View Full Version : Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum)
Arkadaşlar benim çiçeğin yapraklarının uçları kurumaya başladı hatta yeni çıkan yapraklarda aynı durumda daha önceki çiçeği böyle bi durumdan kaybettim bunuda kaybetmek istemiyorum.
Sevgi Durul
15-01-2010, 20:06
Barış çiçeğimin son durumu.
Merdiven boşluğuna bıraktığım çiçeğimin adını şuan öğrendim, barış çiçeğimi hemen mutfağa aldım.
Barış çiçeğini önce merdiven boşluğuna bırakıyor,sonra mutfağa terfi ettiriyorsunuz.Anlayamadım ,oraların havası daha mı iyi geliyor.
merkürvenüs
20-01-2010, 14:38
Merhaba ben aranıza yeni katıldım. Yaklalaşık 1 ay önce barış çiçeği aldım yerini çok sevdi 7-8 tane çiçeği oldu. Bu çiçekler tohum üretiyor mu bilgi verebilirseniz sevinirim:)))
boransal
20-01-2010, 16:29
Bende 9 eylülde hediye gelen birtane var, 1 aylık ömrü var demişler satarlarken, şimdi ise maşallahı var, eskiyen yaprakları ve çiçekleri kestim, suyunuda ihmal etmedim, burada okurken kökten sökülüp çoğaltılabildiğini öğrenince hemen bende bu işe giriştim, bir tane daha var tuttu gibi görünüyor, ne solma oldu nede boyunlarını eğdi, çok güzel bir çiçek her evde olması lazım bence
Merkürvenüs, tohum olmadanda köklerini sökerek çoğaltılıyor eğer tohumu var ise bu çiçeği yetiştirmekte çok güzel olmalı
merkürvenüs
20-01-2010, 17:14
Tohumla üretildiğini biliyorum çiçekçiler tohumla üretiyorlarmış ama tohumun çiçekten **** bitkiden nasıl elde edildiğini bilmiyorum. Eğer açan çiçeklerden elde ediliyorsa denemek istiyorum...
merkürvenüs
22-01-2010, 16:53
Merhaba, sn. Lalezan adını bilmediğiniz çiçeği bende uzun yıllar yetiştirmştim çok seviyordum ama yıllar önce kaybettim. Çiçekçilerde satılmıyor. Tam olarak emin değilim ama Difenbahia'nın bir türü olabilir.
Bugün Barış çiçeğimin saksısını değiştirmek zorunda kaldım. Çok küçük geliyordu, çiçekler kurumaya başlamıştı yaprakların da zarar görmesini istemedim. Çiçeği saksıdan çıkardığımda kökler taşmıştı çok içiçe girmişti, çoğaltmak için zorla küçük bir filiz ayırabildim. Yeni saksısına diktikten sonra forumdaki tavsiyelere uyarak aspirinli su ile suladım. Başarabilirsem çiçeklerimin resmini foruma gönderecem..
merkürvenüs
01-02-2010, 12:34
Arkadaşlar merhaba, 22 ocak tarihinde çiçeğimin saksısını değiştirmiştim. Küçük bir kök ayırıp dikmiştim malesef öldü. Büyük barış çiçeğimin de yaprakları matlaştı ve çiçekleri kurumaya başladı sadece 2-3 çiçeği beyaz ama onlada matlaştı. Çiçeğimi kaybetmek istemiyorum bilgi verirseniz sevinirim...
ergenekon38
13-02-2010, 07:45
Merhaba aranıza yeni katıldım bende de bu çiçekten var çiçek açmadı henüz ama verdiğiniz bilgiler ışığında bende çoğaltacağım
Bu da benim kuzum. İsmini tam bilmiyorduk Kezban diyoruz ona, şu ara saksısı dar geliyor çiçeklenmesi de bitti, ama Mayısa dek değiştiremeyeceğim. Forumda okuyup yapraklarına su sıkmaya başladım, yaprakları inanılmaz genişledi. Meğer nemsizlikten sıkıntı gelmiş çiçeğe
çiğdem86
15-02-2010, 11:52
bende de var bu güzelden.Oldukçada büyük 2 yıl önce ayırmıştım en son..Şimdi baharda tekrar ayıracağım.Çünkü artık çiçek saksıdan taştı.Bakımı konusunda çok ayrıntılı birşey yapmıyorum sadece aklıma geldikçe aspirinli su veriyorum ve gayetde sağlıklı büyüyor.Bence evimdeki çiçeklerin içinde en vefalısı barış çiçeği..Çiçeği hiç bitmez,sulamasında fazla dikkat istemez bu yüzden evimin en sadık bitkisi
saygılar
Merhaba asprinli su ne sıklıkta veriyorsunuz? Çiçeklerin uzun sürmesini mi sağlıyor? Benim kuzum susuzluğa biraz hassas davrandı sonbaharda, belki de saksısı küçük geldiği içindir. Kök ayırmasını nasıl yapıyorsunuz, göz kararı elinizle ikiye mi ayırıyorsunuz mesela?
çiğdem86
15-02-2010, 22:17
sayın serdag
aspirinli suyu yaklaşık ayda 1 kere veriyorum.Çiçeğin sağlıklı büyümesini ve çiçeklenmesini sağlıyor.Kök ayırma işlemine gelincede çiçeğin tamamını çıkartıyorum saksıdan,köklerin sıklığına göre 2ye veya 3e ayırıyorum ve dikiyorum saksılara.Çok basit yani.toprağı kurudukça da su veriyorumi..
saygılar
k_donmez
19-02-2010, 15:31
Uzun yıllar birçok saksıya annelik yaptı. Yine yavrulama zamanı yaklaştı. Fakat bu bahar çok çiçekli olacak. Her yerinden taze sürgünler fışkırıyor. Bölünmek için sonbaharı da bekleyebilir.
çintemani
21-02-2010, 03:19
Barış çiçeğinden bende de vardı sanırım nazar değdi birden bire kurudu :(
çintemani
21-02-2010, 03:22
sayın serdag
aspirinli suyu yaklaşık ayda 1 kere veriyorum.Çiçeğin sağlıklı büyümesini ve çiçeklenmesini sağlıyor.Kök ayırma işlemine gelincede çiçeğin tamamını çıkartıyorum saksıdan,köklerin sıklığına göre 2ye veya 3e ayırıyorum ve dikiyorum saksılara.Çok basit yani.toprağı kurudukça da su veriyorumi..
saygılar
Apirinli su ölçeği nedir ve her çiçeğe verebilirmiyiz? Şimdiden cevabınız için teşekkürler.
çiğdem86
21-02-2010, 20:44
sayın çintemani
1litre suya 1 aspirin koyuyorum ben.Önceden diğer çiçeklerimede veriyordum (menkşe,sardunya gibi) herhangi bir zararını görmedim.Şimdi sadece barış çiçeğine veriyorum
saygılar
k_donmez
10-04-2010, 23:27
268 nolu mesajdaki yelken çiçeğim bu mevsimin ilk yelkenini çıkardı.Bu sene bol çiçeği olacak, çünkü yoğun şekilde taze sürgün verdi.
Crocus Şen
12-04-2010, 09:57
268 nolu mesajdaki yelken çiçeğim bu mevsimin ilk yelkenini çıkardı.Bu sene bol çiçeği olacak, çünkü yoğun şekilde taze sürgün verdi.
Maşallah çok güzel,çok sağlıklı görünüyor,ne yapıyorsunuzda bu kadar çok sürgün veriyor?Benim yelkenim 1.5 yıldır ne açtı,ne sürgün verdi oysa o kadar gübre verdiğim halde:(
k_donmez
12-04-2010, 14:35
Daha önce üç kez kökten ayırarak yeni saksılara bölüştürdüm. Toprağını tazeledim. Bu sene sonbahar gibi yeniden ayrılacak. Bu yıl yeni evimizi de sevmiş olmalı ki daha gür oldu. Bir de Tekzen'de satılan gübre karışımlı sihirli toprak isimli topraktan takviye yaptım.
Arkadaşlar... Bende aranıza bugün katıldım. Halamın verdiği barış çiçeği 4 aydır bende... Maşallah pek keyifli.. Neredeyse her sabah uyanınca,okuldan eve gelince ilk onunla ve diğer çiçeklerle selamlaşıyorum :)
Ama sadece barış çiçeği için bu kadar formları filan radım Sorum var bir tane... Barış çiçeğim i,lk çiçeğini açmak üzere ve çiçeğin ucunde su damlası gibi bir damla var. dokunmaya korkuyorum... Nedir bu damla bilgisi olan var mı acaba?
Hepinize selamlar...
k_donmez
28-06-2010, 20:51
Bol çiçekli olacağını söylemiştim. Beni yanıltmadı.
thisisme
12-07-2010, 14:55
benim de yıllardır bir barış çiçeğim var. evde ölmeye yüz tuttuğunda iş yerime getirdim (6 yıl önce).kuzey cephede duruyor.küçük bir saksıda tek köktü. o kadar ilgilenmemişim ki şimdi hala aynı saksıda ve üç kök olmuş. sık sık çiçek açıyor.Haftada bir içme suyu veriyorum arada bir de bardakta kalan çayı. Saksısının darlığından başka bir sıkıntısı yok ama onu da ne zaman değiştireceğimi bilmiyorum, açıkçası düzenini bozmaktan korkuyorum. Ama bu sonbahar değiştirmem lazım. (tabi çiçeksiz bir zamanını yakalayabilirsem)
ThePessimist
21-07-2010, 13:43
Benim spatim böle dik durmuyo yere meyilli =)
çiçeği var 4 5 tane yeni çiçekte açıyo sağlıklı duruyo ama işte aşağı bakıyo aldığımdan beri saksısını değiştirmedim neden kaynaklanıyo sizce_?
ThePessimist,
Spati:) suyu ve nemi çok sever, biraz susayınca hemen kuzu kulağı gibi aşağı büker yapraklarını. 2-3 günde bir su ister, hiç ayırmadıysanız ve çok yaprağı varsa güz başı çiçeksizken ayırın, rahat rahat gelişsin. Ayırmak için çiçeğinin bitmesini bekliyorum benimkinin saplarından toprağı gözükmüyor, o kadar çok yaprakla su yetişmiyor tabii.
Suyunu üstten vermeye çalışın, haftada bir yapraklarına dinlenmiş su püskürtün ya da duşa sokun, çok severler.
alperfect
01-08-2010, 20:08
benim de var bir tane barış çiçeğim ev hediyesi getirmişlerdi :) 10 aydır bende arada bir
yapraklarını makasla kesiyorum saplarının dibinden olacak şekilde toprağın yaprakların durumuna bakarak suluyorum (demlikte bir önceki akşamdan kalan çayın suyuyla) pecerenin önünde aydınlık bir yerde duruyor öğleden sonra perdeyi çekiyorum günrş düşmesin diye şimdilik iyi anlaşıyoruz
çocukluğumda da annamde vardı bu kadar çok evde misafir edildiğini görünce hafif duygulandım hepimize bol çiçekli günler
nurcan dalmis
02-08-2010, 14:20
arkadaşlar bıraz ugraştıktan sonra bende bıtane edınebıldım aldıgım ana kok cok buyuktu cokta guzeldı ınsallah benımkıde tutar:)
nurcan dalmis
02-08-2010, 14:22
Bol çiçekli olacağını söylemiştim. Beni yanıltmadı.
bıtkınız cok guzel umarım hıc solmaz;)
ThePessimist
03-08-2010, 16:07
ThePessimist,
Spati:) suyu ve nemi çok sever, biraz susayınca hemen kuzu kulağı gibi aşağı büker yapraklarını. 2-3 günde bir su ister, hiç ayırmadıysanız ve çok yaprağı varsa güz başı çiçeksizken ayırın, rahat rahat gelişsin. Ayırmak için çiçeğinin bitmesini bekliyorum benimkinin saplarından toprağı gözükmüyor, o kadar çok yaprakla su yetişmiyor tabii.
Suyunu üstten vermeye çalışın, haftada bir yapraklarına dinlenmiş su püskürtün ya da duşa sokun, çok severler.
Çok teşekkürler.
saksısı çok küçüktü sonunda büyükçe bi saksıya aldım zaten bolcada su spreyliyorum Halinden memnun görünüyo =)
NazMurat
25-08-2010, 01:00
artık benim de barış çiçeğim var,
teşekkürler Fatmadundar :)
BARIŞ AKINCI
25-08-2010, 13:13
Benim ikinci Barış Çiçeğim bu...Diğeri çok cansız çok cılızdı..Bunu ilk aldığımda çok canlı,parlak,bol çiçekli idi.Çiçekçide vitrinde ve bol güneş alan bir yerde duruyordu.Ben fazla güneş almayan bir yerde de,alan yerde de beklettim sonuç değişmedi.Fazla su verdim,az su verdim yine aynı.Büyümesi durdu ve yeni sürgünler çok cansız çıkmaya başladı.Tatile giderken leğen içine bir miktar su koyup öyle bırakmıştım geldiğimde hiç bir sorun yoktu.Bazen yumurta kaynattığım suyu veriyorum.Gübre ve kimyasal hiç bir şey kullanmadım.Çeşme suyu veriyorum sürekli...Neler önerebilirsiniz?
acemifüsun
25-08-2010, 21:18
Çeşme suyu kesin vermeyin, gölge fakat aydınlık bir yerde dursun, yapraklarına her gün su fısfıslayın, toprağını çok kurutmadan 4-5 günde bir sulayın. Arada demir ve NPK verebilirsiniz:)
alperfect
31-08-2010, 21:42
benim barış çiçeğim de açtı şimdilik ikisi tomurcuk üç çiçek görünüyor artık salona aldım çok sıcaklamasın diye
aspirinli su hiç vermemiştim versem mi acaba diye düşünüyorum 1 tb yeter mi fazla mı olur
elirsena
06-09-2010, 14:48
benim barış çiçegim:p
elirsena
06-09-2010, 14:51
bu arada hepinizin çiçekleri çok güzel açmış.benimki tektük açıyor.
pesmelba
09-09-2010, 01:02
Yazılmışları yazmamak için şöyle bir taradım... Tekrar olursa kusura bakmayın.
