View Full Version : Kaktüs Hakkında Genel Bilgiler
CACTUS
“Kaktüs”
Botanik Adı: Cactus
Türkçe Adı: Kaktüs
Familyası: Cactaceae
Vatanı: Kaktüslerin anavatanı Amerika kıtası ve yöresindeki adalar olup, en çok kaktüs türüne Meksika’da rastlanmaktadır.
Tanımı: Kaktüs adı Yunanca’da “dikenli bitki” anlamına gelen “kaktos” kelimesinden gelmektedir. Yaprakları hemen hemen kaybolmuş, bunların yerini dikenler almıştır. Gövde genelde dilimli, köşeli, kıvrımlıdır. “Areol” adı verilen kadife tüylü diken dipleri en belirgin özelliğidir. Çiçekleri güneşi yansıtmak için saten gibi parlak, kısa ömürlü, maviden başka her renktir.
Diğer Türleri: Doğada 5.000 türü bulunan Cactaceae familyasını 3 altfamilyaya ayırmak ve bu altfamilyaları oluşturan önemli cinsleri şu şekilde sıralamak olanaklıdır.
1. Altfamilya: Peireskioideae (ince ve uzun, çoğu hala yapraklı kaktüsler): Peireskia.
2. Altfamilya: Opuntioideae (gelişme noktalarından sürgün veren, yassı veya sütunumsu kaktüsler): Opuntia.
3. Altfamilya: Ceroideae (diğer top ve sütun formlu kaktüsler): Aporacactus, Astrophytum, Cephalocereus, Cereus, Chamaecereus, Echinocactus, Echinopsis, Epiphyllum, Ferocactus, Mamillaria, Melocactus, Notocactus, Rebutia, Rhipsalidopsis, Trichocereus, Zygocactus.
YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde sıcağı çok severler. Kışın birçok kaktüs türü 6-10 oC arasında sıcaklığa gereksinim gösterir. Daha ılık iklimlerde yetişen bazı türleri ise sıcaklığı 10-15 oC olan yerlerde bulundurulur. Ancak, kaktüslerin iyi bir şekilde çiçeklenebilmeleri kışın su verilmeden aydınlık ve serin bir yerde tutulmaları ile sağlanır.
Orantılı Nem: Kuru havayı severler. Dolayısıyla % 50-60’lık nem yeterlidir.
Işık: Aydınlık ve güneşli yerleri severler. Eğer iç mekanlarda bulunduruluyorlarsa, güneşe bakan pencere önleri en uygun yerlerdir. Uzun süre yoğun gölge yerlerde bırakılan kaktüslerin yeni çıkan sürgünleri anormal uzamaya başlar ve renkleri açık yeşil, giderek sarıya dönüşür. Bitkiler kışın daha az aydınlık yerlerde tutulabilir. Kışı gölge yerlerde geçiren kaktüsler, İlkbaharda güneşe birdenbire değil, alıştırılarak çıkarılmalıdır.
Saksı Harcı: Kumlu, süzek toprakları severler. Yeterli havalanma ve drenaj sağlayabilmek için karışımların en az 1/6’sı kaba dişli kumdan oluşmalıdır. Genel olarak kaktüs yetiştiriciliğinde kullanılan saksı toprakları hacim olarak 1 kısım tınlı toprak, 1 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım kaba dişli kum ve 1 kısım odun kömürü, tuğla veya saksı kırığının karışımıyla elde edilmektedir. Ayrıca, hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, yaprak çürüntüsü, kaba dişli kum ve yanmış ahır gübresinin karışımından oluşan harç da kullanılmaktadır. Bazı kaktüslerin büyütülmesinde ise 1:1:1 veya 2:1:1 oranlarında perlit, turba ve yaprak çürüntüsünün karışımından yararlanılmaktadır.
ÜRETİM TEKNİĞİ
Kaktüsler hem Generatif (tohum ile), hem de vegetatif (çelik, aşı, ayırma ile) yöntemlerle üretilebilmektedir. Uygulamada vegetatif üretim daha kullanışlıdır. Ancak, fazla miktarda üretim söz konusu olduğunda, tohumla üretim yöntemi yeğlenir.
Tohum ile Üretim: Tohumlar genellikle 1 yıl bekletildikten sonra ekilir. Ancak Epiphyllum (Atlas Çiçeği) ve Zygocactus’un (Yılbaşı Çiçeği) tohumları taze iken ekilmelidir. Çimlenme süresini kısaltmak için, iri ve sert kabuklu tohumlar ekimden önce suda ıslatılır veya mekaniksel yollarla aşındırılır. Ekim İlkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapılır. Tohumların çimlendirilmesinde, hacim olarak eşit miktarlarda orman toprağı, turba ve kumun karışımından oluşan harç kullanılabilir. Bu karışıma bir miktar odun kömürü tozu eklenmesi yararlıdır. Tohumlar, yine hacim olarak eşit miktarlarda yaprak çürüntüsü, dişli dere kumu ve odun kömürü karışımına da ekilebilir-ler. Çimlendirme ortamının yüzeyine 3-4 mm aralıklarla ekilen tohumların üzerleri kendi irilikleri kadar harç tabakası ile örtülür. Çok ince tohumların üzeri örtülmez, düzgün bir tahta parçasıyla hafifçe bastırılır. Ekim işi bittikten sonra tohum yastığı süzgeçli kova ile sulanır ve üzeri camla örtülür. Kaktüslerin çoğu ışıkta çimlendik-lerinden, yastık veya kasalar aydınlık bir yerde bulundurulur. Çimlenme süresince ortam aynı şekilde nemli kalmalı; sıcaklık gündüz 20-30 oC, gece ise 18-20 oC dolayında tutulmalıdır. Kaktüs cinslerine bağlı olarak çimlenme 4 gün ile 1 yıl içerisinde olur. Sözgelişi, Rebutia cinsi kaktüslerde çimlenme 4 gün içerisinde gerçek-leşmektedir. Fideler birbirine değinceye değin tohum yastığında bırakılmalı, daha sonra köklerine zarar verme-meye özen göstererek başka kasalara şaşırtılmalıdır. Genç bitkiler 1 veya 2 yıl sonra küçük saksılara alınırlar.
Çelik ile Üretim: Çelikler olgunlaşmamış sürgünlerden tepe çeliği tarzında ve büyüme dönemi içerisinde (Haziran-Eylül ayları arasında) alınırlar. Kesim işi keskin bir bıçakla kuru ve güneşli bir havada yapılır. Köklerin yanlardaki diken diplerinden çıkmasını önlemek için çeliklerin alt kısımları konik bir şekilde yontulur. Hazırlanan çelikler yara yerinin kuruması için sıcak, gölgeli ve havadar bir yerde 2-3 gün bekletilir. Kesim yeri tümüyle kuruyan çelikler, köklendirilmek üzere bir miktar odun kömürü tozu ile karışık dişli dere kumu veya perlit içerisine dikilirler. Köklendirme ortamı olarak, eşit hacimlerdeki turba (veya yaprak çürüntüsü) ve dişli kumun karışımından oluşan harç da kullanılabilir. Çelikler uzun ise sallanma ve devrilmeyi önlemek için bir çubuk ile desteklenmelidir. Dikilen çeliklere su verilmemeli, sık sık su püskürtülmelidir. Bu koşullarda çelikler 10-15 gün ile 1 yıl içerisinde köklenirler. Kökler 2-3 cm’lik bir uzunluğa erişince, köklenme yastığından alınarak normal kaktüs harcına dikilirler. Bu durumda yine kısıtlı su vermeye devam edilir.
Aşı ile Üretim: Bu üretim yöntemi, köklerinin duyarlılığı nedeniyle nemli toprakta uzun süre kalmaları halinde çürüyebilen; özümleme olayını gerçekleştiren yeşil renkten yoksun oluşları nedeniyle kendi kendilerine yaşaya-mayan; az veya çok yavaş büyüyen kaktüs türlerinde uygulanmaktadır. Aşı ile üretimde anaç olarak kökleri duyarlı olmayan ve hızlı büyüyen Cereus türleri seçilir. En çok yeğlenenler Eriocereus jusbertii, Trichocereus spachianus, Trichocereus pachanoi, Cereus peruvianus ve Myrtillocactus geometrizans’tır.
Aşılamada ilke, anaç ve kalem olarak seçilen iki kaktüsün ana damarlarının bir veya birkaç yerinden birbirleriyle kaynaşmasıdır. Aşılama için en uygun zaman kaktüslerin büyümeye başladıkları dönemdir. Sıcak havalarda yapılan açıların tutma şansı daha yüksektir. Her iki kaktüsün birbiriyle kaynaşması, 2-3 gün ile birkaç hafta arasında değişir. Anaç olarak kullanılacak kaktüsün aşılanacak kısmı en az 3-4 aylık, en çok 2 yıllık olmalıdır.
Anaç kaktüs temiz ve keskin bir bıçak veya jiletle uygun yerinden kesilir. Tepesi düzgün olara kesilen anacın kenarları da, kuruyup büzüldüğü zaman kalem olarak kullanılan kaktüse baskı yapmaması için eğik olarak kesilir. Kesim aleti temizlendikten sonra, aşı kalemi olarak kullanılacak kaktüs de alt kısmından kesilir ve kenarları alınır. Kesilen kısımların kurmaması için hemen kalem kaktüs anacın üzerine oturtulur ve bir iki kez çevrilerek arada kalan hava dışarı çıkartılır. Ana damarların herhangi bir noktadan birbirine değmesi sağlanır. Kaktüslerin damarları kaynaşıncaya değin temas halinde kalmalarını sağlamak için üzerlerine bir ağırlık konabilir. Paket yapmak için kullanılan lâstik bantlar gerilerek de istenen ağırlık sağlanabilir. Aşılama işlemi bittikten sonra bitki sıcak ve gölge bir yere konularak, saksı toprağı nemli tutulur. Bir veya iki hafta kadar sonra bağlantılar çözülebilir. Aşı tutan kaktüs 3-4 hafta sonra belirgin biçimde büyümeye başlar. Büyüme görülmez ise bitki yeniden aşılanabilir.
Ayırma ile Üretim: Bazı kaktüs türleri yavru oluştururlar. Bunlar kolayca koparılabilir, ancak ana bitkiden keskin bir bıçakla ayrılmaları daha uygundur. Yavruların en uygun ayırma zamanı Haziran-Eylül arası ve İlkbahar’dır. Yavru kaktüsler, içerisinde normal kaktüs harcı bulunan küçük saksılara alınırlar.
BAKIM ÖNLEMLERİ
Saksı Değiştirme: Yavaş büyüyen kaktüslerin saksıları 3-4 yılda bir, hızlı büyüyenlerin ise 2-3 yılda bir kez değiştirilir. Çok küçük saksılarda yetiştirilen kaktüslere ise, her yıl saksı değiştirme işlemi uygulanır. Saksı vr toprak değiştirme işlemi genellikle ilkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapılmalıdır. Saksısı değiştirilecek kaktüsler, köklerin zedelenmeden saksı duvarından ayrılmasını kolaylaştırmak için bir iki gün önceden hafifçe sulanırlar. Kılcal kökler hafifçe zedelendiği için, saksı değişiminden sonra bir hafta süreyle kaktüslere su verilmez. Su kaybını azaltmak için bitki gölge bir yerde bulundurulur ve ara sıra üzerine su püskürtülür. Yeni saksı eskisinin büyüklüğünde veya ondan bir boy büyük alınır. Daha büyük saksı kullanıldığı zaman, bitkinin sürgün gelişimi iyi olur, fakat çiçek açmaz. Kaktüsleri küçük seramik saksılara dikmek, onlara güzel bir görünüm kazandırır. Ancak, bu kapların büyük bir bölümünde akıtma deliği bulunmamaktadır. Eğer dip kısımda delik açma olanağı yoksa, birkaç küçük çakılla bir drenaj tabakası oluşturulur ve seramik saksılara ilke olarak daha seyrek su verilir.
Gübreleme: kaktüslere diğer iç mekân bitkilerinde kullanılan (sözgelişi N:P2O5:K2O oranı 6:4:6 olan) gübre karışımları verilirse, gevşek dokulu ve sağlıksız olarak büyürler. Bu nedenle kaktüslerin beslenmesinde kullanılan gübre karışımları daha az N, buna karşılık daha fazla P ve K içermelidir. Kaktüs gübrelerinde en uygun oran 4:7:9 şeklindedir. Kaktüsler gelişme dönemine rastlayan İlkbahardan Sonbahara değin (genellikle Mart-Ağustos ayları arası) haftada veya 15 günde bir kez 1-2 g gübre 1 lt su içerisinde eritilerek verilebilir. Dinlenme dönemlerinde bitkilere gübre verilmemelidir.
Sulama: Kaktüslere su verilmeye dinlenme döneminin bittiği Şubat-Mart aylarında seyrek olarak (yaklaşık 15 günde bir) başlanır. Ancak çiçeklenecek bitkilere tomurcuklar iyice irileşinceye değin su verilmemelidir. Yazın bitkiler 4-5 günde bir bolca sulanarak saksı toprağının suya iyice doyması sağlanmalıdır. Sıcak havalarda üzerlerine su püskürtülmesi yararlı bir önlemdir. Sonbaharda verilen suyu yeniden azaltılmalı, kışın (dinlenme ve tomurcuk oluşumu döneminde) ise özellikle soğuk yerlerde bulundurulan kaktüslere hiç su verilmemelidir. Çünkü, bitkiler bu dönemde su gereksinimlerini, gövdelerinde depoladıkları kendi özsularından karşılarlar. Ancak, Kasım-Şubat ayları arasında sıcaklığın 10 oC’den daha yüksek olduğu yerlerde bulundurulan kaktüslere ayda bir püskürtme ile çok az su verilebilir. En uygun sulama suyu pH derecesi 4,5-6,5 olan yağmur suyudur. Yağmur suyu sağlanamazsa, çeşme veya kuyu suları en az 24 saat dinlendirildikten sonra kullanılabilir.
Havalandırma ve Temizleme: Kaktüslerin bulundurulduğu yerler çok sıcak günlerde sık sık havalandırılmalı-dır. Böylece hastalık ve zararlıların olumsuz etkileri önlenebilir. Öte yandan, bitkilerin kirlenen kısımlarını sıvı sabun damlatılmış su ile temizlemek olanaklıdır.
Budama: budama yapılmaz. Yalnızca kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler temizlenir.
Hastalıklar ve Zararlılar: kaktüslerin önemli hastalıkları Kök ve Gövde Çürüklüğü (düşük sıcaklık ve aşırı nemden dolayı), Fusarium Solgunluğu, Kurşuni Küf ve Yaş Çürüklük (Botrytis cinerea); zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak Bitleri, kabuklu ve Unlu Bitler’dir.
