PDA

View Full Version : Kaktüs Hakkında Genel Bilgiler

Sayfalar : 1 [2] 3

selenn
17-07-2010, 12:38
az önce kaktüsümü kokladım çok enteresan kokuyordu.. Anneme koklattım, küf koktuğunu söyledi.. Daha dün aldım, muhtemelen çiçekçideyken çok sulanmıştı.. :( neden toprak küf kokar bilmiyorum ama anneme telaşla 'napıcaz?!' diye sorduğumda gayet sakin bi şekilde 'bir şey olmaz.. Sulamazsın.. güneşte duruken, toprak kuruyunca düzelir kendiliğinden..' dedi :o

sizce de öyle mi? yoksa yapmam gereken bir şey var mı?? kaktüsümün ölmesini istemiyorum :(

Sıcak hava ve nemli toprak kaktüs ve sukulentlerde hastalıklara neden olabiliyor. Küf kokusu rahatsız edici bir durum. Çiçekçilerden ya da yapı marketlerden alınan bitkilerde bu durum sık sık yaşanabiliyor. Ticari amaç ön planda tutulduğundan bitkinin satışına kadar bilinçsizce ya da bitkiye uygun olmayan bakım uygulanmış olabiliyor.

Kaktüsünüzü saksısından çıkartıp, köke zarar vermeden topraklarından arındırırsanız ve tamamen nemini kaybetmesini sağladıktan sonra tekrar saksılarsanız sanırım garantiye almış olursunuz.

Sevgiler.

thisisme
03-08-2010, 14:31
merhaba, bir şey öğrenmek istiyorum. neden kaktüs ve sukulentlerin saksısına çakıl taşları konur. Bunun bitkiye ne faydası var acaba?

şimdiden teşekkürler

rahna_mosa
03-08-2010, 16:38
merhaba, bir şey öğrenmek istiyorum. neden kaktüs ve sukulentlerin saksısına çakıl taşları konur. Bunun bitkiye ne faydası var acaba?

şimdiden teşekkürler

ben çakıl taşlarını daha hoş bir görüntü sağladığı için kullanıyordum. şuanda hepsini topladım. çünkü aldığım taşlar boyalıydı ve suladıkça boyasının bitkiye zarar vereceğini ve toprağın düzenini bozacağını düşündüm. doğal taş kullanmak daha doğru sanırım.
ayrıca taşlar ilk başlarda hoş görünüyor fakat toprak sulandığında taşlarda kirleniyor. bitkinin su ihtiyacı taşlardan dolayı anlaşılmıyor ve zamanla taşlar toprağın içine karışıyor.
en iyisi taş kullanmamak ...

yağ-mur
06-08-2010, 01:14
164560

164561

164562

Pera
14-08-2010, 22:51
Sulama konusunda okuduğum bilgilere güvenip kendi alışkanlığımı değiştirdim ve çok pişman oldum. Ben 4-5 günde 1 kez az az su veriyordum ama 1 hafta arayla çok sulayın suların akmasını bekleyin vs yazılarını görünce o şekilde suladım ilk gün sorun yoktu ama 2. gün 2 bitkinin çürüdüğünü gördüm. En uçta bulunan yavruları kurtardım. Diğer bitkilerin çürümemesi için toprağı saksıdan alıp kuruttum.Bundan sonra alışkanlıklarımı değiştirirken çok düşünüp sonra karar vericem :(

yağ-mur
23-08-2010, 01:23
167395
bu kaktüsüm elime geçeli bir hafta oldu ama üzeri gittikçe yumuşuyor ve kararıyor köklerine baktım sağlam ne yapmam gerek:(
167396

167397

umutyolcusu
30-08-2010, 21:15
Benimde kaktüsüm buruşmaya başladı.Suladım ama yine aynı.Acaba sorun nedir?

umutyolcusu
02-09-2010, 22:48
Kaktüsüm o kadar susuz kalmış ki 2 günde kendine gelebildi.Yani sorun çözüldü.

umutyolcusu
06-09-2010, 14:44
Aşılı kaktüsten kopmuş olan bu miniği nasıl canlı tutabilirim?Yardımcı olursanız çok sevinirim.İlk foto alttan ikinci üstten görünüm...:confused:

Yaman54
08-09-2010, 11:10
İşyerimizde bilgisayarımız ekranı önünde kaktüs bulunduruyoruz radyosyondan koruduğuna inanıyoruz.Doğrumu?

yağ-mur
09-10-2010, 02:18
kaktüsleri balkondan,terastan içeri almaya başladınız mı:confused:

Ayşe Yıldız
09-10-2010, 11:34
Havalar soğumaya başladı geceleri çok soğuk oluyor Kütahya. Benimkiler içerdeler sulamayı ne zaman kesmeliyim odamın ısısı yeterli olurmu dinlenme süreçleri için bilemiyorum. Ne yapsak acaba?

ykolko
15-10-2010, 10:42
Kaktüs hakkında bir bilenden öğrendiğim bilgiyi paylaşmak istiyorum(onun yalancısıyım)Kaktüsler yer değişimi konusunda hassas bitkilermiş hatta bir kaktüs yerinden alındığında yeni konulacağı yön mutlaka aynı olmalıymış,mesela yavrusu veya tomurcuğu var güneye bakıyorsa onu asla başka yöne bakar şekilde koymayın.

yağ-mur
16-10-2010, 01:16
Havalar soğumaya başladı geceleri çok soğuk oluyor Kütahya. Benimkiler içerdeler sulamayı ne zaman kesmeliyim odamın ısısı yeterli olurmu dinlenme süreçleri için bilemiyorum. Ne yapsak acaba?

benimkiler daha balkonda Sayın AizoceaeFAN -5 dereceye kadar dayanabileceklerini ama riske atmamak gerektiğini yazmıştı bu durumda ben +5 derecenin altında bir sıcaklıktan korumayı düşünüyorum zaten kapalı balkonda duracaklar inşallah kayıp vermem:D

yağ-mur
16-10-2010, 01:25
arkadaşlar bana hediye gelen kaktüslerin üzeri o yapma çiçeklerle doluydu ve yetmezmiş gibi slikonla yapıştırmışlardı ,silikonları söktüm ama bir kaç kaktüsünde üst tarafınıda hafif kaldırdı malesef... şimdi kaktüsler için yapmam gereken ne var yardımlarınızı bekliyorum

ykolko
16-10-2010, 10:54
Sayın Yağmur banada hediye sıcak silikonla çiçek yapıştırılmış bir kaktüs gelmişti silikonu cımbızla çıkardım,fakat çıkarırken tüm kılcal dikenleri koptu,güneş alan yere koydum silikon kalkan yere bir kaç gün fısfıs ile su püsküttüm şimdi yeni kılcal dikenleri çıktı ve üzerinde kalan silikonlarıda attı sağlıklı görünüyor.
(kaktüslere sahte çiçek yapıştırarak satanları kınıyorum,hiç bir canlıya eziyet edilmesine tahammül edemiyorum)

arkadaşlar bana hediye gelen kaktüslerin üzeri o yapma çiçeklerle doluydu ve yetmezmiş gibi slikonla yapıştırmışlardı ,silikonları söktüm ama bir kaç kaktüsünde üst tarafınıda hafif kaldırdı malesef... şimdi kaktüsler için yapmam gereken ne var yardımlarınızı bekliyorum

ramkom
13-11-2010, 21:55
Çengelköyde tesadüfen kaynanadiline benzer bir kaktüsün üzerinde ve yerde kırmızı turba benzer meyveleri olduğunu gördüm .Yerde bulunan lardan bir ,iki tanesini alıp inceledim meyvenin merkezinde jelimsi bir sıvının içinde çekirdekler mevcut.
Bu çekirdekler den yola çıkılarak bitki yetiştirilebilirmi?

dlk
13-11-2010, 22:33
Denemenizi tavsiye ederim. Tohumdan çiçek yetiştirmek çok keyifli. Sabırlı olmak gerekiyor. Ama değer.

nesli6
13-11-2010, 23:44
Sayın yağ-mur ve umutyolcusu bu mevsim sulamak için pek uygun bir mevsim değil sanıyorum (riskli) genellikle kısın dinlendiklerinden suya pek ihtiyaç duymuyorlar sanki çürüyen kaktüsünüz fazla sudan çürümüş gibi.kırmızı aşılık kaktüsünüz de üzülerek söylüyorum ama bence tutmaz ama siz yinede deneyin sulamadan;)

ramkom
14-11-2010, 15:37
sayın dlk .Peki bu meyvenin içinde bulunan çekirdeklerin çimlenmesi için ön bir çalışma gereklimidir? Asitik su banyosu ve buna benzer bir çalışma.

aysahay
05-12-2010, 16:39
Arkadaşlar normalde Kasım ayının soğuk geçmesi beklenirken bu yıl aksine çok sıcak geçti ve benim kaktüslerim dinlenmeye geçmek yerine gelişmeler gösterdi. Bazıları yavru veriyor, bazıları çiçek açıyor. O yüzden ben Geçtiğimiz günlerde son bir kere daha suladım.
Ama bu gün itibariyle hava birden soğudu. Sanırım artık uykuya geçerler. Daha sulamayı düşünmüyorum. Ancak benim merak ettiğim konu şu. Benim bitkilerim balkonda. Acaba bu soğuklar zarar verir mi diye merak ediyorum. İçeri almalı mıyım; yoksa 1-2 derecelere kadar bekleyeyim mi?
Fikri olan arkadaşlar var mı?

aysahay
05-12-2010, 22:08
Teşekkür ederim Sayın Sonerordo. Bu fikrinize ben de katılıyorum. Çok soğukta durup da birden içeri almak onları şaşırtabilir. 5-6 derecelere kadar beklemek ve sonra ısıtılmayan bir odaya almak en iyisi galiba. Zaten benim evimin heryeri ısınmıyor. Tek korkum rutubet. İstanbul malum çok rutubetli. Kapalı ortamlar çiçekler için pek iyi olmayabilir. Şimdilik seyredeceğim. Soğuklarda içeri alıp sık sık havalandırırım.. Tekrar teşekkürler..

Emre1425
12-12-2010, 12:55
http://img529.imageshack.us/img529/8370/dsc00235re.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/1593/dsc00234oc.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/5944/dsc00233g.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/6046/dsc00232lh.jpg

Bu kaktüslere nasıl bakabilirim yardımcı olur musunuz?
İstanbulda yaşıyorum ve kaktüsler şu anda balkonda.

aysahay
12-12-2010, 17:37
Sevgili Emre1425 aramıza hoşgeldiniz. Kaktüslerinin bakımları ile ilgili herşeyi bu başlık altında bulabilirsiniz. Kaktüslerinizden bende de var. Fazla özel bakım istemiyor. Hele de kışa girdiğimiz bu günlerde.. Artık uykuya geçiyorlar. Suya ihtiyaçları kalmayacak. Balkonda da idare edebiliyorlar. Hatta balkonda kalırsa fazla su görmediği takdirde baharda toprağını havalandırırsanız güzel çiçekler açacaktır. Ama kaktüs olmayan stapelialarının bakımlarını ben de pek bilmiyorum. Bilen arkadaşlar daha önce yazmışlardı. Bu arada resimleri küçültürseniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Saygılar.

Emre1425
12-12-2010, 18:28
Yani dışarıdaki soğukta birşey olmaz diyorsunuz?
Bu arada bilgiler için teşekkürler.

aysahay
12-12-2010, 19:33
Rica ederim. Bişey olmaması lazım bildiğim kadarıyla. Gerçi bazı yerlerde içinde su tuttuğu için donabileceği yazıyordu ama benim kaktüsler geçen sene donmadılar. Yine de siz bilirsiniz.

Ayşe Yıldız
12-12-2010, 20:39
Bu sene daha soğuk olacak sanki siz yinede içerde bir serin yer ayarlayın bence.

güzel İzmirim
27-12-2010, 01:03
Merhaba arkadaşlar;
Aldığım kaktüslerin küçük saksılarını hiç değiştirmeden büyük saksıların dibine mıcır ve kum
döşeyip kaktüs aranjmanı yapıyorum. Yer tasarrufu oluyor, hem harika görüntü çıkıyor ortaya

güzel İzmirim
27-12-2010, 01:15
Yazın çekilmiş resimler. Şimdi hepsi dinlenmede, açık ama kuytu balkondalar.
İki aydır hiç su vermedim nerdeyse.

Hatice Tarhan
27-12-2010, 07:49
Kaktüsleri ayrı lithops ları ayrı saksılara almanızı öneririm,zira lithopslar kış boyu su ihtiyacı duymazlar ,kaktüsleri üç dört susuz bırakamassınız.Görüntü çok güzel olmuş,fakat sağlıklarını da düşünmelisiniz.

güzel İzmirim
28-12-2010, 00:53
Merhabalar
Sayın Hatice Tarhan ilginize çok teşekkür ederim.
Fotoğraflar yedi sekiz ay önceye ait. Acemi özenmesiyle yapmıştım.
Siz ustaların sayesinde birkaç ay sonra ayırmıştım. Şu an bitanesi çiçek açmak üzere. Foto
sunu çekicem inşallah, sizlerden bişeyler öğrenmek çok güzel.
Sayın TANER ANGAY' a ve sizlere çok teşekkür ederim. Beni böylesine güzelliklerle
tanıştırıp mutlu ettiğiniz için.
SAYGILAR SEVGİLER

jokerkan
26-01-2011, 16:42
Kaktüsleri ayrı lithops ları ayrı saksılara almanızı öneririm,zira lithopslar kış boyu su ihtiyacı duymazlar ,kaktüsleri üç dört susuz bırakamassınız.Görüntü çok güzel olmuş,fakat sağlıklarını da düşünmelisiniz.

ben tam tersi olarak biliyordum, kaktusler kısın suya ihtiyac duymaz lithops lar duyar diye yanlıs mı biliyorum acaba?

bitkici_volkan
28-02-2011, 03:27
Merhabalar,
ben 2 hafta önce evimi taşıdım. yeni evimde pencereler çok küçük ve kaktüslerimin hepsini almıyor. Kaktüslerin ışık ihtiyacının çok olduğunu biliyorum havadar yerleri sevdiğinide ancak imkanlarım buna elverişli değil acaba odamın bir tanesini kaktüslerime ayırsam ve pencereden giren ışıkla beraber kısa sürelide olsa normal ışık açsam etkili olurmu. Kaktüsleriminde hepsi birbirinden değerli 60 a yakın var ve onların benden gitmesini hiç istemiyorum.

musbet
14-05-2011, 21:34
herkese selamlar arkadaşlar
ben kaktüs sevdasına yeni tutulanlardanım
hepsi farklı türlerde 10 adet kaktüsüm var, şu anda güneye bakan camımın önünde duruyorlar
evimin doğuya ve batıya bakan 2 tane balkonu var, malum havalar yavaş yavaş ısınıyor kaktüslerimi balkona çıkartmak istiyorum ama hangi yöne bakan balkona çıkartmam gerektiğini bilemiyorum batıdaki balkonum yazın çok sıcak oluyor kavruluyor resmen, doğudaki balkonum ise çok güzel sabah güneşi alıyor fakat biraz rüzgarlı oluyor arada, bu rüzgarın bir zararı olurmu kaktüslere
sizce kaktüslerimi hangi balkona yerleştirmeliyim

selenn
14-05-2011, 22:51
Sayın musbet, kanımca batıdaki balkonunuz tam kaktüslerinize göre. Yazın bol güneş almalarının onlara bir zararı olmaz aksine faydası olur. Sukulentler de aydınlık, bol güneşli yerleri sevseler de aralarında bazı istisnalar var. Mesela Haworthialar direkt güneşten pek haz etmiyor. Aydınlık ama yarı gölgede daha keyifli gelişirler. Elinizde Haworthia türleri varsa diğer balkonunuzda yer verebilirsiniz. Batıdaki balkonunuza kaktüslerinizi yerleştirirseniz kavrulmamaları için sulama sıklığını toprağının tamamen kurumasını kriter alarak ayarlarsanız sanırım sorun yaşamazsınız.

