PDA

View Full Version : Muhabbet Kuşu

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6

Faruk
24-04-2009, 20:57
Segili Giz3m benim kuşum 14 yaşında öldü. Ama hastalıktan değil. Kafesin içine düşen bir iğnenin kanadından başlayıp 2 hafta içinde içine kadar girmesiyle çok kötü bir şekilde öldü. O sıralar üniversite okuduğum yıllara denk geldiği için bu olayı canlı bir şekilde görmedim ama telefonda ölme nedenini öğrendiğim zaman şok geçirmiştim. 1 ay olayın etkisinden kurtulamadım. Yani Sevgili Giz3m muhabbet kuşları iyi bakıldıkları takdirde çok uzun yıllar yaşamaya aday canlılar...

giz3m
24-04-2009, 23:15
Bunu duyduğuma sevindim fakat kuşunuza gerçekten çok üzüldüm, benimkide umarım uzun seneler benimle olur. Annesi öldüğünde çok kötü olmuştum yavrusu yani şimdi kuşum tüysüzdü daha ve bisküviyle besledim onu büyüyene kadar çook çook yaşasın :p

aydın
24-04-2009, 23:38
Sekiz yaşından sonra ne yaptıysam kuşum taci'ye uygun bir dişi bulamadım. Zamanında çok yavrusu ve hatta torunları dahi olmasına rağmen bir daha onu dövmeyen uysal bir dişi bulamadım:(.
Şuan 13 yaşında biz ona artık ''dede'' diye sesleniyoruz :). Tek başına yaşıyor. Gizem hanım başına bir hal gelmediği müddetçe kuşunuz uzun seneler yaşayabilir. Sanırım 17-18 muhabbetler için sınır yaş olsa gerek. Kuşunuzla birlikte mutlu ve uzun yıllar geçirmenizi dilerim. Hoşçakalın...

sirilhan
30-04-2009, 16:37
*** akdaslar benım kuslarım ii anlaşıyolar bırbırlerıne yem fln yedırıyolar öpüşüyolar fln ama yem yerken ekmek vb dısı kusum erkeyı dovuyo kovalıyo ne yapmalıyım ayırmalımıyım degiştireyımmı yanı. yavru yapacak kuslar kusursuzmu anlasırlar bıde dısının burnunun ustu kahverengı olmaya baslamıs yumurtlayacak zamana glmıs olabılırmı tskkler :D

sirilhan
30-04-2009, 16:40
dısı yuvdayken erkeyı yuvaya almıyo kapıdan öpüşüyo fln içeri girince durmadan gerı cıkıyo erkek ama bırbırlerıne karsı soguk deılller yanı dısı yenı buyuyo resımdekı zaten yesıl olan.. :s

Faruk
30-04-2009, 18:55
Sayın Sirilhan anlattığınız kadarıyla kuşlarınızda herşey normal gözüküyor. Endişelenecek bir durum yok...

özkar
02-05-2009, 09:23
Çok sevdiğim muhabbet kuşum bugün öldü.Moralim çok bozuk,yıllardır benimle olan bir canlının gözünüzün önünde ölmesi çok acı verici!
sizi anlıyorum çok acı benim ikinci kuşum da ölmüştü çok üzülmüştüm ama yeni kuşum yanımda şu an deli gibi ötüyor

sirilhan
06-05-2009, 12:13
*** arkadaslar benım erkek kuş çiftleşmek istiyo galıba hareketlerınden bellı ama dişinin hiç niyeti yok ne yapmalılyım daha yenı buyudu dişi erkek kuş yanına gıdınce öpüşüyolar fln ama bazende kovalıyo dişi tskkler

sirilhan
06-05-2009, 12:15
kuscuda yavrulayan fakat yavruları ölen bı çift kuş var sızce almalımıyım yoksa herzaman ölürmü yavrular 2 hafta sonra ölmus yavruları

sirilhan
06-05-2009, 12:16
çift olan yavrulayan kuslar kusursuzmu anlasırlar arkdslar hıç dövusurlermı..

Faruk
06-05-2009, 12:43
Sayın Sirilhan mesajlarınızdan anlaşıldığı kadar dişi kuşunuz henüz yumurtlamaya ve çiftleşmeye hazır değil. Çift olan kuşlarda kavga edebilir. Dişi kuşlar yumurtlamaya yakın daha hırçın olurlar...

sirilhan
06-05-2009, 16:28
peki dişi kuşların yumurtlama döneminin geldiğini nasıl anlarız ne gıbı farklılıklar olur burnunun üstündeki etli kısım kahverengi yuvayla ilgili sürekli bi yerleri kemiriyo hırcınlaştı gerçektende işine gelınce öpüyo kasıyo verdıgı yemı yıyo erkegın bazende vuruyo yani tskkler faruk bey

Hacer
06-05-2009, 16:57
Sayın Sirilhan yumurtlama döneminde dişi kuşlar iyice hırçınlaşır,burun delik çevreleri renk değiştirir,sürekli yuvaya girer çıkar,yuvanın içinde eşinir,yuvanın içini çırpınarak temizlemeye başlar,yuvanın içini gagasıyla iyice kontrol eder,tüyleri güzelleşir en önemlisi dışkılama organı çevresi genişler ve çevresinin tüyleri azaır...

Faruk
06-05-2009, 16:59
Sevgili Sirilhan bende Hacer hanıma katılıyorum. Bu saydığı etkenler benim dişi kuşumda da yumurtlama esnasında belirmişti...

sirilhan
07-05-2009, 10:37
tskkler arkadaslar benım kusumun burnunun ustundekı etlı kısım kahverengı ama kusum bana kucuk gıbı gelıyo erkegıylede ılgılı. gözlerının etrafı yenı yenı çerçeve seklınde beyaz bı halkalasıyo

Sinarit
09-05-2009, 22:34
küçükken maviş diye bir kuşum vardı,4 yıl kadar besledim,çok sağlıklıydı sonra bir gün kuşu zorla yıkadım 2 gün sonra çırpınarak öldü,ölüm anı hale gözümde sakın kuşlarınızı yıkamayın,ben çocukluk ile öle bir hata yaptım.

cello
13-05-2009, 12:43
Konuyu en başından itibaren okudum. Dikkatimi çeken hataları aktarmak isterim. (zaten çoğunu arkadaşlar kendileri de bulmuşlar)

Kafeslerinizin temizliğine özen gösterin. Kuşun dipten beslenmesini önleyin. Bu KOKSİDİYOZ hastalığının ortaya çıkma nedenidir. Özellikle doğa kuşlarında ölüm kaçınılmazdır. Tedavisi SÜLFAMEZATİN türevleri ile olur. En iyisi ****** hiç yakalanmamasıdır.

Kuşlarınıza verdiğiniz yemin taze olduğuna emin olun. Çoğu zaman aktarlardaki yemler uygunsuz koşullarda bozulabiliyor. Dıştan fark edemezsiniz ama içi bozulmuştur ve kuşunuzu ishal eder.

İshal kuşa kesinlikle yeşillik vermeyiniz. İshali azdırırsınız. Verilen ilaç kuşun içinde durmaz ve fayda da etmez.

Kuşunuza maydonoz vermeyiniz. Yaprakları boğaza yapışıp ölümüne neden olabilir. Özel birşey vereyim derseniz Çoban çantası, Kara Hindibağ (çiçeği, yaprağı) labadanın tohumlu kısımlarını öneririm. Tarım ürünü olarakda brokoli verebilirsiniz. Renk kaygınız varsa salça biber gibi bitkileri özellikle tüy dökümünde vermeyiniz.

Kuşunuza soğuk ve ıslak yeşillik vermeyiniz. İyice yıkayıp kağıt havlu ile kurulayıp veriniz.

Kuşunuza çikolata ve türevlerini vermeyiniz zehirlenebilirler.

Kuşunuz tüy dökümünde iken uyuklar, ötmez. Bu hastalık değildir. Onların her sene yaşadıkları özel bir dönemdir. Kaybedilen protein yapıdaki tüyün yerine konacak olan gene protein yapıdadır ve kuşa sağlanmalıdır. Bu dönemde haftada 2-3 kere yeşillik eklenmelidir. Banyo asarsanız yıkanacaktır, çünkü aşırı kaşıntısı vardır. Bu dönemde yemlerine yulaf, keten tohumları eklemeniz daha kaliteli tüy yapmasını sağlar. Yumurta maması da haftada 2 verilebilir. Yaklaşık 1,5-2 ay süren bu dönemde cereyanda kalmaması, ısı değişikliği yaşamaması gereklidir.

Üşütmüş, hapşıran, tıkşıran kuşunuzun suyuna alfasilin tarzı ilacdan 1 tablet eritip koyun. Şırıngaya çekerek de günde 3 kere ağzına damlatın. Bu tedavi ağır gelip kuşunuz tüye girebilir ama yüksek ihtimalle kurtulacaktır.

Yüz, göz, tırnaktaki mantara Teramisin iyi gelecektir.

Balkona kuş asarken onu yalnız bırakmayınız. Karga, saksağan, martı gibi kuşlar canım kuşunuzu kafesin içinden alır. (ne yaptığını söylememe gerek yok) Bu 1 dakika dahi sürmeyebilir.

Kuşunuzu direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız. Bayılır ve ardından da ...

Aklıma gelenleri aktardım. Sürc-ü lisan ettiysek affola :)

sirilhan
18-05-2009, 12:59
*** arkdslar benım dişi kusumda yumurta var yakında yumurtlar ama kafesını degıstırmek zorunda kaldım bısey olurmu . yumurta tasırken verebılecegım özel yiyecekler nelerdir önceki yavruları ölmüştü bu yavrulara ben nasıl bakabılırım kusumun eksık kaldıgı zamanlarda ne varmelıyım yavrulara .kusumda yumurta varken dün çiftleştiklerini gördüm çiftleşme yumurta oluşmadan önce olmuyomu. arkasdlar bide kuluçkadayken kafes temizligi hakkında bilgi verırsenız sevinirim tskkller

cello
18-05-2009, 13:40
Yumurta var derken yuvadamı gördünüz yumurtayı? öyle ise hergün 1 yumurta yaptıkları için son yumurtayı yapana kadar çiftleşmesi gayet normal. Çiftleşme sonrası erkeği ayırmayın. Yavruya beraber bakacaklardır. Tavuk yumurtasını katı pişirip çatalla ezin ve hergün mamalığına koyun. Yavruya siz yem vermeye çalışmayın, tecrübeniz yoksa önermem. Bir de fazla kurcalarsanız dişi yavruları terkedebilir. Kuluçka döneminde de kafes temizliği yapılmalıdır. Kafesin altlığını çıkarıp yıkayın, kağıt serin. Bir miktarda kum koymayı ihmal etmeyin.

aydın
18-05-2009, 14:53
Yavrular tüylenmeye başladıktan sonra dişiye nazaran erkek daha çok ilgi gösteriyor. Kuluçkada daha fazla zaman geçiriyor. Aman sakın erkeği ayırmayın kafesten. Kuluçka temizliğini dişi kendi yapar. Haftada bir kere de olsa kafesin altındaki gazete kağıdını değiştirmeniz gerekebilir. Artık yavaş yavaş kafesin bir kenarına derin olmayan bir kaba su doldurup bıkarakablirsiniz(sıcaklar açıısndan)...

Faruk
18-05-2009, 16:09
Sayın Sirilhan kuşunuzun yumurtlayacak olmasından dolayı şimdiden sizi tebrik ederim. Benim kuşum kuluçka dönemini atlatamadı. Yumurta yapma döneminde hastalandı ve ansızın aramızdan ayrıldı. Bundan sonra eve dişi kuş almak mı asla...

sirilhan
18-05-2009, 18:00
tskkr ederım faruk bey üzüldüm şımdı dısı öldükten sonra erkek bazen intihar edıyomus dıkkat edın *** kazasız belasız yavru alırımda kafes degısıklıgı benı düşündürüyo halen yuvanın kapısını kemırıyo ama ıçeri girmedi bugünde yumurta mama sı verdim *** ii olur ya kuşunuz neden hastalandı acaba?

Faruk
18-05-2009, 18:12
Sevgili Sirilhan aslında hastalanmadı. Yumurtlama döneminde bir türlü yumurtlayamadı. Yumurtlayamayıncada galiba içinde oluşan yumurtalar iç bölgesinde tahribat yaptı ve öldü. Bilseniz ne kadar üzüldüm ama elden birşey gelmedi. Şuan erkek kuşumun morali çok iyi , ötüyor , uçuyor. Daha doğrusu kafesi 24 saat açık. Canı ne zaman ne isterse yapıyor. O yüzden artık üzülmemek için tekrar bir dişi kuş almayacağım...

cello
20-05-2009, 08:02
Faruk Bey, geçmiş olsun. Bu durum nadir görülmekle beraber ilk yumurta atılamaması nedeniyle dişi rahatsızlanır, kuşun karnı kontrol edilip yumurta olduğu farkedilir. Zaten kuş sürekli kabarık ve uyuklama halındedir bu farkediğinde badem yağı kuşun uzvuna bir damla damlatılır bir damla da pamuğa sürülerek dairesel şekilde çok hafif kısa bir müddet ovalanarak dişi kuş kafese bırakılır. Kuş yumurtayı atacaktır. Badem yağı olmayan şartlarda zeytin yağı ile de aynı işlem yapılabilir.

Faruk
20-05-2009, 11:30
Sayın Cello inanın ki bu durum ilk defa başıma geldi ve hayatta bu durumla karşılaşmak istemezdim. Dişi kuşum ölümüne kadar 3 nesil yavru yaptı ve büyüttü. Son yumurtlama zamanında o kadar sağlıklıydı ki kesin yavrular gelecek gözüyle bakıyorduk. Ama ne olduysa 1 hafta içinde oldu. Sürekli kabarıklaşmaya ve uyuklamaya başladı. Şuan bile bunları anlatırken çok duygulandım. Hiç kolay değil alışması. Keşke Sayın Cello sizin mesajınızda anlattığınızı ben o günlerde yapsaydım. Çocukluğumdan beri muhabbet kuşu beslerim hiç böyle bir durumla karşılaşmadım. Bu ender durumda beni buldu. Ama birşey bilmeyince kader demekten öteye geçemiyorum...

aydın
20-05-2009, 14:11
Öncelikle başınız sağolsun sevgili Faruk;
Kalsiyum eksikliğinden olabilir . Aynı olay seneler önce tavuğumuzun başına geldi. Tavuk sanki can çekişiyor gibiydi. En sonunda yumurtlayabildi fakat yumurtadan çok herşeye benziyordu. Yumurtanın dış tarafındaki sert tabaka sünger gibi yumuşak vaziyette idi. Ama tavuk yumurtlayabildiğinden kurtulmuştu.

sirilhan
20-05-2009, 18:11
arkadslar kuşum ilk yumurtasını yapmıs bugun buldum dün yapmıs galıba ama kırmıs yuvaya girmiyo kafesi degiştirmek zorunda kalmıstım o yuzden olabılır ikinci yumurta var kuşta belli *** ona bakar sürakli kanatları açık gibi duruyo bu normalmı bide yumurta maması verıyorum ikiside yiyo baska verebilecegim yicekler neler arkdslar ve vermemem gerekenleride söylerseniz sevinirim bide kuşun yumurtlayamadıgını nasıl anlarız yavrular olduktan sonra onlara nasıl bakabılırım dişi kuş kendi basına yetermi onlara tskkler..

Faruk
20-05-2009, 20:50
Sayın Hasan Tahsin temennileriniz için çok teşekkür ederim. Sayın Sirilhan bilmeyerek kuşunuzun yumurtasına felan dokunmamışsınızdır inşallah. Çünkü muhabbet kuşları yumurtalarının ellenmesinden **** kıpırdatılıp yerinden oynatılmasından asla hoşlanmıyor. Ben kuluçka zamanımda kuşalrıma normal yemlerinden başka ekstra besin maddesi verememiştim. Zaten dişi kuş sürekli yumurtaların üzerinde yattığı işin erkek kuş tarafından besleniyor...

sirilhan
21-05-2009, 09:39
yuvanın içinde buldum ve aldım zaten ustune yatmıyo yuvaya gırmıyo sımdı 2.yumurta var kusta

sirilhan
24-05-2009, 15:01
kusum yuvaya gırmıyo kapısını kemırıyo ara sıra ama gırmıyo ne yapabılırım arkdslar yuvalıgı cıkırımı bır sure sonra takım bu gıdısle yumurtanın ustune oturmıcak yrdm edın arkadslar tskkler sımdıden

sirilhan
24-05-2009, 20:03
kuşumda sımdı yumurta var bu yumurtayı yaptıktan sonra yuvalıgı alıp dınlendirmek istiyorum ama yuvalıgına alısmadı bırakıp alısmasını beklemelıyım arkdslar yardm edın lutfen

cello
24-05-2009, 20:20
Bence kurcalamayın. Kuş yumurtaya yatarsa yatsın. Yatmayacak olursada kendi yuvadan atar zaten. Bazı kuş ilk yumurtadan sonra yatmaz, 2. yumurta ile beraber yuvaya girer yatar. Sizin eliniz çok üzerlerinde olursa rahat edemezler ;)

Faruk
24-05-2009, 22:13
Sayın Sirilhan bende Sayın Cello ya katılıyorum sakın yumurtalara dokanmayın. Galiba kuşunuzu ilginizle biraz boğmuş gibisiniz. Bu tür kuşlar kuluçka dönemlerinde aşırı ilgiden çok hoşlanmıyorlar...

sirilhan
25-05-2009, 14:26
olabılır kendi halıne bırakalım o zman ama yumurtaya oturcak kus yuvasıyla ılgılenır ıcınden cıkmaz ama bızımkı hıç gırmıyo nerdeyse cok tskkler arkadslar bugun kafesın altını degıstırırken cıktılar kafama konuyo dısı kazıyo resmen sacımı 2 3 kere geldı kondu surtunuyo kazıyo oturuyo gıbı yapıyo degısık hareketler gerı koydum kafesıne

sirilhan
30-05-2009, 16:42
sayın cello sultan papaganı almak ıstıyorum bı cıft ıstanbuldakı dayım burda tahtakale demı var dedı bıyerde ucuza alırız dedı neresı orası bılıyomusun eminönü mü acaba tskkler..