Kaynak: Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri
Ateş Öztan
20-11-2006, 20:22
Bildiğim kadarıyla kaktüsler kök boğazlarından çürüyor. Onun için gövdenin toprakla temasını kesmek ve hep kuru kalmasını sağlamak için toprak yüzeyinde 1cm'e kadar kumlu bir tabaka yapmakta fayda var.
Ben kaktüslere bakımları çok kolay oldugu için ilgi duymuştum.
Bir ara yirmi kadar çeşit yaptım,şimdi beş tane kaldı.
Bir tanesi ondokuz yaşında,saçları beyazlamaya başladı.
Saksıya dikilecekse topraga yarıyarıya mil veya ince kum karıştırılıp
toprak saksılara dikilmeli,pilastik saksılar topragı çok nemli tuttuklarından
çürümeye sebep oluyorlar.Kaktüslerde fazla suyu hiç sevmezler
Toprak kurumaya yüz tutunca sulamakta fayda var.
Sıvı kaktüs gübreleride faydalı olacaktır
dulantes
02-06-2007, 12:31
Benim de 1 senedir kaktüsüm var.
Ama hiç çiçek açmadı:( her cinsi açıyor mu acaba?
ferdi binici
02-06-2007, 13:18
her kaktus değilde çoğu açar bazıları ie geç açar yani belirli bir olgunluğa ulaşmaları gerekir.tabii açmaları için onlara gerekli şartları oluşturmanız gerekir.öncelikle kışı soğukta ve çok az su **** hiç su kullanmadan geçirmeleri gerekiyor.böylelelikle dinlenme dönemine girecek ve çiçek açmak için gerekli gücü toplayabilecektir.ve tabii güneş bazı türler çiçek açmaları için uzun süre güneş almaları gerekmektedir.bazı türler de ise fazla güneş bitkiyi yakmamıza sebep olur bu yüzden cinslerini iyi bilmek gerekiyor benim 150 kaktüsüm var.7 enedir gerek kitap gerekse internetten araştırma yapmaktayım.eğer fotoğraflarını gönderirseniz bilgi vermeye çalışırım.
Sayın ferdi binici,
Yararlandığınız kitaplar konusunda sizden bilgi rica ediyorum. Yerli ya da yabancı olabilir. Kitapçıların bazılarında sukulentler ve kaktüsler hakkında bazı kitaplara rastladım fakat bilgi sahibi birisinden tavsiye ile satın almak daha mantıklı geldi. Şimdiden teşekkürler.
ferdi binici
02-06-2007, 19:43
Sevgili Ferdi,
Yararlandığınız kitaplar konusunda sizden bilgi rica ediyorum. teşekkürler.
merhaba
benim aldığım Türkçe kitaplar fazla bilgi içermiyor.Yabancı kitaplardan ise A pocket guade to cacti and succulents adlı kitap benim çok hoşuma gidiyor.sıcaklık istekleri çiçekleriinin boyutu gibi detaylı bilgiler mevcut.ama tabii her türü kapsamıyor.Kitaplar genellikle bazı türlere çok yer verirken bazılarına ise hiç yer vermiyor.
bottistar
06-06-2007, 12:14
Bildiğim kadarıyla kaktüsün çiçek açmasını bulunduğu ortama alışması, kışın güzel bir soğuk periyod geçirmesi, aldığı güneş, toprak, kaktüs besini, vs.. gibi parametreler etkiliyor. Tecrübelerine dayanarak en çok hangilerine dikkat etmeliyiz bizi aydınlatır mısın?
ferdi binici
06-06-2007, 23:49
Ferdi Bey,iyi günler dilerim.Benimde bir kaktüsüm var Acaba rebutia mıdır?):confused:
kusura bakmayın yoğunluğumdan ilgilenemedim.fotoğraf net değil ama rebutia olabilir ama mammillaria'**** benziyor.ama ne olursa olsun kaktüsünüz çiçek aça merak etmeyin biraz güneş gören bir yere koyun göreceksiniz açacaktır.
Ferdi Bey açan kaktüsleri ve sizdeki kaktüslerden bazılarını gördükten sonra ne yapmıyorum da açmıyorlar diye düşündüm. Bir dergide çakıl,cam kırıkları,kömür parçaları toprağın altına dizilir ise çiçek açarlar yazıyordu. Bir bilginiz var mı acaba?
ferdi binici
06-07-2007, 23:17
ben hiç öyle birşey duymadım.Tamam çakıl ve benzeri şeylerin konulması çok yararlı hava almasını sağlıyorlar ama bunun çiçek açmasıyla olan alakasını hiç duymadım.Açıkçası ben gübrede vermiyorum.benim gözlemlediğim kışı kesinlikle soğuk bir yerde geçirmesi gerektiği.benimde kaktüslerim hiç açmıyordu ve kışın balkonda tuttuğumda bir dahaki yaza ****** güneş gören bir yerde bütün hepsi açtı.
Teşekkürler Ferdi bey. Yalnız kapalı balkonum yok maalesef kışın çok ayaz oluyor buralar denizden gelen rüzgarı da yiyorlar. Sanırım sera gibi bişeyler yapıp balkonda bırakırsam daha iyi olacak.
Kagan bey çiçek bir harika. İnşallah bende görürürüm benimkilerde:rolleyes:
ferdi binici
07-07-2007, 09:49
Haydi hayırlası inşaallah devamı gelir.Orada kaktüs bulmakta umarım zorlanmıyorsunuzdur.Bende her sene Tekirdağ Şarköy'e giderim ve orada bir sera var kesin uğrarım.Elinde çok olmasada kaktüs bulunuyor kendi üretiyor.özellikle yaz başlangıcında çeşit çoğalıyor.Birde orada akvaryumcu var oda çok meraklı ondada olabiliyor çoğunu kendi evinde bakıyor.
ferahzade
10-08-2007, 08:43
Güneş altında kaktüslere su püskürtmesi yaptığımızda kaktüsün üzerinde oluşan damlacıklar büyüteç etkisi yapıp kaktüsün bünyesine zarar getirir mi?
Sanırım getiriyor. Ancak bazı kaktüs türlerinin nemli havayı sevdiğini ve su püskürtülmesi gerektiğini yazıyor bende ki kaktüs kitapları. Ben ara sıra bu işlemi çok sıcak havalarda ve erken saatlerde yaparım daha iyi oluyor. Üstünde çok bariz su noktaları kalırsa kulak çubuğu ile silebilirsiniz. Ayrıca sulama konusunda da öyle 1-2 hafta bir sulayın gibi genelleme yapılamayacağı toprak yapısına,bulunduğu saksının cinsine(galvaniz,plastik,çömlek vs) ve saksı büyüklüğüne göre değiştiğini de yazıyor. En iyisi toprak tamamen kuruyunca sulamak.
ferahzade
13-08-2007, 20:43
Kaktüslerin üstüne yaz, kış ped şişe geçirsek sera etkisi yapar mı? Böyle bir yöntem kaktüsler için faydalı olabilir mi?
Kaktüslerin üstüne yaz, kış ped şişe geçirsek sera etkisi yapar mı? Böyle bir yöntem kaktüsler için faydalı olabilir mi?
Bence sakın denemeyin... Gece-gündüz arasında oluşacak sıcaklık farklarına bağlı olarak pet şişenin içi nem yapacak, sonuçta kaktüsleriniz çürüyecektir. Havasız kalmaları da cabası...
Kışı serin (10 C dolaylarında) ve kuru geçirmelerini sağlayın. Böylece bahar ve yaz aylarında muhteşem çiçeklerini sergileyeceklerdir...
ferahzade
21-08-2007, 21:38
Başka bir forumda araya kaynamasından çekindiğim bir soruyu müstakil konu olarak açtım.
Kaktüslerin dişisi erkeği olur mu? Varsa bunu nasıl ayırdedebiliriz?
Sevgi ve saygılarımla
evet kaktüse su vermede en iyi zaman güneşin olmadığı zaman...gece duş aldırabilirsiniz sanırım en iyisi bu...
evet kaktüse su vermede en iyi zaman güneşin olmadığı zaman...gece duş aldırabilirsiniz sanırım en iyisi bu...
yıllardır kaktüslerle doludur balkonumuz..
hiç gece sulamadım..
bunu hiç bilmiyordum..
ve sanırım kaktüslerim de bilmiyor:)
ferahzade
26-08-2007, 16:22
Seyreltilmiş insan idrarı kaktüsleri gübrelemede kullanılabilir mi?
Konuyu aşağıya doğru bir incelerseniz, asıl konunun "sulama" değil de bitkiyi "yıkayarak sulama" ve "su püskürtme" olduğunu göreceksiniz...
açıkçası kitaplarda yazanlara pek fazla aldırmadan bitki yetiştiriyorum ben..
konuyu okudum..
sadece bahsettiğiniz konunun içerisinde güneş ışınlarının etkisiyle kaktüs üzerinde kalan su damlacıklarının zararlı etkisi olabileceğinden bahsetmiyor mu?
ben mi yanlış anladım yoksa??
terimlerle konuşabilecek durumum yok..
zira botanikçi değilim..
ama siz adına ne derseniz benim kaktüsler için böyle bir ayrım olmadığını ifade etmeye çalıştım..
asıl konu <kaktüs> mü yoksa <asıl konunun farkında değil,okumamış bile> şeklindeki hayret verici tavrınız mı..
bilemiyorum..
öğrenmek amacıyla bu forumdayım..
bunu kişiselleştirmek hoş değil..
Seyreltilmiş insan idrarı kaktüsleri gübrelemede kullanılabilir mi?
:D kokuya dayanabilirim diyorsan yap :D ilk defa duydum ama faydasının olacağını sanmıyorum :D
Kaktüsler için hazır gübrelerden kullanıyorum gayet faydalı; kanımca bu bitkinin ihtiyacı falan yok gübreye bol güneş , uygun karışımda hazırlanmış toprak , kış döneminde dinlendirme ve sabır bu bitkinin tüm ihtiyacı bu bence.
ferahzade
26-08-2007, 17:02
Normal idrar değerlerinde olan bir idrarda rahatsızlık verici bir koku yoktur. Bu soruyu sorduktan sonra; internette "Normal idrardaki değerler konusuna" şöyle bir göz attım, ama bir türlü normal değerleri bulamadım.
Bir belgeselde seyretmiştim. Bir bitki vardı biranın içine atılıp bekletilince çimlenmesi mümkün oluyordu. Nedenini çözememişlerdi.
Annem sağdan soldan duyduklarına çok itibar eden bir kişidir. Vakti zamanında bahçemizi ekip biçerken; bamya, fasülye, vs şeylerin altına insan idrarı dökerdi. -Biraz da gizli yapardı, çevrenin tepkisinden olacak:D - Bir nevi gübre olduğunu söylerdi. Böylece bu bitkiler halk tabiriyle "azıyorlarmış." Gözlemlemedim ama o öyle derdi.
Şu sıra bitkilerle çok haşır neşir olunca su, gübre, toprak derken aklıma geldi. Bir sorayım dedim. Yine de araştırma da fayda olduğunu düşünüyorum. Aramızda doktor bir arkadaş varsa sorumu mümkün olduğu kadar bilimsel cevaplarsa memnum olurum.:o
Merhabalar;
Ben bir araştırma yapıyorum.Bir haber yazacağım kaktüs'ün radyasyonu önlediğine dair kanılar var ve ben de bunun doğruluk derecesini merak ediyorum ayrıca benim gözlemlerim de bu kanıyı doğruluyor daha önce hiç büyümeyen kaktüsüm bilgisiyarın yanına gelince 1 ay geçmeden hızlıca büyümeye başladı bunun bir sebebi olmalı kanıtı olmalı diye düşünüyorum..beni bilgilendirir, yardımcı olursanız çok memnun olacağım...sevgiler, saygılar...
Kaktüs dostlarına,
evde yaptığım bir düzenleme
Merhaba Ferdi Bey
Kaktüslerin çiçek açması için kışın soğukta beklemeleri gerektiğini yazmışsınız. Benim kaktüslerim evin salonunda oldukları için kışın soğuk almıyorlar malesef. Çiçek açma şansları hiç mi yok demek bu? :(
selam herkese benim de 4 tane kaktüsüm var. Bir tanesi gittikçe büyüyor saksısı sanırım küçük geliyor değiştirmeli miyim? Yoksa küçük saksıda çiçek açma olasılıkları daha mı fazladır? Bir de diğer 3'ü hiç büyümüyor. Nedeni ne olabilir cinsleri ile mi alakalıdır? Sanırım çok fazla soru oldu :)
bunlar da kaktüslerimin fotoları :) pek bir şeye benzemiyorlar henüz ama :) ilk fotoğraftaki kırmızı çiçek açmıştı aldığım günün ilk haftası :) tabi Ferdi Bey sizinkilerle boy ölçüşemezler :)
Saksı harcı nasıl sevgili saydemir yani açıkçası bu sarılar nedir?
saydemir
08-09-2007, 23:39
Saksı harcım normal bahçe toprağı ve dere kumunun 1/1 karışımı. O görünen sarı kum ise akvaryumculardan aldığım dere kumu diye satılan kumlardan. Sadece üst kısmında bu kumu kullandım.
Teşekkür ederim bendede bir işe yaramayan akvaryum kumu vardı bende kullanayayım fikir verdiniz sağolun..
Bayramda Ankara'da Bauhause'u görme fırsatım oldu; sırf kaktüsleri göreyim, bende olmayan tür varsa alayım dedim. Baya bir kaktüs vardı ama çoğu aynı türdü bir ara aldıklarımın resimlerini çekip yollayacağım ama asıl sinirlendiğim konu silikonla **** kocaman çubuklarla bitkilere nasıl zarar verdiklerine şaştım kaldım. Çok canım sıkıldı, evde kaktüslerden yan keski ile sahte çiçekleri temizlerken nasıl üzüldüm anlatamam. Resmen 2-2,5 cm kaktüsün içine çubukları sokmuşlar. Dikenli kaktüslerin bazılarından da silikonları temizlerken dikenleri koptu :( Silikonları öyle bir sıkmışlar ki tam dikenlerin açılıp kaktüsün büyüme yerini engelleyecek şekilde ayarlanmış sanki. Buna bir dur deseler iyi olacak gerçekten. Orada insanlar kaktüs alırken izledim biraz, sahte çiçekleri gerçek çiçek sanıyorlar aaa ne güzel çiçek açmış diyorlardı. Tabii hepsini durdurdum anlattım ne olduğunu. Üzüldüler.
İnsanlar bu sahte çiçekleri gerçek zannediyor. Ne büyük bir kandırmaca ve hayal kırıklığı. Bunu alan bir kere kanar bu işi anladığı zaman. Bu tür hilelere başvuracaklarına kaktüslerin ne güzel çiçek açtığını anlatacak yöntemler bulsalar keşke. İnsanlar kaktüs yetiştiriciliğine daha bir sıcak yaklaşır bence...
