Bağlan

View Full Version : Etobur bitkilerle ilk temas (acemi/yeni başlayanlar)




Sayfalar : [1] 2

praecox
13-02-2008, 19:03
Etobur bitkilere ilgi duyan ve bu alanda yeni olan acemi arkadaşlarımızın sorun ve/veya sorularını bu başlıkta yazmalarını rica ediyoruz.




huzunperest
13-02-2008, 19:26
Etobur bitkilerle burada tanıştım ve foruma eklediğiniz değerli bilgilerinizden de oldukça faydalanarak minik bir sarr. fidanı alma cesaretini gösterdim. Sadece sphagnum sorunum var. Bunu da alabilirsem (mümkünse sizden) değmeyin keyfime...
Değerli bilgileriniz için tekrar teşekkürler Sayın Praceox.

cemvat
16-02-2008, 23:39
Sevgili arkadaşlar aklıma takılan sürekli sormak istediğim ancak sormaktan çekindiğim bir konu var. Praecox bey vtf lerin alttan sulanması gerektiğini belirtmiş. Acaba bu bitkinin yeterli su desteğini sağlarmı ? İkinci olarak ise, ayrıca tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Praexox bey tohumlarım üsten sulanması gerektiğini(alttan suyunu eksik etmemek şartıyla) ancak tohumların yerinden hareket etmemesi gerektiğini söylemişti. Bunu yağmurlama metodu ile mi yapacağız? Üçüncü sorum ise, bitkilerimiz kışın dormancy fazına sokmak için soğuk bir yere alıyoruz. Bunun dışında vft güneşden de mahrum bırakmalımıyız? Dördüncü ve son sorum ise, vft bitkilerinde gübre kullanmayacağız. Bununla birlikte acaba vft kapanlarını daha büyük hale getirmek için herhangi bir yöntem varmıdır?
Soruların cevapları forumda var ise, şimdiden özür dilerim.

avukatkemal
17-02-2008, 00:09
Dormansi için
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5701

Alttan sulayın, ara sıra toprağı fısfıslayabilirsiniz

Vft kapanlarının boyutunu belirleyen cinsi ve bakım koşullarıdır..en azından benim bildiğim başka bir yönetem yoktuyr..

praecox
17-02-2008, 09:58
Sevgili arkadaşlar aklıma takılan sürekli sormak istediğim ancak sormaktan çekindiğim bir konu var. Praecox bey vtf lerin alttan sulanması gerektiğini belirtmiş. Acaba bu bitkinin yeterli su desteğini sağlarmı ?.
Sağlamaz mı? altında devamlı su bulunan bir torf zaten balçık bir bataklık gibidir. Torf nerde ise takribi 10 m yukarıya suyu çekebilir. (emme-basma su tulumbalarının zorlandığı bir yükseklik bu, ayrıyetten belirtmekde fayda var)

İkinci olarak ise, ayrıca tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Praexox bey tohumlarım üsten sulanması gerektiğini(alttan suyunu eksik etmemek şartıyla) ancak tohumların yerinden hareket etmemesi gerektiğini söylemişti. Bunu yağmurlama metodu ile mi yapacağız?
Sizin de doğru teşhis etiğiniz gibi torf iyice ıslanmışsa yağmurlama yapmamak gerekir. Tohumlar yüzeyde kalıp katlanmıyacaklarından( zira genelinde ışık alınca çimlene tohumlarıdr bunlar) yerlerinden fazla oynatmamıya özenle, üzerini stretch bir filmle kaplayıp kurumalarını bu bağlamda önlemeliyiz.

Üçüncü sorum ise, bitkilerimiz kışın dormancy fazına sokmak için soğuk bir yere alıyoruz. Bunun dışında vft güneşden de mahrum bırakmalımıyız?
VFT'yi asla ışıktan hatta güneşten mahrum bırakmamalıyız. hiçbir vegetasyon döneminde bunu yapmamalıyız. (Burda buzdolabında dormancy'ye almak çok değişik bir konu)

Dördüncü ve son sorum ise, vft bitkilerinde gübre kullanmayacağız. Bununla birlikte acaba vft kapanlarını daha büyük hale getirmek için herhangi bir yöntem varmıdır?
Soruların cevapları forumda var ise, şimdiden özür dilerim.
Büyük kapan VFT'lerde tamamen cultivar'larına bağlı bir olaydır. O klonun büyük kapan yapma özeliği var ise bunu "iyi şartlarda" bakılınca yapıcaktır.

Burda belki klon örneğini veya tohumdan yetiştirmeyi şöyle bir örnekle açabiliriz. Bir ailede çok güzel bir çocuk varsa aynı anne ve babadan ikinci kardeşin de aynı güzelikte olması gerekmiyor. Bunun için (Gerçi insanlarda şimdilerde bu kanunen yasak) aynı bireyi klonlamak gerekir. Bitkilerde vegetatif çoğaltma yöntemleri de bir tür klonlama demektri zaten.
Ama o bireyde örneğimizdeki çocuğun erişkin yaşta da o güzeliğe ulaşabilmesi için en ideal beslenme ve bakım şartlarını yerine getirmemiz gerekmektedir.
Yani çocuğu klonlayıp beslenmesine dikkat etmezsek serpilmesi büyümesi bastırılmış olacağından o boyda o beyaz dişlere o saçlara sahip olmıyabilir.

Bilmem konuyu ethik anlamda fazla yanlış anlaşılmadan açabildim mi? :D

samowan
23-02-2008, 22:40
EB bakmaya baslayali henuz bir kac saat oldu, droseramin ustunde sumuklubocek gibi bir bocek geziniyor. Bu arada bu canliyida cok sevdim, acaba saksida kalmasinin bi sakincasi var mi?
http://img136.imageshack.us/img136/605/drosdz4.th.jpg (http://img136.imageshack.us/my.php?image=drosdz4.jpg)

Duzeltme; Bocegin salyangoz oldugu Selahattin hocam tarafindan dogrulanmis, sumuklerinin zarari olabilecegi icin saksidan uzaklastirilmistir.

praecox
24-02-2008, 11:37
Sümüklüböcekler, böcek eki taşısalar dahi etçil bitkilerin pek normal olarak yiyebilecekleri canlılar değildir. Bunlar kapanlara ve yapraklara ciddi zararlar verebilirler. Kapandan delik açmak sureti ile de kaçabilirler.
Ortamdan uzaklaştırmak ile en doğru şeyi yapmışsınız. Sümüklüler EB lere verdikleri bu hasardan dolayı, bu bitki sınıfında da ev dan maada zararlılar konumundadır.

gundam
04-04-2008, 23:35
Bauhausa bazı zamanlarda geliyor. koçtaşta var,praktikerde nepenthes var.Gittigidiyor da bazen tohum bazende bitki olarak bulunabilirsiniz, yurtdışından ebayden yine tohum ve bitki elde edebilirsiniz..
ayrıca bazı üyelerde üretim fazlası bitki olabilir ki öyle almanız daha mantıklı..
Bu arada almak için seçenekleriniz çok, EB gereksinimlerini biliyormusunuz, en azından forumdaki yazıları okumaya başlayın EB almadan önce..

pittheus
23-04-2008, 15:53
Merhabalar,
Yeni başlayacak bir EBci olarak birkaç sorum olacak. Teoriyi bilmeden uygulamaya geçmeyeyim dedim :) Forumdaki konuları genelde okumaya çalıştım ama açıklığa kavuşturamadığım birkaç kısım var.

1-)Sphagnumlar yaşayacağı ortamdan başka hastalığa karşı da bir önlem anladığım kadarıyla. Peki canlı sphagnum'un toprağın niteliğini koruma gibi bir özelliği var mı? Bir konuda, birkaç sene boyunca toprağın değişmesi gerekmeyeceği yazılmış.

2-)Alttan sulama imkanı yoksa, bir şırıngayla toprağı dikkatlice ve periyodik olarak ıslatmak gibi bir yöntem geçerli olur mu?

3-)Dağlardan gelen doğal su -tadı tatlıydı ve hoş bir suydu-, sulama için uygun olabilir mi? Buna bağlı olarak asıl düşman kireç mi? Aslında dağlardan gelirken fazlaca mineral toplatacaktır ve uygun olmayacaktır sanırım.

4-) Vtf'ler daha çok küçük oldukları andan itibaren mi avlanıyorlar yoksa büyüklerinde mi?

5-)Böcekler, henüz olgunlaşmamış bitkiye zarar verebilirler mi; başka bir deyişle koruma önerir misiniz?

6-) Bir saksı da bir bitki mi yetişebilir?

7-)Tohum da bulunacak elimde(drosera spatulata). Bunu uygun şartlarda çimlendirebilirsem -ki zorluğunu yazılarınızdan anladım- bu tür için bir saksıda kaç tanesi yetiştirilebilir.

Daha elime birkaç gün sonra geçecek olmasına karşın bu meraklı sorularımı mazur görün lütfen. Hata yapma olasılığımı en az indirmek istiyorum. Sonuçta olağanüstü canlılar bunlar, deneme yanılmaya gelmez. Şimdiden teşekkür ediyorum cevaplarınız için.
Not: 1 küçük vtf getirecek sağ olsun, arkadaşım :) Ayrıca internetten d.spatulata tohumu gelecek.

praecox
23-04-2008, 17:07
1-)Sphagnumlar yaşayacağı ortamdan başka hastalığa karşı da bir önlem anladığım kadarıyla. Peki canlı sphagnum'un toprağın niteliğini koruma gibi bir özelliği var mı? Bir konuda, birkaç sene boyunca toprağın değişmesi gerekmeyeceği yazılmış. .

Sphagnum toprağın asiditesinin artırarak düzenler ve eb ler için ideal ortamın korunmasını sağlar. Ancak evde bu tarz bir sphagnum üremesi imkansız olduğundan gerek sphagnumlu gerekse saf torf saksı harçları 2 yılda değişim gerektirmektedir.


2-)Alttan sulama imkanı yoksa, bir şırıngayla toprağı dikkatlice ve periyodik olarak ıslatmak gibi bir yöntem geçerli olur mu?
.
Olur bu da mümkün ancak bu şekilde saksı harcı kapalı bir kapta çok kolay çürüme yapar. zaman zaman üsten sulıyarak yıkama işlemini bu tarz kaplarda gerçekleştiremezsiniz. Bu kaplarda çürüme ve kokuşmalara çok dikkat etmeniz gerekir.

3-)Dağlardan gelen doğal su -tadı tatlıydı ve hoş bir suydu-, sulama için uygun olabilir mi? Buna bağlı olarak asıl düşman kireç mi? Aslında dağlardan gelirken fazlaca mineral toplatacaktır ve uygun olmayacaktır sanırım.

Asıl düşman kireç olmakla beraber tuzlar da yani her türlü çözünmüş kation ve anion zaman içinde köklerd sorun olacaktır uzun vadede bu tuzların da torfdaki kontaminasyonu saksı harcının vasfını yitirmesine çürümelerin başlayıp bitkiyi öldürmesine sebep olacaktır veya olabilecektir. Zaten sphagnumun yüksek plato bataklarında yetişmesi veya uzun zaman akarsu baklarında olmaması da buna işaret yani su uzun torplaklardan akmadan batağı yağmur suyu doldurur bu bataklardadır ki eb ler yetişir.
4-) Vtf'ler daha çok küçük oldukları andan itibaren mi avlanıyorlar yoksa büyüklerinde mi?
Evet ilk aylarında kapanlarına gelen vede uygun büyüklükte olan her avı yakalar sindirebilir.

5-)Böcekler, henüz olgunlaşmamış bitkiye zarar verebilirler mi; başka bir deyişle koruma önerir misiniz?Evet bunu da zaman zaman burdan bahsetik sirke sineği larvaları yaprak bitleri kırmızı örümcek v.d. leri gibi bitki haşareleri salyangoz eb lerde de ciddi sorunlar olabilir
6-) Bir saksı da bir bitki mi yetişebilir?
aynı çevre şartlarını istiyen değişik tür eb yi bir uygun boy kaba dikmek mümkün.

7-)Tohum da bulunacak elimde(drosera spatulata). Bunu uygun şartlarda çimlendirebilirsem -ki zorluğunu yazılarınızdan anladım- bu tür için bir saksıda kaç tanesi yetiştirilebilir.
Öncelikle sıkça küçük bir kaba ekimi yapın sonra çimlenmeye göre zaen uygun boy kabı anlar ve şaşırtmıya alabilirsiniz.

Buyrun size 7 sorunuza 7 cevap :D
Saygılar.

pittheus
23-04-2008, 20:06
Asıl ben saygılarımı sunarım. Çok teşekkürler. Evdeki sinekler böcekler hapı yuttu şimdi:)
Bir de son olarak, sirke sineği bazen görüyorum -tabi eğer oysa: yeşilimsi yer yer kırmızı- Bunu yiyen vtfnin midesi bozulmasın:P Larvaları ulaşamaz soğanına değil mi?

praecox
27-04-2008, 13:55
EB'lerin sulanması normal şartlarda hep altında su bulundurmakla yapılır. Bir kaç ayda bir torfu üsten sulamak saksı harcını biraz olsun yıkama amacı ile yapılabilir. Hatta Pinguicula gibilerinde bu sulama elzemdir. Sakıyı boğazına kadar suya sokmak için ise, olası haşareleri kaçırmak veya sirkesineği larvalarını telef etmek amacı ile yapılan bir uygulamadır.

praecox
28-04-2008, 14:45
Vasfını kaybetmemiş, bozulmamış bir sphagnum bataklığı yaklaşık 10m den fazla suyu üst katmanlarına çekebilme yeteneğine sahiptir. Bunu emme basma tulumbalarla dahi yapmamız imkansızdır. (fizik derslerine bir bakın sebeplerini).
Sphagnum'un yapısı itibarı ile bunu başarır. Diğer bitkiler gibi osmotik basınç ve/veya turgor basıncı ile çalışan bir özsu sirkülasyonuna sahip değil iken, bu yosun hücre yapısı gereği kapilar basınç etkilerini kullanarak bu su emme işini bu yüksekliklere vardırma işlemini gerçekleştirebilmektedir.
Ancak torf bir kez kurudu mu, hücrelerindeki suyu da kaybeder ve yine fiziksel kanunlarından suyun yüzey gerilim gücü hücrelere suyun girmesini engelleyeceğinden bu kapilar güçler de etkisini kaybeder ve torf su tutma veya su emme özeliğini yitirir.
Bunu tekrardan kazandırmak ancak suya yüzey gerilim gücünü düşüren deterjan katmakla mümkün olur ise de etobur bitkilerde bu şekilde rejenere edilmiş bir torfu kullanmak dikkat ister.

Saygılar.

P.S. nonionik bir deterjan kullanılması uygun olur örneğin tween 80 gibi bir polysorbat türevi veya gözleri yakmayan bir bebe şampuanı.
Bir de burda torf ve kurutulmuş preslenmiş sphagnum maddelerini bir koymamak gerek. Kuru sphagnum tekrardan çok kolay su emebilir, ancak kısmen hücre yapısı bozunmuş bir sphagnum kütlesi olan torf ise tekrar su emmekte bu sorunları yaşar.

praecox
01-05-2008, 14:05
VFT'ler yerinde sökülünce, veya soğancığı ve kökleri açığa çıkınca yaprakları soğancığına doğru bir dönme hareketi yapar geriye doğru kıvrılır. Bu doğal bir durumdur. Dormancy'yi yeni atlatıklarından görünüşleri cılızcadır. Dikimden sonra bir kereliğine mahsus üsten sulıyarak can suyunu bolca verdiniz mi?
Bir de altındaki su yeterli değil. Saksılarınız 10 cm den büyük olduğundan altına en azından 2 cm yükseklikte su dolu kalması gereklidir. Böyle yapar ve dışarıya bol güneşe koyarsanız, bir iki haftadan topralanıcaklardır.

praecox
01-05-2008, 22:06
Acaba güneşe hemen mi almak gerekir; yoksa kendilerine gelmeleri için birkaç gün beklemeli miyim?

Beklemenize gerek yok. Zaten size vermeden önce de dışarıda, güneşte idiler. Hemen güneşe koymanız iyi olur.

M.Sema
02-05-2008, 16:51
Son durum::(
Hocam ne dersiniz ben mi bir yerde yanlış yaptım?

avukatkemal
02-05-2008, 19:59
Bnece sorun var gibi durmuyor.. yeni yapraklar geliyor.. çürüyenleri kesebilirsiniz köke gitmesin çürüme diye.. dipteki yeşillikler de dikkatimi çekti.. yosunmu onlar?

praecox
02-05-2008, 20:07
Bence de sorun yok. Yapılmış bir hata da yok. Herşey normal gidiyor. Sadece biraz daha sabretmek gerekecek :)
Bahar aylarında VFT'ler genelde cılız bir görünümdedir. Bu çiçeklenme döneminde, çiçeklerini kesseniz dahi ciddi bir yaprak ve kapan oluşturma içine girmezler. Bu çiçeklenme zamanı geçince kapan ve yaprak oluşumu ciddi bir şekilde hızlanır. Burda ancak yaz başı çiçeği kesilmiş bitkilerle, çiçeğini açmıya ve tohum bağlamaya terk edilmiş bitkiler arasında ciddi bir büyüme farkı gözlemlenebilir.

M.Sema
05-05-2008, 17:00
Tamam hocam sağolun sabretmeyi deneyeyim:D. Sn Avukatkemal onlar yosun değil de minicik ot gibi bir şeyler. Hatta resimden de görüleceği üzere yaklaşık 1 cm.kadar boylanmışları da var. Bu 1 cm boyundakileri sökeyim, öbür yosun gibi gözükenleride toprağın:o pardon torfun üzerinden dikkatlice alayım mı?

praecox
08-05-2008, 19:49
O küflenen bölümü alabilirseniz alın. Yoksa orayı su ile yıkayın açık havaya çıkartın havasız kalınca küflenme olabilir. Havadar ve bol güneş alabileceği bir yerde bakın Drosera'nızı.

praecox
09-05-2008, 09:43
.. dipteki yeşillikler de dikkatimi çekti.. yosunmu onlar?

