PDA

View Full Version : Palmiye

Sayfalar : 1 2 3 [4]

sadecegeçen
19-03-2014, 18:23
Sn. Sadecegecen; Ben mengenede tohumun sert kabuğunu catlatip ekiyorum. Soğuk katlamaya gerek kalmıyor.

Bak bu hiç akılma gelmemişti. Yarın ektiklerimi çıkarıp çatlatayım o halde. teşekkürler

Muhsin Hanif
26-03-2014, 15:15
1,5 ay önce diktiğim 2 fidandan birinin yaprakları sararmaya başladı. Önce en küçük yaprağı sararıp karardı, şimdi diğerleri de sanki başladı.
Konuları okudum, araştırdım ama işin içinden çıkamadım. Sebebi ve yapmam gerekenler konusunda yardım ederseniz sevinirim.

bluemercan
05-04-2014, 10:37
Syn Hami bey. Kral palmiyesi Kuşadası'nda yetiştirilebilir mi acaba ? Gödesi ince yer kaplamayan yuvarlak değil de uzun yapraklı palmiye türlerinden yetiştirmek istiyorum. Resimde gördüğüm kadarıyla Kral palmiyesi de bu türden. Başka önerebileceğiniz tür var mıdır ?

In God We Trust
08-04-2014, 15:57
Çırağanda yürürken bir palmiyenin meyvesini kopartmıştım saksıların içine tohumunu attığımın bile farkında değildim çimlenmiş cinsinin ne olduğu falan bilmiyorum :D

kelebek çalısı
01-05-2014, 01:14
Bu haliyle denizlerdeki mercan oluşumunu çağrıştıran Trachycarpus fortunei çiçekleri.

488102

Tohumcu Nılgun
01-05-2014, 12:11
Arkadaslar, dùn fotografladigim Palmiye agaclari, tùrleri hakkinda bir bilgim yok.

Cicek tomurcuklari bana balik havyarini animsatti.

kelebek çalısı
01-05-2014, 12:19
Arkadaslar, dùn fotografladigim bir Palmiye, tùrù hakkinda bir bilgim yok.

Cicek tomurcuklari bana balik havyarini animsatti.

Benim palmiyemin cinsinden. Trachycarpus fortunei, Çin yelpaze palmiyesi. Dün lale başlığındaki eklediğiniz fotoğrafların detayında gördüğümde tanımıştım. Dekoratif ve zarif bir palmiye cinsi olduğu için peyzajda kullanımı yaygın. Tabi bir de kış dayanıklılığı yönünden de kendisine kocaman bir 'tick mark' veriyoruz. :)

In God We Trust
14-05-2014, 20:34
Palmiye çiçeklerine arı konuyor mu acaba çok merak ediyorum tozlaşma nasıl oluyor?

damla.
19-05-2014, 20:14
Merhaba,
Bahcemizde 18 yillik 2 adet palmiyemiz var. Fakat dikerken ileriyi dusunemedigimiz icin su an palmiyelerimiz hem diger agaclarimiza hem de site elektrik direklerine zarar vermeye basladi. Agaclarimizi kesmek istemiyoruz. Agaclarin kac yasinda olursa olsun sokulup tekrar dikilebilecegini ogrendik. Bize yardimci olabilir misiniz? Transfer isini yapan yerlere nasil ulasabiliriz? Palmiyelerimiz icin satis islemini nasil gerceklestirebiliriz?

Tesekkurler.

Nautilus Cycad
29-05-2014, 21:49
Satmak mı istiyosunuz ? Yer değiştirmek mi ?

onur77
03-07-2014, 15:47
Selam arkadaşlar, palmiyelere karşı merakım var şu ana kadar tohumdan Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera, Chaemerops humilis,Phoenix canarinesis ve Phoenix dactylifera nin farklı türlerini yetiştirdim. Washingtonia robusta,Kraliçe palmiyesi ve Bismarckia Nobilis tohumları arıyorum yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı bende isteyen olursa Trachycarpus fortunei ve Washingtonia filifera tohumu gönderebilirim teşekkürler.

Nautilus Cycad
16-07-2014, 23:34
Selam arkadaşlar, palmiyelere karşı merakım var şu ana kadar tohumdan Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera, Chaemerops humilis,Phoenix canarinesis ve Phoenix dactylifera nin farklı türlerini yetiştirdim. Washingtonia robusta,Kraliçe palmiyesi ve Bismarckia Nobilis tohumları arıyorum yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı bende isteyen olursa Trachycarpus fortunei ve Washingtonia filifera tohumu gönderebilirim teşekkürler.

