PDA

View Full Version : Kurtlu sevenler/sevmeyenler




Selahattin Yılmaz
14-12-2007, 23:21
Sevgili limonun yazısından sonra anladım ki yalnız değilim. Görelim başka kimler var.


Kurtlu bir elmaya mı rastladım kurtçucuğun kıvrım kıvrım kıvrılmasına aldırmadan ve onuda fazla rahatsız etmeden etraflıca yuvasına zarar vermeden ayırır o kısmın dışındaki tezmi alanı seve seve yerim.

Kurtlu bir cevize mi rastladım güzelce üflerim, bıcakla tamizleyebilrisem tanizlerim gayet lezzetlidir yerim.

Kurtlu bir incire mi rastladım yenecek tarafını bırakmamıştır atarım :D. Ha kuşların oyduğu incirlere bayılırım onlardan geriye kalanlar çok lezzetlidir

Kurtlu bir kiraza mı rastladım yenecek yer varsa yerim değilse kurdun olsun.

Yaprağı yenen, damarlarının üzerinde kıvrı kıvrım o masum tırtıllar dolaşan lahana, marul, ıspanak, soğan vs. süper lezzetlidir onların alanı onlara kalan kısımlar benimdir yerim.


****** özellikle böyleleri seçmiyorum ama karşıma çıktığındaki tavrım bu şekildedir bu da böyle biline...


Sizler ne alemdesiniz?




İklimsiz
14-12-2007, 23:37
Aynı sizin gibi düşünüyor ve davranıyorum Selahattin bey:)

Filiz
15-12-2007, 11:29
Erikte de daha sulu olmasına yol açıyor sanki.. Ama Selahattin bey, bir gün ısırık aldığım erikte kurdun yarısını görmüştüm. Kafa dalgın meyve yememek gerekiyor :D

Oğuzhan
15-12-2007, 15:57
Selahattin Abi size katılıyorum.Kurtlu severim.:)
Kurtlarıda atmam bir kenarda biriktiririm.Balıklarıma yem olur :)

A.Şahin
15-12-2007, 18:57
Bir de kurtlu erikler daha çabuk olgunlaşıyor. Diğerleri yeşilken kurtlular kızarabılıyor:(

Buket Aknar
15-12-2007, 19:08
Tüm bunlara bağlı olarak işte size bir bilmece: Bir elmada bir kurt bulmaktan daha kötü ne olabilir?

İklimsiz
15-12-2007, 19:18
Tabi ki yarım kurt;)

Harun Parlak
15-12-2007, 19:19
Yarım kurt bulmak olabilir.)

zenfree
15-12-2007, 22:59
Asla yemem.:eek:

Buket Aknar
16-12-2007, 10:06
Tabi ki "yarım kurt" çünkü diğer yarısını siz yemişsiniz !!!! Etli Elma !!!!

Sercanoral
16-12-2007, 23:03
Sevgili arkadaşalr tüm doğal meyvelerin içinde kurt vardır ve de çok besleyici bir özelliğe sahiptir. Geçen sene okulumuzun bahçesinden topladığımız kirazların çoğu kurtluydu ve hem lezzetlidi hemde protein bakımından zengin idi:D

hassoman
17-12-2007, 00:35
Sevgili arkadaşalr tüm doğal meyvelerin içinde kurt vardır ve de çok besleyici bir özelliğe sahiptir. Geçen sene okulumuzun bahçesinden topladığımız kirazların çoğu kurtluydu ve hem lezzetlidi hemde protein bakımından zengin idi:D

Duyduğuma göre Almanlar özellikle kurtlu meyva tercih ederlermiş. Çünkü kurtların varlığı o meyvanın kimyasal işlem (ilaçlama vs) uygulanmamış ağaçda yetiştiğinin deliliymiş. Ben de Ören'de yayla köylülerinin eciş büçüş salalatalıklarını, kurtlu meyvalarını tercih ederim. Kokuları ve tatları hemen kendilerini belli ediyor zaten. Rivayet doğruysa Almanlar biliyor bu işi

