View Full Version : Mor Salkım (Wisteria sinensis)
Arkadaşlar, ben de Mor Salkım yetiştirmek istiyorum. 2 sorum olacak;
1- Bahcem Ankara'da, etrafında henuz yapılaşma olmadığı için ruzgarlara açık, kışın dondurucu soğuk, yazın sıcak. Bahce de bir tek benim konteyner-kulubem var. Bu ortamda yetiştirebilir miyim?
2- Kokulu bir mor salkım uygun fiyata nereden bulabilirim? Ankara'da yakındaki fidancıda bastn turu yaklaşıl 1-1,5 m 350 TL, 3-4 kollu, agac-semsiyeye sardırılmış, 4-5 m olan 1200 tl ve beim icin pahalı.
Tesekkurler.
Dona dayanıklı. İstanbul' da Bauhausta vardı. Buradan uyğun fiyata alabilirsiniz.
Mor Salkm fidan 40-60cm Wisteria floribunda - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com/urun/1048_mor-salkim-fidani-40-60cm-wisteria-floribunda.html)
kelebek çalısı
26-03-2012, 14:25
Çim alan yakınlarında dikili bir wisterianız varsa ve çim gübresi kullanıyorsanız, nitrojen oranı yüksek çim gübresinden etkilenebilir pekala da. Wisterianızın köklerine yakın bölgedeki çimlere besin vermeyi kesmelisiniz.
Çim alan yakınındaki wisteria çiçeklenmeyecektir. Eğer genel amaçlı 10-10-10 besin kullanırsanız, bu da faydalı olmayacaktır. Wisteria fosfor yönünden zengin besine ihtiyaç duyar.
Sn. Jezebel,
bitkiniz ileri yaşlarda olsa budayın, kök budaması yapın, herşeyi deneyin derdim :) Sizin de düşündüğünüz gibi, fosfor ve potasyum yönünden besin takviyesi yapılmasında sakınca yok.
En yakın zamanda wisteria floribundanızın çiçeklerine kavuşmanız dileğiyle :)
k_donmez
26-03-2012, 19:44
Arkadaşlar, ben de Mor Salkım yetiştirmek istiyorum. 2 sorum olacak;
1- Bahcem Ankara'da, etrafında henuz yapılaşma olmadığı için ruzgarlara açık, kışın dondurucu soğuk, yazın sıcak. Bahce de bir tek benim konteyner-kulubem var. Bu ortamda yetiştirebilir miyim?
2- Kokulu bir mor salkım uygun fiyata nereden bulabilirim? Ankara'da yakındaki fidancıda bastn turu yaklaşıl 1-1,5 m 350 TL, 3-4 kollu, agac-semsiyeye sardırılmış, 4-5 m olan 1200 tl ve beim icin pahalı.
Tesekkurler.
Atatürk Orman Çiftliği Serasında geçen yıl vardı. Tanesi üçbuçuk TL idi. 1 metre boylu. Ben iki yıl önce bahçeme diktim. Bugün itibariyle 3 kollu 5 metrelik bir dev oldu. Artık çiçek bekliyorum.
kelebek çalısı
26-03-2012, 21:00
Bugün fotoğrafladığım mor salkımdan bir kaç kare. Tomurcuklar açtığında nasıl görünecek, hepsi aynı anda açar mı merak içindeyim. Geçtiğimiz sene bilemediğim ve araştırmadığım için yanlış bir uygulama yapmış, wisteria' yı derin budama yaparak küstürmüştüm.
Bu yıl, şubat ayı içinde budamasını yaparken, tepedeki balkona kadar erişen lider dala dokunmadım, yanlardan çıkan geçen senenin sürgünlerini ise kısaltarak budadım. Alt kısımdaki gövde üzerinde bana fazla şekilsiz gelen dalları da tamamen aldım. Sonucu görmeye az kaldı.
Yalnız, wisteria ile sorunum şu sıralar hararetle ağacın üzerinden kiremitlerin altına doğru çalışan karıncalar. Ne yapsam başedemiyorum. Yakalarından düşmeye karar verdim :)
Benimki böyle ama hiç tomurcuk yok.
279545
.
ilknur aşık
04-04-2012, 07:23
"Mor salkımınız çiçeğe gitmeyip yalnızca yaprağa gidiyorsa, toprağınızda azot fazlalığı var demektir. Potasyum ve fosfor açısından zengin gübre kullanın."
Sevgili Jezebel Fidan İstanbul mor salkımla ilgili böyle bir açıklama yapmış..
279545
.
Bu sene çiçek vermeyecek. Çiçekler önce açıyor ve şubat ayından itibaren iri çiçek tomurcukları kendini belli ediyor. İlk iki sene tomurcukları çiçek açacak diye beklerken, yaprak bulmuştum, sonraki seneler çiçek açtı ve tomurcuklar çok farklı.
Sevgili jezebel, geçen yıl açmayan mor salkımı fosfor oranı yüksek gübre vererek yapraklandıktan sonra açtırabildim.
Daha zayıf mor salkımlar yapabildi ama havalar ısındığı için çok kalmadan kurudu..
Bu yıl gübresini erkenden verdim bakalım çiçeklenecek mi?:rolleyes:
279545
.
Sayın Jezebel, sizinki daha bebek biraz büyüsün tamamdır.
Bornova Pazarından..
En arkadaki büyük olan 15, diğerleri 10 tl..
fatma_demirel
04-04-2012, 16:42
sayın selis özkanlar pazarımı acaba bahsettiğiniz pazar,? saygılar
Hayır Fatma Hanım.. Çarşamba günü kurulan, merkezdeki pazar yeri.. Birçok fidancı vardı.. Morsalkımı getiren kişi ise balıkçıları geçince köylü pazarı denen kısmın içinde..
İlgilenlere.. Silivri Tuna çiçekçilikte ithal 25 tl.'ye çok güzel pembe, beyaz ve küçük çiçekli olanları var.
kelebek çalısı
04-04-2012, 18:42
Mor salkım tomurcuklarının son durumlarını yansıtan kareleri ekliyorum.
İstanbul, Kıbrıs iklim farkı...
İstanbul & Kıbrıs ve İzmir farkı ;)
Aynı yerin fotoğrafını geçen yıl da eklemiştim..
Bunları bu sabah çektim, bu sene daha da uzamışlar..
Yer: E.Ü. Rektörlük binasının karşısındaki yıkık köşk..
280372
280373
Bunlar da birkaç sokak arkada eski bir Ermeni evi..
Önden ve arkadan görünüşü..
280374
280375
acemifüsun
06-04-2012, 20:33
Sevgili selis'in eklediği kadar yoğun açmış olmasa da Karşıyakada mor salkımlar.
barba1981
07-04-2012, 01:55
Benim yaklaşık 2 ay önce bahçeme diktiğim yaklaşık 60 cm lik mor salkım fidem hala yeşermedi **** en ufak bir yaşama belirtisi göstermedi,incecik kuru bir dal görünümünde.Sizce hala yaşıyor mu **** bundan nasıl emin olabilirim???
Beklemekten ve sulamaktan başka yapabileceğiniz yok. Şu sıra gözlerin patlaması gerek, bence Nisan sonuna kadar bekleyin. İzmirlilerin fotoğraflarına aldanmayın benimkilerde daha 2 gün önce sürmeye başladı.
Sürgünler tomurcuklara, tomurcuklarda açmaya başladı.:p
Dün İstanbul'daki sıcak havadan sonra, bu sabah tomurcukların çok irileştiklerini gördüm (bir günde nasıl oluyor inanamıyorum), hatta uçlarda yarım açan salkımlar var :)
Bu ülkede fosfatlı gübre bulmak ne zormuş.
On -line sipariş alan bir yer bulana kadar göbeğim çatladı ;)
Haftaya elime geçerse sulama suyuna katıp çiçeklendrme denemeler yapacağım ;)
Sevgi Durul
07-04-2012, 22:39
Arkadaşlar ne güzel sizlerin ki tomurcuklanmış. Benim mor salkım ancak uyanıyor.:)
280597
kelebek çalısı
09-04-2012, 23:39
242 numaralı mesajdaki, yerinden söküp naklettiğim wisteria çiçek açtı. Halinden memnun gibi. Bu wisteria tutar ise ki tutmuş olmalı, küçük bir ağaç formunda budayarak şekillendirmeyi düşünüyorum.
k_donmez
10-04-2012, 00:22
Ashikaga Çiçek Parkından Wisteria görüntüleri. Benim Mor Salkım'da da bu yıl çiçekler var. 3. yılında çiçekler göründü. Açtıklarında paylaşacağım.
mandalinci
10-04-2012, 07:30
281590
Mor salkımım1. yılında çiçek verdi, bu sene 2. yılı. Herhalde iklim nedeniyle çiçeklenme kolay oluyor.
281591
Komşumun bahçesindeki yıllanmış mor salkım.
281592
Narlıdere sahil evleri yolunda muhteşem güzellik.
Pazar günü tomurcuklar iyice irileşti, havalar soğuyunca yavaşladı. Bu sene bol çiçekli olacağa benziyor. Fotoğraflar 8 Nisandan.
282082
282081
Bu güzelliği 4. kattaki balkonunuzdan da koklayabilirsiniz.. ;)
Kaç yıl gerekir acaba? :rolleyes:
Balkondaki çiçekler çok güzelmiş, benim 8ci kata balkonuma gelse:D
Harun Parlak
11-04-2012, 18:57
15. Kata bile gelebilir. Yeterki yerini sevsin. Yumuşak humuslu toprakları sever.
Bu güzelliği 4. kattaki balkonunuzdan da koklayabilirsiniz.. ;)
Kaç yıl gerekir acaba? :rolleyes:
Benimki 6 yılda 10-12 m uzadı ama bunun 4 m'si duvarın altında ve gölgede, dolayısıyla alt dallarını budayıp, kuvvetini yukarıya vermesini sağladım.
naturefan
12-04-2012, 19:51
Sayın Kelebek Çalısı detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Komşudan geçen sene aldiğım 4mt.lik bir wisteria sinensis fidanım var. Başarabilir miyim? Bilmiyorum. Türkiye'de gördüklerim genelde 2-3 mt boyunda ağaçsı görünümlü w. sinensisler. Benim aradığım tam ağaç formunda olması.
W.Floribunda cinsi sanki doğal ağaç formuna daha uygun gibi görünüyor. Türkiye'de bu cins pek bilinmiyor gibi. Fidancılardakilerin de w. floribunda olduğu konusunda emin deyilim.
kelebek çalısı
14-04-2012, 00:58
Sayın Kelebek Çalısı detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Komşudan geçen sene aldiğım 4mt.lik bir wisteria sinensis fidanım var. Başarabilir miyim? Bilmiyorum. Türkiye'de gördüklerim genelde 2-3 mt boyunda ağaçsı görünümlü w. sinensisler. Benim aradığım tam ağaç formunda olması.
W.Floribunda cinsi sanki doğal ağaç formuna daha uygun gibi görünüyor. Türkiye'de bu cins pek bilinmiyor gibi. Fidancılardakilerin de w. floribunda olduğu konusunda emin deyilim.
Sn. naturefan,
bildiğiniz gibi floribunda olarak geçenler Japon wisteriası, sinensis türü olanlar da adından da anlaşılacağı gibi Çin wisteriası. Bendekiler de sinensis. Yer değişimi yaptığım mor salkımı ağaç formunda eğitmeye çalışacağım ben de. Tamamen deneysel ve amatörce tabi.
Sizin tam olarak kastettiğiniz ağaç formlu olanlar da eminim uzun yıllar süren terbiye sistemleri sonucu nihai formlarına kavuşuyorlardır. Zaman gerektiren bir çalışma olsa da, bir yerlerden başlamak iyi bir fikir olabilir.
naturefan
14-04-2012, 09:47
Benim asıl aradığım bizim akasya olarak bildiğimiz-yalancı akasya- nın mor salkım renklisi. Buna en yakın olarak Bolusanthus specious isimli bir ağaç gördüm; belki Kıbrıs'da vardır. Sanırım G.Afrika orijinli bir ağaç.
Nikin çok güzel. Burada nehir yatağında doğal olarak yetişen Hayıt isimli bir bitki var; sanırım kelebek çalısı ile akraba. Onun da çok güzel mor çiçekleri var.
kelebek çalısı
14-04-2012, 11:14
Robinia hispida-koyu pembe çiçekli top akasya var sanırım, Türkiye' de kolaylıkla ve en yakın bulabileceğiniz. Bolusanthus specious ise yani ağaç wisteria, sizin aracılığınızla duyduğum bir ağaç oldu. İlginç geldi bana da, bir araştırmak lazım.
Hayıt buralarda da yetişiyor, görüyorum zaman zaman.
not: Vitex agnus castus yani hayıt verbenaceae (mine çiçeğigiller)ailesinden geliyor. Buddleja, kelebek çalısı ise sıracaotugillerden.)
naturefan
14-04-2012, 21:08
Pembe akasyayı biliyorum; ancak çiçekleri biraz kaba görünümlü ve ben mavi/mor renkli bir akasya arıyorum. Bolusanthus sp. bulursanız bana da bildirin lütfen. Bir de burada -orta karadeniz- yaşar mı?
kelebek çalısı
15-04-2012, 01:14
Kuzey yöndeki ve gölgedeki wisterialar da demek ki çiçeklenmede sorun yaşamayabiliyormuş.
Çok az akşam güneşi alıyor benim bu fotoğraftaki mor salkımım.
Biliyoruz ki, genelde wisterianın güneş görmemesinin çiçeklenme oranı ve kalitesini azaltacağı söylenir.
Bu mit de yıkılmış oldu :rolleyes:
naturefan
15-04-2012, 11:29
Kıbrıs'da ki bir evin kuzeyi ile, Karadeniz Bölgesindeki evin kuzeyi arasında fark olacağı unutulmamalı.
arapsabunu
15-04-2012, 11:45
Sayın K.Dönmez bu fotoğrafı sayenizde gördüm, bayıldım, bu birbirinden güzel mor dalların altında durup havaya bakınca nasıl olur insanın içi, nasıl bir huzur kaplar kim bilir, acaba radyasyondan etkilenmiş midir oralarda? Bizim ülkemizde de böyle büyüleyici bir çiçek parkı olsa ne güzel olurdu... http://www.agaclar.net/forum/attachments/sarilicilar/281557d1334010144-parque_floral_ashikaga_036_.jpg
kelebek çalısı
15-04-2012, 12:29
Sn. naturefan,
Karadenizde yetişen bir çok bitkiyi de maalesef ben yetiştirmeyi çok çok istesem de, benim evin kuzeye bakan cephesini geçelim, Beşparmak dağlarının kuzey cepheli, hiç güneş değmeyen bir noktasında dahi yaşatamayız herhalde.
