PDA

View Full Version : Muhabbet Kuşu

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6

yeşilkolik
15-12-2013, 15:59
3 Yıl kadar önceydi. Bir petshopta bir kafesin dibine sinmiş halde gördüm onu. Doğru dürüst yürüyememesi bir yana hiç tüyü olmaması çok garipti. Birileri hasta diye oraya terk edip gitmişti. Öylesine masumdu ki, kıyamadım. Orada kalsa belki yem bile verilmeyecekti ona. Çok uzun bir ömrü de olmazdı bu durumda. Sonuçta benim tatlı minik kızım da ailemize katıldı...

417755

Sakat olan ayağını her gün pomatlarla ovdum. Aslında ilk zamanlarda hiç güveni yoktu insanlara. Ellerimi ısırır, hatta kanatırdı. Sonra yavaş yavaş düzeldi ayağı. Ama neredeyse hiç tüyü yoktu. Araştırdığımda Fransız tüy döküm hastalığı adı verilen genetik bir hastalık olduğunu öğrendim. Ama onun bu engeli sevilmesi için asla engel değildi. İşte o yüzden çok sevdim minicik kızım Bıcır'ı ben...

417756

Eylül ile garip bir bağları vardı. Eylül bize geldiğinde, onu bir yemeni ile kundaklar, başını seve seve uyuturdu. Ah nasıl mutlu, huzurlu uyurdu bir bilseniz! Paşa ve Fıstık uçarken zıplaya zıplaya onların peşinden koştururdu. Eve ilk getirdiğimde ayrı küçük bir kafese koymuştum onu. Diğerlerinin kapısı hep açık duruyordu. Onun da bazen açıyordum, birlikte oyunlar oynuyorlardı. Bir gün ne göreyim; bizim kız kafesin kopuk olan telini nasıl aştıysa taşınmış diğerlerinin yanına. Birkaç kez kendi kafesine koydumsa da o yine firar ederek büyük kafese yerleşti.

417758

Diğer ikisinden çok yemek yerdi. Şayet tüyleri olsa, diğerlerinden çok daha iri olacağını düşündüm hep. Balkona ne zaman çıksa bir güzel yıkanırdı. Olmayan tüylerini temizler, sonra da titrerdi. O zamanlar alır, ısıtırdım. Bir de bakardım ki, uyumuş bizim kız. Kafesinde bir akrobat gibiydi. Gagasından asılı bir yarasa misali sallanır uyurdu kafeste. Uçamıyor olmanın eksikliğini gagasını çok iyi kullanarak gideriyordu. Bir de o tüysüz kanadının altına başını saklayıp uyuması vardı ki, daha bir sevimli kılardı onu. "Bıcır, neredesin kızım?" dedik mi bıcır bıcır tırmanır kafesin tellerine, hemen gösterirdi kendini.

417759

417757

Paşa, onu bir dişi kuş olarak değil de bir yavru kuş olarak gördü daima. Paşa'nın yanına sokulur, ona dayanıp uyurdu. Paşa, yavrusunu besleyen kuşlar gibi beslerdi onu. "Can dostum Bıcır" deyişini bir duysanız!... Kardeşimin eşi Polonyalı... Paşa'nın bu sözü o kadar dikkatini çekmiş ki, "what does it mean?"
diye sorduğunda bu duygunun ne olduğunu anlatacak kelimeleri bulmakta çok zorlanmıştım.

Bu sabah konuştum yine onlarla. "Neredesin Bıcır kızım?" dediğimde baktı kafasını uzatıp o boncuk gözleriyle. Meğer vedaymış bu son bakışlar. Bırakıp gidecekmiş ansızın bizi.

Öylece uzanıvermiş kafeste yere. Paşa başında, can dostunu uyandırma telaşına düşüvermiş.

Garip bir acı yüreğimde... Bir cana veda etmek ne kadar zor! Bembeyaz sarıp sarmaladım kızımı. Gözyaşlarıyla, bahçedeki ayvanın altın emanet ettim meleğimi toprak anaya... Gökyüzü delindi yine, bulutlar eşlik etti gözyaşlarıma.

Şimdi büyük eksik var evimizde. Yanıyor yüreğim özleminle...

Sizi o kadar iyi anlıyorumki göz yaşlarımı tutamadım. Bir insanın sevdigi canlıyı kaybetmesi çok acı. :(

smallsmile
31-12-2013, 21:14
arkadaşlar meraba..kuşların cinsiyetini ve yaşını söyleyebilirmisiniz..

smallsmile
01-01-2014, 22:01
bilgi verecek kimse yok mu? beyaz olan kuş(alt foto.daki) vardı zaten besliyordum erkek diye biliyorum.eş aldım yanına(üst foto.daki) kuşçu dişi diye sattı yaşı da küçük dedi ama emin olamadım.. ona göre değiştireceğim kuşu lütfen acil cevap verir misiniz..

Günüm
02-01-2014, 15:08
Üstteki dişi. Yavru değil ama genç bir kuş.

smallsmile
02-01-2014, 16:29
Üstteki dişi. Yavru değil ama genç bir kuş.

çok teşekkür ederim..üsttekini yeni aldım kuşcu dişi ve en fazla 6 aylık dedi...alttakini zaten besliyodum cere rengi sonradan değişti o yüzden dişi mi erkek mi kararsız kaldım..bi kaç sorum daha olacak aslında
-alttakinin de cinsiyeti
-üstteki kuşun cinsi farklı gibi İngiliz muhabbet kuşuna benziyo sanki diğeriyle çiftleşmesinde bi sorun olur mu?çünkü kavga falan ediyolar.anlaşamadılar mı diye tedirgin oldum..
-yuva aldım yeni yuvaya girmiyolar hiç nasıl alıştırabilirm

Günüm
02-01-2014, 16:43
Benim evimde de cinsleri farklı muhabbet kuşları var. Yavru almada problem olmadı.
Tecrübelerimin öğrettiği kadarı ile yuvaya siz alıştıramıyorsunuz. Biraz bekleyin. Eğer anlaşırlarsa dişi girip çıkmaya başlar. Biraz zamana ihtiyaçları var.
Alttaki bana erkek gibi geldi.

smallsmile
02-01-2014, 16:57
teşekkürler

habiş
02-01-2014, 18:17
çok teşekkür ederim..üsttekini yeni aldım kuşcu dişi ve en fazla 6 aylık dedi...alttakini zaten besliyodum cere rengi sonradan değişti o yüzden dişi mi erkek mi kararsız kaldım..bi kaç sorum daha olacak aslında
-alttakinin de cinsiyeti
-üstteki kuşun cinsi farklı gibi İngiliz muhabbet kuşuna benziyo sanki diğeriyle çiftleşmesinde bi sorun olur mu?çünkü kavga falan ediyolar.anlaşamadılar mı diye tedirgin oldum..
-yuva aldım yeni yuvaya girmiyolar hiç nasıl alıştırabilirm

benimde var muhabbet kuşum daha öncede oldu yakından görmüyorum ama resime göre yukarıdaki baya büyük ve dişi bi muhabbet kuşu alttaki ise genç ve erkek bizde denedik öyle ama bizim erkek kuş hiç dişi tutmadı

birde yuvaya girmede acele etmeyin onlar daha eve alışacaklar sonra birbirlerine. Daha sonra yavru alabilirseniz ne mutlu ama biri büyük biri küçük gibi geldi saygılarımla.

smallsmile
02-01-2014, 19:40
cevap veren arkadaşlar teşekkür ediyorum.dişi büyük olunca yavrulama olayı dahamı zor olur..hiç içime sinmedi şimdi yeni aldığımı değiştirsem mi? aslında oynuyolar birbirleriyle 3gün olmasına rağmen tabi bazen ısırıyolar da.dişi olan kuş 6aylık demişti artık kimseye itimat edemiycez :mad:

habiş
02-01-2014, 21:27
yaklaşık bir yaşında olursa yavru verir.
umarım uyum sağlamışlardır bence sabredin bi kaç ay bekleyin duruma göre değiştirirsiniz.

smallsmile
02-01-2014, 21:50
yaklaşık bir yaşında olursa yavru verir.
umarım uyum sağlamışlardır bence sabredin bi kaç ay bekleyin duruma göre değiştirirsiniz.

aslında genel olarak uyumlular beyaz olan kuş(erkek) daha hareketli hep dişi kuşa yaklaşmak oynamak istiyo dişi kuşta bazen karşılık veriyor bazen sadece duruyo uyuyo gibi beyaz kuş gagasıyla dişi kuşun tüyleriyle falan oynuyo bakalım bi müddet izliycem..bir de beyaz kuş konuşuyo eşi olduğu için şimdi unuturmu konuşmayı ve bizi baya huyu değişti çünkü 3günde kıskanç oldu

Günüm
03-01-2014, 18:51
Yanında eşi olsa bile erkek kuşlar konuşmayı ve sizi asla unutmuyorlar. Merak etmeyin.

habiş
03-01-2014, 19:51
aslında genel olarak uyumlular beyaz olan kuş(erkek) daha hareketli hep dişi kuşa yaklaşmak oynamak istiyo dişi kuşta bazen karşılık veriyor bazen sadece duruyo uyuyo gibi beyaz kuş gagasıyla dişi kuşun tüyleriyle falan oynuyo bakalım bi müddet izliycem..bir de beyaz kuş konuşuyo eşi olduğu için şimdi unuturmu konuşmayı ve bizi baya huyu değişti çünkü 3günde kıskanç oldu

Sn smallsmile bizim kuş da erkek.
Yavru iken konuşmayı öğrendi 10 kelime kadar öğrendi.
Yanına kaç dişi kuş koyduysakda eş tutmadı bizde pes ettik.
Ama hiçbir zaman yanına ne kadar kuş gelsede hatta aylarca yanında kuş olmasına rağmen konuşmayı unutmadı şuan kaldığı yerden devam ediyor bizimki biraz tuhaf bi kuş:)

smallsmile
04-01-2014, 16:58
bende erkek kuşu yavruykenden besliyorum çok farklı bi bağ var aramızda kızınca anlıyo hep konuşuyum istiyo ve 4kelime öğrettik biz. şimdi hem eşiyle oynuyo hem bizle oynuyo bizide ihmal etmiyor yani..başlarda korkmuştum eşi geldiği 2,3 gün birden kıskanç oldu ısırmaya falan kalktı ama şimdi iyiyiz.. bilgiler için sağolun :)

gürcan_keskin
04-01-2014, 21:42
Üretim Kafesleri
463250

463251

463252

Kendi yaptığım salma kafes
463253

463254

gürcan_keskin
04-01-2014, 21:46
463255

Bazı kuşlarım.
463256

463257

463258

463259

gürcan_keskin
04-01-2014, 21:50
Yumurta ve yeni doğan yavrulardan görüntüler
463260

Belli bir zaman sonra tüylenmiş halleri.
463261

tamamen tüylenmiş yavrular.
463262

loveforlife
04-01-2014, 22:10
463255

Bazı kuşlarım.
463256

463257

463258

463259

Kendi yaptığınız kafesler harika olmuş. Emeklerinize sağlık. Ne kadar keyifli bir iş yapıyorsunuz! Albinoya bayıldım bu arada...

smallsmile
05-01-2014, 16:27
iyi akşamlar bugün farkettim kuşun ayağında bir şey çıkmış sarımsı ve kabarık mantar mı ki daha önce hiç yoktuu

gürcan_keskin
05-01-2014, 16:31
Kendi yaptığınız kafesler harika olmuş. Emeklerinize sağlık. Ne kadar keyifli bir iş yapıyorsunuz! Albinoya bayıldım bu arada...

Teşekkürler.
2009-2010 yılına kadar 4-5 yıl hobi olarak muhabbetkuşu üretimi yapmıştım.Yaklaşık 300 çift kuşlarım vardı.Farklı bir işte çalışıp birde hobi olarak bunlarla ilgilenmek oldukça zor olduğu için kuşlarımı satmak zorunda kaldım.
Albino cins kuşlar iri yapıdadır ve çok güzeldir,yavrularama açısından verimlidir.Fakat hollanda ve jumbo diyede anılıyor bazı yerlerde.

ocak
05-01-2014, 21:43
gürcan bey hala üretim yapıyormusunuz

mehmetçiçek
07-01-2014, 23:33
sisteminiz o kadar güzel ki.. İnsan özeniyor. Hakkını vererek yapmışsınız.

Lalem
08-01-2014, 19:31
Bunlarda bizim kuşlarımız, Çiko ve Lata .. Çiko erkek kuşumuz 1,5 yaşında. Lata ise tahminen 8-9 aylık. Çocularım yavru yapmalarını çok istiyorlar , merakla bekliyorlar.

Lalem
08-01-2014, 19:41
Çiko `nun , bu ikinci eşi . Diğer eşi, Çiko`yu pek sevmiyordu. Ne yazıkkı üç ay önce öldü. Eşşiz kalınca bizde bu mubişi aldık. .Şimdilik çok iyi anlaşıyor gibi gözüküyor.
Kuşumuz çok cana yakın . Daha önce hiç ele alınmadığı halde gelir gelmez bize alıştı. Evimizin neşesi , çok seviyoruz Lata Hanımı. Elimizde yiyecek birşeyler görmesin hemen dans etmeye başlıyor , banada versinler diye..

Lalem
08-01-2014, 19:46
Henüz kafese yuvalık takmadık . Acaba yuvalık ne zaman takmamız gerekiyor. Daha önce yavru almış arkadaşlardan bilgi almak istiyorum...

Günüm
09-01-2014, 17:01
Hemen takın. Dişi yumurtlamak isterse girip çıkmaya başlar.

Lalem
09-01-2014, 19:39
Cevabınız için teşekkürler Sevgili Günüm.Hemen yuvalık alacağım.

celalim01
12-01-2014, 22:09
Uzun süre muhabbet,papağan gibi kuşlar besledim.Benim muhabbetim bana geldiğinde eşi vardı ve üstelik 3-5 yaşlarındaydı.Eşi olan kuş konuşmaz dediler ama benim erkek kuşum konuştu hemde bana geldikten 1-2 ay içinde ilk ıslık çalmıştı.Yaklaşık 3 kelimelik bir cümle bile kuruyordu.Eşiyle anlaşamıyordu eşini satıp yerine yenisini aldım.Oda hemen hemen konuşma derecesine gelmişti.Komşulara bırakmıştık tatil için memlekete gidince dişi olanı kaçırmışlar.Sonra yerine yenisini aldık ona da alıştı ama yaşlanmaya başladı.hesaplarımıza göre konuşan kuşumuz normal yaş sınırını geçti sonra öldü.Söylenen bütün sınırları aştı.Diğer kuşlarımı da bebeğim 7 aylık felandı alerjisi olduğunu öğrendik.Satmak zorunda kaldık,kuşçuya satarken kuşçu muhabbetleri çok beğendi ama bebeğimizin geleceği için kuşları vermek durumundaydık.Şimdi 7 yaşında olan kızım illada hayvan alalım bakmak isteyince ona tavşan aldık.Şimdi onlara bakıyoruz.

gürcan_keskin
13-01-2014, 18:53
gürcan bey hala üretim yapıyormusunuz

Halen üretim yapmıyorum ama ufak çaplı 4 çift kadar cins kuş alıp(ingiliz **** hollanda) başlamayı düşünüyorum...

gürcan_keskin
13-01-2014, 18:54
sisteminiz o kadar güzel ki.. İnsan özeniyor. Hakkını vererek yapmışsınız.

Teşekkürler sayın mehmetçiçek.
Hobi olarakta uğraşmak apayrı bir zevk.Tabi birde yüksek maddi geliri var.Güzel iş yani...

candem
16-01-2014, 21:15
arkadaşlar duanızı istiyorum. mavişim uçarken duvara çarpıp düştü. 3. günü atlattık. veterinere de götürdük yapacak bişey yok dediler. şimdi biraz daha iyi ama hep uyku modun da ve uçamıyor. hatta zor tırmanıyor. tek tesellimiz yem yemesi su içmesi. :(

hira
18-01-2014, 22:54
Son günlerde nasıl istiyorum bir muhabbet kuşum olmasını anlatamam..
eşime söyledim, o istemiyor:( gündüz ben evde tek kalıyorum camın sıkılıyor dedim yine kabul etmiyor..

hile yapmaya karar verdim bende, bir kuş yakaladım sokaktan diyerek kandıracağım onu yakın zamanda:o sal sokağa gitsin diyecek kadar cani değil ya:p

gürcan_keskin
18-01-2014, 23:22
Son günlerde nasıl istiyorum bir muhabbet kuşum olmasını anlatamam..
eşime söyledim, o istemiyor:( gündüz ben evde tek kalıyorum camın sıkılıyor dedim yine kabul etmiyor..

hile yapmaya karar verdim bende, bir kuş yakaladım sokaktan diyerek kandıracağım onu yakın zamanda:o sal sokağa gitsin diyecek kadar cani değil ya:p

Sayın hira;
Çok iyi bir arkadaş olur size.Bence de siz bu hileye başvurun :)
peki ya bırakalım uçsun özgürlüğüne kavuşsun derse :)
Sevgilerle...

hira
18-01-2014, 23:42
Sn. Gürcan Keskin, Bende o zaman "bu zavallıcığı salarsak ölür" derim:) uçar uçar yorulur yere düşer, kedicikler hamm yapar derim :)

YeniGine
19-01-2014, 00:36
Sevgili hiraaa; valla bu gidişle kapının önüne konacaksın gibi geliyor bana. :D Çiçekler, saksılar, topraklar, kaktüsler, soğanlar, kuşlar!.. Muhabbet kuşu kesinlikle kafes alıştırır isen ev kuşudur. Tabi ki salarsan ya kedilere yem olur ya da bir başka eve kuş olur. Onun için eşini iyice tart, evde kalacak ise al... Yoksa hiç girişme böyle birşeye... Kuşa yazık olur, sen üzülürsün...

loveforlife
19-01-2014, 08:19
arkadaşlar duanızı istiyorum. mavişim uçarken duvara çarpıp düştü. 3. günü atlattık. veterinere de götürdük yapacak bişey yok dediler. şimdi biraz daha iyi ama hep uyku modun da ve uçamıyor. hatta zor tırmanıyor. tek tesellimiz yem yemesi su içmesi. :(
Kıyamam ona... Şimdi nasıl durumu? Allah yardımcınız olsun. Dualarımda olacak Maviş...

loveforlife
19-01-2014, 08:21
Sevgili hiraaa; valla bu gidişle kapının önüne konacaksın gibi geliyor bana. :D Çiçekler, saksılar, topraklar, kaktüsler, soğanlar, kuşlar!.. Muhabbet kuşu kesinlikle kafes alıştırır isen ev kuşudur. Tabi ki salarsan ya kedilere yem olur ya da bir başka eve kuş olur. Onun için eşini iyice tart, evde kalacak ise al... Yoksa hiç girişme böyle birşeye... Kuşa yazık olur, sen üzülürsün...

Ablacığım,
Ben kapı önüne konulmadıysam, kimse konulmaz.:o

hira
19-01-2014, 09:06
Sevgili hiraaa; valla bu
gidişle kapının önüne konacaksın gibi geliyor bana. :D Çiçekler,
saksılar, topraklar, kaktüsler, soğanlar, kuşlar!.. Muhabbet kuşu
kesinlikle kafes alıştırır isen ev kuşudur. Tabi ki salarsan ya
kedilere yem olur ya da bir başka eve kuş olur. Onun için eşini iyice
tart, evde kalacak ise al... Yoksa hiç girişme böyle birşeye... Kuşa
yazık olur, sen üzülürsün...

Görünce o'da bırakmak istemez ablacım, aslına bakarsan hayvanları çok sever ama neden böyle oldu bu kez anlamadım.

serkan_istanbul
19-01-2014, 16:16
Kafes kuşu aldığınızda öncelikle kuş sabit bir yere konulmalı etrafını rahat görmesi açısından. Ilk zamanlar asla ve asla kuş salınmamalı kafesten. Sürekli aynı kişi beslemeli . Yüksek sesle bağırmamalı ve unutulmamalı ki özgür yaşayamazlar . Kafese alışkın kuşlar asla doğada yaşayamaz ya kesi, ya kendi, ya martı yem olur **** kendisi dayanamaz ölür. Sorumluluktur hayvan bakmak eğer evi pisliycek deyip ıkı guınde vaz cayacaksanız almayın.dışarıda tekrar söylüyorum kafes kuşlarının şansı asla yok. Sevgiler

gürcan_keskin
19-01-2014, 23:10
Sn. Gürcan Keskin, Bende o zaman "bu zavallıcığı salarsak ölür" derim:) uçar uçar yorulur yere düşer, kedicikler hamm yapar derim :)

:p:p:p

gokcegokce
27-01-2014, 12:43
Dumanıma nazar değidi ayacıkları ve gagası mantar oldu. :( 2 hafta önce eş de almıştık oğluma Zilli adında. Eşleri ayırdık. Vazelin sürüyorum her gün. Başkaca bir tedavisi mümkün müdür acaba?

hira
27-01-2014, 17:43
Dumanıma nazar değidi ayacıkları ve gagası mantar oldu. :( 2 hafta önce eş de almıştık oğluma Zilli adında. Eşleri ayırdık. Vazelin sürüyorum her gün. Başkaca bir tedavisi mümkün müdür acaba?

