![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Koyu Yeşil / Bonsai çalışmaları
Merhabalar, 2 bonsai adayım bir şimşir ve tam adını bilmiyorum ateşdikenine benzer ama yaprak yapısı daha yuvarlak. Farklı açılardan resimleri ekte. Şu an sadece şimşirin köke yakın incecik dallarını temizledim. Yapmayı düşündüklerim : Şimşir için; Kökten çıkan 2 kuvvetli gövde ve bir ince gövde var. Birbirine sarılan gövdeler tarzında ya da gelin-kaynana tarzında bir çalışma olabilir diye düşündüm. Hangisini uygulamam doğru olur? Resim 040.jpg Resim 042.jpg İlk adım olarak kökleri alttan 1/3 gibi kesip, büyük bir saksıya almayı ve gövde kalınlaştırmak için çizikler atmayı düşünüyorum. Telleme ve budama için harekete geçmeli miyim yoksa beklemeli miyim? Diğer fidan içinse, yine kök budama ve geniş saksıya ekim. Çatal oluşturduğu kısmın 1-2 cm üstünden budama göve kalınlaştırmak için çizik yapmam uygun mudur? Resim 044.jpg Biraz uzun oldu ama.... Acemilik var serde... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
koyu yesil merhaba, simsirini gelin kaynana tarzinda rahatlikla yapabilirsin. Govdeleri bir birine sararsan govdelerin bir biri ile kaynasmasi cok uzun bir zaman alacak. Iknci agacin ise bu durumda celebi tarzina uygun diye dusunuyorum. agaclarina kok ve dal budamasi yapmak icinkis sonunu beklemelisin. Tellemeyi simdi yapmanda bir sakinca yoktur. Bircok koyu yesil bonsain olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bana ilettiğiniz gibi ve acemice ![]() Bu şekilde baharı bekleyecekler sanırım. Görüşlerinizi beklerim. Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Plastik kaplı teller yerine, çıplak tel kullanmak daha uygun, fakat şimdi, değiştirmek için çıkarmayın telleri. Bu telleri, dalları istediğimiz biçime sokmak için, bükmek amaçlı kullanıyoruz. Telleri sardıktan sonra, dalı bükerek, istediğimiz şekilde kalmasına çalışıyoruz. Ateş dikeninin uzun olan dalını, budamanıza uygun olarak, han-kengai, sarkık tarza göre bükebilirsiniz aşağı doğru. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Dala eğim vermeye çalıştım ancak inatçı biraz kendisi ![]() Baharda bu iki daldan birini budamam gerekecek diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, dün yazacaktım, ama bilgisayarımda ufak bir arıza olduğu için yazamadım. Gördüğüm kadarıyla ağaçların son şekli hakkında bir plan yapmamışsınız. Yeni başladığınız için tarzlar hakkında da bilginiz yeterli olmayabilir. Önemli olan telleme yapmak ya da ağacı bükmek değil. Önemli olan ağacın son şeklini tasarlayıp, telleme ve bükme ile ağacı o şekle getirmek. Memet bey ateş dikeni için han kengai tarzını tavsiye etmiş , Ali bey de çelebi tarzını önermiş. Bence de çelebi tarzı uygun olacaktır. Bu tarzda ağacın sadece tepe bölümünde dallar bulunur. Bu açıdan sizin ağacınız için uygun görünüyor. 2 daldan diğerini de kurumuş dal görüntüsü vermek üzere şekillendirebilirsiniz. Çelebi ( literati ) tarzı bonsai nasıldır bir örnek verelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Açıkçası ilk başta bir fikrim yoktu. Ama önerileriniz doğrultusunda çelebi tarzı olarak şekillendirmeye çalışacağım. Örnekler için çok teşekkür ederim. Aslında ben de siteden tüm stilleri kopyaladım bilgisayarıma bakıp çalışmak daha kolay olur diye ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim. Birazdan botanik bahçesine gidicem. Uygun bir fidan bulurum umarım. Sarkık tarz için özellikle dikkat etmem gereken birşey var mı? **** daha doğrusu özellikle hangi tür fidanlara bakabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Geç kaldım galiba, burada seçkayn'ın ardıç bonsai çalışması sarkık tarz için güzel bir örnek, sabin ardıcı olabilir. Fidanı kafanızda çevirin şekillendirin alırken. Sarkık tarzda