PDA

View Full Version : Mor Salkım (Wisteria sinensis)

Sayfalar : [1] 2 3

Harun Parlak
08-12-2007, 13:43
Çin kökenlidir ülkemizin her yerinde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Geç donlardan mutedil derecede etkilenir -15 derecelere kadar dayanır.
Ilıman ve sıcak yerlerde gelişir. Ağır budamaya yatkındır. Budama sırasında tabandan tamemen kesilse bile yeniden sürgün verebilir.
Üretim tohumlar 24 saat sıcak suda bekletilip erken ilk baharda ekim yapılır.
Daldırma,Kök çeliği veya erken ilk baharda sert çelikle üretilir.
Güneşli fakat rüzgardan ve sabah soğundan korunaklı yerlere dikilmelidir.

Harun Parlak
08-12-2007, 13:48
Yukarıdaki mor salkım İstanbul'un en büyük mor salkım'ı olabilirmi.

Sebahattin Sargın
08-12-2007, 14:02
Merhaba Arkadaşlar;

Mor salkımdan ne zaman ve nasıl çelik alınır acaba? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Sevgiler ;)

Harun Parlak
08-12-2007, 18:05
Şubat martgibi 20-25 cm civarında sert odunsu çelikler alıp yetiştirebilirsiniz.
Çelikleri her iki cunuda 45 derecelik açıyla kesin ki üst kısımda yağmur yağınca su birikmesin diye
Alt kısımda ise yüzey alanı genişlesin su alımı fazla olsun diye ayrıca alt kısma bir buçuk iki cm kadar üç adet ince çizik atın odunsu kısma zarar vermeden kabuk kalınlığında çizik olsun
dikimi yaparken çeliği direk toprağa ya da torfa direk sokmayın önce başka bir çubukla delik açın sonra çeliği dikip sıkıştırın sürekli nemli tutun gerisi ALLAHA kalmış kolay gelsin

Harun Parlak
08-12-2007, 18:35
kök kısmı

Sebahattin Sargın
08-12-2007, 18:48
Tekin Bey bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim ;)

limon
08-12-2007, 19:00
Tekin Bey çok gelişmiş gerçekten. Sarıyer'in arka sokaklarında da, çok eski yıkık dökük evleri saran mor salkımlar, tüm yaz boyunca açarak çirkinliği adeta kamufle ediyorlar.
Bizim bahçedeki mor salkımlar yaz başı açıp biterken onlar, ara sokak gölge olduğu için sanırım yaz sonuna kadar açmaya devam ediyorlar.

Harun Parlak
08-12-2007, 19:15
Bu ağaç olmuş (mor salkım) da zaten sarıyer balıkcı barınağı karşısında Sarıyer'e her indiğimde yanı başında mutlaka çay icerim aynı zamanda boğaza karşı mor salkımda boğaza dönük oda boğazı seyrediyor.

ardabora
12-04-2008, 22:56
Mor salkım hızlı büyüyor, geçen yıl komşum hediye etmişti,bu yıl daha çok çiçeklendi.
Ayrıca Tekin beyin resmini çektiği mor salkımı da geçenlerde görme fırsatım oldu, gerçekten devasa bir gövdesi var, bir balık lokantasının bahçesinde bu mor salkım...

Oyaman
12-04-2008, 23:10
Bende Mor salkımın beyazının tohumunu getirtmiştim .( Wisteria Sinensis alba )
Tohumdan yetiştirildiği taktirde , 10-15 yıl sonra çiçek açacağını okuyunca moralim bozuldu , kendimi aptal gibi hissettim .

Oyaman
12-04-2008, 23:29
Sevgili Uzman16 gördüğünüz Beyaz rengimiydi acaba ? Beyaz ise o seradan kargo ile getirtmem mümkün olurmu?

evrim
13-04-2008, 12:47
Şimdi de tam çiçeklenme mevsimi nasılda güzeller Sabah büroya gelmeden önce gidip bir çiçeklerimi gezeyim dedim. Canım gelmek istemedi büroya :)

ahmetsahip
13-04-2008, 15:54
nacizane bir fotoraf gondermek istedim.bahçemden

Oyaman
14-04-2008, 21:04
Sevgili Oyaman,

Maalesef beyaz değil, eflatun renkliydi.:(

Ama eğer beyazını görürsem sizin için alayım mı?

Sevgili Uzman16 ilgine teşekkür ederim , ama sizi zahmete sokmak istemem .
Şu olabilir : Eğer Beyazı var ise o seranın telefonunu bana bildirirseniz gerisini ben halletmeye çalışırım .Selamlar .

zenfree
14-04-2008, 21:08
Bu da sarı salkım.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16192&c=223

Harun Parlak
14-04-2008, 21:14
Mor salkım hızlı büyüyor, geçen yıl komşum hediye etmişti,bu yıl daha çok çiçeklendi.
Ayrıca Tekin beyin resmini çektiği mor salkımı da geçenlerde görme fırsatım oldu, gerçekten devasa bir gövdesi var, bir balık lokantasının bahçesinde bu mor salkım...

Doğru teşis Sayın ardabora

ardabora
14-04-2008, 23:34
Tekin Bey, sizi Sarıyer'in en büyük ikinci mor salkımıyla da tanıştırayım... :D

Yanında da "Bahçede odun olur yaprak olur,plastik olmaz" diyerek, bitki destek çubuklarını çok suni bulduğunu söyleyen ve onun yerine her çiçeğe devasa bir kazık kakan babamın, desteklediği kırmızı-turuncu duvar çiçeği...:D

ardabora
14-04-2008, 23:49
Sevgili zenfree,ben bu sarı salkımla geçtiğimiz cuma günü tanıştım.Oğlumun okuluna giderken boş minik bir arazide gördüm, henüz ağaç olmamıştı, minik fidan şeklindeydi ama çalı formundaydı. Rengi oldukça parlak bir sarı,hemen dikkat çekiyor.

Acaba bir tarafından çelik alabilir miyim diye düşünürken (tamam itiraf ediyorum,bu ağaçlardan çelik nasıl alınır bilmiyorum, Resmen bir dalını kökünden çıkarmaya çalışırken...:dilli::D ) yaklaşık benim kadar bir köpeğin bana yan yan baktığını farkettim. :D Boyumun 1.5 metre olduğunu ve köpeğin 4 ayağı olduğunu hesaba katarsak bir sonraki karede nasıl bir tavır sergilediğimi herkes tahmin etmiştir sanırım. :D:D:D

Şimdi bir kaç yazı okudum da bu ağacın zehirli olduğu yazıyor her yerde.

""3 parçalı yaprakları yaz yeşilidir. Altın sarısı çiçek açar, fakat kokulu değildir. Tohumları zehirlidir.Güneş ve yarı gölge yerlerde iyi gelişir ""

kaynak (http://www.fidanbotanic.com/urun_detay.asp?id=7)

""Süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sindirim sisteminde peklik yapar, yara iyileştirici ve antiseptik alanında etkilidir. Halk arasında bronşit, nefes darlığı, çarpıntı ve göz ağrılarında kullanılmaktadır.
Süs bitkisi olarak yetiştirilir.
UYARI: Zehirlidir. Doktor kontrolünde kullanılmalıdır. ""

kaynak (http://www.nurslokmanhekim.com/index.php?module=plant&productid=402)

burda da devasa bir mor salkım (http://www.okuyucu.org/bitkiler-ve-agaclar-hakkinda-hersey/39775-mor-salkim-wisteria-chinensis.html)

erdek
23-04-2008, 19:50
Mor salkımlarda saksı değişimi ne yapılmalıdır. Bu mevsimde yapılan saksı değişimi bitkiye zarar verirmi

Harun Parlak
23-04-2008, 20:04
Sayın ardabora sizin morsalkımınzda çok güzel güle güle büyütün ileride birde çardak yaparsanız üzerine çok güzel olur.
Çelik alma zamanı da geçti şubatda olmalıydı
Yaz sonu tohumlarını toplayıp ekebilirsiniz.

kızılhisar
24-04-2008, 21:32
Mor salkım ve sarı salkım şekil itibariyle birbirine benzesede ,form olarak farklıdır. Mor salkım sarılıcı ve tırmanıcıdır. Oysaki sarı salkım ,ağaç formundadır. Sarı salkım görüntü olarak çok güzel olmasına rağmen , gerek çicekleri gerekse gövdesi ,çok zehirlidir. Bu sebeple çocuklu bahçelerde yetiştirilmesi çok uygun değildir

caretta
03-05-2008, 11:11
Benim bahçemdeki gölge de olduğundan çevredekilere oranla geç açtı ama hem kokusu hem de güzelliğiyle bizi büyüledi..Bu sene oldukça da az budadım..Yoldan geçenlerin bahçeyi görmelerini istemiyorum ..Yalnız civardaki bahçelere baktığımda sadece ana dallar kalacak şekilde buduyorlardı.. Gelecek sene bende öyle mi budamalıyım acaba..?

miriel
01-07-2008, 08:39
Herkese merhaba

Bir kaç hafta önce bahçemize ekilen mor salkımın yaprak uçlarının siyahlaşmış olduğunu farkettim. Sanıyorum bir şeyleri eksik ya da fazla geliyor. Ne yapmamı önerirsiniz.

Teşekkürler

pbinay
20-08-2008, 09:51
arkadaşlar merhaba,

mor salkım çiçeğin yetiştirilmesi hakkında bilgisi olan varmı? çok güzel bir çiçek. Benim büyük bir terasım var, orası için güzel çiçekler yetiştirmek istiyorum. Terasım çok güneş görüyor. O yüzden sıcağa dayanabilen çiçekler arıyorum. Mor salkımda güneşe dayanıklıymış ve çok güzel. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler...

bohemian
06-03-2009, 09:12
Ben tohumdan yetiştirme işine giriştim fakat mor salkım ilk çiçeklerini uzun yıllar sonra açıyormuş.Ektiğim 8 tohumdan 3ü filizlendi,tohumları önce bir iğneyle çizdim daha sonra 24 saat suda beklettim ve o şekilde ektim.
Acaba ne kadar zaman sonra saksı değişimi ister,ne kadar zaman sonra bahçeye ekilecek hale gelir diye sorayım

muhterem ağaç
21-04-2009, 23:31
beş ve on santim büyüklüklerinde, üstünde tomurcuk olan ve olmayan iki mor salkım dalı getirdim eve. nasıl yetiştirebilirim? sitede mesela daha önce hakkında hiç bişey bilmediğim 'çelikleme'den bahsediliyor. okudum. biraz anladım. ama mor salkıma özel bi açıklamaya rastlamadım. mor salkım hakkında bilgisi olan çiçekseverler yardımcı olabilirse çok sevinirim. selamlar

memet
21-04-2009, 23:45
Forumun çelik alma, üretme başlıklarında arama yapın.

Harun Parlak
22-04-2009, 22:01
Benim mor salkımlarda bonsai olma yolunda ilerliyor.

cello
15-05-2009, 21:03
Mor salkım benimde favorim. Fabrikanın bahçesinde var ve mis gibi kokuyor. Bahçevanda adamım "abi ben sana ayarlarım" dedi. Kafamdaki bahçemizde çardak bitkisi olarak kullanmak. Ancak Manisalı bir arkadaşımda "abi bu çiçeğin kokusu yılanları çekermiş" demez mi. Böyle bir şeyi duyanınız ya da göreniniz oldumu? Yoksa şehir efsanesi filanmı... :(

Cevaplar için şimdiden teşekkürler. :)

denizakvaryumu
16-05-2009, 20:33
Bauhausda açık bahçesinde gezerken ortalıkta tarçınımsı muhteşem bir koku var ama nereden geldiğini bulamıyorum o çiçeği kokla bu çiçeği kokla yok.

Acaba diyorum bu bir parfüm kokusu mu...

Sonunda kokunun kaynağı saksıların arasında duran 2,5 metrelik açmış mor salkım olduğu anlaşıldı.

Yanında da ithal küçük saksılarda wisteria formosa domino lar. 9 TL.

Sarılıcı olarak düşünmeyenler ağaç olarak da değerlendirebilirler.

79010

denizakvaryumu
16-05-2009, 21:15
Mor salkımın değişik türleri var.

http://www.hellohello.com.au/wisteria/wisteria.html

Harun Parlak
16-05-2009, 21:17
Bu gün beyazını bir bahçeli evin öününde bende gördüm. Ama malisef fotoraf çekemed,m. Fırsat bulursam gidip çekeceğim.

