View Full Version : Nepenthes
avukatkemal
10-09-2007, 00:48
Pitcher plant olarak da bilinen nepenthesler, lowland ve highland olarak ikiye ayrılırlar.
Lowland türleri, genellikle, jungle denen bölgelerde yaşarlar. 16-28 derece arasında ve %70-90 nemin bulunduğu junglelar doğal ortamlarıdır. Eğer sıcaklık istedikleri gibi olmazsa 1-2 hafta içinde ölürler. Direkt güneş ışığını sevmezler. Hafif gölgeli ortamlar daha uygundur. Başlıca türleri, N. ampullaria, N. bicalcarata, N. hirsuta, N. macfarlanei ve N. rafflesianadır.
Highland türleri, daha çok yüksek dağ eteklerinde yetişir. 12-15 derece idealdir. Ama daha yüksek dereceleri de tolere edebilirler. %50-70 arası nem uygundur. Güneş ışığını lowland türlere göre daha çok severler.
Çimlendirme: Diğer etoburlarda olduğu gibi, perlit ve torftan oluşan karışımın üzerine ekilir. Nemin korunması için de saksının üzerinin streçle kaplanıp ara sıra havalandırılması gerekmektedir. Tohumlar genellikle uzun ve incedir. Gözle rahat görülür. Tohumun tazeliği çok önemlidir. Çimlenme süresi 10 günden başlayıp 6-8 aya kadar çıkmaktadır. N. fusca, N. pervillei gibi türlerin tohumları ise 1 yılı aşkın olarak rahatlıkla saklanabilir. N. bicalcarata, N. ampullaria gibi tülerin tohumları ise birkaç hafta içinde ekilmelidir.
Bakım: Nemli ortamları seven nephentesler genelde terraryumlara uygundurlar. Saf suyu tercih etseler de diğer etoburlara göre daha az seçicidirler. Ayrıca diğer etoburlardan farklı olarak saksı altından sulanmayı, köklerinin sürekli ıslak olmasını sevmezler. Bu nedenle, aşağıdan sulama yapmayarak yukardan spreyle ıslatarak nemini korumasını sağlamak gerekmektedir.
Nephenteslerin bakımıyla ilgili önemli bir husus da ibriklerinin bakımıyla ilgilidir. Nephenteslerin ibrikleri suyla doldurulmamalıdır. Aksi halde, ibriklerin salgıladığı sinek ve böcekleri cezbeden ve hazmeden kimyasalların oranı azalacaktır.
(Çeşitli kaynaklardan derlenmiştir)
(Resimler http://apodagis.com sitesinden alınmıştır)
Güzel çalışma kardeş.Tohumları ektin mi? :D
avukatkemal
11-09-2007, 14:39
Ektim de bakalım olacak mı, bazı forumlarda 1 yıldan sonra olan çimlenmelerden bahsedenler var :(
Sevgili Avukatkemal, güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. Ancak benim Nephentes ile ilgili merak ettiğim bir kaç şey var ve bakımımın doğruluğu hakkında sevgili Praecox ve deneyimli arkadaşlardan teyid almak istiyorum.
Henüz toprak değiştirme ile ilgili bir sorunum yok;
- Öncelikle iki saksım da Nephentes Alata diye biliyorum, doğru mudur?
- Nemli kalacak şekilde üstten sulama yapıyorum.
- Günde iki kez fısfıslama ile tüm bitkiyi iyice ıslatıyorum. (Çok sıcak olmayan kaloriferli ortamda, ışık alıp güneş görmeyen bir yerde. Gece kapıyı açık bıraktığımdan 12-13 derece civarına düşen bir sıcaklık oluşuyor, normalde 20-24 derece.)
- İbriklerin su ile doluluğu 2/10 civarı, yeterli midir? (Suları genelde dökülmüştü ben koydum)
- İbrik oluşumu başlarken bozulma yaşanmış ve ibrik oluşumu yok. Yani oluşamadan kurumuş. Bunları temizlemeli miyim? Neresinden nasıl kesmeliyim?
-Bozulmuş olan ibrik dalcıklarını temizlediğimde aynı daldan yeni ibrik oluşturur mu?
saydemir
23-11-2007, 22:22
Syn hfz,
Bitkiniz çok güzel gelişmiş bir ventrata sanırım. İbrikleri çok güzel görünüyor. Umarım uzun süre üzerinde kalırlar ve bol bol böcek yakalar. Ne kadardır sizde ve nereden aldınız?
Bakımı konusunda forumu iyi takip etmişsiniz. Bence yaptıklarınız çok doğru. Ama son söz üstatların tabi.
Fakat ibriklere su doldurma konusunda aynı fikirde değilim. Kuruyan ibrikleri bir süre daha üzerinde tutabilirsiniz. Ama kestiğiniz ibriğin yerine tekrardan yeni ibrik çıkacağını sanmıyorum.
avukatkemal
23-11-2007, 23:42
Tecrübem pek yok ancak bildiğim kadarıyla işiniz çok zor sayın hfz..öncelikle türkiye şartlarında neph'ler terralarda yetiştirilirler..tabi adana gibi yuzde 80 90 nem olan bir yerde yaşamıyorsanız..gördüğüm kadarıyla terrada değil bitkileriniz..forumda mutfakta sağlıklı yetişen neph örneği okumuştum ama herhalde ekstern bir örnek..yine de şu anki yerine göre mutfağı tercih edebilirsiniz nem oranı nedeniyle..son olarak da ibriklere su doldurmayın..fısfısla ara sıra su tutmanız yeter..su doldurma benim bildiğim sarr.purpurealarda var..kolay gelsin
Teşekkür ederim sevgili Saydemir, iki saksım var. Birinci ve ikinci resimler büyük nephentes, üçüncü ve dördüncü resimler daha küçük ama ibrik sayısı fazla başka bir nephentes. Büyük olan yaklaşık bir aydır bende, ibrikleri çok olanı da dayanamayıp yeni aldım. İzmir'deki yurt dışı ile çalışan tüm seralar sanırım EB getirmiş. Oldukça fazla Nephentes var..
İbriklerine su konulmaması gerekiyor ise alırım fazla suyu. Ben biraz da olsa konulacak diye algılamışım. Ben ilk olarak Nephentes'i Ege Üniversitesi Botanik Bahçesinde Ademi Hoca'da gördüm. Odasında dolabın üzerinde inanılmaz sağlıklı bir şekilde yaşıyordu. Etrafında da başka çiçek de yoktu. Yani nemli bir ortam değildi. O yüzden almaya cesaret edebildim. Bir ay önce aldığım Nephentes'te herhangi bir bozulma başlamadı, ortamdan şikayeti olsaydı sanırım şimdiye kadar belli etmeye başlardı. Bu yüzden açıkçası yaşatabileceğimden umutluyum.
saydemir
24-11-2007, 19:30
Ventrata en kolay hibritlerden birisidir. Evet ülkemiz şartları bu bitkiler için pek uygun değil. Ama bitkilerin istediği yüksek nemi sağlayabilirsek en azından bunun gibi kolay türleri de terra dışında muhafaza etme şansımız var diye düşünüyorum. Muhakkak bitkiniz bu bakıma devam ettiğiniz müddetçe yaşayacaktır. Ama belki üzerinde bu kadar bol ibrik oluşturmayabilir. :(
Ventrata en kolay hibritlerden birisidir. Evet ülkemiz şartları bu bitkiler için pek uygun değil. Ama bitkilerin istediği yüksek nemi sağlayabilirsek en azından bunun gibi kolay türleri de terra dışında muhafaza etme şansımız var diye düşünüyorum. Muhakkak bitkiniz bu bakıma devam ettiğiniz müddetçe yaşayacaktır. Ama belki üzerinde bu kadar bol ibrik oluşturmayabilir. :(
Sayın saydemir,
denemelerle bu bulgularınız veya yazdıklarınız, sabittir... gibi bir cümle duyar gibi oldum :D
saydemir
24-11-2007, 20:11
Bir fenci denemeden yorum yapmaz hocam. ;)
Günde iki kez fısfıslama yapıyordum, günde üç kez yaparım, dört kez yaparım..;) Bu arada sera yapabileceğim bir şeffaf torba aldım. Ama yine de bekliyorum en küçük bir bozulma gösterirlerse hemen sera ortamı yaratacağım. Şu an yapmak istemiyorum çünkü görüntü olarak zevki kalmayacak. Terra'yı henüz yapamayacağım, ama artık düşünmüyor da değilim..;)
Bende ilk başlarda böyle direndim... ama ya fısfıslamayı bir günü unutursanız iş dönüyor 3-5 ay öncesine. Zaten sizin şevkinizi kırmamak adına da önümüzdeki ay göreceğiniz değişiklikleri de yazmak istemiyorum ama...:(
Neyse siz bu koçtaş da satılan portatif elbise dolabı gibi olan fermuarlı nylon küçük pratik seralardan düşünün derim. en azından şimdilik...
:(:( Yok yok vazgeçtim direnmekten..
Küçük seralardan haberim yoktu. Çok teşekkür ederim sevgili Praecox..
saydemir
04-12-2007, 15:27
Ektim de bakalım olacak mı, bazı forumlarda 1 yıldan sonra olan çimlenmelerden bahsedenler var :(
Sayın avukatkemal nepenthes tohumlarında son durum nedir? Çimlenmediler mi daha? :rolleyes:
avukatkemal
04-12-2007, 16:42
Yok maalesef..herhalde birşeyi eksik yaptım..ya nem ya ekim ya da başka bişi..tohumlar görünüyor zaten..herhangi bir değişiklik yok tohumlarda..bir süre daha tutayım ümidi kesecem :(
saydemir
04-12-2007, 20:27
Üzüldüm, umarım en kısa zamanda tohumlarda saklanan nepler kendilerini gösterir.
Ektiğiniz saksının üzeri stretch bir film ile kapatınız mı?
Hergün üzerine dikkatlice fıs fıslıyorusunuz?
avukatkemal
05-12-2007, 00:30
Streç var evet..ama duzenli fısfıs yapamadım ev taşınması nedeniyle :(
düzenli fıs fıs yerine hava nemlendirme makinelerini deneseniz? Bazı markalar 34-39YTL ye bulunabiliyor. Bence etoburlar için birebir.
Bazılarında nem sensoru var boylece gereksiz elektrik de harcamaz :D
düzenli fıs fıs yerine hava nemlendirme makinelerini deneseniz? Bazı markalar 34-39YTL ye bulunabiliyor. Bence etoburlar için birebir.
Bazılarında nem sensoru var boylece gereksiz elektrik de harcamaz :D
Siz denedi iseniz burdan bizimle deneyimlerinizi de paylaşır mısınız?
Nasıl bir nemlendirici? Ne tür bir ortam? Nasıl bir düzenek yaptınız veya planladınız, kafanızdan tasarladınız?
Saygılar
en başta söylemeliyim ki bu kadar güzel bir ürün beklemiyordum . Alet, bildiğimiz air humidifier 2lt lik hava nemlendiricisi, ama en güzel özelliği nem sensörünün olması. Ayarladığınız RH seviyesine gelince otomatikman çalışmayı durduruyor.
resimlerle kurduğum sistem daha rahat anlaşılır sanırım.
resimlerde nemlendirici (bu arada koçtaşta 39 ytl idi)
ve biraz heyecanın vermiş olduğu acele ile kurulu sistem gözüküyor.
Düzenli fısfısa en büyük rakip...
sevgiler saygılar
Sayın gündam,
bu bir nebulizatör vede zannedersem bir sesötesi (ultraschall) sistemi ile minicik su damlaçıklarını havaya püskürütyor. ancak bir şey denemenizi rica edeceğim .
elinizi buhara tutun vede bize organoleptik olarak ne hissetiğinizi yazın.
Eminim bir serinlik algılıyacaksınız. Nepenthesler lowland tür ise bu pekde uygun bir yöntem değil. kaldı ki fısfıslama dediğiniz yöntemi ki yağmurlama da deniyor büyük ölçekde, bunu da zaten her gün her tür nepenthese en az bir **** iki kez bu nebulizatöre rağmen yapmalısınız.
Highlandlarde veya heliaphorlarda akşam ısı fakı istendiğinde bu nebulizatörler küçük ısı farklılıkları hafif bir serinlik sağlıyacağından akşam ışıklar kapanınca çalıştırılmaktadır.
huzunperest
29-12-2008, 19:38
Nepenthes ventratada air layering yöntemini uygulayarak çoğaltma yapabilir miyim? Bununla ilgili deneyimi olan var mı?
Nepenthes ventratada air layering yöntemini uygulayarak çoğaltma yapabilir miyim? Bununla ilgili deneyimi olan var mı?
Air layering derken... havai köklendirme mi?
Havai köklendirmeye gerek bile yok çeliklersiniz uygun şartlarda nemli ortamda sphagnum yosununda çok kolay hemen köklenir.
huzunperest
30-12-2008, 06:35
Hemen köklenebileceğini düşünmemiştim sayın praecox, bu nedenle işi şansa bırakmamak için havai köklendirmeyi sormuştum.
Bu mevsim çelik alınabilir mi? Alınırsa üst kısımdaki taze dallar çelik için uygun mu? gibi sorular da beliriverdi
Bitkimin boyu biraz fazla uzadı da hem kısaltmak hem de çoğaltmak için iyi olur diye düşündüm. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Nepenthesler ilk başta tıknazca gelişme gösterir. sonra birden asma dalları gibi, Bu konu ile forumun ilk mesajlarında da yazdığım gibi yaprak araları 18 cm bulacak şekilde uzıyarak gelişir sarmaşıklaşır. Bu iki değişik dal konstelasyonun yaprak uçlarından çıkan tendrillerde oluşan ibrikler de farklılık gösterir bunu aşağı ibrik yukarı ibrik formu diye de tanımlayabiliriz.
Uzun asma uçlarından 3-5 yapraklı çelikler alabilirsiniz. kesilen gözden filiz verikçe geriye doğru da o dalda çelikleme yapabilirsiniz. En uygun zaman bir kaç ay sonra bahara girmeden ise de şimdi de çelikleme yapabilirsiniz. Ortam ısıs ve nemi köklenmede bu çeliklerin tutmasında en önemli etkendir.
huzunperest
30-12-2008, 18:55
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler sayın praecox
nephenthes alata mı ventrata mı yoksa mıranda mı kafam karıstı yoksa bunların ucude aynı tur mu
Bugun bauhaustan nepenthes edindim henuz gelmis sanırım fiyatıda gayet uygun 27.9 TL
Fıyatın altında mıranda yazıyordu cıcegın uzerınde alata etıketı vardı forumda ventrata dıye bahsedılıyor hangısı acaba
yukarıda yazılanlardan anladıgım bakımı zor yuksek neme ıhtıyac duydugu gunde 2-3 fısfıs yapılması gerektigi fakat her seye ragmen terralarda yasayabilecegi yani sera ortamı olusturmamız gerektıgı
portatif elbise dolabı gibi olan fermuarlı nylon küçük pratik seralardan düşünün derim. en azından şimdilik...
hatta bu pratik seranın bile ileride ise yasamıyacagı gıbı bır sonuc cıkardım almakla hata mı ettim acaba
sayın hfz bitkilerinizin suanki durumu nedir acaba nasıl bir ortam sagladınız onlara bilgi verirseniz memnun olurum tesekkurler.
http://img21.imageshack.us/img21/4759/mirandan.jpg
http://img24.imageshack.us/img24/7779/miranda1.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/923/alata1.jpg
huzunperest
24-04-2009, 18:02
Bunların etiketinde Nepenthes miranda yazıyordu yanılmıyorsam. Ventratanın ibriklerine biraz benziyor ama ağız kısmı farklı. kesinlikle ventrata değil.
