View Full Version : İlkin / hoyalar
Bendeki Hoya türlerinin listesi...
Hoya Aldrichii
Hoya Callistophylla
Hoya Compacta
Hoya Cornosa ( Çiçeklendi. 2009'un bahar mevsiminde açtı. )
Hoya Curtisii
Hoya Diversifolia
Hoya Erythrostemma
Hoya Excavata
Hoya Globulifera
Hoya Kerrii ( Çiçeklendi. 2009'un yaz mevsiminde açtı. )
Hoya Lobbii
Hoya Meliflua
Hoya Minibelle ( Temmuz 2010'da ilk çiçek saplarını çıkarttı. )
Hoya Nummularioides ( Haziran 2010 yılında neredeyse her gözden çiçek sapı çıkarttı. )
Hoya Obscura
Hoya Red Button
Hoya Serpens
Hoya Shepherdii
Hoya Silverpink
Hoya Tricolor
Hoya Vitiensis
Hoya Wayetii ( Temmuz 2010'da ilk çiçek sapını verdi, şehirdışında olduğum için sulayamadım ve çiçek sapı düştü. )
Ben de en nihayetinde destek çubukları buldum ama istediğim gibi bükülmüyorlar, neyse şimdilik idare edeceğim. 2 metre boyunda aldığım çubuğa mum çiçeğimi sarmaşık gibi doladım yaprak altlarından düğümledim. Yukarıda 30-40 cm kadar dolayamadığım kadar dal kaldı, onu da aşağı doğru sarkıtıp sarmaşık gibi dolayıp düğümledim. Bir mahsuru olmaz değil mi?
Fazla sıkmadıysan bir zararı olmaz.Güle güle büyüt.:)
Uzun dallı mum çiçeğimi, şimdi vitrinin hemen önüne aldım, kapı arkasından ışık gelir ama az gelebilir belki diye düşünüp öne aldım ama yine kapıyı görecek ;) Umarım orada mutlu olur dünyayı seyrederken...
Zeonka bu mum çiçeğim, o küçük mum çiçeğim değil. Küçük olan boyna sürgün veriyor ama büyük olan baya baba birşey. Dalları kalın... Keşke hemen uzasa da çiçek açsa küçük mum çiçeklerimiz değil mi? :p
Rover200'ün yolladığı resimlerdeki gibi çubukları çok aradım ama bulamadım bir türlü. Benim şimdi mum çiçeğimi doladığım çubuklar bükülmüyor, eritip mi büksem diye çok düşündüm ama yeni türler gelene kadar aramaya devam edeceğim artık.
Yaprak bildiğim kadarı ile çiçek açması için çok verimli olmuyor. Güzelce gelişmesi için ve çiçek açabilmesi için çelik olması ve en az 2 yaprak olması gerekiyor. Çeliğin tam boğum yerinin biraz altından kesebilirsiniz bence...
Mesela 2554 no'lu mesajda çiçek tomurcukları açmaya hazır bir dal var. Çiçek açmayacak olsa orada bulunan beyaz tomurcuğun altından kesebilirsiniz. Oksijenli suya koyduğunuz zaman hemen oradan kök verecektir.
Hakan KINACI
27-09-2007, 09:24
İlkin Hanım,
Benim bulduğum mum çiçeği 2650 nolu measjdaki gibi daha tek dal üzerinde uzamış vaziyette ama iyice bir inceleme yapayım bakalım tarifinize göre kesebileceğim bir yer bulabilirmiyim. :)
Bu arada kafama takılan konu var; Siz diyorsunuz ki "oksijenli suya koyun hemen köklenir." ama bu konuyu forumda okadar çok aramasını yaptım ki son olarak Mine Pakkaner'e danıştım.
Aldığım bilgiler doğrultusunda yanlış bilmiyorsam oksijenlisu sadece dezenfekte amaçlı kullanılır deniyor.
işte tam burda ikileme düşüyorum;
Aceba köklendirilecek yeri oksijenlisu ile yıkayıp suyamı bırakıyoruz yoksa oksijenlisuyu belirli bir oranda sulandırarak yaprağı bu sudamı bekletiyoruz.
Hakan Bey inanın ben de uzman değilim bu konuda. Geçen 4 tane çelik aldım mum çiçeğimden. Ardından oksijenli su ile yıkadım çeliklerin kesilen yerini. Sonra hepsini mavi renk bir bardağa aldım. İçine dinlenmiş çeşme suyu koydum sonra da 3-4 damla oksijenli su damlattım. 4. günde çelikler kök vermeye başladı. Aradan 10 gün geçti sanırım ve dün akşam da hepsini vereceğim kişiler için saksıladım. Birkaç gün bende gölgede kalacaklar filiz vermeye başladı mı isteyen arkadaşlarım vardı elden onlara teslim edeceğim.
Büyük ihtimal oksijenli suyun mikropları öldürdüğünü ve bu şekilde çiçeğe yardım edip köklendirdiğini düşünüyorum. Umarım faydalı olur anlattıklarım.
Hakan bey,Mine hanımın da dediği gibi oksijenli su bardakta veya toprakta dezenfektan vazifesi görüyor.
Eğer konu başında derlenmiş bilgilere bir göz atarsanız,orada sevgili Hoyadağ'ın 200ml.suya bir çay kaşığı,sayın Mine hanımın 1lt.suya 2 tatlı kaşığı oksijenli su tarifini bulabilirsiniz.
Tamamen bitkiyi koruma amaçlı olarak kullanılıyor.Ama sevgili İlkin'in dediği gibi belki ortamı iyi olunca daha çabuk kökleniyordur.;)
98 no'lu mesajda Sevgili backyard bir çeviri yapmış. Mum Çiçeklerinin yaz-kış her iki ayda bir gübrelenmesi gerektiğini çevirmiş. Bu sanırım sıvı gübre değil mi ve üzerinde çiçek ve çiçek açmaya niyetlenen tomurcuk yoksa olacak.
Ilkin Hanım, bu hadise "Fala inanma, falsız da kalma" gibi birşey.. :D
Sayın serder'den hatırlarsanız, kendisi hiç gübrelemeksizin o çiçek dolu mumçiçeğini büyütüyordu.. Bizim evdekini de hiç gübrelemedik yıllarca..
Yani, tamam bu bilgileri okuyalım ama, bu gübre olayını uygulamanıza gerek yok; yukarıdaki atasözümüze ;) bağlarsak..
Selamlar..
Evet benim de aklıma iyice oturdu, yeni ektiğim çeliklere ben de denilen miktarlarda oksijenli su koyup sulama yapacağım. Ama yeni ekilen çelikler filiz verinceye kadar aşırı sulamaya kaçmadan sulamak lazım devamlı... unutmayın sakın ;)
Bu arada meraktan soruyorum yanlış anlamayın acaba bizim Paul Bey'den gelecek çeliklerde durum nasıl acaba? Geliş günü belli oldu mu? :rolleyes:
Teşekkürler nevsune hanım, bu oasis'i ben buralarda bulamam vallahi. :o
Bu arada küçük mum çiçeğimin sürgün vermesi durdu ucuna dokunduğum için ama çok sağlıklı maşallahı var, şimdi yaprak çıkartmaya başladı. Sevgili Gürbüz ailesinden gelen mum çiçeğim ise nasıl olduğunu anlayamıyorum bir türlü. Resimlerini de yolluyorum. Bir bakar mısınız yaprakları buruştu biraz alt taraf özellikle acaba tomurcuklar gelişsin diye fazla mı su kaçırdım acaba. Çok canım sıkılıyor onu öyle büzüşmüş görünce ne yapayım acaba Mucip Abi, Mehtap Abla?
Devamlı büyümekte olan küçük mum çiçeğim.
22641
Gürbüz ailesinden gelen mum çiçeğim.
22642
İlkin Hanım, en alttaki veya en sararmış yaprağın dibine doğru hafifçe(fazla değil) bastırın. Sonbahar yaprağı gibi dokununca kolayca kırılıyorsa, ve yaprak sapı, yaprağa göre hafifçe daha sarı ise kök çürümesi başlamış olabilir. Benim mumçiçeğime olan şey tam olarak buydu en azından.
Ancak fotoğrafa bakılırsa farklı birşey var gibi, çürüme olduğunu sanmıyorum. Gürbüz ailesinden gerekli yanıt gelecektir. İnşaallah gübre falan vermemişsinizdir.
Gübreden kasıt ne? Bitki besini gibi şeyler mi? Yoksa bildiğimiz ahır gübresi mi?
Ben hem Mucip Beyden gelen, hem de biri çelik, biri de köklü çıkartılmış mumlarıma kompoze gübre ve hümik asit verdim. Hiçbirinde bir sorun yok. Çelik toprakta ve (geç de olsa)iki gözden sürüyor, köklü olan her yerinden sürgün veriyor. Mucip Beyden gelen ise sessiz, sedasız bekliyor. Belki de alışma süreci geçiriyordur.
Hoyadag şimdi baktım yapraklara, hafif bastırınca kopma yok, biraz daha sert bastırınca yine kopma yok. Sıvı besin gübresi verdim bir iki kere. Acaba soğuklar da başladı etkisi olabilir mi? Gürbüz ailesinin cevabını merakla bekliyorum bakalım ne diyecekler.
Bir de kökler hafif dışarıda kalmıştı, dün biraz toprak, torf ve minik taşlardan ekledim.
Mucip Gürbüz
17-10-2007, 16:52
İlkin merhaba,
Tebrikler vallahi nasıl becermişsin pes doğrusu. Görüntüye bakarsak kökte sorun var galiba ama bu hale bayram tatilindemi geldi, gübre ne verdin? ne kadar verdin? bunları yazarsan daha net konuşuruz.
Sevgili Nevsune, "inşaallah gübre vermemişsindir" derken, aşırı olabilecek gübrelemeyi kastetmiştim. Yoksa tabi ki gübre türü ne olursa olsun mum çiçeği de diğer bitkiler gibi gübrelenebilir.
Ne bileyim, yaprak buruşukluğu ilk anda gübreyi getirdi aklıma.
Mucip Abi bayramda oldu valla :( Biraz suladım o kadar ama fazla verdim sanırım suyu. Hani çiçeklerinirken fazla su ister durumundan dolayı. Birde yokum 5 gün susuz kalmasın dedim. Sıvı gübre verdim, çiçek açan bitkilere verilenden 1 litreye 1 kapak konuyor, ondan 2 bardak kadar verdim mumçiçeğime. Ne olacak şimdi? Umarım ölmez mumçiçeğim :(
İlkin Hanım,
Zaten mumçiçeği haftada bir sulanmıyor mu? Niye 5 günlüğüne susuz kalır diye düşündünüz ki?
Bana öyle geliyor ki, siz sulayıp su fıslatayım derken bitkiyi fazla suya boğdunuz galiba..
Toprağı ıslak mı çok?
Selamlar..
Mucip Gürbüz
17-10-2007, 17:38
Tatile giderken evde kalan birisine, ben yokum sen 5 galon su iç, 50 adet ekmek ye, ben gelince tekrar yersin demişsin çiçeğin dengesini bozmuşsun.
Şimdi; saksının altlığını ters çevir, üstüne tam bir gazeteyi katla ( kalın olsun) üstüne saksıyı koy suyunu çekebildıği kadar çeksin. Sakın su verme.
