PDA

View Full Version : Palmiye

Sayfalar : [1] 2 3 4

hamibasoglu
01-09-2007, 13:04
Selam arkadaşlar,
yaklaşık 8 yıldır Palmiye ve Cycaslar üzerinde çalışıyorum.
Dünyanın bir çok ülkesinde yerinde çalışmalar yaptım.

Selcukhan
02-09-2007, 15:55
Merhaba, ben Adana` da staj yapıyorum ziraat müh. adayıyım ve 1haftadır palmiye bahçesinin çapalanmasını denetliyorum. Palmiyeler hakkında internetten ufak çaplı araştırmalarım dışında pek bir bilgim yok doğrusu. Benim bulunduğum bahçe 5bin küçük fidanın bulunduğu yaklaşık 6-7aylık bi bahçe. Bu ağaçlara herhangi bi ilaçlama gübreleme yapılmıyor. Sadece ilk dikildiğinde üzerlerinde kırmızı örümcek olduğu tesbit edilmiş ve ilaçlama yapılmış. Palmiyelerin belirli bir hastalık veya zararlısı yöremizde mevcutmudur? Ve netip bir gübreleme yapılabilir? Palmiyelerin piyasası nasıl bide bunun hakkında bilgi alırsam çok sevinirim çok fazla yazdım sanırım :) şimdiden teşekkürler

Selcukhan
02-09-2007, 15:59
Birşey daha resimde arkanızda görülen sikas sanırım. Bu ağaç için ``dünyada eşeyli oğalarak döllenip yumru verebilen 2.ağaçtan birisidir`` deniyor doğrumu? Erkeği ile yakın ekilirse dişinin üst kısmında yumru şeklinde tohum oluşuyormuş? Ben sadece dişinin alttarafından yavruladığını bliyordum..

hamibasoglu
03-09-2007, 10:18
Birşey daha resimde arkanızda görülen sikas sanırım. Bu ağaç için ``dünyada eşeyli oğalarak döllenip yumru verebilen 2.ağaçtan birisidir`` deniyor doğrumu? Erkeği ile yakın ekilirse dişinin üst kısmında yumru şeklinde tohum oluşuyormuş? Ben sadece dişinin alttarafından yavruladığını bliyordum..

Cycaslar tek cinslidir.Yani bir çok bitki hem dişi çiçeği hem de erkek çiçeği bir arada bulundururken Cycaslar ya dişidir ya da erkek.Bütün dişi Cycaslar bazı yıllar sürgün ucunda ortada top şeklinde çiçek oluştururlar.bunun erkek cycasla alakası yoktur.Ancak yakınlarda erkek cycas yoksa oluşan tohumlar dölsüz olacağından çimlenme olmayacaktır.Horoz olmadan nasıl döllü yumurta olmuyorsa bu da aynıdır.Erkek cycas silindir şeklinde büyük bir salatalığa benzeyen çiçek açar.Çiçeklenme dönemlerinde erkek ve dişi birbirine yakınsa tozlaşma meydana gelir ve tohumlar döllenirler.
selamlar

hamibasoglu
03-09-2007, 10:28
Merhaba, ben Adana` da staj yapıyorum ziraat müh. adayıyım ve 1haftadır palmiye bahçesinin çapalanmasını denetliyorum. Palmiyeler hakkında internetten ufak çaplı araştırmalarım dışında pek bir bilgim yok doğrusu. Benim bulunduğum bahçe 5bin küçük fidanın bulunduğu yaklaşık 6-7aylık bi bahçe. Bu ağaçlara herhangi bi ilaçlama gübreleme yapılmıyor. Sadece ilk dikildiğinde üzerlerinde kırmızı örümcek olduğu tesbit edilmiş ve ilaçlama yapılmış. Palmiyelerin belirli bir hastalık veya zararlısı yöremizde mevcutmudur? Ve netip bir gübreleme yapılabilir? Palmiyelerin piyasası nasıl bide bunun hakkında bilgi alırsam çok sevinirim çok fazla yazdım sanırım :) şimdiden teşekkürler

Üretimde palmiyeler için dikkat edilecek en önemli husus toprak yapısıdır.
toprak tekstürü palmiyelerin gelişimi ve hastalıklarıyla yakın ilişkilidir.
Palmiyeler drenajı iyi kumlu toprakları severler.Taban suyu yüksekse muhakkak drene edin.

En önemli hastalıklar kök ve sürgün ucunda meydana gelen mantari hastalıklardır.
Bundan başka salyangozlar ve bazı parazit böcekler palmiyelerin göbeğinde barınmayı çok severler.Belli dönemler bu bölümler incelenerek uygun fungusit ve insektistle ilaçlanmalıdır.
Palmiyelerde gübreleme abartılmamalı.Vejetasyon başlangıcında orta büyüklükteki bir palmiyeye 250/300 gr 15/15/15 vererek gübreleme yapılabilir.

Palmiyelerin en büyük gereksinimi olan Fe,zn,mg gibi mikro elementler yaprak gübresi olarak sabah saatlerinde ve sulama yapıldıktan sonra ayda 1 kez verilirse yaprak üzerinde oluşan sarı-kahve renkli lekeler ortadan kalkacaktır.

Kışa girerken de yine 15/15/15 uygulaması kökleri güçlendireceğinden faydalı olacaktır.
Dünyada çok büyük bir palmiye pazarı vardır.Malesef Türkiyemizde üretim sınırlıdır.
selamlar.

Selcukhan
04-09-2007, 09:52
Sayın Hamibasoğlu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim hepsini notlarım arasına yazdım. :)
2-3gün sora bahsettiğim palmiye bahçesinin sulaması yapılacak. Ve birsüre sonra otlar tekrar çıkmaya başladığı dönemde de ben ot ilacı uygulaması yapmayı düşünüyorum. Bunun için palmiyelere zarar vermeden sizce seçici herbisit mi kullanayım yoksa genel herbisit mi? Arazi üzerinde bulunan ve çapalanan otların isimlerini gördüğüm kadarıyla yüzeysel olarak vereyim.
-Horoz ibiği(Amarantus albus)
-Su otu(Digitaria sanguinalis)
-Semiz otu(Portulaca oleracea) oldukça bol miktarda semiz otu vardı.
-Ve kenarlarda dikenli ufak çalı şeklinde otlar mevcuttu.
Önerebileceğiniz bir herbisit varmı? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Selcukhan
04-09-2007, 10:08
Pardon bide tarla sarmaşıkları mevcuttu. Ve aralarda da bol miktarda nereden geldiğini bilmediğim çakal kavunu denilen meyvesi büyümeyen yabani kavun bitkileri bulunuyordu. Ama bunların tekrar çıkacağını sanmıyorum.

hamibasoglu
05-09-2007, 14:03
Sayın Selçukhan
total herbisit kullanabilirsin.bir çok marka var çok önemli değil.
güneşin en yakıcı olduğu 11/15 saatleri arasında uygulaman doğru olur.palmiyeleri kolay kolay öldüremez.ama yine de palmiyelere gelmemesine dikkat edin.Palmiyelerin dikim aralığı uygunsa 3/4 yıl sonra ot sorunun kendiliğinden azalacaktır.
Hangi türleri üretiyorsunuz?
selamlar

Selcukhan
10-09-2007, 08:06
Sayın hamibasoğlu,
Bir süredir uğruyamadığm için cevap yazamadım. Türlerin ne olduğunu açık söylemek grekirse bilmiyorum. Daha önce ilgilenmemiştim palmiyede,int.te de türlerin resimlerine bakmaya çalıştım ama bulamadım. Heryrede kolaylıkla görülen belediyelerin ditiği o yelpaze görünümlü palmiyeler, pek açıklayıcı olmadı ama olsun:) Verdiğiniz bilgiler içinde çok teşekkür ederim.

hamibasoglu
10-09-2007, 11:04
sanırım üretiminiz Washingtonia robusta veya W.filifera yani"amerikan iplik palmiyesi" W.filifera gövdesi diğerine nispeten daha kalındır.

Selcukhan
10-09-2007, 15:27
Evet şimdi bu isimde aradım ve resimlerine baktım palmiyelerimiz W.filifera. Bu bilgiyide bana sunduğunuz için çok teşekkür ediyorum.. Sorularımın devamı gelebilir tekrar teşekkürler:)

ÇeteÇakal
10-09-2007, 19:34
Merhaba Sevgili Hamibasoglu;
Cycaslar üzerinde uzun zamandır arama yapıyordum ne adını öğrenebilmiştim ne de bu bitkiyi tanıyanını. Bir ziraat mmühendisi arkadaşımda vardı çok hoşuma gitti. Sizin eklediğiniz resimleri görünce buldum aradığım şeyi. Cycaslar hakkında bizi bilgilendirebilirmisiniz sayın hamibasoğlu. Bir de tohumunu bulabileceğimiz bir yer var mı acaba?

hamibasoglu
11-09-2007, 16:02
Merhaba Sevgili Hamibasoglu;
Cycaslar üzerinde uzun zamandır arama yapıyordum ne adını öğrenebilmiştim ne de bu bitkiyi tanıyanını. Bir ziraat mmühendisi arkadaşımda vardı çok hoşuma gitti. Sizin eklediğiniz resimleri görünce buldum aradığım şeyi. Cycaslar hakkında bizi bilgilendirebilirmisiniz sayın hamibasoğlu. Bir de tohumunu bulabileceğimiz bir yer var mı acaba?

Değerli arkadaşım,
öncelikle Cycas'ın bir palmiye cinsi olmadığını söyleyerek başlamak istiyorum.
Cycas bitkiler aleminde yaşayan bir fosil olarak tanınır.

20milyon yıl öncesinden günümüze uzanan bir bitki türüdür.Anavatanı Japonya ve Çin olup Cycadaceae familyasına ait bilinen 95 tür vardır.

Ancak bunlardan çok azı ticari olarak üretilip satılmaktadır.Bunların en Önemlisi Cycas revoluta'dır.

Çok yavaş büyüyen bu türün üretimi tohum veya gövdeden çıkan soğanlarla olur.Tohum konusu biraz karışıktır.Zira bir Cycas ya erkek Ya da dişidir.

Sadece dişiler tohum vermekle beraber eğer çevresinde çiçeğini tozlayacak bir erkek yoksa oluşan tohumlar bir embriyo oluşturamayacağı için çimlenmez.

Benim tavsiyem tohum arama. Zira hiç kimse tohumun döllü olduğunu garanti edemez. Ancak geniş ve yaşlı cycas üretim alanlarından elde edilen tohumlar
çimlenebilir.

Dış mekanda bakılacaksa geçici olmak kaydıyla -5 dereceye kadar dayanabilir.
Bazen hiç sürgün vermeden 1 yıl uyur.Çoğu kez öldü sanılıp atılır.Ama çok dayanıklı bir bitkidir.
Eğer istediğiniz başka detaylar da varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

Selcukhan
11-09-2007, 19:38
Bence de tohum aramayın pek sağlıklı değil. Küçük yavru sikasları peyzajcılarda filan kolaylıkla bulabilirsinz. Bizim üniversitede süs bitkileri serasında 20ytl ye satılıyordu yavru.

Selcukhan
11-09-2007, 19:39
Birde hami bey,gövdeden çıkan soğanları sadece yine dişi cycaslarmı çıkarıyor yoksa erkek cycas ta soğan çıkarır mı?

ÇeteÇakal
12-09-2007, 14:24
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Sayın Hamibasoglu. Fotoğraflarda bulunan ve elinizle tuttuğunuz cycas tohumdan ve de yumrudan üretilirse ne kadar zmanda o büyüklüğe ulaşıyor. Yumru kaçıncı yıldan itibaren erişkin bir cycastan ve hangi ayda alınabiliyor. Bir de ben şansımı tohumdan denemek isterim çünkü etrafımda bulabileceğim bir cycas fidesi olduğunu sanmıyorum. Tohum bulabileceğim bir adres var mı? İlgilendiğiniz için tekrar teşekkür ederim...:)

by_gitarist
12-09-2007, 16:15
Merhabalar ben Trabzonda yaşıyorum bahçemim küçük bir kısmında palmiyelere ayırmak istiyorum bulunduğum yörenin özelliklerini dikkate alındığında burada palmiye yetiştirmem mumkunmu.Tohumlarını nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim.

hamibasoglu
13-09-2007, 09:45
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Sayın Hamibasoglu. Fotoğraflarda bulunan ve elinizle tuttuğunuz cycas tohumdan ve de yumrudan üretilirse ne kadar zmanda o büyüklüğe ulaşıyor. Yumru kaçıncı yıldan itibaren erişkin bir cycastan ve hangi ayda alınabiliyor. Bir de ben şansımı tohumdan denemek isterim çünkü etrafımda bulabileceğim bir cycas fidesi olduğunu sanmıyorum. Tohum bulabileceğim bir adres var mı? İlgilendiğiniz için tekrar teşekkür ederim...:)

Değerli arkadaşım,
resimde elimle yapraklarına dokunduğum Cycas yaklaşık 8 yaşında ancak Türkiye şartlarında aynı bitki aynı ebata 2/3 sene geç ulaşır.

Bu da şu anlama geliyor,Türkiye'de 50 cm gövdeli bir Cycas elde edbilmeniz en iyimser tahminle 8/10 yıla ihtiyacınız var demektir.Tohum ile üretimde birkaç yıl daha uzun sürer.

Tohum zor ama cok isterseniz size kargo ile bir cycas yumrusu gönderirim.tabi adresiniz mesaj bölümünden atarsanız.

Bu yumrular 30/40 cm gövde boyuna ulaşan cycaslardan toplanabilir.Kış hariç(seranız yok ise)herzaman ayırabilirsiniz.Çok rahat köklenir.
Selamlar

hamibasoglu
13-09-2007, 09:57
Merhabalar ben Trabzonda yaşıyorum bahçemim küçük bir kısmında palmiyelere ayırmak istiyorum bulunduğum yörenin özelliklerini dikkate alındığında burada palmiye yetiştirmem mumkunmu.Tohumlarını nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim.

Trabzon'un sahil kesimi veya düşük rakımlı bölgelerinde Bazı palmiye türlerini yetiştirebilirsiniz.
1*Trachycarpus fortunei(Çin Yelpaze palmiyesi)
2*Washingtonia filifera (Amerikan iplik palmiyesi)
3*Butia capitata (Şarap palmiyesi)
4*Chamaerops humulis ( Bodur Akdeniz yelpaze palmiyesi)
5*Phoenix canariensis
adresini yazarsan bazı tür tohumlar gönderirim
fazla suyun ağacın dibinde birikmesine izin verme yeter.
selamlar

hamibasoglu
18-10-2007, 15:48
selam Arkadaşlar,
bundan böyle Türkiyemizde rahatlıkla yetiştirilebilecek fazla bilinmeyen
palmiye türlerini sizlerle paylaşacağım.

Butia capitata (Şarap veya jöle palmiyesi)

22699

resim uygulama bahçemden. şarap palmiyesi denmesinin nedeni Güney amerika'da tohumlarının fermentasyonuyla elde edilen bir çeşit Şaraptan geliyor.

-5 dereceye dayanklı.

hamibasoglu
19-10-2007, 13:34
bugün sizlerle son derece güzel ve dayanıklı bir palmiye türünü paylaşmak istiyorum.

Sabal minor (Dwarf Palmetto)= cüce palmetto palmiyesi

22745

orijin:Güneydoğu Amerika

-5/10 dereceye dayanıklıdır.
(arkadaşlar dayanıklılıktan kasıt geçici donlar veya geçici sıcaklıklara olan töleranstır. uzun süreli -(negatif) sıcaklıkları palmiye türlerinden 2/3 tanesi karşılayabilir. Bu nedenle bu sıcaklıklarda da yetiştirilebilir anlamına gelmemeli)

Tohumları Türkiyemizde ekim / kasım aylarında olgunlaşıyor.
isteyen arkadaşlar tohum tedariği konusunda alışveriş başlığında detayları görebilir.

selamlar

çınaraltı
19-10-2007, 15:01
Hami Bey Selamlar;
Geçtiğimiz Şubat ayında 1000 civarında palmiye çimlendirdim. Tohumlarını parklardan buldum. Hani üzüm salkımı gibi sarkarlar, siyah renkli. Fakat hangi türleri yetiştirdiğimi sonradan öğrendim. Hala da filifera mı, yoksa robusta mı bilmiyorum. Ama kesin ikisinden biri. Çok güzel geliştiler. Elimde 5 kg kadar hurma -Phoenix Dactylifera- tohumu var. Ama bu yıl Phoenix canariensis üretmek istiyorum. Tohumlarını nasıl temin ederim? Ne zaman toplanır?
Selamlar

kuçukamazon
19-10-2007, 18:34
Hami bey tam bana göre bir konu açmışsınız:)
Butia capitata izmirde yetişebilir mi?Ve en başta(ilk eklediğiniz) resimdeki palmiye de izmir de yetişebilir mi??Aslında ilk resimdeki palmiyeyi bahçeme dikmeyi düşünmüştüm ama kıyamadım belki solar diye.

Ayrıca ne zaman dikmeli, ne sıklıkla sulamalı, gölgeyi mi sever güneşi mi gibi sorularıda yanıtlarsanız çok sevinirim:)

hamibasoglu
20-10-2007, 19:48
Hami Bey Selamlar;
Geçtiğimiz Şubat ayında 1000 civarında palmiye çimlendirdim. Tohumlarını parklardan buldum. Hani üzüm salkımı gibi sarkarlar, siyah renkli. Fakat hangi türleri yetiştirdiğimi sonradan öğrendim. Hala da filifera mı, yoksa robusta mı bilmiyorum. Ama kesin ikisinden biri. Çok güzel geliştiler. Elimde 5 kg kadar hurma -Phoenix Dactylifera- tohumu var. Ama bu yıl Phoenix canariensis üretmek istiyorum. Tohumlarını nasıl temin ederim? Ne zaman toplanır?
Selamlar

P.canariensis tohumları bu dönemde olgunlaşmaya başlıyor.şu an yeşilden sarı renge dönmüş durumdalar ama halen biraz sertler.****** bu bitkinin yaşına bulunduğu toprak yapısına,ortam sıcaklığı gibi çeşitli biyotik faktörlere bağlı.
ancak yaklaşık olarak kasım ayında toplanabilir diyebilirim.Tohumlardan bir kaçının dalından kendiliğinden düşmesini beklemek en iyisi.
izmir de bolca tohum bulabilirsin.
bulamazsan mail atarsın.
w.filifera mı robusta mı konusu çok zor anlaşılır.en iyisi topladığın tohumların hangi ağaçtan alınmışolduğunu bilmektir.
Filifera kalın ve nisbeten kısa gövdelidir.Robusta ise ince ve uzun gövdelidir.,
ve yaşlanan yaprakların üst üste gövdeye yatmasıyla dikkat çeker.
başarılar,selamlar

hamibasoglu
20-10-2007, 19:57
Hami bey tam bana göre bir konu açmışsınız:)
Butia capitata izmirde yetişebilir mi?Ve en başta(ilk eklediğiniz) resimdeki palmiye de izmir de yetişebilir mi??Aslında ilk resimdeki palmiyeyi bahçeme dikmeyi düşünmüştüm ama kıyamadım belki solar diye.

Ayrıca ne zaman dikmeli, ne sıklıkla sulamalı, gölgeyi mi sever güneşi mi gibi sorularıda yanıtlarsanız çok sevinirim:)

merhaba ,
Butia capitata izmir'de rahatlıkla yetişir.şu an tohumları olgun durumdadır.ben kendiminkileri topladım ve kuruttum.Kış ayını kumda katlamayla geçirdikten sonra mart başı gibi ekeceğim.Işık bitkisi olduğundan gölgede daha yavaş ve çelimsiz büyür.Palmiyelerin dikimi(söküm ise)en iyi nisan ile Eylül ayları arasında yapılır.Yani toprağın sıcak olduğu dönemler tercih edilmeli.Ama kaplı(en az 1 vejetasyon=6 ay) fidanı 12 ay ekebilirsiniz.
ilk resimdeki palmiye +5 derece altında yaşayamaz.iç mekanda kullanılabilir.
selamlar

kuçukamazon
21-10-2007, 09:12
Hami bey sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim.Aklımdaki bir çok soru işaretini giderdiniz:)son bir soru daha sorayım, butia capitata tohumlarını izmirde nerelerden bulabilirim.Botanik bahçesinden bulabilirmiyim?

hamibasoglu
21-10-2007, 13:40
Hami bey sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim.Aklımdaki bir çok soru işaretini giderdiniz:)son bir soru daha sorayım, butia capitata tohumlarını izmirde nerelerden bulabilirim.Botanik bahçesinden bulabilirmiyim?

Ben teşekkür ederim.
zaten amacım Türkiye'de Palmiyeleri daha iyi tanıtmak ve bu çok güzel familyanın Türkiyemizdeki çeşitliliğini arttırarak floramıza katkıda bulunmak.
Butia tohumlarını bulabileceğinizi pek zannetmiyorum.
Belirttiğim gibi Türkiye'de Washingtonia ve Phoenix in bazı türleri hariç üretim yok denilecek kadar az.Sadece kolleksiyon ve hobby gibi yetiştirenler olabilir.,
Bende 1000 civarında Butia tohumu var 2 ay önce topladım.
Şubatta ekeceğim.
Arzu edersen 40 lık paketi 20 YTL + Kargo.
selamlar.

çınaraltı
21-10-2007, 19:53
Hami Bey;
İlginiz için teşekkürler.
Selamlar...

kuçukamazon
22-10-2007, 12:48
teşekkür ederim Hami bey:)

hamibasoglu
23-10-2007, 08:02
Değerli arkadaşlar ,
palmiyelerin üretimi ve ekolojik istekleri ile ilgili bir çok özel mesaj alıyorum.
burada bu konuyu açmamın nedeni bilgiyi palmiye severlerle paylaşmak.
lütfen bu gibi sorularınızı bu başlıkta sorun ki;bu başlığı okuyanlar da çeşitli bilgileri edinsin veya tecrübelerini paylaşsın.
selamlar

pinusnigra
24-10-2007, 22:56
selam hami bey.
yeni mezun ve henüz çok şey öğrenmesi gereken bir teknikerim.şu anda antalya da özel bir şirkette çalışıyorum.çalıştığım yerde chamaerops humilis hurması mı diyeyim,tohumu mu diyeyim bilmiyorum üretmek için aldım.ama dış kısmında etli bir kısım var sanıyorum onu bir şekilde çekirdekten ayırmam gerekiyor.bunu nasıl yapabileceğim, bu çekirdekleri ne zaman ve nasıl bir toprak karışımına ekmem gerek beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

hamibasoglu
25-10-2007, 11:04
selam hami bey.
yeni mezun ve henüz çok şey öğrenmesi gereken bir teknikerim.şu anda antalya da özel bir şirkette çalışıyorum.çalıştığım yerde chamaerops humilis hurması mı diyeyim,tohumu mu diyeyim bilmiyorum üretmek için aldım.ama dış kısmında etli bir kısım var sanıyorum onu bir şekilde çekirdekten ayırmam gerekiyor.bunu nasıl yapabileceğim, bu çekirdekleri ne zaman ve nasıl bir toprak karışımına ekmem gerek beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Kurutmadan elinizle çıkarın.kuruyunca çok zor oluyor.
tohumları kumda katlayın ve şubat başında ekin(1/1/1 oranında kum /perlit/torf kullanın torfun PH sı 7/7,5 arası olsun)

Chamaerops bir hurma değildir.akdeniz yelpaze palmiyesidir.tohumları fındık büyüklüğündedir.chamaerops humulis ile excelsayı karıştırmayalım diye söylüyorum
Selamlar kolay gelsin

pinusnigra
25-10-2007, 21:51
çok teşekkür ederim hami bey.

hamibasoglu
26-10-2007, 14:56
2007 sonbahar mevcut Palmiye Tohumları,
P1 Butia capitata Şarap Palmiyesi
P2 Chamaerops excelsa Çin yelpaze palmiyesi
P3 Chamaerops humulis Bodur Akdeniz yelpaze palmiyesi
P4 Phoenix canariensis Kanarya adaları Hurması
P5 Phoenix dactylifera red Kırmızı meyveli Arap Hurması
P6 Phoenix dactylifera yellow Sarı meyveli Arap Hurması
P7 Sabal Palmetto Cüce Palmetto Palmiyesi
P8 Washingtonia robusta Amerikan iplik Palmiyesi
P9 Cordyline austrulalis(Dracanea) Ejder Palmiyesi

hamibasoglu
27-10-2007, 11:22
Sizlere bugün bir diğer palmiye türünü sunuyorum.
Benim en çok sevdiğim tür bu türdür.
Dayanıklılığı ve yapraklarının mavi oluşu oldukça cezbedici.
uygulama bahçelerimde kesinlikle kullanıyorum.
Yavaş büyüyor ama yine de çok asil.
-7 derece geçici sıcaklığa dayanabiliyor.
Brahea armata(=Blue hesper Palm)

ihyetim
27-10-2007, 12:41
merhabalr hami bey. bende karadenizde yaşayan bir doğa dostuyum. bitkilere ve yetştiriciliğe çok merakım var. arasıra yediğimiz kabe hurmalarından topraha herhangibir işleme tabi tutmadan ekiyorum. bunlar 10-15 cm uzuyor öyle kalıyor. eksik br şeylermi var acaba... birde yine yediğimiz hurmaların çekirdeğini dere kumunda katlamak şartı ile en geç hangi aya kadar saklayabilirim.. değerli bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim.

ihyetim
27-10-2007, 17:57
bu arada hemşehri olduğumuzu öğrendim çok sevindim

hamibasoglu
27-10-2007, 23:09
merhabalr hami bey. bende karadenizde yaşayan bir doğa dostuyum. bitkilere ve yetştiriciliğe çok merakım var. arasıra yediğimiz kabe hurmalarından topraha herhangibir işleme tabi tutmadan ekiyorum. bunlar 10-15 cm uzuyor öyle kalıyor. eksik br şeylermi var acaba... birde yine yediğimiz hurmaların çekirdeğini dere kumunda katlamak şartı ile en geç hangi aya kadar saklayabilirim.. değerli bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim.

