View Full Version : Muhabbet Kuşu
akçabardak
30-08-2015, 22:57
Çok geçmiş olsun sevgili hira, inşallah çabuk atlatırsınız yaz gribinizi. Çınarın durumunu uzaktan da olsa hep takipteydim, ona da kolaylıklar dilerim, minik şirinler için gözünüz aydın diyeyim yemek yemeyi öğrenmişler artık.
Teşekkür ederim akçabardak ablacım :) Mutluluk verdi yavrular..
...Gelsin yavrular, bakıp büyütmektende korkmuyorum artık :)
Yeni yavruları Çınar'ın ağda merakından kurtarabilirsin umarım :D
Öyle böyle büyütüyor yine. A_NOMAD, kuş alsana.
...A_NOMAD, kuş alsana.
Benden sıkıldın sanırım, mesaj alınmıştır :rolleyes:
Geniş aileden son gelişmeleri paylaşayım..
Aslında sabahtan beri yazmak istiyorum ama Allah sizi inandırsın öyle bir yaz gribine yakalandım ki, değil yazmak, nefes almaktan yoruluyorum sanki..
Yavrular yem kırmayı öğrendi, karınlarını doyurabiliyorlar artık.. Ama garantiye almak için birkaç gün daha bekleyip öyle ayırmak istiyorum..
Çınar! Ah Çınar ah... Çınar'ın popo yine şiş duruyor, kanatlar düştü.. Evet yumurtlamaya hazırlanıyor :o Tam yavrular büyüdü, artık Çınar kendini toplar diyordum ki yine bombayı patlattı benim atraksiyonlu yavrum...
Bıdık'ı hemen aynı kafese koydum :D malum, yumurtalar boş çıkmasın :o
Tecrübe kazandım artık, yumurtlayacağını anlıyorum :) Gelsin yavrular, bakıp büyütmektende korkmuyorum artık :)
Geçmiş olsun sevgili Hira, dikkat edin kendinize. Çınar hep gündemde olmak istiyor sanırım, merakla izliyoruz. Sevgiler..
Çınar'ın maceraları ikinci sezon başlıyor desene Hira :D.
Evet A_NOMAD, tuhaf geliyor bazı yazdıkların.
Teşekkür ederim Jakin, sağ olduğu sürece Çınar hep gündemde olacak :)
Eylül ayı geliyor Uyap, bizi izlemeye devam edin :)
Evet A_NOMAD, tuhaf geliyor bazı yazdıkların...
Herkesle aynı şeyleri yazmışım, kullandığım bazı sözcükleri (mesela 'ağdalı' gibi) daha önce zaten bizzat kendiniz kullandığınız için kullanmışım...
Bakınız kendi mesajınız:
Ağdalı yavrularım :(
Çınara pis falan dememden hoşlanmadıysanız, başkalarının söylediklerinden de hoşlanmamış olmanız gerekirdi oysa siz beğenmişsiniz:
...Cadı Çınar! :mad:
Her neyse, tuhaf(!) mesajlarımın hepsini sildim.
Şöyle bir hatırlatma yapayım: Burası genele açık bir sayfa ve buraya bir şey yazdığınızda herkes yazdıklarınıza yorum yapabilir.
Eğer algıda seçicilik yaşıyorsanız (mesela benim yazdıklarım herkesle aynı olduğu halde sadece benimkilerden rahatsız olmanız bir 'algıda seçicilik' örneğidir) ya da eleştirilere tahammül edemiyorsanız, böyle genel yerlere yazmamanız sizin için de benim gibi durduk yere ithama uğrayan/uğrayacak kişiler için de çok daha iyi olacaktır.
Sadece size yardım edebilmek için çırpınmış olduğuma yanıyorum, yazık...
gokcegokce
31-08-2015, 15:34
Hiracım öncelikle çok geçmiş olsun. Yavruların yem yemeğe başlaması kendilerini kurtardıkları anlamına geliyor ne güzel. Çınarın ikinci sezon maceralarını da merakla takipteyim. Bana kuşsuzluğu unutturuyorsunuz. Sevgiler...
Çınar'ın hikayesini takip edenler ya evde kuş besleyen insanlar ya da Çınar'dan ilham alarak kuş edinen ve edinmek isteyenler. Yardım diye kasdettiğiniz o telefon konuşmamızdan (sanırım ondan bahsediyorsunuz) hatırladığım ve bildiğim kadarıyla bir canlıya verebilecek sevginiz ve vaktiniz var. Konuyla bu kadar ilgili olduğunuzu görünce samimi bir teklifte bulundum, tarafınızdan neden bu kadar tepki aldım bilemiyorum.
Hiracım öncelikle çok geçmiş olsun. Yavruların yem yemeğe başlaması kendilerini kurtardıkları anlamına geliyor ne güzel. Çınarın ikinci sezon maceralarını da merakla takipteyim. Bana kuşsuzluğu unutturuyorsunuz. Sevgiler...
Teşekkür ederim gokcecim, yardımlarınızla bi ton bilgi sahibi oldum, en telaşlı zamanlarımda, tamda elim ayağım birbirine karışık ne yapacağımı bilemez halde ortalıkta dolaştıgım anlarda hep tavsiyelerinizle yetiştiniz imdadıma.
Çınar yumurtlamış gokce'cim :) ama yumurta boş. Onu bile biliyorum artık :)
Çınar'ın hikayesini takip edenler ya evde kuş besleyen insanlar ya da Çınar'dan ilham alarak kuş edinen ve edinmek isteyenler. Yardım diye kasdettiğiniz o telefon konuşmamızdan (sanırım ondan bahsediyorsunuz)...
Yıllarca muhabbet kuşu baktım ve bu konudaki deneyimlerimden yola çıkarak çınarın yavru sürecinde yaşadığınız olumsuzlukları paylaştığınız için herkes gibi ben de üzüldüm ve size önerilerde bulunarak yardımcı olmaya çalıştım. Telefon konuşmamız aklımdan bile geçmedi buradaki çabalarımı kast etmiştim, hani tuhaf bulduklarınız...
...samimi bir teklifte bulundum, tarafınızdan neden bu kadar tepki aldım bilemiyorum.
Bu kısmın cevabı, yazdıklarınızda gizli:
Evet A_NOMAD, tuhaf geliyor bazı yazdıkların...
Neyse benden bu kadar, sayfayı daha fazla kirletmemek lazım.
Şöyle bir hatırlatma yapayım: Burası genele açık bir sayfa ve buraya bir şey yazdığınızda herkes yazdıklarınıza yorum yapabilir. eleştirilere tahammül edemiyorsanız, böyle genel yerlere yazmamanız sizin için de benim gibi durduk yere ithama uğrayan/uğrayacak kişiler için de çok daha iyi olacaktır[/B] Kendinizle çelişiyorsunuz. Neyse, yardımlarınız için teşekkür ediyorum. Nokta.
Sıfırdan başlamak sizin için çok keyifli olacaktır. Eşim Çınar'ı getirdiğinde 1buçuk aylık falan demişti. Şimdi anne oldu :)
Valla ben de Çınar ve Milla ablanın sultanları sayesinde kuş beslemek ister oldum :) Daha önce köpek, kedi, kaplumbağa ve balık besledim de kuş ilk olacak... Yani yeterli ilgiyi, zamanı verememekten korkuyorum. Kısmet bakalım yakınımın kuşları eş olarak birbirlerini kabul edip yavrularlarsa, kısmetimmiş deyip yavrulardan birini sahipleneceğim.
Yavrular yem kırmayı öğrendi, karınlarını doyurabiliyorlar artık.. Ama garantiye almak için birkaç gün daha bekleyip öyle ayırmak istiyorum..
Çınar! Ah Çınar ah... Çınar'ın popo yine şiş duruyor, kanatlar düştü.. Evet yumurtlamaya hazırlanıyor :o Tam yavrular büyüdü, artık Çınar kendini toplar diyordum ki yine bombayı patlattı benim atraksiyonlu yavrum...
Bıdık'ı hemen aynı kafese koydum :D malum, yumurtalar boş çıkmasın :o
Tecrübe kazandım artık, yumurtlayacağını anlıyorum :) Gelsin yavrular, bakıp büyütmektende korkmuyorum artık :)
Gözünüz aydın. Yavruların yem kırmayı öğrenmesi harika bir haber. Çınar bir ara yavruları yolarak bizi korkutsa da, iyi bir anne olduğunu kanıtladı. Darısı yeni yavrulara... Onlara da aynı ilgi ve sevgiyle bakacağınızdan şüphem yok.
Çınar bir ara yavruları yolarak bizi korkutsa da, iyi bir anne olduğunu kanıtladı. Kesinlikle öyle Limonik'ciğim, Onlara bakacağım diye helak etti kendini, bu güzelliğinden eser kalmadı, kül kedisine döndü garip :)
Sen arkadaşından yavruların birini al, göreceksin o candan yavruya bakabilecek zaman yaratacağını :) Seveceksin çok. Sarılamayacağın için alıp yanağına bastıracaksın :)
Geniş aile :)
Bilgi vereyim durumumuz hakkında..
Çınar 2. Yumurtayı yaptı.
Yavruları ayırma vakti geldi, artık eminim, karınlarını doyuruyorlar tek başlarına.
Küçük yavru, babasını kovalıyor. "bu saatten sonra sana ihtiyacımız kalmadı, neden eve döndün" demek oluyor sanırım :D :o diğer kafesi hazırlayıp yavruları ayırıyorum bugün kısmet olursa.
Hepsi birbirine benziyor, ayırabiliyormusunuz? :)
Akşam fark ettim, yavrular azıcık uçabiliyorlar :) Kısa mesafeden koltuğun üzerine attım, bir de baktım perdeye atladı ve tırmanıyor deli kuş :)
Maşallah yavrular büyümüş de anneleri gibi atraksiyon peşine düşmüşler :)
Bugün izin dönüşü kuşları aldık,dört yavru var,üçü hafif tuylenmis birisi tüysüz ,tüylü yavrular sanırım anne gibi sarı.
Maşallah çok şekerler :) internet paketim bittiginden dolayı
2 gündür yazamıyorum, Yavruları ayrı kafese aldım.
Çınar ve Bıdık aynı kafeste çok samimi hallerdeler ve yumurta sayımız 4 :rolleyes: sıfırdan başlıyoruz. Keyfimiz çok yerinde :cool:
Yavrucuklar ve yeni yumurtalar. Dün azıcık uçsunlar dedim, ayağını incitti mavi olan. Umarım iyileşir yavrum benim.
akçabardak
08-09-2015, 11:27
Maşallah, pek sevimli ve tatlılar sevgili hira, yeni gelecek olan kardeşlerine şimdiden hayırlı olsun.
Bir sorum olacak arkadaşlar,iki haftalık 4 yavru var,yuva çok kirlenmiş vaziyette,yeni yuva alıp degistirsek sıkıntı olur mu.
Bir sorum olacak arkadaşlar,iki haftalık 4 yavru var,yuva çok kirlenmiş vaziyette,yeni yuva alıp degistirsek sıkıntı olur mu.
Bence hiç dokunmayın. Muhabbetler biraz asabi oluyor, neme lazım sizinkide yavruları yolar da gülünç duruma düşersiniz :)
Bence hiç dokunmayın. Muhabbetler biraz asabi oluyor, neme lazım sizinkide yavruları yolar da gülünç duruma düşersiniz :)
Yuvayi degistirmeyecegim,ama erkek kuş yavrulara zarar veriyor iki yavrunun kafasını kanatti,ayirsam mı diye düşündüm,ayrı kafese aldım ikiside şok oldu,sonra yan yana koydum dişi yavrusu alınmış gibi bağırmaya başladı,bende tekrar birlestirdim,bakalım ne olacak,gozlemime göre erkek disiye caktirmadan,disi disardayken kafasini uzatıp yavrunun kafasina geciriyor,ayrica yavrulari sadece dişi besliyor erkek yavru beslemiyor.
Valla çınar sayesinde biz de kuşların psikolojisini ve güdülerini daha iyi görme ve anlama şansını elde ettik.
Aklım da senin çılgında hiracığım. O kadar yumurtladı besledi büyüttü şimdi dinlenmeden yeniden anneliğe koşuyor. Keyifler ve senin torunlar ne alemde? :)
Yuvayi degistirmeyecegim,ama erkek kuş yavrulara zarar veriyor iki yavrunun kafasını kanatti,ayirsam mı diye düşündüm,ayrı kafese aldım ikiside şok oldu,sonra yan yana koydum dişi yavrusu alınmış gibi bağırmaya başladı,bende tekrar birlestirdim,bakalım ne olacak,gozlemime göre erkek disiye caktirmadan,disi disardayken kafasini uzatıp yavrunun kafasina geciriyor,ayrica yavrulari sadece dişi besliyor erkek yavru beslemiyor.
O zaman ayır gitsin kardeşm. Yarardan çok zararı var babanın. Bak bizimkiler Ana-baba ayrı, gül gibi büyüdüler.
Ayrıca bizimki yavruları yolduğunda, hemen bir facebook hesabı açıp orada soru sormuştum. 'Sadece yolarsa sorun olmaz ama yavrudan kan emme ihtimalide var, o zaman ölür yavru' demişti üreticiler.
Valla çınar sayesinde biz de kuşların psikolojisini ve güdülerini daha iyi görme ve anlama şansını elde ettik.
Aklım da senin çılgında hiracığım. O kadar yumurtladı besledi büyüttü şimdi dinlenmeden yeniden anneliğe koşuyor. Keyifler ve senin torunlar ne alemde? :)
Herkes gayet iyi Limonikcim, Yavrular ayrı kafeste. Çınar'la Bıdık aynı kafeste, Çınar yuvada ve yumurta sayımız 7 :o Acaba kaçı dolu :) acaba kavga çıkma ihtimali varmı yine :) ve acaba Çınar yavrulara aynı özenle bakacakmı. Mavi yavruyu erkek kardeşime verecegim, kafes almasını bekliyorum. Diğerini ne yapacagım şuan bilmiyorum. Aşağı kata birileri taşındı, zihinsel engelli bir kızları var 11 yaşında. Durumları biraz zor. Teyzesinin hediye ettiği, o çok sevdiği muhabbet kuşlarını taşınma esnasında kaçırmışlar. Kafesleri balkonda boş duruyor. Belki de ona verecegim.
Sevgili hira,
Senin bücür yumurta rekortmeni maşallah :)
Çokk tipsizlerr :o Allahım çok tatlılar Maşallah.
Herkes gayet iyi Limonikcim, Yavrular ayrı kafeste. Çınar'la Bıdık aynı kafeste, Çınar yuvada ve yumurta sayımız 7 :o Acaba kaçı dolu :) acaba kavga çıkma ihtimali varmı yine :) ve acaba Çınar yavrulara aynı özenle bakacakmı. Mavi yavruyu erkek kardeşime verecegim, kafes almasını bekliyorum. Diğerini ne yapacagım şuan bilmiyorum. Aşağı kata birileri taşındı, zihinsel engelli bir kızları var 11 yaşında. Durumları biraz zor. Teyzesinin hediye ettiği, o çok sevdiği muhabbet kuşlarını taşınma esnasında kaçırmışlar. Kafesleri balkonda boş duruyor. Belki de ona verecegim.
