PDA

View Full Version : Hoya kerrii

Sayfalar : 1 [2] 3

missmenas
07-06-2010, 20:42
Sayın maki01, çok üzücü bir görüntü.
İnşallah en kısa zamanda toparlar.

maki01
07-06-2010, 22:20
Teşekkür ediyorum hepinize. İlk andaki kadar umutsuz değilim, toparlanacağına inanıyorum.

Fatih'cim güzel oğlum benim, kerrii en çok sana yakışıyor biliyorsun:) Daha doğrusu sende olan her bitki beni mutlu ediyor benimmiş gibi. Annece bir duygu işte :) Güle güle büyüt kerriini ve hiç kimseye verme. İlerde çelik paylaşırsın.

İlk anki panik ve şoku atlattım :) Sanırım kerrii'm de atlattı:) Yumuşama sadece alt yapraklarda. Sevgili İlkin'in fazla su tespitinden yola çıkarak, henüz üst yapraklara suyun taşınamadığını düşünüyorum. Bir de minik sürgün patlatmış, en azından onu büyütene kadar yaşaması şart:)

İlkin
08-06-2010, 11:39
Sevgili maki biliyorsun ben de hepimiz gibi acemiyim başıma gelenlerden fikir yürütüyorum ancak. ;) Bana kalırsa panik yapacak birşey yok, fotoğrafa baktığım zaman da çok vahim bir durum görmüyorum. En alt yapraklar etkilenmiş ise sararacaktır o zaman da kesersiniz, yeter ki köklere ve gövdeye birşey olmasın. Biraz dinlendirin bitki biriken suyu atsın bünyesinden ve sevginizi yollayın ona. Birşeyi kalmayacaktır... :)

cicada
08-06-2010, 19:14
Sevgili Maki tomurcukların macro resimleri bir harika!! Bence kerriiniz bu şoku atlatacaktır, yapraklar da kendini toparlayacaktır bence.. O tomurcuklar da açacağa benziyor :D

sevim4
08-06-2010, 19:22
Merhaba arkadaşlar bunlarda benim yeni hoyalarım en çabuk köklenenler bunlar oldu.
151033
151034:D

maki01
08-06-2010, 22:02
Umarım açar sevgili cicada, açmasından çok kerrii'nin derdindeyim.

Elim durmuyor, sürekli rahatsız edip,kurcalayıp, incitiyorum. Kerrii'ye parmakla bile temas etsen, ağlıyor gibi beyaz damlalar çıkarmıyor mu, içim gidiyor. Biliyorum o sıvı ile yaralarını sarıyor ve malesef yaralayan ben oluyorum. Başına gelen yetmiyormuş gibi destek çubuğunu değiştirdim bugün. Çok kızıyorum kendime ama dedim ya sürekli elim gözüm üstünde.

Evden 1 hafta uzaklaşabilsem ne iyi olacak...

hazan-z
11-06-2010, 02:00
Sevgili Maki01,bugün gördüğüm kadarıyla Kerrii oldukça iyi durumda.Tomurcuklar minicik olmalarına rağmen canlı ve dirençli görünüyorlar.Bence en fazla alt yapraklar sararabilir.Sen farkında değilsin ama benim makiciğim yeşil parmak olmuş bile.Sana börtü böceksiz bol çiçekli günler diliyorum canım.

tiya
11-06-2010, 02:18
Bugün İlkin'in hoyalarını gördüm. Karamelin tadına baktım. Sevgili İlkin'in bana hazırladığı Silver Pink'i de aldım. Kısacası güzel bir gün oldu benim için.

İlkin
11-06-2010, 10:37
Benim için de çok güzel saatlerdi sevgili tiya. İyi ki geldiniz, ne güzel sohbet ettik kahvelerimizi içtik. Yine beklerim... Umarım silverpink hemen filizlenir, büyür sizi mutlu eder. Sevgiler...

maki01
11-06-2010, 12:02
Teşekkürler sevgili hazan-z, yetiştirdiğin birbirinden ilginç türlerle yeşil parmak sensin sevgili arkadaşım.

Bu arada kerrii'm toparlanıyor. Yapraklar giderek sertleşiyor ve kılcal damarlara benzer görünüm ortaya çıkıyor.

151865

İncilerimiz de büyümeye devam ediyor , 15 tane tomurcuk vardı hala 15 :)

151864

venus_trap
13-06-2010, 00:25
Herkese merhabalar. Ben bu hoya kerilerden mümkünse çelik isteyecektim paylaşmak isteyen olursa özelimden bana ulaşırlarsa çok sevinirim. Teşekkürler

yeşillim
21-06-2010, 18:23
2010 siparişiyle gelen köklü kerrii'm.
İlk zamanlar panik yaptım ama şimdi
herşey yolunda iki yaprak verdi.

Jezebel
13-07-2010, 10:56
Hoya kerrii albomarginata satın aldım , henüz gelmedi .
Gelince sorunlarımı burada paylaşırım .

maki01
13-07-2010, 12:36
Hayırlı olsun sevgili Jezebel,

Kerrii suyu çok sevmiyor, toprağı kurumadıkca sulamamak lazım :)

Jezebel
14-09-2010, 19:08
Gelen Hoya kerii yolda kırılmıştı .
İki yaprağı vardı , yaprakları ayrı gövdeyi ayrı diktim .
Köklü gövde çürüdü ama yaprakların ikisi de köklendi ;)

yıldıztozu
20-09-2010, 15:45
Jezebel selamlar,
Bu mumçiçekleri gerçekten enteresan olmaktalar. Köklü gövdeniz çürümüş ama yaraklarınız köklenmiş.:) Bence tüm zorluklara rağmen büyüyeceğim ve çiçek açacağım'ın ilk belirtisini vermiş çiçeğiniz.
Darısı bizim başımıza diyelim.

Jezebel
20-09-2010, 16:00
Sevgili yıldıztozu ,
Evet şok ve sürpriz birarada .
Gövde çürüyünce çok üzüldüm " hoya konusunda tecrubem yok , yapraklar da gidici ..."
dedim .
Ama şeffaf saksıdan kökleri görüce ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz ;)
Hoyaları çok sevdim , koleksyon dörtte kalmıyacak galiba ...

maki01
21-09-2010, 14:00
Bir yaşına gelmeden ikinci çiçeğini de görmek kısmet oldu. Kerrii hoyalar içerisinde erken çiçek veren tür olmalı.

172232

Jezebel
21-09-2010, 14:54
Sevgili maki01 ,
seni çok kıskandım , çok tatlı bir şey...

Hydrosuccess
21-09-2010, 17:19
Tebrikler sayın maki01.Devamının geleceğine inanıyorum.Bizim gibi H. kerii'si olmayanlar ile bitkinizin genel görünümü ve size göre nasıl koktuğunu paylaşsanız ne kadar güzel olur.

maki01
22-09-2010, 13:56
Sayın Hydrosuccess,

Hoya Kerrii'mi Hollanda'dan 2009 Kasım'ında oğlum getirmişti. Malesef yolculuk sırasında tepe sürgünü kırıldı. En sık saksı değiştirip kurcaladığım tür oldu. Son olarak yapraklardaki mantarımsı oluşum nedeniyle ROA Natura ile fısfıslamanın ardından neredeyse her gözden sürgün vermeye başladı. Oldukça kuvvetli yeni dallar geliyor. Dalların kalın ve esnek olmaması nedeniyle sardırması çok zor bir tür. Arada küçük kazalara neden olabiliyorum.

Çiçeğim kokusuna gelince, bal vermeden önce çok güzel yumuşacık pudra gibi bir kokusu var. Balla birlikte havaların sıcak olması nedeniyle kokunun bozulduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımız dalga geçse de hafif ekşimsi, sevimsiz bir kokuya dönüsüyor.

172354

Hydrosuccess
22-09-2010, 14:33
Sayın maki01, türü tanımamıza yardımcı olan ayrıntılı bilgiler ve görsel için teşekkürler.

İlkin
22-09-2010, 22:12
Sevgili maki ne kadar güzel uzamış ve yapraklanmiş H.kerrii'niz. Benimkisi hala sürgün uzatmaya ve her gözden çiçek tomurcuğu vermeye devam ediyor. :) koskoca yaz boyunca sadece tek bir yaprak oluşturdu. Bir ara ben de genel halinin fotoğrafını çekip yükleyeyim buraya.

yıldıztozu
23-09-2010, 12:52
sevgili maki
gözünüz aydın.
Umarım bizim de hoyalarımız böyle çiçek verir. Benim hoya kerii' m yok ama bir dahaki ortak siparişte kısmet olursa almak istiyorum
sevgili jezebel 4 de kalmayacağından ben eminim :)

yeşillim
15-10-2010, 11:00
Benim Kerii nin yaprağı niye böyle oldu ki.! İnceledim hiçbir yerinde bozulma yok.
Acaba güneş yanığı mı? Bir gün öğlene kadar güneş alan pencerede camın arkasında
bekletip, ardından da yapraklarını yıkayıp, kurulamıştım.

dlk
15-10-2010, 11:21
çok güzeller.mevsimi gelsin ben de siparişe katılırım.bu çiçeklere değer bence.

İlkin
15-10-2010, 15:36
Büyük ihtimalle güneş yanığıdır. Devamlı bulunduğu ortamdan bir anda değişiklik yaparak direk güneş ışığına çıkarttığınız için etkilenmiştir. (Güneş altında saatlerce duran kaktüsler bile eğer direk güneş ışığı almayan bir ortamda bakılıyorsa ve bir gün o ortamdan alınıp direk güneşin altına konursa o kaktüs bile etkilenir. O yüzden aşırı olabilecek ani değişiklikler yapmamanızı tavsiye ederim.) H.kerii yapraklarının silinmesine de çok duyarlı bu arada. Yapraklarını sildiğiniz zaman kahverengi lekelenmeler olabiliyor.

yeşillim
17-10-2010, 13:34
Sevgili İlkin,
Verdiğiniz cevapla bir ohh be dedirttiniz teşekkür ederim. Kerii' yi Işığı bol direk güneş almayan yere koydum.
Yaprağında kahverengi kahverengi lekelerde azalma var tamamen tesbitiniz doğrudur.

kaktüs
25-10-2010, 21:01
Bendeki Kerrii'nin yeni yaprakları daha uzun çıkıyor, tombul ve kalp şekilli değil... Normal midir? :)

İlkin
26-10-2010, 10:55
Baktığınız bitkinin H.kerrii olduğundan eminseniz ve yaprakları uzun uzun çıkıyorsa ( kalp şekli uzun ve dar bir kalp şekli ise ) ışık eksikliğinden kaynaklanan bir form bozukluğu olabilir. Bol ışık alan ( direk güneş ışığı değmeyecek şekilde ) bir yere yerleştirirseniz bitki çok daha güzel yapraklarını geliştirecektir. Sulamayı aşırıya kaçmadan yaparsanız ve ilkbaharla birlikte gübre takviyesi yapmayı da ihmal etmezseniz bitkiniz çok güzel gelişecektir... :) ( Ben bu şekilde bakıyorum ve bir sorun yaşamadan büyütüyorum. )

kaktüs
26-10-2010, 11:03
Teşekkürler sayın İlkin

Eminim Hoya kerrii olduğuna :) Paul beyden köklü olarak sipariş etmiştim, mevcut yapraklar gayet etli tombul kalp şeklinde.

Işıkla ilgili daha bol ışık alan bir yer arayayım evde o zaman :)

acemifüsun
13-11-2010, 13:41
Arkadaşlar kerriimin yapraklarına su püstürteyim mi?

İlkin
15-11-2010, 09:30
Sayın acemifüsun Hoya'nızın yapraklarına su püskürtme ya da püskürtmeme kararını vermeyi bu tür için biraz riskli görüyorum ben. Suyu ve yaprakları ile oynanmasını çok seven bir tür değil bence. Ya da benimkisi geldiğinden beri hep nazlı olduğu için ben yapraklarına su püskrütmedim mantar hastalığına tekrar yakalanmasın diye. Özellikle de havaların serinlediği bu günlerde yapraklarını çok ıslatmamanızı tavsiye edebileceğim ancak. İlkbaharla birlikte yaprakların üstüne güneş gelmediği zamanlar ( su damlaları mercek görevi görüp yaprakları yakabilir güneşin altında ise bitki ) ayda 1-2 kere su fısfıslanabilir...

maki01
15-11-2010, 10:35
İlkin'e katılıyorum. Kerrii yetiştirilmesi kolay bir tür olmasına rağmen neye ne tepki vereceğini tam olarak kavrayamadım hala.

Yapraklarda yumuşama olunca sulamayı azaltmıştım . Yardımcıma salondaki bitkilere su verme dememe rağmen, işten eve döndüğümde kerrii'nin tabağında duran suyu görünce çok bozuldum. Tabakta biriken suyu hemen döktüm. 1-2 saat sonra yumuşamış olan yaprakları eski diriliğine kavuşmuştu. Yine bir soru işareti oluştu tabii.

Kerrii böyle bir tür. Neye, ne zaman, ne tepki vereceği belli olmuyor bence. Arada ince başlıkla ve ılık suyla su püskürtüyorum, doğru mu bilmiyorum:)

acemifüsun
15-11-2010, 21:49
Teşekkür ederim arkadaşlar:)

elek
29-11-2010, 15:21
Arkadaşlar şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=701990#post701990) sayfadaki 548 no. lu mesajımdaki son fotoğrafta ilk halini göreceğiniz Kerriimde ters giden birşeyler var :( Çeliği ilk başta uzun dalı toprağın altına gömüp (içinde durması için telle saksı dibine bağladım) torf-vermiculit-kedi kumu-orkide toprağı-gübre harcına dikmiştim. Yaklaşık 4 hafta önce toprak üzerinde küçük sinek-böcek benzeri birşeyler görünce dayanamayıp karıştırdım ve alta sabitlediğim dalın çürüdüğünü gördüm (belki de dalı alta sabitlerken kırdım:( ) Derhal topraktan çıkarıp çürüyen dalı keserek hidrokültüre aktardım. Topraktan transfer ederken aşağıdaki resimde gördüğünüz bölgede bir miktar köklenme olmuştu. Çelik 3 haftadır hidrokültürde duruyordu.