Genel olarak yazın durumlarını gözlemleyerek kararı siz verebilirsiniz aslında. Bol çiçeklerini görmenizi dilerim.

musbet
30-05-2011, 10:08
Herkese selamlar.
kaktüslerimi balkona çıkardım havalar iyi gibi geldi bana ama acelemi ettim acaba?
içiri almalımıyım sizce.

ebrar nisa
25-07-2011, 09:18
benim yeni aldığım kaktüsüm yumuşadı ve büküldü ölmek üzere galiba.aldığımda oprağısaksısından ayrılıyordu.bende biraz daha toprak koyarak sıkıştırdım.galiba işe yaramadı.ne yapsam kurtarabilirim?

zenfree
25-07-2011, 15:36
Sayın ebrar bu başlığı okuyabilirseniz yeterli bilgiler mevcut.

üzüm
23-08-2011, 15:17
Yaklaşık 3,5 aydır misafir olarak baktığım kaynana topuzu bu dönem boyunca üç defa 2, 2, 1 adet olmak üzere çiçeklendi. İlk çiçeklenmesi iki gün sürdü, kokusu hafifti. İkinci çiçeklenmesi 12 saat sürdü, kokusu yine hafifti. Son çiçeklenmesini iki gün önce yaptı. 12 saat çiçekte kaldı, kokusu inanılmaz yoğunluktaydı.

Koku yoğunluğunun sıcakla ilgisi olduğunu tahmin ediyorum ama açma dönemi beni şaşırttı. Acaba Kaynana topuzu ortalama olarak kaç kere çiçek açabilir? (3 defa çiçeklenmesi normal mi?)

mert428
15-09-2011, 19:48
http://i54.tinypic.com/xf6ha8.jpg

Arkadaşlar kaktüsümün türü nedir ?

Sevgi Durul
15-09-2011, 20:01
Arkadaşlar kaktüsümün türü nedir ?

Sorunuzu burada (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=4577) sorarsanız, bilgiye daha çabuk ulaşırsınız.

Bir de buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) uğrayabilir misiniz?

Cizmeli Kedi
07-10-2011, 10:20
Geçen sene bir yapı marketten ufak bir kaktüs almıştım. Buradaki bilgileri okuyup, sizlerin çiçeklenmiş kaktüslerini görünce kaktüs hayranı odum ben de ;) Acaba benim ufaklık ne zaman çiçeklenir? 3 yaşından sonra mı çiçek vermeye başlıyor acaba?

umutyolcusu
08-10-2011, 21:21
Pek yaşa bakmıyor.Geçen yıl aldığım minik bir kaktüsüm bu yıl çiçek açtı mesela.Ama ona göre daha büyük olan (çiçek açan bir kaktüs olduğu halde) çiçek açmadı.Hepsi de aynı yerde duruyorlar.

Cizmeli Kedi
13-10-2011, 18:29
Bu arada benim kaktüsüm Ferocactus Emoryi. Okuduğum kadarıyla bulunduğu yerde kışın 10 derecenin altına inmemeliymiş ısı. Bizim ufaklık açık olan balkonumda. (Güney cephe) Yağmur suyundan korunacağı bir köşede duruyor. Bu durumda çok soğuk günlerde içeriye mi almam doğru olur, yoksa bir sıcak bir soğuk yaparak kötü mü ederim? İstanbul'da yaşıyorum.

ilyas5er
15-11-2011, 17:37
merhaba,

kaktüsümde nedenini anlayamadığım beyaz ve örümcek ağı benzeri birşeyler olmaya başladı. resimde görülen şeylerin ne olduğu ve nasıl yok edebileceğim konusunda bilgi verebilecek olanlar varsa çok sevinirim.

ilyas5er
15-11-2011, 17:49
arkadaşlar, kaktüslerim çok güzel çiçek açıyorlar, kıyamıyorum onların hasta olmasına ve yardımlarınızı bekliyorum.

zenfree
15-11-2011, 21:36
Sayın ilyas5er aşağıdaki başlık size yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm

ilyas5er
15-11-2011, 22:37
Teşekkür ederim sayın Zenfree/Ağaç dostu, hemen linki incelemeye başlıyorum.

eminetirsi
20-11-2011, 09:38
merhaba ilyas5er. Bende de vardı eskiden bu sorun. en kolay çözüm arap sabunlu su yapıp çiçeği bununla yılamak... Arap sabunu saksının toprağına dökülsün bol bol hiç zararı yok. faydası çok...deneyin...

ilyas5er
20-11-2011, 21:21
merhaba Eminetirsi, teşekkür ederim önerin için. Evin içindeki bitkilere zirai ilaç kullanmak istemiyorum, sizlerin tavsiyeleriyle organik yöntemlerle çözeceğiz bu problemi. Sağolun...

ankstel
23-11-2011, 18:06
Değerli dostlar bu gün BAUHAUS-BAYRAMPAŞA Taner beyin getirdiği çeşitleri gördüm bol miktarda lithops ta çok getirmiş çoğu çiçekli seçilmeden koleksiyonunuzdaki eksikleri tamamlayın bençe değişik çeşitler mevcut..

Emre Kuzu
05-12-2011, 13:38
Arkadaşlar aşağıdaki linkte kaktüs, sukulent forumu var üyeler kendi kaktüs, sukulentlerini paylaşmışlar ben beğendim sizlerde bakabilirsiniz.

Cacti and Succulents Forum - GardenWeb (http://forums.gardenweb.com/forums/cacti/nph-ind.cgi?n=30)

sındırgılı
02-01-2012, 19:48
Merhaba,

Fuarda aldigim Kaktus aranjmani icin sizlerden yardim istiyorum.

Su anda gayet iyi durumda, su vermedim. Fakat, Bahara kadar kapali balkonda olmasinda fayda varmidir ? ( Ciceklenme acisindan )

Mustafa Abdal
02-01-2012, 20:33
Selam;
Kozyatağı carrefourda yeni çeşitler var. en azından ben görmemiştim :-)) oldukça ilginç kurumuş hamura benzer, kalınca yaprakları olan bir sukkulentte vardı.

maysan80
02-01-2012, 22:55
kaktüsler harika bitkiler
doğaya faydaları nelerdir bilen var mı?

sariefe
03-01-2012, 16:01
Merhaba,

Fuarda aldigim Kaktus aranjmani icin sizlerden yardim istiyorum.

Su anda gayet iyi durumda, su vermedim. Fakat, Bahara kadar kapali balkonda olmasinda fayda varmidir ? ( Ciceklenme acisindan )

Sevgili abim sanırım bahsini ettiğin soru bu mesajında sorduğundur. Şöyle cevap vereyim, kaktüslerin soğuklanması çiçeklenme açısından önemlidir. Aynı şekilde Kasım-Aralık-Ocak aylarını kapsayan kış döneminde sulamanın yok denecek kadar azaltılmasıda aynı derecede öneme sahiptir. Sizin aranjmanınızı oluşturan bitkilere gelince, doğrusu onlar kolay çiçek açan türler değil. Yani çiçek görmek için iyi tercih değiller. Onları toplu halde estetik bir görüntü sağlasın diye aldığınızı düşünmüştüm. Amacınızın çiçek görmek olduğunu söyleseydiniz farklı yönlendirme yapardım. Sonuç olarak onları kapalı balkona koyma amacın çiçek açtırmaksa bence gerek yok. Dinlendirmekse tabi olabilir. Çünkü serin yerde dinlenebilirler. Aksi halde salonunda aydınlık, mümkünse güneş gören bir yerde de durabilirler. Saygılarımla...

ykolko
03-01-2012, 23:24
Sevgili Sındırgılı sanıyorum hepsi kaktüs,sukulent yok,ayrıca gördüğüm ve acizane bildiğim kadarı ile dayanıklı türler,sayın Sariefe'nin dediği gibi kaloriferden biraz uzak,aydınlık bir salon camı önünde,problem olmaz gibi geliyor,(tabii uzmanlar daha iyi bilir)bu güzellikde gözden ırak olmaz ki canım :) güle güle bakın,sağlıkla.

sakdag
04-01-2012, 07:38
Taner Bey`in kampanyalari devam ediyormu ?

Sayın Sındırgılı sorunuz henüz yanıtlanmamış, en son bir iki ay önce kaktüs almıştım Taner Bey'den. Ben çeşitlerimi arttırmak için kampanyalı kaktüslerden almıştım. Başlangıç için kesinlikle tavsiye ederim, seçimler Taner bey'e ait. Üstelik çok ekonomik. Yok seçimi kendim yaparım diyorsanız bol çiçek veren şu türleri tavsiye ederim...
gymnocalycium mihanovichii
gymnocalycium baldianum
mammillaria türleri
ayrıca kaynana topuzu diye geçen echinopsis oxygana
sukulentlerden stapelia , echeveria türlerini tavsiye ederim...

Kaktüslerinizi sağlıklı yaşatmak için mümkünse güney cepheli pencere önü veya balkon ve dikkatli bir sulama rejimi yeterli olacaktır.

Saygılarımla....

sındırgılı
04-01-2012, 20:22
Sevgili Hemserim, biraz once Taner Bey ile telefon gorusmem de yapi Marketlerde satilan kaktus, sukulent ve de yasayan kayalarin Amatorlere (ilk defa ilgileneneler icin ) uygun oldugunu ifade etti...( *apon diyemiyorum )
Sizin onerdiginiz ve de onun onerdigi kaktuslerden bir karisim yapip bana gonderecek.
Her sey gonlunuzce olsun..

maysan80
04-01-2012, 20:52
çiçek görmek için hangi tür kaktüsü önerirsiniz? mümkünse çiçeği kokulu olanlardan var ise.

sariefe
05-01-2012, 02:02
çiçek görmek için hangi tür kaktüsü önerirsiniz? mümkünse çiçeği kokulu olanlardan var ise.

Gymnocalycium baldianum.
Rebutia albiflora.

kartal124
10-01-2012, 21:24
Arkadaşlar yeni aldığım bu kaktüs 5 cm.lik bir saksıda.Ama saksının alt deliklerinden kökler dışarı çıkmış.Acaba bunu böyle bahara kadar bekleteyim mi?Yoksa saksıyı şimdi değiştireyim mi?Saksıyı büyütmem gerekiyorsa 3-4 boy büyük bi saksıyamı alayım?
Birde bu kaktüsün adı nedir acaba?
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

selenn
11-01-2012, 10:13
Sayın Kartal124, kökler oldukça dışarı çıkmış, baharı beklemeden bir boy büyük bir saksıya aktarın. Daha olumlu olacaktır. Kaktüsünüz bir Stenocactus ve harika çiçekleri olan bir tür. Güle güle yetiştirin.

gülenmelek
11-01-2012, 12:13
Özellikle kaktüs ve diğer bitkiler sadece cocopeat'e dikilebilir mi ?
Yoksa toprakla karıştırıp kullanmak daha mı doğru olur ?

