View Full Version : Dipladenia sundaville (Mandevilla)
celalsungur
24-10-2007, 09:16
Yalova da havaalanının karşısında Nergis Peyzaj da gördüm. Fiyatı 75 Ytl idi, 60 Ytl ye indiler. Yaz boyunca devamlı çiçek açtığını ve ithal çiçek olduğunu söylediler. Almaya niyetim var ama kış aylarında İzmir Dikilide yaşayıp yaşayamayacağını bilmiyorum. Bu çiçek hakkında bilgisi olan arkadaşlar görüşlerini yazarlarsa çok sevinirim.
Adının sundeville olduğunu söylediler
sundaville olacak sanırım..1 harf belki daha çok yardımcı olabilir uzman arkadaşlara. Çok hoş bir çiçekmiş.
Mine Pakkaner
24-10-2007, 12:23
Dipladenia sundaville.
Bazı sitelerde bu çiçeğin bir yasemin türü olduğunu yazıyor? Kokulumuydu acaba çok merak ettim? yani bir yasemin türü keşfetmiş olabilirmisiniz?
sundaville diğer isimleri:
Chilean jasmine
Mandevilla Laxa.
Dipladenia sanderi
Mandevilla sanderi
sinaninci1
24-11-2007, 14:02
Arkadaşlar Almancası olan varsa üretimi hakında bilgi lazım tercümeye yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar
Für das "besondere Sortiment":
'Sundaville Red':
Kleinlaubige Sorte mit großen, roten Blüten
'Sundaville Crimson King':
Stark rankende Sorte, Höhe Mitte August: 162 cm; sehr große Blüten in leuchtendem Rot
Kulturdaten:
Hoher Wärmebedarf (>16 °C); die Bildung langer Ranken kann durch Topflor reduziert werden, die Pflanzen könnten sich jedoch daraufhin hängend weiterentwickeln ('Sundaville Red'); Blühbeginn ab Woche 16 bei Rohwarelieferung in Woche 7; Vermarktungszeitraum: späte B&B-Saison und Sommer
Bewertung:
· Reichblütigkeit: 6,4 (intensive Blüte ab Juli)
· Gesamteindruck: 6,2
Kundentipp:
Nur warmen, sonnigen Standort wählen; gleichmäßig feucht halten, gelegentliche Trockenheit wird jedoch vertragen; Kletterhilfe anbieten; Pflanzen können bei Temperaturen über 10 °C überwintert werden
6. Pelargonium zonale (Geranie)
'Aquarello 07'
Fischer
Sorte für Romantiker mit zoniertem Laub und pastellfarbenen Blüten in Rosa/Weiß
Kulturdaten:
Kulturzeit 12 Wochen mit 1 x stutzen
Bewertung:
· Reichblütigkeit: 6,4
· Gesamteindruck: 6,0
Kundentipp:
Für sonnige Gefäßbepflanzungen; abgeblühte Blütenstände gelegentlich ausputzen
sinaninci1
24-11-2007, 15:41
Buldum çeliklemeylen yapıyorlarmış
Saygılar
Ferda Ülkümen
24-11-2007, 19:33
Celal bey üretimini araştırıyorum, birkaç çeşidini buldum.
SAYGILAR
Celal bey
Çelik denedim, beceremedim, bendeki tohum vermedi.
Bu gün 4.Leventteki Ağaç AŞ. serasına gittim. Bu çiçeğin penbe renkli olanından bol miktarda vardı. İç mekanda duruyorlardı, sordum; Aslında dış mekan bitkisi ama Adanadan yeni geldi, alışması için burada bekletiyoruz dediler.
Fiyatı 15 ytl
sinaninci1
24-11-2007, 20:09
Celal bey aşagıda bütün döküman var.
Kırmızıylan yazdıgım yazıya bakın üretimin çelikleme yoluylan oldugunu söylüyor.
Saygılar
http://www.sd1new.net/GardenPages/dipladenia.htm
Plant Type: Annual
Propagation: Stem cuttings
Habit: Twining, Sprawling shrub
Light: Partial Shade
Flower Color: Deep Pink to Red with a Deep Yellow Throat
Foliage: Glossy green
Blooms: Spring, Summer, Fall
Height: 6 feet
Fertility: Rich
Soil: Humusy, Well-Drained
Water lover
Zone: 10 - 11
The genus mandevilla was once named dipladenia. Nurseries have recently started calling mandevilla 'Red Riding Hood', Dipladenia or Brazilian Jasmine in order to differentiate it from it's more vining cousins. It is a sport from a hybrid of M. xamabilis and M. sanderi. A sport is a plant that is significantly different from its parents due to mutation rather than hybridization due to cross-pollination. Rather than a vine, this is a sprawling shrub that can be trained on a trellis, but also looks and does fine as a shrub. The dark green, glossy leaves are only about 2 inches long and are ovate or elliptic in shape. Dipladenia will bloom whenever the temperature is above 50 degrees fahrenheit at night with clusters of 2-inch-wide very deep pink to red blossoms with a deep yellow throat. The flowers are shaped like a typical mandevilla except fort the petals being somewhat curved backward at their tips.
This plant is perfectly suited for containers, hanging baskets, window boxes and landscapes. Allow soil surface to dry slightly between thorough waterings. Fertilize regularly.
Mine Pakkaner
24-11-2007, 22:28
Yarı odunsu veya odunsu çeliklerle üretimi daha kolay. Tohumla da üreyebiliyor. Ancak çimlenme süresi uzun diye biliyorum.
Ferda Ülkümen
26-11-2007, 12:07
1-Sundaville'miydi, Mandaville'miydi.
2-Ağaç A.Ş. serasını tarif edebilirmisiniz. Zaman zaman Maslak'ta İTÜ'ye gidiyorum. Tekrar gidebilirsem uğrarım.
Celal bey
Bendekinin aynıydı, Mandavilla olmalı.
İstanbul Ağaç a.ş 4.Leventte, Ykb ve Sabancı gökdelenlerinin karşısında. Maslak yönüne giderken sol tarafta 4 Leventten kalkan İETT otobüslerinin durağı olan büyük bir meydan var, onun hem yanında.
Çok değişik bitkiler vardı ve fiyatlar geçen seneden daha uygun gibiydi.
Aşağıya koyduğum Yucca resminin arkasında ikiz kulelerden biri görünüyor.
Hem beyaz,hem de kırmızı Mercan vardı,fiyatları 15 ytl.
Ben de değişik bir bitki aldım, adı Clerodendron thomsoniae imiş.
Ferda Ülkümen
27-11-2007, 12:51
Celal bey
Mövenpick ten önce, Metrodan çıkarken, İETT otobüsleri aktarım merkezi yonünü takip ettiğinizde gürünen boş alan var, ikiz kulelere ve metro durağına arkanızı döndüğünüzde,boş alanın (Otobüs durakları) Sağında mövenpick, solunda sera var.
Sararmalar benimkinde de var, ben yer değiştirmesine bağlıyorum.
Ferda Ülkümen
06-12-2007, 18:25
Celal bey
32 no lu mesajınızdaki bitkinin ismi etiketinde yalnış yazıyor zaten. Sizin link vererek sorduğunuz yere ben adını yazmıştım, Şükranayalp de düzeltti. Adı Clerodendron thomsoniae.
Ferda Ülkümen
06-12-2007, 19:28
Limon Kardeş'im, Ferda Hanım yıllardır kışları içeri aldığını yazmıştı. Bence risk'e atmayalım.;)
Celal bey Sundavilleyi ben de mayıs ayında aldım, bu yıl ilk kışı içeride bulunduracağımı yazmıştım. Zaten ağaç aş de dış mekan bitkisi olduğunu söylediler.
sinaninci1
08-12-2007, 14:28
Resim biraz kötü oldu bunlarda benim sundavillerim.:p:D:D:cool::cool:
sinaninci1
08-12-2007, 20:04
Arkadaşlar çeliklemeyi ben torf ve perlit karışımında yaptım, şimdilik durumları gayet iyi.
sinaninci1
13-12-2007, 00:49
Celal beyin ordaki sundavillin üstünde tohum buldum.
Mucip bey, ben ve celal bey paylaştık, ben ektim bakalım sonuç ne olacak.
Saygılar
Çelikleri işlerimin yoğunluğundan dolayı dikememiştim, bir bardak suyun içine koymuşttum. Hemen her gün suyunu değiştirdim. Bugün baktım ki iki yerden yaprak çıkarmaya başlamış.
Yarın vakit bulursam toprakla buluşturucam. Sizinkiler ne alemde?
sinaninci1
30-12-2007, 21:30
Çelikleri işlerimin yoğunluğundan dolayı dikememiştim, bir bardak suyun içine koymuşttum. Hemen her gün suyunu değiştirdim. Bugün baktım ki iki yerden yaprak çıkarmaya başlamış.
Yarın vakit bulursam toprakla buluşturucam. Sizinkiler ne alemde?
Limon bizdeki çelik denemeli başarısız oldular, istersen sen suda ve sade perlitte dene.
Saygılar
Sebahattin Sargın
30-12-2007, 21:58
Ben bunu şöyle anlatayım, çeliklerde yaprak veya yeni filiz yok 1 tanesi dışında. Fakat çelikleri hafifçe çekip çıkartmaya çalıştıkça, çelikler sanki köklenmiş gibi toprağa tutunuyorlar. Acaba köklendilerde sonramı filiz verecekler?
Bendeki 3 çelikten 2 si öldü diğeri ise can çekişiyor :::
sinaninci1
31-12-2007, 10:33
Bendeki 3 çelikten 2 si öldü diğeri ise can çekişiyor :::
Beb celal beyin ordan aldıgım dallardan on tane çelik çıkardım, fakat hiç birinde başarı saglıyamadım belki zamanlama yanlıştı.
sinaninci1
31-12-2007, 10:37
Ben bunu şöyle anlatayım, çeliklerde yaprak veya yeni filiz yok 1 tanesi dışında. Fakat çelikleri hafifçe çekip çıkartmaya çalıştıkça, çelikler sanki köklenmiş gibi toprağa tutunuyorlar. Acaba köklendilerde sonramı filiz verecekler?
Sebahattin moralini bozmak istemem, benimkilerde ilk başta filizlediler, hatta filizlerin boyu 5-6 cm oldu, fakat hepsi kurudu belki yeterli nem saglıyamadım.
sen istersen fısfıslan nemlendir.
SAYGILAR
beyaz orkide
31-12-2007, 10:44
Merhabalar, Bende cok utanmıstım yazmaya tutmadıgını soylemeye demek herkes basarısız oldu ben sık sık fıs fısladım ama yınede olmadı.Belkı zamanlama hatası yapmısızdır.Yazık oldu cok uzuldum ben.
Benimkiler de tutmadı :( Sağlık olsun...
O halde bir benimkiler iyi durumda. Çok uzun sürede elime geçmiş olmalarına ve bakımsızlığa rağmen... Demek ki suda beklemeyi seviyor. Bugün iyice inceledim de iki yerden yaprak çıkarmaya başlamış, iki yerden de patlamak üzere. İnşallah yaşatabilirim...
sinaninci1
31-12-2007, 13:49
O halde bir benimkiler iyi durumda. Çok uzun sürede elime geçmiş olmalarına ve bakımsızlığa rağmen... Demek ki suda beklemeyi seviyor. Bugün iyice inceledim de iki yerden yaprak çıkarmaya başlamış, iki yerden de patlamak üzere. İnşallah yaşatabilirim...
