View Full Version : Bhut jolokia (acı biber)
sarıaltıngül
07-09-2012, 15:02
Kına gecelerinde kına koymak için tül torbalar var. Küçük kesecikler. Ağız kısımları ip ile büzdürülüyor işinize yarayabilir.Süslü 100 adet paketi 8 TL.Düğün malzemesi satılan yerlerde bulursunuz.Az önce Antalya'da Behçe Araştırma Enstitüsünden Ramazan beyle görüştüm. izole keseleri artık kullanılmadığını bunları özel diktirmemiz gerektiğini söyledi veya kendimiz yapabileceğimizi bu anlamda karşımızda 3 alternatif var:
1-Muhtelif kumaşçılarda veya ilaç bayilerinde satılan özel pamuklu tüllerden kendimiz dikebiliriz.
2-Biberin çiçek taç yapraklarını izole bantla yapıştırarak sinek-böcek girişlini engelleyerek yabancı tozlaşmayı önleyebiliriz
3-Bitkiyi diğer bitkilerden farklı bir yerde izole ediyoruz.
Son iki mesajı buraya taşıdım:
Birbirlerini çapraz tozlayan ve tozlamayan sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28602.htm)
bahçemdeki biberleri
sarı scotch bonnet
kırmızı scotch bonnet
kırmızı habanero
bhut jolokia
olarak acıdan - çok acıya doğru sıralayabiliriz
sarı ve kırmızı scotch bonnet yemekle birlikte yenebilirken (kırmızı bonnet ile dumanlar çıkmaya başlıyor)
sarı scotch bonnet serranodan acı fakat yenebilir seviyede oda ama kırmızı olanın dış kısımları çok acı olmasada tohumların olduğu bölüme yaklaştıkça küçük bir sürpriz barındırıyor yediğim en keyifli verimide iyi olan biberlerden birisi kesinlikle seneyede ekeceğim.
habanero ayrı bir kategoride ele alınmalı kesinlikle bildiğiniz tür biberlere benzemiyor aroması ve kokusu acı seviyesi tamamen farklı bende çok çok acı biberleri yerim ancak habanero birde iyice olgunlaşmış olanı olursa yanınızda mutlaka ayran bulundurun yemekle beraber
jolokia ise yedikten sonra habaneroyu hafif acı biber olarak görmenizi sağlayacak türden bir acısı var kesinlikle çok acı biber yiyenler haricinde internetten gördüğünüz videolara özenip deneme yapmayın.
benimde çevremde çok acı biber yiyebildiğini ayrana bile ihtiyacı olmayacağını düşünen arkadaşlarım var.
örnek olarak jolokia videolarını izledikten sonra ben yerim bunu dokunmaz bile diyen aşçımızın tam olgunlaşmamış bir adet kırmızı habanero yedikten sonra yaşadıklarını bir tebessüm izleyip yetişen biberlerinize dikkatli yaklaşın.
Mevlüt usta vs Red Savina Habanero - Habanero Pepper Challenge - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XYZ2hHTlR48&hd=1)
geçtiğimiz bir sene boyunca getirdiğin biberler acı değil bunlarımı yiyeceğiz diyerek serrano biberlerimi beğenmeyen aşçı başı şimdi tek kelime acıyla ilgili konuşmuyor. videoyu editlemeden telefondan yükledim argo konuşmalar için kusura bakmayın aşçıbaşı ne yaptığını bilmiyordu o sırada.
kagakadir
07-12-2012, 10:34
Arkadaşlar merhaba
tam bir acı biber müptelasıyım
amerikandan 5 çeşit acı biner tohumu getirttim, yanlız aralık ayındayız ve baharı beklemek çok zor gelecek
ofisim güneş alan bir yer ve gündüz sıcaklığı23-24 derece gecede min. 10 derecelere düşüyor
tohumları saksılara eksem çıkma şansı var mı?
Arkadaşlar merhaba
tam bir acı biber müptelasıyım
amerikandan 5 çeşit acı biner tohumu getirttim, yanlız aralık ayındayız ve baharı beklemek çok zor gelecek
ofisim güneş alan bir yer ve gündüz sıcaklığı23-24 derece gecede min. 10 derecelere düşüyor
tohumları saksılara eksem çıkma şansı var mı?
Biber tohumu çıkar .İçer de ise bir sorun olmaz kış ortasında acı biber yiyebilirsiniz .Benim saksılar da var Afyon'un soğuğunda bile bir sorun olmuyor
kagakadir
14-12-2012, 14:47
teşekkür ederim cevabınız için ektim bakalım çimlenecek mi tohumlar
Hasskabal
16-01-2013, 22:34
Arkadaşlar herkese selamlar;
Ben hayatımda hiç sebze meyve yetiştirmedim. Ama hep heves etmişimdir. Bu sene artık dayanamayıp bu işede girişeceğim dedim ve geçen haftadan beri araştırma içerisine girdim.
Bu forumu çok okudum ve okuduklarımdan anladığım kadarı ile gidip bir şeyler aldım.
Şimdi siz değerli üstadlara anlatayım ve bakalım neyi doğru neyi yanlış yapmışım okuyalım öğrenelim :)
Öncelikle Acı bibere bayılırım sofrada olmazsa olmaz. Daha önce hiç Bhut Jolokia yemedim. Bunun üzerine tohumlarını alıp çimlendirmeye karar verdim. Şimdi ilk ve en önemli soruma gelince;
1-Bu mevsimde Bhut Jolokia tohumu ev içerisinde çimlendirilebilirmi? Yoksa illa ki mart ayı gibi baharı beklemek gerekirmi?
2-Okuduklarımdan anladığım kadarı ile herşeyden önce ilk olarak tohum edinip onları çimlendirmemiz gerekiyor. Ve çimlendirme için plastik bardaklar vs ufak kutucuklar iş görüyor. Ben direk bauhaus'a gittim ve özel olarak çimlendirmek için satılan kare plastiklerden satın aldım. Bunların altlarıda delik direnaj için o konu da da sıkıntı yok.
Daha sonra 15 liraya bir adet küçük boy ev tipi sera aldım. Plastikten üstte iki adet havalandırma kapağı bulunuyor fakat ısıtmalı falan değil daha basitçene birşey.
Birde 5 litre Torf aldım.
Şimdi okuduklarımdan anladığım kadarı ile. Önce çimlendirme kutularına torf koyarak hafif suyla ıslatıp nemlendiriyoruz. Çok ıslak olmayacak çok kuruda kalmayacak şekilde.
Daha sonra tohumları koyuyoruz. (her plastik kaba bir tek tohum koyacağım burda bir sorun yoktur umarım) ve üstüne tohum boyu kadar bir kez daha torf serptikten sonra fıs fıs yardımı ile biraz daha suluyoruz ve mini sera içerisine alıp oda sıcaklığı 21-25 derece bir yere güneş görmeyen bırakıyoruz. (Bu noktada evimde florasan ampullerde mevcut yani gün ışığı görmesi açısından 25cm mesafe ile tohumlara tutabiliriyim? yoksa çimlenene kadar bu işe gerek yokmu?
Ama en önemlisi şimdi hiç bulaşma mart ayını bekle derseniz bekleyeceğim. Fakat yok önemli değil marta kadar çimlendirip şaşırtırsınız daha sonra mart ayında dışarı güneşe çıkartma şansımız olursa süper olur.
Ama boşa uğraşma bu mevsimde çimlenmez boşa heba etme tohumları dersenizde bekleyeceğim.
Üstadlar bir yardım edin hele çok hevesliyim bütün alet edevatıda aldım sizden gelecek cevapları bekliyorum harekete geçmek için :)
Saygılar...
MeyveliTepe
17-01-2013, 00:03
Şimdi çimlenip fide olsa bile bu sefer Martta dışarı çıkarmanız gerekecek ve hava hala soğuk olacak. Biber sıcağı sever. Hep içeride yetiştirecekseniz olabilir ama biber vermesi için tozlaşma gerekir, fırça yardımıyla tozlamanız gerekir. Biraz doğal rutin dışına çıkıyor. En iyisi iki ay bekleyin, daha güzel olur.
sadecegeçen
17-01-2013, 00:10
Acılığı görüntüsünden belli asla yiyemem ben bunu:D
Hasskabal
17-01-2013, 20:58
Peki Arkadaşlar Tohumları aldığım da yanında verilen talimatta ekmeden önce tohumları 12 saat soğuk suda bekletmem yazılıyor bu gerçekten gereklimi? ne amaç ile bekletiyoruz 12 saat soğuk suda thumları acaba?
Teşekkürler...
Hasskabal
19-01-2013, 20:01
Arkadaşlar selam;
Tohumları 12 saat soğuk suda beklettikten sonra ekimi gerçekleştirdim. Şimdi beklemedeyim bakalım hayırlısı :)
http://farm9.staticflickr.com/8375/8396076500_6816eaeab1_z.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8323/8394993819_3e4250ee54_z.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8469/8396078790_a9055c05b4_z.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8466/8394996663_72eb695a42_z.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8353/8396081626_9312fb5550_z.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8518/8396082692_20e98e3c4f_z.jpg
Hasskabal
23-01-2013, 07:56
Selamlar;
İlk Filizimi gördüm iki tane minnacık yaprağı var :) çok mutlu oldum hadi bakalım...
Şimdi ben mini sera içerisinde filizlendiriyorum üst hava kapaklarını kapalımı tutmak daha iyi filizler için yoksa açık tutmalımıyız? Ben açıyorum oradan oksijen girsin diye peki hangi zamanlarda kapalı tutmalıyız kapakları?
Teşekkürler.
Ben bhut jolokia ve habereno tohumları ektim bugün 5. Gün.
Gün asırı su veriyorum fıs fıs ile ama hiçbir patlama olmadı şu ana kadar.
Pet bardakların altına delikler açıp torflu yuvalara diktim. Üzerlerini naylon poşet geçirdim ve kalorifer peteklerinin üstüne koydum yani hic 23 derecenin altına düşmüyor toprak sıcaklığı.
Yanlış yaptıgım bir sey varmı yoksa sabredip beklemem mi gerek
Saygılarımla
Hasskabal
04-02-2013, 07:36
Bende fıs fıs yapıyordum ilk hafta hiçbişi olmadı desem yeridir. ufacık bir filiz çıktı habarenolardan sonra o öldü ama sanırım gerçek filiz değildi o çünki çok inceydi ot olabilir. sonra azcık su dökmeye başladım coştu tohumlar çıktılar resmen...fotoğraf koyacağım akşama.
Ben bhut jolokia ve habereno tohumları ektim bugün 5. Gün.
Gün asırı su veriyorum fıs fıs ile ama hiçbir patlama olmadı şu ana kadar.
Pet bardakların altına delikler açıp torflu yuvalara diktim. Üzerlerini naylon poşet geçirdim ve kalorifer peteklerinin üstüne koydum yani hic 23 derecenin altına düşmüyor toprak sıcaklığı.
Yanlış yaptıgım bir sey varmı yoksa sabredip beklemem mi gerek
Saygılarımla
Sn. İs060 biber tohumları hemen çimlenmez. Sabredin biraz. ;)
Hasskabal
04-02-2013, 14:54
Arkadaşlar tohumların hiç hava almamasımı lazım yoksa arada bir havalandırmak gereklimi büyümeleri için? ben yukarıdaki mini seranın üst hava kapaklarını sürekli açık tutuyorum yalnışmı yapıyorum acaba? Teşekkürler.
Charlaux
04-02-2013, 17:30
Merhaba arkadaslar,
Biberin kendisine ihtiyacim var,elinde olan arkadasimiz varsa bildirirse memnun olurum.
almanyalı
04-02-2013, 17:57
merhaba,
Bende bu biberden buldum..!!! çok mutluyum fakat ekmelimiyim bilemiyorum...
eşimin bir arkadaşı Bangladeş' e gitti, oralı kendisi, ona ısmarladım.
Fakat beni uyardı, tohumları bile çok acı dikerken çok dikkatli ol dedi,
orda birisi yeşilken yemiş ve zehirlenmiş..duyunca biraz ürktüm doğrusu,
artık diktikten sonra başına bir tabela koyacağım, çünki bazı bahçe komşularım ben yokken alıyor biberlerimden...ya yiyipde zehirlenirse birisi?
diye korkuyorum şimdiden.
şekli güzel ama kesince bile kokusu göz yakıyormuş haberiniz olsun, biberi çalanın vay haline...
sevgilerimle
merhaba,
Bende bu biberden buldum..!!! çok mutluyum fakat ekmelimiyim bilemiyorum...
eşimin bir arkadaşı Bangladeş' e gitti, oralı kendisi, ona ısmarladım.
Fakat beni uyardı, tohumları bile çok acı dikerken çok dikkatli ol dedi,
orda birisi yeşilken yemiş ve zehirlenmiş..duyunca biraz ürktüm doğrusu,
artık diktikten sonra başına bir tabela koyacağım, çünki bazı bahçe komşularım ben yokken alıyor biberlerimden...ya yiyipde zehirlenirse birisi?
diye korkuyorum şimdiden.
şekli güzel ama kesince bile kokusu göz yakıyormuş haberiniz olsun, biberi çalanın vay haline...
sevgilerimle
Merhaba, bende ekmeden önce özellikle bu konuyu çok merak ediyordum. Ekerken özellikle çıplak elle diktim ve doğrumudur diye dilime değdirdim fakat hiçbir etki görmedim Belkide benim tohumlar çakmadır :)
Merhaba arkadaslar gecen sene internet uzerinde almis oldugum bhut jolokia tohumlarini kendi yaptigim heatmat li isitici seramda cimlendirdim ve saksiya aldim ilk 1-2 ay hersey normaldi gayet iyi buyuyorlardi ancak 3. 4. aydan sonra (bu arada 2 fidem var:D) 2.bhut fidemin yapraklari sacma sapan sekiller almaya basladi bole yanlardan genisledi boylari kisaldi ve U seklinde bukuldu bazilari.Digeri gayet iyi gidiyordu ama oda yaz sonuna dogru yapraklarini doktu ve ust yapraklarinda bozulmalar basladi.Fidelerimi icerde cimlendirdim sasirtmayi yaptiktan sonra ic mekanda durdular camin onunde kalorifer peteginin yuksekliginde bi sehpanin ustundelerdi acaba surekli kalorifere yakin olamalarimi kotu etkiledi ama bu bitki sicagi seven bir bitki oldugu icin bole bir yere koydum gubre olarak cok az genel amacli granul toz gibi olan gubreden attim birde kok gelisimini destek amacli voodoo juice kullandim.Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.Is inada bindi artik bu biberi yetistiricem ben birde tadini cok merak ediyorum.:D
Merhaba arkadaslar gecen sene internet uzerinde almis oldugum bhut jolokia tohumlarini kendi yaptigim heatmat li isitici seramda cimlendirdim ve saksiya aldim ilk 1-2 ay hersey normaldi gayet iyi buyuyorlardi ancak 3. 4. aydan sonra (bu arada 2 fidem var) 2.bhut fidemin yapraklari sacma sapan sekiller almaya basladi bole yanlardan genisledi boylari kisaldi ve U seklinde bukuldu bazilari.Digeri gayet iyi gidiyordu ama oda yaz sonuna dogru yapraklarini doktu ve ust yapraklarinda bozulmalar basladi.Fidelerimi icerde cimlendirdim sasirtmayi yaptiktan sonra ic mekanda durdular camin onunde kalorifer peteginin yuksekliginde bi sehpanin ustundelerdi acaba surekli kalorifere yakin olamalarimi kotu etkiledi ama bu bitki sicagi seven bir bitki oldugu icin bole bir yere koydum gubre olarak cok az genel amacli granul toz gibi olan gubreden attim birde kok gelisimini destek amacli voodoo juice kullandim.Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.Is inada bindi artik bu biberi yetistiricem ben birde tadini cok merak ediyorum.