Valla büyük hayır işlemiş olursun sevgili hira... Bir çocuk sevindirmek dünyalara bedel :)
Çınar 2015 yılın anne kuşu ödülüne aday. Çok yumurtladı harap olabilirdi ama senin mamalar doping maşallah :) bıdık da bence akıllanmıştır bir daha dayak yemeyi göze almaz :p
Aynen öyle. Çınar'ın izni dışında yaklaşmıyor vallahi Limonikcim :D
Çınar, inci boncuk gibi sıraladı yine yumurtaları. Bugün bitane de yolda var kısmetse :o
Bu işin sonu nereye varacak acaba
Sn. Snob, kaç yavrunuz var? Yumurta varmı?
Sn. Snob, kaç yavrunuz var? Yumurta varmı?
Dört yavru çıkmıştı çok şükür tamamı büyüdü,9 yumurta vardı 4 tane çıktı,diğer yumurtaları ve kırık kabukları kendisi dışarı attı ,atılan bir yumurtayı kırarak inceledim,belli belirsiz içerisinde bir yavru oluşumu vardı muhtemelen ,biraz olustuktan sonra ölmüş,zaten bu kuşlar hangi yumurtada canlı var biliyor,sürekli yumurtaların yerini kendince degistiriyordu,birde bizim kuş acemiydi ilk baslarda bayağı gündüz yumurtalara yattı,geceyi ise disarda geciriyordu,bu esnada ölen embriyolarda olabilir.
Çok yakışıklı bir delikanlı bence :)
Çok yakışıklı bir delikanlı bence :)
Bugün iki parmağında kurumuş pislik vardı onu temizledik,ilk yakalamada müthiş ısırdı ,beni asıl şaşırtan bir aylık kuşun yetişkin bir kuş gibi uçması,oda içinde zor yakaladım,kafa yapısından dolayı bana da erkek gibi geldi:)
Bugün iki parmağında kurumuş pislik vardı onu temizledik,ilk yakalamada müthiş ısırdı ,beni asıl şaşırtan bir aylık kuşun yetişkin bir kuş gibi uçması,oda içinde zor yakaladım,kafa yapısından dolayı bana da erkek gibi geldi:)
Evet rahat uçabiliyorlar ama büyükleri gibi rahat manevra yapamıyorlar ve dolayısıyla kütt duvar :) Gerçi ben epeyce erken uçurmuştum, belki ondan öyle olmuştur.
Bu arada 2 gündür evde yoktum ve geldiğimde bir yavrunun vıcırtılarıyla kafese yaklaştım :) Adı Bayram oldu onun :D
Evet rahat uçabiliyorlar ama büyükleri gibi rahat manevra yapamıyorlar ve dolayısıyla kütt duvar :) Gerçi ben epeyce erken uçurmuştum, belki ondan öyle olmuştur.
Bu arada 2 gündür evde yoktum ve geldiğimde bir yavrunun vıcırtılarıyla kafese yaklaştım :) Adı Bayram oldu onun :D
Hayırlı olsun:)
Ben tüm yavrular yuvadan çıkınca yuvayi sokecegim,yeter bu kadar bebek bakma:)
Bugün ikinci yavrunun temizligi yapıldı ,sanki dişi gibi.
Hayırlı olsun:)
Ben tüm yavrular yuvadan çıkınca yuvayi sokecegim,yeter bu kadar bebek bakma:)
Yanılmıyorsam daha 16 günlükken yavruları yuvadan atıp tekrar yumurtlamıştı bizim deli kuş. Yani yapabilecegim birşey yoktu. Olsun, sevdim ben bu yavru işini; oldukça zahmetli ama olsun. :) masallah bu yavru da cok seker.
Bu işin sonu nereye varacak acaba
İnanmıyorum!.....Bu kuş yumurta rekortmeni resmen. Sevgili hira senin bu kuşun tavuk olsaydı resmen köşeyi dönmüştün :)
Resulgur
27-09-2015, 06:53
Sn. Milla sizi burada yakaladım :D Siz neden sayfalarınıza resim atmıyorsunuz bakim .
Erkek kuşun bir gözünün etrafı sulandi ve kanlandi bu ne tür bir rahatsızlık ve tedavisi ne?
capsaicin
27-09-2015, 11:09
Bu da benim sıpam :D
579053
Erkek kuşun bir gözünün etrafı sulandi ve kanlandi bu ne tür bir rahatsızlık ve tedavisi ne?
Nazar diyim özetle. Facebook'ta sorunuza yanıt bulursunuz.
İnanmıyorum!.....Bu kuş yumurta rekortmeni resmen. Sevgili hira senin bu kuşun tavuk olsaydı resmen köşeyi dönmüştün :)
Bu fotograf sana gelsin Milla ablacım :)
Maşallah ya kıyamam Çınar'a... Doyamadı yumurtlamaya, yavru bakmaya. Ilk yavruları nasıl hiracığım, yeni yuvalarına gittiler mi? Bu yavrulara eşi de yardım ediyor mu bari?
Mücevher Çalısı
03-10-2015, 19:12
Toplu uyku modu:)
Çok tatlılar maşaallah...
YeniGine
03-10-2015, 23:37
:) Maşallah maşallah, bunlar uyku modunda değiller de sanki beni çek beni çek diye poz veriyorlar.
Sayın snob şimdi bunlar yeni yavrular mı?
Toplu uyku modu:)
Vuhhuu çok şekerler, Maşaallah. Göbüşlerinden öpesim geldi :)
Gözü rahatsızdı, nasıl oldu?
Maşallah ya kıyamam Çınar'a... Doyamadı yumurtlamaya, yavru bakmaya. Ilk yavruları nasıl hiracığım, yeni yuvalarına gittiler mi? Bu yavrulara eşi de yardım ediyor mu bari?
Çınar harap oldu, yata yata göbek ve bacak kısmı tüyleri döküldü (Allah'ın sopası yok tabii, yavrusunu yoluk yoluk ederken iyiydi :D ) Çok çirkin oldu inan. Zayıfladı, pasaklı oldu, kendine bakacak zaman inan ki bulamıyor.
Bıdık beyin keyfi yerinde, yavrular umurunda degil :(
Mavi yavru bayramda kardeşime gitti, beyaz bende. Komşunun eşi artık evde kuş istemiyormuş, almadı kadın. Napıcaz bilemiyorum. Şuan 4 yeni yavru var, 5te yumurta.
Çok teşekkür ederim sevgili hiracığım. Senin kuluçka makinesi inanılmaz bir kuş :)
Bu da benim sıpam :D
579053
Maşallah... Çok tatlı ve çok korkusuz bir sıpaya benziyor :)
Nasıl korkusuz Milla abla, baksana elleri kaldırmış testlim olmuş :D
:) Maşallah maşallah, bunlar uyku modunda değiller de sanki beni çek beni çek diye poz veriyorlar.
Sayın snob şimdi bunlar yeni yavrular mı?
Evet 35-40 günlük dört kardeş.
Vuhhuu çok şekerler, Maşaallah. Göbüşlerinden öpesim geldi :)
Gözü rahatsızdı, nasıl oldu?
Rahatsiz olan baba kuştu,internetten araştırdım ,genta göz damlası ile teremisin krem kullandım 3 gün düzeldi,kuş besleyen herkesin aklında bulunsun,göz hastalıklarında bunlar kullaniliyormus,gözler kanlanmis ve kırmızı et parçası olusmustu,ilaclar etkili geldi,komşu biz yokken babayı ayırmış ama kötü eski bir kafese koymus sanırım ordan mikrop kapmış
Bu arada bizim anne de boş durmuyor,3 yumurta yapmıştı,dün eski yuva kokuyor diye yenisini taktim gece,sabah baktim yumurtanın birisini kırıp atmış,anın da tepki yani :)
eski yuva kokuyor diye yenisini taktim gece,sabah baktim yumurtanın birisini kırıp atmış,anın da tepki yani :) Evet çok kızıyorlar öyle şeylere.
Bu arada biz yavruları 5e tamamlamışız, demin gördüm :)
Tek başına yetişemediği için beslemedi Çınar bu yavruyu..
Hep o koca kafalı sorumsuz baba Bıdık'ın marifeti bunlar :( Öldü yavrucak.
Hayırsız Bıdık! Çınar nasıl yetişsin biz takip etmeye yetişemezken. Çok üzüldüm hira ama doğanın da kanunu bu... Sağlıklı yavruların sayısına şükretmek lazım. İlgisiz Bıdık'a rağmen harika iş çıkarıyor Çınar
Buda benim muhabbet kuşumun resmi dişi
Kaç zamandır sizi habersiz bıraktım cünkü moralim bozuldu :( 9 yumurtadan 5 yavru cıktı, Çınar 2 tanesini beslemedigi icin öldüler, 3. Yavruyu döve döve öldürmuş ben yokken :( suan iki yavrumuz var yine.. Birini yoldu aynı eskiler gibi, bu sag ve tüylü kalan yavrum. Bu arada; Çınar yine yumurtlamaya hazırlanıyor :o Artık yavru istemiyorum çünkü Çınar çok yorgun.
Kaç zamandır sizi habersiz bıraktım cünkü moralim bozuldu :( 9 yumurtadan 5 yavru cıktı, Çınar 2 tanesini beslemedigi icin öldüler, 3. Yavruyu döve döve öldürmuş ben yokken :( suan iki yavrumuz var yine.. Birini yoldu aynı eskiler gibi, bu sag ve tüylü kalan yavrum. Bu arada; Çınar yine yumurtlamaya hazırlanıyor :o Artık yavru istemiyorum çünkü Çınar çok yorgun.
Çok geçmiş olsun,ben sizin yerinizde olsam bu anneye yavru yaptirmazdim.
Çok geçmiş olsun,ben sizin yerinizde olsam bu anneye yavru yaptirmazdim.
Aslında ben ilk olaydan sonra yavru falan istemiyordum ama yavrular buyuyup ayrı kafese vakti alma zamanı geldiginde elimde iki kafes oldugundan dolayı eşler bir arada durmak zorundaydı ve olan oldu. Erkek olan görümcemin kuşu, bugün söyledim ona, alacaksan al, ya da ben kuşcuya falan vereyim gitsin. Bakalım cevap gelir yarın. Çınar çok asabi oldu, yata yata karın kısmı tüyleri döküldü. Ellerim yara bere içinde, ben artık ona bakmak istemiyorum, tüyleri uzar uzamaz o da petshopa gidecek (tabii adama söylemeyecegim onun çatlak bi kuş oldugunu :D ) bende sadece yavrulardan biri kalacak. Bende yoruldum ve gerildim. Hobi olmaktan çıktı, beni stese soktu.
Sokulmadan uyuyamiyoruz:)
Bu ilk yavrumuz, şu an kardeşimde :) 1 agustos dogumlu.
1322 no'lu mesajdaki halimize bakın bir de :)
bunlarda benım yavrularım....yasamazlar dıye cok korkttum cok sukur ilk cıkan 17 gunluk....cınsıyetlerını de anlayabılırsem cok mutlu olucam...en alt resım anne baba...buyumus halleri 2 gunluk resim:) anne daha genc ve ilk yavruları..yavruyken aldım ama tecrubelı cıktı :)
Yavrularin rengi anneden mi babadan mı?
Yavrularin rengi anneden mi babadan mı?
anne mavi baba yesil...yumurtadan ılk cıkan 3 tanesi sanırım mavı olacak belli..ama son cıkan belli degıl ..sırtında mavı 2 cizgi var geneli beyazlı ve cok acık yesilli:) resimler bugunden:)
anne mavi baba yesil...yumurtadan ılk cıkan 3 tanesi sanırım mavı olacak belli..ama son cıkan belli degıl ..sırtında mavı 2 cizgi var geneli beyazlı ve cok acık yesilli:) resimler bugunden:)
Internetten biraz okudum,yavrularin rengi anne babadan bagimsiz olabiliyormus ,ama sarı anneden dört yavru aldım sarı renkli oldular,şimdi ikinci dörtlü büyüyor onlarda sarı renkli,edindigim izlenim yavrularda annenin rengi baskin oluyor,sizin yavrularida mavi görünce anne mavi diye düşünmüştüm.
Internetten biraz okudum,yavrularin rengi anne babadan bagimsiz olabiliyormus ,ama sarı anneden dört yavru aldım sarı renkli oldular,şimdi ikinci dörtlü büyüyor onlarda sarı renkli,edindigim izlenim yavrularda annenin rengi baskin oluyor,sizin yavrularida mavi görünce anne mavi diye düşünmüştüm.
aynen anne mavi:) alırken rengı ıcın almıstım :) simdi heryer mavı kus oldu:)
:rolleyes:
dünden ve bugunden :) hızlı buyuyorlar...ilk cıkan artık 22 gunluk:)
maasallah...cok tatlılar..kac gunlukler...
maasallah...cok tatlılar..kac gunlukler...
En büyük 16-17 günlük oldu,sizin mavilerde çok güzel , ilbaharda mavi bir dişi alacağım erkek yavrulardan birine,mavi yavrular istiyorum:)
sızınkılerde de mavı var gıbı duruyor resımde ..
ben dişi cıkanlar olursa göndermeyi düşünüyorum yakın bır yerde olsaydık mavilerden dişi çıkarsa sıze gonderirdım..henuz cınsıyetlerını bılmıyorum:)
sızınkılerde de mavı var gıbı duruyor resımde ..
ben dişi cıkanlar olursa göndermeyi düşünüyorum yakın bır yerde olsaydık mavilerden dişi çıkarsa sıze gonderirdım..henuz cınsıyetlerını bılmıyorum:)
O yavru mavi değil,ilginç ama gri,gagasi bile gri,biraz daha büyüyünce bakalım nasıl bir şey ortaya çıkacak,bende merak ediyorum.
herkese gunaydın...sabah bu goruntuyle uyandım..yumurtadan ilk cıkan yavru kafesın altındaydı :D şimdi tecrubelı arkadaslara soruyorum benım ne yapmam gerekıyor ..malum benım ilk yavrularım bılmıyorum...dişi mi erkek mi anlasılmaz sanırım bu kadarlıktan ama bana nedense dişi gibi geldı :)bir gride bende var sanırım....
maşallah güzel olmuşlar,ilk yapmanız gereken bir süre hepsini izleyin,yavrulara erkek ya da dişi kuş zarar vermiyorsa bir süre daha birlikte yaşayabilirler,ama muhabbetler çok kıskanç kuşlar eşler birbirini yavrulardan kıskanacağı için zarar veriyorlar genelde yavrulara,anne zarar vermiyorsa çok sıkıntı yok,baba zarar veriyorsa babayı bir süre ayrı kafese alın,benim ilk parti yavrularda baba zarar veriyordu,hatta yuvadan çıkmadan yuvaya girerek ikisinin kafasını kırmıştı,yavrular yuvadan çıkınca bir süre babayı ayırdık,sonra geri koydugumuzda bu kez babaya ilgi gösteren yavrulara anne zarar vermeye başladı, özellikle en büyük yavruya onu yuvaya sokmuyordu ve bulduğu yerde hırpalıyordu,bunun üzerine büyükten küçüğe doğru,birer ikişer gün arayla yavruları ayrı kafese aldım.
asıl gerçek ise şu;her muhabbet kuşunun karekteri farklı,bu nedenle yukarı da ki husular sizde gerçekleşmeyebilir ve ya farklı şeyler gerçekleşebilir.
cinsiyet konusunda çok şey söyleyemeyeceğim,çünkü cere renkleri yavrularda aynı renk,iki aydan sonra renkler biraz farklılaşıyor, ama ben kuşların davranışlarından ve vucud yapılarından anlamaya çalışıyorum,şu an eski yavrulardan ikiş tane elimde var tahminimce biri erkek biri dişi,özellikle davranışlar çok önemli gözlemleyin yavrularda babanın davranışlarını mı annenin davranışlarını mı görüyorsunuz,bir de gözdeki iris önemli,erkeklerin gözdeki beyaz halkası daha büyük,dişilerin ki bazen olmuyor bazen küçük oluyor.
asıl gerçek ise şu;her muhabbet kuşunun karekteri farklı,bu nedenle yukarı da ki husular sizde gerçekleşmeyebilir ve ya farklı şeyler gerçekleşebilir.