Değerli hemşehrim,
üretmek, bu dünyaya birşeyler bırakmak kadar güzel birşey yok.
Peygamber efendimiz"kıyametin hemen öncesinde olduğunu bilseniz bile elinizdeki fidanı dikin "buyurmuşlar.
Buradan hareketle ,herkez(erişkinlerden bahsediyorum) her yıl eline geçen 1 tohumu çimlendirip dikse yılda en az 40/50 milyon fidan dikilmiş olur.
gelelim sizin sorunuza,

1*Hurma tohumlarınızı şubat sonuna kadar soğuk katlayın ve Mart'ta ekin.,ekimde genel kural,tohumu kalınlığının(uzunluğunun değil)2 katı kadar derine gömmektir.

2.Eğer küçük bir kaba ekim yapmışsanız Eylül gibi muhakkak kabını büyütün.
Bu arada ek bilgi olarak palmiyelerin transplantasyonu(diğer ağaçlarda kök faaliyetinin durması beklenir) genel olarak toprak henüz sıcakken yapılmalı yani illere göre değişmekle birlikte ekime kadar yapılabilir.

3-En önemli husus ise kullandığın toprak veya Torf.
karadeniz topraklarında ph düşüktür(asidik karakter)Çiçekcilerde satılan torfların çoğu da ph olarak 4/5.5 civarıdır ki çoğu çiçek te bunu ister.
Ancak Palmiyelerin topraktaki serbest mineralleri alabilmesi için 7/8 PH seviyesi ister.bu en önemli husustur.Aksi takdirde verdiğiniz hiçbir besin veya ilacın bir önemi yoktur.

4-ekim ve/veya dikim için /40 sıfır kum(tuzsuz)%20 Torf %20 perlit ve %10 Kumlu toprak en iyi çözümdür.

5-kış başlangıcında 15-15-15 ilk baharda 25-5-15 uygulaması(npk) doğrudur.

6-Palmiyeler için olmazsa olmaz Zn,Fe,Mg,Mn,Cu gibi mikro elementlerin uygulanmasıdır.

7-Her yıl Saksıyı büyüt,ilk 5 yıl soğuk görmesin yani balkon bile değil bol ışık alan sıcak bir ortam olmalı.
son olarak umarım ticari anlamda düşünmüyorsundur zira Trabzon ticari anlamda Hurma üretimi için uygun değil.
Ama yerin varsa Picea pungens (Mavi ladin)dik.

Trabzon a selamlar

Selcukhan
14-11-2007, 13:09
Hami Bey tekrar merhaba.
Adana'da şu sıralar büyük bir sorun yaşanıyor. Yıllardır şehrimizde eşsiz güzellikte bulunan Phoenix Dactylifera hurma ağaçları tek tek ölüyor. Ağaçların ilk yaprakları bir şemsiye şeklini alıyor aşağı doğru bükülüyor be tepe kısımları bıçak deymiş gibi dümdüz olup kuruyor.
Bunun sebebi ise coleoptera takımından bir böcek. Ve bu böceğin şehrimizde nasıl var oluşunu duyunca gerçekten çok üzüldüm ve sinirlendim. Yurt dışından ithal edilen Phoenix Dactylifera ağaçlarının üzerinde bu böcekleride birlikte getirilmiş. Ve daha önceleri çukurova üniversitesi bu konuda yetkilileri uyarmasına rağmen bu uyarı göz ardı edilmiş. Benim duyduklarım bunlar umarım yanılıyorumdur.. Şuan bu böceklerle mücadele edilemiyor. Bunlar gazetede de yayınlandı. Ağaçlar üzerine tuzak kurulmuş ve bazı vatandaşlar bunu bomba sanıp polise şikayet etmiş sonra durum anlaşılmış gazete haberine göre...
Bu böcekler her ağaç üzerine yaklaşık 150-200 ader yumurta bırakıyor ve üzerini kapıyor buyüzden de ilaç tesir etmiyormuş.
Yurt dışından butür bitki ithal edilmesinin ve hiç bir önlem alınmdan, yasak olduğunu sanıyordum.. Umarım çözüm yolu bulunur. Ağaçların resimlerini çekebilirsem sizinlede paylaşmak isterim..

agronomistmrt
15-11-2007, 21:32
selamlar hami bey.
antalyada süs bitkileriyle ilgileniyorum. eğer özelden görüşürsek telefon numaramı verebilirim. görüşmek isterim. palmiyenin seraya dşrekt toprağa dikilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz sizce bariz bir erkencilik sağlar mı? yoksa yapraklar çok uzayıp tepeye varır mı?

kuzen38
16-11-2007, 04:55
Antalya palmiyenin Türkiyedeki baskenti. Her ziyaretimde ayri büyüleniyorum, yalniz gecen hafta ilginc birsey gördüm ordayken. Palmiyelerin bazilarinin üzerinde hurma vardi ???

snowman77
16-11-2007, 19:08
Selam hami bey rica etsem CYCAS REVOLUTA'nın tohum fotoğrafını gönderebilir misiniz.CYCAS REVOLUTA tohumlarından kopardım ancak yeterli olgunluğa eriştiğinden emin değilim yardımcı olursanız sevinirim.

snowman77
16-11-2007, 20:20
İnternette cycas revoluta tohum fotoları arasında benim gördümlerimle alakası yok benim tohum aldığım mısır püskülü gibi 2-3 yerden tohum vermişti ve aşşağı yukarı süpürge şeklinde idi bunun cinsi ne olabilir..

noreks
18-11-2007, 20:19
chamaedorea elegans indoor palmiye hakkında bilgisi olan var mı ?

Harun Parlak
18-11-2007, 20:26
Buraya bir göz atın belki işinize yarayacak bilgilere ulaşırsınız
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.humeyraozdamar.net/sayfaresim/bambupalm.jpg&imgrefurl=http://www.humeyraozdamar.net/salonbitkileriyaprakli3.htm&h=266&w=250&sz=25&hl=tr&start=1&tbnid=X1tXpxFsw3rb6M:&tbnh=113&tbnw=106&prev=/images%3Fq%3Dchamaedorea%2Bbak%25C4%25B1m%25C4%25B 1%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dtr%26client%3Dfire fox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:tr:official%26 sa%3DG

noreks
18-11-2007, 21:00
teşekkür ederim

hamibasoglu
21-11-2007, 15:53
Hami Bey tekrar merhaba.
Adana'da şu sıralar büyük bir sorun yaşanıyor. Yıllardır şehrimizde eşsiz güzellikte bulunan Phoenix Dactylifera hurma ağaçları tek tek ölüyor. Ağaçların ilk yaprakları bir şemsiye şeklini alıyor aşağı doğru bükülüyor be tepe kısımları bıçak deymiş gibi dümdüz olup kuruyor.
Bunun sebebi ise coleoptera takımından bir böcek. Ve bu böceğin şehrimizde nasıl var oluşunu duyunca gerçekten çok üzüldüm ve sinirlendim. Yurt dışından ithal edilen Phoenix Dactylifera ağaçlarının üzerinde bu böcekleride birlikte getirilmiş. Ve daha önceleri çukurova üniversitesi bu konuda yetkilileri uyarmasına rağmen bu uyarı göz ardı edilmiş. Benim duyduklarım bunlar umarım yanılıyorumdur.. Şuan bu böceklerle mücadele edilemiyor. Bunlar gazetede de yayınlandı. Ağaçlar üzerine tuzak kurulmuş ve bazı vatandaşlar bunu bomba sanıp polise şikayet etmiş sonra durum anlaşılmış gazete haberine göre...
Bu böcekler her ağaç üzerine yaklaşık 150-200 ader yumurta bırakıyor ve üzerini kapıyor buyüzden de ilaç tesir etmiyormuş.
Yurt dışından butür bitki ithal edilmesinin ve hiç bir önlem alınmdan, yasak olduğunu sanıyordum.. Umarım çözüm yolu bulunur. Ağaçların resimlerini çekebilirsem sizinlede paylaşmak isterim..
Evet Selçukhan malesef doğru,
ancak ithalat aşamasında bu böceklerin farkedilmesi imkansızdı.Karantinadaki mühendislerin de bu konuda suçu yok.Zira ithalat izin belgelerinde,gerekli sağlık sertifikalarında bile bu böceğin adı yoktu.
başa gelen çekilir misali gerekli önlemleri almak hepimizin yararına olacaktır.
en etkil yöntem Feromon Tuzakları ile böcekleri yakalamak.yani çifleşme öncesinde böceklerin yaymış olduğu bu koku böcekleri tuzağa çekerek çifleşmeden canlı olarak yakalıyor.
diğer bir yöntem ise sulama suyuna confidor adlı ilaçtan katmak.
şuanda Palmiye ithalatı yasak.ama hurma yüzünden 400 çeşit diğer palmiye türleri de yasaklandı.Bu tartışılır.eğer daha da derin bilgi isterseniz hiç çekinmeden sorabilirsiniz
selamlar

hamibasoglu
21-11-2007, 15:58
selamlar hami bey.
antalyada süs bitkileriyle ilgileniyorum. eğer özelden görüşürsek telefon numaramı verebilirim. görüşmek isterim. palmiyenin seraya dşrekt toprağa dikilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz sizce bariz bir erkencilik sağlar mı? yoksa yapraklar çok uzayıp tepeye varır mı?

değerli arkadaşım beni iş telefonum olan 0549 2510128 nolu telefonumdan arayabilirsiniz.
Palmiye yetiştiriciliğinde 1/2 yaşlı fidan kullanacaksan seraya ihtiyaç yoktur.
****** hangi tür palmiye yetiştirdiğine bağlı.
Antalyamızda zaten washingtonia sp. ve Phoenix canariensis yetiştiriliyor.

hamibasoglu
21-11-2007, 16:00
Antalya palmiyenin Türkiyedeki baskenti. Her ziyaretimde ayri büyüleniyorum, yalniz gecen hafta ilginc birsey gördüm ordayken. Palmiyelerin bazilarinin üzerinde hurma vardi ???

değerli arkadaşım Hurma da bir palmiye cinsidir.
doğal olarak üzerinde hurma meyvesi görmen de mümkün.
selalar

hamibasoglu
21-11-2007, 16:04
Selam hami bey rica etsem CYCAS REVOLUTA'nın tohum fotoğrafını gönderebilir misiniz.CYCAS REVOLUTA tohumlarından kopardım ancak yeterli olgunluğa eriştiğinden emin değilim yardımcı olursanız sevinirim.

değerli arkadaşım
topladığınız tohumlar muhtemelen çimlenmeyecektir.
eğer yanında erkek ve de çiçekli bir Cycas yok ise döllenmiş bir tohum bulmanız imkansızdır.
olgun cycas tohumu Karmen kırmızısı rengindedir.Yaklaşık olarak kestane büyüklüğündedir.

hamibasoglu
21-11-2007, 16:15
dişi ve erkek cycas resimleri ektedir.
dişi cycasların göbeğinde oluşan çiçek gurubu içerisinde herbiri kestane büyüklüğünde onlarca tohum bulundurur.
nevar ki eğer yanında erkek çiçek yok ise döllenme olmayacağından tohumlar çimlenemez.

snowman77
21-11-2007, 20:17
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim hami bey elimdeki tohumların cycas değil de Phoenix Canariensis tohumları olduğunu gönderdiğiniz resimler sayesinde farkettim teşekkür ederim.
Bu tohumları nasıl çimlendirebileceğim ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim...

hamibasoglu
23-11-2007, 00:41
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim hami bey elimdeki tohumların cycas değil de Phoenix Canariensis tohumları olduğunu gönderdiğiniz resimler sayesinde farkettim teşekkür ederim.
Bu tohumları nasıl çimlendirebileceğim ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim...
Değerli arkadaşım
Phoenix canariensis tohumlar olgunlaştığında turuncu renk alır.
Meyvenin egzocarbını(etli kısmını) çıkararak tohumları şubat sonuna tek kumda
saklamalısın.Nem ve su görmesin.sıcaklık 4ila 10 derece olduğu sürece hiçbir sorun yok.
Ancak katlamaya almadan önce 1 gün fungusit(mantar ilacı) ile hazırlanmış ılık suda beklet.
Şubat sonunda ekimi (serada)yapabilirsin.
umarım yardımcı olmuşumdur

snowman77
24-11-2007, 19:29
Değerli arkadaşım
Phoenix canariensis tohumlar olgunlaştığında turuncu renk alır.
Meyvenin egzocarbını(etli kısmını) çıkararak tohumları şubat sonuna tek kumda
saklamalısın.Nem ve su görmesin.sıcaklık 4ila 10 derece olduğu sürece hiçbir sorun yok.
Ancak katlamaya almadan önce 1 gün fungusit(mantar ilacı) ile hazırlanmış ılık suda beklet.
Şubat sonunda ekimi (serada)yapabilirsin.
umarım yardımcı olmuşumdur
Teşekkür ederim hami bey...
İnternette Phoenix canariensis çimleme ve şaşırtma ile ilgili pekfazla bilgi bulamadım.Çimleme işlemini direk torfa ekerek mi yapmalıyım...

hamibasoglu
29-11-2007, 13:01
Teşekkür ederim hami bey...
İnternette Phoenix canariensis çimleme ve şaşırtma ile ilgili pekfazla bilgi bulamadım.Çimleme işlemini direk torfa ekerek mi yapmalıyım...

Eğer seranız var ise bir ekim yastığı hazırlayın.derin bir kasa da olabilir.
Katladığınız tohumları şubat sonu gibi bu yastığa ekebilirsiniz.
bunun için %30 torf,%30 perlit%30 0 kum ve %10 bahçe toprağı kullanabilirsiniz.tohum üzerine atacağınız kapak torf olabilir.kapak tohum kalınlığının 2 katı olmalıdır.

çimlenme 2/3 ay içerisinde olacaktır.çimlenmeyi takiben 2 hafta sonra düşük dozlu bir fungusit ile ilaçlama yapın.bunun için 10 lt ye 20cc precarb kullanabilirsiniz.
fideler 10 cm yi bulunca naylon poşete şaşırtabilirsin.bu işlem akşam veya sabay erkenden yapılmalı ve bitkiler 2 hafta gölgede tutulmalıdır.
umarım yardımcı olmuşumdur.
selamlar

murat_gulkan
30-11-2007, 17:49
*** hami bey cycas'tan tohum aldım katlama yaptım tohumlar kestane büyüklüğündeydi. cycas'lar antalya bölgesinde tohum verdiklerinde çimle gücü oluyormu? cycas tohumları katlam yaptıktan sonra kaç günde çimlenir hami bey.

murat_gulkan
30-11-2007, 22:25
hami beyy benim aldığım tohumlar olgunlaşmış tohumlardı karmen kırmızsı renginde kestane büyüklüğündeydi olgunlaşmış tohumlar herhalde aldıklarım hami bey.

hamibasoglu
30-11-2007, 22:33
sayın Murat Gülkan,
Cycaslarla ilgili birçok yazım var sitede lütfen inceleyin.
eğer yeterli cevabı bulamazsanız lütfen tekrar sorun.
selamlar

murat_gulkan
01-12-2007, 13:10
teşekkürler hami bey yazılarınız okudum baya bilgi sahibi oldum. bide bişi sorcaktım bu hurmalarda kırmızı palmiye örümceği var bu hastalık için etkili maddesi malathion olan bi insektisit kullansam bi faydası olurmu hami bey.

hamibasoglu
01-12-2007, 16:38
teşekkürler hami bey yazılarınız okudum baya bilgi sahibi oldum. bide bişi sorcaktım bu hurmalarda kırmızı palmiye örümceği var bu hastalık için etkili maddesi malathion olan bi insektisit kullansam bi faydası olurmu hami bey.

Confidor adlı ilacı tavsiye ederim.
zararı hissttiğin bir phoenix(hurma)türü varsa ince uçlu bir matkapla gövdeye bir delik aç ve içersisne şırınga ile enjekte et.ayrıca pülverizatörle bitkinin her yerini ilaçla.10 lt ye 20cc yeterli.
şu an hem ergin hem pupa hem de larva dönemindeler.
pupalar ilaçtan etkilenmez.erginleri ise satece mekanik ve biyolojik(feromon)yolla yakalayabilirsin.
selamlar

murat_gulkan
01-12-2007, 18:10
çok teşekkürler hami bey çok sağolun. hami bey bişi daha danışçaktım cycasların tohumlarının dışındaki karmen kırmızısı renkteki tabaka manolya tahumlarında olduğu gibi çimlenmeye engel olurmu cycas tohumlarınıda manolya tohumları gibi belli işlemlerden geçirdikten sonra üstündeki tabakayı sıyırıp ondan sonramı katlamaya alsam hami bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

hamibasoglu
03-12-2007, 15:22
çok teşekkürler hami bey çok sağolun. hami bey bişi daha danışçaktım cycasların tohumlarının dışındaki karmen kırmızısı renkteki tabaka manolya tahumlarında olduğu gibi çimlenmeye engel olurmu cycas tohumlarınıda manolya tohumları gibi belli işlemlerden geçirdikten sonra üstündeki tabakayı sıyırıp ondan sonramı katlamaya alsam hami bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Doğrudur.etli kısmı çıkarmak gerekiyor.
inşallah sonuç alırsın.
yani tohumlar inşallah bir şekilde erkek ycastan gelen polenler ile döllenmiştir.
başarılar.
selam,saygı

murat_gulkan
03-12-2007, 16:07
çok teşekürler hami bey..

snowman77
05-12-2007, 00:33
Eğer seranız var ise bir ekim yastığı hazırlayın.derin bir kasa da olabilir.
Katladığınız tohumları şubat sonu gibi bu yastığa ekebilirsiniz.
bunun için %30 torf,%30 perlit%30 0 kum ve %10 bahçe toprağı kullanabilirsiniz.tohum üzerine atacağınız kapak torf olabilir.kapak tohum kalınlığının 2 katı olmalıdır...
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim hami bey.

yasmin72
06-12-2007, 07:03
merhaba böyle bi rgüzellik yok muhteşem bunlar bahcemde olmasını ne kadar cok isterdim.evde saksıda palmiye bakımı nasıl oluyor ne kadar su ,nasıl bir ortamda oluyorlar tşklerr

hamibasoglu
11-12-2007, 00:15
merhaba böyle bi rgüzellik yok muhteşem bunlar bahcemde olmasını ne kadar cok isterdim.evde saksıda palmiye bakımı nasıl oluyor ne kadar su ,nasıl bir ortamda oluyorlar tşklerr

Değerli palmiye sever arkadaşım,
evde palmiyenin kısa özeti şu;
türe göre uygun saksı,bol ışık,az su,ph=7veya 8 kumlu toprak kışın sıcak ortam ve yeterli besin takviyesi
aslında pek açıklayıcı değil bu bilgiler zira ne tür bir palmiye bakmak istediğinize bağlı.
siz türü seçin ve öyle bilgi alın bence.
selamlar

Todor
11-12-2007, 07:06
Yasmin72 hoşgeldiniz.

Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığını gördünüz mü?

Funda Kalaycıoğlu
27-12-2007, 19:41
Sayın Hamibasoglu,
Bilgilerini yaymaya böyle gönülden çalışmak ne kadar güzel bir şey... Kendi adıma teşekkür ediyorum.
Hoşgörünüze sığınarak biraz zamanınızı alacağım; Trakya sahillerinin sert iklimine yalnızca bir tek palmiye türünün dayanabileceğini (adını vermemişler), onun da fidesinin 8-9 bin YTL olduğunu söylemişler yazlık komşuma, o civardaki seralardan birinde... Fakat ben buna inanmak ve Silivri sahilindeki bahçeme Palmiye türleri ekme konusundaki hevesimden vaz geçmek istemedim.
Deniz ve karadan esen rüzgarlara karşı korunaklı bir köşem yok. Ayrıca tek bir yere palmiye ekmek değil, farklı cephelere bu tür tropik görünümlü bitkiler serpiştirmek istiyorum.
Ne dersiniz, şansım var mı? Yoksa hayallerime veda mı edeyim?
(Yukarıda verdiğiniz bilgilerde -10 dereceler de var fakat 'kısa süreli' demişsiniz. Trakya'nın sert iklimi sanırım bu tanıma uymuyor)
Bana fikir verirseniz çok mutlu olacağım.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu
04-01-2008, 15:10
Sayın Hami Bey, bu arada bahçemdeki toprak pH'ının palmiye için söylediğiniz değere uygun yani 7-8 arası olduğunu öğrendim. Bu da ümidimi biraz olsun arttırdı.
Saygılar

snowman77
06-01-2008, 13:44
Hami bey Cycas Revoluta yumrusunu nerden temin edebilirim ve fiyatları ne kadardır? Cycas Revoluta'nın saksıda yapraklanmaya başlamış en küçük boyunun fiyatları nelerdir?Yardımcı olursanız sevinirim...

Funda Kalaycıoğlu
11-01-2008, 11:28
Sayın Hami Bey,
Silivri sert Trakya ikliminin ve karadan esen sert rüzgarların etkisinde olan bir yer, ancak benim bahçem deniz kenarında olduğu için don etkisinden bir derece korunduğunu düşünüyorum. Ancak sahillerin tuzlu etkisi bu kez de devreye giriyor. Ph yaklaşık 7 ve biraz üstü imiş.
Bu şartlarda yetiştirebileceğim ve fidanlıklarda bulunabilen tropik bitki ve palmiyeler varsa ekebilmeyi çok isterim. İnternette yaptığım araştırmalarda okuduklarım biraz ümit kırıcı.

Bilgili ve deneyimli kişilerin fikirlerine ihtiyacım var.