Bu cumartesi günü ise resmin altında görünen yaprağın sararmaya başladığını farkettim. Öncelikle fotoğrafını yükleyip fikir alarak hareket etmek istemiştim, ancak foruma girişler problemli olduğundan ve yaprak iyice sararıp "acil durum var" diye bağırdığından hidrokültürden de çıkardım ve aşağıdaki resmi çektim. Daha önce çürüyen dalın ve diatomitten çıkartırken kendiliğinden düşen yaprağın yerlerini de işaretledim resimde. Sararan yaprağın dibindeki kararmaya bakılırsa durum gerçekten acilmiş. Ben bu siyah kısım diatomitin içinde kaldığı için görmüyordum.

Bundan sonra da çeliği oksijenli suda 10 dk kadar beklettim, çıkan saksıyı çamaşır suyuyla dezenfekte edip yeni diatomit yıkadım ve tekrar dikim yaptım. Site çalışmadığından el yordamı-göz kararı bunları akıl edip yapabildim dün, ancak önerileriniz varsa değerlendirmeye hazırım. Sorun mantar hastalığı mı acaba? Ayrıca 5 Ekim'den itibaren neredeyse 8 hafta oldu, kök gelişimi sizce nasıl?

Hydrosuccess
29-11-2010, 19:25
Sayın elek, aktardığınız fotoğrafa bakınca çok endişe edecek bir olumsuzluk yok diye düşünüyorum.Gelen çeliği tel ile saksıya sabitlemek çok doğru bir uygulama değil.Gövde veya yaprak sapına sürekli temas eden tel mutlaka ezilme ve çürümeye neden olur.Bu yaprak da daha çok hasarlanma sonrası bozulmuş gibi görünüyor.Ne yaprağın koptuğu yerde ne gövdede ne de diğer yapraklarda olumsuzluk yok.Köklenme de olmuş ve köklerde hem sizin olumsuzluk belirtmemeniz nedeniyle hem de görüldüğü kadarı ile hiç bir problem yok.Türler arasında köklenme hızı ve görünümü açısından farklar vardır ve uzun vadede tüm bitkiler kendilerine gereken kök yapısını oluşturur.Çelik toprakta köklenme açısından zaman kaybetmiş ancak diatomitte 3 haftada elde edilen kök yapısı oldukça iyi.Çeliği panik ile toprağa geçirmemeniz çok iyi olmuş.Bitki fazla şok yaşamadan topraksız ortamda devam etmekte yarar var.Su seviyesini biraz daha azaltın.Su değişimlerini 1-2 hafta daha sık (3-4 günde bir ) yapın ve 2 hafta sonra 1/4 oranında besin eriyiğine başlayın.Başarılar dilerim.

bettyycim
13-02-2011, 13:46
Arkadaşlar IKEA'lar da Sevgililer Gününe özel Aşk Çiçeği adı altında Hoya Kerri satılıyor tek yaprak ama köklü isteyen arkadaşlara duyurulur :D

yıldıztozu
13-02-2011, 18:00
teşekkürler bettyycim,
geçen sene kaçırdığım için üzülmüştüm :)

bettyycim
13-02-2011, 19:04
Ben de kaçırmadım arkadaşım fiyatı 12.95 TL. idi ;)

missmenas
14-02-2011, 07:37
Tek yapraktan hoya kerriler sürgün vermiyor. 4. yılına giren tek yapraklı hoya kerri. Köklü ama öylecene duran bir güzellik. Evimdeki misafir hoya kerri variegate, bu bilgiyi paylaşmak istedim.
Yakın bir zamanda yine ortak sipariş açılacak. İsteyen arkadaşlar sürgün verebilecek çeliklere ve ya köklülerine sahip olabilir.

İlkin
14-02-2011, 14:17
Benim bir arkadaşım saksı içinde bu şekilde duran tek yapraklı H.kerrii'yi dallanıp budaklandırdı, bitki sonrasında bol bol yapraklandı... Şans mı, bitkinin büyüyesi mi geldi bilinmez ama durum vaziyet bundan ibaret... :)

bettyycim
14-02-2011, 15:41
Ben de eve gidip hemen saksıyı kontrol ettim kökler gayet saksıyı sarmış vaziyette ben ümitliyim, bekleyip göreceğiz :(

Hatice Tarhan
14-02-2011, 19:53
Benim kerriim de bir yılı aşkın süredir tek yaprak halinde bekliyor.Kurumada yok dal vermede yok.

yıldıztozu
15-02-2011, 08:29
Sanırım göle mayayı çalacağız arkadaşlar.
Ya tutarsa :)

missmenas
15-02-2011, 09:33
Sevgili Yıldıztozu,
ne güzel söylemişsiniz, Sabahın tebessümü :))
aleya garden e dün siparişlerimi açtım listemde H. kerri variegate de var. Aslına bakarsanız çelik olarak ve ya köklü getirttiğimiz bütün hoyalar göle maya çalmak gibi birşey ya tutarsa:D

Hatice Tarhan
16-02-2011, 07:23
Düşüncesi bile insanı keyiflendiriyor, YA TUTARSA.

yıldıztozu
16-02-2011, 15:56
Haklısınız sevgili Missmenas,
Bizler elimizden geleni yapacağız gerisi Hoyaların keyfine kalmış.
Umarım yeni çalacağınız mayanızın hepsi tutar.
Hatice hanım, bu hoyaların herhali keyifli.
Bir tane bile çiçek görmedim henüz kendimde amaforumdaki arkadaşların çiçeklerini izlemek de çok çok keyifli.:)

Jezebel
25-05-2011, 18:39
Umudu kesmişken güzel birşey oldu:p

216508

sürdü, yaşasın.

bettyycim
25-05-2011, 20:02
Bu ne güzel sürpriz Sevgili Jezebel, ne kadar zamandır böyleydi acaba :confused:

Jezebel
25-05-2011, 20:09
Bir yıldır tek yaprak duruyordu, hatta yaprak bile yanaktak kurumaya başlamıstı ki bu gün pek neşelendirdi beni:D

bettyycim
25-05-2011, 20:13
Hadi hayırlısı, ben bile çok sevindim sizi düşünemiyorum bile :D

Jezebel
25-05-2011, 20:22
Yani bu mucize gibi, bahar ...

Hatice Tarhan
26-05-2011, 19:22
Sayın jezebel kendi hoya kerim filiz vermiş kadar sevindim,bu demektirki benim keride elbet bir gün filiz verecek.Mis kokulu çiçeklerini de en yakın zaman da görmeniz dileğiyle.

Jezebel
08-06-2011, 09:18
Kalbimin küçük kalbi oldu;)

221826

.

karalale
08-06-2011, 09:22
Oyyyy oyyyyy, iki hafta da büyük gelişme. Maşallah diyeyim, size de prafo valla.;) Bir çok kişiye moral oldunuz, sevgiler selamlar....

Jezebel
08-06-2011, 15:23
Evdeki kerii de 1-2 hafta susuz bırakayım, belki o da sürer.
Görüldüğü üzre bu zavallı kalbimin bir yanağı kurumaya yüz tutmuştu, galiba istemeden susuz bıraktım...Eğer sürmesinin nedeni buysa mucizeyi tetikleyebiliriz.;)

bettyycim
12-09-2011, 08:41
Sevgili Jezebel kalbinizin küçük kalbi ne durum da ?

sirenaalg
21-12-2011, 10:12
3 yıldır hoya kerim öyle duruyor, nasıl çoğalıyor bu bitki, bilen var mı? bişeyler yapmak lazım mı??

missmenas
21-12-2011, 10:20
Resim yüklerseniz Yorum yapabiliriz.

şewwal
27-01-2012, 07:43
Kerriyi sadece yaprak yapısı için seviyorum ... çiçek açması önemli değil ))

karalale
03-02-2012, 12:15
:DSevgili jezebel den sonra, bir fotoğraf ta ben paylaşayım. Yaprak kerii si olan arkadaşlara moral olsun. :p Aldıktan bir sene sonra, mutlu sonnnn.....:D :D

Manolya_
03-02-2012, 12:32
Sevgili Karalale,
H.Kerii'nizin bebişi çok hoş. Dakikalardır izliyorum, harika
Hızla büyüsün serpilsin inşallah.
Saksıdaki bu kahverengi taşlar nedir?
Cahilliğimi bağışla lütfen :((
Ve faydası nedir, bu bilgieri bizimle paylaşabilirmisiniz.
Selam ve sevgilerimle
Asu

karalale
03-02-2012, 12:42
Sevgili Manolya, taşlara burda seramis deniliyor. Nemli ve havalı kalmasını sağlıyor. Sırf bu taşlara ekim yapıldığı gibi, alt ve yanlara konularak, kökleri toraklı olan bitkilerde de kullanılıyor. Sayfamda da paylaşmıştım. Artı olarak şunuda paylaşayım, kerii yaprağı satın aldıktan sonra köklerini sarılı olan tüm malzemelerden temizlemiştim. Çok sıkı olarak, odun kıymıkları gibi bir malzeme ve sargı bezi gibi bir şeyle sarılmıştı yaprağın dip kısmı. Güzelce temizleyip, yıkayıp bu seramis taşına ekmiştim. Belki bunun da faydası olmuştur bilemiyorum. Bilgi paylaştıkça güzel... Sevgilerimle....

Manolya_
03-02-2012, 12:55
Sevgili karalale,
Çok teşekkürler verdiğin bilgiler son derece değerli benim için.
İnternetten araştırma yapayım, acaba seramis buralarda varmıdır.
Ya da bu bizim bildiğimiz hidro kültür taşı olabilir mi ?
Faydalarının yanı sıra dekoratif bir görüntüsüde var çok hoşuma gitti.
Kocaman sevgi solu selamlar

Manolya_
03-02-2012, 13:26
Sevgili Karalale,
İnternette seramis ile ilgili biraz araştırma yaptım. Birçok bilgiye rastladım ama sadece yabancı sitelerde maalesef:(
Fakat 9 şubatta almanyadan bir arkadaşım gelecek. Ona sipariş vermeyi düşünüyorum.
İnternetten 2 tane seramis markalı 2 tane sıvı vitamin seçtim.Resimlerini ekliyorum.
Katı seramis yerine bunlardan sipariş versem olabilirmi. ne dersiniz:confused:
Tüm bitkilerin suyuna karıştırarak verebilirim diye düşündüm.
Bu konuda fikirlerini almak isterim, ona göre getirteceğim.
Yardımların için şimdiden çok teşekkürler

karalale
03-02-2012, 14:07
Sevgili Manolya, her iki üründe seramis taşı için sıvı gübre. İlki ortancalar için, diğeri çiçek açan bitkiler için. Sırf yapraklılar için, kaktüsler için, bonsai için diye bir çok sıvı gübre var. Bunlar topraklı ya da hyrokultur taşlarında ki bitkiler için de kullanılabilir mi bilmiyorum, bir soruşturayım, size bilgi veririm....
Yeni birbilgi olarak; Koçtaş ta veya su arıtma filitre sistemleri satan firmalarda kırık pimiş seramik parçaları olarak satılan ve fiziksel arıtma için kullanılan ürün olarak geçer ya da İstanbul da kiremit ya da tuğla fabrikalarında bu ürün kullanılacağı yere göre mm olarak kırılmış halde satılmaktadır deniyor.

mmanager
21-02-2012, 13:38
Değerli Maki 01 geçenlerde praktikerden hoya kerii aldım nasıl bakmam gerektiğini bilemiyorum çünkü küçücük bir saksıda hindistan cevizi kabuğu gibi birşeyin içine dikilmiş sanırım arkadan bir dal verir biraz daha büyük bir saksıya almalımıyım sizce küçük kalp şeklinde yapraktan ibaret aldığım yerdeki görevli 15 günde 1 kere sulamamı söyledi ama daha sık dibi kuruyor tavsiyelerinize ihtiyacım var teşekkürler sağolun.Saygılarımla....

maki01
21-02-2012, 14:11
Sayın mmanager,

Saksıda suyun süzülebileceği delik varsa değiştirmeyin derim. Yoksa aynı büyüklükte akarı olan bir saksıya almanızı öneririm. Kerrii'de diğer hoyalar gibi aşırı suyu sevmiyor ancak toprak kurudukca nemlenecek şekilde sulamanız uygun olacaktır.

Yapraktan sürgün oluşması uzun bir süreç olabiliyor, ya da sürgün vermeyebiliyor. Başlıkta yapraktan sürgün alan arkadaşlarımızın başarılı öykülerini bulabilirsiniz.