Sercanoral
17-12-2007, 09:16
Sevgili hassoman bu dediklerinizin hepsi doğru. Gerçekten ilçlama yapılmamış ağaçların meyveleri kurtlu oluyor. Bizim okuldaki kirazlarda ilaçlanmaz ama tek sorun kurtludur. Gerçi kurtlu olmasıda pek fazla sorun yaratmaz:D

limon
17-12-2007, 16:35
Alemsiniz arkadaşlar. Bir gün giremedim foruma yeni başlıklar açıp ta neşeli yorumlar yapmışsınız bile. Şahanesiniz vallahi ne diyeyim :)

Eskiden en huylandığım böceklerin içinde tırtıllar gelirdi. Taaki bir gün doğadostu bir Zıraat Mühendisine raslayana kadar. Sardunyalarımın yapraklarını yiyen tırtıllar için ilaç istediğimde, onların da yaşama hakları var. Bırakın yaşasınlar yiyecekleri kadarını yesinler, zaten havalar soğuduğunda kalmayacaklar demişti. Bunu o kadar sevecen bir şekilde söylemişti ki o gün bugün tırtıllara karşı sempatim arttı.

Kurduyla beraber bir meyve yiyemem. İçine bakarım, kurtluysa o benden önce sahiplenmiş derim ve olduğu yerde bırakırım :) Fakat delinmiş bir marul yaprağını, ıspanağı, karalahanayı güzelce yıkadıktan sonra hiç çekinmeden yerim.

Bu arada taze soğanın kurtlu olabileceğini bilmeden kimbilir kaç kurtlu soğan yemişsinizdir.
Aynı soğanın renginde zarların arasına gizlenmiş incecik soğan kurdunu duymayan muhakkak vardır. Ben de ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Sonra taze soğan alırken incelediğimde çoğunda kurt olduğunu görüp çok şaşırmıştım. (Zenfree taze soğan yemeyecek bundan sonra ;) )

Tabii bunlar gözle gördüklerimiz. Bir de görmediklerimiz????

eskimo
18-12-2007, 13:42
Akapunktur doktoru diyet listemde kurtlu elma kabuğu suyu önermişti.
Pazardan ne kadar kurtlu elma varsa topladım.
Ailem misafirliğe geldiğinde elmalardan ikram edip
kurtlu meyvaların sağlıklı olduğundan bahsedince onları çok güldürmüştüm.

Dedem kurtlu meyva ve sebzeler için şöyle derdi;
''Kurt benim kadar olana kadar, ben deve kadar olurum''

Kurtlar, tırtıllar, kıvırçıktan çıkan kertenkeleler beni hiç rahatsız etmez,
ürünü temizledikten sonra gerisini yemeye devam ederim.

Hakan KINACI
18-12-2007, 13:53
Burada kaç kişi ben kurtlu kiraz yemedim diyebilir?
Çoğumuz yemişizdir ve yemeğede devam edeceğiz ve belki bilmeyenler vardır meyvelerdeki kutlar siterildir.
Çünki onlar, sadece ve sadece meyvelerde bizim yediğimiz yerleri yerler, yere düşen kurt ölür.

abk
18-12-2007, 14:27
Yaşadığım şehirde her yıl kiraz festivali yapılır . Kirazlar olgunlaştıktan sonra yağmur yağarsa , kirazlar kurt yapar . Çevremdeki bir çok kişi kiraz yiyemez olur . Lisede biyoloji öğretmenim , kurtlu kiraz yeseniz ne olur ki, diye sorduktan sonra kendi açıklamıştı . Diğer besinleri yemekten farklı bir şey olmaz , vücudunuz kullanacağı maddeleri ayırır ve kullanır , demişti . O yıllardan beri kiraz kurtlu mu diye kontrol etmeden yerim . Ama bunu kimseye de söylemem, etrafımda kirazı tek tek kontrol eden insanları da bulundurmam . :p