Teşekkürler ve saygılar.

seyhan2666
12-01-2008, 15:21
Bilgiler için teşekkür ederim
benim palmiyemde yapraklar çok az biri çıkarken diğeri kuruyor hiç 4 tane yaprak bile olmadı :( bunun için ne yapabilirim ???

hamibasoglu
18-01-2008, 14:47
Hami bey Cycas Revoluta yumrusunu nerden temin edebilirim ve fiyatları ne kadardır? Cycas Revoluta'nın saksıda yapraklanmaya başlamış en küçük boyunun fiyatları nelerdir?Yardımcı olursanız sevinirim...

bahsettiğiniz ebatlarda cycas 20 ytl civarında.
selamlar

hamibasoglu
18-01-2008, 14:48
Bilgiler için teşekkür ederim
benim palmiyemde yapraklar çok az biri çıkarken diğeri kuruyor hiç 4 tane yaprak bile olmadı :( bunun için ne yapabilirim ???

çok az bilgi vermişsin.
resmini koyabilirsen daha iyi yardımcı olurum
selamlar

hamibasoglu
18-01-2008, 14:51
Sayın Hami Bey,
Silivri sert Trakya ikliminin ve karadan esen sert rüzgarların etkisinde olan bir yer, ancak benim bahçem deniz kenarında olduğu için don etkisinden bir derece korunduğunu düşünüyorum. Ancak sahillerin tuzlu etkisi bu kez de devreye giriyor. Ph yaklaşık 7 ve biraz üstü imiş.
Bu şartlarda yetiştirebileceğim ve fidanlıklarda bulunabilen tropik bitki ve palmiyeler varsa ekebilmeyi çok isterim. İnternette yaptığım araştırmalarda okuduklarım biraz ümit kırıcı.

Bilgili ve deneyimli kişilerin fikirlerine ihtiyacım var.

Teşekkürler ve saygılar.

Funda hanm,
öncelikle yoğunluğumdan dolayı bu aralar siteye uğrayamıyorum.
Trachycarpus fortunei (çin yelpaze palmiyesi) adlı palmiyeyi rahatlıkla kullanabilirsin.
Kışın çok soğuk havalarda gövdeyi tepe sürgününe kadar bir bez ile sararsan çok daha iyi olur.
yalnız dibinde su birikmeyen geçirimi iyi olan bir alana dikmen gerekiyor.
selamlar.

Funda Kalaycıoğlu
18-01-2008, 17:44
Yoğunluğunuz arasında bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim Sami Bey.
Saygılar

İzmirli
19-01-2008, 01:51
Merhaba =)
Ben uzun süreden beri kentia palmiyesine bahçee bakıyorum.Kar yağdığında çok soğuklar olduğunda verandanın altında olduğu için zarar görmedi.Bu sene yavaş yavaş güneşe alıştırayım dedim yeşil yaprakları yanık yanık oldu :( saksısı küçük aslında aldığımdan beri hiç değiştirmedim. Fotoğraflarını eklesem çekebildiğim zaman daha iyiy görülür yaprakları.
Teşekkürler =)

hassoman
19-01-2008, 14:25
Bilim adamları Madagasgar’da boyu 20 metreye ulaşan, yaprağının büyüklüğü beş metreyi bulan 100 yıl kadar ömrü olan ilginç bir palmiye ağacı türü bulmuşlar.
Bu palmiye türünün ilginç ama acı bir özelliğine tanık olunmuş: O özelliği de çiçek açtıktan sonra kendi kendini öldürmesi. Evet, bu palmiye ağacı üzerini kaplayan binlerce küçük çiçeğini açtıktan sonra kendi kendini öldürmüş!.. Neden olarak da çiçeklerin meyvaya dönüşmesi sırasında ağacın çok fazla enerji harcaması gösterilmekteymiş.
İnanılır gibi değil.

Londra Botanik Bahçeleri için Madagasgar’da bulunan İngiliz Botanikçi Mijoro Rakotoarinivo, "İnanılmaz bir görüntüydü. Sanki palmiyenin tepesinden Noel ağacı çıkmış gibiydi. Bu ağacı fotoğraflarda görmüştüm. Ama onu izlemek olağanüstüydü" demiş…

Dünyada bu palmiye türüne bu kıatada sadece Afrika'nın doğusunda yer alan adanın kuzeybatısında rastlanmış. 6.000 km uzaklıkta Asya'da rastlanılan bu türün nasıl Madagasgar'a ulaştığı araştırılıyormuş. Uydudan bile görülebilen bu palmiye ağacının bu güne kadar çiçek açtığı bilinmiyormuş...

askim_mamgom
27-01-2008, 17:35
hami bey sizin yerinizde olmayi okadar cok isterdim ki ama burda benim yasadigim yerde sadece trachycarpus fortunei oluyo ve bende bu palmiyeyi hic sevmiyorum butia yatay eksem olmazmi eksi 30 kadar dusuyo hava burda yani bulgaristan plovdivde :(((( of ya antalyaya tasincam biktim bi palmiye yetistiremiyorum burda phoenixlerim de gitti

hamibasoglu
01-02-2008, 12:23
hami bey sizin yerinizde olmayi okadar cok isterdim ki ama burda benim yasadigim yerde sadece trachycarpus fortunei oluyo ve bende bu palmiyeyi hic sevmiyorum butia yatay eksem olmazmi eksi 30 kadar dusuyo hava burda yani bulgaristan plovdivde :(((( of ya antalyaya tasincam biktim bi palmiye yetistiremiyorum burda phoenixlerim de gitti

-30 için yapacak fazla birşey yok nekadar korusanız da etkilenir palmiyeler.
yapabileceğiniz en iyi şey Palmiyeleri saksıda tutup kışın sıcak bir mekana almak.Baharda tekrar bahçenize yerleştirmek.
****** yeriniz müsaitse.
saksıda palmiye için önerebileceğim türler(iç mekanda kullanılan türler hariç)
1-Butia capitata veya yatay
2-Sabal minor veya palmetto
3-Thrithrinax campestris
4-Serenoa repens
5-Nannorhops ritchiana
6-Rhapidophyllum hystrix
7-Trachycarpus spp.
selamlar

hamibasoglu
01-02-2008, 12:30
Merhaba =)
Ben uzun süreden beri kentia palmiyesine bahçee bakıyorum.Kar yağdığında çok soğuklar olduğunda verandanın altında olduğu için zarar görmedi.Bu sene yavaş yavaş güneşe alıştırayım dedim yeşil yaprakları yanık yanık oldu :( saksısı küçük aslında aldığımdan beri hiç değiştirmedim. Fotoğraflarını eklesem çekebildiğim zaman daha iyiy görülür yaprakları.
Teşekkürler =)

Agacınızın resmini görmem lazım.
çünkü Kentia(=Howea)nın da dış mekanda yetişebilen türü var.
ancak tür ne olursa olsun Kar Yağan bir bölgede dış mekanda kentia olmaz.
mutlak suretle içeri taşınmalı.
Antalya da otel bahçeme 3 yıl önce diktiğim Howea forsteriana hale yaşıyor ve sağlıklı durumda.
ve saksısını muhakkak değiştir. Çiçekçilerde satılan torfların PH değeri düşük olduğundan tavsiye etmiyorum
Kumlu bir toprak ve perlitle yapacağın bir karışım daha iyi olur.
ama ph sı 7 ye yakın torf bulabilirsen onu kullan.
selamlar

Funda Kalaycıoğlu
02-02-2008, 10:04
Trabzon'un sahil kesimi veya düşük rakımlı bölgelerinde Bazı palmiye türlerini yetiştirebilirsiniz.
1*Trachycarpus fortunei(Çin Yelpaze palmiyesi)
2*Washingtonia filifera (Amerikan iplik palmiyesi)
3*Butia capitata (Şarap palmiyesi)
4*Chamaerops humulis ( Bodur Akdeniz yelpaze palmiyesi)
5*Phoenix canariensis
adresini yazarsan bazı tür tohumlar gönderirim
fazla suyun ağacın dibinde birikmesine izin verme yeter.
selamlar

Sayın Hami Bey, bana Silivri'deki bahçem için (deniz kenarı) Trachycarpus fortunei önermiştiniz. Bir arkadaşımıza Trabzon için önerdiğiniz diğer palmiyeleri ben de burada yetiştirebilir miyim. Trabzon kadar rutubetli deği Silivri ama deniz kenarında olduğu için iklimin daha sert olduğunu sanmıyorum. Bilmiyorum yanılmakta mıyım...

Mümkün olduğu kadar çok çeşitli palmiyeler, palmiye görünümlü ya da tropik görünümlü bitkiler ile hoş bir köşe yaratmak istiyorum. Tek başına T.Fortunei yeterli olmayacak.

Bir zamanınız olduğunda önerileriniz beni mutlu eder.
Saygılar.

hamibasoglu
06-02-2008, 12:44
Sayın Hami Bey, bana Silivri'deki bahçem için (deniz kenarı) Trachycarpus fortunei önermiştiniz. Bir arkadaşımıza Trabzon için önerdiğiniz diğer palmiyeleri ben de burada yetiştirebilir miyim. Trabzon kadar rutubetli deği Silivri ama deniz kenarında olduğu için iklimin daha sert olduğunu sanmıyorum. Bilmiyorum yanılmakta mıyım...

Mümkün olduğu kadar çok çeşitli palmiyeler, palmiye görünümlü ya da tropik görünümlü bitkiler ile hoş bir köşe yaratmak istiyorum. Tek başına T.Fortunei yeterli olmayacak.

Bir zamanınız olduğunda önerileriniz beni mutlu eder.
Saygılar.

Selamlar Funda Hnm
evet Deniz kenarı ise kışın gövdelerini tepe sürgününe kadar sarmak koşuluyla bu palmiyeleri dikebilirsin bahçene.Ancak mümkünse 5 yaşını aşmış fidanlar kullan.Drenajının çok iyi olması lazım dikeceğin bölgenin.Su birikmemeli.
dikimde %50 0 NUMARA kum kullan.(dere kumu) Bir de nisan ayını bekle bence.
selamlar.

Funda Kalaycıoğlu
06-02-2008, 14:52
İlginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim Hami Bey,
Saygılar.

hamibasoglu
07-02-2008, 09:19
Palmiyeleri tanıtmaya devam.
bugün sizlerle Türkiyemiz Ege ve Akdeniz şeridine çok uygun,oldukça dayanıklı
bir tür olan Syagrus romanzoffiana (eski literatürde =Aracastrum veya Cocos plumosa) Yani Kraliçe palmiyesini paylaşmak istiyorum.
Palmiye ailesinin çok güzel fertlerinden biri olan Kraliçe palmiyeleri adın dan da anlaşılabileceği üzere tüm dünyada "Queen palm" olarak tanınır.
Büyüme hızı da nispeten hızlı olduğundan peyzajda kullanılabilecek alternatif bir palmiyedir.Güney bölgelerimizde kışın sarıp sarmalamaya gerek kalmadan kullanabileceğimiz oldukça dayanıklı bir türdür.
Resim benim 3 yıl önce Antalya İberotel Palm Garden bahçesine dikmiş olduğum bir ağaçtan alınan görüntü.
doğada 15m.max.boy yapabilen bu tür,Güney Amerika orijinlidir.
Tohumla üretilir,tohumun çimlenmesi 3/4 ayda gerçekleşir.ölüm sınırı yaklaşık
-6 C.Dir ( uzun süreli)

osm_sahin54
16-02-2008, 15:31
Sayın Hami Bey,
Yazılarınızı ilgiyle okudum. palmiyelerin akdeniz iklimizde daha iyi yetiştiğini düşünüyordum fakat yazılarınızda bazı türlerin -10 a kadar kendini koruduğunu öğrendim. Sakarya da ikamet etmekteyim ve fotoğrafçılıkla uğraşmaktayım. Doğa çekimlerine karşı ilgi duyuyorum. palmiye yetiştirmek istiyorum. Yazınızda Brahea armata(mavi hesper palmiyesi) ni çok sevdiğinizi yazmışsınız zahmet olmaz ise bu türün karadenize bölgesinde sakarya da yetiştirebilirmiyim. **** tavsiye edeceğiniz bir tür var mı?
bu türün tohum **** fidelerini nasıl temin edebilirim.
ilginize teşekkür ederim.

hamibasoglu
18-02-2008, 10:49
[QUOTE=osm_sahin54;205036]Sayın Hami Bey,
Yazılarınızı ilgiyle okudum. palmiyelerin akdeniz iklimizde daha iyi yetiştiğini düşünüyordum fakat yazılarınızda bazı türlerin -10 a kadar kendini koruduğunu öğrendim. Sakarya da ikamet etmekteyim ve fotoğrafçılıkla uğraşmaktayım. Doğa çekimlerine karşı ilgi duyuyorum. palmiye yetiştirmek istiyorum. Yazınızda Brahea armata(mavi hesper palmiyesi) ni çok sevdiğinizi yazmışsınız zahmet olmaz ise bu türün karadenize bölgesinde sakarya da yetiştirebilirmiyim. **** tavsiye edeceğiniz bir tür var mı?
bu türün tohum **** fidelerini nasıl temin edebilirim.
ilginize teşekkür ederim.[/QUO
değerli arkadaşım,
her nekadar karadenizin sahil kesimleri bazı palmiye türlerinin yaşaması için uygun olsa da bazı türlerin yetiştirilmesi için uygun değildir.
Brahea armata çok yavaş büyüyen bir palmiye.Vejetasyonu daha uzun iklim şartlarında bile çok yavaş büyür.Hele genç fidelerin karlı iklim bölgelerinde hayata tutunması oldukça zor.
ekonomik anlamda sakarya'da Trachycarpus fortunei rahatlıkla üretilebilir.
selamlar

osm_sahin54
18-02-2008, 12:40
ilginize teşekkür ederim hami bey. size çalışmalarınızda başarılar dilerim.

İzmirli
02-03-2008, 23:07
İyi geceler!
2 hafta önce çeşmede uzun süreli(2 gün) soğuk bir hava meydana geldi ve sanırım kentia mı öldürdü. Soğuklar olduğunda evin içine taşıdım ancak taşıdığımda yaprakları kararmıştı. Yeni çıkartmak üzere olduğu yaprağa baktım o yeşildi ancak bugün baktığımda yeşil kısmın azaldığını ve yavaş yavaş kuruduğunu gördüm. 2

İzmirli
02-03-2008, 23:11
İyi geceler!
2 hafta önce çeşmede uzun süreli(2 gün) soğuk bir hava meydana geldi ve sanırım kentia mı öldürdü. Soğuklar olduğunda evin içine taşıdım ancak taşıdığımda yaprakları kararmıştı. Yeni çıkartmak üzere olduğu yaprağa baktım o yeşildi ancak bugün baktığımda yeşil kısmın azaldığını ve yavaş yavaş kuruduğunu gördüm. 2 haftadır sulamıyorum ve evin içinde. Kurtulma şansı varmıdır sizce?

Bahçede rüzgardan korunaklı ve günün çoğunluğunda güneş alan bir yere Ravanea Rivularis alıp dikmeyi düşünüyorum. Ancak toprak su tutan ve birazcık killi bir toprak. Toprak seviyesini duvar örüp yükselterek drenajı sağlayabilirmiyim? Ne tür toprak kullanmam gerekir?
Teşekkürler =)

İzmirli
02-03-2008, 23:15
İnternette dypsis baronii adlı palmiyenin soğuğa ve kısa süreli donlara dayanıklı olduğunu okumuştum.(dypsis lutescens dikmiştim bahçeye ancak soğuktan değil fazla sudan çürüyerek öldü) Dypsis baronii'yi Türkiye'de bulabilmek mümkünmüdür?
Teşekkürler =)

hamibasoglu
03-03-2008, 11:21
İyi geceler!
2 hafta önce çeşmede uzun süreli(2 gün) soğuk bir hava meydana geldi ve sanırım kentia mı öldürdü. Soğuklar olduğunda evin içine taşıdım ancak taşıdığımda yaprakları kararmıştı. Yeni çıkartmak üzere olduğu yaprağa baktım o yeşildi ancak bugün baktığımda yeşil kısmın azaldığını ve yavaş yavaş kuruduğunu gördüm. 2 haftadır sulamıyorum ve evin içinde. Kurtulma şansı varmıdır sizce?

Bahçede rüzgardan korunaklı ve günün çoğunluğunda güneş alan bir yere Ravanea Rivularis alıp dikmeyi düşünüyorum. Ancak toprak su tutan ve birazcık killi bir toprak. Toprak seviyesini duvar örüp yükselterek drenajı sağlayabilirmiyim? Ne tür toprak kullanmam gerekir?
Teşekkürler =)
merhabalar,
öncelikle Kentianızı yaşatabilirsiniz.
ancak ne tür bir kentia olduğunu bilmem gerek.tek gövdeli mi?
sulamayı kesmeniz doğru olmuş.
sanırım kentianızın geçirimsiz toprak yüzünden kökleri,soğuk yüzünden de yaprakları etkilenmiş.
kararan yaprakları kesin.Palmiyede tek büyüme sürgünü vardır.o kısım tam ölmemişse yaşatabilmeniz mümkün.
öncelikle sıcak bir ortam sağlayın.ısı 18 C.Yi düşmesin.
saksınıza 0 numara bildiğimiz Kum Ekleyin.(tuzsuz).gövdeyi ince bir gazlı bezle sarın,sonra 15/15/15 gübre ile toprağı gübreleyin.(1 avuç kadar.)Topraktaki nem varoldukça su vermeyin.Eğer uç sürgününde küflenme veya kötü bir koku
var ise temiz bir püskürtme kabıyla(camsil,yumoş vs.hani evlere sıkıyoruzya :)
az bir miktar precarb adlı fungusit ile muamele edin. ve bekleyin.
umarım açıklayıcı olmuşumdur.
ravaneaya gelince Majeste palmiyesi izmir de yaşayabilir.
sizin de dediğiniz gibi eğer toprak geçirimsiz ise ağacı çukura dikmeyin.
öncelikle 50 cm kadar toprağı kazın.altına 20/30 cm çakıl koyun.daha sonra 30 cm kumlu toprak(%50 kum+%50 toprak)en az 1 m.yükselttiğiniz seviyeye yine kumlu toprakla dikim yapabilirsiniz.Hayvan gübresi kullanmayın.
bu aylarda 15/15/15 mayıs haziran gibi 25/5/15+micro elemntli gübre kullanın.
Dypsis i tavsiye etmiyorum.
zaten Türkiye'de bulamazsınız diye düşünüyorum.
selamlar

İzmirli
03-03-2008, 20:43
İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim :)
Bu haftasonu tekrar gideceğim kentiaya bakmak üzere. Yapraklarını kesip sürgününe bakacağım söyleyeceğiniz ilaçlamayı yapacağım ve fotoğraflarını ekleyeceğim.Cumartesi günü çok geç olur mu? Kentia tek gövdeli, saksıda.
Teşekkür ederim

çınaraltı
29-03-2008, 17:53
Hami Bey selamlar;
500 adet Washingtonia Robusta cinsi 1 yaşlı ve tüplü palmiyelerimi repikaj bahçesine dikimini yaptık. Tüplerin dip kısmındaki dolaşan kökleri keserek kök tuvaletini yaptık. Çukurları dere miliyle doldurduktan sonra dikim yaptık.
Fakat bazılarının göbekten gelen yeni yaprakların dipten çürüdüğünü ve üst kısımlarının kuruduğunu farkettim. Tutup çektiğimde elimde kalıyorlar. Yan yaprakları hala yeşil. Soğuktan olabilir mi diye düşündüm ama kışı serada geçirmişlerdi. Köklerinde bir sorun yok. Acaba yeniden göbekten filizlenir mi?
Teşekkürler

hamibasoglu
30-03-2008, 12:00
Hami Bey selamlar;
500 adet Washingtonia Robusta cinsi 1 yaşlı ve tüplü palmiyelerimi repikaj bahçesine dikimini yaptık. Tüplerin dip kısmındaki dolaşan kökleri keserek kök tuvaletini yaptık. Çukurları dere miliyle doldurduktan sonra dikim yaptık.
Fakat bazılarının göbekten gelen yeni yaprakların dipten çürüdüğünü ve üst kısımlarının kuruduğunu farkettim. Tutup çektiğimde elimde kalıyorlar. Yan yaprakları hala yeşil. Soğuktan olabilir mi diye düşündüm ama kışı serada geçirmişlerdi. Köklerinde bir sorun yok. Acaba yeniden göbekten filizlenir mi?
Teşekkürler

merhabalar,
öncelikle bitkilerin seradan dışarıya çıkartılma işlemi tecridi(yavaş geçiş) olarak yapılmalıydı.Yani sera ortamına alışan bir bitki 1 gün içerisinde çıkarılıp dış ortama dikilirse şok geçirebilir ve sonu ölümle bitebilir.
Palamiyelerde tek uç sürgünü vardır.Dolayısıyla bu sürgün ölürse yeniden sürgün vermesi imkansızdır.
uç sürgününün çekince elinizde kalmasının ana 2 nedeni vardır.
1*Aşırı sudan dolayı çürüme
2*Mantari enfeksiyon.
Bu durumda öncelikle dikim yaptığınız yer drenaj açısından yetersiz ise muhakk tedbirinizi alın.
2*tavsiyem 10 lt suya 20 cc "Precarb ve Captan" karışımı hazırlayıp pülverizatörle uç sürgünleri ilaçlayın.
Şu an en önemli diğer bir hususta Kökleri kuvvetlendirmek için potasyumlu gübre kullanmanız.
15-15-15 en iyi ve ucuz çözüm.
herbirine 50gr çapa ile karıştırın.
1-2 hafta sonra Palmiyelerin olmazsa olmazı mikro elementli(Fe,Zn,Mn) yaprak gübresi takviyesi yapın.
Son olarak şunu hatırlatayım.
eğer sera ortamındaki bir bitkiyi dış mekana dikecekseniz,
gece sıcaklığının 12 dereceyi düşmediği bir ay seçin.mesala Nisan 15 ten sonra.
umarım yardımcı olmuşumdur.
selam eder hayırlı çalışmalar dilerim

çınaraltı
30-03-2008, 13:04
Hami Bey;
Çok teşekkürler.
Seradan dışarı çıkarma işlemini hatalı yapmışız. Bu da bize ders olsun.
Çürümeler muhtemelen mantari enfeksiyondan. Tavsiyelerinizi hemen uygulayacağım.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Selamlar

keoma33
30-03-2008, 21:05
hami bey selamlar elimde 3000 adet 1 yaşında syagrus romanzoffiana fidanı var tohumları kendim çimlerdirdim araziye ekmeyi düşünüyorum sizce kaç yaşında dikmeliyim .birde damlama sulama yöntemi düşünüyorum bu durumda saglıklı bir gübreleme programına ihtiyacım olacak yardımcı olabilirmisiniz? dikim aralarını ne sıklıkta önerirsiniz ben 1.5*1.5 gibi düşünüyorum. arazinin taban suyunun yüksek olup olmadıgını nasıl anlarız pratik bir yol varmı yardımlarınız için teşekkürler

serious blech
30-03-2008, 22:06
Syagrus romanzoffiana Türkiyede yetişebiliyor mu?Evetse İzmirde yetişebilir mi ve botanik bahçasi ya da başka bir yerden bulabilirmiyim?

