View Full Version : Etobur bitkilerle ilk temas (acemi/yeni başlayanlar)
lost_raven
10-08-2014, 13:56
selamun aleyküm. bu siteye eskiden deli gibi girerdim. yaptığım araştırmalar vardı , şükür ki bilglii insan çok burada. et obur bitki ekimi hakkında bayağı araştırdım. perlitte takıldım. perliti bulması bazı yerlerde zor hadi buldum tam olarak nasıl uygulayacağımı bilmiyorum. yani altına taş yerine perlit mi koymalıyım yoksa toprağamı emin değiliim. bana kısaca tohumdan et obur bitki ekimini anlatırsanız sevinirim. elimde venüs sinek kapanı ve kızıl ejder sinek kapanı tohumu var. özellikle bunları ekimi lazım. şimdiden teşekkürşer
Perlitle sphagnum torfunu karışıtırıp bir harç yapacaksınız bu kadar :rolleyes:
vft türü için 1-1 oranında sphagnum torfu perlit karışımı yeterli.
tohumların taze olması önemli. tohumları hazırladığınız harcın üzerine koyun kesinlikle gömmeyin, üzerini şeffaf bir kap veya streçfilm gibi bir şey ile örtün ki gereken nem sağlansın, altından saf suyu eksik etmeyin. direk güneş görmeyen ama oldukça aydınlık bir yere koyun. tohumlar tazeyse 2 haftaya çimlenmeler başlar.
bu arada typical yani esas vft türü tohumdan üretilir ama diğer türlerde tohumdan birebir aynı tür çıkmaz. yani kızıl ejder dediğiniz (akai ryu orjinal adı) türün tohumlarından kızıl ejder türü değilde buna benzer apayrı bir tür veya typical çıkma olasılığı çok güçlüdür.
unknown20
27-08-2014, 11:22
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım dün sipariş ettiğim 5 tane vft tohumum ve toprağı geldi denizlide yaşadığım için nem oranını artırmak için fanus kullandım fanusun içine 3 tane tatlı tabağı koydum ve üzerine saksıyı koydum ve saksının altı yaklaşık 2 cm kadar suyun içinde ve üstü kapalı ara sıra havalandırıyorum sizce nasıl olmuş yapmam gereken başka birşey var mı?
Direkt güneşe maruz bırakmayın.
lost_raven
27-08-2014, 14:50
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım dün sipariş ettiğim 5 tane vft tohumum ve toprağı geldi denizlide yaşadığım için nem oranını artırmak için fanus kullandım fanusun içine 3 tane tatlı tabağı koydum ve üzerine saksıyı koydum ve saksının altı yaklaşık 2 cm kadar suyun içinde ve üstü kapalı ara sıra havalandırıyorum sizce nasıl olmuş yapmam gereken başka birşey var mı?
Güzel bir ortam hazırlamışsınız, ancak Schweps arkadaşımızın da söylediği gibi üstü kapalı olduğu için kesinlikle direk güneşe maruz bırakmayın haşlanırlar bol ışık alan bir yere koyun yeterli. Ve yine üstü kapalı olduğundan su seviyesini biraz daha düşürebilirsiniz. .günlük havalandırmayı unutmayın tohumlar mantar ve küfe kurban gitmesin.
VFT'ler de tohum tazeliği önemli umarım tohumlarınız tazedir de 2-3 haftaya çimlenmeleri görürsünüz. Ama şimdiden uyarayım tohumdan VFT biraz meşakatli :rolleyes: Yetişkin bir VFT olması yaklaşık 4 yıl sürecek, ama tabi tohumun zevki de başkadır. :cool:
unknown20
28-08-2014, 09:08
Tamam teşekkürler cevaplarınız için güneş ışığından aldım(biryerde okumuştum çimlenmeleri için 4-5 saat güneş ışığı görmeli diye sabah ve akşam güneş ışığında bırakıyordum.)mantar oluşumunu engellemek için üstünü açsam mı? Yoksa kaç saatte bir ne kadar havalandirmaliyim?Denizlide bulamadığım için tohum siparişi vermiştim.Bulabilirsem yetişkin bir vft alacağım.
lost_raven
28-08-2014, 13:55
Tamam teşekkürler cevaplarınız için güneş ışığından aldım(biryerde okumuştum çimlenmeleri için 4-5 saat güneş ışığı görmeli diye sabah ve akşam güneş ışığında bırakıyordum.)mantar oluşumunu engellemek için üstünü açsam mı? Yoksa kaç saatte bir ne kadar havalandirmaliyim?Denizlide bulamadığım için tohum siparişi vermiştim.Bulabilirsem yetişkin bir vft alacağım.
Doğru çimlenmeleri için güneş ışığı görmeleri lazım ama kapalı ortamda direk güneş ışığına maruz kalırlarsa haşlanırlar :D üstünü kapamazsanız bu sefer nem yetmez.
Çok aydınlık bir yer seçin güneşi direk almasın. her gün 10-15 dakika havalandırın.
Et obur bitkilere merak saldım bir internet sitesinde gördüğüm venüs tohumunu 12 eylül de
Tohum la birlikte gelen karışıma ekmiştim bir tohum kapsülden kendini gösterdi
Biraz büyüdüğü zaman nasıl bir karışıma dikmeliyim
lost_raven
19-09-2014, 15:11
Et obur bitkilere merak saldım bir internet sitesinde gördüğüm venüs tohumunu 12 eylül de
Şimdilik bırakın bir süre orada kalsınlar. Daha sonra vft'ler için özel bir karışım almanız gerekecek çünkü normal torflara kesinlikle ekilmemelidir. Forumda bu torf karışımıyla ilgili ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.
Tohumdan vft yetiştirmek biraz zahmetlidir. yaklaşık 4 yaşında yetişkin bitki olurlar ama özellikle ilk yıllar oldukça zorlayıcıdır. Sabırlı olmak en önemli etken :p diğer konularda zaten forumda size yardımcı olmaya çalışırız.
Yalnız tohumu nereden aldınız bana pek vft tohumu gibi gelmedi bir de 7 gün vft için çok kısa bir çimlenme süresi belki yanılıyorumdur ama sonrasında şok olmayın diye söyledim.
vft için yarı yarıya karıştırılmış perlit sphagnum torfu yeterli bir karışım
lost_raven
19-09-2014, 20:49
Yalnız tohumu nereden aldınız bana pek vft tohumu gibi gelmedi bir de 7 gün vft için çok kısa bir çimlenme süresi belki yanılıyorumdur ama sonrasında şok olmayın diye söyledim.
vft için yarı yarıya karıştırılmış perlit sphagnum torfu yeterli bir karışım
Evet aslında bana da pek vft tohumu gibi gelmedi ama fotoğraf net değil tam anlayamadım. Ve evet sayın skosse'nin dediği gibi 7 gün imkansız değil ama çok kısa bir süre.
Bir de size gönderilen topprak karışımının içinde vermikülit de var sanki, vermikülit birçok etobur bitki için uygun değildir. eğer gerçekten vft ise bitkiniz skosse'nin dediği gibi perlit + sphagnum torfu karışımı 1-1 oranında uygundur.
Tohumları nereden aldığınızı belirtebilir misiniz?
Evet aslında bana da pek vft tohumu gibi gelmedi ama fotoğraf net değil tam anlayamadım. Ve evet sayın skosse'nin dediği gibi 7 gün imkansız değil ama çok kısa bir süre.
Bir de size gönderilen topprak karışımının içinde vermikülit de var sanki, vermikülit birçok etobur bitki için uygun değildir. eğer gerçekten vft ise bitkiniz skosse'nin dediği gibi perlit + sphagnum torfu karışımı 1-1 oranında uygundur.
Batagemi.com diye bir site
Dikimini de şöyle yaptım. Saksıdan az büyükçe kestiğim pet şişenin içine tatilde deniz kıyısından topladığım irili ufaklı taşları doğl hali gitmesin diye yıkamadan yerleştirdim.
Sonrasında bir kabın içine tohumla gelen karışımı doldurup kaynamış dinlenmiş suyla
İyice ıslatıp beklettim karışım suyu iyice çekince saksıya doldurup hazırladığım pet şişenin içine yerleştirdim üzerinden saksının dibi iki cm suya gömülene kadar yağmur suyu doldurup tohumları toprağın üzerine bıraktım son olarakta üzerini şeffaf naylonla kapattım günde 10 dakika hava alması için açtım
Saksıyı gün boyu aydınlık iki üç saat öğleden sonra güneş alan ve nem için en uygun olacağını düşündüğüm mutfak camının iç kısmına koydum
Tohumun çimlendiğini görünce çürümesin diye üzerini açtım
bakalım gerçekten vft mi yoksa ne çıkacak beni de bir kuşku ve merak sardı
lost_raven
19-09-2014, 23:20
Batagemi.com diye bir site
Dikimini de şöyle yaptım. Saksıdan az büyükçe kestiğim pet şişenin içine tatilde deniz kıyısından topladığım irili ufaklı taşları doğl hali gitmesin diye yıkamadan yerleştirdim.
