View Full Version : Hoya kerrii
Penelophe
04-10-2007, 23:36
22098
Aile: Asclepiadaceae
Anavatanı: Thailand
Cins: Hoya
Tür: Kerii
Bitki Grubu: Sarılıcı-Tırmanıcı
Yer İsteği: Kısmi güneş alan, gölge yerler
Su İsteği: Toprak kurudukça
Çiçeklenme Dönemi: Yaz Ayları
Üretim Metodu: Çelik, daldırma ve tohum
Yetiştiği Bölgeler: Tropikal bölgeler
Habitat: Çok yıllık, odunsu gövdeli, yavaş büyüyen.
-Büyük, etli yapraklara sahip ve yavaş büyüyen bir türdür.
-Gölgeden hoşlanır ve ıslak çamurlaşmış topraklara dayanamaz. Toprak kurudukça sulanmalıdır.
-Kapalı alanlarda yetiştirilirse daha iyi verim alınır.Küçük saksılardan hoşlanır.
-Orkideler gibi gözenekli toprakları sever. Kaliteli bir toprağa, 1/3 oranında orkide toprağı (torf, mangal kömürü ve perlit) karıştırılarak oluşturulan topraklarda iyi gelişim gösterir.
-Güzel kokulu çiçekleri vardır, bazılarının kokusu çikolatayı andırır.
-Patlayan tohum kapsüllerinden toplanılan tohumlar, saklanmaya dayanıksızdır, ilk fırsatta ekilmelidir.
Kaynak1 (http://www.rareflora.com/hoyakerii.htm)
Kaynak2 (http://www.tropicamente.it/home/catalogo/cata/g-h-i/g-h-i.htm)
Kaynak3 (http://www.ruhr-uni-bochum.de/boga/html/Hoya.kerrii.ho.jpg)
Penelophe
04-10-2007, 23:37
Fotoğrafta yuvarlak içine aldığım yerlerin göz olduğunu düşünüyorum, bir çelik için 2 göz yeterli diye okumuştum forumda, dolayısıyla işaretlediğim yerden kesmeli miyim?
22099
Hoya Cornosa'ya mum çiçeği diyoruz. Hoya kerii'ye bir Türkçe isim bulalım diyorum.;)
mehtap gürbüz
05-10-2007, 09:45
Panelophe, kesmenize gerek yok öylece dikebilirsiniz. hoşçakal.
Penelophe
05-10-2007, 11:07
Sevgili İlkin, evet kaynakta mangal kömürü diyor. Orkidelerin yetiştiği topraklardan hoşlanıyormuş Kerii.
Araştırıyorum bu toprağın tam içeriğini. Orkideler başlığına da bakacağım.
Sayın Praecox, bizi aydınlatır belki.;)
Ben sanki bütün mum türleri orkide toprağı gibi olan karışımlardan hoşlanıyormuş diye okumuştum. Yanılıyor muyum?
Penelophe phal başlığında toprak karışımı var:)
Penelophe
05-10-2007, 11:22
Diğer türleri bilemiyorum Coyote ama Kerii'de özellikle belirtilmişti.
İngilizcem çok iyi değil, hatta hiç değil, bir çeviriyi yapmam saatler alıyor.:)
Orkideler başlığına bakacağım.;)
Ama ben hepsini sitede onay gören toprak karışımlarına dikmiştim.
Şimdi söküp orkide toprağı mı arayayım?:(
Penelophe
05-10-2007, 12:00
Sevilay, bu konuda birşey diyemeyeceğim.
Ben sadece dilimin döndüğünce çevirdim.
..Hoyas are epiphytes, like orchids, therefore the potting soil has to be porous. I suggest that you get a good quality potting soil and mix about 1 3 of an orchid mix (bark, perlite, charcoal.)..
Sevgili Coyote orkidelerde toprak yok ki hiç zaten. Ben uzman değilim ama Sevilay Hanım köke zarar vermeden çıkartıp biraz mangal kömürü eklese bir sorun olmaz gibi. Bol su da istemiyor belli ki. Kömür de besleyicilik ve suyu hemen süzme işine yarıyor sanırım.
Ağaç Kabuğu, perlit ve odun kömürü diyor orkide toprağı için. Ağaç kabuğu için kozalakları da kırıp kullanabiliriz bence.
Yok Sevilay Hanım ben de birşey diyemeyeceğim. Sadece öyle okuduğumu hatırladım sanki. Ama yeni dikilecekler için yukarıdaki karışım kullanılabilir. Zaten kullanacağımız iyi kalitede bir toprağın 1/3ü kadar orkide toprağı ile karıştırın anlıyorum ben. Sadece orkide toprağı değil yani. Hoş henüz phallerime bulamadım. Mumlara ne yapacağım bilmiyorum açıkçası.:(
İngilizce bilen bir arkadaşımız Chiristina'ya mail atıp ne tür toprak veya karışım kullandığını sorabilir mi acaba?
mehtap gürbüz
05-10-2007, 17:27
Sevilay hanım, odun kömürü yalnız havalanmayı ve karışımın hafif olmasını sağlar başka bir faydası yoktur endişelenmeyin. Mangal kömürünü bulursanız ( 0.6 mm den küçük ) yeni gelenlere katabilirsiniz. Şimdi birde kömürmü arayacaksınız. Size şimdi bir karışım reçetesi versem kitaptan ortalık iyice karışır kesinlikle, ama illa ver derseniz veririm. Sevgiler.
Mehtap hanım,biliyorsunuz ben gelen çeliklerimi bahçe toprağı,torf ve Biofarm gübre karışımına dikmiştim.
Onları tekrar sökersem incitirim muhtemelen.
Eğer orkide karışımının yaşamsal bir faydası yok ise gelenleri de bu karışıma dikeceğim.
Bana bu konuda fikir verir misiniz?
Zira her ne kadar torf koyarsam koyayım,toprak yine de sert oluyor.
Bunların sakıncası yok ise ben aynı karışıma devam edeyim mi?
Penelophe
05-10-2007, 18:17
Sevilay, orkide toprağı sadece Hoya Kerii için öneriliyor. En azından benim baktığım sitelerde öyleydi.
mehtap gürbüz
05-10-2007, 18:52
Sevilay hanım, haç karışımının yapısı ile oynanabilir. Ben arkadaşların kömür konusundaki endişe etmemelerini yazdım. Daha önceki mesajlada yazmıştım, sırf torf + perlit+ pomza karışımının hiç bir gıda değeri olmadığını, bizim gibi üretcilerin ticari olarak çabuk köklenirken, üstten beslediğimizi de yazdım. Bu şekilde hazırlanan harçın olumsuz bir yanıda çok su tutması nedeniyle arkadaşlar bir türlü su dengesini kuramıyorlar bitki bocalıyor sorun yaşıyorlar.
Örnek bir karışım:
4 kısım tınlı toprak
4 kısım torf
2 kısım yanmış ahır gübresi
2 kısım kum ( Dişli dere kumu)
Bu karışımın her litresine, 13 ml Kemik unu, 6.6 ml süper fosfat, 50 ml kömür tozu eklenir.
Hiç bir mum çiçeği orkide karışımında olmaz.
Orkidelerde; saksının 1/3 drenaj materyali doldurulur, 6 kısım göknar kabuğu ve 1 kısım (1 cm. lik) odun kömüründen iberettir. Sevgilerimizle.
mehtap gürbüz
05-10-2007, 19:10
Penelophe'nin alıntısının tecümesinde:
Toprak karışımına 1/3 oranında orkide karışımı konulması tavsiye ediliyor, yani karışımın süzek olması isteniyor.
Bu durumda ben gelecek Kerrii hariç aynı karışımıma devam mı edeyim yani?
3 ölçü bahçe toprağı(gübresiz)
1 ölçü torf
1 ölçü Biofarm gübre
biraz perlit
Ben bunları kullanmıştım.
Kerrii için bu karışıma ponza koysam aynı süzek durum olur mu?
(artık beynim durdu galiba)
mehtap gürbüz
05-10-2007, 19:27
Eğer sert oldu diyorsanız torfu 2 ölçüye çıkarın ben sizin bahçe toprağının nasıl olduğunu bilmediğim için iyi kabul edip söylemiştim
Sizin aldığınız pomza iri taneliydi galiba olur tabi. Endişelenmeyin bir kömür yüzünden tedirgin oldunuz. Daha çelikler gelmeden fırtına koptu, gelincede forumda fırtına kopacak herhalde. Hoşçakalın.
Sessiz fırtına yaklaşıyor.:)
Penelophe
11-10-2007, 10:32
Kerii'yi kaybettim sanırım. Diğer çeliklerimle birlikte suda köklenmeyi bekliyordu. İlgilenmediğimi düşünmesi için elimi bile sürmüyordum, azaldıkça su ilave ediyordum sadece. Bugün bakmak için çeliği sudan çıkardığımda karşılaştığım manzara çok üzücüydü.:(
22394
Çeliğin sap kısmı tamamen çürümüş.
22395
Yaprakların 1cm altından kesip, saksının bir köşesine diktim fakat hiç umudum yok.:(
22396
Oksijenli su ile hazırladığım suda bekletiyordum çelikleri, bu sadece kerii'nin başına gelmedi. Kesildiğinde içinden süt gibi beyaz renli ve kıvamlı bir sıvı çıkan Verticillata'nin de başında aynı durum mevcut fakat fazlaca çürüme yok, çütüyen kısmı kesip onu oksijenli su ile suladığım toprağa diktim.
*Kerii ve Verticillata de kesilen kısımlardan çıkan sıvı suyun içinde, çeliğin kesilen yerlerinin etrafında süt gibi akan madde, sonradan peltemsi bir madde yaratmıştı fakat ben bitkinin doğal özelliğidir diye temizlemek için müdahale etmemiştim.
Bu çürümenin nedeni ne olabilir?
Penelophe çok üzüldüm gerçekten.:( :(
İkinci resimde yaprağın altında sanki 4-5 cm.lik sağlam bir parça görünüyordu.
Oradan mı kesip dikseydin acaba?
O süt gibi sıvı kestiğinde hepsinden çıkıyor.Ama bazılarında daha fazla oluyor.
Benimkilerde de oldu.Ertesi gün suda dediğin gibi bir görüntü oluşunca suyu döküp oksijenli suyu tazelemiştim.
İlk resimde sanki iki ufak kök görüyorum.Dalı atmadıysan biraz oksijenli suyla yıkayıp,üstündeki yosunsu kısmı atıp yeniden suya koysan.
Kaybedecek bir şey yok bari denemiş olursun.
