Bağlan

View Full Version : Dev Sekoya (Sequoiadendron giganteum) Gerçek Mamut Ağacı

Sayfalar : 1 [2] 3

oozccan
18-01-2010, 17:08
topragın 30 cm altı derken anlasılmamıs sanırım...yanı kıllı bı toprak yapısı var.30cm derınlesınce sankı kıreclı gıbı beyaz bı toprak cıkıyo alttan...

Samsunlu55
18-01-2010, 23:26
Sn. oozccan, kendinizi önce yeni gelenler bölümünde tanıtırsanız daha çabuk cevap bulursunuz. Bizde yazım kuralları bizim için önemli olan konuların başlarında gelir.

Saygılarımla...

Sinarit
19-01-2010, 18:28
Sayın ozcan ağacınızı bu mevsimde dikmenizi pek tavsiye etmiyorum bence nisana kadar saksıda bekleyip ekerseniz daha iyi olur sekoya güçlü bir ağaçtır söylediğiniz koşullarada yetişeceğini umuyorum, yalnız ilk 2 yıl yazın su vermeniz ve dibini zararlı çalılardan arındırmanız gerekmektedir,iyi günler dilerim.

oozccan
21-01-2010, 18:01
Sn. oozccan, kendinizi önce yeni gelenler bölümünde tanıtırsanız daha çabuk cevap bulursunuz. Bizde yazım kuralları bizim için önemli olan konuların başlarında gelir.

Saygılarımla...

teşekkür ederim arkadaşım,dikkat ederim.saol

arkadaşlar ağacımı diktim bile.inşallah başına bişey gelmez...

Sinarit
22-01-2010, 00:40
Umarım gelen soğuklar kökünü dondurmaz,gelişmelerden haberdar edersiniz.

Sinarit
24-01-2010, 15:56
hakan beyin geçen bahar verdiği ve benim 4 ay saksıda baktığım sonrada sonbaharda evimin yanındaki araziye diktiğim sekoyam,karın altında öyle asil duruyorki.;)

İncifem
12-02-2010, 12:16
Maşallah çok sağlıklı görünüyor darısı bizim ağaçların başına.:)

Sinarit
23-02-2010, 10:33
Teşekkürler incifem,sizinkilerinde sağlıklı bir şekilde büyüyeceğinden şüphem yok.

yıldızlar
24-02-2010, 21:23
bu da benim sekoyam :)

nariçi
24-02-2010, 21:27
Bu yıl yeni sekoya (sahil sekoyası) fidanları yetiştireceğim.

Sinarit
26-02-2010, 07:08
Sayın yıldızlar resimden belli olmuyor sizinki sahil sekoyasımı ?

yıldızlar
26-02-2010, 23:01
evet sequoia sempervirens,şartlar uygunsa çok güzel büyüyen bir ağaç

yıldızlar
27-02-2010, 15:30
kökleri oturduğum binaya zarar vermesin diye,bu ağacı meydana diktim,belediye tarafından kesilmesin diye bi önlemler alabilirmiyim?bilen bi arkadaş varsa,aydınlatırsa çok sevinirim

Emre Kuzu
01-03-2010, 21:02
hakan beyin geçen bahar verdiği ve benim 4 ay saksıda baktığım sonrada sonbaharda evimin yanındaki araziye diktiğim sekoyam,karın altında öyle asil duruyorki.;)

Ağacınızın türü nedir? Sequoiadendron giganteum mu yoksa sahil sekoyası mı?

yıldızlar
01-03-2010, 23:43
sahil sekoyası

Sinarit
04-03-2010, 12:08
Ağacınızın türü nedir? Sequoiadendron giganteum mu yoksa sahil sekoyası mı?

Giganteum.

yıldızlar
06-03-2010, 00:33
sayın sinarit,benimki sequoia sempervirens

Emre Kuzu
07-03-2010, 21:54
Türler arasındaki boy ve en farkı..

Sinarit
11-03-2010, 18:25
nadirkitap.comdan sekoyalarla ilgili 1945 yılında basılmış bir kitap istettim, ellerinde 2 tane daha var meraklı arkadaşlar kalan son 2 kitabıda alabilirler gerçekten nadir bulunan bir eser meraklılar kaçırmasın derim,bu arada sayın kalyonun verdiği resim türler hakkında çok açıklayıcı olmuş,artık baharın gelmesini bekliyorum bakalım geçen sonbahar ektiğimiz giganteum ne kadarlık bir büyüme sağlayacak **** hızlı boy atabilecekmi,sekoyalarımdan biri istanbul sarıyerde diğeri balıkesir burhaniyede ikiside deniz kıyısında ,bakalım hangisi daha çabuk büyüyecek **** kurutmadan büyütebilecekmiyim,gelişmeleri size aktarmaya devam edeceğim.Ayrıca benimle beraber eken arkadaşlardan da ektikleri yer ve büyüme hızları konusunda bilgi bekliyorum böylelikle giganteumun Türkiyede en iyi yetişebileceği iklim ve coğrafyayı öğrenmiş oluruz,iyi akşamlar.

Sinarit
12-03-2010, 12:01
Herkese merhaba ordinaryus profesör ESAD MUHLİS OKSALIN 1945 yılında sekoyalarla ilgili yazdığı kitap 3 saat önce elime geçti,içerisinde tahmin edemeyeceğimiz inanılmaz bilgiler var,tam 120 sayfalık bu eseri durmaksızın okuyorum ,okuduktan sonra 1-2 sayfalık bir özet yapıp buraya aktarmaya çalışıcam ama bu kadar bilgiyi nasıl 1-2 sayfa ile aktarırım onu düşünüyorum,kitapta sekoyaların dünya üzerinde bulunduğu koruların enlem boylam dereceleri bu korularda kaç ağaç olduğu ve yaşları tek tek bile verilmiş düşünün,dünyayı geçtim bu ağacın Türkiyede nasıl yetişeceği,hangi ayda hangi sıcaklık olup ne kadar mm yağış alması gerektiği bile belirtilmiş,dediğim gibi inanılmaz bir eser ve bu eser 1945 Türkiyesinde yayınlanırken benim gibi sekoya meraklısı biri bundan 2010 yılında haberdar oluyor kendim adıma utandığımı söyleyebilirim,bu arada dayanamayıp bir iki bilgi vermek istiyorum bildiğiniz gibi en yaşlı sekoya giganteumu hepimiz 92 metre 5000 yaşındaki general sherman olarak bilirdik ama en yaşlı giganteum abd hükümeti tarafından yanına gidilmesi yasaklanan 120 metre ve 10.000 yaşındaki ormanın anası adlı ağaçmış,10.000 yılını duyunca şok oldum,ayrıca sekoyanın ana vatanı bildiğimiz gibi abd değil ,italya ve fransanın güney sahilleriymiş,tarih öncesi buz akıntıları ile sekoyalar abd kıtasında yetişmeye başlamış,asıl şok bilgi sekoyanın ana vatanları arasında Türkiyeninde isminin geçmesi ve Türkiyede bulunan bütün linyit yataklarının sekoyalar tarafından oluşturulmuş olmasıdır.Yani Türkiyedki linyit yataklarının haritasını çıkarırısanız sekoyanın tarih öncesi anadoluda yayılış alanını görebilirsiniz,ayrıca sahil sekoyasının en iyi 0-700 metre aralığında giganteumun ise 1500-2700 metre aralığında yetiştiği belirtilmiş dediğim gibi daha bir sürü bilgi var kitabı iyice okuyup bir özet çıkarıcam herkese iyi günler.

Emre Kuzu
12-03-2010, 19:15
Sayın sinarit bizimle bu bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim
Bazı konularda içim rahatlamış oldu

Devamını beklerim.
SaYgılar

Sinarit
12-03-2010, 20:21
Avrupada ilk sekoya yetiştirmeleri,botanik bilginlerden William Lobb un 1850 de ingiltereye gönderdiği tohumların ekimi ile başlamış. Bu itibarla ,ingilterede ,bizde.almanyada,isveçin birçok şehirlerinde orman ve parklardaki yetişen sekoyalar hep bu tarihten sonra ekildiği ve yetiştirildiği için yaşlarının en fazla 160 yıllık olduğunu söyleyebiliriz.Kitabın yazarı profesör ESAD OKSALIN 1945 yılında Türkiye genelinde yaptığı araştırmalarda sekoyalara anadoluda rastlayamamış ama özelikkle sahil sekoyasının büyümesi için en iyi ortamın rizede olduğunu belirtmiş zaten hepimizin bildiği gibi rizede 1960 larda sekoyaların ekimleri yapılmıştır, yazar anadoluda sekoya olmamasına rağmen 1945 yılında İstanbuldaki park ve korularda olan az sayıdaki sekoyları tek tek belirtmiş buna göre Taksim belediye bahçesinde herhalde parkı kastediyor,2 tane giganteum 1945 yılında boyları20 metre yaşları ise 45-50 imiş yani günümüzde 110 yaşında olmaları lazım,yıldız parkında 3 tane var boyları yine 20 şer metre ama cinleri ve yaşları hakkında bir bilgi yok,beykoz korusunda 5 tane yazar bu ağaçların Türkiyedeki ilk ve en eski sekoyalar olduğunu söylüyor cinsi hakkında bir bilgi vermesede 1945 yılında 60-70 yaşında olduğunu tahmin ediyor yani günümüzde 125-135 yaşında oluyorlar ,ayrıca büyükdere orman fakültesinde,mısır prenslerinin bahçesinde ve alemdağı sait halim paşa bahçesinde münferit bir iki ağaç olduğunu söylüyor,alemdağdaki giganteumun ise 1945 yılında yaşının 60 boyunun 40 metre olduğunu belirtiyor.

Kitabın her cümlesinde bir bilgi var onun için önceden dediğim gib özet çıkaramayacağım vaktim oldukça paragraf paragraf bilgi vermeye çalışıcam.iyi akşamlar.

Sinarit
13-03-2010, 13:59
Sekoya ormanlarının olduğu bölgelerde ortalama sıcaklık ve yağış değerleri.

Sahil Sekoyası

ortalama ısı ortalama yağış
ocak: 8.6/ 160mm
şubat: 9/ 130
mart: 10/ 86
nisan: 11/ 56
mayıs: 11.2/ 43
haziran: 12.2/ 18
temmuz: 12.1/ 2
ağustos: 13.5/ 5
eylül: 13.2/ 23
ekim: 10.6/ 12
kasım: 8.8/ 160
aralık: 8.3/ 178mm

Sekoya Giganteum
ortalama sıcaklık ortalama yağış

ocak: -4/ 180mm
şubat: -6/ 151
mart: -2/ 172 nisan: 2/ 80
mayıs: 12/ 55
haziran: 20/ 25
temmuz: 28/ 0
ağustos: 27/ 0
eylül : 22 / 21
ekim: 18 / 52
kasım: 7/ 71
aralık : 3 / 134

Sahil sekoyası için en uygun iklim ve coğrafya şartları.

0-700 metre arasındaki sisli her daim nemli kış soğukları - 12nin altına düşmeyen denize bakan vadiler.
Türkiyede dikim yapılabilecek alanlar:Rize,çarşamba benzeri kesimler ile akdenizin denize bakan yağış alan yamaçları.

Sekoya giganteum için uygun iklim ve coğrafya şartları.

1500-2700 arasındaki yükseklikler ile -25 geçmeyen sisli nemli ve yaraltı sularının olduğu bölgeler.

Türkiyede dikim yapılabilecek bölgeler.
Ağaç için uç şartları geçmeyen yeraltı suyu zengin olan hemen hemen heryerde ekimleri yabılabilir.

Sinarit
13-03-2010, 14:05
Uğraşmama rağmen sayılar bitişik çıkıyor böyle idare edin artık.

Emre Kuzu
13-03-2010, 16:21
Sayın sinarit çok çok teşekkürler :) ne kadar sevindiğimi bilemezsiniz.
Afyonda giganteum rahatlıkla yetişebilirmiş

İnanın sekoya severlere bu bilgilerin çok faydası olacak.

Sinarit
13-03-2010, 18:52
Sayın kalyon ne demek zevkle,vaktim oldukça yazmaya devam edicem.

Samsunlu55
13-03-2010, 21:59
Sahil sekoyası ticari kerestelik olarak yetiştiriliyor mu?

Orhan Özbilgiç
19-03-2010, 16:49
114746
Yer: Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü
Dikim yılı:1997Çap: Yaklaşık 90-95 cm
Çevre genişliği(Zeminden 75cm yüksekte): 267cm
Boy: Yaklaşık 25-30m
Rakım:10m
Toprak yapısı: Alüvial-humuslu(Yeşilırmak Deltası)
---------------------------------------------------------------------------
Bu da aynı gün, aynı kişi tarafından, aynı yerden alınan ve köydeki başka bir vatandaşa verilen ve dikilen kardeş sekoya.
Ölçüm yapamadım ama bu ilkinden daha iri ve uzun görünüyor!;)

131189

131190

131191

Douglas Fir
20-03-2010, 19:53
Amerika'da bu ağaç kereste ticaretinin gözbebeği diyebilirim. Duglas Göknar'la birlikte kerestesi en makbul cinslerden. Bir ağaç ne kadar uzun ömürlü ise ve yavaş büyüyürsa kerestesi o kadar değerlidir ve dayanıklıdır. Misal kavak ağacı... Hızlı büyür ve çok su çeker. Dolayısıyla kerestesi pek makbul değildir. Ama ceviz, kayın, sekoya, duglas öyle mi?

