Bağlan

View Full Version : Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum)




Sayfalar : [1] 2

mstfylcn
11-12-2005, 20:36
evde bir bitkim var adını bilmiyorum..
bugünlerde yaprak uçları hafiften sararmaya kurumaya başladı..
ben de kuruyan yerleri makasla kesiyorum..
ne yapmalıyım.. ne gibi önlem alabilirim..

fotoğrafı:
http://www.freewebs.com/aaft/g.jpg




sezinci
12-12-2005, 08:25
Spatifolium.

Uzun bir sap üzerinde boa yılanı başına benzer beyaz çiçek açar.
Salon bitkileri için genel kuraldır. Direk güneş ışığında ve hava akımmında kalmamalı

achilias
30-05-2006, 12:59
Bakımı konusunda problem yaşıyorum çeşitli kaynaklara baktım ama ışık konusunda sanırım bir problem var yeni çıkan yapraklar kahverengi yanık tarzı lekelerle çıkıyorlar ve çok uğraşmama rağmen düzelmiyorlar
Sulama:Toprak kurudukça su veriyorum ve yaparaklarına su püskürtüyorum
Besin:Düzenli veriyorum
Görüştüğüm bir ziraat mühendisi fazla ışıktan olduğunu söyledi güneş görmeyen bol ışıklı bir yerde.Yarı gölge ve gölgede de baktım ama sorunun ne olduğunu anlamadım.Bazı evlerin balkonlarında rastlıyorum direk güneşin altında tutuluyor ve muhteşem çiçekli ve çok sağlıklılar.Lütfen birileri bana yardımcı olsun.Teşekkürler

Selahattin Yılmaz
30-05-2006, 16:01
Soğuğa ve direkt güneş ışığına hassas bir bitki. Yapraklar bahsettiğiniz şekilde kahverengileşince kendini yenileyemiyor ancak yeni çıkan yapraklar direkt güneş ışığından uzak, daha uygun mümkünse ışık alan loş bi ortamda sağlıklı olabiliyor. Aşırı sulamayın nemsiz de bırakmayın. Düzelmesi için dengeli ve rakamları eşit (18-18-18 veya 20-20-20 gibi ) bitki besinleri ile yeni yaprak oluşumu ve sağlıklı bitki elde edebilirsiniz. Ancak gübreyi de tavsiye edilen dozlarda kullanınız.

Kagan
30-05-2006, 21:20
Bu bitkiden bende de var. Aynı sorunları ben de yaşadım. Ne yaptımsa çözüm bulamadım. Fakat bir ansiklopediden bazı salon bitkilerinin sigara dumanına karşı duyarlı olduklarını okuyunca bitkilerimin bulunduğu odada (hepsi bir odada) sigara içmeyi bıraktım. Çok sigara içen biriyim; günde bir buçuk paket içerim; bunun da bir paketi bitkili odamda olurdu (çünkü bilgisayar orada :p )...

Neyse... Sigara içmeyi Yelken Çiçeği'min (Türkçe'si bu sözcük imiş) bulunduğu odada kestikten sonra, bitkinin yeni çıkardığı yapraklarda kuruma ve kahverengi lekeler gibi sorunlar olmadı...

Bu sigara da herşeye dokunuyor yahu... :p

Mine Pakkaner
31-05-2006, 10:48
Bir de bu bitkinin klora karşı hassasiyeti var.Çeşme sularınızın aşırı klorluysa bitkilerinize kullanmadan önce havalandırınız, dinlendiriniz.Yüksek pH yı da sevmediğinden kireçsiz bir suyu tercih ediniz.

achilias
06-06-2006, 11:43
Spathyphyllum bakımı hakkında ingilizce bir kaynağın çevirisinde bu tür bitkilerin yarı gölge ve gölgeyi sevdiğini,daha sağlıklı ve hızlı geliştiğini öğrendim.Aydınlık ortamlarda ise gelişimin yavaşladığı,çiçeklenmenin azaldığı ve yaprakların uçlarında önce sararmaların ve sonrasında telafisi mümkün olmayan kahverengi ve sert kurulukların düzeltilemeyeceğini öğrendim.

Bitkide problem varsa yapılabilecek en iyi şey bitkiyi daha az ışık gören gölge bir yere almak,mart-ekim aylarında 15 günde bir,kasım-şubat aylarında ise ayda bir kez gübrelemek tavsiye ediliyor.

Yapraklarda sararmalar ve kahverengi yanık tarzı lekelenmeler mevcut ise bitkinin toprak içindeki azotu daha iyi emmesi için yapraklarına birer hafta arayla toplam 3 hafta piyasada satılan tonikleri ince püskürten bir sprey kutusu ile sıkmakta yapraklarda oluşacak sararmaları ve lekelenmeleri önlüyor.

Ben bu tonikten sadece bir kez uygulamama rağmen değişiklikleri görebiliyorum.Kireçli suya karşı hassas bir yapısı var.Bu yüzden bende eşimin tüm çıkışmalarına rağmen içme suyu kullanmaya özen gösteriyorum :)

Birde yaprak uçlarındaki sarılıkları veya kahverengi alanları koparmak fayda yerine hastalığın ilerlemesine davetiye çıkartıyor.

Herkese teşekkür ederim.

Ful Sokağı
10-06-2006, 23:20
Ben bu bitkinin yanında oluşmuş miniklerinden bir arkadaşımdan alıp küçük bir saksıya torfa diktim biraz kökü de vardı ama yapraklarını yana yatırdı üç gündür de düzelmedi, dikerken özel bir işlem yapmadım,gölgede duruyor,acaba düzelir mi ?

Mine Pakkaner
11-06-2006, 22:44
Ful Sokağı hemen yaprakları kes, yani boylarını kısalt, en dış sıradaki yapraklardan tamamiyle alabilirsin ( gerçi seninki kaç yaprak bilmiyorum) .
Su kaybını en aza indir böylece. Keşke dikmeden önce aspirinli suya 1 dakika daldırıp ,diktikten sonra da can suyu olarak bir miktar oksijenli sulu solüsyon verseydin. :(

Ful Sokağı
13-06-2006, 09:11
Teşekkürler, ben bu miniği bulunca heyecandan siteyi incelemeden hemen dikmiştim, bir dahakine dikkat edeceğim.

kaseriya
26-06-2006, 19:22
Sanırım çoğu kişimizin evini bir süre ziyaret etmiş egzotik bir süs bitkisidir.İlk geldiğinde üzerinde 3 tane harika çiçekleri vardı,onlar solduktan sonra bir daha hiç açmadı,aynı bitkiden tekrar çiçek alma olasılığım varmıdır.Bakımı hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.Saygılar

arsakay
26-06-2006, 19:32
Resmini de koyalım :)

kaseriya
26-06-2006, 19:36
nasıl çiçeklendirebiliriz,böyle bir resmi yaprağının birine iğneleyim mi:)

arsakay
26-06-2006, 23:14
Bendekinin halini görseniz,
beni siteden atarsınız.

Büyüdü büyüdü sonunda bende
köklerinden ayırdım. O günden beri ne yaşıyorlar,
ne de ölüyorlar. Tam anlamıyla bitlkisel hayattalar.

kaseriya
26-06-2006, 23:49
üstadım benimkide yaprağa verdi çok büyük yapraklar açıyor..birde çiçek açsa bunun bir sebebi olmalı sanırım..bende bölsem açarmı 5 veya 6 kök ayırabilirim ne dersin denemeye değermi..çiçek verirmi o zaman!

arsakay
27-06-2006, 00:16
Önce benimkileri görün sonra karar verin derim.
İlk fırsatta fotoğraflarını koyarım. Çok kötü oldular.

qitted
01-07-2006, 21:57
Yahu bu çiçek bende kaç yıldır var ?
Bunun adı-sanı filan da var demek ?

Kışın içeride, yazın balkonda durur. Sabah güneşini fena halde alır. Dibinden pıtrak gibi yaprak ve çiçek sürüyor. Şu anda 5 çiçeği var. Açıkçası pek sevdiğim söylenemez, hatun seviyor diye duruyor garibim :)

praecox
07-07-2006, 21:28
Spathiphyllum wallisii'nin yılın belli zamanları emers geçirdiğini duydum. forumda bu konu ile ilgili bir bilgi bulamadım. bir kısım spat.ı jelde sulu ortamda yetiştiriyorum diğeri saksıda kısmen bol sulak diğeri ise terraryumda 6 ay emers 6 ay kuru. zaten sonradan okuduklarım da bunu ispatlar nitelikde oldu.
bendeki bulgular şu ki su kesilince çiçekleniyor. belki sararmalar su azlığından kaynaklanıyor da olabilir mi acaba.

kiiirmiziii
30-07-2006, 22:16
arkadaşlar merhaba,

diyorsunuz ki bu çiçek güneş sevmez.ben saramış yaprakları iyice kestim.çiçeği ufalttım resmen.ve sabah güneşi alan bir yere koydum.şu anda şiddetle fışkırdı.acaba gercekten gölgeye mi alsam?yapraklarda kuruma ,sararma ya da başka bişey olmadı.bilgi verirseniz sevinirim.bu arada ben bunu bu kadar kesmeden önce kurumuş yaprakları,çiçekleri açamadan yok olan bir çiçekti.ve gölgede dururdu hep.

Mine Pakkaner
30-07-2006, 23:21
Kiiirmiziii çiçeğiniz sabah güneşine bayılacaktır. Güneş sevmez deyince tam gün doğrudan güneş altında kalması anlaşılır.Yoksa yelken çiçeği asla bir tam gölge bitkisi değildir. Bitkinizin keyfi yerinde ise ona başka yer aramanıza gerek yok. Yaptığınız işleme ve yeni yerine memnuniyetini bir sürü yaprak vermesinden de anlayabilirsiniz. :)

kurtkaan
21-12-2006, 11:17
merhaba ben bu çiçekle daha yeni tanıştın ve çok sevdim benim gördüğüm bir şey var bu ekranda bendeki çiçekle burdakiler arasında fark var benim çiçeçegim çok yapraklı ve sürekli yeni yeni yapraklar çıkarıyor ve bu yaprakların gelişmesine engel oluyor sanırım ne yapmam gerek birde başka bir saksıya nasıl başka kök alabilirim teşekkürler.

Todor
21-12-2006, 22:42
Hoşgeldiniz kurtkaan,
sorularınıza cevap alabilmeniz için kendinizi Yeni Gelen Üyeler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi diğer üyelere kısaca tanıtmanız gerekiyor.
Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) sayfasında forumu verimli kullanabilmek için gerekli bazı bilgileri bulabilirsiniz. Sorunuzun cevabı önceden verildi. Konuyu baştan okumanızı rica ederiz. Sizi aramızda görmekten memnunuz. Bol paylaşımlarda bulunabilmemiz dilekleri ile, hoş geldiniz:)

kafkas_sivaslı
23-12-2006, 12:56
En üstte verilen resimdeki çiçekten almıştım. Çok canlıydı. Çiçek benimdi ama annem bakıyordu. Bir kaç günlüğüne tatile gittik. Benim işim vardı eve geldim. Önce çiçeğe su verdim biraz da güneş alsın diye balkona koydum. Ertesi gün baktımki yaprakları sararmış. Hepsi iki güne döküldü. Sonra öğrendimki salon çiçekleri güneşe koyulmazmış ): Ne yapalım tecrübe derek öğreniyoz.

maktas61
11-01-2007, 14:34
barış çiçeğinden bende de var çiçekleri beyaz değilde yeşilimsi açıyor sorun nedir yardımcı olursanız sevinirim

Todor
11-01-2007, 14:39
Hoş geldiniz maktas61. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız sorunuza cevap verene kadar sizde Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.
Aramıza hoş geldiniz.:)

Kagan
19-01-2007, 17:24
barış çiçeğinden bende de var çiçekleri beyaz değilde yeşilimsi açıyor sorun nedir yardımcı olursanız sevinirim

Kaynaklarda yazdığına göre, ihtiyacından az ışıkta çiçek yaprakları yeşilimsi oluyormuş. Sanırım bol ışığa (doğrudan üstüne gelen güneş ışığı değil) almanız gerek. Bu arada sabahleyin üzerine çok kısa süre gelen güneş ışığından rahatsız olmazmış.

Mine Pakkaner
19-01-2007, 18:30
Kagan nerelerdesiniz? Sizi görmek ne güzel. :)

Verdiğiniz bilgiye de tamamen katılıyorum. Işık eksikliği yeşil çiçeklerin sebebi.

Ela
20-01-2007, 21:17
Spathyphyllum bakımı hakkında ingilizce bir kaynağın çevirisinde bu tür bitkilerin yarı gölge ve gölgeyi sevdiğini,daha sağlıklı ve hızlı geliştiğini öğrendim.Aydınlık ortamlarda ise gelişimin yavaşladığı,çiçeklenmenin azaldığı ve yaprakların uçlarında önce sararmaların ve sonrasında telafisi mümkün olmayan kahverengi ve sert kurulukların düzeltilemeyeceğini öğrendim.

Bitkide problem varsa yapılabilecek en iyi şey bitkiyi daha az ışık gören gölge bir yere almak,mart-ekim aylarında 15 günde bir,kasım-şubat aylarında ise ayda bir kez gübrelemek tavsiye ediliyor.

Yapraklarda sararmalar ve kahverengi yanık tarzı lekelenmeler mevcut ise bitkinin toprak içindeki azotu daha iyi emmesi için yapraklarına birer hafta arayla toplam 3 hafta piyasada satılan tonikleri ince püskürten bir sprey kutusu ile sıkmakta yapraklarda oluşacak sararmaları ve lekelenmeleri önlüyor.

Ben bu tonikten sadece bir kez uygulamama rağmen değişiklikleri görebiliyorum.Kireçli suya karşı hassas bir yapısı var.Bu yüzden bende eşimin tüm çıkışmalarına rağmen içme suyu kullanmaya özen gösteriyorum :)

Birde yaprak uçlarındaki sarılıkları veya kahverengi alanları koparmak fayda yerine hastalığın ilerlemesine davetiye çıkartıyor.

Herkese teşekkür ederim.

Bu toniğin adı nedir?Benim spatifulum çiçeklerimin de yaprak uçları kahverengi olmaya başladı.

Mehmet Ali Aşık
21-01-2007, 04:27
Spathyphyllum hakkinda bazi tecrublerimi paylasmak istiyorum.Bu bitki ince yaprakli oldugu icin suyu fazla tutamaz bu yuzden fazla suya ve kurakliga karsi hassastir.Bitki gerektigi zaman sulanmazsa dramatik bir sekilde yapraklari solar.Asiri sulamada benzer etkiyi gosterebilir.Ayrica musluk suyunada hassastir suyu bir gun bekletip sulayabilirseniz yapraktaki yanma ve lekeler azabilir.klor zararini onlemek icin topraga az bir miktar sonmus kirec konabilir.Spath nemli fakat fazla islak olmayan topragi sever.asiri sulama yaprakla leke ve hastaliga yol acabilir.Boyle yapraklari sapiyla birlikte bitkinin kokune yakin yerden parmaginizla koparabilirsiniz.Makasla yapraklarin kenarini kesmek hastaligi obur yapraklarda yayabilir.
spath in çicek açmasi için yeterli isik gormesi sarttir.Ancak bitki kuvettli gunes isigini pek zevmez yapraklar sararip rengini yitirebilir.çiceklerin tozu bazi insanlarda allerjiye yol acabilir.çicekler ilk acildiklarinda beyaz renkte olup sonra yesile donerler.Eger bitkinizin çicek açmasina devam etmesini istiyorsaniz çicekler yesil renge dongu zaman kesin. Baris cicegini hafif solacak sekilde kurumaya birakir sonrada sularsaniz çicek acmaya basladigini gorursunuz bitki olecegini zannedip çicek acmaya zorluyor kendini galiba. Çicekli bitkiler icin olan gubre konuldugundada kisa zamanda çicek açmaya basliyor. son olarak kurumus dal ve yapraklari temizlemeyi ihmal etmeyin.