cello
31-05-2009, 20:34
Eminönü'nden bulabilirsiniz. Ama anlayan biri ile gidin ki hasta veya yaşlı kuş vermesinler. ;)

sirilhan
03-06-2009, 16:57
arkadaslar dişi kuş erkeği dövmeye basladı çok hırçınlaştı elımıze saldırıyo erkegı bı bakıyorum kasıyo bı bakıyorum dövüyo yanına yaklastırmıyo bır yumurta yapmıstı kafes degiştirmeden önce kırmıs bı dahada yapmadı bu normalmı erkegı kovalaması dövmesi tskkler

Faruk
03-06-2009, 19:48
Sayın Sirilhan galiba kuşunuz halen yuva arayışında ve yuvasını belirlemeden yumurtlamayacak sanırım. Yuva arayışı ve yumurtasını yumutlamaması iyice kuşunuzda gerilim yaratmış olmalı. Zamanında aynı olayları bende dişi kuşumda yaşamıştım. En sonunda kafesin altında bir yeri belirlemiş ve oraya yumurtlamıştı...

cello
04-06-2009, 07:31
Erkek çiftleşmek istemezse dişi böyle hareketler yapabiliyor. Yumurtlamaması ondan da olabilir.

sirilhan
09-06-2009, 15:00
erkegın yanına gelıyo basını felan sallıyo öpüyo erkek fazla ilgili deıl bu aralar oda onu dövüyo yuvanında kapısını kemırıyo korkunca gırıyo orayada elimizi görunce ısıracak gıbı bagırıyo erkegıne de böyle yaparak arada bi vuruyo arada bi seviyo huysuzlaştı yani.

sirilhan
09-06-2009, 15:01
kusumda suan yumurta yok 1 tane yapıp kımıstı 1 ay önce bi daha yapmadı ve ondan berı böyle huysuz işte .

sirilhan
09-06-2009, 15:02
sanki çift degiller bi bakıyorum kasıyolar bırbırlerını bı bakıyorum cok fena dövusuyolar cıft olduklarını bılmesem ayıracam ama bilmiyorum ne yapacagımı

bahtiyar02
09-06-2009, 18:47
sevgili sirilhan muhabet kuşlarında eş seçme olayı çok sık görülür.her kuş çift olacak diye bir kaide yoktur.zorla çift olmaya kalkarsanız bir birini ölümcül zarar verebildiği gibi ölümlede sonuçlana bilir.bence kuşlarınızı ayrı kafeslere koyun bir süreliğine iki kafesi yanyana koyun eğer bir birlerine ilgi gösterdikleri an yan yana atın.o zaman daha sağlıklı bir çift olur yumurtalarıda döllü çıkar.saygılar

brhtpgl
10-06-2009, 12:14
Merhaba arkadaşlar,

Benim yuvadan çıkar çıkmaz aldığım ve şu an 2.5 aylık olan bir muhabbet kuşum var; fakat son derece özen göstermeme rağmen 2-3 haftadır ishal.

İlk ishal olduğu gün kafasını kaldırıp gözünü dahi açamıyordu ama şu an öyle değil. Gayet hareketli. İlk olarak Avidiare ishal ilacı ve adını bilmediğim fakat güzel kokulu bir küçük poşet sarı renkli, bir de rengarenk olan yem verdi kuşçumuz. Bir şişe Avidiare de bitirdik geçmedi,şu an 2.sini veriyorum. O yemlerden de hala veriyorum kuşuma ve ayrıca yumurta sarısı-irmik-bebe bisküvisi karışımı da koyuyorum kafesine. Hepsinden yiyor, suyunu da içiyor, hiçbir iştah problemi yok hastalığın ilk zamanlarındaki gibi. Ancak hala kakası su gibi. Hafif katı bile olsa yeşilimsi bir renk oluyor ve etrafında yine altına koyduğum kağıdı ıslatacak şekilde sıvı oluyor.

Neden iyileşmiyor acaba ya da başka ne yapabilirim lütfen yarım edin. Çok minikti bize geldiğinde gerçekten ona bir şey olmasından çok korkuyorum. Yardım ederseniz çok sevinirim. Teşekkürler...

sirilhan
10-06-2009, 15:51
benim kuşlarım daha önce yavruladı çift problemi deıl çift kuşlar yanı ama huzursuzluk yapması ve erkegı dövmesi beni telaşlandırıyo üreme zamanı hırçınlıgı dıyolar ama bılmıyorum bıde arkadaslar çiftleşmeleri içn sakin bi odaya koydum ama pek kımse gırmıyo aksamları gıren cıkan oluyo yanlız kalıyolar yanı bu ıyımı yoksa degıstırmelımıyım ama gunes alıyo oda tskller arkdslar

gtricksta
14-06-2009, 15:33
Herkese selamlarımı iletiyorum ilgilenen cevap veren araştıran tüm arkadaşlardan Allah razı olsun.

Benim problemim 3 yaşındaki dişi muhabbet kuşum 3 yıldır tek başına yaşıyor.Konuşur,gezinir,oynar,öter,kıskanır,kızar. 2 yaşında çiftleşemediğinden doğurmaya başladı.Yumurta boş çıktı hep ama ilk doğurması baya zorlamıştı onu.İlk doğurmasının ardından 2-3 tane daha yaptı.6 ay sonra yine 3-4 tane art arda bi 6 ay sonra yine.

Şimdi son doğurmasından 5 ay geçti.Sanırım erken doğum geldi.Doğuracağı zaman kafese girip inler.Biraz inledi fakat çok zorlanmış olacak ki yapamadı.Şimdi yumurta içinde.Annelik kaprisleri üzerinde fakat yumurtanın içinde oluşunun 2. günü.Çok korkmaya başladım.Öss'den de yeni çıktım.Yani ona bişey olmasın össde sonuncu olmaya hatta - 180 çekmeye büyük paralar vermeye birçok şeyimden vazgeçmeye hazırım.Önceki birkaç mesajı okudum balık yağı verin denilmiş.Doğru mudur ne yapmalıyım.

Veterinere götürmeye korkuyorum birşey olacak diye çünkü veterinerler tıp fakülteleri gibi değil her gün doğuramayan muhabbet kuşlarına operasyonlar yapılmıyor.Lütfen yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ediyorum ama durum acil sanırım.Çıkaramazsa ölmesi büyük ihtimal diye düşünüyorum.Ellerim titriyor yazarken cevaplarınızı bekliyorum hayırlı günler.

Cumhur Tonba
14-06-2009, 16:37
Dilerim en kısa zamanda iyi haberlerinizi alırız.

Arzu Kasapoğlu
14-06-2009, 16:54
Vakit kaybetmeden hemen veterinere götürün. Forumda Antalyadan bir veteriner arkadaş vardı. Belki kliniğini bulabilirsiniz. Aşağıdaki kendini tanıttığı mesaj var.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=272831&postcount=6 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=272831&postcount=6
)

Faruk
14-06-2009, 18:15
Sayın Gtricksta mesajınızı okuyunca şok oldum. Duyduğunuz hissi en yakından anlayanlardan biri de benim. Çünkü benim kuşumda yumurtlayamadığı için çok sağlıklı bir anında aniden öldü. Aniden derken yumurtlayamayan kuşlar çok ansızın hastalanıp 1 haftaya kalmadan ölüyorlar. Çünkü bu olayı kuşumdan bilirim. Bu olay üzerine sonradan çok araştırmalarım oldu. Hepsinde ortak olan nokta şu idi. Dışkılama organına sıvı yağ sürülmesi ve kuşun bunu içine çekip yumurtlama için kuşa rahatlık hissi ve dışkılama organına genişleme hissi verdirmesiymiş. Lütfen acele edin ya bu yöntemi deneyin ya da acilen bir veteriner hekime götürün. Çünkü o şuan çok acı çekiyor. Bunu dıştan gözlemleyip çaresiz kalmakta bize can çekiştiriyor. Ben bu yüzden kuşumu kaybettim inşallah siz kaybetmeyin. Gelişmelerden bizleri haberdar edin Sayın Gtricksta. Tekrar kuşunuza ve size geçmiş olsun...

gtricksta
15-06-2009, 10:41
Çok teşekkür ediyorum Faruk Bey ilginize. Dün gece hemen bi veterinere götürdük yumurtayı aldı.Fakat dışkılama organı halen büyük durumda geride yumurtalar var.Bugün tekrar götürmeliyim diye düşünüyorum.Fakar veteriner bunun riski vardır lütfen kabul edin dedi.Ben de daha önce çıkardığınız kuşlar yaşamaya devam etti mi dedim evet dedi ama ölen de oldu çok sık karşılaştığımız bir vaka dedi.Tamam dedik çıkarttırdık.Şimdi de kuş böyle biraz korkulu sürekli orasına gidiyor gagası sanki temizlemek istiyor ama acı çektiği belli.Yani öss den çıktım heyecanım halen bitmiyor ve bitmiyor.Bu arada yağ sürmüştük hatta ağızdan da verdik fakat olmadı bir yararı yani çıkaramazsa içinde bırakıyor bu yaratıklar.Ne yazık ki sanki sadece benim kuşum böyle yumurtaladı mı 1 tane ile bırakmıyor sürü doğuruyor ama ne yazık ki hepsi boş keşke anlasa da bunu istemli bir hale getirip yapmasa.İnşallah geçmiş olur çok teşekkürler iyi günler herkese.

Düzeltme : Yarım saattir normal ötmeye uçmaya başladı dışkılama yerindeki büyüklük aynı fakat dışkılamasında problem yok normal ötüyor öyle uçuyor odadan odaya bilemiyorum yarın mı götürsem yani kimse ellesin istemiyorum kuşu.Bir fikir rica edebilir miyim ?

Düzeltme 2 : Sanırım yağ sürsem iyi olacak.

Arzu Kasapoğlu
15-06-2009, 10:56
Çok geçmiş olsun. İnşallah kuşunuz bir an önce sağlığına kavuşur.

Faruk
15-06-2009, 12:12
Sayın Gtricksta tekrar geçmiş olsun. Veterinere götürerek en doğru olanını yapmışsınız. Ama dışkılama organına yağ sürme olayını ihmal etmeyin. Maalesef dişi kuşlarda bu yumurtlama olayı bir sorun. Dişi olmalarından dolayı periyodik aralıklarla yumurtluyorlar. Buna da engel olamıyoruz. Evde tek kuş beslenecekse eğer bunun erkek kuş olması en mantıklı olanı. En azından yumurtlama riski yok;) Benimde şuan dişisi yumurtlayamama yüzünden ölen bir erkek kuşum var. Maşallah gayet sağlıklı ve keyifli. Bir daha yanına eş almak mı asla:( Ölünce insan kahroluyor...

gtricksta
15-06-2009, 23:58
Sayın Faruk haklısınız fakat emin olun aldığımızda burnu maviydi ve satan kişi erkek demiş anneme eve geldiğinde baktım evet mavi bi gagası var sonradan sonradan kahverengi oldu.

Yani kuşun son durumunu belirteyim kuş hareketli ötüyor yumurta olduğu belli ama yemek yiyip su içiyor uçuyor.Yarın ***. sabah götürelim diyoruz.

Bu arada düşmanlık gibi olucak ama doğalı 1.5 - 2 günlük bir kedi bulduk bir yerde.Göbek bağı üzerindeydi.Orda birşey olur sonra vicdan azabı olur diye aldık.Araştırdık ettik göbek bağı dökülür fakat tuvalet ihtiyacı ve yemek ihtiyacı anne olmadan zor karşılanır gibi birçok yazı gördük.Şırınga ile ağızdan süt verdik fakat tuvalet ihtiyacı yine veterinere kalıcak gibi çünkü o iş annenindir ve zordur diye düşünüyorum.Bu gece baya zor geçicek gibi.Sizin kuşunuza da en içten maşallahlarımı diliyorum Allah hastalıktan şifasızlıktan nazardan korusun.Cümleten tabii.Çok teşekkürler ilginize gerçekten herkese çok teşekkürler sağolun.

cello
16-06-2009, 07:23
...emin olun aldığımızda burnu maviydi ve satan kişi erkek demiş anneme eve geldiğinde baktım evet mavi bi gagası var sonradan sonradan kahverengi oldu.Herkes konuşsun diye erkek kuş istiyor. Tüm yavrular erkek çıkmayacağına göre gaganın üstünü boyamak üç kağıtçılar için işten bile değil. Zamanla boya dökülünce dişi olduğu ortaya çıkıyor. Yani "şapka düştü, kel göründü" misali...

gtatas
16-06-2009, 12:46
Bence az haşlamış patates verin.İshali geçer suyunuda hergün tazeleyin.

yeni_gunes
17-06-2009, 18:27
bende yeni konu acmadan bir sey sormak istiyorum..

Tek basina yasayan bir disi muhabbet kusum vardi, aslinda cift disi idiler ama biri oldu..

Birkac ay kadar tek basina yasadiktan sonra gecen gunlerde bir erkek muhabbet aldim. Yaslari ayni sayilir, erkek biraz daha irice.

Ilk gun uyum icinde anlastilar diyebilirim, sonra beraber cikarip evin icinde turda attilar, yani gayet uyumlu idiler.
Ama bu sabah artik sorun sayilabilirmi bilmiyorum ama, disi olan surekli yem yemeye basladi. Yem kaplarinin yani sira surekli yere dusen yemleri yiyiyor ozellikle, surekli de kabarik. Yem yemedigi zamanlarda da uyuyor genelde.

Erkek olanda artik alisma surecimi dersiniz bilmem, ama kafesin icinde bir o yana bir bu yana gidiyor surekli.

3 gun oncesine kadar surekli oten disiden artik ses cikmaz oldu, erkek ise surekli cevre kuslara cevap yetistirme cabasinda.

Disinin sorunu sizce nedir? Kafesleri ayirmam mi gerekir?
Yardimci olabilirseniz cok sevinirim, tesekkurler.

Faruk
17-06-2009, 18:51
Sayın Yeni Güneş sürekli kabarık , sürekli yemliğinde değilde yerdeki yemleri yiyor , sürekli tüneğinde değilde yerde uyuyorsa büyük bir ihtimalle hastadır...

yeni_gunes
17-06-2009, 18:59
Sayın Yeni Güneş sürekli kabarık , sürekli yemliğinde değilde yerdeki yemleri yiyor , sürekli tüneğinde değilde yerde uyuyorsa büyük bir ihtimalle hastadır...

Yerde uyumak gibi bir sorunu yok, su an icin tek gozuken sorun surekli yem yiyip kabarik durmasi. Yani surekliden kastim araliksiz olarak yem yemesi. Daha dune kadar disari cikmak icin can atarken, su an kafesin kapagi acik olmasina ragmen yem yemeyi tercih ediyor.

Farkettigim yeni bir seyde, onceden el uzattigimda surekli kacarken yeni kusun (bilakis gayet ele gelmeye yatkin) gelmesiyle beraber 3 gun icerisinde elden de korkmaz oldu.

Gecici bir durum olmasini umit ediyorum, ama acaba yeni kusu kiskanmis olmasi ihtimali var midir? 3 gun icersinde dollenme olabilecegini sanmiyorum...

Faruk
17-06-2009, 19:37
Sayın Yeni Güneş bahsettiğiniz gibi yeni geleni kıskanma oalayı da olabilir. Sizinde belirttiğiniz gibi anlaşma ve çiftleşme için 3 günlük bir zaman çok kısa. Zaten siz bu tür bir durumu gözlemlerdiniz. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim,muhabbet kuşlarında kabarma ve uyuma çokta olumlu olan sonuçlar değildir. Siz genede forumda ki diğer arkadaşların yorumlarınıda bekleyin. En kısa zamanda onlarda yorum yaparlar...

sirilhan
19-06-2009, 17:02
*** arkadslar benım dıger çift kuslarımda çiftlesti fakat 1 haftadan fazla oldu hala yumurta yok dişi 10 aylık fln erkek 2 yasında dişinin yumurtalama yası ayı nedir ? bide gagasının ustu dıger butun yumurtlayan dişiler gibi koyu kahverengi yardımcı olursanız sevınırım tskkler

sirilhan
19-06-2009, 17:04
çiftler resimdeki dişi yeşil erkek mavi olan ..bu fotograf 2 ay önce çekildi ve düzeltiyorum kusum 8.5 aylık fln

Faruk
20-06-2009, 00:05
Sayın Sirilhan ilk beslediğim muhabbet kuşum dişi ve eşi yoktu. 6 aylıkken ilk yumurtasını vermişti...