Miranda Northiana x maxima çaprazıdır ve ibrikleri kırmızı barbunye fazulyesi gibi desenli ortalama 20 cm boylarında olur.
Elbetteki miranda değil ventrata ventricosa x alata hybridi
The_Mad_Mush
25-04-2009, 22:40
Herkese selam. Vft, Sar ve Drosera bitkilerim var ama bir veya birkaç çeşit Nepenthes de edinmek istiyorum. Nasıl ve nerden temin edebileceğim konusunda bilgisi olup paylaşacak olan varsa sevinirim.
cello_001
25-04-2009, 22:50
Bende istiyorumda çok zor...
Akvaryum olmazsa nephetesler ölüyormuş.
avukatkemal
26-04-2009, 16:03
Akvaryum ve neph? Nasıl yani..
avukatkemal
26-04-2009, 16:12
Nephentesi yaşatabilirsiniz ama gerekli nemli ortamı yaratmadan yeni ibrik alamazsınız..
cello_001
26-04-2009, 19:22
İşte o nemli ortam akvaryumda daha iyi olyormuş yani bana öyle dediler.
Bazı çihazlar varmış ama maliyeti fazlaymış.
Sayın cello_001,
size öyle diyenler doğru demiş. :)
Nepenthesler aşırı nemli ve sıcak seven EB.lerdir. Orkidelerle bakımı eşdeğer gibidirse de, İbrik verebilmeleri için bu nemli sıcak ortam gerekli.
Evde normal şartlarımızda bakımı da mümkün ise de gelişimleri adeta bir Spatyphillium gibi yaprak verip dururlar. Tendrileri kurur ibrik oluşumu gözlenemez.
Nem sağlıyan ses ötesi (ultrasonic) cihazlar çok da pahallı değil artık. Ama bunu bir odada oluşturmak için gereken miktar nem ise otonormal iklim kuşağımızdaki ademlerde romatizmal veya artritic sorunları da beraberinde getrimektedir. :D
Kısacası aquarium veya bir terrarium en uygun bakım şeklidir.
Size kim dediyse doğru demiş. :)
Eh o kişiden de yalan yanlış bir beyanat vermesini bekleyemezdim doğrusu :D
avukatkemal
26-04-2009, 21:00
Erkan bey akvaryum derken su dolu akvaryım gibi düşündüm, yoksa ****** terrarirumların uygun olduğunu paylaşmıştık daha önceleri :D Akıl aldrovandaya gitti :D
cello_001
26-04-2009, 21:48
Anladım ben onu praecox abi :D
Herkese selam. Vft, Sar ve Drosera bitkilerim var ama bir veya birkaç çeşit Nepenthes de edinmek istiyorum. Nasıl ve nerden temin edebileceğim konusunda bilgisi olup paylaşacak olan varsa sevinirim.
sayın The_Mad_Mush
bauhaustan nepenthes edinebilirsiniz fiyatıda gayet uygun 27.9 TL acele edin derim az miktarda geliyor.
gulaymutlu
28-04-2009, 23:57
merhaba arkadaslar bende bu tohumlardan temın ettım ve topragı ıle bırlıkte aldım uzerını strecledım .. saf su da verıyorum fakat sureklı yavru sınekler turuyor ıcınden ne yapmalıyım cok uzuldum :(
cello_001
29-04-2009, 00:10
Onalr sirke sineği olabilir.Daha önce forumda okumuştum ilaçlama yolu ile kurtulunu biliyor.Tohumdan et obur yetiştirmek biraz zor oluyor siz yetişmiş bitki alsaydınız daha iyi olurdu.
avukatkemal
29-04-2009, 00:25
İlaçlamak dicem ama daha tohum halindeki bitkiniz için çok ağır bir çözüm olacaktır.. eğer yetişkin droseralarınız varsa tohum olan saksılarınızı bu droseraların arasına serpiştirin.. ilaçlama için ise forumdaki başlıklara bakabilirsiniz..
merhaba arkadaslar bende bu tohumlardan temın ettım ve topragı ıle bırlıkte aldım uzerını strecledım .. saf su da verıyorum fakat sureklı yavru sınekler turuyor ıcınden ne yapmalıyım cok uzuldum :(
Bu tohumlardan derken Nepenthes başlığında, korkarım ki VFT (Dionaea muscipula) tohumlarından bahsediyorsunuz.
Acemi başlığında sormayı denermisiniz.
gulaymutlu
29-04-2009, 12:43
vtf lerden bahsetmıyorum sayın Praecox nepentheslerden bahsedıyorum..
gulaymutlu
29-04-2009, 12:45
izmirde sadece tohum bulabılıyorm bı ara koctasa gelmıs saksıda ama onlarda satılmayınca kaldırılmıs izmirde yalnızım sanırım :) :)
yetısmıs etobur bulamadım gercı hastanede calıstıgımdan dolayı da fazla dısarı cıkmamıyorrum.. 1 sene ye yakın arastırdım ama bulamadım.. tohumlarıda ınternetten alldım..
cevaplarınız ıcın cok tesekkur ederım
Nepenthes tohumu mu? :(
Nerden aldınız?
Deneyiminiz yoksa neden aldınız?
Çelikleme ile üretimi çok daha kolaydı.
Deneyiminiz EB lerde ne kadar?
Nepenthes tohumu çimlendirmek çok zordur ve büyümesi de yıllar sürer.
Size bu bağlamda booool şans dilerim :)
Umarım başarılı olursunuz.
Siz ancak teorik bilgi paylaşımı ile yardımcı olabilirim bu konuda zira hiç Nepenhes tohumdan üretme deneyimim olmadı.
sayın gulaymutlu hanım cok cesursunuz ben yetiskin bir nepenthesi nasıl yasatacagım endise güderken siz tohumdan yetistirmeyi deniyorsunuz dogrusu takdir ettim :) cok sabırlı olmalısınız insallah basarırsınız bizleride sasırtırsınız :) tohumlar hangi türe ait acaba ogrenebilirmiyim
avukatkemal
29-04-2009, 13:12
Nephentes tohumlarında 6 ay-1 yıl kadar çimlenme sürelerinden bahsediliyor zaman zaman.. Ben bir kere denedim ama 3-4 ay beklememe rağmen sonuç alamadım.. Bir de tohumların gerçekliğinden eminsinizdir umarım.. Bu tip egzotik tohumlarının sahtelerini satabiliyorlar bazen, pek kimse bilmiyor diye..
gulaymutlu
29-04-2009, 16:38
Nepenthes tohumu mu? :(
Nerden aldınız?
Deneyiminiz yoksa neden aldınız?
Çelikleme ile üretimi çok daha kolaydı.
Deneyiminiz EB lerde ne kadar?
Nepenthes tohumu çimlendirmek çok zordur ve büyümesi de yıllar sürer.
Size bu bağlamda booool şans dilerim :)
Umarım başarılı olursunuz.
Siz ancak teorik bilgi paylaşımı ile yardımcı olabilirim bu konuda zira hiç Nepenhes tohumdan üretme deneyimim olmadı.
tekrar Merhaba.. Tohumları internetten gittigidiyor dan aldım alırken bu kadar zor bır bakımının oldugunu bılmıyordum..
umarım basarırım fotograflarını cekıp yollarım :) ama tahmının o sırke sıneklerı tohumlarıma zarar vermıs olabılır..
su an sadece scarlet drosera'larım cıcek verdı.. 3 saksı.
2 saksı da da ayrıca vtf'lerın cımlenmesını beklıyorum cabuk cımlensın dıye soguk uygulama yaptım bakalım ıse yarayacak mı!
1 saksıda da 6 tohum nepenthes var.. bakalım neler olucak
cello_001
29-04-2009, 16:44
Droseraları tohumdan yetiştirmek çok kolay çok çabuk çimleniyorlar.Vtf yi tohumdan yetiştirmediğim için bi bilgim yok sadece forumdan okuduğum kadar biliyorum.Nephenteslerde büyük bitki olarak bile bakımı zor tohumdan yetiştirmek zor *** iyi olur...
gulaymutlu
29-04-2009, 16:47
sayın gulaymutlu hanım cok cesursunuz ben yetiskin bir nepenthesi nasıl yasatacagım endise güderken siz tohumdan yetistirmeyi deniyorsunuz dogrusu takdir ettim :) cok sabırlı olmalısınız insallah basarırsınız bizleride sasırtırsınız :) tohumlar hangi türe ait acaba ogrenebilirmiyim
guzel dıleklerınız ıcın tsk ederım sn Silence..
benım yaptıgım bılmem cesaret bılmem cahillik :) zamanla goruruz umarım burda sızlerden tebrık almakda guzel olur hem :) tohumların turlerı..
"nepenthes ventricosa"
gulaymutlu
29-04-2009, 16:48
Droseraları tohumdan yetiştirmek çok kolay çok çabuk çimleniyorlar.Vtf yi tohumdan yetiştirmediğim için bi bilgim yok sadece forumdan okuduğum kadar biliyorum.Nephenteslerde büyük bitki olarak bile bakımı zor tohumdan yetiştirmek zor *** iyi olur...
Amin ;)
gulaymutlu
29-04-2009, 16:51
Nephentes tohumlarında 6 ay-1 yıl kadar çimlenme sürelerinden bahsediliyor zaman zaman.. Ben bir kere denedim ama 3-4 ay beklememe rağmen sonuç alamadım.. Bir de tohumların gerçekliğinden eminsinizdir umarım.. Bu tip egzotik tohumlarının sahtelerini satabiliyorlar bazen, pek kimse bilmiyor diye..
SnKemal tohumlar umarım gercektır..
ancak daha once de alısverıs yapmıstım droseralarım cıktı.. zamanla gercı sız yapamadıysanız ben nasıl yaparım bılemem
Nepenthesim 10 günden uzun süre mutfakta idi yeni yaprak oluşumu sürekli vardı ama ibrik oluşumu gözlemlemedim yani ortamında umarım yeni ibrikler oluşturur ;)
elbise dolabı ıkeadan edindim tam şefaf değil ama...
http://img16.imageshack.us/img16/8946/nepz.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/6752/nep1.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/756/nep2.jpg
Bende de nepenthes vardı ama çok zor bakımı.Böyle bir sistem kurmaya calistim bende ama başaramadım.sarrlarla devam ediyorum :D
neyi başaramadınız sayın weezer ne oldu nepenthesinize:confused:
avukatkemal
10-05-2009, 00:22
Nephentes bakımı için bir çözüm önerisi :D
güzel olmuş sayın avukatkemal :) lakin bitki büyüyüp ibrik oluşunca damacanaya terfi etmek gerekir :)
Ben ilerde böle birşey düşünüyorum
Camlı banko :D
http://img228.imageshack.us/img228/3066/banko2m.jpg
Nepenthesimde ibrik oluşuyo sanırım cok mutlu oldum :D
http://img228.imageshack.us/img228/5927/nep.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/6752/nep1.jpg
Bu mutluluğu yaşamak isterdim doğrusu...
codgervural
12-06-2009, 16:00
merhaba geçen ay bauhause dan aldığım nephendesin yanlış bakım sonucu ibrikleri çürüdü alttan çıkan filizlerde henüz oluşmamış 2 ibrik var .şuan hatamı düzelttim ve bitki yeniden canlandı acaba ibriksiz olarak yaşayabilirmi bitkim yoksa ekstra bir şey yapmam gerekirmi.
gerekli nem ve sıcaklık olmaz ise zaten ibrik oluşumu olmaz sürekli yaprak verir fakat ibrik oluşmaz ibrik oluşmaması demek bu etobur bitkinin azot ihtiyacını karşılayamaması demek oluyor sindirimin ibriklerde olduğunu düşünürsek bu durumda ne olur bilemiyorum ibriksiz bir nepenthes...:(
avukatkemal
12-06-2009, 22:33
Birşey olmaz.. Nem olmazsa ibrik olmaz, bitkiniz yaşar ama su obur olarak :D
codgervural
12-06-2009, 22:59
dibindeki filizlerde ibrik oluşumları var onlara odaklananayım bari.et veya su neticede oburgillerden güzel bir bitkim var:))teşekkürler yorumlarınız için:))
Bir nepenthesim olmadı. Bulamadım hiç bir yerde... :(
poliskia
21-06-2009, 18:09
arkadaşlar bunların tohumlarını nereden buluyorsunuz?
Vft ve diğer bazı EB'lerde olduğu gibi nepennthes fidanının altına sphagnum sermek faydalı olu mu?
sphagnum sermek faydalı olurum mu bilmiyorum lakin nepenthesler dibinde değil üzerinden püskürtme metodu ile sulanmadan hoşlanıyorlar yüksek nem ve sıcaklık bildiğiniz şeyler...
şunu belirtmeliyim nepenthes çok dayanık bir eb 10 günlük tatilim sırasında hiç bir şekilde sulanmadı kapalı bir sera ortamında (bu ortam daha önceki mesajlarımda resimlenmiştir) dibinde bir tas su ile bırakılmıştır geldiğimde tüm ibrikler kurumuş hatta pörsümüştü öldüğün sandım pörsüyen ibrikleri kestim normal fısfıslamaya devam ettim ertesi gün kendine geldi cansızlaşan yaprakları canlandı ve yine ibrik vermeye devam ediyor...
codgervural
20-08-2009, 13:24
arkadaşlar bunların tohumlarını nereden buluyorsunuz?
venusflytrap.tr de var ama çok zor iş
avukatkemal
20-08-2009, 15:37
Nephentesi tohumdan almak çok zor ve uzun.. tohum düşünüyorsanız droseradan başlayın..
Ben tohumdan ektim. Yeşermesi üç ay kadar sürdü. Bu sürede çok iyi korumak, gün ışığından ve sudan mahrum etmemek gerekiyor. Şimdilik 60 civarı yeşeren çeşitli türlerde nepenthesim var. Hala da yeşermeye devam ediyorlar. Biraz daha büyüyünce şaşırtmaya başlarım. O da muhtemelen şubat sonu gibi olur.
berduray
20-08-2009, 21:21
Feci merak sarmış durumdayım, şu minik çanakçıklar pek sevimli, tohumu buldum mu tamamdır.
Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum.