Merhaba arkadaslar gecen sene internet uzerinde almis oldugum bhut jolokia tohumlarini kendi yaptigim heatmat li isitici seramda cimlendirdim ve saksiya aldim ilk 1-2 ay hersey normaldi gayet iyi buyuyorlardi ancak 3. 4. aydan sonra (bu arada 2 fidem var) 2.bhut fidemin yapraklari sacma sapan sekiller almaya basladi bole yanlardan genisledi boylari kisaldi ve U seklinde bukuldu bazilari.Digeri gayet iyi gidiyordu ama oda yaz sonuna dogru yapraklarini doktu ve ust yapraklarinda bozulmalar basladi.Fidelerimi icerde cimlendirdim sasirtmayi yaptiktan sonra ic mekanda durdular camin onunde kalorifer peteginin yuksekliginde bi sehpanin ustundelerdi acaba surekli kalorifere yakin olamalarimi kotu etkiledi ama bu bitki sicagi seven bir bitki oldugu icin bole bir yere koydum gubre olarak cok az genel amacli granul toz gibi olan gubreden attim birde kok gelisimini destek amacli voodoo juice kullandim.Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.Is inada bindi artik bu biberi yetistiricem ben birde tadini cok merak ediyorum.
Kanser olmuş seninkiler :D
Saka bir yana bende merak ettim deneyimli bir arkadaş aydınlatırsa güzel olur
Emre İlhan
10-02-2013, 12:58
Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.
Aslında bitkilerin fotoğrafı olsaydı iyi olurdu ama anlattıklarınızı yorumlamaya çalışayım:)
Biberlerinizdeki gelişim bozukluğunun sebebi; hastalık ya da fazla gübreleme, besin takviyesi olabilir.
Bence ikinci olasılık daha yüksek. Genel amaçlı gübre doğru bir tercih olmuş ama köklendirici gübre yeni yetişen bir fideye göre biraz fazla:)
Bazen bitkilerimizin daha iyi gelişmesini sağlamak uğruna gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyoruz.
Köklerine baktınız mı? Kök gelişimi nasıldı?:)
Hasskabal
10-02-2013, 16:09
Arkadaşlar selamlar;
tam 3ncü hafta sonunda Mini seramda yetişen biberlerimden yalnızca Bhut jolokialarım çimlendi henüz habarenolarımdan eser yok beklemedeyim.
3 Haftada Jolokialarım bu şekile geldiler;
Emre İlhan
10-02-2013, 17:40
Dikkât edin, boyları fazla uzamasın. Güneşe çıkarın ve toprağı ıslak değil, sadece nemli olsun:)
Hasskabal
10-02-2013, 19:39
Güneş olsa çıkaracağım da :D şimdilik floresan ışık ile idare ediyoruz mecbur...
Birde bu filizleri 3ncü yaprakları çıktığında şaşırtmak gerek değil mi? şimdi erken diye biliyorum ama umarım yalnış bilmiyorumdur...
4-5 gerçek yaprak olsun en az. Sizinkiler daha gerçek yaprak çıkarmamış. Bir de florasan ışığı yeterli değil gövdelerde uzama var bu istenilen bir durum değil. Fideleriniz uzun ince olur fideleriniz kalitesiz olur. Pencere kenarına falan alın bari.
Hasskabal
10-02-2013, 21:05
Hmm ok o zaman Pencere kenarına bırakayım. Teşekkürler. Bakalım ilerleyen zamanlar nasıl olacak görelim.
Hmm ok o zaman Pencere kenarına bırakayım. Teşekkürler. Bakalım ilerleyen zamanlar nasıl olacak görelim.
Dostum benim haberenolar, jolokia larla aynı anda çimlendi yaklaşık 11. Günde. Biraz daha bekle yine hareket yoksa bence bir tanesinin toprağını aç bak
Kanser olmuş seninkiler :D
Saka bir yana bende merak ettim deneyimli bir arkadaş aydınlatırsa güzel olur
Walla yokmu bu biberi yetistirip buyutup te meyvesini gorebilen ?
MeyveliTepe
12-02-2013, 21:28
Walla yokmu bu biberi yetistirip buyutup te meyvesini gorebilen ?
Var.
Var.
peki ben gecen sene ektim bhut tohumlarindan 27 derece de sabit ortam sicakliginda cogu cimlendi 2 fide sini ayri saksilara aldim yine altlarinda heat mat var surekli yaniyo gece gunduz hep ayni oda sicakligi camin onunde ler bide isiktanda sikinti yok mantar ilacida siktim.Neden basarili olamadim acaba yardimci olurmusunuz yukarda ki mesajlarimda daha detayli anlattim.Bu hafta yine aldim bhut tohumlarindan yarin ekicem bakalim bu sene basarili olabilicekmiyim ?
Aslında bitkilerin fotoğrafı olsaydı iyi olurdu ama anlattıklarınızı yorumlamaya çalışayım:)
Biberlerinizdeki gelişim bozukluğunun sebebi; hastalık ya da fazla gübreleme, besin takviyesi olabilir.
Bence ikinci olasılık daha yüksek. Genel amaçlı gübre doğru bir tercih olmuş ama köklendirici gübre yeni yetişen bir fideye göre biraz fazla:)
Bazen bitkilerimizin daha iyi gelişmesini sağlamak uğruna gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyoruz.
Köklerine baktınız mı? Kök gelişimi nasıldı?:)
Kok gelisimi gayet iyidi vodoo juice baya etkili gubre degil zaten voddo juice bakteri karisimi gibi birsey koklere faydali bakteriler iceriyor benim tam olarak ogrenmek istedigim cunku birdaha ekicem bu yarin mesela tohumlari ektim cimlendiler kac yaprak verdikten sonra baska saksilara sasirtmaliyim birde sasirtigim saksilar kac litrelik olmali ben biraz buyuk saksilara ekiyorum birdaha degistirmemek icin.Bu sene artik her asamasini fotoraflayacagim :D
MeyveliTepe
13-02-2013, 19:08
Ben biber tohumlarını genellikle Mart ortasında çimlendirme serasında viyollere ekiyorum. Fideleri Mayıs başında dışarıya dikiyorum. Bhut'ları izole ederek yetiştirdiğimden ikişer ikişer çapı 50 cm, yüksekliği 50 cm olan humuslu toprak doldurulmuş saksılara dikiyorum. Saksılar bol güneş alan açıkhavada duruyorlar. Duruma göre hafta bir-iki suluyorum. Mevsim başında bir kere bol keçi gübresi veriyorum. Haftada bir dönüşümlü olarak sulama suyuna organik sıvı gübre veya EMA, bazen enzim ekliyorum. Bu şekilde 8 kök bhut'dan kiloloarca biber aldım. Şu anda bile bitkiler ölmüş olmasına rağmen üzerlerinde salkım saçak biber var.
Bu yaptığım özel bir şey değil. Biber yetiştiren herkes zaten buna benzer bir yöntem uyguluyor. Sizinki epey değişik olduğu için bir yorum yapamıyorum, aksine nasıl yaptığınızı öğrenmeye çalışıyorum :)
Ben biber tohumlarını genellikle Mart ortasında çimlendirme serasında viyollere ekiyorum. Fideleri Mayıs başında dışarıya dikiyorum. Bhut'ları izole ederek yetiştirdiğimden ikişer ikişer çapı 50 cm, yüksekliği 50 cm olan humuslu toprak doldurulmuş saksılara dikiyorum. Saksılar bol güneş alan açıkhavada duruyorlar. Duruma göre hafta bir-iki suluyorum. Mevsim başında bir kere bol keçi gübresi veriyorum. Haftada bir dönüşümlü olarak sulama suyuna organik sıvı gübre veya EMA, bazen enzim ekliyorum. Bu şekilde 8 kök bhut'dan kiloloarca biber aldım. Şu anda bile bitkiler ölmüş olmasına rağmen üzerlerinde salkım saçak biber var.
Bu yaptığım özel bir şey değil. Biber yetiştiren herkes zaten buna benzer bir yöntem uyguluyor. Sizinki epey değişik olduğu için bir yorum yapamıyorum, aksine nasıl yaptığınızı öğrenmeye çalışıyorum :)
Benim yontemler tutmadi anlasilan sizinkini denicez bu sene :D bide bhutlar cok yillik diye duymustum kuramamasi gerekmiyormu biberlerinizin ?
Bide ben şilede öyle bir yerdeyimki bhutlari disari cikartamiyorum gece don oluyo yazin bile gece hava soguk olur bazen burda bide tam vadinin icindeyim soguk çöküyo resmen o yuzden su yetirstirme ampulleri var buyume donemi icin ayri ciceklenme donemi icin ayri onlardan alip icerde yetistirmeye calisicam bir sorum daha olucak disari etiginiz yer butun gun boyunca mi gunes aliyor.
.
sayın MeyveliTepe;Bhut jolokia biber yenebilecek acılıkta mı hiç denediniz mi?
merak içindeyim
ferhat2160
13-04-2013, 10:23
Merhaba arkadaşlar bende bu biberin meraklısıyım geçen sene kışın amerikadan ebay ile sipariş verdim ve ocak ayı itibari ile çimlendirip yetiştirmeye başladım.
Ama diger biberlerden farklı oldugu yetişirken bile fark ediliyor bendeki tohumları 10 cm çaplı bir kapda çimledim içinde 18 ile 20 tohum arası çimlendi fakat diger biberlerden farkı çabuk büyümüyor ve kökleri aşağıya doğru uzuyor, aynı süre zarfında diger tohum cinsleri kökleri yüzeysel ve boyları daha uzun oldu.
Benim sorum ben bu bhut jolokia ları mevcut kaplarından alıp (10cm lik olan dan) 1 kiloluk yogurt kaplarına aldım ve alırken topragını bozmadan olduğu gibi diğer kaba aktardım aktarma yaparken bitkinin kökleri dibe kadar inmişti ve dışında sakının dip kısmında sarmal olarak dolalanmış bu normalmidir bu biber için (diger yerli biberlerde böyle bir şey yaşamadım) yani daha derin bir saksımı istiyor ve boyları geçmi uzuyor bu normal midir ?
Bhut Jolokia tadına gelince siparişi verdigim arkadaş hediye olarak bir tanede kurusunu göndermiş onun sayesinde tadını öğrenmiş oldum. Öncelikle acılık kavramı kişiden kişiye degişen bir kavramdır ve alışmayla daha fazla acı yiyebilirsiniz. Benim bu biberi tarifim şöyle öncelikle acı biberle arası iyi olmayan az acı yiyebilen ler pek denemesin çünki sağlam bir acısı var. Gelelim ilk ısırık ve sonrası ilk denemem ucundan yaklaşık 3 mm ile oldu ve katıksız (sadece bhut jolokia) acıyı hemen hissetmiyorsunuz aradan 1 dakika sonra yanma hissi geliyor ve 1 2 saat sürüyor ben çıplak elle bu biberi parçaladım ellerim yamadı ama elimi 3 kere sabun ve fırça yapmama rağmen elimi yüzüme sürdüğümde yüzümde yanma hisettim yani şakası olmaz bu biberin acı haricinde biberin tadı değişik yani bizim buradaki biberlerden farklı (Türkiye nin her yerinden acı biber tatmışlığım vardır) bir tadı var ve lezzetli taki acı bombası patlayıncaya kadar :) umarım tadını ve etkisini tarif edebilmişimdir.
Bu sene yine ektim bir paket tohum bazi talihsizlikler sonucu cimlelenlerden 1 adet kaldi elimde daha 2 yaprak bakalim hic umudum yok ama :D
Ben de yaklaşık 10 gün önce ektim inşallah büyüyecek :D
http://img694.imageshack.us/img694/5512/dscf9345w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/694/dscf9345w.jpg/)
birkaç hafta önce kırmızı habanero ve tabasco tohumlarını ektim. habanero dan 5 tane ekmiştim hepsi çimlendi. tabascolardan haber yok. tohumlara baktım çürüme de yok. bildiğim kadarıyla habanero daha güç çimlenen bir bitki. tabasco biberi çimlendirmede bir püf nokta mı var ?
En Son Hali
http://imageshack.us/a/img27/3281/dscf9486k.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/27/dscf9486k.jpg/)
Yani ne kadar acı diyorsunuz ya? İşte bununla ilgili 2 yazı. Okuyunda anlayın ne kadar acı :(
Gaz’ap
Capsicum... Biber.
*
Bildiğin dolmalık biber.
Sivribiber.
Kırmızıbiber filan.
*
Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş var, rahmetli oldu, farmakolog... Hangi biberin, ne kadar “acı” olduğunu gösteren bir ölçüm sistemi geliştirmişti.
*
Sıfır Scoville...
Dolmalık biber.
100 Scoville...
Hafif acı sivribiber.
500 Scoville...
Acı kırmızıbiber.
2.500 Scoville...
Tabasco.
*
Diline dokundurdun mu kabartan Meksika biberi var, Serrano deniyor...
10 bin Scoville.
*
Brezilya ve Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var, bırak diline dokundurmayı, eline aldığında parmakların iki gün yanıyor birader... 50 bin Scoville.
*
Dünyanın en acı biberi, Sri Lanka’da yetişen, Naga Jolokia... Yenmiyor. Çünkü, yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville... Zaten o nedenle halk arasındaki adı, “kobra” biberi.
*
Şimdi sıkı durun...
Polisin Tekel işçilerine sıktığı biber gazı, kaç Scoville biliyor musunuz?
*
5 milyon Scoville!
*
Hem de gözüne!
*
Seyreltip, acıyı acıyla hafifletebilmek için gözüne limon sıkıyorsun... Düşün.
*
Üstelik... Bu 5 milyon Scoville’lik biber, o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i... O gazın geriye kalan 10’da 9’u, laboratuvar ortamında “kimyasal silahlar”dan elde edilen ve “içeriği gizlenen” bir karışım.
*
Gaz’eteler utanmadan küçültüyor, göz yaşartıcı diye yazıyor... Gaz’aptır.
Biber gazımız gdo’suzdur... - Yılmaz ÖZDİL
Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş vardı rahmetli oldu farmakologdu. Hangi biberin ne kadar acı olduğunu gösteren bi ölçüm sistemi geliştirdi.
*
Sıfır Scoville dolmalık biber.
100 Scoville sivribiber.
500 Scoville kırmızı süs biberi.
2500 Scoville Tabasco.
*
Dilini dokundurdun mu kabartan Meksika biberi Serrano deniyor.
10 bin Scoville.
*
Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var bırak diline dokundurmayı çatal kullanmazsan parmakların iki gün yanıyor. Hatta dünyanın en hızlı koşan insanı Usain Bolt’un yarışlardan önce hafifçe poposuna sürdüğü bile
iddia ediliyor! 50 bin Scoville.
*
En fenası Sri Lanka’daki Naga Jolokia biberiydi. Yenmiyor. Çünkü yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville. Zaten o nedenle halk
arasındaki adı “kobra” biberi.
*
Ama bu kobra Hindistan dağlarında tesadüfen bulunan 1 milyon Scoville’lik Bhut Jolokia biberinin yanında adeta solucan gibi kaldı. Tatmak istersen.
Lakabı şeytanın dili.
*
Bilahare. Geçen sene Trinidad Moruga Akrebi biberi keşfedildi. 2 milyon Scoville’lik acısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Adı üstünde ha bunu yemişsin ha akrep sokmuş.
*
E vaziyet böyleyken. İçişleri Bakanımızın “yüzde 100 doğaldır bitkiseldir kalite belgelidir”
dediği biber gazı kaç Scoville?
*
5 milyon!
2 buçuk akrepçik yani.
Gözüne gözüne.
*
Üstelik. Bu 5 milyon Scoville’lik biber o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i. Geriye kalanı laboratuvar ortamında kimyasal silahlardan seyreltilen içeriği
sır olarak gizlenen bi karışım.
*
Gaz’aptır.
*
Ve üniversitelilere “cebinde yumurta taşıyor insanlara zararlı madde” diye bilmem kaç sene hapis istenmesine gıkını çıkarmayan ahaliye. Takla at da göreyim diyen müstahaktır.
*
Deodorant demediğine.
Şükretmemiz lazımdır.
Yılmaz ÖZDİL
Tohum takas etkinliğine Sayın Meyvelitepe'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim Bhut Jolokia'lar.;)
Gazi Barış
05-06-2013, 19:00
Takastan aldığım domates-biber tohumları şahsımdan kaynaklanan bir hatadan dolayı çimlenemediler (Neyse, şu hatadan dolayı: akşamları üzerlerine naylon çekiyordum sabah açıyordum, bir gün açmayı unutmuşum çıkan çıkmayan otlar dahil ne varsa hepsi sıcaktan pişmiş) Onların arasında Bhut Jolokia'da vardı, nasip değilmiş.