Sonrasında bir kabın içine tohumla gelen karışımı doldurup kaynamış dinlenmiş suyla
İyice ıslatıp beklettim karışım suyu iyice çekince saksıya doldurup hazırladığım pet şişenin içine yerleştirdim üzerinden saksının dibi iki cm suya gömülene kadar yağmur suyu doldurup tohumları toprağın üzerine bıraktım son olarakta üzerini şeffaf naylonla kapattım günde 10 dakika hava alması için açtım
Saksıyı gün boyu aydınlık iki üç saat öğleden sonra güneş alan ve nem için en uygun olacağını düşündüğüm mutfak camının iç kısmına koydum
Tohumun çimlendiğini görünce çürümesin diye üzerini açtım
bakalım gerçekten vft mi yoksa ne çıkacak beni de bir kuşku ve merak sardı
---
Merhabalar, öncelikle sadece saf su veya yağmur suyu kullanın hiç bir aşamada kaynatılıp dinlenmiş de olsa içme suyu veya çeşme suyu kullanmayın. deniz kenarından topladığınız taşları yıkamadan koymuşsunuz muhtemelen tuz barındırıyorlar o yüzden derhal çıkartmanızı tavsiye ederim. tohumlar çimlendikten sonra üzerini birden açmayın yavaş yavaş alıştıra alıştıra dış ortama geçirmelisiniz.
size ve bu bitkilere hevesli arkadaşlara bir kaç naçizane tavsiyem var: :D
1- Bitkiyi edinmeden önce forumda gereken araştırmayı yapmak ve cevabını bulamadığınız merak ettiğiniz soruları yine forumda sorarak öğrenmek çok önemli bir hazırlık olacaktır.
2- Droseralar biraz daha kolay olsa da vft ve diğer bir çok etobur bitki türünü tohumdan yetiştirmek çok uğraş gerektirir ve hevesiniz kırılabilir, önce canlı yetişkin bir bitki alıp yanı sıra tohum denemek daha tatminkar olacaktır.
3- Ama illaki tohumdan yetiştireceğim diyorsanız da bilinen ve güvenilir kişilerden ve hatta direk bu bitkileri yetiştirenlerden alınız, değişik siteler vs'den almayınız. Örneğin çok iyi bildiğimiz ve çok fazla çiçek tohum bitki bahçe malzemeleri satan bir sitede bile etobur bitki tohumları genelde sorunlu oluyor ki bu siteden bende çok kez alışveriş yaptım beğendiğim bir sitedir. sonuç olarak alacağınız yeri iyi seçin. çünkü etobur bitkilerde tohum tazeliği çok önemlidir.
4- son olarak yeni başlayanlar drosera türlerinin tohumlarına yönelebilirler deneme yapmak için :cool:
Merhaba, bu bitkiyi tohum olarak aldım, vft tohumu olması gerekiyordu ama onların bu şekilde görunmesi gerektigini sanmıyorum :confused:
lost_raven
20-12-2014, 19:02
Merhaba, bu bitkiyi tohum olarak aldım, vft tohumu olması gerekiyordu ama onların bu şekilde görunmesi gerektigini sanmıyorum :confused:
Kesinlikle vft değil bitkiniz. Nereden aldınız bilmiyorum ama bilinmedik ticari amaçlı yerlerden vft tohumu almamanızı tavsiye ederim.
Sn. lost raven,
Ben de basit bir terrarium çalışması yapmak istiyorum. Örneğin küçük bir kavanozdan başlayarak doğadan topladığım yosunları yaşatabilecek miyim diye ufak bir deneye başladım. Kandilli Rasathanesi biyolojik açıdan oldukça zengin korunmuş bir alan. Çam kabuklarında oldukça güzel yetişmiş, kadifemsi dokuda yosunlar var. Bu tür yosunların arasında etoburların yaşaması mümkün mü?
Ayrıca internetten tohum satan yerleri araştırıyorum, fakat sizin de bahsettiğiniz gibi tazeliğine güvenemiyorum. Tohum paylaşım etkinliğini kaçırmış olsam da, elinde etobur tohumu olan varsa paylaşmayı düşünür mü?
Sn. lost raven,
Ben de basit bir terrarium çalışması yapmak istiyorum. Örneğin küçük bir kavanozdan başlayarak doğadan topladığım yosunları yaşatabilecek miyim diye ufak bir deneye başladım. Kandilli Rasathanesi biyolojik açıdan oldukça zengin korunmuş bir alan. Çam kabuklarında oldukça güzel yetişmiş, kadifemsi dokuda yosunlar var. Bu tür yosunların arasında etoburların yaşaması mümkün mü?
Ayrıca internetten tohum satan yerleri araştırıyorum, fakat sizin de bahsettiğiniz gibi tazeliğine güvenemiyorum. Tohum paylaşım etkinliğini kaçırmış olsam da, elinde etobur tohumu olan varsa paylaşmayı düşünür mü?
Yosunları terrariumda yaşatmak kolay bir durum ama eğer terrariumda etobur olacaksa doğadan topladığınız yosunları kullanamazsınız. Kullanabileceğiniz sadece sphagnum yosunu var.
Tohum teminini güvendiğiniz bir yerden yaparsanız sıkıntı olmuyor. Mesela ben ilk tohumlarımı zengarden dan almıştım ve 10da 9 başarım olmuştu hani güvenilir bir yer sahte olmayan tohumlar satıyorlar. linkini de paylaşayım hatta:
Etobur bitki tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Etobur-bitki-tohumu,LA_412-2.html#labels=412-2)
lost_raven
31-12-2014, 11:20
Sn. lost raven,
Merhabalar, Sn Skosse'ye katılıyorum. Ayrıca aşağıda gönderdiğim linki de bu açıdan inceleyebilirsiniz özellikle 132 numaralı mesajı.
Tazeliğine güvenmediğiniz yerlerden tohum almamanız çok doğru bir karar.
Bir de teraryum çalışması için venüsler pek uygun değil. Drosera türlerine yönelmenizi öneririm başlangıç için teraryumda.
Sn skosse3 ve lost raven,
Cevaplarınız için çok teşekkürler.
Sn lost raven,
Linki önceki mesajlarınızda mı göndermiştiniz? Biraz baktım ama bulamadım.
lost_raven
31-12-2014, 13:04
Sn skosse3 ve lost raven,
Cevaplarınız için çok teşekkürler.
Sn lost raven,
Linki önceki mesajlarınızda mı göndermiştiniz? Biraz baktım ama bulamadım.
:D Linki koymayı unutmuşum. Şimdi koydum.
http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2298-5.htm
MehmetCE
06-01-2015, 14:13
Herkese merhaba arkadaşlar... Benim bir sorum olacak;
Şuan elimde 6 adet, venus fly trap tohumu var...
Benim size sorum evde, kendi imkanlarımızla venus fly trap için oluşturabileceğimiz toprak var mı?
Yani örneğin;
kurumuş dallar, yapraklar, besin değeri düşük ya da uzun süredir kullanılan saksı toprağı ile oluşturacağımız karışım buna uygun mu? Ayrıca sizin bu konuda tecrübeleriniz ve tavsiyeleriniz var mı? Teşekkürler...
lost_raven
07-01-2015, 12:39
Herkese merhaba arkadaşlar... Benim bir sorum olacak;
Şuan elimde 6 adet, venus fly trap tohumu var...
Benim size sorum evde, kendi imkanlarımızla venus fly trap için oluşturabileceğimiz toprak var mı?
Yani örneğin;
kurumuş dallar, yapraklar, besin değeri düşük ya da uzun süredir kullanılan saksı toprağı ile oluşturacağımız karışım buna uygun mu? Ayrıca sizin bu konuda tecrübeleriniz ve tavsiyeleriniz var mı? Teşekkürler...
