PDA

View Full Version : Limon




Sayfalar : [1] 2

domesticus
23-02-2008, 16:39
http://www.agaclar.net/galeri/files/26870-photo_712.jpg

bu limonu ben 4.5 sene önce dikmiştim.budmasını yaptım boyuna çok uzuyordu, budadım kalınlaşacak şimdi.bu ne zaman çiçek açar ve meyve verir en kısa sürede de aşılatacağım.yardım edin




bluecrop
23-02-2008, 17:06
sayın domesticus ayrıntı belirtmediğiniz için şu soruları cevaplamanızı bekliyorum;
4,5 sene önce diktim demişsiniz ..... diktiğiniz tohum muydu yoksa limon fidesimiydi.?

domesticus
23-02-2008, 21:06
tohumdu

bluecrop
24-02-2008, 18:51
domestcus merhaba mesajın yeni farkettim . Tohumdan çıkan limon fideleri tohumun cinsine göre yabanileşme eğilimi gösterir. En garantili çözümü aşı yapmakla sağlayabilirsiniz. Tavsiyem anacı daha geniş bir saksı içine almanız ve iyi bir besin ortamı sağlamanız. Resimdeki görüntüsü pek sağlıklı olmadığını gösteriyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2794
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4412

agul
28-02-2008, 04:03
Merhaba,benimde bir limon agacim var yaklasık 4 sene evvel almistim fideden biraz ileri sekilde uzerinde hep cicekleniyor ama dokulup meyveye donusemıyorlar ruzgari sevmez dediler bende terasimin en kuytu yerine aldim simdi uzeri yine cok guzel cicek doldu ama yine dokulecek diye korkuyorum bu konuda bilgi alabilirsem cok sevinirim

ağaçsever2
04-04-2008, 16:21
Merhaba ben geçen senelerde bir saksıya çekirdekten limon ekmiştim .boyu 30 cm kadar olunca gayet parlak ve sağlıklı yaprakları kurumaya ardından da dökülmeye başladı. Fıs fısla su püskürttüm Ama yerini değiştirmiştim sevmedi herhalde.Bir kaç denemem oldu ancak hep böyle hüsrana uğrayınca vaz geçtim.Şimdi yine deniyorum aynı sonla karşılaşmamak için ne yapmalıyım ?

yardım eder misiniz?

bluecrop
04-04-2008, 17:30
Saksıda limon ağacı yetiştirme meraklılarına meyer limonu yetiştirmelerini öneririm . Bodur özelliğinden dolayı süs bitkisi değeri mükemmel olmasınının yanında oldukça verimli bir çeşit olması cazibesini artırıyor.

http://www.logees.com/prodinfo.asp?number=C2004-2
http://site.mynet.com/yusufustaoglu/meyveler/id5.htm

Kemal Kutlu
04-04-2008, 20:24
Aynen Katılıyorum Meyer Limonu Cok İyi Yetişebilen Limon Cinsi Daldan Çogaltması (Çelik) Hem Cok Kolay Hemde 2 sene Üzerinde Durabilme Ve Dayanıklılıgı var

ağaçsever2
08-04-2008, 11:49
Şimdi limonseverler bu limonu bulmak için canatacak.Baştada ben:D ama tohumunu nasıl temin edebileceğimiz konusunda bişey yok sitede .Yoksa ben mi görmedim. Bilgi verebilir misiniz:confused:

Todor
08-04-2008, 13:51
Bildiğim konularda cevap vermeye çalışayım.

Tohumdan ekilen trunçgiller ortalama 7inci sene meyve verir.

Mayer limonu, yediveren limon ismi ile daha rahat bulursunuz. Zaten genelde sakslılı satılan limonlar mayer limondur. verimli bir tür olmasına rağmen tadı limon kadar ekşi değildir.

Bitkiniz çiçek döküyorsa, çiçeklenme zamanı suyunu azaltınız.

Tohum satan bir site: http://www.tradewindsfruit.com/meyer_lemon.htm

Kemal Kutlu
12-04-2008, 21:05
Mayer Limon

ALİ EFE
14-04-2008, 20:21
balkonda yetiştirmek için aldığım yediveren limon fidanı çok fazla çiçek açmasına rağmen çiçekler limona dönüşürken dökülüyorlar.Bilgisi olan varsa yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

Kemal Kutlu
14-04-2008, 20:22
suyunu az vericen

Todor
15-04-2008, 00:18
Forumları okumak yerine hemen cevabın altına soruyu sormak daha kolay olsa gerek.

mahonia
15-04-2008, 02:22
bende limon araıyodum en sonunda limon satan bir site buldum dün elime geçti burda yazanlara göre balkonumda en köşeye diktim şimdi ne yapmam gerekiyor bana bu konuda bir bilgi verecek olan warmı hernagi bir giübre ya da başka bir şeye ihtiyacı olabilirmi?

nulgen
15-04-2008, 08:36
Aynı hatayı biz de yaptık, geçen yıl yediveren olduğunu öğrendiğimiz üzerinde çiçekleri olan bir limon almıştık, fazla sulamaktan nohut tanesi kadar olan bir sürü limonumuz ne yazık ki teker teker döküldü. Tabii fazla sulamanın zararlarını forumun ilgili başlıklarını okudukça öğrendim.
Balkonda duran ağaç kış boyunca yapraklarının tamamına yakınını döktü. Bu arada gerekli olan gübre takviyesini yaparak tabii sulamasına da dikkat ederek merakla beklemeye başladım.
Yaklaşık iki ay kadar önce yeni sürgünler yapraklar ve çiçek tomurcukları patlamaya başladı, her geçen gün onların gelişimini izlemek öyle güzeldi ki. Üzerinde onbeş tane kadar tomurcuk vardı, bu beni ümitlendirdi tamam dedim bunlar meyveye dönüşür ve kalır, geçen seneye nazaran az olması tutunabilirler diye düşündürdü nedense. Fakat ne yazık ki bu tomurcukların hepsi de daha açmadan teker teker döküldü. Bunun neden olduğunu anlayabilmiş değilim.
Merak ettiğim bir şey var, bu yıl içinde tekrar çiçek açar mı acaba, açmazsa da artık merakla seneyi beklemem gerekecek.

MSaygin
15-04-2008, 09:28
merhaba,

Yukarıdaki mesajlarda geçen bir kaç konuyla ilgili yazayım;

Aynen Katılıyorum Meyer Limonu Cok İyi Yetişebilen Limon Cinsi Daldan Çogaltması (Çelik) Hem Cok Kolay Hemde 2 sene Üzerinde Durabilme Ve Dayanıklılıgı var

TropikSera, sözüm doğrudan size değil, lütfen yanlış anlamayın.Başka yerlerde de görüyorum, bilgi eksikliğinden ya da yanıltma amaçlı olarak Meyer limonun meyvesinin 2 sene ağaçta kaldığı, önce limon gibi olan meyvenin daha sonra portakal gibi bir meyveye dönüştüğü gibi şeyler söyleniyor.Ne yazık ki bu doğru değil.Meyer limon gerçek bir limon değil, limon ve mandalina melezi.Pek çok limon türünden önce olgunlaşıyor ve güz sonuna doğru gerçekten de turuncu bir renge bürünüyor ancak daha sonra o meyvenin pek kullanılacak bir yanı kalmıyor.Turuncu renge büründükten bir süre sonra iyice yumuşar ve bozulmaya başlar.O yüzden 2 sene ağaçta kalır, sonra tatlanır güzel bir meyve olur laflarına bakmayalım.

Mayer limonu, yediveren limon ismi ile daha rahat bulursunuz.

Todor, aslında Meyer limon ve yediveren limon farklı iki tür ancak Meyer limon da yıl içerisinde birden fazla kez çiçeklendiği için, aynı türmüş gibi düşünülebiliyor.Şu an yediverenin latince ismini, tam türünü bilmiyorum, bulursam hemen yazarım buraya ancak aynı limon değil.

Tohum satan bir site: http://www.tradewindsfruit.com/meyer_lemon.htm

Meyer limon, çekirdekten türüne doğru yetişmez, tohum almayın.Çelikle üretilebilir ancak bu da düşünüldüğü kadar kolay değil, en uygunu aşı yapmaktır.
Bir de TradeWinds firması çimlenmeyen turunçgil çekirdekleriyle meşhur, onu da not düşelim :p

Ayrıca mesaj genelinde çiçeklerin dökülmesiyle ilgili sıkıntılardan bahsedilmiş.Çiçek ve yaprak dökülmesiyle ilgili şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=176367&postcount=142) okuyabilirsiniz.Önemli olan suyunuz az vermekten ziyade, verilen suyu tutan saksı harcının özelliği aslında.

Selamlar,

Oğuzhan
15-04-2008, 11:28
Sevgili Msaygın alttaki mesaj size ait.

(Bir diğer yöntem de çiçeklere gibberellik asit püskürtmekmiş.Bu uygulamda ağacın tümüne değil sadece çiçeklere piskürtme yapmak gerekiyor.Ne yazık ki bunun için de oran bilgisine sahip değilim.)Acaba denediniz mi?
Bu asiti nerden bulabiliriz.

Todor
15-04-2008, 11:52
Yanlışları düzelttiğiniz, eksikleri tamamladığınız için teşekkür ederiz Msaygin.

Yalova pazarlarında yedi veren limonu olarak mayer limon fidanı satılıyor. Normal ekşi limonu satıcı bile satarken, iyi cins değil, az verir diyerek satıyor. İyi cins değil ama fiyatları aynı nedense. :)

MSaygin
15-04-2008, 12:14
Rica ederim Todor :)
Bu arada, mesajımı yeniden okuyunca sanki genel olarak meyer limon meyvesi iyi değil gibi yazmış mıyım diye kuşkuya düştüm, öyle anlayan olabilir, düzelteyim.Meyer limon nefis bir meyve, gerçekten de limon olarak tadı çok güzel, asidi çok yüksek değil, lezzetli, erken olgunlaşıyor, görünüm olarak da çok güzel bir ağaç.Benim kastettiğim, o turuncu hale dönüp, bozulmaya başladıktan sonraki durumu.

Hani bir bölgede bir kaç fidancı bir türe bir isim verince, onu değiştirmek çok zor ya, oradaki pazarlarda da öyle olmuş demek ki.Bir de genel olarak meyer limon deseler, alıcı bilmez ama yediveren kelimesinin altında birikmiş bir anlam var, yediveren biber, yediveren limon vs., satışı da daha kolay olacaktır.

Oğuzhan, hayır ben halen evde denemedim.Gibberellik asit kullanmanın asıl amacı, kendi kendini dölleyemeyen türleri dölleyici tür kullanmadan meyve bağlamaya kandırmak.Ya da dölleyici varsa bile bahçedeki meyve tutum oranını yükseltmek.Bizim bahçelerde mühendisler kullanıyorlar ancak ben denemedim halen, teorik bir bilgi halen benim için.
Kimyasal malzeme satan yerlerde ya da büyükçe zirai ilaç bayilerinde bulabilirsiniz sanırım.

Todor
15-04-2008, 12:23
Ben döllenmeyi arttırma amaçlı olarak Biofortune isimli bir bitki gelişim düzenleyici aldım.
Kutusunda uygulama amacı olarak şunlar yazıyor;


çiçeklenmeyi teşvik eder, sıcaklık değişimlerine direnci arttırır, döl tutmunu kolaylaştırır, çiçek ve küçük meyve dökümü önler


İçeriği

%1,18 Alphanaptylacetamide
%0,43 Alphanaphtlacetic acid

Henüz kullanmadığım için ne kadar etkili olduğunu bilemiyorum. Süs patlıcanlarında meyve tutumunu arttırmak için kullanacağım.

kaju
15-04-2008, 13:06
Benim 3 tane limonum ve 3 ayrı sorunum var.
1. birinci limonum çekirdekten yetişme. Şu an yaklaşık 2 metre boyunda. Sanırım yaşı 7-10 yıl arası. Aşısız olduğu için meyve vermez diye biliyordum ama burada okuduklarımı yanlış anlamadı isem aşı yapılmamış, çekirdekten yetişen limon meyve veriyormuş. Okuduğumu doğru anlamışmıyım?

2. ikinci limonumu 4 yıl önce koçtaştan almıştım. Aldığımda üstünde meyvesi vardı. Ama ben aldığımdan beri meyve vermedi. Sürekli boyuna uzayıp duruyor. Boyundan budamanın zararı olur mu? Ya da bırakayım uzayıp gitsin mi ?

3. Üçüncü en sevdiğim limonumu geçen sonbahar az kalsın öldürüyordum. Uyarılmasına rağmen, neredeyse yarım kilo şeker gübresi verdim. Zavallım kurudu, yaprak döktü ama onu sevdiğimi biliyormuş yeniden yeşillenmeye, yeni yeni yapraklar açmaya başladı. Şeker gübresinin negatif etkisini yeni yeni atlatıyorken ne önerirsiniz? Acaba bu yıl limoncuğu kendi haline mi bırakım? herhangi bir gübre veya besin vermem sakıncalı olur mu?

lizard
15-04-2008, 13:10
Ben de yeni başlık açmamak için buradan sormak istedim. Bahçemde bulunan 2 adet limon ağacım var. Bunlar geçen sene biz eve taşındığımızda vardı. Bir tanesi 2 metre civarında diğeri ise 1 metre kadar. Geçen sene toplam 3 adet limon alabilmiştim :) Bu sene ise çapa, kafaya göre budama ve humik asit yardımıyla ağaçlar coştular :) Çiçek üstüne çiçek açıyorlar.

Benim sorum bu ağaçların budamasını ne şekilde yapmalı? Benim bu konularda pek bilgim yok fakat gözüme kestirdiğim şekilde budamalarını yapmıştım. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

MSaygin
15-04-2008, 15:33
Benim 3 tane limonum ve 3 ayrı sorunum var.
1. birinci limonum çekirdekten yetişme. Şu an yaklaşık 2 metre boyunda. Sanırım yaşı 7-10 yıl arası. Aşısız olduğu için meyve vermez diye biliyordum ama burada okuduklarımı yanlış anlamadı isem aşı yapılmamış, çekirdekten yetişen limon meyve veriyormuş. Okuduğumu doğru anlamışmıyım?

2. ikinci limonumu 4 yıl önce koçtaştan almıştım. Aldığımda üstünde meyvesi vardı. Ama ben aldığımdan beri meyve vermedi. Sürekli boyuna uzayıp duruyor. Boyundan budamanın zararı olur mu? Ya da bırakayım uzayıp gitsin mi ?

3. Üçüncü en sevdiğim limonumu geçen sonbahar az kalsın öldürüyordum. Uyarılmasına rağmen, neredeyse yarım kilo şeker gübresi verdim. Zavallım kurudu, yaprak döktü ama onu sevdiğimi biliyormuş yeniden yeşillenmeye, yeni yeni yapraklar açmaya başladı. Şeker gübresinin negatif etkisini yeni yeni atlatıyorken ne önerirsiniz? Acaba bu yıl limoncuğu kendi haline mi bırakım? herhangi bir gübre veya besin vermem sakıncalı olur mu?

merhaba,

1. Aşısız olduğu için meyve vermez diye bir şey yok tabi ancak çekirdeği aldığınız meyveden vermeyebilir.Limonun türüne göre, çekirdekten ekilen bitki türüne doğru olabilir de olmayabilir de.Örneğin yukarıdaki yazılarda bahsi geçen meyer limon türüne doğru değildir.Yani meyer limon meyvesinin çekirdeğinden ektiğiniz zaman çıkacak ağacın meyvesi meyer limon olmayacaktır.
Siz ne ektiğinizi bilmiyorsanız, en doğrusu yine ağacınızı aşılamak olacaktır.Mevcut limon üzerine aşı yapabilirsiniz.

2. Boyuna budamanızın zararı olmaz, aksine doğru bir form vermek için yapmanız gereken bu şu an.

3. Bence ağacınızı bir süre kendi haline bırakın :)

kaju
15-04-2008, 18:03
Yanıt için çok teşekkür ederim.
Buraya yazdığım için görevliler kesin uyarıcak ama şaşkınlığıma versinler. Bu sitede başarılı bir illustrator'a rastlayacağım hiç aklıma gelmezdi, çok şaşırdım. :)

MSaygin
16-04-2008, 17:07
Güzel sözleriniz için teşekkürler kaju :)
Bu sitede değerli ne çok arkadaşımız var şaşarsınız.

Kemal Kutlu
16-04-2008, 22:32
merhaba,

Yukarıdaki mesajlarda geçen bir kaç konuyla ilgili yazayım;



TropikSera, sözüm doğrudan size değil, lütfen yanlış anlamayın.Başka yerlerde de görüyorum, bilgi eksikliğinden ya da yanıltma amaçlı olarak Meyer limonun meyvesinin 2 sene ağaçta kaldığı, önce limon gibi olan meyvenin daha sonra portakal gibi bir meyveye dönüştüğü gibi şeyler söyleniyor.Ne yazık ki bu doğru değil.Meyer limon gerçek bir limon değil, limon ve mandalina melezi.Pek çok limon türünden önce olgunlaşıyor ve güz sonuna doğru gerçekten de turuncu bir renge bürünüyor ancak daha sonra o meyvenin pek kullanılacak bir yanı kalmıyor.Turuncu renge büründükten bir süre sonra iyice yumuşar ve bozulmaya başlar.O yüzden 2 sene ağaçta kalır, sonra tatlanır güzel bir meyve olur laflarına bakmayalım.



Todor, aslında Meyer limon ve yediveren limon farklı iki tür ancak Meyer limon da yıl içerisinde birden fazla kez çiçeklendiği için, aynı türmüş gibi düşünülebiliyor.Şu an yediverenin latince ismini, tam türünü bilmiyorum, bulursam hemen yazarım buraya ancak aynı limon değil.



Meyer limon, çekirdekten türüne doğru yetişmez, tohum almayın.Çelikle üretilebilir ancak bu da düşünüldüğü kadar kolay değil, en uygunu aşı yapmaktır.
Bir de TradeWinds firması çimlenmeyen turunçgil çekirdekleriyle meşhur, onu da not düşelim :p

Ayrıca mesaj genelinde çiçeklerin dökülmesiyle ilgili sıkıntılardan bahsedilmiş.Çiçek ve yaprak dökülmesiyle ilgili şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=176367&postcount=142) okuyabilirsiniz.Önemli olan suyunuz az vermekten ziyade, verilen suyu tutan saksı harcının özelliği aslında.