Sayın Almira'nın biberi süper gözüküyor, ilk kez yetiştirecek iken yukarıdaki nedenden dolayı hiç yetiştirmememe rağmen bu güne kadarki gördüğüm fotoğraflardaki Bhut Jolokialara hiç benzemiyor, daha çok üçburun bibere benzettim, sakın tohumlar karıştırılmış olmasın. :confused:
Sayın Gazi Barış; tohumlar bana ulaşıncaya kadar karıştıysa birşey diyemem. Bende kesinlikle karışmadı. Onları özel olarak özel yerlerde yetiştirdim. Çiçeklerde tozlanma karışıklığı olmasın diye de üç farklı biberi üç ayrı balkonda yetiştiriyorum.
Ama bana red robin domates diye gelen tohumdan kırmızı ampül domates te büyüdüğünü gözlemledim.:D Neyse! ondan da yoktu bende nasıl olsa.;)
Sanırım en iyi cevabı sayın Meyvelitepe verir. Ben onları hep bhutlarım beniiiim. Canlarım diye seviyorum ya.:D
athena -asena
05-06-2013, 21:41
Sayın almira bende üçburun bibere benzettim.
MeyveliTepe
05-06-2013, 22:02
Tadına bakılacak duruma gelmişler :)
Gazi Barış
05-06-2013, 23:33
Deneme yanılma kesin çözüm, hazırlıklı olmakta lazım sonu acı da bitebilir :p
Yaprakları ve meyveleri Jolokia ile aynı değil tohumlar karışmış olabilir tozlaşma pek olası değil.
ChilliOmer
17-07-2013, 10:38
Arkadaşlar foruma yeniyim. İlgimi çekti, güzel konulardan bahsediliyor.
Bende yaklaşık 200 adet Bhut Jolokia tohumu var.
Bu tohumlar ekdeki resimde görünen ağaçdan alınmıştır.
Bhut Jolokia, ağaç şeklinde büyüyor. Bildiğimiz biberler gibi değil.
Elimdeki tohumlardan 4 tanesini ekdim, 6 - 7 günde saksıdan kafalarını çıkarttılar. şimdi bahçeye ekilecekler.
Ayrıca, birtanesi 300KG yi bulan giant kabak tohumlarım da yeşerdi. Onlarda hızlıca büyüyorlar. 3 günde toprakdan kafasını çıkartıp "Hello World" diyen tohum daha önce görmemiştim.
MeyveliTepe
17-07-2013, 23:30
427256
İzolasyon sebebiyle diğer sebzelerden uzaktaki saksılarda biberler görünmeye başladı.
ChilliOmer
18-07-2013, 11:58
427256
İzolasyon sebebiyle diğer sebzelerden uzaktaki saksılarda biberler görünmeye başladı.
MeyveliTepe arkadaşım,
Bu biber, bu hale nekadar zamanda geldi acaba?
Çekirdek den mi ekmiştiniz, kaç ay oldu?
MeyveliTepe
22-07-2013, 22:50
Mart ortası gibi viyole tohum ekip fide yaptım. Mayıs ortasında büyük saksılara aldım.
Bunlar Bhut olmadığı söylenenler.
Bunlarsa kesinlikle bhut olanlar. Teşekkürler sayın Meyvelitepe.
MeyveliTepe
23-07-2013, 09:11
Bence üsttekiler de bhut. Hiç tadını kontrol ettiniz mi?
ChilliOmer
23-07-2013, 15:41
Bence de biri bunların tadına bakmalı. Mesela ben :D
Aslında, bunlara scorpion deniyor; şekli akrebe benzediği için. Resimdekiler akrebe benzemiyor. Yani sivri kuyruğu yok gibi. Ama Bhut cinslerinden biri de olabilir bunlar.
Keşke bakabilsem tadına ama malesef ben hiç acı yiyemem. Buna rağmen çeşit çeşit acı biber yetiştiririm. :D Ben sadece yetiştirme aşamasına dahilim. Renk renk, çeşit çeşit yetiştirmek hoşuma gidiyor.
Babam süper acı yer. İlk biberden birkaç tane ona verdim. En az 10 acı biber yiyen babam birtanesini yarıya hadar ancak yiyebildi.;)
bahcedenn
23-07-2013, 21:21
428999
429000
429001
Benim Bhut Jolokialar sizlere göre bayağı bir geriden geliyorlar. Ama görüntüleri mükemmel. Her kökünde en aşağı 30-35 meyve ya da çiçek var. Sabırsızlıkla olgunluğa erişmelerini bekliyorum. :)
MeyveliTepe
23-07-2013, 22:08
Keşke bakabilsem tadına ama malesef ben hiç acı yiyemem. Buna rağmen çeşit çeşit acı biber yetiştiririm. :D Ben sadece yetiştirme aşamasına dahilim. Renk renk, çeşit çeşit yetiştirmek hoşuma gidiyor.
Babam süper acı yer. İlk biberden birkaç tane ona verdim. En az 10 acı biber yiyen babam birtanesini yarıya hadar ancak yiyebildi.;)
Babanız yarıya kadar yediğine göre esas acı kısmı yememiş. Çekirdekleri bibere bağlayan kısım defalarca kere daha acıdır.
Bhut Jolokia'yı ben de zevkine, sadece tohum devam ettirmek için yetiştiriyorum. Kullanmak gibi bir girişimde pek bulunmuyorum. 2 sene önce közleyerek sos yapmıştım. Közlenme esnasında yanına yaklaşmakta güçlük çektim.
Acı sos yaparken thai biberleri kullanıyorum. 1 kg kapya bibere 8-10 thai ile yeterince güçlü acı sos oluyor.
Tahi biberi ben de salsa sosta denedim. Tomatilloya koyduğum üç tane kırmızı tahi biberle harika bir salsa sos oldu.
ChilliOmer
24-07-2013, 12:31
Benim Thai'ler de büyüyor. Az kaldı.
Aslında, forumda bir şekilde organize olup, acı biber partisi vermek lazım.
Mesela "1. Olağanüstü Acı Biberler ve Biberciler Toplantısı".
Dünyanın heryerinden insanlar gelsin, ellerindeki en acı biberleri getirsin.
Çok şen şakrak bir organizasyon olurdu heralde.
Arkadaşlar foruma yeniyim. İlgimi çekti, güzel konulardan bahsediliyor.
Bende yaklaşık 200 adet Bhut Jolokia tohumu var.
Bu tohumlar ekdeki resimde görünen ağaçdan alınmıştır.
Bhut Jolokia, ağaç şeklinde büyüyor. Bildiğimiz biberler gibi değil.
Elimdeki tohumlardan 4 tanesini ekdim, 6 - 7 günde saksıdan kafalarını çıkarttılar. şimdi bahçeye ekilecekler.
Ayrıca, birtanesi 300KG yi bulan giant kabak tohumlarım da yeşerdi. Onlarda hızlıca büyüyorlar. 3 günde toprakdan kafasını çıkartıp "Hello World" diyen tohum daha önce görmemiştim.
sayın ChilliOmer 200 adet Bhut Jolokia tohumu var diyorsunuz, acaba istesek bir miktar verebiliyormusunuz acaba, benim Bhut Jolokia'lar çıkmadı bu sene, saygılarımla
Sayın ChilliOmer , eğer bahsettiğiniz tohumlardan gönderme ihtimaliniz varsa ben de birkaç tanesine talibim.
ChilliOmer
24-07-2013, 22:01
Arkadaşlar ben burdan herkese cevap verebilmek ve herkese tohum vermek isterim, bu ben memnun eder; fakat talep çok olunca bende ne yapacağımı şaşırdım.
Bende istiyorum isteyenlere tohum verebiliyim diye fakat bana özel mesaj da geliyor ve kimseyi kırmak istemiyorum.
Nasıl yapacağım bu durumda?
Fikri olan varmı?
Sayın Meyvelitepe'nin yaptığı gibi elinizdeki tohum çeşitlerini tohum takas etkinliğine gönderin. İsteyenler tohumu oradan alsın. Hem sizde gönderdiğiniz tohumlara karşılık elinizde olmayan türlerden edinirsiniz.
Ben birçok farklı tohumu bu etkinlikten edindim. Kısmet olursa bu dönem bende çoğalttığım tohumları bu etkinliğe göndereceğim.;)
ChilliOmer
26-07-2013, 13:36
Dostlar Ben Bunu Tohumlarını Çinden Getirttim Kapalı Bir paket içnde 3 4 aya böyle oldular sizce bunlar jolokia mı :D
http://imageshack.us/a/img199/9853/ddc.th.JPG (http://imageshack.us/photo/my-images/199/ddc.JPG/)
http://imageshack.us/a/img208/2636/vydk.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/208/vydk.jpg/)
http://imageshack.us/a/img541/9180/ziw8.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/541/ziw8.jpg/)
Biber varmı üzerinde? varsa resmini çekiver yakından.
Biber varmı üzerinde? varsa resmini çekiver yakından.
biber yok daha
Takastan gelen Bhut joloikalar. Eşimle kardeşi tadına baktılar. Harbiden de acı dediler sonunda. Ben acı sevmem sırf onlar tadına baksınlar diye ektim. Gözlerimden yaş geldi dedi. :D
Sn. Meyvelitepe'ye teşekkürler.
furkan_yav
06-08-2013, 14:54
yemesekte yedirmek lazım bazılarına maksat eğlence
Hasskabal
25-08-2013, 17:43
Arkadaşlar benim bhut jolokialarım çok geçde olsa olgunlaşıp kızarmaya başladılar fakat çok ufak ve uzun değilde yuvarlağımsı bir fiziğe büründüler sanki Habaneroya beziyorlar neden böyle oldular acaba fotoğrafları yüklüyorum yorumlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.
http://farm6.staticflickr.com/5515/9589527715_7de72e1777_z.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7307/9589519315_32f828255a_z.jpg
http://farm3.staticflickr.com/2892/9589517591_230f600ce6_z.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7299/9592312898_d7dd07dc71_z.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7456/9589516337_6488407143_z.jpg
Emre İlhan
25-08-2013, 18:50
Sanki besin eksikliği var gibi, biraz daha dayanıklı olmaları gerektiğini düşünüyorum.
Torf (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/739.htm#post88351)ta sebze yetiştirirken besine çok dikkât etmemiz gerekiyor:)
Hasskabal
25-08-2013, 19:30
Sanki besin eksikliği var gibi, biraz daha dayanıklı olmaları gerektiğini düşünüyorum.
Torf (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/739.htm#post88351)ta sebze yetiştirirken besine çok dikkât etmemiz gerekiyor:)
Besin ilacıda sıkıyoruz yapraklara falan ama saksıda anca bu kadar oluyorlar sanırım :) Neyse bunların tohumlarını alıp köyde bahçeye dikeceğim artık seneye daha iyi biberler elde ederim umarım...
kaktüsçüm
22-09-2013, 19:06
her şeyin azı karar çoğu zarar demişler..denemeye gerek yok
birgaripyolcu
26-09-2013, 19:44
Bunlar normal biber görünümünde
Sayın Hasskabal biberleriniz sanırım Scotch Bonnet.
isaorenler
09-11-2013, 21:04
Bhut Jolokia tohumu göndere bilecek arkadaşlar varsa memnun olurum.
birnefestoprak
12-11-2013, 05:15
Bhut Jolokia, uzun sayilabilecek bir sure once dunyanin en aci biberi olma unvanini yitirdi. Yanilmiyorsam su anda 5. ya da 6. sirada olmasi lazim.
bahtiyar02
27-11-2013, 18:11
Bhut Jolokia, uzun sayilabilecek bir sure once dunyanin en aci biberi olma unvanini yitirdi. Yanilmiyorsam su anda 5. ya da 6. sirada olmasi lazim.
Birinci sıradaki hangisi?
Smokin Ed's 'Carolina Reaper
Hottest chili (http://www.guinnessworldrecords.com/records-1/hottest-chili/)
limon_sever
27-11-2013, 19:09
Carolina Reaper 1,569,300 Scoville Heat Units (SHU)
http://iggyschillis.files.wordpress.com/2013/06/carolina-reaper.jpg?w=560&h=419
http://thehotpepper.com/uploads/monthly_04_2013/post-3762-0-06587700-1364952246.jpg
birnefestoprak
27-11-2013, 19:23
Genel ortalama acilik birimi bakimindan Carolina Reaper istikrarli sekilde en aci gibi gozukuyor ama Trinidad Moruga Scorpion'in tohumundan yetistirilen bazi meyvelerin acilik seviyesinin 2 Milyon civarinda oldugu soyleniyor. Bu aciligi veren meyvelerden seleksiyon yapilirsa sanirim Carolina Reaper'i gecebilir.
Birinci sıradaki hangisi?
Carolina reaperin 2.300.000 sınırına ulaşabildiğini okumuştum Moruga bunun kadar acı değil sanırım, youtube videolarından bakarsanız Carolina Reaper Morugadan bir gömlek üstün.
Neyse tohumlar yolda bu sezon tadına bakacağız Habaneroyu artık kolayca yiyebildiğimden yeni bir çeşit lazım ;)
Bu sene hydroponic sistemde yetiştirdiğim 2 metrelik Red Savina Habanero dan sonra sisteme Carolina Reaper eklemek istiyorum yerim olursa.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/451253d1383420471-fotograf.jpg
aligursan
17-12-2013, 10:20
internette tohumu satılılyor
Merhaba,
3 hafta önce beş adet Bhut Jolokia ve habenero tohumları aldım. Tohumları root-it köklendirme viyolleri içine ektim. 3 hafta geçemesine rağmen Bhut Jolokia'larda çimlenme olmadı. Habenero'lar ise çıktı. gündüz sıcaklığını 25 derece, gece sıcaklığını 18-20 derece arasında tutuyorum. Sizce çimlenmemelerinin nedeni nedir?
Teşekkürler..
Emre İlhan
26-12-2013, 20:10
Bazı türler, diğerlerine göre daha geç çimlenebiliyorlar. Çimlendirme koşulları aynı olmasına rağmen, tohumun alındığı meyveden tutun da tohumun tazeliğine kadar tüm unsurlar, çimlenme süresini etkileyebiliyor:)
Jolokia ve diğer çok acı türler için 28-29 derece yapabilirsiniz.
Birisi tohum paylaşım etkinliğinde bu biberin tohumundan alamadığını söyleyip benden istekte bulunmuştu ama ben şuan kullanıcı adını unuttum.
Lütfen bana bir mesaj atarmısın arkadaşım.
Bu hale geliyor mu:confused:
462996
Öyleyse tohum bulayım.
Selamlar,
ben geçen yıl bhut jolokia yetiştirdim. o kadar geç büyüyor ki inanılır gibi değil. tohumu toprağa ektikten sonra 10 buçuk ayda meyvesi anca kızardı ve maalesef hibrit tohum çıktı. meyvenin içinde bir tane bile tohum yoktu. 1 yıllık emeğim boşa gitti :(
Benim tohumlar da geldi.
Gelişimi geç oluyorsa şimdiden ekeyim de biraz boylansın bahara kadar.
Umalım da hibrit olmasın.
Eklediğiniz resimdeki kadar bir sezonda boylanmaz. 3-5 sene sonra belki.
Bhut jolokia tohumlarını Mart ayı ortasında çimlendirmeye başlayıp eylül ayında biberlerini topladığımı hatırlıyorum.
465281
Herkese merhaba, doğru yeri burası değil belki ama sizlere iki sorum olacak resimdeki kotiledonun birisi tamamen kurudu. Yapay ışık (10 cm mesafeden 20 w sarı CFL) yakmış olabilir mi ? Coco peat kullanıyorum içinde besin öğesi yok diye öğrendim ve içinde bitki varken çok az miktarda(2,5 cc) npk 8-8-8 şırıngayla sulandırıp ekledim yoksa gübremi yaktı ?
Diğer sorum tohumları biraz daha derine ekersem (tohumları gözle görülecek derinlikte ektim hep) daha sağlıklı köklenmesi için faydalı olur mu ? yoksa üstündeki yükten dolayı tomurcuklanmaz mı ?