Gül-bahar
28-02-2012, 12:01
Geçen seneden beri ilgimi yaprak şekliyle çeken kerii'yi uzun bir süreden marketlerdeki satışlarını takip ettikten sonra olsa olsa satışı sevgililer gününde satılır diye bekledim. Yanılmamışım, nihayet aldım. Önceki mesaj yazan arkadaşlarım gibi, lifli ağaç parçacığından oxijenli su yardımı ile temizlemeye çalıştım. Sonra diatomite diktim. Yaprağa yapışık küçük damarlar kök olamaz diye düşünüyorum ne dersiniz ? Sulama konusunda bilgiye ihtiyacım var.
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)

yeşillim
14-03-2012, 18:14
Kerii yaprak detayı

bozo.0606
14-03-2012, 19:39
sayın yeşillim maaşallah maaşallah çok muazzam görünüyor.

yeşillim
14-03-2012, 19:50
Sayın bozo.0606, beğendiniz yani!

bayjustin
14-03-2012, 20:01
arkadaslar hoya kerrim sarardı ne yapmam lazım

bozo.0606
14-03-2012, 20:59
Sayın bozo.0606, beğendiniz yani!

kesinlikle çok beğendim , çok uzun yıllar sizinle olmasını dilerim..

bayjustin
14-03-2012, 21:28
yardımcı yol gösterebilcek kimse yokmu

bozo.0606
14-03-2012, 21:49
sayın bayjustin resim yükleyebilirseniz hoya uzmanı üyeler size yardımcı olabilirler. saksı boyunuda yüklemelisiniz.

maki01
14-03-2012, 22:23
"Beğen"ilerimizi belirtmek için mesajların altına "Beğen" butonu eklendi. Böylece başlıklarda bilgi ya da soru içermeyen mesajların azalması ve bilgi içerikli mesajların artmasını umuyoruz.

Sevgili yeşillim'in bunu anlatmaya çalıştığını düşünüyorum :)

Not: Sadece beğeni içerikli mesajları bir süre sonra sileceğim.

maki01
14-03-2012, 22:29
Sayın bayjustin,

bozo.0606'nın da söylediği gibi yapraklardaki sararmayı doğru yorumlayabilmek için fotoğraf ekleyebilirsen iyi olacak. Deneyimli arkadaşlarımız fotoğrafa bakarak yorum yapabilirler.

Kerrii çok yaygın satışa sunulan bir tür değil. Genellikle Sevgililer Günü yaklaşırken tek yaprak olarak bulmak mümkün oluyor. Yaprağın köklenip yaşama şansı çok fazla olmuyor. Sizin kerrii'de tek yapraktan oluşuyorsa yapacak fazla bir şeyin olmadığını düşünüyorum.

Özeti daha fazla bilgi ve fotoğraf eklerseniz, daha sağlıklı yardımlar gelebilir.

firatdagdeler
13-04-2012, 18:37
Arkadaşlar Türkiyede olmayan hoya çeşitlerini getirebilme şansımız var mı acaba toplu sipariş verebilirmiyiz bu işle ilgilen birisi yok mu?

maki01
13-04-2012, 18:54
Sayın firatdagdeler,

Yakın bir tarihe kadar yurtdışına ortak sipariş açıp toplu olarak çelik ya da köklü hoya satın alabiliyorduk. Ancak uzun bir süredir kişisel açılan şiparişlere, diğer üyeleri de dahil ederek açılan siparişler malesef bu geleneği bozdu.

Aynı türleri yurtdışından toplu olarak çok daha ucuza temin etmek için küçük de olsa girişimlerimiz devam ediyor. Sipariş açma aşamasına gelindiğinde Ortak Siparişler - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/) başlığında duyurusu yapılacaktır.

Ayrıca ortak siparişlerimizin büyük bir bölümünü oluşturan Paul'ün serasına bireysel sipariş açabilirsin. Bugüne kadar bir sorun yaşanmadığını düşünüyorum.

Paul Shirley Succulents (http://www.paulshirleysucculents.nl/)

Garuda
27-04-2012, 17:39
Merhaba arkadaslar benim de bir hoya kerrim var, kendisi oldukca buyuk.
Konuyu bastan sona sabirla okudum, hoya kerri satin alan arkadaslar, agacimsi , odunumsu birseye sarmislar ve bu madde uzerinde koklenmis nasil ayiracagim kokleri, nasil kurtaririm bu maddeden bu bitkiyi diye sorular sormus !
Oysa o madde coconut (hindistan cevizi ) kabuklaridir ! orkideler celik uretimi icin coconut liflerinde yetistirilir bildiginiz gibi.
Hoyalarin koklenmesi icin bu kabuklari kullanmalarinin amaci nedir ?
Toprak deseniz yasadigim heryerde var ama buna ragmen coconut lifleri kullaniliyor.
Coconut icin kendi hacminden 10 kat fazla su tuttugu iddia edilir. bunun disinda suyun PH duzeyini dusurdugu kesin ! simdi benim sorum su ; hoyalar PH si dusuk sulardan mi hoslanir ? yoksa suyun sertligi yumusakligi baliklarda oldugu gibi bu ve benzeri bitkilerde onemli bir etkisi yokmudur ?
Saygilar.

maki01
27-04-2012, 18:19
Sayın Garuda,

Hoya saksı harcı için genel olarak doğal ortamlarına yakın bir saksı harcı önerilir. Saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ama nem tutabilen ve organik maddece zengin bir karışım olması olmalıdır.

Hindistan cevizi liflerinin karışımda bulunma nedendi hafif ama nem tutabilme özelliğinin olmasıdır.

Toprak pH değeri, türlere göre değişiklik gösterebilse de genel olarak 6.1-6.5 aralığının hoyaların ihtiyaç duyduğu hafif asidik ortamı sağlamaya yeterli olacağını söyleyebiliriz.

Türkiye'ye yurt dışından gelen çeliklerde, köklendirmede sphagnum yosunun da kullanıldığını göreniliyoruz. Hoyalarda denemedim ancak sphagnum yosununda yetiştiriğim Afrika Menekşelerinde test stripi ile yaptığım pH'ın 5'e kadar düştüğünü görüyorum.

Hoyaları yosunda köklendirmeyi denemedim ancak internette bazı hoya türlerinin en güzel gelişmeyi pH'ın 5 civarında olduğu ortamda gerçekleştirdiklerini okumuştum.

elek
27-04-2012, 19:31
Sayın Garuda, kökleri hindistan cevizi liflerinden ayıran arkadaşlar bunu muhtemelen H. kerrii'yi topraksız ortama geçirmek (topraksız ortamda organik maddeye izin yok) ya da özellikle sevgililer gününde satılan kerrii yapraklarından yetişkin bir bitki elde edebilmek amacıyla (tek yapraklar kalın bir cocopeate monte edilmiş oluyor, kökler bu kadar sıkışıkken sürgün vermesi pek mümkün değil) yapmışlardır. Yoksa saksı harçlarında cocopeat kullanıyoruz.

Ayrıca hoyaların anavatanında, hoyalarla ilgili bir yurttaşımızı bulmak güzel birşey :rolleyes: Aramıza hoşgeldiniz; en kısa zamanda H. kerrii'nizin resimlerini bekliyoruz efendim ;)

Garuda
28-04-2012, 06:21
Sayın Garuda,

Hoya saksı harcı için genel olarak doğal ortamlarına yakın bir saksı harcı önerilir. Saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ama nem tutabilen ve organik maddece zengin bir karışım olması olmalıdır.

Hindistan cevizi liflerinin karışımda bulunma nedendi hafif ama nem tutabilme özelliğinin olmasıdır.

Toprak pH değeri, türlere göre değişiklik gösterebilse de genel olarak 6.1-6.5 aralığının hoyaların ihtiyaç duyduğu hafif asidik ortamı sağlamaya yeterli olacağını söyleyebiliriz.

Türkiye'ye yurt dışından gelen çeliklerde, köklendirmede sphagnum yosunun da kullanıldığını göreniliyoruz. Hoyalarda denemedim ancak sphagnum yosununda yetiştiriğim Afrika Menekşelerinde test stripi ile yaptığım pH'ın 5'e kadar düştüğünü görüyorum.

Hoyaları yosunda köklendirmeyi denemedim ancak internette bazı hoya türlerinin en güzel gelişmeyi pH'ın 5 civarında olduğu ortamda gerçekleştirdiklerini okumuştum.

Degerli bilgileriniz icin tesekkur ederim bu arada Calotropis gigantea hoya turu bir bitkimidir ?
Saygilar

Garuda
28-04-2012, 06:22
Sayın Garuda, kökleri hindistan cevizi liflerinden ayıran arkadaşlar bunu muhtemelen H. kerrii'yi topraksız ortama geçirmek (topraksız ortamda organik maddeye izin yok) ya da özellikle sevgililer gününde satılan kerrii yapraklarından yetişkin bir bitki elde edebilmek amacıyla (tek yapraklar kalın bir cocopeate monte edilmiş oluyor, kökler bu kadar sıkışıkken sürgün vermesi pek mümkün değil) yapmışlardır. Yoksa saksı harçlarında cocopeat kullanıyoruz.

Ayrıca hoyaların anavatanında, hoyalarla ilgili bir yurttaşımızı bulmak güzel birşey :rolleyes: Aramıza hoşgeldiniz; en kısa zamanda H. kerrii'nizin resimlerini bekliyoruz efendim ;)
Tesekkurler :)

maki01
28-04-2012, 12:31
Calotropis gigantea hakkında bilgim yok . İnternette yazılan bilgilere göre hoyalarla aynı familyadan, ancak farklı bir tür . Çiçeği hoyayı andırıyor.

Calotropis gigantea - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Calotropis_gigantea)

Garuda
28-04-2012, 12:34
Calotropis gigantea hakkında bilgim yok . İnternette yazılan bilgilere göre hoyalarla aynı familyadan, ancak farklı bir tür . Çiçeği hoyayı andırıyor.

Calotropis gigantea - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Calotropis_gigantea)

Tekrar tesekkurler.

karalale
28-04-2012, 16:32
Sayin Garuda, Calotropis gigantea nin bazi yabanci siteler de mavi hoya olarak satildigini gördüm. Asclepias syriaca da buna benzer bir bitki. Gerek cicek yapisi, gerekse koku olarak mum cicegine cok benziyor. Ben ona bahce hoyasi diyorum. Ayni aileden geliyor olabilirler..

Garuda
28-04-2012, 18:20
Sayin Garuda, Calotropis gigantea nin bazi yabanci siteler de mavi hoya olarak satildigini gördüm. Asclepias syriaca da buna benzer bir bitki. Gerek cicek yapisi, gerekse koku olarak mum cicegine cok benziyor. Ben ona bahce hoyasi diyorum. Ayni aileden geliyor olabilirler..
Sayin karakale merhaba
Bitkiye " Bahce hoyasi " demeniz cuk oturmus, gercekten evimin hemen arkasindaki bos arazide gordugum bu bitki yaklasik 3-4 metrekare bir alani isgal etmis, kocaman yapraklari, odunsu dallariyla harika duruyor, uzerinde yuzlerce mavimsi cicekleri var :)
Burada taylar bu cicekleri toplayip cicegin gobek kismini cikarirlar ve ipe dizerler ilaveten 2 veya fazla adet jasmine ve baska ciceklerle ve renkli kurdelalarla susleyip inanclari geregi evlerin girislerinde ki budha sunaklarina ve arabalarin aynalarina asarlar, goruntuleri cok hos acikcasi.
Tayca ismi "DOK RAK"tir.
Birkac fotograf paylasayim sizlerle
http://3.bp.blogspot.com/-nNKHL5VPO94/TWAU9lPVo_I/AAAAAAAAABw/caxR5AzCAkU/s1600/phuang-malai4.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-pkHkZ5Zldow/TWAYMTbgyjI/AAAAAAAAACY/qXhxMbgoxCA/s1600/6337.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-YO8brZLQLuc/TWAWS0RlYUI/AAAAAAAAACI/Wu7SVryQ5Og/s1600/20070613180629.jpg
Saygilar

sakagun
01-05-2012, 21:59
Kerrim çıkan her yeni yaprağını sarartıp döküyordu. Sanırım yeni yerini sevdi. Dev gibi bir yaprak büyüttü.

Sevgi Durul
27-05-2012, 13:39
Nisanın dokuzu gibi diktiğim, hoya kerrii sürgün vermiş galiba.:confused: Bir türlü net fotoğrafını çekemedim.:)

Bu tuttuğuna mı işarettir? Bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

301218

bozo.0606
27-05-2012, 21:52
sayın SDurul ;

çıkan uzantı çiçek sapı olabilir mi? yanlış görmüyorsam yaprak koltuğundan çıkmış.

missmenas
27-05-2012, 22:09
Sevgili SDurul,
bende çiçek sapı bu diyorum:p Sürgün vermeden çiçeğe geçen ilk hoya kerrii olacak. Gözünüz aydın, çiçeğini açsın nasılsa sürgün uzatır.

Sevgi Durul
06-06-2012, 23:15
Teşekkürler arkadaşlar. Başka bir bitkinin yanına diktiğim hoya kerriiyi, küçük saksıya alırken köklenmeye başlamış olduğunu gördüm.:)

305449

305450

missmenas
07-06-2012, 10:28
Hoya kerrii çiçeklerini yakından görebilmek için, koşarak gittim. Muhteşem bir görüntü, değdi doğrusu:p

nılgun_dogan
07-06-2012, 18:48
Sevgili Missmenas sizin sayfanızdada kerrii mi paylaşmıştım bir türlü mutlu edemedim bende karar verdim toprağını değiştirmeye tavsiyede bulunabilirmisiniz nasıl bir toprak uygun olur?

sakagun
08-06-2012, 18:31
15 ay önce Kerri'min bir yaprağını koparıp toprağa dikmiştim. Sürgün verdi.

missmenas
09-06-2012, 10:29
Sevgili Nilgün hanım,
Hoyalarda toprak karışımı biliyorsunuz çok önemli özelliklede Hoya kerrii gibi sukulent yapıda olanlar nerdeyse kaktüs muamelesi istiyor. Toprak karışımı olarak birkaç defa karışım ölçülerimi vermiştim. Hoya carnosa sayfasında ve kendi sayfamda. Drenajı yüksek bir karışım yeterli olacaktır. Toprak değişimi yaptıktan sonra 3 gün gölgeli bir ortamda kalmasında fayda var, olaki kökleri zedelerseniz diye. Kendini toparladıktan sonra Bol güneşli ama perde arkasından süzülen ışık ve yaz aylarında kuzey cephe hariç diğer cephelerde pencere kenarında kalıcı bir yer edinmeli ve kesinlikle ilk düzgün sürgünleri çıkıncaya kadarda açı değişimi yapmamalısınız.