Selam olsun Karadeniz' e.
naturefan
15-04-2012, 19:53
Ben de tropik bitkileri çok severim. Bu açıdan Akdeniz iklimi büyük bir şans. İmkanım olsa Muğla- Antalya sahilinde sakin bir kasabada, orada yetişebilecek her tür tropik bitkiyi yetiştirmek isterdim. Sadece trunçgiller bile büyük bir görsel şölen!... Yaşadığınız iklimin değerini bilin. Selamlar.
Harun Parlak
17-04-2012, 17:12
Benim morsalkım bonsai olma yolunda ilerliyor.
Evimizin arka bahçesinde 3-4 saat güneş alan bir yere mor salkım diktik (kuzeybatı tarafı, fakat korunaklı bir yer). Boyu yaklaşık 2 m olan ve üzeri çiçekli bir mor salkımım var. Umarım çiçeklenmeye devam eder. Fotoğraflarını buradan sizlerle paylaşırım inşallah...
Bu sene mor salkımın durumu..;)
serkan_istanbul
27-04-2012, 19:53
terasta mor salkıma ihtiyaç var ne güzel bir bitki.
ardabora
30-04-2012, 23:33
Her yıl olduğu gibi bu yıl da muhteşem...Fakat bu yıl erkenci,çiçekleri dökülmeye başladı bile...
kelebek çalısı
30-04-2012, 23:53
Sn. ardabora,
çok çok güzel açmış, bayıldım. Acaba wisterianız kaç yaşında?
Ben de yerini değiştirdiğim wisteria için böyle bir form istiyorum. Ya da şöyle demeliyim, küçük bir ağaç formunda terbiye etmek istiyorum, aynı sizin örneğinizde olduğu gibi.
Klasik sardırma usulü mor salkıma harika bir alternatif bence.
ardabora
01-05-2012, 00:14
2007 yılının bahar başında karşı komşumuz hediye etmişti,saksıdaki boyu 50-60 cm. civarındaydı sanırım.
Resimlere bakarsanız gelişimini daha net görürsünüz.
2008 (http://www.agaclar.net/forum/225692-post17.htm)
2009 (http://www.agaclar.net/forum/424510-post35.htm)
2010 (http://www.agaclar.net/forum/653615-post105.htm)
2011 (http://www.agaclar.net/forum/804531-post206.htm)
Bu morsalkım çiçegi hakkında sinekleri ve arıları çok çekdigini duydum birinden. Gerçekden öylemi acaba. Yaz akşamları çok çetingeçer dogru ise.Sineklerden dolayı.
Teşekkürler.
kelebek çalısı
01-05-2012, 22:50
Bu morsalkım çiçegi hakkında sinekleri ve arıları çok çekdigini duydum birinden. Gerçekden öylemi acaba. Yaz akşamları çok çetingeçer dogru ise.Sineklerden dolayı.
Teşekkürler.
Böyle bir durumu hiç gözlemlemedim. Bahçemde gözlemlediğim kadarıyla pittosporum, myoporum, ve viburnum çiçeklerine arılar çıldırıyor.
Zaten yaz aylarında pek çiçeklenme yapmıyor mor salkım. Bazen ağustos ayı gibi hafif seyreden ikinci çiçeklenmeyi yaptığı oluyor ama kesinlikle yoğun çiçeklenme değil. Ama baharda bu yoğun çiçeklenme içinde bir arı dahi dikkatimi çekmedi.
yarenimex
01-05-2012, 22:57
Teşekkürler.
Tesbih ağacıyla sineklerden kurtulabilirsiniz, ayrıca çiçeklerinin hoş kokusu da bonus..
ardabora
02-05-2012, 08:40
Sinek değil de arılar bayılıyor,sürekli üstündeler vız vız vız :))
ben çiçekleri koklarken gardımı alıp yaklaşıyorum mor salkıma...
Bir de sinek kuşları gelirdi eskiden bahçeme, öyle zarif öyle güzel şeylerdi ama sitedeki sivrisineklerden kurtulmak için sürekli ilaçlama yaptıklarından artık sinek kuşlarını çok nadir görüyorum.
royalguard
08-05-2012, 21:10
Arkadaşlar ankarada yaşıyorum ve mor salkım yetiştirmeyi cok istiyorum eger fide verebilecek doga dostu paylaşımcı arkadaslar var ise hemen iletişime gecmek isterim =)
arılar, onlara zarar vermediğiniz sürece sizi sokmaz. arı kovanlarımız var, arılar hakkında tecrübeli sayılırım :)
çiçekleri koklarken çoğu kez yüzüme, burnuma çarpıp geçerler...
Acemi cesareti işte 1 ay önce toprağa diktiğim çelikte bu sabah tomurcuklar gördüm. Bunu hayra yormak ne kadar doğru, ne dersiniz şansım var mıdır. Bir de çelik tutarsa bunu ne zaman kalıcı yerine geçirmek doğru olur.
Acemi cesareti işte 1 ay önce toprağa diktiğim çelikte bu sabah tomurcuklar gördüm. Bunu hayra yormak ne kadar doğru, ne dersiniz şansım var mıdır. Bir de çelik tutarsa bunu ne zaman kalıcı yerine geçirmek doğru olur.
Kasım-mart arasında don tehlikesi olmayan bir dönemde geçirebilirsiniz.
k_donmez
09-05-2012, 23:39
Arkadaşlar ankarada yaşıyorum ve mor salkım yetiştirmeyi cok istiyorum eger fide verebilecek doga dostu paylaşımcı arkadaslar var ise hemen iletişime gecmek isterim =)
AOÇ serasında iki yıldır satılıyor. 1 yaşında fidanlar 3,5 (yazıyla üçbuçuk) lira. Serasının girişinde ise dev bir mor salkım var. Bir araştırın.
royalguard
15-05-2012, 21:15
AOÇ serasında iki yıldır satılıyor. 1 yaşında fidanlar 3,5 (yazıyla üçbuçuk) lira. Serasının girişinde ise dev bir mor salkım var. Bir araştırın.
Harika bir haber bu hiç AOÇ Serasına gitmek aklıma gelmedi, genelde hep Karşıyaka Mezarlıgının karsısındaki seralara giderdim. Teşekkürler.
kelebek çalısı
26-05-2012, 19:07
Küçük çapta, yeni çiçeklenmeler devam etmekte.
suplilumas
28-05-2012, 22:24
Sayın K.Dönmez bu fotoğrafı sayenizde gördüm, bayıldım, bu birbirinden güzel mor dalların altında durup havaya bakınca nasıl olur insanın içi, nasıl bir huzur kaplar kim bilir, acaba radyasyondan etkilenmiş midir oralarda? Bizim ülkemizde de böyle büyüleyici bir çiçek parkı olsa ne güzel olurdu... http://www.agaclar.net/forum/attachments/sarilicilar/281557d1334010144-parque_floral_ashikaga_036_.jpg
Havaya bakmanıza gerek kalmıyor bu ağacın salkımları göğsünüze kadar iniyor. :D Dünyanın en güzel Wisteriası diyorlar ama bence dünyanın en güzel ağacı. Bir de bu koca ağacı başka yerden taşıyıp o parka getirmişler.
k_donmez
29-05-2012, 16:03
Japonya'dan Wisteria Tünel görüntüsü. Kawachi Fuji Garden, Kitakyushu, Japonya.
İkinci görüntü ise bahçemden. Üçüncü yılında çiçeklerini görebildiğim Wisteria. 1 Mayıs 2012 tarihli görüntü. Aldığımda 1 metre boyunda idi. İlk yıl 3 metreye yükseldi. Geçen yıl 6 metreye yaklaştı. Bu yıl ilk çiçekleri gördük.
ciceksever70
29-05-2012, 16:46
Mor salkimi tohumdan yetistirebilen oldu mu acaba? Oldu ise ciceklenmesi ne kadar zaman aliyor?
Mor salkimi tohumdan yetistirebilen oldu mu acaba? Oldu ise ciceklenmesi ne kadar zaman aliyor?
Geçen sene ektiğim tohumdan yetiştirdiğim mor salkım var. Henüz 1 yaşında ve bu yıl çiçek vermedi, gelecek sene ümitliyim.
302167
Sevgi Durul
29-05-2012, 17:58
Aldığımda 1 metre boyunda idi. İlk yıl 3 metreye yükseldi. Geçen yıl 6 metreye yaklaştı. Bu yıl ilk çiçekleri gördük.
Ben de geçen yıl almıştım. Aldığımda yarım metre kadar bir şeydi, çiçekliydi. Bu yıl yine tek salkım açtı. Fakat hiç büyümedi, boyu hep aynı. Gözle görünür bir büyüme yok.
Sayın k_dönmez'in mesajındaki örneğe göre, bendeki morsalkımda bir sorun var. Acaba farklı cinsleri mi vardır?
302194
ciceksever70
29-05-2012, 18:47
Ben de geçen yıl almıştım. Aldığımda yarım metre kadar bir şeydi, çiçekliydi. Bu yıl yine tek salkım açtı. Fakat hiç büyümedi, boyu hep aynı. Gözle görünür bir büyüme yok.
Sayın k_dönmez'in mesajındaki örneğe göre, bendeki morsalkımda bir sorun var. Acaba farklı cinsleri mi vardır?
302194
Farkli cinsleri var sevgili SDurul. Bendeki degisik bir cinsi, amerikan wisteria(amethyst falls) diye satiliyor daha gec ve daha kücük cicekli aciyor. Bana da gecen yil anneler gününde hediye olarak gelmisti üstünde bir cicek vardi bu yil üc tomurcuk var acmak üzere olan. Sanirim sakayik gülü gibi yillar gectikce cogaliyor cicekleri.
ciceksever70
29-05-2012, 18:48
Geçen sene ektiğim tohumdan yetiştirdiğim mor salkım var. Henüz 1 yaşında ve bu yıl çiçek vermedi, gelecek sene ümitliyim.
302167
Tohumdan nasil yetistirdiniz acaba özel bir yöntem var mi dikkat edilmesi gereken?
kelebek çalısı
29-05-2012, 19:04
302167
Tohumdan yetişen wisterianın çiçeklenmesi uzun yıllar alabilir. Beklentinizi çok yüksek tutmayınız, çiçeklenmediği takdirde de üzülmeyiniz. Tohumdan yetiştirilen her bitki, hazır satın alınana göre tartışmasız daha kıymetlidir sahibi için. Eninde sonunda sizin emeklerinize karşılık verdiğini göreceksiniz.
suplilumas
29-05-2012, 20:31
Çok özel bir türü kolleksiyonunuza katmak istemiyorsanız tohumdan yetiştirmek yerine çelik ya da köklenmiş filizlerden çoğaltmayı deneyin hem daha emin olursunuz hem de daha çabuk sonuç alırsınız. Çiçek açmamasının nedenlerinden biri yanlış budama ya da hiç budama yapmamaktan kaynaklanıyor. Ayrıca ilk baharda uyandığında donla karşılaşırsa bir sonraki yıl çiçek açmıyor. Ağaç formu vermeyecekseniz yani bina ya da başka destek üzerinde büyütecekseniz ana gövdeyi kesip gövdeden çıkan dalları yönlendirin hem daha kolay yön vermiş olursunuz hem de devamlı bol miktarda çiçeklenmesini sağlarsınız. Çok kalın bir ana dalı beslemek yerine çiçek dalları verecek ince dalları beslerken ağaç yorulmuyor daha fazla çiçek açıyor. Budaması asma budamasına benziyor. Amaç kaliteli meyve almak yerine çiçek olduğundan asamadan daha fazla göz bırakıyorsunuz. Amerikan olanlar küçük çin orta ve japonlar en uzun çiçek salkımlarını veriyor. Japon türünde de yine kendi içinde en uzun salkımı veren bir tür var diğerleri ona göre daha kısa. Yukarıdaki resimdeki parkta görünen ağaç bu uzun salkımlı japon türü. Ben gittiğimde bir metreye ulaşmıştı salkımları daha önce gidenlerin dediğine göre önceki yıllar daha uzunmuş.
Tohumdan nasil yetistirdiniz acaba özel bir yöntem var mi dikkat edilmesi gereken?
Sayın ciceksever70, mor salkım tohumlarının kalın bir kabuğu olduğu için, öncelikle iç kısım görünene kadar kabuğunun kenarından biraz yonttum. Sonra bir gün boyunca ılık suda beklettim ve bir bardağa ektim. Toprağı hafif nemli tutarak çimlenmesini bekledim. Çimlendikten sonra da yine toprağı fazla ıslatmadan nemli tutarak büyütmeye çalıştım. Geçen yıl sonunda birkaç metre uzayan dalını kestim, böylece bu yıl bahardan itibaren hem yanlara doğru daha geniş bir şekilde büyüdü, hem de gövde kalınlaşmaya başladı. Bu seneden sonra hiç budamadan birkaç yıl büyümesine izin vereceğim.
Tohumdan yetişen wisterianın çiçeklenmesi uzun yıllar alabilir. Beklentinizi çok yüksek tutmayınız, çiçeklenmediği takdirde de üzülmeyiniz. Tohumdan yetiştirilen her bitki, hazır satın alınana göre tartışmasız daha kıymetlidir sahibi için. Eninde sonunda sizin emeklerinize karşılık verdiğini göreceksiniz.
