View Full Version : Pepino
Süha Şendoğan
20-05-2009, 15:49
Adem09 ve Yalova'lı bir üreticiden aldığım Pepino fideleri şu anda balkonda problemsiz büyüyorlar. Geçen sene Bursa'dan getirdiğim fideler kış şartlarında balkonda soğuğa dayanamadılar.
BalıkcıSerdar
21-05-2009, 12:32
Dün pepino meyvesi buldum, hemen aldım, yetiştireceğimiz ürünler nasıl bir şeye benzeyecek diye merakımdan:) Bana kavuna çok yakın bir tadı var gibi geldi, çok hafifte şeftali aroması alır gibi oldum ama en çok kavuna benzettim. Şöyle sulu ama tatsız kavunlar olurya aynen öyle:)
Fakat içinden çekirdek namına en ufak bir şey göremedim, ne hikmetse, hatta ortasındaki boşlukta bir meyve daha mı vardı ne? Onu da yedim ******, daha doğrusu ben sadece ortasını yedim gerisini kızım yedi sayılır:)
Bu arada kilosunu 5,99'dan aldığımı da belirteyim.
İklimsiz
21-05-2009, 12:41
Pepinosu çiçek açan var mı arkadaşlar?
Benimki direkten döndü.Tomurcuk oluşmuştu.Ben arkadaşı biraz susuz bırakmışım.Tomurcuk sarardı.Bu sefer üstündeyim.Titriyorum.Beklemedeyim.:p
Lonicera
21-05-2009, 18:09
Benim pepino fideleri geçen hafta çiçeklendiler. Bu sene ürünü çok seyreltip iri meyveye yönlendirmeyi düşünüyorum.
Süha Şendoğan
22-05-2009, 14:54
Sevgili İklimsiz,
Yalova'da tesadüfen pazarda rastladığım pepino yetiştiricisinin sattığı fidelerin çoğu çiçeklenmişti, hatta numune olarak bir saksıda üstünde meyvalı getirmişti.
Bana verdiği fidelerde çok sağlıklı görünüyor.
İklimsiz
22-05-2009, 20:15
Bu sene pepino fidelerini ikiye böldüm, bir kısmı bahçede bir kısmı balkonda olmak üzere.
Bahçedekiler çiçek açmışlar, balkondakiler beklemede.
fatmadundar
22-05-2009, 22:04
Benim pepino açtı ama meyve tutmadı. Çiçekler döküldü. Sanırım tozlaşma gerçekleşmedi.
Başka bir sebebi olabilir mi?
Süha Şendoğan
02-06-2009, 13:02
Sanırım hava şartlarından dolayı çiçeklenmede bozulma oluyor.
Benim fidelerde yeterince güneş alamadıklarından çiçeklerini devamlı döküyorlar.
Arkadaşlar benimde balkonda pepinolarım var.Çiçek açıyorlar ama meyve tutmuyorlar.Çiçekler birkaç günde dökülüyor.
Saksılar Sabah güneşini alıyorlar öğle saatlarına doğrru gölgedeler,Dahamı çok güneş istiyorlar acaba?
Üç günde bir suluyorum,yeterlimidir?
Yapraklardan biri yavaş yavaş sararıp düşüyor,Bu durum normalmidir?
Sn. Uysal yaprakların arkasına baktınız mı hiç?
Ben bu sayfada bir arkadaşın pepino yapraklarındaki bitlerin fotoğraflarını görünceye kadar aklıma bile getirmemiştim,bendeki pepinoların yapraklarının arkasına bakmayı...
Bir baktım benimkilerde de aynı durum varmış...:((
Arapsabunu uygulamaya başladım ama bu bitler benim daha tadını bile bilmediğim Pepinoları çok seviyorlar...Bu kesin.
Umarım siz de yoktur..
gorkicagi
03-06-2009, 08:11
bu yıl pepino yiyebileceğim. saksıdaki pepinolarımdan bir tanesi ilk meyvelerini vermeye başladı.83363
83364
83365
Pepinoların hemen hemen hergün kontrolarını yapıyorum.Yapraklarında öyle bitler yok,Zaten arasıra normal su ile yıkıyorumve tozları gidiyordu.
Bir fidede bir tane yaprak sararıyor ve düşüyor bir kaç gün sonra başka bir yaprak.( Bu dökülme normal bir süreç olabilirmi?)
Sayın Gorkicagi sizi kutlarım pepinolarınız güzel gözüküyor.
Fİdeler bu yılın fidelerimi?
Benim pepinolarım çiçek açıyor ve dökülüyor.Herhalde busene meyve vermiyecekler gibi.
Pepino fidanlarında çiçek dökülmesi sanırım hepimizde yaşanıyor.Sayın adem09 dan aldığım fidanlardan ilk üçlüsü terasımda gözümün önünde olmasına rağmen bir anda yeşil kurt istilasına uğradı ve kurtarabildiğim kadarıyla 1 adet meyve tuttu ve geriden gelen çiçek salkımları bir hayli iştahlı görünüyorlar:)
Aşağıdaki diğer resimlerde saksılarda fakat sebze bahçesine aldığım fidanlar.Gördüğünüz gibi onlarda da durum farklı değil aşırı sıcak ve susuz kalması çiçek dökülmesinde büyük etken diye düşünüyorum.Hepinize bol ürünler diliyorum..
Yerlerini değiştirdim diye sanırım bendeki fideler de çiçek döktü, sonra başka yere alıp ilk yerlerine geri koydum. Bunun yanında kuraklık bitkiye meyve ve tohum yapması için tetikleyici olabiliyor. Bitki kuraklık sonucu ölüm gerçekleşeceği için meyve ve tohumunu dökerek soyunu devam ettirme eğiliminde oluyor genelde. Genelde sebzelerde de çiçekte iken aşırı su verildiğinde çiçekler dökülüyor.
sındırgılı
05-06-2009, 13:56
Adadaki pepinolarım:
merhaba arkadaslar bende balkonda pepıno yetıstırmeye basladım yaprak bıtlerıyle basım dertte ıdı o sorunu sabır ve karalılıkla zirai ilaç kullanmadan kazandım fakat şimdi yapraklarında kıvrılma uclarında kuruma ve kara lekeler basladı fidelerimde ilerleme yavasladı celikten uretmiş oldugum fidelere gecti ve hızla ilerlemeye devam edıyor bu durumda bu sene meyve almada cok zor duruyor bu sorunu nasıl coze bılırım saygılarımla
Aynı şekilde benim de adem bey den aldığım pepinoların çiçeklerinde dökülme oldu.Adem beye bu konuda meşaj yazıp bu sorunun nedenini burada açıklamasını isteyeceğim.
merhaba arkadaslar bende balkonda pepıno yetıstırmeye basladım yaprak bıtlerıyle basım dertte ıdı o sorunu sabır ve karalılıkla zirai ilaç kullanmadan kazandım fakat şimdi yapraklarında kıvrılma uclarında kuruma ve kara lekeler basladı fidelerimde ilerleme yavasladı celikten uretmiş oldugum fidelere gecti ve hızla ilerlemeye devam edıyor bu durumda bu sene meyve almada cok zor duruyor bu sorunu nasıl coze bılırım saygılarımla
sayın clipton
pepinonuzun yapraklarının kuruması az suladığınız olabilir susuz kalıyordur
pepinonuzun saksısı küçük olduğundan olabilir
pepinponuz hastalık bulmuştur bu konuda ziraatçıları sorun ilaçını atmanızı tavsiye ederim
benim basıma böyle durum gelmediğinden birşey diyemiyorum hastalık ise adını bilmiyorum
yapraklarının kuruması bunlardandır
insallah en yakın zaman pepinolarınız sağlıklarını kavuşur
Aynı şekilde benim de adem bey den aldığım pepinoların çiçeklerinde dökülme oldu.Adem beye bu konuda meşaj yazıp bu sorunun nedenini burada açıklamasını isteyeceğim.
sayın akcan67
pepinoların çiçeklerinin dökmesi
gölgede kalıyordur
susuz kalıyordur
burada çoğu arkadaşımızın gibi sizin pepinolarınızın çiçek dökme sebebi havaların sıcak olduğundan döküyor
kendi diktiğim pepinolar çiçek döküyor ben güneş ışığının biraz engellemek için file çektim faydası çok olmuyor ama direk güneş ışığını engelliyor
en kısa zamanda resim yükleyerek göstereceğim
herkese bol ürünler
doğalbahçe
21-06-2009, 16:44
Sn. Clipton,
Pepinolarınızın acil olarak saksılarının ve toprağının değişime ihtiyacı var. Pepinolar kök yapıları itibariyle saçak köklere sahip olup, kısa sürede bulunmuş olduğu saksının etrafını kolaylıkla sarabilmektedirler. Bunun için torf, ponza taşı karışımı bir toprak ile saksısını değiştirirseniz ve sulamasına dikkat ederseniz pepinolarınızın sağlığına kavuşacağına inanıyorum.
Arkadaşlar, bende aynı size gönderdiğim fidanlardan mart ayında tüneller içerisine diktim ( daha erken meyve almak için ). Şu anda fidanların üzerinde olgunlaşmakta olan meyve olduğu gibi, yeni tutan çiçeklerde mevcut. :rolleyes:
Arkadaşlar, pepino çiçek dökmesi herkezde olduğu gibi benim fidanlarda da var ama bakım ve ilgiyle bunu en aza düşürmeye çalışıyorum. Mesela, sayın clipton fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla naylon keseye fidan dikmiş. Ben size tahminimi ama tahmin değil olacak olanı söyleyeyim o fidan orada büyümez onları acil olarak bi alana veya bir saksıya ( 7-10 numara saksılara) aktarılması lazım. pepinoların meyve tutması için ilk olarak budama şart, ben çiçekler yeni açmış durumdayken cılız ve güçsüz durumdaki çiçekleri kesiyorum diğerlerinin daha iyi gelişebilmesi için. Bu günlerde havalarında iyice ısınmış olmasıyla çiçek tutma oranıda düşmüştür. Bunun içinde file yani % 35 -40 lık gölgelik kullanmaktayım.( pepinonun ihtiyacı olan güneşi tamamen kesmediği gibi, aynı zamanda normal açık alana görede 8-10 derece ısı farkı oluyor. Buraya kendi pepinolarımın fotoğraflarını ekliyorum ( Gerçi başka işlerderden dolayı ilgilenemedim, budama zamanı geldi ve içerisinde yabani otlar çıktı :( )
Umarım bi katkım olmuştur ve eğer aklınıza bi soru takılacak olursada yardımcı olmaya çalışırım. Hepinize bol ürünler
Süha Şendoğan
23-06-2009, 17:34
Arkadaşlar,
Pepino konusunda bir iki tecbübemi anlatayım.
Bahçede ve saksıda yetişen pepinolarda büyük fark oluyor diğer bitki ve meyvalarda olduğu gibi. Bahçe toprağı nekadar az sulanırsa sulansın bitki daha dayanıklı. Didim'de geçen sene bahçeye diktiğimiz pepinolar Haziran ayına kadar yağmurdan hariç sulama yapılmadığı halde pepinoların halen hayatta olmasına gerçekten çok şaşırdım, hatta bazılarının üstünde ufak ufak meyva bile tutan vardı.
Az bir sulama ile bahçe yeniden canlandı ve solgun fideler tekrar hayata döndü. Aynı durum balkonda söz konusu değil çünkü iki üç gün sulanmayan saksıda sararmalar ve çiçek dökümleri başlıyor birde güneş önemli bir etken.
Bahçedeki pepinolar sadece sabah güneşi görmesine rağmen iklim dolayısıyle bu bile yeterli oluyor balkonda ise kesinlikle yetersiz kalıyor.