lizard
14-04-2008, 01:38
Benim de garibime giden bir konuyla bağlantılı sanırım geçen sohbet. Neredeyse 6-8 ay önce bahçeye attığım elma ve ayvalara baktığımda bugün bile sapasağlam olduklarını görmek beni hem düşündürmekte hem de üzmektedir. Belki yanlış düşünüyorum fakat toprakta bakterilerin bile yemediği meyveleri yemek zorunda kaldık en sonunda.
Kurtlu meyve herşeyden daha iyidir diğer arkadaşların da dediği gibi ilaçsız olduklarına işarettir. Fakat artık ne hikmetse marketlerde kurtlu meyve ve sebzeler pek bulunmuyor. Eskiden eciş bücüş bulunan meyve ve sebzeler artık tek bir fabrikadan çıkmış gibiler. Hepsi aynı boy ve görüntüde. İşin kötüsü hepsi de tatsız, kokusuz olmaya başlamıştı.

Yıllar önce Avusturya'dan kuzenim ve Avusturya'lı kız arkadaşı İzmir'e geldiklerinde kızın ilk dikkatini çeken şey salatalığın kokusu oldu. Hayretler içinde kalmıştı ve bana salatalıklara bu kokuyu vermek için ne yapıyorlar diye sorduğunda da ben hayretler içinde kaldım. Fakat artık üzülerek o noktaya gelmeye başladığımızı görüyorum.

Yaşasın kurtlu ve eciş bücüş meyve ve sebzeler :)

seyma30
15-05-2008, 14:51
Merhaba arkadaslar.Lizard sana yürekten katiliyorum.Cok güzel yazmissin..

borulce
03-07-2008, 15:02
Kurtlu olmaları daha çok tercih sebebi benim için..

Neden? Çünkü daha doğal.. Çünkü ilaçlanmamış.. Kimyasallarla alakadar olmamış..

Kesinlikle kurtlu olanlar..

siboş
03-07-2008, 15:42
Kurt görünce korkarım ama kurtlar meyvenin en lezzetli yerini seçerler kurtlu yiyeceklerin daha lezzetli olduğunu güşünüyorm.

kuzen38
04-07-2008, 16:07
İlginc bir konu başlığı olmuş, ben bu tip şeylere çok dikkat ederim besinlerde. Kısacası yemem. :)

Nariel
02-10-2008, 21:46
Yıllardır hasret kaldığım alıç meyvesini ;

48615

Bugün doya doya yiyordum ki;

Isırdım baktım ısırdığım yere,

Yumurtalar ulaşmış birkaç bine.

Çıkardım ağzımdan diğer yarıyı,

"Oh" dedim, "ucuz kurtardık paçayı".

İştahla bir diğerine uzattım elimi,

O sırada bir kaşıntı tuttu dilimi.

"Yediklerim dişime takılmadan edemez,

Şimdi on kez fırçalasam da gitmez."

Derken yerinden çıktı o şey,

Aldım baktım, kıvrım kıvrım birşey..

Ürperip götürdüm tabakta kalanları içeri,

Bir ses geldi sanki tabaktan: "Oh, yırttım kefeni!"

tolgahann
02-10-2008, 22:23
Yıllardır hasret kaldığım alıç meyvesini ;

48615

Bugün doya doya yiyordum ki;

Isırdım baktım ısırdığım yere,

Yumurtalar ulaşmış birkaç bine.

Çıkardım ağzımdan diğer yarıyı,

"Oh" dedim, "ucuz kurtardık paçayı".

İştahla bir diğerine uzattım elimi,

O sırada bir kaşıntı tuttu dilimi.

"Yediklerim dişime takılmadan edemez,

Şimdi on kez fırçalasam da gitmez."