Selamlar,

sen yetiştirip satıyormusun test ediyormusun bu lafları size değil sizin gibi söyleyenlere ben kendim bu işin içindeyim mayer limon tamam bi melez narenciye tatlı limon ama ben test ettim dalında 2 sene kalıyor ben bu kadarını söylüyorum

Kemal Kutlu
16-04-2008, 22:36
şunuda ekliyeyim mayer limonu üretirken çekirdekden değil saf çelikden üretiyoruz ve aşılı gibi oluyor

MSaygin
23-04-2008, 09:15
Geçen hafta, meyer limonların arasında yürürken, kokudan başım döndü, binlerce çiçek var ağaçlarda.Paylaşayım dedim;

http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-meyerlimon6.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-meyerlimon7.jpg

Oğuzhan
23-04-2008, 09:54
Çok güzel maşallah.Bol limon olurlar inşallah.Biraz kokuda buraya gönderin.:)

lizard
24-04-2008, 16:47
Merhaba;
Bahçedeki ufak limon ağacımda 2 adet böcekçik gördüm. Aslında normalde pek sorun etmem ama bunlarla birlikte bazı çiçekleri dökülmüş ve yeni yeni limoncuk çıkaran kısımların da siyahlaşıp döküldüğünü gördüm. Şu anda yarım metre civarı bir ağacım var ve 3 tane dalında da fazlaca çiçek açmıştı. Birkaç tane bu şekilde siyahlaşıp dökülen limoncuktan zarar gelmez ama merak ettim açıkçası ne olabilir diye.

Evaca
13-05-2008, 15:29
Arkadaşlar, aşağıdaki linkte fotoğrafını eklediğim limon fidelerimin cinsinin ne olduğu konusunda fikri olan var mı?

Salataya sıktığım limonların çekirdeklerini çimlendirmiştim. Biraz daha büyüdüğünde aşılamasını da yapacağım. Bir kısmını da bonsai olarak yetiştireceğim...


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1345&page=2

kontes
17-05-2008, 23:30
Lütfen bana yardım edin!Limon 'un yaprakları çok kötü durumda.Yaklaşık 5 senelik çekirdekten yetişme.Yaprakları çok kötü durumda ve dökülüyorlar.Ne olabilir onun sorunu?Şimdiden teşekkür ederim

Cloud
19-03-2009, 16:09
merhaba
yıllar önce bir yemek sonrası sofradaki limon çekirdeğini alıp ekmiştim çıktı büyüdü baya uzadı ama nedense hiç limon vermedi budamakmı gerekiyor bir ilaç falan mı gerekiyor ne yapmam gerekiyor bilemedim fotoğraflarını koyacağım bakıp sorunu ne söylerseniz sevinirim teşekkürler.

sin
26-03-2009, 12:31
Benim bir sorum olacak inşallah gülmezsiniz limonumu budamayı düşünüyorum ve budadıgım yerleri kapamak içinde ahşap tamir macunu kullanmayı düşünüyorum sizce bir zararı olurmu **** alternatif olarak ne önerirsiniz


saygılar

ashtead
04-04-2009, 14:38
limon agacı severler

cekirdekten ektiginiz ve buyuttugunuz agacın limon verebilmesi için aşılatmanız gerekiyor. çeşitli yöntemlerle yapilan aşılar var. size en yakın ziraatciye veya fide satımı yapan yere **** bulundugunuz yerde köylere gidip aşı yapabilen birini bulabilirsiniz. aşı her mevsimde yapılmaz. aşı yapılan yerin hava almaması gerekir. aşı yapılan dal kırılırsa agac aşısız kabul edilir ve yine meyveye durmaz.

kaktüs
14-04-2009, 14:58
Yediveren limon cinsinin latincesi nedir :)

Öncelerden konuşulmuş bir konuyu canlandırayım dedim

dncr
23-04-2009, 13:40
arkdaşlar *** bir limonum çok fazla çiçek açıyor fakat dahas onra dçküyor çiçekçiye gittim tozlanma olmadığı döküodur dediler aca birde portakal alsam oluşan tozlanma sonunda limon meyve verirmi

sin
25-04-2009, 16:00
Selam arkadaşlar benimde bir limonum var resimlerini ekliyorum yorumlarınızı bekliyorum hatalarım varsa düzeltip bu sene bir llimonunu görmek istiyorum şimdiden teşekkürler saygılar :p

küçük_bahçe
25-04-2009, 16:11
Arkadaşlar, konuyu başlatan Domesticus arkadaşımızın limonuna benzer bir limonda bizde var. Yaklaşık 1,5 metre boyunda, üstelik ne çiçek veriyor ne de meyve. Hatta üzerine pazardan aldığımız limonu bile astık, kıskanır belkide limon verir ümidi ile ama nafile. Artık onun limon ağacı olup olmadığından şüphe etmeye başladım. Fotoğrafını en kısa zamanda çekip eklerim ancak aynen Domesticus'un eklediği fotoğraftaki gibi ama solgun değil. Yaprakları koyu yeşil ve parlak, çok sık olmasa da dikenleri var. Aslında beni şüpheye düşüren, yapraklarının gördüğünüz gibi bombeli gibi olması. Yani daldan çıkan yaprak önce genişleyerek büyümüş sonra daralmış (boğaz yapmış) sonra tekrar genişleyip daralarak son formuna ulaşmış. Ama gördüğüm diğer limon ağacı yaprakları hiç bu şekilde değil. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.

kopshtar
25-04-2009, 19:37
Dikenleri olduğuna göre yabanileşmiş galiba. turunç veya üçyaprak anacına dönmüş olma ihtimali yüksek.

küçük_bahçe
27-04-2009, 12:27
Arkadaşlar bahsettiğim limonumuzun fotoğraflarını çektim ve ekliyorum. İlginize sunulur.
74985
74986

heva
29-04-2009, 10:02
Sayın Mutlu Kutludan aldığım limon hakkında yazmak istedim.
Limonda bir tane meyve duruyor.
İlk geldiğinde yumuşaktı,saksıya diktikten iki gün sonra dokunduğumda limonun sert olduğunu gördüm.
Ağacı salonuma koydum çünkü salon daha çok güneş alıyor.
Perdeyi de açtım ki ikindi güneşini bolca alsın.
balkonumda panjur var. o kadar güneş almıyor.
sizce salondaki yerini sevmiş midir?
Bir de kaç günde sulayayım bu ağaçları,gübre vermem gerekir mi?
75335
75336
75337
75338
salonda kaloriferi yakmıyorum

izzeterisen
17-05-2009, 22:57
Arkadaşlar bahsettiğim limonumuzun fotoğraflarını çektim ve ekliyorum. İlginize sunulur.
74985
74986

Bu limon değil turunç, aşılama yapmanız lazım. Şimdi zamanı.

suudeen
19-05-2009, 16:58
Arkadaşlar merhaba ,
Bu siteye bugün üye oldum ...
Açıkça söylemem gerekirse ben bitkilerden fazla anlamıyorum, daha doğrusu yeni ilgilenmeye başladım...
Beni büyüten yetiştiren kişiye yani annaneme anneler gününde bir limon ağacı aldım.. Büyümeyen salon limonlarından satıcı bana yediveren dedi.. Mutfak balkonum pimapenle kaplı ışık ve güneşi orası aldığı için oraya koydum.. Rüzgar yapan bir noktada değil...
Aldığım günde gerçi saramış yaprakları vardı ama ağaçı suladım , ( 2 günde bir tabağa su taşmayacak şelilde , nemli kalması kaydıyla ) .. bol bol nefis kokan çiçeklerim oldu .. ama çiçeklerle birlikte yapraklarda 4 erli 5 erli dökülüyor ... korkuyorum yakında dım dızlak kalacak.... yalnız bir yandan da yeni yapraklar açıyor ... Bu arada baktım, yapışkanlanmaydı ,böcekti gibi problemler gözükmüyor , aldığım yer aşısı yapıdı herhangi bir vitamine gerek yok da dedi ..arkadaşlar annemde ende çok üzülüyoruz.. aldığım yerede danıştım pek bir şey söyleyemediler... bana yardımcı olur musunuz ???
aşağıda ağacımla ilgili bir kaç resim gönderiyorum..
Şimdiden çok çok teşekkürler...

MSaygin
19-05-2009, 17:29
Güle güle büyütün limonunuzu.Muhtemelen ışıklı ortamdan alıp ev içine koyduğunuz için döküyor yapraklarını.Ayrıca 2 günde bir dibini nemli bırakacak şekilde sulama çok fazla, toprağının üstten 2 parmak kadar kurumasına izin verin sulama aralarında.

Turunçgiller ev içinde de yaşayabilirler ancak dışarıyı tercih ederler.Bu güzel havalarda kışa kadar ağacınızı balkonda, açık havaya alırsanız çok daha sağlıklı olacaktır.

MSaygin
19-05-2009, 17:31
suuden, en alttaki pembe çiçek tomurcuklu fotoğraf da aynı ağacın fotoğrafı mı, yoksa farklı mı?

suudeen
20-05-2009, 07:46
suuden, en alttaki pembe çiçek tomurcuklu fotoğraf da aynı ağacın fotoğrafı mı, yoksa farklı mı?
Eevet aynı ağacın tomurcuk çiçekleri... Ben bu ağacı alalı 10 gün oldu.. ilk önce salona aldım... sizin sorduğunuz tomurcuk hali salondaki hali... o zaman 5 tane çiçeği vardı.. Fakat salon karanlık olduğu için 2 gün sonra mutfak balkonuna aldım... sulayıncada çiçek sayısı 21 tane oldu ve sonradan fazlalaşı.. mutfak balkonu daha aydınlık birebir güneş yine görmüyor ama rüzgarda almıyor.. buna rağmen sanırım sulamadan çok emin değilim ( ilk geldiğinde de sarı olan yaprakları vardı ve aldığım ortam direk dışarısı ve güneş altıydı..) ama yaprakları , tomurcukları ve çiçekleri patır patır döküyor... bir de dikkatimi çeken alt ki dal daha sonradan çıkmış dallar , o dallar nispeten daha sağlıklı ama üst iki dal yaprakları güneş görmediği halde knarlaı yanmış gibive daha fazla yaprak çiçek ve tomurcuk döküyor.. Bahsettiğim o iki eskii dalın uçları da siyahımsı bir kuruma var.. böcek vs. varmı diye kontrol ettim ama oda yok.. aldıım yerde sadece satmasını biliyor sulama hakkında bile doğru dürüst bilgi vermediler .. ne yapmam gerekir bilmiyorum .. bütün yorumlarınız için şimdiden teşekkür eder.. emeğinize sağlık der saygılarımı sunarım...:rolleyes:

burcind
20-05-2009, 11:04
Benada hediye gelen bir limon fidanım var.Alan kişi bodur olduğunu söyledi ama bodur değil.Normal bir limon fidanı.Bende Doğal gübre ve toprak karışımı hazırlayıp saksısına yerleştirdim limonumu şu anda balkonumda 2 hafta kadar çok iyiydi ama son birkaç günde baktımki tüm yapraklarını çok minik siyah böcekler kaplamış acaba ne yapmalıyım bana yardımcı olabilirmisiniz acaba?

bulik
21-05-2009, 08:16
Merhaba,

Bahçemdeki limon çok sağlıklı ve güzel
Sadece aşısı olmadığından meyvesi yok, tek kusuru bu :)

Benim iki sorum olacak,

Aşı ne zaman yapılır?
Gövde kalınlaştırmak, geliştirmek için yapabileceğim bir şeyler var mı?

Teşekkürler

kolega35
26-05-2009, 20:05
arkadaşlar iyi günler,benim sorunum şu: evimin bahçesinde bir adet limon ağacım var.Bu ağaç yaklaşık 12 yıllık ama ben bugüne kadar hiç limon verdiğini görmedim.Bazen gönlü olursa çiçek açıyor ve bir süre sonra onları da döküyor.Bazı insanlar limonun aşısız olduğunu söylediler.Kendilerine nerden anladınız diye sorduğumda limon ağacında diken olmaz dediler ,bu doğru mudur? Ben bu limona mandalin gibi bir şey aşılasam aşı zamanı en uygun ne zaman olur?Cevaplarınızı bekliyorum.teşekkürler.

Süha Şendoğan
24-06-2009, 17:10
Sn.MSaygın,
Meyvalarını döken limonlarla ilgili bilgilerinize teşekkürler, benimde sorunum aynı bahar ayı başlarında aldığım Limon fidesi (balkonda ve 2 senelik) normal budamasını yaptıktan sonra 15 gündür yepyeni taze yapraklarla doldu ancak üzerinde meyva çiçeği oluşmadı.
Bu durum normalmi normalse nezaman çiçeklenir?

aysgldmr
27-06-2009, 20:17
merhaba
ben 3 hafta önce limon çekirdeklerimi pamukta filizlendirip toprağa geçirdim. şu anda 1litrelik pet şişenin içinde 1 cm boyunda 2 tane limonum var. bunları ne zaman saksıya geçirmeliyim? ve hangi boyutta saksı kullanmalıyım? korkuyorum da kökleri bibirlerine zarar verir diye yardımcı olur musunz??

kaju
28-06-2009, 19:13
Limon ağacımın bu sene çıkan yapraklarının rengi tam yeşil değil. Sarı yeşil iki renk ve damarları görünüyor. Ekte fotoğrafı var. Bu bir hastalık mıdır? Ne yapmalıyım?

akkanat
29-06-2009, 16:17
arkadaşlar bende ektigim limon tohumları 15-20 gün sonra çimlendi ve toprak üstüne çıktı sıze bir sorum olacak fidelerimi ne zaman aşı yapalıyım sonbahardamı aşı yapıyım yoksa seneyemi aşı ugun olur

limoncu
06-10-2009, 18:54
Arkadaşlar daha yeni aldığım kıbrıs limonum bir adet meyve verdi ve hasatına sanırım az kaldı. Bilgi ve deneyimlerimi siz değerli arkadaşlarımla her zaman paylaşabilirim. Yakında fotoğrafı da koyacaım.

bademli
05-11-2009, 19:10
balkonda yetiştirmek için aldığım yediveren limon fidanı çok fazla çiçek açmasına rağmen çiçekler limona dönüşürken dökülüyorlar.Bilgisi olan varsa yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

meyva tutumunda yani cicekteyken yeteri kadar su ve yıllanmış koyun gübresi veya cok az azotlu gübre

bademli
05-11-2009, 19:17
Lütfen bana yardım edin!Limon 'un yaprakları çok kötü durumda.Yaklaşık 5 senelik çekirdekten yetişme.Yaprakları çok kötü durumda ve dökülüyorlar.Ne olabilir onun sorunu?Şimdiden teşekkür ederim

arkadaşım limon türleri bu cinsler yaprağını dökmediği icin hele birde saksıda ise azot noksanlığı gösterir size en basit tavsiyem koyun gübresi

bademli
05-11-2009, 19:21
Merhaba,

Bahçemdeki limon çok sağlıklı ve güzel
Sadece aşısı olmadığından meyvesi yok, tek kusuru bu :)

Benim iki sorum olacak,

Aşı ne zaman yapılır?
Gövde kalınlaştırmak, geliştirmek için yapabileceğim bir şeyler var mı?

Teşekkürler

aşı baharın fidan sürgün,e başlamadan kabuk aşısı limonda cok sağlıklı ve gövde kalınlaştırmak icin ise yapabilecek bişi yok aşı yapınca mecburen aşının 2 cm üzerinden kesiyorsunuz

bademli
05-11-2009, 19:22
Limon ağacımın bu sene çıkan yapraklarının rengi tam yeşil değil. Sarı yeşil iki renk ve damarları görünüyor. Ekte fotoğrafı var. Bu bir hastalık mıdır? Ne yapmalıyım?

sarı renk azot noksanlığı en kolay caresi koyun gübresi

bademli
05-11-2009, 19:27
Arkadaşlar bahsettiğim limonumuzun fotoğraflarını çektim ve ekliyorum. İlginize sunulur.
74985
74986

cekirdekten cıkma aslında bu sizin fidan deli yani yabani tür mecburen aşılanması lazım aslında cokta güzel olmuş ama :??

miskoisko
27-11-2009, 18:41
Foruma yeni üye oldum 5 yıldır bir limon fidanım var her yıl toprak değitirsemde bir türlü istediğim gibi gelişmiyor.
KOnya ereğlide ikamet ediyorum sizce acaba iklimsel faktör daha ağırmı geliyor.
Yazın dışarıda kışın ise çalışmakta olduğum dersanenin penceresine yakın kolidorda duruyor.
Bilgi verirsenzi sevinirim.

idris şenol
27-11-2009, 19:23
bence sürekli toprak deyiştirmek kardan çok zarar getirir kılcal kökleri zedelsiniz
belki alakası yok ama meyve veren bonzailere bakın çok az toprakla bir çok meyve üretilebiliyor
ben daha ziyade hava akımı güneş görmesi rüzgar durumu sulam proğramı üzerinde durulmalı kanatindeyim

bonsaisan
03-12-2009, 09:55
Sayın idris şenol

KOnuda bonsai kelimesi yer aldığı için olaya girmek istedim.

Bonsailer 10 yaşına kadar geçen süre zarfında her yıl düzenli, toprak değişimi yaşarlar.
10 yılı geçenlerde genelde 2 ial 3 yılda bir ibreli olanlarda ise bu süreç 3 ila 5 yılda birdir.

Bonsai dostları genelde kılcal kökleri kullanırlar.
BU neden ile toprak kuru olduğu gibi genel anlamda sertleşen çamurlaşan toprak kullanmazlar.

BUrada ki toprak karışımı genelde bonsai için yüksek nitelikli drenaja sahip taneli yapıda ki topraktır.

Kılcal kökler bu topraktan zedenelmeden ayrılır.Bu sayede zarar görmeden yine aynı nitelikteki toprağa ekilirler.

Bir diğer konu bahcenizde **** tarlada yer alan meyve ağaçları üzerinde mevleri yenmesi için yetiştirilirler.

Lakin meyve ağaçlarında yapılan bonsailern meyvesi genelde görsel amaçlıdır.

Bu yüzden bu dar ve kısıtlı toprakda yetişen bonsailerimzide gelişme döneminde 15 günde bir gübreleme gereir ise hormon kulanımı ile bol çiçeklenme ve meyve verimi sağlanır.
Ağacın ufak daları zarar görmesin diye meyveler belirli sayıda ağaç üzerinde bırakılır.

Kullanılan gübre ve hormonlar insan sağlığına zararlı etkiler oluşturulaçağında bonsai dostu tarafında tüketilmez sadece görsel güzeliği için ağaç üzerinde yer almaları sağlanır.