çok tesekkur ederim bılgılendırme için..şimdiye kadar anne de babada zarar verici davranıslarda bulunmadı fakat bu sabah kafesin altına cıkmıs olan yavruya anne bakım yapıyorken babanın yaklasmasını engelleyıp babayı ısırmaya calısıyorlar...genelde anney le baba gunduz kafeslerının dısındalar ara ara beslenmeye ve yavrulara bakmaya kafese giriyorlar..dedıgınız gıbı gozlemleyerek acıl durumlarda ayırmalıyım...:rolleyes:
bugun den resımler..sanırım 3 ve 4uncu yavru erkek cok meraklılar ..1ci (gagası sıyah lekeli olan) kesın dısı cunku cook yaygaracı..2. cisi erkek olabılır:) ilk cıkan bugun 1 aylık oldu ama hıc bırı yavrulauktan cıkmıyor sıkıs tepiş oturuyolar ıcerde:):D bugun ben dısarıya cıkardım ilk ıkısı kısa mesafe ucuyor hatta..ama yem yedıklerını gormedım.resımlerde cıkan yavru sırası 2-1-3-4 :)
mutlu aıle taoplosu:) siz kız mısınız erkekmı :rolleyes: 1 kuscu hepsı erkek dıyor 1 kuscu hepsı dısı..:confused: bense 3 erkek 1 dişi dıyorum:( kısmet beklıyelım bakalım bıraz daha..nasılsa ortaya cıkar :D;)
En son resimdeki soldakinin dısi,bir üst resimdeki soldakinin ise erkek olma olasılığı yüksek .
mutlu aıle taoplosu:) siz kız mısınız erkekmı :rolleyes: 1 kuscu hepsı erkek dıyor 1 kuscu hepsı dısı..:confused: bense 3 erkek 1 dişi dıyorum:( kısmet beklıyelım bakalım bıraz daha..nasılsa ortaya cıkar :D;)
Sevgili GLCN, Bense gördüğüm kadarıyla eğer fotoğraflar beni yanıltmıyorsa 2 kızınız 1 tane de oğlunuz var. Yuvadan en son atlayanda kararsız kaldım açıkçası.
Üçüncü fotoğraftaki sağdan ikisi kızlarınız. Cerede özellikle burun deliklerinin olduğu kısımda beyazlık var. Genelde yavru dişilerde bu beyazlık belli ediyor, dördüncü fotoğrafta soldaki ise oğlunuz. Maşallah renkleri çok güzel.
Aksam uyku modu,bir türlü alisamadik yuvadan ve anne babadan ayrilmaya:)
En son resimdeki soldakinin dısi,bir üst resimdeki soldakinin ise erkek olma olasılığı yüksek .
kac ay sonra daha net belli olurlar bılıyormusunuz...bırde sizinkilere de maasallah bu arada ...nasıl bas ediyorsunuz ayırdınız mı anneden babadan...yanlarına koyuyorum kavga cıkarıyorlar ayırıyorum ac kalırlar dıye korkuyorum..yem kırıyorlar gordum ama yıne annelerınden uzun sure ayırmıyorum...ve ben bu kadar kusu napıcam bılmıyorum :(
Sevgili GLCN, Bense gördüğüm kadarıyla eğer fotoğraflar beni yanıltmıyorsa 2 kızınız 1 tane de oğlunuz var. Yuvadan en son atlayanda kararsız kaldım açıkçası.
Üçüncü fotoğraftaki sağdan ikisi kızlarınız. Cerede özellikle burun deliklerinin olduğu kısımda beyazlık var. Genelde yavru dişilerde bu beyazlık belli ediyor, dördüncü fotoğrafta soldaki ise oğlunuz. Maşallah renkleri çok güzel.
oglan da hem fıkırız..bana da oglan lazım konusturmak ıstıyorum ..işte kesın bellı olurlarsa dişileri gondermeyı dusunuyorum bır ısteyene:)bu kadar cok kusa bakabılecegımı sanmıyorum :)
kac ay sonra daha net belli olurlar bılıyormusunuz...bırde sizinkilere de maasallah bu arada ...nasıl bas ediyorsunuz ayırdınız mı anneden babadan...yanlarına koyuyorum kavga cıkarıyorlar ayırıyorum ac kalırlar dıye korkuyorum..yem kırıyorlar gordum ama yıne annelerınden uzun sure ayırmıyorum...ve ben bu kadar kusu napıcam bılmıyorum :(
Ben mucburen bir aylikken ayırdım,çünkü anne tekrar yumurtladi,yavrulari yuvaya sokmuyordu,dovuyordu,baba yavru beslerken hem yavruyu hem babayı dovuyordu,iki yavrunun sacini bayagi yolmustu:)
Cinsiyet ayrimin net olarak anlaşılması 4 aydan sonra,bu sureden sonra cere renkleri tam olarak olusuyormus
Merak etmeyin benim gozlemledigim yavrular asagi yukari 28-30 günlük oldumu tek başına yem kirip yiyebiliyor,ayirabilirsiniz yavrulari.
Ben mucburen bir aylikken ayırdım,çünkü anne tekrar yumurtladi,yavrulari yuvaya sokmuyordu,dovuyordu,baba yavru beslerken hem yavruyu hem babayı dovuyordu,iki yavrunun sacini bayagi yolmustu:)
Cinsiyet ayrimin net olarak anlaşılması 4 aydan sonra,bu sureden sonra cere renkleri tam olarak olusuyormus
Merak etmeyin benim gozlemledigim yavrular asagi yukari 28-30 günlük oldumu tek başına yem kirip yiyebiliyor,ayirabilirsiniz yavrulari.
bu acıklama ıcımı rahatlattı cok tesekkur ederim gonul rahatlıgıyla ayırırım artık..4 ayda cok gecmıs yaa:D 1 nın sahıbı var..bırını ben kendıme ayırıyorum su erkek oldugunu sandıgımı:) ozaman 2 sını erkek dısı fark etmeden gondermeliyım ..cunku anneleri yenı yapma nıyetınde :)
Yavru alma işini bir türlü beceremedim. çok güzel gözüküyorlar saglıklı büyürler inşallah :)
Akşam biz sofradayken kafeslnde çıldıran, oradan oraya koşturan Çınar'ı görünce dayanamadım, kapısını açtım.. Hemen sofraya geldi ve balık yedi :o Tuhaf kuşum benim.. Dokunmaz inşallah.
EAkpınar
11-12-2015, 09:39
Bir de hayvanların tat alma duyusu yok derler. Kuru ekmeğe kafa çeviriyorlar da tatlıyı tuzluyu ayırt ediyorlar. Kim demişse yalan demiş. Afiyet olsun çınara. Şifa olur da dokunmaz inşallah.
Akşam biz sofradayken kafeslnde çıldıran, oradan oraya koşturan Çınar'ı görünce dayanamadım, kapısını açtım.. Hemen sofraya geldi ve balık yedi :o Tuhaf kuşum benim.. Dokunmaz inşallah.
Sevgili hira,
Senin bu çılgın Çınar'a hiç bir şey olmaz eminim :) Yeni yumurtalar için enerji biriktiriyor kesin :)
Milla ablacım, Çınar ilk yumurtlamasından itibaren hiç durmaksızın (20 gunluk dinlenme dönemlerini saymıyorum) yumurtlamaya devam ediyor :o şu anda bile kafeste 2 tane yumurta var :D azıcık zaman geçince yumurtaları yiyor.. eşini çoktan gönderdim. Şuan Çınar ve iki yavrusu var bende :)
Yumurta makinası :)
Keşke tavuk olsaymış :)
bugun kuslarımı kuscuya goturdum ve arkadsların erkek dedıgı erkek dıgerleri dişi cıktı...fazla kusla basedemeyecegımden kusları uzulerek te olsa sattım :(((...anne dun yıne yumurtladı fakat kırdı bakalım yumurtlamaya devam edicekmi...bir yavru alan arkadaslar yavruları ne yapıyorsunuz ben altından kalkamadım kuscuya verdım...sizde satıyorsanız kuscular ne kadara alıyor bilginiz varmı....ya da siz ne yapyorsunuz:))
Sn. GLCN, ben araştırma yapmıştım, kuşun cinsine ve durumuna göre para veriyorlardı. Mesela yerli muhabbetlere 15 ila 20 lira gibi bir fiyat verdiler. Satacak kadar yavrum olmadı hiç.. Şu an bir anne ve iki yavrusu benimle.. Çok gevezeler :o satmaya kıyamıyorum ama kafa dayanmıyor yafu.
tesekkurederim bende 4 yavru anne baba toplam 6 tane kus vardı ve ben bas edemedım ortalık battı kafa dayanmadı malum evde de aksamları oldugumdan tum gun kafes dısındaydılar oyuzden oda artık kuscu dukkanı gıbıydı :((( cok uzulerek satmak zorunda kaldım belkı onlara bakacak ılgılenecek bır aılelerı olur...ınanın ayrılmak cok zordu:(( hala gıdıp geri mı alsam dıyorum ama yetemedım onlara...sabah cıkarken saıyordum aksam ıceri kendılerı gırıyorlar bende temızlıklerını yapıp kapatıyordum..anne yıne yumurtluyor bakalım bundan sonrası ne olacak:)
Bence gitmeyin, satıldığını görürseniz daha çok üzülürsünüz..
özelinize bakarmısınız Sn GLCN :)
Çınar'ım 2 gündür hasta.. Nesi var anlamıyorum.
Bence gitmeyin, satıldığını görürseniz daha çok üzülürsünüz..
özelinize bakarmısınız Sn GLCN :)
Çınar'ım 2 gündür hasta.. Nesi var anlamıyorum.
çok gecmıs olsun iyilesir ınsallah...hasta olunca cok uzuluyor ınsan dillerı yok dertlerını anlatamıyorlar...
Yavrularımız bunlar.. Sanırım sağdaki erkek, diğeri dişi.. MAŞALLAH.
bugun kuslarımı kuscuya goturdum ve arkadsların erkek dedıgı erkek dıgerleri dişi cıktı...fazla kusla basedemeyecegımden kusları uzulerek te olsa sattım :(((...anne dun yıne yumurtladı fakat kırdı bakalım yumurtlamaya devam edicekmi...bir yavru alan arkadaslar yavruları ne yapıyorsunuz ben altından kalkamadım kuscuya verdım...sizde satıyorsanız kuscular ne kadara alıyor bilginiz varmı....ya da siz ne yapyorsunuz:))
Ben eşe dosta dagitiyorum,8 yavru aldim,4 ünü verdim elimdeki 4 ünde bir ya da ikisini kendime ayırıp digerlerinde verecegim.
Çınar'ım 2 gündür hasta.. Nesi var anlamıyorum. Sorunun ne olduğunu bu sabah anladım. 'Yumurta sıkışması' korktuğum başıma geldi kısacası..
O an ki çaresizliğimi anlatamam.. İzlediğim videolarda gördüğüm kadarıyla müdahale etmek gerekiyordu ama ne yapacağımı bilemedim.. Bilinçli hareket etmek gerekiyordu.. Yumurta görünüyor ama devamı yok :( ne yapacagım diye kara kara düşünürken o sırada kar bastırdı.. Halen balkonda olan bir kaç saksımı içeri alma çabalarındayken Çınar'cım attı o gıcık yumurtayı sonunda! :D Ne kadar rahatladı bi görseniz.. Sobanın yanında oturuyor şimdi :) Mama yapıcam ona birazdan.. Kaybettiği onca enerjiyi ve kilosunu kazanması lazım..
Vaktiyle yavrularını öldürerek ve tüylerini yolarak beni çok kızdırmış olsa da vazgeçemiyorum ondan.. Can kuşum bal kuşum :)
Geçmiş olsun sayın @hira, inşallah bir daha olmaz.
Hindi yavrularına yapıldığı gibi arada bir zentinyağı kullanılsa ön tedbir olabilir mi? acaba!
Hindi yavrularına yapıldığı gibi arada bir zentinyağı kullanılsa ön tedbir olabilir mi? acaba!
Teşekkür ederim. Evet zeytinyağı bu durumda çok faydalı oluyormuş. Aklımda bulunsun.
zeytın yagı nasıl kullanılıyor..bende de yumurtlayan bır dısı var ve seneler once yumurta sıkısmasını anlayamadıgımdan bır kus kaybettiştim..bunda da basıma gelmesınden cok korkuyorum..aklımda olsun neler yapabılecegım...:confused:
zeytın yagı nasıl kullanılıyor..bende de yumurtlayan bır dısı var ve seneler once yumurta sıkısmasını anlayamadıgımdan bır kus kaybettiştim..bunda da basıma gelmesınden cok korkuyorum..aklımda olsun neler yapabılecegım...:confused:
valla pamuklu çubukla totosuna süreceksiniz :p aklıma başka bişey gelmiyo :rolleyes:
valla pamuklu çubukla totosuna süreceksiniz :p aklıma başka bişey gelmiyo :rolleyes:
bende arada sırada ıcırcez dıye dusunmustum bebeklere yapılır ya kabız olmasın diye :D önden tetbır amaclı ....
Kuşlarda yumurta kuruluğu genelde ortamda ki nem oranının çok düşük olmasından kaynaklanabiliyormuş. Bunu önlemenin bir yolu olarak aklıma ortam sıcaksa bilhassa yazın kuşlara banyo yapma imkanı sağlamak, yani kafeslerine arada bir küvet koymakta yarar var.
Zeytin yağı kullanma şekli sayın @hira'nın dediği gibi olur.
benim cılgın kusum gecen sefer 4 kus buyuttu ama hemen arkasından bugun 6.cıyı muhtemelende yarın 7.cıyı yumurtlayacak fakat cok korkuyorum bakamaz diye .. daha once bukadar yumurta yapmıs kusunuz oldumu sayın forumdaşlarım...kusumu nasıl beslemelıyım guclenmesı için vede ınsallah bu yavrular sorunsuz anneden ayrılma yasına gelince anne kusu dınlendırmek ıcın ne yapmalıyım..şimdiden ögrenmek ıstıyorum kı gec kalmayayım
...bu yavrular sorunsuz anneden ayrılma yasına gelince anne kusu dınlendırmek ıcın ne yapmalıyım...
Erkek kuştan uzak tutmalısınız :rolleyes:
Erkek kuştan uzak tutmalısınız :rolleyes:
ayırdıgım zamanda bos yumurta yaparmı yanı yıne yumurtlarmı...:confused:
Bu yorgunluğun üstüne, yapacağını hiç sanmıyorum ama bence her ihtimale karşı bir süre daha yumurta maması ile desteklemek, kendini toparlayabilmesi için ekstra destek anlamında iyi olacaktır.