Umarım yetiştiricilere sözlerim ısık tutar.Birde unutmadan ekleyeyim sevgili Adem 09'un dediği gibi budama şart.
Maşallah diyeyim Sn. adem 09 ...pek güzel görünüyorlar...
Benimkiler çok tembel çıktı :(
Yerinden ( küçük saksı) ve benim bakımımdan memnun değiller anlayacağınız....:(
Şu seminerler bir bitsin..birşeyler düşüneceğim ve yapacağım onlara...:)
Açık alanda bunu ipe asarken astığımız ipin yüksekliği ve direk aralığı tavsiyeniz nedir ?
Sn. Delimus;
Açık alanda kışın devam edilmeyeceği düşünülerek. 1,5 m. ( gergi tellerinin esnemesi dahil ) bence yeterlidir. Direk aralığı ile de neyi kastettiniz anlayamadım ama eğer dalların arasındaki mesafelerden bahsediyorsanız. Dalların arasında nasıl işciliği rahat olarak yapabilecekseniz öyle ayarlayın.
çelikten ürettiğim pepinolarım. yaklaşık 6 adet ürettim. ayrıca bu sene tohumdan yaklaşık 4 tane fidem daha oldu. bu resimde 5 adet pepino fidesi var. küçük olanlar tohumdan üretim.
Orkun Kırcı
04-07-2009, 21:18
Yahu arkadaşlar benim fideler azdı kudurdu:) sürekli yaprak diplerinden sürgün veriyorlar. Tüm çiçekler de açıp dökülüyor sebebi nedir acaba.
Sn. Delimus;
Açık alanda kışın devam edilmeyeceği düşünülerek. 1,5 m. ( gergi tellerinin esnemesi dahil ) bence yeterlidir. Direk aralığı ile de neyi kastettiniz anlayamadım ama eğer dalların arasındaki mesafelerden bahsediyorsanız. Dalların arasında nasıl işciliği rahat olarak yapabilecekseniz öyle ayarlayın.
Saolun.
arberatum
12-07-2009, 20:21
Yahu arkadaşlar benim fideler azdı kudurdu:) sürekli yaprak diplerinden sürgün veriyorlar. Tüm çiçekler de açıp dökülüyor sebebi nedir acaba.
Sıcaktan sanırım... Ben de Tarsus'ta yetiştirmeğe çalışıyorum. Büyüdü birçok çiçek verdi fakat meyve tutmadı çiçekler hep döküldüler.
Sn. Delimus;
Açık alanda kışın devam edilmeyeceği düşünülerek. 1,5 m. ( gergi tellerinin esnemesi dahil ) bence yeterlidir. Direk aralığı ile de neyi kastettiniz anlayamadım ama eğer dalların arasındaki mesafelerden bahsediyorsanız. Dalların arasında nasıl işciliği rahat olarak yapabilecekseniz öyle ayarlayın.
benimkiler kışın üzerini örtmedim ama yaşadılar kışın da meyva vermeye devam ettiler gerçi yazda olduğu gibi çabuk olgunlaşamıyor meyvaları ama ölmediklerine sevindim.
geçen sene ektim bir tane pepino fidesi baya büyümüştü ki kurtçuklar sardı ilaçlama fayda etmedi bu yıl tekrar ektim daha çok küşük fidecik inşallah kurtçuklar uğrmaz
sharpshooter
23-07-2009, 12:15
selam beyler..ilk mesajım bu arada ;)
bu pepino üretimi konsunda çok güzel detaylı didaktik ve işe yarar yardımlarınız görüş ve önerilerinz olmuş..gerçekten pepino üretimini düşünen birisi için internette bundan daha iyi bir bilgi ve yardım kaynağı olamaz.
benim sizden isteğim ise bu pepinoların nasıl pazarlandığı,pazar payı ve katma değeri..özellkle büyük miktarlarda pepino üreten,satan ve bu ticari konuda bilgisi ve tecrübesi olan sizlerden, detayli bir pazar,pazarlama başlığı altında bilgi alabilirmiyim?
doğalbahçe
24-07-2009, 14:47
Bu sene seramda çoğalttığım pepino fidelerimi saksılara dikmiştim, mayıs ayı itibariyle de bahçemdeki yerlerini aldılar, şuan ki durumları gayet iyi olup bir saksıda toprağına dikkat etmek kaydıyla bir meyvenin ne kadar güzel büyüyebileceğini pepino meyve başlığındaki fotoğraftanda görebilmekteyiz.
Tebrik ederim. Çok güzel görünüyor meyveleriniz. Ağız tadi ile yemenizi nasip eder inşallah. Kaç derece ısıda yetişiyor acaba ev ortamına uygun mu yani.
doğalbahçe
24-07-2009, 15:18
Sn. isolet
Rica ederim, İnşallah biraz daha zamana ihtiyacımız var olgunlaşma yavaş yavaş başlamak üzere akabinde tadına geçen senede varmıştım bu senede nasip olursa tekrar denemiş olacağım. Şunu belirtebilirim ki önemli olan pepinonun çiçek açtıktan sonraki meyve tutma aşamasında hava sıcaklıklarının meyve tutmaya uygun olması yeterlidir, çünkü suyunu günü gününe takip ettiğinizde gayet güzel büyümekteler, ama forumda da değerli pepino yetiştiricilerinin sıkıntılı olduğu durum çiçekler açıyor ama meyve tutmadan düşüyorlar şeklinde. Çiçek açma dönemlerinde havalar biraz yağışlı geçmesiyle birlikte yaz aylarında çiçek tutma ihtimalleri yükseliyor. Balkonumda denemedim ama aşırı güneş alan bir balkonda tavsiye etmem, 24-25 derece uygun diye biliyorum. Eğer meyve tutmuş ise balkonunuzda saksısının biraz geniş ve verimli bir toprak kullanarak yetiştirebilirsiniz. İnanırmısınız geçen seneden anaç olarak ayırdığım pepino fidem 11 adet meyve tutmuş durumda şuan.
Tebrik ederim sizi. Bende pepino fidesi bulup denemek istiyorum.
doğalbahçe
24-07-2009, 17:01
Sn. İsolet,
Teşekkür ederim, yetiştirmenizi tavsiye ederim.
Süha Şendoğan
28-07-2009, 17:23
Maalesef aynı sorun bendede mevcut 10 saksıya yakın üzeride çiçeklendiği halde bir türlü meyva tutmadı.
Balkon güneşinin yeterli olmadığını tahmin ediyorum günde sadece 2 saat güneş görüyor.
beyinsel
28-07-2009, 19:22
pazarlama şansı nedir bu meyveyi...kolay yetişiyor da...eksek ve de bir mucize olup bitse (ki büyümeleri Allah'ın mucizesidir zaten :) )
pazarlayabilir miyiz bu meyveyi....ticari olarak rantable midir ?
sevgiler,
beyinsel
30-07-2009, 15:44
İstanbul'a yakın bir yerde (şile'ye doğru) 15 dönüm yer var....düz arazi...değerlendirmek istiyorum...
Ziraat işinden de çok anlamam...orada ne yetişebilir bilmiyorum...pepino uygun mudur acaba....
Acaba, çabuk yetişen, bu iklime uygun bana en kısa zamanda getiri sağlayabilecek başka ne önerebilirsiniz...
ağaçımsı bir şeylerde olabilir.....her şey olabilir....Yardım lütfen :)
teşekkürler, sevgiler,
Süha Şendoğan
31-07-2009, 17:11
Bu soruyu bu bölümde değilde bir bilene soralım köşesinde sorarsanız gereken yardımı alabilirsiniz sanırım.
Emre Albayrak
05-08-2009, 13:21
Pepino fidanımızın boyu 1 metreye ulaştı ve bol bol çiçek veriyor ancak meyveye dönmüyor. Bunun sebebi acaba nedir? Bu bitkide dişi erkek bireyler ayrı bitkilerde oluyor mu? Acaba bende bulunan dişi de bir erkek fideye daha ihtiyaç mı var? Konu hakkınd abana bilgi verebilirseniz sevinirim. Yetiştirdiğimiz yer Rize de rakım 100 metre. Gün boyu ışık almakta ve bitkide zararlı bulunmamaktadır.
doğalbahçe
05-08-2009, 16:31
Sn. Emre Albayrak,
Pepino fidelerinin çiçek açtıktan sonra meyveye dönüşememesi dişi erkek şeklinde olmasından kaynaklanmamaktadır, pepinolar için bu ayrım söz konusu değildir. Önemli olan bitkinizin çiçek açtığında hava sıcaklığının çiçek tutmaya elverişli olması, yüksek sıcaklık değerlerinde olmaması gerekmektedir. Rizede yaz aylarında kısmi yağışların mevcut olduğunu düşünüyorum, bu zaman aralıklarında tutma oranı daha fazladır.
Bir tavsiye olarak pepino fidesi çiçeklerini açmaya başladığı sırada bir çiçek koparıp polenlerinin bulunduğu,çiçeğinizin ortasında yer alan( sarı olan )kısmı diğer dallarda bulunan açmış çiçeklere sürtmek üzere temas ettirmenizde fayda vardır. Bu şekilde tozlaşma olayını elle yapmış olacağız. Pepinolarımın yakın bir yerden günlük olarak misafir ettiğim bal arıları vasıtasıyla tozlaşmaları yapılmakta. Bu yönüyle kendimi şanslı hissediyorum.
doğalbahçe
11-08-2009, 15:01
Pepinolardaki izlenimlerim doğrultusunda mor rengin belirgin olduğu çiçeklerde meyve tutma oranının daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Ekte yer alan çiçeklere ait fotoğraflar yer almaktadır, meyveye dönüştüklerinde onlarıda eklemeyi ihmal etmeyeceğim.
Emre Albayrak
11-08-2009, 15:53
Foruma girme şansım olmadı açıklamalarınız için teşekkür ederim.. Dediğiniz yöntemi deneyeceğiz.
doğalbahçe
11-08-2009, 16:21
Sn. Emre Albayrak,
Rica ederim, denemekte fayda olabileceğini düşünüyorum.
Adana'da da havalar çok sıcak o yüzden benim pepinolar da hiç meyve tutmadı.
doğalbahçe
11-08-2009, 19:21
Sn. h dogan
Sıcak olan bölgelerde pepinolarda yaşanan sorunlardan en büyüğü çiçeklerin meyve tutmaması, ekim zamanı olarak biraz daha serin olan aylar tercih edilmelidir. Bu aylarda çiçeklerin meyveye dönüşmesinde sıkıntı ile karşılaşılıyor.
Bir tane saksıda dört çatal oldu. Boyu 50 cm civarında. Hepsi aynı boyda olunca hepsi de duruyor. Domates çiçeğine benzeyen çiçekleri bir türlü döllenip meyveye durmuyor. Arı yok ama rüzgar çok. Neden acaba?
doğalbahçe
11-08-2009, 20:54
Sn.nariçi,
Çok fazla sıcaklıkta (28C derecenin üzerinde)bitki meyve tutmamaktadır. Springt sulama yöntemiyle nemi artırarak ısıyı düşürmelisiniz.
