View Full Version : Koyu Yeşil / Bonsai çalışmaları
Koyu yeşil
10-11-2007, 09:54
Merhabalar,
2 bonsai adayım bir şimşir ve tam adını bilmiyorum ateşdikenine benzer ama yaprak yapısı daha yuvarlak. Farklı açılardan resimleri ekte. Şu an sadece şimşirin köke yakın incecik dallarını temizledim.
Yapmayı düşündüklerim :
Şimşir için; Kökten çıkan 2 kuvvetli gövde ve bir ince gövde var. Birbirine sarılan gövdeler tarzında ya da gelin-kaynana tarzında bir çalışma olabilir diye düşündüm. Hangisini uygulamam doğru olur?
24266
24268
İlk adım olarak kökleri alttan 1/3 gibi kesip, büyük bir saksıya almayı ve gövde kalınlaştırmak için çizikler atmayı düşünüyorum. Telleme ve budama için harekete geçmeli miyim yoksa beklemeli miyim?
Diğer fidan içinse, yine kök budama ve geniş saksıya ekim. Çatal oluşturduğu kısmın 1-2 cm üstünden budama göve kalınlaştırmak için çizik yapmam uygun mudur?
24269
Biraz uzun oldu ama.... Acemilik var serde...
Ali H. ALI
10-11-2007, 12:45
koyu yesil merhaba, simsirini gelin kaynana tarzinda rahatlikla yapabilirsin. Govdeleri bir birine sararsan govdelerin bir biri ile kaynasmasi cok uzun bir zaman alacak.
Iknci agacin ise bu durumda celebi tarzina uygun diye dusunuyorum.
agaclarina kok ve dal budamasi yapmak icinkis sonunu beklemelisin.
Tellemeyi simdi yapmanda bir sakinca yoktur.
Bircok koyu yesil bonsain olsun.
Koyu yeşil
13-11-2007, 14:41
Bana ilettiğiniz gibi ve acemice :( fidanlarımı telledim. Açıkçası şimşiri pek birşeye benzetemedim. Forumlardan incelediğim şekilde doğru tellemeye gayret ettim. <çok az budama yaptım alakasız görünen dallar vardı. Ateş dikenini ise hiç budamadan telledim bahara dallardan birini çatal yerinden budamayı düşünüyorum. Daha büyük bir saksıya alıp toprak ekledim.
Bu şekilde baharı bekleyecekler sanırım. Görüşlerinizi beklerim. Saygılar,
Plastik kaplı teller yerine, çıplak tel kullanmak daha uygun, fakat şimdi, değiştirmek için çıkarmayın telleri.
Bu telleri, dalları istediğimiz biçime sokmak için, bükmek amaçlı kullanıyoruz. Telleri sardıktan sonra, dalı bükerek, istediğimiz şekilde kalmasına çalışıyoruz.
Ateş dikeninin uzun olan dalını, budamanıza uygun olarak, han-kengai, sarkık tarza göre bükebilirsiniz aşağı doğru.
Koyu yeşil
13-11-2007, 15:41
Aslında biraz şekil vermeye çalıştım ama dal direniyor :) kırmaktan korktum. Biraz daha bükmeye çalışıyım. Teşekkürler. Sanırım şimşirim karşısında söyleyecek söz bulamadınız :) Bence de çok acayip oldu!
Koyu yeşil
14-11-2007, 08:58
Dala eğim vermeye çalıştım ancak inatçı biraz kendisi;) Ama elimden kurtulamadı başka bir örnek çalışmada gördüğüm gibi iki dalı da uçlarından başka bir tel ile saksının alt kısmına bağlayarak eğilmelerini sağladım. Sizce nasıl olmuş?
Baharda bu iki daldan birini budamam gerekecek diye düşünüyorum.