Tohumdan yetiştirmek benim için çok daha heyecan verici. Onların tohumdan, büyük bir bitki haline dönüşmesinin her aşamasını yaşamak, hazır satın almaktan daha keyifli. Bu şekilde, mor salkımın dışında akasya, kestane, lithops, adenium vb. bitkileri tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum.Tohumdan yetiştirme konusunda sabırlı biriyimdir, ben onu(mor salkımı) en iyi şekilde yetiştirmek için çaba sarfediyorum, o da kendini ne zaman hazır hissederse o zaman çiçeklensin;)
Sağlıcakla kalın.
kelebek çalısı
03-06-2012, 23:39
Dün çekilmiş fotoğraf kareleri.
mor salkımımlarımla başım dertte. büyümüyor bir türlü... 3 ayrı yerde, 3 tane mor salkımım var. boyları 40-50 cm civarında... bir tanesi saksıda, 2 tanesi yerde bahçede dikili...
yaprakları sarı. yarım gün güneş görüyor. suyunu kurudukça veriyorum. derdi nedir bilemedim.
kelebek çalısı
04-06-2012, 12:24
Sn. moso, sarı yapraklar topraktaki demir eksikliğine işaret ediyor olabilir. Sulama eksikliği veya düzensizliği gibi bir durum olmadığından eminseniz, besin eksikliği olasılığını değerlendirebilirsiniz. Fotoğraf eklemeniz mümkün olursa belki daha iyi anlaşılabilir.
suplilumas
04-06-2012, 13:07
@moso
Eğer yapraklar turuncumsu sarıysa yeni olduklarındandır. Yazdığınız mesajın üzerindeki kelebek çalısı mesajındaki resimden görebilirsiniz. Yeni yapraklar genelde sarı oluyor bazı türlerde ise yaprak rengi farklı olabiliyor. Örneğin beyaz yapraklılar var.
Biraz sabırlı olursanız boy atacaklardır endişe etmenize gerek olmadığını düşünüyorum. Resimlerini görsem daha emin yazabilirdim ama analdığım kadarı ile sizin ağaçlar yeni fidanlar. O yüzden öyleler. Uzun süre o şekilde bekleyip köklerini geliştirdikten sonra zamanı gelecek ve bir kaç metrelik sürgün verecekler hızına şaşıracaksınız.
Teşekkür ederim. Resimlerini çeker akşam eklerim.
kelebek çalısı
29-06-2012, 02:33
Wisteria üzerinde çiçeklenmeler hala üçer beşer sürmekte. Ben genelde ikinci çiçeklenmeyi gözlemlerdim ama bu ağustos ayı gibi olurdu. Bu sene çiçekler hiç eksilmedi. Az da olsa hala çiçek açtığını görmek güzel :)
Bahçemdeki Mor salkımda ufak siyah kolayca ayrılan karıncaların başına üşüştüğü böceklenme oldu. Nasıl bir ilaç sıkmalıyım. Bana bir ilaç adı verebilirmisiniz...
Teşekkürler...
Nazlı N92
29-11-2012, 10:51
mor salkım kaç metre aralıklarla dikilmelidir? (perdeleme amaçlı)
Safranlı
29-11-2012, 13:35
mor salkım kaç metre aralıklarla dikilmelidir? (perdeleme amaçlı)
en az 5 metre olmalı
hızlıca kapatacaktır
Bu mevsimde mor salkımın yapraklarının sararması normalmi?
k_donmez
02-12-2012, 09:32
Bu mevsimde mor salkımın yapraklarının sararması normalmi?
Sararıp dökülecek. Baharda yenileri ve çiçekler gelecek. Normal durum. Endişelenmeyin.;)
gokselcetin
11-12-2012, 02:06
Merhabalar. Wisteria Sinensis Alba (Beyaz Salkım) hakkında açılmış bir konu arayıp bulamayınca bu sayfaya yazmaya karar verdim. Bir çok yerde uzun süredir beyaz salkım fidanı arıyor fakat bulamıyorum. Ülkemizde yaygın olmadığını biliyor fakat aramaktan da kendimi alamıyorum. Sabırsızlığa yenik düşüp tohumdan yetiştirmeye karar verdim. Elimde makul sayıda tohum mevcut ve bu tohumları grup grup farklı dönemlerde çimlendirmeyi planlıyorum. İlk etapta 20 adet tohumla başladım. Kasım ayının 22'sinde ekilen tohumlar 1 fire ile yaklaşık 10 cm'ye ulaştı. Hızla büyüyor ve gelişiyorlar. Diğer grupları da birer hafta arayla çimlendirmeyi düşünüyorum. Bir aksilik olmaz ise çimlenmiş olanların fotoğraflarını yarın eklemeye çalışacağım.
Yeni aldığım mor salkımın saksısında bulunan bu sürgünler mor salkımın kök sürgüleri midir yoksa başka bir şey midir ? Kök sürgünü ise şayet bunlardan yeni birer mor salkım elde etmek nasıl müm kün olur ?
Orhan Özbilgiç
20-12-2012, 08:18
Yeni aldığım mor salkımın saksısında bulunan bu sürgünler mor salkımın kök sürgüleri midir yoksa başka bir şey midir ? Kök sürgünü ise şayet bunlardan yeni birer mor salkım elde etmek nasıl müm kün olur ?
Sayın Andorra;
Sürgünler biraz daha uzadıktan sonra (Bahara doğru)
Bitkinizi, saksısından toprağı dağıtmamaya çalışarak (Toprağı ile birlikte) çıkartın.
Elinize testere dişli bir ekmek bıçağı alın.
Kök sürgünlerinden istediklerinizi, bir elinizle ana gövdeden ayıracakmış gibi, (koparmamaya özen göstererek) yana doğru çekerken, diğer elinizde aldığınız bıçakla, ana gövde ile sürgün arasındaki toprağı, bıçağı testere gibi kullanarak kesin.
Böylelikle sürgünü, azda olsa toprağı ile birlikte ve yeni dikeceğiniz ortama, hiç uyum sorunu yaşatmadan aktarabilirsiniz.
Diğer sürgünler içinde aynı işlemi yapıp bitirdikten sonra, asıl bitkinizinde saksısını, bir boy büyük saksı ile değiştirmenizi öneririm.
Güle güle büyütün.
Çok teşekkür ederim Sn. Orhan Özbilgiç, kış sonu Trakya'ya götürmeyi planlıyorum, umarım orada yaşatmak mümkün olur.
Orhan Özbilgiç
20-12-2012, 11:33
Çok teşekkür ederim Sn. Orhan Özbilgiç, kış sonu Trakya'ya götürmeyi planlıyorum, umarım orada yaşatmak mümkün olur.
Elbette yaşayacaktır.;)
WISTERIA (MOR SALKIM)
- İlkbaharda havaya nefis koku saçan, katır tırnağına benzer, demetler halinde uzun salkımlarda çok güzel dökümlü çiçekler açar.
- Gür, arsız, yaprak döker, güneş sever ve her yıl çiçek düğümlü bol dal yapması için kesin budanmalıdır.
Dayanıklılık: -(-20/-30)
trakya1401
24-12-2012, 08:38
ewet yaşar.Çatalca'da bolca bulunuyor geçen yıl -10 derece soğukta bile hiç birşey olmadı.
gokselcetin
24-12-2012, 08:56
ewet yaşar.Çatalca'da bolca bulunuyor geçen yıl -10 derece soğukta bile hiç birşey olmadı.
Tokat'ta da -23 dereceyi gördü fakat durum iyi
Bu sıfırın altındaki rakamlar içimi ısıttı :D
gokselcetin
12-01-2013, 12:15
Wisteria Sinensis Alba - Beyaz Salkım
Beyaz Salkımların gelişimi şuan için yavaşladı. Bahara kadar muhafaza edebilirsem baharda güzel fidanlar olacak.
361087 361088 361089 361090 361091
naturefan
19-01-2013, 19:51
Beyaz açan Wisteria Türkcesi Sanırım Beyaz salkım
olur.
Çiçek salkımları normal mor salkımdan daha uzun görünüyor. Bu wisteria floribunda olabilir. Fotoğraflar Türkiye'den mi?
gokselcetin
19-01-2013, 20:00
Sayın naturefan;
Bildiğim kadarı ile Wisteria Sinensis kokulu, Wisteria floribunda ise kokusuz olanı. Sayın Tekin'e sanırım fotoğraftaki beyaz salkımın kokulu olup olmadığını sormamız gerek.
Harun Parlak
19-01-2013, 20:04
Çiçek salkımları normal mor salkımdan daha uzun görünüyor. Bu wisteria floribunda olabilir. Fotoğraflar Türkiye'den mi?
Evet fotoğraflar İstanbul dan. ve kokulu.
Arkadaşlar mor salkımlar çok harika.Birde begonvile bayılıyorum ama bizim burada satılmıyor.Hava şartları uygun değil diye getirmiyorlarmış.Bana bu iki çiçeğin çeliklerinden gönderebilecek kimse varmı?ödemeli kargo ile olursa çooook memnun olurum.sevgiler.
Fagus Sylvatica
31-01-2013, 12:02
Acaba mor salkımın su isteği hakkında bilgisi olan var mı? (Tabii Marmara Bölgesi şartları için). Bir de kök ypısını bilen varsa çok memnun olurum.
Sevgili sevoş, isteğinizi bu başlık altında dile getirirseniz daha çabuk yanıt alırsınız. ;) Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/) Tecrübeyle sabittir.. :))
Merhaba;
Geçen yıl bende mor ve beyaz salkım tohumları almıstım uzerinde tohumdan çiçekli bitkiye geçiş 4 yıl yazıyordu acaba dogrumudur?
Safranlı
01-02-2013, 13:07
merhaba;
geçen yıl bende mor ve beyaz salkım tohumları almıstım uzerinde tohumdan çiçekli bitkiye geçiş 4 yıl yazıyordu acaba dogrumudur?
hayır dogru degil
bitki kendi beslemesine göre davranır
çok iyi beslerseniz ikinci yıl çiçek acar
benimkiler normal saksıda üçüncü yıl çiçeklerini verdi
Merhaba,
3 sene önce büyük bir morsalkımın dibinden çıkan yavrudan alıp bahçeye diktik. Diktiğimiz yer duvar dibi. Güneş ve yeterli suyu alıyor ancak hiç gelişmedi, bir kaç yaprak çıkardı sadece ama boyunda bir uzama yok. Sarılması için bir ip bağlamadık ondan olabilir mi? Ya da başka ne olabilir?
Safranlı
02-02-2013, 08:09
topragına bolca gübre koyun
duvar dibinden söküp yumusak bir yere ekın
naturefan
02-02-2013, 18:17
Wisteria floribunda - GittiGidiyor (http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=wisteria+floribunda)
Merhaba,
3 sene önce büyük bir morsalkımın dibinden çıkan yavrudan alıp bahçeye diktik. Diktiğimiz yer duvar dibi. Güneş ve yeterli suyu alıyor ancak hiç gelişmedi, bir kaç yaprak çıkardı sadece ama boyunda bir uzama yok. Sarılması için bir ip bağlamadık ondan olabilir mi? Ya da başka ne olabilir?
Tekrar merhaba,
Yukarıdaki mesajımda bahsettiğim mor salkımı bugün yerinden söktük, fotoğrafta da göreceğiniz gibi 3 ayrı kola ayrılmış kökleri ve bu kökler toprak üstündeki kısmından çok daha kalın ve uzun. Yeni yerine geçirirken yapmam gerekenler konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.
Sağlıklı ve daha hızlı bir şekilde büyüyebilmesi için neler yapmalıyım?
Not: Fotoğrafın yanındaki su şişesi kapağı, 5 lt'lik şişe kapağıdır.
380137
suplilumas
22-03-2013, 16:00
Kök dediğiniz kısım ağacın dalları ya da sürgünleri. Fideniz çok küçük ve sanırım sökerken köklerini koparmışsınız. Bu şekilde uygun bir yere ekip sabırlı olmanız gelişmesini sağlayacaktır yerinden sökmeyin ki kök yapabilsin. Önce kökleri gelişecek sonra kendisi. Wisteria uzun zaman aynı boyda kalabilir. Bu sorun değil. Bir anda uzamaya başlıyor. Yerini tuttuktan sorna bir anda uzamaya başlar. Sadece sabırlı olun yeterli.
hanımeli
24-03-2013, 21:00
Merhaba ben bir internet sitesinden mor salkım fidanı alacağım,fidanın boyu ve yaşı hakkında bilgim yok ama çok büyük değildir muhtemelen taze yeni bir fidandır.
bu fidanı bu sene saksı içinde evde mi bakayım yoksa direk bahçeye diksem olurmu,izmirde evimin her cephde bahçesi var,kuzey çok rüzgar alıyor,ama güney oldukça sıcak ve korunaklı.bana ne öneririsiniz?
gokselcetin
24-03-2013, 21:19
Merhaba ben bir internet sitesinden mor salkım fidanı alacağım,fidanın boyu ve yaşı hakkında bilgim yok ama çok büyük değildir muhtemelen taze yeni bir fidandır.
bu fidanı bu sene saksı içinde evde mi bakayım yoksa direk bahçeye diksem olurmu,izmirde evimin her cephde bahçesi var,kuzey çok rüzgar alıyor,ama güney oldukça sıcak ve korunaklı.bana ne öneririsiniz?
Almayı düşündüğünüz fidan çelikten üretim ise boyun çok fazla önemi yok. Çiçeklerini açacaktır. Bahçenize dikim yaparsanız fidanınız daha hızlı gelişir ve büyür. Dediğiniz gibi güney cephesi daha mantıklı görünüyor.
Şimdiden hayırlı olsun.
milaca2010
24-03-2013, 22:54
Mor Salkım (Wisteria sinensis)
Pendik'te eski bir evin bahçesindeki Mor Salkımlar...
hanımeli
25-03-2013, 07:35
Şimdiden hayırlı olsun.
teşekkür edrim,benim mor salkımlarımda bahçemde süzüldüklerinde bende çekeceğim fotoğraflarını,burda paylaşırım ozaman.
Lütfen bakınız:
Japonya/ Kawachi Fuji Garden
Muhteşem...
Tokat'ta da -23 dereceyi gördü fakat durum iyi
Acaba -35 , -40 derecede de yaşar mı ? İçim eriyor bunları gördükçe üf :(
gokselcetin
03-04-2013, 20:34
Sayın olcim merhabalar.
Mor salkım için bir çok kaynakta -15 derceye kadar dayanabileceği yazılı fakat Tokat'ta uzun süren donlara rağmen zarar görmedi. (-23, -24 gibi) Hatta soğuk rüzgarlara açık bir yere dikili olduğu halde. -40 derece için yaşayabileceğini söylemem sanıyorum ki çok doğru olmaz. Erzurum'da yetişmiş örneği var mı yok mu araştırmak gerek ya da olabilecek en kötüye hazırlıklı olarak bir fidan dikip denemek herhalde bir şey kaybettirmez diye düşünüyorum. Ben de bazı bitkileri Tokat iklimine çok uygun olmasa da dayanamayıp alıyorum, bazıları zarar görse de yaşamaya devam ediyor, bazıları ise kaderlerine boyun eğiyorlar :(
Saygılar.