Penelophe
11-10-2007, 10:47
:(
O görünen 4-5 cmlik kısımda çürük aslında ama elimle bastırmadığım için fazla belli olmuyor. Dediğim gibi o peltemsi oluşumlar doğaldır dokunmayayım, çeliğin başına birşey gelir diye düşünmüştüm.:(
Benim getirttiğim çelikler arasında sadece Hoya Bogor köklendi.:( Onunla ilgili bilgi topluyorum, başlık açıp fotoğrafını koyacağım..
İstersen diğerlerinin de 2-3 günde bir oksijenli sularını tazele.
Penelophe
11-10-2007, 11:48
Hepsini oksijenli suyla hazırladığım toprak karışıma diktim.
Penelophe çeliklerin başına gelenlere çok üzüldüm. Sizce hata neredeydi? Köklendirme ile ilgili yabancı kaynaklarda bilgi araştırmanız oldu mu? Aynı şeyleri umarım biz de yaşamayız. Benim getirttiklerimden tutan olursa size veririm üzülmeyin.
Penelophe
11-10-2007, 14:52
Sempe, teşekkürler.:)
Hata neredeydi bilemiyorum, köklendirme konusunda ise bir kaç sitede, suda köklendikten sonra dikebileceğimi okumuştum. Genel prensipler dahilinde yani.
Zaten sorunumun artık bir çözümü yok gibi. Yazmamın nedeni ise benim yaptığım yanlışlığın ortaya çıkıp, sizlerin yeni gelecek çeliklerde aynı sorunları yaşamamanız.:) Bu başlıkları da o yüzden açmıştım, çelikler gelince paniklemeden bilgi paylaşımında bulunalım diye.;)
:( Çok üzüldüm penelophe... Acaba çelikleri suya koymadan direk toprağa mı eksek ? Neyse bakalım benimkiler gelince tutturursam ben de veririm sana. Sağlık olsun.
Mine hanımın aspirinli uygulamasını yap.
Penelophe; kesin biryerlerde söylemişsindir ama ben bakıp bulamadım, o yüzden soruyorum: koyu renkli kapta kökleniyorlardı değil mi?
Senin de bu mumçiçeklerinden yana pek yüzün gülmedi.. İnşallah tutarlar bu halleriyle..
Penelophe, ne yapıyorsun Allah aşkına sen bu çeliklere.:mad: Daha öncede birkaç kayıp yaşadığını hatırlıyorum.
Şaka, şaka;) sana verebilecek herhangi bir tavsiyem olmadığından ben de Christina'ya senin çeliğin fotoğraflarını gönderip yardım istedim. Paul bey'e verdiğimiz siparişten, başka kayıp vermek istemediğimizden de bahsettim. Fırsattan istifade ne çeşit toprak karışımı kullandığını da sordum.
Bakalım yanıt gelecek mi?
Penelophe
11-10-2007, 21:25
Sevgili Cezzar, evet koyu renkli seramik kupalarda köklenmeye bırakmıştım.
İlkin, teşekkür ederim.:)
Hoyadag, mail için teşekkürler. Umarım bir yanıt gelir.
Penelophe
15-10-2007, 11:34
Kerii öldü.:(
Penelophe gerçekten üzüldüm.:(
Sanki yapraktan da olsa kurtulur gibi gelmişti.
Çok sulanmış da çürümüş görüntüsü var.
Belki de Kerrii'yi hiç suya koymadan toprağa dikmek ve neredeyse damlalıkla sulamak lazım.
Büyük olasılıkla bu tür diğerlerinden de az su istiyor.
Bakalım Chiristina'nın Hoyadağ'a cevabı ne olacak?
Sen kendini fazla üzme.
Muhakkak birimiz yetiştireceğiz ve seninle paylaşacağız.;)
Penelophe
15-10-2007, 13:48
Sağol Sevilay, haklı olabilirsin, çünkü çürüme sudayken başlamıştı..
Hakan KINACI
15-10-2007, 13:50
Sn.Penelophe;
Gerçekten çok çok üzüldüm :( İnşallah forumda gelecek olanlardan alıp yeniden kavuşursun yeni çeliğine...
Gecmis olsun Penelophe.. Yalniz oyle resimler koymussun ki, insanin ici gidip, vah vah diye aglayasi geliyor. Gazetelerin 3. sayfalarindaki resimler gibi :)
Bir sey soylicem. Sevilay Hanim'dan hic kayip haberi duymadik. O, kendi celiklerinin hepsini tutturdu galiba.. Onunla tecrubelerini paylassaniz? Yani daha dogrusu, Sevilay Hanim; siz de kendi celik turleriniz ile ilgili basliklar acip; son durumla ilgili bilgi verseniz?
Selamlar..
Sevgili Cezzar,ben şimdilik tecrübelerimi burada size aktarayım,daha sonra tüm arkadaşların çelikleri geldiğinde hepsine ayrı başlık açarız.
Eylül ayının 11'in de yola çıkan çeliklerim ayın 14'ün de elimdeydiler.
O gün,o paniğimi atlattıktan sonra gelen 10 adet çeliği aç gözlülüğümden 23 parça yaptım.Yani;
2ad.Diversifolia=7 çelik oldu.
2ad.7-35 =3 çelik oldu.
2ad.Silverpink =4 çelik oldu.
2ad.Pub.282 =5 çelik oldu.
2ad.Obscura =4 çelik oldu.
Bazı çelikler o kadar uzundu ki yapraksız dalları da böldüm.
Sonra hepsini bir su bardağına 1 çay kaşığı oksijenli suya koydum.
Bu çeliklerden bir kısmı(özellikle Diversifolialar)3-4günde köklenmeye başladılar.
Hatta hem köklenip,hem de sürgün veriyorlardı.Önce onları diktim.
15 gün geçipte köklenmeyen 2 Obscura çeliği ve 3 7-35 çeliğini ise Mucip beyin''direk toprağa da dikseniz olur''sözünü anımsayarak ve köklenmezlerse çürüyüp kaybederim korkusuyla köksüz diktim.
Son durum;
Diversifolia çeliklerinin hepsinde minik yaprak sürgünleri var.
7-35 çeliklerinden birinin yaprağı elimde kaldı ama gövde hala toprakta ve diğer iki 7-35 şimdilik sağlıklı görünüyor.
Silverpink ve Pub.282'nin yapraklı çelikleri sağlıklı görünüyor ama bir hareket görmedim.
Yapraksız çeliklerde de Allahtan ümit kesilmez diye beklemedeyim.
Daha bir ay olmus; hareket olmamasi normal. Bence paniklenecek birsey yok.. Insallah onlarin da yapraklarini gorursunuz. Bunlari soylemeniz iyi oldu; siparis veren arkadaslara moral olmus oldu hem.. Lime lime etmissiniz yine tutmuslar :D.. Masallah.. Darisi geleceklerin basina, ve Penelophe'un hayatta kalan celiklerinin basina...
Selamlar..
oyaağacı
15-10-2007, 16:13
Benim turunç bahçesi sahibi aynı zamanda bahçevan olan bir komşum suda köklendirmeyi hiç tavsiye etmezdi.Bunun özellikle sıcak iklime sahip yerlerde çürümeye neden olacağını söylerdi.Bu nedenle ben hiçbir zaman suda köklendirmiyorum .Ağaçlar foruma üye olduktan sonra heveslenip denediğimde de sonuç hüsran oldu. Üstadların bilgisine sözüm olmaz ama benim komşum da ziraatçı değil fakat doğuştan seracıdır. Saygılarımla.
Bu bayram Ankara'ya gittiğim zaman bauhause'un çiçek bölümünde orkide toprakları satılıyordu onlardan 1 torba aldım. Kerrii isteyenlerin haberi olsun ;) Sanırım 8 ytl kadardı. Gelecek olan kerrii için gerekli olduğu yazılan bu toprak türü umarım iyi gelir. Bir de iyi toprak ile torf karıştıracağım saksıya.
Orkide toprağının özelliklerinden biraz bahseder misiniz sevgili İlkin, özellikle drenaj ve su tutma durumunu?
Orkideler özel şartlarda yaşayan bitkilerdir. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi "orkide toprağının" özelliklerini orkide başlığında bulabilirsiniz.
Sanırım şunu söylemek yeterli olur, orkideler mum başlığında sık sık tarif edilen karışımlarda yaşamaz. Orkide dikmek için hazırlanmış karışımlar da diğer çiçekler için uygun olan yaşama seçenekleri sunmaz. Orkide toprağını mum dikmek için kullanmayın.
Hangi karışımların uygun olduğu zaten mumçiçeği başlığında var.
Penelophe
20-10-2007, 18:01
Memet, buraya (http://www.rareflora.com/hoyakerii.htm) bir bak istersen.
Penelophe, benim anladığım, burada 'hoyalar da orkidler gibidir o yüzden aynı toprağa dikilmelidir' denmiş.
Yani sırf kerii için söylenmiş birşey değil, tüm hoyalar için..
Ama biz, orkid toprağı olmayan topraklarda yetişen mumçiçeklerinin canlı şahitleriyiz hepimiz..
O yüzden bence burda söylenen orkid toprağı mevzuuna pek kulak asmayalım derim..
Selamlar..
Penelophe
20-10-2007, 18:20
Sevgili Cezzar, halısın galiba.. Aynı sitede buraya (http://www.rareflora.com/hoyaaustralis.htm) da baktım ve aynı şeyler yazıyor. Bütün hoyalar için söylenmiş sanırım. Paul Shirly ile yapacağın röportajda, bu konuyu da sorarsan çok memnun olurum.:)
Benim İngilizcem çok parlak değil. Ama orada toprak karışımında diğerleriyle birlikte 1/3 oranında orkide toprağı karıştırılmasından sözediliyor sanırım. "epiphytes" sanırım kilit kelime burası.
Bilenlere orkide, hoya benzerliği hakkında danışsak daha uygun,
Mucip Gürbüz
20-10-2007, 19:49
Mehmet bey haklı, kilit kelime "epiphyte" de buda şu anlama geliyor. Tam asalak anlamına gelmiyor, başka bir bitkiye mekanik olarak ihtiyacı var, bunu da orkide toprağına konulan ağaç kabuğu ile sağlıyor orkideler. Nem ihtiyacını havadaki kökleri ve eski yaprakları kullanarak karşılıyor.
Hoya kerrii için söylenen; orkidelere hazılanan karışımdan, hazılanan toprak harcına 1/3 oranında karıştırılması ile geçirgenliğin sağlanmasıdır.
berduray
20-10-2007, 20:13
[QUOTE=Sevilay;161860]Sevgili Cezzar,ben şimdilik tecrübelerimi burada size aktarayım,daha sonra tüm arkadaşların çelikleri geldiğinde hepsine ayrı başlık açarız.