Evde kendi imkanlarımızla derken elinizde ne gibi malzemeler var mesela? Kullanılmış saksı toprağı olmaz dediklerinizden en başta onu söyleyeyim, çünkü ne kadar kullanmış da olsanız birikmiş mineral vs olması muhtemeldir içinde ve bildiğiniz gibi bu bitkiler oldukça hassas bu konuda. Kurumuş dal, yaprak vs venüslerin genelde altında sürekli su olduğunu varsayarsak çürüme yapabilir. Ama kuru çam yaprakları ile denemeler yapanlar var yurt dışında sonuçlar fena değil ;) Ama riske atmaya değer mi bilmem. Denemek lazım....
Forester
12-01-2015, 08:49
Sayın LOST RAVEN
mesajınızdaki;
Ama kuru çam yaprakları ile denemeler yapanlar var yurt dışında sonuçlar fena değil
kısmını biraz açabilir misiniz, nasıl yapıyorlar.
Teşekkürler...
lost_raven
12-01-2015, 19:12
Sayın LOST RAVEN
mesajınızdaki;
Ama kuru çam yaprakları ile denemeler yapanlar var yurt dışında sonuçlar fena değil
kısmını biraz açabilir misiniz, nasıl yapıyorlar.
Teşekkürler...
Etobur bitkiler konusunda oldukça tecrübeli kişilerin konu hakkında söylediklerini söyleyeyim, ben hiç denemedim açıkçası :)
Kuruyup dökülmüş çam yapraklarını su tutuşu iyi olan malzemelerle karıştırıp kullanıyorlarmış.Örneğin birisi "bog garden" denen açık alanda yapay bataklık ortamı oluşturularak yapılan "bataklık bahçesi"nde sphagnum torfu ve çam yaprağını karıştırarak kullanıyormuş. Bir başkası normal saksıdaki venüs'lerinde sphagnum torfu **** LFS (kurutulmuş sphagnum yosunu) ile çam yaprağını %50-50 karıştırıp kullanıyormuş.
Hani mucize sonuçlardan bahsedilmiyor sadece kullanılabiliyormuş. Yani aslında sphagnum torf yerine değil de bizim kullandığımız dere kumu veya perlit yerine kullanıyorlar.
Kullanmadan önce herhangi bir uygulama yapmadıklarından bahsetmişler ama bence dezenfekte edilmesinde fayda var.
Forester
13-01-2015, 15:10
özellikle bog garden gibi açık ve büyük alan uygulamalarında çok mantıklı aslında, ben bu yaz bir saksıda çam kabuğunu denemek istiyordum torfa karıştırarak ,yaprağını denemek daha doğru olacak sanırım,
Çam türleri genellikle asidik topraktan hoşlanan, bulunduğu toprağı asitleştiren bir ağaç, bugün yaptığım araştırmada da iğnelerinin yaklaşık 3,5 ph derecesinde olduğuna dair bir yazı buldum. bu bitkilerde asidik toprağı sevdiğine göre kullanılabilecek bir materyal olduğu ortaya çıkıyor.
tek olumsuz yanı yaprakların içerdiği reçine vb alkoloidler olabilir. çünkü sadece odununda değil yaprağında da bol miktarda bulunmakta
az miktarda kullanmanın bir sakınca olmayacağı görüşü hakim oldu bende
bilgi için teşekkürler
İbrahim Yavuz
18-01-2015, 20:13
Evet bunlar bir tür yosun. O uzunca oluşumlar da spor keselerini taşıyan bir tür çiçekleri. EB lere bir zararı yok. Sanki sirke sineği larvalarının oluşumunu da frenler gibi. yani sirkesineği bu yosunun içine yumurtalarını bırakmıyor. Bende de sıkça oluşan, sphagnumdan daha az nemli şartlarda oluşan bir yosun bir zararını görmedim.
Merhaba hocam, size bir sorum olacak.
Daha önce hiç etobur bitki yetiştirme tecrübem olmadı ama Nepenthes ler çok ilgimi çekiyor. İlk olarak bu tür ile başlamak istiyorum. Lakin hiç bir yerde karşıma çıkmadı.
Yetişkin bir Nepenthes nereden bulabilirim? Sizce üstesinden gelebilir miyim? O kadar da zor bir bitki değildir umarım...
Saygılarımla :)
lost_raven
19-01-2015, 00:08
Merhaba hocam, size bir sorum olacak.
Daha önce hiç etobur bitki yetiştirme tecrübem olmadı ama Nepenthes ler çok ilgimi çekiyor. İlk olarak bu tür ile başlamak istiyorum. Lakin hiç bir yerde karşıma çıkmadı.
Yetişkin bir Nepenthes nereden bulabilirim? Sizce üstesinden gelebilir miyim? O kadar da zor bir bitki değildir umarım...
Saygılarımla :)
Merhaba, nepenthesler oldukça zor türlerdir. Ama ventrata gibi bazı türler ev ortamında rahatça bakılabiliyor. Bazen bulunabiliyor nepenthes yapı market çiçekçi vs'de ama pahalı olabiliyor. Şu aralar havalar pek uygun değil onun için bulamama ihtimaliniz yüksek.
Fakat sizi bir konuda uyarmak isterim; nepenthes tohumlarında tazelik çok çok önemlidir. Herhangi tohum satan birisinden nepenthes tohumu almanız büyük olasılıkla %0 çimlenme oranı ile size hüsran yaşatacaktır. Boşuna almamanızı öneririm. Nepenthesi tohumdan yetiştirmenin gerçekten zor ve uzun süren bir nepenthes edinme şekli olduğunu zaten hiç söylemeyeyim. :)
MehmetCE
30-01-2015, 14:39
Arkadaşlar vft tohumları arasında farklılık var mı acaba? Daha önce gördüğüm vft tohumları çok küçüktü ama yeni siparişim ile gelen tohumlar öncekinin 3-5 katı daha büyük. Vft türleri arasında ki farktan kaynaklanıyor olabilir mi?
lost_raven
30-01-2015, 22:17
Arkadaşlar vft tohumları arasında farklılık var mı acaba? Daha önce gördüğüm vft tohumları çok küçüktü ama yeni siparişim ile gelen tohumlar öncekinin 3-5 katı daha büyük. Vft türleri arasında ki farktan kaynaklanıyor olabilir mi?
Türe, bitkinin durumuna, bakımına göre değişebilir ama 3-5 kat bana biraz fazla geldi. Abartma payı var mı acaba? :)
MehmetCE
31-01-2015, 09:22
Yok hocam, hatta tohumları ektim.. Elimde 2 adet de vft tohumu vardı. 5 olmasa da en az 3 katı büyüklükte... Hepsini beraber ektim. Bakalım ne çıkacak... Vft tohumları minicik yağmur damlası gibi. Bahsettiğim tohumlar ise daha büyük ve biraz daha yassı. Ayrıca arasından birkaç tane de yine vft den büyük ama diğer gruptan küçük ortanca yani tohum çıkmıştı. Bunlarda misket gibi :) Sanırım alışveriş sitesi mağduru oldum. Neyse sağlık olsun ;)
Etobur bitkilerin tohumlarının resimleri olan bir site var mı acaba?
lost_raven
31-01-2015, 09:42
Yok hocam, hatta tohumları ektim.. Elimde 2 adet de vft tohumu vardı. 5 olmasa da en az 3 katı büyüklükte... Hepsini beraber ektim. Bakalım ne çıkacak... Vft tohumları minicik yağmur damlası gibi. Bahsettiğim tohumlar ise daha büyük ve biraz daha yassı. Ayrıca arasından birkaç tane de yine vft den büyük ama diğer gruptan küçük ortanca yani tohum çıkmıştı. Bunlarda misket gibi :) Sanırım alışveriş sitesi mağduru oldum. Neyse sağlık olsun ;)
Etobur bitkilerin tohumlarının resimleri olan bir site var mı acaba?
Sizin tohumlar bana şüpheli geldi açıkçası yanlış tohum gönderilmiş olabilir mi? :)
Aşağıda vft tohumunun fotoğrafı var.
MehmetCE
31-01-2015, 11:21
Evet işte sizin gönderdiğiniz bunlar normal vft tohumları... Bunlardan 2 adet vardı elimde, diğerleri de bunun 3-5katı buyuklukte siyah renkli ve yassı halindeydi. Kesinlikle vft tohumu olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca aldığım yere sordum, bir sorun yok dediler ama vft tohumu değil eminim...
Resimlerini çekmeye çalıştım incelerseniz sevinirim...
VFT değil ama ne :) ?
http://i.hizliresim.com/JXpjYq.jpg
ayrıca aynı siteden alan biri nette şu fotoğrafı paylaşmış buradaki etobur bitki mi?
http://i.hizliresim.com/7Yo4vm.jpg
lost_raven
31-01-2015, 19:49
Maalesef kesinlikle vft değiller. Bilinmedik yerden etobur tohumu almamak lazım. Ne olduklarını bilemiyorum ama benim bildiğim herhangi bir etobur bitki türüne ait değiller.
lost_raven
31-01-2015, 19:52
Ayrıca gönderdikleri toprak da uygun bir toprak karışımı değil vft'ler için.