OREM
21-03-2010, 15:17
Merhabalar. Sequoiadendron Giganteum'un bana 1 adet kozalağı lazım. sequoia sempervirens kozalağını karadenizden buldum, bunun kozalağını nereden bulabilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar...

yas987
25-03-2010, 17:54
Arkadaşlar sahil sekoyasının Türkiyede büyüyebileceği tek bölge Rize-Sarp arasındaki kıyı bölümüdür. başka yerlerde denemeyin emeğinize ve paranıza yazık olur.

MeyveliTepe
25-03-2010, 20:45
Arkadaşlar sahil sekoyasının Türkiyede büyüyebileceği tek bölge Rize-Sarp arasındaki kıyı bölümüdür. başka yerlerde denemeyin emeğinize ve paranıza yazık olur.

Bu ağaç batıdan doğuya tüm karadeniz sahilinde ve marmaranın sahil şeridinin bir çok bölümünde, kuzey egede de pek çok yerde yetişir. Rize, çamlıhemşin nem bakımından en uygundur, bu doğru ama sözünü ettiğim bölgelerde de yetiştirilebilir. Benim anaç ağacım 16 yaşında ve 20 metre boyda. Fidanlarım ise gayet güzel büyüyorlar.

erdenaycincin
08-05-2010, 00:41
merhabalar acaba bana mamut ağacı tohumu **** fidesi yollamak isteyen bir hayır sever çıkarmı:)Bartında yaşıyorum ve karadeniz iklimini sevdiğini duydum ilgilenen olursa çok sevinirim.

nariçi
08-05-2010, 08:21
Bende sahil sekoyası var, dağ sekoyası yok. Tohum olan varsa birkaç tane gönderirse sevinirim.

MeyveliTepe
08-05-2010, 20:10
Geçen yıl Kanadadan tohum getirtmiştim. İki aylık soğuk katlamadan sonra 100 tohumdan 10-15 tanesi çimlendi. Geriye iki tane kaldı. Onlar iyi gidiyor. Boyları 25 santim kadar oldu. Sürgündeler.

Sempervirens tohumları da getirtmiştim ama hiç biri çimlenmedi. Benim anaç ağacım da tohum vermedi henüz.

Tohumdan üretmek çok dertli bir iş. Çelikten üretmek daha kolay. 3-4 hafta önce 5-6 çelik yaptım hepsi köklendi.

nariçi
09-05-2010, 09:03
Bende geçen yılın uç sürgünlerinden (sahil sekoyası) köklenmesi için toprağa koydum ama görüntü iyi damar attı mı bilmiyorum.

Emre Kuzu
13-05-2010, 17:05
Merhabalar arkadaşlar
Altta görmüş olduğunuz sekoya ağacımın yaprakları önce sararıyor ardından kuruyor ve dökülüyor neden olduğunu anlayamadığım için herhangi bir müdahelede bulunamıyorum.

Yaklaşık bir ay önce İstanbuldan getirttim ve getirttiğim gün toprağını dağıtmadan hızlı bir şekilde 6.5 lıtrelık bir saksıya aldım kökler kurumasın diye de spreyle nemlendirmiştim ve açık balkonumun rüzgar almayan yarı gölge bir bölümüne koydum, can suyunu verdim. Takip eden günlerde de toprağı kurumaya yüz tutunca suyunu verdim. Toprak karışımında ise torf ve çakıl kullandım drenajda bir problem yok şimdilik. (AFYONDA yetişiyor)

Yardımcı olursanız sevinirim kurumayı durdurmak lazım ağacımın ölmesini istemiyorum
Teşekkürler

Mesajımda belirttiğim sekoya ağacım kışı geçirdi hatta toprağı bile dondu hiç bir besin takviyesi de almadı. işte karşınızda yaşıyor belki besin takviyesi yapmış olsaydım daha sağlıklı olacaktı. anlayacağınız karasal iklime de uyum sağlayabilen dayanıklı bir ağaç.

nariçi
13-05-2010, 17:27
Sayın Kalyon sekoyanız ço iyi duruyor. Birkaç sürgünü soğuk vurmuş ama zararı yok.Benim sahil sekoyasınında sürgün uçlarını don vuruyor. Bizim buraya dağ sekoyası daha iyi olacak ben bunu Maçka'dan getirmiştim.

KUMRU
23-05-2010, 22:24
Sayın meyvelitepe, bu hafta sonu ben de bir adet sempervirens fidanı aldım. Toprağının nemli tutulmasına ilave olarak , fidanımın sağlıklı bir şekilde ( ve de hızlı :) büyümesi için neler önerirsiniz?

S Güngör
24-05-2010, 00:38
Şimdiye kadar Türkiye'de gördüğüm en uzun boylu sekoyayı fotoğrafladım. Geçen ay İznik'e gitmiştim. Oradaki Ayasofya Müze'sinin çaprazında kalıyor bu sekoyalar. Bahçeköy'de gördüğüm sekoya da baya büyüktü ama boyu bu kadar değildi. B ağaçlar 4 katlı bir apartmanı aşalı çok olmuş aşağıda gördüğünüz gibi...

MeyveliTepe
25-05-2010, 16:57
Sayın meyvelitepe, bu hafta sonu ben de bir adet sempervirens fidanı aldım. Toprağının nemli tutulmasına ilave olarak , fidanımın sağlıklı bir şekilde ( ve de hızlı :) büyümesi için neler önerirsiniz?

Yeterince toprak derinliği olan bir yere dikerseniz iyi olur. İlk bir kaç yıl yazın toprağı kurutmamak gerekir. Fidanı diktikten sonra kılcal kökler verir vermez büyümeye başlar. Suyu buldukça da büyümeye devam eder. Bir kez toprak kurursa, sonra sulasanız bile bir sonraki bahara kadar büyümeyi durduruyor.

KUMRU
25-05-2010, 22:20
teşekkürler sn meyvelitepe, umarım benim de sizin gibi görkemli bir sekoyam olur. Gübreleme ile ilgili ne önerirsiniz?

karakule
25-05-2010, 23:41
Boğaziçi Üniversitesi güney kampüste de sahil sekoyaları var.

Anadoluya pek de yabancı değilmiş sekoyalar. Bursa'da bulunan Türkiye'nin tek orman müzesinde 3 milyon yıl önce anadoluda yaşamış sekoya fosilleri sergileniyormuş.

Ben de tohum alıp birkaç ay buzdolabında soğuklandırma denemeleri yaptım. yosun yerine biraz toprak kullanmama, hatta küflenmesine rağmen yüksek çimlenme oranı elde etmiştim. Yani ağacın kendisi kadar, o ufacık tohumları da oldukça dayanıklı.

Hayallerimden biri sekoya koruluğu yaratmak, bu haşmetli ağacın gelecek nesillere bırakabilecek en güzel hediye olduğunu düşünüyorum..

Sinarit
04-06-2010, 20:49
Arkadaşlar istanbulda geçen sonbahar ektiğim giganteum inanılmaz güzel büyüyor nazarım değmesin, önceki sayfada size kışın karlar altındaki resmini koymuştum şimdi bahardaki resmini koyucağım aradaki farkı görürsünüz,yerini çok beğendi yazın kurutmaz isek zannedersem kendini kurtarır.

Balıkesir burhaniyeye diktiğim giganteumu ise 1 ay önce görmüştüm diktiğim yer çok tuzlu,killi ve sert poyrazlar olan bir yer,kışında devamlı bahçeyi su basmış toprak 15-20 cm devamlı suda kalmış onun için ağaç kurumasada istanbuldaki gibi değildi ve hafif sararma vardı,ayrıca sıcaklar geliyor oradaki ağacımdan pek umudum yok,önümüzdeki ay gittiğimde umarım kurumuş bulmam gelişmeleri aktaracağım.

Sinarit
08-06-2010, 16:31
Sonbaharda diktiğim önceki sayfada karlar altında resmi bulunan ve bu baharda ilk sürgünlerini veren İstanbuldaki sekoya giganteumum.

seaa
28-06-2010, 20:46
156410

İncifem
29-06-2010, 12:45
Maşallah çok sağlıklı görünüyor sayın Sinarit.

İncifem
29-06-2010, 12:59
Sayın Seaa bebek sekoya çok güzel maşallah.

Bende de iki yaşında olduğunu tahmin ettiğim bebek sekoyadan var ama dalları bu kadar kalabalık gür değil.

omrfrk
29-06-2010, 13:01
Sayın ByMineral efendim bilgiler için çok sağolun.

seaa
29-06-2010, 21:23
Sayın Incıfem teşekkür ederim umarım bu bebek sekoyayı daha da büyütürüm. Bunu ben fideland.com dan aldım. İstanbul'a geldiğimde yine alacağım bunlardan ;). Sekoyalara ve aşılı mavi ladinlere ayrı önem veriyorum ağaçlar arasında :)

Sinarit
26-07-2010, 15:22
Sayın incifem teşekkür ederim,bu arada sayın seaa bebek sekoyanızı büyütmenizde başarılar diliyorum.

Arkadaşlar size iki bölgeye diktiğim sekoyalardan bahsetmiştim,istanbulda diktiğim maşallah çok güzel büyüyor geçen hafta balıkesir burhaniyeye geldim,sekoyamı kurumuş bulucağımı zannediyordum ama şükürler olsunki beni yanılttı ,susuzluğa,rüzgara ve tuza rağmen kurumamıştı,****** istanbuldaki gibi büyümemiş geçen seneki aldığım boyunda kalmış ve bazı dalları kurumuş ama yinede iyi ,hemen bakımını yapıp sulamaya başladım, iki sekoyamıda yetişkin görürsem çok sevinicem.iyi yazlar dilerim.

Zeki Yağlı
01-08-2010, 18:43
Sequoia sempervirens'i yıllar önce kitaplardan tanıdım.

1997 yılında Bahçeköy Orman Fidanlığından üç tane fidan aldım.
O zaman bahçem yeni, bütün bitkilerim küçüktü ve kitaplarda verilen ağaç ölçülerini kafamda canlandıramıyormuydum neden bilmem bir tanesini bahçemin içine evime dört metre mesafeye, diğer ikisini ise 20-30 metre yandaki yeşil alana diktim. Diktiğimde hepsi 1,5 metreden kısa idi.

Bahçemdeki her yıl yaklaşık 1 metre büyüdü ve orantılı olarak genişledi.

Yeşil alandakiler ise bir süre zorlandılar kurur gibi oldular. Daha sonra kökten başka sürgünler geldi. Şimdi bir kaç gövde kendi aralarında yarışıyorlar. Bakalım yarış nasıl sonlanacak.

O zamanlar ingilizce bir mail listesinde evine çok yakın sequoia dikip de temelleri kaldıranları okuyup bayağı endişelendim. Sonra birisi oralarda evlerin temellerinin çok zayıf olduğunu, buralarda ise betonarme ağır evlere birşey olmayacağını yazdı. Biraz rahatladım.

Şimdi Sequioa'm evimin batısında kızgın öğleden sonra güneşinin altına mükemmel bir gölge veriyor. Büyümeye devam ediyor.

Ben de biraz endişeli ama genelde böyle bir ağacım olmasından mutlu onu izlemeye devam ediyorum.

İşte onlardan bir kaç fotoğraf:

Bahçemdeki Sequoia sempervirens:

163810

163809

163811

Yeşil alandakiler:

163812

163813

Zeki Yağlı
01-08-2010, 18:48
Yıllar sonra Bahçeköy Orman Fidanlığında bir de Sequoiadendron giganteum gördüm.

Onu da aldım yandaki yeşil alanın başak bir köşesine diktim.

Sempervirens den daha yavaş büyüyor.

Şimdi 4 metreyi geçti:

163814

163815

Zeki Yağlı
01-08-2010, 18:54
Sequoia sempervirens'ın yapraklarını bir kısmı her yıl Temmuz sonunda toplu olarak sararıp dökülüyorlar.

Biz hergün temizleme işi çıkmasın diye silkeliyoruz, iki hafta sonra sarı yaprak kalmıyor.