Suda denemeye devam et.
Tamam Sinan Bey. Kök yok ama üstten gelişiyor.
Sebahattin Sargın
01-01-2008, 18:54
Sevgili Limon;
İnşallah başarılı bir şekilde köklendirirsin, bizimkiler tutmadı ne yazık ki :(. Bir yerde okumuştum moralinizi bozmak istemiyorum Sevgili Limon ama, çelikler içindeki son enerjiyi kullanıp filizlenirlermiş. Fakat kök vermezler ise bu enerji bitince ölürlermiş. İnşallah sizin çelikleriniz başarılı bir şekilde köklenir ve büyürler.
Sevgiler ;)
Evet Sebahattin ben de okumuştum aynı yazıyı. Ancak bu öyle son enerji gibi değil sanıyorum. Her gün yeni bir yerden filiz patlıyor. Ama ne kadar suda devam etmek gerekir bilemiyorum. Köklendirme tozuna batırıp torfa almak için sabırsızlanıyorum aslında.
Birazdan torfa geçiriyorum fideyi. Yaşatırım inşallah.
sinaninci1
08-01-2008, 20:15
Sakın yapma. İlla ekecegim diyorsan perlite dik. Bak biraz sabır hoyadagın bana gönderdigi mumçiçeklerinden biri hemen köklendi, diyerini yaklaşık 2 ay suda tutum köklendi ve ektim, lütfen sabır.
Sinan Bey'i dinliyorum halen suda tutuyorum :) Fotoğraflarını çektim, fikirleri bekliyorum. Halen köklenmedi. Yaprak verdiği yerin dışında 7 yerden filizleniyor.
2847228474
28473
Sebahattin Sargın
18-01-2008, 07:21
Sevgili Limon bende dahil olmak üzere üyelerimizin çoğu okuyucu olduğu için yazmaya üşendik sanırım ;). Benim çeliklerin biride aynı durumda iki tane filiz vermiş bakalım büyümeye devam edecekmi. Maşallah seninkilere bu arada ;).
Sevgiler ;)
sinaninci1
18-01-2008, 09:37
Limon çoktandır nete çıkamıyorum, arkadaşın serasında ona yardım ediyorum.
Sundevillini yeni gördüm maşallah iyi gidiyor, gövdede şişlikler görüyorum, bu iyiye haber, oralardan kök verecek fakat biraz zaman alır sabretmen lazım,
gülegüle büyüt.
Saygılar
Benim tutmadı dediğim çelik dibindeb sürgünler vede 2 adet kök vermiş umarım devam eder ve beni yanıltmaz sanırım tutmus...
celalsungur
05-02-2008, 19:37
Benim tutmadı dediğim çelik dibindeb sürgünler vede 2 adet kök vermiş umarım devam eder ve beni yanıltmaz sanırım tutmus...
Neye dikmiştin?
İnşallah tutturursun, çünkü bendeki anaç ta kurudu. Gerçi arkadaşımın bende görüp beğenip aldığı Sundawille de benim odamda duruyor, Selahattin hocam onlardan bana 11 tane çelik çıkardı, IBA'ya bulayıp diktim ama kimseninki köklenmeyince açıkçası ben de umutsuzluğa kapılmıştım.
İnşallah seninki tutar da hepimizin umutlarını yeniden yeşertirsin.
neye ektim derseniz bilmiyorum çünkü paketten çıkan dallardan biri kuruydu ve bende nasılsa çıkmaz deyip atmayada kıyamadığım için hazır saksılı bir çiçek almıstım (lisianthus çok yumusak ve çakıllı bir topragı var ) onu dibine çeliği daldırdım ve orda oldugunu bile unuttum gecenlerde bu bitki kuruyunca dibindeki bu dalıda yanlıslıkla çıkardım baktım ki 2 adet kök var hemen aklıma hangi bitki olduğu geldi ve zarar vermeden tekrar diktim şimdide yavas yavaş filiz vermeye baslamıs..
Sebahattin Sargın
06-02-2008, 09:53
Sevgili Glcn;
Bizim çeliklerimizde öyle filizler çıkartıp kurudular, inşallah seninkiler kurumaz. Arada bir spreyle su ile, nemlensin.
Benim filizler de kurumaya başladı Sebahattin. Sinan Bey'i dinledim suda bıraktım. Bir haftadır dalın üzerinde beyaz mantarımsı oluşumlar başlamıştı. Yıkayıp suyunu değişiyordum ama bir günde yine aynı oluyordu. Bu sabah baktığımda fotoğraftaki büyük yaprağın bozulduğunu gördüm. Diğer küçük çıkmaya çalışan filizler de keyifsiz. Öldü sanıyorum...
Sevgili Sebahattin benimde filizli olan öldü ama bunda 1-2 cm uzunlugunda 2 kök var ve geldiğinde zaten kuruydu yeni yeşillenmeye basladı umarım kökleri kurumazda büyüdüğünü görebiliriz çok teşekkürler..
sinaninci1
07-02-2008, 10:18
[QUOTE=limon;201746]Benim filizler de kurumaya başladı Sebahattin. Sinan Bey'i dinledim suda bıraktım. QUOTE]
Limon seninkini suda denemek için bıraktırdım, bak ben gene celal beyden çelik aldım, ve sırf perlitte deniyorum bakalım ne olacak, tutarsa zaten bir tanesi senin.Ama sen sudan çıkarma bırak kalsın sıksık suyunu degiştir.
Bıraktım ama ümitsiz. Yeşil oluşumların hepsi yokoldu. Üzeri de beyaz yapışık bir maddeyle kaplanıyor. Mutfak camının önündeydi acaba soğuk mu geldi diye düşünüyorum. Sağlık olsun. Sizinkiler tutar inşallah.
Ektiğim kuru dalın son hali..Geldiğinde filizli olan tutmadı ama bundan ümitliyim umarım tutar...
Benim çelik tamamen öldü. GLCN sizinki ne alemde?
Yeşillenen dallar hızla büyümeye devam ediyor sevgili limon resim eklemeye çalısırım boyu kuru dalı geçti umarım bundan sonra kuruma olmaz...
GLCN hanım ne durumda bitkiniz?
Son durum sevgili limon...:p
Maşallah nazar değmesin, çok güzel büyüyor. Elinize sağlık. Bakalım bu yaz açacak mı?
Umarım açar..Gecenlerde çarsıda dolasırken 12. msjaki kırmızı beyaz olandan gördüm ama ne yazkki durup ilgilenemedim birdaha ordan geçerdem fiyatını ve adının burda ne oldugunu soracağım çünkü eve gelince sormadıgım için pişman oldum..
Üzgnüm ama bendeki fidenin hangi bitkiye ait olduğunu yanlızca gönderen arkadaşımız biliyor...Bende merak ediyorum nasıl acacak diye..Ve son olarak bu bitki umduğumdanda hızlı büyüyor :D
sinaninci1
18-05-2008, 14:45
Üzgnüm ama bendeki fidenin hangi bitkiye ait olduğunu yanlızca gönderen arkadaşımız biliyor...Bende merak ediyorum nasıl acacak diye..Ve son olarak bu bitki umduğumdanda hızlı büyüyor :D
Buyurun...
Sebahattin Sargın
18-05-2008, 14:48
Sinan Bey sizin çelikler ne durumdalar acaba?
OO maasallah ne kadar harika sinan bey benimkide 30 cm e yaklastı okadar hızlı büyüyorki sasırıyorum umarım yakında açar.. Tüm gün sabah güneşi alan bir camdda ve yerinden oldukça memnun bakımı için neler yapmam gerektiği hakkında bir bilginiz varsa seve seve dinlerim..
mısır çarşısından bugün aldım isteyenler bakabilir bol miktarda mevcut hemde epey büyük ve canlılar toptan alış veriş yaptığım için ve pazarlık sonucu tam fiyat veremiyeceğim bende toprağa ekme konusunda kararsız kaldığım için nette ararken sohbete katıldım
Benim sundavillem büyükçe bir saksıda yarı gölge bir kısımda bahçede duruyor. Hemen yanında büyük bir asma var. O kadar hızlı büyüyorki şaşarsınız, bir kolunu asmaya sardırmış, hiç farketmedim. O kadar da sıkı sıkıya sarılmış ki, nasıl kurtarabileceğim bilemiyorum. Sundaville yerine asmanın o dalını feda etmem gerekecek. Kışın bahçede bırakmayı düşünmüyorum, yüklenip İstanbula getirmeyi plânlıyorum. Şu an üzeri pıtırak pembe çiçeklerle dolu, görüntüsü de çok güzel.
Buket Aknar
27-06-2008, 12:42
Arkadaşlar benim de sundavillam ile ilgili çok büyük bir sorunum var. Yaklaşık 15 gün önce 1-2 gün içerisinde soldu. Hergün sabırla kontrol edip suladım ancak 10 gün içerisinde tamamen kurudu. Önceki gün sökmeye kıyamadığım için kökten budadım. Dallarına baktığımda gerçekten de kuruduğunu gördüm. Üzüntüm bir yana, sökmeye de kıyamıyorum.
Geçen Eylül'de seradan alıp dikmiştim. Kışı geçirdikten sonra çiçek vermeye de başlamıştı. Çok üzgünüm...
Sizce böyle aniden ne olmuş olabilir. Kökünü kurcalamaya korkuyorum.
Bu güzel çiçeği tesadüfen gördüm ve aldım. İstanbul'da kışın dışarıda kalabilir mi diye araştırma yaparken, minimum +5 derece (C) 'ye dayanabildiği bilgisine ulaştım, yani İstanbul'da kışı içeride geçirmeli.
Benim de niyetim, kışın İstanbul'a balkona getirmek. Biraz budamam gerekecek. Burada serada bırakmaya gönlüm razı gelmiyor.
Ferda Ülkümen
14-07-2008, 12:25
Geçen sene ben getirmiştim. Kışı kapalı balkonda sağlıklı bir şekilde geçirdi.
Ama gelişmesine rağmen hala çiçek açmadı, açacak gibi de görünmüyor.
Sevgili Ferda Ülkümen, buradaki serada ne kadar sağlıklı kalır, bilemiyorum. O yüzden denemekte fayda var diye düşünüyorum.
Üzücü haber,benimkinin uç yaprakları yazdan beri sarı ve seyrek, çok da az çiçek açıyor. Alt dallar biraz daha iyi gözüküyor. Saksısını değiştirip iyi toprakla takviye yaptım ama hali pek hoş değil. Komşum beğendiği için ona da almıştım, bana inat onunki çok güzel açıyor ve yapraklar koyu yeşil. Mesajlarda gördüğüm et ve balık sularını denemeye başladım, bakalım işe yarayacak mı?
Adalet Hanım, benimkinden ümit varsa size çelik gönderebilirim. Evde suya daldırdığım çelikten ümit yok, belki doğrudan toprağa daldırmak gerekecek. Çelik için uygun zamanı biliyorsanız haberleşelim, göndereyim.