(Bu arada kafesteki yuvayı çıkarmak da gerekiyor ki boş yumurta yapsa bile hemen görüp ortadan kaldırabilesiniz)
Bu yorgunluğun üstüne, yapacağını hiç sanmıyorum ama bence her ihtimale karşı bir süre daha yumurta maması ile desteklemek, kendini toparlayabilmesi için ekstra destek anlamında iyi olacaktır.
(Bu arada kafesteki yuvayı çıkarmak da gerekiyor ki boş yumurta yapsa bile hemen görüp ortadan kaldırabilesiniz)
yumurta maması havuç gıbı benım yaptıgım mamaları yemıyor benım prenses hanım:) hazır mama almıstım kuscudan onu yıyor vermeye devam edeyım o zaman..yavruluk zaten takılı durmuyor kafeste yavrular atladımı cıkartıyorum ama benım cılgın kus bu seferde mutfak dolaplarının arasına kombı arkasına nerde karanlık zor gırıslı yerler varsa oraya gırıp saatlerce cıkmıyor o sebepten geri takıtım yuvalıgı...zaten benım hanım asla ılk yumurtasını yavrulaga yapmaz onun sacma yerlere yumurtlama gıbı bır huyu var:))) sanırım devamlı gozum ustunde olacak:))
sumeyra47
10-01-2016, 23:31
Tanıştırayım bu tatlı şey benim muhabbet kuşum Limon. Bugün eşim bana süpriz yaparak henüz yavru olan Limon'u bana almış. ;):D
İki aylık erkek bir muhabbet kuşu bizimle pek muhattap olmuyor pekte havalı bizi hiç tınlamadı. Ötmüyor da.. İlk olduğu için çok mutluyum ve heyecanlıyım şimdiden başını şişirmeye başladım.
benım kus 6 yumurta yaptı demıstım cok sukur 4 tanesı cıktı fakat son 2 yumurta bugun 24 gun oldu bana uzun surdu gıbı geldı yumurtaların cıkmasını beklemelımıyım yoksa yapmam gereken bırsey varmı...en uzun kac gun surer yumurtadan cıkmak malum havalarda soguk...
benım kus 6 yumurta yaptı demıstım cok sukur 4 tanesı cıktı fakat son 2 yumurta bugun 24 gun oldu bana uzun surdu gıbı geldı yumurtaların cıkmasını beklemelımıyım yoksa yapmam gereken bırsey varmı...en uzun kac gun surer yumurtadan cıkmak malum havalarda soguk...
Beklemekten başka yapacak birşeyin yok. Bende tam ümidi kestiğim anda yavrular çıkmaya başlamıştı.. Hatta bir gün önce yumurtaları atmamak için zor tutmuştum kendimi, ertesi güne cıvıltılarla açtım sabah gözümü :)
Merak edenlere de bilgi vereyim.. Çınar hala son sürat yumurtlamaya devam etmekte :o ama eşi yok.
bugun yumurtaları alıp fenere tutup baktım sanırım yumurtalar bosmus cünkü hiçbir damar olusumu benek hıcbırsey yok :( bunlar son yumurtalar sanırım benım kuslar 4 ten fazla yavruya bakamayacaklarını anlayıp aile planması yapıp korunmuslar :) benı de bosa bekletmısler...yumusrtaları yavruların yanından almadım bakalım yavrular buyuyunce yumurtaları anne napacak. ve bunlar da mavi baba ya ceken yok:)
Ben söyleyeyim ne olacagını; anne yumurtaları yuvadan dışarı atacak :) peki yumurtalarda renk değişimi var mı? Mesela boş olan yumurtalar bir süre sonra morumsu bir renge dönüşüyor.
Maşallah yavrucuklarına.
mandalinleerik
02-02-2016, 21:48
Maşallah yavrular çok güzel. Bende erkek muhabbet kuşu almak istiyorum fakat yavru alacağım hatta yuvadan çıkar çıkmaz :)
Ben söyleyeyim ne olacagını; anne yumurtaları yuvadan dışarı atacak :) peki yumurtalarda renk değişimi var mı? Mesela boş olan yumurtalar bir süre sonra morumsu bir renge dönüşüyor.
Maşallah yavrucuklarına.
evet dedıgınız gıbı oldu anne bır tanesını dısarı atmıs kırıp..diğeri daha yanlarında duruyor...herhangı bır renk degısıklıgı yok aynı...;)
Perizambağı
06-02-2016, 19:23
Maşallah çok güzeller
Maşallah yaa :) çok özlemişim vallahi yavruları.. Kocaman oldu benim çatlak yavrucuklarım :o 2. Fotoğraftaki duruşu biliyorum ben, olduğu yerde dönüp duruyor degil mi :)
mandalinleerik
07-02-2016, 00:30
Sayın GLCN maşallah çok güzeller. Size bir sorum olacaktı. Sizin yavrular kadar alıp beslemek istiyorum sizce mümkün müdür?
Daha bir aylık bebeklerim var benimde. İlkkez annenin 5. kuluçkasında anneye yakın yavrular geldi. Sahiplendirmeye de kıyamıyorum. Birini kendim eğitmeye baladım diğerinide bir arkadaşım çok istedi ona vereceğim. :)
594831
594832
Ve yolunu gözlediğim bebeklerim var. :)
594833
594834
Daha bir aylık bebeklerim var benimde. İlkkez annenin 5. kuluçkasında anneye yakın yavrular geldi. Sahiplendirmeye de kıyamıyorum. Birini kendim eğitmeye baladım diğerinide bir arkadaşım çok istedi ona vereceğim. :)
594831
594832
Ve yolunu gözlediğim bebeklerim var. :)
594833
594834 maasallah cok guzeller sızınkıler...
Sayın GLCN maşallah çok güzeller. Size bir sorum olacaktı. Sizin yavrular kadar alıp beslemek istiyorum sizce mümkün müdür?
benım yavrular daha en kucugu 15 gunluk ayırmak ıcın cok erken anneleri beslıyor daha 1 aydan önce ayrılmaz :)
arkadaslar bu benım en son cıkan 15 gunluk en kucuk yavrum ama bır garıplık var sanki.sanırım durusu bozuk yanı bacakları bozuk fazla acık sanki ya da bana öyle geliyor sizce de sorun varmı durusu normalmi..yarın kuscuya goturup sormayı dusunuyorum...bana garıp gelıyor...
arkadaslar bu benım en son cıkan 15 gunluk en kucuk yavrum ama bır garıplık var sanki.sanırım durusu bozuk yanı bacakları bozuk fazla acık sanki ya da bana öyle geliyor sizce de sorun varmı durusu normalmi..yarın kuscuya goturup sormayı dusunuyorum...bana garıp gelıyor...
Muhtemelen anne üzerine oturmuş. Belki beslemeyi bile kesmiştir bu yavruyu. Bizim de böyle bir kuşumuz vardı. Anne üstüne oturmuştu doğduğunda. Diğer yumurtalara bakabilmek için de bizimkini (adı Bebek'ti) daha tüyü bu kadar bile yokken yuvadan atmıştı.
Biz onu gözden çıkaramadık. Enjektörle, yumurta mamasıyla, kemik suyuyla ve en önemlisi büyük bir sevgiyle biz ona baktık. Büyükçe bir sepete pamuk koyup üzerine bez örttük be biz nereye o oraya gezdi bütün evi. Tüylerinin zarlarını kendi parmaklarımızla açmasına yardım ettik.
7,5 sene bize çok iyi arkadaşlık yaptı, bizi sevdi, konuştu bizimle.Şimdi o günler geldi aklıma.
Lütfen ona kıymayın, çok iyi bakın. Onun size ihtiyacı var ve sizin de onun vereceği sevgiyle çok mutlu olacağınıza eminim.
Muhtemelen anne üzerine oturmuş. Belki beslemeyi bile kesmiştir bu yavruyu. Bizim de böyle bir kuşumuz vardı. Anne üstüne oturmuştu doğduğunda. Diğer yumurtalara bakabilmek için de bizimkini (adı Bebek'ti) daha tüyü bu kadar bile yokken yuvadan atmıştı.
Biz onu gözden çıkaramadık. Enjektörle, yumurta mamasıyla, kemik suyuyla ve en önemlisi büyük bir sevgiyle biz ona baktık. Büyükçe bir sepete pamuk koyup üzerine bez örttük be biz nereye o oraya gezdi bütün evi. Tüylerinin zarlarını kendi parmaklarımızla açmasına yardım ettik.
7,5 sene bize çok iyi arkadaşlık yaptı, bizi sevdi, konuştu bizimle.Şimdi o günler geldi aklıma.
Lütfen ona kıymayın, çok iyi bakın. Onun size ihtiyacı var ve sizin de onun vereceği sevgiyle çok mutlu olacağınıza eminim.
ben de anne veya kardeşlerinin altında laldıgı için bu sekılde oldugunu dusunuyorum...anne muhtemelen beslıyor cunku kursagı dolu..kıymak gıbı bır amacımda yok zaten kuscuya goturmemdekı sebep bır sorunu varsa duzeltmek ve ne yapabılecegımı ogrenmek...bilgilendırme için tesekkurler......KUSCUYA GÖTURDUM AZ EVVEL AYAKLARINI BAGLAMAMI SÖYLEDİ NETTEN ARASTIRARAK BENDE BAGLADIM UMARIM DUZELIR YAVRUCAK:(
Sayın GLCN,
O minik yavru için bu kadar uğraşmanız o kadar güzel bir şey ki, tebrik ederim. Ayak bağlama konusunu bilmiyordum bir ara ben de araştırayım. İnşallah bu yöntem onu sağlığına kavuşturur. Lütfen gelişmelerden bizi haberdar edin. Çok geçmiş olsun.
Sayın GLCN,
O minik yavru için bu kadar uğraşmanız o kadar güzel bir şey ki, tebrik ederim. Ayak bağlama konusunu bilmiyordum bir ara ben de araştırayım. İnşallah bu yöntem onu sağlığına kavuşturur. Lütfen gelişmelerden bizi haberdar edin. Çok geçmiş olsun.
cok sukur korktugum basıma gelmedı annesı beslemeye devam ediyor insaallah ayakları duzelır yavrumun ki zorlanmasın...çok teşekkür ederim haberlere devam edicem...
çarpık bacaklım ve kardeşl:D
Sn Glcn, ayaklarını bağlamaktan ziyade şunu uygulayın, kibrit kutusunun yarısı boyunda ve inceliğinde bir süngere (şu sarı bulaşık süngerlerinin bir yeni çıkanları var mavi falan daha sıkı bir çeşit sünger) bacak aralığının olması gerektiği kadar mesafe ile yan yana iki delik açın (Deliklerin çapı tornavidanın metal gövdesinin çapı kadar olsa iş görür.), parmakları hala yumuşaktır onların, dikkatlice geçirin.30-35 günlük olduklarında kıkırdaklar kemiksi bir hal almaya başlar süngeri kenarlardan keserek çıkarırsınız. Olmamışsa yeni bir sünger daha takarsınız. (Kibrit kutusunu kısa kenara uyarak değil uzun kenara uyarak ikiye böldüğünüzü düşünün, yanlardan biraz çıkıntılı olması dengelerini sağlamada yardımcı olur.) Sevgiler...
Sn Glcn, ayaklarını bağlamaktan ziyade şunu uygulayın, kibrit kutusunun yarısı boyunda ve inceliğinde bir süngere (şu sarı bulaşık süngerlerinin bir yeni çıkanları var mavi falan daha sıkı bir çeşit sünger) bacak aralığının olması gerektiği kadar mesafe ile yan yana iki delik açın (Deliklerin çapı tornavidanın metal gövdesinin çapı kadar olsa iş görür.), parmakları hala yumuşaktır onların, dikkatlice geçirin.30-35 günlük olduklarında kıkırdaklar kemiksi bir hal almaya başlar süngeri kenarlardan keserek çıkarırsınız. Olmamışsa yeni bir sünger daha takarsınız. (Kibrit kutusunu kısa kenara uyarak değil uzun kenara uyarak ikiye böldüğünüzü düşünün, yanlardan biraz çıkıntılı olması dengelerini sağlamada yardımcı olur.) Sevgiler...
tavsıyenız ıcın tesekkurler fakat onu da yaptım annesı yavruyu rahat bırakmadı hep sungeri cekmek ıcın yavruyla ugrastı hep bagırdı yavru..bu sekılde olunca anne bacaklardakı bezı görmuyor ve yavruyu rahat bıraktı beslemeye de devam etti...
Bir maasallah ınız varsa alırım:)
korkak 1 numaram (sanırım erkek)
aceleci 2 numaram
yanlız kalamayan 3 numaram
carpık bacaklım 4 numaram ( sanırım bu da erkek)
çirkın kuzularım benım..
Bir maasallah ınız varsa alırım:)
korkak 1 numaram (sanırım erkek)
aceleci 2 numaram
yanlız kalamayan 3 numaram
carpık bacaklım 4 numaram ( sanırım bu da erkek)
çirkın kuzularım benım..
Maşallah çok şekerler :) Çarpık bacak da düzelir umarım :)
Maşallah çok şekerler :) Çarpık bacak da düzelir umarım :)
İNŞAALLAH:)) düzelmese de napalım yarenlık yapar bana:)
Senataskinnn
16-02-2016, 17:17
Muhabbet kuşum çok kotu halde lütfen bırı yardım etsın nolur :((
Yardimetmemiz için bir açıklama ekleyebilir misiniz?
Kıvırcığın gövde kısmını çok sever Çınar'cık :) ayrıca kendi yumurtalarınında lezzetine bayılır ve iki taraflı delikler açarak hüpletir cadı kız.
Sonra o yumurtayı alır altına ve kuluçka yatar :o :o
Bu yumurtlama olayını nasıl çözecegimizi hiç bilmiyorum.. Ne yapmalıyım sizce? Durmaksızın yumurta yapıyor ya bu deli kuş.
Fatih Şengül
16-02-2016, 23:26
Kıvırcığın gövde kısmını çok sever Çınar'cık :) ayrıca kendi yumurtalarınında lezzetine bayılır ve iki taraflı delikler açarak hüpletir cadı kız.
Sonra o yumurtayı alır altına ve kuluçka yatar :o :o
Bu yumurtlama olayını nasıl çözecegimizi hiç bilmiyorum.. Ne yapmalıyım sizce? Durmaksızın yumurta yapıyor ya bu deli kuş.
Çınar anaç bir kuş olduğu için dönemleri geldiği zaman yumurtlayabilir. Bir de yalnız olduğu zamanlarda çiftleşme içgüdüsü olarak kızgınlık yumurtası da yapabilir. Kafeste yuvalık bulunuyorsa bu da yumurta ve kuluçkayı tetikler. Çınar'ın kalsiyum, protein ve vitamin diyetine dikkat edin, çok sık yumurtlamak vücudunda ki dengeleri bozar. kondisyonu da iyi olsun çok yağlanırsa problem yaşar maazallah.
sorun ne hayırdır..
arkadaslar acıl olarak anlayan soyleyebılırmı..son kusum dişi mi erkek mi..diğerlerını anladım fakat bunu cozemedım..durumuna gore arkadasım alacak erkekse...dişiyse bende kalacak bilen soylesın..lütfen....:rolleyes: hava soguk oldugu ıcın kuscuya goturemıyorum sormak ıcın..tesekkurler..
bana erkek gibi geldi daha tercübeliler varsa onları dinlemek lazım
sumeyra47
26-02-2016, 09:40
Ailemizin yeni üyesi tatlı mubiş boncuk ;) İki haftada bize alıştı bile. Elimize konmaya başladı sürekli başımıza konuyor çok sevimli bir kuş, sürekli oyun istiyor, kendini sevdiriyor.