Bugün bahçedekini silkeledik. Bakın çok güzel görüntüler ortaya çıktı:

163816

163817

163819

163818

cemcell61
03-12-2010, 16:34
Merhabalar,trabzon orman fidanlığından aldığım sekoya fidanlarım 10 senesi doldu,bir tanesi dipten eşkin vermiyor ve hızlı büyüyor diğerleri devamlı kökten yan eşkinler veriyor onları nasıl ve nezaman sökersem tutar.ayrıca sedir çam fidanı diktim süper büyüyorlaribir yılda 50 70 cm arasında büyüyorlar.ladinlerim çok yavaş 4-8 cs büyüyor.yine sekoya fidani dikmek istiyorum.ayrıca sarı çam fidanı arıyorum.ine kestane bahcesi oluşturmak istiyorum biliyoruz ki hem meyvası değerli hemde ağaç olara kerestesi çok dayanıklı.özellikle kapı pencerede,selender yapımında altın değerinde.babamızdan vasiyet,her yıl en az 1o fidan dik.yaş 55 oldu her yıl en az 10 ve üstü fidan dikiyorum.Ağaç allahın bizlere verdiği kutsal hediyelerin en önemlilerinden biri olsa.Ağaçsız yaşamı allah göstermesin.Bu nedenle orman elamanları -üst kadrosuna büyük sorumluluklar düştüğünü biliyorum.saygılarımla.

MeyveliTepe
03-12-2010, 16:38
Sekoya sürgünlerini tepeden bir karış kadar kesip Mart-Nisan aylarında bir köklendirme ortamında çeliklerseniz 2-3 ay içinde köklenirler.

bernacyhn
03-12-2010, 23:42
Merhaba bütün ağaç severlere :) Bugün Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesine gittim ve bahçesinde otururken rüzgar estikçe çam ağaçlarından kozalaklar düştü. Dikkatimi çekti (gittiğim her yerden tohum toplama huyum var) ve kozalaklara bakınca normal bir çam kozalağı olmadığını farkettim. Kozalağın yapısı gül gibi yaprak yapraktı ve tek tek açarak içlerinde uç kısımlarda bulunan ufak tohumlardan aldım. Dev sekoya başlığını incelerken buna benzer bir yazı görmüştüm. Acaba doğru başlıktamıyım? Kozalağa ait bir resmi olan var mı acaba?
Eğer sekoya ise çok sevineceğim çünkü uzun zamandır büyük yapılı ağaçlara ilgim var ve kendim de yetiştirmeyi çok isterim. Herkese çok teşekkür ederim. Uzun boylu, sağlıklı uzun ömürlü ağaçlarınız olsun, inşallah. Hayırlı geceler dilerim.

Emre Kuzu
04-12-2010, 12:25
Dev sekoyanın tohumları aynen böyle ben yurt dışından almıştım 50 adet eminim yani.

maysan80
04-12-2010, 12:36
bir yıldaki büyüme oranı nedir bu ağacın

bernacyhn
04-12-2010, 18:28
Demekki bendeki sekoya değil.Çünkü kozalaktaki yaprak diye tabir edebileceğim katmanlar paylaştığınız resimdekinden çok büyüktü. Tüh, üzüldüm şimdi sekoya olmadığına ama yine de güzel, boylu poslu ağaçlarım olacak :)

furkan yıldız
16-12-2010, 18:56
bahçenizde böyle bir ağacın olduğunu hayal etmek bile bambaşka bir duygu :)

MeyveliTepe
16-12-2010, 19:15
bir yıldaki büyüme oranı nedir bu ağacın

Sempervirens gençken hızlı büyüyor, yükseldikçe büyüme hızı yavaşlıyor.

17 Yaşındaki ağacım yaklaşık 20 metre. Sürgünden köklendirdiğim bir fidan geçen Nisandan bu yana 1,2 metre büyüyerek 2,2m'ye ulaştı.

Hhatice
16-12-2010, 19:56
Elinde tohum olan arkadaşlar varsa bana 2 tane tohum yollayabilir mi?

mikail
03-02-2011, 11:02
Fidanlığımızda özellikle Ankara gibi sert iklim koşullarına adaptasyon sağlamış Dev Sekoya fidanları mevcuttur.

Douglas Fir
03-02-2011, 11:06
Sayın mikail,
Fidanlığınız nerede acaba? Bu bitkileri nerede görebiliriz acaba? Teşekkürler.

seaa
03-02-2011, 13:59
Sayın mikail, fidanların ücretinde kolaylık sağlarsanız bende almak isterim ama fiyatlarınız hoopsiler kadar yüksek açıkçası bu fiyatı bir sekoyaya vermektense bir hoopsiye vermeyi daha uygun görürüm. Bu sekoya ağacını aşağılamak anlamına gelmesin.

Emre Kuzu
03-02-2011, 14:05
Fiyatlar pahalı bende neredeyse 2 metre boyundaki bir dev sekoyayı sadece 20 tlye almıştım.

seaa
03-02-2011, 14:14
Sayn Kalyon nerden aldınız acaba Sekoyayı??

Emre Kuzu
03-02-2011, 15:41
Bu siteden satış bölümünden almıştım 1 sene olmuştur. Satıcının adını çok düşündüm ama hatırlayamadım, izmirden gelmişti.

Emre Kuzu
03-02-2011, 15:47
Şimdi hatırladım ozanutku beyden almıştım geldiği yerde manisa salihliymiş..

Douglas Fir
03-02-2011, 17:29
Aslında sıkıntı şu; İç kesimlerde üreticilik yapıyorsanız bu bölgelere uygun daha dayanıklı ağaçlar yetiştiriyorsunuz. Ancak bu ılıman yerlerde yapılan yetiştiricilikle kıyaslandığında hem daha çok zaman hem de daha çok emek gerektiriyor. Benim bitkim 20 cm büyürken, onun bitkisi 50 cm büyüyor. Ayrıca vejetasyon mevsimi daha uzun. Bunlar maliyet olarak fiyatlara yansıyor.

seaa
03-02-2011, 18:40
Sekoya'yı mutlaka yetiştireceğim. Çoğu ağaç türüne ulaştım sırada diğer ağaçlar kaldı :))

mikail
04-02-2011, 13:58
Değerli arkadaşlar,

Sekoya fidalarını yetiştirdiğim yer Ankara-Çubuk ilçesinde. İklim olarak rakım farkından dolayı Ankara merkezden dıcaklık olarak ortalama 5 derece daha düşük. Burayı seçmemizin nedeni, fidanların sert iklime karşı adaptasyonlarını tamalayarak Ankara koşullarına adapte olmuş sağlıklı fidanlar verebilmek. Sekoya yanında Aşılı Mavi Ladin'e ait (hoopsii) -Picea pungens glauca var. Hoopsii- ve Mavi Atlas Sediri'de (Cedrus atlantica glauca) yetiştiriyorum. Forum da daha önce bir arkadaşımız belirtmiş aynen size iletiyorum

"Merhaba,
Ankara da yeni açılan 'Bauhous' dükkanının bahçe bölümünden saksı içinde bir Sequoia aldım, Yaklaşık 90-100 cm boyutunda idi, bahçeme diktim, maalesef çok kısa sürede kurudu. (90 lira ödemiştim)... Lemis"

Sorun şu ki sahil kesimlerinde fidan olarak birçok ağaçla birlikte Sekoya'da yetiştiriliyor. Ancak orada iklim faktörlerinin uygun olması nedeniyle çok hızlı gelişen ağaçlar o bölgeye adaptasyon sağlamışlardır. Dolayısı ile uygun fiyata ve boya sahip fidan almanız mümkünken bunları farkı ekolojiye taşıdığınızda (bildiğiniz gibi zaten çamgiller-ibrelilerin adaptasyonları türlere baglı olarak değişirken genel olarak zayıftır) yaşatamıyabilirsiniz.

O nedenle öncelikle tercihiniz yetiştiricilik yapacağınız bulunan fidanlıklarda yetiştirilmiş bitkileri almanız doğru olacaktır. Bizim de amacımız zaten Ankara adaptasyonu tam fidanlar yetiştirmek.

Sekoya'nın en iyi örneklerinden birisi Yalova'da bulunan Karacabey Arboretum'unda buunmakta. Genel olarak sahil bölgelerimizde yetiştirmiş bu bitkinin Ankara'da yetişebileceğini gözlemledik. Halihazırda 3-4 yaşında ve 4m'ye kadar ulaşmış bu Sekoya'ların fotograflarınıda aldım. İsteyen arkadaşlarla paylaşabilirim. O nedenle yaklaşık 1500 kadar sekoya fidanını Ankara'da yetiştiriyorum. Önümüzdeki bahar adaptasyonlarını tamamlamış olarak satışa sunacağım.

Değerli arkadaşlarım eleştirilerinde bir bakıma haklılar, çünkü fiyatları "Hoopsii" kadar olmasada pahalı gelebilir. Ancak takdir edersiniz ki bu bitkiler bir koleksiyon bitkisi ve nadir türler. Yetiştiricilikleri de o denli özenli ve masraflı. "Hoopsi"nin şansı moda olarak yayılmış olması ve bitkiseverlerce çok yaygın bilinmesi. Yinede bir bitki aşığı olan bendeniz, Sekoya fidanı almak isteyen arkadaşlara fiyatlar konusunda yardımcı olabileceğimi bildirmek isterim.

Saygı ve Selamlarımla

Sinarit
26-02-2011, 22:17
Herkese tekrardan merhabalar,sekoya severler size dünya üzerinde 25 ila 50 arasında bulunan beyaz albino sekoyalar ile ilgili bir makale ve video yolluyorum,umarım ilginizi çeker.

http://biyorss.com/?p=1447

Douglas Fir
27-02-2011, 00:09
Sayın mikail,

Nasıl bir bitki besleme ve sulama programı uyguluyorsunuz ibrelilierinize acaba? Ayrıca satış öncesi sökümlerini nasıl yaptıracaksınız? Makine ile mi yoksa işçiler vasıtasıyla mı? Teşekkürler.

Emre Kuzu
27-02-2011, 15:26
Ben manisadan aldım ama afyona geldiğinde herhangi bir uyum sorunu yaşamadı üstüne don vurdu. Ve bu ağaç bonsai çalışmaları için saksıdaydı. gözlemim soğuktan değilde kuru yaz güneşine adaptasyonun sağlanması gençken bu ağaçları kuru sıcak karasal iklim güneşinden korumak lazım. Soğuktan etkilenmiyor.

Douglas Fir
28-02-2011, 08:13
Sayın Kalyon,

Çok doğru bir tespit. Zaten her fidanı yakıcı güneşten korumak lazım. Yavaş yavaş alıştırmak lazım. Bir de fidanlar nispi nemi yüksek yerlerden Ankara, Afyon gibi düşük nemli yerlere gelince bocalıyorlar. Hepsi ölmüyor ama gelişme sıkıntıları ortaya çıkıyor. O nedenle en güzeli fidanlarınızın büyüyeceği ve yetiştiği bölgelerin aynı ya da uyumlu olduğundan emin olmak. Zaiyat ve hayalkırıklığı kesinlikle çok daha az olacaktır.

Sinarit
28-02-2011, 09:59
Arkadaşlar bildiğiniz gibi sekoya maceramız 1.5 yıl önce başladı önceki sayfalarda giganteumu ilk diktiğim zamanki daha sonrada 6 ay sonraki halini içeren resimlerini koymuştum,önümüzdeki bahardada istanbuldaki sekoyamın resimlerini koyucam ve yaklaşık 2 yıllık süreçteki büyümeyi gözlerinizle görüceksiniz,kısaca şunu demek istiyorum istanbulda yaşıyor iseniz gözünüz kapalı giganteum alıp dikebilirsiniz,kesinlikle istanbul iklimine uygun bir ağaç,yalnız ilk bir kaç sene temmuz ve ağustos aylarında birkaç kez su verirseniz iyi olur,onun dışında hiçbir bakıma ihtiyacı yok ,ben şu geçen 1,5 yılda bir kere bile altını çapalamadım,dediğim gibi sadece yazın 1,2 kere su verdim.İstanbuldaki ağaç severleri sekoya giganteum dikmeye davet ediyorum,bu nadide ve anıt ağacı şehrimize kazandıralım,istanbulda bu ağaçtan çok az sayıda var ,herhalde 30 u geçmez.Herkese iyi günler.

mikail
28-02-2011, 12:49
Değerli arkadaşlar, sekoya ağaçlarının bitki besin maddeleri ihtiyacı yetiştiği ortama (toprakta veya saksıda) değişmektedir. Fidanlığımızda hem saksıda hemde toprağa dikili halde fidanlar bulunmaktadır. O nedenle bunlara farklı besin maddesi programları uyguluyorum. Ama genel olarak bahsedecek olursak aşırı azotlu gübre tercih etmiyorum. Azotlu gübrei fidanların çok hızlı gelişmesine, sonbaharda geç dinlenmeye girmesine ve böylelikle ağaçların kış donlarına hazırlıksız yakalanmasına neden olabilmektedir. Özellikle azotlu gübre sulama suyu ile veya damla sulama sistemi ile birlikte veriliyorsa etkinliği de artmaktadır. Verilecek azotlu gübre miktarı mutlaka ekoloji ve ağacın genetik kapasitesi ile uyumlu olmalıdır. Azotlu gübre kullanırken toprağı daha az yoran, tuz birikmesine neden olmayan ve ayrıca bitkilerde sürgün uzaması yanında kök büyümesini de teşvik eden Ammonium Sülfatı tercih ediyorum (Ammonium Nitrat yerine) Ayrıca hızlı bir büyümenin yanında sağlıklı ve güçlü bir bitkisel yapının oluşması içinde, yine toprak ve bitki ihtiyaçları da göz önüne alınarak bir Fosfor ve Potasyum gübrelemesi de yapmak gerkmektedir.