Evet bunlar bir tür yosun. O uzunca oluşumlar da spor keselerini taşıyan bir tür çiçekleri. EB lere bir zararı yok. Sanki sirke sineği larvalarının oluşumunu da frenler gibi. yani sirkesineği bu yosunun içine yumurtalarını bırakmıyor. Bende de sıkça oluşan, sphagnumdan daha az nemli şartlarda oluşan bir yosun bir zararını görmedim.

avukatkemal
09-05-2008, 10:48
Zarar vermiyorlarsa sorun yok demektir, hem çim havası da veriyor :D

praecox
09-05-2008, 11:05
Bu benim ilk etoburum bir iki gün önce aldım sanki saksıda birden fazla kök var bunları ayırmalımıyım yoksa bir arada durmaları bir sorun yaratmaz mı?
Ayırırsanız uzun vadede asıl durmaları sorun oluyor :D yani DC ler yan yatıyorlar. Onun içindir ki bir iki DC bir arada dikilir. Şimdilik ayırmanız gerekmez.
yaprakların bazıları birbirine dolanmış birde alt taraftaki yaprakların ucu kurumuş bunları budamalımıyım?
Budarsanız iyi olur. Çürüme küflenme başlangıcını önlemiş olursunuz.

yapraklarındaki yapışkan sıvı sanki yok bu zamanla oluşur mu? DC büyük sinekleri de yakalayabilir mi? ve son olarak ne sıklıkta sulamalıyım alttan mı? yoksa üstten mi? sulamalıyım şimdiden teşekkürler.
Devamlı altında 1-2cm su bulunmalı EB.lerde üstten sulama diye bir olgu yoktur. Devamlı altına eksildiği kadar su eklenmelidir. DC çok büyük karasinekleri zor yakalar, bu bağlamda çok büyük bir beklenti içine girmeyin. :) DC çok güneş alırsa kıl uçlarındaki sekresyonu tam olur. Bir de rüzgarlı ve devamlı sallandıkları zaman bu salgılar bir birine değip bulaşıp yok olabilirler. Genelde taşıma sonucu salgıları yok olur sakin durdukları zaman hasar görmemiş çalışır yapraklar yine normal hallerine dönerler.

Saygılar

avukatkemal
09-05-2008, 12:39
Kara sinek ve arı gibi büyük canlılar için sarr.lar tavsiye edilir.. mesela sarr.flava, sarr. giganta(uydurdummu, böyle bir tür hatırlıyorum ama :D ), çeşitli sarr.hybridleri,vs.. Vftler ne kadar iyi avcı çok tecrübem yok.

denizakvaryumu
09-05-2008, 12:42
Geçen seneye kadar bana da hayâl gibi gelirdi ama sarr. ların ibrikleri geçen yaz ağzına kadar arılarla dolunca olay netleşti.

praecox
09-05-2008, 12:45
Kara sinek ve arı gibi büyük canlılar için sarr.lar tavsiye edilir.. mesela sarr.flava, sarr. giganta(uydurdummu, böyle bir tür hatırlıyorum ama :D ), çeşitli sarr.hybridleri,vs.. Vftler ne kadar iyi avcı çok tecrübem yok.

Sarracenia giganta ha :D ilk kez duydum Maxima, Slack's gianth v.s. leri vardı da... Bu da Av.Kemal's giganta klonu olsa gerek. Demek giziliden hybridleme klonlama metodları ile sarr. huni büyütme çalışmaları yapıyormuşunuz da bize haber ancak böyle klavye sürçmesi ile öğrenmek nasip oldu.
Eh hade hayırlısı...

avukatkemal
09-05-2008, 14:04
İyi uydurmuşum değil mi :d Sarr. gianta da olabilir.. Durun araştırmak farz oldu, karizmayı çizdirdik iyice :D

avukatkemal
09-05-2008, 14:17
Ping.gigantea ve drosera gigantea varmış..Ben onları kastetmiştim zaten :D

http://bestcarnivorousplants.com/CP_Photos/drosera_gigantea_Copyright_J_Flisek_01.jpg

http://content.answers.com/main/content/wp/en-commons/thumb/7/73/250px-Pinguicula_ne1.JPG

agha
18-05-2008, 22:47
Merhaba ben de Koçtaş'dan almış olduğum sarracenialarımın ne olduğunu araştırırken sitemizi buldum ve çok mutluyum.Bitkimi 2 gün önce aldım ve evde bulunan bitki toprağını ekleyerek biraz daha büyük bir saksıya koydum.Her gün yağmurlama yaparak suluyorum.İbriklerin su dolması gerektiğini de dün öğrendim siteden.Bitkinin en kısa zamanda fotoğrafını ekleyeceğim.Şu an için yapmam gereken ekstra bir şey var mı acaba? Şimdiden teşekkür ederim.

avukatkemal
19-05-2008, 00:33
Öncelikle bitki toprağı olmaz..özel baltık torfu lazım..netten bi yerden temin edin torfunuzu..perlit de bulursanız tam olur..ve saf su kullanın..sulama şekli ve bakım iht,iyaçları sitede mevcut..

agha
19-05-2008, 12:06
Anladım.Yine Koçtaş, Bauhouse gibi yerlerde bulabilirim galiba torf ve perliti.Ankara'da tam olarak bulabilceğim bi yer varsa oraya da gidebilirim.Teşekkürler.

pittheus
19-05-2008, 14:03
Merhabalar,
Benim drosera spathulatalarım çimlenmiş ve çook minik yeşil yeşil bitkileri görüyorum. Fakat sorun şu ki, saksı çok küçüktü ve tohumlar da çok küçük olduğundan yan yana düzensiz çıkıyorlar. Başka bir saksıya alacağım ama ne zaman almam gerekir? Köklere zarar vermemek için kaşık gibi bir şey ile mi almalıyım? Yan yana çıkanlardan biri diğerlerini baskılar mı yoksa büyüyüp birbirlerine zarar verirler mi? Son olarak da bir saksıda kaç tane DS dikebilirim?
Teşekkürler.

Düzeltme / ek
Direkt güneş ışığından koruma, fazladan nem için saksının üzerine strech film koyma işlemlerini yapmıyorum. Bu bir sorun oluşturur mu? Güneşte haşlanmasın :confused:

avukatkemal
19-05-2008, 16:20
Perliti ve torfu yapı market veya çiçekçilerde bulamazsınız..Çiçekçilerde satılan torf işinize yaramaz, baltık torfu veya sarı torf diye aratırsanız bazı internet sitelerinde veya açık artırma sitelerinde bulabilirsiniz.. perlit de öyle..Yalnız bu işlemi en kısa sürede yapın, normal torf bitkinizi öldürecektir..

Anladım.Yine Koçtaş, Bauhouse gibi yerlerde bulabilirim galiba torf ve perliti.Ankara'da tam olarak bulabilceğim bi yer varsa oraya da gidebilirim.Teşekkürler.

avukatkemal
19-05-2008, 16:29
Bende de var drosera spath. filizleri ve ben de yakın zamanda ayırdım. Açıkçası çok kolay olmadı bana ama çay kaşığıyla altındaki toprak aldım ve yeni saksıya koydum. Cımbızla filan yapıldığını duydum.. Ben ufak bir saksıya 3 filizi taşıdım, biri tutmadı ama 2si maşallah şu an hızla büyüyorlar.

Filiz haline gelince streçi kaldırın zaten, küf yapıyor yoksa artık.

Merhabalar,
Benim drosera spathulatalarım çimlenmiş ve çook minik yeşil yeşil bitkileri görüyorum. Fakat sorun şu ki, saksı çok küçüktü ve tohumlar da çok küçük olduğundan yan yana düzensiz çıkıyorlar. Başka bir saksıya alacağım ama ne zaman almam gerekir? Köklere zarar vermemek için kaşık gibi bir şey ile mi almalıyım? Yan yana çıkanlardan biri diğerlerini baskılar mı yoksa büyüyüp birbirlerine zarar verirler mi? Son olarak da bir saksıda kaç tane DS dikebilirim?
Teşekkürler.

Düzeltme / ek
Direkt güneş ışığından koruma, fazladan nem için saksının üzerine strech film koyma işlemlerini yapmıyorum. Bu bir sorun oluşturur mu? Güneşte haşlanmasın :confused:

pittheus
19-05-2008, 20:04
Teşekkürler. Açıkçası küçük bir DS ordum olacak gibi görünüyor.
Daha bugün gördüm çimlendiklerini.Aktarmak için biraz büyümelerini beklemem iyi olacaktır diye düşünüyordum, sizlere danışayım dedim.

agha
20-05-2008, 08:49
Perliti ve torfu yapı market veya çiçekçilerde bulamazsınız..Çiçekçilerde satılan torf işinize yaramaz, baltık torfu veya sarı torf diye aratırsanız bazı internet sitelerinde veya açık artırma sitelerinde bulabilirsiniz.. perlit de öyle..Yalnız bu işlemi en kısa sürede yapın, normal torf bitkinizi öldürecektir..


Dün zaten hiç bir yerde bulamadım.Çiçekçilerin hiç biri bilmiyor bile.Artık internetten alcam.Bir kaç sorum daha var bu torfu tek başına mı kullancam yoksa toprakla karıştırcak mıyım? Bir sulama ve bakımla ilgili yazı nerede tam olarak bulamadım.Link verebilirseniz sevnirim.Çok teşekkür ederim.

avukatkemal
20-05-2008, 09:17
Madem EB'lere heves ettiniz mutlaka ama mutlaka tüm forum konularına şöyle bir göz atın, mutlaka işinize yarayacak bilgiler vardır. Ama kısaca, EB'ler için ideal karışım 1:1 oranında baltık torfu-perlit karışımıdır..

www.gartengold.com
www.gittigidiyor.com

agha
20-05-2008, 09:51
Teşekkürler bu gün yarın temin edeceğim inşallah.

praecox
20-05-2008, 13:45
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=207052#post207052) ve bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=226506#post226506) başlıkları okudunuz mu?

agha
21-05-2008, 15:48
Başlıkları inceledim.Bu gün baltık torfu ve perlit de temin ettim.Geriye bir sorunum kaldı toprağı nasıl değiştircem?:rolleyes: Yani tamamını döküp sadece 1:1 oranında perlit-torf karışımına mı dikeceğim yoksa eski toprağı da biraz kalcak şekilde mi yapacağım?

avukatkemal
21-05-2008, 19:10
Bitkiyi saksıdan çıkarın dikkatlice. Galiba siz normal torf koymuştunuz saksıya. O yüzden biraz silkeleyin kök etrafındaki toprağı. Sonra yeni karışıma dikin. Yalnız, karışımınızı 1 gece saf suda bekletmeniz ve suya doyurmanız faydalı olacaktır. Ekimi ondan sonra yapın. Diğer detaylar forumda mevcut zaten.

pittheus
22-05-2008, 15:45
Tohumları çimlendirmede Giberellik Asit 'in etkisi nedir? Sarr, Vtf, nepenthes, cobra lilly gibi bitkilerinden hangilerinin çimlenmesini tetikliyor? Yani şansımızı arttırıyorsa aklımda bulunsun diye soruyorum.

agha
22-05-2008, 16:14
Ekimi gerçekleştirdim.Fotoğraf hala koyamadım.En kısa zamanda koyacağım.Yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.

praecox
22-05-2008, 19:50
Tohumları çimlendirmede Giberellik Asit 'in etkisi nedir? Sarr, Vtf, nepenthes, cobra lilly gibi bitkilerinden hangilerinin çimlenmesini tetikliyor? Yani şansımızı arttırıyorsa aklımda bulunsun diye soruyorum.

Denedim, ancak gerek GA3 gerkse literatürde çok tartışılan absisic asit ile dahi EB'lerde istatistiki değerlerde standart ortalama sapması v.s. çok ciddi bir fark ortada yok.
Çimlenme oranlarındaki farklılıklar tamamen tohum kalitesine bağlı bir durum, gibi görünüyor.
Tabii bu durum sadece burda bahsi geçen EB'tohumları için geçerlidir. Bazısının dormantlığını kırmak gerekir, bazısını hakkaten de bu dormant zamanı geçirmesi gerekir, bazısı hakkaten çok taze olması gerekir.
Abssisic asid genelde dormant zamanı uzatıcı etkisi ile tanınmakla beraber bu zamanı sağlıklı geçirmesine sebep bir phytohormon.
Henüz etki mekanizması tam anlamı ile açıklığa kavuşmamış. GA3 daha belirgin bu konuda...
Dormantlığının geçmesini beklerken de tohumları çürütmemek de ayrı bir sorun elbet..
Bunların çoğunu geçen yılda yazılmıştı...

agha
24-05-2008, 11:43
Sonunda sarracenia purpurea için bütün gerekli malzemeleri edindim.Bir kaç sorum kaldı.Bitkimi balkona mı koysam daha iyi olur evin içinde mi daha iyi olur? Balkon Güney'e bakıyor yaklaşık 7-8 saat güneş alıyor.Evin içi de aynı şekilde.Bu arada saf su için Shell benzinliklerinde 500ml Platin Saf Su 50 YKR.Bazı arkadaşlar daha pahalıya almış galiba.Shell'de fiyatı biraz daha uygun gibi.Şimdiden teşekkürler.

praecox
04-06-2008, 09:45
Polytrichum'a benzettim. Sphagnum değil. Sanırım sulak, humuslu, milli veya/ve de killi bir yerden söktünüz. Sadece üst kısmını alttaki topraklı kısımlarını kemsek sureti ile halı kaplama misali sadece dekorasyon amaçlı kaplıyabilirsiniz.

Kütük üzerinden söktü iseniz ise de aynı şekilde alt dip kısmını kesin. Torfa bunu saplamayın.

warbanik
04-06-2008, 11:16
Dağlık bi kesimde bi su kaynağı etrafındaki sulak ve siyah bi toprak üzerinden söktüm.Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

metinzenbil
24-06-2008, 18:18
Merhaba bende ilk kez bitki bakım işine Vft ile girdim. Bugun koçtaşta gördüğüm Vft den kötü durumda olmasına rağmen dayanamayıp aldım. Konu hakkında baya okudum yinede kafama takılan birkaç nokta var.

Aldığım bitkinin saksısındaki toprağın beyaz torf olup olmadıgını nasıl anlarım. Toprağı saksıdan boşaltarak biraz havalandırdım. Bitkinin köklerinide saf su ile duş yaptım. Bunu yapmamın nedeni yeni sulanmış olması ve büyük ihtimallede normal su kullanmış olmalarından sebepti. Daha sonra Toprağın alt kısmına su tutucu dedikleri bir jelden aldım ve saf su ile su emmesini sağladıktan sonra saksının dibine iki cm koydum. Üstüne saksıdan çıkan torfu koyarak yukarıdan bolca saf su ile suladım. saksıyıda ayrı bir kaba alttan bir cm kadar su olacak şekilde suda bıraktım. Yanlız toprağın içinde perlit yok. Buna alternatif ne olabilir. Akvaryumda kullanılan midye kırıgı veya normal akvaryum kumu olurmu? Tada perlit koymazsam ne olur. Birde bu su tutucu jel sizce iyi gelirmi?

gulyabani
10-07-2008, 17:25
senden aldığım bitkinin durumu galiba çok iyi :) hatta fazla gibi , çünkü yanından başka bi tür etobur çıktı. 4 kere çiçek verdi ve 2.çiçeğinden yavru vft çıktı, çok şaşırdım. ya bakımını iyi yapıyorum **** biyerde bilmeden iyi bişeyler yapıyorum. sormak istediğime gelelim.
1. solan çiçekten çıkan vft yi toprağa gömsemmi ¿
2. vft den nasıl tohum alabilirim ¿
3. saksıyı büyütmem gerekirmi ¿
4. çıkan diğer etoburu başka bir saksıya mı alsam ¿

bilgilerine ihtiyacım var :) teşekkürler...

avukatkemal
10-07-2008, 17:53
Vftnin çiçeklerini kes..

Capensise benziyor diğeri, ayırmak daha uygun olur, ama zamanını bilemiyorum..

praecox
10-07-2008, 18:13
1. solan çiçekten çıkan vft yi toprağa gömsemmi ¿
2. vft den nasıl tohum alabilirim ¿
3. saksıyı büyütmem gerekirmi ¿
4. çıkan diğer etoburu başka bir saksıya mı alsam ¿


1. Solan çiçekten VFT keiki mi verdi? Bu tür bir kaç vakaa duymuştum. Onu kesip doğrudan başka bir saksıya dikebilirsin
2. Almasan iyi edersin :) Normal bitkilerdeki gibi tozlaman gerekli. Ancak bunu iki değişik çiçek arasında yapmalısın polenlerin hazır olduğu zaman o çiçeğin stigmatası algılamıya açık değildir.
3. Büyütmen gerekmez ancak ocak şubat gibi ayırabilirsin. orda tahmini 3-5 yavru var. 3ü çiçek açıtığına göre onlar olgun diğerleri henüz ufak.
4.Çıkan etobur deiğin Drosera capensis. VFT leri fazla rahatsız etmeden ordan alıp yeni bir saksıya dikersen iyi olur.

gulyabani
11-07-2008, 08:29
teşekkürler hocam..
diğer çıkan drosera capensis in toprağı ve bakımını aynı şekildemi yapıyorum. ayrıca çiçekler soldukdan sonra kesmelimiyim. kesmek gerekiyorsa kökünden mi ortasındanmı ¿
birde elimde arkadaşımdan hediye aldığım kutu içinde toprak ve tohumlar var. ekim zamanı farkeder mi ¿

hexus
01-08-2008, 15:58
Sayın Praceox , size birkaç sorum olacaktı ; drosera spathulata'yı sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için kullanacağımız toprakta Sphagnum Moss. ve Perlit oranları kaç olmalıdır?
ikinci olarak da klima suyu herhangi bir olumsuz etki teşkil eder mi ?
Mümkünse Bana özelden mesaj atarsanız sevinirim
Saygılarımla

praecox
01-08-2008, 17:14
Sayın Praceox , size birkaç sorum olacaktı ; drosera spathulata'yı sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için kullanacağımız toprakta Sphagnum Moss. ve Perlit oranları kaç olmalıdır?