Güngör Salman
16-05-2009, 21:26
Merhaba bende beyaz salkım istiyorum bulan olursa bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler sevgiyle kalın.

uzman16
16-05-2009, 22:13
Bu gün beyazını bir bahçeli evin öününde bende gördüm. Ama malisef fotoraf çekemed,m. Fırsat bulursam gidip çekeceğim.

Bence birkaç tane de çelik alın. Pek gördüğümüz bir renk değil beyazı. Hani belki sizinki tutar büyür sonra da bizlere çelik gönderirsiniz. :dilli:

ardabora
18-05-2009, 18:25
Bu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=225692&postcount=18) mor salkım, geçen yıl oldukça büyüdü, resimdeki hali sürekli budanmışş hali. Sonra eşim onu,sardıracak yerimiz yok diye budadı budadı,kuşa çevirdi.Yine de bol çiçek açtı,şu anda çiçekleri dökülüyor ve uzamaya başladı.Ön bahçemde en çok istediğim şey,çardak yapıp mor salkımı dolandırmak.;)

Harun Parlak
20-05-2009, 18:42
Beyaz açan Wisteria Türkcesi Sanırım Beyaz salkım olur.

suzan7
20-05-2009, 22:25
selamlar,
mor salkımım terasta 30 lt lik saksıda büyümeye başladı.
Sorum şu saksıda ne kadar büyüyebilir.

berduray
20-05-2009, 23:47
Benimki de 2 senedir yerinde sayıyor, sıvı gübre de veriyorum ama hiç gelişme yok, cılız bir dal.

Milletin ağaçlaşmış, salkım salkım açmış çiçeklerini gördükçe nerede hata yaptığımı anlamakta güçlük çekiyorum.

Tecrübesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi?

Harun Parlak
20-05-2009, 23:57
Hafif asidik gevşek organik maddece zengin rutubetli ve sıcak Topraklar da iyi gelişir.
En iyi gelişimini güneye bakan nemli kumlar üzerinde yapar.
Çok güçlü ve hızlı gelişmeli bir sarmaşıktır.
8 m. kadar tırmanır. Budanmadığı zaman 30 m. kadar tırmanabilir. Yer değişimine karşı hasas kökleri vardır.
Köklerinde Havanın serbest azotunu bağlayan yumrular vardır.

almira
22-05-2009, 12:49
sayın Tekin Bey Mor salkıma hayranım.Ama birtürlü çelikleri tutturamıyorum.Şubat ayında aldıgım 25-30 santimlik çeliklerin iki ucunuda 45 derecelik açı ile kestim.torfa birkısmını 180 derecelik yatık birkısmınıda dik olarak diktim.Önce çiçek açtı,çiçeklerini döktü,ufak yaprakcıklar çıkardı sonrada kurudu.NERDE hata yapıyorum bilmiyorum.Acaba çelikleri kasım-aralık gibimi dikmeliyim.Çelik alma zamanı ve dikim şeklini aşama aşama anlatırsanız hem ben hemde morsalkım sevenler size minnettar kalır teşekürler.

Harun Parlak
22-05-2009, 17:53
Çelikleri biraz daha kısa tutarak deneyin. Fazla uzun çelikler köklene kadar su kaybı yapıyor.
Yılankavi Çin Daldırma yaparak da üretebilirsiniz. Adi daldırma deneyebilirsiniz. Şu an için yeşil çeliklerle gölgeli bir yerde tofda deneyebilirsiniz.

limon
22-05-2009, 18:23
Berduray, bana 4. yılında açar demişlerdi, gerçekten de bu yıl dördüncü yılı ve ilk kez açtı. Öyle çok yoğun açmadı, ağaç gibi de olmadı ama yine de 10 salkım kadar açtı ve çiçekleri geçtikten sonra birden boy atmaya başladı. Demek 4 yıl kadar kökünü geliştirmesi gerekiyor.

almira
27-05-2009, 00:18
teşekürler Tekin BEY.Daldırma yapmam için anacın bende olması gerek.Benim bulduğum anaçlar bulunduğum yerden oldukça uzak.Nem olayını korumam sorun olur.Bu yüzden çelikle üretim yolunu tercih etmiştim.Çelik uzunluğu ile ilğili önerinizi dikkate alacağım.Teşekkür ederim.Birde bir konuda fikrinizi almak istiyorum.Acemborusu çeliklememde çeliğin birucunu toprağa diktim diğer ucunuda yuvarlak olarak toprağa ğeri batırmıştım.Ucu açık olan çeliklere göre daha iyi tuttu.Sanırım ikiucununda topraktan nem alması çelik nemini korudu.Morsalkımdada aynı uygulamayı yaparsam başarı sağlayabilirmiyim.Teşekkürler.

güldeste-
27-05-2009, 01:42
mor salkımın güzelliği beni buraya getirdi :) dilerim bahçemi düzenlerken hiç zorlanmayacağım..

cello
27-05-2009, 07:31
Manisalı bir arkadaşımda "abi bu çiçeğin kokusu yılanları çekermiş" demez mi. Böyle bir şeyi duyanınız ya da göreniniz oldumu? Yoksa şehir efsanesi filanmı... :(Kimseden bir yanıt gelmediğine göre risk yok demektir. Hemen bahçevana gerekli talimatı veriyorum. :D

denizakvaryumu
27-05-2009, 07:35
Yılanlar varsa, fareler yoktur.

Fare çok daha zararlı bir hayvan :)

S Güngör
18-06-2009, 01:31
düzceliyim. geçen gün yolda bir otoparkın bahçesinde budanmamış, özgür bırakılmış, ve oldukça büyük bir ıhlamur ağacına sarmış olanına rastladım. onun fotoğraflarını paylaşacağım. gerçekten çok büyük birşey. ayrıca bana çok iyi bir fikirmiş gibi geldi. ıhlamur ağacına mor salkım sarmak... düşünsenize mor salkım kokusu bitiyor hemen arkasından ıhlamur çiçek açıyor. çok eğlenceli bir şey olmalı.

Koyu yeşil
19-06-2009, 09:25
Ihlamura mı hayran kalsam mor salkıma mı? Çiçekte olduklarında etraftaki evler bayram ediyor olmalı.

finduk52
18-08-2009, 10:40
Geçen sene nisan mayıs döneminde bende bir seradan mor salkım fidanı aldım bayılıyorum bu çiçeğin kokusuna bu sene temmuz ortasında 2-3 salkım çiçek açtı bundan sonra açmaz sanırım bu yaz ama seneye daha çok açacağını umuyorum

cenan
24-08-2009, 11:58
Benimde telden tutan mor salkımım bu.Evin içerisinde büyütmeye çalışıyorum.Balkona çıkarsam bir rüzgarlık canı var gibi duruyor.Tohumdan çıkalı 1,5 ay kadar oldu ama niye büyümüyor?büyümediği gibi gövdede kalınlaşmıyor:(

S Güngör
27-09-2009, 01:11
mor salkımın dipten verdiği sürgünleri yaz ortasında kuma gömmüştüm. tabi uçlarını dışarıda bırakarak. acem borusu ve hanımeli gibi kolayca köklenmedi. baya direndi yani. yaz sonuda köklenmişler ve sıkı sıkı tutunmuşlardı toprağa. ben şimdi söktüm ve oldukça nemli hafif gölge bir toprağa ektim. acaba erken mi davrandım diye korkuyorum. henüz eylül bile bitmedi. sizce ne olur fikri olan var mı? gerçi benim bekleyip görmekten başka çarem de yok.

Marissa
18-11-2009, 17:37
Merhabalar arkadaşlar bende netden siparış vererek mor salkım getittirdim ekle bir ay oldu ve iki tanesi tutumuş resimlerini gönderiyorum ben bunarı ne zaman saksılarını ayırmam gerek birde sürekli güneşli ve ılık ortamlara koyuyorum zamanı değilmiş galiba ilkbaharda ekilmesi gerekiyormuş umarım benim bonzailerime bişe olmaz

http://img109.imageshack.us/img109/1576/grnt105.gif

Harun Parlak
18-11-2009, 17:50
Onları korunaklı bir yere alın. Birşey olmaz. Ama siz bunlardan bonsai yapanakadar. zok zaman geçer aynı morsalkımlardan çelik alarak bugünlerde dikebilirsiniz çok daha çabuk sonuca ulaşırsınız.
Paralarınızı bu tür tohumlara harcamayın.
Bu tohumlar buralarda her yerde bulabileceğinizgibi Kolayca çelikden de üretebilirsiniz.
Ya da fidancılarda fidanda alabilirsiniz. Kargo parasına almış olursunuz.

Marissa
18-11-2009, 18:45
hmmm teşekkür ederim bende bilmiyordum tohum şeklinde aldım ama yaşadığım yerde mor salkım hiç görmedim çelik olayınıda bilmiyorum nasıl alacam nasıl onu ekecem tutar mı tutmazmı burdaki çiçekçilerde pek anlamazlar ama neyse bir araştırma yapayım bari

denizakvaryumu
21-11-2009, 09:32
http://www.baldur-garten.de/produkt/1147/Rarit%C3%A4ten/Blauregen+auf+Stamm//detail.jsf

Mor salkımın ağaç formu.

Kiraz
21-11-2009, 09:39
http://www.baldur-garten.de/produkt/1147/Rarit%C3%A4ten/Blauregen+auf+Stamm//detail.jsf

Mor salkımın ağaç formu.

Salkımları ne kadar büyükmüş.

Bir kaç sene önce, Boğaz'da bir bahçede (Yerini hatırlamıyorum ama Emirgan tarafları olabilir) oldukça yaşlı, ağaç biçiminde bir morsalkım görmüştüm, gerçekten çok güzeldi.

Geçen sene bahçemden aldığım çeliklerden birini saksıya diktim, iyi durumda, hatta bu sene bir salkım çiçek bile açtı. Bunu ağaç olarak büyütmek istiyorum, gelişimi hızlı olduğu için çok sabrım taşmadan bir sonuç alabileceğimi ümid ediyorum, buradan paylaşırım.

v.secill
13-12-2009, 18:58
Sayin Tekin ,internetten ben de tohum aldim gercekten resimlerini gorunce karsi oymak zor oluyor..Benim etrafimda celik alabilecegim bir yer olmadigi icin bu sekilde yetirtirmeyi denemek istedim.Simdilik tohumlari bu senenin oldugunu dussundugum icin balkonda soguk havada toprak altinda bekletiyorum..Subat sonu ekmeyi dusunuyorum.Dogru olur mu?bana bu konuda yardimci olabilir misiniz?Bi de tohum hakkinda bir bilginiz var mi?kendi basina bir mudahalede bulunmadan filizlenir mi?suda bekletmeli miyim? tesekkur ederim..

Harun Parlak
13-12-2009, 19:08
Tohumlar 24 saat sıcak suda bekletilerek erken ilkbarda ekilir. Elinizde nekadar tohum var bilmiyorum.

Soğuk katlamaya almanıza gerek yoktu. İsterseniz onları şimdiden alın. Sıcak suda 24 saat bekletin iç mekanda sıcak bir yerde çimlendirin. Havalar ısınıncaya kadar içeride kalsın.
Havalar ısındığında dışarı alırsınız.
Yalnız tohumdan üretilenler erken çiçeklenmezler belli bir yaşa gelmesi lazım . Erken ilkbaharda sert çeliklerden edinmeye bakın.
Eğer oralarda bulamaz iseniz size çelik gönderebilecek arkadaşlar olabilir. Kolay gelsin.
Hatta yetişmiş fidan bile satanlar vardır mutlaka.

v.secill
13-12-2009, 22:56
Çok teşekkür ederim Sayın Tekin.

güldeste-
06-03-2010, 10:45
Şubat martgibi 20-25 cm civarında sert odunsu çelikler alıp yetiştirebilirsiniz.
Çelikleri her iki cunuda 45 derecelik açıyla kesin ki üst kısımda yağmur yağınca su birikmesin diye
Alt kısımda ise yüzey alanı genişlesin su alımı fazla olsun diye ayrıca alt kısma bir buçuk iki cm kadar üç adet ince çizik atın odunsu kısma zarar vermeden kabuk kalınlığında çizik olsun
dikimi yaparken çeliği direk toprağa **** torfa direk sokmayın önce başka bir çubukla delik açın sonra çeliği dikip sıkıştırın sürekli nemli tutun gerisi ALLAHA kalmış kolay gelsin

deneyeceğim :) İnşallah başarırım

k_donmez
06-03-2010, 11:53
Ankara'da bu bitkinin dikili olduğu bir adres bilen var mı? Bir iki çelik alabilsek diyorum.