Faruk
21-06-2009, 13:25
Sayın Gtricksta kuşunuzun sağlık durumu nasıl? İnşallah herşey yolundadır...

sirilhan
21-06-2009, 16:06
sayın faruk kuşum tam 8 veya 8.5 aylık ama yapısı küçük duruyo bu yumurtlamasını etkilermi tskller sürekli cilveleşiyolar 10 gün önce çiftleştiklerini görmustum ama yumurta yok baska bı dısımı alsam erkege diye dusunuyorum sızce ne yapmalıyım erkek 2 yasında

Faruk
21-06-2009, 18:07
Sayın Sirilhan kuşlarınız anlaşmaya başladılarsa ve çiftleşme davranışları sergiliyorlarsa kuşalarınızı ayırmayın. Galiba yumurta alımı ve yavru yapımı konusunda çok acelecisiniz. Acele etmeyin doğru zaman ve uygun şartlarda kuşunuz bir süre sonram yumurtlayıp kuluçkaya yatacaktır. Zaten muhabbet kuşları yumurtlama dönemine girdikleri zamanlarda çiftleşiyorlar. Sizin kuşlarınızda çiftleşme döneminde olduklarına göre yakın bir zamanda yumurtlama belirtileri görülmeye başlar...

sirilhan
22-06-2009, 13:15
tskkrler faruk verdıgın bılgıler ıcın ınt fotolara bakıyorum yavrulamıs dısıler hep buyuk yapılı kuslar benım dısı kucuk duruyo :D

cello
22-06-2009, 13:23
Kuşunuzun kafes dibinden yem yemesini engellemeniz lazım. Alt tarafı da kafes teli olan modeller bu iş için çok uygun. Eğer kuş dipten yem yerse dışkıda yemiş olur ve KOKSİDİYOZ hastalığına tutulabilir. Sonuç ... :(

Faruk
22-06-2009, 13:59
Sayın Sirilhan bence kuşlarınızla çok ilgilendiğinizden bazı şeyleri gözünüzde çok büyütüyorsunuz.;) Kuşlarınız birbirleriyle anlaşıp çift olmuşlar. Bence herşeyi akışına bırakıp gelişmeleri izleyin.;)

sirilhan
23-06-2009, 15:42
peki tskkler sayın faruk.. :)

el diablo
04-08-2009, 13:49
herkese meraba...
benim kuşumun 2 kanadının altındada tüy kalmadı hepsini yoldumu artık kendiliğindenmi döküldü bilmiyorum.geçen hafta veterinere götürdüm kuşumun kursağının tamamen boş olduğunu söyledi ve bi iştah açıcı ile yaralar için terramycin verdi onu 1 hafta boyunca kullandım ama hiç etki etmedi nerdeyse... belki kullanmasam ilerleyebilirdi...neyse dün tekrar götürdüm baktı ve kuşta tümör olduğunu söyledi bi şırınga verdi 3 günde bir suluğuna koymam için...ya ben bu veterinere güvenmiyorum açıkçası daha önce yara dedi şimdi tümör diyor nerden nereye yani.internettede araştırdım tüy kisti falan diyorlar...kafam karıştı çok üzgünüm nolur yardım edin bilen birisi varsa yardım etsin kuşumu kaybetmek istemiyorum :(
http://img193.imageshack.us/img193/2952/ujhk1.jpg (http://img193.imageshack.us/i/ujhk1.jpg/)

http://img268.imageshack.us/img268/2443/ujhk.jpg (http://img268.imageshack.us/i/ujhk.jpg/)

Arzu Kasapoğlu
04-08-2009, 15:16
Sadece tüyünün çıktığı yerde şişlik ve morarma var sanırım. Sayın cello kuşlar konusunda çok deneyimli. Umarım bir an önce foruma girip size yardımcı olur.

Geçmiş olsun.

aydın
04-08-2009, 17:13
Dün gece taci kaçmış.:( Balkonun kapısı sıcaklardan dolayı açık kalıyodu. Gece tır, kamyon vs. geçerken ev hafif bi şekilde sallanıyodu. Kışın da bazen kafesten ansızın geceleri fırladığı olurdu. Caddenin aydınlık olması demek ki onu yanılttı. Çok aradık fakat bulamadık:(
Yapacak bişey yok 13 yıllık dostumuz bir gecede uçtu gitti. Elimizde ölseydi bu kadar içim yanmazdı. :(

sakagun
04-08-2009, 17:26
Sizi çok iyi anlıyorum sayın aydın. Benim sultan papağanım da geçen sene uçtu gitti. Gece vakti kafesini nasıl açtıysa açtı, balkona yanıma gelmeye çalıştı. Sonra karanlıkta kayboldu gitti. Çok aradım ama bulamadım. Çok alışmıştım kızıma. Bir daha eve kuş almayacağım.

gtatas
04-08-2009, 18:26
Sizi çok iyi anlıyorum sayın aydın. Benim sultan papağanım da geçen sene uçtu gitti. Gece vakti kafesini nasıl açtıysa açtı, balkona yanıma gelmeye çalıştı. Sonra karanlıkta kayboldu gitti. Çok aradım ama bulamadım. Çok alışmıştım kızıma. Bir daha eve kuş almayacağım.

Alın efendim alın biz kuş üreticileri boşa mı çalışıyoruz.Siz ve sizin gibi hayvan severlere hizmet için.Tüm insanları uzun yaşamak için bir hayvan beslemeye davet ediyorum.Herkese saygılar.

el diablo
04-08-2009, 19:16
Sadece tüyünün çıktığı yerde şişlik ve morarma var sanırım. Sayın cello kuşlar konusunda çok deneyimli. Umarım bir an önce foruma girip size yardımcı olur.

Geçmiş olsun.umarım sadece bir morarmadır ve tümörle bir alakası yoktur.artık sayın Cello yu bekleyeceğim başka çare yok biran önce girer inşallah

Arzu Kasapoğlu
04-08-2009, 20:21
Veterinerin verdiği ilacı da ihmal etmeyin.

el diablo
08-08-2009, 22:13
off cello dan başka yardım edebilecek biri yokmu girmiyor hiç siteye :(

saban hoca
10-08-2009, 03:49
İki aylık muhabbetim bugün iki kere haykırdı, (hıçkırık sesine benzer) ve düşüp öldü. Çok sağlıklıydı. Çok üzgünüm.

sirilhan
13-08-2009, 11:48
*** arkdslar kusları hasta olanlara gecmıs olsun .. arkdslar *** kuslarım yumrta yaptı 2 tane ve oturdu yumurtaya ama ınt fln baktıgımda en az 4 yumurta yapar dıyo acaba benım kusum yaslı olabılırmı yumurta olalı 10 gunu gectı tskllerr :))

Faruk
13-08-2009, 12:17
Sayın Diablo kuşunuzun son durumu nasıl? İyileşti mi? Sayın Saban Hoca kuşunuza üzüldüm insanın sevdiği bir değeri kaybetmesi çok kötü. Sevgili Sirilhan gözün aydın uzun zamandır bekleyişin galiba 2 minik yavru ile sonuçlanacak. Yavrular çıkarsa fotolarını bekliyoruz....

sirilhan
13-08-2009, 18:44
tskklrr fotolarını cıkarsa ıns koyarım :D bir çift vardı kusum bir cıft daha aldım sonrakı aldıgım cıft 2 yumurta yapıp oturdu 10 gun fln oluyo ama bıldıgım kuslar en az 4 yumurta yapar oturur acaba kusum yaslımı sayın faruk??

Faruk
13-08-2009, 19:49
Sevgili Sirilhan muhabbet kuşları konusunda teorik yönden çok bilgili değilim ama yıllardır bu kuşları yetiştirdiğim kadarıyla edindiğim tecrübelere dayanarak söyleyebilirim ki yumurtanın sayısı hiç önemli değil. Benim dişi kuşlarım hiç bir zaman kuluçka dönemlerin de belli sayıda yumurtlamadılar. Bazen 2,bazen 3,bazen 4,bazen 5,hatta 6 tane yumurtluyorlardı. Yani kısaca yumurta sayısına göre yaşlı ya da genç,normal ya da anormal tanısını koyamıyoruz. Fakat şu bir gerçek ki yumurtadan çıktıkları andan itibaren ilk 2 ay o kadar şirin oluyorlar ki her hareketlerin de bir komiklik ve şirinlik oluyor...

cello
13-08-2009, 20:08
Kanaryada acemi dişi ilk ağız 2-3 yumurta yapar yatar. 2. ve sonraki ağızlarda eğerde iyi beslerseniz 4 yumurta yapması işden bile değildir.

cello
13-08-2009, 21:28
Özür dilerim izindeyimde internet bağlantım da yoktu. Sağolsun seaa bildirdi. Bana da ur gibi geldi. Kuşu görmeden birşey söylemek doğru değil aslında ama ursa ilaç birşey yapmaz. Veterinerde ur diyorsa yarıp almalı. Bu arada kuşun iştahı nasıl ? Sevdiği yemlerle beslemenizi öneririm. Kuş çaptan düşmesin ki operasyon yapılırsa dayanabilsin.

Kanaryalarda ırk kuşlarında kalın-ince tüy ayrımı vardır. Eğer bu ayrım yapılmadan 2 kalın tüy eşe atılırsa çıkan kuşlar tüy çıkarma problemi yaşarlar buna tüy uru denir. Çoğu üretici o kısmı iple boğar ve kısa süre sonra bu kısım kurur ve düşer. Muhabbet kuşlarında böyle bir tecrübeye sahip değilim.

Çok geçmiş olsun.

Saygılarımla,

memet
13-08-2009, 21:35
tskklrr fotolarını cıkarsa ıns koyarım :D bir çift vardı kusum bir cıft daha aldım sonrakı aldıgım cıft 2 yumurta yapıp oturdu 10 gun fln oluyo ama bıldıgım kuslar en az 4 yumurta yapar oturur acaba kusum yaslımı sayın faruk??
Kuşların yumurtlaması insanı heyecanlandırıyor, telşalandırıyor ama, biz bir de forumda yazım konusunda heyecanlı ve telaşlı oluyoruz.

Kaç yumurta olduğu ile değil, bu sırada nasıl beslemeniz gerektiği konusuna önem verin, başlıkta besleme ile ilgili yazılar var.

özkar
14-08-2009, 21:47
arkadaşlar. mubişimi alalı altı ay oldu. birbuçuk aylıktı. şimdi çok tatlı. onu çok seviyoruz. bir konuşuyor bir konuşuyor dinlemeniz lazım. evimizin gözdesi. sıcak kanlı. bize gelen hemen miniş nerde diye soruyor onunla ilgileniyorlar. minişi aldığım için çok mutluyum.

el diablo
14-08-2009, 23:41
Özür dilerim izindeyimde internet bağlantım da yoktu. Sağolsun seaa bildirdi. Bana da ur gibi geldi. Kuşu görmeden birşey söylemek doğru değil aslında ama ursa ilaç birşey yapmaz. Veterinerde ur diyorsa yarıp almalı. Bu arada kuşun iştahı nasıl ? Sevdiği yemlerle beslemenizi öneririm. Kuş çaptan düşmesin ki operasyon yapılırsa dayanabilsin.

Kanaryalarda ırk kuşlarında kalın-ince tüy ayrımı vardır. Eğer bu ayrım yapılmadan 2 kalın tüy eşe atılırsa çıkan kuşlar tüy çıkarma problemi yaşarlar buna tüy uru denir. Çoğu üretici o kısmı iple boğar ve kısa süre sonra bu kısım kurur ve düşer. Muhabbet kuşlarında böyle bir tecrübeye sahip değilim.

Çok geçmiş olsun.

Saygılarımla,
Aslında iştah konusunda şöyle diyebilirm yanımdayken yiyor fakat yanında olmayınca yemiyormuş ve eğer kafes kapalıysa bütün yemleri yere atıyor... tümörün yarılmasının kuşa zarar verebileceğini okudum o yüzden korkuyorum birşey olacak diye ama başka yolu yok sanırım ben beylikdüzü-büyükçekmece taraflarında oturuyorum bildiğiniz **** tavsiye edebileceğiniz iyi bir veteriner varmı buralarda **** yakın olarak bir yer??Aslında avcılar veterinerlik fakültesini düşünüyorum ama pek emin değilim.Yaşımın küçük olması nedeniyle kendi düşündüğüm gibi değil ailemin düşündüğü gibi hareket ediyorum kuşum konusunda.. onlar tümörün yarılması taraftarı değiller napıcamı şaşırdım ... :(

Faruk
15-08-2009, 00:01
arkadaşlar. mubişimi alalı altı ay oldu. birbuçuk aylıktı. şimdi çok tatlı. onu çok seviyoruz. bir konuşuyor bir konuşuyor dinlemeniz lazım. evimizin gözdesi. sıcak kanlı. bize gelen hemen miniş nerde diye soruyor onunla ilgileniyorlar. minişi aldığım için çok mutluyum.

Sayın Özkar ne kadar şanslısınız konuşan bir muhabbet kuşuna sahip olmakla. Yıllardır ürettiğim hiç bir muhabbet kuşunun bir kelime bile söylemesini sağlayamadım. Çok isterdim sizin ki gibi konuşan bir muhabbet kuşuna sahip olmayı...

cello
15-08-2009, 08:50
sn.el diablo; İst. Vet. Fak. bence doğru adres olacaktır. Yardım edecekler, en azından sizde net bir fikir oluşmasını sağlayacaklardır.

Faruk Bey, erkekli dişili beslenince insanlara ilgileri daha az oluyor ve genelde konuşmuyorlar. Bu nedenle tek erkek beslenmesi önerilir. Bir de ailesinde konuşan kuşlar (örn.babası) varsa bence daha yetenekli olacaklardır.

gtatas
15-08-2009, 13:50

Sayın Sirilhan, kuşların fotolarını en azından görebilirsem yaş konusunda yorum yapabilirim.Yumurtlama çok önemli değil ne kadar az yumurta yaparsa o kadar sağlıklı büyütür hepsini.Maşallah diyelim nazar deymesin.

sirilhan
18-08-2009, 18:38
2 yumurtadan 1 tanesi cıktı arkadaslar :)) fotolarını yayınlıcam ınss

sirilhan
18-08-2009, 18:43
bide bu cıkan yavruya özel olarak bıseyler vermelımıyım annesıne fln tskkler

sirilhan
07-09-2009, 17:33
arkadslar bır cıftım 1 yavru cıkardı ve cok sükür bakıyolar ama dıger cıftımde bısey yok halbukı bunlar dahada ii anlasıyolar dısının gaga rengı beyaz olmus kahverengılıkten cıkmıs bu kusu ben yetıskın dıye almıstım ama 4 -5 aylıkmıs ve o tarıhten berı yuvalık takılı sımdı 12 13 aylık fln kusum. sızce yuvalıgı cıkarıp bıraz beklemelımıyım bıde petshoplarda kusları yumurtlamasın dıe kısırlastırıyolar dıye bısey duydum sızce bu dogrumu olabılırmı yanı tskkler ardslar

eticin
08-09-2009, 08:58
arkadaşlar ilk muhabbet kuşumu 7 ay önce aldım. yaklaşık 2 aylıktı. şimdi büyüdü çok yakışıklı bir delikanlı oldu. bir arkadaşım da petshoptan kanatları kuyruğu çocuklar tarafından yolunmuş kimsenin almadığı dişi bir muhabbet kuşu getirdi. parmağıda kırılmış ve yanlış kaynamış. bana geleli 4 ay oldu ama hiç tüy çıkarmadı, ne kuyruk ne kanat. hatta başı ve boynunda da yer yer açılmalar oldu. yaşı buyuk olduğu için tüy çıkarmayacağını söylüyorlar. :( bu konuda önerisi olan var mı, ne yapabilrim?

Faruk
08-09-2009, 10:09
arkadslar bır cıftım 1 yavru cıkardı ve cok sükür bakıyolar ama dıger cıftımde bısey yok halbukı bunlar dahada ii anlasıyolar dısının gaga rengı beyaz olmus kahverengılıkten cıkmıs bu kusu ben yetıskın dıye almıstım ama 4 -5 aylıkmıs ve o tarıhten berı yuvalık takılı sımdı 12 13 aylık fln kusum. sızce yuvalıgı cıkarıp bıraz beklemelımıyım bıde petshoplarda kusları yumurtlamasın dıe kısırlastırıyolar dıye bısey duydum sızce bu dogrumu olabılırmı yanı tskkler ardslar

Sayın Sirilhan dişi muhabbet kuşunuz kafes içinde yuva arayışında değilse yuvalığı kafesten çıkarın bence. Ben kendi dişi kuşlarıma yuva arayışına başladıktan 1-2 hafta sonra yuvalıklarını takıyordum...

Faruk
08-09-2009, 10:12
arkadaşlar ilk muhabbet kuşumu 7 ay önce aldım. yaklaşık 2 aylıktı. şimdi büyüdü çok yakışıklı bir delikanlı oldu. bir arkadaşım da petshoptan kanatları kuyruğu çocuklar tarafından yolunmuş kimsenin almadığı dişi bir muhabbet kuşu getirdi. parmağıda kırılmış ve yanlış kaynamış. bana geleli 4 ay oldu ama hiç tüy çıkarmadı, ne kuyruk ne kanat. hatta başı ve boynunda da yer yer açılmalar oldu. yaşı buyuk olduğu için tüy çıkarmayacağını söylüyorlar. :( bu konuda önerisi olan var mı, ne yapabilrim?

Sayın Eticin kuşunuzun 4 ay boyunca tüy çıkarmaması çok şaşırtıcı bence. Zira muhabbet kuşlarında ayını geçmeden dökülen tüy yerini alır. Veterine götürdünüz mü?

cello
08-09-2009, 11:03
Ayak sakatlığı olan dişi kuş üretimde tercih edilmez. Yumurtayı çeviremez ya da sakarlık yapabilir. Kuşun tüy çıkarmama nedeni; beslenme eksikliği, stres, mantar, yaşlılık olabilir. Başka kuş tarafından yolundu ise tüy döküm mevsiminde eksiklikler tamamlanabilir.

sirilhan
08-09-2009, 12:02
sayın faruk yuvalık arayısına gırdgının belırtılerı nelerdır mesela benm kuslar bırbırını kovalıyo gıbı oynuyo yuvalıga kaçıyolar dısı oraya gırıp cıkıyo bazen 2 si bırden gırıyo bazen tek dısı gırıyo bıraz duruyo anlamadım gıttı tskkler..

Faruk
08-09-2009, 14:48
sayın faruk yuvalık arayısına gırdgının belırtılerı nelerdır mesela benm kuslar bırbırını kovalıyo gıbı oynuyo yuvalıga kaçıyolar dısı oraya gırıp cıkıyo bazen 2 si bırden gırıyo bazen tek dısı gırıyo bıraz duruyo anlamadım gıttı tskkler..