Çınar'ın yavrusu yumurtladı :o gözlerime inanamadım, 6-7 aylık daha. Anasına çekti belli.
İki kardeş aynı kafeste duruyorlar, biri erkek. Geçen gün dişi yumurtladıktan sonra hal ve hareketlerini takibe aldım. Çiftlestiklerini gördüm ve böyle birşey nasıl olabilir diye facebookta sordum. Kimi "olabilir, bu normal, çünkü kardeş olduklarını bilmiyorlar" dedi. Kimide kesinlikle olamaz, eger onlardan yavru alırsanız sakat olurlar dedi. Ben ne yapacagımı düşünürken bi de baktım yumurtayı yemişler. Daha sonra bir yumrta daha.. Onu da hüplettiler. Ne yapacagız bilmem.
Sevgili Hira, kardeşler çiftleşir kimi zaman sağlıklı yavruları da olabilir ama ekseriyetle yavrular dünyaya sakat gelir. Duygusal olarak yıpratıcı bir süreç ve üstünüzden atamayacağınız bir sorumluluk. Ben kardeşleri derhal ayırın derim.
Sevgiler...
Bende bu konuyu araştırdım ama net bir cevap bulamadım, bu kuşlar doğada kardesleriyle ciftlesmuyor mu,böyleyse kardeş olduklarini nasıl biliyorlar,sakat yavru işi bir varsayim mi yoksa denenmiş sonuclari mi var?
Bende bu konuyu araştırdım ama net bir cevap bulamadım, bu kuşlar doğada kardesleriyle ciftlesmuyor mu,böyleyse kardeş olduklarini nasıl biliyorlar,sakat yavru işi bir varsayim mi yoksa denenmiş sonuclari mi var?
Doğada kardeşlerin her biri farklı ve olabildiğince uzak yerlere gidip yerleşir, böylece anne-babalarıyla ya da kardeşleriyle çiftleşme ihtimalleri en aza iner.
Sakatlık konusu varsayım değildir, bütün ensest ilişkilerde ortaya çıkma olasılığı azımsanmayacak kadar yüksek düzeyde olan bir sonuçtur.
Kaldı ki sakatlık ihtimali olmasa dahi kardeşlerin çiftleştirilmesi (hayvan da olsalar) doğru olmamalıdır.
Erdem 01
09-03-2016, 21:58
Yumurtalarını yemesi beslenme bozukluğundan veya kafeste çevresinden rahatsız olduğundan yapar. Mürekkep balığı kemiği bulun. Balıkçılardan, kuş satıcılarından, balıkçılık yapılan yerlerde balıkçıların attıkları kıyıya vurur. Beyaz kireçten sörf tahtası görünümünde olur. Dışı sert içi yumuşak kalsiyum kaynağıdır. Ortasına tel geçirip kafes tellerine bağlayın. Dişi çatır çatır kırıp yer. Ayrıca haşlanmış yumurtayı kabuğuyla ortadan kesin. Protein ve kabuklarından kalsiyum alır. İyi beslerseniz kuluçkaya güçlü girer. Marul ve ıspanakları yıkayıp iyice kurutun kafes tellerine sabitleyin. 3-4 defa kuluçkadan sonra yumurtlatmayın. Gerekirse erkek dişiyi ayırın. Kafesin etrafından rahatsız oluyorsa kafesi duvarda yüksek yere asın. Işığı engellemeyecek bir bez örtü ile yuvalıktan itibaren yarısını kapatın. Ürkerse yumurtaya oturmaz, yavruya bakmaz.
benım 3ç. tur yavrular en kucuk 10 gunluk:) :p evde 7 kus nüfüsu oldu bu 4 yavruyla bırlıkte:) ;)
Erdem 01
29-04-2016, 08:44
Yavruları yuvalıktan çıkarıp elinize almayın. Yumurtalara bile elinizi sürmeyin. Yumurtalara bakıp kontrol etmek isterseniz içi derin bir çorba kaşığıyla düşürmeden dikkatlice alın. Bir bezle tutup içine ışıkta bakabilirsiniz. Anne, yumurta ve yavrularda kokunuzu alırsa, ürkerse yumurtalara ve yavruya bakmayı bırakabilir.
Yavruları yuvalıktan çıkarıp elinize almayın. Yumurtalara bile elinizi sürmeyin. Yumurtalara bakıp kontrol etmek isterseniz içi derin bir çorba kaşığıyla düşürmeden dikkatlice alın. Bir bezle tutup içine ışıkta bakabilirsiniz. Anne, yumurta ve yavrularda kokunuzu alırsa, ürkerse yumurtalara ve yavruya bakmayı bırakabilir.
uyarı ıcın tesekkurler ama bunlar benım 3 tur yavrularım ve anne kıskanc değil ...dısarı yumurtlayıp ben alıp ıceri koyuyorum ..yumurtadan cıktıklarında dahı alsam bırsey yapmıyor yavrulara..elime aldıgımda elıme konup doyuruyor..anne bakımından rahat bır anne bana guvenıyor sımdıye kadar ne anne nede baba kıskancık yapıp sorun cıkarmadılar..:D
uyarı ıcın tesekkurler ama bunlar benım 3 tur yavrularım ve anne kıskanc değil ...dısarı yumurtlayıp ben alıp ıceri koyuyorum ..yumurtadan cıktıklarında dahı alsam bırsey yapmıyor yavrulara..elime aldıgımda elıme konup doyuruyor..anne bakımından rahat bır anne bana guvenıyor sımdıye kadar ne anne nede baba kıskancık yapıp sorun cıkarmadılar..:D
Bu kuşların karekteri çok farklı ;benim dişi kuş yumurta ve yavruları ellemeyi geçin gostermemek için neredeyse hayatını ortaya koyacak.
Değerli arkadaşlar;
kızgınlık yumurtası dediğimiz kronik yumurtlama, hafifsenmeyecek kadar büyük bir sorun aslında ve sitemizde hastalıklar başlığı altında yer verilmişti. Sizlerle sitemiz online iken yaptığım bir çeviriyi paylaşayım. Umarım çoğunuz için yararlı bilgiler taşımaktadır.
Saygılarımla
Kronik yumurtlama; cockatieller, lovebird ve muhabbetkuşlarında görülen çok ortak bir problemdir, papağanlar, Avustralya papağanları, amazonlar ve Afrika grilerini de kapsayan diğer evcil kuşlarda da görülür. Bu problem, dokuz ay civarından (*) birkaç yaşına kadar görülebilir. En çok rastlanılan yaş aralığı, bir yıldan 3 yıla kadardır.
Bir yumurtayı oluşturma ve yumurtlama süreci, doğanın inanılmaz bir başarısıdır. Bir kuş, birkaç günden birkaç haftaya kadar ortam koşullarına karşı koyarak yaşama dayanabilen bu muhafaza kabını J oluşturmak için çeşitli protein ve minerallerden faydalanır. Bu kabın içinde yaşam için zorunlu fonksiyonların hepsi yer alır — yeme, içme, uyuma, atık düzenleme, nefes alma, büyüme ve gelişme ve diğerleri. Bu en azı diyecek kadar insanı hayrete düşüren bir olgu!
Bir yumurtanın üretim ve yumurtlanma süreci, birçok faktör tarafından uyarılmaktadır. Beslenme koşullarının uygunluğu, günışığının uzunluğu, çiftleşme/eşleşme davranışları, yağış miktarı, yuva yapma/kapma yarışı ve birçok diğer faktör yumurtlama için dişileri uyarabilir. Yumurtlama için bir yumurtanın döllenmesi zorunlu değildir. Aslında, bir ihtiyaç duyulmaz.
Bir yumurta kabuğu, öncelikle kalsiyumdan yapılır. Kalsiyum, kuşun vücudundaki kalsiyum depolarından gelir. Kemikler ve kaslar, bir yumurta kabuğu için gereken kalsiyumun neredeyse hepsini sağlar. Kabuk ihtiyaçlarını oluşturmakta kullanılarak harcanan kalsiyumdan dolayı vücudun uygun şekilde iş görmeye devam edebilmesi için bunun yerine koyulması zorunludur. Kalsiyum, kas işlevleri ve kuvvetli kemiklerin oluşturulmasında öncelikli bir gereksinimdir. Kronik yumurtalama halinde, kalsiyum depoları tüketilir ve vücut uygun şekilde iş göremez. Bu durum “hipokalsemi” kanda kalsiyum miktarının azalmış olması hali olarak bilinir. Hipokalsemiyle ilişkilendirilen yumurtalamada en çok bilinen problem yumurta tıkanıklığıdır. Düşük düzeydeki kalsiyum yüzünden rahim kasları işlev bozukluğu gösterir ve yumurtayı dışarı çıkaramaz. Hipokalsemi aynı zamanda felç benzeri davranışlara ve kırılgan kemiklere sebep olabilir.
Yumurtlama çevrimindeki kuşlar, daha uzun bir dönem boyunca dışkılarını tutmaya başlayacaklardır. Bu davranış, yuvayı temiz tutmaya ve gazdan/kötü kokudan uzak tutmaya yöneliktir. Çoğunlukla kuş; büyük, gevşek, kötü kokulu, soluk renkli dışkılayacaktır. Koku, bakterilerin ve mantar/mayaların varlığı yüzündendir. Birçok sağlık problemine neden olabileceğinden aşırı yumurtayı engellemek çok önemlidir. Sağlık tabanlı problemleri engellemekte en önemli faktör, beslenmedir. Kuşun, tam ve dengeli beslendiğinden emin olmak kesinlikle hayatidir. Hiçbir diyet, formülize edilmiş veya tohum kaynaklı diyetlerden daha iyi veya komplike değildir. Doğru oranlardaki yemler/besinler bütün gerekli besinleri sağlar. Yalnızca tohumla beslenme, aşırı yumurtalamanın yaratacağı problemlerin önlenmesinde çok yetersizdir. Tohumlarda hiçbir kalsiyum yoktur, neredeyse fosfor da bulunmaz, hiçbir A vitamini ve D vitamini de bulunmaz ki bunların tümü de kalsiyum emilimi ve kullanımı için gereklidir. Tohumlar, gerekli amino asitler açısından (Protein) da eksiktir ve proteinin yumurtanın içinde (yumurta sarısı, albümin, ve ceninle ilgili zarlar) kullanımından dolayı oluşan yetersizliği karşılayamazlar.
Kronik yumurtlama tedavisinde ilk adım, kuşun tam bir diyetle beslenmesidir. Dengeli beslenmede olan bir kuş, kronik yumurtlama nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinden çok az etkilenir. Sonraki adım, veteriner hekim gözetiminde, kan sayımı, kültürler ve gerekli tüm tedavilerin de içinde yer aldığı komple bir kontroldür. Hekim bu tetkiklerde; dışkıda bakteriyel veya mantar hastalıkları, yetersiz beslenme, stres ve kalsiyum eksikliğinin klinik işaretlerini arayacaktır. Sonraki adım, kuşun, gün içinde yararlandığı ışığın miktarını azaltmaktır. Günde maksimum 10 saatlik bir gün ışığı sağlanmalıdır. Bu, yumurta üretimine yol açacak olan hormon düzeyi artışını engellemeye yardım edecektir.
Kuş, günaşırı olmak kaydıyla ortalama 5 veya 6 yumurta yumurtlayacaktır. Kuş, yumurtladığında kafeste bırakmalısınız. O yumurtayı alırsanız, daha çok yumurtanın üretimi için uyarılmış olacaktır. (**)
Sonuç olarak, üreme için uyarıcı davranışta bulunmasını sağlayacak her şey çıkarılmalıdır. Karanlık, ayakkabı kutuları, çantalar, dolap, çekmece benzeri sınırlandırılmış/kuytu yerler, bir yuva olarak kullanılabilir. Böyle yerlere ulaşıp kullanmasına da engel olunmalıdır. Kuş; özellikle üreme döneminde sırtından, arkasından okşanmamalıdır. Uygunsuz bir yere oturmasının ve yumurtlamasının önlenmesi için kafesin altındaki ızgaralar çıkarılmamalıdır. Dişiler; nadiren, fırsat buldukça kendilerini tatmin etmek için favori bir oyuncak veya tüneği seçebilirler (*). Bu tür davranışa yol açan aksesuar çıkarılmalıdır. Kuşun çevresi ve oyun alışkanlıklarında da başka değişiklikler ve düzenlemelere ihtiyaç duyulabilir.
Bir erkek kuş, kronik yumurtlama olayı için çözüm değildir. Eş; yalnızca, problemi sürdürecek, onu çözmeyecektir. Kuş; sahibine daha az yakınlık gösterebilir, diğer kuşa bağlanabilir, üremek isteyebilir, sahip olunan bu güzel evcil hayvanın dostluğu kaybedilebilir.
Sorumlu sahipler olan bizler, aşırı yumurtalamasını engellemeye çalışmalıyız. Önleme; kuşlarımızın bu uyarıcılardan uzak tutulması ve dengeli/sağlıklı beslenmeyle kontrol edilmeleri yoluyla başarılabilir. Bu zorunluluklar, kronik yumurtlamayla ortaya çıkacak ikincil hastalık risklerinin azaltılması için de çok kritiktir.
Özetle, diyetini iyileştir ve geliştir, ışıktan yararlanma dönemini azalt, yumurtaları kafeste bırak, probleme katkıda bulunan cinsel uyarıcı objeleri kaldır ve fiziksel kontrol, belirti ve tedaviler için hekime danış.
Çevirenin Notları: Yapılan bu çevirinin özellikle son kısmında bulunan bilgilendirmelerden de anlaşılacağı gibi kızgınlık yumurtasına ilişkin olgu tek bakılan dişi kuşlar için çok önemli yer tutmaktadır. Evet, mubişlere tek bakılmamalıdır ancak tek bakılmak zorunda olunan dişi kuşlar için de bu öneriler, bilgilendirmeler özenle dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
(*) Çok iyi bakım ve beslenme sağlanmış , ortamı yumurtlama için tetikleyici rol oynayan dişilerde 4-5 aya kadar indiği görülmüştür.
(**) Bu konuda yumurtanın alınması gerektiği yönünde de görüşlere rastlanılmaktadır.
Çeviri: Erhan Aksoy
Kaynak: Talk Budgies Forums (http://www.talkbudgies.com/showthread.php?t=13902)
Çevirilerin ve derlemelerin her hakkı saklıdır. "muhabbetkusu.org"
Çınar'ı kaybettim arkadaşlar. kaç gündür zaten çok yorgun ve bitkin haldeydi. Elimden geldigince iyi baktım, mamayla destekledim beslenmesini ama olmadı. yumurtlamaktan helak oldu, sefil etti kendini. bu güzel fotoğrafıyla kalsın aklımda.
:( Başınız sağolsun. En küçük durgunluk ya da incinmelerinde yaşadığımız üzüntü ile kıyaslarsak kayıplarının yarattığı acı çok ama çok daha büyük. Saygılarımla.
Sagolun Cockpit, evet çok çok üzüldüm. Hıçkıra hıçkıra ağladım hatta. Yapabilecek bir şey yok ki. Yavruları ve beynime yazılan hatıralarıyla aklımda kalacak. Bi muhabbet kuşunun yaşatabileceği en güzel olayları yaşattı bana. En özel kuşumdu.
