Sanırım Afrikadan bir rahip getiriyor 220 yıl önce İngiltereye ve islah ediliyor zaman içinde..Gerçekten fan kulüpleri, yarışmaları filan var. Daha sonraları satın aldığım tohumların aynı sonucu vermediğini de söylemeliyim. Bu yıl kokusuz olduğunu düşündüğüm bir cinsi geldi Kanada'dan hediye. Suya koydum yarın ekeceğim..hayırlısı..
querelle
30-03-2010, 12:14
Ben de tam bu başlığı aranmak üzereydim, neyse ki birisi benden önce davranmış :)
Dışarıya koyduğum ve sadece perlitin için ektiğim (kendimce deneme yaptım) tohumlar ev içindekilere nazaran daha geç çimlendiler ama çimlendiler yine de.
Dediğiniz gibi erken şikayet etmişim :)
Sebahattin Sargın
07-05-2010, 00:51
Bu sene ektiğim kokulu bezelyeler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=633139&postcount=87) yavaş büyüyorlar, sizinkilerde de aynı durum olmuşmuydu arkadaşlar? Birde bu bitkilerin güneş ışığı ihtiyacı nedir, gölge alan mı yoksa güneşli alanmı isterler?
Sevgiler ;)
Kasım ayında ektiklerim şu an 80 cm civarında, gövdeleri inanılmaz kalın, mart ayında diktiklerim ise 15 cm civarında ve çok cılız. Bu sene kış sert olmasına rağmen bu kadar iyiler, bundan sonra hep kışa girerken ekmeye karar verdim.
Bu sene ektiğim kokulu bezelyeler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=633139&postcount=87) yavaş büyüyorlar, sizinkilerde de aynı durum olmuşmuydu arkadaşlar? Birde bu bitkilerin güneş ışığı ihtiyacı nedir, gölge alan mı yoksa güneşli alanmı isterler?
Sevgiler ;)
The sweet-smelling flowers come in a wide range of colors and are the main feature of this climbing plant. The vine grows 6 to 9 feet tall, with dwarf types reaching 8-20 inches. They will do best if planted in a different place each year.
They do best in cool climates, but will grow in warmer ones. They need full sun and rich, well drained soil. Seeds should be sown directly where it is to grow. Soak seeds overnight then plant about an inch deep and 3-4 inches apart. Water thoroughly after planting, then restrict water until seeds germinate. Watering regularly after germination will promote good growth. Overfertilizing will cause dark green leaves and fewer flowers. Annual.
"Hoş kokulu ve geniş bir renk yelpazesine sahip çiçekleri, bu tırmanıcı bitkinin en önemli özelliğidir. Sarmaşık türü 2-3 metreye kadar uzarken, bodur olanları 20-50 cm uzunluğa ulaşır. Her yıl farklı yerlere ekilirse, çok daha verimli olurlar.
Ilıman iklimler en idealidir ama sıcak iklime sahip bölgelerde de yetişir. Full Sun (tam güneş mi denir yoksa başka bir söylemi var mıdır bilmediğim için bilen arkadaşlardan düzeltmesini rica ediyorum, [malbman]) ve zengin, iyi drene olan toprak ister. Tohumlar doğrudan yetiştirilecekleri yere ekilmelidir. Tohumları bir gece suda beklettikten sonra 7-10 cm (demiş ama sanki bana biraz derin gibi geldi) derine ekilmelidir. Tohumlar ekilince bolca sulanmalı, bundan sonra çimlenme gerçekleşinceye kadar azar azar sulanmalıdır. Çimlenmeden sonra düzenli olarak sulanırsa çok daha sağlıklı bir şekilde gelişir. Aşırı gübreleme yaprakların koyu yeşil bir renk almasına neden olur ve çiçeklenmeyi kısıtlar. Bir yılıktır."
Alıntı (http://www.sunriseseeds.com/Sweet%20Pea%20Seed.0.html)
k_donmez
28-06-2010, 19:51
Sayın Limon'dan öğrenip bu yıl doğrudan bahçeye ektiğim kokulu bezelyeler çiçeklendi. Renkleri çok güzel.
tasdelenmurat
28-06-2010, 21:26
Ben bu mart ayında diktim.. Haziranın 20 siyle ömürlerini çoktan bitirdiler. Tohumlarını topladım.