Normal şartlarda meyvecilikte uygun ve insan sağlığına zarar vermeyen organik tabanlı yapılan gübrele bahcenizde **** tarlanızda ki meyve ağaçlarınız için uygundur.

Saksıda yetiştirilen meyve fidanları eğer düzenli bir şekilde kök budaması ve toprak değişimi yapılmadı taktirde kuş yuvası olarak tabir edilen kök yapısına sahip oluçaklardır.

Bu sebebden yeterli besine ulaşma şansı olmayan kökler zaman içinde kendi kendilerini boğaçaklar **** fidanın **** ağaçın ölümüne sebeb veriçeklerdir.

Doğada ise kök sistemi gerek suya gereksede besine yönelik hareketler yapar doğada bol bir yayılım alanına sahiptirler.

İyi bir meyve ağacı yetiştirmek için düzenli bakım uygun budama tüm ağaçlar için gereklidir.

Doğada kendi başına yetişen ağaçlar doğanın şekillendirmesi ve bakımı altında doğa tarafında kontrol altında tutulurlar.

Saygılar.

serkan2172
06-12-2009, 11:23
Afedersiniz yazmakta olduğum hikaye için sizlere danışmak istiyordum.
Limonun soğuk yerlerde yetişmediği rüzgarlı yerlerde yetişmediği narin bir ağaç olduğu doğru mudur?

limoncu
06-12-2009, 11:49
limon yüksek soğuk platolarda yetişmez. mesela doğu anadolu'da yetişmesi çok zordur; fakat doğu karadeniz gibi tropik iklime yakın kuşaklarda yetişmektedir. mikroklima denilen yerlerde de yetişmektedir mesela hatırladığım kadarıyla ığdır-kars-erzurum artvin arasında böyle bir yer mevcuttu. zeytin ve turunçgil yetiştiriliyordu orada.

soğuk rüzgarlar alan yerde limon yetişmesi imkansıza yakındır.

bazı soğuğa dayanıklı türlerin olduğu bir gerçek ama genel anlamda yetişmez diyebilirim.

Kafkas57
06-12-2009, 14:27
Altı ay önce aldığım limonum habire yaprak döküyo.Önerileri olan tecrübeli arkadaşların yardımını bekliyorum.

limoncu
06-12-2009, 15:45
sayın drdom, bu başlıkta sorunuzun cevabını sayın MSaygin vermiş. Okumanızı tavsiye ederim. Limonunuzun yerini sık değiştirirseniz, içeri alırsanız döker yapraklarını. Gün ışığını ve açık havayı sever. Az toprakta saksı koşullarında biraz zorlanacaksınız. forumu takip ederseniz onunla çok iyi vakit geçirebilirsiniz.

alice
07-12-2009, 04:35
Limon çeşitlerinin çoğu 0 derecenin altında zarar görüyor. Benim en az 10 yaşında limonum var her kış sürgünleri yanıyor ve her sene yeniden sürgün veriyor. henüz meyvesinden nasiplenemedik. Mayer limon aldım ben de. O biraz daha dayanıklı soğuğa.

isolet
07-12-2009, 07:39
Benim bildiğim kadarı ile de eğer limon agacı çiçek açtıktan sonra rüzgar alırsa meyve tutmuyormuş. Rüzgar kesen filan yaparak bu sorun giderilebilir.

berduray
18-02-2010, 16:32
Çok şükür... yıllardır tek limon alamadığım ağacımın üstünde, bu yıl üç limon oluştu.

Daha iyi bir verim için budama yapmalı mıyım?

Fidanın durumu şu, tecrübelilerden fikir bekliyorum.

Bir de şu yaprak zararlına insektisit vermeme rağmen hala kurtulamadım.

gojifen
12-06-2010, 23:27
ah dörtyol ah turunçgillerin memleketi tropikal ormanlar gibidir yeşilliği

yeşil sever
25-07-2010, 14:32
Arkadaşlar merhaba ben yeni üye oldum.Evde mutfağımda yedi veren limon yetiştirmek istiyorum bilgi rica ediyorum .Teşekkürler.

ulgen
11-09-2010, 20:02
Merhaba;
Bauhaus'tan 3 yil once aldigim bir limon agacim var, balkonda saksida. Aldigimda uzerinde yesil bir limon vardi; daha sonra da cicekler acti; minik limonlar olustu ancak o zamanlarda agacima bir parazit dadandi. Yaklasik 2 yil bu yapiskan kirmizi parazitlerle savastik; bu arada agacim cok yiprandi. Sonunda forumunuzdan ogrendigim yazlik yagı uyguladim ve tum zararlilardan kurtulduk 5-6 ay once. Ama arada cok zarar gordu; yeryer kurudu, uzerindeki kuru ve zayiflamis dallari kestim.
Simdi bir yanda iki saglam dali var, surekli yeni ve saglikli iri yapraklarla boyuna uzuyor. Geri kalan diger yandaki dallardaki yapraklar damarlari yesil kendileri sarimsi renge dondu; buyumuyorlar, aylardir yeni yaprak da vermiyorlar. Hic hareket olmayan bu dallari kesmeli miyim sizce, ya da topraga takviye mi yapmaliyim. Tek dalla yukari dogru degil de yanlara dogru buyumesi icin ne yapabilirim ? Yeniden ne zaman ciceklenmesini bekleyebilirim ?
Cok tesekkurler.

kuzey
24-10-2010, 16:10
Merhaba Arkadaşlar Ben Yaklaşık 1,5 2 Yıl Önce Bir Limon ağacı aldım bir ara sulamayı unuttuğumdan kuruma tehlikesi atlattı ve resimlerdede görüldüğü üzre kırılan yerlerini annanem sağolsun elleriyle budamış :) daha sonrasında daha fazla ilgilenerek kurumaktan kurtardık 1 yılda 2 kez toprağını çıkarıyorum sabahtan akşam saatlerine kadar toprağı seriyorum temizliyorum havalandırıyorum akşam üzeri tekrar toprağı saksıya koyuyorum son 1 yıldır meyva vermemeye başladı yaz geliyor bir sürü çiçek açıyor sonra o çiçekler küçük bir üflemeyle dökülüyor yazın sonlarına doğru bir kaç tane daha açıyor ve onlar kalıyor geçen sene 3 tane kalmıştı bu sene gördüğünüz üzre resimlerde 1 tane oldu . ağacın dallarında son 7-8 aydır dinkenlenme var gül gibi dikenli oluyor dalları resimlerde gördüğünüz üzre . vede son olarak resimlerdede özellikle işaretledim son 1 yıldır ağaca yapışmış şekilde duran beyaz beyaz garip şeyler var genelde dalın dibinde oluyor ben genelde oralara özellikle su sıkıyorum belki gider diye ama tekrar oluyor . Yardımcı Olursanız Çok Sevinirim . ( birde resimlerden ağacı değerlendirirseniz çok iyi olur ) Önerilerinizi Bekliyorum .

ÖNEMLİ NOT : RESİMLERİ YÜKLEYEMİYORUM SORUN VERİYOR

nurguldk
03-01-2011, 10:25
Benim de 2 yıllık bir limon fidanım var. Ankara da olduğum için evde cam kenarında duruyor. Gelişimi çok iyi sürekli sürgün veriyor ve çiçek açıyor ama bir türlü meyve tutmuyor. Çiçek sonrasında meyve küçükken kuruyup dükülüyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim..

Mutlu Kutlu
03-01-2011, 11:05
Uygun içerikli besin kullanmanız lazım, bol güneş görmeli.Benim de 2 yıllık bir limon fidanım var. Ankara da olduğum için evde cam kenarında duruyor. Gelişimi çok iyi sürekli sürgün veriyor ve çiçek açıyor ama bir türlü meyve tutmuyor. Çiçek sonrasında meyve küçükken kuruyup dükülüyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim..

urfatutkunu
10-10-2011, 08:37
Resimlerin hepsi çok hoş.

urfatutkunu
10-10-2011, 08:38
Benim limonum da düzelse keşke.

fkopar
10-10-2011, 09:36
Arkadaşlar aşağıda resimlerini paylaştığım calamondin ve mayer limonu taçlandırmak istiyorum. Aslında 3. resimdeki kamkat gibi olmasını istiyorum.
sizce nasıl budamam gerekir? Budamam gereken kısmı fotoğraftan işaretleyebilir misiniz?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/3969.jpg
http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/4014.jpg
http://b1110.hizliresim.com/11/10/3/2779.jpg

bayrakeri
14-12-2011, 08:32
Herkese merhaba,

Bundan dört yıl kadar önce aldığım bir limon ağacım var. Fide olarak aldım ve satıcı aldığım zaman yaklaşık 2-3 yıllık olduğunu söyledi. Daha evvel zeytin kadar limonlar yapıp döküyordu. Aldığımdan beri ihtimam gösterdim (O vakitler üye olmasam da forumun emeği çok). O da sevgimi boşa çıkarmadı ve bu sene bana 4 adet limon hediye etti.

Fakat dört ay kadar evvel fark ettim ki dallardan birinde bir yabanileşme söz konusu. (Tam olarak bu tabir kullanılmıyorsa özür dilerim lütfen acemiliğime verin). Yabanileşmenin başladığı yeri 3. fotoğrafta halka içine aldım.

Dallardan birkaçı hiç görmediğim bir hızla büyüdü ve dallarda diken oluştuğunu gözledim. Yaprakları da diğer limon yapraklarına benzemiyor, boğumlu bir yapıları var ve diğerleri gibi limon kokmuyorlar.:(

Ağacım saksıyla birlikte iki metreye kadar ulaştı bir anda. Oysa yazları açık, kışları kapalı balkonda duran bir ağaç için benim onu ufaltmam gerekiyor. Durum böyle olunca sizlere birkaç sorum olacak:

1. Yabanileşmeden budama ile kurtulabilir miyim?
2. Ağaç aldığımda aşılıydı tekrar aşılatmam gerekir mi?
3. Budama için forumdaki bilgileri okudum ama yine de bilen biri fotoğraf üzerinde gösterebilir mi? (Daha önce hiç yapmadım yanlış yapmaktan çekiniyorum).

Şimdiden ilgisi için herkese teşekkürler

Turunçgil
14-12-2011, 20:31
Bence o dal yabani değil ağacın genetik özelliği olabilir.Benimde jumbo diye tabir edilen bir limon ağacım var yaklaşık olarak sizin ağacınızın saksısı kadar saksıda bakıyorum.Her yerinden sivri dikenler olmasına karşın limonları güzel ve verimde herhangi bir azalışa rastlamadım,hiçte budamayı denemedim.Ama onu satın aldığım satıcı ''dilediğin zaman dikenlerini kesebilirsin'' demişti.Ama ben hiç kesmedim çokda sorun olmuyor zaten.

bayrakeri
15-12-2011, 10:23
Sayın Turunçgil cevabınız için çok teşekkür ederim. Belki de sizin dediğiniz gibidir. Ağacın altında ayrılan çatalın bir tarafı farklı diğer tarafı farklı olunca ben aşısından şüphelendim.

Eğer normalse dikenler ve yaprak farklılığı benim için de problem değil.;) Ancak yabanileşmiş gibi duran tarafta limon da yok. Bir sonraki adım olarak ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. :(

lsari86
10-03-2012, 02:06
Herkese merhabalar,
konu ile ilgil oalrak forumda bir çok yazıyı okudun ancak benim gibi acemi biriiçin yazılan şeyler epey bir karışık geldi. keza toprak dan uzak buyudugumuz için pek bilemiyoruz. ama böylesi guzel bir yer sayesinde bende epey bişey öğrendim.
Şimdi asıl sormak istedigime gelince ;
Ben askerde iken; annem benim askere gittiğim gün pazardan eve aldıgı limonlardan birinin içindeki iki - üç çekirdeği saksıya dikip bakmaya başlamış.
Ben forumda araştırınca limon ağaçlarının ev içinde yetişebildiğini ve çok güzel meyve ve hoş kokular verdigini öğrendim.
Şimid benim sorum su noktada başlıyor annem bu limonun çekirdeklerini mart ayı içinde ekmiş ve ektiği limon sanırım ince kabuklu kokulu bir limonmuş.
Bu bağlamda bu limon nekadar sürede meyve verebilecek olgunluğa erişir ve bu hali ile meyve verme ihtimali var mı?
biraz farazi sorular oldu sanırm ancak b konuda bilig verebilrseniz çok memnun olurum.
birde şu hali ile bu çekirdeklerin daha sağlıklı yetişmesi içn ne yapa biliriz.
kolaylıklar...

Güzin Çakar
10-03-2012, 07:44
Sayın Isari86,

Limon bitkisi aşılanmadan meyve vermez. Havadar yerde tutun, gübresine, suyuna dikkat edin, önce aşı yapılacak kadar büyüsün. Gövdesi parmak kalınlığına ulaştığında ister mandalina aşılayın, isterseniz limon...

Remzi Sarıoğlu
10-03-2012, 09:47
Adana Seyhan'da bir serada kullanılması için 2011 yılı kasım ayında benden leonardit ile konsantre hümik asit talep ettiler. Bende kendilerine gönderdim. Bu serada kasım 2011 de salatalık ekmişler. 6 aralık, 6 0cak ve 9 şubat tarihlerinde resimlerini çekip yollamışlar. Bu arada birde limon resmi çekmişler. Bende sizlerle paylaşmak istedim. Tüm üyelere saygılarımla,

lsari86
10-03-2012, 16:30
Sayın Isari86,

Limon bitkisi aşılanmadan meyve vermez. Havadar yerde tutun, gübresine, suyuna dikkat edin, önce aşı yapılacak kadar büyüsün. Gövdesi parmak kalınlığına ulaştığında ister mandalina aşılayın, isterseniz limon...

Sayın "gçakar" ilginiz için öncelikle teşekkür ederim.
Annemim hatırası olduğu için bu küçük değerli şeyin yaşamasını istiyorum.
Dedikleriniz doğrultusunda ben biraz daha büyümesini ve gelişmesini bekleyeceğim.
Sanırım yaza doğru da dediğiniz kalınlığa ulaşmış olur.
Ondan sonra forum da yazılanların ve sizlerin de değerli yardımları ile aşılama işlemini gerçekleştirebilrim.
Bu bağlamda sormak istediğim bir şey daha olacak;
yazınızda mandalina ve limon aşılayabilirsiniz demişsiniz.
Peki şimdi benim bu limon çekirdeklerinden çıkacak limon ağacıma:
Limon ve mandalina aynı anda aşılama imkanım olabilir mi?
Kolaylıklar...

limon_sever
10-03-2012, 21:57
Sayın "gçakar" ilginiz için öncelikle teşekkür ederim.
Annemim hatırası olduğu için bu küçük değerli şeyin yaşamasını istiyorum.
Dedikleriniz doğrultusunda ben biraz daha büyümesini ve gelişmesini bekleyeceğim.
Sanırım yaza doğru da dediğiniz kalınlığa ulaşmış olur.
Ondan sonra forum da yazılanların ve sizlerin de değerli yardımları ile aşılama işlemini gerçekleştirebilrim.
Bu bağlamda sormak istediğim bir şey daha olacak;
yazınızda mandalina ve limon aşılayabilirsiniz demişsiniz.
Peki şimdi benim bu limon çekirdeklerinden çıkacak limon ağacıma:
Limon ve mandalina aynı anda aşılama imkanım olabilir mi?
Kolaylıklar...

Aynı fideye bir çok çeşiti aşılayabilirsiniz. Limon, mandalina, greyfurt, portakal, lime vs.

lsari86
11-03-2012, 00:34
ilginiziçn çok tesekkur ediyorum.
kolaylıklar....

lsari86
12-03-2012, 14:29
herkese tekrar merhabalar;
bugun canim limonata cekince gidip manavdan aldığım limonlar ile hem kendime bir bardak taze limonata yaptım hemde aşağıda resimlerdeki gibi bir limon filizlendirme denemesi yapmaya karar verdim.
umarım güzel sonuçlar elde edebilrim.
limonların ve içinden çıkan çekirdeklerin fotograflarını ekledim.
limonların cinsi ve çekirdeklerin sağlam olup olmadığı konusunda bana fikir verebilirseniz çok mutlu olurum.
kolaylıklar levent

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6829810114/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6975936823/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6975938959/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6829813936/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6975940415/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6975941355/in/photostream

lsari86
12-03-2012, 14:30
http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6829816326/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6975942695/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6975944365/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6975945119/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6829820626/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/44362449@N02/6829821676/in/photostream

lsari86
12-03-2012, 14:35
ben ekranda eklediğim resimleri göremiyorum ancak umarım eklenmiştir.

*değirmenci
27-03-2012, 00:14
bir file limondaki tüm çekirdekleri çıkardım :) dünden beri suda bekledi gerçi oksijenli su işine girmedim çünkü fazla sayıda ektim. Yani çürüyenleri gözardı edebilirim. 63 çekirdeğin 40 ını pet bardaklara kalanları da pamuk arasına koydum. Umarım çimlenmeleri sağlıklı olur.

orcanöbekçi
27-03-2012, 23:46
Sevgili arkadaşlar,
saksıda baktığım limonum çiçek açmaya başladı.öyle açıyorki,her delı çiçek doldu.
Normalde birkaç limon veriyor ama çiçekleri görülmeye değer.Sanki dallardan fışkırıyorlar.Paylaşmak istedim.Sevgiler

*değirmenci
28-03-2012, 16:13
orcanöbekçi bu limonun çeşidi nedir şu mayer limon dedikleri mi yoksa normal limondan siz mi çimlendirdiniz ?

orcanöbekçi
28-03-2012, 22:27
Sevgili deirmenci,
Limonum mayer **** yediveren **** özel bir cins değil.Bizim siteden almıştım.Satan arkadaş iri limon demişti.Gerçektende saksıda yumruk kadar limon veriyor.Şimdi çiçekler limona dönecek ve sanırım bir çoğu dökülecek ;Zaten dökülmesede ben her dalda bir limon bırakmayı düşünüyorum.Sevgiler.

*değirmenci
29-03-2012, 00:50
anladım teşekkürler bitkinizin gelişimi sağlıklı olur umarım

fleming97
01-04-2012, 17:32
merhaba,
balkonda saksıda yetiştirdiğim limon ağacımın 1 hafta önce toprağını değiştirdim. Toprağı değiştirdikten sonra yaprakları kurumaya başladı. Suladıktan sonraki günlerde toprağın nemli kaldığını kurumadığını gördüm. Toprağını değiştirdiğim diğer saksılardaki limon ağaçlarımda sorun yok. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

fleming97
06-04-2012, 12:14
En kısa sürede yanıt vermenizi bekliyorum.