YeniGine
09-06-2016, 23:39
:( Sevgili hira'cık çok üzüldüm, biliyorum senin için hatta bizler için bile özel bir kuş idi Çınar. :(
çiçeksever
10-06-2016, 16:22
Başınız sağolsun
sumeyra47
10-06-2016, 16:27
Sevgili hira çok üzüldüm, başın sağolsun :( :(
Çınar'ı kaybettim arkadaşlar. kaç gündür zaten çok yorgun ve bitkin haldeydi. Elimden geldigince iyi baktım, mamayla destekledim beslenmesini ama olmadı. yumurtlamaktan helak oldu, sefil etti kendini. bu güzel fotoğrafıyla kalsın aklımda.
Sevgili hira,
Çınar'ı kaybettiğine inanılmaz üzüldüm. Ne kadar tatlı bir can idi. Başın sağ olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimden ama gerçekten çok üzgünüm.
Tekrar başsağlığı dileklerimi ileterek çoğu kez mubişlerimize gereksiz müdahalelerde bulunulduğunu gördüğümüz bir konuya ışık tutmak istedim.
Bir makalemi paylaşayım sizlerle.
"Kaşınma
Mubişlerimiz çok temiz canlılardır. Doğada, hayatta kalabilmek için tüylerin temiz ve bakımlı olması gereklidir. Tüylerin kirli ve bakımsız olması, onların soğuktan veya sıcaktan korunmasını sağlayamaz ve uçmalarına engel olur.
Bu nedenlerle ; öncelikle yaşamın gerekliliklerini yerine getirmek ve kendilerini beğendirmek amaçlı olarak gün içinde , serbest dolaşabilen veya büyük kafesli kuşlarda çok daha sık olmak üzere (çoğu üyemize göre) “kaşınırlar”. Bu kaşınma periyodunu gerçekten “sık” olarak düşünebilirsiniz.
Şimdi biraz daha detaylandıralım ve “kaşınma” davranışlarını gözlemleyelim.
Çoğunlukla gagalarını ve ense/yanak kısımları için de arada ayaklarını kullanırlar kaşınmak için. Çok nadiren tek ayak üzerinde iken taranırlar. Tüylerini; gaga ucuyla kimi zaman hışırtılar çıkararak tarar, çekiştir, düşmekte olanları atar, kabartır, sağrı bölgelerindeki preen bezlerine başlarını sürerek aldıkları “yağ”ı tüylerine sürüp parlatarak su tutmaması için kayganlaştırır, kafalarını kanat altlarına sokar, aşağıya eğilip başlarını bacaklarının arasına sokarak dışkılık ve karın altı bölgelerindeki tüylere de ulaşıp tararlar. Kanat altlarını, göğüs tüylerini gaga ucu ile hafifçe kabartırlar. Uzun kanat tüylerini tek tek ayırırlar ve kuyruk tüylerini sonundan taramaya başlayıp baş üstüne doğru eğerler ve ucuna kadar devam ederler bakımlarına.
Kimi zaman düşen tüylerini gagalarında evirip çevirirler, gerçekten bunlarla oynamayı çok severler. Bazen , özellikle pamuksu beden/göğüs tüyleri cerelerine, gagalarına,cere üstü tüylerine hatta gözlerine takılıp kaldığında paniğe kapılırlar.
Kafalarını/yanaklarını/enselerini/göz kenarlarını kafes tellerine, bazı aksesuarlara sürterler. Bu durum, kafes ve aksesuar hijyeninin önemini bir kez daha ortaya koyuyor, çoğu mantar, göz enfksiyonlarının nedeni budur. Tüy değişim dönemlerinde parmağınızla kafalarını, yanaklarını, enselerini kaşıtma istekleri artar (Bu çok alışkın kuşlar için geçerlidir, henüz alışmamış kuşlara parmağınızı uzatıp denemeyiniz). Genelde bakımlarının bitmesi ile tüm bedenlerini silkelerler. Aklıma başka davranışlar geldiğinde eklerim.
Alın tüylerini de etkileyen bir tüy değişimi döneminde iseler, cerelerinin hemen üstündeki kan tüylerinde zedelenmeler ve hafif kanamalar, tüylerde pembeleşme/turunculaşma görülebilir. Gene bu dönemlerinde bakım yaptıkları süreler uzayabilir, sıklığı artabilir.
Bazı kuşlarda ; kaşındıkça “kepek” şeklinde çok çok küçük beyaza yakın deri/tüy parçacıklarının döküldüğü görülebilir.
İşte tüy bakımı bunlardır, doğaldır, sorun veya hastalık değildir. Beslenmelerine, vitamin desteklerine, hijyene özen gösterilmesi yeter. Hatta bu bakımı yapmayan kuşların hasta veya ağır stres altında oldukları düşünülmelidir.
Bazı deneyimsiz, bilgilenmemiş gözler; bu davranışları bitlenme, parazit olarak değerlendirir ve paniğe kapılıp , mubişlerimizde kullanımı kolay olmayan hatta sakınca yaratan spreyleri yangınsöndürücü cihazlar gibi üzerlerinde kullanırlar.
Daha da kötüsü, gene o gözler kanıksama durumu da eklendiğinde , aslında parazit/kist/tümör/yara vb. nedeniyle kaşınmaya çok benzeyebilen bazı davranışları “doğal” olarak yorumlayıp mubişinin ağırlaşmasına, huzursuzluğunun artmasına hatta ölümüne yol açarlar.
Öncelikle mubişlerinizi çok iyi tanıyınız. Hastalıkları hakkında bilgi edininiz. Parazit istilasının ne olduğu, bitlerin, böceklerin özellikleri, belirlenme şekilleri, yokedilme yöntemleri ile tüylerle ilgili konuları dikkatli şekilde araştırınız (Web sitemizi kapattığımızdan pek çok ilgili linki burada veremiyorum).
Kaşınıyor, bitlendi mi? Kaşınmasını önlemek için ne kullanayım? Annem kızıyor, tüy dökümü önleyici ilaç (neyse ve nedense) var mı? Bazıları gerçekten saçma olan bu tür soruları sorulmadan önce bir kez daha düşünülmeli. Neden? , Nasıl? Ne süre ile? , Hangi koşullarda? Hangi bölgeyi? gibi soruları çoğaltarak kendinize sorunuz. Ve “parazit”in varlığını , türünü kesin olarak belirlemeyerek ve doğru belirlemelerinizden sonra ilaç önerileri veya uygulamalarına geçiniz.
Şunu da unutmayınız; benim 1.5 aylıktan itibaren kafes nedir bilmeyen, bizlerle ev içinde serbest yaşayan 7 yaşını geçen kanatlı oğlumuzda (maalesef tümör nedeniyle ağır hasta) hiçbir zaman parazit istilası yaşanmamıştır. Kafes ve aksesuarlarda hijyen eksikliği, yavrulama süreçlerindeki yuva pisliği en büyük etkenlerdir parazitler için.
Mubişler bakımlıdır, bakımsız olan sorumluluklarını üstlenenlerdir.
Yazan: Erhan (cockpit)
Saygılarımla.
Biraz daha detaylandırmadan edemedim kendimi :)
Tüyler / Tüy Değişimi hakkında genel ve ek bilgilendirmeler:
Bazı bilgilerin, deneyim, gözlem, araştırma ile tazelenmesine ve detaylanlandırılmasına gerek duyulmuştur. Umarım bu çalışmam aydınlatıcı olur.
Kuşlarımızın bedenlerini dış etkenlerden, düşük ısıdan koruyan , uçmalarını, yön değiştirmelerini , dengelerini sağlayan, kendini eşe beğendirmesinde önemli rol oynayan, … tüyler ; zaman içinde gene dış etkilerle sürekli aşınma, kopma, tellerine ayrılma, özelliğini yitirme gibi değişikliklere uğrarlar ve yenilenirler. “Normal” tüy değişimleri tüylerin aynı yerden bir daha çıkmamak üzere düşmesi değil yenilenme sürecidir. Bu dönemde beslenmelerine özen göstermek, vitamin desteği sağlamak, aşırı aktiviteye zorlamamak gerekir.
Çıplak bir mubiş, tüylerin onlar için anlatılamaz önemini daha iyi vurgulamaz mı?
Tüyler genelde ; kanat, kuyruk, baş ve beden kısımlarında farklı yapılanmalar şeklinde karşımıza çıkarlar.
Genel göğüs, sırt, kanat altı vb. tüyleri (bu tüylerden çok daha küçük olan ve sapları olmayan ince pamuğumsu tüyler de bulunmaktadır.
Tüy Değişimlerinde gözlemlenenler:
Kuşlar çoğunlukla "tüm" tüylerini yılda 1-2 kez değiştirirler. Bazıları ise hav tüyü dediğimiz beden (örtü) tüylerini yıl içinde birkaç kez değiştirebilirler. Tüy renkleri; mutasyon farklılığı yaratacak biçimde değişmez, çok çok az ton değişikliği görülebilir.
Tüy değiştirme dönemi bazı kuşlarda kısa sürede fazla sayıda (bu durum hastalık düzeyindeki tüy dökülmeleri ile karıştırılmamalıdır) tüyün değiştirilmesi şeklinde görülebildiği gibi 1-3 ay gibi uzun süreçte de yavaşça değişim sağlayabilirler. Tüyler, derideki tüy köklerinde yeni tüyün büyüyerek üstteki yıpranmış tüyü atması şeklinde değişir.
Yeni tüylerin renklerinde (tabii mutasyon zaten değişmez) çok hafif algılanabilecek ton değişiklikleri veya parlaklık gözlemlenebilir. Bir rengin tümüyle değişmesi sözkonusu değildir. Kanat, yüzünde (yanak benekleri/yamalarında), kuyruk ve bedenlerindeki desenlerde büyük farklılıklar oluşmaz. Yalnızca her (belli yıla kadar ve belirli mutasyonlarda) tüy değişimde alın çizgileri , önce kafa üzerine sonra da arkasına doğru zaman içinde kaybolurlar ve beyaz veya sarı yüzlülükleri belirginleşir.
Muhabbet kuşlarımızda baş/boyun/ense tüylerinin diğer uzun tüylerde olduğu gibi kopup düşme şeklinde gözlemlenmesi zordur. Önce balmumu benzeri bir yapı içinde beyaz tüy kapsülleri oluşur, zamanla şemsiye gibi açılarak normal şeklini alır. Bu dönemlerinde kapsüllere dokunmamak, zedelememek önemlidir. Bu kapsüller baş, alın, ense, yanak bölgelerinde görülür, başka bölgede rastlanacak kapsül benzeri oluşumlar dikkatle takip edilmelidir.
Herhangi bir bölgedeki tüylerin tümüyle , deri korumasız kalacak biçimde dökülmesi şeklinde tüy değişimi, normal sayılmamaldır. Değişim belli yenilenme düzeni içinde gerçekleşir, kuş aşırı tüysüz bölgelere sahip olmaz.
Tüy değişimi dönemlerinde “kaşınma” “kafalarını bazı yerlere sürtme” gibi davranışları artar. Huzursuz, daha az aktif, bazen daha uykuludurlar. Aşırı ağrı çektikleri söylenemez ancak gerek yeni tüylerin deriye baskısı gerek düşen tüylerin köklerindeki değişiklik daha hassas olmalarına yol açar.
Bazı kuşlarda (aslında tüm kuşlarımızda bazen demek daha doğru olacak); kaşındıkça “kepek” şeklinde çok çok küçük beyaza yakın deri/tüy parçacıklarının döküldüğü görülebilir. Gene minik, pamuğumsu, gri/beyaz, tüy kökünün neredeyse görülmediği hav tüyleri dediğimiz beden tüylerinin havalarda uçuştuğu, kafalarını sürttükleri yerlere, kafes tellerine yapıştıkları, tüy bakımlarını yaptıkları sırada gagalarında kaldığı ve bu nedenle (argo ama ) “gıcık oldukları” ya da korktukları da görülür. Değişimin gerçekleşme aşamalarındadır.
Tüy değişimleri; evlerimizde, kapalı ortamda bakılıyor olsalar da doğal takvimleri işlediğinden yılın belli ayları daha sık görülür. Ancak ortam ısısının aşırı ve sürekli sıcak olmasının daha sık tüy değişimine , aksi durumda yani aşırı ve sürekli soğuk denilebilecek düzeyde olması tüy değişimin geciktirilmesine yol açtığı görülebilir.
Kimi zaman kanat altları, dışkılık bölgesi ve birkaç yerde bu minik örtü tüylerinin değişimlerini, tabii anlık değil uzun sürede, gözlemleyebilirsiniz. Azaldıklarından diğer zamanlarda olduğu gibi yorgan gibi örtmezler derilerini. En detaylı tüy değişim ve gelişimi uzun kuyruk tüylerinde görülür.
Tüy değişim dönemlerinde beslenme ve bakımları ile vitamin desteklerine çok özen gösterilmelidir.
Çok kez anlatmaya çalıştım, çalıştık. Tüm kuşlarımız kaşınır, tüyünü çekiştirir, bakımını yapar. Kaşınma seanslarında çoğu kişinin hala bilmediği, sağrı bölgelerindeki preen bezlerinden aldığı yağ ile tüylerini kayganlaştırırlar.
Tüy bakımı, tüy değişimindeki kaşınma, düzeltme, eski tüyleri koparıp gagada geveleme gibi davranışları kesinlikle “parazit” nedenli huzursuzluk değildir. Ve asla parazitler için kullanılan spreyler, tozlar ile hemen müdahale edilmememelidir. Pek çok gereksiz hatta ölümcül olumsuzluğa yol açılmamalıdır.
Tabii ki diğer taraftan ; tüy değiştirdiği, “normal” olduğu düşünülerek de pek çok olumsuzluk, hastalık gözardı edilmemelidir.
Mubiş yavrularınızı , dostlarınızı tanıyın. Onlar dünya içinde bir dünya
Saygılarımla
Makale Yazarı: Erhan (cockpit)
Not: Fotosuz olmaz :)
Sırasıyla;
Tüysüz (DİKKAT: Bu şekildeki bir kuş yuvada ve yeni doğmuş değilse French Molt hastalığına yakalanmıştır)
Muhteşem tüyler
Kuyruk ve kanat uçuş tüyleri
Kuyruk, kanat, kanat altı, beden tüyleri
Genel göğüs, sırt, kanat altı vb. tüyleri (bu tüylerden çok daha küçük olan ve sapları olmayan ince pamuğumsu tüyler de bulunmaktadır)
Benimde 1 adet erkek muhabbet kuşum var. Evlendiğimizde düğün hediyesi olarak gelmişti 4-6 aylık anca idi ve şuan yaklaşık 2. yaşında.
2 yıldır yaptığım bakım;
2 günde 1 suyunu
3 günde 1 alt kağıdını(gazete kağıdı kullanmamaya özen gösteriyorum)
Haftada 2 kezde yemliklerini değiştiriyorum.
2-3 ayda 1-2 adet kraker denilen sözde ballı! ek besin veriyorum.
Mama ile ek besin vermem gerektiğini bilsem de kuşum farklı beslenme alışkanlıklarına sahip değil. Maydanoz vb. yeşilliklerden korkuyor, ağırlıklı olarak kuru yem ile besleniyor. Şimdilik bir sorun yok ancak doğru beslenmediğini bilmek üzüyor beni.