(Sormamın sebebi: Bitki toprağı diye bir ürün aldım ama alırken içini görme şansım yoktu. Tek başına kullanın yazıyor üzerinde. Açtıktan sonra torfa benzettim ve dağıtımcısını aradım. Cocopeat olduğunu ve kaktüsler dahil her bitkide güvenle kullanabileceğimi söyledi ama tereddütteyim :( )

bettyycim
11-01-2012, 12:44
Bence sadece katüse cocopeat kullanmanız uygun olmaz Melek hanım ;)

bettyycim
11-01-2012, 12:50
Toprak, kum ve lav taşı kırığı youn içersine ;)

gülenmelek
12-01-2012, 08:38
Mesajı şu an görünce yapacak bir şey kalmıyor tabi :(
Lav taşı maalesef yoktu elimde. Ama karışımda cocopeat, orkide toprağı, bahçe toprağı, funda toprağı, kum, çakıl, perlit, sihirli toprak var. Yani lav taşı dışında yok yok ;) Bu sefer olmuştur umarım. Ne zormuş şu toprak karışımı. Biraz kafama göre takıldım galiba ama zannedersem geçirgen bir karışım oldu bu sefer ;)

bettyycim
12-01-2012, 09:28
Kumla, çakıl koymuşsunuz kafidir sevgili arkadaşım ;)

kartal124
17-01-2012, 21:47
Arkadaşlar merhaba,
Aşağıya fotoğrafını eklediğim kaktüslerimi şuan için 12-13 derecede aydınlık bir ortamda tutuyorum.Sulamada yapmıyorum.Sizce bu uygulamalarım doğru mu?
Ayrıca kaktüslerden 1 ve 2 nolu fotoğraftaki resmen kahverengi ne kadar araştırdıysam da adını bulamadım.
Aşağıya fotoğraflarını eklediğim 1. ve 3. fotoğraflardaki kaktüslerimin cinsleri nedir?
4. fotoğraftaki lithops mu sukulent mi çözemedim, ama sukulent fikri ağır basıyor bende.
5. ve son fotoğraftaki ise kaktüsmü sukulentmi çözemedim ama galiba Aloe ya da Haworthia cinsi bir sukulent.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

zafer1326
17-01-2012, 22:45
Sayın kartal124 1. ve 2. fotodaki kaktüsün ismi gymnocalycium mihanovichii. 4. fotodaki ise yanılmıyorsam Adromischus Cooperi olması gerekir. siz yinede google da araştırın.

gülenmelek
20-01-2012, 08:11
Bu kaktüsü aldığımda sonradan farkettim ki bir yanında içe doğru göçme, çukurluk oluşmuş. Herhalde çürüyor dedim. Bir yanında da minik yavrusu vardı. Diatomitte yetiştirmeyi deneyeyim dedim, nasıl olsa çürüyecek ben de gözden çıkardım ya ;) O ise bana inat gayet güzel gelişiyor. 3 aydır diatomitte. Kökler pet bardağın dibine ulaştı. Yavru ufak ufak büyümeye bile başladı. ;)

glacier_
23-01-2012, 10:13
merhabalar herkese...

benimde kaktüslerim var ve paylaşmak isterim sizlerle.çalıştığım yerden çektim bu kaktüsleri.ilgilenenler için güzel ve farklı olacağını düşünüyorum

maysan80
25-01-2012, 00:56
yarılan bir kaktüsün yaşama ihtimali nedir

aburcuburs
25-01-2012, 07:01
Arkadaşlar işte bunlar da benim kaktüslerim :)
265721

265724

bir süre önce aldığım lithopslarımı eve gelir gelmez kumlu kaktüs toprağına yerleştirmiştim ve bozulacaklar diye çok korktum. hemen bettyycim bana tavsiyelerde bulundu ve şimdi bu haldeler ne olacak sonları bilemiyorum;
265723

ve tekrar bir lithops aldım bu sefer sevgili bettyyicim'in tavsiyelerine uyup hiç toprak değiştirmedim ve yerini de ayarladım, ve... işte doğurdu:p
265722

teşekkürler herkese...

glacier_
25-01-2012, 20:51
yarılan kaktüsüm hakkında bilgi almak istiyordum. yarılan bir kaktüsün yaşama ihtimali nedir?

yarılan kaktüsün yaşama ihtimali var mı :)) aslında cinsini yazarsanız daha rahat bir şekilde yardımcı olabilirim size

maysan80
25-01-2012, 21:53
notocactus demişlerdi ama bilmiyorum tam olarak

glacier_
25-01-2012, 22:29
aslında yaşama ihtimali var ama öncelikle yara olan yeri alkolle ya da kolanyayla az miktarda suyu karıştırıp bir bez yardımıyla silmeyi dene.daha sonra cam önüne güneş alabilecek bir yere koy birkaç gün yara kurusun.sonra kendini toplamaya başlayacaktır.bu sırada sulama yapmazsan bitki için iyi olur.dinlenmeye bırakmış olursun birazcık.

kendini onardıktan sonra da küçük bir mantar ilacı yaparsan bitki kendini çok hızlı toplar.
iyi denemeler şimdiden.kolay glsin syn maysan 80

GÜLSEN_
26-01-2012, 09:08
yarılan bir kaktüsün yaşama ihtimali nedir

yaşar sayın maysan merak etmeyin kaktüsler çok dayanıklı bitkilerdir

GÜLSEN_
26-01-2012, 09:39
yaaa arkadaşlar birde benim bu kış günü karda kıyamette bi kaktüsüm tomurcuk verdi

sinan yavuzz
31-01-2012, 19:58
bu bendeki kaktüs sevdası sizlerden bulaştı diyebilirim :D bir kaç tane kaktüsüm var bazı sorularım olcak
-kaktüsümde bikaç yerinde kurumalar var bunlar daha büyür mü ?
-kaktüsümü salonumuza sabah güneşi alan bir yere koydum umarım yanlış yapmamışımdır
-kaktüsümün türünü bilen varsa sevinirim bide bu tür çiçek açıyo mu ?
-bide saksısı çok küçük kaktüs sallanıyor saksını değiştirme bu mevsimde uygunmudur :confused:

şimdiden teşekkür ederim

sinan yavuzz
31-01-2012, 20:05
fotoğrafıda bu :)

GÜLSEN_
04-02-2012, 08:45
bu bendeki kaktüs sevdası sizlerden bulaştı diyebilirim :D bir kaç tane kaktüsüm var bazı sorularım olcak
-kaktüsümde bikaç yerinde kurumalar var bunlar daha büyür mü ?
-kaktüsümü salonumuza sabah güneşi alan bir yere koydum umarım yanlış yapmamışımdır
-kaktüsümün türünü bilen varsa sevinirim bide bu tür çiçek açıyo mu ?
-bide saksısı çok küçük kaktüs sallanıyor saksını değiştirme bu mevsimde uygunmudur :confused:

şimdiden teşekkür ederim

sayın sinan yavuz kaktüsünüzün saksını bir ay daha bekleyin değiştirin bişeycik olmaz ayrıca kaktüsünüzü yaz kış dışarda bırakıcaksınız kışın kesinlikle hiç su vermiyceksiniz ama hiç. bahara doğru azar azar su vermeye başladığınızda gücünü çiçeklenmeye vericektir ve kışın dışarda bıraktığınızdada yağmur kar değmiycek üzerine kaktüsleri kış uykusuna yatırmak gerek ve kışlandırmak gerek o zaman çiçek açan cins ise bahara çiçeklenicektir.kaktüsünüzün türünü bilmiyorum ama kaktüsler çok dayanıklı bitkilerdir kolay kolay bişey olmaz çok su vermedikçe çok su verirseniz çürümelerine yol açar.saksını şimdide değiştirebilirsiniz aslında hiç bişey olmaz kumla karışık toprak kulallnın birazcıkda olsa size yardımcı olabildiysem sevinirim hoşçakalın

boz
16-02-2012, 22:46
Merhaba arkadaşlar,
Dün bir kaktüs aldım şu küçük saksıda tam tepesine silikonla çiçek yapıştırılanlardan malesef. Kaktüse zarar vereceğini düşünerek çiçeği sökmedim. Sizce doğru mu yaptım? Yoksa bu şekilde olması gelişimini engeller mi?

Bir de o küçücük saksıda olması iyi bir şey değil galiba. Bahara doğru değiştirmeyi düşünüyorum saksıyı.

Andora
17-02-2012, 08:36
Ben hiç düşünmeden çıkarıyorum o çiçek diye yapıştırdıkları gereksiz şeyleri, tabi çok itina göstererek. Şu ana kadar bu nedenle zarar gören bir bitkim olmadı. Ve eve gelir gelmez de saksısını muhakkak değiştiriyorum, taze toprak ve uygun boyda bir saksıya geçiriyorum, kaktüs ve sukkulentlerin üretim saksıları o kadar minik oluyorki neredeyse içinde toptak kalmamış oluyor çoğu zaman, bunlar benim tecrübe ettiklerim...

GÜLSEN_
17-02-2012, 09:22
Merhaba arkadaşlar,
Dün bir kaktüs aldım şu küçük saksıda tam tepesine silikonla çiçek yapıştırılanlardan malesef. Kaktüse zarar vereceğini düşünerek çiçeği sökmedim. Sizce doğru mu yaptım? Yoksa bu şekilde olması gelişimini engeller mi?

Bir de o küçücük saksıda olması iyi bir şey değil galiba. Bahara doğru değiştirmeyi düşünüyorum saksıyı.

sevgili boz o tepesine yapıştırdıklarını hiç düşünmeden çıkarın lütfen bitkinin büyümesini zorlaştırır zaten bitkiye onu sıcak silikonla yapıştırmak bile sakıncalı. Saksısını ne zaman isterseniz büyütebilirsiniz ama zaten kaktüslerin fazla köklenmeleri olmadığı için çok büyük saksılara ihtiyaçları yok.kumla karışık bahçe toprağı iyi oluyo ayrıca kaktüslerin çiçeklenmesi için(çiçek açan kaktüsleriçin geçerli) kışlandırmak yani kışın dışarda bırakıp kesinlikle bütün kış boyunca su vermemek gerekir.Bahara doğru az az su verince yaza bütün kuvvetini çiçeklenmeye vericektir. Umarım size birazda olsa yardımcı olabilmişimdir.

demircool
18-02-2012, 14:53
Aradığım cevap yazılmış ama ben o yapıştırılan çiçeği çıkartırken dikenleri zarar gördü ve koptu.Şimdi ordan yeni diken gelirmi ya da ordan kurur mu?

GÜLSEN_
18-02-2012, 17:33
Aradığım cevap yazılmış ama ben o yapıştırılan çiçeği çıkartırken dikenleri zarar gördü ve koptu.Şimdi ordan yeni diken gelirmi ya da ordan kurur mu?

sayın demircool ordan diken çıkmaz ama sorun değil, belkide ilerde ordan kaktüsünüz yavru verebilir merak etmeyin bişey olmaz. kaktüsler çok hassas bitkiler değillerdir birde resmini koysaydınız daha fazla bilgi verebilirdim

demircool
18-02-2012, 19:26
İşte benim zavallı kaktüsüm :D
http://img696.imageshack.us/img696/5215/1004340s.jpg

GÜLSEN_
18-02-2012, 23:15
İşte benim zavallı kaktüsüm :D
http://img696.imageshack.us/img696/5215/1004340s.jpg

kaktüsünüz gayet sağlıklı biraz yüyleri gitmiş o kadar buda önemli bişey değil sayın demircool hiç değilse zavallım şimdi rahat rahat büyüycek yalnız donmamasına dikkat ederek biraz kışlandırın çiçek açması için bu gerekli

demircool
18-02-2012, 23:24
Kışlandırmak nasıl olucak affınıza sığınarak soruyorum ilk kez duydum?

GÜLSEN_
19-02-2012, 21:46
Kışlandırmak nasıl olucak affınıza sığınarak soruyorum ilk kez duydum?

sayın demircool kışlandırmak kışın suyu tamamen kesip dışarda yani balkonda ya da bahçede kuytu bir yerde biraz soğuğa maruz bırakmak ama kesinlikle yağmur ya da kar yağmasın üzerine tabi bu dediklerim don olayı olmayan yerlerde olucak baharda yavaş yavaş suyunu vermeye başlayın yaza bütün kuvvetini çiçeklenmeye vericektir umarım yardımcı olabilmişimdir

demircool
20-02-2012, 00:49
O zaman ben suyu şu an itibariyle kesiyorum.Ben Ankara'da yaşıyorum ve hava çok sert nasıl yapıcam bunu karar veremedim sn GÜLSEN?

GÜLSEN_
20-02-2012, 08:08
O zaman ben suyu şu an itibariyle kesiyorum.Ben Ankara'da yaşıyorum ve hava çok sert nasıl yapıcam bunu karar veremedim sn GÜLSEN?

kesinlikle suyu tamamen kesin ankaranın soğuğunu iyi bilirim dışarı koymayın sadece serin bir yerde kalabilir **** ısı olmayan bi odada kalabilir ama bahara kadar asla hiç su vermeyin

gülenmelek
20-02-2012, 08:28
Ben öyle kaktüsler gördüm ki, üstelik hem bahçede hem saksıda olanları, sahil kesiminde ama üzerlerine bol miktarda yağmur yağıyor.
Bir kaktüsüm var diatomitte (http://www.agaclar.net/forum/901597-post302.htm), yaklaşık 3-4 aydır kök kısımları da pek susuz kaldı sayılmaz. Yine de ölmedi. Zannedersem çok hassas olanlar etkileniyor sadece. ;)

demircool
20-02-2012, 14:38
kesinlikle suyu tamamen kesin ankaranın soğuğunu iyi bilirim dışarı koymayın sadece serin bir yerde kalabilir **** ısı olmayan bi odada kalabilir ama bahara kadar asla hiç su vermeyin

O zaman toprağı çok kötü görünüyor.Salon soğuk oraya koyayım öyleyse baharda tekrar eski haline devam ederimBitane daha var onudamı aynı şekilde yapayım?

GÜLSEN_
22-02-2012, 07:34
O zaman toprağı çok kötü görünüyor.Salon soğuk oraya koyayım öyleyse baharda tekrar eski haline devam ederimBitane daha var onudamı aynı şekilde yapayım?

sayın demircool toprağına birazda kum katarsanız daha iyi olucaktır ayrıca bir önceki mesajda arkadaşımız sahil kesimindeki kaktüslerden bahsetti, evet kaktüsler çok dayanıklı çiçeklerdir tabi bu bulunduğumuz ilin hava koşullarına göre çok değişiyor. benim yazdan sonra içeri almadığım bütün kaktüslerimden birisi kışın karına donuna rağmen çiçek açtı hemde balkonda bi kaç günlüğüne aldım içeri ve tekrar geri dışarı çıkardım içerde kalsaydı baharın geldiğini düşünüp sıcak ortamda daha farklı gelişicekti şaşırtmamak için tekrar dışarı koydum diğer kaktüslerimde tomurcuk vermeye başlamış bahara doğru suyu yavaş yavaş vermeye başlayınca çiçeklerini sizlerle paylaşıcam, KAKTÜS ÇİÇEKLERİ BÖLÜMÜNDE

demircool
23-02-2012, 14:16
sayın demircool toprağına birazda kum katarsanız daha iyi olucaktır ayrıca bir önceki mesajda arkadaşımız sahil kesimindeki kaktüslerden bahsetti, evet kaktüsler çok dayanıklı çiçeklerdir tabi bu bulunduğumuz ilin hava koşullarına göre çok değişiyor. benim yazdan sonra içeri almadığım bütün kaktüslerimden birisi kışın karına donuna rağmen çiçek açtı hemde balkonda bi kaç günlüğüne aldım içeri ve tekrar geri dışarı çıkardım içerde kalsaydı baharın geldiğini düşünüp sıcak ortamda daha farklı gelişicekti şaşırtmamak için tekrar dışarı koydum diğer kaktüslerimde tomurcuk vermeye başlamış bahara doğru suyu yavaş yavaş vermeye başlayınca çiçeklerini sizlerle paylaşıcam, KAKTÜS ÇİÇEKLERİ BÖLÜMÜNDE

Sevgili GÜLŞEN mesajlarınızı takip ediyorum,bitkilerinizide tabi..Çok yardımcı oldunuz çok teşekkür ediyorum.Nasıl kum olur bu?inşaat kumu,dere kumu ya da hazır satılan kaktüs topraklarımı iyi olur?

boz
24-02-2012, 08:59
Kaktüsümü altında delik olmayan bir saksıya dikmemde sakınca var mı acaba?