Üzüldüm.. Ben maşallah demiştim Sn. gokcegokce ;) ben olsam vazelin sürmek yerine antifungal bi ilaç alırdım petshoptan..

hira
27-01-2014, 17:48
Geçen gün söylemiştim bi muhabbet kuşum olsa, ne kadar istiyorum diye.. dün eltimin doğum günüydü, hediye olarak muhabbet kuşu almışlar;) ne kadar imrenerek bakmışsam artık, eve döndüğümde beni bi sürpriz bekliyordu:dilli: görünce çıldırdım adeta..

467068

ismi hazırdı zaten 'çınar' :p

pek fotojenik olmasada şuan için, ilerleyen zamanlarda güzel pozlar vereceğini umud ediyorum..

Fatih
28-01-2014, 00:59
Geçen gün söylemiştim bi muhabbet kuşum olsa, ne kadar istiyorum diye.. dün eltimin doğum günüydü, hediye olarak muhabbet kuşu almışlar;) ...

Sevgili Hira,
Çınar'a uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum. :) Çınar yanılmıyorsam çok kibar bir bayan olacak. Arkadaki gözüken gaga taşıysa eğer onu çıkartmanızı öneririm. Bende takmıştım ama sonradan zararlı olduğunu söyledi arkadaşlarım ve çıkardım onun yerine kalamar kemiği takmamı önerdiler.

Benimde bu hafta içinde bir çiftim oldu. Arkadaşım hediye getirdi. Kaç haftalardır yana yakıla eş tutmuş bir çift arıyordum ama şimdi elimdekilerle gayet iyi anlaşıyoruz. Kısa bir zamanda size Bal&Kaymak çiftimi tanıştırırım :) :)

hira
28-01-2014, 01:05
Fatih'ciğim,
Çınar erkek bence, burnu mavi sanki? hem satıcı adamda erkek demiş..
Kalamar kemiğini nereden bulacağız pekii? gaga taşının ne gibi zararı
oluyormuş?

Fatih
28-01-2014, 01:11
Fatih'ciğim,
Çınar erkek bence, burnu mavi sanki? hem satıcı adamda erkek demiş..
Kalamar kemiğini nereden bulacağız pekii? gaga taşının ne gibi zararı
oluyormuş?

Ablacım alçı sıkıştırması olduğu için zarar veriyormuş sanırım. Yanlışlıkla yenilmesi durumunda midelerinde kalıp bir süre sonra kuşa zarar veriyor demişti bir abim.

Erkek olabilir ablacım belki flaştan cerenin burun delikleri kısmı beyaz çıktı ondan yanılmış olabilirim ablacım.

gokcegokce
28-01-2014, 12:11
iki gün evdeki antifungal bir merhemi sürdüm zaten bugün de vazelin sürdüm. Bugün 3. gün bakalım mücadeleye devam. Hava burada çok soğuk ve arabamız yok. Veteriner işini o nedenle erteliyorum. Vazelin mantarın hava almasını önlediği için sürülüyormuş. Kuşum onun dışında sağlıklı yemesi içmesi yerinde.
Bu arada sevgili Hira mubişin hayırlı olsun cnım ancak tecrübelerime dayanarak diyorum ki Çınar bir kız :) Petshoplara bakarsan sattıkları her kuş erkek yavrular nereden ürüyorsa artık :P Burun deliklerinin etrafı beyaz hareli olduğu için bunu diyorum. Yavru erkeklerin cereleri mor oluyor ve hiç beyazlık olmuyor. Yetişkin olunca da cere menekşe mavisine dönüşüyor. Yetişkin dişilerde de beyaz hareler kızgın döneminde kahverengine dönüşüyor. Eşin kendisine torpil geçmiş bence dişi kuşlar evin erkeklerine çok ilgi gösteriyor. :)

hira
28-01-2014, 18:48
Kalamar kemiğini akvaryumcuda bulurmuyum Fatih'ciğim? Hem Ceren diyip durma rica ederim, Çınar o Çınar :)

Tebrübelerin seni yanıltıyordur umarım gokcegokce, erkek muhabbet kuşları daha kolay eğitilebiliyormuş... inşallah erkektir..

Narinkhn
28-01-2014, 20:51
Sevgili Hira güle güle büyütün miniği.Benim anneminki konuşuyor haberiniz olsun.Bir kaç kelimeyi sık sık tekrarlayın o da söylemeye başlıyor:))Aşkım,koş vb.

Fatih
29-01-2014, 00:14
Kalamar kemiğini akvaryumcuda bulurmuyum Fatih'ciğim? Hem Ceren diyip durma rica ederim, Çınar o Çınar :)

Tebrübelerin seni yanıltıyordur umarım gokcegokce, erkek muhabbet kuşları daha kolay eğitilebiliyormuş... inşallah erkektir..

Abla evet oralarda genelde satılıyor. Bu arada ablam yanlış anladın sen beni. Cere gaga ile gözler arasında kalan et parçasının adı. Cerenin derken o et parçasını kastettim :)

hira
29-01-2014, 12:07
Fatih'ciğim, Kendi kendime gülme krizine girdim bak şimdi:) cehalet.. en kısa zamanda kalamar kemiği alıyorum,

hira
02-02-2014, 12:58
Çınar eve geleli tam bir hafta oldu, ben okuduklarımdan anladığım kadarıyla hereket ettim, kafesi yüksekçe bir yere koydum ve etrafı tanıması için zaman tanıdım, bir yerde okumuştum, bi zaman sonra ellerinizi kafesin üzerinse koyup kısık sesle kuşla konuşulması gerektiğini, aynende öyle yaptım. ele alışması için 2 gündür kafesin kapısını açıp elimi içeri
daldırıyorum tabii ani hareketlerden kaçınarak, buna rağmen yaklaştığım anda kuş kendini hemen kafesin dibine atarak ciyak ciyak bağırmaya
başlıyor... ne yapmamı önerirsiniz bu durumda?

Fatih
03-02-2014, 01:07
Bunlarda benim minik şekerler :) :)

467902

Uyurken bütün bebekler gibi çok masumlar. :) Hele birde uyanıkken görün siz onları. :)

Hoyaların dallarında tünemeye bayılıyorlar. Sayelerinde tomurcuklanan iki hoyam tomurcuklarını döktü. Olsun gene tomurcuk tutarlar yeter ki oğlumla kızım rahat rahat uçsun :p Destek çubuklarını çok seviyoruz. Daha sonra japon güllerinin dallarını çok seviyoruz. Kafesten çıktılar mı ya hoyalara ya da japon güllerine gidiyorlar. :)

(Eski kafeslerinde bir görüntü bu)

gokcegokce
04-02-2014, 19:42
Dumanı kaybettim az önce çok canım sıkıldı. Neden öldüğünü anlayamadım. Eşim mantar hastalığından olduğunu düşünüyor. Biz sanırım fark edememişiz. İshal değildi ama yemeden içmeden kesilmişti son zamanlarda. :(

sadecegeçen
16-02-2014, 21:00
Sorun şu ki, benim muhabbet kuşu yıkanmıyor. Daha önce bir kanaryam vardı, ve bir tabağa su koyunca kendisi içine girer kanatlarını ıslatırdı. Muhabbet kuşumun önüne koyuyorum hiç ilgilenmiyor. Beyaz kanatları neredeyse siyahlaştı kirden, zorla mı yıkamalıyım?

kitap38
23-03-2014, 21:35
zorla yıkarsanız sizden soğur.o yıkanmasa bile sürekli banyoluk bulundurursanız kafesinde zamanla kendisi alışıp yıkanmaya başlayacaktır büyük ihtimalle. eğer çok inatçı çıkarsa tüylerini spreyle hafif ıslatabilirsiniz. ilk başlarda çok korkar ama sonra spreye de alışır zamanla.

edacan
27-05-2014, 11:15
eş aldığım kuşum kısa sürede yumurtladı yavrular 1 ayda büyüyüverdi. bende bu gelişimi fotoğrafladım. işte gelişim süreci

edacan
27-05-2014, 11:22
anne kuş bir durup bir gün yumurtluyor.
18 gün sonra ilk yavru çıkıyor. sonra diğer yavrularda yumurtlama süresine göre birer gün arayla çıkıyorlar.

istcallst
27-05-2014, 19:03
Sorun şu ki, benim muhabbet kuşu yıkanmıyor. Daha önce bir kanaryam vardı, ve bir tabağa su koyunca kendisi içine girer kanatlarını ıslatırdı. Muhabbet kuşumun önüne koyuyorum hiç ilgilenmiyor. Beyaz kanatları neredeyse siyahlaştı kirden, zorla mı yıkamalıyım?

Ben de internette gordum, bir genis borcama suya biraz yaprak koyuyorum (nane, dereotu veya kivircik, maydanoz degil-yasak) ve bu sekilde cok seviyorlar banyoyu benimkiler. Ilk basta cok sevdigi oyuncak minik top da icine koyuyordum ve alistilar. Dogada zaten oyle yikaniyorlar, sabahlari cimler islakken oyle banyo yapiyorlar.

s.serdar
28-05-2014, 01:16
Çınar eve geleli tam bir hafta oldu, buna rağmen yaklaştığım anda kuş kendini hemen kafesin dibine atarak ciyak ciyak bağırmaya
başlıyor... ne yapmamı önerirsiniz bu durumda?

Sabır. Zamanla alışacaktır...
Ancak hava karardıktan sonra kuşla ilişkiye geçmeyi denemeyin. Alışma işlemini gündüz saatlerinde yapmak daha iyi sonuç veriyor.

hira
28-05-2014, 01:29
Sabır. Zamanla
alışacaktır...
Ancak hava karardıktan sonra kuşla ilişkiye geçmeyi denemeyin. Alışma
işlemini gündüz saatlerinde yapmak daha iyi sonuç veriyor.

O dönemi atlattık şükür, artık gayet samimiyiz:) teşekkür ederim.

edacan
28-05-2014, 07:32
yavruları anne ve baba beraber büyütüyor. baba kuş ağzında yemleri toplayıp yuvada yavruların üstünde yatan annenin ağzına yemleri veriyor annede aynı yemi yavrulara veriyor. bazende baba kendisi yavruları besliyor.

edacan
28-05-2014, 07:42
yavrular genelde 1 aylık olana kadar tahta yuvalığın içinden pek dışarı çıkmıyorlar.arada bir çıktıklarında ben onları tekrar içeri bırakıyorum. çünkü anne kuş kafes içinde büyümüş bir yavru kuş gördüğünde kıskanıp ısırmaya çalışıyor. 1 aylık olduklarında anne kuşu ayrı bir kafese alıyorum. baba kuş bu arada yavrulara yem kırmayı öğretiyor. hepsi kendi başına yem yemeyi öğrendiğinde yavrular ayrı bir kafese alınıyor anne ve baba tekrar buluşuyor.artık yeni bir kuluçka dönemine giriyorlar çok geçmedende yeni yumurtalar geliyor zaten . bu şekilde 1 yılda 6 kez yavru büyütmüş oluyorlar.

ergun tulay
28-05-2014, 16:19
Sayın Eda Ayaz; benimde muhabbet kuşum var ama bir türlü yumurlamadılar. Özel bir yem mi verdiniz ?Yem vermeye devam ediyorum. Selam saygılar..

Fatih
28-05-2014, 16:24
Eda Abla maşallah yavrucuklarına :)

Bende Paşa'nın yavrularını bekliyorum. Dişide yumurta belirtileri başladı. Bakalım nasıl yavrucuklar gelecek. :)

hira
28-05-2014, 17:45
Evdeki cücüklerimiz, Kanarya muhabbet kuşu, sultan papağanı:D Çok şekerler Eda hanım, maşallah diyorum..

edacan
29-05-2014, 10:55
Sayın Eda Ayaz; benimde muhabbet kuşum var ama bir türlü yumurlamadılar. Özel bir yem mi verdiniz ?Yem vermeye devam ediyorum. Selam saygılar..

sayın ergün tülay özel bir yem değil ama sürekli ekmek maydanoz yulaf çekirdek fıstık veriyorum. özel kızıştırıcı yemler varmış ama ben kullanmadım pek.yem alırken birde az kanarya yemi katıştırıyorum araya.yumurtlama işi birazda şans. şu an elimdeki muhabbetim de henüz yumurtlamadı neredeyse 1 yıl olacak. erkek kuşum önceki eşiyle problemsiz yavruluyordu eşi değişti şimdiki eşiylede anlaşıyor ama yumurta yok 1 yıldır.dişi kuşumda yani problem değiştirmeyi düşünüyorum az bir müddet daha bekledikten sonra.dişi kuşlar kafesin içinde dört dönüyor ağzına aldığı ekmek **** herhangi bir şeyi oraya buraya taşıyıp atıyorsa kfesin tavanına asılıp ters dönüyorsa o kuş eş istiyor ve yumurtlayacak demektir . bendekilerin bir çoğu öyleydi. aynı anda yumurtlayan 4 çift kuşum olmuştu. hatta bazen fazla yavrusu olanlarınkini az yavrulu eşlere veriyordum onlar büyütüyordu. sizinkilerden birinde problem var belliki tespit edebilirseniz hangisi olduğunu değiştirebilirsiniz.ben bu son çiftimi çok bekledim iyi anlaştıkları içinde ayırmaya kıyamadım ama biraz daha bekliycem bakalım.

edacan
29-05-2014, 11:02
Eda Abla maşallah yavrucuklarına :)

Bende Paşa'nın yavrularını bekliyorum. Dişide yumurta belirtileri başladı. Bakalım nasıl yavrucuklar gelecek. :)

sayın Fatih dişi kuşunuz normalden çok daha büyük nerdeyse bir güvercicnikine yakın dışkılamaya başladığında yumurta kapıya dayanmış demektir.

ergun tulay
30-05-2014, 13:03
:)sayın ergün tülay özel bir yem değil ama sürekli ekmek maydanoz yulaf çekirdek fıstık veriyorum. özel kızıştırıcı yemler varmış ama ben kullanmadım pek.yem alırken birde az kanarya yemi katıştırıyorum araya.yumurtlama işi birazda şans. şu an elimdeki muhabbetim de henüz yumurtlamadı neredeyse 1 yıl olacak. erkek kuşum önceki eşiyle problemsiz yavruluyordu eşi değişti şimdiki eşiylede anlaşıyor ama yumurta yok 1 yıldır.dişi kuşumda yani problem değiştirmeyi düşünüyorum az bir müddet daha bekledikten sonra.dişi kuşlar kafesin içinde dört dönüyor ağzına aldığı ekmek **** herhangi bir şeyi oraya buraya taşıyıp atıyorsa kfesin tavanına asılıp ters dönüyorsa o kuş eş istiyor ve yumurtlayacak demektir . bendekilerin bir çoğu öyleydi. aynı anda yumurtlayan 4 çift kuşum olmuştu. hatta bazen fazla yavrusu olanlarınkini az yavrulu eşlere veriyordum onlar büyütüyordu. sizinkilerden birinde problem var belliki tespit edebilirseniz hangisi olduğunu değiştirebilirsiniz.ben bu son çiftimi çok bekledim iyi anlaştıkları içinde ayırmaya kıyamadım ama biraz daha bekliycem bakalım.

İlginize tesekkür ederim. Dediklerinizi yapacağım. Selamlar..:)

ergun tulay
02-06-2014, 12:36
Arkadaşlar; 2 seneden beri muhabbet kuşu bakıyorum. Şimdi yavru almak istiyorum, özel yem vermem gerikir mi? Yoksa ikiside dişi veya ikiside erkek mi? Nasıl ayırt edilir? Acıklarsanız memnun olurum. Selamlar..

gokcegokce
09-06-2014, 13:47
yavrular genelde 1 aylık olana kadar tahta yuvalığın içinden pek dışarı çıkmıyorlar.arada bir çıktıklarında ben onları tekrar içeri bırakıyorum. çünkü anne kuş kafes içinde büyümüş bir yavru kuş gördüğünde kıskanıp ısırmaya çalışıyor. 1 aylık olduklarında anne kuşu ayrı bir kafese alıyorum. baba kuş bu arada yavrulara yem kırmayı öğretiyor. hepsi kendi başına yem yemeyi öğrendiğinde yavrular ayrı bir kafese alınıyor anne ve baba tekrar buluşuyor.artık yeni bir kuluçka dönemine giriyorlar çok geçmedende yeni yumurtalar geliyor zaten . bu şekilde 1 yılda 6 kez yavru büyütmüş oluyorlar.

Çok güzeller maşallah. Çok muhabbet baktım ama kendi başıma yavru almak nasip olmadı bir türlü. Şİmdi bizimkilere de yuvalık alıcam anne baba olmalarını çok istiyorum. Tecrübelerinizden bolca faydalanmak isterim. Sevgiler...

gokcegokce
09-06-2014, 13:50
Arkadaşlar; 2 seneden beri muhabbet kuşu bakıyorum. Şimdi yavru almak istiyorum, özel yem vermem gerikir mi? Yoksa ikiside dişi veya ikiside erkek mi? Nasıl ayırt edilir? Acıklarsanız memnun olurum. Selamlar..

https://lh6.googleusercontent.com/-_6pdHFqdKHE/U4DQHP5pbYI/AAAAAAAADiw/hZQefvAmgfA/w759-h569-no/2014-05-24+19.59.25.jpg

Beyaz olan dişim, Zilli. Gaga üzeri açık lila rengi yaklaşık 9 aylık. Mavi olan erkek, Çaki. Cere mor-mavi renkli o da Zilli'den bir kaç hafta küçüktür. Umarım cinsiyet konusunda açıklayıcı olmuşumdur.

TreeKing
09-06-2014, 17:13
https://lh6.googleusercontent.com/-_6pdHFqdKHE/U4DQHP5pbYI/AAAAAAAADiw/hZQefvAmgfA/w759-h569-no/2014-05-24+19.59.25.jpg

Beyaz olan dişim, Zilli. Gaga üzeri açık lila rengi yaklaşık 9 aylık. Mavi olan erkek, Çaki. Cere mor-mavi renkli o da Zilli'den bir kaç hafta küçüktür. Umarım cinsiyet konusunda açıklayıcı olmuşumdur.Dişinin dişi olduğuna eminmisiniz yani başka bir kanıt varmı bunun için, benim daha önce bir erkek kuşumun gagası pembeydi bunda da öyle gibi görünüyor?...

gokcegokce
10-06-2014, 22:45
Tabi ki eminim. Bunlar benim 3. çiftim. Daha önce de çift kuş besledim. Yetişkin muhabbetlerde ayırt etmenin en belirgin yolu cere rengidir, başka yöntem hiç duymadım.

ergun tulay
16-06-2014, 13:12

Beyaz olan dişim, Zilli. Gaga üzeri açık lila rengi yaklaşık 9 aylık. Mavi olan erkek, Çaki. Cere mor-mavi renkli o da Zilli'den bir kaç hafta küçüktür. Umarım cinsiyet konusunda açıklayıcı olmuşumdur.

Yakın ilginize tesekkürler..:)

maya
25-08-2014, 21:33
Arkadaşlar merhaba,
Sizlere bir sorum olacak. Bu sabah hiç aklımda bile yokken ve agaclar.nette dolanırken, birden muhabbet kuşunu evlat edinme isteğiyle doldum. Aslında kafeste canlı beslemeye karşıyım ama hem bir canlıya yuva vereyim istedim, hem de bir süredir beslediğim dışardaki serçe ve kumruların beni ne kadar çok mutlu ettiğini hatırlayıp evde de bir oyuncunun olmasının harika olacağını düşündüm. Şimdi sıra geldi eyleme geçmeye. 1 aylık bir erkek olmasının hem alışma hem de birlikte oynama konusunda daha doğru bir tercih olacağını anladım. Şimdi bu yavruyu bulma zamanı. İstanbul'da önerebileceğiniz bir yer var mıdır?