Bir tek benim ağzımdan kırıkladığım ceviz fındık vb. çerezleri yemeyi seviyor oda sadece ağzımdan. Elimden bile yemekten imtina ediyor.
Hem genel bakımında, hem de beslenmesinde vereceğiniz tavsiyeniz var mı?
Merhaba,
mubişiniz alışkın mı? serbest uçuş olanağı tanıyor musunuz? Kafeslerine yapılan her türlü yaklaşımı tehdit olarak tanımlarlar ve kafese konulacak her türlü değişik gıdadan ve aksesuardan korkarlar. Size alışkın ise özellikle yeşillikleri kocaman parçalar halinde olmadan (göbek, salatalık vb.) uzun süre uzaktan göstermeniz, evirip çevirmeniz, karşısında yemeniz gerekebilir.
Ağızdan yemeyi çok severler çünkü yalnızlar ! Sizi eş, anne (erkek de olsanız) olarak görürler. Ağzımızdaki milyonlarca bakterinin verebileceği zararları en aza indirgemek açısından, çiğnemeden, dudaklarınız arasında sıkıştırarak her türlü yararlı besine alıştırabilirsiniz (dudak ısırıkları da az acımıyor).
Tuzsuz etimek, çok çok az bebe bisküvisi (şekerli çünkü) , haşlanmış yumurta sarısı , rendelenmiş havuç, ince kıyılmış yumurta beyazı ezmesi ile yumurta maması yaparak haftada 2 kez verebilirsiniz.
Not: Bu konuda oldukça deneyim ve bilgi sahibi olduğumu düşünsem de, yumurtadan itibaren besleyip büyüttüğüm onca mubişe rağmen , şu anki kendi yavruma 7 küsur yıldır "sade kanarya yemi" dışında hiçbir kuru yem yedirmeyi başaramadım :)
Fırsat bulduğumda; yazdığım, çevirisini yaptığım arşivimdeki makalelerden eklerim.
Saygılar
Söylemeyi unutmuşum, fırsat buldukça(genellikle haftada 2 kez) kafesinden çıkarıp 15 dakika uçmasını sağlıyorum, özellikle yağ tutmaması ve kanat gelişimi için uçmanın önemine vakıfım.
Tuzsuz etimek, çok çok az bebe bisküvisi (şekerli çünkü) , haşlanmış yumurta sarısı , rendelenmiş havuç, ince kıyılmış yumurta beyazı ezmesi ile yumurta maması yaparak haftada 2 kez verebilirsiniz.
Bunları lapa yapıp alt kağıdına dökmeyi mi, yoksa mamalık kullanımını mı tavsiye edersiniz? Eşelenme iç güdüsü için yuva zeminine dökmenin faydalı olduğunu söyleyenler olduğu gibi, hijyen açısından mama kabı kullanımını tavsiye edenlerde mevcut.
Ben ise zemine döküp, yarım günden sonra geri almayı denedim bir kaç kez. Ancak dediğiniz gibi benim beyefendi de farklı olan herşeye karşı çekingen.
Serbest uçuşlar; hem kendine güveni hem ev halkı ile sosyalleşmeyi sağlar ancak sizin sağladığınız süre dışarıda henüz sakinleşmeden hemen içeri almak gibi oluyor. Süre uzatılmalı. Umarım kafese sokmak için ele almıyorsunuzdur.
Yere hiçbir zaman mama, kuşkumu vs. konulmaz. Minicik mama kapları, yeşillik takmak için aksesuarlar var. Ve bir önemli konu daha "ayna" asla ve asla olmamalı.
Serbest uçuşlar; hem kendine güveni hem ev halkı ile sosyalleşmeyi sağlar ancak sizin sağladığınız süre dışarıda henüz sakinleşmeden hemen içeri almak gibi oluyor. Süre uzatılmalı. Umarım kafese sokmak için ele almıyorsunuzdur.
Yere hiçbir zaman mama, kuşkumu vs. konulmaz. Minicik mama kapları, yeşillik takmak için aksesuarlar var. Ve bir önemli konu daha "ayna" asla ve asla olmamalı.
1- Yok hayır, ele mecbur kalmadıkça(bit kontrolü vb.) almıyorum. Parmağıma konmasını sağlayıp kafes kapısını gösteriyorum, girmek isterse kendi giriyor, istemez ise biraz daha uçuruyorum.
2- Hemen bugün mama kabı edineceğim.
3- Ayna konusunda farklı görüşler mevcut. Doğrusunun ne olduğunu inanın bilmiyorum. Kusma davranışını bir süredir gözlemliyorum ancak yalnız bir kuş olduğu için çıkarınca strese girmesinden korkuyorum. Sanırım en doğrusu bir arkadaş edinmesini sağlamak ancak hediye* olarak gelen arkadaşımızın yanına dişi alma düşüncesine eşim sıcak bakmıyor. (keza eşime hediye gelen kuşumuzdan eşim korkuyor ve 2 yıldır parmağına bile alamadı)
* Bu konuda çevremizi uyarmalıyız, hediye olarak bizim bakımımıza muhtaç bir hayvan verilmeden önce bakımını üstlenmek istiyor muyuz sorulmalı!
:)
Size "ayna" ve "eş seçimi" konusundaki deneyimlerimi aktarayım. Ayna varsa hemen çıkarılmaz, sizlerle karşılamalı dost ihtiyacını. Dişi kuş alıp getirmekle "eş" tutma olmuyor. Aşağıdaki makalelelerimi inceleyiniz lütfen.
Saygılarımla
Lütfen profilinizdeki "şehir" kısmını yeniden düzenler misiniz?
Gelişmeleri gözönüne aldığımda; ilk başlarda özellikle tek bakılan kuşların (genelde erkek kuşlar), bakıcıların yeterli sürelerle ilgi göstermemeleri nedeniyle kafeslerindeki yalnızlıklarının azaltılması, konuşmasının sağlanması (??) gibi yanlış düşüncelerle ayna, plastik kuş vs. konulmaya başlandığını, günümüzde bu davranışdaki hatanın farkına varılmasına rağmen ticari amaçlarla hala teşvik edildiğini düşünüyorum.
Eğer yalnızca bu düşüncelerle ayna koymayı düşünüyorsanız , gerçekten "benim için doğru evcil mi mubişler?" diyerek kendinizi sorgulamanız gerekir.
Bir çok muhabbet kuşu, etrafında diğer muhabbet kuşlarına ihtiyaç duyan sosyal kuşlar olsa da tek başlarına yetiştirilmektedirler.
Bu tek kuşların birçoğunun kafesinde oyuncak olarak plastik kuşlar veya küçücük aynalar bulunmaktadır. Mubişlerimiz kendi görüntülerinin yansımasında, kendilerini tanıma yetisine sahip değildirler ve bunu başka bir kuş olarak algılarlar. Artık bu aksesuarlar tehlikeli olarak bildirmiş ve hayvan haklarına aykırı bulmuştur.
Bence bu iki aksesuarın dışında, kafese bağımlı olmadan serbest dolaşan ve yaşantımızı/evimizi paylaşan kuşlarımızı da dikkate alarak yaşam alanındaki ayna ve benzeri yansıtıcı eşya, aynalı salıncak, aynalı banyo, minik yansıtıcılı toplar, oyuncak kuş, parlak çan ve ziller, kapı/pencere ve vitrin camları, cdler,cep telefonu, cam/kristal avizeler, mikrodalga fırın camları ve benzeri gereçleri de zararlı olarak nitelendirebiliriz. Bu saydıklarım abartı olarak görülmemelidir. Kuşlarımız ev içindeki bu tür gereçlerin yerlerini çok kolay bulmakta, hatırlamaktadırlar. Türlü akrobatik hareketlerle en ufak görüntü yansımalarına yakınlaşmak istediklerinden önlem almak gerekmektedir.
Yukarıda saydığım gereçlerin tümünü “Ayna” ismi altında değerlendirerek neden uzak tutmamız gerektiğine bakalım.
En büyük zarar “Nesneye Kusma” sonucu ortaya çıkan “Kursak İltihabı”dır.
Özellikle tek tutulan erkek muhabbet kuşları başlarını aşağı yukarı sallayıp , aynaları beslemeye yönelirler. Kendi görüntülerini, potansiyel bir eş olarak görür ve iltifat / kur düşüncesi ile yiyeceğini ona verdiğini düşünür. Ama aynadaki yansıması, yiyeceği almayacaktır, bundan dolayı kuş da kustuğunu yutar, daha çok beslenerek yeniden “Eşine” besin verecek, yeniden yutacak ve böyle sürüp gidecektir.
Düşünebileceğiniz gibi, kursak mukozası, bir andan sonra ağrı vermeye başlar, veterinerler,bunun bir kursak tahrişine neden olduğunu belirtmektedirler. Kuşlar hastalanır ve acı çeker, gereksinimleri olan besinlerinin bir kısmını bu nedenle kusarlar. Normal olarak doğada bize veya evcil hayvanlarımıza zarar vermeyecek olan bakteriler ve diğer mikroplar bulunmaktadır. Ama bir kuşun kursak mukozası iltihaplandıktan sonra, bu mikroplar harekete geçerler. Sonuç, bakteriler veya mantarların neden olduğu kursak hastalığıdır.
Diğer olumsuzlukları da maddeler halinde sıralarsak:
*Aynayı sahibine karşı koruma içgüdüsü ile ısırma, hırçınlaşma
*Eğitim ve evcilleştirme çabalarını yanıtsız bırakma, alışmama
*Çevreye, sahibine ilgisizlik, kafes dışına çıkmak istememe
*Eş beğenmeme, eş, olması durumunda eşine ilgisizlik, eşler arası kıskançlık
*Kusma sonucu karşılık alınmaması nedeniyle stres
*İleri düzey kelime ezberleyememe şikayetleri (aslında bu durum yani konuşma ya da konuşmama sağlığını etkilemez, hiç gerekli de değildir ama tek kuşlar, diğer mubişlerin seslerini genelde bilmediklerinden ve sahiplerinin kullandığı kelimeleri iletişim aracı olarak tanıdıklarından aynalara tekrarlamaktadırlar)
Ne yapmalıyız?
Mümkünse ayna ve yansıtıcı aksesuarla hiç tanıştırılmamalıdır. Kafesinin yerleştirildiği konumdan da görülmemesi sağlanmalıdır.
Uzun süre var olan aynanın çıkarılması veya engellenmesi de eşini kaybetme ve yalnızlık duygusuna neden olmakta, ayrı bir stres yaratmaktadır ancak çıkarılmamasının vereceği zararlarla karşılaştırıldığında karar “çıkarma/engelleme” olmalıdır. Ancak tekrar belirtmekte yarar var, çıkarıldığında mutlaka şaşıracaklar ve geçici de olsa stres yaşayacaklardır. Özellikle serbest kuşlar için ilk aşamada ulaşamayacakları, kusma hareketini yaparken çok zorlanacakları bir konuma alınarak daha sonra da çıkarılması daha uygundur.
Serbest uçuş olanağı tanınan kuşların tepkileri, 2 gün kadar sürekli bu nesneyi arayıp çok yüksek sesle bağırıp çağırmak hatta dolap, vitrin, raf içlerine girerek eşelerler .
Kafese bağımlı kuşlar ise tellere asılır, yemliklere girer, tabandan kaçmaya uğraşır, sürekli öteler vs. Bu durumlarda (vakanın ağırlığına göre 1-3 gün) hiçbir şekilde duygusallık göstererek geriye takmamak önemlidir. İlgi odakları, aşağıda belirttiğim şekilde mutlaka başka yöne çekilmelidir. Ağır stres yaşamaları , tüy yolmaları engellenmelidir.
Aşırı ilgi, başka aksesuar konulması, kafes dışında serbest dolaşım sağlanarak ilgi odağının değiştirilmesi, dış oyun parkı düzenlenmesi ile yalnızlığının yaratacağı olumsuzluklar en aza indirgenebilir. Serbest dolaşım zamanlarında aynaya yönelme sözkonusu ise; bu gereçlerin bulunduğu yerlerde (oda, banyo, mutfak) tek başına bulunması önlenmeli, herhangi bir yansıtıcı nesneye yöneleceğini hissettiğinizde veya yöneldiği anda başka bir konuya odaklanmasını sağlamalısınız. Bazı yansıtıcı gereçler sürekli örtülmeli, ayna bulunan ortama girmesi gerekiyor ise geçici olarak önüne engel konulmalıdır. Ne yapılırsa yapılsın gidip bulurlar ama kısa sürede müdahale edilirse kur yapacak, kusacak kadar konsantre olamazlar.
Tüm bu uygulamalar çerçevesinde mutlaka çok uzun süre gözlemlenmeli, davranış değişiklikleri doğru yorumlanmalı ve uygun bir yöntem belirlenmelidir.
En güzel ve en uygun çözüm tabii ki "kendi seçeceği bir eş"tir.
Yazarı: Erhan
Öncelikle mubişseverlerden; yaşı/ayı, cinsiyeti, sağlık durumuna bile dikkat etmeksizin, kendilerinin beğenip de eve getirdikleri kuş ile kendi kuşları için bu makaleyi okumadan “eşleşirler mi?, yavruları olur mu?, anlaşırlar mı?” gibi gereksiz düşüncelere kapılmamalarını özellikle rica ediyorum. Gönül işidir, belli olmaz.
Bu makalenin amacı; öncelikle kuşlarını anlaşacakları karşı cinslerle eşleştirerek daha mutlu yaşamalarını sağlamak isteyen üyelerimize yol göstermek, aynı konuda açılacak yüzlerce mesajı engellemek, her soruya aynı yanıtın verilmesi veya yanıtın zaten var olması yüzünden yanıtlanmaması durumlarını ortadan kaldırabilmektir.
Aşağıdaki mavi renkte belirtilen bölümlerimizde; eş seçecek ve eş olarak alınacak kuşlarda ve ortamda mutlaka bulunması gereken özellikler (sağlık, yaş/ay uygunluğu, kardeş olmama, hijyen vs.), anlaşmış çift kuşlar (halen kuluçka yavruları/yumurtaları olan eş kuşlar demiyorum) alınacak ise dikkat edilecekler hakkında detaylı bilgiler verildiğinden yeniden değinilmeyecektir. Örneğin ; kuşu ağır tüy değişiminde , çok yakında ağır travma veya stres yaşamış, genetik hastalıklı, halen tedavi altında vb. koşullardaki kuşlar için "eş seçimi" düşünmek uygun değildir.
Onlar birer canlı. Zoraki eşleştirme denemeleri; kuşunuza yarardan çok aşırı zarar verecektir, size olan yakınlığının zedelenmesi, aşırı stres yaşaması ve bunun sonucu hastalıklara kadar gidebilecek olumsuzluklar yaşanacaktır.
Aylarca sevgiyle dostluklarını paylaştığınız yavrunuzun, sırf yavru alma hırsınız nedeniyle bu tür olumsuzluklar yaşamasını ister misiniz?
Aşağıdaki bilgiler ve görüşler; çeşitli gözlemlere, deneyimlere, araştırmalara, yanılgılara dayalıdır. Bazı önerileri uygulamak zorunuza gidebilir ancak en sağlıklı yöntemler bunlardır. Karşıt görüşler, ek öneriler tabii ki olacaktır.