Eğer yanlış gözlemlemediysem çiçeklerin kahverengileşmesine bir sebep de -çoğu beyaz renkli çiçek gibi- bir yere, bir şeye değmiş olmalarıdır.
Mesela kokup kokmadığını anlamak isteyen bir misafirinizin burnuna; veya yerini değiştirirken, yan yapraklarını temizlerken kolunuza, hatta kendi diğer yapraklarına.
Bir de aslında her bitki sahibine göre davranıyor bence, yani siz onu nasıl alıştırırsanız öyle... Seyrek su verirseniz, az suya; çeşme suyu verirseniz çeşme suyuna...
Çocuk yetiştirmek gibi biraz da; boşvermeyeceksiniz, ama fazla da üzerine düşmeyeceksiniz diye düşünüyorum, tecrübelerime dayanarak.
Pat(i)ilker
10-09-2010, 21:48
Öncelikler Herkesin Ramazan Bayramı Kutlu Olsun
Bayramda gittiğim ziyaretlerden birinde çok bakımsız bir yelken gördüm aldım hemen dayanamayıp yine :D. Yalnız yapraklar çok pörsümüş ve bazıları içe kıvrık bazıları kurumuş uçları ve 2 yıldır çiçek açmıyormuş. Forumu okudum çok sulama ve güneş diyor hiç güneş görmeyen bir yerdeydi sulamayı çok abartılı olduğunu sanmıyorum gelecek günlerde göreceğim acaba yapraklı konusunda bir çözüm var mı? Nasıl çiçek açabilir ? Diğer çiçekli salon bitkileri için kullandığım besini verdim ne olacak bakalım :)
BenBen1967
16-09-2010, 14:24
Ölmekte olan yelken çiçeğimi mayıs ayında bahçeye bırakmıştım. Bahçevan çimleri sularken onuda sulamış, ciddi bir şekilde çürüme ve kuruma belirtileri vardı evdeyken kurtaramamıştım. Geçen gün bir baktım canlanmış.
buda benim yelken çiçeği 1 aydır bende inşallah iyi anlaşırız onunla :)
dragonfly
02-12-2010, 08:47
Öncelikler Herkesin Ramazan Bayramı Kutlu Olsun
Bayramda gittiğim ziyaretlerden birinde çok bakımsız bir yelken gördüm aldım hemen dayanamayıp yine :D. Yalnız yapraklar çok pörsümüş ve bazıları içe kıvrık bazıları kurumuş uçları ve 2 yıldır çiçek açmıyormuş. Forumu okudum çok sulama ve güneş diyor hiç güneş görmeyen bir yerdeydi sulamayı çok abartılı olduğunu sanmıyorum gelecek günlerde göreceğim acaba yapraklı konusunda bir çözüm var mı? Nasıl çiçek açabilir ? Diğer çiçekli salon bitkileri için kullandığım besini verdim ne olacak bakalım :)
merhaba, barış çiçeği aydınlık yerleri sever fakat direk güneş ışığından uzak tutun. Perde arkası bir yer güzel olabilir, sulamayı da ben kendi çiçeğimde toprağı kontrol ederek yapıyorum genellikle toprak kurumaya başladığı zaman. yerini bir bulsun alışssın bence bu baharda çiçek açmaya başlar.
İyi Geceler, benim barış çiçeğim sanırım çiçek sürgünü veriyor. benim ilk yelken çiçeğim olduğu için pek anlam veremedim. önce sap çıkartıp daha sonra çiçek açması gerekmezmi? anlayamadım yelken çiçeği böylemi açıyor. resimini ekliyorum.
dragonfly
16-12-2010, 11:14
İyi Geceler, benim barış çiçeğim sanırım çiçek sürgünü veriyor. benim ilk yelken çiçeğim olduğu için pek anlam veremedim. önce sap çıkartıp daha sonra çiçek açması gerekmezmi? anlayamadım yelken çiçeği böylemi açıyor. resimini ekliyorum.
merhaba, evet çiçek açıyor. o beyaz çiçek uzayacak, normal yaprakları boyutuna gelecek belki de geçecek ve sonra çiçeğinin yapraklarını açacak. :)
teşekkür ederim sevindim. diğer çiçekler solarken 2 tane yeni açacak :)
ilksenozturk
18-12-2010, 18:14
tabi o dallar uzamayabiliyor da. bazıları bodur kalabilir. tıpkı tamamen uzamayan saplar gibi. benimkisinin çiçeklenme döneminde boylu olan çiçekler çıkarabildiği gibi böyle minişler de olurdu:)
184814
Benim barış çiçeğimde sürekli tek tek açıyor .Yazın balkondaydı .Şimdi kapalı balkona aldım .Çiçeklerinin iriliği güzel .Geçen sene küçük çiçekler açıyordu . Kendi de küçüktü.Bu sene daha büyük bir saksıya aldım .Daha güzel gelişti.
chevalier
21-01-2011, 14:10
Merhabalar.
Mesaj sayımdan anlaşılacağı üzere yeni bir üyeyim.
Geçenlerde bir arkadaşım bana hediye olarak spatifilium almış. İnternet üzerinden sipariş vermiş. Bitkiyi getiren görevli:
"Çok su sever bu bitki, 2 günde bir 1 çay bardağı su verin,çok sıcağı da sevmez serin bir odada olsun" dedi.
Bugün dışarda aynı çiçekten gördüm bir çiçekçide.Bakımını sorduğumda hayrete düştüm. 2 haftada 1 çay bardağı su ,oda sıcaklığında bakılacağını söyledi.
Kafam çok karıştı.
Sitede de arattım fakat bulamadım malesef.
Bu konuda bilgili üstadların yardımlarını bekliyorum. 2 güne bir 1 çay bardağı su vermeye devam ediyorum. Suyu ise akvaryumumdan ekliyorum.
*Saksı değişim zamanını nasıl anlarım?
*Gübre vitamin ihtiyacını ne zaman anlarım?
*Beyaz bir çiçeği var. 2 adet çiçeği var bitkinin. Bir tanesi açık diğeri kapalı. Bu çiçek açımını etkileyen bir faktör var da benim şartlarım mı uygun değil?
Son olarak eğer konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim. Sorduğum sorular da forumda mevcut ise sadece mevcut olmayanı cevaplarsanız diğerlerini arayarak bulurum illa ki:)
Teşekkür ederim.
Saygılar.
masal_naz
26-01-2011, 12:05
arkadaşlar hepinizin çiçeklerine kocaman maşallah çok güzel görünüyorlar. gelelim benim çiçeğime 1 yıl önce çiçekçi bir arkadaşımdan üzerinde 2 tane çiçekle aldım hediye olarak çok sevdiğimi söylemiştim neyse evimin baş köşesine koydum onu genelde hep üzerinde 1 **** 2 çiçeğiyle duruyordu zamanla gelişti yaprakları büyüdü başka bir eve taşındım o günde küvette su püskürttüm yaprakları tozlandı diye bi hafta sonra birden gelişmeye başladı kökünden ayırmaya kalktım malesef ayırdım ikiside normal durumda ama artık çiçek açmıyor
Sayın masal naz çiçeğiniz iyi durumdaysa merak etmeyin tekrar çiçek açacaktır. Bana da kardeşim kendi çiçeğinden ayırıp dikmişti. Bir sene hiç çiçek açmadı. İkinci sene çiçek açtı. Sanırım bir süre kök gelişimi gerçekleşiyor. Bu arada sıvı güre verebilirsiniz.
mustafa_ozyamac
26-01-2011, 23:32
*** arkadaşım bende yeni üyelerdenim ama çalışma alanıma giren bir soru bu. spatlar çok suyu seven bitkilerdir.serin ortamda değil sıcak ortamda iyi gelişir.saksı değişimin zamanı normalde 2 yılda bir yapablirsin. ama bitki kökleri saksıyı iice sarmışsaa bunu bir yılda da yapabilirsin.çiçeksiz dönemlerde saksı değiştirmeni tavsiye ederim.güzel çiçekler için dinlenme dönemi harıçınde sıvı besin kullanmanda yarar var.
Mine Pakkaner
27-01-2011, 16:39
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html
Bu adresteki yelken çiçeği isimli makaleyi okursanız eksik bilginiz kalmaaz.
ilkimbuse
27-01-2011, 23:51
merhabalar benimde aynı çiçeği bu şekilde olan yaprağı biraz daha kalın olan tek bir gövde de olan çiçeğim var sizinkilerde çok sık ve ince olan bir sürü sürgünleri var acaba yelken çiçeğinin farklı bir türü mü merak ettim
arkadaslar resimdeki yelken cicegimi sizlerle paylasmak istedim.cicek acmasinda bir problem yok,yokda yapraklari vede bedeni kocaman oldu bu normalmi?
merhabalar benimde aynı çiçeği bu şekilde olan yaprağı biraz daha kalın olan tek bir gövde de olan çiçeğim var sizinkilerde çok sık ve ince olan bir sürü sürgünleri var acaba yelken çiçeğinin farklı bir türü mü merak ettim
sayın iklimbuse sizin bahsettiğiniz çiçekten bende de var tıpkı barış çiçeğine benziyor ama araştırdığım kadarıyla değil çiçeği de aynı ama yeşil oluyor hem de barış çiçeğinden daha arsız ve dayanıklı resim yükleyebilirseniz emin oluruz
arkadaslar resimdeki yelken cicegimi sizlerle paylasmak istedim.cicek acmasinda bir problem yok,yokda yapraklari vede bedeni kocaman oldu bu normalmi?
sayın nobel7 çiçeğiniz çok güzel büyümüş benimde aynı büyük olanından var bunların cinsi böyle sizinki yerini çok sevmiş maşallah nazar değmesin benimki güneş almadığı için açmıyor:(ama büyümesi normal
sayın nobel7 çiçeğiniz çok güzel büyümüş benimde aynı büyük olanından var bunların cinsi böyle sizinki yerini çok sevmiş maşallah nazar değmesin benimki güneş almadığı için açmıyor:(ama büyümesi normal
sayin sule 24 tesekkur ederim cevabiniz icin.pencereye 2 metre mesafede duruyor cicegim.vede tul perdenin arkasindan 2 saat kadar sabah gunesi aliyor.boyuda biraz buyuyunce sorma geregi duydum:)
ilkimbuse
01-02-2011, 20:49
Arkadaşlar benimde bir barış çiçeğim var ama yeşil renk çiçek açıyor.Acaba cinsimi başka yoksa benmi barış çiçeği zannediyorum.
sayın lalezan aynı çiçekten benimde var ben de çok araştırdım adını bulamadım maşallah sizin çiçeğiniz çok güzel olmuş nasıl bakım uyguluyorsunuz merak ettim yalnız benim çiçeğim alttan yapraklarını döküyor gövdesi ortaya çıkıyor neyi yanlış yapıyorum lütfen bana yardımcı olursanız sevinirim
ilkimbuse
01-02-2011, 20:51
şule24 lalezanın çiçeğinin aynısı resim yükleyemediğim için ona bakarsanız sevinirim;)
şule24 lalezanın çiçeğinin aynısı resim yükleyemediğim için ona bakarsanız sevinirim;)
evet benimkide aynısı bence barış çiçeğinin değişik bir türü çünkü çok benziyor herkese bol çiçekli günler
masal_naz
24-02-2011, 13:43
merhaba arkadaşlar çiçeğimin toprağını değiştirdim toprağı kötüydü sadece torf kullandım bi sorun olmaz değilmi
merhaba arkadaşlar çiçeğimin toprağını değiştirdim toprağı kötüydü sadece torf kullandım bi sorun olmaz değilmi
merhaba arkadaşım keşke toprağına bahçe toprağı katsaydın çünkü torf çiçeklere iyi gelmiyor suyuna çok dikkat etmeniz gerek çünkü kolay kolay kurumuyor buda bitkinin kökünü çürütüyor benimki 6 senedir benimle geçensene sadece bahçe toprağı kullanmıştım.ben bahçe toprağından yanayım torf u sevmiyorum sadece toprağın fazla sıkı olmaması için katıyorum herkese selam
Bendede bu çiçekten var.Beyaz bir çiçek açtı ve ortasındaki beyaz şeyden bir toz dökülüyor.Beyaz renkte pudra benzeri bir toz.Bu nedir?Bilgisi olan var mı
neden böyle oldu anlamadım.yardımlarınıza ihtiyacım var lütfen.ne yapmalıyım çiçeğimi kurtarmak için...
çiçeğimin yapraklarının rengi solmaya başladı uçları kuruyor gitgide. birde yeni çıkacak yapraklar henüz açmadan kuruyuveriyor. ne yapmak laım ki... çok köklendi diye ayırdım. belki kökleri falan sıkıştı dedim ama yok :((
yardım yardım lütfen
sarmansarman
03-07-2011, 20:11
Potas ihtiyacı var diye düşünüyorum marketlerde satılan gübrelerde işinizi görür potas ve demir agırlıklı kullanırsanız faydasını görürsünüz. Sabah güneşi çok seviyorlar öğleden sonraki yakıcı güneş ışıklarını sevmiyorlar
yeni çelikler ayırdım marketten aldım gübre ama onlarda aynı durumda yeni filizler bile uçlardan sararıyo kuruyo.anlamadım
acemifüsun
03-07-2011, 22:40
Sn. refiye çiçeğinizin yerini değişitirdiniz mi? Ya da yaz için fazla güneş alyor olabilir. Benimki de ilk geldiği zaman salonda yer beğenmedi, en sonunda aydınlık fakat güneş almıyan bir yeri seçti.