Fatih
29-08-2014, 21:27
Benim kızım da bana sürprizini yaptı. :) İlk kuluçka olduğu için boş dolu oranını düşünmüyorum bile biliyorum ki ilk kuluçkada doluluk oranı biraz düşük. Bu yüzden sadece yumurtaları numaralandırdım kontrol etmedim. :)

515468

edacan
30-08-2014, 09:35
gözünüzaydın sayın fatih..umarım ilk yavrularıda görürsünüz ve resimlerini paylaşırsınız.

maya
31-08-2014, 09:26
Ailemize dün katılan oğlum ;) Şu an şaşkın ve ürkek bir haldeyiz ama son 20 dk' dır da omzuma yerleşik durumdayız :rolleyes:

maya
01-09-2014, 09:00
Herkese merhabalar,
Acemi bir anne olarak, hemen sizlerden yardım rica edeceğim: Benim ufaklık aldığımda gayet sağlıklı ve temizdi. Ancak dün itibariyle dışkısının tüylerine yapışmakta olduğunu fark ettim. Kesinlikle ishal değil. Tam tersine kabızlık var sanırım. Su içtiğine hiç şahit olmadım. Önüne tuttum ama oralı bile olmadı. Oysa ki yemini tuttuğumda yiyor. Temizlemeye çalıştığımda ise aşırı derecede korkup ısırmaya kalkıyor :( Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Fatih
01-09-2014, 09:25
Sevgili Maya, benim Limonu petshoptan kurtarmamın nedeni buydu kabız değil ishal sizinde kuşunuz anlattığınıza göre. Dışkı poposuna yapılıyorsa kuşunuz ishal olmuştur. Ben aldığımda Limon'u poposunun çevresinde hiç tüy yoktu. İyi bir tanışma olmasada ılık su ile tüyleri temizledim biraz fazla ısırdı hırçın davrandı ama sabrettim daha sonra haşlanmış patates verdim bu su gibi olan ishali kesti ve suluğuna da ishal ilacı koydum buda direncini arttırdı. Bir hafta boyunca bunu uyguladım bir ara patatese de bir kam damla ilaç damlattım buda etkili oldu. Adam yaşatamazsın ölecek demesine rağmen bir can kazanmış oldum. İshal olan kuşun poposundaki tüylerine dışkısı yapışır. Su mevzusuna gelecek olursak onlar biz içmiyor sanıyoruz ama su içiyorlar. Kana kana su içmeselerde yem yedikten sonra genelde su içiyorlar.

maya
01-09-2014, 11:32
Sayın Fatih, öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Oğlum aslında pek uysal bir kuş; bu sabah onu temizlerken ilk defa elimle tuttum (ki normalde parmağımda uzun süre duruyordu 2 gündür) ve çok hırçınlaştı. Bir taraftan onu korkutmak istemiyorum, bir taraftan da sağlığı daha önemli. Öte taraftan dışkısında ishal belirtisi olmadığı, dışkının rengi siyaha yakın ve katı olduğu için kabızlık olabileceğini düşündüm. Aldığım yerle irtibata geçtim; "yeni yer ve yeni yaşam stresidir büyük ihtimalle, yem yiyorsa endişelenmeyin, aldığınız yavru çok sağlıklı ve dirençli, biraz zaman verin ona" dedi. Umarım öyledir. İşte olduğum için şu an gözlemleme şansım yok ama akşam eve gidince ilk işim kontrol etmek olacak. Aklım onda :(

suara
01-09-2014, 21:36
Sayın Fatih, öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Oğlum aslında pek uysal bir kuş; bu sabah onu temizlerken ilk defa elimle tuttum (ki normalde parmağımda uzun süre duruyordu 2 gündür) ve çok hırçınlaştı. Bir taraftan onu korkutmak istemiyorum, bir taraftan da sağlığı daha önemli. Öte taraftan dışkısında ishal belirtisi olmadığı, dışkının rengi siyaha yakın ve katı olduğu için kabızlık olabileceğini düşündüm. Aldığım yerle irtibata geçtim; "yeni yer ve yeni yaşam stresidir büyük ihtimalle, yem yiyorsa endişelenmeyin, aldığınız yavru çok sağlıklı ve dirençli, biraz zaman verin ona" dedi. Umarım öyledir. İşte olduğum için şu an gözlemleme şansım yok ama akşam eve gidince ilk işim kontrol etmek olacak. Aklım onda :(

Sn Fatih ishalin rutin teşhisinde haklı; eğer poposundaki tüylerde bulaşık kalıyorsa, renk bile koyulaşıyorsa kirli gibi, ishal veya en azından ishal başlangıcı oluyor.

Ancak ben de 2 gün kadar gözlem yapmanızı öneririm, kafes dibini kağıt havlu ile kaplayın akşamları dışkı kontrolünü kağıda yayılmalarına bakarak rahat yaparsınız. Dışkı her seferinde katı popoda sürekli kirli ise o zaman kabız olma ihtimalini düşünebiliriz.

Şayet ishalse benim yardım aldığım üretici şu tavsiyeyi veriyor:

''İshale Nişastalı su, haşlanmış patates, muz, elma sirkesi, elma suyu, elma, çay demi, nar ekşisi, pirinç suyu, pirinç unu maması iyi gelir. İlaç olarak Avidiare, sulphamezathine iyi gelir. Ayrıca ishal olan kuşunuza yem olarak sadece kanarya yemi (Aspur) verin hastalık sürecinde yağlı besinler ve sebze türlerini kesinlikle vermeyin.''

Kabız ise de marul yedirin hemen halloluyor :D

maya
02-09-2014, 08:20
Çok teşekkürler, tavsiyeleriniz aklımda olacak. Dün eve gittiğimde gayet temiz ve sağlıklı görünüyordu. Ama ben yine de kafes zeminine kağıt havlu serdim ve gözlemlemeye başladım. Kendisi henüz evimize yeni geldiğinden ve alışma sürecinde olduğundan şu anda biraz sakin davranmaya karar verdim ;) Gerçi sabah deli gibi kaşınmasına biraz huylandım ama kendi kendime sakin olmam gerektiğini telkin ediyorum :D
Henüz banyo, yeşillik, meyve, sebze olaylarına başlamadık. Yavru muhabbet kuşu yemi ile besleniyor. Çok az kuş kumu ve tropifitin muhabbet kuşu yemini de ekledim içine yavaş yavaş alışsın diye. Sabah da suluğun içinden görünen su damlasını içmeye çalışıyordu şapşik oğlum benim :D Sanırım henüz suluk olayını çözebilmiş değil :D

Cumhur Tonba
02-09-2014, 15:41
Burada muhabbet kuşları, yavruları ve muhabbetiniz ne kadar harika.
Fotoğraflar da çok çok güzel.
Gezdim, mesajlarınızı okudum, ufaklıkları izledim.
Hepinize teşekkürler.

Fatih
03-09-2014, 12:27
Bilmiyorum aslında son olarak değerlendiriyorum ama belki iki yumurta daha gelebilir. Yumurta sayısı dört oldu ve doluluk oranı da aynı. İlk kuluçka olmasına rağmen yumurtaların hepsi dolu maşallah. :)

515924

maya
05-09-2014, 12:25
5. Günde halimiz bu :D Biraz şımarık olacağız galiba ;) (fotoğraf 2 gün önce çekilmiştir)

TreeKing
06-09-2014, 12:22
Bilmiyorum aslında son olarak değerlendiriyorum ama belki iki yumurta daha gelebilir. Yumurta sayısı dört oldu ve doluluk oranı da aynı. İlk kuluçka olmasına rağmen yumurtaların hepsi dolu maşallah. :)

515924sizin çiftler çalışıyor demek lazım aslında bizdekilerde herhangibi birleşme olayı bile yaşanmadım hadım edilmiş gibi yaşıyorlar...

Fatih
07-09-2014, 13:31
sizin çiftler çalışıyor demek lazım aslında bizdekilerde herhangibi birleşme olayı bile yaşanmadım hadım edilmiş gibi yaşıyorlar...

Bugün kontrol ettim altıncı yumurtada kuluçkada yerini almış. İlk yumurtayı kırmışlar yemişler nedenini anlamadım şuan beş yumurta var ama normalde altıydı buna da şükür. Çiftlerde eş değişimi yaptıktan sonra daha aktif hale geldiler. Bence sizde kontrol edin gözlemleyin olmazsa eş değiştirin.

Fatih
15-09-2014, 13:44
Bebeklerden biri merhaba sesleriyle beni çağırdı bugün. :) İki numaralı bebek bu bir numaralı yumurtayı kırmış yemişlerdi. Şimdi bebekler yavaş yavaş merhaba diyecekler. :)

maya
18-09-2014, 09:18
Arkadaşlar sizlere bir sorum olacak: Oğlum Blue' dan ve kafese kapatmaya karşı olduğumdan daha önce burada bahsetmiştim sizlere. Doğal olarak 3 haftadır benimle olan oğlum özgürce dolaşmaya, uçmaya ve sadece yatma zamanı kafesine girmeye alıştı. Bu arada yokluğumda evde tüm gün yalnız sıkılmasın diye ona bir de oyun parkı kurdum ve gününün çoğunu orada geçirmeye başladı. Tabii bir de cam önünde, dışarıda beslediğim serçelerimi izleyip onlara laf yetiştirerek :rolleyes:
Şimdi malum iklim değişmeye başladı ve bu sabah ilk defa Blue' nun kafes kapısını 5 dakikalığına kapattım. Tabii özgür kuşum benim, kapıyı açmaya çalıştı, başaramayınca da başkaca çıkış yolu aramaya başladı, panikledi. Tabii kapıyı açar açmaz oyun parkına uçtu ve bana da kızıp uzattığım elimi gagaladı :mad: Neyse, lafı fazla uzatmadan sorayım: Muhabbet kuşları kışın ne kadar soğuğa dayanabiliyorlar? Sonuçta cam önleri soğuk oluyor, onun gönlünü yapayım derken ona zarar verecek birşey de yapmak istemiyorum :(
Şimdiden tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

suara
18-09-2014, 09:29
Cam önüyle olan bağını kesmeye çalışın, üşümeleri hasta olmaları demektir, hastalıkları ise yaşamaları açısından ciddi tehlike oluşturuyor. O kadar ki ben kışın kafesin sadece ön kısmı açık kalacak şekilde her yerini kalın şal ile sarıyorum duvardan bile soğuk çekmesin diye. Sizin yeriniz nasıldır bilmiyorum ama örneğin yastıklar gibi bariyer oluşturabilecek eşyalarınızla 1 hafta 10 gün kadar en alışık olduğu camların önünü kaplayın, o kısımlardan uzak tutabilir ki 10 gün kadar zamanda orayı unutmuş başka bir yere alışmış olur, uzak tutmasa bile en azından ayağı basmamış olur soğuk zemine.

suara
18-09-2014, 09:33
Birde banyo yapma alışkanlığı varsa şu günler itibariyle bunu kesmelisiniz önümüzdeki hazirana kadar. Bu da hastalık sebebi üstelik isteyerek hasta etmeye çalışsanız banyo kadar başarılı olmaz o kadar yani. Ama eviniz çok ısıtılıyorsa misal sobalı odalar gibi rahat 26-27 derece üstünde oluyorsa sıcaklık o zaman benim aldığım türden önlemleri almanıza çok da gerek yok.

Saygılar Sn Maya

Aysel Yavuz
18-09-2014, 09:41
Merhaba bir şey sormak istiyorum. Muhabbet kuşumuzu aldığımızda yavruydu 1-2 aylık falan. Şimdi 5-6 aylık oldu. Biliyorum komik ama ben onu çok sevmeme rağmen elime alamıyorum ve dokunamıyorum. Eşim eline alabildiği için ona alıştı ve onu ısırmıyor. Ben elimi uzattığım anda hızla ısırmaya çalışıyor. Bende korkuyla geri çekiyorum :)) Kendime ısırmadan alıştırmak için ne yapmalıyım. Teşekkürler

maya
18-09-2014, 10:44
Sayın Suara, çok teşekkür ederim cevabınız için. İşe perdeleri kapatmakla başlayayım o zaman. Gerçi birinde perde kapalı diye perdenin tepesine tünemişti, küçücük bir boşluğa nasıl girdi anlayamadım da :D
Odamız doğuya bakıyor ve bir yüzü boydan cam. Hava değişimlerine maalesef müsait bir oda ama aynı zamanda da Blue için en uygun odam. Geceleri ısıyı yüksek tutma ve Blue' yu da kontrol etme şansım var. Önemli olan benim evde olmadığım gündüzler. Havalar sıcakken oyun parkı dışarıyı da görebilsin diye cama yakın konulmuştu. İyisi mi ben oyun parkını da daha içeri bir noktaya taşıyayım :rolleyes:
Onun dışında sıcak su torbaları ve polar battaniye aldım. Banyo işine ise henüz başlamamıştık; ama sanırım ben yokken suluğundaki suyu banyo için kullanıyor ki eve geldiğimde yerde sudan oluşmuş izler oluyor. Dedim ya, özgür benim kuşum, tüm gün kafasına göre takılıyor :D
Sanırım aldığım önlemler yeterli olur. İlgi ve tavsiyelerinize teşekkür ederim.

capsaicin
18-09-2014, 11:07
Merhaba bir şey sormak istiyorum. Muhabbet kuşumuzu aldığımızda yavruydu 1-2 aylık falan. Şimdi 5-6 aylık oldu. Biliyorum komik ama ben onu çok sevmeme rağmen elime alamıyorum ve dokunamıyorum. Eşim eline alabildiği için ona alıştı ve onu ısırmıyor. Ben elimi uzattığım anda hızla ısırmaya çalışıyor. Bende korkuyla geri çekiyorum :)) Kendime ısırmadan alıştırmak için ne yapmalıyım. Teşekkürler

Korkmayın küçücük gagası var zaten ısırsa ne olacak? Zaten ciddi anlamda korkmadıysa acıtmak için değil, uyarmak için hafifçe ısınır ya da dokunurlar. Yapmanız gereken karnının altına yavaşça parmağınızı uzatmak ve hafifçe iterek parmağınıza çıkmasını sağlamak. Isırırsa önemli değil, hiç tepki vermeyin, ısırmasına göz yumun görecektir ki ısırmasından korkmuyorsunuz, ısırması size etki etmiyor ve kötü bir niyetiniz yok. Bundan sonra bir iki ısırma teşebbüsünden sonra bunu tamamen kesecektir. Ama dediğim gibi sakin olmalısınız hayvanı zorlamamalısınız. Eğer 2-3 denemenize rağmen canhıraş şekilde sizden kaçıyorsa biraz uzaklaşıp hayvana ara vermelisiniz ki zarar vermeyeceğinizi anlasın. O şekilde günde birkaç kere deneyerek sonuç alırsınız.

Yalnız çoğu kuş; bir kişiyi doştu, eşi belirler ve onla çok yakınlaşır başkalarına fazla yüz vermez. Eşinizle iyice bağ kurmuşsa sizinle artık pek ilgilenmeyebilir. Yine de darı dalıyla kandırabilirsiniz. Çok severler.

Aysel Yavuz
18-09-2014, 11:43
Korkmayın küçücük gagası var zaten ısırsa ne olacak? Zaten ciddi anlamda korkmadıysa acıtmak için değil, uyarmak için hafifçe ısınır ya da dokunurlar. Yapmanız gereken karnının altına yavaşça parmağınızı uzatmak ve hafifçe iterek parmağınıza çıkmasını sağlamak. Isırırsa önemli değil, hiç tepki vermeyin, ısırmasına göz yumun görecektir ki ısırmasından korkmuyorsunuz, ısırması size etki etmiyor ve kötü bir niyetiniz yok. Bundan sonra bir iki ısırma teşebbüsünden sonra bunu tamamen kesecektir. Ama dediğim gibi sakin olmalısınız hayvanı zorlamamalısınız. Eğer 2-3 denemenize rağmen canhıraş şekilde sizden kaçıyorsa biraz uzaklaşıp hayvana ara vermelisiniz ki zarar vermeyeceğinizi anlasın. O şekilde günde birkaç kere deneyerek sonuç alırsınız.

Yalnız çoğu kuş; bir kişiyi doştu, eşi belirler ve onla çok yakınlaşır başkalarına fazla yüz vermez. Eşinizle iyice bağ kurmuşsa sizinle artık pek ilgilenmeyebilir. Yine de darı dalıyla kandırabilirsiniz. Çok severler.

Yorumunuz için teşekkür ederim.. Kafesin içinde **** dışında benden kaçmıyor. Sadece elimi uzattığımda ısırmak için hamle yapıyor bende tedirgin oluyorum. Hatta kafesin içindeyken ben yaklaşınca oda yaklaşıyor. Öpücük attığımda oda bana öpücük atarak karşılık veriyor. Haklısınız gagası küçücük ama insanın içinde hafif bir ürkeklik oluyor ya öyle bişey sanırım. Benim ürkekliğim onuda tedirgin ediyor.

Fatih
21-09-2014, 00:02
Odamdaki yaşam alanında nüfus artışı devam ediyor. Minik minik ayaklar ve o muhteşem güzellikteki bebek sesleri arttıkça bende çok mutlu oluyorum. Bütün kuşlar bebeklerin seslerine tepki veriyor ve hangisi olursa olsun dışarıya çıktığında hemen bebeklerin sesine koşuyor. Özelliklede en küçüğümüz Limon. Kendisi daha neredeyse 3aylık. Ölmek üzereyken kurtardığım canlardan biri aramız çok iyiydi bir donem ilgilenemedim biraz küstük ama yinede oyun oynamaya bayılıyoruz. Limon kafesten çıkar çıkmaz hemen yuvaya gidiyor bir iki hamlede açmaya çalışıyor yuvayı ama beceremiyor. Dışardan bebeklerin seslerine tepki veriyor.

Limon, anne ve çocukları. :) :)

hira
21-09-2014, 00:53
Maşallah çok şekerler Fatih kardeş:)

maya
22-09-2014, 16:51
Bu küçük dostlarımızın ne kadar duygusal olduğunu bu sabah öğrenmiş oldum! Oysa ne kadar da umarsız duruyordu.
Haftasonunu evden uzakta geçirdim ve Blue evde ailemle birlikte olmasına rağmen döndüğümde beni küserek cezalandırdı :( Yanağımı, ellerimi, boynumu gagaladı durdu. Elime de gelmedi. Yan yan bakışlar attığına kimse inanmıyor ama ben bakışlarındaki mesajı gayet net aldım :o Bu akşam kendimi affettirebilmek için özel birşeyler yapmam gerekecek sanırım :rolleyes: Umarım biraz yoğurt, biraz bal ve meyve parçası aramızdaki buzları eritir :rolleyes:

Lalem
23-09-2014, 17:12
Fatih Bey , ne kadar istemiştim benimde kuşlarımn yavrulamasını , bir türlü olmadı nedense . Sizinkilere bayıldım , ne kadar mutluluk verici birşey..Sağlıklı büyürler inşallah..

Fatih
23-09-2014, 19:28
Fatih Bey , ne kadar istemiştim benimde kuşlarımn yavrulamasını , bir türlü olmadı nedense . Sizinkilere bayıldım , ne kadar mutluluk verici birşey..Sağlıklı büyürler inşallah..