Satış sayfasında Sayın doğalbahçe hoyalar için toprak karışımı uygun fiyata veriyor, tavsiye ederim.
Kolay gelsin dileklerimle birlikte çiçeklerinide görmenizi dilerim...

bozo.0606
18-07-2012, 20:34
hoya kerimm.. :D

çok yavaş büyüyen bir tür herhalde. henüz gelişme göstermedi. ama keyfi yerinde.
:p

missmenas
18-07-2012, 22:37
Sevgili bozo.606,
sabır gerekiyor söz konusu Hoya ise. En önemliside kayıpsız hayata bağlanmış olmaları.
Gelecek Baharda nasılda şaşırtacak bak göreceksiniz Çiçek tomurcuklarıyla gönlünüzde taht kuracak.
Kutlarım başarınızı.
Sevgiyle ve itinayla, her hoya çiçek açar.

bozo.0606
19-07-2012, 08:37
Sevgili bozo.606,
sabır gerekiyor söz konusu Hoya ise. En önemliside kayıpsız hayata bağlanmış olmaları.
Gelecek Baharda nasılda şaşırtacak bak göreceksiniz Çiçek tomurcuklarıyla gönlünüzde taht kuracak.
Kutlarım başarınızı.
Sevgiyle ve itinayla, her hoya çiçek açar.

Sevgili Hatice Hanım..

Kerii çok çok istediğim bir türdü ve şu an sahibim. Bu çılgın birşey ve bu haliyle bile hiç yılmadan uzun zamanlar bakabileceğim bir tür.

sakdag
14-08-2012, 12:14
Nisanın dokuzu gibi diktiğim, hoya kerrii sürgün vermiş galiba.:confused: Bir türlü net fotoğrafını çekemedim.:)

Bu tuttuğuna mı işarettir? Bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

301218

Sevgili Sdurul Abla, kerriiniz çiçek açtı mı acaba?

Sevgi Durul
14-08-2012, 12:46
Sevgili sakdag açmadı, sürgün de vermedi, öylece duruyor.

hevesli meraklı
31-08-2012, 20:34
merhaba,

bende bu çiçeği ne olduğunu bilmeden praktikerden almıştım geçen sene sonbaharda yanılmıyorsam.

sonra agaclar.net ile tanışınca öğrendim hoya olduğunu. aslında hayal meyal hatırlıyorum ben küçükken ciddi büyüklükte bir hoyamızın olduğunu annem onu tavanda bulunan kirişe tutturuyordu odada dolanıyordu hoyamız.

benim bu minik hoyam hiç büyümedi filiz sürgün vs vermedi. okuduklarımdan geç büyüdüğünü anladım ama hiç büyümemesine anlam veremedim ve bugün karar verdim dibindeki o sımsıkı hindistancevizi liflerinden onu kurtarmaya.

minik saksısından çıkarttım.
o hindistancevizi şeylerini köklerine zarar vermeden sökmeye çalıştım. açıkcası köklendiğini görmek beni sevindirdi. ne ölüyor ne büyüyordu 1 senedir. forumda bugün o şeylerin sürgün vermelerine engel olduğunu okuyunca bu riski almak istedim.

hevesli meraklı
31-08-2012, 20:42
köklerin etrafından sıkıca sarılmış olan hindistancevizi şeyini temizledim ayrı bi yere biriktirdim. o su tutucu şeyleri ayrı yere biriktirdim toprağı ayrı yere biriktirdim.

hindistancevizi şeyleri ile su tutucu şeyi irice parçalara ayırdım çünkü kalıp şeklindelerdi.

süzücü bir malzeme yapmak gerekiyordu okuduklarımdan anladığım bu suyu tutucak ama süzücekte.

hevesli meraklı
31-08-2012, 20:54
dün aldığımız topraktaki minik taşları ve perlitleri ayırmaya yukarıya çıktım. taşlarıayırdım.

birazda kiremit topladım dibine.

annem zavallının o halini görünce "suya mı koysak" dedi ama ben dedim ki ona "anne hoya suyu sevmiyormuş olmaz". yoğun iş yüzünden okuduklarımıda tam hatırlamakta güçlük çekebiliyorum bi yerlerde oksijen suyu gibi bişiler bişiler okudum ama allah bilir nerde:) :D

kiremitlerin üstüne azcık toprağından koydum hoyamı boş saksıya yerleştirdim ve üstünü tabağın altnda gördüğünüz taşlarla ve su tutucu malzeme ile doldurdum. ara ara azıcık toprak ve hindiztan cevizi parçası koydum. çay kaşığı ile yerleştirdim. aldığımda dik pozisyonda idi ben yatay yerleştirmeye özen gösterdim.

kirmizi saksı ile siyah arasınada kiremit koydum ki havada kalsın die.

yerleştirme bitince çaylı su ile suladım. hafif asidik seviyor diye okumuştum gene yanılmıyorsam. süzme işlemini annemle kontrol ettik güzelce süzüldü. gene burada okuduğum köklerle oynama işlemi sonrası 3 gün karanlık bi yerde dinlendirin demişti birisi. mutfaktaki çekmecelerden birine koydum. hadi bakalım hayırlısı diyorum. tavsiyesi olabilecek bilgili arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

okadar sıkışıkmışki o saksı bi o saksıyı rahat dolduracak kadar toprak arttı bu arada.

missmenas
01-09-2012, 00:37
Sevgili hevesli meraklı,
bütün işlemi başarıyla sonuna kadar yapmışsınız. Benim gözlemim fazla su vermişsiniz. peçeteye öncelikle fazla suyu emdirmenizi tavsiye ederim. Diğer önemli unsur ise karanlık yere çekmeceye yerleştirmek tamamen hatalı davranış. Bol aydınlık ve esintiden gün ışığından uzak olması yeterli. Bu süreç 1 hafta kadar yeterli olacaktır. Daha sonra süzülen gün ışığı alabilecek bir yere yerleştirmeniz ve toprağı kuruyuncaya kadarda başka su vermeyin bu defada kök çürüğünden Hoya kerrii nizi kaybedersiniz yoksa... İç saksıyla dış saksı arasıda sanki hiç boşluk yok. Toprak kültüründe olumsuz netice verir bu durum, biraz daha açıklık olması gerekiyor 2 kap arasında...
Gelişim aşamalarını arada bir paylaşırsanız yardımcı olabiliriz.

hevesli meraklı
01-09-2012, 08:57
missmenas teşekkür ederim. Birinden "başarılı işlem" gibi bişi duymak çok hoş çünkü bu çiçek hakkında tecrübem "0" annem de hiç hatırlamıyor.

Annemannemin sölediği ise "ohooooooooooo kızım bu çok zor büyür" gibi sabır kökenli bi cümle.

Bende sabrettim 1 sene kadar ama... yok yani tek bir kıpırdanma. Dediğim gibi ne ölüyor ne büyüyor.

Aşağıdaki fotoğraf benim hoyamın sanırım 2 hafta önce çekilmiş fotoğrafı. Sarı ile işaretlediğim yerden çıkan şeyin kök olduğuna karar vermemle hoyaya dalmam bir oldu. tabi dün iş yavaşlatma politikam yüzünden ağaçlar nete girip bu başlığı gözden geçirmeminde etkisi yok değil.

Hele hele "tek yapraktan köklendirmek çok zor", "benimkiler tutmadı" ları okudukça iyice moralim bozuldu. Benimki gibi dekoratif kalp şekli için satılanlardan çoğu kişi ümidi kesmiş gibi geldi. Bende "madem böle büyümesi çok zor açıp bakalım içinde ne varmış" diye düşündüm. Ne de olsa kaybedicek bişeyim yoktu kendimce. Ama kökleri olduğunu görünce moralim düzeldi. Umarım hoya konusundaki cahilliğim veya işlem yaparkenki yetersiz bilgilerim yüzündne köklerine zarravermemişimdir. Özelliklede o lifli hi,ndistancevizi zımbırtısını sökerken...

bugün vaktim olursa kızılaydaki çiçekçilere gidip orkide toprağı almayı planlıyorum. saksınızı büyütmeyeceğim çünkü okuduklarımda küçük saksı diyorlardı.

hadi bakalım hayırlısı:D

maki01
01-09-2012, 13:24
Ama kökleri olduğunu görünce moralim düzeldi. Umarım hoya konusundaki cahilliğim veya işlem yaparkenki yetersiz bilgilerim yüzündne köklerine zarravermemişimdir. Özelliklede o lifli hi,ndistancevizi zımbırtısını sökerken...

Sevgili hevesli meraklı,

Saksı ve/veya toprak değişimi yaparken köklere mümkün olduğunca zarar vermemek gerekiyor. Hindistan cevizi kabuklarını sökmeyebilirdiniz. Bu parçalar toprağın geçirgen ve havadar olmasını sağlayarak Hoyalara doğal ortamlarına yakın bir ortam sağlıyor. Satın almayı düşündüğünüz orkide harcında da bol bol o zımbırtılarla karşılaşacaksınız :)

Hava alması için dış kabın altına kırıntılar koyduğunuz yazmışsınız ama yeterli olmayacak ve kontrolü zor olacaktır. Sulama yaptıktan sonra dış kaba süzülen suyu boşaltmanız gerekir, aksi halde kökler uzun süre su ile temas edeceği için çürümesi kaçınılmaz olur. Saksı altı ya da bir tabak koyarak süzülen suyu daha kolay kontrol edebilirsiniz.

hevesli meraklı
01-09-2012, 16:02
Sev gili maki01

ben dış kabında sulamıyorum zaten. içinden asıl saksıyı çıkartıyorum lavaboda suluyorum akan sular bitince öteki saksıya koyuyorum ama dediklerinizide daha etkili biçimde uygulayacağım. peki sizin görüşünüz nedir kökleri hakkında?

maki01
01-09-2012, 19:27
Kökler iyi durumda sevgili hevesli meraklı.

Yeni ortamlarına uyum sağlayaınca kadar yaprağın kendisini besleyebilmesi için ( Fotosentez ) direkt güneş ışığı almayan, gölge ama aydınlık bir yere yerleştirmenizi ve fısfısla arada nemlendirmenizi öneririm.

Kerri yakıcı olmayan güneş ışığını çok seviyor. 1 senedir evde uygun yer bulamadığım için Kerrii'm bana küstü, gelişmesi çok yavaşladı. Sabah ışığını direkt alabileceği bir yere aldım. Yaz aylarında güneşlikler sürekli kapalı , yeni yerinde sonbaharla birlikte atağa geçmesini umut ediyorum.

elek
03-09-2012, 20:51
Benim için bir mutlu son daha... Buradan (http://www.agaclar.net/forum/720590-post286.htm) okuyabileceğiniz gibi çürümeden kurtardığım kerriim ilk çiçeğini açtı. Havalar uygun olursa 1-2 çiçeğini daha göreceğim umarım, çünkü 3 boğumda bir çiçek sapı vererek uzuyor :cool:

hevesli meraklı
04-09-2012, 08:10
maşallah :)

sakagun
18-10-2012, 16:16
Çiçeği çok güzelmiş.
Benimki boy attı, henüz çiçeği yok.

Gül-bahar
28-10-2012, 13:38
Geçen seneden beri ilgimi yaprak şekliyle çeken kerii'yi uzun bir süreden marketlerdeki satışlarını takip ettikten sonra olsa olsa satışı sevgililer gününde satılır diye bekledim. Yanılmamışım, nihayet aldım. Önceki mesaj yazan arkadaşlarım gibi, lifli ağaç parçacığından oxijenli su yardımı ile temizlemeye çalıştım. Sonra diatomite diktim. Yaprağa yapışık küçük damarlar kök olamaz diye düşünüyorum ne dersiniz ? Sulama konusunda bilgiye ihtiyacım var.
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)

Mart ayının başından beri diatomitte ekili tek yaprak kerriim birkaç gün önce küçük bir kalple bana bayram hediyesi verdi. :) Edindiğim tecrube; üzerine su spreylenmekten hoşlanmadığı, fotoğrafta da görüldüğü üzere direkt güneş ışıklarından korunması gerektiği.

selis
28-10-2012, 14:50
Gül-Bahar sizin durumunuzda büyük yaprağı kesmek mi gerekir acaba?
Diğer minik yaprağın daha kolay gelişmesi bakımından..

maki01
28-10-2012, 15:04
Sevgili selis,

Anne yapraktaki lekelenme güneş yanığına bağlı geliştiği için kesilmesi gerekmiyor. Şu an sadece miniş bir kalp var. Gövde sürmesini bekleyip, iki-üç yaprak daha verinceye kadar anne yaprağın yeşil bölümleriyle bitkiyi beslemesine izin vermenin daha doğru olacağını düşünüyorum..

Gül-bahar
28-10-2012, 15:15
Evet bence de birkaç yaprak verdikten sonra ancak ana yaprağın desteğine ihtiyaç olmayacak. Görülen güneş yanığı sadece yuzeysel arka tarafı yeşil. Yani bitkinin beslenmesi için kalması gerekir diye düşünüyorum.

incii
01-01-2013, 22:18
Merhaba arkadaslar, bunlarda benim Kerrii´lerim. Kiz kardesim Augustos ayinda taylanda´dan getirmisti. Üsteki kerrii bu mevsimde 3 tane yaprak cikarmaya karar vermis;).
Genelde bitkilerime kis dönemlerde besin kulanmam. Saadece biryerde okumustum hoyalar haslanmis yumurtanin suyundan hoslanir diye, arada onu döküyorum. Hoya türlerine kis dönemlerinde de gübe gibi besin kulanilyormu? Hazir yaprak cikarmisken birde gidasizliktan kurutmayim diye düsünüyorum;)....