Kaktüs ve sukkulentlerimi bugün içeri aldım. Geçen sene yaptığım gibi odanın kaloriferini kısacağım. Aydınlık bir oda olduğu için ayda bir sulamayı düşünüyorum. Umarım bahara sağlıklı çıkarlar.
Dondurucu olmayacak kadar sıcaklık olmazsa ve kökleri çok ıslanacak kadar su verirsen çiçek açtıramazsın COYOTE, haberin olsun. Bence sen onları güneş gören bir yere al, sıcaklık da 9-10 derece olsun ve su verme. Birşey olmaz merak etme çok istersen ayda 1-2 kere azıcık su fısfıslarsın.
Sevgili İlkin burada güneş falan kalmadı maalesef. Yağmur başladımı durmak bilmiyor. Londra'da mıyım Giresun'da mıyım belli değil yani:p Ya işte kıyamıyorum o dondurucu soğukları yakalayamazsam da donarlarsa diye endişe ediyorum. Gerçi bu hafta için en düşük ortalama 7C derece gösteriyor, bilemedim balkonum ışıklı acaba bir süre daha mı balkonda bıraksam sence? Daha sonraki haftalarda alırım içeri ne dersin?
Doğru Giresun baya soğuk olur, kar da yağar. Bence sen onları içeri kalorifer **** soba yanmayan bir odaya al ama aydınlık da olsun. Sonra unut gitsin, arada bir de bakarsın. Kökler ıslanmayacak şekilde fısfıs yaparsın azıcık tamamdır. ;)
Teşekkür ederim:)). Kaloriferi epey kıstım benim mumlar da orada çünkü. Bakalım ne olacak?
boş oda olsa kaloriferi kapatacağım ancak yok maalesef.. kaktüslerimi koyduğum pencerenin altındaki kaloriferin üstüne kitaplar koydum direk sıcak hava çıkmıyor ordan.. pencereden ve mermerden gelen soğukluğu hesap edersek 20 derece filandır heralde idare edecekler artık.. aynı şekilde kışı geçirip çiçek açıyorlardı daha önceki kaktüslerim yapacak birşey yok zira dışarıda bırakırsam don riski çok yüksek..
mehtap051
06-11-2007, 16:13
the engine aynı sorun bende de var.kaloriferi kapatsam bile sıcak.Dışarı koysam dondurucu soğuk.Bize bu konuda tavsiye verecek arkadaşlara ihtiyacımız var.
Mehtap Hanım bizimkiler kışın tam uyuyamayacaklar.Uyuruyanık kışın sert kısmını geçirecekler.Mart sonunda da koyacağız balkona yapabileceğimiz bu.
Akvaryumlarda kullandığım termostatlı ısıtıcıya benzer birşey olsa, balkonda küçük bir sera oluşturulabilir, ısı 10 derecede sabitlenebilir.Sanırım bu iş için naylon ve ampul kullanan arkadaşlar var.
Merhaba arkadaşlar,
Kaktüslerimde (özellikle sol resimdeki) son iki haftadır artan bu yaralar hastalık mı?2 hafta içinde çoğalmaya başladılar.
Sağ resimdeki kaktüsümde görülen yara,aldığımdan beri var.Zavallıcığın başına çok şey geldi ama renginde ve görüntüsünde birşey değişmedi.Sürekli kontrol ediyorum.Mantar hastalığı olarak düşündüm ama emin olamadım.
Bu kaktüsün adı ne başlığına yazılmış olan bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=180107&postcount=219)mesajı "daha kolay ulaşmak için" buraya yazmak istedim çünkü içeriğinde kaktüs bakımıyla ilgili bilgiler var.
menekşemehtap
02-12-2007, 00:45
Aslında benim daha güzel bir fikrim var bu konu ile ilgili.Sevgili Taner bey çok duyarlı bir insan kendisine kaktüs siparişi veren herkese bu bakım ve hastaklarla ilgili bilgileri kaktüsler yola çıkmışken maille iletiyor.Bu büyük bir incelik eğer bu bölüme uygun olursa Taner Beyin mailini aynen buraya kopyalayalım derim.Herkes faydalanmış olur böylelikle ne dersiniz uygun mudur?
Sebahattin Sargın
03-12-2007, 09:24
Çok sevinçliyim çok ;). İlk defa elimde bulunan bir kaktüsüm açıyor. Mammillaria proliferama az önce baktığımda üzerinde tomurcuklar olduğunu farkettim. Uzun süredir kaktüslerim soğuk alandaydı sanırım bunun etkisi oldu. Çiçekler açıldığında resimlerini yayınlamaya çalışacağım.
Sevgiler ;)
Penelophe
17-12-2007, 00:02
Kaktüsümde ben farketmeden çıkan ve büyüyen bu kırmızı şey nedir?:eek:
26598
Kaktüsümde ben farketmeden çıkan ve büyüyen bu kırmızı şey nedir?:eek:
26598
Bu kırmızı şey çıktığında sarı çiçeklerde gelecek :) demek kısaca ama ayrıntısını ve adını bilmiyorum üzgünüm ..
Penelophe
17-12-2007, 10:01
:eek: :eek: Çok sevindim, gerçekten çiçek açacak yani kaktüsüm.:) O zaman buna kısaca çiçek habercisi diyelim.:p
Onlar bildiğim kadarı ile tohum, sonra da çiçeklenecek kaktüsün. Ne güzel.
Çiçek açmış ve meyve vermiş arkadaşlar.Tomurcuk değil bu tadına bakabilirsiniz fena değildir içinde küçük siyah tohumları vardır.
Penelophe
17-12-2007, 16:46
Kafam iyice karıştı, herkes farklı bir şey söylüyor.. Yani kaktüsüm çiçek açtı ve ben görmedim mi? :mad:
Sevgili Uyar11 nerelerdesin.:(
Evet onlar tohum, benimki de çiçek açmadan böyle kırmızı meyvemsi bir şey verdi sadece. Ya da ben çiçekleri göremedim.
Penelophe
17-12-2007, 17:24
Hımm, anlamadım, yani bu kırmızı şeyden sonra çiçek açmadı mı kaktüsün Sempe?
Hayır açmadı. Onların tohum olduğunu düşünüyorum.Ya da çiçeği öyle;)
Sebahattin Sargın
17-12-2007, 19:00
Penelophe bu katüsten bende var, bu mammillaria prolifera. Üzerindeki o kırmızı şeyler içinde bir sürü tohum var. Uyar bey bana onların yenilebildiğini söylemişti, bende yedim ;). Hafif mayhoş bir tadı var. Bendeki mammillaria uzun bir süre o kırmızı kapsüllerden çıkardı ve şu anda üzerinde bir sürü çiçek tomurcuğu var.
Sevgiler ;)
Penelophe
17-12-2007, 21:23
O zaman Tomurcuk Habercisi gibi birşey bu.:) :p
TURKPRINC3SS
18-12-2007, 23:27
Sn.Kagan,
Dosyayı aldım çok çok teşekkür ederim.
Resimlerde görünen bu madde,sert fakat esnek,birtanesinde de birleşik kök bölümlerinde var.Eğer bu bir yapıştırıcı ise, aşılama başarısı için yapıştırıcı kullanmak bir gereklilikmidir aceba?
Tekrar teşekkürler ve saygılar
Süper-hipermarketlerde kaktüslerin üzerine kuru ve boyanmış çiçekler yapıştırılıyor.Maksat süs...
cemetery
31-12-2007, 00:07
Bütün Dünya adlı dergide bitkilerin sevgi gösterisinden sonra çiçek açtığını okumuştum. Zaten bunu çoğu insan biliyordur herhalde :)
Ama bu konunun altında da kaktüslerin buna tam tersi karşılık verdiğini okudum.Sevgi sözcükleri yerine, küfür edildiğinde ve kaba davranıldığında çiçek açıyormuş.Hatta deney yaparlarken biri kaktüsün üzerine bıçakla yürümüş.Ertesi gün zavallı kaktüs çiçek açmış. Kaktüsler çok haşin bitkilermiş o yüzden böyleymiş. Bundan hoşlanıyorlarmış. Dalga geçmiyorum. Bilimsel bir açıklamaydı bu :) Hangi sayısıydı hatırlamıyorum ama ;)
Sevgi sözcükleri yerine, küfür edildiğinde ve kaba davranıldığında çiçek açıyormuş.Hatta deney yaparlarken biri kaktüsün üzerine bıçakla yürümüş.Ertesi gün zavallı kaktüs çiçek açmış.
:eek::eek::eek: ve de :mad:.
cemetery
31-12-2007, 11:13
:eek::eek::eek: ve de :mad:.
Ben de çok şaşırmıştım bunu okuduğumda.. Gerçeklik payı yoktur sanıyorum :confused:
Hiç güleceğim yoktu.Teşekkürler.Çiçek açsın diye çeşitli yöntemler deneniyordur fakat bu en ilginci olsa gerek.Kaktüslerin dikenli olması vs. gibi nedenlerle bu şekilde davranılmasının uygun olacağını düşünmek de ayrı bir konu.
Ses,müzik ve titreşimler bitkileri(canlıları) etkiliyor.Bu konuda çalışmalar olmuş.Hatta ağaçlar kesileceklerini hissedebiliyorlarmış vs...Bu tür bilgiler makaleler yayınlanıyor.Fakat tepkileri farklı olabiliyor bitkilerin.Ayrı bir araştırma konusu tabi...Bitkilerle ilgili uzun zaman okuduğum ama beni hala çok etkileyen bir kitap var.Alıç Ağacı İle Sohbetler (Hikmet Birand) adlı kitap.Bitkilerin dünyasını çok güzel anlatıyor.Kaktüslerin dünyası daha çetin görünse de bence onlar da oldukça hassas bitkiler,dikenlerinden belli:)
Ben de benzer şeyler okudum.Bir deneyden bahsediliyordu.Deneyde kaktüslere sürekli telkinde bulunuluyor güvendesiniz,ben sizi korurum,dikenleriniz gereksiz gibilerinden.Sonuçta kaktüsler dikenlerini döküyor.Bitkilerin etraflarında olanlardan haberdar olduğu ispatlanmış oluyor.Link bulayım durun komik geliyor biraz.
"Bugüne kadar bitkilerin bilinçsiz olduğu düşünülüyordu; oysa yapılan araştırmalarda böyle olmadığı görüldü. Bitkilerin insan zihnini okudukları bilimsel olarak kanıtlandı. Yapılan çalışmalar ve deneylerde bitkilerin telepatik olarak çevrelerindeki olayların farkında oldukları ortaya çıktı.
LUTHER BURBANK, dikensiz bir kaktüs yetiştirmek için yıllarını harcadı ve başardı. Dikensiz kaktüsün sırrını ise şöyle açıkladı: "Onlarla konuştuğumda bunu anlatmaya çalıştım. (Korkmayın. Korkacak hiçbir şey yok. Dikenlerinize de ihtiyaç yok ben sizi koruyacağım)
LOS ANGELES araştırma grubu başkanı MANL P. HALL incelediği BURBANK'ın çalışmalarından sonra şu açıklamayı yapmıştır: "BURBANK deneylerinde bitkilerin kendisine güvenmelerini sağlıyor, onların yardımını istiyor ve yaşamlarına saygı duyduğuna onları inandırıyor."
Bu Luther Burbankı araştırdım biraz 1849-1926 yılları arasında yaşamış Mc Donalds ta kullanılan kızartma patateslerini yetiştiren adammış.Bir çok şeftali ve erik türü yanında besi yemi olarak dikensiz kaktüs (opuntia) geliştirmiş ama telkinden filan bahsedilmiyor.Parapsikoloji sitelerinin yaratıcılığına veriyorum.
Teşekkürler the engine,
Gerçekten tez konusu olabilecek durumlar bunlar ve ben de size katılıyorum;psişik etkiler gibi konular kullanılabiliniyor.Konuya ilgi çekmek amaçlı yazılar olabilir.Biraz inceledim ve Burbank çok çeşitli bitkilerle ilgilenmiş,onlarla çalışmalar yapmış.Bilgi için sağolun.Ben kaktüsleri dikenleriyle seviyorum bu arada:)
Size de teşekkürler cemetery:)İlginç bir konu oldu.
cemetery
03-01-2008, 00:49
Rica ederim ;) Benim de ilgimi çekiyor böyle araştırmalar.Titreşimlerle çiçeklerin korkup korkmadağını incelemeleri gibi.
Bu dikenlerinin dökülmesi olayı da çok ilginçmiş :)
Hiç güvensizlikten dolayı dikenlerinin olduğunu düşünmemiştim. Aslında haşin değiller demek ki. Hassaslar ve tehdit edilince çiçek açıyorlar (mış)
Kıyamam ;)
desberado
06-02-2008, 21:08
ya belki damdan düşermiş gibi olacak fakat bişeyi merak ediyorum,kaktüslerin radyasyondan etkilenerek ortamdaki radyasyonu aldığı ve bunun onlara iyi geldiği hakkında bir duyum işittim.ben bir kaktüs hastasıyım ve evimde onlarca kaktüs var eğer böyle bişey doğruysa artık hepsini bilgisayarımın yanına taşısam iyi olur.
Benim kaktüsler Nisanda açıyor en erken.Böyle kışın açtıklarına hiç şahit olmadım.Her sene Temmuzda açan bir kaktüsüm de var.Baharda fotoğraflar ekleyeceğim az kaldı.
Sevgili desberado, bu kanıtlanmamış ancak son yıllarda çok konuşulan bir konu. Geçtiğimiz aylarda bir bankanın çalışanlarının bilgisayarlarının yanına konması için bir seradan 400 tane kaktüs aldığını duymuştum. Sırf bu nedenle bile olsa kaktüs sevgisinin yayılması hoş. Ama dediğim gibi hiçbir bilimsel kanıt yok
denizakvaryumu
12-02-2008, 07:33
Büro ortamında, bilgisayar yanına konan kaktüsler, güneş görmediği için bir süre sonra ölecektir.
Kaktüsler güneş görmediği için ölmezler ama bazı türlerin formu bozulur. Işığa doğru hızlıca büyümeye başlarlar. Sivri uçlar çıkartırlar. Ben 2 türümde yaşadım bunu.
desberado
12-02-2008, 21:54
kaktüsler ışık görmedikleri için ölmez,fakat renklerinde ve biçimlerinde bir değişim olacağı doğru.
desberado
12-02-2008, 21:56
sevgili esen verdiğin bilgi için teşekkür ederim.bende küçük bir denem yapmıştım.kaktüslerimi çoğaltmak için ektiğim ikinci bir saksıyı bilgisayarımın önüne koydum , kök gelişimi olarak diğerlerine göre daha iyi ve hızlı bir gelişme yaşadığı bir gerçek.
kaktüsçü
07-03-2008, 19:51
Acaba kaktüslerin çiçek açması için dinlenme döneminden sonra su vermek gerekiyor mu, yoksa ben su vermesem bile onlar kendi kendilerine uyanıp çiçek açarlar mı? Herkesten çiçek haberleri alıyorum, benimkilerde daha tık yok. :-(
Ben de tam bu konuyu düşünüyordum.