Merhaba, dün yazacaktım, ama bilgisayarımda ufak bir arıza olduğu için yazamadım. Gördüğüm kadarıyla ağaçların son şekli hakkında bir plan yapmamışsınız. Yeni başladığınız için tarzlar hakkında da bilginiz yeterli olmayabilir. Önemli olan telleme yapmak ya da ağacı bükmek değil. Önemli olan ağacın son şeklini tasarlayıp, telleme ve bükme ile ağacı o şekle getirmek. Memet bey ateş dikeni için han kengai tarzını tavsiye etmiş , Ali bey de çelebi tarzını önermiş. Bence de çelebi tarzı uygun olacaktır. Bu tarzda ağacın sadece tepe bölümünde dallar bulunur. Bu açıdan sizin ağacınız için uygun görünüyor. 2 daldan diğerini de kurumuş dal görüntüsü vermek üzere şekillendirebilirsiniz. Çelebi ( literati ) tarzı bonsai nasıldır bir örnek verelim.
Bu ağaçlar örnek olabilir.
Yani ateş dikeninizi ben olsam, şu ilk resimdekine benzetmeye çalışırım tarz olarak. Hemde küçük meyveleri ile güzel bir görünümü olacakdır bu şekilde ;)
Koyu yeşil
14-11-2007, 12:05
Açıkçası ilk başta bir fikrim yoktu. Ama önerileriniz doğrultusunda çelebi tarzı olarak şekillendirmeye çalışacağım. Örnekler için çok teşekkür ederim. Aslında ben de siteden tüm stilleri kopyaladım bilgisayarıma bakıp çalışmak daha kolay olur diye :) Sarkık tarz da en sevdiğim tarzlardan biri ama acemiliğimden korkuyorum.
Sarkık tarz çam bonsaileri bence çok hoş duruyor. Güzel bir ağaç bulursanız beraber şekillendirebiliriz. :)
Koyu yeşil
14-11-2007, 12:26
Teşekkür ederim. Birazdan botanik bahçesine gidicem. Uygun bir fidan bulurum umarım. Sarkık tarz için özellikle dikkat etmem gereken birşey var mı? **** daha doğrusu özellikle hangi tür fidanlara bakabilirim?
Geç kaldım galiba, burada seçkayn'ın ardıç bonsai çalışması sarkık tarz için güzel bir örnek, sabin ardıcı olabilir. Fidanı kafanızda çevirin şekillendirin alırken. Sarkık tarzda genelde, fidanın ana gövdesi sarkıtılıyor, yan dallardan biri de yukarı yönlendirilip, üst gövdesini oluşturuyor ağacın. Ardıç, sedir ve ladin türleriyle rahatlıkla yapılabileceğini düşünüyorum.
Sarkık tarz ( cascade- semi cascade ) bonsailere örnek. Sedir ve çam ağaçlarından elde edilmişler. Fidanın ana gövdesini sarkıtıp, kalınca bir dalını yukarı çevireceksiniz. Buna göre bir ağaç alın. Ya da 3. resimdeki gibi basitçe ağacı aşağı bükmüş yapan. Bilmiyorum tarzın aslına uygun mudur ama güzel olmuş :)
Koyu yeşil
14-11-2007, 15:41
Son mesajınızdaki 2. resimdeki bonsaiye bayıldım. Yarın botanik bahçesine tekrar gidecektim zaten. Sizin verdiğiniz örneklere uyacak bir fidan bulmaya çalışıcam. Çok teşekkür ederim yardımınız için.
Elindeki ateş dikenini zamanla, bu tarza uygun olarak şekillendirebilirsin. Yavaş yavaş budamalar ve tellemelerle, güzel bir biçim alacağına inanıyorum.
Koyu yeşil
14-11-2007, 16:13
Benim fidanımın aynısı, ege üniversitesi kampüsünde beni salkım tarzı bonsai yapın diye haykırıyordu ;) Ancak elimden sadece fotoğrafını çekip sizinle paylaşmak geliyor. Biraz konu dışı oldu ama kusura bakmayın:rolleyes:
Benim fidancık böyle olmaz sanırım di mi?
Koyu yeşil
14-11-2007, 16:20
Sizlerin destek ve yardımlarınızla umarım :rolleyes: Tabi ben de iyi bir öğrenci olmaya gayret ediyorum.