Saf halde sadece Sphagnum sp.'si kullanırsanız pek bir katkı gerekmez. Sanırım siz sphagnum moss peat yani torf u kastetiniz.
Droseralarda perlit yerine dere kumu tercih edilir. Dere kumu mümkünse silikat kumu olsun. Yani gri kirli beyaz. Asla deniz kumu kullanmayın deniz kumu deniz canlılarının kabuğundan mamul olduğundan çoğunlukla kasyumkarbonattır. Bu da kireç demek. Sonucu EB'lerin ölmesi demek olur.
Dere kumlarına çok güvenmediğim halde ben perlit kullanıyorum. Zaman zaman dere kumu da kullandım fazla sorun olmadılar.
Sonuç itibarı ile torfa hacmen % 30 ila %50 arasınnda kum veya perlit katılması uygundur.


ikinci olarak da klima suyu herhangi bir olumsuz etki teşkil eder mi ?
Mümkünse Bana özelden mesaj atarsanız sevinirim.

Klima suyunu bundan önceleri de çok tartıştık. Sonuç olarak eskiden ;) sigara içilen yerlerin dumanında tuhaf kokabiliyordu ise de sorun olmadı. RO'ların bu kadar ucuz olmadığı yıllarda yazları bu suyu kullandım.
Burda dikkat etmeniz gereken konu bu sular klorlanmadığından, saklarken alg ve yosundan başka bir dizi mikroorganizmaların kolayca ürüyeceği gerçeğidir.
Bunun için çiçekleri kullanımdan önce bir kaynam çıkartıp soğumaya terketiğiniz suyu ile sulayın. Bu şekilde kaynatıp soğutuğunuz suyu en fazla 7 gün içinde kullanmalısınız.

Burada bir diğer konuda uyarmamda fayda var. Bu klima veya buzdolabının eritiği suların kullanımında biraz dikkat etmemiz gerekir. Mümkünse mutfak dışında bir yerde ışıksız serin bir yerde tutlmalıdır. Bu sularla temasda veya nefes yolu ile misyoner hastalığı dediğimiz ateşli bir hastalığa kapılma olasılığınız var.

Kısaca bu hastalığa da değinmem gerekse...
Eskiden fransız misyoner askerleri afrikada gündelik duş ihtiyaçlarını karşılamak için kovalarla suları güneşe koyarlardı. Bu ılınan sularla sadece duş alıyor olsalarda ağızdan giren burundan tenefüs edilen havadan hastalanılıyordu. O zamanlarda ateşli kusmalı o yıllar ölümcül sonuçlanan vakkaların araştırılması sonucu günneşte ısınan bu sularda aşırı bir şekilde bu hastalığı yapan mikroorganizmaların çoğalmasından kaynaklandığı bulunup buna da misyoner hastalığı adı verildi.

Saygılar

hexus
07-08-2008, 13:25
Saf halde sadece Sphagnum sp.'si kullanırsanız pek bir katkı gerekmez. Sanırım siz sphagnum moss peat yani torf u kastetiniz.
Droseralarda perlit yerine dere kumu tercih edilir. Dere kumu mümkünse silikat kumu olsun. Yani gri kirli beyaz. Asla deniz kumu kullanmayın deniz kumu deniz canlılarının kabuğundan mamul olduğundan çoğunlukla kasyumkarbonattır. Bu da kireç demek. Sonucu EB'lerin ölmesi demek olur.
Dere kumlarına çok güvenmediğim halde ben perlit kullanıyorum. Zaman zaman dere kumu da kullandım fazla sorun olmadılar.
Sonuç itibarı ile torfa hacmen % 30 ila %50 arasınnda kum veya perlit katılması uygundur.


Beni Bu konuda aydınlattığınız için çok teşekkür ederim Sayın Praceox
sphagnum moss peat ile sphagnum moss. farklı mı ? bu arada uluslararası etobur bitki yetiştiricileri derneğinin resmi web sitesinde %50 pool sand yani havuz kumu ve % 50 Sphagnum moss. peat kullanıldığında iyi sonuç alındığından bahsediyor fakat biz Perlit kullanıyoruz çok fazla farkeder mi perlit veya havuz kumu ?
Saygılarımla

praecox
07-08-2008, 13:46
Silikat kumu kullanımı en uygunudur. Ancak aşağıda da yazdığım gibi kumlara güvenemiyorum. Güveneceğim havuz veya akvaryum silikat kumu ise bendeki EB'miktarlarına çarpınca fazla pahalıya geliyor.
Droseranın kökleri daha ince olduğundan torf kum karışımı hem daha iyi sarıyor hemde en uygun drenajı sağlıyor. Perlit'de genç bitkiler sorunlar yaşıyabiliyor.
Perlit bu inceliklerde pek oynanmaya gelmiyen kolayca çamurlaşan bir madde bunu göz önünde bulundurmak gerek. Her sene yeni saksı harcı değişimi gerektirir.

Sphagnum moos yosunun kendi çürümemiş hali canlısı yeşil kurutulmuşu beyaz olur. Arkasına ingilizcede "peat" gelince tamamen sarışın torfun kendisi kastedilmektedir.

cemboa
09-08-2008, 01:19
Bu bölümü ilk etobur bitkim vftyi alınca iyice inceledim.Genelde bonsai bölümündeyim.Koçtaştan aldım.Bitki üzerindeki bakım talimatında buraya göre farklı bir ifade vardı.Direk güneş ışığından korunması gerektiği yazıyordu.

praecox
11-08-2008, 12:24
Bu bölümü ilk etobur bitkim vftyi alınca iyice inceledim.Genelde bonsai bölümündeyim.Koçtaştan aldım.Bitki üzerindeki bakım talimatında buraya göre farklı bir ifade vardı.Direk güneş ışığından korunması gerektiği yazıyordu.

Sayın cemboa,

hatta, bazı ekte verilen talimatlara göre de kaynamış soğutulmuş su kullanabileceğiniz de yazar. Ancak deneyimlerim vede bu bitki ile ilgili tüm ciddi kaynaklarda bunların doğru olmadığını okuyacaksınızdır. VFT en az 6 saat kadar güneş ister yokse kapanlar iyi gelişmez kızarmaz hızlı kapanmaz ve çürümeler kararmalar görülür.
Bana güvenin... orda yazanlar yanlış.

hexus
16-08-2008, 17:39
Sayın cemboa,

hatta, bazı ekte verilen talimatlara göre de kaynamış soğutulmuş su kullanabileceğiniz de yazar. Ancak deneyimlerim vede bu bitki ile ilgili tüm ciddi kaynaklarda bunların doğru olmadığını okuyacaksınızdır. VFT en az 6 saat kadar güneş ister yokse kapanlar iyi gelişmez kızarmaz hızlı kapanmaz ve çürümeler kararmalar görülür.
Bana güvenin... orda yazanlar yanlış.


Size katılıyorum Sayın Praecox talimatlar genelde yanlış ifadeler içeriyor.
Uzman kişiler tarafından hazırlanmış ve denenmiş olması gerekli benim görüşümce.

galanth
23-08-2008, 11:17
Elimde 3 aydır beslediğim ultricularia calycifida, drosera capensis ve sarracenia hybride var.
Bunlar saksıda çok büyüdü,köklerini ayırıp başka saksıya nasıl koyabilirim?
Saygılar

The_Mad_Mush
01-09-2008, 18:20
Şu sinekleri ben yakalasamda bu kadar zahmet vermeselerdi diyorum bazen ama bunlarla uğraşmak ayrı bir zevk veriyor doğrusu.

GittiGidiyordan 10 adet tohum aldım ve özel karışım torf ve bir tane de ideal boyda saksı gönderdiler yanında. Bütün tohumları bu saksıya ektim 2 gün oldu daha.
Şunu sormak istiyorum zira 1 ay bekleyip görecek sabrım olduğunu sanmıyorum. Acaba bu 10 tohumun hepsi çimlenir mi yoksa içinden 1 tanesi çimlense şükretmem mi gerekiyor?
Erkan Hocam!! Engin bilgi ve tecrübeleriniz ne diyor bu konu hakkında?

Weezer
01-09-2008, 20:53
Valla kardeş sinek yakalamasını görmek istiyorsan 6 ay beklemen lazım anca büyür :D Tohum işi zor iş.Ama zevki de başkadır.

The_Mad_Mush
01-09-2008, 21:45
Valla kardeş sinek yakalamasını görmek istiyorsan 6 ay beklemen lazım anca büyür :D Tohum işi zor iş.Ama zevki de başkadır.

Yok ben 1 ayda sinek avlamalarını beklemiyorum zaten. Sadece çimlenme için verdiğim süreydi. O kadar istirahat yeter onlara.. sonra yeşersinler artık, daha fazla bekleyemem :rolleyes: daha birde sinek avlamasını beklicem..ooff off...

The_Mad_Mush
01-09-2008, 22:01
:/ Desenize ben bir bilgi alamadan 1 ay beklemek zorunda kalıcam neticeyi görmek için :( Acı eğitim bu :)

krizenten
01-09-2008, 23:46
Kardeş bir ay vftnin çimlenme süresinin en azıdır.Altı ay ve fazlası da olabilir.Yetişkin bir vft elde edip,sinek yakalamasını istiyorsan en az 2 yıl bekleyeceksin.Çimlenme yüzdesi tohumun tazeliği ile doğru orantıda olup,% 50 lerin altındadır genelde.Bukadar sabrım yok, sinek böcek yakalamasını görmek istiyorum dersen,hazır yetişmişlerinden alacaksın.Şu sıralar bauhaus a gelmiyor,ama koçtaş larda bulunuyor.Ya da praecox hocamdan rica edeceksin,varsa vermemezlik etmez.
Saygılar.

The_Mad_Mush
02-09-2008, 00:36
Hmm.. demek öyle. Neyse n'apalım beklicez artık. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Teşekkür ederim bu arada vermiş olduğun bilgiler ve önerin için. Evet düşünüyordum zaten almayı. GittiGidiyorda var ama ordakiler ne kadar süre gider bilmiyorrum. Ama emin ellerde olduğuna emin olduğum bitkileri değil, pazarlama amaçlı satılanlardan almak istiyorum. Çünkü alışveriş merkezlerindeki EB lere kimin ve ne kadar doğru baktıklarından kimsenin emin olduğunu sanmıyorum. Bende de bu ilgi ve merak başlamışken en azından bir kaçı kurtulur bence (umarım, hocamız yardımlarını esirgemezse tabi).

Demekki benim ektiğim tohumlardan ancak 2-3 en fazla 4 tanesi çıkar, öylemi? Bu durum neden yaşanır? yani tohum aynı tohum, yer aynı yer, şartlar aynı herşey aynı ama netice neden farklılık gösterebiliyor? Her bir tohumun kendi yapısıyla mı alakalı?

The_Mad_Mush
02-09-2008, 00:42
Bu arada weezer 6 ay diyor ama sen 2 sene diyorsun. Bu bilgilerin hangisi doğru veya doğruya yakın? Yani her ikiside VFT'nin sinek avına başlaması için olabilen süre midir? Kimi VFT'yi 6 ayda kimini de 2 senede mi sarar bu av merakı?

krizenten
02-09-2008, 01:38
Bu arada weezer 6 ay diyor ama sen 2 sene diyorsun. Bu bilgilerin hangisi doğru veya doğruya yakın? Yani her ikiside VFT'nin sinek avına başlaması için olabilen süre midir? Kimi VFT'yi 6 ayda kimini de 2 senede mi sarar bu av merakı?

Weezer arkadaşımın demek istediği çimlenme süresidir tahmin ediyorum,altı ayda sinek yiyebilme durumuna gelen vft görmedim.Çünkü,henüz kibrit başı kadar belki ancak olur bitkinin kendisi,ki kapan yapacak ve böcek yakalayacak,bir yanlış anlaşılma var sanırım.
Saygılar.

avukatkemal
02-09-2008, 10:01
Vftlerde çimlenme oranı düşüktür.. 10da 3-4 gibi.. Tabi tohumun tazeliği ve bulunduğu ortam baş faktör.. Droseralarda çimlenme oranı daha yüksek.. Öyle ki benim saksılarımda drosera filizleri onlarca baş gösterdi.. Ben ekmedim de, kendi çiçeklerinden gelmiş olmalılar ;) Vftnin çimlenmesi 3 aya kadar giden bir süreç.. Hatta bazı nephlerde ve sarr.larda bu sürenin 1 yıla kadar uzayabildiğini okumuştum.. Kısaca bol sabırlar :D

praecox
02-09-2008, 11:33
Bu arada weezer 6 ay diyor ama sen 2 sene diyorsun. Bu bilgilerin hangisi doğru veya doğruya yakın? Yani her ikiside VFT'nin sinek avına başlaması için olabilen süre midir? Kimi VFT'yi 6 ayda kimini de 2 senede mi sarar bu av merakı?


Çimlenme tazeliğine göre 15 gün ile bir ayda olur ancak birinci yıl sonunda sirke sineği avlıyacak kapanları ancak oluşur. Normal evlerdeki kara sineği avlanması ise uygun şartlarda 3 seneyi bulur.

The_Mad_Mush
02-09-2008, 13:06
Tamam güzel diyorsunuz teşekkür ederim bilgiler için ama ben bu tazelik konusuna tekrar değinmek istiyorum. Yani demek istediğim misal 10 tohumun 10'uda aynı hasat mahsülü ve aynı tazelikte olsa ve tüm şartlar aynı olsa bile mi çimlenme %50 lerin altındadır? Yani her bir tohum ayrı ayrı yapısal değişiklik mi gösterir? Biri şartlar uygun olduğu takdirde çimlenmeye müsaitken diğeri aynı şartlar altında çimlenmeye yatkın olamayabiliyor mu? Öyle bir lüksleri varmı bu geleceğin canavarlarının :)

The_Mad_Mush
02-09-2008, 13:11
Çimlenme tazeliğine göre 15 gün ile bir ayda olur ancak birinci yıl sonunda sirke sineği avlıyacak kapanları ancak oluşur. Normal evlerdeki kara sineği avlanması ise uygun şartlarda 3 seneyi bulur.

Hocam verdiğiniz moral için ayrıca teşekkür ederim size :) 15 ile 30 gün idare eder. Avukat bey süreyi uzun tutunca inada binmişti iş ama şimdi tekrar zevke dönüştü ;)

praecox
02-09-2008, 13:28
Tamam güzel diyorsunuz teşekkür ederim bilgiler için ama ben bu tazelik konusuna tekrar değinmek istiyorum. Yani demek istediğim misal 10 tohumun 10'uda aynı hasat mahsülü ve aynı tazelikte olsa ve tüm şartlar aynı olsa bile mi çimlenme %50 lerin altındadır? Yani her bir tohum ayrı ayrı yapısal değişiklik mi gösterir? Biri şartlar uygun olduğu takdirde çimlenmeye müsaitken diğeri aynı şartlar altında çimlenmeye yatkın olamayabiliyor mu? Öyle bir lüksleri varmı bu geleceğin canavarlarının :)

Bu nebati canavarların öyle de böyle de bir sürü lüxü, kaprisi var. :D

Olmasalardı zaten hep dediğim gibi her evde her ahırın bir köşesinde Sarracenialar Dionaea'lar biolojik sinek ilacı gibi bakılırdı. :D
Üç noktada kaprislerinden taviz vermezler.

Torf, yani saksı harcı
Su,
Güneş


Çimlenmede bebekten de daha nazlılardır. İstedikleri gibi istedikleri oranda çimlenirler. Keyfleri bilir. Elbette hasat ve saklama koşulları bu olayda doğru orantılı bir etki gösterseler de. Bazen hakkaten de keyfleri bilir gibi geliyor bana.Çimlenme ve gelişim dönemlerinde çok nazlılardır. :)

Şaka bir yana bu konuda çok şey yazıldı biraz onları da okursanız bu oranı yüksek tutmanın yöntemlerini şekillerini de bulacaksınız.
Özelikle türe bağlı başlıkları iyice bir inceleyin.

avukatkemal
02-09-2008, 13:36
Bir ay geçtikten sonra avukat bey demişti dersiniz :D

Hocam verdiğiniz moral için ayrıca teşekkür ederim size :) 15 ile 30 gün idare eder. Avukat bey süreyi uzun tutunca inada binmişti iş ama şimdi tekrar zevke dönüştü ;)

The_Mad_Mush
02-09-2008, 13:53
Teşekkür ederim hocam. Fazla naz aşık usandırır derler ama ben burada hiç usanmış bir aşık görmüyorum. Herkes bayaa memnun durumdan :)

ya hocam avukat bey gene başladı ya :P

ben bahsettiğiniz başlığa bir göz gezdireyim çimlenme oranının yüksek tutulması hakkında...