Yazdığımın ertesi günü buldum. Bir dal çelik olarak aldım. Toprağa batırdım.

moso
15-04-2010, 09:30
Dün çelik diktim. havalar da ısındı ama şansımı denemek istedim. fısfısla suluyorum. inşallah tutar.

Yılmaz Yalçın
15-04-2010, 09:54
Sayın Moso,

Ben 1 ay önce bahçeye çelik dikmiştim şimdi tuttu ve sürgün veriyor..Kolay çeliklenen bir bitki ama büyümesi ilk 2 yıl yavaş oluyor..

moso
15-04-2010, 09:57
1 ay önce dikseydim kolaydı. burda havalar iyice ısındı. bu günlerde çelik dikmek pek mantıklı değil aslında:(

Yılmaz Yalçın
15-04-2010, 10:03
Gölge,serin ve nemli bir yerse ve de perlit ya da kumlu toprakla karışık özellikte ise diktiğiniz yer o zaman tutar.Toprağı nemli tutarak ve çeliği toprağa dik değilde hafif yatay çelikleyin..

feriha
16-04-2010, 22:38
Arkadaşlar terasta büyükçe saksıda ilk üç yıl harika mor salkımlar veren bitkim geçen yıl çiçeklenmedi, yapraklanarak geçirdi mevsimi.. Bu sene de durum aynı gözüküyor.

Öyle ki salkımdan yıkılıyordu bakmaya kıyamıyordu insan. Bu duruma çok üzülüyorum. Yapraktan önce çiçek salkımları dizeceği uzun tüysü şeyler yapar salkımlar oluşmaya başlarken yapraklanırdı. Sanki gene sadece yaprak yapma hazırlığında.

Yardımcı olursanız çok sevineceğim. Teşekkürler..

moso
17-04-2010, 07:50
bu sene tanıştım mor salkımla. keşke yardımcı olabilsem.
Çeliklerim tutar mı bilmem ama tohumum çimlenmiş:)

barisapa47
21-04-2010, 23:53
Bunun ağaç formunda yetişen türleri var mıdır, yoksa budama tekniği ile ağaç formunu mu almaktadır? Yukarıdaki ağaç resmi çok hoşuma gitti. Teşekkürler...

k_donmez
22-04-2010, 21:41
Sayın Barisapa47

Benim çelik aldığım mor salkım Ankara koşullarında yetişmiş olmasına rağmen ana gövde itibariyle 7-8 cm çaplı gövde yapısındaydı. Bir nevi ağaç. Ancak sarılıcı bitki olduğu için, bu formu düzgün tutabilmek için gelişimini yönlendirmek gerekeceğini düşünüyorum. Tabi sabırla ve uzun yıllar boyunca.

cigdemozkan
22-04-2010, 21:50
Bu da benim mor salkımım yeni yeni açıyorlar:)

bu hale gelene kadar neler çektik, o da bende:)) Ben 2 yıl önce almıştım ancak bu hale geldi.

moso
26-04-2010, 10:07
mor salkım çeliklerim filiz verdi. günde bikaç kes fısfısla yapraklarını suluyorum. sanırım başarıcam.

merak ettiğim birşey var, mor salkımın bütün türleri yazın açıyor mu? yediveren cinsi de varmış. yazın da açıyormuş ama az çiçek açıyormuş. o zaman yediveren olmayanlar sadece baharda mı açıyor?

k_donmez
28-04-2010, 19:59
Ankara AOÇ Serasında 50-60 cm boylu yapraklanmış, tüpte fidanlar var. 4 TL. Benim çeligin yanına bir de fidan aldım. Seranın girişinde şu anda çiçekli olan ve çok gelişmiş bir mor salkım var. Duvar dibine dikilmiş, gelişirken bahçenin demir çitlerinin arasından birçok kez geçmiş ve artık kaynaşmış. Müthiş güzel görünüyor. Açık havada olduğundan sanırım henüz yaprak yokken üzeri 20-25 cm uzunlukta çiçek salkımları ile dolu. "Bunun yavruları var mı?" diye arayınca fidanları gösterdiler. Bir tane alıp bahçeye getirdim. Şimdi uygun yer bulmaya çalışıyorum.

moso
29-04-2010, 15:39
yediveren türü olduğuyla ilgili herhangi bir bilgiye rastkamadım. yılda 2 kez çiçekleniyormuş. 1.si nisan sonu mayıs başında açar ve mayıs sonuna kadar açar.2.si ise haziran ayının ortalarına doğru açar ve yaz boyu açmaya devam eder.Baharda açan ve yazın açan çiçeklerinin farkı:Baharda açan çiçeğinin rengi daha açıkken, yazın açanın rengi daha koyudur.

Baharda çiçekleri daha fazladır, yazın ise çiçekleri daha azdır.

Baharda yapraklanmadan çiçeklenir,yazın ise çoktan yapraklanmıştır ve ondan sonra çiçeklenir.

Baharda salkımı büyük iken, yazın biraz daha kısadır.

http://www.cicekansiklopedisi.com/cicek/1444-Mor-Salkim.html

moso
30-04-2010, 13:13
Mor salkımların sürgün verdi. fakat kök gelişimi yok. günde birkaç kez fısfısla sürgünleri suluyorum. 15 günde köklenmesi gerekmez miydi?

Yılmaz Yalçın
30-04-2010, 13:34
Mor salkımların sürgün verdi. fakat kök gelişimi yok. günde birkaç kez fısfısla sürgünleri suluyorum. 15 günde köklenmesi gerekmez miydi?

Sevgili Moso,

Fotoğraf ekleyebilirseniz yorumlayabilirim:)Ama ilk yorumum çeliklerin sürgün vermesine fazla aldanmamak lazımdır.Bu tuttuğu anlamına gelmez.Ta ki eğer yaz kuraklığını atlatabilirse tuttu diyebiliriz.Sürgün vermesi çelik özsuyunun son enerjisini kullanmasındandır.

Yılmaz Yalçın
30-04-2010, 13:38
Bence köklenme uzun zaman sonra oluşacak ya da hiç olmayacak ve kuruyacak.Ama siz kök kısmını nemli tutun..Çelikleri kumlu,torflu ve perlit karışımlı malzemeye yatay olarak gömmüşseniz ve gölgelik bir yerde ise tutması daha kolay olacaktır.

moso
30-04-2010, 14:35
140197
çeliğin alt kısmından bir kısmını maket bıçağı ile kesip tekrar diksem mi?
bir de GA3 tablet aldım. çeliklerde ve tohumlarda kullanılıyormuş.

Yılmaz Yalçın
30-04-2010, 14:41
Çelikleriniz gayet sağlıklı ve tutuyor..Bence hiç dokunmayın ve kök kısmını oynatmayın.Hatta saksıyı elinize alıp çok kaldırmayın ki kök kısmındaki toprak kayma yapıp oynamasın..Sadece yakıcı güneş altında olmasın.Gölgelik serin bir yerde bir süre daha kalmalı.Eğer dediğiniz gibi yapıp maket bıçağı ile keserseniz çelik tamamen ölür..Saksıyı bile yerinden oynatmamanız halinde çeliğin tutma şansı çok yüksektir..Sürgünlere su püskürtmeniz artı sağlamaz size.Önemli olan kök ve toprağın nemli tutulmasıdır.

moso
30-04-2010, 14:53
saksı gölgede duruyor. sadece öğleden sonra 1-2 saat tül arkasından çok az güneş ışığı alıyor, çeliğin suyunu kurutacak kadar değil tabi ki. gün içinde sık sık fıs fıs yaparak nemlendiriyorum. çelik kurumasın diye bu yolu denedim. uç çelikler kurudu. sürgün veren resimdeki 2 çelik de dip kısmından aldığım çeliklerdi. çiçek satan pejsajcılardan alma imkanım var ama inat ettim:) tutturmak için elimden geleni yapıyorum. yakınlarda zirai ürünler satan yerler var. acaba köklendirme hormonu alıp tekrar denesem mi?

Yılmaz Yalçın
30-04-2010, 15:05
Bence şuandan itibaren çeliğin tutma şansı çok az.Çelik mevsimi Mart ve Nisan başı idi.Bunu kendi tecrübelerimden yola çıkarak söylüyorum:)Ama zaten çelikten mor salkım yetiştirirseniz çiçeklerini en erken ancak 2 yıl sonra görebilirsiniz.

moso
30-04-2010, 15:52
mevsimi olmamasına rağmen çelikle yetiştirmeye kalktım. endişelenmemin sebebi tutmama ihtimalinin yüksek olması. bu yüzden acaba bişeyler yapabilir miyim diye köklenme olmuş mu olmamış mı diye kontrol ettim. siz de emin değilsiniz ki, bir tutar bir tutmaz diyorsunuz sayın yılmaz yalçın...

Yılmaz Yalçın
30-04-2010, 15:57
Fotoğrafları gördükten sonra fikrim değişti..Görmeden önce tutma konusunda pek umutlu değildim ama sürgünler çeliğin özsuyunun vereceği güçten daha fazla gelişmiş o yüzden bence tutacak.Ama çelik işinde her zaman aniden kuruma ihtimali vardır..Benim geçen yıl çeliklediğim acem borusu,mor salkım,gül çeliklerimin bir kısmı yeni sürgünler vermesine rağmen yaz ortası aniden kuruyup gitti:)O yüzden çelik konusunda kimse garanti veremez.Ama hislerim ve sürgünlerin boyutu nedeniyle eğer bir aksilik olmaz ve nemini ihmal etmesseniz ve de en önemlisi mantar enfeksiyonu kapmassa çeliğiniz tutar.

moso
30-04-2010, 16:00
:p kurumasın diye günde kaç kes fısfıslıyorum hatırlamıyorum:)
bana umut verdiniz sayın Yılmaz Yalçın. çok teşekkür ederim. evet sürgünler baya büyük:p

Yılmaz Yalçın
30-04-2010, 16:02
Bence sürgünlere fıs fıs yapmayın o zaman mantar enfeksiyonuna zemin hazırlıyorsunuz ve çeliğinizi kaybedebilirsiniz.

Nihal
09-05-2010, 14:06
Mor salkımım bu sene rekor kırdı ;) Dikildikten bu yana ilk kez bu kadar çok açtı ...

köknar
09-05-2010, 14:10
Maşallah ne kadar güzel açmış öyle. Kaç yıllık bu mor salkım?

Nihal
09-05-2010, 14:45
6 ya da 7 senelik...

acemifüsun
09-05-2010, 21:12
Sevgili Nihal ne güzel açmış mor salkımınız:) Başlıkta yedi yaşında tam çiçeklendiği bilgisi veriliyordu, bu bilgilerin ispatı gibi açıklamanız, ellerinize sağlık.

Nihal
10-05-2010, 15:01
Teşekkürler Acemifüsun...;) 7 senede tam açtığını bilmiyordum.Bende çiçeğe kızıp duruyordum.Uzamaktan başka bir işe yaramıyor diye :)

Günüm
10-05-2010, 18:26
Ben 15 gün önce bir mor salkım aldım. Aşağı yukarı 1 karış. 5-6 tane salkım açtı. Boyundan büyük çiçekleri oldu.

Hhatice
10-05-2010, 18:54
Tekirdağ İstanbul arasında yazlıklarda o kadar çok açmıştı ki ,yol boyunca mor salkımları seyrettim .

moso
10-05-2010, 19:40
resmini ekleme imkanınız var mı Günüm Hanım?