Güzin Çakar
06-04-2012, 12:48
Sayın fleming97,
Kişisel gözlemlerime göre vereceğim yanıt sizi memnun etmeyecek. Köklerinde çürüme olduğunu düşünüyorum. Topraktan çıkararak köklerine bakın, eğer ben yanılmış ve kökleri sağlamsa gübre ilave edeceğiniz süzek, kuru bir toprağa yeniden dikin. Cansuyunu çok az verin. Kökler dediğim gibi çürümüşse yapacak bir şey yok. Sizin için çok özel bir bitkiyse çelik gibi tekrar köklendirmeyi deneyebilirsiniz, ama bu söylediğim de başarılı olma ihtimaliniz çok düşük olacak.

MSaygin
06-04-2012, 13:43
Çok büyük ihtimalle bitkinizi kurtaramayacaksınız gibi görünüyor.
Gördüğüm kadarıyla kırmızı toprak var saksınızda, turunçgil kökleri kırmızı toprağı sevmiyor saksıda, sıkıştırıyor, boğuyor. Köklerin bol oksijen alabileceği, suyun göllenmeyeceği, çok gevşek bir saksı harcı kullanmanız gerekiyor, turunçgil yetiştiriciliği başlığında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Turunçgil
09-04-2012, 18:42
Tüm yapraklarını koparın.Benim limonumda aynen bu şekilde olmuştu.Geçen sene tüm yapraklarını kopardım bir süre sonra tepeden kurumaya başladı kuruyan kısımlarını makasla kestim şimdi kuruma durdu ve yeni sürgünler vermeye başladı.Toprak çok su tutmuş acaba altında delik varmı?

cherry
14-05-2012, 17:01
Merhabalar;
başlık altında yazılı olan tüm yorumları okudum çekirdekten ekilmiş 2 yaşını geçkin bir limonum var uzun ince ve üzerinde dikenleri var bu da yabanileşmiş anlamına geliyor sanırım aşı yaptıracaktım ama bir parmak kalınlığında olması gerekiyormuş sanırım o yüzden şu an aşılama yapılamayacak kadar ince peki seneye aşı yaptıracak olsam bu sene onu tepesinden budamamın zararı olur mu?yanlara doğru yayılmasını istiyorum
bilgisi olanların yardımcı olmasını rica edeceğim...

MazI
14-05-2012, 19:53
yok hocam zararı olmaz..birbirine cok girmis dalları alsanda bence yeterli olur...iyi bir budamayla fidanın her yerinin güneş almasını saglarsan govde kalınlasır...

kelebek çalısı
23-05-2012, 23:48
Meyve tutulumu fazlasıyla gerçekleşmiş durumda. Fazlasını kendisi dökecektir diye düşünüyorum.

nikon_
24-05-2012, 10:36
Balkonumdaki aşılı limon ağacım ve beni çok mutlu eden çiçeği ;) Bir çiçek ancak bu kadar güzel kokar.

299830

299831

299832

Entropi
22-06-2012, 02:46
311057

Geçtiğimiz sohbahar dikmiş olduğum limon, kışı başarı ile geçirip, yaprak ve çiçek açma konusunda iştahlı iken son aylarda gelişimini durdu. Yapraklar açık renge döndü, yeni sürgün, gelişim yok.Çiçeklenme yok, daha önce olan da döküldü.

Sorun ne olabilir?

Güzin Çakar
22-06-2012, 08:26
Sayın Entropi, bana göre,
1-Kabuklu bit, örümcek gibi zararlılar olabilir. Gövdesine, yapraklarına dikkatle bakın, bir şeyler var mı?
2-Birdenbire çok sıcak, çok soğuk ya da şiddetli rüzgarla karşılaşıp kavrulmuş olabilir. Böyle bir durum varsa tekrar toparlar, dert etmeyin.
3-Sulamasına dikkat ediyormusunuz?
4-Son olasılık, saksı ya da toprak değişimi yaptıysanız hoşlanmamış olabilir.
Yorum yapabilmek için, 3 ve 4 ile ilgili bilgi verirseniz daha iyi olacak.Hatta saksısı ve toprağı görünen bir fotoğraf ile daha da iyi olur. Selamlar, sevgiler...

merlict
22-06-2012, 17:24
311057
Geçtiğimiz sohbahar dikmiş olduğum limon, kışı başarı ile geçirip, yaprak ve çiçek açma konusunda iştahlı iken son aylarda gelişimini durdu. Yapraklar açık renge döndü, yeni sürgün, gelişim yok.Çiçeklenme yok, daha önce olan da döküldü.

Sorun ne olabilir?
Sevgili Entropi merhaba.Özledim Kuşadasını, yakında gelmek istiyorum memleketime, geldiğimde bilahare bakarım limonunuza :D (Aslen Aydınlıyım o sebeple, iş yerinden izin alabilirsem önümüzdeki hafta Kuşadası, Didim, Yenihisar hem ziyaret hem tatil düşünüyorum)

Gelelim sizin şu küçük yaramaza.En azından ben gelene kadar neler yapabiliriz.Benden hızlı olan Güzin hanım gerekli açıklamayı zaten yapmış.Bide ben eskiden nick olarak speedy 'i kullanırdım, artık bende özelliğimi yitiriyorum heralde.O zaman aşağıdan devam edelim.:rolleyes:
Sayın Entropi, bana göre,
1-Kabuklu bit, örümcek gibi zararlılar olabilir. Gövdesine, yapraklarına dikkatle bakın, bir şeyler var mı?
2-Birdenbire çok sıcak, çok soğuk ya da şiddetli rüzgarla karşılaşıp kavrulmuş olabilir. Böyle bir durum varsa tekrar toparlar, dert etmeyin.
3-Sulamasına dikkat ediyormusunuz?
4-Son olasılık, saksı ya da toprak değişimi yaptıysanız hoşlanmamış olabilir.
Yorum yapabilmek için, 3 ve 4 ile ilgili bilgi verirseniz daha iyi olacak.Hatta saksısı ve toprağı görünen bir fotoğraf ile daha da iyi olur. Selamlar, sevgiler...

Ben burada sıralamayı Güzin hanımın affına sığınarak 2-3-4-1 olarak değiştiriyorum.Kuşadası nem ve sıcaklık olarak limon fidesini etkileyecek değerlerde.Kışı atlatmış olması Sivasta olmadığı için çok önemli değil ama orada yazı atlatmak sorun.Fidenizin ağaç formuna ulaşana kadar öncelikle sert ve ani hava değişimlerinde korumanız gerekir.Kışın uyku döneminde olması soğuğu fazla hissettirmez ama yazın en aktif döneminde sıcaktan hemen etkilenir.Özellikle sabah yakıcı olmayan güneş alan bi noktaya alın, sürekli yer değiştirmeyin, rüzgardan ve kavurucu sıcaktan koruyun.Öğleyin yakıcı güneş alma ihtimali varsa sürekli yer değiştirmek yerine delikli havadar örtü çekin. Son olarak Güzin hanımın fotoğraf talebini gerçekleştirin, daha fazla katkımız olsun.

Mehmet

Entropi
25-06-2012, 15:04
Sayın Entropi, bana göre,
1-Kabuklu bit, örümcek gibi zararlılar olabilir. Gövdesine, yapraklarına dikkatle bakın, bir şeyler var mı?
2-Birdenbire çok sıcak, çok soğuk ya da şiddetli rüzgarla karşılaşıp kavrulmuş olabilir. Böyle bir durum varsa tekrar toparlar, dert etmeyin.
3-Sulamasına dikkat ediyormusunuz?
4-Son olasılık, saksı ya da toprak değişimi yaptıysanız hoşlanmamış olabilir.
Yorum yapabilmek için, 3 ve 4 ile ilgili bilgi verirseniz daha iyi olacak.Hatta saksısı ve toprağı görünen bir fotoğraf ile daha da iyi olur. Selamlar, sevgiler...
Sayın GÇakar,
işlerim dolayısı ile fotografı geç yükleyebildim, özür dilerim.

* Bit,örümcek vb. zararlılar için düzenli olarak arapsabunu+zeytinyağı kullandım. Diğer zamanlarda mutfak atıklarından hazırladığım enzimi yapraklardan uyguladım. En son tüm yaprakları saracak şekilde kükürt uygulamıştım. Belirgin bir zararlı gözükmüyor
* İklim konusunda haklı olabilirsiniz, rüzgarı çok almayan deniz tarafına doğru dikmiş olsam da öğle ve sonrası oldukça fazla güneş alıyor. Nitekim saksıda ve gün boyu güneş alan yerdeki kamkat da gelişmesini durdurmuştu, şimdi birden tomurcuk ve filiz vermeye başladı. Arka tarafa dikmiş olduğum portakal ise sabah güneşi alıyor, yeşil formunu koruyor fakat filizlenme yok. Başka bir neden bulamazsam iklimle ilşkilendireceğim.
*Saksıda değil, bunu belirtmem gerekirdi.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
312015

Sayın Mehmet,
Sevgili Entropi merhaba.Özledim Kuşadasını, yakında gelmek istiyorum memleketime, geldiğimde bilahare bakarım limonunuza :D (Aslen Aydınlıyım o sebeple, iş yerinden izin alabilirsem önümüzdeki hafta Kuşadası, Didim, Yenihisar hem ziyaret hem tatil düşünüyorum)
Mehmet

Memnun oldum. Sahil sitelerine yolunuz düşerse her zaman beklerim.


Gelelim sizin şu küçük yaramaza.En azından ben gelene kadar neler yapabiliriz.Benden hızlı olan Güzin hanım gerekli açıklamayı zaten yapmış.Bide ben eskiden nick olarak speedy 'i kullanırdım, artık bende özelliğimi yitiriyorum heralde.O zaman aşağıdan devam edelim.:rolleyes:


Ben burada sıralamayı Güzin hanımın affına sığınarak 2-3-4-1 olarak değiştiriyorum.Kuşadası nem ve sıcaklık olarak limon fidesini etkileyecek değerlerde.Kışı atlatmış olması Sivasta olmadığı için çok önemli değil ama orada yazı atlatmak sorun.Fidenizin ağaç formuna ulaşana kadar öncelikle sert ve ani hava değişimlerinde korumanız gerekir.Kışın uyku döneminde olması soğuğu fazla hissettirmez ama yazın en aktif döneminde sıcaktan hemen etkilenir.Özellikle sabah yakıcı olmayan güneş alan bi noktaya alın, sürekli yer değiştirmeyin, rüzgardan ve kavurucu sıcaktan koruyun.Öğleyin yakıcı güneş alma ihtimali varsa sürekli yer değiştirmek yerine delikli havadar örtü çekin. Son olarak Güzin hanımın fotoğraf talebini gerçekleştirin, daha fazla katkımız olsun.
Mehmet

Önerilerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ederim.

bountr
25-06-2012, 15:53
Herkese merhaba. Benim de 1 ay kadar önce aldığım bir limon ağacım var, balkonda saksıda duruyor. Aldığım zaman üzerinde ufak meyveleri vardı, şimdi o meyvelerin bazıları büyüdü fındık kadar oldular. Aynı zamanda diğer dallarda çiçekler de açıyor ve meyveye dönüşüyorlar ama bazıları ufakken dökülüyor. Benim sormak istediğim şey bu dökülmeler normal mi? konuyu okudum biraz fazla sulama yapıyormuşum :) onu azaltacağım. Bir de az önce detaylı baktım 1 beyaz örümcek gördüm ufak, 1 tane sanırım kabuklu bit denilen şeyden :) 1 tane de beyaz kurtçuk gördüm düşen ufak meyvenin dibinde, hepsini nakavt ettim hemen oracıkta tabi. Bunlara ne tür ilaçlama yapmam lazım? Yapraklar çok yeşil değiller, sıvı besin de veriyorum ölçüsüne göre. Tavsiyelerinizi bekliyorum sayın ağaç severler :)

http://d1206.hizliresim.com/y/t/8q0y0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://d1206.hizliresim.com/y/t/8q14m.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://d1206.hizliresim.com/y/t/8q160.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://d1206.hizliresim.com/y/t/8q17q.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

kelebek çalısı
25-06-2012, 18:09
Herkese merhaba. Benim de 1 ay kadar önce aldığım bir limon ağacım var, balkonda saksıda duruyor. Aldığım zaman üzerinde ufak meyveleri vardı, şimdi o meyvelerin bazıları büyüdü fındık kadar oldular. Aynı zamanda diğer dallarda çiçekler de açıyor ve meyveye dönüşüyorlar ama bazıları ufakken dökülüyor. Benim sormak istediğim şey bu dökülmeler normal mi? konuyu okudum biraz fazla sulama yapıyormuşum :) onu azaltacağım. Bir de az önce detaylı baktım 1 beyaz örümcek gördüm ufak, 1 tane sanırım kabuklu bit denilen şeyden :) 1 tane de beyaz kurtçuk gördüm düşen ufak meyvenin dibinde, hepsini nakavt ettim hemen oracıkta tabi. Bunlara ne tür ilaçlama yapmam lazım? Yapraklar çok yeşil değiller, sıvı besin de veriyorum ölçüsüne göre. Tavsiyelerinizi bekliyorum sayın ağaç severler :)





Limon ağacı suyu sever diye biliyorum yanılmıyorsam, fakat saksıda yetişen bitkiler için tecrübem olmadığından sulama dengesini bilemiyorum.

Çiçeklenme ve meyve tutulumu ağacımın üzerinde sürmekte iken, aynı çiçek ve meyve dökülmelerini ben de gözlemliyorum. Aşırı çiçeklenme ve bu çiçeklerin meyveye dönmesi durumunda besleyemeyeceği fazla meyve oluşumunu döktüğünü düşünüyorum. Zaten kendisi dökmese seyreltme yapmak gerekecektir.

Narenciye (citrus) için özel besinler mevcut. Granül halinde olanından kullanıyorum zaman zaman. Bu besinden siz de bitkiniz için kullanabilirsiniz. İhtiyaç duyduğu tüm takviyeleri içeren narenciye besini diğer kumkuat, mandalina v.s için de uygundur zaten.

bountr
25-06-2012, 20:24
Limon ağacı suyu sever diye biliyorum yanılmıyorsam, fakat saksıda yetişen bitkiler için tecrübem olmadığından sulama dengesini bilemiyorum.

Çiçeklenme ve meyve tutulumu ağacımın üzerinde sürmekte iken, aynı çiçek ve meyve dökülmelerini ben de gözlemliyorum. Aşırı çiçeklenme ve bu çiçeklerin meyveye dönmesi durumunda besleyemeyeceği fazla meyve oluşumunu döktüğünü düşünüyorum. Zaten kendisi dökmese seyreltme yapmak gerekecektir.

Narenciye (citrus) için özel besinler mevcut. Granül halinde olanından kullanıyorum zaman zaman. Bu besinden siz de bitkiniz için kullanabilirsiniz. İhtiyaç duyduğu tüm takviyeleri içeren narenciye besini diğer kumkuat, mandalina v.s için de uygundur zaten.

Ben zaten 3lü flora serisinden almıştım ondan koydum, içinde gerekli her şey var. General Hydroponics Flora Serisi (http://www.toprakvesu.com/products/Flora-Serisi-3%27-l%C3%BC-Set-0.5-lt-%252d-T%C3%BCm-D%C3%B6nemler.html)

kelebek çalısı
25-06-2012, 21:26
Haklısınız, ben yanlış anlamışım ilaçlama ile ilgili tavsiye istemişsiniz. Dikkatimden kaçmış.

41nisa
27-06-2012, 00:21
Balkonumdaki aşılı limon ağacım ve beni çok mutlu eden çiçeği ;) Bir çiçek ancak bu kadar güzel kokar.

299830

299831

299832

Rabbim neler yaratıyor o nasıl bir güzellik ve koruyup yetiştiren sizden de
Allah razı olsun bizimle paylaştınız .Resmi görünce çok heyecanlandım benimde saksıda limonlarım daha dört yapraklılar öyle seviyorum ki onları her gün konuşuyorum arkadaşım gibi belki benim de böyle olur.

kelebek çalısı
27-06-2012, 02:40
Ben de çiçek döneminde çektiğim fotoğrafları ekleyeyim istedim. Bunca çiçeği bir arada görebilmek için üç sene beklemem gerekti. Ağacın çiçeklenme ve meyve tutulum döneminden bir kaç kesit.

312552

312553

312554

312555

Bu son fotoğrafta, sol alttaki yaprağın hemen üzerinde meyvenin henüz oluştuğunu ayırt etmek mümkün.

Mart ayı ortalarında çekilmiş fotoğraflardır.

kelebek çalısı
28-06-2012, 01:47
Dün çiçekte olan limon, bugün meyvede.

312980

312979

Besleyemeyeceği fazla meyveyi döküyor. Alt daldaki sararan üç küçük meyve düşecek, hatta daha ufak biri kararmış, çoktan kurumuş.

312983

312982

312981

merlict
27-07-2012, 17:23
http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

Oneofthem
29-07-2012, 15:14
Merhaba.2 hafta önce bir limon ağacı aldım.Saksıda salonda duruyor,gündüzleri balkona çıkarıyorum.Aldığımda 5 tane limonu vardı.Toprağını nemli tutmaya çalışıyorum ancak limonlardan 3 tanesi döküldü ve yaprakları da sararıp dökülmeye başladı.3 gün evde olamadığım için susuz ve havasız kaldı.Yaprakların dökülmesinin sebebi olabilir mi? Eski haline dönmesi için ne yapabilirim?

merlict
29-07-2012, 19:12
Merhaba.2 hafta önce bir limon ağacı aldım.Saksıda salonda duruyor,gündüzleri balkona çıkarıyorum.Aldığımda 5 tane limonu vardı.Toprağını nemli tutmaya çalışıyorum ancak limonlardan 3 tanesi döküldü ve yaprakları da sararıp dökülmeye başladı.3 gün evde olamadığım için susuz ve havasız kaldı.Yaprakların dökülmesinin sebebi olabilir mi? Eski haline dönmesi için ne yapabilirim?

Merhaba sayın Oneofthem

Öncelikle fazla sulamayı kesin.Bitkinizi bu sıcaklarda sabit rüzgar almayan, hafif gölge yerde tutun.Sabah dışarı akşam içeri değişimini sakın yapmayın, sabit dışarıda kalsın.Kuruyan dalları ve yaprakları bitkinize zarar vermeden ayırın.