Resimdeki leş kaktüsünün sağ tarafdaki dalı da aynen sağ taraftaki kadar ince ve aşağıya sarkıktı.
Üç gün önce hem bu dalın üzerindeki sürgünü koparıp toprağa diktim hem de tesadüfen aynı gün yerini değiştirerek tv nin yakınına koydum.
Üç gün içinde kalınlığı 2-3 misli arttı, ayrıca kol düzelerek tv ye yöneldi.
Aceba bu sürgününü kaybetmesinden dolayı bir savunma tepkisimi yoksa dediğiniz gibi tv den yayılan dalgalarla mı ilgili?
İki değişikliği aynı anda yapmasaydım, daha bir anlaşılabilir olurdu.
Pardon,nedense resim buraya eklenemiyor, ancak toplu eklentilerim arasında gözüküyor.
akyol.ozlem
09-03-2008, 14:43
doğru düşünmüşsünüz çok teşşekürler
feneradasi
17-03-2008, 00:20
Merhaba,
Kaktüsleri bulundukları ortamdaki fazla nemden korumak için ne yapılmasını tavsiye edersiniz?
Biz kaktüslerin arasına küçük bir tabak içinde tuz koyduk; acaba işe yarar mı? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
desberado
19-03-2008, 18:40
sevgili feneradasi kaktüsünün toprağında aşırı bir nemlilik varmı?
Merhaba,
Kaktüsleri bulundukları ortamdaki fazla nemden korumak için ne yapılmasını tavsiye edersiniz?
Biz kaktüslerin arasına küçük bir tabak içinde tuz koyduk; acaba işe yarar mı? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
"Bulundukları ortamda aşırı nem" derken nereye koydunuzki kaktüslerinizi?
İstanbulun nemini kastediyorsanız kaktüsleriniz her türlü şarta adapte olurlar üzülmeyin.Genel kaideler; toprakları geçirgen olacak,su tutmayacak,saksı altlığı su dolu olmayacak,kökler suda durmayacak,sadece güneşli havalarda sulayacaksınız ve toprağı tamamen kurumadan su vermeyeceksiniz.Özellikle soğuk havalarda uzun süre toprakları ıslak kalırsa kökler çürüyebilir.Acaba su versem mi diye düşünüyorsanız en iyisi su vermemek zira kaktüsler topraksız bile aylarca yaşamlarını sürdürebiliyorlar.
feneradasi
22-03-2008, 16:25
desberado ve the engine cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Kaktüslerden birinin üzerinde küçük kahverengi lekeler oluşmaya başladığı için endişelenmiştik, bizi epey rahatlattınız.
Evet uyarınız üzerine baktım. Ben gerçek çiçek zannetmiştim. Çok üzüldüm şimdi. Neden böyle sahte çiçekle satıyorlar anlamıyorm.Hiç çiçek açmayacakmı?
Açarlar ****** üzülmeyin..Ancak kaktüs çiçekleri çok kısa ömürlü çiçekler bu yüzden üreticiler kurumuş kır çiçeklerini boyayıp silikonla yapıştırıyorlar.Kaktüslerin albenisi oluyor ancak, kaktüsünüzün büyümesini engellememesi açısından silikonun oradan dikkatli şekilde çıkarılması lazım.Dikenlere zarar vermeden ufak ufak bir cımbız yardımıyla kopararak temizleyebilirsiniz.
Kaktüsler sadece besin vererek açamazlar maalesef.Kimisi 3 yaşında açıyor, kimisi 30 yaşında. Yaş faktörü var,ay faktörü var, ısı faktörü var, su faktörü var...Kaktüsünüzün türünü anlayamıyorum ancak çok çabuk çiçek açacak bir türe benzetemedim. Kaktüsler hakkında en güzel bilgileri şu siteden edinebilirsiniz.
http://www.kaktusrehberi.com
Merhaba,
Kaktüslerimi kontrol ettim ve bir kısmını başka saksıya aldım. Çok sıkışmasınlar diye. Köklenenlerin de resimlerini çektim. Zannediyorum hiçbirinde bozulma yok.
Bu da diğer köklenen kaktüsüm:
Son olarak koçtaştan altığım ve çiçeklerini sökünce kel kalan kaktüsüm galiba yavruluyor:
Penelophe
22-04-2008, 16:25
Benim kaktüsümde yavru veriyor fakat alt kısmından mı üst kısmından mı anlayamadım.:p
35380
Bu 3-4 ay önceki hali.
35382
Bu da şimdiki hali, bir hayli büyüdü fakat büyümenin etkisiyle üst kısmı toprağa girmiş ve ordan da yavrulamış. Bu sık karşılaşılan bir durum mu? Topraktan çıkarmalı mıyım üst kısmını?
Merhabalar bu yazilari okuyunca kücük kaktüsümün neden cicek acmadigini anladim. Fakat benim ayni cins an az 20 yillik ve cok büyük baska kaktüsüm daha var. Yilbasinda aldigimizda cicek acmisti. Satici hersene Aralik Ocak aylarinda actigini söyledi. Fakat bu baharda cok olmasada cicek verdi. Kücükle ayni odadalar gerci, büyük cam önünde ve kis yaz sik sik cami aciyoruz. Bunun bir etkisi varmidir. Soguk bir yer bulamiyorum kislari koymak icin. Kiler soguk oluyor ama karanlik. Bahcede cok soguk. Kücük kaktüsüm icin ne yapabilirim tavsiyesi olan varsa yazsin lütfen.
Benimde eşim minik kaktüslerden ne güzel çiçekleri var diye almış epeyce,biz bunlar gerçek değil dedik şaşırdı hala inanamadı.Ben bu çiçekleri alıp saksılarını değiştirmem gerekirmi zira çok küçükler büyürlermi acaba değiştirsem.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sn.Caretta'nın gönderdiği kaktüs ve sukkulentlerden bazısı ölmüştü. Kalanlar da aşağıdaki resimdeler. Sn.Caretta ne kadar cömert siz düşünün artık. Öldükleri halde kalanlar 5,5 saksı :D
Fimodan mini mini saksılar yapmak istiyorum ama zemzem bardağını fimonun içinden nasıl çıkaracağımı öğrenmem gerek...
Fimodan mini mini saksılar yapmak istiyorum ama zemzem bardağını fimonun içinden nasıl çıkaracağımı öğrenmem gerek...
Zemzem bardağı derken neyi kastettiniz anlamadım ama kalıbını alacağınız bardağın dış yüzeyini biraz zeytinyağı ile yağlarsanız çıkar. Bir de sanırım yeni dikmişssiniz kaktüslerinizi fazla köklü değiller onun için daha küçük birşeye mesela türkkahvesi fincanlarına dikseniz daha iyi olur. Özellikle de köklenmeye çalışan yaprakları;)..
Çiçeklerini kaktüse zarar vermeden çıkartabilirseniz daha iyi olur silikondan kurtarmış olursunuz onları, kaktüse zarar veriyorsa da bir zaman sonra yaralarını iyileştireceklerdir. Kaktüsler artık saksılarına sığmadığı zaman saksı değişimi yapılır. Kocaman bir saksıya küçün bir kaktüs dikimi sağlıklı değildir.
nilüfer.j.s.
20-08-2008, 15:08
"the engine", benim kaktusler baharda çiçek açmıştı,nisan boyunca hep çiçekliydiler : kaktüslerin çiçek açması için "uyuku" dönemi geçirmesi lazım diye biliyorum, yani bir-iki ay nerdeyse susuz ve serin ortamda brakılması gerekiyor
siz nasıl harekete geçiriyorsunuz kendi katüslerin çiçeklenmesini,bize tavsiye verirmisiniz ?
Kaloriferli evde maalesef benimkiler pek soğuk kalamadılar.Geceleri bile 20 derecenin altına inmemiştir.Kışın 10-15 günde bir suluyordum.
Nisandan itibaren Güney balkonumda,çok güçlü güneş altında kaldılar kurudukça suladım arada birde vitamin verdim.Sonuç çiçeklendi.
Kaktüslerime baharla birlikte ayda 2 kere sıvı gübre veriyorum. 8-11 arası sabah güneşi alıyorlar, hava da çok sıcak. Bilmiyorum bakalım ne olacak.
nilüfer.j.s.
22-08-2008, 09:56
Bu arada bu kaktüs türünden bende de var. Çiçek tomurcukları da var üzerinde kahverengi tüylü tüylü duruyor, hiç büyümüyor da niye acaba? İyice susuz mu bıraksam ben de, haftada 1 suluyorum bu sıcaklarda.
eğer çiçek tomurcukları oluşmuşsa - daha fazla sulamanız lazım! o çiçek vermeden once sulamayı kesmek gerekiyor- ama çiçek varsa - sulayın ,hemde sıvı kaktus besini ekleyin
tolgahann
11-10-2008, 22:18
arkadaşlar bu kaktüs nasıl çiçek açar?
Herkese Merhabalar...
Benim önemli bi sorum olacaktı... Akvaryum bakımı konusunda profesyonel bir hobiciyim ve kaktüs bakımı konusunda da bilgi ve becerilerimi arttırmak için uğraşıyorum. Bitki bakımında sulama için en uygun suyun bol nitrat ve amonyum içeren su olduğunu duymuştum. Bitkimi sularken akvaryumlarımdan elde ettiğin bol nitrat, nitrit ve amonyum içeren bu suyu kullansam faydası olur mu?
İlginize şimdiden teşekkkürler..
Kaktüslerin N (Azot)'tan hoşlanmadıkları, gübrelerinin K ve P oranı yüksek olduğunu öğrendim forumdan:) Diğer bitkiler için söylediğiniz şey kullanılabilir belki ama o konuda bişey söyleyemem.
Astrophytum ailesi benim en sevdiğim kaktüsler. Çiçeğide harika olmuş. Emeğinize sağlık engin Bey. Fotoğraflarınızda çok profosyonel çekimlerden oluşuyor. Onlar içinde ayrıca tebrik ederim.
Teşekkür ediyorum.Astrophytumları ben de çok seviyorum nedenine gelecek olursak hem şekilleri çok orijinal hem de yavaş büyüyerek çok fazla yer işgal etmiyorlar.Biblo gibiler. Bir sene önce aldığım mamillaria pringlei mesela 1.5 kg ağırlığa ulaştı,parodia penicilata da aynı şekilde.Tüm pencere içlerim doldu ve maalesef daha fazla kaktüs alamıyorum.Şu anda 30 kadar saksım var hepsi astrophytum olsa 50 taneye çıkabilir bu sayı sanırım :D Şu anda sadece A.asterias ve A.myriostigmam var.Şunların güzelliğine bakarmısınız.
http://www.cactus-art.biz/schede/ASTROPHYTUM/photo_gallery_astrophytum.htm
Arsteriaslar muhteşem gerçekten. Bu siteyide çok seviyorum bi dünya görsel şölen:) Tabii bakıp bakıpta sahip olmaya çalışmakta ayrı bi rmevzu oluyor. Astrophytumların yavaş geliştiklerini bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu.Tabii siz tokatta dışarıda bırakamıyorsunuzdur değilmi? O yüzden pencere önleri doluyor. Eee ozaman bol pencereli bir ev bakın:) Yeni çiçeklerinizi bekliyoruz.
Dışarıda bırakma şansım maalesef yok Sibel.Kasım başında içeri alıyorum ve Mart ortasında çıkarıyorum, zira kışın zaman zaman -20 lere kadar düşebiliyor derece.Güzel çiçek verimi için kaktüslerin bir miktar dinlenme periyodunda üşümeleri gerekiyor.Bende pencere içlerini bir rus kaynağında gördüğüm gibi odadan izole ediyorum.Biraz jelatin ve kağıt bant marifetiyle küçük seralar oluşturuyorum,böylelikle hem kaloriferin ısısından etkilenmiyorlar,hem de kışı 15-20 gibi derecelerde geçirebiliyorlar. Bu arada kalorifer üstlerine koyduğum,kaloriferleri kapamadan ısıyı içeri doğru yönlendirmek için bir icadım var ilgilenen olursa fotoğraflarını çekerim..
Engin bey resimlerini görürsek iyi olur bu kalorifer sisteminin.
Sistem demek biraz sistem kelimesine hakaret olur ;) Uzun bir mukavvanın iki kenarını katlıyorum,katladığım yerleri çapraz kesiyorum.Böylelikle kaloriferin üzeri kapanmadan ısıyı öne doğru yönlendirmiş oluyorum.Ama saksılar kesinlikle ısınmıyor eskisi gibi.
Bir kaktüs aldık, saksısı 5 cm ağız çapı ve 5 cm yüksekliğinde küçücük bir saksı içinde, iki kırmızı çiçekli bu kaktüsü büyükce başka bir saksıya almamız iyi olur mu? Bu kaktüsün adı nedir? Daha fazla büyüyebilir mi?
Sayın nariçi, kaktüsünüzün çiçekleri korkarım ki yapay.
zeynepdincer.k
20-12-2008, 18:45
Bir kaktüs aldık, saksısı 5 cm ağız çapı ve 5 cm yüksekliğinde küçücük bir saksı içinde, iki kırmızı çiçekli bu kaktüsü büyükce başka bir saksıya almamız iyi olur mu? Bu kaktüsün adı nedir? Daha fazla büyüyebilir mi?
Sn. Nariçi,
Naçizane fikrim, başka bir saksıya almanız. Ancak bunu şimdi değil bahar döneminde Mart sonu Nisan başı kaktüslerin uyanma döneminde yapmanız. Eğer bu haliyle çok kuruduğunu hissediyorsanız ve serin bir yerde (mesela ev içinde duruyor ise) durmuyor ise köklerine dokunmadan eski toprağı ayıklamadan saksıdan çıkardığınız gibi dere kumlu bahçe toprağı karışımlı ve bir boy daha büyük yeni saksıya almanız. Ve tabi hiç sulama yapmamanız gerekiyor. Yeni toprağın zaten bir nemi olduğundan yeterli olacak.
Ayrıca kuru ve yağıştırma çiçekli kaktüsler marketlerde o kadar yaygınki satıcılar bitkiye cazip hale getireyim derken aslında zarar veriyorlar. Ama yinede ben de çok beğendiğim veya aradığım bir türde kuru çiçek olsada alıyor, zarar vermeden çiçeği gövdeden ayırıp o kısmın iyileşmesini bekliyorum.
Saygılar
kemut_kemut
04-01-2009, 19:11
ciceklerinden sonra olusan meyvelerin icindeki tohumlar elverisli midir yoksa direkt ciceklerde mi caprazlama yapmak gereklidir?
Crocus Şen
06-03-2009, 09:38
Herkese merhaba;
Bu kaktüslerin üretimi nasıl olur arkadaşlar?Acaba tepesindeki minik yumruları ayırsam bir sonuç alabilir miyim?