Kendimi ve İzmirlileri umutlandırmak istemiyorum ama balçova kipanın bir girişinde görmüştüm sanırım:pSevindirik oldum şimdi:p

keoma33
30-03-2008, 22:48
serious blech syagrus romanzoffiana izmirde çok rahat yetişir diye biliyorum -9 da ölüyormuş ben mersinde yetiştirmeye başladım mersin (anamurda) bu güne kadarki en düşük sıcaklık 1950 li yıllarda -8.3 olmuş diye duydum o yüzden rahatım.dahada soguk olursa yapacak bişey yok bırak syagrusu 1 tane narenciye agacı kalmaz portakalıda ithal ederiz artık

serious blech
30-03-2008, 22:59
serious blech syagrus romanzoffiana izmirde çok rahat yetişir diye biliyorum -9 da ölüyormuş ben mersinde yetiştirmeye başladım mersin (anamurda) bu güne kadarki en düşük sıcaklık 1950 li yıllarda -8.3 olmuş diye duydum o yüzden rahatım.dahada soguk olursa yapacak bişey yok bırak syagrusu 1 tane narenciye agacı kalmaz portakalıda ithal ederiz artık

zaten İzmirde hemen hemen Mersinle aynı iklime sahip ve geçen yılki kuraklık ve sıcak yıldan sonra iklimin daha soğuk ya da önceki gibi soğuk olucağını bende sanmıyorum.
peki izmirde nerden bulabilirim ve yetişme istekleri nedir?

keoma33
31-03-2008, 22:57
eger mugla köycegize yolun düşerse palmiye merkezine ugra orada syagrus romanzoffian bulabilirsin hemde ragıp hocadan daha detaylı bilgi alırsın

serious blech
31-03-2008, 23:07
teşekkür ederim sayın keoma:)

ortaca_erkan
01-04-2008, 02:46
ben erkan ortaca da okuyorum sizden palmiyelerin gübrelenmesiyle ilgili bilgi almak istiyorum seminer konum da hamibasoglu lütfen

hamibasoglu
01-04-2008, 07:45
Syagrus,İzmir'de yetiştirilebilir.
ancak 1 yaş Syagrus için çok hassas bir dönem.
bence önce bitkileri poşetleyin ve 1 yıl daha bekleyin.
damlama sulama çağımızın gereği aynı zamanda bitki için de salma sulamadan çok daha faydalı.
1*arazinizde kış aylarında su birikmesi oluyor mu?
2*su nekadar sürede yok oluyor.
3*en az 2 m.bir çukur açıp birkaç gün bekleyin.
eğer su birikmesi olmuyorsa problem yok.
selamlar.

hamibasoglu
01-04-2008, 07:47
sevgili Erkan,
hangi düzeyde seminerin ve nezaman?
yani üniversite mi,lise mi?
mail adresini yazarsan bilgi gönderirim.
selamlar.

keoma33
01-04-2008, 10:20
hami bey teşekkür ederim bir kaç sorum daha olacak dikim aralarını ne sıklıkla yapmamı önerirsiniz.araları 1*1 metre yapsam fazla yabancı otta olmaz diye düşünüyorum.dikim çukurlarını biraz tümsektemi açsam daha iyi olur gübre gerekirmi?kendi yaptıgım kompost gübreden koymayı düşünüyorum

serious blech
01-04-2008, 13:30
Syagrus,İzmir'de yetiştirilebilir.
ancak 1 yaş Syagrus için çok hassas bir dönem.
bence önce bitkileri poşetleyin ve 1 yıl daha bekleyin.
damlama sulama çağımızın gereği aynı zamanda bitki için de salma sulamadan çok daha faydalı.
1*arazinizde kış aylarında su birikmesi oluyor mu?
2*su nekadar sürede yok oluyor.
3*en az 2 m.bir çukur açıp birkaç gün bekleyin.
eğer su birikmesi olmuyorsa problem yok.
selamlar.
evet yağmur yağınca su birikiyor ama pek de uzun süre orada kaldığını söyleyemem.bir bün boyunca şiddetli bir şekilde yağarsa en fazla 12 saat kalıyor.
henüz syagrus almadım alınca kazarım.

peki syagrusu izmirde nerden bulabilirim?
mesela bu ayın 16'sında ödemişte ağaç şenliği var ya da üni.nin botanik bahçesinden bulabilirmiyim?
yetişme şartları nedir?

şimdiden teşekkür ederim.

keoma33
01-04-2008, 13:42
serious blech syagrustan kaç tane dikmeyi düşünüyorsun şimdi bendekiler 1 yaşında 3000 adet var önümüzdeki yıl sana verebilirim kendine iyi bak

serious blech
01-04-2008, 14:03
serious blech syagrustan kaç tane dikmeyi düşünüyorsun şimdi bendekiler 1 yaşında 3000 adet var önümüzdeki yıl sana verebilirim kendine iyi bak

şimdilik bir tane dikmeyi düşünüyorum ve zaten bahçemde küçük olduğu için diğer bitkilerede yer ayırmam lazım.

hamibasoglu
01-04-2008, 20:27

Değerli arkadaşım,
elinizdeki Syagrusların resimlerini koyabilir misiniz?
belki ben de ilgilenebilirim.
selamlar,

hamibasoglu
01-04-2008, 20:39
hami bey teşekkür ederim bir kaç sorum daha olacak dikim aralarını ne sıklıkla yapmamı önerirsiniz.araları 1*1 metre yapsam fazla yabancı otta olmaz diye düşünüyorum.dikim çukurlarını biraz tümsektemi açsam daha iyi olur gübre gerekirmi?kendi yaptıgım kompost gübreden koymayı düşünüyorum

80 x 110 ile başla.
ileride 1 alıp bir bırakma şeklinde satış yaparsan 160 x 110 şeklinde olur.Böylece açılan ve sahada kalan diğer bitkiler çoşarlar.
Palmiyeler asit bazlı gübreleri sevmez.Dolayısıyla kompostu tavsiye etmem.
hayvan gübresi de hem asidik hemde mantari enfeksiyon riski taşıdığından sadece yetişkin palmiyelerde çok iyi yanmış olması koşulu ile kullanılabilir.
Arazide su birikmesi yoksa tümsekli dikim çukuruna gerek yok.
dikim çukuruna sıfır dere kumu karıştırırsan primer köklerin daha iyi yapılanmasını sağlarsınız.
dikimi takiben 1 hafta sonra ayın gereksinimine göre suni gübre kullanman daha avantajlı olacaktır.
selamlar

keoma33
01-04-2008, 23:15
hami bey verdigiiniz bilgilerin çok yararlı olacagını düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim.dikim sıklıklarında hemen hemen aynı düşünüyoruz.syagrusların resimlerini koymaya çalışacagım nette pek başarılı degilim yardım alarak bu sorunu çözerim.syagruslar henüz 1 yaşında ilk yıl gelişmeleri yavaş oluyor tahminen 6. yaşta satarım diye düşünüyorum 3000 adet fena sayılmaz degilmi.elimde 3000 adet Washingtonia robusta 1000 adette Trachycarpus fortunei fidanı var hepside 1 yaşında Washingtonia robustalarıda sık dikmeyi düşünüyorum bu konuda fikrinizi söylerseniz sevinirim.palmiyelerde standart bir gübreleme programı varmı ?varsa önerilerinizi bekliyorum. mersine yolunuz düşerse beklerim05327862750 Kemal Caner

hamibasoglu
02-04-2008, 15:02
hami bey verdigiiniz bilgilerin çok yararlı olacagını düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim.dikim sıklıklarında hemen hemen aynı düşünüyoruz.syagrusların resimlerini koymaya çalışacagım nette pek başarılı degilim yardım alarak bu sorunu çözerim.syagruslar henüz 1 yaşında ilk yıl gelişmeleri yavaş oluyor tahminen 6. yaşta satarım diye düşünüyorum 3000 adet fena sayılmaz degilmi.elimde 3000 adet Washingtonia robusta 1000 adette Trachycarpus fortunei fidanı var hepside 1 yaşında Washingtonia robustalarıda sık dikmeyi düşünüyorum bu konuda fikrinizi söylerseniz sevinirim.palmiyelerde standart bir gübreleme programı varmı ?varsa önerilerinizi bekliyorum. mersine yolunuz düşerse beklerim05327862750 Kemal Caner

60 x 110 başlangıç için iyi.(washingtonia)
başlangıçta kök gelişimi için Humik asit kullanmanızı tavsiye derim.
satılıyor zirai ürün satan bayilerde. aynı zamanda bahar başında 15/*15/15 yazın ise 25/5/15 civarı bir karışım düşünebilirsiniz.
ancak 1 / 2 yaşlı fideler için çok az örneğin 50gr yeterli.
gövde kalınlaştıkça kademeli olarak arttırabilirsin.
*erken bahar 15/15/15
*yaz başı 25 / 5 / 15
*yaz ortası mikro element ağırlıklı (özellikle zn,mn,fe) yaprak gübresi(sabah sulamasından hemen sonra ve erken saatlerde)
*sonbahar oprtalarında yine 15/15/15yeterli olacaktır.
Toprak ph sı gübrenin alımı için çok önemlidir.
topark Ph değerin nötre yakınsa palmiyeler için en iyi ortam.
asidik değerler PH < 6 ise palmiyeler için iyi bir ortam oluşmaz.
çapa ve sulama çok önemli.
çok su değil yeteri kadar sulama olmalı.
selamlar

keoma33
03-04-2008, 09:13
habi bey verdiginiz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.washingtonia ve syagruslar kaç yılda 2 metre ve üzeri olur ****** gövde boyu kendine iyi bak

aslan_k
03-04-2008, 10:21
Merhaba,

Benim sorum görüntüsünü çok sevdiğim ve yeni aldığım arsama dikmek istediğim bir palmiye türü hakkında bilgi almak. Fotograflarını ekte koyacağım tam literatürdeki adını bilmiyorum ancak gölköy **** foça olabilir diye düşünüyorum fazla bilgim olmadığından.
1-Bu palmiyeyi Kocaeli Karamürsel ilçesinin hemen üzerinde bulunan kuytu sayılabilecek arsama dikebilirmiyim.
2- Nerden edinebilirim?
3- Sanırım büyümesi uzun sürüyor kaç yıllık bir ağacı alıp dikmemi tavsiye edersiniz?
4- Bakımı hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz .
Çok teşekkürler

hamibasoglu
03-04-2008, 14:21
Merhaba Aslan,
1.resim Datça Hurması ve Kocaeli için kesinlikle uygun değil.
2.resim Kanarya adaları Hurmasını ise Rüzgardan korunaklı bir bölgeye dikebilirsiniz.
Kışın gövdesini sarmanız koşuluyla.
en az 3/4 yaşlı fidan tercih edin.Kumlu ve drenajı iyi bir toprak yapısı gereklidir.
istanbul'dan alabilirsiniz. Ben de kargo ile gönderebilirim.

hamibasoglu
03-04-2008, 14:22
habi bey verdiginiz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.washingtonia ve syagruslar kaç yılda 2 metre ve üzeri olur ****** gövde boyu kendine iyi bak

iyi bir bakımla en az 6 yıl.
selamlar

aslan_k
08-04-2008, 14:06
Merhaba Aslan,
1.resim Datça Hurması ve Kocaeli için kesinlikle uygun değil.
2.resim Kanarya adaları Hurmasını ise Rüzgardan korunaklı bir bölgeye dikebilirsiniz.
Kışın gövdesini sarmanız koşuluyla.
en az 3/4 yaşlı fidan tercih edin.Kumlu ve drenajı iyi bir toprak yapısı gereklidir.
istanbul'dan alabilirsiniz. Ben de kargo ile gönderebilirim.

Teşekküerler Hami Bey,

Gölköy ve foça bunlardan farklımıdır? Bir yerde onlarında fotograflarıı görmüştüm
türleri tanımadığım için ayırt edemedim. Tüm bu türdeki(fiziki olarak) palmiyeler için, mesela 2. fotograftaki gibi bir boye gelmesi ne kadar zaman alır.
Saygılar

hamibasoglu
09-04-2008, 15:10
Teşekküerler Hami Bey,

Gölköy ve foça bunlardan farklımıdır? Bir yerde onlarında fotograflarıı görmüştüm
türleri tanımadığım için ayırt edemedim. Tüm bu türdeki(fiziki olarak) palmiyeler için, mesela 2. fotograftaki gibi bir boye gelmesi ne kadar zaman alır.
Saygılar

merhabalar,
o boya gelmesi için Türkiye'de 20/30 yıl gerekir.(2.resim.P.canariensis)
selamlar

çınaraltı
10-04-2008, 13:15
Bu tohumlar canariensis tohumları mı acaba?

hamibasoglu
10-04-2008, 15:06
çok yüksek bir ihtimalle evet.
ancak resimi etli kısmıyla gönderseydin kesin derdim.
yine de Türkiye'den edinilmiş tohumlar ise P.canariensis dir.
Arap huraması veya gölgöy hurmasınının tohumları nispeten daha basık, sivri ve uzundur.
P.canariensislerin yetişkin ve iyi yetişme koşullarında bulunan bireyleri resimdekiler gibi tombul tohumlar verir.Aslında ortalama olarak onların da daha sivri olması beklenir.
tohumları siz mi temin ettiniz?eğer temin ettiğiniz ağacı resimleyebilirseniz tür ve varyete olarak kesin tanımlarım.
selamlar.

keoma33
10-04-2008, 15:24
hami bey selamlar palmiyeler için PH 8 nasıl? syagrusların resimlerini yakında gösterecegim

bluecrop
10-04-2008, 21:15
Sn. hamibaşoğlu resimdeki palmiyeler hangi türe ait yardımcı olabilirmisiniz.
TEŞEKKÜRLER.

hamibasoglu
11-04-2008, 10:03
Sn. hamibaşoğlu resimdeki palmiyeler hangi türe ait yardımcı olabilirmisiniz.
TEŞEKKÜRLER.
resimdeki tür,
Trachycarpus fortunei
selamlar
Hami

hamibasoglu
11-04-2008, 10:06
hami bey selamlar palmiyeler için PH 8 nasıl? syagrusların resimlerini yakında gösterecegim

POH Değeri 1 olan yani alkalin karakterdeki (düşük baz oranı) topraklar Palmiyeler için daha iyi yetişme ortamı sağlar.
dolayısıyla Ph 8 ise uygun bir ortam olduğunu söyleyebilirim.
selamlar.

keoma33
13-04-2008, 10:42
hami bey verdiginiz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.dikim çukurlarına ince dere kumu önermiştiniz çukurun dibine bir miktar atmalımıyım yoksa çukurdan çıkan topraklamı karıştırmalıyım.önerdiginiz gübreleri serpme şeklindemi versem daha etkili olur yoksa damlama suyuylamı?ticari anlamda birbirimize yardımcı olabilecegimizi düşünüyorum mail adresim keoma33@gmail.com sizde verirseniz memnun olurum.1 yaşlı syagruslara çok talep oluyor fiyatlandırma konusunda yardımlarınızı bekliyorum gerçi şimdilik satmayı düşünmüyorum ama bilgi edinme açısından soruyorum iyi günler.

çınaraltı
13-04-2008, 19:32
Hami Bey;
Canariensis tohumlarının etli kısımları fotoğraftaki gibi.
Halen elimde artan tohum mevcut. Bu zamandan sonra da ekim yapılabilabilir mi?
İlginize tekrar teşekkürler.

hamibasoglu
14-04-2008, 08:56
hami bey verdiginiz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.dikim çukurlarına ince dere kumu önermiştiniz çukurun dibine bir miktar atmalımıyım yoksa çukurdan çıkan topraklamı karıştırmalıyım.önerdiginiz gübreleri serpme şeklindemi versem daha etkili olur yoksa damlama suyuylamı?ticari anlamda birbirimize yardımcı olabilecegimizi düşünüyorum mail adresim keoma33@gmail.com sizde verirseniz memnun olurum.1 yaşlı syagruslara çok talep oluyor fiyatlandırma konusunda yardımlarınızı bekliyorum gerçi şimdilik satmayı düşünmüyorum ama bilgi edinme açısından soruyorum iyi günler.

selam,
Çukurdan çıkan toprakla karıştırman daha iyi olur.
****** sistemin mevcutsa damlama sulama sistemine katman daha verimli olur.
1 yaşlı fidan için fiyat sorma bile.
bence 2 m.olana kadar büyüt.
iyi bir bakımla 4 yılda (yapraklı boy) 2 m.olur diye düşünüyorum.
250/300 (yapraklı boy)Syagrusların ithal fiyatı 130eur dolayında.
selamlar

hamibasoglu
14-04-2008, 08:58
Hami Bey;
Canariensis tohumlarının etli kısımları fotoğraftaki gibi.
Halen elimde artan tohum mevcut. Bu zamandan sonra da ekim yapılabilabilir mi?
İlginize tekrar teşekkürler.

selam,
Önce suda batırma yöntemini uygula.Batmayanları ekme.
2 gün ılık suda beklet.10 lt suya 20cc precarp(fungusit) kat.
şu an ekim yapabilirsin.sorun yok.
selamlar

ergunka
17-04-2008, 13:06
merhaba hami bey;

resimdeki palmiyenin yapraklarındaki kurmanın sebebi mantariyel bi hastalık mı **** yanlış olan nedir yardımcı olur musunuz?

hamibasoglu
18-04-2008, 09:24
merhaba hami bey;

resimdeki palmiyenin yapraklarındaki kurmanın sebebi mantariyel bi hastalık mı **** yanlış olan nedir yardımcı olur musunuz?

merhabalar,
1*bitkileri nezaman poşetlere aldınız?
2*kışı nasıl bir ortamda geçirdiler?
3*Poşetlemede kullandığın karışım toprak mı?
4*gübre ve ilaç kullandın mı?
bu sorulara yanıt verirsen hemen cevaplayayım.
zira bu sararma veya çürümeler bir çok nedene bağlı gelişebilir.
selamlar.

ergunka
18-04-2008, 13:19
merhabalar,
1*bitkileri nezaman poşetlere aldınız?
2*kışı nasıl bir ortamda geçirdiler?
3*Poşetlemede kullandığın karışım toprak mı?
4*gübre ve ilaç kullandın mı?
bu sorulara yanıt verirsen hemen cevaplayayım.
zira bu sararma veya çürümeler bir çok nedene bağlı gelişebilir.
selamlar.

Kasım - aralık gibi siyah tüplere almıştım, kışı amatör bir sera yapmıştım orda geçirdiler, poşetlemede kullandıgım karışım 1/3 dere kumu (mil), 1/3 bahçe toprağı, 1/3 hayvan gübresi bunun dışında herhangi bi ilaç **** gübre kullanmadım. Ayrıca bende Serik'liyim eger mümkünse bir gun sizi ziyarete gelmeyi düşünüyorum. forum içerisinde yazdıklarınızı takip ediyorum ve cok faydalı bilgiler verdiğinize inanıyorum o yüzden sahsen tanışmak isterim.

hoşgörünüze inanarak size 2ci bir sorum daha olacak ; elimde bir miktar Washingtonia filifera tohumu vardı viyollere ekmiştim çimlendiler (resimlerini ekte veriyorum) yaklaşık 5 - 6 haftalıklar ne zmn tüplere almalıyım nelere dikkat etmeliyim bu konudada beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

hamibasoglu
20-04-2008, 21:43
Kasım - aralık gibi siyah tüplere almıştım, kışı amatör bir sera yapmıştım orda geçirdiler, poşetlemede kullandıgım karışım 1/3 dere kumu (mil), 1/3 bahçe toprağı, 1/3 hayvan gübresi bunun dışında herhangi bi ilaç **** gübre kullanmadım. Ayrıca bende Serik'liyim eger mümkünse bir gun sizi ziyarete gelmeyi düşünüyorum. forum içerisinde yazdıklarınızı takip ediyorum ve cok faydalı bilgiler verdiğinize inanıyorum o yüzden sahsen tanışmak isterim.

hoşgörünüze inanarak size 2ci bir sorum daha olacak ; elimde bir miktar Washingtonia filifera tohumu vardı viyollere ekmiştim çimlendiler (resimlerini ekte veriyorum) yaklaşık 5 - 6 haftalıklar ne zmn tüplere almalıyım nelere dikkat etmeliyim bu konudada beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Mrhaba,
öncelikle Kasım aralık ayları palmiyelerin söküm veya saksı değişimi için uygun aylar değil.Bu işlemler Nisan-Ekim ayları arasında daha iyi olur.
(temmuz ve ağustos 2.derece tercih)
2.olarak bu yaşlardaki fideler mantari enfeksiyonlar ve düşük sıcaklık değerlerine karşı hassastırlar.
Bu nedenle Fidelerin şaşırtılmasında asla Hyavan gübresi kullanmayın.
Ben 5 Yaşından küçük palmiyelere asla Hayvan gübresi kullanmam.Zira Hayvan gübresi mantar sporlarının oluşumu için çok uygun bir ortam.Bu da hem kök hemde uç sürgününde mantara bağlı çürümeye neden olabilir.
Fazla su da palmiyede bu enfeksiyonları tetikler,kök hücrelerindeki aşırı turgor oluşumu hücre zarlarını gererek hücre ölümüne yol açar ve kök gelişimi yavaşlar hatta durur ve bitkide ölüm başlar.
Palmiye fidelerinde gördüğümü fazla su ve soğuktan etkilenme olarak özetleyebilirim.
Tabi birde mikro element eksikliği net bir şekilde görünmekte.
Hayvani gübreler Toprak PH sını asidik değerlere doğru sürükleyeceğinden kesinlikle gelişimi yavaşlatacaktır.Köklerin alabileceği serbest mikro elemntler
(Fe,Mn,Mg,Zn..) düşük ph Değerlerinde Kökler tarafından kullanılamamaktadır.
Tabi bunu Palmiyeler için söylüyorum.
Bir çok bitki türünün değişik Ph Değerlerine gereksinimi vardır.
sorunun çözümü için:
öncelikle bitkilerin dış mekana alınması yavaş bir geçiş sürecinde ve nisamdan önce olmamalı.
1-Sulamayı azalt.
2-10 Lt suya 20 CC precarb ve 20gr Captan karıştırarak sabah erken saatte pülverizatörle bitkilere iyice uygula.birkaç gün sonra da mikro element esaslı Yaprak gübresiyle gübreleme yap.Yine 10 lt ye 20 cc yeterli.
3-mümkünse bir kaç ay sonra eşit oranlı kum+torf+perlit+toprak karışımı kullanarak poşetleri değiştir.
Gelelim yeni çimlenen viyollerdeki palmiyelerine.
yaprak 10 cm ye ulaşınca yukarıdaki karışım toprağı hazırlayarak poşetlere alabilirsin.
****** tanışırız
selamlar,Başarılar

ergunka
21-04-2008, 21:19
Öneri ve yardımlarınız için cok teşekkürler hami bey

keoma33
22-04-2008, 00:12
hami bey selamlar ergunka arkadaşımızın fidelerindeki gibi sorunlar bendeki syagruslardada oldu kışın 2.3 sefer yagmur altında kaldılar hani ikinci çıkan kazık kökler varya onlarda çürümeler oldu şimdi yeni yeni tekrardan yandan kök vermeye başladı azdaha hepsi ölecek sanmıştım nisan ayında durum degişti ****** fungusitle duruma müdahele ettim yaprak gübreside uyguladım birazdaha iyi oldular. hami bey mail adresi vaya tel verebilirseniz resimlerini yolluyacagım tam olarak ne işle meşgulsunuz palmiye sevdası nereden geliyor profilinizde orman mühendisi yazıyorda.

keoma33
23-04-2008, 21:37
hami bey selamlar syagrusların resimlerini burdan göstermeyi beceremedim mail olarak yollayabilirim.dikim sırasında humik asit önermiştiniz nasıl uygulayacagım bilgi verirmisiniz? Syagrus romanzoffiana.Trachycarpus fortunei.Washingtonia robusta toplam üç çeşit olacak.önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.

hamibasoglu
25-04-2008, 09:03
hami bey selamlar syagrusların resimlerini burdan göstermeyi beceremedim mail olarak yollayabilirim.dikim sırasında humik asit önermiştiniz nasıl uygulayacagım bilgi verirmisiniz? Syagrus romanzoffiana.Trachycarpus fortunei.Washingtonia robusta toplam üç çeşit olacak.önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.