Çok teşekkür ederim, gerçekten çok harika bir duygu özellikle bebeklerin sesi ayrı bir hoş. Bugünde diğer son kalan yavru kırdı çıktı yumurtasını. Şimdi büyüyüp gelişmesini bekleyeceğim bundan sonra yuvalığı çıkartıp eşleri dinlendirmeyi duşunuyorum ama bunun için geç bile kalmış olabilirim dişimde yine yumurta var gibiydi. Dışkılaması da değişti yine yumurta zamanındaki gibi dışkılamaya başladı. Yeni canlar umarım sizinde kapınızı çalar. :)

İlk kez bilinçli bir şekilde muhabbet kuşu besleyen biri olarak bence çok buyuk adımlar attım. Şimdi bir kuluçka da albino çiftimden bekliyorum minik albino bebekler için :)

maya
24-09-2014, 08:25
Bol bol fotoğraf bekliyoruz Sayın Fatih. Sizlerin tecrübelerini okudukça ben de oğluma bir eş alıp almayacağıma karar vereceğim ;)

Fatih
01-10-2014, 23:45
Bebekler şimdi bu haldeler. Yavaş yavaş renklenmeye başladılar. Anne babaya mama desteği yapıyorum ek olarak. Dişisi albino olan Sarı'mın yuva hazırlıkları başladı dişi yumurtlama çağına girdi bakalım ilk yumurta ne zaman gelecek. Diğer çiftimde de su an yumurta var bekliyorum. Onun erkeği gri dişisi mavi bakalım yavrular ne renk gelecek. :)

519563

Fatih
08-10-2014, 22:34
Bebeklerin renkleri belli olmaya başladı. Baskın gen babanın geni olduğu için genelde yavrular babaya benziyorlar fakat anneye benzeyeni de elbette olacaktır. Kafalar hep sarı olacak gibi duruyor şimdilik. :)

Bebekler (http://www.youtube.com/watch?v=9k8ys1nwEmk)

ayşegül bal
08-10-2014, 23:21
bıcırımı kaybettim çok üzgünüm. Şimdi de diğer kuşum mantar hastalığına yakalanmış. Krem kullandık işe yaradı ama çok güçsüz ve bunalım takılıyor. Yalnızlık hoşuna gitmedi eminim.Zaten diğerine göre yabaniydi şimdi daha beter oldu. Aşırı ürkek . Böyle bir kuşu nasıl kendime alıştırabilirim ki? Mümkün müdür?

ayşegül bal
08-10-2014, 23:22
Fatih bey uzun ömürlü olsunlar inşallah. Harika görünüyorlar.

maya
09-10-2014, 07:50
Sayın Fatih, bebekleriniz çok sevimliler maşallah! :)

delfin34
09-10-2014, 18:01
iyi akşamlar.. hepinizin kuşları ve yavruları çok güzel maşallah.. benimde yardımlarınıza ihtiyacım var.. muhabbet kuşum 6 yumurta yaptı.. ilk 3 yavru çıktı ama 3. su 1 günü doldurmadan öldü :( şuan 2 yavru yaşıyor.. 3 yumurta var ama dün çıkması gereken yavru bugünde çıkmadı.. içi boşta olabilir bilmiyorum.. ama benim asıl sorunum yavrulardan birinin kursağı çok şiş ve aralarında 2 gün olmasına ikinciden oldukça büyük.. kursağı katmer olmuş gibi duruyor.. sizce bu bir sorun mu ? ilk defa yavru aldım pek bilgi sahibi değilim internetten okuduğum şekilde bakmaya çalışıyorum.. ve yavrularımın ölmesini istemiyorum :(

bu arada yavruların biri 9 biri 7 günlük.. 9 günlük olanın kursağı aşırı büyük ve diğer yumurtaların çıkma ihtimali var mıdır ? birinin günü geçti diğer ikisinin günleri gelmedi.

Fatih
10-10-2014, 01:12
iyi akşamlar.. hepinizin kuşları ve yavruları çok güzel maşallah.. benimde yardımlarınıza ihtiyacım var.. muhabbet kuşum 6 yumurta yaptı.. ilk 3 yavru çıktı ama 3. su 1 günü doldurmadan öldü :( şuan 2 yavru yaşıyor.. 3 yumurta var ama dün çıkması gereken yavru bugünde çıkmadı.. içi boşta olabilir bilmiyorum.. ama benim asıl sorunum yavrulardan birinin kursağı çok şiş ve aralarında 2 gün olmasına ikinciden oldukça büyük.. kursağı katmer olmuş gibi duruyor.. sizce bu bir sorun mu ? ilk defa yavru aldım pek bilgi sahibi değilim internetten okuduğum şekilde bakmaya çalışıyorum.. ve yavrularımın ölmesini istemiyorum :(

bu arada yavruların biri 9 biri 7 günlük.. 9 günlük olanın kursağı aşırı büyük ve diğer yumurtaların çıkma ihtimali var mıdır ? birinin günü geçti diğer ikisinin günleri gelmedi.

Sevgili Delfin,
Ben bütün yavrular çıkana kadar müdahale etmedim çıkmayan yumurtalara. Bir gün gecikebiliyor bazen de dediğiniz gibi boş yumurta boş olabilir. Son yumurta çıkana kadar bekleyin. En son yumurta çıktıktan sonra çıkmayanları inceler atarsınız. Bazen gelişmiyor yavru bazen de dediğiniz gibi boş oluyor.

Ölen yavrunun kursağına baktınız mı dolu muydu? Kursağı boş mu dolu mu diğer yavruları da kontrol edin. Eğer çiftinizin ilk kuluçkasıysa bazen ilk kuluçkada bu tür şeylerin olduğunu okumuştum. Temkinli davranmakta fayda var. Birisi çok birisi az besleniyor olabilir. Büyüme farkı bence normaldir. Benimde ilk çıkan yavru ile ikinci arasında 3 günlük fark var ve gerçekten çok büyük bir fark.
Eğer fotoğraf ekleyebilirseniz ekleyin ki daha kesin konuşabilelim ya da bu işin ustası diyebileceğimiz kişilere danışın.

Lalem
10-10-2014, 09:32
Fatih Bey bebekler çok tatlılar , sağlıklı büyürler inşallah...

delfin34
10-10-2014, 11:04
Sevgili Delfin,
Ben bütün yavrular çıkana kadar müdahale etmedim çıkmayan yumurtalara. Bir gün gecikebiliyor bazen de dediğiniz gibi boş yumurta boş olabilir. Son yumurta çıkana kadar bekleyin. En son yumurta çıktıktan sonra çıkmayanları inceler atarsınız. Bazen gelişmiyor yavru bazen de dediğiniz gibi boş oluyor.

Ölen yavrunun kursağına baktınız mı dolu muydu? Kursağı boş mu dolu mu diğer yavruları da kontrol edin. Eğer çiftinizin ilk kuluçkasıysa bazen ilk kuluçkada bu tür şeylerin olduğunu okumuştum. Temkinli davranmakta fayda var. Birisi çok birisi az besleniyor olabilir. Büyüme farkı bence normaldir. Benimde ilk çıkan yavru ile ikinci arasında 3 günlük fark var ve gerçekten çok büyük bir fark.
Eğer fotoğraf ekleyebilirseniz ekleyin ki daha kesin konuşabilelim ya da bu işin ustası diyebileceğimiz kişilere danışın.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim sayın Fatih..
yumurtaları henüz hiç ellemedim son yumurtanın çıkma günü gelene kadarda dokunmayı düşünmüyorum.. yavrunun kursağının dolu olması normalmiş okuduğum kadarıyla ancak dediğim gibi ilk yavrunun kursağı nerdeyse patlıcak gibi görünüyor..bi kursak bide karnı herhalde iki katmer şeklinde.. bu normal bir şeyde olabilir daha önce hiç yavru görmediğim için garipsiyor olabilirimde.

ölen yavru henüz 1 günlüktü ama kursağı doluydu yani sarı bir şişlik vardı.. onun aç kaldığı için öldüğünü sanmıyorum ama başka sebepte bilmiyorum. ama şöyle bir durum oldu yavru ölene kadar erkek kuşta sürekli yuvaya girip hatta uzun süre yumurta üstünde yatıyordu.. yavru öldükten sonra dişi kuş onu yuvaya sokmamaya ve sürekli bir didişme haline girmeye başladılar. şimdi erkek kuş sadece yuvaya kafasını uzatıp besliyor dişiyi. bunun bir alakası var mıdır bilemedim..

çarşamba günü çıkması gereken yavru hala çıkmadı sanıyorum ki o yumurta boş.. bugun diğer yumurtanın çıkması gerekiyor ama henüz onda da bir şey yok.. umarım diğer 2 yumurta dolu çıkar. tekrar teşekkür ederim yorumunuz için.

suara
10-10-2014, 18:56
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim sayın Fatih..
yumurtaları henüz hiç ellemedim son yumurtanın çıkma günü gelene kadarda dokunmayı düşünmüyorum.. yavrunun kursağının dolu olması normalmiş okuduğum kadarıyla ancak dediğim gibi ilk yavrunun kursağı nerdeyse patlıcak gibi görünüyor..bi kursak bide karnı herhalde iki katmer şeklinde.. bu normal bir şeyde olabilir daha önce hiç yavru görmediğim için garipsiyor olabilirimde.

ölen yavru henüz 1 günlüktü ama kursağı doluydu yani sarı bir şişlik vardı.. onun aç kaldığı için öldüğünü sanmıyorum ama başka sebepte bilmiyorum. ama şöyle bir durum oldu yavru ölene kadar erkek kuşta sürekli yuvaya girip hatta uzun süre yumurta üstünde yatıyordu.. yavru öldükten sonra dişi kuş onu yuvaya sokmamaya ve sürekli bir didişme haline girmeye başladılar. şimdi erkek kuş sadece yuvaya kafasını uzatıp besliyor dişiyi. bunun bir alakası var mıdır bilemedim..

çarşamba günü çıkması gereken yavru hala çıkmadı sanıyorum ki o yumurta boş.. bugun diğer yumurtanın çıkması gerekiyor ama henüz onda da bir şey yok.. umarım diğer 2 yumurta dolu çıkar. tekrar teşekkür ederim yorumunuz için.

Selamlar Sn. Delfin34

Önce hem sağlıklı yavrular için gözünüz aydın hem kaybettiğiniz yavru için geçmiş olsun demek isterim.

İlk kuluçkada anne baba acemi olduklarından bir takım sıkıntılar yaşanabiliyor. Yavruların kursakları dolu olduğuna göre (ki en büyük acemilik sorunu yavruların yeterince beslenememesi olur) ve ayrıca anne babanın yuvada tartışıp sık girip çıkmalarını da göz önünde bulundurarak ölen yavrunun ezilmiş olduğunu tahmin ediyorum. Hastalıklı olarak yumurtadan çıkıp 1 gün yaşayabilmiş olmasına ben pek imkan vermiyorum ama ihtimal dahilinde olabilir, çıktıktan sonra hastalanıp ölmesi için de kısa bir zaman.

Size ufak bir tavsiyem olacak, şayet yuvanın tabanında kuş kumu gibi ince taneli bir materyal kullandıysanız, yavruların gagalarını ve popolarını her gün belli saatte 1 kez kontrol edin. Ben 1 yavrumu annesinin besleme amaçlı kustuğu yemle gagası kapanıp tıkanmasıyla boğulmaktan kaybettim yazarken bile aptallığımdan vicdan azabı çekiyorum. Allah korusun sizin yavrularınızı. Popolarıda onlar dışkıladıkça kapanıyor kuruyarak bu da sorun yaratır. Böyle kuru katmanlarla karşılaşırsanız yavruları üşütmeden ılık su ile azıcık ıslata ıslata o tabakaları çıkarabilirsiniz.

Bir şey daha ekleyeyim yavruların kursakları, kursaklarının yanında hava kabarcığı görebilirisiniz bu kesecikler, tıkabasa dolu görünüyorsa içiniz rahat çok rahat etsin, anne baba yavruları çatlayacakları kadar fazla yedirmezler olması gereken şiş bir kursaktır, bu normaldir. Ayrıca ilk kalın köklü tüyler çıkana kadar karın ve kursak üst üste 2 şiş bölüm şeklinde görünür bu da normaldir, içiniz rahat olsun.

suara
10-10-2014, 19:02
Bebeklerin renkleri belli olmaya başladı. Baskın gen babanın geni olduğu için genelde yavrular babaya benziyorlar fakat anneye benzeyeni de elbette olacaktır. Kafalar hep sarı olacak gibi duruyor şimdilik. :)

Sn Fatih önce yürekten maşaallah diyorum. Defalarca yazacak oldum hep bir müşkülüm oldu ama hep içimden maşaallah çektim yavruları gördükçe ;) Kuşlarımın kuluçka dönemlerini çok stresli kayıplı geçirip bir daha tövbe etsem de sizin bu tatlı kuşlarınız yavrucuklarınız kalbimi yeniden ısıttı bu sürece, ciddi ciddi düşünmeye başladım şimdi yeni heyecanlara atılsam mı diye ;) Dilerim uzun ömürlü sağlıklı olur hepsi Allah nazarlardan korusun...

delfin34
10-10-2014, 21:37
Selamlar Sn. Delfin34

Önce hem sağlıklı yavrular için gözünüz aydın hem kaybettiğiniz yavru için geçmiş olsun demek isterim.

İlk kuluçkada anne baba acemi olduklarından bir takım sıkıntılar yaşanabiliyor. Yavruların kursakları dolu olduğuna göre (ki en büyük acemilik sorunu yavruların yeterince beslenememesi olur) ve ayrıca anne babanın yuvada tartışıp sık girip çıkmalarını da göz önünde bulundurarak ölen yavrunun ezilmiş olduğunu tahmin ediyorum. Hastalıklı olarak yumurtadan çıkıp 1 gün yaşayabilmiş olmasına ben pek imkan vermiyorum ama ihtimal dahilinde olabilir, çıktıktan sonra hastalanıp ölmesi için de kısa bir zaman.

Size ufak bir tavsiyem olacak, şayet yuvanın tabanında kuş kumu gibi ince taneli bir materyal kullandıysanız, yavruların gagalarını ve popolarını her gün belli saatte 1 kez kontrol edin. Ben 1 yavrumu annesinin besleme amaçlı kustuğu yemle gagası kapanıp tıkanmasıyla boğulmaktan kaybettim yazarken bile aptallığımdan vicdan azabı çekiyorum. Allah korusun sizin yavrularınızı. Popolarıda onlar dışkıladıkça kapanıyor kuruyarak bu da sorun yaratır. Böyle kuru katmanlarla karşılaşırsanız yavruları üşütmeden ılık su ile azıcık ıslata ıslata o tabakaları çıkarabilirsiniz.

Bir şey daha ekleyeyim yavruların kursakları, kursaklarının yanında hava kabarcığı görebilirisiniz bu kesecikler, tıkabasa dolu görünüyorsa içiniz rahat çok rahat etsin, anne baba yavruları çatlayacakları kadar fazla yedirmezler olması gereken şiş bir kursaktır, bu normaldir. Ayrıca ilk kalın köklü tüyler çıkana kadar karın ve kursak üst üste 2 şiş bölüm şeklinde görünür bu da normaldir, içiniz rahat olsun.

Teşekkür ediyorum Sevgili Suara
Kuşlarım ilk defa eşleştiler ama sanıyorum ki daha önce dişi olan kuluçka dönemi geçirdi.
ve dediğiniz gibi ölen yavrunun bende ezilme sonucu öldüğünü düşünüyorum.. çünkü anne yavruları besliyor tabi babada anneyi.. baba sürekli yeme halinde ;) dediğim gibi çok bilinçli olmadığım için yuvaya talaş atmıştım dişi bi kısmını dışarı attı yani şuan tabanında pek bişey yok gibi.. yavruları kontrol etmeye gelince anca yuvanın kapağını açıp bakabiliyorum elime alamıyorum bu haldelerken. hatta ölen yavruyu bile ben elleyemedim :( o yüzden bu şekilde baktığımda üstlerine yapışmış bişey yok gibi görünüyor. şimdilik iki yavruda sağlıklı gibi hatta sesleri yükselmeye başladı ;)

şuan merak ettiğim konu ise önceki mesajımda yazmıştım diğer yumurtalardan yavru çıkmadı. araştırdığım kadarıyla ilk yumurtaların boş çıkması normalmiş diğerleri dolu çıkarmış ama bizde durum ters görünüyor.. böyle bir şey olması mümkün mü yani ilk 3 yumurtadan yavru çıkıp diğerlerinin boş olması normal mi ?

bir de bu yumurtaları kaç gün sonra yuvadan almalıyım yani 18 -19 günü geçtikten sonra o yumurta boş mudur kesin ? 4. yumurtanın 20. günüydü bugün 5. yumurtanın ise 18. günü ama çıkmadılar ne yazık ki..2 gün sonrada 6. yumurta çıkmalı ama oda çıkmaz böyle giderse :(

suara
10-10-2014, 22:16
şuan merak ettiğim konu ise önceki mesajımda yazmıştım diğer yumurtalardan yavru çıkmadı. araştırdığım kadarıyla ilk yumurtaların boş çıkması normalmiş diğerleri dolu çıkarmış ama bizde durum ters görünüyor.. böyle bir şey olması mümkün mü yani ilk 3 yumurtadan yavru çıkıp diğerlerinin boş olması normal mi ?

bir de bu yumurtaları kaç gün sonra yuvadan almalıyım yani 18 -19 günü geçtikten sonra o yumurta boş mudur kesin ? 4. yumurtanın 20. günüydü bugün 5. yumurtanın ise 18. günü ama çıkmadılar ne yazık ki..2 gün sonrada 6. yumurta çıkmalı ama oda çıkmaz böyle giderse :(

Hayır hayır bir yumurtanın çatlama süresi esasında 21 gündür ama hava sıcaklığına iklime bağlı olarak bu süre kısalabilir, örneğin yaz ortasında yavrular 18 günlük yumurtayı çatlatıp çıkabiliyorken soğuk zamanlarda tam 21 günü doldurdukları olur.

Siz yumurtaların dolu ya da boş olmasına takılmayın fazla, üzülmeyin de, Allah onlara kaldırabilecekleri kadar yük verir ;) Ayrıca son yumurtladığı yumurtanın 25 günü dolmadan hiç birini atmayın. Hiç bir şekilde yavrulu yumurtayı atma riskini göze alamayız. (Son yumurtanın son yumurta olduğundan emin olun bu arada süpriz yapıp yeni yumurta yola çıkarmış olabilirler ama bu çok çok nadir olur sizinkiler için henüz çok erken.)

Yavruları elinize günde en fazla 1 kez alın ama alın, işin mekaniğini öğrenin dokunun bedenlerinin hangi bölgeleri yumuşak, hassas mesela en iyi çıplaklarken öğrenirsiniz. Yanlız anneyi ürkütmeyin, yavruları reddetmesine sebep olacak kadar kokunuz sinecek kadar uzun ve sık dışarda tutmayın, bir de ne olur üşümemelerine çok dikkat edin.

Kolaylıklar dilerim ;)

delfin34
10-10-2014, 22:28
Hayır hayır bir yumurtanın çatlama süresi esasında 21 gündür ama hava sıcaklığına iklime bağlı olarak bu süre kısalabilir, örneğin yaz ortasında yavrular 18 günlük yumurtayı çatlatıp çıkabiliyorken soğuk zamanlarda tam 21 günü doldurdukları olur.

Siz yumurtaların dolu ya da boş olmasına takılmayın fazla, üzülmeyin de, Allah onlara kaldırabilecekleri kadar yük verir ;) Ayrıca son yumurtladığı yumurtanın 25 günü dolmadan hiç birini atmayın. Hiç bir şekilde yavrulu yumurtayı atma riskini göze alamayız. (Son yumurtanın son yumurta olduğundan emin olun bu arada süpriz yapıp yeni yumurta yola çıkarmış olabilirler ama bu çok çok nadir olur sizinkiler için henüz çok erken.)

Yavruları elinize günde en fazla 1 kez alın ama alın, işin mekaniğini öğrenin dokunun bedenlerinin hangi bölgeleri yumuşak, hassas mesela en iyi çıplaklarken öğrenirsiniz. Yanlız anneyi ürkütmeyin, yavruları reddetmesine sebep olacak kadar kokunuz sinecek kadar uzun ve sık dışarda tutmayın, bir de ne olur üşümemelerine çok dikkat edin.

Kolaylıklar dilerim ;)

çok ama çok teşekkür ediyorum size.. bana kalsa artık çıkmazlar diyordum;)
esasında bi yavru öldükten sonra biraz hevesim kırıldı kaybetmeye dayanamıyorum ne yazık ki :( ve bu yüzden yuvaya korka korka bakıyorum yeni bi kayıp görürüm diye..elime alma konusunda da dişi biraz yabani elime aldığımda yavrulara bakmazsa diye endişe ediyorum.. söylediklerinizi dikkate alıcam.. değerli bilgileriniz ve ilginiz için tekrar teşekkürler.

Fatih
13-10-2014, 22:12
Sn Fatih önce yürekten maşaallah diyorum. Defalarca yazacak oldum hep bir müşkülüm oldu ama hep içimden maşaallah çektim yavruları gördükçe ;) Kuşlarımın kuluçka dönemlerini çok stresli kayıplı geçirip bir daha tövbe etsem de sizin bu tatlı kuşlarınız yavrucuklarınız kalbimi yeniden ısıttı bu sürece, ciddi ciddi düşünmeye başladım şimdi yeni heyecanlara atılsam mı diye ;) Dilerim uzun ömürlü sağlıklı olur hepsi Allah nazarlardan korusun...