Diğer bitki besin maddeleri için (Makro ve miktro elementler) programlı bir sistem uygulamıyorum ancak bol miktarda organik gübre takviyesini herzaman kullanıyorum. Bitkinin besin maddesi eksikliğini gösteren bir semptomda tabiii ki semptomun gerektirdiği mirobesin de telafi edilmektedir.

Fidanları, elle sökttürüyorum çünkü, yetiştiridiğim bitkiler çoğunlukla özel bitkiler olup yığın olarak ürtetilmiyorlar, ayrıca bu nadir bitkilerin elle sökümü makine ile ile söküme göre daha ihtimamli yapılabiliyor. Makineli söküm ise en az elle söküm kadar pahalı. Bunun yanında köklenmesi zayıf olan bitkileri veya kazık kök oluşturarak, araziden söküldeüğünde tutma şansları azlan fidanları genellikle sepetlerde yetiştirdiğim için, elle söküm hem kolay hemde tutma olasılığı yüksek fidanlar sağlıyor.

Selam ve saygılarımla
Dr. Mikail ÇALIŞKAN

mikail
28-02-2011, 12:53
Porsuk yapraklı sekoya genellikle sahil bölgelerimizde yetiştirilmektedir. Çünkü bu sekoya türü, kış soğuklarından zarar görmektedir. Ancak mamut ağacı dediğimiz tür ise sert iklimlere karşı adapte olabilmektedir.

Emre Kuzu
03-03-2011, 23:33
Mikail bey bu sekoyaları tohumdanmı yetiştirdiniz? Elimde 50 adet dev sekoya tohumu var tohumdan veriminin düşük olduğunu biliyorum hepsini eksem 10 tane çıkar herhalde yüzdesini böyle hatırlıyor gibiyim.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

ozgurey
03-04-2011, 11:48
Merhabalar,

Ben de internetten edindiğim sekoya tohumlarını çimlendirmek için didinip durdum geçtiğimiz aylarda. Bütün bu çabamın sonunda sadece iki tanesinin çimlenmesini sağlayabildim; ama onlarda 4cm civarı bir boya ulaştıktan sonra boyunlarını büküp öldüler. Bir süre için başardığımı zannettikten sonra ölmeleri bani gerçekten çok üzdü. Belli ki bir yerde ciddi bir hata yaptım, acaba nedir diye sizlere danışmak istedim. Potansiyel hatalarımı buraya yazıyorum, belki bir fikriniz olur.

1. Alt tarafı tohum çimlenecek diye çok sığ bir toprakta çimlendirdim. Toprağın derinliği 2-4 cm civarında idi. (Acaba kökü büyüyecek derinlik bulamadı mı?)

2. Kullandığım yoğurt kabının altını delmiştim ama bu delikler az gelmiş olabilir, fazla nemden dolayı köklerde küflenme/çürüme olmuş olabilir mi ?

3. Aydınlık ama direk güneş görmeyen bir yerde durdu, güneşe mi koymalıydım (4 taneiğpnesi oluşmuştu ve çok sağlıklı görünüyordu ilk zamanlar)

4. Ankara'da, evin içinde, her daim 20-21 derece olan bir ortamda bulundu.

Tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim, elimdeki diğer tohumlarla bir kez daha denemeye kararlıyım çünkü :)

Emre Kuzu
03-04-2011, 12:10
Selam edindiğim bilgilere göre dev sekoyanın çimlenme yüzdesi 30 veya 40 olarak belirtiliyor. Sıcaklık ise 15 20 derece uygun görülüyor çimlendirme ortamıda vermikulit denen bir madde anlayacağımız çimlenme oranı az oluyor. ancak 2 4 cm çok küçükmüş çimlendirme kabı en az 10 cm derinlikte olmalı ama ölüm bundanda kaynaklanmayabilir bir mantari hastalıkta olabilir. Çimleneseye kadar güneş ışığına ihtiyaç yok bu zamana kadar uygun ısı ve nem ihtiyacı gerekli çimlenmeye başladıktan sonra direk güneş almayan ama aydınlık havadar bir yere konmalı ve toprağın biraz kuruması beklenmeli ondan sonra nemlendirilmeli.

ozgurey
03-04-2011, 18:14
Cevap için çok teşekkür ederim, bilmemek zor şey gerçekten, cehalet içinde kıvranıp duruyorum resmen. Bir daha ki denemelerimi derin kaplarda yapacağım, onu öğrendim :)
Peki bu mantar olasılığına karşı ne yapabilirim ? Olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı ? Eminim vardır ama benim anlayabileceğim bir yol var mı acaba ? Eğer sorun mantar sorunuysa, bunu pestisit ile çözebilirmiyim ? Elimde daha önce bitlenen bir bitkide kullandığım bir ilaç var, direk ondan uygulasam bir miktar etkili olur mu ?

Biliyorum çok soru sordum, ama dedim ya, cehalet zor :)

Emre Kuzu
03-04-2011, 21:22
Estağfurullah Bende siz gibidiydim internette araştırmalar yaptım ve çoğu yabancı kaynaktandı kendimce google translate aracılığıyla bana lazım olan yerleri çevirdim. Mantari hastalık için mantar ilaçları gerekir. Bu konu hakkında pek bilgim yok fungusit diye bir ilaç kullanılıyor ama tam nasıl kullanılıyor onu bilmiyorum forumda tohumdan üretme konusunda bilgiler var oralarada sorun bakalım. Mantar ilacı çimlenme olmadan önce çimlenen fidenin bu hastalığa yakalanmadan toprağa sıkılmak suretiyle hastalığı önlemek (yakalanmaması sağlamak) şeklinde oluyor diye hatırlıyorum. Sizin elinizdeki ilaç bit böcek gibiler için olmalı. Ancak teşhislere bakarsak büyük ihtimalle mantari hastalık. Her halükarda böyle bir ilacın sıkılması zarar getirmez genel anlamda kullanılabilir tohumdan zor büyüyen ibrelilerde vs. kullanılırsa daha makbül olur. Sulama ise toprak kuru halindeki rengine gelmeye yakın spreyleme şeklinde olmalı nemlendirilmeli ve tohum nemli karışıma diikilmeli nemli karışımı elimize alıp sıktığımızda su çıkmaz ama ıslak karışımda elimize alıp sıktığımızda elimizde ıslaklık kalır bu olmamalı nemli olmalı. Artı olarak ibrelilerde su tahliyesi yüksek havadar karışımlarda tohum çimlendirilmeli ben hindistan cevizi torfu ve dere kumu denen küçük çakıl tanelerinden oluşan toprak karışımını kullanıyorum akvaryumcularda vardır hindistancevizi torfunuda internetten alıyorum. bunun yerine torfta olabilir tek dikkat edeceğimiz nokta karışımın havadar ve süzek olması, doğru sulama ve nem. Forumdan 2 adres vereceğim buraları okuyunuz faydası olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=736

ozgurey
03-04-2011, 22:00
Teşekkür ederim, linkler gerçekten çok işe yarar görünüyor, en kısa zamanda detaylıca inceleyeceğim.

seaa
05-04-2011, 10:15
Sayın ozgurey ben sekoya ağacını çok seviyorum maaleseff bir tane boylu fidanı kaybettim bu iklimde yaşatmak çok zor o yüzden şimdilik sekoya ağacı yetiştirmeyi düşünmüyorum daha sonra bir tane daha almayı planlıyorum.

Emre Kuzu
05-04-2011, 12:09
Sayın seaa yanlış yapılan bir şeyler olmalı bonsai için kullandığım dev sekoyama ne kış ne de yaz bir şey olmadı. Aynı iklimdeyiz kışın mı kaybettiniz yazın mı?

seaa
05-04-2011, 12:25
Ağacım geldiğinde kazık kökü tüpten çıkmıştı bir de yanlış dikim oldu ondan oldu

seaa
06-04-2011, 09:54
Sayın ozgurey tohum çimlendirmede torf perlit karışımı **** torf dere kumu/mil karışımı kullanırsanız ağaçlarınız mantar hastalığına yakalanmaz

feyzon
06-04-2011, 11:11
Sekoya ağaçlarının üç türünü de bir arada İstanbul da Nezahat Gökyiğit botanik parkında görmek mümkün.

feyzon
06-04-2011, 12:44
Sahil Sekoyası olduğunu sandığım türlerden örnekleri İstanbulun çeşitli yerlerinde müşahade etmiştim. Bunlardan İstanbul Bahariye Caddesi ve Altunizade Barış Manço parkında olanlar nispeten büyüklerdi. Diğer gördüğüm örnekler Göztepe Özgürlük parkı, Üsküdar Aziz Mahmut Hüdai Türbesi mezarlığı, Kartal Sahil yolu Dragos tepesi hizasındaki park ve Kocaelide de Eren camiinde bulunuyorlar.

feyzon
06-04-2011, 12:57
Altunizade Barış Manço parkındaki sekoyaların fotoğrafları ve linki
http://www.panoramio.com/photo/44507665
Çeken Kasım Oktay a teşekkürler

feyzon
06-04-2011, 13:38
Bu da Kadıköy Bahariye Caddesindeki sekoyalardan biri. Kilise (katedral) bahçesinde. Resimde sağ tarafta görülen ağaç. Bir tanede karşısında sanırım okulun bahçesinde bulunuyor.

Sinarit
07-04-2011, 13:34
Sayın feyzon resimler için çok teşekkürler.İstnabulda az sayıda da olsa sekoya görmek çok güzel.Benim giganteumda şöyle kendini kurtarıcak bir boya gelirse çok sevinicem.

Samsunlu55
17-04-2011, 18:32
Bugün bende bir fidanlıktan sahil sekoyası aldım, arazimin en geniş görüş açısına sahip kısmına dikeceğim. Sürgün boğumlarını sayımıma göre 6-7 yaşlarında. Fidancı tüpte olduğundan yavaş gelişiyor, toprağa dikince hızlı gelişir dedi.

203887

Samsunlu55
18-04-2011, 22:26
Dün aldığım sahil sekoyasını bugün toprakla buluşturdum. Kuyunun alt kısmı tamamen hayvan gübresi ile orman altı humuslu toprak karışımı. Bu karışımı toprağı ezene kadar doldurdum. Ezdikten sonra bir kova gürgen yaprağı serip üzerine kuyunun kendi toprağını serdim. Domuz zararı olmazsa hiçbir şey olmaz.

Ezdikten sonra serdiğim gürgen yaprağı.

204223

204224

Arkadaki kayayla arasında 60 cm var, yeterli sanırım.

204225

feyzon
05-05-2011, 19:18
Kartal Maltepe arasında sahil yolunda Maltepeye giderken Tekel fabrikasını geçtikten sonraki parkta yer alan Sahil sekoyaları fotoğrafları Üç adetler. 209222

209223

209224

209225
Bu ağaçlardan kopan bir kaç dal parçasını da dikmiştim. İnşallah bir tanesi tutacak gibi

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=209000&stc=1&d=1304535868

ozgurey
17-05-2011, 13:07
Tohumdan yeni sekoya üretme çalışmalarımda daha önceki hatalarımı tekrarlamayarak bir aşama atladım sanırım. Şu anda 7 tane tohumdan yeni çıkmış sekoyalarım vardı. Vardı diyorum, çünkü 2 tanesini kaybettim ve sebebi hakkında hiç bir fikrim yok. En üstteki resimde, ölen iki tanesini rahatlıkla görebilirsiniz.

Bugüne kadar aydınlık bir odada tutuyordum, dün ilk defa güneşe çıkarttım. Saksının içinde sadece perlit ve çimlendirme torfu var.

Bundan sonra ne yapmalıyım, bana yol gösterebilirmisiniz ?

http://img339.imageshack.us/img339/1388/sekoya1.jpg
http://img692.imageshack.us/img692/431/sekoya2.jpg
http://img41.imageshack.us/img41/964/sekoya3.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/8429/sekoya014.jpg

seaa
17-05-2011, 13:18
Fazla sulama yapmadan devam edin sayın ozgurey

ozgurey
17-05-2011, 13:34
Güneş konusunda bir tavsiye varmı ? Direk güneşe koymalımıyım, yoksa aydınlık yeter mi ?