MehmetCE
01-02-2015, 14:25
Neyse sağlık olsun... Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...
ayhanykaya
23-04-2015, 04:08
Merhabalar
Evim öğleden sonra sadece bir-iki saat güneş alıyor ve ben inatla etobur bitkiler hevesimden vazgeçmiş değilim. Evimin az güneş alışı beni deli ediyor fakat yapay aydınlatma yöntemlerini kullanarak etobur bitki bakımı yapmak istiyorum.
Bu konuda tecrübesi olan biri var mıdır? Led aydınlatma ile ilgili marka - özellikler - aydınlatma mesafesi - istanbul'da temin edilebilecek yerler - fiyat dahil olmak üzere her türlü bilgiye ihtiyacım var. Evimin az güneş alması durumunun etobur bitkilerin bakımını bir an evvel sonlandırmak istiyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar
Evim öğleden sonra sadece bir-iki saat güneş alıyor ve ben inatla etobur bitkiler hevesimden vazgeçmiş değilim. Evimin az güneş alışı beni deli ediyor fakat yapay aydınlatma yöntemlerini kullanarak etobur bitki bakımı yapmak istiyorum.
Bu konuda tecrübesi olan biri var mıdır? Led aydınlatma ile ilgili marka - özellikler - aydınlatma mesafesi - istanbul'da temin edilebilecek yerler - fiyat dahil olmak üzere her türlü bilgiye ihtiyacım var. Evimin az güneş alması durumunun etobur bitkilerin bakımını bir an evvel sonlandırmak istiyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Led ile bu işi çözmen çok pahalıya patlayacaktır. Ayrıca bu konuda bilgili birilerini bulman çok zor olacaktır. Ben Ankara'da bulamadım. Herkes kendi elindeki ürünü satmaya çalışıyor :D LED işine gireceksen yabancı forumları okumanı tavsiye ederim ama dediğim gibi çok pahalıya patlayacaktır. Ben kendi sorunumu floresan ile çözdüm. Kendi konu başlığımda resimleri görebilirsiniz.
MehmetCE
30-04-2015, 12:20
Herkese merhaba arkadaşlar. Benim birkaç sorum olacak bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim...
İnternetten 3-4 aylık venüs aldım...
Yani şuan yaklaşık 5-6 aylıklar...
4 adet venüsüm var. Bana göre sanki biraz yavaş büyüyorlar.
Devamlı yeni kapanlar çıkıyor ama büyüme az gibi (belkide normaldir)
Sorularım:
1. Bitkinin direkt güneş ışığı alması mı gerekiyor? ( Gaziantep de yaşıyorum, buralar yazları aşırı sıcak olur.) Yani sadece gün ışığı alan ama direkt güneş ışığına maruz bırakmasam sorun olur mu?
2. Su bitince mi eklemeleyim, yoksa bol su takviyesi miyapmalıyım. Bazen aşırı suda sıkıntı olur mu diye düşünüyorum.
3. Dediğim gibi 4-5 aylıklar şuan. Kapanlar çok küçük ve herhangi bir canlı yakalayabileceklerini düşünmüyorum. Acaba ne kadar bir sürede beslenmeye başlarlar? Bu durumda yapmam gereken bir şey var mı?
4. Son olarak da birkaç resim ekliyorum. Sağlıkları açısından yorum yapabilir misiniz?
Resimler:
http://i.hizliresim.com/ZDDBOo.jpg
http://i.hizliresim.com/oggW6R.jpg
http://i.hizliresim.com/VVVn3j.jpg
http://i.hizliresim.com/n776JB.jpg
Herkese merhaba arkadaşlar. Benim birkaç sorum olacak bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim...
İnternetten 3-4 aylık venüs aldım...
Yani şuan yaklaşık 5-6 aylıklar...
4 adet venüsüm var. Bana göre sanki biraz yavaş büyüyorlar.
Devamlı yeni kapanlar çıkıyor ama büyüme az gibi (belkide normaldir)
Sorularım:
1. Bitkinin direkt güneş ışığı alması mı gerekiyor? ( Gaziantep de yaşıyorum, buralar yazları aşırı sıcak olur.) Yani sadece gün ışığı alan ama direkt güneş ışığına maruz bırakmasam sorun olur mu?
2. Su bitince mi eklemeleyim, yoksa bol su takviyesi miyapmalıyım. Bazen aşırı suda sıkıntı olur mu diye düşünüyorum.
3. Dediğim gibi 4-5 aylıklar şuan. Kapanlar çok küçük ve herhangi bir canlı yakalayabileceklerini düşünmüyorum. Acaba ne kadar bir sürede beslenmeye başlarlar? Bu durumda yapmam gereken bir şey var mı?
4. Son olarak da birkaç resim ekliyorum. Sağlıkları açısından yorum yapabilir misiniz?
Öncelikle hayırlı olsun. Vtfler sağlıklı gözüküyor. Yavaş büyümeleri normal çok hızlı büyüyen bir bitki değiller.
1. Aşırı sıcak bitkilerinizi yakabilir. Diğer bir yandan az ışık ise bitkilerinizin gelişimini durdurur. Sıcaklığın 35 dereceyi geçmemesine dikkat edin.
2. Ben altında sürekli 2-3 santim su bulunduruyorum. Çünkü bitince eklemek riskli. Ya unutursanız ya aşırı sıcak olursa beklediğinizden daha erken kurursa?
3. Kapanlar küçükken de avlanma yapabilirler. Şu an için ortama adapte olmaları gerekiyor. Adapte olduktan sonra avlanmaya başlarlar.
4. Gayet sağlıklılar. Biraz cılızlar o da daha küçük oldukları için.
MehmetCE
01-05-2015, 09:42
Öncelikle hayırlı olsun. Vtfler sağlıklı gözüküyor. Yavaş büyümeleri normal çok hızlı büyüyen bir bitki değiller.
1. Aşırı sıcak bitkilerinizi yakabilir. Diğer bir yandan az ışık ise bitkilerinizin gelişimini durdurur. Sıcaklığın 35 dereceyi geçmemesine dikkat edin.
2. Ben altında sürekli 2-3 santim su bulunduruyorum. Çünkü bitince eklemek riskli. Ya unutursanız ya aşırı sıcak olursa beklediğinizden daha erken kurursa?
3. Kapanlar küçükken de avlanma yapabilirler. Şu an için ortama adapte olmaları gerekiyor. Adapte olduktan sonra avlanmaya başlarlar.
4. Gayet sağlıklılar. Biraz cılızlar o da daha küçük oldukları için.
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim...
eneskrky
01-05-2015, 17:10
merhabalar ,buda benim venüsüm durumu nasıl iyimi ?
549937
549938
549939
549940
549941
eneskrky
01-05-2015, 17:16
buda diğeri ama bunun bakımını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz ?
549942
eneskrky
01-05-2015, 17:19
buda venüsümün son hali napmam lazım yaprakları azaldı :( :(
549943
549944
549945
lost_raven
01-05-2015, 20:04
Venüsünüz çiçeğe gitmiş, çiçek venüslerde aşırı güç kaybına neden oluyor bu yüzden çiçek sapını kesmenizi öneririm. Diğer bitkiniz drosera aliciae pencere kenarında altlığında 2 cm saf su olacak şekilde tutabilirsiniz.
buda diğeri ama bunun bakımını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz ?
549942
Yeni mi aldınız droserayı? Bauhaustan alınmış gibi duruyor da
eneskrky
01-05-2015, 20:42
drosera aliciae demek saolun diplerinde 2-3 er cm saf su koyuyorum başka bi bakımı varmı peki .
Sayın RaJeV: 3 hafta önce aldım drosera aliciae ama bakımını bilmiyorum tapraklarında tanecikli yapışkanlar vardı bugünlerde kalmadı nedeni nedir ve bakımı nasıl olur çok teşkkürler.
eneskrky
01-05-2015, 20:43
sayın lost_raven :
demek çiçek sapından dolayı yaprak sayısı azaldı tamda çiçek açmak üzere bitkiye zarar vermezse kalsın çiçeklerini gördükten sonra kesmek isterim .
ama bunun bitki için bi zararı var derseniz hemen keseyim öneriniz nedir
drosera aliciae demek saolun diplerinde 2-3 er cm saf su koyuyorum başka bi bakımı varmı peki .