Ela
21-01-2007, 08:52
Spathyphyllum hakkinda bazi tecrublerimi paylasmak istiyorum.Bu bitki ince yaprakli oldugu icin suyu fazla tutamaz bu yuzden fazla suya ve kurakliga karsi hassastir.Bitki gerektigi zaman sulanmazsa dramatik bir sekilde yapraklari solar.Asiri sulamada benzer etkiyi gosterebilir.Ayrica musluk suyunada hassastir suyu bir gun bekletip sulayabilirseniz yapraktaki yanma ve lekeler azabilir.klor zararini onlemek icin topraga az bir miktar sonmus kirec konabilir.Spath nemli fakat fazla islak olmayan topragi sever.asiri sulama yaprakla leke ve hastaliga yol acabilir.Boyle yapraklari sapiyla birlikte bitkinin kokune yakin yerden parmaginizla koparabilirsiniz.Makasla yapraklarin kenarini kesmek hastaligi obur yapraklarda yayabilir.
spath in çicek açmasi için yeterli isik gormesi sarttir.Ancak bitki kuvettli gunes isigini pek zevmez yapraklar sararip rengini yitirebilir.çiceklerin tozu bazi insanlarda allerjiye yol acabilir.çicekler ilk acildiklarinda beyaz renkte olup sonra yesile donerler.Eger bitkinizin çicek açmasina devam etmesini istiyorsaniz çicekler yesil renge dongu zaman kesin. Baris cicegini hafif solacak sekilde kurumaya birakir sonrada sularsaniz çicek acmaya basladigini gorursunuz bitki olecegini zannedip çicek acmaya zorluyor kendini galiba. Çicekli bitkiler icin olan gubre konuldugundada kisa zamanda çicek açmaya basliyor. son olarak kurumus dal ve yapraklari temizlemeyi ihmal etmeyin.

Mehmet Ali Bey çok teşekkür ederim.Çiçeklerimin hiçbirine musluktan akan su vermiyorum;oda sıcaklığında dinlenmiş su veriyorum.Kış ayları hariç, sıvı gübreyi, bütün çiçeklerime cinsine göre ,rutin bir şekilde kullanıyorum.Kahverengiye dönen yaprakları makasla kesmemem gerektiğini ,sönmüş kireci ilk defa duydum.

Kagan
21-01-2007, 12:21
Mehmet Ali Bey çok teşekkür ederim.Çiçeklerimin hiçbirine musluktan akan su vermiyorum;oda sıcaklığında dinlenmiş su veriyorum.Kış ayları hariç, sıvı gübreyi, bütün çiçeklerime cinsine göre ,rutin bir şekilde kullanıyorum.Kahverengiye dönen yaprakları makasla kesmemem gerektiğini ,sönmüş kireci ilk defa duydum.

Sanırım Yelken Çiçeği'nin (Spathiphyllum wallisii) karakteri yaprak uçlarındaki kararma ve kurumalar...

Geçen yıl aldığım Yelken Çiçeğim hakkın rahmetine kavuştu... Bu bitkiyi çok seviyorum. Onun için gidip bir tane iyice gelişmiş olanlarından satın aldım. Aldığımda yaprak ucunda kuruma yoktu, ama şimdi (yaklaşık 3 ay önce satın aldım) ufak ufak kurumalar başladı.

Önceki bitkimi kaybetme nedenimin gereğinden çok sulama olduğunu düşündüğüm için kontrollü suluyorum. Sulamada yağmur suyu ya da pet şişede satılan sulardan kullanıyorum. Pet şişedeki suyun pH'ı 6,65, ayrıca içindeki kalsiyum, magnezyum oranları (diğer pet şişe sularına göre) oldukça az. Bitkinin altında sürekli su dolu bir kap var ve bolca su püskürtüyorum; yani nem açısından bir sorununun olması mümkün değil...

Bütün bunlara rağmen, yine de (az da olsa) yaprak uçlarında hafif kurumalar mevcut. Ama çeşitli yerlerde rastladığım resimlerinde bu tür ufak kurumalar hep var. Sanırım bitkinin karakteri bu...

bitkiseli
21-01-2007, 12:41
"Bitkinin altında sürekli su dolu bir kap var" derken saksıyı suyamı oturttunuz?
birde şu tapraklara uygulanan toniğin ismini bilen var mı?

Kagan
21-01-2007, 13:56
"Bitkinin altında sürekli su dolu bir kap var" derken saksıyı suyamı oturttunuz?
birde şu tapraklara uygulanan toniğin ismini bilen var mı?
Hayır... Bitkinin altındaki su dolu saksı altlığı, saksıya temas etmiyor. Eğer saksıyı üzerine oturtsaydım kısa sürede bitkinin kökleri çürürdü.

Ela
21-01-2007, 19:08
Sanırım Yelken Çiçeği'nin (Spathiphyllum wallisii) karakteri yaprak uçlarındaki kararma ve kurumalar...

Geçen yıl aldığım Yelken Çiçeğim hakkın rahmetine kavuştu... Bu bitkiyi çok seviyorum. Onun için gidip bir tane iyice gelişmiş olanlarından satın aldım. Aldığımda yaprak ucunda kuruma yoktu, ama şimdi (yaklaşık 3 ay önce satın aldım) ufak ufak kurumalar başladı.

Önceki bitkimi kaybetme nedenimin gereğinden çok sulama olduğunu düşündüğüm için kontrollü suluyorum. Sulamada yağmur suyu ya da pet şişede satılan sulardan kullanıyorum. Pet şişedeki suyun pH'ı 6,65, ayrıca içindeki kalsiyum, magnezyum oranları (diğer pet şişe sularına göre) oldukça az. Bitkinin altında sürekli su dolu bir kap var ve bolca su püskürtüyorum; yani nem açısından bir sorununun olması mümkün değil...

Bütün bunlara rağmen, yine de (az da olsa) yaprak uçlarında hafif kurumalar mevcut. Ama çeşitli yerlerde rastladığım resimlerinde bu tür ufak kurumalar hep var. Sanırım bitkinin karakteri bu...
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Benim anlayamadığım nokta şu;satın aldığımız çiçeğin yaprak uçları neden kahverengi değil.Ne yapıyorlar da bu kadar sağlıklı görünüyor.

Kagan
22-01-2007, 13:37
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Benim anlayamadığım nokta şu;satın aldığımız çiçeğin yaprak uçları neden kahverengi değil.Ne yapıyorlar da bu kadar sağlıklı görünüyor.

Benzer bir olayın nedenini Mine hanım daha önceleri açıklamıştı. Sera ortamında bitkilerinn tam istedikleri koşullarda yetiştirilmesi ve bozulma gösterenlerin elden çıkarılması nedeniyle demişti, çiçekçilerde hep sağlıklı bitkileri bulmaktayız.

Mehmet Ali Aşık
05-02-2007, 05:16
zerrin hanim sonmus kirec tozu hakkinda yanilmis olabilirim bu Dracaena Janet Craig bitkisi için kullandigimiz bir yontemdi.yapraklarin kesilmesine gelince yapraklarin uclarinin kurumasi kahveringiye donmesi bir çok degisik sebeblerden olabilir eger fizyolojik hastaliktan dolayi kahvrengilesme varsa bu makasla diger yapraklarda yayilabilir.Bakterilerin yol actigi bu hastaliklar yapragin uclarinin yanmasina yaprak uzerinde nokta seklinde lekerin olusmasina yapragin veya tum bitkinin solmasina yol acabilirler.Eminim forumda bu konuda daha bir iyi bilgi vardir.
Ben bazen kurumus yaprak uclarini kesiyorum yanliz yapragin yesil kismina yara acmadan yani kuru ve yesil kismin birledigi yerden kesiyorum .
Kagan bey bitkinize bolca su pusurtugunuzu yazmissiniz sunu da eklemek istedim yukarda yazdigim bakteriden olusan yaprak hastaliklari nemli ortami sever ve yapragin uzerindeki kalan suda cogalabilir.


Bütün bunlara rağmen, yine de (az da olsa) yaprak uçlarında hafif kurumalar mevcut. Ama çeşitli yerlerde rastladığım resimlerinde bu tür ufak kurumalar hep var. Sanırım bitkinin karakteri bu...

Evet bitkinin biraz karakteride boyle galiba ozellikle eskiyen yapraklarda bu olay kaçinilmaz gibi.

Sergüzen
15-02-2007, 08:13
Pazar günü çiçeklerimin saksılarını değiştirdim.Yelkençiçeğimde bunlardan biri idi.Şu anda yelkençiçeğim yelkenleri suya indirdi,yani yaprakları solmaya başladı.Diger saksıların durumu çok iyi.Saksıları değiştirirken topraklarına da bir miktar torf ve yanmış koyun gübresi ilave ettim.Bu konuda yardım bekliyorum...

Mine Pakkaner
15-02-2007, 18:33
Eyüp Bey, bir şekilde ya kök zararlandı herhalde. Diğer saksılarınıza birşey olmadığına göre gübrenizde sorun yok sanırım.

Ben olsam acil olarak bitkinin taşıyamadığı yaprakları keser ve güçlenip yeniden sürmesini beklerim. Bu hiç şaşmaz bir yöntemdir.

Sergüzen
16-02-2007, 01:29
Mine Hanıma da,Kagan a da teşekkürler.
Koyun gübresi kuvvetli gelmiş olabilir.
Kökler de zedelenmiş olabilir.
Kök budaması yapmadım.
Solgun yaprakları diplerindenmi kesmem gerekiyor?

öğretmen
21-02-2007, 02:44
Bu çiçekten bende de var hem de 3 saksı.Benimkinin de yaprak uçlarında kurumalar var.Ama dipten yine yaprak veriyor.Bir yıl oldu ama çiçek açmadı.Komşuda gördüğümün beyaz çiçekleri vardı ve güneşin altında ( yazın) duruyordu.Ben gözüne baktıkça o "açmıyacağım" diya bağırıyor sanki....

Sergüzen
21-02-2007, 08:42
Yelken çiçeğim tekrar sağlığına kavuştu.Bu sabah kalan yapraklarının tamamı tekrar başlarını göğe doğru uzatmışlardı.
Önerileriniz doğrultusunda yapraklarının bir kısmını,yapraklarının hemen diplerinden budadım.(Saksının % 50 si gibi) Başkaca bir şey yapmadım.Bir hafta içinde eski formuna geldiler.
Yardımlarınız için teşekkürler

Mine Pakkaner
21-02-2007, 13:14
Sevindim, geçmiş olsun :)

maktas61
13-03-2007, 10:19
Teşekkürler Kagan teşekkürler Mine Hanım

Gülgün
22-03-2007, 21:56
Herkese teşekür ederim Barış çiçeği yıllardır bende de var,bir iyi,bir kötü.Önerileriniz doğrultusun da bakımı yapılacaktır,inşallah çiçek açtırmayı başarabilirim.

Mine Pakkaner
22-03-2007, 21:58
Herkese teşekür ederim Barış çiçeği yıllardır bende de var,bir iyi,bir kötü.Önerileriniz doğrultusun da bakımı yapılacaktır,inşallah çiçek açtırmayı başarabilirim.
e-derginin yeni sayısını bekleyin, bu arada konuya yazılan mesajları baştan itibaren okursanız oldukça fazla bilgi bulacaksınız. Kendinizi tanıttığınız için teşekkür ederim.

Hoşgeldiniz :)

Gülgün
22-03-2007, 22:31
Yeri neresi bilemedim ama Difenbahyalarım çok büyüdüler,10 yıldır kesip,köklendirip,tekrar dikiyorum.Kestiklerimi de eşe dosta hediye ediyorum.Difenbahyalar hakkındaki bilgilere nasıl ulaşabilirim,malum acemilikvar.Ayrıca e-dergiye bayıldım.

BenBen1967
22-03-2007, 23:13
bendeki yelken çiçeği (adını ilk defa öğreniyorum)salon penceresinin altında yerde duruyor bizim cam da yaz kış kar güneş hep açıktır.Ama bu garibim inatla çiçek açıyor cereyanda kalmamalı demiştiniz durduğu yerde ceryanlı bi yer .Ama ben onu her hafta banyoda duşa sokarım bayılıyor yapraklarını yıkamama haftada birde tabağı dolana kadar sularım 15 te bir gübresini koyarım o kadar.Çokta uğraşmadığım halde en sevdiğim çiçeklerimden biridir üstünde devamlıda çiçek var nadiren çiçeksiz kalıyor (3 ay kadar)

Mine Pakkaner
22-03-2007, 23:36
... ben onu her hafta banyoda duşa sokarım bayılıyor yapraklarını yıkamama haftada birde tabağı dolana kadar sularım 15 te bir gübresini koyarım o kadar...

Bu kadar özenle bakılanına rastlamak ne güzel.

bitkiseli
23-03-2007, 15:57
bendeki yelken çiçeği (adını ilk defa öğreniyorum)salon penceresinin altında yerde duruyor bizim cam da yaz kış kar güneş hep açıktır.Ama bu garibim inatla çiçek açıyor cereyanda kalmamalı demiştiniz durduğu yerde ceryanlı bi yer .Ama ben onu her hafta banyoda duşa sokarım bayılıyor yapraklarını yıkamama haftada birde tabağı dolana kadar sularım 15 te bir gübresini koyarım o kadar.Çokta uğraşmadığım halde en sevdiğim çiçeklerimden biridir üstünde devamlıda çiçek var nadiren çiçeksiz kalıyor (3 ay kadar)

Ben bu çiçeği çok seviyorum, sizinkini de merak ettim sayın benben1967 acaba resmi var mı? birde sularken ve fısfıslarken içme suyu kullanıyorum çesme suyuna cesaret edemedim acaba bendemi banyoya soksam

BenBen1967
23-03-2007, 18:29
Ben hep çeşme suyu ile suladım bu güne kadar çok nadiran içme suyu koymuşumdur o da bardakta su kalmışsa dibine boca ederim o kadar bir ara sulamayı unutmuştum o zaman küsmüştü suyu çok seviyor .Aslında resim eklemek istiyorum ama bir türlü beceremedim;).bence duşa sok suyu süzülene dek banyoda beklet sonra tabağı ile yerine koy .Sonra bak yaprakları nasıl dikleşiyor hem de tüm tozu gidiyor.

Ela
12-04-2007, 20:55
Dergide ki bilgilerden çok yararlandım.Ben spatifulumlarımı fazla suluyormuşum. Dergi sayesinde farkına vardım.Mine Hanım'ın sayesinde bir yanlışımı farkettim. Sorunlarımın bundan böyle daha az sulamayla düzeleceğini sanıyorum.

Ela
12-04-2007, 21:00
zerrin hanim sonmus kirec tozu hakkinda yanilmis olabilirim bu Dracaena Janet Craig bitkisi için kullandigimiz bir yontemdi.yapraklarin kesilmesine gelince yapraklarin uclarinin kurumasi kahveringiye donmesi bir çok degisik sebeblerden olabilir eger fizyolojik hastaliktan dolayi kahvrengilesme varsa bu makasla diger yapraklarda yayilabilir.Bakterilerin yol actigi bu hastaliklar yapragin uclarinin yanmasina yaprak uzerinde nokta seklinde lekerin olusmasina yapragin veya tum bitkinin solmasina yol acabilirler.Eminim forumda bu konuda daha bir iyi bilgi vardir.
Ben bazen kurumus yaprak uclarini kesiyorum yanliz yapragin yesil kismina yara acmadan yani kuru ve yesil kismin birledigi yerden kesiyorum .
Kagan bey bitkinize bolca su pusurtugunuzu yazmissiniz sunu da eklemek istedim yukarda yazdigim bakteriden olusan yaprak hastaliklari nemli ortami sever ve yapragin uzerindeki kalan suda cogalabilir.



Evet bitkinin biraz karakteride boyle galiba ozellikle eskiyen yapraklarda bu olay kaçinilmaz gibi.

