Bağlan

View Full Version : Bhut jolokia (acı biber)

Sayfalar : [1] 2 3

Selahattin Yılmaz
06-01-2008, 22:49
Dünyanın en acı biberi
Bir parça biberi ısırdıktan sonra ağzından alev fışkırdığını hisseden Paul Bosland, sodasını başına dikerken, “Bu biber bir rekoru hak ediyor” diye düşündü.

27809

LAS CRUCES - Guinnes Rekorlar Kitabı yetkilileri de onunla aynı kanaate vararak, New Mexico Devlet Üniversitesinde profesör olan Bosland’ın, anavatanı Hindistan olan dünyanın en acı biberi “bhut jolokia”yı keşfettiğini onayladı.

Kaynak (http://www.ntvmsnbc.com/news/400897.asp)

__________________________________________________ ____

Bu biberin (http://images.google.com/images?hl=tr&client=opera&rls=tr&hs=QId&q=bhut+jolokia&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi) tohumlarını bulabilecek arkadaşların siparişlerine ortağım **** elinde olan varsa talebim vardır.

sinaninci1
06-01-2008, 23:11
Tadını çok iyi bilirim, hindistanlılarla çalışırken vermişlerdi.
Şu anda yaşadıgıma şükrediyorum resmen nefessiz bırakıyor, insanın nefesini resmen kesiyor.
Ki o kadar acı yememe ragmen. Denemeyi kimseye tavsi etmem yinede son karar sizin

İklimsiz
06-01-2008, 23:53
Ne yapıp edip bu biberin tohumunu bulmak lazım:)

sinaninci1
07-01-2008, 01:44
Ne yapıp edip bu biberin tohumunu bulmak lazım:)

Tavsiye etmem.

İklimsiz
07-01-2008, 19:05
Öyle demeyin Sinan bey:p:p Acı adı altında yetiştirilen biberler kesmiyorsa bir de bunu tatmak lazım:D

Selahattin Yılmaz
07-01-2008, 20:41
Elinde olsun bir şeye lazım olur değil mi :D. Birde tohum bulabilsek.

İklimsiz
07-01-2008, 23:08
Belki uzun yıllardır bibersiz değil yemek yemek, kahvaltı dahi yapamadığımdan bizdeki türler yetersiz kalıyor artık. Dünyanın en acı biberi lazım:)

denizakvaryumu
08-01-2008, 07:56
ACI BİBERİ NEDEN SEVİYORUZ?

Peki dünyanın dört bir yanındaki insanlar kırmızı biberi neden bu kadar çok seviyor?

Uzmanlar bunu acı ve haz arasındaki bağlantıyla açıklıyor.

Acı soslu ya da kırmızı biberli bir yemek yediğimizde, vücudumuz bunu öncelikle bir zehir olarak algılıyor. İlk şok esnasında, sisteme giren acıyı dengeleyebilmek için sinir sistemimiz endorfin hormonu (mutluluk hormonu)salgılıyor.

Bu hormon da özellikle tehlikeli sporlardan ve mücadeleci durumlardan hoşlanan kişilerin aşina oldukları adrenalin artışı duygusunu kişiye hissettiriyor.

Bir süre sonra insan kırmızı biberin sebebiyet verdiği bu endorfin rahatlaması hissine alışıyor ve bu bir bağımlılığa da dönüşüyor.

YİYEN ZAYIFLIYOR

Yarattığı bu bağımlılığın yanında, kırmızı biberin insan sağlığına pek çok faydası da var.

İki çay kaşığı büyüklüğünde kırmızı biber, gündelik C vitamini ihtiyacımızın yüzde 6'sını, A vitamini ihtiyacımızın ise yüzde 10'unu karşılıyor.

Sofraların bu acılı üyesi, ayrıca bakterileri öldürmek suretiyle ülseri engelliyor ve hatta prostat kanserine yakalanan hastaların tedavisinde kullanılıyor.

Fakat kırmızı biberin belki de en büyük yararı, yiyen kişiye kilo verdirmesi. Kırmızı biber yediğimizde hissettiğimiz hararet esnasında enerji sarf ediyor ve kalori tüketiyoruz. Yedikten 20 dakika sonra dahi oksijen tüketiminin yüksek seviyelerde kalmasına sebep olan kırmızı biber, diyabet hastalığına yakalanma riskini de düşürebiliyor.

İklimsiz
08-01-2008, 11:05
Denizakvaryumu çok çok teşekkürler bu bilgi için. Başım ağrıdığında ilacım biber, gergin anlarımda antideprasanım biber. Verdiğiniz bilgiler ışığında sanırım ben bir bağımlıyım:)

MSaygin
10-01-2008, 11:50
Bir de Habanero biberi (http://www.parkseed.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10101&catalogId=10066&langId=-1&SearchText=Habanero&mainPage=textsearchresults&RequestType=NewRequest)var, 215,000 Scoville acılık değeri var,
Jalapeno biberinki 4750 Scoville, oradan hesap edin acılığını.

"Toplarken eldiven giyin" diyor tohum satan sitede.

28090

Todor
19-03-2008, 18:29
Habanero Hot Peppers (Red Savina™) (http://www.reimerseeds.com/ProductInfo.aspx?productid=HP426-10)
Acılık değeri 577,000 Scoville. 1994 yılında Guinnes rekorlar kitabına girmiş.

tugrulS
19-03-2008, 21:16
Arkadaşlar camoko Yılmaz hoca sıtemızınde uyesi kendisi Akhisarda çiftliginde jelopano bıberi yetiştiriyor ondan fide temin edebilirsiniz, suan cıftlıgınde ınternet yok cepden bana ulaşabılırler dedi kendisi numarası 05333670649 bilginize...

berduray
19-03-2008, 23:46
Belki uzun yıllardır bibersiz değil yemek yemek, kahvaltı dahi yapamadığımdan bizdeki türler yetersiz kalıyor artık. Dünyanın en acı biberi lazım:)

Aynen acısız sofraya oturunca bir şey eksik, karnım doymuyor hissine kapılıyorum. Acı yenmeyen evlere giderken cebimde, çantamda mutlaka biber olur.
Geçen arkadaş isot getirdi, kesmiyor artık.

Bu tohumu getirtip denesek şahane olur.

Selahattin Yılmaz
20-03-2008, 09:09
Bursa'da biber işleyen bir tesis yurt dışından bu biberi getirtmiş. Her şey tamam pazarlaması işleme tesisi, üretim planlaması. Hasat oluyor ürünü tesise koyuyorlar ve üretim bandında işlemeye alıyorlar bant sadece 1 saat çalışıyor. Banttaki tüm çalışanlar hastanelik. Sonuç hasattanda üretimden de vazgeçiliyor.

Penelophe
20-03-2008, 09:16
:eek: Yani o kadar emek heba oluyor öyle mi? Peki bu tesisi tesis eden kişi **** kişiler bu işin yurtdışında nasıl yapıldığını hiç mi araştırmamışlar?

Selahattin Yılmaz
20-03-2008, 09:56
Hayır çalışanlar hastanelik olunca oluşabilecek tazminat **** yeniden bir şeyleri göza alabilmek herşeyi silmeye yetmiş. Bunu o tesisin yöneticisi söyledi bana...

berduray
20-03-2008, 15:02
Şaka gibi resmen."Ölmeden yapılacaklar " listesine bu biberi tatmayı da ekledim !

Oğuzhan
20-03-2008, 16:51
Ne bibermiş.Tohumunu bulabilir miyiz.ya da biberini .

berduray
20-03-2008, 21:43
Oğuzhan da benim kadar sabırsız, bekleyen derviş çorbayı içmiş...

lost_returns
20-03-2008, 22:38
http://www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/veg-chilipepper-hottest-peppers.htm bu sitede tohumu satılıyor
http://www.chileseeds.co.uk/ bu sitede ise tadına bakmadan önce ve sonra resmi var

Todor
20-03-2008, 22:50
Bhut jolokia biber tohumu. (http://www.reimerseeds.com/ProductInfo.aspx?productid=HP1987-5)
Gene çok benzer özlliklerde bir biber. Bih jolokia (http://www.reimerseeds.com/ProductInfo.aspx?productid=HP1988-5) 1,000,000 Scoville

Her paketde 5 tohum var. Fiyatları 15$.

Sipariş vermek isteyen arkadaşlar olabilir. Hatta acı seven arkadaşların bu sayfadaki (http://www.reimerseeds.com/category.aspx?categoryID=380) tüm ürünlerle ilgileneceğini düşünüyorum.

Todor
20-03-2008, 22:54
Sayın Lost returns, sizin verdiğiniz daha hesaplıymış. Hele İngiltere'den kargonun, Amerika'dan daha az tutacağıda hesap edilirse. :)

denizakvaryumu
21-03-2008, 07:47
http://www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/veg-chilipepper-hottest-peppers.htm

linkinde;

Naga Morich biberi 1,598,227 Scoville Units

Bhut Jolokia biberi 1,001,304 Scoville Units

Bu durumda Dünyanın en acı biberi -- Naga Morich -- olmuyor mu?

Ela
21-03-2008, 08:52
Denizakvaryumu çok çok teşekkürler bu bilgi için. Başım ağrıdığında ilacım biber, gergin anlarımda antideprasanım biber. Verdiğiniz bilgiler ışığında sanırım ben bir bağımlıyım:)

Evet,kesinlikle çok faydalı.Ben de acıya bayılırım.Acı yiyince hasta yatıyor olsam ayağa kalkarım.:D

Arjin
21-03-2008, 20:30
Tesekkurler Denizakvaryumu,

Yillardir biraz kilo alabimek icin verdigim ugrasin neden bosa ciktigini simdi anliyorum.Ya kilo almaktan vazgececegim **** acili olan herseyden :) En iyisi kendimi boyle kabullenmek :)

Sonja Varol
25-03-2008, 15:50
Dünyanın en acı biberi,
tohumlarını bulabilecek arkadaşların siparişlerine ortağım **** elinde olan varsa talebim vardır.

Bir paketinde on adet tohum olan bu biberden, iki paket getirttim ve bir paketini iki hafta önce ektim. Diger biber tohumlarim cimlenmesine karsin bunlardan bir belirti yok henüz. Ben bu kadar pahali tohumu bu biberde gördüm. on adet tohum icin 5 € ödedigim gibi, iki paketten fazla siparis veremiyorsunuz. Hadi iki paket siparis verdik diyelim, bu seferde enaz 25 €luk alisveris yapmak zorundasiniz. Yoksa siparisinizi kabul etmiyorlar. Uzun lafin kisasi, iki paket biber tohumu ve 100 ml lik biber sosu icin 25+5€ posta parasi 30 euroya hallettim. Eger biberleri yetistirebilirsem seneye tohumlariniz benden.

Todor
25-03-2008, 21:35
Eger biberleri yetistirebilirsem seneye tohumlariniz benden.

Yakın civarda (200 m) başka cins biber varsa, döllenmede faklı cins karışacağından dolayı tohumlarda açılma olması mümkün olabilir.

Sonja Varol
25-03-2008, 21:57
Yakın civarda (200 m) başka cins biber varsa, döllenmede faklı cins karışacağından dolayı tohumlarda açılma olması mümkün olabilir.

Tesekkürler Todor, önerini dikkate alacagim. Kismet olursa zaten özel bir serada yetistirmeyi planliyorum. Insallah basarili olacagim...

Selahattin Yılmaz
26-03-2008, 22:14
Şu tohum izole keselerinden bulmak lazım. Tohumcu tanıdıklarıma bir soryaım bakalım bulabşilecekmiyim.

Bu arada Sonja Varol hanım bu tohumdna sebgili İklimsi'i,n bana verdiği 3 adet tohumdna bir tanesini çimlendirebildim ayrıca 10 adet tohumda bende var sayılır şu an benim yerimne Sevgili Todor ekti müsait zamanımda ondan alacağım. Bunun dışında bu tohumlar evet gçok geç çimleniyor sakın vazgeçmeyin. Tohumlardan tohum alam konusunda da koryucu hava alabilen keselerle koruyup sonradan da meyveleri işaretleyerek o meyvelerden tohum alabilirsiniz.

zenfree
26-03-2008, 22:20
Bir arkadaşım acı biber turşusundan zehirlenmiş. Nefes alamamış. Doktor müdahalesi ve serumla normale dönmüş. Benden söylemesi.:rolleyes:

Selahattin Yılmaz
26-03-2008, 22:21
Şu tohum izole keselerinden bulmak lazım. Tohumcu tanıdıklarıma bir sorayaım bakalım bulabilecekmiyim. Bende tohum alacağım çünki.

Bu arada Sonja Varol hanım, sevgili İklimsiz'in bana verdiği 3 adet tohumdan bir tanesini çimlendirebildim ayrıca 10 adet tohumda bende var sayılır. Şu an benim yerime Sevgili Todor çimlendiriyor müsait zamanımda ondan alacağım. Bunun dışında bu tohumlar evet çok geç çimleniyor sakın vazgeçmeyin. Tohumların fide olarak yetiştirdiğinizde bitkisinden tohum alma konusunda da koruyucu hava alabilen keselerle (yukarıda bahsettiğim) koruyup sonradan da meyveleri işaretleyerek o meyvelerden tohum alabilirsiniz.

Todor
26-03-2008, 23:10
ayrıca 10 adet tohumda bende var sayılır şu an benim yerimne Sevgili Todor ekti müsait zamanımda ondan alacağım.

10 taneden fazla var. Sen 20 diye hesap et. Daha fazla çıkarsa daha çok sevinirsin. :)

Selahattin Yılmaz
26-03-2008, 23:33
Sevinmezmi insan
:)

Sonja Varol
14-04-2008, 06:32
10 adet tohumdan yedisi cimlendi. Hayirlisi bakalim. Gözüm gibi bakiyorum onlara...

Todor
14-04-2008, 07:02
Bendekilerde henüz hiç bir hareket yok.

mahon67
14-04-2008, 07:59
Şu tohum izole keselerinden bulmak lazım. Tohumcu tanıdıklarıma bir sorayaım bakalım bulabilecekmiyim.

Benim gibi bu tohum izole kesesini bulma imkanı olmayan arkadaşlara yardımcı olabilir misiniz? Fiyat uygunsa ben bir miktar alacağım; benim gibi başka almak isteyen arkadaşlar da olacaktır mutlaka.... Teşekkürler, saygılar.

Selahattin Yılmaz
14-04-2008, 09:20
Hele bir bulalım durumu değerlendiririz. Yeterki bulmak nasip olsun...

Selahattin Yılmaz
14-04-2008, 10:00
Bir arkadaşım acı biber turşusundan zehirlenmiş. Nefes alamamış. Doktor müdahalesi ve serumla normale dönmüş. Benden söylemesi.:rolleyes:

Evet bu biberlerdeki acılık değeri o kadar fazla ki insanı hastanelik edebiliyor. O nedenle eken, diken, hasat eden, işleyen, yiyenin çok dikkatli olması gerekiyor.