Sayın RaJeV: 3 hafta önce aldım drosera aliciae ama bakımını bilmiyorum tapraklarında tanecikli yapışkanlar vardı bugünlerde kalmadı nedeni nedir ve bakımı nasıl olur çok teşkkürler.
Alg oluşumu olabilir o yapışkanlar. Nem azalınca ya da güneşe koyduysanız kalmamış olabilir. Bakımı lost_raven dediği gibi güneş gören bir yere koyun altından suyu eksik etmeyin.
Venüs içinse bence çiçeği kesin. Bitkinizi zayıf bırakacaktır lost_raven dediği gibi
eneskrky
02-05-2015, 17:42
tamamdır :) çok teşekkürler :D
lost_raven
03-05-2015, 23:13
Droeranın yapraklarının üzerinde olan yapışkan damlacıklar bitkinin avlanma ve besini emme mekanizmasını oluşturur. Bu damlacıkların olmama nedeni genelde ışık azlığı ve/veya nem eksikliğinden olur.
Daha önce de dediğim gibi venüslerde çiçek aşırı güç kaybına neden olur bu yüzden tecrübe kazanana ve bitki sağlıklı bir hal alana kadar çiçeklenmesine izin vermemenizi tavsiye ederim.
eneskrky
03-05-2015, 23:38
tamam dediklerinizi uygulayacağım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler :)
redchili
04-05-2015, 10:59
ben de venüs sinekkapan diye aldım ama değişik bir şey çıkıyor galiba sizce cinsi ne bunun
Venüs'e benzer bir yanı yok. Sulukent gibi bir şey çıkıyor sanki :D
Bilen biri vardır belki ben de merak ettim.
Nereden aldınız?
redchili
04-05-2015, 12:55
Venüs'e benzer bir yanı yok. Sulukent gibi bir şey çıkıyor sanki :D
Bilen biri vardır belki ben de merak ettim.
Nereden aldınız?
3 4 senedir sürekli tohum alıyorum türkiyeden amerikadan çinden her yerden aldım ama bir türlü çıkmadı en sonunda dayanamadım bü gün canlı bitkisinin siparişiniz verdim aldığım bütün tohumlar venüs tohumu gibiydi ama değişik değişik şeyler çıktı tohuları da göndereyim
3 4 senedir sürekli tohum alıyorum türkiyeden amerikadan çinden her yerden aldım ama bir türlü çıkmadı en sonunda dayanamadım bü gün canlı bitkisinin siparişiniz verdim aldığım bütün tohumlar venüs tohumu gibiydi ama değişik değişik şeyler çıktı tohuları da göndereyim
Tohumları alırken güvenilir yerlerden almak lazım. Bazı ilanlarda 10 tane tohuma 1 dolar isteniyor. Bunun VFT tohumu olmadığı kesin :cool:
Canlısını almak en güveniliri ve hem de kolayı. :cool:
redchili
04-05-2015, 13:24
Tohumları alırken güvenilir yerlerden almak lazım. Bazı ilanlarda 10 tane tohuma 1 dolar isteniyor. Bunun VFT tohumu olmadığı kesin :cool:
Canlısını almak en güveniliri ve hem de kolayı. :cool:
aynen şimdiye kadar tohum alacağım paraya gidip canlısını alsaydım çoktan 3 yaşına gelmişti sağlam yerden almak en mantıklısı ;)
lost_raven
04-05-2015, 18:28
Etobur tohumunda hem tür hem de tazelik olarak kazıklamaya çalışan çok maalesef, güvenilir hobicilerden almakta fayda var. Bu sıralar denk gelen 5-6. kişisiniz yanlış tohumla.
eneskrky
04-05-2015, 18:44
sadece tohumda değil tabi :D
redchili
04-05-2015, 20:41
artık bu geleni de yetiştiremezsem ya da ölü gelirse ben size carolina reaper fidası veriyim siz bana venus verin :D
eneskrky
04-05-2015, 20:42
Kim benmi :D
redchili
04-05-2015, 20:43
bi veren bulunur heralde :D
eneskrky
04-05-2015, 20:50
ben daha yeni toparlıyorum ben de her türden bi tane var diğer arkadaşlara sorun :)
redchili
04-05-2015, 21:35
tamam :D
redchili
05-05-2015, 17:37
Sonunda bende venüs buldum ama çoğu kapanın kökü zedeli ve bir kökün komple kapanları düştü soğandan tekrar çıkar mı . Evim de fazla güneş görmüyor sadece 1 e kadar güneş geliyor sizce yaşar mı?
lost_raven
05-05-2015, 19:41
Bitkiniz biraz küçük ama sağlıklı görünüyor yolculuktan dolayı kapanları kapanır genelde, yeni çıkan kapanlar sağlıklı ise problem yok demektir. Günde en azından 2-3 saat direk güneş görürse yeterli olacaktır yani ben Eskişehir'de yıllardır besliyorsam sizde Ankara'da rahatlıkla besleyebilirsiniz :)
redchili
06-05-2015, 02:13
çok teşekkür ederim
gldngullu
10-05-2015, 16:32
Merhabalar, bende dün bir etobur bitki aldım. Forumları okudum ancak bazı sorularıma cevap bulamadım.
551886
-Gerekmedikçe saksı değiştirmenin Ocak-Şubat ayları dışında yapılmaması yazılmış. Saksı değiştirmem gerekiyor mu?
-Dibindekini sphagnum'a benzettim. Doğru mu?
-Yosunlardan çıkan uzun uzun çubuklar neler? Çoğu kurumuş ancak aralarda ucu yeşil olanlarda var.
-Kapanlardan biri yarı kapalı, içinde minik salyangoz kabuğu görünüyor.Dünden beri hareket ettiğini görmedim, onunlar ilgili ne yapmam gerekir?
-Bazı kapanların üzerinde minik örümcek ağı gibi bir şeyler var.Neden olmuş olabilir?
Merhabalar, bende dün bir etobur bitki aldım. Forumları okudum ancak bazı sorularıma cevap bulamadım.
551886
-Gerekmedikçe saksı değiştirmenin Ocak-Şubat ayları dışında yapılmaması yazılmış. Saksı değiştirmem gerekiyor mu?
-Dibindekini sphagnum'a benzettim. Doğru mu?
-Yosunlardan çıkan uzun uzun çubuklar neler? Çoğu kurumuş ancak aralarda ucu yeşil olanlarda var.
-Kapanlardan biri yarı kapalı, içinde minik salyangoz kabuğu görünüyor.Dünden beri hareket ettiğini görmedim, onunlar ilgili ne yapmam gerekir?
-Bazı kapanların üzerinde minik örümcek ağı gibi bir şeyler var.Neden olmuş olabilir?
Gerekmedikçe tavsiye edilmiyor. Ama resimden pek anlaşılmıyor olsa torf kötü gibi duruyor sanki.
Sphagnum değiller. Çıkan şeyler yosunla alakalı olabilir.
Kapanlarla oynaşmayın. Kendi açılacaktır zamanla sindirimini tamamladıktan sonra.
Örümcek ağı havasız ortamlarda oluşabiliyor. Benimkinde de vardı üzerlerine silikat kum serptim :)
eneskrky
10-05-2015, 21:22
ben bugün yeni bir tane daha etobur edindim :D bakım bilgileri hakkında yardımcı olur musunuz bu tür hakkında :)
551944
551945
ben bugün yeni bir tane daha etobur edindim :D bakım bilgileri hakkında yardımcı olur musunuz bu tür hakkında :)
551944
551945
Öncelikle nereden aldınız merak ettim bauhaus gibi ama? Çok sağlıklı gözüküyorlar.
Bu bitki biraz daha nazlı bir bitki. Aşırı sıcağı sevmiyor. Nemi seviyor. Ben 25-30 derece arasında gündüzleri 60% nem geceleri ise biraz daha serin 20-25 derece arasında 90% nem de tutuyorum. Üstten sulama yapıyorum.
necromancer42
11-05-2015, 16:16
Merhaba arkadaslar. Ben etobur bitki sevdasina yeni kapilmis biriyim. Etobur bitki cesitlerinden venuz flytrap'ı sectim. bitkiyi hazir almaktansa tohumundan kendim yetistirmek istedim. Evet forumda bunun ne kadar zor oldugunu okudum :) ancak hala tohumlari yetistirme adina kafamda bazi sorular var. Bu nedenle benim siz degerli arkadaslarima birkac sorum olacak. Tohumlari aldigim arkadas bir cimlendirme taktigi soyledi. Assagidaki fotograflarda gordugunuz uzere saksiyi bir bardagin icine koyuyorum ustunude baska bir bardakla kapatiyorum. Bu kapattigim bardaga 8 ile 10 arasi delik actim. Bir diger fotograftada goruldugu uzere yavas yavas cimlenmeye basladi ama biseyler ters gidiyor gibi diger saksida herhangi bir hareket yok. Size sorucagim sorular ise sunlar.