Uzun süredir forumda aktif değilim çünkü çiçeklerimden de uzaktayım.:( Çiçeklerimi ancak annemin çekip yolladığı fotoğraflardan takip edebiliyorum.Bu fotoğrafları da 3-4 gün önce yolladı.Ben de bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim. En çok yapmak istediğim şey evde olup kokularını duymaktı ama eğitim herşeyden önce geliyor malesef.Annemin söylediğine göre insanlar arabalarını durdurup biraz çiçekleri izleyip gidiyorlarmış hatta durup fotoğraf çeken bile varmış.:cool:
ağaçperver
15-04-2013, 10:46
Tohumdan yetişir mi acaba?
Sayın olcim merhabalar.
Mor salkım için bir çok kaynakta -15 derceye kadar dayanabileceği yazılı fakat Tokat'ta uzun süren donlara rağmen zarar görmedi. (-23, -24 gibi) Hatta soğuk rüzgarlara açık bir yere dikili olduğu halde. -40 derece için yaşayabileceğini söylemem sanıyorum ki çok doğru olmaz. Erzurum'da yetişmiş örneği var mı yok mu araştırmak gerek ya da olabilecek en kötüye hazırlıklı olarak bir fidan dikip denemek herhalde bir şey kaybettirmez diye düşünüyorum. Ben de bazı bitkileri Tokat iklimine çok uygun olmasa da dayanamayıp alıyorum, bazıları zarar görse de yaşamaya devam ediyor, bazıları ise kaderlerine boyun eğiyorlar :(
Saygılar.
Sayın gokselcetin ;
Geri bildiriminiz için teşekkür ederim , Erzurum da mor salkım yok , hiç bir bahçe veya balkonda da göremezsiniz , üstelik buralardaki bitki satış noktalarına da getirilmiyor :( Ben de mutlaka denemek istiyorum , yaşayıp yaşamayacağını göreceğiz , geriye sadece bu bitkinin fidesini veya dalını bulmak kalıyor :(
k_donmez
02-05-2013, 22:02
Dördüncü yılında bahçemden mor salkım görüntüsü. Çiçekler geçen yıl büyüyen sürgünler üzerinde oluşuyor. Budama düşünenlerin bu konuyu unutmaması önemli.
kelebek çalısı
03-05-2013, 01:15
Wisteria fotoğraftaki çiçeklenmesini bir ay önce yaptı, şimdilerde tüm gücüyle yapraklanıyor.
398862
Fikirler (idea´lar) yolunda yaşamış insanların on yıllara uzanan dev çöküş girdabında atrofik (gelişmemiş) ego yığınları tarafından "egoistlik" ile itham edildikleri bir mazi üzerinde yükseliyor işte bu mor salkım (lar)...
.......................
Ben zamanı gördüm,
Devrilmiş sütunları arasından
Çok eski bir sarayın
Alnında mor salkımlar vardı...
Bu şiir, diyarda, hissiyatın sütunlarının yıkılmamış olduğu zamanlarda herhalde saygı dolu bir hatırata sahipti. Ve bu şiir, 20 yıl kadar önce "-bu diyarda- şiir de ne imiş?" araştırmalarımda tesadüf edip en fazla etkisinde kaldığım bir misaldi. İşte, zamanın alnındaki mor salkım için böyle bir zaman geldi çattı...
Cymbelina
05-05-2013, 01:22
Sayın Ormancı, bu resimler tam olarak nerede çekildi acaba? Köprübaşı - Adalar tarafında mı? Ben epeydir uğramadım, inşallah yakın zamanda çekilmiş resimlerdir.
Fotoğraflar üç-dört gün öncesinden. Ancak, bu fotoğraflarla ilintili olarak uzunca yazmış olmama rağmen buraya aktarmadım. Son on yılda Eskişehir mekânları çok "kullanıldı". Bu fotoğrafların mekânları belediye projeleri içinden şekillendirilmiş olmalarına rağmen bu mor salkımlar daha farklı bir maziden destek almaktalar. Beni ilgilendiren yönü de budur. Ahmet Hamdi Tanpınar´ın -meşhur- şiiri ile konumlandırmış olmamın sebebi de budur. Bu şehirde ömür zamanlarımız geçti. Biz burada -tabir yerinde ise- tükenirken, zaman başkalarına şekillendirildi. Mor salkımlar çok harika. Ve fakat aslında -bu fotoğraflarda- zamanın acımasızca "kullanılması"nı kamufle ediyorlar...
Sn. Cymbelina,
Biraz önce... Aynı mekânda idim. Belki samimiyetimden şüphe duyulacak fakat fotoğrafları yukarıdaki cevabımda geçen üç-dört gün öncesinde değil, 3 Mayıs günü, yani sadece 2 gün önce çekmişim. Çiçeklerin neredeyse tamamen solmuş hallerini gördüğümde inanmakta zorlandım. Kullandığım makina oldukça alt düzey olduğundan fotoğrafları da -müsbet yönde de olsa- manipule etmiştim.
Anlayacağınız, 2 gün öncesini kendim de bulamadım. İşte "zaman" bir de böyle birşey...
Sayın Olcim. Önceki kış Afyonkarahisar'da - 33 derecede kış oldu. Güller, bir kısım asma, ceviz, kiraz vs. kuruyanlar ve zarar görenler oldu. Güller alttan sürgün vererek yaşayabildiler. Evimin karşısına ve komşunun bahçesine diktiğim mor salkımlarda herhangibir sıkıntı olmadı. Ancak komşunun bahçesindeki mor salkım çam altında olması fazla güneş görmemesi nedeni ile çok fazla büyümemesine rağmen caminin bahçesinde olan daha genç olan mor salkım çok fazla gelişme gösterdi. Siz de deneyin. Ancak sevdiği ortam olmadığı zaman çok fazla büyümüyorlar.
Cymbelina
06-05-2013, 15:05
Sn. Cymbelina,
Biraz önce... Aynı mekânda idim. Belki samimiyetimden şüphe duyulacak fakat fotoğrafları yukarıdaki cevabımda geçen üç-dört gün öncesinde değil, 3 Mayıs günü, yani sadece 2 gün önce çekmişim. Çiçeklerin neredeyse tamamen solmuş hallerini gördüğümde inanmakta zorlandım. Kullandığım makina oldukça alt düzey olduğundan fotoğrafları da -müsbet yönde de olsa- manipule etmiştim.
Anlayacağınız, 2 gün öncesini kendim de bulamadım. İşte "zaman" bir de böyle birşey...
Sayın Ormancı teşekkür ederim. Samimiyetinizden şüphe duyulacak bir durum yok bence.
Bu resimler Adalar tarafında çekilmiş diye tahmin ediyorum ama emin değilim.
Mor salkımın çiçekleri geçiyorsa (soluyorsa) ben göremeyeceğim demek ki:( Hiç değilse fotoğraflarından görmüş oldum o halde. Teşekkürler.
Aynı gün ve mekanda çekmiş olduğum bir de videom var:
http://www.youtube.com/watch?v=HGsd4J6y10M
O mekân, bir Eskişehirli oluşum itibarıyla, bende pekçok bakımdan klasik ve hatta arketipik bir anlama sahiptir. Son 40 yılını bilirim. Fakat, o mekâna bir ziyaretimin böylesine sıradışı bir hal alacağını tahmin etmem mümkün değildi. Bu yüzden, Mor Salkımların belki bir-iki haftalık zavallı ve fakat harika zamanları için hiç olmazsa HD çekim yapabilen bir makinayı bulup buluşturmamış olduğuma hayıflanıyorum. Çok hazırlıksız yakalandım. Çok daha iyi olmalıydı ve olabilirdi de. Fakat ya bu kadarı da olmasaydı?
Porsuk kenarında “şarapçılık” veya “dişil aşk tiyatroları/sahtekarlıkları” zaman içinde birer Eskişehir klasiği olarak piyonlanmışlar ve ezici propagandada (!) yeralmışlardır. Fakat onların İnsan varlığı ve kültürü bakımından anlamı olamayacağı gibi, Mor Salkımlar için de hiçbir anlamı olamaz. Belki de bu yüzden, Mor Salkımlar için işte şu amatör videomdan başka video görmeniz mümkün olmuyor. Bırakınız Eskişehir´i, Youtube´daki diğer videoların dahi genellikle “bahçıvanlık”tan öteye geçmemesini de takdirinize bırakıyorum.
Bir hususu daima kabullenmişimdir: Cahiller, cahil oldukları konularda çok az şey bildiklerinden, yeni yeni ve ansızın öğrendikleri herşeyden –o alanlara dair çok şey bilenlere göre- çok daha fazla etkilenirler. Bu, belki Mor Salkım konusunda bende tam da böyle olmuş olabilir.
İnsanın –Yaratıcı karşısında- ekseriyet zamanları vardır ki onlar isyan ile doludur. İstisnai başka zamanları da vardır ki, onlar ise ancak “suçlulukla karışık bir utanç” ile ifade edilebilir. Nice hataları veya cahillikleri olmuş biri oluşuma rağmen, benim, Yaratıcı karşısında, Mor Salkım”ı –üstelik bu yaşta- yeni keşfediyor oluşum sebebiyle duyduğum bu utanç kadar küçüldüğüm pek olmamıştır.
“Yüceltme” daima meseleye işaret eder. “Yüceltmeler” maraziyetin sütunlarına yaslanıyor olabilir. Fakat bu canlı (Mor Salkım), hakikaten başka bir şey. Bunu, hayatın küçük arka bahçesinde demlenen, mesela, torun torba imal etmekten başka bir varlığı olmayan sefillerden biri olarak değil, aksine, “yaşanıp duran bu şeyin ne olduğunu anlayabilmek için –hele ki şu ülke gibi bir 3. dünya çiftliğinde-” bütün ömrünü adamış bir insan olarak söylüyorum: Mor Salkım bambaşka bir yaratılmışlık…
İlk defa Mor Salkım sayesinde Monet´e bakışım değişir gibi oldu. Aslında (impressionism ve onun …udilerine) bakışım elbette değişmedi. Fakat Monet´in de aynı büyü altında kalmış olduğunu hissettiğim için bir sempati duyar oldum. Monet, Mor Salkım çalışmalarında bir gerçeklik kesitini resmetmek işini bir kenara atıp, ruhun geri planını ele geçiren bir büyüyü anlatmaya çabalamış: Claude Monet - WikiPaintings.org (http://www.wikipaintings.org/en/claude-monet/by-series/wisteria)
Bu gibi etkilenmeler karşısında, sanki bir büyü tablosu değil de “dükkan vitrini” imiş gibi, hâlâ tohum, çelik vs. gibi şeylerin öne çıkartılmasının çok ruhsuz kaldığını yazmak mecburiyetindeyim. Evet müzik için enstrüman, orkestra ve salon olması gerekiyor. Fakat esas olanın “yaratıcı senfoni” olduğu, şu torun/torba çiftliği ülkesinde bir türlü anlaşılamadığından “limonluk”tan “yüksek peyzaj”a geçilememiş oluyor.
Tohumcu Nılgun
14-05-2013, 15:00
Mor Salkimlar...
asci fok
20-05-2013, 00:28
Çok güzeller...
burock20
10-07-2013, 20:18
Hızlı büyümesi için yapılabilecek bişey varmı **** nasıl bişey yapabilirim ki daha güzel olsun ?
cicek_delisi
10-07-2013, 21:06
bende bursadan saksıda aldım sivasa getirdim ama umarım sivas da yetiştirebilirim
ve hala saksıda boyuda küçük topraga almalımıyım yoksa saksıda kalsın mı
Sarmaşık tipi bitkiler arasında en beğendiğim bitkiler arasında başta gelen Mor Salkım'ın tohumdan fidana dönüşmesini fotoğraflamıştım. Sizlerle de paylaşmayı istedim.
İlk fotoğraf, mor salkım tohum kapsülü. Taze fasulye şeklinde ve oldukça sert bir kabuğu vardır.
437468
Kapsül açıldığında, yuvarlak, yassı şekildeki tohumlar çıkar.
437464
Mor salkım tohumları, 23.02.2011 tarihinde ekildiler.
437465
Tohumlar, 10.03.2011 tarihinde çimlendiler.
437466
İki haftalık mor salkım fidesi(25.03.2011)
437467
Mor salkım, 25 günlük (03.04.2011)
437473
Mor salkım, 40-45 günlük (21.04.2011)
437474
Mor salkım, 1 yaşında güzel bir fidana dönüştü(24.05.2012)
437475
Fotoğraflara baktıkça o muhteşem kokusu burnuma geldi sanki.. sizede öyle oluyormu bilmem ama kokular beni eskiye götürüyor.. eski evimizin olduğu sokakta vardı mor salkım, alıp vazoya koyardım o mis kokusunu biraz daha fazla koklayabilmek için.. oda kokusuyla dolardı..
Bende morsalkımı çok severim..
Tohumu ne zaman alınır bu çiçeğin? bilen varsa lütfen cevaplasın.
değerli mor salkım dostları
tohum almanın tam zamanı, park bahçelerde yeterince bulabilirsiniz, mor salkımlı günler dilerim.
Buralarda ki park bahçelerde yok ki , ben nereden toplayacağım şimdi ? Acaba bir Eskişehirli arkadaş benim için toplar mı ? Bu soğuklarda kimsecikler dışarı çıkıpta tohum avına çıkmaz sanırım .
Bir gün elbette benim de mor salkımım olacak :mad:
münevver48
25-12-2013, 19:59
sn olcim baçemdeki mor salkımın hiç tohumunu görmedim.ben yakınımızdaki parktan küçük bir sügününden alarak ürettim. daha kolay.sizede inşallah en kısa zamanda mor salkım salkım sahibi olmanızı diliyorum.gerçekten çok güzel bir samaşık.
Orhan Özbilgiç
25-12-2013, 20:38
Mor salkımım bir tek tohum verdi. Böylelikle tohumunu ilk kez gördüm. Ne yazık ki, yanımda İstanbul'a getirmek aklıma gelmedi. Yoksa Sayın olcim' e gönderirdim.:(
461955
461956
461957
461958
461959
Bu bitkinin de tohumlarını almak lazım ya :( Toplantıya getiren olsa idi çok iyi olurdu.
sadviolinist
27-12-2013, 01:20
Çok uzun zamandır ilgileniyorum bu sarmaşıkla. Çok büyük hayranıyım, bende bir tane edinmek istiyorum. Lütfen yardımcı olun. Ankarada yaşıyorum. Berkkulek@gmail.com e-mail adresim.
kelebek çalısı
10-01-2014, 17:19
Bu bitkinin de tohumlarını almak lazım ya :( Toplantıya getiren olsa idi çok iyi olurdu.