Benim bitkimde yeni yaprakların uçları da zaman zaman kahverengi oluyor. Sönmüş kireç tozunu uygulamadım.Ben de su püskürtmekten vazgeçeceğim.

sarıaltıngül
24-06-2007, 11:56
Merhaba

Bu çiçeğe mutluluk çiçeği diyordum, öyle biliyordum, zaten kendim uyduruyorum ismini bilmediklerime :) Gelelim bakımına bir dalla başladı dostluğum bu çiçekle... Yeri yarı gölgeli pencere önü olacak, devamlı konuşacaksınız (güzel kızım, can kızım bana bir çiçek vermeyecekmisin diye konuşuyorum ) ve yapraklarına su püskürtüyorum şimdi 45 kg luk bir saksıda ve her hafta en az 4-5 çiçek veriyor. Çiçekleri ilk açtığında limona benzer kokusu var, Gece özellikle kokusu fazlalaşıyor.Ortamında mutlu olursa çiçeğini asla esirgemiyor. Gerçekten bu çiçek insanları çok seviyor deneyip gözlemlediğinizde hak vereceksiniz. :D

GLCN
24-06-2007, 20:02
Çok şükür uzun bir aradan sonra benim çiçeğimdede bir tomurcuk göründü Allah daim eder inşallah..

ataser
19-07-2007, 23:33
bir yandan amatör akvaryumcu da olmam sebebiyle özellikle beta kavanozlarında kullanılan bitkileri incelerken bu btkiye çok sık rastlıyorum.ve çok sulanmaması lazım fialn diyen arkadaşlara inat bu bitki toprakdan kendini soyutlamış bir şekilde resmen suda yaşıyor. şahsım adına bunu bir iki kez denediysem de ana bitkiden aldığım yan kökler ile başarılı olamadımsanırım başka bir yolu var bu işin. herneyse sonuçta tecrübelerle ortaya konan duruma göre köklerden gelen yavruları ayırdığınızda malesef bitki çok zarar görüyor. büyük saksıya taşıdığınızda ortalık yapraktan geçilmiyor ama çiçek de oluşmuyor. bence en uygun yol küçük saksı derin tabak hatta resimdeki gibi belkide sadece su.

flower
23-07-2007, 23:20
Benim de iki saksı yelken çiçeğim var. Birisi gayet iyi durumda bu sene üzerinde 6 tane çiçeği oldu. Saksıdan da taşmak üzere ve bunu çoğaltmak istiyorum. Nasıl ayırmam lazım? Hangi mevsimde yapmalıyım? Bilen varsa lütfen benimle paylaşsın. Diğer yelken çiçeğime gelince de uzun zamandır küstü bana neyse ki bu sene barıştık.Yapraklarını çoğalttı.Açmasını bekliyorum ama daha zamanı var heralde.
Bakımına gelince, senede iki kez saksı toprağına ilave yapıyorum. Ya da durumuna göre saksısını büyütüyorum.Toprağını kuru bırakmıyorum.Ayrıca yapraklarına da su püskürtüyorum(yazın özellikle).Hatta bazen duş bile aldırıyorum:D . Gerçekten çok iyi geliyor. Coşturan sıvı besinden başka bişey kullanmıyorum.Yerini ve suyunu çok sevdiği için de bu kadar güzel olduğunu düşünüyorum. Şu an da çiçekleri beyaz renkten yeşile döndü. Yakında çiçekleri kuruyacak zannedersem. Ama yapraklarında uzun zamandır ne bir kuruma ne bir sararmaya rastlamadım. Nadiren de olsa bozulan tek tük yaprak oluyor.Bende hemen onları ayıklıyorum.Kırkbir kere maşallah diyelim.;)

çiçeksever
27-11-2007, 13:55
yelken çiçeklerimin yaprakları kararıyor.Neden kaynaklanıyor.

Ela
27-11-2007, 18:06
Spathyphyllum çiçeğini çok severim.Forumda yazılanların tamamını okudum,söylenen herşeyi yaptım.4saksım var;aydınlık,yarıaydınlık olmak üzere ayrı yerlere koydum,nafile yaprak uçları kararıyor.

mehtap051
27-11-2007, 19:01
Arkadaşlar burada bu çiçeğe mutluluk çiçeği derler.Evinde huzur ve mutluluk varsa çiçek açar denir.Demekki keramet mutlulukta değil, ışıktaymış.Bizleri kandırmışlar.3-4 sene önce bende de vardı ama öldü.Hatta arkadaşlarım benimle çok alay etmişlerdi.Sizin evde huzur yok mutlu değilsin demekki çiçek öldü diye.

Ela
27-11-2007, 19:04
Benim ki çiçek açıyor.Yaprak uçları kararmasını yok edemedim.

Mine Pakkaner
01-12-2007, 00:00
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html başlığında yelken çiçeği bakımı, hastalıkları ile ilgili bir yazım var. Okumanızı öneririm.

guler64
24-12-2007, 20:03
Bana hediye gelmişti.Adını sizlerden ögrendim.Üstünden hiç çiçek eksilmiyor.Ne fazla güneşi,nede gölgeyi seviyor.Yerini sevdigi zaman sürekli çogalıyor.

fevziye
03-01-2008, 13:17
Ya arkadaşlar, ben bu bölümdeki yazıları hayretle okudum. Çünkü yanılmıyorsam benim çiçeğimin sizin söylediklerinizden haberi yok. Benimkisi resmen su içinde yaşıyor. Normal saksısına su koyduğumda dahi sizlerin bahsettiği yaprak kenarlarındaki kararmaları görüyorum. İki senedir saksının dibinde koca bir leğen içi su dolu, saksı onun içinde ve hababam çiçek açıyor, dağıta dağıta bir hal oldum. Daha geçenlerde saksıyı devirip en aşağı 10 kök ayırıp dağıttım.

fevziye
03-01-2008, 13:20
Arada bir leğeni kaldırıp biraz susamasını bekliyorum. Toprak hafifçe kurumaya başladığında sıvı vitaminle beraber su koyuyorum. Böylece çiçeklenmesini sağlıyorum. Haftada bir banyoda duşun altına tutuyorum. Yazın tatile gideceğimiz zaman küvetin içine su doldurup barış çiçeğimi içine oturtuyorum ve banyonun kapısını açık bırakıyorum. Salonumda ise olduğu gibi sabahtan öğlene kadar güneş alıyor. Kararan yaprak uçlarını makasla kesiyorum, sararan yaprakları iyice sararmadan kesiyorum.

fevziye
03-01-2008, 14:08
Banyoda kaldığı müddetçe yapraklarının rengi iyice koyuluyor, bir- birbuçuk ay kadar aydınlıkta kalıyor, odaya aldığımda hem yaprakları hem çiçekleri iyice coşuyor. Kızım olmadığı için tek yaptığım güzel kızım diye sevmek. Sizlere de tavsiye ederim.

narcu
04-01-2008, 16:03
Bende bu çiçekten var. İsmini uzun zamandır arıyor ve bulamıyordum. Önceleri yanlış bilgiyle toprağını kuru tutuyordum (az sulama). O zamanlar devamlı olarak 1 tane çiçeği açıyordu. Zamanla yaprakları bozulmaya başladı. Hastalık kaptı düşüncesiyle toprağını değiştirirken köklerini de kesmiştim. Ayrıca kökten üç bölüme ayırarak yeniden yeni toprakla saksılara diktim. Ayırdığım üç kökten bir tanesi hiç gelişmedi. Bir tanesi normal bir gelişme gösterdi. Esas ana kök iyi bir gelişme gösterdi. Ancak bu süreç içinde toprağının ıslak değil ama nemli tutulması gerektiğini ve sıksık yapraklarının su püskürtülerek ıslanması gerektiğini öğrenerek uyguladım. Normal aydınlık bir ortamda şu anda ve yaprakları çok güzel gelişiyor. Ancak yaptığım uygulamadan sonra hiç çiçek açmadı.

fevziye
04-01-2008, 17:05
Sn. narcu, dediğiniz gibi toprağının devamlı nemli hatta ıslak olması gerekiyor. Sıcak havalarda mutlaka yapraklarına da su püskürtüyorum. Çiçek açması için arada bir bitki besini verirseniz size istediğinizden daha fazla çiçek vereceğinden emin olabilirsiniz.

SİLİVRİLİ
25-01-2008, 14:06
Selamlar,
Yelken çiçeğini hiç çiçek açtıramadım. Yaprağa gitti ama bir türlü çiçek açmıyor. Gölgeye koydum yok, direkt güneşe koydum yaprakları sönmeye başladı. Ne yaptıysam çiçek açtıramadım.

Ophrys
25-01-2008, 14:13
Fotoğrafları çevirip eklerseniz forumda izlenmesi daha kolay olacaktır. Lütfen gerekli düzenlemeleri yapıp yeniden ekleyin.

SİLİVRİLİ
25-01-2008, 17:39
Bu yelken çiçeğini bir türlü açtıramadım.

http://img221.imageshack.us/img221/2194/iekler027tw7.jpg

Yeni çiçeğim;

http://img134.imageshack.us/img134/1466/iekler017uy1.jpg

ezgili dünyam
01-02-2008, 18:02
Bu'da benim çiçeğim, anneme vermiştim, yazları balkonda, kışları salonda duruyor. Annem ayrı saksılara dikip çoğaltmış, banada bir tane verecek. Sanırım 2002 yılında hediye gelmişti. Bunun birde kırmızı renkli çiçeği olanı var, o daha kıymetli herhalde.

http://img261.imageshack.us/img261/535/bahem3006oz2.jpg

beyaz orkide
01-02-2008, 18:16
Bu yelken ciceginin birde kokulu türü varmış arkadaşlar cok aradım ben hic rastlamadım bilen varmı acaba?

fevziye
01-02-2008, 19:23
Bu bölümde resimleri olan yelken çiçeğinin çok tatlı bir kokusu vardır. İlk açtığı zaman farkedememiştim ama son yıllarda açtığı zaman mis gibi kokuyor.

beyaz orkide
04-02-2008, 15:04
Benim cicegiminde yapraklarında kararma sorunu olmustu benimkinin sebebi besini biraz fazla kacırmam dı. kimbilir belki sizde fazla kacırmıs olabilirsiniz.

M-e-l-t-e-m
27-02-2008, 13:47
Bende de var bu güzel çiçekten. Geçen hafta bir akrabamdan aldım, ana bitkinin sürgünü ve büyük capcanlıydı. Sonra akrabamdan eve iki saatlik yolculuk yaptı onu önce salona çok aydınlık bir yere koydum, sonra bakımını pek bilmediğim için buraya uğradım, meğer ne çok hatam varmış :) Yazdıklarınızın hepsini okudum, aynen uyguluyorum duşa sokmak cümlesini ilk defa duyuyorum şimdi sabah güneşi alabilecek yerde yarı gölgeli odada duruyor. Herkese teşekkürlerrr...

BenBen1967
27-02-2008, 14:43
Fevziye kokulu yelken çiçeği yazısını okur okumaz resmen bendeki yelken çiçeğine uçtum:)
Kokladım ,kokladım yok hiç bir şey kokmuyor bu .Nasıl bir kokudur bu ?Öleceğim meraktan yahu;)

BurcuBurcu
05-03-2008, 12:41
1 ay önce yelken çiçeğimi aldığımda üzerinde harika beyaz çiçekleri vardı fakat şuanda çiçeklerden bazıları yeşile dönmeye başladı.Nedenini çözemedim.Çiçeğim çok güzel sabah güneşi alıyor.Aklıma gelenler;1.Çiçekler yaşlandığı için yeşilleşmeye başladı 2.Vitamin vermem gerek 3.Aldığı sabah güneşi yeterli değil
Yardımcı olursanız sevinirim.

Ela
05-03-2008, 13:34
Çiçekler yaşlanınca yeşile dönüyor.Diğer faktörlerde doğru ama sizinkinin çiçekleri ömrünü tamamladığı için yeşile dönüyor.

BurcuBurcu
05-03-2008, 13:37
Teşekkür ederim Ela Hanım, peki çiçekleri kesmek için kurumasını beklemek mi daha iyi yoksa şimdi kesmek mi?

M-e-l-t-e-m
08-03-2008, 20:30
Benim de bir akrabamdan aldığım yan miniklerden olan bir Barış çiçeğim (gerçi o kadar minik değil genç büyük gibi bitki) var ama çok kötü durumda. Yaprak uçları kararık cansız soluk ve boynu bükük yavrusu bile açmadan boynunu büktü 2 haftadan beri böyleler.

Akrabamdan eve 2 saatlik yolculuk yaptı, ben de her günde 1 kere az su verdim, geçenlerde toprağını değiştirdim akrabam eski bitkisinin toprağını koymuştu ben de hasta olmasın diye yeni toprağa diktim, özel karışımlı yumuşak toprak, yarı aydınlık ve cereyan olmayan yerde duruyor ama hiç boyunlarını göğe yükseltmediler iyice renkleri açılıyo, ne yapmalıyım gübre mi vermeliyim? Ne yazık ki sabah güneşi alacak bir oda yok sabah güneşi ancak arka bahçeye az geliyor. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız çokk sevinirim.

Toprağını değiştirirken köküne baktım içler acısı bir durumdu cansız, sallanıyordu acaba çok mu su verdim? ama toprağını değiştirdikten sonra temiz su verdim ve havalandırdım toprağı, haftada 1'e indirdim iyi mi yaptım:(:confused:

M-e-l-t-e-m
11-03-2008, 12:20
Ufff kimse bir şey yazmadı, çiçeğim gözlerimin önünde sararıp soluyor, sulamaktan ve toprağını deşelemekten başka bişey yapamıyorum. Çok umutsuzum, sıkıldım... :(
Önce devetabanım sonra yelken çiçeğim şimdi de diffenbahyamın sorunları başladı üçüyle uğraşmaktan sıkıldım...

BenBen1967
11-03-2008, 12:31
Bendeki yelken çiçeğindede aynı dert var.Komple toprak değiştirdim saksıyı sıcak suyla dezenfekte etim tekrar diktim.Önceleri kalan yapraklar sararmaya başladı ,sararan yaprakları kestim ,birde benimki yeni açmaya başlayan göbekteki yapraktan sararıyor.Umudumu kaybetmedim yaşayacak;)

M-e-l-t-e-m
11-03-2008, 12:44
:) Cevap verdiğiniz için sağolun, bir tek benimki sararıyor sanıyordum. Umudunu kaybetmemen ne hoş ama ben yavaş yavaş kaybediyorum. Çok güçsüzler, sararan büyük eski yaprakları hemen kessem mi?

Ayrıca saksısı bitkiden biraz daha büyük, eski kalın köklerinin yanında 2 uzun kıl gibi kökleri var, kök mü üretmeye çalışıyor, sıvı çiçek coşturandan verdim... Bir umut haydi Barışımmm :)

B_A_R_I_Ş
11-03-2008, 16:41
bu çiçekten benimde var Yaklaşık bir sene olucak ilk aldığım zaman çok güzel çiçek açtı beyaz sonra yeşile döndü renkleri şimdi hiç çiçek açmıyo.Haftada bir suluyorum hergünde güneşe çıkarıyorum yapraklarına su püskürtüyorum.Sürekli yaprak açıyo kocaman oldu sonunda kendini yaşıyamıycak diye korkuyorum.Faka bir türlü çiçek açmadı.Çiçek açması için ek olarak ne yapıyorsunuz paylaşırsanız sevinirim

M-e-l-t-e-m
11-03-2008, 22:55
Sevgili BARIŞ, adın bitkiyle aynı :) Çiçeklerin beyazdan yeşile dönmesi, çiçeklerin vaktinin geçmesine işarettir tıpkı gülün 4-5 gün sonra solması gibi, normaldir.
Haftada bir sulamakla iyi yapmışsın yazın daha çok sulanması şart. Bu çiçek direkt güneş ışığı sevmez, yaprakları da bu yüzden kahverengileşir, sen yarı aydınlık direk güneş almayan yere koy ve su püskürtmesini de biraz azalt, bütün bunlara rağmen yine de güzel büyütmüşsün. halinden memnunsa :) Bu başlığı baştan sona kadar okursan daha iyi anlarsın, benim çiçeğim yan miniklerden olduğu için çiçeksiz şu an o yüzden seninkinin neden çiçeği olmadığını bilemiceğim...