Cizmeli Kedi
24-02-2012, 10:49
Bence mutlaka altını delin.

GÜLSEN_
25-02-2012, 14:29
Sevgili GÜLŞEN mesajlarınızı takip ediyorum,bitkilerinizide tabi..Çok yardımcı oldunuz çok teşekkür ediyorum.Nasıl kum olur bu?inşaat kumu,dere kumu ya da hazır satılan kaktüs topraklarımı iyi olur?

sevgili demircool inşaatlardaki kumlardanda katabilirsin dere kumuda olabilir inceliği çok önemli değil, sizlere azıcıkda olsa faydam oluyorsa ne mutlu bana ayrıca ben kaktüslerimi normal bahçe toprağına dere kumu katıyorum gayette iyiler inşaatlarda oluyo bulmakta zorlanıcanı zanetmiyorum sevgiyle kal

GÜLSEN_
25-02-2012, 14:29
Kaktüsümü altında delik olmayan bir saksıya dikmemde sakınca var mı acaba?

sayın boz saksının altını delmezseniz kaktüsünüz çürüyebilir

boz
25-02-2012, 18:17
Bahsettiğim saksıyı delmek zor biraz, en iyisi başka saksıya dikmek o zaman. Teşekkür ediyorum yorumlarınız için.

byam80
28-02-2012, 11:11
merhabalar..

fotoğrafını eklediğim kaktüsümün üstünde tuz atılmış gibi bir görüntü oluştu. taşınma sonrasında oluşan bu durum tüm dallara yayıldı.. ne yapabilirim??

yardımcı olursanız sevinirim..
teşekkürler..

sakdag
28-02-2012, 11:18
Sayın Byam80, sulamaları üstten yapıyorsanız, bu sulama suyundaki kireç tortusu olabilir. Maalesef buna bir çare yok sanırım. Ancak bundan sonraki sulamaları kaktüse değidirmeden ve ya saksı altlığından yaparsanız, daha da çoğalmasını önlemiş olursunuz..

Fotoğraftan tam anlamayamadım ama diğer bir ihtimalde unlu bit bulaşmış olabilir...

byam80
28-02-2012, 11:40
öncelikle cevabınız için teşekkürler..

unlu bite daha önce başka bir bitkimde rastlamıştım.. ondan değil.. eminim..

sulamayı üstten yapmıyorum.. ancak kireç benzeri bir tabaka var dediğiniz gibi.. bu oluşumlardan sonra bazı bölgelerde çürüme oldu.. ancak yayılmadı..
yayılmadığı için ben mekan ve iklim değişimine bağlı olabileceğini de düşünüyorum.. tabi emin değilim.. :S

çok fotoğraf çektim ancak en iyileri bu malesef..

bir sorum daha olacak.. bu kaktüs cinsi çiçek açar mı??

ilginiz için teşekkürler..

sakdag
28-02-2012, 11:57
Bu kaktüs çiçek açar, Mammillaria türüne ait bir kaktüstür. Ancak fotoğraftan gördüğüm kadarıyla pencereden uzakta bitkiniz, daha çok ışığa ihtiyacı var gibi görünüyor. Pencere içine koymanızı tavsiye ederim... Bir de çiçek açması için kışı biraz soğuk ortamda geçirmesi gerekir...

byam80
28-02-2012, 12:05
normalde cama yakın bir yerde duruyor.. fotoğraf için yerini değiştirmiştim :)

çiçek açması için soğuk ama aydınlık bir ortam gerekiyor anladığım kadarıyla bunu sağlamaya çalışacağım..

çok teşekkürler..

kartal124
02-03-2012, 21:08
Bu gün Mart ayının 3'ü.Kaktüsleri sulamaya başlasak mı?Yoksa biraz daha bekleyelim mi?
Selamlarımla.

Cizmeli Kedi
03-03-2012, 11:20
Hava hala soğuk, bence bekleyelim. ama üstatlar daha iyi bilirler...

kartal124
03-03-2012, 23:10
Sayın Çizmeli Kedi,
Haklısınız, zaten pekte suya ihtiyaçları varmış gibi de durmuyorlar.Ayrıca sulamaya başlarken de önce fısfısla başlamak lazımmış.
Selamlarımla.

GÜLSEN_
04-03-2012, 21:42
Arkadaşlar benim beyaz açan top kaktüsüm artık buruşmaya ve tomurcuk vermeye başladı bende az az su vermeye başladım artık resimini ekliyorum bakın tomurcuklar baya belirginleşti:p

gülenmelek
07-03-2012, 09:37
Dün aldığım 3lü çok güzel bir kaktüsün toprağını eve geldiğim zaman değiştireyim dedim. Toprağını döktükten sonra cımbızın arka tarafı ile kökleri birbirinden ayırmaya çalışırken kaktüste oyuklar olduğunu farkettim. Bu 3 kaktüste de mevcuttu. Beyaz ağ gibi bir şeyler görünce acaba örümcek mi dedim. Bu oyuklar gövdenin alt tarafında kalın kök kısmına yakındı. İşin garibi dikenler duruyor ama iç tarafı oyuk. Dikenleri alarak oyukları ortaya çıkardım ve suçluyu buldum (bir çığlıkla beraber tabi :( )

Kendimce diyorum ki; bu kaktüsleri içi su dolu ve tamamen suyun içinde kalacakları şekilde bir kaba alsam, var olan başka canlılar olursa suyun üstüne çıkarlarmı? Bu şekilde yapınca acaba kaktüsleri öldürmüş mü olurum? (Gövde ve kökler gayet sağlıklı.) Veya sizin daha güzel önerilerinizi alabilirmiyim ?

GÜLSEN_
07-03-2012, 22:43
sevgili gülen melek bence bir bardak su içersine kaktüsünüzü koyup yarım gün bekletin
bakın eğer bişey yoksa geri ekim işlemini yapın bişey olmaz, ama ondan sonrada kesinlikle su vermeyin 15 gün kadar kalsın öylece umarım tek suçlu gördüğümüzdür

gülenmelek
08-03-2012, 08:00
Teşekkür ederim Sevgili GÜLSEN_, zaten benim de aklıma bu çözümden başka bir şey gelmedi :( Aslında ilaç da uygulanabilir ama hangi ilaç, nasıl kullanılacak v.s. biraz zor. O yüzden şimdi gidip suya koyayım kaktüsleri. Yarım gün bekletip çıkardıktan sonra azıcık kurumalarına da izin verdikten sonra dikeyim. Umarım sorun çıkmaz, çok beğendim bu kahverengi dikenlileri ;)

MKurtoglu
11-03-2012, 08:47
Bir zirai ilaç satan mağazadan Captan ismindeki ilaçtan almalısınz. Suda bekletmek çözüm olmayacaktır. Aşırı su kaktüsünüze zarar verir. Bu canlının yumurta bırakmış olabileceğini de göz önünde bulundurarak, kalıcı yöntem olan ilaçlamayı seçmelisiniz. Ayrıca baharın yaklaşması, havaların ısınacağı günlerde oluşacak canlı hareketlenmeleri için diğer bitkilerinizde de bu ilacı kullanmalısınız.

gülenmelek
11-03-2012, 12:44
Teşekkür ederim Sayın MKurtoglu ;) Az daha kaçırıyordum, son anda gördüm mesajınızı.
Aslında siz bu mesajı yazmadan suda beklettim, sonra çıkardım kurudular. Hala dikmedim. Bu gün baktım yine o beyaz ağ gibi oluşumdan mevcut. Önerinizle en iyisi ilaç olacak galiba. Nasıl kullanacağımı alırken sorarım ;)

umutyolcusu
15-03-2012, 10:09
Bu kaktüsüm aldığımda sağlıklı görünüyordu.Ama zamanla buruşmaya başldı.Sulasam da fayda etmiyor.Be de çıkarıp köklerine baktım,bir sorun yok gibi.Katüsüdü inceledim bir zararlı da yok.Acaba sorun nerede:confused:

selis
15-03-2012, 13:10
umutyolcusu kaktüsünüz buruşuk gibi mi duruyor?

Dalları çoğaldıkça aşağıya sarktı.. Saçma sapan bir görüntü ortaya çıktı.. Budamaya da kıyamıyorum :)

meh12
19-03-2012, 19:14
İklim şartları da müsait olunca harika kaktüsler sarmış her tarafı

meh12
19-03-2012, 19:18
Umarım beğenirsiniz

meh12
19-03-2012, 19:20
Adamlar kaktüs krallığı kurmuş

umutyolcusu
20-03-2012, 21:54
umutyolcusu kaktüsünüz buruşuk gibi mi duruyor?

Dalları çoğaldıkça aşağıya sarktı.. Saçma sapan bir görüntü ortaya çıktı.. Budamaya da kıyamıyorum :)

Evet sayın selis buruşmuş durumda:((

elifnaz
26-03-2012, 08:57
Merhaba ben de kaktüs yetiştirmeye başlamak istiyorum fakat anlayamadığım şey şu, dikenli kaktüsleri o küçücük saksılara yerleştirirken nasıl bir yol izliyorsunuz.Ben bir türlü başaramadım. Kaktüse ve kendime zarar vermeden nasıl saksıya ekebilirim.Yardımcı olursanız sevinirim.

gülen:)
29-03-2012, 08:36
Nalburlarda satılan ,yapı marketlerde hatta 1 milyoncu denilen japon -çin pazarlarından edinebileceğin eldivenler var, kaktüs yumusak dikenli ise ben bi bez parçası ile bile tutuyorum eldiven takmaya üşenirsem:)

Cizmeli Kedi
02-04-2012, 23:04
Marketten çiçek coşturanın kaktüs için özel sıvı besininden almıştım. Bunu bu aylarda mı vermek daha doğru olur?
Aynı üründen kullanan varsa deneyimlerini paylaşabilir mi?
Yanlış birşey yapmak istemiyorum da...

zenfree
02-04-2012, 23:26
Evet bu aylarda verebilirsiniz.

Cizmeli Kedi
03-04-2012, 07:49
Teşekkür ederim.
Şişede yazan ölçüyü kullanarak her sulamada verebilir miyim? Yaklaşık 7-10 günde bir az miktarda suluyorum.

zenfree
03-04-2012, 09:39
Hangi türlerde kullanacağınız da önemli. Ben kaktüslere ayda bir kullanıyorum.

Emre Kuzu
05-04-2012, 20:35
Şu kişinin kaktüs sukulentlerine baştan itibaren bir bakın arkadaşlar ama kendinizden geçerseniz karışmam. :)

IMG_4270 | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/14671025@N05/6250725347/in/photostream/)

gülenmelek
08-04-2012, 10:21
Adını henüz bilemesem de çok sevdiğim bir kaktüsüm ;) Yan yana 2 tane ve küçük olan büyüsün diye beklerken, büyük olan yavrulamaya başladı. Küçük yine olduğu gibi duruyor ;) Bu arada şeklimiz de bozuluyor tabi. Bakalım yavrular büyüdüğünde nasıl birşey olacak ;)

gülenmelek
22-04-2012, 12:57
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/901597-post302.htm) kaktüsümün son hali.
3 seferdir enzimli su ile sulanıyor sadece.
Yalnız diken aralarında anlayamadığım faaliyetler var. Yeni dikenler çıkıyor aralardan. Yavru verecek desem, epey yavrusu olacak galiba ;)

Emre Kuzu
25-04-2012, 17:04
Buradan alışveriş yapan var mı? Kuruluş tarihi 1685, Almanya'da baya çeşitte var.
Kakteen Haage Shop | plants (http://www.kakteen-haage.de/shop/plants/?lang=1)

gülenmelek
27-04-2012, 08:26
Kötü tırtılın (http://www.agaclar.net/forum/921717-post358.htm) afiyetle yediği kaktüsün son hali ;)
Sayın MKurtoglu'nun önerdiği ilacı o ara ihmalden alamamıştım :(
Evde Basudin vardı, ben de onu kullandım.
Şu an üçünün de gelişimleri gayet güzel. Yeni dikenleri çıkıyor ve 2 tanecik de çiçek seyredeceğim ;)

fdogru
08-05-2012, 12:55
Evimdeki diğre bitkilerim de aşağıda :) umarım hepsi halinden memnundur. umarım iyi bakıyorumdur hepsine :)

fdogru
08-05-2012, 12:56
bir diğer grup...

fdogru
08-05-2012, 13:12
son

BlueDark
08-05-2012, 20:03
Kaktüsleri acaba püskürterek sularsak dahamı iyi olur?

zenfree
08-05-2012, 22:31
Bu başlık size yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-bakim-uretim/15906.htm

Kaktüs bakımıyla ilgili başlıkları incelerseniz sorularınızın çoğuna yanıt bulabilirsiniz. Ya da ilgili başlıkta sorularınızı sorabilirsiniz.:)

Kaktüs ve Sukulent Bakım, Üretim - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-bakim-uretim/)

FatihBahce
15-05-2012, 05:44
Kaktüs ve Sukulentler - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=BpTQ8cNuX-A)

mastermamak
18-05-2012, 14:45
Bir gün dışarı çıktığımda kaktüsümün kardeşim tarafından (en üstünden olmak üzere) bıçakla zarar verildiğini gördüm. Sizce kaktüs için yapılabilecek bir şey var mı?

GÜLSEN_
06-06-2012, 22:02
Bir gün dışarı çıktığımda kaktüsümün kardeşim tarafından (en üstünden olmak üzere) bıçakla zarar verildiğini gördüm. Sizce kaktüs için yapılabilecek bir şey var mı?

sn.mastermamak fazla sulamayın yeterli kesilen yerlerden zamanla yavrular vericektir. İnşallah düzelir:)

aydam
01-07-2012, 19:40
bu kaktusu nasıl ayırıp coğaltabilirim

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27748-3.htm

Bayçalı
05-07-2012, 17:08
Arkadaşlar merhaba geçtiğimiz günlerde kaktüs almak için koç taşa gittim.Kaktüsleri beğenerek seçtim sonra oradaki görevliden bilgi almak amaçlı soru sorarken kaktüslerin aşılı olduğunu söyledi ve bu kaktüsler fazla büyümez dedi bilen arkadaşlarıma soruyorum aşılı kaktüsler gerçekten büyümezmi tabi hevesim kursağımda kalarak ayrıldım oradan yardımcı olursanız sevinirim.