İkinci yol ise çiçeği çıkart saksıdan ve toprağını temizle, kökleri yıka eğer kararmış kök varsa kes temizle (yalnız kararmış yerleri) ve yeniden dik. Dikeceğin toprağı kullanmadan önce nemlendir. yeni dikimi ise derin yap , ister gömülen yaprakları kes, ister kesme fark etmez. Toprağı mutlaka iyice bastır. Kolay gelsin. Sevgiler.
Mucip Gürbüz
17-10-2007, 17:49
Evet sevgili cezzar, gübreyi vermiş, suyada boğmuş ve gübre yıkanma şansıda bulamayınca çiçeğe zarar vermiş. Çünkü tabak su dolu olunca zaten fazla olan gübreyi kullanmaya çalışmış, sonuç ortada...!
Mucip Abi birşey sormak istiyorum, sizin yolladığınız mumçiçeğime ufaktan su vermeye başlayım mı yoksa tabağına su koymaya devam mı edeyim buharlaşma için. Toprağını değiştirdiğimden beri hiç su vermedim. En alttaki birkaç yaprak sarardı, diğer yapraklar kendini topluyor gibi yapraklardaki büzüşmüşlük de çok fazla değil artık.
Bir de benim küçük mum çiçeğimle ilgili birşey sormak istiyorum. Birkaç yaprağında siyah lekeler oluştu. Bu yaprağın doğal halimi yoksa bir sorun mu var. Ona da gübre vermiştim acaba o mu dokundu? Yeni yapraklar da veriyor bu arada. Bu lekelerin güneş lekesi olacağını da sanmıyorum çünkü hiç güneş görmüyor benim mumçiçeğim. 2828 no.'lu mesajda tam resmi de var. Beni bir aydınlatır mısın lütfen.
Bu arada Mehtap Hanım nerelere kayboldu? İyidir inşallah. Sevgiler...
Mucip Gürbüz
24-10-2007, 14:38
Sevgili ilkin, iyiki hatırlattın tam aklımdaydı şu terör aklımızı aldı vallahi. Evet suyunu ver ama mutlaka fazlası süzülsün, sararan yaprakları kes at, büzüşme düzeliyorsa sorun yoktur.
Diğer çiçeğin zannedersem bir şeyi yok, biraz daha bekleyelim.
Mehtap ablan buralarda ama bizim evde son sözü ben söylerim.. ne mi söylerim?
- Tabi karıcığım.
:D Allah iyiliğinizi versin alemsiniz gerçekten, Mehtap Hanıma en derin sevgi ve selamlarımı yolluyorum...
Bilgi için de teşekkür ederim. Hemen gidip soluğu elimdeki su ile çiçeğimin yanında alacağım şimdi. Akan suyu da biraz bekleyip iyice süzüldükten sonra tabaktan alıp dökeceğim. Çok teşekkür ederim. ;)
celalsungur
24-10-2007, 16:45
Mucip Abi dediklerini uyguladım, bir miktar yeni toprak ve torf ekledim. Biraz da kuma yakın minik beyaz taşlardan koydum. Tabağına taş bulamadığım için benim camlardan koydum. Saksıya değmeyecek şekilde su doldurdum. Bakalım neler olacak. Teşekkür ederim. ;)İlkin Kardeşim, Adana da Koçtaş varsa, tırmanıcı bitkileri bağlamak için yeşil renkli tüylü kadife görünümünde çok güzel şeritler getirmişler. Çok estetik duruyorlar, görmeni tavsiye ederim
Celal Bey Adana sıcakları gibi kurak bir memleket. O yüzden ne Koçtaş ne de Bauhause var :( Ama bir tane praktiker var orada da o dediğiniz bağlama şeritlerinden yok malesef. Ankara'ya gittiğim zaman bakacağım ama teşekkür ediyorum.
Penelophe hadi gözün aydın, umarım bu çelik sorunsuzca büyür.
celalsungur
25-10-2007, 11:10
Celal Bey Adana sıcakları gibi kurak bir memleket. O yüzden ne Koçtaş ne de Bauhause var :( Ama bir tane praktiker var orada da o dediğiniz bağlama şeritlerinden yok malesef. Ankara'ya gittiğim zaman bakacağım ama teşekkür ediyorum.
Penelophe hadi gözün aydın, umarım bu çelik sorunsuzca büyür.Ben bir paket aldım,3-5 tane yollarım size isterseniz.
sinaninci1
25-10-2007, 12:59
Benim RB de suda koklenmeye basladi ama C de hic bir hareket yok.
Benim hoyalar geldi Hollanda'dan arkadaşlar... Ne yapacağım ben kalakaldım tüm bildiklerimi unuttum :o Hepsini kendi yerlerinde resimleri ile aktaracağım birazdan. Çok heyecanlıyım :p
Penelophe
27-10-2007, 11:29
Gözünaydın İlkin.:) Biliyorum zor ama sakin olmaya çalış.
papatyam
27-10-2007, 11:45
İlkin çok güzel :) umarım hepimiz başarırız :))
Umarım papatyam, valla başım ağrıdı heyecandan deminden beri bir mutfağa bir b.sayara koşturuyorum. Öğleden sonra da gelen giden olacak. Of bakamayacağım buraya da :(
Emeği geçen, yeni hoyalara kavuşmamızı sağlayan herkese gönülden teşekkür ederim. Sağolun varolun. Tuttuğunuz altın olsun. :p
papatyam
27-10-2007, 12:01
Canım sakin ol :) onlar artık senin, şimdilik koy suya akşam misafirlerin gittikten sonra uzun uzun ilgilenirsin :)
(ah bizimkiler de gelse ya bir an önce)
İlkin sakin ol.:p
Gözün aydın.
Papatyam'ın dediği gibi şimdi oksijenli suya koy,akşam sakin sakin ilgilenirsin.
(Diyorum ama beni de heyecan bastı)
OO oksijenli suyu unuttum işte :p Hemen eşime söyleyim tedarik etsin dolabından. Teşekkürler hatırlatma için. Mucip Abi, Mehtap Hanım neredeler? Mehtap Hanım bir mesaj kutusuna baksın lütfen...
Mucip Gürbüz
27-10-2007, 12:22
Resimler nerde?
Hepsi forumun içinde kendi başlıkları altında Mucip Abi. Bu arada ne olur ne olmaz diye sana da mesaj attım, bakabilirsen sevinirim. Acil ;)
Mucip Gürbüz
27-10-2007, 12:36
Serpens'i yazdım diğerlerine geçiyorum.
sinaninci1
27-10-2007, 12:41
Ilkin asagida"ki resime dikkat edersen govdenin ustunde ufak kahve rengi kabarciklar,sislikler, gozebenzeyen yumrular,sen nasildersen,eger senin celiklerinde"de boyle gozler varsa onlari suda tut, oralardan 3 veya 4 gunde kokleniyor boylece sonuca daha cabuk ulasiliyor.
Bak benim hoyadagdan aldigim iki celik ayni konumda, birnde o sisliklerden vardi 4 gunde koklenmeye basladi, diyerinde daha bir hareket yok
Kolay gelsin gulegule buyut
Saygilar
Teşekkürler sinan bey, evet benim de dikkatimi çekti daha önce arkadaşlarım istemişti bendeki mumçiçeklerinden onlara çelik vermeden önce köklendirip vereyim demiştim. O zaman suya koyduğum zaman hemen o kabarcıklı yerlerden kök çıkartmıştı. Şimdi yeni gelenlerde de var kabarcık ama hafif belli belirsizler. Sağolun...
Mucip Gürbüz
27-10-2007, 12:53
İlkin 3 çeşitmiydi, yoksa benmi kaçırdım.
sinaninci1
27-10-2007, 12:54
Unuttum sehir suyu kullanma klor etkiliye bilir.
Saygilar
3 çeşitti, silverpink'ten fazla söylemiştim. Çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için. Mesajlarınıza bakmayı unutmayın lütfen, bekliyorum.
Sinan Bey merak etmeyin ben tüm çiçeklerimi içme suyu ile suluyorum. :p
İlkin tebrikler gelmiş senin bebişler.Oluruna bırak.Üstüne düşme.Kesin tutarlar.
Hadi hayırlı uğurlu olsun. Hemen resimlerini çekip koyun biz de görelim ;)
Sinan Bey, ben çelikleri suda köklensinler diye bırakmadım. Toprak karışımına diktim. Şu anda geldikleri gibi duruyorlar. En sağlıklı yolun bu olduğunu söyledi uzmanlar ben de ona göre bu şekilde davrandım. İlk geldiklerinde 5-6 saat oksijenli suda tuttum eve götürene kadar. Sonra akşam hemen saksılara aldım ilk sularını da oksijenli su ile verdim. Bakalım hayır hasanat olsun ;)
Hakan KINACI
02-11-2007, 09:18
İlkin Hanım,
Öncelikler gözünüz aydın :) inşallah bizlerde bekliyoruz dört gözle gelmesini. :)
Bu arada neden oksijenli su? neden 5~6 saat oksijenli suda tuttunuz ve ilk sulamayı oksijenli su ile yaptınız? bunun çeliklere ne gibi faydası var?
Forumda yaptığım araştırmada oksijenli su; dezenfektan amaçlı kullanıldığı yazıyor aceba dezenfekte etmek için mi? kullandınız.
Amanın ne güzel herkes yavaş yavaş kavuşuyor çeliklerine, hepinize uğur getirsin, mutlu mutlu büyütürsünüz inşallah. Harika bir olay ;)
Hakan Bey benim çelikler iş yerime gelmişti o yüzden eve gidene kadar suda beklesinler onca yolu gelmişler susuz kalmışlardır diye suya almıştım. Oksijenli suyu da dediğiniz gibi dezenfekte etsin diye kullandım. Kullanılmaya da bilir ama kullanılırsa daha iyi olur diye okuduğumu hatırlıyorum. ;)
Benimkiler gölgedeydiler hemen perde arkasında ışık alan köşe bir yere alayım o zaman. Teşekkürler ;) Ben yaprakları da dikmiştim kerrii'nin bir yaprağı çürümeye başlamıştı çıkarttım kurusun diye. Çok su da vermemiştim halbuki.
Bu arada benim eski küçük mumçiçeğim beni çileden çıkartıyor; Boyna yaprak sürgün veriyor ama bir kere yanlışlıkla dokundum mu hemen küsüyor sürgünün ucu. Of!
Mucip Gürbüz
03-11-2007, 13:27
Dokunma bana, uzak dur benden, rahat bırak beni diyor ama zavallı Türk'çe bilmiyor, bizim foruma uğraması lazım.
Ne demek istediğinizi anlayamadım sayın M.Gürbüz,kimi kastettiniz acaba!
pügrü hanım hoşgeldiniz aramıza. Bunun nedenini iyice anlamanız için forumu baştan aşağı okumanız gerekecek sanırım. ;) Büyük ihtimal gölge olan bir yerde duruyor sizinkisi onun için de açmıyor. Direk güneş ışığı alan yer olmasa da sabah güneşi alan şöyle bol ışıklı bir yere koyarsanız çiçek almaya başlayabilirsiniz. Ben tüm okuduklarımdan bunu çıkartıyorum ;)
Beni kastediyor pügrü hanım sürgünlerin ucuna dokunup büyümelerini engellediğim için mucip abi uyarıyor beni :p
Teşekkürler İlkin hanım,ben bilgi sayarı yeni ögrendigim için dogru düzgün kullanamıyorum ,sayın Gürbüzün yazısı hemen benden sonra çıkınca üzerime alındım,dogrudan hatalarım söylense takdir ederim herkezi, ama imalı yazılınca her ne ise.Özür dilerim.Çiçek seven insanlar art niyetli olmaz .Sevgili İlkin hanım yardımlarınız için teşekkürler.