Süha Şendoğan
13-08-2009, 12:34
Sorunlarımız hep aynı demekki,
Pepinoların meyva tutması bu sene biraz zor görünüyor.
doğalbahçe
14-08-2009, 14:08
Sn. turco
Bir çok kişi bu problemle karşı karşıya. Yinede umutsuz olmamak lazım.
kalambaklı
14-08-2009, 15:47
Arkadaşlar kışlık kuru incirlerin olgunlaştıktan sonra yere düştüğünü ve bu kurumaya yüz tutmuş olan incirler kurutulduktan sonra kışa saklamak için bazı işlemlerden geçtiğini internetten öğrendim fakat kimse bu işlemleri söylemek istemiyor.Bilen olupta cevap yazarsa çok sevinirim.
hasibe33
14-08-2009, 16:04
incirler kurutma şekillerine göre değişir.ama bidiğimi sizinle paylaşayım.yaş incirleri çiçek şeklinde açıp düz bir zemin üzerinde sürekli güneş görmesini sağlayarak kurutun.bunu daha sonra bir bidona sıkı bir şekilde doldurun(mümkün olduğu kadar hava almamasına özen gösterin).hepsi bu.afiyet olsun.
doğalbahçe
14-08-2009, 16:41
İncir kurutma işlemleri ile pepino arasında nasıl bir ilişki kurabilirim, konu heralde yanlış yerde gündeme getirildi.
doğalbahçe
17-08-2009, 19:08
Pepinolardaki izlenimlerim doğrultusunda mor rengin belirgin olduğu çiçeklerde meyve tutma oranının daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Ekte yer alan çiçeklere ait fotoğraflar yer almaktadır, meyveye dönüştüklerinde onlarıda eklemeyi ihmal etmeyeceğim.
547 numaralı mesajımda i çiçek halinde olan Pepino fideleri meyveye dönüştüler.
doğalbahçe
30-08-2009, 22:48
Bugün kıvama ulaşmış üretimini yaptığım pepino meyvesinden birini kopardım ve gerçekten tadının kışın seralarda yetiştirilip manavlardan aldığımız pepinolardan daha lezzetli ve tatlı olduğu kanısına vardım. 150-170 gr aralığında bir pepino meyvesiydi.
bulut_cagman
01-09-2009, 12:28
Arkadaşlar. Meyvelerimin bir çoğu 400-600 gr arası bir seviyeye geldi fakat bu zaman olmasına rağmen hala sararma ve hasat olgunluğu ve kalitesine gelmiş değil durmadan büyüyorlar ne yapmam gerekli. Formun orta taraflarında arkadaşın vermiş olduğu Amonyum nitratlı tavuk gübresi olayını uygulasam 15 gün içinde olumlu sonuç alıp hasat olgunluğu ve aromasına erişebilirmi meyvelerim acaba...
bulut_cagman
01-09-2009, 12:33
REsimleride bunlar bu konuda yardımlarınızı bekliyorum...:(
sercan1969
01-09-2009, 12:57
Potasyum ağırlıklı bir gübre kullanmanızı öneririm.Nitrat içerikli gübreler bitkinizin
sürgün sayısını arttırmaktan başka bir işe yaramaz.
bulut_cagman
01-09-2009, 13:23
Bu arada Arkadaşlr elimde çok sağlıklı pepino fideleri muvcuttur ve Gayet sağlıklı ve güçlüdür. Resimleri alt tarafta mevcuttur. Hepsi Tüplü ve geniş torbalı olup toprakta çoğaltılarak Tüplerine alınalı 10-15 gün olmuştur...
bulut_cagman
01-09-2009, 13:25
Sercan 1969-
mesela ne gibi örnek verebilirmisiniz. Acaba kompoze karışımlardan hangisini önerirsiniz...
sercan1969
01-09-2009, 13:34
Ticari gübrelerden Potasyum nitratı öneririm.(13.0.46)
Damla sulama gübrelerinden de 12.12.36 **** 15.5.30 v.b.
bulut_cagman
01-09-2009, 13:39
Ticari gübrelerden Potasyum nitratı öneririm.(13.0.46)
Damla sulama gübrelerinden de 12.12.36 **** 15.5.30 v.b.
Peki bunu hafta sonuna uygulasam 15-20 gün içerisinde varolanmeyveler üzerinde olumlu etki yaratırmı ?
Daha arazideki ürünlerim için şimdiden birkaç yerle anlaşmıştım. Daha fazla hasatı geçe alarak bu bağlantılarımıda kaybetmek istemiyorum. Olmamış meyveleri kopartıp satmakta istemiyorum. Önümüzdeki seneyedaha fazla üretim yapacağımdan bu bağlantılarım çok önemli.. Bu gübreleme bu kadar kısa zamanda bir etki yapmayacaksa kimseyi kandırmadan kısa yoldan döneyim bari.. Bu da bana ders olur seneye bunların hepsini göz önüne alarak hareket ederim...
sercan1969
01-09-2009, 13:43
Size potasyum nitratı öneririm.20 gün içerisinde kesin etkiyi görürsünüz.
Size bir tavsiyem daha var.Meyvelerin ışık almasını engelleyen yaşlı ve hastalıklı yapraklarını bitkiden uzaklaştırın.Kısa sürede farkı göreceksiniz.
Süha Şendoğan
01-09-2009, 13:54
Bu sene havaların poyraz ağırlıklı geçmesi yüzünden maalesef balkondaki fideler bir türlü meyvaya dönemedi.
Artık gelecek seneye diyorum.
doğalbahçe
01-09-2009, 14:02
REsimleride bunlar bu konuda yardımlarınızı bekliyorum...:(
Sn. bulut cagman,
Pepinolarınızın gün içerisinde güneş alma durumları nedir ? Ayrıca alt kısımlarda pepinolar yere çok yakın bulunuyor bunların düzenli bir şekilde güneşe ihtiyaçları var, eğer yeterli seviyede güneş alırlarsa sizin kimyasal gübre kullanmanıza gereksinim kalmayacaktır. Her kullanılan kimyasal gübrelerin yararlarının olduğu gibi zararlarıda mevcuttur. Ayrıca sizin fark oluşturmanız gerekiyorsa üretici olarak doğal olması yoluyla bunu başarabilirsiniz. Kışın manavda satılan pepino meyvelerinin ne tadı var nede başka bir şeyi. Çünkü suni bir tat var bunuda kullanılan kimyasallara bağlıyabiliriz.
bulut_cagman
01-09-2009, 14:19
Arkadaşlar Teşekkür ederim hepinize gerekli bilgileriniz için. Öncelikli olarak Gereksiz bütün dal ve Yaprakları ayıklayacağım. Havalarda güneşli giderse bir kaçgün daha baktım bir faydası yok bu sefer mecburen gübreleme yapmak zorunda kalacağım bu ay sonuna kadar hasat etmem gerekli yoksa meyveler dalında çatlayacak...
Bu sene benim için deneyim oldu.. Önümüzdeki seneye ekim öncesi , sırası ve sonrasında yapmam gerekenleri profesyonelce düşünüp bir plan yapmam gerekiyor.
Lonicera
01-09-2009, 15:15
Bu yıl benimde 3 kök pepinomdan hayır gelmedi. İlk önceleri oldukça çiçeklendiler, hatta minik meyvelerini de gördüm ama hepsini tek tek döktü. Geçen sene oldukça çok meyve almıştım. Tohumlarını çıkarıp , çimlendirip 3 kök pepinoyu geliştirebildim. Fakat meyvesini görmek nasip olmadı, kısmetse seneye inşallah.
sercan1969
01-09-2009, 18:21
Bulut bey pepinolarınız yeterli büyüklüğe gelmiş.Eğer meyveleri şu an hasad edip tek sıra halinde sandıklayıp depolarsanız ( Soğuk hava deposu olmasına gerek yok ) kendikendilerine sararıp yeme olgunluğuna gelecektir.
N.Cebeci
01-09-2009, 19:45
Arkadaşlar,bende Adana'dan mayıs ayı sonuna dogru getirttiğim pepino fidelerini diktim.Yaz başında çiçek açtı , soldu ama meyve tutmadı sonra öğrendimki havalar çok sıcak olunca döllenme olmuyor. Şimdi harikalar bir tane bile fidem kurumadı. Ancak ben budama yapmadım çünkü kıyamadım onları koparmaya :) Bir kökten hemen hemen 20-25 fidancık oldu. Meyve tutumu çok güzel ama olgunlaşma başlamadı. Şu anki durumları; büyük bir portakal kadar.Sabırsızlıkla olgunlaşmalarını bekliyorum.
Demekkki ANKARA'DA da pepino yetişecek....Bunu görmek izlemek çok ama çok farklı bir duygu.
Bütün arkadaşlarım yetişemez dediler, boşuna uğraşma dediler ama oluyor İnşallah.
sercan1969
02-09-2009, 07:10
Ne kadar çok budama o kadar çok meyve hasadı.:D
cukurovalı
02-09-2009, 10:16
Arkadaşlar selamlar.
Pepinomun yapraklarının altında kırmızı bir haşere oldu. Uzun uğraşmalarıma rağmen yok edemedim. Bende bütün yapraklarını budadım. Şu anda hiç yeşil bir yeri kalmadı sadece dallar var.
Acaba doğrumu yapmışım diye soracaktım.
Teşekkürler.
sercan1969
02-09-2009, 11:07
Cevap: Siz hiç yapraksız olarak yaşayabilen bir bitki gördünüz mü ?
( Kaktüs hariç )
cukurovalı
02-09-2009, 14:15
Cevap: Siz hiç yapraksız olarak yaşayabilen bir bitki gördünüz mü ?
( Kaktüs hariç )
Benim sormak istediğimi anlatamadım herhalde.
Yaptığım işlemle kurtarabilirmiyim, yoksa kaybettikmi.
İlginiz için teşekkürler.
bulut_cagman
02-09-2009, 14:31
çukurocalı arkadaş hiç mi yaprak verme belirtisi bile mi yok tepesinde sürgün yerlerinin orada azcıkta olsa bir ihtimal yoksa yalan olmuştur. Başın sağolsun :)
doğalbahçe
02-09-2009, 15:17
Arkadaşlar selamlar.
Pepinomun yapraklarının altında kırmızı bir haşere oldu. Uzun uğraşmalarıma rağmen yok edemedim. Bende bütün yapraklarını budadım. Şu anda hiç yeşil bir yeri kalmadı sadece dallar var.
Acaba doğrumu yapmışım diye soracaktım.
Teşekkürler.
Sn. cukurovalı,
Muhtemelen pepinonuza bit sarmış, bunun için önlem almanız gerekecekti, yapraklarının tümünü koparmamanız uygun olacaktı fakat yinede beklemenizde fayda var, suyunu ihmal etmezseniz yeşilleneceğini umuyorum, eğer yakınınızda yanmış hayvan gübresi mevcutsa şerbet şeklinde sulandırarak verirseniz faydalı olacaktır.
cukurovalı
02-09-2009, 15:32
Sn. cukurovalı,
Muhtemelen pepinonuza bit sarmış, bunun için önlem almanız gerekecekti, yapraklarının tümünü koparmamanız uygun olacaktı fakat yinede beklemenizde fayda var, suyunu ihmal etmezseniz yeşilleneceğini umuyorum, eğer yakınınızda yanmış hayvan gübresi mevcutsa şerbet şeklinde sulandırarak verirseniz faydalı olacaktır.
Teşekür ederim.
Marketten aldığım tavuk gübresi var. Onu şerbet yapıp vereyim.Nasip diyelim bekleyelim.
doğalbahçe
02-09-2009, 17:26
Sn. cukurovalı,
Dikkatli vermelisiniz, aşırı verirseniz yarardan çok zararla karşılaşabilirsiniz, bu konuda deneyiminiz varsa problem yok.
cukurovalı
03-09-2009, 08:58
Arkadaşlar şaka bir yana yapraklarında bit gördüğü için aylarca emek verdikleri bitkilrin yapraklarını yolduğunu duyunca çok üzülüyorum.Yaprakları yolmaktansa
zehirliliği çok düşük olan ve fiyatı da çok uygun olan sipesifik bit ilaçlarını kullanmalarını öneririm. % 100 çözümü garanti ediyorum:rolleyes:
İsim verebilirmisiniz.