Her renginden elimde mevcut. Beyaz, pembe, çok açık pembe, çingene pembesi, kırmızı, açık kırmızı, mor, açık ve çok koyu mor, çok açık turuncu,
bide sayet bezelye çiçekleri ters tozlanmaya ugramıyorsa pembeli-beyazlı, kırmızılı-beyazlı
Kokulu, Dev (giant) bezelye çiçekleride var.
10 cm arayla 1'er fide dikerseniz resmen önünde bir duvar haline geliyor. Bu yıl ilk deneyimimi yaşadım onlarla. Sarmaşık çağlayanı yapmak isteyenlere öneririm. Dikine ipler mutlaka koyun, aşırı sarılıcı kolları var. Ömürleri çok kısa yalnız. 3 ay kadar yaşıyorlar. son 1 ay çiçekli geçiriyorlar. Sonra kurumaya ve sararmaya başlıyor.
Tohumları ben sera etkisine maruz bırakarak 1 haftada çıkartım. 4-5 cm yüksekliğinde toprağa diktim. Dondurma kabına, üst kapağıda sürekli kalacak şekilde. İlk sulama bayağı bol. Sonra toprak kurudukça sadece avucumla biraz su atarak yaptım. Çok hızlı filizleniyor. 4/3 ü 1 hafta içinde çıktı bu şekilde. filizleri yarım parmak boyuna gelmeden asıl yerlerine geçirdim.
İnternette 10 cm olunca şaşırtma yapın diyor. Ayrıca bezelye çiçekleri şaşırtılmayı sevmiyorlar. Çok çok kücükken şaşırtma yapmanızı tavsiye ederim. Asla odunsu gövdeye sahip değiller. 2 tane çöp şiş( odun ) kalınlığında bir gövde, çok güzel çiçekler, yapraklardan daha fazla çiçek, 1 mevsimlik bir güzellik arıyorsanız tam size göre. Uzaktanda yakındanda çok güzel bir kompozisyon oluşturuyor. Şayet duvar şeklinde yapmışsanız. Ben ağaç dibine diktim. Ağacın bir dalına paralel olarak diktim. Topraktan o dalada doğru dikine ipler çektim. Dala ucu ucuna yetişebildi. Dalla toprak arasında her yerden çiçekler çıktı. Perde serilmiş gibi oldu. Arkasına geçip piknik yapılabilir hale geldi. Güneş ışınlarını kapatıyor:)
Elimde bayağı tohum oldu. Önümüzdeki marta yine dikicem.
Selamlar :) Dün epey düşündükten ve cesaretimi topladıktan sonra mavi bezelye tohumlarımı toprakla buluşturmaya karar verdim. 4er li olarak saksıya ektim. Balkonun en kuytu köşesine yerleştirdim. Eğer büyütmeyi becerebilirsem sizlerle paylaşmak ve sizlerin tavsiyelerini almak isterim. Sevgilerimle ...
184679
Kokulu bezelyelerimi çimlendirmeyi galiba başaramadım. Hiç bir gelişme yok :( 11 gün oldu. Acaba daha erken mi :confused:
Kokulu bezelyelerimi çimlendirmeyi galiba başaramadım. Hiç bir gelişme yok :( 11 gün oldu. Acaba daha erken mi :confused:
Şimdi çok erken, havalar da soğudu. Siz onları unutun, zamanı gelince size mutlaka sürpriz yaparlar.
Teşekkür ederim sn. kiraz. Umut verdiniz, ben umudumu tamamen yitirmiştim. Hergün kontrole devam o zaman :p
konuya uzun zamandır yazılmamış çok güzel bir sarmaşıkmış gerçekten çok yıllıkmı
Bendeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=228500&postcount=61) (Lathyrus spp.) çok yıllık fakat iklim sıcak ve kuru geldiği için çiçeğini göremedim. :(
Havaların serin ve yağışlı gitmesiyle belki bu sene çiçeğini görebilirim. Paketin üzerinde kokulu olduğunu gösteren işaret olmasına rağmen tek yıllıklar kadar kokulu olduğunu sanmıyorum.