Selahattin Yılmaz
14-04-2008, 10:09
Az önce Antalya'da Behçe Araştırma Enstitüsünden Ramazan beyle görüştüm. izole keseleri artık kullanılmadığını bunları özel diktirmemiz gerektiğini söyledi veya kendimiz yapabileceğimizi bu anlamda karşımızda 3 alternatif var:

1-Muhtelif kumaşçılarda veya ilaç bayilerinde satılan özel pamuklu tüllerden kendimiz dikebiliriz.

2-Biberin çiçek taç yapraklarını izole bantla yapıştırarak sinek-böcek girişlini engelleyerek yabancı tozlaşmayı önleyebiliriz

3-Bitkiyi diğer bitkilerden farklı bir yerde izole ediyoruz.

Todor
21-04-2008, 06:38
Bendekiler ufaktan çimlenmeye başladılar. Demek ki, sıcaklık istekleri diğer biber türlerine göre biraz daha fazla.

kutay48
29-04-2008, 09:10
Arkadaşlar bu bahsettiğiniz biberden bende istiyorum.Ben acı yemem ama evde benim dışımda herkes acı seviyor.

kandisky65
16-05-2008, 11:41
İyi günler herkese. Selahattin Bey!in tarifini yaptığı o biberi ben de tattım. Hatta tatmakla kalmayıp elimin üzerindeki bir yaraya yanlışlıkla temas ettirdim. Çektiğim acıyı tarif edemem. Kurşun sıksalar herhalde daha az canım yanardı. Saygılar.

denizakvaryumu
16-05-2008, 14:12
Prof.Erkan Topuz'a göre; günde 5 tane Arnavut biberi yemek, bazı kanser türleri için koruyucu etki yapıyormuş.

tasdelenmurat
30-06-2008, 23:17
Prof. Dr. Mehmet Öz'ün "Siz Diyettesiniz" kitabında;

Zayıflatan iki baharattan bahsediliyor sürekli. Bu iki baharat Kırmızı toz biber ve tarçın.

Biberler birçok kanser türüne karşı en güçlü koruyucu. Bu sadece Arnavut biberi için geçerli değil. Yeşilide kırmızısıda. Kırmızı biberlerin etkisi biraz daha güçlü o ayrı mesele. :)

kuzen38
01-07-2008, 03:02
Topragıda yakmasın bu :)

Görüntüsü bile ürkütücü, acaba kokusu nasıldır!

berduray
01-07-2008, 13:54
sebgili İklimsi'i,n bana verdiği 3 adet tohumdna bir tanesini çimlendirebildim

Hocam Sevgili Dostum İKLİMSİZ bana da 1 tohum lütfetmişti,aylarca gözüne bakarak bu hale getirebildim, Ama Benimki Hiç Resimdekilere Benzemiyor?

Acaba biraz daha büyürse mi gerçek formunu alacak?

Sizinliler ne durumda?

Ya da forumda bu biberden başka yetiştiren varsa bilgi verebilir mi?

Opteron
02-07-2008, 04:31
Buna benziyorsa küçüklükleri dogrudur:rolleyes:

Resimler uygun boyutta olmadığı için tarafımdan silinmiştir.
Todor

suzan7
02-07-2008, 23:10
sevgili arkadaşlar bir acı delisi olarak bu biberden almak istiyorum.Nerden bulabilirim.

Todor
02-07-2008, 23:44
Bir önceki sayfaya bakarsanız tohumları satan yerlerin adreslerini göreceksiniz.

tasdelenmurat
09-07-2008, 17:04
Arkadaşlar bu süper acı biberleri alan ve diken arkadaşlarımız ne olur gerçekten dikkatli olsunlar. Şakası yok gerçekten bu işin. Bazısına elle temas etmek bile yeterli bir takım rahatsızlıklar için, hele hele onları yemek veya birilerine yedirtmek. Google'da ararken bir forumda zat-ı muhterem bir şahıs böyle bir biber yiyor. 2 gün hastanede solunum yetmezliği nedeniyle yattğını ifade ediyor. Kalp hastası, nefes darlığı olanlar vs. vs. Gerçekten sağlıklıysanız ve gençseniz deneyim olarak tadın , tattırın. Ama birilerine şaka olsun, **** senin gibi bir acı sever bile bunu yiyemez şeklindeki iddialara girmemekte fayda var.

Selahattin Yılmaz
09-07-2008, 20:51
Benimde sağ yaşatabildiklerimden son bir tane kaldı onunda durumu gayet iyi ancak henüz çiçek yok meyve verdiğinde karşılaştırırız ancak bendeki todorun yurt dışından getirdiklerinden 1.000.000 scowille olanlardan.

berduray
16-07-2008, 22:25
Benim biber fos çıktı, o boyda kaldı ve kızardı, hiç te acı değil.

Yaşasın dişime göre bir acı buldum derken hüsran, sanırım Sevgili Dostum İklimsiz'i de kandırmışlar.

Yurtdışından getirtmişti sanırım...

Başka biber tohumu bulmalı.:o

öğretmen
20-07-2008, 00:28
Değerli arkadaşlar,ben Manisa Sarıgöl'de oturuyorum.Burada acı biberi ile meşhur olmuş bir köy var.Duydunuz mu bilmiyorum:Emcelli,dolayısıyla biberi de EMCELLİ BİBERİ, acısı da var,tatlısı da.Ancak acısı daha da ünlü..Tv kanallarına konu olmuştu(Hakan'la Geziyorum ve Şoray Yollarda).Yemenizi tavsiye ederim..Közlemesi harika oluyor..

yakamozsimsek
20-07-2008, 00:38
Dünyanın en acı biberi
Bir parça biberi ısırdıktan sonra ağzından alev fışkırdığını hisseden Paul Bosland, sodasını başına dikerken, “Bu biber bir rekoru hak ediyor” diye düşündü.

27809

LAS CRUCES - Guinnes Rekorlar Kitabı yetkilileri de onunla aynı kanaate vararak, New Mexico Devlet Üniversitesinde profesör olan Bosland’ın, anavatanı Hindistan olan dünyanın en acı biberi “bhut jolokia”yı keşfettiğini onayladı.

Kaynak (http://www.ntvmsnbc.com/news/400897.asp) **** http://www.amazon.com/Bhut-Jolokia-Chile-Pepper-Plant/dp/B0018DVUZM buradan satin alabilirsin yanliz pahali sanirim içerisinde bayagi tohum vardir kendine iyi bak abi

Bu biberin (http://images.google.com/images?hl=tr&client=opera&rls=tr&hs=QId&q=bhut+jolokia&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi) tohumlarını bulabilecek arkadaşların siparişlerine ortağım **** elinde olan varsa talebim vardır.

http://search.cafr.ebay.ca/Bhut-Jolokia_W0QQcatrefZC6QQcoactionZcompareQQcoentrypa geZsearchQQcopagenumZ1QQdfspZ1QQfposZCodeQ20postal QQfromZR2QQfsooZ1QQfsopZ1QQftrtZ1QQftrvZ1QQsabfmts Z1QQsacatZQ2d1QQsadisZ200QQsaobfmtsZinsifQQsargnZQ 2d1QQsaslcZ3QQsbrftogZ1QQsofocusZbs

kürşad
24-07-2008, 09:38
Değerli arkadaşlar,ben Manisa Sarıgöl'de oturuyorum.Burada acı biberi ile meşhur olmuş bir köy var.Duydunuz mu bilmiyorum:Emcelli,dolayısıyla biberi de EMCELLİ BİBERİ, acısı da var,tatlısı da.Ancak acısı daha da ünlü..Tv kanallarına konu olmuştu(Hakan'la Geziyorum ve Şoray Yollarda).Yemenizi tavsiye ederim..Közlemesi harika oluyor..

Bu biberin hem tatlı hem acısının tohumluk olarak ayrılmış meyvelerinden göndermeniz mümkün mü?
1-2 tane tatlı, 1-2 tane acı biber gönderebilirseniz hem tadına bakabilir hem tohumlarını çıkartabilirim.

Bhut Jolokia yı yemeyi şimdilik denemek istemem.
Sizde de olurmu bilmem ancak çorba ile acı biber yediğimde midede kalp atışı gibi ani kasılmalar oluyor.

Selahattin Yılmaz
25-07-2008, 11:49
Halepeno bibeinin son hali bundfan onlarca tohum getirdik bir Todorda var bir tanede bende var. Dünki kontrolümde çiçekler sürgün uçlarında tomurcuklanmış.

43706

Selahattin Yılmaz
26-07-2008, 00:35
:dilli:

Penelophe
26-07-2008, 23:40
Yanacaksınız cayır cayır.:D

Rapator
29-07-2008, 14:13
Galiba benim biberimde bu cinsten...Daha ne olduğunu çözemedim ama biberini yiyince öğreneceğim...Önce çiçek açıyor, daha sonra bu çiçekler düşüyor ve kalan çan kısmının içerisinde biber oluşmaya başlyor...Bu çan kısım biber ile beraber büyüyerek onu kapatıyor...Daha tam olgunlaşan biberim olmadığı için gösteremiyorum ama olunca buraya ekleyeceğim...

http://img209.imageshack.us/img209/11/grnt016mediumcq7.jpg

http://img247.imageshack.us/img247/7371/grnt015mediumgd1.jpg

http://img247.imageshack.us/img247/1042/grnt013mediumwz7.jpg

http://img247.imageshack.us/img247/3012/grnt014mediumew6.jpg

Todor
29-07-2008, 14:32
Sanki biber değilde tomatillo gibi geldi bana. Resimler flu olduğu için yanılıyor olabilirim.

Rapator
29-07-2008, 14:39
Sanki biber değilde tomatillo gibi geldi bana. Resimler flu olduğu için yanılıyor olabilirim.

olabilir...ben yapraklarından çıkardım biber olduğunu ama artık olunca görücem...bu sene çok sayıda deneme amaçlı tohum ekmiştim...bazılarının üzerindeki yazılar silinmiş, bu da onlardan biriydi...

Selahattin Yılmaz
29-07-2008, 14:53
Sevgili Rapator, eğer biberiniz dünyanon en acı biberindense tadına bakmadan önce 112 acil servisi arayıp bir ambülans istemeyi ve ambülans gelmeden de tadına bakmamayı unutmayın olur mu?

Rapator
29-07-2008, 14:56
Sevgili Rapator, eğer biberiniz dünyanon en acı biberindense tadına bakmadan önce 112 acil servisi arayıp bir ambülans istemeyi ve ambülans gelmeden de tadına bakmamayı unutmayın olur mu?

teşekkürler selahattin bey, uyarınızı dikkate alıcam...;)

Difference
06-08-2008, 14:55
bu el ve dil yakan biberden edinme yolum var mı acaba?

Selahattin Yılmaz
20-08-2008, 13:23
Son durum:

45482

45483

berduray
20-08-2008, 19:54
Hocam tohum eğer Sayın İklimsiz'in yolladığı tohum ise hayalkırıklığı yaşayabilirsiniz.

Benimki hiç acı değildi çünki.

Eğer orjinal tohum ise birkaç tohum için şimdiden yalvaranlar listesine adımı yazdırayım.

Tadına bakabildiniz mi?

Gerçi henüz küçük görünüyorlar ama?

Todor
20-08-2008, 20:11
Orjinal, ABD'den geldi. Fidesini ben yetiştirmiştim. 1 adet de bende var, çapraz döllenmeyi engellemek için etrafı sineklikle çevrili bir bölmeye aldım. Stresten biraz çiçek döktü. Yakında meyve bağlar.

Aynı firmadan bir kaç farklı tohum daha almıştım. Tadlar hiç tarf edildiği gibi değil. Çok lezzetli dediği domatesler hiç de lezzetli değil.

Ayrıca İzmirde okurken, ABD'den Avustralya'dan arkadaşların evine gitmiştim. Yemeğe oturduk. Sofraya bir sos getirdiler. Aman çok acı, çok dikkatli ye dediler. Kendileri bir tabak makarnaya mercimek kadar koydular. Onlar öyle deyince bende korktum, onlar kadar koydum. Fakat acı falan değildi, tuzluydu sadece. Sonra bir tatlı kaşığı kattım. Onlar yüzüme hayretle bakarken, ben afiyetle makarnamı yedim.

Yani diyeceğim, onların lezzet anlayışları bizlerden biraz farklı galiba.

http://www.reimerseeds.com/habanero-hot-peppers-red-savina-pvp-guinness-world-record.aspx

Selahattin Yılmaz
20-08-2008, 20:46
Doktor bir üye bana mail attı tadına bakmak istiyorum diye msn me ekledim ama sanırım msn kullanmıyor mailinede cevap yazmadım şimdi donör olarak mailini bulursam yedirmeye karar verdim. Tekrar mesaj yazarsa telefonumu vereceğim :D:dilli:

berduray
21-08-2008, 14:23
Ben seve seve gönüllü olurum...

Bilim adına herşeyi yaparım, acı biber bile yerim:)

Selahattin Yılmaz
21-08-2008, 23:24
Tohumlar için bir talipliyle gittigidiyor da satmak üzere anlaştım. Söz verdim bir kaç kişi dışında kimseye tohum veremeyeceğim. Ancak tadına bakmak isteyenlere ücretsiz meyvesinden gönderebilirim.

berduray
21-08-2008, 23:50
Ben söz verilen gurupta mıyım acaba?

Algılayamadım, ya da işime gelmedi:)

kuzen38
22-08-2008, 01:19
NTVMSNBC den

Bazı biberlerdeki acı tadın nedeninin bitkinin tohumlarının “düşmanlara karşı” savunma mekanizması geliştirmesi olduğu ortaya çıktı.

ANKARA - Araştırmacılar, capsicum chacoense türü biberlerin, “düşmanlarının” sayısına göre kendini acılaştırdığını gördü. Biberlerin, saldıran böceklerin sayısı fazla olduğunda acılaştığını, mantarların sayısı arttığında daha da acı hale geldiğini söyleyen araştırmacılar, böcek ya da mantarın olmaması halindeyse biberlerin acılaşmadığını belirtti.

Böcek ve mantarların beraber saldırmasının biberler için ölümcül olabileceğini vurgulayan araştırmacılar, bazı böceklerin beslenmek için biberin üzerinde delikler açtığını, mantarlarınsa bu deliklerden içeri girerek tohumlara zarar verdiğine dikkati çekti.

Bilimadamları bu savunma mekanizmasını biberlerin en büyük düşmanı olan kuşların kırabildiğini de belirtti. Kuşların biberlerdeki acı tada tamamen duyarsız olduğu biliniyor.

Araştırma, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin (PNAS) dergisinde yayımlandı.

Selahattin Yılmaz
22-08-2008, 08:15
Ben söz verilen gurupta mıyım acaba?

Algılayamadım, ya da işime gelmedi:)

Elbette ama bana hatırlatın olur mu?

berduray
22-08-2008, 23:05
Ah kendimi hiç unutturur muyum:)

Başınıza sık sık ekşiyeceğidem ("AKDENİZ'E ÖZGÜ BİR DEYİM") hiç şüpheniz olmasın...