Bence o yetiştirdiklerin gayet güzel bitkiler. Diğer saydığın 3 bitki de Balıkesirde malesef olmaz.. İzmir'e bile adaptasyonu çok sıkıntılı oldu. Baya kayıp verdim. Yanlışım var ise biri beni düzeltsin :)

Kar-Dem
18-07-2014, 00:04
Herkese Merhaba ,
Ben Manisa - Akhisar'da bu bölge iklimine uygun palmiye türleri yetiştirmek istiyorum. Şu anda Washingtonia Filifera tohumdan az miktarda çimlendirdim. Ama daha çeşitli ve adetsel olarak daha fazla üretim yapmak istiyorum.
Bu konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla...

Gülsüm48
19-08-2014, 08:13
Arkadaşlar ben Palmiye tohumu bulamadım. Elinde olan var mı?

yavuzaltun
26-08-2014, 18:37
Sayın hami başoğlu ben Düzcede yaşıyorum ve bahçemde palmiye yetiştirmek istiyorum sizce Düzcenin iklim şartları ve toprağına uygun palmiye cinsi hangisidir ve nereden temin edebilirim şimdiden teşekkür ederim.. :)

aydoner
03-09-2014, 21:03
Datça hurması Datça bölgesinde dağlarda taş, kaya arasında yetişiyor zaten. Hemde tohumlardan ne kadarı toprağa karışırsa, müdahalesiz...

igalikuni
19-10-2014, 12:13
bu Cycaslar türü palmiyelerin yetişme süreleri çok fazla ben en çok washingtonia robusta tarzı palmiyeleri seviyorum , hem hızlı büyüyorlar hemde güzel görüntüleri ile insanın içini rahatlatıyor .

nasah8
16-11-2014, 11:28
kral palmiye tohumu lazım (mersinden)

nasah8
16-11-2014, 11:29
kral palmiye tohumu lazım (mersinden) hasan mail:
nasah7@mynet.com

nasah8
16-11-2014, 11:30
serada deneme ekimi yapmak istiyorum.

oceaneagle55
06-01-2015, 10:29
Selamlar.Elimde fazla miktarda ithal palmiye besinim mevcut isteyen arkadaşlar özelden mesaj atabilir.

benares
13-06-2015, 13:40
Bu washingtonia filifera ya da robusta mı?

esenatilla
03-07-2015, 09:12
563630

563631

563632

Sevgili arkadaşlar,

İzmir foça daki evimin bahçesinde , kanarya adası palmiyesi olduğuınu tahmin ettiğim, bolca yabani hurma ve yavru veren palmiyem mevcut. Bu palmiyeyi satmayı düşünüyorum yaklaşık 5-7 metre civarı, ayrıca bahçem de 4 tane de 3-5 metre civarı palmiyem mevcut ekte resimlerini paylaştım, fiyat olarak ne civarda ederler , görüş ve yorumlarınızı bekliyorum.

BesteM
06-11-2015, 13:05
Amerikada yasiyorum bahceler sokaklar parklar kisaca her yer palmiye. ama ben bir turlu sevemedim bu agaci nedense :(

Nautilus Cycad
27-11-2015, 23:57
Amerikada yasiyorum bahceler sokaklar parklar kisaca her yer palmiye. ama ben bir turlu sevemedim bu agaci nedense :(

Ocak ayında Floridaya geliyorum... Palmiyeler ile ben ilgilenirim :) Cennet orası

Kemal Kabcık
20-01-2016, 12:06
Az önce palmiye tohumlarını, palmiye ağacı altından topladım!. Taze tohum olduğu için, çimlenmenin yüksek oranda olacağını düşünüyorum!.

Bazı palmiye tohumlarının siyah kabuğu soyulmuş vaziyette ve kahverengiye bürünmüş!. Kahverengi tohumların çimlenmesi mümkün müdür?.

Antalya iklimine göre; kaç litrelik saksıya ve ne zaman dikmeliyim?.

Palmiye fidanlarının bakımını 3 yıl kadar sürdürdükten sonra, palmiye fidanlarımı satmayı düşünüyorum!.

Palmiye fidanlarının 3 yıllık bakım süresine kaç litrelik saksı daha uygundur?.

SAYGILARIMLA!... TEŞEKKÜRLER!...

m_erkan_m
27-04-2016, 23:21
]Selamlar. Aynı konu ile ilgili palmiye hastalıkları ve zararlıları konu başlığında detaylı olarak yardım talebinde bulundum. Sizce sıkıntısı ne olabilir.