Keşke yeni başlık açmadan çiçeğinizin başlığında sorsaydınız:) Ev bitkilerimiz bölümünde Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum) diye başlık vardı.
sevgili acemifüsun,
öncelikle çiçeğimin adını bilmiyordum :(( o yüzden çok düşündüm konuyu nereye açmalıyım diye..
yaklaşık 2 yıldır aynı yerde duruyo.2 yıldırda aynı ğproblem var... yeni yavrularla beni hep sevindirdiği için açıkçası yerini sevmediğini hiç düşünmemiştim. olabilirmi ki??
şuanda güneş ışığını direk almayan aydınlıkk yerde duruyor...
sabırsız0606
29-01-2012, 23:07
benimde barış çiçeğim var ve sorunlarıda hemen hemen aynı.Yapraklarda kararma var hatta yeni çıkan yavru yapraklardada var.Haftada bir kez suluyorum ancak hergün yapraklarına su püskürtüyorum.Direkt güneş ışığı almıyor.Benim sorunum çiçeklerinin düzgün yelken biçiminde değil dağınık yelken biçimli olması ve de küçük çiçekleri:p bu neden kaynaklanır anlayamadım.çiçekleri zamanla yeşile dönüyor ve kesiyorum kesmezsek tohuma kalkacağını okumuştum bir sitede hemen kesin diye bilgi vermişler.bide çiçeğin beyaz kısmına yakın sarımtırak olan o pıtırcıklı kısmı kararıyor nerede yanlış yapıyorum acaba:confused:
sabırsız0606
29-01-2012, 23:13
Çiçeğine banyo yaptıranlar nasıl oluyor bu? O zaman kireçli su saksıya doluverir.Ben hiç banyo yaptırmadım,yapraklarını ıslak bez ile siliyorum zaten kireçli su lekeleri var yaprakta(aldığımda vardı yaklaşık 1.5 aydır beraberiz) sile sile biraz gitti.Ancak zamanla tekrar oluyor,sildiğim de yaprakları yanlara duğru saksıya paralel bi şekilde uzanıyor bu normal midir ? yanlış bir şey yapıyorsam uyarın lütfen :,
çiçeksever
15-03-2012, 11:22
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00089.pdf
Burada Spathıphyllum (barış çiçeği) hakkında bilgi var.
Deniz Yıldızı
16-04-2012, 16:46
Merhaba
Bunlar da benim barış çiçeklerim. Yıllardır benimle birlikte olmalarına rağmen isimlerini yeni öğrendim. Henüz çiçek açmadılar ama kısa süre içinde açmalarını bekliyorum. Ayrıca burada öğrendiğim bilgiler sayesinde artık sulama suyuna daha fazla dikkat etmeyi düşünüyorum. Bilgilerini paylaşan herkese teşekkürler.
283682
283683
sabırsız0606
11-05-2012, 19:28
benim barış çiçeğimde bu aralar pek mutlu:) ancak sularken bir şey dikkatimi çekti toprağında kırkayaklar var gördüklerimi alıp attım :( bitkim boyuna yaprak çıkarıyor hatta uygun bir saksı bulduğumda saksı değişimi yapacağım.Ancak korkuyorum kırkayakların bir zararı olurmu bitkime bilmiyorum ve bunları kovalamanın bir yolu varmıdır:confused::(
Rahmetli anneciğimin hatırası barış çiçeğimiz.
297556
çelimsizler ama sabırla çoğalmasını bekliyorum 6 ay önce ektim fazla gelişimi olmadı zaten fazla güneşte görmüyor bugun ona sıvı besin verdim bakalım durumu ne olacak:rolleyes:
mstfylcn
11-07-2012, 09:51
Merhaba arkadaşlar,
Spathiphyllum çiçeği kuruduktan sonra çiçek üzerindeki küçük tohumları (Bunlar tohumsa tabi ki!) eksek çimlenir mi? Kökten dalları ayırıp dikmekten başka çoğaltma yöntemi yok mu?
Selamlar. ben de 2-3 haftadır Spathiphyllum sahibiyim. bu bitki kesinlikle suyu çok seviyor diyebilirim :) aldığımda yaprakları cansızdı. 2 günde bir saksının altındaki kaba 1-2 parmak su koyuyorum gün içinde suyu hemen çekiyor. toprak nerdeyse sürekli ıslak nemli bile değil. yeni yeni yapraklar ve çiçekler çıkarıyor gayet parlak ve canlı yapraklara sahip şimdi. bulunduğu yer balkon kapısının önü ( kapı sürekli açık gün içinde ) çok güzel hava alıyor ve direk güneş almıyor, aydınlık ve havadar bir ortam. şu ana kadar gelişim gösteren en iyi bitki.
bu bitki doğal ortamında zaten sulak ve bataklıkta yetişiyormuş. ( Costa Rica - yağmur ormanları )
Caring for Spathiphyllum species and hybrids, Proper care for Peace Lily, Exotic Rainforest rare tropical plants (http://www.exoticrainforest.com/Spathiphyllum%20Clevelandii%20%20pc.htm)
http://farm1.staticflickr.com/127/417124810_6a77278bb0_o.jpg
Az önce ikinci Spathiphyllum bitkimi evlat edindim şirketten. İlki 6 aydır beninle ve oldukça gelişme gösterdi ama bu zavallı çok kötü durumda bakalım evde yapacağım yoğun bakım işe yarayacak mı:confused:
cigdemsi
20-11-2012, 18:54
Benim Yelken Cicegim bana hediye geldi,geldiginde adini bile bilmiyordum.Simdi geldigi zamana oranla büyüdü fakat benimkininde yaprak uclarinda kuruma var her ne kadar büyük boyutta olmasada bu durum benide geriyor ve ilerlemesinden korkuyorum.
http://480582_292604187518355_952457180_n.jpg
http://406807_292604444184996_210066134_n.jpg
Benol Hazaroğlu
16-02-2013, 12:06
14 Şubatta gelen çiçeğim.
biyolog sezin
17-02-2013, 15:34
Selam...Benim uzun süredir baktığım yelken çiçeğimin yaprakları uçtan başlayarak tabana doğru kahverengileşmeye başladı 3 gövde halinde yaşlı gövdenin yaprakları bu durumda diğer genç filizlerde hafif var bu durum neden olabilir? ne yapmam gerekiyor ?köklerine baksam zararı olur mu bu aylarda.
http://i48.tinypic.com/2vxg6q9.jpg
http://i47.tinypic.com/34eutq8.jpg
http://i48.tinypic.com/bevreg.jpg
http://i50.tinypic.com/25i0jde.jpg
yelkenler bu hafta itibarıyla yelken açtılar
turquoise.ht
02-03-2013, 17:34
Çalıştığım yerde hediye olarak gelmiş ve ölüme terkedilen bitkilerden kök alıp evime getirdim. Resimlerdeki bitkiyi barış çiçeği olarak biliyordum ama bi garip açtı.Beyaz değil ve ortadaki kısmın altında tomurcuk türü şeyler var.
Tanımlayabilen var mı?
Ekleme: Google görselleri karıştıra karıştıra buldum, aglaonema modestum, chinese evergreen, çin herdemyeşili
herkse selamlar keyifli forumlar diliyorum. bende yaklaşık 4 senedir yelken çiçeğini besliyorum ve her sene toprağını değiştitirim. Bu sene bir değişiklik yaptım ve torf+perlit karışımı toprağa ektim çünkü ilk senesi hariç diğer yıllar fazla çiçek açmıyordu. Yelken çiçeğim toprağını değiştirince baya toparladı kendini. Benim asıl merak ettiğim yeşil yapraklarını nasıl büyütebilirim bunu yapabilmem için ekstradan dan neler yapabilirim. benimkinin yaprakları biraz küçük çünkü. teşekkürler...
denizcem
19-03-2013, 12:13
Evet bu da benim yelkenlim:)):p
:dilli:
Buda müdürümün odasındaki yelkenli ,
bu bitkinin yaprakları eşit dağılım göstermiyor :/ bendeki bi yere koysam bütün yaprakları güneşe doğru döndüğünden arka tarafı çıplak gibi kalıyor. yamuk yumuk bir görüntü oluşuyor. ama gelişmesi açısından memnunum. bakımı çok kolay ve hızlı büyüyor. sürekli yaprak ve çiçek çıkarması hoş.
Süleyman Koçak
09-04-2013, 12:37
Merhabalar.
Yelken çiçeklerimi klasik saksılarda değil de bu vazolarda büyütmek istedim. İnşallah çiçek açtıklarında daha güzel görünecekler.
min_isis
05-06-2013, 08:23
selamlar.... benim Spathyphyllum'un çiçekleri daha yeni açanları dahi bir günde kararmaya başladı.. neden olabilir acaba. teşekkürler
sn mis_inis size de selamlar aramıza öncelikler hoş geldiniz barış çiçeğiniz fazla güneşe mağruz kalıyor olabilir veya fazla suluyor da olabilirsiniz bunlara dikkat edin..:D
Süleyman Koçak
10-06-2013, 11:59
bu bitkinin yaprakları eşit dağılım göstermiyor :/ bendeki bi yere koysam bütün yaprakları güneşe doğru döndüğünden arka tarafı çıplak gibi kalıyor. yamuk yumuk bir görüntü oluşuyor. ...
Sayın Erdoğan; bitkiniz cam kenarında duruyorsa, doğrudan bitkiye gelen güneş ışığı zararlı olabilir, tül perde ile güneş filtrelemesi öneririm.
Bitkilerinizin yapraklarının tek yöne bakmasını engellemek için de, saksılarınızı haftada bir, saat yönünde 90 derecelik açıyla, ayda bir tur yapacak şekilde döndürünüz. Böylece her yöne eşit dağılımlı/yönelimli yapraklara sahip bitkileriniz olur.
Oyun Hamuru
25-06-2013, 23:44
Merhaba bugün babam işyerinden gelirken bu çiçekten getirdi. İşten ayrılan birisi bırakmış giderken. İki yaprağında kahverengilik var. Sarı ve kuru değil de ıslak ve çürük şekilde. Ne yapmalıyım?
Oyun Hamuru
26-06-2013, 12:43
Resim olarak da şu şekilde göstereyim
eceyıldız
26-06-2013, 13:39
yelken çiçeyinin türleri var mı acaba. bende buna benzer bir tane var ama 4 yıldır hiç böyle açmadı resmini koyamıyorum çünkü çok yaşlandı ve biraz bakımsız kaldığı için geçen gün budadım ve saksını değiştirdim. şimdi küçük bir sürgün vermiş artık biraz daha fazla ilgileneceğim bakalım bunlar gibi çiçek açacak mı.
Süleyman Koçak
27-06-2013, 13:07
Yaşar mı yaşamaz mı diye endişelenip dururken, vazoya dikmiş olduğum yelken çiçeklerimin her ikisi de çiçek verdi hamdolsun. Birinde iki, diğerinde tek çiçek var ve ben çok mutlu oldum...
eceyıldız
01-07-2013, 15:23
yelken çiçeyinin türleri var mı acaba. bende buna benzer bir tane var ama 4 yıldır hiç böyle açmadı resmini koyamıyorum çünkü çok yaşlandı ve biraz bakımsız kaldığı için geçen gün budadım ve saksını değiştirdim. şimdi küçük bir sürgün vermiş artık biraz daha fazla ilgileneceğim bakalım bunlar gibi çiçek açacak mı.
sürgünler çoğalmış ve hatta kestğim dalların kalan boğumdan da patlamalar olmuş saksısını değiştirmek iyi geldi garibime. geçen gün gittiğim avm de her yere yelken çiçeyi ekmişlerdi bir sürgün çalacaktım ama cesaret edemedim :o
sumeyra47
25-07-2013, 10:52
ben yelken çiçeğimi 2 ay önce kökünden ayrılarak çoğalttım.öylece duruyordu pek gelişmedi sadece bir yaprak açtı.bu sabah farkettim ki bahçemdeki kediler çiçeğimi devirmişler.çiçeçeğim malesef gövdesinden kırılmış vaziyette.kırılan çiçeği suya koysam köklenir mi?
Benim de 4 senedir barış çiçeğim var. Hatta ayırdım dağıttım, bende 2 tane kaldı şu anda.
Toprağını kuru görünce altından çıkana kadar suluyorum. Sabah güneşi alan aydınlık odada perde arkasında havadar yüksek bir çiçeklikte duruyor.(off ne uzun bir tanımlama oldu:P)
15 günde bir duş aldırıyorum, resmen seviniyor.
Gelelim asıl konuya; bir gün dükkanda otururken annem heycanla geldi. Bil bakalım noldu, şoktayım şu an dedi. Eskiden çiçekçi olan şu anda başka bir işle uğraşan bir esnaftan alışveriş yapmış. Dükkanında bolca çiçekli barış çiçeğini görünce nasıl bu kadar çiçekli olduğunu sormuş. 3 ayda 1 kere 2 lt suya 1 yemek kaşığı sıvı çamaşırsuyu (jel değil) ekleyip çiçeklerine ver demiş. Hatta tam olarak adi çamaşırsuyu demiş:)
Ama sadece saçak köklü çiçeklere ver, kazık köklülere değil demiş. Ben uyguluyorum ama şehir değiştirdiğimiz için (Ankara'dan Isparta'ya) kendini daha yeni topluyor. Henüz 1 kere çiçek açtı.