Sevgili Üzüm, çok yıllığı olduğunu hiç bilmiyordum.
Benim yetiştirdiklerim, hem tek yıllık hem de çiçeklenme ve yaşam süresi çok kısaydı. Bu yüzden de ir daha yetiştirmek istememiştim.
Dilerim bol çiçek açar ve kokuludur. :)
Sevgili Limon, bu sene son senesi açtı açtı, yoksa kapı önüne koyulacak. :)
Yazın en çok ilgilendiğim çiçeklerden birisi. Sıcaklar gelince 1mm. bile büyümeden öylece kalıyor. Bu sene her zamankine göre daha boylandığı için ümitliyim. Umarım dileğin gerçekleşir.
İnternetde çok yıllıkların kokulu olduğundan bahsedilmiyor. Paketinde koku işareti olduğu için hafif kokulu olabileceğini düşünüyorum.
karalale
11-05-2011, 11:51
Ben bu sene hem uzayanlarından, hem de bodur olanlarından yetiştirdim. Şuan gelişimleri çok güzel. Bodur olanlar saksıda, diğerleri toprakta. Bu sene baharı, diğer senelere oranla çok kurak ve sıcak geçiriyoruz. Kısıtlı sulama yapabiliyorum yine de uzamaya devam ediyorlar. İnşallah çiçeklerini görebilirim....
En sonunda açtı...
Kokusu çok az; burnumu soktuğumda kimi zaman koku alabiliyorum. Daha serin iklimde kokusu biraz daha fazla olabilir. Çiçekleri tek yıllıklara göre daha iri galiba.
Lathyrus latifolius
222317
karalale
14-06-2011, 15:07
Bunlarda benim bahçemden. Renkler çok güzel, koku var ama yoğun değil. İlk heves çok ilgilendim. Seneye erken tohumunu atıp (Ekim, Kasım gibi), ner de çıkarsa orda büyüsün yapıcam. Yine de tanıştığıma memnunum.;)
Arkadaşlar kokulu bezelye tohumu ekme zamanı.
karalale
13-09-2011, 15:55
Hatırlatma için teşekkürler sevgili sakagun. Bizim buralar için de geçerlidir umarım, selamlar....
Paketin arkasında Şubat-Mayıs ya da Eylül-Ekim yazıyor Karalale. Bir de havaların serinlemesini bekleyin yazıyor. Almanya'da havalar serinledi mi acaba?
acemifüsun
13-09-2011, 17:14
Benim de ekilecek tohumlarım var ama İzmir için en erken Ekim sonu diye düşünüyorum.
saksıda yetişmez sanırım değil mi?
karalale
07-02-2012, 10:17
Sayın cegabo, ben geçen sene saksı da yetiştirdim. Gayet güzel oldu. Sizde deneyin, selamlar....
Arkadaşlar Zengardenden inci serisinden 1 paket aldım cok yıllık yazıyor .
İşallah büyütmeyi beceririm . cicekleri ve renkleri muhteşem :p
Gelişmeleri yazarım
kelebek çalısı
04-03-2012, 10:36
Sweet Pea, kokulu bezelye çiçeği, lathyrus odoratus. Bu sene ben de bu maceranın içinde buldum kendimi. Yıllardır yetiştirmek istiyordum.
Şubat başında viyollere ektiğim kokulu bezelye tohumlarının yüzde yüze yakını çimlendi. Sekiz değişik çeşit var, birisi bodur cins. Benim tecrübesizliğimden kaynaklı epey bir boylanma yaptılar. Oysa Sn. Zeki Yağlı' nın tohumdan üretme ile ilgili başlığındaki tüm basamakları takip etmiştim.
