View Full Version : Dipladenia sundaville (Mandevilla)
sn nevsune, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Hemen bambu çubukları dezenfekte etmeye başlıyorum(bambu çubukları hiç düşünememiştim doğrusu) evde çocuklar olduğu için kimyasal ilaçlardan çok ev yapımı ilaçları tercih ediyorum. bilgiler için tekrar teşekkürler:)
Arkadaşlar bahçemdeki sundavilla'yı kışın korumak için limonluğa kaldırmıştım. Bu hafta Manyas'a gittiğimde sundavillanın tohum yaptığını ve tohum zarflarının açılıp alt yapraklar üzerine döküldüklerini farkettim.
İlk defa tohum zarflarını gördüm ve sizler için toplayarak fotoğrafladım.
Tüy gibi inceler ve elle tutabilmek çok zor. Bir peçeteyi alta tutarak ve hafif hafif üfleyerek toplamaya çalıştım.
Belki sizler de ilk defa görüyor olabilirsiniz.
197789
197790
197791
Hmm, Güler Hanım' ın aşı pişmiş.:) Komşuya da düşer mi acaba;)
acemifüsun
18-05-2011, 20:01
sn nevsune, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Hemen bambu çubukları dezenfekte etmeye başlıyorum(bambu çubukları hiç düşünememiştim doğrusu) evde çocuklar olduğu için kimyasal ilaçlardan çok ev yapımı ilaçları tercih ediyorum. bilgiler için tekrar teşekkürler:)
Bence ev yapımı ilaçlarla da k.örümcekle baş etmeniz zor. Kimyasal olmayan ıslanabilir kükürt ya da Neemazal kullanmanız gerekiyor. Sakısı toprağının 3-4 cm.lik üst bölümünü de alın atın isterseniz.
Hmm, Güler Hanım' ın aşı pişmiş.:) Komşuya da düşer mi acaba;)
Tohumlarından yetiştirebilirim diyorsanız hemen gönderirim sevgili aygün.
Adresinizi yazın.
Merhaba aldığınız uç dal çeliklerinin yapraklarını kesmsden ekerseniz tüm çelikler kökleniyor.
sn neşride kırılan dalı köklendirme hormonuna batırıp köklendirmeye çalıştım ama maalesef olmadı. Ana bitki toparladı ancak yani bir sorunumuz var, Kırmızı örümcekler sundavilla nın üzerinde parti veriyorlar. Tabi ben eğlence polisi gibi kolonyalı pamukla hemen müdahele ettim. Şu an için kırmızı örümcekler eğlence mekanını arkan kapıdan gizlice terk ettiler.
Sevgili lale607, domatesin yanına kadife çiçeği ya da aynısefa ekildiğinde kırmızı örümceğin domatese gelmesini engelliyormuş. Eskiden domates tarlalarına kadife çiçeklerini bu amaçla ekerlermiş.
Anneme sormuştum, siz de ekermiydiniz diye. O da ekildiğini biliyor. Ama sanırım zamanla neden ekildiği unutulmuş. Annem çiçekleri güzel olduğu için ekildiğini söylemişti.
Siz de Sundavilla'nızın saksısına kadife çiçeği ekseniz, belki faydası olur.
Adresinizi yazın.
Güler Hanım,
tohumlarından yetiştirmeyi ben de denemek isterim. Eğer gönderme imkanınız varsa bana da gönderirseniz çok mutlu olurum.
acemifüsun
18-05-2011, 23:50
Merhaba aldığınız uç dal çeliklerinin yapraklarını kesmsden ekerseniz tüm çelikler kökleniyor.
Sn. Atalya zaten tüm bitkilerde çelikleme yaparken, bir kaç yaprak bırakmak zorundayız, yapraksız köklenme olmuyor.
Adresinizi yazın.
Güler Hanım, çok teşekkürler...
Adresim sizde.
Hakkı Şen
19-05-2011, 13:30
Araştırdığım bilgilerde üretilmesi için baharda 10cmlik uç dallar, sıcak yastıklarda köklendirilir diyordu.
Uç çelikten kasıt nedir? Ya da uç çelik nasıl alınır?
Bence ev yapımı ilaçlarla da k.örümcekle baş etmeniz zor. Kimyasal olmayan ıslanabilir kükürt ya da Neemazal kullanmanız gerekiyor. Sakısı toprağının 3-4 cm.lik üst bölümünü de alın atın isterseniz.
evet kükürtü denemeliyim, gerçi şimdilik kırmızı örümceklerden çıt yok ama ben her türlü saldırıya hazır olsam iyi olacak.
Sevgili lale607, domatesin yanına kadife çiçeği ya da aynısefa ekildiğinde kırmızı örümceğin domatese gelmesini engelliyormuş. Eskiden domates tarlalarına kadife çiçeklerini bu amaçla ekerlermiş.
Anneme sormuştum, siz de ekermiydiniz diye. O da ekildiğini biliyor. Ama sanırım zamanla neden ekildiği unutulmuş. Annem çiçekleri güzel olduğu için ekildiğini söylemişti.
Siz de Sundavilla'nızın saksısına kadife çiçeği ekseniz, belki faydası olur.
sevgili neşride domates tarlam yok ama salonum küçük bir bahçe oldu artık. Özellikle kumkat, limon ve calamondin im için korkuyorum. Balkondaki kadife çiçeğini içeriye mi alsam:) bilgi için teşekkürler.
acemifüsun
19-05-2011, 17:13
Uç çelikten kasıt nedir? Ya da uç çelik nasıl alınır?
Hakkı bey dalların uç kısımlarından, sürgün uçlarından alınan çelikler. Onları da 3 göz olarak aldım. 3. göz toprak altında kalıp, köklenme olacağı için, temiz bir makasla o gözlerdeki yaprakları kestim, attım. Diğer gözlerdeki yaprakları bıraktım:)
Sevgi Durul
19-05-2011, 18:42
Füsun Hanım, sevgili cemo'nun gönderdiği sundaville çeliğini üç parçaya bölerek diktim. Saksıya poşette geçirdim. Şimdi bütün yapraklarını döktü, sadece dalı var. Ben tutmasından umudu kestim ama, sizce umut olabilir mi?
Keşke önce suda köklendirseydim.
acemifüsun
19-05-2011, 19:23
Sevgili SDurul dalında pörsüme var mı? Yoksa, bence hiç ellemeyin, güneş ve sıcak bir yerde dursun isterseniz. Geçen yıl iki çeliği suda köklendirmeye çalışmış, fakat başarılı olamamıştım:)
Sevgi Durul
19-05-2011, 19:31
Sevgili Füsun Hanım, üşenmedim balkona bakıp geldim. Pörsüme yok ama, kurumuş olabileceğinden şüpheleniyorum. Dal epey sert ve kahverengi sanırım.:(
At sen o dalları canım , yenisini yollarız:)
Benim sundaville tüm yaprakları döktü dışarıya cıkınca. Şimdi yeni sürgün vermeye başladı.
Nisan başı dışarıya cıkartmıştım. Soğuğa dayandı epeydir. Hani diyorum uy şeytana, dik bahceye bunu da:))
acemifüsun
19-05-2011, 19:49
Sevgili SDurul uğraşmayın, tekrar deneriz arkadaşım:)Cemocuğum bence bahçeye dikme canım, dayanmaz gibi geliyor bana:)
Fusunum begonviller dayandı bu kar ve kışa, bu da dayansın:))
Hem yedeklerim ben bahceye almadan. Saksılarla uğraşamıyorum belimden artık:(
acemifüsun
19-05-2011, 20:08
Haklısın canım, yedekledikten sonra korkma:)
sevgili neşride domates tarlam yok ama salonum küçük bir bahçe oldu artık. Özellikle kumkat, limon ve calamondin im için korkuyorum. Balkondaki kadife çiçeğini içeriye mi alsam:) bilgi için teşekkürler.