şimdiden teşekkürler.
bence gubre cfl in yakicagini dusunmuorum zaten daha fide bile olamamislar yeni filizlerin gubreye ihtiyaci yok cok ufaklar daha
limon_sever
15-02-2014, 12:30
Tohum takas etkinliğinden gelen Bhut Jolokia;
Dün akşam böyleydi...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-takas/469590d1392402780-bhut.jpg
Bugün böyle...
469703
limon_sever
30-03-2014, 20:46
4 adet çimlenen bhut jolokia fidelerinin iki tanesini o gün torf olmadığı için kumlu toprağa dikmiştim. Torftaki fidelerden daha güzel geliştiler.
479748
limon_sever
03-04-2014, 12:10
Kumlu topraktaki bhutları saksıya diktim. Torftakileri de kumlu topraklı bardaklara diktim. Bakalım kumlu toprakta büyüyecekler mi?
480440
12.04.2014
482779
meltem81
05-06-2014, 11:50
Carolina Reaper,Bhut Jolokia tohumları elinde olan var mı?
limon_sever
05-06-2014, 20:53
2 ay kapalı balkonda kalan bhut jolokiaları 2 gün önce yarı gölge yere aldım. Biraz dış ortama alışsınlar, tam güneş gören yere koyacağım. Biri çatal yaptı. Çiçek gözleri bir milim var yok.
499889
Saksının içine kekikte serpiştirmiştim, onlarda güzel gelişti.
499890
limon_sever
15-07-2014, 22:37
Bhut jolokia biberler meyve tuttu...
509236
MeyveliTepe
15-07-2014, 22:46
Hiç nazlı bir çeşit değil. Geç ekmiş olmama rağmen ben de bugün baktığımda 4-5 tane tipik biber gördüm :)
Bu sene acılık listesinde en tepedeki Trinidad Scorpion da deniyorum, bitkisi biraz değişik.
limon_sever
15-07-2014, 23:02
Evet, dediğiniz gibi hiç nazlı değil. Çiçekler sararıp ölecek sandım. Ama meyve tuttular. Şimdi çiçek sapları yemyeşil.
Diğer bitkide 2 tane biber var ama bir türlü düzgün foto çekemedim. Telefonla çekince bulanık görüntüden bir türlü kurtulamıyorum. Bazen o kadar güzel çekiyor ki şaşırıp kalıyorum.
Benden habersiz biri koparıp yerse diye de kara kara düşünüyorum. O değil yiyen kişi zehirlenebilirde. Bayramda yaklaşıyor. Bitkilere ve sebzelere düşkün tanıdıklarımız epey fazla.
Geçen yılki biberlerim.Hic kullanamadım acılığından.Kuruttum.Hala duruyor.
muratcolak55
16-07-2014, 02:56
Tohumlar hibritmi acaba
GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
limon_sever
20-07-2014, 10:00
Bhut jolokialar güzel meyve vermeye başladı...
509985
Bu kadar acı biberleri yiyebiliyor musunuz?
limon_sever
20-07-2014, 14:23
Bu kadar acı biberleri yiyebiliyor musunuz?
Kesinlikle, evet :) Biraz mide sancısı oluyor ama o kadar da olsun. Şimdiye kadar bu kadar acısını yemedim ama bunu pul bibere acılık vermesi için yetiştiriyoruz. Hoşumuza giderse bundan sonra bahçede yerini alacak.
MeyveliTepe
20-07-2014, 14:41
Tek başına yemek yerine kızarmasını bekleyip tatlı kapya biberle karıştırarak saklamak üzere acı biber salçası yapabilirsiniz (5-6 bhut, 1 kg kapya).Tatlı biberle karışmış halinde bir çay kaşığı bir tencere yemeği fazlasıyla acı yapmaya yeter.
capsaicin
20-07-2014, 15:31
Oturup dalından kopardığı bhut ya da reaper'ı öylece yiyebilen bir üyemiz varsa videosunu görmek isterim. :)
Tek başına yemek yerine kızarmasını bekleyip tatlı kapya biberle karıştırarak saklamak üzere acı biber salçası yapabilirsiniz (5-6 bhut, 1 kg kapya).Tatlı biberle karışmış halinde bir çay kaşığı bir tencere yemeği fazlasıyla acı yapmaya yeter.
Bunun yerine orta acı bir biber yetiştirmek daha uygun değil mi?
MeyveliTepe
20-07-2014, 17:00
Bhut biberi bırakın, ıslah ettiğim thai biberini bile öylece yiyecek kişi sayısı çok az. Trinidad scorpion 2 milyon scoville, bhut 1 milyon scoville, thai biberi 100.000 scoville, jalapeno biber 8.000 scoville.
Acı biberde sadece scoville değeri önemli değil. Acıdan acıya çok fark var. Kimi dili ve ağzı yakar, kimi vücut ısısını yükseltir. Thai ve bhut öyledir, dil ve ağız pek yanmaz ama ilk önce kulak kepçeleri kıpkırmızı olur sonra göğüs ısınır :)
Jalapeno tam benlik. Yemek yerken ölüp ölüp dirilmeye gerek yok. :p
MeyveliTepe
20-07-2014, 17:11
jalapeno zaten öylece yenmek içindir, hafif acısının yanı sıra çok da lezzetlidir. Turşusu da muhteşem olur.
Bu arada 30 yaşında evlendim. Bekar iken karabiberi dahi acı bulurdum. 35 li yaşlardan sonra yeni yeni acı yemeye başladım. Ne ilginçtir ki evlendikten sonra insanın alışkanlıkları değişiyor. Artık kendime uygun bir biber bulma zamanı geldi sanırım.
birnefestoprak
21-07-2014, 03:56
Sadece tursusu degil, receli de cok guzel oluyor.
jalapeno zaten öylece yenmek içindir, hafif acısının yanı sıra çok da lezzetlidir. Turşusu da muhteşem olur.
limon_sever
21-08-2014, 11:54
Bhut jolokialar kızarmaya başladı...
514307
514308
merhaba
inşallah hibrit değildir. ben 10 ay emek verdim biberlerin içinden tohum çıkmadı :(
bu arada ektikten sonra ne kadar sürede bu hale geldi sayın limonsever?
Gipsy007
12-09-2014, 13:10
Bende bir internet sitesinden verdiğim bhut jolakia tohum siparişi sonrasında ektiğim bitki yeni yeni biberlerini vermeye başladı. Yalnız ben pek benzetemedim kendi biberlerimi bhut jolakia ya. Bu konuda bilgi sahibi birisi değerlendirebilir mi?
MeyveliTepe
12-09-2014, 22:24
Bende bir internet sitesinden verdiğim bhut jolakia tohum siparişi sonrasında ektiğim bitki yeni yeni biberlerini vermeye başladı. Yalnız ben pek benzetemedim kendi biberlerimi bhut jolakia ya. Bu konuda bilgi sahibi birisi değerlendirebilir mi?
Bunlar Bhut Jolokia değil, biberlerini dik veren çeşitlerden biri. Muhtemelen bunlar da epey acıdır.
Oturup dalından kopardığı bhut ya da reaper'ı öylece yiyebilen bir üyemiz varsa videosunu görmek isterim. :)
gelin beraber yiyelim videoda emeğiniz olsun :)
capsaicin
11-10-2014, 19:16
Bhut jolokialar kızarmaya başladı...
514307
514308
Şimdi onlarla ne yapacaksınız çok merak ediyorum. Yesen yenmez, turşusu yapılmaz, yemeğe konmaz, salçası yapılmaz. O kadar acı. Sakın tadına bakmayı denemeyin bile. Benim tavisyem iyice kurutun, sonra pul **** toz haline getirip, çok azar miktarlada başka baharat karışımlarına/yemeklere koyun. Çünkü salça yaparken 1-2 tane bile koysanız yenmeyecek kadar aşırı acı hale getirebilir salçayı. Yemeği düşünürseniz de mutlaka video isteriz. :D
MeyveliTepe
11-10-2014, 20:53
Thai, Bhut Jolokia ve Trinidat Scorpion biberlerden çok güzel acı biber salçaları yaptık :)
Çekirdekleri çıkarılarak közlenmiş ve kabuğu soyulmuş tatlı kapya ve kalifornia biberlerinden 400 gr,
Buharda pişirilip sapı çıkarıldıktan sonra eldivenli elimizle kabuğu sıkılarak (diş macunu gibi) içi çıkarılan acı biberlerden 70 gr,
blender vasıtasıyla parçalanıp, içine biraz tuz ve zeytinyağı ilave edildikten sonra bir tencerede kaynama ısısına getiriliyor. Önceden sterilize edilmiş küçük kavanozlara konup üzerlerine acı biberin çeşidi yazılı etiketlendikten sonra soğumaya bırakılıyor. Soğuduktan sonra buzdolabında +4 derecede 1-2 yıl saklanabiliyor.
Acı salçalar, acılı yemeklere silme yarım çay kaşığına kadar katılabiliyor.
Lezzet bakımından en güzel acı lezzetinin thai biberlerde olduğunu söylemeliyim.
Yellow Trinidad Moruga Scorpionu ikiye bölüp birer gün arayla çiğ olarak yedim şu ana kadar yediğim en acı biberdi Bhut jolokia yanından bile geçmez.
Feanor35
15-10-2014, 09:08
selamlar :) , bhut jolokia ve carolina reaperı bu sene yetiştirip video lu bir biçimde yiyip burdan paylaşacağım :)
Feanor35
15-10-2014, 09:11
Sayın Gipsy , Kuşgöz biberine benzettim ben 100000 Scoville gibi bir değeri var oldukça acıdır. Yalnız benimde başıma geldi , yerli bir siteden hem tohum aldım hem fide şeklinde, biberler aynı çıkmadı, acıda değildi çok. Yurt dışından getirceğim veya üyelerin paylaştığı tohumlardan.
selamlar :) , bhut jolokia ve carolina reaperı bu sene yetiştirip video lu bir biçimde yiyip burdan paylaşacağım :)
bhut jolokia ve daha acı biberleri yemeden önce benim tavsiyem yanlarında turuncu habanero yetiştirip önce onunla başlayın. turuncu habaneroyu ben rahat yerken jolokia ve üzerini tek parça olarak yemeye cesaret edemem.
red savina habaneroyu efelenip yemek isteyen fabrikamız aşçısının durumunu buradan izleyebilirsiniz.
Habanero vs Mevlüt usta - Habanero Pepper Challenge - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XYZ2hHTlR48&list=UUSdMbii4e_UeKwi7jAU-10A)
Feanor35
15-10-2014, 14:39
bhut jolokia ve daha acı biberleri yemeden önce benim tavsiyem yanlarında turuncu habanero yetiştirip önce onunla başlayın. turuncu habaneroyu ben rahat yerken jolokia ve üzerini tek parça olarak yemeye cesaret edemem.
red savina habaneroyu efelenip yemek isteyen fabrikamız aşçısının durumunu buradan izleyebilirsiniz.
Habanero vs Mevlüt usta - Habanero Pepper Challenge - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XYZ2hHTlR48&list=UUSdMbii4e_UeKwi7jAU-10A)
Hehehh tesekkur ederim öneriniz icin, red haberano yetistirip bütün olarak yemistim 2 sene önce , cok yanmadim ama tadini pek sevmemistim :)
siz yinede dikkatli olun 1 milyon scoville ve üstü biberler şakaya gelmez şu anda yanımda 3 adet habanero 2 adet yellow moruga scorpion duruyor, scorpionları 2 ye bölüp yiyeceğim uzun zamandır bu şekilde yediğim halde bütün yemek istemiyorum. ilk defasında moruga scorpionun yarısını yedikten sonra 5 dakika birşey yemeden bekledim ne kadar acı olduğunu anlamak için 5 dakika sonra acısının güzel olduğunu ertesi gün bütün bir adet yiyebileceğimi düşünerek sofraya oturduktan yaklaşık 3-4 dakika sonra yemeğinde etkisiyle tam ağzımdaki acı hissi azalırken aniden ilk yediğim andaki acının çok çok daha fazlası ile geri döndü o an ne yapacağımı şaşırdım kalp atışlarım hızlandı ciddi bir panik havasına soktu beni, yoğurt kabına uzanışımdaki panik anını hala hatırladıkça gülerim. lütfen dikkat edin özellikle bu biberleri arkadaşlarınızla şaka amaçlı kullanmayın kalp rahatsızlığı olan olur inanın kötü sonuçlar doğurabilir.
Feanor35
16-10-2014, 18:51
siz yinede dikkatli olun 1 milyon scoville ve üstü biberler şakaya gelmez şu anda yanımda 3 adet habanero 2 adet yellow moruga scorpion duruyor, scorpionları 2 ye bölüp yiyeceğim uzun zamandır bu şekilde yediğim halde bütün yemek istemiyorum. ilk defasında moruga scorpionun yarısını yedikten sonra 5 dakika birşey yemeden bekledim ne kadar acı olduğunu anlamak için 5 dakika sonra acısının güzel olduğunu ertesi gün bütün bir adet yiyebileceğimi düşünerek sofraya oturduktan yaklaşık 3-4 dakika sonra yemeğinde etkisiyle tam ağzımdaki acı hissi azalırken aniden ilk yediğim andaki acının çok çok daha fazlası ile geri döndü o an ne yapacağımı şaşırdım kalp atışlarım hızlandı ciddi bir panik havasına soktu beni, yoğurt kabına uzanışımdaki panik anını hala hatırladıkça gülerim. lütfen dikkat edin özellikle bu biberleri arkadaşlarınızla şaka amaçlı kullanmayın kalp rahatsızlığı olan olur inanın kötü sonuçlar doğurabilir.
Valla merak uyandırdınız iyice , bilgileriniz için teşşekkür ederim. Siz tohumu yurtçinden mi temin ettiniz ?
Bugünün menüsünde Habanero var. yemekten önce çiğ olarak ye 5 dakika kadar bekle yemeğe başla bu biberin aroması müthiş bence ama sevmeyende olabilir ağır bir kokusu var.
30 saniye çiğneme arkasından 5 dakika birşey yemeyince acı neredeyse tamamıyla kayboldu, sadece dilimi yakan bir acısı var boğazımda damakta veya midede bir sorun yok. evet yazıyı yazarken şu an artık birşey hissetmiyorum tamamıyla bitti.
tohumları ebay den
http://stores.ebay.com/windsong2/
bu kullanıcıdan almıştım.
Trinidad Scorpion Yellow Moruga Pepper 20 Seeds from Non GMO Plants | eBay (http://www.ebay.com/itm/Trinidad-Scorpion-Yellow-Moruga-Pepper-20-Seeds-NON-GMO-Plants-/231074039813?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35cd160805)
Trinidad Scorpion Yellow Moruga Pepper
2,009,231 scoville Bhut Jolokia nın 2 katı
bakalım sağ çıkabilecekmiyiz ayrıntılar 5 - 10 dakika sonra
sadece bıçağın üzerini yaladım ve ağzımda bir ateş topu var dilimin ucu tutuştu tükürük seviyesi tavan yaptı tamamını yiyince eyvah
10 dakika oldu hala birşey yiyip içmedim ancak acısı müthiş sakın denemeyin ilk 5 akika dilim tutuştu daha sonra damağım dilimden daha fazla hissetti acıyı en son boğazım yanıyor artık dil ve damak geçti. mide sağlam ancak üşüme ve titreme hissediyorsunuz ilk 3-4 dakikadan sonra endorfin salgılanıyor sanırım epey bir rahatlama hissettim. iyiyim şu an sadece boğazım yanıyor. acı tarif edilmez kesinlikle denemeyin bütün olarak yenmez bu meret sizin için tabii ben yerim :D
capsaicin
17-10-2014, 22:43
Bu kadar acı biberler kalıcı tat kaybına ve kalıcı mide yaralarına sebep olabiliyor dikkatli olunmalı. Yersiniz bir 15-20 dakika ağzınız yanar geçer bitti zannedersiniz 1 saat sonra dayanılmaz bir mide ağrısı başlar. İşte o saatten sonra acı yeme defterini kapatmak zorunda kalırsınız.