358724

358725

maki01
02-01-2013, 00:01
Bitki gelişmeye devam ediyorsa, ek besinle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Tura
02-01-2013, 07:22
Son İzmir Hoya toplantısından Sayın missmenas'dan alınıp, Sayın selis tarafından bana gönderilen Hoya Keri kök yapısı.

358760

Artık yeni yerine taşındı.

358761

missmenas
02-01-2013, 10:08
Sayın Tura,

Hoya kerrii niz hayata bağlanmış ve güneş yanığı görüyorum. Bazen sunumlarımızda bazı hoya türlerinin yogun gün ışığından hoşlandığını yazıyoruz. Bu olay bazen yanlış anlaşılmalara sebep oluyor ve direk gün ışığına maruz bırakılması sonucu böylesi güneş yanıkları oluşuyor ve çok üzülüyorum.
Bol güneşten hoşlanan hoya türü olan Hoya kerri yi ve buna benzer diğer türler mutlaka yakıcı gün ışığı zamanlarında tül perde arkasından süzülen gün ışığına ihtiyaçları var. Özellikle Hoya kerrii nin bol süzülen güneşte yeni çıkacak yaprak şekilleri çok muntazam düzgün olur, buna dikkat ederseniz mükemmel gelişim gösterir.

Bol aydınlık ve ısı dengesi sağlanmış ortamlarda Hoyalar Kış dönemindede gelişimini devam ettirir.
Kış uykusuna geçmiş olanlara bile Ayda 1 defa besin verilmesini tavsiye ederim.

Not. Saksının tabanı mutlaka delik olmalı ve saksı tabanına çakıl benzeri, lav taşı, çömlek kırığı vs. ile 2-3cm kadar tabana döşenmeliki, fazla verilen suyun süzülmesi sağlanmalı yoksa kök çürüğü yaşanılması kaçınılmazdır.

Sevgili Selis'ede Paylaşımı için Teşekkürlerimi sunuyorum.

Sağlıcakla büyümesini ve Sizden çiçeklerini esirgememesini Dilerim.

sakdag
02-01-2013, 10:15
Bu da benim kerriim;
Kışa girerken saksısını mecbuen değiştirmek zorunda kaldım. Eski saksısı çok küçük kaldığı için sürekli devriliyordu. sonbahardan bu yana güneybatı cephede, kalorifer yanmayan odada duruyordu. (10-15 derece) Ancak en alt yaprağında sararma başladı, nedenini bilemiyorum, güneş yanığı değil, çünkü o yaprak güneş görmüyor, yaprağın sapla birleşip noktasını kontrol ettim, herhangi bir problem yok. Bu yaprağı kesip atmayı düşünüyorum... Tavsiyeleriniz nedir?

Bir de sap üzerinde tek tek yaprak çıkarıyor bu bir problem midir? Aslında karşılıklı olarak yaprak çıkarmasını tercih ederdim...;)

358787

358788
358789

Tura
02-01-2013, 10:31
Sayın missmenas; bilgi ve iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.

Şimdi şöyle bir şey var.

Ben bir kapalı ortamda ayrıca bir konteynır içindeyim.
Hoya çeliklerim hiç güneş görmeyen bir yerde. Bu yanık nasıl oldu anlayamadım.
Bulunduğum yer aydınlık ve sabit 21 derece sıcaklıkta ama asla güneş ışığı görmüyor.
Söğüt kabuk ve yapraklardan yaptığım enzim ile zaman zaman besleniyorlar.
Saksı harcı, torf, cocapeat,vermikülit ve volkanık taşlar var.
Saksının altında yeteri kadar tahliye deliği var.
Saksı dibinde meşe odunu sönmüş iri kül parçaları var.

Bu keri artık yeni yerine taşındı ve eve gidecek. Evde dediğiniz bir ortamda kalacak.

Gelişimini burada yayınlarım.

Saygılarımla.

BrunoL
02-01-2013, 11:47
Sn.Tura, dikkatten kaçan bir kök çürümesi var.

358826

.

maki01
02-01-2013, 14:59
Kerrii güneşe dayanıklı bir hoya türü. Adana'da bile batı cephesindeki bol güneşli konumunda güzel gelişme göstermişti. Güneşten uzaklaştı, gelişmesi durdu.

Kök çürümesi göremedim ancak gövdede yaralanma var. Buna rağmen kökler sağlıklı geldi bana.

Sevgili Tura, bol güneş alacağı bir konuma yerleştirirseniz yapraklarındaki kısıtlı yeşil bölgelerden fotosentez yaparak hayata tutunabilir. Minik bir sürgün vermiş bile :) Arada toprağın biraz kurumasına izin vererek az ama sık sulayabilirsiniz.

maki01
02-01-2013, 15:08
Sevgili sakdag,

Kerrilerde alt sıralardan yaprak kaybı doğası gereği olmalı. Ben de ilk kez yaşadığımda telaşla sevgili İlkin'i aramış , normal olduğunu söyleyince rahatlamıştım.

Benim Kerrii'min yaprakları karşılıklı ancak yaprak yapısı sizinkisi kada muntazam ve güzel değil, alt türleri farklı olmalı. Tür özelliği olabilir ya da bitkinin gücü şu an karşılıklı yaprak vermeye yetmiyordur. Hoyanız çok sağlıklı duruyor, problem olduğunu sanmıyorum.

Tura
02-01-2013, 15:12
Kök çürümesi yok.
Kökler çok sağlıklı.
Sayın maki01 dediğiniz gibi sürgünü var.
Yeni yerine bir kaç gün sonra gidecek.

maki01
02-01-2013, 15:30
Çelik dikimlerinde en fazla kaybı gövde yaralanmalarından veriyoruz. Çeliği dikerken baskı uygulamamak gerektiğini düşünüyorum.

Kerrii kadar yaralanmalara büyük tepki veren tür ( 30'a yakın tür yetiştiriyorum ) görmedim. Bir yerden bir yere taşırken kazara bir şeylere değse hemen ağlamaya, süt akıtmaya başlıyor. Yarayı tedavi ettiğini biliyorum ama yine de üzüyor insanı :)

BrunoL
02-01-2013, 19:11
Yeşil çizginin altında gövdede çürüme var.
Kökler sağlam görünmesine rağmen, kırmızı okun bulundu bölge hasarlı olduğundan besin madeleri üst seviyelere ulaşamıyor. Yapraklardaki kuruma bundan kaynaklanıyor.
Yeşil çizgi seviyesinden kesip yeniden köklendirmek lazım.

358960

Bence;)

maki01
02-01-2013, 22:39
İşaret ettiğiniz bölgede yaralanma olduğu açık ancak o bölge sertleşip kabuk bağlamışsa sorun yaşanmaz diye düşünüyorum. Çürümüş ve hala yumuşaksa haklısınız, keserek sürgün veren boğumu da içine alacak ( Sürgün toprak üstünde kalacak ) şekilde dikmek uygun olur.

incii
12-01-2013, 14:58
Arkadaslar 370 No´lu (http://www.agaclar.net/forum/1078917-post370.htm)Mesaj daki Kerrimin yeni cikan yapraklardan biri cürüdü düstü, diyeri ise resimden de görüdügünüz gibi kalp sekilinden baska herseye benziyor:).... Birseyin ekisiligimi bu acaba? Yeri suan cam da duruyor bol aydinlik ama havalar genelde kapali oldugu icin bu mevsimde malesef belki haftada anca bir iki saat kadar günes görüyor....

Bu arada diyer ucundan da sanirim bir sürgün ve 2 yaprak cikariyor onlarda sekilsiz cikarsa önereceginiz birsey varmi?....

maki01
12-01-2013, 23:46
Işık ve besin eksikliği yapraklarda deformasyona neden olabiliyor sevgili incii. Benim kerrii'nin sonradan gelen yapraklarında deformasyon var, yeterince ışık alamıyor.

Ancak kerri'nin türü yani alt türleri de yaprak şekillerinde etkili olmalı. İki kerrii'nin türleri farklı mı? Ya da farklı satıcılardan mı edindiniz? Alttaki kerrii'nin yaprakları son derece güzel :)

http://www.agaclar.net/forum/1078917-post370.htm

incii
13-01-2013, 08:18
Işık ve besin eksikliği yapraklarda deformasyona neden olabiliyor sevgili incii. Benim kerrii'nin sonradan gelen yapraklarında deformasyon var, yeterince ışık alamıyor.

Ancak kerri'nin türü yani alt türleri de yaprak şekillerinde etkili olmalı. İki kerrii'nin türleri farklı mı? Ya da farklı satıcılardan mı edindiniz? Alttaki kerrii'nin yaprakları son derece güzel :)

http://www.agaclar.net/forum/1078917-post370.htm

Aslinda kiz kardesime tayland´a gitmeden önce birkac tane resimli ve isimli hoya listesi hazirlamistim:). Hazir gitmisken bula bilirsen al getir diye...
Bulabildiklerim bunlar demisti, dediniz gibi alttakinin yapraklari daha güzel, ama o henüz geldiginden buyana ayni duruyor (agir hanim:).
Diyeri de hizli cikti ama oda özenmeden rast gele sekilsiz yaprak cikariyor:)).
Sevgili maki01, yanit icin tesekkür ederim, suan isik sorunu icin birsey yapamam malesef ama besini biraz daha artiririm, Sevgiler...

missmenas
15-01-2013, 21:57
Sevgili İnci,
deformasyon olan Hoya kerrii yi biraz daha detaylı görselleyebilirmisiniz acaba? deformasyon olan kısımları çelikleyip yeniden bu deforme kısmı çelik olarak dikim yaparsanız yeni çelik hayata bağlanabilirse çok düzgün yapraklar çıkartıyor.

Aynı sorunu düzgün olan bir çelikte bende yaşamıştım.

Alttaki köklü kısmıda hem daha güçlü kök yapar hem çift sürgün çıkartır vede yeni çıkartacağı yapraklar muntazam olur.
Bol aydınlık ve sıcak bir ortamda bakıma alabilirsiniz. Besin vermeyede devam edebilirsiniz.
Çeliklemeden önce görsellerini görmek isterdim tavsiyede bulunmak daha sağlıklı olurdu.

10 çeşit Hoya kerrii var olduğunu düşünürsek, alacalısı çillisi tüylü yapraklısı bile var:D Belki mutasyon olan çelikten farklı kerri bile çıkabilir:p

incii
16-01-2013, 18:28
Sevgili missmenas,
deformasiyon olan kismini bende keseyim mi kesmeyim mi derken sizin mesajiniz bana cesaret verdi. Sanki bu kerri son uzayan sürgünde bir sorun var gibi, ya yaprakin sekli bozuk oluyor ya da yeni cikanlar kuruyup dökülüyor....

Altaki resimde isaretledigim yer zaten cok tuhaf bir dügüm:), kör dügüm sanki:)))... ordan itibaren cikan sürgündeki yapraklarin sekli güzel, bu bozuk yaprakda ikinci sürgün var, o noktadan kesersem, belki cikan sürgünler yana dogru deyilde yukari dogru cikarlar:)... kestigimide celiklerim....

Bu arada dün Aleya´dan iki farkli tür (Variagata ve Albovariegata) siparis etmek icin bakinirken ayni benim deforme olmus dedigimizin alacalisini görünce sasirdim (Hoya kerrii "spot center") en alttaki resim.... Aslinda benim kerrinin yapraklari deforma olmamis da ayni bitkide farkli tür mü var diye düsünmedim deyil hani, cünkü benim deforma olmus yaprak yapisi ayni....:p:p

362092

362093

362094

362095

Buda neten aldigim resim Hoya kerrii "spot center"

362111

missmenas
17-01-2013, 20:57
Sevgili İncii,
işaretlediğiniz kısmın altında toprak yüzeyinde başka göz varmı çelikte?
Yaprakları dökülmüşte olabilir.
Başka göz varsa tam o gözün üzerinden kesip 2 çelik yapabilirsiniz.

Tek çaliklede fena olmaz, yanlız yana giden sürgünü kesmeniz gerekiyorki yeni düzgün sürgün oluşumu göstermeli çelik. Yeni sürgünde Yapraklar muntazam çıkacağına inanıyorum.

Fena gözükmüyor aslında, sorun sadece o kısmı çeliğin Size gelinceye kadar birkaç defa çelik alınmasından veya yan sürgünlerini krumasından kaynaklı bir sorun. Büyük olasılıkla çift sürgünlü kısmı size denk gelmiş.