Eray717171
03-01-2017, 21:01
Merhabalar suan Malezyadayim ve malum burasi tropikal iklime sahip ve tum yil yaz ve acaip nemli bir ulke.Burda gordugum palmiye ve diger meyve cekirdeklerini turkiyeye getirmek istiyorum ama nasil sakliycagim ? Guneste kurutma gibi imkanim yok surekli nemli.bir yer acaba bilen birisi tohumlari nasil sakliyacagimu yazabilirmu? Tesekkur ederim...:)

dincerciftci
19-06-2017, 13:56
Merhabalar arkadaşlar,

Kral Palmiye ağacı istanbulda yetişirmi yoksa ölürmü bilgisi olan varmıdır?

ParanormaI
20-08-2017, 20:47
TURiZM iÇiN MUHTEŞEM BiR NÜANS; EGE VE AKDENiZ KIYILARIMIZDA; MiMAi GiBi, HAWAii GiBi, YA DA MALDİV LER GiBi TROPİK PLAJLAR YARATILABiLiR...

Keşfedilmemiş bir tür; soğuğu tolere edebilen, hastalıklara dirençli.

Madagaskar ın sarp ve yüksek rakımlı yerlerinde yabani olarak yetişen bir palmiye türü.

Görsel açıdan hoş ve coconut a en çok benzeyen palmiye türü.

Botanik ve Peyzaj işinde uğraşanlar için muhteşem bir seçim sanırım. Tabi tohumu nasıl temin edilir bilemiyorum.

ParanormaI
20-08-2017, 23:10
Daha önce mesajımı yanlışlıkla kaldırmışım

Akdeniz ikliminde; Hindistan cevizi ağacı adaptasyonuna nispeten daha kolay yetiştirilebilecek muadil bir palmiye türü daha.

Brezilya nın 9b 10a 10b bölgelerinde yetiş tiri le bildiğine göre, akdeniz bölgesine rahatlıkla adaptasyonu sağlanabilir.

Hem peyzaj, hem de ticari amaçlı (süs eşyaları) meyveleri kullanılabileceğini düşünüyorum.

Tohumları tesbihcilerden temin edilebilir.

ParanormaI
20-08-2017, 23:30
üçüncü bir tür daha...

Tohumlardan tesbihçilerde var.

Eukalyptus
11-03-2018, 17:16
Kral palmiyesi,
özellikle yarı gölge alanlarda Akdeniz kıyı şeridimizde rahatlıkla uygulanabilir.

https://www.google.com.tr/maps/place/Os%C3%B3rio,+Rio+Grande+do+Sul,+95520-000,+Brezilya/@-29.8914346,-50.2651479,3a,55.2y,317.12h,93.74t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5fGq9WlTw8UHNz8FY5VzZw!2e0!7i1 3312!8i6656!4m13!1m7!3m6!1s0x9575073afb5fde09:0x4a 5596616016524a!2sUruguay!3b1!8m2!3d-32.522779!4d-55.765835!3m4!1s0x95186607a0d8a30b:0x1f868499f78b9 231!8m2!3d-29.8918528!4d-50.2624512

Sanırım güney amerikanın koşulları güney Türkiye sahillerine eş değer.

Eukalyptus
18-03-2018, 13:06
işte size gerçekten kral gibi bir palmiye " Kral Palmiyesi "
Arconthophoenix alexandrae
bu tür akdeniz şeridinde yarı gölge-gölge mekanlarda kullanılabilecek en muhteşem palmiye türüdür.
Soğuğa pek dayanıklı değil ama rüzgardan korunan bölgelerde mükemmel gelişim gösteriyor.
Bu resim Antalya Manvgatta uygulamasını 4 yıl önce yapmış olduğum
bir otel bahçesinden.

Roystonea regia: bu ayrı bir tür sanırım?