Jezebel
25-05-2010, 23:59
Wisteria Floribunda Violacea Plena

147084

fatmadundar
26-05-2010, 06:31
:p kurumasın diye günde kaç kes fısfıslıyorum hatırlamıyorum:)

Sn Moso, fısfıslamak yerine üzerine 5 litrelik su şişelerinin altını kesip üzerine kapatabilirsiniz. Önce kapağı kapalı dursun, ara ara açın. İyice alıştıktan sonra kapağı kapatmayabilirsiniz. Ben bu şekilde pek çok begonvil, küpe, Japon Gülü çeliği tutturmayı başardım.

moso
26-05-2010, 10:43
mor salkımımın, taze yaprak uçlarında yanmalar, bir de taze yapraklarda kopmalar var. sertleşmiş yapraklarda hiçbir sorun yok. kopmaları kurt yemiş sanırım, yakınındaki diğer bitkilerde de var. ama yanmalar neden olabilir? öğle saatlerinde direk güneş ışığına maruz kalıyor, ama güneşin yapraklarda yanma yapabileceğini sanmıyorum. bu arada müthiş bir hızla uzamaya da devam ediyor.

Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 10:45
çelikleri yakıcı güneş ışığından korumanızı öneririm..Aslında en az 4-5 ay direk güneş ışığı görmeseler iyi olur...

moso
26-05-2010, 10:47
çeliklerim içerde hala gölgede. bahsettiğim hediye geldi, şu anda 150 cm boyunda...

Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 13:05
çeliklerim içerde hala gölgede. bahsettiğim hediye geldi, şu anda 150 cm boyunda...

Köklü ve topraklı mı geldi?Eğer öyle ise bence kendini toparlar..Benimde seradan aldığım 2 metrelik mor salkım bahçeye diktiğimde yaprakları sararıp dökülmüştü..Hiçbirşey yapmadım sadece halen kullandığım B5A dan verdim ve bol çiçek açıp şimdi sürekli sürgüne geçti öyle ki sanki birisi demire sarmış gibi kendiliğinden demirlere sarılmış hatta komşunun bahçesine geçmiş:)

moso
26-05-2010, 13:13
çelikten üretmişler. geldiğinde yaklaşık 60 cm boyundaydı. bahçeye dikerken plastik torbasından çıkardığımda kökler her tarafı sarmıştı. bahçeye almak için erken değildi diye düşünüyorum. bir taraftan sağlıklı bir şekilde büyüyüp sağlıklı sürgünler verirken, bir taraftan yaprak uçlarının erimesi garip geldi.

Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 13:51
çelikten üretmişler. geldiğinde yaklaşık 60 cm boyundaydı. bahçeye dikerken plastik torbasından çıkardığımda kökler her tarafı sarmıştı. bahçeye almak için erken değildi diye düşünüyorum. bir taraftan sağlıklı bir şekilde büyüyüp sağlıklı sürgünler verirken, bir taraftan yaprak uçlarının erimesi garip geldi.

Alışma süreci diyelim buna:)Benimkinin yaprakları sararıp döküldü.Fotoğraflama imkanınız varsa Mine Hanım'a soralım?

cigdoos
27-05-2010, 23:07
buda benım mor salkımım henuz 2 haftalık 5 tohumdan yasamayı basaran sadece o

http://img576.imageshack.us/img576/4340/p5270402.jpg

moso
28-05-2010, 11:04
buda benım mor salkımım henuz 2 haftalık 5 tohumdan yasamayı basaran sadece o

http://img576.imageshack.us/img576/4340/p5270402.jpg

Benim Tohumdan çimlendirememiştim. sizin mr salkım çok sağlıklı görünüyor.

moso
04-06-2010, 07:49
salkımımın yapraklarını yiyen hain kurdu buldum sonunda:) ama kıyamadım yan bahçedeki yabani otların yanına bıraktım...

moso
06-06-2010, 20:38
yapraklardaki sararmalar neden olabilir?

ardabora
07-06-2010, 03:29
benim mor salkım hızla büyüyor. hala bir pergolamız yok, sardıramadığımız için ağaç formu vermeye çalışıyoruz. sürekli budandığı için gövdesi gelişti, bu yıl çok çiçek açtı. şu an yoğun yeşil yaprak çıkarmakla meşgul. bir de toprak hizasına yakın yerlerden, boyu 4-5 metreyi bulan dallar çıkarıyor. bu dallar taş alandaki fayansların üzerinde,diğer taraftan da güllerin arasında ilerliyor.

2008 yılı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=225692&postcount=17)

2009 yılı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=424510&postcount=35)

son çiçeklenmesi bu şekildeydi..

limon
07-06-2010, 07:22
Bence ağaç formuna devam edin, çok güzel görünüyor. Gerçi ağaç formunda kalmasını sağlamak epey zor olsa gerek. Çiçekleri döküldükten sonraki bir günlük uzaması ve dallanması bile şaşırtıcı hızda oluyor.

ardabora
07-06-2010, 19:34
Ağaç fomunda kalmasını sağlamak pek zor değil aslında,elinde makasla dolaşıp sürekli bir şeyleri kırpan bir kocanız varda gayet kolay.:p

Fena mı olurdu sanki pergolamız olasaydı da sevgili Şükrü'müzün hızla uzayan dallarını dolandırsaydık, mor salkımlar başımızın üstüne mis gibi koksaydı,gölgesinde otursaydık...

not: Karşı komuşumuz Şükrü Bey güle güle oturun hediyesi olarak getirdiği için adını Şükrü koymuştuk...

k_donmez
10-06-2010, 13:24
Bu yıl bir komşudan aldığım çeliği köklendirmeyi başaramadım. Yapraklanacak gibi oldu ama kurudu. Ankara AOÇ serasında Mor Salkımları görünce yaklaşık 50 cm boylu bir tane aldım. Bahçeye diktim. Yerini sevmiş olmalı ki şimdiden 3 metre civarında boylandı. Çabuk gelişen bir bitki. Yaz sonunda varacağını tahmin ederek hazırladığım noktaya şimdiden ulaştı. Artık yatay gitmesi gerekecek.

Yılmaz Yalçın
10-06-2010, 14:07
Sevgili Kdönmez,

Mor salkımınız çok sağlıklı görünüyor..Gerçekten de çok hızlı büyüyor özenle dolanıyor bulduğu yerlere..Benim mor salkım da 4 metre uzadı ve sınıra geldi artık yukarı değilde yan taraflara örmeye çalıştım ama başaramadım:)Ördüğüm sürgünler bir bakmışım ertesi gün tekrar inatla yukarıya doğru ilerlemiş sanki birisi bana inat yerini değiştirmiş gibi:)Hayret edilecek zeki bir bitki mor salkım:)Ben adını keçi inatçı salkım diye değiştirdim:)

Yılmaz Yalçın
12-06-2010, 20:37
Arkadaşlar,
İstanbul'da bazı semtlerde mor salkımların açtığını gördüm bugün..Ama benim bahçemdeki mor salkımda çiçeklenme belirtisi yok..Acaba mor salkımların yedi veren türü mü var?Yoksa bütün mor salkımlar çiçeklenme dönemi yönünden aynı mıdır?

moso
18-06-2010, 07:50
mor salkımın yediveren türü olduğuna dair bir rivayet var:) araştırdım öyle bir bilgi yok. Çevremde gördüğüm mor salkımlarda şu sıralar çok az olmakla birlikte açıyor...

Yılmaz Yalçın
18-06-2010, 08:26
mor salkımın yediveren türü olduğuna dair bir rivayet var:) araştırdım öyle bir bilgi yok. Çevremde gördüğüm mor salkımlarda şu sıralar çok az olmakla birlikte açıyor...

Evet ben de görüyorum mor salkımlar açmış ama benimki neden açmadı onu merak ediyorum:(Türleri mi farklı acaba açanların?

moso
18-06-2010, 08:32
bu mevsimde tek tük açanlar en az 3-4 yıllık mor salkımlar... bahardaki çiçeklerden sonra dinlenme dönemine geçiyor ve bir süre sonra az olmakla birlikte açmaya başlıyor. mor salkım hastalığı beni de sardı. yediveren türü varmı diye dikmeden önce sordum soruşturdum ama yediveren türünün varlığına ilişkin bir bilgi bulamadım. Türkiye de bulunan mor salkımlar tek tür diye biliyorum. toprağın yapısına göre de çiçek durumu değişebilir sanırım. evdeki sardunyalarımda bile toprağı iyi olmayanlar açmıyor. başka etkenler de olabilir ******...

Yılmaz Yalçın
18-06-2010, 08:35
bu mevsimde tek tük açanlar en az 3-4 yıllık mor salkımlar... bahardaki çiçeklerden sonra dinlenme dönemine geçiyor ve bir süre sonra az olmakla birlikte açmaya başlıyor. mor salkım hastalığı beni de sardı. yediveren türü varmı diye dikmeden önce sordum soruşturdum ama yediveren türünün varlığına ilişkin bir bilgi bulamadım. Türkiye de bulunan mor salkımlar tek tür diye biliyorum. toprağın yapısına göre de çiçek durumu değişebilir sanırım. evdeki sardunyalarımda bile toprağı iyi olmayanlar açmıyor. başka etkenler de olabilir ******...

Çiğeği aldığım seracı Temmuzda da açacak demişti:)Demekki daha küçük o yüzden açamıyor:)Şuan 4 metre sürgün verdi bakalım o sürgünlerde seneye çiçek olacak mı.

FIRUZAN
18-06-2010, 08:43
merhaba üyelerin bahçe bölümünde( FIruzan bahce) 2 ve 14 mesajımda yaprak ve ağacın resmini koymuştum bu mor salkım olabilir mi ?Teşekkürler
Eklediğim resmi bu ağac türü nedir kısmına tekrar yükleyemiyorum zaten var diyor nasıl yapılıyor acaba ?

moso
18-06-2010, 11:00
Ben de bu yıl seradan mor salkım fidesi aldım. seneye açar dediler. ama ben gene de bekliyorum belki sürpriz yapar diye... umut gönlümün ekmeği:-)

grauzone
05-07-2010, 03:47
Herkese merhaba. Ben balkonumda mor salkım yetistirmek istiyorum. Bir kac sorum olacak:

40 lt saksı yeterli olur mu ve bu boyuttaki bir saksıda ne kadar boylanır?

Nasıl bir toprak kullanmalıyım?

Yetistirmeyi esas dusundugum yer batıya bakan ve öglen 1 aksam 7 arasi cayir cayir gunes gören balkonum. Ama apartmanın ön cephesine (dogu) de fena takmis durumdayim. Ancak orasi sabah 8 den 11'e kadar gunes goruyor. O tarafta da wisteria yetistirebilir miyim?

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

sinem33
05-07-2010, 08:06
ağaç halini ilk defa gördüm. ama oda cok güzelmiş. benim bahçemdeki mor salkım çok güzel yetişti. yerini cok sevdiğindenmi bılınmez. aldıgım yerden cok guclu ve ıyı gönderılmişti.

grauzone
02-08-2010, 18:51
Merhaba.

Temmuz ortası aldıgım mor salkım fidanım su an çiçeklenmeye basladı. Bir kac hafta önce bir mantar hastalığı tespit etmistim. Yaprakların uzerinde benekler olusmustu. Mantarlı yaprakları sökup attım. Sonra aynı belirtiler tekrarlanmadı. Fakat bir kac gundur odunsu kısmından çıkan surgunler solup bronzlasmaya basladılar. Toprak nemli. Solan kısımlarda kuruma yok. Yaprakların uzerinde leke yok. Buyutecle baktım ve herhangi bir canlıya ve yumurtaya da rastlamadım. Mor salkımı bu sekilde etkileyen bir mantar turu var mıdır? Yoksa baska bir nedeni (mesela temmuz ayında saksı degistirmek) olabilir mi? Su an fotograf gonderemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Jezebel
02-09-2010, 11:56
Uzun emekler sonucu , satıcıyla biraz da zıtlaşarak , buna kavuştum .

168764

Umarım beni mutlu eder ;)

Yılmaz Yalçın
02-09-2010, 12:05

168764

Sevgili Jezebel,
Çok güzel bir tür:)Nasıl ulaştınız?Nereden aldınız?İlk çeliği ben istiyorum:)

NazMurat
02-09-2010, 12:43

sevgili jezebel umarım mor salkımlarıyla siyah ejederiniz sizi mutlu eder, emeklerinizi boşa çıkarmaz.

Jezebel
02-09-2010, 14:34
Burayı sevip yaşaması mutlu olmam için yeter ;)
Linki daha sonra vereyim , ancak satıcı pek gönüllü değildi Türkiye'ye gönderme konusunda ...