GÜLSEN_
07-07-2012, 21:49
sn. bayçalı büyürler nasıl büyümezlermiş aşılı kaktüsler daha hızlı büyür ama keşke bir resim çekseydiniz görünce daha net cevaplayabilirdik hiç üzülmeyin gidin alın :p

Bayçalı
09-07-2012, 11:41
sn. bayçalı büyürler nasıl büyümezlermiş aşılı kaktüsler daha hızlı büyür ama keşke bir resim çekseydiniz görünce daha net cevaplayabilirdik hiç üzülmeyin gidin alın :p

sn.gülen bilgi için teşekkür ederim foto çekmiştim fakat acemiliğime verin fotodaki kaktüsler çiçek açarmı cevaplarsanız sevinirim ön kısımdaki küçük kaktüsler. saygılar

livadi
09-07-2012, 12:44
Bir tanesi açmakta bile :) En sağdakinin üstü tomurcuk dolu :)
En sağdaki hariç diğer ikisi de uygun koşullarda çiçek açarlar bildiğim kadarı ile...
Güle güle büyütün...

Bayçalı
09-07-2012, 15:29
Bir tanesi açmakta bile :) En sağdakinin üstü tomurcuk dolu :)
En sağdaki hariç diğer ikisi de uygun koşullarda çiçek açarlar bildiğim kadarı ile...
Güle güle büyütün...

sn.livadi sağdakinin üzerinde tüğlü bir dokuvar sanki çiçek tomucuğu değilgibi tabi siz daha iyi biliyorsunuzdur :) bilgi için teşekkür.acaba ilk önce tüğlü bir doku oluşup sonradan tomucuğamı dönüşüyor bilmiyorum........

Bayçalı
09-07-2012, 15:34
acaba ilk önce tüğlü bir doku oluşup sonradan tomucuğamı dönüşüyor bilmiyorum........

umutyolcusu
09-07-2012, 21:51
Evet bir kaç gün içinde o tüylü kısım gelişip çiçek açacak,ama ömrü 12 saat ve gece açanlardan.

Bayçalı
10-07-2012, 11:45
Evet bir kaç gün içinde o tüylü kısım gelişip çiçek açacak,ama ömrü 12 saat ve gece açanlardan.

sn.umutyolcusu enterasan olan sitede hiç böyle bir durumla karşılaşmadım gördüğüm kaktüsler hep tomucuklu veya çiçeğini açmışlardı peki yanındaki kaktüslerde çiçek açarmı.saygılar:)

GÜLSEN_
15-07-2012, 09:41
sn.umutyolcusu enterasan olan sitede hiç böyle bir durumla karşılaşmadım gördüğüm kaktüsler hep tomucuklu veya çiçeğini açmışlardı peki yanındaki kaktüslerde çiçek açarmı.saygılar:)

evet sn. BAYÇALI o tüylü küçük çıkıntılar tomurcuğun ta kendisi kaktüs çiçekleri bölümünde benim kaktüsümün tomurcuklu resmini yüklemiştim ordan bakabilirsiniz ve üstelik sizin yüklediğiniz resimde o tomurcuklu kaktüs beyaz açıyor yine kaktüs çiçekleri bölümünden benim yüklemiş olduğum beyaz çiçeğini görebilirsiniz bol çiçekli günler hepimize:p

GÜLSEN_
15-07-2012, 09:44
sn.gülen bilgi için teşekkür ederim foto çekmiştim fakat acemiliğime verin fotodaki kaktüsler çiçek açarmı cevaplarsanız sevinirim ön kısımdaki küçük kaktüsler. saygılar

o arkadaki sarı yapay çiçekli kaktüsünüzle en baştaki kaktüsünüz çiçek açmaz sn.BAYÇALI birde sizden ricam kaktüs aldığınız zaman üzerindeki yapay çiçekleri çıkarın lütfen bitkinin gelişimini engelliyor diğerleri zamanla ve istediği kışlanmayı ve yazın bol güneşi alırsa çiçek açıcaktır :p

Bayçalı
15-08-2012, 07:24
http://www.agaclar.net/forum/1008963-post451.htm

sn.schweps gözünüz aydın çok güzel gözüküyor gülegüle büyütün internette araştırır ken bu yazıyı kaydetmiştim umarım yardımcı olabilmişimdir tabi ağaçlar netin üsdatları daha iyi bilir...
Saksı Harcı:
Kumlu, süzek toprakları severler. Yeterli havalanma ve drenaj sağlayabilmek için karışımların en az 1/6r17;sı kaba dişli kumdan oluşmalıdır. Genel olarak kaktüs yetiştiriciliğinde kullanılan saksı toprakları hacim olarak 1 kısım tınlı toprak, 1 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım kaba dişli kum ve 1 kısım odun kömürü, tuğla veya saksı kırığının karışımıyla elde edilmektedir. Ayrıca, hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, yaprak çürüntüsü, kaba dişli kum ve yanmış ahır gübresinin karışımından oluşan harç da kullanılmaktadır. Bazı kaktüslerin büyütülmesinde ise 1:1:1 veya 2:1:1 oranlarında perlit, turba ve yaprak çürüntüsünün karışımından yararlanılmaktadır.
ÜRETİM TEKNİĞİ
Kaktüsler hem Generatif (tohum ile), hem de vejetatif (çelik, aşı, ayırma ile) yöntemlerle üretilebilmektedir. Uygulamada vejetatif üretim daha kullanışlıdır. Ancak, fazla miktarda üretim söz konusu olduğunda, tohumla üretim yöntemi yeğlenir.
Tohum ile Üretim:
Tohumlar genellikle 1 yıl bekletildikten sonra ekilir. Ancak Epiphyllum (Atlas Çiçeği) ve Zygocactusr17;un (Yılbaşı Çiçeği) tohumları taze iken ekilmelidir. Çimlenme süresini kısaltmak için, iri ve sert kabuklu tohumlar ekimden önce suda ıslatılır veya mekaniksel yollarla aşındırılır. Ekim İlkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapılır. Tohumların çimlendirilmesinde, hacim olarak eşit miktarlarda

...nokta
06-09-2012, 23:45
Arkadaşlar bir sorum olacak...benim bir kaktüsüm var çiçek açtı çiçeği solduktan sonraki hali bu...merak ettiğim nokta o sağ taraftaki şey nedir ve kendiliğinden düşer mi yoksa ben koparsam bir şey olur mu...onun kendiliğinden düşeceğini sanmıyorum çünkü çok sert...yardımcı olursanız sevinirim :)

330178

sakdag
07-09-2012, 07:33
Sn ...nokta, bu oluşum tohum kesesidir. Ancak çiçek açtıktan 3-4 gün sonra bu oluşumda kuruyup kendiliğinden düşer. Bu fotoğraf çiçeklemeden kaç gün sonra çekildi acaba? Bir echinopsis kaktüsü çiçek açtıktan en fazla bir gün sonra soluyor. Çiçeklenme süresi az olduğu ve gece açtıkları için de, çiçeğin tozlaşması, tohum üretmesi için gerekli arı vs. böceklerle teması pek olamıyor. Eğer bu oluşum çiçeğiniz solduktan 1hafta on gün sonra çeklidiyse eğer yüksek ihtimalle içinde tohumları oluşmuş demektir. Bu kesenin olgunlaşmasını, renginin kırmızıya dönmesini bekleyin. Bence bu çok güzel bir durum, şahsen ben echinopsis çiçeklerinden yapay tozlaşma yapmama rağmen tohum kesesi elde etmeyi başaramadım.

...nokta
07-09-2012, 10:47
Sevgili sakdag...
Ben de hiç yapay tozlaşma yapmadım dışarda duruyordu sadece bu fotoğrafı da daha dün çektim ve çiçeği solalı 1 hafta oluyor söylediğim gibi kendi düşeceğe benzemiyor çünkü çok sert...bu söylediklerinize de çok sevindim...umarım tohumları oluşmuştur :)

Bengisu2
13-09-2012, 19:57
Kaktüsü sularken nelere dikkat etmeliyiz? - UZMANTV (http://www.uzmantv.com/kaktusu-sularken-nelere-dikkat-etmeliyiz)

Jumong
18-12-2012, 14:27
Selamlar bir sorum olucak, bende bi kaktüs var ve saksısını değiştirmek istiyorum ama kaktüs o kadar tehlikeliki dokunduğum an dikenleri batıyor ince ve çok zor görülüyor, bana geldiğinde çokta sağlıklı değildi yani kaktüse dokunduğum zaman bile dikenleri yere düşebiliyor, türünü sorucak olursanız bilmiyorum ama yassı ve damla şeklinde parçalardan oluştuğunu söyleyebilirim, bu kaktüsü nasıl tutup başka bir saksıya koyabilirim?

nevsune
18-12-2012, 15:34
Anlattığınıza bakılırsa kaktüsünüz Kaynana dili de denilen opuntia olsa gerek. Kaktüsünüzü bir eldiven yardımıyla veya gazete kağıtlarıyla tutarak saksı değişimi yapabilirsiniz.

nurcanaybay
18-12-2012, 16:57
Sn.Jumong bu fotoğraf size yardımcı olabilir.

selenn
18-12-2012, 17:03
Son zamanlarda ara sıra kibarlaştırılmış haliyle "sorduğum soruya cevap alamadım" mesajları görüyorum forumda işte buna en güzel cevap...Hem yazılı, hem de görsel olarak üyelerimiz ne güzel yardımcı oluyor, destek oluyor, bilgi paylaşıyor.

Yazmadan edemedim :)

nurcanaybay
18-12-2012, 17:09
Saksı değişimi (http://www.kaktusrehberi.com/index.php/tr/bakim/saksi-degisimi)

zekkayseri
20-12-2012, 20:32
Resimleri ekiyorum arkadaşlar. bu kaktüslerden bildikleriniz var mı? bildikleriniz hakkında bilgi verebilirmisiniz. hangilerini alayım. görüşleriniz için şimdiden teşekkürler

selenn
20-12-2012, 21:33
Kaktüs başlıklarını incelediniz mi? Burada fotoğraflarını gördüğünüz kaktüslere ilgili forumda ayrıntılı bilgi mevcut. Bu fotoğraflar üzerinden tek tek bitki açıklaması yapmak kolay değil. Ayrıca bu şekilde başlık ismi de foruma uygun değil. "Yardım, acil yardım" benzeri ifadeleri kullanmanıza da gerek yok zira forum üyeleri bilgileri dahilinde gerekli yardımı gösteriyor.

Hangi kaktüsü almak istediğiniz sizin zevkinize ve beğenize kalmış. Kaktüsler hakkında forumu inceleyip bilgi edinebilirsiniz ya da siz koşullarınızı yazın, hangi türlerin size uygun olacağı konusunda yardımcı olalım. Nerede kaktüsü yetiştireceksiniz, kışın özellikle kapalı balkon gibi kaktüsleri dondan korumaya uygun bir yeriniz var mı vb. konuları, ortamı bilmeden şu güzelmiş, bu güzelmiş demek zor zira hepsi güzel bana göre :)

Emre Kuzu
01-01-2013, 11:46
Echinocactus platyacanthus
358597

selenn
01-01-2013, 22:03
Emre Bey bir kitaptan mı eklediniz bu fotoğrafı yoksa internetten bir kare mi?

Doğal ortamlarında kaktüsleri görmeyi çok isterdim hele ki böyle büyük bir Echino'yu.

Emre Kuzu
01-01-2013, 23:33
Dün bu türün tohumunu almıştım nette araştırırken bu fotoğrafa rastladım, başta beri dev kaktüsleri sevmişimdir.
Au Cactus Francophone : Echinocactus platyacanthus (http://www.cactuspro.com/photos/Cactaceae/Echinocactus/platyacanthus/33.html)

Emre Kuzu
02-01-2013, 12:16
Ferocactus cylindraceus
358845
Ferocactus diguetii
358846
Ferocactus hamatacanthus
358847
Ferocactus wislizeni
358848
Ferocactus viridescens
358849

Emre Kuzu
02-01-2013, 12:22
Ferocactus chrysacanthus subsp. grandiflorus
358850
Ferocactus fordii
358851
Ferocactus santa-maria
358852
ECHINOCACTUS horizonthalonius
358853
Echinocactus polycephalus var. xeranthemoides
358854

Emre Kuzu
04-01-2013, 12:47
Cacti and Succulents (http://www.erikenderson.com/Galleries/Cacti_and_Succulents/index.html)
Mammillaria lasciacantha | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/amantedar/5669224250/in/photostream/)

merghat
07-01-2013, 21:13
Arkadaşlar kaktüslerimi aylardır sulamıyorum ve dışarıda serinde bırakıyorum. Bugün kar yağdı ve yaşamayacakları kadar soğuk olur diye endişe ediyorum içeri almalı mıyım?

Diğer sorum ise kaktüsleri uyandırma vakti gelmiş midir yoksa bir süre daha bekleyeyim mi ,susuzluktan küçülmeye başladılar sanki.

skaraca
07-01-2013, 21:38
Sayın merghat,

Don yapma ihtimali nedeniyle - derecelerde dayanamayacak türleri içeriye alabilirsiniz. Ancak dayanıklı türler var ise üstlerini havalı naylon veya kalın kağıt ile sıkıca olabildiğince soğuktan koruyacak şekilde sararsanız dışarıda da kalabilirler.

Aylardır derken ne kadar süredir sulamıyorsunuz bilmiyorum ama genelde Kasım-Şubat arası sulanmıyor kaktüsler. Dış ortamda bıraktığınızda don tehlikesi varken sulama yapmayın. Ya da suladıktan sonra toprağı nemli iken dona maruz kalmamasına dikkat ederseniz birşey olmaz. Susuzluktan küçülme var ve sorun olacağını düşünüyorsanız yukarıdaki uyarıya dikkat etmek koşuluyla çok az su verebilirsiniz.