Bendeki tohumlar sayıca az ama doğum günü toplantısına getirebilirim.
cicek2000
18-01-2014, 20:40
Mor salkım benimde favorim. Fabrikanın bahçesinde var ve mis gibi kokuyor. Bahçevanda adamım "abi ben sana ayarlarım" dedi. Kafamdaki bahçemizde çardak bitkisi olarak kullanmak. Ancak Manisalı bir arkadaşımda "abi bu çiçeğin kokusu yılanları çekermiş" demez mi. Böyle bir şeyi duyanınız ya da göreniniz oldumu? Yoksa şehir efsanesi filanmı... :(
Cevaplar için şimdiden teşekkürler. :)
Bu çok geç bir yanıt, ancak yılanları çektiği doğru. Ülkemiz florasında zehirli yılan pek yok diye biliyorum. Sonuç olarak yılanlar da kısmetlerini alacaklar. Siz de o güzel görüntüden mahrum kalmayacaksınız.
kelebek çalısı
19-01-2014, 01:49
Ben bugüne dek hiç çiçek koklayan yılan görmedim, duymadım. Çok yılan gördüm ama gördüklerim sadece sarılıcı bitkilerde korunaklı yer arayan, bahçelerin kuytu alanlarını gizlenmek için kullanan, hatta su arayışı ile dibimize kadar girenlerdi.
Kısacası yılan ve Wisteria özel olarak ilişkilendirilemez.
suplilumas
19-01-2014, 11:10
Yılanları çekmez sadece sarılıcı dalları yılan gibi kıvrıla kıvrıla tırmandığından yılan fobisi olanlara yılan gibi görünebilir. Ayrıca ülkemiz florasında bir çok zehirli yılan vardır.
kelebek çalısı
26-01-2014, 16:27
2013 senesine ait Wisteria tohum podları.
466896
sadviolinist
27-01-2014, 00:48
Arkadaşlar Ankarada mor salkım fidanı nereden bulabilirim yardımcı olun elinde olan varsa lütfen mesaj atın veya buradan yazın.
gokselcetin
27-01-2014, 13:45
Anlaşılan 2013'te mor salkımlar tohuma çok çalışamamış. 2013'te ben de buradaki mor salkımlardan çok ümitliydim. Bol tohum bekliyordum. Fakat baktım ki tek tük ve doğru dürüst içini bile dolduramamış. Düşünün ki 15 yıllık koskoca bir mor salkım 3-5 tohum podu ancak vermiş. Bu nedenle toplamak için hiç uğraşmadım. 2012 yılında da bekleyiş yine hüsran olmuştu.
Bakalım içinde olduğumuz bu yıl sonunda inşallah bol tohum yaparlar.
kelebek çalısı
27-01-2014, 13:59
Benim ağacım 5-6 yaşlarında bu sene sekiz adet tohum podu üretti, geçtiğimiz sene iki adet üretmişti. Acaba kış aylarında yapılan budama hatalı yapıldığı ya da şöyle ifade edeyim verimli yapılmadığı takdirde bunun tohum podu sayısı üzerinde negatif bir etkisi olabilir mi?
Bu konuda bir bilgim yok ama merak ettim. Genelde mor salkımı budarken çok dikkatli davranıyorum ve her seferinde kaç göz kalacaktı diyerek, mutlaka emin olmak adına bu konudaki budama tavsiyelerine göz atıyorum.
gokselcetin
27-01-2014, 14:18
Söylediğiniz bana da çok mantıklı geldi. Meyve ağaçlarında yapılan budamalar verim için ne kadar önemli ise size hak veriyorum ki aynı durum bu tür bitkiler için de geçerli olsa gerek.
Bununla birlikte 2 yıldır mevsimler birbirine karışmış durumda. İçinde bulunduğumuz kış aylarında bile yaz günlerini yaşayabiliyoruz. Geçen gün bir kaç ibreli ağacım için saksı değişimi yapayım dedim. Saksıdan çıkardığımda gördüm ki kökler uyumuyor, gelişime devam etmeye çalışıyorlardı. Bunu sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesine bağlıyorum. Peki birden sıcaklıklar düşüp don yaşandığında ise bu kökler olabildiğince zarar görüyor ve hatta bitkinin ölümüne kadar gidebiliyor bu durum.
Peki sağlıklı bir bitki mi yeterli tohum oluşturur, iklimsel değişikliklerden zarar görmüş bitki mi? Ben tohum yetersizliklerine bir etken olarak sizin söylediğinize de katarak bunu eklemek istiyorum.
suplilumas
27-01-2014, 14:43
Tohum oluşturması için böcekler ya da rüzgar tarafından çiçeklerin döllenmesi gerekiyor. Döllenmemiş çiçekler tohum oluşturmadan dökülürler. Ayrıca daha çiçekler açtığında bazı böcekler tarafından tohum verecek kısım afiyetle yeniyor. Bir nevi çiçeği hadım ediyorlar. Bir diğer sorun ise tırtıllar. Tırtılar yeşil küçük tohum podlarını yiyiyor. Baktığınızda çiçek salkımının boş dallarının kaldığını görürsünüz bu işi tırtıllar yapıyor. :)
Doğru budama yapılmayınca wisteria ya hiç çiçek vermiyor ya da az veriyor. Yaz ve kış budaması olmak üzere yılda iki kez budama yapılması gerekiyor.
pomodoro
28-01-2014, 10:13
Çelik almak için doğru zamanda mıyız acaba?
Harun Parlak
28-01-2014, 10:39
Sayın pomodoro çelik ile üretim için 4 nolu mesaja (http://www.agaclar.net/forum/182901-post4.htm) bakarsanız ayrıntıları görebilirsiniz.
Eğer çelikleri hemen almanız gerekiyorsa alıp peçete ya da gazete kağıdına sarıp buzdolabı alt gözlerinde şubat ayı sonuna kadar bekletip havalar ısınmaya başlayınca dikebilirsiniz.
gokselcetin
23-03-2014, 21:15
Mor salkım sezonu yavaş yavaş başlıyor. Daha tam açmasalar da bu halleri bile çok güzel.
477938
477939
477940
ParalelEvren
24-03-2014, 13:03
arkadaşlar mor salkım fidanı veya tohumu almak istiyorum lütfen elinde olan varsa bana özel mesajla ulaşabilir mi
serkan_istanbul
24-03-2014, 13:16
Mor salkım fidanı bauhausta mevcut 11.50.
ParalelEvren
24-03-2014, 14:18
bauhausun internet sitesinde bulamadım emin msiniz
Benim mor salkımlarda bonsai olma yolunda ilerliyor.
bende yeni başladım ilk tohmlarımı ektim ve 1 tanesi filiz verdi bundan sonra bakımını nasıl yapmalıyım acaba
:confused:
Merhaba,
Ankara kalesi altındaki seracılarda mor salkım gelmişti 1-2 adet, üzerileri çiçekli 50-70 cm boyundaki fidanlarına 15 Tl diyorlar. Geçen sene aldığım bu boydaki morsalkım şimdi tomurcukları patlamak üzere..2 sene önce sonbaharda morsalkım diye aldığım fidan 2 senedir açmadı ya morsalkım değil **** farklı bir çeşit umutla bekliyorum..Bakalım ne çıkacak..
In God We Trust
28-03-2014, 22:56
Mor salkım'a arıların ilgisi nedir?
Harun Parlak
02-04-2014, 11:12
Merhaba,
Ankara kalesi altındaki seracılarda mor salkım gelmişti 1-2 adet, üzerileri çiçekli 50-70 cm boyundaki fidanlarına 15 Tl diyorlar. Geçen sene aldığım bu boydaki morsalkım şimdi tomurcukları patlamak üzere..2 sene önce sonbaharda morsalkım diye aldığım fidan 2 senedir açmadı ya morsalkım değil **** farklı bir çeşit umutla bekliyorum..Bakalım ne çıkacak..
Tohumdan üretilenler geç çiçek verir. Çelikle ve havai köklendirme senesinde çiçeklenir.
Muhteşem bir bitki. Kokusu ömre bedel
münevver48
06-04-2014, 20:27
bahçemdeki morsalkım gerçekten görselliği çok güzel.bahçe duvarım sanki bir tablo gibi,hoş kokusu da ayrı güzel.ama bu günlerdeki esen fırtınadan etkilendi.
Tohumcu Nılgun
20-04-2014, 13:27
Arkadaslar, bu fotograflari dùn Brùksel Botanik Parkda cektim.
Mor Salkimlarin hemen yaninda da Pittosporum (Yildiz calisi) vardi.
Iki tùrde ayni anda ciceklenince kokulari da birbirine karismis.
Harika yogun bir koku, inanin fotograflari cekerken iki tùrùn kokusu da sanki basimi dondùrdù.
sadviolinist
20-04-2014, 16:35
Atatürk Orman Çiftliği fidan satış mağazasında mor salkım fidanı satışları başladı meraklısına duyrulur. Ben aldım çok mutluyum çünkü çok sevdiğim bir bitki ve gerçekten çok aramıştım. Fidanlar 6 TL den satışa sunulmuş. Çin kökenli kokulu orta boy çiçek açan Wisteria chinensis türünden. Bitmeden yetişin :D . Ayrıca Atakulenin arkasındaki botanik parkta ve Ulustaki Gençlik parkında büyük mor salkımlar var Çiftliktekiler biterse ordan da çelik alıp deneyebilirsiniz. Mor salkımlı günler. :)
eylülbelde
20-04-2014, 23:54
Bu yıl mor salkımdan aldığım tohumları çimlendirdim. Şu anda baş göstermiş iki tane mor salkım var. Başlıkta okuyunca üzüldüğüm bir konu var, mor salkım uzun yıllar sonra mı çiçek açabilir gerçekten? Yoksa türe göre değişen bir durum mu?
kelebek çalısı
21-04-2014, 01:06
Bu yıl mor salkımdan aldığım tohumları çimlendirdim. Şu anda baş göstermiş iki tane mor salkım var. Başlıkta okuyunca üzüldüğüm bir konu var, mor salkım uzun yıllar sonra mı çiçek açabilir gerçekten? Yoksa türe göre değişen bir durum mu?
Tohumdan yetiştirildiğinde çiçeklenmesini görebilmek için sizin de söylediğiniz gibi yıllar geçmesi söz konusu.
eylülbelde
23-04-2014, 18:21
Çok da hızlı büyüyorlardı. Üzüldüm şimdi. Yeşili de güzel gerçi olsun ne yapalım :)
yeşillim
01-05-2014, 20:36
Benim mor salkımlarda bonsai olma yolunda ilerliyor.
Çok güzel bir çalışma.!
Bahause dan ben de küçük bir fidan olarak aldım. Ben de böyle yapmak isterim.
Aradım fakat bulamadım, bonsai çalışmalarında bu türün açıklaması var mıdır?
Sanırım evvela gövdenin kalınlaşmasını beklemem gerekmekte ve tahminen iki yıl mı beklemeliyim?
Cevap için teşekkürler.
Harun Parlak
08-05-2014, 22:25
Merhaba Sayın yeşillim. Fidanınızın fotoğrafını görmedim ama muhtemelen yeterince kalınlaşmamış anlattığınıza göre. Bahçeye ekerseniz çabuk gelişip kalınlaşacak. Bonsai için kalınlaşıp söktüğünüz de yerde kalan fazladan kökler için bir sürü mor salkımlar sürgün verecek onları da kalınlaştıkça alıp ister bonsai ister bahçenizde ayrı bir güzellik olarak bırakabilirsiniz.
Bu foruma düzenli olarak katılamıyorum. Bahane her zaman çok.
Dünyada geçmiş onca yıldan sonra (!) “Mor Salkım” ile yeni tanışmış olduğumu ve bunun utancını yaşadığımı daha önce yazmıştım.
Anlayabildiğim kadarıyla, forumun üyeleri bu konulara coğrafya, iklim, tabiat vs gibi ölçeklerden ziyade daha mikro çerçevelerden bakıyorlar. Bana pek uymasa da anlayışla karşılıyorum. Fakat yine de tohum / çelik vs işleri bana “kafeste kuş besleme” gibisinden bir anlam veriyor.
Bu yıl –geçen yılın aksine- Porsuk kenarındaki peyzaj mor salkımları hakkında kötü haberler vermek için yazıyorum.
Bu yılın morsalkımların yılı olmadığı kesin. Çünkü, şehrin adına “birey” denen çelikleme tipleri (modern bireyler) pek fark edemese de, bu yıl İç Anadolu Yaylası çok kötü bir ara dönemden geçti. Bu konuyu forumda çok daha genel bir başlık altında derinlemesine yazabilmeyi arzu ederdim. Fakat o derinlikte ben de boğuluyorum.
Bir yandan malum bir kuraklık, diğer taraftan gece sıcaklıklarının bütün ilkbahar boyu hiç olmadığı düzeylerde düşük kalmış olması sebebiyle mor salkımlar çiçek açmak şöyle dursun, yapraklarını dahi zor açtılar. Bir önceki sayfada kalmış o fotoğrafların olduğu kesimde “tek bir çiçek salkımı bile olmadı” dersem hiç de yalan olmaz. Eksişehir´de belediyenin nasıl vitrinleyeceğini şaşırdığı Köprübaşı´nda bile açmış mor salkımlar zavallı bir halde kaldılar. İnsan onlara baktığında, “hayat denen şeyin ya tam olması, ya da hiç olmaması gerektiğini” çok iyi anlıyor. Yaprakları dahi sarımtrak bir bezginlik halinde kaldı.
İlgili belediye hangisi ise resmen çuvalladı. Mor Salkımları rezil bir şekilde susuz bıraktılar.
“Ağaç budama” bahanesiyle birilerine odun çıkartmak gayreti ise bunlara mum dikti. Gerek mahvolmuş mor salkımların, gerekse budama bahanesiyle telefon direğine döndürülmüş ağaçların fotoğraflarını buraya göndermek saçma olurdu.