Adalet Yağcı
27-09-2008, 17:02
Sevgili Nurbahar, mesajı yazıp bahçeye inmiştim.
Sizin sundaville için üzüldüm, bence bir kaç tane çelik alıp sizde köklendirmeyi denemelisiniz, ya da komşunuzdan alırsınız artık.
Bu bölümü okuduğumda çelik için Eylül Ekim aylarının uygun olduğunu düşünüyorum, Selahattin Beyden IBA köklendirme hormonu almıştım.
Eğer bitkiyi çok sarsmazsa iki adet çelik yeterli olabilir benim için.
Olur derseniz adresimi özelinize bırakayım.
İlk sevabı aldınız bile, teşekkürler, Sevgili Nurbahar.
Adalet Hanım, bayramdan sonra size çelik gönderebilirim. Komşumunkinde tomurcuksuz dal yok(!), bu nedenle almaya kıyamam, benimkinden gönderirim.
Köklendirme deneyimlerini okudum biraz zorlayacak gibi ama elinizdeki hormon işinize yarayabilir, ben de doğrudan torfa deneyebileceğim. Gelişmeleri paylaşırız.
Sevgili adalet yagcı, istediğiniz bunlardan mı?
48308
Güler Hanım, bu saatte bu fotoğraf çok dokundu:( İnşallah benimki de toparlanır.
Sevgili Nurbahar, üzülmeyin toparlamazlarsa bir çaresine bakarız.
GLCN, ne durumda bitkiniz? Bir fotoğrafını daha bekliyoruz. :)
Güler Hanım çok güzelmiş bitkiniz. Saksıda dikili galiba değil mi? Kışları içeriye mi alıyorsunuz?
Merhaba
benim sundavill ve begonvillerimde hala bir yaşam işareti yok. :( halbuki kışın gereken önlemleri almıştım.
Adalet Yağcı
11-04-2009, 11:58
Sevgili Jineop, bu vakte kadar uyanması gerekirdi, gözden çıkarabileceğiniz bir dalını kesip içine bakın, iç kısmı yeşilse bitkiniz biraz tembellik etmek istemiş olabilir, kestiğiniz çeliği de bir yere dikin, ziyan etmemiş olursunuz.
Begonwille için bir şey diyemiyeceğim, ben yaylada çok uğraştım ama yetiştiremedim, ona da aynı yöntemi uygulayarak anlayabilirsiniz.
Sevgili Adalet Hanım
Eve gidince hemen bakacağım. Pembe renklisi ve ben geçen sene 40 cm büyüklüğünü 15 -20 liraya almıştım. Geçmişten okuduğum da çok pahalı alınmış olduğunu görüyorum. Sevgiler
Adalet Yağcı
08-06-2009, 19:49
Kırmızı rengi çabuk ölüyor anlaşılan, belki onun daha farklı bakım istekleri vardır.
Çiçeğinize üzüldüm Celal bey, belki yeniden bulursunuz, aslında çelikten yetiştirmeyi başarabilsek, isteyen arkadaşlara çoğaltabiliriz.
celalsungur
08-06-2009, 22:26
OO maasallah ne kadar harika sinan bey benimkide 30 cm e yaklastı okadar hızlı büyüyorki sasırıyorum umarım yakında açar.. Tüm gün sabah güneşi alan bir camdda ve yerinden oldukça memnun bakımı için neler yapmam gerektiği hakkında bir bilginiz varsa seve seve dinlerim..Adalet Hanım, o dağıttığımız çeliklerden birtek GLCN tutturabildi. Şu anda ne durumdadır merak ediyorum.
Aralık ayında çelik kesmişiz belki Ocakta Şubatta kesseydik daha başarılı olurduk.
Denemek lazım.
Bugün ben de bu çiçekten aldım. Boyu 70 cm kadar. Üzeri çiçek ve tomurcuk dolu.
Bakımına ilişkin bilgi bulamayınca araştırdım. Sarkan sepetlerde de aynı petunya ve
sardunya gibi kullanıldığını gördüm.
85737
Benim aldığım da bu renk.
Çekince fotoğrafını paylaşırım.
Bulduğum bilgiler:
DİPLADENYA
Anavatanı: Tropikal Amerika'dır.
Çiçekler: Beyaz, pembe ve kırmızı renktedir.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs -Ekim arası çiçek açar.
Yer seçimi: Aydınlık fakat direk güneş almayan ortamı sever. Yıl boyunca soğuk nemli ve ılık ortam ister. kışın 15 derece ideal sıcaklıktır.
Su ve besin ihtiyacı: düzenli olarak toprağı nemli tutulmalıdır. Asla soğuk ya da sert su kullanılmamalıdır. Mart-Ağustos arası iki haftada bir besin verilmelidir. Çiçeklenme döneminde sulama azaltılmalıdır.
Bakım: Yüksek nem ortamın oluşturulmalı,sıkça su püskürtülmelidir.Eğer gerekiyorsa saksısı ilkbaharda değiştirilebilir.
Üretim: İlkbaharda kesilen uç dallarından ısıtılmış yastıklarda köklendirilebilir.
Hastalık ve zararlılar: Fazla kuru havada yaprak kıvrıklığı ,fazla sulamadanda kök ve yaprak çürümesi meydana gelir.Örümcek ve yaprak bitleride zararlıları arasındadır.
Kaynak (http://www.bahce.biz/bitki/icmekan/katalog/icmekan9/pages/dipladenia_jpg.htm)
Adalet Yağcı
11-06-2009, 14:47
Sevgili Uzman16, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler, siz de çiçeğinizi güle gülebüyütün.
Dipladenyayı kışın bahçede bırakmakmamak gerekiyor demek ki.
Adalet Yağcı
12-06-2009, 09:56
Dipladenia Sundawille, inanılmaz bir güzellik, sürekli sürgünler ve tomurcuklar veriyor, çiçek renkleri de açıklı koyulu pembe.
85953
Bir yıl sonra nasıl olacağını düşünüyorum da, tek sorun saksı büyüdükçe taşıma zorluğu.
Benimki cok güzel yeşeriyor ama bu günlerde nedense bütün yapraklarını döktü.Daha önce güneş üzerine gelmeyen camda duruyordu hava alsın diye dışarıya koydum ama bütün yaprakları döküldü galiba sıcağı sevmiyor bu..Umarım bozulmaz ve açar..
Çiçeklerinin süresine dikkat ettiniz mi hiç? Açtığından itibaren ne kadar süre kalıyor?
Adalet hanım maşallah. Benimki ile aynı renkmiş.
GLCN su püskürterek nemli tutarsanız belki daha çabuk toparlar.
Sevgili uzman bu yılda açmadı benimki yeşil olan yapraklarını döküyor.Güneşe çıkardığım zaman güneşi sevmediğini geç anladım çünkü bütün yaptkları döküldü..
Adalet Yağcı
12-06-2009, 15:14
Sevgili Uzman16 ve GLCN, Dipladenia açık alan bitkisidir, benimki sürekli dışarıda, hem de rüzgar alan bir bölümde, rüzgardan rahatsız oluyor tabi, ama güneşten çok fazla etkilenmiyor, neredeyse beş saat kadar güneş alıyor, güneye bakan balkonumda.
Sizin çiçeğiniz muhtemelen adaptrasyon süreci yaşıyordur, dışarıda kalsın, bir süre sonra yeni yapraklar verecektir, yarı gölge bir yerde çok daha iyi gelişeceğinden eminim.
Haftada ya da on günde bir de sıvı gübreleme yapın.
Bu da benim çiçeğim.
Geçirgen toprağı olan bir saksıya aktardım. Sağlıklı görünüyor. Sabahtan başlayıp öğlene kadar güneş alan, nispeten korunaklı bir yerde.
87366
Adalet Yağcı
17-06-2009, 09:27
Çok güzel ve sağlıklı görünüyor sevgili Uzman16, sürgünleri çok hızlı büyüyor, onları zaman zaman kontrol edip bağlayın ki, rüzgarda kırılmasınlar.
celalsungur
17-06-2009, 13:12
Bu da benim çiçeğim.
Geçirgen toprağı olan bir saksıya aktardım. Sağlıklı görünüyor. Sabahtan başlayıp öğlene kadar güneş alan, nispeten korunaklı bir yerde.
87366Bursa'da GLCN adlı bir üyemiz vardı. Kırmızı çiçekli sundaville çeliğinden üretmeyi başarmıştı.
Bursalı üyelerden diyaloğu olan varsa, sorar mısınız, sağlıklı büyüyor mu?
Bursa'da GLCN adlı bir üyemiz vardı. Kırmızı çiçekli sundaville çeliğinden üretmeyi başarmıştı.
Bursalı üyelerden diyaloğu olan varsa, sorar mısınız, sağlıklı büyüyor mu?
Burdayım sevgili sungur..Bundan önceki mesajlarda yazdım durumu acıklayıcı olmadıysa resminide koyarım.Hali pek içler acısı..
Dipladenyaya bu yaz sahip oldum.
Gözlemlerime göre;
-Çiçekli kalma süresi çok uzun. Haziran ayından beri üzeri hiç çiçeksiz kalmadı. Halen çiçek ve tomurcuk dolu.
- Çiçekleri çok gösterişli. Her gören çok beğeniyor.
- Çiçeklerinin bitki üzerinde kalma süresi çok uzun. En az 12-13 gün kalıyor ve süre uzadıkça çiçek rengi açılıyor. İlk açanlar koyu pembe, 10 günlükler daha açık pembe oluyor.
- Diğer tüm çiçeklerimde zaman zaman oluşan yaprak biti, beyaz sinek gibi zararlılardan aynı ortamda ve yanyana olmasına rağmen hiç etkilenmedi. Zararlılara karşı dirençli.
- Yaprak yapısı çok güzel. Yapraklar çok parlak.
- Sürekli sürgün veriyor. Bu sayede çoğaltma imkanı olabilecek.
Ben bu çiçeği çok sevdim. Seneye beyaz ve kırmızısını da almayı planlıyorum.
Arkadaşlar, bu bitkinin çelik alma yöntemini bilen var mı?
Uzayıp giden bir dalı var. Nasıl çelik almalıyım? Uzun daldan birkaç çelik alabilir miyim? Yanlara sürgünler verdi hep. Fotoğraftaki sürgünlerden 7-8 tane var.
Adalet Yağcı
26-09-2009, 11:48
Çeliklerin Baharda alınacağı gibi bir bilgi hatırlıyorum, inşallah yanılmıyorumdur.
Ben de Baharda bir kaç çelik yapmayı düşünüyorum.
Sebahattin Sargın
26-09-2009, 12:53
Acaba dipladenianızın dalını çelik yerine toprağa daldırıp köklendirmeyi denesek ya da havai köklendirme yapsak nasıl olur. Celal Beyin vakt-i zamanında dağıttığı çelikleri bir tek Glcn hanım köklendirmişti oda sonradan kaybetmişti sanırım...
Bu yöntemleri denemek lazım diye düşünüyorum...
Benim çiçeğimin yaşı bayağı ilerledi. Kök kısmından pek çok patlamalar yapmıştı.