Arkadaşlar,size bir sorum olacak. Pepinonun başka birismi varmı bildiğiniz? Ben burda kime sorduysam böyle bir meyveyi duymadıklarını söylediler.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
cukurovalı
03-09-2009, 13:24
Arkadaşlar,size bir sorum olacak. Pepinonun başka birismi varmı bildiğiniz? Ben burda kime sorduysam böyle bir meyveyi duymadıklarını söylediler.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Kıbrıs Kavunu diye satanlar varmış.
Ama ben kıbrıslıyım ve' Kıbrıs'ta yaşıyorum, kime sorduydam kimse bilmiyor???
bulut_cagman
03-09-2009, 16:12
Konu hakkında profesyonelleşmiş **** bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.
Kaolin kili Domates olsun biber olsun bu gibi ürünlerin yetişmesinde Su ile karıştırılarak üzerlerine sıkılması sureti ile hem zararlı maddelerden korunması sağlanıyor hemde güneş ışınlarının zararlı maddelerinden koruyarak sadece bitkinin ihtiyaç duyduğu kadarını almasını sağlayarak hem gelişmesinde hemde meyvelerin sağlıklı ve çabuk gelişmesinde denenerek olumlu sonuçlar alınmış bir yöntemdir.
Aynı yöntemi Pepino fideleri üzerinde deneyerek dikimden yaklaşık 1 ay sonra kaolin kilini su ile karıştırarak sıkmak suretiyle aynı olumlu sonuçları alabilirmiyiz. Bu kaolin kili gerek yaprakbiti,gerek kırmızı örümcek hastalığının başlangıcının önüne geçebilirmi **** en azından geç başlamasına sebeb olabilirmi ?
Çiçeklenme döneminde meyve tutumuna karşı herhangi bir olumsu yanı olabilirmi ?
Bu konular hakkında deneyerek **** deneyimlerinden yola çıkarak bir cevap verebilecek arkadaşımız varmı acaba....
doğalbahçe
05-09-2009, 14:14
Ama ben kıbrıslıyım ve' Kıbrıs'ta yaşıyorum, kime sorduydam kimse bilmiyor???
Pepino tanıtımı konusunda bir sıkıntı mevcut, bu nedenle bir çok kişinin tanımaması o bölgede yetiştirciliğin az olması meyvenin bölgesel olarak isim değişikliğinden ziyade yeni yeni tanınmaya başlanılması gibi sebeplerden ötürü temin edilemiyor olabilir. Bende Sakaryada yetiştiriyorum ilk defa görenler büyük hayrete düşüyorlar. En büyük sıkıntı meyveyi tanıyan çok az sayıda kişi var.
bulut_cagman
08-09-2009, 16:56
Arkadaşlar Size yararlı bir bilgi daha vereyim EM diye köklendirici ve bitkiye ihtiyacı duyduğu besinleri topraktan istediği formda almasını sağlayan tamamen organik ve bitkiye hiçbir zararı olmayan aksine sağlıklı bir şekilde büyümesinin yanı sıra dayanıklı ve hastalıklara karşı korumasını sağlar.
İmkanı olan varsa bundan temin etsin çok azcık miktarlar su ile karıştırılarak her türlü fide ve bitkinizde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
EM-5 ve EM-FPE bu iki sıvı gübreyi temin edin kafanız rahat etsin.
erolbenjamin
08-09-2009, 19:16
Pepino fethiye yöresinde yetişir mi acaba?
EM nerlerden elde ediliyor?
bulut_cagman
09-09-2009, 11:09
Pepino fethiye yöresinde yetişir mi acaba?
EM nerlerden elde ediliyor?
EM köklendirici ve organik gübresini http://www.emturkey.com/ sitesini iyice araştırabilirsiniz. İletişim yerleri ve müşteri temsilcileri ile iletişime gçebilirsiniz.
En kötü bölgenizde bulunan Tohum veya gübre bayilerine söylerseniz yardımcı olurlar...
fatih_ibo
11-09-2009, 01:24
benimde pepinolarım var şu an çiçekte inşallah meyve tutarlar
manisada mevsim sıcaklıkları ekim sonuna kadar seyir ederse sanırım sizde meyvesinin tadına varırsınız.aslında çokta ii bilmemekle birlikte kavun karpuz örnekleriyle çokta uzak bir sebze değil benim anladığım kadarıyla.bundan dolayı kavun karpuzun gelişmesi seyiri takip edilerek üründe buna orantılı oarak pepino'dan alınabileceğini düşünmekteyim
doğalbahçe
13-09-2009, 21:59
manisada mevsim sıcaklıkları ekim sonuna kadar seyir ederse sanırım sizde meyvesinin tadına varırsınız.aslında çokta ii bilmemekle birlikte kavun karpuz örnekleriyle çokta uzak bir sebze değil benim anladığım kadarıyla.bundan dolayı kavun karpuzun gelişmesi seyiri takip edilerek üründe buna orantılı oarak pepino'dan alınabileceğini düşünmekteyim
Sn. musa 78
Doğru düşünüyorsunuz, çiçekler meyveye dönüşürse gelişimini tamamlayıp meyve tadına varılabilir, ama yinede meyve tuttuktan 1-1.5 ay kadar meyveler gelişmekte ve sararak aromasına kavuşmaktalar.
doğalbahçe
13-09-2009, 22:01
benimde pepinolarım var şu an çiçekte inşallah meyve tutarlar
Çiçeklerin meyve tutmaları önemli, eğer meyve oluşumu gözlendiğinde sorun olmayacaktır zaman içerisinde meyve gelişmeye çalışacaktır, pepino fideniz dışarıda mı yoksa balkonda mı yetiştiriyorsunuz ?
doğalbahçe
13-09-2009, 22:05
Pepino fethiye yöresinde yetişir mi acaba?
EM nerlerden elde ediliyor?
Sn. erolbenjamin,
Fethiyede dikkat edilmesi gereken şey hava sıcaklıkları çok fazla olmadan çiçeklerin meyve tutmuş olmasıdır, aksi takdirde çiçekler açar ama meyve tutmasında sıkıntı oluşabilir, pepinolardada bu büyük bir sorun teşkil etmektedir.
Nesrin Sarı
13-09-2009, 22:21
Bu sene seramda çoğalttığım pepino fidelerimi saksılara dikmiştim, mayıs ayı itibariyle de bahçemdeki yerlerini aldılar, şuan ki durumları gayet iyi olup bir saksıda toprağına dikkat etmek kaydıyla bir meyvenin ne kadar güzel büyüyebileceğini pepino meyve başlığındaki fotoğraftanda görebilmekteyiz.
Harika meyveler muharrem bey ellerinize sağlık. Afiyet olsun şimdiden :)
doğalbahçe
13-09-2009, 22:30
Sn. akonna,
Çok teşekkür ederim, meyveler olgunlaştıkça tadlarına varıyorum:) hakikaten tadları çok güzel.
bulut_cagman
14-09-2009, 17:14
Pepino fidesi ihtiyacı olan arkadaşlar varsa elimde boyu 40 cm civarında gayet sağlıklı fideler mevcut isteyen varsa yardımcı olabilirim. Resimleri ektedir.
Fide fiyatları 4 lira olup normal piyasada satılan 1 Tl fideler çelimsiz boyu en fazla 30 cm zayıf fidelerdir.
Sağlıklı - Canlı ve hastalıksız anaçlardan 1 ay önce topraktan alınarak yeni Keselerine almış bulunmaktayım...
doğalbahçe
14-09-2009, 18:46
Pepino fidesi ihtiyacı olan arkadaşlar varsa elimde boyu 40 cm civarında gayet sağlıklı fideler mevcut isteyen varsa yardımcı olabilirim. Resimleri ektedir.
Fide fiyatları 4 lira olup normal piyasada satılan 1 Tl fideler çelimsiz boyu en fazla 30 cm zayıf fidelerdir.
Sağlıklı - Canlı ve hastalıksız anaçlardan 1 ay önce topraktan alınarak yeni Keselerine almış bulunmaktayım...
Piyasada güzel fidelerde mevcut, bu konuda piyasayı suçlamayalım:p
selam herkese
arkadaşlar RAMAZAN BAYRAMINIZ kutlarım nice bayramlara
uzun zamandır siteyi giremedim işlerimden dolayı
benim pepinolarımın meyveleri olgunlaştı
sitedeki bütün arkadaşlarımın çiçek tutmama olayı bende de oldu çünkü havalar sıcak olduğundan meyveye dönmüyor
arkadaşlar budamasını simdi ihmal eymeyin pepinolarınız meyveye dönmeye baslayacak hava sıcaklığı düşüyor
herkese bol ürünler dilerim
Pepino fidesi ihtiyacı olan arkadaşlar varsa elimde boyu 40 cm civarında gayet sağlıklı fideler mevcut isteyen varsa yardımcı olabilirim. Resimleri ektedir.
Fide fiyatları 4 lira olup normal piyasada satılan 1 Tl fideler çelimsiz boyu en fazla 30 cm zayıf fidelerdir.
Sağlıklı - Canlı ve hastalıksız anaçlardan 1 ay önce topraktan alınarak yeni Keselerine almış bulunmaktayım...
sayın bulut_cagman
yazdığınız gibi piyasada satılan pepino fideleri 1 tl olaması kötü çelimsiz değil siz öyle demele piyasada ben gibi pepino fidesi satan arkadaşları kötülemeyin
bende pepino fidesi satıyorum baharın sitede arkadaşlar fide aldılar fiyatta 0,80 krş tan verdim bu demek oluyor benim fideler çelimsiz zayıf degil siteden fidan alan arkadaşlar hiç bir kimseden sikayet almadım hem benim sattığım fideler 10 - 15 cm boylarındadı
tarımla uğraşan arkadaşlar bilir kısa fidenin mi toprağı kök salması mı iyi yoksa uzun boylu fidenin kök salması mı iyidir
kısa fide her zaman toprağa uyum sağlaması tutması daha hızlı büyümesi gözlenmiştir ve zaiyat verilmez suyunu geçirmedikçe
simdi karar arkadaşların sizi kötülemek değil sadece arkadaşların bilgilenmesi piyasada fide satan arkadaşları savunmak için yazdım mesajı
güvercin01
20-09-2009, 19:45
Kıymetli arkadaşlar öncelikle hepinize iyi bayramlar. Pepino fidesi isterse 10 cm olsun.Yerini sevdimi büyür.Önemli olan tadı iyi olan bir tür olsun.Malüm çok türü var.SEVGİYLE KALIN...
sercan1969
20-09-2009, 21:40
Arkadaşıma katılıyorum.Pepino dünyanın en arsız bitkilerinden biri.
Arkadaşlarımızın pek çoğunun malesef düştüğü bir hata var.''Fidenin boyu ne kadar fazla ise o kadar kalitelir'' bu son derece yanlış bir düşünce.
- Fideler hastalıksız ve sağlıklı bitkilerden üretilmelidir.
- Kaliteli fidenin boyu 12-18 cm boyunda ve eni boyuna eşit olmalıdır.
-Yaprak rengi koyu yeşil olmalıdır.
- Yapraklarında herhangibir leke ve sarılık olmamalıdır.
- Fidenin yapraklarında kırmızı örümcek,yaprak biti ve beyaz sinek gibi zararlılar bulanmamalıdır.
- Fideler çıplak köklü olmamalıdır.
- Kökler beyaz olmalı ve içinde bulunduğu kabı tamamen sarmalıdır.
Teşekkürler.
doğalbahçe
20-09-2009, 22:14
Arkadaşıma katılıyorum.Pepino dünyanın en arsız bitkilerinden biri.
Arkadaşlarımızın pek çoğunun malesef düştüğü bir hata var.''Fidenin boyu ne kadar fazla ise o kadar kalitelir'' bu son derece yanlış bir düşünce.