Sevgili lale607,
denemekle bir şey kaybetmezsiniz. Hem de sonuç olumlu olursa, sizin deneyimleriniz bizlere de örnek olur.
Kükürt kullanımına gelince, evde çocuklar var demişsiniz. Kullanımında çok dikkatli olmak lazım diye düşünüyorum. Yanlışlıkla tozunu solumak tehlikeli olabilir.
Sevgili lale607,
denemekle bir şey kaybetmezsiniz. Hem de sonuç olumlu olursa, sizin deneyimleriniz bizlere de örnek olur.
Kükürt kullanımına gelince, evde çocuklar var demişsiniz. Kullanımında çok dikkatli olmak lazım diye düşünüyorum. Yanlışlıkla tozunu solumak tehlikeli olabilir.
sevgili neşride evde çocuk, balık, kedi, arada misafirliğe gelen kardeşimin köpeği wilma ne ararsanız var yani. Kükürt denemesini balkonda yapmayı düşünüyorum. ilginç ama kolonyalı pamuktan sonra kırmızı örümcek göremedim yani çok sıkışırsam kükürt kullanmayı düşünüyorum. bambu çubukları dezenfekte ettim, pencere kenarlarınıda haftada 2 defa çamaşır suyuyla siliyorum. arada tek tük limonumda pamuklu bit görüyorum onuda kolonyalı pamukla alıyorum.
Saksıdan bahçeye naklettiğim sundavillam açmaya karar verdi.;)
Demek ortama uyum sağladı.
216056
.
Benimde sundavillam hasta :(( Yeni sürgünlerin yaprakları küçük ve kırmızı çıkıyor, yaprak şekilleri bozuk ve üzerlerinde kırmızı noktalar var, zaten hiç çiçekte açmıyor...
Kırmızı örümcek midir?
Hangi ilaçla (isim) ve nasıl ilaçlamam gerekiği konusunda yardım bekliyorum.
(Akşam fotoğraf koymaya çalışacağım)
Geniş spektrumlu organik Böcek ilacı NeemAzal önerilir.
Bahçemin sundavillası
219229
halinden memnun.
Bir önceki mesajımda bahsettiğim Sundavilla'nın bir kaç resmini çektim. Acaba bu ne tip bir hastalıktır?
Yeni çıkan yapraklar küçük,şekil bozukluğu var.
Kırmızı örümceğin verdiği hasar bu.
İlaçlayın lütfen.
Bahçedeki sundavillam
220456
.
fatmadundar
05-06-2011, 11:29
Sundavile kırmızı örümcek konakçısı. Benim de bütün yaprakları sararmıştı. Yağlı arap sabunu formülünü uyguladım çok şükür temizlendi ve tekrarlamadı. Şimdiki yaprakları çok sağlıklı. Çiçekleri de çok iri.
fatma hanım çiçekleriniz çok güzel görünüyor. acaba günde kaç saat güneş alıyor?
fatmadundar
07-06-2011, 01:45
fatma hanım çiçekleriniz çok güzel görünüyor. acaba günde kaç saat güneş alıyor?
Doğu tarafındaki balkonda, sabahtan öğleye kadar güneş görüyor.
bettyycim
15-06-2011, 14:58
Bunlar da balkonumun yeni konukları, bir daha almayacağım dememe rağmen fiyatı o kadar cazipti ki dayanamadım ;)
hayırlı olsun sn bettyycim, iyi günlerde büyütün. Bende her defasında bir daha almayacağım diyorum ama görünce dayanamayıp alıyorum.
bettyycim
15-06-2011, 15:59
Valla bu işi sonu nereye varacak ben de bilemiyorum :(
valla bana göre nereye varırsa varsın. Güzel şeyler bunlar, keske herkesin böyle güzelliklere ilgisi olsaydı, o zaman dünya daha güzel olurdu:)
Bu güzel görüntülere biraz da ben katkıda bulunayım
224893
224891
224892
Geçen sene çelikten yeni bir bitki yetiştirmeyi başardım, çiçekler tamamen solduktan sonra çelik almıştım.
kopshtar
17-06-2011, 15:31
Dipledenia üretiminde başarılı oldum sanırım. Kış başında çeliklemiştim. Havalar ısınınca uçlardan ve dipten sürgün vermeye başladı. Yazın üretim daha kısa ve sağlıklı olur diye düşünüyorum. Çünkü nem ve sıcaklık sağlama sorun olabiliyor.
acemifüsun
17-06-2011, 15:51
Martta aldığım iki çelikten birini köklendirip, büyütebildim:) Yaklaşık 20 gün önce yine köklendirmek için aldığım iki çelik, steril cam kavanozda, şişen tabletlere dikilmiş bekliyorlar :)
Bu güzeli geçen yaz sonu satın aldım, aldı başını gitti:) Marrta uçlardan çelik alarak daha fazla boyuna büyümesini durdurmaya çalıştım. Fotoğraf karesine tüm bitkiyi sığdıramadım :)
Bu da benim güzelim. Henüz bir yaşını tamamladı. Ara ara kırmızı örümcek canımızı sıksa da keyfimiz yerinde. Aslında pembe, beyaz ve kırmızı üç renk birlikte ama kırmızım daha çok küçük boyu balkona yetişemedi.
Çok güzel bir görüntü, tebrik ederim sayın merakli.
kopshtar
20-06-2011, 10:52
Sn Meraklı; tebrik ederim. Çok güzel bir görüntü olmuş.
Biz saksılar içine hapsetmeye devam etmek zorundayız maalesef :(
Çok teşekkür ederim sevgili Rodoslu ve Kopshtar. İklim, sıcaklık nem tam istediği gibi sanırım. Müthiş boy atıyor. Özellikle beyaz olan gelişimde çok baskın. Bu günlerdeki halini görmenizi isterim, beyaz çiçeklerden yeşil yapraklar görünmüyor neredeyse. Balkondan yere uzanan bembeyaz duvak gibi.
O zaman bir resimle bu tasviri tamamlayın Sayın merakli :)
fatmadundar
23-06-2011, 18:22
Bu da benim güzelim. Henüz bir yaşını tamamladı. Ara ara kırmızı örümcek canımızı sıksa da keyfimiz yerinde. Aslında pembe, beyaz ve kırmızı üç renk birlikte ama kırmızım daha çok küçük boyu balkona yetişemedi.
Sayın Meraklı sundavilleniz balkona çok güzel sarılmış . Benim Beyaz Sundavillem de böyle güzel olacak mı?
fatmadundar
23-06-2011, 18:25
Martta aldığım iki çelikten birini köklendirip, büyütebildim:) Yaklaşık 20 gün önce yine köklendirmek için aldığım iki çelik, steril cam kavanozda, şişen tabletlere dikilmiş bekliyorlar :)
Bu güzeli geçen yaz sonu satın aldım, aldı başını gitti:) Marrta uçlardan çelik alarak daha fazla boyuna büyümesini durdurmaya çalıştım. Fotoğraf karesine tüm bitkiyi sığdıramadım :)
Füsun'cum sen acemiliği çoktan geçtin. Çiçeklerin hepsi çok güzeller maşallah. İyi seyirler.
fatmadundar
23-06-2011, 18:27
Çok teşekkür ederim sevgili Rodoslu ve Kopshtar. İklim, sıcaklık nem tam istediği gibi sanırım. Müthiş boy atıyor. Özellikle beyaz olan gelişimde çok baskın. Bu günlerdeki halini görmenizi isterim, beyaz çiçeklerden yeşil yapraklar görünmüyor neredeyse. Balkondan yere uzanan bembeyaz duvak gibi.
Güzel Sundavillenizin yeni resimlerini de görmek isteriz. Maşallah nazar değmesin.
acemifüsun
24-06-2011, 20:02
Sayın Meraklı sundavilleniz balkona çok güzel sarılmış . Benim Beyaz Sundavillem de böyle güzel olacak mı?