Bu aylarda mümkün olduğunca çok az su vermelisiniz, nem oranı yüksek ve besin takviyesiyle az güneş alan kerrilerde yaprak bozukluğu devam eder veya kök çürüğüne maruz kalır.
Saksıda nem oranı fazla bana göre.
Kolay gelsin Size.
Çeliklerin gelişim görsellerini gözlemek isterim;)

incii
18-01-2013, 15:22
Sevgili missmenas,
isaretledigim yerden bir celik aldim yani aslinda yana giden sürgünü ve deforma olmus yapragin altindan kestim. Bakalim nasil bir sürgün cikacak gelismeleri bende merak ediyorum:)...
Isaretledigimin alt kisminda hic göz yok malesef, eger yaz ayalarina kadar güzel bir gelisme göstermezse en altdan da celik alma ihtimalim var biraz daha bekleyeyim bakalim:)))...
Sulama besin konusundaki tüm tavsiyelerinizi uygulamaya calisacagim, ilginiz icin cok tesekkür ederim, Sevgiler

sudealp
08-02-2013, 21:45
hoya kerrii ve hoya kerrii albomarginata

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/361812d1358195991-dsc08573.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/361813d1358195991-dsc08570.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/361814d1358195991-dsc08571.jpg

incii
01-06-2013, 10:39
Arkadaslar aranizda bu kerrii alacali türünden varsa biraz bakimi hakkinda yardiminiza ihtiyacim var. Normal yesil yaprakli kerrii sabahlari 3-4 saat günes alan bir canim önünde bir sekilde artik sorunsuz güzel gelsiyor.
Bu alacali türü ebaydan birkac ay önce almistim. Geldiginden bu yana iki büyük yaprak cikardi ama alt kisminda lekeler var. Acaba bu camdan temas eden günesden mi olduki ?

mmanager
13-06-2013, 08:23
İyi günler daha önceki mesajlarda belki görmüşsünüzdür.Kalp şeklinde tek bir yapraktan köklendirdiğim hoya kerriim var alalı nerdeyse 1,5 yıl oluyor .Ne bir yaprak verdi ne de bir sürgün .Arada sırada yeşil bitkiler için olan sıvı gübreden veriyorum nafile.Sürgün vermesi gerek sonuçta değil mi bu yüzden çiçek açtıran sıvı gübre kullanamam.Acaba acı biber mi döksem toprağına.Hani yaramaz çocukların ağzına acı biber sürerler ya...İkiye böldüğün çelikler bile sürgün vermeye başladılar.Bunda hiç bir gelişme yok.Acaba bir kardeş mi alsam aynı cinsten kıskanır da büyür belki....:D

yelease
12-08-2013, 09:49
Merhabalar :)
Öncelikle bu güzel site için gerçekten çok teşekkür ederim, buradaki yorumları okudukça hoya kerrimi daha çok sevdim ve büyümesi için birşeyler yapmak için sabırsızlanıyorum.
Bu konuda çok acemi olduğum için affınıza sığınarak bir sorum olacaktı. Ekteki hoya kerrim odunsu minik bir gövdenin içinde, köklerini göremiyorum (bir zarar veririm endişesi ile çıkaramıyorum) ve uzun zamandır benimle fakat hiç büyümedi, ne yapmalıyım? Ayrı bir yere mi ekmeliyim?

maki01
12-08-2013, 20:48
Forumumuza hoşgeldiniz yelease. Fotoğraf eklenmediği için tahmini yorum yapabiliyorum. Büyük olasılıkla özellikle Sevgililer Gününde yapı marketlerde satışa sunulan tek yapraklı kerriiniz var. Yapraktan yetiştirmek,sürgün vermesi çok uzun bir zaman alabiliyor ya da hiç sürgün vermiyor. 1-1.5 yılda sürgün gören arakadaşlarımız var. Saksısını hiç değiştirmeyin ayda bir yeşil yapraklı bitkiler için üretilen gübreden vermeniz sürece yardımcı olacaktır.

turkankaragoz
15-08-2013, 20:50
433893

Kerii mde aramıza buğün katıldı. Onun için yaptığım sadece paketini çok dikkatli açmaktı. Çünkü iki küçük kalp taşıyordu benim için. Uzun yıllardır her sevgililer gününde görüp te tek yaprak bitkimi olur diye almadığım ama sürekli aklımda olan bir çiçekti. Bu site sayesinde özellikleri hakkında bilgi sahibi oldum. Geldiği kabı taşıdığı yeni kalplerden dolayı hiç ellemedim. Salon penceremin en köşesine akşam güneşi alacak şekilde yerleştirdim. Hayata tutunmuşluğu sayesinde kendisinden çok umutluyum. Beni bugün çok heyecanlandırdı.

incii
08-09-2013, 09:35
Benim H. Kerrii nin 9 ay icindeki gelisimi :p
439692 439694

439691

ve mutlu son :)

439693

Gül-bahar
08-09-2013, 11:05
Mart ayının başından beri diatomitte ekili tek yaprak kerriim birkaç gün önce küçük bir kalple bana bayram hediyesi verdi. :) Edindiğim tecrube; üzerine su spreylenmekten hoşlanmadığı, fotoğrafta da görüldüğü üzere direkt güneş ışıklarından korunması gerektiği.

Bakımında hiçbir değişiklik yapmadan bugünkü hali!
Çiçek çapı 3.5 cm, koku algılayamadım!

kelebek çalısı
08-09-2013, 12:02
Kalp şeklinde bir yaprağı olduğu için sadece sevgililer günü geldiğinde çiçekçilerin raflarında yer bulabilen Hoya kerii yi geçtiğimiz 14 şubat döneminde almadığıma çok pişman oldum.

İthal ve minicik bir saksı içinde tek yaprak olarak satışa çıkan ve belki de çoğu insan için yaşatmaya ve bakıma değen bir bitki olarak değil de sanki kalp formuyla o güne ait bir sembol olarak bir süreliğine masaların üzerinde yer alacağı dekoratif görüntü adına satın almaya değer bulduğu Hoya kerii, benimse elde edebilmek için sene içinde sadece bir dönem gördüğüm ve 14 şubatı beklemek zorunda kaldığım bitki oluyor.

bestdelen
08-09-2013, 12:31
Sevgili inci nasıl başardınız bu inatçı kerrii yi eğerek şekle sokmayı.Size brovo diyorum.Umarım birgün bende çiçeklerini görürüm kerriilerimin

maki01
08-09-2013, 14:41
Sevgili incii ve gül-bahar kutluyorum sizi :) Güzel yaprak formunun yanına çiçeği de eklenince kerrii hoya severlerin vazgeçemediği bir türler arasında yer alıyor .

Kerrii'nin kokusunu ben de sadece ilk gün hissedebilmiştim, hafif eski taş pudraların kokusunu andırıyordu ancak kısa sürede salgıladığı nektarın sıcak havalarda kısa sürede bozulmasıyla ekşimsi bir koku kaldı sonrasında :)

maki01
08-09-2013, 14:45
Sevgili kelebek çalısı,

Sevgililer Gününde satışa sunulan tek yapraklı kerrilerin sürgün vermesi genellikle mümkün olmayabiliyor. En az bir boğum yeri olan kerriilerden çelikle üretmek daha kolay ve garantili bir yöntem.

incii
08-09-2013, 15:57
Sevgili inci nasıl başardınız bu inatçı kerrii yi eğerek şekle sokmayı.Size brovo diyorum.Umarım birgün bende çiçeklerini görürüm kerriilerimin

Aslinda bende kirilacak diye cok korktum ama suan bir sorun yok sanirim, ucunu bir sekilde bagladim ama bakalim uzadikca bu sekilde kala bilecekmi bilemiyorum :)

incii
08-09-2013, 16:02
Sevgili incii ve gül-bahar kutluyorum sizi :) Güzel yaprak formunun yanına çiçeği de eklenince kerrii hoya severlerin vazgeçemediği bir türler arasında yer alıyor .

Kerrii'nin kokusunu ben de sadece ilk gün hissedebilmiştim, hafif eski taş pudraların kokusunu andırıyordu ancak kısa sürede salgıladığı nektarın sıcak havalarda kısa sürede bozulmasıyla ekşimsi bir koku kaldı sonrasında :)

Tesekkür ederim sevgili maki01, inanin suan kokusunu hic biseyle kiyaslayamiyorum cünkü bu benim hoyalarimdan canli canli gördügüm ilk cicekleri :).

sakdag
09-09-2013, 16:11
Benim H. Kerrii nin 9 ay icindeki gelisimi :p
439692 439694

439691

ve mutlu son :)

439693

İncii Hanım, ne hoş olmuş bitkiniz, kerriiyi ben de çok seviyorum. Benim bitkimde bir metreyi geçti. Boyu ile ilgili ne yapacağımı kara kara düşünüyordum. Çünkü pencere içinde duruyor, daha fazla uzarsa sorun çıkaracaktı. Kerriinin gövde kalınlığı diğer hoyalardan fazla olduğu için bükmeyi hiç denememiştim bile. Fotoğrafınızı görünce yapabilirim dedim bir cesaret göstererek. ;) Sanırım kademe kademe eğerek sizinki gibi yapabileceğim. Fikir için teşekkürler.;)

maki01
09-09-2013, 16:18
Kerrii gövdesi ve yapraklarıyla çok hassas bir tür. Küçük bir dokunmayla bile yaralanabiliyor . Hemen beyaz bir sıvı salgılayarak yarasını onarmaya çalışıyor. Neden bilmiyorum ama bana sanki ağlıyor gibi geliyor , dokunmaya yerini değiştirmeye bile çekiniyorum :)

incii
09-09-2013, 17:50
Tesekkür ederim sevgili sakdag, evet dedigin gibi cok sorun oluyor keske yerim olsada kendine göre boyuna uzayip gitse :). Bende almanyadaki bir cok kerrii sahibinden gördüm bilemiyorum onlar farkli türde ola bilir ama onlarda böyle sardirmislardi.

Sevgili maki hanimin dedigi gibi de yaprak kisimlerindan ufak beyaz göz yaslari döktüler icim kiyildi ama yinede bir sorun olmadi hatta 4 hafta sonra cicek acti :).

sakdag
09-09-2013, 18:52
Denedim bile... Bayağı esnekmiş, problem çıkarmadı...

440123

polemos
07-05-2014, 14:25
Bir süre önce diğer hoyalarımla beraber dışarı koyduğum Kerriimin yaprakları iyi görünmüyor. Sorunun sebebi ne olabilir sizce?

490380490381

Sent from my iPhone using Tapatalk

maki01
07-05-2014, 23:12
Balkonunuzu kuşlar ziyaret ediyor mu? Darbe almış gibi duruyor :)

polemos
07-05-2014, 23:16
O tarafa pek gelmiyorlar aslında sayın maki01 :)

Kerrii'nin nem ve serin hava ile arası nasıldır? Su fısfıslıyorum geceleri. Hastalık olabilir mi?

yigit666
08-05-2014, 09:10
yapraklarına bir müddet su fısfıslamayın, üzerindeki sararmalar düzelip sürgün çıkarana kadar, direk güneş ışığından koruyun ,aydınlık bir ortama alın kerrii fazla suyu sevmez , toprağı hafif nemli olmalı .

polemos
08-05-2014, 16:22
yapraklarına bir müddet su fısfıslamayın, üzerindeki sararmalar düzelip sürgün çıkarana kadar, direk güneş ışığından koruyun ,aydınlık bir ortama alın kerrii fazla suyu sevmez , toprağı hafif nemli olmalı .

Sararmaların geri dönüşü olacak gibi görünmüyor ama daha fazla ilerlemesini durdursam yeter şimdilik. 6 aydır bende henüz sürgün vermedi. Havalar da serin gittiği için içeri aldım bugün.

yigit666
08-05-2014, 19:38
sararmalar üzerine su fısfıslamazsa'nız bu şekilde kalır, nasıl olsa hoyanız yaprak diplerinden, sürgün verdiğinde yeni yapraklar verecektir, en alt yapraklar zamanla yaşlanacağı için o kadar önemli değil asıl dikkat etmeniz, gereken kök çürüğü olmasın .

polemos
08-05-2014, 20:43
sararmalar üzerine su fısfıslamazsa'nız bu şekilde kalır, nasıl olsa hoyanız yaprak diplerinden, sürgün verdiğinde yeni yapraklar verecektir, en alt yapraklar zamanla yaşlanacağı için o kadar önemli değil asıl dikkat etmeniz, gereken kök çürüğü olmasın .

Ondan şüphelenip köklere baktım ve daha havadar bir ortama diktim.
Köklerde olumsuz bir görüntü var mı sizce?
490881490882

yigit666
08-05-2014, 20:59
köklerde sorun yok yeni yeni kökleniyor ,saçaklar biraz daha büyüyünce sürgünler gelir hoya kerrii şimdilik ufak bir saksıda büyütün, daha sonra kalıcı saksıda büyütebilirsiniz ,

polemos
08-05-2014, 21:02
köklerde sorun yok yeni yeni kökleniyor ,saçaklar biraz daha büyüyünce sürgünler gelir hoya kerrii şimdilik ufak bir saksıda büyütün, daha sonra kalıcı saksıda büyütebilirsiniz ,

Biraz yavaş sanırım Kerrii'nin gelişimi. Aynı zamanda köklendirdiğim Pubicalyx ve Verticilata yaprak çıkardılar.

yeşillim
15-06-2014, 12:32
Sn polemos,
Sizin kerrii çok da zor değil. Bir kerrii albomarginata,"spot leaf ...olmuş olsa doğrudur diyeceğim.
Mevsim, yetiştirme şartları ve ortamdan kaynaklı olabilir.

Tür, alınan anaç, yetiştirme bakım şartları etkilidir. Özellikle sizin kerrii mevsim itibarıyle bundan sonrası için gelişimi hızlanacaktır.

yeşillim
15-06-2014, 13:24
Sadece kerrii için bir örnektir.

Yaprak arkası hafif tüylüdür.
Aynı çelikten aldığım ve aynı ortamlarda bakımını yaptığım çelikler.
Anaç bitki aynı bitkiye ait olmasına rağmen, farklı gelişimler de gösterebiliyor..!

fenoloji
15-06-2014, 18:19
Dün MarmaraPark Bauhauss'taydım.
Çiçeklere bakarken Kerrii yi gördüm.
Sevgililer günü için getirilen kerrilerden beş altı tane kalmıştı.
Fiyatı 12,90 TL idi. Önce alıp almamakta kararsız kaldım. Çünkü buradan okuduklarımdan filiz vermeyebileceğini biliyordum. Yinede aldım. Tabii onu alınca saksı ve orkide toprağı da aldım.
Eve gelince yaptığım işlemler alttaki fotoğraflarda:

fenoloji
15-06-2014, 22:42
Bir internet sitesinden aldığım görüntü:
Resmin altında bu yöntemin yani yapraktan üretmenin, her zaman başarılı olmadığı yazıyordu.

katmer
16-06-2014, 09:03
Son fotoğraftaki yaprağın altında yatay
Bir dal parçası var. Sürgün oradan patlamış. Yapraktan değil.

yeşillim
16-06-2014, 09:45
Sevgili katmer'in de belirttiği 420. numaralı mesajdaki görsel yaprak çeliği değildir.
Yaprak ile dal arasında büyüme noktası olan, dal olarak kısa tutulmuş bir çeliktir.