- Fideler hastalıksız ve sağlıklı bitkilerden üretilmelidir.
- Kaliteli fidenin boyu 12-18 cm boyunda ve eni boyuna eşit olmalıdır.
-Yaprak rengi koyu yeşil olmalıdır.
- Yapraklarında herhangibir leke ve sarılık olmamalıdır.
- Fidenin yapraklarında kırmızı örümcek,yaprak biti ve beyaz sinek gibi zararlılar bulanmamalıdır.
- Fideler çıplak köklü olmamalıdır.
- Kökler beyaz olmalı ve içinde bulunduğu kabı tamamen sarmalıdır.
Teşekkürler.
Tanımlamalar gayet yerinde, bazılarına göre pepino fidesini, bitkisini üzerinde meyveli bir şekilde gören kişiler adeta şaşırıyorlar, bu kadar küçük fide mi bu meyveyi verdi ? şeklindeki hayretlerini gizleyemiyorlar. Pepinonun en cılızı bile çok kısa sürede verimli toprakla buluştuğunda kendini toplamaktadır. Her şey kullandığımız toprağın ne kadar zengin olduğuna bağlıdır.
PEPİNO
Solanum muricatum
Balkonumda 2 yıldır pepino yetiştiriyorum. Yetiştiriciliği kolay bir bitki. Gerçi bu sene ben biraz ihmal ettim ve yaprak bitleri pek büyütmediler.
Özellikleri ve Tarihçesi:
Türkiye' de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeyli olup, G.Amerika' nın diğer ülkelerinde de yetişmektedir. Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
Fide ile üretilip, meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir. Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. Bol güneş ve temiz havayı sever. Kapalı ortamlarda bitki büyür ancak meyve vermez. Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir. Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir. Örneğin: Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 gr kadar çıkabilmektedir. Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır. Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. Bir fidede 3 ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.
Faydaları:
İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.
Muhafaza Koşulları:
Ticari anlamda sera üretimi önerilir.Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde (Karadeniz , Ege , Marmara , Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, +5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur.Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Kavun, Muz , Ananas, aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi, meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılmakta, reçeli yapılmakta hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.
Besin Değerleri:
1 kg. meyvede 56 gr. suda eriyebilir kuru madde verir. 57 gr. suda eriyebilir şeker, 1 gr. Protein, 480 mg. C vitamini, 107 mg. P, 1150 mg. K bulunmaktadır. bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim....
Ben bunu buldum meyvesini yedim ama yedim denir mi. İnanılmaz kötü tadı var yoksa ben mi yanlış olgunlaşmamış meyve aldım. Yiyen var mı? Hem pahalı hem kötü tadı. Bizim Adapazarında bahçede yetiştiriyorlarmış. O iklimde de yetişiyor demekki.
Ben bunu buldum meyvesini yedim ama yedim denir mi. İnanılmaz kötü tadı var yoksa ben mi yanlış olgunlaşmamış meyve aldım. Yiyen var mı? Hem pahalı hem kötü tadı. Bizim Adapazarında bahçede yetiştiriyorlarmış. O iklimde de yetişiyor demekki.
sayın isolet
pepino tatlı bir meyve değil ama olgunlaşmış meyve hafif kokulu kedine özgü bir tatı var tatlı olmadığından şeker hastalarını fayda ediyor
sizin aldığınız meyve tam olgunlaşmamış olabilir
Tam olgunlaşmış olanı nasıl oluyor. Meyvesi yumuşak mı acaba? Yoksa sert mi?
sercan1969
26-09-2009, 13:24
Tam olgunu sarı renkli ve üzerinde mor çizgiler oluyor.Dalında hafiften sararmaya başlar başlamaz hasad edilmesi lazım yoksa iyice sararınca hasad ederseniz meyvenin depo ömrü azalır ve meyve acılaşır.Meyve kavun ananas aromalı çok hafif tatlı bir meyve ve son derece yararlı başta şeker hastalığı, ağrılar ve eklem romatizmasına birebir.
doğalbahçe
30-09-2009, 19:02
Tam olgunlaşmış olanı nasıl oluyor. Meyvesi yumuşak mı acaba? Yoksa sert mi?
Eğer depolama yani ticari anlamda yetiştirmiyorsanız tavsiyem aromasına kavuşabilmesi için sararana kadar dalında bırakmanızda hem tat hemde kıvama ulaşması açısından önemli bir faktördür. Dün adeta sapsarı ama küçük olan bir pepino meyvesini dalından kopardım tadı çok güzel ve şeker oranı gayet güzeldi.
sercan1969
30-09-2009, 19:46
Meyvenin sararmaya başlaması en önemli olgunluk işaretidir.Yalnız sararmayan ancak üzerinde cizgiler oluşan meyveler 1 ay içerisinde oda sıcaklığında olgunlaşıyor ve lezzet olarak bence dalından koptuğu gibi güzel oluyor.
sındırgılı
30-09-2009, 20:59
Meyvalarda bitti ama çiçeklenme devam ediyor.Herhalde bundan sonra meyva tutmaz? Budamak için erkenmidır? Boy nerdeyse 1.5 mt oldu.Dediğiniz gibi meyvası kavun,ananas tadında fakat birazda ekşi gibi.Ağızda farklı bir tad bırakıyor.Bende 3 kök vardı,fakat seneye yetiştirmeye niyetım yok,Bana hitap etmedi,Tadını sevenler kusuruma bakmasın!
sancaktarizmir
01-10-2009, 15:36
Selamun aleyküm arkadaşlar bunlarda benim pepinolarım 9 tane saksıda , 68 tane serada. Fideleri ektigim tarihler resimlerin üstünde
Ben günde fidan başına 1 litre su vermeyi düşünüyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum
sancaktarizmir
01-10-2009, 15:42
Bunlarda fidanları dikdikten bir ay sonraki resimleri
FİDANLAR SABAH 8 İLE 10:30 ARASI GÜNEŞ GÖRÜYOR VE EVİMİN DÖRDÜNCÜ KATINDA TERASTA YETİŞTİ BİR BUÇUK AY BOYUNCA AMA ŞİMDİ SERADALAR
sancaktarizmir
01-10-2009, 15:52
Bunlarda seraya ekdiğim fidanlar(açık arzi olduğuna bakmayın çünki resimler çekildikten 2 gün sonra hemen serayla kapattım.)yanlız benim bi sorunum var serada pepino yetiştiren arkadaşlardan cevap bekliyorum netten edindiğim bilgilere göre serada yetiştirmek için bombus arısı gerekiyormuş ama bende arı yok (hadi bakalım buyur burdan yak)
fatih_ibo
01-10-2009, 23:48
çok geç ekmedinizmi?
selim_50
02-10-2009, 13:48
Ben bunu buldum meyvesini yedim ama yedim denir mi. İnanılmaz kötü tadı var yoksa ben mi yanlış olgunlaşmamış meyve aldım. Yiyen var mı? Hem pahalı hem kötü tadı. Bizim Adapazarında bahçede yetiştiriyorlarmış. O iklimde de yetişiyor demekki.
size aynen katılıyorum, kötü bir tadı var, kavun salatalık en çokta kara kabak dediğimiz çekirdeği için ekilen kabağın tadı ve kokusu var, hiç sevmedim
kolay gelsin
sancaktarizmir
02-10-2009, 21:37
çok geç ekmedinizmi?
yorumun için teşekkürler geç değil çünki serada ekim zamanı eylül sonu ve bende fidelerimi ekdikden 3 gün sonra serayla etrafını kapattım
doğalbahçe
02-10-2009, 21:54
Meyvalarda bitti ama çiçeklenme devam ediyor.Herhalde bundan sonra meyva tutmaz? Budamak için erkenmidır? Boy nerdeyse 1.5 mt oldu.Dediğiniz gibi meyvası kavun,ananas tadında fakat birazda ekşi gibi.Ağızda farklı bir tad bırakıyor.Bende 3 kök vardı,fakat seneye yetiştirmeye niyetım yok,Bana hitap etmedi,Tadını sevenler kusuruma bakmasın!
Meyva tutmaz diye bir durum yoktur, eğer uygun bir ortam oluşursa ki şuan mora yakın bir çiçek oluşumu mevcutsa bir çiçek ile tozlaştırmayı sağlayabilir meyve tutumunu hızlandırabilirsiniz. Tekrar kış ayı boyunca koruyabilirseniz meyva tutmuş çiçeklerden yararlanabilirsiniz.
doğalbahçe
02-10-2009, 21:59
Sn. Selim 50,
Her meyvenin farklı bir tadı mevcut, pepino meyveside kendine özgü bir tadı var. Birde önemli olan pepino tam kıvamına ulaştığı zaman mı yediniz? Yoksa erken koparılmış bir karpuz da insana tad vermez. Ben yetiştirdiğim pepino meyvelerinden aldığım lezzeti, tadı manavdan aldığım pepino meyvelerinden çok çok farklı olduğu kanısına vardım.
doğalbahçe
02-10-2009, 22:01
çok geç ekmedinizmi?
Sıcak bir ortam sağlandığı zaman bu bir sera olabilir veya kapalı bir balkonda rahatlıkla pepinolar yetiştirilebilir. Ama çiçek tutması ayrı bir konudur.
sercan1969
03-10-2009, 06:54
Saksıda yetiştirilen pepinolarımın lezzetinin toprakta yetiştirdiklerime göre çok kötü olduğunu gördüm.Kavun tadının ağır bastığı, çok azda ananas aroması içeren bir meyve.Tadı çok yoğun değil ama bence yeterli.Arkadaşların beklentisi neydi bilemiyorum.Yüksek oranda şeker içermeyen bir meyve olduğunu her kes biliyor.Faydalı özelliklerini düşününce arkadaşların bu meyveye haksızlık ettiğini düşünüyorum.Çünkü ülserine şifa bulmak için arkadaşa verdiğim kudret narını yerken arkadaşımın yüzünün halini görmenizi isterdim.O kadar kötü bir tat olamaz.Arkasından bal yemezseniz kusacak gibi oluyorsunuz.Ama yinede şifalı olduğundan pek çok insan hergün kaşık kaşık yiyor.Pepino bence sulu kavun aromalı az tatlı ve çok hoş bir meyve.Üstelik faydalı yönlerinide düşününce...
1. Şeker hastalığı
2.Bağırsakların düzenli çalışması
3.Eklem romatrizması
4.Kemik erimesi
Süha Şendoğan
03-10-2009, 13:28
Sevgili Sercan1969 ,
Sağlıklı fide konusunda verdiğin bilgiler balkonda büyüttüğüm fidelerde mevcut ama nedense hemen hemen her hafta çiçeklenme olduğu halde bir türlü meyvaya dönüşme olmadı bunun sebebide büyük bir ihtimal fidelerin yeterli güneş görememesi.
Bende tek çıkar yol olarak saksıdaki tüm fideleri 2-3 hafta önce Yalova'da bulunan bir yakınımızın bahçesine aktarmakta buldum.
Şu anda fidelerde çok hızlı bir geişim var bakalım meyva dönüşümü olacakmı gelişmeleri buradan aktaracağım.
sancaktarizmir
06-10-2009, 09:18
selamun aleyküm arkadaşlar benim pepinolarda küçük beyaz bitler oluştu bunlardan nasıl kurtulabilirim yardımcı olursanız sevinirim
bulut_cagman
06-10-2009, 11:04
Suda eriyen kükürt al.. 7 lira olması gerekiyor poşeti. AKtarlarda **** ileç bayilerinde bulabilirsin. Yeterli oranda suya karıştır. Fısfıslı bir şeyler özellikle yaprak altlarına bolca sık.
bu işlem bittikten sonra mutlaka sulamayı unutma. İşlemi güneşsiz,rüzgarsız nemli bir günde yapman en iyi etki göstermesini sağlar.