1. Acaba bu ustune kapattigim bardaklardan kurtulsammi. Cunku bardagin ici nemden dolayi damla damla su oluyor ve tohumlarin ustune dusme ihtimali var.
2. Tohumlar gunde 6 saatim ustune gunes isiginin altinda kaliyor. Bu herhangibir sorun teskil edermi?
3. Gunes isigini daha iyi alabilsin diye gu icinde 1 kez yerlerini 3 metre kadar degistiriyorum ve gunes battiginda camin onunden iceriye aliyorum (icerdeykende camin onunde) bu herhangi sorun dogururmu?
4. Aksam oldugunda led isiklarla 3 saat kadar topraga cok yakin olmamakla birlikte isik takviyesi yapiyorum l. Bunun yarari olurmu?
Zaman ayirip sorularima cevap verirseniz cok tesekkur ederim. Ayrica yetistirme konusunda onerilerinizi ve yardimlarinizi bekliyorum...
http://i.hizliresim.com/YBk1B2.jpg
http://i.hizliresim.com/kkB2AD.jpg
http://i.hizliresim.com/b5DOgb.jpg
Fazla güneş ışığından tohumlar yanabilir. Genelde çinlendirmede yapay ışık kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir.
Sıcaklığı kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca üstünü kapalı tutun. Ben çimlendirmeyi çimlendirmeyi hızlandırır
necromancer42
11-05-2015, 17:09
Fazla güneş ışığından tohumlar yanabilir. Genelde çinlendirmede yapay ışık kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir.
Sıcaklığı kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca üstünü kapalı tutun. Ben çimlendirmeyi çimlendirmeyi hızlandırır
Ustu kapali gunde 10 dk aciyorum sadece. Sicaklik olarakta ne kadardan fazlasi zarar oldugunu kestiremiyorum. Ancak gunde 8 saatt kadar gunes aliyor sabah gunesi ve aksam gunesi.. daha sonra evin icine aliyorum. Yer degistirmek sikinti teskil edermi?
lost_raven
11-05-2015, 19:01
Ustu kapali gunde 10 dk aciyorum sadece. Sicaklik olarakta ne kadardan fazlasi zarar oldugunu kestiremiyorum. Ancak gunde 8 saatt kadar gunes aliyor sabah gunesi ve aksam gunesi.. daha sonra evin icine aliyorum. Yer degistirmek sikinti teskil edermi?
Fazla ışık yakmaz tohumları ancak üzeri kapalı olduğu zaman sera etkisi yaratır ve bardağın içi aşırı ısınır bu da tohum ve yavru bitkileri haşlar.
Eğer tohumlar hala canlı ise aydınlık ama direk güneş görmeyen bir yere taşıyın **** yapay ışıklandırma kullanın. Fazla ışık alsın diye sürekli yerlerini değiştirmeyin stres etkenidir önerilmez.
Pencere kenarı tülün arkasında veya yapay ışıklandırma ile deneyin derim. Am tohumlar çoktan haşlanmış olabilir.
eneskrky
11-05-2015, 19:05
sayın lost_raven abicim yeni bitkimi gördünmü :D nasıl ?
-Nasıl bakmalıyım ?
lost_raven
11-05-2015, 22:20
sayın lost_raven abicim yeni bitkimi gördünmü :D nasıl ?
-Nasıl bakmalıyım ?
Gördüm :) ama yeni başlayan için gerçekten zor bir tür seçmişsin. Forumda bazı bilgiler vardı bu bitkiyle ilgili onlara bir göz at yine sormak istediklerin olursa sorabilirsin çekinmeden.
En önemli nokta aşırı sulama yapma venüsler gibi olmasın çabuk çürüme yapabilir, Nem ve iyi ışık sever. Ani ölüm gibi bir sorunu olabiliyor bu bitkilerin mantardan dolayı, hiç anlamazsın ölüverir, o yüzden sulamaya dikkat et ;)
Nereden buldun, yapı marketten mi?
eneskrky
11-05-2015, 23:01
tamam abi dikkatli olacağım ,gözümü dört açacağım :D kolleksiyonumuza yeni üye girişleri yavaştan başlıyo :)
bunu bir ziraat mühendisi getittirmiş ondan aldım abi :)
merhaba arkadaşlar güvenilir tohumu nereden bulabilirim ?
Benim sinekkapan bitkim 1 yaşında. Daha kapanına sinek falan sığamıyor. Nasıl besleyeceğim. Ne zaman çiçek açar. Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
arkadaşlar bitkim çürümeye başladı ne yapabilirim.
arkadaşlar bitkim çürümeye başladı ne yapabilirim.
Fotoğraf yüklerseniz yorum yapabilmek için iyi olur.
Kışa hazırlanıyor olabilir bitki
Greant64
22-12-2015, 23:48
Ben de tohumdan vft ile başlıyorum etobur bitkilere forumda çok dolaştım ama aradığım bilgileri bulamadım başka şeyler ogrendim. Bulamadıkları mi da size sormak istiyorum. Vft için hazır toprak aldım internetten içeriği perlit Baltık tortu silika kumu ve ponza dan oluşuyor. Yarın tohumları edeceğim
1. Tohumlar nasıl ekiliyor. 1cm kadar derine ekip üzerini kapatsam olur mu yoksa ustu açık mi kalacak
2. Bu mevsimde 20 derecenin altına sıcaklığı düşmeyen ev içine eksen çıkar mi?
3. Vft de şaşırtma yapılması gerekir mi
4. Şaşırtma olmayacaksa ne büyüklükte bir saksıya etmeliyim.
5. Sayısının rengi açık renk olsun diyenler var saksı rengi o kadar önemli mi
Yardımcı olursanız çok sevinirim
lost_raven
23-12-2015, 01:09
1. Venüs tohumları kesinlikle ekilmez sadece toprağın üzerine bırakın.
2. 20-25 arası sıcaklık uygun.
3. Şaşırtmaya gerek yok.
4. Orta hatta küçük bir saksıya 7cm çapında bir saksı olabilir mesela, birden fazla tohum ekebilirsiniz (5-10 tane olabilir). Bu sizi uzun süre idare edecektir.
5. Saksı renginin açık olması yazın bitkiniz güneşteyken saksının aşırı ısınmaması için iyi olur ama elzem bir durum değil. Bende ki saksılar hep koyu renk.
Hazır aldığınız toprak karışımında da pomza olmasa daha iyi olurdu ama şimdilik çok sorun teşkil etmez.
lost_raven
23-12-2015, 01:11
En önemli noktayı unutmuşum. En önemlisi aldığınız tohumlar gerçekten venüs tohumumu ve taze mi? Son dönemde foruma yazanların %70'i sahte tohumla kandırılanlardan oluşuyor maalesef :)
Greant64
24-12-2015, 00:26
1. Venüs tohumları kesinlikle ekilmez sadece toprağın üzerine bırakın.
2. 20-25 arası sıcaklık uygun.
3. Şaşırtmaya gerek yok.
4. Orta hatta küçük bir saksıya 7cm çapında bir saksı olabilir mesela, birden fazla tohum ekebilirsiniz (5-10 tane olabilir). Bu sizi uzun süre idare edecektir.
5. Saksı renginin açık olması yazın bitkiniz güneşteyken saksının aşırı ısınmaması için iyi olur ama elzem bir durum değil. Bende ki saksılar hep koyu renk.
Hazır aldığınız toprak karışımında da pomza olmasa daha iyi olurdu ama şimdilik çok sorun teşkil etmez.
Çok *** ederim hocam cevap veren çıkmaz sanıyordum. Aynı sorular diye umursamazlar demiştim. O yüzden tekrar teşekkür ederim.
2farkli yerden aldım tohumları. Tohum pazarı. Ve etoburbitkim.com diye 2farkli adresten geldi. Tohumlar sahte değildir ama tazelik konusu şüpheli. 50 tane tohum ektim 3farkli saksıya bakalım ne olacak.
Gilberik asit alıp haftada 1 uygulamanın tavsiye eder misiniz?
lost_raven
24-12-2015, 09:50
Rica ederim. Umarım çıkarlar ve gerçekten venüs tohumudur :) gibberelic acid kullanmanıza gerek yok.