Limonluklardakiler (!) veya diğer bölge iklimlerindekiler nasıldır bilemiyorum fakat 2014, Eskişehir´de mor salkımları resmen pas geçti.
Yılanlara gelince, modernitenin (hele böyle bir 3. dünya çiftliğindeki copy / paste modernizmin) objektif izah gayretlerini de anlıyorum. Fakat bunlar beni kesmez. Mor Salkımın yılanı cezbettiğini okuduğumda büyük legoda tam bir taş yerine oturuverdi. Bu gibi taşlar bilince çakılan çividir. Mor Salkım, yılanı süründüren büyük lanetin hacminde tek teselli olmasıyla anlam kazanbilir.
( "Blue Down" - Shakatak - Across the world - 2011 )
Emir Özkan
30-05-2014, 17:07
bizim orda mor salkıma leylak demeyen tek kişiyim :D
Emir Özkan
30-05-2014, 17:10
Anlaşılan 2013'te mor salkımlar tohuma çok çalışamamış. 2013'te ben de buradaki mor salkımlardan çok ümitliydim. Bol tohum bekliyordum. Fakat baktım ki tek tük ve doğru dürüst içini bile dolduramamış. Düşünün ki 15 yıllık koskoca bir mor salkım 3-5 tohum podu ancak vermiş. Bu nedenle toplamak için hiç uğraşmadım. 2012 yılında da bekleyiş yine hüsran olmuştu.
Bakalım içinde olduğumuz bu yıl sonunda inşallah bol tohum yaparlar.
sene 2014 oturduğum mahaldeki parkta onlarca mor salkım var hiç birinde pod yok
artık çok değerli olmuştur
gokselcetin
30-05-2014, 22:49
Mor salkım sezonu yavaş yavaş başlıyor. Daha tam açmasalar da bu halleri bile çok güzel.
477938
477939
477940
En son bu mesajı atmamdan sonra burada yaşanan donlar nedeniyle mor salkım çiçekleri büyük zarar gördü. Neredeyse hiç çiçek kalmadı. Çiçek kalmayınca tohum beklentileri de boşa çıktı. Yani ümitler yine önümüzdeki yıla kaldı.
Tohum beklemektense bahar başlangıcında çelik alımlarıyla üretmek daha başarılı olabilir. Böylelikle tutan çelikler tohuma kıyasla daha erken çiçeğe yatar.
suplilumas
11-06-2014, 02:18
Arkadaşlar özel bir nedeniniz yoksa tohum yerine dal kesip köklendirmeniz daha uygun olur. Tohumdan yetişecek olan bitki önce yetişkin olup sonra çiçek açmaya başlayacaktır. Yetişkin duruma gelmesi yıllar alıyor. Benim kolleksiyondakilerden biri tohumdan ve yaklaşık sekiz yılldır çiçek açmıoyor hala bekliyorum. Buna karşın geçen yıl köklendirdiğim uçuk pembe bu yıl çiçek verdi. Aradaki süre farkı çok fazla. Çiçekleri hemen görmek istiyorsanız olgunlaşmış ağaçtan dal köklendirmeniz amacınıza daha kolay ulaşmanızı sağlar.
suplilumas
11-06-2014, 02:25
Çelikleri köklendirmek için eğer bulabiliyorsanız köklendirme hormonu kullanın. Kestiğiniz çeliği suya koyun o şekilde bekletin arada suyu değiştirmeyi unutmayın. Bu şekilde köklenmesi yaklaşık bir iki ay sürüyor. Önce dibinde beyaz mantarımsı bir oluşum gelişecek bu sizi yanlıtmasın atmayın wisteriada bu normal. Bu beyazlıklardan sonra köklenme başlayacak.
Bende wisteria floribunda'nın değişik renk ve formlarda 8 ayrı çeşidi var. Hemen hemen hepsini bu yöntemle topladım.
Emir Özkan
11-06-2014, 07:54
geçen sefer mor salkımlarımı suya koydum ve suyunu hiç değiştirmedim.
Öldü...
Kesinlikle suyunu en az 5 günde bir değiştirin
ben şubat ayında burada caminin bahçesinde önceden gördüğüm mor salkımın dalından çeliğinden istedim.bahçeye ektim.üstüne fanus olarak yarım kesilmiş pet şişe kapattım.her gittiğimde suladım.yağmurunda çok faydası oldu.şu an köklendi ve bir sürü yaprağı oluştu.2 yıl yeride kalması gerekiyormuş.sonra gerçek yerine taşınacak.
suplilumas
12-06-2014, 13:26
@sevoş
2 yıl beklemesine gerek yok. Yerini değiştirmeyi düşünüyorsanız sonbaharda yapraklarını döktükten sonra da taşıyabilirsiniz.
gokcebayrak
10-03-2015, 01:59
Arkadaşlar Ankarada mor salkım fidanı nereden bulabilirim yardımcı olun elinde olan varsa lütfen mesaj atın veya buradan yazın.
Merhabalar,
Ben de ankarada yaşıyorum. Aoç ye gidin. Oldukça uygun fiyatlı bulacaksınız.
bende mor salkımdan çelik aldım diktim,bonsai yapacağım tutarsa ***.:)
Buraya ilk Mor Salkım fotoğraflarımı göndermemden bugüne tam iki yıl olmuş.
Geçen yıl, Mor Salkımlar yanmıştı (kuraklık / ihmal sebebiyle).
Bu yıl da durumları pek parlak değil. İhmal devam ediyor.
Halbuki Mayıs 2013´te durumları ne kadar da farklıydı.
Eser İlhan
10-05-2015, 13:11
Ağaç formu vermeye çalıştığımız mor salkımlarımız...
551872 551873
Mor salkimin, dikildikten bir süre sonra, yapraklarının uç kısımları karardı, gitgide ilerliyor. Bahçe demirine tutunan sürgünleri kurudu. Neyini eksik yaptım acaba?
Annemler de vardı, ama bahçede yılan falan da görmedim. Ben de ektim ama benimkinin yapraklarının uçları gitgide kararıyor.
sadviolinist
15-11-2015, 15:22
Kıymetli arkadaşlar saksıdaki mor salkımımda çok küçük böcekler var gözle bile çok zor görülüyor bunlardan nasıl kurtulurum?
Narlıderede tam ihtişamıyla açmışlar :)
599834
Kokuyu varın siz hayal edin:)
bisnev99
23-03-2016, 11:12
Bugün bir tane mor salkım aldım. Birşey dikkatimi çekti koktuğumda yabani çiçek gibi acı bir kokusu vardı. Çiçekçi sümbül gibi kokmaz tabi dedi. Ama burada herkez güzel koktuğunu söylüyor Acaba farklı bir cinsini mi aldım. Ne dersiniz?
münevver48
23-03-2016, 11:53
mor salkım,çiçeklerini açtı.
601531
601532
Davulun sesi uzaktan güzel geldiği gibi Mor salkımın kokusu da uzaktan hoş olur.
Zaten çok yüksekte olduğu için koku da rüzgarla geliyor :):):):)
Nefin Nur
24-03-2016, 10:17
herkese iyi günler, küçük bir bahçe kiraladım 3 veya 5 yıl sonra bu bahçenin olduğu yerler yıkılacakmış ve çıkmak zorunda kalıcaz bu yüzden ağaç vs. dikemiyorum , bahçemde morsalkım olmasını da çok istiyorum ama ilerde kesileceğini düşününce dikmekten vazgeçtim, şimdi sizlere sorum büyük bir saksı alıp içine diksem çiçeklenme olur mu yoksa cılız mı kalır, saksıda olursa ilerde bahçe yıkılınca alıp başka yere götürebilirim
[URL="http://www.agaclar.net/forum/1446353-post434.htm"]
Bu mesajdaki resimleri çekerken bir tohum almıştım.
Kapsülü çok sert, çekiçle kırdım ve ektim.
Sonuç
601964
Wisteria sahibi olmanın kestirme yolu.
Olmadı Pazar'da torbada 10 lira , saksıda 15 lira :)
Mutlu Kutlu
26-03-2016, 09:01
Kaldırabileceğiniz ağırlıkta saksılar kullanın, saksının altında bolca 5-6 tane geniş yan delik olsun. Köklerin dışarı toprağa kaçmasına göz yumun, ama her kış girmeden önce bu dışarı kaçan kökleri saksıdan çıktıkları yerden kesin ve saksı boşa çıksın. Böylelikle saksıda çok rahat büyütürsünüz ve güçlü çiçekler açan bir morsalkım ağacınız olur. Çok uzayan gereksiz uzantıları kış aylarında kesip terbiye verebilirsiniz.
Normalde 20-30 lt saksılarda balkon ve teraslarda da olur.herkese iyi günler, küçük bir bahçe kiraladım 3 veya 5 yıl sonra bu bahçenin olduğu yerler yıkılacakmış ve çıkmak zorunda kalıcaz bu yüzden ağaç vs. dikemiyorum , bahçemde morsalkım olmasını da çok istiyorum ama ilerde kesileceğini düşününce dikmekten vazgeçtim, şimdi sizlere sorum büyük bir saksı alıp içine diksem çiçeklenme olur mu yoksa cılız mı kalır, saksıda olursa ilerde bahçe yıkılınca alıp başka yere götürebilirim
Merhabalar.. Ben Bursa'dan Ayşe. Bahçem yok, sadece balkonumda çiçeklerimi büyütmeye çalışıyorum. Geçen sene asma aldım. Asmam güzelleşti. Kokulu güllerim var. Bir ay öncesinde budadım, budadığım dalları atmaya kıyamadım ektim, hepsi tutmuş :) şimdi mor salkım ektim.Uzun zamandır mor salkımı sarmaşık leylak olarak biliyordum. Gittiğim bütün çiçekçilere sorduğumda şaşkın şaşkın bakıyorlardı. İnternette araştırırken daha yeni ismini keşfettim. Ancak emin olamadım. Mor salkım sümbüle koku açısından benzer midir? Leylak sarmaşık halde olur mu? Bu dönemde dallarından birini kesip ektim, tutar mı? Dalın ince kalın olmasının sıkıntısı var mı? Tutma esnasındayken çiçek gürleştiricilerin faydası olur mu? Aklımda bin bir sorular.. Forumda 2014 ten beri yazılanları okudum ama gene de ektiğim bir dal var, tutmazsa diye endişelenip bu mesajı yazdım. Ayrıca tavsiyesi olan var mıdır? Tutmazsa Sakarya'da veya Bursa İnegöl'de mor salkım fidanı satan çiçekçi biliyor musunuz? Bir türlü bulamadım ben..
Nefin Nur
28-03-2016, 07:42
Kaldırabileceğiniz ağırlıkta saksılar kullanın, saksının altında bolca 5-6 tane geniş yan delik olsun. Köklerin dışarı toprağa kaçmasına göz yumun, ama her kış girmeden önce bu dışarı kaçan kökleri saksıdan çıktıkları yerden kesin ve saksı boşa çıksın. Böylelikle saksıda çok rahat büyütürsünüz ve güçlü çiçekler açan bir morsalkım ağacınız olur. Çok uzayan gereksiz uzantıları kış aylarında kesip terbiye verebilirsiniz.
Normalde 20-30 lt saksılarda balkon ve teraslarda da olur.
teşekkürler :)
Foruma yeni katıldım ve bilen üyelere wisteria hakkında bir sorum olacak.
Çin'den wisteria tohumu getirttim ve 3 günde torfta çimlendiler. Hemen saksıya aldım fakat 10 cm boya gelince durdular. Bunun nedeni ne olabilir?
Pinarfigen
11-05-2016, 11:57
Merhaba, morsalkım bonsai çalışmak istiyorum, fidan seçmem gerekiyor ancak 30-40 cm'lik kalın gövdeli bir fidan bulma ihtimalim çok zayıf, me tavsiye edersiniz?
Nefin Nur
11-05-2016, 14:38
Foruma yeni katıldım ve bilen üyelere wisteria hakkında bir sorum olacak.
Çin'den wisteria tohumu getirttim ve 3 günde torfta çimlendiler. Hemen saksıya aldım fakat 10 cm boya gelince durdular. Bunun nedeni ne olabilir?
inşallah fidelerin keyfi yerindedir, Çin'den hangi site üzerinden alışveriş yaptınız, memnun kaldınız mı
bisnev99
19-05-2016, 01:00
Aldıktan sonra daha büyük bir saksıya diktim. Mart gibiydi sanırım. Bir kere alttaki daldan iki dal yapraklandı okadar. O zamandan beri hiç değişiklik yok. Neden gelişmiyor bu çiçek ? Geçerken yol üzerinde gördüğüm hemcinsleri yeni yapraklarla dolmuş.
Sayın Pinarfigen,
Türkiyede köşklerde bile o kalınlıkta mor salkım bulmak imkansız. Fidan alıp yıllar içinde kalınlaştırmanız lazım. Mor salkımla birkaç çalışma yapıyorum, aşağıdakini seneye bonsai saksısına almayı planlıyorum:
aşağıdaki linten gelişimini takip edebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/34180.htm
613177
Merhaba, morsalkım bonsai çalışmak istiyorum, fidan seçmem gerekiyor ancak 30-40 cm'lik kalın gövdeli bir fidan bulma ihtimalim çok zayıf, me tavsiye edersiniz?
Sayın Nefin Nur,
Mor salkımı fidanlıklarda bulmak mümkün. Çinden tohum getirmenize gerek yok bence. Mor salkımlar genelde çelikle üretilir nedeni ise tohumdan yetiştirilenler 10-12 sene çiçek açmaz. Bende bir tane tohumdan yetişme mor salkım var 6 yıldır çiçek açmadı, 5-6 yıl daha var çiçeklenmesi için Tohumdan yetiştirilenlere erken çiçek açtırmak için aşı yapılıyor.