Eukalyptus
18-03-2018, 13:12
Sevgili Karakule,
öncelikle tohumları nasıl temin ettiğini sormak isterim.
Tohumların menşei ve toplanma tarihi nedir?King Palm yani Arconthophoenix alexandrae olduğundan emin misin?
en az 2/3 gün ılık ve de fungusitli suda bekletmek ve tohumu zımpara türü bir aşındırıcı ile muamele etmek doğru bir yaklaşımdır.
Ama ekimden sonra çıkarıp tekrar suya koymak doğru değil.
Çimlenme doğru ekim şartlarında 2/3 ay arası bir zamanda olacaktır.
Aşırı sudan kaçının.Ama toprak nemini kesinlikle kaybetmesin.
Çimlenme için herhangi bir Katalizör kullanmaya gerek yok.
gece gündüz sıcaklık farkının da etkin olacağını düşünmüyorum.
sıcak bir ortamda tutun.
Aşağıda 4 yıl önce İberotel Serra Palace ( Manavgat ) a diktiğim Kral palmiyelerini görebilirsin.
Yarı gölge ortamlar gelişim için daha uygun.
Sabredin derim.

sera gibi iki bina arası, burası rüzgar ve don görmez, hindistan cevizide denenebilirmi?

thunderon
26-03-2018, 11:18
bunlarda benim tohumdan yetiştirdiklerim bu sene ikinci yılları olacak.

siflera12
19-05-2018, 16:24
Palmiyem [emoji7][emoji171][emoji171]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180519/c4cbee135ed684e81d73e9e7de90dcd4.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

m3ren
12-07-2018, 11:20
Merhaba benim bahçede 2 adet uzun boylu palmiye var.Yazın budanmazsa çicekleri havuza dökülüyor.Kışın da siyah meyveleri zemini boyuyor.Boyları çok uzadığından bakımı da cok zor oluyor.Bakımı zor olmasa çok memnunum.Acaba bunları ne yapabilirim.Bu ağaçları satın alan yerler var mıdır?

thunderon
13-07-2018, 09:02
Satışa çıkarabilirsiniz internette sizin gibi satışa sunulan ilanlar görmüştüm.

izmirliyiz35
31-07-2018, 14:52
Merhaba foruma yeni katıldım 10 gün önce dökülen tohumlardan çıkan palmiyeleri poşetlere diktim son halleri attığım fotoğraflardaki gibi her gün suluyorum ama yaprakları gün geçtikçe kuruyor acaba yanlış zamanda mı diktim

https://i.hizliresim.com/NDDQVg.jpg

https://i.hizliresim.com/aYYZq2.jpg

https://i.hizliresim.com/Y66GPk.jpg

cevval
11-01-2019, 14:16
BU GÜPREDEN KULLANSAK PALMiYELERi DiRiLTiRMi, DON VURMUŞ YA DA KURUYAN AĞAÇLARl FELAN KURTARlYOMUŞ AMA

https://www.youtube.com/watch?v=glsbASwyUZA

https://www.youtube.com/watch?v=_dZAuVXA5hg

Sensеnol
13-01-2019, 06:12
Sanırım Hami beyden ses yok, bana da Roystonea regia ile Beccariophoenix fenestralis tohumu lazım, yardımcı olabilirmisiniz. İskenderun koşulları için bu iki türden hangisi daha soğuğu tolere edebilir, ayrıca üretimini yapmak mümkünmü?

Beccariophoenix fenestralis bu güney afrikada yetişen bir palmiye türü ve sanırım soğuğa ve kuraklığa çok daha dayanıklı?

Floridaya gitmiştim orada gördüm, harika ve heybetli palmiyeler, şehri mükemmel ve zengin gösteriyor, hatta bir o kadar egzotik gösteriyor. Roystonea regia miami sahillerinde çok var, miami de, hava şartları ise, eksi -3°C dereceleri görüyor, bukadar soğuğu tolere edebiliyorsa iskenderun ya da adana civarında da yetişebilir.

adаlı
17-01-2019, 23:56
BELKi DE PROBLEM DON OLAYlDlR...

www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/42823.htm

Syn Hami bey. Kral palmiyesi Kuşadası'nda yetiştirilebilir mi acaba ? Gödesi ince yer kaplamayan yuvarlak değil de uzun yapraklı palmiye türlerinden yetiştirmek istiyorum. Resimde gördüğüm kadarıyla Kral palmiyesi de bu türden. Başka önerebileceğiniz tür var mıdır ?

Hicabi Öztürk
11-02-2019, 12:00
Belki inanmayacaksınız ama palmiye türlerinin hepsi tropikal kökenlidir. Akdeniz palmiyesi olarak bilinen çeşitler bile akdenize ait değildir.

Kaldıki hindistan cevizini akdenize uyarlamayla vakit öldürüyorsunuz.

Datçadaki palmiyelerin kanarya adaları kökenli olduğunu da unutmadan belirtmek isterim.