Merhaba,
piyasada humik asit içeren karışım gübreler var.Saftan çok bu gübrelerle çalışman daha iyi olur.http://www.cimsan.com.tr/ziraiorganiksivigubre3.asp
bu linkteki ürünü satın alabilirsin.
özel e-mail adresim " hamibasoglu@yahoo.com.tr "
bitki merakım ****** mesleğimden ileri geliyor.
Antalya İberotel hotellerininin Çevre müdürlüğü, ve peyzaj danışmanlıklarını yapıyorum.Aynı zamanda süs bitkisi ithalat ve ihracat işleri ile de uğraşıyorum.
Selamlar

keoma33
26-04-2008, 03:12
verdiginiz bilgiler için tekrar teşekkür ederim hami bey

çınaraltı
28-04-2008, 20:33
Hami Bey Selamlar;
Daha önceki mesajlarınızda palmiyeler için dikimden sonra Fe, Zn ve Mn içerikli yaprak gübresi uygulamasından bahsetmiştiniz. Zirai ilaç bayilerinden bulabildiğim bir ürün var. Fakat içeriğinde Fe, Zn, Mn 'den başka Mo, Cu ve Bor bulunuyor. Ticari ismi Brexil Combi.
Sizce uygulanmasında bir sorun olur mu? Sizin tavsiye edeceğiniz başka bir ticari isimli ürün var mı?
Selamlar

keoma33
28-04-2008, 22:29
hami bey selamlar Washingtonia robusta ları sizin önerdiginiz gibi 110*80 ölçülerinde topraga indirdim biraz daha yerim var direk tohumdan ekimi veya şaşırtma yötemini önerirmisiniz?

hamibasoglu
29-04-2008, 17:59
hami bey selamlar Washingtonia robusta ları sizin önerdiginiz gibi 110*80 ölçülerinde topraga indirdim biraz daha yerim var direk tohumdan ekimi veya şaşırtma yötemini önerirmisiniz?

selamlar,
aslına bakarsanız direkt araziye de tohum ekilebilir bu ayda ancak ot mücadelesi biraz zor olur.
iyisi mi siz tuğla veya benzeri sınırlayıcı elemanlarla ile çevrilmiş bir ekim yastığında çimlendirin tohumları (mesela 1x3m)40 cm kazın.altına naylon serin,
naylona birkaç delik açın.5/10 cm 7/15 numara çakıl ,20 cm 0 numara kum,kalan kısmı da torf toprak karışımı ile doldurun.
taban gübresi atıp 2 gün sulayın.
sonra tohumu serpip torf ile 2cm kapak atın.temmuz başında üzerini 150 cm yükseklikte %50 lik jütle gölgeleyin.
gündüz su vermeyin ya akşam ya sabah çok erken.
bu yöntemle hem tabandan ot çıkmasını önler,hem daha kontrollü bir bakım hem de şaşırtma işleminde kolaylık sağlarsınız.

hamibasoglu
29-04-2008, 18:05
Hami Bey Selamlar;
Daha önceki mesajlarınızda palmiyeler için dikimden sonra Fe, Zn ve Mn içerikli yaprak gübresi uygulamasından bahsetmiştiniz. Zirai ilaç bayilerinden bulabildiğim bir ürün var. Fakat içeriğinde Fe, Zn, Mn 'den başka Mo, Cu ve Bor bulunuyor. Ticari ismi Brexil Combi.
Sizce uygulanmasında bir sorun olur mu? Sizin tavsiye edeceğiniz başka bir ticari isimli ürün var mı?
Selamlar
selam Çınaraltı,
diğer mikro elementlerin bulunması mo,cu vs....
problem değil.
kullanabilirsiniz.
sıvı yaprak gübresi kullanmadan 1 gün önce akşam sulama yapmayı,
sabah erken saatte ve dozunda gübreleme yapmanız gerektiğini unutmayın.
ve sonrasında en az 2 gün özellikle yağmurlama sulama yapmayın....
kolay gelsin.

arsen1
30-04-2008, 00:15
Bu gün bahçeme diktiğim palmiyenin yan taraftaki yaprakları neredeyse kuruma noktasına gelmiş. Satın aldığım kişinin söylediğine göre bu dallar kurudukça gövde gelişecek ve büyüyecek.Bu söylem ne kadar doğru bilemiyorum.Bilgi sahibi olmadığım için inanmak durumundayım.(ya da aptal yerine konmak)
Size sormak istediğim,bu yaprakların bu şekilde sararması normal mi?
Anladığım kadarıyla palmiyeler çeşitli cins ve isimlere sahipler.
Benim diktiğim palmiyenin cinsi nedir?
Üç gün önce satın aldım ve bu gün diktim.Dikmiş olduğum palmiyenin ne şekilde üretilip bakıldığı gübrelendiği,sulandığı vs. hakkında hiç bir fikrim yok.
Sanırım dikimde de hata yaptım.Sadece çukur açtım ve peynir tenekesinde olan palmiyeyi çıkarıp çukura gömdüm.
Sizden öğrenmek istediğim,dikimi sizin yönlendirmeniz doğrultusunda yeniden yapmalımıyım yoksa bırakayım mı kaderine?
Yapacağınız yorum ve yönlendirmeler için teşekkür eder saygılarımı sunarım.

çınaraltı
30-04-2008, 13:24
Hami Bey;
Bu sitede siz olmasanız işimiz zor.
Çok teşekkürler.

hamibasoglu
01-05-2008, 11:42
Bu gün bahçeme diktiğim palmiyenin yan taraftaki yaprakları neredeyse kuruma noktasına gelmiş. Satın aldığım kişinin söylediğine göre bu dallar kurudukça gövde gelişecek ve büyüyecek.Bu söylem ne kadar doğru bilemiyorum.Bilgi sahibi olmadığım için inanmak durumundayım.(ya da aptal yerine konmak)
Size sormak istediğim,bu yaprakların bu şekilde sararması normal mi?
Anladığım kadarıyla palmiyeler çeşitli cins ve isimlere sahipler.
Benim diktiğim palmiyenin cinsi nedir?
Üç gün önce satın aldım ve bu gün diktim.Dikmiş olduğum palmiyenin ne şekilde üretilip bakıldığı gübrelendiği,sulandığı vs. hakkında hiç bir fikrim yok.
Sanırım dikimde de hata yaptım.Sadece çukur açtım ve peynir tenekesinde olan palmiyeyi çıkarıp çukura gömdüm.
Sizden öğrenmek istediğim,dikimi sizin yönlendirmeniz doğrultusunda yeniden yapmalımıyım yoksa bırakayım mı kaderine?
Yapacağınız yorum ve yönlendirmeler için teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Merhabalar,
Öncelikle palmiyeniz "Washingtonia robusta" ( Amerikan iplik palmiyesi )
Bir önceki yıla ait yaprakların sararması normaldir.Onları yaprak sapı dibinden kesebilirsiniz.Toprağınız ağır bir toprak değilse yani balçık veya kil niteliğinde değilse ve de dikdiğiniz alanda su birikmesi sorunu yoksa tekrar söküp dikmeye gerek yok.Haftada 1 kez 10 lt su vermeniz şimdilik yeterli.
Varsa 100 gr 15/15/15 dengeli bir gübre vererek çapalayın ve su verin.
şu aşamada yapacak fazla da birşey yok zaten.
en iyisi her hafta sulamadan birkaç gün sonra Çapa yapın.
1 çapalama 2 sulamaya bedeldir.
Önerim bu başlıktaki geçmiş yazı ve fikirleri de okunamnızdır.
selamlar.

keoma33
02-05-2008, 14:22
36203hami bey selamlar syagrusların fotografları bunlar 3000 adetler biraz saglıksız görünüyorlar degilmi?

keoma33
02-05-2008, 14:33
36206 hami bey birtanesi yanlış oldu düzelttim galiba.waşingtonialarıda sizin dediginiz gibi diktim güzel olmuşmu?36207

hamibasoglu
02-05-2008, 16:45
36206 hami bey birtanesi yanlış oldu düzelttim galiba.waşingtonialarıda sizin dediginiz gibi diktim güzel olmuşmu?36207

Süpersin,
böyle devam et.
sayıyı muhakkak arttır.
Mısır'da üreticiler 1milyon adet yetiştiriyor.
dolayısıyla fiyatları da oldukça rekabetci.
dünyada çok büyük bir palmiye ticareti var.Biz neden satamıyoruz biliyormusun.Üretici 2/3bin adet üretip ürettiğinden beklediği kar marjını yakalayabilmek için fiyatta esnek olamıyor.
biz de 100binleri yakalarsak tüm dünyaya Washingtonia ve phoenix satabiliriz.
Çalışmalarından dolayı seni tebrik ediyorum
herkeze örnek olsun.
yolun açık olsun.

hamibasoglu
02-05-2008, 17:22
işte size gerçekten kral gibi bir palmiye " Kral Palmiyesi "
Arconthophoenix alexandrae
bu tür akdeniz şeridinde yarı gölge-gölge mekanlarda kullanılabilecek en muhteşem palmiye türüdür.
Soğuğa pek dayanıklı değil ama rüzgardan korunan bölgelerde mükemmel gelişim gösteriyor.
Bu resim Antalya Manvgatta uygulamasını 4 yıl önce yapmış olduğum
bir otel bahçesinden.

keoma33
02-05-2008, 21:31
hami bey verdiginiz bilgi ve önerileriniz için tekrardan teşekkür ederim.palmiyeler hakkında süper bilgiye sahip palmiye merkezinin kurucusu ragıp hocadan sonra tanıdıgım ikinci kişisiniz.şimdilik 6 dönüm üzerine 5000 adetlik mini bir çiftlik kurdum tabiiki maddi imkansızlıklar olmasa büyük düşünürdüm.önümüzdeki yıllarda sayıyı arttırmayı düşünüyorum.yalnız şunuda belirteyim gerçekten süper moral oldu görüşleriniz.sakın biryere kaybolmayın:)

keoma33
02-05-2008, 22:02
hami bey finikedeki tarım fuarına gitmeyi düşünüyormusunuz ben gelmeyi düşünüyorum hem tanışmışta oluruz

hamibasoglu
03-05-2008, 08:37
hami bey verdiginiz bilgi ve önerileriniz için tekrardan teşekkür ederim.palmiyeler hakkında süper bilgiye sahip palmiye merkezinin kurucusu ragıp hocadan sonra tanıdıgım ikinci kişisiniz.şimdilik 6 dönüm üzerine 5000 adetlik mini bir çiftlik kurdum tabiiki maddi imkansızlıklar olmasa büyük düşünürdüm.önümüzdeki yıllarda sayıyı arttırmayı düşünüyorum.yalnız şunuda belirteyim gerçekten süper moral oldu görüşleriniz.sakın biryere kaybolmayın:)

Selamlar,
evet Dr Ragıp Hoca da bu işe yıllarını vermiş çok saygın bir kişi.
Hocamın bilgi ve birikimlerinden Hem Kitabı hem de sitesinden ben de faydalanmaktayım.Aslında güzel ülkemiz her çeşit üretim için o kadar elverişli ve de o kadar merkezi duraumda ki tüm dünyaya üretimde köprü olacak niteliktedir.
ne var ki, ülkesel politikalarımız ve bürokratik çıkmazlar sizler gibi cesur ve üreterek bir şeyler yapmak isteyen insanları malesef kısıtlıyor.
italya,Hollanda ve Çin'in Dış mekan süs bitkisinden elde ettiği gelir bizim lokomotifimiz diye adlandırdığımız Turizm gelirinin katlarca üzerinde.
Bu konu çok geniş bir konu ama yine de biz üzerimize düşeni inatla yapalım.
Yakında yurt dışından çok özel ve ülkemizde rahatlıkla yetiştirebileceğimiz Palmiye tohumları getireceğim.Kalite ve kantitede muhakkak yurt dışını yakalamamız gerekiyor.
Bu arada iş yoğunluğum şu an için malesef uzak noktalara gitme imkanı vermiyor.Ama Manavgat Tarafına yolunuz düşerse muhakkak beklerim.
HAYIRLI ÇALIŞMALAR....

handeaslan
06-05-2008, 22:53
merhaba.ben koü. tıbbi ve aromatik bitkiler öğrencisiyim. bir uygulama için palmiyelerin yetiştirilebileceği alanlar ve içinden çıkan yağla ilgili kapsamlı bilgiye ihtiyacım var. günlerdir araştırıyorum ama fazla vaktim kalmadı ve internet bu konuda çokta yeterli değil. konuyla ilgili iletinizi okudum. yardımcı olursanız sevinirim..

hamibasoglu
07-05-2008, 11:11
merhaba.ben koü. tıbbi ve aromatik bitkiler öğrencisiyim. bir uygulama için palmiyelerin yetiştirilebileceği alanlar ve içinden çıkan yağla ilgili kapsamlı bilgiye ihtiyacım var. günlerdir araştırıyorum ama fazla vaktim kalmadı ve internet bu konuda çokta yeterli değil. konuyla ilgili iletinizi okudum. yardımcı olursanız sevinirim..

ingilizceniz iyi ise aşağıdaki linkete gayet iyi bilgiler var.
http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_oil
"oil palm mi yoksa tüm palmiyelrin yetiştirilebileceği alanları mı soruyorsunuz?

handeaslan
07-05-2008, 22:49
yanıtınız için teşekkürler.. ingilizcem fena değil ama bu konuyla ilgili yeterli olacağını zannetmiyorum.konuyla ilgili hiç bi bilgim yok çünkü. gönderdiğiniz linke tıkladım..çevirisini yapmam gerek..
bana gereken palmiyenin içindeki yağa en kısa zamanda ve kocaelinde ulaşabilmenin yolları.. bunun için ne yapmam gerek,işin püf noktaları nelerdir, öğrenmem gerek.. mesela yaşadığım şehrin toprak yapısı palmiyte için uygunmu? **** kıyıya yakın kesimlerde yetiştiricilik yapabilirmiyim? evetse işe nerden başlamalıyım..

handeaslan
07-05-2008, 22:55
birde pal oil'in türkçe karşılığı hurma yağı olarak geçiyor. aynı şey değil mi?

hamibasoglu
08-05-2008, 11:18
birde pal oil'in türkçe karşılığı hurma yağı olarak geçiyor. aynı şey değil mi?

merhaba Hande hnm.
Kocaelin'de Palmiye yağına ulaşamazsınız.
orada yetişebilecek palmiyeler zaten çok kısıtlı ve ticari manada Palmiye yağı
üretilebilecek Palmiye türleri değiller.
Palmiye yağı üretilen en önemmli tür Gine orijinli "Elaeis guineensis"(=Africa Yağ Palmiyesi)
dir.Ama bu tür Batı afrikada yetişebilien Tropik bir türdir.Yaklaşık 100 kg meyveden 22 kğ yağ, ve çekirdeğinden de 1,6kg yağ özü çıkartılabilen bir palmiyedir.
diğer türlerden de Elaeis oleifera ve Cocos nucifera (hindistan cevizi) yı örnek verebiliriz.Kozmetikten,sabuna,ve yemek yağına kadar birçok sektörde kullanılıyor.
bu türler üzerinde internette çok geniş bilgilere ulaşabilirsin.
http://www.mpoc.org.my/main_palmoil_campaign.asp bu linkte palm oil(palmiye yağı) endüstrisi ile bilgiler bulabilirsin.
Kocaeli sadece soğuğa dayanıklı bir kaç tür için uygun olup onları da bu site geçmişinde bulabilirsin.
Konu ÇOk uzun olduğundan burada açıklamak çok zor.
selamlar

h_berder
08-05-2008, 12:56
Ben Muradiye'de çin palmiyesi gördüm ve çok beğendim. Dikili'de yetişir herhalde değil mi?

hamibasoglu
08-05-2008, 15:19
Ben Muradiye'de çin palmiyesi gördüm ve çok beğendim. Dikili'de yetişir herhalde değil mi?

Muradiye de yetişen Palmiye Dikili de de yetişir.
Çin palmiyesinden kasıtınız Trachycarpus fortunei mi?
selamlar

h_berder
09-05-2008, 11:50
İnternette verdiğiniz latince ismi ile baktım. Evet o... http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/ adresinde "The Royal Horticultural Society has given it its prestigious Award of Garden Merit (AGM)" diye belirtilmiş. 6-7 metre yüksekliğindeki ağacında meyveleri de vardı.

handeaslan
09-05-2008, 22:37
merhaba..
kocaeli'de yağından faydalanabiliceğmiz türde bi palmiye yetiştirmek olanaksız anladığım kadarıyla.. benim bu konuda bi şekilde alternatif bulmam gerekiyor. önerebileceğiniz bir yöntem varmı? zor olmasınada razıyım... tekrar teşekkür ederim.. gerçekten çok yardımcı oluyorsunuz..

hamibasoglu
10-05-2008, 09:23
merhaba..
kocaeli'de yağından faydalanabiliceğmiz türde bi palmiye yetiştirmek olanaksız anladığım kadarıyla.. benim bu konuda bi şekilde alternatif bulmam gerekiyor. önerebileceğiniz bir yöntem varmı? zor olmasınada razıyım... tekrar teşekkür ederim.. gerçekten çok yardımcı oluyorsunuz..

Selam Hande hanım

Alternatiften ve yöntemden kastınızı tam anlayamadım.
Palmiye yağını Türkiye'de yetiştirilebilen Palmiyelerden elde edemezsiniz.
****** bütün çekirdekli meyvelerden yağ elde edilebilir.Ama ticari manada
nekadar faydalı olur o bir araştırma konusu.

Türkiyemizde Trachycarpus,Chamaerops,Phoenix canariensis ve Washingtonia türleri yetiştiriliyor.Trachycarpus fortunei ve Washingtonia pek uygun değil zira çok kücük ve sert tohumları var.
Hani belki phoenix ve Chamaerops humulis olabilir ama hiç duymadım onlardan Yağ çıkarıldığını.

Bilemiyorum başka nasıl yardımcı olabilirim ama seçilen konu Ülkemize uzak biraz :)
selamlar

serkan2172
12-05-2008, 18:19
Selamlar Hami abi.
Palmiye tohumlarini guzel bahcedeki arazime atsam kendi kendilerine buyurler mi? Sulayip gubre atmamiz gerekiyor mu?
Saygilar.

hamibasoglu
12-05-2008, 21:56
Selamlar Hami abi.
Palmiye tohumlarini guzel bahcedeki arazime atsam kendi kendilerine buyurler mi? Sulayip gubre atmamiz gerekiyor mu?
Saygilar.

merhaba, Aradığınız cevap "141" nolu mesajda var.
selamlar

keoma33
12-05-2008, 22:10
iyi geceler hami bey bildigim kadarıyla yurtdışından palmiye ithalatı yasak degilmi?

hamibasoglu
12-05-2008, 22:14
iyi geceler hami bey bildigim kadarıyla yurtdışından palmiye ithalatı yasak degilmi?

SELAM
EVET YASAKLANDI. ASLINDA YASAK DEĞİL BAZI BÖLGELERDEN AMA
YASAKTAN BETER UYGULAMALAR VAR DOLAYISIYLA KİMSE GETİRMEK İSTEMİYOR.

keoma33
12-05-2008, 22:23
hami bey bir konuda daha merakımı giderirseniz sevinirim. benim diktigim syagrus romanzoffiana tohumlarının çimlenmesindeki başarı oranı yüzde yirmi oldu.ragıp hocadanda benzer oranda olduguna dair bilgi aldım.birçok palmiye tohumu hemen hemen yüzde yüze yakın oranda çimleniyor syagruslar neden böyleler biliyormusunuz?

serkan2172
13-05-2008, 12:52
merhaba, Aradığınız cevap "141" nolu mesajda var.
selamlar
cok istifade ettim tesekkurler.

hamibasoglu
14-05-2008, 12:01
hami bey bir konuda daha merakımı giderirseniz sevinirim. benim diktigim syagrus romanzoffiana tohumlarının çimlenmesindeki başarı oranı yüzde yirmi oldu.ragıp hocadanda benzer oranda olduguna dair bilgi aldım.birçok palmiye tohumu hemen hemen yüzde yüze yakın oranda çimleniyor syagruslar neden böyleler biliyormusunuz?

Selamlar
genel bir yaklaşımla ortalama olarak palmiyelerdeki çimlenme oranı
%20 gibi görünse de çeşitli işlem ve yöntemlerle bu aran biraz daha arttırılabilir.
örneğini verdiğiniz Syagruslarda yapılan çalışmalar neticesinde tohumun tam olgunlaşmadan önce toplanması çimlenme oranını %5/10 rasında arttırmıştır.
aşağıdaki resimde olgun (turuncu) tohum ve heniz olgunlaşmamış fakat emriyo
oluşumunu tamamlamış tohum resimlerini görebilirsin.
ayrıca tohumun endocap a kadar iyice temizlenmiş olması da önemlidir.
önümüzdeki günlerde Bir makale şeklinde palmiye tohumlarının çimlendirilmesi hususunu arz edeceiğim
selamlar

korkutk
15-05-2008, 14:03
hami bey ,

palmiyenin kök gelişiminde aktif rol oynayan mycorrizhma mantarlar hakkında bilginiz var mı ?

bukni
18-05-2008, 23:26
hami bey iyi akşamlar. bende Phoenix canariensis palmiye türünün tohumları var. kasım ayında izmirde palmiyelerden toplamıştım. şimdi onlardan birini veya ikisini evde yetiştirmek istiyorum. bunun için tohumlarını çimlendirmek için nasıl bir yol izlememiz gerekir. toprağa mı yoksa pamuk veya bezemi tavsiye edersiniz. birde tohumun nasıl ekileceği yani yönü önemli mi?

maloha
19-05-2008, 00:10
toprağa dikin kendi kendine çıkar;)

hamibasoglu
19-05-2008, 12:44
hami bey ,

palmiyenin kök gelişiminde aktif rol oynayan mycorrizhma mantarlar hakkında bilginiz var mı ?