The_Mad_Mush
02-09-2008, 13:56
Bir ay geçtikten sonra avukat bey demişti dersiniz :D

Afacanlar büyüsün ilk Avukat beyi ısırttırıcam, ahanda buraya yazıyorum :D

praecox
03-09-2008, 16:59
Afacanlar büyüsün ilk Avukat beyi ısırttırıcam, ahanda buraya yazıyorum :D

Sayın The Mad Mush,

bu gibi sohbetleriniz için sizikahvehanemize (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=269817#post269817)alsak... :D

The_Mad_Mush
04-09-2008, 01:06
Gelirim valla, niye gelmiim! :)
Pardon hocam, Kızdırıyo n'apiim :)

draco
28-09-2008, 13:38
merhaba,
Bir ay önce gittigidiyordan aldığım drosera spatulata tohumlarım çimlenmeye başladı. Saksıyı yaz olduğu için balkonun güneş alan bir yerinde bırakıyordum ve tabağının mümkün olduğunca saf suyla dolu olmasına dikkat ediyordum ama malum havalar bozdu. Sonbahar ve kışta nasıl bakmalıyım bitkime?

avukatkemal
28-09-2008, 19:27
Tecrübelerimden spathulata kolay çimlenen bir tür.. özel bi
r bakım istemiyor su ve toprak dışında..yalnız havalar soğuyorsa içeri alın aydınlık bir köşeye... streç kaplıysa zaten güneşte durmaması daha uygun olur..

yalikoy
19-10-2008, 19:37
Mevsim nedeniyle çimlendirme denememi ilkbahara mı bıraksam ya da tohumların yarısını şimdi eğer çimlenme gerçekleşmezse geri kalan yarısını da ilkbaharda çimlendirmeye mi denesem? Fikir alabilirmiyim.

dua-çiçeği
11-03-2009, 09:47
koçtaştan dün aldığım vft yi şu anda güneş gören dışarıya mı koyayım yoksa serin bir pencere kenerına içeriye mi alayım.Forumu okudum ama mart ayında havalar soğuk gidiyor.aldığımda çiçeği vardı. çiçeği hemen kestim ,toprağı havalandırıp,köküne saf su döktüm tekrar aynı toprağa diktim. altına tabağa saf su koydum. şimdi ne yapmalıyım. kapanları kötü durumda bu konuda tecrübeli arkadaşlardan cevap bekliyorum.

verdoque
11-03-2009, 14:16
Çok tecrübeli sayılmam ve Aydın'da havalar kaç derece bilemiyorum ama dışarda don olma ihtimaline karşı şimdilik içeride durması bence daha uygun. Ben de vft'mi Koçtaş'tan almıştım, yapı marketlerde çeşme suyuyla suladıkları ya da kuru bıraktıkları için etoburlar çok kötü durumda oluyorlar. Bir süre hiç dokunmadan altından saf suyunu eksik etmezseniz toparlar. Kararan kapanları da dibinden kesersiniz. Şimdi dormancy'den çıkıyor olması lazım, havalar biraz daha ısınınca güneşlendirmeye dışarı çıkarırsınız :)

dua-çiçeği
11-03-2009, 18:49
sayın verdoque altında sürekli su bulundurulacak mı?

codgervural
11-03-2009, 21:06
birde tohumdan yetişmeye zor derler:))
belli etmemeye çalışsamda aslında zor:(

hurgezer
11-03-2009, 21:10
arkadaslar eb mi vft mi tavsiye edersiniz bana eb daha guzel mis gibi geldi de yoksa ikiside ayni mi :)

verdoque
12-03-2009, 14:07
sayın verdoque altında sürekli su bulundurulacak mı?

Dormancy dönemi haricinde altında sürekli su bulundurmak lazım diye biliyorum. Dormancy boyunca altındaki su bittikçe ekliyoruz.

adramelech
21-03-2009, 16:12
Merhaba arkadaşlar. Bu forum gerçekten çok bilgilendirici olmuş, tüm arkadaşlara teşekkürler. Ben geçen yaz Drosera spatulata tohumları aldım, ektim ve olabildiğince güzel baktım. Şu an büyüdüler, ilk diktiğim saksıya sığmaz oldular fakat ben uygun toprak bulamadığım için onları ayıramıyorum. Bana hangi toprakları almam gerektiğini söylerseniz çok sevinirim. Aslında hangileri olduğunu biliyorum ama sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var. Zonguldakta oturduğum için çiçekçilerde bulamadım, internetten almaya karar verdim ama seçeneklerden hangisi uygun bilemedim. Bir de bir saksıda en fazla kaç tane fide olmalı? Benimkinde yaklaşık 15 tane falan var. Hepsi çıkmaz diye bol bol ekmiştim ama hiç fire vermedim bugüne kadar. Bir sorum daha var, alt yapraklarda çürüme var, bunu nasıl önlerim acaba? Artık böcek yakalamalarını izlemek istiyorum ama hala o büyüklükte değiller sanırım. Bir süre sonra fotoğraflarını da ekleyip öyle görüşlerinizi almak istiyorum. Kendinize iyi bakın arkadaşlar, görüşmek üzere...

avukatkemal
21-03-2009, 16:48
Sana gereken baltık torfu ve perlit karışımıdr.. çiçekçilerde bulacağını sanmıyorum, netten bulabilirsin tahminim ihtiyacın kadar..

Bitkilerin durumu içinse resim eklemen daha iyi olur

silence
04-04-2009, 13:16
Selamlar arkadaslar yeni eb yetiştirmeye başladım vft de bu şekil bir uygulama doğrumudur? yoksa yaprakların toprakla temasında bir sakınca yokmudur? eşim çürüdüğü kanatinde :) ayrıca bu clonmudur kızarmaya pek niyeti yok sanırım koçtaştan almıştım ne derisiniz arkadaşlar teşekkür ederim
http://img512.imageshack.us/img512/3111/fotoraf578.jpg

Yusuf Yalçın
04-04-2009, 23:28
sayın erkan hacam bu gün renkli jel toprak diye bir şey gördüm ve bitki yetiştiriciliğinde kullanılıyormuş sizce eb yetiştiriciliğinde kullanılabilirmi bir yardımcı olursanız sevinirim eğer olursa alıp dikmeyi deniyeceğim :rolleyes:

resmi bu

http://images.gittigidiyor.com/988/9887417_0.jpg bilğilerinizi bekliyorum

avukatkemal
05-04-2009, 16:57
Toprakla temas etmesinin sakınca yaratcağını düşünmüyorum..yalnız saksı tabagında suyunuz kalmamış galiba..pek susuz bırakmayın tabagınızı..

Quju
12-04-2009, 18:04
Saygıdeğer agaclar.net sitesi üyeleri..
Ben öğretmenimin bana verdiği yeryüzündeki ilginç canlılar adlı "Dergi Çalışması" ile uğraşırken aklıma birden etobur canlılar geldi ve internette araştırmaya başladım. Belli bir müddet araştırma yaptıktan sonra karşıma bu güzel forum sitesi çıktı ve ilgimi epeyce cezbetti. Yalnız benim daha önceden bu tür bitkiler hakkında bilgim olmadığından ve bitki biliminin içeriğindeki çoğu terimi anlayamadığım için zorluk çektim ve sonuç olarak böyle bir konu açma gereği duydum.
Şimdi sizden ricam şu olacak: Lütfen bu konu altında bana vaktiniz oldukça engin bilgilerinizle bana etobur bitkiler hakkında mümkün oldukça en alt seviyeden başlayarak genel bir bilgi edindirmenizi istiyorum.
Yardım edecek olan arkadaşlarıma, abilerime, ablalarıma ve hocalarıma şimdiden teşekkür eder ve saygılarımı sunarım..

acemi ciftci
05-05-2009, 22:58
İyi günler,

Forumda bu bitkilerle ilgili yazıları bi miktar okudum ve bi venus almaya karar verdim. İnternette bu adreste (http://urun.gittigidiyor.com/SINEK-KAPAN-BITKI-VENUS-FLY-TRAP-ORJINAL-KIT_W0QQidZZ17417748) bi adet buldum ve almayı düşünüyorum. Ancak yine de bazı sorularım olacak:

-Eskişehir'de oturuyorum. Yazın oldukça sıcak ancak evim direkt güneş almıyor. Aydınlık olan ama güneşe direkt temas etmeyen bir vft gelişebilir mi?
-Pakette gelen toprağı kullanacağım ancak toprağın içeriğini bilmiyorum. Değiştirilmesi gerektiğinde ne yapmalıyım?
-Toprak içeriği, gereken değiştirilme sıklığını etkiler mi? Eğer öyleyse yine içeriğini tam bilmediğim toprağın ne zaman değişmesi gerektiğini nasıl anlayacağım?
-Tanımadığım bi kişiden alış-veriş yapmak, hele de böyle bir bitki için yapmak beni oldukça tedirgin ediyor. Elinde vft olup da paylaşmak, satmak isteyen var mıdır acaba? Ya da en azından kendinde yoksa güvenilirliğinden şüphe duymadığı kişi ya da kişilerle bağlantı kurmamaı sağlar mı?

Şimdiden teşekkürler

baytaskin
08-06-2009, 22:47
Merhabalar,

Artık bir etobur bitki hayranıyım ve uzun soluklu bir hobi edinmiş olduğumu sanıyorum.

İnternetten vft ve drosera sphatulata tohumları aldım şu kit şeklinde satılandan.
Heyecanla ve sevgiyle ektim tohumları. Bakalım çimlenecekler mi?
Elimden geldiğince forumu okudum. Gerçekten çok zaman alıyor. Daha önce pamuk içinde fasulye çimlendirmekten öteye gitmemiş yeni bir ağaç dostu olarak zorlandığımı söylemeliyim.

Akvaryum içine koyduğum üzerini film ile kapattığım arasıra havalandırdığım
vft ve drosera nın resimlerini ekleyecektim ama şimdilik beceremedim. :)))

Umarım yanlış bir şey yoktur.

baytaskin
08-06-2009, 23:05
Forumu anlamam ve başlıklar altında okumam zor oldu hem çok zaman aldı hem de bu tür forumlar için acemiyim biraz. Onun için ayriyeten sistemi çözmekte zorlandım.

Ama acemi ciftci ve quju başlıklar altınta bir çok bilgi verilmiş. Haddimizi aşarak cevap bile yazıyorum :)))). Dün bir bugün iki hani...

Sayın Acemi ciftci ben o verdiğin linkten iki tane kit aldım yukarda belirttiğim gibi. Endişe etmene gerek yok.

Ayrıca aktif konular altında alışveriş bölümü var. Az önce oradan da sayın ephesus'dan (umarım doğru yazmışımdır) canlı droserra capensis almak için talepte bulunup işlemimi yaptım.

Bilginiz olsun

is_m@il
22-06-2009, 13:21
Merhabalar,

Artık bir etobur bitki hayranıyım ve uzun soluklu bir hobi edinmiş olduğumu sanıyorum.

İnternetten vft ve drosera sphatulata tohumları aldım şu kit şeklinde satılandan.
Heyecanla ve sevgiyle ektim tohumları. Bakalım çimlenecekler mi?
Elimden geldiğince forumu okudum. Gerçekten çok zaman alıyor. Daha önce pamuk içinde fasulye çimlendirmekten öteye gitmemiş yeni bir ağaç dostu olarak zorlandığımı söylemeliyim.

Akvaryum içine koyduğum üzerini film ile kapattığım arasıra havalandırdığım
vft ve drosera nın resimlerini ekleyecektim ama şimdilik beceremedim. :)))

Umarım yanlış bir şey yoktur.

Tohumlarınız çimlendi mi?

baytaskin
23-06-2009, 11:52
D.sphatulata olan saksıda küçük küçük bir çok çimlenme oldu ama çok küçükler tam anlayamadım. Tohumlar heba olmuş yabani otlardır diye korkuyorum. Vft de bir hareket yok. Yalnız bi ara d.sphatulata saksısında yeşillenmeler oldu havalandırmayı daha iyi yapmak lazım sanırım. Akvaryumun içine yerleştirmiştim. Kanımca akvaryumun içinde hava sirkülasyonu sağlamak zor oluyor. Bu sıralar tadilat boya gibi işler de vardı 2-3 gündür de dolabın içindeler. İnşallah mutlu son olur. Fırsat bulunca resimleri ekliyeceğim ekleyebilirsem tabii...:)

baytaskin
27-06-2009, 14:14
Bugün vft diktiğim saksıda da iki tane filizlenme tespit ettim. :)) 7 tane tohum dikmiştim.
Dikim işlemini 15 haziran da yapmıştım. 3 gün önce akyarvumdan çıkardım iki saksıyıda ve üzerlerini açtım artık hir şey yok. Torf üzerinde beyazlanmalar oldu sanırım havalandırma işi yetersiz kaldı. Nemli ortam olsun derken bu beyazlanma oluştu. Bunun için birşey yapmak gerekir mi?

uaslan59
10-07-2009, 21:53
Merhabalar,

Öncelikle praecox abime saygılarımı sunmak istiyorum.Bu kadar geniş vtf bilgisi edindiği,araştırmalar yapıpta bize yardımcı oldugu için.
Benim haftaya Almanya'dan 2 adet etobur bitkim gelıyor biri vtf digeri boru şekilli olandan(ismini bulamadım kusura bakmayın).
Yaklaşık 1 saatimi harcadım ama tam bakım bilgilerini bulamadım forumda.
Tek isteğim acaba linkini koyabilir misiniz? Etoburlarım gelir gelmez siteye fotograflarını koyup durumları hakkında bilgi almak için sabırsızlanıyorum :)

praecox
11-07-2009, 02:12
:D

öncelikle vtf değil VFT yani Venus Fly Trap. Boru yapraklı dediğinizi se sanırım Sarracenia (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3183)olmalı.

baytaskin
11-07-2009, 12:42
Ektiğim tohumlar çimlendi. Vft 4 tane çimlendi. Ds de çok sayıda çimlendi. Torf üzerinde küflenme sorunu yaşadım. Gerçekten çimlendirme sonrası dönem zormuş. Sanki küf mantar böcek vb şeylerden büyümeleri zor gibi geliyor olsa da denemekte fayda var bence. Yavaş yavaş büyüyorlar. Yalnız vft saksımda küçük bir sinek gördüm. Bu arada yetişmiş vft ve dc de aldım sabredemedim tohumdan büyümelerini.

uaslan59
14-07-2009, 19:10
Biliyorum yanlış yazmışım özür dilerim.Çiçek Sarracenia evet..ilk aldıgım zaman güneş gören bir yere mi koymalıyım ve sulamayı nasıl yapmalıyım acaba?

rapido34
20-07-2009, 14:14
1 hafta önce bir fly trap aldım ama pek beklediğim gibi çıkmadı ilki balkonda olmasına rağmen sinekleri kendine çekmiyor 2 kendim besliyorum ama öyle çok büyük bir öğütüm yaptığını sanmıyorum sinekleri hemen bırakıyor 3 bazı siyahlıklar var sanırım ağustos başında kış uykusuna yatacak kadar tembel:)

is_m@il
20-07-2009, 15:39
Sabredin. Zaten bu bitki sizin sinek sorununuza çare olamaz. Bu bitkiler zevk işidir. Hatta hastalık derecesinde. Ayrıca kendiniz beslemeyin. Siz onun istediği safsuyu, ve güneşi eksik etmediğiniz müddetçe o gerekeni yapar.

hüzün
02-08-2009, 21:26
etobur bitkileri ilk duyduğumda çok şaşırmıştım, kaç türlüüs varmış meğersem . gerçeğini hiç görmedim henüz.güle güle büyütün ***.

avukatkemal
05-08-2009, 00:15
Kısmetse bir gün görürsünüz..

silence
10-08-2009, 19:56
iyi bir çocuk olursanız belki birgün şirinleri bile görebilirsiniz :P

mustilll
18-08-2009, 18:43
Arkadaşlar öncelikle merhaba, koçtaştan 4 gün önce VFT aldım. Saksısı küçük geldi bana değiştirmek istiyorum ama forumda saksı değişimi için mart **** nisan ayı deniliyor. Forumu okumasaydım saksı değişimi yapacaktım ve de içerisine normal toprak ve gübre koyacaktım :( Saksı değişimi şimdi yapmam da sakınca yoksa torf bulabileceğim forumdan bir arkadaş var mı? Bu arada şu an Malatyada olduğum için bu bitkinin torfunu burda bulmam çok zor.

Fotoğraflar...

http://img44.imageshack.us/img44/4638/hpim1371.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/212/hpim1372b.jpg

http://img3.imageshack.us/img3/9030/hpim1376.jpg

is_m@il
18-08-2009, 19:12
Saksı değişimine gerek yok. Yeterli bu saksı.

halil33
18-08-2009, 22:30
bunun cinsi nedir? ben geçen sene almıştım bir tane ama hiç güzel bir cins değilmiş. yaprakları hep küçük ve hiç kızarmıyor hatta artık kapanlarıda çalışmıyor:(Sizinki çok güzelmiş sayın mustilll..

Bonsaiforever
08-10-2009, 23:41
Merhaba Arkadaşlar,
Böyle sitede gezinirken bir etoburlara bakayım dedim, çok hoşuma gitti ve gaza gelip gittigidiyordan 31 milyona(umarım kazık yemedim:o) yetişmiş bir venus sinekkapan aldım. Bitki yarın gelcek, dolayısıyla elimi çabuk tutmam lazım araştırma için pek vaktim yok, sadece bitkinin altına 2 parmak saf su bulundurmam ve güneş görmesi gerektiğini biliyorum. Detaylarını ise araştırcam fakat bana basit tavsiyelerde bulunabilir misiniz, ben olayın detayına inene kadar? İlk günlerden bitkiye zarar vermek istemiyorum. Link atsanızda olur.
Yardımlar için şimdiden çok teşekkürler.

Sevilay
09-10-2009, 00:13
Link (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=938&page=19)

Bonsaiforever
18-10-2009, 12:28
Arkadaşlar dün etoburuma siftah yaptırdım, kestanemi yiyen kurttan intikam aldım ve onu kapanların arasına bıraktım, vft şu an hala sindirmekte :D

Size birkaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
1)Aldığım kişi bitkinin iki yaşında olduğunu söyledi ve benim okuduklarıma göre iki kış içerde geçiren bitki pek sağlıklı olmuyor, sizce kışın vft'mi balkona almalı mıyım?
2)Resimde görebileceğiniz gibi bitkinin ortasından galiba çiçek vermek üzere birşey çıkıyor, bunu ne zaman kesmemi tavsiye edersiniz? Ayrıca yine resimde solda ve arkada görebilirsiniz, çim gibi birşeyler çıkmaya başladı bunlarıda koparıyorum?
3)Birde karalaşmaya başlayan yapraklar var, yeşil olan kısmına kadar makasla kesiyorum mantıklı bir işmi yapıyorum? Çekip koparmammı gerek tüm yaprağı ne tavsiye ediyorsunuz?
Birde resime bakınca herhangi bir kusuru var gibi görünüyor mu?
Çoook teşekkür ederim cevaplar için;)

avukatkemal
19-10-2009, 13:46
Çiçeği kesmenizi tavsiye ederim çok büyümeden, bitkiyi yorar vftlerde çiçek.. kararan yaprakları ise ben dipten kesiyorum

neden.
03-11-2009, 14:36
Arkadaşlar sitenin uzun süredir takipçisiyim fakat daha yeni üye oldum.
Ben etobur bitkileri yetiştirmek istiyorum nereden bulup temin edebilirim?