Bu işlemi hafta 2 kere tekrarla hem bitleri hem kırmızı örümcekleri def eder. Hemde bitkinin ihtiyacı olduğu kükürt maddesi verilmiş olur...
sancaktarizmir
06-10-2009, 12:57
Suda eriyen kükürt al.. 7 lira olması gerekiyor poşeti. AKtarlarda **** ileç bayilerinde bulabilirsin. Yeterli oranda suya karıştır. Fısfıslı bir şeyler özellikle yaprak altlarına bolca sık.
bu işlem bittikten sonra mutlaka sulamayı unutma. İşlemi güneşsiz,rüzgarsız nemli bir günde yapman en iyi etki göstermesini sağlar.
Bu işlemi hafta 2 kere tekrarla hem bitleri hem kırmızı örümcekleri def eder. Hemde bitkinin ihtiyacı olduğu kükürt maddesi verilmiş olur...
verdiğin bilği için sağol.yeterli oranda suya karıştır demişsin mesela kaç litre suya nekadar kükürt katmalıyım.yardımcı olursan sevinirim.bide budama olayını nasıl yapacam saksıya diktiklerim 2 buçuk aylık oldu seradakiler ise bu ayın 20 sinde bir aylık olacak bunların budama zamanı gelmişmidir
fatih_ibo
06-10-2009, 13:15
benim pepinolarım meyve tutmaya başladı *** fotolarını gönderebilirim.
Süha Şendoğan
07-10-2009, 16:36
<saksıdan bahçeye aldığım pepinolar çiçeklenmiş bakalım bu defa şeytanın bacağını kıracakmıyız.
selamun aleyküm arkadaşlar benim pepinolarda küçük beyaz bitler oluştu bunlardan nasıl kurtulabilirim yardımcı olursanız sevinirim
Aynı durum bende de oluştu hatta yapraklarımı kurutup büzdürme filan oldu. Eczaneden böcekler için hazır seyreltilmiş fıs fıs şekilde ilaç aldım ve uyguladım. Şu anda bir şikayet kalmadı. Hatta tekrar eder diye terastaki diğer bitki ve agaçlarıma da uyguladım. Eczacı akadaşım olduğundan solusyonun değerini sordum çözelti yüksek olursa yanma durumunu merak ettim. Ama son derece etkili ve düşük bir çözelti olduğunu sıkıntı olmadığını söyledi.
copur 09
07-10-2009, 20:01
Yaz ortasından beri pepinomun yapraklarını yeşil kurtlar yiyor. Nereden geliyorlar anlamadım. Yapraklardaki deliklerden ve yaprak ile topraktaki siyah granül artıklarından geldiklerini anlıyorum ve yaprakları tek tek kontrol ediyorum. Bazen onca aramama rağmen bulamıyorum.
Orkun Kırcı
07-10-2009, 20:19
Bu tırtılın aynısı sümbülteberimi mahvetti:(
bulut_cagman
08-10-2009, 14:56
Arkadaşım oranı pek önemli değil fazlası zarar olmuyor bitki için ama şöyle söyleyeyim 1 litre suya 10 gr veya 20 gr atman yeterli... Ama mutlaka açık havada ve işlem bittikten sonra sulaman gerekli....
Umarım etkili bir sonuç alırsın....
Bu arada budama işlemi içinde sanırım bu zamana kadar hiç budama yapmadın fidelerdede ?
En alt taraftaki yan dallardan başlayarak sağlı sollu kendince en sağlık olanlardan 1 er tane seç ana ortadaki fidenin kendisi ile birlikte toplamda 3 tal olacak. Yani 2 yan dal bu sayıyı dahada arttırabilirsin fakat meyve kalitesi düşebilir.
Şuan çok fazla dallanmış ve yapraklanmış olabilir ama mutlaka en sağlıklılarını bırakmaya dikkat et ve topraktan biraz yüksekte olsun. Kopardıkların için üzülme ne kadar çok budama o kadar çok iyi verim demektir Unutma... Suyunu düzenli ver yaşlı ve hasta yaprakları kopar. Sağlam bir dayanakla sabitle mümkünse T şeklinde bir tahta çak 1 metreyi geçik Üst tarafından başına ortasına ve sonuna 3 çivi çak çivilere ip bağla ve herbir ipi ana ve yan dallara gelecek şekilde fazla sıkmadan en alttarafından bağla...
dalları ipi çok sıkamadan sarmalasın... Bu şekilde dalların ve fidenin heryeri güneş görürki bu da gölgede kalmamasını her yerinin güneş görmesini sağlar. Hastalıklarda azalma olur... Ne demişler Güneş girmeyen eve doktor girer misali.... :)
http://www.resimhane.org/bild.php/5940,dsci0003F49OB.jpg (http://www.resimhane.org)
yavru pepinolar
http://www.resimhane.org/bild.php/5941,dsci00055WHYX.jpg (http://www.resimhane.org)
olgunlaşmayı bekleyen pepinolar
annemin bahçesindeki güzellikler bunlar
bulut_cagman
20-10-2009, 08:03
Samarra...
İyi Hoş Güzelde... Bitkileri budamayı düşünüyormusun o meyveler öyle beklediği sürece hiçbir zaman tam olarak olgunlaşmaz vede sararmaz...
Onları dallarından iyice ayıklayıp bütün meyveleri güneş görecek şekilde sabitlemen gerekiyor bir dayanakla... Yoksa gerekli tat kalitesine ulaşmaz...
sayın bulut budandı şuanda meyveleride olgunlaştı bahçe bana ait değil anneme ait bu sitede okuyup bilgilenip anneme aktarıyorum o da bahçesinde uyguluyor yani sizlerin sayesinde doğruyu bulmaya çalışıyoruz
bulut_cagman
26-10-2009, 07:24
O zaman sorun yok Samarra Arkadaşım...
Size Kolay Gelsin... Arada Gübre Atmayıda unutmayın... Hayvan Gübresi...
BalıkcıSerdar
26-10-2009, 13:01
Arkadaşlar, Ankara ikliminde gayet güzel pepinolar yetiştirdim. Mayıs sonu gibi diktiğim fideler, Çok hızlı bir gelişme gösterdi, fakat Haziran-Temmuz sıcaklarında bol bol çiçeklenmelerine rağmen meyve tutamadılar. Ağustos ayında serinlikler başlayınca (yaklaşık 1150 rakım olduğu için serinlikler erken başlıyor) meyve tutmaya başladılar ve 1 aydır mahsülleri toplamaya başladım. Yanmış hayvan gübresi kullandım ve sadece hafta sonu sulamaları yapabildim, bundan başka budama-seyreltme gibi bakımlar yapamadım. Bir sefer çiçeklenmeden hemen önce, bir sefer de çiçeklenme döneminde yapraktan bionem uygulaması yapmıştım. meyve tuttuğu ve olgunlaşma dönemlerinde sadece hafta sonu sulamaları ile gayet güzel ürün aldım.
Uygulamaları yaptığım bahçenin yakınlarında bahçesi olanlara önemle duyurulur (sn. Denizakvaryumu'na ithaf olunur:p)
Fotoğrafları cep telefonu ile çekildiğinden pek net olmadı ama bir fikir verirler umarım.
BalıkcıSerdar
26-10-2009, 13:10
Bu arada pepinoların gayet sulu ve marketlerdekinden daha tatlı ve aromalı olduklarını da belirtmeden geçemeyeceğim. Budama yapmadığım halde yaprak aralarında olanlar bile gayet güzel olgunlaştılar. Seyreltme yapılmadığı için meyveler biraz küçük kaldı ama yarım kilo üzeri olanlarda vardı.
Hala üzerlerinde bol meyve ve yeni çiçekler mevcut. Bu hafta sonu, önümüzdeki sene için çelik aldıktan sonra kalanların üzerine sera naylonu çekip, muhafaza etmeye çalışacağım. Bakalım ısıtma olmadan sadece naylon altında ne kadar dayanabilecekler:)
Bölgede kışın sıcaklık -10 ila -15'lere kadar düşüyor. Geçtiğimiz kış, hidroforu (suyunu boşalttığımız halde) dondurduk ve patlattık, soğukları hesabedin artık:)
denizakvaryumu
27-10-2009, 14:58
Hay maşallah.
Ben pepino Ankara'da olmaz diye bu başlığa dahi uğramıyordum.
Şaşırttınız beni.
Pepino ille de büyük olacak diye düşünmeyin, küçükleri de lezzetli oluyor.
Bu durumda seneye ben de denerim.
Pepinoları tadamadık yerine çelik de kabulumdur :)
BalıkcıSerdar
27-10-2009, 15:04
Çelikte olur, tadabilirsiniz de:)
Bir hal çaresine bakacağız artık :p
Arkadaşlar pepinoları hasat ettikten sonra aynı domates gibi güneş gören bir cam önüne koyun.Yeşil olan bir pepino sararıp olgunlaşıyor.
Serdar Abi Maşallah.
Seneye daha çok hasat edersiniz.Güzel bir hasat olmuş. :)
Serdar Abi harika olmuş pepinolar. Bu fotoğraflardan sonra inan ki insanı iştaha getirdin. :p
Benim fideler kışı atlatabilirse balkonda seneye inşallah bende hasat ederim. :)
fatih_ibo
27-10-2009, 19:26
balıkçı serdar bey hasatınız hayırlı olsun . bir dahaki sezona daha verimli olurlar.inşallah
BalıkcıSerdar
28-10-2009, 09:45
Teşekkürler arkadaşlar, sadece bu kadar değil hasadım:) Daha öncesi de var (kıskanmayın ne olur, çalışın sizin de olur:p )
Daha hasat edilecekler de geride, dikkatli bakarsanız üstündeki meyvelerin daha çok olduğunu görebilirsiniz.
Sevgili Balıkçı Serdar, gözlerime inanamadım. Nasıl baktınız bunlara böyle. Ellerinize kollarınıza, yardımcılarınıza sağlık:)
Benim ilk meyve denemem (ve de becerememem:p, ve de agaclar.net ile tanışmam) bu pepino ile olmuştu. Fideler getirtmiştim ama sanırım zaman da biraz geçmişti balkonda da çiçeklenmeye yetişememişti. Hala gözüm kalmıştır. Sizinkiler gerçekten tropikal iklimi aratmayacak kadar gelişmiş.
Boylarına da bayıldım, tam benlik:D
BalıkcıSerdar
28-10-2009, 09:55
Bir ara bir çaresine bakarız, Sn. Nevsune :p
selim_50
28-10-2009, 10:18
merhaba arkadaşlar;
Toprak tv de mestan tarım var idi, galiba ısparta da kurulu, zaten pepinoyuda ilk ordan tanıdım, söylediğine göre domates yetişen her iklimde pepino da yetişebiliyormuş, önümüzdeki yıl bende deneyeceğim.
Süha Şendoğan
28-10-2009, 14:11
Balkondaki çiçeklenen Pepinoların son durumu..
Süha Şendoğan
28-10-2009, 14:13
Bunlarda bahçeye aktardıklarım..
egetropical
28-10-2009, 14:51
arkadaşlar pepino 15-25 derece arasında çiçek açar ve meyve verir. dikimden itibaren hasat yaklaşık 120 gündür.
mayıs ayında dikilen pepinoları, serin bölgelerde agustos-eylül aylarında hasat edebilirsiniz.
pepino nemi sever ama yüksek sıcakları sevmez. 30 derecenin üzeri sıcaklıklarda çiçekler dökülür. balkonda yetiştiren arkadaşlar sıcaklığa dikat etsinler.
ayrıca + 10 derecede bitki ölmeye başlar. + 5 ve altındaki sıcaklılıklarda gövde tamamen kurur.
egetropical +10 derece biraz yüksek galiba.