Emre Kuzu
17-05-2011, 16:25
Sanki çok boya gitmişler güneş ışığını daha fazla almaları gerekir. Sulamayıda toprak kurumaya yakınken yapın. Artı dışarıda dire rüzgar almayan bir yerde durmaları daha iyi olur.

ozgurey
18-05-2011, 09:05
Evet ben de öyle düşünüp, güneş alabilecekleri bir yere koydum şimdi. Direk güneş ışığı çok gelebilir diye düşündüm, o yüzden tülün arkasından gelen güneş ışığını alacak şekilde yerleştirdim şimdi. Bu arada, güneşe koyduktan sonra mantar oluşumları da yokolmaya yakın bir noktaya geldi.

Emre Kuzu
18-05-2011, 18:28
Dünyanın en yaşlı 3ncü ağacı bir dev sekoyadır ama yaşamıyor yoğun kar yağışı nedeniyle tepeden kırılıp o kısımdan çürüyerek öldüğü düşünülüyor.
The Muir Snag (3266 yaş)

ozgurey
02-06-2011, 10:08
Sekoyalarımın şu anki durumu bu, acaba farklı saksılara ayırmak için uygun zamanmıdır ?

http://i52.tinypic.com/33tgn50.jpg
http://i56.tinypic.com/2w39an7.jpg

Emre Kuzu
02-06-2011, 13:05
Gelişimleri hızlı iyi duruyorlar. :) Gelişme döneminde bence başka yere aktarmak doğru olmaz. Sıcak yaz aylarına giriyoruz. birde daha çok küçükler. Burada kalsınlar havasına suyuna güneşine dikkat edin sonbaharda havalar serinleyince ayırın. Bende böyle yapacağım çimlendirdiğim çamlara.

ozgurey
02-06-2011, 14:33
Ben de öyle yapmak gerekir diye biliyordum, ama Mikail Bey'in öbür forumdaki yorumundan anladığım, bir an önce ayırmamız gerektiği yönündeydi. Şimdi bekleyelim bakalım, bir de kendisinden yorum alalım :)

Emre Kuzu
02-06-2011, 14:38
O zaman ayırın. Genel yazmış mikail bey hem ladin fideleriniz için hemde sekoya fideleriniz için. Bana kalırsa ayırmayın.

Emre Kuzu
02-06-2011, 14:46
Sizin bitkiler besleyici yapraklardan kurtulmamışlar daha mikail bey besleyici yapraklardan kurtulmussalar ayırın demiş daha üzerlerindeler. eğer mikail beyin dediğine uyacaksanız besleyici yaprakların kuruyup dökülmesini bekleyin.

ozgurey
02-06-2011, 15:10
Besleyici yapraklar dediğimiz, ilk çıkan 4 yaprak mı ? O durumda evet, gayet canlılar henüz. Bir de ikinci resmin üst tarafında, kabuklarından sıyrılamayan bir arkadaş kaldı :) Ona ne şekilde davranmak lazım, çekip çıkarsam zarar verirmiyim (bayaa sağlam duruyor), yoksa sonunda kendisi atana kadar beklemelimiyim acaba ?

Emre Kuzu
02-06-2011, 15:14
Evet ilk çıkan 4 yapraktan bahsediyorum. Aktaracaksanız onların kendliğinden kuruyup dökülmelerini bekleyin. Sert hemen çıkmıyorsa o kabuk bırakın dursun köklere zara verilebilir. biraz daha baktınız hala çıkmadı tekrar yoklayın ya da kendliğinden atar. Zaten besleyici yapraklarda duruyor zararı olmaz.

seaa
02-06-2011, 15:21
Kendisinin atmasını bekleyin, ayrıca daha saksıdan ayırmak için çok erken en az 1 sene beklemeniz lazım sayın ozgurey

Emre Kuzu
02-06-2011, 15:26
1 sene fazla. Kökler karmakarışık olur. Ayırması zorlaşır. Ayrı ayrı yerlerde olsalar neyse.

seaa
02-06-2011, 15:32
Orman fidanlıklarında aynı usulle çalışma yapılıyor sayın Kalyon.

Emre Kuzu
02-06-2011, 15:34
Onlar ayrı ayrı uygun poşetlere ekiliyordur burada küçük kap ve birden çok ağaç söz konusu.

aydoner
20-06-2011, 15:42
Termal'de ulu bir ağacın fotoğrafını çektim. üzerindeki plakada "porsuk yapraklı sekoya" yazıyordu. Latincesini not etmemişim. Nette aradım böyle bir türe rastlamadım. Bilgisi olan var mı? Fotoğrafı galeriye ekliycem ama tam olarak isimini bir öğrensem..

Sekoya sempervirens denen türün yaprakları porsuğa benzer. Çelikten bolca-kolayca üretilebilir bu tür. Genç yaşlarda hoş olan tepe yapısı, ileri yıllarda dağılıyor. İstanbul Ormanda birileri her türü bahçeye dikmiş sağolsun gördük.
Ayrıca Kemerburgaz yolunda Arboretum denen canlı ağaç müzesini ağaç dostları muhakkak gezmeli.

aydoner
20-06-2011, 15:47
Mikail bey bu sekoyaları tohumdanmı yetiştirdiniz? Elimde 50 adet dev sekoya tohumu var tohumdan veriminin düşük olduğunu biliyorum hepsini eksem 10 tane çıkar herhalde yüzdesini böyle hatırlıyor gibiyim.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Dev sekoyaların tohumları gerçekten kolay çimlenmiyor. Ben kaç defa denedim hiç bir tane alamadım. Zihni Derin'e Rusların kavrulmuş çay tahumları verdiği gibi birşey de olamazdı, çünkü tohumları kendim toplamıştım. anlayamadım yani...
En son gittiğimde İstanbul Orman fidanlığında boylu (yaklaşık 2m) fidanlarını 15 TL gibi satıyorlardı. Şimdi böyle buldunuz hiç beklemeyin derim.

ozgurey
06-07-2011, 21:59
Merhaba,

Sekoya filizlerimin son halinin fotolarını görebilirsiniz, maalesef ufak bir saksıda çok yakınlar, umarım ayırırken çok fire vermem. Bu konuda her türlü tavsiyeye açığım.

http://i52.tinypic.com/24mgc8w.jpg
http://i53.tinypic.com/xolgn8.jpg
http://i53.tinypic.com/2zhin1c.jpg

Uysal01
07-07-2011, 10:59
Sayın ozgurey,
Maşallah Sekoya fideleriniz güzel görünüyor,çimlendirmek zor olsada siz başarmıssiniz.Endişe etmeyin şaşırtması kolay.Kışın kökünden çekerek daha büyük kaba alın,hemen uyum sağlıyor.

Uysal01
07-07-2011, 11:12
Bunlarda bizim iki yıl önce ektiğimiz Sekoyalar.

Sinarit
11-07-2011, 10:52
Herkese merhabalar ,yakında istanbuldaki sekoya giganteumun resimlerini koyacağım 1.5 yıl içinde ne kadar büyüdüğü resimlerde karşılaştırmalı olarak göreceksiniz.Giganteumun istanbulda büyümesi için bir fikir verebileceğini umuyorum.

feyzon
11-07-2011, 23:59
Maşallah Sekoyalar çok güzel gözüküyor. Ben de Yaylamızda yetiştirmek için bir veya iki adet almak istiyorum. Saksı ile sanırım her mevsim dikilebilir.

yclunl
10-09-2011, 01:20
bence kağıt havluda çimlendirmek çok daha kolay, hem havalanması çok iyi, hemde gözünüzün önünde, mm mm izleyebilirsiniz, ben de daha yeni 4 tane çimlendirdim, çimlenecek tohum tipinden belli oluyor zaten, içi dolu ve sağlıklı gözükenler büyük ihtimalle çimlenir,

Sinarit
26-11-2011, 19:27
Nerdesiniz sekoyacılar sesiniz,soluğunuz çıkmıyor.Konuyu hareketlendirin biraz.:p

Douglas Fir
26-11-2011, 20:34
Merhaba,

Sekoya filizlerimin son halinin fotolarını görebilirsiniz, maalesef ufak bir saksıda çok yakınlar, umarım ayırırken çok fire vermem. Bu konuda her türlü tavsiyeye açığım.

http://i52.tinypic.com/24mgc8w.jpg
http://i53.tinypic.com/xolgn8.jpg
http://i53.tinypic.com/2zhin1c.jpg

Transplant şoklarını en aza indirmek için fideyi ayırdıktan ve yeni yerine diktikten sonra, MUTLAKA NORMAL DOZDAN DAHA DA İNCELTEREK fosforu yüksek (NPK'da P birimi yüksek olacak) bir sıvı gübre ile sulamak ve daha da önemlisi köklendirme hormonu İBA ile de sulama yapmak gerekiyor. İBA'nın da inceltilerek kullanılması yerinde olacaktır.

Bütün bunlar sarsılan kök sisteminin bir an evvel toparlanmasını sağlayacaktır. Bu işlem aşağı yukarı bütün bitki transplantasyon işlemlerinde uygulanabilir.

Adem Tan
31-12-2011, 15:36
merhabalar bende sekoyalara ilgi duyanlardanım ama tohumdan sekoya sempervirens i üretemedim. 2 yıldır burasını takiip ediyorum. geçen gün bafrada tesadüfen üçyol ağazı bir adacıkta sekoyo olduğunu tahmin ettiğim birbuçuk metre boyunda bir sekoya sempervirens gördüm örnek yaprak aldım siteye eklemeye çalışacağım hem sizlerinde fikirlerini alacağım. eğer gerçekten sekoya sempervirens ise çelikten üretmeye çalışacagım.
Işık ve Sevgiyle kalın.

Adem Tan
31-12-2011, 15:46
sekoya sempervirens olduğunu düşündüğüm ağacın yapraklarını fotoğraflamıştım işte fotoğraflar sizin yorumunuz nedri öğrenebilirmiyim. bu ağacın türü nedir.

Sinarit
01-01-2012, 18:58
Türkiyede büyük bir sekoya ormanı kurmak istiyorum umarım ilerde param olursa bu dileğimi gerçekleştiririm.

feyzon
02-01-2012, 10:18
sekoya sempervirens olduğunu düşündüğüm ağacın yapraklarını fotoğraflamıştım işte fotoğraflar sizin yorumunuz nedri öğrenebilirmiyim. bu ağacın türü nedir.

Ağacın tam fotoğrafını koyarsanız daha kesin söylenebilir. Sekoya ya benziyor ancak Porsuk ağacı da olabilir.

Adem Tan
02-01-2012, 14:01
Ağacın tam fotoğrafını koyarsanız daha kesin söylenebilir. Sekoya ya benziyor ancak Porsuk ağacı da olabilir.

az önce ağacın genel fotoğraflarını çektim umarım hangi tür olduğunu bulmamızda yardımcı olur. bu ağacı tanıyan varsa hangi tür olduğunu yazarsa sevinirim teşekkürler.

Adem Tan
03-01-2012, 10:12
arkadaşlar yukarıda resimlerini koyuğum ağacın türünü bilen biri varsa lütfen yazsın. ben sekoya sempervirens diye düşünüyorum siz ne dersiniz.

MeyveliTepe
03-01-2012, 10:32
Sempervirens'e benziyor. Ağacın genel görüntüsü biraz bodur kalmış ama orayı beğenmediğinden olabilir.

Adem Tan
03-01-2012, 13:34
teşekkürler meyveli tepe bende sekoyaya benzettim. 3 yıldan beri ilgilendiğim ve tahumdan yetiştirmeye çalışıp da başaramadığım ağacın kanlı canlı birden karşıma çıkması beni fazlasıyla heyecanlandırdı. biraz konuştum bile onunla seni gökte ararken yerde buldum diye :)

Adem Tan
03-01-2012, 13:42
sayın feyzon porsuk ağacını inceledim yapraklarının dizilişi çok daha sık ve düzenli, sekoyanınki ise ondan biraz daha seyrek yapıda ne dersiniz.

Adem Tan
03-01-2012, 13:44
yukardaki 6. mesajımdaki resim porsuk ağacına ait

Adem Tan
03-01-2012, 13:53
arkadaşlar az önce bafra belediyesi park ve başçe müdürlüğündeki peyzaj mimarı arkadaşla konuştum ağacın yerini tarif ettim ve bana o ağacın porsuk ağacı olduğunu ve sekoyaya en çok benzeyen bir çeşit olduğunu söyledi. tabiii üzüldüm
ama dahada sevindirici bir haber ise sekoya sempervirenz çeşidinin bafra daki bir parkta olduğunu söyledi gelip görebileceğimi söyledi en yakın zamanda gidip sekoyaya bi sarılacağım ve örnek alacağım yetiştirmek için.
ışık ve sevgiyle kalın

MeyveliTepe
03-01-2012, 14:17
teşekkürler meyveli tepe bende sekoyaya benzettim. 3 yıldan beri ilgilendiğim ve tahumdan yetiştirmeye çalışıp da başaramadığım ağacın kanlı canlı birden karşıma çıkması beni fazlasıyla heyecanlandırdı. biraz konuştum bile onunla seni gökte ararken yerde buldum diye :)

Adem bey, serpenvirens'i tohumdan çimlendirmek imkansıza yakın. Dip sürgününden, hatta taze dal ucundan kolayca köklendirebilirsiniz.