Ben de hem toprak ve saksı değişimi yapayım, hem de biraz ayırayım diyerek iki arkadaşa köklü olarak göndermiştim.
Sanıyorum gönderdiklerim de sağlıklı büyüyor.
Acaba dipladenianızın dalını çelik yerine toprağa daldırıp köklendirmeyi denesek ya da havai köklendirme yapsak nasıl olur. Celal Beyin vakt-i zamanında dağıttığı çelikleri bir tek Glcn hanım köklendirmişti oda sonradan kaybetmişti sanırım...
Eğer daldırma yöntemi bu bitkiye uygulanıyorsa baharı beklemek daha mı uygun olacak? Balkonda yetiştirdiğim için uzayan dalı daldırmak zor gibi. Uygun uzun saksı bulup beklemek de balkonda mekan açısından sıkıntılı bir durum. 1,5 metrelik bir dal var ve üzerinde yan sürgünler var. Baharı bekleyince bu sürgünler iyice uzamış olacak. Ne yapmalı?:confused:
Adalet Yağcı
27-09-2009, 12:25
..., hem de biraz ayırayım diyerek iki arkadaşa köklü olarak göndermiştim.
Sanıyorum gönderdiklerim de sağlıklı büyüyor.
Benim çiçeğim son derece sağlıklı, büyümesine devam ediyor, sadece hava soğuduğu için çiçekleri azaldı ve küçüldü.
Ben İlkbaharda viyollere IBA uygulamalı çelik almayı düşünüyorum, altı yedi cm. çelikler 5 cm. lik viyollerde rahat olur, sıcak bir ortamda ve ışıkla kolaylıkla köklenebileceğini umuyorum.
Çok güzel bir çiçekmiş, vallahi gözüm kaldı. Balkonda adım atacak yer kalmadı. Acaba kaçak kat mı çıksam diye düşünmeye başladım. Selluka, begonvil, yasemin, melisa derken şimdi bir de sundaville, acaba bir köşeye sıkıştırabilir miyim? :)
acemifüsun
28-09-2009, 16:50
Gerçekten çok güzel bir çiçek:) Aynı durum bizde de mevcut, yakında balkonda bize yer kalmayacak, işte çiçek sevgisi de böyle bir şey:)
Tohum oluşumunun fotoğraflarını yabancı bir sitede görünce paylaşmak istedim.
Fasulye gibi uzantıları var. Tohum kapsülü bunlar sanırım.
Acaba geçen seneden sahip olanlar bu kapsül oluşumuyla karşılaştılar mı?
Yabancı sitelerde bu çiçeğin adı Brezilya Yasemini olarak da geçiyor.
Beyaz renklisini de dayanamayıp aldım.
Ama yapraklar biraz daha uzun ve ince yapıda.
Pembe olanın taprakları daha kısa ve yuvarlak formda.
Beyaz "Mandavilla" olabilir mi acaba diye düşünüyorum.
Çiçeğin açık kalma süresini takip etmek amacıyla tomurcuk
halinden başlayıp izliyorum. İlk fotoğrafta aldığımda açık
olan ve açmaya hazırlanan tomurcuk görünüyor.
106913
İkinci fotoğrafta ise o tomurcuğun dün itibariyle (06.10.2009)
durumu var. Bu tomurcuk açıp bakalım ne kadar süre bitki üzerinde kalacak?
106914
Adalet Yağcı
07-10-2009, 16:54
Çok güzelmiş, asil bir duruşu var :)
Tam beyaz değil de sanki toz pembe imiş gibi görünüyor, yanılıyormuyum?
Bu sene benim sundavillemde tohuma benzer herhangi bir oluşum görmedim, sanırım bitkinin yaşı ile alakalı bir durum bu.
Yanılmıyorsunuz Adalet Hanım. Tomurcuğun ucu da, ilk açılırken de tozpembe rengindeydi. Ben de tereddüte kapılıp acaba iki renkli mi diye düşünmedim değil. Ama bugün akşam iş dönüşü balkona çıkıp da çiçeğin rengini görünce tereddütüm kalmadı. Saf beyaz renkte.
106962
Tohum konusunda Güler Hanım'a bir danışayım bakayım, onunkilerde hiç tohum olmuş mu ve kaç yıllıklar. Dediğiniz doğru olabilir, belki belirli bir yaştan sonra tohum veriyordur.
Evet şans eseri benimki tutmustu hala yaşıyor o çelik ama buna yaşamak denirse..Baharada yaprak veriyor sonra hepsini döküyor derdini anlamadım :rolleyes: Yaşasında varsın açmasın napayımm..
Merhaba arkadaşlar, ben de Köyceğiz Palmiye Merkezinden adının Mandevilla (mor) olduğunu öğrendiğim çok güzel bir sarmaşık aldım. Resmini ekliyorum. Yetiştirilmesi zahmetsiz, bol güneş seven sarılıcı bir türmüş. Daves garden.com dan öğrendiğime göre adı ''Dipladenia Mandevilla Splendens. Eksiklerim ve yanlışlarım varsa yardımlarınızı bekliyorum. :)
Arkadaşlar, bu bitkinin çelik alma yöntemini bilen var mı?
Uzayıp giden bir dalı var. Nasıl çelik almalıyım? Uzun daldan birkaç çelik alabilir miyim? Yanlara sürgünler verdi hep. Fotoğraftaki sürgünlerden 7-8 tane var.
Kaza eseri kırılan sundaville (ya da mandaville) dalını, temmuz ortası gibi kıyamayıp, perlit dolu bir kaba daldırdım. Netice, cicek bile actı biri:p
Hepsi de tuttu. Temmuzu bekle derim arkadaşım
Bu arada, nisanda aldığım çiçeğim şu gün bile çiçek dolu.
Ben de geçtiğimiz eylül ayının ortalarında bir çelik almıştım. Kırmızı açıyordu ve çiçekleri hem çok büyük hem de çok güzeldi. Sarmaşık üzerinde kırmızılar sanki dans ediyordu. Aşık olmuştum.
Hemen evde klasik yöntemimi uygulayarak, çeliği diktim ve saksıyı şeffaf poşet içine koyarak yarı güneş alan yerde yaklaşık 10 gün beklettim. 10 gün sonunda köklenmişti. Suda beklettiğim diğer çelik suda kök vermedi ve ben de köklenmesini beklemeden diktim. Ama bu sefer de onu tutturamadım.
Şimdi bir çeliğim tutmuş durumda ve yeni yaprakçıklar vermeye başladı.
Merhaba arkadaşlar, ben de Köyceğiz Palmiye Merkezinden adının Mandevilla (mor) olduğunu öğrendiğim çok güzel bir sarmaşık aldım. Resmini ekliyorum. Yetiştirilmesi zahmetsiz, bol güneş seven sarılıcı bir türmüş. Daves garden.com dan öğrendiğime göre adı ''Dipladenia Mandevilla Splendens. Eksiklerim ve yanlışlarım varsa yardımlarınızı bekliyorum. :)
Sevgili gangava;
Sanırım sizin sarmaşığınız ARGENTINE TRUMPET VINE.
Dipladenia'ların yaprak formu sizin resmini koyduğunuz bitkiye benzemiyor, bir de çiçek formu, çiçeklerin yaprak dizimi ve çiçeklerin ortası daha farklı.
Dipladenia'da mor renk de pek bilindik değil.
Sayın Merakli, ilginiz için çok teşekkür ederim. Gerçekten de bu çiçek TRUMPET VINE serisinden ama tam olarak hangisi olduğunu anlayamadım. İşin ilginç tarafı bu familyadan 3 tane çiçeğim var ve hepsini çok beğeniyorum. Fakat bu forumda konuyu dağıtmamak için resimlerini ''bu çiçeğin adı ne'' gibi bir forum vardı oraya ekliyorum .
Sevgili gangava;
Sanırım sizin sarmaşığınız ARGENTINE TRUMPET VINE.
Dipladenia'ların yaprak formu sizin resmini koyduğunuz bitkiye benzemiyor, bir de çiçek formu, çiçeklerin yaprak dizimi ve çiçeklerin ortası daha farklı.
Dipladenia'da mor renk de pek bilindik değil.
Çok teşekkür ederim, elimden gelen özeni gösteriyorum. Ama biraz yavaş büyüyor, şu anda torfta, baharda bahçe toprağına aldığımda büyümesi de hızlanır diye düşünüyorum.
Dipledenyamın dün itibariyle olan görüntüsü.
Bu çiçeği çok seviyorum. Hala tomurcuk dolu.
Bu çiçeği çok sevdiğimden olsa gerek fotoğraflarını paylaşmak istedim. Bu soğuk kış sabahında balkondaki çiçeğimin fotoğrafını çektim. Aralık ayının ortalarındayız çiçek sayısı azalsa da hala açıyor. Tomurcukları da epeyi var.
Turuncusu, bordosu olduğunu duydum ama görmedim.
Beyaz, pembe ve kırmızı renklerini gördüm hepsi birbirinden güzel.
Bendeki beyaz bilmediğim bir nedenden kurudu. Baharda yenisini alacağım.
117819
Adalet Yağcı
13-12-2009, 20:45
Sevgili Uzman16, ben Mersin de güneye bakan balkonda tutuyorum yine de bu kadar canlı değil, çiçekleri azaldı ve küçüldü.
Maşallah sizin bitkiniz çok canlı, ben Kasımdan sonra gübre vermeyi kesmiştim, siz devam ediyormusunuz gübrelemeye?
Balkonunuz kapalı olabilir diye düşündüm, belki de öyle bir ortamadan daha çok hoşlanıyordur, her ne sebepten olursa olsun gerçekten çok güzel gelişmiş, bakımla ilgili tavsiyeleri sizden alalım :)
Sevgili Adalet
Bendeki sundaville de, acık balkonda korunaklı bir köşede, aynı bu şekil çiçekli. Gübre falan vermiyorum.
Sevgili uzman16
Turuncu ve bordo görürsen haberim olsun. Baharda başlayıp aralık ayına kadar açan kaç çiçek var ki.
Her rengini almak lazım:)
Adalet Hanım,
Ekim ayından beridir hiçbir çiçeğime gübre vermedim. Bahara kadar gübre yok .
Balkonum kapalı değil, açık. Sabahtan öğlene kadar güneş alan az da olsa köşe sayılabilecek bir konumda. Özel birşey yapmıyorum.
Bence benim onu çok sevdiğimi biliyor, beni mutlu etmek için açıyor.:)
Baharda uzun olan dalını daldırma yöntemi ile çoğaltmayı deneyeceğim.
Sevgili uzman16
Turuncu ve bordo görürsen haberim olsun. Baharda başlayıp aralık ayına kadar açan kaç çiçek var ki.
Her rengini almak lazım:)
Kesinlikle haklısın. Bu kadar uzun süreli açan üstelik bu kadar gösterişli çiçekleri olan sadece sardunya geliyor aklıma.
Renk renk sundavillerimiz olsun, balkonumuz neşe dolsun inşallah. :p
Temmuz da çelikleyelim bolca. Sıralayalım balkonlara.