Seninki de çok güzel Fatmacığım, ellerine sağlık:)
Merhaba...Geçen sene bir beyaz sundaville almıştım, ama bu sene durumu hiç iyi değil, yapraklarında kırmızı lekeler var, daha sonrada bu yapraklar sararıp dökülüyor kel kel kaldı çok üzülüyorum, daha önceki mesajlarda ilaçlamadan bahsedilmiş,birde onları deneyeceğim umarım kurtarabilirim... :(
acemifüsun
15-07-2011, 20:00
Benim sundaville'm (mandeville) sağlıklı, ama çiçekleri geçti tekrar çiçeklenir mi acaba yetiştiren var mı?
Açtığında çok güzel. İnşallah yeniden çiçeklenir.
Sevgili gultar Mayıstan beri devamlı çiçekli, hem bir, iki tane değil, üstü dolu:) Bir yıldır bu bitkiyi yetiştiriyorum, benim gözlemlerime göre sundaville suyu seviyor:)
Sevgili gultar Mayıstan beri devamlı çiçekli, hem bir, iki tane değil, üstü dolu:) Bir yıldır bu bitkiyi yetiştiriyorum, benim gözlemlerime göre sundaville suyu seviyor:)
Sn.acemifüsun, aynı iklimdeyiz, bahçede mi ekili, güneş durumu, toprak durumu nedir? benimki çiçeklerini erken mi döktü? bunun nedenini bulmalıyım
denizden etkilenir mi yer mi değiştirmeliyim. İnternetten araştırdım bulamadım.
yaprakları sağlıklı. yardımcı olursanız sevinirim.sevgiler.
acemifüsun
15-07-2011, 20:26
Benimki yaklaşık 15 ltlik saksıda, güneş gören balkonumda:) Geçen yaz sonu aldım, oldukça gelişti, yanına diktiğim desteği geçti, ipe de sarıldı. Bu bahar uçlarından kestim, boyuna büyümesini durdurmak amacıyla, o da şimdi devamlı yeni yan dallar veriyor. Saksı toprağı geçirgen hafif kumlu, perlit ve vermukulit ilaveli bir toprak. Bir iki defa demir sülfat( saçı kıbrıs) verdim, ayda bir kere de NPK(20 20 20) veriyorum.
Denizden nasıl etkileneceğini bilmiyorum, denize çok mu yakınsınız? Benim de 200m ilerimde deniz var. Yaprakları nasıl? Bir fotoğrafını ekleyebilirseniz belki yardımcı olabiliriz:)Sevgiler
acemifüsun
15-07-2011, 20:33
Yaklaşık 1 ay önce yeni aldığım 2 çelik de köklendi, ufak saksılarına geçirdim. Biri çok hızlı, diğeri tembel:) Fotoğraflarını daha sonra ekleyeceğim.
Çok istediğim Sundaville'i Tekirdağ'da pazarda buldum :) Beni sevdi galiba, çiçek açmaya çalışıyor. Kırmızı renkli olacak. Pembe ve beyazı da çok hoşuma gidiyor. Bulubilirsem onlardan da alacağım.
Sundaville'im bu gün bana süpriz yaptı. Çok mutlu oldum.
Mayıs ayında kırmızı örümceğe teslim olan Sundavillam, nihayet kurtuldu ve keyfi yerinde...Onlarca çiçeği ile balkonumuza neşe katıyor.
acemifüsun
02-08-2011, 14:56
Mayıs ayında kırmızı örümceğe teslim olan Sundavillam, nihayet kurtuldu ve keyfi yerinde...Onlarca çiçeği ile balkonumuza neşe katıyor.
Maşallah çoşmuş, ellerinize sağlık:)
Maşallah çok güzel sayın rodoslu. Benim ki şu an yazlıkta ama Ankara'ya getireceğim. Kışın ev içine mi alıyorsunuz? Kapalı balkonda kışı geçirir mi? Bir de şu an nasıl biryerde duruyor gölge?güneş? Teşekkürler
Benimki yaklaşık 15 ltlik saksıda, güneş gören balkonumda:) Geçen yaz sonu aldım, oldukça gelişti, yanına diktiğim desteği geçti, ipe de sarıldı. Bu bahar uçlarından kestim, boyuna büyümesini durdurmak amacıyla, o da şimdi devamlı yeni yan dallar veriyor. Saksı toprağı geçirgen hafif kumlu, perlit ve vermukulit ilaveli bir toprak. Bir iki defa demir sülfat( saçı kıbrıs) verdim, ayda bir kere de NPK(20 20 20) veriyorum.
Denizden nasıl etkileneceğini bilmiyorum, denize çok mu yakınsınız? Benim de 200m ilerimde deniz var. Yaprakları nasıl? Bir fotoğrafını ekleyebilirseniz belki yardımcı olabiliriz:)Sevgiler
Sn.acemifüsun, mesajınızı geç gördüm. Benim çiçeğimde görünüşte problem yok
acaba yarı gölge değil de güneşe mi koymalıyım.Güneş te bu günlerde 50 dereceyi buluyor burada kavrulmasından korkuyorum.denize yaklaşık 100 m deyiz. Fotoğrafları aşağıda saksı mı küçük, bahçeye diksem kış şartlarına dayanır mı, burada bazen -2 -4 olabiliyor ne önerirsiniz? yorumunuzu bekliyorum.Sevgiler.
acemifüsun
02-08-2011, 16:50
Sevgili gultar bence saksı çok küçük değil, fakat bu sarmaşık büyük saksıda daha iyi gelişiyor. Sundaville güneşi çok seviyor ve güneşe dayanıklı, güneşte de olunca bol bol su istiyor. Toprağı nemini kaybedince suluyorum, bu günlerde her gün su istiyor.Satın aldığımda beğenmediğim, süzek olmayan, bahçe toprağına dikilmişti. Martta o kötü toprağı iyice köklerden silkeleyerek, hatta hortum tutarak yıkadım, biraz da kılcal kökleri budadım, Sihirli Toprağa, perlit, vermukulit ilave ederek hazırladım, toprak değiştirince çok memnun kaldı. Bahçeniz kışın eksileri görüyorsa dikmeyin. Güneşe alınca çok az arada NPK verin, hemen çiçeklenecektir:)
Sn.acemifüsun önerilerinizi dikkate alacağım.Sardıracak bir yer olmayacağına göre filizlerini koparayım mı (yani bu mevsimde, kışın içeri alacağımdan)
bitkiye bir zararı olmaz değil mi?Çok teşekkürler.
Teşekkürler Sayın a1919,
Ben bu bitkiyi nisan ayında aldım, yani daha kış geçirmedik :) Kapalı balkona alsam yeterli olur mu diye düşünmekteyim bende?
Şu an öğleden sonra full güneş alan açık balkonda duruyor, hemen hemen her akşam 7-8 gibi su veriyorum. Ben aldıktan sonra kırmızı örümcek yüzünden baya sıkıntı çektim, ama kurtuldu ve en güzel günlerini yaşıyor.
acemifüsun
03-08-2011, 11:48
Sn.acemifüsun önerilerinizi dikkate alacağım.Sardıracak bir yer olmayacağına göre filizlerini koparayım mı (yani bu mevsimde, kışın içeri alacağımdan)
bitkiye bir zararı olmaz değil mi?Çok teşekkürler.