Mehmet

kelebek çalısı
29-07-2012, 19:25
Oneofthem' in ikinci fotoğrafındaki kurumuş yapraklarda görülen beyaz izler galeri güvesinin eseri gibi geldi bana. Limon ve kumkuat yapraklarında sıklıkla karşılaştığımdan tanımakta güçlük çekmiyorum artık.

Oneofthem
29-07-2012, 20:13
Tesekkurler :) galeri guvesinden nasil kurtulabilirim? Bu aralar ankara oldukca ruzgarli evde durmasi cok sorun olur mu?

Muhsin Hanif
31-07-2012, 03:54
Merhabalar,
3,5 yıl önce tohum olarak ektiğim limon fidesi ( yaklaşık 15 cm. ) ile ilgili ne tavsiye edersiniz ?
Mesela saksısını mı büyüteyim ? Bahçeye mi alayım ? Hiç tecrübem yok ama bonsai adayı mı yapayım ? :confused:

merlict
31-07-2012, 10:27
Merhabalar,
3,5 yıl önce tohum olarak ektiğim limon fidesi ( yaklaşık 15 cm. ) ile ilgili ne tavsiye edersiniz ?
Mesela saksısını mı büyüteyim ? Bahçeye mi alayım ? Hiç tecrübem yok ama bonsai adayı mı yapayım ? :confused:

Merhabalar Muhsin bey

Öncelikle 3,5 yıllık limonunuz bana küçük ve bakımsız geldi.Benim 1,5 yaşındaki limonum aşağıda.Hatta geçen gün aynı sayfada olabilir bi arkadaşın fidanı için yaşını sormuştum, 3,5 yaşında demişti, ama sizinkinin nerdeyse 15-20 katı büyüklüğündeydi.Bakın ona :dilli:

Saksı boyutu şuan için iyi gibi ama önümüzdeki yıl saksısı büyümeli, güneş görme oranını ve bulunduğu ortamı değiştirin derim.Özellikle sabah güneş gören, öğle sıcağında gölgede kalan, rüzgar almayan korunaklı ve havadar alanda bulundurun.Kışın toprağını değiştirirken bahçe toprağı ve tınılı toprak harcını artırın.Toprak değişimini periyoda bağlı olarak her kış yapmaya çalışın, arada bir demir çubukla toprağını karıştırıp havalanmasını sağlayın.Sulama periyodunuzu gözden geçirin, sanki fazla sulama yapmışsınız gibi.Kireç kalıntıları kullandığınız suyun sert olduğunu gösteriyor, arada bi yumuşak su ile sulayın.Eğer imkanınız olursa arada bi gübreleme yapın.İster hazır sıvı gübre isterseniz yanmış hayvan gübresi.Bunlar saksıdaki hayatına devam ettirmeyi düşünüyorsanız.Eğer ben sıkıldım artık ilgilenemiyorum derseniz sonbahara doğru onu bahçedeki hayatına yerleştirin.Tercih sizin, ona bakacak olan sizsiniz.

Bonsai konusuna gelince örneklerini incelemenizi isterim.Boyu küçük nasılsa bonsai olur düşüncesinde sıyrılıp bonsai evresini irdeleyin.Bu fidanın bonsai olması için on yıllar gerekiyor, sabrederim derseniz siz bilirsiniz.Benim 2 yıldır devam eden limons bonsai denemem var.Linki aşağıda inceleyin.2 yılda elimde olan sadece yüze yakın fidan var.Bu kış ağaç olma adına bir araya gelecekler.Ondan sonraki evre ise tahminim 7-10 yıl.Toplamda 15 yıl sonunda müthiş bir bonsaim olacak.Ne dersiniz :confused::confused::confused:

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/25012.htm

Buda forumdaki başka bir limon bonsai sayfası

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/1345.htm

Karar sizin...


Mehmet

Muhsin Hanif
31-07-2012, 23:54
Benim 2 yıldır devam eden limons bonsai denemem var.Linki aşağıda inceleyin.2 yılda elimde olan sadece yüze yakın fidan var.Bu kış ağaç olma adına bir araya gelecekler.Ondan sonraki evre ise tahminim 7-10 yıl.Toplamda 15 yıl sonunda müthiş bir bonsaim olacak.Ne dersiniz :confused::confused::confused:

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/25012.htm

Buda forumdaki başka bir limon bonsai sayfası

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/1345.htm

Karar sizin...


Mehmet


Teşekkür ederim Mehmet bey, tavsiyeleriniz faydalı ve saksıda devam etme kararıma çok faydalı oldu.
Bonsai uğraşı her zaman zorlanacağım bir faaliyet gibi geliyor bana. Düzensiz ve yoğun iş hayatı ciddi bir problem, özellikle özen ve vakit isteyen faaliyetler için.:(
Şimdilik sizlerin güzel çalışmalarınızı izlemek de mutluluk veriyor.:)

bountr
01-08-2012, 00:57
Benim de aldığımda üzerinde küçük küçük limonlar olan ve balkona koyduğum limon ağacım maalesef bütün limonlarını döktü. Bir de içeriye alıp öyle denemeyi düşünüyorum.

Güzin Çakar
01-08-2012, 07:01
Benim de aldığımda üzerinde küçük küçük limonlar olan ve balkona koyduğum limon ağacım maalesef bütün limonlarını döktü. Bir de içeriye alıp öyle denemeyi düşünüyorum.

Limonunuzu bu mevsimde içeri almayınız. Balkonunuzun fazla rüzgar almayan bir yerine koyunuz. Limonun bakım bilgilerine, limonla ilgili diğer sayfalarda daha rahat ulaşabilirsiniz.

cihangiryariz
04-08-2012, 13:32
http://i132.photobucket.com/albums/q34/Iskarmoz/P1060275.jpg

http://i132.photobucket.com/albums/q34/Iskarmoz/P1060277.jpg

İkibuçuk yıl evvel diktiğim limon ağacımda yukarıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi yaprak ve dallarında ballık görünümlü zararlı oluştu. Karıncalar da bu ballıklar için devamlı ağaçta dolaşıyorlar. Hastalığa neden olan karıncalar mı, yoksa ballıklar mı onları çekiyor anlayamadım. Ağaç yeni sürgün veriyor ama bir yandan da yaprak döküyor. Bazı dalları hiç yapraksız kaldı.
Tedavisi konusunda yardımlarınızı rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Esen kalın..

bountr
04-08-2012, 13:39
http://i132.photobucket.com/albums/q34/Iskarmoz/P1060275.jpg

http://i132.photobucket.com/albums/q34/Iskarmoz/P1060277.jpg

İkibuçuk yıl evvel diktiğim limon ağacımda yukarıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi yaprak ve dallarında ballık görünümlü zararlı oluştu. Karıncalar da bu ballıklar için devamlı ağaçta dolaşıyorlar. Hastalığa neden olan karıncalar mı, yoksa ballıklar mı onları çekiyor anlayamadım. Ağaç yeni sürgün veriyor ama bir yandan da yaprak döküyor. Bazı dalları hiç yapraksız kaldı.
Tedavisi konusunda yardımlarınızı rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Esen kalın..

O ballık dediklerinizin adı yaprak biti olması lazım galiba. Onlar yaprakların özsuyunu emer, karıncalar da onları inek gibi sağar. Sarımsaklı, kırmızı biberli, arapsabunlu su yapıp püskürtüyorlardı galiba, forumda ev yapımı ilaçlar kısmında vardı. Bitkiye çok zarar veriyorlar, benim ufak kumkuatta da varlardı, elimle öldürdüm hepsini teker teker :)

kelebek çalısı
04-08-2012, 13:53
bountr doğru tespit ve açıklamayı yapmış. Karıncaların varlığından kurtulmanız için önce yaprak biti veya afit dediğimiz zararlılardan kurtulmalısınız. Yoksa bu küçük zararlıların salgıladıkları ile beslenen karıncalar için limon ağacınız bir cazibe merkezi olmaya devam edecektir.

cihangiryariz
04-08-2012, 16:16
Bountr ve Kelebek Çalısı, ilginize çok teşekkür ediyorum. Dediklerinizi uygulayacağım. Esenlikler dilerim.

kelebek çalısı
25-08-2012, 01:44
Limonların gidişatı iyi görünmekte. Ağaçtaki meyve adedi yaklaşık olarak 45-50 arasında. Gayet memnuniyet verici.

327187

327188

xTHRee
08-09-2012, 00:46
Arkadaşlar merhaba. Aşağıda resimlerini verdiğim limonum il ilgili birkaç soru sormak istiyorum.

1- Limonumun bazı dallarındaki yapraklar kurumaya başladı. Bunun sebebi ne olabilir. ( Araştırmalarımda fosfor ve azot eksikliğinden olabileceğini verisine ulaştım. Bu doğrumudur. Doğru ise nasıl bir gübreleme yapmalıyım )

2- Limonumu çelik ile çoğaltmak istiyorum. Hangi dalından nasıl bir çelik almalıyım yardımcı olurmusunuz.

3- Limonumun saksısının büyütmek istiyorum. Herhangi bir sakıncası olurmu ?

4- Budama yapmak istiyorum. Mevsimimidir değilmidir kestiremiyorum. Evin içinde yetiştirdiğim için mevsim problemini bir türlü çözemedim. Gövdesinin gelişip meyvesinin artması için budama düşünüyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

http://img26.resimup.net/di/WAQA.jpg

http://img1.resimup.net/di/S580.jpg

http://img6.resimup.net/di/IZA1.jpg

xTHRee
14-09-2012, 20:36
Arkadaşlar bu konuda bana yardımcı olacak yok mu?

bountr
15-09-2012, 15:00
Fazla sulamamak lazım, bazen ondan da kuruyabilir, bir de limonu pencere önüne, güneş gören bir yere koyun.

kelebek çalısı
15-09-2012, 16:15
Arkadaşlar bu konuda bana yardımcı olacak yok mu?

Mesajınızı ve durumu anladım fakat saksıda yetiştirilmesi ve ihtiyaçlarıyla ilgili tecrübe sahibi üyelerimiz yorum yapacaklardır. Forum sayfalarındaki bu başlığa uğradıklarında mesajınızı görür ve yanıtlarlar. Telaşlanmayın.

Budama konusunda ise ben diktiğim günden bugüne dek (3 yıldır) limon ağacını hiç budama ihtiyacı duymadım. Üstelik ilk iki sene meyve tutulumu iki-üç adet kadar olsa dahi müdahale etmedim. Fakat bahçe toprağında bakımının daha kolay olduğuna inandığım limonun saksıda nelere ihtiyaç duyduğunu, ne gibi problemlerle yüzleşebildiğini, iç mekanda nasıl mutlu olacağını bilemiyorum.

xTHRee
15-09-2012, 20:42
Fazla sulamamak lazım, bazen ondan da kuruyabilir, bir de limonu pencere önüne, güneş gören bir yere koyun.

Limonum batı cepheli odamda duruyor ve öğleden sonra tamamen güneş olan bir odada. Ancak direk güneş görmüyor.

xTHRee
15-09-2012, 20:47
Mesajınızı ve durumu anladım fakat saksıda yetiştirilmesi ve ihtiyaçlarıyla ilgili tecrübe sahibi üyelerimiz yorum yapacaklardır. Forum sayfalarındaki bu başlığa uğradıklarında mesajınızı görür ve yanıtlarlar. Telaşlanmayın.

Budama konusunda ise ben diktiğim günden bugüne dek (3 yıldır) limon ağacını hiç budama ihtiyacı duymadım. Üstelik ilk iki sene meyve tutulumu iki-üç adet kadar olsa dahi müdahale etmedim. Fakat bahçe toprağında bakımının daha kolay olduğuna inandığım limonun saksıda nelere ihtiyaç duyduğunu, ne gibi problemlerle yüzleşebildiğini, iç mekanda nasıl mutlu olacağını bilemiyorum. Teşekkür ederim. Umarım kısa zamanda arkadaşlar yardımcı olur. Ağacım gözüme çok dağınık geliyor. Birşeyleri yanlışmı yaptım. **** müdahale etmem gerekirken etmedimmi bilemiyorum. Daha derli toplu düzgün bir görünüme sahip olmasını ve güzel gelişmesini istiyorum.

delielveli
15-09-2012, 21:37
xthree, ben de uzman olmamakla birlikte bildiğim bir kaç şeyi paylaşmak isterim.
sulamaya dikkat etmek gerekiyor. toprak nemli ama aşırı ıslak olmamalı. alt tabağı varsa burası sürekli suyla dolu olmamalı yani.
ne kadar güneş alırsa o kadar iyi.
sıvı gübreyle 15 günde bir besin takviyesi yapmak iyi olur. gerçi ekime kadar gübre deniliyor. genelde düzenli gübreleme ekim ile birlikte kesiliyor.
saksı değişimi için şubat sonu mart başı öneriliyor bildiğim kadarıyla ama ben ağustosta köküne hiç dokunmadan, yani kök budaması yapmadan daha büyük bi saksıya aldım turunçgillerimi ve bi sorun çıkmadı.
toprak gevşek, hafif geçirgen olmalı.
budama için de mart uygun olur sanırım, gerçi turunçlar sonbahar öncesi de uzun ve güçlü sürgünler veriyorlar ama mart daha uygun olabilir. martta boydan kestiğin yerden muhtemelen 2-3 sürgün çıkaracaktır.
bir de aşırı soğukta kalmaması gerekiyor. benim turunçlar bu senenin soğuğunda balkonda yaşadılar gerçi ama turunç sanıyorum limon ve diğer aşılı türevlerden daha dayanıklı oluyor.

kolay gelsin, başarılar, umarım limonunu sağlıkla büyütürsün.

xTHRee
16-09-2012, 15:21
teşekkür ederim delielveli.

1 ve 4. soruma ilgiyle yanıt bekliyorum arkadaşlar. Yaprakları kurumuş olan sürgünleri kesmelimiyim ?


Birde taçlandırma nedir ? nasıl yapılır. Bu konuda da yardımcı olabilirmisiniz ?

Mutlu Kutlu
16-09-2012, 19:18
Limonunuzu az güneş gören bir yerde büyütmüşsünüz aldığınızdan beri, Kuruyan yapraklar ani güneş veya ani sıcak rüzgarın marifeti gibi görünüyor. Bitkiden kaynaklanan bir problem olsa sürgün uçları ve alt yapraklarda sararıp dökülürdü. Gübre verecekseniz, rasgele gübre vermemelisiniz. Dengeli ve PH 5,5 olarak bitkileirnize vermelisiniz.

Her daldan çelikleme olur 10-15 cm boyda kesip nemli toprağa sokun, gölge bir yerde köklenene kadar bekletin.

Saksıyı istediğiniz zaman büyütebilirsiniz, merkeze çok yaklaşmadan kenar toprakları tırtıklayıp atmalısınız. Yeni kullanacağınız toprak yaprak çürüklerince zengin, %20 oranında perlit karışmış torf şeklinde olmalı. Bahçe toprakları kısa sürede sertleşip kök gelişimini kötü etkiler.

Budamak istediğiniz zaman yapılabilir. 100 cm boyda düz bir kazık bulun, saksıya dikey yerleştirin limonun dallarını gevşek bir şekilde bu kazığa bağlayın. kazık tepesinden yukarıya uzanan dalları düz bir şekilde kazık bitim yerinden kesin.Kestikten sonra mutlaka bol güneş olan bir yere koyun tüm gün içerisinde en çok güneş alan yer bulmalısınız. Az güneş gören bir yerde bakımına devam edecekseniz, hiç uğraşmayın. İyi bakabilecek bir arkadaşınıza verin.

Taçlandırmak: Düz bir kalın gövde üzerinde belirli boydan sonra genişlemiş dallar gibi düşüne bilirsiniz, bonus kafa gibi:) Arkadaşlar merhaba. Aşağıda resimlerini verdiğim limonum il ilgili birkaç soru sormak istiyorum.

1- Limonumun bazı dallarındaki yapraklar kurumaya başladı. Bunun sebebi ne olabilir. ( Araştırmalarımda fosfor ve azot eksikliğinden olabileceğini verisine ulaştım. Bu doğrumudur. Doğru ise nasıl bir gübreleme yapmalıyım )

2- Limonumu çelik ile çoğaltmak istiyorum. Hangi dalından nasıl bir çelik almalıyım yardımcı olurmusunuz.

3- Limonumun saksısının büyütmek istiyorum. Herhangi bir sakıncası olurmu ?

4- Budama yapmak istiyorum. Mevsimimidir değilmidir kestiremiyorum. Evin içinde yetiştirdiğim için mevsim problemini bir türlü çözemedim. Gövdesinin gelişip meyvesinin artması için budama düşünüyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

http://img26.resimup.net/di/WAQA.jpg

http://img1.resimup.net/di/S580.jpg

http://img6.resimup.net/di/IZA1.jpg

yesilyaprak
17-09-2012, 02:24
sayın Halil Önen bey size bilgi danışmak istiyorum benim limon ağacım 7 veren fidan daha bir kez limon verdi bir daha limon göremedim , üzerinde boy atıyor,yaprakları oldukça taze kaç yıl içinde limon verir acaba
beni bilgilendirseniz sevinirim saygılar :)

Halil Önen
17-09-2012, 10:19
sayın Halil Önen bey size bilgi danışmak istiyorum benim limon ağacım 7 veren fidan daha bir kez limon verdi bir daha limon göremedim , üzerinde boy atıyor,yaprakları oldukça taze kaç yıl içinde limon verir acaba
beni bilgilendirseniz sevinirim saygılar :)

Sevgili Yeşil yaprak...


Yediveren limon fidanı üç yıl sonra _ iyi bakılırsa_ meyve vermeye başlar.

Eğer gecen yıl verdi bu yıl vermediyse ve gövdeden yeni güçlü sürgünler verdiyse_ ki genç sürgünleri besliyordur_ bu ya az limon ya da hiç vermeyebilir...

Genç sürgünler gelecek yıl meyveye yatar...