Ali H. ALI
15-11-2007, 12:24
Koyuyesil, iyi gunler,
Bizlerin yaptigi sadece bir oneridir. Memedin soyledigi selale ve ya sarkik tarzi da yapabilirsin, Vyssera ve benim soyledigim celebi tarzini da yapabilirsin son karar senin icinden nasil geliyorsa onu yap ama agacini en kolay bicimde nasil sekillendirebilirsin, bunu goz onunde tut.
Sana guzel calismalar diliyorum.
Koyu yeşil
15-11-2007, 16:54
Ali Bey çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ateş dikeni için en doğrusu ve kolayı çelebi tarzı olacak. Şimşir gelin kaynana (tabi olursa :) ). Bu arada bugün çok güzel bir sabin ardıcı aldım. Tam sarkık bonsai adayı :) . Yarın işten vakit bulabilirsem sizinle remini paylaşacağım.
Saygılar
Koyu yeşil
16-11-2007, 12:56
Sarkık tarz bonsai denemesi için aldığım sabin ardıcı. Kalınca ve kısa bir gövde üstünde nerdeyse T biçimini sağlayan iki ana dal var. Bu dallardan birini vyssera'nın verdiği örneklerdeki gibi yukarıya diğerini de aşağıya doğru tellemeye çalışacağım haftasonu. Pek budama yapmak istemiyorum şimdi (daha önce ilettiğiniz bilgilerden yola çıkarak) Kocaman bir saksının(kovanın) içinde duruyor. İki kişi zor taşıdık valla eve ;)
Haftasonu çalışmamı resimleyip sizinle paylaşırım. Bu arada tellemeye başlamadan önce öneriniz olursa çok sevinirim.
Bu başlııktaki heves kelimesini çalışma olarak değiştirsek iyi olacak, artık heves olmaktan geçti bu çalışmalar.
Şöyle yapalım, koyu yeşil/bonsai çalışmaları.
Ardıç çok güzel görünüyor.
Koyu yeşil
16-11-2007, 14:06
Haklısın Memet. ''heves'' kelimesi beni de rahatsız etmeye başlamıştı :) Elinize sağlık!
Çok güzel bir ağaç, hayırlı olsun :)
Koyu yeşil
16-11-2007, 16:48
Teşekkür ederim vyssera. Yarın onunla yakinen ilgileneceğim:D Umarım sonuçta güzel olur :rolleyes:
Koyu yeşil
26-11-2007, 15:24
Aslında ardıcımla geçen haftasonu ilgilendim. Ancak resimlerini çekip siteye yüklemeye fırsat bulamadım. İşte ardıcımın ilgimden sonraki hali:
Yukarı doğru giden dal çok uzundu. Korka korka kestim. Forumdaki yazışmalardan birinde yeni bir zirve oluşturmakla ilgili bir yazı okumuştum. Umarım yanlış yapmamışımdır. Aşağıya sarkan dalda çok az budama yaptım. Sarnırım bu daldan da budama yapmak gerekecek ama dedim ya bozarım diye korktum :o
İlk resim arkadan görüntü, diğeri önden.
Bir süre bekle ağaç toparlansın. Daha sonra tekrar tellemeler ve budamalar yapman gerekecek.
Acele etmeye gerek yok. Bu arada, kengai ve han- kengai tarzlarını inceleyerek, hangi dalları budamak gerekeceğine, hangi dalalrı nasıl tellemek gerekeceğine dair plan yaparsın.
Koyu yeşil
27-11-2007, 08:43
Sabırla bekliyorum :) Önerilerin için teşekkürler.
Koyu yeşil
27-11-2007, 10:58
Bahçemdeki mine ağaçcığını gözüme kestirmiştim. Resmini sizinle de paylaşayım. Yaklaşık 4 yaşında. Baharda bol bol dallanıp çiçekleniyor. Dallar çok yayıldığı için epey budamıştım. Tellemek için Şubat sonunu bekleyeceğim (Takvimi çalıştım;) ) Bu arada karşısına geçip hangi tarz çalışacağımı düşüneceğim.:o
Önerilerinizi beklerim.