Kolay gelsin....
inşallah fidelerin keyfi yerindedir, Çin'den hangi site üzerinden alışveriş yaptınız, memnun kaldınız mı
dt.duygu
03-06-2016, 15:40
Merhaba internette asagıdaki sitede gördüm.mor salkımları.isteyen arkadaşlar alabilir. Bonzai için bir kac fidan aldım burdan. Genel olaral fiyatları ucuz ama kargoyu da biz ödüyoruz o yüzden sormadan almayın derim. yoksa pahalıya gelebilir.
pembe mor salkım
WISTERIA sinensis Rosea Pembe iekli Morsalkm Kokulu in mor salkm fidan (http://www.1001fidan.com/urun-wisteria-sinensis-rosea-pembe-cicekli-morsalkim-kokulu-cin-mor-salkim-fidani-639.html)
beyaz mor salkım
WISTERIA floribunda Morsalkm Japon Mor salkm fidan (http://www.1001fidan.com/urun-wisteria-floribunda-morsalkim-japon-mor-salkim-fidani-1783.html)
Çin'den tohum getirtme işinden çok memnun kaldım. Ulaşması 45-60 gün sürüyor fakat hem fiyat ham sayı hem kalite bakımından çok iyiler. Üstelik pek çok tohum çeşidi için kargo ücretsiz. 30 a yakın tohum çeşidi sipariş ettim eksiksiz geldiler. Zaten aliexpress sitesi üzerinden alışveriş yapmıştım
omerbguclu
13-08-2016, 13:19
Arkadaslar elimde wisteria tohumu var bugunlerde ekmem prk akillica olmaz degilmi.
omerbguclu
15-09-2016, 13:15
elimdeki tohumu yapay yöntemler olmadan şimdi ekmelimiyim günler geçiyor bi yardımcı olun
Elinizde kaç tohum var. Bir kısmını şimdi ekin. Bir kısmını ise ilkbaharda ekin. Aslında tohumdan yetiştirmek yerine ilkbaharda alacağınız çelikleri bir veya iki gözü dışarıda kalacak şekilde biraz gölgede sulamasını yapabileceğiniz bir yere dikin. En az üç dört göz toprak altında kalsın. Hemen hemen hepsinin tuttuğunu göreceksiniz.
Harun Parlak
15-09-2016, 20:14
Bonsaı saksı sına girebilen morsalkımım
omerbguclu
27-09-2016, 15:33
Elinizde kaç tohum var. Bir kısmını şimdi ekin. Bir kısmını ise ilkbaharda ekin. Aslında tohumdan yetiştirmek yerine ilkbaharda alacağınız çelikleri bir veya iki gözü dışarıda kalacak şekilde biraz gölgede sulamasını yapabileceğiniz bir yere dikin. En az üç dört göz toprak altında kalsın. Hemen hemen hepsinin tuttuğunu göreceksiniz.
10 adet var celikleri alsam bile bu tohumlari ekmeyi dusunuyorum
Bu hafta sonu aldığım 20 çeliği kum torf ve perlit karışımına diktim. Köklenmesi için salkım suyu hazırlamıştım ama bu mevsim uygun mu ?
**** en uygun ay hangisi arkadaşlar
Nilay.cvc
10-04-2017, 13:46
Merhaba arkadaşlar,
Tohumdan ektiğim mor wisteriam kaç cm olunca saksıya almalıyım?
ilk ve son halleri resimdeki gibi. Kökleri toprağın altında uzun şekilde görünüyor. Bonsai olarak yetiştirmek istiyorum.
Mor salkım görünce aklıma hep Atatürk Orman Çifliği girişindeki gişeler aklıma geliyor.Cumartesi yürüyerek gittiğimiz A.O.Ç nin kapısındaki o mor salkım şuanda çifliğin geneli gibi o da belediyeden nasibini almıştır.Çok üzücü.
Merhaba arkadaşlar saksida iki mor salkimim var fakat birinin yaprakları koyu yeşil diğeri ise açık yeşil koyu yeşil olan ciceklenmis ti ama açık yeşil olan sanırım genç bir morsalkim ama yaprakları arasındaki bu renk farkı nedendir bilenler var mi
646022
646023
646024
Yıllar geçtikçe büyüyor ve güzelleşiyor.
Wisteria Sinensis 'Alba' Beyaz mor salkım fidanına da nihayet ulaştım.
Ayrı bir başlık olmayınca (Aşılama başlığı hariç ) mecburen buraya ekledim. Bu mor salkıma beyaz salkım aşılasak olabilir mi deneme yapacağım.
Bir de pembe renklisini bulabilsek mükemmel olacak.
646025
646026
Nilay.cvc
13-05-2017, 15:20
Merhaba, wisteriam büyüdükçe kırılacak diye endişeleniyorum. Gövdesine destek koymam gerekir mi?
Hazergok
23-07-2017, 00:21
Arkadaşlar Adana' da nerede bulabilirim yardımcı olabilir misiniz ? İnternetten hangi siteler güvenilir. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Japon wisteria ve Çin wisteriası hakkında bilgi verilen bir yer. Bizdeki bitkiler hep Çin wisteriası anladığım kadarı ile. Çiçek boyları küçük.
Japon wisteria, ulaşabileceği her şeye tırmandıracak ve 50 fit (15 m) ya da daha fazla uzunluğa ulaşabilecek güçlü bir sarmaşıktır. Daha eski saplar odunsu hale gelir ve çapı 7-10 cm (3-4 inç) kadar olabilir. Japon wisteria'nın her biri 13-19 broşür ile 30 cm uzunluğunda, yapraklarından yaprak döken tek yaprakları vardır. Japon wisteria'yı Çin wisteria'sı ile karşılaştırın ( Wisteria sinensis), sadece 7-13 broşürü var. Ayrıca Japon wisteria sarmallarının saat yönünde spiral olduğunu, buna karşın Çin wisteria sarmallarının saat yönünün tersine spiral olduğunu not edin. İlkbahar başlarında, yapraklar ortaya çıktıkça ya da biraz önce ortaya çıktıkça, Japon wisteria, mavi, mor, pembe ya da beyaz olabilecek, kokulu bezelye benzeri çiçeklerin asma rasemaları ile çiçek açar. Her çiçek, standartında (en üstteki petal) küçük beyaz ve sarı işaretlere sahiptir. Japon wisteria'nın gösterişli çiçek kümeleri 30-50 cm uzunluğunda 12-20, Çin wisteria uzunluğu ise 30 cm uzunluğunda veya daha az. Her kümedeki münferit çiçekler tabandan başlamak üzere aşamalı olarak açılıyor. Çiçekler, 15 cm (6 inç) kadar kadife yeşil yassı bakla izler.
Japon tilki çeşitleri arasında büyük çadırlarda 24 cm (60 cm) uzunluğunda beyaz çiçekler bulunan 'Alba'; Pembe çiçeklerle 'Honko'; Mor çiçeklerle "Royal Purple" ("Siyah Ejder" olarak bilinir); Çift mavimsi mor çiçeklerle "Violaca Plena" ("Çift Siyah Ejderha" olarak anılacaktır); Derin pembe, neredeyse kırmızı çiçeklerle 'Rosea'; ve lila-mavi çiçeklerin rasemeleri 3-4 ft (0.9-1.2 m) uzunluğunda olabilen muhteşem Macrobotrys'dir.
yer
Wisteria floribunda , Japonya'ya özgü bir ülkedir ancak, New England'dan güneye, Florida'ya ve batıdan Texas'a kurulduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde tarimdan kaçıp çığır açmıştır. Yerel aralıkta Japon tilki akarsu bankları boyunca ve açık, nemli ormanlık alanlarda görülür.
Kültür
Işık: Wisteria tam güneşte gelişir ve kısmi gölgeyi tolere eder. En iyi çiçeklenme, tam güneşli bitkilerden gelir.
Nem: Japon tilki bitki nemli fakat iyi drene olur ve olması gerektiği zaman kuraklığa aşırı derecede dayanıklıdır.
Sağlamlık: USDA Bölgeleri 5 - 9 .
Yayılma: Genç, hızlı büyüyen saplardan ilkbaharda alınan bazal kesimlerin kök yolu oldukça kolaydır. Yeni bitkiler, genellikle oldukça etkili katmanlama yöntemiyle de başlatılabilir. Tohumdan yetiştirilen bitkiler, çiçek açma yaşına erişmek için yıllar alır. Çeşitler fidelere aşılanır.
Japon wisteria
Japon wisteria çiçeklerinin bu yakın çekimi, fasulye ailesi olan Fabaceae'nin diğer üyeleriyle yakın benzerliğini ortaya koyuyor.
Japon wisteria asma
Bu Japon boğazını sınırlar içinde tutmak için bir sezonda üç ya da dört abartı gerekiyor ve bir ekran olarak korunuyor.
kullanım
Japon tilki, 50 cm (50 cm) veya daha fazla uzunluğa ulaşabilen, devasa, çok gösterişli çiçek kümeleri için popülerdir. Ilgili Çin wisteria kadar kokulu değil, ama her bit güzel. Japon wisteria, ilkbaharda Çin boğazından daha erken açar ve bu, çiçeklenmeyi engelleyecek geç donmaya karşı daha savunmasız hale getirir (ancak bitki öldürmez). Wisteriler, pergolalar, gazebolar ve benzeri kafes benzeri yapılar için popüler sarmaşıklar olup, sarkık spreyleri renkli kokulu çiçeklerin en iyi şekilde gösterebilir.
Bütün wisteriler, onları kontrol altında tutmak için agresif ve tekrar tekrar budama yapmalıdır. Neredeyse her yapı üzerinde eğitim alabilirler, ancak en sevdiğimiz yöntem onları bağımsız bir çalı veya ağaç benzeri biçime getirmektir.
Wisterias, özellikle arılar ve kelebekler gibi polenleştirici böceklerle çok popülerdir.
Özellikler
Wisteria cinsini içeren alt ailenin üyeleri, bir tanesinin (diğer bir deyişle) dört tane yapraklar üzerinde bir başlık (standart) oluşturduğu ayrıntılı bezelye benzeri çiçekler taşır ve ikisi de yan "kanatlar" oluşturur ve ikisi de yan kanatlar oluşturur ve ikisi de birbirine kaynaşarak omurga. Doğal Asya ve doğu Kuzey Amerika'da yaşayan, dokuz ya da on tane Wisteria türü vardır; nadir görülen bir dağılım örneği değildir.
Uyarı
Japon tilki, yakın akrabası, tilki tilki gibi, son derece invaziv olabilir. Her iki tür de tırmandıkları ağaçları boğuyor ve onların sırf ağırlıkları eviniz gibi yapılara zarar verebilir. Sincapların zona ve evlerin kenarlarını sileceği biliniyor. Oryantal wisteriler sık sık bitki örtüsünün altına düşen koşucular göndererek, yakın veya hemen yere iner. Kök sistemleri, yer altı borularının yanı sıra somut temellere ve döşemelere de zarar verebilir. Hem Japon hem de Çin boğazları ilgili organizasyonlar tarafından istilacı egzotik zararlı bitkiler olarak kabul edilir. Akıllı bahçıvan, bölgesine özgü bir türü seçmesi konusunda iyi bir tavsiyede bulunur. Kuzey Amerikalı bahçıvanlar için, çok daha iyi davranılmış Amerikan tırabzanı ( W. frutescens) veya Kentucky wisteria ( W. macrostachya ).
https://floridata.com/Plants/Fabaceae/Wisteria+floribunda/1248
https://www.gardenclinic.com.au/how-to-grow-article/wisteria?pid=44203
Cengizhan Soylu
10-01-2018, 15:26
Tohumu bekleteceğimiz suyun sıcaklığı ne kadar olmalı?
Tohum bekledikten sonra sonra tohumu nasıl bir yerde yetiştirmeliyiz?
barba1981
09-03-2018, 01:11
Elimde çok sayıda Mor Salkım fideleri var ilgilenenler varsa mesaj ile iletişime geçebilirler.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Elimde çok sayıda Mor Salkım fideleri var ilgilenenler varsa mesaj ile iletişime geçebilirler.
merhaba,
benim ihtiyacım var şu an, özel mesaj gönderiyorum.
İlk defa açan mor wisteria;)
668455
Tam ihtişamına kavuşmadı ama.
Merhaba, 15cm boyunda mor salkim fidemi evin duvariyla arasinda 15cm olacak sekilde diktim. Ilk defa yetistirecegim, yeterli bilgim yok. Umarim yasar ise, bu mesafe yeterli mi cunku duvara sardirmak istiyorum. Hic yakindan gormedim bu agaci, internette gorup asik oldum. Govde yapisina falan da salkimlarina bakmaktan dikkat edemedim. Yerini degistirsem mi degerli fikirlerinizi rica ediyorum.
İlk defa açan mor wisteria;)
668455
Tam ihtişamına kavuşmadı ama.
Merhaba, daha önce bu konuda 9.sayfada paylaştığınız, sene 2012'de eklediğiniz mor salkım bu yıl-2018 martta yeni mi çiçek verdi? aynı çiçek değil mi? benim de 2012'de eklediğiniz formda bir mor salkımım var, 1-2 sene sonra en geç çiçek verecek sanmıştım:(
Defalarca paylaştıklarım başkalarına ait olabilir. Bakıp bakıp imrendklerim.
Şahsıma ait çiçek açacak düzeye getiremedim Wisteria”Duble Dragon “ öldü.
3 ev değiştirmek ona iyi gelmedi sanırım.
Bu bitkiyi 2 yıl önce pazardan 3 TL verip aldım.
Bahçemde ilk çiçeği.
Umarım açıklamalar yeterli olmuş olsun.
Anatolia34
18-06-2018, 22:41
Merhaba. Mor salkımlarınızdan elinizde varsa sahiplenmek isterim. Halen varsa çok sevinirim.
Anatolia34
21-06-2018, 22:12
Geç mi kaldım? Yanıt alamadım da.
Geç mi kaldım? Yanıt alamadım da.
barba1981
Son Hareketi: 21-04-2018 19:45
Bu arkadaşımız siteye iki aydır girmemiş, sorunuzu görmedi, cevap veremez :)
acemi ciftci
22-06-2018, 08:47
Bu bitkiyi ilk defa yetistiriyorum. Kumeler halinde yaprak dokmesi normal midir? Ufak bir kume ama icinde rahat 10 yaprak var.
Bu bitkiyi ilk defa yetistiriyorum. Kumeler halinde yaprak dokmesi normal midir? Ufak bir kume ama icinde rahat 10 yaprak var.
Sn. acemi ciftci;
Mor salkım kümeler halinde yaprak dökmez. Kış dönemine giren zamanlar hariç. Resim koyabilirseniz daha iyi olur. Sulamada sıkıntı var ise su vermeyi ihmal etmeyin. Çok fazla su ihtiyacı bulunmakta. Kökte bir sıkıntısı var ise o zaman da yaprak dökebilir.
acemi ciftci
22-06-2018, 23:56
Yapraklari topladigim icin fotograf cekemedim. Ama bi dal komple asagi inmis gibiydi. Bugun de cicek acti. Belki bi sekilde alakalidir.