Mucip Gürbüz
03-11-2007, 13:57
Taş yanlış yere gitti galiba. Sayın pürgü daha hoşgeldin demeden baltayı taşa vurmayız. Aramıza hoş geldiniz. Bunlar çiçekleri bir saniye rahat bırakmıyor sonra şikayet ediyorlar. Hoşçakalınız.
Rica ederim pügrü hanım, umarım sizinki de en kısa zamanda çiçek açar . Mucip Abi ve Mehtap Hanım buranın bir numaralarından onlar olmasa halimiz ne olurdu bilmiyorum ;) İlerleyen zamanlarda anlarsınız.
arkadaşlar, tekrar tekrar özür diliyorum,yersiz alınganlık yaptım,yeni üye oldugum nasılda anlaşılıyor degilmi.aslında pozitif birisi olarak bilinirim ama bi kere alınmış bulundum,zayıf anıma geldi herhalde. sizlerle tanışmaktan dolayı memnunum .sevgilerle
İlkin hanım bu arada TÜRKİYE miz için yazdıgınız slaganınız çok güzel, sag olun, yüzde yüz katılıyoruz,teşekkürler.
slogan demek istedim,kontrol etmeden yollamışım !
Ben silver pink, kerrii ve serpens siparişi vermiştim. Kerrii ölmüştü ama dayanamayıp bir tane çelik daha aldım. Silver pinklerden birisi 2 yaprak verdi, serpens'te de bir çıkıntı oluşumu var gibi ama beklemedeyim...
Benim 2 serpens'in son durumu. 1 tanesinin yaprağı gayet sağlıklı diğerinin çeliği sağlam ama yaprak büzüşük duruyor.
Mucip Gürbüz
05-12-2007, 16:21
İlkin Merhaba,
Resimdeki serpens'i su dolu bir kap içine koy iyice suyu çeksin, toprağın üst kısmına bakınca ıslak görünecek kadar su çekmesi lazım, sonra çıkar yerine al ve her kurumasında toprağın, aynı işlemi yap, bu orkide toprağı bitki büzüşmüş, bu defada suyu az gelmiş. Köklendirmede bu kompostu kullanma ya da toprak karıştır ortamda hava boşluğu kalmaması lazım köklenmesi için.
Selamlar.
Tamam Mucip Abi, çok teşekkür ederim yardımın için. Sağol varol ;)
Yurtdışından gelen çeliklerin haricinde kendi büyüttüğümüz mum çiçeklerinin de yazışmalarını burada yapacağız değil mi? Bir yanlışlık olmasın sonra.
Benim 4-5 aydır baktığım bir mum çiçeğim vardı, devamlı sürgün ucu veriyor, yaprak da çıkartıyor Bu sabah geldiğimde sürgünün ucunda böyle birşey gördüm acaba bu çiçek tomurcuğu olabilir mi? Yaprak desem gözler arasında çok kısa mesafe kalacak, oluşum da yaprak gözü gibi gelmedi. Ne diyorsunuz?
Umarım çiçek tomurcuğudur.
Mucip Gürbüz
06-12-2007, 11:51
Sayın İlkin,
Henüz yorum için erken, yalnız ona hemen ip bağla sarılsın. selamlar.
Teşekkürler, destek çubuğu var zaten, ona sarılıyor boyna. Bu resmini çektiğim en uç kısım, çubuğa sarılmak için daha dönmedi .
Ben benimkilere kendi yerimden cevap vereyim sevgili iklimsiz ve malina hanım... ;)
Benimkilerden silver pinkler gayet sağlıklı, köklendi hepsi, bir tanesi 2 yaprak vermişti nasıl olduysa birisi deymis 1 tanesi kırıldı, diğer yaprak sağlam yavaşça büyüyor. Genel görünüşleri gayet sağlıklı.
Serpensler de sağlıklı çok şükür ama bir hareket yok. Sadece tutunma yerleri var ya hani onlardan birisi büyüyor.
Kerrii ise hala çok nazlı biliyorsunuz birisini kaybetmiştim sonra sevgili hoyadag sağolsun bir tane daha sipariş vermeme yardımcı olmuştu. İkinci gelende son gözüne kadar çürüdü. Çürüdükçe değişik yöntemler denedim kestim, olmadı çürüdü kestim. Şimdi bir göz bir yaprak bir kavanozun içine koydum, sera etkisi yapsın diye nemlendiriyorum, hiç su vermiyorum neredeyse. Bakalım son çare bu.
Benden haberler böyle umarım sizlerin çelikleri de sağlıklıdır.
2. çelik silver pink'im iki yerden minicik birer tomurcuk patlatmış ;)
Gözün aydın İlkin hn. 64 no'lu mesajındaki sürgün ucu ne oldu? Çiçek mi?
oyaağacı
14-01-2008, 17:27
Kutlarım sizi. Ne hoşlar değil mi?
İlkin hanım merhaba,sizin mum çiçeklerini gördükçe geçen yıl rahmetli anneme hediye ettiğim mum çiçeğini babamdan istesem ayıp olur mu diye içimden geçirmeye başladım.
Fatma E.
14-01-2008, 21:00
Tebrikler İlkin, ben de böyle haberler verebilsem keşke :(
Teşekkürler güzel düşünceleriniz için ;)
Fevziye Hanım kendisi malesef çiçek sürgünü değilmiş, olsun ama sağlıklıca büyüyor hala. Benim mum çiçeğim o sürgün gözünden sonra 3. sürgün gözüne gidiyor. Çok sağlıklı maşallahı var bildiğiniz gibi değil ;)
Sayın arda babanız darılmayacaksa isteyin çiçeği, darılacaksa bir çelik alıp onu büyütmeğe çalışın bence.
Fevziye hanım güzel haberler verirsiniz merak etmeyin, bahar bir gelsin hepimizin güzelleri coşacak eminim.
Silver pink'im coştu bugünlerde; Hem 2 yaprak verdi hem de başka bir kesilmiş yaprağın üstünden kırmızı bir göz çıkardı. ;)
Serpens çeliklerimden birisinin yaprağı düştü. Ama çelik hala sağlam gibi, umarım köklenir. Onu su dolu bir bardağa koydum. Diğer çelik ve yaprak sağlam ama gelmelerinin üzerinden baya bir zaman geçmesine rağmen ne köklenme var ne de yapraklanma. Hasta ediyor beni.!
Silver pinklerin ise maşallahı var, çok sağlıklı 2 yaprak verdi birisi ve şimdi 3., 4. yapraklarını veriyor.
Hoya çeliklerimin son durumu. ;)
Maşallah :) Çiçeğinide görürüz inşallah.
inşallah ;) serpens de bir hareketlenseydi...
Sonja Varol
07-03-2008, 18:35
http://img176.imageshack.us/img176/237/im000036yp0.jpg
Bu da benim Mum icegim. Bu yil henüz ciceklerini acmadi.
İlkin çok güzel, yapraklanmışlar, inşallah çiçeklerini de görürsün. Bahar geldi serpensinde hareketlenecektir. Çiçekler de bu kadar sevgiyi algılıyorlardır.
Teşekkürler sevgili fevziye hanım, ben de ümitliyim ve heyecanla bekliyorum serpensin hareketlenmesini. ;)
Sonja Hanim sizin mum çiçeği de gayet sağlıklı görünüyor, maşallah. Üstelik aşağı doğru sarkıyor. Bakımını nasıl yapıyorsunuz, güneş alan bir yerde durmuyor zannedersem, değil mi? Çiçekleniyor demişsiniz bir de, ne güzel. Çiçeklendiği zaman resimlerini bizimle paylaşmayı unutmayın lütfen.
İlkin hanım hoya çalışmalarınız gerçekten takdire şayan nitelikte. Onlarda sizin yanınızda mutlu görüküyorlar. Umarım çiçeklerini de görme fırsatımız olur.
Teşekkür ederim inceefe, çiçeklenirse hemen göreceğinizden hiç kuşkunuz olmasın... ;)
Sonuç gayet mutluluk verici sayın kaktüs. Bendekilerin hepsi atağa geçti, sürgün mü dersiniz, yaprak mı dersiniz hepsinden var. ;) Resimlerini çekerim h.sonu. Özellikle silver pink sürgünlerini nereye saracağını şaşırdı. Şuanda hoya aldrichii'nin yaprağının ucuna tutunmuş durumda. :p
Ne kadar süper...
Hepsi derken kaç tane tür var şimdi elinizde yaşayanlardan? Adana'nın iklim avantajı ile sanırım kısa zamanda çiçeklerini de görürüz nasip olursa :)
Bizi mahrum etmeyin bu güzelliklerden. (ACEMİ hoyaseverler olarak...)
Adana ikliminden dolayı tabii ki gelişimleri daha hızlı olabilir. Ben de çok aşırıya kaçmamaya çalışıyorum bakımlarında. Bendekiler Hoya cornosa, h.silver pink, h. serpens, h. kerrii, h. aldrichii, h. vitensis. Hepsi de çok şükür gayet sağlıklı. Yeni yeni sürgün ve yaprak çıkartmaya başladılar. Resimlerini eklerim çekince.
Maşallah diyelim o zaman
Okuduğum kadarı ile kerrii biraz daha mı nazlı büyüyor? Hepsinin yapraklarının farkından birbirlerini tanıyor musunuz?
Evet biraz daha nazlı bir tür kerrii, özellikle çelikten köklendirmeye çalışırken. Bir de çok suyu sevmiyor. Bendekileri tanıyorum tabii yapraklarından birkaç türü daha biliyorum ama hepsini bilmemin imkanı yok. :)
En sonunda mum çiçeğimin çiçeklerini görebildim.
Benden mutlusu yok artık. ;)
78452
78453
Maşallah .Güle güle büyütün. :)
Teşekkür ederim Oğuzhan. Nihayet muradıma erdim. Yaklaşık 2 sene kadar önce buradan sevgili kaseriya bu çiçeği bana yollamıştı. Kendisi artık buralara uğramıyor zannedersem ama şimdi mum çiçeğinin çiçek açmış halini görmesini isterdim. Ulaşmak istediğim noktaya gelebildim sonunda. ;) Çok teşekkür ediyorum tekrar ona...
:) Bu carnosa herhalde
Bol bol içinize çekin kokusunu... :) Darısı göremeyenlerin başına.
Bir resim daha ekliyorum. Bu çiçeğin seyrine doyum olmuyor. ;)
78528
Sayın İlkin gözün aydın.İnşallah en kısa zamanda mummun çiçeklerle dolar.
Darısı bizimkilerin başına:D
huzunperest
14-05-2009, 16:55
Çok muhteşem bir seyir. Bizim için de koklayın sevgili İlkin :D
Süper star gibi poz vermiş güzelimiz.:D
;) Güzellik yarışmasına mı soksam acaba. :p Bu arada sendekiler nasıl Oğuzhan? Zannerdem rahmetli Mucip Abi'den gelen vardı, çiçeklerini görmüştük onun, tekrar çiçeklenmedi mi?