Birilerinin varsa vereceğim adrese tohum vs. gönderi yapılırmı? Çok heves ediyorum lütfen yardımcı olun. Bu siteye bu bölüme girdiğimde kedinin ciğere baktığı gibi bakmak istemiyorum bu etobur bitkilere.

oppss!
12-12-2009, 21:49
Acaba EB lerde kullanılan torf bildiğimiz torf mu yoksa özel bir torf mu?
Canlı spanghum şart mı yoksa preslenmiş kuru spanghumda kullanılabilir mi?
Bu soruların cevabı verildiyse kaynak verirmisiniz lütfen?:)

Harun Parlak
12-12-2009, 22:01
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2580) bir göz atarmısınız.

codgervural
22-01-2010, 13:29
hocam bugün itibarıyle elime 5 değişik drosera tohumu geldi bunla
drosera macrantha
drosera gigantea
drosera menziesii
drosera erythrorhiza
drosera glanduligera
önceden drosera gigantea,drosera erythrorhiza denemem olmuştu ama başaramamıştım ilk başta tohumların bayatlığı daha sonrada acemiliğime verdim kabahati .zaten o yüzden bu bölüme yazıyorum sorumu:)tohumların ekiminde dc ve ds ye göre farklı bir yöntem varmı?

praecox
26-01-2010, 12:46
Genel olarak şunları diyebilirim bu türler için:
Torf ve bolca kumlu 1:1 bir karışıma ekim yaptın. 20 °C derecede tutun.
Tercihan silikat kumu.

malbman
01-02-2010, 09:06
Sayın arkadaşlar, forumun neredeyse tamamını epeyden beridir okuyorum. Ama şu tanımlama ile ilgili soru işaretini kafamdan atamadım. "Nitrata duyarlı bitkiler." Belki de forumlarda vardır ama ben aşırı yükleme nedeniyle fark etmemişimdir:p:p. Etobur bitkiler nitrata duyarlı bitkiler midir?

praecox
01-02-2010, 10:09
Sadece nitrata değil azotun tüm formuna nerde ise duyarlı kökleri vardır.
Evrimleri gereği bu azot ihtiyaçlarını hatta phosphor ihtiyacını da, ağırlıklı olarak, yakaladığı böceklerden alırlar.

malbman
01-02-2010, 10:22
Sayın hocam çok teşekkür ederim. İzniniz olursa bir sorum daha olacak.

İTHAL TORF


Genel Özellikleri

• Kullanıma hazır Subtrate1’in elek kalınlığı 0.10mm’dir.
• Karışım yüksek kalitede Baltık sphagnum torfundan oluşur.
• Mükemmel bir drenaja sahiptir.
• Tarım ve çiçekçiliğin her alanında kullanıma uygundur.
• Nitrata duyarlı bitkilerin ekilmesi için idealdir. ifadesine istinaden codgervural arkadaşımın yolladığı Drosera spathulata tohumları için bu torfu satın aldım. Ancak satıcının şu ifadesi kafamı karıştırdı:

Sayın Malbman, bu ürün oradaki torf ile aynı değildir, beyaz baltık torfu litvanya torfu diye adlandırılmaktadır, etobur bitkiler için uygun bir üründür.

İthal torfun pH değeri 5.9-6.4 arasında olup,
Sphagnum Torfu'nun pH değeri 2.5-3.0 arasındadır.

Bu durumda kullandığım torf Droseram için uygun mudur, yoksa bitkim yüksek ph nedeni zarar görürmü?

Tekrar teşekkür ederim.

praecox
01-02-2010, 10:31
Substrat kelimesi olmayacak. Substrat1 torf genelde kireçle pH ayarı yapılmış torf demek yanılmıyorsam Substrat2 olanında da NPK eklenmiş.

Düşük pH olacak katkısız olacak. Yüksek pH lı torf EB lerinizi yaşatmaz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=497077#post497077

malbman
01-02-2010, 10:39
Öyleyse
• Nitrata duyarlı bitkilerin ekilmesi için idealdir.

ifadesi yanıltıcı olmuyor mu hocam?

praecox
01-02-2010, 10:45
Yoo neden olsun. Sadece EB'ler nitrata duyarlı değillerdir.
pH faktörü başka bir olay nitratsız olması çok başka bir olay.
Orda açıkça pH değeri ortlama bitkiler için olduğu belirtilmiş. Ancak bu ayarlamanın kireçle yapılıyor olmuş olma gerçeği yüksek pH ın yanı sıra asıl sorun.

malbman
01-02-2010, 10:58
Hocam çok teşekkür ederim. Ben (ph etkisini bilmediğim için) oradaki ph değerlerini hiç dikkate almamıştım. Bir kaç sorum daha olacak ama onları açtığım drosera başlığında sormam daha uygun olacaktır sanırım.

venus_trap
09-02-2010, 12:46
merhabalar ben bir çok tohum yetiştirdim ama bu bana baya bi zor geldi 4-6 haftada çimlenir dedikleri vft(venus fly trap)malesef çimlenmedi bana yardımcı olabilirmisiniz...

şimdiden çok teşekkürler

tommy1515
16-02-2010, 18:21
Merhaba,

ben yeniyim buralarda ama etobur bitlkileri nerden temin edebilirim bir bilginiz varsa lütfen yardımcı olun teşekkürler

Ben Nepenthes ibriklerine almak istiyorum nereden temin edebilirim

praecox
16-02-2010, 18:34
Buraları okuyun lütfen'

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=576156#post576156

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=535126#post535126

MaviKan
20-04-2010, 16:20
Torfumdan sphangun moss ve türünü bilmediğim ama bildiğimiz taşların kaplı olduğu yosun gibi bir yosun çıkıyor. Bir problem olur mu ?

Ve önemli bir konu daha var sarracenia'm ibrik verip duruyor fakat ibrikler inanılmaz derecede dar öyleki onları yaprak sanmıştım. Bu normalmi yoksa onları keseyim mi ?

Latif
22-04-2010, 10:06
Arkadaşlar aranıza İzmirden katıldım.Bonsai üzerine çalışıyorum ancak epeydir Et obur bitkileri takip ediyorum.İzmirde bilhassa sinek kapan cinslerinden aradım ama bulamadım nereden bulabilecegim konusunda yardımıcı olursanız sevinirim.
saygı dolu sevgiler

Orkun Kırcı
22-04-2010, 19:24
Ben İzmir de Medya markt yakınındaki koçtaş ta görmüştüm vft..

Korkut
22-04-2010, 19:52
Peki fiyatları ne idi sayın Orkun ?

MaviKan
23-04-2010, 06:55
Yapı marketlerden etobur alınmasını önemiyo kimse ama alıcaksan 18.90 gibi bir fiyat olması lazım.

codgervural
23-04-2010, 11:19
bazen çok güzel bitkiler gelebiliyor ama ilk geldiğinde almanız lazım geçen sene yaz ortasında gelenler hem çok köklü hemde değişik klonlardı şu sıralar koçtaşdakiler gerçekten çok kötü geçen baktığımda fiyatı 12 kusurdü galiba fiyatı 30 kadar vftden 2 3 tane satılmış diğerleri son günlerini yaşıyordu

querelle
23-04-2010, 12:13
Kesinlikle güzel bitkiler gelebiliyor, ayrıca fiyatları çok uygun. Syn Codger'in dediği gibi orda ne kadar kaldıklarına bağlı...

Fiyat ise 12TL civarı.

MaviKan
23-04-2010, 18:09
Torfumdan sphangun moss ve türünü bilmediğim ama bildiğimiz taşların kaplı olduğu yosun gibi bir yosun çıkıyor. Bir problem olur mu ?

Ve önemli bir konu daha var sarracenia'm ibrik verip duruyor fakat ibrikler inanılmaz derecede dar öyleki onları yaprak sanmıştım. Bu normalmi yoksa onları keseyim mi ?

Benim sorum arada kaynadı sanırım.

Orkun Kırcı
23-04-2010, 18:52
Peki fiyatları ne idi sayın Orkun ?

19.90 tl idi vftler.

codgervural
24-04-2010, 15:04
Benim sorum arada kaynadı sanırım.
onların kışlık yapraklar olması lazım kesmesen iyi olur yenileri çıkar merak etme ibriklerin içine bir böcek atarsan daha çabuk olur

MaviKan
24-04-2010, 18:22
Geldik bu böcek işine :D Cricket böceğini nerden alıcam nasıl üremesini sağlıyacağım buna bi açıklık kavuşturalım.

querelle
24-04-2010, 20:48
Sizde hangi bitkiler var ki...?

Eğer devasa bir nepenthesiniz yoksa "cricket" çok abartı bir yem. Bitkileriniz dışarda kendileri avlanacaklar zaten; içerdelerse de taş çatlasa ayda 1-2 kere böcek vereceksiniz.

mustipasa
28-04-2010, 23:45
herkeze merhabalar tohumlarımı henüz bugun aldım içinde açıklamasıda geldi fakat acıklamada zımparalayın yazıyordu bende hafifce zımparaladım topum parlak iken mat bir hale sokmam gerektiği yazıordu aynınde yaptım ****** 1-2 tanesini zımparalamadım. neyse torfu doldurdum suyu ussten 2 yemek kaşığı kadar döktüm ve resimdeki gibi alttan su verdim. arkadaslar florasan ile soguk uygulama yapmam grekiyormus yani hemen güneşe koyarsan sorun olabilirmiş su an evde bu durumda bundan sonra ne yapmam gerekir lutfen yardım....

moderatörün Post scriptum'u: resimleri resize edip foruma yükleyin

ogunasena
02-05-2010, 00:27
Yıllardır hep bir VFT almayı isterim.Hatta Kartal Koçtaş'da görmüştüm.İçim gitti.Ama bakımı çok ama çok zor dedikleri için alıpda öldürmeye kıyamadığım için alamadım birtürlü.Forumda elinde yetişmiş VFT'si olan arkadaşlardan almak isterim.Tabi yetiştirmek için bana yardımda ederseniz:D İlginize şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarımla.

Korkut
02-05-2010, 12:44
Sayın ogunasena bakımı o kadar da zor değil. Ayrıca yetiştirmek için gereken bilgiler forumumuzda mevcut. Umarım kısa sürede temin edersiniz.

ogunasena
03-05-2010, 16:13
Bugün nihayet bende VFT sahibi oldum.İnşallah bozmadan büyütebilirim.Tabii sizinde değerli yardımlarınız ile;).

N.Hel
09-05-2010, 20:51
1 aydır (yaklaşık 1 yaşında) 2 minik vft'em var. İlk defa yetiştirmeye çalışıyorum. Şu anki halleri normal mi değil mi emin olamıyorum. Aslında ölüyorlarmış gibi geliyor. Fikir verirseniz memnun olurum.

- Forumdan sevgili dronewerq çimlendirdiklerinden paylaşmıştı.
- Forumda etobur bitkiler için satılan %100 spaghnum torfuna az miktarda perlit ekleyerek diktim.
- İlk zamanlarda benzin istasyonlarında satılan safsu'ları kullandım. Şu an demineralize su (demisu) kullanıyorum.
- Güneye bakan pencerenin önünde iç tarafta duruyorlar. Saat 11'den 19'a kadar güneş alıyorlar.
- Resimde de görüleceği gibi üzeri yemyeşil yosun oldu.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

ogunasena
11-05-2010, 12:48
Saygıdeğer arkadaşlar ve üsdatlar;sabah saat 09'dan akşam 19'a kadar güneş alan balkonda bakıyorum sevgili bitkilerime ve ektiğim yosuna.Ama içimde hep bir yanlış yapmışım şüphesi var.Acaba bir yanlışım varmı?Değerli bilgilerinizi belirtirseniz müteşekkir olurum.Sevgi ve saygılarımla.

ogunasena
11-05-2010, 12:58
Bunlarda devamı.

praecox
11-05-2010, 13:13
Sayın ogunasena,

görebildiğim tek yanlış veya hatta da yanlış da denemez belki ama usuldendir. VFT saksısı tepeleme doldurulur. saksının merkezi tümsek oluşacak gibi kenarlarına doğru silme saksı harcı doldurulmuş şekilde dikilmesi sağlıklı olur.

ogunasena
11-05-2010, 13:29
Sayın ogunasena,

görebildiğim tek yanlış veya hatta da yanlış da denemez belki ama usuldendir. VFT saksısı tepeleme doldurulur. saksının merkezi tümsek oluşacak gibi kenarlarına doğru silme saksı harcı doldurulmuş şekilde dikilmesi sağlıklı olur.

Sayın hocam;elimdeki torf karışımı bu kadardı.Daha doğrusu birazını yosunlar için ayırdım.Malum müzisyen olduğum için,bu arada işlerde kesat:(.

praecox
12-05-2010, 16:10
1 aydır (yaklaşık 1 yaşında) 2 minik vft'em var. İlk defa yetiştirmeye çalışıyorum. Şu anki halleri normal mi değil mi emin olamıyorum. Aslında ölüyorlarmış gibi geliyor. Fikir verirseniz memnun olurum.

- Forumdan sevgili dronewerq çimlendirdiklerinden paylaşmıştı.
- Forumda etobur bitkiler için satılan %100 spaghnum torfuna az miktarda perlit ekleyerek diktim.
- İlk zamanlarda benzin istasyonlarında satılan safsu'ları kullandım. Şu an demineralize su (demisu) kullanıyorum.
- Güneye bakan pencerenin önünde iç tarafta duruyorlar. Saat 11'den 19'a kadar güneş alıyorlar.
- Resimde de görüleceği gibi üzeri yemyeşil yosun oldu.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Bu bir denge meselesi. Saksınızdaki denge yosun oluşumuna doğru kaymış. Yosun VFT yi bastırabilir. görebildiğim kadarı ile yer yer küflenme de var.
Taze torf a dikebilirsiniz.

helvas
16-05-2010, 10:55
Merhaba VFT'lerim çimleneli yaklaşık 2 hafta oldu 7 tane tohum çimlendi hala streç filmi üzerinde tutuyorum acaba çıkarmanın zamanı geldi mi? yoksa çimlenmeyen bir kaç tane daha tohum var onlar için tutmaya devam mı etmeliyim?
yardımcı olursanız sevinirim...

Korkut
16-05-2010, 13:41
Merhaba sayın helvas. Bildiğim kadarı ile çimlenme süreci sonrası nem oranını düşürmek gerekiyor.

helvas
17-05-2010, 20:42
Teşekkürler streci çıkartıyorum, İzmirde yaşıyorum direk güneş ışığına bırakmak yeni filizler için sorun olmaz heralde sonuçta ışığı seven bir bitki forumda da ışık görmesi gerektiği yazılmış...

Korkut
18-05-2010, 13:54
Benim fidelerim sadece sabah güneşi alan yerdeler.

kabuscuk
18-05-2010, 22:24
Merhaba

Yaklaşık 1 ay önce aldığım VFT'nin sürgünleri üzerinde kahverengi lekeler oluştu. Bunun sebebi ne olabilir? İkindi güneşi alan bir yerde, sürekli saf su dolu bir kabın içinde duruyor.

kabuscuk
18-05-2010, 22:30
Resim pek net çıkmadı ama lekelerin orta kısmı açık kahverengi ve dışa doğru koyulaşıyor hatta siyaha yakın diyebilirim. Bir de bu lekelerin taze sürgünler üzerinde çıkması çok ilginç geldi bana.

verdoque
19-05-2010, 11:50
Ara sıra bazı kapanların kararıp kuruması normal. Birkaç kere kapanmış kapanlar ömrünü doldurup kuruyor. Kuruma yayılmazsa çok sorun etmeye gerek yok bence. (Tabi sizden başkası bunun suyu bitmiş deyip altını çeşme suyu ile doldurmuyorsa:))

Kararan yapraklar iyice kuruyunca dipten kesersiniz.

Korkut
19-05-2010, 16:12
Torf değişimi yaptınız değilmi sayın kabuscuk ?

kabuscuk
20-05-2010, 09:46
Torf değişimi yapmadım çünkü bu aylarda saksı değiştirme, eylül de değiştirirsin dedi, aldığım yerdeki görevli bayan. Torfunun sağlıklı olduğundan çok da emin değilim, baltık torfu ve perlit karışımı yapmam gerektiğini biliyorum ama şimdi yapmam doğru olur mu?

Orkun Kırcı
20-05-2010, 12:40
Bence hemen değişimi yap. En çok birkaç hafta gelişimi durur. Sonra eskisinden daha iyi olur.

kabuscuk
20-05-2010, 13:56
Bir de benim bücürük galiba tomurcuk veriyor;) ha bire yeni kapanlar çıkıyor ama tam ortada kapana benzemeyen üstü top gibi bir şey çıkmaya başladı.
Tomurcuğu hemen mi koparmalıyım yoksa azıcık daha büyüsün mü?