Limonu _ özellikle genç sürgünleri_ kış aylarında soğuktan korumak gerekir...

xTHRee
17-09-2012, 13:59
Bilgilendirme için çok teşekkürler Mutlu bey. Bu bilgiler gayet iyi oldu :)

limonceviz
01-10-2012, 21:25
Merhaba,

Bu resimde görülen limonu çekirdekten çimlendirdim ve üzerine titreye titreye kayseri gibi kurak bir yerde yetiştirmeye çalışıyorum(belki de limon için çok uygunsuz bir iklim değildir bilmiyorum).

http://img5.resimup.net/dm/7KHL.jpg (http://img5.resimup.net/pm/7KHL.html)


Çimlenme ortamından toprağa geçtiğimden beri, nemini kaybetmesin diye, küçük çaplı bir sera gibi, şeffaf bir poşetin içinde tutuyorum.

bu resimdeki hali iki hafta önce yanlış hatırlamıyorsam. Daha sonra saksıya ektim.Bu da saksıdaki hali;

http://img30.resimup.net/dm/WOOX.jpg (http://img30.resimup.net/pm/WOOX.html)

Ancak sorun şu ki bu oluşturduğum kapalı ortamın dışına çıktığı anda 15dk ya kadar solmaya, yapraklarını salmaya başlıyor.

http://img55.resimup.net/dm/910O.jpg (http://img55.resimup.net/pm/910O.html)


Yani bu poşeti saksının üzerinden çıkarınca şu haldeyken(yanındaki de ceviz :) );

http://img39.resimup.net/dm/XLTZ.jpg (http://img39.resimup.net/pm/XLTZ.html)

10-15dk içinde bu hale geliyor;

http://img34.resimup.net/dm/25VE.jpg (http://img34.resimup.net/pm/25VE.html)

Daha uzun beklersem yarım saate kadar tüm yapraklar daha da salıveriyor kendinden geçiyor bitki. Sonra poşeti geri takıyorum bi o kadar daha bekleyince toparlanıp düzeliyor.

Bu, forumdaki ilk mesajım biraz aradım da tam olarak ne yapmam gerektiğini bulamadım. Güneşe koyuyorum olmuyor, su veriyorum olmuyor, sıcaklık dengesi mi nem dengesi mi nedir sorun bir türlü çözüm bulamadım

merlict
03-10-2012, 09:41
Merhaba sayın limonceviz

Küçük ağacınız (siz onu bu kadar çok sevgiyle büyütüyorsunuz nasılsa bigün ağaç olacak) sera ortamına o kadar çok alışmış ki dışarıda yapamıyor.Hani vardır ya evde ana kuzusu evden dışarıya çıkartılmaz, bütün istedikleri eve getirilir, bigün çocuk dışarıda kalır, ne yapacağını bilemez, başlar ağlamaya... sizin ağacınızda o durumda.Önceki denemelerimden yola çıkarak size tavsiyem ;
- Normal sulama sürecinize devam edin, alışkanlıklarını değiştirmeyin
- Seranızı kapatıp onu nerede bekletiyorsanız ortamını fazla değiştirmeden biraz güneşe çıkartın.
- Seranızı kapatıp bekleme alanına götürürken seranızın her iki tarafında delikler bırakın veya poşeti delin.Delikler aksi yönlerde olsun sera içinde küçükten hava sirkülasyonu oluşsun.Her geçen gün bu delikleri büyütün, zamanla sera ihtiyacınız kalmayacak.Ağacınız dı ortam havasına uyum sağlamaya başlayacak.
- Kışa girdiğinizde sulama kriterinizi biraz düşürün, soğuktan ve donma risklerinden uzakta yaşatın.Önümüzdeki bahara serayı tümden çıkartın.

Mehmet

limonceviz
03-10-2012, 16:53
Merhaba sayın limonceviz

Küçük ağacınız (siz onu bu kadar çok sevgiyle büyütüyorsunuz nasılsa bigün ağaç olacak) sera ortamına o kadar çok alışmış ki dışarıda yapamıyor.Hani vardır ya evde ana kuzusu evden dışarıya çıkartılmaz, bütün istedikleri eve getirilir, bigün çocuk dışarıda kalır, ne yapacağını bilemez, başlar ağlamaya... sizin ağacınızda o durumda.Önceki denemelerimden yola çıkarak size tavsiyem ;
- Normal sulama sürecinize devam edin, alışkanlıklarını değiştirmeyin
- Seranızı kapatıp onu nerede bekletiyorsanız ortamını fazla değiştirmeden biraz güneşe çıkartın.
- Seranızı kapatıp bekleme alanına götürürken seranızın her iki tarafında delikler bırakın veya poşeti delin.Delikler aksi yönlerde olsun sera içinde küçükten hava sirkülasyonu oluşsun.Her geçen gün bu delikleri büyütün, zamanla sera ihtiyacınız kalmayacak.Ağacınız dı ortam havasına uyum sağlamaya başlayacak.
- Kışa girdiğinizde sulama kriterinizi biraz düşürün, soğuktan ve donma risklerinden uzakta yaşatın.Önümüzdeki bahara serayı tümden çıkartın.

Mehmet



Teşekkürler,

haftasonu limonla cevizi ayıracağım zaten ceviz artık yuvasına sığmıyor çünkü :)
dediğiniz şekilde kışı atlatmaya çalışacağım artık bahara kalmadan açık havaya uyum sağlar umarım. en azından evin içinde yani.

satsuma
19-12-2012, 01:31
Limonların gidişatı iyi görünmekte. Ağaçtaki meyve adedi yaklaşık olarak 45-50 arasında. Gayet memnuniyet verici.

327187

327188


merhaba kelebek çalısı,

Limon fidanınız gercekten harika gözüküyor. Cinsini öğrenebilir miyim ?

kelebek çalısı
19-12-2012, 01:48
Merhaba satsuma,

Cinsini ne yazık ki bilmiyorum. Satıcı da bilmiyordu.

Sulu, güzel kokulu ve ekşi bir limon :)

355782

satsuma
19-12-2012, 02:49
Merhaba satsuma,

Cinsini ne yazık ki bilmiyorum. Satıcı da bilmiyordu.

Sulu, güzel kokulu ve ekşi bir limon :)

355782



Tamam peki kabul ediyorum kıskandım iyi geceler ;)

agaç sevgisi
24-12-2012, 16:26
Iyi akşamlar ben birşey öğrenmek istiyorum bi tanıdıgımızdan limon aldım bu limonlar cok iri oluyor 250 300 gr agırlığında daha agırda olabiliyor ben bunun çekirdeğinden nasıl fide yapabilirim fide alırsam aynı limondan verirmi birde çekirdeğini torf'a mı koycam yoksa pamukda çimlendirip öğlemi dikcem

bari
25-12-2012, 11:18
Hindistandan yabani bir limon türü, galgal limonu. Soğuklara dayanıklı bir türmüş..

nostalji33
27-12-2012, 21:47
türkiyenin her yerine limon gönderilir.cıkma limon(ıskarta) limon 65 krş birinci limon 120 krş 0536600 16 06 muhammet hilmi yüce

sarin
27-12-2012, 22:05
türkiyenin her yerine limon gönderilir.cıkma limon(ıskarta) limon 65 krş birinci limon 120 krş 0536600 16 06 muhammet hilmi yüce

Sayın nostalji33,

Bu sayfa limon satış sayfası değildir. Limon ağacıyla ilgili arkadaşlarımızın bilgi alışverişi yaptığı sayfadır.

Sitemizin satış bölümü var, ancak sizin konunuzu ihtiva edermi bilmiyorum. Lütfen o bölüme bakın.

DMLA
04-01-2013, 08:44
Sayın nostalji33,

Bu sayfa limon satış sayfası değildir. Limon ağacıyla ilgili arkadaşlarımızın bilgi alışverişi yaptığı sayfadır.

Sitemizin satış bölümü var, ancak sizin konunuzu ihtiva edermi bilmiyorum. Lütfen o bölüme bakın.

merhaba ben bir yatrım yapma çabasındayım Adana bölgesinde portakal ve limon yetiştiriciliği işine girmek üzereyim fakat bir sorum olacak yardımcı oabilirseniz sevinirim; 5-6 yaş limon ağacı kaç kg meyve verir? verimliliği nedir ortalama?

yardımcı olursanız çok sevineceğim.

sarin
04-01-2013, 09:21
merhaba ben bir yatrım yapma çabasındayım Adana bölgesinde portakal ve limon yetiştiriciliği işine girmek üzereyim fakat bir sorum olacak yardımcı oabilirseniz sevinirim; 5-6 yaş limon ağacı kaç kg meyve verir? verimliliği nedir ortalama?

yardımcı olursanız çok sevineceğim.

Sayın DMLA,

Benim aynı yaşlarda 2 yediveren 1 kara limonum var. Geçen yıl tahminen 4-5 kilo limon aldım her birinden. Ancak bunun bir ölçü olduğunu düşünmüyorum. Birçok faktör etkilidir üretimde.

Benim limonlarımın olduğu rakım 300 mt. Geçen kış don oldu koruyamadım, bu sezon yediverenlerimde hiç limon olmadı. Kara limonda ise 2-3 kilo var yok.

Narenciye iyi bakılmalı, iyi sulanmalı diye düşünüyorum.

Sitemizde bu konuda daha uzman arkadaşların olduğunu tahmin ediyorum. Sizi daha tatmin edici cevap verirler umarım.

Kolay gelsin.

DMLA
04-01-2013, 10:08
Sayın DMLA,

Benim aynı yaşlarda 2 yediveren 1 kara limonum var. Geçen yıl tahminen 4-5 kilo limon aldım her birinden. Ancak bunun bir ölçü olduğunu düşünmüyorum. Birçok faktör etkilidir üretimde.

Benim limonlarımın olduğu rakım 300 mt. Geçen kış don oldu koruyamadım, bu sezon yediverenlerimde hiç limon olmadı. Kara limonda ise 2-3 kilo var yok.

Narenciye iyi bakılmalı, iyi sulanmalı diye düşünüyorum.

Sitemizde bu konuda daha uzman arkadaşların olduğunu tahmin ediyorum. Sizi daha tatmin edici cevap verirler umarım.

Kolay gelsin.



çok teşekkür ederim. 20-25 kg civarı diye duydum ama o kadar az olması beni üzdü.. ****** dediğiniz gibi bir çok etkeni var bölge ekolojik şartlar sulanma toprak kalitesi vb.

Manifesto
04-01-2013, 10:12
merhaba ben bir yatrım yapma çabasındayım Adana bölgesinde portakal ve limon yetiştiriciliği işine girmek üzereyim fakat bir sorum olacak yardımcı oabilirseniz sevinirim; 5-6 yaş limon ağacı kaç kg meyve verir? verimliliği nedir ortalama?

yardımcı olursanız çok sevineceğim.


5-6 yaşında dediğinize göre hazır bir bahçeden bahsediyorsunuz sanırım.Standart bakımlı bu yaşlarda bir limon ağacından ortalama 20-25 kğ limon alabilirsiniz.

DMLA
04-01-2013, 15:46
evet hazır bir bahçe ben de o şekilde bir duyum aldım hatta 10 yaş için 100 kg ya çıkıyor diye söylendi.. teşekkürler

Mutlu Kutlu
04-01-2013, 17:42
Yatırım için narenciye bahçesi karlı olmaz, hatta cepten harcama yapar durursunuz yıllar boyu. Kg 10-25 krş alıcı çıkar bir dünya para harcamış olursunuz bakım, sulama, ilaç, gübre, birde işçilik. İleride turizm veya yerleşim yeri olmayacaksa başka yatırım şekilleri bulun. evet hazır bir bahçe ben de o şekilde bir duyum aldım hatta 10 yaş için 100 kg ya çıkıyor diye söylendi.. teşekkürler

omurmar
07-01-2013, 14:01
Merhaba,
biraz acele edip konuyu iyice incelemeden yazıyor gibi oalcağım fakat, aşağıdaki linklerde bizim bahçede bulunan limon ağacını ve toplanmış limonları görebilirsiniz. Bugün malum hava karlı olunca dayanamadım topladım. Minicik ağacın üzerinden bir sepetten daha fazla limon çıktı. Şimdi çoğaltmak istiyorum bu yavruyu fakat nasıl yaparım bilgim yok. Önerisi olan varmıdır acaba?

http://imageshack.us/a/img404/5926/limon2.jpg
http://imageshack.us/a/img252/6581/limon1d.jpg

merlict
07-01-2013, 14:33
Bence önce gidin bir fidan alın, bahçenizde uygun yere dikin.Gelecek yılda bu mevcut limon ağacından çelikleme yapın, diktiğiniz fidanı aşılayın.

bayrakeri
29-01-2013, 16:33
Herkese merhaba,

3. sayfada limon ağacımın fotoğraflarını görebilirsiniz. Ağacım şu anda yaklaşık 7 yaşında ve geçen sene ilk ve son olarak 4 adet limon verdi ondan sonra ise çok çiçeklenme olmadı. Ben sebebini besinsizlik olarak yorumladım ve yeşil tanelerin su da eritildiği bir destek aldım(bir çiçekçinin öneri0siyle) uzun zamandır ayda bir kere bu besini kullanmakla birlikte bir faydasını görmedim. Bu baharda saksısını büyütmeyi düşünüyorum. Bana önerebileceğiniz bir destek besini ya da yapmamı önerdiğiniz bir şey var mıdır?
Şimdiden teşekkürler

kelebek çalısı
30-01-2013, 01:43
Bu limonları dalından kopararak, salatanın üzerine suyunu tazecik gezdirebilmek, kabuğundan elime geçerek bıraktığı o yağlı, asitli suyu ve kalıcı, mis gibi kokusunu duyabilmek bambaşka bir keyifmiş.

Neydi o bir zamanlar marketten limon seçebilmek için verdiğim uğraşlar :)


365688

365689

merlict
05-02-2013, 00:44
Merhaba arkadaşlar.

Bence turunçgiller ile uğraşanların bunları izlemesini tavsiye ederim.Kimi amatör kimi ticari olarak bu sevda peşinde.En azından doğru bilgiyi bulma adına videolar faydalı olacaktır.

Turunçgil Hastalıkları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD97_turuncgil-hastaliklari.html)
Turunçgil Zararlıları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD90_turuncgil-zararlilari.html)
Standart Turunçgil Çesitleri (http://www.tarimtv.gov.tr/VD92_standart-turuncgil-cesitleri.html)
Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.tarimtv.gov.tr/VD88_turuncgil-yetistiriciligi.html)

Sadece turunçgiller değil diğer tüm bitkiler hakkında geniş bilgi (budama, ilaçlama, zararlılar, toprak ve su, vs.) bulabileceğiniz bir yer.

Tarım TV (http://www.tarimtv.gov.tr/index.php)

Mehmet

adneser
07-03-2013, 00:28
Geçen yıl dört limon veren mayer limon'um bu sene nazar değmesin çoştu.


375688



375689



375690

ilksenozturk
07-03-2013, 07:51
akdeniz iklimi saksıda bakılsa bile narenciyelere çok iyi geliyor.
umarım ben de benimkilerin bu verime kavuştuğunu görürüm istanbul'da.

adneser
07-03-2013, 08:16
akdeniz iklimi saksıda bakılsa bile narenciyelere çok iyi geliyor.
umarım ben de benimkilerin bu verime kavuştuğunu görürüm istanbul'da.

İnşallah Sn İlksenozturk inşallah İstanbul'un kışı biraz sert bize göre, diğer aylar hemen hemen aynı sayılır.

agaç sevgisi
09-04-2013, 21:20
öncelikle herkeze iyi akşamlar ben ankarada evdin içinde saksıda limon büyütüyorum limon agacım cok güzel ve bol çiçek açıyor tozlama yöntemi ile limon tutturuyorum ama limonlar büyümüyor ve belli bir süre sonra dökülüyor ev içi oldugu için rüzgarda alımıyor ama neden büyümedigini ve dökülmesini bir türlü çözemedim ve bazı çiçeklerin içide boş cıkıyor konuyu uzatmayım acaba topragınımı yanlış koydum çiçekcilerde satılan 15 kg topraklardan aldım acaba bütün saksıyı torf ile mi doldursaydım saksısı 44 lt.agaç boyuda 1.80 cm birde gübre ne vermeliyim kuzu mu inek gübresimi

agaç sevgisi
10-04-2013, 19:50
Kimse neden bircevap vermiyor bilgili kişilere rica ediyorum toprağı nasıl olmalı gübre ne kullanmalıyım limonlar neden dökülüyor yardım lütfen

Muhsin Hanif
13-04-2013, 01:54
Kimse neden bircevap vermiyor bilgili kişilere rica ediyorum toprağı nasıl olmalı gübre ne kullanmalıyım limonlar neden dökülüyor yardım lütfen

Sn. ağaç sevgisi,

Çok bilgili değilim ama sanırım gereğinden fazla su vermişsiniz, gövde kalınlaşamadan boy uzayıp gitmiş. Hele altındaki tabakta su kesinlikle kalmaması gerekiyor. Bir de nemi sever, eğer evdeki ortam çok kuruysa o da olumsuz etkiler.
Yani çok su vermeyin , toprağın üstü kuruyunca verin, tabakta su bırakmayın. Nem azsa ara sıra yapraklara, dallara en ince fısfısla su püskürtün. Suyunuz kireçli olmasın.

Meyve gelişimi için çiçeklenme ve sonraki dönemde ( kışın ) biraz serinlik ister, eğer resimdeki gibi kalorifer yanında sıcak havaya maruz kaldıysa bu gelişim olumsuz etkilenmiştir. Bol ışık alan ama biraz serin yere alırsanız iyi olur.

Toprağı ağır toprak olmamalı, süzek olmalı, mümkünse %20-30 kumlu olsun.
Çiçeklenme öncesi ve sırasında fosfor ağırlıklı, potasyumlu ve az azotlu gübre faydalı olur. Şu anda da verebilirsiniz.

Daha tecrübeli, bilgili arkadaşlar müsait olduklarında daha iyi bilgi verirler ve yanlışım varsa düzeltirler.

nikon_
07-05-2013, 14:38
Limon fidanlarım bu yıl daha çok çiçek açarak, hem güzellikleriyle hem de kokularıyla mutlu ettiler.

İlk önce tomurcuklandılar;
400745

400746

Sonra güzelliklerini sergilediler:
400749

400747

Dost Kapısı
22-05-2013, 16:43
Merhaba, bende büyükçe bir yediveren limon fidanını 1-2 ay önce diktim. Bolca çiçeklendi, meyveler görünmeye başladı.
Fakat bazı yaprakların kıvrılıp büzüşmesi beni endişelendirdi. Ne yapabilirim?

incikucukler
09-07-2013, 00:14
Ben foruma yeni katıldım.Benim de saksıda bir yıllık limonum var.Seradan alıp saksıya dikmiştim.Aşılama yapılması gerektiğini söylemediler.Kışın sürekli çiçek açıp döküyor.Görünüşte çok sağlıklı.Ama iki aydan beri yaprakları yapış yapış oldu.Yerlere damlıyor.Bu bir hastalık mı?Ne yapmam gerekiyor?Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

djtunc
30-08-2013, 16:48
arkadaşlar benimde limonum var konular içinde bakıp banada yardımcı olursanız çok sevinirim :)

satli
11-10-2013, 21:17
çok hoş görünüyor limonlar :)

hasmet68
12-11-2013, 00:07
mayer limon 12 ay çiçek açar

hasmet68
12-11-2013, 00:21
limonum için balkon serası yaptım , başarılı oldu, edirne de kışı rahatlıkla balkonda geçirdi

greenlife
08-02-2014, 22:35
Merhaba,
1 ay önce üçyaprağa aşılı 2 metre boyunda yediveren limon alıp bahçeme diktim. Limonumun yaprakları kuruyup bükülmeye ve dökülmeye başladı. Mandalina da dikmiştim onların yaprakları da sararmaya başladı.
Ağaçlarım için yapabilceğim bir şey var mıdır?Yaprakları döküldükten sonra tekrar çkıarmı acaba?