Herkese merhaba;
Bu kaktüslerin üretimi nasıl olur arkadaşlar?Acaba tepesindeki minik yumruları ayırsam bir sonuç alabilir miyim?
Uğraşmayın üretmessiniz.Gymnocalycium mihanovichii ler aşılama dışında kökleriye yaşayamazlar.
Sevgili bitki dostları kaktüs , succulent ve sedum cinsi bitkiler için sizlere eşşiz bir kaynak.
İncelemenizi tavsiye ederim.
Adres:http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.desert-tropicals.com/Plants/succulents.htm&ei=_6qySa-oCs6Y-gaZ__DmAg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dsucculents%26gbv%3D2%26hl%3Dtr%26sa%3 DN%26start%3D20
DevrimGzde
08-03-2009, 18:59
ben kaktüslere yeni merak saldım ama ikidir kaktüsüm saksı değiştirdikten sonra çürüyor.biri de hiç büyümüyor. forumda aradım da benim gibi yeni başlamış birinin anlayacağı ve uygulayabileceği püf noktaların toplandığı bir başlık yok. yardımcı olursANız sevinirim
Acaba çok suluyor olabilir misiniz? Kışın kaktüsler soğuk bir yere alınır, dondurucu soğuk değil ama 6-7 derecenin altına düşmeyecek bir ortam sıcaklığı yeterlidir. Kışın bolca sularsanız kaktüsü mutlaka saksı içindeki nem gitmeyeceği için çürüme başlayacaktır. Bol ışık alan bir yere de koyarsanız ilkbaharla birlikte kaktüsler büyümeye başlayacaktır. Gelişmemesi kış uykusunda olduğundandır. Forumda her türlü bilgi var aslında ama zaman ayırıp bakmak gerekiyor...
zerrinsrt
09-03-2009, 14:58
Ben kaktüslerimin saksısını mart veya nisan ayında 2-3 yılda bir değiştiriyorum.Değiştirmeden 1-2 gün önce hafifce suluyorum. Saksıyı değiştirince 1 hafta sulamıyorum.
lisedeki en yakın arkadaşım kaktüsleri çok severdi onun sayesinde bende tanışmış oldum o güzel bitkilerle.. ancak seneler önce elimdekileri hediye edip evimde hiç bırakmadım.. sonra üst komşumun kaktüsününün yavrusu balkonuma düşmüş.. bende sakasılardan biriin dibine bıraktım o oarada öyle büyüdü ve bu sene iki defa açtı :).. bakımı için hiç özen göstermeidğimi yazılanları okuyunca anladım.. balkonumda yaz kış durur ve ben hiç özel bakım uygulamadım canım çiçeğe.. inşallah daha ilgili olacağım bundan sonra..;)
kasseria
31-03-2009, 10:03
arkadaslar herkese merhaba.sizlere yeni bit kaktüs tutkunu olarak bikaç sorum olacak.cevremdeki tanıdık insanlarda yetişmiş büyük kaktüsler görüyorum bunlardan nasıl alıp kendım için saksılayabilrim?etrafa koku yayan bi kaktüs çeşidi vamı varsa adı ne ?merak ettim
Sevgili Kasseria ,
Çevrenizdeki tanıdıklarınızın bitkilerinden steril, keskin bir bıçakla çelik alabilirsiniz. Kestiğiniz yerin kurumasını ve kabuk bağlamasını bekleyerek uygun toprak karışımına daldırabilirsiniz. Bu şekilde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Mesela Opuntia bu şekilde çok rahat yetiştirilen bir türdür. Kaktüs ve sukulentlerle ilgili konu başlıklarını biraz incelerseniz ayrıntılı bilgi elde edeceksiniz.
Bu hastalık bir kere geldimi pek kolay gitmiyor onu düşünerek çelik sayınızı kontrol altında tutun bence:))
Kaktüsle ilgili bölümleri okudum ama soruma en uygun bölüm düşüncesiyle yazdım.Sorum kaktüs budanabilirmi ? Budanırsa yara yerlerini izole etmek gerekirmi.İsmini bilmediğim,balkon boyutlarını aşmış bir kaktüsüm var.Resmini ekliyorum.Bilgilendirecek arkadaşa peşin teşekkürler.
kemut_kemut
22-04-2009, 12:55
Sayın Bağdadi
Evet bu aylarda yapmanız daha iyi olur çünkü kaktusler gelişme aşamasındadır.merak etmeyin bişey olmaz ama elde ettiginiz çelikleri tekrar kurutup dikebilirsiniz.
İyi günler
kemut_kemut
30-04-2009, 15:11
Kaktus var mı bilmiyorum ama Seneciloar karanfil kokusu yayıyor.
Yeni kaktüslerimi çok küçük olan saksılarından çıkarıp yeni bir saksıya dikeceğim bahçe toprağına dikmeyi düşünüyorum ve toprağa dere kumu da katmak istiyorum. Fakat dere kumunu nereden temin edebileceğimi bilmiyorum. Nerede bulabilirim? Bir önemli soru daha, tüm kaktüslerimin üzerinde tomurcuklar var, bu dönemde ne kadar sulamalıyım?
Sayın Kagan,
Kaktüslerimi akvaryum kumu kullanarak diktim ama çok da kalın olmayan bir kumdu. Henüz sulamadığım için toprağın ne kadar süzek olduğunu bilemiyorum.
Bir sorum daha olacak, diktiğim tüm kaktüsler tomurcuklu fakat bana tomurcuklar açmadan kuruyorlar gibi görünüyor, kurumamış çiçek tomurcukları da var. Sulama hakkında yardım isteyeceğim, bu dönemde ne kadar sık aralıklarla sulamam gerekiyor? Şimdiden teşekkürler.
Penelophe
07-05-2009, 19:02
Ayrı ayrı saksılarda olan kaktüslerimi yaklaşık 6ay önce tek bir yerde topladım. En büyük plastik saksılara göre olan bir tabak bu.:) Küçük bir kaktüs bahçesi yaptım kendime, tek eksik, ortadaki ve yanlardaki boşluklara istediğim formda koyacağım ama hala arayışta olduğum kaya parçacıkları ve çakıllar. Onlar da olunca daha da güzel olacak sanırım.
Onlar da hallerinden memnun ki, çiçeklerle selamlıyorlar beni.:) Güneşi kaçırdığım için çiçekler tam olarak açık değil ama idare edin artık.:p
77032
77033
Resimlerde gördüğüm tüm kaktüsler harika. Acaba her kaktüs çiçek açar mı?
Benim kaktüslerim çiçeksiz :(
Sayın Faruk Bey; daha önce yazdığım gibi mutlaka gübre vermeliyiz. Bir de çok güneş alan sıcak bir yere (sera gibi) aldığımdan açtığını düşünüyorum. Tam olarak anlatmaya çalışayım binanın en üst katında üzeri camla kapalı havalandırma/aydınlatma boşluğu denilen yer. Zannederim güneşi 5-6 saat alıyordur. Sizler için akşam gene bakacağım çiçeklenmiş mi?
Sayın M. Sema kaynana dilim çok iyi güneş alan bir yerde ama gübreleme işlemini hiç yapmamıştım. Gübreleme işlemini piyasada satılan sıvı besinler yardımıyla ayarlayabilirmiyim? Yoksa gübreleme işlemi için farklı bir malzeme kullanarak ayrı bir yol mu izlemeliyim?
Sayın M. Sema kaynana dilim çok iyi güneş alan bir yerde ama gübreleme işlemini hiç yapmamıştım. Gübreleme işlemini piyasada satılan sıvı besinler yardımıyla ayarlayabilirmiyim? Yoksa gübreleme işlemi için farklı bir malzeme kullanarak ayrı bir yol mu izlemeliyim?
Sayın Faruk Bey kusura bakmayın yeni cevap veriyorum. Ben en son piyasa da satılan kaktüs için olan sıvı besini kullanmıştım. Bir de zannadiyorum biraz fazla susuz kalmıştı.:(
Sn Uyarı 11
Kaktüslere çok sıcak bakmazdım ama sizinkileri görünce imrendim doğrusu.
Bir süre bahçemden uzak kalmak zorundayım ,evde kaktüs yetiştirmeye karar verdim ama cam önünde kalmak zorundalar .
hangileri bu şartlara uyar ve bu işe nersinden başlamalıyım, deneyimlerinizden yararlanmak isterim.Yardımcı olursanız sevinirim
saygılar
Sevgili hozat,
evde kaktüs yetiştirmeye karar verdim ama cam önünde kalmak zorundalar .
hangileri bu şartlara uyar ve bu işe nersinden başlamalıyım? diye sormussun, sana onerebilecegim kaktusler sadece fazla buyumeyen turler olacak ve yumru seklinde olanlar da, bazi turler istisna, erken yaslarda cicek acan turler cogunlukla. Yapi marketlerde su sezonda satilan turlerde cogunlukla sizin amaciniza uygun ve yine cogunlukla uzerlerinde cicek tomurcugu olanlar. Aman sahte, yapistirma ciceklere dikkat.
Arkadaşlar açan, açmayan kaktüs diye birşey yoktur. Tüm kaktüsler çiçek açar. (tohumlu bitki oldukları için) Sene 87'de İstanbul'da çok kötü bir kış olmuştu, hatırlarsınız. O sene İ.Ü. Botanik Bölümü seralarında çok hasar oldu. Çamlar kırıldı, bir çok tür malesef yok oldu. Ancak yıllardır çiçek açmayan bazı kaktüs türleri de ertesi sene açtılar. Hatta benim birçok Prof hocam bile o türlerin burada yıllardır bulunduğunu ve ilk defa açtığını söylediler.
Demek istediğim o ki; kaktüsler sadece yazın sıcağını istemezler, kışında soğuk bir periyod yaşamaları gerekir. Tabi ki donmamalarına dikkat etmeliyiz.
Sayın cello, size tamamen katılıyorum. Hatta bu siteden öğrendiğim şeylerin başında, kaktüs bölümünde de göreceğiniz gibi kaktüsleri kışın üşütmek (dondurmak değil) gerektiğiydi. :D
Kaktüslerim ön balkonuma sığmadığı için hepsini arka balkonuma koymuştum.Balkonun üstü tamamen açık.çevreleyen binalar çok yüksek olmadığından kaktüsleri koyduğum köşe kısmı iyi güneş alıyor.
Güneş saatlerine baktım sabah 9:30-12:00 ve akşam 14:00-batana kadar güneş görüyor.Sanırım güneş biraz fazla geldi bazıları solmak üzereydi bugün farkettim.Özellikle dikensiz türler büzüşmeye ve sararmaya başlamışlar.
Günde 7 saat güneş kaktüsler için çok mudur? Doğada ne yapıyor bu kaktüsler?
Teşekkürler Kağan.Hep balkon ya da pencere içine koyardım,üstü açık teras olunca birden güneş etkili geldi sanırım.Saksılarında ponza ve torf var,çok geçirgen olduğu için sanırım kısa sürede susuz kaldılar.Sinyal verenleri biraz daha gölgeye çektim.Fotoğraflarını ekleyeceğim.
Domates,biber ve salatalık bahçem de var bu arada :)
http://img507.imageshack.us/img507/9336/sany0061c.th.jpg (http://img507.imageshack.us/my.php?image=sany0061c.jpg)
http://img507.imageshack.us/img507/3226/sany0060.th.jpg (http://img507.imageshack.us/my.php?image=sany0060.jpg)
Merhabalar.Kaktüs çiçekleri konusunda daha doğrusu satışta olan kaktüslerin çiçeklerinin gerçek **** sahte oldoğunu nasıl anlarız:confused: şimdiden teşekkürler.
Merhabalar.Kaktüs çiçekleri konusunda daha doğrusu satışta olan kaktüslerin çiçeklerinin gerçek **** sahte oldoğunu nasıl anlarız:confused: şimdiden teşekkürler.
Çok rahat anlarsınız, şöyle ki;
1-Elinizle dokunduğunuzda suni olduğunu hissedebilirsiniz.
2-Azıcık yakından baktığınızda kaktüs ile çiçeği birleştiren elemanı mesela minik bir tel ya da iğne başı gibi malzeme görürsünüz.
3-Ya da bu ikisini birbirine birleştirirken yapıştırıcı malzeme kullanmış da olabiliyorlar onu da fark edersiniz.
Merhabalar.Kaktüs çiçekleri konusunda daha doğrusu satışta olan kaktüslerin çiçeklerinin gerçek **** sahte oldoğunu nasıl anlarız:confused: şimdiden teşekkürler.
Kır çiçekleri gibi kuru çiçekleri boyayarak üzerilerine sıcak silikonla yapıştırıyorlar.Çiçeklerin diplerine bakarsanız rahatlıkla görebilirsiniz silikonu.
Marketlerde satılan kaktüslerin hiç birisinde açmış çiçek olma ihtimali yok desem yeridir.Zira market lambaları altında pek mümkün olan bir şey değil.Ancak tomurcukları olabilir.
Dün migrosta Gymnocalicium Baldianumlar gördüm.Yeni gelmişlerdi ama hepsi uzun süre gölgede ışıksız kalmış gibilerdi.Göbekleri açık yeşil çıkıntılar yapmış, şekilsiz büyümeye başlamışlardı.Tepelerindeki tomurcukların büyük kısmı ya kurumuştu ,ya da nakliye şartlarından dolayı kopmuştu.Ama yine de içlerinde 3-4 gün sonra güneş gördüğünde açacak 1-2 tane vardı.
arkadaşlar, burda bu çiçekli kaktüsleri görünce çok imrendim. benim kaktüslerim malesef çiçek açmıyorlar ya da ben biyerlerde yanlış yapıyorum :( bir de kaktüsleri ne kadar büyüklükte saksıya koymak gerekir ?
Sn tutkuak, siz de kaktüsleriniz de hoş geldiniz. Gözümüz gönlümüz açıldı sağolun. Sn viola, astop arkadaşımızın dediklerine aynen katılıyorum. Kışın donmayacak kadar üşümeleri gerekiyor. Bir de kaktüs gübresi vermenizi öneririm.
Sayın viola, acaba ısınan bir mekanda mı kaktüsleriniz?
Sayın M.Sema, kaktüs gübresini kışın mı verilmesini tavsiye ettiniz anlayamadım? Benim bildiğim ve uygulamam, kışın kesinlikle gübrelemenin olmaması şeklinde. Yazla birlikte gübreleme başlıyor. Uyku moduna geçilince de kesiliyor.
Sayın Astop kışın değil elbette. Baharla birlikte tüm çiçeklerimi gübre ile beslemeye başlıyorum. Gerekene gerektiği kadar.
Sayın M.Sema kaktüs gübresi derken neyi kastettiniz anlamadım. Kaktüs gübresi için beli bir isim verebilirmisiniz?