B_A_R_I_Ş
14-03-2008, 15:39
Teşekkür Ederim Meltem Benimkinin çiçek Açma Dişinda Problemi Yok.eski Yaprak Uçlari Sarardi Makasla Kestim.şimdi Gayet Iyiler.ve Son 1 Aydir Ki Hala Büyüyo Ortadan Sayamadiğim Kadar Bir Sürü Yaprak çikiyo.acaba çok Yaprak Verdiği Için Mi çiçek Açmiyo?

beyaz orkide
24-03-2008, 20:51
Tabii ki ayırırım beyaz orkide. Unutmam ama Mart ayı geldiğinde sizde bana hatırlatırsanız iyi olur.

Fevziye hanım dagıtım zamanınız geldi mi acaba? Yavruladımı barış cicegimiz?

fevziye
18-04-2008, 08:05
Sevgili beyaz orkide, merhaba. İnanın mesajınızı şimdi gördüm. Ne zamandır doğru düzgün siteye giremiyorum. Çok yoğun bir sınav hazırlığımız vardı. Soru hazırlayıp yazmaktan gözümü açamadım. Lütfen kusuruma bakmayın. Sizin barış çiçeğiniz hazır, bana hemen adresinizi yazarsanız çiçeğiniz en kısa zamanda elinizde olacaktır.

Maude
18-04-2008, 11:59
Bizim de evimizde yaklaşık 8 yıl önce Bursa'daki teyzemden aldığımız ve yıllardır ailede pekçok kişiye dağıtılmış bir yelken çiçeğimiz var. Yaprakları pek iri değil ama her sene açar muhakkak. Geçen sene saksı ve toprak değişimi yapmadığımdan bu sene saksı ve toprağını değiştirdim. Saksı ve toprak değişiminden sonra pek mutlu olmadı ve yapraklarını aşağıya düşürüverdi. Bir hafta kadar hiç gelişme göstermedi. Elimde kalan son kök olduğundan üzüldüm tabii. Ancak geçen gün geçmiş sayfalarda çözüm ararken Mine hanımın önerisini gördüm ve uyguladım. Yapraklarını azaltın diyordu. Ben de azalttım, çevredeki yaşlı yaprakları aldım. Yeni yaprak da çıkarıyor habire ve düşen yapraklar havaya kaldırdılar başlarını artık. Pek mutlular şimdi. Düzenli olarak su püskürtüp nemlendirmeme ve direkt güneş ışığından uzak tutmama rağmen yaprak uçlarındaki o kahverengilikler benimkinde de ufak ufak mevcut.

Yeniden çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum ve fotoğraflarını sizinle paylaşabilmeyi umuyorum.

NOT: Şimdi düşündüm de bu yaprakları daha küçük (yani daha ince ve uzun) olanlar başka bir tür olamaz değil mi? Çünkü çiçek yapıları aynı :confused:.

Evaca
11-05-2008, 23:06
Baştan sona tüm forumu okudum ve çiçeğime iyi bakamadığımı öğrendim..

Kendimce önce sadece suni ışıklı ortamda çiçek açmasını bekledim. Sonra akşam güneşini azıcık alan ön balkonuma aldım. Sonra baktım hala çiçek açmıyor suyunu bir az verdim, bir çok verdim.. Bir susuz bıraktım çiçeğe zorlar belki kendini diye, yaprakları boyun büktü..

Son çare öğlene kadar direkt güneş alan arka balkonuma koymuştum ki hataymış:)

Bu mesajımı gönderdikten sonra ilk işim kurumuş yapraklarını kesmek olacak. Ayrıca anlatıldığı gibi bir kaç parçaya böleceğim ve önce aspirinli suya 1 dk batırıp sonra dikeceğim ve oksijenli su vereceğim can suyu ile birlikte:)

Sizlere aşamalı fotoğraflarını ekleyeceğim..

Bakım öncesi ve bakım sonrası fotoğrafları az sonra burada olacak :)

Evaca
12-05-2008, 00:50
Ve işte sevgili Yelken Çiçeği'min öncesi ve sonrası..

BAKIM ÖNCESİ:

Evaca
12-05-2008, 01:19
Ve Yelken Çiçeği'min bakım süreci ve sonrası :)

Bakım sürecinde neler yaptığıma gelince;

1- ''Şimdi seni hayata döndüreceğim, mini mini beyaz yavruların olması için sıkı bir bakımdan geçeceksin kızım.'' dedim.. Sonra konuşa konuşa onu duruma hazırlamaya çalıştım. Ne de olsa acemi biri bakım yapıyordu:)

2- Saksısından toprağıyla beraber çıkardım. Zaten kökleri sayesinde toprak özel çaba olmazsa ayrılmazdı.

3-Çok sık minik yapraklı bir gövdesi olduğu için ilk iş bir makasla sararmış ve kurumuş yaprakları mümkün olan en dip noktadan kestim.

3- Ana köke zarar vermemeye olağanüstü gayret ederek 3 parça köklü yaprak almaya çalıştım. Başarılı olup olmadığım şüpheli. Çünkü neredeyse kök yok gibi bir şey. Tabii benim kökten kastım salkım saçak dallar.. Beyaz sağlam bir gövdesi var aldığım iki-üç yapraklı parçaların.

4- Aldıklarımı 1 dakika aspirinli suda beklettim. Ve ardından bir tanesini kağıt bardağa toprak koyarak diktim. Can suyu ve bir kaç damla oksijenli su verdim. Diğerleri ph oranı 7,5 olan su içinde bir bardakta ne yapmam gerektiğini öğrenmem için bekliyorlar.

5- Bir çay bardağı kadar toprakla karışık gübremi, çiçeğimin toprağıyla mümkün olduğunca karıştırdım ve ilave ettim. (Gübrenin ne gübresi olduğunu bilmiyorum. Bizim yandaki park için caddeye dökmüşler. Gözüm kaldı. Dayanamayıp izinle 1 poşet almıştım.)

6- Beyazlardan özensin de beyaz çiçekler açsın diye saksımın kenarını beyaz tülle kapladım. Ve şimdi de annelerinden ayırdığım yavrucuklara ne yapmam gerektiğini merak eder bir haldeyim. Ayrıca kızımın yaptığım bakıma olumlu sonuç vermesini diliyor, sabırsızlıkla bekliyorum...


Gelişmelerden haberdar edeceğim sizleri.. Bu arada su dolu bardakta bekleyen yavru yelkenciler için önerilerinizi bekliyorum..

Saygılarımla..




BAKIM SÜRECİ VE SONRASI

erbek_
12-05-2008, 08:43
Eline sağlık.... :rolleyes:
Şimdiden toparlandı....

Evaca
13-05-2008, 17:30
Arkadaşlar su dolu bardakta bekleyen yelken çiçeklerimin kökleri çok az..

Acaba suda köklenir mi, yoksa toprağa mı dikmeliyim ?

Yelken çiçeğinden kök ayrımı yapan arkadaşlarımızın yardımlarını rica ediyorum.

Evaca
13-05-2008, 17:50
Kökten ayırdığım yelken çiçeklerinin görüntüleri..

Neler yapmam gerektiğine dair bilgi paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum..

Ben bir tanesini önce 1 dakika aspirinli suda bekletip daha sonra toprağa diktim ama iyi mi yaptım, kötü mü yaptım bilmiyorum. 2 gün oldu şimdilik hala canlılığını koruyor.

Evaca
13-05-2008, 18:00
Sayın Kagan...

İlginize ve verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Hemen yapraklarında azaltma yapacağım ve toprağa dikeceğim. Hümik asit uygulamasını yapabilme imkanım yok ama umarım sabrım ve ilgim çabuk köklenmesi için yeterli olur..

Tekrar çok teşekkür ederim.

Evaca
13-05-2008, 20:00
Kullandığımız hazır suyun pH derecesi 7,5. Yağmur sularını keşke biriktirseydim diye hayıflandım şimdi:)

Çeşme suyu ile hiç sulamadım çünkü Ankara'da çeşme suyunun kireç oranı o kadar fazla ki, çamaşır ve bulaşık makinelerimiz için kireç çözücü kullanmamamız gerektiğini teknik servisler defalarca söyledi.

Ayrıca çiçek açmıyor diye denediğim teknikler içerisinde sabah güneşini bol bol alması vardı. O zaman yapraklarında sararmalar ve sonrasında kararıp kurumalar oluşmuştu. Çeşme suyunun yanısıra direkt güneş almamasına da özen göstermeliyiz.

Hümik asiti ilk fırsatta edineceğim. Yönlendirmeniz için teşekkür ederim.

Phin
26-05-2008, 18:22
merhaba,

benim de evde sağlıklı yetiştirmeyi başardığım ilk çiçek yelken çiçeği. Açıkçası dinlendirilmiş şebeke suyu kullanıyorum ve nadiren de bitki besini veriyorum.

Bence önemli olan yeri:
Fotoğrafta görebilirseniz tam pencere önünde duruyor, sabah direk güneş alıyor ve gün içinde her zaman aydınlıkta.

Diyebilirim ki evimizde bir çiçek için en uygun baş köşe kendisine ait :) Ve o da karşılığında tüm yaz boyunca çiçek açıyor.

Bazen açtığı çiçekleri kesip vazoya koyuyorum, vazodaki çiçeklerle saksıdaki çiçeklerin ömrünün neredeyse aynı olduğunu gözlemledim. Kurumaya başlayan yaprakları mutlaka ayıklıyorum. Onlara da kıyamadığım için vazoya koydum. Bir aydır kurumaktan vazgeçmiş görünüyorlar.
Balkon kapısı biraz köşede kaldığı için çiçeklerini kesme çiçek olarak vazoya koymaya başladım.

Bir de not: çiçek tozlarının zehirli etkisi olduğunu okumuştum, öldürücü değil ama rahatsızlık veriyormuş. bu nedenle ufaklıklardan uzak tutmak gerekiyor

nuran berna
16-06-2008, 21:40
Sevgili phin ve cemo maşallah bu ne güzellik böyle.Evimize ilk geldiğinde çok güzel görünüyordu.Sonra formunu kaybetti. 1.5 yıldan sonra ilk kez çiçek açıyor.Böyle sevineceğim hiç aklıma gelmezdi doğrusu.

powered
17-06-2008, 03:40
Barış çiçeği 6 adet bendede var. Bakımı en zor ve en kolay olan çiçeklerden bir tanesi. Neden en zor eğer bitkinin TOPRAK, SU, IŞIK, ISI ve VİTAMİN gibi isteklerinden bir tanesini bile tam uygun olarak vermezseniz yüz güldürmez. Lakin saydığım faktörleri tam olarak yerine getiriseniz yüzünüzü güldürür çok fazla bir bakımda istmez. Çok tecrübem oldu bu çiçek hakkında bir kere güneşi hiç sevmiyor 1 tanesini deneme için koydum güneş alan bir yere 5-6 yaprak anında yandı koyu kahverengi oldu.
1. Husus direkt güneş ışığından uzak tutun. Daha canlı görünmeleri için NPK 4-5-6 değerinde gübre verdim her sulamada, ilginç ilginç yırtık yapraklar vermeye başladı çok ilginç doğuştan yırtık yaprak.
2. Husus fazla gübre vermeyin. Toprak olarak en iyisini alayım dedim hani şu siyah avrupa torf varya, iyiymiş, ondan aldım toprak değiştirdim, sonuç sadece torf'a dikilirse, torf çok su tuttuğu için kök hastalıkları başlıyor fazla neme dayanamıyor bu çiçek hatta mümkünse 2 sulama arasını baya bir uzatın toprak biraz kurusun tavsiyemdir.

Her şey bir yana bir iki gün önce bir film izledim balta girmemiş ormanlarda geçiyor o filimde resmen bu çiçeği doğal ortamında gördüm hatta sahneyi geri alıp alıp izledim aynen bu çiçek şu kadarını söyliyeyim ormanın en karanlık dev ağaçların dalları arasından sızan ışığın girdiği bir yerde yaşıyor toprak üstü yaprak ve dalllarla dolu ki zaten bu bitkinin istediği ortamda bu. Filmdekilerin çiekleri neredeyse insan kafası büyüklüğünde açmış bizim evde baktıklarımızın en büyüğü onların yavrusu büyüklüğünde olamaz. Son olarak bol okjisenli havadar bir yer istiyor yaz aylarında mümkünse balkonun güneş almayan bir yeri yapraklarına su püskürtürseniz en ideal sonucu vericektir. 5 Yıllık tecrübelerim bunlar.

Gül Batur
28-07-2008, 14:44
Bu da benim mutluluk ve huzur kaynağı barış çiçeğim...

frezyab
28-07-2008, 16:13
benim çiçeğim şuan çok küçük sadece dört yaprağı beşinciyi çıkarıyor.
İnşallah birgün sizinkiler gibi olur çiçekler açar.

aliş
29-07-2008, 11:48
Bugün iş yerinde bulunan barış çiçeğinin saksısından düşmüş olduğunu gördüm baktımki cılız bir kök belkide kök bile denmez nasıl olmuşsa kırılmış hemen bardağa koyup foruma koştum öğrendim ki bu böyle kök vermicek biraz kökü var sayılır eve gidince hemen dikeyimmi ne dersiniz arkadaşlar. Ve çiçek açanlarınıda görünce umarım yaşar diye daha çok dua etmeye başladım doğrusu.Son olarak çiçek açması için özel bir formil varmı bizim iş yerindeki bir hayli büyük ama çiçek açtığını görmedim hiç.

Meryem
11-08-2008, 13:21
merhaba
Anneme anneler gününde barış çiçeği almıştım.Aldığımda 2 tane çiçeği vardı zamanla yeşile döndü bende kötü görünüyor diye kestim. Yapraklarının uçları hafiften sararmaya başladı bazı yaprakların tamamı sararmaya başladı bende sararan yaprakları sık sık temizledim . Önceleri cam önünde duruyordu ama doğrudan güneş alımıyordu ben yerini değiştirdim aynı odanın içinde daha gölge bir yere koydum ve yapraklarındaki tozları ara sıra sildim sararmalar gitmedi ama azaldı yeni yapraklar vermeye başladı bi tane çiçek açmak üzere ama sanki gizlenmiş gibi yaprakların arasında umarım zamanla boyu uzar ve yukarılara çıkar. Yapraklarıni silmemden hoşlandığına göre su püskürtsem kim bilir ne kadar hoşuna gider. Bu arada çiçeğin bulunduğu odada çok sigara içiliyor ve zararlı olduğunu bugün öğrendim eve gider gitmez yerini değiştireceğim

Sabah güneşini sevdiğini söylediniz ama benim evim sabah güneşini almıyor akşam güneşini alıyor. Sabah güneşini mutlaka görmelimi. Birde bu bitkiyi yıkamakta söz ettiniz nasıl yıkayacağım bir bilgi verirseniz.

Birde unutmadan çiçeği aldığımda küçük saksıdaydı ve çiçekçi bu saksının 5-6 ay iadere edeceğini söyledi. Ama kandırmış galiba beni. Allahtan anneannem bizdeydi (çiçeklere bayılır) hemen saksı aldı saksısını değiştirdi ve küçük saksının içindeki toprağı çiçek tamamen kökleriyle sarmış yani büyüyecek yeri kalmamış çiçeği alsığımdan 3 ay geçmesine rağmen hemen hemen 2 kat büyüdü bu normal bir büyümemi. Saksının tabağındaki su azaldıkça su döküyorum çiçek kendisi o tabaktan çekiyor acaba yalnışmı bir bilgi verirseniz sevinirim

Birde boyuna değilde enine gelişiyor ne yapmam gerek( çokmu şey sordum ne)

Teşekkür ederim

Koyu yeşil
11-08-2008, 15:30
Çiçeğinizi eğer çeşme suyu kireçli ise, mümkünse bu suyu kaynatıp soğutup öyle sulayın. Kireçli su sevmez. Yapraklara su püskürtmeniz iyi sonuç verir. Demir gübresi verebilirsiniz arada sırada, **** çiçek açan bitkiler için alacağınız bir gübreyi.
Fazla boya gitmemesi de normaldir. Direkt güneş stemez aydınlık bir köşe yeterli. Sigara tüm canlıların düşmanı malesef.