Yeni çiçekler yolda... ;)
82317
Şeker gibi gözüküyorlar İlkin bunlar. Açmamış halleri bile güzel. Maşallah.
velveteen
30-05-2009, 11:34
İlkin, senden biraz tavsiye istesem :) Kocaman, sağlıklı bir Hoya Carnosam var. 2007 yılında ilk defa çiçeklenmişti. Taşınma esnasında evi güzel kokularla donatmıştı. Tadilat sonrasında karşı duvara koymak zorunda kalmıştım. Keyfi yerinde açıkcası, sürekli yeni dallar veriyor uzuyor gidiyor ama pek çiçeklenme yok son 2 yıldır. Bugün neyi yanlış yaptığımı düşünüyordum da, çiçeklerimi sularken genelde bitki besinleri veriyorum. Mum çiçeğinin buna pek ihtiyacı olmadığı söylenilir hep ama. Senden fikir almak istedim. İçme suyu ile mi suluyorsun? Çiçek çosturan türü besinler kullanıyor musun? Bu pembe güzellikleri görmek için herhangi bir tavsiye? :)
Kelin ilacı olsa başına sürecek misali olacak ama :))) anlatayım kendimce bildiklerimi. Ben bu zamana kadar hep aynı yerde tuttum mum çiçeğimi. 2007 yılının temmuz ayı gibi geldi bana, geldiğinde sürgün uçları yoktu, birkaç yapraktan oluşuyordu. Aldım onu pencere önüne koydum ( kuzey cephede duruyor ) ışık var ama güneş yoktu. Topraktaki nem bittikçe suladım, ne az ne çok su. Sussuzluğu da ara ara tattırdım. Gübre olayına gelince, kaktüs gübresi verdim yaz aylarında ayda bir kere. Kışın vermedim. Sonra mog türü bir gübre aldım bundan da 1-2 kere verdim. Bazı bazı da yumurta suyu verdim. Çeşme suyu ile sulamadım hiç. Hazır içme suyu verdim. Sonra bir kış zamanı baktım çiçek sapı vermiş. İlkbahar gibi de çiçek sapı büyümeye başladı. Şimdi üstünde 10'a yakın tomurcuk var... Yaptıklarım bunlar sevgili velveteen. Ha bir de ara ara yağmur yağdığı zaman aldım dışarı çıkarttım yağmur suyu içirttim. Umarım bir faydam dokunur sana anlattıklarımla. Ama mum çiçeği kesinlikle ışık görmeli, saksısı küçük olmalı. Çok da sulanmamalı. O zaman en kısa zamanda seni mutlu edecektir. Umarım en kısa zamanda sen de çiçeklerini görürsün. ;)
velveteen
30-05-2009, 13:39
:) Belkide benimkisi saksının değiştirmiş olmamı sevmedi. Şimdi hatırladım, o sene güzelce açınca çok ilgilenmiş saksısını bir boy büyütmüştüm. O zaman bir süre daha sabretmem gerekecek ve içme suyu ile sulamaya dikkat edeceğim. Bu sene pek umudum yok ama seneye inşallah güzel kokusunu tekrar duyacağım. Teşekkürler :)
2 senedir baktığım ve ilk defa bu sene çiçeklerini görme şansına kavuştuğum mum çiçeğimin yaprakları 10 gündür epeyce mutsuzdu, toprağındaki suyu kontrol edip kuruyunca su veriyordum ve elime devamlı kökler değiyordu. En nihayetinde bugün saksısındaki toprağı değiştirmek ve daha büyük bir saksıya almak için bitkiyi saksıdan çıkarttım ve tam da düşündüğüm gibi bir görüntüyle karşılaştım; o kadar çok kök sarmış ki saksıyı toprağı temizlemek için baya uğraştım. Hep yapraklar ve çiçeklerin fotoğraflarını paylaşıyoruz bu sefer de köklerin fotoğrafını sizlere göstermek istedim. :)
İşte sağlıklı kökler sımsıkı sarmışlar saksıyı. Yeni saksısına kolayca alışması ve bol bol çiçeklenmesi dileğiyle sevgili İlkin!
Günlerdir heyecanla çiçeklerinin açmasını beklediğim Hoya Kerriim'in fotoğraflarını paylaşmak istedim. Bir haftaya yakın zamandır şehir dışındaydım döndüğüm zaman herhalde çiçekler açar diyordum ama beni üzmemiş beklemiş. Eli kulağında açması artık... ;)
91617
91618
91619
91620
91621
Hatice Tarhan
09-07-2009, 12:01
sevgili ilkin hoyalardan öyle sevgiyle bahsetmişsin ki seni duymuşlar ve sevgine karşılık vermişler darısı bana hiç çiçeğini göstermeyen hoyamın başına ayrıca göndermiş olduğun adenium tohumların dan bir tanesi filizlendi gözüm gibi bakıyorum dört santim kadar oldu tabi ben bir taneyle yetinemeyim tohum getirttim almanyadan şimdi 17 adet daha iki santimlik adenium var dört gözle büyümelerini bekliyorum sevgiler
Sevgili İlkin Kerrii güzelliğini göstermek için hakikaten seni beklemiş. Açmış hallerini görmek için sabırsızlanıyorsundur herhalde. Ben de merakla bekliyorum.
Sevgili cennetbahcesi teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için gerçekten de o kadar çok seviyorum ki onları resmen çiçeklerini açmak için günlerce dayanmışlar gibi... Umarım sizin hoya da en kısa zamanda çiçeklerini gösterir size. Adenium tohumları için rica ederim, inşallah hepsi filizlenir sizi mutlu eder. Güle güle bakın hepsine...
Sevgili selenn şuan çiçekler açmaya başladı, bir gidip bakayım nasıllar acaba derken bir de baktım ki 2-3 tanesi biraz biraz açmış, bir de pıt pıt ses çıkartıp açıyorlar. :)) Allahım bu nasıl bir güzellik anlatamam birkaç güne resimlerini eklerim. Hoya Kerrii'yi almama vesile olan sevgili iklimsiz'e de çok teşekkür ediyorum. Sayesinde bu güzelliği yaşıyorum... ;)
Hoya Kerriim tamamen açtı. Adım adım fotoğramladım...
91919
91920
91921
91922
Şahaneymiş, gözün aydın;)
Darısı başıma...:p
İlkincim, gözün aydın.:)
Onu o kadar istedin,o kadar sevdin ve o kadar emek verdin ki, mum çiçeği başlığını okuyan herkes de buna şahitdir, o da seni üzmedi, böyle mutlu etti işte.:)
Doya doya seyret, kokla, fotoğrafla şimdi.:)
Nazar değmesin, gerçekten muhteşem.
Sayın İlkin; başarınız ve paylaşımınız için, sizi yürekten kutluyorum, yurdumuzda Hoya Kerrii, söylenecek söz bulamıyorum, teşekkürler..
Bitkinin tam boy fotoğraflarını da yayınlayabilirmisiniz ?
Teşekkür ederim COYOTE, gerçekten de darısı başına olsun... ;)
Sevgili Sevilay Hanımcığım, siz ve iklimsiz hanım az kahrımı çekmediniz. Yok çelik öldü ne yapacağım, yok ne zaman gelecek yeni çelik, olmadı köklenmiş alalım, uzun yoldan gelir mantar kapmış yolda, sonra captan ara, ilaçla, yaprakların kararmışlığını lekeleri gidermeye çalış :)) bitmedi gitti hoya kerrii ile olan didişmelerim. Sonunda al sana çiçek uğraşma artık benimle dedi. :p Şimdi çok şükür hiçbir derdimiz yok, o uslu uslu çiçeklerini büyütüyor, yeni çıkan çiçek saplarını geliştiriyor ben de doya doya seyrediyorum onu. Darısı sizin hoyaların başına diyeyim de hemen çiçeklensinler. Herşey için teşekkür ederim size de.
Sayın dkp teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Azönce sizin için kerrii'nin tam boy bir fotoğrafını çektim. Bitkiyi sardıracak birşey bulamadığım için şimdilik bir çubuğa sardım çok kalın dalları, ona hoya cornosa'yı sardırdığım gibi bir destek çubuğu almam lazım. Çok hızlı büyüyor yapraklar ve çiçek sapı. Maşallah ona...
91946
Keşke bu fotoğrafları sevgili ve de rahmetli Mucip Abim de görebilseydi. O da kışın gelen çelikleri kurtarmam için çok uğraş vermişti. Çiçeklerini ne zaman görürüm Mucip Abi deyip dururdum boyna... Umarım huzur içinde uyuduğu yerden bu güzellikleri görüyordur...
Sayın İlkin,
Hem çiçekleri görünce hayran hayran bakıp, gülümsedim.
Hem de Mucip Bey'i düşünüm gözlerim doldu.
Çiçekler içinde, huzurla bizlere baktığını düşünmek içimizi ferahlatıyor.
Sayın İlkin resimleri görünce imrendim. Mükemmel bir renk kombinasyonu. Maşallah çok göz alıcı bir biçimde açmış. Kıskandım doğrusu...
İklimsiz
10-07-2009, 19:45
İlkin, bu muhteşem bir şey!
Kutlarım. Sevincini ve gururunu tahmin edebiliyorum. Bunu hakettin ama :)
Allah kem gözlerden saklasın.
Sevgili İlkin harika gerçekten de. Aşama aşama tomurcukların açışını sayende fotoğraflarla gördük. Çok emek verdiğini biliyorum sonunda o da sana teşekkür etti işte. Ellerine sağlık.
Gerçekten de harika bir çiçekmiş bu Kerrii... Hergün yeni bir şekil alıyor. Dünden beri çiçeğin üstü küçük damlacıklar halinde ballandı . Damların rengi de git gide koyuya dönüşüyor.
92065
92066
İğne oyası gibi ;);)
Benim keriide tomurcuk adayı 2 uzantı var, bakalım ne olacak?
AyhanMoran
11-07-2009, 09:18
Bana ne bana ne bende kerri istiyorum.:rolleyes::eek::eek::eek::eek:
Hatice Tarhan
11-07-2009, 10:35
dilim tutuldu harika ötesi allah nazardan saklasın
Gözünüz aydın İlkin Hanım,
Çok güzel maşallah. Kerriiler etrafı ballarıyla kirletiyormuş biraz. Açsın da varsın kirletsin diyeceksiniz.. Darısı bizim çiçek göremeyenlerin başına. Harika bir çiçek, doya doya seyredin.
Maşallah sevgili İlkin çiçekleri çok güzel.Aynı Afrika menekşelerinde ki gibi chimera(kimera) gibi gözüküyor.Maşallah..
kimeraya da bir örnek:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28071&c=683
Gözünüz aydın İlkin :)
Çiçekleriniz çok güzel açmış ama daha da güzeli adım adım izleyebilmiş olmamız :)
Çok güzel anlar paylaşmışsınız bizimle.. Bunun için teşekkürler.
Günaydınlar... Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Umarım bu çiçekleri seyretme keyfini en kısa zamanda kendi Hoyalarınızda da yaşarsınız... Bendeki Kerrii henüz etrafı balları ile kirletmedi, kendi çapında bal alışverişinde bulunuyor o kadar. Balının rengi baya bir koyulaştı şuanda. Son fotoğrafını sizler de görün... ;)
92651
AyhanMoran
14-07-2009, 09:56
Yani söylenecek kelime yok muhteşem sn.İlkin.Birileri düzenlese dışardan getirmeyi çok iyi olacak.