genelde, fidanın ana gövdesi sarkıtılıyor, yan dallardan biri de yukarı yönlendirilip, üst gövdesini oluşturuyor ağacın. Ardıç, sedir ve ladin türleriyle rahatlıkla yapılabileceğini düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Sarkık tarz ( cascade- semi cascade ) bonsailere örnek. Sedir ve çam ağaçlarından elde edilmişler. Fidanın ana gövdesini sarkıtıp, kalınca bir dalını yukarı çevireceksiniz. Buna göre bir ağaç alın. Ya da 3. resimdeki gibi basitçe ağacı aşağı bükmüş yapan. Bilmiyorum tarzın aslına uygun mudur ama güzel olmuş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Benim fidanımın aynısı, ege üniversitesi kampüsünde beni salkım tarzı bonsai yapın diye haykırıyordu ![]() ![]() Benim fidancık böyle olmaz sanırım di mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Koyuyesil, iyi gunler, Bizlerin yaptigi sadece bir oneridir. Memedin soyledigi selale ve ya sarkik tarzi da yapabilirsin, Vyssera ve benim soyledigim celebi tarzini da yapabilirsin son karar senin icinden nasil geliyorsa onu yap ama agacini en kolay bicimde nasil sekillendirebilirsin, bunu goz onunde tut. Sana guzel calismalar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Ali Bey çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ateş dikeni için en doğrusu ve kolayı çelebi tarzı olacak. Şimşir gelin kaynana (tabi olursa ![]() ![]() Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
İşte yeni adayım
Sarkık tarz bonsai denemesi için aldığım sabin ardıcı. Kalınca ve kısa bir gövde üstünde nerdeyse T biçimini sağlayan iki ana dal var. Bu dallardan birini vyssera'nın verdiği örneklerdeki gibi yukarıya diğerini de aşağıya doğru tellemeye çalışacağım haftasonu. Pek budama yapmak istemiyorum şimdi (daha önce ilettiğiniz bilgilerden yola çıkarak) Kocaman bir saksının(kovanın) içinde duruyor. İki kişi zor taşıdık valla eve ![]() Haftasonu çalışmamı resimleyip sizinle paylaşırım. Bu arada tellemeye başlamadan önce öneriniz olursa çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
|
Bu başlııktaki heves kelimesini çalışma olarak değiştirsek iyi olacak, artık heves olmaktan geçti bu çalışmalar. Şöyle yapalım, koyu yeşil/bonsai çalışmaları. Ardıç çok güzel görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Aslında ardıcımla geçen haftasonu ilgilendim. Ancak resimlerini çekip siteye yüklemeye fırsat bulamadım. İşte ardıcımın ilgimden sonraki hali: Yukarı doğru giden dal çok uzundu. Korka korka kestim. Forumdaki yazışmalardan birinde yeni bir zirve oluşturmakla ilgili bir yazı okumuştum. Umarım yanlış yapmamışımdır. Aşağıya sarkan dalda çok az budama yaptım. Sarnırım bu daldan da budama yapmak gerekecek ama dedim ya bozarım diye korktum ![]() İlk resim arkadan görüntü, diğeri önden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
|
Bir süre bekle ağaç toparlansın. Daha sonra tekrar tellemeler ve budamalar yapman gerekecek. Acele etmeye gerek yok. Bu arada, kengai ve han- kengai tarzlarını inceleyerek, hangi dalları budamak gerekeceğine, hangi dalalrı nasıl tellemek gerekeceğine dair plan yaparsın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Bahçemdeki mine ağaçcığını gözüme kestirmiştim. Resmini sizinle de paylaşayım. Yaklaşık 4 yaşında. Baharda bol bol dallanıp çiçekleniyor. Dallar çok yayıldığı için epey budamıştım. Tellemek için Şubat sonunu bekleyeceğim (Takvimi çalıştım ![]() ![]() Önerilerinizi beklerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Minenin dalları çok anlaşılmıyor ama gövde hoş. Ardıcınız sizi biraz uğraştıracak gibi, o kadar zamandır sitedeyim, ve şu anda size, şu dalı kesebilirsin ya da şu dalı şöyle bükebilirsin diyemediğim için utanıyorum, hala çok eksiğimiz var. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|