Eylül ayının 11'in de yola çıkan çeliklerim ayın 14'ün de elimdeydiler.
O gün,o paniğimi atlattıktan sonra gelen 10 adet çeliği aç gözlülüğümden 23 parça yaptım.Yani;
2ad.Diversifolia=7 çelik oldu.
2ad.7-35 =3 çelik oldu.
2ad.Silverpink =4 çelik oldu.
2ad.Pub.282 =5 çelik oldu.
2ad.Obscura =4 çelik olpardon araya girmiş olacağım ama benim bilgisayar bozuktu 1 süre kaçırmışım bu konuyu çelikleri nereden temin etmiştiniz sevgili sevilay?Ben Bodrum'da nereden bulabilirim?Bana yol gösterebilecek bir hoyasever varmı?
Bu sorunuzu içerik itibari ile hoya sipariş başlığı altında yanıtladım sevgili Berduray.
Sevgili Hoyadag toprağın iceriğine bugün bakıp, yarın yazarım. Toprak evde çünkü ;) Bu toprağı tüm hoyalar için kullanmayı düşünüyorum. Bulunduğum yerde malesef başka kaynak bulamam orkide harcı için. O yüzden toprak ve torf karışımına bunu da koymak için almak istedim.
Baya odunsu bir daldan çelik alınmış, bir yaprağı hafif sallanıyor kırılmış biraz ama 2 çelik çıkabilir sanırım buradan.
Sevgili İlkin güle güle büyütün keriinizi.;)Hollanda siparişi miydi acaba? Meraktayım da ne gelen vaar ne giden:(
Penelophe
27-10-2007, 11:33
Evet, benim çeliğe oranla daha odunsu bir dal. İnşallah tutar. İki tane göz var dolayısıyla da bir tane çelik çıkar gibi duruyor.
Muhtemelen üstten tek yaprak kalacak ve diğer üç yaprak kesilip gözün tamamen yapraksız olanı toprağın altında kalacak biçimde dikilecek ama sen benim gibi panik yapma ve çelikleri suya koy, bekle, herkesten yorum aldıntan sonra en mantıklısını bulur ona göre hareket edersin.;)
Kolay gelsin.:)
Mucip Gürbüz
27-10-2007, 12:49
Üzgünüm iki çelik olmaz tek çelik alt iki büyük yaprağı kes, üst tek yap bırak.
Gelen kerrim bu.Sol taraftaki iki yaprak ile soldan 3.yaprak arasında köklenmeler var.Bir de soldan 3.yapraktan sonra bir kök var.
Mucip Gürbüz
02-11-2007, 19:25
Değişik pozisyonda bir resim daha çekebilirmisin, tam emin olamadım.
Bu da başka fotoğraf.Okla gösterdiğim yer göz değil sanki bikaç kök bir arada çıkıyor gibi.??
Çok panik yaptım :))Yukarıdaki nasıl daha anlaşılır mı acaba?
Mucip Gürbüz
02-11-2007, 19:45
Merhaba, ip bağlı olan taraf ÜST,
1. çelik: sol taraf alt, iki yaprağın olduğu yerle, ok işaretinin arasından kes ve dik.
2. çelik: Ok işaretinin üstündeki yaprağı kes ve dik.
İkinci resimle netleşti herşey, hayırlı olsun.
Çok çok teşekkür ederim,size de zahmet verdim Mucip Bey. Şey o mavi okla gösterdiğim göz yukarı gelecek değil mi? Yani kestiğim yerlerden toprağa daldırıyorum:))
Mucip Gürbüz
02-11-2007, 20:04
Mavi oklu yerler toprağa girecek
İşte şimdi kafam karıştı. Sağdaki mavi çizgiyi anladım o tamam oradan toprağa girecek ama şu var ki kırmızı çizginin olduğu yerlerde de kökler var. Kökler dışarıda mı kalsın?
Mucip Gürbüz
02-11-2007, 20:12
Kafan karışmasın, iki yaprağın üstünden ( kırmızı çizginin olduğu yer) 1 cm. den kes, gördüklerine aldanma üstteki de ayrı çelik olacak.
Tamam:))Çok teşekkür ederim.(Başarabilirim:D)
Mucip bey etiketin olduğu yer sanki daha kalın gibi değil mi?
Mucip Gürbüz
02-11-2007, 21:03
Sevgili Nevsune kalınlıktan anlamanız mümkün değil, çünkü bu sarılcı çiçek bazı yerleri kalınlaştırabilir, rahat olun ince eledik sık dokuduk, köklerde sizi yanıltır ölçü gözün pozisyonudur.
Nöb. mumcu.
Tamam o zaman dikiyor dediğiniz gibi.
Bu gece işiniz zor.
Mucip Gürbüz
02-11-2007, 21:49
Zevkle çorbaya tuz koyuyoruz, çekinmeye gerek yok, ben nöbetçi mumcu derken sakın kimse alınmasın tamamen espri bu sevgi ve saygılarımla.
Mumlarım gayet iyi durumda. Doğru diktiğim keriinin yaprakları kapalıydı şu an epey açılmış vaziyette. Bu iyiye işarettit herhalde:)) Ters diktiğimin! yaprakları biraz buruşuk ama umudum var.:))
Bu arada Mucip Bey çok geçmiş olsun.
Mucip Gürbüz
06-11-2007, 19:23
Coyote merhaba, teşekkür ederim önemli değil iyiyim. Kerii'lerin de iyi olduğuna sevindim öbürüde toparlar sulamaya özen göterirsen, dengeyi bozmazsan sorun olmaz. sevgiler.
Mucip Abi dün akşam benim kerrii'yi iyice kuru bir yere aldım, acaba tekrar ne zaman saksıya alsam. Gövdesi iyice karardı, hafif bastırınca çok hafif bir yumuşaklık var. Tek yaprağı sağlam duruyor ama.
Bu arada arkadaşlar benim kerrii saksıda kötü olmaya çürümeye başlamıştı. Sulamaya ve saksının altındaki deliklere dikkat edin, benimkinde bir delik vardı ve bu hava alması ve su tahliyesi için yetmedi sanırım.
Umarım onu kaybetmem :(
İlkin Hanım, sanki siz yine dayanamayıp fazla suladınız garibimi ;). Toprağı kurumadan filan.. Benim plastik saksıda olanları diktiğimde suladıydım, hala ıslaklar bir haftadır.
Saksılarınızın bulunduğu yerin yaklaşık sıcaklığı ne kadar? (Benimkiler 20-25 derece arası sıcaklıktalar. Sanırım ideal olan da bu.. Fazla soğuğa bırakmamak lazım çelikleri..)
Cezzar Bey inanın çok sulamadım, hepsini eşit şekilde suladım. Silverpinkler sağlam duruyor hatta birisi köklenmiş gibi ama kerrii'yi tutturamadım. Dediğiniz gibi belki suyu fazla kaçırdım, elin de ayarı yok ki. Sıcaklık da sizinki gibi ve içeride duruyorlar. Bakalım neler olacak tek yaprak sağlam duruyor ama. Valla canım sıkıldı. :(
Mucip Gürbüz
07-11-2007, 10:00
Günaydın ilkinciğim, Alt gözler de çürüme varmı, eğer var sa , kuruduktan sonra yatık dikeceğiz bilgi verirsen devamını yazacağım. sevgilerimle.
Günaydın Mucip Abi, keşke resmini de çekseydim belki daha iyi anlaşılırdı. En alt gözden başlayıp yaprağı da geçip yukarıdaki göze kadar giden ve onu da kapsayan bir çürüme var. Bakınca zaten koyuluk belli oluyor. Alt taraftan içine bakıyorum yeşilimsi ama içi boş gibi duruyor. Tek sevindirici taraf tek yaprağın yeşil olması.
Mucip Gürbüz
07-11-2007, 10:28
Yaprak en son gider önemli olan govdesi dün sıkıntıdan aklıma gelmedi resim çekmek yarın sen onu dükkana getir , yanında torf olsun saksıyı dolduracak kadar. üzülme çünkü faydası yok çaresine bakacağız. sevgiler.
Tamam Mucip Abi, teşekkür ederim.
Mucip Abi işte benim hasta. Ne yapabilirim bilmiyorum ama allahtan ümit kesilmez, değil mi? :(
:eek::eek::(:(:(:(
Sevgili İlkin, çok üzüldüm..:( Lütfen diğer çeliklerinde sulamaya dikkat et..
Mucip Gürbüz
08-11-2007, 10:52
Mucip Abi işte benim hasta. Ne yapabilirim bilmiyorum ama allahtan ümit kesilmez, değil mi? :(
Sevgili İlkin merhaba, Çok üzgünüm bundan ümidi kes yapılacak hiç birşey yok mualesef, Bu tek çelik mi başka yokmu?
Üzülme canın sağolsun gelen çeliğe gelsin. sevgilerimizle.
Teşekkürler Mucip Abi. Başka yoktu sadece bir çelik vardı. Sevgiler selamlar.
Merak ettiğim birşey var acaba yapraktan mumçiçeği sağlıklı büyür mü? Büyümesi uzun mu sürer. Benim kerrii'den arda bir yaprak kaldı. İlk geldiği zaman büyükçe olan yaprağı atmamış toprağa dikmiştim. Şimdi gayet sağlıklı duruyor. Acaba yaşarsa ilerki zamanlarda sürgün verip çiçeklenebilir mi?
Bende fazla yaprakları diktim,Nasreddin Hoca'nın dediği gibi ; ya tutarsa:p .....
Kerri'den iki çelik çıkarmıştım. Gelen çelik odunsu ve çok güzel bir çelikti. Çeliklerden bir tanesinin renginde bir koyuluk var gibi geldi ve toprağını açtım. Çürüme belirtileri gördüm ve tamamen açtım. İlginçtir, hem kök oluşumu başlamış, hem de çeliği tuttuğumda üst kabuk ile iç sap arasında erime oluşmaya başlamış. Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.. O kökler devam eder mi acaba diye düşünüyorum ama umudum yok. Diğer çelik gayet sağlıklı, inşallah yaşamayı başarır..
Hafize hanım, kerrii'yi köklendirdiğiniz saksıya mümkünse bir derece koyup sıcaklığı ölçebilir misiniz acaba? Bu konudaki sorunu Paul bey ile çözmeye çalışıyoruz şu anda.
Mucip Abi benim yeni Kerriim geldi ;) Bir yardım eder misin? 2 tane resim ekledim, dal kısmı kalınca ama hafif bir kararma var kötüye işaret mi? Ne yapalım bu çeliğe şimdi?
Hoyadag sana da çok çok teşekkür ederim. Sen olmasan çok zor kavuşurdum yeni çeliğime. Sağol varol.