Hoya Kerrii'nin açan çiçekleri hala yaşıyorlar. Son sürat karamel tadında bal üretimi devam ediyor, ballar yerlere de damlamaya başladı. Bu kadar bal üretiminden sonra şöyle bir kaç çiçek daha olsa küçük çaplı bir hoya bal fabrikası kurulabilir. :rolleyes:
93915
Demiştim damlayacak diye :D
Ne kadar uzun açık kalıyormuş ne güzel!
huzunperest
20-07-2009, 12:40
Muhteşem görünüyor sevgili İlkin, seyretmeye doyum olmuyor. Gözünüz aydın.
Sn İlkin
Maşallahları var. :) Çok güzel, seyrine doyum olmuyor...
Nöbetleşe çiçek açarlarsa sizinkiler, bal fabrikasında seri imalata geçersiniz.
AyhanMoran siz bu sipariş furyasında yok muydunuz? Ben mi yanlış hatırlıyorum.
Her fotoğraf eklememden önce düşünüyorum vallahi abartıyor muyum acaba, görmemişin kerrii'si çiçek açmış o da tutmuş onlarca fotoğrafını koyuyor derler mi diye :)) ama dayanamıyorum her durumu farklı bu çiçeğin, bunu da mutlaka görmeliler, bilmeliler deyip ekliyorum. Görmediğim bir tür olsa ben de devamlı farklı hallerini görmek isterdim hani. ;) :rolleyes: Tekrar çok teşekkür ediyor, darısı sizlere diyorum...
İklimsiz
20-07-2009, 14:31
Yok yok İlkin, abartmıyorsun. Görmemişlik olarak da yorumlama, çünkü muhteşem bir güzellik bu. Dilerim beraberliğiniz çok çok uzun yıllar devam eder. 50 yıl sonra bile açtığında aynı heyecanı hissedeceğinden eminim :)
Peki koku İlkin'ciğim, kokusu yok mu?
Abartmadığıma sevindim. ;) Teşekkür ederim. Sayenizde bu güzel çiçeğe sahip oldum zaten. Kokusuna gelince karamelimsi hafif tarçınımsı bir kokusu var. Güzel mi çirkin mi arasında gidip geliyorum, güzel sanırım. Bir tane diye pek anlayamadım doğrusu. Açmaya hazırlanan 2 çiçek tomurcuğu da yolda onlara bakacağım artık.
İlkin kesinlikle öyle düşünmeyin. Ben şahsen yabancı internet sitelerinde hoya türlerinin fotoğraflarına bakacağıma, burdaki üyelerin çiçeklerinin fotoğraflarına bakmayı tercih ederim 1000 kere 100.000 kere :)
Gayet keyif alıyoruz, lütfen devam... Bir sizin fotoğraflara bir de evdeki çeliklere bakıyorum. Tembih ediyorum onlara büyüyün böyle diye :)
Sağolun sevgili kaktüs. Gidip gelip söylenmek işe yarıyor bence. ;) Ben bu ara silver pink'e taktım baya bir boylandın artık çiçek vermen lazım diye. Sürgünleri uzattı uzattı, uzayan yerlerden yaprak vermeden, başka yerlerden sürgünler çıkartmaya başladı. Bakalım ne kadar çabuk dinleyecek söylediklerimi. :))
ilknur aşık
23-07-2009, 11:05
Valla ilkin süper. daha bizimkilerde çiçek namına bir şey yok, birde üstüne pamuklu bit ve karıncalarla uğraşıyorum. Sayenizde demekki bir gün bizimkilerde açacak diye umudumuzu yitirmiyoruz ve sizin çiçeklerinizin güzelliğini beraber yaşıyoruz.
AyhanMoran
24-07-2009, 17:23
AyhanMoran siz bu sipariş furyasında yok muydunuz? Ben mi yanlış hatırlıyorum.[/QUOTE]
:confused::(sipariş zamanı ne yapıcam diye sordum ama kimse bir açıklama yapmadı sn.kaktüs.
Ben de elimdeki Hoya türlerinin isimlerini ilk mesajıma ekledim...
Tatil dönüşü çiçeklerini tomurcuk halde bıraktığım Hoya Kerrii'nin 2. ve 3. çiçeklerini açmış halde buldum.
2.çiçek 1. çiçeğe göre daha fazla çiçeğe sahip.
97446
2.çiçek'te daha az çiçek sapı var.
97447
Genel görünüşleri.
97448
97449
Hala uzamaya ve yeni sürgün gözlerinden çiçek tomurcukları vermeye devam ediyor. Ona bir maşallah diyeyim buradan. ;) Hoya cornosa ile karşılaştırdığım zaman az nem ihtiyacı var. Hoya Cornosa'da biraz suyu eksik bıraksam hemen çiçek tomurcukları büyümeden kuruyup gidiyordu. Bilemiyorum belki de Hoya Cornosa çok dallandı ve nemi uzaktaki tomurcuklara yetiştiremiyor. Bir de farkettim ki uzayıp giden dallardan çiçek hiç bekemeyelim. Saksı içinde ne zaman kökler sıkışıyor o zaman çiçeklerini vermeye başlıyor. Çok çiçek istiyorsak geride kalan dalları gözden çıkartmak lazım. Bu nedenle bir süre sonra hoya cornosa'yı ve hoya silverpink'i budamayı düşünüyorum.
Bu kadar muhteşem olacağını düşünmemiştim.. Flim şeridini bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.. Yaptığınız Kesinlikle görgüsüzlük değil.. ;)
Keşke benim de olsa :(
Gerçekten muhteşem bir çiçek. Kutluyorum sevgili İlkin. Siparişimiz gerçekleşirse bu muhteşem çiçeğin çeliğine sahip olacağım ben de.
Hoya türleri ile ilgili tüm yazıları okuyup, öğrenmeye çalışıyorum. Kerrii'nizi bir dala sardırmamışsınız, nedenini sorabilir miyim?
Bol çiçekli günler diliyorum...
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Darısı en kısa zamanda sizlerin başına olsun diyeyim de hemen olsun. ;)
Kerrii'yi hala bir dala sardıramadım. Nedenine gelince anlatayım hemen, kerrii nem konusunda hassas olduğu için ve 2 çeliği daha önce kaybettiğim için, toprak harcı çok nem tutmasın diye hydro cultur aldım. Sıkıştırılmış taş bunlar, fazla suyu süzüyor az nem bırakıyor toprakta. ( Bulamazsanız orkide toprağı da alası ile işinizi görür. ) Baktım kerrii uzuyor gittim uzun bir çiçek destek çubuğu aldım getirdim saksıya diktim ama saksı pek hafif kaldığı için devrilebilir gibi geldi bana. O yüzden ya mevcut saksının altına ağır bir seramik saksı koyacağım ya da iyice dal uzarsa ve artık bir destek çubuğuna sardırmak zorunlu hale gelince başka bir yol bulacağım. :)
çiçeksever
11-08-2009, 14:57
Maşallah.Çok güzel çiçekleri varmış.Ben de sizi kutluyorum.
Hemen ikinci soru:) Hydro cultur'ı nereden bulabilirim? Orkide toprağı olarak da e-satış bulamadım . Adana'da bunları bulabileceğim bir adres var mı?
Teşekkürler...
Sayın İlkin hakikaten hoyanıza imrenerek bakıyorum. Maşallah...
Hydro Cultur'u İstanbul Kağıthane'de bulunan Euro Flora'dan temin ettim ben. Mayıs ayı gibi almıştım...
Telefonları (0212) 295 37 71 / 295 37 72
20kg 60 tl +kdv
3kg 13.40+kdv
Ben 3 kg.'lık olandan aldım neredeyse bitti. Biraz telefonda konuşurken zorluyorlar insanı ama sonuçta elinize sağlamca geliyor hydro cultur... ;) Köklenmeyi hızlandırıyor ve kök çürümesine de engel oluyor.
Orkide toprağı da belki vardır onlarda bir sorun isterseniz.
Hydro Cultur'un resmini de ekliyorum. Baya hafif bir malzeme. Çok elzem bir malzem de değil orkide toprağı bulabiliyorsanız eğer onu da kullanabilirsiniz. Ben bazı türlerin sulamasını arada fazla kaçırınca özellikle de 10 yaprak kadar olan H. Vitiensis'i neredeyse kaybederken bu ürünü duyup aldım bitkide çürüyen yerleri kestim tekrar 2'şer çekil halinde toprak karıştırıp diktim saksıya, şimdi tekrar köklenme ve sürgün vermeye başladı. Aynı şekilde Hoya Kerrii de fazla nem sevmediği için biraz torf, toprak ve bolca hydro cultur karışımına aldım bitkiyi.
97636
zeynep örenk
12-08-2009, 10:16
Normalde orkide yetiştirmeye çalıştığım için bende torf+orkide toprağına mum çiçeklerini dikmiştim. Hakikaten nemi tutuyor, çürümeye engel oluyor. İlk mum çiçeğim 2 tane hoya carnosa idi. Toprağa ekilen önce geldi. Korkudan bozmadım. Ama elime gelen 2 çeliği ben diktim ve bahsettiğim karışımı kullandım. Toprağa göre daha hızlı büyüdü, inanılmazdı. Orkide Toprağını sitenin satış başlığı altında bulabilirsiniz. Ziya Sonerde var ve adresinize sorunsuz ulaştıracağını biliyorum.
Tel: 0532 484 48 45-44
Sizin Hoya wayetii niz küçükte olsa ilk filizini verdi, güçlensiz hemen yola çıkaracağım. Henüz çok zayıf. Merak etmeyin. Sevgiler...
Sevgili Zeynep Hanım çok teşekkür ederim ilginiz için. Sağolun... ;)
Rahmetli Mucip Abi derdi hep, hoyaları istediğiniz gibi sulayın ama köklerine su deyip geçsin tabağında su kalmasın derdi. Hele bazı hoya türlerine resmen suyu koklatmak gerekiyormuş. Tecrübe zamanla kazanılıyor işte. :rolleyes:
Teşekkürler arkadaşlar, sipariş gerçekleşirse topraklarını düşünmem gerekmeyecek.
İlkin çok güzeller. Eline, yüreğine sağlık. Bize "hoya dersi" vermen şart oldu. Sevgiler.
Hoya Kerrii'nin açan çiçekleri hala yaşıyorlar. Son sürat karamel tadında bal üretimi devam ediyor, ballar yerlere de damlamaya başladı. Bu kadar bal üretiminden sonra şöyle bir kaç çiçek daha olsa küçük çaplı bir hoya bal fabrikası kurulabilir. :rolleyes:
93915
Sayın ilkin ben birşey merak ettim bu bal yeniliyor mu. Tadına baktınız mı? Yani bende olsa kesin bakardım da siz belki öle alışkanlıklarınız yoktur. Tadını merak ettim sadece.
Sevgili tiya nerelerdeniz? Epeydir haberleşemedik... :) Ders vermek mi?.. Daha hepbirlikte katedeceğimiz, göreceğimiz, öğreneceğimiz çok şey var. Allah kolaylık versin bize o yüzden. En çok da sabra ihtiyacımız var zannedersem. ;)
Tadına bakmaya gelince, tabii ki baktım bakmam mı... :)) Hoya Kerrii'nin karemelimsi bir tadı var. Allah sizi inandırsın gelene gidene bile tatdırıyorum. :p :D
İlkin ablacığım sen en iyisi bir stand aç yeni ballarımız diye tattır herkese:DSonra ismini açıklarsın;)
Çok güzeller maşallah. Ben de pachyclada'nın balının tadına bakmıştım sonra da ya zehirlenirsem diye korkmuştum ama bir şey olmadı Allah'tan. Diğer hoyalarınızda tomurcuk yok mu? En iyisi bu sene açan hoyalar diye bir başlık açmak lazım. Herkesi ayrı başlıklarda tek tek takip zor oluyor bana kalırsa.