Sardunya dinleniyor bir dönem yeniden acıyor. Ama bunlarda dur durak yok:)) Daha ne isteyelim
querelle
13-12-2009, 22:20
Arkadaşlar ben 2 hafta kadar önce 4 çelik aldım bitkimden. Perlit artı torf karışımına diktim ve şu an hepsinin üstünde yeni yapraklar var, sanırım köklendiler demek oluyor bu. Sadece pencere kenarında, yarı aydınlık bir noktada tutmuştum. Odada kalorifer yanmıyor.
Yalnız yeni yapraklar büyürken alttakiler de sararıp dökülüyor, buna bir anlam veremedim.
Bir diğer ilginç nokta ise aynı işlemleri yaptığım ve aynı noktada tuttuğum Fuchsia çeliklerinin hiçbiri tutmadı...
Arkadaşlar ben 2 hafta kadar önce 4 çelik aldım bitkimden. Perlit artı torf karışımına diktim ve şu an hepsinin üstünde yeni yapraklar var, sanırım köklendiler demek oluyor bu. Sadece pencere kenarında, yarı aydınlık bir noktada tutmuştum. Odada kalorifer yanmıyor.
Yalnız yeni yapraklar büyürken alttakiler de sararıp dökülüyor, buna bir anlam veremedim.
Bir diğer ilginç nokta ise aynı işlemleri yaptığım ve aynı noktada tuttuğum Fuchsia çeliklerinin hiçbiri tutmadı...
Kış uykusuna geçiyor olmasın bitkiniz:confused:
Adalet Yağcı
14-12-2009, 08:08
..
Bence tuttuğundan iyice emin olmadan çelikleri yerinden oynatmayın, Haziran ayında kopan bir dalı dikmiştim, çok canlı kaldı tam iki ay, yaprak bile verdi, ben daha büyük bir saksıya geçirmek istedim ama hemen öldü, baktığımda hiç kök oluşturmadığını görmüştüm.
Benim güzel bu sene çok büyüdüğü için benimle İstanbul'a dönemedi. Çünkü arabaya sığmadı. Zaten Orkidelerden ona sıra gelirmiydi bilemiyorum.
Şimdi Limonlukta sardunyaların yanında yerini aldı, bu sene ilk defa ayrı bir yerde kış geçirecek. Ama ona da elbise diktim.
Sardunyalar kış uykusuna yatar ve bütün kışı susuz geçiriyorlar ama sundavilla ne yapacak hiç bilemiyorum.
Toprakta olsa yine su bulur da saksı işi biraz üzücü. Gerçi benimkinin de gübreyle iyi bakımla pek alakası yok, kendini idare ediyor.
İlkbahara doğru biraz itina görünce hemen şımarıyor, ben de gönlünü hoş tutuyorum, geçinip gidiyoruz.
Bu sefer gittiğimde saksı toprağına iki tane su dolu peti ters çevirip koyacağım, inşallah küstürmem.
querelle
14-12-2009, 10:11
Bence tuttuğundan iyice emin olmadan çelikleri yerinden oynatmayın, Haziran ayında kopan bir dalı dikmiştim, çok canlı kaldı tam iki ay, yaprak bile verdi, ben daha büyük bir saksıya geçirmek istedim ama hemen öldü, baktığımda hiç kök oluşturmadığını görmüştüm.
Teşekkürler, bunu gördüğüm iyi oldu. O halde yeni saksılarına ekmek için biraz daha bekleyeyim. Benim de elimde ana bitki yok artık, o yüzden dikkatli olmak istiyorum.
Sakınan göze çöp batarmış.
Bu kadar sevdiğim bir bitkiyi geçen donlarda balkonda unutunca kaybettim. Üzgünüm.
Bu sene her rengini alacağım ve kışın daha dikkatli olacağım.
querelle
18-03-2010, 08:05
Aynen; ben de çeliklerimi kaybettim. Bu bitkiyle bir türlü barışamadık zaten, habire bir problem çıkarttı bana.
Ama pes etmedim tabii, bu sene tekrar deneyecem.
querelle
30-03-2010, 19:16
Veee...Yeni bir tane aldım!
Bu dönemde marketlere geleceğini tahmin etmiştim. Şükürler olsun ki geçen seferki kadar şapşal değilim, Eminönü'ndeki kazıkç- pardon çiçekçilere dünyanın parasını bayılmadım.
Almak isteyenler acele etsin; Bayrampaşa Bauhaus'a bugün yeni gelmişlerdi.
(Maaşınızı alıp gidin bence, çok güzel şeyler gelmiş ;) )
querelle
30-03-2010, 19:26
Hemen efendim, sizi mi kıracam...
Ama hemen olduğu için biraz tuhaf bir fotoğraf oldu, şu an her yer çok dağınık, kusuruma bakmayın lütfen :)
Adalet Yağcı
30-03-2010, 20:37
Amanın!!! Hem de kırmızıymış, bu çiçek sizi öyle mutlu edecek ki, yaz boyu her tarafı bu güzelliklerle dolacak.
Güle güle büyütün kırmızınızı, bende pembesi var, beyazı da çok hoş, gördünüz mü?
querelle
30-03-2010, 20:50
Çok teşekkürler, bu sefer bu çiçekle aramız iyi olacak diye umuyorum ben de :)
Beyazını hiç görmemiştim doğrusu. Eğer buna bakmayı başarırsam onun da arayışına çıkarım artık.
Bu bitkiden nasıl çelik alınıyor bilmiyorum ama yönlendirirseniz size çelik yollarım; tabii kırmızısından isterseniz.
Adalet Yağcı
30-03-2010, 21:29
İsterdim tabi, ama siz bu güzelliğe kıymayın, ya tutar ya tutmaz.
Mersin'de bir sera sundavilleyi keşfetti, tüm renklerinden getirtecekmiş ben oradan alabilirim.
Siz keyifle büyütün, bizlerle de fotoğraflarını paylaşın.
Güle güle büyütün, rengi çok güzelmiş.
Kaç liraya aldınız? Hangi renkleri vardı?
Bu çiçeği alarak sizi çok sevindirecek bir çiçeğe sahip oldunuz.
Zira Aralık ayına kadar açıyor. ;)
querelle
30-03-2010, 22:12
Merhaba, teşekkürler :)
ÖM olarak da cevapladım ama almayı düşünenlere bilgi olsun diye yazayım; 22.90 idi fiyatı ve sadece bu rengi vardı.
Bursa'da Cumhuriyet caddesinin üzerindeki çiçek pazarında 25 liraya satılıyor. İlgilenenlere duyurulur. Yakında daha küçük ve daha ucuzları da gelecekmiş.
Adalet Yağcı
03-04-2010, 17:56
Sevgili Kar-topu, iki yıl önce Kiraz arkadaşımız bana bir çok çelik göndermişti ama hiç birini tutturamadım.
Bu yüzden çelikle uğraşmayın, annenize söylemeyiz :)
Benim sundavillem tomurcuklanmaya başladı.
Bugün aldığım dipledenya. 2 renk pembe ve beyaz aynı saksıda. Boyu 1,3 m. Sarılmış hali bu. Açık olsa çok daha uzun. Çok güzel bir görüntü.
133784
Sevgili Kar-topu, iki yıl önce Kiraz arkadaşımız bana bir çok çelik göndermişti ama hiç birini tutturamadım.
Bu yüzden çelikle uğraşmayın, annenize söylemeyiz :)
Benim sundavillem tomurcuklanmaya başladı.
Demek ki neymiş çelikten üretemiyormuşuz .alınacaklar listesine sundaville de eklendi :)
Böyle giderse sonunda çiçekleri yiyeceğiz yemek yerine :)
Hepsi o kadar güzel ki gönül hepsinden istiyor.
nette şöyle diyor aslında
Üretim: İlkbaharda kesilen uç dallarından ısıtılmış yastıklarda köklendirilebilir.
querelle
04-04-2010, 00:59
Uzman16,
Sizinki benimkinin 2 katı kadar görünüyor nerdeyse, hem de 2 farklı renk. Bu durumda 25 TL gerçekten çok hesaplı. Beyaz olanı da çok hoşmuş gerçekten.
Ben de bir çiçekçide gördüm. Bordoya yakın bir kırmızı. 20 lira dedi.
Uzman16,
Sizinki benimkinin 2 katı kadar görünüyor nerdeyse, hem de 2 farklı renk. Bu durumda 25 TL gerçekten çok hesaplı. Beyaz olanı da çok hoşmuş gerçekten.
Hayır bu 35 lira. Bu oldukça büyük ve 2 renk var.
Sizinki gibi olanlar yani tek renk ve biraz daha küçük olanlar 25 lira.
Daha da küçükleri gelecekmiş, onlar daha uygun olacakmış.
kopshtar
06-04-2010, 23:02
Ben de Bursa'dan pembesini 20 tl'ye aldım. Benimki de büyük sayılır. Sizdekinin 2 renk olduğunu da hesaba katarsak uygun bence fiyat olarak. Küçük boy da alınabilir bence. Sarılıcı olduğundan çok kuvvetli büyüyor.
Hemen efendim, sizi mi kıracam...
Ama hemen olduğu için biraz tuhaf bir fotoğraf oldu, şu an her yer çok dağınık, kusuruma bakmayın lütfen :)
Haftasonu sizinkiyle aynı renkten aldım. Böylece 3 renk sundavilim oldu. :p
Adalet Yağcı
09-04-2010, 11:20
Demek ki neymiş çelikten üretemiyormuşuz .alınacaklar listesine sundaville de eklendi :)
Böyle giderse sonunda çiçekleri yiyeceğiz yemek yerine :)
Hepsi o kadar güzel ki gönül hepsinden istiyor.
nette şöyle diyor aslında
Teşekkürler Hhatice, bilgiyi belirginleştirelim, bulması kolay olsun.
Sanırım şimdi daha iyi oldu.
O halde şimdi köklendirme zamanı.
Adalet Yağcı
09-04-2010, 12:57
Haberi okur okumaz balkona çıktım, elimde makas, on tane çelik aldım, köklendirme hormonu kullandım, ıslak torfum hazırdı, hepsini de diktim.
Haydi rast gelir inşallah, bir de kırmızı, beyaz alabilseydim :(
Bu yaptıklarınızı fotoğraflamanız mümkün mü? Yani aldığınız çelikleri nasıl ve ne boyda aldınız? Sırf torfa mı ektiniz yoksa perlit de kullandınız mı? Sırf vermikulit kullansam nasıl olur? Eğer bunları netleştirirsek hepimizin işi kolaylaşır. Kırmızı ve beyazı sorun etmeyin, bir köklensinler yeterki!
Adalet Yağcı
09-04-2010, 13:54
Hemen gidip fotoğrafladım.
Çelikleri 8-10 cm. uzunluğunda aldım, yapraklarını kestim.
Balkonda kalacak, şeffaf poşetle kapattım, güneşte duruyor.
Şimdi düşündüm de çelikleri biraz kısaltsam daha iyi olacak sanırım.
İyi şanslar Adalet Hanım:)
Bu yaptıklarınızı fotoğraflamanız mümkün mü? Yani aldığınız çelikleri nasıl ve ne boyda aldınız? Sırf torfa mı ektiniz yoksa perlit de kullandınız mı? Sırf vermikulit kullansam nasıl olur? Eğer bunları netleştirirsek hepimizin işi kolaylaşır. Kırmızı ve beyazı sorun etmeyin, bir köklensinler yeterki!