Sayın Sirilhan benim dişi kuşum yuva arayışına girdiği zaman kafes tabanında yem kabukları arasında eşinir,sürekli kafesin tabanında gezinir,sürekli tellere tutunup bir oraya bir buraya hareket ederdi. Kafesinin kapısını açtığım da kafes örtüsünün altına girip ordan çıkmaz,ora da eşinir,çıkarmak istediğimiz de kabarır saldırgan hale gelirdi. Bu durumlar izlenimlerimden bazıları. Daha bu gibi birçok farklı durum var kestirebildiğim. Uzun yıllar muhabbet kuşu besleyince yuva arayışı olup olmadığını hemen anlıyabiliyor kişi...

eticin
08-09-2009, 15:15
sayın faruk, veteriner suyuna vitamin koymamı önerdi. kuşcu ise haşlanmış yumurta yedirmemi söyledi ama işe yaramadı. yaşlı olduğu için büyük ihtimalle tüyleri çıkmaz dedi. 9 aylık olan erkek ve pek anlaşamıyolar. çiftleşemediği için stresten de döküyo olabilir dedi.

eticin
08-09-2009, 15:19
cello, sanırım stres ve yaşlılıktan kaynaklı. vitamin veriyorum ayrıca taze meyveyi de çok severek yiyor. dengesiz duruşundan ve tüylerinin olmamasından zaten kuşcum da yuva önermedi. ama bu kezde erkek strese giriyo.. offf offf :(

sirilhan
08-09-2009, 18:35
sayın faruk cıkardım yuvayı ınss olur da arayısa gırer .. :)

sirilhan
08-09-2009, 20:18
arkdslar muhabbet kusu org da uretımı okudum eger kuslar anlastıktan ve hersey hazır olduktan 3 4 hafta ıcınde cıftlesmıyosa es degısımıne gıdın dıyo benım dısı kus 12 13 aylık burnu kahverengıydı gerı beyaz oldu yanı bı üreme dönemı gecırmıs oluyo galıba ve hersey tamam dı acaba es degısıklı ıcın erken mı yoksa bosamı beklıyorum ne olur yardım edın arkdslar

sirilhan
08-09-2009, 20:19
hıç cıftlestııklerını gormedım ve harıka anlasıyolar

Faruk
09-09-2009, 11:46
Sayın Sirilhan bana bu 3-4 hafta içinde anlaşamayınca eşleri değiştirin mantığı hiç inandırıcı gelmedi. Zira benim uzun süre anlaşamayıp sonra zamanla anlaşıp yavru veren çiftlerim oldu. Bence her sitenin verdiği bilgilere inanmayın. Tamamen uydurma bilgiler olabiliyor...

sirilhan
09-09-2009, 16:16
sayın faruk uzun sure anlasamayıp deıl anlasıp hersey yolundayken ortam yuvalık fln 3 4 hafta ıcersınde cıftlesmıyosa es degısıklıne gıdın yazıyo bide benım dısı kusum 12 aylık fln 1 yasında ama cüsse bakımından kucuk duruyo daha zamanı varmıdır acaba bıde ele alıskın kuslar o problem yaratırmı kafesten cıkınca elımde omzumda oturuyolar tskkler

sirilhan
09-09-2009, 16:39
fotolarını koydum arkdslar yrdmcı olursanız sevinirim

aydın
09-09-2009, 16:50
Dişi gayet sağlıklı ve yeterince olgunlukta. Bana sorarsanız biraz zaman verin çifte. Ve fazla ilgi göstermeyin, huzursuzlanma olabilir.

Faruk
09-09-2009, 19:40
Sayın Sirilhan kesinlikle eş değişimine ya da farklı bir uygulamaya gitmeyin. Şunu belirtmeliyim insanlara çok yakın davranışlar da muhabbet kuşları eşlerini kıskanma davranişlarına girerler. Özellikle muhabbet kuşlarının erkekleri bu tür durumlar da daha fazla kıskanırlar. Size tavsiyem bence kuşları fazla yanınıza yaklaştırmayın ve onları kendi hallerine bırakın...

memet
09-09-2009, 19:55

Dikkat ederseniz yazdıklarınız tam olarak anlaşılmıyor. Forumda Türkçe kullanma konusunda hassasiyetimiz var.

güvercin01
09-09-2009, 23:21
Arkadaşlar muhabbet kuşlarınızın yavrusunu almayı düşünüyorsanız kafese türe uygun yuva takın. Kafesi ayak altında herkesin görüp oyadığı bir yer değilde biraz sakin bir köşeye yerleştirirseniz iyi olur.Sürekli yuvaya el sürmeyelim kapağını açıp bakmayalım.Beslenmelerine dikkat edelim.Temizliklerine dikkat edelim.Kuşların yumurtlama öncesi kur yapma döneminde onları kendi haline bırakalım.

köstebek
20-09-2009, 17:54
benim kuşum ishal oldu ne vermem gerek ve ne yapmalıyım acil bir cevap lütfnnn!!:(

memet
20-09-2009, 19:01
Acele bir veterinere gitmeniz en uygunu.

güvercin01
20-09-2009, 19:37
benim kuşum ishal oldu ne vermem gerek ve ne yapmalıyım acil bir cevap lütfnnn!!:(

Bilmeden fazla yeşillik vermiş olabilirsiniz.Verdiğiniz yiyecekler sorunlu olabilir. Üşütmüş olabilir.Kısaca kuşu kafesi ile alıp bir pet şopa gidin eminim kuş ve dışkısı görülürse daha iyi bilgi verilir.Geçmiş olsun,acil şifalar dilerim. SEVGİYLE KALIN,İYİ BAYRAMLAR...

köstebek
21-09-2009, 14:41
şey ben patatesi suda pişiriyorum sonra kabuklarını soyup ona veriom.ama tuz koymuom.bunu bir sitede okumıuştum ishalli kuşlara iyi ğelirmiş.ben 2 ğündür deniyom biraz iyi geldi.şimdi benim ğözimi korkutan şey şu benim arkadaşım bi tane yavru muhabbt kuşu aldı,2 gün falan oldu ve bu kuş ilk önce kırmızı bok yapmaya başlamış sonra ishal olmuş.veterinere ğötürdüler veterinerde ilaç vermiş kuşu 1,2 gün içerisinde öldü.o ilcı arkadaşım bana verdi ama ben almadım.bişi olu die.zaten bzim kuş ben bir kere altını temizlerken dışarı kaçtı.dışarda karga onu ğördü ağzına aldı.biz kargaya birşey attık,kargada biz<im kuşda o sırada kurtuldu.Allah'ıma şükürler olsun ki.annem ğitti kuşumuzu ğetirdi.o ğünden bu yana veterinere ğötüremedim çok işim vardı başımı kaldırmaya vakit yoktu.şimdi kuşumu götürücem ve ona çekap yaptırcam sizce çekap fiyatı ne kadardır?kuşuma bir şey olcak die çok korkuyorum.onu çok seviyorum.acil cevap lütfenn!!!!:S

güvercin01
21-09-2009, 22:12
MuhabbetKusu.org adresine bakarsanız eminim bilgi bulursunuz.Yine GOOGLE den muhabbet kuşlarında ishal tedavisi deyip bir araştırın.Sorun kalırsa buradayız.İYİ BAYRAMLAR,SEVGİYLE KALIN...

Faruk
22-09-2009, 00:24
Patatesin insanlar da ishali önlediğini bilirdim ama kuşlar da ishal tedavisin de kullanıldığını ilk defa duydum. Muhabbet kuşları haşlanmış patatesi yer mi acaba?

Alpaslan66
25-09-2009, 16:57
Öncelikle bu kadar yardım sever bir site olduğunu hiç tahmin etmiyordum. Bütün yönetime ve yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Geçen sene 11. ayda bir erkek muhabbet kuşu almıştım. Yalnız kalmasın diye şimdide 4 aylık bir dişi aldım. Erkek (Fıstık) kuş, dişi geldikten sonra çok vahşileşti omzumdan inmeyen kuş şimdi elimi uzattığımda ısırıyor (hemde çok kötü ısırıyor). Neyse sizden ricam hiç bir bilgim yok ve bu güzel kuşlara iyi bakamamaktan korkuyorum. Özellikle arkadaşlar yuvalıktan bahsediyor. Çift olarak çok iyi anlaşıyorlar. Yavruları olursa ve bakamazda öldürürsem diye çok korkuyorum.Bakımları konusunda ve nasıl baesleyeceğim konusunda lütfen yardımcı olun.

Not: Kuşları almamdaki en büyük etken kızımdır. Çok seviyor kuşları.

güvercin01
25-09-2009, 21:37
Öncelikle merhaba hayvan sevgisi bazı insanlarda normal, bazılarında ise çok aşırı.Bazıları pek sevmez bazıları ise serçeden dahi çok korkar.Gelelim kızınızın muhabbet aşkına sürekli onunla ilgilenmesin, ölçülü sevmeye alıştırın.Çocuğunuzun yaşını bilmiyorum ama anlayabilecek yaşta ise birgün muhabbetin kaçabileceğini, ölebileceğini vb. bilgileri uygun bir dille öğretiniz ki ilerde büyük sıkıntılar yaşamasın.Yavru muhabbet erkek tarafından dövülmüyorsa aynı kafeste olmaları sorun oluşturmaz.Uygun büyüklükte kafes,yemlik,suluk,yıkanma kabı,vitamin çubuğu,kafes altı için tül, ayna,salıncak,yumurta yapabilecekleri yuvalık vb. alınabilir. Teferruatın sonu yok anlayacağınız.Abartıya kaçmayın bence. Bir petshop a gidin size eminim yardımcı olurlar. Muhabbet eşini kıskanabilir saldırganlaşabilir.hatta konuşan bir erkek muhabbet dişi geldikten sonra konuşmayabilir bu gayet normal.Bir de çocuk küçükse muhabbet ısırıp kuş fobisine neden olabilir.Çocuğun gözünü gagalayıp zarar verebilir .Lütfen dikkatli olunuz. SEVGİYLE KALINIZ...

Alpaslan66
26-09-2009, 10:11
tekrar merhaba, güvercin kardeş öncelikle alakan için teşekkürler. kızım 4 yaşında. akşam evde aklıma geldi (bu sayfada yazan bütün yazıları okudun ve gaga rengi olayı aklımı karıştırdı) bende resimlerini ekledim.Acaba biz çok iyi anlaşıyor diyoruzda kuşlar kavgamı ediyo yoksa. Bunların ikiside erkekmi ya da hangisi erkek hangisi dişi? resimlere bakıp beni gilgilendirirmisiniz.Teşekkürler.

Faruk
26-09-2009, 10:49
Sayın Alpaslan66 bana göre gövdesi beyaz olan erkek , gövdesi mavi olan dişi. Fotoğrafları iyice inceleyince bu kanıya vardım. Diğer forum arkadaşları da fikirlerini beyan ederlerse iyi olur.

Muhabbet kuşlarının erkeği , dişisi tarafından baş tarafının karıştrılmasından çok hoşlanır. Bunu sadece kendi muhabbet kuşalarımda ki yıllardır gözlemlediğim davranışlarından farkettim. Zaten aynı cins olsalar birbirlerinin başlarını karıştırmazlar...

Alpaslan66
26-09-2009, 14:33
Faruk kardeşim, yorumun için teşekkür ederim. Bizde tam tersi olarak almıştık. Yani mavi gövdeliyi erkek beyaz gövdeliyide dişi olarak aldım. Allahım kafam iyice karıştı. Bazende mavi gövdeli olan (Fıstık) beyaz gövdeli olan (Maviş) kuşun kanadına ayağını atıyor. Sanki erkek gibi davranıyor diye düşünüyorduk.

Unutmadan Mavişi ilk aldığımda gagasının üzerindeki deri rengi tamamen pembe idi. Eve geldikten sonra resimdede görüldüğü gibi bu rengi aldı.

Faruk
26-09-2009, 16:23
Sayın Alpaslan66 ben de yanılıyor olabilirim. Kafanız karışmasın. Fotoğraflar tam olarak net çıkmadığı için ben tahminen gözlemlediğim kadar bilgi verebildim. Forumda ki tecrübeli arkadaşların da yorumlarını bekleyin...

Todor
26-09-2009, 18:01
Fotoğrafların uygun boyutlarda foruma yüklenmesi gerekiyor. Diğer durumlardaki fotoğrafları siliniyor. Forum kurallarını okumamış arkadaşların, okumasını rica ediyoruz.

agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)

güvercin01
26-09-2009, 21:39
Google den- muhabbetlerde cinsiyet tesbiti- deyip arayın ilk 2 başlığı okuyun resimleri inceleyin, temennim kafi olur.SEVGİYLE KALINIZ...

fruk35
29-09-2009, 18:36
pardon bişey soracağım ben hayatmda ilk kez kuş besliyorum ama çok zevkliymş :D:D
yaa ben ufak bir biberi 4 böldüm koydum çok mu azmı hemen cevap verirsenz çok sevinirim

fruk35
29-09-2009, 18:40
Sayın Hakan KINACI;
Affınıza sığınarak mama tarifiniz hakkında bir düzeltme yapmak istiyorum. Salçalık kırmızı biber karışımı kullanılan mamalar yeni çıkan tüylerin kırmızıya yakın,turuncu gibi daha doğrusu pekte hoş olmayan bir renk almasına sebeb olur. Bu renk pek tercih edilmeyen bir renk olup yarışmalarda da hata puanı demektir.
Yinede tercih ****** sizin..

Saygılarımla.

kusura bakmayın ben pek anlamıyorum yardımcı olursanz sevinirim ...
ben salçalık biber vermek istiyrm ufak bir biberi 4 böldüm koydum acaba fazla mı zararı olur mu dicektm hemen cevap verirsenz çok sevirim
faruk......

alacababa
01-10-2009, 18:07
Merhaba benm 5-6 aylık dişi muhabbetim var yanına babam biz tatildeyken 1 yasını doldurmus bir erkek aldı fakat 2 aydır erkek tırsak ele gelmior hep kacıor 1 ay aynı kafeste kaldılar ama dişi erkeği hep dövüyordu ayırdık onları arada bir yanyana koyuyoruz uzaktan gözlemliyorum da dişi erkeğin yanına bazen gidior öpüp koklamaya calısıor bizi gördüklerinde baslıor erkeği dövmeye yem yedirmior hiçbişey yaptırmıyor erkeğin kafesindeyken bile bu böyle dişiyi mi değiştirmeliyim yoksa erkeğimi bilmiorm erkek ne bize karsı iyi nede dişini nin yanına gidior herşeyden kacıor

güvercin01
02-10-2009, 21:28
Dışardan getirilen bir kuşun evdeki kuşun kafesine direk konması çoğu kez sonradan kafese gelen kuşun ürkmesine neden olabilir.Yanyana iki ayrı kafese bitişik konsa kuşlar birbirine alışınca kapalı bir odada kafeslerin ağzı ara ara açılarak kuşların kendi istekleri ile birbirine alışmaları sağlansa daha sonra kafelerden birine takılacak bir yuva kuşları birlikte hareket etmeye sevkedebilir.Zorla güzellik olmuyor her zaman.

55umut55
03-10-2009, 14:44
öncelikle herkese merhaba ben daha bugün yeni bir kuş aldım eve getirdiğimde kuşumun pisliğinin yeşil sulu cıvık ve ishal şeklinde olduğunu gördüm ve tüneğe , aynaya çıkıyor ordan başka yere gitmiyor(birtek eve getirdiğimde elimden kaçıp evin içinde bayağı uctu)acaba arzu hanımın elma sirkesi çözümü işe yararmı diye sormak istedim lütfen acil cevap verin

55umut55
04-10-2009, 13:52
ya lütfen cevap yazın ya

xyz
06-10-2009, 03:22
Net çıkan bir ses ile(mümkünse kadın sesi) kelimeler, cümleler bir yere kaydedilip bu kuşlara bir süre dinletilince çok daha kolay öğreniyorlar bazı kelimeleri telaffuz edebilmeyi. Ama aralıksız uzun süre dinletmemek lazım depresyona girip trip atıyorlar sonra. Ben kafesi aksamdan teybin yanına koyup öğlene doğru kapatmıştım sesi. Küfür eder gibi bakmıştı bir süre. (Gönlünü aldım sonradan)

memet
06-10-2009, 19:11
55umut55

Bu konuda bilgisi olan çıkmamıştır. Almadan önce kötü şartlarda besleniyor olabilir. Su soğuktur başkaca aksilikler olabilir. veterinire götürmek iyi olur.
Yeni ortamına alışana kadar bir süre ürkek olacaktır zamanla alışır.

güvercin01
06-10-2009, 19:19
kuscular.org adresine bakmanızı tavsiye etsem -sulu ve yeşil ishal için-

güvercin01
06-10-2009, 19:23
Ulaşamazsanız google den aynen sorunu yazıp arayın sorunu tam bilmediğimiz için eksik ve yanlış bilgi verip muhabbetinize zarar vermeyelim.Geçmiş olsun....

özlem11
07-10-2009, 10:22
Birde muhabbet kuşunuz ne kadar evcil bilmiyorum. yem dışında normal yiyecek verdinizmi?
Şayet verdinizce mesela yeşillik gibi marul falan bunlar ishal yapabiliyor. Şuan hastalanmış kuşunuz uzaktan güneş gören bir yere koymanızı öneririm. İshal söz konusu üşümede yapar. Şayet iyileşirse tek besin yemle beslemeyin yavaş yavaş havuç, yumurta, peynir, marul gibi gıdalarlada besleyin. Tek besin yem olunca kuşlar da çabuk ve sık hastanıyor. normalde muhabbet kuşlarına 7-8 sene ömür biçilir benim kuşum 13 sene yaşadı. Ölme sebebide ameliyatı sırasında temiz alet kullanılmamışı ve iltahap kapmış olması...
Umarım kuşunuz iyileşir. Çok fazlada üstüne gitmeyin derim...

55umut55
18-10-2009, 19:47
Öncelikle hepinize ilginiz için teşekkr ederm. kuşumun dışkısı 2 sonra normale antibiyotikle döndü ve ogün ne yazıkki kuşum kaçtı :'(. ama şimdi yeni bir kuşum var ve ondada hastalık belirtisi var sanki yardımcı olursanız çççoook sevinicem eve geleli 3 gün oldu ve arada bir hapşırıyomus gibi ses çıkarıyor bunun sebebi ve çözümü ne olabilir?

cazgır
26-10-2009, 11:56
Benim kuşum hapşırıyormuş gibi sesler çıkarıyor.Üşüttüğünü biliyorum bu durumda onu sıcak bir yerde tutuyorum ama 1 aydır hala geçmedi.Veterinere götürdüm ilaç verdi ilacı düzenli olarak kullanıyorum.Ama hala daha iyileşmedi.İlacı bitti ben gidip vitamin aldım şimdi omu veriyorum ek besinler veriyorum,bunu fazla abartmıyorum tabi.Ama birde sizlerden fikir almak istedim sizce neler yapabilirim?Yanıtlarınızı bekliyorum.