Mart gibi dormanci biter ve sulamaya başlayabilirsiniz. Bu arada sukulentlere toprağı nemli olacak şekilde su verebilirsiniz.

merghat
08-01-2013, 21:19
Sayın skaraca,

Öncelikle mesajınız için teşekkür ederim. Kaktüsleri yanlış hatırlamıyorsam ekimde sulamayı kestim. Bir iki tanesinde küçülme var ama bunu çok dert etmiyorum esas kafama takılan don olayı. İstanbul en fazla -2 veya -3 olur bu aralar ve bu soğuk kaktüslere ne yapar kestiremiyorum ama içeri alırsam kesin zarar görürler çünkü içerisi çok sıcak. En iyisi dediğiniz gibi üstlerini örteyim ve sarabildiğim kadar sarayım.

halis07
10-01-2013, 12:43
http://a1301.hizliresim.com/15/b/hu48d.jpg

Bu da benim kaktüsüm. Satın alalı 2 hafta oluyor. Antalya da yaşıyorum, gündüzleri güneşlenmesi için balkonda tutuyorum 5-6 saat kadar, hava kararınca salona alıyorum, salonun sıcaklığı yeterince soğuk. 2 haftadır da su vermiyorum . Ay da bir hafifçe sulayayım diyorum ne dersiniz ? Saksısı nasıl sizce değişmeli mi, boyutu uygun mu ? Cinsi nedir kaktüsümün ? Tavsiyelerinize ve yorumlarınıza sonuna kadar açığım...

( Maalesef kapitalist sistem bu güzel canlının üzerine silikonla yapay çiçek yerleştirmiş, çıkarmaya çalıştım ama başaramadım maalesef, bitkiye de zarar vermek istemedim. )

selenn
10-01-2013, 15:38
Sayın halis07, kaktüsünüzü bahara kadar serin bir ortamda sulamadan dinlenmeye bırakın. Havaların ısınmaya başladığı bahar aylarında hem sulamaya başlayabilirsiniz, hem de saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz. Şuanda dinlenme dönemindeler ve susuz kalmaları, serin bir ortamda bulunmaları uygun olur.

Bu arada türünü öğrenmek için altta linkini verdiğim başlığı inceleyebilir, emin olamazsanız o başlıkta sorabilirsiniz. Sanırım daha evvel de bu kaktüsün ismi sorulmuştu.

http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/4577.htm

farpali
12-01-2013, 18:56
Selamlar bir sorum olucak, bende bi kaktüs var ve saksısını değiştirmek istiyorum ama kaktüs o kadar tehlikeliki dokunduğum an dikenleri batıyor ince ve çok zor görülüyor, bana geldiğinde çokta sağlıklı değildi yani kaktüse dokunduğum zaman bile dikenleri yere düşebiliyor, türünü sorucak olursanız bilmiyorum ama yassı ve damla şeklinde parçalardan oluştuğunu söyleyebilirim, bu kaktüsü nasıl tutup başka bir saksıya koyabilirim?

Bu fotodakini uygulamanız yeterli Sayın Jumong.

canej
03-04-2013, 14:09
Merhaba Arkadaşlar, 6 ay önce doktorumun bürosunda gördüğüm katüslere hayran olmakla başladı bu ilgi bende.. gittim ve kendimede aldım şimdi onları çocuklarım gibi seviyorum ;) bakımları konusunda nette bilgi ararkende bu siteyi görüp üye oldum, burda da sizinle paylaşmak istedim kaktüslerimi...

canej
03-04-2013, 14:16
Kaktüslerim resimleri
Merhaba Arkadaşlar, 6 ay önce doktorumun bürosunda gördüğüm katüslere hayran olmakla başladı bu ilgi bende.. gittim ve kendimede aldım şimdi onları çocuklarım gibi seviyorum ;) bakımları konusunda nette bilgi ararkende bu siteyi görüp üye oldum, burda da sizinle paylaşmak istedim kaktüslerimi...

canej
03-04-2013, 14:46
sevgili demircool inşaatlardaki kumlardanda katabilirsin dere kumuda olabilir inceliği çok önemli değil, sizlere azıcıkda olsa faydam oluyorsa ne mutlu bana ayrıca ben kaktüslerimi normal bahçe toprağına dere kumu katıyorum gayette iyiler inşaatlarda oluyo bulmakta zorlanıcanı zanetmiyorum sevgiyle kal
merhaba bende yeni kaktus meraklılarındanım kum plaj kumu da olabilir mi?? teşekkürler

mmanager
04-04-2013, 07:50
İyi günler plaj kum u tuzlu olduğundan sakıncalı olabilir ama iyice yıkanırsa belki de olabilir.Çok iyi yıkanıp süzüldükten sonra kullanılabilir.

süha
03-05-2013, 19:12
merhaba, petshoptan aldığım ince akvaryum kumunu kullanmamda bir sorun olur mu acaba?

selenn
06-05-2013, 14:22
Akvaryum kumunu yıkadıktan sonra kullanabilirsiniz. Ben de kullanıyorum bir sakıncası yok.

Taraxxx
18-05-2013, 21:45
Arkadaşlar benim yeni aldığım bir kaktüsüm çiçekli olduğu için almıstım ama eve geldiğimde suladığımda hala solgundu. Bir haftadır çıkardım topraktan çünkü kökleri sağlam ama toprak kısmından pembe pembe çürümeye başlamış, ne yapmam gerekir? Nekadar tutayım dışarıda? Mammillaria supraflumen - Google'da Ara (http://www.google.com.tr/search?q=Mammillaria+supraflumen&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pcZ-UfWpI-fo4QS8ioDAAw&ved=0CCoQsAQ&biw=1519&bih=846#imgrc=M0LsjBgXZWWjvM%3A%3B4H7DZkS5gKbmBM%3 Bhttp%253A%252F%252Fwww.cactus-art.biz%252Fschede%252FMAMMILLARIA%252FMammillaria _supraflumen%252FMammillaria_suprflumen%252Fmammil laria_supraflume_flowers_810.jpg%3Bhttp%253A%252F% 252Fwww.cactus-art.biz%252Fcatalog%252Fopen2b%252Ftemplates%252Fi t.commerceready.lila%252Fstyle%252Fproduct%252F139 6%252FMammillaria-supraflumen-ML-295-Ferreria%252C-Jalisco%252C-Mexico-1550m.asp%3B810%3B810)

selenn
21-05-2013, 10:43
Gövdede yumuşama ileri durumda değilse ve topraktan çıkardıktan sonra yumuşama iletlememişse tekrar saksılayabilirsiniz. Fakat sulamadan bir süre dinlendirin yeni saksısında. Fotoğraflama imkanınız olursa daha net birşeyler söyleyebilirim.

Taraxxx
03-06-2013, 17:19
Yarısından kestim duruyolar hala bi kıpırdama olmadı burustular simdi lütfen yardım! Ne yapmalıyım güzelim kaktüslere :(

loveforlife
03-06-2013, 19:45
Yarısından kestim duruyolar hala bi kıpırdama olmadı burustular simdi lütfen yardım! Ne yapmalıyım güzelim kaktüslere :(

Sayın Taraxxx,

Fotoğraflama şansınız varsa daha kolay yardımcı oluruz... Yarısına kadar ulaşmış mıydı yumuşama? şimdiki hallerini görmemiz daha iyi olurdu...

ay_cell_06
04-06-2013, 18:29
Ben kaktüsü köklü haliyle toprağa diktim suladım bu şekilde tutarmı yoksa kurutupmu dikmeliydim :D
Cevap bekliyorum arkadaşlar.

mmanager
05-06-2013, 13:00
ben kaktüsü köklü haliyle toprağa diktim suladım bu şekilde tutarmı yoksa kurutupmu dikmeliydim :D
Cevap bekliyorum arkadaşlar.
İyi günler kaktüsünüz köklüyse tabi bir an önce dikmeniz gerekir.Hayır bu bahsettiğiniz durum yeni koparılmış yavru ve çelikler için geçerlidir.Çok fazla sulamayın.Forumları takip edin gerekli olan bilgileri etraflıca bulabilirsiniz.Kolay gelsin.

yaprak7
15-06-2013, 13:42
Firtinada kaktusum devrilmis ve bir gun oylece kalmis eve geldigimizde gorduk. Hemen dokulen topragini doldurdum kaktuste yumusama vardi bir de govdeden cikan yavrusu kopmustu :( bi iki gun bekletip pet bardaga diktim bi gun sonra da suladim az bi miktar. Tutar mi boyle? İlk defa kaktus dikiyorum

selenn
15-06-2013, 14:18
Sevgili yaprak7, diktiğiniz yavruyu bir süre hiç sulamayın. Toprağı kuru kalsın, köklendikten sonra gelişmeye başlayacaktır. Ardından azar azar sulamaya devam edebilirsiniz. Direkt güneş altında kalmasın saksısı.

yaprak7
15-06-2013, 14:32
Sevgili yaprak7, diktiğiniz yavruyu bir süre hiç sulamayın. Toprağı kuru kalsın, köklendikten sonra gelişmeye başlayacaktır. Ardından azar azar sulamaya devam edebilirsiniz. Direkt güneş altında kalmasın saksısı.
su an mutfakta duruyor. Balkona cikarmali miyim yoksa mutfak pencere onu dogru mudur? Cok tesekkurler

selenn
15-06-2013, 14:51
Uygundur pencere önü de. Ben balkonda olma ihtimaline karşı yazmıştım.

efekentli
28-07-2013, 00:22
Sayın Kagan,
Dr. Süleyman Demir ile Doç. Dr. Murat Ertuğrul Yazgan'ın birlikte hazırlamış olduğu "Kaktüsler ve Sukkulentler" adlı kitabı e-posta ile gönderebileceğinizi yazmışsınız. Eğer bu kitabı e-posta adresime gönderirseniz size çok minnettar olacağım.
Saygılarımla
mimarhakandulger@gmail.com

crzysscrckr
06-08-2013, 23:46
Merhabalar,

Küçük sayılabilecek boyutlarda kaktüslerim var. Ama bu kaktüsleri farklı saksılarda değil tek bir ortamda, büyükçe bir bakır leğende yetiştiriyorum. Sizce farklı türleri aynı toprakta yetiştirmenin bir zararı olur mu? Mesela sulama şekilleri vs. farklılık gösterir mi?

Saygılarımla.

Muda
07-08-2013, 03:47
Merhabalar,

Küçük sayılabilecek boyutlarda kaktüslerim var. Ama bu kaktüsleri farklı saksılarda değil tek bir ortamda, büyükçe bir bakır leğende yetiştiriyorum. Sizce farklı türleri aynı toprakta yetiştirmenin bir zararı olur mu? Mesela sulama şekilleri vs. farklılık gösterir mi?

Saygılarımla.

Sayın crzysscrckr. Kaktüslerinizin olduğu leğeni ve kaktüslerin fotoğraflarını net bir şekilde yükleyebilirseniz ayrıntılı bilgiler verebilecek arkadaşlar aramızda mevcut. Çoğu bitkinin farklı istekleri var. Ben de aynı cinsten kaktüslerimi küçük iken büyük bir saksıda biraz daha büyümeleri ve bakım kolaylığı açısından bir arada tuttum. Daha sonra ayırdım. Ancak bakır kapların en büyük problemi üzerindeki kalay olmadığı zaman insanları içinde duran yiyeceklerin yenilmesi durumunda zehirleyebilmesi. Bitkiler de canlı olduğuna göre içinde bulundukları bakır leğenin kalaylı değil veya kalay eskimiş bozulmuş ise toprağı dolayısıyla kaktüslerinizi zehirleyebileceğini düşünüyorum. En kısa zamanda mümkün olan en az toprak ile başka saksılara kaktüslerinizi nakletmeniz daha iyi olur düşüncesindeyim.

crzysscrckr
07-08-2013, 18:49
Bakırın zehirleyici etkisi var, evet. Onu engellemek için içine toprak koymadan önce leğenin her yerini alüminyum folyo ile kapladım :p İşe yaramış olmalı zira 2 seneyi aşkın bir süredir sadece 1 türde zayiat var, o da sanırım sık döşemeden kaynaklandı.

sındırgılı
18-08-2013, 16:35
2012 den beri sag kalan kaktuslerim.. Fotografi 2 ye boldum.. :(

434569
434568

kokett
02-09-2013, 16:28
Arkadaşlar merhaba,

Opuntia microdasys hakkında bir sorum olucak. Tavşan kulagı dediğimiz. :) bizim kulakların üstünden bir sürü yeni kulak çıktı ve bir anda gelişti. ama sanki ana gövde taşıyamıyor. Eğilmeye başlamış gibi.Ne yapsam bilemedim. Saksısını büyütüp gövdenin bir kısmını topragın altına mı gömsem. Yoksa kulakları kopartıp çoğaltsam... ama bir yandan büyüsün istiyorum. Kulaklar çıkarken ana gövde nasıl güçlenir..

selenn
06-09-2013, 07:48
Sevgili kokett, saksı altından kökler çıkmıyorsa saksıyı büyütmeyin bence. Fakat saksı derinliği az ise daha derin bir saksıya alabilirsiniz. Gövdeyi toprak altında kalacak şekilde yerleştirirseniz sulama sonrası gövde sürekli nemli kalır ve toprak kuruyana kadar ana gövde yumuşama gösterir.

Zamanla ana gövde yeni sürgünleri taşıyacak kadar güçlenecektir. Sürgün vermeye devam ettiği sürece kaktüsünüz sağlıklı demektir. Kaktüsünüzün boyunda bir tahta parçası ile ana gövdeyi destekleyebilirsiniz.

kokett
18-09-2013, 10:25
Sevgili selenn, bizim yaramaz geçen hafta kendisini saksısıyla beraber yere atınca saksı değiştirmenin şart olduguna karar verdim. Daha geniş bir saksıya aldım. Şimdi eğilme devam ediyor ama en azından daha saglam. Kendini toparlar diye umuyorum. Çok hızlı gelişiyor, yetişemiyorum :)

Edit : 5 Gün içersinde dikleşti kendileri. Çok mutlu oldum :)

Sevgili kokett, saksı altından kökler çıkmıyorsa saksıyı büyütmeyin bence. Fakat saksı derinliği az ise daha derin bir saksıya alabilirsiniz. Gövdeyi toprak altında kalacak şekilde yerleştirirseniz sulama sonrası gövde sürekli nemli kalır ve toprak kuruyana kadar ana gövde yumuşama gösterir.