Ben sırf perlite daldırmıştım tutmuşlardı, temmuz ayında. Hatta çiçek bile açmıştı bir tanesi.
Ben de bir yerde temmuz ayı çelikleme için uygun diye okumuştum.
Adalet Yağcı
09-04-2010, 15:13
Ne yani, boşuna mı gitti benim çelikler :(
Gitmemiştir sizin çelikler, yukarıda ilkbahar notu da var. Bence ikisini de deneyin.
Adalet Yağcı
09-04-2010, 15:20
Gitmesin ya...Zten neresinden nasıl keseceğimi şaşırdım, bir türlü kıyamadım.
Temmuzda tekrar denerim.
Adalet Hanım, aldığınız uzun çelikleri ikiye bölüp tekrar dikebilirsiniz gibi geldi bana (yaprakları varsa).
Adalet Abla çeliğin birini de saksıya yatay olarak dikmeyi dene, bildiğim birşey yok ama gül için biryerlerde okumuştum, denedim sonuç %100.
Adalet Yağcı
09-04-2010, 17:37
Sevgili Kiraz, ben de aynı şeyi düşündüm, kısaltacağım.
Ülkü'cüğüm, senin önerini de yapacağım, kendi saksısına dikerim, ilk tutan çelik senin :)
Kolay gelsin Adalet Hanım. İnşallah tutarlar. Alttan ısıtmalı sistem istediğine göre sıcaklık önemli. Ben begonvil çeliklerinde baharda başarılı olamama rağmen haziran ayında başarılı oldum. Begonvil çeliklerinde de alttan ısıtma sözkonusuydu. Haziranda aynı şekilde uygulayacağınız çeliklerde başarı sağlayacağınıza inanıyorum.
querelle
09-04-2010, 18:41
Anladığım kadarıyla çeliklerin köklenmesi için toprağın sıcak olması gerekiyor. Bir de yabancı kaynaklara göz atayım, bakalım değişik tekniklere rastlayacak mıyım.
Çelikler tutmayacak olursa ben de çelik konusunda size yardımcı olayım Adalet hanım, hem farklı renk de katılmış olur koleksiyonunuza. Bu kadar seveni olan bir bitkiyi daha çok paylaşmak lazım diye düşünüyorum.
Kesinlikle tutacaklar , çelikler bana biraz uzun geldi . Yine de ellemeyin Adalet Hanımcım hani bir laf vardır yapması bende bereketi Allahtan diye ,Ben de ki tohum makinesini size mi yollasam :))
querelle
09-04-2010, 19:05
Rica ederim :)
Havalar biraz ısınsın ben de deneyeceğim çelik köklendirmeyi.
Bu arada az evvel yabancı bir sitede okudum; daldırma ile de çoğaltılıyormuş.
querelle
18-04-2010, 01:13
Adalet hanım çeliklerden haber var mı ?
Benimkine baktım çelik alacak güzel bir nokta bulamadım. Hepsinin ucu tomurcuklu, kesmeye kıyamıyorum. Artık çiçeklerin geçmesini mi beklemek lazım bilemedim.
acemifüsun
17-05-2010, 00:14
Bugün de bir pembe Dipladenia sundaville çeliğim oldu, satıcıdan rica ettim, hediye etti:)
Ayrıca bana nasıl köklendireceğimi anlattı, ben de aspirinli suyu bilgilere ekleyerek bir çelik köklendirmeye çalışıyorum:)
Küçük bir pet şişeye biraz aspirinli su koydum, gözün biraz altından çeliği kesip, şişenin içine yerleştirdim. Şişede delikler açıp, şişenin ağzını kapatıp, evimizin bol güneş gören sıcak pencere yakınına yerleştirdim . Umarım bu şekilde başarılı olurum:)
Sevgili Füsun Hanım sayesinde benim de bir adet kırmızı sundavilla'm oldu .
Hemen toprak ve saksı değiştirdik , fotograf çekindik .
Görmemişin Sundavilla 'sı olmuş , hemen resim çekmiş ;)
146388
Açmasını bekliyorum ...
;) açacak , sanırım kırmızı...
148633
;)
acemifüsun
01-06-2010, 00:19
Galiba epey tomurcuk var canım, birden tomurcuklanmış, yerini sevmiş :)
Evet arkadaşlar ,
yerini sevdi , her gün sabah suluyorum akşama kurumuş oluyor .
Sevgili Füsun baya uzadı sen görmeyeli desteğine ilave yapmak zorunda kaldım .
Benim neşe kaynağım , her görüşüme kadar yeni bıyık atmış oluyor , ben de o bıyığı sardıracak yer arıyorum ...
Gönlüm pembe ' de kaldı ...
Arkadaşlar,
Balkonumda birbuçuk aydır sundavillam var.Sürekli çiçek açıyor ve sürgün veriyor.(Balkonum sadece sabahları güneş görüyor).
Çok rüzgar ve güneş alan bir bahçem var.Oraya da dikmek istiyorum ama rüzgar ve uzun süreli güneşten zarar görür mü bilmiyorum. Sundavillanın rüzgara ve güneşe dayanıklı olup olmadığını bilen,bu konuda tecrübesi olan var mı?
Arkadaşlar dün bir çiçek serasında sundoville görüp aldım.Satıcı "kışın dışarıda kalabiliyor çinkü yaprak döküyor, geçen sene deneyenler oldu çiçekler bozulmadı" dedi.Bende inanıp tuttum bahçeye diktim.Akşamda bu başlığı okuyunca Bursa'da bile donduğunu öğrenince şok oldum.Ben şimdi ne yapayım? Birde sarıldığı kamışı değiştirmiştim.Şimdi tekrar oynatsam bozulurmu acaba?
Adalet Yağcı
08-06-2010, 09:17
Sevgili Nuzel, Güler arkadaşımızın sundavillesi kışı serada geçirmesine rağmen donmaktan kıl payı kurtuldu, eğer yeni diktiyseniz toprağı ile birlikte genişçe bir saksıya geçiriverin, Kayseri'de dışarda yaşayacağını hiç sanmıyorum.
Satıcılar çoğunlukla yanlış bilgi verebiliyorlar, sitede okuduklarınıza güvenin, hepimiz tecrübelerimizi bu başlıklarda ve bahçelerimizde paylaşıyoruz.
Haklısın Sevili Adalethanım.Bende yazı bahçede geçirsinde sonbaharda saksıya alayım diyordum.
Büyük saksıya geçirdiğim sundavilla çiçekleriyle coştu.
151910
acemifüsun
11-06-2010, 17:13
Sevgili Fatoş hanım güle güle büyütün, gerçekten çok güzel:) Evin içinde mi yoksa dışarıda mı duruyor?
Füsun hanımcığım teşekkür ederim, bahçede giriş kapısının hemen yanına koydum, saat ikiden sonra güneş görüyor, oraya koyduktan sonra çoştu.
Benim kızım da açmaya başladı ;)
152015
Üzer tomurcuk dolu ,
152016
Sevgili Jezebel çok güzel,güle güle büyütün, dertsiz sorunsuz bir sarmaşık ,bakımı kolay, çiçekleri bol.
acemifüsun
12-06-2010, 14:47
Jezebelciğim çok sevindim, güle güle büyüt:) Gübre veriyor musun?
Teşekkürler , Füsuncuğum !
Sıvı gübre veriyorum her pazar , her gün de bolca suluyorum , nedendir bilmem toprağı çabuk kuruyor !
6 sayfayı okudum ve yinede sizlere sormak istediğim 1-2 soru var. Bende bu çiçeği bu sene aldım. Aldığım çiçekçi toprağı kurudukça su ver dedi ve ayrıca başka bir arkadaşım bu çiçeğin çok fazla su istemediğini söyledi. Bunu duyduktan sonra açıkçası çok fazla su vermedim ve şimdi çok yaprak dökmeye başladı ama çiçek açması yerinde.
Bu arada durduğu yer sabah güneşini alan bir yer. En geç 8 gibi balkonun tentesini açtığım için gölgede kalıyor.
Şimdi sormak istediğim bu çiçek sizlerden okuduğuma göre hergün su isteyen bir bitki mi? Açıkçası bozulmasını istemiyorum çünkü hakikaten çok çok güzel bir çiçek ve bendeki de kırmızı açanından.
Cevaplarınızı bekliyorum.
İpek
sundavilayı cok begenmeme ragmen bir türlü cesaret edip alamıyorum
evde gölgede olurmu diye soracagım yetiştiren arkadaşlar olurmu sizce
Birkaç fotoğraf da ben ekleyeyim.
Kırmızı, beyaz ve pembe renkli sundavillerim.
15 günde bir sıvı vitamin veriyorum.
Balkonumda en çok sevdiğim tür bu çiçekler.
Kırmızının boyu 1,30 cm. civarı ve dolgun görüntülü.
154208
Beyazda çiçek sayısı daha az.
154209
Pembe kırmızı kadar gelişmiş ve bol çiçekli.
154210
Galiba İzmir güneşi fazla geldi ,
sabah 11 e kadar güneş alan balkonumda olmasına rağmen hafif sarsılmıştı bu gün .
Gölgeye aldım , hava sıcaklığı da iyice arttı .
Üzeri çiçek dolu , her gün kol atıyor .
acemifüsun
03-07-2010, 21:52
Jezebelciğim demek İzmir güneşi ve sıcağında gölgede duracak.
günebakan
03-07-2010, 22:05
sevgili Uzman16 3renkte çok güzel görünüyorlar Fatoş ablacığım görmeyeli sundavilin ne kadar büyümüş maşallah:)
sevgili Uzman16 3renkte çok güzel görünüyorlar Fatoş ablacığım görmeyeli sundavilin ne kadar büyümüş maşallah:)
Ondan sana çelikledim ,inşallah tutar.;)
günebakan
05-07-2010, 13:35
Senin elinden olduktan sonra elbette tutar ablacığım çok teşekkür ederim:)
Bu başlığı unuttuk mu ne? :)
Kırmızı uzadı da uzadı. Ben de kendi yaptığım ahşap merdivene doladım da doladım. :p
164200
Adalet Yağcı
04-08-2010, 15:57
Oy maşallah, ne kadar güzelleşmiş.
Besin olarak ne veriyorsunuz?
Teşekkürler Adalet Hanım.
15 günde bir güney marka (çiçekli bitkiler için) sıvı gübre veriyorum.
İlk aldığımda da toprağına yanmış koyun gübresi eklemiştim.
Ancak aynı uygulamayı yaptığım diğer ikisinden pembe olanın çiçekleri çok büyük, son derece canlı iken beyaz olan zar zor çiçek açıyor, üstelik gelişimi de çok yavaş.
Pembenin çiçekleri kırmızınınkinden çok daha büyük. Saksısı da öyle. Saksının çiçek büyüklüğüne etkisi olabilir mi?
Fırsat bulunca onları da fotoğraflarım.
Kırmızı örümcek saldırısına uğradık .