Mucip Gürbüz
30-11-2007, 11:43
İlkinciğim gözün aydın güle güle büyüt,
Alt iki yaprağı da kes, kararmış dediğin yeri de maket bıçağı ile 0.5 cm kes ve dik, çok güzel bir çelik tutması lazım ona göre. Selamlar.
Çok teşekkür ederim Mucip Abi, sağol. Alt iki yaprağı kesiyorum. Temiz bir maket bıçağı ile 0.5 cm'ini alıyorum kararmış yerin. Akşam yapacağım tabii bunları, bir de sadece orkide toprağına dikeceğim bunu. Hadi bakalım inşallah tutar bu seferki. Sağolun tekrar. ;)
Alt gözün oraya kadar mı dikeyim bir de? Alt göz tamamen girsin mi toprağa yoksa?
Mucip Gürbüz
30-11-2007, 11:51
İlkin,
Üst gözle, alt gözün ortasına kadar toprağa göm. işaretle resimde birdaha göreyim.
Kırmızı çizgiler kesilecek yapraklar, sarı çizgiye kadar olan yer de toprağa girecek kısım.
Mucip Gürbüz
30-11-2007, 13:04
Çok güzel, kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim Mucip Abi sağol, varol...
İlkin gözün aydın:))bu arada benim kerii de köklendi. Mucip Bey olmasa zor köklendirirdim tabii:))
dayanamadım toprağını açıp baktım:))
:eek: Sevgili Coyote çok sevindimmm..:p Kerri'yi ilk köklendiren olarak Hoya Kerri başlığında tarihe geçeceksiniz sanırım. Tebrik ederim, darısı hepimizin başına.. (Ben birini hallettim ama 2. çelikte şansım olur umarım.)
İlkin Hanım, Kerrii'inize kavuşmanıza gerçekten çok sevindim. Paul bey'den mümkün olduğunca güçlü bir çelik göndermesini rica etmiştim. Umarım köklendirmeyi başarırsınız. Aslında daha odunsu çelikler de gönderebileceğini ancak, odunsu kısımların yapraklarının şekil itibarı ile bozuk yapıları olduğunu söyledi. Malum kerrii de genellikle yaprakları için edinilen bir tür olduğundan, yaprak şekli bozuk çelikler göndermek istemiyor.
Çok teşekkür ediyorum sevgili Hoyadag. Bakalım dün toprağa diktim çeliği. Neler olacağını izleyeceğiz. Hava şartları ve topraktaki nem çok önemli. Umarım ben de köklendirebilirim. Tebrikler coyote :p
Herşey için çok sağolun sevgili hoyadag ve Mucip Abim ;);)
Keriide kıpırdanmalar başladı nihayet. Ne kadar bekledim unuttum vallahi. Hergün gidip gelip bakmaktan bıkmıştım. Eskiden yapraklarının olduğu iki gözden de sürgün vermeye başladı.:D:D
Tebrikler. Forum tarihine geçtiniz.;)
Teşekkürler, aslında forum tarihine bu ikinci geçişim sevgili sempe:D. Bakınız hoya shepherdii:D
3 yaprak çıkaran shepherdiim ile kendimi tarihe geçirmiştim ama:D
:DTebrikler. Ben shepperdiiyi yaprağından yetiştirdiğim için demiştim. ;):D(gerçi tam yetişmiş sayılmaz, bir yavrusu var)
Valla tebrikler, 2 kerrii çeliğim öldüğünde çok canım sıkılmıştı.
Tebrikleri de geçtim, helal size :D
Sevgili İlkin çok teşekkür ederim, darısı başınıza. Gerçi benim de iki kaybım var ama (limoniaca ve spear mint) onların çelikleri çok çok inceydi sanırım bu sebeple kaybettim. Bir de ben hoyaları orkide karışımına diktim, sevmiş olmalılar.;)
İklimsiz
18-05-2008, 17:11
Kerri'ler ne durumda, sevindirici gelişmeleri olan yok mu?
Çiçeğinden vazgeçtim, bu kadar mı yavaş gelişir bir bitki?
4 aydır olduğu gibi duruyor:(
Kerii yeni yaprak çıkarmaya başladı. Alttaki büyük yaprak ilk çıkan. Yandaki kırmızı oklu minişler yeni:)
Çok güzeller coyote çok sevindim bu aralar mum çiçeklerinde hummalı bir faaliyet var.
Sevgili Coyote, bu vermiş olduğunuz haber süper gerçekten. Maşallah maşallah... diyeyim. 2 çelik kerrii kaybetmiş birisi olarak buna çok sevindim inanın. Sevgiler.
Ben de çok sevindim:D. Döndüğümde kötü bir süprizle karşılaşmam inşallah:)
Herkese Merhaba..
Ankara'dan annem bana tamamen yapraklarının görüntüsüne aşık olarak ve bilmeden Hoya Kerii getirmiş, mini kalpli bir saksıda, mini 2 kalp şeklinde yaprağı görünce gözlerime inanamayarak hemen foruma geldim, o alırken üzerinde kaktüs yazdığı için tereddütte kaldık, hoya sayfalarına düzenlediğim sabırsız saldırı sonucunda yaprakların Kerii olduğu ortaya çıktı.
Şu anda Hırvatistan maçı ile birlikte gökten kucağıma düşen Hoya Kerii'm için zıplıyorum :p
Adres Ankaradaki Sancak mah. 365 çarşısı içindeki Koçtaş.
Bana gelen 2 yaprağın aynısı için link:
http://public.fotki.com/plumo/hoya/_099.html
Yarın gündüz gözü ile resimlerini çekip ekleyeceğim.
Daha Carnosa'yı yeni öğrenmiş, adam etmiş, çiçek tomurcuklarının patlamasını beklerken bu inanılmaz büyük bir süpriz ve heyecan oldu.
Yarın Kerii araştırmaya başlayacağım, umarım herşey yolunda gider...
Herkese merhaba,
Geçen gün bahsettiğim Kerii'min fotoğraflarını eklemek ve bazı konularda sizlere danışmak istedim.
Gereksiz kalabalık yapmak istemediğim için resimleri galeriye attım.
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=searchresults&searchid=5167
Resimlerde büyük yaprağın üst köşesinde hafif bir sararma başlamış, bu konuda yapmam gereken ya da dikkat etmem gereken bir şey var mı? :confused:
Şimdilik sadece çok az miktarda (damlatırmış gibi) su veriyorum.
Yaprakların kökleri var ve bu kökler hindistan cevizi kabuğu ile tamamen sarılarak o minik saksıya yerleştirilmiş. Mini saksıya yerleştirilirken de bir miktar çok gözenekli toprak ve estetik olması için bir miktar beyaz taşlar üzerine eklenmiş.
Zavallı bitkiyi estetik kaygılardan kurtarıp sağlıklı bir şekilde tekrar dikmek istiyorum fakat bunun için bir süre beklemeli miyim emin olamıyorum. (Ankara'dan Antalya'ya gelmiş olması, havaların bugünlerde buralarda ÇOK sıcak olması vb.)
Bir de ne boyutta bir saksıya almam gerekir kestiremiyorum.:confused:
Yardımlarınıza ve yönlendirilmeye ihtiyacım var, bana akıl, fikir, destek verir misiniz??
Şimdiden teşekkür ederim!!!
Sayın Baykol,
Yaprağınızı koyacağınız toprak geçirgen bir toprak olmalı.
İçindeki taşların, estetik kaygıyla değil, geçirgenliği sağlaması için konulduğunu düşünüyorum ben.
Karışıma bir parça kumlu toprak da katarsanız iyi olur.
Burada amaç, toprağın ıslak kalmaması.
Saksının dibine biraz taş, ponza gibi şeyler koyarsanız, üstten vereceğiniz suyun saksıda kalmamasını, tabağa akmasını sağlarsınız.
Bir saat bekledikten sonra, tabakta hala su varsa dökün.
Saksıda su bırakmayın.
Sadece yaprak olduğu için, su ihtiyacı çok fazla olmayacaktır.
Direkt güneş ışığı almayacak, bol ışıklı bir yere koyabilirsiniz.
Ve, mümkünse çok sık sulamayıp, 10 günde bir, yarım su bardağı gibi içme suyu vermeye çalışın.
Bunun dışında, toprak üstten kurudukça ve günde iki kere toprak ve yaprağı spreyle nemlendirin.
Emin olun, sağlıklı gelişmesinde, suyun değil, spreylemenin daha fazla yararını göreceksiniz.:)
Size ve kerrii yaprağınıza bol şanslar..:)
İklimsiz
23-06-2008, 18:49
Kerri'nizin galeride resimlerine baktım. Keşke burada kalsalardı. Siz çiçeğiniz hakkında yardım almak için yazıyorsunuz, dolayısıyla resimlerinin de yardım talebinizin yanında olmaları gerekirdi.
Kerri'niz variegate tür. Alacalı, rengarenk:p
Bakın, benimki sade, gösterişsiz;)
Yapraktan köklenen hoyaların (gerçi carnosa için Mine Pakkaner, sağlıklı ve canlı fideler elde edilemez diyor) çiçeklenmeleri neredeyse imkansız. Bizim o kadar uzun yıllara dayalı tecrübemiz olmadığı için, bu savın doğruluğunu gözlemlemedik henüz. Umarım doğru değildir;)
8 **** 10 cm. çaplı bir saksı çiçeğinize uygundur. Toprak karışımını bildiğinizi varsayıyorum. Yeni saksıya almanız bitkiyi şoka sokmayacaktır.
Benim Kerri'm yaklaşık 6 aydır hiçbir gelişme göstermeden bekledi. Bırakın çiçeklenmesini, yaprak versin yeter diyordum. Bu sabah, minicik iki yaprak oluşumuyla beni çok mutlu etti:p
İklimsiz
23-06-2008, 18:52
Yaprakta sararma dediğiniz ayrıntıya da fazla üzülmeyin. Çiçeğiniz gayet sağlıklı.
Bakın benim yaprağımda da var :)
Benim Kerri'm yaklaşık 6 aydır hiçbir gelişme göstermeden bekledi.
benim Hoya kerii'm iki senedir tek yaprak olarak bekliyor. Kurumuyorda, öylece bekliyor.
ilknur aşık
24-06-2008, 10:56
Off ya inanmıyorum. Ben de koçtaşta gördüm, ama kaktüs yazdığı için almadım.
İklimsiz
05-07-2008, 17:35
Yeni sürgün yapraklar bu formda.