Düşünmeyin bence sevgili Suara hemen atılın bu sevdaya yeniden. Bu aralar bizim aile tekrardan genişlemeye başladı. Fazladan bir çiftim vardı çifti bozmayı dişiyi değiştirmeyi düşünüyordum ki yuvayı doldurmaya başladılar. Bu gün içinde ikinci yumurtada geldi. Anne Çek, baba gri İngiliz kırması. Bakalım yavrularımız nasıl olacak. :)

521106

Birde beslenmekte olan yavrulardan kısa bir film ekleyeyim buraya sizin için. :)

Beslenme (http://www.youtube.com/watch?v=0msLZUBO97U)

maya
14-10-2014, 07:56
Maşallah Sayın Fatih! Ne kadar güzel yavrular ve sorumlu ebeveyn ;) Yavruları sırayla doyurmasını izlemek harika :rolleyes:

suara
14-10-2014, 07:58
Sn. Fatih Allah nazardan korusun çok çok güzeller, beni çekiyorsunuz sizin tarafa epey meylettim yeniden ;) Bir de cesaret edebilirsem.. Dilerim uzun ömürlü sağlıklı olurlar, kolaylıklar dilerim ;)

delfin34
16-10-2014, 12:23
arkadaşlar lütfen yardımcı olun.. daha önce yazmıştım iki yavrum var 16 ve 14 günlükler.. annesi bugüne kadar hep doyurdu bir sıkıntı yoktu ötmeye falan başlamışlardı. ama bugün ne sesleri çıkıyor ne de hareketliler.. yuvanın dibinde yatıyorlar sanıyorum ki anne beslemiyor artık :( sebep mi bilmiyorum ama artık dışarda çok vakit geçiriyor erkekle oyalanıyor hatta çiftleşmeye çalışıyorlar.. erkekte bugün dişiyi beslemedi hiç.. sizce ne yapmalıyım besliyordur da ben mi yanlış anlıyorum **** beslemiyorsa ben ne yapabilirim günlerdir gözüm gibi bakıyorum onlara bir şey olsun istemiyorum lütfen acilen yardım edin.

maya
16-10-2014, 14:56
Sayın Delfin34, bu gibi durumlarda yavruları sizin beslemeniz gerekeceği konusunda daha önce nette okuduğum bazı yazılar vardı. Ama mama karışımında ne olduğu konusunda bir bilgim yok. Netten konuyu araştırırsanız yardımcı olacak bilgiler bulabilirsiniz diye umut ediyorum. Ama ne olursa olsun aç bırakmayın bebekleri :(

hira
16-10-2014, 15:05
Çınar bu ara yine tüy dökmeye başladı, neden bu kadar sık tüy değişimi oluyor? normalmi bu durum? Kıvırcıklarımızın en güzel yaprakları feda ona:)

delfin34
16-10-2014, 20:51
Sayın Delfin34, bu gibi durumlarda yavruları sizin beslemeniz gerekeceği konusunda daha önce nette okuduğum bazı yazılar vardı. Ama mama karışımında ne olduğu konusunda bir bilgim yok. Netten konuyu araştırırsanız yardımcı olacak bilgiler bulabilirsiniz diye umut ediyorum. Ama ne olursa olsun aç bırakmayın bebekleri :(

teşekkürler sayın maya şükür ki beslemeye devam etti şimdilik bir sıkıntı yok umarım hiç olmaz büyütür yavrularını.

delfin34
27-10-2014, 15:24
mavi ve yeşil muhabbetkuşundan bembeyaz yavru olur mu ?

maya
27-10-2014, 17:11
Albino olmayan insanlardan albino çocuklar olabildiğine göre, bu da olabilir diye düşündüm açıkçası Sayın Delfin34 :D

maya
27-10-2014, 17:19
Benim de soracağım bir soru var: bu sevimli şapşiklerin söylenileni anında taklit yeteneği var mıdır?
Olay şöyle gerçekleşti: Her zamanki gibi bu sabah enerji patlamasını yaşamakta olan Blue, ben yüzümü yıkarken tepemden kayıp lavaboya düştü :mad: Hava soğuk olunca ve kendisi hafiften ıslanınca, 'aferin sana' dedim kızgınlıkla. Omzumda duran Blue' nun cevabı 'aferin sana' oldu :eek:
Son zamanlarda benim öğretmediğim şeyleri öğrendiğinin farkındayım. Mesela yaramazlık yapmak için kayıplara karıştığında, 'Blue, gel oğlum' diye sesleniyorum ona. Geçen gün bana 'gel gel, aşkım öpücük' diyordu :D Anlayacağınız her gün bana kahkaha attıran bir kuş Blue. Ama açıkçası söylediğim bir kelimeyi aynı anda taklit etmesini beklemiyordum. Hem çok şaşırdım hem de çok güldüm ;)

delfin34
27-10-2014, 18:51
Benim de soracağım bir soru var: bu sevimli şapşiklerin söylenileni anında taklit yeteneği var mıdır?
Olay şöyle gerçekleşti: Her zamanki gibi bu sabah enerji patlamasını yaşamakta olan Blue, ben yüzümü yıkarken tepemden kayıp lavaboya düştü :mad: Hava soğuk olunca ve kendisi hafiften ıslanınca, 'aferin sana' dedim kızgınlıkla. Omzumda duran Blue' nun cevabı 'aferin sana' oldu :eek:
Son zamanlarda benim öğretmediğim şeyleri öğrendiğinin farkındayım. Mesela yaramazlık yapmak için kayıplara karıştığında, 'Blue, gel oğlum' diye sesleniyorum ona. Geçen gün bana 'gel gel, aşkım öpücük' diyordu :D Anlayacağınız her gün bana kahkaha attıran bir kuş Blue. Ama açıkçası söylediğim bir kelimeyi aynı anda taklit etmesini beklemiyordum. Hem çok şaşırdım hem de çok güldüm ;)

bu konuda bir fikrim yok zira bende yeni başladım kuş beslemeye.. ama kuşunuz Blue 'ya kocaman bir maşallah demeden geçemicem;) sizi de tebrik ediyorum.. benimde iki yavrum var bende sizin gibi konuşturabilmek ve alıştırmak istiyorum.. sorunun içinde soru gibi olcak ama konuşturmak için neler yapmalı ne kadar sürede konuşuyorlar tabi bide ne zaman başlanmalı benimkiler henüz 1 aylıklar.. tekrar tebrikler ve akıllı kuşunuzla mutluluklar :p

hyg42
27-10-2014, 19:59
Muhabbetlerde sade sarı ,sade beyaz, sade mavi. verebilir ikiside yeşil olan çiftlerden renk renk yavru ikiside mavi olan çiftlerden renk renk yavru ikiside beyaz
olan çiftlerdende renk renk yavru verirler

maya
28-10-2014, 08:17
Sayın Delfin34, öncelikle güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim/ederiz :D Ben de ilk defa kuş besliyorum ve belki önceki mesajlarda denk gelirsiniz, hiç aklımda yokken, agaclar.net sayesinde böyle bir maceraya atıldım. İyi ki de yapmışım ;)
Ne yaptığıma gelince; öncelikle burada yazılanları dikkatle okudum. İnternette araştırma yaptım ve ondan sonra yaklaşık 45 günlük bir erkeği evlat edindim :rolleyes: Yavru olduğu için alışması kısa sürdü. Sonrasında da her fırsatta onunla konuştum (gerçi tüm gün çalıştığım için bu sürelerin ne kadar kısa olabildiğini tahmin edebilirsiniz sanırım). Daha 2 aylıkken, içten içten sesler çıkartmaya ve konuşmaya çalışmaya başladı. Tam 3 aylıkken de 'aşkım aşkım' diye seslenmeye başladığını fark ettim :D
Bu arada belirtmem gerekir ki; Blue'nun algıları çok açık. Bunun da özgür olmasından kaynaklandığını düşünüyorum açıkçası. Eve geldiğinden beri kafesinin kapısı açık ve uzun bir süredir kafesine girmeyi tamamen reddediyor. Odada bir oyun parkı, oyuncakları ve iki farklı yerde asılı tüneği var. Nerede yatacağına, nerede oyun oynayacağına vs hep kendisi karar veriyor ;) Gündüzleri de sürekli çalışan bir radyosu var. Yemi hala yavru muhabbet kuşu yemi ile tropifit karışımı (yavru yemine artık ihtiyacı yok ama elimizde hala bir miktar var tüketilemeyen). Arada meyveli, ballı krakerler veriyorum, ki çok seviyor. Taze meyvelerden de ikram ediyorum kendisine sıklıkla ;) Bir de gaga taşı, mineral taşı vs hepsinden var. Anlayacağınız yalnızlığını giderebilmek ve sağlıklı olmasını sağlayabilmek adına elimden gelen herşeyi yaptım.
Sizin yavrular da daha çok küçükmüş. Eminim yeterince ilgi ile Blue'ya taş çıkartırlar ;)

suara
28-10-2014, 09:22
Arada meyveli, ballı krakerler veriyorum, ki çok seviyor.

Sn. Maya ballı krakerlerin yapımında bal değil yapıştırıcı kullanılıyor. Kesinlikle önermiyorum Blue ya yedirmenizi. Bilginize :(

Saygılar.

maya
28-10-2014, 10:40
Zararlı olduğu konusunda çok şey okudum Sayın Suara. Zaten çok kontrollü ve az miktarda veriyorum. O da arada keyfi olsun, şımarsın diye :D Bakarsınız belki ileride kendimiz balla yaparız bunları. İnternette tarifini verenler var ;)

delfin34
28-10-2014, 14:01
çok teşekkür ederim Sayın Maya açıklayıcı yorumlarınız için. sizin kadar ilgili olabilir miyim bilmiyorum ama bende Blue gibi bir kuşa sahip olmayı çok istiyorum.. bunun içinde elimden geleni yapıcam.. tekrar çok teşekkür ediyorum ve Blue ya uzun ömürler diliyorum;)

Fatih
01-11-2014, 10:24
En son bebeklerin tüylendiklerinde fotoğraf eklemişim. Şimdi üç tane bebek yuvadan atladı sadece bir tanesi yuvada kaldı. Bir kaç gün içinde onunda yuvadan atlamasını bekliyorum. Tam oda atlasın yuvayı çıkartacağım demiştim ki anne de iki gündür yuvadan çıkmıyordu şüphelendim ve baktım ki anne iki tane daha yumurta bırakmış.

Minik minik gagaları çokta tatlı. :) Hepsini çıkartıyorum kafesten oyun oynuyoruz eğlencem oldu hepsi. :))

Baba & anne & bebekler
524632

Yuvada kalan son yavru :)
524633

maya
01-11-2014, 16:51
Sayın Fatih, çok güzeller gerçekten. Maşallah hepsine! Kimbilir ne kadar çok eğleniyorsunuz birlikte ;)

maya
02-11-2014, 14:49
Tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak. Burada daha önceki yazdıklarımı okuduysanız eğer biliyorsunuzdur ki, 3,5 aylık oğlum Blue maşallah oldukça keyifli, sağlıklı ve konuşkan :rolleyes: Açıkçası onun yalnız kalmasını istemiyorum ve en iyisinin yanına bir dişi evlat edinmek olduğunu düşünüyorum. Ama diğer taraftan o kadar eğlenceli ki, benimle olan iletişiminin ve konuşma özelliğinin sekteye uğramasından korkuyorum. Çünkü oldukça hareketli, sosyal ve konuşma bakımından başarılı. Tüm ilgisi dişiye kayar da bu özellikleri değişirse diye de korkuyorum açıkçası. Anlayacağınız iki arada bir derede kaldım :( Bir de Blue kafes dışında yaşayan bir kuş. Etrafa herhangi bir zararı yok. Dişilerin ise hırçın ve kemirgen olduğunu okudum. Eee olursa, dişi de özgür olacak evde sonuçta. Kararsız kaldım. Deneyimlerini paylaşabilecek kimse var mı :confused:

TCM
02-11-2014, 17:37
@maya, yeni gelen dişinin özellikleri mevcut erkekle uyuşabilir ve minik bebekleriniz olabilir sonuçta. İki gönül bir olur da samanlık seyran olursa sizi takan olmayabilir, bir ihtimal ilgi oldukça azalsa da yine devam edecektir. Ancak uyuşamazlarsa ki dişi sizin erkeği istemeyecektir büyük ihtimal ve erkeğin ilgisi size karşı eskisi olmazsa da yine sizi memnun edecek şekilde devam edecektir. Ben tüm bunları yaşadığım için söylüyorum. (yavrulama olayı hariç) Bizimki yeni gelen dişiye kendini beğendiremese de konuşmaya devam etmişti. İlk gelen dişi ile çok iyi anlaşmalarına rağmen yavrulama olayına giremediler. (genel söylenti eldek erkek kuşların yavrulatmada pek başarılı olamadıkları) Ancak ilk gelen dişi de eldekti ve ikisi çok iyi anlaşıyorlardı. Kafesin dışında da biri bir omuza konarsa diğeri öteki omuza yanaşırdı.

Fatih
02-11-2014, 17:54
Sevgili Maya o kadar şımarık ve oyuncular ki anlatamam ısırılmadık yer kalmıyor ama olsun gayet hoş oynuyoruz.

Daha önce okuduklarımdan yola çıkarak yorum yapmak istiyorum bende. Kuş almadan önce çok araştırma yapmış ve karar vermiştim. Karar aşamasını iki gün beklemiştim araştırma aşaması da aynı iki gün içinde oldu. Pek çok kaynak yoktu ama yine de sindire sindire okumuştum.

Kaynaklarda eşe atılan kuşlarda özellikle erkek kuş sizden uzaklaşıyor ve eşine daha da bağlanıyor diye geçiyordu. Benim Sarı'da bu hiç böyle olmadı. Yani eşine de ilgili ama benden de fazla kopmadı hatta arada ilk öğrendiği şapşal kelimesini de söylüyor ama daha fazlasını öğretmedim ona. Diğerleriyle fazla ilgilenmedim aslında çünkü genelde hediye ve eşli olarak geldiler. Eşli çiftlerde ise dişiler oldukça hırçın ama yavrular bana alıştıktan sonra anne ve babaları da ellime gelmeye yem yemeye başladılar.

Eğer yanına eş almaya kesin karar verirseniz Blue'yu da alıp gidin. Orda eşini kendisi seçsin.

Bu akşam bana da bir tane prenses gelecek. Ele alışık ve konuşan bir prenses bildiğim kadarıyla. Canlı örnek kısaca. :)

ilksenozturk
03-11-2014, 07:50
sizden heveslendim, ben de bir çift muhabbet edindim; maviş ve beyaz. satıcının dediğine göre yuvadan 2-3 gün önce atlamışlardı aldığımızda ,bir hafta oldu alalı

mavi; erkek olan, başlangıçta pek sessizdi, beyaz'ın kırdığı yemleri alıyordu ağzından. tüneğe de çıkamıyordu. çok korkak bir kuştu, ev içerisinde salında her tarafa çarpıyor, özgür bırakamıyorum onu

beyaz; dişimiz daha dışadönük, elime pek gönüllü olmasa da gelen bir kuş. kendini sevdiriyor.

ilk gün yem kaplarına ulaşamadılar, yemlerini yere attık biz de
ancak 3 gün sonra yemleri tüneyerek yemeye başladılar.
şuan gagaları ile tutunup kendilerini kafesin 4 köşesine atıp duruyorlar, çok hareketlendiler, sadece bir haftada.

bu arada bana çok fazla alışmadılar, tepkileri azalmadı. birbirlerine dönük kuşlar.
satıcı amca iki tane almak istediğimde olmaz, konuşturamazsın diye neredeyse dövecekti beni :) diğer müşterilere kuşları ziyan edecekler deyip durdu. giderken de bana birbirlerini görmesinler aman dedi.

fakat beyazı salıp, mavişi içerde tuttuğum bir gün maviş içeriden beyaz'a seslendi ve beyaz bir gayret onu aramaya başladı ya deli gibi... dedim ki çok iyi bir şey yaptım çift alarak, varsın konuşmasınlar, varsın alışmasınlar, birbirlerine yarenlik yapsınlar yeterki...

maya
03-11-2014, 08:43
Kafam hala karışık açıkçası. Yazdıklarınız için çok teşekkür ederim. Düşünce ve tecrübeleriniz benim için çok değerli.
Eğer dişiyi almaya karar verirsem, Blue'yu da kesinlikle yanımda götüreceğim. Zaten kuşu alıp, 'olmadı bu' deyip geri götürme şansım yok. Bunun için zamanım da yok, yüreğim de :o Üreme işine gelince, bunu zaten istemiyorum. En iyisi acele bir karar vermeyip, ben biraz daha düşüneyim. Sonuçta oğlumla da şu haliyle çok eğleniyorum :o

Mercani
12-11-2014, 11:29
Herkese merhaba

Komşum memleketine giderken muhabbet kuşunu bana bıraktı. Huyunu suyunu hiç bilmem, daha önce de beslemedim muhabbet kuşu. Bu kuş inanılmaz yabani. Neredeyse 10 gün oldu bende hala kaçıyor, yanına yaklaştırmıyor.

Dün hava güzeldi annem balkona koydu, neşesini görmeniz lazım gerçi besleyenler bilir o keyfi. Komşum evi kirletiyo diye yaz boyu balkonda bakmış ve sanıyorum kuş dışarıya alışmış. Hava güzel bugün ben de pencerenin önüne koydum sürekli ötüp oynuyor, onu keyifli görmek güzel ama dışardan içeriye alırken çırpınması çok üzüyor beni, tüyler yemler havada uçuşuyor. Havalar soğuyunca ne yapacağım bilmiyorum.

Evde ses olmuyor gündüz bir tek ben varım, ses olmayınca somurtup oturuyor. Müzik açıyorum o da pek işe yaramıyor. Keyfini yerine getirmek için önerilerinizi bekliyorum.

kskada
13-11-2014, 15:19
...........

Emre Albayrak
26-11-2014, 10:27
bu aralar bizim muhabbet kuşu çok fazla uyuyor.. tüyleri gayet sağlıklı bi hastalık belirtisi de yok ama uyku konusu beni biraz rahatsız etti. acaba havaların erken kararmasından dolayı olabilir mi?

istcallst
27-11-2014, 08:20
gece uyumasi 12 saat normal ve gunduz da dinleniyorlar.

hira
28-11-2014, 21:28
Masanın üzerindeki yarım bardak suyumda az evvel banyo yaptı Çınar :) Bu soğukta! deli kuş :)

maya
30-11-2014, 10:47
Sayın Hira, benim oğlan da bayılıyor suya. Ona bir banyo almıştım ama hastalanır korkusuna hiç kullanmamıştık. Şimdi muslukta ne zaman su akıyor olsa, mutlaka gelip suyla oynuyor. Dün dayanamadım, banyosuna makul sıcaklıkta su koydum, oynasın biraz diye. Cık. yüzüne bile bakmadı. İlle de akan su olacak benimkine ;)

ugur29
12-12-2014, 09:21
salmadaki jumbo yavrulardan görüntü :)

ugur29
10-01-2015, 21:51
kuşardan kareler

maya
12-01-2015, 08:45
İki hafta önce Blue' ya küçük bir kardeş geldi ;) Şu an yaklaşık 2 aylık, yeşil bir fırlama :D Blue' nun isim babası olan yeğenim, küçük kardeşin adını da Green koydu :rolleyes: Ama Blue ve ben ona daha çok 'küçük kardeş' diyoruz demesine de, Green, Blue'dan çok daha iri bir tür :D Şımarık Blue' dan kendisini koruyabilsin diye biraz irice olanından aldım bu sefer :D Büyük oğlan (Blue) onu kıskansa da, benim olmadığım zamanlarda hep yan yana olduklarını eve gelince görüyorum ;) Daha sakin bir çocuk haline gelmesi de, doğru bir iş yaptığımın göstergesi. Şimdi iki fırlama birlikte evi talan ediyorlar :o

shenile
01-02-2015, 13:06
merhaba arkadaslar aylarca sultan papagani ve muhabbet kusu arasinda gidip geldim ve sonunda birtane aldik bugün. kizim adini bicir koydu.
bize yavru diye verdiler, kafesine koydum lakin sürekli ayni yerde oturuyor ve sanki cabuk nefes alip veriyor yeni ve korktugu icin olma ihtimali olabilir mi? bide erkek diye verdiler insallah erkektir!!!!?

gokcegokce
01-02-2015, 20:41
Evet bu kuş yavru bir erkek. Sizden korkuyordur o nedenle hızlı nefes alıp veriyordur. Size tavsiyem korkutmadan böyle yavaş yavaş çırpındırmadan elinize alıp minik hareketlerle parmağınızla gagasının kenarlarını hafifçe kaşıyın ve fısıltıyla sevin bol bol. Üzerinize kondurun alışsın size. Ama fazla uçmasına izin vermeyin bir kaç hafta. Odayı tanımadığı için duvarlara çarpabilir. Daha yavru olduğundan iç kanamadan ölebilir duvara çarparsa. Esintide kalmasın bulunduğu oda sıcak olsun. Yemini suyunu düzenli değiştirin. Yemlerinin üzeri kabuk dolar onları üfleyin gün aşırı. Suyunu da fazla bekletmeyin. Mürekkep balığı kemiği takın kafesine. Bol bol sevin, fısıltıyla konuşun. Bir kaç aya görüceksiniz sizi tekrarlamaya başlayacaktır. Hayırlı olsun.