Sn. gultar filiz uçlarından çiçeklenme yapıyor, filizleri bu mevsimde budarsanız çiçek açmaz. Kafes şeklinde sarılacağı destekler satılıyor, onlara sarılsın, gelişsin, baharda duruma göre budarsınız. Selamlar, sevgiler.
acemifüsun
03-08-2011, 11:57
Sn. rodoslu K.örümcekten kurtulmuşsunuz, elleriniz sağlık:) Kışın kapalı balkon eksileri görmedikçe bence sorun olmaz. Deneyimli kişiler bitkileri sulamayı sabah erken saatlerde yapmamızı öneriyorlar:)
karalale
03-08-2011, 15:49
Merhaba arkadaşlar. Dün, bir yapı marketten çiçek aldım. Gidip gelip yaprak yapısını çok beğeniyordum. Üstün de ne ismi ne de fiyatı vardı. Dün bir baktım harika çiçek açmış. İsmini ve fiyatını öğrenip hemen aldım. Eve gelince ağaçlar. net e bir sorayım dedim. Bu konu başlığı DİPLADENİA olarak açılmış. Görevli bayan bana bu ismi vermişti. Ancak aldığım bitki sizlerin paylaştığı çiçek değil. Yaprak yapısı ve çiçeklerinin büyüklüğü değişik. Hafif te bir kokusu var. İnternet te fazla bir şey bulamadım. İsim olarak Dipladenia sanderi ''super Trouper Brasil'' diye bir şey çıktı. Yardımlarınızı bekliyorum, selamlar ve resimler....
Çok güzel bir çiçekmiş sayın karalale, çiçek yapısı benzer gibi ama biraz büyük galiba..Yaprakları tamamen farklı.Belki aynı familyadandır, ya da hibrit kimbilir.
Forumda "Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir?"isimli bir bölüm var oraya da resmini atın bence, oraya bakan bitki bilimciler var..
Gül Batur
29-08-2011, 23:38
Sevgili Fatoş'un evime ilk ziyarete geldiğinde getirdiği Sundavilla geldiğinden beri yaklaşık üç aydır hiç çiçeğini eksiltmedi. Sevgili Fatoş'a tekrar teşekkür ediyorum beni böyle bir güzellikle tanıştırdığı için.... Daha güzelleri sizlerin olsun inşallah....
Toprağı değiştirince ve gübreleyince sundaville'm açtı. Kışın kapalı balkona almam gerekecek soğuğu bilmem ama rüzgardan etkileniyor.Geçen günlerde esen kuvvetli rüzgarda bir kaç yaprak kaybetti .Rengi çok güzel, çoğaltmak lazım, sanıyorum çelikle. Tohumdan üreten var mıdır?
acemifüsun
11-09-2011, 14:44
Sevgili gultar çiçeklenme başlamış, gözünüz aydın:) Bitkilerin gelişiminde onlara istediği şartları veremediğimiz zaman eksik bir şeyler mutlaka oluyor. Ya toprağını, ya yerini, ya da sulamasını beğenmiyordur:)
Aklımda kalan sundaville'yı tohumdan üretmek biraz zor. Çelikten üretimde uç dallar baharda sıcak yastıklarda olur deniyor. Ben hem baharda, hem de bu yaz denedim çelikten 3 adet üretebildim.
Çok teşekkür ederim acemifüsun,Tavsiyelerinize uyarak toprağını biraz gübrece zenginleştirdim bol su ve güneş..ve mutlu son... Çelikten yetiştirmek büyük başarı bravo,
ilkbaharda ben de denemek istiyorum. Deneyimlerinizden yararlanmak için yardım rica edebilirim.Tekrar teşekkürler.
acemifüsun
11-09-2011, 17:57
Şİmdi bile çelikleyebilirsiniz:) Yeterki köklenmek için yeterli sıcaklığı yakalayın. Uç çeliğini 3-4 göz olarak alın, 2 göz toprakta, 2 gözde toprak üstünde kalsın. İyice ıslattığınız şişen tablete köklendirme hormonuna batırdığınız çeliğiniz dikin, steril cam kavanoza diktiğiniz çeliği yerleştirin, kapağını kapatın. Hatta kavanozun dibinde 2-3mm su da olabilir, günde 5 dakika kapağı açıp havalandırın, tekrar kapatın. KAvanozu içeride güneş gören bir pencere önüne yerleştirin. YAklaşık 1 ayda iyice kökleniyor, köklerin tabletten çıktığını görünce ufak bir saksıya alırsınız, saksıya geçince de bir süre sera uygularsanız iyi olur.
Ne demişler sabırla koruk helva oluyormuş:))
Üzeri tomurcuk dolu hepsini açmasını beklemeliyim.Zira boş bir sürgün yok. çiçek kalmayınca denerim havalar da biraz serinler.Köklendirme tabletlerini nereden alıyorsunuz burada(İzmirde) Ben hiç kullanmadım çok ta güzel açıklamışsınız. Bu defa öyle yaparım .%100 başarı deniyor harika.. Teşekkürler.
acemifüsun
12-09-2011, 18:59
Sevgili gultar köklendirme tabletlerini sitemiz üyesi , alış veriş bölümünde satış yapan doğalbahçe arkadaşımızdan aldım.
Teşekkür ederim acemifüsun, çok yakınımızdaymış.Hemen ilgileneyim.
Merhabalar,en kısa sürede bu bitkiden edinmeye karar verdim.sepet saksı içinde dikine büyüyen değil de aşağıya doğru sarkan bir form yakalayabilir miyim?
acemifüsun
12-09-2011, 22:07
Sevgili armeria bodur Sundavillie üretmişler, bu yaz satışa sundular, onlarla istediğiniz formu yakalayabilirsiniz:)
Nerede satışa sunulmuş sayın acemifüsun? Bodur kelimesini duyunca heyecanlandım, bodurunu değerlendirmek daha iyi olur gibi. Varsa bildiklerinizi payşlaşırsanız sevinirim.
acemifüsun
13-09-2011, 14:49
Sevgili rodoslu bu bahar Fatoş arkadaşımız bana ziyarete gelirken hediye getirmiş, benim de böylelikle haberim oldu:) Avrupa Çiçekçilik Gönül hanım'dan aldığını söyledi.
Sevgili Acemifüsun,cevabınız için teşekkürler.Sizden çok şey öğrendim bugüne kadar.Seneye Avrupa çiçekçilikten sundaville almak farz oldu artık.Sevgiler
Hmmm..Fotoğraf istesek çok mu olur sevgili acemifüsun :o :)
acemifüsun
14-09-2011, 13:41
Sevgili rodoslu fotoğraflarını balkonuma eklemiştim, en son sayfada 514. mesajdalar:)
Bugün bodur diye nitelenen sundaville'nın aslında sarıcı cins olduğu, ilaçla büyümesinin engellendiğini, ilaç kullanımına satın alanlar devam edemediği için, ileride bitki büyümeye geçiyor ve sarıcı olarak yaşamına devam ediyormuş, bu bilgileri pazardaki çiçekçimden öğrendim.
Bu bilgi herşeyi çözdü;
Ben sundaville'mın çok dal çıkarıp sarılmasını istemiyorum, bu nedenle budama yapıyorum. Şu an derli toplu bir formda :)). Fakat budama yaparken baya uğraşıyorum bitkiye zarar vermeyeyim diye. Eğer bodur cinsi varsa buna gerek kalmayacak diye heyecanlandım :)).
Teşekkürler Füsun hanım.
Bugün çiçekçide yapraklarını mum çiçeğinin yapraklarına benzettiğim bir çiçek gördüm. Adını sorduğumda çiçekçi kadın Pandalina dedi. Mandevilla olmasın dedim. Yok Pandalina dedi. :) Kırmızı çiçekleri olan bir sarmaşık dedi. 10 TL'ye aldım. Artık benim de bir Mandevillam var.
kopshtar
27-09-2011, 09:10
Pembe ve Kırmızı bir arada. Rüzgardan dolayı Çiçeklerin bir kısmı döküldü.
Bu ikiliye bir de beyaz ekledimmi görüntü daha da güzel olacak :)
Geçen yıl beyaz diye aldığım, meğer mandavilla laxa'ymış.
Aynı saksıya ekmedim bu yüzden. Umarım bu yıl bauhause'a beyaz'da gelir...
Merhaba,
Resimde görüldüğü gibi sundavilla hayli boy attı. Fakat mevsim itibariyle Ankara2da en fazla 1 ay daha balkonda kalabilir. Kapalı balkona alacağım. Kışın kapalı (pvc değil cam) balkonda tutmayı düşünüyorum. Şu anda hayli dağınık bir durumda, boyuna çok uzadı, içeriye almadan önce çizdiğim yerlerden budasam mı acaba?