Mycorrhiza mantarının sadece palmiyeler için değil diğer bitkiler için de ekim ortamı hazırlanmasında kullanıldığını biliyorum.özellikle yavaş gelişen veya çimlendirilmesi güç tohumlarda kullanılıyor.
Bitkiler için sanırım daha iyi bir ph ortamı hazırlayarak köklerin özellikle fosfor ve mikroelementleri daha kolay absorbe etmesini sağlıyor.
ama çok detaylı bilmiyorum.Bir çeşit simbiyoz(ortak yaşam şekli)
Aslında gerçekten araştırılması gereken bir konu.Ama devletin AR-GE çalışmaları için yaptıkları ve ayırdıkları bütçe malum.
bir de devletin mühendisleri Palmiyeyi tanımıyor,bir de Mycorrhiza yı anlatsak küfür ediyoruz sanacaklar :)
selamlar

maloha
19-05-2008, 23:44
hami bey, az önce lost'u seyrettim.dizi oahu'da(hawaii'nin bir adası) çekiliyor.tropikal bir iklim ama dizide dikkatimi çeken bi'şey vardı, ormanın içinde çöl palmiyesi olan hurma vardı?ne iş??:D:Dşaka bir yana tül çiçeği falan bile gördüm ama hurma ağacı yağmur ormanlarıda doğal olarak bulunur mu?

hamibasoglu
22-05-2008, 09:04
hami bey, az önce lost'u seyrettim.dizi oahu'da(hawaii'nin bir adası) çekiliyor.tropikal bir iklim ama dizide dikkatimi çeken bi'şey vardı, ormanın içinde çöl palmiyesi olan hurma vardı?ne iş??:D:Dşaka bir yana tül çiçeği falan bile gördüm ama hurma ağacı yağmur ormanlarıda doğal olarak bulunur mu?

selam Phoenix cinsine ait 18 Tür var.Kuzey Afrikaya özgü olan sadece
phoenix dactylifera.(Arap Hurması)Dolayısıyla phoenixi dünyanın her yerinde görmek mümkün.
Ayrıce palmiyeler yaklaşık 200 cins ve 1380 tür ile temsil edilen büyük bir aile.
bir çok palmiye görünüş olarak birbirine benzeyebilir.
dolayısıyla gördüğünüz ayrı bir Phoenix türü veya benzeri bir palmiye çeşidi olabilir.
selamlar

maloha
22-05-2008, 12:58
teşşekür ederim...peki türkiyede yaşayabilen türler hangisi ve kaç tane?şuan yetişmekte olmaları önemli değil sadece kaç tür yaşayabilir?şimdiden sağolun;)

hamibasoglu
25-05-2008, 00:34
merhaba,
bu soruya cevap vermek çok zor.
zira benim araştırmalarım ve kayıtlarıma göre dünyada yaşayan yaklaşık 1380 tür palmiye var.Ben şu ana kadar uygulamalarımda sadece 25 tür kullanabildim ve gayet başarılı sonuçlar aldım.Ama denemeden bir sonuca ulaşmak çok zor.Tropiklerde yaşayan bir palmiye bile uygun bir ortam sağlanırsa bence yaşatılabilir.Ama Türkiyemiz için uygundur diyemeyiz ******.Genel anlamda ticari olarak üretilen türler Washingtonia robusta ve filifera,Chamaerops humulis,Trachycarpus fortunei,Phoenix canariensis ve Syagrus romanzoffiana.Bundan başka üretimi yapılan fakat ticari olmaktan çok öte ithal bitkiler de var.Hobi olarak ta bir çok kişi diğer egzotik türleri edinmişlerdir.
şu an Palmiye fidesi bile ithal edilemiyor.Yasaklandı.Ancak tohum ithal ederek bir çok türün denemesini yapmaktayım.
selamlar

cemo
25-05-2008, 02:40
http://img355.imageshack.us/img355/897/dscn0130ax6.jpg
Hami bey,diktiğim bu palmiye türü hakkında bana bilgi verirmisiniz?Belediyenin serasından aldım,onlara da yeni gelmiş,bilgi veremediler.Sizin anlatımlarınızı gözönüne alarak dikim yaptım.Bahçe topragı, dere kumu ve torf kullandım.3 gün gölgede tuttum,bugun güneş alan balkonuma koydum.Ancak biraz rüzgar alıyor,,sizce bir sakıncası olurmu?Ayrıca benim sormaya unuttuğum,ama sizin ekeleyecekleriniz olursa çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim..sevgilerr

hamibasoglu
25-05-2008, 17:46
http://img355.imageshack.us/img355/897/dscn0130ax6.jpg
Hami bey,diktiğim bu palmiye türü hakkında bana bilgi verirmisiniz?Belediyenin serasından aldım,onlara da yeni gelmiş,bilgi veremediler.Sizin anlatımlarınızı gözönüne alarak dikim yaptım.Bahçe topragı, dere kumu ve torf kullandım.3 gün gölgede tuttum,bugun güneş alan balkonuma koydum.Ancak biraz rüzgar alıyor,,sizce bir sakıncası olurmu?Ayrıca benim sormaya unuttuğum,ama sizin ekeleyecekleriniz olursa çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim..sevgilerr

Merhaba bitki henüz 1 yaşında bile değil.Bu dönemde tohumu görmeden tür hakkında bilgi vermek çok zor zira bu yaştaki palmiyeler hemen hemen aynı görünümde oluyor.
Ancak rengi ve yapısı Chamaerops humulis'e benziyor.Ancak emin değilim.
Washingtonia veya Trachycarpus veya phoenix te olabilir.
şimdilik yapacağınız herşeyi yapmışsınız.Sulamaya dikkat edin.toprak nemli olsun ıslak değil.Arasıra akşam su püskürtün yapraklarına.Seneye Saksısını 2 kat büyüğüyle değiştirirsin.çok sert olmamakla beraber rüzgarın zararı yok.
selamlar

cemo
25-05-2008, 17:57
Hami bey,çok teşekkür ederim.görüşmek dilegiyle ,sevgilerrr

maloha
25-05-2008, 22:35
hami bey umarım denemelerinizde başarı olursunuzda bizde filifera ve canariensisten başka paliyelerde görürüz:Dne yazık ki izmirde daha çok canariensis ve filifera var halbuki daha çok tür dikilebilir.daha fazla syagrus, robusta, phoenix gibi ince-uzun türler diklilse daha güzel gözükür caddeler.hatta bu konuda bir dilekçe vermek lazım!

papillon22
26-05-2008, 23:24
Aşağıda fotoğrafları olan tohumları İzmir'de bir parktan dün aldım. Adını malesef bilmiyorum. Bu tohumları ekmeden önce herhangi bir işlem yapmalımıyım. Bana yardım etmenizi rica ediyorum.
saygılar...

maloha
27-05-2008, 09:28
Böyle tohumları ilk defa görüyorum...Bana washingtonia gibi geldi ama emin değilim bence siz Hami Başoğlu'nu bekleyin.

keoma33
28-05-2008, 06:46
hami bey selamlar palmiyeler için yaz başı 25*5*15 gübre önermiştiniz damlama gübrelerinde bu oranlar yok sizin önerebileceginiz bir marka v.s varsa bilgi verirseniz sevinirim.işlerinizde başarılar

hamibasoglu
28-05-2008, 12:14
Aşağıda fotoğrafları olan tohumları İzmir'de bir parktan dün aldım. Adını malesef bilmiyorum. Bu tohumları ekmeden önce herhangi bir işlem yapmalımıyım. Bana yardım etmenizi rica ediyorum.
saygılar...

merhaba Resmini çektiğiniz dişi çiçek kurulu bir "Phoenix dactylifera" ya ait.
Yani namı diğer arap hurması.
Ancak döllenme olmadığı için tohum gelişememiş ve pörsümüş.Anlayacağınız süs olarak saklamaktan başka bir işe yaramaz.
selamlar.

hamibasoglu
28-05-2008, 12:28
hami bey selamlar palmiyeler için yaz başı 25*5*15 gübre önermiştiniz damlama gübrelerinde bu oranlar yok sizin önerebileceginiz bir marka v.s varsa bilgi verirseniz sevinirim.işlerinizde başarılar

selamlar,
eğer damlama sulama ile vereceksen bu karışımda zor gübre bulursun ancak yine de bu oranlara yakın mevcut gübreler var.Burada dikkat etmen gereken husus Azot miktarının %28 i geçmemesi.
Fosfor %10 u Potasyum da %15 i geçmesin.
Yuksek potasyum ve fosfor gelkiimi yavaşlatabilir.Mineral(fe,zn,mn,mg,cu..)takviyesin i sonradan da yapabilirsin.
bunun için piyasda satılan
evergreen sıvı gübreyi kullanabilirsin.Oldukça iyi bir gübre.
İçerik %w/w
Suda çözünür bakır(Cu) 0,2
Suda çözünür demir(Fe) 1,2
Suda çözünür mangan(Mn) 1
Suda çözünür çinko(Zn) 1,4
Ancak hepsini birarada vermek için yine evergreen e ait aşağıdaki karışımı kullanabilirsin.

İçerik %w/w
Toplam Azot(N) 8
Üre Azotu(N) 8
Suda çözünür fosfor pentaoksit(P2O5) 4
Suda çözünür potasyum oksit(K2O) 4
Suda çözünür bor(B) 0,01
Suda çözünür bakır(Cu) 0,01
Suda çözünür demir(Fe) 0,07
Suda çözünür mangan(Mn) 0,05
Suda çözünür çinko(Zn) 0,03
Ancak bu karışımı uyguladıktan sonra biraz daha azot takviyesi yapman iyi olur.
bu ürünler için Antalya'dan Kübra hnmla görüşebilirsin tel:05337444217
iyi çalışmalar

papillon22
28-05-2008, 20:31
İlginiz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. saygılar...

keoma33
29-05-2008, 14:00
teşekkürler hami bey kübra hanımla görüştüm yardımcı olcak iyi günler

keoma33
31-05-2008, 05:51
60 x 110 başlangıç için iyi.(washingtonia)
başlangıçta kök gelişimi için Humik asit kullanmanızı tavsiye derim.
satılıyor zirai ürün satan bayilerde. aynı zamanda bahar başında 15/*15/15 yazın ise 25/5/15 civarı bir karışım düşünebilirsiniz.
ancak 1 / 2 yaşlı fideler için çok az örneğin 50gr yeterli.
gövde kalınlaştıkça kademeli olarak arttırabilirsin.
*erken bahar 15/15/15
*yaz başı 25 / 5 / 15
*yaz ortası mikro element ağırlıklı (özellikle zn,mn,fe) yaprak gübresi(sabah sulamasından hemen sonra ve erken saatlerde)
*sonbahar oprtalarında yine 15/15/15yeterli olacaktır.
Toprak ph sı gübrenin alımı için çok önemlidir.
topark Ph değerin nötre yakınsa palmiyeler için en iyi ortam.
asidik değerler PH < 6 ise palmiyeler için iyi bir ortam oluşmaz.
çapa ve sulama çok önemli.
çok su değil yeteri kadar sulama olmalı.
selamlar
hami bey iyi günler yazınızda belirttiginiz gübreleme damlama sukama yöntemi ile gübrelemeye uygun degil.örn.1/ 2 yaşlı fideler için 50gr yeterli demişsiniz damlama sulama gübresi konsantre oldugu için 1lt 100 lt suyla inceltiliyor fidan başına tam miktarı nasıl hesaplamam gerekiyor.mesela evergreen 20 lt damlama gübresi aldım şu an dikili 1200 adet fidan var saatte 4 lt su damlatıyor ne kadar evergreen koymalıyım yardımcı olabilirmisiniz.12 ay boyunca gübre ihtiyacı duyarlarmı yoksa mevsimlere göremi gübrelemem gerekir.standart bir gübre programı varmı?sabrınız içinde ayrıca teşekkür ederim:)

turanbey
01-06-2008, 22:36
merhabalar sevgili arkadaşlar;ben mersin-Bozyazı'da öğretmenlik yapıyorum. trabzonlu olmam dulayısısıyla palmiyeyi yaygın olarak burada gördüm. Burada bir arkadaşımız 9, 10 yıl önce dikmiş olduğu palmiyeleri metresi 80ytl den sattı. İyi de para aldı. ben de 2 dönüm tarla aldım ve palmiye ekeceğim. 2000 adet palmiye çimlendirdim. iki yaprak açtı. benim sorum şu: bu fidelere herhangi bir ilaç veya köklendirici gibi birşey verecekmiyim? henüz torbada .selamlar

hamibasoglu
04-06-2008, 07:30
hami bey iyi günler yazınızda belirttiginiz gübreleme damlama sukama yöntemi ile gübrelemeye uygun degil.örn.1/ 2 yaşlı fideler için 50gr yeterli demişsiniz damlama sulama gübresi konsantre oldugu için 1lt 100 lt suyla inceltiliyor fidan başına tam miktarı nasıl hesaplamam gerekiyor.mesela evergreen 20 lt damlama gübresi aldım şu an dikili 1200 adet fidan var saatte 4 lt su damlatıyor ne kadar evergreen koymalıyım yardımcı olabilirmisiniz.12 ay boyunca gübre ihtiyacı duyarlarmı yoksa mevsimlere göremi gübrelemem gerekir.standart bir gübre programı varmı?sabrınız içinde ayrıca teşekkür ederim:)

selam doğrudur,o gübre çapalama ile verilebilir.
evergreen iyi bir sıvı gübre.
bence Kübra hanımla yine görüşün o daha iyi bilgi verecektir dozaj konusunda.
Sulama deposunun hacmini de bildir.
Yaz boyu gübrelemeye gerek yok.Yaprakta sararma olursa yapraktan mikro element takviyesi yaparsın.
iyi çalışmalar

hamibasoglu
04-06-2008, 07:32
merhabalar sevgili arkadaşlar;ben mersin-Bozyazı'da öğretmenlik yapıyorum. trabzonlu olmam dulayısısıyla palmiyeyi yaygın olarak burada gördüm. Burada bir arkadaşımız 9, 10 yıl önce dikmiş olduğu palmiyeleri metresi 80ytl den sattı. İyi de para aldı. ben de 2 dönüm tarla aldım ve palmiye ekeceğim. 2000 adet palmiye çimlendirdim. iki yaprak açtı. benim sorum şu: bu fidelere herhangi bir ilaç veya köklendirici gibi birşey verecekmiyim? henüz torbada .selamlar

merhaba Turan Bey,
Palmiyelerinizin resmini rica ediyorum.
sonra ona göre bir program vereyim size
selamlar.

hamibasoglu
07-06-2008, 14:07
merhaba Palmiye sever arkadaşlar,
bir hatırlatma veya önerim var.
özelden soru soran arkadaşlar
sıklıkla,Palmiye tohumları,üretimi,bakımı,gübrelemesi,türleri... vb sorular soruyorlar.
benim ricam, benzeri bir çok yanıtın bu başlık altında evvelden cevaplanmış olup olmadığını
kontrol etmeniz.Bir çok bilgi paylaşıldı burada.lütfen önce eski bilgileri gözden geçirelim.
selamlar.

keoma33
19-06-2008, 07:45
hami bey selamlar Carpoxylon macrospermum
Aneityum Palm türü hakkında detaylı bilginiz varmı?resmini yeni gördüm çok güzel görünüyor iklimimiz uyarsa yetiştirebilirim.1 yaşlı syagruslardaki sarımsı renk henüz tam olarak gitmedi gelişim biraz yavaş gibi geldi bana gerçi gövde yapmaya başladı ama %55 lik gölgeleme agının altında duruyorlar güneştemi bıraksam sizce

ayax
26-06-2008, 23:29
Selam arkadaşlar,
yaklaşık 7 yıldır Palmiye ve Cycaslar üzerinde çalışıyorum.
bilmek istediğiniz herşeyi sorabilirsiniz.
selamlar,
merhaba hamil bey; elimdeki hurma palmiyesi tohumları yeni çimlendi, nasıl büyüteceğimi bilmiyorum. ne kadar su vermeliyim ? istanbul iklimi uygunmu ? dışardamı tutmalıyım yoksa içerdemi? heba olmadan büyütmek istiyorum eğer yardımcı olursanız...

hamibasoglu
27-06-2008, 14:47
hami bey selamlar Carpoxylon macrospermum
Aneityum Palm türü hakkında detaylı bilginiz varmı?resmini yeni gördüm çok güzel görünüyor iklimimiz uyarsa yetiştirebilirim.1 yaşlı syagruslardaki sarımsı renk henüz tam olarak gitmedi gelişim biraz yavaş gibi geldi bana gerçi gövde yapmaya başladı ama %55 lik gölgeleme agının altında duruyorlar güneştemi bıraksam sizce
merhaba,
yoğunluğumdan dolayı
uzun süredir uğrayamıyordum.
Carpoxylon palmiye ailesinde tek tür ile temsil edilen bir cins ve güneybatı pasificlerde doğal yaılış gösteren nesli tehlike altında olan bir cins.
Ticareti konusunda pek bir bilgim yok.dolayısıyla fazla bir bilgi veremeyeceğim.
Syagrusların durumu nasıl?Sararmalarda düzelme var mı?
resim gönderirsen daha iyi fikir verebilirim.
Gölgelemeyi kaldırma bence.
selamlar

hamibasoglu
27-06-2008, 14:51
merhaba hamil bey; elimdeki hurma palmiyesi tohumları yeni çimlendi, nasıl büyüteceğimi bilmiyorum. ne kadar su vermeliyim ? istanbul iklimi uygunmu ? dışardamı tutmalıyım yoksa içerdemi? heba olmadan büyütmek istiyorum eğer yardımcı olursanız...

merhaba Elinizdeki Hurmanın hangi tür olduğunu bilmem lazım.
canariensis ise istanbul için uygun olabilir.Toprak nemini kaybettikce sulama yapın.Fazla su iyi değil.
1 ay sonra uygun saksılara şaşırtabilirsin.Torf kum perlit karışımına dikim yaparsınız.
Kışın dışarda bırakmayın.
Şaşırtma işleminden sonra en az 1 hafta direkt güneş ışığına maruz kalmasın.
selamlar

ayax
28-06-2008, 21:55
merhaba Elinizdeki Hurmanın hangi tür olduğunu bilmem lazım.
canariensis ise istanbul için uygun olabilir.Toprak nemini kaybettikce sulama yapın.Fazla su iyi değil.
1 ay sonra uygun saksılara şaşırtabilirsin.Torf kum perlit karışımına dikim yaparsınız.
Kışın dışarda bırakmayın.
Şaşırtma işleminden sonra en az 1 hafta direkt güneş ışığına maruz kalmasın.
selamlar
merhaba ben sanırım yanlış bir cümle kurdum, yeni çimlendi dedim fakat 15-20 cm boyunda olanda var 5 cm de en iyisi ben size fotosunu gösterim böylece cinsinide anlarsınız daha kolay yardımcı olursunuz. anladığım kadarıyla saksılara almakda gecikdim.

birde şaşırtma işlemini anlamadım saksıya alma işlemimi oluyor. teşekkür ederim.

ayax
29-06-2008, 20:50
*** elimdeki palmiye ler bunlar.

meto
01-07-2008, 22:27
Hami bey merhaba ben mersinden memet sıkasları gördüm ve yine herzaman ki gibi tüylerim diken diken oldu.
şöyle söyliyim ben elimdeki imkanlar doğrultusun da sıkas koleksiyonu yapmaya çalışıyorum.şu an elimde10 japon sıkası,ve 1 tane dioon edule var bakımı ve üretmesi hakkında da yeterince bilgim var belki benim ömrüm sıkaslarımın 1 metre gövdeye ulaşmasını görmeye yetmez ama olsun benden sonra ki nesiller görür bu da beni şimdiden mutlu ediyor.
Hami bey benim amacım değişik bir çok tür sıkas beslemek yalnız biliyorsunuz ki büyük gelişmiş sıkaslar maliyetli oluyor
O yüzden3,4 yapraklı sıkas bulmak istiyorum .
Bunun için bana yardım cı olursanız sevinirim.

hamibasoglu
09-07-2008, 14:05
Hami bey merhaba ben mersinden memet sıkasları gördüm ve yine herzaman ki gibi tüylerim diken diken oldu.
şöyle söyliyim ben elimdeki imkanlar doğrultusun da sıkas koleksiyonu yapmaya çalışıyorum.şu an elimde10 japon sıkası,ve 1 tane dioon edule var bakımı ve üretmesi hakkında da yeterince bilgim var belki benim ömrüm sıkaslarımın 1 metre gövdeye ulaşmasını görmeye yetmez ama olsun benden sonra ki nesiller görür bu da beni şimdiden mutlu ediyor.
Hami bey benim amacım değişik bir çok tür sıkas beslemek yalnız biliyorsunuz ki büyük gelişmiş sıkaslar maliyetli oluyor
O yüzden3,4 yapraklı sıkas bulmak istiyorum .
Bunun için bana yardım cı olursanız sevinirim.

sevgili Meto
cycasın 100 den fazla türü var
ancak Cycas revoluta ve C. circinalisten başka ticareti yapılan hemen hemen yok.
bende de Cycas revolutadan başka tür Yok.
aşağıda Cycas tarlamdan bir görüntü var.3 ay önce çekilmiş.
şu an hepsi patladı ve mümemmel durumdalar.
ikinci resimde de o cycaslardan ürettiğim dediğiniz gibi 4 yapraklı yavrular var.
bunlardan istersen istediğin kadar gönderebilirim
selamlar

hamibasoglu
09-07-2008, 14:10
*** elimdeki palmiye ler bunlar.

elinizdeki tür Phoenix canariensis.
Sanırım ışık alma sorunu var.
daha aydınlık bir mekanda olmalı.
onları saksıdan çıkar ve tek tek başka bir saksıya al.
bu işemi akşam yap.
ve 1 kaç gün sakın güneş gösterme.
en az 3 yıl kışın dışarıda kalamaz.iyisi mi siz onu evinizin aydınlık bir mekanında yeterince büyüyene kadar evde bakın.
selamlar

ayax
09-07-2008, 20:43
merhaba hamil bey; elimdekilerin bu hale gelmesi için kaç yıl geçmesi gerekir yaklaşık...

meto
10-07-2008, 22:38
ilgilendiğiniz için teşekkürler hami bey c revolutam var yakında yakında resimlerini ekleyecem

hamibasoglu
13-07-2008, 17:08
merhaba hamil bey; elimdekilerin bu hale gelmesi için kaç yıl geçmesi gerekir yaklaşık...

:)
sevgili Ayax
o Phoenix yaklaşık 60 cm gövde boyunda.
Antalya şartlarında 7-8 yılda o hale gelebilir.
selamlar

newyorker
13-07-2008, 17:28
sayın hami başoğlu ben 11 yaşındayım ama bitkiler hakkında neredeyse uzmanım. ama aklıma takılan bir soru var. ben evimde washingtonia, cocos nucifera, çin yelpaze palmiyesi yetiştirmek istiyorum acaba küçük büyüte bilirmiyim?

karakule
16-07-2008, 21:48
Merhaba Hami Bey, çimlendirme hakkında bir sorum olacaktı. Bir ay önce hazır bahçe toprağına 10 adet king palm tohumu ektim, hala kıpırtı yok. Palmiye çimlendirme hakkkında birçok yazı okudum. Bazıları bir hafta kadar suda bekletmişler. Ben tohumların çevresini temizledim, biraz eğeledim ve bir gün suda beklettikten sonra ektim. Şimdi tohumları çıkarıp suda biraz daha bekletsem olur mu? Gece gündüz sıcaklık farklılıkları muzlarda çimlenmeye yardımcı oluyormuş, palmiyelerde bu söz konusu mu? Berelex giberellin var elimde, onu kullansam etki eder mi? Yoksa biraz daha sabretmeli miyim? Teşekkürler.

ayax
17-07-2008, 20:11
:)
sevgili Ayax
o Phoenix yaklaşık 60 cm gövde boyunda.
Antalya şartlarında 7-8 yılda o hale gelebilir.
selamlar

vay be demek istanbul iklimine göre en az 10 yılda o hale gelecek... olsun sabır bekleyenindir bizde bekler görürüz. çok teşekkürler hamil bey başınızı ağrıttım.

hamibasoglu
19-07-2008, 12:45
Merhaba Hami Bey, çimlendirme hakkında bir sorum olacaktı. Bir ay önce hazır bahçe toprağına 10 adet king palm tohumu ektim, hala kıpırtı yok. Palmiye çimlendirme hakkkında birçok yazı okudum. Bazıları bir hafta kadar suda bekletmişler. Ben tohumların çevresini temizledim, biraz eğeledim ve bir gün suda beklettikten sonra ektim. Şimdi tohumları çıkarıp suda biraz daha bekletsem olur mu? Gece gündüz sıcaklık farklılıkları muzlarda çimlenmeye yardımcı oluyormuş, palmiyelerde bu söz konusu mu? Berelex giberellin var elimde, onu kullansam etki eder mi? Yoksa biraz daha sabretmeli miyim? Teşekkürler.

Sevgili Karakule,
öncelikle tohumları nasıl temin ettiğini sormak isterim.
Tohumların menşei ve toplanma tarihi nedir?King Palm yani Arconthophoenix alexandrae olduğundan emin misin?
en az 2/3 gün ılık ve de fungusitli suda bekletmek ve tohumu zımpara türü bir aşındırıcı ile muamele etmek doğru bir yaklaşımdır.
Ama ekimden sonra çıkarıp tekrar suya koymak doğru değil.
Çimlenme doğru ekim şartlarında 2/3 ay arası bir zamanda olacaktır.
Aşırı sudan kaçının.Ama toprak nemini kesinlikle kaybetmesin.
Çimlenme için herhangi bir Katalizör kullanmaya gerek yok.
gece gündüz sıcaklık farkının da etkin olacağını düşünmüyorum.
sıcak bir ortamda tutun.
Aşağıda 4 yıl önce İberotel Serra Palace ( Manavgat ) a diktiğim Kral palmiyelerini görebilirsin.
Yarı gölge ortamlar gelişim için daha uygun.
Sabredin derim.

hamibasoglu
19-07-2008, 12:54
sayın hami başoğlu ben 11 yaşındayım ama bitkiler hakkında neredeyse uzmanım. ama aklıma takılan bir soru var. ben evimde washingtonia, cocos nucifera, çin yelpaze palmiyesi yetiştirmek istiyorum acaba küçük büyüte bilirmiyim?