Bir de altına gazete değil de kağıt havlu serin kafesinizin bir de mazgalı olsa daha iyi olur pisliğine temas etmez. Altı ıslanmış üşütmesin değiştirseniz iyi olur. Sevgiler.

shenile
01-02-2015, 20:55
sn. gokceegokce gercekten cok sevindim demek ki kadin bana yalan atmamis. artik pek petshopculara da güven kalmadi kuyrugunu kesip yavru diye verenler de var. ama inanin ki daha simdiden ona öyle bir alistim ki cok tuhaf bir duygu bu anlatamam.
sizce yanina bir es almam gerekir mi alirsam yinede bana alisir mi?
bide sizin dediginiz kafesinizin bir de mazgalasi olsa demisiniz bumazgala ne oluyor?
gazetenin üzerinde delikli plastik bir sey galiba onu nerden ala bilirim pet shoplarda var midir?
saygilarimla

gokcegokce
01-02-2015, 21:12
Çok sevindim alıştığınıza. Daha çok yavru olduğu hem gagasındaki minik karartıdan hem de alnından başlayan çizgilerden belli. Zamanla çocuğunuzdan farksız olucak Bıcır eminim. Şimdilik çok küçük bence tek bakın size iyice alışsın. O zamanla kendisi belli eder zaten, huyu suyu değişir eş istediği zaman büyüdüğünde. :) Mazgal genelde kafesle beraber satılıyor zaten. Sizin kafeste yoksa bir pet shoptan alabilirsiniz sanırım. Amaç kuşu pisliğinden uzak tutmak. Dediğim gibi bit nadir görülür ama ayda bir kafesi temizleyip yemi suyu koymadan dış parazit spreyi kanatlarının oraya bir defa fıs fıs yapabilirsiniz. Bir de her içme suyuna değil ama ayda bir bir kaç damla elma sirkesi damlatırsanız iç paraziti de önlüyormuş ve banyo suyuna koyarsanız tüylerini parlatırmış. Yemlerinin kabuklarını üflemeyi asla unutmayın. Yavaş yavaş sevin korkutmadan, fısıltıyla konuşun. İyi anlaşacağınıza eminim.

shenile
01-02-2015, 21:58
bilgileriniz icin cok tesekkür ederim gercekten baya bi bilgi edindim insallah bizede alisir ve uzun ömrü olur bizimle.
hayirli geceler

shenile
02-02-2015, 12:41
ben bisey daha sormak istiyorum dün pek canli degildi yeni oldugu icin ve dün muhabbet kusu sesini actim tepki vermedi bugün actim bi baktim bizim bıcır da ötmeye basladi, lakin sesi kapatigim zaman oda susuyor. Sizce dogru mu yapiyorum bilmiyorum sanki tek olmaktan pek memnun degil gibi sabah kendisini biraz olsun sevdirdi.
saygilarimla

Fatih
02-02-2015, 13:26
Hiç bir zaman, hiçbir kimse bana onların verdiği mutluluğu vermiyorlar. :)

Yavruların tadı sevgisi bir başka oluyor her zaman. Uzun süredir çiftleri dinlenmeye aldım. Bu süreçte güç kazandılar ve sağlıklı nesiller için biraz daha dinlenmelerini istiyorum.
Fotoğraftakilerin hepsi benim minik bebeklerim. En büyüğü 4 aylık, sarı kafalı kızım. :) İlk bebeklerden kendime ayırdığı en tatlı en sevimli ve bir o kadarda elimde büyüttüm diyebilirim. Bu nedenle kendisi bana çok çabuk alıştı.

535518

Hira abla bence yavru işini bir kez daha düşün. :))

ugur29
03-02-2015, 14:58
ben bisey daha sormak istiyorum dün pek canli degildi yeni oldugu icin ve dün muhabbet kusu sesini actim tepki vermedi bugün actim bi baktim bizim bıcır da ötmeye basladi, lakin sesi kapatigim zaman oda susuyor. Sizce dogru mu yapiyorum bilmiyorum sanki tek olmaktan pek memnun degil gibi sabah kendisini biraz olsun sevdirdi.
saygilarimla

yeni yavrular ortam değişikliğinde ortama adaptasyon sağlayana kadar ürkek ve sessiz olurlar. zamanla alışacaktır. birde kusun yanında ani hareket yapmayın ürkmesin.

shenile
03-02-2015, 15:20
cevap icin tesekkür ederim arada bir elimi kafese sokup gögüsünü oksuyorum izin veriyor elimden yem yedi bugun. lakin ötme konuunda biraz zamana ihtiyaci var herhalde internetten muhabbet kuslain seslerini actigimda ancak ötüyor baska türlü ötmüyor.
saygilarimla

ugur29
03-02-2015, 15:25
cevap icin tesekkür ederim arada bir elimi kafese sokup gögüsünü oksuyorum izin veriyor elimden yem yedi bugun. lakin ötme konuunda biraz zamana ihtiyaci var herhalde internetten muhabbet kuslain seslerini actigimda ancak ötüyor baska türlü ötmüyor.
saygilarimla

zamanla alışacaktır.

ugur29
03-02-2015, 15:33
jumbo ve kırma mubişlerimiz:p

ugur29
03-02-2015, 15:35
devamı

shenile
05-02-2015, 13:54
arkadaslar size birsey danişmam lazim.
benim kusum pazar gününden beri bizde daha yavru artik kendi istedigi zaman ötüyor lakin kraker astim ve gaga tasi onlari kemirmiyor bile.!!!
afedersiniz ama diskisi arka tarafinda bir süre sarkik duruyor bunu ikinci kez gördüm bu normal mi ? nefes alip verisi arka kuyrugunu asaga yukari oynatip duruyor bu anormal bi durum mu sizce ben cözemedim!!!????
umarim bi terlik yoktur herseyi yapiyorum kafesi temizliyorum suyunu hergüün degistiriyorum lakin dışkısı arkaa bir süre öyle arkasindan sarkmasi biraz kafami karistirdi.

maya
05-02-2015, 14:29
Sayın Shenile, yavrularımı aldığımda ben de aynı sorunla karşılaştım ve çok panikledim ;) Neyse ki, bu durum ortam değişikliğine dayalı ve stresle de alakalı. Kuşunuza iyi baktığınız ve onu sevdiğiniz takdirde, 2 hafta içerisinde böyle bir sorununuz kalmayacaktır muhtemelen. Panik yapmadan gözlemlemeye devam edin ;) Sorun ilk 2 haftadan sonra da devam ediyorsa, yavaştan paniklemeye başlayabilirsiniz :D

shenile
05-02-2015, 19:39
sn maya hic gülecegim yoktu :D sorun iki haftadan sonra da devam ediyorsa, yavaştan panikllemeye başlaya bilirsiniz hahaha :D cevap icin tesekkür ederim bu arada kusumu pazar günü aldim ve daha hic salmadim aldigim yer bana 1-2 hafta kafesinde kalssin dedi dogru mu yoksa salayim mi bi ara?

maya
06-02-2015, 08:22
Sayın Shenile, yeni geldiklerinde ortamı tanımadıkları için kuşların 1-2 hafta kafeste tutulması öneriliyor. Çünkü hem uçmayı henüz tam olarak bilemiyorlar, hem de etrafı tanımadıkları için çarpmalar sonucu ciddi zarar görme riski var. Ben ne mi yaptım? Belki önceki yazılarımı okumuşsunuzdur; onları hiç kapatmadım. Başta birkaç küçük çarpma vakaları yaşadık ama hem ortama hem de bana daha hızlı alışıp, uçma kabiliyetlerini de çok hızlı geliştirdiler. Yine de risk, risktir. Kontrollü olarak belki yavaş yavaş alıştırmaya başlayabilirsiniz kuşunuzu. Özgür olduğu zaman inanın çok daha fazla eğleneceksiniz birlikte ;)

shenile
06-02-2015, 09:02
cevap icin cok tesekkür ederim sn. maya bugün kuşumuzu sali verdik beyfendi yerinden gayet memnun herhalde disari cikmak bile istemedi :D . elimle cikardim mecburen yalnis oldugunu biliyorum lakin alismasi lazim.
tirnaklari baya uzamis koltuga takiliyordu gezerken.
veterine götürcez kesmesi icin kendimi suan güvenmiyorum kanatirim diye. :) eşimi bu kadar kuşla ilgilenecegini tahmin etmiyordu sevecegini de :D demem o ki oda simdededn öyle kendisini bize sevdirdi ki bıcır anlatamam. :D
saygilarimla

suara
06-02-2015, 23:23
Sn Shenile;

Öncelikle geç de olsa bir hayırlı olsun demek isterim ;)

Yazdıklarınızda 2 nokta dikkatimi çekti:

1.si kuşunuza petshoplarda hazır satılan krakerlerden veriyorsanız vermemelisiniz, yapımlarında yapıştırıcı kullanılıyor, en iyi ihtimalle kursak iltihabına sebep olur rutin tüketimde aman dikkat diyeyim ;)

2. olarak da eğer kuşunuz gerçekten yavruysa tırnakları asla çok uzun değildir sadece yumuşak olduğundan katmanları ayrılabilir ve takılmalar yaşayabilir. Kestirmeye başlarsanız önünü alamazsınız onun yerine ilk etapta tüneklere geçirilen mukavva rulolardan almanızı tavsiye ederim. Bu ruloların yüzeyleri bir çeşit kumla kaplıdır ve tırnaklar için hassas bir törpü görevi görür. Denemeden gaga-tırnak kesimine başlamamanızı öneririm.

Ah bir de gaga taşı-kalamar kemiği kullanımına takılmayın. Kuşlarımız kendileri için en iyi olan zamanda en uygun şekilde her ihtiyaçlarını karşılarlar, yeter ki siz kafesten kuş kumunu ( hazmı kolaylaştırır ) , gaga taşını ( gaga törpülemesinde faydalıdır ) ve kalamar kemiğini ( çok önemli bir kalsiyum kaynağıdır ) eksik etmeyin.

Ukalalık addetmeyin anlayışınıza sığınarak yazdım ;)

shenile
07-02-2015, 10:38
sn. suara ilk öncelikle tesekkür ederim.
bizim kus bıcır ne kraker yiyor ne elma hic birsey yemiyor yem dışında.
keşke yazinizi daha önce okumuş olsaydim bugun bıcırı biraz sali verdik ve tirnagı takildi cirpindi ayagini kiracak diye korktum ve tirnagini biraz kestim ayagini kirmaktan daha iyi dir diye düsündüm ama anlaşılan yalnış yapmışım baska carem yoktu :(. Neyse uzarsa tekrar keserim ucundaki sadece sivriligini aldim.
kum var, gaga taşı da var, suyuda var ve yemi de var bunlar disinda eksik birsey olacagini sanmiyorum :) .
kalamar kemigi diye yazmisiniz onlar kumun icinde bulunmuyor mu? petshop daki kadin kumun icinde kalamar kemigi falan oldugunu söyledi!!!
birsey sormak isterim size yemi hergün üzerindeki kabuklari öfleyerek temizliyorum lakin kumu hic ellemedim hala öyle yemlikte pazar gününden beri duruyor ona da uygulaya bilecegim birsey var mi temizlik bakimindan?
ben biraz fazla soru soran birisiyim lakin ben birsey aldigim zaman onlar icin en iyisini istedigim icin sora sora bilgi ve ookuyarak bilgi edinmeye calisirim artik kusuruma bakmayin. :D
saygilarimla

suara
07-02-2015, 11:20
Estağfurullah ne kusuru en iyisini yapıyorsunuz bilinçli bir bakıcısınız kuşunuz adına mutlu oldum ;)

Kalamar kemiği kumda karışık olabilir ama siz bir blok alıp kafese asın birebir temas etsin kazısın tırtıklasın bu onun için önemli ve gerekli. Petshopa sorun kalamar kemiği almak istiyorum diye (alçı bloklardan değil yalnız) oval, yassı, uzun, bir yüzü epey sert bir yüzü yumuşak bir kayaç şeklinde doğal bir madde. Adı kalamar kemiği ama sanırım tuna-ton balıklarının kemiklerinden parça parça elde ediliyor.

Bu arada tüneklere takılan kum kaplı mukavva ruloya yine de bir bakın aklınıza yatmazsa kullanmazsınız. ;)

Saygılar selamlar..

Edit:

Kumla ilgili sorunuzu atlamışım. Şöyle ki kuş kumu içine dışkı, sebze-meyve gibi zaman geçtikçe zararlı olacak artıklar karışmadıkça bozulmaz. Kumun amacı kuşun sindirimini kolaylaştırmaktır. Muhakkak ağız yoluyla aldığından hijyenine dikkat etmemiz gerekir. Ancak yine de aklınızda bulunsun, kokusuna dikkat edin, kaptaki kumun kokusu çok ağırlaşırsa değiştirebilirsiniz ( paketteki temiz kum ile yemlikteki kumun kokusunu karşılaştırabilirsiniz) onun dışında kum ve kum kabı temiz kalabiliyorsa sorun yoktur.

shenile
07-02-2015, 12:31
sn. suara bizde zaten kalamar kemigi var :D internetten baktim simdi de aynisi bizde de var lakin hic kemirmiyor bile :) bekliyecez artik.
bilgileriniz icin tsk ederim bu arada :) saygilarimla

ugur29
09-02-2015, 22:36
Muhabbet kuşu beslemek beslemek ayrı bir hobidir. :p

shenile
10-02-2015, 18:54
sn ugur öyle de yavru olunca da ayri ayri sorunlarla karşilasiyoruz.
benim kuş mesela kum yemiyor herhalde ben görmüyorum yani sürekli yem yiyor ve bugun saldik uctu uctu ve koltugun kenarina konmasiyla yediklerini cikarmasiyla bir oldu.
bugün vitamin aldim ona bakalim sonumuz ne olacak bende anlamadim :D ama herseye ragmen seviom ben onu :D.
kuşlariniz gercekten cok güzelller masallah diyelim :) insallah benim kuş ta kendini toparlar ve canlanir sizinkiler gibi olur :D

shenile
12-02-2015, 19:33
arkadaşlar bana yardimci olun lütfen yavru bıcırımın bir gözünün icinde ve kenarinda hafif kizariklik var ve sulanma ne yapmam lazim göz nezlesi mi nasil bir tedavi uygulayim bu mikrop ayaklarindan mi gecti acaba ayaklarina ne yapa bilirim ? gözüm gibi bakiyorum yinede böyle hastaliklarla karsilasiyoruz :( yardimci olursaniz en kisa sürede cok sevinirim saygilarimla

Milla
12-02-2015, 20:08
Kuş malzemeleri satan yerlerde antibakteriyel, allerji vs. için ilaçlar var. Kimi spreyli, kimi suya karıştırmalı. Bence bir an önce alın. En ufak ihmalde saatler içinde kaybedebiliyoruz güzellerimiz.

shenile
12-02-2015, 20:15
Tesekkur ederim lakin gercekten goz nezlesi mi? neden kaynaklaniyor anlamadim kafesi temiz tutuyorum :( gercekten uzuluyorum

Milla
12-02-2015, 20:20
Hiç belli olmuyor ki. Benim dişi sultan papağanım bir gün içine solunumda sorun yaşadı ve gitti. Diğer kuşlarım da aynı ortamdaydı ama bir sorun yaşamadılar. Kuşlar için çok pahalı olmayan ve kolay bulunan Genta marka göz ve kulak damlasını eczanelerde kolayca bulabilirsiniz. İnsanlar için olduğu halde kuşlara çok iyi geliyor. Veteriner tavsiye etmişti, ben evde hep bulunduruyorum.

shenile
12-02-2015, 20:23
Bu genta yi alirsam kizarikliga falan iyi gelir mi nasil kullanmam lazim

Milla
12-02-2015, 20:47
Yarın herhangi bir veterinerin telefonunu bulun ve kuşunuzun durumunu anlatın. Daha başka bir şey önermezse Genta'yı sorun. Sizi mutlaka yönlendirecektir.

shenile
12-02-2015, 21:02
insallah telefonda bana bilgi verirler yaaa cok tesekkür ederim cevap icin :(

Milla
12-02-2015, 21:06
Mutlak verirler. Bana hep verdiler. Çok aksi birine rastlarsanız, iki üç veterineri daha arayın, gerçekten hayvanları seven insanlar çıkıyor.

capsaicin
13-02-2015, 08:50
Genta gut damla alacaksınız. İnsan için göz damlası ama kuşlarda da kullanılıyor, veterinerler de bunu veriyor hep. Günde 2 kere 2şer damla gözüne damlatacaksınız. Kafesini sık temizlemeniz ve temiz olması gerekiyor. Temiz değilse gözleri mikrop kapabiliyor. Gözü kızarıp sulanmış gibi gördüğünüz an hemen genta gut kullanırsanız çok kısa sürede düzeltir. Yoksa 1 hafta sürer tam geçmesi.

shenile
13-02-2015, 09:41
ben bugün veterineri aradim ve kizarikliigi sordum bana ilik cayla temizleyin dediler.
gentayi da sordum bana iltihap olan gözlerde kullanildigini söylediler :S sasirdim hafif kizariklil var yinede kulana bilirmiyim acaba gentagut damlasini

TCM
13-02-2015, 12:50
ben bugün veterineri aradim ve kizarikliigi sordum bana ilik cayla temizleyin dediler.
gentayi da sordum bana iltihap olan gözlerde kullanildigini söylediler :S sasirdim hafif kizariklil var yinede kulana bilirmiyim acaba gentagut damlasini

Çayın antibiyotik etkisi vardır. İnsanlarda da özellikle sabah oluşan çapakları açmak için temiz bir bez ile sürülmesi önerilir. Sizin bahsettiğiniz durum enfeksiyon değil de allerjik bir durum ise de kullanacağınız genta damla nın çok fazla bir zararı olmayacaktır. Önce ılık çayı deneyip geçmezse gentayı uygulayın diyeceğim ama bu durumda geç kalabilirsiniz. Ayrıca genta nın ilaç olarak da etkili olmayabileceği ihtimalini de düşünün. Günde 5-6 kez uygulamanız gerek genta yı.

Muda
13-02-2015, 13:51
Kuşunuzun resmini çekip yayınlama imkanınız var mı? Ufak bir kızarıklık tek gözde ise belki sivri bir yere vurmuş veya içine bir şey kaçmış olabilir. Kısa zamanda geçer. Eğer diğer gözde de var ve göz kapanıyor ise hastalanmış olması daha büyük ihtimal. Ben kuşların gözünde problem olduğu zaman thicocilline göz pomadı kullanıyorum. Daha uzun süre gözde kalıyor. Thiocilline Göz Pomadı | İlaç Pedia | Eczacılar ile Anlaşılır İlaç Bilgisi, Yan Etkiler, İlaç Fiyatları (http://www.ilacpedia.com/thiocilline-goz-pomadi)

Kuşunuzun kuyruğunu sallaması durumu hala mevcut mu. Yem yemesinde bir sıkıntı var mı. Sürekli olarak yem yeme durumu da bir hastalık belirtisi olabilir. İshal veya kabızlık durumu var mı? Sürekli olarak yem yiyorsa elinize aldıktan sonra altını üfleyerek karın anüs bölgesinin bulunduğu yerde koyu morumsu bir damar var mı bir bakın. Kuşunuzun göğsünün bulunduğu alt kısmı etli normal şekilde mi. Yoksa burada kuruma mı var.

shenile
13-02-2015, 14:12
Sn. muda size soyle anlatayim olayi toparlayarak dun baktigimdaaa gozunde kizariklik vardive sulanma lakin bugun baktigimda dune nazaran kizariklik daha az gibi geldi bana. Kusum yavru oldugu icin nefes alip verisin nasil olmasini tam olarak bilmiyorum lakin su aralar cok hareketli kafesin icinde kemirmedigi bir yer kalmadi. yem yemesi gayet iyi aslinda yavru oldugu icin belki alismadigi icin yem disinda baska birsey bilmiyor diye dusunuyprum yani yem disinda baska birsey yemio. diskisi normal ishal degil kabiz da degil bazen arkadan takili kaliyor gibi oluyor diskisi onu cozemedim.kisdir diye suyla fisfis yapamiyorum bide yavru diye 2 haftadir bende. canli olmasi guzel birsey lakin arka taraftaki anus kisimdaki tuyuler cok cabuk oynuyor nefes alip verisi herhalde **** kusun hic birseyi yok ben birseyler yaratmaya calisiom anlamadim :) aksam esim gelsin kusun nus bolgesine bakacam size yazarim ve foto eklerim tesekkur ederim yinede cvp icin

ben simdi baktimda saat 18:00 aksamlari kuşun gözü sulaniyor ve kizariklik ortaya cikiyor tekrar sabah bukadar yoktu anlamadim ben bu işi gözünü ilik cay ve pamukla mi yoksa kulak karıştırıcıyla mi ytemizleyim.

kizariklik olan gözünü arada bir kapatip duruyor diyeri acikken bunuda belirtmek istedim umarim yardimci olursunuz ama yarin yapacagim ilk is eczaneden gentagut damlasi almak olacak.