Minenin dalları çok anlaşılmıyor ama gövde hoş. Ardıcınız sizi biraz uğraştıracak gibi, o kadar zamandır sitedeyim, ve şu anda size, şu dalı kesebilirsin ya da şu dalı şöyle bükebilirsin diyemediğim için utanıyorum, hala çok eksiğimiz var. :) Ama ana dallar gerçekten iyiymiş.
Koyu yeşil
27-11-2007, 15:33
Minenin sadece 2-3 dalı var. Sıkı budamışım yaz sonu :) Gövdesini ben de çok sevdim zaten o yüzden gözüme kestirdim. Bahçeden sökmeden çalışmayı düşünüyorum. Epey arsız bir şey ben buduyorum o dal fişkırtıyor :)
Öyle söylemeyin, sizler rehberlik etmeseniz pek cesaret edemezdim.
Koyu yeşil
04-12-2007, 16:02
Bugün şanslı günümdeyim. Sabah mum çeliklerim geldi. Şimdi de bir dostum süs narı hediye etti. Daha çok minik ama şimdi bile bonsai gibi duruyor. Bakar mısınız? Salkım tarzı olabilir diye düşündüm. Siz ne dersiniz?
Koyu yeşil
20-12-2007, 16:11
Fidanlığa gidip tek bir fidan alıp çıkmayı başarabilenlerden misiniz? Ben şöyle bir bakıyım diyerek gidip 5-6 saksı almadan çıkmayı başaramıyorum da.
Arife günü yaptığım ziyarette yine aynı şekilde sonuçlandı :rolleyes:
1 adet İzmir mimozası, 1 adet yaprağını döken kartopu, 1 adet çilek guavusi(pisidium) ki minik nara benzer meyveleri oluyormuş, 1 adet sabin ardıcı, 1 adet de begovil.
Artık balkonuma sığmadılar ve bahçeye yerleştiler. İlk resimleri bunlar:
Begonvilin üzerinde biraz çalışma zamanım oldu. Sabin arıcını da eğri stil olarak çalışmayı düşünüyorum.
Koyu yeşil
20-12-2007, 16:16
Kartopu süpürge tarzı olacak gibi görünüyor. Benim gibi açgözlü olunca tek mesaja tüm fotoğrafları sığdırmanız da mümkün değil tabii.
İzmir mimozası da hayal ettiğim bonsailerden biriydi. Bu da onun ilk resmi. Aslında epeyce boylu. Sağlam bir budama yapmayı düşünüyorum.Dileğim onu salkım tarzı yapmak.
Fidanların hayırlı olsun, o hediye gelen süs narın ne kadar şirin bişey :) Ben bonsai ile ilgilenmeye 1 yıl önce başladım ve şu anda anladığım şey şu, bonsai yapmak hiç de kolay değil :) Bu yüzden teorik bilgi ve çalışmaları bir arada götürmek gerek. Güzel ağaçlar seçmişsin, inşallah güzel çalışmaların olur.
Koyu yeşil
20-12-2007, 22:59
Teşekkürler Vyssera. Seninle aynı fikirdeyim. Oldukça yoğun bir şekilde bilgi edinmek gerektiği kesin.
Sabin ardıcı üzerinde biraz çalışma şansım oldu. Yalnız, bir daldan emin olamadım. (Sol uçtan üçüncü dal) Onu kesmeli miyim? Kesersem tepe kısımda fazla boşluk olacak gibi duruyor. Kesmeyince de ortada kaldı gibi? Ben resmi ekliyim, siz de görüşlerinizi yazarsanız çok sevinirim. Bir de kök bölgesinden resim ekledim. Yüzeyde kökler olması hoşuma gitti doğrusu.
Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
Eğer han-kengai, yarı sarkık tarzı uygulamak istiyorsan, beyaz sarılı olan ikinci dalı yukarı doğru yönlendirmemelisin. Dalı yukarı bükmek için sardığın tel gövdeyi kesecek gibi geldi bana. Onu aşağı doğru inen gövdenin ilk dalı yapmak daha uygun.