55umut55
28-10-2009, 09:49
önceki sorumu boş verin onu bir petshoptaki adama sordum kuslar böle sesler çıkarırlar dedi neyse önceki soruyu boşverin yeni bir sorum var

muhabbet kuşum ara sıra azını yemek yiyormus gibi oynatıyor ve çekirdek çıtlatırmış gibi ses geliyor bunun sebebi ne olabilir

cazgır
28-10-2009, 11:33
Bu konuda endişelenmene gerek yok çünkü benim kuşum da öyle yapıyor.Onların ağızlarını gızırdatması normal bişey.Ben gidip petshopa sormuştum.Ordan biliorum.

55umut55
30-10-2009, 09:53
Çok soru soruyorum ama :D bir sorum daha olucak
ben bilgisayara kuşumun adını kendi sesimle kaydettim ve 2-3 gündür 3-4 saat kuşum yanındayken tekrarlatıyorum ve artık günde bir kaç kere değişik sesler çıkarmaya başladı bu olumlu birşeymi yani kuşum konuşmayımı öğreniyor?

Faruk
30-10-2009, 10:30
Sayın Umut Muhabbet kuşunuz tam olarak kaç aylık ya da kaç yaşında?

eticin
30-10-2009, 10:38
arkadaşlar muhabbetkuşum hakkında yardımınıza ihtiyacım var. kuşumun herhangi bir sağlık problemi yoktu, ancak 2 gündür kanadının biri sanki düşük gibi. kafes 1 m yükleklikte ve yere indiğinde yükselip kafese giremiyor. normalde evde uçuyordu. tüylerini de kabarttı, keyfi de yok gibi. ne olmuş olabilir?

Müge
30-10-2009, 15:15
arkadaşlar muhabbetkuşum hakkında yardımınıza ihtiyacım var. kuşumun herhangi bir sağlık problemi yoktu, ancak 2 gündür kanadının biri sanki düşük gibi. kafes 1 m yükleklikte ve yere indiğinde yükselip kafese giremiyor. normalde evde uçuyordu. tüylerini de kabarttı, keyfi de yok gibi. ne olmuş olabilir?

Merhaba muhabbet kuşunuza çok üzüldüm.Eger sağlık problemi yoksa bence strese girmiş olabilir.Benim burcu adında bir muhabbet kuşum vardı.25 kelime öğretmiştim ama erkek olacak dişiler öğrenemiyor.Ozaman alırken öyle söylemişlerdi.Karanlıkta sürekli tekrarlayacaksınız.Yavru ise çok çabuk öğrenir.BURCUCUM,CİCİ KUŞUM,BABACIM.......C'leri çok olunca güzel söylüyorlar...

Faruk
30-10-2009, 16:08

Sayın Etcin bu tür durumlar bana göre genellikle kuşlar üşüttüklerin de meydana geliyor. Yediği bir besin maddeside dokunmuş olabilir. Yanılıyorda olabilirim.

Kuşunuzun dışkılaması nasıl? Sulu mu dışkılıyor? Kusuyor mu arasıra?

Ben olsam hemen muhabbet kuşunuzu sıcak bir ortama alır. Tüneğine çıkamayıp yerde tünemeye başlıyorsa yemliğinin kapağını açıp yemliğini kafesin tabanına korum ve tabanın zeminine biraz yem serpiştiririm

Şu soğuk havalar da muhabbet kuşları için en önemli durum sıcak bir ortamda bulunmaları...

55umut55
30-10-2009, 18:01
sayın faruk kuşumun kaç yaşında olduğunu bilmiyorum alalı 2 hafta oldu petshoptaki
adam bana 1.5 aylık dedi kafasında çizgiler duruyor erkek yani burnu mor ve pembe arası bir renk ama göz kenarları biraz gri leşmeye basladı acaba konuşmayamı başlıyor o çıkardığı ilginç seslerin nedeni ne olabir

55umut55
30-10-2009, 18:08
EN İYİSİ BEN KUŞUN RESMİNİ KOYAYIM
http://yfrog.com/8dbcrkj

55umut55
30-10-2009, 18:08
http://img301.imageshack.us/img301/6999/bcrk.jpg

55umut55
30-10-2009, 18:09
kafasındaki çizgiler pek belli oymuyor bu fotoğrafta ama normalde var

55umut55
30-10-2009, 18:11
acaba ilginç seslerin nedeni ne?

Faruk
30-10-2009, 18:30
Sayın Umut muhabbet kuşunuz konuşturmak için uygun yaşta. Erkek olması da gayet iyi. Sanırım eşi de yok. Bence konuşturma çabalarına başlayınız. Bunun için yapmanız gerekenler internette muhabbet kuşu sitelerin de çok iyi anlatılmış. Muhabbet kuşları değişik sesleri çıkarmaya meyilli kuşlardır. Bu yüzden hasta olmadığı sürece muhabbet kuşunuzun değişik ses çıkarması gayet normal bence...

55umut55
30-10-2009, 18:34
peki değişik sesler çıkarmasında konuşma belirtisi yokmu

55umut55
30-10-2009, 18:45
birde sesimi kaydetiğ tekrarlamaya devam etsemmi onu dinlettikten sonra deişik sesler çıkardıına gör konuşur diye düşünüyorum bu şekilde

Faruk
30-10-2009, 18:49
Sayın Umut muhabbet kuşlarının çıkardığı her sese konuşma belirtisi gözüyle bakamayız. Gerçi siz yakınında olan birisi olarak bu seslerin konuşma sesi olup olmadığını daha yi anlarsınız. Ben çocukluğumdan beri muhabbet kuşu beslerim ve halen de besliyorum fakat hiçbirisini konuşturamadım. İnşallah siz başarılı olursunuz...

55umut55
30-10-2009, 18:54
peki o taktikle devam ediyimmi bilgisayara ses kaydı

55umut55
30-10-2009, 18:54
ile

cazgır
31-10-2009, 09:58
Benim kuşum ishal ama keyfi çok yerinde hasta olmasına rağmen.Ben bir ara çok üzülmüştüm ölür diye ama artık üzülmüyorum.Ama veterinerin verdiği ilacı aksatmadan veriyorum vitamin takviyeli olarakda ama hala iyileşmedi.yemini de düzgün olarak yiyor bu iyleşmeme nedeni sizce nedir?

eticin
31-10-2009, 13:31
sevgili müge ve faruk yorumlarınız için teşekkürler, kuşumun keyfi yerinde, yemesinde, dışkısında ve ötüşünde bir sorun yok ama hala tüyleri kabarık. aynı kafeste dişi kuş var ve dişi çiftleşme döneminden çıktı. sanırım stresten olabilir.

cazgır
31-10-2009, 16:07
soruma yanıt lütfen!!!

cazgır
10-11-2009, 11:38
arkadaşlar kuşumun göz çevresinde ve başının üstünde ki tüyleri koparıyor hep yarın yarım tüyler kalmış göz çevresindede olduğu için gözüne zarar vereceğinden korkuyorum bunun için ne yapabilirim? acil yanıt!!!:S

güvercin01
17-11-2009, 20:28
arkadaşlar kuşumun göz çevresinde ve başının üstünde ki tüyleri koparıyor hep yarın yarım tüyler kalmış göz çevresindede olduğu için gözüne zarar vereceğinden korkuyorum bunun için ne yapabilirim? acil yanıt!!!:S

Öncelikle merhaba beslediğin kuşun durumunu buradan bilemeyiz ama kuş tüy değiştiriyor olabilir ya da verilen bir ilacın yan etkisi veya hastalıktan olabilir. Kafeste başka kuhabbet varsa dövüyor olabilir. Veya kuş bitlenebilir. Bir kuş satıcısına veya tanıdık bir veterinere göstermeniz önerilir.SEVGİYLE KALINIZ

güvercin01
17-11-2009, 20:32
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi cazgır

Öncelikle merhaba beslediğin kuşun durumunu buradan bilemeyiz. Ama kuş tüy değiştiriyor olabilir ya da verilen bir ilacın yan etkisi veya hastalıktan olabilir. Kafeste başka muhabbet varsa dövüyor olabilir. Veya kuş bitlenebilir. Bir kuş satıcısına veya tanıdık bir veterinere göstermeniz önerilir.SEVGİYLE KALINIZ...

cazgır
19-11-2009, 12:05
saol kardeş.kuşu yıkıyacam bi temizlensin o da olmazsa ğütürürüm :D

cazgır
29-11-2009, 07:30
arkadaşlar tüy dökme dönemi ne zaman başlıyor kuşlarda bilen var mı?

güvercin01
30-11-2009, 18:56
arkadaşlar tüy dökme dönemi ne zaman başlıyor kuşlarda bilen var mı?

Normal şartlarda temmuz-ağustos-eylül ayları tüy değiştirme zamanıdır kuşlarda.Ama önce ve sonra da olduğu görülebilir.Yavruluktan çıkan kuş yavruları, genelde tüy değiştirir.Erişkinlerde senede bir kez tüy değiştirir.Bu dönemde muhabbetleri fazla örselemeyin ve bakımını iyi yapınız.Temizlik şart.Taze salatalık ve çimlenmiş buğday gibi vb. gıdalar verilebilir.Aşırı değil.SEVGİYLE KALINIZ...

cazgır
01-12-2009, 17:37
Saol kardeş.Benim kuşumun tüylerinin dökülmesi bitti.Biz onu haziran ayında aldık şuan 6 aylık ve benim size sormak istediğim çok önemli bir konu var .Ben kuşumu alırken bize erkek olduğunu söylediler.Sonra kuşumun burnu mavi olmaya başladı erkeklerde zaten mavi olurmuş.Ama 1 ay sonra yani 5 aylıkken birden kahverengi olmaya başladı.Korkuyorum bişey oldu diye.Ben bir sitede okudum dişilerin burnu pembe veya kahverengi olurmuş onlar birazda hırçın olurlarmış.Bizim kuşda da aynen öyle dedikleri gibi.Sizce benim kuşumun burnu neden maviyken kahverengiye dönüştü?

emilia
01-12-2009, 18:09
arkadaşlar benım ıkı tane kuşum vardı bırını 1 ay once falan malesef öldü ona çok alışmıştım ölümünden çok etkılendım hala alışamadım diğer kuşumda hasta yem falan yıyo ama hep kabarık ve uyukluyor hapşırıyor napıcam veterınere goturdum vıtaform verdı kullanıyorum ama durumunda degısıklık yok lutfen yardım edın napıcam:(

cazgır
02-12-2009, 12:28
Saol kardeş.Benim kuşumun tüylerinin dökülmesi bitti.Biz onu haziran ayında aldık şuan 6 aylık ve benim size sormak istediğim çok önemli bir konu var .Ben kuşumu alırken bize erkek olduğunu söylediler.Sonra kuşumun burnu mavi olmaya başladı erkeklerde zaten mavi olurmuş.Ama 1 ay sonra yani 5 aylıkken birden kahverengi olmaya başladı.Korkuyorum bişey oldu diye.Ben bir sitede okudum dişilerin burnu pembe veya kahverengi olurmuş onlar birazda hırçın olurlarmış.Bizim kuşda da aynen öyle dedikleri gibi.Sizce benim kuşumun burnu neden maviyken kahverengiye dönüştü?

güvercin01
03-12-2009, 20:06
arkadaşlar benım ıkı tane kuşum vardı bırını 1 ay once falan malesef öldü ona çok alışmıştım ölümünden çok etkılendım hala alışamadım diğer kuşumda hasta yem falan yıyo ama hep kabarık ve uyukluyor hapşırıyor napıcam veterınere goturdum vıtaform verdı kullanıyorum ama durumunda degısıklık yok lutfen yardım edın napıcam:(

Öncelikle muhabbetinizin ölümüne üzüldüm.Diğer kalan kuşunuzu soğuk bir ortamda mı tuttunuz. Bilemiyorum ama aşırı soğuk aşırı sıcak ortamlar güneş altı veya ani ve yüksek ısı değişikliği olan ortamlar muhabbete zarar verebilir.Buradan yorum yapmak zor ama kuşun temizliğine besinlere ısısına vücudunda olabilecek parazitlere dikkat ve de örselemeyelim, çok sıkı tutmayalım, vitaforum kümes ve kafes hayvanlarında kullanılan bir ilaç ama kuşunuza faydası olurmu inanın buradan yorum uygun olmuyor dilerim hastalık çok ileri boyutta değildir.:( SEVGİYLE KALINIZ...

güvercin01
03-12-2009, 20:21

CİNSİYET TAYİNİ :

Tüylenme her iki cinsiyette de aynıdır.
Cere rengi erkeklerde koyu mavi olup dişilerin cere
rengi solgun mavi pembemsi mavi **** kahverengidir.
Cere rengi 100% cinsiyet tespiti sağlamasa da
genellikle bu şekilde tespit edilir. Henüz olgunlaşmamış
muhabbet kuşlarında cere rengi tam belirgin
olmadığından cinsiyetin belirlenmesi çok zordur.CERE : Burun deliklerinin olduğu bölge gaganın
baş kısmı ile birleştiği bölgedeki yumuşak çıplak
renkli deri dokusu.
Eğer kuşu yalnız besliyorsanız biraz sabırlı olun zamanla burun rengi netleşir ara sıra yanına gittiğinizde tek kelimelik güzel sözler söyleyin kuş erkekse zamanla bu kelimeleri öğrenir. Örneğin aşkım,cicim gibi kelimeleri kolay öğrenir. Zavallıyı bıktıracak kadar da olmasın.Biraz sabırlı olalım lütfen ama.SEVGİYLE KALINIZ...:)

güvercin01
03-12-2009, 20:26
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi cazgır

CİNSİYET TAYİNİ :

Tüylenme her iki cinsiyette de aynıdır.
Cere rengi erkeklerde koyu mavi olup dişilerin cere
rengi solgun mavi pembemsi mavi ya da kahverengidir.
Cere rengi 100% cinsiyet tespiti sağlamasa da
genellikle bu şekilde tespit edilir. Henüz olgunlaşmamış
muhabbet kuşlarında cere rengi tam belirgin
olmadığından cinsiyetin belirlenmesi çok zordur.CERE : Burun deliklerinin olduğu bölge gaganın
baş kısmı ile birleştiği bölgedeki yumuşak çıplak
renkli deri dokusu.
Eğer kuşu yalnız besliyorsanız biraz sabırlı olun zamanla burun rengi netleşir ara sıra yanına gittiğinizde tek kelimelik güzel sözler söyleyin kuş erkekse zamanla bu kelimeleri öğrenir. Örneğin aşkım,cicim gibi kelimeleri kolay öğrenir. Zavallıyı bıktıracak kadar da olmasın.Biraz sabırlı olalım lütfen ama.SEVGİYLE KALINIZ...

cazgır
04-12-2009, 11:57
Benim kuşum 7 aylık oldu.Ve şu 1 ay içinde baktım ki kahverengi bütün ceresini kaplamış.Galiba artık kuşum için yapabileceğim bir şey yok.Benim zavallı kuşumda ne yazık ki sorunlar hiç bitmiyor,kuşumun ayakların da topcuklar oluşmuş.Ona gayet iyi bakıyorum fazla olmasada yumurta,vitamin,patates gibi besinlerden az veriyorum.En önemlisi kalsiyumunu eksik etmiyorum.Kaç kere petshopa gittim,veterinere gittim hep ilaç hep ilaç. Kuşum için artık üzülmeye başladım doğrusu.Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.

güvercin01
04-12-2009, 21:28
Benim kuşum 7 aylık oldu.Ve şu 1 ay içinde baktım ki kahverengi bütün ceresini kaplamış.Galiba artık kuşum için yapabileceğim bir şey yok.Benim zavallı kuşumda ne yazık ki sorunlar hiç bitmiyor,kuşumun ayakların da topcuklar oluşmuş.Ona gayet iyi bakıyorum fazla olmasada yumurta,vitamin,patates gibi besinlerden az veriyorum.En önemlisi kalsiyumunu eksik etmiyorum.Kaç kere petshopa gittim,veterinere gittim hep ilaç hep ilaç. Kuşum için artık üzülmeye başladım doğrusu.Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.

Sürekli rastgele verilen ilaçlar canlının vücut kimyasını bozar.Kuşu her söyleyenin ilacını kullanarak kobay a döndürmeyelim. Sürekli üst üste fazla oranda ve değişik ilaçlar vermeyelim lütfen.Kuş aldığınızda da hastalıklı olabilir.Kendinizi fazla suçlamayın. Kuşu çok sevdiğinize ve iyi bakmak istediğinize eminim.Ama bazı beceriler zamanla kazanılır.SEVGİYLE KALINIZ...:)

cazgır
05-12-2009, 12:18
Ben kuşa sadece vitamin ve ishal ilacı dışında hiçbir şey vermedim.Ama genede insan korkuyor.Ben kuşumu ikinci defa kaybedemem bu beni çok sarsar o yüzden üstüne çok düşüyorum.Bilgiler için teşekkürler.

güvercin01
06-12-2009, 12:51
Sevgili CAZGIR- Mümkünse vitamin ilacı ve ishal ilacı yerine de doğal gıdalarla dengeyi sağlamaya çalışalım eminim daha iyi olur.Selamlar...

cazgır
06-12-2009, 14:35
1 hafta sizin dediğiniz gibi besleyeceğim inşallah olur .Teşekkürler:)

güvercin01
08-12-2009, 18:37
sevgili cazgır- Bol şans.Gelişmelerden haberdar olalım.Dilerim muhabbetin iyi olur.SEVGİYLE KALINIZ...

güvercin01
08-12-2009, 18:39
Sevgili cazgır-Aşırı sıcak ve soğuk ortamda kalmasın muhabbet.Bol şans.

cazgır
09-12-2009, 11:27
Bilgiler için teşekkürler.Bir gelişme olursa sizi haberdar ederim.

neoxi
20-12-2009, 21:48
Benimde muhabbet kuşumun arka kısmında 1 aydan fazladır bir şişlik mevcuttu. Birkaç yıl öncede bir kuşumu o yüzden kaybetmiştim. Son zamanlarda kuşumun neşesi kaçmıştı ve hiç hareket etmediği gibi yoğun ishal mevcuttu. Yemde yemiyordu tabi ki. Kuşa avisol isimli vitaminden vermeye başladım. Ardından yeminin içine takviye olarak kuş kumu eklemeye başladım. Öğrendiğim kadarıyla kuş kumu muhabbet kuşlarında sindirimi düzenleyici bir etken. İshal şuanda durmuş durumda. Ayrıca daha önce kuşumun karnının ortasındaki şişlik kayarak dışkı kısmına kadar hareket ederek geldi. Maalesef şişliğin geçeceği gibi bir durum söz konusu değil. Ancak kuşun neşesi eski günlerine geri dönmüş durumda. Islık çalıp kendince ben daha ölmedim demekte. :)

cazgır
21-12-2009, 16:37
Güvercin01 verdiğiniz bilgiler için öncelikle çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgileri 2 hafta uyguladım ve kuşumun neşesi yerinde.Ama uçururken farkettim bir yere konduktan sonra sol kanadı düşüyor.Ama o engelleyen bir durum yok.Sizce bunun nedeni nedir?Şimdiden teşekkürler...

güvercin01
23-12-2009, 19:07
Güvercin01 verdiğiniz bilgiler için öncelikle çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgileri 2 hafta uyguladım ve kuşumun neşesi yerinde.Ama uçururken farkettim bir yere konduktan sonra sol kanadı düşüyor.Ama o engelleyen bir durum yok.Sizce bunun nedeni nedir?Şimdiden teşekkürler...