Bu kadar acı biberleri yetiştirmek daha ziyade fantezi kalıyor tüketim açısından. Benim üst limitim tabasco. O da fazlasıyla acı bir biber. Ama en güzeli turşuluk jalepeno. Hem hızlı yetişiyor, hem gerçekten lezzetli ve turşusu çok iyi oluyor. Acılığıda hafif bir acı olduğu için yemeklerin yanında kıtır kıtır güzel gidiyor. Bu sene yaptığım turşunun yanına bulgar mum biberi ve serrano da ekledim.
Bulgar mumu pek de lezzetli bir biber değil, turşuluğa da gelmiyor. Serrano tip olarak tam olgunlaşmamış daha gevrek ve ince jalepenoya benziyor. Acılık olarak jalepenonun 2-2,5 katı gibi. Baya yakıcı olabiliyor turşuda ama gene de güzel. Lezzet olarak jalepenoya çok yakın. Tabasco serranonun 2-3 katı daha acı ve anında dudak uyuşturuyor, fakat çok güzel kuruyor ve toz baharat oluyor. Bunları da yazmış olayım merak edenlere.
Çok acı olmakla beraber tropik güzel bir lezzeti olan trinidad scorpionuda kurutulmuş baharatlık olarak almanızı öneririm.
kesinlikle haklısınız 2 milyon sınırında bir biber yerken başınıza neler gelebileceğini bilmeden ben çok acı yerim edasıyla bu tarz işlere girişmeyin. youtube dan tedbarrus un videolarını izleyin adamın acı eşiği epey yüksektir biberi yedikten sonra biberin tadı ve acılığı hakkında konuşur ancak sonrasında banyoda genelde kustuğunu ve dayanılmaz mide kramplarından banyoda uzandığından ve uzun üre bu acılıkta biber yemeğe devam edemeyeceğinden bahseder hep.
anlattıkları kesinlikle doğru mide krampları dayanılmaz ben kusma sınırındaydım ancak bugüne kadar bir türlü kusamadım bu biberlerden buda daha dayanılmaz kılıyor krampları ancak bu biber jolokiaya nal toplatır mide krampları dayanılmazdı banyonun tabanına yattım resmen epey ter attım kilo vermek isterseniz 3 5 tane yiyin hemen farkı hissedeceksiniz. mide krampları dayanılmaz yaklaşık 1 saat sürdü habanero dan daha acı biberler bütün olarak yenmez habanero mideye hiç etki etmedi ancak 2 milyon scovil moruga midemi kazıdı resmen hakkını vermek lazım adını hakediyor.
yedikten sonra geri dönüşü yok eğer mutlaka bu acıyı denemek istiyorsanız biberi 30 saniye çiğneyip yutmadan tükürün sonrasında oluşan ağzınızdaki tükürükleride yutmayın. yetiştirmek için güzel bir biber çeşidi küçük bir bitkiden bütün senelik acınızı rahatlıkla temin edebilirsiniz fakat şuna özellikle dikkat edin bu biber beni banyoda devirdiyse ailenizdeki ufaklıklardan kesinlikle uzak tutulmalı ufaklıklar evde bahçede bulduklarını ağzına götürmeyi pek severler bu tarz biberleri yetiştirirken çocukların ulaşamayacaklarından kesinlikle emin olun.
Hot Superhot Pepper Seeds, Red Pink Tomato Seeds items in windsong-2 store on eBay! (http://stores.ebay.com/windsong-2)
bu satıcıdan acı biber almayı düşünen olursa yanında mutlaka
RARE Bull's Heart Sweet Pepper 20 Seeds from Organically Grown Non GMO Plants | eBay (http://www.ebay.com/itm/Rare-Bulls-Heart-Sweet-Pepper-20-Seeds-Organically-Grown-NON-GMO-Plants-/331054757615?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d1466b6ef)
bu dolmalık biberden alsın henüz bu biberi bahçeden eve getirip yemek nasip olmadı bahçede olgunlaşanları dalından koparıp elma yer gibi yiyoruz çok lezzetli ve sulu bir çeşit mutlaka denemelisiniz.
capsaicin
19-10-2014, 20:20
türkiyede chili biberine ilgi duyulmaya 2 senedir falan başlandı. Yeni yeni tohumları buluyoruz. Ben daha türkiyede chili biberin c'si bilinmiyorken yurt dışından avustralyadan falan biber tohumu getirip yetiştiriyordum. Ta o zamadan beri youtube'da hippyseedcompany adıyla geçen bir kanal vardır. Neil Smith adlı sevecen rahip, tekvandocu, rock solisti arkadaş :) şimdiye kadar bilinen hemen her chili biberini taze olarak yiyip videoda anlatmıştır. Bu işlere o başlamış ve fenomen olmuştur. Ayrıca çoğu aşırı acı sosu, çorba kaşığı dolusu yer anlatır. Çelikten bir midesi var ve çok az kişide onun kadar acı direnci görürsünüz. Zaten artık iyice alışmış ne yese terlemiyor bile. Eskiden biber yediği zaman gözlükleri buğu yapardı ani vücut ısıs artmasından. Artık hendi biber yetiştiriyor ve tohum, kuru biber, toz ve pul baharat ve acı sos satıyor. Ben kendisiyle uzun zamandır arkadaşım, pul ve toz biberleri harika, özellikle tütsülenmiş bhut jolokia. Fırın patates yaparken ufak bir tutam eklerim, bir tabağı zor bitirecek, sonunda ağzınızı uyuşturacak kadar tatlı acı bir lezzet veriyor.
Çok ilgililer kendisini biliyordur zaten ama bilmeyenler için
TheHippySeedCompany - YouTube (http://www.youtube.com/user/TheHippySeedCompany/featured)
Ben acı soslara da meraklı olduğum için dave's, blair's vs gibi sosları da denedim zamanında. Neil'den özenip Blairs mega death (550bin scoville) sosunu bir tatlı kaşığı mideme indirince çok fena olmuş, dayanılmaz mide ağrısı çekmiştim. O günden beridir ne zaman fazla acı yesem midem ağrır, artık o kadar zorlayamıyorum. Zaten bu ithal acı chili sosları çoğu türk insanının çok üst limitinde acı olarak, öyle lousinana, tabasco sosla alakası yok arkadaşlar. Ben onları turşu suyu niyetine kafaya diker içerim. Eğer gerçekten acı seviyorsanız dave's in çok acı olmayan soslarından başlayabilirsiniz 60-100binlik falan. Fazla acılarında saf capsaicin ekstrakti kullanıyorlar, bu da sosun tadını ciddi anlamda bozuyor. O yüzden katkısız doğal soslar en güzeli.
Türkiyede piskopos tacı biberini yetiştiren var mı? Tadını merak ediyorum, güzelse önümüzdeki mart ekeceğim tohumunu.
Dekoratif biber yetiştirmek isteyenlere de yeni başlayan herkese önerilen, yetiştirmesi çok kolay olan ve çok güzel renk rnek bir bitki olan bolivya gökkuşağı biberini öneririm. Biberleri lezzetsizdir, yemek için değil ama dekorasyon amaçlı üretilir.
Heirloom Chapeau D' Frade Hot Pepper 20 Organic Grown Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Heirloom-Chapeau-D-Frade-Hot-Pepper-20-Organic-Grown-Seeds-/330865862961?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d09246931)
Bende linkteki biberden var, aynı tohumdur umarım sizdekiyle, acısı çok az çiğ olarak yiyebileceğiniz kadar az.
Tadını merak ediyorsanız bol sulu tadından keyif alamadım tekrar yetiştirmek istediğimden emin değilim ancak dekoratif olarak mükemmel ve çok verimli 1,5 metre kadar boylandı onlarca biber aldık.
kenar kısımları acısız sadece orta kısmında tohumların olduğu plasentada biraz acısı var.
Üzerinde birkaç biber kalmış olmalı adresinizi verirseniz göndereyim tadına bakıp karar verirsiniz.
capsaicin
20-10-2014, 01:02
Çok teşekkür ederim ama tam şu an taşınma zamanındayım bu hafta, çok meşgul olacağım, kargo falan ilgilenemem malesef. Ama siz tadından pek hoşlanmadığınızı söylüyorsanız bu bana yeter zaten. Çünkü bu kadar denemeden sonra artık lezzetli biberler arıyorum. Az ve orta acı ama oldukça lezzetli. Serranoyu makarna sosunda çok beğendim, jalepeno gibi ekşimsi değil. Naga varyeteleri gibi meyvemsi sulu tadı olan ama o kadar acı olmayan bir biber arayışındayım. İstisnalar dışında en güzel tadı olanlar en acı olanlar oluyor genelde. :)
Feanor35
20-10-2014, 06:08
yararlı bilgiler ve öneriler sayın capsaicin ve sedail. Hic milyon derecesind acı bir biber yemek nasip olmadı en cokta onu merak ediyorum. Ülkemizde satılan coğu biber bana çok müthis acı gelmiyor , ağzın lehim mi kaplı diyorlar zaten :). Haberanonun aromasını begenmedim yemekle uyuşturamadım midemi bulandırmıstı , alışık değildim ondan herhalde deneyeceğim tekrar. önümüzdeki ay tohumları sipariş edeceğim aceleye gerek yok :). Bu sefer bahcede yetiştirecegim daha kolay olucak benim icin
Elimde denemediğim ancak sosunun çok güzel olduğu söylenen Datil var yedikten sonra Datil hakkında kısa bir yazı yazarım.
capsaicin
20-10-2014, 13:01
Elimde denemediğim ancak sosunun çok güzel olduğu söylenen Datil var yedikten sonra Datil hakkında kısa bir yazı yazarım.
İyi olur, datili bende merak ediyorum bayadır. 7 pod yellow yetiştirdiniz mi hiç? O da çok övülüyor tat olarak.
capsaicin
20-10-2014, 13:22
yararlı bilgiler ve öneriler sayın capsaicin ve sedail. Hic milyon derecesind acı bir biber yemek nasip olmadı en cokta onu merak ediyorum. Ülkemizde satılan coğu biber bana çok müthis acı gelmiyor , ağzın lehim mi kaplı diyorlar zaten :). Haberanonun aromasını begenmedim yemekle uyuşturamadım midemi bulandırmıstı , alışık değildim ondan herhalde deneyeceğim tekrar. önümüzdeki ay tohumları sipariş edeceğim aceleye gerek yok :). Bu sefer bahcede yetiştirecegim daha kolay olucak benim icin
Açıkcası tavsiye etmem, ben o kadar acısını denemedim gerçi en acısı kurutulmuş trinidad scorpion ve bhut jolokiaydı Biberler kurutulduğu zaman acılıkları çok düşüyor 4te 1 oranı gibi falan. Sos oalrak da dediğim gibi 550bin. Acıkcası bilmeyen birine bu tip acılığı tarif etmek zor. Çünkü bir noktadan sonra tat kalmıyor, lezzet kalmıyor sadece ızdırap kalıyor. Dolayısıyla ben fantazi görüyorum önceden de söylediğim gibi. Yemiş olabileceğiniz en acı tip turşu biberi 2-3 ile çarpın işte 50binlik taze tabasco o kadar acı. Bundna sonrasının ben pek pratikliğini göremiyorum. Misal habanero 550bin. Yani bunu üreten adama sebebi neydi ki diye sormak istiyorum.
Keyif tabi orası ayrı ben de kaç yıldır uğraşırım eskişehir ikliminde hab olmadı ama üretsem ne yapardım bilmiyorum, belki acı sos yapardım. Bildiğim kadarıyla turşu ya da kurutmaya gelen bir tür değil çünkü.
Ama güzelim jalepeno öyle mi. Onun bir kere turşusunu yiyen bir daha türk tipi turşuyu sevmez o kadar lezzetli, ama marketlerde satılan katkılı yapay katkılı ürünler değil evde kendi yaptıklarınız.
Ben şöyle yapıyorum,
jalepeno veya serranoları yarım parmak kalınlığında doğruyorum. Yarım litre sirke, yarım litre suya, 1,5-2 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı şeker ilave ediyorum. Bunun içine 3-5 iri diş sarımsak koyuyor ve ocakta hafif kaynama noktasına getirip tuzunu iyice eritiyorum. Fokurdar gibi olunca altını kapatıp kestiğim biberleri atıyorum ve biberlerin rengi koyu canlı yeşilden, soluk yeşile dönünce(15 dakika civarı) temiz kavanoza yerleştirip, soğumaya bırakırım. Oda sıcaklığına gelince sıkıca kapatır dolaba koyarım. 1 haftada yenecek kıvama gelir, kıtır kıtır ve lezzetli herkes de beğenir. Üstelik en az 1 sene bozulmaz yumuşamaz.
capsaicin
20-10-2014, 13:33
Şuradaki tarifi öneririm, sadece ordaki kadar şeker koymayın, bizim damak tadımıza 1 ya da 2 tatlı kaşığı şeker yeterlidir. Tuz miktarını, ocakta eritirken ayarlarsınız 1,5 yemek kaşığından az olmasın. Türk tipi turşu yapar gibi çok tuz da koymayın.
Simply Scratch » Easy Homemade Pickled Jalapeños (http://www.simplyscratch.com/2013/05/easy-homemade-pickled-jalapenos.html)
7 pot yellow ektim ancak pek cılız kaldı bir tek biber verdi oda sanırım yanındaki habanero ile çapraz döllendi karışık bir biberim oldu.
Tat olarak en sevdiğim biber serrano dur hem çiğ hemde turşu olarak iyidir turşuda jalapenoda iyidir, bütün bütün kıtır kıtır yenir. geçen sene yanlışlıkla bütün serrano tohumlarını dağıtınca bu sene serranodan mahrum kaldık.
Sayın Feanor 35 sizi vazgeçiremeyeceğiz birgün mutlak superhot yiyeceksiniz belli, hiç merak etmeyin ağzınız teneke kaplı orası kesin şüphe yok ancak bu biberler tenekeyi deler mutlaka hayatınızda görmediğiniz tahmin edemeyeceğiniz bir acı tecrübe edeceksiniz ancak endişelenmeniz gereken bu değil.
Siz acıyla başedip tamam artık dediğinizde superhot kuyunuzu çoktan kazmış olacak mide kramplarını daha önce hiçbir biberde yaşamış olmanıza imkan yok, yeterki buna hazır olun paniklemeyin, benim tavsiyem önce yarım bir biber yemeniz bu size sonrası hakkında bir fikir verecektir.
Bir veya iki tane scorpionu yemeğinizle beraber yemekle, çiğ olarak tek başına yemek arasında çok fark var. Önce çekirgeden başlayın misal Serranoyu çiğ tüketin sonra Thai olur Habanero olur ama scorpion ağır olur :D
capsaicin
20-10-2014, 21:18
Bu arada ciddi acı biber deneyecekler mutlaka tok ve dolu mideyle deneme yapsınlar mide sağlıkları için. Bibere acılık veren capsaicin biberin iç kısmındaki beyaz kısımlarında olur. Bunlar sapa doğru kısımlarlarda yoğunlaştığından biberin ucundan tadına baktığınızda az acı zannedip yemeğe devam ederseniz sapa doğru gittikçe biberin daha acılaştığını görürsünüz. O yüzden yavaş ve dikkatli.
Yanınızda yoğurt bulundurun. Süt de olur. Asitli meyveler de midenize fayda edebilir mandalina, portakal gibi. Su bir işe yaramaz. İçerseniz midenizdeki acı suyu seyrelterek miktarını arttırır daha uzun süre acı çekersiniz. Habanero gibi şeyler yiyenlerin çok kısa sürede 2litre süt için, bir kap yoğurdu yiyeceklerini söyleyebilirim.