Kaktüslerimi evim kaloriferli olmadığı için denildiği gibi soğuk ortamda tutamıyorum, bu sene de tutamadım.Ama yine de açıyorlar.Bence uyarıcı etkiyi yapan dışarıda yağmurun altında durmaları.Kızgın güneşi de yiyince büyük çoğunluğu açıyor.Çiçeklerini bir süre sonra paylaşacağım.
Şu an da kaktüsüm bu durumda Sn.Astop.
Sayın Viola, kaktüsünüz çok sağlıklı gözüküyor. Sayın kemut_kemut'un dediği gibi büyümesi gerekiyor olabilir. Benim de açtıramadığım bir kaç kaktüsüm var. Çoğu açıyorken onların açmaması gereken büyümeye ulaşamamalarından herhalde.
Dün akşam carrefour'dan iki adet kaktüs aldım çok şekerler. Hatta bir tanesinin üzerinde tomurcukları var. Hangi tür olduklarını bilmiyorum. Bileniniz var mı?
84271
Kaktüslerimi bugün heni saksılara aldım. Yalnız bir tanesini ayırdım. Pek sağlıklı görünmüyor, kökü bozulmuş gibi. Acaba tutar mı?
:(84272
Ve işte yeni saksılarındalar. Hoşgeldiniz bebişlerim ;)
84275
Merhaba Kaktüslerin çiçek açabilmesi için kışın soğuk ortamda kalmaları gerektiğini okumuştum..Ne kadar soğuk ? Ankara 'da yaşıyorum..Evin soğuk bir bölümü mü? Balkonum kapalı değil, dışarısı olmaz değil mi?
Bu arada bir çok kaktüsüm var..Havalar ısındığından beri yaklaşık 15 günde bir su veriyorum..Yazın sulanmaması gereken özel bir tür var mı bilmiyorum? Lithopslara yazın su veriliyor mu mesela?
Uzun olan kaktüsüm geçen sene balkondan aşağıya düşmüştü tepesinde yuvarlak bir kaktüs vardı o koptu, kaktüsü alıp tekrar saksıya ektim. Yukarısından uzamaya başladı. Şimdi de toprakta olan gövdesinden yarısı resimdeki gibi içe doğru çöktü. Kaktüs vitamini verdim başka ne yapmak gerekiyor.
Diğer kaktüsüm de hiç sağlıklı görünmüyor.
begonvil 14
08-06-2009, 11:16
Merhaba kaktüslerimi hiç sulamıyorum. Her gün ana gövdeye 2 kere sprey sulama yapıyorum. Hiç sulamamam doğru mu? Arada sulamam gerekir mi?
Bahar ile birlikte havalar ısınmaya başlayınca hafif sulamaya başlayıp, düzenli sulama yapmanızı tavsiye ederim. Tabi düzenli derken kaktüslerin çok fazla su istekleri olmadığını da gözönünde bulundurun lütfen. Spreyleme yeterli değil. Hatta arada bir kaktüs besini de kullanmalısınız. Sıvı kaktüs besinlerini arkasındaki tarifte belirlenen ölçülerde kullanabilirsiniz.
Sayın Nurser, uzun olan kaktüsünüz mammillaria elongata olabilir. Diğerlerinin tek tek, yakın fotoğrafları olursa belki yardımcı olabilirim.
Sayın perili, kışın Ankara gibi kışı ağır geçen bir şehirde açık bir balkonda donma olasılığı çok yüksek. O yüzden ısınmayan bir oda ideal gibi duruyor. Ayrıca benim kaktüsler için sulama periyodum yazın haftada, kışın ayda bir. Bu tamamen toprağınıza bağlı. Olabildiğince kurumadan sulama yapılmamalı. Lithopslara gelince, daha bir kaç aydır lithops sahibi olduğum için pek deneyimim yok. Ama ben şu an haftada **** on günde bir sulama periyotlarından birini seçeceğim sonbahara kadar. Ondan sonra kademeli olarak azaltıp kışın tamamen sulamayı kesmeyi planlıyorum. Bakalım gelişimleri nasıl olacak.
begonvil 14
08-06-2009, 20:53
Çok teşekkür ederim Sevgili Selen; yine imdadıma yetiştiniz. Kaktüs gübresini geçen gün aldım. Hemen uygulamaya geçecem. Bir de benim kaktüslerim sabah güneşi alan yerde duruyor. Sabah saatlerinde versem güneşten etkilenir mi?
günebakan
08-06-2009, 22:42
İzmir'de konak'ta kaktüs bahçesindeki kaktüsler yolun iki tarafı bunlarla dolu:)
85013
85014
85015
günebakan
08-06-2009, 22:45
Bir kaç tane daha.
85016
85017
85018
85019
günebakan
08-06-2009, 22:46
İşte buna bayıldım çok güzel görünüyordu:)
85020
Harika fotoğraflar bunlar. İzmir'de yaşamak varmış meğer. Agave'ler ne kadar büyümüş, son fotoğraftaki hangi tür acaba çok güzel görünüyor. Paylaştığınız için teşekkürler sevgili günebakan.
Ben de size öncelikle şurada ki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8388&highlight=kakt%FCs+sukulent&page=3) kaktüslerimi gösterdikten sonra şöyle bir öneride bulunacağım Ankara iklimi İstanbul, Kocaeli gibi şehirlerimize nazaran daha az nemli olduğu için ben yazın haftada iki kez suluyorum.
günebakan
10-06-2009, 21:44
Ben isimlerini bilmiyorum ama dediğim gibi sondakine bayıldım gerçekten:)
Sn İncifem 1.kaktüsünüzün aşılı kısmı düşmüş maalesef yeniden o tür bir oluşum beklemeyin ama alttaki ne güzel yavru da vermiş, alt kısmının çürümesine ne yapılır bilemedim şimdi ben olsam öyle bırakırdım, saksının boyunu anlayamadım ama küçük bir saksıda olursa köklerini büyütmek için fazla efor sarfetmeyecektir ki bu da iyi birşey.
İkinci kaktüsünüz gayet iyi duruyor ama;)
AyhanMoran
12-06-2009, 13:41
Arkadaşlar affınıza sıgınarak bir şey soracagım kaktüslerin hepsi şartlara uyarsa mutlaka çiçek açarmı ?
kaktüslerimi balkonuma koydum. sabah güneşini alıyor. Dolayısıyla güneş yakıcı olmuyor. Yeri uygunmudur. Bol güneşli bir yere mi koymam gerekir, yoksa direkt güneş ışığı almamalı mı? Yardımcı olur musunuz? Kaktüsümün birinde hafif buruşma var gibi, güneşle mi alakalı yoksa fazla mı suladım?
bu arada kusuruma bakmazsanız "akaçlama" ne anlama geliyor? (cahilliğimi mazur görün lütfen)
Merhabalar,Çiçekçiden aldığım "mammaliria" diye tabir edilen kaktüs bitkim aldığımdan bu yana 1,5 ay geçti hiç büyümedi :( acaba sorun ne olabilir?
Sn nesecik ben uzman değilim ama bence bu kadar kısa sürede büyümelerini beklemeyin zira büyümüyorlar, normal bence.;)
Arkadaşlar affınıza sıgınarak bir şey soracagım kaktüslerin hepsi şartlara uyarsa mutlaka çiçek açarmı ?
Evet.
Ancak bazı türlerin çiçek verecek yaşa gelmesi diğerlerine göre daha uzun sürebilir.Bir mammillaria ilk senesinde çiçek açarken,örneğin echinocactus grusonii'nin açması 60 yıl ,hatta 100 yıl sürebilir.
Arkadaşlar merhaba. Kaktüslerim sürekli açık balkonumda ve güneş görüyorlar. Büyüdüklerini hissedebiliyorum. Çiçek açtırmak için daha neler yapabilirim? Yoksa çiçek açmaları için uygun zamanı geçtiler mi? Kışı soğuk ama güneş alan bir oda da geçirdiler..
*** kaktüsseverler. sizce kaktüslerim toprağa girmeye hazırlanmış mı?
Sayın COYOTE,
hafta sonu 1.kaktüsümün saksısını ve toprağını değiştirdim. Daha küçük bir saksıya ektim.
2. Resimdeki kaktüsümün toprağı değiştirdim ve ikisine de kaktüs vitamini verdim.
Umarım düzelir.
Teşekkürler.
eminetirsi
16-06-2009, 22:03
sn ggulday,çoktan hazırlar.bunların hepsinden var bende.hatta soldan ikincisini kışın dikmiştim,tutsun diyede biraz fazla kaktüs besini vermiştim,incecik uzamıştı dalı.geçen hafta başını koparıp saksının dibine koymuştum,o bile tutmuş.yani biraz arsızlar,çabuk tutuyorlar.
Sn.ggulday, çeliklerin kesilen yerleri kuruduğunda rahatlıkla kaktüslerinizi dikebilirsiniz ki şuanda kesilen yerler gayet müsait gözüküyor.
Sn.eminetirsi kışın kaktüslerin uyku dönemidir. Yani bitkiye dinlenme şansı tanımak gerek. Bu dönemde forumda da sıklıkla bahsedildiği gibi; kaktüslerimizi susuz ve soğuk ortamda muhafaza ediyoruz. Besin takviyesine ve sulamaya bahar aylarıyla başlamak daha doğru olur. Besin takviyesi bitkiden alınan çeliklerin tutmasından çok bitkinin genel direncini arttırmak için yapılıyor. Zaten bahsettiğiniz gibi arkadaşımızın fotoğrafladıkları kolay köklenen türlerdir. Selamlar.
teşekkürler eminetirsi ve selenn.. bende 2 gün evvel dikim işlemi gerçekleştirdim ama dikenlerden dolayı toprağa sıkı sıkı tutturamadım. yani saksıyı elime alıyım yerini değiştiriyim desem bütün çelikler sallanıyor:( ne yapmam lazım acaba?
Sayın Ggulday sizinle afrika menekşesi sayfasından sonra kaktus genelde de karşılaşmak güzel bir duygu. Affınıza sığınarak kaktüsler hakkında birikimli bilgilerinizden faydalanmak için ufak bir sorum olacaktı. Aslında bu sorumu önceki sayfada sormuştum ama kimseden cevap alamayıp sizi burada farkedince tekrar sormak istedim. Benim kışı normal soğukta ve güneşte yani sınıfımda geçiren çiçek açtığını bildiğim 3 kaktüsümü yazın balkona ve güneşe koyduğum halde açamadılar. Hiç kaktüs sıvı besini kullanmadım. Çiçek açtırmak için neler yapabilirim? Çiçek açmada geciktiler ise de önümüzde ki yıl için tavsiyeleriniz ne olabilir ortam koşulları için? Kaktüs sıvı besinleri için çok fazla bir bilgim yok Sayın Ggulday. Bana sıvı besin olarak belirli bir isim önerebilirseniz çok mutlu olurum...
Sayın Ggulday sizinle afrika menekşesi sayfasından sonra kaktus genelde de karşılaşmak güzel bir duygu. Affınıza sığınarak kaktüsler hakkında birikimli bilgilerinizden faydalanmak için ufak bir sorum olacaktı. Aslında bu sorumu önceki sayfada sormuştum ama kimseden cevap alamayıp sizi burada farkedince tekrar sormak istedim. Benim kışı normal soğukta ve güneşte yani sınıfımda geçiren çiçek açtığını bildiğim 3 kaktüsümü yazın balkona ve güneşe koyduğum halde açamadılar. Hiç kaktüs sıvı besini kullanmadım. Çiçek açtırmak için neler yapabilirim? Çiçek açmada geciktiler ise de önümüzde ki yıl için tavsiyeleriniz ne olabilir ortam koşulları için? Kaktüs sıvı besinleri için çok fazla bir bilgim yok Sayın Ggulday. Bana sıvı besin olarak belirli bir isim önerebilirseniz çok mutlu olurum...
sayın faruk evet karşılaşmak benide memnun etti hatta bişey danışmanız bile ama yanlış adres:( bende daha yeni yeni kaktüs olayına başladım. hep masamda bi kaktüsüm vardır ama çiçeği hep üstünde maşallah o yüzden beni hiç uğraştırmaz yani. ama okuduğum kadarıyla kışın çok az su vererek soğuk ortamlarda bulunan kaktüsleri yazın su oranını biraz daha arttırarak güzel bir verim alındığını okumuştum. gübre olayını hiç kullanmadım bişey diyemiycem. belki onlar çiçek açmadan mutludurlar fazla zorlamayın sizde garibanları:) bu arada menekşelerimi bardağa dikmiştim ya üstten üstten fire vermeye başladılar:( çürüyor 2 yaprağım
Ben isimlerini bilmiyorum ama dediğim gibi sondakine bayıldım gerçekten:)
Galiba Cylindropuntia spinosior. Aşağıdaki linkteki bitkinin genel görünümlü fotoğrafına çok benzettim sizin eklediğinizi fotoğrafı. Sevgiler.
http://www.fireflyforest.com/flowers/pinks/pink37.html
duygumit
23-06-2009, 15:42
merhaba arkadaşlar. bu da benim kaktüsüm. ama yakalaşık 1 yıldır böyle. 1 ay önce saksısını değiştirdim. hala sağlıklı ama kaktüsüm acaba niçin yavrulamıyor. ne yapmam gerekir. yavrulamayan bir tür mü acaba. yardımcı olur musunuz? teşekkür ederim.
89032
89033
Sevgili duygumit kaktüsünüze gelişmesi ve büyümesi için biraz zaman tanıyın bence. Ancak yeni yerine ve toprağına adapte olacak ve gelişecektir. Uygun koşullar sağlandıktan sonra gelişmemesi için bir engel olmaz. Güle güle büyütün.
Sayın Duygumit, fotoğraftan net anlaşılamamakla birlikte sanırım kaktüsünüzü daha iyi güneş gören bir yere koymalısınız.Tepe kısmında bozuk büyüme gözlemliyorum.Bir kaktüsün güneş ihtiyacını ve orantılı olarak sulama ihtiyacını en iyi anlayabileceğimiz yeri dikenleridir.Ortadan yeni çıkan dikenler bir önceki dikenlerden daha küçük olmamalıdır.Eğer yeni dikenler kısa kısa ve seyrekse, sulama fazla ışık az demektir.Dikenler hep aynı sıklıkta ve artan büyüklükte olmalıdır ki kaktüsümüzün formu zaman içerisinde bozulmasın.Aksi taktirde kaktüsünüz armut formunu alabilir.Kaktüsünüzü daha iyi güneş alan bir yere -güneş alan balkon veya pencere içi gibi- koyup toprağı tamamen kurudukça sulamalısnız.
duygumit
24-06-2009, 11:23
kaktüsüm bolca güneş alıyor. balkonda tutuyorum. tepe kısmında dikenleri yok. ve cok kurumadan su vermiyorum
kaktüsüm bolca güneş alıyor. balkonda tutuyorum. tepe kısmında dikenleri yok. ve cok kurumadan su vermiyorum
Acaba aldığınızda mı uzun süre gölgede kalmış.Kaktüsler ortadan açılarak büyürler üst kısmında da dikenleri olmalı.
duygumit
24-06-2009, 11:34
bilmiyorum. aldığımızdan beri çok az büyüdü zaten. büyümedi sayılır.
ne yapabilirim?