In God We Trust
23-02-2014, 19:28
Arkadaşlar birşey farkettim ve denedim sanırım başarılı oldum biraz neşesiz duran bir limon ağacıma 1 limonun suyunu sıktım inanırmısınız 1,5-2 hafta sonra inanılmaz derecede filiz patlattı.Bayağı ilkel bir düşünceden yola çıkarak yaptım ama olsun size de tavsiye ederim limon ağacı kendi meyvesinin suyunu çok seviyor :D

ahmettugrul55
24-02-2014, 22:39
limon suyu damatmak sulama da çeşme suyu kullanırken toprakta olusan beyaz kirecimsi katmandan kurtulmak tavsiye edilir.çünkü çeşme suyunda klor var

fikret57
19-03-2014, 15:52
bende yeni 3yaşında mayer limon fidesi aldım bahçemdede 5 yaşında bitane var.

fikret57
19-03-2014, 15:58
http://i.hizliresim.com/wMm9b9.jpg (http://hizliresim.com/wMm9b9)

fikret57
19-03-2014, 16:02
http://i.hizliresim.com/w1qjOY.jpg (http://hizliresim.com/w1qjOY)

fikret57
19-03-2014, 16:05
resimleri bir türlü küçültemedim bilen arkadaşlar lütfen hallediversin.

Emine
26-03-2014, 08:45
Sayın fikret57; bu program çok basit. Resimleriniz üzerindeki oynamaları koolaylıkla yapabilirsiniz. Ücretsiz indirebilirsiniz.
https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.tamindir.com%2Fphotoscape%2F&ei=G4YyU-iOK8rB7Abt-4FY&usg=AFQjCNFmP5S0hyQiuvTlX7Q4eGvrfHRnmA&bvm=bv.63738703,d.bGE

fikret57
26-03-2014, 13:34
teşekkürler tamam kurdum programı.bundan sonra daha düzgün fotograf yayınlıyabilirim.

nikon_
17-04-2014, 11:35
Balkondaki limon ağaçlarım bu yıl, çok sayıdaki çiçekleriyle ve kokularıyla yine beni mutlu ettiler ;)

483753

483752

behiv
21-06-2014, 17:06
İki yıl önce Amcam tohumdan yetiştirdiği minicik bir limon fidesini bana verdi. Adını Mayhoş koydum:) bu konuda oldukça acemi olduğum için Mayhoş kendi kendine büyüdü diyebilirim.Asıl konuya gelecek olursam ben Mayhoşu kışın içeri alıp yazın balkona çıkardım, balkona çıkardıktan bi süre sonra yaprakları sararmaya başladı bi yandan da yeni yapraklar açmaya başladı yeni yaprakları oldukça sağlıklı görünüyordu ancak şimdi de kuşlar yapraklara dadanmaya başladı. oldukça büyük ve derin bi saksıda ama saksını ve toprağını hiç değiştirmedim. Kuşlar konusunda yapabileceğim bi şey var mı, saksısını degiştirmeli miyim ve yaprakları neden sararmış olabilir?

nikon_
25-06-2014, 15:53
İki üstteki mesajımda eklediğim en alttaki fotoğrafta yer alan çiçeklerin birçoğu meyveye döndü.

504668

504667

novalist
26-06-2014, 18:10
3 sene önce aldığımız evin bahçesindeki bu ağaçtan çok iyi meyve alıyoruz.Sanırım 25 -30 senelik var.Fakat gövdesi çok kötü neden böyle acaba neler yapabilirim?Şimdiden teşekkürler

tuğrulcanbaş
02-07-2014, 13:54
Arkadaşlar merhaba.
Uzunca bir süredir hevesle istediğim limon fidanına bu baharda kavuştum. Fidanı alırken satıcı yediveren diyerek sattı ancak önceki mesajlardan anladığım kadarıyla limonumun cinsi "meyer" olarak biliniyor.
Fidanı aldığımda üzerinde birçok minik meyve, tomurcuk ve açmış çiçek mevcuttu. sonrasında hem tomurcuklar, hem çiçekler hem de meyveler kuruyup dökülmeye başladıysa da bunu fidanın yaşadığı taşınma stresine ve toprak değişimine verdim.

2 hafta gibi kısa bir sürede yeni tomurcuklar oluştu ve döl tutmaya başladı, ancak şimdi de resimdeki gibi kurumaya başladı meyveler.

Konu ile ilgili bilgisi olanlar lütfen aydınlatsınlar beni, sadece çiçeğinin hoş kokusu için almadım ben bu fidanı. O'nu sağlıklı yaşatabilmek istiyorum.

kelebek çalısı
02-07-2014, 14:11
Benim bahçemdeki limon ağacı dikildikten sonra yerine alışması 2 yıla yakın zaman aldı. Saksıda bakıyorsanız bu konuya hakim değilim ama bahçede adaptasyon süreci boyunca fazla bir beklenti içinde olmayın. Normal olarak, sulama ve dönemsel ihtiyaçları, besini, hastalık ve zararlı takibi, bunları aksatmayın. Her şey istediğimiz anda olmuyor. Bunu bitkilerin dünyasına girdikçe ve onların dilini çözmeye başladıkça öğreniyoruz.

Bu başlığı ilk mesajdan itibaren okuyup, bitkinize o gözle bakmanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

ayazkentli
02-07-2014, 14:34
Ben büyük saksıda bakıyorum.

Nerede ise alalı 4 yıl oldu ama ilk kez geçen yıl çiçekler oluştu ve hepsi nerede ise meyveye döndü ama bir süre sonra hepsini döktü. Yenileri de çıkmadı. (Gerekli bakımı yapıldığı halde).


Bu yıl yine geçen senekinden daha çok çiçek oldu, meyveye döndü ve hepsini Haziran ortalarında yine döktü.

Şu an ise yeni yeni çiçeklenmeler var ve 6-7 tanesi meyveye dönüştü.


Bu ikinci kez çiçek ve meyve vermesi ilk kez bu yıl oldu.


Sanırım ikinci kez çıkan meyveler tutar.


Saksıda yetişen limon ağacı, yerde yetişen gibi çok çabuk büyümüyor. Her yıl yeni filizler çıkıyor ama çok yavaş büyümesi oluyor.

Galiba en ideali, yerde yetiştirmek. Adaptasyon süresinden sonra saksıya göre çok hızlı büyüyorlar.

(Aynı yıl, aynı yaşta ki başka bir limon fidanını köyde ki eve yere dikmiştik ve şu anda benimkinden 2.5 kat daha büyük. Yerde kök sistemi daha geniş alana yayıldığından olsa gerek, yerdekiler daha hızlı gelişiyor. Köyde ki de geçen yıl meyvelerini döktü ama bu yıl 20 kadarını dökmedi).

hakan321
16-12-2014, 15:22
tüm ağaçseverlere ve doğaseverlere selamlar,

evim kuzeye baktığı için doğrudan güneş almıyor, mayer limon fidanı almak istiyorum ama limonun güneşi sevdiğini duydum, güneşsizlikten kuruyacaksa hiç bu işe girmemek istiyorum, bilgisi veya tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi? şimdiden teşekkürler.

Lonicera
18-12-2014, 13:20
Küçücük saksıda meyve veren mayer cinsi limon. Hem ince kabuk hem az çekirdek. Dalında biraz fazla kalınca hafiften ekşiliği azalıyor.

gkhn41
19-01-2015, 14:45
Arkadaşlar yorumlarınız ve sitenizdeki diğer konulardan etkilenerek bende limon çekirdeği ektim. yanlız ben pamukta filizlendirmeyi denemeden direk torf denen toprağa ektim. 15 günü geçti henüz çekirdeklerde bir filizlenme olmadı. bir adet limon fidanı aldım 2 yaşında. onunda sulamasını sizler ne sıklıkla yapıyorsunuz. direk toprağa ektiğim çekirdekleri bir süre daha filiz vermeleri ihtimaline karşı beklemelimiyim, yoksa pamukta filizlendirme yapmalımıyım.
dipnot olarak cam kenarında duruyor çekirdeklerin ekildiği saksılar. oda ısısı akşamları 22 derece gündüzleri ben evde olmadığım ve kaloriferi açmadığım için 10 derece ve akşamları eve gelmezsem 6 dereceye kadar düşüyor.

yardımlarınızı bekliyorum. forum vasıtasıyla beni bu dertlere soktuğunuz içinde teşekkür ediyorum :D

Cymbelina
20-01-2015, 03:26
Sayın gkhn41 hoşgeldiniz. Sorunuzu şu başlıkta sorabilirsiniz, eski mesajları da incelemenizi tavsiye ederim:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1346-34.htm#post1349431


Diğer sorunuz için:

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3007-19.htm

LimonseveN
05-02-2015, 13:42
Merhaba benimde saksıda cimlendirdigim limonun var daha 1-2 cm ne yapmam gerek toprak şu vs vs ne olmalı yardimci olabilir varmı. ..

basri kaptan
26-02-2015, 11:22
ben solucan gübresi alarak vermikompost çayı yaptım.orcan öbekçi diye bir abi video çekmiş.solucan gübresi veya kırmızı kaliforniya solucanı ucuza alabileceğimiz yer arıyorum.

djtunc
06-05-2015, 19:29
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var :( 2007 yılında askere giderken yediğim salatadan çıkan limon çekirdeğini ektim askere giderken küçücük çıktı yerinden. sene 2015 oldu ağacım 1 metreyi geçti, kök kalınlığıda parmak kadar. sürekli yeni yeni yapraklar açıp büyüyor ama bi türlü çiçeklenme ve meyve çıkmadı :( 2 kez göz aşısı yaptırmayı denedim onlarda tutmadı . limon vermesi için ne yapmam gerekir. bu konuda tecrübeli olan arkadaşlara selamlarımı iletiyorum :)

Muhsin Hanif
06-05-2015, 20:49
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var :( 2007 yılında askere giderken yediğim salatadan çıkan limon çekirdeğini ektim askere giderken küçücük çıktı yerinden. sene 2015 oldu ağacım 1 metreyi geçti, kök kalınlığıda parmak kadar. sürekli yeni yeni yapraklar açıp büyüyor ama bi türlü çiçeklenme ve meyve çıkmadı :( 2 kez göz aşısı yaptırmayı denedim onlarda tutmadı . limon vermesi için ne yapmam gerekir. bu konuda tecrübeli olan arkadaşlara selamlarımı iletiyorum :)

Normal şartlarda hiç aşı yapılmasa da çiçek ve meyve ( en azından turunç) vermesi gerekir.
Sekiz yılda 1 metre boy bana yeterli bakımı göremediğini düşündürdü, sanırım limonunuz saksıda.
Bu durumda olası problemleri düşünerek tavsiye edebileceklerim:
1- Saksısını uygun zamanda ve uygun ölçüde büyütün, toprağını iyi hazırlayın.
2- Narenciye, özellikle limon ışık ağacıdır, Ankara'nın şartlarını göz önüne alarak bol ışık gören ve havadar bir yere alın. Kış donlarından koruma amacı dışında yer değiştirmeyin.
3- Sulama ve besin periyotlarını aksatmayın ve de abartmayın.

Önce ağacınız güçlenip çiçek versin, daha sonra aşı ve budama gibi konulara bakarsınız.

djtunc
06-05-2015, 21:40
ooo çok teşekkür ederim Muhsin bey.

-Boyu gittikçe uzuyodu bende budadım.
-yani dokunmasam 1,50 2 metreye kadar çıkabilirdi.
-saksı baya büyük yani,çapı;araba tekeri kadar,yüksekliğide 60 cm civarında.
-hatta babam bu saksı buna çok büyük diyordu.
-kışın içerde duruyodu, şimdilerde havalar ısındı balkona güneş gören yere çıkarttım.

el emeği göz nuru olduğu için limon vermesini çok istiyorum :( ilgilenmeyide çok seviyorum. yapraklarına sisleme yöntemiyle fısfıs yapıyorum. ekstra bir gübre veya sıvı besin öneriniz var mıdır ?

resimleride gönderdim *** görünürler :)

Muhsin Hanif
06-05-2015, 22:59
Rica ederim ne demek, bu sitenin en güzel yönlerinden biri paylaşımda bulanmak. Bu arada ben çok tecrübeli değilim ama öğrenmeye çok hevesliyim.
Çok deneyimli ve bilgili üyeler var, daha iyi analiz edip çözüm üretebilirler. Bu arada biz bildiğimiz kadarıyla devam ederiz.

Saksı olayını eledik ;) Babanız haklı sayılır.
En çok güneş gören yere koyduysanız elinizden geleni yaptınız demektir.

Anladığım kadarıyla fidan sağlıklı, özel gübreye gerek yok, normal düzende ayda bir gibi sıvı gübre verebilirsiniz.
Problem yeterli güneş almaması ve fazla su gibi gözüküyor, bu ikisini hallederseniz düzelir diye düşünüyorum.

djtunc
06-05-2015, 23:51
:) bende öyle uğraşmayı,araştırmayı falan seviyorum. elime ne geçerse ekiyorum. daha yeni kayısı ve kavunda ektim.Patlıcanım,salatalığım,cevizim,çileğim,biber im domatesim var hepsini de balkonumda yetiştirmeye çalışıyorum. bunlarla uğraşmak stresimi alıyor. ve diğer tecrübeli arkadaşlar mesajımı görüpte cevap verirseniz çok sevinirim :) en azından fikir alışverişi yapmış oluruz.

djtunc
21-05-2015, 16:16
arkadaşlar merhaba. bundan 1 ay evel limon ağacıma aşı yaptım 15 gün geçtikten sonra tutmadı diye aşıyı çıkardım ama şimdi her yerinden yeni dallar yeni yapraklar çıkıyor acaba aşının tutmuş olma ihtimali varmıdır ? bilgilendirirseniz sevinirim. görmeniz için resimleride yüklüyorum :)

s.toprak
23-05-2015, 16:41
Geçen yıllarda marketlerde, file içinde satılan, salataya istenen ekşiliği vermeyen, çabuk yumuşayan, çürüyen limonlar vardı; demek ki onlar meyer limonmuş. Akdeniz ve Ege 'de bir de tatlı limon vardır, onun adı tatlı limondur, tatlı olan meyvesi yenir.

s.toprak
23-05-2015, 16:45
Ağacın altına dökülen narenciye çiçekleri ( Ege'de Göbelek denir) ısparta gülünde olduğu gibi çaya güzel koku vermekte kullanılır.Demleme suyuna bir kaç çiçek ya da gül yaprağı atacaksınız o kadar :)

hasan_26
11-07-2015, 03:38
yapraklardaki çatlaklar hakkında yorumlarınızı alabilirmiyim arkadaşlar

hasan_26
14-07-2015, 01:45
birde limonların üzerindeki lekeler nedir?

ibogel
30-07-2015, 18:43
Limonunuzda kabuklu bit var.Eğer gerekli önlemleri almazsanız sonuç daha kötü olur.
http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/5277.htm başlığını inceyin...

hasan_26
31-07-2015, 19:57
Gördügünüz limon agacımın üzerinde limonlar var aldıgımda geldi ama bugun baktıgımda çiçek açmaya başlamş birkaç yerinden napmalıyım?

h_dogan
01-08-2015, 08:49
Limonunuz mayere benziyor. Mayer çeşidi yılda birkaç kez çiçek açar, siz bir şey yapmayın bitki nasılsa besleyemeyeceği çiçeği döker.

hasan_26
01-08-2015, 21:08
Limonunuz mayere benziyor. Mayer çeşidi yılda birkaç kez çiçek açar, siz bir şey yapmayın bitki nasılsa besleyemeyeceği çiçeği döker.

yediveren olarak almştım ama kendi halinemi bırakayım ozaman

ibogel
01-08-2015, 21:37
yediveren olarak almştım ama kendi halinemi bırakayım ozaman

h_dogan ın dediği gibi yediveren limonlar üzeri meyveliyken bile çiçeklenebilir.Normal bir durum yani...

yakamoz17
18-12-2015, 22:32
çok güzel görünüyor

htcyldz
21-12-2015, 19:55
merhaba.ben iflah olmaz bir turunçgil tutkunuyum özellikle limon.bir ay önce saksıda limon fidesi aldım boyu bir metreden biraz fazla.eve getirince ilk iş saksısını büyüttüm ve salon camının önüne koydum güneş alıyor ama kalorifer peteğiyle arasında bir metre mesafe var.dün farkettim rengi baya açılmış ve en üstte küçük filiz gibi yapraklar vardı yok olmuşlar.çok üzüldüm.daha kötü bişiler olmadan şuan napmalıyım?lütfen yardımcı olabilirmisiniz.

ibogel
21-12-2015, 22:00
ilk iş olarak kaloriferden uzak bir yere koy...

htcyldz
22-12-2015, 11:44
teşekkür ederim.kaloriferden uzaklaştırmam yeterli olurmu.yapmam gereken başka bişiler varmı acaba.

ibogel
22-12-2015, 17:11
Ayrıntılı fotolarını koyarsan daha iyi olur. Ona göre yorumlar yapılır...