Çok *** ederim hocam cevap veren çıkmaz sanıyordum. Aynı sorular diye umursamazlar demiştim. O yüzden tekrar teşekkür ederim.
2farkli yerden aldım tohumları. Tohum pazarı. Ve etoburbitkim.com diye 2farkli adresten geldi. Tohumlar sahte değildir ama tazelik konusu şüpheli. 50 tane tohum ektim 3farkli saksıya bakalım ne olacak.
Gilberik asit alıp haftada 1 uygulamanın tavsiye eder misiniz?
Etoburbitkim.com adresinizden aldığınız tohumlar Eylül 2015 Hasatıdır :dilli:
Kış mevsiminde yapay ışıklandırma kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. En azından masa lambanız ya da gece lambanız varsa yanına veya altına koyabilirsiniz
Greant64
27-12-2015, 13:54
590488
590489
Acaba bunlar vft filizleri mi?
Acaba bunlar vft filizleri mi?
Pek benzemiyor ama fotoğraf net değil. Bu arada tohumpazarına baktım 5 adet tohum 25 kuruş diyor. %90 sahte tohumdur. Yeni çimlenen vft tohumlarının olması gereken şeklini aşağıdaki linkten görebilirsiniz:
http://etoburbitkim.com/vft/cogaltma/tohumdan-cogaltma
Greant64
27-12-2015, 16:59
Pek benzemiyor ama fotoğraf net değil. Bu arada tohumpazarına baktım 5 adet tohum 25 kuruş diyor. %90 sahte tohumdur. Yeni çimlenen vft tohumlarının olması gereken şeklini aşağıdaki linkten görebilirsiniz:
Tohumdan Coğaltma (http://etoburbitkim.com/vft/cogaltma/tohumdan-cogaltma)
Bakalım 1 2haftaya daha da netleşir :)
Fotoğrafları paylasacagim
lost_raven
27-12-2015, 19:38
Fotoğraftakiler venüs değil maalesef. Zaten o kadar ucuza venüs tohumu bulunmaz. Sahte tohum ne yazık ki.
kutluay-
30-12-2015, 17:24
merhaba nepenthes ventrata adında etobur bir bitkim var bugün aldım bakımı nasıl olmalıdır.
Eray Süzen
30-12-2015, 18:34
Merhaba,Venüs sinek kapan tohumlarını paketle gelen topraga serptim.Şeffaf kapakli kutusunda saah 11-12 ye kadar direkt olarak güneş alan pencere içinde kısa sürede çimlendi. Ancak kapanlar irileşmediği için kapanma refleksi kazanamadı. Üstü açık şekilde yaşamaya alıştırması zor bence. Ama çok ilgi çekiyor duyan görmek istiyor .
ben vtf bitkisini alalı 2 gün oldu yani acemiyim sorularım sunlar:
1) vtf btkisini böcek yedikten sonra kapanı kaç gün sonra açılır (benim 2 gün oldu açılmadı)
2) ben su olarak Damla su kullanıyorum : sorun olurmu :
3)bitkim bu nasıll gözüküyor :)
ben vtf bitkisini alalı 2 gün oldu yani acemiyim sorularım sunlar:
1) vtf btkisini böcek yedikten sonra kapanı kaç gün sonra açılır (benim 2 gün oldu açılmadı)
2) ben su olarak Damla su kullanıyorum : sorun olurmu :
3)bitkim bu nasıll gözüküyor :)
1 haftayı bulabilir açılması.
Damla suyun ppm değeri 30 civarı sorun olmaz.
Bitkiniz yeni geldiyse toparlanması zaman alacaktır. Sıkıntı yok gibi ama
danieltopatan
06-03-2016, 11:32
Merhaba arkadaşlar
aliexpress ten Dionaea muscipula tohumu aldım, ektim ve fotoğraftaki gibi çimlendiler. Sahte tohum mudur acaba?
lost_raven
06-03-2016, 19:03
Evet maalesef sahte tohumlar.
Ucuzua almışsınızdır umarım iyi bir şeyler çıkar bari :)
Zaten sinek kapan tohumaları bahçe toprağına ekilmez. Lütfen önce araştırma yapalım daha sonra icraata geçelim.
salimoglu
07-03-2016, 15:49
etobur bitkiler için saf suyu en iyi nasıl ve nerden temin edebilirim. hazır sular ne kadar güvenilirdir **** hangileri kullanılmalı.
etobur bitkiler için saf suyu en iyi nasıl ve nerden temin edebilirim. hazır sular ne kadar güvenilirdir **** hangileri kullanılmalı.
En sağlıklısı TDS metre alıp her kullandığınız suyu ölçmenizdir. Bunu yapamıyorsanız akü suları en güvenilir olanlardan.
Markaların kullanabilirliği için bu linke (http://www.sinekkapan.com/etobur-bitki-sulama/) bakınız.
lsagirdak
20-03-2016, 19:06
Antalya için venüs önerirmisiniz
Antalya için venüs önerirmisiniz
Türkiye'nin her yerinde yetişterebilirsiniz. Lakin doğru bakım yapmak gerek. Antalya'da özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklardan bitkiyi korursanız hiç bir sıkıntı olmaz.
Selam,
uzun sürelerdir bitkili akvaryumlar ile uğraştım halada uğraşıyorum hatta Ankara'da kendime ait bir workshopp ve atölyem mevcut bu aralar wabi kusa ile uğraşırken birden etobur bitkilerde hoşuma gitmeye başladı ve bir gireyim dedim ama sanırım bu hastalığada yakalanıyorum :) şuanda 11 çeşit etobur bitkim bulunuyor ve tüm kolleksiyonu kurmayı düşünüyorum :)
mustafauzun
23-05-2016, 09:13
Merhaba arkadaşlar ben araniza yeni katildim adim mustafa bursadan. Gittigidiyordan 1 bucuk ay once aldigim sinek kapan tohumlarini talimata gore ektim ve ciktilar.http://i.hizliresim.com/ZdAapV.jpg (http://hizliresim.com/ZdAapV) 1 bucuk ayliklar normallermi. Yagmur suyu veriyorum
mustafauzun
23-05-2016, 09:14
Resim buyuk olmus kusura bakmayin
Gayet normal ve sağlıklılar
mustafauzun
24-05-2016, 12:00
Peki nezaman ayirmaliyiyim? Birazdaha buyusunlermi? Drosera capensis tohumuda cimlendiricem mevsim sikinti olurmu?
Peki nezaman ayirmaliyiyim? Birazdaha buyusunlermi? Drosera capensis tohumuda cimlendiricem mevsim sikinti olurmu?
Gelecek seneye kadar ellemenize gerek yok.
Bu aralar çimlendirme için gayet ideal
ahmetmesut
27-05-2016, 18:52
Merhabalar,
Etobur bitkilere başlangıcım venüs fly tohumları dikmemle başladı, ardından drosera ve sarracenia tohumu sipariş ettimancak tohumları normal toprağa ektikten sonra öğrendimki baltık torfuna dikmem gerekiyormuş bunu öğrendim bende vakit kaybetmeden baltık torfu ve perlit sipariş ettim şimdi vft çimlendi nasıl bir yol izlemeliyimki diktiklerimi kurtarabilmeliyim.(şuan fotoğraf eklemeyi öğrenemedim öğrenince ekliyecem)
...(şuan fotoğraf eklemeyi öğrenemedim öğrenince ekliyecem)
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
ahmetmesut
27-05-2016, 22:31
Şu an itibariyle öğrendimki çimlenen tohumlar venüs fly trap değillermiş, Atatürk çiçeği diye bilinen poinsettiaymış:( hayaller boşa gitti, umutlar diğer türlerde.
ahmetmesut
30-05-2016, 18:09
Üstadlar ilk yanlış tohumdan sonra yeni sipariş verdiğim tohumlar bunlar, doğrumudur acaba?
İkinci sahte tohumlarınız hayırlı olsun.
Hangi mağazalardan almıştınız?
ahmetmesut
30-05-2016, 19:58
Teşekkür ederim :) satıcı gittigidiyor üzerinden 'tohumdiyari'
ahmetmesut
23-06-2016, 01:18
Yaklaşık 20 gün önce ektiğim vftler galiba çimleniyor, ama sıkıntı onlarla birlikte bir sürü yosun oluşması. Belkide yosun değiller bu işin üstadları bi yardımcı olabilirmisiniz? Neredeyse hergün üstten fısfısla saf su püskürtülüyor üzeri streç filmle kapalı
Alg oluşmuş.