Geceleri 7-8 oC olmasına rağmen hala ölmediler.
Zaten eksilere geçmeden hücre içindeki su donmaz, genleşerek esner ve büzüşür bu yüzden hücreler parçalanır. Sıfırın birkaç derece altına kadar daha dayanır genellikle. Bu da hücre içindeki suya minerallerin eklenmesi ve tuzlu hale gelmesinden dolayıdır. Kısaca sıfır ve altında ölüm gerçekleşir diyebiliriz.
Bu her bitki için geçerli değildir tabii ki.
egetropical
28-10-2009, 18:38
kürşat pepinoların bulunduğu ortam da önemli kuytu yerde farklı açıkta faklı ısı değerleri ölçülür. pepino için verilen gübrelerde bitkinin dayanıklılığını artırır.
suyun donmasından çok bitkinin soguklara dayanılıklığı önemlidir. örn. benim açıktaki passiflora cerula -2 derecede yaprakları yeşildi. aralık ayındaki 7-8 derece ile ekimdeki 7-8 derecede farklı hissedilir.
Samsunlu55
28-10-2009, 19:24
Benim pepinolarım geçen sene sert bir kış geçirdi dibindeki suyu dahi dondu hatta birde yaprak biti sardı ama ölmedi ve bu sene bol bol meyve verdi. Pepino sebze diyenler var. Sebze 1 seneliktir pepino ise çok senelik ve odunsudur. Bu seneki pepino hasadımı tamamladım sayılır. Büyük boya kovasıyla yarım kova pepino topladım.
sancaktarizmir
30-10-2009, 09:13
selamun aleyküm arkadaşlar.Benim saksıdaki 9 tane pepinoyu dün budadım.budadığım dallardan 5 , 7 , 10 cm lik çelikler aldım tam 75 tane çelik oldu.Bu çelikleri ince elenmiş bahçe topragı ve hayvan gübresi karışımı toprak yapık bolca suyla çamurhale getirdiğim fidan poşetlerine dikdim .kimi çelikleri yarıya kadar kiminide 2 boğumu topragın altında 1 boğumu yukarıda kalacak şekilde bu çelikleri diktim inşaallah fidan olurlar.seradaki 68 taneyide kasımın 20 sinde yani 2 aylık olunca budayacagım birkaçgün içinde resimlerini yollarım fikir verecek arkadaşlardan tavsiye bekliyorum
arkadaşlar bu çelik dediginiz dalı koparıp ekiyorsunuz sanırım.bilgi verirmisiniz.
doğalbahçe
30-10-2009, 19:48
arkadaşlar bu çelik dediginiz dalı koparıp ekiyorsunuz sanırım.bilgi verirmisiniz.
Sn. Mak,
Pepino ana gövdesinden uzanan yan dallardan makas veya elle kopardığımız ve köklenmeleri amacıyla toprağa diktiğimiz kısımlarına çelik diyoruz. Bu sadece ana dalla kısıtlamak doğru olmayacaktır. Pepino her yeni filiz verdiği yerden yeni dallar oluşumu kolay olan bir türdür. Bunlar ise çelik için ideal kısımları oluşturmaktadır.
kopardıgımız dalı hemen dikiyoruz.bunun için belli bir sıcaklık da durmadı gerekiyor mu
doğalbahçe
31-10-2009, 21:26
kopardıgımız dalı hemen dikiyoruz.bunun için belli bir sıcaklık da durmadı gerekiyor mu
Evet köklenmenin oluşabilmesinde ısının etkisi büyüktür, kış aylarında ısıya ihtiyacımız vardır.
doğalbahçe
31-10-2009, 21:30
sancaktarizmir
Evet çeliklerinizin boyları gayet iyi, toprağınızı çamur haline getirmenize gerek yok köklenebilmeleri için biraz ısı ve nemli toprak yeterli olacaktır.
Sn. egetropical
Benim bulunduğum yer kazdağının zirvesine kuş uçuşu 20 km kadar vardır ve inan ki akşam dışarıya çıktım bir tek yerde bembeyaz kar eksik. Hava o derece soğuk. Haberlerde 5 oC dedi ancak Bayramiç bundan birkaç derece daha aşağıdır kesinlikle. Pepinolar da muhtemelen hala ölmediler. Seram olsa alacağım içine aslında ama sera da yok ısıtma şansım da.
sındırgılı
02-11-2009, 10:13
Begonvillerden sonra pepinolarıda eve almak şart oldu.Budama yapıp çelik almalı
Begonvillerden sonra pepinolarıda eve almak şart oldu.Budama yapıp çelik almalı
Bu mevsimde budanan dalların tutma olasılıgı varmıdır:confused:benim pepinolarım henüz meyva tuttu(ceviz kadarlar)belkide saksıda oldukları için bu kadar geç mi meyva tuttu:confused:meyvanın olgunlaşmasını beklersem budama için geç mi kalmış olurum:confused:Teşekkür ederim;)
sındırgılı
02-11-2009, 10:50
saksıda olduklarından meyva küçük kalıyor.Avantajıda kötü havada yer değişikliği olması.Üzerlerinde dahala çiçek var ama bu mevsimde meyvaya dönmesini beklemek hayal olur.Budama ile ilgili önceki sayfalarda bilgi mevcut.Ben kapalı balkonumda çelikleri tutturmaya çalışacağım. Atmaktansa deneme yapmağa değer diye düşünüyorum.
meraba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.ekonomik yönden kar payı nedir pepinonun.
doğalbahçe
07-11-2009, 08:21
Bu mevsimde budanan dalların tutma olasılıgı varmıdır:confused:benim pepinolarım henüz meyva tuttu(ceviz kadarlar)belkide saksıda oldukları için bu kadar geç mi meyva tuttu:confused:meyvanın olgunlaşmasını beklersem budama için geç mi kalmış olurum:confused:Teşekkür ederim;)
Sn. tamaşa,
Biraz sıcak ortamda pepino çeliklerinizin tutma ihtimali her zaman için vardır, hayır meyva tutumu ile saksı arasında bağlantı kurmak doğru olmaz ama şöyle demiş olsaydınız meyvalarım küçük bunun nedeni ne olabilir? O zaman saksınızın hacmi küçük olduğundan meyve kendisine yetecek düzeyde topraktan verim alıyor diyebilirdim, ayrıca pepinoyu saksıda yetiştiren değerli üyelerimize tavsiyem geniş, hacimli saksılarda yetiştirilen pepinoların boyutları gözle görülür derecede verim değişimleri gözlenmektedir. Meyveler üzerinde gelişim halindeyken rahatlıkla budama yapabilir, kalınlaşmış yaprakları koparabilirsiniz. Bu konuda tereddütünüz olmasın uzun süredir bende pepino yetiştiriyorum.
Süha Şendoğan
07-11-2009, 11:06
Geçen sene Yalova'da balkonda örtü altında tuttuğum Pepinolar soğuktan etkilenerek hepsi kurumuştu bu sene bahçedekileri örtü altında tutmayı deneyeceğim bakalım onlardan sağ çıkan olacakmı.
Bu konuda bahçede yetiştirenlerden deneylerini paylaşmalarını istiyorum.
Sergüzen
07-11-2009, 13:15
Bu sene Yalova Çiçek Fuarında konuştuğum pepino üreticileri, pepinoların Bursa koşullarında kışı dışarıda geçirebileceklerini söylediler. Sizinkiler, eğer Yalovada örtü altında kışı sağ olarak geçiremediklerine göre, benimkilerin Bursada hiç şansı yok. Şu anda bahçede üç adet pepinom var ve üzerlerinde bol miktarda da çiçekleri var.
Şekeri dengeleyici bir meyvedir.
anasoncu
08-11-2009, 23:41
Sn : Sergüzen Pepino meyvesi tıpkı sardunya gibidir ve Akademik, Bilimsel bilgiye ihtiyaç duymadan köklendirici hormon hiçbir kimyasal kullanmadan seri bir şekilde üretmeniz mümkündür. Zira hastalıklarla karşı karşıya kalırsanız biz size bir çiftçi gözüyle bilgisi kültürü ile deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Doğal olarak beslemeyi de bilgilerimiz doğrultusunda öğretebiliriz..
Sergüzen
09-11-2009, 07:44
Teşekkürederim.
Ben sakaryadayım genellikle bu kıbrıs kavununun yeri ve adresi varmı muhtemelen satıcı bu meyveyi tanımıyor. Resimlerim.
arkadaşlar kar payı nedir.yetiştirenler kazanıyor mu.
doğalbahçe
09-11-2009, 20:29
Ben sakaryadayım genellikle bu kıbrıs kavununun yeri ve adresi varmı muhtemelen satıcı bu meyveyi tanımıyor. Resimlerim.
Merhabalar bende Sapanca'da yaşıyorum kıbrıs kavunu derken Pepinodan bahsediyorsunuz değil mi? Sapancaya yolunuz düşerse pazar günü ben size yardımcı olabilirim.
doğalbahçe
09-11-2009, 20:32
arkadaşlar kar payı nedir.yetiştirenler kazanıyor mu.
Tabi kaliteli ürün her zaman için kazandırır.
Süha Şendoğan
11-11-2009, 11:56
Sevgili Sergüzen,
Evvelki sene balkonda örtü altında tuttuğum tüm Pepinolar Bursa soğuğuna maruz kaldıklarından sağ kaln olmamıştı o nedenle sizin bahçedekilerin de pek şansı olacağını tahmin etmiyorum ama denemekte fayda var.
kalambaklı
12-11-2009, 12:15
Değerli arkadaşlar; Pepinom çiçek açıyor.113867
113868
Pepino şeker hastalığına iyi gelen bir meyvedir çok suludur , şeker hastalığı yüzünden kavuna hasret hastalar bu meyveyle kavun isteklerini giderebilirler . Ticari anlamda yoğun olarak yetişdiği yer antalya kumluca ilçesidir. Geçen sene kumlucada hal çıkış fiatı 2000 tl 2500, hatta bi ara 3000 tl ye kadar çıktı .
idris şenol
12-11-2009, 18:24
pepino çok ilginç bir meyva az bir soğukta ayıldı bayıldı şimdi ışık güneş gören ılık bir yerde çiçek açmaya başladı hey ALLAHIM daha neler göreceğez
sındırgılı
12-11-2009, 20:00
Havalar mevsim normlarına döndü.Pazar günü begonvillerle pepinoları dışarı almıştım, adaya gidip evin içine aldım.Fakat bu trafikte onlardan önce biz hasta olacağız.Bir içeri bir dışarı,yordular beni. Sn MTuncer dediğiniz gibi seneye saksıları büyüteceğim. Çeliklerde tuttu gibi ama biraz daha beklemeli. Sizin alttan ısıtmalı sistem hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Amatörce çelik köklendirme için ihtiyaç olacak.
doğalbahçe
12-11-2009, 20:27
Havalar mevsim normlarına döndü.Pazar günü begonvillerle pepinoları dışarı almıştım, adaya gidip evin içine aldım.Fakat bu trafikte onlardan önce biz hasta olacağız.Bir içeri bir dışarı,yordular beni. Sn MTuncer dediğiniz gibi seneye saksıları büyüteceğim. Çeliklerde tuttu gibi ama biraz daha beklemeli. Sizin alttan ısıtmalı sistem hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Amatörce çelik köklendirme için ihtiyaç olacak.