Zamanla ana gövde yeni sürgünleri taşıyacak kadar güçlenecektir. Sürgün vermeye devam ettiği sürece kaktüsünüz sağlıklı demektir. Kaktüsünüzün boyunda bir tahta parçası ile ana gövdeyi destekleyebilirsiniz.

altintasna
21-09-2013, 20:40
Kaktüslerimin saksılarından biraz toprak eksiltip eksilen kısmı kumla doldurmuştum. Üzerine de çakıl taşları doldurdum.

Kumu sevdiklerini öğrendim burada. Komple topraklarını değiştirip köklerini rahatsız etmekten çekindiğim için sadece üst kısma kum ekledim.

Yine burada öğrendiklerimle gövdelerini sudan korumak amaçlı olarak çakıl taşı doldurdum.

Ama çakıl taşlarının suyun buharlaşmasını engellediğini gördüm ve çakıl taşlarını kaldırdım.

Aynı şey kum içinde geçerli. 2-3 günde bir toprak kururdu ve sulardım. Şimdi on gündür sulamıyorum toprakları hala ıslak.

Sorum şu:

* Kumu boşaltıp boşalan yeri toprak doldursam mı?

* Ya da yeniden kumla karışık bi toprak hazırlayıp kaktüsleri yeniden mi diksem? Huzurları kaçar diye korkuyorum.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Bunlar da bahsettiğim saksı, kum, çakıl ve kaktüsler:

loveforlife
21-09-2013, 22:51
Kaktüslerimin saksılarından biraz toprak eksiltip eksilen kısmı kumla doldurmuştum. Üzerine de çakıl taşları doldurdum.

Kumu sevdiklerini öğrendim burada. Komple topraklarını değiştirip köklerini rahatsız etmekten çekindiğim için sadece üst kısma kum ekledim.

Yine burada öğrendiklerimle gövdelerini sudan korumak amaçlı olarak çakıl taşı doldurdum.

Ama çakıl taşlarının suyun buharlaşmasını engellediğini gördüm ve çakıl taşlarını kaldırdım.

Aynı şey kum içinde geçerli. 2-3 günde bir toprak kururdu ve sulardım. Şimdi on gündür sulamıyorum toprakları hala ıslak.

Sorum şu:

* Kumu boşaltıp boşalan yeri toprak doldursam mı?

* Ya da yeniden kumla karışık bi toprak hazırlayıp kaktüsleri yeniden mi diksem? Huzurları kaçar diye korkuyorum.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Bunlar da bahsettiğim saksı, kum, çakıl ve kaktüsler:

İri dişli kum ile bahçe toprağını karıştırıp dikerseniz, kaktüsleriniz daha sağlıklı gelişecektir. Kaktüslerinizi suladığınızda su hemen akıp gitmeli. Bence havalar daha çok serinlemeden bir an önce yapın. Sırf toprakta olduklarında da huzurları kaçar. Hele ki üzerlerinde yığılı o taşlar hava almasını engelleyeceğinden kök çürüğü için ortam hazırlayacaktır. Saksının dibine birkaç çakıl ya toprak saksı kırığı koyun ki, delikleri tıkanmasın. Toprağın üzerine mutlaka bir şey koymak istiyorsanız lav taşı (cürüf) kullanabilirsiniz. Bu, toprağın nefes almasına izin verecek bir maddedir. Yine de saksıyı ağzına kadar doldurmayın...

Bir dip not daha: Bence saksılarınızı da değiştirin bu arada. Şeffaf saksıları orkide dışında hiçbir bitkinizde kullanmayın. Işık alacağından bir süre sonra yosunlanma olur. Ayrıca kökler dış faktörlerden daha kolay etkilenir.

altintasna
21-09-2013, 22:59
Taşları kaldırdım. Üstteki kum katmanı da tıpkı taşlar gibi toprağun kurumasını engelliyor. Madem bunu şimdi yapmam da bir sakınca yok yarın hemen toprak, kum karışımı ile aynı saksılara yeniden dikiyorum. Toprağa çürümeye yüz tutmuş yaprak da katsam mı? Toprakla bir olmuş zeytin yaprakları?

loveforlife
21-09-2013, 23:06
Taşları kaldırdım. Üstteki kum katmanı da tıpkı taşlar gibi toprağun kurumasını engelliyor. Madem bunu şimdi yapmam da bir sakınca yok yarın hemen toprak, kum karışımı ile aynı saksılara yeniden dikiyorum. Toprağa çürümeye yüz tutmuş yaprak da katsam mı? Toprakla bir olmuş zeytin yaprakları?

Yaprak çürüntüsünü hiç denemedim. Ben bir miktar odun kömürü kırığı da ekliyorum karışıma. Fayda sağladığını düşünüyorum. Siz de deneyebilirsiniz. Yalnız saksılarınız konusunda mutlaka bir çözüm bulun. En azından yapışkanlı kağıtlarla kaplayın ki, ışık almasın...

altintasna
21-09-2013, 23:11
Çok teşekkür ederim.

Köklerin güneş ışığını görecek olması beni düşündürmüştü... Şuan başka saksım yok. Artık dediğiniz gibi yapmam gerekecek.

Bir şey daha sorayım arkadaştan iki çelik aldım. Leş kaktüsü dedilen türe ait. Parmak kadar boyları vardı. Br saksıya yarılarına kadar gömdüm.

Sizce onları çıkarıp bir kısmını traşlayıp, traşlı yerler kuruduktan sonra tekrar dikmeli miyim? Yoksa oldukları gibi kalmaları uygun mu?

Çürürler diye korkuyorum!

altintasna
29-09-2013, 10:08
Fotoğraflarda görülen sorun için ne yapmalıyım?

Şimdiden yardımcı olacak herkese teşekkür ediyorum.

İlk başta sadece o güneş yanığı lekeleri vardı ki sanırım büyük ihtimalle su damlası yapmıştır o izleri; mercek etkisi ile.

Buyurun:

Pardon fotoğraflar başka sayfada bulunduğu için buraya yükleyemedim.

Şuraya bakar mısınız lütfen: http://www.agaclar.net/forum/1204039-post71.htm

AliBerat
01-10-2013, 00:54
Arkadaşlar merhaba. Sitenizi tesadüfen gördüm, inceledim ve çok beğendim. Faydalı bilgiler paylaşılmış ve harika bir site olduğunu belirtmek isterim. Şimdi sizlere bir şey danışacağım. Forumda en uygun burada sorabileceğim kanısına vardım. Yanlış yere açtıysam affola.
Resimlerini yüklediğim kaktüsüm son zamanlarda epey yavru vermeye başladı. Gördüğünüz üzere saksısına sığmayacak gibi. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama haftada bir defa kaktüs besini ile besliyorum. Bu kaktüsü çok seviyorum. Saksısını değiştirsem mi, değiştirmesem mi? Saksı küçük gelip bitkimin ölme ihtimali var mı? Yoksa aynen kalsın mı? Değiştirmemi önerirseniz nasıl bir saksı almamı önerirsiniz? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim, iyi forumlar..

beyz66
02-10-2013, 08:39
Bence saksını değiştirmeyin .Kaktüsler küçük saksıdan hoşlanırlar.Haftada bir besin vermeyin .Bir hafta su bir hafta besin şeklinde verin .Kış geliyor .Yaza kadar sulamayı kesip soğuk ve aydınlık yerde muhafaza edin .

AliBerat
02-10-2013, 23:18
Sayın Beyz66. Cevabınız için teşekkür ederim. Sizin önerinizi dikkate alarak saksısını değiştirmeyeceğim. Sulamak konusuda tamam lakin yaza kadar su vermemek ve soğukta bırakmak? Bitkimi öldürmez mi? Soğuk derken balkon desek? Kayserideyin, donar bitkim :) Ne dersiniz?

beyz66
03-10-2013, 09:57
Kaktüsler kışın dinlenme dönemi geçer o yüzden su ihtiyaçları yoktur.Aksine siz sularsanız kaktüsünüz çürür; o yüzden sulamayın.Soğuktan kastım , eksi dereceye düşmeyecek bir yerde muhafaza etmeniz eksi derecede kaktüsünüz donar .Bence ideal sıcaklık 10 derece civarındaki bir oda ....

AliBerat
03-10-2013, 14:53
Anladım. Teşekkür ederim beyz66. Tavsiyelerini uygulayacağım.

Narinkhn
07-10-2013, 20:38
Sanırım kaktüsleri sulamayı bırakıyoruz artık.Ama benimkiler çok minik olduğu için kaloriferi oda da tutup sulamaya devam etsem sorun olur mu yoksa keseyim mi su vermeyi?

beyz66
08-10-2013, 09:23
Sanırım kaktüsleri sulamayı bırakıyoruz artık.Ama benimkiler çok minik olduğu için kaloriferi oda da tutup sulamaya devam etsem sorun olur mu yoksa keseyim mi su vermeyi?

Sıcak odada tutsanızda kışın kaktüslerin büyümesi çok yavaşlar , büyüme yavaşladığı içinde su emilimi de yavaşlar.Çok dikkatli sularım diyorsanız ,sulayabilirsiniz .Tercih sizin ....

fatitoo
08-10-2013, 10:24
Sanırım son çiçeklerimiz...
446740
446741
446742

Bu kaktüslerimi içeri almalı mıyım? Kışın balkonda soğukta kalsalar bir şey olur mu?
446743

Narinkhn
08-10-2013, 19:17
Teşekkür ederim Beyz66.Burası sıcak daha.Bir iki kez daha sulayıp keseyim suyu en iyisi:rolleyes:

beyz66
09-10-2013, 08:43
Teşekkür ederim Beyz66.Burası sıcak daha.Bir iki kez daha sulayıp keseyim suyu en iyisi:rolleyes:

Urfada oldugunuzu yeni farkettim .Kışın 10 derecenin altına düşmüyorsa , dışarda yağmur görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz .

astrophytum35
11-12-2013, 20:36
Beyz66 ama bazı türler için uzun süreli 10 derece bile tehlikeli olabilir.

canervefa
07-01-2014, 07:42
merhaba,

Amerikadan önceki gün bana sukulent tohumu geldi. İlk kez gördüğüm için tuafıma gitti, tohumlar toz gibi, polen gibi. Acaba nasıl yetiştireceğim hususunda bilgisi olan var mı ?

Nevin Marangoz
11-01-2014, 22:14
Elimde, internetten edindiğim (nereden, nasıl edindiğimi hatırlamıyorum) Kaktüslerle ilgili bir kaynak belge var.

Dr. Süleyman Demir ile Doç. Dr. Murat Ertuğrul Yazgan'ın birlikte hazırlamış olduğu yapıtın adı "Kaktüsler ve Sukkulentler". Bir kitapçık biçiminde hazırlanmış yapıt, "Peyzaj Mimarisi Derneği Yayınları: 1; A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü; Ankara-1992" etiketini taşıyor.

Bir RAR dosyası olarak elime geçen bu belgeyi Word'de düzenledim; toplam 30 sayfa ve dosya büyüklüğü 602 kilobayt. İçinde kaktüs ve sukkulentlerle ilgili değerli bilgiler var.

İsteyen olursa, e-posta ile gönderebilirim...

Not: Bu bölüme dosya olarak eklemeyi düşündüm ama ilgili bir seçenek bulamadım...
Sn Kagan elinizdeki kaktüs vesukulentlerle ilgili kaynağı hala koruyorsanız ben isterim.Gönderebilirim derseniz sise e-posta adresimi özel mesajla gönderiirim.Saygılsrımla.

eticin
16-01-2014, 16:10
kaktüslerimi uyutmak için Aralık sonunda bir koliye yerleştirip apartmanın bodrum katına depoya (karanlık ve hafif serin bir yer) kaldırdım. bir kaç gün önce bakmaya gittiğimde sulanmış olduklarını gördüm :( ne yapacağımı bilemedim, tekrar eve mi alsam yoksa orada kalsalar mı? fikri olan arkadaşlar paylaşabilirmi lütfen.

altintasna
16-01-2014, 18:35
kaktüslerimi uyutmak için Aralık sonunda bir koliye yerleştirip apartmanın bodrum katına depoya (karanlık ve hafif serin bir yer) kaldırdım. bir kaç gün önce bakmaya gittiğimde sulanmış olduklarını gördüm :( ne yapacağımı bilemedim, tekrar eve mi alsam yoksa orada kalsalar mı? fikri olan arkadaşlar paylaşabilirmi lütfen.

Bildiğim kadarıyla kısaca cevap vereyim size ancak bilgisi çok olan kaktüs severler daha iyi bilgiler verecektir bu konuda.

Uyutmak istiyorsanız serin ortam uygundur. Şimdiye kadar bana söylenen "5 derecenin altına düşmesin yeter" oldu.

Kutu içi uygun değil. Havasız ve kapalı yerde durmaya uygun bitkiler değil kaktüsler.

Uykuda da olsalar ışık almaları gerekir diye biliyorum.

Sulanma sebepleri nedir ve ne yapmanız gerekir bilmiyorum. Ama ben olsam tekrar sıcak bir ortama koyup kurumalarını sağlardım.

Toprakları ve kendileri kuruduuktan sonra ise serin, aydınlık ve havadar bir yerde uyumalarını sağlardım.

eticin
17-01-2014, 11:06
cevabınız için teşekkürler. susuz kalmışlar diye birileri bilmeden sulamış. dediğiniz koşullarda bir ortam sağlayamıyorum maalesef, ışık alan tek yer ev, haliyle sıcak ve az ışık olduğu için de hepsinin formu bozuluyor. :( geri çıkarayım bari eve, kaybetmektense formsuz olsunlar :(

akgül
01-03-2014, 18:57
Arkadaşlar aklıma birşey takildi. Perlitin topragın drenajını artırdığını birçok sitede ve özellikle sitenin forumunda okudum. Ancak kaktüslerde sıkıntı olacagıni bir mesajda gördüm. Sorum şu perlit ileride parçalandıginda kaktüse zararı olur mu? Perlit parcalandiginda topraga jelimsi bi yapi katiyo diye okumustum bir mesajda.Cevap icin simdiden tesekkurler...

pawpaw
25-03-2014, 22:26
Arkadaşlar kaktüsümün üzerinde tomurcukları çıktı.Buraya kadar sıkıntı yok ama bu tomurcuklar kök uzatıyor.Bu hastalık mıdır?Yoksa tomurcukları ana gövdeden koparıp toprağa mı ekmek gerekir?Durum bana ilginç geliyor çünkü benim kaktüsümün ana gövdesinde saçak kök uzantıları yok ama tomurcuklarda var.Ben çok acemiyim komik birşey sorduysam kusura bakmayın

gingy
26-03-2014, 08:02
Kök uzatıyorsa toprağa ekebilirsin. Aynı durum benim kaktüsümde de vardı. Kök çıkaran tomurcuğu söküp toprağa ektim şu anda iyi durumda.

pawpaw
27-03-2014, 20:07
Teşekkür ederim içim rahatladı.peki ana kaktüsünüz nasıl ölmedi değil mi?

gingy
28-03-2014, 07:44
Teşekkür ederim içim rahatladı.peki ana kaktüsünüz nasıl ölmedi değil mi?