Meryem
11-08-2008, 15:36
Çiçeğinizi eğer çeşme suyu kireçli ise, mümkünse bu suyu kaynatıp soğutup öyle sulayın. Kireçli su sevmez. Yapraklara su püskürtmeniz iyi sonuç verir. Demir gübresi verebilirsiniz arada sırada, **** çiçek açan bitkiler için alacağınız bir gübreyi.
Fazla boya gitmemesi de normaldir. Direkt güneş stemez aydınlık bir köşe yeterli. Sigara tüm canlıların düşmanı malesef.

*** ederim. eve gidince hemen ona uygun bir yer bulacağım.

sulama yöntemime yanıt alamadım. doğru yöntemmi acba yoksa köklerinin çürümesine mi yol acıyorum

Lalezar78
11-08-2008, 22:47
Altında su bekletmek pek tavsiye edilmiyor.Toprağı kurudukça üstten sulamanızı öneririm.

kiwici77
11-08-2008, 23:29
Yakın arkadaşım çiçekçi, yarı tropikal ve tropikal çiçek üretiminde uzman sayılabilir. Bu konularda sorun yaşayanlar, sorunlarını bana aktarabilir bende onun tecrübelerini sizlere aktarmaktan mutluluk duyarım.

kiwici77
11-08-2008, 23:34
Birde boyuna değilde enine gelişiyor ne yapmam gerek?

Tam uzman olmasamda bitkilerin enine gelişmelerinin form olarak daha güzel durduklarını söyleyebilirim, yanlarını doldurmadan uzamaları sizce de kötü bir görüntü olmaz mı?

Meryem
12-08-2008, 08:15
Altında su bekletmek pek tavsiye edilmiyor.Toprağı kurudukça üstten sulamanızı öneririm.

ama bu suyu çok seven bir çiçek tporağının hiç kuru kalmaması gerek diye söylendi bütün yorumlarda.
Benim sulama yöntemimde toprak suyu içinde hapsetmek zorunda kalmıyor fazlasını saksı tabağına sızdırıyor daha sonra o tabandaki suları alıyor.

Bu arada dün yapraklarına su püskürttüm çiçeğimin daha bi parladı sanki değişiklikleri inceleyeceğim

Lalezar78
14-08-2008, 11:10
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html
Bu linke bakarsanız Mine Hanım'ın bakım önerileri var.

bocuq
15-08-2008, 15:50
araba içersinde fazla sıcakta kalıp yanan yelken çiçeğimi sizin önerileriniz doğrultusunda dün akşam iyice bi temizledim. sabahta daha aydınlık bir odaya koydum. bakalım akşam eve gidince nasıl bir görüntüyle karşılaşacağım. bundan önceki günlerde her akşam eve gittiğimde daha kötü bir görüntü karşıladı beni. inşallah artık düzelir ve böylelikle ilk hediye çiçeğimi heba etmemiş olurum.
herkese vermiş olduğu bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Meryem
18-08-2008, 14:03
Kafanız hiç karışmasın o bir uzman :)

sulamayı biraz azalttım ama çiçeğim bu durumdan hoşnut değil sanırım yaprakları sanki canlılığını yitirdi biraz düz olan yaprak kenarları dalgalı oldu acaba eski yönten tabağını susuz bırakmasam mı hiç

birde sağlıklı görünen ama boynunu bükmüş yaprakları en dipten kestim çünkü bir sürü küçük yapraklar çıktı onlara yol açılsın diye iyi bir şeymi yapmışım sizce

Nariel
20-08-2008, 12:38
Meryem hanım, bu bitki suyu çok sever ve susuz kaldığında yapraklar pörsür. Bolca sulamanızdan sonra tabağındaki suları da çekebiliyorsa sorun yok ama çekemezse kötü olur, kökleri çürür. Eski yapraklarda sararma yaşlılığa bağlı olabilir, önemli olan genç yapraklarda sararma olmaması.

Meryem
20-08-2008, 12:43
meryem hanım, bu bitki suyu çok sever ve susuz kaldığında yapraklar pörsür. Bolca sulamanızdan sonra tabağındaki suları da çekebiliyorsa sorun yok ama çekemezse kötü olur, kökleri çürür. Eski yapraklarda sararma yaşlılığa bağlı olabilir, önemli olan genç yapraklarda sararma olmaması.

*** ederim zaten suyunu esksi gibi bol vermeye devam ediyorum. Yapraklarda sararma kalmadı uçlarında falan sadece yaprakların sanki biraz boynu düştü sebebini bilmiyorum :(

bu arada 3. çiçeğini verdi bana :)

Meryem
01-09-2008, 12:24
Benim Çiçek yapraklarını yana yatırmaya başladı sanki kırılmış gibi yeni çıkan yapraklarda da var ne yapmalıyım.

papatyam
01-09-2008, 14:35
Susuz kaldığında yan yatar, anlattığınıza göre sulamada sorun yok, biraz daha bekleyin mutlaka sağlıklı bilgi verebilecek arkadaşlarımız yazacaktır.

eda06
06-09-2008, 13:33
merhaba arkadaşlar benimde bir barış çiçegim var onun bir sorunu yok ama,anlayamadıgım çok ilginç(bana ilginç geldi)bişey oldu.barış çiçegim bembeyaz yaprak çıkardı.arkasından da beyaz çiçegi çıktı.resmini koymak isterdim sizlerde görseniz hayretle bakardınız.ama beceremem ki:(

aliş
06-09-2008, 13:53
Bugün iş yerinde bulunan barış çiçeğinin saksısından düşmüş olduğunu gördüm baktımki cılız bir kök belkide kök bile denmez nasıl olmuşsa kırılmış hemen bardağa koyup foruma koştum öğrendim ki bu böyle kök vermicek biraz kökü var sayılır eve gidince hemen dikeyimmi ne dersiniz arkadaşlar. Ve çiçek açanlarınıda görünce umarım yaşar diye daha çok dua etmeye başladım doğrusu.Son olarak çiçek açması için özel bir formil varmı bizim iş yerindeki bir hayli büyük ama çiçek açtığını görmedim hiç.

Çiçeği diktim ama kurudu:(

Meryem
12-09-2008, 11:59
Sanırım son zamanlarda biraz suyunu azaltmış olabilirim. sulamayı artırmaya başladım bakalım sonuç ne olacak


yaprakları hala düzelmedi o bükülen yaprakları kestim doğrumu yaptım bilmiyorum

sükunet
23-09-2008, 05:25
bende üzülüyorum tanıdıktan alıp köklendirdiğim çiçeğim öylesine yaşıyor gibi...
ölmüyorda yaprakları canlanmıyorda öyle yumuşak yapraklı duruyor hani ne bileyim bu resimlerde gördüğüm gibi canlı renkli değil mat bir yeşil rengi...
dibinden minik minik yapraklar çıkıyor ama gelişimi çok yavaş..
ben bu çiçeğimin dilinden anlayamıyorum dolayısıylada gözümün önünde kahroluyorum

1 yıldır birlikteyiz hep aynı hep aynı :(

erbek_
23-09-2008, 10:16
Birşey diyeceğim suizan...Bu çiçek sigaralı ortamlardan hiç hoşlanmaz, acaba sigara dumanına boğuluyor olabilir mi? Ozaman cılız ve rengsiz olurmuş :mad: Küsermiş yani :p Gerçekten sadece aklıma geldi yazdıklarınızı okuyunca, öyle bir ihtimal varsa, çiçeği başka odaya almanızı öneririm ;)

sükunet
23-09-2008, 23:08
Sayın Erbek;
kesinlikle haklısınız!çok iyi bir tespit!
çiçeğim sigara içilen bir ortamda hemde yanıbaşında içiliyor çünkü sehpanın üzerinde öylece duyuyor :(
evet evet ben hemen bir yer değişikliği yapmalıyım!
bilgilendirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim...
zavallı çiçeğimi gelen tiryaki konuklardan uzak tutmalıyım anladım!

kedidelisi
01-10-2008, 01:37
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html başlığında yelken çiçeği bakımı, hastalıkları ile ilgili bir yazım var. Okumanızı öneririm.

dergide bahsi geçen ayırma yöntemi nedir biraz bilgi verebiilr misinzi Mine Hanım?

Meryem
04-10-2008, 19:23
Benim çiçeğin toprağının üstü pamuklandı ve küçük yeşil böcek var neden acaba nasıl iyileştirirm acil yazabilirmisiniz

pixelturk
20-10-2008, 23:26
Tanıştığımız herkese teşekkürler..

ardaçiğdem
16-11-2008, 09:19
Nemli ve sıcak ortamı sever.Ev şartlarında kolay yetişir.İlk ve sonbaharda olmak üzere iki kez çiçek açar. Parlak yaprakları direkt topraktan çıkar. Bitkiyi soğuk hava akımlarından korumalıdır.

ÖZELLİKLERİ:

ISI: Sıcağı sever. Kış aylarında ısı en az 15 c. olmalıdır.

IŞIK: Yazın yarı gölge, kış aylarında ise daha aydınlık bir yer uygundur.

SULAMA: Toprağı daima nemli olmalıdır (Islak değil) Kışın daha az sulanır.

NEM: Yapraklarına her gün su püskürtülmelidir.

Her yıl ilkbaharda saksı değiştirilir. Değişim sırasında ayrılan köklü yapraklardan çoğaltılabilir.

52980

Orkun Kırcı
17-11-2008, 10:44
Bendeki de aşırı sulamadan öldü :(

ardaçiğdem
18-11-2008, 11:58
Benim iki saksı barış çiçeğim var. Annemden dört kök almıştım iki gün dışarda bekledi ve ben onları ikişerli iki saksıya diktim. Bir tanesi öldü diğer üç tanesi gayet sağlıklı. Tek kalan saksıdaki hemen çiçek bile açtı. Şimdi yeşil bir rengi var. Formu baştan sona inceledim. Ben bu çiçeğin bakımının çok kolay olduğumu düşünüyorum. Saksılardan biri cam kenarında yerde duruyor, diğeri cam kenarında cam seviyesinde duruyor. Bu süre içerisinde yerdeki saksıda daha fazla yaprak çıkmaya başladı. Camın önündeki ise hiç yaprak çıkarmadı.
Demek ki fazla ışık almayan yerler yapraklanmayı hızlandırıyor, fazla ışık alan yerlerde çiçeklenmeyi. Ben bu çiçeklerimi yer değiştirmeyi düşünüyorum bakalım farklılık gösterecekmi.
Düzenli suluyorum, iki ayda bir gübre veriyorum şimdi yapraklarına su püskürtmeyi deneyeceğim **** banyoyu değişiklikleri gözlemleyeceğim.

antmen
18-11-2008, 14:41
evet, hem geniş yüeyli hem de sık yapraklı birkiler kural olarak gölgede daha fazla sayıda ve sağlıklı yaprak veriyor.

özlem11
18-11-2008, 16:19
Yaprak uçlarındaki kuruma nedendir acaba.

antmen
18-11-2008, 16:45
Gübre fazla geldiği zaman yaprak uçları sararmaya başlar. Suyun fazla gelmiş olması da mümkündür.

ardaçiğdem
19-11-2008, 08:48
Benim çiçeğimde çok nadir sararma ve kuruma oluyor. Çok fazlada ilgilenmiyorum açıkcası.

pinescape
09-01-2009, 09:39
Arkadaşlar Merhaba,
Bende iki adet Spathyphyllum var. ikiside ayni çiçekçiden farkli zamanlarla alindi. Fakat birinin çiçekleri digerine göre iki misli büyük. Yesil yapraklarida daha büyük çikiyor. Ilk önceleri farkli olduklarunu düsündüm ama açan çiçekler ve yapraklar ayni. Yalniz gectigimiz sene ikiside çiçek vermediler. Onun yerine asiri derecede büyüdüler. Çiçek mi açtirmaliyim yoksa bu durumlari normal mi? Çiçek açtiklari senelerde bu kadar yaprak vermiyorlardi. Yani neredeyse aldigim boyda ve büyüklükte kalmislardi iki sene kadar. Ücüncü senede çiçek yerine çok gürlestiler ve yapraklari daha canli bi yesil oldu. Sizce ne yapmaliyim.

ardaçiğdem
15-01-2009, 14:34
Sayın pinescape eğer aydınlık bir yerde değil ise direk güneş almayan fakat aydınlık bir yere koyarsan çiçek açmalarını sağlayabilirsin. Bu aylarda direk güneş alan bir yerede koyabilirsin aslında güneşten zarar göreceğini düşünmüyorum. Çiçekli bitki besini de kullanabilirsin.

sezgin53
15-01-2009, 15:30
Merdiven boşluğuna bıraktığım çiçeğimin adını şuan öğrendim, barış çiçeğimi hemen mutfağa aldım.

sükunet
29-01-2009, 01:35
zavallı çiçeğimin haline bir bakarmısınız lütfen :(
nasıl bir bakım uygulamalıyım ki çiçeğim güzelleşsin :confused:
daha önce büyük bir saksıdaydı şimdi bu peynir kabına yerleşti
yan yaprakları sarardığı için kestim!
(büyük saksıdayken kesmiştim yapraklar sarardığında)
ortadakiler canlı köküde var ama bir türlü kendini toparlayamıyor ne yapmalıyım?
yardım bekliyorum arkadaşlar:(

brody
10-02-2009, 13:06
Yelken çiçeğinin tohumdan üretimi nasıl oluyor? Bize de hediye geldi. Biraz yaprak kuruttuk ama şimdi iyi. 2 çiçek açtı 2 çiöek yolda açılmak üzere. Bu çiçekler olgulaşınca tohum alabilir miyiz?

Âyine-i Esma
11-02-2009, 15:41
Bizim evde iki senedir açtırılan bir Spathyphyllum var. Buradakiler gibi iri yapraklı olandan değil. Yaprakları daha küçük. Bunun çiçeği yeşil olup, kuruduktan sonra gullyabani kod isimli arkadaşım içerisinden dökülen küçük beyaz şeylerden (tohummu bilmiyorum) götürüp dikti. Henüz birşey yok. Çiçekten bu küçük beyaz şeylerden başka birşeyde gönderilmedi. O yüzden tohumla üretimi olurmu bilmiyorum.
Bu senede ekim ya da kasım ayında birde iri yapraklı Spathyphyllumdan aldık. Bunun yapraklarında küçük yuvarlak kuruluklar olduruldu. Sanırım hasta. Hasta yapraklarını (gecikmeli oldu ama) tamamen kestim. Bakalım ne olacak. İkisininde resimlerini yolluyorum. Küçüğün resimleri yazın çekilmiş resimlerdir.

Âyine-i Esma
11-02-2009, 15:44
Büyüğün sağlıklı resimlerini bu mesajda gönderiyorum. Hasta yapraklarının resimleride var. Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

sükunet
12-02-2009, 06:22
Ayine-i Esma valla kıskandım...
maşallah çiçeğinize..

Mine Pakkaner
12-02-2009, 09:14
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html adresinden e-dergimizin nisan sayısına ulaşacaksınız. Burada "Yelken çiçeği ve bakımı" isimli makalemi okursanız çok faydalanacaksınız.