Şimdi alttan yapraklar gelmeye başladığından fazla uzamamaları için kendimce deneysel olarak boylarından kısalttım. Umarım yaşarlar. Toprağa alınacak zamana dek, yaşatmayı başarabilirsem viyollerde, sonrasında bahçede mutlu olacaklarına inanıyorum.
Ama asıl kokulu bezelye denememi, ekim, kasım gibi tohumlarını bahçeye direkt ekip deneyeceğim sonbaharda. Viyollerden toprağa almak başarı oranını düşürecek kanımca.
Herkese kolay gelsin.
Bence de direkt yetişeceği yere her çukura 3-5 adet tohum yerleştirerek ekin. Viyolle, taşımakla uğraşmayın. ( bu bitki için geçerli) Çiçek açtıklarında da fotoğraflarını paylaşırsanız seviniriz.
kelebek çalısı
06-03-2012, 15:34
Bence de direkt yetişeceği yere her çukura 3-5 adet tohum yerleştirerek ekin. Viyolle, taşımakla uğraşmayın. ( bu bitki için geçerli) Çiçek açtıklarında da fotoğraflarını paylaşırsanız seviniriz.
Tabii ki seve seve paylaşırım, ne demek. Toprak, şu anda işlenmesi mümkün olmayacak şekilde yağışlardan, ve bahçemdeki toprak yapısından dolayı oldukça ağır. İşlenecek zaman geldiğinde tohumların ilkbahar ekimindeki verimini ve sonbaharda yapacağım ekimi kıyaslama amaçlı olarak, sizin de önerdiğiniz gibi üçer, beşer direkt ekeceğim. Her iki mevsimin de etkisini kıyaslamak istiyorum.
Yine bu adımları da fotoğraflayıp paylaşmak bana mutluluk verir :)
Sonbahar ekiminde bitki daha güçlü ve iri çiçekli oluyor. (Tecrübeyle sabit :) ) Kolay gelsin.
Tohumları ekeli 3 gün oluyor 1 gün suda beklettim kac günde cıkarlar acaba ;)
Merhaba,ben de ilk defa kokulu bezelye çiçeği ektim.Fakat paket italyanca olduğu için anlayamadım ve çiçeklerin aralıklarını az tutarak ve Mart'ta (paketin arkasında bir türkçe bilgiden dolayı)ektim.Aslında büyünce başka bir yere aralıklarını arttırarak ekmeyi düşünüyordum ama martta ekilmiyormuş şimdi ne yapabilirim?
Lütfen hemen cevap verin.
(Adana'da oturduğum için iklim sıcak ve balkonum çok fazla güneş alıyor.)
Şimdiden teşekkür ederim.
kelebek çalısı
17-03-2012, 14:13
Merhaba,ben de ilk defa kokulu bezelye çiçeği ektim.Fakat paket italyanca olduğu için anlayamadım ve çiçeklerin aralıklarını az tutarak ve Mart'ta (paketin arkasında bir türkçe bilgiden dolayı)ektim.Aslında büyünce başka bir yere aralıklarını arttırarak ekmeyi düşünüyordum ama martta ekilmiyormuş şimdi ne yapabilirim?
Lütfen hemen cevap verin.
Direkt olarak toprağa mı ektiniz, yoksa saksıya mı?
Anladığım kadarıyla mesajınızı düzelttiniz ve balkon dediğiniz için saksıya ekim yaptığınızı anlayabildim. Çimlenmesi için mi saksıya ektiniz? yoksa sürekli saksıda mı yetiştireceksiniz? Eğer sürekli saksıda kalacaklarsa büyük bir saksı olmalıydı. Küçük viyollerde çimlenmesi için ektiyseniz, ben derim ki daha büyük boy saksılar hazırlayın ve viyollerdeki tohumları dikkatlice toprağıyla birlikte komple hazırladığınız büyük saksıya yerleştirin. Sarılabilmeleri için saksı etrafına bambu çubuk gibi bir destek sistemi oluşturun. İlk olarak bunlar geldi aklıma.
Direkt olarak toprağa mı ektiniz, yoksa saksıya mı?