Öncelikle sevindim muhabbetinizin iyi olduğuna.Uzun süre kafeslerde kalan kuşlar uçmadıkları için kol kasları biraz hamlamış olabilir ve uçarken zorlanabilirler.Ya da tüy değiştiriyor olabilir. Ayrıca herkes kuş cağızı tutarken farkında olmadan fazlaca sıkıp incitebilir. Yalpalayarak uçmuyorsa dinlenerek ve beslenerek zamanla canlanır düzelir korkmayın.Eve alıştı deyip kapı pencere açıkken evin içine bırakmayın dışarı uçarsa evi bulamayabilir.Şayet dışarı falan kaçarsa göreceği yere bir kuşlu kafes veya yoksa boş kafes götürüp gösterin büyük ihtimalle gelip boş kafese girer.Başka kuş varsa kafesin ağzı kapalı olsun ******.SEVGİYLE KAL,GENÇ ARKADAŞ...

güvercin01
23-12-2009, 19:14
Benimde muhabbet kuşumun arka kısmında 1 aydan fazladır bir şişlik mevcuttu. Birkaç yıl öncede bir kuşumu o yüzden kaybetmiştim. Son zamanlarda kuşumun neşesi kaçmıştı ve hiç hareket etmediği gibi yoğun ishal mevcuttu. Yemde yemiyordu tabi ki. Kuşa avisol isimli vitaminden vermeye başladım. Ardından yeminin içine takviye olarak kuş kumu eklemeye başladım. Öğrendiğim kadarıyla kuş kumu muhabbet kuşlarında sindirimi düzenleyici bir etken. İshal şuanda durmuş durumda. Ayrıca daha önce kuşumun karnının ortasındaki şişlik kayarak dışkı kısmına kadar hareket ederek geldi. Maalesef şişliğin geçeceği gibi bir durum söz konusu değil. Ancak kuşun neşesi eski günlerine geri dönmüş durumda. Islık çalıp kendince ben daha ölmedim demekte. :)

Bu tür sorunlar hassas sorunlar lütfen imkan varsa bir veterinere veya muhabbetlerden iyi anlayan satıcı veya bakıcıya gitmeniz önerilir.Başka bir sorun da olabilir. Geçmiş olsun.SEVGİYLE KALINIZ...

cazgır
24-12-2009, 13:01
Teşekkür Ederim Bilgiler İçin:::)

cello
24-12-2009, 13:19
Her tür kuş için değişmeyen kural; İshal varsa => Yeşillik verilmez, kum ve m.balığı kemiği kafesde yoksa eklenir ve kuşun ana menüsü verilir. (Kanarya, saka, melez => kuş yemi + kenevir, Muhabbet kuşu => Kuş yemi + darı) Düzeldikten sonrada ıslak ve soğuk yeşillik, niteliği bozulmuş, içi çürüşmüş yemler verilmez. (açık alınan yemlerin içi belli bir süre sonra küflenip bozulur) Kum ve mürekkep balığı kemiği eksik edilmez.

lecterss
12-01-2010, 02:06
İyi geceler butun konusmaları okudum ancak benımkıne benzer bır sorun hıc yok 9 yasında çapkın adında cok guzl bir kusum var bu gune kadar hıc hastalanmadan sorunsuz getirdik ancak 3 gun once bi anda durgunlastı ve ciddi bi hastalık belirtisi gostermeye basladı belirtilerine baktıgımda sorunu

SOLUNUM YOLLARI BOZUKLUĞU :

Hayvan boğazına bir şeyler takılmış gibi ağzını açıp kapatır; kuyruğundan nefes alıyormuş gibi kuyruğunu sallar.

TEDAVİSİ : İçme sularına tedavi süresince vitamin konur ve her gün ağza 1-2 damla %2,5 Baytril 5 gün süre ile damlatılır

bu uygulamayı bu gun yapmaya basladım agzına 2 damla seklınde ancak 3 gundurde aviastım die bi ilac kullanıorum suyuna karıstırarak sorun su kı su ıcıyor ancak hıc yem yemiyor 3 gundur yem yemeyince direnci iyicene kırldı hala ucabiliyor ama zorlana bu gun kafesn altnda durmaya basladı kı bu cok kotu bi durum ayrıca gogus kısmında kemık gıbı bısey oldu dokunmadan bellı olmuyor ancak dokundugumda dikkat ettigimde farkedebiliyorum yem yemesi icin ne yapabilirim benim icin ne kadar degerlı oldugunu anlatamam ise yarar bi fikri olan paylassın lutfen
kullandıgım yem kabuklu yem kabuklsuz yem almayı dusundum ama oncedn kullanmıstık yemiyo ..... yardm edn lutfen

lecterss
12-01-2010, 02:07
su yazımın aynısı muhabbet kusları baslıgında var ancak 12 sayfa konslmus gorulebiliceginden emin olamadım yasak olan bısey yapıyorsam kusuruma bakmayın

İyi geceler butun konusmaları okudum ancak benımkıne benzer bır sorun hıc yok 9 yasında çapkın adında cok guzl bir kusum var bu gune kadar hıc hastalanmadan sorunsuz getirdik ancak 3 gun once bi anda durgunlastı ve ciddi bi hastalık belirtisi gostermeye basladı belirtilerine baktıgımda sorunu

SOLUNUM YOLLARI BOZUKLUĞU :

Hayvan boğazına bir şeyler takılmış gibi ağzını açıp kapatır; kuyruğundan nefes alıyormuş gibi kuyruğunu sallar.

TEDAVİSİ : İçme sularına tedavi süresince vitamin konur ve her gün ağza 1-2 damla %2,5 Baytril 5 gün süre ile damlatılır

bu uygulamayı bu gun yapmaya basladım agzına 2 damla seklınde ancak 3 gundurde aviastım die bi ilac kullanıorum suyuna karıstırarak sorun su kı su ıcıyor ancak hıc yem yemiyor 3 gundur yem yemeyince direnci iyicene kırldı hala ucabiliyor ama zorlana bu gun kafesn altnda durmaya basladı kı bu cok kotu bi durum ayrıca gogus kısmında kemık gıbı bısey oldu dokunmadan bellı olmuyor ancak dokundugumda dikkat ettigimde farkedebiliyorum yem yemesi icin ne yapabilirim benim icin ne kadar degerlı oldugunu anlatamam ise yarar bi fikri olan paylassın lutfen
kullandıgım yem kabuklu yem kabuklsuz yem almayı dusundum ama oncedn kullanmıstık yemiyo ..... yardm edn lutfen

memet
12-01-2010, 07:17
Sıcak tutmak için kafesin zeminnine bir örtü örtün. kafesi de bir örtüyle kapatın, içine bir lamba koyun ısıtması için. Ara sıra havalanma için bir miktar açın.

lecterss
12-01-2010, 16:18
Sıcak tutmak için kafesin zeminnine bir örtü örtün. kafesi de bir örtüyle kapatın, içine bir lamba koyun ısıtması için. Ara sıra havalanma için bir miktar açın.

yem yemesıne ne gibi bir faydası olucakkı bunun ben yer ısıtcsyla duznlı olrk odayıda kusuda sıcakta tutuyorum ancak hala yem yemiyor 4 gundur ne oluyo ne duzeliyo cok kotu durumda yasasın die dua ederken olsun die dua edicem nerdeyse...

lecterss
13-01-2010, 00:35
tekrar merhaba burda bı cok insan fikrini iletio bır bırıne yardımcı olmaya calısıyo (her nekadar bana kımse olmasada ) ama ben sunu anladımkı bi kus hastalandımı duzelmiyo zaten hayatın bitmesi icin biseylerin sebp olması gerekıo benimkinede bu sebep oldu galiba ama acı olan su kı elinizi ısrdgnda kızdnz kusnzn elinizi ısrması icn goznn icine bakmak cok tuhaf omzunuzda saatlerce durunca rahtsz ednz kusnzn omznzdan hıc ınmemesini istemekte o sekilde 9 sene aynı koltkta otrsan koltuguna baglanırsın kı bu can her kapı acıldıgnda geldigini hissedip ona bakmadan baska bi odaya gecmene izn vermeyen bi can ama o can elnzden kayp gittiginizde keski hic sevmeseydim keski hic buyutmeseydim dio insan yuzlerce anım varken tek bir tanesini hatırlıycam son gununde omzuma konmak isteyip ucmaya cesaret edemedigini ve benim onu almamı istedigini hatrlycm hayvan sevmeyen çapkına sahip olmayan ne demek istedigimi anlıyamaz.... Tek tesellim kusların günahı olmaz.. seni cok ozliycem capkın

umıt79
13-01-2010, 00:50
Çapkın için üzüldüm lecterss.Fakat şunu hatırlayın ki çok güzel 9 yıl arkadaşlık etmiş size. 9 yılın içerisine binlerce güzel sevimli anı sığdırmışsınızdır.

Ben yaklaşık 16 yıldır muhabbet kuşu besliyorum .Şu an bile 4 tane var.Zaman zaman çok uzun süre yaşayıp ölen kuşlarım oldu.Aklıma sadece şunu getirdim artık beni mutlu edecek başka bir muhabbet kuşu bulmam gerek.

Sırf bir muhabbetiniz öldü diye içinizde ki hayvan sevgisi ve şevk kırılmasın.Unutmayın ki muhabbetlerin ömrü doğal ortamda olmadığı için en fazla 10-12 yıldır.Sizin Çapkın size arkadaşlık etme süresini bence sonuna kadar kullanmış.Onlar bizlere göre birkaç kat hızla yaşlanıyorlar.Bunun için üzülmek yerine sizi gülümsettiği anları hatırlayarak tebessüm etmelisiniz.

Haydi şimdi durmayın yeni bir minik Çapkın alın..

datelk
13-01-2010, 07:25
Cesamolin kullan faydasını görürsün mutlaka arkadaşım. Marul ve maydonoz verme sakın.

http://forum.muhabbetkusu.org/viewtopic.php?f=10&t=20780

eticin
13-01-2010, 21:17
arkadaşlar lütfen bilgisi olanlardan yardım istiyorum. 1 yaşında erkek bir muhabbet kuşum var. 2 dişiyle aynı kafeste. dişilerden biriyle çok iyi anlaşıyor. erkek sık sık hastalanıyor. durgunlaşıyor, uçmuyor, ötmüyor. 3 kez daha oldu böyle. kuşçuma sordum üşütüyo olabilir dedi. kafesin önünde ısıtıcı yaktım ve suda eriyen aspirinden içirdim iyileşti. 3 gündür yine aynı belirtiler. bugün kafesin dibinde duruyo. diğer 2 kuşa hiç bir şey olmazken neden oğlum hastalanıyor. çiftleşmekle ilgili problem olabilir mi. **** başka birşey. :(

umıt79
13-01-2010, 22:28
Sevgili Eticin erkek yahut dişi muhabbet kuşu olarak ayırmadan düşünürsek probleminizi.Aklıma şu soru geliyor.Kuşlarınız acaba hava akımına mı maruz kalıyor?

Hava akımına yani cereyana maruz kalmış kafes kuşlarını evin sıcak bir köşe noktasına alıp kafeside hijyenik bir şekilde temizleyip,bir süre etrafını kapatırsak kuşunuzda ki belirtiler ortadan kalkabilir.

Benim muhabbetlerim de tarifinizde ki halleri gösterdiğin de bu anlattıklarımı uyguluyorum.Sürekli hastalanıyorsa kuşunuz kronik bi hastalığıda olabilir...

Geçmiş olsun....

eticin
14-01-2010, 11:29
sevgili ümit geçmiş olsun dileğiniz için teşekkür ederim. ama kurtaramıcam sanırım, sabah evden çıkarken çok kötüydü :( daha önce hava akımı yüzünden başka bir kuşumu kaybetmiştim. o yüzden şimdi çok temkinliyim ve kafes uygun bir yerde. diğer 2 kuşa bir şey olmazken biri hastalanıyor. :(

umıt79
14-01-2010, 20:14
Hayvanlarda tıpkı insanlar gibi, bitkilerde öyle.Hepsinin metabolizması birbirinden farklı.Umarım düzelir sizin muhabbet kuşunuzda...Bunlar tropik iklim canlıları sonuçta.Evde hava akımı olmayan bir alana taşırsanız sanırım daha mutlu olacaklardır...

sirilhan
17-01-2010, 13:05
merhaba arkadaşlar.. muhabbet kuşu hasta olan arkadaşlara acil şifalar diliyorum.bı sorum olucak benım bır mavı erkek muhabbet kusum var 3 yaslarında önceki eşiyle çok iyi anlaşmasına rağmen yumurta alamadım ona bir eş almayı düşünüyorum acaba ona bir eşmi alayım yoksa 2-3 aylık 2 kuş alıp onlarımı yetiştireyim.. birde istanbulda avrupa yakasında eminönünde felan fiyatları hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.. teşekkürler.

fajkyo
19-01-2010, 13:42
merhaba arkadaşlar bir aylık muhabbet kuşumla ilgili bir sorunum var yardım ederseniz çok sevinirim.öncelikle 4 gün önce 1 aylık m. kuşu aldım benden çok korkuyor ve üst gagasını alt gagasıyla çatlatıp yiyor ne yapmalıyım :confused:

umıt79
19-01-2010, 20:50
merhaba arkadaşlar.. muhabbet kuşu hasta olan arkadaşlara acil şifalar diliyorum.bı sorum olucak benım bır mavı erkek muhabbet kusum var 3 yaslarında önceki eşiyle çok iyi anlaşmasına rağmen yumurta alamadım ona bir eş almayı düşünüyorum acaba ona bir eşmi alayım yoksa 2-3 aylık 2 kuş alıp onlarımı yetiştireyim.. birde istanbulda avrupa yakasında eminönünde felan fiyatları hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.. teşekkürler.

Sevgili Sirilhan açıkcası yıllar bana şunu gösterdi ki muhabbet kuşu biraz da şans gibi. Petshoplarda satılan muhabbet kuşlarının çoğunluğu kısırlaştırılmış bir şekilde satılıyor.Çevrenizde muhabbet kuşları yavrulayanlar muhakkak vardır.Onlardan bir çift edinmeye bakın.Yani satıcı eli değmemiş olsun.Çünkü bu güne kadar petshoplardan aldığım onlarca muhabbet kuşumdan bir tane bile yavrulayabilecek nitelikte çıkan olmadı.

Kuşlarınızın birazda bakımıyla ilgili yumurtlaması..
Sevgiler

umıt79
19-01-2010, 21:07
[QUOTE=eticin;563077]sevgili ümit geçmiş olsun dileğiniz için teşekkür ederim. ama kurtaramıcam sanırım, sabah evden çıkarken çok kötüydü :( daha önce hava akımı yüzünden başka bir kuşumu kaybetmiştim. o yüzden şimdi çok temkinliyim ve kafes uygun bir yerde. diğer 2 kuşa bir şey olmazken biri hastalanıyor. :(

Benim muhabbet kuşum 9 yıl yaşadı hastalandığında özellikle üşütme nezle olduğunda ben bir antibiyotiğin ucundan çok küçük bir paraça koparıp su ile eritip gagasından içeri damlalıkla veriyordum hemen iyi oluyordu evde antibiyotik varsa çok işe yarıyor bilgin olsun

Sevgili Hhatice ; yaptığınız şey belki de tesadüfen işe yaradı.Olabilir mi...

Genel uygulama bazında yaptığınız bir hatadır.Kuş cinslerinde antibiyotikler ancak antibiyogram testiyle verilebilir.Ve antibiyotikler virüs,parazit benzerlerini öldürmez.Antibiyotikler sadece bakterileri öldürür.Antibiyotik bir defalık kullanımla değil , 14-21 gün aralıklarında ki sürelerde kullanılarak ancak etki eder.Yani ağrı kesici maddelerde ki gibi (kullandım bir defa geçti iyileşti) diyemiyoruz.

Ayrıca bir defa kullandığınız antibiyotikle bile muhabbet kuşunuza pek çok zarar verebilirsiniz.Çünkü gerek insan gerekse hayvan vücudun da pek çok bakteri bulunur.Bunların bir kısmı zararlı olduğu gibi bağırsaklarda ve kursak gibi yerlerde de yararlı pek çok bakteri cinsi bulunur.Bir defa kullandığınız antibiyotik eğer pekçok bakteri türünü öldürebilecek nitelikte birşeyse (geniş spektrumlu) bu saydığım yararlı bakterileri de öldürerek kuşunuzun metabolizmasını bozabilir.