Sayın pawpaw,

Kaktüsler kolay kolay ölen bitkiler değil, öldürmek için özel çaba gerekir :) Ana kaktüsüm sağlam. Hatta güneş yanığı olmasına rağmen gelişimini sürdürüyor

Emine
25-04-2014, 12:50
Bunlar da benimkiler. Derya Baykal'ın uygulamaları yaptım. İnşallah işe yarar. Çakıl taşı,cam kırığı,mangal kömürü, kumlu toprak.

berkay.
17-05-2014, 09:59
kaktüsün dibinde taş koymanın bir zararı olur mu? bilgilendirin lütfen beni

hira
30-10-2014, 16:47
Kaktüsleri sulamayı bırakmalımıyım arkadaşlar? Bu konuyu net olarak bilmiyorum. hangi ayda sulamayı kesip, ne zaman su vermeye başlıyoruz? Tam barıştır derken küsmeyeyim kaktüslerle:)

malina
30-10-2014, 17:15
Kaktüsleri sulamayı bırakmalımıyım arkadaşlar? Bu konuyu net olarak bilmiyorum. hangi ayda sulamayı kesip, ne zaman su vermeye başlıyoruz? Tam barıştır derken küsmeyeyim kaktüslerle:)

Bu konunun ilk mesajından alıntı:

Sulama: Kaktüslere su verilmeye dinlenme döneminin bittiği Şubat-Mart aylarında seyrek olarak (yaklaşık 15 günde bir) başlanır. Ancak çiçeklenecek bitkilere tomurcuklar iyice irileşinceye değin su verilmemelidir. Yazın bitkiler 4-5 günde bir bolca sulanarak saksı toprağının suya iyice doyması sağlanmalıdır. Sıcak havalarda üzerlerine su püskürtülmesi yararlı bir önlemdir.

Sonbaharda verilen suyu yeniden azaltılmalı, kışın (dinlenme ve tomurcuk oluşumu döneminde) ise özellikle soğuk yerlerde bulundurulan kaktüslere hiç su verilmemelidir. Çünkü, bitkiler bu dönemde su gereksinimlerini, gövdelerinde depoladıkları kendi özsularından karşılarlar.

Ancak, Kasım-Şubat ayları arasında sıcaklığın 10 oC’den daha yüksek olduğu yerlerde bulundurulan kaktüslere ayda bir püskürtme ile çok az su verilebilir. En uygun sulama suyu pH derecesi 4,5-6,5 olan yağmur suyudur. Yağmur suyu sağlanamazsa, çeşme veya kuyu suları en az 24 saat dinlendirildikten sonra kullanılabilir.

tuğçe y
21-11-2014, 22:23
Arkadaşlar merhaba.. Forumda ve kaktüs bakımında yeniyim :) Üç adet kaktüsüm var. Bir arkadaşımdan minik plastik bardaklar içerisinde yeni geldiler. Bugün saksıya aldım. Diğer çiçeklerde yaptığım gibi saksı dibine çakıl taşı yerleştirip, toprağı bir miktar perlit ile karıştırarak dikimlerini yaptım. "Acaba yanlış bir şey mi yaptım?" diye içime dert oldu. Bir tanesinin gövdesi sararmış ancak kökünde herhangi bir çürüme yoktu. Dikimlerini yaptıktan sonra sulamadım. Forumda yazın çiçek açmaları için kışı soğukta geçirmelerinin yararlı olacağı şeklinde bir bilgiye rastladım. İstanbul' da yaşıyorum. Mevsim dengeleri iyice bozulduğu için kış şartlarını hesap etmek çok mümkün olmuyor ama aşırı soğuk/don olmadığı takdirde kış için balkona almam uygun olur mu? Fotoğraflarını da eklemeye çalışacağım. Kaktüsler hakkında hiç bilgim olmadığı için türleri konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. İlginiz için şimdiden hepinize teşekkürler..

sındırgılı
29-12-2014, 06:02
2 ya da 3 sene once aldigim kaktuslere yeri artik dar gelmeye basladi..Buyumek icin Arizona collerini ariyor gibi geliyor..

okuyombenya
28-03-2015, 12:00
bu kaktüsümü yeni aldım. amatörüm bu konuda kusura bakmayın. daha önce aldıklarımla aynı ama üstünde çok ufak tomurcuk gibi şeyler var. yavru olmaları düşük ihtimal gibi çünkü 20 taneden fazla var.

Vicia Ervilia
18-05-2015, 15:30
Kaktüsüm hastalandı. Yine de uzamak büyümek için çıldırıyor sanki. Yaşam savaşı veriyor adeta ben de hiçbir şey yapamıyorum. Ayrıca çoğaltmak istiyorum.. Saksı değiştirmek istiyorum. İyileşsin istiyorum. Sayfalarca okudum ama becerebileceğimi düşünmüyorum. Diğer çiçeklerime bakmak daha kolaydı. Çiçekçilerden yardım istesem onlar ancak üstlerine çiçek yapıştırmayı biliyorlar. Off off.. :(

Kataniş
04-09-2016, 17:42
Merhaba sevgili kardeşlerim ben ağaclar.nete yeni üye oldum ve tam olarak neyin nerede olduğunu bilmiyorum bu yüzden yanlış konu altında bi soru sorduysam beni mazur görün sorum şu eylül ayında kaktüslerde ayırma yöntemi ile yavruları farklı saksılara alsam sorun olur mu

ahmetmesut
27-02-2017, 20:00
Herkese merhaba, bugün istanbul/kadıköy/moda(caferağa) da gördüğüm kaktüs beni benden aldı. Hayatımda ilk kez bu kadar büyük bir kaktüs gördüm. Muhtemelen çok yaşlı, bir çok kez budanmış. Konutun bahçesinde olduğu için istediğim inceleyemedim.
Şimdi benim merak ettiklerim; biz kaktüsümüz yaşasın diye cam diplerinde sıcak odalarda tutarken açık havada nasıl bu kadar çok büyüyebiliyor? Bu kaktüsün türünü biliyorsanız lütfen söyleyin? Birde tahminen kaç yıllık bir bitkidir?

lenavita
22-04-2017, 07:43
Arkadaşlar roze kaktüs internette gordum

namtha
18-09-2017, 20:31
Kaktüslerin isimlerini internetten araştırırken ara ara karşıma CITES listesi karşıma çıkıyordu.

CITES (Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Flora Türleri Uluslararası Ticaret Sözleşmesi) hükümetler arasındaki uluslararası bir anlaşmadır. Amacı, yabani hayvan ve bitki örneklerinin uluslararası ticaretinin hayatta kalmalarını tehdit etmemesini sağlamaktır.

Bu listenin nesli tehlike altında olan kaktüsler bölümünün 1. Listesini bir inceleyeyim dedim ve nesli tehlike altında olan kaktüs türlerinin tek tek yazılacağını beklerken listedeki isimlerin çok genel yazıldığını gördüm. Mesela 5. Sırada Discocactus spp. Bulunmakta.O kadar genel ki sadece bu grup üzerine internet siteleri gruplar araştırmalar var ve bu isim altında bir çok alt tür ve varyasyon mevcut.. Mesela bir sitenin ismini yazayım Discocactus (http://www.discocactus.nl/Engels/Taxonomy/taxonomy.htm) .Sitede grupları ve alt türlerini çalışmışlar.Benzer şekilde 1. Sıradaki Ariocarpus spp de öyle . Yani bu isimlerin tüm üyeleri listeye dahil edilmiş. Üyelerine bakmak istediğinizde ise bir hayli kafa karıştırıcı.Özelliklede birbirine ve farklı türlerin üyelerine çok benzeyenler var.Birde bu isimleri Google görsellerde arattığınızda karşınıza çıkan aynı isimdeki farklı farklı kaktüslerle karşılaşınca durum tam bir karmaşaya dönüşüyor.Tamda bu noktada CITES (https://www.cites.org/eng) sitesinde çok faydalı dökümanlarla karşılaştım ve paylaşmak istedim (Belki forumun bir yerlerinde daha önceden paylaşılmıştır) . Kaynaklar/referanslar bölümünde sayfanın ortalarında Identification Materials (Tanımlama materyalleri) başlığı altında Kanada tarafından Türkçe olarak hazırlanmış dokümanlar çok faydalı bilgiler içermekte.
Kuşlar tropik ağaçlar vb. farklı konuların yanında kaktüsler hakkında klavuz kitapçık ile detaylı bilgiler verilmiş.. Link (https://cites.unia.es/mod/resource/view.php?id=57&lang=en#Databases)

tapi
01-10-2017, 07:30
Sayın namtha verdiğiniz linki okudum. Çok faydalı bir paylaşım olmuş.
CITES linkleri ve discocactus linki çok bilgilendirici.
Teşekkürler.

bergenia
04-10-2017, 15:32
Güneş görmeyen ama aydınlık oturma odamda yetiştirebileceğim kaktüs türleri varmıdır?

namtha
07-10-2017, 00:05
Sanıyorum bu konuda Sayın tapi 'nin ışıklandırma çalışmalarını takip etmeye devam etmeliyiz :) .Bitkinin ihtiyacı olacak dalga boylarına uygun ışığı verecek lamba seçimi faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

bergenia
08-10-2017, 01:59
Yok ben uğraşamam onlarla:D Bizim ampülle tv ışığıyla idare etsinler artık:D Monstrose tipi kaktüslerimi içeri aldım şimdilik. Zaten dağınık büyüdükleri için şekil bozukluğu olsa bile farketmez sanırım.

tapi
08-10-2017, 10:05
Güneş görmeyen ama aydınlık oturma odamda yetiştirebileceğim kaktüs türleri varmıdır?

Sayın bergenia aşağıdaki linkte az ışıkla yetişebilen kaktüs türleri bulunuyor.
Zaten sitenin isminden de anlaşılıyor "pencerekenarı kaktüs"
Windowsill Cactus (http://windowsillcactus.com/)
Bu sitede sol taraftaki menüye bakın; üstte tohumlar var, altta kaktüs bitkileri. Her tohum ya da kaktüs için 5 adet skorlama sistemi kullanıyor.
İkinci skor: kaktüsün büyümesi için düşük ışığın yetip yetmediği ile ilgili.
Beşinci skor: ev ortamında çiçek açıp açmamasıyla ilgili.

Örnek
Coryphantha odorata

Five-Spine Rating
1.skor Yes - small container size plant. This variety will occupy a small flower pot comfortably and remain a manageable sized house plant.

2.skor Yes - tolerates low light levels. This variety will do well as a houseplant in locations with short periods of direct sun and some indirect or filtered light.

3.skor Yes - does well with cool winter time temperatures. This variety will tolerate temperatures down below 50 °F. if the roots are kept dry, and will do very well in a home with energy saving thermostat setting.

4.skor Yes - easy care root system. This variety stores water in the parts of the plant which are above the soil leaving the root system small enough to fit into a proportionally sized flower pot.

5.skor Yes - flowers easily as a house plant. This variety is likely to flower as a house plant, but results will depend on a variety of growing conditions.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Echinopsis subdenudata uygun

bergenia
08-10-2017, 11:09
Çok teşekkür ederim. Çok sevdiğim ve istediğim bir tür zaten subdenudata. Almak için bir sebebim daha oldu. Hemen çayımı koyup verdiğiniz linke dalıyorum:)

tapi
11-10-2017, 18:34
Sayın bergenia bugün Facebook gurublarının birinde gördüm Yalovadan bir sera tanesi 4TL ye ithal 5cm saksı kaktüs satıyor, kargo alıcıya aitmiş. Fotograflarda EchiNopsis subdenudata vardı. Bilginiz olsun

tuyku
14-03-2018, 13:32
Hepinize merhaba:)

Uzun süredir takip etsem de foruma yeni katılıyorum.Sizlere bir sorum var.Sürekli uzayan bir kaktüsüm var ortasından kesip kestipim kısmı köklendirsem diyorum ancak toprakta kalan kısım üzerinden kesileceği için ne olur bilemiyorum.Önerileriniz var mıdır?En kısa zamanda resim de yükleyeceğim.Şimdiden teşekkürler.

cleryaa
09-05-2018, 19:07
Su vermeyi sonbaharda azaltıyoruz fakat tekrar sulamaya ne zaman başlamalıyız? Bu döngüyü anlamadım açıklar mısınız?

namtha
09-05-2018, 20:09
Kaktüsler ihtiyaç duyacakları suyu bünyelerinde barındırdığı için susuzluğa dayanıklı bitkilerdir.Hava sıcaklığı güneş görme süresi ortamdaki nem oranı vb. faktörlere bağlı olarak bitkinin metabolizma hızı ve saksıdaki suyun buharlaşma miktarı değişiyor malum kökler çok nemli ortamda uzun süre kaldığında kolayca çürüyebilmekte ve bitki kaybedilmektedir.Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında bitki uykuya geçirilir ve ayda bir kez az miktarda sulamak bitki için hayli yeterlidir ancak ilkbahar ve yaz aylarında bitki uyandırılarak sulama sıklığı ve miktarı haftada bire kadar artırılmaktadır.

cleryaa
10-05-2018, 13:02
Bilgi için teşekkür ederim. Peki vitamin yani gübre verme zamanı neden farklı onu anlayamadım.. Uyanık olduğu her dönemde neden veremiyoruz? Araştırmama göre gübre dönemi Mart-Ağustos arası..Açıklarsanız sevinirim :)