Onları rahat bırakın, çünkü kışları sıcak geçen iklimleri seviyorlar.

siflera12
11-02-2019, 12:07
Belki inanmayacaksınız ama palmiye türlerinin hepsi tropikal kökenlidir. Akdeniz palmiyesi olarak bilinen çeşitler bile akdenize ait değildir.

Kaldıki hindistan cevizini akdenize uyarlamayla vakit öldürüyorsunuz.

Datçadaki palmiyelerin kanarya adaları kökenli olduğunu da unutmadan belirtmek isterim.Bu meyvelerin tropikal olması ülkemizde yetişmeyeceği anlamına gelmiyor ona bakılırsa mango , kahve , liçi , longan gibi meyvelerde tropikal olmasına rağmen ülkemizde yetiştirilebiliyor yani bu Hindistan cevizininde yetiştirilebileceği anlamına gelir hiçbir şeyi denemeden bilemezsiniz [emoji57]

Elese Pekі
15-02-2019, 13:58
Bu meyvelerin tropikal olması ülkemizde yetişmeyeceği anlamına gelmiyor ona bakılırsa mango , kahve , liçi , longan gibi meyvelerde tropikal olmasına rağmen ülkemizde yetiştirilebiliyor yani bu Hindistan cevizininde yetiştirilebileceği anlamına gelir hiçbir şeyi denemeden bilemezsiniz [emoji57]

Realist olmak, zaman telef etmekten iyidir, insanlara doğru bilgiler tahsis etmelisiniz, olduğu kadar olmadığı kaderdir, yetişmeyenler elbette vardır, zorlamamak lazım gelir.

siflera12
15-02-2019, 14:07
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190219/942ef101449d0d2306408dcaa6d109d3.jpg

siflera12
15-02-2019, 14:23
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190219/da9d498dbd97d7ab09ff77f35e5414be.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190219/70abf464f0e8b6dcae043be560e9c7cd.jpg

niveyağı
24-02-2019, 14:40
Bu meyvelerin tropikal olması ülkemizde yetişmeyeceği anlamına gelmiyor ona bakılırsa mango , kahve , liçi , longan gibi meyvelerde tropikal olmasına rağmen ülkemizde yetiştirilebiliyor yani bu Hindistan cevizininde yetiştirilebileceği anlamına gelir hiçbir şeyi denemeden bilemezsiniz [emoji57]

Yemin içerimki vardır gördüm çünkü muz yetişiyor tükiyede https://www.youtube.com/watch?v=lZVzn3e7jS0

Tükendim Olric
26-02-2019, 19:59
acaba :( çöl bitkilerini egede yaşamaya zorladığım için yerlerini yadırgayıp bunalımamı girmiş olabilirlermi..benimde hurmalarım çok yavaş büyüyorlar,onlarada antidepresan versem biraz olsun mutlu görünürlermi

Αslantaş
27-02-2019, 23:17
acaba :( çöl bitkilerini egede yaşamaya zorladığım için yerlerini yadırgayıp bunalımamı girmiş olabilirlermi..benimde hurmalarım çok yavaş büyüyorlar,onlarada antidepresan versem biraz olsun mutlu görünürlermi

Egenin nemli iklimini pek sevmez, kuru tropikal çöl palmiyesidir hurma ağacı. Meyve vermez verir fakat yalancı hurma denir adına. Kuşlar bile yemiyor neyazıkki, süs bitkisi amacı ile kordonlara ahenk katar sadece.

characters
28-02-2019, 16:28
Roystonea regia tohumu getirttim bakalım Adana da hayatta kalabilecek mi...

dansçı
01-03-2019, 03:25
bende ebaydan tohum siparişi verdim

siflera12
01-03-2019, 11:55
bende ebaydan tohum siparişi verdimUmarım çimlenirler.

evet sıradaki
01-03-2019, 21:58
Palmiye boceği için bir ilaç veya önlem varmı?

vero beach
01-03-2019, 23:09
Palmiye boceği için bir ilaç veya önlem varmı?

Sanırım çare yok, ağacı kesip odun yapabilirsiniz :(

Telepatik
02-03-2019, 21:05
Sanırım çare yok, ağacı kesip odun yapabilirsiniz :(

Bizim 25 yıllık palmiyemizde öldü ve belediye imha etti.

Sensеnοl
03-03-2019, 17:41
Bizim 25 yıllık palmiyemizde öldü ve belediye imha etti.

Yani önlemi yokmu??

siflera12
04-03-2019, 05:18
Palmiye boceği için bir ilaç veya önlem varmı?Bölgedeki Ziraat mühendislerinden yardım alabilirsiniz.