NeemAzal sayesinde kurtulduk şimdilik , ama bir daha gelirse kimyasal silahlara davranacağım ;)
acemifüsun
04-08-2010, 17:22
Aman şükür, sevindim canım:)
Perihan Bayram
04-08-2010, 18:26
Sevgili arkadaşlar,benimde kırmızı ve pembe renkte iki Sundawille sarmaşığım var.Önceleri çok çiçekliydiler,şimdi ise sağlıklı oldukları halde hiç tomurcukları yok,neden acaba ? beni üzmek için mi ?
Perihan Bayram
04-08-2010, 18:29
Sayın Adalet hanım,Sundawille sarmaşığınız çok güzel,elinize sağlık.
...Önceleri çok çiçekliydiler,şimdi ise sağlıklı oldukları halde hiç tomurcukları yok,neden acaba ? beni üzmek için mi ?
Bitkilerin art niyetleri olmaz , bizlerden o konuda daha üstündürler ;)
Siz de her dakika tebessüm edemiyorsunuz değil mi ?:p
Mola hakkını kullanıyor olmasın:confused:
sundavillanın en güzel zamanı ve bu günlerde çelik yapabilirsiniz
Perihan Bayram
09-08-2010, 15:04
Mola hakkını kullanıyorsa mesele yok, ama yeter artık izin yaptığı:))
Perihan Bayram
25-08-2010, 17:01
Büyük saksıya geçirdiğim sundavilla çiçekleriyle coştu.
151910
Fatoş hanım mehaba.Sundavilla sarmaşıklarınız çok güzel,benimkilerde epey büyüdü.Önce çok çiçekliydiler,şimdi hiç açmıyorlar,acaba mevsimi değil mi ?bazende birkaç yaprakları sararıp düşüyor.:confused:
Perihan Bayram
31-08-2010, 14:25
Güler Hanım, bu saatte bu fotoğraf çok dokundu:( İnşallah benimki de toparlanır.
Sayın Kiraz,banada dokundu.Sarmaşığım açmıyor,ilk halleri çok güzeldi,şimdi ise çiçeksiz.Yaprakları sararıp dökülüyor.
Fatoş hanım mehaba.Sundavilla sarmaşıklarınız çok güzel,benimkilerde epey büyüdü.Önce çok çiçekliydiler,şimdi hiç açmıyorlar,acaba mevsimi değil mi ?bazende birkaç yaprakları sararıp düşüyor.:confused:
Sevgili Perihan hanım, benimde sundavillam eskisi gibi keyifli değil, onlarca çiçeği vardı şimdi birkaç tane sanırım sıcaklardan etkilendi, sonbaharda kendine gelir diye tahmin ediyorum.
Bu sene de saksıda su kalınca ikici sundavillem de öldü. Durumu kötü olduğu için öleceğini anladığımdan, saksısını boşaltırken uç dallardan üç adet kırıp toprağa batırdım. Üstte iki yarım yaprak bıraktım, bir boğumu toprağın içine, diğerini hemen toprağın üstüne değecek şekilde diktim. Tutacaklarından pek ümidim yoktu ama bir tanesi tuttu, boyu bir karış oldu. Geçen sene sonbaharda tutturmak için çok uğraşmıştım ama tutmamıştı, temmuz ayında denemek gerekiyormuş.
Bana sundavilla yetiştirmek yani köklendirmek isteyen iyi yürekli bir arkadaş var mı?:))
Tek uğrayabildiğim yer bauhause orada da malesef bulamadım .Cuma günü yine uğrayacağım .Umarım bulabilirim .
Sevgili Hhatice, keşke diğer kök de tutsaydı, sana gönderirdim. Deneyecek arkadaşlar için, bu mevsimden sonrası tutturmak belki zor olabilir.
Adalet Yağcı
10-09-2010, 15:21
Bana sundavilla yetiştirmek yani köklendirmek isteyen iyi yürekli bir arkadaş var mı?:))
Tek uğrayabildiğim yer bauhause orada da malesef bulamadım .Cuma günü yine uğrayacağım .Umarım bulabilirim .
Sevgili Hatice hanım, ben bu gün dört tane çelik alıp perlitte köklendirmeye bıraktım.
Eğer tutarlarsa birisini size gönderirim seve seve.
Burası hâlâ 31-35 °C görüyor gündüzleri, inşallah sizi de sundaville sahibi yaparız :)
Benim sundavillam da Perihan Hanım'ınki gibi saramaya başladı.Eski-yeni,alt-üst ayırt etmeden tek tek sararıyor yapraklar. Çiçekleri de küçük. Önerisi olan var mı acaba?
Dün 3-4 ayrı saksıda gördüğüm sundavillaların son derece sağlıklı yaprakları ve büyük çiçekleri var. Benimkinde ters giden birşeyler var demek ki...
Sulama miktarını azaltın. Fazla sulama yaprakları sarartıyor olabilir. Artık kavurucu sıcaklar sona erdiğinden toprağın nemli kalma süresi uzayacak, dolayısıyla sulama miktarını azaltmanız ya da sulama sıklığını uzatmanız gerekecektir.
Bahsettiğiniz sorun bende de oldu. Her gün ya da günaşırı suluyordum, şimdi 3 günde bir suluyorum. Düzeldi. Kolay gelsin.;)
Teşekkür ederim Sayın Uzman 16. Sulama konusunda haklısınız. Fazla sulanmış olabilir. Önerinize dikkat edeceğim.
Birçok mineral eksikliği yapraklarda sararma yapabildiği için sabah mineral takviyesi de yaptım.
Sevgili Hatice hanım, ben bu gün dört tane çelik alıp perlitte köklendirmeye bıraktım.
Eğer tutarlarsa birisini size gönderirim seve seve.
Burası hâlâ 31-35 °C görüyor gündüzleri, inşallah sizi de sundaville sahibi yaparız :)
Canım arkadaşım çok çok teşekkür ederim :)
Dün şans eseri bir serada 160 boyunda pembe sundavilla buldum .Pazarlık pazarlık hiçte bilmem pazarlık yapmasını :)
Sonunda benim de bir sundavillam oldu .Şu anda üzeri bol çiçekli ,balkonda yer olmadığı için sabah güneşi alan pencere yakın aydınlık bir yere koydum .Sayfaları okuyup bilgi sahibi olayım dedim ama ezberlemişim ben bu sayfaları ve şuna çok inandım .Eğer gerçekten istiyorsan mutlaka kavuşuyorsun .Şimdi çelik yapıp olmayan arkadaşlarıma yollayacağım .Bana da kırmızı ve beyaz yollayacak arkadaşlarım olursa çok sevinirim .
Adalet Yağcı
14-09-2010, 13:02
Hatice hanım, çok sevindim güle güle büyütün.
Balkonda yer açsanız iyi olur, içerde bitki zayıflar, çiçekleri azalır, küçülür.
Hem hava iyi gidiyor, soba yakacak kadar soğuk değilse dışarda kalsın.
Ancak kışın dondan korumak için içeride aydınlık bir ortama alın.
Perihan Bayram
16-09-2010, 11:10
Teşekkür ederim Sayın Uzman 16. Sulama konusunda haklısınız. Fazla sulanmış olabilir. Önerinize dikkat edeceğim.
Birçok mineral eksikliği yapraklarda sararma yapabildiği için sabah mineral takviyesi de yaptım.
Sayın Nalan hanım,inşallah ikimizinkide düzelir,mineral takviyesi derken,bende koçtaştan aldığım sıvı gübreden veriyorum,acaba doğru mu ?
Perihan Bayram
16-09-2010, 11:42
Sayın Nalan hanım,inşallah ikimizinkide düzelir,mineral takviyesi derken,bende koçtaştan aldığım sıvı gübreden veriyorum,acaba doğru mu ?
Sundaville'min durumu.
Ben de de kırmızı renklisi var,bütün bir yaz çiçek açtı.Kışa yaklaşırken budama yapmak gerekir mi,bilgilendirirseniz sevinirim.
Perihan Hanım,uzun süredir siteye girmemiştim.Mesajınızı şimdi gördüm.Benim mineral takviyesinden kastım yapı marketlerden alınan ürünlerden daha yoğun element içeriyor.(Ziraat ilaçları satan biryerden aldım.)Bence yapı marketlerden alınanlar değişik zamanlarda kullanılabilir ama sorun ortaya çıktıktan sonra sorunu çözebilecek ürünler değiller.Bu naçizane benim fikrim.
Sürekli çiçek aldığım seracım sorunu görünce bir ilaç hazırlayıp verdi.Çiçek toparlarsa ismini öğrenir,size de yazarım.
Saygılarımla
Az önce çektiğim pembe sundavilin fotoğrafı. Keyfi yerinde. :)
Ben de de kırmızı renklisi var,bütün bir yaz çiçek açtı.Kışa yaklaşırken budama yapmak gerekir mi,bilgilendirirseniz sevinirim.
Bence şimdi budamayın, bahar başında budayın. Ben şimdi budamayacağım. Baharda budama yapıp çelikleri köklendirmeye çalışacağım.
Sevgili uzman 16, Tohum veriyor mu acaba?
Sevgili Aygün veriyor .Serada benim aldığım sundevellanın bir eşi daha vardı 4 hafta sonra uğradığımda hala satılmamıştı.Üzeri uzun fasulyeye benzer tohumlarla doluydu.Benimki malesef tohum yapmadı.O kadar çok açtı ki tohum niye oluşmadı bilmiyorum .
Hhatice[/B];707288]Sevgili Aygün veriyor .Serada benim aldığım sundevellanın bir eşi daha vardı 4 hafta sonra uğradığımda hala satılmamıştı.Üzeri uzun fasulyeye benzer tohumlarla doluydu.Benimki malesef tohum yapmadı.O kadar çok açtı ki tohum niye oluşmadı bilmiyorum .
Sevgili Hatice ne olacak bu halimiz bilmem:rolleyes:
Aşık olduğum çiçeklerin sayısı günden güne artıyor artmasına da. Sorun balkonlarımın boyutlarının hiç değişmemesi.:p
Şimdi de dipladenia sudaville...
Tohum oluşmamasının nedeni tozlaşmanın gerçekleşmemesi.
Yumuşak bir fırçayla sen de dokundurup tozlaşmayı sağlayabilirsin. Dene bence...
Evet haklısın benimki içeride, halimize gelince ben pek iyi görmüyorum :))
Ah arkadaşlar hakikaten kötü mü iyi mi bilemiyorum ,geçenler de sabah 7 de kızımın küçük makyaj fırçasını alıp merdivenin üstüne çıkıp duvara tırmandım çan çiçeklerini tozlaştırma yapıyordum eşime yakalandım:o Bana, mutlaka piskolağa gitmemi söyleyip arkasını dönüp gitti.Sabah yine fırçayı alıp sundavilla üzerinde çalışıyordum ki küçük kızıma yakalandım fırçamla ne yapıyorsun beni öldürmeye niyetlisin galiba polenler karşı alerjim var dedi . Acaba yaptıklarımız normal değil mi? :D
Bu çiçek sevdası bizi ne hallere koydu.