42355
Heryerde mum çiçeği aradım ancak sonuç hüsran. İzmirdeki bir koçtaşta (inciraltı civarı galiba) kaktüs niyetine satılan bu bir yaprağa rastladım ve aldım ancak filiz verebileceğini düşünmüyorum. Çünkü yaprağın alt kısmını ağaç kabuğu gibi birşeye sokup talaşa ekmişler, o ağaç kabuğu filizlenmesini engeller gibime geliyor. Sizce bundan iyi bir Hoya kerii olur mu? :(
44603
Ben çıkardım yaprağı topraktan, önce lastiği çıkardım sonra azıcık ılık su ile şişirdim altındaki hindistan cevizi kabuğu görünümlü kısmı. Sonra temizledim ve köklerini açığa çıkardım..Yeniden daha büyük, kum+bahçe toprağı+torf karışımına diktim..İki farklı renk yaprak almıştım. Biri sizin aldığınız, diğeri ise yeşil-beyaz çizgili..İkisini de aynı saksıya karşılıklı diktim..Şimdi onlar da rahat ben de..Çürüme ya da kuruma yok..Ama anladığım kadarı ile sürme olasılığı da yok..Yine de biblo gibi durmasını istemedim..
Merhaba arkadaşlar;
Sn. Günüm;
Siz Hoya kerii' yi İstanbul' dan mı aldınız acaba:confused:
Bende arıyorum ama hiç raslayamadım. Hoş benim çok fazla dolaşmaya vaktim olmuyor.
Nereden temin edebileceğimi sorsam ayıp mı olur:confused:
Hiç ayıp olmaz sevgili Mermaid..
Kartal Koçtaş'tan aldım..Geçen gün gittiğimde hala birkaç tane olduğunu gördüm. Kaktüs olarak satıyorlar.
Çok teşekkürederim Sn. Günüm;
Yarında o tarafa çıkacaktım Birtakım işlerim vardı. Tesadüfün böylesi
Artık Koçtaşada uğrayacağım;)
İnşallah gözden çıkarmamışlardır.. Tüm kaktüsler gibi perişan durumdaydılar çünkü..:(
Malesef yapı marketlerde çiçeklere gereken önem gösterilmiyor.
Çoğunun hali içler acısı.
Hem çalışanlar için hemde idareciler için çiçekler satılan bir emtia sadece.
Geçenlerde tanık oldum bir dünya çiçek kurumaya yüz tutmuş atıyorlardı. Sanki canları yokmuş gibi oysa biraz bakım ile pek çoğu kurtarılabilirdi. Ama uyarıma rağmen dinlemediler.
Aslında biraz sevgi ve ilgi sanki çok şey istiyorlarmış gibi. :(:(:(
Bu hepimizin çok sık rastladığı bir durum. Hayvanlar ve bitkiler.. Yaşama hakları olmadıkları varsayılıyor insanoğlundan daha aciz oldukları için..
İnşallah hoyanız aynı akibete uğraşamıştır.
Merhabalar;
çok teşekkür ederim Günüm bu gün aldım hoya kerii bir adet biraz fazlaca hırpalanmış umarım kendine gelir. Birkaç tane daha vardı ama sizinde bahsettiğiniz gibi içler acısı bir haldeler.
Bir damla suları yok saksılar devrilmiş:(
Buarada umut koydum adını:D
Sevgili Mermaid, başka türleride var mı? Özellikle Hoya Serpens arıyorum..
Merhaba;
Sevgili müge bende Günüm sayesinde buldum.Kaktüslerin yanında
Bunlardan başka yoktu. Ama aklımda bulursam mutlaka haber veririm.
Benim Hoya kerii'yi saksısından çıkardım, saksıyı ve içindeki talaşları çöpe attım,hiç hoşuma gitmedi çünkü. Yaprağın köklerinin etrafına sarılmış ağaç kabuğuvari cismi bir lastikle sıkıca bağlamışlar üstelik, lastiği keserek hindistan cevizi lifinin sıkıştırılmış hali gibi olan ayrılması güç maddeyi köklerden ayırmaya çalıştım. Bir kısmı rahatça ayrıldı, kalan kısmı ise sadece gevşetebildim yoksa kökler kopacaktı. Bu sayede belki filiz verebilir diye düşündüm ve en kısa zamanda toprağa dikme ümidiyle suya koydum.
45436
Sevgili Mermaid bulmanıza çok sevindim.
Ben de aynı operasyonu yaptım sevgili Nariel.
Umudum yok ama içim rahat.:)
Evet sayın Günüm okumuştum yaptığınız işlemi, sizden öğrenip o garip kısmı iki gündür suda bekletiyordum şişmesi için. Umutsuz olmayın, Hoya carnosa'nın yaprağından filiz çıktığını okumuşsunuzdur.. Sonuçta bu da bir Hoya yaprağı, fizyolojisi aynıdır. Neden olmasın ;)
Merhaba sevgili Günüm ve sevgili Nariel;
ben de kökünü sizler gibi temizledim ama tekrar bir güzel ektim toprağa sudamı bekletmeliydim:( hı
Gerek yok. Zaten köklü. Ben de ektim tekrar. Tek yapraktan büyük bitki elde etme olasılığı çok düşük. Ancak yaprağın alınma şekline göre sürgün vermesi de muhtemel. Kimbilir belki şansımız vardır.
İnşallah sevgili Günüm
içimi rahatlattınız çok teşekkürederim.
İyi akşamlar
Benim tekrar suya koyma nedenim, bu işlemi geç saatte yapmış olmam ve gece gece toprak işleriyle uğraşmak istememem ;) Saygılar..
tomurcuk054
27-08-2008, 13:51
Herkeze iyi günler , yerli mum çiçeği tohumu sattıgım bır müşterim bana bu tohumların hoya kerii tohumu olduğunu söyledi emin olmak için sizlerden yardım beklıyorum. Tohumlardan bende ektım, yaprakları kalp şeklinde şimdiden teşekkür ederim.
papatyam
27-08-2008, 14:13
Sevgili tomurcuk054, Fotoğraf ekleyebilir misiniz?
tomurcuk054
27-08-2008, 14:38
Yakın bi zamanda resımı ekleyecegım.
papatyam
01-09-2008, 14:32
Yaklaşı üç hafta önce tanıştım bu sevimli kerii ile beni sevdi ki hemen bir sürgün verdi :)
Eski üyelerimiz den Sevgili qıtted' in bana güzel bir hediyesi :)
Sayın papatyam, Kerii'niz tek yaprak mıydı acaba yoksa gövdesi var mıydı?
papatyam
01-09-2008, 15:27
Yanlış hatırlamıyorsam yapı marketlerin birinden 2 sene kadar önce yaprak olarak alınmıştı.
Doğrusunu öğrenir yazarım.
Hayırlı olsun. Güne merhaba diyor. :)
papatyam
18-09-2008, 13:52
Kerii de son durum :)
Benim Kerrii'nin yapraklarında siyah siyah noktalar var, resimleri de bir fikir oluşturabilir belki diye yolluyorum, en sondaki genel çekilmiş resimde sol yaprak yeni çıkan yapraklardan bir tanesi, onun ön yüzünde siyah noktalardan yok ama arka yüzünde yine baya bir siyah nokta var. Bunlar neden olabilir, bir fikri olan var mı? :rolleyes:
48154
48155
48156
merhaba arkadaşlar hep uzaktan takip edebiliyordum nihayet aranızdayım. Benim balkonumda yerli mum çiçeğim var fakat farklı hoyaları nerden bulabilirim. Bulunduğum şehirde hiç bir çiçekçide yok yardımcı olursanız mum çiçeklerimi çeşitlendirmek çoğaltmak ve paylaşmak istiyorum.
Yukarıda resmi olan kerrii'min yaprakları bayramdan sonra gelip de baktığımda daha da siyahlıkları artmıştı, saksıyı kaldırdığımda yerde beyaz sineklerin ya da ona benzer sinek türü birşeylerin yürüdüğünü gördüm, hemen dursban 40 uyguladım, bilmiyorum ama köklerine zarar verip de bitkiyi içten içten öldürüyor olabilirler mi acaba?
denizakvaryumu
08-10-2008, 13:45
Bu kahverengi noktaların hoyalara özgü bir tür mantar olduğunu sanıyorum.Geçmiş konularda bahsi geçmişti.
Benim önerim fungusit uygulanması.
Bende de Hollanda'dan gelen vertiacilitede oldu, fungusit uygulamama rağmen bitkiyi öldürdü.
Evet Sevilay hanım da mantar olabileceğini söyledi, biraz inceleyeyim derken beyaz böcekleri görünce ilk böceklerin etkisi var diye düşündüm. Gidip bir nereden mantar ilacı bulabilirim bir araştırayım. Çok teşekkür ederim.
papatyam
16-10-2008, 11:23
145 numaralı mesajda ki kerii nin büyük yaprağında siyah bir nokta oluştu ve çürümeye başladı, az önce 1cm gövde kalacak şekilde kestim içinden süt gibi beyaz bir sıvı aktı ve çok keskin bir kokusu var, koklandığında nefesi kesecek kadar.
Ya çok sulandı çürümeye başladı ( kerrii çok suyu sevmiyor, geçirgen toprak istiyor ) ya da benimki gibi mantar oldu :( Beyaz sıvı akması normal, bazı hoya türlerinde oluyor bu. Toprağı çok nemli ise boşaltın toprağını bence, kurusun biraz bitki, yeniden normal kuruluktaki bir saksıya alırsınız.
papatyam
16-10-2008, 12:02
Sevgili İlkin, toprak kuru sayılır haftada bir çok az suluyorum Allahtan yeni sürgünlerde sorun yok ne olur ne olmaz diye yarın captan uygulayacağım, teşekkürler.
Rice ederim, ben de captan uyguladım, yaprakların üstünde duruyor ilaç beyaz beyaz şimdi. Siz de silmeyin kalsın bir süre ilaç yaprakların üstünde. Umarım birşey olmadan güzelce yaşamaya devam ederler.
papatyam
16-10-2008, 12:08
Captanı toz olarak mı serptiniz spreylediniz mi?
1 litreye 1 çay kaşığı koyup spreyle fısfısladım, 15 gün sonra yeniden ilaçlama yapacağım.
papatyam
16-10-2008, 16:30
Peki, gelişmeleri yine aktarırız :)
Keşke yaprağı kesmeden önce resmini de çekip yayınlasaydınız, neyse umarım sağlığına kavuşur, haberleşiriz gelişmeleri.
huzunperest
23-10-2008, 22:32
Bizler yetiştirmek için çabalarken bakın ELOĞLU neler yapıyor
"TOKYO - Japonya'nın Kamakura kentindeki bir cafede bulunan 'Midori-san' adlı bitkinin, 'kendi duyguların yazdığı' özel bir blogu bulunuyor.