Mehmet KÖKNAR
22-12-2015, 20:23
Merhabalar ustalar..İyi Pazarlar..Sayenizde limon ağacı ile ilgili herşeyi burada öğrendim.Buradaki arkadaşlarımızın hiç üşenmeden tüm konuları tek tek okudum ağaçlarına çocukları gibi bakıyorlar yeri geldiği zaman üzülüyorlar. Burada bi aile oluşmuş.
Benim de bi sornum var ustalar aslında sorum olacak idi.
Ziraaat mühendisinden limon ağacım için gerekli besi mağzemelerini aldım.Nasıl uygulayacağımı tam emin değilim.İsterseniz limon ağacımın yaşadığı bazı sorunların geçmişini anlatayım.Limon ağacını ( yediveren ) 1 sene önce bi site görevlisinden almıştım.Yaklaşık 10 tane limon almışlar.Saksısı baya büyük arabayla zorla eve getirdim.İlk başta herşey güzeldi.Sonra şu pas lekesi denen böceklenmeden oldu. Ev yapımı ilaçlama yöntemlerini yaptım geçmedi.Babam da hastalıklı olan dallarını budadı.Yine de devam ediyordu.Bizde toprakdan geliyordur diye toprağını değiştirelim dedik.Ne görelim.Toprağı içden ortadan çatlamış, su döktüğümüzde zaman geçmeden aşağı dan çıkıyordu.( verimli toprak ile değiştirdik)İkinci olay ise Böceklerin Kaynağını bulmuştum.Saksın'ın kenar alt kısmında bi koza oluşturmuşlar oradan geliyorlardı.toprağını değiştiriken komple yıkadık.Ve babam kökü çürümüş diye ağacın ana kökünü altını kesti.Kesilmez dedim ama dinlemedi.Doğal olarak üstüne Ani budama ve toprak değişimi filan derken ağaç bize küstü.Bu olaylardan sonra Köklendirici ile sulamaya başladım 5 ay sonra ilk filizlenmesini verdi. Budama dan dolayı kesim yerlerini kapatmadığmızdan aşağıya doğru kurumaya başlamıştı. Kuru bölümlerini tekrardan 45 dercelik açı ile kestim.Kesim yerlerine mum damlattık dan sonra kuruması durdu.Limon ağacı'nın kuruma ve böceklenme olayını ortadan kalkmış gibiydi. Sadece biraz güçsüz filizlenme sırasında çok küçük yapraklar kararıp kuruyor.Yinede o filiz büyümeye devam ediyor.yaprak kaybı oluyor sadece. şuan sadece Güçlenip yeşillenmesini istiyorum.Gerekli mağzemelerimi aldım.
Bu arada suyu çok veriyormuşuz 2 günde bir.Hafta 1 olacakmış.

Gelelim konumuza Gerekli resimler aşağıdadır.
Ziraaat mühendisin dediklerini tam anlayamadım arkadaşlar kabaca anlatayım nerede yalnışsam düzeltin beni.

Mağzemelerin resimleri aşağıdadır;

1 kg beyaz işlenmiş gübre

5 kg torf çiçek toprağı

1 lt Sıvı gübre çözeltisi

Anlantıkları ; Saksının üzerinden 10 cm filan toprağının alınması,
Sonra yeni aldığım torf toprağın 1 kg kısmını alıp 1 veya 2 kaşık gübre ile eklenip harmanlanması.
Gübreli toprağı saksının üzerine dökülmesi. buraya kadar normal sanırım

Elimdeki sıvı gübre çözeltisini 1 lt suya 10 ml sıvı gübre döküp çalkadıkdan sonra ne zaman çiceğe dökeceğimi ve hangi aralıklarla yapacığımı anlamadım.:o

Limon ağacın ilk zamanki halleri

588781

Aşılı OLduğu ve 6 yaşında olduğu gövdesi kalın fena değil

588778

Hastalıkdan kurtulduğu ve budaman sonra küsüp 6 ay sonra yeşillenmiş hali

588779

Ve Besi Mağzemeleri paslı çivim bile var:rolleyes:

588780

eslm mrym
12-01-2016, 12:08
Limonumuz cok güzel gözüküyor.Benimde var ama bi türlü büyütemedim.

Sedük
13-03-2016, 12:08
Arkadaşlar merhaba internetten aldığım tohumların yanında 3 tane limon çekirdeği hediye olarak gondermişlerdi. Ben havlu kagıdının içinde nemli olarak beklettim 3-4. Gün sonra çimlenmiş olarak gördüm ve ektim gelişimi hızlı oldu ama internette buna benzer limon fidesi göremedim. Tereddüte düştüm bu limon mu değil mi yardımcı olurmusunuz?

Sedük
13-03-2016, 14:24
Cevap verebilecek yok mu?

limonia
17-03-2016, 14:41
Bu kış peyzajtan aldığım bir adet limon ve kumkat aldım.

Limon: limonum kışın soğuk olduğundan yaprak sayısı azdı şimdide çiçek tomurcuklanması oldu bolca ama dışarı yani balkona koyamıyorum limonu çünkü burda sabahları hava güneşliken gece çok soğuk oluyo (Gaziantepteyim).
Şuan odanın içinde günlük yaklaşık üç saat güneş görüyor.Gübre vermelimiyim?
Balkona koysammı geceleri 2 derece flan oluyor.??
Kumkata napsam??
Gübre diyosanız nasıl bi gübre alıcam??:confused:

limonia
17-03-2016, 14:48
Önerileriniz nelerdir.???

limonia
17-03-2016, 14:59
Cevap verebilecek yok mu?


O limon değil .ot çıkmış

pakiz
19-03-2016, 09:25
Tüm Limon Severlere Merhaba,

Hediye olarak aşağıda fotoğrafı olan fidan geldi. Limon ağacı olarak hediye edildi. Şu an çiçek açmış mis gibi salonumuzda duruyor. Acaba bu ağacın cinsi nedir?
İstanbulda yaşıyorum. Kışın evin içinde yazın da açık balkonda mı bakılması gerekiyor?
Şimdi balkona çıkarıyım mı? Bu sıcaklıklar onun için yeterli mi? Çiçeklerinin hepsi limon olur mu?
Tavsiyelerinizi, deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyorum.

Teşekkürler.

deryaozel427
20-03-2016, 16:08
1 sene once annemin pazardan alip bana hediye ettigi limon agacim. Turunu bilmiyorum. Yaklasik 3 ay kadar once kabuklu bit sorunu yasadik. Kislik yag uyguladim ve sapisiklik ve bocekler yok oldu. Uzerindeki limon geldiginde vardi. Hala yesilimsi ve oylece duruyor. Kisin 5 tane cicek verdi ama bezelye buyuklugunde hepside dokuldu. Yapraklari saglikli. Haftada bir suluyorum. Pencere onunde tul arkasindan gunes aliyor. Haftada bir iki damla spreyle besin veriyorum. Dibinde koyun gubresi, torf ve satin gubre karisimi mevcut. Yani yapabilecegim herseyi yapiyorum. Yalniz yeni yaprak, ciceklenme ve meyve yok. Resimlere bakarak yorumlarinizi bekliyorum..
Son resim bana geldigi ilk hali.

hasan_26
21-03-2016, 17:58
limonumun son hali bu arkadaşlar yapraklanıp çiçek açmadı toprak degişimini yaptım neler yapmalıyım yapraklanıp çiçeklenmesi için dallarının uçlarındada kurumalar oluyor. NPK 20 20 20 gübrem var kullanmaya başlamalımıyım ? gündüzleri hava güneşliyken dışarı alıyorum akşamları içeri alıyorum tekrar malum eskişehire daha yaz gelmedi :)

pakiz
24-03-2016, 13:45
Selamlar,
Benim limon ağacım için kimse yorum yazmadı. Limon severler nereye gittiniz?
Çiçekler teker teker dökülmeye başladı. Bu normal mi?
Artık havalar ısındı diye balkona çıkardım. Balkonda kalsın mı? Nasıl bir bakım önerirsiniz.
Cevaplarınızı bekliyorum efendim.

Selçuk Boz
24-03-2016, 20:43
Selamlar,
Benim limon ağacım için kimse yorum yazmadı. Limon severler nereye gittiniz?
Çiçekler teker teker dökülmeye başladı. Bu normal mi?
Artık havalar ısındı diye balkona çıkardım. Balkonda kalsın mı? Nasıl bir bakım önerirsiniz.
Cevaplarınızı bekliyorum efendim.

Ağacınızı limona benzetemedim. Mandalina, portakal, turunç veya greyfurt daha olası. Zira limonun dalları daha serbest büyüyor ve çiçekleri biraz pembeye çalan beyaz oluyor.http://www.agaclar.net/forum/228096-post29.htm

Ortam sıfırın altına inmedikçe balkonda olmasında fayda var. Bol güneş ve havadar ortam gerekiyor. Sakın suyunu fazla kaçırmayın. Özellikle çiçek zamanı; toprağının kuru olması, ıslak olmasından çok daha iyidir. Çiçek dökmesinin ilk nedeni fazla sulamak, ikinci nedeni havadar olmayan ve az ışıklı ortam. Soğuk hava, don olmadığı sürece fazla problem yaratmaz.

Bir de, göz aşısının yanındaki kuru dalı kesmenizde fayda var.

pakiz
01-04-2016, 20:41
Selçuk Boz Bey,
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Tavsiyelerinize uyacağım. Şimdi merakla meyvelerin ne olacağını bekliyoruz :)
Balkonda duruyor şimdi, arılarla vakit geçiriyor :)
Selamlar.

bigadicking
04-04-2016, 19:22
İyi akşamlar.
Bende aranıza katılmış bulunmaktayım. Benim de iki adet turunçgil ağacım var. Bir tanesi tohumdan yetişmiş daha genç bir ağaç. Arkadaşım hediye etmişti ama o da tam olarak ne ağacı olduğunu tahmin edemedi belki sizler bana yardımcı olursunuz.
Ağacımın resmi:
http://i.hizliresim.com/Va8Ozy.jpg
İkinci ağacım internetten sipariş ettiğim yediveren limon ağacı. Açıkçası sipariş verirken bu kadar büyük olduğunu tahmin etmemiştim. Gayet düzgün bir şekilde elime ulaştı ve çam toprağı ve 10litre torf toprağından karışım yapıp büyük bir saksıya diktim. Tabi cahillik ve yeni olmam sebebiyle dikimden bir hafta sonra toprağının çok gevşek olduğunu fark ettim. Elimle biraz baskı uygulayarak toprağı sıkıştırdım.Tabi yapraklardaki sararmalarından sonra aklıma geldi daha fazla bilgi edinmek.
1. Ağacımın fotoğraflarını paylaşacağım bundan sonra yapmam gerekenler nelerdir?
2. Saksıya gübre ile karıştırarak biraz daha toprak koymayı düşünüyorum. Kökün biraz daha toprak altında kalması sorun olur mu ?

http://i.hizliresim.com/pzMAMq.jpg (http://hizliresim.com/pzMAMq)
http://i.hizliresim.com/JA898j.jpg (http://hizliresim.com/JA898j)
http://i.hizliresim.com/g8vgpb.jpg (http://hizliresim.com/g8vgpb)
http://i.hizliresim.com/QB85Nr.jpg (http://hizliresim.com/QB85Nr)

Selçuk Boz
04-04-2016, 22:30
İyi akşamlar.
Bende aranıza katılmış bulunmaktayım. Benim de iki adet turunçgil ağacım var. Bir tanesi tohumdan yetişmiş daha genç bir ağaç. Arkadaşım hediye etmişti ama o da tam olarak ne ağacı olduğunu tahmin edemedi belki sizler bana yardımcı olursunuz.

Tohumdan yetişen narenciye fidanının ne olduğunu bilmek çok zor. Zaten önemli de değil. Çünkü fidanın, çekirdeğin alındığı meyvenin ağacının tıpkı aynı cinsi olma olasılığı da az. Bu nedenle, fidanınızı aşılamanız gerekmekte. Aşının zamanı, aşı teknikleri gibi hususlarla ilgili bilgileri forumu araştırdığınızda, detaylı bir şekilde elde edebilirsiniz.

İkinci ağacım internetten sipariş ettiğim yediveren limon ağacı. Açıkçası sipariş verirken bu kadar büyük olduğunu tahmin etmemiştim. Gayet düzgün bir şekilde elime ulaştı ve çam toprağı ve 10litre torf toprağından karışım yapıp büyük bir saksıya diktim. Tabi cahillik ve yeni olmam sebebiyle dikimden bir hafta sonra toprağının çok gevşek olduğunu fark ettim. Elimle biraz baskı uygulayarak toprağı sıkıştırdım.Tabi yapraklardaki sararmalarından sonra aklıma geldi daha fazla bilgi edinmek.
1. Ağacımın fotoğraflarını paylaşacağım bundan sonra yapmam gerekenler nelerdir?
2. Saksıya gübre ile karıştırarak biraz daha toprak koymayı düşünüyorum. Kökün biraz daha toprak altında kalması sorun olur mu ?

Yine; formu araştırdığınızda (mesela,bunlardan biri http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1295.htm), yukarıdaki soruların hepsine detaylı bir şekilde cevap bulacaksınız.

Kolay gelsin.

kelebek çalısı
05-04-2016, 09:51
Yediveren limonumuz aldı başını gidiyor. Budama konusunda yardım için Sayın Nuri Murvet' e danıştım. Umarım kendisinin işlerinin yoğunluğu arasında bir şans doğarsa bilgilerinden faydalanabiliriz. Paylaştığım konunun detayları alttaki linklerde görülebilir.


http://www.agaclar.net/forum/1451901-post758.htm

http://www.agaclar.net/forum/1451902-post759.htm

bigadicking
06-04-2016, 07:26
İnşallah çok makbule geçer.Babam da aslında tarim kökenli bir insan kendine ait 240 agaclik bi ceviz bahçesi var ama limon hiç bilmediğimiz bir ağaç. Yeni geldiği için biraz yerini benimsemesini sonbaharda budamamizin daha iyi olacağını söylediler. Tabi üstadların diyecekleri bizim için çok önemli

ahmetshn
03-02-2017, 14:32
http://imgim.com/20170202_145225.jpg

Arkadaslar fotoyu bu sekilde yukleyebildim 2016 temmuz ayinda cekirdekten diktigim limonum. Yaz bitiminde saksi degistirip iceri aldim o gunden sonra hic buyumedi boyu hala bir karış sebebi nedir ne yapabilirim acaba?

Ömer Bey
03-02-2017, 15:25
Bol güneş ve gün ışığı alan bir yere koyun,yerini mümkünse değiştirmeyin,toprağı kontrol ederek nemli olmasını sağlayın ve aşırı sulamadan kaçının.

ahmetshn
03-02-2017, 15:58
Bol güneş ve gün ışığı alan bir yere koyun,yerini mümkünse değiştirmeyin,toprağı kontrol ederek nemli olmasını sağlayın ve aşırı sulamadan kaçının.

Hocam kis mevsimi malum o yuzden iceri aldim cok isik goren bi yer yok suyunu eksik etmiyorum zaten nemli kaliyor acaba kapali balkona koysam sorun olurmu camlı balkonda o soguktan etkilenir mi?

KTA34
21-02-2017, 13:36
Herkese merhabalar,
Ben 2 senedir bu Limon ile yaşamaktayım eski evimin balkonunda (21. Katta güney cephede çok güzel günler geçirdi ne yaz nede kış ağır rüzgar harici yapraklarını dökmedi hiç yapraksız kalmadı bol bol limon verdi hep yeşilken yedim çünkü yeşil sanıyodum limonunu geçtiğimiz yaz kuzu gübresinden geldiğini düşündüğüm bitler ile baya problem yaşadı fakat inatçı yıkama organik ilaçlama ile şükür bu derttende kurtulduk) şimdi Araç ile yeni eve gelirken biraz yaptak döktük fakat yeni kaliteli toprağı ile kendini topladı bi sürü çiçek açtı hatta şimdi biri Limon bile oldu hemde sarı öğrendimki satı limonmuş benimki.
Sorularım Sorunlarım
1- Araştırmalarımda hep Limon Yapraklarını dökünce budanması gerektiği yazıyor benim limon hiç yapraklarını dökmüyor. Ne zaman budamalıyım?
2 - Yandan bir tane daha dal verdi onu nasıl kesmeliyim kestikten sonra yarayı nasıl kapamalıyım?
3- Yeri biraz dar ama ön tarafa doğru geliştirip tavandan tuturmayı düşünüyorum Siz ne dersiniz?
4- Sulamayı akvaryum suyu ile yqpıyorum çok olumlu sonuçlar aldım, böcek vb problemine yol açarmı?
Eşimin Limonu koymama izin verdiği tek yer burası tavsiyeler için şimdiden teşekkürler

KTA34
21-02-2017, 14:00
http://i.hizliresim.com/ojnPMQ.jpg

http://i.hizliresim.com/gqjzJN.jpg

recepc
26-02-2017, 07:04
Şöyle bi msj okuyum dedim kendimi kaptırmışım sonuna kadar sıkılmadan okudum gerçekten limon yetiştirmek çok güzel çok heveslendim burda sorulara cvp verenlerede teşekkür ederim çok güzel bir paylaşım sitesi çok keyif alıyorum kısa süredede limon edinicem.

KTA34
28-02-2017, 16:49
Şöyle bi msj okuyum dedim kendimi kaptırmışım sonuna kadar sıkılmadan okudum gerçekten limon yetiştirmek çok güzel çok heveslendim burda sorulara cvp verenlerede teşekkür ederim çok güzel bir paylaşım sitesi çok keyif alıyorum kısa süredede limon edinicem.
Limon çok keyifli çiçeklerinin kokusu başka bi dünya
Keşke biride bana şu budama konusunda yardım etse

recepc
02-03-2017, 06:03
Merhaba en sonunda geldi limon ağacım fakat sorun var.
İki gün önce gelen limon ağcım'da sanırım hastalık var.Nasıl bir tedavi yöntemi uygulayabilirim.ilaç'sa hangi marka ilaç ve ne dozda.Daha büyük bir saksıya aldım karıncaların gezindiğini fark ettim saksı değişiminden önce yoktu..Yüklediğim resimler yeterlidir umarım..Yardımcı olursanız sevinirim.Formu araştırıyorum ama kafam çok karıştı

recepc
03-03-2017, 14:27
Her halde karınca olması eklediğim toprak'dan kaynaklıydı.Şu an için karınca yok.Ama ağacın durumu yukarıda resimlerede mevcut Yardımcı olabilicekler varsa sevinirim.

recepc
22-03-2017, 21:51
Ayni durum devam ediyor.karincalar saksida artmış durumda çeşitli yöntemler uyguladim fakat gitmediler.

yeşiliseviyorum
25-04-2017, 17:58
benim 3 yaşında,limon ağacım var çok güzel tomurcuklandı ve sürgün veriyor.Ama yaprakları çatlıyor, ne yapmalıyım teşekkürler.

acemilimoncu
13-09-2017, 10:18
Fazla sulama vs. demişsiniz ama yeni bir limon ağacı sahibi olarak sulama sıklığını haftada 1 tutuyorum yaz ayları için, peki ne kadar su vermeliyim? İlginize teşekkürler.

coskun8553
27-11-2017, 13:59
Yeni dikilen bir fidanda tepe budaması yapılmalı mı, ya da yan dallarda uç alma ?