Crocus Şen
14-02-2009, 11:20
Merhabalar;
Benim sorunum çiçeğimin yeni çıkan yapraklarının oldukça hasarlı ve buruşuk çıkması!:(Ayrıca çiçeğe çok çok özen göstermeme rağmen yaprak uçlarında kurumalarda oluyor!Bunu önlemek için ne yapmalıyım?

cenoz
15-02-2009, 17:57
Arkadaşlar merhaba
Bendede bu çiçekten vardı ama kötü oldu bende geçen hafta pratikere gittiğimde 1 tane aldım salonda unutmuşum bu gün baktım yaprakları ve üzerindeki çiçekler solmuş yanlara yatmış hemen oturduğum odaya aldım extra bir şey yapmama gerek varmı?

ilksenozturk
15-02-2009, 18:50
merhaba cenoz
kurumuş çiçek ve yaprakları kes ki çiçek solanlar için enerji harcamasın, suyunu da verip dinlenmeye bırak, kendini toparlayacaktır

toprak12
16-02-2009, 13:17
bu da benim barış çiçeğim küçük ama bu sene epey büyüdü

cenoz
23-02-2009, 15:13
Arkadaşlar merhaba
Bendede bu çiçekten vardı ama kötü oldu bende geçen hafta pratikere gittiğimde 1 tane aldım salonda unutmuşum bu gün baktım yaprakları ve üzerindeki çiçekler solmuş yanlara yatmış hemen oturduğum odaya aldım extra bir şey yapmama gerek varmı?

Çiçeğim biraz düzeldi ama hala sanki yaprakları yumuşamış gibi canlı durmuyorlar çiçek susuz kalmış gibi duruyor düzenli olarak suluyorum soğuktan olabilirmi evde akşama kadar kimse olmuyor akşam soba yanıyor

bluejean1
23-03-2009, 16:57
Merhaba arkadaşlar.Çok sevdiğim bir ablam 2 ay önce yolladı bu çiçeği.çok beğendiğim çok sevdiğim bir çiçekti.Farklı yolladığı çiçeklerin arasında bunuda ekledi.Zaten bunun kökleri vardı.Hem de baya çelik değildi yani...Neyse ben ektim o gün bugün hiç br gelişme yok hala öyle duruyorlar.Bugünde çam gübresi ekledim.Biraz bişeyle eşeledim köküne doğru çiçeği hiç bir yerinden birşey çıkarmamış :( Bu çiçek ne olur düzelir mi arkadaşlar büyür mü yani?

burcind
24-03-2009, 17:15
Bugün eve giderken apartmanımızın yanında çöp konteynırının yanına kökünden ayrılıp atılmış bir yelken çiçeği gördüm kökleri olduğu için kıamadım ve aldım.Şimdi bu çiçeği suya koydum.Ama bana doğru yolu gösterebilirmisiniz ne yapmalıım?

burcind
24-03-2009, 17:39
Birdee nasıl bir toprak kkalitesi olmalı arın bu bilgiye göre toprak alacağımda!

İlknur
24-03-2009, 19:10
Merhaba bluejean1 bence hiç acele etme, forumun önceki sayfalarını oku. Bu bitki su konusunda hassas, çok sulanmayacak ama susuz da kalmamalı. Su klorlu olmamalı, şehir şebeke suları klorlu olduğu için suyu bir iki gün bekletip vermen, kireçsiz su tercih etmen en iyisi bence.
Saksısını ilk etapta büyük tutma, hava cereyanında bırakma, aydınlık, yarı gölge yerde mutlu mesut yaşar, sabırlı ol, göreceksin çok güzel çiçekler verecektir.

İlknur
24-03-2009, 19:14
Sayın burcind bitkinin büyüklüğü nedir bilmiyorum ama, ben hazır toprak (torf) kullanıyorum.
Çok büyük bir saksı olmasın.Bir önceki mesajda bilgilerimi aktardım. Kolay gelsin, sonucu yazarsan sevinirim.

burcind
24-03-2009, 20:51
Bitkinin sapları baya uzun yapraklarıda orta büyüklükte.Eve getirince klorsuz suya koymuştum çünkü toprak ve saksıyı yarın temin edeceğim.Acaba doğru yapmışmıyım.Birde forumda aspirinli suda birkaç dak. bekletip oksijenli su vermekten bahsedilmiş bunları yapmalımıyım gerçekten.Sonuçtan sizi haberdar edeceğim hatta fotoğraflayıp size resminide atabilirim.İlginize ve cevabınıza çok teşekkürederim arkadaşım.

fizikçi
24-03-2009, 21:07
Merhaba Burcind,

Aspirin ve oksijenli su konusunda bir fikrim yok fakat, suda uzun süre bekletmemeni tavsiye ederim. Çünkü bu bitki çok sudan hoşlanmıyor.Hemen torflu bir saksıya dikip aydınlık fakat direk güneş almayan, ılık asla çok sıcak değil bir ortamda tutmanı tavsiye ederim. Bende çok sağlıklı bir yelken çiçeği var. Beş günde bir suluyorum, benimkine uygun olan bu, sen de toprağı kurdukça sularsın bir süre sonra bitknin dilinden anlamaya başlarsın zaten. Yapraklarına su püskürtülmesinden de büyük zevk alıyor. Umarım seninkini kısa zamanda toparlarsın ama biraz sabır...

bluejean1
25-03-2009, 16:40
Anladım cevabınız için çok teşekkürler.İnşallah düzelecek ve büyüyecek.Arada geziyorum çiçek açacak artık falan çok içim gidiyor.Çok imreniyorum ve çok beğeniyorum bu çiçeği.Benimkide olucak sonunda inşallah :)

burcind
25-03-2009, 19:27
Sn.Fizikçi çok teşekkürederim.Azönce çiçeğimi saksısına torf ile diktim.Gelişmelerden bu forumda sizleride haberdar edeceğim.

İlknur
26-03-2009, 06:47
Hadi bakalım burcind, dilerim en kısa zamanda gelişmeye başlar.

bluejean1
05-04-2009, 10:22
Merhaba arkadaşlar.Sevdiğim bir ablamdan alıp diktiğim çiçeğim bir türlü büyümedi canlı ama hiç bir yaprak çıkarmadı.Ben de dün dayanamadım gidip yeni bir barış çiçeği aldım :) Üsütnde 4 açıcak olan çiçeği var 1i ölmüş diğer üçüde uzuyorlar ve açıcaklar.Saksısının altından köklerini çıkarmış.Anladım ki saksısı epey küçük geliyor.Salı günü alıcağım büyük bir saksıya dikmeyi düşünüyorum toprağı ile birlikte...Baya sık yaprakları var inşallah bu işi başarabileceğim.Bakımı için başka ne yapmam gerekiyor? Suyu nasıl vereceğimi anlamadım..Yapraklarına su püskürtmelimiyim yapraklarını silmelimiyim?Yardım ederseniz sevinirim çünkü bu çiçeği çok çok çok seviyorum :p:D

sükunet
08-04-2009, 13:52
bluejean barış çiçeği fazla bir bakıma gerek duymuyor..
yarı aydınlık yerleri seviyor..
yaz döneminde sık sık yapraklarına spreyle su pürkürtürseniz keyiflenir...
suyu çok seviyor haftada bir sulamanızda fayda var...

bluejean1
09-04-2009, 16:07
Hımm ilk önce cevabınız için çok ******.Ben o zaman yaprakalrına hergün su püskürteyim.Suyunuda eksik etmiyorum zaten.İnşallah güzel çiçekler açar :)

adincer
04-05-2009, 22:15
Arkadaslar benim yelken cicegim yeni yaprak veriyor fakat yeni yapraklar aldigim zamanki yapraklarla kiyaslaninca kucucuk. Bunlar zamanlai boy atiyor yoksa bir sorun mu vardir? yapraklar celimsiz pek buyuyecege benzemiyor. Bunu yetistirenler nasil bu kadar boy attirmislar ki?

züleyha
05-05-2009, 15:16
Bende yelken çiçeklerimi paylaşmak istedim, salonumun vazgeçilmez demirbaşları :)

adincer
05-05-2009, 15:33
Merhaba Züleyha Hnm,
Özel bir bakım uyguluyor musunuz?
Paylaşırsanız sevinirim.

züleyha
05-05-2009, 15:41
Sayın adinçer, kesinlikle susuz bırakmıyorum, zaman zaman yapraklarına su püskürtüyorum ve ayda bir de saksı topragına, toz gübre almıştım Koçtaştan çiçekli bitkiler için, ondan koyuyorum. Bir de aydınlık ortamı seviyor. Ben güneşliğimi açıyorum ışık alsınlar diye, saolsun yardımcım kapatıyor mobilyalar güneşten solmasın diye :) Işık istekleri kısmen karşılanıyor yani..

adincer
05-05-2009, 15:54
Ben hiç gübre kullanmadım daha çiçeklerğimde bariz faydasını görüyor musunuz?
Ben de alayım.

züleyha
05-05-2009, 16:06
Ben yararını görüyorum, şöyleki zamanla saksıdaki toprak özelliğini kaybediyor doğal olarak, dolayısıyla bitki topraktan yeterli besini alamıyor diye düşünüyorum. O yüzden çiçeklenmeye başlamadan önce mutlaka ilkbahar aylarında çiçeklerime besin veriyorum. Genelde de yelken çiçeklerimin üzerinde sürekli çiçeği oluyor.

adincer
05-05-2009, 16:10
Anlıyorum peki gübreleri koçtaştan aldım demiştiniz. Çubuk şeklinde gübreler var onları mı kastediyorsunuz? yoksa sıvı besin mi?
Cevaplar için teşekkürler şimdiden

İlknur
05-05-2009, 16:13
Sevgili Züleyha ne kadar güzel çiçeklenmişler...Acaba sizin yelken çiçeğiniz kaç yaşında ve saksısında kaç kök var öğrenebilir miyim?

züleyha
05-05-2009, 16:16
Sevgili İlknur ilk resimdeki önde duran yelken çiçeğim sekiz yıllık, işin açıköası kök sayısını hiç saymadım ama saksı tıklım tıklım dolu. Diğeri ise 4 yıllık onda 2 kök var. İki saksıdaki yelkenler birbirlerinden biraz farklılar.İlki biraz daha küçük yapraklı bir cins, diğeri ise daha büyük ve kalın yapraklı, 2.nin çiçeği de daha büyük açıyor. Bu halleri çiçeklerinin solmuş durumu normalde çok daha yoğun çiçekleri var.

züleyha
05-05-2009, 17:39
Sayın adinçer, vilmorin marka kutu içinde toz gübre almıştım, onu kullanıyorum. Tam ismini bilmiyorum, kutu ıslanıp yırtıldıgı için atmıştım.

adincer
05-05-2009, 22:00
Tesekkur ederim Züleyha Hnm hızlı cevaplarınız için.

ardaçiğdem
06-05-2009, 08:28
Benimde iki saksı yelken çiçeğim var ama bir yıldır hiç gelişmedi, yeni yapraklar vermedi. Geçen hafta toprağını değiştirdim şimdi yeni yapraklar hızla çıkmaya başladı.
Sevgili züleyha çiçeğiniz harika görünüyor. Acaba büyük saksıdan mı hoşlanıyor, benim saksılar biraz küçük.

Fatih
06-05-2009, 19:01
Bu da benim değerli bir ablamdan bu gün gelen yelkenim.İsmini umut koydum.Köklü ancak tutmaya bilirdiye düşünüyorum, yanlışmı düşünüyorum?İsminin Umut olmasının nedenide bu düşünce;)

züleyha
06-05-2009, 20:01
Sevgili ardaçiğdem, doğruyu söylemek gerekirse çok da büyük saksıyı sevmiyor. Benim çiçekler küçük saksıda ve hatta ilk saksıda 8 kökten fazla var.

gurkan009
16-05-2009, 19:40
78983 arkadaşlar benim çiçegim bu halde,bugun sararmış yapraklarını kestim,balkona güneş görmeyen bir yere aldım ve kireçsiz su sprey şeklinde sıkmaya başladım başka ne yapabilirim...teşek

bluejean1
16-05-2009, 20:47
Herkese merhaba arkadaşlar;
Bu sene aldığım barış çiçeğim baya açtı.Çok güzel görünüyor fakat, aldığım bilgilere göre yeşeren çiçeklerini koparmak daha sağlıklı olurmuş ve tekrar çiçek açmasını sağlarmış.Ne kadar doğru bilmiyorum.Koparmayı denedim.Gövdesi ilk açtığı andaki kadar güçlü.Kopmuyor birşey olacak diye korkuyorum ve yaprağın içinden çıktığı için koparamıyorumda ne yapıcam bilmiyorum..Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler :)

züleyha
19-05-2009, 23:13
Sayın Blujean1,
Ben makasla kesiyorum, mümkün oldugu kadar dipten.

Karşıyakalı
20-05-2009, 12:54
Sevgili arkadaşlar,
Barış çiçeği ile ilgili forumu ilk kez inceliyorum. Başından sonuna kadar okudum. Benim nem seven bütün bitkilerime uyguladığım bir yöntem var onu aktarmak istiyorum. Susuz kalınca bitkiler önce bayılıyor, suyu görünce de diriliyorlar ya, bunu önlemek için nem tutucu jel kullanıyorum. Torfun içine göz kararı katıyorum. Koçtaş'ta 6lık paketler halinde birkaç gramlık iri tuza benzer bir malzeme var. Bunun bir tanesini bir litre suya ekleyince bir saat sonra jele dönüşüyor ve bunu saksı değiştirirken toprağa karıştırıyorum. Tabii bundan sonra çok sulamamak gerekiyor.

bahar86
20-05-2009, 17:27
merhaba arkadaşlar,
ben henüz aranızda yeniyim ve bitkilerlede yeni yeni ilgileniyorum.benim de barıs çiçeğim var 1,5 aydır benimle.4 tane çiçeği vardı ve çiçekleri yaşile döndü.formdan bunların kesilmesi gerektiğini okudum.sadece çiçeğimi kesicem yani yeşile dönen kısmı mı, yoksa onun bulunduğu dalımı?yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden çook ******...

İlknur
21-05-2009, 08:37
merhaba arkadaşlar,
ben henüz aranızda yeniyim ve bitkilerlede yeni yeni ilgileniyorum.benim de barıs çiçeğim var 1,5 aydır benimle.4 tane çiçeği vardı ve çiçekleri yaşile döndü.formdan bunların kesilmesi gerektiğini okudum.sadece çiçeğimi kesicem yani yeşile dönen kısmı mı, yoksa onun bulunduğu dalımı?yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden çook ******...

Sevgili arkadaşım, sadece çiçekleri sapıyla birlikte keseceksin. Mümkün olduğunca sapın en alt kısmından kes, yapraklara zarar verme.

bahar86
21-05-2009, 17:16
Sevgili arkadaşım, sadece çiçekleri sapıyla birlikte keseceksin. Mümkün olduğunca sapın en alt kısmından kes, yapraklara zarar verme.

cok tesekkur ederım..

bluejean1
21-05-2009, 18:14
cevabınız için teşekkürler...Ben bu işi beceremiyeceğimden en iyisi çiçekleri kendi kendine solsun :)
Ayrıca da bir sorum daha olacaktı.Çiçeğimin yaprkaları çok kendilerini saldı.Yani hiç dik değiller iyice yere indirdiler kendilerini.Sıcaklardan mı nedendir?Ayrıcada yaprakları çok tozlanıyor ne yapmam gerekiyor.Silsem zarar görür mü ??

züleyha
21-05-2009, 22:48
Sevgili bluejean1,
Sanırım çiçeğiniz susuz kalmış ve topragı kurumuş. Topragını kontrol edin eğer toprağı çatlamış ve saksı kenarlarından ayrılarak, boşluklar oluşmuşsa, bir kova içine su doldurun ve çiçeğinizin saksısını bu kova dolu suya oturtun. Dikkat edin saksıyı oturturken, saksıdaki hava kabarcıkları topragın saksıdan cıkmasına neden olabilir, elinizle saksı topragına bastırmayı ihmal etmeyin. Saksı komple suyun altında kalacak sekilde su seviyesi olmalı. Saksıdaki bütün hava kabarcıkları çıkana kadar 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Takiben saksıyı sudan cıkartın ve süzülmesi için bir kenarda bekletin. Bikaç saat içinde bitkiniz kendisini toparlayacaktır. Bu yontemle susuzluktan ölmek üzere olan 3 saksı yelken çiçeği kurtardım. Tabi eğer sorun susuzluktan kaynaklanıyorsa bu yöntemi uygulayın :)

bluejean1
22-05-2009, 19:59
Cevabınız için teşekkürler.Çiçeğim üstü hep gübre toprak yok gibi :) Altta toprağı.Ama bende susuzluktan kaynaklandığını düşünüyorum yarın hemen bu yöntemi uygulayacağım teşekkürler .. :)

powered
22-05-2009, 20:31
Sevgili Yelken çiçeği severler siz şu anda evde yetiştirilmesi en zor çiçeklerden birisini (açelyadan sonra) konuştuğunuzun umarım farkındasınızdır. Eğer çiçekçiden aldığınız gibi dik, gösterişli, yemyeşil, kalın etli bir çiçek yapmayı başarmışsanız sizi sonsuz sayıda tebrik ediyorum...