Budama konusundaki bilgilerini paylaşan olursa çok sevineceğim.
Merhabalar,bende bu harika çiçeği severek büyütüyorum.Geçen sene aldığım sandavillam ile kışı çok rahat atlattık fakat ben bilmediğim için çok bilinçsiz bir budama yaptım.Yaz gelince tekrar yapraklandı ve çiçeklendi ama sıcağa direnemeyecek kadar zayıf dı ve çok çabuk kurudu.sizden ricam bu sene aldığım çiçeklerime budama ne zaman ve nasıl yapılır öğrenmek istiyorum birde budamak şartmıdır ,budamasak ne olur?şimdiden teşekkürler.
kopshtar
18-10-2011, 13:13
Hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğünde budamanızı öneririm. Ayrıca budama tabiiki şart değil ancak yukarı tırmandıkça alttaki yapraklarını döküyor ve saksıda çubuğa sarılı ise yukarıdaki yeni uzayan dallarından çiçek açma eğilimi gösteriyor.
Acıbadem Bİlfen kolejini geçince Bambi cafe var onun karşısı osmanlı fidanlığı,orada bu sene sandavillaların üç rengide vardı,hatta boduru ve yaklaşık 1 metrelik boyda aynı sizin saksınızdaki kadar coşkulu olanlarıda hemde yüzlerce saksı.tavsiye ederim bu sene baharda oraya bakın o zaman markettekileri hiç beğenmeyeceksiniz..ben hepsini ordan aldım.
TuruncuHis
26-02-2012, 23:21
Sundaville'i dışarıda bırakanlarda durum nasıl acaba? Benimkinin çok az yaprağı kaldı ama baharda mucizevi şekilde canlanacak mı emin olamıyorum.
Baharda canlanma ihtimali olabilir keşke içeri alsaydınız
Sellukanız ne alemde iyi günler
acemifüsun
27-02-2012, 10:42
Sundaville'i dışarıda bırakanlarda durum nasıl acaba? Benimkinin çok az yaprağı kaldı ama baharda mucizevi şekilde canlanacak mı emin olamıyorum.
Sevgili TuruncuHis benimkiler de dışarıda açık balkondalar, bir tanesi geçen kışı da balkonda geçirmişti. Kışın yaprak döküp, baharda inanılmaz şekilde canlanıyorlar. Yaprak dökmesi normal, benimkiler de çıplak, üstünde tek, tük yapraklı şekilde duruyorlar.
Sn.acemifüsun, benim sundavillem saksısıyla bahçede hiç yaprağı yok. budamak gerekir mi çelik alsam yavru üretebilir miyim? Siz daha önce denediniz mi?
acemifüsun
15-03-2012, 21:14
Sn. gultar benim ki de saksıda , balkonda tek, tük yapraklı. Budama size bağlı:) Çelikten üretmek için bence çok erken, ben Mayıs sonu gibi aldığım çelikleri köklendirmiştim.
Sn.acemifüsun, cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Mayısta çelikle çoğaltmak istiyorum. Sanırım başarabilirim.
tüüh tüüh diyerek okudum yazıları:( sonbaharda bahçeli botanik toplantısı sırasında iki tane almıştım ve direk bahçeye diktim. bu kış havada soğuk olduğu için sanırım ikiside kupkuru... sanırım artık filizlenmezler. ben yeni bir tane daha aldım gecen hafta ve onuda en rüzgarlı ve en güneşli pergole köşesine ektim, yarın hemen yerini değiştireyim belki kurtulur.
a.feryat
24-04-2012, 20:23
Merhaba... Benimde bir beyaz sandavillam var çelikleme yolu ile çoğaltmayı denedim ama başaramamıştım geçen sene, bunun iyi bir yöntemini bilen var mı acaba?
Geçen sene çiçeği hiç eksik olmayan, her göreni kendine hayran bırakan sundavillam kurudu :((.
Çok üzgünüm. Bütün kış cılızda olsa sürgün verdi, gayet neşeli ve sağlıklı bir şekilde oturma odasında yazı bekledi. Ama ben onu dışarı çıklarmakta çok acele ettim. Nasıl böyle bir hata yaptım kendinmi affetmiyorum!!!
Dün Bauhaus'a baktım, Karşıyaka'daki Dört Mevsim'e gittim ama bulamadım. Ankara'da kırmızı renk Sundavilla satışı yapan bir yer varsa buradan yazan arkadaşa müteşekkir olacağım :(((((
Gerçekten çok üzüldüm, bütün kış canlı tuttum ama son 1 ayda kaybettim bitkiyi. Balkona alalı 1 ayı biraz geçti, ilk aldığım günlerde sanırım gece sıcaklık eksiye düştü, çok aceleci davrandım çok :(.
ardabora
02-05-2012, 08:53
Geçen sene aldığım sundavilleyi bu kış içeride tuttum.
Dün Bauhaus'a baktım, Karşıyaka'daki Dört Mevsim'e gittim ama bulamadım. Ankara'da kırmızı renk Sundavilla satışı yapan bir yer varsa buradan yazan arkadaşa müteşekkir olacağım :(((((
Ulus halinin içinde köşedeki çiçekçiye baktınız mı? Ben 2 yıl önce oradan almıştım. Geçen yıl yine getirmişti. Bu yıl yolum o taraflara düşmedi ama bir bakmakta yarar var. Arada değişik bitkiler bulunabiliyor, zaman zaman yoklamak gerek. Yalnız pazarlık yapmayı ihmal etmeyin:)
Hakkı Şen
02-05-2012, 09:37
İzmir Karşıyaka çiçek festivalinde geçen sene bol miktarda vardı ilk günlerde fiyatları epey yüksek tuttular ama son gün epey düştü fiyatları İzmir ve civarından edinmek isteyenlere duyurulur..
Ulus halinin içinde köşedeki çiçekçiye baktınız mı? Ben 2 yıl önce oradan almıştım. Geçen yıl yine getirmişti. Bu yıl yolum o taraflara düşmedi ama bir bakmakta yarar var. Arada değişik bitkiler bulunabiliyor, zaman zaman yoklamak gerek. Yalnız pazarlık yapmayı ihmal etmeyin:)
Aslında Bauhaus'da getiriyordu ama sanırım biraz daha erken. 1 hafta sonra hem Ulus'a hem de Bauhaus'a tekrar bakacağım. Teşekkürler Nevsune...
Adalet Yağcı
02-05-2012, 14:58
Geçen yıl SNR çiçek fuarından 5 tl. aldığım sundaville kışı geçiremedi, yine de bir ümit Mersin'e getirdim.
Bir kaç gün sonra(17 Mart) derince budayıp toprağını da değiştim, şimdi yeni filizler verdi, iyi ki gözden çıkarmamışım.
15 gün önceki hali, şimdi biraz daha gelişti.
290024
kartal124
02-05-2012, 15:53
[QUOTE=Adalet Yağcı;957909]Geçen yıl SNR çiçek fuarından 5 tl. aldığım sundaville kışı geçiremedi, yine de bir ümit Mersin'e getirdim.
Bir kaç gün sonra(17 Mart) derince budayıp toprağını da değiştim, şimdi yeni filizler verdi, iyi ki gözden çıkarmamışım.
15 gün önceki hali, şimdi biraz daha gelişti.
/QUOTE]
Sayın Adalet Yağcı,
Bende aynı fuardan 5 TL.ye almıştım.Bütün kışı içerde kaloriferli ortamda geçirse de yine de mutlu olamadı.Sanırım nem eksikliğinden bir hayli yaprak döktü.Şimdi balkona aldım, yavaş yavaş yeni yapraklar veriyor.Bakalım ne olacak?
Sizinki kışı Mersinde dışarda geçirdi diyemi böyle oldu?