Anladığım kadarıyla mesajınızı düzelttiniz ve balkon dediğiniz için saksıya ekim yaptığınızı anlayabildim. Çimlenmesi için mi saksıya ektiniz? yoksa sürekli saksıda mı yetiştireceksiniz? Eğer sürekli saksıda kalacaklarsa büyük bir saksı olmalıydı. Küçük viyollerde çimlenmesi için ektiyseniz, ben derim ki daha büyük boy saksılar hazırlayın ve viyollerdeki tohumları dikkatlice toprağıyla birlikte komple hazırladığınız büyük saksıya yerleştirin. Sarılabilmeleri için saksı etrafına bambu çubuk gibi bir destek sistemi oluşturun. İlk olarak bunlar geldi aklıma.
Cevap için teşekkür ederim.Saksıya ektim ve saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum.Benim endişem çıkmamaları daha yeni ektim ama forumdaki çoğu kişi ekimde ekilmesi gerektiğini söylemiş.
kelebek çalısı
17-03-2012, 14:45
Muhakkak çıkacaklardır. Bir kaç gün sonra çıkacaklarından eminim. Fakat, saksıdan ziyade bahçe toprağında daha mutlu yetiştiklerini düşünüyorum. Benim bu fikrim sakın sizin moralinizi bozmasın, dediğim gibi büyükçe bir saksı içinde de gayet mutlu çiçeklenebilirler elbette. Sizin onlara sunacağanız şartlar uygun olursa onlar da sizi kokulu çiçekleri ile ödüllendireceklerdir.
Bir de paketin üzerinde hangi cins olduğunu yazıyordur. Cinsi de önemli. Bazıları 2.40 cm kadar boylanma yaparken bazıları cüce cins oluyor ve 1.20 cm gibi boylanma yapıyor. Sizin ektikleriniz hangi cins acaba. Forumda gayet güzel bilgiler var. Endişe etmeyin ve burada gelişmeleri paylaşmaya devam edin. Size yardımcı olmaya çalışacaktır üyelerimiz.
Kendinizi yeni gelen arkadaşlar kısmında tanıtırsanız memnun oluruz. Hoşgeldiniz. Ve kolay gelsin..
Muhakkak çıkacaklardır. Bir kaç gün sonra çıkacaklarından eminim. Fakat, saksıdan ziyade bahçe toprağında daha mutlu yetiştiklerini düşünüyorum. Benim bu fikrim sakın sizin moralinizi bozmasın, dediğim gibi büyükçe bir saksı içinde de gayet mutlu çiçeklenebilirler elbette. Sizin onlara sunacağanız şartlar uygun olursa onlar da sizi kokulu çiçekleri ile ödüllendireceklerdir.
Bir de paketin üzerinde hangi cins olduğunu yazıyordur. Cinsi de önemli. Bazıları 2.40 cm kadar boylanma yaparken bazıları cüce cins oluyor ve 1.20 cm gibi boylanma yapıyor. Sizin ektikleriniz hangi cins acaba. Forumda gayet güzel bilgiler var. Endişe etmeyin ve burada gelişmeleri paylaşmaya devam edin. Size yardımcı olmaya çalışacaktır üyelerimiz.
Kendinizi yeni gelen arkadaşlar kısmında tanıtırsanız memnun oluruz. Hoşgeldiniz. Ve kolay gelsin..
Çok teşekkürler.Benimkinde 250 cm yazıyor
kelebek çalısı
20-03-2012, 20:41
Bugün kokulu bezelye çiçeklerimi viyollerden alarak, bahçe toprağına şaşırttım. Viyollerden çıkarırken oldukça köklenme yaptıklarını gördüm, bu sebepten büyük ihtimalle tutmama gibi bir sorunla karşılaşmayacağımı umuyorum.
Bir buçuk ay önce viyollere ektiğim tohumlar çok kısa sürede çimlenmiş, ve benim gerekli şartları sağlamamdaki tecrübesizliğimden dolayı aşırı boylanma yapmışlardı. Ben de tepelerden koparmıştım ki alttan güçlensin diyerek. Bir şekilde tecrübesiz de olsam, tohumlar dirençli çıktılar ki çok azı kurudu, çoğunu kurtardım.