Zaten çok acı biberlerde yediğiniz, içtiğiniz midenize acıya dönüşür, ağzınızdaki tükürük dayanılmaz acıya dönüşür, kontrol edilemez tükürük salgılanır. Hıçkırık başlar. Dil ve dudak uyuşur ve şişer, net konuşamazsınız. Yutmayın bir yere tükürün yoksa bu tükürük midenize aşırı acı olarak iner. Göz yaşlarınız ve teriniz çok acı olur. Akan gözyaşınız gözünüzü yakar. Teriniz tırnak aranızı yakar. Ani olarak vücut ısınız çok artar. Kalbiniz hızlanır. Vücut ısınız çok arttığı için orta soğudu zanneder üşümeye ve titremeye başlarsınız. Gözleriniz kararıp, mideniz bulanabilir, bayılacak gibi hissedebilirsiniz. Buraya kadar olanlar sorun değil bu kısa sürer yarım saat en fazla. Sonra geçti zannedersiniz ondan sonra mide ağrıları başla o kötü. Mide ağrımasa hiç sorun değil. Belli kişilerde tuvalet zamanı da hoş şeyler olmayabilir. :) Sedail komşunun da dediği gibi biz ne kadar desekte siz gene deneyeceksiniz, o zaman bizi hatırlarsınız. :D Haliniz şuna banzeyecek :P
Habanero challenge destroys bald guy, Hot pepper for 20$ - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=r7FO5cyjkjs)
capsaicin
20-10-2014, 21:20
Geçen zeytinyağında, bol sarımsak ve biraz serrano doğrayıp soteledim, biraz lukanka(bulgar sucuğu) ekledim, son olarak da tahsildaroğlunun izmir tulumunu tavada eritip böyle bir makarna sosu yaptım. Bu kombinasyon çok lezzetli bir sos oluşturdu.
Kış gelmeden her sene acı sos yaparım. Makarna ve et yemekleri yanında, her sabahta kahvaltı sofrasında severek tüketiyoruz.
Vereceğim ölçüler not aldığım sürekli kullandığım ölçüler miktar olarak biraz fazla, yarı yarıya azaltabilirsiniz. Acısı biraz fazla gelebilir bence sadece Serrano kullanıp Habanero eklemeyin.
10 kg Domates
6 kg Kırmızı Kapya Biber
500 gr Serrano
8-10 Habanero
1 bütün Sarımsak
2 su bardağı Zeytinyağı
2 su bardağı Sirke
1 çorba kaşığı Kekik
1 çorba kaşığı Kimyon
1 tutam taze Fesleğen
Tuz
Domatesler robotta çekilerek büyük bir tencereye konur 10 dk kaynatılır.
Kırmızı biberlerin sapları ve çekirdekleri çıkartılarak robotta çekilir ve 10 dk kaynamış olan domateslerin üzerine eklenir.
20 -30 dk daha kaynatıldıktan sonra Serrano, Habanero ve sarımsaklar ilave edilip kaynatmaya devam edilir.
Suyunu çekince zeytinyağı , sirke ve tuz konur 10 dk daha kaynatılıp baharatları eklenir karıştırılıp hemen ocaktan alınır 5 dk kadar bekletildikten sonra kavanozlara doldurulur ve ters çevrilip soğumaya bırakılır.
3 Yaşındaki Bhut Jolokialarımın üzerlerindeki son biberler toplanmaya hazır,
unutmazsam bir fotoğraflarını çekip eklerim.
Resimlere bakarken bol bol maşaallah diyoruz aman nazar değmesin. :o
Kenardakiler Bhut jolokia ortadaki ufaklık Red Savina Habanero.
Bhut Jolokia nın kendine has dokusu resimlerden de belli oluyor bir de yanında olup biberlerin kokusunu hissetmelisiniz.
capsaicin
09-11-2014, 20:03
Bu sene umudu kestiğim el kadar bir habanerom iki tane biber vermişti. Taşındığım için tadilatlar bitene kadar arkadaşımda kalıyordum. Geçen gittiğimde baktım ki biberler kızarmış tam turuncu habanero rengini almış. E artık bir tadına bakmadan olmaz :) Eskişehir gibi kışın çok uzun sürdüğüve baharın çok gecikmeli geldiği şehirlerde habanero gibi chinense türlerini yetiştirmek pek mümkün olmuyor. capsicum annuum'larda ise iyi sonuç alıyorum her sene. Bu sene ilk kez kışlama denemesi yapacağım.
Turuncu Habanero çok sevdiğim bir çeşit, yemeğin yanında yenebilecek kadar acısı zarif.
Red Savina turuncudan daha acı yerken dikkat edilmeli, az evvel yemekten önce en küçük Bhut Jolokia dan 1 adet yedim, parmak ucu kadar boyuyla ne kadar acı olabileceğini unutmuşum. Sakin bir günde bir adet yemek lazım bundan , yellow scorpionun tadı hala damağımda ve çok güzeldi, bhut jolokianın daha ağır bir tadı ve kokusu var çok acı biber çeşitleri yetiştirmeyi düşünenler varsa
Turuncu Habanero, Scotch Bonnet veya Yellow Moruga Scorpion tohumu temin etsin.
Fatalii çok merak ettiğim bi tür aramızda yetiştiren varmı ?
elimde 5 tane tohum var. bizim buradaki meşe ağaçlarının dibindeki toprakla yanmış koyun gübresini karıştırsam nasıl olur.
Buradaki yazılanlardan esinlenip tohum aldım - organikmiş.
525926
Domates tohumu da bonus.
capsaicin
11-11-2014, 13:42
525926
Domates tohumu da bonus.
İzmirde şanslısınız habenero türleri çok uzun cimlenme süresine sahip ve yaz sonunda biber veriyorlar. İkliminiz uygun. Güzel geliştirirseniz iyi biber alırsınız. Şubat sonundan itibaren iç mekanda çimlendirmeye başlayın derim.
Bhut Jolokia başlığında Bhut yemeden olmaz. :o
En büyük jolokianın yarısı boyutunda Moruga yellow scorpion la kıyaslarsak daha az plasenta var içinde umarım mide krampları olmadan atlatırız.
Çiğ olarak biber yeme videolarını youtube dan seyrettikten sonra acaba nasıl olur düşüncesi giderek deneme isteğini artırmıştı bende, ilk çiğ yediğim biber Serrano idi yoğurt kasesini dolaptan çıkarışımı unutamıyorum çala kaşık giriştim yoğurda. Daha sonra biberleri önce yiyip sonra yemeğe başlamak daha cazip gelmeye başladı ancak acılık seviyesi arttıkça mideniz de oluşan kramplar bu tarz biber yemeği zorlaştırıyor.
Çok acı bir çeşit yiyeceksem yemeğin ortasında biberi çiğ yedikten sonra aromasını ve acılığını değerlendirip daha sonra yemeği bitiriyorum. şu anda da öyle yaptım
Bhut jolokiaya gelirsek aroması hiç hoş değil kesinlikle çiğ yenmek için değil kabuğu da ince olduğundan turşusu da olmaz mutlak sos ve kurutulmuş olarak değerlendirilebilir ki bende öyle yapıyorum ayrıca zeytinyağı içinde bekletip kullanılabilir bir tutam kekik atarsanız içine nahoş kokusundan da kurtulursunuz.
Bu boydaki bir jolokia mide kramplarına neden olmadı henüz yakında daha büyüklerinide yiyip limitimiz neymiş öğreniriz, limitin yellow moruga olmadığını banyoda yatarken öğrenmiştim zaten :D sakın burada yazdıklarımı eğlence olarak algılayıp yetiştirdiğiniz habanero ve daha acı biberleri ağzınıza götürmeyin, ben yerim derseniz bir tavsiye banyoya halı serin yatarken üşütmeyin.
capsaicin
15-11-2014, 19:36
Sedail komşum son cümlenize bayıldım :D :D
"ben yerim derseniz bir tavsiye banyoya halı serin yatarken üşütmeyin."
Şu an mutfakta ufak saksıda olgun bir habenero duruyor. 1 haftadır o bana, ben ona bakışıyoruz. Henüz yemeye cesaret edemedim. :)
En kolayından ortasından ikiye bölüp yarısını yiyebilirsiniz bütün kırmızı habanero bile krampa yol açmamıştı bende, sanırım capsaicin krampları biberlerdeki plasentanın büyüklüğü ve daha çok capsaicin içermesiyle ilgili.
Bu hafta Cumari denedim çok ilginç bir biber küçücük ancak acısı yerinde Habanero aroması var biraz da citrus aroma hissediliyor. Bu sene biberleri kışın saklayacak yer problemim var umarım bu kışı atlatabilirler.
525926
Domates tohumu da bonus.
Cumari tohumlarınızda benden olsun
adresinizi gönderirseniz haftaya ptt ile gönderebilirim.
capsaicin
20-11-2014, 14:41
elimde 5 tane tohum var. bizim buradaki meşe ağaçlarının dibindeki toprakla yanmış koyun gübresini karıştırsam nasıl olur.
Daha erken şimdi koyarsanız çıkmaz çürürler. Mart başı ekin.
Daha erken şimdi koyarsanız çıkmaz çürürler. Mart başı ekin.
Trinidad Moruga Akrebi. bu biberden çimlendirdim evin yan tarafında köstebek yuvaları vardı köstebeklerin çıkardığı toprağa dikeceğim. 3 cm kadar oldular 3 tane 20 lt kovaya 3 kök dikeceğim.
Çok verimli bir sezonun ardından zorlu bir kışa hazırlık yapıyoruz, bu sene biberleri koyabileceğim sıcak bir ortam yok ne yazık ki. kış için biberleri budayıp hazırladım.
Bugün bahçeden son hasatı yaptım, Datil biberi deneyeceğim birazdan sayın capsaicin için yemeden evvel birkaç tohum ayıracağım.
Datil Pepper 100.000 - 300.000 scoville arası listelenmiş bütün olarak yemekte bir sakınca görmüyorum tadını daha güzel değerlendirebilirim umarım.
Umarım konu Bhut Jolokia olduğu halde bir kirliliğe sebep olmuyorumdur.
Datil kesinlikle acı bir biber habanero turuncu kadar acı Red Savina kadar olamaz 300.000 sınırı gayet doğru yazılmış. Çok sulu ilk başlarda çok tatlı bir aroması var ağzınızda habanero kadar keskin olmayan bir kokusu var rahatsız etmiyor.
Kesinlikle yetiştirilmesi gereken bir tür mutlaka sos yaparken denenmeli, sos için acı seviyeside yeterince uygun, sadece dilimi yaktı damak ve boğazda en ufak bir yanma olmadı sos için harika bir seçim olabilir. Chinense aromasının yoğun olmamasından damak tadımıza oldukça uygun bir biber olduğunu düşünüyorum yeni türler denemek isteyen arkadaşlarımız olursa bir köşede Datil için yer ayırsınlar.
capsaicin
01-12-2014, 17:47
Bugün daha fazla dayanamayıp saksıdaki habeneroyu yedim. Şöyle bir şey oldu.
528337
Şaka bir yana beklediğimden çok daha az çıktı. 100-350bin scoville arasında olarak kabul edilen bu biber benim tahminim 200bin altıydı, çünkü denediğim soslara ve kuru trinidad scorpiona göre hallice az acıydı. Tat olarak pek lezzetli bulamadım, büyük beklentileirm vardı ama kabuğu istediğimden inceydi, pek meyvemsi tadı yoktu ve daha ziyade tütsümsü, füme bir tat baskın çıkıyordu. Özellikle lezzet için aranılacak bir biber dğeil bence. Jalepeno, serrano, tabasco çok daha lezzetli biberler. Açıkcası sırf acısı için habaneroya uğraşacağıma 100bin civarı bir habanero sosu alırım aynı işi yapar. Tat olarak beklediğmi bulamadım. Acısı ise güzel bir acı, adamın ruhunu çalmıyor, videoyu çektikten sonra bir 20 dakika ağzım yandı şu an hala hafiften tatlı tatlı karabiber gibi yakıyor. Midede rahatsızlık da vermedi. Aslında baya acı severler için bir tane atıp yanında yemek yenecek bir biber olmuş. Videosunu da çektim eğlence olsun diye yüklersem paylaşırım. :)
Bu arada sedail komşum tohum için beni düşündüğün için çok teşekkür ederim.
Adresinizi verirseniz tez elden tohumlar ve taze habanero gönderebilirim.
Videoyu görmek istiyoruz :D belki bende çekerim bir tane, aslında bana bir gönüllü lazım buraya gelip 2 milyonluk Yellow Morugayı buzluktan alıp yiyecek :D
capsaicin
01-12-2014, 20:43
Adresinizi verirseniz tez elden tohumlar ve taze habanero gönderebilirim.
Videoyu görmek istiyoruz :D belki bende çekerim bir tane, aslında bana bir gönüllü lazım buraya gelip 2 milyonluk Yellow Morugayı buzluktan alıp yiyecek :D
Komşum özelden yazdım. Video antrede çektiğim için karanlık çıkmış editleyecek düzgün program bulamadım bu işlerden pek anlamadığım için biraz da üşendim:D direk yüklüyorum youtube'a o yüzden. Bitsin buraya ekleyeceğim. Senden de biber yeme videosu bekliyoruz. :p Hatta biberler ilgili herkesten gelebilir güzel olur.
capsaicin
01-12-2014, 22:07
Buyrun video :)
Habanero biber testi - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bVKKADgEWsc)
Eline sağlık, üç kere seyrettim. :D Ayrıca da afiyet bal şeker olsun.
capsaicin
01-12-2014, 23:52
Eline sağlık, üç kere seyrettim. :D Ayrıca da afiyet bal şeker olsun.
Teşekkür ederim. :)
Bahçedeki saksıda yetişmiş 3 senelik anaçtan göndereceğim habanero mevsimin son meyvelerinden ve ufak olmasına karşın bundan daha acı olacaktır, sizdeki habaneronun iç duvarlarının olmaması ve ortasında plasentanın duruşu şaşırttı beni bendeki biraz daha farklı bir iç yapıya sahip yerken farkını değerlendirirsiniz artık. yanında Bhut jolokia da olacak ona da video isteriz :D unutmazsam bishop hat eklerim.
Capsaicin dostum 1 adet çıtır çıtır yerken video çekilebilecek taze Bhut Jolokia yola çıktı :)
Şansınıza bahçeye indim Bishop Hat toplamaya ve henüz sararmamış bir adet Datil buldum onuda ekledim pakete, Datilin yanında gülümseyen 3 tane minicik Cumari de takımı 11 e tamamlamak için Habanerolarla beraber kadroya dahil oldular
Arkadaşlarınızdan mutlaka denemek isteyen olur 2 jolokia 2 savina kurusu yeterince ateş çıkartır. Uygun bir zamanda Chocolate Bhut Jolokia var bende onu yiyeyim video eşliğinde :)
capsaicin
02-12-2014, 14:16
Capsaicin dostum 1 adet çıtır çıtır yerken video çekilebilecek taze Bhut Jolokia yola çıktı :)
Şansınıza bahçeye indim Bishop Hat toplamaya ve henüz sararmamış bir adet Datil buldum onuda ekledim pakete, Datilin yanında gülümseyen 3 tane minicik Cumari de takımı 11 e tamamlamak için Habanerolarla beraber kadroya dahil oldular
Arkadaşlarınızdan mutlaka denemek isteyen olur 2 jolokia 2 savina kurusu yeterince ateş çıkartır. Uygun bir zamanda Chocolate Bhut Jolokia var bende onu yiyeyim video eşliğinde :)
Çok teşekkür ederim komşum ama bhut jolokia'yı yiyip test edeceğimi hiç zannemiyorum. Bu aralar zaten sindirimle ilgili sıkıntılarım var bit de bhut yiyim ülser olmayalım :) 250binlik sosun yaptığını unutmadım 1 milyon üzeri bhut öldürür adamı. Sizi alalım meydana, her biber sahibine güzeldir :D
capsaicin
03-12-2014, 10:51
Hayır cidden dün ağrıdan doğru düzgün uyuyamadım misal, biberle alakalı değil. Biraz iyileşmem lazım. :)
Gönderdiğim bhut jolokiayı ortasından kesersen ne kadar plasenta içerdiğini ve sarı kısımlarını görebilirsin epey korkutucu bir görüntü.
capsaicin carolina reaper testi bekliorum ozaman bende :D
Gönderin bir tane elinizde taze varsa yiyelim çıtır çıtır :)
Gönderin bir tane elinizde taze varsa yiyelim çıtır çıtır :)
Bulabilirim.com (http://www.bulabilirim.com)
Burada satılmakta.