İlk başta durağan olabilir, yetiştirme şartları uygun ise, kök gelişimini tamamlar ve dolayısıyla rahat filiz verebilir diye belirtmeliyim.

katmer
16-06-2014, 10:02
Gözden kaçan küçük bir nokta yanlış fikir yürütmemize neden olabilir. Hoya kerrii kaktüs gibi yapraktan yaprak büyüten bir tür değil. Dal ile yaprak birleşim yerinden (gözünden) yaprak ve yeni sürgünler verir.

fenoloji
16-06-2014, 12:58
Evet, ben de şimdi gördüm, minik bir dal parçasından filizlenmiş.

Aslında aldığım Kerrii yi hiç ellemeseydim daha iyi olacaktı.
Minik saksısında çok güzel duruyordu.
Aslında tekrar alıp minik saksısına koymayı bile düşünüyorum.

Resmi aldığım belgenin orjinalinin adresi:

http://www.greenculturesg.com/articles/feb09/feb09_hoyakerrii.pdf

yeşillim
16-06-2014, 13:29
Dikkatimi çeken 419 numaralı mesajda o yeşil renkteki destek materyalidir. Bir kez daha yabancı lisanımın olmadığının üzüntüsünü yaşamaktayım.
Bilgilere ulaşmak isteyip de ulaşamamak..!

Sizin kerrii yaprağında, bitki gövdesi gibi bir çıkıntı azıcık da olsa var mıydı acaba?

Sayın fenoloji, uygulamanızı merakla takip edeceğim.

Kolay gelsin.

fenoloji
16-06-2014, 21:50
Dikkatimi çeken 419 numaralı mesajda o yeşil renkteki destek materyalidir. Bir kez daha yabancı lisanımın olmadığının üzüntüsünü yaşamaktayım.
Bilgilere ulaşmak isteyip de ulaşamamak..!

Sizin kerrii yaprağında, bitki gövdesi gibi bir çıkıntı azıcık da olsa var mıydı acaba?

Sayın fenoloji, uygulamanızı merakla takip edeceğim.

Kolay gelsin.

Yeşil renkteki destek materyali dediğiniz şey, sert köpük gibi bir malzemeydi ve yaprak onun içine ekilmişti. Yaprağı çıkarmak için köpüğü parçalamam gerekti. Çok kolayca parçalanıyor, parmağımla ezince ufalandı.

Benim kerrii de bitki gövdesi hiç yoktu. Sadece yaprağın ucu var. Kökler yaprağın ucundan çıkmış. Aşağıya resimleri ekliyorum:

gokselcetin
23-08-2014, 11:52
Fotoğraf Temmuz 1'e ait.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/506049d1404234886-kerrii-10-.jpg

Sn. Milla'nın gönderdiği kerrii çeliklerim. Üçü de çok sağlıklılar.
Biri çoktan bir yaprak verdi ve bu yaprağı büyütmekle meşgul.
Bugün de diğerindeki hareketlenmeyi farkettim.
Granül leonardit ortamında bulunan kerrii halinden hayli memnun görünüyor.
514502

514503

sonkez
23-08-2014, 12:15
Benimkide aldı başını gidiyor.Şu an 1,5 metreyi geçti....Ama çicek yok.En kısa zamanda resimlerim..

edelvays58
23-08-2014, 19:37
Sn gökselçetin,kerrii ıslak toprağı sevmez,nemli toprağı sever. Hatta ara ara toprağın biraz kurumasına izin verin. Ama granül leonardit nasıl bir malzeme diye ayrıca merak ettim.

gokselcetin
23-08-2014, 20:37
Teşekkür ederim Sn. edelvays58. Çok fazla sulama yapmıyorum. Fakat leonardit az da sulansa bu görünümü veriyor. Yeni sulamadan sonra çekilen bir fotoğraf.
Bilmeden doğru uyguluyormuşum, sayenizde öğrenmiş oldum.

sonkez
25-08-2014, 12:27
Hoya keriim ilk geldiğinde sadece iki yapraktı..Şimdi büyüyor,uzuyor...İnşallah çiceğinide görürüm...:)

yeşillim
15-11-2014, 16:50
EPC-559 Hoya kerrii hairy-leaves)

arasaral
22-11-2014, 16:56
Yaprak olarak ektigim hoya kerri ne zaman filiz verir

maki01
07-12-2014, 00:28
1.5 senede sürgün gören var, hiç görmeyen de.

trserials
15-12-2014, 23:06
öncelikle merhabalar bende bauhaustan bir hoya kerri aldım fenolojinin yaptığı gibi yanında orkide topragı ve bir seramik saksı aldım seramik saksıya dikip hediye etmeyi planlıyordum ama içindeki o kucuk strafor gibi şeyi çıkarmalımıyım çıkarmamalımıyım anlayamadım :s ve seramik saksı olarak sattıkları şeyin altında delikleri yok kap gibi saksıile içinemi koymalıyım o deliksiz seramik saksıya dikmelimiyim onuda bilemedim yardımcı olursanız sevinirim..

maki01
16-12-2014, 15:21
Strafor gibi şeye bitki kökleri ile tutunmuşsa çıkarmayın. Hoyaların toprağı geçirgen ve saksısı da delikli olmalı. Seramik saksının içine orjinal saksısı ile koyup, her sulama sonrası seramiğe süzülen suyu boşaltmanız gerekiyor.

oyanik
17-12-2014, 13:20
kökler straforun altından cıkmış bir vaziyete. Tahminime göre straforu sürgün vermesin kalp şeklinde kalsın diye koymuş olabilirlermi. acaba ?

maki01
17-12-2014, 15:26
Fotoğraf eklerseniz sağlıklı yorum yapabiliriz. Büyük olasılıkla yaprağın dik durmasını sağlamak için straforla destek vermişlerdir.

oyanik
24-12-2014, 10:44
ilginiz için teşekkür ederim büyük ihtimalle dediğiniz gibi dik durması içindi ama straforu çıkardım ufalanıyor zaten biraz daha genişçe bir saksıya orkide topragı ile diktim fenolojinin resimlerde paylaştığı gibi direk yapraktan köklenmiş umarım bir şekilde sürgün vermeyi başarır. :) Bir sorum daha olacak bir yerde lav taşı ile kolay sürgün verdiğini okumuştum orkide topragına lav taşı ile karıştımalımıyım yoksa böyle kalması daha mı iyi olacaktır.?
530435
530436

maki01
24-12-2014, 16:04
Orkide toprağına eklemeler yapılabilirdi ancak bitkiyi zorlamamak daha uygun olur. Kerrii ne susuzluğa ne de aşırı suya dayanamayan bir tür. Orkide toprağı uygun ortamı sağlayacaktır. Sulama sonrası süzülen suyu boşaltmayı unutmayın. Bol şans :)

ryhnckmk
31-12-2014, 16:13
Merhaba arkadaşlar,tek yaprak hoya kerrililer kervanına ben de katıldım .

Bundan çok uzun yıllar önce, annemin sürekli güneş alan penceresini kaplamış mum çiçeğimizi, unlu bitler yüzünden kaybetmiştik.Şimdilerde hoya çeşitleri tekrar ilgimi çekmeye başladığından bauhausta görünce dayanamadım,umarım sürgününü ve çiçeğini görürüm.

yeşillim
02-04-2015, 09:18
Yaprak sapı ve dalın bir parçasından alınan gelişme.

Hoyalarda yaprak çeliği olur büyüme hormonu var ise gelişimi devam eder. Filiz, yaprak verir.
Okuduklarıma dayanarak. Yalnız yaprak çeliği ise yani daldan bir parça yoksa, saksı bolca köklerle dolar başka bir gelişme olmaz diyebiliyorum.

sakdag
07-06-2015, 14:17
Ben dalları kontrol altına almaya çalıştıkça dikine dikine filiz veriyor...;) Bir de tomurcuk oluşumları gördüm... Nihayet, 3 yıl oldu...

557825

557826

sakdag
07-07-2015, 19:24
tomurcuklar bayağı irileşti...;)

564686

salihcan
07-07-2015, 19:34
Gümbür gümbür geliyor Kerri :) Bu sene senin hoya senen oldu sevgili sakdağ :D

sakdag
07-07-2015, 19:39
Galiba evet , bu yıl bol tomurcuk var hoyalarımda. ;) Daha sürprizler var... En eskisi 3 yıllık bitkilerimin, eee artık olgunlaştı bitkilerimde...

Darısı başınıza.

salihcan
07-07-2015, 20:27
Bende seneye Bayağı çiçek bekliyorum :)
17 Tür oldu zaten 2si hep tomurcuk yapıyor (carnosa ve Eskimo ) kerri de edineceklerimin Arasında :)
Sevgili sakdağ sizede bir hoya sayfası yakışır hanii :)

yeşillim
08-07-2015, 08:03
Yaprak sapı ve dalın bir parçasından alınan gelişme.

Hoyalarda yaprak çeliği olur büyüme hormonu var ise gelişimi devam eder. Filiz, yaprak verir.
Okuduklarıma dayanarak. Yalnız yaprak çeliği ise yani daldan bir parça yoksa, saksı bolca köklerle dolar başka bir gelişme olmaz diyebiliyorum.

Başlık güncel olunca, aklıma alıntıladığım Kerrii geldi. Bu gün fotoğraf ve oluşumlarıyla görselini sunuyorum.

yeşillim
08-07-2015, 08:08
Yan filizin daha net görseli

sakdag
11-07-2015, 08:01
Tomurcukların son hali...

565270

565271

lusoari
11-07-2015, 08:37
Buda benim H. Kerriim onu çok seviyorum ama diğer hoyalara göre suyu pek sevmediği ve bu sorununu son ana kadar belli etmediği için beni korkutan tek tür diyebilirim. Bu türü sularken çok dikkat ediyorum ve şöyle bir sulayıp iyice süzdürüyorum, çok şükür köklendi ve sürgün vermeye başlayarak beni çok mutlu etti. ;)

yeşillim
11-07-2015, 09:33
Toprak ortamında suyu sevmiyor diyebiliriz. Sukulent yaprağı bunu işaret ediyor.
Benim kerrii topraksız ortamda da var ve her daim suyu alıyor. İkinci kapta suyu eksik olmaz.

Hayata tutunduktan sonra gerisi kolay. Nasıl bakım yaptıysanız, aynen devam. Güneş altında olmaksızın fıs fıs da yapabilirsiniz ara ara.

Kolay gelsin.

sonkez
11-07-2015, 11:47
Buda benim H. Kerriim onu çok seviyorum ama diğer hoyalara göre suyu pek sevmediği ve bu sorununu son ana kadar belli etmediği için beni korkutan tek tür diyebilirim. Bu türü sularken çok dikkat ediyorum ve şöyle bir sulayıp iyice süzdürüyorum, çok şükür köklendi ve sürgün vermeye başlayarak beni çok mutlu etti. ;)

Gözün aydın sevgili lusoari H.kerriin sana gülümsemeye başlamış,:)
Artık gerisi gelir cabucak büyür InsaAllah.

lusoari
11-07-2015, 19:58
Teşekkür ederim Sevgili Yeşillim ve Sonkez. :)

maki01
12-07-2015, 22:05
Gözünüz aydın sevgili lusoari :)

Toprak karışımınızda perlit var sanki... Kerrii sizin de söylediğiniz gibi toprak ortamında su konusunda pek nazlı. Perlitsiz bir toprak karışımında daha mutlu olabilir.

lusoari
14-07-2015, 17:33
Haklısınız Sevgili Maki ama perliti kerriiye eklememdeki sebep sulama döngüsünü oturtana kadar fazla susuz kalmasın ve birden sulayınca kök çürümesinin önüne geçmek amacıylaydı (küçük saksıya çeliklediğim için bir nevi çelik köklenene kadar kullanmak istedim) ama kalıcı saksısına alınca dediğinizi uygulayabilirim ya da miktarı çok az tutmak gerekebilir, bakalım zaman neler gösterecek. :D

sakdag
20-07-2015, 19:47
Açmaya başladık...:D Koku alamadım henüz, zaten çiçek demeti tavana çok yakın. Yaklaşmam imkansız. Küçük bir çiçek demeti var. 1 tl kadar çapı çiçek demetinin.

567127

edelvays58
20-07-2015, 20:24
Bu da Kerrii Splash. İlk açtığında ortadaki corona mürdüm renginde idi. Dha sonra kahverengiye dönüştü.

567135

567136

bcekderi
27-07-2015, 22:12
Bu hoya Kerrii 'yi yeni edindim. Yaprak şeklinde , topraktan lav taşına aldım.Köklü gibi acaba sürgün verir mi?

edelvays58
27-07-2015, 23:04
Düşük de olsa verme şansı var. Eğer koparıldığı daldan meristem denen büyümeyi sağlayan bir doku ile birlikte koptuysa yaprak,sürgün verir, yoksa sadece kökler oluşur ve hiç sürgün vermez.

azorka
28-07-2015, 01:30
Ege Botanik' te düşen kerri yapraklarını köklendiriyorlar , bu zamana kadar sürgün görmemişler.

sakdag
01-08-2015, 21:04
Kerriimin tam çiçekli halini de ekleyeyim. Çiçek dayanımı bir hafta.