Şimdi ise bahçe toprağında yeni bir sınav var aşmam gereken. Bahçe toprağını olabildiğince yabani otlardan temizleyerek dikimi yapacağım alanı açtım. Biraz tırmıkladım ve sonra bambu sırıklardan karşılıklı sıralar oluşturarak ve sırıkları birbirine bağlayarak bir destek sistemi oluşturdum.
Çiçek fidelerimi dikkatlice bu sırıkların sağına, soluna dikerken, açtığım çukurlara bir miktar da torf attım, sonra fidemi yerleştirip, toprağını güzelce sıkılayarak can sularını verdim.
Bu uygulamanın aynısını bir alanda daha uygulayacagım. Bugün fotoğraflamaya imkan bulamadım. Ama en kısa zamanda ekleyeceğim.
Umarım herşey yolunda gider bu ilk kokulu bezelye çiçeği maceramda :)
Ne yazıkki tohumların hic biri cimlenmedi :( cok da heves edip almıştım oysa .
penguenn
21-03-2012, 22:24
Merhaba arkadaşlar.Bir iki yıl önce yaşlı bir amca bana bezelye çiçeği tohumu hediye etmişti. Bugün buldum. Tuhumları şimdi diksem çok mu geç kalmış olurum acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
kelebek çalısı
21-03-2012, 23:19
Merhaba arkadaşlar.Bir iki yıl önce yaşlı bir amca bana bezelye çiçeği tohumu hediye etmişti. Bugün buldum. Tuhumları şimdi diksem çok mu geç kalmış olurum acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba,
ben de bu sene ilk defa ekimini yaptım. Daha tecrübeli arkadaşlarımız da yanıtlarlar sorunuzu mutlaka,fakat ben yine de bir yorum yapmak istedim.
Benim fikrimce saksıda yetiştirecekseniz tohumları şimdi ekebilirsiniz, geç değil. Benim bezelye çiçeği tohumlarım ektikten sonra bir hafta içinde çimlenmişlerdi çünkü. Ya da bir kısmını deneysel olarak ekin, bir kısmını ayırın. Bahçe toprağına ekecekseniz, tohumlarınızın taze kalacağına güveniyorsanız, sonbaharda ekim yapın. Ben ne tohumu bulsam dayanamıyorum ekiyorum, pek mevsime aldırmadan :)
kelebek çalısı
21-03-2012, 23:40
Bambu kamışlardan yaptığım derme çatma desteğim ve viyollerden geçirdiğim fideler. Bugün baktım boyu uzun olanlardan birisi kırılmış. Diğerleri birinci günü atlatmış. Akşam üstü güneş çekilirken sulamalarını yapıyorum. Tutması için inatçıyım.
Boş yerlere biraz da tohum ekeceğim, bakalım onlar nasıl gelişecek. Hep birlikte görmüş oluruz :)
Paketlerde ilkbaharda ekin yazıyor ama İstanbul'da bile sonbaharda ektiklerim daha sağlıklı oldu. Yine de şimdiden ekebilirsiniz.
Mümkünse şaşırtma yapmayın, doğrudan yerine ekin, yer değiştirecekseniz toprağını dağıtmayın. Bir karış kadar olduğunda uçlarından alırsanız daha gür büyür. Sn. Kelebek çalısı, siz uçlarını alabilirsiniz, büyümüşler. Daha sonra dalları kalınlaşacak, bu kadar narin göründüğüne bakmayın.
acemifüsun
22-03-2012, 08:58
Sevgili Kiraz ben de tohumlarımı ekmekte geç kaldım. Sizce şimdi eksem nasıl olur? Yoksa sonbaharı mı bekleyeyim?