Adem Tan
03-01-2012, 16:11
teşekkürler meyvelitepe dediğiniz gibi dip sürgünü veya taze dal ucundan köklendireceğim ama sizce en uygun aylar hangisidir bu işi yapmak için

MeyveliTepe
03-01-2012, 16:35
Mart gibi aldığım sürgün çelikleri genelde iyi bir oranla köklendi.

Orhan Özbilgiç
03-01-2012, 17:34
Tam iki yıl önce fotoğrafladığım Sekoya' nın yeni hali. Bu kez farklı açıdan çektiğimi yeni farkettim. Rüzgarlı ve soğuk bir gündü. Bir an önce çekip oradan ayrılabilmek için olsa gerek.

Sinarit
03-01-2012, 22:09
Tam iki yıl önce fotoğrafladığım Sekoya' nın yeni hali. Bu kez farklı açıdan çektiğimi yeni farkettim. Rüzgarlı ve soğuk bir gündü. Bir an önce çekip oradan ayrılabilmek için olsa gerek.

Ah bende ektiğim sekoyamın bu boya ulaştığını bir görsem :)

yıldızlar
03-01-2012, 22:53
sayın meyvelitepe bende 1-2 ay önce dip sürgününden yetiştirim dedim ama olmadı,4 taneside tutmadı,herkes bu kadar basit olarak tutturuyor ama benim ektiğim 4 taneden hiçbirinin tutmaması galiba ŞANS meselesi :) bu ıba dediğiniz köklendirici hormonu istanbulda nerede bulabilirim ? dışarıya 2 yıl önce fidan olarak bulup ektiğim sekoya ağacım aldığımdan beri kozalakları çıkmadı,taşıma esnasında tüm kozalakları dökülmüştü,sizce birdaha ne zaman kozalak verir?

Sinarit
04-01-2012, 01:17
sayın meyvelitepe bende 1-2 ay önce dip sürgününden yetiştirim dedim ama olmadı,4 taneside tutmadı,herkes bu kadar basit olarak tutturuyor ama benim ektiğim 4 taneden hiçbirinin tutmaması galiba ŞANS meselesi :) bu ıba dediğiniz köklendirici hormonu istanbulda nerede bulabilirim ? dışarıya 2 yıl önce fidan olarak bulup ektiğim sekoya ağacım aldığımdan beri kozalakları çıkmadı,taşıma esnasında tüm kozalakları dökülmüştü,sizce birdaha ne zaman kozalak verir?

ağacınızın sekoya olduğuna eminmisiniz sekoya ilk kozalağını 750 yıl sonra verir.

Orhan Özbilgiç
04-01-2012, 08:03
Ah bende ektiğim sekoyamın bu boya ulaştığını bir görsem :)

Sevgili Sinarit;
Gördüğünüz ağaç 1997 yılında dikilmiş. Yani 15 yaşında. Hızlı büyümesini birazda iklim ve toprak koşullarına bağlasak (Bulunduğu yer: Yeşilırmak Nehri Deltası. Nemli Karadeniz iklimi.) Sizinkide birkaç sene gecikmeli büyüsün.....

Yaşınızı bilmiyorum?
Varın, gerisini siz hesabedin!!!!!;)
Sağlık ve uzun ömür diliyorum.:)

Adem Tan
04-01-2012, 09:59
güzel ve görkemli bir ağaç

MeyveliTepe
04-01-2012, 10:09
Yazlıktaki serpenvirens ağacım. Bu yıl galiba 17 yaşında oluyor ve 20 metre. Yeri batı karadeniz. Meyvelitepedeki iki fidanım (yazlıktakinin sürgünlerinden köklendirdim) yılda 70-80 santim kadar büyüyor.

MeyveliTepe
04-01-2012, 10:11

Martta aldığım sürgün çelikleri genelde iyi kökleniyor. Çelikler henüz odunlaşmamış olmalı. İlk 3-4 aylık bakım ve nem şartları önemli. Küçük bir ihmalde ölüyorlar.

Sinarit
04-01-2012, 19:20
Sevgili Sinarit;
Gördüğünüz ağaç 1997 yılında dikilmiş. Yani 15 yaşında. Hızlı büyümesini birazda iklim ve toprak koşullarına bağlasak (Bulunduğu yer: Yeşilırmak Nehri Deltası. Nemli Karadeniz iklimi.) Sizinkide birkaç sene gecikmeli büyüsün.....

Yaşınızı bilmiyorum?
Varın, gerisini siz hesabedin!!!!!;)
Sağlık ve uzun ömür diliyorum.:)

yalnız benimki dev giganteum ,semperiens değil onun için bu kadar hızlı büyüyüceğini sanmıyorum.;)

feyzon
05-01-2012, 13:34
ağacınızın sekoya olduğuna eminmisiniz sekoya ilk kozalağını 750 yıl sonra verir.

Dev sekoya tohumlarını çok geç veriyor ama o da 150 yıl. Diğer sekoyaların çok küçük yaşta da tohum verenleri var diye biliyorum. Selamlar.

Adem Tan
06-01-2012, 08:41
sinarit 750 yıl diyor feyzon 150 yıl diyor sekoyanın tohum vermesine e haliyle türkiyede bu kadar yaşlı sekoya olmadığına göre en mantıklı ve pratik çözüm çelikle üretim olacaktır.

MeyveliTepe
06-01-2012, 08:49
Tohum yurt dışından getirtilebiliyor. Fakat çimlenme oranlarında sorun var. Gigantium çimlenme oranında iyi. Soğuk katlama ile oranı epey artıyor fakat serpervirens neredeyse umutsuz.

Emre Kuzu
06-01-2012, 10:45
Sahil sekoyasında tohum üretimi 10 15 yaşından sonra başlarmış ama tohumların canlılığı % 15'in altındaymış. Bu gösteriyorki tohumdan zor ama imkansız değil tohum alıp denemekten zarar gelmez.

Sequoia sempervirens - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Sequoia_sempervirens)

Emre Kuzu
06-01-2012, 10:49
Dev sekoyada ise tohumdan çimlenme oranı %30, %40'larda bu türünde düşük ama burada tohumdan çimlendirenler oldu, denenebilir. Birde tohumların 1 yıldan fazla saklamayın buzdolapın'da, sahil sekoyasında mümkünse ekeceğiniz zamanda alın.

Emre Kuzu
06-01-2012, 10:55
Ek olarak dev sekoyada 20 yaşından sonra tohum üretimine başlarmış.
Biogeography of the Giant Sequoia (Sequoiadendron giganteum) (http://bss.sfsu.edu/holzman/courses/Fall00Projects/Sequoia.html)

yıldızlar
07-01-2012, 02:19

sayın sinarit 2 yıl önce ektiğim sequoia sempervirens türüydü,aldığımda boyu yaklaşık 1,68 - 1,75 cm aralığındaydı,normal çam ağaçlarına oranla kıyaslarsak çok küçük kozalakları vardı

memet
07-01-2012, 09:36
İzmir fuarında iki sekoya var yirmi yaşını geçmişlerdir sanırım. Ben bildim bileli üzerinde kozalağı olur. Geçen kış toplantıdan çıkarken biraz toplamıştık.

Emre Kuzu
07-01-2012, 11:50
Dev sekoya tohum kozalağı.

seaa
07-01-2012, 12:22
Muhteşem bir ağaç gerçekten.

Sinarit
07-01-2012, 17:50
Demekki aldığım sekoya kitabındaki bilgi yanlıştı ,yanlış bilgi için herkesten özür :)

toprak5552
14-01-2012, 21:34
hemen dikmek lazım samsun'da parklarda dikmişler

serdar75
28-01-2012, 17:22
Bahçemizde yaklaşık 15 yıllık bir sekoyamız var.Şimdiye kadar hiç kozalak görmedim üstünde.Çok hızlı büyüyorlar yaklaşık 5m oldu boyu.Yanlış yere dikmişiz ağacı. Kilerin duvarına dayandı ağacı kesemem bu yüzden kilerin yerini değiştireceğim.Size tavsiyem geniş alanlarda dikimini yapmanız.;)

Sinarit
01-02-2012, 16:37
Sizin giganteum müthiş büyümüş serdar bey.Ektiğiniz zaman boyu ne kadardı?

serdar75
01-02-2012, 17:48
Sayın Snarit yaklaşık 60-70 cm boyundaydı.Çok hızlı büyüyorlar. Dikilide ki yazlığımızdada vardı.Maalesef Site yönetimi kökleri logarlara zarar verecek diye kesmişti. Bu ağacı dikmek isteyenlere tavsiyem geniş alanlara dikmeleri ve altta kanalizasyon vb şeylerin olmamasına dikkat etmelri.

Sinarit
01-02-2012, 18:14
Yalnız diğer örneklerde de dikkat ettim manisada bu ağaç çok hızlı büyüyor galiba rakım ve diğer koşullar en elverişli ortamı sunuyor.

seaa
01-02-2012, 19:28
Maşallah ne asil ve ulu bir ağaç

Bakipa
19-02-2012, 23:57
Kastamonu'dayım bu iklime(rakım=1200)en uygun sekoyayı nereden temin edebilirim.

seaa
20-02-2012, 18:54
Geçen günlerde National Geographic te belgeseli vardı çok güzeldi

Adem Tan
21-02-2012, 11:43
Kastamonu'dayım bu iklime(rakım=1200)en uygun sekoyayı nereden temin edebilirim.

1200 metre yükseklikta sekoya ekecekseniz en uygunu sekoya gigantume olacaktır. sekoya sempervirens daha ziyade sahil bölgelerinde öneriliyor.

mikail
22-02-2012, 09:27
Sayın Bakipa,
Daha önce gruba gönderdiğim mesajları kontrol ederseniz, fidan temini ile ilgili mesajıma ulaşabilirsiniz, saygılarımla.

Bakipa
25-02-2012, 22:33
Fidanlığımızda özellikle Ankara gibi sert iklim koşullarına adaptasyon sağlamış Dev Sekoya fidanları mevcuttur.

Fidan Yaşı Fidan Boyu (cm) Fiyatı (TL)
3-4 75-100 100
4-5 100-150 150
4-5 150-200 200
5 >200 250

Yinede bir bitki aşığı olan bendeniz, Sekoya fidanı almak isteyen arkadaşlara fiyatlar konusunda yardımcı olabileceğimi bildirmek isterim.

Saygı ve Selamlarımla

GSM: 0505 495 11 00

Sayın Mikail Bey Önceki yazılarınızdan alıntıladığım vaatleriniz geçerli ise görüşmek isterim.Bu ağaç bende takıntı oldu sanki.(Bitki aşığı -kavak ağacı hariç-takıntıları)Sanıyorum Çubuk'unda rakımı 1200'lerde Kastamonuya uyum sağlar.

Bakipa
08-03-2012, 22:39
Yanlış alıntı yaptığım için çok özür diliyorum Mikail Bey,affetmenizi rica ederim

Douglas Fir
09-03-2012, 21:55
Bahçemizde yaklaşık 15 yıllık bir sekoyamız var.Şimdiye kadar hiç kozalak görmedim üstünde.Çok hızlı büyüyorlar yaklaşık 5m oldu boyu.Yanlış yere dikmişiz ağacı. Kilerin duvarına dayandı ağacı kesemem bu yüzden kilerin yerini değiştireceğim.Size tavsiyem geniş alanlarda dikimini yapmanız.;)

Bir agac dikerken hep ilerisini dusunmek lazim. Kaynaklardan ya da bitki uzerindeki bitki bilgi kartindan bitkinin ulasabilecegi boy en, isik ve su ihtiyaci belirlenerek en uygun yer secilmeli. Bahcenin peyzaj plani yapilarak hareket edilmeli. Ben de plansizliktan cok agac soktum maalesef. Ama artik akillandim. Cok dusunup bir kere dikiyorum artik.

seaa
10-03-2012, 10:06
Seneye Sekoyaları görmek için Kuzey Amerika'ya gideceğim ne edip edip ölmeden onları kendi yurdunda canlı olarak göreceğim :)

gulbahce32
29-05-2012, 12:40
slmbende sekoya almak istiyorum

gulbahce32
29-05-2012, 12:40
slmbende sekoya almak istiyorum
ancak linkleri görebilmek

gulbahce32
29-05-2012, 12:41
için 5 adet mesaj göndermem gerekiyormuş

gulbahce32
29-05-2012, 12:42
için 5 adet mesaj göndermem gerekiyormuş
bu 4. mesaj

gulbahce32
29-05-2012, 12:42
hadi buda 5 oldu

erdenaycincin
07-08-2012, 10:36
selamlar elinde satılık sekoya fidanı (devleşen çeşit) olan varsa satın almak istiyorum benimle irtibata geçebilir.