23There23
04-03-2019, 20:14
ülkemizde yetişen palmiyelerin tamamının meyvesi yenmeyen türde sanırım. birde bu hastalık olayı çıktı son yıllarda.

geçenlerde bu konu ile ilgili sohbet ediyorduk bir kaç kişi, içlerinden biri, ünvanı nedir bilmiyorum, çok ilginç bir ifade kullandı ve bize çok yadırgayıcı geldi, mantığını tam anlayamadık ama...

...karadeniz sahillerini gezdim palmiyeler, istanbulu gezdim palmiyeler, egeyi akdenizi gezdim palmiyeler her yer palmiyeler, sen akdeniz ülkesisin kendine gel diyerek gülümsedim, dedi ve ekledi; akdeniz ülkelerinde palmiye olmasından çok hiç olmaması daha hayırlı dedi.

neden dedik? şuan biraz şok oldunuz, fakat biraz araştırın neden buna karşı olduğumu anlayacaksınız dedi...

bunun cevabını bulamadık, bilen varmı, neden akdeniz ülkelerinde palmiyeler olmamalı, bunun neresi yanlış?

sadece ekvator veya tropikal çöllerde falanmı yetişmeli mantığını tam çözemedim?

palmiyeler ne zamandan beri ülkemizde varlar, yani bu toprakların yerlisi değillermi?

thunderon
06-03-2019, 06:22
bunlarda benim tohumdan yetiştirdiklerim bu sene ikinci yılları olacak.

Tohumdan yetiştirdiğim palmiyeler üçüncü yıkında bu sene çok büyüdüler bir yıldır kendi yerinde köklerini iyice saldı bı yaz asıl büyümeyi göreceğiz ***

sardalya
06-03-2019, 12:23
ülkemizde yetişen palmiyelerin tamamının meyvesi yenmeyen türde sanırım. birde bu hastalık olayı çıktı son yıllarda.

geçenlerde bu konu ile ilgili sohbet ediyorduk bir kaç kişi, içlerinden biri, ünvanı nedir bilmiyorum, çok ilginç bir ifade kullandı ve bize çok yadırgayıcı geldi, mantığını tam anlayamadık ama...

...karadeniz sahillerini gezdim palmiyeler, istanbulu gezdim palmiyeler, egeyi akdenizi gezdim palmiyeler her yer palmiyeler, sen akdeniz ülkesisin kendine gel diyerek gülümsedim, dedi ve ekledi; akdeniz ülkelerinde palmiye olmasından çok hiç olmaması daha hayırlı dedi.

neden dedik? şuan biraz şok oldunuz, fakat biraz araştırın neden buna karşı olduğumu anlayacaksınız dedi...

bunun cevabını bulamadık, bilen varmı, neden akdeniz ülkelerinde palmiyeler olmamalı, bunun neresi yanlış?

sadece ekvator veya tropikal çöllerde falanmı yetişmeli mantığını tam çözemedim?

palmiyeler ne zamandan beri ülkemizde varlar, yani bu toprakların yerlisi değillermi?
Yadırgayıcı gelmesin, doğanın bir düzeni, ölçüsü işleyişi var, birilerinin bunlardan rant sağlaması hedef saptırıcı olabiliyor. Tanrı maketliğine soyunmaya lüzum yok, doğanın dengesi ile oynarsanız uzun veya kısa vadede sonuçlarına katlanmak zorunda kalabilirsiniz.
İstilacı bitkiler, istilacı hayvanlar bunun en büyük örneğidir, kimi zaman hiç beklenmedik sürprizler, kimi zaman kısa-uzun vadede sorunlar ile karşılaşmak kaçınılmaz olabiliyor, kırmızı palmiye böceği sorunu belkide bunlardan sadece biriydi, bilemeyiz...
Önemli olan ise, evvela, endemik bitkilere sahip olmalıyız, dolayısı ile bunda şaşırılacak bir durum yok, sorgulamak, ezber bozmak size doğru yolu gösterecektir, kalabalıklarca genel olarak benimsenmiş alışkanlıkların gözünüzü boyamasına izin vermeyin.
Çünkü 'gerçek bilgiler som altın gibi nadir bulunur, fakat yanlışlar ise, tıpkı çakıl taşı gibi zaten ekseridir'

benares
08-05-2019, 18:46
washingtonia türü bir palmiye ama hangi türü ve bu palmiyenin aynısını nereden bulabilirim?