Korkut
20-05-2010, 22:28
Ne kadar erken keserseniz bitkiniz için o kadar hayırlı olur :)

Yagız
17-06-2010, 22:53
Bendede vardı fakat yanlış bakımdan dolayı öldü yenisi yarın geliyor butun yaptığım islemleri sizlerle paylaşıcam yardımlarınızı bekliyorum aldığım toprağa kadar buraya fotoğraflarını koyucam umarım busefer benimde sizinkiler gibi vft lerim olur

bide şu bitkiden buldum sizce almalımıyım bakabilirmiyim aynı buldugum ressimdeki gbi askılı bi saksıda assa doğru aynen bu şekilde sarkıyorlar

http://img80.imageshack.us/img80/1251/zz10a.jpg (http://img80.imageshack.us/i/zz10a.jpg/)

Yagız
18-06-2010, 12:01
Ve sonunda vft geldi.İste bitkim gördüğünüz üzre bu ve iki bitkim birarada sanırm yanındada yavrusu var onları ayırmam gerekirmi ?
http://img266.imageshack.us/img266/2097/18062010091.jpg (http://img266.imageshack.us/i/18062010091.jpg/)
http://img823.imageshack.us/img823/6858/18062010092.jpg (http://img823.imageshack.us/i/18062010092.jpg/)

Altına toprak olarak bunu seçtim eyer sizde uygun görürseniz dikicem

http://img295.imageshack.us/img295/7056/18062010093.jpg (http://img295.imageshack.us/i/18062010093.jpg/)

Saksı olarak bi sakıncası yoksa bunu düşünüyorum yanlız altındaki tabağın derinliği yetmiycek gibi geliyor siz ne düşunüyorsunuz ?

http://img38.imageshack.us/img38/2228/18062010095y.jpg (http://img38.imageshack.us/i/18062010095y.jpg/)

ve son olarakta en önemli mesele olan suyu bulabilmek icin bi süpermarken görevlisiyle tartıştıktan sonra uzun uğraşlar sonucu alabildim adam o çiçeğe gerek yok bu suya git içme suyu ver altını doldurma sakın kökü çürür gibilerinden birsuru sey soyledi bende hepsine ters çıkınca tartışma başladı sanki içmeye suyunu o satıyomuş gbi gerek ok diip durdu ama sonunda zafer benim oldu :)

http://img638.imageshack.us/img638/331/18062010094.jpg (http://img638.imageshack.us/i/18062010094.jpg/)

Yagız
18-06-2010, 12:01
Buda son olarak kenara koymayı düşündüğüm terasım dier bitkileri balkon ve teras konusunda adıma açıçağım bir konuyla ztn sizlerle paylaşacağım.Daha çok yeni o yuzden yetersiz fakat bitkiler büyüdüğü zaman ve yeni bitkilerle ek yaptığım zaman güzel bi görünüm kazandıracağına inanıyorum.

http://img62.imageshack.us/img62/9550/18062010097.jpg (http://img62.imageshack.us/i/18062010097.jpg/)
http://img704.imageshack.us/img704/2937/18062010098.jpg (http://img704.imageshack.us/i/18062010098.jpg/)

praecox
18-06-2010, 12:10
Torf konusunda burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=497077#post497077)incelerseniz göreceksiniz ki bu konu da en az satıcı ile yaptığınız su tartışması gibi su götürmez bir gerçek.

Yagız
18-06-2010, 12:16
Torf konusunda burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=497077#post497077)incelerseniz göreceksiniz ki bu konu da en az satıcı ile yaptığınız su tartışması gibi su götürmez bir gerçek.

Tamam sanırım bu torfu kullanacağım su,saksı veya ortamda bir sorun yok ise dikime başlamak istiyourum yanındaki yavrusunu ayırayımmı ?

praecox
18-06-2010, 12:30
Sanırım anlatamadım.

O Torf u kullanamazsınız!
Ya da kullanır dikimi gerçekleştirirsiniz ancak en geç 6 ay sora yeni bir vft ye ihtiyacınız doğar.

Yagız
18-06-2010, 12:48
Hmm anladım ozaman ozaman yarın bi markete uğrayayaım önericeğiniz torf nedir onu alıp gelmek istiyorum en azından bilen bir kisinin ağzından duymak içimi rahatlatır ve istanbulda tam olarak bulabileceğimi düşündüğünüz yer varsa yönlendirirseniz sevinirim

malina
18-06-2010, 16:17
Yagız, daha önce anlatılanların tekrar senin için yazılmasını beklemesen iyi olur. bu işler kolay değil, önce ilgilendiğin tüm konuları okuyup notlar almalısın...

Yagız
18-06-2010, 17:43
Tamam malina hanım ben buldum ilginiz için teşekkürler

temizalp
04-09-2010, 09:46
yeni aldığım vft kapanları 1 haftadır kapalı. boyutları yaklaşık 2cm. bu kapanlar ne sıklıkta açılır?

praecox
04-09-2010, 17:40
Sayın temizalp,

VFT başlığını özelikle de ilk mesjları okuyun orda yazıyor.

Sizin sorunuzdan çıkartılacak şey ise bir hafta kapan açılmıyorsa içerde sinek olmalı sindiriyordur bu da sürer bir kaç gün. boş sağlam kapanlar tetiklenmiş d olsalar ertesi günü açılır. sadece sinek kapmış kapanlar uzun zaman kapalı kalıp sindirime geçerler.

temizalp
07-09-2010, 19:19
Merhaba

Bir VFT gün içerisinde yeteri kadar güneş ışığı görmüyorsa florasan ışığı ile büyütmek mümkünmüdür.

praecox
07-09-2010, 21:49
Evet bu da mümkün ancak gün işiği görmeden yaşıyan bir insan gibi renksiz çelimsiz ve hatta hastalığa çok eğilimli VFT ler elde edersiniz.

Nasıl ki bir skandinavın az güneşe bir "zenci"nin ( bu zenci kelimesi asla aşağlayıcı değildir) afrika güneşlerine ihtiyacı var ise VFT nin de bir tür güneş ışığına gereksinimi vardır.
UV ve IR katkıları ile güneş ışığının tayfını çevresini de fazla ısıtmadan haşlamadan sağlıyabiliyor iseniz bu bir miktar mümkün. Ancak bu teknolojinin ve sarfiyatı da astarı yüzündn pahalıya mal oluyor kısacası en uygunu güneşe koymak :D

temizalp
09-09-2010, 23:41
169863


geçen gün kapanın biri kara sineği kaptı ve yaklaşık 5 gündür sindirmeye çalışıyor. Kapanın bu kadar siyah olması bitkiye zarar verirmi ? ne yapılabilir?

verdoque
13-09-2010, 08:52
Çürüme sapa doğru devam ederse kapanı kesebilirsiniz. O zaman kadar ne kadar sindirirse o kadar iyi. İşlevini kaybeden kapanlar kararıp kururlar, onları zaman zaman temizlemeniz gerek.

temizalp
19-09-2010, 21:46
Hangi Torf türü bu bitki için uygundur? İsimler ve nerden alabileceğim konusunda bilgi ya da link verebilrmisinz ? teşekkürler.

Yagız
28-09-2010, 20:28
Merhaba.İnternetten verdiğim siparis elime ulaştı toprağım geldi we yanındada bir poşet perlit göndermişler.Acaba bu torf doğru torfmudur yani baltık torfumudur we perlitle karışım oranı nasıl olmalıdır. teşekkurler. . .


173170
173171
173172
173173

Yagız
05-10-2010, 00:21
Kimse bakmıyormu buraya artık dikmem gerekli

ayahusca-serv
19-10-2010, 21:56
merhaba. şuan acayip tedirgin durumdayım ve napıcağımı bilmiyorum lütfen yardım bana edin :(:(
bugun bi çiçekçide venüs sinek kapanına rastladım ve aldım. hep istiyordum zaten ama keşke daha önce buraları bir okusaymışım.
aslında daha çok venüs sinek kapanı sülalesi aldım su bardağı ebatı saksının içine ne vermişlerse artık; böcek yiyen bitki değil bitki kılığına bürünmüş bi hayvanata dönüşmüş :D sonrada düşündüm bunlar taşmış burdan fışkırmış sığmıyor artık gidiyim saksı alıyım torf alıyım değiştiriyim bu ufacık kabı. gittim özene bezene güzel çömlek bi saksı aldım torf aldım eve geldim ona zarar vermeden değiştiricem diye 2 saat canım çıktı.. hiç zarar vermediğimi düşünüyodum taki bu forumu okumaya başlayana kadar. nerden bileyim bu kadar teferruatlı olduğunu okumamıştım hiç. şuan tedirginlikten ve ben okuyup çare bulana kadar bişey olur mu korkusundan hemen buraya sorayım dedim.

NE YAPICAM BEN ?

1 - hiç suyum yok! aksilik buzdolabı hep buz dolu olurdu birkaçgün önce elektrikler kesilmişti ve erimişti hepsi ütümde yok öğrenciyim ben ailem de burda değil. ölmesinler çok üzülürüm okadar emek harcadımki bakıcaktım ben onlara herşey sevincim kursağımda kaldı.

2 - saksıdaki torfada hiç birşey katmadım öylece torfu boşalttım saksıya üstünede kalıp halinde ekledim bizim canavar çetesini .. gerçi onun toprağıda çok farklı gözükmüyodu sadece ıslaktı ama bu konuda çok cahilim bu kadaaar teferruatlı olucağını tahmin edemedim.

ne yapıcam ben lütfen yardım edin..

burdan bi cevap gelene kadar forumda önceden yazılanları okuyup bi çözüm üretmeye çalışıcam şimdiden çok çok teşekkür ederim.. inşallah ölmezler..

Pasgaonega
29-01-2011, 22:02
sayın praecox...

Vft'ler, d. Capensis ve d. Spathulata'lar elime geçti. Göndermiş olduğunuz torf ile saksıladım. Vft'lerin kararan kapanlarını kestim. Yağmur suyu ile hepsini suladım. Vft'ler biraz boynu bükük duruyor... Bakalım ne olacak...

merhabalar ben vft lerde yeniyim ancak daha şimdiden hastası oldum 4 litre onlar için özel topraklarından sipariş ettim ancak bir vft çeşiti arıyorum onu hiç bir yerde bulamadım d. Capensis kırmızı iğinel gibi olan çeşidi sanırım adı bu kırmızı toplu iğne gibi uzulları var bu cins vft yi nerden bula bilrim internetten bulamadım acaba sizde varsa tohum larından bana göndere bilirmisiniz **** bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ve topraklarını daha ucuz nasıl temin edebilrim bu konudada yardımınızı istiye bilirmiyim cevaplarınızı özelimden ala bilirsem çok sevinirim

ephesos
30-01-2011, 13:02
Merhaba.İnternetten verdiğim siparis elime ulaştı toprağım geldi we yanındada bir poşet perlit göndermişler.Acaba bu torf doğru torfmudur yani baltık torfumudur we perlitle karışım oranı nasıl olmalıdır. teşekkurler. . .


173170
173171
173172
173173

Evet gördüğüm kadarı ile bu torf carnivorlarda kullanılan torf, kolay gelsin.

ephesos
30-01-2011, 13:07
merhaba. şuan acayip tedirgin durumdayım ve napıcağımı bilmiyorum lütfen yardım bana edin :(:(
bugun bi çiçekçide venüs sinek kapanına rastladım ve aldım. hep istiyordum zaten ama keşke daha önce buraları bir okusaymışım.
aslında daha çok venüs sinek kapanı sülalesi aldım su bardağı ebatı saksının içine ne vermişlerse artık; böcek yiyen bitki değil bitki kılığına bürünmüş bi hayvanata dönüşmüş :D sonrada düşündüm bunlar taşmış burdan fışkırmış sığmıyor artık gidiyim saksı alıyım torf alıyım değiştiriyim bu ufacık kabı. gittim özene bezene güzel çömlek bi saksı aldım torf aldım eve geldim ona zarar vermeden değiştiricem diye 2 saat canım çıktı.. hiç zarar vermediğimi düşünüyodum taki bu forumu okumaya başlayana kadar. nerden bileyim bu kadar teferruatlı olduğunu okumamıştım hiç. şuan tedirginlikten ve ben okuyup çare bulana kadar bişey olur mu korkusundan hemen buraya sorayım dedim.

NE YAPICAM BEN ?

1 - hiç suyum yok! aksilik buzdolabı hep buz dolu olurdu birkaçgün önce elektrikler kesilmişti ve erimişti hepsi ütümde yok öğrenciyim ben ailem de burda değil. ölmesinler çok üzülürüm okadar emek harcadımki bakıcaktım ben onlara herşey sevincim kursağımda kaldı.

2 - saksıdaki torfada hiç birşey katmadım öylece torfu boşalttım saksıya üstünede kalıp halinde ekledim bizim canavar çetesini .. gerçi onun toprağıda çok farklı gözükmüyodu sadece ıslaktı ama bu konuda çok cahilim bu kadaaar teferruatlı olucağını tahmin edemedim.

ne yapıcam ben lütfen yardım edin..

burdan bi cevap gelene kadar forumda önceden yazılanları okuyup bi çözüm üretmeye çalışıcam şimdiden çok çok teşekkür ederim.. inşallah ölmezler..



Etoburlar için yağmursuyu kullanabilirsiniz.
Mesajı yazdığınız tarihte ayırma ve saksı değiştirme için uygun bir zaman değilmiş, sanırım bitlileriniz zarar görmüştür. Bu işlemi şubat ayı içerisinde yapmak en uygun zamandır.

ephesos
30-01-2011, 13:13
merhabalar ben vft lerde yeniyim ancak daha şimdiden hastası oldum 4 litre onlar için özel topraklarından sipariş ettim ancak bir vft çeşiti arıyorum onu hiç bir yerde bulamadım d. Capensis kırmızı iğinel gibi olan çeşidi sanırım adı bu kırmızı toplu iğne gibi uzulları var bu cins vft yi nerden bula bilrim internetten bulamadım acaba sizde varsa tohum larından bana göndere bilirmisiniz **** bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ve topraklarını daha ucuz nasıl temin edebilrim bu konudada yardımınızı istiye bilirmiyim cevaplarınızı özelimden ala bilirsem çok sevinirim

Sayın dostum aradığınız vft değilde, droserra capensis all red gibi tarif etmişsiniz. Bir resim yüklerseniz yardımcı olabilirim.

Pasgaonega
30-01-2011, 21:06
sayın dostum aradığınız vft değilde, droserra capensis all red gibi tarif etmişsiniz. Bir resim yüklerseniz yardımcı olabilirim.

birkaç foto buldum ekledim bu bitki işte ben de bulunan big mouth x big big mouth dionaea muscipula cinsi ET OBUR RESİMİDE EN ALLTAKİRESİMDE BAŞTAN SAYINCA 4 CÜ OLAN BEN DE BU CİNSİ VAR İŞALLAH DİYER VFT LERİ DE BULA BİLİRİM ANCAK ASIL İSTEDİĞİM CAPENSİS CİNSİ

ephesos
30-01-2011, 21:55
Mart a kadar bekleyebilirseniz yardımcı olurum size.

Pasgaonega
31-01-2011, 19:13
çok teşekkür ederim MARTI SABIRSIZLIKLA BEKLİYCEM ÇOK SAOLUN

ephesos
31-01-2011, 21:52
Beklemenize değecek...

Pasgaonega
04-02-2011, 19:09
beklemenize değecek...

bunlar çok güzel çekilmiş fotolar biraz yorumum geç oldu ama olsun bu et obur cinsi çiçeklere hastayım ya
bide kızıl kıraliçeleri var onuda merak ediyorum

Pasgaonega
04-02-2011, 19:16
beklemenize değecek...

bunlar çok güzel çekilmiş fotolar acaba benim olunca bukadar güzel olurmu bayılıyorum bu et obur cinsi çiçekleri merak ettiklerim arasına şimdi birde kızıl kıraliçe girdi bakalım onuda araştırcam

Sungur Alp
13-02-2011, 10:36
Merhabalar, ben VFT almak istiyorum. (tohum olarak) Ama ne zaman dikilir? ne yapılır? nasıl bakılır? bilmiyorum. Bunların ne zaman alınıp dikilmesi uygun olur?

ephesos
13-02-2011, 13:34
Etobur bitkiler başlığını iyice araştırın, herşey fazlasıyla var. Bu ana başlığın, alt başlıklarında istemeyeceğiniz kadar bilgi var.

Sungur Alp
13-02-2011, 15:21
Tamam, Teşekkür ederim...

Messenger
13-02-2011, 16:13
Bu VFT Denizli'de var mı? varsa nerde?

Pasgaonega
13-02-2011, 21:29
Tekrardan merhabalar ya big mount et obur cinsi vft lerimi 2 hafta geçmesine rağmen henüz yeşerip orataya çıkmadılar acaba çürümüş olabilirmi acaba yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkürler şimdiden

MaviKan
01-03-2011, 14:44
Sayın preacox özel mesaj atamayınca buraya yazayım dedim.
Sayın Praecox ben bir sera yapmayı planlamaktayım (etoburlar için) daha önceki tohumdan çimlendirme denemelerimin hepsi gayet hızlı ve büyük bir başarıyla sonuçlandı. Ama ne yazık ki hiç bir zaman 3 aydan fazla yaşatamadım bunun nedeni saf suyu almayı aksatmamdı sanırım. Şimdi size asıl mesele için birkaç soru sormak istiyorum. Tahta parçalarını bir araya getirdikten sonra streç film ile kaplamam uygun olur mu ? Yeni yetiştireceğim vft tohumlarını yinede üstü kapalı olarak mı seraya yerleştirmeliyim ? Ortamın nem oranını ayarlamak için pahalı cihazlar yerine ne kullanabilirim ? Sorularımı cevaplandırırsanız çok mutlu olurum :) Bir de size bir kaç şey daha sormak istiyorum. Bana bir kitap yazacağınızı söylemiştiniz etoburlar ile ilgili ne zaman yazacaksınız ? etoburbitkiler.com sitesi sizce güzel bir site mi Susurluklu hakkında ne düşünüyorsunuz ? Bir de etobur bitkilerinizin son durumlarını şöyle geniş geniş koyabilir misiniz foruma gözümüz bitki görsün biraz :D

Weezer
04-03-2011, 20:11
Praecox hocamız bu forumda engellendi dolayısı ile sizi duyacağını sanmıyorum cevap da yazamıyor olabilir. Ancak susurluklu erhan bey hakkında da iyi bir şeyler yazmadığı eski mesajlara bakarsanız anlarsınız. Görüşü iyi olsa onun forumundan devam edeceğini düz mantık düşünebilirsiniz ,etmediğine göre....