Ali H. ALI
21-12-2007, 09:28
Koyu yesil merhaba, su an disarda yagmur yagiyor ve bu nedenle bilgisayarin onune biraz erken oturdum. Vaktim de vardi ardic agacina bakarak bir cizim yaptim ben olsam agacimi bu cizimdeki gibi yapmiya calisirdim.
Saga dogru uzanan ilk, iki daldan altakini budayip. Digerini de simdiki gibi duz degil de cizimdeki gibi egebilirsen daha dogal gorunecektir.
Guzel bir derinlik olusturmak icin mutlaka geriye dal cikarmalisin. Dallarin alt kisimlarinda da dalcik olmamalidir.
Guzel bir ardic bonsai yepmani dilerim.
26736
Koyu yeşil
21-12-2007, 09:48
Haklısın Memet. Fotoğraf üzerinden baktığımda o dalın doğal olmayan bir hali var beni de rahatsız etmişti. Ali Hocam, elinize emeğinize sağlık. Çizimiz bana rehberlik edecek. Çok teşekkür ederim. Bu durumda benim tereddüt ettiğim dalda dahil olmak üzere budanacak birkaç dal daha var demektir. Makasım nerde:D (İçimden bir ses bu fidanın, benim gibi bir aceminin elinde bile bonsai olabilecek yeteneğe sahip olduğunu söylüyor:o )
Koyu yeşil
21-12-2007, 13:17
Merhaba,
Ali Bey'in çizimini dikkate alarak sabin ardıcı üzerinde biraz daha çalıştım. Açık söylemek gerekirse, üstte yer alan kurumuş dal ekisi vermeye çalıştığım dal beni epey hırpaladı. Tabi ben de onu hırpaladım. Artık biraz dinlenmesi gerekiyor bu fidanın. Görüşlerinizi beklerim. Saygılar.
Dalı bükmek için kullandığın beğlenti teline dikkat etmelisin. Dalı kesmeye başlamadan, çıkarmak gerekir. Telleme istediğin sonucu vermemişse, tekrar başka bir noktadan telleyebilirsin.
Her durumda bir süre dinlenmesi gerekir.
Koyu yeşil
21-12-2007, 16:29
Merhaba Memet, kurumuş dal etkisi vermek istediğim dal fidanın üst kısmında yer alıyor ve ana gövdeye paralel yukarı doğru uzanıyor. Bu dalın biraz paralellikten çıkmasının iyi olacağını düşündüm. Dalın dış kabuğunu sıyırdıktan sonra, zarar görmemesi için bezle koruyarak, sola doğru şekil verip telledim. Yazdığın mesajdan dalı kesince tellememem gerektiğini anlıyorum. Bu durumda teli çözüp dalı kendi haline bırakayım mı? Yaptığım işlem yanlış mı?
Yaptığın işlemde bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum. Çözmeye gerek yok. Enson fotoğrafta, geri doğru tellenen dalı tutan tel var. O bir gerilim yaratacğı için zamanla ana gövdeyi kesebilir. Eğer onun altına söylediğin gibi önlem olarak bez koyduysan, bir sorun yaşamayacaktır.
Koyu yeşil
21-12-2007, 18:04
Şimdi anladım ne demek istediğini ve beğlenti telinin anlamını :) O kısma da bir parça bez yerleştiriyim.
Koyu yeşil, başlangıç için süper olmuş. Ama biraz fazla mı yatık sence de? Biraz daha dik durabilir ağaç. Gayet başarılı olmuş, eline sağlık :)
Harun Parlak
21-12-2007, 18:24
Bence konum iyi bonsai saksısına dikerken biraz dik yerleştirirse eğik dik olur galiba.
Koyu yeşil
21-12-2007, 18:41
Beğenmenize çok sevindim. Vyssera ağacın kendi eğimi bu ben müdahale etmedim. Tekin'in önerisi uygun olacak sanırım. Heyecanlandım ;) Bonsai saksısına almak için beklemem gerekmesi ne kötü!