Bengisu2
13-09-2012, 19:37
Kaliforniya' daki bazı türleri milli miras sayıldığından yurt dışına çıkarılması yasak. Turistik açıdan büyük önem taşıyorlar. Türkiye' de ise ağaçlara verilen değer içler acısı..

Bakipa
30-09-2012, 18:39
Bu yaz hem SempervierenSekoya(3 tane,Samun-Çarşamba-Gelemen), hem de GiganteumSekoya(6tane,ManiSa-Salihli) temin ederek ;1210 rakımlı, güneye bakan arazime dikim yaptım.Yakında fotoğraflarını paylaşacağım.SempervierenSlerden ümitli değilim ama bu kışı çıkarırlarSa çok Sevineceğim

yıldızlar
06-10-2012, 00:19
arkadaşlar aylardır istanbuldaki tüm her yeri didik didik ettim malesef istanbulda sempervirens satan hiçbir yer bulamıyorum,elinde sempervirens olup satan arkadaş varsa, SATIN ALMAK İSTİYORUM??? (bu mesajımı aylar sonrada görseniz,elinde sempervirens olan arkadaşlar haber verirse sevinirim)

cemcell61
06-10-2012, 07:58
sekoya fidanlarını 10 yıl önce diktim .şu anda 7-8 metrede oldular.bir tanesi tek aşına büyüyor.diğer iki, tanesi kök seviyesinden yukarı piç tarif edilen yeni sekoyalar veriyordu..devamli yan piçleri piçerken üç tanesinin uzamasını istedim ve şimdi yan üç tanesi ana yı solladılar ana küçük kaldı orta alanda .bu yan piçler sökebilirsek tutarmı..

Bakipa
28-10-2012, 19:53
işte fotolar 1.foto da önde giganteum tam arkasındaki de sempervirens.3. foto sempervirens,2 ve 4. foto giganteum

Bakipa
28-10-2012, 20:07
devamı....

shapsough
10-12-2012, 22:28
Bende de yaklaşık 1000 adet sempervirens tohumu var. Çimlenme oranını ve gelişmeleri buradan paylaşırım inşallah.

Yarı odunsu sürgünlerden de çelik deneyeceğim. Başarılı olmak istiyorum :)

shapsough
10-12-2012, 22:41
Bu ağaçların kereste kalitesini bilen var mı? Bulunduğum yerde yaklaşık 20 adet 20 li yaşlarda Sequoia Sempervirens var. En geniş olanının çapı 3,40 m, en küçük olanın ki de 1,90 m. Diğerleri bunların arasında. Bu fark neden oluşur?

Bakipa
01-01-2013, 11:57
Bütün Ağaç Dostlarına yeni yılın daha verimli geçmesini temenni ediyorum

~Burak~
05-01-2013, 10:33
bu ağaç 1800 rakımda yetişirmi

Bakipa
06-01-2013, 22:13
Giganteum 2500 rakıma kadar dayanabildiklerini duymuştum.Bir firma yetkilisi Erzurum`a bile gönderdiklerini söylemişti.1800 Rakımdan kastettiğiniz Sivas ise eğer denemek gerekir.Önceki mesajlarımda belirttiğim gibi ben 1200 rakımda hem Sempervirensleri hem de Giganteumları deniyorum. Haziran ayında belli olacak gibi görünüyor.Forumda paylaşımda bulunacağım.Eğer umduğum gibi olursa Sekoya ormanı oluşturacağım :) :)
Saygılarımla.

pembegül
07-01-2013, 10:31
Bende de yaklaşık 1000 adet sempervirens tohumu var. Çimlenme oranını ve gelişmeleri buradan paylaşırım inşallah.

Yarı odunsu sürgünlerden de çelik deneyeceğim. Başarılı olmak istiyorum :)

Sayın shapsough elinizdeki tohumlardan yirmi otuz kadar paylaşa bilirmisiniz lütfen bende denemek istiyorum ancak tohum bulamıyorum sadece buradan saygı değer bir arkadaş beş adet gönderdi başarılı olamazsam onları kaybedeceğim bir dahada bulmak imkanım yok cevabınızı bekliyorum selamlarımla...:)

~Burak~
08-01-2013, 11:46
bu sene yama dağlarının batı tarafında deneyeceğim umarım tutar bilgi için teşekkürler

Bakipa
15-01-2013, 18:47
sempervirensleri daldırma yöntemi ile çoğaltabilir miyiz?Bu mümkün ise ayrıntılı bilgi verebilecek dostlar bekliyorum.selamlar

shapsough
06-02-2013, 19:50
Sayın shapsough elinizdeki tohumlardan yirmi otuz kadar paylaşa bilirmisiniz lütfen bende denemek istiyorum ancak tohum bulamıyorum sadece buradan saygı değer bir arkadaş beş adet gönderdi başarılı olamazsam onları kaybedeceğim bir dahada bulmak imkanım yok cevabınızı bekliyorum selamlarımla...:)

Ben başaramaz da siz başarırsanız sizden fide alırım :) , bu şartı kabul ederseniz adresi bildirmenizin ardından 50 adet göndereceğim ;) ..

pembegül
06-02-2013, 23:02
Ben başaramaz da siz başarırsanız sizden fide alırım :) , bu şartı kabul ederseniz adresi bildirmenizin ardından 50 adet göndereceğim ;) ..

inşaALLAH başarırsam seve seve size fide veririm söz veriyorum .:)

Ayrıca tohum talebimi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim selamlar ..:)

shapsough
12-02-2013, 23:51
inşaallah hepsinin çimlenmesini başararak ilk olursunuz. yarın gönderiyorum inşaallah, başarılar dilerim

not: gelişmeleri buradan paylaşırız umarım ;)

MeyveliTepe
13-02-2013, 00:21
sempervirensleri daldırma yöntemi ile çoğaltabilir miyiz?Bu mümkün ise ayrıntılı bilgi verebilecek dostlar bekliyorum.selamlar

Evet, taze sürgünlerdem köklendirebilirsiniz. Esasen en kolay böyle çoğaltılabiliniyorlar.

Bakipa
13-02-2013, 17:22
Evet, taze sürgünlerdem köklendirebilirsiniz. Esasen en kolay böyle çoğaltılabiliniyorlar.

Çok teşekkür ediyorum Sayın Meyvelitepe:)Fakat daldırmayı mayıs başı gibi mi yapsam? Malum Kastamonu biraz soğuk.

MeyveliTepe
13-02-2013, 18:08
Mart - Nisan gibi iyidir.

pembegül
13-02-2013, 18:21
inşaallah hepsinin çimlenmesini başararak ilk olursunuz. yarın gönderiyorum inşaallah, başarılar dilerim

not: gelişmeleri buradan paylaşırız umarım ;)

Sabısızca bekliyorum çok sağolun ,Elbette çimlendiğinde severek buradan göselleri paylaşıcam..:)

MeyveliTepe
13-02-2013, 18:26
Tohumlar serpenvirens mi, gigantium mu? Her ikisinin de en az iki ay soğuk katlamaya alınması lazım. Gigantium'da çimlenme oranı %40, serpenvirens'de yanlış hatırlamıyorsam %15 olarak bildiriliyor.

shapsough
16-02-2013, 00:52
sempervirens MeyveliTepe. En iyi katlama doğada uygun toprağa ekilerek olanı olmaz mı? :S

Bakipa
23-04-2013, 23:27
2013 Mart başında 4000 ppm(afaki olabilir)İBA hormona batırıp,perlit+torf karışımına koyduğum Sempervirens ve Giganteum.
Forumdaki deneyimli dostların bilgilerini harmanlayarak hazırladığım çalışma
ilk resimde solda giganteum,sağda sempervirens.pet şişeleri yarıdan biraz alt kısımdan kesip üst kısmı ters çevirip alt kısma yerleştirdim.torf+perliti karıştırıp doldurdum.Amacım su tahliyesini daha iyi sağlamak.Giganteumun üzerine ayrı bir pet şişe sempervirensede şeffaf torba geçirerek ısı dengsini korumayı amaçladım.
Yeni yeni filizler vermeye başladılar :)

Bakipa
13-06-2013, 21:38
Giganteum 2500 rakıma kadar dayanabildiklerini duymuştum.Bir firma yetkilisi Erzurum`a bile gönderdiklerini söylemişti.1800 Rakımdan kastettiğiniz Sivas ise eğer denemek gerekir.Önceki mesajlarımda belirttiğim gibi ben 1200 rakımda hem Sempervirensleri hem de Giganteumları deniyorum. Haziran ayında belli olacak gibi görünüyor.Forumda paylaşımda bulunacağım.Eğer umduğum gibi olurssağlığına kavuştua Sekoya ormanı oluşturacağım :) :)
Saygılarımla.

Her iki tür de haziran ayına sağlıklı bir şekilde ulaştılar.Bu sene kış çok sert geçmedi ama sonuçta 1200 rakım. 2.fotoda gördüğünüz sempervirens bile kışın ibreleri soğuk vurup kahverengiye dönsede nisandan itibaren kendine geldi tekrar sağlığına kavuştu ;şimdi hızlı şekilde büyüyor ;sanıyorum iklime de uyum sağladı.Hasılı çooook mutluyum:)

fideland
06-12-2013, 16:14
dev sekoya ağacının fidanını satın almak isteyen arkadaşlar.

elimizde sınırlı stokta bulunmaktadır. sipariş için;

Sekoya Fidan | Aalar | www.fideland.com.tr (http://www.fideland.com.tr/sekoya-fidani)

http://www.fideland.com.tr/images/products/00/01/64/164_buyuk.jpg

http://www.fideland.com.tr/images/products/00/01/64/164_buyuk_1.jpg

http://www.fideland.com.tr/images/products/00/01/64/164_buyuk_2.jpg

http://www.fideland.com.tr/images/products/00/01/64/164_buyuk_3.jpg

dombıra
06-01-2014, 22:34
Arkadaşlar yukarıdaki fidan sekoya mı? eğer sekoya fidanıysa almak istiyorum. aldığım mavi ladinler yeşil çıktığından beri güvenemiyorum hiç bir fidancıya.

Sinarit
12-01-2014, 23:54
Uzun zamandır foruma uğramıyordum , umarım sekoyacı arkadaşların keyifleri yerindedir.

Sinarit
12-01-2014, 23:55
Evet sekoya sayın dombıra.

Bakipa
13-01-2014, 19:39
Arkadaşlar yukarıdaki fidan sekoya mı? eğer sekoya fidanıysa almak istiyorum. aldığım mavi ladinler yeşil çıktığından beri güvenemiyorum hiç bir fidancıya.

hemde gigantea
birde sempervirens var

adil dere
15-01-2014, 08:44
ismim adil dere e-mail adresim adildere@hotmail.com malatyada yayla içinde bir arazim var. buraya sekoya ağaçları dikmek istiyorum. sekoya malatya iklimine uyumlumu ve ekeceğim yer dağlık ve merkeze göre serin acaba böyle bir yeryerde istediğim işi yapabilirmiyim? fiyatlarınızda pazarlık payı varmı?

Bakipa
19-01-2014, 10:25
arazimizin rakımını da bilmek gerekir.çünkü 1000 metre rakıma kadar sempervirensler 2000 rakima kadar gigantealar dikilebiliyor

Tohumcu Nılgun
20-01-2014, 14:06
Arkadaslar, bu Sekoya agacinin fotograflarini Brùksel'deki bir parkta cektim.

Her dem yesil olan bu heybetli agac tùrùnù ben de cok sevdigim icin ne zaman bu parka gelsem,
agaci ziyaret etmeden edemiyorum.

Tohumcu Nılgun
20-01-2014, 14:15
Bu Sekoya agaclarinin fotograflarinida Brùksel'deki baska bir parkta cekmistim.

Bu agaclar yukaridaki Sekoya agacindan kùcùkler ama sanirim ayni tùre aitler (Sequoiadendron 'giganteum').

Tohumcu Nılgun
20-01-2014, 14:20
Kozalaklari, ilk mesajimdaki bùyùk Sekoya agacinin altindan toplamistim.

sadecegeçen
25-01-2014, 19:04
Sayın fidelanddan, Üç adet sekoya fidanı aldım. Aynen yukarıdaki gibi fidanlar. fakat sorun şu ki, saksıları yoktu. Elimde sadece torf ve perlit vardı, ikisini karıştırıp saksılara geçirdim. sanırım bahara kadar bahçe toprağı bulamam. O zamana kadar idare edebilirler mi acaba?

Tohumcu Nılgun
25-01-2014, 20:01
Sayın fidelanddan, Üç adet sekoya fidanı aldım. Aynen yukarıdaki gibi fidanlar. fakat sorun şu ki, saksıları yoktu. Elimde sadece torf ve perlit vardı, ikisini karıştırıp saksılara geçirdim. sanırım bahara kadar bahçe toprağı bulamam. O zamana kadar idare edebilirler mi acaba?

Sn. sadecegecen, yeni fidanlariniz cok gùzel ve saglikli gorùnùyorlar.