Jezebel
03-09-2010, 06:01
Gerçeği bu
http://www.crocus.co.uk/plants/_/climbers/other-climbers/wisteria-floribunda-yae-kokuryu/itemno.PL30000820/

ve yakın plan resimlerle :p

168921

168922

çok güzel , hayatta kalırsa olacak ...

moso
21-09-2010, 09:13
merhabalar,

mor salkım çeliği dikmek istiyorum... zamanı geldi mi ne dersiniz?

moso
09-11-2010, 16:01
mor salkım çelikleri diktim. üzerini de sera etkisi yapsın ve çelikler kurumasın diye poşetle kapadım...

Harun Parlak
10-11-2010, 11:14
Şimdi de olabilir. Ama baharda daha başarılı olur. Başlıkdaki ilk mesaja bakarsanız size faydalı olabilir sanırım. Kolay gelsin.

moso
10-11-2010, 11:16
teşekkür ederim Tekin Bey. en geç nisan ayında bahçeye dikilmeleri gerekiyor. bu yüzden şimdi çelikleri dikmem lazım. odam güneye bakıyor ve malum buralarda pek kış olmaz:-) şansım yaver giderse baharda az da olsa serpilmiş ve boy atmaya hazır mor salkımlarım olacak.

BenBen1967
11-11-2010, 02:24
Bir kez ektinizmi bir daha kurtulamıyorsunuz. Benim yazlıktaki evin kapısında var budamaktan ben yoruldum o sürgün vermekten yorulmadı. Korkunç derecede sarılıcı ve hızlı uzayan bir bitki. Nisan ayında müthiş bir görsellik ve koku ile hem sizi hemde arıları delirtmekte. Sadece 15 gün yoğun çiçek açar yaprak denen hiç birşey olmaz o dönemde üzerinde. Kalan zamanda ise yapraklar arasında çiçekler açıyor.

BenBen1967
11-11-2010, 02:25
Bu arada ben soğuğa ve rüzgara dayandığı kanaatindeyim zira bulunduğu yer itibari ile tüm yıl poyraz ve karayel almakta. Heleki kışın ciddi rüzgar alıyor.

Eser İlhan
11-11-2010, 05:54
Bir kez ektinizmi bir daha kurtulamıyorsunuz. .
Gerçekten de çok doğru bir gözlem. Karşımdaki evin giriş kapısında vardı ve her bahar muhteşem kokardı. Sonra birgün kiracı taşındı ve tıpkı eşyalarını götürür gibi bahçede ne var ne yoksa hepsini de söküp taşıdı. Mor salkım da bundan nasibini aldı tabii. İki baharı mor salkımsız geçirdik. O boş demirlere bakıp bakıp üzüldüm...
Bu yaz sonu eskiden mor salkımın olduğu yerden küçük bir filiz belirdi ve son hızla büyümeye başladı. Şimdi karşı kapımda yeniden bir mor salkım var. Hem de demirlerin yarısını daha şimdiden kaplamış halde :p

moso
11-11-2010, 08:58
Bir kez ektinizmi bir daha kurtulamıyorsunuz. Benim yazlıktaki evin kapısında var budamaktan ben yoruldum o sürgün vermekten yorulmadı. Korkunç derecede sarılıcı ve hızlı uzayan bir bitki. Nisan ayında müthiş bir görsellik ve koku ile hem sizi hemde arıları delirtmekte. Sadece 15 gün yoğun çiçek açar yaprak denen hiç birşey olmaz o dönemde üzerinde. Kalan zamanda ise yapraklar arasında çiçekler açıyor.

kurtulmak istemiyorum :p tekrar budarsanız, çelik rica edebilir miyim?

Yılmaz Yalçın
11-11-2010, 09:03
Çocukluk hatıralarında ''kokusu'' hep burnumdadır..Geçen yıl bahçeme dikmiştim,uzayıp yukarıya doğru gittikçe köke yakın dalları yaprak dökerek kurudu nedenini anlamadım:(Ancak üst dallar epey sağlıklı şuanda.

Jezebel
11-11-2010, 10:27
Bu arada ben soğuğa ve rüzgara dayandığı kanaatindeyim zira bulunduğu yer itibari ile tüm yıl poyraz ve karayel almakta. Heleki kışın ciddi rüzgar alıyor.

Buna çok sevindim , çünkü "Black Dragon" 'un saksısını eve alsam mı kışın diyordum , demek ki gerek yok ...

acemifüsun
11-11-2010, 16:01
Buna çok sevindim , çünkü "Black Dragon" 'un saksısını eve alsam mı kışın diyordum , demek ki gerek yok ...

Canım mor salkımın maşallah çok güzel, güle güle büyüt:)

Sevgili Yılmaz'ın da dediği gibi benim de çocukluk anılarımda hep mor salkım, filbahri, selluka, hanımeli, acacia kokuları hep burnumda:)

BenBen1967
12-11-2010, 00:20
Moso yanlız ben okullar kapanınca yazlığa gidiyorum. Şu anda zaten üstünde sadece dallar var. Yazın budama yaptığımda yollarım.Umarım unutmam siz bana mayıs sonu haziran başı gibi hatırlatın.

BenBen1967
12-11-2010, 00:21
Sitede bir yerlere fotoğrafını eklemiştim aradım bulamadım. Ordan bakabilirsiniz ne kadar büyük olduğuna.;)

BenBen1967
12-11-2010, 00:24
Yılmaz yalçın bey alt dalları yapraklarını genelde dökmekte fakat aralardan sürgün verir. Genelde ana gövdeden çıkan sürgünler her yıl yenileniyor 35 senede bunu gözlemledim.Siz onu tek dal bile bıraksanız o devamlı sürgün verir.( ben bir yıl tek gövde kalacak şekilde budamıştımda.;) )

BenBen1967
12-11-2010, 01:07
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9300
burdaymış buldum nisan ayında çekilmiş bir fotoğrafı .11 no lu mesajdaki Gördüğünüz ana gövdeden 3 evin önünü kaplıyor gerçi her yıl kökten keseceğim diyorum ama diğer komşuları düşününce vaz geçiyorum. Yazın kapının önüne gölge yapıyor .

bergüzar
16-11-2010, 14:49
Bahçemdeki mor salkımın yerini bir zorunluluk sebebiyle değiştirmek durumundayım Ankara için aralık ayı uygunmudur ?
Ayrıca değiştirme işlemi sırasında kökleri ayırabilirmiyim.
bu konuda bilgi veren olursa çok makbule geçer
selamlar.

Harun Parlak
16-11-2010, 15:00
Eğer bekleme şansınız var ise Ankara için Mart ayı dağa uygundur.
Zamanınız yok ise alın ama götürdüğünüz yerde kökleri dondan korumak için üzerini bolca saman örtün.
Ayırmaya gelince eğer ayırabilirsiniz. Hatda sökerken parçalanan kökleri de dikin. Alt kısımda çok güzel kökler çıkacak tümünü değerlendirin. İlk yıl uyanmamaları sizi üzmesin uykuda kalabilirler ama seneye size merhaba diyeceklerdir. Kolay gelsin.

bergüzar
16-11-2010, 15:28
Sayın Tekin;
Öncelikle bayramınızı kutluyorum.Hızlı geri dönüşünüz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim .

cigdoos
26-11-2010, 11:18
arkadaslar merhaba

komsumuzun bahcesınde cok buyuk bır mor salkım var

yandakı arazıde bos budadıkları dallar arazıde koklenmıs

bır suru kok olmus bı suru mor salkım var

kendıme alıcam bıkac kok dıleyen olursa

sızede yollayabılırımm

sevgıler...

gardenya_
29-11-2010, 11:34
arkadaslar merhaba

komsumuzun bahcesınde cok buyuk bır mor salkım var

yandakı arazıde bos budadıkları dallar arazıde koklenmıs

bır suru kok olmus bı suru mor salkım var

kendıme alıcam bıkac kok dıleyen olursa

sızede yollayabılırımm

sevgıler...

ben isterim eger sizin icinde uygunsa benım ıcın 1 tane ayıra bilirmisiniz hatta 2 tane annemde istiyor :) ilginiz icin teşekkurler..

cigdoos
29-11-2010, 21:05
ben isterim eger sizin icinde uygunsa benım ıcın 1 tane ayıra bilirmisiniz hatta 2 tane annemde istiyor :) ilginiz icin teşekkurler..

Tabi ki :)

Sayın gardenya dün çıkarmaya gittim

ama hayatımda öyle sağlam kök görmedim

bende biraz çelik aldım şuan köklendirmeye çalışıyorum

köklendirebilirsem baya olucak herkeze dağıtabilirim

kendim geçen yıl

tohumdan yetiştirdim bahçemde birtane var ağaç formatında.

Olmazsa 5 tane tohumum var onları çimlendirip

birini yollarım...

k_donmez
03-01-2011, 18:30
Kameido wisteria festival in japan'dan wisteria görüntüleri. Bu sayfaya yakışacağını düşündüm. Beyazlar ve morlar bir aradalar.

k_donmez
03-01-2011, 19:07
Devamı...

k_donmez
03-01-2011, 19:08
Sonlarda kalanlar...

tamaşa
03-01-2011, 21:11
Sn donmez,resimler bir harika ellerinize sağlık, gözlerimiz bayram etti.beyaz da çok güzelmiş:)

moso
03-03-2011, 16:37
bugün wisteria çelikleri diktim. inşallah tutar...

gardenya_
13-03-2011, 22:17
sn k donmez resımler ınanılmaz guzel cıceklerın kokularını alır gıbı oldum tesekkurler:)

Nefin Nur
27-03-2011, 20:45
merhabalar,

birkaç ay önce zengardenden mora salkım tohumları aldım,tutacağından çok emindim ama malesef hiçbiri tuttmadı,şimdi sadece dilimde mor salkımlı o sokakta ellerimi tut şarkısı kaldı,bu mor salkımdan çok istiyorum,şu anda evimde tutmuş halde 4 tane aşk mercanı var,inşallah solmazlar ve büyürler,hayalimde ise mor salkım,aşk mercanı , selluka , hanımeli tarafından sarılmış bir ev var, mor salkımdan nerden ve kaça alabilirim yardımcı olabilecek birileri varmı acaba, hayallerime yardımcı olursanız çooook mutlu olurum

Harun Parlak
28-03-2011, 21:00
Fidancılar da bulunuyor genelde. Çok zor bir bitki değil.

Jezebel
30-03-2011, 09:26
Wisteria "Black Dragon"

199362

.
Çok korkmuştum acaba yeşillenir mi diye, ama boşunaymış.

tamaşa
30-03-2011, 13:53
merhabalar,

birkaç ay önce zengardenden mora salkım tohumları aldım,tutacağından çok emindim ama malesef hiçbiri tuttmadı,şimdi sadece dilimde mor salkımlı o sokakta ellerimi tut şarkısı kaldı,bu mor salkımdan çok istiyorum,şu anda evimde tutmuş halde 4 tane aşk mercanı var,inşallah solmazlar ve büyürler,hayalimde ise mor salkım,aşk mercanı , selluka , hanımeli tarafından sarılmış bir ev var, mor salkımdan nerden ve kaça alabilirim yardımcı olabilecek birileri varmı acaba, hayallerime yardımcı olursanız çooook mutlu olurum

Bauhaus da bulabilirsiniz,tamda zamanı takip edin mutlaka vardır.

moso
30-03-2011, 17:17
çeliklerimden bazılarının bugünkü durumu. yaklaşık 1 ay olmuş dikeli... çelikleri yormasın diye tomurcuklarını kopardım

http://img855.imageshack.us/img855/4531/img00003201012220417.jpg

Nefin Nur
31-03-2011, 19:24
tamam ben en iyisi bugünlerde birkaç yere bakayım,inşallah iyi birşey bulurum

moso
01-04-2011, 09:16
çeliklerimi tutturmayı başarabilirsem, size yollarım Nefin Hanım.

kuyrukk
01-04-2011, 10:38
Seradan aldığım iki morsalkım fidanımı yaklaşık 1 ay önce bahçeme diktim. Şimdilik hiç hareket yok. Şimdiye kadar uyanması gerekmez miydi ? endişeliyim..

moso
01-04-2011, 10:59
şu an çiçek döneminde ve çiçek açacaksa eğer, sadece çiçekleri olur üzerinde. filiz ve yaprak oluşumu olmaz. geçen yıl diktiğim mor salkımı fidesi de aynı durumda, hiçbir gelişme yok... çiçeklenme döneminden sonrayı bekliyorum.

küpe_kızı
01-04-2011, 18:46
selam arkadaşlar
bizim komşumuzun bahçesinde var mor salkim o kadar güzel kokuyo ki çelikleme yapilir diye okudum yazilardan ama nasil yani dalini kesip toprağa gömerek oluyo mu daha bana bu konuda bilgilendirir misiniz ben antalya kaşta yaşiyorum geçen çiçekciye sordum 45 tl dedi çiçeğe çelikleme yapmak daha mantikli geldi yardim ederseniz garajimin üstüne bu güzel kokulu mor salkimla güzelleştirmek istiyorum :)

k_donmez
03-04-2011, 18:26
Bu yılın çiçeklerini vereceğini düşündüğüm sürgünler ana gövde üzerinde belirerek uzamaya başladı. Eğer çiçeklenirse ilk çiçeklerimi göreceğim.