Selahattin Yılmaz
22-08-2008, 23:13
Bu gün fidanlığa gittiğimde bir adet yeni biberlerden kopardım yaklaşık 2 cm çapındaydı. Komşu tarlada komşunun misafiri sebze topluyordu sordum "acı biber sevip sevmediği"ni, "bayılırım" dedi. Dedim "şunun tadına bakarmısınız". Hemen tamamını ağzına atacak gibi oldu durdurdum. Dedim "sadece minicik bir parça koparın". Isırdı, amcamın ifadesi aynen şöyle:

"Bu ne beeeee"....

berduray
22-08-2008, 23:34
Yapmayın yahu, ben o amcanın yerinde olmak isterdim...:eek:

sinaninci1
23-08-2008, 11:02
Bu gün fidanlığa gittiğimde bir adet yeni biberlerden kopardım yaklaşık 2 cm çapındaydı. Komşu tarlada komşunun misafiri sebze topluyordu sordum "acı biber sevip sevmediği"ni, "bayılırım" dedi. Dedim "şunun tadına bakarmısınız". Hemen tamamını ağzına atacak gibi oldu durdurdum. Dedim "sadece minicik bir parça koparın". Isırdı, amcamın ifadesi aynen şöyle:

"Bu ne beeeee"....

Umarım hala hayattadır.

İklimsiz
23-08-2008, 17:38
National Geopraphic kanalda epey bir süre önce (bu bibere ilgi duymadığım günlerdi sanırım) izleyip anımsadığım kadarıyla, biberden çok küçük parçalar kesilip yenilmeli diyordu.

Bu kadar parçanın bile ağızda bıraktığı acı duygusu 15 saat sürebiliyormuş.

anilozer112
23-08-2008, 22:33
Biber gazı bu biberlerden yapılsa nasıl olurdu. Düşünmesi bile kötü. Acıyı severim ama tadına bakmak istemem.

Rapator
07-09-2008, 12:17
Dünyanın en acı biberini yiyen çocuğun durumu...Ne kadar doğru tartışılır ama buyrun;

http://www.alkislarlayasiyorum.com/?sayfa=356a192b7913b04c54574d18c28d46e6395428ab&icerikno=208113e77ca03938c765671f38ff9b84c06c9473

berduray
09-09-2008, 09:44
Sadist miyim, mazohist miyim neyim?

Ben de o duyguyu yaşamak istiyorum...

bitkiseli
09-09-2008, 09:52
Dünyanın en acı biberini yiyen çocuğun durumu...Ne kadar doğru tartışılır ama buyrun;

http://www.alkislarlayasiyorum.com/?sayfa=356a192b7913b04c54574d18c28d46e6395428ab&icerikno=208113e77ca03938c765671f38ff9b84c06c9473

Acıyı çok severim ama çocuğu görünce gözüm korktu.

Todor
09-09-2008, 14:53
Bence o çocuk mahallenin saf bir bireyi ve etraftakiler şaka yaptıklarını sanıyorlar.

Siz siz olun, biberi denemeden önce yanınızda limon ve ekmek bulundurun. Limon asidik yapısı ile biber ile reaksiyona girer ve acısını alır. Netde seyrettiğim diğer videolarda süt içiyorlar hep. Süt laktik asit içerdiği için aynı şey olsa gerek.

Sakın üzerine su içmeyin .Su içerseniz biberin tadının ağzınızın içinde iyice yayılmasını sağlarsınız.

berduray
10-09-2008, 14:07
Şahane bir öneri...Çok mutlu oldum.Adresimi hemen özelden yolluyorum.

berduray
10-09-2008, 14:08
Siz siz olun, biberi denemeden önce yanınızda limon ve ekmek bulundurun. Limon asidik yapısı ile biber ile reaksiyona girer ve acısını alır.

Sayın Todor Hocam çiğ köfteyi de bu sebeple mi limonlayıp yiyormuşuz bilmeden vay canına...

Ali H. ALI
10-09-2008, 14:20
Biber ve Sevgi,
Nereden duymus ve ya okumus oldugumu simdi hatirlamiyorum.
Turkiyenin bir yoresinde, Kizlar cesme yanina en aci biberleri ekerlermis.
Biberler olgunlasip kizarinca da yavuklulari o aci biberlerden yeyip onlari ne kadar cok sevdiklerini kanitlarlarmis.

Baldaş
15-09-2008, 10:52
Merhaba Ali H. Alı yanılmıyorsam böyle bir Türk Film izlemiştim ben de. Büyük ihtimalle Trakya Yöresinde bu gelenek yine de emin değilim.

Bu arada elinde çoook çooook acı biber tohumlarından olan var mı acaba? Kayınvalidem ve kayınpederim için istiyorum. Şaka yapmıyorum yani ciddi olarak istiyorum :p

Bu sitede anlatılan acı biberlerden bahsettim "bulabilir misin bizim için" dediler :dilli::p Kayınpederim çok acı biberleri burnunu kanatma pahasına büyük bir zevkle yer...

Selahattin Yılmaz
15-09-2008, 11:54
Bu konuda yardımcı olmak isterdim ancak gittigidiyor için söz verdiğimden yardımcı olamıyorum maalesef.

MSaygin
15-09-2008, 12:09
Benim habanero biberi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=192600&postcount=10) tohumum olacak, hazır olunca tohum paylaşım bölümünde yazacağım, buraya da not düşerim.

Derya Özen
17-09-2008, 08:17
Bunlar dünyanın en acı biberleri olmayabilir. Ama gerçektende çok acı oldukları kesin. Annem bunlardan evde yaptığı turşulara katıyor. Bu biberlerin tohumlarını, bir toplantımızda ağaçlar.net üyeleri vermişti. Şimdi onlara baktıkca o günü hatırlıyorum. Gerçektende balkonda biber yetiştirmek aklımdan bile geçmemişti, o gün tohumları alınca, havalar ısınır ısınmaz dikeyim dedim. iyi ki dikmişim :) tohumlar iki çeşitmiş sanıyorum, biberlerden bir çeşitinin rengi patlıcanı anımsatıyor. İsimlerini bilen varsa ve bana yazarsa çok sevinirim. Bu yıl tohumunu alıp seneyede dikmeyi düşünüyorum. Bu kadar acısını bulmak kolay olmuyor nede olsa.

kürşad
17-09-2008, 10:53
Çabuk itiraf edin, bu kimin işi?
http://www.reimerseeds.com/aci-sivri-hot-peppers.aspx

Baldaş
17-09-2008, 10:57
Teşekkür ederim MSaygin ben de takip ederim. Yanlış anlamayın da avatarınızı ( yani sizi ) görünce gülme krizine giriyorum. Gözümün önüne anlattıklarınız geliyor. Yeni bir bitki almak istediğinizde eşinizin bakış fırlatma sahnesi falan :)

Derya Hanım biberlerinizin maşallahı var çok süslü duruyorlar. Dün akşam iki yaşındaki kızım ısrarla babasının elindeki biberden istedi ( Sizin biberlere benzeyen bir cins ) Olmaz dedik anlatamadık. Kendi diline biraz sürdükten sonra acıdı diye bağırmaya başladı. Geçsin diye bol bol yemek yedirdik meyve suyu içirdik :) Acaba her akşam yemek yemesi için denesek mi ne yapsak...

İklimsiz
17-09-2008, 11:00
Çabuk itiraf edin, bu kimin işi?
http://www.reimerseeds.com/aci-sivri-hot-peppers.aspx

Başlık, Aci Sivri Hot Peppers

Yabancı bir sitede hem de.

İlginç :)

MSaygin
17-09-2008, 11:02
Baldaş, şimdi okutayım bu yazdığınızı eşime, evdeki zulme bir faydanız olur belki :D

Acı sivri de çok ilginçmiş gerçekten.

Derya Özen
17-09-2008, 11:25
Derya Hanım biberlerinizin maşallahı var çok süslü duruyorlar. Dün akşam iki yaşındaki kızım ısrarla babasının elindeki biberden istedi ( Sizin biberlere benzeyen bir cins ) Olmaz dedik anlatamadık. Kendi diline biraz sürdükten sonra acıdı diye bağırmaya başladı. Geçsin diye bol bol yemek yedirdik meyve suyu içirdik :) Acaba her akşam yemek yemesi için denesek mi ne yapsak...

Biberlerimize, sadece su, sevgi ve doğal gübre verdik. Sanıyorum tohumu süslüymüş :))))
Kızınıza acı biber yedirmeyin, yazık kızcağıza :) Ama acıya alışması için de iyi bir yöntem :dilli:

berduray
20-09-2008, 13:20
Aynılarından şu anda bahçemde mevcut ama bana pek acı gelmiyor.

Sayın Meyvelitepe'nin Tailerini tek geçerim.Bu vesile ile tekrar şükranlarımı sunarım kendilerine.

heross
21-09-2008, 14:28
Ben anlamıyorum. O kadar acı neden yenirki, tad değil ki bu,yanmaktan başka.
Hafif acıyı severim, yedikçe yedirir. Ama öyle nefesimi kesecek falan, hiç gereği yok yani.

İklimsiz
21-09-2008, 14:58
Hafif acıyı severim, yedikçe yedirir

Önce hafiften başlarsınız, yedikçe yedirir gerçekten. Sonra bir bakmışsınız hafif yetmiyor, biraz daha, biraz daha acı istersiniz.

Bağımlılık yani:D

berduray
21-09-2008, 22:34
Benim acının adı geçince bile yanaklarımdan sular akıyor vallahi,kuru kuru ekmeğe bile koyup yerim.

Bir tabak baklava mı, acı mı deseniz hiç tereddüt etmem, zevk meselesi yani...

Harikalar Sayın Meyvelitepe bir de sos yaptım ben ondan uygun yere ekleyeceğim tarifini, uf...

Ben mutfağa kaçıyorum arkadaşlar, görüşürüz.

Selahattin Yılmaz
21-09-2008, 23:08
Az sabredin sevgili berduray bendeki acı biberi yiyenlerin birer birer ifadesini alıyorus. Bu arada bizim enstitüde acılık testi yapılmıyormuş. TSE den araştırdım (http://www.tse.org.tr/Turkish/Abone/StandardDetay.asp?STDNO=41433) eğer kendim alabilirsem bu analizi yaptırabilmeye çalışacağım.

MeyveliTepe
22-09-2008, 09:48
Sn.Berduray, bu biberleri öylece yemeyi göze alamadığımızdan biz de domates sosuna kattık. Bir tencere sosa 5-6 adet. Değişik bir acılığı var. İnsanın ağzını, dilini yakmaktan çok bir anda vücut ısısını arttıyor, insanın kulaklarını ateş gibi yapıyor. Sabahları güne hızlı başlamak için işe yarar mı diye düşünmeye başladık...

Thai Dragon scaville değeri 70.000-140.000 olarak verilmiş..

berduray
22-09-2008, 13:34
Peki Selahattin Bey ben denek olmaya hazırım.Bekliyorum.

Selahattin Yılmaz
22-09-2008, 15:27
Biraz kızarsıııııın, biraz acılaşsıııın.

malbman
30-09-2008, 07:17
Yetiştirdiği acı biberi yedi, öldü
İngiltere’de aşçı Andrew Lee (33), arkadaşıyla acı yeme yarışması için evde yetiştirdiği kırmızı biberlerle kendi hazırladığı süper acı sosu yedikten sonra öldü.
Önce sevgilisinin erkek kardeşine bir kaşık acı sos yediren Lee, ardından aynı sostan kendi de bir kaşık yedikten sonra, gece yattı. Kaşıntı yüzünden geç vakte kadar rahatsızlık çeken Lee, daha sonra uykusunda kalp krizi geçirip öldü. Lee’nin ölüm nedenini aydınlatmak için, toksikoloji testi yapıldığı belirtiliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/10014501.asp?gid=229&sz=38

Aman dikkat arkadaşlar:eek:

tolgahann
05-10-2008, 16:49
Sn Selahattin Yılmaz biberlerinizden tohum alırsanız birkaç tanede ben alabilirmiyim?

suzan7
05-10-2008, 17:13
Bu biberin tohumunu mutlaka bulmak istiorum.
Elinde olan varsa lütfen yollayabilir mi?

Selahattin Yılmaz
05-10-2008, 20:43
Tohum konusunda önceki mesajlarda yazmıştım gittigidiyor.com da satılmak üzere söz verdim bir arkadaşa oradan bulabilirsiniz. Bunun dışında bu hafta sanırım ilk meyveleri hasat edeceğim. Tohumlarını ayırdıktan sonra meyve kısmından az bir miktar kendime sos için ayıracağım kalanları isteyenlere gönderebilirim yani acı biber olarak tadına bakma fırsatını sizlere verebilriim.

hsoydam
07-10-2008, 08:33
Gittigidiyor.com'da aradım ancak bulamadım, buradan linkini paylaşırmısınız?
Teşekkürler...

Selahattin Yılmaz
07-10-2008, 11:31
Henüz tohumları dün hasat ettim o nedenle bir iktar daha yerine ulaşması sürecek. Taze taze satılacak tohumlar. Şimdi resimdekileri biraz bekleteceğimki tohumlar olgunlaşsın ve tohumlarını alayım.

48993

48994

Selahattin Yılmaz
10-10-2008, 11:16
Tohum için söz verdiğim arkadaşlar iletişim bilgilerini özel mesajla atsınlar biberlerini içinde tohumlu olarak göndereceğim.

Ayrıca sadece biberinden tatmak denemek için isteyenlerde iletişim bilgilerini söylesinler onlara da göndereyim. Aras kargo ile ödemeli olarak göndereceğimin bilinmesini isterim.

m ü g e
10-10-2008, 11:23
Biberin tadına bakmak isteyen arkadaşların, biberi yedikten sonra yazacakları yorumları merakla bekliyorum :D

denizakvaryumu
10-10-2008, 12:42
Selahattin Bey,
siz tadına baktınız mı ? Gerçekten dayanılmayacak bir acılığı var mı?

Selahattin Yılmaz
10-10-2008, 13:45
Az önce neşter ve laboratuvar eldiveniyle ayıkladım tohumları. Eldivenle işim bitti çıkarttım attım. Berdurayın defterden adresine bakıyordum sayfa çevirmek için gayrı ihtiyarı elim ıslansın diye dilime gitti tatlı bir acılık bulaşmış. Yine de bir ara böceklerle yabancı döllenmesin diye bitkinin üzerine tül perde germiştim acılığı biraz azalmış olabilir ancak bayramdan önce üstünü açtımki acılaşsın diye. Ne diyeyim yiyenler söylesin.

49361

berduray
10-10-2008, 15:20
Hocam emekleriniz için sonsuz teşekkür, bugün aldığım tek güzel haber.

Eldivenden bile geçmiş diyorsunuz yani acılık, valla merakla bekliyorum.

Tuttuğunuz yeşil olsun...

suzan7
11-10-2008, 20:23
Sayın Selahattin Yılmaz,
banada biber tohumu gönderebilir misiniz?

Selahattin Yılmaz
15-10-2008, 11:05
Sadist miyim, mazohist miyim neyim?

Ben de o duyguyu yaşamak istiyorum...

Vermeyince Mabud neylesin Sultan mahmud.

berduray
15-10-2008, 14:15
Valla ben hangi guruba girdiğimi anlayamadım ama, değişik açıklamalar var çünki (http://www.itusozluk.com/goster.php/vermeyince+mabut+neylesin+mahmut)

ben alacağımı aldım neyse ki...