Bendeki sanirim kisa cicekli bir varyete. Uzun ciceklisini nereden bulabilirim? Bir ara Zengarden'da varmis ama stokta gorunmuyor.
Sn. acemi ciftci;
Önemli değil şu anki halinin fotoğrafını çekin.
Muhtemelen biraz küçük. O nedenle kısa çiçek verebilir. Büyüyüp güçlendiği zaman bol ve daha büyük çiçekleri olacaktır.
Bir dalı kırılmış olması durumunda yerinden kopmasa bile yaprakları kuruyabilir. Diğer dallarda kuruma yok ise problem de yok.
Reklamlarda çıkan çiçekleri pek fazla dikkate almayın isterseniz. Gelen ürün çok farklı çıkabiliyor.
Çok uzun çiçekli olanı ben halen görmedim yurdumuzda. Belirli bir uzunlukta oluyorlar. Çok da kısa değiller. İlkbaharda açanlar daha uzun ve bol çiçekli oluyor. Bizim burada sonradan açanlar küçük oluyorlar. Sıcak yerlerde ve sahillerde sürekli açıyormuş.
acemi ciftci
25-06-2018, 15:51
Baya cicek acmaya basladi. Yeni yapraklar da veriyor. Ana surgunun ucu kurudugundan boyuna gitmiyor simdilik.
acemi ciftci
16-04-2019, 17:05
Sehir degisikligi sebebiyle mor salkimimi kaybettim. Zengarden'da gordugum caroline varyetesini cok begendim ama hicbir yerde bulamadim. Cicekleri 1 metreyi bulabiliyormus. Bu varyeteden nereden bulabilirim bilen var midir?
Bir mor bir de beyaz olmak üzere iki adet wisteriam var. Biri iki yıllık diğeri dört yıllık en az. Daha bir kez bile açmadı. Hiç budamadım o yüzden mi acaba? Onlar için bir çardak yaptırdım ve sardırmak istiyorum. Wisteria nasıl budanır? Yan dalları kesip tek dal mı bırakmalıyım? Boyu 4 metre civarında. Gölgede kalıyor, bahçem genelde gölge. O yüzden mi açmıyor acaba?
Bir mor bir de beyaz olmak üzere iki adet wisteriam var. Biri iki yıllık diğeri dört yıllık en az. Daha bir kez bile açmadı. Hiç budamadım o yüzden mi acaba? Onlar için bir çardak yaptırdım ve sardırmak istiyorum. Wisteria nasıl budanır? Yan dalları kesip tek dal mı bırakmalıyım? Boyu 4 metre civarında. Gölgede kalıyor, bahçem genelde gölge. O yüzden mi açmıyor acaba?
wisteria suyu ve güneşi çok seviyor. Bu yıl iyi büyüyüp sürgün verir ise gelecek yıl çok güzel çiçek açıyor. Benim su sorunum nedeni ile yeteri kadar sulayamayınca beyaz wisteria nerede ise kurumak üzere. Yaşarsa sıkıntı yok. Bu yıl ona daha fazla su vermeye çalışacağım.
Karşımdaki caminin bahçesine diktiğim mor salkım bahçeye bakan kişinin sürekli olarak hortumu kök kısmına vermesi ile oldukça büyümüş ve her yıl çok güzel çiçekler veriyordu.
Su sorun değil belki ama benim bahçede güneş alan yer bulmak çok zor. İstediği güneşi verebilme ihtimalim yok maalesef. Umarım o da bunu kabul edip çiçek açmaya karar verir.
,,,,,,,,,,,,,,,
İyi günler bende mor salkım ile ilgili birşey sormak istiyorum. İlkbaharda çok güzel çiçek açtı ve şimdi dökülüyor doğal olarak. Bunları budamam gerekir mi, **** nasıl yapabilirim. Sadece salkım kısmını mı budamalıyım? Şimdiden teşekkür ederim
birtanecik
06-06-2019, 20:36
Mor salkımım çiçeklerinde siyah bit şeklinde böceklenmezler var ilaçlıyorum tekrar çıkıyor ne yapmalıyım?
bilenyum
10-04-2020, 19:47
Arkadaşlar 4. yılanda olan Leylak salkım wisteria (japon mor salkımı) var bahçemde. Yaklaşık şuan boyu 4 m. yakın fakat çiçek açar mı bilemiyorum. Gövde kalınlaşmıyor nedendir bilemiyorum. Ne önerirsiniz gövdesini kalınlaştırmak için?
Gövde inceliği çiçek açmasına engel olur mu?
Oktay Boztekin
30-08-2020, 21:41
Mor salkım kaç yaşında çiçek açar acaba?
Benim sormak istediğim bu mor salkımın sarılmayan uçlarında kuruma olmakta bunun sebebi ne olabilir acaba, bitki bir yere tutunamadığımı için o dalları kurumakta acaba
sweetnurse83
09-06-2021, 15:55
merhabalar resimde görülen şekilde mor salkımlarım var
daha önce mor salkımın ekili olduğu bahçemden yer değişikliği yaptım ama önceki yerinden kalan köklerinden hala daha dal çıkarıyor bende bunları üretmek istedim etrafımda isteyen eş dost var onlara vermek istiyorum fakat kökünden alıp ekmiş olmama rağmen sanki kuruyor gibiler ilk ektiğimde yaprakları vardı hatta bir tanesinin kökünde beyaz yumrular vardı ve onu bir de köklendirici toza bulayıp da ektim ve dışarıdan etkilenmesin diye ev içerisinde serin yerde tutmaya çalışıyorum
bu şekilde üretimi başarabilir miyim sizce ya da başka tavsiyelerinz var mıdır
çünkü hala daha bahçede alttan dal çıkıyor sanırım şansım var yardımcı olursanız çok sevinirim
Mesut Temiz
11-06-2021, 16:33
merhabalar resimde görülen şekilde mor salkımlarım var
daha önce mor salkımın ekili olduğu bahçemden yer değişikliği yaptım ama önceki yerinden kalan köklerinden hala daha dal çıkarıyor bende bunları üretmek istedim etrafımda isteyen eş dost var onlara vermek istiyorum fakat kökünden alıp ekmiş olmama rağmen sanki kuruyor gibiler ilk ektiğimde yaprakları vardı hatta bir tanesinin kökünde beyaz yumrular vardı ve onu bir de köklendirici toza bulayıp da ektim ve dışarıdan etkilenmesin diye ev içerisinde serin yerde tutmaya çalışıyorum
bu şekilde üretimi başarabilir miyim sizce ya da başka tavsiyelerinz var mıdır
çünkü hala daha bahçede alttan dal çıkıyor sanırım şansım var yardımcı olursanız çok sevinirim
Topraktan çıkarırken biraz derince çıkarıp kök etrafındaki toprakların da dağılmamasını sağlayarak saksıya aktarırsanız bunun olumlu etkisi olacaktır... Ayrıca, saksıya diktikten sonra doğrudan güneş almayacağı bir yerde tutar ve nem kaybetmemesi için saksının tamamını şeffaf bir naylon poşetle sararsanız bu da bitkilerin tutmasını destekleyecektir... Tuttuğundan emin olduktan sonra poşeti çıkarıp daha fazla güneş alacağı bir konuma koyarsınız... Bol şans...
Wisteria Budama
Wisteria'yı düzeltmenin doğru yolu nedir? Karışık bir karmaşa ve çok az çiçeğim var mı?
Yıllık budama, yerleşik wisteria'nın sınırlarda kalmasına ve bitkilerin çiçek açmasına yardımcı olacaktır. Yaz budaması, büyümeyi kontrol etmeye ve çiçeklenmeyi teşvik etmeye yardımcı olur. Yan sürgünler ve yan sürgünler (ana gövdelerden büyüyen gövdeler) ana gövdeden beşinci veya altıncı tomurcuğun hemen yukarısına budanır. Kış sonunda bu aynı dallar, ana gövdenin 2 ila 3 tomurcuğuna kadar budanır. Bitkinin enerjisi burada bahar çiçeklerini taşıyacak olan bu tomurcuklarda yoğunlaşacaktır. Aşırı büyümüş asmalar birkaç yıl içinde ele alınmalıdır. Şiddetli budama, yaprakların ve gövdelerin kuvvetli büyümesine neden olabilir, ancak birkaç yıl boyunca çiçeklenmeyi engeller. Öyleyse budayıcıları kırın ve başlayın.
https://www.melindamyers.com/articles/pruning-wisteria
Wisteria'nın Kış Bakımı
Bu benim salkım için ikinci kışım ve kıştan önce onunla ne yapmam gerektiğinden emin değilim. Bu yaz çok büyüdü ve bırakayım mı, atıl mı bırakayım yoksa düzelteyim mi bilmiyorum. Ne tür malç kullanmalıyım?
Aşırı sıcaklıkları azaltmak, nemi korumak ve yabani otları azaltmak için toprağı parçalanmış ağaç kabuğu veya talaşla malçlayın. 4 veya 5 ila 9 bölgelerinde yetişen Japon wisteria ( Wisteria floribunda ), 5 ila 8 bölgelerinde Çin wisteria ( Wisteria sinensis ) ve 4 veya 5 ila 8 bölgelerinde Kentucky Wisteria ( Wisteria macrostachys ) için kışın hayatta kalması için ek malç gerekmez veya 9.
Bitkiyi budamak için kış sonuna kadar bekleyin. Umarım dikim sırasında bitkiyi yerden 30 veya 36 inç yüksekte kesersiniz. Bu, yan sürgünlerin gelişmesini teşvik eder. En güçlü ikisi, çardak veya kafes üzerinde tutulmalı ve eğitilmeliydi. Bu yıl, ana gövdeyi en üstteki sürgünün yaklaşık 30 inç yukarısına kadar budayın. Çardak kapatmaya yardımcı olmak için iki ek yan sürgün kaydedin. Yan sürgünleri üçte bir oranında kısaltın. Destek yapısı kaplanana kadar bunu her yıl tekrarlayın.
Bir kez kurulduktan sonra, büyümeyi kontrol etmeye ve çiçeklenmeyi teşvik etmeye yardımcı olmak için yaz aylarında budama yapın. Yan sürgünler ve yan sürgünler (ana gövdelerden büyüyen gövdeler) ana gövdeden beşinci veya altıncı tomurcukun hemen yukarısına budanır. Kış sonunda bu aynı dallar, ana gövdenin 2 ila 3 tomurcuğuna kadar budanır.
Budama yapmadıysanız, budama adımlarını değiştirmeniz gerekebilir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yapıyı kademeli olarak oluşturun. Kuzey bahçıvanlar, manzaraya yeni wisteria bitkileri eklerken çiçek tomurcuğu dayanıklı Kentucky wisteria'yı kullanmayı düşünmelidir.
https://www.melindamyers.com/articles/winter-care-of-wisteria
bilenyum
21-03-2022, 22:36
Kaç yıl oldu unuttum artık ancak 5-6 yıl diyelim şimdilik zengarden'dan aldığım japon Caroline wisteriası geçen yaz 3-4 çiçek açabilmişti. Tabi mor beklerken beyaz açtı o ayrı. Muhtemelen yerini sevmedi, gelişimi boya hızlı, yan dallanmalarda yavaş, gövde kalınlaşması da yavaş oldu. Budama yaptığım yıl sonu hiç çiçek alamadım. Herhalde yanlış budadım dedim. Budamadan bıraktığım yıl ise çiçeklenmesi oldu. Bu yılda budamadım :D
Bakalım neler olacak.
Sn. muda bir parkta çok yayılmış wisteria dan bir kaç dal çelik aldım. Bakalım köklendirebilecek miyim :)
Sn. bilenyum;
Bir arkadaş benim diktiğim morsalkımdan muhtemelen bu zamanlarda çelik alarak toprağa dikmişti. Arada sulayarak hepsinin köklendiğini söylemişti. Ben de bu yıl komşuma vermiş olduğum mor salkımı budadıkları için bir kısım çelik alarak diktim. Damlama sulama yapabilirsem muhtemel hepsi köklenecektir.
Sizin almış olduğunuz beyazın resimleri var ise ekleyebilirseniz sevinirim. Bendeki beyaz nedense öldü. Çiçekçide duran yeri değiştirince onu alarak diktim. Yanlış zamamda almama rağmen yaşadı ancak çok da gelişmedi. Bu yıl köpekler de birazını kırmış. Umarım yaşar. Mor salkım da suyu çok seviyor. Köklendiren kişi hortumu kısık olarak açıp uzun saatler boyu suya tam doymasını sağlıyordu. O da çok büyümüştü. Bu yıl ben de mor ve beyaz salkımı düzenli olarak bolca sulamayı düşünüyorum.
Leylak bitkisi de çiçek açtıktan sonra hemen budanması gerekiyor. Daha sonra budadığınız zaman gelecek yılın çiçek sürgünleri uç taraflarda olduğu için çiçek açamıyorlar. Mor salkımda da sanırım aynı şey söz konusu.
bilenyum
22-03-2022, 20:14
Olur elbette eklerim, şuan çirkin tek dal olduğu için yaklaşık 4 mt. yapraklandığında ve şansıma çiçek açarsa yollayayım. Bence biraz köklerini derine sallayabileceği bir bölge arıyor gibi geldi. Benim bahçede pek öyle bir şansı olmadığından ağır gidiyor sanırım. Yarın gövdesinden fotoğraf eklemeye çalışacağım
Bende bir kaç yöntem gördüm ve onları denedim :D
bir dalı yukarıda bir dalı toprakta ektim, doğrudan evde saksıya ektim, su içinde köklendirme de deneyeceğim. Bakalım artık şansıma :)
*Bu arada google'de Leylak salkım wisteria fidanı ithal japon mor salkım diye aratırsanız zengarden sitesinden aldığım fide aslında buydu. Açan beyaz çıktı :D Oda 3-4 yıl bekleme sonrası :(
bilenyum
23-03-2022, 09:58
Sayın Muda, Fotoğrafları çektim.
Baktım çok düzensiz gelişiyor, demire sarmış olan düzensiz dalları budadım ancak o halini fotoğraflamayı unutmuşum. Bir ara güncellerim son halini de :)
alperfect
08-04-2022, 11:19
Parktaki mor salkımların tohumundan aldım çıkar mı acaba ya da nasıl çıkar
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.