Doğayla Barış
06-03-2011, 05:51
Beklemenize değecek...
Etoburlara yavaş yavaş ısınıyorum;) Bu güzelliğe nasıl ulaşabilirim:confused:

naughty
21-04-2011, 15:50
Selamlar herkese.Ben şuanda Serrasalmus Sanchezi besliyorum ama etçil bir bitki sahibi de olmak istiyorum ,İlk olarak mesela ne ile başlayablirim?zorluk dereceleri falan nelerdir gibi konularda yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler.İyi forumlar.

nazlı2323
22-04-2011, 20:17
Selamlar, iki gün evvel gelen etobur bitkimde bugün baktığımda küçük siyah böcekler gördüm elimi sürdüm kanatlarıda vardı bu ne olabilir acaba etoburumun ölmesini istemiyorum ne yapmam gerekiyor ona saf su alıyorum döküyorum ne tür bir ilaç verilebilir veya bu nedir yazarsanız çok sevineceğim şimdiden teşekkürler....

galanth
06-05-2011, 12:44
Değerli dostlarım,
Doğru forumdamıyım bilmiyorum.
Aşağıdaki bitki bir etoburmudur?
Saygılar,

209462

saydemir
06-05-2011, 17:00
Hayır etobur bitki değil. Fotoğraftan tam belli olmuyor ama sanırım bitkiniz Aristolochia cretica, **** bu aileden bir bitki.

galanth
22-05-2011, 11:14
Sayın Saydemir,

Teşekkür ederim ,rotunda veya lutea sınıfı bir alt tür galiba, yumrulu kök yapısı var.
Böcekleri yemek için değil,tozlaşmayı tamamlamak için hapsediyormuş.
Bir kara çamın etrafında gölgelik alanda 20 kadar vardı,birini tür tesbiti için dikkatlice saksıya aldım.Maalesef fotoğrafladıktan sonra ,yaşatamadım.


214890

bertunum
07-06-2011, 00:22
sayın sarıefe ;)

madem bu kadar ilgilisiniz, o zaman sanırım bilirsiniz. :confused:

Türkiye'de doğal olarak yetişen etobur var mı? varsa hangisi?:D

türkiye'de doğal olarak yetişen bitkileri toparlamak istiyorum. yani, Türkiye faunası kuracağım inşallah..;)

iyi çalışmalar dilerim

sariefe
07-06-2011, 01:00
sayın sarıefe ;)

madem bu kadar ilgilisiniz, o zaman sanırım bilirsiniz. :confused:

Türkiye'de doğal olarak yetişen etobur var mı? varsa hangisi?:D

türkiye'de doğal olarak yetişen bitkileri toparlamak istiyorum. yani, Türkiye faunası kuracağım inşallah..;)

iyi çalışmalar dilerim

Madem bu kadar ilgilisiniz, o zaman siz daha iyi bilirsiniz ;) Size de iyi çalışmalar.

sariefe
07-06-2011, 13:20
nedenki:confused: bilmiyorum... kullandığım dil için kusura bakmayın. sınav çalışma arasında, yakışıksız dil kullanabiliyorum.. (bu konuda hâlâ kendimi eğitmeliyim):(

Sayın bertunum öncelikle sınavlarınızda başarılar dilerim. Sorduğunuz sorularla alakalı olarakta açıkçası niyetiniz ve icraatlarınız arasında tutarsızlık olduğunu düşünüyorum. Yani "Türkiye faunası kuracağım" ve "Türkiye'de doğal olarak yetişen etobur var mı? varsa hangisi?" cümlelerinin aynı kişiye ait olması beni bu düşünceye sevkediyor. Bu bağlamda bence sorunuz ciddiye alınacak bir soru değil. Diğer mesajımda da dediğim gibi, eğer siz fauna kurmaya niyet edecek kadar ilgiliyseniz bu anlamda bir ön çalışma yapmış olmanız, neyin ne olduğunu ya da kısacası sorularınızın cevabını biliyor olmanız gerekir. Diğer yandan ben sizin bırakın endemik olanları, herhangi bir etobur bitki yetiştirip yetiştirmediğinizi bile bilmiyorum. Sonuç olarak benden alacağınız cevabın sorduğunuz sorunun ciddiyetinde olması sürpriz olmamalı.

Saygılarımla...

1999kartal
14-06-2011, 16:09
bende zonguldaklıyım kozludanım ephesos ve 12 yaşında bir çocuğum ben bu yaz zonguldağa geleceğim elinizde fazla tohum varsa verebilirmisiniz ama fazla ise fazla deil ise vermeye bilirsinizde da

schweps
17-08-2011, 18:54
Merhabalar,
Etobur bitkilerle ilgili başlıklara 2 gündür göz gezdiriyorum. Kendimce notlar aldım. Paylaşılan bilgiler için herkese çok teşekkür ediyorum. Kit olarak sipariş verdiğim vft tohumları şu an yolda, sanırım yarın elime geçer.

Okuduklarımdan, yetiştirmede Sphagnum yosununun çok önemli olduğu bilgisini edindim. Temmuz başında bir kamp için Bolu civarındaydım. İğne yapraklılardan oluşan ormanda ekli fotoğraflarda gözüken yosunlarla karşılaştım ve saksıların üstüne hem hoş görüntüsü için hem de toprağı nemli tutsun diye sermek üzere topladım. Okuduklarımdan sonra, yosunu dibine serdiğim kumkuat için endişelenmeye, bir yandan da acaba sphagnum yosunu yerine kullanılabilir mi diye meraklanmaya başladım.
Aydınlatırsanız sevinirim.

sariefe
19-08-2011, 03:33
Sayın schweps o yosunu sphagnum yosunu olarak kullanamazsınız. Doğadan eve materyal taşırken çok dikkatli olmalısınız. O yosunla birlikte evinize ve özelliklede kamkatınızın dikili olduğu saksıya gözle görülen ya da görülmeyen çok sayıda organizma taşımış olduğunuzun farkındasınızdır umarım.

schweps
19-08-2011, 12:29
İlginiz ve yanıtınız için teşekkür ediyorum.


Sayın schweps o yosunu sphagnum yosunu olarak kullanamazsınız. Doğadan eve materyal taşırken çok dikkatli olmalısınız. O yosunla birlikte evinize ve özelliklede kamkatınızın dikili olduğu saksıya gözle görülen ya da görülmeyen çok sayıda organizma taşımış olduğunuzun farkındasınızdır umarım.

Amunra
11-10-2011, 23:14
Evet arkadaşlar, askerden geldikten sonra. ASkerden önce ilgilenmekte olduğum etobur bitkilere tekrar başlamak istiyorum. Lakin Antalya'da bu tür şeyleri bulamıyorum. Sizler bu tür ihtiyaçlarınızı nereden temin ediyorsunuz?

rosengela
13-10-2011, 22:04
Herkese merhabalar,

İlk dionaea muscipulamı dün teslim almış bulunmaktayım. Muhtemelen kargoda gelmesinin stresi vardır ama onun dışında durumu iyi gibi görünüyor. Siyahlaşan kapanlarını temizledim, yeni plastik bir saksıya uygun torfla yerleştirdim. Bolca can suyu verip -demineralize ütü suyu- içinde yeterince su olan bir kaseye de yerleştirdim. Şimdi kendine gelmesini bekliyorum.

1- Bulunduğum ev kuzey cephe olduğu için doğrudan güneş alamıyor. Aldığım yerden gelen bilgilerde doğrudan gün ışığından uzak tutun diyordu ama, forumda yazanlar üzerine güneşe çıkarmak istiyorum. Ama tabi biraz köpek gezdirmek gibi olacak benimki, elimde ya da yanımda saksı bir yerlerde zaman gerçirmem gerekecek =) O yüzden en az ne kadar süre yeterli olur onu merak ediyorum. (Yoksa gündüzleri birkaç saatliğine arabayı güneşe çekip içinde mi bıraksam, ama kış mevsiminde güneş altı gereğinden fazla sıcak olmaz mı?) Ne önerirsiniz?

2- Satın aldığım yer yetişkin olduğunu iddia ediyor ancak boyutları bana 3 yıllık bir bitki gibi gelmedi, ne dersiniz?

3- Bir de internetteki çeşitli fotoğraflara baktığımda, kapanların dikey olarak baya uzadıklarını görüyorum, benimkilerin sapları bir santim bile değil. Daha uzun olmaları yaşla mı ilgili yoksa farklı bir tür mü uzayabilenler? Daha uzun olabilmeleri için yapabileceğim bir şey var mı? (Kapan büyüklükleriyle orantılı da olabilir tabii, yine de yetişkin, daha büyükçe bir bitki beklediğim için biraz hayal kırıklığı oldu.) Boyutlarını daha net anlayabilmeniz için yanına bir kalem koyuyorum.

4- Gelen toprakta bir çeşit yosun vardı, fotoğrafta görünüyor sanırım. Bu yararlı yosunlardan mıdır sizce? Ben nemi korumakta faydası olabileceğini okuduğum için bıraktım, ama emin de olamadım.

Fotoğrafları foruma yüklemekte sorun yaşadığım için başka bir site aracılığıyla yüklüyorum, kusura bakmayın. Her türlü önerinize açığım.

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/823/fotoraf2t.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/510/fotoraf1.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/839/fotoraf3w.jpg/)

Sevgiler,
Ürün

saydemir
14-10-2011, 16:36
1- Mümkün olan en fazla güneş ışığını almasını sağlayın, neresi olduğu önemli değil. Kış mevsimi değil yaz mevsiminde sürekli güneş alması bile bu bitkiye zarar değil yarar sağlar.
2- Bitki yetişkin bitki gibi görünüyor. Bu bitki kışa doğru dinlenmeye çekilir. Yaprak boyları kısalır ve kalınlaşır. Yaprakların hareketleri azalır.
3- 2. şıkta belirttiğim sebepten dinlenme (dormancy) döneminde olduklarından. Birde bazı türlerin yaprakları daha dik olabiliyor.
4- Sanırım sphagnum yosunu olup olmadığını soruyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla sphagnum yosunu değil. Bitkiye pek bir zararı olacağını sanmam.


1- Bulunduğum ev kuzey cephe olduğu için doğrudan güneş alamıyor. Aldığım yerden gelen bilgilerde doğrudan gün ışığından uzak tutun diyordu ama, forumda yazanlar üzerine güneşe çıkarmak istiyorum. Ama tabi biraz köpek gezdirmek gibi olacak benimki, elimde ya da yanımda saksı bir yerlerde zaman gerçirmem gerekecek =) O yüzden en az ne kadar süre yeterli olur onu merak ediyorum. (Yoksa gündüzleri birkaç saatliğine arabayı güneşe çekip içinde mi bıraksam, ama kış mevsiminde güneş altı gereğinden fazla sıcak olmaz mı?) Ne önerirsiniz?

2- Satın aldığım yer yetişkin olduğunu iddia ediyor ancak boyutları bana 3 yıllık bir bitki gibi gelmedi, ne dersiniz?

3- Bir de internetteki çeşitli fotoğraflara baktığımda, kapanların dikey olarak baya uzadıklarını görüyorum, benimkilerin sapları bir santim bile değil. Daha uzun olmaları yaşla mı ilgili yoksa farklı bir tür mü uzayabilenler? Daha uzun olabilmeleri için yapabileceğim bir şey var mı? (Kapan büyüklükleriyle orantılı da olabilir tabii, yine de yetişkin, daha büyükçe bir bitki beklediğim için biraz hayal kırıklığı oldu.) Boyutlarını daha net anlayabilmeniz için yanına bir kalem koyuyorum.

4- Gelen toprakta bir çeşit yosun vardı, fotoğrafta görünüyor sanırım. Bu yararlı yosunlardan mıdır sizce? Ben nemi korumakta faydası olabileceğini okuduğum için bıraktım, ama emin de olamadım.

Fotoğrafları foruma yüklemekte sorun yaşadığım için başka bir site aracılığıyla yüklüyorum, kusura bakmayın. Her türlü önerinize açığım.

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/823/fotoraf2t.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/510/fotoraf1.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/839/fotoraf3w.jpg/)

Sevgiler,
Ürün

sariefe
26-10-2011, 23:42
Herkese merhabalar,

İlk dionaea muscipulamı dün teslim almış bulunmaktayım. Muhtemelen kargoda gelmesinin stresi vardır ama onun dışında durumu iyi gibi görünüyor. Siyahlaşan kapanlarını temizledim, yeni plastik bir saksıya uygun torfla yerleştirdim. Bolca can suyu verip -demineralize ütü suyu- içinde yeterince su olan bir kaseye de yerleştirdim. Şimdi kendine gelmesini bekliyorum.

1- Bulunduğum ev kuzey cephe olduğu için doğrudan güneş alamıyor. Aldığım yerden gelen bilgilerde doğrudan gün ışığından uzak tutun diyordu ama, forumda yazanlar üzerine güneşe çıkarmak istiyorum. Ama tabi biraz köpek gezdirmek gibi olacak benimki, elimde ya da yanımda saksı bir yerlerde zaman gerçirmem gerekecek =) O yüzden en az ne kadar süre yeterli olur onu merak ediyorum. (Yoksa gündüzleri birkaç saatliğine arabayı güneşe çekip içinde mi bıraksam, ama kış mevsiminde güneş altı gereğinden fazla sıcak olmaz mı?) Ne önerirsiniz?

2- Satın aldığım yer yetişkin olduğunu iddia ediyor ancak boyutları bana 3 yıllık bir bitki gibi gelmedi, ne dersiniz?

3- Bir de internetteki çeşitli fotoğraflara baktığımda, kapanların dikey olarak baya uzadıklarını görüyorum, benimkilerin sapları bir santim bile değil. Daha uzun olmaları yaşla mı ilgili yoksa farklı bir tür mü uzayabilenler? Daha uzun olabilmeleri için yapabileceğim bir şey var mı? (Kapan büyüklükleriyle orantılı da olabilir tabii, yine de yetişkin, daha büyükçe bir bitki beklediğim için biraz hayal kırıklığı oldu.) Boyutlarını daha net anlayabilmeniz için yanına bir kalem koyuyorum.

4- Gelen toprakta bir çeşit yosun vardı, fotoğrafta görünüyor sanırım. Bu yararlı yosunlardan mıdır sizce? Ben nemi korumakta faydası olabileceğini okuduğum için bıraktım, ama emin de olamadım.

Fotoğrafları foruma yüklemekte sorun yaşadığım için başka bir site aracılığıyla yüklüyorum, kusura bakmayın. Her türlü önerinize açığım.

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/823/fotoraf2t.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/510/fotoraf1.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/839/fotoraf3w.jpg/)

Sevgiler,
Ürün


Sayın rosengela bitkinizi iyi günlerde yetiştirmenizi dilerim.

Öncelikle; bitkiniz çok sağlıklı gözüküyor. Aktif ve genç bir bitki. Hatta bitkiler. Çünkü fotoğrafta iç içe girmiş 2-3 kök bitki gözüküyor. Yazı görürse uzuvları 2 katına çıkar. Diğer yandan hazır sonbahar gelmişken biraz yağmur suyu depolamanızı tavsiye ederim. Yağmur suyu varken ütü ya da akü suyunu ben tavsiye etmem.

1- Bitkileri gezdirmek, hatta hareket ettirmek doğru bir şey değildir. Aydınlık bir yere koyun kalsın. Bu dönemde öncelik ışık miktarında değil sıcaklık miktarındadır. Çünkü mevsim itibariyle bitkiniz kış uykusuna girmek isteyecektir. Hayati faaliyetleri azalacaktır. Mümkünse 10 derece civarı bir ortama koymalısınız. Sıcaktan kaçının. Dibindeki su miktarını azaltın. Ama eksikte etmeyin.

2- Kalem iyi bir ölçüm aracı olmasada bence yaşı normal.

3- Kapanların boyunun uzadığını görmek için yapmanız gereken sadece beklemek. Zamanla uzarlar. Gerçi bitkinizin bu halide çok güzel gözüküyor. Açıkçası bende ilk gördüğümde farklı bir Dionaea varyetesi mi diye düşündüm ama emin değilim.

4- Yosunlar aldığı ışık ile orantılı oluşmuş gibi gözüküyor. Kapanların içindeki kırmızılıktan da bitkinizin iyi ışıklandırılmış olduğu belli. Sizin aynı ışığı sağlayamayacağınızı düşünürsek kapanlar zamanla yeşile döndüğünde şaşırmayın.

oguzberk
09-01-2012, 18:54
İyi günler ;
Bugün arkadaşımdan VFT aldım ve dormancy haline girmişler 3 dalı dışında diğer dallar kuru bu dalları temizlemelimiyim ? 20 derece gibi sıcaklıkta bakıyorum sıcaklığı düşürmelimiyim ?
http://c1201.hizliresim.com/t/9/1ps63.jpg
http://a1201.hizliresim.com/t/9/1ps75.jpg

sariefe
10-01-2012, 04:24
İyi günler ;
Bugün arkadaşımdan VFT aldım ve dormancy haline girmişler 3 dalı dışında diğer dallar kuru bu dalları temizlemelimiyim ? 20 derece gibi sıcaklıkta bakıyorum sıcaklığı düşürmelimiyim ?

Size de iyi günler;

kararan kapanları temizleyebilirsiniz. Mümkünse gövdeye ulaşmadan önce. 5-10 derecede daha uygun olur.

Saygılar...

oguzberk
10-01-2012, 16:10
Size de iyi günler;

kararan kapanları temizleyebilirsiniz. Mümkünse gövdeye ulaşmadan önce. 5-10 derecede daha uygun olur.

Saygılar...

Teşekkür hocam kararmışların hepsini temizledim

oguzberk
08-02-2012, 13:16
Hocam iyi günler vft tinin toğrağında zıplayan yarım cmlik böcek ve solucan dan daha ince kurt buldum bunun zararı olur mu ?

sariefe
10-02-2012, 00:19
Hocam iyi günler vft tinin toğrağında zıplayan yarım cmlik böcek ve solucan dan daha ince kurt buldum bunun zararı olur mu ?

Sevgili oguzberk ben olsam toprağını değiştirirdim. Böcek yerine bitki beslemeyi yeğlerim ;)

oguzberk
11-02-2012, 13:12
Sevgili oguzberk ben olsam toprağını değiştirirdim. Böcek yerine bitki beslemeyi yeğlerim ;)

Sağolun hocam siz olmasanız... Peki hocam yeni toprağı böceklerden nasıl koruyacağım ?

bilgehan97
03-03-2012, 00:53
Merhaba . Ben Carnivorous plant Drosera indica tohumu alıcağım . 20 adet . Linkte budur : Droseda (http://www.ebay.com/itm/Carnivorous-plant-Drosera-indica-Purple-20-fresh-seeds-/270919649849?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f1411ca39)

Sizce alayım mı ? Bu tohumlar ne zamana yeşerir yetişkin hale gelir ? **** ürerler ? Şuan bu konuları araştırıyorum . Kesin alacağım zaman nasıl bakılacak diye de araştıracağım .

codgervural
04-03-2012, 22:22
bence alma yıllık bitki .ben yetiştirdim çokyıllık bitkiler kadar keyifli değil zaten pahalı ben bunu tavsiye ederim
Find Drosera (Sundew) temperate SET 100+ seeds 4 species !!! on eBay Global Buying, with worldwide deals on items in all your top categories (http://global.ebay.com/Drosera-Sundew-temperate-SET-100-seeds-4-species/230708887314/item)

bilgehan97
05-03-2012, 18:47
Hocam ne zamana büyüyorlar peki ? Nasıl bakımı olacak ? Sulama toprağı vs ? Zor mudur . İlk kez bakacağım .