O büyük anı yaşadım, meraktan geberiyordum bu acı nasıl diye o videoyu da izledikten sonra.

Bu satırları yazabildiğime göre zehirlenip hastanelik olmadım.

Bünyem sağlammış demek.

Hocam'ın yarım yarım ayırıp gönderdiklerinden sağlam bulabildiğim birini (poşette bana ulaşana dek erimiş, kokmuştu) ama meraktan o kokmuş biberi tatmak zorundaydım.

2 dilim arasına 1 tam biberi koyarak yedim, harika, tailerden daha acı olduğunu belirtmeliyim.

Artık kurtarabildiğim tohumlardan üretmeye çalışacağım, tekrar teşekkür ediyorum kendisine, ölmeden önce yapılacak işler listemde bu biberi tatmak vardı, onu hallettim sırada yine onun sayesinde sellucam olacak nasipse.

Allah başımızdan eksik etmesin Hocamızı...

Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın!

member şip
17-10-2008, 19:35
Selehattin bey gittigidiyor.com'da bulamadım, burada linkini paylaşırmısınız?

Selahattin Yılmaz
17-10-2008, 22:20
Satışa sunulduğunda ki şu an tohumlar kuruyor (elim ayağım yanmadık yerim kalmadı :) linki açıklayacağım.

vayvayvay
18-10-2008, 11:42
Hadi limon görünce insanın ağzı sulanır:) Sayın Selahattin Bey'in yüklediği güzelim renkli bİberleri görünce niye ağzım sulandı:o Elinize sağlık

İklimsiz
21-10-2008, 02:06
Adı geçen biberi tatmak sonunda nasip oldu. Selahattin hocamız sağolsun Yalova' ya bir miktar getirmişler :)

Acıya alışkın olduğum için, öyle aman aman bir tat alamadım. ****, yazılanlardan etkilenerek beklentim yüksek oldu :)

Değişik ve farklı bir aroması, kokusu var. Biraz da şekerli gibi.

Ağızda bıraktığı tat, diğer biberlere göre daha yoğun ve kalıcı.

Yazılan acılığı alabilmek için biraz fazla kaçırdım sanırım, hafif mide ağrısı oldu :)

Selahattin Yılmaz
21-10-2008, 07:42
Ramazan ayında biberin üzeri açıktı ve here türlü doğal şartlarla mücadele ediyordu. Fidanlığa bir misaifirm geldi eşiyle ve iki adet biber verdim (bayan olan acıyı çok seviyormuş). Sonrasında bu biberin şöyle böyle bir acılığa sahip olmadığını söylediler yemişler ancak yana yana hatta acıyı iki gün sonra bile hissettiklerini söylediler. Bende o günlerde dışarıdan yabancı döllenip bozulmasın diye tül perde gerdim ve üzerini örttüm. Örttükten bir hafta sonra aynı kişi o biberden tekrar verdim ancak bu defa biberin hiç acı olmdığını dile getirdi. Bende hemen biberin üzerini açtım doğal şartlara bıraktım. O nedenle acılığı biraz düştü doğrusu. Şimdi üzerini açtıktan sonraki meyveler yavaş yavaş olgunlaşıyor onlara bakacağım acılığı yerine gelmiş mi.

Musti
21-10-2008, 11:32
Arkadaşlar!
Bu acı biber konusuna bayıldım, yani gülmekten bayıldım!!
Koptum vallahi.:D:D:D
Siz çok yaşayın emi.

Selahattin Yılmaz
24-10-2008, 11:45
Satıcı arkadaşım biberi satışa sunmuştur. (http://dukkanlar.gittigidiyor.com/bahcepazar/)

berduray
29-06-2009, 10:41
Bizde en popüler acı biberler Urfa'nın isotuyla Maraş'ın mercan renkli kırmızıbiberi.

Oysa dünyada aleppo, anaheim, ancho, bell pepper, cascabel, cayenne, chilaca, chiltepin, cubanelle, de arbol, dundicut, fresno, guajillo, habanero, jalapeno, hungarian wax, red chilli, hot chilli, japanese, mirasol, macho, mulato, pasilla, pepperoncini, piquin, tien sin ve daha nice çeşitleri var.

Acıya dayanıklılarla dayanıksızların bir biberin acılık düzeyi konusunda aynı yorumda birleşmeleri zor.

Birinin "Korkunç acı," dediğine, bir başkası "Bundan bir kilosunu bir oturuşta yerim," diyebilir.

*** Allahtan 1865-1942 yılları arasında yaşamış Wilbur L. Scoville adlı Amerikalı bir farmakolog, biber acılığını ölçme yöntemini bulmuş, bibere acılığını veren maddeyi de 'kapsaisin' diye adlandırmış.

***Onun sayesinde bugün hangi biberin ne kadar acı olduğunu objektif kriterlerle belirleyebiliyoruz.

***Scoville'in ilk deneylerinde değerlendirmeyi insan damağı yapıyordu. Bunun için çeşitli biber türleri püre haline getirilip bir gece alkolde bekletiliyordu. Kapsaisin alkolde ve yağda eridiği için alkol kullanılmıştı.

Bilirsiniz, biberden ağzı yananlar hemen sudan medet umarlar, kapsaisin sudan etkilenmediği için de bunun bir yararı olmaz. Oysa su yerine süt, ayran, bira ya da birkaç yudum şarap içilse yanma hissi çok daha çabuk giderilebilir.

***Biz deneye dönelim; kapsaisin eriyiği şekerli su ile tadımcıların dilleri acılığı hissedemeyeceği oranlarda inceltiliyordu.

*** Sözgelimi eriyik, 30 bin-50 bin kat inceltildikten sonra artık damakta algılanamıyorsa, o biberin kapsaisin değeri 30 bin-50 bin Scoville birimi olarak belirleniyordu.

Günümüzde tadımcılar bu azaptan kurtarılmış durumdalar.

*** Artık Scoville birimini insan damağı yerine modern kromatografi cihazları belirliyor.

*** Bugün artık belli başlı biberlerin acılık skalası var.

*** En altta 0-10 Scoville birimiyle toz kırmızı biber yer alıyor.

***Jalapeno serrano 2 bin-15 bin birimle ortalarda.

*** Habanero 'Red Savina' biberi ise 570 bin birimle rekoru elinde tutmaktayken, 2000'de bu süper biber de tahtını bırakmak zorunda kaldı.

*** Hindistan'ın Tezpur kentinde keşfedilen Naga Jolokia biberinin 850 bin Scoville birimiyle yeni bir rekora imza atması gurmeleri sevindirmesin. Zira bu biberin yenmesi olanaksız. O ancak savunma silahı olarak kullanılan biber gazı üretiminde işe yarıyor.

Acı biber tutkunlarının giderek daha acı olanını aramasının nedeni bilim dünyasınca çözülmüş.

*** Biberdeki kapsaisin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini öylesine şiddetli uyarıyor ki, vücut, acıyı yenmek için, aynı zamanda insanda mutluluk duygusu uyandıran endorfin hormonu salgılamaya başlıyor. Cehennem ziyafetini andıran acı yemeklerin ardından insanın kendini cennetteymiş gibi mutlu hissetmesinin nedeni meğer buymuş.

*** Biber acılığının mideye, bağırsaklara zararı yok. Tersine, sindirim sistemini harekete geçiriyor. Hatta ülser yapan helicobakter pylori bakterilerini öldürüyor.

***C vitamini düzeyi limondakinin iki katı, bilumum diğer vitaminler ve mineraller de cabası. İşin ilginç yanı sürekli acı yemekle tat alma duyusu da körelmiyor. Dolayısıyla sağlık yönünden acının bir sakıncası yok.

Sabah Gazetesi 28/06/2009
pazar eki gurme yazar, Ahmet Örs

kaynak (http://www.sabah.com.tr/PazarYazarlar/2009/06/28/aci_biberle_cennete_yolculuk)

Acarextt03
29-06-2009, 11:07
Süper bir çalışma gibi görünüyor... bizlerde elimizden geldiğince yemeye çalışıyoruz...

isolet
09-07-2009, 21:11
Ben o biberin en acı olduğunu düşünmüyorum çünkü araştırdım acılık dderecesi var. Bunun ismi "Scoville Acılık Ölçeği" bu ölçek altındaki değerleri ekliyorum.

Scoville derecesi Biber türü
15,000,000–16,000,000 Saf Kapsaisin (n-vanillil-8-metil-6-(e)-noneamid)
9,100,000 Nordihidrokapsaisin
2,000,000–5,300,000 Birleşik Devletler standartlarına uygun biber gazı
855,000–1,041,427 Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi)
876,000–970,000 Dorset Naga - Capsicum chinense
350,000–577,000 Red Savina™ - Capsicum chinense
100,000–350,000 Habanero biberi - Capsicum chinense
100,000–350,000 Scotch Bonnet - Capsicum chinense
100,000–200,000 Jamaika Acı Biberi
50,000–100,000 Thai biberi, Malagueta biberi - Capsicum frutescens, Chiltepin biberi - Capsicum annuum
30,000–50,000 Cayenne biberi - Capsicum annuum, Ají Peru biberi - Capsicum baccatum, Tabasco biberi - Capsicum frutescens
10,000–23,000 Serrano biberi
7,000–8,000 Tabasco sosu (Habanerolu)
5,000–10,000 Wax biberi
2,500–8,000 Jalapeño biberi - Capsicum annuum
2,500–5,000 Tabasco sosu (Tabascolu)
1,500–2,500 Rocotillo biberi
1,000–1,500 Poblano biberi - Capsicum annuum
600–800 Tabasco sosu (Yeşil biberli)
500–1000 New Mexico Anaheim biberi
100–500 Pimento biberi (Tatlı kırmızı biber) - Capsicum annuum, Pepperoncini - Capsicum annuum
0 Acısız, Dolmalık biber - Capsicum annuum.

Derecelendirme böle. Ben baktım araştırdım yenilebilen en acı Habanero olarak öğrendim ve onun tohumunu aldım gittigidiyordan. Yetiştirdim epey büyüdüler ama onlara bakamıyorum. Çünkü tarlamızda ekili. İnşallah mutlu haberlerini size yazabilirim. Bu biberlerin hepsinin videosu var sitelerde. Habanero biberi yenildiğinde sadece acı veriyo ve biraz hoplatıyor. Sakın ve sakın Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi) bu türü asla yetiştirmeye çalışmayın. Çünkü bir izlediğim video da adam nerde ise ölüyordu. Her yanı yara bere içinde oldu 2 saat içinde. Denemenizi tavsiye etmem. Denildiğine göre kalbi olan insanları öldürüyormuş. Habanero'da da bu tehlike var. Kalbiniz sağlam olması lazım epey.

maki01
10-07-2009, 01:51
Turuncu ve kırmızı habanero, jelapano, tabasco ve de kiraz biberlerim var ama ihtiyaç arnavut biberineymiş. Bir yakınımın (kilo değil) sağlık sorunu için bu biberin tohumunu nerden bulabilirim? Ücretli, ücretsiz. Başka bir adı var mı arnavut biberinin?
Habaneronun bu kadar beter acı olduğunu bilmiyordum. Bilsem kesinlikle ekmezdim. Yenmez bu biber.

isolet
10-07-2009, 10:34
Turuncu ve kırmızı habanero, jelapano, tabasco ve de kiraz biberlerim var ama ihtiyaç arnavut biberineymiş. Bir yakınımın (kilo değil) sağlık sorunu için bu biberin tohumunu nerden bulabilirim? Ücretli, ücretsiz. Başka bir adı var mı arnavut biberinin?
Habaneronun bu kadar beter acı olduğunu bilmiyordum. Bilsem kesinlikle ekmezdim. Yenmez bu biber.

Gittigidiyor a bir bakarsanız orada oluyor. Orada sanki osmanlı biberi vardı en son. O çok benziyordu arnavut biberine.

maki01
10-07-2009, 11:37
Baktım. Arnavut biberi ismi ile yok. Bir kremin reçetesinde yer alacağı için arnavut biberi olduğundan emin olmam lazım. Ayaklarında "nöropati" ( His kaybı gibi bir durum) gelişen yakınıma önerilmiş.

isolet
10-07-2009, 12:22
Baktım. Arnavut biberi ismi ile yok. Bir kremin reçetesinde yer alacağı için arnavut biberi olduğundan emin olmam lazım. Ayaklarında "nöropati" ( His kaybı gibi bir durum) gelişen yakınıma önerilmiş.

Her hangi bir tohumcuya gidin sorun onlar verir aslında. Mesela pazardaki tohumcular.

maki01
10-07-2009, 14:40
Adana'da pazarda tohuma hiç rastlamadım. İlginiz için teşekkürler. Net dışında bir kaç yere haber verdim bakalım bir şekilde bulacağım.
Sevgiler...

güvercin01
30-08-2009, 21:45
Arkadaşlar dünyanın en acı biberi en son verilere göre -google verileri- bhut jolokia -ruh biber-Hindistan kökenli- acılık değeri scoville ölçeğine göre 1.001.304 scoville birimi. Şov yapıp fazla yemeyin son pişmanlık fayda etmez... Benden söylemesi. Hoşçakalın...

Selahattin Yılmaz
17-09-2009, 11:58
Bu adamın yerinde olmak istemezdim doğrusu. (http://www.youtube.com/watch?v=ZaEjcY30wgY) Ayrıca orada diğer biber çeşitlerini de deniyor...

maki01
17-09-2009, 13:17
Tadına bakayım habaneronun diyordum ama vazgeçtim. İyi ki link verdiniz Selahattin Bey.
Teşekkürler :)

katmer
17-09-2009, 14:11
Arnavut biberi küçük acı biberler değil mi? Pazarlarda desteleyip satarlar.. Ondan arıyorsanız bende tohumu olacak sevgili Maki01. Ben araştırıp bakayım. Size haber veririm.

bahtiyar02
17-09-2009, 15:11
Selhattin hocam acı biberi yemek ekmeksiz veya yemeksiz yemek her babağidin işi değil.Bende acı biberi severek yerim ancak süs biberi tercihimdir.
sevgili maki01 habaneron tohumlarına talibim;) Denemekte yarar var saygılar

maki01
17-09-2009, 15:20
Sevgili katmer,
Arnavut biberi tohumu Bursa'da bulundu. Çok teşekkürler.

Sevgili bahtiyar02,
2 tohum çıksa, biri sizin biri benim. Merak etmeyin, muhakkak göndereceğim.

bahtiyar02
18-09-2009, 11:06
Sevgili katmer,
Arnavut biberi tohumu Bursa'da bulundu. Çok teşekkürler.

Sevgili bahtiyar02,
2 tohum çıksa, biri sizin biri benim. Merak etmeyin, muhakkak göndereceğim.

düşünmeniz bile yeterli saygılar

acemi ciftci
19-09-2009, 05:44
Siz siz olun, biberi denemeden önce yanınızda limon ve ekmek bulundurun. Limon asidik yapısı ile biber ile reaksiyona girer ve acısını alır. Netde seyrettiğim diğer videolarda süt içiyorlar hep. Süt laktik asit içerdiği için aynı şey olsa gerek.