Muda
13-02-2015, 19:38
Kuşunuzun yavru erkek bir kuş olduğu kesin. Burnunun olduğu kısım henüz beyazımsı mor. Gördüğüm kadarı ile gözünde herhangibir rahatsızlık bulunmuyor. Tabi diğer gözünü göremedik.Tünekleriniz gayet temiz. Ancak kuşunuza kanarya kafesi almışsınız. Kanarya kafesinin telleri dik olur. Ancak yuvarlak olanlar tercih edilmez. Muhabbetlerin kafesi yatay telli olurlar. Muhabbetlerin rahat tırmanması için. Kanaryalar da dikey tellere daha iyi tutunurlar. Benim anlamadığım şey yeni başlayanlara kanarya alırsa muhabbet kuşu kafesi, muhabbet alanlara da kanarya kafesi veriyorlar. Kafesin tümünü de alan bir resmini çekebilirseniz daha iyi olur. Konuşmasını istiyorsanız kesinlikle muhabbet kuşu sesi dinletmeyin. Yanına başka kuş almayın. Kafesinde salıncak, ayna vs. onun dikkatini çekeceği onunla ilgilenebileceği bir şey bulundurmayın. İki haftadır olduğuna göre alışmaya başlamış. Kum mutlaka bulundurun.Elinizde yem yedirmeye ve bu arada vücuduna yavaş yavaş dokunmaya çalışın. Mümkünse takip edebilecekseniz çok fazla yem vermemeye çalışın. Elinizden yerse insandan korkmaz. Zaman içerisinde sizle iletişim kurmak için taklit etmeye başlar. Tabi her gün ilgilenmeniz gerekiyor. Ben bu kadar ilgilenemem derseniz yanına bir dişi alırsınız. Kuş yavru olduğu için zamanla diğer yiyecekleri de yemeğe başlar. Tabi benim gözlemim yavru iken anne ve babasının ona yedirdiklerini çok rahat yedikleri yönünde. Hiç yemediklerini ise yemeleri biraz zor. Çok bağlanmayın. Biraz rahat olun. O da rahat eder siz de. Uzun yaşamasını istiyorsanız papağan alırsınız.

http://www.sabah.com.tr/yazarlar/akoz/2004/01/20/kufurbaz_papagan

shenile
13-02-2015, 19:55
sn muda üsenmeden yazimi okudugunuz icin tesekkür ederim biraz fazla yazmiştim.
resimde pek fazla belli olmuyor lakin kizariklik olan gözü kapatiyor arada bir ve sulanma var. eger ki bir canli hayvan aliniyorsa tabi ki onunla ilgilenceksinizz izleyeceksiniz hasta mi degil mi diye bu gayet normal birsey :) emin olun ben bunu fazlasiyla yapiyorum galiba ama cidden gözünde sorun var fotoda pek net degil dedigim gibi eşim gelsin gözünü cayla silecem yarin bi gentagut alirim umarim bi zarari olmaz 1 damladan göze mikrop varsa kirsin diye siz baska bir merhem önerdiniz bana merhem biraz zor olacak gözüne sürmek damla daha kolay geliyor sanki bana.kafes olayi da abimler kanarya beslemiti ve gecen sene ölmüstü kafes vardi anliyacaginiz lakin bu hafta eşim kuşumuza ahşaptan güzel bir kafes yapacak . saygilarimla

Muda
13-02-2015, 20:53
Ben çok az muhabbet besledim. Ancak muhabbet kuşlarının gagaları çok kuvvetli olarak biliyorum. Biraz elimi ısıranları vardı. Tahta kafesi muhabbet kuşları tahrip edebilir. Kesinlikle mdfden muhabbet kuşlarına kafes yaptırmayın. O sert malzemeyi bile parçalarken içindeki bazı malzemeler zarar verebiliyormuş. Genta, gentagut, tobrased vs. damlaları da kullanabilirsiniz. Kesinlikle terramiycin göz kremi kullanmayın. Kuşun gözünü kör edebiliyor. Önerdiğim kremi ben daha önce kullandım. Hemen eriyip uzun süre durabiliyor. Gözün yapışmamasını sağlıyor. Gözün içinde herhangibir şey var mı.Anladığım kadarı ile sadece bir gözünde var. Kuşu elinize alıp sıkıştırırsanız elinizden ve sizden korkar. Çok sorun olduğunu düşünmüyorum. Gözün kapanmasına neden olan ve öldüren şey çiçek hastalığıdır. Muhtemelen o da yoktur.

shenile
13-02-2015, 22:05
vallah sn. muda :D bende gördügümü sizle paylastim artik yarin bi damla alip ve yarin sabah bide ilik cayla gözünü silcem bekleyip görcez artik. saygilarimla

ugur29
18-02-2015, 11:47
sn ugur öyle de yavru olunca da ayri ayri sorunlarla karşilasiyoruz.
benim kuş mesela kum yemiyor herhalde ben görmüyorum yani sürekli yem yiyor ve bugun saldik uctu uctu ve koltugun kenarina konmasiyla yediklerini cikarmasiyla bir oldu.
bugün vitamin aldim ona bakalim sonumuz ne olacak bende anlamadim :D ama herseye ragmen seviom ben onu :D.
kuşlariniz gercekten cok güzelller masallah diyelim :) insallah benim kuş ta kendini toparlar ve canlanir sizinkiler gibi olur :D

Tesekkürler sayın shenile. Sizin kusunuz daha yavru zamanla toparlayacaktır. Kuşlar kumu devamlı yemezler ihtiyac duyduklarında yerler. ayrıca kafesine kalamar kemiği takın ekstra kalsiyum ihtiyaçlarını karsılaması için. kus heyacan yaparsa kursagıda dolu ise bir miktar geri çıkarabilir. bu hareketi devamlı yapıyorsa sorun yok demektir. iyi günler

maya
18-02-2015, 12:39
Maşallah oğlunuz çok güzelmiş Sayın Shenile. Merak etmeyin, zamanla bu panik halleriniz azalıyor ve kuşunuzla iletişiminiz daha keyifli bir hal alıyor ;)

shenile
19-02-2015, 15:24
:D vallah kuşumuz sesis sesiz dedik ama bir acildi pir acildi vallah.
alişveristen geldigimde bi bakiom kafesin icinde yok :D tülün icinde geziniyor uyanik biz yokken alişmiş kafesten cikmaya cok firlama oldu su siralar . simdi yazarken bile kafesinden firlamis disari :D .
kalamar kemigi var lakin bir kere bile kemirmedi sürekli tülü kemiriyor oyun oynuyor cekip birakiyor öyle hosuna gidiyor ki . :D
benim kuş 3 hafta oldu bizimle hic banyo yaptirmadim kanat uclari baya bi pislendi havalar soguk ve evim sobali ne yapayim diye düsünüyorum.
bide sürekli sirkeleniyor cok kepek ucuyor ortaliga bu normal mi?

maya
19-02-2015, 15:52
Maşallah! Desenize küçük fırlama alışma aşamasını geçmiş, keşfe başlamış! Benim gibi özgür bırakırsanız, yakında kafesine girmeyi tamamen reddedebilir haberiniz olsun :D Banyo için çok erken. Arada benimkisi açık musluğun altına koşa koşa giriyor ama her seferinde üşütüyor! Ben de, ne kadar bana kızsa da, havalar ısınana kadar onu sudan uzak tutmaya çalışıyorum (gerçi bu sefer de su kabına dadanıyor :D ) Kepeklere gelince, çok normal. Anladığım kadarıyla yoğunluğu zaman zaman değişiyor...

shenile
20-02-2015, 20:08
:( inanmiyorum yaaaa nazar deydi galiba gercekten :( kuşum ishal oldu sürekli kabarik bir sekilde :( icme suyuna elma sirkesi damlattim :( baska ne yapa bilirim :'(

Milla
21-02-2015, 07:58
Hemen gidip ishali kesmesi için bir antibakteriyel alın ve suyuna damlatın. İhmal etmemenizi öneririm çünkü kuş kayıplarının büyük çoğunluğu ishalden oluyor ve bu saatler içinde gerçekleşebiliyor. Çok geçmiş olsun.

Fatih
21-02-2015, 11:39
:( inanmiyorum yaaaa nazar deydi galiba gercekten :( kuşum ishal oldu sürekli kabarik bir sekilde :( icme suyuna elma sirkesi damlattim :( baska ne yapa bilirim :'(

Öncelikle ishali kesmesi için patates haşlayın ve kafese koyun yemesini sağlayın. suyuna haşlanmış prinç suyu koyun bu da ishali keser. Birde ishal için olan damla seklinle ilaçlar var onu da koyabilirsiniz.

İshali ihmal etmeye gelmez. Patates ve prinç suyu çok çabuk ishali kesiyor. Ben genelde ilaç kullanmadan önce bunları kullanıyorum işe yarıyor. Daha sonra da ilaç koyuyorum suluğa ve tam anlamıyla kesiyor ishali.

shenile
21-02-2015, 12:38
cevap icin tesekkür ederim dün dişkisi cok sıvıydı simdi biraz daha kati ve acik kahve rengi gibi gidip kanarya yemi aldim bide suyuna pirinc suyunu koycam simdi.
lakin patates nasil yedircem onu bilmiyorum iste dedigim gibi kuşum yem dişinda hic birsey yemiyor.
size bir sorum olacak bu kuruma hastaligi nasil anlaşilir ve neden olur?
petshopcu bana anlatigina göre kum taşi yiyorsa korkmaniza gerek yok dedi bana acaba dogru mu?
kuşum herhalde soguktan dolayi ishal oldu diye düsünüyorum dün sobanin arkasina koydum ve bugün dışkısı biraz düzeldi gibi geldi bana takipdeyim.

lakin kuş alacak olanlara söyleyim kus hakinda arastirmak yetmiyormus :) gercekten suanda vicdan azabi cekiyorum eger ölürse diye korkuyorum ona cok baglandim cünkü dün sinirden üzüntüden oturup agladim .
internette bir sürü sey okudum cünkü ishal ölüme kadar götüre biliyor mus diye.
umarim düzelir kuruma hastaligi beni biraz endişelendiriyor yemesi gayet iyi aslinda .
bakacaz artiik cevaplariniz icin tekrardan tesekkür ederim .

maya
21-02-2015, 21:02
Geçmiş olsun Sayın Shenile. Blue benim ilk kuşum ve ilk başlarda inanın sizin yaşadıklarınızın aynısını yaşadım. Zamanla insan daha soğukkanlı olmayı başarıyor...

Hazır Cumartesi akşamı evde çalışıyorken ve bilgisayar da elimin altındayken, daha önce hiç resmini paylaşmamış olduğum Küçük Kardeş (Green) ile abisi Blue' nun fotoğraflarını paylaşayım istedim sizlerle...

Aşklarım...

ugur29
27-02-2015, 14:53
Maşallah ı hak ediyorlar sanırım yeni bebeler.. :)

birgaripyolcu
27-02-2015, 21:32
Peki arkadaşlar,ben yıllardır muhabbet kuşu alıyor ve bakıyorum.hem dişi hem erkek,5-6 ölene kadar baktığım epey kuş oldu.Ancak yumurtlayan,kuluçkaya yatan olmadı.Biryerlerde hata mı yapıyorum.

hira
03-03-2015, 11:14
Bugun patates soyarken Çınar'ın ilgisini çektiğini görünce kafese bir parça patates attım. Az önce yiyordu gördüm, sorun olur mu? bilginiz var mı?

esgül73
03-03-2015, 21:10
Bu muhabbet kuşlarını birer gün arayla eve getirdik.İlkini hava kararırken almıştık.Yavru ve erkek istiyorduk konuşması için.Ama sonra alnındaki çizgilerin geriden başladığını görüp geri götürdüm.Gagasında siyahlık vardı.Petsop bana jumbo ve yavru olduğunu söyledi.Sonra başka bir yerden diğerini aldık.Sanırım bu yavru.Bugün ilk günü ama hiç ötmedi.Yalnız elime konuyor.

TCM
04-03-2015, 00:29
Bugun patates soyarken Çınar'ın ilgisini çektiğini görünce kafese bir parça patates attım. Az önce yiyordu gördüm, sorun olur mu? bilginiz var mı?

Sorun olmaz. Bizimki yıllardır patates dahil ne bulursa yiyor.

gokcegokce
06-03-2015, 10:22
cevap icin tesekkür ederim dün dişkisi cok sıvıydı simdi biraz daha kati ve acik kahve rengi gibi gidip kanarya yemi aldim bide suyuna pirinc suyunu koycam simdi.
lakin patates nasil yedircem onu bilmiyorum iste dedigim gibi kuşum yem dişinda hic birsey yemiyor.
size bir sorum olacak bu kuruma hastaligi nasil anlaşilir ve neden olur?
petshopcu bana anlatigina göre kum taşi yiyorsa korkmaniza gerek yok dedi bana acaba dogru mu?
kuşum herhalde soguktan dolayi ishal oldu diye düsünüyorum dün sobanin arkasina koydum ve bugün dışkısı biraz düzeldi gibi geldi bana takipdeyim.

lakin kuş alacak olanlara söyleyim kus hakinda arastirmak yetmiyormus :) gercekten suanda vicdan azabi cekiyorum eger ölürse diye korkuyorum ona cok baglandim cünkü dün sinirden üzüntüden oturup agladim .
internette bir sürü sey okudum cünkü ishal ölüme kadar götüre biliyor mus diye.
umarim düzelir kuruma hastaligi beni biraz endişelendiriyor yemesi gayet iyi aslinda .
bakacaz artiik cevaplariniz icin tekrardan tesekkür ederim .

Arkadaşların söylediklerine ek olarak sıcak tutun mümkün olduğunca, bir de vitamin verin ki iştahı açılsın. Fazla da yormayın. Umarım en yakın zamanda iyileşir.

istcallst
06-03-2015, 15:28
Istanbulda kus bakan yeri varmidir? (kedi, kopek oteller bakim yerler-oteller gibi). Ben hic bulamadim ve yazin tatile cikmaya dusunuyorum, 2 tane erkek muhabet kuslarim var, ne yapacagim dusunuyorum, cevremdeki arkadaslar de hep tatilde oluyorlar yazin.

shenile
16-03-2015, 19:06
benim canim meleyim artik bizimle degil ona gözüm gibi baktim bu sabah hersey yolundaydi ne olduysa öylen saatinde 30 dk icinde oldu birden bire ayaklari kas katik oldu ayaklarin üzerinde duramiyordu ucamiyordu can cekisiyordu bagiriyordu :( ishaldi ona tedavi uyguluyorduk :( affet beni meleyim eger sana bakamadiysam :( canim cok yaniyor gercekten cok aci verici birsey :( :'( :'(

maya
17-03-2015, 07:54
Başınız sağolsun Sevgili Shenile :( Çok acı gerçekten...

ugur29
18-03-2015, 03:16
Bu muhabbet kuşlarını birer gün arayla eve getirdik.İlkini hava kararırken almıştık.Yavru ve erkek istiyorduk konuşması için.Ama sonra alnındaki çizgilerin geriden başladığını görüp geri götürdüm.Gagasında siyahlık vardı.Petsop bana jumbo ve yavru olduğunu söyledi.Sonra başka bir yerden diğerini aldık.Sanırım bu yavru.Bugün ilk günü ama hiç ötmedi.Yalnız elime konuyor.

Sayın eşgül73 kuşlarınız sağlıklı ve guzel görünüyor. Yanlız jumbo degil bilginize.

ugur29
18-03-2015, 03:25
Masallah.

çiçeksever
18-03-2015, 08:53
İnsan çok alşıyor,çocuğu gibi seviyor. Hele bir de babacık diyorsa. Çocukların çalışmaya ve okumaya gittiği bir zamanda onunla uğraşmak, onu konuşturmak çok güzel. Ben de 3 tane kaybettim. İnsana çok koyuyor.

TreeKing
22-03-2015, 20:34
Muhabbet Kuşları (http://www.kitapyurdu.com/kitap/muhabbet-kuslari/52072.html&filter_name=muhabbet%20ku%C5%9Flar%C4%B1) bu kitaptan almak isteyen muhabbet severler varsa bu konudan ilginizi belirtin, bende mevcut kitaptan.

ayrıca köpek bakımı, kanarya, kedi bakımı ve akvaryum-balık bakımı içinde kitaplar mevcut.

coskun8553
24-04-2015, 13:20
Arkadaşlar muhabbet kuşum 3 gündür aşırı hareketsiz ve ötmüyor. Genelde kafesin tavanında duruyor ve çok az hareket ediyor. Başını da uyur pozisyondaki gibi kanatlarının arasına alıp duruyor. Bugün biraz daha hareketli fakat yine sürekli uyur pozisyonda duruyor ve ötmüyor. sadece değişik sesler çıkarıyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Video0133 | İzlesene.com Video (http://www.izlesene.com/video/video0133/8415250)

Milla
24-04-2015, 15:41
Bahar geldiği için pencereleri açıp hava akımı yarattıysanız, o çarpmış olabilir. Biz fark etmiyoruz ama onlar çok çabuk etkileniyorlar. Bir de ishali var mı bir kontrol edin, varsa hemen ishal ilacı alın. İshal yoksa, bir antibiyotik almanızı öneririm. Çok geçmiş olsun.

coskun8553
24-04-2015, 16:19
Teşekkür ederim sayın Milla bir de bir şey soracaktım sanırım kafesinin etrafında karıncalar yol yapmış küçük kardeşim onları yediğini görmüş acaba karıncalar midesini bozmuş olabilir mi?

Milla
24-04-2015, 16:26
Olabilir tabi, o karıncaları hemen uzaklaştırın bence. Çünkü ben muhabbetleri yıllardır beslerim ne karınca ne sinek yediklerine hiç şahit olmadım. Aksine bizimkiler acaip de korkarlar, çığlık çığlığa bizi çağırır uzaklaştırmamızı isterler. Bir de bu aralar yeşillik falan vermeyin de ishale dönmesin. Tekrar çok geçmiş olsun.

coskun8553
24-04-2015, 16:59
Çok teşekkür ederim sayın Milla,inşallah en kısa zamanda iyileşir.Alıştık çok Boncuğumuza ;)

Milla
24-04-2015, 17:11
İnşallah kısa zamanda iyileşir. Gelişmeleri lütfen paylaşın. Merak ederim ben :)

hira
25-04-2015, 09:42
Arkadaşlar az evvel nasıl bir şok yaşadıgımı anlatamam, Çınar'dan gelen tuhaf sesler üzerlne kafese doğru yaşlaştıgımda kafesin dibine inip tuhaf hareketler yaptığını gördüm. Hastalanmış ve ölecek korkusuyla ağlamaya başlamıştım ki ne göreyim! Çınar yumurtladı. Şimdi ne yapacagımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz.

Milla
25-04-2015, 10:11
Sevgili hira,
Çok sevindim gözünüz aydın. Yuvalık takmamış mıydınız ki kafesin dibine yumurtladı. Yoksa Çınar eşi olmayan bir kuş mu?

hira
25-04-2015, 10:16
Eşide yuvalığıda yok Milla, Kafesin dibine yumurtladı, hemde kafesteki gazeteyide paramparçaa etmiş. Şuan ne yapmam gerektiğini bilyormusun? Seninde kuşların var.

hira
25-04-2015, 10:22
:) :) napacagız simdi

Milla
25-04-2015, 10:24
Sevgili hira,
Gazeteyi kendine yuva yapmak için yırtmıştır bir kaç gün içinde. Benimkiler de evde ne kadar karton varsa parçaladılar son günlerde. Senin Çınar doğası gereği yumurta yapmış. Tabi eşi olmadığı için yavru olmayacak. Daha iyi bilenler de yazacaktır ama benim bildiğim bir kaç gün yumurtanın üstünde oturmasına izin verip daha sonrasında ilgisi azalınca ya da rızasıyla altından almak. Doğal bir şey ama meraklanma. Benim kanaryam vardı her üç ayda bir 3 yumurta yapardı tek başına :)
Aslında bende iki tane erkek muhabbet var. Çiçeğimizi, çikolatamızı alıp kapınıza mı dayansak :)

hira
25-04-2015, 10:45
Yumurtaya dönüp bakmıyor bile, salıncak sefasında. çiçek çikolata alıp gelin Milla, hayırlı iş için :) neyse bekleyeyim bakalım ne olcak.