Jezebel
03-04-2011, 19:35
Benim bitkim hızla gelişiyor.
Bu farklı bir tür Wisteria olduğu içinmidir acaba?
Umarım bir sorun teşkil etmiyordur.
Toprakta dikili olan yerli mor salkımda hiç kıpırtı yok şimdilik.

200480

.

Nefin Nur
04-04-2011, 16:51
çeliklerimi tutturmayı başarabilirsem, size yollarım Nefin Hanım.

çok teşekkür ederim,inşallah tutarlar,ben aslında tohumdan yetiştirmeyi çok istedim,ama malesef olmadı,

insanların birbirlerine günahlarını bile vermediği bu günlerde bu sitedeki arkadaşlıklar,insanların birbirleriyle paylaşımları çok hoşuma gidiyor,sanırım doğayı sevenlerde gerçekten insan sevgiside oluyor

iyigünler
Nefin

MİRBE
09-04-2011, 12:56
Bugün ben de aldım mor salkım..Yarın bahçeye götüreceğim ama karar veremedim nere eksem duvar **** tela sardırabilirmiym?

moso
09-04-2011, 13:39
güneşi seviyor diye biliyorum. en çok güneş göreceği yerde olmalı sanırım

BenBen1967
11-04-2011, 14:29
Nereye ekerseniz ekin o yerini severse bir daha kurtulmak gibi bir şansınız yok . Tecrübe ile sabittir. ;)

Jezebel
11-04-2011, 19:46
Bu sene açmıyacak sanırım:(

202631

Açacak olanlar önce açıp sonra yaprak çıkarıyorlar sanırım.;)

Harun Parlak
11-04-2011, 20:37
Yaprak açtıktan sonra da az az açabiliyor. Yaprak öncesi açtığı yoğunlukta olmasa da açıyor size sürpriz yapabilir.

Jezebel
11-04-2011, 20:42
Umarım Tekin bey, az da olsa çiçeğini bir görmek isterim ;)

sebnem34
15-04-2011, 17:14
zengardendan aldığım africa tipi bonzailik mor salkımın 4 ü de çimlendi. Daha 2 günlükler minik fasülye gibi 2 yaprakları var kalın. Daha bitkiye bile benzemiyorlar. Başlarındaki iri kahve rengi tohumlarını atmaya çabalıyorlar. Deneyimlerim şöyle zengardenın talimatı ; selluka gibi zımparaladım suda beklettim yetmedi annemin teğel makası ile deldim ve suda şişmeye başladı ve zar sarıdan kahveye döndü. Akvaryum kumlu taşı ile karıştırıp toprağa ektim hepsi bu. Tree wisteria Afrikan mor salkım ve daha sadece kök vermiş olsada 2 minik köklü tohumuyla wisteria hardenbergia doğdular:o . Uzman arkadaşlar minikler için tavsiyelerinizi bekliyorum:rolleyes:

Baki Berk Kayalar
17-04-2011, 14:58
Sicilya' da mor salkım sezonu tüm koku cümbüşüyle sürüyor. Her yer buram buram. Fotoğrafları adanın kuzey kıyılarında geçen hafta çektim.

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/221865_10150171082024208_559619207_6870689_2351116 _n.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/208821_10150171083054208_559619207_6870710_4553026 _n.jpg

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/208313_10150171083289208_559619207_6870713_6271945 _n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/217070_10150171085394208_559619207_6870753_615507_ n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/207203_10150171088244208_559619207_6870791_7005705 _n.jpg

Nefin Nur
17-04-2011, 16:05
aman Allahım!!!!

mor salkım gerçekten böyle ağaç oluyormu?süpermiş,mor salkım tohumlarım tutmadığı için şimdi daha üzgünüm

acemifüsun
17-04-2011, 16:07
İnanılmaz güzeller sn.Baki Berk Kayalar, hele 2. ve 3. fotoğraflar:) Teşekkür ederiz.

Kiraz
17-04-2011, 16:20
İnanılmaz güzeller sn.Baki Berk Kayalar, hele 2. ve 3. fotoğraflar:) Teşekkür ederiz.

Sanırım o fotoğraftaki ağaç değil, ağaca sarılmış morsalkım. Yol boyunca morsalkım olan kare çok hoşuma gitti.

mandalinci
17-04-2011, 16:33
Sn Baki Berk Kayalar,

Sicilya'da öyle Ankara'da böyle! Muhteşem resminizi görünce benim mor salkımım aklıma geldi, güleyim mi, ağlayayım mı bilemedim?

selis
17-04-2011, 16:49
Sicilyadakilerin yanında sönük kalır ama..

Baki Berk Kayalar
17-04-2011, 16:50
Sanırım o fotoğraftaki ağaç değil, ağaca sarılmış morsalkım. Yol boyunca morsalkım olan kare çok hoşuma gitti.

Evet.. Dediğiniz gibi dostumuz bir ağacı istila etmiş. Hatta ağaçla yetinmeyip bir telefon ya da elektrik kablosuna da dadanmış. :)

Buraya bahar çoktan geldi. 1 aydır etraf çiçeklerle dolu. Türkiye' nin mayısı gibi düşünelim. Malta erikleri dallarda bol bol taptaze. Diğer fotoğrafları ayrı bir başlık altına göndereceğim.

Baki Berk Kayalar
17-04-2011, 16:55
Sn. Selis' in ilk fotoğrafı Sicilya standartlarında. O fotoğraftaki dostumuzu çok beğendim. Normalde ben mor salkımları kokusuz diye bilirdim. Ama ne güzel kokuyorlarmış. Bisikletimle seyahat ederken mor salkım kokusu duyuyorum, virajı döndükten sonra karşıma bir mor salkım yığını çıkıyor. Muhteşem ya.

Teşekkürler.

Nefin Nur
17-04-2011, 18:50
evet ağacı sarmış ağaç olmuyormuş :)) şahane bir görüntü

Yılmaz Yalçın
17-04-2011, 18:56
Görüntüler harika gerçekten:)Ancak bir mor salkımın bu hale gelmesi çok uzun bir süreç sonra yaklaşık 10-20 yıl arası gerçekleşir.

Jezebel
17-04-2011, 19:22
Çiçeklenmesinin daha uzun sürmesi için ne yapılabilir acaba:confused:
Hepimizin bildiği Wisteria Lane ' de sürekli açan Wisteria' ları gördükçe sanki mümkünmüş gibi ...

203902

.

acemifüsun
17-04-2011, 20:53
Bence çok güzel bir istila olmuş sn Baki Berk Kayalar :) Çocukluğumun çiçeklerinden biri de Mor Salkımdı, çok güzel bir kokusu vardır.
Sevgili selis sizin de eklediğiniz fotoğraflar çok güzel:) Sanıyorum Bornovada tek tük kalan tarihi evlerden birinin bahçe girişi, yanılıyor muyum?

mandalinci
19-04-2011, 05:30
Sicilyadakilerin yanında sönük kalır ama..

Sn.selis,

Bunlar da çok güzel, İzmir'de mi çekildi?

Fatoş
19-04-2011, 11:19
Eski Bornovalı olarak sevgili Selis'in yerine ben cevap vereyim, E.Ü. Rektörlüğünün karşısında çok güzel bir ev ama bakımsız, bahçeside oldukça geniş, hatta ana caddeye bakan duvarlarından altın tronpet sarmaşıkları sarkıyor. Fakat evin ismini hatırlayamadım. Eski lavanten evlerinden.

acemifüsun
19-04-2011, 21:27
Doğru tahmin etmişim, teşekkür ederim Fatoşcuğum:)

mandalinci
20-04-2011, 06:35
Eski Bornovalı olarak sevgili Selis'in yerine ben cevap vereyim, E.Ü. Rektörlüğünün karşısında çok güzel bir ev ama bakımsız, bahçeside oldukça geniş, hatta ana caddeye bakan duvarlarından altın tronpet sarmaşıkları sarkıyor. Fakat evin ismini hatırlayamadım. Eski lavanten evlerinden.

Sn. Fatoş,

Teşekkür ederim. Eski Bornova evlerini severim, epeydir de görmedim, çok güzeller.

Demek mor salkım yerini sevmiş, böyle güzel gelişmiş.

k_donmez
22-04-2011, 10:51
Hava ve toprak ısınmayınca çok yavaş gelişiyor. Bu görüntülerden çiçek mi, yapraklar mı gelecek bilemiyorum. Ustalar bir teşhis koyabilir mi?

Cahide Kartal
23-04-2011, 23:20
Kasımda çimlendirdiğim 3 adet mor salkım fidesi 5 aydır yemyeşildi baharla birlikte serpilecekleri yerde sararmaya başladılar.Çimlendirdiğim mevsimden başka yanlışım yok gibi ne tavsiye edersiniz?

205530

Jezebel
28-04-2011, 08:55
Sevgili Cahide tohumdan mı yetiştiler?
Tam anlayamadım da...
Lütfen onları ışık , mümkünse güneş, alabilecekleri bir yere yerleştirin.

İzmir farkı, bu resmi Balçovada çektim.

206794

.

mandalinci
28-04-2011, 09:22
Tam anlayamadım da...

206794

.

Sn. jezebel,

İmrendiriyorsunuz bizleri, çok güzel görünüyorlar. Bizimkiler tomurcukta, sabırla bekliyoruz.

Manzaranın güzelliğini bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

Cahide Kartal
01-05-2011, 21:45
Tam anlayamadım da...

206794

.Evet Sn Jezebel tohumdan yetiştiler.Ama aylardır hiç bir kıpırtı yok.
Çimlendiklerinden beri sabah güneşi alan pencere kenarında duruyorlar. Daha büyük bir saksıya alıp dışarı çıkarmak düşüncesindeyim havaları takip ediyorum. Eklediğiniz resme ve diğerlerine bakmak insana huzur veriyor.

Jezebel
02-05-2011, 11:56
Evet Sn Jezebel tohumdan yetiştiler.Ama aylardır hiç bir kıpırtı yok.
Çimlendiklerinden beri sabah güneşi alan pencere kenarında duruyorlar.

Tohumdan oluyorsa, ben beyazına çok imreniyorum, tohumunu alalım madem.
Benim "W.Black dragon" bahçede kışı geçirdi, şimdi 3 koldan boy atmaya başladı, güneşe göre bahçede yer değiştiriyor:p
Yerli olanının 3 cü senesi, ama gitmişim ( acemi zamanlarımda ) yarı gölgeye dikmişim, cılız mı cılız:(
Ne yapayım bilemiyorum.

Cahide Kartal
02-05-2011, 15:19
Buralarda çivi birer birer sökülür derler.Ben çimlendirdim ama kol atmasını bırakın
3.yaprağını göremedim bile üstelik sararıyorlar hem de bu mevsimde:( (çok az keçi gübresi vermiştim ondan mı bilmiyorum.)Tohumdan zorlanacağım herhalde, başarırsam beyazından da deneyeceğim.Olmadı en yakın zamanda çelik temin etmem gerekecek.
İklim avantajının etkisi çok büyük cılız da olsa beyazının orlarda daha hızlı yetişeceğinden eminim.;)

Jezebel
02-05-2011, 16:04
Cahide hanım pet şişeden fanus yapın ve fidenin üzerini kapatın.
Bence o sıcaklığı ve nemi sabit tutuyor.
Denemek için birini kapatın sadece. Günde bir kere havalandırın.
Ben taze bitkileri korumak için bunu kullanıyorum.
Havalar iyice ısınınca açarsınız.