Bence birazını şimdi deneyin, İstanbul için uygun ama İzmir'i bilemiyorum. Sonuçta mutlaka çimlenecek ve çiçek açacaktır ama sonbaharda ekilenler kadar sağlıklı ve bol çiçekli olmaz. Kalanı sonbaharda ekmenizi tavsiye ederim.
penguenn
24-03-2012, 13:13
Teşekkür ederim arkadaşlar. Ne yazık ki en büyük hayalim olmasına rağmen bahçem yok. Ben de dayanamayıp durmadan tohum toplayıp duruyorum. Elimde değil. Balkonda saksıda deneyeceğim bir kısmını . Bakalım şansıma:)
Bambu kamışlardan yaptığım derme çatma desteğim ve viyollerden geçirdiğim fideler. Bugün baktım boyu uzun olanlardan birisi kırılmış. Diğerleri birinci günü atlatmış. Akşam üstü güneş çekilirken sulamalarını yapıyorum. Tutması için inatçıyım.
Boş yerlere biraz da tohum ekeceğim, bakalım onlar nasıl gelişecek. Hep birlikte görmüş oluruz :)
Hayırlı olsun:)Çok güzel gözüküyorlar.İşallah benimki de sizinki gibi sağlıklı büyür.Bu arada benimkiler de çıktı.O kadar tatlılar ki.Yardımların için teşekkür ederim.En kısa zamanda resimlerini çekip geniş bir saksıya dikeceğim.
Ben geçen yıl tüm acemiliğime rağmen kolayca yetiştirmiştim. Çiçeklerinin kokuları o kadar güzeldi ki! (Geçen yaz fotoğraflarını çekmiştim, bilgisayarımda bulamadım ancak yüklediğim cd'yi bulur bulmaz fotoğrafını da ekleyeceğim.)
Geçen yıldan topladığım tohumları (önce bezelye gibi bir kapsül oluştu ben onlar kuruyunca topladım. İçerisinden siyah küçük tohumları ayırdım) 2007 Ekim ayında ekmeden bir gece önce suya koydum ertesi sabah ektim. Şu anda boyları 5 parmak uzunluğunda oldular. Umarım ayni çiçekten bahsediyoruz.
Sayın Oyaman; bu yaz sonu sizin için tohumlarını toplayacağım. Bendekiler pembe ve mor tonları idi ama bu yıl farklı renk olur mu bilmiyorum. Bir dostumda beyazı'da var ondan bu yıl tohum istedim bakalım o da verirse size onlardan da eklerim.
merhaba ben yeni üyeyim . bahçemde bu çiçeklerden çok fazla var. ben ekmiyorum. ve gittikçe çoğalıyorlar. her taraf mis gibi kokuyor ama çok ürüyorlar. isteyene tohum verebilirim.
İnci serisinden aldıgım tohumlardan 1 tane bile cıkmadı :(
tatlı bezelye
07-04-2012, 09:55
Merhaba,
Sonbaharda doğrudan toprağa diktiğim kokulu bezelye sarmaşıklarından 5-6 tanesi çimlenince onbeş gün önce yeniden tohum ektim. Umarım hızlıca yeşillenirler.
Sonbaharda diktiklerim de aldığım sarılma telini beğenmediler, ya birbirlerine sarılıyorlar, ya da tohumun yerini işaretlemek için diktiğim kısa çubuklara sarıldılar. Sanırım doğallıktan yana bir çiçek bu.
Selamlar.
penguenn
07-04-2012, 15:43
Arkadaşlar önerileriniz üzerine tohumların bir kısmını ayırıp bir kısmını geçen hafta diktim. Durum aşağıdaki gibi.:)
kelebek çalısı
07-04-2012, 19:52
Sn. penguenn,
ben de viyollerden bahçe toprağına aldıklarımdan bazılarını rüzgara karşı koruyamadığımdan kaybetmiştim. Kaybettiğim fidelerin yerine sizin gibi tohum ektim ve çimlenmeler bende de bir kaç gündür sürmekte.
Sizin tohumlar da başarılı bir şekilde çimlendiği için kutlarım :) gayet güzel, çiçeklerini de görürüz umarım.
penguenn
10-04-2012, 09:02
Teşekkür ederim:)Umarım açarlar da fotoğraflarını paylaşırım.
2 adet tohumda bende cıktı bu güzel kokulu cicegi görecekmiyim .
Cok mutlu oldum cok
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.