Sakın üzerine su içmeyin .Su içerseniz biberin tadının ağzınızın içinde iyice yayılmasını sağlarsınız.

Aslında sütün işe yaramasının sebebi asit değil. Çözücülerin çözünenler üzerinde etkili olabilmesinin ilk kuralı ikisinin de benzer yapılara sahip olmasıdır. Molekül dizilimine göre polar olan çözücü polar maddeleri daha iyi çözerken, apolar olan çözücüler apolar maddeleri çok daha iyi çözer. Sütün yapısı ve acının içeriği de benzer durum gösterir.

Aslında hissettiğimiz acı da bir tat duyusu değildir. Cildimiz 5 katmandan oluşmuştur. Bu katmanların sayısının 5 olmadığı yerler vardır. Buralarda en üstteki 2 katman olmadığı için tam anlamıyla dış etkilerden koruma sağlanamaz. Bu yerlerden bazıları, dudak, ağız boşluğu, göz ve boşaltım kanalının sonunda yer alan anüstür. O yüzden acıyı elimize sürersek canımız yanmaz ama gözümüze değerse yanar. Hatta gözünüze değdiğinde dikkat ederseniz yediğiniz zamanki hissettiğiniz acıyla aynı acıyı hissedersiniz. "Yemesi güzel de, bir de çıkışı var" lafının sebebini de anüsün bu koruyucu katmanlardan yoksun oluşu açıklar.

Yani uzun lafın kısası biber yediğimizde canımızı yakarız. Tat alma duyumuzu kullanmayız. Asıl soru ise ben nasıl bu tohumlardan elde edip canımı yakabilirim? :)

katmer
19-09-2009, 10:26
Bir keresinde Antep biberinden salça yapmıştım. Kevgirden geçirme işlemini ne yazık kı çıplak elle yaptım. Allahım o acıyı unutamam. Kollarım dirseklerime kadar kızarıp şişmişti. Bu sayede iyi bir ders almış oldum. Bilmediğim biberi gözü kapalı ısaımamayı ve tuttuğum elimi başka bir yere sürmemeyi öğrendim:) Acı ama gerçek:p

lastmohikan
23-09-2009, 15:06
Dünyanın en acı biberi

27809

Kaynak (http://www.ntvmsnbc.com/news/400897.asp)

Ya ciddi biçimde gırtlak felci tehlikesi var dikkat bence.Teyzem gözümüzün önünde çok zor anlar yaşadı, acı seven bir aileyiz ama bence bu reçete ile satılmalı.

maki01
20-10-2009, 14:46
Kurutmaya aldığım turuncu ve kırmızı habenero biberlerim var. Kaç tohum tohum çıkacak bilmiyorum ama olduğu kadarını paylaşıma açacağım.

Sayın talatbalcı,
Almak derken, ücretsiz dağıtımı kast ediyorsunuz değil mi?

Nesrin Sarı
20-10-2009, 16:29
http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-heat_scale.jpg
En tepeden 5tanesini denemek isterdim doğrusu :)

sındırgılı
20-10-2009, 16:43
Bende tohumlar.netten jalepano,haberano tohumları alıp dikmiştim,Ama fideleri yerlerine dikerken tatlısı acısı hepsi karışınca çakma! acılar ortaya çıktı?hepside tatlı çıktı! Görüntü var ama icraat yok.Ayrı bir yerde acı kıl biberlerim vardı,onlarla acı yemek nasip oldu.Hocamın dediği gibi tozlama esnasında (ah arılar)hepsi birbirine karışmış olabilir! Bu sene ayrı yerde acı biber dikilecek !

msafak
20-10-2009, 17:06
merhaba, yurtdışından getirdiğim, bana göre çok acı olduğunu test ettiğim biber tohumları var. Daha önce sormuştum bana uzun süre dayanamaz bozulabilir denmişti. Bu tür tohumlar ne kadar süre kullanılabilir?

sındırgılı
20-10-2009, 19:03
Gerçi biberler acı ama denildiği gibi ekmek yediricek ya da süt içiricek kadar değildi. Belki bana öyle geldi? Çakma acı lakabıda ordan çıktı !!

talatbalci
21-10-2009, 11:21
Kurutmaya aldığım turuncu ve kırmızı habenero biberlerim var. Kaç tohum tohum çıkacak bilmiyorum ama olduğu kadarını paylaşıma açacağım.

Sayın talatbalcı,
Almak derken, ücretsiz dağıtımı kast ediyorsunuz değil mi?

evet ücretsiz dağıtıyorum.

MeyveliTepe
21-10-2009, 12:38
Bu yıl bizim çan biberleri epey acı oldu. Hiç de sıfıra benzemiyordu doğrusu :)

lastmohikan
23-10-2009, 10:57
bende o biberlerden yok ama bunlarla idare ediyoruz fena sayılmazlar.

109215

109216

acemi ciftci
25-10-2009, 17:10
Sevgili talatbalci,

Tohumun talipleri çok olacaktır. Ben de onlardan biri olmak isterim :)

enderbellur
29-10-2009, 21:34
en acı biberler nedendir bilme hep uzakdoğuda yetişiyorlar....

ieski
18-12-2009, 21:07
Jolokia değil miydi en acı olanı?

güvercin01
23-12-2009, 19:38
bhut jolokia en acı biber türü-Hindistan-

bahtiyar02
05-01-2010, 23:43
Dünyanın en acı biberi hangi ölçüler baz alınıpta karar veriliyor acaba? Bana göre fazla acı olmayan biber bir başkası için çok acı olabilir. Yaklaşık 10 çeşitten fazla süsbiberi yetiştiriyorum hepsinide severek yedim.Bunlar içinde bana göre en acısı Adana'dan gelen kıl biber.Bunun yanında Adıyaman'da yetiştirilen yerli dolmalık biberini bende çok acı olduğundan yiğemem.Ama bir çok kişiyede normal acı gelebiliyor.Bana göre acı biber yemek kişiye göre değişir.
İşte sizlere dünyanın acı biberi olduğunu idda eden bir kaç link.
www.sahibinden.com/ dunyanin_en_aci_biberinden...
www.agaclar.net/forum/ showthread.php?t=7114 bizim siteden
www.agaclar.net/forum/ showthread.php?p=551039
saygılar

sındırgılı
05-01-2010, 23:48
Sn. Bahtiyar2, Yanlis hatirlamiyorsam gecen sene size aci kil biber tohumu gonderdim. Cimlenmedilermi ? Onlar hatiri sayilir sekilde aci idiler..

bahtiyar02
06-01-2010, 00:04
Sevgili sındırgılı; Kusuruma bakmayın inanın hatırlamıyorum.Bana gelen zarfların üstünde nikleri yazılmadığı için aklımda tutamıyorum ama zarflarıda atmam ki ilerde paylaşımım söz konusu olsun.Sizin bana gönderdiğinizi belirtiğiniz ince uzun arnavut biberinemi benziyor uzunluğu 10-12cm arası sanırım.Benim bahsettiğim Adana'dan akrabam 3 kök fidan getirmişti bunların uzunluğu 5cm'i geçmiyor.Resimlerini eklerim
saygılarımla.

alibabaa
06-01-2010, 00:43
Arkadaşlar bana 5 yıl kadar önce özbekistandan bir arkadaşım biber tohumu getirmişti ilk diktiğim yıl verdiği biberler benim yetiştirdiğim en acı biberler idi ama başka ırk ile tozlanmaya girdiler ve ırkı bozuldu halen o tohumlardan dikerim ama o ilk acı biber değiller :( aldığınız tohumların tozlanmada ırkının bozulmamasına dikkat edin korumalısınız çok iyi bu yetiştirmekten daha da önemli bence.

kürşad
06-01-2010, 10:16
Scoville testi diyerek forumda aratabilirsiniz. Acılık miktarının kaç birim olduğunu belirleyen test.

bahtiyar02
06-01-2010, 14:08
Ülkemizde bu teste tabi tutulan yerli biberlerimiz varmı? Sadece meksikaya özgü biberde test edilmiş.
saygılar

Dudi
06-01-2010, 14:16
Bu formu okuyup, bir gazla gidip öğlen yemeğinde acı biber yedim :) Yandım yandımmm :D

sercan1969
06-01-2010, 20:01
Sevgili Dudi yemesi çok iyide sonrası biraz kötü:D
Ama ne yapalum gülü seven dikenine katlanır:D

bahtiyar02
06-01-2010, 20:35
Sevgili Dudi yemesi çok iyide sonrası biraz kötü:D
Ama ne yapalum gülü seven dikenine katlanır:D

Süs biberlerinde sonraki olayı yaşamazsınız.:rolleyes:Ama diğer biber türlerinde bu problem ikisinide yaşatır.

odemis35
13-02-2010, 01:48
Arkadaşlar bu acı biberleri çoğaltan arkadaşlar paylaşım yapsa daha güzel olmazmı?Haberimiz olsun bu arada.Teşekkürler.

triple
13-02-2010, 10:44
Acı biber konusnda bir şey söylemem gerekiyor. Ben de hatırı sayılır acı tüketenlerdenim ama bildiğim bir sey varsa oda bu yaşıma tattığım en acı biberler Şanlı Urfanın Birecik ilçesinde yetişen Yerli Birecik biberidir. Her ne kadar şanlıurfalılar biz aci yiyoruz aci bizim reçelimiz deselerde ne hikmetse en acı yiyen Urfalı dahi Birecik yerli biberi önüne konunca konusmayı keser uslu bir kedi gibi bir bibere bakar bir susar mangaldaki kül bir anda yok olur . Getirtebilirsem bu yıl Birecik ten tohum getirtip sevgili arkadaşlarımla burada paylaşacam. Acılık testi nerde nasil yapilir bilmem ama imkan olursa lütfen bu konuda bu biberin acılık derecesinide yaptıralım.
Şimdi gelelim en önemli soruna biberin en büyük acısı yerken değil hazmedildikten sonra dogal yollarla dışarıya atımda yaşanır işte birecik biberinin en büyük özeliklerinden biride bu kesinlikle o acıyı cok aşırı şekilde size yaşatmıyor. Birçok insan sanırım biber yemek ister ama yerken aldığı zevkten çok hazım sonrası yasayacağı acı yüzünden uzak kalır yanılıyormuyum arkadaşlar?
Herkese bol yeşilli güzel günler.

qokhanyilmaz
21-02-2010, 19:10
Sevgili acı biber seven arkadaşlar.Bende bu sene balkonumda acı biber yetiştirmek istiyorum ve Bandırmada bunun için bir yer bulamadım.Bir yer buldum oda samimi **** işini profesyonelce yapan birisi olmamasında rağmen aldım ama işimi garantiye almak adına sizden acı biber tohumu istiyorum.İmkanı olan arkadaşlar gönderebilirlerse sevinirim.

antiix
18-04-2011, 17:00
arkadaşlar merhaba resimlerini eklediğim bhut jolokia biberi odunsu bir gövde aldı yaklaşık 1 senede bu boya geldi yalnız çiçek oluşmadan tomurcuklar dökülüyor hiç biber alamadım yaprakları pırıl pırıl acaba saksımı ufak geldi bilgilendirirseniz tavsiyelerinizi bekliyorum

macuroğlu
18-04-2011, 17:04
saksısı çok ufak saksıyı değiştirirsen daha iyi olur koyun gübreside kulan güneş ışığı görmedende olmaz saygılar

antiix
18-04-2011, 17:26
saksısı çok ufak saksıyı değiştirirsen daha iyi olur koyun gübreside kulan güneş ışığı görmedende olmaz saygılar

cevabınız için teşekkürler sayın macuroğlu ilk işim saksıyı değiştirmek olacak ve koyun gübresi eklemek durduğu yer güneş alıyor teşekkürler başka arkadaşların tavsiyelerini alabilirmiyim.

limon_sever
18-04-2011, 19:28
Bitki besinleri var. Suyla beraber verin. Birde dış ortama alma ihtimali varsa gündüzleri dışarda tutmakta fayda var.

cartel
08-05-2011, 00:18
Bir yerde gördüm kadın bundan 30 tane felan yedi sonra gözlerine çaldı.... sanki etkilemiyordu kadını.

sercan1969
30-07-2011, 16:08
Bende bu yıl tohumlar netten Bhut jolokia yani dünyanın en acı biberini sipariş ettim.13 tohum dan 3 tanesi çimlendi malesef...Ancak sahte çıkarsa çok üzülürüm çünkü yapılan emeğe yazık...

sındırgılı
30-07-2011, 19:25
Siz yine cimlendirebilmissiniz. Ben ise kocaman bir sifir cektim.Tohumlari elledigim vakit, yikasamda acisi uzun bir muddet cikmiyordu. Fakat, cimlenmediler........:(

sercan1969
30-07-2011, 22:31
Biberi elde etmeyi başarabilirsem acı biber yeme konusunda çok iddialı olan bir tanıdığıma ikram edeceğim....