Keio Üniversitesi'nden Satoshi Kuribayashi liderliğindeki bir ekibin araştırması kapsamında yapraklarına özel sensörler takılan bitkinin, yüzeyindeki elektrik sinyalleri bilgisayar ortamına aktarılıyor.
İnsanların yapraklarına dokunması ya da yapraklarının aldığı ışıkla değişen elektrik sinyalleri yollayan bitkiden elde edilen veriler, hava durumu ve sıcaklık bilgileriyle birlikte, özel bir bilgisayar yazılımının yardımıyla cümlelere dönüştürülüyor.
'Hoya kerri' türü bitkinin bu sayede günlük 'ruh hali' internet sayfasına taşınıyor.
Örneğin güneşli bir günde 'Midori-san'ın blogunda 'Bugün güneşli bir gün. Bol bol güneşlendim. Eğlenceli bir gündü' yazıyor.
Kuribayashi, proje ile amaçlarının 'bitkilerin gizli iç dünyalarını ortaya çıkarmak' olduğunu söylüyor."
Alıntı
(GAZETEPORT DIŞ HABERLER)
www.gazeteport.com (http://www.gazeteport.com)
dua-çiçeği
15-01-2009, 15:11
hoya kerriiyi köklenmiş olarak satın alabileceğim yer var mı? Mehtap hanımda hoya kerrii satışı var mı?
İklimsiz
15-01-2009, 15:58
Türkiye' de aradığınızı bulabileceğinizi sanmıyorum.
Bizler bu adresten temin ettik.
http://www.paulshirleysucculents.nl/
papatyam
06-03-2009, 13:43
Hoya Kerii de son durum.
Son derece sağlıklı ve sürekli yaprak veriyor, şu an üzerinde 9 yaprak var :) yalnız birşey dikkatimi çekti yapraklar ikişer ikişer çıkıyor sanki üzerlerinde çok ince bir zar tabakası var, ilk gördüğümde unlu bit sanmıştum biraz inceledim ve yanıldığımı anladım.
Yapraktan kerii büyüten bir siz varsınız sanırım üyeler içerisinde :)
Akadaşlar kerriilerde son durum ne?Öğrenebilirmiyim?Eğer rica etsem fotoğraf ekleyebilirmisiniz?Birde Paul beyde kerriinin alt türü olan şu kenarları sarı olandan var(var dememin sebebi dergide görmüştüm.) ancak listede yok.ücretini öğrenme imkanımız varmı?
İklimsiz
16-06-2009, 23:30
Paul bey o türü hiç satmadı bildiğim kadarıyla.
Tayland'da, bir satıcı köklü satıyor. 8.90 dolar+posta bedeli.;)
İzmir' de toplam yedi adet köklüden üç tanesinin ticari olduğunu düşünüyorum, soracağım, öğrenebilirsem duyururum.
Bu Hoya Kerrii'den çektiğim kadar başka hiç bir hoya'dan çekmedim!! Bir yapraklarında kara lekeler oluyor bir geçiyor. Bunun yanında sürgüne çıkarttı bir dalı, her gözde çiçek sapı oluşumu var. Hasta mı ediyor beni, mutlu mu anlayamadım. :mad::rolleyes:
İlkinciğim uzun zamandır yoktun forumda, hoşgeldin. Kerii'ye çok emek verdin hakikaten. O da kayıtsız kalmayacaktır mutlaka bu emeğine. En kısa zamanda çiçeklerini bize burdan göstereceksindir. Paylaşımların da benim için çok yol gösterici oluyor.
Benim kerii hala aldığım günkü gibi. Gelişmese de razıyım kaybetmekten iyidir diye kendimi avutuyorum.
Sevgilerimle.
Arkadaşlar, bu başlığı "Hoya Kerrii" olarak değiştirebilir miyiz? Diyeceksiniz ki bir 'r' ne olacak ama olsun adının doğrusu olsun.
Sevgili selenn merhaba, buralardayım da denk gelmiyoruz sanırım. ;) Bendeki H.Kerrii'ye yine captan yaptım, mantar olmuş yine. Bu mantardan kurtulamayacak anlaşıldı ama mantar'a inat çiçeklerini büyütüyor. Bir açsın resimlerini çekip yükleyeceğim. Sendekine de iyi bak, elbet büyüme emarelerini gösterecektir. Olmadı benimkisi iyice büyüsün çelik alırız. Eşim bile bu boyda çiçek mi açacak ilginç diyor. Sevgiler...
Şu kerrii den bana çelik yollayabilecek arkadaş varmı?Varsa özelden msj atarsa çok çok çok sevinirim:p
gulshenisa
19-06-2009, 14:47
Bende hoya kerii istiyorum.ücretlide olabilir takasta(bende biri carnosa digerinin cinsini bilmiyorum malesef iki çeşit hoya var):).....
H.Kerriiler için biraz beklemeniz gerekiyor maalesef, geçen sene gelen siparişlerdeki H.Kerriiler daha yeni sürgüne geçti. Beklemeye dayanamam derseniz Paul Bey'in sayfasına bir bakın bence.
http://www.paulshirleysucculents.nl/shop_hoyas.htm
zeynep örenk
19-06-2009, 17:03
Köklenmiş hoya kerii yeni geldi. Paul Beyde köklenmişler mevcut. Tavsiye ederim...
gulshenisa
19-06-2009, 18:34
Toplu sipariş olursa katılırım. Tek başıma sipariş vermeye cesaret edemiyorum. Olmazsa sizinkilerin büyümesini bekleyeceyiz.Biryerde büyüdüğünü bilmekte güzel.:)
Orkun Kırcı
19-06-2009, 19:33
Bende hoya kerii istiyorum.ücretlide olabilir takasta(bende biri carnosa digerinin cinsini bilmiyorum malesef iki çeşit hoya var):).....
Diğerinin fotosunu görmek isteriz doğrusu...
Köklenmiş hoya kerii yeni geldi. Paul Beyde köklenmişler mevcut. Tavsiye ederim...
Köklenmişlerin ücretleri ne kadar Zeynep hanım?
Gerçektende bu kerrii ye iyice kafayı taktım.Gelcek yıl düzenlenecek olan siparişte bende katılacağım.
Orkun Kırcı
19-06-2009, 20:08
8 euro köklü, 4 euro köksüz kerrii alabilirsin.:)
zeynep örenk
20-06-2009, 07:25
Size öneri bulduysanız alın. Paul Beyde o an bitkininköklenmişi varsa satıyor. Ben mesela köklenmiş hoya imperialisi kaçırdım. Bu yüzden beğendiğim bitkide çok istiyorsam acele ediyorum.
İklimsiz
20-06-2009, 13:21
8 euro köklü, 4 euro köksüz kerrii alabilirsin.:)
6.16 Euro posta ücretini eklemeyi unutmayalım:p
Tek bitki için hiç de makul bir fiyat değil aslında:(
Orkun Kırcı
20-06-2009, 16:23
Kesinlikle öyle. Ben listemi hazırladım bir sonraki siparişi bekliyorum :(
Birde Paul beyden alacak olacağım köklü Kerrii bana neredeyse sadece kendisi 20 TL tutacak.Ancak diğer siteden(http://www.aleyagarden.com/hoya.html) sipariş verecek olursam bu fiyat 14 TL olacak.Çok kararsızım aslında:p
Yani Paul bey çelik konusunda uygun ancak köklüler konusunda malesef:(
Orkun Kırcı
20-06-2009, 20:21
Ücrete takılma bence Hollanda neree Bangkok nereeee:) Bence kaybolma riski daha fazla olur.
Aleyagarden'dan alışveriş yaptım ben, bitkiler köklü geliyor ama sanki su'da köklendirilmiş de yollanmış gibiler. Öyle deli gibi köklü değil gelen bitkiler. Bir de bu yaz sıcaklarında inanılmaz yorgun geliyorlar. Getirtmek için biraz sabredip Eylül ayını bekleyin bence. Sonra kurtaramazsanız üzülürsünüz.
Benim de hoya kerii'm oldu :) Gerçekten yaprakları çok güzel ve oldukça iri. Havaalanı kontrolü sırasında ucundan 5 cm'lik bölüm kırılmış ama şimdilik sağlıklı. Yapraklar çok iri, 8 e 10 cm boyutlarında.Saksı toprağı çok havadar ve yumuşak, sanki sadece coco peat'de yetiştirilmiş gibi.
Paul'le iletişim kurulamadığı ve cuma günü bile serası kapalı olduğu için oğlum Amsterdam'da istediğim türlerden sadece kerii'yi bulabilmiş :)
113559
Çok güzel, güle güle yetiştirin sayın maki01. Bendeki kerrii'ler de cocopeate dikili. Sağlıklı gelişimlerini sürdürüyorlar.
Fakat zamanla cocopeat sıkılaşıyor. Bu da sulama konusunda sıkıntı yaratabiliyor. Böyle bir durum gözlemlerseniz kaktüsler için uygun olan bir toprak karışımının içerisine orkide toprağı karıştırıp kullanabilirsiniz.
Teşekkürler sevgili selenn,
Hoya carnosa çeliklerini, cocopeat, perlit, gübreli bahçe toprağı ve orkide toprağı karışımına dikmiştim. Oldukça güzel geliştiler. Kerii yerine alışıncaya kadar saksı değişimi yapmamayı düşünüyorum. Kaktüs toprağı diyince ilk akla gelen dere kumu oluyor. Saksı değişiminde Kerii'ye dere kumu da eklerim :)
Çok cici bir Kerriimiş size gelen, güle güle bakın. Yalnız aklınızda olsun, Hoya Kerrii çok su sevmiyor, toprağında da çok su kalmasından hoşlanmıyor, toprağı sıkı olursa ve fazla sulanırsa çürüme ihtimalini tetikleyebilirsiniz. Ben baya çilesini çektiğim için biraz tecrübe sahibi oldum. Toprak karışımında fazlası ile orkide toprağı kullanmanızı tavsiye ederim. Tekrardan güle güle bakın ona...
Teşekkürler sevgili İlkin,
Alttan kökler çıkmaya başlamış. Yer ve saksı aynı zamanda degişse mi acaba? Yolda sarsılmıştır diye saksı değiştirmeyi ötelemiştim.
Gerçekten de saksı biraz küçük duruyor bitki için, kökler de saksının altından çıkmış ise değiştirin bence. Ben kendi Hoya Kerriim'in saksısını 3 kere değiştirmiştim, değiştirirken de üstünde çiçek tomurcukları bile vardı. :) Hiçbirşey olmuyor korkmayın.