Tek kuşlara eş seçimi için öneriler:
*Mubişinize eşini kendisinin seçme olanağı tanımalısınız. Nadiren dışarıdan getirilen kuşlarla anlaşma ve eşleşme sözkonusu olsa da kuşun kendi seçimi çok daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.
*Mümkünse kuşunuzu aldığınız yere (doğru yerden doğru kuş aldığınızı düşünerek), ulaşabilirseniz üreticiye veya çok sağlıklı kuşları barındıran ve hijyenik bir ortam sunan petshoplara gidiniz. Sizin belirleyeceğiniz başka kaynaklar (tanıdık kuşu/kuşları içinden seçim...gibi) da olabilir.
*Bu yerlerle konuyu ve yapmak istediklerinizi konuşarak anlaşma sağlayınız.
*Kuşunuzu, dış ortamla ve olası huzursuzluğu ile ilgili olumsuzluklardan koruyup götürünüz.
*Gittiğiniz yerde bulunan kuşları gözlemleyerek en uygunlarını belirleyiniz. Belirlediğiniz kuşun herhangi bir kuşla anlaşma, eşleşme davranışlarında bulunmadından emin olunuz.
*Dikkat: Hem daha önce sizlerle paylaştığım kendi gözlemim hem de çeşitli kaynaklardaki bilgilere göre (özellikle uzun süre tek bakılan) kuşlarımız kendi renklerine yakın renklerdeki kuşlara karşı daha çok yakınlık duymaktalar. Hele “Ayna” ile yaşamlarını geçirmiş kuşlar için tek renk kendi renkleridir. Yani renk beğenmeme özellikleri de var.
*Kuşunuz erkekse beğenilen 1-2 dişi kuşu erkeğin (yani sizin) kafesinize koyun.
*Kuşunuz dişi ise birkaç erkek kuşun bulunduğu bölmeye koyun. Dişiler kafeslerine aşırı düşkün ve korumacı olduklarından yeni gelen erkek kuşlara ani tepki vermesini önlemek amacıyla o ortamda boş kafes gözü veya kafes varsa dişiyi önce oraya alıp erkekleri daha sonra yanına koyabilirsiniz.
*İlk anlarda şaşkınlık yaşamaları doğaldır. Yarım saat kadar bir süre içinde anlaşıp anlaşmayacakları (bu konuya dikkat: eşleşmeleri değil, anlaşmaları, kavga etmemeleri anlatılmakta) belli olur. Birlikte oldukları süre uzatıldıkça daha sağlıklı gözlemler mümkün olabilir. Eğer gagalarını dokundurular, birbirlerine yönelip ötüşmeye başlarlar, yanyana dururlar, birbirlerinin kafalarını kaşırlar ve yem verme/alma benzeri hareketler daha da olumlu gelişmelerdir (Ancak çok iyi anlaşan kuşların kur davranışları kadar fazla yakınlık beklenmemelidir). Birbirlerinden uzak noktaları seçerler, birbirlerinden kaçarlar veya birbirlerini gagalarlarsa farklı kuş deneyebilirsiniz. Şu konuya da dikkat edilmelidir; çok kısa sürelerle kuş değişimi yapmak kuşunuzu strese sokar, kavga ettikleri belirgin kuşu orada tutmak da aynı şekilde sakıncalıdır. Kuşunuzun dostu sizsiniz, O’nu en iyi siz tanırsınız ve davranışlarından ruh halini anlarsınız.
*Eve geldiklerinde her ikisinin de ayrı kafeslerde bir süre tutulmaları karantina uygulaması sağlayacak, birbirlerinin yanına geçme isteği uyandıracak ve yeni gelen kuşun ortama, sizin varlığınıza alışmasını sağlayacaktır.
*Kuşunuz erkekse kendi kafesinde kalır, dişi süre sonunda erkeğin kafesine geçer.
*Kuşunuz dişiyse, yeni gelen erkek sürekli kullanılacak yeni bir kafese konulmalıdır, gene süre sonunda dişi erkeğin kafesine geçer.
*Serbest ortamlar, kuşların doğaları gereği kendilerini özgür, baskı altında olmadıklarını hissettikleri alanlardır. Bu nedenle evdeki alışma/karantina süresi tamamlandığında, her ikisinin de sizin de bir kenarda gözlemlemek üzere sessizce oturacağınız odada, salınmak suretiyle buluşturulmaları daha doğru olacaktır. Bu salınma esnasında herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı, tam aksine olumlu gelişmeler izlendiği takdirde, dışarıda oldukları zaman içinde kafes sayısında (her 2 koşulda da dişinin kafesi her ihtimale karşı düzeni bozulmadan kaldırılır) indirime gidilir, bu yöntem kendiliklerinden aynı kafese dönmelerinin getireceği istek nedeniyle stres, kızgınlık vs yaratmaz.
*Aşırı kavga gözlenmemesine rağmen fazla yakınlık da görülmezse ya yeni gelen kuşun serbest ortama alışmaması ya da tedirginliğini atamamış olmasındandır. Yeniden kafeslerine dönmeleri sağlanır, süreç yeniden başlatılır. Birbirlerini beğendiklerinden emin olduğumuzdan bazı uyuşmazlıkların çeşitli nedenlerden geçici olarak (dişinin hazır olmaması gibi) kaynaklanabileceğini düşünebiliriz.
*İlk karşılaşmalarında anlaştıkları gözlenen kuşların eve geldiklerinde hafif tartıştıkları, ayrı durdukları da rastlanılan davranışlardandır. Bunun nedeni genelde kafes ve ortam değişikliğidir, kuşların kişiliklerine göre değişken süreleri kapsayacağından zaman tanınmalıdır. Zaten yukarıdaki bazı öneriler de bunu gidermek içindir.
*Uzun süreli tek bakılan ve alışkınlıkları bizlere odaklı olan kuşlarda, ilk zamanlarda, kendileri gibi mubiş de olsa türlerine karşı uyumsuzluk davranışları gözlemlenebilmektedir.
*Yukarıdaki maddelerin bir kısmı , kendilerine seçme olanağı tanınamayacak kuşlara eş seçiminde ve eşlerin buluşturulmalarında da kullanılacak özelliklerdedir.
Kısmetse kuşunuz artık yalnız değil, yeni bir yaşam biçimine sahip. İsteklerini, beklentilerini gözden geçirmesi, yeniden düzenlemesi gereken sizsiniz. Herşey eskisi gibi olmayacaktır.
Tüm yazdıklarımı okudu iseniz; mubişlerin bir "kuş" olmaktan öte , aşırı duygusal, tek eşli , sevgi dolu bir canlı olduğunu hayranlıkla görmüşsünüzdür.
Benden hazırlaması; geliştirmek, eleştirmek sizlere kalmış .
*** Bir konuda uyarıda bulunmak isterim. Mubişlerimiz (aslında hangi hayvan olursa olsun) yaşantımızı, yıllarımızı paylaşmayı kararlaştırdığımız canlılar. Mutlaka haklarında hemen her şey öğrenilmeli, onlar tanınmalıdır. Eş seçtirmek için önce kendi kuşumuzun ayı mümkün olduğunca yakın / cinsiyeti tam olarak belirlenmelidir. Sonra da eş seçimi için gidilen yerde; adaylar, kuşumuzun özelliklerini de dikkate alarak "şu, şu.." diyerek tarafımızdan belirlenmelidir. Eğer petshop sahibine, kuşçu?ya hatta üretici olduğunu iddia eden bazı kişilere sorarsanız , onlar sizin beklentileriniz doğrultusunda herhangi bir kuşu allayıp pullayıp vermeye çalışacaklardır. Sonra da hem kuş hem sizler için pek çok sorun, stres....
Saygılarımla.
Hazırlayan: Erhan
..........
* Bu konuda çevremizi uyarmalıyız, hediye olarak bizim bakımımıza muhtaç bir hayvan verilmeden önce bakımını üstlenmek istiyor muyuz sorulmalı!
demişsiniz. Bu konuda da çevremizdekilere okuması için hazırladığım makale :)
Eğer:
• Her yere saçılacak yem kabuklarını, evde serbestçe dolaştığında olur olmaz yerlere bırakacağı dışkılarını ve yılın değişik zamanlarında evde uçuşacak tüyleri önemsemeyecekseniz ve özellikle tüylerinden etkilenebilecek olduğunuzun bilincinde iseniz;
• Ailenizin diğer üyelerinin de görüş ve onaylarını aldınızsa;
• Kuşu kucağınıza, avucunuza alıp sevmek istemeyecekseniz;
• Beslenmesi, temizliği, eğitimi ve dostluk ihtiyacı için her gün mümkün olduğu kadar çok zaman ayırabilecekseniz;
• Evcilleştirmek için aşırı sabrınız varsa;
• Evcilleştiğinde sizin arzuladığınızı değil onun duygularını ve isteklerini (zarar verecekse engelleyerek) önemseyecekseniz;
• Hastalandığında veteriner hekime götürmek için paranız ve olanağınız varsa, koşullar ne olursa olsun üşenmeyecek, olur olmaz önerilere kulak asmayacaksanız;
• Yaşamınızda ona ayırabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz 10 ya da daha çok yılınız varsa;
• Hastalıkları, gereksinimleri, mutluluğu için her türlü bilgiyi edinerek tümünü gerektiğinde kendi ihtiyaçlarınızdan önde tutarak sağlayacaksanız;
• Eşini kendisinin seçme olanağı sağlayabilecekseniz;
• Şimdiden, yavruları olduğunda ne yapacağınızı düşünüp gereken özeni gösterip önlemleri alacağınıza inanıyorsanız;
• Onu gerçekten sevebilecek, ucuz bir kuştan çok, dost, evlat olarak görebilecekseniz;
EVET sizin için ideal bir evcil hayvandır.
Ancak;
• Pasaklı, düzensiz bir evcil hayvan istemiyorsanız;
• Yalnızca kafesinde oturan sevimli bir kuş olmasını istiyorsanız;
• Bu kadar ucuz bir kuş olmasına rağmen veteriner hekim için muayene, tedavi, ilaç parası harcanmasını israf , hele hekime götürmeyi kendiniz için eziyet olarak görecekseniz;
• Kucaklayıp avucunuza alabileceğiniz, mıncıklayacağınız bir evcil istiyorsanız;
• Sakin bir kuş istiyorsanız;
• Sabırla denemenize rağmen (ki doğru yerden doğru kuşu aldığınızda ve doğru yöntemleri uyguladığınızda başarmamanız mümkün değildir) size alışmadığında kızıp değiştirmeyi düşünecekseniz;
• Onların sadece bir iki yıl yaşayacağını düşünüyorsanız;
• Çocuğunuza sorumluluk bilinci aşılamak için almak istiyorsanız;
• Ortamınız, onun için ayrılabilecek alan için uygun değilse, ısınması ve serbestçe dolaşması, oynaması için gereken önlemleri alamayacaksanız;
• Herhangi bir nedenle 1 günden fazla ayrılmanız gerekirse ya da uzun süreli tatile çıkıyorsanız, evinizin anahtarını bırakabileceğiniz bilgili ve ilgilenecek bir dostunuz yoksa;
• En uygun kafes, gıda, aksesuar ve benzeri ihtiyaçları için ayırabileceğiniz yeteri kadar bütçeniz yoksa;
• Onu gerçekten bir dost, arkadaş daha doğrusu çocuğunuz gibi sevmeyecekseniz;
HAYIR, Muhabbet Kuşları sizin için doğru evcil değildir.
Ayrıca siz, muhabbet kuşu isteyen bir çocuğun anne babası iseniz, aşırı gibi özen göstermeniz ve sorumluluğu çocuğunuzla birlikte üstlenmeniz gerektiğini lütfen aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuzun önünde ; kanatlı yavrunuza ilgisiz davranmak, bakımını savsaklamak hatta ölümüne neden olmak ister misiniz? Yaratacağınız travmanın sonuçları gençlik yıllarında ortaya çıkacaktır. Gerçekten siz de o kuşu istemek ve yukarıdaki tüm gereklilikleri sağlamak zorundasınız, zaten bu durum bütün evcil hayvanlar için geçerli.
Hazırlayan: Erhan
Son parti de çıkan yavrular.
Tanıştırayım; oğlumuz Hakkı ;)
5 kuluckadan yvrular..hepsının sıze selamı var ):D
Ay superler maşallah... bizim aile reisi eski sahibine gitti, Çınar'cık ta öldü, kaldık iki oksuz yetimle
Ay superler maşallah... bizim aile reisi eski sahibine gitti, Çınar'cık ta öldü, kaldık iki oksuz yetimle ��
basınız sagolsun...onlar var yoldas uzulmeyın:( size bu gunden toplu selam verelım..
akçabardak
21-10-2016, 13:57
Maşallah.
Görkem41
22-10-2016, 17:48
Merhabalar ben evim müsait olmadığı için devamlı muhabbet kuşu besledim okuduğum okumadığım aşşağı yukarı tüm sorunlarla karşılaştım.Fakat bu seferki çok ilginç bunu tanımlayamıyor ve bi hastalık olup olmadığını bilemiyorum.Benim muahbbet kuşum dişi 9 aylık falan fakat hayvan bir 10 15 sn (son 2 3 gündür arada bir) kaya gibi duruyor ele gelmekten hoşlanmaz öyle kitlendiği zaman en sevmediği hareketleri de yapsam taş gibi duruyor kafasını hafif yukarı kaldırıyor ve taş gibi duruyor.Bunu bilen duyan varsa lütfen cevap yazsın teşekkür ederim...
Merhabalar ben evim müsait olmadığı için devamlı muhabbet kuşu besledim okuduğum okumadığım aşşağı yukarı tüm sorunlarla karşılaştım.Fakat bu seferki çok ilginç bunu tanımlayamıyor ve bi hastalık olup olmadığını bilemiyorum.Benim muahbbet kuşum dişi 9 aylık falan fakat hayvan bir 10 15 sn (son 2 3 gündür arada bir) kaya gibi duruyor ele gelmekten hoşlanmaz öyle kitlendiği zaman en sevmediği hareketleri de yapsam taş gibi duruyor kafasını hafif yukarı kaldırıyor ve taş gibi duruyor.Bunu bilen duyan varsa lütfen cevap yazsın teşekkür ederim...
Eş istiyor. Eminim.
SM-G600F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161220/a977d8311900ebc5401fe9bf3705682f.jpg Çınar'cığımın yadigari 😊
[QUOTE=ugur29;1364101]Masallah.[/QUOTE
büyüdüler artık torun tombalağa karıştılar
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161220/a977d8311900ebc5401fe9bf3705682f.jpg Çınar'cığımın yadigari 😊
maasallah cok guzel bır yadıgar bırakmıs...cok yakısıklı...41 kere maasallah..
kazımşerif
14-10-2021, 08:13
Herkese selamlar! Muhabbet kuşlarıyla ilgili her konuyu bu sitede bulabilirsiniz. Tavsiye ediyorum:
Muhabbet kuşu (https://muhabbetkusudunyasi.medium.com/)
mixfruit
15-07-2022, 15:46
Muhabbet kuşu sindirim düzeni çok önemli. aşırı yağlı yiyecekler bu düzeni bozar... kuşunuza öncelikle daha yaz yağlı hatta yağsız mamalar vermenizi öneririm... kolay gelsin, (https://www.eniyi5ler.com/muhabbet-kusu-yumurta-yer-mi/) geçmiş olsun...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.