Cumhur Tonba
31-07-2011, 00:44
1.436.700 birim ACI

Avustralya'nın Sydney kenti yakınlarındaki Morisset bölgesinde yetiştirilen bir biber türü, Guinnes Rekorlar kitabı tarafından en acı biber kabul edildi. Trinidad Scorpion ''Butch'' T diye adlandırılan biber, acılık derecesini ölçen skalada 1.463.700 birim olarak ölçüldü. biber, Tabasco soslarında ullanılan Jzlepenos biberlerinden 300 misli daha acı.
(Hürriyet Gazetesi)

06.01.2008 yılınfda Selahattin Beyin başlık açtığı ve duyurduğu bu biberi Hürriyet gazetesi yeni veriyor daha.

kesmis
06-08-2011, 12:17
Arkadaslar,ben internetten bhut jolokia fidesi aldim,su anda yarim metreyi gecti ve cicek aciyor fakat cicekler belli bir zaman sonra cicek sapindan itibaren kuruyor ve dökülüyor,yani meyveye dönüsmüyor.Yetistiren arkadaslar lütfen yardimci olurlarsa cok sevinirim.Saygilar.

antiix
11-08-2011, 21:49
Arkadaslar,ben internetten bhut jolokia fidesi aldim,su anda yarim metreyi gecti ve cicek aciyor fakat cicekler belli bir zaman sonra cicek sapindan itibaren kuruyor ve dökülüyor,yani meyveye dönüsmüyor.Yetistiren arkadaslar lütfen yardimci olurlarsa cok sevinirim.Saygilar.

aynı sorun bendede var bilen arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. bu biberi yetiştirmek gerçekten zahmetli

Halil Önen
11-08-2011, 22:40
aynı sorun bendede var bilen arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. bu biberi yetiştirmek gerçekten zahmetli

,evet zahmeti acılığından geliyor olmalı...:)

Sanırım tripsi ye çok duyarlı. Akar hastalıklarına da... tripsi ilacı (nimsk) kullanılmalı.

grey
13-08-2011, 01:40

çiçeklerin meyve tutması için suni dölleme yapın.
ince uçlu bir suluboya fırçasını
resimde d harfiyle gösterilen parçalara hafifçe sürtün,fırçanın ucu sarı tozlarla kaplanır,daha sonra fırçayı b harfiyle gösterilen yere 3-4 kere yavaşça sürtün,yani o sarı tozların bir şekilde b'nin ucuna ulaşması gerekiyor,doğada bu işi arılar,kelebekler vs. yapıyor,kapalı ortamlarda bizim yapmamız gerekiyor,böylece suni döllenme tamamlanır çiçek 1-2 gün içinde kurur ve e harfiyle gösterilen biber büyümeye başlar.

sercan1969
19-08-2011, 15:53
Arkadaşlar yetiştirdiğiniz biberin fotoğraflarını paylaşırsanız çok sevinirim...

grey
20-08-2011, 11:38
2 sene önce habanero ekmiştim,acısı eyvallah da ağır bir kokusu olduğu için tadını beğenmedim,bu sene bunu ektim.Haziran başında çimlendirmiştim şimdiki durum bu.Yukarıda söylediğim yöntemle tozlanmasını yaptım.

sercan1969
20-08-2011, 16:43
Sn grey jolokianız gayet sağlıklı görünüyor.Döl tutumuda harika nazar değmez inşaallah....Meyveleri daha ufak ama tadını ve acılığını test etme şansınız oldumu acaba ?

grey
20-08-2011, 19:21
Sayın sercan1969 tatlarına bakmak için renginin dönmesini bekliyorum,daha denediğim olmadı.

sercan1969
20-08-2011, 19:39
Sn gray biberlerin tamamı ev ortamında mı oluştu? Tamamında yapay dölleme tekniğini kullandınız mı? Biberler kızardıktan sonra takas ya da paylaşım düşünüyormusunuz?

grey
21-08-2011, 12:00
Sayın sercan1969,
tohumları netten sipariş verdim,2 yaprak nemli kağıt havlu arasında kilitli buzdolabı poşeti içinde 1 haftada kök verdiler,sonra ufak köpük bardakların içinde ilk çimlenmeleri oldu.6-7 yaprak olunca 1 ltlik saksılara aldım,biraz daha büyüyüp 11-12 yaprağa çıkınca forumda okuduğum uç alma http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=890&page=16 işlemini yaptım,son olarak da 3.5 litrelik saksılara aldım.Toprak olarak yapı marketlerde satılan hem yabancı hem yerli marka hazır toprak kullandım(çimlendirirken compo sana yeşil bitki toprağı,daha sonra sihirli toprak).Saksılar pencere camının arkasında durdu hep,fırsat buldukça balkona çıplak güneş görmeleri için çıkarttım.

Hasat hele bir olsun:),size tadımlık da olsa biberlerden gönderirim.

sercan1969
21-08-2011, 22:14
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?

grey
22-08-2011, 00:09
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?
Uç almanın mantığını ben de tam bilmiyorum ama işe yaradığı kesin.Ben de bu sene ilk defa uyguladım.Hatta denemek için yetişen iki fideden birinde uç alma yaptım,diğerini olduğu gibi bıraktım.Uç alma uygulanan daha fazla dallanıp yanlardan sürgün verdi,daha sağlıklı gelişti,kendi halinde büyüyen yukarı doğru uzamaya devam etti,uç alınan tomurcuk vermeye başladığında diğeri tomurcuk vermeden uzamaya devam ediyordu.Ben de uç alınmamış olanı da budadım şimdi yeni yeni çiçek açmaya başladı.Fotoğraflarını koyduğum fide ilk uç alma uygulanan fide.

sercan1969
03-09-2011, 21:24
Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?

grey
04-09-2011, 19:58
Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?

Sayın sercan1969 henüz kızarmaya başlamadılar.boyları biraz daha büyüdü,iki fidede de yaklaşık 15'er biber var,yeni açan çiçekler artık biber tutmuyor,kapasiteleri galiba bu kadar.internetteki bilgilere göre 5-10 gün içinde kızarma başlayacak.5 gün de tadının oturması için dalında dursa,2-3 hafta içinde yenmeye hazır hale gelirler.

MeyveliTepe
04-09-2011, 21:37
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.

grey
04-09-2011, 22:10
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.

tohumları bhut jolokia olarak sipariş etmiştim,ama biberlerin şu andaki şekilleri bhut jolokianın kardeşi olan dorset naga'ya benziyor
http://www.bbc.co.uk/nottingham/content/articles/2008/12/05/debby_porter_hot_stuff_feature.shtml

tohumlar çok çok acı olduğu için,acılığı konusunda şüphem yok

MeyveliTepe
04-09-2011, 22:59
Evet, sizin resimler linkini verdiklerinize benziyor. Linkte hibrid olduğu yazılı. Dolayısıyla tohumlardan aynını alamazsınız. Fakat bir kaç yıl sabrederseniz açınım gösterecek tohumlardan orijinal çeşitlere ulaşabilirsiniz. Bhut Jolokia hairloom bir çeşit. İzole edilerek yetiştirilirse her yılın yeni tohumlarından aynı biber elde edilebiliyor.

grey
13-09-2011, 19:20
biberler dün kızarmaya başladı.meyve tutumundan yaklaşık 40 gün sonra olgunlaşmaya başlıyorlar.bütün süreç yaklaşık 100-105 gün sürüyor.

sercan1969
14-09-2011, 21:14
Tadına baktıysanız fikrinizi bizle paylaşırmısınız?

grey
14-09-2011, 21:52
henüz tadına bakmadım,8-10 gün daha dalında bırakacağım.

sercan1969
21-09-2011, 16:09
Gönderdiğiniz biberleri bugün aldım. Çok teşekkür ederim.Ben acı biberi çok seven baldızımı kobay olarak kullanmayı düşünüyorum.Bakalım bahsedildiği kadar acımı:D

grey
21-09-2011, 18:47
rica ederim,afiyet olsun.
ben dün bir tanesinin tadına baktım,ne yazık ki beklediğim kadar acı değil.süs biberi acılığında diyebilirim.2 sene önce ilk koparttığım habanerolar da beklediğim kadar acı değildi,tatlarını beğenmediğim için çoğunu kurutmuştum,kuruyunca bayağı acılaşmışlardı.bunları da biraz daha dalında bekletmek veya kurutmak lazım.lezzeti habanerodan daha iyi,ondaki gibi ağır koku yok.

sercan1969
22-09-2011, 08:33
Sn grey bhutların meyve şekli tam böylemiydi. İnternetteki fotoğraflarda meyveler sanki daha şekilsiz....Bu meyvelerin formu çok düzgün....

grey
22-09-2011, 12:18
bendeki biberlerin dokusu bhut jolokia gibi pütürlü değil,daha çok yukarıda linkini verdiğim dorset naga biberlerine benziyor.tohum sipariş ettiğim yerde bhut jolokia yazıyordu.
bir de başka siteden kahverengi(chocolate) bhut jolokia tohumu sipariş etmiştim,onu geç çimlendirdim,şimdi 2 tane çiçeği yeni açtı,eğer meyveleri büyür,pütürlü olursa onun da resimlerini koyarım.

sercan1969
22-09-2011, 20:55
Sn grey sakıncası yoksa tohumu aldığınız sitenin ismini yazarmısınız. Başkalarıda aynı hataya düşmesin...

grey
22-09-2011, 21:57
isim vermeyeyim isterseniz,onun yerine ürünü sattıkları sayfadan bir resim vereyim,bu resmi görenler dilerlerse tohumu almasınlar.yine de ben gönderdikleri tohumun bhut jolokianın başka bir türü olan dorset naga olduğunu zannediyorum.

MeyveliTepe
22-09-2011, 22:16
247169

İki hafta önce çekmiştim.

grey
23-09-2011, 21:37
Sayın MeyveliTepe tatlarına bakabildiniz mi?

MeyveliTepe
23-09-2011, 22:16
İki senedir yetiştiriyorum. Geçen sene hiç tadına bakmadım. Tohum aldım sadece. Bu sene çok var. Doğrudan tadına bakmayacağım yine, fakat tatlı yağlık biber ile acı sos hazırlayacağım. Şimdiye kadar 100binlik thai'ler ile hazırlıyordum. Bhut Jolokia'ile hazırlayınca nasıl olacak bakalım.

Acı biberlerin acılık değerlerinin yanı sıra, acının nasıl hissedildiğinde de farkları var. Söz gelimi, thai'ler dil yakmaz ama vücudu ısıtır. İlk önce kulak kepçeleri ateş gibi olur, sonra göğüs bölgesi ısınır. Scoville değeri bakımından thai ile Bhut Jolokia arasında on misli fark var. Thai biberlerden yardımcım bir tane sadece ısırdıktan sonra 15 dakika boyunca yarım ton suyu ağzında dolaştırıp sonra da yarım saat ağzını poyraza karşı açık tutmuştu :)

Acı sos yaparken 1 kilo yağlık bibere 10 tane thai kullanılıyor. Bu yıl aynını 2 bhut ile deniyeceğim.

Dolayısıyla thai'den on misli acı Bhut Jolokia'ya çok dikkatli davranmak gerek.

MeyveliTepe
23-09-2011, 22:19
Bu biberleri hindistanda bir lokantada sipariş ederseniz, tabakta jiletle halka şeklinde zar gibi kesilmiş tek bir dilim geliyormuş.

ursakcn
24-09-2011, 19:18
meyvelitepe;

tohumdan itibaren nasıl bir yöntem izlediniz paylaşır mısınız? ben de sarı karaip biberi tohumunun siparişini verdim. bhut biberini açıkçası cesaret edemedim bahsi edildiği kadar acıysa bir sakatlık doğsun istemedim.

MeyveliTepe
24-09-2011, 19:41
Diğer biberlerden farklı değil. Tohumdan fide yapılıp, fideler dikiliyor. Geçmiş senelerin tecrübesinden dolayı tatlı biberler birinci derece acılardan (thai, habanero, red jamaican, jalapeno vs.) 100 metre uzakta, bhut joloika'ları ise bir büyük saksıya iki fide şeklinde saksılarda acılardan da 40-50 metre uzakta yetiştiriyorum.

Acı biberlerle uğraşırken kabuklarına dokunmakta bir sakınca yok. Fakat, kestiğiniz anda çıplak elle dokunmayınız. Mutlaka eldiven kullanın.

MeyveliTepe
24-09-2011, 19:49
247772

Bunlar bugünkü durumları.

ursakcn
24-09-2011, 22:55
maşallah:)

bunlardan baya bi acı sos çıkar doğrusu. acı soslar ticari mi yoksa kendiniz için mi

MeyveliTepe
24-09-2011, 22:59
Kendim ve acısever dostlar için. Kışın bir tabak acılı kurufasulye yedikten sonra karda dolaşmak iyi oluyor :)

ursakcn
25-09-2011, 00:26
kışa da az kaldı acıya da az kaldı :)

gaddar
25-09-2011, 20:41
Kendim ve acısever dostlar için. Kışın bir tabak acılı kurufasulye yedikten sonra karda dolaşmak iyi oluyor :)

Merhaba Meyveli Tepe
Hem foruma hem de yetistiricilige cok yeniyim,size bir sorum olacak.Acaba sizden bu biberin tohumlarindan istesem cok mu ayip olur? veya satabilir misiniz? (Rajonu bilmedigim icin bu sekilde sordum kusura bakmayin)
Tesekkurler

osman barış
10-10-2011, 18:20
Acaba bu biberin tohumunu bulan varmı?

MeyveliTepe
10-10-2011, 18:32
Merhaba Meyveli Tepe
Hem foruma hem de yetistiricilige cok yeniyim,size bir sorum olacak.Acaba sizden bu biberin tohumlarindan istesem cok mu ayip olur? veya satabilir misiniz? (Rajonu bilmedigim icin bu sekilde sordum kusura bakmayin)
Tesekkurler

Bahçeden herhangi bir şey satmıyorum. Yolu düşüp de uğrayan olursa, elimizde olanlardan hediyemiz oluyor.

sındırgılı
10-10-2011, 21:03
Gecen sene, Tohumlar.Net`ten aldigim tohumlar maalesef cimlenmedigi icin bu sene en aciyi tatma imkanim olmadi........Artik seneye ...... kismet ise :(

Halil Önen
11-10-2011, 02:37
Gecen sene, Tohumlar.Net`ten aldigim tohumlar maalesef cimlenmedigi icin bu sene en aciyi tatma imkanim olmadi........Artik seneye ...... kismet ise :(

Ben de bir tane yetişitirdim saksıda...

Çiçek açtı döktü, açtı döktü, bana alışamadı..:) En son anneme teslim ettim. 'Nasıl vermezmiş ben bir okuyayım üfleyeyim' dedi ama ne olur bilemem...:p

sercan1969
14-10-2011, 13:26
Arkadaşlar 24 haziranda tohumunu ektiğim 20 tohumdan 7 fide elde ettim.5 fide öldü geriye 2 fide kaldı...Onlarada gözüm gibi bakıyorum.Biri bina içindeydi biri dışarıda.Havaların soğumasıyla dışardakinide içeriye aldım.Arkadaşlar kırmızı örümceye dikkat derim çünkü gözle görülmüyor ve bitkiye çok büyük zarar veriyor.

ekc
17-10-2011, 18:38
bir acı sever olarak okudum tüm yazılanları ! fakat bir şey ister istemez aklıma bir soru geldi; bizim topraklarda yetişen bir elma vardır, hafif ekşi ve sarı bir elma, acayip sert ve sulu olur. bu elmayı babam başka bir toprakta -başka ilde yani- deneyip aynı sonucu alamamıştı... bu biber içinde aynı mıdır? yani yabancı ırklı bir biberden bu topraklarda istenilen acılık alınabilir mi?

sercan1969
27-01-2012, 13:33
27 ocak itibari ile bhut jolokia üzerinde bir tek biber oluştu.Bina içerisinde olduğundan üzerinde 100 den fazla çiçek olduğu halde döllenme sorunu var.

kürşad
27-01-2012, 15:03
27 ocak itibari ile bhut jolokia üzerinde bir tek biber oluştu.Bina içerisinde olduğundan üzerinde 100 den fazla çiçek olduğu halde döllenme sorunu var.

Sıcaklık uygun ise döllenmeyi suni olarak yapabilirsiniz. Suluboya fırçası veya saç kurutma makinesi (sıcak hava olmasın) işinizi görebilir.

sercan1969
03-02-2012, 09:57
Dediğinizi uyguladım sonuç vermedi. Sıcaklık uygun ancak ışıklanma son derece yetersiz.Nisanda bahçeye çıkarıp doğal şartlarda deneyeceğim...

lightsussex
05-02-2012, 23:16
ilaç kullanmak gerekecek durum var

maralle
07-07-2012, 03:19
Bu biberi 2 sene önce yetiştirmiştim. kimseye ve hiçkimseye asla ve asla tavsiye etmem. Sırf bunları yazmak için yeni yelik açtım ve bu ilk mesajım.
Nasıl bir acı, insana ne yapıyor, yemeğe çorbaya katılır mı derseniz?