Bu verdiğim tüyoyu uygulayıp uygulamamak size kalmış :) Ben uyguladım zararını da görmedim. Sorumluluk bana ait değil ona göre:)
Süleyman Koçak
03-11-2013, 12:35
Evdeki spatimiz de yelken açtı :)
nurcan çelik
21-12-2013, 17:50
merhaba herkese benim barış çiçeğimi anneme emanet ettim kış mevsimi dolayısıyla anneme fazla sulama dedim.öğrenci olduğum için en son iki hafta önce gelmiştim eve.annemde iki hafta boyunca hiç sulamamış :( yapraklar yere yatmış gövdeleri bükülmüş ama yapraklar canlı gibiydi yanlarına ağaç dalı koyup destekledim sularını verdim eski haline döner mi acaba..yapraklarda sararma yok...teşekkürler
merhaba herkese benim barış çiçeğimi anneme emanet ettim kış mevsimi dolayısıyla anneme fazla sulama dedim.öğrenci olduğum için en son iki hafta önce gelmiştim eve.annemde iki hafta boyunca hiç sulamamış :( yapraklar yere yatmış gövdeleri bükülmüş ama yapraklar canlı gibiydi yanlarına ağaç dalı koyup destekledim sularını verdim eski haline döner mi acaba..yapraklarda sararma yok...teşekkürler
Döner merak etmeyin. Yalnız toprağı torfsa ve çok kurumuşsa verdiğiniz su toprağın tamamını ıslatamadan direct alttan çıkar. Bir kaç saat biraz derince bir kapta su içinde oturtun sonra suyu doküp süzülmesini bekleyin.
nurcan çelik
21-12-2013, 22:47
evet torf sn musk. dün suladım iyice bol bol verdim sonra toprağı karıştırdım köklere gitsin diye eski haline yeni döndü çok mutlu oldum :) umarım yine birşey olmaz. teşekkür ederim cevapladığınız için.. iyi günler dilerim...
Fatma Çakır
08-01-2014, 22:02
İyi akşamlar yazın düğünümüzde hediye olarak gelen yelken çiçeğim 2- 3 gün yola dayanamadı ve solmuştu ben de çoğu yaprağını kestim ve tekrar canlandı adeta yer santimetresinden yaprak ve çiçek çıkmaya başlamıştı. Ancak tüm çiçekleri küçücük ve her seferinde çiçekler çıkıyor ve yanıyor, yeşilken bile kuruyor, bir şeyler oluyor. Yaklaşık 5 aydır böyle bir kısır döngü oluştu. Çok üzgünüm şu an ne yapmam gerekiyor ?:(:(:(:(
İyi akşamlar yazın düğünümüzde hediye olarak gelen yelken çiçeğim 2- 3 gün yola dayanamadı ve solmuştu ben de çoğu yaprağını kestim ve tekrar canlandı adeta yer santimetresinden yaprak ve çiçek çıkmaya başlamıştı. Ancak tüm çiçekleri küçücük ve her seferinde çiçekler çıkıyor ve yanıyor, yeşilken bile kuruyor, bir şeyler oluyor. Yaklaşık 5 aydır böyle bir kısır döngü oluştu. Çok üzgünüm şu an ne yapmam gerekiyor ?:(:(:(:(
Yelken çiçeğinin 3 çeşidi vardır. Sizinki muhtemelen çiçeği küçük olan cinstendir. Çiçeklerini açtıktan belli bir müddet sonra yeşermeye başlaması normaldir, bundan sonra artık sapın dibinden kesin, üzerinde bırakmayın aksi takdirde yeni çiçekler gecikecektir. Aynı şekilde kurumuş yaprakları da üzerinde bırakmayın. Kuvvetli direct güneşten hiç hoşlanmaz. Uzun süreli güneş altında kalıyorsa yanma sebebi budur.
Fatma Çakır
09-01-2014, 08:26
Yorumunuz için teşekkür ederim Sn musk ama benim çiçeğimin de ilk hali yukarıda ki arkadaşlarınkinin boyutundaydı. Sonradan böyle minikleşti. Peki bir ilac var mı canlandıracak besleyecek?
Yorumunuz için teşekkür ederim Sn musk ama benim çiçeğimin de ilk hali yukarıda ki arkadaşlarınkinin boyutundaydı. Sonradan böyle minikleşti. Peki bir ilac var mı canlandıracak besleyecek?
İlaç değil gübreleme yapabilirsiniz. Ben Vilmorin in çiçekler için olan gübresini kullanıyorum. Kışın ayda bir, yaz döneminde 15 günde bir.. Ayricıa yelken çiçeği Musluk suyundan da kesinlikle etkilenen bir bitki. İlla musluk suyundan verecekseniz en az iki gün dinledirip ondan sonra o suyu kullanın.
*** bende yeni tanıştım bu güzel çiçekle çiçegi aldıgımda çok güzeldi çiçekleri vardı ama şimdi çiçekleri ve yaprakları kurumaya başladı ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun aldıgımdan beri hiç büyüme veya çogalma yok
*** arkadaşlar çyelken çiçegimi iki hafta önce aldım hiç yaprakları çıkmıyo aldıgım gibi duruyo çiçeklerinde benek benek kurumalar başladı neden bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevirim
waterfull
20-03-2014, 16:22
Yaşar mı yaşamaz mı diye endişelenip dururken, vazoya dikmiş olduğum yelken çiçeklerimin her ikisi de çiçek verdi hamdolsun. Birinde iki, diğerinde tek çiçek var ve ben çok mutlu oldum...
Sn Süleyman Koçak, çiçekleriniz çok güzel görünüyor. Vazolara nasıl ve ne kadar toprak koyduğunuzu öğrenebilir miyim. Benim de böyle cam bir vazom var. Atıl duracağına bu şekilde değerlendirmek istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
standbyme
21-03-2014, 09:10
bunlar da benim yelkenlim. dibinden küçük küçük geliyor hep
Süleyman Koçak
25-04-2014, 10:21
Sn Süleyman Koçak, çiçekleriniz çok güzel görünüyor. Vazolara nasıl ve ne kadar toprak koyduğunuzu öğrenebilir miyim. Benim de böyle cam bir vazom var. Atıl duracağına bu şekilde değerlendirmek istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Sayın waterfull; epeydir foruma uğramamıştım, mesajınızı şimdi gördüm.
Evvelâ, vazoların altında, orta bölgeye birbirine yakın 3-5 delik açın. Sonra vazonun içerisine önce drenajı sağlamak için çakıl taşları, kiremit parçaları v.s. koyun. Bu taşlar aynı zamanda vazonun dibinde ağırlık yapacak ve küçük çarpmalarda kolayca devrilmesini de önleyecektir.Sonra bitkinin sevdiği türden (burada tarifi var) (http://azbitki.com/spathiphyllum) iyi geçirimli toprakla, köklerin ulaşacağı yere kadar doldurun. Arada bir saksıyı yere vurarak toprağın oturmasını sağlayın. Yoksa bitkiyi diktikten sonraki ilk sulamanızda toprak seviyesi çok azalacaktır. Daha sonra bitkinizi, mümkün olduğunca köklerine zarar vermemeye çalışarak vazoya yerleştirin.(zarar verdiğiniz her kök size ucu kurumuş bir yaprak olarak dönecektir) Kalan boşluğa da kök boğazı yüksekliğine kadar toprak ilavesi yapın. Üstten 2-3 cm kadar boşluk bırakın ki, sulama sırasında yeterli su alabilsin bitkiniz.
Sonra klorsuz iyice havalandırılmış musluk suyu ile (birkaç gün açıkta beklettiğiniz musluk suyunu havalandırarak kullanabilirsiniz) güzelce sulayıp doğrudan güneş almayan biryerde 1 hafta kendine gelmesini bekleyin. Herhangi bir sıkıntı görülmüyorsa işler yolunda demektir. Artık bitkinizi devamlı kalacağı, güneşli bir yere alabilirsiniz. Bahar ortasından sonbahar ortasına kadar öğlen saatlerinde doğrudan güneş almasını enlgelleyin.(Tül perde bu iş için en iyi yöntemdir.)
Vazonuz, benimkiler gibi iki parça halinde ortadan birleştirilmiş ise taşımalar sırasında birleşme yerinin altından tutarak taşımanızı ayrıca tavsiye ederim.
Fotoda, sağdaki yelken geçtiğimiz Mart ayı başında kökten ayırma usûlü ile vazoya aldığım, soldaki ise geçen yıl vazoya aldığım yelkendir. Şuan her ikisi de çiçekli maşaallah. Ortadaki bitki japon küpesi kohleria.
Crocus-Crocus
25-04-2014, 20:02
Benim yelken çiçeğinin köklerinde beyaz-gri böcekler var. Üzerinde olsa arap sabunu-zeytinyağı karışımı uygulayacağım.Topraktakilerde de işe yarar mı acaba?
standbymee
24-05-2014, 14:17
ilk aldığımdaki çiçeklerin hepsi solup dökülmüştü. şimdi bir tane açtı. Bir tane daha geliyor. :eek:
Merhaba,
Bu güzellikte benim ''Huzur'um'' . Kendisi çok sağlıklı şu ana kadar pek problem yaşamadık. Küçük kızımın yapraklarını yırtması dışında ama o hayatından memnun. Tek merak ettiğim yapraklarının birtanesi beyaz. Bugün fark ettim ki, bir beyaz yaprağımız daha oluyor. Bu beyaz yaprağın durumunu merak edıyorum. Her gören de soruyor. Yelken çiçeği genellikle bu oluşumu yapar mı? Bu oluşumun bir adı var mıdır?
504381504382504383
Barış çiçeğim sürekli yaprak açıyor ama çiçek açmıyor neden olabilir bide bazı yapraklar içine doğru kıvrılmaya başlamış nedendir ?
Cevaplayacak olan yokmu ?
Cevaplayacak olan yokmu ?
verdiğiniz bilgilerle bir yorum yapmak pek mümkün değil. Bitki ve saksının deylı görüntüsü artı detaylı bakım bilgisi verin ki arkadaşlar yardımcı olsunlar.
Ne zaman aldınız kaç senedir aynı toprakta?, toprağı nasıl? süzek mi yoksa vıcık vıcık su tutan bir topak mı? bakımını nasıl yapıyorsunuz konumu nedir, ne kadar ışk alır vs...
Basit bir tahminle bitkiniz su tutan bir toprağa sahip ve çok suluyorsunuz.
devilstori
08-10-2014, 14:23
buda benim nazlı kuzummmm :)
çiçekdostu
21-10-2014, 13:54
Bu çeliği dün okuldan kırdım.Ben barış çiçeği diye biliyorum ama emin olamadım.Hemen dikmeli miyim yoksa suda köklenmesini mi beklemeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın çiçekdostu, sizin elinizdeki barış çiçeği değil düz yeşil yapraklı aglaonema türü. İsterseniz suda köklendirebilirsiniz ya da direk toprağa dikebilirsiniz sorunsuzca tutacaktır.
çiçekdostu
21-10-2014, 21:21
Bilginiz için teşekkür ederim sayın lusoari.
Yelken çiçeğim 3. senesinde hastalandı. Yapraklarından sararmalar var.. Ne yaptımsa olmadı. Beklemek kaldı sadece..
Dumlupınar
05-12-2014, 19:48
Barış Çiçeğim 2 yaşında...
Üzeri açık akvaryumun en üst seviyesinde, köklerini açık şekilde suyun içine, yaprakları ise su üstünde bırakarak bağladığım yelken çiçeğinin 6 ay sonraki hali.
545718
İlk bağladığımda daha az yaprak ve sadece 3-4 dal kökü vardı, şimdi kök sistemi muazzam gelişmiş.
kurdelelikedi
15-05-2015, 11:59
sizin bu deneyiminiz, okudugum hydroponics makalelerini animsatiyor, umarim bir gun ben de baris ciceklerimi bu amacla kullanabilirim. bu sene sonunda bahcivanlik kursuna gitmeyi basardim. bir de akvaryumculuk kursuna gidebilirsem iki bilgiyi guzelce birlestirecegim.
lilpar76
21-05-2015, 20:06
2013 mart ayında üzeri çiçek dolu almıştım. Bir yıl içerisinde yaprak uçları karararak, kala kala fındık boyda bir yumru kök kaldı. Ben de mevcut saksısından çıkarıp küçük saksıda torfa diktim, çiçekli bitkiler için bitki besininden her sulamada az dozda verdim. Ve sonuç ortada...
554304
Vicia Ervilia
21-05-2015, 23:54
Benim piyano çalıştığım odada bu bitkiden var. Kuruyanları temizledim ama bilmediğimden tamamen almadım hepsini. Bir tane çiçeği var.Cama yakın duruyor. ve sabah öğle güneşi geliyor üstüne odada perde yok. Sonuç olarak orası okul tabii ki... Yarın fotosunu çekip atsam biraz üstüne konuşabilir miyiz? Evde de 2 tane var fakat benn haftada bir su döküyorum kendi kendine yaşıyor... Hiç bozulmadı. Okuldakine yeni ulaştım. Mahvolmuş durumdaydı..
Benim piyano çalıştığım odada bu bitkiden var. Kuruyanları temizledim ama bilmediğimden tamamen almadım hepsini. Bir tane çiçeği var.Cama yakın duruyor. ve sabah öğle güneşi geliyor üstüne odada perde yok. Sonuç olarak orası okul tabii ki... Yarın fotosunu çekip atsam biraz üstüne konuşabilir miyiz? Evde de 2 tane var fakat benn haftada bir su döküyorum kendi kendine yaşıyor... Hiç bozulmadı. Okuldakine yeni ulaştım. Mahvolmuş durumdaydı..