Ballar o kadar çok olsa düşünürdüm bir iyilik ama bir parmak alacak kadar hepsinden bal çıkıyor. :)
Acaba zehirli hoya var mıdır? Merak ettim şimdi. Sukkulentlerin içinde çok beğendiğimiz bazı türler zehirli olabiliyor mesela ama hoyalarda hiç duymadım doğrusu... Başka çiçek açan olmadı henüz. Hoya cornosa ve Hoya kerrii çiçek açtı, diğerlerinden de gelecek sene bir atak bekliyorum artık. ;) Çünkü silverpink hariç hepsi 3-4 yapraklı şuanda.
Hoya kerii nin çiçekleri arasındaki uzantılar kök uzantıları mı yoksa :)
Sayın kaktus sorunuzu görmemişim. Zannedersem onlar tutunma uzantıları, toprağa girince kök olur mu derseniz olabilir belki. ;) Uzantılar, çiçek sapları hepsi birbirine karıştı Hoye Kerrii'de. :)
Sayın akonna teşekkür ediyorum, darısı sizin çiçeklerinizin başına olsun. :)
Hoya Cornosam tekrar çiçek açmaya başladı. Bugün bir çiçek salkımı açıldı. Birkaç güne büyüttüğü 2 salkım daha açacak. Yaprakların arasından çıkan bir sürü çiçek sapı daha var. Ne bereketli çiçekmiş. ;) Geçenlerde yaprakları ziyarete gelen bir misafirin de fotoğrafını ekliyorum...
100560
100561
100562
100563
İlkin Hanım,
Carnosa'nız bir harika, maşallah. Ne tatlı çiçekleri var. Yeri de çok güzele benziyor. Carnosa'dan çiçek görmek bana da nasip olur inşallah. Bu aralar devamlı yeni sürgün veriyor ama bakalım.
Sevgili cicida, teşekkür ederim. Bu hoya türünün pembe pembe çiçeklerinin renklerini seyretmek pek keyifli oluyor. Kuzey'e bakan camekan önünde duruyor. Bazı akşamlar güneş batmaya yakın 10 dakika bitkinin dibine değiyor güneş, o kadar. Devamlı sulamıyorum, saksısı da küçük sayılır. Ara ara da gübre ya da haşlanmış yumurta suyu veriyorum. Sizinki de zamanı gelince açacaktır merak etmeyin hiç. Yeter ki sağlıklıca büyümeye devam etsin.
Ballı hali ile hiç resim eklememiştim... ;) Bu sabah fotoğrafını çektim.
102888
102889
Müthiş çiçek ve fotoğraflar :) Maşallah..
Darısı başımıza diyelim.
Sevgili İlkin, çekimler de hoyanız da muhteşem. Galeriye ekleyin lütfen.
Dayanamadım gerçekten sormalıyım , hoya kaç yaşında?
1.5 ay önce diktiğim çelik 2 yaprak verdi , önündeki yol çok uzun sanırım. Yetişmiş bir hoya edninmem lazım :)
Sevgiler...
Merhabalar, güzel sözleriniz için çok teşekkürler. Darısı en kısa zamanda sizlerin olsun da bol bol güzel fotoğraflar görelim. ;)
Benim Hoya, Temmuz 2007 tarihinde bana gelmişti. Geldiğinde daha sürgün vermeye başlamamıştı ama birkaç yaprağı vardı. Yerini sevdikten sonra hızla büyüdü 1,5 sene sonra da çiçek tomurcukları çıkartmaya başladı. Bence biraz sabrederseniz en kısa zamanda hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Tabii önce yerini sevmiş olması gerekiyor.
Resimler çok güzel çıkmış.Maşallah.
Ben bir türlü randuman alamadım.Diktiğim çelik hala aynı duruyor.Çok yavaş büyüyor.
Çok teşekkür ederim. :) Bu ara hoyalar dinlenme dönemine girip büyümeleri yavaşlayabilir. Baharla birlikte gelişimi hızlanacaktır bence. ;)
Günaydın İlkin... Senden aldığım hoya yerini beğenip gelişsin diye beklerken kardeşimi bir kaza sonucu kaybettim. Doğal olarak hoya dahil, çiçeklerim yalnız kaldı. Kimi sarardı kimi de yaprak döktü.
Acı biraz hafifleyince ilk olarak hoyaya baktım: Galiba eve getirirken uç sürgünü zedelemişim,kurumuş o bölge. Çok üzüldüm. Biraz daha dikkatli bakınca kuruyan sürgünün yanında bir gelişme gördüm ve içim rahatladı. Sanıyorum "baharı bekleyenler" sırasında olacağım. Sağlık olsun...
Sevgili tiya yazınızı okuyunca inanılmaz üzüldüm. :( Başınız sağolsun, allah sabır versin. :( Ne diyeceğimi bilemiyorum...
Mum çiçeğine gelince, kökler sağlam olsun o gelişecek biryer elbet bulur, merak etmeyin.
Allah başka acılar göstermesin. Birşeye ihtiyacınız olursa ben buralardayım.
Teşekkürler İlkin. Her şey gönlünce olsun. Sevgiler.
İlkin harika çiçeklenmişler.Hayran kalmamak elde değil.Benimde iki tane hoyam var. Aylardır çok gelişmediğini göz önünde bulundurursam, seninkiler gibi olaması imkansız gibi geldi bana.Evim sadece öğlene kadar güneş ışığı alıyor. Bu sizdeki güzellikleri görünce, hem kendi adıma üzüldüm galiba çiçeklerini göremeyeceğim diye, hem onlar adına üzüldüm galiba evim onlara uygun bir mekan değil.E büyüyüp gençkız olmak isterler değil mi?;)
Teşekkür ederim. Çiçeklenmezler diye üzülmeyin bence. Benim yazılarımı okudu iseniz eğer çiçek açan hoyalarımın hepsi iş yerimde ve kuzey cepheye bakan pencere önünde duruyorlar. Cam ile aralarında perde yok hiç. Sadece ışık almaları yetiyor. Hoya türlerinin çoğu güneşi sevmiyor, doğal ortamlarında da ağaçların dibinde büyüyorlar. Gölge... süzülen ışık yetiyor onlara. Umarım siz de çiçeklerini en kısa zamanda görürsünüz.
Hoya Cornosa'da bir hafta on gündür çiçek tomurcukları oluşmaya başladı. Sayabildiğim kadarı ile şimdilik 6 tane çiçek demedi olacak. Geçen sene ile aynı zamanlarda çiçeklenme başladı. Yine heyecanlı ve mutlu bir bekleyiş başladı benim için. Gidip gelip bakıyorum onlara. ;)
missmenas
08-04-2010, 17:34
sevgili ilkin
gözünüz aydın çok sevindim sizin adınıza. artık darısı benim başıma diyeyim :))
yüklemiş olduğunuz resimlere baktım muhteşemler.
Gözünüz aydın.... :))) Off 6 çiçekten amma da koku yayılacak ortalığa. Burnunuz bayram edecek geceleri :)
Benim carnosa aceleci çıktı sanırım, çiçekleri büyüttü de açtı bile. :) Şimdi sefasını sürüyoruz evde :)
Teşekkür ederim. Darısı diğer tüm Hoya sevdasına gönül verenlerin başına olsun. Bu arada sabah biraz burnumu soktum Hoya'nın yapraklarının içine 2 çiçek demeti daha gördüm, etti mi 8 çiçek demeti!!! Maşallah valla ne diyeyim. Artık çiçekler açınca akşam iş yerine gelip koklamak farz oldu. ;) Sevgili kaktüs bu arada, senin Hoya Cornosa yazın çiçek açmaya devam edecektir merak etme. Bendeki tüm yaz fırsat bulup bulup çiçek açmıştı...
Nail Sarı
09-04-2010, 15:49
İlkin hanım. Fotoğrafları görünce şok oldum. Maşallah diyorum. Darısı hepimizin başına.
Teşekkür ederim Nail Bey. Bu çiçekler bambaşka bir güzelliğe sahip.
Umarım hepiniz kendi çiçeklerinizin açtığını en kısa zamanda görürsünüz... :)
Hoya Cornosamın çiçek tomurcuklarının fotoğraflarını paylaşamadan edemedim. Bitkinin üzerinde 10 civarı tomurcuk var bu sene. Geçen seneye göre çok daha fazla çiçek tomurcuğu verdi. Maşallah kızıma... ;) Azönce postacı geldi. Aaa bunlar da neymiş diye bir salkımı eline alıp incelemeye başladı. Ödüm koptu birşey olacak diye... :p
139833
139834
Sevgili İlkin hanım, mum çiçeğinizin boyu tahminen kaç santimdir? Bende de yaklaşık 1 senedir ikitane var ama çok geç büyüyorlar. Çiçeklenmeleri için ne kadar uzamaları lazım acaba? Bu arada maşallah;) Çiçekli resminide bekleriz;)
Cenan Hanım teşekkür ederim. 159 no.'lu mesajda biraz genel görüntüsü var H.cornosa'nın. Praktiker'de satılan yeşil uzun bitki destek çubuklarının en uzun olanını almıştım. Çubuğun en tepe noktasına ulaştı bitki, aşağı inişe bile geçti. 2,5 m. civarı vardır boyu. Bazı fotoğraflarda hoyaların 4-5 yapraklı iken bile çiçeklendiklerini görüyorum ben. İnanın nasıl oluyor bilmiyorum bunu. Bendeki geldikten 1,5 sene sonra çiçek açtı. Bu sene 2. çiçek açma mevsimini yaşıyoruz. Daha önce çiçek açmış fotoğraflarını bol bol eklemiştim kendi bölümüme. Bu resimleri de yine dayanamadığımdan ekledim. Darısı çiçek bekleyenlerin başına olsun diyorum...
Hoya Cornosa'nın üstündeki açmaya hazır olan çiçek tomurcuklarının fotoğrafını gözlerinize sunuyorum. Geçen seneye göre çiçek sayısı 3-4 kat daha fazla. Hoya kerrii de geçen seneye göre daha erken tomurcuklarını çıkarttı...
141865
Sevgili İlkin, sergilediğin bu güzelliğin yavrusu olduğu gibi duruyor diyemiyorum çünkü iki yaprak verdi. Tomurcuğunda ise "tık" yok. Öylece o bana bakıyor, ben de ona....Sanki saksı değiştirsem iyi olacak gibi ama cesaret de edemiyorum. Ne dersin?
Sevgili tiya, iki yaprak vermesine çok sevindim. Tomurcuk da sağlam duruyormuş bu da güzel bir haber. Eğer bitkinin yapraklarında büzüşme yoksa sağlıklı da görünüyorsa toprak değişimi yapmayın ama yine de siz bilirsiniz. Bu arada hoya'nın güzelce gelişmesini istiyorsanız bol aydınlık olan bir yerde durması gerekiyor kesinlikle. Saksı harcı da kuruyunca sulama yapmaya devam edin. Arada haşlanmış yumurta suyu vermenizi tavsiye ederim. Bunları yaparsanız gelişimi daha güzel olacaktır. Bendeki anneyi görüyorsunuz, gerekli koşullar sağlandığı zaman o da karşılığını çiçekleri ile veriyor. ;)
çiçeksever
07-05-2010, 16:11
Maşallah.Bu sene benimkiler yaprak veriyor fakat çiçek belirtisi yok.Bazı mumların yaprakları cansız,1-2 tane mumda yapraklar açık yeşil.Birşeyleri yanlış veya eksik yapıyoruz herhalde.