Sayın white35 elimde yetişmiş bhut jolokia ve daha acı biberler mevcut :D
Sayın white35 elimde yetişmiş bhut jolokia ve daha acı biberler mevcut :D
Kilosu ne kadardan satılıyor acaba yetiştirsem mi :) Burada var ama Bulabilirim.com (http://www.bulabilirim.com)
Bağımlılık yapar benden söylemesi, acıyla aranız pek yoksa Bhut jolokia ağır gelir daha hafif bir çeşitle başlayın.
ilk habanero (kırmızı olandan) ve bhut jolokialarımı diktim. 1 hafta önce.
bhut jolokialar hafiften kafalırını gösterdi resimde görüldüğü gibi. habanerolarda birkaç güne kadar çıkar diye umuyorum.
iki gün suda oda sıcaklığında (23Derece) sonra gördüğünüz gibi mini seralara diktim. onuda kaloriferin üzerine koydum. toprak olarak sadece torf var,
kaloriferin üzerine bir kalın gazeteyi ikiye böldüm ve onun üzerine koydum tohumları, ısılarını ölçtüm, kalorifer sabah ve akşamları 5er saat yanmakta ve kalorfier yandığında 28-30 derece sıcaklıkta, yanmadığı zaman pencere kenarına yakın olduğunda sıcaklık 20 derecelerde gördüm. bu şekilde bir haftada 2 adeti azcık görülmeye başladı.
gecen seneki bhut jolokia serüvenimden sonra süper sevindirici bir olay.
geçen sene çinden getirtmiştim ve 4 ay sonra bhut olmadığını ve bildiğimiz cin biberi olduğunu malesef gördüm ki büyük bir hayal kırıklığına uğramıştım.
http://i60.tinypic.com/6dz4ev.jpg
http://i59.tinypic.com/241p3x3.jpg
http://i59.tinypic.com/9qfrpj.jpg
sol taraftaki mini serada ise scorpion moruga biber tohumları var. onlarıda 2 gün geç diktim. onlardada bir hareketlenme yok şimdilik.
balkonda saksıda büyütmeyi düşünüyorum, bir arada olmasının sakıncası olmadığını düşünüyorum,
toprak karışımınıda eşit olarak torf, normal toprak ve keçi gübresini karıştırıp vermeyi düşünüyorum, eğer gübrede gerekirse, biber yetiştiricisi olanlardan öğrendiğim kadarıyla üç onbeşlik denilen bir gübre çeşidi var, biberlerin gerekli gıdasını tam olarak verdiği söylenilen bir gübre, bir miktar bulabilirsem bu gübreden alacağım. :)
casperia
29-01-2015, 17:42
balkonda saksıda büyütmeyi düşünüyorum, bir arada olmasının sakıncası olmadığını düşünüyorum,
toprak karışımınıda eşit olarak torf, normal toprak ve keçi gübresini karıştırıp vermeyi düşünüyorum, eğer gübrede gerekirse, biber yetiştiricisi olanlardan öğrendiğim kadarıyla üç onbeşlik denilen bir gübre çeşidi var, biberlerin gerekli gıdasını tam olarak verdiği söylenilen bir gübre, bir miktar bulabilirsem bu gübreden alacağım. :)
muhtemelen NPK 15- 15- 15 olanlardan demek istiyorsunuz. bu gübreleri gittigidiyor dan tutunda mahallenizdeki çiçekçi de bile bulabilirsiniz diye düşünüyorum .
mesela ;
Plantistanbul 15-15-15 Npk (3 15) Kompoze Gübre 1Kg Fiyatı (http://www.hepsiburada.com/liste/plantistanbul-15-15-15-npk-3-15-kompoze-gubre-1kg/productDetails.aspx?productId=hrfid246&categoryId=34000015&wt_gl=cpc.nelk.bahce.genel.dinamik&gclid=CPqs7azSucMCFQEGwwod16EAxQ)
Kompoze Gübre 1kg 15-15-15 Npk(3-15)kargo Bedava GittiGidiyor'da 138538602 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/kompoze-gubre-1kg-15-15-15-npk-3-15-kargo-bedava-138538602)
Beşi topraktan kafasını çıkardı. Bir taneside hafiften gorunuyor.
Kutuda iki cins biber var.
Sağdaki iki sırada bhut jolokia, soldaki iki grupda red habanero.
Habanerolarda bir kıpırdanma yok şimdilik.
http://i59.tinypic.com/212tkcn.jpg
http://i60.tinypic.com/ddyg5t.jpg
muhtemelen NPK 15- 15- 15 olanlardan demek istiyorsunuz. bu gübreleri gittigidiyor dan tutunda mahallenizdeki çiçekçi de bile bulabilirsiniz diye düşünüyorum .
mesela ;
Plantistanbul 15-15-15 Npk (3 15) Kompoze Gübre 1Kg Fiyatı (http://www.hepsiburada.com/liste/plantistanbul-15-15-15-npk-3-15-kompoze-gubre-1kg/productDetails.aspx?productId=hrfid246&categoryId=34000015&wt_gl=cpc.nelk.bahce.genel.dinamik&gclid=CPqs7azSucMCFQEGwwod16EAxQ)
Kompoze Gübre 1kg 15-15-15 Npk(3-15)kargo Bedava GittiGidiyor'da 138538602 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/kompoze-gubre-1kg-15-15-15-npk-3-15-kargo-bedava-138538602)
Çok teşekkür ederim. Kargo dahil 10 liraya çok iyi.
Siparişini verdim bile.
Saksıya dikmeden önce topraga karıştırmak gerekiyormuş.
Yüzeyine atmak yetmiyor, taban gübresi olarak geçiyor.
Bir koca ağaca 100 gramdan bahsediliyor.
Biz saksı başına 1-2 gramı toz haline getirip karıştırsak yetiyor sanırım.
capsaicin
30-01-2015, 10:10
Benim de mini seralarım geliyor yarın. Zengardendan aldım. Yanında sarkan biberiye fidelerim de geliyor. :)
Viyoller gelsin oldan sonra sedail komşumun gönderdiği tohumlardan ekeceğim, bakalım capsicum chinense'lerdan bu sene sonuç alabilecekmiyim. Bu sene de olmazsa artık eskişehirde tümden ümidi kesip sırf annuum'lara yöneleceğim.
Bhut jolokia'yı birde hindistandan bir satıcıdan almıştım,
İki ay bekledim ve çimlenme olmamıştı. Bunların hızlı bir şekilde çimlenmesi şaşırttı beni.
Tohumların bir kısmını kütahyadan bir arkadaştan, bir kısmınıda amerikadan bir şahıstan aldım.
Amerikadaki şahısdan daha önce satın alan birine tohumlari sordum, bir problem olmadığını söyledi.
Neyse tohumlar yavaş yavaş kendini göstermeye başladı ya. Umarım bu sefer emeklerim boşa gitmez.
Arkadaşlar, 2 yıldır türkiyedeki bilinen sitelerden farklı satıcılardan aldığım bhut jolokia ve trinad scorpion tohumlarının hepsi sahte çıktı! Şu cin biberi dediklerinden çıkıyor. Bazılarıdan aldıklarımda hiç çimlenmedi.
Şu kit diye satılanlar çimlenmiyor, bilginiz olsun. Farklı farklı satıcılardan alıp aynı anda ektiğim için net konuşabiliyorum. Tohhum com dan aldıklarım sahte çıktı. Gitti gidiyor üzerinden muhtelif satıcılardan aldıklarımın alayı sahte çıktı. (Başka cins)
Yurtdışından sipariş edecem. Bana satıcı önerisi yapabilecek ya da tohum gönderip bu eziyetten kurtarabilecek yardımlar bekliyorum.
En son zengarden den aldım. Almadan önce sordum, "bunlar da başka cins çıkmasın?" diye. Sorun olmaz dediler, bu ekecembakalım... ama daha önceki tecrübelerimden dolayı olumsuz hissediyorum.
Ben şu satıcıdan aldım.
Yabancı forumların birinde satın alan şahısların muhabbeti vardı.
Şahsa sordum: sahte falan çıkıp çıkmayacağını. Biberleri kendi yetistidiğini, problem olmayacağını söyledi.
Windsong-2
Hot Superhot Pepper Seeds, Sweet Frying Pepper Seeds items in windsong-2 store on eBay! (http://stores.ebay.com/windsong-2)
Bir 30 tohum karışık, bir bhut jolokia aldım. Bir başkasındanda habanero aldım.
Tohumlar çimleniyor. Bakalım biberler nasıl olacak.
Teşekkürler! Satcının puanı olumlu görünüyordu. Fiyatlar da uçuk değil. Ben de en acı biberlerden birer paket sipariş ettim.
Dünyanın en acı biberleri sıralaması değişmiş. bhut jolokia 10. sırada. Sıralamadaki ilk üç biberi de bu satcıdan sipariş etmiş oldum;
1. carolina reaper (2.200.000 shu)
2. red 7 pod primo
3. trinidad scorpion red moruga
En geç 23 şubatta bana ulaşacakmış. Merakla bekliyorum. İnşallah beklediğim gibi çıkarlar.
Arkadaşlar, 2 yıldır türkiyedeki bilinen sitelerden farklı satıcılardan aldığım bhut jolokia ve trinad scorpion tohumlarının hepsi sahte çıktı! Şu cin biberi dediklerinden çıkıyor. Bazılarıdan aldıklarımda hiç çimlenmedi.
Şu kit diye satılanlar çimlenmiyor, bilginiz olsun. Farklı farklı satıcılardan alıp aynı anda ektiğim için net konuşabiliyorum. Tohhum com dan aldıklarım sahte çıktı. Gitti gidiyor üzerinden muhtelif satıcılardan aldıklarımın alayı sahte çıktı. (Başka cins)
Yurtdışından sipariş edecem. Bana satıcı önerisi yapabilecek ya da tohum gönderip bu eziyetten kurtarabilecek yardımlar bekliyorum.
En son zengarden den aldım. Almadan önce sordum, "bunlar da başka cins çıkmasın?" diye. Sorun olmaz dediler, bu ekecembakalım... ama daha önceki tecrübelerimden dolayı olumsuz hissediyorum.
Ben de ordan 5 tohum aldım.nguvenilir bi site gibi ama boyle yazınca tirstim. 15. Günde cimlendi benimkiler. Boşa vakit harcamak yoruyor insani.
Ben onlarca defa ebay üzerinden ve aliexpressten alışveriş yaptım, hiç problem yaşamadım.
Ta ki bhut jolokia tohumu alana kadar. Satıcı ile konuşmamda biz ticaretini yapıyoruz, tohumu denemediklerini söylüyor.
Dediğim gibi onuda çinden almıştım.
Sahibinden ve gitigidiyordanda alışveriş yapan birisi olarak, yabancılar bizden daha dürüstler ne yazıkki.
Çoğu olumsuz yorum almaktansa para iadesi yahut yeni bir ürün gönderiyorlar.
Kışlayan biberlerin bulunduğu depomuzda sıcaklık 15 derece biberlerin üstünde 4x18 watt fluoresan 12 saat açık. Yeni yapraklar çıkmaya başladı saksı değişimini güneşe çıkartacağım nisan ayındamı yoksa şimdimi yapmalıyım.
Kışlayan biberlerin bulunduğu depomuzda sıcaklık 15 derece biberlerin üstünde 4x18 watt fluoresan 12 saat açık. Yeni yapraklar çıkmaya başladı saksı değişimini güneşe çıkartacağım nisan ayındamı yoksa şimdimi yapmalıyım.
Hava sıcaklığını 15 derecede tutabiliyorsanız saksı değişimini şimdi yapabilirsiniz. Fazla sulamaktan kaçının, çok ıslak gibi geldi.
Çok su vermekten kaçınıyorum kışlatırken, son 1,5 - 2 aydır alabildikleri ilk suyu toprağı havalandırdıktan sonra dün akşam verdim 1,5 litre döktüm saksı başına, suyu verdikten sonra fotoğraf çekince biraz ıslak çıkmış. bir sonraki sulama toprak tekrar kuruyunca hatta r.s.habaneronun toprağı o kadar kurumuş ki bu bitki nasıl yaşıyor diye şaşırmadım değil :D
Ortam sıcaklığı için herhangi bir önlem almıyorum Kasım ayından beri 13-15 derece arasında değişiyor istediğim büyüklükte bir saksı bulabilirsemBhut Jolokianın birisini değiştireyim çıkan saksıya da küçük saksıdaki r.s.habaneroyu yerleştiririm, geçen sene r.s.habanero saksısını beğenmedi çok fazla boyu uzamadı bu sene sevindirelim garibanı.
Bhut Jolokianın birisini büyük saksıya alacağım diğeri için kararsızım onunda saksısını büyütmelimiyim yoksa bu saksıdan çıkarıp bahçeyemi diksem bilemedim.
http://i61.tinypic.com/2h6zsyc.jpg
Sağdaki 6tane bhut jolokia, soldaki dört tane ise habanero. İki tanesi çıkmadı habaneroların.
Bunlarda tüm biberlerim.
Büyük viyoldekiler karışık, jalapeno, habanero çeşitleri, bhut jolokia çeşitleri ve scorpion çeşitleri var. Neyin ne olduğunu bilmiyorum.
Büyüdüğü zaman göreceğiz.
Küçüklerin birinde moruga var.
Diğerinde ise yukarıdaki mesajda dediğim gibi habanero ve bhut jolokia var.
http://i57.tinypic.com/332pc95.jpg
Bunlarda tüm biberlerim.
Büyük viyoldekiler karışık, jalapeno, habanero çeşitleri, bhut jolokia çeşitleri ve scorpion çeşitleri var. Neyin ne olduğunu bilmiyorum.
Büyüdüğü zaman göreceğiz.
Küçüklerin birinde moruga var.
Diğerinde ise yukarıdaki mesajda dediğim gibi habanero ve bhut jolokia var.
http://i57.tinypic.com/332pc95.jpg
Bhut jolokia kaç günde cimlendi. Benimkiler bhut, habanero, black chili,tabasco, twilight çeşitleri. Bir ayda hepsi cimlendi
15gün sürüyor. Tohumun derinliğine ve hava sıcaklığına bağlı. Ne kadar derin olursa okadar gecikiyor.
Bazıları çimlenmedi resimdede görüldüğü gibi.
15gün sürüyor. Tohumun derinliğine ve hava sıcaklığına bağlı. Ne kadar derin olursa okadar gecikiyor.
Bazıları çimlenmedi resimdede görüldüğü gibi.
Beni tereddute dusuren bisey var. Bhut jolokia nin gec cimlendigini okudum nette...bu kadar cabuk cimlenmesi normal mi? Mesela black chili 1ayin sonunda cimlendi.
capsaicin
14-02-2015, 20:47
Beni tereddute dusuren bisey var. Bhut jolokia nin gec cimlendigini okudum nette...bu kadar cabuk cimlenmesi normal mi? Mesela black chili 1ayin sonunda cimlendi.
Bu sene mini serada ektiğim red savina ve bhutlar 1 hafta gibi şaşırtıcı bir sürede çimlendiler. Bunda deli gibi yanan kaloriferlerin etkisi var, ev çok sıcak oluyor, mini sera içinde hava da sabit tutulduğu için ilginç bir şekilde jalapenolardan bile hızlı çimlendiler. Bu sene hızlıyım lavanta, karanfil ,biber, kadife, begonya, domates hepsi çok hızlı çimlendiler. Bir tek datil biberden ses yok hala, bir de tabascolar he zamanki gibi inatçıydı çıkmakta.
Bu sene mini serada ektiğim red savina ve bhutlar 1 hafta gibi şaşırtıcı bir sürede çimlendiler. Bunda deli gibi yanan kaloriferlerin etkisi var, ev çok sıcak oluyor, mini sera içinde hava da sabit tutulduğu için ilginç bir şekilde jalapenolardan bile hızlı çimlendiler. Bu sene hızlıyım lavanta, karanfil ,biber, kadife, begonya, domates hepsi çok hızlı çimlendiler. Bir tek datil biberden ses yok hala, bir de tabascolar he zamanki gibi inatçıydı çıkmakta.
Benim tabascolar da geç dinlendi.6 tohumdan ikisi cimlendi. Ben de viyole ektim. Odamız çok sıcak zaten. Benim iki tane domatesim dinlendi ve kendi kendine soldu. Tek kaybın onlardı.
bhut jolokıa biber tohumu siperiş vermiştim bugun elıme ulastı saksı boyu ne kadar olmalı nasıl yetişrilir yardımcı olurmusunuz :)
bhut jolokıa biber tohumu siperiş vermiştim bugun elıme ulastı saksı boyu ne kadar olmalı nasıl yetişrilir yardımcı olurmusunuz :)
Önce plastik bardaklar da çimlendirilen sonra saksıya al.