Yelken çiçeğini direct güneşten kurtarın. Bundan hoşlanmaz. Toprağı da süzek, suyu vıcık vıcık içinde tutmayan, gevşek bir harçtan olmalı. Bunun dışında çok önemli bir bakımı yok.
lilpar76
11-11-2015, 13:26
Barış çiçeğimin şimdiki hali...
barış çiçeği (spathiphyllum)
çiçeğimi 3 yıl önce arkadaşımın çiçeğinden aldım bir kök diktim. ilk sene çiçek açtı fakat iki senedir hiç çiçek açmıyor sadece yaprak sayısı artıyor ve oldukca sağlıklılar çiçek açması için ne yapmalıyım ?
sevgihoca
17-12-2015, 16:10
Barış çiçeği ilkbahar ve sonbaharda açar.Laftan sözden anlar.Bunu okumuştum,fakat ben bu bilgiyi edinmeden çiçeğin konuşulanı anladığını keşfetmiştim.Ne kadarı dogru bilmiyorum huzurlu evde açarmış.Ayrıca suyu sever,yaprakları yıkanmak ister,güneşle arası yok,aydınlık yeri sever.Aspirinli su iyi gelir.Denedim.Yine okuduğumu söylüyorum,bunu denemedim.Çiçek açması için sulama suyuna çok az çamaşır suyu konacak.Bence yerini değiştirmekle başlayın.
Gardenias
12-03-2016, 10:28
Bende bu çiçekten var. İsmini uzun zamandır arıyor ve bulamıyordum. Önceleri yanlış bilgiyle toprağını kuru tutuyordum (az sulama). O zamanlar devamlı olarak 1 tane çiçeği açıyordu. Zamanla yaprakları bozulmaya başladı. Hastalık kaptı düşüncesiyle toprağını değiştirirken köklerini de kesmiştim. Ayrıca kökten üç bölüme ayırarak yeniden yeni toprakla saksılara diktim. Ayırdığım üç kökten bir tanesi hiç gelişmedi. Bir tanesi normal bir gelişme gösterdi. Esas ana kök iyi bir gelişme gösterdi. Ancak bu süreç içinde toprağının ıslak değil ama nemli tutulması gerektiğini ve sıksık yapraklarının su püskürtülerek ıslanması gerektiğini öğrenerek uyguladım. Normal aydınlık bir ortamda şu anda ve yaprakları çok güzel gelişiyor. Ancak yaptığım uygulamadan sonra hiç çiçek açmadı.
----------------------------------------------
Merhaba...Ben de Barış Çiçeği ile ilgili tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.Umarım sizlere faydalı olur...
Barış Çiçeğini çiçekçiden aldığınızda bol çiçeklerle doluydu.Oysa ki eve getirip o kadar özenle bakmanıza rağmen, bir türlü çiçek açmıyor, öyle değil mi?
Bunun nedeni ;Barış Çiçeği seralarda yetiştirilirken çeşitli maddeler ile muamele edilerek çiçek açtırıldığından; evde de aynı ortamı bulamadığından, ne kadar ihtimam gösterirseniz gösterin, çiçek açmıyor..
Bunları yaşadığım için sizleri çok iyi anlıyorum..Bu durumda 2 seçenek hasıl oluyor..
1- Çiçeğinizin serada maruz bırakıldıklarından kurtulması ve yeni ortamına uyum sağlaması için ,çok uzun bir süre,muhtemelen yıllarca, eliniz boş bekleyeceksiniz..Ki sonunda genelde insan, bitkinin çiçek açmamasına çok güceniyor ve hevesi kırılıyor..
2-Hiç üzülmeyin, herşeyin bir çaresi var...Ve şimdi çiçek açtırma sırrı:1 Litre suya 0,50 cc Gibberellic Asit karıştırın ve akşamları Barış Çiçeğinizi fısfıslayın.Bunu; ara ara yapın.Barış Çiçeğiniz sürekli çiçek açacaktır..
Herkese bol çiçekli güzel günler dilerim...
Gardenias
12-03-2016, 10:35
Kaynaklarda yazdığına göre, ihtiyacından az ışıkta çiçek yaprakları yeşilimsi oluyormuş. Sanırım bol ışığa (doğrudan üstüne gelen güneş ışığı değil) almanız gerek. Bu arada sabahleyin üzerine çok kısa süre gelen güneş ışığından rahatsız olmazmış.
-------------------
Ayrıca; yaprakları sararıyorsa, Magnesium Sülfat (Epsom Salt- İngiliz Tuzu) verin.. Kısa sürede yaprakları koyu yeşil olacaktır..
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160325/fc08f62c745d272c58a61fd9affaa3b7.jpg
Baharı çiçekleriyle karşıladı.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
deryaozel427
28-04-2016, 19:28
1 hafta önce aldım ve hemen saksı değişimi yaptım. Bakalım memnun edebilecek miyiz?:D
Merhaba. Benim baris cicegimin cicekleri yesil. Daha oncede baris cicegi baktim 3 yildir buyuttugum baris cicegim tatile gidince oldu yerisine yeni aldim ama bu yeni aldigim baris cicegim ilk cicekleri beyaz olmasina ragmen su anda uzerinde birsuru yesil cicek var. Rengi beyazlamadi gitti ne yapabilriim
Merhaba. Benim baris cicegimin cicekleri yesil. Daha oncede baris cicegi baktim 3 yildir buyuttugum baris cicegim tatile gidince oldu yerisine yeni aldim ama bu yeni aldigim baris cicegim ilk cicekleri beyaz olmasina ragmen su anda uzerinde birsuru yesil cicek var. Rengi beyazlamadi gitti ne yapabilriim
Çiçek ömür boyu kalacak değil. Çiçek açtığında beyazdır zaman içinde yesile döner . Bu durumda artık çiçeği kesmek gerekir. Yeni çiçekler beyaz olarak açacaktır.
İzmir izmir
05-11-2016, 00:19
Merhaba ben barış çiçeğimi ziraat fak den aldım.aldığımda çiçekleri vardı,saksıya dikerken soğanlarından ayırıp çoğaltabileceğimi söylediler ikiye ayırdım, herkes de olduğu gibi yaprakları karardı soldu, saksı yetersiz olabilir diye ikiye böldüm yine saksı ve toprak değişimi yaptım, güneş sevmiyor diye tül perdeli ortamda pencereye yakın duruyor, çare bulamadım, siz nasıl çözüm buldunuz, yukarıda bahsedilen besinleri kullanan var mı? Teşekkürler şimdiden
papatya367
01-01-2017, 12:15
İşte bu da benim barış çiçeğim.
Merhaba, acaba yaptığınız işlemin normal suda köklendirmeden bir farkı var mı? Aylardır asla büyümeyen üç barış çiçeği çeliğim var da, suya koysam ben de bu sonucu alabilir miyim? Yoksa akvaryum suyunun ve ısıtmanın da etkisi var mı?
Teşekkürler
Üzeri açık akvaryumun en üst seviyesinde, köklerini açık şekilde suyun içine, yaprakları ise su üstünde bırakarak bağladığım yelken çiçeğinin 6 ay sonraki hali.
545718
İlk bağladığımda daha az yaprak ve sadece 3-4 dal kökü vardı, şimdi kök sistemi muazzam gelişmiş.
viktornavorski
18-04-2017, 20:13
Merhabalar benim yelken çiçeğimin yapraklarının uçları siyahlaştı neden olabilir ve ne önerirsiniz acaba ?
Merhabalar benim yelken çiçeğimin yapraklarının uçları siyahlaştı neden olabilir ve ne önerirsiniz acaba ?
Ev ortamında eski yapraklarda uçlardan 1 cm e kadar kuruma normaldir. Sebebi nem oranın düşük olmasından. Ortam nemi yüksek tutabilirseniz ( ki ev ortamında bu zor biraz) o zaman yapraklarda kuruma olmaz.
Mürverasa
19-04-2017, 13:04
Barış çiçeği, NASA'nın yayımladığı soluduğumuz havayı filtre eden, toksik maddeleri uzaklaştıran bitkilerden bir tanesi. Ben de edinmeyi çok istedim fakat baktığım hiçbir çiçekçide bulamadım :(
MaynaVira
19-04-2017, 15:26
Ben de NASA'nın yayımladığı raporu (https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077.pdf) okuduktan sonra, barış çiçeği almaya karar vermiştim.
(Aynı şekilde kasımpatı da aramaktaydım ve halen bulabilmiş değilim.)
İnternetten edindiğim tohumların sahte çıkmasıyla birlikte, tam da umutlarım tükenmek üzereydi ki;
Bir yakınıma "hayırlı olsun" hediyesi olarak spathi. gönderildiği haberini aldım.
Takip eden baharda "Bu bitki çok gelişmiş, saksısı küçük geliyor. Biraz nefes aldıralım, hem de çoğaltmış oluruz."
diyerek, kökten ayırma yöntemi ile ilk yelken çiçeğime kavuşmuş oldum. :p
Bu sene de aynı şekilde, bahar ayına girerken;
Bendeki bitkinin ufak bir kısmını -kökten- ayırdım ve saksısını da bir boy büyüğü ile değiştirdim.
Eski -küçük- saksıya ise, yeni ayırdığım ufaklığı diktim.
Demem o ki; çoğaltmada hiçbir sorun yaşamadım.
Gözlemlerime dayanarak, bitkinin suyu çok sevdiğini söylemeliyim.
Genel kanının aksine, saksı toprağının kurumasına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
Daha önce -bu başlık altında- bir bağlantı (http://www.exoticrainforest.com/Spathiphyllum%20Clevelandii%20%20pc.htm) paylaşılmış.
Spathi. severlerin göz gezdirmesini şiddetle tavsiye ediyorum.
Şu an kaynak veremeyeceğim, ancak -bir yerlerde okuduğumdan- aklımda kaldığı kadarını da paylaşmak isterim:
Havadaki zararlı maddeleri filtre etme işini, yapraklardan çok kökler yapıyor.
Sırf bu nedenle geliştirilmiş saksılar mevcut.
Reklam amacı gütmemekle birlikte, bir fikir oluşturması açısından şu sayfaya (https://www.airy.de/en/) bakılabilir.
Hikayesini balkon sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/1505741-post858.htm) anlattığım, köksüz bir spathi. yavrusu geçti elime. Acaba bu ufaklığı köklendirme şansım var mı?
646828
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim... :rolleyes:
Hikayesini balkon sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/1505741-post858.htm) anlattığım, köksüz bir spathi. yavrusu geçti elime. Acaba bu ufaklığı köklendirme şansım var mı?
646828
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim... :rolleyes:
Böyle bir denemem olmuştu A_NOMAD ve sonuç başarılıydı gerçi köklenmesi çok uzun sürmüştü diye aklımda kalmış. Önümüz yaz havalar sıcak olunca köklenme süresi kısa olur.
Böyle bir denemem olmuştu...
Deneyimini paylaştığın için çok teşekkür ederim sevgili lusoari, benim ufaklığın durumu pek iç açıcı olmasa da mesajın umut verdi ;)
Baksana kendini koyvermiş halde:
647661
İstersen söküp suya koy belki daha kolay olur köklenmesi ya da yok böyle kalsın dersen sera etkisi uygula o zaman içeride fazla nem olduğu için yaprakları bir süre sonra sertleşecektir.
İnşallah ileride çiçek açacağı günleride görebiliriz, şimdiden heyecanlanmaya başladım bile. ;)
İstersen söküp suya koy belki daha kolay olur köklenmesi ya da yok böyle kalsın dersen sera etkisi uygula...
Sera etkisi daha zor olur, ben en iyisi suya koyayım öyleyse... Durduk yere heyecanlandırdın beni yahu :D
Haydi bakalım, inşallah köklendiğini görürüz, süreç başlasın ;)
Eminim köklenecek ben inanıyorum sadece sabretmemiz zor olacak. :D
ilknur123
12-05-2017, 14:52
Selamlar benimde çok severek aldığım çiçeğim ;) ama artık yapraklar düşük çiçekler hepsi yeşildi yeni çıkanlar beyaz ama hepsi yerlerde:( yaprak ve çiçek sapları çok kısa:confused: bitki besini veriyorum 10 günde bir banyoda duşluyorum :confused: fikriniz nedir acaba şimdiden teşekkürler
Selamlar benimde çok severek aldığım çiçeğim ;) ama artık yapraklar düşük çiçekler hepsi yeşildi yeni çıkanlar beyaz ama hepsi yerlerde:( yaprak ve çiçek sapları çok kısa:confused: bitki besini veriyorum 10 günde bir banyoda duşluyorum :confused: fikriniz nedir acaba şimdiden teşekkürler
Merhaba saksısını boşaltın kökleri zedelemeden eski toprağı silkeleyin yeni toprakla bir numara büyük saksıya alabilirsiniz . Aydınlık seviyor bu çiçek 😊
Bence sıkıntısı eskimiş toprak 😊
ilknur123
12-05-2017, 19:00
Teşekkürler pazartesi uyguluyorum inşallah👍
hortumlu dünya
12-05-2017, 22:40
Merhaba, ben de nisan ayında barış çiçeğimi ayırdım. Benimki epey büyük olduğu için beş kök şeklinde ayırdım. Işık alsın diye tül perdeyi çekerek pencerenin önünde bakıyorum. Fakat neredeyse bir ay olacak ayırdığım barış çiçekleri hiç büyümedi ve çok cansız duruyorlar. Ne yapabilirim, nelere dikkat etmeliyim? Teşekkürler.
ilknur123
16-05-2017, 14:24
Saksı ve toprak değişimi yapıldı gözlem aşamasındayım umarım yanlış birşeyler yapmamışımdır. Biraz eğri oldu galiba☺tek mesele bu saksının altında delik yokmuş içinde bir basamak vardı toprak yıkaması yapamayacağım sanırım:confused:
Saksı ve toprak değişimi yapıldı gözlem aşamasındayım umarım yanlış birşeyler yapmamışımdır. Biraz eğri oldu galiba☺tek mesele bu saksının altında delik yokmuş içinde bir basamak vardı toprak yıkaması yapamayacağım sanırım:confused:
Evet lütfen fazla sulamayın. Eğrilik ışığa göre düzelebilir. 😊 Sevgiler. ..