Ayşe Yıldız
21-10-2010, 16:32
Çiçekleri çok sevdiğimizin tozlaştırmasını yapabilsek keşke bize anormal bakış atanlara serpiştirsek oluşan tohumlarıda ne güzel olur.Siz aldırmayın Fatoş hanım tozlaştırmaya devam. :)))
Ah arkadaşlar hakikaten kötü mü iyi mi bilemiyorum ,geçenler de sabah 7 de kızımın küçük makyaj fırçasını alıp merdivenin üstüne çıkıp duvara tırmandım çan çiçeklerini tozlaştırma yapıyordum eşime yakalandım:o Bana, mutlaka piskolağa gitmemi söyleyip arkasını dönüp gitti.Sabah yine fırçayı alıp sundavilla üzerinde çalışıyordum ki küçük kızıma yakalandım fırçamla ne yapıyorsun beni öldürmeye niyetlisin galiba polenler karşı alerjim var dedi . Acaba yaptıklarımız normal değil mi? :D
İlahi sevgili fatoş......!
Beni çok güldürdün :)
İnan bana kendini akıllı sanan çok insandan en azından daha zenginiz.
Ve bu zenginlik hiç bitmez, kalıcı...İflas etme kaygımız yok, çünkü günden güne artan bir şey:) Daha ne olsun...
O yüzden ben deli kalmayı tercih ederim. Sevgiler...
Tabiata katkıda bulunuyoruz bunun neresi anormal :))
Herkes bizim gibi olsa doğa olması gerektiği gibi kalırdı:(
Sevgili uzman 16, Tohum veriyor mu acaba?
Sevgili aygün benimki tohum vermedi. Fırçayı elime alıp çalışmaya başlayayım. :)
Başla valla sevgili uzman16......:)
Çan çiçekleri ilk açtığında sarı olup sonradan mora dönüşüyor ya eşim benim atölyeden boya getirip sabahın köründe kimseye görmeden merdiveni çıkarıp duvara tırmandığımı çiçekleri mora boyadığımı zannedip doktor kuzenime söylemiş. O da abla iyimisin diye beni ziyarete geldi. Galiba yakın da zorunlu dlnlenmeye gideceğim.:D
bettyycim
01-12-2010, 13:30
Arkadaşlar Pendikte bir fidanlık var Büyükşehir belediyesinin, gerçi fitaları maşallah el yakıyor ama, orada sundavilla vardı kırmızı, 27 Tl idi küçük saksılar, bilginize ha bir de clematis vardı üzerid ikide çiçeği vardı oda aynı fiyattı :)
Büyük olsa Sundevella için çok değil ama küçükmüş .Clemantisin ismini hatırlayabiliyormusun ?
bettyycim
01-12-2010, 14:18
Clematis Warszawska nike idi, sundevella 50 cm kadar
Benimkisi 1.60 boyunda aynı fiyata aldım .Clemantis için oraya gidilir.
acemifüsun
01-12-2010, 19:39
Arkadaşlar Pendikte bir fidanlık var Büyükşehir belediyesinin, gerçi fitaları maşallah el yakıyor ama, orada sundavilla vardı kırmızı, 27 Tl idi küçük saksılar, bilginize ha bir de clematis vardı üzerid ikide çiçeği vardı oda aynı fiyattı :)
Ağustos başı gibi 50-60cm.üzeri çiçek dolu sundavilla'yı 10 TL, bir ay kadar sonra da 25cm. yine çiçekli sundavilla'yı 5TL'ye Kaşıyakada pazardaki çiçekçimden aldım.
Fiyatları abartıyorlar arkadaşlar lütfen dikkat edin.
bettyycim
01-12-2010, 19:54
Evet biraz abartıyorlar, siz diğer fiyatları görseydiniz bir de belediye fidanlığı resmen kazıkçılar, her yerde 2.5 tl olan menekşe bile 8.5 tl idi
Belediye fidanlığındaki fiyatları görünce gerçekten çok şaşırdım, öyle abartılıydı ki...
Geçen sene soğukta donan sundavilimde yaşadığım üzüntüyü tekrar yaşamamak için bugün balkaondaki sundavillerimi içeri aldım.
Sundavil sahibi arkadaşlara duyurulur. :cool:
Fırçalama işe yaradı mı sevgili uzman16 ?
Yok sevgili aygün, sanırım geç kaldım.
Gelecek bahara erkenden yapacağım. :)
Geçen sene soğukta donan sundavilimde yaşadığım üzüntüyü tekrar yaşamamak için bugün balkaondaki sundavillerimi içeri aldım.
Sundavil sahibi arkadaşlara duyurulur. :cool:
Bir ay önce içeri aldım ben .Biraz yaprak döktü içeri alınca ama riske atamazdım .10 tane çelik ektim 1tanesi tuttu :( İnanılmaz birşey hepsine aynı uygulama yaptım neden diğerleri tutmadı acaba ?
Ben de sizin gibi elimde kulak pamuğu ile çok uğraştım ama tohum oluşmadı malesef .
Bir almak nasibolmayan bitki de dipladenya sundaville. Fırsatım olsa kırmızı ve beyazından alacağım
elifsirin
08-01-2011, 10:01
Arkadaşlar merhaba
İstanbulda sundavil nereden alınır?
Adalet Yağcı
08-01-2011, 23:35
İlk baharla birlikte Bauhaus da ve seralarda bulabilirsiniz.
Sevgili Adalet Yağcı, sen getirebildin mi sundavillanı? Benimki çok uzadığı ve geliştiği için arabaya sığmadı ve orada kaldı. Bakalım bu seneyi atlatabilecek mi?
Benim Sundavilla'm da beton saksıya dikili olduğu için eve alınamadı.
Şu ana kadar problem yaşamadı.
Şubat ayını da atlatırsak...
Pembe ve kırmızı sundavilleri içeri almış, beyazı balkonda bırakmıştım. Beyaz dondu.
Kırmızı ve pembe ise içerideki sıcaklıktan dolayı baharmış gibi her yanlarından sürgünler verip coşmuş durumdalar. :)
Kipa'da 16 liraya açmış kırmızı sundavilla'lar vardı.
Bu arada biraz bozulmuş ve görüntüsü kötü olanları indirime almışlar 4.25.
Sadece ne renk oldukları belirsizdi-çiçekleri geçmişti.
Arkadaşlar bahçemdeki sundavilla'yı kışın korumak için limonluğa kaldırmıştım. Bu hafta Manyas'a gittiğimde sundavillanın tohum yaptığını ve tohum zarflarının açılıp alt yapraklar üzerine döküldüklerini farkettim.
İlk defa tohum zarflarını gördüm ve sizler için toplayarak fotoğrafladım.
Tüy gibi inceler ve elle tutabilmek çok zor. Bir peçeteyi alta tutarak ve hafif hafif üfleyerek toplamaya çalıştım.
Belki sizler de ilk defa görüyor olabilirsiniz.
197789
197790
197791
evde yetiştirdiğim sundavilla nın saksısını değiştirirken büyük bir dalını kırdım. umarım çabuk toparlar, yine de güzel görünüyor.
211089
211090
211091
Sevgili üyeler geçenlerde bir sudavillada ben aldım.İzmirde ikamet etmekteyim.Terasım öğlen 1 den itibaren sürekli güneş alıyor.Sayfaların tümünü okumama rağmen kimi üye güneşi çok sevdiğini kimi üye ise yarı gölgede bakılmasını söyledi.Bende ikilemde kaldım ve çiçeğimin bozulmasınıda istemiyorum.Ne yapmalıyım.Saygılar.
acemifüsun
17-05-2011, 11:27
Sevgili üyeler geçenlerde bir sudavillada ben aldım.İzmirde ikamet etmekteyim.Terasım öğlen 1 den itibaren sürekli güneş alıyor.Sayfaların tümünü okumama rağmen kimi üye güneşi çok sevdiğini kimi üye ise yarı gölgede bakılmasını söyledi.Bende ikilemde kaldım ve çiçeğimin bozulmasınıda istemiyorum.Ne yapmalıyım.Saygılar.
Benimkiler de aynı durumda güneş alıyorlar, sarıcı olan geçen yıldan beri bende, keyfi de çok iyi. Kışı da aynı yerde geçirdi, şimdi üstü çiçek dolu:) Suyu çok seviyor, toprağı hep nemli olmalı, yanlız sularken iyi su( kireçsiz) kullanmak gerekiyor. Onbeş gün ara ile bir, iki kere az miktarda demir sülfat verin, daha sonra yine aralıklarla NPK verirsiniz. Kırmızı örümceğe hassas o konuda dikkat edin , güle güle büyütün:)
syn acemifüsun gerçekten kırmızı örümceye karşı hassas. sabah sadece bir dalında kırmızı örümcek olduğunu farkettim. kolonyalı pamukla sildim, umarım bir daha uğramazlar. benim sundavillam sabah güneşini alıyor ve halinden de memnun görünüyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim acemifüsun.
Tohumdan üretmeyi deneyen oldu mu acaba?
evde yetiştirdiğim sundavilla nın saksısını değiştirirken büyük bir dalını kırdım. umarım çabuk toparlar, yine de güzel görünüyor.
Büyüleyici bir bitkiymiş Sundavilla.
Sayın lale607, kırılan dalı ne yaptınız? Paylaşmayı düşünürmüsünüz acaba?
Umarım ana bitkiniz çabuk toparlar.
Sevgiler...
sn neşride kırılan dalı köklendirme hormonuna batırıp köklendirmeye çalıştım ama maalesef olmadı. Ana bitki toparladı ancak yani bir sorunumuz var, Kırmızı örümcekler sundavilla nın üzerinde parti veriyorlar. Tabi ben eğlence polisi gibi kolonyalı pamukla hemen müdahele ettim. Şu an için kırmızı örümcekler eğlence mekanını arkan kapıdan gizlice terk ettiler.
acemifüsun
18-05-2011, 14:01
Sundaville'dan 1 ay önce yaklaşık 10cm.lik iki uç çeliği aldım. Köklendirme jeline batırıp, şişen tabletlere diktim. Şişen tabletleri de kapaklı, steril kavanozlara yerleştirdim, güneş gören salon penceremin içinde 1 tanesi 15 günde köklendi. İlk bir hafta kavonozun kapağını açmadım, daha sonra arada havalandırdım. Bir kere çeliğin gövdesine ve tablete oksijenli su uyguladım. Köklerin şişen tabletten taşan köklerini görünce, küçük bir saksıya aldım, uyum sağlayınca arkadaşıma hediye ettim:)
Araştırdığım bilgilerde üretilmesi için baharda 10cmlik uç dallar, sıcak yastıklarda köklendirilir diyordu.
sn neşride kırılan dalı köklendirme hormonuna batırıp köklendirmeye çalıştım ama maalesef olmadı. Ana bitki toparladı ancak yani bir sorunumuz var, Kırmızı örümcekler sundavilla nın üzerinde parti veriyorlar. Tabi ben eğlence polisi gibi kolonyalı pamukla hemen müdahele ettim. Şu an için kırmızı örümcekler eğlence mekanını arkan kapıdan gizlice terk ettiler.
Kırmızı örümceklerden öyle kolonyalı mendille falan kurtulamazsınız:) Bir yerlere saklanmışlardır, çıkarlar ortaya. Daha etkili ilaçlama yapmanızda yarar var. Bir de sizin saksınızda da vardır, bitkinin sarıldığı bambuları çıkartıp bir dezenfekte etmek iyi olur. Sanki onlar da kırmızı örümceklere yuva oluyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.