Bhut jolokia biberine dokunduğunuz zaman bile elinizi yakıyor ve o elinizi vücudunuzun neresine değdirirseniz değdirin 1-2 saat cayır cayır yanıyor. O kadar acı
İlk ağzınıza alıp yutmaya başlayınca hafif acılığı hissediliyor. Fakat tamamen yutasıya kadar öyle bir acı geliyorki insanın ağzına , tarif edilemez. Boğazınızın şiştiğini hissediyorsunuz, yutkunmakta güçlük çekiyorsunuz.
Ağzınızdan ve genzinizden o acı tat fışkırıyor resmen.
İlk önce boğazınız daha sonra burun kanallarınız yanmaya başlıyor. Sanki bir zehir içmişsiniz gibi yanmaya başlıyor ve bu yanma boğazınızdan alta şiddetle artarak devam ediyor. Bağırmak istersin ama bağıramazsın, nefesin kesilir soluk alamazsın ve hırıltılı sesler çıkartırsın.
Ardından yüzün hayatında hiç yanmadığı kadar yanmaya başlıyor. Aklınagelen ilk şey doktora gitmek oluyor. Burnundan nezle olunca bile akmadığı kadar sümük akıyor ve gözyaşlarını tutamıyorsun.
Miden 40 yıllık reflü hastasıymışsın gibi yanıyor ve mide asitiyle beraber o acı tat yemek boruna doğru çıkıyor yukarı. Yemek borunun, göğsünün ve midenin yanmasını canlı canlı hissediyorsun.
Yanma hissi nasıl derseniz; sanki saatlerce güneşin altında kalmış gibi yüzünüz yanıyor ve dokunamıyorsunuz. Harıl harıl ocakta kaynayan bir bardak suyu bir dikişte içmiş gibi içiniz yanıyor. Sakın su içeyim demeyin. Su ile kapsaisini daha da yayarsınız. İçmeniz gereken tek şey süt olmalı. Yoksa saatlerce o acı içinde kıvranıp durursunuz. Dışarıdan bakılınca kolay gibi geliyor ama o biberi bana dünyada hiçkimse yediremez artık ki fidelerin yakınından geçerken bile genimi yakıyordu ve hiçbir kurt, kuş ve böcek bu bitkiye yaklaşmıyor bile. Deneyenlerin yeni deneyimlerinide merakla bekleyeceğim. Paylaşırsanız

MeyveliTepe
07-07-2012, 09:06
Bu biberi 2 sene önce yetiştirmiştim. kimseye ve hiçkimseye asla ve asla tavsiye etmem. Sırf bunları yazmak için yeni yelik açtım ve bu ilk mesajım.

Hoş geldiniz. Forumdaki ilk mesajınızı da Bhut Jolokia başlığında yazmanız hoş olmuş. Deneyiminiz gerçekten çok etkileyici, özellikle "şundan bir ısırık alıp tadına bakayım" diyecekler için.

Bu yıl yetiştirmeyecektim ama yine dayanamadım, izole bir yerde 8 kök diktim, küçük biberler verdiler bile :)

Yukarılarda bir yerde yazmştım galiba. Bu biber Hindistanda özel olarak isteyenlere bir tabakta jiletle zar gibi kesilmiş tek bir halka olarak servis edilirmiş.

Evde kullanmak için Thai biberi de çok lezzetli ve yeterince acı. Thai biberini de ısırayım dediğinizde yazdığınız etkiler gerçekleşir fakat dikkatli bir şekilde sos, kapya biberiyle seyreltmek vb. şekillerde hazırlanıp saklandığında muhteşemdir.

Safranlı
07-07-2012, 12:11
bu biberi düşünmek istemiyorum....
açıkçası sadece dogal mücadele için kullanılabilir...
bir sıpreyle bütün zararlıalar kaçacaktır... diye düşünüyorum
yinede ben almıyım....

maralle
07-07-2012, 22:50
Hoş geldiniz. Forumdaki ilk mesajınızı da Bhut Jolokia başlığında yazmanız hoş olmuş. Deneyiminiz gerçekten çok etkileyici, özellikle "şundan bir ısırık alıp tadına bakayım" diyecekler için.

Bu yıl yetiştirmeyecektim ama yine dayanamadım, izole bir yerde 8 kök diktim, küçük biberler verdiler bile :)

Teşekkürler. Yazıların hepsini okudum. Bende fantastik bir deneyim olsun diye yetiştirmiştim ve doğal olarak başka türlere yöneldim tabiiki. Deneyimi olmayanlara ve sofrada Bhut Jolokia yı tabii haliyle kullanmak isteyenlere tavsiye etmiyorum. Yeterince seyreltilip sos yapılabilir ( o konuda bir bilgim yok ). Siz sosmu yapıyorsunuz dünyanın en acı biberiyle?

MeyveliTepe
07-07-2012, 23:48
Evet, Bhut Jolokia'dan da sos yaptım, hem de seyreltmeden :) Tadına bakmadım ama. Birer kavanoz iki arkadaşıma gönderdim. İkisi de acı sever kişiler. Bir arkadaşıma bir kavanoz da thai sosu göndermiştim. Thai'yi daha çok sevdi. Ben de thai sosunu seviyorum. Acılık bakımından Jolokia ile aradaki farkı ayırd etmek pek kolay olmasa gerek ama lezzet farkı var.

Çoğu kişi acının hep aynı şekilde etki ettiğini düşünür, oysa değildir. Kimi dilinizin ucunu dudağınızı yakar, kimi dilin orta yerini, kimi boğazınızı yakar. Kimi de ağızda çok fazla yanma yapmaz ama kan dolaşımını hızlandırır, vücut ısısını belirli bir süreyle yükseltir.

Thai böyle bir biber. Kışın bir tencere kuru fasulyeye atılan tek bir thai biber ile, bir iki kaşık fasulye yediğinizde önce kulaklarınız ısınır, sonra göğüste bir ısı hissedersiniz, tabak tamamen bittikten sonra yaşınız kaç olursa olsun dışarı çıkıp karda futbol oynarsınız :)

Izgara köfteyi acılı sosa banarak yemeyi severim. Kavanozdan tek bir thai biberi tabağıma koyuyorum, köfteden bir parçayı bibere sadece değdiriyorum ve öyle ağzıma atıyorum. Yemek bittiğinde biber hala tabaka bir bütün olarak duruyor ama acı sosun tüm lezzet ve gücüyle sofradan kalkıyorum.

Halil Önen
08-07-2012, 13:25
...

Thai böyle bir biber. Kışın bir tencere kuru fasulyeye atılan tek bir thai biber ile, bir iki kaşık fasulye yediğinizde önce kulaklarınız ısınır, sonra göğüste bir ısı hissedersiniz, tabak tamamen bittikten sonra yaşınız kaç olursa olsun dışarı çıkıp karda futbol oynarsınız :)

Bu durumda düz duvara bile tırmandırdırıyormuş...:D

('Diyarbakır güzelmiş, nerden biliyorsun' derlerse 'öyle diyorlar' derim...
Vallahi yalan söylemiyorum...);)

Ben gecen yıl yetiştirdim ama meyvesini yiyemedim_ döktü_tecrübem yok.. Bu yıl bakalım artık...:)

( bu gün fazla acı mı yedim dedir, dilirim dolaştı...):p

maralle
09-07-2012, 22:49
:) Acı herkesi aynı şekilde etkilemez, doğrudur ama Bhut Jolokia nın herkesi etkileyeceğine şüphem yok :) Bende acı düşkünüyüm sizler gibi. Yaban turpu püresi, wasabi bitkisi kökü, çeşit çeşit biberler denedim. Bir süre sonra çoğu insanın kokusuna bile tahammül edemediği derecede acı biberleri bile avuç avuç yiyecek konuma geliyor insan. Giderek daha acısını arıyor. ( hastalık gibi bişey ). Ama şu Bhut Jolokia da dur dedim. Tek bir sefer yememle çıtayı aşağıya düşürmem bir oldu ve ne kadar kök varsa hepsini söktüm attım behçeden .

MeyveliTepe
10-07-2012, 00:17
Bir biberi komple yediniz mi öylece?

maralle
11-07-2012, 03:12
Youtube'da gencin birisi bu biberden 6 tane yiyordu. O vidyoyu izledikten sonra 1 tanesini attım ağzıma yedim. Hiçbirşey olmadı. Ama aradan bikaç dakika geçince ölsem daha iyi dedim ya :) Şuan habanero ile jalapeno biberleri iyi bana göre acılık bakımından.

Mete Tiren
11-07-2012, 07:42
Bende bu biberin tadına bakanlar arasındayım ama lezzetine hayran kaldım. Parmağım ıslaktı üzerine aldığı kadar biberi ağzıma attım tam lezzet ve acısını almak için ağzım boşken denedim bunu. İlk başta dilim deydi değmedi derken ikincisinde tüm parmağımdaki biberi damağımda gezdirdim.

Ortalama acısı bir saat kadar geçmedi harika bir biber ama en çok lezzetini sevdim babamda babaannemde yetiştir mete şundan diiye yalvarıyorlar ama çevremde biber yetiştiren çok olduğundan tohumlar açılacak diye yetiştirmiyorum. Ama önümüzdeki senelerde tül polen geçirmez elek bir şeyler yapıp yetiştireceğim :)

sercan1969
11-07-2012, 09:00
Arkadaşlar sizde kışın pencere kenarında benim gibi yetiştirin...Çiçeklerini döküyor ama üzülmeyin...İlkbahara güçlü bir bitkiyi, açık havaya aldığınızda birazda yardımla tozlaşma sağlanıyor. Tüle falanda gerek yok çünkü benim bölgemde hazirandan önce tarlalarda biberler çiçek açmıyor...Ben döl tutumunu nisan ayında sağladığımdan kafam çok rahat....Seneye elimdeki bol miktarda ki bhut jolokia tohumunu ekip fide haline getirmeyi düşünüyorum.

Not: Acı severlere biberin minik boydaki körpelerinden tattırdım..Hepsinin genel kanısı acısının yanında lezzetininde müthiş olduğu...Tabi tatmaya cesaret edebilirseniz:D

maralle
12-07-2012, 02:14
Ben biberi evin içinde kendi yaptığım kartondan kutunun içinde yetiştiriyorum. ( 2x3 metre )Kutunun içinde bir fan var. O sürekli hava transferi yapıyor içerde ve 1 tane 400 wattlık metal lamba ve bir tanede 200 wattlık sodyum lambam var. Bunlar aynı güneş ışığı etkisi yapıyor bitkiye ve yeterince ısıtıyor. Isıyı düzenli olarak termometreyle ölçüyorum ve asit algılayıcısıylada toprağın asitlik düzeyini düzenli ölçüyorum. Habanero biberi için ısıyı 25 derece civarlarında sabit tutmaya çalışıyorum. Tozlaşmayı kendim ellerimle yapıyorum. Böylece hiçbir dış etkiye maruz kalmamış oluyor ve acılığından hiçbirşey eksilmiyor. Bi labaratuvar ortamı gibi yani :) Fide olunca hemen karton ortama alıyorum , bir süre Oasis'in içinde tutuyorum, biraz büyüyünce çiçek taşlarının içine oradanda toprağa geçiriyorum. Yaprakları büyüyünce onları iplerle kenarlara çekerek bağlıyorum ki her yaprak yeterince ışık alsın. Sabahları sarı, akşamları kırmızı ışıkla besliyorum. Böylece bitki gece gündüz ayrımına varıyor. Benim sistemim böyle. Öneriler ve yorumlara açığım ve bekliyorum :) (Foto koyamıyorum yalnız, şuan biberlerden 600 km uzaktayım. Evde şuan onlar zaman ayarlı priz ile yönetilen ışık kaynağının altında uyuyolar :) Bu yöntemle yılın her ayında biber yetiştirebiliyorum.

TremusA
30-07-2012, 11:57
Daha önce habereno baktım ,meyvelerinden aldım ,acı sever birisi olarak zevkle yedim. Daha üstü nedir yolundaki araştırmalarımda karşıma bhut çıktı. Çokca yorumların olumsuzluğundan almaya cesaret edemedim. Birgün ebay üzerinden 5 adet güneşte kurutulmuş tohumlu biberlerden edinip vira bhut jolokia dedim. Mercimek tanesi kadar parçasını ağzıma attım. Ensem su içinde kaldı.Yanma hissi garip .Anında değil ,zamanla tesir ediyor.Zaman geçtikçe varlığını daha çok hissettiriyor. Ortalama yakıp yıkıcı etkisi yarım saat -1 saat arası sürmüştü. Eğer yediğiniz en acı biber dıştan yakıyor hissi verdiğini söylersek ,bu içten yakıyor. Acı sever birisi olarak çok hoşuma gitti. Evdeki pul biberlere bu kurutulmuşları havanda ezip 5 te 1 oranında kattım . Acı seven birisi olarak söylüyorum bu şekilde lezzetli bir acıyı hayatta yediğimi hatırlamıyorum. Acıya tahammülü olmayan birisini ağlatır ,garanti veririm. Saf olarak mercimek tanesinden daha büyük parça denemedim.Hep birşeylere kattım. İçinden çıkan tohumlar verimli olmadığından ,üreticinin zamansız hasatından yetişmedi. Tazesinin daha caydırıcı acısı olduğunu düşünüyorum ama edinemedim henüz.

Zevk için bile sade olarak tüketilmesi zor bir biber. Ama karışımlarda lezzet abidesi. Değişik ve ağır kokusu ,acı tadındaki o muazzam aroma denemeye değer. Lahmacun harcına katın ,ince kıyılmış ezme salatalarınıza katın ,pul biberinize katın ,sıcak soslarınıza katın.... Acı seviyorsanız bu hazdan mahrum kalmayın.

1miyon acılık denilen biberin elime ulaşan versiyonu 700.000 civarı çıkmış. Ebaydan alan bir analizci bunu olumsuz yorum olarak söylüyor.Bununda açıklaması Mete beyin dediği gibi tozlaşma ile açılan tohumlar. Saf bhut jolokia bulmak ,**** ıspatlamak çok sorun olacak. Varolanlar şimdilik yetiyor ama 1 milyonluk gerçek zehiri tatmak isterdim :)

x_coder
09-08-2012, 08:22
10 tohum ektim. 3 tanesi çimlendi. Bir karıştan biraz daha büyükler. 7-8 çeşit biberle aynı anda ektim. Bhut jolokia en yavaş gelişeni. Diğerleri meyve verdi. Çimlenmesi de diğerlerinden çok sonra olmuştu.
Tozlaşma zamanı, diğerleri ile karışmaması için birkaç gün salona alıp elle tozlaşma yapıp tekrar balkona çıkarmayı düşünüyorum.

p.nermin
09-08-2012, 08:36
Siteye yeni dahil olduğum için tohum konusunda pek bilgim yok. Ancak ben de bir acı biber tutkunuyum. Tohum için bu kadar para ödemek yerine satın alınan biberin tohumları aynı işi görmez mi? Saksılara attığım jalapeno tohumlarının hemen hepsi çıktı, büyüyorlar.

Emre İlhan
09-08-2012, 09:43
Satın aldığınız biberler eğer hibrit tohumdan yetiştirilmişlerse, ekeceğiniz tohumlar aynı cinsin özelliğini göstermeyebilirler.