Cahide Kartal
04-05-2011, 16:29
Dün dayanamayıp herhangi bir zararlı var mı diye fidenin birini saksısından çıkardım. Bitkiyi küçücük yere hapsetmekle bu görkemli ihtişama zalimlik ettiğimi farkettim.(kökleri saksıyı tamamen kapladığı için sararıyormuş)Onları daha büyük torbalara diktim inşallah kol atmaya başlarlar.

Bartunç
06-05-2011, 01:40
Buda benim terasımdaki mor salkım.2 yaşında ve yerini sevdi.

k_donmez
06-05-2011, 10:25
188 nolu mesajımdaki görüntülerden çiçek mi, yaprak mı gelecek diye meraktaydım. Yapraklar geldi. Çiçekler herhalde gelecek bahara görünecek.:(

moso
07-05-2011, 15:28
darısı başıma :-)

çelikleri diktiğimden bugüne 2 aydan fazla olmuş. tuttu diyebileceğim çelikler var. son durumları aşağıda. umarım önümüzdeki günlerde bir terslik olmaz.

http://img84.imageshack.us/img84/9382/fotoraf0036c.jpg
http://img202.imageshack.us/img202/3976/fotoraf0035m.jpg

sebnem34
07-05-2011, 15:43
Benim çeliklerimde bu durumda, acaba çiçeklenir mi ? :) Yalnız ben çelikleri dikeli 15 gün oldu ve yapraklar belirgin olmasa da heryerde püskül püskül yeşillik ve dallar çıktı :) Bir de africa mor salkımım tohumdan ekildi 3 adet ama birini kaybetmek üzereyim.Onlar hala bekliyor bugün hepsi ilk İstanbul güneşini gördü bakalım ne olacak : )

athena -asena
07-05-2011, 17:16
Bu mor salkımlarda Akçakocadan

athena -asena
07-05-2011, 17:49
Ön cepheden

Jezebel
08-05-2011, 12:32
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=784059&postcount=168

bu bitkinin son hali

210056

210055

210054

Üç kareye sığmadı,;)
Hey Güneş sen nelere kadirsin!

Harun Parlak
14-05-2011, 23:18
Benim bonsai adaylarım da çiçeklenmeye başladı.

k_donmez
15-05-2011, 20:24
Ankara'dan Mor Salkım görüntüleri.

İlki Çayyolu'nda bir sitenin çitlerinin üzerinde açmış çiçekleriyle.

212569

İkincisi tanıdık bir bahçeye geçen yıl diktiğimiz bitkinin açmaya çalışan 3 çiçeğinin son hali.

212570

Benim bahçemdeki ise çiçek atmadığı yetmezmiş gibi son şiddetli dolu yağışında taze sürgünlerin çoğunu kaybetti. Tekrar toparlaması zaman alacak.

ardabora
16-05-2011, 01:27
Havalar iki gündür iyi gidince çiçekleri coşmaya başladı.

Mor salkımı sürekli oturduğumuz arka bahçeye dikmediğim için her geçen bahar daha da pişman oluyorum. Çelik alma işini bir türlü beceremediğimden, aldığım çeliklerin hiç birini tutturamadığımdan yeni mor salkımlarım yok..:(

Orhan Özbilgiç
16-05-2011, 07:18
Genellikle çalı formunda budanmışlar!;)

212677

212678

212679

212680

212681

Kiraz
16-05-2011, 09:59
Sevgili Ardabora, tam istediğim gibi bir morsalkım ağacı yapmışsınız.

Orhan Özbilgiç
16-05-2011, 15:26
Buda köydeki bir arkadaşımın bahçesinin girişi.;)

212887

212888

212889

212891

ardabora
16-05-2011, 17:46
beğendiğinize sevindim sevgili Kiraz...eşimin marifeti,o buduyor..

yaprak döken bitkileri pek sevmiyorum aslında ama mor salkımın yere düşen yaprakları bile güzel :))

Orhan bey,o mor salkım benim olsaydı,sandalyemi kahvemi alıp sürekli altında otururdum...arkadaşınız çok şanslı...

Kiraz
16-05-2011, 17:51
Orhan Bey, kapıdaki morsalkım çok güzel. Sanırım Samsun'da çok fazla uzatmıyorlar, sıkı buduyorlar. Kapının iki yanına da dikmişler, çok fazla sarmaşık olmasına izin vermeden büyütmüşler, çok hoş durmuş.

Çocukken okulun karşısında bir evin girişinde de morsalkımlar sarkardı, biz de çiçeklerini yerdik. Yenebileceğini başka yerden hiç duymadım, çocukluk işte birimiz deneyince diğerleri de ona uyardı. Acaba yenir mi? Yenilebilir çiçeklerdense masaları da güzel süsler :)

Orhan Özbilgiç
16-05-2011, 18:10
Orhan Bey, kapıdaki morsalkım çok güzel. Sanırım Samsun'da çok fazla uzatmıyorlar, sıkı buduyorlar. Kapının iki yanına da dikmişler, çok fazla sarmaşık olmasına izin vermeden büyütmüşler, çok hoş durmuş.

Çocukken okulun karşısında bir evin girişinde de morsalkımlar sarkardı, biz de çiçeklerini yerdik. Yenebileceğini başka yerden hiç duymadım, çocukluk işte birimiz deneyince diğerleri de ona uyardı. Acaba yenir mi? Yenilebilir çiçeklerdense masaları da güzel süsler :)

Bahçe bizim pasif üyelerimizden Salih Kızılot' a ait. O mor salkım önceleri dış duvarada sardırılmıştı. Ancak; köyde sokaklarda hayvanlar (Buna yılkı atlarıda dahil.) dışarıda dolaşabiliyor. O nedenle, sonraları sadece tac yaptı. Bugün bahçesindeki yayılıcı ardıçların budanmasına yardım için gittiğimde fotoğrafladım. Kokusu enfes. Sizde biliyorsunuz.

Benim çocukluğumdada biz erguvan çiçeklerini yerdik. Sanırım benzer tattadırlar.:p

Orhan Özbilgiç
16-05-2011, 18:17
Orhan bey,o mor salkım benim olsaydı,sandalyemi kahvemi alıp sürekli altında otururdum...arkadaşınız çok şanslı...

Sevgili ardabora;
Sizinkide yıllar sonra onun kadar güzel olacaktır mutlaka. Bugün güneşli ve sıcak havanın etkisiyle, metrelerce öteye geliyordu güzel kokusu.
Kahveyi orada içmek konusunda size hak veriyorum. :dilli:

MİRBE
29-05-2011, 13:15
4.ayda ektiğim mor salkım fidanı öylece duruyor ne yaprak ne çiçek, Üzerindeki 3 salkım çiçekten ikisi gitti diğeri de inatla durmaya çalışıyor :)

Kiraz
29-05-2011, 13:27
Çiçeklerini döktükten sonra bu zamanlarda hızlıca uzamaya başlar, yeni sürgünler verir, ağustos ayında da sürgünleri çok hızlı uzar. Bundan sonra çiçek açsa da çok seyrek açar, açmayabilir de, çiçekler için seneyi bekleyeceğiz.

dragonfly
06-06-2011, 13:24
Arkadaşlar merhaba, bahçedeki mor salkımın bir dalındaki yapraklar her nedense kurudu. Dalın her köşesini inceledim kırık falan hiçbirşey yok, işim ilginç yanı o dalın en altındaki yapraklar hala canlı ama ondan sonrakiler resimlerdeki gibi. Sizce nedeni ne olabilir? Teşekkürler

Harun Parlak
06-06-2011, 19:20
En alttaki dal az da olsa gölgese kalmış.
Üst kısımlar ise duvara vurup geriye yansıyan güneş aşırı sıcaklık vermiş ve yapraklar kavrulmuş.
Bu duvardan uzak utup sulamasını yaparsanız tekrar calanma ihtimali olablir. Kolay gelsin.

kaktüssevdası
12-06-2011, 05:28
arkadaşlar allah aşkına nasıl edinicem ben bu mor salkımı??? denizlide çiçekçilerde olmadığı gibi, eski yıkık harabe evlerde vardı onlardan umutluydum ama evleri yıkanlar mor salkımlarıda köklerinden kesmişler :(
bir yerde var ama orayada giriş yasak napıcam ben???

Günizi
12-06-2011, 16:00
Kaktüssevdası , tohumdan yetiştirmeği seviyorsanız size ilkbaharda tohum gönderebilirim.Tohumdan çabuk çıkıyor.Fakat nekadar sürede büyürler bilemiyorum.

dragonfly
13-06-2011, 08:26
En alttaki dal az da olsa gölgese kalmış.
Üst kısımlar ise duvara vurup geriye yansıyan güneş aşırı sıcaklık vermiş ve yapraklar kavrulmuş.
Bu duvardan uzak utup sulamasını yaparsanız tekrar calanma ihtimali olablir. Kolay gelsin.

Sevgili Tekin teşekkür ederim. Yalnız, Geçen sene de mor salkımım aynı yerde idi ve havalar daha sıcak olmasına rağmen böyle bir sorunum olmamıştı. Kaldı ki bu sene sadece o dal kurudu, onun yanındaki dallarda herhengi bir kuruma belirtisi yok. Demek istediğim duvardan yansıyan güneş ışınları diğer dalları da etkilemez miydi acaba ? :) Sevgiler...

Harun Parlak
13-06-2011, 08:35
Kavrulmuş yapraklar ilk bu durumu anımsattı bana. İyi anlayabilmek için bitkinin genel durumunu ve kuruyan dalın detaylarına bakmak lazım.

dragonfly
13-06-2011, 08:41
Kavrulmuş yapraklar ilk bu durumu anımsattı bana. İyi anlayabilmek için bitkinin genel durumunu ve kuruyan dalın detaylarına bakmak lazım.

Faili meçhul cinayet gibi birşey bu durum :D Dalda herhangi bir kırılma yoktu, defalarca kontrol ettim. Genel olarak da kötü bir durumu yok. Yalnız mor salkımların uzamaları hızlı mı yavaş mı olur bilemiyorum ama biraz yavaş uzuyor sanki. Aklıma saksısında zararlı olabileceği geliyor. :(

Harun Parlak
13-06-2011, 08:46
Tarifle hasta muayene gibi bir şey teşhis koymak zor.:)

dragonfly
13-06-2011, 08:58
Tarifle hasta muayene gibi bir şey teşhis koymak zor.:)

doğru söylüyorsunuz :)

Jezebel
13-06-2011, 09:19
Faili meçhul cinayet gibi birşey bu durum :D Dalda herhangi bir kırılma yoktu, defalarca kontrol ettim. Genel olarak da kötü bir durumu yok. Yalnız mor salkımların uzamaları hızlı mı yavaş mı olur bilemiyorum ama biraz yavaş uzuyor sanki. Aklıma saksısında zararlı olabileceği geliyor. :(

Sorunu kökte arayın,:(

Cahide Kartal
13-06-2011, 09:30
Büyük torbaya aldıktan aylar sonra mor salkım fidelerimden biri 2. ve 3. yapraklarını birden çıkardılar. Diğer ikisinde daha kıpırtı yok ama umudum geldi.
223801

kaktüssevdası
13-06-2011, 09:30
sayın csydn, bilgi için teşekkür ederim ama internetten bitki alımı pekte beni mutlu etmiyor, illaki canlı canlı birebir kökten filizine kadar görmem lazım :)

sayın günizi, teklifiniz beni çok mutlu etti ama yerde ararken gökte buldum bile .:) dün köyüme oy kullanmaya gittiğimde eski bir fabrikanın bahcesinde gördüm, annemle kışın çelik alıp köklendireceğiz,
teşekkür ederim hepinize...

dragonfly
15-06-2011, 10:01
Sorunu kökte arayın,:(

Benim de aklıma bu geliyor, şimdi diğer dallar gözlemim altında. bakalım yine böyle bir durum olursa kökleri kontrol edeceğim sanırım.

ayazkentli
05-08-2011, 15:03
Mor salkımların çiçekli halini yaz mevsiminde görmeyeli 7-8 yıl oluyor. Sanırım 38-40 derece sıcaklar nedeni ile uzun zamandır bu aylarda çiçekli halde görmüyordum ama 3 gün önce (salı günü) Dikili'ye gittiğimde, çiçekli halde gördüm.