Bu bilgiler ışığında bir daha ki sefere umud ediyorum antibiyotik gereksiniminiz olmaz.
Geçmişler olsun,dostlarımıza iyi bakalım...

umıt79
19-01-2010, 21:18
merhaba arkadaşlar bir aylık muhabbet kuşumla ilgili bir sorunum var yardım ederseniz çok sevinirim.öncelikle 4 gün önce 1 aylık m. kuşu aldım benden çok korkuyor ve üst gagasını alt gagasıyla çatlatıp yiyor ne yapmalıyım :confused:

Sevgili fajkyo ,
Kuşlar ve tüm hayvanlarda davranış yönünden ürkek insanlara benzerler.Aldığınız yavru kuş şu an size alışma evresinde .Ona biraz zaman tanıyın ve ilgilenin.Ani hareketler yapmayın kuşunuzun yanında.Sessiz sakin davranın anlayacaktır.Sitede ki muhabbet kuşu bakan arkadaşlarımızda size daha gerekli tavsiyelerde bulunacaktır.

Kuşunuzun gagalarını birbirine sürtmesiyle ilgili olarak size gaga taşını önerebilirim.Hem keskinliğini alır hem gagalarını çıtırdatmayı azaltır. Gaga çıtırdatma rutin bir kuş hareketi olduğu gibi ; yoğun stres yaşayan bu türlerde baskı refleksi olarakta ortaya çıkar.

Sağlıklı günler

umıt79
19-01-2010, 21:23
sevgili umıt 79 ben veteriner değilim tabii ki en doğrusu veterinerin görmesi doktor arkadaşım ver birşey olmaz demişti üstelik 8 saatte bir vermiştim ve 9 senede bir kaç kez verdim iyi oldu ama parazit filan değil üşütme ve nezleydi benim muhabbet kuşumun rahatsızlığı hatta sudafet bile verdim 2 günde iyileşti belki tesadüf oldu bilemem ama tecrübe ile sabittir :)

Sevgili Hhatice mutlaka benim bişey dediğim yok.Genel anlamda bu yanlışı bende yaptığım için tecrübelerime dayanarak söylemiştim.

Bence kuşunuzun iyi olmasında ki etken ne antibiyotik ,nede sudafet....Bence sizin ona gösterdiğiniz ilgi ve alakanın yarattığı sinerjidir.Sevginin gücüyle iyileştirmişsiniz ki ben buna en etkili ilaç derim.

Sağlıcakla kalın

sirilhan
15-02-2010, 13:07
arkadaşlar benim bir dişi muhabbet kuşum var yumurtlasın istiyorum olgun 2 yaşında ben almadan önce yumurtlamıştı sanırım tekrar nasıl kızıştıra bilirim küsmüs olabilir 4 aylık erkek yavru kuşumla duruyor..2yaşında bir erkek kuşum daha var gagasından kızdıgını anlıyorum kızsa yuvalıgı takıcam ama ilgisi yok erkeklere.. teşekkürler

umıt79
15-02-2010, 23:05
Sevgili Sirilhan, ne yazık ki bazı haller bizlerin istemesiyle olmuyor.Öncelikle dişi kuşunuzun eşini seçecek olduğunu unutmayın..Yani o iç güdülerine dayalı güçlü bir erkekten kendine eş seçimi yapacak...Resesif karakterli erkek muhabbet kuşları genellikle dişi muhabbetler tarafından çok tercih edilmezler...Bu aklınızda olsun.Seçim yaparken de yakın yaşlara sahip erkek kuşlar tercih ederseniz sizin için daha mantıklı olur.

Ayrıca tek seferde başarılı olma ihtimaliniz olduğu gibi bir çok erkek kuşu deneme yanılma ve kafese salma yöntemiyle dişi kuşunuza beğendirme yapmanız da gerekebilir..Ben bir dişime 6 yıldır erkek beğendiremedim:)

Kuşlarınızın çiftleşmeye hazır olabilmesi için öncelikle rutin tüy dökümlerinden kurtulmuş olması gerekir..Yani tünek diye tabir edilen tüy dökme dönemi geçmiş ve kuşlarınız sağlıklı yeni tüyler çıkarmış olmalıdır.

Sıcaklık çiftleşme için en önemli gereksinimlerden bir diğer unsur.Daha sıcak ortamlarda ,daha fazla çiftleşmeye müsait olur kuşlar..Unutmayın ki bu cinslerin doğal habitatları sıcak iklimli yerler..

Ayrıca muhabbet kuşlarınızın beslenmeside yavru sezonu ,çiftleşme ve yumurta dönemlerinde ekstra olarak farklı olur.Kuşlarımıza yedirdiğimiz sade yemlerle onların tüm ihtiyacınız karşılayamayız..Bu dönemlerde pet shoplardan temin edebileceğiniz vitaminli yemlerle beslemelisiniz.Keza bazı yetiştiriciler bu dönemlerde folik asit artırmak , yumurta yapımını garantiye almak,kuşun vucudun da kalsiyum biriktirmek adına ve kuşlarını daha verimli hale getirmek için balık yağı kullanırlar.Balık yağını yemlere damlatarak verirler.Haricen havuç,marul yaprağı, maydanoz ve yulaf verenleri de gördüm.Nijer tohumunun da çiftleşme sezonu için kullanılır..

Çiftleşme dönemlerinde erkek kuşların bol E vitamini ihtiyacı olur.Dişi kuşlarınsa kalsiyuma . Kalsiyum yumurta yapabilmesi için gereklidir.Kuş tüy değişimi sırasında da kalsiyum kullandığı için tüyden çıkmış olma şartı bu yüzdendir..

Başka bir unsur da kafes ve kafes içi aparatlarınızın temizliği.Daha temiz bir kafes eşittir daha sağlıklı muhabbet kuşları.Bunu tüm kafes hayvanlarına genelleyebiliriz...

Yukarıda yazdığım unsurları anladınız ise muhabbet kuşlarınızı bir kafeste yerini değiştirmeden sabit ,hava akımından uzak tutarak,sıcaklık olarak yeterli bir yere koyun ve bekleyin.Bu iş biraz sabır işidir aklınızda olsun.

Sağlıcakla güzel yavrular almanız temennisiyle...

sirilhan
16-02-2010, 20:24
sevgılı umıt79 verdıgın bılgıler ıcın tesekkurler.. benım kusum ben almadan once yumurtlamıstı sanırım ama bende gagası hıç kahverengılesmıyo kızmıyo yanı onun ıcın ne yapmalıyım yavru 4 aylık ve 2 aylık kuslarımla kalıyo ..

umıt79
16-02-2010, 20:50
Sevgili Sirilhan size önerdiğim hususları bir deneyin.Yani yemine balık yağı damlatın ,nijer tohumu verin ,havuç dilimleri marul yaprağı ve maydanoz tutamları az az yedirin.Yumurtalı ,ballı yemler var onlardan temin edin.Gaga taşı dediğimiz taşdan edinin.Bunlar sadece kuşunuzun kızgınlaşmasına yardımcı olacak hususlardır.Hiçbiri olmadan kendiliğinden de olabilir...Fakat kuşunuzun eş alması gerekli öncelikle yumurtlayabilmesi için.

Gaga üzerinde ki etsi tabakanın kahverengileşmesi kuşunuzun kızgınlaştığının işareti değildir haberiniz olsun.Doğru zannedilen bir yanlıştır...Kahverengileşmesenin sebebi kuşunuzun yaşlanmasıdır.Yavruluktan çıktıkça kahverengileşme başlar.Kimilerine göre gaga üzerinde ki etsi tabakada ki kahverengileşme bakımsızlık sebebiyledir...

Muhabbet kuşları 6 aydan önce çiftleştirilmez genellikle...

kurtkus
16-02-2010, 22:33
sevgılı umıt79 verdıgın bılgıler ıcın tesekkurler.. benım kusum ben almadan once yumurtlamıstı sanırım ama bende gagası hıç kahverengılesmıyo kızmıyo yanı onun ıcın ne yapmalıyım yavru 4 aylık ve 2 aylık kuslarımla kalıyo ..

Ümit79 gereken cevabı yazmış ama;kuşunuza haftada iki kez haşlanmış yumurtayı rendeleyin,içine dövülmüş bebe bisküisi,galeta unu,yulaf unu,irmik ve mısır unu karışımından(bir yumurtaya ,bir çay kaşığı karışım) karıştırın,üzerine de keçi boynuzu tozu serpeleyin gelsin torun torba.:p

umıt79
16-02-2010, 23:12
Ümit79 gereken cevabı yazmış ama;kuşunuza haftada iki kez haşlanmış yumurtayı rendeleyin,içine dövülmüş bebe bisküisi,galeta unu,yulaf unu,irmik ve mısır unu karışımından(bir yumurtaya ,bir çay kaşığı karışım) karıştırın,üzerine de keçi boynuzu tozu serpeleyin gelsin torun torba.:p

Yakında muhabbet kuşu çiftliği açarlar :)

sirilhan
17-02-2010, 11:44
verdiğiniz bilgiler için tesekkürle..r bizim diğer kuşlar gagası kahverengileştiği zaman çiftleşip yumurtluyor hep dikkat ettim böyle yani 2 çift var arkadaşımda onlarda aynı.. kuşun kızması için yanına onun yaşlarında bi erkek koymamız şartmı arkadaslar 5 aylık yavru var erkek hıç ilgilenmiyo onunla beraber uçuyolar erkek sulanıyo ara sıra ama dişi istemiyo arada yem yediriyo yiyo o kadar ..

umıt79
17-02-2010, 17:21
İmla kurallarına biraz dikkat eder ve noktalama işaretlerininde cümlelerimize anlam kattığını hatırlarsak ; ifadelerimizi daha anlaşılır kılarız Sirilhan...Sulanmak argo jargondan bir kelime .Biz o kelime yerine kur yapmak deyimini kullanalım.

Ben çok uzun yıllardır muhabbet kuşu besliyorum,dikkat etmemiştim.Demek oluyor ki kuşlarımızın çiftleşme ve yumurta sezonlarında gagalarındaki etsi kısım kahverengileşerek Üretime hazır olduklarını belli ediyor.

Genellikle aynı yaşlarda olan kuşlar çiftleşirler.Kuşun çiftleşme kızgınlığına erişmesi için yanında erkek muhabbet kuşu olmasına gerek yok .Fakat böyle eşsiz bir durumda da kızgınlaşmasının da anlamı yok...
Şimdi bunlarıda öğrendikten sonra hadi bakalım uygulamaya.Güzel haberleri sizden bekliyoruz.Yumurtlatır ve yavrulara sahip olursanız neler yaptığınızı yazarak bizleride aydınlatırsınız...

Sağlıcakla

falucut
24-02-2010, 10:28
*** arkadaslar benim size sorum su,
dişi muhabbet kusumla cok iyi anlasan bir erkek muhabbet kusum vardı. Yuvalık aldık. Ancak disi kus surekli uyuyor ve dıskısı sulu yesil ila turuncu renkteydi. Erkek kusu surekli onu gagası ile besledi. Bizde cok iyi baktık (yem, ruzgar vs dikkat ettik) Lakin disi kusu kaybettik. Ardından gecen zaman sonra yeni bir disi kus aldık. 3.gunde ishal uyuma belirtileri basladı. Simdi nerede yanlıs birsey yaptık merak ediyorum. Ciddi bilgisi olanlardan yardım bekliyorum...
1) Yesillik maydonaz vs.. vermedik.
2) Odanın havalanmasında sorun yok, ruzgar, ceryan kalmadı.
3) Yem ve sulugu 2 3 gunde bir temizleniyor...
4) Evde toplam 4 adet muhabbet kusu var diğerleri sağlıklı. Allaha Şükür. Yem vs.. hepsine aynısını veriyoruz.
5) Sularına Avivit haftada birde vitaform koyuyorum.
6) Merak ettiğim husus iki dis kusta aynı kafeste hastalanmaya başladı. Kafesin her yerini iyice dezenfekte ettim. Ancak kafesin tellerindeki boyalar dokulmus sarı demirli bir kafes acaba kuslar demirlerden zehirlenmis olabilir mi? Daha önce boyle bir sey basınıza geldi mi?

alevefe
01-03-2010, 13:08
:( arkadaşlar öncelikle hepinize iyi günler ve bol cikcikli haftalar dilerim. Dün öğrencilerimden birinin evinde ders sonrası saolsunlar muhabbet kuşlarının ne kadar gürültücü olduklarından şikayet ediyorlardı ve geri vermek istediklerini anlattılar. Ben de hayvan delisi olarak geri vermeyin bana verin dedim. Anlaştık ve dün bu iki sarı canavarı alıp eve getirdim. Dişisi kendisinden sanırım biraz daha yaşlıca. Bana göre sadece arada bir yüksek sesle birbirlerine sanki haşin öpücükler veriyor gibiler. :) Ancak bugün kafes kapaklarını açtım, sanki evi tanımaları için uçmaları mantıklı olur dedim. Ama çıkmadılar, eski sahibi zaten dişinin şimdiye kadar hiç uçmadığını belirtmişti. Baktım çıkmıyorlar, elimi gagalarlar diye, eldiven giyip gayet dikkatlice hiç olmazsa birini kafesten çıkarmaya yeltendim ama ne mümkün, 2 dakika kadar gerek konuşarak gerek yakalamaya çalıştım ama olmadı. Çok huzursuzlandılar ve ben de kendimi internette buldum. Ötüyorlar, öpüşüyorlar, yemlerini yiyip, elma, havuç ve yeşillik kemiriyorlar. Bir de gaga taşı aldım iyisi yokmuş, ama hiç yoktan iyidir dedim. Kendilerini kaşıyorlar mı bilmiyorum ama sanki temizleniyorlar, tüyleriyle ara ara oynuyorlar. Pire tehlikesi var mıdır? Çiftleşsinler isterim ama 1 yıldır birlikteler şimdiye kadar olmamışsa bundan sonra olması mümkün mü? Eski sahipleri dişinin çok kızgın olduğunu bu nedenle yavrulamayacaklarını söyledi, ne kadar doğru bilmiyorum ama, kendime göre gidip başka daha genç bir dişi ile değiştirme yapmalı mıyım yoksa firijit kuşumla birlikte hayattan soğumuş erkek bırakayım böylece yaşasınlar mı? Çiftleşme için ne ile beslemem gerekir? Yuvayı hemen mi almalıyım yoksa sıralaması nedir bu işin? Bunu gerçekten başarabilmek istiyorum. Çünkü çok sevimliler? Keşke alışsalar kafeslerinden çıksalar, sağlıklı ve mutlu olduklarından emin olabilsem... Yol göstermek için bana detaylı bilgi verecek olan arkadaşların kuşları hiç acı çekmesin inşallah:) şimdiden teşekkürler, kuşlara selamlar!

alevefe
01-03-2010, 13:46
:( arkadaşlar öncelikle hepinize iyi günler ve bol cikcikli haftalar dilerim. Dün öğrencilerimden birinin evinde ders sonrası saolsunlar muhabbet kuşlarının ne kadar gürültücü olduklarından şikayet ediyorlardı ve geri vermek istediklerini anlattılar. Ben de hayvan delisi olarak geri vermeyin bana verin dedim. Anlaştık ve dün bu iki sarı canavarı alıp eve getirdim. Dişisi kendisinden sanırım biraz daha yaşlıca. Bana göre sadece arada bir yüksek sesle birbirlerine sanki haşin öpücükler veriyor gibiler. :) Ancak bugün kafes kapaklarını açtım, sanki evi tanımaları için uçmaları mantıklı olur dedim. Ama çıkmadılar, eski sahibi zaten dişinin şimdiye kadar hiç uçmadığını belirtmişti. Baktım çıkmıyorlar, elimi gagalarlar diye, eldiven giyip gayet dikkatlice hiç olmazsa birini kafesten çıkarmaya yeltendim ama ne mümkün, 2 dakika kadar gerek konuşarak gerek yakalamaya çalıştım ama olmadı. Çok huzursuzlandılar ve ben de kendimi internette buldum. Ötüyorlar, öpüşüyorlar, yemlerini yiyip, elma, havuç ve yeşillik kemiriyorlar. Bir de gaga taşı aldım iyisi yokmuş, ama hiç yoktan iyidir dedim. Kendilerini kaşıyorlar mı bilmiyorum ama sanki temizleniyorlar, tüyleriyle ara ara oynuyorlar. Pire tehlikesi var mıdır? Çiftleşsinler isterim ama 1 yıldır birlikteler şimdiye kadar olmamışsa bundan sonra olması mümkün mü? Eski sahipleri dişinin çok kızgın olduğunu bu nedenle yavrulamayacaklarını söyledi, ne kadar doğru bilmiyorum ama, kendime göre gidip başka daha genç bir dişi ile değiştirme yapmalı mıyım yoksa firijit kuşumla birlikte hayattan soğumuş erkek bırakayım böylece yaşasınlar mı? Çiftleşme için ne ile beslemem gerekir? Yuvayı hemen mi almalıyım yoksa sıralaması nedir bu işin? Bunu gerçekten başarabilmek istiyorum. Çünkü çok sevimliler? Keşke alışsalar kafeslerinden çıksalar, sağlıklı ve mutlu olduklarından emin olabilsem... Yol göstermek için bana detaylı bilgi verecek olan arkadaşların kuşları hiç acı çekmesin inşallah:) şimdiden teşekkürler, kuşlara selamlar!

birbirlerinin başları üzerindeki tüyleri temizliyorlar daha doğrusu erkek dişiye yapıyor bunu, gaga kenarlarını da temizledi, kafes kapısını da açık bıraktım, sessizce izliyorum... Nolur birisi cevap versin. ***.

aydın
01-03-2010, 15:58
Sevgili alevefe;
Teyzem uzun seneler önce yavru bir kuş hediye etmişti. İsmi taci'ydi. Sonra komşudan bir dişi kuş aldım emanet. İlk vakitler benim taci epey dayak yedi o kuştan, fakat sonra anlaşmaya başladılar, ve dişi kuluçkaya girmeye başladı. Taci'nin toplam yaşamı boyunca 3 dişisi, 30'a yakın çocuğu, 14 tane de torunu oldu. Ben kendisine artık dede demeye başlamıştım. :p 13 yaşlarındayken geçen temmuz ayında bir gece kapısı açıkken balkondan caddenin ışıklarına aldanarak kaçmış. Tam bir hafta aradım ama maalesef giden gelmiyor. :( 5-6 kelimeyi söyleme kabiliyeti vardı.