Eminim köklenecek ben inanıyorum sadece sabretmemiz zor olacak. :D
Benim ufaklık ne yazık ki hayata tutunamadı, en azından denedim...
ilknur123
16-06-2017, 00:44
tam bir ay oldu benim kızımda bir değişiklik yok malesef. üzerindeki bütün çiçekler yeşil ve küçük. bitki besini veriyorum, güneşlendiriyorum, konuşuyorum, seviyorum.... artık görmezdenmi gelsem acaba?????
tam bir ay oldu benim kızımda bir değişiklik yok malesef. üzerindeki bütün çiçekler yeşil ve küçük. bitki besini veriyorum, güneşlendiriyorum, konuşuyorum, seviyorum.... artık görmezdenmi gelsem acaba?????
Beyazlığını kaybetmiş çiçekleri kesip atın.Onlar durduğu müddetçe yeni çiçek gelmez. Eski, artık yanlara doğru iyice açılmış yaprakları da seyreltin. Toprağı biraz kurumadan da sulamayın. Üst mesajınızda deliksiz saksı demissiniz. O olmadı. Kökler havasız kalıp çürür.
Bende aynı durumdayım :(
Yıllardır çiçek açmıyor, yaprakların ucu da yanmış gibi, kuru ve seyrek. Çok çirkin bir görüntüde...
Beyazlığını kaybetmiş çiçekleri kesip atın.Onlar durduğu müddetçe yeni çiçek gelmez. Eski, artık yanlara doğru iyice açılmış yaprakları da seyreltin. Toprağı biraz kurumadan da sulamayın. Üst mesajınızda deliksiz saksı demissiniz. O olmadı. Kökler havasız kalıp çürür.
drdolantin
17-09-2017, 08:17
arkadaşlar ben benim yelken çiçeğini kökten ayırma yapıp diğer saksılara aldım ama sanırım zamanlamam yanlıştı, küstüler gibi. şu durumdan kendisi kurtulabilir mi, yoksa bir şey yapmam gerekir mi?
https://i.hizliresim.com/5GonEj.jpg :(
Beyzagur
03-12-2017, 13:25
Merhabalar bu da benim barış çiçeğim.Alalı daha 2 hafta oldu 😊 Bakımı konusunda bir kaç sorum var.Su verirken akvaryum suyu kullanıyorum yine de bitki besini vermem gerekir mi? Gerekiyorsa nasıl bir şey almalıyım tavsiyeniz var mı?İkinci olarakta yorumları okurken hem çiçeğe duş aldırmaktan bahsedilmiş bu uygulamayı tam olarak nasıl yapıyoruz?
Sevgili Beyzagur, öncelikle aramıza hoş geldiniz diyerek sorularınızı cevaplamaya çalışacağım.
Akvaryum suyu verebilirsiniz ama burada dikkat etmeniz nokta akvaryumda kullandığınız sudur. Konuyu şöyle açayım, eğer akvaryumunuzda tuz veya herhangi ilaçlar kullanmıyorsanız o sudan vermenizde sakınca bende akvaryumdan çıkarttığım suyu böyle değerlendiriyorum genelde. Bitki besinide arada aklıma geldiğince kullanıyorum, barış çiçeğiniz için size tavsiyem arada bir çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübrelerden kullanmanızdır.
Son sorunuzda da duş aldırmayı sormuşsunuz. Bu en basit işlemlerden biridir. Zaman zaman bütün bitkilerin üzerine toz oturur bu görsel açıdan bize hoş görünmez ve bitkilerin yapraklarının gözeneklerininde tıkanıp fotosentez yapmalarına engel olurlar, bu yüzden ara sıra bitkinizi banyoya götürüp duşun altında yıkayabilirsiniz.
Burada on ay önceki halini gördüğünüz minik (http://www.agaclar.net/forum/1505741-post858.htm), kocaman oldu ve ilk çiçeğini gösterdi maşallah ;)
667044
Çok güzel ve zarif olmasına ek olarak öyle güzel kokuyor ki...;)
Görünce sevinçten havalara uçtum Sevgili A_NOMAD. :)
Görünce sevinçten havalara uçtum Sevgili A_NOMAD. :)
Göz açıp kapayana kadar büyüdü işte sevgili lusoari, bana da dün gibi geliyor, sevinmemek elde değil ;)
Türkeryaşar
26-03-2018, 16:24
Sevgili bitki dostları;
Resimlerini paylaştığım barış çiçeğim sürekli dış yapraklarını çürüterek yok ediyor. Ortadan gelen taze sürgünler iyi oluyor ama zamana yenik düşüyor.
Kullandığım toprak marketlerde satılan 10lt olan torbalardan. arada bir beyaz toz gübre veriyorum. 2lt suya bir çay kaşığı karıştırıyorum. su mavi renk oluyor.
Salonumun ısısı 20-24 arası. Evim güney cephe olduğu için ve bütün camlarda aynı yöne baktığı için güneş ışığından fazla uzak tutamıyorum. Gerçi son zamanlarda ters tarafa alarak en azından güneş ışığını direk aldırtmıyorum.
Resimlerde görüldüğü üzere yaprakları lekeli. İnşallah bunu tecrube etmiş ve gelişme kaydetmiş biri vardır bana yardımcı olabilecek. Mantar olmasından korkuyorum.
Fazla sulamaktan kaçınıyorum ama çokda susuz kalmıyor. Bugün toprak değişimi yaptım. 2 adet yumruk büyüklüğünde kökleri var. sağlıklı gözüküyor. Yeni toprak değişimi yaparken saksı altına 2 parmak kalınlığında çakıl tası. %70 bitki toprağı üstüne %20 yanmış koyun gübresi ve en üste 2 parmak kalınlığında yine toprak koydum.
Hastalık yoksa iyi olması gerekir diye düşünüyorum.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar.
begümhan
27-04-2018, 04:55
Arkadaşlar merhaba, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. İlk bitkim barış çiçeği olduğu için ilk mesajımı da buraya yazmak istedim. Benim çiçeğim çok çiçekli ama küçücük beyaz kısımları, acaba türü mü böyle yoksa büyünce değişecek mi bilmiyorum. Bitkinin sigara dumanından rahatsız olduğunu okumuştum. 1 hafta kadar önce sapasağlamken bir gece yoğun sigara dumanına maruz kaldıktan sonra 2 çiçeğinde kararmalar oldu. Bir tanesini kestim diğerini kesmedim ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba ;
yazılanlar içinde değinilse de yanıtını alamadığım bir sorum olacak. Barış çiçeğini fanus içinde (akvaryum gibi) yetiştirmek çok mu zorlamaca olur ?
Yaprakları suyun dışında olacak şekilde, Isı, ışık, havalandırma koşulları sağlansa başarılı olur mu? Teşekkürler
Mesut Temiz
13-08-2018, 23:14
Arkadaşlar merhaba, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. İlk bitkim barış çiçeği olduğu için ilk mesajımı da buraya yazmak istedim. Benim çiçeğim çok çiçekli ama küçücük beyaz kısımları, acaba türü mü böyle yoksa büyünce değişecek mi bilmiyorum. Bitkinin sigara dumanından rahatsız olduğunu okumuştum. 1 hafta kadar önce sapasağlamken bir gece yoğun sigara dumanına maruz kaldıktan sonra 2 çiçeğinde kararmalar oldu. Bir tanesini kestim diğerini kesmedim ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Seralarda en uygun koşullar sağlanarak elde edilen çiçeklenme ve yaprak büyüklüğünü bu bitki için ev koşullarında elde etmek pek mümkün değil gibi... Yıllardır evimde var, sağlıklı bir bitki ve büyüyor, ancak yaprakları hiçbir zaman seradan yeni gelmiş ve satışa sunulmuş bitkiler gibi büyük ve gösterişli olmuyor.. Arada bir de ufak çiçekler açıyor...
Toprağı bu sıcaklarda kuru kalmasın ve her sabah ve akşam fısfısla yapraklarını iyice ıslatın bence... Bunlar bitkinin daha sağlıklı ve gösterişli olmasına katkı sağlayacaktır...
Mesut Temiz
13-08-2018, 23:16
Merhaba ;
yazılanlar içinde değinilse de yanıtını alamadığım bir sorum olacak. Barış çiçeğini fanus içinde (akvaryum gibi) yetiştirmek çok mu zorlamaca olur ?
Yaprakları suyun dışında olacak şekilde, Isı, ışık, havalandırma koşulları sağlansa başarılı olur mu? Teşekkürler
Bence yetişir.. Nemli ortamı çok seven bir bitki... Ancak sadece yapraklarını değil, gövdesini de suyun dışında bırakırsanız daha iyi olur sanırım.. Sadece dip kısmı suda olacak şekilde... Yapraklarına da sık sık su püskürtmeniz iyi olur...
Merhaba arkadaşlar ben yeni katıldım. Ćiçeklere hayran bir bayanim evimde salon ve yazlik balkon cicekleri bakıyorum. Benim daha önce aldigim Barış ciçegim soguğa maruz kaldı dondu. Simdi bu yil edindiğim sabah güneşini perde arkasindan aliyor nisandan beri hep açtı artik minik acmaya ve cabuk yesil olmaya başladı.
green.white
20-12-2018, 10:01
İşyerimde 3 yıldır yelken çiçeği var lakin Bir kez bile çiçek açtığını görmedim. Bu sefer toprağını değiştirmeye karar verdim ve değiştirdim. Umarım aralık ayı zamanıdır toprak değişiminin. Gelişme oldukça paylaşacağım.
Bir de fotoğrafta görüldüğü gibi bir kaç yavru çıktı. Bunları da ayrıca eksem sonuç alabilir miyim?
Mesut Temiz
20-12-2018, 10:35
İşyerimde 3 yıldır yelken çiçeği var lakin Bir kez bile çiçek açtığını görmedim. Bu sefer toprağını değiştirmeye karar verdim ve değiştirdim. Umarım aralık ayı zamanıdır toprak değişiminin. Gelişme oldukça paylaşacağım.
Bir de fotoğrafta görüldüğü gibi bir kaç yavru çıktı. Bunları da ayrıca eksem sonuç alabilir miyim?
Tabii tabii, o yavrular köklü zaten.. Ayrı saksılara ekerseniz birkaç saksı bitkiniz olmuş olur..
Bitkiniz iç mekânda durduğundan soğuk sorunu olmadığını kabul edebiliriz... Bir de bunun tropik bir bitki olduğunu göz önünde bulundurarak toprağını kuru bırakmaz ve ayrıca her gün üzerine fısfısla su püskürtürseniz çok iyi olur.. Ayrıca, yapı marketlerde vs. satılan "tropik bitkiler için sıvı gübre"lerden ambalajında açıklandığı şekilde uygulamanızı da öneririm...
Yavruları saksılarına diktikten sonra nem kaybetmemeleri için birkaç hafta süreyle saksının üzerini (bitkiye ağırlık yapmayacak şekilde) şeffaf bir naylon poşetle örterseniz sağlıklı gelişmelerini desteklemiş olursunuz.. Her gün üzerlerine su fısfıslarken gerekli taze havayı zaten alacaklardır... Bol şans...
green.white
20-12-2018, 10:51
Tabii tabii, o yavrular köklü zaten.. Ayrı saksılara ekerseniz birkaç saksı bitkiniz olmuş olur..
Bitkiniz iç mekânda durduğundan soğuk sorunu olmadığını kabul edebiliriz... Bir de bunun tropik bir bitki olduğunu göz önünde bulundurarak toprağını kuru bırakmaz ve ayrıca her gün üzerine fısfısla su püskürtürseniz çok iyi olur.. Ayrıca, yapı marketlerde vs. satılan "tropik bitkiler için sıvı gübre"lerden ambalajında açıklandığı şekilde uygulamanızı da öneririm...
Yavruları saksılarına diktikten sonra nem kaybetmemeleri için birkaç hafta süreyle saksının üzerini (bitkiye ağırlık yapmayacak şekilde) şeffaf bir naylon poşetle örterseniz sağlıklı gelişmelerini desteklemiş olursunuz.. Her gün üzerlerine su fısfıslarken gerekli taze havayı zaten alacaklardır... Bol şans...
Cevabınız için teşekkür ederim. Dediklerinizin aynısını yapacağım.
Yavruları ektim, bu şekilde poşet geçirdim, uygun mu ve hava alması için delik açmam gerekir mi poşede?
Ayrıca bu yavru/çelikleri de fısfıslayayım mı?
Mesut Temiz
20-12-2018, 13:34
Cevabınız için teşekkür ederim. Dediklerinizin aynısını yapacağım.
Yavruları ektim, bu şekilde poşet geçirdim, uygun mu ve hava alması için delik açmam gerekir mi poşede?
Ayrıca bu yavru/çelikleri de fısfıslayayım mı?
Bence gerekmez, çünkü her gün fısfıslama işlemi için poşeti çıkaracağınızdan poşet odadaki taze havayla dolacaktır.. Zaten sürekli bir işlem değil, birkaç hafta sonra tamamen çıkarırsınız poşeti..
Poşet de gayet uygun yerleştirilmiş görünüyor...
Bol şans...
green.white
20-12-2018, 14:31
Bence gerekmez, çünkü her gün fısfıslama işlemi için poşeti çıkaracağınızdan poşet odadaki taze havayla dolacaktır.. Zaten sürekli bir işlem değil, birkaç hafta sonra tamamen çıkarırsınız poşeti..
Poşet de gayet uygun yerleştirilmiş görünüyor...
Bol şans...
Bilgilendirmenizden ötürü teşekkür ederim. Gelişmeleri burada paylaşacağım. ;)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190521/d9fa1dba690571ad5b9a2301af21c686.jpg
Merhaba,
Benim yavrumun sorunu da çoğunluk gibi yaprak ucu sararması. Okudum okudum ama net bir sebep yok. Bazı arkadaşlarımda görüyorum capcanlı bütün yapraklar dimdik çiçek dolu üstü. Benimki hiç öyle olmadı.