Derken yerinden çıktı o şey,

Aldım baktım, kıvrım kıvrım birşey..

Ürperip götürdüm tabakta kalanları içeri,

Bir ses geldi sanki tabaktan: "Oh, yırttım kefeni!"




sn nariel tebrik ederim çok güzel bi şiir olmuş.

limon
02-10-2008, 22:46
:) Nariel, çok güzel bir yazı....


Daha çok ayva meyvesi kurtlu olur. Acaba çok mu faydalı bir meyvedir yoksa çok mu lezzetlidir? ;)

Nar ın çiçek tarafına da en çok kıskaç (kulağakaçan) böceği geliyor. Her meyveye gelen börtü böcek te farklı oluyor.

Nariel
02-10-2008, 23:07
:) Hem komik, hem ürpertici, hem sevindirici bir olaydı..
Uzun zaman oldu ki yediğim taze fındıklardan bile kurt çıkmıyor, halbuki biz ona kurtlufındık derdik.
Nardaki kulağakaçanları biliyorum, bu yüzden yemeden önce çiçek kısmını çabucak kesip uzaklaştırmaya çalışırım ;)
Evet ayvalardan da eskiden kurt çıkardı bol bol, şimdilerde hiç kurt görmüyorum.

Filiz
03-10-2008, 04:44
Dostum nariel
fırçalamışsın dişini
yazmışsın şiirini
peki filiz ne yapsın
atmış ağzına eriği
bir kurtmuş yarısını yediği

Atışmaları seviyorum :D

Todor
03-10-2008, 05:55
Ağzımın içinde bir şey kımıldamadığı sürece hiç fark etmez, her şeyi yiyebilirim.

Balıkcı
03-10-2008, 10:39
Burada kaç kişi ben kurtlu kiraz yemedim diyebilir?
Çoğumuz yemişizdir ve yemeğede devam edeceğiz ve belki bilmeyenler vardır meyvelerdeki kutlar siterildir.
Çünki onlar, sadece ve sadece meyvelerde bizim yediğimiz yerleri yerler, yere düşen kurt ölür.

Ben, hiç kurtlu kiraz yemedim.;)

Niye mi? Çünkü içine bakmıyorum, baksam da görmüyorum, demek ki kurt yok, ben de kurtsuz yiyorum.:p
Çocuklar, bu kurtlu diye aynı tabaktan veya daldan aldıkları birçok kirazı atıyorlar ama olsun, onlar bilmez.:dilli:

Kemal Kutlu
04-10-2008, 23:03
Ben ayırt etmem, kurtların içindeki protein ve minerallar insan vücudu için yararlı besinler.Hatta biraz iğrenç olacak gibi ama solucan'ın tadına bile baktım (Biraz topraksı koksada tadı eşsiz) Yaz aylarında ağustos böcekleri vardır bilirsiniz, kafamı bozarlar cır cır cır cır kafa ütülerler, çıkarım ağacın tepesine yakalar yerim.Onun cezasını öyle veririm, ama tadı çok glikozluydu şimdi olsa yine yerim :D


Şu an aç kalsak dünyada, hiç bir şey olmasa sadece bol böcek ve kurt olsa tercihiniz ne olacak merak ediyorum.Ben yinede şık vereyim.

a)Benim için farketmez, yeterki hayatta kalayım.
b)Böcek yiyeceğime, ölürüm daha iyi.

Sevgiler...

tolgahann
05-10-2008, 00:00
Ben ayırt etmem, kurtların içindeki protein ve minerallar insan vücudu için yararlı besinler.Hatta biraz iğrenç olacak gibi ama solucan'ın tadına bile baktım (Biraz topraksı koksada tadı eşsiz) Yaz aylarında ağustos böcekleri vardır bilirsiniz, kafamı bozarlar cır cır cır cır kafa ütülerler, çıkarım ağacın tepesine yakalar yerim.Onun cezasını öyle veririm, ama tadı çok glikozluydu şimdi olsa yine yerim :D


Şu an aç kalsak dünyada, hiç bir şey olmasa sadece bol böcek ve kurt olsa tercihiniz ne olacak merak ediyorum.Ben yinede şık vereyim.

a)Benim için farketmez, yeterki hayatta kalayım.
b)Böcek yiyeceğime, ölürüm daha iyi.