Hayirli olsun, gùle gùle bùyùtùn insaAllah... :)

sadecegeçen
25-01-2014, 22:21
Sn. sadecegecen, yeni fidanlariniz cok gùzel ve saglikli gorùnùyorlar.

Hayirli olsun, gùle gùle bùyùtùn insaAllah... :)

Teşekkür ederim :)

Bana biraz solmuş gibi geldiler. Hazırda toprakta yoktu, torf ve perlit kullanarak saksılara geçirdim. İnşallah bahara kadar dayanırlar.

ahkem
03-03-2014, 14:28

Mavi ladinlerin (norveç ladini) ılıman iklimlerde renginin yeşile döndüğünü bir çiçekçiden duymuştum ve internette de bir yerde okumuştum, konum olarak izmirdesiniz sanırım, dolayısı ile yeşil çıkması bence normal.(şayet yanlış bilgi edinmediysem) :)

ayzek20
06-03-2014, 22:58
Sekoyam bugün geldi bende saksıya diktim . Fidelanddan aldım. Manisa-Salihli'de de varmış. Yarın onunla da görüşeceğim. On tane dikeceğim nasipse araziye.

dilarainan
10-03-2014, 19:51
Benim projem için dev sekoya fideleri ne ihtiyacim var. Acaba nerelerde bulabilirim ? Bilgisi olan bana yardimci olabilir mi?

ayzek20
11-03-2014, 14:44
Dokuz tane daha ekleyeceğim yanına.

sadecegeçen
11-03-2014, 17:36
Sayın ayzek20, Salihlide sekoya fidanı bulabildiniz mi?

ayzek20
11-03-2014, 21:09
Salihli de aramama gerek kamadı sayın sadecegeçen. Denizlide buldum. Salihli de Ezgi Fidancılık da varmış galiba internet sitelerinde yetiştirdikerini belirtmişler. Denizli de 50-60 cm büyüklükteki sekoyaları 15 tlye satıyorlar Aslı Fidancılıkta. Ordan temin edeceğim kalanını.

ahkem
12-03-2014, 15:54
Sekoya (kıyı) Özel sektörde bulunabileceği gibi Orman Genel Müdürlüğünde de bulunabiliyor.
Sayfalar - Fidan Stokları (http://www.ogm.gov.tr/Sayfalar/FidanStoklari.aspx) buradaki fiyatlara kdv eklenmesi gerekiyor.

ahkem
17-03-2014, 18:16
Samsun OGM'den sipariş ettiğim sekoyalarım geldi bugün.
Hemen bir tanesini evimizin yanındaki koruluğa diktim 2 kova can suyunu da eksik etmedim, inşallah yerini sever ve kurumaz :cool: (diktiğim fidanın fotoğrafını çekmeyi unuttum , onu da yarın eklerim kısmet olursa). Kalanlarını da ileriki zamanlarda dikeceğim.

MeyveliTepe
17-03-2014, 19:27
Samsun OGM'den sipariş ettiğim sekoyalarım geldi bugün.
Hemen bir tanesini evimizin yanındaki koruluğa diktim 2 kova can suyunu da eksik etmedim, inşallah yerini sever ve kurumaz :cool: (diktiğim fidanın fotoğrafını çekmeyi unuttum , onu da yarın eklerim kısmet olursa). Kalanlarını da ileriki zamanlarda dikeceğim.

Bunlar serpenvirens, suyu severler, diplerini tamamen kurutmayın.

ahkem
20-03-2014, 15:50
Bunlarda dikilmiş hali :)
Tembellik işte , evle fidan arası mesafe gözüme fazla gözükünce, 60-70 metre deliksiz damlama hortumu aldım ucuna da 3 tane damlatıcı taktım :).
Son iki resimdeki yaprak uçlarındaki solma normal midir? Sulama nasıl olmalı acaba?(kaç günde bir sulamalıyım?)

yıldızlar
20-03-2014, 21:14
merhaba,damlama yönteminiz çok güzel olmuş,benim şahsen hep düşündüğüm birşeydi siz uygulamışsınız :) ilk sekoyalarımı bende ektiğim zaman çok sararma vardı ve ektikten sonrada sararma kısa sürede artmıştı ,ağaç kuruyor kesin demiştim ama ağaç çok güzel sulandığı ve güneşi gören yerde olduğu müddetçe hiçbir sıkıntı olmuyor merak etmeyin,resimlerdeki sararma normal, mayıs ayı gibi ağaç çok güzel canlanıcaktır,yalnız yazın suyu hiç eksik etmeyin ben şahsen hergün veriyorum,en kötü ihtimal iki günde bir sulayın

Koka
21-03-2014, 14:31
Umarım doğru başlığa yazdım.

Dünyanın En Büyük Ağacı 126 Farklı Fotoğrafın Birleşimiyle Tek Karede Görüntülendi! - onedio.com (http://onedio.com/haber/dunyanin-en-buyuk-agaci-126-farkli-fotografin-birlesimiyle-tek-karede-267830)

ahkem
23-03-2014, 15:21
Baba memleketi saimbeyliye diktiğim sekoyalar, ilk iki tanesi biraz kuytuda kalıyor diğerleri bol güneşli bi yere dikildi.
Dikilen yerin rakımı yaklaşık olarak 1030 metre civarı , umarım uyum sağlayacaklar,
son resim de arazinin içinden geçen dere.

ahkem
03-04-2014, 21:25
Tekrardan merhabalar , sizlere bir konuda danışmam gereken bir husus var,

İnternetten sipariş ettiğim Sequoia giganteum tohumlarını heyecan içerisinde tohumdan nasıl üretilir diye sormadan ,araştırmadan 28'li viyolin içinde torfta çimlendirmeye çalıştım, fakat sadece torf kullanınca su tutmadığını kupkuru kaldığını farkettim sonrasında ise torfun üstüne ince kum serdim, fakat o da çare etmemiş , etmemiş diyorum çünkü dayanamayıp tohumların durumuna baktım ve hiçbir hareketlilik yoktu , tüm tohumları tek tek ayıklarken 3 tanesinin çimlenmeye başladığını gördüm , çimlenen tohumları elekten geçmiş toprak ile torfu harmanlayıp viyolden daha büyükçe bir kutuya koydum.(diğer ayıkladığım tohumları da toprak ve torf karışımlı ufak saksılara , her birine 3'er 4'er tane olacak şekilde ektim) Acaba bu noktada yapabileceğim başka birşey var mı? (yaptığım yanlışlara da değinebiliriz)

Son olarak aşağıda eklediğim 2 resimde sekoyanın dip sürgünleri görülmekte , bu sürgünlerin bir kısmı topraktan bir kısmı ağacın gövdesinden çıkmakta , bu sürgünleri nasıl ayırmalı ve ayrı bir yere dikmeliyim, kısaca nasıl yapabilirim , nelere dikkat etmem gerekiyor?

ayzek20
05-04-2014, 21:58
Ben de aynı hatayı keçi boynuzu çimlendirirken yaptım nasıl ayırabilirim diye düşünüyorum sayın ahkem :(

ahkem
05-04-2014, 22:58
Ben de aynı hatayı keçi boynuzu çimlendirirken yaptım nasıl ayırabilirim diye düşünüyorum sayın ahkem :(

Sekoya'nın tohumunu ayırmam zor olmadı açıkçası , siyah torfun içinde açık kahverengi çok kolay fark ediliyordu , fakat biraz uğraşılırsa keçiboynuzunu da ayırmak mümkün olabilir sanırım.
Bir de tohumu koyduğunuz derinliği hatırlıyorsanız ona göre yavaş yavaş torfu kaldırarak tohuma ulaşmanız kolay olacaktır. Şimdiden kolay gelsin :)

MeyveliTepe
05-04-2014, 23:08
Serpenvirens'de bu dip sürgünleri koparılıp çelik gibi dikildiğinde büyük oranda kökleniyor.

ayzek20
07-04-2014, 20:04
Sekoya'nın tohumunu ayırmam zor olmadı açıkçası , siyah torfun içinde açık kahverengi çok kolay fark ediliyordu , fakat biraz uğraşılırsa keçiboynuzunu da ayırmak mümkün olabilir sanırım.
Bir de tohumu koyduğunuz derinliği hatırlıyorsanız ona göre yavaş yavaş torfu kaldırarak tohuma ulaşmanız kolay olacaktır. Şimdiden kolay gelsin :)

Gerek kalmadı birisi dün vefat etti küçük keçiboynuzu fidanlarımdan :( Galiba kardeşi için feda etti kendini.

ahkem
01-05-2014, 20:30
Sanırım diktiğim sekoya yerini sevdi ,uzayan yan dalların fotoğrafları.(ilk 3 resim)

Fidanın altındaki damlama uçları suyu çok az açmama rağmen gelen suyun basıncına dayanamayıp bağlantı yerinden çıktığı için sökmek zorunda kaldım.

Henüz dikmediğim torbalı fidanlarım da var ,annem onları su dolu yoğurt kabının içine koymuş, ve içindeki suyu bitirmiş ve baya bi uzamış. (son 2 resim)

shapsough
29-05-2014, 00:02

Sayın pembegül fidelerim nerde :)

pembegül
31-05-2014, 13:47
Tohumları çimlendiremedim malesef :(

serdargl
26-01-2015, 23:18
Sayin ağaç severler,

Bende fideland dan bir sekoya aldım. Ancak benim sekoyamda önce sararıyor sonra kuruyor. Çaresi ne olabilir? Torf içine dikmiştim. Yardımcı olursanız sevinirim.

serdargl
28-01-2015, 15:13
Merhabalar,

Fideland ın sattığı sekoya fidanlarından aldım. Bu fidan hangi tür sekoya olduğunu bilmiyorum. Evde saksıda torf toprağına diktim. herşeyin tam olduğunu düşünüyorum. Drenaj bilmiyorum ne kadar önemli ama onun haricinde suyunu vs. ne çok sık ne çok seyrek veriyorum. Buna rağmen dalları kuruyor. Ne yapmam lazım?

kış vakti olduğu için direk balkona da çıkarmaya korkuyorum, evde oda sıcak ama pek güneş almıyor. neden olabilir arkadaşlar?

ayzek20
28-01-2015, 20:13
Sayin ağaç severler,

Bende fideland dan bir sekoya aldım. Ancak benim sekoyamda önce sararıyor sonra kuruyor. Çaresi ne olabilir? Torf içine dikmiştim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın serdargl aynı yerden ben de almıştım.Aynı şekilde sarardı kurudu gitti.

nsbedi
05-02-2015, 16:19
Bende fideland dan sekoya fidanı aldım bugün elime geçti yaprakları kahverengi geldi. Yaşatmaya çalışacağım.
Önerisi olan var mı?

nsbedi
27-02-2015, 12:45
Sekoyanın sisli ortamı sevdiğinden yola çıkarak dallarına günde birkaç kez su püskürttüm. Yaprakları yeşerdi. Alttan bir sürgün de verdi. Ama hala sağlıklı görünmüyor. Birkaç hafta daha yaşarsa dışarı ekeceğim.

turgutcakmak
28-02-2015, 19:07
Merhabalar,
Yeni bir dev sekoya tohumu aldım bunu saksıda çimlendirmek istiyorum. Fakat nasıl bir toprak ve neler kullanmam gerektiğini iyi bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla

turgutcakmak
28-02-2015, 23:48
Merhabalar,

Dev Kaliforniya Sekoya ağacının tohumunu satın aldım. Ancak çimlendirilmesi üzerine pek az bilgiye ulaşabildim. Bu ağaç türünün tohum çimlendirmesi üzerine bilgi sahibi kişilerin saksıda bunu nasıl başarabileceğimi anlatırsanız sevinirim. Bu konu hakkında az bilgi olması hasebiyle başka kişilere de faydalı bir bilgi olmuş olur.

Saygılarımla,

Uysal01
07-03-2015, 17:32
Sekoya tohumlarını 30 gün soğuk katlamaya almalısınız,bir ay sonra tohum ekeceğiniz yere ekebilirsiniz.

pacanga
10-04-2015, 21:06
Sürgünleri kesip iba'ya batırdıktan sonra torf vemikülit karışımına çelik köklendirir gibi daldırıyorum. Taze sürgünler büyük oranda kökleniyorlar.

üstat iba nedir....

MeyveliTepe
10-04-2015, 23:16
üstat iba nedir....

İndol Bütrik Asit. Köklenmeyi teşvik eder.

pacanga
14-04-2015, 12:08
e fidancımdan sekoya tohumu siparişi verdim....çimlendirme için yardımlarınızı bekliyorum...

kurdelelikedi
14-04-2015, 18:26
yakinda bende ekleyecegim benimkinin fotolarini, bir de amerika'dan getirdigim tohumlar var. bir de amerika'da bana hediye edilmis tohumlar var. merak ediyorum bu tohumlar ne kadar sure dayanir. mesela bir sene sonra bozulur mu? ankara'da ev ortaminda olduklari icin ,kuru ve sicak havada muhafaza ediliyorlar diyebiliriz.