Sevgili Hemşehrim,
Bitki sevgin ve merakın için seni kutlarım.
Ama şu uzmanlık konusu biraz zaman istiyor. :)
Her neyse,
Rize de Çin yelpaze palmiyesi ve Washingtonia(=Amerikan iplik palmiyesi) üretebilirsin.Cocos u unut bence.
ne var ki, bizim oralarda arazi bulmak biraz zor.
ama hobi amaçlı bahçende bu 2 türü rahatlıkla büyütebilirsin.

karakule
19-07-2008, 13:19
Tohumları eBay'den aldım. Kalitesizdi sanırım, birkaçı boş çıktı. Diğerleri için hala ümidim var. Yardımlarınız için teşekkürler, bekliycem.

Güvenilir tohum bulabileceğim yerler hakkında bilgi de verirseniz sevinirim.

newyorker
30-07-2008, 17:49
hami bey beni yanlış anladınız ben onları fide olarak evde yetiştirmeyi istiyorum. yer hiç önemli değil saksı büyüklügü de sadece bakım ve geç büyümeleri hakkında bilgi istiyorum. cocosdan asla vazgeçemem:) bende bağımlılık yaptı. ve evde yetişen palimyelerden söz açarsanız sevinirim.

osm_sahin54
31-07-2008, 10:39
Hami Bey öncelikle merhaba.
Sizde temin ettiğin Trachycarpus fortunei tohumlarının şu anda %60 ını çimlendirdim. 1 ay içerisin %90 olcağını düşünüyorum. 2 ay içerinde çıkmasını bekliyordum. 2,5 ay olunca acaba kaybettim mi diye düşünürken neredeyse tamamını çimlendirmiş olacağım. yakın bir zamanda tamamını poşetlemeyi ve ayrı bir yere almayı düşünüyorum (tavsiyelerinizi alarak). bir kaç ay sonra kış sezonuna gireceğimizden dolayı gelişim döneminde sera ortamında saklamayı düşünüyorum. cycas lar için yorumlarınızı bekliyorum. onlarıda daha büyük kovalara alacağım. umarım yaz sezonunuz iyi geçiyordur. yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

hamibasoglu
31-07-2008, 15:19
hami bey beni yanlış anladınız ben onları fide olarak evde yetiştirmeyi istiyorum. yer hiç önemli değil saksı büyüklügü de sadece bakım ve geç büyümeleri hakkında bilgi istiyorum. cocosdan asla vazgeçemem:) bende bağımlılık yaptı. ve evde yetişen palimyelerden söz açarsanız sevinirim.

Sevgili hemşehrim,
Anladım.Aslında mekanınız uygunsa evde her palmiye türünü çimlendirebilir ve/veya büyütebilirsin.
****** gelişim biraz yavaş ve fiziki durumu da normal gelişme sahasına göre daha zayıf olacatır.
Öncelikle bu başlıktaki bütün yazıları oku.
merak ettiğin özel bir konu varsa seç ve öyle sor.Zira sil baştan herşeyi anlatmak çok uzun.
selamlar

hamibasoglu
31-07-2008, 15:29
Sevgili Osman,
çalışmalarını içtenlikle tebrik ediyorum.Evet çimlenme devam edecektir.
%80 bile çok ciddi başarıdır ki sanırım buna ulaşacaksın.Bu dönemde erime ile karşılaşmaman için düşük te olsa (10 lt ye 15/20 cc) bir fungusit ile ilaçlama faydalı olacaktır.
yapraklar yeterince sertleşmeden yaprak gübresi verme.
Poşettekiler de mi benim tohumlardan?
poşetlemeyi de gayet muntazam yapmışsın.emeğine sağlık.
poşetlemeyi geçe bırakma,zira palmiyelr toprak sıcaklığının en uygun olduğu yaz veya erken sonbaharda şaşırtılmalıdır ki,kışa yeni köklerle ve daha dayanıklı girsin.
3/4 ay sonra sana yine tohum yollarım.
kim bilir belki de sonra fidanları bana satarsın :)
durmak yok devam....
Cycasların da muhteşem olmuş.onlardan da yollarım.
bu sene saksı değişimine gerek yok.
Seneye Bahar başlangıcında değiştirirsin.
Cycaslara sabah erken saatlerde olmak kaydıyla küçük bir spray ile çok az (1lt ye 2/3 cc) yaprak gübresi verebilirsin.
başarılarının devamını diler,m.
selamlar

osm_sahin54
31-07-2008, 19:16
hami bey yorumunuz için teşekkür ederim. Sayenizde birşeyler başardıysak ne mutlu.
tamamını poşetlediğimde tekrardan paylaşım yapacağım.
20 günde bir fungusuit ile ilaçlamaya devam ediyorum.
Poşetlenmiş olanlar sitemizde sayın yukka nın hediye olarak gönderdiği palmiye tohumları (cinsi yazmıyor) yalnız çok hızlı çimlenip hızlı büyüdü 50 tane ayrı olarak bakıyorum. yeni sezonda ****** sizinle birlikteyim devamını getiririz inşallah.

hamibasoglu
01-08-2008, 18:44
hami bey yorumunuz için teşekkür ederim. Sayenizde birşeyler başardıysak ne mutlu.
tamamını poşetlediğimde tekrardan paylaşım yapacağım.
20 günde bir fungusuit ile ilaçlamaya devam ediyorum.
Poşetlenmiş olanlar sitemizde sayın yukka nın hediye olarak gönderdiği palmiye tohumları (cinsi yazmıyor) yalnız çok hızlı çimlenip hızlı büyüdü 50 tane ayrı olarak bakıyorum. yeni sezonda ****** sizinle birlikteyim devamını getiririz inşallah.

poşettekilerin tohumları nasıldı?
Chamaerops humulis hızlı çimlenir.tarif eder veya resmini bulabilirsen onun da ismini koyalım.
3-4 ay sonra epey bir tohum yollarım sana.ücret mühim değil.sen yeter ki üret.
selamlar

Selahattin Yılmaz
01-08-2008, 22:09
...
poşetlemeyi geçe bırakma, zira palmiyeler toprak sıcaklığının en uygun olduğu yaz veya erken sonbaharda şaşırtılmalıdır ki,kışa yeni köklerle ve daha dayanıklı girsin.
...

Yaz aylarında veya erken sonbahar için tarih aralığı verebilirmisiniz ve ayrıca palmiye bu dönemde çılak köklü şaşırtılabilr mi? Zira böyle bir bilgiye ulaştımda teyit etmek istiyorum. 5 dk alanda yer dikimi yaptık damla sulamayı geç kurduğumuzdan oldukça fazla kuruma oldu tutmayanların yerine yenilerini ne zaman dikmeliyim o açıdan soruyorum.

osm_sahin54
02-08-2008, 10:09
poşettekilerin tohumları nasıldı?
Chamaerops humulis hızlı çimlenir.tarif eder veya resmini bulabilirsen onun da ismini koyalım.
3-4 ay sonra epey bir tohum yollarım sana.ücret mühim değil.sen yeter ki üret.
selamlar

Hami Bey poşetteki tohumları, palmiye üretimi konusu altında 27 nolu mesajda resimlenmiş ve washingtonia türüne ait olduğuna dair diğer mesajlarda yorum yapılmış bilginize. Bana gelen tohumlarda aynı idi. Fakat sizden temin ettiğim Trachycarpus fortunei lere önem vermekteyim yakında onları poşetlere alıp fotoğraflarını paylaşacağım. gelecek sezon için yine palmiye tohumları için tavsiye alacağım sizden, farklı yetiştirebileceklerimi araştırıyorum. baya bilgi topladım sizinle paylaşacağım. ilginize teşekkür ederim.

hamibasoglu
02-08-2008, 13:57
Yaz aylarında veya erken sonbahar için tarih aralığı verebilirmisiniz ve ayrıca palmiye bu dönemde çılak köklü şaşırtılabilr mi? Zira böyle bir bilgiye ulaştımda teyit etmek istiyorum. 5 dk alanda yer dikimi yaptık damla sulamayı geç kurduğumuzdan oldukça fazla kuruma oldu tutmayanların yerine yenilerini ne zaman dikmeliyim o açıdan soruyorum.

merhaba Selehattin Bey
güney illerimiz için Nisan,Mayıs,Hairan-Ağustos-Eylül-Ekim
Kuzey illerimiz için Nisan,Mayıs,Hairan-Ağustos-Eylül.
Temmuzu pas geçtim zira Temmuz ayının palmiye gelişiminde önmeli bir dönem olduğunu düşünüyorum.
yalnız sıcak dönemde sulama çok önemli.
şayet dikilecek fidan ,özellikle 3/4 yaşını geçmemişse Çıplak köklü şaşırtma gölgelenmiş alana derhal sulanması kaydı ve bitki faaliyetinin durduğu veya yavaşlamaya başladığı akşam saatlerinde yapılabilir.Doğrusu poşetli ve kök yapmış bitkilerle tamamlamaya gitmektir.

hamibasoglu
02-08-2008, 14:01
Hami Bey poşetteki tohumları, palmiye üretimi konusu altında 27 nolu mesajda resimlenmiş ve washingtonia türüne ait olduğuna dair diğer mesajlarda yorum yapılmış bilginize. Bana gelen tohumlarda aynı idi. Fakat sizden temin ettiğim Trachycarpus fortunei lere önem vermekteyim yakında onları poşetlere alıp fotoğraflarını paylaşacağım. gelecek sezon için yine palmiye tohumları için tavsiye alacağım sizden, farklı yetiştirebileceklerimi araştırıyorum. baya bilgi topladım sizinle paylaşacağım. ilginize teşekkür ederim.

Washingtonia özellikle güney illerimizde oldukça fazla yetiştiriliyor.
Phoenix de öyle.
Tavsiyem
Trachycarpus
Chamaerops humulis
Butia capitata türleri ile yoluna devam et.
diğerlerini eğer seran müsaitse hobby gibi düşün

hamibasoglu
02-08-2008, 14:46
Bazı palmiye türleri için kaydedilen min.sıcaklık eşikleri

Tür Common Name Minimum
Temperature
(°C)
Rhapidophyllum hystrix Needle Palm -20
Sabal minor Dwarf Palmetto -22
Trachycarpus takil Kumaon Palm -22
Serenoa repens Saw Palmetto -22
Trachycarpus wagnerianus Miniature Chusan Palm -20
Trachycarpus fortunei Chusan Palm, Windmill Palm -17
Chamaerops humilis Mediterranean Fan Palm -12
Trachycarpus martianus Khasia Palm -12
Sabal etonia Scrub Palmetto -12
Sabal palmetto Cabbage Palmetto -10
Trithrinax campestris Campestre Palm -10
Butia capitata Pindo Palm -9
Washingtonia filifera California Fan Palm -9
Chamaedorea radicalis (none) -8
Trithrinax brasiliensis (none) -8
Brahea armata Blue Hesper Palm -7
Trithrinax acanthocoma Spiny Fibre Palm -7
Livistona australis Australian Fan Palm -7
Livistona chinensis Chinese Fan Palm -5
Livistona decipiens Weeping Cabbage Palm -5
Phoenix dactylifera Date Palm -5
Acrocomia totai Gru Gru Palm -5
Sabal causiarum PuertoRican Hat Palm -3
Sabal blackburuca (none) -3
Arenga engleri Taiwan Arenga Palm -2
Phoenix canariensis Canary Island Date Palm -1 (-5)*
Acoelorraphe wrightii Paurotis Palm -1
Washingtonia robusta Mexican Fan Palm -1(-5)*Syagrus romanzoffiana Queen Palm 0
*(bu sıcaklık değerlerini gören ve yaşayan bir çok bitki gördüm.Yapraklarını kaybetseler de Yazın tekrar yapraklanıyorlar)

Arkadaşlar bu bilgilere bakıp bu bitkilerin hepsinin yetiştirilebileceği kanısına varmayın.
Zira bunlar geçici sıcaklık değerleri.
Bir bakıma bitkinin dayanma eşiği.
Toprak yapısı,nem,soğul günlerin süresi,rüzgar ağacın yaşı gibi bir çok abiyotik faktöre bağlı olarak bitki gelişimi veya hayatta kalma süreci değişebilir.
Bu bilgileri ne yetiştirebiliriz diye soran arkadaşlar için yazdım.
Yukardaki bitkileri 2 ye ayırırsak -5 dahil aşağısını kuzey illerde sadece serada yetiştirebilir diye düşünüyorum.
Antalya da ben aşağıda eşikleri verilen türleri de dış mekanda uyguladım.
Copernicia alba Silver Copernicia Palm 1
Jubaea chilensis Chilean Wine Palm 1
Rhapis excelsa Lady Palm 1
Livistona saribus Taraw Palm 1
Phoenix reclinata Phoenix reclinata 1
Corypha elata Gebang Palm 5
Hyphaene dichotoma Doum Palm 5
Bismarkia noblis Bismarck Palm 5
Dypsis decaryi Peacock Palm 7

hamibasoglu
02-08-2008, 14:56
TAXONOMY OF PALM TREES
Domain: Eukaryota Whittaker & Margulis,1978 - eukaryotes
Kingdom: Plantae Haeckel, 1866 - Plants
Subkingdom: Viridaeplantae Cavalier-Smith, 1981 - Green Plants
Phylum: Tracheophyta Sinnott, 1935 ex Cavalier-Smith, 1998 - Vascular Plants
Subphylum: Spermatophytina (auct.) Cavalier-Smith, 1998 - Seed Plants
Infraphylum: Angiospermae auct.
Class: Liliopsida Scopoli, 1760 - Monocotyledons
Subclass: Arecidae Takhtajan, 1967
Superorder: Arecanae Takhtajan, 1967
Order: Arecales Bromhead, 1840
Family: Arecaceae (ar-ek-AY-see-ay) Schultz-Schultzenstein, 1832 - Palm Family
Alt Familyalar :
Arecoideae :
Areceae
Cocoeae
Geonomeae
Hyophorbeae
Iriarteeae
Podococceae
Calamoideae :
Calameae
Lepidocaryeae
Ceroxyloideae :
Ceroxyleae
Cyclospatheae
Phytelephanteae
Coryphoideae :
Borasseae
Caryoteae
Chuniophoeniceae
Corypheae
Phoeniceae
Nyphoideae

bütün Palmiye CİNSLERİ
Acanthophoenix
Acoelorrhaphe
Acrista
Acrocomia
Actinokentia
Actinorhytis
Adonidia
Aiphanes
Allagoptera
Alloschmidia
Alsmithia
Ammandra
Aphandra
Archontophoenix
Areca
Arenga
Asterogyne
Astrocaryum
(Attalea / Maximiliana / Orbignya / Scheelea)
Bactris
Balaka
Barcella
Basselinia
Beccariophoenix
Bentinckia
Bismarckia
Borassodendron
Borassus
Brahea
Brassiophoenix
Brongniartikentia
Burretiokentia
Butia
Calamus
Calospatha
Calyptrocalyx
Calyptrogyne
Calyptronoma
Campecarpus
Carpentaria
Carpoxylon
Caryota
Ceratolobus
Ceroxylon
Chamaedorea
Chamaerops
Chamaethrinax
Chambeyronia
Chelyocarpus
Chuniophoenix
Clinosperma
Clinostigma
Coccothrinax
Cocos
Colpothrinax
Copernicia
Corypha
Cryosophila
Cyphokentia
Cyphophoenix
Cyphosperma
Cyrtostachys
Daemonorops
Deckenia
Desmoncus
Dictyocaryum
Dictyosperma
Dransfieldia
Drymophloeus
(Dypsis / Chrysalidocarpus / Vonitra / Neophloga / Neodypsis / Phologa)
Elaeis
Eleiodoxa
Eremospatha
Eugeissona
Euterpe
Gastrococos
Gaussia
(Geonoma / Roebelia)
Guihaia
Hedyscepe
Hemithrinax
Heterospathe
Howea
(Hydriastele / Siphokentia Gronophyllum / Glubia)
Hyophorbe
Hyospathe
Hyphaene
Iguanura
Iriartea
Iriartella
Itaya
Johannesteijsmannia
Juania
Jubaea
Jubaeopsis
(Kentiopsis / Mackeea)
Kerriodoxa
Korthalsia
Laccospadix
Laccosperma
Latania
Lavoixia
Lemurophoenix
Leopoldinia
Lepidocaryum
Lepidorrhachis
Licuala
Linospadix
Livistona
Lodoicea
Loxococcus
Lytocaryum
Manicaria
Marojejya
Masoala
Mauritia
Mauritiella
Maxburretia
Medemia
Metroxylon
Micronoma
Moratia
Myrialepis
Nannorrhops
Nenga
Neonicholsonia
Neoveitchia
Nephrosperma
Normanbya
Nypa
(Oenocarpus / Jessenia)
Oncocalamus
Oncosperma
(Orania / Halmoorea / Sindroa )
Oraniopsis
Parajubaea
Paripon
Paschalococos
Pelagodoxa
Phoenicophorium
Phoenix
Pholidocarpus
Pholidostachys
(Physokentia / Goniocladus )
(Phytelephas / Palandra)
Pigafetta
Pinanga
Plectocomia
Plectocomiopsis
Podococcus
Pogonotium
Polyandrococos
Ponapea
(Prestoea / Syn Martinezia)
Pritchardia
Pritchardiopsis
Pseudophoenix
Ptychococcus
Ptychosperma
Raphia
(Ravenea / Louvelia)
Reinhardtia
Retispatha
Rhapidophyllum
Rhapis
Rhopaloblaste
Rhopalostylis
Roscheria
Roystonea
Sabal
Salacca
Satakentia
Satranala
Schippia
Sclerosperma
Serenoa
Socratea
Solfia
Sommieria
Syagrus
Synechanthus
Tahina
Tectiphiala
Thrinax
Trachycarpus
Trithrinax
Veillonia
Veitchia
Verschaffeltia
Voaniola
Wallichia
Washingtonia
Welfia
Wendlandiella
(Wettinella / Wettinia Acrostigma / Catostigma / Catoblastus)
Wodyetia
Ynesa
Zombia

hamibasoglu
02-08-2008, 20:45
Akdeniz ve Ege şeridindeki bir çok peyzaj planlamasında kullanılan ve en çok üretimi yapılan türümüz Washintonia ( Fan, Pamuk veya iplik palmiyesi) lardır.
Ancak bir çok arkadaş bu 2 türün farkını bilememekte.
aslında genç yaşlarda pek zor anlaşılan bu fark ilerki yaşlarda çok belirgin olarak ortaya çıkıyor.Aslında çok yakın alanlarda yetişen bazı bitkilerin tozlaşması sonucu
Washingtonia robusta x filifera diye hibrit te oluşmuştur.işte bunu ayırmak daha da zor.
Aşağıda W.robusta ve filiferanın resimlerini koydum.en azından gelecekte ne planlaıyorsak onu seçmemiz açısından.
Üreticilerin Hangi ağaçtan tohum topladığını bilmesi dolayısıyla ürettiğinin ne olduğunu bilmesi gerekir.Zira hedeflenen peyzaj açısından Uygulayacının ne aldığını bilmesi gerekir.

keoma33
04-08-2008, 09:44
hami bey selamlar uzun zamandır ziyeret edemiyordum siteyi tarlaya diktigim washingtonia ların gelişimi çok iyi gidiyor size palmiyeler hakkında budama hariç herşeyi sordum sagolun sizde sabırla cevaplamaya devam ediyorsunuz.budamanın bir zamanı varmı?bu arada syagruslarda renkler düzeldi eylül ekim ayında tarlaya dikmeyi planlıyorum 1,5 yaşında olacaklar önümüzdeki yıl nisan ayınamı bıraksam sizce o zaman 2 yaşında olacaklar.manavgattaki yangın için geçmiş olsun.palmiyelerin son resimlerini yollayacagım yakında gelişimlerine bakarsınız.

hamibasoglu
04-08-2008, 11:17
hami bey selamlar uzun zamandır ziyeret edemiyordum siteyi tarlaya diktigim washingtonia ların gelişimi çok iyi gidiyor size palmiyeler hakkında budama hariç herşeyi sordum sagolun sizde sabırla cevaplamaya devam ediyorsunuz.budamanın bir zamanı varmı?bu arada syagruslarda renkler düzeldi eylül ekim ayında tarlaya dikmeyi planlıyorum 1,5 yaşında olacaklar önümüzdeki yıl nisan ayınamı bıraksam sizce o zaman 2 yaşında olacaklar.manavgattaki yangın için geçmiş olsun.palmiyelerin son resimlerini yollayacagım yakında gelişimlerine bakarsınız.

Selam Keoma,
bence Syagrusların dikim işini 2008 Şubat/Mart ayına bırak.
Budama konusuna gelince.
Sararıp aşağı eğilenler hariç ,budamayı Kış sonuna bırakırsan daha iyi olur.
Ama Şubat gibi budamayı muhakka bitirmelisin.
merakla bekliyorum yeni resimlerini.
iyi çalışmalar

keoma33
04-08-2008, 13:24
hami bey selamlar syagrusları 2009 şubat mart aylarında dikmeyi düşünüyorum ancak poşetlerde kökler sıkışma yapacak gibi gelişimleri durmasın:(.bu arada ragıp hocanın selamları vardı sana.otele kadar geldim sizi ziyarete sabah saatleriydi acilen mersine dönmem gerekiyordu bekliyemedim.birdahaki sefere mutlaka gelecegim.kapının yanındaki syagrus çok güzeldi.

hamibasoglu
04-08-2008, 21:40
hami bey selamlar syagrusları 2009 şubat mart aylarında dikmeyi düşünüyorum ancak poşetlerde kökler sıkışma yapacak gibi gelişimleri durmasın:(.bu arada ragıp hocanın selamları vardı sana.otele kadar geldim sizi ziyarete sabah saatleriydi acilen mersine dönmem gerekiyordu bekliyemedim.birdahaki sefere mutlaka gelecegim.kapının yanındaki syagrus çok güzeldi.

selam
sabah Vergi dairesinde işim vardı 10 gibi gidebildim otele.
haberim olsaydı muhakkak orada olurdum.
Girişteki Syagruslar 3 sene önce toplam 250 cm idi şu an 5m.civarındalar.
Muhteşem geliştiler.Oradaki toprak Tamamen dolgu toprağı(2m.) Bu nedenle kök gelişimleri süper oldu.
Syagrusları mümkünse 1 büyük poşete dik.Araziye dikme.Kök gelişimi ile diğer vejetatif organların gelişimi doğru orantılı olacağından poşet içinde dönüp sıkışan kök oluşumuna müsade etme.
poşeti büyüt ama tarlaya dikme.Emin ol daha iyi olacak.
Bu arada Aleyküm selam.Ne zamandır Benim de yolum düşmedi o taraflara.
ilk fırsatta ben de ziyaret edecem hocamı.
selamlar

ciceksever70
16-08-2008, 15:48
Cok uzun zamandan beri istedigim ve burada ic mekan palmiyesi olarak satilan bitkiyi aldim, ancak üzerinde hangi cins oldugu ve bakim bilgileri yazmiyordu. Su anda bulundugu mekan ögleden sonra günesi alan fakat gelelde aydinlik bir pencere önü. Odanin isisi 22-24 derece arasi oluyor yaz kis. Dikkat etmem gereken bir konu var mi? Bitki besini vermem gerekir mi? Tesekkürler.

newyorker
16-08-2008, 22:45
sanırın areka. fazla yerini değiştirme hemen kurur. AYRICADA TÜM YAZDIKLARIM NEDEN SİLİNİYOR!!)

malina
17-08-2008, 09:05
newyorker'ın palmiyeleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9940)

Yazıların burada, nedenlerini de oraya yazdım.