Sevgiler...






sn. tropiksera ne yaptınız ya güzelim ağustos böceklerini.solucana gelince onun tadına bende küçükken bakmışım.(2 yaşındayken yapmışım. şimdi olsa hayatta yapmam) ağustos böcekleri için ise mideniz alırsa bi önerim var.şişe geçirip ağar ateşte pişirin çinliler böyle yapıyor gayette lezetli olduğunu duydum,çıtır çıtır oluyomuş şimdi yaza kadar beklemek zor olur ama ben şimdiden afiyet olsun diyebilirim.:D:D:D


bu arada bu ggün hayvanları koruma günüydü. tam yerinde bi konuşma oldu:D

limon
05-10-2008, 13:45
Bu başlık "Kurtlu Sevenler, sevmeyenler" den çıkmış " Kurt Sevenler" e dönmüş :)

Kemal Kutlu
05-10-2008, 20:20
Güzel bir tarif seneye yakalayıp mangalı yapayım bari :D

petulya
23-10-2008, 18:04
Kızkardeşim ambar dolabımıza bakmadan alışverişveriş yaptığı için durmadan aynı şeyleri tembellik yapıp tekrar tekrar alır. Geçen Ağustosta dolabı temizliyorduk..Bir baktım açılmamış birkaç paket prinç ve bulgur torbası kurtlanmış..içinde hem kelebek hemde minnacık kurtçuklar...atmamı söyledi bende protesto edip ona dolabı temizletirken kendimde tepside kurtları seçtim. Bu esnada teyzem geldi..boşuna seçiyorsun çıkmaya devam ederler iğr...miyormusun kurtları dedi. Bende biz insanlardan daha büyük kurtmu var deyip temizlemeye devam ettim. Şimdi her seferinde pişirmeden sıcak suda yıkayıp kendimize servis yapıyoruz. :)))

vayvayvay
23-10-2008, 18:39
Merhaba... Sevgili Petulya:) Her seferde pişirmeden suda yıkayıp servis ettiğiniz kurtmuydu, pirinçmiydi anlayamadım:) :) Maalesef marketlerde kurtlu meyva yok:) Hepsi hormonlu..

petulya
23-10-2008, 19:25
Biliyorum aceleden biraz düşük yazmışım..ama yok O kadar insafsız olmayayım artık..pişirmeden önce sıcak suda pirinçleri bekletip görmediğim kurtçukların su üzerine çıkmasını sağlayıp ondan sonra pişiriyorum yoksa imkanı yok pilavı kızkardeşime yediremem.:))..e oda artık biraz ders alsın dolaba bakmadan alışveriş yapmasın yani dimi ama.:))

cemre_77
27-10-2008, 13:20
Herkese merhaba yazılanları şöyle bir okudumda bende yazmak istedim. Kurtlu bir meyve **** sebzeye rastladığımda hayvancığı koyacak yer bulamam çöpede atamam eger odada yediysem tabağın içinde gezer durur ben işimi bitirene kadar. Sonra çiçek dibi **** balkondan aşağı yollarım ağaçların altında belki yaşayabilir diye :). Bikeresinde ögrenciyken karnıbahar almıştım. Ev arkadaşımda hiç yemezmiş ben pişirince hoşuna gitti bir tabak koydum. kızcağız catalla bir böldü içinde kocaman pişmiş bir kurt. O günden sonra bidaha yememiştir herhalde :) Kulakların çınlasın Serapcığım...