Ben de aynı öneriyi yapacaktım, ama şöyle benzer bir öneri düşündüm şu an: Ağacın köklerine dokunmadan daha büyük bir saksıya istediğiniz eğime gelecek şekilde dikin. Sonra bu yeni duruma göre özellikle aşağıdaki dalı tekrar konumlandırın, çünkü o dalın eğimi de değişmiş olacak. Bu şekilde daha doğal duracaktır ve bonsai saksısına alınana kadar olması gereken şekle uyum sağlayacaktır. Ağacın gövdesini saksıya bağlayarak o yöne eğmek de bir diğer çözüm ama bana ilki daha iyi bir çözüm gibi geliyor. Kolay gelsin :)
Koyu yeşil
21-12-2007, 21:55
Teşekkürler. Yarın fırsat bulabilirsem öneriyi uygulamaya çalışacağım.
bonsaisan
22-12-2007, 01:21
http://img150.imageshack.us/img150/8734/fffvw7.jpg
Konuyu uzun zamandır takip ediyorum aldığınız fidanlara bakıyorum yapmakda olduğunuz çalışmaları gözlemliyorum.
Hızlı azimli ve inanılmaz bir istekle bonsai çalışmalarına ağırlık vermişsiniz.
Benim burada yazmak istediğim bonsai 3 boyutlu bir sanat eseri lakin tek bir bakış acı sı ile görselik daha cazip bir estetiğe ulaşıyor.
Dallar gövde hareketi ve köklerin uyumu ve en sonunda ise saksı uyumu ile görsel güzelik ön plana çıkıyor.
Bir fidanı satın alıp bonsai yaparken içinde bulunduğu saksı düzleminin dışında bir bakış acısı her zaman düşünülerek ağaçı 360 derece kökler paralel düzlemde bakmak gibi 360 derece kökler 45 **** daha farklı acılardada bakılmalı ki ağaçın estetik görselliği belkide daha cazip ve daha etkili bir şekilde görüle bilsin.
Bazı fidanlar şekillendirmede kolay görülen ilk saksıdaki hali ile dikkat çeker ama uygulamalar sırasında sanatçıyı zorlar.
BU yüzden şekillendirme işlemine ağaçı her açıdan bakıp inceledikden sonra budama işlemleri ve telleme işlemlerine başlamak geri dönülmesi zor olan noktayı aşmadan farklı bir görselik elde etmenizi sağlar.
Fidanızıza vereçeğiniz formu daha önceden belirlemez iseniz çalışmanızda üst üste kalan dalların çakıştığında çıkaçak görsel probleminde üstesinden gelinmesi konusnda zorlanaçaksınız.
Benim ekde eklediğim bakış açısında kırmızı oklu olan dalar ki daha önceden budanmasaydı daha etkili bir taç kısmı oluşmasını sağlayaçakdı.
1. **** 2. dallar dan biri ağaçın yüksekli oranının 1/3 olması gereken ilk dal olarak seçilmeli
ve diğer dal jin yapılarak estetik görselik sağlanmalıydı.Bu ağaça daha dengeli bir yapı kazandıraçakdı.
Bunlar benim nacizane gördüklerim ve düşündüklerim.
Saygılar.
Ali H. ALI
22-12-2007, 09:34
Koyu yesil, dogru bir calisma ve guzel bir bonsai yapma yolundasin.
Arkadaslarin onerdigi gibi agacini baska saksiya alirken, yatiklik derecesinin 45 dereceden fazla olmamasina dikkat et.
Calismada budadigin ilk dali kurumus dal gorunumu verecegine inaniyorum, cunku dikkatli bakinca budanan daldan arta kalan bir sapcik gorunuyor, onun kabuklarini da simdiden soyabilirsin.
Diledigin gibi yuzlerce bonsain olsun.