Aslında görüntü bir süre önce bundan bir tık iyidi. Ama unlu bit istilasından yeni kurtulduk. 1 haftadır İyice temizlendiğine eminim artık. Compo marka Yeşil bitkiler için sıvı gübre verdim. (Çiçekli bitkiler için olanı önermişsiniz 2 hafta sonra ondan vericem) Haftada 2 gün suluyorum. Akşamları cam açıp hava aldırıyorum. Esinti yok. Ortam ne sabah ne öğleden sonra direk
güneş almıyor ama hep aydınlık.
Şimdi okuduklarıma göre
Sudaki kireç
Çok sulama
Az sulama
Direk güneş alma
Yaprak sarartan sebepler. Ve bence ben Hiçbirni yapmıyorum. Umarım benimki sadece bitten olmuştur. :)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Galibe Mevlüde
29-05-2019, 23:49
bu videoya denk geldim, faydalı bilgiler.
https://www.youtube.com/watch?v=jHakxLeKoQ8
Gül Batur
01-06-2019, 16:03
Balkonumdan iyi günler.💕💕💕
kasimokan
19-11-2019, 07:50
arkadaşlar merhaba, çiçek isteyenler bahar mevsiminde (son veya ilk farketmez) 20 gün kadar az ışık alan yerde susuz bırakın. sonra bol su ile ışık alan yere koyun. tabi direk güneşe değil. her bahar açar, güzel bakılırsa yılda 4 kez bile açabilir. ben en son 12 çiçek açtırdım. kokusu şahane. odanın havasını değiştiriyor. budanmaktan hiç hoşlanmaz, ama gene de çok yaprak olursa buduyorum. 3 yıldır ofiste düzenli bakmama, çiçeklere ilgili olmama, hatta kendi çapımda bu konularda şanslı ve iyi olmama rağmen sanırım çoğaltamadığım tek bitki. o konuda da üzülüyorum. böyle güzel bakabildiğim bir çiçeği eşe dosta da dağıtamadığım için. gerçi her yerde satılır oldu. ama kendi çoğalttığın çok ayrı oluyor, sizler de katılırsınız.
Bu arada hiç elle sulamam, toprağın bir köşesini hafif oydum, 1 lt lik şişenin kapağına 5 6 delik açtım sürekli o şişeyi dolduruyorum o kadar.
uluturhan
03-06-2020, 16:41
Arkadaşlar eşim kolaylık olsun diye 2 ay önce barış çiçeğimizi bir numara büyük saksıya oturtmuş ve dış saksıyı yarıya kadar su doldurmuş. Önce kökleri çürür diye düşündük suyu boşaltacaktık ancak çiçeğin neşesi gayet yerinde ve nisan ayından bu yana 3 tane çiçek açtı. Çiçeğimizi cok seviyoruz, toprak değişim zamanında kök ayırıp başka saksıda cogaltabilir miyiz ya da cogaltmak için başka yöntemi olan var mı?
https://hizliresim.com/krLIMN
https://hizliresim.com/BboK56
https://hizliresim.com/Vhapu1
https://hizliresim.com/7i5p6E
Fotoğraflarda görüldüğü üzere çiçeksiz bir bitki oldu. Çok nadiren bir tane çiçek açıyor ve o da 2 hafta sonra kuruyor. Toprağı çok kurutmadan suluyorum. Toprağın üstünde beyaz renklerde bir şeyler var. Ne olduğunu anlamadım. Yeni yaprak açıyor her zaman fakat bir türlü çiçek açmıyor. Ayrıca bu sene saksını değiştirmedim. Yeterli gün ışığı aldığını sanıyorum. Direk güneş ışığına koymuyorum. Fotoğraflara bakıp nasıl bir yol izlemem gerektiğini söyleyebilirseniz çok sevinirim. :rolleyes:
Mutlaka önerilerinize ihtiyacım var çünkü ne denediysem olmadı. Vitamin aldım döktükten sonra 1 tane daha çiçek açtı ama yine öldü. İlk aldığımda 4 çiçekli idi.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1546610-post423.htm) Sn. Mesut Temiz çok net açıklamış durumu.
Bence çiçeğiniz gayet sağlıklı. Güle güle büyütün.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1546610-post423.htm) Sn. Mesut Temiz çok net açıklamış durumu.
Bence çiçeğiniz gayet sağlıklı. Güle güle büyütün.
Peki yapraklarını budasam veya başka bir işlem yapsam mesela hiç sulamayıp bekletmek gibi...
Bu şekilde çiçek açmasını sağlayamaz mıyım?
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/652.htm
Linkten faydalanabilirsiniz.
Fikir alırsınız. Benim düşüncem, bitkiyi akışına bırakmak. İlle de çiçek açtırmaya zorlamamak. Çiçekçilerdeki görünümü evde sağlayamayız. Onlar hormon da kullanıyorlar. Yazık oluyor. sünüyor sonrasında çiçekler.
Tabii çiçek te sizin. karar da. Kolay gelsin.
Arkadaşlar eşim kolaylık olsun diye 2 ay önce barış çiçeğimizi bir numara büyük saksıya oturtmuş ve dış saksıyı yarıya kadar su doldurmuş. Önce kökleri çürür diye düşündük suyu boşaltacaktık ancak çiçeğin neşesi gayet yerinde ve nisan ayından bu yana 3 tane çiçek açtı. Çiçeğimizi cok seviyoruz, toprak değişim zamanında kök ayırıp başka saksıda cogaltabilir miyiz ya da cogaltmak için başka yöntemi olan var mı?
Hocam dış saksıya su doldurup çiçek saksını içine mi koydunuz? Doğru mu anladım? Yani çiçek saksısı sürekli su içinde mi duruyor?
https://hizliresim.com/krLIMN
https://hizliresim.com/BboK56
https://hizliresim.com/Vhapu1
https://hizliresim.com/7i5p6E
Fotoğraflarda görüldüğü üzere çiçeksiz bir bitki oldu. Çok nadiren bir tane çiçek açıyor ve o da 2 hafta sonra kuruyor. Toprağı çok kurutmadan suluyorum. Toprağın üstünde beyaz renklerde bir şeyler var. Ne olduğunu anlamadım. Yeni yaprak açıyor her zaman fakat bir türlü çiçek açmıyor. Ayrıca bu sene saksını değiştirmedim. Yeterli gün ışığı aldığını sanıyorum. Direk güneş ışığına koymuyorum. Fotoğraflara bakıp nasıl bir yol izlemem gerektiğini söyleyebilirseniz çok sevinirim. :rolleyes:
Mutlaka önerilerinize ihtiyacım var çünkü ne denediysem olmadı. Vitamin aldım döktükten sonra 1 tane daha çiçek açtı ama yine öldü. İlk aldığımda 4 çiçekli idi.
Bitkiniz aslında sağlıklı gözüküyor, gün içinde aldığı ışık az geliyor olabilir. Topraktaki beyazlıklar verdiğiniz suyun kirec kalıntıları. suladıkça artacak. Toprak sırf torf. Haliyle çamirlaşma oluyor ve uzun süre suyu tutuyor . Tavsiyem; 50/50 torf ve cocpeat karıstırın Bulursanız %20 civarında da vermikülit ve perlit ekleyin güzelce harmanlayın bitkinizi dikin. Bu harç güzel süzek bir harç olacak. Ondan sonra bitkinizdeki farkı görürsünüz. Arada besin vermeyi de ihmal etmeyin.
Merhabalar, komşumuz Haziran ayında uzun süreliğine şehir dışında olacağı için yelken çiçeğini bize bıraktı. 2 adet çiçeği olan, çok sağlıklı görünen bir bitkiydi.
*Sürekli aydınlık olan ama direk güneş almayan bir yere yerleştirdim. Zamanla duvar tarafındaki yapraklar ölmeye başladı. Budanmayı sevmediğini bilmediğim için kuruyan yaprakları kestim fakat yaprak kahverengileşmesi arttı.
*Evde 2 adet kedim var. 1 tanesi musallat oldu, yaprak uçlarını kemirdi. Zar zor vazgeçirdim. Şimdi kemirmiyor ama bitkinin de tadı kaçtı. Çok sağlıksız ve mutsuz. 1-2 kere çiçek de açtı ama çiçekler beyazlamıyor. Yeşil kalıyor ve sonrasında kahverengileşip kuruyor.
*Toprağı nemli kalacak şekilde suluyorum. Musluk suyu kullanıyordum ama forumu okuyunca dinlendirerek vermeye karar verdim.
*Problem duvar tarafından başladığı için pencere kenarına aldım. Saat 11'e kadar tül perde arkasından güneş ışığı alıyor son 2 haftadır. Faydası olmadı ama eski yerine alırsam da olmayacak.
*Geldiği zamanki resmini ve şuan ki haline ait resimleri ekliyorum. Ne yapmam gerektiğine dair bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Komşuma çok mahçup olacağım eğer güzelim bitkisini bu halde teslim edersem. Lütfen yardım
ilk geldiği zaman: https://hizliresim.com/qmeC9p
Şimdiki hali: https://hizliresim.com/8g0kM2
https://hizliresim.com/yfsCr0
Sn. Eakyar, ne yazık ki salon bitkilerinin çoğu yer değişikliğine hemen olumsuz tepki veriyor.
Bitkinin suyunu, ışığını tüm ihtiyacını karşılasanız bile bozulma kaçınılmaz oluyor. Keşke bulunduğu yerde ona bakma şansınız olsaydı.
Kökler sağlam olduğu müddetçe, yeniden sürecektir. O yoğun yapraklı, eski haline dönmesi biraz zaman alır. Komşunuza mahçup olacağınızı düşünmeyin. Çiçek bakan kişi, yer değişikliğinde onun etkileneceğini bilen kişidir.
Kediniz konusunda dikkat ediniz. Yapraklarının zehirli olduğunu duymuştum. Google'dan bir araştırın isterseniz. Kolay gelsin.
Ayrıca çiçeği konumlandırdığınız yer cam önü, bol ışıklı. Ben olsam tekrar tekrar yerini değiştirmezdim. Kediniz de zor ulaşır. Yüksekte kalmış.
Ayrıca çiçeği konumlandırdığınız yer cam önü, bol ışıklı. Ben olsam tekrar tekrar yerini değiştirmezdim. Kediniz de zor ulaşır. Yüksekte kalmış.
Teşekkür ederim yorumlarınız için. Biraz olsun içim rahatladı =)
Hem kediden uzak tutmak hem de ışığı biraz arttırmak için bu yeri tercih etmiştim. Sahibine dönene kadar nihai yeri burası olacak muhtemelen.
Umarım dediğiniz gibi komşuma geri dönünce eski haline dönebilir. Sürekli alttan ufak yavrular vermesi beni umutlandırıyor bu konuda =)
https://hizliresim.com/xX3Vwa
https://hizliresim.com/15WEaq
https://hizliresim.com/ba2fjm
Herkese merhaba
Ben 2 gün önce çiçeğime haşladığım ıspanak suyunu döktüm �� Çiçeğim yapraklarını eğdi ve solmaya başladı alt yaprakları hızlı bir şekilde sararıyor.. Çok üzülüyorum, kurtarabilir miyim yapılabilecek bir şey var mı bilgisi olan varsa çok sevinirim
Mesut Temiz
30-10-2020, 20:43
Herkese merhaba
Ben 2 gün önce çiçeğime haşladığım ıspanak suyunu döktüm �� Çiçeğim yapraklarını eğdi ve solmaya başladı alt yaprakları hızlı bir şekilde sararıyor.. Çok üzülüyorum, kurtarabilir miyim yapılabilecek bir şey var mı bilgisi olan varsa çok sevinirim
Ispanak suyunun etkileri hakkında bir bilgim olmamakla birlikte, sorun bu sıvıdan kaynaklanıyorsa ve başka bir problemden dolayı ortaya çıkmadıysa saksıyı bol bol sulayıp toprağı adeta yıkamak yararlı olabilir... Yani defalarca temiz suyla sulanıp saksı altından süzülen sular atılırsa toprak önceki haline yakın bir duruma dönecektir... (Çok küçük bir ihtimal de olsa, acaba ıspanak suyunun tam soğumamış olması gibi bir durum söz konusu olmuş olabilir mi? Ya da buzdolabında tutulup fazla soğuk olduğu için bitkiyi şoka sokmuş olması gibi bir durum?)
Ispanak suyunun etkileri hakkında bir bilgim olmamakla birlikte, sorun bu sıvıdan kaynaklanıyorsa ve başka bir problemden dolayı ortaya çıkmadıysa saksıyı bol bol sulayıp toprağı adeta yıkamak yararlı olabilir... Yani defalarca temiz suyla sulanıp saksı altından süzülen sular atılırsa toprak önceki haline yakın bir duruma dönecektir... (Çok küçük bir ihtimal de olsa, acaba ıspanak suyunun tam soğumamış olması gibi bir durum söz konusu olmuş olabilir mi? Ya da buzdolabında tutulup fazla soğuk olduğu için bitkiyi şoka sokmuş olması gibi bir durum?)