aykutince
13-03-2009, 08:29
Elmada kurtsuz olan kısmını yerim ama diğerleri çok zor. Tabii ilaçlama olmamış olması güzel ama yinede aynı kirazların kurtsuz olanlarını tercih ederim:p

aykutince
13-03-2009, 08:34
Bu arada İbrahim Saraçoğlu'nun lahana ve kurtlar ile ilgili çok ilginç bir çalışması var. Kurtlu lahanaların kendilerini korumak için bir zehir salgıladıklarını ve lahana kürü yapanların bu tip kurtlu lahanaları tercih etmemesi gerektiğini kitabında açıklamış. Aynı şey karnıbahar için de geçerli imiş.

s.serdar
04-08-2014, 03:53
Bana göre meyvenin yaradılış ve doğasında kurt yoktur ve kurt ile meyve bir ortak yaşam biçimi değildir. Kurdun varlığı meyve için bir hastalıktır ve hastalıklı bir meyve tercih edilecek bir gıda değildir. Tüketicilerin büyük bir bölümü ile bu işin marketingini yapanların tamamı, kurtlu ve hastalıklı meyvelerin pazar payını çok düşük tutmalarıdır.

Meyvede kurt oluşumu meyvenin daha doğal, ilaçlanmamış ve kimyasallarla alakadar olmamış olduğu şeklindeki düşünceler tamamıyla şehir efsanesi veya züğürt tesellisi ya da kirli üreticilerin yaydığı bir safsatadan öte değildir. İçimde bu efsanenin ortaya çıkmasında manav ve pazarcıların büyük katkısı olduğuna dair ciddi bir inanç da var.

Meyvesine göre yanlış zamanda, yanlış oranda ve yanlış etkin madde ile yapılan her ilaçlama kurtlu meyve oluşumunun nedenidir. Cinsine göre mercimek veya fındık büyüklüğüne ulaşan meyve, zirai mücadelesi veya ilaçlaması yapılmadığı taktirde kurtlanabilir. Kurtlanmış olması hiç bir şekilde ilaçlanmadığı anlamını taşımaz. Hatta zamanından önce veya sonra fazlası ile yapılan bir ilaçlamanın kurtlanmayı engelleyemediği bilinen ve yaşanan bir gerçektir.

İlaçlara bağışıklık kazanmış kurtlar ile bunlara sebebiyet veren pupa lavra, kelebek ve sineklerin olmadığını nereden biliyorsunuz?

Meyve iç kurtlarının insan sağlığı açısından ne kadar zararlı oldukları konusunda olumlu ve olumsuz akademik bir araştırmaya rastlayamadım. Ama yaygın bir söylenti mide asidine dayanamayacakları yönünde. Ancak bu kurtların bünyelerinde parazit, bakteri ve virüs taşımadıkları yolunda ciddi bir kaynağa ulaşamadığımı da belirtmeden geçemeyeceğim.



Eğer yarın, bir gün böyle olursanız hiççççç karışmam.

511987

:dilli:

hira
17-12-2014, 23:29
Arkadaşların bahsettiği gibi kirazları tek tek açıp kontrol edemem ama yedigim bir meyvede kurt çıkarsa, o bölgeyi keser atar, kalanıda yerim.

feyziuslu
17-10-2015, 16:14
Bir ay önce tanıdığım bir üreticiden kış için 30 kg kadar yeni mahsül çekirdeksiz kuru üzüm almıştım.Sağlığa (özellikle dişlere) zararlı diye bilinen ama üzümü kurutmak için vazgeçilmez olan potasın üzüm üzerinde bıraktığı kalıntıyı gidermek için yıkayıp yeniden kuruttuk.Nerede hata yaptık bilmiyorum,üzerinde larvalar belirdi.Şimdi elden geçiriyoruz ama kesin bir çözüm olmayacağını tahmin ediyorum.Sorunu kökten çözmek için ne önerirsiniz.