Kaktüs çiçekleri bölümünden gördüğüm kadarıyla (28 mesaj) aldığım kaktüsün adı Gymnocalycium mihanovichii.
Minicik bir kaktüs. Çiçeğini öğlen açıp akşam kapatıyor. Bu tür için normal mi?
Kaktüs çiçekleri bölümünden gördüğüm kadarıyla (28 mesaj) aldığım kaktüsün adı Gymnocalycium mihanovichii.
Minicik bir kaktüs. Çiçeğini öğlen açıp akşam kapatıyor. Bu tür için normal mi?
Evet parlak güneşte maksimum açarlar.Toplam 3-4 gün sonrada solarlar.
onur yılmaz
09-07-2009, 12:32
Merhabalar
Benim bir kaktüsüm var.Arkadaşım vermişti bende bu işlerde usta değilim. Kaktüslerin çiçek açtığını okudum. Acaba benim kaktüsümün cinsi ne? Nasıl bir bakım yapmalıyım.
Fotoğraflarımın linkini veriyorum umarım çalışır.
http://img221.imageshack.us/img221/4143/pict0118h.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/6609/pict0120f.jpg
Sn. Onur Yılmaz kaktüsünüzün cinsi Chamaecereus silvestrii. Kaktüsler hakkında genel bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5427) başlığından bakım hakkında bilgi alabilirsiniz. Chamaecereus silvestrii türü ile ilgili başlığımıza da buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2504) ulaşabilirsiniz.
onur yılmaz
09-07-2009, 12:47
Peki çiçek açacakmı?
Onur Bey evet açarlar, bahsettiğim başlıkta bol bol çiçekli fotoğrafları zaten mevcut. Bakımı ile ilgili kaidelere dikkat ederseniz sizin kaktüsünüz de çiçeklenecektir.
onur yılmaz
09-07-2009, 14:34
Bişey daha sormak istiyorum.Benim kaktüsümün yanından yeni kaktüsler geliyor.Ben bunları koparıp dikiyorum ama sizce doğrumu.Peki bu sene çiçek açarmı
Arkeologs
15-07-2009, 12:21
Arkadaşlar selamlar, daha önce sorulmuşmuydu bilmiyorum forumda aradım ama bulamadım. Farklı tür kaktüsler aynı saksıya konulabilirmi? Konulabiliyorsa yeterli boyutu ne olmalıdır? Eğer böyle birşey olabiliyorsa (zararı yoksa ******) büyük bir saksıya yerleştirmek istiyorum. Balkonumuz biraz küçük olduğu için sıkıntı çekiyorum aşağı yukarı 20 saksı kaktüs ve sukulentim var:) Cavplarsanız çok memnun olurum, teşekkürler, iyi günler...
Kaktüslerinizi belli aralıklarla, gelişme durumlarını da hesaba katarak aynı saksıya dikebilirsiniz. Genel olarak bakımları aynı türlerin bu şekilde düzenlenmesi yer sıkıntısına birebir. Fakat düzenleme yaparken kaktüs ve sukulentleri birlikte kullanmamaya dikkat ederseniz bence daha iyi olur. Çünkü kaktüsleri kışın sulamazken sukulentler suya ihtiyaç duyabiliyor.
marmariste heryerde bu kaktüslerden bolca mevcut. kaktüs ağacı diyebiliirm yani. görünce ilgimi çekti bende resmini çektim ve sizinle paylaşmak istedim:pbütün evlerin bahçeleri yok kenarları bunlarla doluydu:)
Sayın ggulday, bahsettiğiniz kaktüsün bir de lezzetli meyveleri vardır ki sormayın;) Fırsat bulursanız yiyin. Şu sayfadan daha detaylı bilgi bulabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1698
kızılelma
18-07-2009, 11:09
93540
mehmet bey ben yukarıdaki resimkedi küçük kaptüsü forumda bir arkadaşdan aldım şimdi ben bunun dikimi hakkında bilği alacaktım.
1- topraga komplemi gömmeliyim yoksa belli bir kısmı dışarıda mı kalmalı?
2- birde yer durumu güneş'demi durmalı gölgede'mi?
3- sulama durumu bol su mu vermeliyiz yoksa toprak kuruduk ca?
şimdiden teşekkür ederim.
pandora.u
19-07-2009, 17:09
Bunlarda elimde olan diğer kaktüslerim.henüz çiçek açmadılar.
zucaglar
20-07-2009, 17:09
merhaba herşeyden önce tebrik ederim agaclar.net i çok güzel bir site bilgilendirme ve bilgi paylaşımı harika siteyi uzun zamandır takip ediyorum hatta sayenizde birçok şey öğrendim tohum filizlendirme yöntemleri bunlardan biri evimde hiç saksim olmamıştı sizinle tanışana kadar şimdi ise cam güzeli, menekşe, gardenya ve en son Mammillaria sahibi oldum alıp almamakta kararsız kalmıştım kızım dokunursa dikeni batar diye ama iki gün aklımdan çıkmayınca almalıyım dedim ancak bu konuda çok cahilim saksiyi değiştirmelimiyim yazın su vermelimiyim bilemiyorum çelişkide kaldım sizce ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Ben yeni Sayın Lale hanımdan aldım. Bana çelik yollamış anladığım kadarıyla. Ben onları geldiği gib torf a ektim ama epey suladım. Toprak ıslak durumda yanlış mı yapmışım acaba. Ölürler mi öle dururlarsa. Bide direk güneş altına balkonuma koydum bir zarar görürmü. İçeri cam önüne koysam daha mı iyi. Ayrıca büyük bir saksıya bütün çelikleri ektim. Küçük saksılara almam lazım mı ya da ne zaman gerekli. Bilgi verirseniz çok teşşekkür ederim. Buda ektiğimin resmi.
Bu linkten ulaşabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=465636&postcount=88
Sn. zucaglar, kaktüsünüzü güle güle büyütün.
Mammillaria ile başlayan kaktüs merakınız tahmin ediyorum ki kısa sürede yeni bitkilere sahip olmanıza sebep olacaktır. Mammillaria kaktüs bakımına yeni başlayanlar için çok uygun bir tür. Çok fazla talebi olmayan ve kolaylıkla güzel çiçeklerini sergileyen bir tür.
Saksısının durumu nasıl bilemiyorum ama bu sene saksı değişimi yapmayın tahmin ediyorum ki bir sene daha idare edecektir. Kaktüsleri bahar başı sulamaya başlayıp sonbahar sonunda havalar soğumaya başlayınca sulamayı bırakıyoruz. Kışı soğuk bir ortamda geçirirlerse baharda güzel çiçeklerini bize sergiliyorlar. Su miktarına dikkat edin, toprak iyice kurusun bunu parmağınızı toprağa batırarak rahatlıkla saptayabilirsiniz.Çok fazla suya ihtiyaç duymadıkları gerçek ama bol ışıklı bir ortamı çok seviyorlar.
Sn. isolet çeliklerinizi güle güle büyütün. Aynı saksı içerisinde pek bir sorun olmayacaktır ama yine de bu şekilde gruplaştırırken sukulentleri bir arada, kaktüsleri başka bir grup olarak ayrı saksıya dikerseniz daha iyi oluyor. Çünkü kaktüslerin ve sukulentlerin su ihtiyaçları farklı.
Çelikler elinize ulaşana kadar tahmin ediyorum ki kesilen yer kabuklaşmıştır. Çelik aldıktan sonra dikim öncesinde kesilen yerin kuru olmasına dikkat ederseniz herhangi bir problemle karşılaşmazsınız. Bir süre aydınlık yarı gölgede kalırlarsa daha iyi olur direkt güneşten zarar göreceklerdir. Yeni yerlerine alıştıktan sonra güneşe alabilirsiniz. Aslında sulamasaydınız daha iyi olurdu; ben kendi kaktüslerimde çelikleri diktikten sonra bir süre susuz bırakıyorum daha sonra sulamaya başlıyorum. Ama yine de kolay köklenip bir sorun yaşatmayacaklardır size. Güle güle büyütün yeni bitkilerinizi.
zucaglar
21-07-2009, 16:53
Sn. Selen çok teşekkür ediyorum bilgilendirdiğiniz için eke resimlerini iliştiriyorum misafirliğine gittiğim çiçek düşkünü birinde bir kaktüs türü gördüm onun olduğunu ümit ederek aldım hala gözümün önünde güzelliği bulunduğu saksiyi uyumla sarmış hafif sarkmış ve üzeri küçük pembe çiçeklerle doluydu inanılmaz bir güzellikti işallah türü tutturmuşturum ve ortamını sever
94184
94185
94186
94187
_kardelen_
22-07-2009, 10:25
Evet gerçekten güzel bir kaktüs bu linkte (http://www.cactus-art.biz/schede/ECHINOCACTUS/photo_gallery_echinocactus.htm)bir çok çeşidi var bakın isterseniz.
Ankarada bulabileceğimiz bir yer bilsem ben de hiç durmayacağım da bilmiyorum. En son bir seradan echinopsis aldım orada da sadece bu vardı zaten.
Nilgün Eran
26-07-2009, 12:25
Kaktüslerinizi belli aralıklarla, gelişme durumlarını da hesaba katarak aynı saksıya dikebilirsiniz. Genel olarak bakımları aynı türlerin bu şekilde düzenlenmesi yer sıkıntısına birebir. Fakat düzenleme yaparken kaktüs ve sukulentleri birlikte kullanmamaya dikkat ederseniz bence daha iyi olur. Çünkü kaktüsleri kışın sulamazken sukulentler suya ihtiyaç duyabiliyor.
Ben de geniş ağızlı bir saksıya karışık kaktüsler ekmeye başladım çünkü kokteyl kakatüsleri seviyorum arkadaşlarımda görmüştüm. İlk olarak küçük tomurcuk tomurcuk olan kaktüslerden ektim ayrıca küçük top kaktüs ektim, ve bir arkadaşımdan gül gibi üzeri beyazımsı puslu bir görünüm olan kaktüs ektim fakat o gölgede yaşıyordu şimdi kurur gibi oldu acaba uymadımı diğerlerine, ya da gölgede iyi iken neden güneşte kötü oldu? Ben yeni yeni çiçek lerle özellikle kaktüsle uğraşıyorum henüz isimlerinide bilmiyorum. Bir arada olabilecek kaktüs türlerini(tabi çok büyümeyen) bana yazarsanız sevinirim.Teşekkürler.:)
Ben kaktüslerimi illa direk güneş alan yerde mi yetiştirmem lazım yoksa aydınlık ortamda yetiştirebilir miyim?
_kardelen_
29-07-2009, 13:03
Benim gözlemlediğim kadarıyla kaktüslerde topraktan daha önemli olan sulama konusu. Ben normal çiçek toprağına diktim kaktüslerimi (marketlerde poşetli satılan torf) Onun dışında haftada bir bitki besini veriyorum. Gayet iyi durumları nazar değmesin.
AizoaceaeFAN
03-08-2009, 13:55
Kaktüs ve sukkulentlerde toprak önemli değil diyenler için işin ustası Taner beyden( Antalya 'da kaktüs ve sukkulent serası olan muazzam bir kaktüs ve sukkulent ustası) bizzat gördüğüm ve duyduğum toprak faktörü. Senelerce serasında türlü toprak çeşitleri denemiş ve en son Lava+yurtdışından getirttiği torf karışımında bu bitkilerin en iyi gelişim gösterdiğini ve canlandıklarını anlatmıştı birkaç gün önce bana. Tercih etme bakımından isteyen istediği karışımı kullanabilir çakıla da eker taşa da. Bitkisinin gelişimini ve sağlığını düşünenler için iyi bir torf biraz (eğer alma imkanınız varsa volkanik dağ kenarlarındaki) toprak ve de lava karışımı en iyisi. Onları her olumsuz duruma karşı sakınarak evlerimizin, balkonlarımızın veya bahçelerimizin en güzel yerlerinde büyüttüğümüzü düşünürsek uzun ömürlü olmaları ve bize her sene o muhteşem çiçeklerini açmaları için bence toprak çok çok önemli.
Saygılar...
_kardelen_
03-08-2009, 14:41
Sayın arkadaşım. Ben toprağın hiç önemli olmadığını kastetmedim. Sulamanın daha önemli olduğunu vurgulamaya çalıştım. Ben çam ağacının dibinden aldığım toprağa perlit karıştırıp ya da normal çiçek toprağı alıp onu kullanıyorum kaktüslerime. Bu toprakta da yaşıyorlar sonuçta. Ama dediğin gibi elbette toprak da önemli, bahsettiğin toprak karışımını kullansam eminim kaktüslerim daha iyi gelişecek yavru ve çiçek verecekler. Gelişimleri yavaş çünkü benimkilerin. İmkanım olsa da ben de özel karışım kullanabilsem.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...
Sayın isolet, yakıcı öğle sıcağını,güneşini sevmiyorlar.
papatya367
19-08-2009, 22:47
Sayın zucaglar kaktüsleriniz büyük bir saksıya mı ekili yoksa resimde mi öyle görünüyorlar. Ama bayağı kalabalık olduklarına göre herhalde büyükçe bir saksıdalar.
papatya367
19-08-2009, 22:49
Arkadaşlar kaktüsleri biraz ortaboy saksılara dikince acaba daha mı çabuk büyüyorlar yoksa küçük saksıda da büyürler mi?
berduray
23-08-2009, 21:21
Şu başlık doğru adres. (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1996)
Merhaba, uzun süredir kaktüsümün saksısı bakımsızlıktan çok küçük kalmıştı.. Aslında istediğim şey sadece saksısını değiştirip görüntüsünü bozmamaktı, ama dikenleri sağ olsun yapamadım.. Bu şekilde dağıtacağım sanırım.. Başka çare yok..
http://img210.imageshack.us/img210/3008/eeeg.png
berduray
24-08-2009, 17:52
Sayın Selis şurayı görmüş müydünüz? (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=7617&highlight=kakt%FCs+tutma+aparat%FD),
anıl özgür
28-08-2009, 00:03
Selamlar. Bu gün bir arkadaşım bana 4 tane kaktüs getirdi. Eminönü'nden almış. Hem kaktüsler hemde saksılar çok çok küçük. Saksı çapları 3 **** 4 santimetredir sanırım. Kışı bu saksılarda mı geçirsinler yoksa değiştireyim mi bilemedim. Saksıları Değistirmem gerekiyorsa bu mevsim uygun mudur? Çekebilirsem yarın fotoğraflarınıda yüklerim. Umarım yardımcı olursunuz.
_kardelen_
28-08-2009, 08:21
Benim bu yıl aldığım ve çok güzel çiçekler açan kaktüsümde yumuşama var, toprağını ve saksısını değiştirdim. Henüz ölmedi ama düzelme de görünmüyor, çok üzüldüm.