1- Musluk suyu sevmez, Kloroz hastalıgına yakalanır
2- Mikro ve makro besin elementlerine çok ihtiyaç duyar.
3- Maksimum derecede fazla ışık ister ama bu ışığı gölgede ister yani güneş ışığı üstüne hiç değmiyecek sadece 1-2 saatlik sabah güneşine **** tül perdenin ardından süzülen güneş ışığına tahammülü vardır.
4- Nemi çok sever o yüzden yapraklarına sürekli su püskürtmek gerekiyor.
5- Yapraklarını aşağıya sarkıtması her zaman susuzluktan sanılır ama değil ya kloroz olmuştur **** pencereden ışık alıyorsa yandan ışık alınca yaprakları yana salıveriyor ışığı üstten alırsa yapraklar dik duruyor.
6- Saksı büyük olmamalı mümkün olduğunca kökler saksıyı doldurunca 1 numara büyük saksı ile değiştirilmeli yoksa sadece kök geliştiriyor yapraklar küçük çıkıyor.
7- Yapraklar aşırı derecede fazla toz tutuyor bu da bitkinin ışık almasını engelliyor sürekli temizlenmeli.
8- Kışın fazla soğuğa ve hava akımına tahammülü yok.
9- Fazla sulama kök çürümesine neden oluyor mümkün olduğunca saksı tam kurumaya yakın olmadan sulanmamalı.
10-Beyaz sinek ve toprak biti hastalıklarına yakalanıyor.

Daha sayayımmı? işte bu kadar nazlı ve bakım isteyen bir çiçek yalnız 1 iyi yanı var tüm bu olumsuzluklara rağmen formsuz da gelişse, yaşamaya devam edebiliyor bu özelliği güzel işte, ama çiçekçilerde gördüğünüz, seralarda, tüm ekolojik istekleri yerine getirilerek yetiştirilmiş yelken çiçekleri, insanı kendine hayran bırakırken, evdeki formsuz çiçeğinizin değeri bir anda gözünüzden düşebiliyor.

Mine Pakkaner
22-05-2009, 20:44
Yelken Çiçeği ve Bakımı adlı yazımı e-dergimizde (http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html) de okursanız detaylı bilgi bulacaksınız.

Hasan
26-05-2009, 18:10
Bu da biraz büyük bir yelken çiçeği ama, idare eder :)

powered
26-05-2009, 18:51
Hasan bey gayet güzel bir çiçek olmuş, keyifli ve rahatı yerinde görünüyor. Maşallah.

Hasan
26-05-2009, 19:56
Hasan bey gayet güzel bir çiçek olmuş, keyifli ve rahatı yerinde görünüyor. Maşallah.

Teşekkürler, sanırım fazlasıyla yerinde, büyüdükçe büyüyor :)

dragonfly
28-05-2009, 09:25
Merhaba, Ben de yeni katılanlardanım...
Resimdeki de benim oturma odamda baktığım Barış çiçeğim. Çiçeğim olduğundan iki kat daha büyüktü fakat ben biraz rahatlaması için Mayıs başında epey budama yaptım. Yapraklarını kestiğimden beri 4. çiçeğini açıyor :)

Hasan
28-05-2009, 20:14
Merhaba, Ben de yeni katılanlardanım...
Resimdeki de benim oturma odamda baktığım Barış çiçeğim. Çiçeğim olduğundan iki kat daha büyüktü fakat ben biraz rahatlaması için Mayıs başında epey budama yaptım. Yapraklarını kestiğimden beri 4. çiçeğini açıyor :)

Yapraklarda herhangi bir sorun yok, oldukça sağlıklı gözüküyor, maşallah diyelim :)

dragonfly
28-05-2009, 22:13
Teşekkür ederim Hasan Bey, maşallah diyelim evet :)

bluejean1
29-05-2009, 13:27
Merhaba powered;
Yazını okudum..Benim çiçeğim oldukça büyük bir saksıda.Değiştirme imkanım artık yok.Yapabileceği tek şey saksısında kalmak..Ben büyük bir saksının onun için çok sağlıklı olacağını düşünüyordum meğerse yanılmışım.Suyunu eksik etmiyorum hala yaprakları aşağıda :S Züleyhanın tavsiyesini uyguladım ama bir değişme yok.Zaten ne kadar yapabildim oda düşünülür.Saksı aşağıdan suyu yukarı çıkarmıyor.Hiç su almadı içine kovadan.Bende şaşırdım... Neyse artık herşeyi uyguluyorum.Düzelip düzelmiyeceği çiçeğimin kendisine kalmış birşey.Ama yapraklarının öyle olması beni sinir ediyor.. Ara da bunun saksının büyüklüğünden kaynaklandığını düşünüyorum.Yapraklarının yayıldığını düşünüyorum...Belki ilerliyen zamanlarda düzelir...

dragonfly
29-05-2009, 13:41
Yapraklarda herhangi bir sorun yok, oldukça sağlıklı gözüküyor, maşallah diyelim :)

Bu arada sizin Bariş çiçeğide oldukça güzel, keyifli, maşallah :)

powered
29-05-2009, 19:36
Sevgili Blujean1;
Bende tam 4 saksı var yelken çiçeği, fakat hiçbiride benim istediğim formda değil, ben çok iyi biliyorum ki bu çiçek Diffenbachia kadar büyük yaparak yapabiliyor ve el büyüklüğünde çiçek açabiliyor. Bizimkiler öylemi! maalesef küçücük sarkmış yapraklar kimisi yanlardan uçlardan sararmış, bu çiçekle çok derdim var çok!

Bakım konusunda E-dergide bir çok bilgi okudum, farklı internet sitelerinden farklı kaynaklardan bir çok bilgi edindim, hemen hemen hepsini uyguladımda, ama sonuç sadece hayal kırıklığı.

Vitamin aldım her türlüsünden, makro, mikro hepsi var, deniz yosunu tozu aldım iyi gelir diye, humik asit fulvik asit onlarıda aldım, BGD bitki gelişim düzenleyiciler aldım, hatta ona buna uyduk giberellic asit bile aldım, hepsinide tarif edilen zamanlarda tarif edilen miktarlarda özenle uyguladım. Fakat milimetrik bir fark bile yok! sadece milimetrik bir fark olmaz mı? ama yok!

Uzatmayalım, ben bu çiçeği, çiçekçilerdeki gibi formlu büyütene kocaman bir HELAL OLSUN diyorum.

Hasan
29-05-2009, 19:41
Bu arada sizin Bariş çiçeğide oldukça güzel, keyifli, maşallah :)

Teşekkürler, şuan için keyifli, üç tane kocaman çiçeği var :)

Fatih
29-05-2009, 23:25
beni mazur görün ancak ilk defa yetiştiriyorum barış çiçeğini..barış ne yapmaya çalışıyor:confused:

Faruk
29-05-2009, 23:37
Yeni yaprak çıkarıyor senin yelken çiçeğin Fatihciğim...

bluejean1
30-05-2009, 00:18
Sevgili powered;
Evet bende sana katılıyorum.Beni baya zorlıyacağa benziyor.Eee gülü seven dikeninede katlanır ne yapalım.Artık elimizden gelen bu kadar.Gerisi çiçeğe kalmış bir şey herhalde :):)

dragonfly
30-05-2009, 09:09
Sevgili Powered ve Bluejean1, diğer arkadaşları bilemiyorum ama aslında ben pek zorlanmıyorum çiçeğime bakarken, yani yaptığım inanın fazla birşey yok.

Yalnız en önemlisi bence ,tecrübeme dayanarak söylüyorum, çiçeğin yerini sevmesi ile ilgili. Benimki oturma odasında pencerenin hemen yanında, sabahtan akşama kadar direk güneş ışığından uzak olmak kaydı ile aydınlık bir ortamda duruyor, öyle bir şansım var Allahtan :)

İkinci yaptığım şey kışın haftada 1, yazın ise toprağını kontrol ederek 4-5 günde bir sulamak. Üçüncü ve son yaptığım şey ise konuşmak :) Kimi insan saçma bulur bunu ama ben yürekten inanıyorum.

Benim yaptıklarım bakım için bu kadar, dörtlü kombinasyon; toprak, su, ışık ve sevgi :))

bluejean1
31-05-2009, 00:23
dragonfly;
Anlıyorum.Bakımında zorlanmıyorsan ne mutlu.Bende öncelerden pek bakıma ihtiyaç duymuyor diye biliyordum.Şimdi tecrubeleniyorum.Ama bazen hiç bakıma ihtiyaç duymuyorlar.O kadar kötü yerlerde duruyorlar ki görmelisiniz.Ama yerini sevdikten sonra gerçekten mutlu ve huzurlu yetişiyor.Yerini sevmesi gerçekten önemli...Barış çiçeği kriterlerine tam uygun şu anki yeri.Bilmiyorum neden böyle yapıyor.Bu arada benimkininde üstünde 6 çiçeği vardı yeni azalttım :) Şimdi 2 tane var bi tanede alttan çıkıyor :):)

cancan08
01-06-2009, 21:54
merhaba...3 tane yelken çiçeğim var..2si gayet sağlıklı ve çiçekli ancak bu fotoğrafta gördüğünüzün yaprakları sanırım güneşten bu halde...köklerine baktım,sağlam,sorun görünmüyor...güneş görmeyen kuytu bir yere aldım,sizce toparlanır mı?Ne yapmalıyım?

powered
01-06-2009, 22:40
Sevgili cancan evet sanırım güneş yakmış o yaprakları dibinden kesmelisin çirkin duruyorlar onlardan artık hayır gelmez, güneş görmeyen bir yerde yeni yaprakların çıkmasını bekle bence.

ebrukedi
04-06-2009, 09:30
selamlar,

Barış çiçeğimin yaprak kenarlarında kuruma oluyor. Güneş almıyor, ama aydınlık bir ortamda duruyor. Sürekli yeni yaprak veriyor ama kimisinde kuruma oluyor. Şu anda çiçek açıcak.

Toprağını kuru bırakmıyorum. Arada yapraklarını ıslayıtorum. Ara ara sıvı gübre veriyorum. Ama kurumaya engel olamıyorum.

powered
04-06-2009, 18:33
O kuruma değil ki! kimine göre vitamin eksikliği, kimine göre güneş yanığı, kimine göre nem eksikliği, kimine göre toprağın fazla ıslak olması, ama hepside uygun diyorsunuz ki bende aynı şekilde titizlikle bakıyorum ama benimkide tıpkı sizinki gibi.

dragonfly
04-06-2009, 21:50
selamlar,

Barış çiçeğimin yaprak kenarlarında kuruma oluyor. Güneş almıyor, ama aydınlık bir ortamda duruyor. Sürekli yeni yaprak veriyor ama kimisinde kuruma oluyor. Şu anda çiçek açıcak.

Toprağını kuru bırakmıyorum. Arada yapraklarını ıslayıtorum. Ara ara sıvı gübre veriyorum. Ama kurumaya engel olamıyorum.

Anladığım kadarı ile herkeste bu dert mevcut, benim çiçeğin de yaprak uclarında var sadece, eski yaprakların hemen hemen hepsinde bu siyahımsı kurumalar var ama Allahtan çok büyük değiller :(

adincer
05-06-2009, 08:47
Benim barış çiçeğimin durumunu iyi bilirdim. Burdaki arkadaşların önerisi ile besin cubuklarından aldım koydum. Çiçeğin yaprakları sanki daha dik durdu. Şimdi çiçeğim daha sağlıklı görünüyor. Yaprak veriyor. Fakat yeni cıkan cicekleri sanki daha küçük boylu oluyor. Nedenini çözemedim.
Bu arada bu çiçeğin ucundaki kurumalar suyunun kireçli olduğunun göstergesi diye biliyorum. İçme suyu ( satınalınan ) ile sulamak gerekiyor bu çiçeği.
Akşam telefondan cekildiğinden fotograflar bulanık;

ebrukedi
05-06-2009, 09:05
O kuruma değil ki! kimine göre vitamin eksikliği, kimine göre güneş yanığı, kimine göre nem eksikliği, kimine göre toprağın fazla ıslak olması, ama hepside uygun diyorsunuz ki bende aynı şekilde titizlikle bakıyorum ama benimkide tıpkı sizinki gibi.


Direkt güneş almadığı için güneş yanığı olamaz, ara ara gübre veriyorum vitaminsizde olamaz. Nem eksikliği, çok sık olmasada yapraklara su püskürtüyorum, toprağı kurtumdan suluyorum ama abartılı biçimde değil.

Peki kireçli sudan kaynaklanabilir mi? :confused:

adincer
05-06-2009, 09:22
Sevgili ebrukedi;
yapraklarına sıktıgın su kireçli ise olabilir. Kendi suyunu da yapraklarına püskürttüğün suyu sa kireçsiz su ile sulasan sorun gecebilir.
Fakat fotograflarda gördüğüm kadarıyla sunun vereceği zarardan daha fazla bir kuruma var. Su yaprak uclarını kurutuor sizinki yapragı kurutmus nerdeyse. Sorun başka da olabilir. Saksı degiştirme vakti gelmiş olabilir.

powered
05-06-2009, 16:27
Sevgili Ebrukedi,
Hani bir atasözü vardır; Kelin merhemi olsa, önce kendi başına sürer diye, şimdi benim durumumda tıpa tıp sizinkiyle aynı, ben burada söylenebilecek bütün tavsiyeleri harfiyen uyguluyorum, üstelik Mine hanımın E-Dergide bu çiçeğin bakımı ile ilgili yazısını ezberledim okuya okuya, orda yazan her şeyi uyguluyorum ama yüzümü yinede güldürmediler. Şu an farklı bazı şeyler deniyorum sonuçları 1 aydan önce almak mümkün değil belki düzelirlerse sizinle paylaşırım. Sizin ilk etapta yapacağınız şeyler fikrimce;

1- Yanık yaprakların hepsini kesin (Hastalıkta olabilir yayılmasın)
2- Suyu saksı kurumadıkça vermeyin.
3- Mutlaka yağmur suyu verin bu çok çok önemli.
4- Bir müddet gübreyi kesin. (Toprağın PH çok yükselmiş olabilir)
5- Onlarla arasıra konuşup düzelmezlerse evden atıcam sizi diye tehdit edin. :) (Bu çok etkili oluyor gerçekten anlıyorlar.)
6- Forumun Bir bilene soralım bölümünde Mine hanıma fotoğraflarıda ekliyerek ne yapabilirm diye sorun.

Hasan
13-06-2009, 18:51
yaşasınn benim yelken çiçeklerimde açtırılıyoo :D


Sağlıklı görünüyor, tüldeki yapraklarla da uyumlu olmuş:)

fizikçi
14-06-2009, 08:42
hala beklemedeyim tam açtırılmadılar, biraz nazlılar galiba :)

Çiçekleri geç büyüyor. Tıpkı uykudan uyanan bir kuğu gibi nazlı nazlı başlarını havaya kaldırıp ardından bulunduğu sap uzamaya başlaıyor. Fakat uzun soluklu kalıcı çiçekler oluyorlar. Benim de çok sağlıklı bir barış çiçeğim var özel olarak hiç bir şey yapmıyorum. Beş günde bir suluyorum. Nadiren de hazır toz gübrelerle ziyafet çekiyorum. Mart ayında çok ciddi bir budamadan geçirip saksı değişiminden sonra çiçekleri coştu.