Milla
25-04-2015, 10:58
:) :) :)
Bence Çınar çok akıllı. Olmayacak duaya amin demiyor :)
En kısa zamanda hayırlı bir iş için kapınızı çalabiliriz :)

hira
27-04-2015, 18:03
Teşekkür ederim sayın Milla bir de bir şey soracaktım sanırım kafesinin etrafında karıncalar yol yapmış küçük kardeşim onları yediğini görmüş acaba karıncalar midesini bozmuş olabilir mi?

Muhabbet kuşunuz şu an ne durumda acaba merak ettim? ayrıca geçen yaz benim muhabbet kuşumda evin içindeki karıncaları yiyordu daha doğrusu ben yediğini zannetmiştim ama gagasıyla sıkıştırıp ezerek öldürüp atıyordu. bence sizin mavişte yememiştir.

hira
28-04-2015, 14:06
Arkadaşlar! Çınar, yumurtasını köşesinden çatlatmak suretiyle bir güzel hüpletti :o :o Annem, sürekli belgesel izleyen bir insan olarak bu durumu gayet normal buldu fakat bana çok tuhaf geldi :o

Milla
28-04-2015, 14:08
Cidden mi? Vahşet resmen :)

hira
28-04-2015, 14:17
Cidden mi? Vahşet resmen :)

Evet evet yedi! Hafiften tiksindim sanki Çınar'dan :o Zamanla unuturum inşallah.

suara
28-04-2015, 14:58
Sn Hira muhabbet kuşları için normal bir durumdur, bu onun yamyamlığına işaret eder gibi görünse de aslında kemik ve protein ihtiyaçlarının bir sonucudur. Şöyle de düşünebiliriz Allah doğadaki hiçbir şeyin ziyan olmasına izin vermez ;) Çınar hanım esasen kızışmış bir dişi ve kızgınlık yumurtası atmış, o yumurta için harcadığı kalsiyum ve diğer mineralleri de yine kendisi için kullanmış. Tercih pek tabii sizin olmakla beraber Çınar için en uygunu yanına sağlıklı, tüyleri düzgün ve parlak, poposu temiz, hareketli bir yakışıklı bey almak olacaktır.

Not: Eşli kuşlar sahiplerine ilgilerini azaltırlar ancak bu insanlarla olan iletişimlerini tamamen koparıp unuttukları, eski samimiyetinizi yakalamak için tekrar uzun bir eğitime ihtiyaç duyacakları anlamına gelmez. Hatta Çınarın eşi olduğunda eş, Çınarın hareketlerini taklit eder Çınar sizin omzunuza gelmek istediğinde eş de onu takip eder. Ürkekliğinin derecesine göre bazen bunu başarır ve size nispeten alışır bazen başaramaz o ayrı. Eşten ayırıp eşi gönderdiğiniz taktirde Çınar tekrar size dönecektir.

Tecrübelerimden yola çıkarak yazdığım bu mesajı Çınar hanımla ilgili her şeyin gönlünüzce olması temennisiyle bitiriyorum, selamlar ;)

gokcegokce
30-04-2015, 12:00
Arkadaşlar az evvel nasıl bir şok yaşadıgımı anlatamam, Çınar'dan gelen tuhaf sesler üzerlne kafese doğru yaşlaştıgımda kafesin dibine inip tuhaf hareketler yaptığını gördüm. Hastalanmış ve ölecek korkusuyla ağlamaya başlamıştım ki ne göreyim! Çınar yumurtladı. Şimdi ne yapacagımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz.

İlahi Hira :) Ben demiştim ama sana bu durumun olabileceğini. Bir damat alsan şimdiye kadar bir sürü yavru sevmiştin. Bizim Zilli Eşimin işyerinden bir arkadaşının kuşu ile eş oldu. Benim Çaki de annemin Mavişi ile. Çaki ile Mavişte bişi yok ama Zilli ile Tarçın yumurtadan çıkan yavrularını besleme telaşındalar. Ayrıca yumurtayı kırma ve yeme doğal bir davranıştır kuşlarda. Daha önce de söylendiği gibi kaybettiği kalsiyum ve vitaminleri geri kazanmak için yapıyorlar. Genelde de boş yumurtaları kırarlar. Yapman gereken ona güzel bir yumurta haşlamak ve ikram etmek. Bir de onun gönlünü çalan damadı da buldun mu Çınardan mutlusu olmaz herhalde. ;)

gokcegokce
30-04-2015, 12:05
Arkadaşlar muhabbet kuşum 3 gündür aşırı hareketsiz ve ötmüyor. Genelde kafesin tavanında duruyor ve çok az hareket ediyor. Başını da uyur pozisyondaki gibi kanatlarının arasına alıp duruyor. Bugün biraz daha hareketli fakat yine sürekli uyur pozisyonda duruyor ve ötmüyor. sadece değişik sesler çıkarıyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Video0133 | İzlesene.com Video (http://www.izlesene.com/video/video0133/8415250)

Kıyamam çok fena üşütmüş bence solunum yollarını, nefes alırken hırlıyor gibi geldi bana da. İshali var mıydı? Geç gördüm inşallah gerekli tedaviyi yapmışsınızdır. Böyle durumlarda hemen sıcak bir yere alıp ilaç tedavisine başlamak gerekiyor. Eğer kuş bir şey yemiyorsa ağızdan beslemek lazım. Umarım kurtulmuştur. :(

hira
02-05-2015, 15:15
Çınar 2.
yumurtayıda yaptı ve yedi :)

Suara ve gokcegokce, size tesekkur ediyorum. Ben bu konuda sizler kadar
bilgili ve deneyimli degilim, ilk kez böyle bir durumla karşılaştım.

Gokce, Senin söylediklerin bir bir oldu gerçekten :)

Ayrıca, Çınar haşlanmış yumurtayı yemedi :o

Bir dee... Ben Çınar'a eş nerden bulacagım acep şimdi :o

Milla
02-05-2015, 15:53
Çınar 2.
yumurtayıda yaptı ve yedi :)

Suara ve gokcegokce, size tesekkur ediyorum. Ben bu konuda sizler kadar
bilgili ve deneyimli degilim, ilk kez böyle bir durumla karşılaştım.

Gokce, Senin söylediklerin bir bir oldu gerçekten :)

Ayrıca, Çınar haşlanmış yumurtayı yemedi :o

Bir dee... Ben Çınar'a eş nerden bulacagım acep şimdi :o

Yamyam Çınar :)

hira
02-05-2015, 17:32
Yamyam Çınar :)

Aynen :) Ve şimdi gördüm 3. yumurtayıda yapmış, soğutmadan yesin bari :)

hira
02-05-2015, 17:38
Ayrıca netten okuduğum kadarıyla 'yumurta sıkışması' gibi bir durumla karşı karşıya kalma durumumuzda varmış! İşte o zaman naparız bilmem :o

Milla
03-05-2015, 08:51
Aynen :) Ve şimdi gördüm 3. yumurtayıda yapmış, soğutmadan yesin bari :)

Iıııı iğrenç :)

fzthalil
10-05-2015, 15:47
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık iki yaşında olan erkek yerli cins muhabbetime iki gün önce eş aldım. kafesteki en hareketli ve henüz daha yaşını doldurmamış ama cere rengini almış bir dişi. alırken fark etmedim fakat eve geldiğimde gördüm ki kuştan hırıltı gibi bir ses geliyor. daha çok, yanına gittiğimde korkudan çıkarıyor sandım fakat anladım ki burnu tıkalı gibi.. duruşu, hareketleri, kendini kaşıması, tüy rengi vs. çok iyi. uçmasında da sıkıntı yok fakat az uçunca hatta uçmadan kafes içinde az hareketle bile hayvan tıkanıyor.. sanki burnunda bir şey varmış gibi, çıkarsa rahatlayacak gibi ama bir türlü çıkarıp da rahatlayamıyor. arka arkaya belki 10-20 defa hapşuruyor çıkarmaya çalışıyor ve gagasını yukarı kaldırıyor. hapşurmesi ıslak değil. ara ara nefesi hırıltılı oluyor. muhabbetimin problemi sizce nedir arkadaşlar? kuşu verip daha sağlıklısını almak en basit çözüm ama ben bu kuşu kurtarmak rahatlatmak istiyorum.. önce sizlere sorayım dedim, eğer çözüm bulamazsam bir veterinere götürecem.. şimdiden teşekkürler.

Milla
11-05-2015, 08:51
Merhaba, işe ilk önce yeni aldığınız kuşu diğer evdeki kuşunuzdan ayırarak başlayın derim. Bulaşıcı bir şey ise diğer kuşunuz da hastalanacaktır. Ayırdığınızda hiç akım yapmayan korunaklı ve sakin bir yere alın bu kuşu. Bol yem ve bol temiz su bulundurun. Bir kuş malzemesi satan yerden Avi markalı ilaçtan satıcıyla yüz yüze konuşarak tam sorununu anlatarak ilaç alıp uygulayın. Ben hep bu markayı kullanırım ve güvendiğim bir marka. Umarım kuşunuz bir an önce iyileşir. Bizi haberdar edin merak ederiz. Çok geçmiş olsun.

suara
11-05-2015, 11:04
Selamlar Fzthalil,

Kuşunuzda astım olduğunu sanıyorum. Ancank yeni yerini yadırgamasından heyecan ve korkusundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için, herhangi bir müdahaleden önce sizinle 1 haftayı doldurmasını tavsiye ederim. Nefes darlığı şeklinde hırıltılar devam ederse, kuşun nefes düzensizliğinin korku ve panikle artıp kuşu hırpalayacağını düşünerek ilk etapta kuşun kendisini götürmeyin onun yerine veterinerden kendiniz fikir veya ilaç alın. İllaki görmek isterse o vakit götürürsünüz.

Şunu belirtmeden geçemeyeceğim;

Veterinerler genel olarak 4 ayaklı hayvanlar konusunda uzmandır, küçük kanatlılar için yüzde yüz güvenilecek bir veterinere rastlamadım.

Petshop sahiplerinin-çalışanlarının farmakolojik bilgisinin veteriner düzeyinde olamayacağı aşikardır. Bu sebepten iş ilaç kullanmaya gelince gözüm kapalı asla güvenemem bir petshopun tavsiyesi olan ilaca.

Baktığımız evcil hayvanımız ne olursa olsun onun sağlığından en iyi anlayacak olan bizzat onunla ilgilenenlerdir. Daha önceki gönderilerimde de bahsini ettiğim facebook sayfası üreticilerin kurup yönettiği bir sayfadır ve %50 güvenimi üreticilere %25er vet. ve petshoplara bölüştürdüm.

Hasılı;

Ben hem petshoptan hem veterinerden hem de facebooktaki muh. kuşu sayfasındaki bizzat üreticilerden fikir almadan ilaç kullanmam. Ortak kanaate varmadan, gözü kapalı ilaç kullanmak sindirim boşaltım sistemleri komplike olmayan bu kuşlarda kursak sorunlarından bağırsak florasının bozulmasına kadar çok sorunlara yol açabilir.

İlaç tavsiyesi yerine size bir eylem planı yazdım çünkü ilaç tavsiye etmek sorumluluk almak demektir kendim emin olamadığım için bir ilaç ya da tedavi tavsiye edemiyorum. Siz vakit kaybetmeden araştırmanızı yapın fikriniz oluşsun bir an önce tedaviye de başlayın.Eğer astımsa unutmayın:

Astım kimi zaman öldürücüdür.

suara
11-05-2015, 11:11
Sn Milla avidiare bağırsak sorunları için kullanılan bir ilaçtır esasen ishal ilacıdır. Nefes darlığına avidiare kullanmak kesinlikle yanlış olur, sizin hapşurduğunuz için müshil kullanmanız gibi düşünün. Kendi kuşunuza da ishal ve kötü kokulu dışkılama hariç kullanmamanızı öneririm.

İlaç her zaman son çare olmalı. İlaç tavsiye etmek ise risktir.

Anlayışınıza sığınarak yazdım.

Not: Avi markasının birçok hastalık için farklı ürünleri bulunmakta. Avi-vit kompleks vitamin, avi-astım astım nefes darlığı ilacı, avidiare bağırsak sorunları için gibi. Kuşunuzun olası bir sorununa en uygunun seçimi yapmanız için ekleme yaptım.

Milla
11-05-2015, 11:26
Sn Milla avidiare bağırsak sorunları için kullanılan bir ilaçtır esasen ishal ilacıdır. Nefes darlığına avidiare kullanmak kesinlikle yanlış olur, sizin hapşurduğunuz için müshil kullanmanız gibi düşünün. Kendi kuşunuza da ishal ve kötü kokulu dışkılama hariç kullanmamanızı öneririm.

İlaç her zaman son çare olmalı. İlaç tavsiye etmek ise risktir.

Anlayışınıza sığınarak yazdım.

Not: Avi markasının birçok hastalık için farklı ürünleri bulunmakta. Avi-vit kompleks vitamin, avi-astım astım nefes darlığı ilacı, avidiare bağırsak sorunları için gibi. Kuşunuzun olası bir sorununa en uygunun seçimi yapmanız için ekleme yaptım.

Sayın suara,
Düzeltmeniz için teşekkür ederim. Avi markası yazmam lazımdı. Evde her zaman avidiare, aviastım ve vitaminini bulundururum. Aklımda avidiare diye kalmış oysaki onu bağırsak enfeksiyonlarında veriyorum. Arkadaşın sayfasında da düzeltiyorum.

suara
11-05-2015, 14:26
Konu kuşlar olunca aşırı korumacı oluyorum. Gerçekten yazdıklarım için tekrar anlayışınıza sığınıyorum Sn. Milla

hira
11-05-2015, 14:43
Çınar 5. Yumurtasınıda yaptı geçen hafta :) ilk ikisini yemişti fakat son 3 yumurta kafesin tabanında duruyor ve Çınar annede kuluçkaya yatıyor :) Haftaya yanına geçici olarak bir arkadaş gelecek. Ya yumurtlamaya devam ederse? Ya o yumurtalarda yavru olursa? Yavruluk mu almalıyım sizce?

Milla
11-05-2015, 14:59
Sevgili hira, bence acele etmeyin. Gelen kuş ile anlaşıp çiftleştiklerini görene kadar bekleyin. Süreç normal olursa bir yuvalık takarsınız.

suara
11-05-2015, 15:06
Sn Hira, Çınarın üzerine yattığı yumurtaları onu çok strese sokmadan alın atın. Kuluçka süreci yıpratıcıdır, gerçekten kuluçka niyetine girmişse yem yemesi, su içmesi azalır. Henüz eşsiz olduğu için Çınar çok yorulur. Eşli olsa gerçek bir kuluçka olsa o zaman eş dişiyi besler, destekler. Boş yumurtalar için kuşunuzun yıpranmasına izin vermeyin. Çınar yumurtaları yedi yedi, yemedi doğru çöpe ;)

fzthalil
11-05-2015, 18:21
Sayın suara ve sayın milla;
önerileriniz için gerçekten çok teşekkür ederim. sayın suara; dediklerinizi yapacam inşallah, bugün bir veterinere gittim o da pek yapılacak bir şey yok dedi. belki yapısal kronik bir durum vardır dedi, eğer durumu kötüleşirse ilaç veririz dedi. ben de bir hafta gözlemleme yapacağım. durumu kötüleşmiyor gibi ama hırıltısı ve nefes nefese kalması devam ediyor.. acaba kafeste kaldığından, uçamadığından kondüsyon düşüklüğü de olabilir mi diye düşünüyorum ama konduktan sonra arka arkaya hapşurmesi, sanki tıkalı burnunu açmaya çalışır gibi yapması beni tedirgin ediyor:( şimdilik ilaç tedavisini uygulamayacağım biraz gözlem yapıp durumuna göre veterinere gidip ilaç alacağım. inşallah sağlıklı sıhhatli olurlar da yavrularını görmek nasip olur:) ilgileriniz için çok teşekkür ederim.

gokcegokce
12-05-2015, 09:49
Çınar 5. Yumurtasınıda yaptı geçen hafta :) ilk ikisini yemişti fakat son 3 yumurta kafesin tabanında duruyor ve Çınar annede kuluçkaya yatıyor :) Haftaya yanına geçici olarak bir arkadaş gelecek. Ya yumurtlamaya devam ederse? Ya o yumurtalarda yavru olursa? Yavruluk mu almalıyım sizce?

Canım estafirullah herşeyi bilemem tabii ama mubişlerle çok vakit geçirdim o nedenle bunlarla karşılaştığım için paylaşıyorum. Sevgili Suaranın da dediği gibi kızgınlık yumurtalarını fazla tutma. Yani üstüne yatıyorsa eğer. Yiyorsa yesin ama. Yumurtayı yemesi bence iyi bırak kırıp yesin ve kaybettiği vitamin ve minarelleri kazansın. Eş konusuna gelince mubişler özellikle dişiler fazla seçici olabiliyor bence Çınar ve gelen eşe zaman ver. Bizim Zillimiz eşi Çakiyi sevmedi eşimin iş arkadaşının kuşu Tarçını beğendi. Şimdi 5 yavru büyütüyor kızım. Baktın anlaşabiliyorlarsa yuva koymalısın içine de hamster talaşı. Ayrıca yumurta maması yapmalısın annenin bünyesi ve yumurtadan çıkan yavruların sağlığı için gerekli bu. Yani Hiracım bir anneanne olarak sana çok iş düşmekte. Yuvruları severken buna değeceğini düşünüyorum canım.

gokcegokce
12-05-2015, 10:00
Ayrıca netten okuduğum kadarıyla 'yumurta sıkışması' gibi bir durumla karşı karşıya kalma durumumuzda varmış! İşte o zaman naparız bilmem :o

Yumurta sıkışması çok sıkıntılı bir durum gerçekten. Ben Karstaki kuşumda yaşadım. Cerrahi müdahale gerektirdiği ve biz de bunu yapabilecek veteriner bulamadığımızdan kuşumuzu kaybettik. Kuş hamile gibi bacakların arasında şişlik oluyor ve yumurtlayamıyor. Haftalarca şişlik duruyor. İnşallah böyle bir durum yaşanmaz. Ancak olsa dahi İstanbul gibi imkanları çok olan bir şehirde mutlaka kuşlardan anlayan bir veteriner bulunur diye düşünüyorum. Sen içini ferah tut.

hira
12-05-2015, 11:59
Arkadaşlar, Çınar sürekli yumurtaların üzerinde :( Ben nasıl anlıp atayım onları.. Size güveniyorum ve atıyorum o zaman şimdi ?? Son yumurtayı yapalı bir hafta geçti, üçünüde yemiyor, atmam lazım o halde. Dün eşim Çınar'ı kafesle annemlerden getirirken yol boyunca kalkmamış yumurtaların üzerinden. Bisey olacak diye korktu sanırım.

gokcegokce
12-05-2015, 12:57
Arkadaşlar, Çınar sürekli yumurtaların üzerinde :( Ben nasıl anlıp atayım onları.. Size güveniyorum ve atıyorum o zaman şimdi ?? Son yumurtayı yapalı bir hafta geçti, üçünüde yemiyor, atmam lazım o halde. Dün eşim Çınar'ı kafesle annemlerden getirirken yol boyunca kalkmamış yumurtaların üzerinden. Bisey olacak diye korktu sanırım.

Kıyamam yatmış kuluçkaya o zaman Hiracım. Kuluçkada yemek yiyemez bir şekilde al o yumurtaları. Eşi de yok beslicek onu. Tam bir anaç kuş Çınarcık. Onun gibi çiftleşmeye hevesli bir erkek kuş alın yanına bol bol yavru sevin derim. Tanıdık yalnız ve yaşlı bir erkek kuşu olan yoksa kuşçuda damızlık erkekler vardır. Bir kaç saat sonra anlarsın zaten anlaşıp anlaşmadıklarını. Zorla sana beni evlendir diyor Çınar ;)