Teşekkürler sevgili İlkin:)
Hemen degiştireceğim. Bugün dikkatli bakınca köklerin toprak yüzeyine de çıktığını gördüm. Çok dar geliyor saksısı :)
huzunperest
11-11-2009, 13:26
Çok şirin bir Kerrii. güle güle büyütün sayın maki01
Kerrii'm ilk yaprağını verdi, minik bir kalp daha atıyor üzerinde. 2 ve 3. yapraklar ve hemen diplerinde yeni bir sürgün belirginleşti.
116364
Yanıbaşındaki ise sevgili dkp'nin hediye ettiği silver pink. İlk 2 yaprağını büyüttükten sonra boya gitmeye karar verdi :)
Sayın maki01 çok tatlı görünüyor... Üzerine titrediğimiz bitkilerin büyümedeki her aşaması insanı heyacanlandırıyor. Bu heyecanı sizde de görüyor gibiyim :)
Teşekkürler sayın reddown,
Gerçekten heyecanlanıyorum ve mutlu oluyorum bitkilerimdeki her gelişmede. Kaybetmek de bir o kadar üzüyor tabii.
Kerrii'nin yolculuk sırasında tepe filizi kırılmıştı. İlk yaprağını vereli 10 gün kadar olsa da yeni gövde ucunu görünceye kadar sevinememiştim.
Kerrii'm yaşamaya devam edecek :)
Kerrii'm üçüncü yaprağını veriyor:)
120405
İlk yaprak ve takip eden yapraklar aşagıya doğru sarkın durunca , suyu eksik verdiğimi düşünerek arttırmıştım ama normal gelişimi böyle imiş.
Hemen yanıbaşında duran sevgili dkp'nin hediyesi silver pink'in maşallahı var. Her iki çelik de sürgün verdi ve hızla büyümeye devam ediyor :)
Dünden bu yana ilk yaprağın dibinde gördüğüm minik çıkıntı heyacanlandırdı beni. Kerrii'm çiçek sapı mı vemeye mi başlamış?
120406
120407
Orkun Kırcı
04-01-2010, 08:31
Maşallah bunları gördükçe siparişler için sabırsızlanıyorum:D
Sevgili Orkun Kırcı!
Ve sevgili Hoya Kerri dostları.
Belki cok tuaf gelecek ama gecen hafta istanbul da Eminönü Yeni Cami arkasındaki bir çiçekcide baya buyuk 2 adet Hoya Kerri gordum ama baya hırpalanmış halde idiler satıcı Elinde 2 saksı ithal mumçiçeği oldugunu soyledi. bende merak ettim. -Görebilirmiyim? dedim! karsıma iki farklı saksıda HOYA KERRI cıkardı. İlgilenen arkadaşlar oraya muracaat edebilirler sanıyorum. saygılar
denizkedisi
04-01-2010, 14:35
Keşke oralarda otursaydık...
Sevgili Maki01, yeni sürgün başlangıcı.. Çiçek sapı değil ne yazık ki, buradan uzayacak yeni sürgünlerden çiçek bekleyin.
Teşekkürler sevgili cicada,
Bu haber de sevindirdi beni. Kerrii'im 2 ayrı yerden yeni sürgün veriyor :) Darısı çiçeklerini görmeye...
Bir kaç hoya resimleri
120985
120986
120987
120988
120989
Devamı
120995
120996
120997
120998
120999
Sayın Sevim4,
Son mesajdan başlayıp, fotoğrafları görünce birden heyecanlanmıştım. Çelik alabileceğim bir hoya kerrii buldum diye ama yukarıya doğru çıkınca hayal kırıklığına uğradım.
Neyse hayırlısı. Şimdilik elimdeki hoya carnosaları köklendirmeye çalışayım ben.
Bende aryorum ama bana verende yokki anca resimlerle yetiniyorum
Sayın sevim4,
Aramakla bulabileceğimiz türler değil fotoğraflarını eklediğiniz:)
Mart ayında toplu sipariş vereceğiz. Onu katılarak satın alabilirsiniz...
evet sevgili maki, bende katılmak istiyorum.
Ne güzel bir bitkidir... ne harika çiçekler açan tür bu, bak bak doyamıyor insan resimlere. Bizimkiler de çiçek açsın böyle bol bol... Teşekkürler paylaşım için sevgili sevim4, içim açıldı sabah sabah.
Çok teşekkür ederim sevgili ilkin, ben bunları araştırıyorum ve dikkatimi çeken kışın dişarda olması demeki soğuğada dayanıklı bizle el bebek kül bebek büyütüyoruz salonlarımızda ,
sipariş verdiyimide herkez deyişik türlerinden getitirirsek hemtüleri çovalmış olur hemde takas yaparız işalah olur.
Sevgili Sevim4,
Yabancı siteler, Alışveriş ve Bilgi Kaynakları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5975) başlığındaki linklere bakarsanız, bir çok tür hakkında bilgi sahibi olabilir ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz.:)
Resimlerde ki Silver pink ve Pub. Redbutton`a hayran kaldım.umarım en yakın zamanda bizim hoyalarda çiçek açarlar.
Nail Sarı
03-02-2010, 12:23
Arkadaşlar Hoya kerrii arıyorum. Minik saksıda ya da çelik gönderebilecekarkadaşlar var mı?. Bu güzelliği benimle paylaşmak isteyen arkadaşlar lütfen benimle iletişime geçsin. Şimdiden teşekkür ediyorum.
denizkedisi
03-02-2010, 21:35
Ben de çok aradım ama bulamadım.Bulabilirseniz bir haber verir misiniz?
Ben de uzun süre aramıştım. Bazı yapı marketler yapraklarının kalp şeklinde olması sebebiyle 14 Şubat Sevgililer Günü'ne yakın zamanlarda getirebiliyorlar. Şu sıralar belki denk gelebilirsiniz.
gulshenisa
10-02-2010, 20:15
Eğer yapımarketlere keriii gelirse haber verirseniz sevinirim.
Malesef yurtdışında olduğumdan yardımcı olamam. Siz şu sıralar takip etmeye gayret edin.
Zühre Demir
15-02-2010, 16:20
Merhaba. Bugün arkadaşım Asuman sayesinde hoya kerri sahibi olanlardan biriyim.
İstanbul Bauhaus'tan alınan kerii, aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi ağaç kabuğuna tutturulmuş ve zamanla orada köklenmiş...
125358
125359
Bu başlık altındaki tüm mesajları neredeyse okudum. Aynı durumla karşılaşan bazı arkadaşlar kerii'yi bu ağaçtan ayırarak ekmiş ya da suda bekletmişler. Ancak benim sorunum kökü o kabuktan bir türlü ayıramıyor olmam. Çok iç içe geçmiş çünkü.
125360
125361
Ne yapmalıyım acaba? Hiç ellemeden onu olduğu gibi toprağa mı ekmeliyim, yoksa ne olursa olsun ayırmalı mıyım?
Bilgisi olan arkadaşların cevaplarını sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim...
Ayırmayın.:)
Kökler zedelenebilir ve bunu istemezsiniz.
Azıcık daha büyük bir saksıya, drenaj için altına ponza ya da iri taşlar koyarak, oldukça geçirgen bir toprağa olduğu gibi yerleştirin bence.
Hemen su vermeyin, yeni yerine alışsın önce. Daha sonra az su verin.
Zühre Demir
15-02-2010, 17:08
Ayırmayın.
Kökler zedelenebilir ve bunu istemezsiniz.
Azıcık daha büyük bir saksıya, drenaj için altına ponza ya da iri taşlar koyarak, oldukça geçirgen bir toprağa olduğu gibi yerleştirin bence.
Sevgili Sevilay. Çok teşekkür ederim... Beni büyük bir soru işaretinden kurtardınız...
Öğütülmüş Hindistan cevizi kabukları ile hazırlanmış bir karışıma dikilmiş, forumdaki yazıları okumuşsunuz, dostumuza küçük bir ilave yapabilirmiyim ?
Yeni yerine yerleştirirken dik olarak dikmeyin, açılı dikim yapın, sürgün vermesi, dik pozisyona göre daha kolaydır.
Zühre Demir
15-02-2010, 22:23
Teşekkürler dkp. Mutlaka dikkate alacağım. Sağolun...
Zühre Demir
24-02-2010, 21:16
Hoya kerii'yi eğik bir vaziyette diktim. Umarım yeni filizlerini de görürüm. Teşekkürler
126981
yıldıztozu
26-02-2010, 01:26
Sayın sevim4,
Aramakla bulabileceğimiz türler değil fotoğraflarını eklediğiniz:)
Mart ayında toplu sipariş vereceğiz. Onu katılarak satın alabilirsiniz...
Selamlar herkese
Mart ayında sipariş vermeyi düşünüyorum.
Toplu siparişleri ne şekilde verdiğinize dair bilgi alabilirsem sevinirim.
Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok çok sevinirim.
sevgiler
asumandilek
26-02-2010, 04:33
İki hafta kadar önce Bahausdan almış olduğum hoya bu ağaçkabuğumsu bir maddeye sarılmış haldeydi. Ayırabildiğim kadar ayırdım ve yeni küçük bir saksıya aldım köklerini zedelememye dikkat ederek tabi. O ağaçkabuğumsu parçalar, torf, perlit ve derekumu karışımıyla oluşturduğum bir toprağa diktim. Bugüne kadar toplam yarım bardak kadar su verdim. Dün gece filiz verdiğini gördüm.
Sanırım panik oldum. Umarım büyüdüğünü görürüz..
huzunperest
26-02-2010, 11:42
Sevgili asumandilek, hevesinizi kırmak gibi olacak ama kerrii'nın sürgününe benzemiyor. Toprakta bulunan bir tohum filizlenmiş gibi sanki. Yine diğer arkadaşların yorumlarını da bekleyelim. Umarım yanılıyorumdur.
Selamlar
asumandilek
26-02-2010, 23:00
Yaprakları küçük ama kalp şeklinde çıkıyor. Buna hitaben ben filiz verdi diye düşündüm. Umarım yanılmıyorumdur. Çok teşekkürler. Bekleyip göreceğiz artık tek çare bu..
Asuman Hanım, sevgili hüzünperest'in dediği gibi ne yazık ki kerrii sürgünü değil, herhangi bir ot çıkan. Kerrii sürgünü çok daha kalın ve dal gibi uzuyor sonradan yapraklarını büyütüyor. Kerrii'nin sadece bir yaprak olduğunu düşünürsek sürgün vermesi aylar alabilir. Üç gözlü hoya çeliklerinin sürgün vermesi bile en hızlı 3 hafta sürüyor.