Eğer yanılmıyorsam, mor salkımın olduğu bu bahçe, Emniyet binasının bahçesi olmalı. Galiba, bu yıl nispeten daha serin bir yaz mevsimi yaşandığından, görme şansım oldu.

agozce
06-08-2011, 01:44
Sn. Ayazkentli, bence bu farklı bir türü.

Bizim komşunun bahçesinde (İstanbul-İstinye) de var. Yapraksızken çiçek açmıyor. Önce yapraklar, sonra çiçekleniyor. Şu anda üzerinde normalden biraz daha koyu mor çiçekleri var.

İki yıldır gözlemliyorum aynı durumda.

Yarın foto çekerim.

Safranlı
06-08-2011, 09:50
Mor salkım gercekten bır efsane

Harun Parlak
21-08-2011, 22:22
Sokak lamba direğini Kullanan morsalkım.

ayazkentli
23-08-2011, 14:18
Harika görünüyor, tekin bey.

Orhan Özbilgiç
23-08-2011, 17:23
Bu sayfada, birçok Mor Salkım fotoğrafı yayınladım. Hepside çok güzeldi. Ama hiçbiri, Tekin Bey' in direkteki mor salkımı kadar ilginç ve güzel değildi. Teşekkürler Tekin Bey.
Haa..Benim mor salkımım yoktu!:p
Bugün 20 km ötemdeki bir fidanlıkta çalı formlu budanmışlarının olduğunu öğrendim. Gidip iki tane aldım ve yan yana diktim. Kısa zamanda, daha dolgun gözüksün diye.;) Artık benimde var...

242254

naturefan
14-11-2011, 12:59
Merhaba, Bu siteyi daha önceden biliyordum; ancak yeni üyeyim. Uzun zamandır Mor Salkım çiçeği renginde açan bir akasya türü arıyorum. Mor Salkımın ağaç formunda olanları, sarmaşık formunda olanlardan farklı bir tür mü? Yoksa şekillendirme ile ağaç formu verilebilir mi? Bilgisi olan arkadaşlara teşekkür ederim.

naturefan
23-11-2011, 13:09
256690

Bu cins-Wisteria Floribunda- tam ağaç formunda bir Mor/ Beyaz Salkım Türkiye'de bulabilir mi yim?

naturefan
26-11-2011, 19:35
257113

Bu resimdeki, bizim bildiğimiz sarmaşık formundaki wisteriadan farklı bir cins mi?

naturefan
05-12-2011, 09:48
258281

münevver
30-01-2012, 14:14
Mor salkımdan şimdi çelik alsam diksem çok mu erken olur?

venus_absolute
10-02-2012, 00:35
Gene bu mor salkım beni uyutmadı :) yarın fidancıya gidip sorarım onu!

kelebek çalısı
14-02-2012, 03:28
Merhaba, Bu siteyi daha önceden biliyordum; ancak yeni üyeyim. Uzun zamandır Mor Salkım çiçeği renginde açan bir akasya türü arıyorum. Mor Salkımın ağaç formunda olanları, sarmaşık formunda olanlardan farklı bir tür mü? Yoksa şekillendirme ile ağaç formu verilebilir mi? Bilgisi olan arkadaşlara teşekkür ederim.

Sn. naturefan,

Wisteria için şekillendirme size kalmış bir husustur. İster sarmaşık gibi duvara sardırabilir, isterseniz tijli veya baston formu ile yetiştirebilirsiniz. Bu aylarda, wisteria dikimi yapmak ve istediğiniz formu vermek için uygundur. Tek gövde üzerinde bir wisteria hayal ediyorsanız, takip etmeniz gereken bir kaç basit adım aşağıdaki gibidir.

Şekillendirmenizi dilediğiniz gibi yapabilmeniz için genç bir fidan satın alınız. Aydınlık, günde en az 6 saat güneş alacak bir yer seçin, belirlediğiniz alanın etrafında bina veya başka bir ağaç olacak ise aralarında en az 4-5 metre mesafe bırakınız. Dikimi yapınız. En kuvvetli ve sağlıklı dalı belirleyin, bu sizin ağacınızın ana gövdesini oluşturacaktır ve diğer gövdeleri budayın. Seçtiğiniz sağlıklı ve kuvvetli gövdenin dibine metal veya tahta farketmez, bir destek ile wisterianızı bu desteğe bağlayınız.

Ağaç gelişim gösterdikçe,ana gövdede alttan çıkan sürgünleri, topraktan gelen sürgünleri budayın, yan sürgünlere dokunmayın ki boylanma yapabilsinler. İstediğiniz yüksekliğe eriştiğinde artık üstten budama yapabilirsiniz. Ağacınız gelişimine devam ederken, kuvvetli rüzgarlarla başedebilmesi için, gövdeye destek olması için yerleştirdiğiniz tahta veya metal desteği daha kalın bir destek ile değiştirmeniz gerekir.

Yıllar ilerledikçe ağacınızın yan dallarını kış aylarında 30-40cm e kadar kısaltmanız dallanma yapması, arzu ettiğiniz forma ulaşması için gereklidir. Alttan gelen sürgünleri ise budamaya sürekli devam edin.

Karmaşık gibi görünse de aslında sadece biraz zaman, dikkat ve sabır gerekli.

Kolay gelsin.

kelebek çalısı
18-03-2012, 01:55
Dün kendimce doğru olduğuna inandığım bir kararla, üç yaşındaki wisteria sinensis için bir yer değiştirme işlemine giriştim.

Giriş kapısının sağ ve sol yanına aynı zamanda dikmiş olduğum mor salkımlardan, nispeten gölgede olanı güzel bir gelişim gösterirken, güneşi daha uzun saatler gören mor salkım hemen hemen diktiğim gibi kaldı, sadece gövdesi biraz kalınlaştı o kadar. Çiçek verimi de çok zayıftı.

Wisteria için çiçeklenmede güneşin pozitif etkisinden bahsedilir, gölgede olan bitkilerin ise dezavantajlı olduğundan. Bende bu durum nedense tam tersi oldu.

Bitkiyi taşırken topraklı olarak alabilme şansım olmadı çünkü kökleri kesmek zorunda kaldım, epey uzaklara gidiyordu zira. Toprak dağıldı bu arada. Bunları dert etmedim, gelişmeyen ve yerinde mutsuz olan mor salkım için bu radikal kararı vermiştim çünkü bir kez.

Yeni yerine dikerken, eski yerindeki çukurundan aldığım toprağına nitrojen yönünden zengin bir miktar kurutulmuş kan takviyesinde bulundum.

Yeni yeri güneşi daha da uzun saatler gören bir yer. Toprağı da biraz daha kireçli.

Bekleyip göreceğim bakalım sonuçlar nasıl olacak.

Jezebel
24-03-2012, 13:15
Sn.kelebek çalısı bu araştırmaları yapan ve yazan kişiler ılıman iklmde otururlar ve Kıbrıstaki hazıran-eylül arası kavurucu sıcaktan haberdar değiller- siz doğru bildiğinzden şaşmayın;)
Benim 4 metreye ulaşan mor salkımım yapraklandı, çiçek açmasını bekliyordum:(
Açma umudu hala var mı:confused:
Açmış mor salkımı bulunan arkadaşlar lütfen beni aydınlatsın.
İki mor salkımım var hala hala çiçeğe hasretim...

ilknur aşık
25-03-2012, 20:42
Sevgili Jezebel Black dragon'u nereden aldınız? Benim de alabileceğim bir yer önerebilirmisiniz?
Bugün beyaz aldım ve bir tane de black dragon **** onun gibi koyu renkli bir mor salkımla beraber dikmek ve baston formu vermek çok uzun süreden beri hayallerimden biri. inşallah becerebilirim.

Jezebel
26-03-2012, 12:17
Sevgili ilknur aşık ,
e Bay' dan almıştım geçen sene. Açmamıştı... Bu sene de yaprakland, bir salkımcık bari açsaydı :rolleyes:

bettyycim
26-03-2012, 12:44
Sevgili Jezebel buralarda da henüz açmış mor salkım görmedim, sanırım bir 15-20 günü daha var umarım bu sene açar sizin güzelinizde biz de zevle resimlerine bakarız, koklamasıda size kalır artık ;)

kelebek çalısı
26-03-2012, 13:06
En sık karşılaşılan durum toprağında bulunan aşırı yüksek nitrojen oranıdır. Bu durum yapraklanmayı teşvikler, çiçek oluşumu yoktur veya çok zayıftır.

Diğer bir sebep, uygun yapılmayan gübrelemeden kaynaklanabilir. İlkbaharda uygulanan gübreleme işlemi yine yapraklanmaya yönelik gelişimi destekleyecek, çiçeklenmeyi bastıran bir unsur olacaktır. Nitrojen fazlalığından kaynaklı bir sorun olmadığından emin olmalısınız. Düzenleme yapmak istediğiniz toprakta, fosfor ilavesinde bulunabilirsiniz. Nitrojen oranını düzenlemek, azaltmak için tavsiye edilen diğer yol ise kök budaması yapmak. Ana gövdeden en az bir metre mesafe bırakarak, wisterianın etrafına bir daire çizin ve bu çizgi üzerinden yapacağınız kök budaması işlemi ile köklerden bitkiye ulaşan nitrojen alımını azaltmış olursunuz. Bir metreden daha yakın mesafede budama yapmak ise sakıncalıdır, bitki köklerinin zarar görmesi söz konusudur.

Yine genel olarak bahsedildiği üzere, mor salkımın yetiştiği mekandan kaynaklı sorunlar olabilir. Mor salkımın güneş görmeyen, drenajı sorunlu alanlarda dikilmiş olması yine çiçeklenmesine engel faktörler arasında olabilir.

Gözden kaçabilecek başka bir unsur da, yaş olarak yeterince olgunlaşmamış bir mor salkımdan kaynaklı olabilir. Tohumdan üretilmiş bir wisteria fidanı satın aldıysanız ki bunu bilemeyebilirsiniz, çiçek açması için gerekli olgunlaşma süresini beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Wisteria için söylendiği kadarıyla, 7 ile 15 yıl arasında bir yaş olgunluğuna ulaşan bitkilerin çiçeklenmesi beklenir.

Yanlış budamalardan kaynaklı sorunlar da çiçeklenmeyi bastırıp, yapraklanmaya yol açabilmektedir. Aşırı derin budamalardan kaçının.

Jezebel
26-03-2012, 13:23
Bitkimin yaşı konusu biraz muğlak...
Normal bir Wisteria üzerine Black Dragon aşılanmıştı.
Gübre vermedim( bu yıl) ve budamadım, bu boya 1 yılda ulaştı, geldiğinde 30-35 cm boyundaydı.
Sabah güneşi alıyor-5 saat boyunca.
Galiba fosfor ilavesi hariç yapacak bir şey yok, potasyum da eklesem mi ki?

Selyum
26-03-2012, 13:35
Arkadaşlar, ben de Mor Salkım yetiştirmek istiyorum. 2 sorum olacak;

1- Bahcem Ankara'da, etrafında henuz yapılaşma olmadığı için ruzgarlara açık, kışın dondurucu soğuk, yazın sıcak. Bahce de bir tek benim konteyner-kulubem var. Bu ortamda yetiştirebilir miyim?

2- Kokulu bir mor salkım uygun fiyata nereden bulabilirim? Ankara'da yakındaki fidancıda bastn turu yaklaşıl 1-1,5 m 350 TL, 3-4 kollu, agac-semsiyeye sardırılmış, 4-5 m olan 1200 tl ve beim icin pahalı.

Tesekkurler.

jineop
26-03-2012, 13:40
Sevgili Jezebel, morsalkımım bahçede ve toprağı değişmeyen bölgede. Yani inşaat atıklarının benim balçıklı toprakla karıştığı bölge. Site genel alanında kötü toprakta büyüyen devasal mor salkımlar var. Ona ragmen çok hızlı büyüyen bir sarmaşık olduğundan 4 senedir ilk 2 yıl 1,5 metre cıvarından budamama rağmen şu an benim derin budamalarıma ragmen 5-6 metre. Şu an sürgünler içerisinde, zaten sürgünlerle tomurcuklar çok yakın zamanlarda oluşmaya başlıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Nisan sonu , Mayıs gibi açıyordu. Hiç bir ek vermiyorum. Bence biraz kendi haline bırak. Eminim çok yakında sana güzel çiçeklerini gösterecektir.