AYRICA DA TÜM YAZDIKLARIM NEDEN SİLİNİYOR!!

FORUM KULLANMA KILAVUZU
Yazdığınız yazıyı bulamıyor musunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2086)

Yazıların siliniyor olsa ve sen böyle bağırsan, soruna çözüm olur mu?
Önce araştırıp sonra (sonuçlarını da göğüsleyerek) tavrını ortaya koymayı alışkanlık edinmelisin.

hamibasoglu
18-08-2008, 09:59
sevgili Çiçeksever
Palmiyeniz bir Chamaedorea seifrizii (Bambu palmiyesi) veya Dypsis lutescens(=areca palm) olabilir.Bunun için gövde ve yaprak dizilişini daha yakından görmem lazım.Ama gördüğüm kadarıyla yeri gayet iyi.Değiştirme.
toprağın devamlı nemli olsun(ıslak değil) suyun çok kireçli ise ki bu toprağın üzerinde beyaz partiküller halinde belli olur ozaman normal dışardan aldığımız kaynak suyunu kullan.
Nemi sevdiği için haftada 2/3 kes yapraklarına su püskürt.
çiçekcilerde yeşil bitkiler için satılan aylık besin çubuklarından saksıya sağlı sollu birer tane batır ve Tamamen eriyip kaybolduklarında yenisini al.
Saksıyı her bahar başlangıcında 1 büyüğü ile değiştir.
Bu değişimde çiçekçine asidik karakterde olmayan toprağa iytiyaç duyduğunu söyle ki
yanlış toprak almayasın.
şimdilik söyleyebileceklerim bunlar.
bir sorun olursa tekrar yazarsın
selamlar

ciceksever70
18-08-2008, 13:09
Cok tesekkür ederim bilgileriniz icin. Ilk bir kac gününü tamamladi simdilik iyi görünüyor. Suyumuz hic kirecli degil ayrica ben bütün ciceklerimi topladigim yagmur suyuyla suluyorum. Ilk firsatta bitki besinini de alacagim. O kadar güzel bir bitki ki umarim gerektigi gibi bakabilirim.

operasuverde
23-09-2008, 13:34
Selamlar izmir de çiçekçilik sektörü ile uğraşıyorum.elimde humilis tohum ları var bu yılın tohumları en doğru hangi şekilde dikebilirim.verilen bilgilere şimdiden teşekkürler.ayrıca resimde görülen cycas lar satışta ise alım yapmak üzere bilgilendirilmek isterim.

osm_sahin54
24-09-2008, 11:10
Hami bey tekrar merhaba;
Trachycarpus fortunei palmiyelerinin fidan poşetlemesini bitirdim, tabi kapladığı alanda genişlemeye başladı. şuanda ikinci yapraklar çıkmakta büyük bir çoğunluğu sorunsuz çimlendi. %10 luk çimlenmeyen kısmında ise gözlemlediğim kadarı ile ya çok küçük olan tohumlar **** küçülüp sanırım sıcaktan kurumuş. bunların büyük çoğunluğunda da çok küçük beyaz kurtçuklara ratladım. sanırım kurtçuklar etkilemişte olabilir. Ama tavsiyeleriniz ile büyük bir kısmını çimlendirdim ve çok zevk aldım. Yaklaşık 50 kadar olan washingtonia palmiyeside çok hızlı büyüyor resimleri paylaşıma sunuyorum, tavsiyelerinizi bekliyorum. saygılarımla

osm_sahin54
24-09-2008, 11:42
Hami Bey,
Yeni sezonda yine kuzey bölgelerde yetiştirmeye uygun 222. mesajdaki -5 ve -22 dereceye kadar olan palmiyeleri incelerken Serenoa repens Saw Palmetto -22 (cüce palmiye olarak geçiyor) prostat ve idrar yolları üzerindeki faydalı etkilerinden dolayı, özellikle Almanya, Kanada, İngiltere ve Amerika’ da yaygın olarak kullanılmakta olduğunu okudum. İlk defa duyduğumu itiraf edebilirim. Eğer bu kadar faydalı ise Türkiye'de bu ağacın durumu nedir? Yoksa sadece ticari amaç mı ön planda? aslında sadece bu palmiye için değil, faydalı diğer ağaçların değerini bilmiyormuyuz?
Yazıyı buraya aktarıyorum.(kaynak http://www.bitkisel-tedavi.com/sabal.htm )

Sabal (Serenoa repens, Sabal serrulata); Kuzey Amerika’ nın güney bölgelerinde yetişen bir palmiye türüdür. Atlantik ve Karaip kıyılarındaki kumullarda yetişir. Meyveleri tedavi amaçlı olarak sonbaharda toplanır. Meyveleri %75 oranında yağ asitleri (a-Linoleic, Linoleic, lauric, myristic, palmitic, oleic, caproic, caprylic) ve % 25 oranında nötral maddeler ( esterler, sterollar (b-sitosterol, campasterol, stigmasterol gibi), poli-sakkaritler ve mono-sakkaritler) içermektedir. Seminole kızılderilileri ve ilk Amerikan yerlileri meyvelerini cinsel organlar, idrar yolları ve üreme sistemi ile ilgili rahatsızlıklar için kullanmaktaydılar. Günümüzde ise birçok bilimsel çalışma tarafından kanıtlanan prostat ve idrar yolları üzerindeki faydalı etkilerinden dolayı, özellikle Almanya, Kanada, İngiltere ve Amerika’ da yaygın olarak kullanılmaktadır. Sabal aynı zamanda anabolizan (anabolic) etkiye sahip maddeler içeren doğada bilinen birkaç şifalı bitkiden biridir. Anabolizan etkiye sahip maddeler; bilindiği gibi protein sentezini arttırarak doku oluşumuna ve dokuların kuvvetlenmesine katkıda bulunmaktadırlar.
Sabal, erkek cinsel sistemini dengeleyici ve güçlendirici bir bitkidir. Erkeklik hormonlarının arttırılması gerektiğinde rahatlıkla kullanılabilir. Prostat büyümesine karşı etkili olabilir. Ayrıca, idrar arttırıcı etkisi de vardır. Tüm sindirim sistemi ve idrar yolları iltihaplarına karşı başarıyla kullanılabilir. Erkek cinsel sistemini güçlendirmesinin yanı sıra, kadınlarda da memelerin büyümesi amacıyla kullanılmakta olup; hem kadınlar hem de erkekler için cinsel istek arttırıcı etkiye sahiptir. Anabolizan olarak, beden dokularını güçlendirir ve geliştirir. Sabal özellikle orta yaş ve üzerindeki erkeklerin hemen hemen yarısının sorunu olan BPH (iyi huylu prostat büyümesi) tedavisinde etkili olabilmektedir. BPH ağrılı ve sık sık idrara çıkma, idrar kesesinin tam boşaltılamaması gibi semptomlarla kendisini belli eder. Sabal ekstresi, erkeklerdeki testesteron hormonunun dihidro-testesteron’ a dönüşmesini önlemektedir. Dihidro-testesteron hormonunun prostat hücrelerini çoğalttığı ve prostat bezinin büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Sabal idrar akışını arttıcı özelliği ile mesaneyi (idrar kesesi) rahatlatmakta ve idrar yapma zorluğuna karşı yardımcı olmaktadır. Sabal Ekstresi’ nin düzenli kullanımı, mesanenin tamamen boşaltılmasına, büyümüş prostatın küçültülmesine yardımcı olmakta ve mesane iltihabını azaltabilmektedir. Bu da özellikle geceleri sık sık idrara çıkma frekansını azaltmakta ve erkek cinsel organının uyarılmasını veya sertleşmesini kolaylaştırmaktadır. Sabal, androjen ve estrojen reseptörlerin aktivitesini yavaşlatır ve her iki cinsin de (kadın ve erkek) hormon dengesinin kurulmasına yardımcı olur. Sabal troid bezini uyarır ve hipotroid durumunda, ( troid bezinin normalin altında salgı yapması) troid bezinin normal çalışmasına katkıda bulunur. Kadınlar bu bitkiyi göğüslerini büyütmek, süt miktarını arttırmak, yumurtalık ve rahim iltihabı ile cinsel soğukluğa karşı kullanmaktadırlar.

hamibasoglu
06-10-2008, 16:18
Selamlar izmir de çiçekçilik sektörü ile uğraşıyorum.elimde humilis tohum ları var bu yılın tohumları en doğru hangi şekilde dikebilirim.verilen bilgilere şimdiden teşekkürler.ayrıca resimde görülen cycas lar satışta ise alım yapmak üzere bilgilendirilmek isterim.

değerli arkadaşım,
Chamaerops humulis tohumlarının iyice olgunlaşmış olduğundan eminsen toplayabilirsin.
zira Antalya'da bile henüz olgunlaşmadılar.1 ay daha var sanırım.
Toplanan tohumların etli kısmını iyice soy ve 0 numara tam kuru bir kumla karıştırarak hava almayacak bir Kavanoz veya kaba koy.Kuru ve serin bir yerde
Şubat sonuna kadar beklet.
selamlar
Cycaslarla ilgili Benimle irtibata geçebilirsin.Zira Orta doğu ve Avrupanın En büyük Cycas üretimini biz yapıyoruz.
www.cycasturkey.com adresinden iletişim bilgilerini görebilirsin

hamibasoglu
06-10-2008, 16:28
sevgili Osman Şahin,
öncelikle üretimin güzel gidiyor.Yalnız yaprakların tam olması gereken renkte değil.
Sanırım fe,mg ve zn içeren bir yaprak gübresi kullanman gerekiyor.Nasıl uygulaman gerektiğini önceki yazılarımda bulabilirsin.Bu arada prevecure veya Precarb fungusitleri ile ile 3 haftada 1 kez 10 lt ye 20cc katarak sabah saatlerinde pülverizasyon yapmayı unutma.Fazla sulamadan kaçın.zira bitkilerin su kaybı azaldı artık.
diğer bir husus Serenoa repens.
evet Bir çok bitkisel ilaç karışımında bu bitkinin adı geçiyor.Soğuğa çok dayanıklı.Ancak peyzaj değeri diğer türlere göre pek fazla değil.
Türkiyemizde hiç üretimi yok.Neden sen ilk olmayasın :)
selamlar

denizakvaryumu
06-10-2008, 16:29
MUCİZE DOĞAL İLAÇ

(SAW PALMETTO)

Serenoa repens (Saw palmetto , Cüce palmiye) Kuzey Amerika’da kumlu topraklarda yetişen alçak boylu bir çalıdır. Sürünücü rizomdan çıkar ve kısa bir sürgü ve tepesinde sık yaprak demeti bulunur ancak durumu sık tomentoz ve yapraklardan kısadır. Meyve tek tohumlu bakkadır. Meyvesinden elde edilen drogun adı <<Fructus Serenoae repentis>>dir. Bu meyvede yağda çözünen yağ asitleri esterleri ve fitosteroller bulunur, laurik, linoleik, kaprilik asitleri içerir. Drog başlıca üriner sistem hastalıklarında prostat hipertrofisinde kronik idrar yolları enfeksiyonları, idrar gecikmesi veya aşırı gece idrarı gibi bozukluklarda etkili hatta çok etkili doğa harikası bir ilaçtır.
Değerli okuyucu ;
Eğer siz elli yaşını geçmiş bir erkekseniz sizde tıbben iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak bilinen prostat büyümesinin olma olasılığı yüzde ellidir. Siz yaşlandıkça bu olasılıkta yükselir. Bu kolay bir durum değildir.Normal büyüklüğünün iki-üç katı olacak kadar şişmiş bir prostat bezi idrar yolunuzu sıkıştırabilir ve eskisi gibi normal bir idrar yapmanızı engelleyebilir. Belirtiler geceleğin sık sık idarara çıkmak için kalmak gibi rahatsız edici bir durum ile, idrar çıkışının engellenmesinden kaynaklanan acı ve ereksiyon sorunu gibi ciddi durumlar arasında değişir. Bu habis olmayan bir doku büyümesidir.
Onu birkaç yolla tedavi edebilirsiniz. Ameliyat olabilirsiniz bu çok etkili bir çözümdür ancak idrarını tutamama, iktidarsızlık riski taşır. Reçeteli ilaçlar alabilirsiniz,bunlar ya işe yarar **** yaramazlar ama bunlar cinsel dürtünüzü bastırıp sizi iktidarsızda yapabilir. Ayrıca istenmeyen prostat dokusunu yok etmek için lazer **** mikrodalga gibi çeşitli terapileri deneyebilirsiniz. Bazı doktorların önerdikleri gibi ilaçlardan ve ameliyattan mümkün olduğunca uzun bir süre kaçınmak için sadece izleyip bekleyebilirsinizde. Ayrıca belirtilerinde bir bitki alarak da kurtulabilirsiniz ki bu ameliyatı geleneksel reçeteli ilaçların üçte biri kadar olan ve hemen hemen hiçbir yan etkisi bulunmayan ve Avrupa da yaygın olarak kullanılan bir tedavidir. Bu milyonlarca erkek için yararlı olmuştur.
Bu doğal ilaç nedir?
Bu bitkisel ekstre saw-palmetto bitkisinin kahverengimsi siyah meyvelerinden elde edilir. O uzun zamandır prostat sorunlarının tedavisince kullanılmaktadır. Yirminci yüzyılın ortalarına dek, saw-palmetto A.B.D.’nin Ulusal Kodeksinde büyümüş prostat için bir ilaç olarak yer alıyordu. Şimdi bu bitkinin meyveleri Avrupa’ya ihraç ediliyor ve orada ilaç firmaları tarafından hap **** ekstre olarak üretiliyor. Bunlar İngiltere de besin takviyesi olarak satılıyor.
Saw-palmetto üzerinde yapılan araştırmalar onun doktorlar arasında bilimsel onay ve statü kazanması için yeterli olmuştur ve bu onu Avrupa da en çok satan bitkisel ilaçlardan biri yapmıştır. İnsanlar üzerinde yapılan yaklaşık yirmi deney bu bitkisel ilacı büyümüş prostat tedavisinde yüzde 90’a varan bir başarı ortamına güvenilir kılmıştır. Bu eczacılık ilaçlarının ve cerrahi müdahalenin övünebileceğinden daha büyük bir tevdi gücüdür.
Alman araştırmacılar 1334 hastaya altı ay boyunca saw-palmetto ekstresi verdiler. Bunlardan yüzde 89’tedaviyi iyi ile mükemmel arasında değerlendirdi. İdrar yapma sıklığı yüzde 37 oranında oluştu geceleri idrar yapma yüzde 54 oranında düştü ve mesaneyi boşaltma becerisi yüzde 50 oranında arttı.
Saw-palmetto Nasıl Etkili oluyor;
Saw-palmetto nasıl iş gördüğü tam olarak bilinmiyor. En yaygın teori, saw-palmetto’nun erkeklik hormonunu testosteron’un çok aktif bir biçimi olan ve prostatın büyümesinde başlıca etken olduğu düşünülen hidrotestosteron (DHT) düzeylerini düşürdüğüdür. Prostatları büyümüş erkeklerde olağan üstü yüksek düzeylerde DHT bulunmaktadır. Prostat kanseri olan erkekler için de aynı şey geçerlidir. İncelemeler, Saw-palmetto ektresinin DHT üretimini başlatan enzimin bu eylemini engellediğini gösteriyor. Bir başka deyişle o bir hormon zaptedicisidir. Dengelerde etkili olduğu görülen ve tasfiye edilen doz günlük 320 miligramlık standart ekstredir. Bu ya bir defeda **** ikiye bölünerek sabah akşam alınır.
İncelemeler Saw-palmetto’nun kısa sürede rahatlama sağlayabildiğini gösteriyor. Günde 320 mg ekstre kullanılan bir dengeye göre bu yirmi sekiz gün gibi kısa bir süredir. Bunu genelde ancak altı ay ile bir yıl kullandıktan sonra dikkatte değer bir etki yapan kimyasal içerikli ilaçlarla karşılaştırınız. Bununla birlikte Saw-palmetto’nun yararları da genellikle birikim yolluyla artar. Böylece onu daha uzun bir süre kullanmak daha büyük bir iyileşmeyi vaat eder. Saw-palmetto’yu doktorlar arasında popüler kılan şey hemen hemen hiçbir yan etkisi ve toksisitesi olmamasıdır.
Ayrıca reçeteli ilaçlarla etkileşime girdiğine dair bir kanıt da yoktur. Almanya’da prostatlı hastaların yüzde doksanına bitkisel ilaçlar verilmektedir, ve Alman ürologların yüzde 50’si bitki ekstrelerini kimyasal olarak elde edilen ilaçlara tercih etmektedirler.
UYARI:
Prostat için kendi kendinize tanı koymanız doğru değildir. Eğer prostat belirtileriniz varsa bir doktora başvurun çünkü bu belirtiler tedavi edilebilir bir kanserde dahil olmak üzere başka sorunların belirtileri olabilir. Saw-palmeeto’yu **** başka bir bitkisel ilacı denemeden önce size kaliteli bir yaşam diliyorum.

Eczacı İbrahim ÖZDOĞAN
http://www.dogalecza.com/index.php?p=icerikler&icerik=21&k_id=0

osm_sahin54
07-10-2008, 15:52
Hami Bey önerileriniz için teşekkür ederim. bir süredir cevap yazmadınız merak ediyordum cevabınızı. önerilerilerinizi uygulamaya başlayacağım. gelişimini tekrar paylaşırım.

denizakvaryumu
07-10-2008, 16:19
Hami Bey
elinizde Serenoa repens -Saw palmetto fidanları var mı? Bu tür Ankara'da yetişir mi?

Bir de Türkiye'de yetiştirilebilecek hurma çeşitlerini (büyük boy- yemeklik)belirtirseniz sevinirim.Bu hurma fidanlarını nereden temin edebiliriz?

okur
08-10-2008, 23:30
Selam arkadaşlar,
yaklaşık 8 yıldır Palmiye ve Cycaslar üzerinde çalışıyorum.
bilmek istediğiniz herşeyi sorabilirsiniz.
selamlar,
Hami Bey selamlar bende sizin gibi palmiye ağaçlarını aşırı derecede sevenlerden biriyim.
İstanbulda oturuyorum. evimizin küçük bir bahçesi var. şu an 26 yaşındayım ve benimle
aynı yaşta olduğunu tahmin ettiğim bir hurma ağacım var bahçemizde. bildiğim kadarıyla hurma ağaçlarıda palmiyegillerden. ağaçlar hakkında derin bir bilgim yok.

sorunum şuki ağacımın dikildiği yer evimizin tam balkon çıkmasına sınır. eski yıllarda bir sorun yoktu ancak şimdiki boyu 5m civarına yaklaştığından ağacın kuzey kısımda kalan dalları binaya değiyor ve sizinde tahmin edeceğiniz gibi hurma ağaçlarının o muhteşem
görüntüsü bir taraf itibari ile engelleniyor. sanki bana sevgili ağaçta rahatsız oluyormuşçasına yardım istiyor gibi geliyor.
Bu yaştaki bir ağacın sökülerek bahçenin orta noktasına dikilmesi mümkünmüdür?
mümkün ise bu ağacın zarar görmrmesi için hangi tekniklere veya kimlere baş vurmak gerekir?
Saygılarla....

hamibasoglu
10-10-2008, 11:20
Hami Bey
elinizde Serenoa repens -Saw palmetto fidanları var mı? Bu tür Ankara'da yetişir mi?

Bir de Türkiye'de yetiştirilebilecek hurma çeşitlerini (büyük boy- yemeklik)belirtirseniz sevinirim.Bu hurma fidanlarını nereden temin edebiliriz?

malesef elimde Serenoa repens fidanı yok.Veriler yetişebileceğini gösteriyor.Ama ben daha nemli ve alçak bir rakımın,örneğin Karadeniz Kıyılarının daha uygun olacağını düşünüyorum,
Gelelim Hurma konusuna,
Meyvesini yediğimiz Hurma "Phoenix dactylifera"'dır.Ancak Türkiye'de bu bitkinin meyvesi için yetiştirilmesi pek ekonomik ve verimli olmayacaktır.
Antalya-Mersin arasında en iyi gelişimi gösteriyor.Ama meyve verimlerinin Tunus,Mısır veya Iraktaki gibi olması beklenemez.Bu ülkelerde kışın +10 C den aşağı düşmemekte
Fide bulmak sorun değil ama meyvesini alacak kadar beklemek(15/20 yıl) sanırım biraz sorun teşkil edecek :)
selamlar

hamibasoglu
10-10-2008, 11:24
Hami Bey selamlar bende sizin gibi palmiye ağaçlarını aşırı derecede sevenlerden biriyim.
İstanbulda oturuyorum. evimizin küçük bir bahçesi var. şu an 26 yaşındayım ve benimle
aynı yaşta olduğunu tahmin ettiğim bir hurma ağacım var bahçemizde. bildiğim kadarıyla hurma ağaçlarıda palmiyegillerden. ağaçlar hakkında derin bir bilgim yok.

sorunum şuki ağacımın dikildiği yer evimizin tam balkon çıkmasına sınır. eski yıllarda bir sorun yoktu ancak şimdiki boyu 5m civarına yaklaştığından ağacın kuzey kısımda kalan dalları binaya değiyor ve sizinde tahmin edeceğiniz gibi hurma ağaçlarının o muhteşem
görüntüsü bir taraf itibari ile engelleniyor. sanki bana sevgili ağaçta rahatsız oluyormuşçasına yardım istiyor gibi geliyor.
Bu yaştaki bir ağacın sökülerek bahçenin orta noktasına dikilmesi mümkünmüdür?
mümkün ise bu ağacın zarar görmrmesi için hangi tekniklere veya kimlere baş vurmak gerekir?
Saygılarla....

merhaba,
****** Mümkündür.
Ancak İstanbul'da bu işlem için en uygun tarih Nisandır.
ozaman hatırlat, nasıl yapacağımıza bir göz atalım.tabi bir de resmi ve konum bilgileri lazım.
selamlar

okur
10-10-2008, 19:36
merhaba,
****** Mümkündür.
Ancak İstanbul'da bu işlem için en uygun tarih Nisandır.
ozaman hatırlat, nasıl yapacağımıza bir göz atalım.tabi bir de resmi ve konum bilgileri lazım.
selamlar
Hami Bey ilginize teşekkür edrim.
selamlarla...

keoma33
21-10-2008, 23:33
selamlar hami bey yine yurtdışına gittiniz galiba yoksunuz

hamibasoglu
28-10-2008, 12:17
selamlar hami bey yine yurtdışına gittiniz galiba yoksunuz

zaman zaman çıkıyorum.
çok yoğun bu aralar.
ama bu döviz kurlarıyla sanırım biraz fren gerekiyor.
nasıl gidiyor çalışmaların?
resim bekliyorum
selamlar,

keoma33
02-11-2008, 19:46
selamlar hami bey çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.syagrusların yapraklarındaki sarılık her ay düzenli izelement uygulaması yapmama ragmen birtürlü düzelmiyor.topraktan bişeylermi denesem acaba.bu arada resimleri yollayamayı beceremedim en azından yaprakların rengine bakardınız

hamibasoglu
03-11-2008, 13:33
resim gönderirsen daha detaylı konuşuruz.
selamlar

keoma33
13-11-2008, 02:34
hami bey selamlar syagruslarIn son resimleri bunlar torbalarI 1ay önce büyüttüm düzenli izelement uygulamasI yapmama ragmen renkler birtürlü istedigim gibi olmad1 acil reçete bekliyorum iyi çalIsmalar.52715