Amunra
05-03-2012, 21:04
Evet, Antalya'lı dostlar; aranızda etobur bitki seven ve bakan var mıdır?

rosengela
02-05-2012, 00:03
Sevgili arkadaşlar,

Dionaea ile keyifli geçen bir süre sonra birkaç hata yaptım:

- Şehir dışında iken birkaç gün susuz kaldı, altında kocaman bir su bırakmama rağmen. Ve biz yokken evdeki havanın soğuk olması da etkiledi diye düşünüyorum.
- Hiç beslenmedi (benim yakaladığım sinekleri beğenmedi-küçük ya da büyük buldu sanırım, emin olamıyorum), kendisi de hiç yakalamadı.
- Çiçek vermeye başladı. Tüm uyarılara rağmen kıyamadım bir süre, geciktim kesmekte (çiçek açmamıştı yine de kestiğimde).

Bunlardan önce her yerinden kapanlar fışkırmaya başlamıştı bir anda kışın ortasında. Sanıyorum ev sıcaklığından bahar geldi sanmıştı. Özellikle çiçekten sonra ise zamanla var olan tüm sağlıklı kapanlar kurudu. Yeni çıkanlar ise -çok az sayıda ve çok ender çıkıyor- kapanlarını geliştiremiyor, uçlarında ufacık bir eğiklik olarak kalıyor kapanlar. Birkaç aydır durum böyle devam ediyor. Zamanla kendine gelir diye düşünmüştüm ama henüz bir gelişme yok. Yardım istemekten başka bir fikrim de yok ne yazık ki.

Kasım ayında aldğımda yeni toprağa yerleştirmiştim, dolayısıyla sanki topraktan kaynaklanmıyor gibi geliyor bana. Güneş almıyor doğrudan daha önce açıkladığım gibi, ama önceleri sorun olmamıştı bu, yeni kapanlar kızarmıyordu sadece eskiler kadar. Toprağın üstündeki yosunlar hala duruyor -susuz kaldığında kuruyan az bir miktar yosun dışında.

Tekrar canlandırmak için yapabileceğim neler var? Kullanabileceğim herhangi bir besin var mı? Şimdiden teşekkürler yardımlarınız için.

Sevgiler,
Ürün

sariefe
05-05-2012, 07:01
Sayın rosengela,

belliki bitkinizi kışın dinlendirememişsiniz. Üstüne çiçek sapı oluşturmak için enerji harcamasına engel olmamışsınız. Şimdi de çok ihtiyacı olduğu güneşten mahrum bırakıyorsunuz. Bu şartlarda bitkinizin hala canlı olması aslında sizin için bir şans. Bence yapabileceğiniz tek şey bitkinizi direk güneş ışığı görebileceği bir yere koyup kaliteli bir suyla sulamak (altından suyu eksik etmemek). Tekrar çiçek sapı oluşturmaya başlarsa da vakit kaybetmeden kesip kendisini toplamasına fırsat vermek. Ayrıca sakın elle beslemeye ya da kapanlarını uyarmaya çalışmayın. Bunlar gereksiz enerji harcamasına sebep olup bitkinizi sonsuz hareketsizliğe yaklaştırabilir. Geçmiş olsun.

Saygılar...

rosengela
09-05-2012, 07:26
Ne yazık ki istesem de elle besleyebileceğim bir kapanı yok. Belki, dedim, toprak aracılığıyla verebileceğim bir takviye var ise.. Teşekkür ederim öneriniz için. Doğrudan güneş ışığı alabileceği bir çözüm bulmaya çalışacağım.

idris şenol
09-05-2012, 07:45
etobur bitkilerin kapan kısmına elinizi sürmeyin
etobur bitkilerin kapan kısnındaki alarm devreye girip sistemini kapatıyor,
bitki içersinde sinek var sanıp sistemi kapatıyor ve açlıktan ölüyor

skosse3
18-06-2012, 10:26
Öncelikle merhabalar size birkaç soru sormak istiyorum ben vft lerimin daha nemli bir ortamda olması ve safsu kullanımını azaltmak için kendi imkanlarimla bir sera gibi bişey yaptım ve gerçekten işe yaradı gibi görünüyor ama yaptığım şey doğru mu yanlışmı bilmıyorum. bide ben aynı sera içine hem tohumdan yeni çimlenen vftlerimi hemde koçtaştan aldığım ve 4 farklı saksıya ayırdığım tahminimce 2-3 yaşlarında vftlerimi koydum bu bir sorun olur mu? ve son olarak bizim ev güneş doğduktan batana kadar kesintisiz güneş alıyor ve bende vft lerimi direk öğle güneşine bırakıp onları haşlamaktan korkuyorum şu anda penceremin onunde aydınlık ama direk güneş ışığı almayan bir yerde duruyorlar sizce dışarı çıkarıp direk güneşe mi bırakayım yoksa içeride aynı yerinde kalsınlar mı?

fotoğrfları da şu şekilde

http://instagram.com/p/MAhA9FDurK/
http://instagram.com/p/MAgy_iDurD/
http://instagram.com/p/MAg4OXjurH/
http://instagram.com/p/MAg9NxDurI/

şimdiden çok teşekkür ederim...

skosse3
26-06-2012, 21:19
Kimse beni tinmadi sanırsam :/

islam_joker
27-06-2012, 02:35
herkez tatile gitti sanırsam şu ara pek fazla bakan yok artık yaz dönemine girdik ramazan öncesi herkes tatiline gitti galiba yorumlar genel olarak sayıca düşüş var

skosse3
27-06-2012, 10:02
Hmmm bak bunu düşünmemiştim bende arada kaynamasın tekrar bı hatırlansın diye yazmış idim :)

emmrecan
27-06-2012, 15:42
sayın skosse3, yaptığınız şey aslında en makul olanı. Etoburlar nemli bir atmosfer ve nemli toprak isterler. Direk güneş ışığına maruz bırakmak özellikle öğle vakti bu yaz aylarında 'sera içinde' sıcaklığı çok yükselteceğinden bitkiyi maffedebilir. Zaman zaman seranızı havalandırınız ve aşırı sıcakta da bulunmasın. Bir zamanlar sıcak sera ortamında büyüyen vftlerim çok hızlı bir büyümeye girişmiş ve sonra susuz kalmış gibi kurumuşlardı. O yüzden dikkatli olmalı ve kontrol etmelisiniz.

toprak
27-06-2012, 17:10
Sayın skosse3,
Ustalar yokken en iyisi eski mesajları okumak. (feyz almak)
Seranın alt ve üstünde havalandırma delikleri de olsun. Benim ki bazen 45 dereceye ulaşıyor.
Deneme için yapmıştım.
İçi henüz boş.
Eğer becerebilirsem orkidemi koyacağım.

skosse3
27-06-2012, 17:37
Benim VFTlerim de ciddi anlamda hızlı büyüyorlar bunun farkındayım ancak dediğiniz gibi ici ciddi anlamda sıcak oluyor bazen. Ben denemek için yaklaşık 1 haftadır falan dışarıda bırakıyorum sabahleyin güneş doğumundan aksam 4 e kadar direk güneş alıyorlar tabi bu sırada sürekli kontrol edip suyu eksilince hemen ekliyorum. Ama simdi bişey farkettim 1 yaprakta ufak bı kahverengilesme var ama bu güneş yanığımı yoksa başka birsey mı anlamadım. Sadece köşesinde az bı renk degisimi. http://p.twimg.com/AwaDMb8CEAMUc0z.jpg:large

Alpin22
02-11-2012, 20:08
Çok sağlıklı görünüyorlar...Umarım benimkiler de böyle olur.Iki ay önce Tropikal Meyve Tohumları ve Fidanları (http://www.tropikalfidan.com) dan nadir türlerden birisinin tohumlarını alıp ektim,6 tanesi birden filizlendi...Ben sera ortamı yarattım nemi sabit tutmak için,yakında resimlerini paylaşırım...

skosse3
02-11-2012, 21:03
İste benim canavarlarin son durumu da boyle gerci 1 aydan fazla oldu bu videoyu cekeli :)

Venus Fly Trap - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=9C4J_Tl9QL0&feature=g-crec-u)

sharapnell
11-11-2012, 12:26
http://f1211.hizliresim.com/13/c/fu9y0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://f1211.hizliresim.com/13/c/fub1p.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://f1211.hizliresim.com/13/c/fub25.jpg (http://bit.ly/c25MCx)


arkadaşlar bu nepenthes'i mısır çarşısının yanındaki yanındaki bitki satan yerden aldım.Uzun süredir bu bitkileri merak ediyordum ama nasıl olsa Türkiye'de yoktur diye hiç araştırmamıştım fakat görür görmez satın aldım.Forumu araştırıp birçok şey okumama rağmen birkaç sorum olacak sizlere umarım yardımcı olabilecek birileri çıkar.

1- Nephenthes'min tam olarak cinsi nedir sitede baktıklarım genel olarak geniş yapraklı olanlar fakat benimki ince ve uzun yapraklı.?

2- Görüldüğü üzere ibrikleri kurumuş ve kurumaya yüz tutmuş ve ayrıca yeni gelen ibriklerde daha ufakken bile renkleri siyahlaşmış yani onlarda kuruyor tekrar canlandırmak için ne yapabilirim ?

3- Çiçeğimi kışın nerede tutmalıyım bol ışık alsın diye mutfağa koydum perdeyi kapatmıyorum diye ve kombinin tam yanında ama yanlız yaşadığım için sadece salonun kaloriferlerini yakıyorum diğer odalar soğuk oluyor bu sıkıntı olur mu ?

En kısa sürede balkonda naylondan bir terraium yapacağım fakat kış geldiği için soğuktan korkuyorum yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

skosse3
11-11-2012, 12:35
Cinsini ogrenmek icin yapraktan cok ibriklerin yapisina bakmalisin
İbriklere gelince kisin kurumaya baslamalari gayet dogal bir durum yeni ibriklerin kurumamasi icin ise yuksek nem sart. Balkondaki terrariumum sicakligini 25-30 derece civarinda tutarsan sorun olmaz ama malum kis donlar falan var bence bunu yaza birak ki evin icine ufak bir terrarium da yapabilirsin. Mesela perde asilan kornişe asilacak sekilde bir terrarium yaparsan hem kaloriferin uzerinde olacagindan isi sorunun da olmaz. Ben bu sekilde bir terrarium yapmistim ama annem evde camlari silemiyorum perdeleri cikaramiyorum bahanesiyle engel oldu bana eger tek yasiyorsan bu sana sorun da olmaz hem cam kenari isik icin de cok verimli olur.

saydemir
11-11-2012, 14:02
Nepenthesinizin cinsi "nepenthes rebecca soper" Bir highland nepenthes çaprazı.
Highland koşullarında kolay yetişen bir tür. Ama en önemli istekleri nepentheslerde genel olarak nem, sıcaklık ve ışık. Bunları sağlarsan tekrardan ibrik oluşturur. Ama bir süre bulunduğu yere adapte olması gerekecek. Buda eski ibriklerinin büyük ihtimalle kurumasına sebep olacak. Endişelenme ibrikler kurursa bitki ölmez, şartlar yerinde ise tekrar ibrik oluşturur.

emin.sasani
21-11-2012, 19:39
merhablar
Ben etobur bitkileri nerden elde ttiğinizi merak ediyorum. Acaba nerde satılıyorlar bu güzel bitkiler?

ayhanykaya
25-07-2014, 18:41
Merhabalar,

Forumun yeni üyelerindenim. İstanbul'dayım. Etobur bitkilere çok ilgiliyim. Evimin durumu: ön taraf şehrin batısına, arka tarafı ise doğusuna bakıyor. Yani günde ortalama 5 saat sabah güneşi arka tarafta ve ön tarafta yaklaşık 3 saat akşam güneşim var. Nem durumum ise Boğaza yakınım. Lost Raven'in tavsiyeleri ile yeni başladığım Droseramla ilgileniyorum. Yeni ilgi alanıma girdiği için çok da çiçekçi ve seralar hakkında bilgim yok. Elimden geldiğince farklı etobur bitkiler edinmek ve öğrenmek istiyorum. Güneş konusunda evimin durumu etoburlar için çok iç açıcı değil sanırım ama yine de bu şartlara uygun, bakımında en azından coğrafik nedenlerden dolayı sorun yaşamayacağım türler mevcut mudur? Ev içinde, floresan lamba ile yetiştirme veya en azından yaz boyunda dışarda bakabileceğim türler vb. Ve tabi ki nereden ve nasıl temin edinirim. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Sevgilerle

skosse3
26-07-2014, 04:10
Merhabalar,

Forumun yeni üyelerindenim. İstanbul'dayım. Etobur bitkilere çok ilgiliyim. Evimin durumu: ön taraf şehrin batısına, arka tarafı ise doğusuna bakıyor. Yani günde ortalama 5 saat sabah güneşi arka tarafta ve ön tarafta yaklaşık 3 saat akşam güneşim var. Nem durumum ise Boğaza yakınım. Lost Raven'in tavsiyeleri ile yeni başladığım Droseramla ilgileniyorum. Yeni ilgi alanıma girdiği için çok da çiçekçi ve seralar hakkında bilgim yok. Elimden geldiğince farklı etobur bitkiler edinmek ve öğrenmek istiyorum. Güneş konusunda evimin durumu etoburlar için çok iç açıcı değil sanırım ama yine de bu şartlara uygun, bakımında en azından coğrafik nedenlerden dolayı sorun yaşamayacağım türler mevcut mudur? Ev içinde, floresan lamba ile yetiştirme veya en azından yaz boyunda dışarda bakabileceğim türler vb. Ve tabi ki nereden ve nasıl temin edinirim. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Sevgilerle
Merhaba Ayhan bey
İstanbul nem konusunda çoğu etobur türünün ihtiyacı için yeterlidir ki zaten saksı dibinde bulunan su da buharlaşacağı için zaten extra bir nem söz konusu o yüzden nem sıkıntınız olmayacaktır bence. Işık konusuna değinirsek ne kadar fazla ışık o kadar iyi diyebilirim. Eğer ışık desteği düşünürseniz metal halide lambalar en ideali, tabi florasan lamba da kullanabilirsiniz ama bu konuda florasanın lümen değerini kontrol edip olabildiğince yükseğini almalısınızki bitki yeterli enerjiyi alabilsin. Ayrıca eşit sayıda sarı ve beyaz florasan gerekecek gelişimin düzgünlüğü açısından. Türlere değinirsek nepenthes harici tüm türler direkt güneş ışığı isterler ve istedikleri nem değeri de istanbulun sağlayacağı değere yaklaşık bir değerdir ancak nepenthesler yüksek derecede nem ister ve direkt olmayan fakat yüksek güneş ışığında çok iyi gelişim gösterir. Işık süresi bazında ise yaklaşık olarak hepsi aynı değerleri ister ( bu konuda kesin bi değer veremiyorum ama güneşin doğum ve batımı arasında tamamen ışık alsalar çok mutlu olurlar :) )
Son olarak temine gelirsek en sıkıntısı bu kısım tohum önermem ilk başlarken çok zahmetli. İnternette bazı yetiştiriciler bitki satışı yapıyo özellikle sahibinden.com u kontrol edin. Bir de büyük yapı marketlerde arada sırada rastlayabilirsiniz genelde kaktüslerle aynı yere koyuyolar ama nadir getiriyolar. Ama yinede siz kontol edin ben ilk bitkimi bir yapımarketten almıştım kontrol ede ede (eğer bitkinin durumu çok kötü değilse iyi bir bakımla sıkıntı yaşamazsınız ama eğer uzun süre yapı markette kalmışlarsa yaşatmanız pek mümkün olmayabilir bitkilerin bazıları perişan hale geliyo.)

ayhanykaya
28-07-2014, 18:37
Teşekkür ederim Skosse3. Bu durumda etoburlar İstanbul ortamında dışarda bakılabilir mi?

skosse3
29-07-2014, 15:38
tabi tabi ama kışın dikkat edin donlar sıkıntı olabiliyo

ayhanykaya
30-07-2014, 19:42
Droseramın (Drosera Aliciae) üstünde çok küçük, yaprakla aynı renkte bir böcek gördüm. Cımbız veya makasım yanımda değildi, müdahale de edemedim. Renklerini ve sensörlerini kaybeden ve ölmeye başlayan (küçük saksıda %20 oranında ) yaprakların sorumlusu olduğunu düşünüyorum. Daha sonra defalarca baktım fakat bir daha göremedim...

Bitkinin durumu: halen yeni yapraklar veriyor ve iki çiçek açıyor.

Bu nedir herhangi bir fikri olan var mı? ve neyapmam gerekir?

salimoglu
10-08-2014, 13:06
selamun aleyküm. bu siteye eskiden deli gibi girerdim. yaptığım araştırmalar vardı , şükür ki bilglii insan çok burada. et obur bitki ekimi hakkında bayağı araştırdım. perlitte takıldım. perliti bulması bazı yerlerde zor hadi buldum tam olarak nasıl uygulayacağımı bilmiyorum. yani altına taş yerine perlit mi koymalıyım yoksa toprağamı emin değiliim. bana kısaca tohumdan et obur bitki ekimini anlatırsanız sevinirim. elimde venüs sinek kapanı ve kızıl ejder sinek kapanı tohumu var. özellikle bunları ekimi lazım. şimdiden teşekkürşer