Gübre, demir takviyesi yapmıyorsanız bundan dolayı yapraklar sararıyor olabilir ya da güneş değiyorsa yapraklara bu da etkiliyordur.
İlkin kaç çiçek salkımı var saydın mı yoksa bereketi kaçar diye saymıyor musun? Merak ettim. Bu arada benimkinde de 4 salkım var! İlk defa carnosam açacak, çok mutluyum. Ama yaprakların rengi açıldı önce çok güneşten diye düşündüm ama belki dediğin gibi besin eksikliğinden olabilir. Akvaryumun gübreli suyundan suluyorum bakalım bir değişiklik olacak mı göreceğiz. Kerrii'nin tomurcuklanmasına da çook sevindim ayrıca.
Ne kadar hoş, ne kadar gülümseten bi görüntüsü olmuş carnosa'nın İlkin böyle salkımlı salkımlı ! :) :)
Hepsi çiçek açtığındaki görüntüsünü de şimdiden merak etmeye başladım :)
Teşekkürler sevgili cicada, saymam mı çiçek sayısını? :)) Sayıyorum sayıyorum her gün bir iki büyüyen tomurcuğu kaçırdığımı fark ediyorum. Sen sorunca gidip tekrar saydım. ;p 21 tane çiçek salkımı var. İnanılmaz değil mi? Eskiden bakardım fotoğrafları yayınlayanlara. Allahım nasıl bir güzelliktir bu, ben de görecek miyim? Yok canım nereden nasıl göreyim diyordum. Şimdi 2 adımlık yerde kendi bitkimde görüyorum bu güzelliği. 41 kere maşallah kızıma. ;) Darısı seninkinin başına olur umarım. Bir çiçek açmaya başladı mı gerisi geliyor merak etme. Geçen sene bu zamanlar 2 tane çiçeğini görmüştüm. Devam eden yaz boyunca birkaç tane daha açmıştı ama bu sene coştu doğrusu. Direk güneş ışığı aman değmesin yapraklara, bence ondan sararmıştır seninkisi. Yoksa ben de aman aman gübre vermiyorum.
Teşekkür ederim sevgili cezzar. Gidip gelip bakıyorum mutlu oluyorum ben de. Yok böyle bir güzellik, mucize gibi birşey bu bitki. ;) Dün iki tane salkım açtı. Ballandı bile...
Mayıs ayında çiçek açan Hoya Cornosa fotoğrafları.
143279
143280
143281
huzunperest
11-05-2010, 15:24
Tam bir çiçek şöleni olmuş. Adana'ya da yolum düşmüyor ki:)
missmenas
11-05-2010, 15:30
ilkin,mükemmel gözüküyor.
Profesyonel Fotoğrafçı ancak bu kadar güzel yansıtabilirdi. Teşekkür ederim paylaşım için. Gönlümüzü şenlendirdin
İlkin'cim muhteşem görünüyorlar.
Ben de koklamak istiyorum bu güzel çiçeği. Çelikten yetiştirdiğim hoyalarım ne zaman çiçek verirler bilemiyorum ancak daha fazla beklemeye dayanamadım. Mutlu Bey'e tomurcuklu carnosa siparişi verdim:) Kesinlikte çelikten yetiştirmeye çalıştığım mumlarımın çiçek vermesi kadar heyecanlandırmayacak beni ama olsun, koklamak istiyorum.
Büronda olsalardı, hemen gelir koklardım...
Güzel düşünceleriniz ve sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Darısı sizlerin başına olsun gerçekten de.
Baktıkça bunlar benim çiçeklerim mi diyorum, inanın. :D Bu arada hiç koklayamadım onları çünkü akşamları kokuyormuş hoya cornosa. Bu akşam eşimden rica edeceğim gelip koklamak için, getirsin gece beni atölyeme de bakayım bir kokusuna. Bu ara her sabah işe gelince bakalım kokuyor mu diye nefesimi tutup giriyorum içeri ama kokmuyor. Umarım bu gece koklayabilirim. ;)
Sevgili maki iyi yapmışsın birşey olmaz, insan çiçekleri görünce dayanamıyor. Ben de sizin yerinizde olsam sipariş verirdim inanın. İnsanın kendisinin yetiştirmesi tabii ki çok güzel büyümesini görmek vs. ama hoya cornosa'dan başka türü satan da yok ki minicik çelikleri büyütüp çiçeklerini görmeye çalışıyoruz işte. :)
Sevgili İlkin, gerçekten çok güzel görünüyor. Sizlerin sayesinde, bu dipsiz kuyuya dalmam an meselesi:)
kırlangıç48
11-05-2010, 19:24
Sn.İlkin;
Gözünüz aydın....Hoya, Küpe çiçeği, Selluka vb. gibi çok emekler harcanmış, bebek gibi ihtimam gösterilmiş çiçekler açtıkça, siz sahipleri kadar seviniyorum...Hoyanızla bol kokulu, bol çiçekli günler diliyorum.
Daha önceden ektiğim hoya çeliklerim vardı açması uzun süre alıyor, çiçeklerini bekleyemem, ben biraz sabırsızım diye hile yapıp geçen sene çiçekli bir dalı tutturmuştum. Ama bakıyorum onun da açacağı yok!
Çiçeklerinizden bolca fotograf istiyorum arkadaşlar sizlerin hoyalarını seyredeyim bari.
H.Kerii bu sene yeniden çiçekleniyor...
147148
4 tane çiçek salkımı mutlu mutlu büyüyor. ;)
yeşillim
26-05-2010, 10:05
Sevgili İlkin
Sizin başlığı da takip ediyorum.
Maşallah emeklerinize.
Tek kelime ile muhteşem sevgili İlkin, kutluyorum.
Benim minik çiçek sürgünün önünde uzun bir yol varmış :)
Teşekkür ederim sevgili yeşilim ve maki01... Darısı sizlerin başına. Zaman çabuk geçiyor merak etmeyin bu arada. Sizinkiler de böyle olacaktır... :)
Off ya ne kadar kıskanıyorum anlatamam.:( Sayın İlkin emeğinize sağlık, tebrik ederim sizi. Benim pasaklılarda beni duyup çiçek sapı verseler çok mutlu olacağım ama nerde.:( Açsalar pasaklılar demeyi bırakacağım ama onlara nerde açana kadar devam...
Yaprak yok çiçek büyütüyor seninki.. :) Bu arada erythrostemma'yı da gördüm orada..
Sayın Faruk Bey, umarım en kısa zamanda çiçeklerini görürsünüz Hoyalarınızın. Onlara daha güzel sıfatlar takacağınız günler gelecektir elbet. ;)
Sevgili cicada, yaprak yok gerçekten de, altlarda var hep ama boyna sürgüne gidiyor ve her gözden çiçek çıkıyor. Garibim dünyaya çiçek açmaya gelmiş gibi sanki. :)) H.cornosa da böyle; çelik alacağım alamıyorum hiç, her sürgünün ucu çiçek dolu. Neyse maşallah diyeyim. :rolleyes: Senin erythrostemma'da orada evet. O da sürgününü uzatıyor. Çok seviyorum hepsini... :p
H.Kerrii tüm çiçeklerini açtı bugün. :rolleyes:
Nasıl güzel bir çiçektir ki günün her saati farklı bir renge bürünebilir...
149106
149107
149108
149109
149110
Bu ne güzelliktir böyle...
İlkin, söyle hoyalarına ben görmeden çiçeklenme mevsimini bitirmesinler. Haftaya uğramayı düşünüyorum. Hepsi birbirinden güzel, eline sağlık.
Teşekkürler sevgili Dudi...
Sevgili tiya her zaman beklerim biliyorsun. Silverpink'in de hazır bu arada. Geldiğin zaman veririm sana. Çok gecikmeden gelmeni tavsiye ederim. Hoya Kerrii çiçekleri birkaç gün sonra baldan görünmez oluyor. Kaçırma bu görüntüleri...
missmenas
02-06-2010, 23:33
Sayın ilkin,ne güzel görüntü Maşallah nefesimi tutarak baktım.Yüreğine sağlık Teşekkür ederim paylaşım için.
Muhteşem, yaprak yerine çiçek veriyor, coşmuş gerçekten. Kutluyorum sevgili İlkin. Darısı diğerlerine...
Sayın İlkin,
Muhteşemler gerçekten. Umarım ben de bu günleri görürüm bir gün (tabi tüm hoyacılar da :) )
Darısı hepinizin başına olsun... Teşekkürler...
Sevgili ilkin elinizde sanki keramet var. Dokunduğunuz hoyalarınız çok güzel çiçekleniyor. Başta kerriiniz tabii ki. Bu kerametin sırrı nedir acaba???
Teşekkürler Faruk Bey. Kerametin sırrını söyleyeyim. :) Sabah kalkar kalmaz hiç birşey yapmadan soluğu onların yanında alıyorum, akşam geldiğim zaman da çantamı atıp hemen yanlarına gidiyorum. İş yerindekiler için de aynı şey geçerli mümkün olan her an onlarlayım... :rolleyes:
Sevgili İlkin,
Çiçek sürgününden çiçeğin açmasına kadar geçen süreyi mesajlarından hesaplamaya çalıştım. Çok uzunmuş, 3 ay gibi bir süre neredeyse.
Nasıl geçecek bu süre , sabır demekten başka çare yok sanırım :)
Yok yok o kadar uzun sürmüyor, belki ben geç eklemişimdir resimleri. Ortalama 20-25 gün gibi düşünün açmasını. 20 güne görürüz bence açmış halini. Ben serpensleri bekliyorum. Büyümüyor tomurcuklar hiç, büyüteçle bakmak lazım gelişimlerini izlemek için. :(
Hoya Kerrimin son halini ziyaret eden misafirim... :rolleyes:
152753
İkisi de birbirinden güzel. Böyle bir kareyi yakalamak ise olağanüstü bir şey. Harikasın sevgili İlkin, yüreğine sağlık.
Sevgili İlkin demek ki hoyalarının hayranı tek biz değilmişiz. Bu güzelliğe kim olsa konmak ister...
Çok teşekkürler. Ender olabilecek olan birşeyi yakalamak güzel gerçekten de... :)
Çok güzeller, mutlluk sunan bir tablo gibi...
İlkin ne kadar muhteşem gözlerime inanamadım..
Hatice Tarhan
14-06-2010, 22:27
Hoya Kerrimin son halini ziyaret eden misafirim... :rolleyes:
152753
İlkin hanım insanın kelebek olası geliyor muhteşem bir kare yakalamışsınız.
missmenas
14-06-2010, 22:47
İlkin hanım, kendimi kelebeğin yerine koymak isterdim doğrusu. Muhteşem bir görüntü, çok güzel bir paylaşım. İnsanın Kelebek olup Adana'lara uçası geliyor zaten çiçeklerinize baktıkça.
huzunperest
15-06-2010, 16:07
Çok güzel bir kare sevgili İlkin. Ellerine sağlık. Bu kelebekten sonra kerrii tohum verirse hiç şaşırmam. :D
Çok teşekkürler ediyorum... ;) Şans işte diyecek birşey yok, bir de hızlı olup kelebeği kaçıramak için yaşadığım telaşı görseydiniz... :)
Sevgili İlkin,bu harika ikiliyi görüntülemek her kula nasip olmaz.Ellerine sağlık.