Umarım bu minik kerriicik sizi üzmez hızlıca büyür. Tüm hoyalar sabır istiyor. Sevgiler,
asumandilek
01-03-2010, 03:31
Asuman Hanım, sevgili hüzünperest'in dediği gibi ne yazık ki kerrii sürgünü değil, herhangi bir ot çıkan. Kerrii sürgünü çok daha kalın ve dal gibi uzuyor sonradan yapraklarını büyütüyor. Kerrii'nin sadece bir yaprak olduğunu düşünürsek sürgün vermesi aylar alabilir. Üç gözlü hoya çeliklerinin sürgün vermesi bile en hızlı 3 hafta sürüyor.
Umarım bu minik kerriicik sizi üzmez hızlıca büyür. Tüm hoyalar sabır istiyor. Sevgiler,
Çok da sevinmiştim hani lakin " emeksiz ekmek olmaz " derler. Emek kısmını halledelim, ekmeği de yeriz inşallah. :)
Arkadaşlar ben de bu çiçeğin hayranlarındanım.
Evimde bir tane var ama ne cins bilmiyorum.
İpe taktık, perde arkasından güneş alıyor ama henüz çiçek vermedi.
Boyu yaklaşık bir metre ve 75 cm de yanyana iki taneler.
Tek ipte uzuyorlar.
Bu yeni çiçekten ben de almak isterim nasıl sipariş vereceğiz acaba?
bu yeni çiçekten ben de almak isterim nasıl sipariş vericez acaba
Hoş geldiniz meralun.:)
Önce kendimizi bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=589278#post589278)tanıtıyoruz.:)
Sonra bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=588755#post588755)sipariş yazışmalarını okuyoruz.
Bir de, mümkün olduğu kadar yazım kurallarına dikkat ediyoruz.:)
Örneğin, cümleye büyük harfle başlamak gibi.
dua-çiçeği
05-05-2010, 12:31
Arkadaşlar Taner ANGAY kısa bir süre sonra hoya kerrii çeliklerini köklü olarak satışa çıkaracak.Ben dayanamadım köklenmesini beklemeden satın aldım.Haberiniz olsun .
arkadaşlar bende bir kerii sahibi olmak istiyorum...çelik vermek isteyen olursa çok memnun olurum.şimdiden teşekkürler...
venus_trap
17-05-2010, 16:17
Merhabalar; bende bauhaustan tek yaprak biçiminde almıştım yalaşık 1 hafta sonra toprağa (normal torf) diktim ayırmadım aradan yaklaşık 2,5 ay geçti ama ne çürüme nede büyüme söz konusu yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler
Kerrii'm aldı başını gidiyor. 20 gün önce destek çubuğunu oldukça uzun bir çubukla değiştirmiştim. Kısa sürede o da yetmedi. 1.5 metreye yaklaştı boyu. Bir de süprizi var minnacık da olsa :)
146800
146801
Oh maşallah nede güzel sürprizmiş bu.Carnosa dan önce Kerrii ye kısmetmiş çiçek görmek:D
Haklısın Fatih'cim. Üzerinde çiçek sapları olan carnosa gelir gelmez, kerrii atağa geçti :) Carnosadan önce açar umarım :)
Açar değil mi :)
asumandilek
25-05-2010, 01:17
Benimki sadece kök yapmakla meşgulken bu uzayıp giden kerilere bakalım bari. :) Halimden memnun olmadığım anlaşılmasın sakın inancım sonsuz. Birgün bir sürgün göreceğim inşallah. :))
Çiçek sürgünü harika... Çiçeğini açar hiç merak etmeyin... ;)
Orkun Kırcı
25-05-2010, 18:38
Darısı başımıza artıkın:)
İlkin açar dedi, yaşasınnn:)
Çiçek sürgününü ilk kez görünce neden her çıkıntının üzerine çiçek diye atlanamayacağını öğrendim sanırım sevgili İlkin:)
Sevgili kardeşlerim Faruk ve Orkun, çiçek sürgünü hiç beklemediğiniz bir anda çıkıveriyor karşınıza. Sizinkiler de en kısa sürede sürgün verecektir, eminim. Sağolun :)
Herşey zamanla öğreniliyor desem de inanın bitkilerin yaptıklarına yapacaklarına akıl sır ermiyor. İlk Hoya Kerrii'de çiçek sapını gördüğüm zaman ne şaşırmış, ne heyecanlanmıştım bir bilseniz. ;) Sonra o ilk çiçek sapı hiç büyümedi ama onun arkasından büyüyen her gözden bir çiçek sapı çıktı. Bir göz uzatıyor, daha yaprak vermeden diğer sürgüne giderken her gözden çiçek sapı çıkıyor. Bu kadar verimli bereketli bir hoya görmedim ben. O yüzden bir çiçek sapı vermişse gerisi mutlaka gelecektir... Darısı hepimizin baktığı hoyaların başına olsun.
Benim H. kerrii de ikinci çiçek açma sezonuna giriyor. Fotoğrafları eklerim birazdan. Hiç birşeyde aşırıya kaçma sevgili maki01. Hele sulamada çok dikkat etmeni tavsiye ederim. Hoya cornosa mesela su vermezsen büyüttüğü çiçeklerden birkaçını geliştirmeyi bırakıyor, düşürüyor ama H.Kerrii'de böyle birşeyi görmedim hiç. Artık gövdesi kalın diye mi, yaprakları etli diyemidir nedir su ihtiyacı çok az...
İşte korktuğum açıklama :)
Sosyal grupta da yazmıştım dün gece, "Çok sevindim ama çaktırmamaya çalışıyorum, nolur nolur" diye.
Sevgili İlkin,
Destek çubuğu çok kısa sürede yetersiz kaldı. Daha uzun bir çubuğu da saksı taşımaz. Bu durumda çubuğa ip bağlayıp , ona sardırmaya çalışmam doğru olur mu? Kerrii diğerlerine oranla daha kalın gövdesiyle pek sarılmıyor. Ek malzeme ile çubuğa bağlıyorum. Çok acemi ve de beceriksiz biri gibi hissediyorum bugünlerde. Mutlu Bey'den gelen 2 metreyi aşkın boyuyla carnosa'da hala sevk edildiği poşette şaşkınlığımı bir an önce atlatmamı bekliyor.
Amanın ne açıklama yaptım da korktunuz. :)) Güzel güzel büyüyor sizinkisi, baksanıza çiçek sapı bile vermiş, daha ne olsun. ;)
Destek çubuğu sorununu ben de yaşadım geçen sene. Dal çok kalın, kırılabilir diye bir yerlere sardırıp çevirmeye korktum. İnce bir çubuğa dayadım önce olmadı, uzadı gitti sürgün... Sonra uzun bir çubuk sapladım saksıya o da ağırlık yaptı saksı devrilme tehlikesi yaşadı. U şeklindeki bambu çubuklardan da bulamadım derken çareyi kendi yaptığım çok ince çubuk desteklerinde buldum. Fotoğraflardan görmüşsünüzdür zannedersem. Şimdilik idare ediyorum; ne olur ne olmaz U formundaki bambulardan bulabilirim diye de hazırladığım destek çubuğunda da çok içlere sarmamaya çalışıyorum bitkiyi. İp'e de bağlanabilir belki ama ben sevmediğim için o yöntemi hiç denemedim.
İlk çiçeğimiz hızla büyürken ikinci çiçek sürgünü de geldi :)
149066
149067
Maşallah çok güzel.Allah nazarlardan saklasın.
Bir çiçek tomurcukları vermeye başladı mı devamı bol bol gelecektir. ;)
Aman nazar değmesin. Maşallah... :)
Kerrii'mden kötü haberler. Dünden bu yana zararlı ve benim farkına varmadan verdiğim zararlarla tükendiğimi hissediyorum. Bu kadar da olmaz gerçekten.
Kerrii, seramik saksının içine konulmuş plastik saksıda idi. Olura sulamayı fazla kaçırabilirim diye iki saksı arasına 2 cm kadar boşluk kalacak şekilde taş yerleştirmiştim. Arada kerriinin sakısını kaldırıp su durumuna bakip fazla su birikmiş ise boşaltıyordum. Çiçek sapı verdiğinden bu yana korkudan bir aydır dokunamadım. Bu arada olan olmuş. Bu sabah alt yapraklarda yumuşama ve buruşma görünce mecburen saksıyı çıkarıp bakmak durumunda kaldım. Saksı dibindeki çakıl taşlarına rağmen, kökler saksı dışına taşmış ve dış saksıda biriken su içinde yüzer hale gelmiş.
150445
150446
Diversifolianın toprağında gördüğüm toprak yüzeyinin hemen altında oluşan küf görünümlü oluşum kerrii'de de olmuş. En üsteki toprağı çok az eşeleyince ortaya çıkıyor bu oluşum.
150447
Saksı değiştirildi, kirlenmiş toprak alındı ve oksijenli suyla yıkandı, altta biriken su gazete yardımıyla da alınarak eski yerine yerleşti. Çiçeği güzel gelişiyordu ama umudum yok artık. Hepsinden çok kerrii'mi yaşatma derdindeyim.
Köklerde çürüme belirtisi yok. Alt yapraklardaki yumuşamanın nedeni direkt gelen güneş ışığı olabilir mi? Ancak üst yapraklar daha çok ışığa maruz kalıyor, güneş neden olamaz sanırım. Üzgünüm, şaşkınım.
Eksik yaptığım şeyler olabilir, lütfen uyarın.
Olur böyle şeyler sevgili maki. Şunu söyleyeyim size, benim H.Kerrii çiçek verirken tam 3 kere saksı değiştirdim, yok toprağı çok sıkışık oldu, yok saksı büyük, yok küçük derken o tomurcuklu hali ile değiştire değiştire bir hal oldum saksıyı, çiçek sapları yere değdi, elledim vs. ama görüyorsunuz geçen sene de bu sene de bana inat açıyor çiçeklerini. Bir de unutmadan bir dünya mantar ilacı yiye yiye çiçeklerini açmıştı benimkisi. O yüzden canınızı sıkmayın o çiçekler ya şimdi ya sonra açacaktır... ;) Yapraklarda yumuşama varsa bu çok su aldığındandır, bir süre su vermeyin Kerrii'ye. İyice toprağın kuruduğundan emin olduğunuz zaman sulamaya başlarsınız. Kerrii suyu sevmiyor, unutmayın. :)
Sevgili İlkin,
Telaştan senin başlığa eklemiştim yukardaki mesajı. Çok yanlış başlık değildi aslında. Refleks olarak sana gitti elim :)
Yumuşayıp pörsüyen yaprakların toparlanma ihtimali var mı?
150520
İnci gibi tomurcuklara nazarım değdi :)
Orkun Kırcı
07-06-2010, 17:21
Geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede toparlanır.
Ablacığım eğer birşey olursa benim ki senin olsun.
Ama kurtarmanı da çok itiyorum.O inci tanelerini görmedi çok istiyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.