Koyu yeşil
22-12-2007, 11:09
Zaman ayırdığınız için teşekkürler Bonsaisan. Aslına bakarsanız bu fidanı ilk aldığımda daha önce incelediğim ekteki tarzın uygun olacağını düşünmüştüm. Üstteki kısımın gelişip uygun budamalarla zaman içinde bu forma kavuşabileceğini düşünmüştüm. Ağacın gövdesinin eğimi ve dal dizilimi nedeniyle ilk başta kafamda olan form buydu.
Ali Hocamızın çizimi ile daha uygun ve hızlı bir çalışma olacağını farkedip onu uygulamaya çalıştım. Görüşerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Umarım yakında İzmir Bonsai grubu sohbet toplantısı yapılır ve tanışma fırsatımız da olur.
Ali Hocam, dediğiniz gibi altta yer alan ufaklık kurumuş dal için bıraktığım daldır. Kendisinin de kabuğu soyulmuştur. ;) (Bu arada ben fidanın üzerinde çalışırken eşim içerde oğluma sesleniyordu '' oğlum annene söyle ağaca daha fazla işkence yapmasın :rolleyes: Neyseki ben oğluma gerekli açıklamaları yaptım;)
Koyu yeşil
22-12-2007, 19:25
Merhabalar, bugün ormana gitme şansım oldu. Nerdeyse 2 cm kalınlığında ve bir torba kadar, harika yosunlar topladım. Bunları bir kabın içinde bahçenin gölge bir köşesinde saklasam bozulmadan kalırlar mı acaba? Ya da bildiğiniz bir metod varsa paylaşır mısınız lütfen? Teşekkürler. (Yosun isteyen olursa iletebilirim.:rolleyes:)
TreePedagogue
22-12-2007, 20:13
Merhabalar, bugün ormana gitme şansım oldu. Nerdeyse 2 cm kalınlığında ve bir torba kadar, harika yosunlar topladım. Bunları bir kabın içinde bahçenin gölge bir köşesinde saklasam bozulmadan kalırlar mı acaba? Ya da bildiğiniz bir metod varsa paylaşır mısınız lütfen? Teşekkürler. (Yosun isteyen olursa iletebilirim.:rolleyes:)
Sığ ve geniş saklama kaplarına ihtiyacın olacak,
Saksı altlıklarını bu iş için kullanabilirsin. Hiç güneş almayan gölge bir yerde muhafaza etmelisin ve sularını ihmal etmemelisin.
Koyu yeşil
22-12-2007, 21:17
Yanıtınız için teşekkür ederim. Yarın yassı taşlarla plastik kabın zemini döşeyip yosunları üzerine yerleştireceğim. Doğal ortamlarına yakın bir ortam olur umarım.
Hakan KINACI
24-12-2007, 16:08
Sn.Koyu Yeşil,
Bonsain hayırlı olsun :) eminim son mesajındakinden çok daha güzel olacağa benziyor. :)
Kolay gelsin, başarılar diliyorum. :)
Hepsi birbirinden güzel çalışmalar ve beraberinde getirilen öneriler bizlere de ışık tutuyor tabi ki teşekkürler kolay gelsin...
Koyu yeşil
26-12-2007, 16:09
Teşekkürler arkadaşlar. Umarım hepimizin harika bonsaileri olur :)
Koyu yeşil
27-12-2007, 13:35
Evet Uzman16, Bonsaiye tutulanlar arasına hoşgeldin :).
Ben de 14 nolu mesajdaki resimleri size iletecektim. Sonra sadece tarz isimlerini yazmakla yetindim. Sizin ardıcınız için ideal:) Özellikle de 3. görseli ben çok beğendim.