Sayın kardelen yumuşama var ise, biraz sulamayı fazla kaçırmışsınız galiba. Onun için bu aralar sulamayı kesin derim, hatta bulunduğu saksıdan da çıkartın; kuru, direk güneş gelmeyecek bir yere koyun kaktüsünüzü. Eğer kök kısmında aşırı bir yumuşama var ise ya da elleyince gövdesi içeri çöküyorsa temiz bir bıçak alıp o bölgeyi iyice kazıyın, temizleyin. Kaktüsün kesilen kısmının kurumasını ve sertleşmesini bekleyip sonrasında tekrar saksıya alın derim. Eğer bu tür işlemlerden geçiyor ise sulamayı da birkaç hafta sonra yapın. ( Kaktüs yeni yerine alışsın diye ) Zaten önümüz kış sonbaharın geçmesi ile birlikte sulama işlemini de epeyce azaltmak gerekecek.
_kardelen_
28-08-2009, 13:20
Kök kısmında birşey yok sadece gövdede yumuşama var. Çilleri o kadar uzun ki en dipte yeni çilleri çıkmış taze, ölmediğini oradan anlıyorum. Dış kısımda bir şey yok dışardan baktığınızda sağlıklı gibi ama yakından bakınca hafif bir solgunluk, hafif bastırınca içe doğru esnekliği var. İçten çürüme var sanırım.
_kardelen_
31-08-2009, 09:32
Bu yaz çok güzel çiçekler açan kaktüsüm bu hale geldi. Yumuşadı ve içe göçme var. Topraktan çıkardım, köklerini yıkadım ve güneşe koydum kurusun diye. Kurtulur mu?
100537
100538
Kuruyunca ölmezmi?
Yeni bir toprağa dikmek, dikerkende mantar ve bakteriye karşı ılaçlamak daha uygun olur diye düşünüyorum :)
Direk güneşe koymazsanız, kuru ve ışık alan bir yere koyarsanız daha sağlıklı olur bence. Kökler ve gövde içinde çürükler varsa temiz bir bıçak ile temizleyin oraları. Kurtulma ümidi var gibi görünüyor. Bir süre bekleyin bakalım neler olacak. Gövde'de sertleşme iyice olduktan sonra tekrar geçirgen bir harca alırsınız. Kolay gelsin.
zeynepdincer.k
31-08-2009, 14:35
İlkinin verdiği bilgilere katılıyorum, kökler gayet sağlıklı duruyor, kurtulabilir. Yanı sıra gövdenin içe göçme nedenini belirleyebilmek lazım. Aşırı sulanmadan olsa kökte çürüme olurdu ama kök gayet sağlıklı. Bir ihtimal az sulama. Gövde renginde bir değişiklik veya leke gözükmüyor. Dolayısıyla bir mantar ya da böceklenme yok gibi. Ama bunlar varsayımlar, bitkinin koşullarını en iyi siz bildiğiniz için nedenini yine en iyi siz bulursunuz diye düşünüyorum. Tekrar saksıladığınızda nem tutmayacak toprak karışımı çok iyi olur. Selamlar
_kardelen_
31-08-2009, 16:19
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar hepsini dikkate alacağım.
Ben de sulama üzerinde duruyorum fazla sulamış olabilirim. Ya da diğer çiçeklerime verdiğim kompoze bitki besininden verdim bir kere, ondan da olabilir diye düşündüm.
Benim de Gymnocalycium Baldianumum var.Susuz kaldığında gövde biraz pörsüyor elimle yanlardan sıkarak bakıyorum yumuşaksa suluyorum.Çok dikenli bir tür olmadığı için güçlü öğle güneşinden etkilenmemesi için, diğerlerine nazaran daha parçalı gölge alan yerde tutuyorum.
_kardelen_
01-09-2009, 09:17
Ben de kaktüsler fazla su istemez fazla sulanmamalı dendiği için sulama işinde cimri davranıyordum. Demek ki sudan değil susuzluktan böyle oldu. Bir de öğlen erken saatlerden akşam saat 5'e kadar direkt güneş alan yerde duruyor.
Onun da etkisi var demek ki. Teşekkürler Engin.
sevgili arkadaşlar bu dikenli dostların saksı değişimini nasıl yapıyorsunuz...
serdarulusoy
09-10-2009, 22:12
bu dostlar genelde uzun sure kendınden kuçuk saksılarda kalırlar saksıların uzunca bır sure değişmezler faraza değişmelerı gerekırsede dikenlerıne katlanmak gerek :)
Kaktüsleri sulamayı kestiniz mi arkadaşlar? Benim bazı türler hala çiçek açıyor da, acaba soğuğa alsam mı kış uykusu için ne dersiniz?
Öncelikle fotoğraf Makinem olmadığı için cep telefonu ile çektim mazur görün.
Sayın lale76'nın gönderdiği kaktüs çeliklerime gözüm gibi bakıorum. Yanlarından kırmızı oluşumlar oluştu. Bunlar acaba tohum mu yoksa çiçek mi açacak. Bunu merak ettim de. Büyümeleri çok iyi gidiyor. Kaktüs gübresi ile suluyorum. 3 haftadır su vermiyorum toprağı gzöle görülür bir kuruluk sağlamadı. Resimlerden anlayabilen olursa çok sevinirim.
108578
108579
Eser İlhan
18-10-2009, 15:28
Sevgili Isolet,
Kaktuslerinizin üzerindeki kırmızı tanecikler çiçeklenmeden sonra oluşan meyvalar. Sanırım içinde tohum da bulabilirsiniz.
Tohumdan kaktüs yetiştirmek oldukca zor,ben bir zamanlar denemiş ama çimlenen kaktüscüklerimi büyütememiştim. Antifungal kullanmama rağmen sonunda çürüdüler :( Siz eğer denerseniz dilerim benden daha şanslı olun...
Çiçek açmadılar ki ama daha. İlginç koparmamı önerir misiniz yoksa biraz daha bekleyeyim mi? Her geçen gün biraz daha büyüyor.
Eser İlhan
19-10-2009, 09:01
Sanırım size gelmeden önce açtığı çiçeklerden oluşmuştur.(Çiçeğe ait kalıntıları kaktüsünüzün meyvelerinin ucunda görmek mümkün sanırım)
Büyüyorsa koparmayın. Üzerinde kırmızı boncuklarla çok güzel oluyorlar bence.
Benim de koca bir saksı Mammilaria prolifera'm var. O da çiçeklendikten sonra bolca bu meyvelerden yapıyor ve çok güzel görünüyor :)
sevgili isolet in kaktüsündeki meyveden benim kaktüsümde çıkarıyor. çiçek değil. hiç çiçek açmadı üstelik. sadece bu tür meyveler veriyor. bir süre sonrada olgunlaşıp ölmeye başlıyor ve içinde tohum var.
gönderdiğim link anasayfayı açıyo, beceremedim demek ki. bu linkten kaktüs fotolarına girip Cinsi Mammillaria_magallanii. sanırım fotoğraf yükleyebildim.108728
Çiçek açmadan meyve vermesi mümkün değil.Döllenmiş çiçeklerle ancak tohum kapsülleri oluşabilir.Zaten çok kısa ömürlü olan çiçekler dikenlerin arasında kalıyor ve dikkatinizi çekmiyordur.
bilemiyorum sayın engin. ilk defa böyle bir kaktüsüm oldu. diğerleri hep çiçek açıyo. meyveleri aynen eklediğim resimdeki gibi ama dikenleri çok sık, küçük ve beyaz. dediğiniz gibidir o zaman. sürekli takipteyim ama çiçek göremedim hiç.
Eser İlhan
19-10-2009, 14:20
Sayın eticin
Resmini koyduğunuz M.magallanii elimde olan kaktüslerden değil,dolayısıyla çiçeklenmesi hakkında pratiğe dayalı bir bilgim yok.Ama kitaplarıma baktığımda erken ilkbaharda çok küçük,belirsiz krem rengi çiçekler açtığı bilgisini buldum. Google görsellerde taradığımda da aşağıdaki resme ulaştım.Belki bir fikir verebilir.
Sayın engine katılıyorum.Çiçeklenmeden meyve ve tohum vermesi mümkün değil.Selamlar..
Öncelikle fotoğraf Makinem olmadığı için cep telefonu ile çektim mazur görün.
Sayın lale76'nın gönderdiği kaktüs çeliklerime gözüm gibi bakıorum. Yanlarından kırmızı oluşumlar oluştu. Bunlar acaba tohum mu yoksa çiçek mi açaca?
Sevgili İsolet kaktüsünüz Mammillaria prolifera türünden.üzerinde kilerde tohum.Olgunlaşmış meyveden 20 ile 30 arsında tohum alınabilir.Çiçeklerini mart ayı ve nisan başında açar.Çiçek açtığında güneş ister.Çiçekleri sarıya yakın bir renktedir.
Ben kaktüs çeliklerini topraklara ektim ama bir sorun var ya da bana öle geliyor. Devamlı sallanıyor gibiler. Ne kadar derine de eksem söküp söküp. Bir türlü başarılı olamadım bu konuda. Artık iyi ce abartıp uçları kalana kadar soktum bakalım bu sefer ne olacak.
Birde son kez kaktüslerimi sulayıp ılık ortama mı yoksa dışarı mı koyayım daha iyi olur.
1-Yuvarlak içine aldığım yerde açık yeşil renk almış bu kaktüsün büyüdüğünü mü gösteriyor?
2-Birde Kaktüsün neresinden kesip başka bi yere ekmeliyim?
Bu kaktüsüm aldığım günden beri aynı boyutta neden büyümüyor
Sn mfg34, benim bildiğim kaktüslerin formunun bozulup, birden incelerek uzaması güneşsiz kalmasının göstergesidir. Naçizane fikrim kaktüslerle ilgili sitede yazılanları okumanız. Ben kışın kaktüslerimi, uyku-dinlenme dönemine girdiklerini düşünerek çoğaltmam. Ama bir yedeğim olsun düşüncesi ile hareket ediyorsanız bunun içinde sitede ki sayfalara göz atmanızı öneririm.
oki_1655
21-12-2009, 10:07
Sayın mfg34 bende sevgili m.semaya katılıyorum.ilk fotoğraftaki kaktüsünüz yeterince güneş görmüyor sanırım.çoğaltmak içinse mart nisan ayları daha uygun olur.ve sanırım kaynana dili gibi çoğaltılabilir.yani ek yerlerinden temiz bir bıçakla kesip 1 hafta kadar kurumasını bekleyip kaktüs toprağına ektiğinde köklenebilir.tabi bu benim fikrim.
İkinci fotoğraf içinse bulunduğu yeri bilmek lazım.yetersiz ışık olabilir yine.ve ben üzerindeki yapıştırma çiçeklerinde büyümeyi engellediğini düşünüyorum.zaten bu mevsimde duraklama başlıyor baharda büyümeye başlayacaktır.
Sevgi ve sabırla büyütmeni dilerim.
eminetirsi
22-12-2009, 22:21
Birinci resimdeki kaktüse sıvı gübre veriyorsa, oda uzatabilir boyunu...
Birinci resimdeki kaktüse sıvı gübre veriyorsa, oda uzatabilir boyunu...
Birinci resimdeki kaktüse sıvı gübre vermiyorum.Sadece 15 günde 1 kere su veriyorum, sıvı gübre verirsem daha mı hızlı büyür.
eminetirsi
24-12-2009, 20:43
Evet ama mevsimden dolayı sağlıksız büyür şimdi.
Bu kaktüsümü 2-3 kere yere düşürdüm yanlışlıkla, gövdesini elleyince oynuyor bunu sabitlemek için ne yapmalıyım.
Benim de bir sorum var. Büyükçe bir saksı altlığına ektiğim bu kaktüslerim neredeyse bir yıldır aynı yerdeler. Çok fazla gelişmediler. Acaba burada kalmaları mı daha iyi olur yoksa herbirini ayrı ayrı saksılara almak mı? Bu saksı altlığı onlara çok sığ geliyor olabilir mi, daha derin toprağa mı ihtiyaçları vardır?
(Fotoğrafta sağdaki topluluktan bahsediyorum.)
Sevgili Nariel bence baharda kaktüslerinizi daha derin bir saksıda yeni bir düzenlemeyle bize fotoğraflayın. Birlikte görünüşleri çok güzel. Fakat dediğiniz gibi saksı çok sığ olduğundan kökleri sıkışabilir.
Chlorophytum
05-05-2010, 00:32
Arkadaşlar
ufak bir kaktüsüm var boyu 6 cm
ilk satın aldığım dandik saksıdan biraz daha büyük saksıya ektim, ama çok sağlam durmuyor.elime aldımmı sallanıyor.ilk zamanki ufak topraklı kökü ile yeni toprağı karışmadı bir türlü,
uzun zaman mı geçmesi gerekli kendini sabitlemesi için.
bu olay saksı değiştirdiğim bir çok çicekte oluyor.
yeni toprağa adepta olamıyorlar, hemde güzel toprak alıyom koyuyom..
Arkadaşlar merhaba geçen gün koçtaş tan bir sukulent ve bir çiçek açacak şekilde kaktüs aldım .Fakat çiçek birgün açtı birdaha göremedik hatta bir kaçtane tomurcuk vardı onlarda açmadan kapandılar neden olabilir acaba bilgi verebilecek varsa sevinirim.
cemetery
11-07-2010, 19:13
az önce kaktüsümü kokladım çok enteresan kokuyordu.. Anneme koklattım, küf koktuğunu söyledi.. Daha dün aldım, muhtemelen çiçekçideyken çok sulanmıştı.. :( neden toprak küf kokar bilmiyorum ama anneme telaşla 'napıcaz?!' diye sorduğumda gayet sakin bi şekilde 'bir şey olmaz.. Sulamazsın.. güneşte duruken, toprak kuruyunca düzelir kendiliğinden..' dedi :o
sizce de öyle mi? yoksa yapmam gereken bir şey var mı?? kaktüsümün ölmesini istemiyorum :(
rahna_mosa
14-07-2010, 16:36
az önce kaktüsümü kokladım çok enteresan kokuyordu.. Anneme koklattım, küf koktuğunu söyledi.. Daha dün aldım, muhtemelen çiçekçideyken çok sulanmıştı.. :( neden toprak küf kokar bilmiyorum ama anneme telaşla 'napıcaz?!' diye sorduğumda gayet sakin bi şekilde 'bir şey olmaz.. Sulamazsın.. güneşte duruken, toprak kuruyunca düzelir kendiliğinden..' dedi :o
sizce de öyle mi? yoksa yapmam gereken bir şey var mı?? kaktüsümün ölmesini istemiyorum :(
anneniz haklı bence. bende bazen suyunu kaçırıyorum fazla sulamış oluyorum ama birşey olmadı. korkmana gerek yok. bu sıcakta kurumaması mümkün deil zaten...sevgiler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.