Sizin meselenize gelecek olursak;

Bence bu durumu biraz zamana yaymalısınız. Eğer erkek dişiye göre genç ise fazla yaklaştırmayabilir. Kuluçka dursun kafeste. Çiftleşmeleri için özel bir yem vermenize gerek yok. Dışarı çıkmamalarının sebebi uzun süre hiç kafesleri açılmadığından yabani olabilirler.
Siz çok hevesli birine benziyorsunuz. Umarım başarırsınız. :cool:

alevefe
02-03-2010, 13:12
teşekkür ederim, umarım birşeyler gelişir de ben de mutlu mutlu yazar paylaşırım sizlerle...

falucut
02-03-2010, 14:47
teşekkür ederim, umarım birşeyler gelişir de ben de mutlu mutlu yazar paylaşırım sizlerle...

dişi ile kus alışamazsa vermeyi düşünürseniz. ben satın almak isterim.
bende yaslı disi arıyorum genclerle erkek kus anlasamıyor.
yeni aldıgımız disi kusta halen hasta kimse cevap yazmamıs. Suyuna antibiotik koyuyorum agızdan da damlatarak ilac verdim ama surekli ishal ve halsiz halde yerde duruyor. İnşallah iyileşir. Hic yemek yemiyor bu gibi durumlarda patates falan diye birseyler duydum. ama hayvan alışmadıgı seyi hastayken zaten yemiyor.

mor-salkım
12-03-2010, 23:57
merhabalar foruma yeni katıldım. sormak istediğim birşey var. benim kuşum ne yaparsam yapayım beni dinlemiyor. konuşturamıyorum bir türlü. sadece bir ara çok hastaydım o zaman gelip kafama konuyordu ben konuşamadığım ve kımıldayamadığım için ona öpücük atıyordum o da bana atıyordu. o gün bugündür bir daha hiç birşey öğrenmedi. işine gelirse elime konuyor gelmezse onu yiyecekmişim gibi benden kaçıyor. çok çekingen ürkek bir kuş ama bir türlü onunla oyun oynayamıyorum. daha öncede muhabbet kuşlarım olmuştu hatta çoğaltmıştım birsürü ama bunu (adı şeker) biir türlü çözemiyorum. kişiliği çok ilginç.elime yem alıyorum onu o gün az besliyorum ki elimden yesin ama bana arkasını dönüyor yemeğini yiyor doyup gidiyor. bir günde belki 200 kere bir kelimeyi tekrar ediyorum o kendi çapında ötüyor, oynuyor.. hiç umrunda değilim. onu konuşturmak istiyorum ne yapabilirim ??

umıt79
13-03-2010, 00:14
Sevgili mor salkım yanlış bir kanı var ki her muhabbet kuşu konuşmuyor.Bazıları insan seslerini taklit etmeye dahi müsait oldukları için konuşma dediğimiz eylemi gerçekleştiryorlar.sürekli ilgiyle müsait olan kuşların dah çabuk konuştuğunu biliyorum...

ahmet1234
14-03-2010, 17:54
ben kuş beslemeye karar verdim ve muhabbet kuşu almak istiyorum acaba bakımı zor mudur, nasıl beslenirler, ne yerler,fiyatları nasıldır bu konularda bilgisi olan arakdaşlar varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim herkese iyi akşamlar

MagicLife
21-03-2010, 01:26
Benimde var

cazgır
22-03-2010, 17:19
benim kuşumun ceresi maviyken kahverengi oldu.bu çok üzücü bi olay.Acaba neden böyle oldu?ne yapabilirim bunun için?

gtatas
22-03-2010, 19:36
ben kuş beslemeye karar verdim ve muhabbet kuşu almak istiyorum acaba bakımı zor mudur, nasıl beslenirler, ne yerler,fiyatları nasıldır bu konularda bilgisi olan arakdaşlar varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim herkese iyi akşamlar

Ahmet1234 ben üreticiyim.İzmir deyim.Çok zahmeti olmayan ortalığı kirletmeyen hayvanlardır.Hemen bir tane almalısın.Yemleri de ucuzdur.İyi akşamlar.

gtatas
22-03-2010, 19:37
benim kuşumun ceresi maviyken kahverengi oldu.bu çok üzücü bi olay.Acaba neden böyle oldu?ne yapabilirim bunun için?

Cazgır olan olmuş üzülme.Erkek dişi hepsi konuşur sabırla ürkütmeden.

gtatas
22-03-2010, 19:40
merhabalar foruma yeni katıldım. sormak istediğim birşey var. benim kuşum ne yaparsam yapayım beni dinlemiyor. konuşturamıyorum bir türlü. sadece bir ara çok hastaydım o zaman gelip kafama konuyordu ben konuşamadığım ve kımıldayamadığım için ona öpücük atıyordum o da bana atıyordu. o gün bugündür bir daha hiç birşey öğrenmedi. işine gelirse elime konuyor gelmezse onu yiyecekmişim gibi benden kaçıyor. çok çekingen ürkek bir kuş ama bir türlü onunla oyun oynayamıyorum. daha öncede muhabbet kuşlarım olmuştu hatta çoğaltmıştım birsürü ama bunu (adı şeker) biir türlü çözemiyorum. kişiliği çok ilginç.elime yem alıyorum onu o gün az besliyorum ki elimden yesin ama bana arkasını dönüyor yemeğini yiyor doyup gidiyor. bir günde belki 200 kere bir kelimeyi tekrar ediyorum o kendi çapında ötüyor, oynuyor.. hiç umrunda değilim. onu konuşturmak istiyorum ne yapabilirim ??

Her şey sabırla, biraz korkutulmuş bir hayvana benziyor.Onu kazanmaya onu ürkütmeden çalışın.Size kuşunuzla mutlu günler dilerim.

gtatas
22-03-2010, 19:47

Şu an ne durumdalar birşey yazmamışsınız amma.Yuva ilk şart ev olmadan çocuk ve huzur olmaz.Umarım torunlarınız olmuştur.

Zühre Demir
22-03-2010, 22:36
Bir tatlı dert de benim başımda var :) Adı Yoldaş Bıcır. Bir dişi. Gelin görün ki, konuşmak bir yana bize hala alışamadı. Ürkütmüyoruz, üzerine fazla gitmiyoruz ama elimize bile konmuyor. Dışarıdayken hep kaçıyor, sonra hemen ürkütmemek için ısrar etmiyorum. Kafesin içindeyken elime konuyor ama dışarı çıkmak için, yani benden kaçmak için yol arıyor. Yoldaş'ı alalı 3 ay kadar oldu ve çok üzgünüm ki hiçbir gelişme yok. İlla konuşsun istemiyorum, ama bizim yanımıza gelsin, en azından bizden korkmasın istiyorum. O kadar ürkek bir hayvan ki, sışarı çıktığında bile salonu dolaşmak yerine sadece iki yere konuyor, pencere önü ve boy aynasının ferforjeleri :) Ya bir kuş, insana alışmaz mı yaaaa? :(

cazgır
23-03-2010, 14:45
yok siz beni yanlış anladınız gtatas.benim kuşumla derdim konuşmaması değil.Kuşumun ceresi mavi iken bir kaç gün sonra kahverengi oldu.bunun nedeni nedir acaba?

gtatas
24-03-2010, 19:06
yok siz beni yanlış anladınız gtatas.benim kuşumla derdim konuşmaması değil.Kuşumun ceresi mavi iken bir kaç gün sonra kahverengi oldu.bunun nedeni nedir acaba?

Sayın cazgır kuşunuz yavru iken mi ceresi mavi idi ya da yetişkin mavi cereli bir kuş ken kahverengine mi döndü.Eğer yetişkinse mantardan korkabiliriz.Bilgi bekliyorum.

cazgır
25-03-2010, 11:27
biz onu yavruyken aldık üstünden 3 ay geçti ceresi mavi olmaya başladı bu gayet normal.ama sonradan kahverengi olmaya başladı:SS

Sungur Alp EROL
03-04-2010, 22:47
merhaba arkadaşlar ben bu siteye yeni üyeyim benim bir muhabbet kuşum var iyi güzel ilk başlar çok güzeldi (erkek lafın gelişi :D) ilk iki gün süper bize alıştı kafei açınca omzumuza atlıyordu ama çok az yem yiyor halsiz eskisi gibi ötmüyor sık sık uyumaya başladı sanırım ishal dışkısı bazen sıvı bazen katı çıkıyor çoğunluk sıvı çıkıyor yem çok az yiyor eskisi gibi omzumuza atlamıyor sanırım ishal dışkısının çıktığı kısımda yüyler çok kirli suyuna felan limon damlattık haşlanmış patates koyduk birza yiyiyor sonra gözünü kapatıp öle duruyor çok güzel korkmaya başladım çok zekiydi daha gelmeden alıışmıştı bizi güldürüyordu nasıl koruyabilirim ölmesini istemiyorum acil cevap lütfen sabaha dayanamayacak gibi duruyor...

z.eken
07-04-2010, 23:02
arkadaşlar sizden acil yardım rica ediyorum.. bugün yuvadan yeni çıkan muhabbet kuşu aldım.. kuşumu eve getirdiğimden beri ne yem yedi ne de su içti.. kursağı boşalmış halde ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.. sizden çok acil yardım bekliyorum.

nariçi
07-04-2010, 23:25
Bahçede iki çocuk ağaçlara bakıyordu! Ne yapıyorsunuz diye sordum. Muhabbet kuşları kaçmış bahçede ki çam ağacına konmuştu. Çocuklar ümitsizlikle arkalarına baka baka girttiler. Vakitte akşama yaklaşıyordu. Ertesi gün çamların altına baktım acaba ölmüş mü diye ama göremedim. Ya başka yere gitti ya da başkabir canlı yedi. Yıllar önce bizimde bir muhabbet kuşu kafesten kaçmıştı.

İstanbul'da ki papağanlar gibi yaşayabilseler bari.

mianyang
18-04-2010, 16:42
merhaba muhabbet kusumu yaklasik 1 ay once aldim yurtdisinda yasiyorum satici henuz 1 yasinda bile olmadigini soyledi anladigim kadariyla.ona fatkli seyler yedirmek istiyorum ama yemiyor sadece kendi yemi elma vermeyi denedim yanina bile yaklasmadi bana bayagi bir alisti evede yabanci degil artik bu konuda yerdimci olursaniz sevinirim.

ikinci sorunum herseyi kemirmeye calisiyor ozellikle kafesinin disindayken kafesin demirleri veya kazaklarimizdaki tuyleri.sizce bu normalmi.:confused:

simdiden tesekkurler

memet
18-04-2010, 17:51
şeyi kemirir. Huyudur. Kafesine kemirmesi için kuru dallar koyabilirsiniz ama, bu sadece bir miktar engel olur.
Marul verebilirsiniz. Başkaca sebzeler deneyin hnagisini beğendiğini anlamaya çalışın. Yeşil birer, havuç olabilir.

mianyang
19-04-2010, 10:54
cok tessekkur ederim tavsiyeleriniz icin.

özlem11
19-04-2010, 11:38
Yumurta sarısı ve peynir bunlarda sevebileceği şeyler... Özellikle marulu yıkayıp koyun onun suyuyla oynaması bile şahane...

firtca
20-04-2010, 01:01
arkadaşlar muhabbet kuşlarının yavrumu ergenmi olduklarını nasıl anlayabiliriz. çünkü kuş alımında kuşçulara inanasım gelmiyo elindekini çıkarmak için çifte gelir diyo 10 gündür bi dişi almışım alışmadılar daha birbirlerine kaç günde alışırlar birbirlerine. eski dişim çifte gelmiyo diye yeni dişi aldım.bugün erkek kuşumu eskinin yanınaa koydum çıldırdı ama yeni aldığımla hiç ilgilenmiyor sorularıma yanıt veren arkadaşlara şimdiden ***

sirilhan
22-04-2010, 11:51
merhaba arkadaşlar benim bi sorum olacaktı 1 aylık yavru muhabbet kuşum var yeni yuvadan attı annesi aldık yem kıramıyor çok zor kırıyor bir iki tane onuda yiyebiliyomu bilmiyorum yem kırmaya nasıl alıştırabilirim bide cinsiyetini nasıl anlayabilirim teşekkürler..

gtatas
23-04-2010, 18:50
merhaba arkadaşlar benim bi sorum olacaktı 1 aylık yavru muhabbet kuşum var yeni yuvadan attı annesi aldık yem kıramıyor çok zor kırıyor bir iki tane onuda yiyebiliyomu bilmiyorum yem kırmaya nasıl alıştırabilirim bide cinsiyetini nasıl anlayabilirim teşekkürler..

Sevgili sirilhan havuç irmik ve haşlanmış yumurtayı karıştırarak mama olarak verin hem yumuşaktır hemde besleyici.Yemleri kafesin tabanına dökün o bulur yer.Cinsiyet hemen anlaşılmaz ama burun üstüne bakın mavi erkek, kahverengi dişi demektir.

gtatas
23-04-2010, 18:51
Yumurta sarısı ve peynir bunlarda sevebileceği şeyler... Özellikle marulu yıkayıp koyun onun suyuyla oynaması bile şahane...

Islak marul ishal yapar kurulayıp verin lütfen.Peynirde kesinlikle vermeyin.

gtatas
23-04-2010, 18:55
arkadaşlar sizden acil yardım rica ediyorum.. bugün yuvadan yeni çıkan muhabbet kuşu aldım.. kuşumu eve getirdiğimden beri ne yem yedi ne de su içti.. kursağı boşalmış halde ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.. sizden çok acil yardım bekliyorum.

Sayın Z.Eken sizede havuç maması tavsiye ediyorum.Havuç irmik haşlanmış yumurta bunları uygun miktarda karıştırıp önüne koyun severek yer ve besleyicidir.

sirilhan
24-04-2010, 21:27
Sevgili sirilhan havuç irmik ve haşlanmış yumurtayı karıştırarak mama olarak verin hem yumuşaktır hemde besleyici.Yemleri kafesin tabanına dökün o bulur yer.Cinsiyet hemen anlaşılmaz ama burun üstüne bakın mavi erkek, kahverengi dişi demektir.

teşekkürler..mama vermiştim zaten de kafeste yem yemeye çalışıyo cok zor kırıyo kabuğuyla yiyo gibi geliyo hatta bana ama sağlıklı masallah :p

Hhatice
24-04-2010, 22:44
arkadaşlar muhabbet kuşlarının yavrumu ergenmi olduklarını nasıl anlayabiliriz. çünkü kuş alımında kuşçulara inanasım gelmiyo elindekini çıkarmak için çifte gelir diyo 10 gündür bi dişi almışım alışmadılar daha birbirlerine kaç günde alışırlar birbirlerine. eski dişim çifte gelmiyo diye yeni dişi aldım.bugün erkek kuşumu eskinin yanınaa koydum çıldırdı ama yeni aldığımla hiç ilgilenmiyor sorularıma yanıt veren arkadaşlara şimdiden ***

Sakın üçünü bir araya koymayın dişiler birbirini öldürüyor.

kübra44
27-04-2010, 13:55
alttaki yorumu okuyun

kübra44
27-04-2010, 14:01
arkadaşlar ben 6-7 ay önce bir muhabbet aldım ama hala korkuyor ürküyor konuşması için eğittim ama nafile hala korkuyo ve kaçıyo ve ya ısırıyo bilgi lütfen

kübra44
01-05-2010, 15:09
eeeeee

M_GULAN
01-05-2010, 23:55

merhabalar hazır yavru maması veya haşalnmış yumurta,irmik ve bebe pisküvisini iyice ögütüp mama olarak verin yemleride bir bez e dökün cam bir şişeyle ezin daha rahat yiyecektir..

cinsiyet böyle yeni yavrularda burun deliklerinin içi mavi ise erkektir büyüdükçe burun eti kompile mavi olur

M_GULAN
02-05-2010, 00:00

size önerim aceleci olmayın mahabbet kuşları secicidir ayrı kafeslerde dişi ve erkegi ayırın alışmalarını bekleyin arkadaşımında dedigi gibi birbirlerin öldüre bilirler

M_GULAN
02-05-2010, 00:03
arkadaşlar ben 6-7 ay önce bir muhabbet aldım ama hala korkuyor ürküyor konuşması için eğittim ama nafile hala korkuyo ve kaçıyo ve ya ısırıyo bilgi lütfen

kuşunuz konuşuyormu?.......

büyük ihtimalle ele almaya çalıştınız bu yüzdende sizden ürküyor vede korkusundan ısırıyor yapılacak birşeyyok tutmaya çalışmayın

mianyang
04-05-2010, 15:56
benim guzel badim nezle oldu galiba ve ben sasirdim kaldim.biraz arastirdim ama gorduklerim ve okuduklarim beni daha cok korkuttu.bazi arkadaslar biliyordur belki yurtdisinda yasiyorum ve burda badiyi goturecek bir vet nasil bulurum bilmiyorum ve zaten sorunuda nasil anlatirim onuda bilmiyorum.size kisaca durumunu anlatmak istiyorum lutfen yardimci olun.hastalanmadan once cok hareketliydi kafesinde durmaz herzaman yanimdaydi hatta bilgisayar karsisinda calismama izin vermezdi.su an hep uyumak istiyor burnu tikali gibi ama istahi yerinde suyunuda iciyor.tek fark eskisi gibi konusup ortalikta fazla gorunmuyor uyurken tuylerinide kabartmiyor.elime kondugu zaman ayaklarindan vucut sicakligini anlayabiliyorum atesi var gibi.herhangi bir titreme yok ama bazen kanatlarini yarim acip 1 kac saniye bekliyor.nerden ne alabilirim ne yapabilirim bilmiyorum.onun icin yapabilecegim pratik onerileriniz olabilirmi.birde basinin ustundeki bir kac sira tuy dokuldu ve devamli boynunu ve basini kasimami istiyor.lutfen acil yardim bekliyorum.