Koyu yeşil
02-01-2008, 09:34
Aslında bu ardıç ilk aldığım fidanlar arasında, balkonda kararsızlığımın bitmesini bekliyordu:D. 21 nolu mesajda ilk resimlerini görebilirsiniz. Şu an tanınmaz bir hale geldiğini düşünüyorum;). Saksısı çok büyük ve ağır bu yüzden yer değiştiremeden görüntüledim. Fotoğraf çok iyi değil kusura bakmayın. Haftasonu daha küçük bir saksıya alıp tekrar resimlerim. Budanan dallar kuafördeki bir bayanın kesilen saçlarını hatırlattı bana:rolleyes:
Koyu yeşil
02-01-2008, 09:41
Bunu sizinle paylaşmadan edemeyeceğim. Yan bahçede yıllardır tamamen kendi haline bırakılmış üzerinde birkaç canlı dalı olmasa ölü zannedilecek bir hanımeli. Dikkatle bakınca toprağa yakın kısmından da taze sürgünler vermeye başladığını görüp çok sevindim. Şu an bekleyip, Ali Hocamızın önerisiyle kış sonu saksıya alacağım.
Yukarı uzanan dal, canlı sanırım. Kök kısmından çıkan yeni sürgünleri korumalı. Belki onları da gövdeye sarıp, farklı yerlerde, yeni dal olarak kullanma şansı olur.
Koyu yeşil
02-01-2008, 11:06
Evet tarz olarak sizin çalışmanıza benziyor. Söylediğiniz yerde çatal yapan bir dal vardı. Onu kuru dal olarak bırakmayı düşündüm.
Ali H. ALI
02-01-2008, 13:24
Koyuyesil, hanimeli guzel bir bonsai olacak.
Hakan KINACI
02-01-2008, 13:45
Peki sayın uzmanlarım, bu hanımelini kestikten sonra üst kısmınıda yaşatmak mümkünmüdür.
Yoksa üst kısmı artık ölecek mi?
Amma, muhteşem bir bonsai olacak o da ayrı konu tabii... :)
Harun Parlak
02-01-2008, 15:11
Hanım eli ******* muhteşem bir bonsai olacak üst kısımına gelince 20 cm lik öelikler hakinde
çelikleyip çimlendirmek lazım bu vesileyle onlarca hanımelisi olacak umarım değerlendirirler çelikleme için zamanı sayılır.
bonsaisan
02-01-2008, 15:32
Hanım elinin gövdesiningerçekden hoş olduğunu söylemek gerek ama bu güzel gövdein üzerinde uygun bir dalı oluşması zaman alaçıkdır.
Özeliklede söküm işleminde sonra ağaçın yeni saksına ve toprağıana alışması bu gibi bir sürgün olayını yavaşlataçakdır.
Eğer ağaç kşmsenin dokunmadığı korunaklı bir yerde ise yerinde mudehala ederekbu yıl yerinde uygun taç oluşumu için budanmalı daha sorra güçlü sürügn vereçeği için üzerinde uygun noktalardan oluşan sürügnler dışında tüm sürügnleri temizlemek ve görsel olrak uygun bir dala yapsı gelişimi sağlamak daha mantıklı olurdu bu sayede ağaç şu anda bulunduğu yerde kalmış ve orada ki toprak bütünlüü ve besinkontrolu sağlanmış olurdu.
İstenilen dal yapsı bir yılık süreçde gelişim gösterdikden sonrauygun mevsim ve zamanda sökümü gerçekleşip gelişimine ve şeillendirilmesine yeni saksısındadevam edile bilir.
Saygılar.
Harun Parlak
02-01-2008, 15:40
Çok DOĞRU söylüyorsunuz Sayın bonsaisan kesinlikle katılıyorum lakin bonsai ye olan aşırı sevgi ve sempati bizi aciliyete itiyor malisef bir an önce kendimizin yapmış olduğu bonsai'lerimiz olsun istiyoruz buda bir zaaf ****** doğrusu sizin yazmış olduklarınız.
Koyu yeşil
02-01-2008, 16:01
Sayın Bonsaisan, öneriniz için teşekkürler. Haklısınız. Bu ağaç tamamen unutulmuş ve terkedilmiş durumda. Onu sökmeden ve kontrollü olarak gerekli budamaları yapabilirim. Ben kalın gövdenin incelip dal olarak uzandığı noktadan ve Şubat sonuna doğru budama yapmayı düşündüm. Uygun mudur?
Not: Önce sabır ve bilgi konusunda kendimi, daha sonra seçtiğim ağaçları terbiye edeceğim :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.