Adalet Yağcı
02-05-2012, 17:30
Benim sundavillem kışı balkonda geçirdi İstanbul'da.
Karlı soğuk günlerde içeriye alıyordum ama içerisi öyle sıcak oluyor ki, bitkinin mutsuz olduğu besbelli.
Normal havalarda balkondaydı, yani içeri dışarı serseme döndü yavrucak.
Mersin'e 15 Martta geldi.
canannuman
03-05-2012, 11:37
Bende kırmızısı var. Yazlıkta bahçedeydi sıfır derecenin altında pek yaşamaz dedilerdi. Bende İstanbul'a gelirken topraktan çektim çıkardım, koydum poşete, İstanbulda da saksıya ektim. Kışı kapalı ve maalesef gölge balkonumda geçirdi.(havasız ve gölge olunca çok çiçek altarnatifim olmuyor ama gene de kıştan koruyor saksılarımı)
Şimdi uçları var havalanmış orta güneşli pencere önüne koydum. Ancak boy atmıyor.
Çünkü sanırım sarmaşık gibi bitkilerin gelişimi toprak saksı değiştimi belirli bir müddet duruyor.
Bende uzasın istiyordum ancak okuduklarımdan top gibi kalması daha iyiymiş diye düşündüm şimdi. Alt kısmın çıplak kalmasını istemiyorum. Sarkaçlı büyük saksıda şu an ve orada bırakmayı düşünüyorum. Acaba yeri dar gelirmiki diye düşünürken yukarıdaki örneklerden olabilir diye düşündüm. İnşallah çiçeklenir paylaşırım buradan resmini.
Ancak uzasın istemiyorsanız benim algıladığım kadarı ile ya uçlarına dokunacaksınız rahatsız edeceksiniz hemen küsüyor uzamıyorlar. Veya saksı değiştirince gelişimi uzun süre duruyor.
Tabii kesin böyle diyemem ama aklınızda olsun. Bendeki öyle oldu.
ayseldeniz
14-05-2012, 12:08
Bu sitede görür ve çok beğenirdim.Dün Karşıyaka Çiçek Festivali'nde görür görmez aldım.(Sarkaçlı saksıda büyükçe)1 tane sarkmış minik çiçekli sardunya ile yine aynı saksı içinde sundaville kırmızı renkli ikisini 10 tl'ye aldım.Çok güzel Yer beğenemedim evde.Şimdi sıra bakımına geldi.Bilgi ve tecrübelerinizden yararlanacağım.
Baumax'dan kırmızı çiçeklisini dün aldım, sanırım son 5 adt filan kaldı,oldukça da sağlıklı fiyatı 14,50 TL.
Girişte pembe ve beyaz olanı da var. Boyları 1,5 metreden daha uzun ve oldukça gösterişli fiyatı 21.50 TL.
Baumax'ı bilmeyenler için İstanbul yolu Carrefoursa'yı 500 metre geçince sağda
Sayın rodoslu,
Sizi yanıltmamak adına, yolumun üzeri olduğundan bugün sabah tekrar Baumax'a uğradım. Ancak, bende sizin gibi kırmızı sundevillaya odaklandığımdan, girişte bulunan pembe ve beyaz çiçekli sarmaşıkların pandora yasemini olduğunu farkedememişim, sanırım çiçeklerinin ebatı ve benzerliği beni yanılttı, lütfen kusuruma bakmayın. Ama içerde halen kırmızı sundevilla mevcut, onların sundevilla olduğundan emin misin? derseniz eminim. Çünkü kendim aldım.
Saygılar
Ben de aldım sizin mesajınızdan sonra, yanıltmadınız hatta çok yardımcı oldunuz. Teşekkürler.
ayseldeniz
22-05-2012, 10:06
Sundevilla çiçeğimin uçtaki sürgünleri kurumuş.Onları keseyim mi yoksa öyle kalsınlar mı?
Şu an tam sürgün ve tomurcuk verme döneminde neden sürgünler kuruyor ki? Yaprakları ne durumda, onlarda da sararma, kuruma var mı?
Öncelikle kurumanın nedenini anlamak için bitkinizi iyice ve hatta büyüteçle bir incelemenizde yarar var. Bir zararlı olabilir. Bir de fotoğrafla gösterebilirseniz duruma bakıp, ne yapacağınız konusunda bilgi verilir.
ayseldeniz
23-05-2012, 08:04
Çiçeği yeni almıştım.Önceki mesajı yazdıktan sonra iyice incelediğimde sürgünlerin ezilmiş olduğunu gördüm.
(Beklerken yere koymuştuk.) Onlarda kurumuş.Ne yapayım?Hiç fotoğraf yüklemedim. Açıkçası bilmiyorum.Teşekkürler nevsune.
Bu durumda önemli bir şey yok demektir, üzülmeyin. Kuruyan yerleri kesin. Şimdi büyüme zamanı olduğu için alttan bir yerlerden sürgün verecektir zaten.
Biraz da bitki besini takviyesi yaparsanız yeni sürgünlere yardımcı olursunuz.
ayseldeniz
23-05-2012, 10:19
Çok teşekkürler.
Diğer illerdeki durumu bilmiyorum, İzmirde durmadan gelişti, yaprak dökmedi.
Dış mekanda, toprakta;)
Çiçeklenme başlayalı 1 ayı geçti, ancak boyumun yetişmediği dallarda olduğu için resim çekemedim.
311011
Bu gün bahçe duvarının dışına geçip çektim.
Bu bitkiye ben bakıyorum , ama tüm güzelliklerini komşulara sunuyor:D
Bahçenin içinde tek çiçek açtı
311012
bu haksızlık:rolleyes:
Adalet Yağcı
24-06-2012, 12:55
Bunu ben de yaşıyorum Jezebel'ciğim, monardam gauram, kuş gözü bana değil hep komşumun bahçesine bakıyorlar.
Mayıs gülümü unutmuşum, benden başka herkes seyretti, kuruyan çiçeklerini de hep benim bahçeme döktü :)
Geçen yıl SNR fuardan aldığım sundaville ölmek üzereyken budamıştım, gelişmeye başladı, yakında tomurcuklanmasını bekliyorum artık.
311727
Sevgili Adalet, onu bahçeye dik ( sonbaharda).
Seni şaşırtacak.
Ben düz beyazını çok aradım, satılanlar penbemtrak veya krem rengi.
Bulamıyacağım bu gidişle ;)
Sevgili jezebel
Beyazını dün kipa da gördüm, çok iri çiçekliydi ve bitkisi çok iyi gelişmişti.
Selamlar.
Çok sevdiğim bu çiçeği bir türlü tam randımanlı yetiştiremedim. Gözüne bakıyorum deyim yerindeyse ama nafile. Yapraklı uçlarından başlayarak kuruyor, dökülüyor, uç sürgünleri kuruyor...
Resimlerini ekliyorum, ne yapılması gerektiği konusunda fikri olan var mı?
Sevgili jezebel
Beyazını dün kipa da gördüm, çok iri çiçekliydi ve bitkisi çok iyi gelişmişti.
Selamlar.
Balçova Kipa'da bulamadım:(
Bu yıl gerçekten çiçekten yıkılıyor. Enzimden oldukça hoşlanmışa benziyor. Böyle devam ederse gelecek yıl balkonun neresine sığdıracağımı bilemeyeceğim. Bir veranda olacak ki:)
314596
Budanmayı pek sevmediğini düşünüyorum. Bir önceki kış kırmızı örümcekler yüzünden derin bir budama yapmıştım (aslında bitkiyi ancak böyle kurtarabilmiştim). Neredeyse yaz sonuna doğru çiçeklenebilmişti. Alttaki fotoğraf 18 Ağustos 2011'de çekilmiş. Bu yıl ise budama yapmadım, fark çok belirgin.
314597
Artık benim de beyaz Mandevillam oldu, hem de kocaman.