Dün iş yerinin penceresinden dışarısını seyrederken, çıt çıt sesler gelmeye başladı kulağıma. Allah allah diyorum dükkanın içinde nereden geliyor bu sesler. Sonra fark ettim ki benim H.cornosa'nın üstündeki iyice büyümüş tomurcuklar açılıyormuş meğerse. H.kerrii'de bu sesleri duymuş çok şaşırmıştım. H.cornosa'da da aynı sesleri duyunca pek komik geldi. Bir alem bu bitkinin çiçekleri. Bak bak, biz buradayız dışarı seyredeceğine bizi seyret der gibi kendilerini belli ediyorlar...;)
Baharla birlikte ilk partideki 25 demet çiçek solduktan sonra şimdi büyüttüğü 9 çiçek salkımı teker teker açılıyor tekrar...
155546
155547
155548
Sayın İlkin açmış güzelim mum çiçeğinize uyguladığınız gübre takviyesi, sulama aralıkları, güneşlenme miktarı, toprağın nemliliği, çiçekli esnada yerinden hareket ettirme durumu, saksı boyutu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Zira ben mum bitkilerimde bir yerlerde hata yapıyorum ama nerde? Ayrıca saksılarının da tam olarak göründüğü fotoğraflar da eklerseniz çok sevinirim...
Sorduğunuz soruların hepsi aslında geçmiş sayfalarda detaylıca vardı sayın Faruk. Ama hızlıca ben yine de yazayım. Topraktaki nem bittikçe sulama yapıyorum ben, bazen de birkaç gün susuz bırakıyorum. Çiçek açma zamanı sulama sıklığı daha da artıyor, toprağı hiç nemsiz bırakmıyorum. Bu zamana kadar hep haşlanmış yumurta suyundan başka bir tür gübre kullanmadım. Bir ara da mog diye bir gübre kullandım. 20-25 cm çapında bir saksıya aldım geçen sene bitkimi. Eski küçük saksısına sığması onun da geçmiş sayfalarda fotoğrafları var. Arada yağmur suyu ile sulama yaptım. Bu sene çok fazla çiçek açtığı için bitki güçsüz düştü iz elementleri eksikliği oluştu yapraklarda koyu yeşil lekeler çıktı ben de forumdan Mutlu Kutlu bey'den gübre rica ettim, 2 tür gübre yolladı bana. Onları kullanıyorum şimdi. Güneş derseniz neredeyse hiç görmüyor kuzey cepheye bakan bir yerde pencere önünde duruyor. Akşamları saat 18:00 gibi 5-6 dk. güneş değiyor bazen. Yerinden pek oynatmıyorum. Sadece saksıyı devirmeyecek kadar rüzgarsız yağmur yağar ise o zaman dışarı alıp yağmur altında bırakıyorum. Umarım anlattıklarım yararlı olmuştur. Saksıyı küçük tutup, aşırı sulamazsanız bol ışık alan bir yerde dururlarsa sizi de bir gün mutlu edeceklerine eminim ben...
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sayın İlkin...
huzunperest
24-06-2010, 15:45
Çiçeklerin güzelliği ile kaliteli bir fotoğraf çekimi birleşince işte böyle olurmuş. :D Hepsi güzel ama ilk fotoğrafa bayıldım sevgili İlkin, ellerine sağlık hem çiçekler için hem çekimin için.
Muhteşem:) Ellerine sağlık sevgili İlkin.
missmenas
25-06-2010, 01:15
Hoya başlığındaki yeni mesajlara bakmadan uyuyamıyorum artık, bağımlılık yaptı bende:D tek kelimeylen Muhteşem... Teşekkürler ilkin'ciğim harikasın valla, fotoğraf çekmekte ayrı bir hünermiş bunuda yeni öğreniyorum. İnşallah benim Asiyemde bu yıl açar artık demekten başka bişey içimden geçmiyor. Yüreğine sağlık Teşekkür ederim bu Güzellik için.
İlkin. Carnosa'yı sana geldiğimiz gün saksı değişimi yaptık. Yer darlığından gelişemezmiş meğer. Tomurcuk büyüdü, iki yaprak daha verdi bu hafta içinde.
Ama iki saattir karalar bağlamış durumdayım. Bugün temizlik vardı evde. Yardımcı kadın saksıyı oynatmış, tüm kökler dışarıda. Bu yaşımda neredeyse ağlayacaktım. Sonucu bekleyip göreceğiz.
Silver Pink de küçük bir sürgün verdi.
Sevgili tiya üzülme, tekrar toplayıp mum çiçeğini saksısına al, kendine gelecektir en kısa zamanda. Birşey olursa da ben buradayım merak etme. Silverpink de haraketlendi demek ki, süper bir haber bu. Güle güle bak tekrar.
Güzel ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum sevgili arkadaşlarım, büyüklerim. ;) İnanın çiçekleri seyretmek, onları fotoğraflamak çok güzel ama sizlerle paylaşmak, aynı duygular içinde olmak daha güzel. Bu güzel paylaşımlar olmasa belki de bu kadar mutlu olmazdım çiçek açtığı zaman. Hepinizin hoyaları bol bol çiçeklensin de en kısa zamanda, bizleri fotoğraf yağmuruna tutarsınız inşallah. :D
Sevgili İlkin, tesellin için teşekkürler. Bir bozulma yok gibi carnosada. Saksı değişimi sonrasında topraktan bir şey çıkmıştı. "Şey" diyorum çünkü ne olduğunu İpek de ben de anlayamadık. Sanki tohumundan kurtulamamış, topraktan birlikte çıkan bir bitki gibiydi.
Bugün biraz daha belirgin. Yorgun gözlerim yanlış görmüyorsa carnosa sürgünü. Hani top top, gövdede yumruları olur ya onun gibi. Gelişemeyince birlikte çıkmışlar:=)) Kısacası yaprak altta yumru üstte. Bakalım ne olacak?
Bende de silverpink de olmuştu öyle birşey. Toprağın altında kalan gözden böyle top gibi hatta sürgünün etrafı kalınca bir zarla birlikte büyüyen bir sürgün çıkmıştı. Büyük ihtimalle su ve nemden zarar görmesin diye bitki kendisini havaya doğru sağlıklıca ulaştırmaya çalışıyordu. ;) Doğanın mucizesi işte. Sizinkisi de öyle bir durum bence.
Doğa mucizesi ha? Ne demiş Darwin? "Doğal seçilim:Güçlü olan hayatta kalır. Çoğalabilmek için tek koşul budur" (Bu aralar Richard Dawkins okuyorum).
NazMurat
08-07-2010, 11:07
her biri muhteşem
eline yüreğine sağlık "ilkin"
bayıldılım tüm hoyalarına. birşey sorsam aynı saksı içinde biden fazla farklı tür hoya yetiştirilebilirmi?
ya da birbirine yakın koyulan saksıları özel ayarlanan tek destek teline sardırılabilirmi?
bir de mum çiçeği yapraklarının temizliğini nasıl yapıyorsunuz? çok zorlandığını duymuştum da...
ben henüz bu alanda yeniyim de onun için sorularım biraz fazla oldu ama sorulan soruları sormadığımı sanıyorum. tüm hoya sayfalarımı okumak günlerimi alıyor.
yetiştirirken burada edindiğim bilgilerle çok iyi hoya anneliği yapabileceğim.(bilinçli annelik yapmalıyım öyle değilmi?)
şimdi sıra hoya sahibi olmaya geldi...
çok güzel paylaşımlar, bilgiler :)
katkıları olan herkese (ilkin-mismennas-maki01...) teşekkürler.
Çok teşekkür ediyorum güzel düşünceleriniz için...
Bence aynı saksı içinde birkaç tür Hoya yetiştirilebilinir. Yalnız aynı bakımı isteyenleri tercih etmekte fayda var. Bir tür suyu seviyor diğeri sevmiyorken aynı saksıya alınamaz. Kimisi daha aydınlık yerleri istiyor, kimisi de daha loş ortamları tercih ediyor gibi mazeretleri var. Bunları göz önüne alıp saksılarsanız bir sorun olacağını zannetmiyorum.
Çok severek baktığım Hoyalarımdan bazılarının fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.
H.curtisii Tayland siparişimde gelmişti. Bana ulaşması maalesef 1 ay sürmüştü. Geldiği zaman baya yorgundu, yapraklar sararmış, bitkinin yarısından çoğu yolda telef olmuştu. Yoğun bakım ile 1 senede bu hale geldi. Bu sene gelişimi çok hızlı ve çok mutlu ediyor beni.
159720
H.meliflua da H.curtisii ile aynı pakette gelmişti. O da geldiğinde yorgundu ama etli yapraklı olması sebebiyle uzun yola daha çok dayanmıştı, birkaç yaprak kaybından sonra kendini topladı ve büyümeye devam ediyor. Normalde cam kenarından duruyor o da, bu fotoğrafı özellikle sevgili missmenas'ın görmesi için yükledim. Bitkileri sardırdığım tellerin fotoğrafını çekip gösterecektim ona. ;)
159721
H.silverpink ilk Paul Bey'den gelen toplu siparişte gelmişti bana. Bir çok çelik aldım dağıttım ondan. Bir de ev değişikliği yapmamız sonucunda gelişimi ara ara durakladı ama son 4 aydır yeri sabitlendiği için o da gayet güzel gelişiyor. Tek merak ettiğim acaba çiçek açar mı? Cam kenarında duran diğer Hoyalar gibi direk perde arkasından süzülen ışık ile beslenmiyor ama bulunduğu oda aydınlık olduğu için bir ihtimal açabilir diye düşünüyorum. Aynı boylarda bir tane daha H.silverpinkim var. O da direk perde arkasından gelen ışık ile besleniyor. Zamanla göreceğiz neler yapacaklarını.
159722
Hoya excavata
2009'un kış mevsiminde gelmişti. Geldiği zaman alt iki yaprağı vardı, bir de uzamış sürgünü. Baharla birlikte sürgün ucunun 3 ayrı yerinden yaprak vermeye başladı. Alt iki yaprak bana gelmeden önce captanlanmıştı, ben de ilaçlı kalsın diye silmedim hiç.
160185
Hoya nummularioides, emin adımlarla çiçeklerini büyütüyor. Aynı zamanda her yerden çıkarttığı yeni sürgünlerle büyümeye de devam ediyor. Umarım nazar değmez de çiçeklerini hep birlikte görürüz. :rolleyes:
161580
161581
161582
161583
Hoya nummularioides sahibi gibi zarifmiş, emeğine sağlık İlkin'cim.
Çok teşekkür ederim güzel iltifatınız için sevgili maki. ;) Yine yeni bir heyecanla küçük tomurcukların büyümelerini bekliyorum bakalım...
Bir türün daha çiçeğini göreceğiz sevgili İlkin, heyecanla bekliyorum taze pıtırcığınızı :)
Beni de dün diversifolia heyacanlandırdı, çiçek sapımı sürgün mü anlayamamıştım ama macro çekim "sürgün" dedi :)
ilknur aşık
20-07-2010, 20:47
Sevgili ilkin sizi bir kez daha tebrik ediyorum. Benim curtisiinin o boya geldiğini görebilecekmiyim diye merak ediyorum.
Teşekkürler sevgili İlknur. Hiç merak etmeyin bu boya gelecektir. Yerini sevdikten sonra çok hızlı büyüyorlar...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.