Lütfen fotoğraf yüklemeniz mümkün mü...bize de yol göstermesi açısından...
querelle
20-11-2009, 16:55
Herkese selam, Praecox beyefendiye ekstradan selam ;)
Ben de Nepenthes'i çok seviyorum ve nihayet 2. denememe girmiş bulunmaktayım. İlk denemem feci bir başarısızlık örneğiydi ama gerçekten çok acemiydim. Şu anda en azından torfum var, saf suyum var ve ışık alan bir köşem var.
Bugün biraz delirip Nepenthes'im için bir yuva yaptım.
Hemen söyleyeyim; fotoğraflarda gördüğünüz kadar kaba değil aslında oldukça ilginç duruyor. Hatta örümcek yumurtaları olur ya, onlara benzettim ben biraz.
Tabii burda amaç alabileceğim en yüksek nem oranını almak...
Gördüğünüz pencerenin yanında bir pencere daha var, yani baya ışık oluyor gündüzleri. Ama yine de yetmezse (ki Nepenthes'in bol ışık istediğini biliyorum artık) yapay olarak florasanla ışıklandırma yapmaya karar verdim.
Dedim ya, bu sefer kararlıyım, olacak bu iş !
İşte Nepenthes ve mutfaktaki yuvası:
http://img34.imageshack.us/img34/6498/nep01.jpg
Bu da iç kısmı gösteren bir açı:
http://img34.imageshack.us/img34/3381/nep02.jpg
Her zamanki gibi tavsiyelerinize açığım, sevgiler :)
codgervural
20-11-2009, 19:37
gerilim filmlerinden bir sahne gibi duruyor:) (kozanın içindeki yaratık)
avukatkemal
22-11-2009, 11:08
Doğal ortamda avlanamayacak ama bitkiniz :D
querelle
22-11-2009, 11:18
Orası öyle Kemal bey ama akvaryum için meyve sineği üretiyordum, onlardan vereceğim artık.
:D
Bonsaiforever
22-11-2009, 18:26
Avlanması önemlimi ki? Yani tüm etobur bitkiler için geçerli bu sorum, ben hep saf su yeterli diye okudum? Yani avlansa daha iyi olacağını biliyorum ama avlanmasa da sorun olmaz diye biliyorum, yanlış mıyım?
codgervural
23-11-2009, 09:40
Benim bitkiler kapalı ortamda bir sorun yok şimdilik, ama özellikle sarracenialarda dikkat ettim yakaladığım bir böceği attığımda hemen filiz veriyorlar.
avukatkemal
24-11-2009, 15:27
Faydası mutlaka vardır, topraktan alamadığı besini alıyor.. Ancak yaşamını sürdürür şüphesiz suyla da.. Ben daha çok seyir açısından demiştim :)
querelle
24-11-2009, 16:06
Geçen gün İstanbul Üniversitesi'nin botanik bahçesine gittim. Her şeyden önce mükemmel bir yer olduğunu söylemeliyim; nemden yapış yapış olmama rağmen içerdeki güzellikler yüzünden bir türlü çıkamadım :) Mutlaka gidin.
1 tane Sarracenia (sanırım Purpurea) vardı,
5 tane de Nepenthes Maxima (ya da Miranda ?)
İçerdeki yüksek nemin yanısıra Nepenthesleri bir de minik havuzların üstüne asmışlardı.
Bitkiler nemden memnun olmalı ki kocaman ibrikler oluşturmuşlar ama her bitki sadece 1 tane yeni ibrik çıkartmış. Bütün bitkilerin üstünde kupkuru ibrikler vardı ve hiçbiri kesilmemişti, sanırım o yüzden gelişemiyorlar.
querelle
24-11-2009, 16:08
Öte yandan düşününce doğada da ibriklerini kesen yok, belki böyle olması gerekiyordur ?
"Ben bilmem beyim bilir" hesabı topu uzmanlara atıp hemen kaçayım burdan :)
Mutlaka ziyaret edeceğim keşke bir kaç fotoğraf ekleseydiniz
nepenthes hastasıyım :)
Bonsaiforever
30-11-2009, 19:00
Buda benim nepenthesimin yuvası, sadece üstünde azıcık bir delik var, sadece fıs fıs için açtığımda hava alıyo denebilir. Resimde pek hoş durmuyo ama yinede estetik yani... Damacana usulunden daha hoş olduğunu düşünüyorum ama nasıl bir sonuç alacağım bilmiyorum. İçinde 2-3 tane ibrik var ama yenimi oluştu aldığımda varmıydı bilmiyorum. Bakalım ibrikleri büyütebilecek miyim...
querelle
30-11-2009, 19:40
Ben yeni bir yuva yapmak zorunda kaldım ama henüz bitmedim.
Sizinki ışık bakımından çok şanslı görünüyor, gündüz nasıl oluyor orası ?
Bizim ev çok karanlık maalesef, yapay ışıklandırmaya gitmek zorunda kaldım.
Bonsaiforever
30-11-2009, 20:33
Bütün gün güneş alıyor denebilir fakat açmıyorum panjurları. Sizce güneş görmesi için bırazcık aralamam gereklimi?
querelle
01-12-2009, 00:39
Ben de acemiyim bu konuda ama okuduğum bütün yabancı kaynaklarda Nepenthes için "nem + ışık" diyordu...Işık derken; direkt güneş ışığı yapraklarını yakabiliyormuş o yüzden kısmi Güneş ama bol aydınlık diye de detaylandırmışlardı.
Keşke benim de sizinki gibi bir köşem olsaydı da hiç uğraşmasaydım florasanlarla filan.
querelle
04-12-2009, 19:04
Bugün Eminönü'nde çiçek pazarının ordaydım. Bauhaus'ta 27 TL olan bitkilerin aynıları Eminönü'nde 65 TL...Bir de "benim hatrıma" 60 TL demez mi :p
Çok mersiiii, şöyle bir dolaşıp geleyim ben!
querelle
12-12-2009, 17:57
Arkadaşlar, Nepenthes'lerime yeni bir sistem yaptım ve sonuçlar çok iyi. Birkaç güne fotoğraf paylaşacağım.
Mesela daha önce hiç olmayan birşey oldu; ibrikler kızarmaya başladı. Damar gibi kalın kırmızı çizgiler oluştu. Onların yanısıra birçok yeni yaprak verdiler ve hatta yeni ibrikler oluşuyor gibi.
Pek şaşırtıcı değil çünkü içerde inanılmaz bir nem var, fotoğraflarda göreceksiniz. Aynı sistemde bulunan Droseralar ise zaten çıldırmış gibi devamlı yeni yaprak çıkartıyorlar.
http://img34.imageshack.us/img34/6498/nep01.jpg
Ben bunu evde yapsam, annem ilk o strechlere beni sarar saksıyla beraber dışarı atardı:D:D
Şu anlık bir sera fikrim var, nem ve sıcaklık konusunda araştırma yapıyorum şimdilik...
Konu açılmışken sorayım, bir EB için en ideal nem ve sıcaklık nedir?
Konu açılmışken sorayım, bir EB için en ideal nem ve sıcaklık nedir?
Konu kapanmadı ki açılsın. :)
bir EB için ideal nem ve sıcaklık türüne ve cinsine göre değişiktir.
Nepenthes başlığında sorduğunuza göre bu türün de kabaca üç türü var highland lowland ve hybridlerin genel ısı nem istekleri. ki tüm bunları eski mesajlarda türün başlıklarındaki ilk mesajlarda yazılmıştı
Okumadan sormuşum:) Özür...:)
highland lowland ve hybridler
Peki aldığımız bitkinin bu üç çeşitten hangisine ait olduğunu nasıl anlayacağız?:o
querelle
13-12-2009, 22:15
Bitkinizin üstünde etiket var mıydı ? Ordan araştırma yapılabilir sanıyorum :)
Daha bakmayı bilmediğim bir bitkiyi almak saçma olur:)
Çözemediğim lowland, highland ve hybrid türlerin hangisine ait olduğu etiketinde yazıyor mu, yoksa bir uzmana mı sormalı?:)
Genelde Türkiye'de alacağınız sürüm üretim Nepenthesler lowland x highland çaprazı hybrid türlerdir.
Genelde sadece iki hybrid getirtilmekte.
En sık rastlananaı Nepenthes ventrara (ventricosa x alata) hybridi.
Bir diğeri ise, daha iri (15-28 cm e kadar) kırmızı benekli çizgili dekoratif ibrikli Nepenthes miranda (northiana x maxima) hybridi.
Bunun dışında türlerin seri üretildiğine rastlamadım.
Özel şecereli türler zaten etiketli satılırlar. Onları da genelde yapımarketlerde bulamazsınız.
Forumda ventrata veya miranda diye aratırsanız bir mesaj listesi çıkar önünüze. inceleyin!
Ventrara ve miranda türlerini gördüm forumda, yanlızca hangi çeşide ait olduğunu öğrenmek istemiştim...
Thanks Praecox..!:)
merhaba arkadaşlar.
çok büyük bir heves ve heyecanla bugün bir nephentes edindim. nem açısından çözüm üreten arkadaşlara bir sorum olacak: denediklerinizden uzun vadede en iyi sonuç verenleri söyleyebilir misiniz acaba? ben ankara'da yaşıyorum ve havamız malum, kuru. bu saate kadar orkide ve diğer etoburları idare ettim ancak forumu okudukça nephentesim adına endişelenmeye başladım.
teşekkürler, iyi çalışmalar.
Koca nepenthes'i 40 cm yüksekliğinde seraya sokamayacağıma göre son çare ev içerisinine bakmak daha doğru olur...
Kalorifer yanmadığında sıcaklık 18 derecede sabit kalıyor ev içinde...
Geceleri veya kalorifer yanmadığı zamanlarda bu nepenthes ve geniş olarak sarrecenia ve vtfler dayanabilir mi? (Gerçi forumda donup tekar yeşeren ne sarr. gördük:)
Bonsaiforever
01-01-2010, 11:05
Arkadaşlar tek gecede bitkimin tüm ibriklerinin şapkaları buruşmuş, nem konusunda sıkıntımız yok yeni ibrikler veriyor fakat bugun farkettim ki toprağı taş gibi olmuş. Sanırım toprağını değiştirmem gerekecek. Bana çok acil bir saksıyı dolduracak kadar nepenthes toprak karışımı lazım. Bir saksıyı dolduracak kadar toprak satın almak istiyorum, birisi yardımcı olabilir mi tedariği konusunda? Çok az bir miktar lazım yani hediye de kabul edebilirim :p
verdoque
01-01-2010, 11:35
Benim de bir sorum olacak, 2 gün önce Ankara Bauhaus'tan aldığım nephentesin (üzerinde alata yazıyordu) ibrikleri ilk eve getirdiğimde sertti. Sabah akşam fısfıslıyorum, kaloriferli cam kenarında kaloriferin tam üzerinde değil ama yanında duruyor. Bulunduğu tarafa nemi arttırması için kalorifer suluğu taktım. Hatta kalorifer üzerine ıslak havlu sermeyi düşünüyorum. Ama ibrikler ilk geldikleri kadar sert değil, yumuşama var. Bunun iyiye alamet olmadığını düşünüyorum, doğru mudur? Sn. Bonsaiforever, toprağı sadece su püskürterek mi suluyorsunuz? Üstten sulama yapmadığınız için mi toprak kuruyup sertleşmiş?
Telden sera kafesi hazırlıyorum, etrafına stretch film geçirip kornişten sallandırmayı planlıyorum. Umarım ibrikler o zamana kadar dayanabilir.
Nepenthes orkide toprağında da olur. Genelde saf torfa dikilirler. Torf kurudu mu zor su tutar. Bir gün saksıyı saf suya sokun. Yeniden ıslak kalır su tutma kapasitesini kazanırsa ne alâ yoksa torfunu değiştirin.
İbrikleri kışın yarıya kadar kurur. İlkbaharla yeni ibrikler oluşturur. Eskileri tamamen kurur. Bu doğaldır.
Bonsaiforever
02-01-2010, 01:09
praecox bey bilgiler için teşekkür ederim.
Verdoque, üzerindeki streçi açmaya üşendiğimden iki hafta boyunca su vermedim fıs fıs nem falan filan veriyodur diye düşündüm ki bu sabah kapan ağızlarını buruşmuş görünce toprağına baktım taş gibi olmuştu. :/ Neyse yarın saf suda bekletme operasyonu düzenleyeceğim umarım olumlu sonuç alırız.
verdoque
17-01-2010, 13:29
Tel kafesten yapılmış sera içindeki nephentesimi günde 2 kere fısfıslıyorum. Sıcaklık 20-23 derece, nem de çoğu zaman %70 üzerinde, %80lere vardığı oluyor. Cam kenarında, ışık da alıyor. Uygun koşulları sağlayabildim. Ancak sanırım Sn. avukatkemal ara ara havalandırmayı unutmayın demişti. Bunu mantar ihtimali için söylediğini tahmin ediyorum. Nephentes'i kapalı ve aşırı nemli bir ortamda tutarken mantardan nasıl koruruz? Bunun için bionem kullanmamın bir zararı ya da faydası olur mu? Havalandırmayı ne sıklıkta yapmalıyız?
Bir yaprak üzerinde siyah benekler gördüm diğerinin kenarında kuruma ve sağlıksız bir görünüm var. Bunlar belki ilk getirdiğimde de olabilirler tabi ama bu kadar uğraştıktan sonra bitkimin hastalanmasını istemiyorum. Mantar konusunda çok tecrübem yok, sadece yazın hanımelimde külleme olmuştu, onu da bitkiyi dibinden budayıp toz kükürtle halletmiştim.
Bonsaiforever
05-02-2010, 16:23
Arkadaşlar ibriklerin çoğu solmaya başladı. Bunları kesmeli miyim? Ayrıca yeni yetişmekte olan ibrikler acayip yavaş büyüyor gibi, hala daha ufacıklar. Bu normal midir?
Teşekkürler
Ben bauhouse'dan bir nepentes aldım.rebecca sober. torf değişimi gerekir mi Bitki gayet sağlıklı hatta mükemmel gözüküyor.
codgervural
13-02-2010, 10:04
en son gelenler gerçekten güzelmiş.ben hala geçen sene aldığımla uğraşıyorum.
bu arada sevgili mavikan torf değişimi hakkındaki sorunun cevabı 5 mesaj önce anlatılmış :)
Yani değiştirmesem de olur mu ?
codgervural
13-02-2010, 10:27
elinde torf varsa değiştir bence yoksa güzelce suda beklet .genelde yapılan hata ki bende yaptım o hatayı yaprakları fısfıslayıp torf sulama ihmal ediliyor.torf kuruyunca ibriklerde kurumaya başlıyor ve birdaha çıkartması zor.ihmale gelmeyen bitki ben 1 senedir bekliyorum ibrik çıkartsın diye düşün artık
elimde torf yok, ama torf ıslak en yakın zamanda değiştiririm. Değiştirmeye korkuyorum aslında çünkü zarar gelebilir çiçeğe.
Yine bir sorum olucak. Nepenthes rebecca sober'ın ibriklerinin içine su koymak gerekir mi ?
yabancı bir forumda gördüm nepenthesler için degişik bir media torf yok
bildigimiz köpuk ikincisi kil paraçıkları piyasada hydroton die geçiyor silis kum siyah sonraki dışarı taşmasın die cakıl taşları onların karısımına bitki konuluyor
şimdi bir kaç malezya forumuna baktım onlarda streçleme yontemi kullanmışlar:p . nem oranını saglamak için . çok degişik media lar deniyorlar bir degişik yöntemde yanmış kil ( tugla demek daha dogru sanki) ufalayıp peat moss ( torf ) ile karıstırp kullanmışlar .
bildigimiz köpuk ikincisi kil paraçıkları piyasada hydroton die geçiyor silis kum siyah sonraki dışarı taşmasın die cakıl taşları onların karısımına bitki konuluyor
Bunlar, #112 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=588137&postcount=112) nolu mesajdaki fotoğrafları açıklamak için yazıldı sanırım.
Üyelerimiz arasında, henüz çok az bilen kişiler olduğunu da unutmayın demiştim...
Bu konuyu (Fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12308) ) okursanız, açıklamaları her fotoğrafın altına (ya da üstüne) ekleyebilirsiniz.
Lütfen virgül kullanın. Türkçe harfleri de kullanmanız gerekiyor. "yontemi" yerine "yöntemi" yazabilirsiniz değil mi?
querelle
02-03-2010, 17:20
merhaba arkadaşlar.
çok büyük bir heves ve heyecanla bugün bir nephentes edindim. nem açısından çözüm üreten arkadaşlara bir sorum olacak: denediklerinizden uzun vadede en iyi sonuç verenleri söyleyebilir misiniz acaba? ben ankara'da yaşıyorum ve havamız malum, kuru. bu saate kadar orkide ve diğer etoburları idare ettim ancak forumu okudukça nephentesim adına endişelenmeye başladım.
teşekkürler, iyi çalışmalar.
Tabii ben çok geç gördüm bunu ama kendi tecrübemle yardımcı olmaya çalışayım.
Ben fotoğraflarda gösterdiğim düzeneği sonradan bozdum. Ufak bir sera yaptım (eski bir dolabın içini alüminyum folyo (ışığı arttırsın diye) + streç filmle kapladım, dolabın üstüne florasan için yer yaptım ve son olarak etrafını tekrar filmle kapattım) ve en büyük verimi bu serada aldım.
Bu serada 4 florasan kullandım; 2xphilips daylight ve 2xgrolux.
Şu an size serayı göstermeyi çok isterdim ancak alakasız sebeplerle bozmak zorunda kaldım ve Nepenthes'i de arkadaşıma verdim.
Böyle bir düzenek kuracak olursanız şu ucuza satılan çok geniş tencerelerden edinin, tencereyi suyla doldurun ve saksının altına koyun. Akvaryumda kullanılan ısıtıcılardan birini tencere suyuna bırakın; kısa sürede inanılmaz bir nem yarattığını göreceksiniz.
Bahsettiğim düzenekle Nepenthes'im o kadar hızla büyüyordu ki gelişmesini her gün takip edebiliyordum. Aynı serada bulunan Droseralar da keza öyle, nerdeyse her gün yeni yaprak veriyorlardı ve oldukça kızarmışlardı.
Ve son olarak; bu benim naçizane tecrübem ama tabii ki etobur bitki denilince bu işin uzmanı Praecox beyfendidir, kısacası o ne derse onu yapın :D
verdoque
06-03-2010, 22:40
Benim nephentes seraya rağmen ibrik çıkarmaya niyetli gibi görünmüyor. Sabah akşam fısfıs, haftada 1-2 saksıyı sulama, çoğunlukla %70 üzerinde nem, 20-25 derece sıcaklık, ışık da var. Daha ne istiyor anlamadım ki...
Seranın resimlerini ekleyebildim sonunda:
querelle
07-03-2010, 07:53
Hocam Praecox daha iyi bilir ama bence ışık yetmiyor. Okuduğum her kaynakta Nepenthes'in doğrudan güneş ışığı olmamak kaydıyla bol ışık istediği yazıyordu.
Benim bahsettiğim sera sisteminde de 4 florasan vardı; hatta günde en az 14-16 saat yanıyorlardı.
Eğer fotoğraflarda görülene ilave ışık yoksa bence bu ışık çok az, hele de kış aylarında.
querelle
09-03-2010, 20:00
Arkadaşlar harika bir video buldum, BBC'den David Attenborough imzalı. Bilenler bilir, kendisinin tüm belgeselleri olağanüstüdür.
Bu videoda da Nepenthes'in ibrik oluşturması saniye saniye kaydedilmiş...Kimbilir kaç gün ya da hafta sürmüş ama birkaç dakikada izleyiveriyorsunuz; inanılmaz bir emek sözkonusu.
http://www.youtube.com/watch?v=trWzDlRvv1M&feature=channel
huzunperest
09-03-2010, 20:15
Harika bir çalışma gerçekten. Link için teşekkürler querelle
E o zaman bizim saksının çevresini de benzer toprakla mı doldurmamız gerekiyor ki sürahiler büyüyebilsin. Dediğine ve gördüğüme göre gerçekten toprağa değmeden bir gelişme olmuyor. Hadi bakalım yine iş çıktı bize...
Ama tabii bu sadece o türe has da olabilir. Nitekim bazıları havada asılı da büyümüştü.
verdoque
06-04-2010, 14:16
Nephentes'im sonunda ibrik veriyor! :)
Yaprakların arasında gizlenmiş durumda. Yapraklardan birine temas etmiş ve öyle büyümeye başlamış olabilir. Belki de baharın ve bulutsuz, aydınlık havaların etkisidir, bilmiyorum. Her gün ne kadar büyüdüğüne bakıyorum. :) Fotoğraf ekleyeceğim...
avukatkemal
07-04-2010, 17:24
Aman ortamını korumaya çalışın.. Kısa sürelik ihmalim sonucu nephentesimi kaybettim.. ben yandım sizler yanmayın.
querelle
16-04-2010, 20:32
Nepenthes ibrik gelişimi. Bitkim beni hayalkırıklığına uğratmazsa sonradan da devam edebilmeyi umuyorum...
Sevgili Nepim "Vedat" sizlerle;
Not: Bu resimleri "İLK" querelle'e ithaf ediyorum, o anlar :p
Sayın querelle nepenthesinizi hangi ortamda yetiştiriyorsunuz ?
querelle
16-04-2010, 23:58
Son düzenleme praecox, Dün saat 23:29. Neden: marsala şarabı:p
:D :D :D
Teraryumda yetiştiriyorum sevgili Korkut.
Üzerinde 4 florasan var; 2 grolux ve 2 daylight. Aşağıda 10-15cmlik sıcak su bulunuyor her daim, bu yüzden içerisi oldukça nemli. İçerdeki hava sıcaklığı genelde 26C civarında seyrediyor...
Özellikle bilmek istediğiniz birşey varsa sorabilirsiniz. Çok amatörüm ama en azından kendi bildiğim kadarını aktarırım.
Teraryumun resmini aşağıya ekliyorum. Eski bir resim sayılır, şu an daha farklı ama işleyiş olarak aynı sadece estetik kısmı biraz düzeldi :p
Bu arada teraryum görmek istiyorsanız syn. Praecox'u sıkıştırın, kendisinde ne cevherler var da paylaşmıyor. Nazar korkusu herhalde! ;)
querelle
16-04-2010, 23:59
Resim eklemeyi unutmuşum çene yaparken pardon,
verdoque
17-04-2010, 16:50
Nephentes fotoğrafı için teşekkürler Sn. querelle. Ben de güya böyle aşamaları çekecektim ama farkettiğimde ibrik zaten ibrik formunu almıştı. Şimdi günden güne büyüyor ama resimleyemedim malesef.
Bir de 2 hafta önce de Bauhaus'tan küçücük ibrikleri olan farklı bir nephentes aldım. Cinsini bilmiyorum. Forumda bir yerlerde fotoğraflarını görmüştüm ama bulamadım tekrar. O nephentes'in de bakımı aynıdır diye düşünüyorum. Bir hafta kadar vft'mle aynı su kabını paylaştılar, dalıp onu da su kabına koymuşum. Şimdi büyük nephentesin serasında duruyor.
querelle
17-04-2010, 20:53
Rica ederim.
Bu aşamalarını göstediğim nepenthes de Bauhaus'tan fide olarak alındı; sizinkiyle aynı tür mü acaba ?
Ben ona Nepenthes Bauhausii ismini koydum :p
Fotoğraf paylaşmaktan çekinmeyiz (düzeltme: çok "delikanlı" bir söylem olmuş ama ben "çekinmeyiniz" yazmak istemiştim!), hangi aşamada olursa olsun diğer nepseverlerin bitkilerini görmek hep ilgimi çeker.
Sayın querelle teşekkürler.
Nepenthes Bauhausii gerçekten güzeldi :D
Bende kısa zamanda nepenthes temin etmeyi planlıyorum. Buradaki yapı marketlerde malesef henüz görebilmiş değilim.
cello_001
18-04-2010, 19:16
Adanadaki yapı marketlerde etobur bitki türlerinin hiç biri yol malesef. Adanada etobur satan hiç bir yer görmedim.
Sayın cello haklısınız. Bu açıdan EB temin etmek istediğim zaman bitkinin bir katı daha kargo ücreti ödemek zorunda kalıyorum. Buda malesef bütçemi zorluyor.
verdoque
18-04-2010, 23:28
Rica ederim.
Bu aşamalarını göstediğim nepenthes de Bauhaus'tan fide olarak alındı; sizinkiyle aynı tür mü acaba ?
Ben ona Nepenthes Bauhausii ismini koydum :p
Fotoğraf paylaşmaktan çekinmeyiz (düzeltme: çok "delikanlı" bir söylem olmuş ama ben "çekinmeyiniz" yazmak istemiştim!), hangi aşamada olursa olsun diğer nepseverlerin bitkilerini görmek hep ilgimi çeker.
Biz de çekinmeyiz:))
Benimkilerin ikisi de Nepenthes Bauhausii:) Ama ilk aldığım ventrara sanırım. Yeni aldığım ne bilmiyorum, 1-2 cm büyüklüğünde ibrikleri var. Topu topu 7 yaprağı ve 3 ibrik var üzerinde, saksısı da küçük zaten. Onunla beraber evdeki etobur çeşidi sayısı 6'ya çıktı ve RO cihazı almak durumunda kaldım sonunda. Yazın evde sinek katliamı olacak! (Bu arada halojen lamba da iyi bir sinek kapanıymış, az öncekiyle beraber yakın zamanda 2 kocaman kara sinek lamba kenarında pişerek intihar etti:) )
Fotoğraflar var da bilgisayara atıp boyutlandırmaya zaman olmadı bir türlü. İkisini toptan ekleyeceğim bi ara inşallah.
querelle
19-04-2010, 02:21
Kanatsız meyve sineği kültüründen verelim ?
Bildiğiniz meyve sineklerinin kanatsız versiyonu; kültür hâlinde çoğaltabiliyorsunuz. Ben yurtdışındayken bir laboratuvardan satın almıştım. O zamandan beri evde kendim çoğaltıyorum.
RO aldığınıza göre bu hobiyi ciddiye alıyorsunuz demektir, isterseniz bunun gibi bir kültürden edinmeyi de düşünün. Un kurdu üretenler de var, o da bir opsiyon...
Lamba yanında sinek beklemekten iyidir derim ben :p
Benim de ilk aldığım bitki N. Maxima idi ama acemilikten yaşatamamıştım. 2 sene sonra, Syn. Praecox'un müthiş bilgilendirmesi sonucu bu hobiye yeniden el attım ve 3. denememde nihayet (en azından şu kadarını) becermiş görünüyorum.
Adana'daki arkadaşlar: Kargo parası çok diye düşünüyorsunuz ama etoburlar aslında zaten pahalı bitkiler. Yurtdışından getirtmeye kalksanız o fiyatın 2-3 katını vereceksiniz, üstelik (postamız sağolsun) gelmeyebilir de.
11 TL bir nepenthes için acayip komik bir rakam, üstüne eklediğiniz kargo parası da hiçbir şey değil.
Naçizane fikrimi sorarsanız; bence evvela iyice burdaki bilgileri okuyun.
Özel torf hazırlamanız gerek, saf suyunuz olmalı, nemi yüksek tutacak bir ortamınız olmalı...vs Kısacası o koşulları yaratabildikten sonra bitkileri almak çok kolay.
Tabii ben daha önce EB bakmadığınız varsayarak bunları yazdım; baktıysanız affola!
verdoque
19-04-2010, 07:07
Kültür sineği ilginç bir fikir, hem de kanatsız! Bizim burası yeşillik, ağaçlık bir yer. Yazın sineğimiz böceğimiz hiç eksik olmuyor. Vft'm (tek saksıda 2 adet) sadece eylül ayında tek başına 8-10 tane karasinek yakaladı :) Domates fidelerim sineklendi geçenlerde, ortalarına droseraları oturttum. Sinekler havalandıkça yapıştı:) Ama kıtlık çekersek düşünebilirim.
Nephentes serada olduğu için sinekleri yakalayıp içeri atmak lazım. Ama geçenlerde seranın içinde örümcek ağları gördüm. Kendi kendine benden habersiz örümcek avlıyor olabilir yani:)
querelle
19-04-2010, 16:58
Bu arada nihayet bir nem ölçer aldım. İbrik çıkaran bitkinin olduğu teraryumdaki nem oranı gündüz %75. Gece ışıkları kapattıktan sonra tekrar ölçerim, bakalım nasıl bir oynama oluyor...
Vallahi çok şanslısınız syn. Verdoque, keşke ben de öyle bir yerde yaşasaydım. Benim VFT balkonumda durmasına rağmen ne fazla güneş alıyor (apartmanlar yüzünden) ne de fazla avlanabiliyor. Bugüne dek en fazla 2-3 kapanı aynı anda kapanmıştı; demek sizinkiyle karşılaştırınca devede kulakmış.
Neyse ben de zaten nepenthes üzerine yoğunlaşıyorum artık mecburen.
Bir dönem kış aylarında kullanmıştım kanatsız meyve sineklerini. Yetiştirmesi zor değil. Şuan baharın gelmesi ile birlikte bitkileri balkona aldım. Haliyle doğal olarak kendileri avlanabiliyorlar. Kış ayında tekrar kanatsız sineklere dönüş yapacağım.
Bu hastalığın naçizane kurbanlarından biri olarak:o, taşınırayak yeni bir neph. almıştım. Şu Bauhausii ufak ibriklilerden. İrice bir de vazo aldım. Dibine, orkidelerim gibi, rengarenk bilyeler serip oturttum üstüne paşayı. Pencerenin önüne koydum, sabah güneşine doysun diye. Sabah akşam gelip gidip fısfıslıyorum. Şimdi şimdi ufak ibrikler çıkartmaya başladı (aman nazar değmesin!!!:dilli:). Artık irice vazodan devasa bir vazoya geçecek kadar da tombullaştı serseri. Kolilerin içinde neresinde fotograf makinamı bulunca fotoğraf eklerim. (sonraki maaşa:D)
verdoque
18-06-2010, 06:59
Bendeki sera içinde onlarca yaprak yanında ancak bir tane küçük ibrik çıkarabildi. Ankara'da sera olmadan başarmışsınız, tebrikler :)
hile yapmış gibi görünmek istemem ama "taşınırken" derken 3 aydır Denizli sakini oldum:o . (adımı henüz "ankaralı etoburseverler"den sildirmeye niyetim yok, dönüciim memlekete:D) her ne kadar iklim anlamında ankaraya benzese de sanırım daha nemli. sabah akşam fısfısın da hakkını yememek lazım. döndüğümde hala ibrik çıkartıyorsa neph.im, o zaman tabrikleri kabul ederim ama şimdilik hakkım saklı kalsın lütfen:D
hile yapmış gibi görünmek istemem ama "taşınırken" derken 3 aydır Denizli sakini oldum:o . (adımı henüz "ankaralı etoburseverler"den sildirmeye niyetim yok, dönüciim memlekete:D) her ne kadar iklim anlamında ankaraya benzese de sanırım daha nemli. sabah akşam fısfısın da hakkını yememek lazım. döndüğümde hala ibrik çıkartıyorsa neph.im, o zaman tabrikleri kabul ederim ama şimdilik hakkım saklı kalsın lütfen:D
Ben de Ankara'dayım. Nasıl olur sera içerisinde bakıyorum, bitki sarmaşığa döndü de tek bir ibrik oluşumu yok, en iyisi çıkarıp pencere önüne koyayım güneşe derken.... Denizli'de oturup ibrik oluşana kadar evlatlık kabul edecek var mı acaba ? :D
codgervural
24-07-2010, 17:23
bauhaustan aldığım ve yanlış bakım sonucu ibriklerini kaybettiğim bitkimin yavruları:rolleyes:ana bitkinin biri soldu 2 de çelik kaybettim ama iyi bir hasat oldu:D
verdoque
24-07-2010, 21:41
Çok güzel görünüyorlar :) Bu kadar ibriği böyle dışarıda mı çıkardılar?
codgervural
25-07-2010, 12:44
1 sene sonunda ilk ibrik çıktı sonrasında hepsi birden coştu.ana bitkiden kışa doğru gene 3çelik alacağım.en son budamada çok aptalca davrandım 4 çelik daha var ama 3ü gidici gibi
codgervural
25-07-2010, 12:46
bitkiler kapalı balkonda duruyor onlara kapalı bir terrarium yapmak yerine balkonu terrarium haline getirdim:D pencereyi kapatıp yere kovayla su döküyorum.
benim nepentese alttan kaseye su doldurup nnepentesi içine otıurtdum ve kapalı balkonda sıcak ortamda astım,,sizce yanlışmı yapıyorum ben..
verdoque
30-07-2010, 15:56
Nephentesler su içinde yetiştirilmiyor, toprağı nemli kalacak şekilde üstten sulama yapmanız gerek.
nepanteslrimi saksı küçük oldugundan büyük saksıya diktim ayrıca bir kök ayırmıştım ama nerdeyse kök yok gibi..onuda küçük saksıya diktim sizce tutarmı ?
şuan hala satışının yapıldığını bildiğim biryer war isteyen arkadaşlar we o çewrede oturanlar gidip bakabilirler ben bakamayacağımı düşündüğümden almadım bitkiye yazık sonuçta bakabiliceğine inanan arkadaşlar warsa kurtarın onları ordan gitgide kötüye gidiyorlar çünkü
merter -- tekzen merter ulusoyun hemen arkası
oraya kadar gitmişken tam yanındaki serayada ugramanızı tawsiye ederim belki hoşunuza gidecek birşeyler bulabilirsiniz tekzenin yan otopark girişinin hemen karşısında
verdoque
11-09-2010, 15:22
nepanteslrimi saksı küçük oldugundan büyük saksıya diktim ayrıca bir kök ayırmıştım ama nerdeyse kök yok gibi..onuda küçük saksıya diktim sizce tutarmı ?
Tutabilir, bildiğim kadarıyla çelikle çoğaltılabiliyor.
Zaten en iyi üretim ve çoğaltma yöntemi Nep.lerde çeliklemedir.
Ancak, çelikleme için geç bir vakiteyiz ilkbahar uygun olur.
Çeşitli çelikleme yöntemi var benim başarılı olduğum yöntem şöyle:
filiz kısmından 5-6 yapraklı bir çelik kesilir. üste sadece 2-3 yaprak kalacak şekilde alt yapraklar kesilir. Keskin bir jilet ile yaprakların koltuk arası ana gövdeye sadce üst deri odunsu tabakayı yaralamadan boylamasına kesikler atılır. kesik atılan bu tüm kısım önce saf sphagnuma veya torfa dikilir.
Odunsu tabakayı zedelememeğe özen gösterin. Terihan üst yumuşak derimsi tabaka biraz yanlamasına jilet atmak sureti ile kesilir ki odunsu kısım fazla zarar almasın.
Köklenme çok geç olur uzun zaman alabilir ve nep.lerde aşırı bir kök yapısı beklemeyin.
Günde en az 2 kez yağmurlama yapmanız uygun olur. bu zaman zarfında 5-6 ay saksı suda kalabilir.
Bu şekilde elde edilen çelikler suda da köklendirilebilir.
Nep.lerin kök yapısı çok zayıftır ve kırılgandır. saksıya alırken azami dikkat gösterin.
arkadaşlar benim nepentesim dipdeki dalları simsiyah oldu sanki çürümüş gibi üst kısımlara dogru kararıyor ne yapmalıyım yardım edin kurur giderse çok üzülürüm,tepe kısımlar parlak yeşil ama alttan çürümeye başlıyor, bir saksıda bir kök olarak dalları 5 tane uzunca, nasıl çogaltmamı önerirsiniz ?acil yardımcı olursanız sevinirim.
arkadaşlar yardım edin çiçeğime..:(
hımm ..dalından kesip çogalma yapılıyormuş öylemi:) hangi aylarda çelikle çoğalma yapsam ..?
Nepenthes'inizi nasıl bir ortam içerisinde tutuyorsunuz, ortam ısısı, nemi, ışık alışı, sulamanız, nepenthesinizin türü, ne zaman, nereden aldığınız, şu anki görüntüsü, bunları bildirmeden yardım değil ancak tahmin alırsınız. Soru ve sorunlarınızı daha ayrıntılı ve resimlerle desteklenmiş olarak sorar iseniz daha net ve hızlı cevaplar alabilirsiniz.
Arkadaşlar malum yaz yaklaşıyor :) etoburlarımız coşacak :D ama ben geçen yaz nephenthes sahibi değildim ve ışık ihtiyacı olayını tam anlayamıyorum.Aslında araştırdım elimdeki tür Nepenthes "Rebecca Soper"(N.gracillima x N ventricosa) sanıyorsam highland x lowland hibriti;).Acaba direk güneş ışığına maruz kalsa yaprakları yanar mı? Terraryum kurdum.Fotolarını yakın zamanda eklerim.Torfu ilk aldığım torfla elimdeki sarr karışımını(torf-perlit-silikat kumu) karıştırdım daha büyük bir saksıya aldım.Güzelce suladım ve şu an tek bir ibriği var 7-8 cm boyunda acaba onu büyütebilir mi içi boş su eklenmemesi gerekiyormuş acaba suyu nasıl tolere edecek? Biraz fazla oldu ama şimdiden teşekkürler :D
saydemir
13-05-2011, 18:22
Ben nepenthes ventricosamda öğleden sonra sürekli güneş altında olmasına rağmen hiç sorun yaşamadım. Hatta faydasını gördüm. Az ışık ibrik oluşumunu engelliyor. Ama gölgedeki bir bitkiyi birden güneşe çıkarmak yanmalara sebep olabilir. Alıştırarak çıkarınız.
Nepenthes toprakları diğer eb türleri gibi olmamalı. Köklerin rahat edebileceği karışımlar kullanabilirsiniz. Ben orkide torf- perlit-coco chips- sünger parçalarından oluşan bir karışım kullanıyorum.
Anladım hocam teşekkürler.Sünger parçalarını galiba forumda görmüştüm.Orkide torfu ile değiştiriyim o zaman.Bir de seranın içinde 20 watt flo ile ışık yeterli olabilir mi? Direk güneş ışığı almasa da aydınlık bir ortam+flo ibrik oluşumu için yeterli midir?
saydemir
14-05-2011, 19:29
İbrik oluşumu için nem, uygun sıcaklık ve ışık gerekli. Bu ışık yeterli olmayabilir. Benim 60 cmlik terrada 2 tane 20 watt kompak bir tane 15 watt grolux var.
Dün Bauhaus da gezerken yeni çiçeklerin geldiğini gördüm.Etcil türlere ilgim olmasına rağmen şimdiye kadar hiç elde edememiştim
Daha önce sayın Praecox dan gördüğüm Nepenthes Miranda gelmişti.Dah üstünde fiyat bile yoktu.Önce bir bilene sorayım dedim ve sayın Praecox u aradım(umarım rahatsız etmemişimdir:) ) İdare etmen zor dedi ve aslında sabah çıkıp akşam gelen birisi için Nepenthes Miranda için o set up ı kurmak zordu.Ancak buna rağmen aldım.Çünkü son konuşmamızda "denemeye değer" prensibini benimsedik:):)
Sayın Praecox ve diğer etcil bitki tecrübesi olan arkadaşların bilgilerini ve yardımlarını esirgemeyeceğinizi umut ederek:
denizakvaryumu
14-12-2011, 12:38
Evet çok güzel bir etçil...
Ama geldiği seradaki nemi -hava sıcaklıklarını bulamayacağı için ibriklerden başlayarak malesef kuruyacak...Belki yaprakları kalacak ama o yapraklardan ibrik oluşması bu oda koşullarında artık mümkün olmayacak.
Sera-akvaryum ortamında kontrollu ısıda bakılması gereken bir bitki...
Bu arada sn.praecox uzun zamandır foruma yazmıyor...umarım tekrar yazmaya başlar.
Sayın B.Unver,
Görüştüğümüz gibi camekan veya bir terraryum setup'ı bu bitkinin ibriklenmesi için elzem.
denizakvaryumu Hakan beyin de eklediği gibi ibrikler kuruyacak.
Aslında biliyorum çok çirkin ancak şimdilik sığacağından biraz daha büyük saydam bir nylon torbaya almanız ibrikler için iyi olur. o zaman haftada bir su püskürtür arada bir de havalandırırsınız.
Hanım ne der bilmem ama aklıma gelen en optimal çözüm bu. Aslında kuru kalsa da bitkinin kendisi kolay kolay ölmez ancak ibrikler kurur da keserseniz geriye yeşil normal yaprakları olan anlamsız bir nebat kalır :)
Evet çok güzel bir etçil...
Ama geldiği seradaki nemi -hava sıcaklıklarını bulamayacağı için ibriklerden başlayarak malesef kuruyacak...Belki yaprakları kalacak ama o yapraklardan ibrik oluşması bu oda koşullarında artık mümkün olmayacak.
Sera-akvaryum ortamında kontrollu ısıda bakılması gereken bir bitki...
Bu arada sn.praecox uzun zamandır foruma yazmıyor...umarım tekrar yazmaya başlar.
Hakan bey;
Konuyla ilgilendiğiniz ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Akvaryumlarla (discus) uzun yıllar çok yoğun uğraştığımdan aslında terrarium lar ve deniz akvaryumları da bana çok yabancı değiller.Discus ile ilgili Akvaryum Dergisinde yazarken sayın Deniz Şişmanla da merhabalığımız, bilgi alış verişimiz olmuştur.Belki sizinle de mutlaka biryerlerde rastlaşmış olabiliriz.Tamer Ballıcalı değerli bir dostumdur.:)
Dedikleriniz tamamiyle sayın praecox ile telefonda görüştüklerimiz ile örtüşüyor ki zaten kendisi de yazmış.Dediklerinize katılıyorum ve onun için Nepenthes Miranda'm hakkında başka bir projem var:)
Sayın B.Unver,
Görüştüğümüz gibi camekan veya bir terraryum setup'ı bu bitkinin ibriklenmesi için elzem.
denizakvaryumu Hakan beyin de eklediği gibi ibrikler kuruyacak.
Aslında biliyorum çok çirkin ancak şimdilik sığacağından biraz daha büyük saydam bir nylon torbaya almanız ibrikler için iyi olur. o zaman haftada bir su püskürtür arada bir de havalandırırsınız.
Hanım ne der bilmem ama aklıma gelen en optimal çözüm bu. Aslında kuru kalsa da bitkinin kendisi kolay kolay ölmez ancak ibrikler kurur da keserseniz geriye yeşil normal yaprakları olan anlamsız bir nebat kalır :)
Sayın Praecox,
Hanım evin şu hali ile dahi çok şey diyebilmekte:):) Onun için bir terrarium veya kapalı sera sistem kurarsam zannediyorum başım derde girebilir:p
Onun için bu bitkiden anlayan ve tecrübesi olan size hediye etmek isterim.Şu anda durumu iyi evde ve izinli olduğumdan nem, sıcaklık, ışık sıkıntısı yok.Eğer sizin içinde olumlu ise size hediye etmek zevk verir.Aslında Nur hanıma söz vermiştim, çünkü biliyorsunuz yarın bir fuar var ve kendisinin de sıtandı var ancak Ankaraya gitmem gerekiyor.İnşallah anlayışla karşılayacaktır:)
Saygılarımla;
http://c1112.hizliresim.com/s/g/13f5d.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1112.hizliresim.com/s/g/13f6b.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
buda benimkiler
çok sıkışık durumdalar bir dal kesip ayrı saksıya diktim naylonla sardım güneşe koydum ama 2 ay sonra kurudular ..
sayın b.unver ibrikleri çok güzelmiş, benimki başka cins ,sizinkinden bulursam hemen alacağım
Ben'de ventrata vardı kaldı ki en kolay tür diğer neplere göre. Onda bile ibrik oluşturamamıştım. Teraryum şart. Bol şans.
Bütün karasızlık ve teredütlerime rağmen bugün bir karar verdim ve en azından bende kaldığı sürece bitkiye fazla zarar vermemek adına bir mini sera aldım.Bu seranın raflarını çıkartıp en alt bölümüne kova su ve akvaryum ısıtıcısı koydum.Şu anda geçici bir sistem daha da geliştirebilirim.Akvaryum evimde istemiyordum ama tabana minik bir akvaryum da koyabilirim.Hatta discus yumuşak sudan hoşlandığı için olabilir.Yani şu anda eve geldiğimde iş yoğunluğunu unutturacak ve uğraştıracak bir konu daha buldum gibi:)
Bora bey,
sistem harika. Hatta zaman zaman denenmişlerin içinde en ideali. Hatta bazı arkadaşlarımız arabanın cam sileceklerinin su püskürtme nozzel'ları ile ( sanırım meme deniyor) ve arabadaki bu suyu püskürten su pompaları ile zaman saatine bağlı otomatik bir düzenek de kurdular. çok ideal oluyor.
Ancak burda gördüğüm tek sorun ışık...
pencere kenarı veya metal halide bir lamba da gerekiyor.
Bende bu sera'nın 2 katlısı var. Kışın dormancy için kullanıyorum. Güzel fikir!
Bora bey,
sistem harika. Hatta zaman zaman denenmişlerin içinde en ideali. Hatta bazı arkadaşlarımız arabanın cam sileceklerinin su püskürtme nozzel'ları ile ( sanırım meme deniyor) ve arabadaki bu suyu püskürten su pompaları ile zaman saatine bağlı otomatik bir düzenek de kurdular. çok ideal oluyor.
Ancak burda gördüğüm tek sorun ışık...
pencere kenarı veya metal halide bir lamba da gerekiyor.
Teşekkür ederim.Emeğin arkasına bu güzel gitti cidden:)
Işık Nepenthes Miranda nın tam isteğini karşılamayabilir ama şu an için fena değil.Mutlaka bende kalırsa tavsiyenize uyacağım.Camın yanında ancak bu ışık yeter mi?Tartışılır.
Ancak birkaç mesaj önceki teklifim hala geçerli.Eğer uygun görürseniz size hediye etmek isterim.
Bende bu sera'nın 2 katlısı var. Kışın dormancy için kullanıyorum. Güzel fikir!
Vallaha benim evime bu bile inanın çok.Yani anlayacağınız yerim dar oynayamıyorum:) Keşke gönlümden geçen ile yapabildiklerim uyuşabilse ama imkanlar bu:)
arkadaşlar bendemi sizin gibi sera alıp çiçeğimi koysam..
Merhaba arkadaslar
EB ler konusunda acemi oldugumu en basta belirtmek isterim, forumda ilgimi ceken basliklari inceledigimde hosuma giden turleri yasadigim ulkede temin etmeye calisiyorum, eger bulabilirsem satin alip bahceme kazandiriyorum, nem ve sicaklik sorunum olmadigimdan, mevcut durumun acemiligimden kaynaklanabilecek kayiplari tolere ettigini saniyorum, iste Nepentheslerim..
http://img15.imageshack.us/img15/8484/19052012178.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/15/19052012178.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img35.imageshack.us/img35/5120/19052012179.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/35/19052012179.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img823.imageshack.us/img823/5058/19052012180.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/19052012180.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img525.imageshack.us/img525/9274/19052012181.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/525/19052012181.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img840.imageshack.us/img840/1378/19052012182.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/840/19052012182.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img853.imageshack.us/img853/9928/19052012183.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/19052012183.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Kucuk saksilarda olanlarin nepenthes ampullaria red speckled oldugunu saniyorum, kirmizi ibrikliler konusunda ise bir fikrim yok
Saygilar
saydemir
19-05-2012, 16:45
Fotoğraf çok net değil ama küçükleri ben nepenthes globosa ya benzettim. Büyükler ise sanırım nepenthes coccinea. Tabi birer tahmin bunlar.
Bizlerin en zorlandığı terrarium ortamında büyütmeye çalıştığımız türleri bahçenizde yetiştirebiliyorsunuz. Çok şanslısınız bu konuda. Umarım değişik türleri görme şansımızda olur.
Fotoğraf çok net değil ama küçükleri ben nepenthes globosa ya benzettim. Büyükler ise sanırım nepenthes coccinea. Tabi birer tahmin bunlar.
Bizlerin en zorlandığı terrarium ortamında büyütmeye çalıştığımız türleri bahçenizde yetiştirebiliyorsunuz. Çok şanslısınız bu konuda. Umarım değişik türleri görme şansımızda olur.
Sayin saydemir tahminleriniz icin tesekkurler
Haklisiniz buranin iklimi cok uygun bu tur bitkiler icin, ciddi oranda nem var ve cok sicak, yil boyunca degismiyor.
hasan_ozgur
12-07-2012, 13:26
Merhaba bitki sevdalıları,
Elimde bir adet nepenthes var aldığımda ibrikleri vardı. Aradan geçen 5 ayda bitki inanılmaz yeşerdi yaprak boyu beş katına çıktı ve yeni bir filiz çıkardı. Bitkinin boyu ve gövde kalınlığı aldığım halinin 3 katına çıktı.
Fakat inanılmaz güzel bir yeşilliğe sahip bitkim ibrik çıkarmıyor.
Bunun sebebi ne olabilir?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Resimleri:
http://img542.imageshack.us/img542/4148/img1159b.jpg
http://img542.imageshack.us/img542/4148/img1159b.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/4747/img1157bp.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/5140/img1156dc.jpg
denizakvaryumu
06-09-2012, 13:16
Milliyet - Etobur bitkiler (http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/43679-yasam-etobur-bitkiler/1)
İngilizlerden kurulu bir kaşif timi fare yiyen bir bitki daha buldu.
Bulunan bitkinin kaşif Stewart McPherson ile Alastair Robinson'un iki yıl önce bulduğu bitkinin kuzeni olduğu belirtiliyor.
http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/43679-yasam-etobur-bitkiler/4
avukatkemal
03-10-2012, 20:29
Nemi yetersizdir muhtemelen.. nemi artırmanız gerekir..
Merhaba bitki sevdalıları,
Elimde bir adet nepenthes var aldığımda ibrikleri vardı. Aradan geçen 5 ayda bitki inanılmaz yeşerdi yaprak boyu beş katına çıktı ve yeni bir filiz çıkardı. Bitkinin boyu ve gövde kalınlığı aldığım halinin 3 katına çıktı.
Fakat inanılmaz güzel bir yeşilliğe sahip bitkim ibrik çıkarmıyor.
Bunun sebebi ne olabilir?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Resimleri:
http://img542.imageshack.us/img542/4148/img1159b.jpg
http://img542.imageshack.us/img542/4148/img1159b.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/4747/img1157bp.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/5140/img1156dc.jpg
sharapnell
11-11-2012, 11:57
güzel bir anlatım umarım benim gibi yeni başlayanlar faydalanabilirler
merhabalar,
araştırdığım kadarıyla Nepentheslerin birçok cinsi var ve highland, lowland diye ayrılıyorlar. bu ne demek ? bakımı da buna göre değişiyormuş. bende aldığımda üstünde Nepenthes Rebecca Soper yazan etiketiyle aldım. diğerlerinden biraz farklı görünüşte. diğerleri gibi benekli ve büyük ibrikleri yok. bunun daha küçük ve uzun mor ibrikleri var. bunu soruyorum çünkü bakım hakketen cinse göre çok farkediyormuş diye okudum bazı sitelerde. bu cins ile ilgili bilgisi olan beni bilgilendirebilir mi ? yaz sonunda almıştım ama o günden beri hiç bir gelişim olmadı. sera ortamı sağlayamıyorum. yeni ibrik oluşmuyor, yaprakların uçlarında minik gelişmemiş ibrikler var ama kurumuşlar. aldığımdan beri sadece 1 tane ibrik kurudu o da sanırım içine biraz su koymuştum ondan yoksa diğerleri hala aldığımdan beri sapa sağlam duruyor. ama ibriklerin içi kuru - sıvı falan yok. bitkinin uçlarından yapraklar uzuyor o kadar. fazla gelişim yok malesef.
yazın nispeten daha nemli oluyor ama kışın haliyle doğal gaz peteğinin etkisiyle hava kuruyor biraz. yeni ibrik ve ibriğin içinde öz suyu oluşumunu sera ortamı sağlamadan ( yani bitkiyi sarıp sarmalamadan ) oluşturma imkanı var mıdır ?
bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.
can17can
18-12-2012, 11:50
arkadaşlar bizde istanbulda'ki fuarda 1 tane aldık, gerçekten çok güzeller.
Acil yapmamız gereken bir şey var mı? Şuan çok sağlıklı gözüküyorlar ve toprağı nemli. Konunun hepsini okuyamadım ama okuduğum kadarıyla nem seviyorlar.
Bizdeki tür aşağıdakinin aynısı yakın zamanda fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.
http://www.flytrapcare.com/store/media/catalog/category/file.JPG
Herkese merhabalar,
Yaklaşık 3 hafta önce Albomarginata Borneo, Ampullaria, Gracilis ve Rafflesiana ektim. Rafflesiana'lar yavaş yavaş çıkmaya başladılar. Diğer türlerden daha siftah yok, tohumlarda Rafflesianaya göre çok cılız gözüküyor.
Çimlenen Rafflesianalar ise ilk başta çok parlak yeşil iken daha sonra renkleri biraz solgunlaşıyor. Ayrıca henüz 3.yapraklarını da göremedim, sanki büyümeyi durdurdular. Çimlenmelerini sağladığıma göre ortam koşullarının iyi olduğunu düşünüyorum fakat neden renkleri ilk çıktıkları gibi parlak ve canlı değil anlamadım. Acaba bir şeyleri yanlış mı yapıyorum.
Çimlenme için kurutulmuş spagnum yosunu kullanıyorum, ayrıca ufak bir sera aldım elektrikli sıcaklığı da 20-30C arasında tutuyorum.
Bir diğer konu da güneş ışığı, zira direk güneş ışığı olmamalı diye okudum. Seramı tül arkasında tutuyorum, acaba tamamen gölge ve aydınlık bir yere mi almalıyım?
Cevap ve öneriler için şimdiden teşekkürler.
Albomarginata Borneo(AB)'lar da çimlendi. Rafflesiana(R)'larda ilk önce yapraklar çıkarken AB'ler önce kök çıkartması şaşıttı. R'lerdeki problem önce yaprak çıkardıkları için toprağa tutunacak kökleri yok, sadece uçlarıyla tohuma tutunuyorlar. Umarım bir an önce köklenirler.:(
Nautilus Cycad
13-06-2013, 21:43
Sphagnum yosununu Türkiye'de nereden bulabilirim - üreten - satan arkadaşlar varmı ?
saksafon almak için elimde fazlasıyla bulunan nepenthes ventratalarımı satmayı planlıyorum elimde 2 adet yaklaşık 1,5 metre boyunda ve onların diplerinde onların köklerinden türeyen fazlasıyla fidem var ben kendime sadece 1-2 fide bırakıp gerisini satmayı planlıyorum isteyen ve makul bir fiyatla gelen olursa satabilirim ayrıca 2 adet sarracenia psittacinamdan birini de satabiirim
KudretS.
24-07-2013, 22:05
Arkadaşlar merhaba,
iş için yurtdışında olduğum için nepenthesimi anneme emanet etmiştim. Geldiğimde nepentes neredeyse bir ağaç olmuş durumda. Ucundan da tespih gibi tahmin ediyorum tohum **** spor kesecikleri bulunan dallar çıktı. Malesef 1 tane sürahi kalmış durumda onunda içinin suyu kalmamış. Deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım. Ne yapılabilir. Bir arkadaşım : ''bu tohuma kaçmış ifla olmaz'' dedi. Umarım öyle değildir. Şimdiden herkese teşekkür ederim.
saydemir
26-07-2013, 09:43
Nepenthesler çiçek açmaları onların öleceği anlamına gelmez. Çiçek açmaları o çiçeklerden tohum alabileceğiniz anlamına da gelmez. Çünkü bu çiçekler tek eşeylidir (sadece erkek veya dişi) yani tohum alabilmeniz için aynı bitkinin diğer cinsiyetli olanından da olması, bunların aynı zamanda açması ve uygun zamanda tozlaştırma yapmanız gerekiyor . Tohum olayı biraz zor.
Bendeki maxima da bu yaz erkek çiçekleri ni açtı ama tozlaştırıcı bir dişi bulamadığım için polenleri boşa gitti malesef. Etoburların yaygın olduğu ülkelerde ve sitelerde hobiciler arasında polen değişimleri yapılır karşılıklı olarak bu sayede tohum alma imkanı olabiliyor. Ama bizde pek yaygın değil tabi.
Nepenthesinize parlak ışık ve bol nem sağlamaya çalışın ibrik vermesi için. İyi yetiştirmeler.
Arkadaşlar merhaba;
Aşağıda resmini paylaştığım EB sanırım Nepenthes Ventrata(Yanlışsa doğrusu nedir?). Alalı bir aydan fazla zaman oldu. VFT'lerde olduğu gibi altına su kabı koyarak sulama yapıyorum. Fısfıs ile sulama hiç yapmadım şimdiye kadar, gördüğüm kadarıyla olumsuz bir etki de yok. Ama forumda ve bazı internet sitelerinde altına su kabı koymamam ve fısfıs ile sulamam gerektiği yazıyor. sizce ne yapmalıyım?
İbriklerin içine su koymak gerekiyor mu?
Ayrıca, ana bitkinin yanında ayrı iki tane daha bitki çıkmış. Sizce bunları ayırmam gerekir mi, yoksa böyle kalsın mı?
İbriklerinin daha büyük olması için saksıyı büyütmem mi gerekir?
444821
saydemir
29-09-2013, 10:37
Bitkiniz nepenthes ama ventrata değil sanırım blood mary çaprazı na benziyor.
Nepenthesleri altına su koyarak bakmak doğru değil yaz dönemi belki sorun olmayabilir ama kış dönemi bu şekilde sulamaya devam ederseniz yani altında sürekli su bulunursa çürür. Saksınızı üstten normal bitki sular gibi sulayın, altında su kalmasın. Yazın haftada 2-3, kışın 1-2 kez ve daha da önemlisi evet yaprakları sürekli fısfıslamanız gerekiyor. Yeni ve bol ibrikler oluşturabilmesi için.
Yanındaki ibrikleri bir süre daha ayırmasanız biraz daha büyüse daha iyi olur.
Bitkiniz nepenthes ama ventrata değil sanırım blood mary çaprazı na benziyor.
Nepenthesleri altına su koyarak bakmak doğru değil yaz dönemi belki sorun olmayabilir ama kış dönemi bu şekilde sulamaya devam ederseniz yani altında sürekli su bulunursa çürür. Saksınızı üstten normal bitki sular gibi sulayın, altında su kalmasın. Yazın haftada 2-3, kışın 1-2 kez ve daha da önemlisi evet yaprakları sürekli fısfıslamanız gerekiyor. Yeni ve bol ibrikler oluşturabilmesi için.
Yanındaki ibrikleri bir süre daha ayırmasanız biraz daha büyüse daha iyi olur.
hocam cevabınız için teşekkür ediyorum. bitkilerin son halinin resmini koydum, küçük bir akvaryum içinde VFT 1-2 cm suyun içinde ama Nepenthes'e su temas etmeyecek şekilde bir sistem kurdum. Olmuş mudur sizce?
Forumda gerekli nem ortamı oluşmazsa ibrik oluşumunun duracağı yazılmış ama benimkinde ibrik oluşumu var sanırım. Fotodan anlayabiliyor musunuz? İbrik kurumuş şekilde büyümez değil mi? Şu anda kahverengi bir ibrik büyüyor. Ama kuru gibi sanki. Yardımlarınız ve yorumlarınız için tekrar teşekkürler.
445104
lost_raven
29-09-2013, 15:17
hocam cevabınız için teşekkür ediyorum. bitkilerin son halinin resmini koydum, küçük bir akvaryum içinde VFT 1-2 cm suyun içinde ama Nepenthes'e su temas etmeyecek şekilde bir sistem kurdum. Olmuş mudur sizce?
Forumda gerekli nem ortamı oluşmazsa ibrik oluşumunun duracağı yazılmış ama benimkinde ibrik oluşumu var sanırım. Fotodan anlayabiliyor musunuz? İbrik kurumuş şekilde büyümez değil mi? Şu anda kahverengi bir ibrik büyüyor. Ama kuru gibi sanki. Yardımlarınız ve yorumlarınız için tekrar teşekkürler.
445104
VFT için biraz nemli gelebilir hava akımı olması daha sağıklı görüşündeyim ama yaptığınız terra hem küçük nep'ler açısından faydalı hem de göze çok hoş görünüyor bence;) tabi büyüdükleri zaman başka bir çözüm gerekecek gibi görünüyor
saydemir
02-10-2013, 15:58
Aynı terra içerisindeki bu iki bitki birbirine çok zıt iklimlerden geliyor. Birisi tropikal diğeri ise ılıman bölge bitkisi. Nepenthes için uygun bir ortam ama vftniz sonbaharla beraber daha ılık ve daha az ıslak bir ortam istemeye başlayacak. Bu ortamda kışı geçirirse dinlenme dönemine giremeyecek ve yaza güçsüz bir şekilde ulaşacak belki de çürüyebilir bile.
Nepenthes bu ortamda kalabilir ama vftniz için cam önünde bir yer ayarlasanız daha iyi olur gibi.
Forester
27-08-2014, 09:56
Merhaba
ankaradayım
Yeni yaptığım paludaryum için nepenthes aramaktayım
elinde olup satmak isteyen veya satmak isteyen tanıdığı olan varmı acaba
Başlığı baştan sona okudum ancak nepenthes için ideal media konusunda kararsız kaldım. Yardımcı olabilir misiniz?
Başlığı baştan sona okudum ancak nepenthes için ideal media konusunda kararsız kaldım. Yardımcı olabilir misiniz?
Perlit - Silika Kumu - Ponza Taşı ve Sphagnum Moss kullanıyorum
Toprak Karışımı (https://www.youtube.com/watch?v=Jnnr-f0pTWo&index=1&list=PL68JtYdoSh6vf70AvO4W71p0e_1IMMys7)
lost_raven
15-07-2015, 12:51
Başlığı baştan sona okudum ancak nepenthes için ideal media konusunda kararsız kaldım. Yardımcı olabilir misiniz?
Ponza taşı kullanılması önerilmiyor, kuru sphagnum, baltık torfu, perlit, çam kabuğu (bulabilirseniz) en güzeli bunlardan oluşan bir karışım ama unutmayın ki nepenthesinizin türü ve bakacağınız ortam da bu karışımın oranları için önemli.
Ponza taşı kullanılması önerilmiyor, kuru sphagnum, baltık torfu, perlit, çam kabuğu (bulabilirseniz) en güzeli bunlardan oluşan bir karışım ama unutmayın ki nepenthesinizin türü ve bakacağınız ortam da bu karışımın oranları için önemli.
Ponza taşı neden önerilmiyor?
Elimdeki tüm nepentheslerde ponza taşı var. Yıkanıp temizlendikten sonra perlitten daha iyi.
lost_raven
15-07-2015, 18:34
Ponza taşı neden önerilmiyor?
Elimdeki tüm nepentheslerde ponza taşı var. Yıkanıp temizlendikten sonra perlitten daha iyi.
Çok sağlam nepenthes yetiştiricisi bir kaç arkadaşım ponzayı denemiş ve pomza koydukları bitkilerin (yüksek ph sevseler bile) yandığını bu yüzden kullanmadıklarını söylediler ben de riske girmemek için hiç bir nepenthesimde veya venüsümde kullanmadım. Kullanmak isteyen kullanıp deneyebilir tabi.
Perlitten neden daha iyi pomza? Perlit salınım yapmayan bir madde tozunu elekten geçirip veya yıkayıp kullanıldığı sürece, bir zararı yok bildiğim. 5yıldır etobur bitki yetiştiriyorum bir zararını görmedim.
Çok sağlam nepenthes yetiştiricisi bir kaç arkadaşım ponzayı denemiş ve pomza koydukları bitkilerin (yüksek ph sevseler bile) yandığını bu yüzden kullanmadıklarını söylediler ben de riske girmemek için hiç bir nepenthesimde veya venüsümde kullanmadım. Kullanmak isteyen kullanıp deneyebilir tabi.
Perlitten neden daha iyi pomza? Perlit salınım yapmayan bir madde tozunu elekten geçirip veya yıkayıp kullanıldığı sürece, bir zararı yok bildiğim. 5yıldır etobur bitki yetiştiriyorum bir zararını görmedim.
Hocam,
Ponza pH değeri 5,5-6 arasında. Perlitinki de 6-7 arasında değişiyor. :D
Perlit kullanıldığı taktirde saksı değişimi daha sık yapmak gerekiyor. Çabuk deforme oluyor. Her yıl toprak değişimi yapıldığı sürece sıkıntı yok dediğiniz gibi.
lost_raven
16-07-2015, 00:16
Hocam,
Ponza pH değeri 5,5-6 arasında. Perlitinki de 6-7 arasında değişiyor. :D
Perlit kullanıldığı taktirde saksı değişimi daha sık yapmak gerekiyor. Çabuk deforme oluyor. Her yıl toprak değişimi yapıldığı sürece sıkıntı yok dediğiniz gibi.
Benim aklımda kalan 2sinin de ph yaklaşık aynı, zaten etoburlarda ph 2-3 olması lazım o zaman da ikisini de kullanmamamız lazım. Burada ana sorun şu zaten sphagnum yosunu ile veya baltık torfu ile karıştırdığımızda asitlik yine etoburlara uygun bir seviyede kalıyor ama mineral salınımı açısından Ponza az da olsa salınım yapabiliyor, perlit ise salınım yapmıyor.
Şu yazıdan özellikleri görülebilir http://www.agaclar.net/forum/13868-post3.htm
pomza ve vermikülit gibi maddeleri daha çok pinguicula gibi görece alkali seven bazı türlerde kullanıyoruz.
Bu arada beyaz/gri olan pomza ile kahverengi olan pomza/cüruf arasında da yapı farkı var.
Perlit eskiyince ve tozuyla falan kullanılmışsa toprağı çamurlaştırıyor doğru, ama kullanmadan önce tozu yıkanırsa sorun yok bence. Zaten etoburlarda enaz 2 yılda bir toprak değişimi yapılmalı diye düşünüyorum; 2 yıl da dayanacaktır perlit.
Neyse sonuç olarak ben tecrübemi söyleyeyim isteyen istediği şekilde karışım hazırlayıp kullanabilir, yaptığı karışımda başarılı olup olmadığını bizimle de paylaşırsa hepimizi yararına olur ;)
Tabi bu deneme süreci 1-2 ayda anlaşılmayabilir.
Forester
18-07-2015, 21:09
Beyaz pomza oldukça alkali diye biliyorum 7-8 arası bir değerde
ayrıca asidik ortamda salınım yapma ihtimali çok yüksek
Böyle bir durumda içerdiği calsiyumoksit sorun oluşturabilir.
Bitkilerimde cok kullanmama rağmen etoburlarımda kullanmıyorum perlit daha garanti bir malzeme
Herkese Merhabalar,
Kıbrıstan getirmiş olduğum nephentes alata ile ilgili birkaç sorum olacak.
bitkiyi aldığım çiçekçi birkaç genel öneride bulunup yollamıştı. dediği gibi nemli ortamda direk güneş görmeyecek şekilde muhafaza ediyorum ve sabah - akşam fısfıs ile yapraklardan ve dibinden bol miktarda suluyorum.
fakat sağlıklı olduğundan şüphelerim var. resimde de görüldüğü gibi bazı şişeciklerinde ve yapraklarında kararmalar var . ayrıca dış bölümden değil de içinden yeni şişecik oluşumu yapıyor. bu da şişelerin gövdelerin arasında sıkışmasına, nemli dibine değmesine ve çürümesine neden oluyor.
işin üstadlarından bilgi ve öneri almak istiyorum. bitkinin durumu iyi midir? daha büyük boy bir saksıya geçmeli miyim? canlandırmak büyütmek ve çoğaltmak için neler yapmalıyım?
cevaplarınızı bekliyorum.
saygılar...
lost_raven
19-07-2015, 22:08
Herkese Merhabalar,
Kıbrıstan getirmiş olduğum nephentes alata ile ilgili birkaç sorum olacak.
bitkiyi aldığım çiçekçi birkaç genel öneride bulunup yollamıştı. dediği gibi nemli ortamda direk güneş görmeyecek şekilde muhafaza ediyorum ve sabah - akşam fısfıs ile yapraklardan ve dibinden bol miktarda suluyorum.
fakat sağlıklı olduğundan şüphelerim var. resimde de görüldüğü gibi bazı şişeciklerinde ve yapraklarında kararmalar var . ayrıca dış bölümden değil de içinden yeni şişecik oluşumu yapıyor. bu da şişelerin gövdelerin arasında sıkışmasına, nemli dibine değmesine ve çürümesine neden oluyor.
işin üstadlarından bilgi ve öneri almak istiyorum. bitkinin durumu iyi midir? daha büyük boy bir saksıya geçmeli miyim? canlandırmak büyütmek ve çoğaltmak için neler yapmalıyım?
cevaplarınızı bekliyorum.
saygılar...
Öncelikle bitkiniz büyük ihtimalle nepenthes alata değil nepenthes ventrata (alataXventricosa hibriti). Evet bitkiyi direk güneş ışığına koymayın ama iyi ışık alan bir yere koyun. Arada sırada fısfıs yapmanız uygundur fakat her gün bol bol sulamanıza gerek yok, toprak sürekli ıslak olmasın nemli olsun (çeşme suyu kullanmayın).
Yeni saksıya şuan geçmenize gerek yok. Bitkiniz serada yetişen ve birden sera ortamından çiçekçiye veya eve gelen bir bitki olduğundan yeni yerine alışması zaman alacaktır; bu süre zarfında üzerindeki bütün ibrikler kuruyabilir, endişe etmeyin. Sabır gösterirseniz bitki kendine gelip yeni yaprak ve ibrikler verecektir.
Öncelikle bitkiniz büyük ihtimalle nepenthes alata değil nepenthes ventrata (alataXventricosa hibriti). Evet bitkiyi direk güneş ışığına koymayın ama iyi ışık alan bir yere koyun. Arada sırada fısfıs yapmanız uygundur fakat her gün bol bol sulamanıza gerek yok, toprak sürekli ıslak olmasın nemli olsun (çeşme suyu kullanmayın).
Yeni saksıya şuan geçmenize gerek yok. Bitkiniz serada yetişen ve birden sera ortamından çiçekçiye veya eve gelen bir bitki olduğundan yeni yerine alışması zaman alacaktır; bu süre zarfında üzerindeki bütün ibrikler kuruyabilir, endişe etmeyin. Sabır gösterirseniz bitki kendine gelip yeni yaprak ve ibrikler verecektir.
hocam cevabınız için teşekkürler. dediklerinize dikkat edeceğim. yalnız dipten gelen yeni ibriklerin dalların arasında sıkışıp çürümesine de gönlüm hiç razı değil. bu nedenle hemen olmasa da şöyle 2-3 ay kadar sonra saksısını değiştirsem nasıl olur?
ayrıca diğer bir sorum; bol güneş alan bir odamız var fakat burada çok esinti var sanki nemi bitiriyor gibi. diğer bir odamız var burada oda içine direk güneş almıyor fakat esinti olmadığından dolayı daha nemli ortam gibi. mersinde deniz kenarında olduğumuz için genel olarak nemli bir ortamdayız ancak hangi odada muhafaza etmeliyim?
tekrar saygılar.
lost_raven
20-07-2015, 15:02
hocam cevabınız için teşekkürler. dediklerinize dikkat edeceğim. yalnız dipten gelen yeni ibriklerin dalların arasında sıkışıp çürümesine de gönlüm hiç razı değil. bu nedenle hemen olmasa da şöyle 2-3 ay kadar sonra saksısını değiştirsem nasıl olur?
ayrıca diğer bir sorum; bol güneş alan bir odamız var fakat burada çok esinti var sanki nemi bitiriyor gibi. diğer bir odamız var burada oda içine direk güneş almıyor fakat esinti olmadığından dolayı daha nemli ortam gibi. mersinde deniz kenarında olduğumuz için genel olarak nemli bir ortamdayız ancak hangi odada muhafaza etmeliyim?
tekrar saygılar.
Tam olarak ortamı bilmeden kesin konuşmak zor ama direk güneş almayan odada pencere kenarına koyabilirsiniz bence.
Tam olarak ortamı bilmeden kesin konuşmak zor ama direk güneş almayan odada pencere kenarına koyabilirsiniz bence.
aslında güneş alan odada perdeler sürekli çekili halde perde önünde duruyor. yani süzme güneş alıyor:)
lost_raven
20-07-2015, 20:20
aslında güneş alan odada perdeler sürekli çekili halde perde önünde duruyor. yani süzme güneş alıyor:)
Sanırım yapacağınız en mantıklı şey, bitkiyi şu an daha fazla nemli ve direk güneş girmeyen odada tutun, daha sonra bitkiniz az neme alışınca diğer odaya alın. Nepentheslerde seradan yani nemli ortamdan çıkmış bitkilerde nemi düşük ortama alıştırmak gerekir bu şekilde yavaş yavaş alıştırmış olursunuz ;)
Sanırım yapacağınız en mantıklı şey, bitkiyi şu an daha fazla nemli ve direk güneş girmeyen odada tutun, daha sonra bitkiniz az neme alışınca diğer odaya alın. Nepentheslerde seradan yani nemli ortamdan çıkmış bitkilerde nemi düşük ortama alıştırmak gerekir bu şekilde yavaş yavaş alıştırmış olursunuz ;)
sayın lost_raven, dediğiniz gibi daha nemli olduğunu düşündüğüm odada 5 gündür duruyor. fakat kuruma biraz daha ilerledi. orta büyüklükteki bazı ibriklerde bile kuruma başladı. direk güneş alan odaya geçmek istiyorum. o odaının da esintisi biraz fazla ama yapacak bişey yok.
sizce bu şartlarda bitkiyi canlandırmam için neler yapmalıyım?
lost_raven
23-07-2015, 10:22
sayın lost_raven, dediğiniz gibi daha nemli olduğunu düşündüğüm odada 5 gündür duruyor. fakat kuruma biraz daha ilerledi. orta büyüklükteki bazı ibriklerde bile kuruma başladı. direk güneş alan odaya geçmek istiyorum. o odaının da esintisi biraz fazla ama yapacak bişey yok.
sizce bu şartlarda bitkiyi canlandırmam için neler yapmalıyım?
İbriklerde kuruma olacak maalesef ondan kaçışınız yok. Ben de ventrata türümü ilk aldığımda üzerinde büyük güzel ibrikleri vardı ama alışma evresinde hepsi kurudu. Birkaç ay sonra ufak ufak ibrikler çıkmaya başladı daha sonra büyükler çıktı. Yani sabırlı olmalısınız ;)
İbriklerde kuruma olacak maalesef ondan kaçışınız yok. Ben de ventrata türümü ilk aldığımda üzerinde büyük güzel ibrikleri vardı ama alışma evresinde hepsi kurudu. Birkaç ay sonra ufak ufak ibrikler çıkmaya başladı daha sonra büyükler çıktı. Yani sabırlı olmalısınız ;)
Kuruma bütün bitkiye yayıldı :( ibriklerin tamamı kurudu, yapraklar da çok solgun. Sanırım yapacak bisey kalmadı diye düşündüm ve bitkiyi bir boy büyük saksıya aldım. Ayrıca eski saksıya da kökten ayırdığım diğer bir parçayı ektim. Saksıların tabanında bitki toprağı üstünde ise orkide torfu kullandım. Ayrıca şimdiye kadar arıtma musluk suyu kullanıyorduk, onun yerine akucuden saf su aldım birkaç gündür onu kullanıyorum.
Umarım kuruyup gitmez. Duruma göre gelismeleri paylaşırım.
Ekleyeceginiz birşey varsa takip edeceğim hocam.
Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerindeki bir çiçekçide gördüğüm Nepenthesleri paylaşmak istiyorum
http://i57.tinypic.com/55je5z.jpg
lost_raven
31-07-2015, 09:48
Kuruma bütün bitkiye yayıldı :( ibriklerin tamamı kurudu, yapraklar da çok solgun. Sanırım yapacak bisey kalmadı diye düşündüm ve bitkiyi bir boy büyük saksıya aldım. Ayrıca eski saksıya da kökten ayırdığım diğer bir parçayı ektim. Saksıların tabanında bitki toprağı üstünde ise orkide torfu kullandım. Ayrıca şimdiye kadar arıtma musluk suyu kullanıyorduk, onun yerine akucuden saf su aldım birkaç gündür onu kullanıyorum.
Umarım kuruyup gitmez. Duruma göre gelismeleri paylaşırım.
Ekleyeceginiz birşey varsa takip edeceğim hocam.
Normal bitki toprağı kullanmamanız gerekirdi, bitkiyi yakabilirsiniz. Bitkinin ayrıntılı fotoğrafları varsa iyi olur.
Forumda yeniyim ve incelerken farkettim. Bu tarz çiçekler genel itibariyle ortamdaki sineklerin vs. elemine edilmesi için mi yetiştiriliyor? yoksa genel bir çiçek yetiştirme kültürü ve çeşitlilik için mi?
Forumda yeniyim ve incelerken farkettim. Bu tarz çiçekler genel itibariyle ortamdaki sineklerin vs. elemine edilmesi için mi yetiştiriliyor? yoksa genel bir çiçek yetiştirme kültürü ve çeşitlilik için mi?
Geçenlerde bir haberde okumuştum. Çiçekçinin bir tanesi sivrisineklere çözüm diye satıyormuş baya da ilgi varmış :D
Ama malesef işin doğrusu hobi olarak yetiştiriliyor. Her ne kadar sinek böcek yese de, eğer sineklerle bir probleminiz varsa başka bir yol bulmalısınız. :)
Normal bitki toprağı kullanmamanız gerekirdi, bitkiyi yakabilirsiniz. Bitkinin ayrıntılı fotoğrafları varsa iyi olur.
resim için yeni fırsatım oldu hocam. bitki bu haldeydi dediğim gibi saksıyı değiştirdim. kökten küçük bir parçayı ayrı ektim. saf su kullanıyoruz. sanki solma çürüme durdu gibi. ama bitkinin durumunun kötü olduğu aşikar
size göre kurtarılabilir mi?
lost_raven
02-08-2015, 20:53
Bitki çok kötü durumda değil bence, önceden de dediğim gibi ibriklerin hepsi kuruyacak bu bir süreç,tabi saksı değişimi yapmış olmanız da sterse etken. Bitkinizi bol aydınlık bir yerde tutun direk güneş görmesin ve olabildiğince nemli tutun. Akşamları fısfıs yapabilirsiniz her gün. düzelir diye düşünüyorum.
Bitki çok kötü durumda değil bence, önceden de dediğim gibi ibriklerin hepsi kuruyacak bu bir süreç,tabi saksı değişimi yapmış olmanız da sterse etken. Bitkinizi bol aydınlık bir yerde tutun direk güneş görmesin ve olabildiğince nemli tutun. Akşamları fısfıs yapabilirsiniz her gün. düzelir diye düşünüyorum.
Teşekkürler. Kuruyan ibrikleri ve yaprakları kessem nasıl olur? Ya da bazı dalları da kesmek biraz rahatlatır mi?
lost_raven
02-08-2015, 23:03
Teşekkürler. Kuruyan ibrikleri ve yaprakları kessem nasıl olur? Ya da bazı dalları da kesmek biraz rahatlatır mi?
Yapraklar tamamen kuruduktan sonra kesebilirsiniz.
Yapraklar tamamen kuruduktan sonra kesebilirsiniz.
şuan ana gövde de kurumaya başladı. yeşil kalan yapraklar da solgun ve bitkin görünüyor. mersinde nemden dolayı hissedilen sıcaklık bazen 45 dereceyi buluyor. aşırı sıcakların etkilemesi söz konusu olabilir mi?
sanırım bitkiyi kurtarma ihtimalim kalmadı=(
İlk etobur bitkim.Mutfakta buz dolabının üzerine koydum umarım yaşatabilirim.
Merhaba Sayın Arkadaşlar,
1 ay kadar önce Sn RaJeV'den satın aldığım nepenthes biraz sorun yaşıyor gibi ama çözemedim.Sulama mı yanlış ışık mı sıcaklık mı yoksa nem mi bilemedim.16 saat yapay ışık ve kilitli poşet içerisinde duruyor.2 güne bir fıslama yapıyorum ve her akşam da poşeti açıp havalandırma yapıyorum. Yapraklarda kararma ve ibriklerde çürüme var.Soruna çözüm olarak ne yapabilirim?
586995
586996
586997
586998
Bitkiniz pythium yani kök çürümesine yakalanmış gibi görünüyor. Acilen substrat değişimi yapın, fungisit varsa yeni yerine almadan önce köklerini ona daldırın, sonra ekin.
Yeni torfu hazırlarken sadece nemli hazırlayın ıslak değil, yani sıktığınızda su damlamamalı.
Ayrıca aklınızda olsun bitkiler kilitli poşetteyken fısfıslamayın. Nepenthesin nem konusundaki kötü (ve yanlış) ünü yüzünden bu hatalar yapılıyor. O da diğer bitkiler gibi hava akımına ihtiyaç duyar, yani havasız ortamlarda sulamak sadece mantara davetiye çıkarır.
Kurtulması zor ama sudan uzak tutarsanız belki kendine gelir. Sabırlı olmanız gerek çünkü kök çürümesinden dönen bitkilerin toparlanması zaman alıyor.
Teşekkur ederim.Mantar ilacı kullanamadım ama değişimi yaptım.Umarım iyileşir.
kutluay-
16-02-2016, 15:12
n.ventratam için torf aldım çiçekçi bunu önerdi toprağın değerleri uygun mudur
lost_raven
16-02-2016, 20:06
normalde etoburlar için uygun değil, nepenthes ventrata belki bu değerleri kaldırabilir tabii bol perlit ile karıştırırsanız ama ben yine de önermem. Zaten etobur bitkilerle ilgili malzemeleri çiçekçilerin tavsiyesine göre almamanızı tavsiye ederim çünkü bilmiyorlar (bilen çiçekçi arkadaşlar varsa kusura bakmasınlar :) )
kutluay-
16-02-2016, 21:12
Tanıdık yerden aldım değiştirebilirim paket olarak hangisini alabilirim hangisi uygundur
emre.cell
22-03-2016, 21:01
Daha önce bu soru cevaplandırılmış olabilir ama bulamadım. Ben de yaklaşık olarak 2 ay önce Bauhaus'tan Nepenthes aldım. Türünü hatırlamıyorum açıkcası. Miranda veya Ventrata olacak. Zira saksı da ayrı, fiyat etiketinde farklı tür yazıyordu. Neyse bu geçen 2 ay içerisinde toprağını hiç değiştirmedim ve güney cephesinde öğleden sonra saat 2'den sonra 3-4 saat direkt güneş ışığı alan bir yere yerleştirdim. Sadece RO su kullanıyorum ve gün içerisinde aklıma geldikçe yapraklar üzerine su fısfıslıyorum :) Bu süre zarfında 5 yeni yaprak oluştu. Sorum şu, internette izlediğim bir videoya uyarak kuruyan ibrikleri tam yaprağa bağlantı noktalarından kestim. Bu yapraklar tekrar ibrik çıkartırmı? Bunun dışında başka bir öneriniz olabilir mi? Mesela yarı yarıya kuruyan 2 büyük ibrik var. Bunlara bir miktyar su koymalımıyım? Teşekkürler.....
Aşağıda ki bahsettiğim Nepenthes. Yanına da son olarak ufak bir Sarrecenia Pur. aldım yine Bauhaustan..... Onun durumu gayet iyi. Saksı ile beraber gelen toprağı çıkartıp Torf+Perlit karışımına diktim. 1 haftada 3-4 tane ufak filiz çıkarttı. :)
Aynı yapraktan tekrar ibrik çıkartmayacaktır. Yeni yaprakların çıkmasını bekleyeceksiniz.
Nepenthes'in ibriklerine su doldurulmaz.
Rajev'in dediklerine ek olarak; bitkiniz Ventrata ve RO kullanmanıza gerek yok, minerali düşük herhangi bir içme suyu kullanabilirsiniz. Fısfıslamanıza da lüzum yok, nemini arttırmak için yapıyorsanız onun ibrik oluşturmakta bir faydası olmaz, ancak haşerelere karşı arada bir yıkayabilirsiniz.
Sarracenia ise RO'ya gereksinim duyar.
emre.cell
31-03-2016, 21:07
RO su temininde sorun yaşamadığım için kullanıyorum. Çok nadir de olsa iki bitkiyide yağmur suyu ile suluyorum. Gerçi bu konuda da özellikle yabancı kaynaklı forumlarda, yüksek nüfuslu şehirlerde elde edilen yağmur sularının çokta saf olmadığı (hava/çevre kirliliği vb. sebepler yüzünden) yönünde bir kaç bilgi vardı. Bana da açıkcası mantıklı geldiği için şu aşamada RO su kullanmak işime geliyor. Fısfıslama da alışkanlık oldu. Hem benim için hemde bitki için :D
Teşekkürler bilgiler ve tavsiyeler için
emre.cell
07-04-2016, 22:48
Bir sorum olacaktı aslında ilk mesajımda da belirtmiştim ama gözden kaçmış herhalde bir cevap gelmedi. Ventrata'nın ibriklerine su konur mu? Konursa ne kadar koymak gerekir? Sorum Sarracenia içinde geçerli. Ayrıca hangi bitkiler/türler/alt türler vs. ibriklerine su ister, hangisi istemez? Bu konu ve/veya sulama ile ilgili detaylı bilgi daha önce işlendiyse linkini paylaşabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Bir sorum olacaktı aslında ilk mesajımda da belirtmiştim ama gözden kaçmış herhalde bir cevap gelmedi. Ventrata'nın ibriklerine su konur mu? Konursa ne kadar koymak gerekir? Sorum Sarracenia içinde geçerli. Ayrıca hangi bitkiler/türler/alt türler vs. ibriklerine su ister, hangisi istemez? Bu konu ve/veya sulama ile ilgili detaylı bilgi daha önce işlendiyse linkini paylaşabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Aslında sorunuza cevap verdim 2 mesaj yukarıda. Nepenthesin ibriklerine su koymanıza gerek yok.
Sarracenia'nın sadece purpurea ve rosea için ibriklerinin 1/4 kadar su koyabilirsiniz.
emre.cell
08-04-2016, 22:19
Teşekkür ederim. Dikkatimden kaçmış olmalı. Bu arada reklam olmaz umarım, Kozyatağı Carrefour'daki Bauhaus'a yeni Nepenthesler gelmiş. Bazıları oldukça gösterişli hatta 2-3 saksıda 2 ayrı gövde olanlar var. İlgilenenlere duyurulur. Nepenthesler tuzlu geldiği için bir adet daha Sarracenia aldım. Geriye 1 adet Purpurea ve 2 adet %95'i çürümüş ve kurumuş Sarrecenia daha kaldı. Ama türleri/cinsleri vs. hakkında bir bilgim yok. Zira benim aldığımda dahil olmak üzere tüm saksıların üzerinde " İthal Sinekkapan " yazıyordu.
safaguclu
30-03-2019, 11:33
Ben de bir Nepenthes Ventrata ve Venüs Sinek Kapan bu dünyaya giriş yaptım. Umarım iyi bir şekilde yetiştirebilirim.
mustipasa33
28-05-2019, 11:20
Hocam *merhaba halen duruyor mu bitki
mustipasa33
28-05-2019, 11:28
Öncelikler herkese merhaba yeni venus flay trap ve adını telaffuz edemediğim 1 2 bitki tohumlarını ektim 2 tane de canlı bitkim var ufak ufak.
Fakat nepenthes bulamıyorum 1 kişi de var oda 80 TL diyor. Arkadaşlar elinde Nepenthes bulunup da bakamayan **** çelikleme yöntemi ile paylaşmak / satmak isteyen var mı.? Bu bitkiyi çok seviyorum o yüzden beslemek istiyorum. Son çare olarak o 80 lirayı vereceğim ama elinde olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim.
Merhaba elinde fazladan ya da anaçtan ayrılmış yavru nepenthes satışı yapan birisi var mı?
Nepenthes lady luck
Nepenthes ampullaria
Nepenthes Rebbeca Soper
Nepenthes lowii
edinmek istediğim türlerden
Alperen2348
31-10-2020, 14:09
Bende nepenthes ventrata var onu gölgede ama doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutuyorum doğrudan güneş alan bir yere koymalı mıyım ve günde 4 kez fıs fıs lıyorum doğrumu yapıyorum
Alperen2348
31-10-2020, 14:10
Rahatsız ettim ama ben 1.5 litrelik assu ile suluyorum sarr vtf ve nepenthes i doğrumu
Rahatsız ettim ama ben 1.5 litrelik assu ile suluyorum sarr vtf ve nepenthes i doğrumu
Evet o marka öneriliyor ama ben bundan 5-6 yıl önce sarraceniarı ve pinguiculaları normal çeşme suyuyla suluyordum ve bitkilerde bir bozulma olmuyordu ama riske atmamak gerek
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.