Hediye eden arkadaşımıza teşekkür ediyorum.
323278
316008
323276
323277
:rolleyes: benden üç dilek hakkı doğmuş oldu
1.Quisqualis
2. Mavi kelebek
3.Çol gülü.
Çok sevdiğim bu çiçeği bir türlü tam randımanlı yetiştiremedim. Gözüne bakıyorum deyim yerindeyse ama nafile. Yapraklı uçlarından başlayarak kuruyor, dökülüyor, uç sürgünleri kuruyor...
Resimlerini ekliyorum, ne yapılması gerektiği konusunda fikri olan var mı?
Benimkide aynı durumda!
Baumax tan aldığım çoğu çiçek gibi buda ölmak üzere. Muhtemelen aşırı besin ile güçlendirip satıyorlar sonra evde ölüyor.
Benim sorunum kırmızı örümcekti. İlaçladım, biraz sarsıldı ama toparlayacak. Sizde, sitede yazan toprak+su+ısı+ışık şartlarında sorun yok ise mutlaka kırmızı örümcek için ilaçlama yapın derim.
karalale
20-07-2012, 11:53
Bir ay önce uc dallarinda bozulma ve kuruma oldugu icin indirime giren ve anin da sahsim tarafin dan kapilan Maldevillam.:D Bir sürgünü cok uzadi. Üzeri tomurcuk dolu ve bu gün ilk cicegini acmaya basladi. Uc kisimlarin da beyaz lekeler var, cok hos duruyor... :p
FatihBahce
21-07-2012, 08:00
Bende 3 adet kırmızı Mandevilla var.
1.Geçen sene diktiğim 2 mt oldu. Ancak fazla gölgede kaldığından 3-4 çiçek açabildi.
2. Saksıda olanın yerini çok değiştirdim. Her gün sulamam rağmen kurudu.
Kuruma süreci dursun diye oksijenli su verdim, başka gün deniz yosunu verdim ancak başarılı olamadım.
3.Haziran'da toprağa dikitiğim yerini sevdi. Gayet sağlıklı.
Gün boyu güneş gördüklerinde rengi pembeleşiyor. Az güneş gördüklerinde ise yeterli çiçek açmıyor.
Beyaz Sundavillam yaz boyu beni çiçeksiz bırakmadı, çok vefalı:)
330183
.
Adalet Yağcı
07-09-2012, 08:50
Sevgili Adalet, onu bahçeye dik ( sonbaharda).
Seni şaşırtacak.
Ben düz beyazını çok aradım, satılanlar penbemtrak veya krem rengi.
Bulamıyacağım bu gidişle ;)
Sevgili Jezebel, yaylanın kışına dayanabilir mi sence?
-10 a kadar düşebilir.
Tam Güneye bakan bir bölüm var, saat 15:00 e kadar güneş alıyor, oraya dikip, üzerini gübre ve çuvalla örtüp korusam nasıl olur diye düşünüyorum.
Fikir cimnastiği :rolleyes:
Davesgarden bu bitkinin pek çok türü için en fazla -1 diyor Adalet Hanım. Eğer birden fazla varsa denenebilir ama tek bir taneyse ben riske atamazdım sanırım. :rolleyes:
sundavilam bu yaz cok bereketliydi halada üzeri cicek dolu ben böyle bitki görmedim sürekli acan :) iyiki almışım beyazıda güzelmiş
ayseldeniz
21-09-2012, 11:58
Sevgili Jezebel beyazıda ayrı güzel.Ben de önce kırmızıyı almıştım.Bu temmuzda Denizli'ye gitmiştim .Beyazını orda görüp aldım.Gerçekten çok vefalı.Kışın içeriye almak gerekiyor mu?Manisa' da hava sıcaklığı çok düşük değil.Sadece çok soğuklarda mı almak gerekiyor?
ayseldeniz
08-10-2012, 09:47
Sundaville'min üstünde özellikle ek yerlerinde beyazımsı şeyler ve üzerinde minik minik böcekler var.Çok kötü görünüyorlar .İlaçladık.Birinin saksısı çok küçük bu mevside büyük bir saksıya almak uygun olur mu?Belki toprağınıda değiştirmek iyi olur diye düşünüyorum.Ne dersiniz arkadaşlar.
Ben de bu sabah kırmızı olanda pamukçuklar farkettim. Hemen oksijenli suyla temizlemeye gayret edeceğim.
ayseldeniz
08-10-2012, 10:49
Güler Hanım benim beyaz ve kırmızı yanyana ikisinde de pamukçuk pembemsi böcek var.İlaç çok etkili olmadı.Oksijenli su ile silmek yeterli olur mu?Toprağada oksijenli su dökmek faydalı mı? Bilginiz varsa lütfen paylaşın.
içeriye aldığım mandavillamın son hali, aslında yeni yaprak çıkartmaya çalışıyor fakat oldukça hızlıda dökülmeler var normal mi?
Ankara'da kapalı balkonda dursa kurur mu acaba?
Yok kurumaz, sevgili rodoslu:)
Benimki kapalı balkonda 3. kışını geçiriyor.
ayseldeniz
11-12-2012, 12:11
Beyaz olanı açmaya devam ediyor.
Zafer İnandıklı
02-07-2013, 21:06
Dut kütüğünü çok sevdi.
birtanecik
09-07-2013, 14:05
Dut kütüğünü çok sevdi.
Merhaba,
Dışarda mı geçiriyor kışı. Ben de almak istiyorum. Ümraniye'de oturuyorum. Biliyorsunuz kışlarımız çok soğuk oluyor. Bakımı kolay sanırım.:p
Bir arkadaşım -ölmek üzere sen canlandırabilirsin belki diyerek kırmızı çiçekli bir sundaville getirdi.Tüm sürgünleri kurumuştu,yaprakları hafif sararmış ve solgun görünüyordu.Bitkiye sert bir budama yaptım,tüm bozulmuş yaprakları ve sürgünleri budadım.Toprağını güzelce havalandırıp kalsiyum amonyum nitrat 26 gübre verdim,Bitki yaklaşık 10 gündür bende,yeni sürgün vermeye başladı.Verandada yarı güneş alan bir yerde,sadece saat 16:00 dan sonra güneş alıyor gelişmeleri yazarım.
Zafer İnandıklı
10-08-2013, 12:42
Merhaba,
Dışarda mı geçiriyor kışı. Ben de almak istiyorum. Ümraniye'de oturuyorum. Biliyorsunuz kışlarımız çok soğuk oluyor. Bakımı kolay sanırım.:p
Kış'ı naylon örtü altında dışarıda geçiriyor. Bakım zorluğu yok.
oocavdar
14-03-2014, 10:59
merhaba siteye mandevilla merakım yüzünden yeni üye oldum.bu çiçeklerden nerede bulabilirim.Kırmızı beyaz ve pembe olarak üç tane lazım daha sonrasında üretimini yaparak isteyen arkadaşlara yardımcı olacağım
Bu sene kış yumuşak geçince balkondaki sundavilim yaprakla bezendi. Bu da dün aldığım kırmızı beyaz çizgili olan.
Aslında bu harika bir sarmaşık. Tüm yaz çiçek açıyor, sorunsuz, kolay hastalanmıyor, ayda bir - iki verilen sıvı gübre ile keyfi iyice yerine geliyor. Zahmetsiz bir çiçek.
ecofriend
03-06-2014, 14:58
ben de bahçem için kıpkırmızı, muhteşem bir dipledenia aldım. 10 gün oldu yerine dikeli. şimdilik hayatından memnun gibi. güneye paralel bir çitin dibinde. inşallah o çite tırmanacak. :) biraz gölge biraz güneş alıyor. akşamları suluyoruz ama gübre de mi vermek gerekir acaba? nasıl bir gübre satın almalıyım sizce?
ayseldeniz
10-06-2014, 11:17
uzman16 maşallah çok güzel görünüyor.Bendeki kırmızı 2 gündür çiçek açmaya başladı.
birtanecik
06-05-2015, 23:10
merhaba, kışın yaprak döküyor mu benim ki şu an yapraksız.
handan-öz
26-06-2015, 12:57
Merhaba arkadaşlar...Aranızda mandevilla sarmaşığı yetiştiren varmı? Ben bu sarmaşığı botanik bahçesinde görüp, kırmızı çiçeklerine vurulup aldım...Bitkiyi biraz araştırıp yarı gölge teras duvar dibine diktim...Bitki saksıda çok küçük bambu çubuklara tutturulmuştu... 1 hafta içersinde dalları 10-15 cm uzadı.. Ancak bu dallar duvara tutunamıyor... civarındaki bitkilere tutunmaya çalışıyor... Duvara tutunmasını nasıl sağlarım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...
Mücevher Çalısı
26-06-2015, 15:06
Merhaba arkadaşlar...Aranızda mandevilla sarmaşığı yetiştiren varmı? Ben bu sarmaşığı botanik bahçesinde görüp, kırmızı çiçeklerine vurulup aldım...Bitkiyi biraz araştırıp yarı gölge teras duvar dibine diktim...Bitki saksıda çok küçük bambu çubuklara tutturulmuştu... 1 hafta içersinde dalları 10-15 cm uzadı.. Ancak bu dallar duvara tutunamıyor... civarındaki bitkilere tutunmaya çalışıyor... Duvara tutunmasını nasıl sağlarım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...
Sayın handan-öz öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Mandevilla gibi pekçok sarmaşık bitki duvara sardırılmak için destek malzemelere ihtiyaç duyuyor. Bunlar sizin ihtiyacınıza uygun olarak sarmaşık filesi, sarmaşık destek merdiveni vb malzemelerdir.
Mandevilla hakkında daha fazla bilgiyi buradan (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/6551.htm) bulabilirsiniz.
Saygılar...
handan-öz
29-06-2015, 10:30
Sayın Mücevher Çalısı, nazik karşılamanız için teşekkür ederim.. Dün Bauhaus'ta araştırdım ve sarmaşık sardırıcılar olduğunu öğrendim... Hemen bir tane aldım...Bu akşam yerleştireceğim... Şayet başarabilirsem bir fotoğrafını çekip yüklemeye çalışacağım...
Bilgi link'i için de ayrıca teşekkür ediyor, bol çiçekli güzel günler diliyorum ...
Saygılarımla...
Pembe Mandevillam açtı :)
Pembe pembe , gönlüm sende :)
655204
.
Bunu Defne çalısına sardırdım.
Mutlu gibi :)
655707
655708
Mandevilla ve Sundavilla bence aynı değil, yaptak doku ve boyutları farklı.
Kışa dayanma gücünü sonra görceğiz.
Bunlarda benim nazlı kızlarım.Açık pembe,koyu pembe,beyaz ve kırmızı beyaz olmak üzere 4 rengi var balkonumda.
Herkeze merhabalar ben yeni üyeyim,sizlere bişey sormak istiyorum.Mandevilla ve mor salkım çiçeklerini aynı saksıya diksem bir sorun olurmu? İstekleri aynımıdır
Yerden tasarruf etmek için büyükcene bir saksıya ekmek istiyorum,sanırım her iki bitkide yarıgölge alanları seviyor tejrübeli arkadaşlar cevaplarlarsa çok sevinirim.
Beyaz
709683
Havalar serin ama aldırmıyor
ceydoruk
05-06-2020, 11:53
Merhaba,
Mandevilla'ları 3 rengi tek saksıya eksek sorun olur mu? Zamanla tek renk mi baskın olur? Aşağıdaki gibi bir saksı yapmak istiyorum ne dersiniz?
Merhaba,
Mandevilla'ları 3 rengi tek saksıya eksek sorun olur mu? Zamanla tek renk mi baskın olur? Aşağıdaki gibi bir saksı yapmak istiyorum ne dersiniz?
Denemeye değer. Renk değişimi olsa bile, hepsi aynı renk olacak değil. Beyaz toz pembe olabilir. Koyu olan, bir iki ton açılır. Bence görsel şölen. Benim oyum olumlu, ekmeniz yönünde. ;)
Ahsen subaşı
16-06-2020, 17:36
Buda benim pembe kızım
Dipladenia Sundaville çiçeğiniz çok güzel, bende yakın zamanda yetiştirmeyi düşünüyorum. (https://gartende.com/dipladenia-sundaville-pflanzen-pflege-und-schneiden-2020/)
manolya100
22-05-2021, 22:06
Merhaba 3 ay önce kırmızı büyük boy mandavilla aldım. Hemen arkasında beyaz daha küçük bir mandavillayı 3te 1'i fiyata aldım. küçük olan gayet iyi durumda iken büyük olan günden güne kötüleşiyor. Önce ikisi de evdeydi uçlarından kurumaya başladı kuruyan yerleri kestim yaprakları sarardıkça sararan yaprakları topladım. Saksısını değiştirdim Balkona çıkarttım. Yine de günden güne kötüye gidiyor. Hatta şuanda beyaz ve küçük olan ondan çok daha büyük. Üzerinde neredeyse hiç yaprak kalmadı ve kese kese küçüldü. Ne yapmalıyım
manolya100
23-05-2021, 18:20
üstte yazdığım bitki
719276719277
megbilgi
24-05-2021, 12:05
Saksını ve toprağı değiştirin.
Kök kısmında problem olmuş. Ya çok sulanmış, **** toprak çürük.
.
Canlı merkez dalı kalsın diğer dalları budayın.
Güneş görmeyen ama çok aydınlık bir yere alın.
.
E.Kahraman
24-05-2021, 14:21
üstte yazdığım bitki
719276719277
Ben kırmızı örümcek hasarına benzettim ama. Yaprağın alt kısmında ağsı yapılar var mı?
manolya100
29-05-2021, 22:19
Ağsı yapı yok. Şu an üzerinde 2 tane yaprak kaldı. Fazla su vermiş olabilirim. Aldığımda yağmur altında su içindeydi ve çok iyi görünüyordu. Bu yüzden suyu sevdiğini düşündüm. Şu an daha az su veriyorum toprağını zaten değiştirmiştim.
manolya100
25-02-2022, 10:58
Benimki öldü galiba. tamamen budadım. Yazın bitler ve beyaz yapışkan pamuksu bir şeyler oldu günden güne daha kötü oldu. Şu an da kökü de kuru gibi. Beyaz olan da yapış yapış ama hala canlı.
manolya100
08-03-2022, 17:38
Bu gün pes ediğ söktüm çiçeğimi. Köklerindeki yumrular çürümüş. Çürükleri elimle temizleyip beyazımın dibine diktim. Sanırım ben çok büyük saksılara ektim çürüdüler
manolya100
18-04-2022, 14:57
İkiside tamamen çürüdü. Kırmızının dibinde yumrular vardı tamamen çürümüş. Beyazdahiç yumru yoktu o neden kurudu anlamadım. Tarçıklayıp üçük saksılara yeniden ektim. Şu an tamamen ölmüş gibiler pek bir ummudum yok.
Merhabalar agaclar.net in içinde Doğa için çal var onu dinleyen var mı
https://www.youtube.com/redirect?event=video_description&redir_token=QUFFLUhqa3hma2QwM2xaellad3l1Ny1lY0dqaG ZubFhxUXxBQ3Jtc0tsblIyYlFkUHVRYUxxbGNWZ1k1MlRfd2Nk c3JtWF9ydXBqaEdxY2RSWXl0ZTgzeExBUmFCOGJzeGtEVFl3Vz g1WGtYM0lGc0dPZW1HYkxiYnRqdDBwY0NTS3htMWxyY0xmcEs4 YnBxZGQ1SThkU3Rsaw&q=https%3A%2F%2Fgoo.gl%2FZCpjmX&v=u2kBNb79bN8 Doğa İçin Çal 10
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.