Hayır soguyana kadar beklemiştim ama içinde tuz varmış, sanırım o zarar verdi. Onu dökmeden önce bitkim sağlıklıydı. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için deneyeceğim
birmucizeolsun
15-11-2020, 17:52
Merhaba, bir kac ay önce edindiğim yavru baris cicegimin surekli yapraklari kararıyor. Neden oldugunu bir turlu cozemedim. Evim gunes almiyor cicek camin önündeki sehpanin üzerinde duruyor sadece gun ışığı alıyor. Sulamayi haftada bir aritmadan aldigim suyla yapiyorum. Uzerinde 5 yaprak var 3'u bu sekilde kararmış durumda. Evin sicakligi 24-25 derece. Ayda bir kere bitki besini veriyorum. Cicegin konumu kus kafesine yakin, kus uctukca esinti oluyor, bu esinti onu rahatsiz eder mi?
https://i.hizliresim.com/py0DEL.jpg (https://hizliresim.com/py0DEL)
Mesut Temiz
15-11-2020, 18:56
Merhaba, bir kac ay önce edindiğim yavru baris cicegimin surekli yapraklari kararıyor. Neden oldugunu bir turlu cozemedim. Evim gunes almiyor cicek camin önündeki sehpanin üzerinde duruyor sadece gun ışığı alıyor. Sulamayi haftada bir aritmadan aldigim suyla yapiyorum. Uzerinde 5 yaprak var 3'u bu sekilde kararmış durumda. Evin sicakligi 24-25 derece. Ayda bir kere bitki besini veriyorum. Cicegin konumu kus kafesine yakin, kus uctukca esinti oluyor, bu esinti onu rahatsiz eder mi?
https://i.hizliresim.com/py0DEL.jpg (https://hizliresim.com/py0DEL)
Barış çiçeği doğrudan güneş ışığı değil, aydınlık bir ortam istediğinden, sorun güneş kaynaklı değildir...
Bitkinin nelere ihtiyaç duyduğu üzerinden gidecek olursak sorunu sizin tespit etmeniz mümkün olabilir:
İlk olarak, bu bitki geçirgen ve besleyici bir toprak ister. Yani yapı marketlerden geniş yapraklı salon bitkileri için hazırlanmış paketli topraklar uygun olur. Resimde ayrıntı seçememekle birlikte, toprağınız sanki sarımsı-kızıl normal toprak (doğadan, bahçeden alınmış) gibi görünüyor.. O topraklar sukulent ve kaktüslerin çoğu için uygun olsa da tropik bitkiler için uygun değil... bu tabii resimden edindiğim kanı.. Toprak uygunsa bu konuda sorun yok demektir..
İkinci olarak, bitkinin toprağı sürekli ıslak olmamalı... yani yeni sulama yapmak için önce toprağın üst kısmının kuru bir his verdiğini görmeniz uygun olur...
Üçüncü olarak, bitkinin yaprakları yüksek ortam nemi ister... Yani, ya odanızın nemi yüksek olacak ya da mümkünse her gün yapraklarını fısfısla su püskürterek ıslatacaksınız...
Dördüncü olarak, sıcaklık dalgalanmalarından ve hava akımlarına maruz kalmaktan korumanız gerekiyor... Burada hava akımından kasıt, örneğin pencere ve kapı açık ve hava akımının geçtiği yere de çiçek konulmuş... Bu, bu bitkilere hiç iyi gelmiyor... Ama kafesteki kuşun kanat çırpmasının hiçbir etkisi olmaz...
Beşinci olarak da, maddeleri sıralamaya başlamadan önce yukarıda belirttiğim gibi, bu bitki doğrudan güçlü güneşi değil, aydınlık ve dolaylı ışık aldığı bir yeri seviyor.. Aslında oldukça az ışıkla bile idare edebiliyor...
Bunlar bitkinin normal bakımıyla ilgili dikkat edilecek hususlar... Bunun dışında bitkinin dikildiğindeki kök durumunu, kökü olup olmadığını, şu anda köklerinin çürüyüp çürümediğini ve parazit (mesela unlu bitler bu bitkiyi çok sever ve öldürene kadar durmazlar) ya da hastalık durumunu (mantar hastalıkları gibi) bilmiyoruz... Bunları da göz önünde bulundurabilir ve kontrol edebilirsiniz...
birmucizeolsun
25-11-2020, 18:31
Merhaba, cicegim hindistan cevizi torfuna dikili. Fotoğrafta gordugunuz kizilliklar kahveli su vermistim kahvenin telveleri. Haftada bir suluyorum ama sanirim fazla islak kalıyor biraz daha dikkat edecegim. Nem konusunda odanin neminden emin degilim ama her gun fisfislarim mumkun oldugunca.
Ugradigim yapi marketteki personele cicegin fotografini gosterdigimde yaprak mantari olduğunu ve zirai ilac kullanmam gerektigini soyledi. Cicegin topragini degistim koklerinde mantar yok ve oldukca sağlıklı bir koke sahip. Umarım kurtarabilirim cicegimi.
Batuhan Yılmaz
04-12-2020, 23:16
Barış çiçeğine çok benzeyen uzun dallı yaprak ve çiçeği çok benzeyen bir tür var hiç bir yerde bulamaıdm ismini bilen var mı acaba ?
Barış çiçeğine çok benzeyen uzun dallı yaprak ve çiçeği çok benzeyen bir tür var hiç bir yerde bulamaıdm ismini bilen var mı acaba ?
Aglaonema. Düz yeşil yapraklı türü. ;)
Dediğiniz bu çiçek sanırım. Aglaonema yelken çiçeği ile ikiz kardeş gibi.
Fotoğrafı netten alıntıladım.
Batuhan Yılmaz
05-12-2020, 23:36
Dediğiniz bu çiçek sanırım. Aglaonema yelken çiçeği ile ikiz kardeş gibi.
Fotoğrafı netten alıntıladım.
Ta kendisi ismi Çin Herdemyeşili imiş (Chinese Evergreen) Türkçe adı Melek Hanım Çiçeği imiş sanırım bakalım yaşatabilecek miyim. Geri dönüşünüz iin çok teşekkür ederim.
Rica ederim. Tabi ki yaşatırsınız. Dayanıklı bir tür. Bende var. Benimki saksı değişiminden etkilenmedi bile. Cefakar bir çiçek diyebiliriz. Her koşula uyum sağlıyor. Kayınpederim kuzey cephe bahçede bakıyordu. Ondan aldığım çelikle yıllardır salonumda bakıyorum. Hiç sorun çıkarmadı. Yakıcı güneş olmadığı sürece sorun yok.
Batuhan Yılmaz
06-12-2020, 09:32
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim sevgili Derin35. :D
esma.tnr
21-12-2020, 22:58
Arkadaşlar ayrı ayrı yerden 4-5 kök halinde barış çiçeği fidesi buldum hemen alttaki eski topraklarını temizleyip yeni torf ve evde yaptığım vitaminlerle( tarçın,yumurta kabuğu ve çok yanmış tavuk gübresi) toprağın hazırlayıp dikim yaptım yaklaşık 2 hafta oldu hala solgun haldeler ben şuan çiçek açmalarını beklemiyorum ama ölmelerini de hiç istemiyorum.Sulama işlemini hafta da 1 kere yapıyorum alt yapraklarında sararmalar mevcut ve hiç mutlu değiller hep yaprakları aşağı da ben mi çok sabırsızım yoksa ilk bahara doğru kendine gelir mi yaprakları canlı ve dik olur mu?Salonda kaloriferden yaklaşık 1 metre uzaklıkta sehpanın üzerinde ?Daha çok yeniyim evde saksı çiçekleri yetiştirmede inşaallah ölmezler?715301
715302
aykut gkbyrk
04-10-2021, 11:02
Mevcut barış çiçeği bitkim için hangi takviye besinleri önerirsiniz? Yaklaşık 8 aydır bende bitkim herhangi bir takviye besin koymadım.
Benim çiçeğim bu yıl çok bol açtı ancak çiçekleri cücük gibi kalıyor, henüz daha yeşilken beyaza dönmeden büyümeyip ölüyor.... Bunun nedeni ne olabilir?:(
fatihkuzen
08-06-2022, 21:09
Bitkilerim bol miktarda tohum ürettiler. Bunlari ekmek istiyorum. Bunlari nasil ekmeliyim? Soguk işlem gerekir mi? Hemen mi ekmeliyim?
fatihkuzen
10-06-2022, 11:57
Cicek adeta bir meyveye dönüşmüş. Dut kivaminda ve icindeki tüm tohumlari ayikladim
Internette taze ekilmesi gerektigi gibi bazi bilgiler vardi. Ozellikle hintce videolarda birseyler buldum. Bilgisi olan yoksa ince katkili torfa ekim yapicam.
fatihkuzen
13-06-2022, 08:19
Burada daha belirgin oldu. Cicegin nasil bir tohum üretmesi gerektigini daha acik fotoraf cektim.
evandevan5
14-06-2022, 12:07
Ben kum zambağı arıyorum forumda kimde olabilir bana mesaj atabilir misiniz.
fatihkuzen
15-06-2022, 20:51
Tohumlari cok kalite bir torfa ektim . Ekim tarihini de sonra unutuyorum diye buraya foto ekleyeyim burada kalsin. Filizlenirse buraya eklerim kac gunde filizlendigi ortaya cikmis olur ömrümüz yeterse. Bunlar insallah kuş yemesi gerekmiyordur😀
fatihkuzen
24-06-2022, 10:06
Ve butun spatiler start almistir👍😀
fatihkuzen
29-06-2022, 09:19
Kaç gün oldu hesap etmedim
Ama ilk yaprak benseri
Biseyler cikmaya
Basladi.
Tohumlar bu evrede mantarlasmaya meilli o yüzden günlük havalandirma
Yapiyorum. Asetil salisilik asit kullanimi
Burda ise yarayabilirdi ama bitkiyede zarar verir belki diye denemedim
Mantarlasma için bir fikir uretemedim.
fatihkuzen
04-07-2022, 08:35
Ben spatifilyum tohumu filizlenme suresini 25 gun kabul ediyorum.
Nerdeyse tamami filizlendi
fatihkuzen
13-07-2022, 09:44
Saptiler bir hayli göze görünür oldu. Ben bu asamada baya cimlenen tohumlari viole almaya karar verdim. Spatifilyum kok oynatmayi hic sevmeyen bir bitki. Henuz daha koklenmeden sasirtmak iyi olur gibi geldi . Tohumlari cok buyuk. Hala tohumdan besleniyorlar. Pek bi kök yok yani. Yapraktan nem aliyor. Olmalilar. Bu bakimdan kapali ve nemli ortam bunlar icin cok elverisli. Ama kok gelisijimi icin suzuz birakip koke zorlamak lazim gibi geliyor. Bu bakimdan tamamini viollemek yerine test amacli bir bölümü violledim.
fatihkuzen
19-07-2022, 18:18
Artik ikinci yapraklari görünür oldu. Tohumlar kaybolmaya başladı. Bu bitkinin kotiledon yapragi yok. İlk yaprak normal yaprak gibi . Kök oluşumu başladı. Sonradan kök çıkariyor yani ilginç. İki ayri türden spatifilyum ile capraz tozlama yapmistim. Yavrular hangisine benzeyecek cok merak,ediyorum.
fatihkuzen
29-07-2022, 08:43
Bebek spatiler büyümekte. Torf cok hizli kuruyor .havalar cok sicak. 35 derecelerde gidiyor. Spreyleme seklinde günlük nemlendirme yapiyorum. Aslinda soylemeyi unuttum. Ro su kullanıyordum. Yagmur suyu gibi olsun diye artik kullanmiyorum Düz cesme suyu ile devam ediyorum.. Artik kök calismasina basladilar. Bu fotoda belli oluyor.
fatihkuzen
06-08-2022, 16:40
Bu bitkilerin tohumdan yetismesi ile ilgili az sayida bilgi var. Olanlarda zaten yalan yanlış yazilmis veya çekilmiş. Bu baglamda bir ornek teskil etmesi amaciyla bir dizi seklinde fotograflar esliginde guzel bir basvuru yazisi gibi oldu sanirim. Görüldüğü uzere tohum almak ve yeristirmek anlatildigi gibi zor değil. Son goruntuleri de atip burada noktaliyorum.
fatihkuzen
04-12-2022, 11:53
Bir guncelleme paylasayim.
fatihkuzen
26-03-2023, 18:30
Son durum
fatihkuzen
22-05-2023, 12:14
Tam bir yıl tamamlandi çiçek açmasını umuyorum artık. Bakalim
Babypilea
12-08-2023, 00:30
Tam bir yıl tamamlandi çiçek açmasını umuyorum artık. Bakalim
Muhteşem gerçekten hayran kaldım. Çok kez aldım büyütemedim bence çok nazlı 🥺
çok sulamışsınız lütfen toprağı iyice kuruyana kadar bekleyipv o şekilde 3 kere kurutup sulayın .sonra düzelir .Yaprağı sararmaya başlamış çok suladığınızı ordan anladım.sararan başka yapraklarda olursa onlarıda kesin.bazı tropik çiçekler saksı değişiminden sonra yerine alışana kadar solacakmış gibi görünür bizde sularız halbuki susuz değil strese girmiştir.neyse çok uzatmıyım.toprak tamamen kurusun 2-3 kere bu şekilde kuruduktan sonra sularsanız düzelir.
ışık yetersizdir.besinde vermelisiniz çiçeklenme zamanında 20-20-20 yada18-18-18 gibi eşit oranlı seyreltilmiş gübre ve ışık
fatih bey nasıl tohumladınız çiçeğinizi?
tozlamayı ne ile yaptınız çiçeklerin üzerindeki tozlar yapraklara düştüğündemi yaptınız?detaylı anlatırsanız çok çok çok sevinirim
üstündeki beyazlıklar kireçli su verdiğiniz için ve çok suladığınız için mantar oluyor onları atın toprak ilave edin.muz kabuğunu 1 gün 1 bardak suda bekletip çiçek toprağı kuruyunca dökün aydınlık yerde duruyor çiçek açacaktır
fatihkuzen
26-04-2025, 22:25
Baya bir süre geçti. Baya bir çiçek dağıttım. Okadar çok oldular ki bakmakta zorlandım çok büyüdüler. Bazılarını kuruttum unutarak. Son halleri bu...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.