Toprağı neyin içine koydunuz çözemedim?
ahmetmesut
23-06-2016, 23:26
Pet şişe içerisinde, perlit ve baltık torfu karışımı var
ahmetmesut
25-06-2016, 02:38
Güney cepheli balkonda duruyor gün boyu yerinimi değiştirmeliyim, alg çimlenmeye engelmidir.
Algden ziyade çimlenme ortamınız çok kötü. Niye böyle bir şey yaptınız ki?
ahmetmesut
25-06-2016, 17:10
Birsürü farklı ortam deniyorum, tohumlarla birlikte gelen saksıyada ektim, normal saksılarada ektim, pet şişelerede ektim. Sadece bu ikisinde alg oluşmuş o yüzden bunların fotoğrafını attım.
ahmetmesut
01-07-2016, 01:12
Bende ilk çimlenmeyi gördüm bakalım inşallah diğer tohumlarda patlar, bide şu alg sorununu aşabilsem çok güzel olacakta.
sanırım ben de giricem bu etobur işine araştırdıkça güzel geliyor.
oktaybalaban
02-12-2016, 11:27
hocam bunları nasıl besliyorsunuz.zor olmuyormu
hocam bunları nasıl besliyorsunuz.zor olmuyormu
Bloodworm var akvaryumcularda bulunuyor. Sindirdikçe yenisini veriyorsun zaten bir hafta sürüyor sindirmesi. Ya da yaz mevsiminde balkonda durursa zaten kendisi sinek yakalar.
Elimde 2 yaşında seneye çiçek verecek olan kendi yetiştirdiğim sinekkapanlar var tanesi 10₺ almak isteyenler bana ulaşabilir.
Elimde 2 yaşında seneye çiçek verecek olan kendi yetiştirdiğim sinekkapanlar var tanesi 10₺ almak isteyenler bana ulaşabilir.Hala var mı? Teslimat nasıl?
BayEğrelti
11-12-2017, 13:25
Merhabalar, etobur bitki serüvenime başlarken yaşadığım komik bir anı ile başlamak istiyorum sohbete. Her bitkiyi tohumdan yetiştirmek gibi bir takıntım vardır. Etobur bitki tohumu almaya seraya gittiğimde de aynı takıntı ile tohum ararken satıcı devamlı ''bak büyük bitki al, biliyorum 10 tane tohum 10 lira, büyük bitki 50 lira ama tohum çok zor, bence büyük bitki al.'' gibi cümlelerle kısmen haklı olarak beni olgun bir bitki almaya zorlamıştı. Tohum karışımından çıkabilecek türler ve tohum çimlendirme keyfine karşı kayıtsız kalamadığımdan tohum almak konusunda ısrar ederken, satıcı da olgun bitki almam konusunda ikna etmeye çalışıyordu :D. ''Çok zor.'' dedi. ''Ne kadar zor olabilir ki?'' diye cevap verdim. Satıcı ise aylardır aklımdan gitmeyen şu komik cümleyi söyledi;
''O kadar zor ki, biz bile denemedik.'' ardından ikimiz de gülmeye başladık ve inatla o tohumları aldım. :D . İlk denememde 5 tohum ektim ve 5'i de çıkmadı 1 ay geçmesine rağmen, sonra diğer 5'i eksiklerim ve hatalarımı göz önünde bulundurarak ektim ve sonucunda şu an 4 aylık olan 5 adet türünü bilmediğim VFT bebeğim var. (: yaklaşık 5 kuruş çapındalar ve 5. kapanlarını çıkardılar. Daha sonra da drosera ve dev kapanlı VFT tohumları aldım ve henüz gerçekten eksik olan bilgilerime rağmen son aldığım tohumları kayıpsız çimlendirdim ve bu beni epey şevklendirdi. Ancak hakkıyla çeşit çeşit etobur bitki yetiştirmek istiyorum derseniz elektrik faturanızdaki 10-15 liralık oynamalara da göz yumun, keza usulünce ve keyifle yetiştirebilmek ya da tropikal türleri kışın hayatta tutabilmek için, için bir mini sera ve ışıklandırmaya ihtiyacınız olacak. Lütfen tohumdan yetiştirmek konusunda korkuya kapılmayın, doğal döngü onları nasıl çimlendiriyorsa, aynı döngünün basit bir taklidiyle siz de herhangi bir tohumu çimlendirebilir ve büyütebilirsiniz. Esen kalın. (:
VFT'ler tropik değildir yalnız o konuya dikkat etmenizi öneririm. Ev içerisinde mutlu olmayabilirler.
Ben etobur bitki bakmak istiyorum nerden alabilirim ve ne şekilde bakmam lazim
Bende araştırıyorum şuan tohumdan yetiştirmek daha güzel geliyor deniycem umarım başarılı olurum
Btunckaya281
14-01-2019, 18:18
Arkadaşlar etobur bitki almayı düşünüyorum da sizce venüs fly trap mi almalı yoksa drosera capensis mi almalı? Yetiştirenler hangisini tavsiye ederler, ikisinin birbirinden gözle görülür olmayan farkları neler? Bir de bu bitkileri nasıl edinebilirim?
meric0101
24-01-2019, 21:34
Arkadaşlar merhaba bir kaç soruma cevap verebilir misiniz?
1) bu sinek kapanımız kaç yaşımda olduğunu öğrenebilir miyim?
2) evimize geleli 3 gün oldu kış bakımını yapmayacağım sanırım?
3) orda siyah görünen 2 adet kapanı yaprağından tutarak kestim. Köke yaklaşamadım korkumdan 😂 yanlış yapmadım sanırım.
Bende yeni böcek yiyen bitkisi aldım fakat Koçtaş vs gibi marketlerde perlitli torf diye satılıyor. Resimdekinden. Bundan alsam sıkıntı olur mu. Sadece sarı torf mu gerekiyor yaşaması için. Onu bir türlü bulamadım. Beni bilgilendirebilir misiniz
https://cdn.tekzen.com.tr/images/product/zenfidan/2351269/zenfidan-25-litre-perlitli-torf_500x500_30.jpg
Forum ölü kimse kalmamış.
Forum ölü kimse kalmamış.
Ben varım
Bende yeni böcek yiyen bitkisi aldım fakat Koçtaş vs gibi marketlerde perlitli torf diye satılıyor. Resimdekinden. Bundan alsam sıkıntı olur mu. Sadece sarı torf mu gerekiyor yaşaması için. Onu bir türlü bulamadım. Beni bilgilendirebilir misiniz
https://cdn.tekzen.com.tr/images/product/zenfidan/2351269/zenfidan-25-litre-perlitli-torf_500x500_30.jpg
Siz hiç koçtaşta ve bauhausta etobur bitkilere rastladınız mı son zamanlarda hiç gelmiyor da. Eskiden parti parti gelirdi
Cgdmoscr97
27-07-2023, 10:50
Çürüme sapa doğru devam ederse kapanı kesebilirsiniz. O zaman kadar ne kadar sindirirse o kadar iyi. İşlevini kaybeden kapanlar kararıp kururlar, onları zaman zaman temizlemeniz gerek.
Merhaba bitkilerim normalde çok sağlıklıydı ama bi anda yapraklar baştan sona sararmaya ve çürümeye başladı nedeni ne olabilir **** nasıl tedavi edilebilir?
Turk2145
09-12-2023, 22:59
Shellden aldığım starcar saf suyu etobur bitkilere kullanabilir miyim acaba? Bir koku aldım şişeden mi sudan mı anlamadım, kullanan var mı?
Shellden aldığım starcar saf suyu etobur bitkilere kullanabilir miyim acaba? Bir koku aldım şişeden mi sudan mı anlamadım, kullanan var mı?
Suyun etiketinde herhangi bir katkı içerip içermediği yazıyordur. Saf su yazıyorsa katkısız olması gerekir:rolleyes: kullanabilirsiniz. Şişeden gelen koku büyük ihtimalle plastik kokusudur bir sıkıntı yaratacağını zannetmiyorum.
Kullanabilirsiniz, ama benim uyguladığım en garantili yol TDS metre ile ölçmek.
Merhaba bitkilerim normalde çok sağlıklıydı ama bi anda yapraklar baştan sona sararmaya ve çürümeye başladı nedeni ne olabilir **** nasıl tedavi edilebilir?
Fotoğraf eklemediğiniz sürece sağlıklı bir tavsiye veremeyiz.
Turk2145
22-12-2023, 13:45
Sarr.ın altında kışın kaç cm su bulunmalı?
Sarr.ın altında kışın kaç cm su bulunmalı?
Mutlaka 3-4 cm su olmalı, yazın artırabilirsiniz:D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.