Ki, büyük oranda göstermezler. Hibrit tohumun başlıca amaçları arasında da bu vardır zaten:)

x_coder
18-08-2012, 00:43
Bu hibrit tohumların satışı neden hala yasal anlamış değilim. Bu tohumlar çoğunlukla israil menşeli. Devletin/üniversitelerin tohum ıslahı yaparak bizi bunlardan kurtarmaları lazım. Artık ithal dilemeyecek deniyor ama hala kutuların üzerinde İsrail yazıyor. İsrail demek, hibrit demek oluyor zaten.

Emre İlhan
18-08-2012, 16:55
İthâl tohum konusunda haklısınız tabii ki. Ama bizim kendi ürettiğimiz hibrit tohumlarımız da var. Mesela, Anadolu firmasının Murat F1 salatalık tohumu gibi:)

F1 tohum; hastalıklara dayanıklılık, verim vs... hususlarında ıslah edilmiş tohumdur. Aslında bize birçok artısı var.

Şahsen bende kendi menşeimiz olan tohumları tercih etmekten yanayım:)

banshee8831
19-08-2012, 00:36
Arkadaşlar biber konusunda acil yardımınıza ihtiyacım var, biraz uzun yazacağım lütfen sonuna kadar okuyup bana yardım ediniz :

ilkbahar ayında Amerika e-bay'den acı biber merakım yüzünden, daha önce hiç bitki yetiştirmemiş biri olarak 20 adet " Trinidad Scorpion Butch-T " tohumu aldım. bu biber acılık listesindeki en acı organik biber. 2.000.000 acılık değerine sahip. yeni girdi listeye. neyse kargosuyla beraber 10 dolar tuttu. ufak mektup türü şeyler için takip numarası vermiyorlar , 1 ay bekledim paket yok. çevremdekiler büyük ihtimalle gümrüğe takıldığını söyledi. çünki adamlar kıllanıp esrar ve türevi uyuşturucu bitkilerin tohumlarını getirttiğimi zannetmiş olabilirlermiş. Neyse ücretimi iade alıp, başka bir satıcıdan aynı tohumları tekrar aldım. fiyat yine aynı. bu sefer 2 hafta içinde geldi.

Mayıs başı ekimi yaptım. bildiğimiz biber tohumları gibi hiç bir farkı yok. paketten çıkan açıklamada, tohumların ilk etapta güneşe gerek görmediğini, tohum çimlendirme toprağıyla dolu 2-3 cm derinliğindeki bir kaba 1 cm derinliğine ekmem gerektiği yazıyordu. Aynen öyle uyguladım. Algida'nın dondurma kabına internetten aldığım " tohum çimlendirme karışımı " koyarak yaklaşık 10 tane tohum yerleştirdim. gün aşırı fıs fıs şeklinde toprağı nemlendirecek, ama çamur etmeyecek şekilde sulama yaptım. 1 ay sonra tohumlar filizlenmeye başladı. önce 1. filiz, birkaç gün sonra 2. filiz derken 4 tane filiz çıktı 10 tohumdan. açıklamada, filizleri toprağa ya da saksıya almadan önce her filiz başı üst üste 3 yaprak çifti görmem lazımmış. onu bekledim 1 ay da.

Temmuz başı 60-70 cm uzunluğunda, 20 cm derinliğinde bir saksı aldım. Filizleri saksı toprağında yetiştirmem yazıyordu. ben 1 paket " genel amaçlı torf " aldım ama saksıya az gelince elimde mayıstan kalan " tohum çimlendirme karışımını " da iyice harmanlayıp saksıyı full doldurdum. Açıklamada filizler arasına 30 cm koyun yazıyordu ama saksım 1 tane olduğu için 4 filizi aralarına 15'er cm koyarak yerleştirdim.

daha sonra saksıyı açıklamada yazdığı üzere sürekli güneş alabileceği ( günlük 16 saat yazıyor ) cam balkonumuzun kenarına yerleştirdim. dışarıda değil, ev içinde duruyor tabi. sabah ve öğle güneşini sürekli alıyor. öğleden sonra gölge geliyor üzerine ama en iyi pozisyon bu şekilde. evde daha fazla güneş alan yer yok. İlk başlarda sulamayı fazla tuttum bilmiyorum niye ama günlük yarım litre suluyordum saksıyı. 10-15 gün böyle devam etti. sonrasında evinde daha önce çiçek büyütmüş kişiler fazla sulamanın iyi birşey olmadığını söylediler ve sulamayı azalttım.

Temmuz başından bu güne filizler iyice büyüdü. 15-20 cm arasında boyları var. sürekli yaprak çıkıyor uzuyorlar. Sulamayı yeteri şekilde yapıyorum, fazla sulamadan kaçınıyorum. toprak sürekli nemli. güneşi alabildiği kadar alıyor. onun haricinde birşey yapmıyorum, çünki ne yapılacağını bilmiyorum. ürünlerin çıkmasını bekliyorum ama ortada hala bir şey yok. mayıs başından beri kendi gözüm gibi bakıyorum ama ortada bir sonuç göremiyorum. sonbahar yaklaştı, o kadar emekten sonra ürün alamamaktan iyice korkmaya başladım. çok üzülürüm birşey elde edemezsem. Bu arada bitkiyle ilgili ufak sorunlarım var, bunları da size sormak istiyorum.

1- Son 15 gündür 4 filizde, özellikle ilk filizlenen ve en fazla yaprağa-boya sahip bitkimin yapraklarında sararma görmeye başladım. 4 filizdede var. Bu neden oluyor acaba ? geçen birkaç yaprak aşırı sararmıştı ve koparıp attım. aynı şekilde bu gün saksıda 4 tane kopmuş yaprak daha gördüm. Acaba bitkiler ölüyor mu , neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum :(

2- Fizlilerin birkaç yaprağının ucunda sanki tırtıl, kurt yemiş gibi ufak kopuklar var inceledim yaprakları böcekle kurtla veya başka bir şeyle karşılaşmadım. Geçen bir sivri sinek ölmüş ve toprağın üzerinde duruyordu. Acaba acı'dan falan mı zehirlendi :D yapraklara elimi sürüyorum ama bir acılıkla karşılaşmadım henüz :)

İşin tüm boyutu bu şekilde arkadaşlar. Bunu forumun neresine konu olarak açacağımı bilmiyorum. dünyanın en acı biberlerinden olan bhut jolokia kısmına yazdım ama trinidad scorpion ile ilgili bir başlık bulamadım kusura bakmayın. mayıstan bu yana yaptığım herşeyi eksiksiz aktardım ki bilgili arkadaşlarımız bana nerde yanlış yaptığımı anlatabilsin. Çünkü artık çok fazla endişelenmeye başladım. çevremdekiler normal biberlerin 1-2 ayda ürün vermeye başladıklarını söylüyor. artık üzüntüden ne yapacağımı şaşırdım ve internette gezerken burayı gördüm ve hemen yazdım. tohum filizlendirme kısmına başlık açmak istedim ama açtırmadı.

Benim bitkiye dair ufak yaklaşımlarım var bilmiyorum ne kadar doğru ama size bir ip ucu olabilir :

1 - başta fazla sulamaya alıştırıp , sonradan azaltmam bitkiyi etkilemiş olabilir mi ?
2- tohum çimlendirme filizi ve torf karışımı ters tepki vermiş olabilir mi ? sonuçta açıklamaya göre sadece torf kullanmam gerekiyordu.
3- saksı küçük gelmiş olabilir mi ? 30 cm aralık yerine 15 cm aralık koydum ve filizler birbirine girmeye başladı, yapraklar üst üste çünkü.
4- bulunduğu yerde hava sirkülasyonu fazla, bu etkiler mi ?
5- saksının altında delik yok, üstten veriyorum suyu. bu etkiler mi ?
6- acaba yeterince güneş alamıyor mu ? öğleden sonra aldığı gölge etkiler mi ?
7- acaba saksıya bitkiler için özel besinler, karışımlar, sıvılar dökmem gerekiyor mu ? saksı küçük bitki sayısı fazla olunca topraktan yeterince besin alamıyor olabilir mi ?
8- düşünmek istemiyorum ama tohumlarım sahte olabilir mi ? sonuçta 10 tohum ektim 4 tanesi filizlendi bu aklımı karıştırıyor ?

biliyorum uzun oldu biraz ama lütfen hor görmeyin. yeni üyeyim ve bitkilerle ilk defa ilgileniyorum. yardımınıza ihtiyacım var. en yakın zamanda foto çekip koymayı düşünüyorum eğer yardımcı olacaksa. bunun haricinde bana buradan ya da aşağıdaki iletişim bilgilerinden yardımcı olabilirseniz çok sevinirm. Sonuçta çıkan ürünün tohumlarını paylaşmak isterim sizle, yurtdışından getirecem diye benim gibi boşuna zaman + para harcamanızı istemem :) yanıtlar için şimdiden çok teşekkürler, iyi geceler :)

MeyveliTepe
19-08-2012, 08:47
7 gayet net bir şekilde biberler açlığa mahküm olmuş, 5 şayet saksıda hiç drenaj yok ise. 3 ile daha sonra karşılaşırsınız.

banshee8831
19-08-2012, 22:19
saksımda hiç drenaj yok ( drenajın, saksıdaki fazla suyun altından akıp gitmesi, daha doğrusu altında tabak varsa oraya akmasını kabul ediyorum tam anlamını bilmiyorum ) bunun için bir çözüm bulamayız gibime geliyor. var mı bir öneriniz ?

saksıdaki yer sıkıntısını da geçelim madem sonradan başımı ağrıtacak.

peki toprağı beslemek içine ne yapabilirim, ne ekleyebilirim, marketlerin botanik bölümlerinde böyle likit sıvılar ve benzeri şeyler görüyorum bitki katkısı mı besini mi ne o adla. bunlardan alıp saksıya dökmem mi gerekiyor ? lütfen yardımcı olabilirmisiniz bana ?

bugün başka birşeyin farkına vardım. yeşil olan yaprakların tonu artık açık yeşil gibi bir renge dönmeye başlamış. tüm yapraklarda var. sanırım gerçekten can çekişiyor, son safhalarını yaşıyor. eğer yardım edebilirseniz bitkiyi kurtarabiliriz, acil yardımınıza ihtiyacım var :(

MeyveliTepe
19-08-2012, 22:47
Saksının dibine mutlaka bir kaç delik açın, aksi halde bitkiyi yaşatmanız çok zor. Beslemek için bu saatten sonra yapılabilir şey azot fosfor potasyum oranları biribirine yakın (azot ve fosfor biraz daha yüksek olabilir), mümkünse içinde iz elementler de olan bir sıvı gübreyi üzerinde yazılı tarife göre kullanın.

Torf'un içinde ya hiç bir besin bulunmaz, ya da tohumu fide yapmaya yetecek kadar bulunur.

banshee8831
19-08-2012, 23:57
Saksının dibine mutlaka bir kaç delik açın, aksi halde bitkiyi yaşatmanız çok zor. Beslemek için bu saatten sonra yapılabilir şey azot fosfor potasyum oranları biribirine yakın (azot ve fosfor biraz daha yüksek olabilir), mümkünse içinde iz elementler de olan bir sıvı gübreyi üzerinde yazılı tarife göre kullanın.

Torf'un içinde ya hiç bir besin bulunmaz, ya da tohumu fide yapmaya yetecek kadar bulunur.

peki üstadım, bu delikleri açıktan sonra saksıyla balkon mermeri arasına 1-2 cm lik boşluk,yükselti bırakmam gerekir mi deliklerin hava alması için ? sonuçta delikleri açıp yine saksıyı direk balkon mermeri üstüne koysam değişen birşey olmayacak gibi değil mi ?

Bu arada sulamayı ne kadar yapmamı önerirsiniz ? günlük kaç ml su dökmem gerekir sizce, saksının ebatlarından aşağı yukarı boyutunu anlamışssınızdır

bu katkı maddesine örnek önerebileceğiniz bir ürün var mı ? ondan alıyım bir yanlışlık yapmayım :) Bu arada affınıza sığınırak soruyorum, torf yerine ne kullanabilirdim ? normal bahçeden alacağım toprak mı , yoksa özel topraklar var mı bitki yetiştirmek için ?

yardımınız için çok teşekkürler, herkese iyi bayramlar dilerim

MeyveliTepe
20-08-2012, 00:12
Delikler hava alması için değil, sulama suyunun fazlasının drene olması için gerekli. Ona göre davranabilirsiniz.

Üç gün arayla bir litre su vermeniz yeterli olur sanırım. Az gelirse bitkinin su istediğini yaprakların durumundan anlarsınız.

Bahçede bu tür bir gübre kullanmadığım için şunu alın gibi bir tavsiyede bulunamayacağım. Ev bitkileri için satılan besleme ürünlerinin üzerindeki içerik açıklamalarını okuyarak karar verebilirsiniz.

Böyle bir durum olmasaydı ya da fideleri daha yeni dikiyor olsaydınız torfa değil de içinde kil ve organik madde oranı dengeli, yanmış keçi/koyun gübresi ile takviye edilmiş bir karışım kullanmanızı önerirdim.

Bahsettiğim tavsiye bitkileri kısa yoldan kurtarma çabası :)

banshee8831
20-08-2012, 00:33
çok teşekkürler üstad'ım :) yarından itibaren başlıyorum tedaviye. umarım kurtarabiliriz de hep beraber şu biberi yiyebiliriz :) gelişmeleri buraya paylaşacağım , iyi geceler :)

MeyveliTepe
20-08-2012, 00:41
çok teşekkürler üstad'ım :) yarından itibaren başlıyorum tedaviye. umarım kurtarabiliriz de hep beraber şu biberi yiyebiliriz :) gelişmeleri buraya paylaşacağım , iyi geceler :)

326278

İnşallah kurtulurlar. Olmazsa seneye artık.

Bhut severlere iyi bayramlar :)

drclnie
30-08-2012, 00:05
bhut jolokia ektim 10 tane flan 2 tane cimlendi biri oldu digeride cok yavas buyuyo 3 ay oldu hala 10 -15 cm var yok sorun ne olabilir ?

civanmukti
07-09-2012, 14:36
Scoville Organoleptic Test | How Hot Are Chile Peppers? | Scoville Heat Scale | Capsaicin Scoville Units (http://ushotstuff.com/Heat.Scale.htm)

ebay de 2 milyon scoville olabilen "Trinidad Moruga Scorpion" 6,95 $ nakliye ücretsiz. 10 tohum. bazı çok acı biberleri de araştırdım. bulunabiliyor sitede.

sanırım biber gazı sıkılmış gibi hissettiriyordur. şeytan dürtüyor aslında al diye ama alanım sınırlı...

şimdi farkettim acaba listede tanıdık biber var mı diye. tabasco yu biliyorum. sosunu bulabiliyoruz marketlerde ve oldukça acı ama yenilemez değil. 30 bin- 50 bin scoville arasıymış. en acıya dil deydirsek sanırım dilimiz çatlar. bilemedim şimdi. :)