Merhaba
Bende bhut jololia, moruga scorpion, pasillo bajio, tabasco , habereno biber tohumları aldım bir kısmını 1 ayı geçti ektim hiçbir hareket olmadı. Tohumlara baktım yerinde mi diye orada öylece duruyorlar hiç hareket yok :( 15 şubatta da bir ekim daha yaptım saksıya karışık bir şekilde aralara ismini bilmedğim köyden aldığım tohumlardan serpiştirdim onların hepsi çıktı ama bu dörtlüden hareket yok ve gölgeleme yapamıyorum çıkanlar boya gitmesin diye ne yapabilirim??
Merhaba
Bende bhut jololia, moruga scorpion, pasillo bajio, tabasco , habereno biber tohumları aldım bir kısmını 1 ayı geçti ektim hiçbir hareket olmadı. Tohumlara baktım yerinde mi diye orada öylece duruyorlar hiç hareket yok :( 15 şubatta da bir ekim daha yaptım saksıya karışık bir şekilde aralara ismini bilmedğim köyden aldığım tohumlardan serpiştirdim onların hepsi çıktı ama bu dörtlüden hareket yok ve gölgeleme yapamıyorum çıkanlar boya gitmesin diye ne yapabilirim??
pamuk arası ve gazlı bez denilen bez arasında 20-25 derece oda ısısında güzel çimleniyor. çimlenen tohumları kendi boyunu geçmeyecek şekilde torfun içerisine atarak diktim ve hiç birinde sorun çıkmadı. sizede öneririrm.
http://i58.tinypic.com/2m3jlzm.jpg
http://i59.tinypic.com/21edpg2.jpg
http://i59.tinypic.com/1z1wflx.jpg
http://i60.tinypic.com/16gd000.jpg
pamuk arası ve gazlı bez denilen bez arasında 20-25 derece oda ısısında güzel çimleniyor. çimlenen tohumları kendi boyunu geçmeyecek şekilde torfun içerisine atarak diktim ve hiç birinde sorun çıkmadı. sizede öneririrm.
http://i58.tinypic.com/2m3jlzm.jpg
http://i59.tinypic.com/21edpg2.jpg
http://i59.tinypic.com/1z1wflx.jpg
http://i60.tinypic.com/16gd000.jpg
Teşekkür ederim syn harun80 en kısa zamanda dediğiniz şekilde yapacağım.
Evde çimlendirecek bir yer ayarlayamadığım için depoda küçük bir düzenek hazırladım.Eskiden harç karmak için kullandığım nalburlarda satılan bir sarı kutu vardı dikdörtgen epeyce büyükçe. İçini yarıya kadar su ile doldurdum akvaryum ısıtıcısını yerleştirip 29 dereceye ayarladım, köpükten düz levhalar kesip suyun üstünde kalacak şekilde ayaklar hazırladım üstüne yerleştirdim, levhaların arasına kutu ve plastik bardak içine tohumları torf toprak kum karışımına ektim üstlerini de naylon ile kapattım. sonuç harika.
HalilAyar
09-03-2015, 22:12
Gecen hafta cimlenmeye biraktigim tohumlardan ilk patlayan jalapeno oldu.
Bhut lantern california chili Peter Pepper (penis) , Tai Biberin den ses yok
bu sene acı bır sene olacaga benziyor...
Arkadaslad nerde hata yapiyorum ben anlamiyorum ki? Ocak ayinin basinda tohumlari cimlendirdim zaten odamiz gayet sicakti gun isiginda cam onunde tuttuyorum..arada bir acik havaya cikariyorum nedense bazilari cok ciliz kaldi soldu gitti
Bende dokuz çeşit biberim tohumunu ektim bugün, umarım kısa sürede çimlenirler :)
furkan yıldız
16-03-2015, 10:31
Zengarden'dan almıştım tohumların hiçbiri çimlenmedi. Fazla tohumu olan var mıdır acaba ?
HalilAyar
19-03-2015, 08:18
Arkadaslar Gunaydin
10 gun once sizlere yazmistim 10 cesit tohum ektim bunlardan yarisi biber.
Sormak istedigim Jalapeno filizleri boya verdi govdeyi guclendirmeden sarmasik gibi uzuyor.
Bunun yaninda Carnivorous plant ise cok ciliz
tavsiyelerinizi olabilir mi ??
Tesekkurler
http://i.hizliresim.com/dnJ1jr.jpg
http://i.hizliresim.com/58vZ9l.jpg
furkan yıldız
19-03-2015, 09:36
Sulama fazla ve güneş az gibi geldi.
güneş görmediği için uzamış
furkan yıldız adresini gönder özelden bhut jolokia için
abiler ablalar ben ınternetten bhut jolokia tohumu aldım olmadı sebebini anlıyamadım bana adana için 4.5 fide verebilecek birileri varmı, şimdiden teşekkürler
HalilAyar
30-03-2015, 22:06
Selam Kenzell
benimde internetten aldigim biber tohumlarinin cogu tirt cikti....
İbrahim Yavuz
30-03-2015, 22:35
Bursa'da biber işleyen bir tesis yurt dışından bu biberi getirtmiş. Her şey tamam pazarlaması işleme tesisi, üretim planlaması. Hasat oluyor ürünü tesise koyuyorlar ve üretim bandında işlemeye alıyorlar bant sadece 1 saat çalışıyor. Banttaki tüm çalışanlar hastanelik. Sonuç hasattanda üretimden de vazgeçiliyor.
Yatırımcı bu işe girerken, dünyadaki diğer üreticilerden yardım almamış mı? Yani diğer firmalar bu ürünü işlemede ne tür zorluklarla karşılaşmış ve nasıl bir yol izlemiş bir ön araştırma yapmamış mı? Fizilibilete yapaydı iyiydi :D
Bhut Jolokia tohumlarını ayırdığım eldivenleri depoda bırakmıştım, ters çıkarıp bırakmışım çevirmek için silkeledim sonrasını hatırlamıyorum gözler görmez oldu ağız burun dağıldı zaten. Tohumları ayırırken eldivenlerde kalan capsaicin kurumuş toz halinde silkeleyince ağzıma gözüme doldu.
furkan yıldız
31-03-2015, 07:44
Bhut Jolokia tohumlarını ayırdığım eldivenleri depoda bırakmıştım, ters çıkarıp bırakmışım çevirmek için silkeledim sonrasını hatırlamıyorum gözler görmez oldu ağız burun dağıldı zaten. Tohumları ayırırken eldivenlerde kalan capsaicin kurumuş toz halinde silkeleyince ağzıma gözüme doldu.
Gözünüzü kapayınca kendinizi polis tarafından gazlanmış gibi hissettiniz galiba :o Geçmiş olsun.
HalilAyar
31-03-2015, 20:28
benimde basimdan oyle bir olay gecti
Tohulari ayikladiktan sonra elimi yikayana kadar ister istemez oram burama surmusum.
Akabinde sauna yapip eve doneyim dedim.
Saunadan ciktigimda yuzum patlican misali morarmisti.
deli gibi yanmasida cabasi.....
Merhaba,bende zengardenden bhut jolokia altım siz hatayı nerde yapmışsınızki çıkmadılar satıcılarla gorustunuzmu acaba bizde ayni hataya dusmeyelim yazarsaniz sevinirim
Merhaba,bende zengardenden bhut jolokia altım siz hatayı nerde yapmışsınızki çıkmadılar satıcılarla gorustunuzmu acaba bizde ayni hataya dusmeyelim yazarsaniz sevinirim
Zengarden tohumlarında sıkıntı olabiliyor. Geçen sene ve bu sene iki kez tohum aldım. Forumdaki tohum paylaşım etkinliğinden gelen tohumların çimlenme yüzdesi ile zengarden den gelenler arasında dağlar kadar fark var.
http://i60.tinypic.com/5kj1vp.jpg
Cok yavaş büyüyorlar. Sanirim iyi gunes gormediginden ve viyoller kucuk oldugundan.
Tohumları mayıs başı gibi toprakla buluşturmayı düşünüyorum,pet bardaklara bir tohum gelecek şekilde normal toprakla torfu karıştırıp üzerini naylonla kapatıcam birde ekmeden önce yarım gün suda bekletecem sizce bu şekilde uygunmudur.
Tohumları mayıs başı gibi toprakla buluşturmayı düşünüyorum,pet bardaklara bir tohum gelecek şekilde normal toprakla torfu karıştırıp üzerini naylonla kapatıcam birde ekmeden önce yarım gün suda bekletecem sizce bu şekilde uygunmudur.
Ben domateslerle birlikte bir gün suda bir gün de belli bekletmiştim .
Teşekkürler,arkadaşlar tohumlar hk. zengardenin halk.ilişkiler uzm.gelen bilgiyi paylaşmak istedim: "satışta olanlar orijinal tohumlar olup, son 6 yıldır üretilmektedir. Acılık derecesi bitkiden bitkiye, hatta aynı bitkinin farklı dallarındaki biberler arasında dahi olmaktadır. Ancak biber yine de çok acıdır. Güneş gören dallardaki biberlerin acılık derecesi artmaktadır."
redchili
27-04-2015, 11:32
tahmini çimlenme süresi ne kadardır benim 1.5 hafta oldu daha çıkmadı
Arkadaşlar trinidad moruga akrebi biberinin tohumu elimde mevcut ama piyasada bunun fidesini bulabileceğim yer varmı yardımcı olursanız sevinirim
capsaicin
05-05-2015, 09:52
http://i60.tinypic.com/5kj1vp.jpg
Cok yavaş büyüyorlar. Sanirim iyi gunes gormediginden ve viyoller kucuk oldugundan.
Ufak saksılara alınma zamanları gelmiş de geçmiş bile. Hemen 8-10cm çaplı zengin topraklı saksılara alıp bol güneş gören bir yere yerleştirin. Yoksa bodur kalırlar verim alamazsınız.
Kardeş tohumlarda varmı gelişme çıktılarmı
redchili
14-05-2015, 13:46
En erken 24 günde çıkan var ev fazla güneş görmüyor bu resimdekiler toplam 1.5 aylık daha yeni çıkmaya başlayanlar bile var
dolphin_star
21-05-2015, 14:01
En erken 24 günde çıkan var ev fazla güneş görmüyor bu resimdekiler toplam 1.5 aylık daha yeni çıkmaya başlayanlar bile var
arkadaşlar forumda yeniyim kusur ve hatalarım olursa affedin. bhut jolokia tohumu aldım internetten. çay tabagına pamuk koydum arasına 2 tohum koydum ustunede pamuk koydum pamukları ıslattım. ustunude folyo ıle kapattım ama bır turlu cımlenmedı ne yapmam gerek :confused:
redchili
21-05-2015, 15:39
arkadaşlar forumda yeniyim kusur ve hatalarım olursa affedin. bhut jolokia tohumu aldım internetten. çay tabagına pamuk koydum arasına 2 tohum koydum ustunede pamuk koydum pamukları ıslattım. ustunude folyo ıle kapattım ama bır turlu cımlenmedı ne yapmam gerek :confused:
o kadar strese gerek yok dostum benim pamukta çimlendirmeye çalıştığım tohumlar çimlenmedi bi türlü sen de benim gibi toprağa ek Şöyle yapacaksın ekeceğin toprağı nemlendirip altı delik yani suladığında su çıkabilecek plastik bardakların içine koyacaksın tohumu da yüzeyden 1 cm aşağı ekeceksin son olarak da üzerine sterç film çekip bi kaç da streçe delik açtıktan sonra kapatacaksıın ve bekleyeceksin bu şekilde 15 20 gün arası çıkacaktır
Bunlarda Benimkiler Çimlendikten 20 gün sonra
dolphin_star
21-05-2015, 15:44
o kadar strese gerek yok dostum benim pamukta çimlendirmeye çalıştığım tohumlar çimlenmedi bi türlü sen de benim gibi toprağa ek Şöyle yapacaksın ekeceğin toprağı nemlendirip altı delik yani suladığında su çıkabilecek plastik bardakların içine koyacaksın tohumu da yüzeyden 1 cm aşağı ekeceksin son olarak da üzerine sterç film çekip bi kaç da streçe delik açtıktan sonra kapatacaksıın ve bekleyeceksin bu şekilde 15 20 gün arası çıkacaktır
Bunlarda Benimkiler Çimlendikten 20 gün sonra
kardeşim cevabın için teşekkür ederim. herhangi bir toprak olurmu yoksa çiçekciden özel toprakmı almalıyım? ilk defa yapıyorum bu işi bilgim hiç yok. bide ektikten sonra sulamam gerekiyrmu? dışarda güneşte dursamı yi olur evin içindemi?
redchili
21-05-2015, 15:49
kardeşim cevabın için teşekkür ederim. herhangi bir toprak olurmu yoksa çiçekciden özel toprakmı almalıyım? ilk defa yapıyorum bu işi bilgim hiç yok.
Rica ederim her toprakta çimleniyor benim 4 çeşit toprağım vardı iyi kötü farketmiyor ama sen git bi çeçekçiden al toprağı ona ek ya da önceden evde çiçek felan ektilerse onların toprağı da olur
dolphin_star
21-05-2015, 15:52
Rica ederim her toprakta çimleniyor benim 4 çeşit toprağım vardı iyi kötü farketmiyor ama sen git bi çeçekçiden al toprağı ona ek ya da önceden evde çiçek felan ektilerse onların toprağı da olur
eyvallah buğün yapacağım dediğini. nekadar sürede biberleri toplamaya başlıyoruz acaba:D birde alanyada yaşıyorum havalar sıcak hep dışarda güneşte olsa olurmu? arada sulayayımmı
redchili
21-05-2015, 16:00
eyvallah buğün yapacağım dediğini. nekadar sürede biberleri toplamaya başlıyoruz acaba:D birde alanyada yaşıyorum havalar sıcak hep dışarda güneşte olsa olurmu? arada sulayayımmı
biberleri en erken 4 ayda toplarsın benim diğer biberler öyle oldu ama bhut ta ne zaman toplanır bilemiyorum. İlk önce evin içinde cam kenarında dursun çimlensin biraz büyüsün sonra dışarı alırsın çünkü en ufak bir esintide biber yan yatabilir ben 5 cm felan olunca dışarı alıyorum :D
dolphin_star
21-05-2015, 16:05
biberleri en erken 4 ayda toplarsın benim diğer biberler öyle oldu ama bhut ta ne zaman toplanır bilemiyorum. İlk önce evin içinde cam kenarında dursun çimlensin biraz büyüsün sonra dışarı alırsın çünkü en ufak bir esintide biber yan yatabilir ben 5 cm felan olunca dışarı alıyorum :D
ooo sende başka biberlerdemi var:eek: koleksıyon yapıyorsunuz galıba ;)
bende merakımdan ektım bunu normalde acı yıyen bı ınsan degılım. ama dunyanın en acı bıberı dıye gecınce ınsan merak edıyor:D heyecan yaptım bian önce ekmem lazım :p
redchili
21-05-2015, 16:12
ooo sende başka biberlerdemi var:eek: koleksıyon yapıyorsunuz galıba ;)
bende merakımdan ektım bunu normalde acı yıyen bı ınsan degılım. ama dunyanın en acı bıberı dıye gecınce ınsan merak edıyor:D heyecan yaptım bian önce ekmem lazım :p
Dünyanın En acı 3 ü var şu an yeni yetişitiriyorum türkiyeden, çinden,hindistandan aldığım tohumlar işe yaramadı çıkmadılar ya da başka biberler çıktı. 2 3 senedir onların sayesinde 4 çeşit daha biber yetiştirdim :D
dolphin_star
21-05-2015, 16:15
Dünyanın En acı 3 ü var şu an yeni yetişitiriyorum türkiyeden, çinden,hindistandan aldığım tohumlar işe yaramadı çıkmadılar ya da başka biberler çıktı. 2 3 senedir onların sayesinde 4 çeşit daha biber yetiştirdim :D
bende çinden aldım aliexpresten yoksa benimkilerdemi çıkmayacak:( hiç bitanesi bile çıkmadımı:confused:
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.