Aşırı sulama yapraklarında sarartılar yapıyor , susuz kaldığında ise yaprakları aşağı sarkıyor....

kolay gelsin....

juniperus
15-06-2009, 17:16
Yelken çiçeğim oğlumun doğumunda hediye gelmişti. Oğlum 5 yaşını doldurmasına birkaç ay kaldı. Yılda bir kez Mayıs-Haziran'da 1 çiçek açıyor. Yapraklarının önce uçları kuruyor, sonra kuruma artınca yaprağı sapı ile birlikte dibinden kestiğimden dip kısmı fotoğraftaki gibi oldu:(

Masum_Melek
05-07-2009, 18:12
Benim gölge yerde tuttuğum Barış çiçeğim (Spathyphyllum)var.Haftada 1 sulama ve nemlendirme yapıyorum..Henüz 2 çiçeği var..Doğru bakım yapıyormuyum??:]Yardımcı olursanız sevinirim...

Masum_Melek
05-07-2009, 19:35
İşte buda benim tatlım.. Nasıl?

90899

90900

sükunet
06-07-2009, 13:39
en çok nesini seviyorum bu çiçeğimin biliyormusunuz?
yaprakları yere doğru eğilmişken duş aldırdığımda yarım saat sonra tüm yapraklar başlarını göğe doğru yükseltiyorlar :)
ve bende keyifle izliyorum güzel çiçeğimi :)

poseidon1
11-07-2009, 19:51
cok hosuma gidiyor bu bitki
1 hafta önce komşumuzdan aldım bir kök ve tuttu şu an büyütüyorum loş ışık altında ve toprağı nemlendirecek derecede hafif sulamayla hiçbir sorun cıkmadı henüz :)
http://img291.imageshack.us/img291/9616/dsc04698.jpg (http://img291.imageshack.us/i/dsc04698.jpg/)

http://img269.imageshack.us/img269/9274/dsc04699f.jpg (http://img269.imageshack.us/i/dsc04699f.jpg/)

emelisa01
11-07-2009, 20:37
yaklaşık 3 yıldır bu çiçeği yetiştiriyorum , geçtiğimiz yıl ben şehirdışında iken eşim bu bitki yanmış diyerek tüm yapraklarını budamış şuan yeniden canlanıyor ama yaprak uçları sararıp kuruyor ne yapacağımı şaşırdım , birde benim bitkim sadece yapraklardan oluşuyor :( ilk geldiğinde 2 adet çiçeği vardı ama artık yok acaba yeniden çıkarmı ?
resimlerini koymaya çalıştım ama yapamadım :(

lazuribo
13-07-2009, 12:55
bu yelken çiçeğinin de açak beyaz çiçek neden beyaz kalmıyor.Şu an yeşile doğru tonları kayıyor.İlk açtığında güzeldi.Birde toprak ta oluşan bir katman var her seferinde toprağı karıştırmak mı gerekiyor.Gübre olarak NPK 20-20-20 uygun mudur?

optimus
14-07-2009, 10:44
bunun çiçekleri neden böyle miniminnacık bilen var mı? üzerinde 5 tane çiçeği var hepsi de böyle...

powered
14-07-2009, 15:53
Sn; Optimus, dengeli gübre verin büyürler.

Âyine-i Esma
17-07-2009, 20:16
Bizdeki yelken çiçeğide artık çiçeklendi inşaallah. Büyüklü küçüklü üzerinde 20 ye yakın çiçeği var. biraz daha açtırılsın inşaallah resimlerinide koyarız.
Yeni bir mesaj yazmaktansa bu mesajın devamına resim ekleyeyim dedim:

adincer
20-07-2009, 10:49
bunun çiçekleri neden böyle miniminnacık bilen var mı? üzerinde 5 tane çiçeği var hepsi de böyle...

Merhabalar,
Ciceğin boyunun kısa olmasının sebebi, daha önce açan çiçekler solunca mümkün olduğunca dibinden kesilmemiştir. İlgili işlem bundan sonra yapılırsa bundan sonraki çiçekler uzun boylu olacaklardır.
Çiçeğin solması demek beyaz kısımda kahverengi lekelerin oluşması ve/ya tohum kısmı yeşile sönmesi ...

ggulday
21-07-2009, 15:45
merhaba ben bişey danışmak istyiyorum. benim yelken çiçeğimin çok güzel bir çiçeği açtı. 2-3 ay sonra yeşerdi çiçek ve şimdidide kararmaya başladı :( bu çiçeklerin ömrü bu kadarcık mı?

optimus
21-07-2009, 22:40
ggulday sitenin çıkardığı e-derginin bir sayısı bu çiçeğe ait. orda çiçeklerin yeşil olmasının sebepleri yazıyordu. çiçeğimi ilk aldığımda okumuştum, ama şimdi hatırlamıyorum. bence oraya bir bakmalısın.

sayın adincer, ayrıca cevabınız için çok teşekkür ederim. çiçek hediye olarak geldiğinden önceki çiçek durumundan pek haberim yok. ama geldiğinde bazı çiçek sapları henüz durmaktaydı, onları kesmiştim elimden geldiğince. zaten çiçek çok bakımsızdı. tabiri caizse bende adam oldu diyebilirim :) aslında çiçeklerin çıktıkları yapraklar minicik yapraklar. parmağım kadar ya var ya yok yaprakların boyutu. büyük yapraklı olanlar ise emekliye ayrılmış gibi duruyorlar. acaba çiçek boyutunun küçük olmasının sebebi bu olabilir mi? yani çıktığı yaprağının küçük olması. bukadar küçük yaprak ayrıca çiçek verir mi? :S herhangibir çiçek coşturucu kullanmıyorum. tek verdiğim arada 18-18-18 sıvı gübre.

bu arada ayine-i esma çiçeğinize hayran kaldım. ne kadar güzel gösrünüyorlar. çiçekleri olmasa bile yaprakklarının duruşu bile güzel. maşallah diyelim...

ggulday
22-07-2009, 07:45
sağol optimus:)

optimus
22-07-2009, 07:59
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html

senin için buldum ggulday...

optimus
22-07-2009, 08:01
hatta okudum :P az güneş alınca çiçek rengi yeşile dönüyormuş

ggulday
22-07-2009, 10:48
hatta okudum :P az güneş alınca çiçek rengi yeşile dönüyormuş
imdadıma yetiştin arkadaşım sağolasın:) allah razı olsun:) tatilin kurbanı oldu çiçeğim galiba güneşlik çekili kalmış 1 hafta :( inşallah kısmet yeni çiçeklere...

imiathiel
29-07-2009, 23:54
Benim çiçeğimin yaprakları oldukça sağlıklı görünüyor, herhangi bir gübreleme yapmadım şimdiye kadar. Mayısta bir çiçek açtı, o da yeşerdi şimdi ve kestim. Ancak yeni yaprakları burgu burgu çıkıyor, saksısı da küçük değil, sorunu ne olabilir acaba?

ggulday
31-07-2009, 08:36
yelken çiçeğimin üzerindeki çiçek sanırım yetrli güneş almadığı için önce yemyeşil oldu ve şimdide tohum kısmı karardı. onu komple dipinden koparmalımıyım. tekrar çiçek açtırmak için yapılacak bişey varmı yoksa nazlı güzelin keyfinimi beklemek gerekli:p

sükunet
31-07-2009, 18:09
bizim buralarda huzur çiçeği deniyor bu çiçeğe..
söylenen o ki evde huzur olunca çiçek açarmış ;)
ben şunu anladım ki bu çiçek duşu çok seviyor.
öyle ki ben alıp banyoya götürüyorum duşun altına sokup yaprağından-toprağına bol bol suluyorum.
haftasında çiçek veriyor bana...
ve o yaprakları gökyüzüne doğru öyle bir kaldırıyorki heybetine hayran kalıyorum ;)

imiathiel
31-07-2009, 20:09
Bir çiçekçi daha bana bayıldığında götür duş aldır demişti :)

@d@LI
31-07-2009, 20:54
balkonlarda gördüklerin muhtemelen yeni alınmış veya hediye gelmiştir :) spati ve diğer iç mekan salon bitkileri direkt güneş ışığı sevmez aydınlık tabir ettiğimiz gün ışığı alması (direkt güneş ışığına maruz kalmadan) yeterlidir, toprak kuruyunca değil kurumaya yakınken tamamen sulanır azar azar değil 15-20 gün arayla çiçekli bitkiler için uygulanan sıvı gübreyi sulama suyu ile verebilirsin :)

sükunet
01-08-2009, 10:35
bunlarda benim huzur çiçeklerim.
minik olanı büyük saksıdan alarak çoğalttım.
durumuda gayet iyi.

thomasina
23-08-2009, 13:59
Merhabalar. Bir iki gün önce bir tanıdığımın evinde iki saksı vardı bu güzelden. İkisi de çok yıpranmıştı, ev sahibi biraz ilgisiz yardım istedi. Kurumuş yaprakları topladım, toprağını biraz çapaladım, suladım. Boynu büküktü gariplerin ama gelen habere bakılırsa biraz toparlanmışlar şimdi. Hatta daha sonra gideceğim mümkün olduğunca toprağını değiştireceğim ya da besin vereceğim. Fazla yüz bulursam da alıp eve getireceğim. Daha neler var o evde anlatamam. Hepsi de hediye gelmişler, sevilmedikleri için kapalı ya da yarı kapalı balkonlarda yaşam mücadelesi veriyorlar. İleride hepsi için güzel kurtuluş planları yapıyorum şimdiden:)
Neyse oradaki saksılara bakım yaparken bir kök ayırdım. Bayağı kök vardı ve sağlıklı görünüyorlardı. Öneriler işiğinda aspirinli suda birkaç dakika beklettikten sonra saksıya geçirdim. Alttaki birkaç yaprağı aldım, can suyu olarak da oksijenli su verdim. Şimdi cam arkasından sabah güneşi alan bir yerde. Yalnız saksı harcı olarak yalnızca torf kullanmadım. Torf, bahçe toprağı ve dere kumu karışımından hazırladığım toprağı kullandım. Fazla sıkışık da değil ama şimdi teredütte kaldım. Hata yapmış olabilir miyim arkadaşlar? Gerçi annem de benzer bir saksı harcı kullanır ve çiçeği de sağlıklıdır ama size danışmadan edemedim. Önerilerinize ihtyacım var. Şimdiden teşekkürler
Sevgiler...
İşte benim evime yeni gelen güzelim...
http://img198.imageshack.us/img198/7379/photo0006y.jpg

esin2
25-08-2009, 17:52
arkadaşlar, benim barış çiçeğim açmaya mı çalışıyor sizce? bana geldiğinde üzerinde bir tana çiçeği vardı, açmasına hiç tanık olmadım :rolleyes:

barışçiçegi
30-08-2009, 12:28
benimde bir barış çiçegim var oldukça buyuk köklü yapraklı hatta çiçekte açıyor.Ama benim sorununn yaprakların ucunda kahverengi lekeler var geçmiyor.önce daha azdı koparttım kesmedim ki digerlerine geçmesin ama daha da arttı:( ve büyük çiçeklerin rengi beyaz değil koyu yeşil ve uç kısmındaki çiçeklerin tohumları kahveringi yeni açacak olan çiçekler beyaz uç tohum kısımları yeşil:)
soruyorum bütüm yazılanları okudum üsttende püskürtmeyle su veriyorum extra vitaminli içme suyu hemde.kireçli değil.yarı güneş alan bir yerde masanın üstünde perdenin arkasında .Napmalıyımda çiçegim kahverengi uçları gitmeli ve çiçkler beyaz kalmalı.
ÖLmesin istiyorum :((( cevaplarınızı bekliyorum

Lalezan
05-09-2009, 19:57
Arkadaşlar benimde bir barış çiçeğim var ama yeşil renk çiçek açıyor.Acaba cinsimi başka yoksa benmi barış çiçeği zannediyorum.

züleyha
05-09-2009, 20:02
Çiçeğiniz barış çiçeği değil sayın Lalezan, bende de var aynı çiçekten ama adını bilmiyorum maalesef.

Lalezan
05-09-2009, 23:51
Sayın Züleyha; cevabınız için teşekkürler.

sükunet
06-09-2009, 05:53
evet lalezan ve züleyha bendede aynı çiçekten var ve malesef bende adını bilmiyorum.
ben bu çiçeğin adı nedir bölümüne sordum oradada bilinmedi ama benim eklediğim resim oldukça minikti..
sizde bir deneseniz bu resmi oraya göstermeyi en azından adını öğrenmiş oluruz hep birlikte.
elimdeki tüm çiçeklerimin adlarını biliyorum birtek bunun adı sanı nedir bilmiyorum.
bu da gerçekten canımı sıkıyor ;)

çiçeğiniz barış çiçeği değil ;)

imiathiel
06-09-2009, 18:58
Benim yelken çiçeğim 1 sene önce katıldığım bir toplantıda yabancı bir yapı market firması tarafından katılımcılara hediye edilenler arasındaydı. 1 senedir beraberiz, sadece 1 kez 1 adet çiçek açtı. Sıkıntımız yok, yapraklarımız canlı ama ben çiçeğimi çoğaltmak istiyorum. Şimdi zamanı mıdır, kökleri ayırsam bir sıkıntısı olur mu?
Çiçek açması için özel yapılması gereken bir şey var mı?

zuisudra
06-09-2009, 22:14
başta Mine Pakkaner olmak üzere Spathyphyllum bakımı hakkında bilgi veren herkese teşekkürler, dün solmuş ölmek üzere olan bitki biraz budandıktan yeri değiştirldikten ve sulandıktan sonra bugün yeniden sağlıklı ve gözalıcı,

imiathiel
06-09-2009, 22:20
yelken çiçeğimin köklerini temizledim ama bir türlü ayıramadım çoğaltmak için. Çok inatçı ben de yanlış bir şey yapmamak için zorlamadım.
Başka türlü çoğaltma yöntemi yok mudur?

thomasina
07-09-2009, 08:26
Sevgili imiathiel ben en son yirmi gün önce öyle gelişmiş bir saksıdan, dikkatlice 5-6 kök ayırdım. Asprinli suda yarım saat beklettikten sonra torfa diktim. Can suyu olarak da oksijenli su karışımı verdim. Şimdi yeni yaprak bile verdi. Bundan birkaç gün önce de benzer bir şekilde dikmiştim, oda tuttu. Resmini görebilirsiniz, 243 nolu mesajda. Bence tutma olasılığı çok yüksek ama tabii hiç hesapta olmayan durumlar da söz konusu olabiliyor. Belki deneyimli arkadaşlar başka bilgiler de verirler.
Sevgilerimle...

imiathiel
07-09-2009, 11:13
Teşekkürler Thomasina
Benim yelken çiçeğim halden anlar, kendi yağıyla kavrulur ama kökler o kadar birbirine girmiş ki neresi başı neresi ucu anlamak zor benim gibi acemi için :=)
Teyzemden yardım isteyeceğim gibi görünüyor.
Ama aspirinli su ve oksijenli su yöntemini hatırlattığınız için tekrar teşekkür ederim
Sevgiler

gulnagme
29-10-2009, 15:46
benim komşumda var bu çiçekten nasıl coğaltılır bu çiçek bilen varmı?

gulnagme
29-10-2009, 15:48
bunlarda benim huzur çiçeklerim.
minik olanı büyük saksıdan alarak çoğalttım.
durumuda gayet iyi.

sakısıda nasıl coğalttınız :)

BenBen1967
30-10-2009, 09:12
Saksıyı itina ile boşaltıp kökleri fazla zarar vermeden ayırıp yeni saksılara aktarın.