Önce böyle oldu.
569328

sonra kırmızı bala bulandı.
569329

bu da güncel görünüm. İlk açan çiçek dalı alttakindeydi bir iki güne dek 2. çiçek sapı da açacak. dal upuzun ama çok hareketli sağa sola kıpırdanıp duruyor.

Bu arada kerrii ile aynı anda açan pubicalyx yüzünden kerriiye ait bir koku tarifim olamayacak. Koktuğundan bile şüpheliyim...;)
569330

esmaesma
02-08-2015, 00:25
Kerriimin tam çiçekli halini de ekleyeyim. Çiçek dayanımı bir hafta.

Önce böyle oldu.
569328

sonra kırmızı bala bulandı.
569329

Bir an ekrana yapışıp balı yiyesim geldi :D Maşallah...

maki01
05-08-2015, 22:40
Kerrii çok çabuk zedelenen bir dokuya sahip, azcık bir yere kazara değse hemen ağlamaya , yarasını sarmak için süt salmaya başlıyor. Bir yerlere bağlayarak sabitlesen çok mutlu olur :)

mmanager
30-10-2015, 15:19
Benim de çok sevdiğim bir tür fakat çok yavaş büyümesi ona aldırmama ya da yok saymama neden oldu diğer hoyaların içinde büyüdü gitti işte.Zaten tek yapraklı olanı bir ömür testeresiydi (bizim orada bıçkı) diyorlar.2 yıl sonunda bir dal verdi yaprak verdi düşürdü yaprak verdi düşürdü tabi bu arada sap da veresi geldi 5-6 cm olduu.Acaba besin mi eksik kaldı dedim yok ....En sonunda attaaaa gittiii.Öldü..Belki oturma odasında olduğu için onu gözlerimin hapsine almıştım .Neyse kalanlar epey büyümüştü.Evin en nadir uğradığım yeri olan salondaydılar.Ana gövde eğilince yan sürgün de verirmiş aman da benim kerriim seni beşşiklere belerim....:D:D:D:D:D:D

edelvays58
30-10-2015, 16:46
Neden onu yaz aylarında bol güneşli balkonlara atmadınız,saksısını da biraz büyütün bence. Kerrii çok kök yapar ve kökleri de kalın.

salihcan
30-10-2015, 17:10
Neden onu yaz aylarında bol güneşli balkonlara atmadınız,saksısını da biraz büyütün bence. Kerrii çok kök yapar ve kökleri de kalın.

Bende aynı fikirdeyim...
Hoyalar küçük saksı gerekli ama bu bence çok küçük 1,5-2 litrelik saksılara alırsanız gelişeceğini düşünüyorum...

mmanager
02-11-2015, 12:56
Artık kısmetse seneye .Acaba kaloriferli evlerde kış mevsiminde de büyümeye devam eder mi.

maki01
03-11-2015, 14:30
Bol ışık alırsa gelişmeye devam eder.

Hayel Azerbayca
20-11-2015, 13:58
Merhaba. Ben Hayel
Bana bu günlerde 5 gün suda köklendirilmeye çalışılmış bir kerri sürgünü verdiler. Bne de torfa diktim. Acaba yapraksız sürgünden kök verebilirmi?
Teşekkürler

Hayel Azerbayca
20-11-2015, 14:01
Sayın Maki01
Sizce yapraksız sürgünden hoya köklenirmi? Yoksa illla yaprak da olmalı?
Cevaplarsanız sevinirim

Jezebel
21-11-2015, 12:42
Elimde minik bir kerii var, 180 cm'lerde boyu, yaprakları bol benekli.
Ben kırmızı örümcek diyerek bu gün ilaçladım.180 cm. üzerindeki dalları da budadım. Umarım biraz bakımla toparlanıp açar.

586270

586271

586272

Farklı bir durum var diyorsanız onu da dikkate alırım.
Hoya konusunda engin tecrubem yok, bendekiler hasbelkader hayatta:)
Sağlıkla kalın.

maki01
23-11-2015, 17:21
Bu tür lekelere genellikle direkt güneş ışığı neden oluyor sevgili Jezebel.

maki01
23-11-2015, 17:24
Bol ışık ve nem sağlanırsa yapraksız dal da sürgün verebiliyor sevgili Hayel Azerbeyca. Nem için şeffaf bir kapaklı plastik kutulara ya da poşet içine koyarak sera uygulamanızı öneririm.

Jezebel
23-11-2015, 20:13
Bu tür lekelere genellikle direkt güneş ışığı neden oluyor sevgili Jezebel.

586536

586537

Güneş yanıkları ilk ressimde çok net belli, ancak ikinci resimdeki lezyonlar tamamen farklı.
Artık her ne ise 2 hafta ara ile kırmızı örümcek ilacını yapacağım. Umarım toparlanır, hizaya helir, üç çiçek sapı vermiş , çiçeklenir :)

salihcan
23-11-2015, 20:36
Sevgili Jezebel bir yakınım fazla gübre vermişti (Kimyasal) sonra yapraklar böyle olmuştu :)

edelvays58
23-11-2015, 20:55
Benim de bir hoyamın bazı yapraklarında aynı yanık lekeleri var. Yeşili tamamen yok olmuş. Çok merak ettim neden olduğunu ve yaptığım ilaçlamaya bağladım. Bitkiye zararı olmadı,o yapraklar olduğu gibi duruyor:görsel olarak çirkin ama yine de koparıp atmıyorum.
Siyah noktalara bazı yapraklarda rastlıyorum..Böcek ısırığı olabilir...

Erdem 01
29-05-2016, 17:44
Keriyi dalda köklendirdim.

Erdem 01
30-05-2016, 14:46
Keri ile ilgili bir kaç soru sormak istiyorum. Köklenen dalın altında beklemede göz var. Kökün altından kesersem gözün sürgün vermesi ne kadar zaman alır. Köklenen dal nereden sürgün verir. Bazı Yaprak diplerinde iğne ucu kadar noktalar var. Keride Yaprak dibindeki gözler nezaman sürgün oluşturur. Kesik yerden çıkan beyaz sıvının durması uzun sürüyor mu. Bu konularda bir bilgi bulamadım.

rainac
30-05-2016, 15:12
Sn Erdem 01 sorduğunuz sorunun cevabı 460. mesajda mevcut :)

Jezebel
23-06-2016, 22:13
Hoya kerii sıcağa pek aldırış etmedi.
Mandalinanın gölgesinde çiçek açmaya yelteniyor :)

619617

619618

Boyu boyumu aştı, hasarlı yapraklarını döktü, şimdi keyifli keyifli yaşıyor:rolleyes:

Jezebel
24-06-2016, 10:04
Küçük H.kerii de de aylardır çiçek sapı var.
Ekip arkadaşında da 2 sap var :)

619641

Açarlar artık ufak ufak umarım

sonkez
24-06-2016, 10:11
InsAllah benimkide çicek açar beklemedeyim :(

Erdem 01
28-06-2016, 09:12
Anaç bitkinin dalındaki köke nemli ortam sağlayıp uyandırdım. Kökün dibinden kestim. Kesik yerden süt akıyor. Kağıt havlu ile silip hemen çakmakla mumu eritip kesik yere sürdüm. Süt akışı kesildi. Anaçta kesik yerin altında bekleyen göz vardı. Üzerindeki dal kesilince hızla uzatıp iki yaprak verdi. Yeni köklü dalı toprağa aldım. Dalda bir göz oluşturup sürgün dal uzatmaya başladı. Üzerinde tek yapraklı dal vardı. Daldaki kök yerlerinin altından kesip kömür parçaları olan bardağa diktim. Her gün fısfısla nemlendirdim hemen köklendi. Şu an üç kök Keri oldu. Keri, Karnosadan bile çabuk kökleniyor. Kalın güçlü kökler oluşturuyor.

Jezebel
28-06-2016, 10:04
Sn. Erdem01, sayıyı artırarak amaçladığınız nedir?
Kırptıkca bitkinin estetiği bozuluyor.
Umarım çabucak uzayıp güzel şekil alırlar, böyle baktıkça içim burkuluyor.
Bravo bitkiye, küsüp göçüp gitmemiş.
Saygılar ve kolay gelsin.

Erdem 01
28-06-2016, 12:29
Anacın sürgün ucu kırılmıştı. Dipteki göz büyümeden bekliyordu. Kesmeseydim belki o halde kalacaktı. Sürgün uç ve yaprak verme hepsi bir ay içinde oldu. Sürgün uç kırılınca yapraklı halde büyümeden bir kaç ay beklemişti. Ucu olunca hızla yaprak ve dal uzatıyor.

Jezebel
28-06-2016, 14:37
İyi bari :)
Böylelikle 3 tane hızla gelişen bitkiniz oldu, doğru anladıysam. :)

Jezebel
01-07-2016, 07:36
Hoya kerii'm açtı

620703

Biraz da tomurcuk var

620704

620705

.

Erdem 01
01-07-2016, 09:04
Maşallah çok güzel olmuş. Kışın içeriye alıyor musunuz. Benim Carnosa yaz kış balkonda duruyor. Keri dayanır mı.

Jezebel
01-07-2016, 09:14
Maşallah çok güzel olmuş. Kışın içeriye alıyor musunuz. Benim Carnosa yaz kış balkonda duruyor. Keri dayanır mı.

Dayanmaz.
Camekanlı balkonda geçirdi kışı, çok az sulanarak ve bolca sağlığı için dua edilerek;) yapraklar döküldükce bir hüzünlenilerek.

Erdem 01
17-07-2016, 12:07
Bir kökten köklendirip Üç kök yaptığım kerilerim hızla gelişiyor. Daldaki uyuyan kök noktalarını dalında köklendirip saksıladım. Çözdüm bu Keriyi. Gövdesinde bekleyen göz varsa üstünden kesince hemen gözü uyandırıp sürgün dal uzatıyor. Yeni köklendirdiğim yapraklı dal üzerinde de hemen sürgün göz oluşturup büyümeye başlıyor. Çok güçlü kalın kök yapısı var. Mum çiçeğine başlayacaklara yetiştirmek isteyenlere Obovata ve Keriyi öneririm. Karnosadan bile daha kolay. Bir de kışı atlatırsam tamamdır bu iş. Karnosa kışa dayanıklı. Kışın Obovata ve Keriyi içeri almam gerekecek. Sabahın 7 sinden 9.30 kadar üzerlerine güneş geliyordu. Yapraklarda renk açılması yanık oluşunca üzerine daha az güneş vuran duvar kenarına aldım. Sıcak ve az güneşte hızlı büyüyor. 28 Hazirandan bugüne son durumları. Bir kök 20 cm, bir kökteki 60 cm dal uzattı. Tek yaprak kömürde köklendirdiğim sürgün oluşturdu dal uzatma aşamasında.

Jezebel
21-07-2016, 11:03
Bizde çiçeklenmeye devam ediyoruz

622543

622544

demek arsızmış :rolleyes:

ÇİÇEKLERR
28-07-2016, 10:11
misss gibi kokar

Erdem 01
07-09-2016, 18:13
Çoğalttığım Kerilerin Hazirandan bugüne durumları. 484 nolu mesajdaki Kerilerimde şunu gördüm. 484 noda 1 .foto daki gözün üstünden kestiğim keri şimdiki 1 fotoda. Gövde üzerindeki göz bugüne kadar ağır gelişti 30 cm oldu. 2.fotolardaki 10 cm lik dalın köklenmesiyle yaprak dibinden gelişen göz çok hızlı gelişti 2 ayda 1 m kadar oldu ve çiçek sapı oluşturdu. 3.fotolardaki keride gövde üzerinde gelişen göz de ağır gelişiyor. Uzun dal uzatmadan yaprak geliştirerek büyüyor. 2 ayda 3 yaprak büyüttü gövde yeni uç sürgünde.

yeşillim
04-01-2017, 20:31
Yaprağı tüylü kerrii EPC-559
İnternet ortamında çiçeğini bulamadım. arkadaşlarıma da sordum. hani belki farklıdır çiçek rengi.

Örneğin; Kerrii splash eflatun orta kısmı. Benim kerrii çiçek açtı ve klasik bildiğimiz kerrii den çiçeği farklı renkte değil.

Jezebel
07-01-2017, 07:05
Diatomitte işyerinde baktıklarım, çiçek sapı var çiçek yok :(

636967

Eksik bir şey olmalı.

Fatih
12-01-2017, 03:01
Diatomitte işyerinde baktıklarım, çiçek sapı var çiçek yok :(
...
Eksik bir şey olmalı.

Sevgili Jezebel, kerrii konusunda deneyimim şu yönde dönemsel olarak uygun olmasada çiçek sapı çıkartıyor. Fakat bu saplar uzun bir süre aktiflesmiyor sadece duruyor. Hızlandırmak için besin desteğine ihtiyaç duyuyor. Benim bitki şubat ayında çiçek sapı vermişti. Saplar mayis ayına doğru gelişme göstermiş başaramamıştı. Besin verdikten hemen sonra çiçek sapları nin sayısı arttı ve çiçeklenme hızlandı.

alben37
14-02-2018, 12:43
elinde kerrii çeliği olupta bana gönderebilecek var mı?

EAkpınar
14-02-2018, 14:39
Sevgililer günü nedeniyle yapı marketler ve çiçekciler tek yaprak hoya kerri satıyor şu ara. Ben de Bauhaustan aldın 14,90 tl.

bett.
11-03-2018, 15:00
Merhaba,

Daha öncede kalp yapraklı hoya kerri almıştım.
2 yıl toprağını değiştirene kadar yaşamıştı.

Resimlerini paylaştıklarımı yeni aldım. Ancak yaprak sararıp yumuşadı.
Yaşamadı için yapabileceği bir şey var mıdır? O kısmı kessem kalanı iyileşebilir mi ya da farklı bir çözüm için dönüşünüzü bekliyorum. :rolleyes: