PDA

View Full Version : Muhabbet Kuşu




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

Arzu Kasapoğlu
08-09-2007, 14:11
Arkadaşlar, çaresiz kaldım:( lütfen yardım edin.Bir yaşındaki muhabbet kuşumuz bir aydır sürekli ishal, dışkısı boş sudan ibaret.Karnının altındaki etler siyahlaştı.
Şimdilik neşeli, hasta bir hali yok gibi ama ensesindeki tüyler dikleşmeye başladı, gözleride daha farklı bakıyor. Rizede ki veteriner vitaform verdi,işe yaramıyor.Üç gün önce Sürmenede ki veteriner sulfamazettin verdi, su kabına
bir çay kaşığı koydum iki gündür içiyor ama hiç değişiklik yok.İnternetten İstanbuldaki bir veteriner kliniğinin numarasını buldum ve aradım ama işe yarar bir cevap alamadım.İçinizde bana yardımcı olabilecek bir arkadaş mutlaka vardım.Lütfen küçük dostumuzun hayatını kurtarmaya yardım edin.

Not:Konuyla ilgisi varmı bilmiyorum.Muhabbet kuşumuz iki aydır kafesin altına serdiğimiz ve dışkısıyla kirlettiği kağıtları kemirip yiyor.Bir haftadır bu kağıtlar yerine teksir kağını kullanıyorum ve günde iki kez değişiyorum.Kafeste hijyen sorunu yok ve yemin en kalitelisini veriyorum.




GLCN
08-09-2007, 14:37
Yeşillik veriyorsanız oda ishal yapar..Benim kuşum ozaman ishal olurdu ve ismini hatırlamadığım bir ilac vardı onu damlatırdım suyuna geçerdi..Sadece bir fikir...

Arzu Kasapoğlu
08-09-2007, 14:51
Bir haftadır yeşillik vermiyorum. Bizimkinin sorunu yeşillikten **** üşütmeden dolayı değil.Sindirim sisteminde daha farklı bir problem var sanırım.

Altar
08-09-2007, 15:00
Öncelikle geçmiş olsun. Ben kanaryalarımda ishal'e karşı NEOPRİM FORT kullanıyorum. 10mg/Kg hesabıyla verildiği için içme suyuna sadece bir fiske atıyorum ve iyice karıştırıyorum. Ancak suyunu hergün değiştirmelisiniz. (Hastalığın yoğun olduğu dönemde suyunu çok az koyun ve mümkünse 4 saatte bir değiştirin.) Lütfen çeşme suyu kullanmayın. İshalin geçip dışkının normale döndüğünü gözlemledikten sonra üç gün daha ilacı vermeye devam edin.
Karın altı bölgesindeki siyahlaşma ise karaciğer bozukluğuna işarettir. Bu ilaç karaciğerin iyileşmesine yardımcı olmaz fakat ishal sonrası daha önce aldığınız Vitaform ile birlikte karalahana vermenizi tavsiye edebilirim.
Kafes altlığı problemine karşı size içinde zeolit olan kedi kumlarını tavsiye ederim. Özellikle sıvıyı absorbe etme katsayısı çok yüksek olduğundan kötü koku probleminizi de ortadan kaldırır ve kuşunuzun yemesinde de bir sorun olmaz.

karaselvi
08-09-2007, 15:10
Google muhabbetkuşu ishal yazarsanız istemediğiniz kadar cevap bulursunuz. ama sizinki baya ilerlemiş. Benimde ishalden bembeyaz bi yavrum ölmüştü malesef.Adı da kartopuydu.

Arzu Kasapoğlu
08-09-2007, 17:36
Sayın Rover, karındaki kararma dediğim yer kursağının hemen alt kısmı.Google yaptığım araştırmalar sonucu ishal olan kuşlarda damarların şişmesi sonucu kuşun eti karamış.
Kullandığım ilacın yan etkileri kısmında karaciğeri problemli hayvanlarda kullanılmaması gerektiğini yazıyor.Bende yazdıklarınıza istinaden bu ilacı artık kullanmayacağım zaten hiç bir iyileştirici etkiside olmadı.Tavsiyelerinizi hemen yerine getiricem.İlginize çok teşekkür ederim.

Arzu Kasapoğlu
08-09-2007, 17:40
Sayın Karaselvi3, kuşunuzun ölümüne çok üzüldüm.Google'lı sürekli araştırıyorum.İlginize teşekkür ederim.

Cahide Kartal
16-09-2007, 23:26
Sevgili arzu benim de kuşlarım vardı( onları kaybettim karaselvi3 gibi :() zaman zaman ishal oluyorlardı yabancı bir yeşillik yemişler mi bir kontrol edin(evdeki çiçekleri falan)bazı çiçekler zehirleme yapabiliyor ani yem değişiklikleri de etkiliyor onları.Bu günlerde yerini değiştirdiniz mi evdeki hava akımından (ceryan ) çok etkileniyorlar hemen hasta oluyorlar abur cubur da fazla vermeyin onu sıcak bir yede tutun.Kuşcum bana ishal olduğunda ona kanarya yemi vermemi söylemişti(kabızlık yapar belki diye) eğer titreme falan varsa üşütmüştür sıcak bir yer iyi gelir bir de evde varsa ağzına ara sıra bir kaç damla süzme bal vermeye çalışın vücut direncini arttırıyormuş şimdilik bildiklerim bu kadar inşallah kuşunuz sağlığına kavuşur kolay gelsin iyi geceler.

sapudeaure
17-09-2007, 16:07
Arzu Hanım,ishalin rengi hakkında bir şey söylerseniz:)Kırmızılık,pembelik varsa o ilaçların size faydası olmaz.Yemin kalitelisi diyorsunuz ama bana kalırsa yemi değiştirmekten başlayın isterseniz.Ama kesinlikle yemi bir müddet değiştirin.

caploonba
17-09-2007, 17:54
Teşekkür ederiz.

Arzu Kasapoğlu
17-09-2007, 22:13
Hepinizine çok teşekkür ediyorum arkadaşlar.Kuşumuz bir buçuk aydır ishal, ishalin rengi beyaz su gibi, arada bir normal haline dönebiliyor. Evdeki çiçeklere konmasını en az dört aydır engelledim. En az yirmi gündür yeşilliğin hiç bir çeşidini vermiyorum.Ceryandan her zaman küçük bir çocuk gibi koruyorum, onun yediği yemi evdeki diğer üç kuşta yiyor onlarda böyle bir problem yok.Ben yinede yemini yarın değiştiricem.
Rover200 önerdiği ilaç bulunduğum yerde yok. Sulfamazettinin de hiç bir etkisi olmadı. Karaciğerine zarar vereceğini düşündüğüm için artık vermiyorum. Kuşumuzun neşesi şimdilik yerinde ama her an kötü bir şey olacak diye çok korkuyorum. Onlar bizim küçük dostlarımız ve hasta olmalarına dayanamıyorum, çaresiz kalınca da içim parçalanıyor.:(
Sayın sapudeaure, bana önerebileceğiniz bir ilaç varmı. Göğüs kısmındaki kararma karaciğer bozukluğundan ise bu durum için ne yapabilirim. Şİmdiden hepinize çok teşekkür ediyorum.

Altar
17-09-2007, 22:42
Sayın KASAPOĞLU size tavsiye etmiş olduğum NEOPRİM FORT veteriner (hayvan sağlığı) ilaçları satan dükkan ve eczanelerde kolaylıkla bulanabilecek bir ilaç, TRABZON'da olmamasına şaştım doğrusu. Sanırım bu tip ilaç satan dükkanlardan talep ettiğiniz takdirde getireceklerdir.
Size iyi akşamlar hastamıza da acil şifalar dilerim.

Arzu Kasapoğlu
17-09-2007, 23:07
Sayın Rover200, ben Sürmenede oturuyorum. Burası mahrumiyet yeri, işimden dolayı Trabzon'a gidemedim. Yarın veterinere sorayım, bakalım getirtebilir mi?
Çok teşekkür ederim.

nevsune
18-09-2007, 05:28
Arzu'cuğum, oralarda bulamazsan bana bugün bildir, yarın şehire ineceğim.
Bence fazla oyalanmaya gelmez, ben bulup sana göndereyim.

Arzu Kasapoğlu
18-09-2007, 13:59
Nevsune Hanım, bugün ilaç Trabzondan bir saat önce geldi. Mesajınızı sabah görmüştüm ama belki ilacı bulamam diye hemen cevap yazmadım.İnşallah işe yarar, bugün veterinerle de tekrar görüştüm. Kuşun iyileşmediğine çok şaşırdı ve barsaklarında parazit olabileceğini söyledi. İlacı kullanayım sonucu sizlere de bildiririm. İnşallah bu sefer iyi olur.
Bu arada kuşumuzun adı Bilal.

Arzu Kasapoğlu
18-09-2007, 14:04
Nevsune Hanım, bugün ilaç Trabzondan bir saat önce geldi. Mesajınızı sabah görmüştüm ama belki ilacı bulamam diye hemen cevap yazmadım.İnşallah işe yarar, bugün veterinerle de tekrar görüştüm. Kuşun iyileşmediğine çok şaşırdı ve barsaklarında parazit olabileceğini söyledi. İlacı kullanayım sonucu sizlere de bildiririm. İnşallah bu sefer iyi olur.
Bu arada kuşumuzun adı Bilal.

sapudeaure
18-09-2007, 15:58
Arzu Hanım.yemi değiştirdi iseniz bana kalırsa birkaç gün bekleyin.Allah göstermesin olay kronikleşmiş zaten.Parazit kaynaklı olduğunu ben pek düşünmedim.Birde sizin kullandığınız ve diğer arkadaşların tavsiye ettiği antibiotikler aşağı yukarı aynı grup.Yem kaynaklı olup olmadığını anlayalım ondan sonra diğer seçeneklere bakalım.(3 kişi balık yer ama birisi ölür.Çünki her canlının tepkisi faklıdır).Eğer yemden sonra değişiklik olmazsa mantariyel sebepleri falanda değerlendiririz.Eğer illaki antibiotik diyorsanız Cyprofloxasine grubu deneyebilirsiniz.

Arzu Kasapoğlu
18-09-2007, 16:15
Henüz ilacını vermedim. Tavsiyelerinizi denicem. Kuş bize geldiğinde ayaklarında ve gagasında mantar vardı. Hatta mantardan tırnakları tersine dönmüştü, halen tırnakları ters. Aynısefa kremi kullanarak bu problemi çözdük. Neredeyse sekiz ay bu sorunla uğraştık, şimdi bu problem çıktı.
Witte Molen marka yem kullanıyordum, şimdi Mavi Boncuk aldım. Bakalım ne sonuç verecek.

sapudeaure
18-09-2007, 16:19
Arzu Hanım birde(Biliyorsunuz kan şekeri düşük,nikotin miktarıda yetersiz olunca jetonlar düşmekte gecikiyor)ishal çok uzun müddet devam ettiği için biz "Necrotic Enterit"e çevirmiş olabilir.Bağırsak dış çeperlerinin yapısının bozulması diyelim biz ona.Onuda tedavi etmek gerekir.İsterseniz vitamin takviyesi,özellikle A vitamini.Ama bulabilirseniz Boviestimul(Bıovıta firmasının)ilacınıda bağırsakları düzeltmek için kullanabilirsiniz.Birde kursak altındaki siyahlık bence çok anlamlı değil.Neoprim forta başladı iseniz rover 200 ün dediği kurallara katılıyorum.

sapudeaure
18-09-2007, 16:24
Arzu Hanım birde size tasiyem,eğer dar bölgelerde yaşıyorsanız ve ialç bulmakta sıkıntı çekiyorsanız o ilaçla ilgili illaki isim aramayın.Etken maddeyi elinize alın.Etken maddeye göre arayın.Genelde eczanelerde aynı grup ilaçlarda bulunur.

Arzu Kasapoğlu
18-09-2007, 16:45
Çok teşekkür ediyorum Sapudeaure. Barsak yapısında bir bozukluk olabilir çünkü, ishal olmadan önce dışkısı şekil yönünden diğer kuşlardan hep farklıydı, demek ki sorun büyüyor.İlaç tedavisine hemen başlayayım.
Vitamin ve ilaç kullanma periyodunu kaç günlük aralarla yapayım, açıklar mısınız?
Birde, sorun yeşillik yemekten olmadığına göre karalahanaya hemen başlayayım mı?

Arzu Kasapoğlu
18-09-2007, 16:54
Çok teşekkür ediyorum Sapudeaure. Barsak yapısında bir bozukluk olabilir çünkü, ishal olmadan önce dışkısı şekil yönünden diğer kuşlardan hep farklıydı, demekki sorun büyüyor.
İlaç tedavisine hemen başlayayım.
Vitamin ve ilaç kullanma periyodunu kaç günlük aralarla yapayım, açıklar mısınız?

sapudeaure
19-09-2007, 09:50
Arzu Hanım,ishal renginde kırmızılık pembelik yok dediniz.Vitaminlerede hemen başlayın.Ama pembelik kırmızılık varsa ve siz multi vitamin kullancaksanız içindede b vitaminleri varsa azdırabilir.
Arzu hanım,suyun miktarını mutlaka azaltın.Etken madde yeteri miktar alınmayabilir.Doz yetersiz gelirse tedavi olmaz.Ayrıca Neoprim Fort içindeki etken maddeninde az miktardada olsa barsak üzerindeki ülserasyonları tedavi etme yönü var.5-6 gün tedaviye devam etmek lazım.Aralık vermeyin birde Arzu Hanım.Özellikle antibiotik tedavisinde tam bir iyileşme sağlanmadan aralık vermek demek,o ilaca bağışıklığın artması demek.Yani bir dahaki seferde daha az etkilemesi demek.
İnşallah minik yavrunuz bir dahaki sefere iyileşmiş olur:)

Arzu Kasapoğlu
19-09-2007, 13:28
Kuşun su kabı bir çay bardağı kadar su alıyor. Bu suya bir pirinç tanasi kadar ilaçtan koydum. Yeterli olur mu acaba? Vitaformun içinde B2 be B12 var, tavsiyelerinize uyarak onu kullanmayacağım. Alacağım vitamini ayrı bir su kabında mı kafese koyayım?
Çok soru sordum ama hepinizin beni anlayışla karşılayacağınıza eminim.
Konuya ilgi gösteren tüm arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum.

sapudeaure
20-09-2007, 14:31
Arzu Hanım,su miktarını epeyce azaltın.Hayvan tüm dozu içmek zorunda kalsın.En azından 3/2 sini alın.İlaç dozunu tam olarak ayarlamak mümkün değil.Pirinç tanesi miktar yeterli.Vitaminlerle antibiotikleri aynı kabın içide verebilirsiniz.Yanlız minarelleri aynı suyun içinde kullanmamak lazım.B grubu vitaminleri mevzusu yanlış anlatttım galiba.İshalde kırmızılık pembelik varsa kullanılmasın dedim.
Birde sonuç hakkında hiç bilgi vermiyorsunuz.Konuya başalayalı 3 gün oldu:)

Arzu Kasapoğlu
20-09-2007, 19:48
Kuşun durumunda bir değişiklik yok, bu durum canımı sıkmaya ve beni umutsuzlandırmaya başladı. Hastalık henüz hareketlerine yansımadı, gayet neşeli ve mutlu, hatta bütün gün evin içinde uçup duruyor. Vitaminide şimdi ilaçlı suya eklicem. Gelişmeleri size bildiririm.
Teşekkür ederim Sapudeaure.

hande21
20-09-2007, 23:37
Merhabalar arkadaşlar,
Muhabbet kuşumun burnunda birkaç gündür şişkinlik, burnun içe doğru deri açılması ve burun kabuklanması deri değiştiriyor gibi belirtiler var. 7 aylık kir kuş. Mantardan şüpheleniyorum ama mantar belirtileri yok. Burnunun dışında herhangi bir aksilik yok. Sizce sebebi ne olabilir, ve tedavisi nasıl olmalıdır?Şimdiden çok teşekkürler...

deniz boro
21-09-2007, 01:59
Batikon sürün şimdilik. Mantar için bu öneriliyor. Bunun dışında mutlaka avian bir veterinere götürün. Mantarda gagasını biryerlere sürtmeye çalışır.

hande21
21-09-2007, 09:13
Mantar değil sanırım. Gagasını hiçbir yere sürtmüyor. Bilgileriniz için teşekkür ederim...

Arzu Kasapoğlu
21-09-2007, 10:39
Hande21, teramisin melhem deneyin isterseniz, bu tip yaralara iyi geliyor. Ama yinede bir an önce bir veterinere gösterin. Geçmiş olsun.

Arzu Kasapoğlu
21-09-2007, 10:41
Arkadaşlar, sevinmek için belki biraz erken ama muhabbet kuşumda biraz iyileşme belirtileri var.:p

nevsune
21-09-2007, 10:46
Arzu'cuğum onlar biraz geç kendilerine geliyorlar. Benim kanaryam tüy dökme mevsiminde demiştim ya. Bir bakıyorsun çok keyifli dört dolanıyor odanın içinde. Bir bakıyorsun girmiş kafesine (ki hiç sevmez kafeste durmayı) saatlerce uyuyor. Moralini bozma, keyifle uçuyorsa toparlayacaktır.

Cahide Kartal
21-09-2007, 11:54
Evet Arzu hiç bir emek karşılıksız kalmıyor senin adına çok sevindim iştahı nasıl (yem yeme durumu) bazan yer gibi yapıp sadece yem kabuklarını çıkarıp koyuveriyorlar yemliğe, onu bir gözlemle uçarak fazla enerji kaybetmesin.Garip gelecek ama barsakları üşümüştür diye geceleri onu yakmayacak kadar, içi sıcak su dolu bir şişe ya da termofor gibi bir şeyin üzerine tünemesini sağlıyordum.Çünkü bazı davranışları bizlere çok benziyor.

zenfree
21-09-2007, 12:56
Sevgili Arzu çok sevindim. Geçmiş olsun diyelim... :))

Hakan KINACI
21-09-2007, 13:39
Arzu Hanım;
Gözünüz aydın :) çok sevindim sizin adınıza inşallah tamamen iyileşir de eski neşesini bulur.

hande21
21-09-2007, 14:50
Arkadaşlar, sevinmek için belki biraz erken ama muhabbet kuşumda biraz iyileşme belirtileri var.:p

Arzu Hanım Uygulayacağım Dediklerinizi Teşekkür Ederim,Sizin Kuşunuzada Geçmiş Olsun Umarım Eski Neşesine Sağlığına Kavuşur,Saygılar...

Altar
21-09-2007, 17:06
...İshalin geçip dışkının normale döndüğünü gözlemledikten sonra üç gün daha ilacı vermeye devam edin.


Küçük bir hatırlatma.

Arzu Kasapoğlu
21-09-2007, 18:58
Arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı iyi dilekleriniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Hiç merak etmeyin gözüm her an kuşun üzerinde. İştahı gayet iyi, aslında iştahında hiç eksilme olmadı, boğazına da çok düşkün, hatta okadar düşkün ki yem kabının içinde hem yiyor hemde uyuyor.
Sürekli dışarda olmasını bende istemiyorum, kafeste dursa ilaçlı suyundan daha çok içer ama ne mümkün, sürekli dışarda durmak istiyor, çıkarmazsak kıyameti koparıyor.
Sayın Rover200 tavsiye ettiğiniz ilacı kullanalı dört gün oldu ve yeni yeni etkisini göstermeye başladı. Eğer iyileşme süreci uzun sürerse o zamana kadar ilacı hiç ara vermeden kullanmaya devam etmeli miyim?

Altar
21-09-2007, 19:28
Benim ilacı sürekli kullandığım en uzun süre genellikle bir hafta kadardır. Fakat bu süre sadece ishal tedavisi için geçen süredir. Eğer bu zamanda hastalığı düzelmezse sayın Sapudeaure'nin de söylediği gibi başka sebeblerde aramak lazım. Ben ilacın yeterli olacağı, iyileşeceği kanaati ve arzusundayım. Zaten hastalık ileri safhada olsaydı bırakınız odada uçmayı tüneğinden kıpırdayamazdı.

Arzu Kasapoğlu
21-09-2007, 19:58
Teşekkür ederim Rover200.

Mine Pakkaner
27-09-2007, 23:22
Muhabbet kuşu için yazdığınız bu ishal tedavi yöntemleri kanarya için de geçerli midir? Çok keyifsiz ve iştahsız olan, suyunu da içmeyen sevgili kanaryam ishal değil, ama 1 ay önce atlattı. Sürekli kendini top gibi kabartıyor ve ötmüyor, bir iki cik cik sadece.

Çok iştahlı olan ve bol su içen diğeri de ötmeyi kesti. oysa harika şarkılar söylüyordu. Yazdan beri sürekli tüy döküyor.

İki kuş birbirini görmüyor ama aynı mekandalar.

Muhabbet kuşu için yazdığınız vitaminleri kanarya için de kullanabilir miyim. Onlara iyi gelir mi?

Yem olarak verdiğim tohumlardan çimlendirip, filizleri yeşillik olarak versem severler mi?

( Soru sorma sırası bende :) )

Altar
28-09-2007, 00:31
Sayın Pakkaner;
Öncelikle geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimle başlamak istiyorum.
Benim önerdiğim tedavi zaten kanaryalarımda kullandığım yöntemdir. (Kanaryaların ötüşlerinde problem yarattığı için muhabbet kuşu besleyemiyorum)
Kanaryaların bu aylarda tüy değiştirmeleri,tüy değiştirirken ötmeyi kesmeleri hafif kabarık ve keyifsiz durmaları da normaldir ve bu periyodun da normal süresi 45 gündür. Kanaryalar tüy değiştiriken en son olarak kafa tüyleri değişir eğer kuşunuzun kafasındaki tüyler dökülmeye ve yerine yenileri çıkmaya başlamışsa değişim periyodunun sonundasınız.
Tüy değiştirme zamanında benim kullandığım ek besin kabuksuz yulaf'tır. Birde bu esnada çok hassas olduklarında hava akımlarından, soğuktan ve yer değiştirmekten sakınırım.

Diğer kuşunuza gelince, yazdıklarıza göre soğuk algınlığı gibi bir şey olabilir. Sıcak yerde tutmanızı tavsiye edebilirim.
Ben hem yavru zamanında yeni yavrulara, hem tüy zamanında bütün kuşlarıma, hemde bu tip soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda hasta kuşlarımda NEO TERRAMYCİN+VİTAMİN adı altında satılan toz ilacı sularına karıştırarak (1 litre suya 4 gr tedavi için,1 litre suya 2 gr koruma maksatlı) kullanıyorum hem koruyucu hemde tedavi edici faydası var.
Bu ilacta iki antibitotik ve vitamin karışımı yine aynı şekilde suluklara suyu az koyup ilaçlı suyu mümkünse 4 saate bir değiştirmenizi ve ilacı en az bir hafta boyunca kullanmanızı tavsiye edebilirim.
Eğer hasta kuşunuz suluğu kullanmıyorsa ağzına damlalıkla ilaçlı sudan damlatabilirsiniz.

Birde bizim kullandığımız ve kanaryalarda bilinen 30 hastalığa iyi gelir olarak bildiğimiz BAYTRİL %2,5 diye bir ilacımız var.(1 litre suya 4 ml tedavi için,1 litre suya 2 ml koruma maksatlı; 3 ila 7 gün)

Çimlendirilmiş yem konusuna gelince özel çimlendirme yemleri ve bunların çimlendirme kapları satılmaktadır. Ben bu tip yemi yavru zamanına hazırlık ve yavru zamanında verimi artırmak için kullanıyorum eğer siz kuşu tek olarak besleyip eşe atmıyorsanız özellikle bu tip yeme ihtiyacınız yok zira kuşunuz bu kadar besini yakamayacağından yağ yapacak ve ötmeyi kesecektir.

Kuşunuzun durumu hakkında tam bir bilgiye sahip olamadığımdan şimdilik bu kadar yardımcı olabiliyorum kusura bakmayın.

Mine Pakkaner
28-09-2007, 00:39
Sayın Altar, acil cevabınız için çok teşekkürler. Önerdiğimiz uygulamaları hemen yapacağım. Ilk kez kuş besliyorum,Sağolun.

deniz boro
28-09-2007, 00:53
Arzu şu anda kartlarını bulamadım ancak İstanbul Eminönünde Yeşil Türkiyem isimli bir kuşçu dükkanı vardır. Onu 11811'den bulmaya çalış. Kuşunun siyahlaşması dışarı çıkamamayı gösterir , popo kısmına zeytinyağı (pamuk sarılmış kürdanla9 sürmen onu rahatlatabilir. Ayrıca iki acil yardım sitesi önereceğim 24 saat açık www.petarkadas.com ve www.happyvet.net
GEÇMİŞ OLSUN

nevsune
28-09-2007, 07:18
Sevgili Altar,

Bizim kafa tüylerimiz yeniden çıkmaya başladı. Şımarıklığımız da yerine geldi ama hala ötmüyoruz. Dün ben odada yokken bir iki cikleme denemesi yaptı, o kadar. Hala kabarıp duruyor ve özellikle akşamüzerleri güneşin olduğu yerlerde tüylerini iyice kabartıp oturuyor(fotoğraf 2). Terramycin+vitamine şimdi başlasam olur mu yoksa artık sonuna geldik gerek kalmadı mı?

Geçen yıl da aynı dönemde tüy dökmeyi yaşamıştık. Sonra süreci atlatınca yine eskisi gibi şakımaya başlamıştı. Bu yıl biraz daha uzun sürdü. Sanırım benim yolculuğa çıkmam ve onu anneme bırakmam (orada kafesinden çıkarmamışlar) sürecin uzamasına neden oldu.

Bir de meyve yemeyi çok seviyor. Karpuz, elma, üzüm, şeftali. çekirdek, çikolatalı bisküvi, mısır cipsi gibi zararlı şeyleri de illaki ağzımdan yiyecek. Yeşilliğin ishal yaptığı söylenmişti ama kıvırcık ve semizotunu da severek yiyor. Az vermeye özen gösteriyorum, şimdiye dek ishal olmadı. Yanlış bir şey yoktur umarım.

Hakan KINACI
28-09-2007, 10:06
Ben kanaryalar hakkında ek olarak bir şeyler yazmak istiyorum.
Kanaryalarınız, daha doğrusu evde beslediğiniz kuşlarınız (Kanarya,muhabbet kuşu, saka gibi) bu dönemlerde halsizleşirler ve her türlü hastalığa açık durumdadırlar. Bu nedenle genelde yukarıda da Sn.Altar'ın önerileri çok iyi bir konu haricinde; beslenme. :))
Beslenme konusunda; Kuşların tüy dökümü ve eşe salama dönemlerinde beslenmelerine de dikkat etmek gerekir. Bunun için mamalar hazırlamak ve bu mamalarla kuşun direncini arttırmak gerekir. Bu mamayı hazırlamak çok kolay olduğu için evde herkes hazırlayabilir.

Mama Tarifi :
Malzemeleri:
Bir adet haşlanmış yumurta, Bebe bisküvisi,Salçalık kırmızı biber(tatlı), 3~5 adet de mürekkep balığı kemiği,multi vitamin (kuşlar için olandan)
aslında ben bebekler için multivitamin kullanıyordum :)
Hazırlanışı;
Yumurta haşlandıktan sonra kabuklu yarısı, (sarısı ile),2 adet bebe bisküvisi, salçalık kırmızı biber çok az haşlanır ve kabuğu ayrıştırılır(bunun da yarısı kullanılacak),3 adet Mürekkep balığı kemiğinin iç kısmı (yumuşak kısmı) iyice sıyırılır, çok az miktar vitamin ile bu karışımın tamamını blenderda iyice karıştırıp
günlük olarak verilecek.
İstenirse malzemeler tüm olarak da karıştırılıp yapılabilir, ancak tamamını vermiyorsunuz, azar azar günlük taze taze verilecek.Bunun için buzdolabında saklamak gerekecek ama mamayı oda sıcaklığına getirdiğinizde vermeniz gerekir aksi halde kuşu soğukalgınlığından kaybedebilirsiniz.
Bu yüzden günlük hazırlamayı daha çok tavsiye ediyorum.

Nevsune Hanım;
Sizin kanaryanız size küsmüş :) ihmal etmişsiniz, kafese de kapatınca böyle olmuş, işin espirisi bir yana kanaryanızı dışarı çıkardığınızda, özellikle tüy zamanı en ufak esintiden bile etkilendikleri için ötüm zamanıda biraz geç olur.

Arzu Kasapoğlu
28-09-2007, 15:17
DEniz Bora, siteye yeni girdim ve mesajınızı şimdi okudum. Hemen telefon edicem. Çok teşekkürler.

Arzu Kasapoğlu
28-09-2007, 15:27
Okuduğum kaynaklarda, tüy dökme döneminde mutlaka yeşillik öneriliyor. Bizim dört yaramazda tüy döküyor ve ben yeşillik veriyorum. Eskiden çikolata, bisküvi gibi zararlı şeyleri, zararlı olduğunu bilmeden kuşlarıma bende yedirirdim. Hatta elimde fıstıklı çikolata paketini gördülermi koşa koşa yanıma gelirlerdi ve beraber yerdik,;) taki internette,

ÇİKOLATA ve AVAKADO kuşlarda Z E H İ R etkisi yapıp ani ölümlere sebep olabiliyormuş, :(

yazısını okuyana kadar.

Cahide Kartal
28-09-2007, 15:28
Kuşları hasta olan arkadaşlar bir de şu adrese bakın.
http://www.geocities.com/nyalin/kanhas1.html
Ne çok hastalık çeşitleri varmış kuşlarmızın.

Arzu Kasapoğlu
28-09-2007, 15:54
Deniz Hanım, Yeşil Türkiyem'in numarası 11811 de kayıtlı değil, eğer bulabilirseniz çok sevinirim. Kuşun vücudundaki siyahlık sadece kursağının hemen altında, bütün vücudunda kararma yok, kaka yapmada bir problem yaşamıyor, zaten hepsi sudan ibaret, ara sıra normal yapıyor.

Kuşumuz bir ara toparlanır gibi oldu ama şimdi yine eskisi gibi. Bir hafta dolduğu için ilaç vermeyi de kestim. Eskiden acemilik zamanlarımızda kuşlarımız ara sıra ishal olurdu ama ilaç verdiğimiz ilk gün iyileşirdi, fakat bundaki farklı bir problem.

Altar
28-09-2007, 16:53
Sayın nevsune;
Bilgim dahilinde sorularınıza tek tek cevap vermeye çalışacağım.
-Tüy dökümünden çıkıp ötmeye başlaması için tek gereken şey sabırdır.
-2 nolu fotograftaki poz ise akşam güneşi keyfi.
-Neşesi yerinde olduğunu belirttiğiniz için antibiyotik kullanmak şu an için gereksiz olur nede olsa ilaç.
-Yılın aynı döneminde tüy değiştirmesi de güzel fakat kuşlar bu periyotta daha gölge, loş ve daha az gürültülü ortamda bulunmak isterler aksi ortamlarda süre uzayabilir.
-Ekşi ve acı haricinde mevve ve sebzelerden yerler fakat benim tercihim ve de en faydalısı karalahana yaprağıdır. Dikkat edilmesi gereken husus ise yaprağın taze olması ezik, çürüme, buruşma gibi belirtilerin olmamasıdır.

Son olarakta 1 nolu fotoğrafa istinaden ayaklarına vazelin sürerek bacaklarındaki sert pul oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Altar
28-09-2007, 17:03
Sayın Hakan KINACI;
Affınıza sığınarak mama tarifiniz hakkında bir düzeltme yapmak istiyorum. Salçalık kırmızı biber karışımı kullanılan mamalar yeni çıkan tüylerin kırmızıya yakın,turuncu gibi daha doğrusu pekte hoş olmayan bir renk almasına sebeb olur. Bu renk pek tercih edilmeyen bir renk olup yarışmalarda da hata puanı demektir.
Yinede tercih ****** sizin..

Saygılarımla.

Arzu Kasapoğlu
28-09-2007, 17:06
Nevsune Hanım, resimlerden dikkatimi çekti, kanaryanızın tırnakları çok uzamış sanki.
Bu durum yere rahat basmasını engeller ve bir yerlere takılabilir. Kanaryalar insana alışmaz diye bilirdim, sizinki çok tatlı maaşallah.

Sayın Altar,bende tavsiyelerinize uyup kuşlarıma karalahana veriyorum ama marul gibi yemiyorlar. Hatta bir iki gaga vurup bırakıyorlar. Pazı yaprağının bir zararı varmı acaba?

Altar
28-09-2007, 18:43
Arzu hanım yeni yapraklardan taze taze ikram ederseniz sanırım hayır diyemeyeceklerdir. Yeni bir yeme biraz tepki vermeleri de normal. Pazı yaprağını ben de kullanıyorum fakat karalahanaya gösterdikleri ilgiyi göstermiyorlar.

nevsune
28-09-2007, 19:40
Sevgili Altar
Tavsiyelerinize çok teşekkür ederim. Yarın hemen bacaklarını vazelinleyeceğim. Bilgisayarın olduğu güneşli odaya yeni almıştım. O da benim yanımda bulunsun diye. Çünkü beni görmediğinde arıyor. Şu anda keyfi oldukça yerinde. Dün hastalık başladığından bu yana ilk kez gelip omuzuma kondu, gerçi biraz da mısır cipsi hatırınaydı. Benim de dikkatimi çekmişti. Arada gidip kendine loş yerler bulup, saklanıyor. Demek bu onun ihtiyacıymış.

Hemen karalahana yaprağı bulmam gerek.

nevsune
28-09-2007, 19:56
[QUOTE=Arzu Kasapoğlu;157079]Nevsune Hanım, resimlerden dikkatimi çekti, kanaryanızın tırnakları çok uzamış sanki.
Bu durum yere rahat basmasını engeller ve bir yerlere takılabilir. Kanaryalar insana alışmaz diye bilirdim, sizinki çok tatlı maaşallah.

Arzu'cuğum tırnaklarını kestim. ama iki gün küstü bana. Kendisine dokunulmasından hiç hoşlanmıyor.

Ben aslında kediciyim. Çünkü kediler bana çok kişilikli gelirler. Uzun yıllar kedilerim oldu. Kuş beslemeyi hiç düşünmezdim, ev arkadaşlarıma dokunmak, karşılıklı birbirimizi hissetmeyi isterim. Bu annemin kuşuydu ve bir şey dikkatimi çekmişti ki gittiğimde beni tanıyor ve benimle iletişim kurmaya çalışıyordu. Annemin de kemoterapisi başlayınca evde hayvan bulunmasının sakıncaları yüzünden, açıkcası biraz da zoraki aldım. Ama inanın eve geldiğinin saatinde ben buna aşık oldum. Oyuncu, son derece akıllı ve hemen evin sahibi oldu. Aynı kedi gibi bağımsız bir hayvan. Kafesinde kalmaktan hiç hoşlanmıyor. Canı ne isterse onu yapar. Son derece meraklı ve aynı zamanda çok kıskanç. Eve birileri geldiğinde dikkati üzerine çekmek için avaz avaz öter. Artık aramızda harika bir güven var. Benim ona hiç bir şekilde kötülük yapmayacağımdan son derece emin, korsanların papağanı gibi omuzumda gezer. Beni güldürecek birşeyleri hep vardır. İyileşeceği günü sabırsızlıkla bekliyorum.

Yani hiç kuş beyinli demeyin. İnanılmaz akıllı bir hayvan. Bütün arkadaşları gibi.

Arzu Kasapoğlu
28-09-2007, 20:32
Nevsune Hanım, madem uzun yıllar kedi beslediniz hem sizin hem de diğer tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım olacak. Dört gündür evimizdeki iki hasta kedicik için yeni başlık açıcam sizleri oraya bekliyorum.

Kuşların çok akıllı ve zeki olduklarına bende katılıyorum. Bizimkilerden biri kelimeleri birleştirip anlamlı cümleler kuruyor. Kendisine hitap ettiğimiz bazı kelimelere -ciğim
ekini ekliyor. Mesela ben ona küçük bey diyorum, kensi onu küçük beyciğim olarak söylüyor.

İnşallah küçük dostlarımız çabuk iyileşirde bizi de üzmezler. Nevsune Hanım buarada annenize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Altar
28-09-2007, 20:47
Sayın nevsune;
Öncelikle annenize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Allah acil şifalar versin.

Ben kanaryaların evde serbest dolaşmasına taraftar değilim ama madem ki siz serbest bırakıyorsunuz. Lütfen evdeki zehirli çiçeklerden (difenbahya v.b.) ve perdesiz ,tülsüz camlardan uzak tutmaya çalışınız çünkü cam olduğunu ayırt edemeyecek ve uçmaya devam edecektir.

Syn. Kasapoğlu'nun da işaret ettiği gibi tırnaklarını her ne kadar kestirmek istemesede bu onun doğal bir ihtiyacıdır lütfen kesiniz ve zaten kanaryalar muhabbet kuşları gibi ele gelmekten elle tutulmaktan hoşlanmazlar bu sizi kandırmasın.

Tırnaklarını keserken de tırnak içi damarına özellikle dikkat ediniz zaten ışığa doğru tuttuğunuzda kolaylıkla görebilirsiniz.

Saygılarımla.

nevsune
29-09-2007, 09:21
Sevgili Altar, Sevgili Arzu.

Kafes dışında olması tamamen kendi seçimiydi. Annem kafesini temizlerken kaçmıştı ve kaçış o kaçış. Hele benim yanımdayken tam anlamıyla özgürlüğün tadını çıkarttığının farkına vardım. Bir iki kez "bu bir kafes kuşu orada kalmalı" diye, içerdeyken kapısını kapatmaya çalıştım ama öyle huzursuz davranışlar sergiledi ki yine açmak zorunda kaldım.

İnternette bir kanarya forumuna katılıp, bir veterinerden fikir sormuştum. Uçmasının sakıncalı olmadığını ve kanataltlarının havalanmasına da iyi geleceği yorumunu alınca rahatlamıştım. Şimdi tamamen kendi keyfine bıraktım. Bütün hayvanların istediklerince yaşamaları gerektiğine inanıyorum ve ben onların evinde misafir olmayı yeğliyorum.

Bence biraz onlara güvenmek gerek. Tehlikeleri hemen ayırt ediyorlar ve o bölgelere girmemeyi biliyorlar. Bunu hem kuşumda hem de kedilerimde gördüm. İçgüdüsel bir şey sanırım.

Tırnaklarını kestim, dediğiniz gibi şimdi daha rahat.
Bu yazışmalarımız bir sohbet gibi görünse de aslında sizlerden epeyce bir bilgi almış durumdayım. Çok teşekkür ederim.

(İyilik dileklerinize teşekkür ederim.)

Arzu Kasapoğlu
29-09-2007, 13:41
Nevsune Hanım, bende kuşların özgür olmasından yanayım. Benimkilerde hep dışarda. Kendilerini bir yere çarpmadıkları sürece uçmalarında sorun yok.

yuruyen_bulut
03-10-2007, 23:14
Bunlarda benım sultan papağanlarım.Fıstık ve Yağmur ;)

Altar
03-10-2007, 23:38
Sayın yuruyen_bulut kuşlarınız çok güzel fakat buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5866) bir göz atarsanız sevinirim. Teşekkürler.
Saygılarımla..

Arzu Kasapoğlu
17-10-2007, 22:51
Merhaba arkadaşlar,

Muhabbet kuşumun ilaçlara yeterli tepki vermemesi üzerine, internette araştırma yaparken kuşlar konusunda uzman Erhan Açıkgöze mail atıp, kuşun problemini ve kullandığımın ilaçları yazıp bilgilendirdim.

Bana gönderdiği mesajda, suyuna her gün üç damla elma sirkesi koymamı söylüyordu.
Yaklaşık on gündür bunu uyguluyorum ve çok faydasını gördüm, kuşun hastalığı iyileşmeye başladı.

Vitamin takviyesi, ilaçlar ve elma sirkesi mucizesi kuşumuzun iyileşmesine katkıda bulundu.
Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
29-10-2007, 20:25
Geçenlerde kanaryam ile ilgili bir sıkıntım olduğunu yazmıştım. Bu sabah kanaryamı kaybettim. Sabah yemini tazelemek için yanına geldiğimde kafeste yerde yatıyordu, beni hissedince kafasını çevirip baktı. Hemen elime aldım, başını okşadım, kımıldamadı bile, gözünü yavaş yavaş kapadı. Elim ayağım titredi, üzüntüden. 3 dakika içinde avucumda can verdi.

İştahı hiç artmadı, son bir aydır çok az yedi, çok az su içti. Kafesin hep zemininde dolaşmayı tercih etti. Tüy dökümünü bir türlü tamamlayamadı. Hep kendini top gibi yapıp keyifsiz dolanıyordu.

İki kanaryam vardı. Ölen daha küçüktü. İkisi de hediye gelmişti. Diğerinin keyfi yerinde. İştahlı, suyunu ve yemini bitiriyor. Yeşillik veriyorum yiyor. Geçenlerde sizden öğrendiğim üzere çok uzun olan tırnaklarını kestim.

Tüy dökümü bitti galiba ama hala ötmüyor. Ama kafesinin yanına gidip onunla konuşursam bana tepki veriyor, şımarıp tünekten tüneğe uçuyor, kafesin tellerinde geziyor.

Buna da birşey olursa bir daha kuş beslemeyeceğim. Üzüldüm. :(

zenfree
29-10-2007, 20:34
:(:( Çok üzüldüm Mine Hanım.:(:(

Altar
29-10-2007, 20:36
Ben de çok üzüldüm mine hanım istemesekte başımıza böyle üzücü şeyler gelebiliyor. Küçük dostlarımız dertlerini ifade etmekte, bizde anlamakta zorlanıyoruz.

mehtap051
29-10-2007, 21:00
Mine Hanım bende çok üzüldüm.Benim kuşumda öldüğü için sizi çok iyi anlıyorum.

Mine Pakkaner
29-10-2007, 21:09
Hepinize teşekkür ederim. Umarım diğer kuşumu sağlıkla beslerim, bakarım...

nevsune
30-10-2007, 07:23
Mine Hanım, kaybettiğiniz kuş için çok üzüldüm. Evde bir canlının ölümü çok üzücü oluyor.

Tüy dökümü bitip de ötmeyen kuşunuz için üzülmeyin. İştahı, şımarıklığı yerindeyse hiç mesele yok. Kendisini tam iyileşmiş hissettiğinde ötecektir.

Benimki de bir kaç gün prova yapıp, daha yeni 3 gündür tam ötmeye başladı. Geçen yıl bu kadar uzun sürmemişti tüy dökme süreci. Daha çabuk toparlanıp, normale dönmüştü. Bu yıl neredeyse 2,5-3 ay oldu.

Mine Pakkaner
10-01-2008, 23:54
Tecrübeli kuşseverlere bir konu danışmak isterim. Yukarıda bahsettiğim ikinci kanaryam hala daha ötmüyor. Evde bütün gün sessizliğin hakim olması buna sebep olur mu? Bana hediye eden dostumuz kuşlarının bulunduğu odada gece gündüz radyo çalardı, aklıma geldi, size sorayım dedim.

Bir de ben, aman üşümesin derken, etrafta gündüzleri balkona konulmuş cıvıl cıvıl kanaryalar görüyorum. Kaç derece sıcaklığa tahammül gösterir. En rahat ettiği sıcaklık nedir acaba?

Bir yerde irmik ve susam severler diye okumuştum, kutusuna koydum yemiyor, maydonoz sakın verme, ölür dediler, çok şaşırdım, rokaya bayılan kuşu maydonoz öldürüyormuş demek, enteresan.

Bu arada muhabbet kuşlarının yediği krakerler var, acaba onu yer mi, korkumdan alamadım, ya birşey olursa diye.

Kuş bakmak ne çok zormuş...

nevsune
11-01-2008, 08:22
Mine Hanım aslında hiç gözünüzde büyüttüğünüz gibi değil. Onlar bizi eğitiyorlar, isteklerini bir biçimde bize aktarmaya çalışıyorlar.

Normal yeminin dışında, benimki canının her istediğini gelip benim ağzımdan veya elimden yiyor. Sevmediği bir şey olursa tükürüyor. Maydonozun (ishale neden oluyormuş) dışındaki yeşilliklerin zararlı olduğunu düşünmüyorum. Örneğin arada bir marul yaprağı, öle bayıla yedikleri şey. Benimki semizotu yapraklarını da çok sever, hatta çikolatalı biküviyi de (aman siz vermeyin benimki şımarık, elimden kapıyor). Haşlanmış yumurtanın sarısı ve beyazlarından birazını ezerek, içine elma rendesi, birazcık bal ve biraz da ufalanmış pötibör bisküvisini karıştırarak arada bir taze olarak verdiğinizde beslenmesine yardımcı olursunuz(küçücük bir porsiyon:p).

Ses gerçekten sevdikleri bir şey. Evden çıkarken radyoyu açık bırakırsanız, hoşlanabilir. Evde birileri olduğunda veya bilgisayardan konuştuğumda benimki çıldırır, ötüşünden biz konuşamaz oluruz.Eskiden kanarya ötüşü olan kasetler vardı, şimdi bulunur mu bilmem.

Bu arada dışarıya çıkarılanlar konusunda şaşırdım. Gerçi İzmir ılıman iklim ama kanaryalar konusunda en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri hava akımında kalmamalarıdır. Çok çabuk hastalanıp, ölebiliyorlar. Yine de ev içerisinde olmalarında yarar var.

Kanarya bakımı ile ilgili olarak benim yararlandığım bir iki yer olmuştu. İsterseniz bunlara da bir bakın.

http://www.kanaryaevi.net/modules.php?name=kanarya_bakımı
http://www.borderturk.com/bakim.html

Kolay gelsin:)

Hakan KINACI
11-01-2008, 14:35
Haşlanmış yumurtanın sarısı ve beyazlarından birazını ezerek, içine elma rendesi, birazcık bal ve biraz da ufalanmış pötibör bisküvisini karıştırarak arada bir taze olarak verdiğinizde beslenmesine yardımcı olursunuz(küçücük bir porsiyon:p).

Nevsune hanım,
Böyle bir uygulamayı hangi mevsimde, ne zaman ve hangi durumlarda vermeliyiz?
Aceba bu karışımın içine biraz da yumurta kabuğu kırığı (iyice ezerek toz halinde) koysak kuşa bir zararı olur mu?
Ha bir de, bu karışımı sadece büyükleremi vereceğiz yoksa yavrulara da verilse olurmu?
Saygılar,

nevsune
11-01-2008, 16:37
Yumurta kabuğundan az bir şey ufalayıp ilave ediyorum ben.

Vallahi ben bu konuda uzman değilim, internet sitelerinde bulduğum bir bilgiydi bu. Aslına bakarsanız aklıma geldikçe veriyorum, o da canı istediğinde yiyor. Öyle mevsim ayrımı falan yapmıyorum. Benim kanaryam 4 yaşında, son derece keyifli ve mutlu bir kuş. Ötüşü de çok güzel. Demek ki yaptıklarımın bir zararı olmamış:)

Ferda Ülkümen
11-01-2008, 17:12
Babam kanaryalara çok meraklı idi ve uzun süre evimizde kanarya besledik. Soğuğa karşı çok hassas olduklarını, hava akımında kalanların öldüklerini hatırlıyorum.
Yumurta sarısını biz yavruları beslemekte kullanırdık, kireç ihtiyaçları içinse kafese mürekkep balığı kemiği asardık. Kıvırcık salata yapraklarını da kafeslerinden hiç eksik etmezdik. Kanaryaların en sevdiği yemin kenevir tohumu olduğunu hatırlıyorum. Yalnız çok yağlı bir tohum olduğu için günde 2-3 tohum verirdik, ödül maması gibi.
Ötme dersleri için plaklar almıştı babam. Bir de cam veya tenekenin birbirlerine sürtülmesiyle çıkan iç gıcıklayıcı sesin kanaryaları ötmeye özendirdiğini hatırlıyorum.

Mine Pakkaner
11-01-2008, 19:07
Çok teşekkür ederim, hemen uygulamalara başlayacağım. :)

memet
16-01-2008, 22:59
Muhabbet kuşum yumurta yaptı.

Todor
16-01-2008, 23:24
Bazen yumurtalarını kırabiliyorlar. Rahatsız edildikleri , yumurta dölsüz veya yetersiz beslendikleri zamanlarda.

memet
16-01-2008, 23:43
Evet epey şey okumam gerekti. Yumurtlayacağını anlayınca. Heyecanla bekliyorum. Şimdilik normal gidiyor.

memet
19-01-2008, 19:55
Dört tane oldu.

özlem11
20-01-2008, 09:29
Ne güzel bir bölüm.Şimdiden hayırlı olsun Memet bey.Benimde 6 sene önce kuşum vardı.12 sene yaşadı ve yanlış ameliyat öldürdü kuşumu...
Dediğiniz gibi kuşlar yumurtlama döneminde hassas olurlar.Bu süre yavrunun kendini toparlamasına kadar devam eder.Bildiğim kadarı ile yavrular çıkınca rahatsız edildiklerinde yavruyu dışlayabilirler.Hatta ölüme bile terk edebilirler.Yavrular çıkınca tavsiyem çok bakmayın.Elinize almayın...Dişi okadar hırçın oluyor ki bizimki kıskançlıktan erkek olanın burnunu ve tırnağını koparmıştı.Bizde ayrı kafe koymak zorunda kalmıştık.Burna gelince pansuman yaptık 1 ayda iyileşti.Ama tırnak eşinden hatıra kaldı zavallının yanına...

yussuf
20-01-2008, 22:46
Bende de muhabbbet kuşu var.

memet
30-01-2008, 21:13
Ondört gün olmuş, haftasonuna, ilk yumurtada birşeyler bekliyorum.

Aytaç Eroğlu
31-01-2008, 09:39
C. tesi pazar ilk yavrunuzu alırsınız mehmet bey

fevziye
31-01-2008, 11:40
Memet bey, yavru çıktıktan sonra fazla oyalanmadan yemlerini verin ve sakın eksik bırakmayın. Çünkü anne genelde yuvadan çıkmıyor, baba hem kendini hem onu besleyecek. Yavrular içinse bir parça yumurta sarısına aynı miktarda irmik karıştırıp çay süzgecinden geçirin ve öylece bir yemliğe koyun. Yavruları daha kolay besliyorlar. İlk başlarda yeşillik vermeyin, çünkü yavruların ishal olup ölmelerine yol açarsınız. 15 - 16 yıldır muhabbet kuşu baktığım için biliyorum. Yavrularınızı şimdiden güle güle büyütün.

Ela
31-01-2008, 13:07
Bence de kuşlar çok akıllı,hafızaları çok kuvvetli.Kuşlarım misafir geldiği anda ilgi çekmek için sürekli bağırırlar.Serbest bıraktığımda ilk saldırdıkları yer perdenin halkaları;hemen yerler,arkasından kartonpiyerleri ısırırlar.Çiçeklerin yapraklarını ısırıyorlar bu yüzden çiçeklerin yanında serbest bırakmamaya çalışıyorum.Kraker ve kuru ekmeği çok seviyorlar.Aysberg yaprağına bayılırlar.

Aytaç Eroğlu
31-01-2008, 15:15
çiçeklere dikkat bazı çiçekler kuşlar için öldürücü olabilir.

memet
31-01-2008, 15:30
Salon bitkilerinin çoğunun, zehirli olduğunu unutmamak gerek.

Ela
01-02-2008, 08:22
Ben de zehirlenirler korkusuyla çiçeklere yaklaştırmıyorum.

memet
01-02-2008, 19:35
Yavru çıktı bir tane değil, iki tane de olabilir. Sesini duyuyorum. Açıp bakamadım. Anneyi ürkütmeyeyim diye.

Arzu Kasapoğlu
01-02-2008, 20:38
Gözünüz aydın sayın Memet

nevsune
01-02-2008, 21:24
Güle güle büyüt:).

Ayrıntılı haberlerini bekliyoruz.

Aytaç Eroğlu
02-02-2008, 11:23
yuvanın arkasında bir kapak olacak kapağı hafifçe kaldırıp bakmanızdan bir şey olmaz
bu arada yuva içerisine lif **** pamuk gibi şeyler koymadınız değilmi bunlar yavru için sorun olabiliyor en güzeli çıplak tahta anne gerekli işlemleri yapıyor zaten son bir şey muhabbet kuşları genelde 2 günde bir yumurta bırakır ve bazen yumurta sayısı 8 olur. Bu sebepten yumurtadan çıkan ilk yavru ile son yavru arasında 14 günlük bir zaman olacak şimdi bir düşünün biri iyice tüylenmiş nerede ise yuva çıkışı yapabilecek foruma gelmiş bir yavru diğeri daya yeni çıkmış gözleri kapalı çıplak bir yavru son çıkan yavru beslenemiyeceği için ölümü kaçınılmaz olur bu yüzden kuşlarda 5 yumurta üzeri alınarak atılır.
Saygılarımla

memet
11-02-2008, 10:08
Son durum şöyle. Üç yavru var. üçü de sağlıklı görünüyor. Diğer yumurtalar boş çıktı.
talaşlarını değiştirdim. Sularına vitamni katıyorum. İrmik havuç, bisküvi ve yumurta sarısından mama hazırlıyorum.
Bir tanesi tüylenmeye başladı.

fevziye
11-02-2008, 12:06
Güle güle büyütün memet bey, yavruları ben de özledim. İnşallah benimkiler de yumurtlar.

Aytaç Eroğlu
11-02-2008, 12:21
hadi gözünüz aydın olsun

memet
16-02-2008, 17:02
Bir felaket yaşadım.
Yavrular iyice irileşip hareketlendi. Yuvada itişirlerken arka kapak açılmış, biri oradan düşmüş. Onbeş dakika kadar taşta kalmış olmalı. Elime aldığımda iyice soğumuş katılaşmıştı.
Ölmüş diye bırakacakken, gagası kıpırdadı. Hemen koltuğumun altına koydum. Isınınca canlandı. bir şişeye sıcak su doldurdum, havluya sardım. Bir sürede şişenin sıcaklığıyla ısındı. Yuvaya geri koydum canlanınca, umarım zatüre olmaz.

Arzu Kasapoğlu
16-02-2008, 19:31
Geçmiş olsun Sayın Memet, su kabına vitaform koyun annesi aracılığı ile yiyip içtiği için belki iyileşmesine yardımcı olabilir.

Vitaform hem antibiyotik hemde vitamin özelliği taşıyor.

nevsune
16-02-2008, 22:50
Geçmiş olsun, yazık. Şimdi nasıl bari, biraz toparladı mı?

Hani bazen anneleri güçsüz yavruları gözden çıkartırlar ya, aman dikkat etmekte yarar var.

memet
19-02-2008, 18:19
Düşen yavru en son çıkandı. Çok zayıf. Bugün üçünün de ağzına enjektörle, vitamin damlattım

Aytaç Eroğlu
20-02-2008, 09:56
Vitamini verdiğiniz mamaya katarsanız daha iyi bir sonuç alırsınız kanaatindeyim. Bu arada kaza geçiren arkadaşın yemyiyip yemediğini mutlaka kontrol edin gerekirse onu siz besliyeceksiniz zira
Saygılarımla

memet
20-02-2008, 10:27
Şimdilik durumu daha iyi ağızdan vitamin vermeye devam ediyorum. Mamalarına da katayım .

fevziye
20-02-2008, 11:10
Memet bey geçmiş olsun. Anne eğer siz ellediniz diye yavrulara birşey yapmıyorsa beslemeye devam edebilirsiniz. Bu arada farklı yemlerde vermeye çalışın. Yumurta sarısı, irmik, vitamin gibi. Elma kabuklarını soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyip verebilirsiniz veya kafese öylece koyabilirsiniz. Maydonoz hariç yeşillik "soğuk olmaması kaydıyla" verebilirsiniz. Yalnız yavru çok minik veya güçsüzse anne bir zaman sonra onu gözden çıkarabiliyor. İnşallah öyle birşey olmaz.

memet
24-02-2008, 16:22
Şimdiik kaza geçiren dahil hepsi iyi durumda,İlk yavru diğerlerinden daha güçlü.
Nerdeyse tamamen tüylendiler.
Anaları öğleden sonraları, sürekli yuvadaki talaşları dışarı atıyor. Temizlik amacıyla mı acaba?
Zaman zaman babaları da besliyor yavruları.

fevziye
25-02-2008, 17:54
Memet bey merhaba. Yavrularınızın sağlıklı olmalarına sevindim. Yuvaya talaş koymanıza gerek yok. İlk yavrularımı alacağım zaman ben de çok telaşlanmış, yuvanın içine yem bile koymuştum. Fakat sonra onların faydadan çok zarar verdiğini gördüm. Çünkü pislikleriyle beraber birleşince yavruların ayaklarına bulaşıyorlar ve yavrular ayaklanmakta zorlanıyorlar. Yavruları hem anne hem baba beslediği için mamalarını ihmal etmeyin. Yuvada talaşın dışında pislikleri oluncada anne onları dışarıya atıyor.

memet
27-02-2008, 20:59
Büyük olan kuşlar bugün ishal olmuş. Ayrı duran bir büyük kuş daha var, onda yok, mamadan oldular sanırım.

fevziye
28-02-2008, 07:35
Sn. memet bey, hemen yeşilliği ve yumurtayı kesin. Muhabbetler için ishal ilacı var. Sularına 4 - 5 damla koyarsanız düzelirler. Bir müddet sadece normal muhabbet yemi verin. Geçmiş olsun.

memet
01-03-2008, 09:56
Eyvaah, yavrular daha yuvadan çıkmadan, yeniden yumurtlamaya başladı.

Aytaç Eroğlu
01-03-2008, 12:53
bu doğal hiç bir şey yapma dokunma bile bazı dişiler yavrularının sıcaklığını kuluçka makinesi gibi kullanırlar yumurtalara bir şey olmaz sen mama ve vitamin vermeye devam et

fevziye
11-03-2008, 12:20
memet bey kuşlarınız ne alemde?

memet
11-03-2008, 13:58
Üç yavruyu artık başka kafese aldım. Biri şu an elimin üstünde, diğer ikisi biraz hırçın çıktı. Anne beş yumurta yaptı. ikisini dışarı attı bozuk çıkmış onlar, enfekte olmuş. Diğerlerinin üstünde yatıyor. yedinci günü onlarında.

Oğuzhan
11-03-2008, 14:01
Maşallah.Sizinkiler baya hızlı:)
Güle güle büyütün.

fevziye
12-03-2008, 10:27
Yavruları başka kafese almakla iyi etmişsiniz. 20 - 25 günlük oldular mı, anne yeniden yumurtlarsa kesinlikle başka yere almak gerekiyor. Yoksa çoğu zaman anne diğer yumurtaları kıskandığı için yuvadaki yavruların kafalarını gagalıyor, bu da kimi zaman yavruların ölmelerine neden oluyor.

SAHIRE
18-03-2008, 13:17
Bu da bizim muhabbet. 2 senedir beraberiz. Böyle hareketli kuş iddia ediyorum kimsede yoktur. Geldiğinin ilk haftası kanadını kırmayı başardı. Çay bira ve çeşitli atıştırmalıklara bayılıyor. İnsanları seviyor mu dövüyor mu belli değil. Şakira nın maymun ve kuş kırması olduğunu sanıyoruz:p Erkek diye aldık dişi çıktı ama konuşuyor. Şakiriiiii ve babacım diyor. Eşim biraz beynini yıkadı da:p

daghom
19-03-2008, 18:20
selam arkadaşlar bende ancak forma ulaşabildim. yeni üyeyim.
bir aydır bir muhabbet kuşunu besliyorum. fakat bir haftadır hayvanda anlayamadığım bir rahatsızlık var. çok hareketli bir hayvanken birden önce ishal sandığım beraberinde halsiz kalıp sürekli uyuduğu bir moda girdi. antibiyotik kullandım vitamin falan iyileşme olmadı. bir ara iyi olur gibi oldu ama iki gündür daha kötüleşti. bugünde hafiften kusmalar başladı. keyifsiz neşesiz. yem yiyor suda içiyor ama tadı yok hayvancağızın. o kadar hareketliydiki bu haline kahroluyorum. avisol kullandım olmadı. noeteramcin-vit kullandım 5 gün olmadı. ne yapmalıyım bilmiyorum. MEGABACTERİOSİS diye bir hastalık buldum netten o olabilirmi. aranızda bu konuda tecrübeli arkadaşlar varsa lütfen yardımlarınızı bekliyorum. nolur bir an evvel okuyup cevaplayın çok geç olmadan. şimdiden teşekkürler.
not: yeşillik falan aldığımdan beri hiç yedirmedim.

memet
19-03-2008, 21:06
Fazla vakit geçirmeden veterinere gitmelisiniz. Bu gece okursanız mesajı çoğu veteriner gece de açık.

daghom
19-03-2008, 22:48
mağlesefki veterinere götürmem gerekmiyor. eşim veteriner. oda bir şey bilmiyor. yapacak bir şey yok diyor. ama ben yide umut taşıyorum
belki yetiştirenler daha fazla bilgiye tecrübeye sahiptir diyorum.:(

Aytaç Eroğlu
20-03-2008, 11:03
ishal durumu devam ediyormu bu önemli. dostunuz hava akımına maruz kalmış olabilir. **** ev içerisinde ani ısı değişikliklerine de maruz kalmış olabilir. ben size eritromu kullanmanızı tavsiye ederim birde baytril-K verin .

daghom
20-03-2008, 16:53
sanırım üşütmeyle oldu.çünkü sadece havuç verdim. onunda bir zararı yok bildiğim kadarıyla. bugün aviastım ilaçına başladım. suyunada sirke kattım. biraz iyi olur gibi oldu ama yine eski haline döndü. ishal gibi değilde yeşil beyaz dışkısı çok sulu değil. arkadaşlar gerçekten çok üzülüyorum. picea pungens baytril-k eşimde var denemeyi düşündük. ama hayvana o kadar çok antibyotik yükledikki korkuyorum nasıl yapayım. biraz aramı vermek lazım yoksa direk başlamalımıyım? çok çağresizim. ne kadar zormuş çağresizlik. elimden hiç bir şey gelmezken kahroluyorum valla.

daghom
20-03-2008, 16:58
ya arkadaşlar bide kuşum bu rahatsızlık başamadan önce çok kaşınıyordu. halada kaşınıyor. tüyleriyle uğraşıyor. tek tek temizliyor. bana kafasını sevdirtiyor. biraz oynuyor. az uçuyor. ama çabuçak yoruluyor. uyuyor. ötmüyor. kuşlara bile bakmıyor. of of...

memet
21-03-2008, 09:24
ilk aldığım kuş soğuk alıp ölmüştü. Kafesin içinde lamba yakmıştım. Zemine kalın bir örtü serip kafesi de tümüyle örtüyle kapatıp, lambayı kafesin içinde gece gündüz ısı yapması için açık tutmuştum. Veteriner tavsiye etmişti. Ama şiddetli üşütme kurtulma şansı çok az, demişti.

Aytaç Eroğlu
21-03-2008, 14:42
dostumuzda kuş biti ( telek biti ) olabilir onu hemen ilaçlayın eşiniz nasıl yapıldığını biliyordur.
Yeşil beyaz dışkı ishal olabileceğini gösterebilir. baytrili suyuna damla olarak koyun ve hergün değiştirin. aviastım kullanmaya başlamışsınız astım şüphenizmi var. herhangi bir lezyonmu fark ettiniz. Şunu unutmayın dostlarımız çok narindirler. ama bir o kadarda ketum biz onların hasta olduğunu saptadığımızda onlar belkide günler öncesinden hastalığa yakalanmışlardır. bu sebepten vücut direnci zayıf düştüğünde ikincil bir hastalığa yakalanma riski artar. bazende tedavide geç kalmalar bile olabilir.
Geçmiş olsun.

daghom
21-03-2008, 16:28
Arkadaşlar öncelikle ilginize çok teşekkür ediyorum. Kuşuma aviastım başladım çünkü sık sık hapşırıyordu vede tüylerini kabartıp uyuyordu. Sanırım ishali devam ediyor. Bazen yeşil bazen normal ama küçük dışkılar var. Şu kuruma hastalığından şüphelendik dediğim gibi. öyle bir yerde oturuyoruzki burada muhabbet kuşu için bit ilaçı bulamaya imkan yok. Acaba bitte kuşta halsizlik bitkinlik yaparmı? yem yedikten sonra kusacakmış gibi davaranıyor ama kusmuyor. baytrilden suluğuna ne kadar koymak lazım birde diğer antibiyotiğe de başlamış bulundum gerçi hiç faydası yok. neoteramicin bile fayda etmedi. baytril fayda eder umarım. lütfen bana en kısa sürede cevap yazın Picea pungens. Kuşumu yaşatmak istiyorum. bunun için ne lazımsa yapmak istiyorum. Lütfen yardım edin.

daghom
21-03-2008, 16:45
ya birde kuşum tüyde çıkarıyor. çıldırıcam valla. ne olduğunu anlayamamak ne zor.kedi köpek olsa gene bir nepze anlaşılıyor. ama muhabbet kuşları ne kadar hasas ne kadar büyük bir kapalı kutu.

daghom
21-03-2008, 16:57
böyle parçaparça yzıyorum ama aklıma geliyor. hiç bir şey atlamak istemiyorum. kuşumu dışarı çıkarayımmı. çıkınca ki çıkmak istiyor sanki daha mutlu oluyor. yoksa kafesinde kalıp uyusunmu hep? teşekkürler....

daghom
21-03-2008, 17:38
bizdede baytril %5 var.

MiRZaBeY
21-05-2008, 00:00
Konu açılalı baya olmuş ama yinede yazmak istedim.Arkadaşlar bende 50 ye yakın kanarya var,Arkadaşların tavsiye etmiş olduğu ilaçlar doğrudur.Birde kuş'un ishal olduğunu farkettiğinizde kaynamış patates verin kısa zamanda düzeltir.Ayrıca çoğu kişi limon suyu tavsiye eder bu yanlıştır çünkü limon suyu iştah açar ve ishale bir faydası olmaz tam aksine zararı olur.Yıllardan beri kanarya beslerim ishal tedavisinde kaynamış patates kullanırım.Şiddetliyse ozaman ilaç kullanılmalıdır,Ayrıca beslediğiniz kuşlarınızın bitli olup olmadığınıda arada bir kontrol edin eğer bit varsa halsiz bırakır birde hasta olursa ölüme kadar gider.iç ve dış parazitlerden korumak içinde Baymec 2lt suya 2cl karıştırılarak verilmelidir bu ilaç iç ve dış parazitlerden korur ayda 1-2 sefer vermeniz yeterlidir.Veya vilmectin markada olabilir.Ayrıca toz olarak optigal5 ilede ilaçlayabilirsiniz (optigal5 suyuna karıştırılmaz )
Kuşa marul veya yeşillik verirken iyice yıkamalı ve kurulamalısınız.Islak verirseniz ishal edersiniz.Geçde olsa geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

maloha
21-05-2008, 00:28
bende bi kaç tane muhabbet kuşu vardı.hiç kelime öğretemeyince salıverdim gökyüzüne ne haliniz varsa görün dedim.:D:D

Arzu Kasapoğlu
21-05-2008, 00:45
Zavallı kuşları ölüme terkettiniz yani.

maloha
21-05-2008, 01:22
yooo:Dözgür olmalarını istemiştim aslında konuşmamları bahaneydi çünkü 3 tane daha papağanım vardı ve şakır şakır konuşuyorlardı.sürekli serçe ve güvercin görmekten bıkmıştım.ayrıca özgür bıraktıktan sonra bütün yaz sokağımdaki caminin çamlarında yaşadılar...

cevreizcisi
08-11-2008, 22:36
merhaba arkadaşlar ,her ne kadar yaz boyunca arkadaşımızın muhabbet kuşu çamda yaşasada dışarda yaşamaya alışkın olmadıklarından ,her yemle beslenemedikelrinden vede özellikle serçeler aralarına almayacakları için bir süre sonra muhabbet kuşları ölmeye mahkum olurlar.Benim muhabbetimin birini komşular ben yokken eline almış ve kaçırmış dışarıya ama beslenme alışkanlığı çok iyiydi her türlü yemide yerdi ,domates ve yeşillik dahil olmaküzere daha sonrada gördüm serçelerle arkadaş olmuş birlikte uçuyorlardı ama yabanileşmiş ,çünkü ben 15 gün yoktum ve komşuya bırakmıştım ben olmayınca evede dönememiş,sevdikleri zaman sizi ,siz varken kaçmayı düşünmüşler özgürlüğü istemezler,

Assassin
14-11-2008, 02:37
geçen yaz yemini değiştirirken aralık kalan kapıdan kaçan muhabbet kuşum kartopum aklıma geldi :(( 2 mahalle boyunca koşturdum peşinden, o da serçelerin peşinden koştu gitti.. içim nasıl da yandı günlerce :_(

cevreizcisi
16-11-2008, 18:18
genelde bütün kuşlar fırsat bulunca seçelere takılmak isterler ama genelde bu yaşama ayak uyduramazlar maalesef.

Assassin
29-12-2008, 02:49
Bir kuşseverin yakaladığını ve hala yaşadığını düşünmeye çalışıyorum, bu da üzüntümü hafifletiyor :(

kkeyo
10-02-2009, 14:16
*** arkadaşlar ben aranıza daha yeni katıldım ve muhabbet kuşu üretimine de yeni başladım başladım ama daha yolun başında bir kuşum hasta oldu ondan **** başka bir sebepten biri daha hasta oldu(ishal) ikiside düzenli yem yiyiyorlar ama sürekli uyukluyor ve tüylerini kabartıyorlar
ayrıca ben 12 tane kuş aldım yani 6 çift hepsini aynı kafese koydum kuşçum aynı yerde dursunlar onlar eşlerini kendi seçer dedi doğru mu 1 hafta oldu sadece 2 kuş ayrılmıyor öbürlerinin dünya umrunda değil
ne yapmam gerekiyor
şimdiden çok teşekkür ederim

Arzu Kasapoğlu
10-02-2009, 14:21
İshal olan kuşunuza hemen ishal ilacı içirin ve sıcak bir ortamda tutun.

Zaman kaybederseniz kuşunuz ölür.

kkeyo
10-02-2009, 14:25
Ya kafayı yicem ben adada yaşıyorum bugün sipariş verdim ilaç gelecek ama en küçükleride o yavrum yaaa içim parçalanıyo onu öle görünce

kkeyo
10-02-2009, 14:27
24 saat ısıtıcı yanıyo odalarında ama düşüncesizin biri kapılarını açık bırakmış öğlen arası yanlarına gittim oda buz gibi olmuş ben bile üşüdüm

kkeyo
10-02-2009, 14:28
Gelen ilaçtan ağızlarına damlatsam olur mu

dilruba_
10-02-2009, 14:49
Benim muhabbet kuşum yani boncuğum öleli 3 ay kadar olacak dile kolay tam 12 yıl besledim 9 yaşında bir kardeşim var düşünün ondan büyük.Boncuğumun da bebekleri oldu onları başkalarına verdim eşi öldü fazla uzun yaşamadı. Sonra ona tekrar bir eş almadım. Çünkü yumurtlamak çok yıpratmıştı kuşumu. Bir sabah uyandığımda kafesini kan içinde buldum tırnakları düşmüştü ölecek sandım yaşlanmıştı çünkü. Sonra gözleri görmemeye başladı beyaz bir perde indi veteriner yapılacak bir şey olmadığını söyledi. Bu olaylar gerçekleştikten sonra 2 yıl daha yaşadı ve öldü :( benim için çok acı oldu onu kaybetmek evimizden biri üyesiydi.Hele tırnaklarının düşmesi gözlerinin kör olması çok acı oldu ölümü biricik kuşumun. Bir daha bir muhabbet kuşu almak istemiyorum çünkü kaybetmenin acısı hiç kolay olmuyor.

Arzu Kasapoğlu
10-02-2009, 15:09
Belki aynı sorunu yaşayanlara faydası olur diye özelden yazışmamızı buraya koyaladım.

Orjinal Mesaj Sahibi kkeyo
İLAÇ SİPARİŞİ VERDİM EĞER O İLAÇTAN BİRER DAMLA AĞIZLARINA DAMLATSAM OLUR MU **** NE YAPAYIM ÇOK NADİR SU İÇİYOR HASTA OLANLAR ÇÜNKİ


Siz içmelerini beklemeyin çükü ilaçlı suyu asla kendi istekleriyle içmezler. Eğer kuşunuz çok hastaysa ve bir şey yiyemiyorsa ağızlarını açıp ilaçlı suyu çay kaşığıyla veya sırıngayla verin. Bir seferde vereceğiz miktar bir çay kaşığı kadar olsun. Günde üç kez uygulayın.

Benim pratik bir çözümüm var. Bizim kuşlar ekmek içi yemeyi çok seviyorlar. Hasta oldukları zaman ekmeği ilaçlı suya batırıp kafeslerinin demirine takıyorum. yeterince yediklerinde o ekmeği oradan alıyorum. Sonra akşama aynı işlemi tekrarlıyorum.
Sizde deneyin isterseniz ama yemiyorlarsa lütfen hiç vakit kaybetmeden ilacı belirlenen oranda suyla karıştırp kuşların ağızlarına siz damlatın.

Benim kuşumda geçen hafta çok ishal olmuştu.

Suphamezathıne verdim. Hemen kesiyor. Avidiarede kullanabilirsiniz. Daha farklı ilaçlarda var.

Eğer kuşunuz solunum yollarını üşütmüşse eritrom öneririm.

memet
10-02-2009, 18:08
Hasta kuşlarınızı ayrı bir kafese alın ve kafesin içine bir lamba yerleştirin, sürekli yansın. Üstünü örtü ile örtün ısınmalarını bu biçimde sağlayın.

memet
20-02-2009, 14:29
Erkek sandığım küçük papağanım dişiymiş. Ne bildin derseniz. İki yumurta yapmış.

memet
08-03-2009, 14:02
Sürekli yumurtluyor bu yaratık. Nereye varacak bu işin ucu?
Onsekiz günden falza mı acaba kuluçka süresi?
Beş yumurta olmuş.

Arzu Kasapoğlu
08-03-2009, 17:40
Bizim sultan papağanımızda her ay en az üç yumurta yapıyor. Boşu boşuna oturmasın diye biz yumurtalarını altından alıyoruz. Çünkü oturduğu sürece hiç bir şey yemiyor.

ismet şenad
08-03-2009, 18:40
Sürekli yumurtluyor bu yaratık. Nereye varacak bu işin ucu?
Onsekiz günden falza mı acaba kuluçka süresi?
Beş yumurta olmuş.

Sayın memet kuluçka 17-18 gündür.Ama muhabbet kuşlarının ayrı bir özelliği var,muhabbet kuşları birer gün arayla yumuta yapar, sayı 3 den 11 e kadar olabilir. Son yumurtayı yaptığı zaman ilk yumurtadan yavru yavru çıktığı olur. İlk çıkan yavrular biraz büyüyünce anne büyük yavruyu doyuyur oda küçük kardeşlerini doyurur.

ismet şenad
08-03-2009, 18:46
Bizim sultan papağanımızda her ay en az üç yumurta yapıyor. Boşu boşuna oturmasın diye biz yumurtalarını altından alıyoruz. Çünkü oturduğu sürece hiç bir şey yemiyor.

Yumurtaları aldığınız süre yumurtlamaya devam eder.

Crocus Şen
08-03-2009, 19:37
Çok sevdiğim muhabbet kuşum bugün öldü.Moralim çok bozuk,yıllardır benimle olan bir canlının gözünüzün önünde ölmesi çok acı verici!

Arzu Kasapoğlu
08-03-2009, 21:16
Yumurtaları aldığınız süre yumurtlamaya devam eder.

İyilik yapalım derken kuşa kötülük yapıyormuşuz meğer. Ama almayınca da yuva kabından hiç çıkmıyor.

Arzu Kasapoğlu
08-03-2009, 21:19
Çok sevdiğim muhabbet kuşum bugün öldü.Moralim çok bozuk,yıllardır benimle olan bir canlının gözünüzün önünde ölmesi çok acı verici!


Başınız sağolsun, acınızı çok iyi anlıyorum. Onlar da ailenin birer ferdi oluyorlar. Bizimki de yedi yaşında ve yavaş yavaş yaşlılık belirtileri göstermeye başladı. İnşallah bizi üzecek durumlarını görmeyiz.

ismet şenad
08-03-2009, 22:02
Yapılacak güzel bir şeyde, bir eş almak, yavrulatabilirsiniz.

fizikçi
08-03-2009, 22:10
Çok sevdiğim muhabbet kuşum bugün öldü.Moralim çok bozuk,yıllardır benimle olan bir canlının gözünüzün önünde ölmesi çok acı verici!

Çok üzücü bir durum gerçekten ne demek olduğunu o kadar iyi biliyorum ki nerdeyse kardeşim ve benimle büyüyen 9 yıllık kuşumuz öldüğünde günlerce kafesinin durduğu yere bile bakamadık :(

memet
08-03-2009, 23:11
Yumurtlayan cennet papağanı benim. Yanlız, farklı cinsleri varmış ve çiftleşmemeleri gerekiyormuş böyle bir endişe içindeyim.

Arzu Kasapoğlu
08-03-2009, 23:29
Yapılacak güzel bir şeyde, bir eş almak, yavrulatabilirsiniz.

Güzel olur ama artık evdeki hayvan nufusunun çoğalmaması lazım :)

Faruk
08-03-2009, 23:38
Crocus Şen kuşunuzun ölmesi çok üzücü. Bu üzüntüyü çok yakın zamanda ben de yaşadım. Muhabbet kuşum yumurtlayamadığı için daha doğrusu yumurtayı bünyesinden çıkaramadığı için gözümüzün önünde can çekişe çekişe 1 ay önce öldü. 7 yaşındaydı. Onun ölümüne seyirci kalmak çok acı oldu.

Birol Ketenci
08-03-2009, 23:43
24 saat ısıtıcı yanıyo odalarında ama düşüncesizin biri kapılarını açık bırakmış öğlen arası yanlarına gittim oda buz gibi olmuş ben bile üşüdüm

Kış sezonu yuvada ısıtıcıya gerek yok. Bulundukları ortam rutubetli **** cereyan yapmasın yeter. Muhabbet kuşları ve kanaryalar alıştıkları ortamda kışında yaşamlarını gayet sağlıklı geçirirler.

Crocus Şen
09-03-2009, 09:43
Çok teşekkür ederim arkadaşlar,
Kuzguncuk'ta bahçeli küçük bir evimiz vardı 14 yaşıma kadar orda hep kedilerle içiçeydim onların hiç ölümlerine rastlamamıştım çünkü ölüm zamanlarında uzak yerlere gidiyorlardı.Daha önce hiç muhabbet kuşum olmamıştı,maalesef kafesinin içinde olduğundan gözümün önünde öldü.Oysa 2 saat öncesinde bile kıpır kıpır,yerinde durmuyor laf yetiştiriyordu!Ne oldu anlayamadım.. Yaklaşık 6.5 yıldır benimleydi ona o kadar şey öğretip,bol bol muhabbet ediyorduk,benim can yoldaşım olmuştu,çok arıyacağım onu çok..

Nariel
09-03-2009, 17:04
Bizim de bir muhabbet kuşumuz 1 saat içinde ölmüştü. 1 saat öncesinde çok hareketliyken ve hiçbir hastalık belirtisi yokken aniden durgunlaşmış, kafesin dibine düşmüş ve ölmüştü. Biz onu alalı daha bir hafta olmuştu ve aldığımız yerde hasta kuşlar vardı, onlardan hastalık bulaştı diye düşünmüştük.

Şimdi düşünüyorum da, bu ani ölümlerin sebebi neden kalp krizi ya da beyin kanaması olmasın?

Crocus Şen
09-03-2009, 17:33
Sevgili Nariel bugün durmadan araştırdım ama hiçbr sonuç elde edemedim,cereyanda da kalmadı,herşeyine çok dikkat ediyordum..Haklısın galiba beyin kanaması,kalp krizi olabilir..

house-of-wax
09-03-2009, 20:00
Çok şeker hayvanlar bir akrabamın var annecim diyor zıp zıp bir keresinde annemin benini yem sanıp kıt diye yapmıştı:D Çok şekerler ayrıca sayın Crocus Şen geçmiş olsun:(

Crocus Şen
09-03-2009, 22:00
Çok şeker hayvanlar bir akrabamın var annecim diyor zıp zıp bir keresinde annemin benini yem sanıp kıt diye yapmıştı:D Çok şekerler ayrıca sayın Crocus Şen geçmiş olsun:(

İnanmıyorum,yazık çok canı yanmıştır kesin!Teşekkür ederim..

ismet şenad
09-03-2009, 23:00
Muhabbet kuşları cama veya bir yere çarparsa beyin kanaması geçirebilir. Ani ölüm kalp krizi olabilir. Cıvıl cıvıl konuşan kuşun on dakikada ölümünü gördüm.Muhabbet kuşları gerçek papağan cinsinden konuşma kabiliyetleri ordan gelir. Ev,yer ve sahip değiştirmeleri onları çok etkiliyor, bu nedenle bir şey yemeyip intihar edercesine ölüyorlar.

Faruk
09-03-2009, 23:17
Hiç başıma gelmedi ama muhabbet kuşlarının kalp krizi **** beyin kanaması geçirebildiğini ilk defa öğrendim. Evim de bir tane erkek olan besili muhabbet kuşum var ve sık sık cama **** benzeri yerlere çarpar. Bundan sonra daha dikkatli olacağım...

Crocus Şen
10-03-2009, 16:41
Benimkini kafesinden dışarı her saldığımızda muhakkak bir yerlere başını çarpardı ama ??

Faruk
10-03-2009, 23:06
Crocus Şen demek ki sizin kuşunuz dayanıklıymış :-)

Nariel
10-03-2009, 23:25
Evet, kuşlar uçarken başlarını biryerlere çarpınca sonuç çok kötü oluyor.

Özellikle uzun süre kafeste kalmış ve uçmaya yabancı olan kuşları kafesten çıkardığınızda, manevra yetenekleri gelişmediğinden duvarlara çarpıyorlar. Beyinleri zedeleniyor ve çeşitli sakatlıklar doğuyor. (Körlük, felç vb.)

Şu ana kadar evimizde 10'u aşkın muhabbet kuşu ve 3 adet sultan papağanı baktık. Muhabbet kuşlarından 1-2 tanesi ve bir adet papağınımız başlarını duvara çarpmaları sonucu öldüler.

Sürekli kafes dışında olan, evde uçan-koşan kuşlar için bu açıdan pek tehlike yok.

Faruk
11-03-2009, 18:05
Dişisi ölmüş 3 yaşındaki erkek muhabbet kuşuna kelime öğretilebilir mi? Öğretilebilirse ne yapmak lazım?

ismet şenad
11-03-2009, 18:27
Dişisi ölmüş 3 yaşındaki erkek muhabbet kuşuna kelime öğretilebilir mi? Öğretilebilirse ne yapmak lazım?

Çok çok zor, konuşturmak için yuvadan yeni uçmuş yem yemesini öğrenmiş erkek küçük yavrular daha kolay konuşur.

İlkin
14-03-2009, 12:33
Benim de Naci ve Nazike isminde 2 tane muhabbet kuşum vardı. Birbirlerine inanılmaz bağlılardı. Boyna yavru yapıyorlardı, eşe dosta dağıta dağıta dağıtacak kimse kalmamıştı. Erkek olan baya konuşuyordu, oyuncakları vardı. Hele ki süngerden bir oyuncağı vardı koltukta sırt üstü yatar ayakları havada çevirir dururdu bu oyuncağı. Yıllar önce ikisini de kaybettim. :(

Bu arada yumurtlayamayan dişi muhabbet kuşları için yemlerine bir iki çay kaşığı balık yağı karıştırın derim.

şeref
14-03-2009, 13:44
Henüz 2 aylık bir muhabbet kuşumuz var "PAŞA" acı biber delisi,
Acı biberi yedikten sonra kendi yemini yiyor ve suyunu içiyor.
3 gündür ise sabaha kadar kendi kendine konuşuyor. Bizim konuşmamıza müsaade yok, dinlemiyor bile, acaba acı biberin etkisimi? Bilemiyorum.

Faruk
14-03-2009, 15:45
Muhabbet kuşlarının acı biber sevdiğini ilk defa sizden öğrendin Sayın Şeref. Çok ilginç...

aydın
14-03-2009, 16:32
Bendeki muhabbet kuşu 13 yaşında halâ konuşuyor.Ekseri maç izlerken susmuyor, bende onu mecburen karanlık odaya atıyorum.4-5 yaşına kadar 10'a yakın kelime konuşurken şimdi 4'e kadar indi.Parlak açık mavi olan rengi açık yeşile doğru meyletti.Bilmiyorum daha kaçına kadar yaşar ama sağlığı gayet yerinde.Kafesini hiç kapatmadık her zaman açık durdu.Sıkıldığı vakit tekrar yuvasına döner.Pilava bayılır, makarnayı reddetmez.Sinekten korkar:).Havada aslılı bir aynası var devamlı onun başındadır.Evin bir ferdi gibidir.

Faruk
14-03-2009, 16:39
Sayın Hasan Tahsin mesajınızı okuyunca çok keyif aldım. Muhabbet kuşunuzla uzun yıllar görür ve yaşarsınız inşallah...

zehrahas
14-03-2009, 23:29
Merhaba Arkadaşlar ,
3 yaşında ki muhabbet kuşum Bıcır ,normalde çok hareketli iken yaklaşık 1 aydır keyifsizdi :( Geçtiğimiz Cumartesi günü tırnağının birinin kırıldığını gördüm.Ve küçük bir parçası kalmıştı.Sanırım o küçük parçasını da kendi kopardı.Daha sonra tüylerini kabartıp oturmaya başladı.Ve 1 haftadır hiç sesi de çıkmıyor ve ötmüyor :( Veterinere götürdük ve suyu için vitamin verdi .Suyunu içiyor ve yemini düzenli olarak yiyor.Ama ishal durumu da var .Daha sonra ayakları şişti ve 2. ve 3. tırnakları da kendiliğinden düşmeye başladı .Şu anda 2 parmağının tırnağının bir kısmı karardı.Sanırım o tırnakları da düşecek :( Ve veterinerimiz terramycin sürmemizi destekledi.Şu anda suyuna vitamin koyup her gün terramycin'i de ayağına sürüyoruz.Ama ayağında bir düzelme olmadı maalesef :( Lütfen yardım edin ne yapabilirim ?

aydın
15-03-2009, 02:37
Merhaba Arkadaşlar ,
3 yaşında ki muhabbet kuşum Bıcır ,normalde çok hareketli iken yaklaşık 1 aydır keyifsizdi :( Geçtiğimiz Cumartesi günü tırnağının birinin kırıldığını gördüm.Ve küçük bir parçası kalmıştı.Sanırım o küçük parçasını da kendi kopardı.Daha sonra tüylerini kabartıp oturmaya başladı.Ve 1 haftadır hiç sesi de çıkmıyor ve ötmüyor :( Veterinere götürdük ve suyu için vitamin verdi .Suyunu içiyor ve yemini düzenli olarak yiyor.Ama ishal durumu da var .Daha sonra ayakları şişti ve 2. ve 3. tırnakları da kendiliğinden düşmeye başladı .Şu anda 2 parmağının tırnağının bir kısmı karardı.Sanırım o tırnakları da düşecek :( Ve veterinerimiz terramycin sürmemizi destekledi.Şu anda suyuna vitamin koyup her gün terramycin'i de ayağına sürüyoruz.Ama ayağında bir düzelme olmadı maalesef :( Lütfen yardım edin ne yapabilirim ?

Ayağına bal sürüp sarın diyecem ama veteriner teramycin vermiş.Merhem sürmeye devam edin umarım kuşunuz hayatta kalır.Çok nazik oluyor muhabbet kuşları.

Faruk
15-03-2009, 11:07
Sayın Zehrahas mesajınızı okuyunca sanki kendi muhabbet kuşum hastalanmış gibi üzüldüm. Galiba kuşunuzun ayağı mantar hastalığına uğramış. Ben bu tür durumlarda yıllardır Vazelin kullanırdım mantar olan yerlerde...

zehrahas
16-03-2009, 00:57
Sayın Hasan Tahsin teşekkür ederim ilginiz için.Merhem sürmeye devam ediyorum.Bugün Bıcır daha iyi :) Uzun zamandan beri ilk kez sesini duyduk :) Umarım daha da iyi olacak durumu...

zehrahas
16-03-2009, 01:03
Sayın Zehrahas mesajınızı okuyunca sanki kendi muhabbet kuşum hastalanmış gibi üzüldüm. Galiba kuşunuzun ayağı mantar hastalığına uğramış. Ben bu tür durumlarda yıllardır Vazelin kullanırdım mantar olan yerlerde...

Evet üzülmemek elde değil :( Veteriner hastalığı hakkında maalesef hiçbir şey demiyor :( Sadece durumu hakkında beni haberdar edin diyor.Benim de mantar hastalığı hakkında bilgim yok :( Teşekkür ederim öneriniz için.Vazeline mi geçmeliyim acaba Terramycin'i bırakarak?

Faruk
16-03-2009, 22:40
Sayın Zehrahas kuşunuzun ötmesi haberi çok mutluluk verici bir haber. Ben hep mantar olan bölgelerde vazelin kullandım. Vazelin olan bölgelerini kaşımaktan ve oynamaktan vazgeçtiler. Sayın Zehrahas siz gene veterinerinize danışarak kullanın. Onun da haberi olsun. Vazelinin ben bu zamana kadar muhabbet kuşlarında hiçbir yan etkisini görmedim. Kuşunuzun sağlıklı haberlerini bekliyoruz...

zehrahas
17-03-2009, 07:55
Sayın Zehrahas kuşunuzun ötmesi haberi çok mutluluk verici bir haber. Ben hep mantar olan bölgelerde vazelin kullandım. Vazelin olan bölgelerini kaşımaktan ve oynamaktan vazgeçtiler. Sayın Zehrahas siz gene veterinerinize danışarak kullanın. Onun da haberi olsun. Vazelinin ben bu zamana kadar muhabbet kuşlarında hiçbir yan etkisini görmedim. Kuşunuzun sağlıklı haberlerini bekliyoruz...

Evet :) Çok teşekkürler öneriniz için ama terramycin de çok iyi geldi keyfi de yerinde Bıcır'ın.Hatta artık tüylerini kabartmıyor.Ve sanırım huy da değiştirdi artık kafasını da kaşıttırıyor bize :) İnşallah daha da sağlıklı haberlerim olacak...

Arzu Kasapoğlu
29-03-2009, 12:46
Yedi yaşındaki muhabbet kuşum bir buçuk aydır ishal. Hastalığın ilk başlangıcından beri ilaç tedavisi uyguluyoruz. Teramezatin, sulphamezathine ve avidiare kullandım, hiç biri kuşumuzun ishalini geçirmedi, hatta hastalık daha da ilerledi. On gün önce de kuşumuzun karnı şişmeye başladı ve sanki mor bir şekilde bağırsakları görünüyor.

Bol miktarda su içiyor fakat iki gündür yem yemeyi de bıraktı. Ayaklarının altı şişip yara oldu.

İlgili bir kaç sitede sorunu resimleriyle birlikte dile getirdim fakat herhangi bir cevap alamadım. Kuşumuz bu gün çok daha kötü ve bu gidişle on gün daha yaşar mı bilmiyorum.

Aşağıdaki resimler hastalığın tanımında belki yardımcı olabilir.

Arzu Kasapoğlu
29-03-2009, 12:51
Bir de şöyle bir ilaç karışımı buldum fakat uygulamaya biraz korkuyorum. Uygulama konusunda tavsiyeye ihtiyacım var.

Mubişiniz üşütmüş veya bağırsakları bozulmuşsa eğer;
ishal,kusma, titreme, kabarma,sürekli uyuma,halsizlik gibi belirtileri varsa bunları uygulayın.


Şimdi 1 adet antibiotik(tablet-kapsül), 1 adet surup vitamin ve 1 adet asprin alın.
normal, insanlar için olanlardan. Antibiotik aşırı güçlü olmasın, çocuklar için olan agumentin, azro gibi olabilir.

antibiotiği kırmızı mercimek tanesi kadar kırın iyice ezin, asprini normal mercimek kadar kırın ve ezin.yarım çaybardağı suya koyun karıştırın.
şurup vitaminden çok ama çok az sadece 2 damla bu suya damlatın ve iğnesiz enjektör veya damlalıkla günde 3 kere ağzına zorla içirin.
geri kalanını suluğuna koyun.
her gün suluğunu değiştirin.


Not 5-6 gün devam edin ayrıca sakın dozu fazla kaçırmayın sonra zehirlenmeden dolayı ölebilir:(
Dediklerim kadarını uygulayın..

Arzu Kasapoğlu
29-03-2009, 13:02
Buda karnının resmi. Dökülen tüyler yerine çıkmadı ve kuyruğu da iki aydır uzamadı, sanırım buda hastalığı ile ilgili.

üzüm
29-03-2009, 19:38
Arzu Hanım, kuşunuz dişiyse yumurtayı çıkaramıyor olabilir mi?

Nariel
29-03-2009, 19:56
Arzu Hanım, yeşillik veriyorsanız vermeyi kesin. Yeşillik ishale sebep olabileceğinden, var olan ishale de kötü gelir..

Durumu kötü görünüyor. Son günlerde de dışkısını yapabiliyor mu, dikkat ettiniz mi? Bazen dışkı delikleri, dışkı sebebiyle tıkanıyor ve karınları şişiyor.

Arzu Kasapoğlu
29-03-2009, 20:30
Sevgili üzüm, kuşumuz erkek muhabbet kuşu.

Dışkı yapmada problemi yok Nariel. Bir süredir yeşillik vermiyorum. Hastalığın nedeni üşütme değil de bakteri kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Dışkı şeklinden hastalığın nedeni anlaşılabiliyormuş ama işin uzmanı olmak lazım.

Şu an kuşumuz bir kaç saat önceki halinden daha kötü. Yarın yukarıda yazdığım ilaç karışımını vermeyi düşünüyorum. Yapabileceğim başka bir şey kalmadı maalesef.
Şu an ne kadar üzgün olduğumu anlatamam.

Nariel
29-03-2009, 21:27
Muhabbetkusu.org sitesinde hastalık sonucu yem yemeyen kuşların, şırınga içine konan öğütülmüş kabuksuz darı + su karışımıyla beslenebileceğini söylüyor. İsterseniz böyle beslemeye çalışın, açlıktan ölmesin zavallı.. Veterinere götürme imkanınız varsa götürseniz..?

Nariel
29-03-2009, 21:47
Arzu hanım, sanırım daha önceden vermiş olduğunuz 3 çeşit ilaç da antibiyotik.

İshalle ilgili biraz araştırma yaptım ve bulduğum yazının bir kısmını yolluyorum. Lütfen koyu renkle işaretlediğim yere dikkat edin.

Kaynağı: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0shal

İshalin iyilestirilmesi
1. Gerekli şekilde dengelenmiş elektrolitlerle vücudun su oranı korunmalıdır. İshalin her türü için, hatta dizanteri için dahi bu en uygun tedavidir. Elektrolitle dengelemeden bol miktarda su içmek elektrolit dengesizliğine yol açabilir ki, bu ender durumlarda ölümcüldür (su zehirlenmesi).

2. Düzenli olarak, sık ve küçük öğünler şeklinde yemek yenmeli. Çok hızlı yenmemeli ve içilmemeli.

3. Bazen, özellikle çocuklarda, su kaybı hayati tehlike yaratabilir ve damardan sıvı verilmesi gerekebilir.

4. Oral rehidrasyon terapisi. Ağızdan bir tuz veya şeker çözeltisi almak şeklinde olur.

5. Opioitler. Enfeksiyon kaynaklı ishal için opioit ve türevleri alınmamalıdır, çünkü hastalığın süresini artırırlar ve taşıyıcılığa dönüşme riskini artırırlar. Opioitler en etkili ishal ilaçlarıdır. Başlıca etki mekanizmaları peristalsisi engellemektir. Loperamide (Imodium olarak da bilinir) en sık alına ishal ilacıdır. Diğerleri (artan etki gücü sırasına göre) : Lomotil (diphenoxylate veatropin); Motofen (difenoxin ile atropin); kodein; paregoric (camphorated tincture of opium), afyon suyu (laudanum); ve morfin. En güçlü opioitler kronik ishal (örneğin AIDS komplikasyonlarından doğan) için saklanır.

6. Antibiyotikler. Eğer ishalin nedeninin bir bakteri olduğundan şüpheleniliyorsa ve kişi tıbben hastaysa antibiyotik kullanımı gerekebilir. Parazit kaynaklı ishal (örneğin giardiasis) de uygun antibiyotikler gerektirir. Antibiyotikler rutin olarak kullanılmazlar çünkü ishalin nedeni nadiren bakteriyeldir ve kullanımları bağırsak florasını bozup ishalin daha da kötüleşmesine neden olabilirler. Clostridium difficile nedenli ishal ve psödomembranöz kolit sıkça antibiyotik kullanımı yüzünden meydana gelir.

7. Beslenme düzenlemesi. çölyak hastaları buğday ürünlerinden kaçınmalıdır. Spastik kolon sendromu olan hastalar ishalin nedeni olan gastrokolik reflekse a;iri tepkiyi azaltmak için diyetlerini değiştirebilirler. Çözünür lifli gıdalar almak, süt ürünleri yerine soya ve pirinç ürünleri kullanmak, posalı (çözünmeyen) lif oranı yüksek olan meyve ve sebzeleri yerken dikkatli olmak, düzenli ve küçük öğünler yemek spastik kolon sendromu belirtilerini azaltmakta yardımcı olur[5]. Kaçınılması veya en aza indirilmesi gereken yiyecekler, kırmızı et, yağlı veya kızartma yemekler, süt ürünleri (laktoz intoleransı olmasa da), çikolata, kahve (normal veya kafeinsiz), alkol, gazozlu içecekler (özellikle sorbitol içerenler) ve suni tatlandırıcılar. Yapılan araştırmalar spastik kolon sendrom hastalarının yağlara, çözünmeyen liflere ve früktoza aşırı hassasiyeti olduğunu göstermiştir[6] [7] [8].

8. Hijyen ve izolasyon hastalığın yayılmasını engeller.

Nariel
29-03-2009, 21:55
Ayrıca ishal olanlara elektrolit dengesini düzenlemek için özel bir sıvı karışımı içirilir, yukarıdaki maddelerde "oral rehidrasyon tedavisi"olarak geçiyor. İshalde sadece bol su içerse hasta, vücuttaki minerallerin oranı (elektrolit dengesi) daha da bozulur ve hasta ölebilir. (Bu yüzden genelde ishal olan hastalara tuzlu ayran içirilir.)

Acaba kuşunuza az tuzlu su içirmeye çalışsanız?

Antibiyotik kullanan insanlar da genelde hemen ishal oluyor..

Sûz-i Dilârâ
29-03-2009, 21:56
Kıyamam :(:o ben ona, yavrucuğum inşallah iyileşir. Çok kötü oldum şimdi. :(

Arzu Kasapoğlu
29-03-2009, 23:18
Araştırman için çok teşekkür ederim Nariel. Kuşumuzu veteriner götürmüştük, ishal için tetramezatin verdi. O ilaç işe yaramayınca belirli aralarla diğer iki ilacı denedim. Fakat ilaç içtikçe sanki ishali daha da arttı. Son bir haftadır ilaç vermeyi de kestik ve durum maalesef bugünkü gibi.

Kuşumuz biraz önce yeminden ve kumundan biraz yedi. Azda olsa karnı doyduğu için mutluyum. Tuzlu su iyi fikir ben onu tamamen unutmuştum.

İnternette çok bilgi kirliliği var. Ne yapacağımı şaşırdım. Yukarıdaki ilaç karışımını verip vermeme konusunda kararsızım. O karışım bir veteriner hekimin tavsiyesiymiş.

Nariel
30-03-2009, 09:49
Ben bu karışımı vermeyin derim, çünkü zaten önceki verdikleriniz de antibiyotikti. Vitamin ve aspirini ise tek verebilirsiniz ama antibiyotiğe gerek yok. Gerçi farklı mikroorganizmalar için etkili olabilirler ama birçok antibiyotik denemenin bir anlamı yok.

Vitamin şurubunu deneyebilirsiniz, biz hasta kuşlarımıza şırınga ile verirdik(sulandırılmış halde), belki güç verir hayvancağıza.

Tuzlu suyu deneyin öncelikle. Yem yediyse akşam, iyi. Yem yemezse zayıf düşmemesi için mutlaka şırıngayla besleyin.

Arzu Kasapoğlu
30-03-2009, 10:35
Çay bardağına çok az şeker ve tuz koyup karıştırdım. Çok su tükettiği için bu karışımı da kendi isteği ile içti. Bugün de biraz içirdim. Hala tüyleri çok kabarık ve keyifsiz.

Sevgili nariel, dediğin gibi yapıp bugün sadece vitamin vereceğim. Sizin kuşlarınıza verdiğiniz bebekler için kullanılan şurup vitaminden mi?

Nariel
30-03-2009, 16:58
Vitamin haplarını ezip de karıştırıyorduk genelde, bazen de Supradyn vitamin şurubunu sulandırıyorduk. İnşallah iyileşir, nasıl rahatsızdır şimdi..

Arzu Kasapoğlu
30-03-2009, 17:53
Kuşlar için satılan avisol isimli bir vitamin aldım. Suyuna belirtilen ölçüde katıp çay kaşığı ile içirmeye çalıştım.

Mubişimizin karnı bugün biraz daha şiş, durumunda da pek bir değişiklik yok:(

seaa
30-03-2009, 18:57
Ben iki muhabet kuşumu ishalden kaybettim ikincisini geçen cuma günü kaybettim gözümün önünde can verişi çok zoruma gitti ölümü beni derinden etkiledi :(

Arzu Kasapoğlu
30-03-2009, 21:38
Başınız sağolsun sayın seaa, aslında dışkı tahlili yaptırabileceğimiz bir yer olsaydı kuşlarımızı kurtarabilirdik.

seaa
30-03-2009, 22:32
saolun :(

aydın
31-03-2009, 01:28
Sn.Seaa başınız sağolsun.Benim de taciden önce bir kuşum daha vardı ne yazık ki yerde kitap ve kalemlerimle oynarken annem yanlışlıkla üzerine bastı ve öldü:(.O günü ve kuşun o can verişini bir türlü unutamadık.İnsan çok kötü oluyor.Sanki evden cenaze çıkmış gibi.
Bizim taci 2 yaşlarında iken evde süs olarak hazırladığım ve kalıplara döktüğüm boyalı alçıyı yedi ve hastalandı(karışıma ağaç tutkalı da eklemiştim).İsal olmuştu.Bir gün boyunca hiç ses çıkarmayıp ölecek gibiydi.Aspirini ufalayıp suyuna kattım düzeldi.Şimdi 13 yaşında bir daha da problem yaşamadım.Tabi bir de sürahiden ayran içmeye çalışırken içine düşmüştü.Zor kurtardım;)
Taci toz şeker hastasıdır.Bizim çay içtiğimizi görmesin anında yanımızda biter:p.Bunun yanında oburluğundan olsa gerek marul, maydanoz, portakal, kivi gibi meyvelere de düşkündür.Öyle özenle beslediğimiz filan da yok meyve kabuklarını sıyırması kâfi geliyor onun için.Bilemiyorum bağışıklık sisteminin belki de bu kadar kuvvetli olması yemek seçmemesine bağlıdır:o

Crocus Şen
31-03-2009, 10:35
Sayın Seaa, başınız sağolsun..Acınızı anlayabiliyorum..

Birol Ketenci
31-03-2009, 18:32
Sayın Arzu Kasapoğlu;

Öncelikle geçmiş olsun. Bulunduğunuz yerde mutlaka kanarya yetiştiricileri derneği vardır, oraya götürüp yardım almanız iyi olacaktır zira bu gibi durumlarla sık sık karşılaşan ve tedavi konusunda artık profesyonel olmuş kuş yetiştiricileri mevcuttur.

Arzu Kasapoğlu
31-03-2009, 19:22
Bugün yine konuyla ilgili olarak araştırma yaparken Avrasya veteriner kliğini adında bir site buldum. Kliniği telofonla arayarak durumu anlattım. Kuşun karnındaki şişlik büyük ihtimalle tümördenmiş ve ishalinin geçmeme nedeni de bu tümörmüş. Mutlaka enjektörle alınması gerekiyormuş aksi halde kuşumuz büyük bir ızdırapla ölecekmiş. Tümör alındığında ise eski sağlığına kavuşurmuş.

Bende bir umutla, Trabzonda kedilerimi götürdüğüm veterinere gidip durumu izah ettim.
Veterinerlik fakültelerinde kuşlarla ilgili hiç ders görmediklerini ve hiç bir yapamayacağını söyledi. Verdiğim ilaçlarında kuşa büyük ihtimalle zarar vermiş olabileceğini, bir süre kuşumuzu haşlanmış patates ve pirinçle beslememizi söyledi.

Sayın pdabirol, burada kanarya yetiştiricileri derneği hiç duymadım ama aeaştıracağım. Gerçi olmasa bile internetten başka bir yerin telofon numarasını bulup arayabilirim. Tecrübeye her zaman güvenirim. Benim aklıma burayı aramak gelmemişti, hatırlattığınız için çok teşekkür ederim.

Birol Ketenci
01-04-2009, 20:15
Beslediğimiz güvercinlerde genelde bacak ve kanatlarda tümörler oluşurdu. Tamamen olgunlaşmasını bekleyerek küçük bir ameliyatla alırdık. Tamamen temizlenmeyen tümörlerde tekrar gelişme olabiliyordu. Tümörler (en azından benim gördüklerim) toprağa kök atan ağaçlar gibi dokuya bağlı oldukları için enjektörle alınmasını ilk defa duydum. Umarım doğrudur.
Kanarya besleyen ve özellikle profesyonel yetiştiricilerde bu gibi hastalıklara karşı kullanılan avrupa kaynaklı ilaçlar olması muhtemeldir.

Arzu Kasapoğlu
01-04-2009, 22:36
Kuşumuzu bugün kaybettik.

Crocus Şen
01-04-2009, 22:45
Sayın Arzu Kasapoğlu,başınız sağolsun.Çok şirinmiş..

seaa
01-04-2009, 22:48
Başınız saolsun Arzu hanım bu acıyı daha yakında tatmış bir olarak :( hayatımda bir daha kolay kolay öyle ağlayamayacağım :( anlatması bile zor sanki evinizden bir bireyi kaybetmiş gibi oluyor insan. Bazen yanlış bir şeylermi yaptım diye düşünüyorum vicdanım hiç rahat değil

Arzu Kasapoğlu
01-04-2009, 22:54
Hayatımıza girdiği ilk dünden beri neşe ve mutluluk kaynağımız oldu. Evimize giren hayatımı paylaşan çok küçük dostumuz oldu hala da var, hepsini de çok seviyoruz ama onun bizim kalbimizde ki yeri bambaşkaydı.

Onu çok özleyeceğiz...

seaa
02-04-2009, 11:08
:( küçükte olsa bir can taşıyorlar hepsi. Acısı kolay kolay geçmiyor maaleseff :(

Cumhur Tonba
02-04-2009, 12:02
Arzu hanım. İnanın çok üzüldüm. Onlar ailenin bir ferdi sayılır. Unutmanız zor olacak. Hep aklınıza gelecek. Kolay atlatmanızı diliyorum.

Sûz-i Dilârâ
02-04-2009, 12:20
Arzu Hanım, çok üzüldüm, bence onlar ailenin ferdi sayılmazlar, zaten ailenin birer ferdi, hayvan olmaları bir şey değiştirmiyor. Benim küçük kediciğimi tatile giderken bir haftalığına emanet ettiğimizde her gece rüyalarıma giriyordu ve bir an aklımdan çıkmadı, acaba ne yedi, dışarda mı kaldı, oğlumu dövüyorlar mı yoksa? vs... Bir de öldüğünü düşünüyorum da dayanmak gerçekten çok zor olur. Onun için yaşadığınız acıyı çok iyi anlayabiliyorum.:(

Cumhur Tonba
02-04-2009, 12:47
Sûz-i Dilârâ. Çok haklısınız. Ben de sözlerinize katılıyorum. Hatta öncelik onlarda diyebilirim. Zira bize bağımlılar. Bize sadece sevgi veriyorlar. Mutluluk veriyorlar. Onlarla üzülüyor, onlarla seviniyorsunuz. Konuşmadan anlaşıyorsunuz.

Arzu Kasapoğlu
02-04-2009, 13:32
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Bugün kafesini temizlemek bana ne kadar zor geldi anlatamam. Maviş (diğer kuşumuz), kafeste artık tek başına yaşıyacak. O da olanların farkında ve bugün çok sessiz.

aydın
02-04-2009, 13:38
Arzu Hanım başınız sağolsun. Kuşunuz hakikaten güzelmiş. Siz ona alışıp, o da size alışınca insan çok kolay dost kazanıveriyor. Kaybedince acısı derin oluyor ne yazık ki:(

Nariel
02-04-2009, 15:05
Arzu Hanım çok üzüldüm, başınız sağolsun. Kuşunuzun ölüm haberini ha bugün ha yarın diye bekliyordum, çünkü çok kötü bir döneme girmişti, narin yapısına göre kurtulması çok zor bir evredeydi.

Yine de uzun ömürlüymüş, 7 yıl size yoldaşlık etmiş, yaşlılığa dayanamamış olsa gerek..

Arzu Kasapoğlu
02-04-2009, 15:39
Acımı paylaştığınız için hepinize teşekkür ederim arkadaşlar.

Faruk
02-04-2009, 17:08
Sayın Arzu Kasapoğlu başınız saolsun. Hakikaten kuşunuzun ölümüne çok üzüldüm. Zira 1,5 ay önce benim de kuşum yumurtlayamadığı için öldü ve daha hala o anı düşündükçe ürperir ve üzülürüm...

Arzu Kasapoğlu
02-04-2009, 21:22
Sizin de başınız sağolsun Faruk Bey. Küçük bedenleri çok acı çekerek hayata veda ediyor.

Bende küçüğümü hiç unutmayacağım.

seaa
02-04-2009, 22:24
Değerli dostlarını kaybeden herkesin başı sağolsun ilk kez ölümünü canlı canlı gördüm çok ürperdim bu durumdan :(

JuJum'm
05-04-2009, 18:17
merhaba arkadaşlar şans eseri bşyi araştırırken bu siteyi buldumm..
Bi iki şey sormak istiyorum benim yaklaşık 5aylık olduğunu tahmin ettiğim(yani aldığımda 1aylık demişlerdi :S ) bi muhabbet kuşum var..
Bu ara tüy dökme mevsimi olduğu içinn fazlaca tüy döküyo ve kaşınıyo gibi..
yıkamak istiyorum ama hasta olur diyede korkuyorumm .Bitürlü karar veremedim kime sorsam herkes farklı cwplar veriyoo..
Sizin deneyimizin fazla okuduğum kadarıyla ne önerirsinizz şu yıkama konusunda :/

Arzu Kasapoğlu
05-04-2009, 20:15
Kuşunuzu sakın yıkamayın, kuşlar yıkanmaz. Tüy dökerken kaşınmaları çok normal bir durum. Ayrıca tedbir olsun diye kanat altlarında bit var mı diye dikkatlice bakın.

Kuşlar tüy dökerken yeşilliğe ihtiyaç duyarlar. Bir adet marul yaprağını yıkayıp kafese asın.
Kuşunuzun çok hoşuna gidecektir.

Cumhur Tonba
07-04-2009, 20:38
Sayın Arzu Kasapoğlu.
Kuşlarımızı ****** kendimiz yıkamıyalım.Fakat yıkanabilmeleri için onlara fırsat hazırlıyalım. Kuşlar, dikkat ederseniz kışın bile su birikintisi buldumu yıkanırlar. Bu şekilde tüylerini temizleyip kabartarak soğuklardan korunurlar. Esas tehlike yıkanamazlarsa baş gösterir. Dış etkenlerden kendini koruyamaz duruma düşerler.
Saygılarımla.

Arzu Kasapoğlu
07-04-2009, 21:04
Kendilerinin yıkanmalarında bir sakınca yok zaten :) Su kablarında veya ıslak asılan bir marulun yaprağında kendileri yıkanabiliyor. Fakat kuşu duşun altına tutup tamamen ıslatmak, kuşu hasta edebilir.

sirilhan
11-04-2009, 11:22
arkadaslar önce ***.. benım bı sorum olcktı bı cıft muhabbet kusum vardı anlasmıyolardı onları verıp yenı aldım anlasıyolar erkek olan yetıskın o kesınde dıgerının kaç aylık oldugunu nasıl anlayabılırm kafasının ustu sarı renkte sade sarı gözlerı sıyah bide mavi kuş yeşil kuş yavru yapmaz die bişey yok demı ii anlaşıyolar öpüsüyolar fln ne zamn dısı kuş çiftlesmeye hazır olur simdiden tskkrler arkadslar..:)

sirilhan
11-04-2009, 11:54
işte arkdaslar fotorafı .. yesıl kus sordugum.. :)

aydın
11-04-2009, 12:46
Kuşlarınızın ikisi de daha genç. Hatta dişi için yavru diyebilirim(4-5 aylık gibi). Bir müddet bekletebilir yavru için. Bizim de ilk çiftleştirdiğimiz kuşların renkleri böyle idi. Erkek mavi, dişi yeşil. İlk yavruların ikisi gri, diğer ikisi de mavi ve yeşildi. Kuluçkayı şimdiden koyun kafese.

sirilhan
14-04-2009, 18:08
yuvalık yakılı zaten gözlerının etrafı yavas belırıyo yesılın *** yavru alcam ya bunlardan farklı renk çift olmaz dıyolardı ama saolun ya çok tskkler arkadslar...

sirilhan
16-04-2009, 17:10
*** arkadslar yesıl kusum galıba tuy dokumune gırmıs iri tüyler çıkmaya baslamıs dıger tuylerı dokuluyo yavas yavas ne yapmam gerektigi hakkında bilgisi olan varsa lutfen yrdm

Arzu Kasapoğlu
16-04-2009, 18:59
Tüy dökme döneminde, kuşunuza arasıra yeşillik ve vitamin vermeniz yeterlidir.

sirilhan
17-04-2009, 10:15
verıyorum yesıllıkte mavi olan yıyor yesıl yemıyo sadece maydonoz yıyo kıvırcık felan verıyorum hıç yaklasmıyolar maydonozda vermeyın dıyolar bılmıyorum ne yapacagımı vıtamın verıyorum bide benım önceki kuşlarımdan kalan yemlerım ve vitamınlerım var ustunde son kıllanma tarıhı fln yok bunları ne yapmalıyım gecmısmıdır acaba tskkllr..

Arzu Kasapoğlu
17-04-2009, 12:38
Maydonoz kuşlar için öldürücü olabilir. Boğazlarına yapışıp kalma ihtimali varmış. Bence maydonoz vermeyi kesin.

Pazı ve kara lahana da verebilirsiniz. Vitaminlerin tarihleri büyük ihtimalle geçmiştir. Kuşlarınızı zehirleyebilirsiniz. Lütfen yenilerini alın.

Faruk
17-04-2009, 21:28
Ben uzun yıllardır(uzun yıllardır diyorum 15 yıl felan) kuşlarımı madonozla besledim. Kimi zaman ıslak maydonoz taktım yıkandılar kimi zaman yediler. Ama maydonazdan çok keyif alırlardı. Bu zamana kadar maydonozun hiç bir zararını görmedim...

Arzu Kasapoğlu
18-04-2009, 00:07
Maydonozun kuşlarda boğulmaya sebep olabileceğini televizyonda duymuştum. İnternette de maydonozun öldürücü olabileceği ve kuşların ses tellerine zarar verdiğini okumuştum.

Bu bilgilerin ne kadar doğru olduğunu bilemiyorum.

ulken
20-04-2009, 19:07
merhaba. benimde ishal olan bir kuşum var ona avidiare veriyorum yeterli olur mu bilmiyorum cevap verirseniz sevinirim. ***.ler

Faruk
20-04-2009, 19:13
Sayın Ulken geçmiş olsun kuşunuza. Forumu okuma fırsatınız olduysa bu konu hakkında çok mesaj var. Konu hakkında tecrübeli arkadaşlar mesajınızı gördükleri an cevap yazarlar. Sık sık mesaj yazılan sayfayı kontrol edin...

Arzu Kasapoğlu
20-04-2009, 19:59
Üşütmeden kaynaklanan ishallerde çok etkili bir ilaç. Kullanıldığında hemen ishali kesiyor.

ulken
20-04-2009, 21:59
arkadaşlar merhaba... 2.5 cc kaç damla yapıyor ??

ulken
20-04-2009, 22:03
Sayın Faruk Bey; ilginize teşekkür ederim ama panik olduğum için hemen çözüme gitmek için acele ediyorum...yanlış birşey yaparak küçük sevgili dostlarıma zarar vermek istemiyorum..

Faruk
21-04-2009, 13:34
Sayın Ülker 2,5 cc. yi damla olarak hesaplamaktansa elinizle eczaneden aldığınız enjektörle 2,5 ml çekin. Zira 1cc.=1ml. dir.

Faruk
21-04-2009, 13:37
Sayın Ülker inşallah hayatınızın anlamlı parçalarından biri olan kuşunuz tez zamanda iyileşir. Güzel haberlerini bekliyoruz...

ulken
22-04-2009, 12:06
Merhaba Sayın Faruk.. kuşlarımı kaç gündür takip ediyorum, bu olay epeydir vardı ama sanırım gazete kağıtlarından mikrop kapıyorlar, çünkü her ikisi de gazete kağıtlarını koparıp yiyorlar ve doğal olarak hastalınıp beni de üzüyorlar şimdi ona çözüm bulmaya çalışıyorum. Belki kuşe kağıt soruna çözüm olabilir. İlginize teşekkür ederim..

aydın
22-04-2009, 12:24
Evet gerçekten de gazete kağıdı muhabbet kuşlarını cezbediyor. Biz market kağıtlarını 2-3 kat yapıp öyle altına seriyoruz kafesin. Eskisi kadar olmasa bile yine de ara sıra bizim taci kağıtları tırtıklıyor.
Seneler önce bir dişi kuşumuz kafesin altına serilen kağıdı tırtıklayarak açtığı bölümden aşağı inerek yumurtladığını hatırlarım. Biz sonra tekrar kuluçkaya bıraksak da yumurtayı, elimiz sürüldü diye kabul etmeyip kırdı :)

Faruk
22-04-2009, 14:33
Eşli dişi kuşlar genellikle alta serilen kalın gazete kağıtlarının belirledikleri kısımlarını tırtıklayıp oraya yumurtlamaktalar. Bu olay benim kuşlarımdada zamanında gözlemlediğim olaylar. Gerçekten çok garip...

ulken
23-04-2009, 17:13
Merhaba.. küçük dostum iyileşemedi verdiğim avidiare iyi gelmedi ne yapabilirim lütfen bilgi verin.. ilaç değiştirmem işe yarar mı acaba?

Faruk
23-04-2009, 17:48
Sevgili Ulken ilaç değiştireceksen bu değişim olayını veteriner dahilinde yapman en mantıklı olanıdır...

Arzu Kasapoğlu
23-04-2009, 18:41
Merhaba.. küçük dostum iyileşemedi verdiğim avidiare iyi gelmedi ne yapabilirim lütfen bilgi verin.. ilaç değiştirmem işe yarar mı acaba?

İsterseniz şurayı (http://www.veterinerx.com/kus.htm)bir arayın, belki size yardımcı olabilirler.

Dışkı analizi yaptırabileceğiniz bir laboratuvar bulabilirseniz, kuşunuz kurtulabilir.

Cloud
24-04-2009, 14:03
http://muhabbetkusu.blogspot.com
buradada bir çok muhabbet kuşu hakkında bilgi resimler sesleri falan var, gözatabilirsiniz.

Faruk
24-04-2009, 14:07
Sayın Cloud verdiğiniz adresi inceledim. Çok yararlı çok güzel bir site. Teşekkürler...

giz3m
24-04-2009, 15:37
Benim kuşum 12 yaşında ve erkek bi tane de dişi kuş almak istiyorum ama anlaşabilirler mi bilmiyorum bi fikri olan var mı?

Faruk
24-04-2009, 17:54
Sayın Giz3m erkek kuşlar eşlerini dişi kuşlara göre daha kolay kabul ediyorlar. Benimde zamanımda 9 yaşında olan erkek muhabbet kuşum yanına aldığım dişi kuşu yanına koyduğum anda kabul edip kur yapmaya başladı ve o yıl çitleşip yavruları oldu...

giz3m
24-04-2009, 18:25
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Faruk.

giz3m
24-04-2009, 18:32
Bir sitede okuduğuma göre muhabbet kuşlarının ömrü 9-11 yaş arasıymış. İçinizde daha uzun süre yaşatan var mı? Ben endişelenmeye başladım çünkü benimki 12 yi bitiricek görünürde hiç bir sağlık sorunu yok ama korktum şimdi.