Alttan Isıtmalı sisteme 30-40 C dereceye kadar ısıtma imkanı bulunulmaktadır, bu değer tabi fazladır termostat ile istediğiniz sıcaklıkta tutabilirsiniz, 18-19 dereceler köklendirilmesi için ideal değerlerdir. Amatörce çeliklemenin ötesinde gayet güzel sonuçlar alabileceğiniz inancındayım, passion fruit tohumlarım çok kısa süre içerisinde çimlendiler ve büyümeye devam etmekteler.
sındırgılı
13-11-2009, 08:27
Geçen yaz Lyonda çok gùzel tohumdan fide ùretim makinesi bulmuştum,zannedersem fiatıda 50-60 euro civarıydı.Bayağı bagajım olduğundan alamamıştım.Türkiyede Alsu elektrik adlı firma ısıtıcılı matlar ve benim almak istediğim makinenin küçùk boyunu yapmış,akşam internette buldum.Telefon edip fiatlarını soracağım. Yalnız ben köklendirmede perlıt kullanıyorum.Her halde bir problem çıkmaz?
doğalbahçe
14-11-2009, 19:35
Geçen yaz Lyonda çok gùzel tohumdan fide ùretim makinesi bulmuştum,zannedersem fiatıda 50-60 euro civarıydı.Bayağı bagajım olduğundan alamamıştım.Türkiyede Alsu elektrik adlı firma ısıtıcılı matlar ve benim almak istediğim makinenin küçùk boyunu yapmış,akşam internette buldum.Telefon edip fiatlarını soracağım. Yalnız ben köklendirmede perlıt kullanıyorum.Her halde bir problem çıkmaz?
Isıyı belirli bir derece de tutmanız gerekecektir, sırf perlit mi kullanıyorsunuz yoksa Coco Peat karışımı yaparak mı perliti kullanıyorsunuz ?
Biz pepino yetiştirmeyi öğreneceğiz derken Adıyaman/Tut ilçesinden bir vatandaş yetiştirmiş ve manavda tezgahta satışa bile sunmuşlar. Kilosu 3.00 TL.
fatih_ibo
18-11-2009, 23:05
114683
fatih_ibo
18-11-2009, 23:07
benimde yetiştirmeye çalıştığım pepinolarım.
Süha Şendoğan
20-11-2009, 13:31
Balkondan bahçeye aktardığım Pepinoların hepsi çiçeklenmiş durumda bu arada bir tanesi zeytin büyüklüğünde meyva vermiş yani uğraşın sonu netice verdi galiba.
Soğuk havalara dayanıklı değil ona göre hareket edin, geçen kış oda dışındaki 10 pepino fidem de kurudu.
merhaba ben yeni üyeyim de pepinonun iç kısmını torağa mı ekiyoruz nasıl çimlendiririz
sındırgılı
25-11-2009, 19:07
Perlitte köklendirmeye aldığım çelikler,Tüm gözler patladı ama köklendilermi bilmiyorum.1 hafta daha bekleyip,köklenmişseler saksılara alınacaklar,
Süha Şendoğan
27-11-2009, 19:17
Sevgili Nariçi,
Haklısın bahçede fazla dayanacağını bende tahmin etmiyorum bahçeye aktarmada biraz geç kaldım.
idris şenol
27-11-2009, 19:27
Perlitte köklendirmeye aldığım çelikler,Tüm gözler patladı ama köklendilermi bilmiyorum.1 hafta daha bekleyip,köklenmişseler saksılara alınacaklar,
bence perlit gibi meteryelerde köklendirip sonra parsellere dikmek iyi olmaz
küçük kutucuklara ayrı ayrı dikip daha sonra toprağanı düşürmeden kutucuklardan direk parsellere dikmek başarıyı arttırı kantindeyim
:rolleyes:
Samsunlu55
27-11-2009, 20:34
Hiçbir özel işlem uygulamanıza gerek yok ben meyvelerin ağırlığından kırılan dalları kesip su şişesine koymuşdum, sonrada hiç bakmamıştım. Dün bir baktım ki çeliklerin hepsi köklenmiş, hemen sudan çıkartıp ekimini gerçekleştirdim.
Sayın Sındırgılı ve Sayın İdris Şenol perlitte köklendirme konusunda biraz daha bilgi verebilir misiniz? Mesela perlitte köklendirme de perlit içerisine başka bir madde ilave edilecek mi? Perlitte köklendirmede perlit içine dikimden önce ve dikimden sonra perlit nasıl sulanmalıdır? Bu konularda bilgi verirseniz mutlu olurum. Zira sizden öğreneceğim bilgiler ışığında bende bu yöntemi denemek istiyorum.
Süha Şendoğan
28-11-2009, 15:34
On gün önce bahçeden seyrelttiğim dallar normal katkısız tekrar köklendiler perlite ihtiyaç kalmadı tabi hava şartları uygun gitmesi işi kolaylaştırdı.
sındırgılı
28-11-2009, 17:39
Elimde perlit olduğu için onda köklendirdim.Şimdi onları ufak saksılara şaşırtacağım.Köklenmeleri için özel bir uygulama yapmadım.5 litrelik pet su şisesini ikiye böldüm.perlite dalları diktim.Üzerini kesilen parçayla kapattım.Sprey sulama yaptım.Havalarda şansıma sıcak gitti,köklendiler.Asıl bundan sonrası önemli.Bahara kadar evde kalacaklar.Sonra yerlerine dikilecek.Eğer yaşatabilirsem.
Süha Şendoğan
12-12-2009, 13:20
Balkondan bahçeye aldığım Pepinolar çok hızla gelişip çiçeklendi ve nihayetinde resimlerde görülen meyvaları oluştu.
Büyük olanı koparıp tadına bakmak kaldı.
amatör hobici
12-12-2009, 16:12
Arkadaşlar bende köklü satın akdığım pepino fidesinde gövdeden çıkan 10-15 Cm kadar sürgünleri sıyırtma yöntemiyle koparıp toprağa ekiyorum hepsi tutuyor. Biraz suyu fazla seviyor gibi. Bence bitkinin gücüne gitmesin ama arsız bir bitki .:) öyle fazla özen istemiyor.
Fazla soğuktan hoşlammıyor.10 derecenin üstü yetiyor. Herkese Selamlar....
Benim pepinom ortasındaki dalı çok garip büyüyor idi bende onu koparıp yanına diktim. Bir de baktım ki tuttu. Ama pepinom çok dallanıp budaklandı. Bu bir sorun teşkil etmez dimi. Çünkü ben birinden tek dal aynı domates gibi yetiştirin dedi bana. Dallı olunca acaba meyvesi yerine yaprağına mı güç verir.
Ticaretinide yaptığım bol sulu kavuna benzer bu meyvenin, şeker hastalığına iyi geldiği söylenir satıcılar tarafından, bu meyve antalya kumlucada bolca yetişir , bende sizler gibi heveslendim , fidesinden aldım getirdim ,fidesi canlı kaldı büyümeye meyletti ama , meyve felan veremeden rahmetli oldu.
günebakan
12-12-2009, 17:06
Benim pepino kapalı balkonda olduğu halde yapraklarını birşeyler yiyor , ama ne olduğunu anlamadım.
Pepinonun saksısını içeri aldım, toprağına biraz kükürt ektim. İki gündür yaprakları sararmaya başladı! Dokununca dökülüyorlar, acaba neden?
Ortam değiştiği için mi?
Daha az güneş gördüğünden mi?
Kükürt koyduğumdan mı?
Bu durum da kuruma olasılığı var mı?
Bu bitki antalyada bile serada yetişiyor , gerisini varın siz hesab edin.
Benim pepino kapalı balkonda olduğu halde yapraklarını birşeyler yiyor , ama ne olduğunu anlamadım.
Yaprakları kontrol ederseniz büyük ihtimal tırtıl yaprak renginde oldugu için zor fark ediliyor.
günebakan
12-12-2009, 19:29
Olabilir sevgili Tamaşa tekrar kontrol edeyim teşekkürler:)
doğalbahçe
12-12-2009, 20:15
Bu bitki antalyada bile serada yetişiyor , gerisini varın siz hesab edin.
Sn. Şahin05,
Ama kış aylarında Antalya'da seralarda yetişmektedir, yazın ise marmara bölgesinde, kıyı karedenzide rahatlıkla yetiştirilebilmektedir, aşırı sıcaklarda ise çiçeklerin meyveye dönüşmemesi gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır.
doğalbahçe
12-12-2009, 20:21
Pepinonun saksısını içeri aldım, toprağına biraz kükürt ektim. İki gündür yaprakları sararmaya başladı! Dokununca dökülüyorlar, acaba neden?
Ortam değiştiği için mi?
Daha az güneş gördüğünden mi?
Kükürt koyduğumdan mı?
Bu durum da kuruma olasılığı var mı?
Kükürt uygulaması hakkında kısa bilgi vermek isterim.
Toprağa verilen kükürt mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Kükürdün ilk gübre ile birlikte verilmesinde bir sakınca yoktur. Toprağa verilen kükürt toprak sıcaklığına, topraktaki kükürt bakterisi miktarına ve toprak rutubetine bağlı olarak birkaç aylık bir zaman içerisinde toprağın pH değerinin azalmasına sebep olur. pH değeri istenilen seviyeye indirilmiş toprağa kaç sene sonra kükürt uygulaması yapılması gerektiği sulamada kullanılan sulama suyu kalite özelliklerine ve topraktaki biyolojik aktiviteye bağlıdır.
doğalbahçe
12-12-2009, 20:26
Pepinonun saksısını içeri aldım, toprağına biraz kükürt ektim. İki gündür yaprakları sararmaya başladı! Dokununca dökülüyorlar, acaba neden?
Ortam değiştiği için mi?
Daha az güneş gördüğünden mi?
Kükürt koyduğumdan mı?
Bu durum da kuruma olasılığı var mı?
Dış ortam sıcaklığı ile ev ortamı veya balkon ortam sıcaklıkları arasındaki fark aşırı derecede fark etmesi gerekmektedir pepinonun bu şekilde tepki verebilmesi için. Pepino aşırı sıcaklık isteyen bir bitki değildir, pepino çok nazlı bir bitkide değil, büyüdüğünü fark ettiğinizde yapmanız gereken kaliteli bir toprağa aktarmanız ve saksısını genişletmeniz yeterli olacaktır. İthal torfa diktiğim pepinolarım mükemmel bir şekilde geliştiler.
Samsunlu55
12-12-2009, 20:30
Benim pepinom ortasındaki dalı çok garip büyüyor idi bende onu koparıp yanına diktim. Bir de baktım ki tuttu. Ama pepinom çok dallanıp budaklandı. Bu bir sorun teşkil etmez dimi. Çünkü ben birinden tek dal aynı domates gibi yetiştirin dedi bana. Dallı olunca acaba meyvesi yerine yaprağına mı güç verir.
Kes kes çelik yap hiç tutmam demiyor. Budamaya (Çileye:) çok dayanıklı...
doğalbahçe
12-12-2009, 20:33
Benim pepinom ortasındaki dalı çok garip büyüyor idi bende onu koparıp yanına diktim. Bir de baktım ki tuttu. Ama pepinom çok dallanıp budaklandı. Bu bir sorun teşkil etmez dimi. Çünkü ben birinden tek dal aynı domates gibi yetiştirin dedi bana. Dallı olunca acaba meyvesi yerine yaprağına mı güç verir.
Pepinonuzu zaman zaman büyüme hızına göre dallarını budamak suretiyle terbiye etmeniz gerekecektir, yaprakları kalınlaşan ve yeni filizler vermeye başlayan yıpranmış yapraklarını elle toparlamanız gerekmektedir. Tek gövdeylede çoklu gövdeler ile büyütebilirsiniz. Tabi tek gövdeyle meyve daha zengin bir şekilde topraktan gerekli besinleri alır.
Sn. tamaşa,
Biraz sıcak ortamda pepino çeliklerinizin tutma ihtimali her zaman için vardır, hayır meyva tutumu ile saksı arasında bağlantı kurmak doğru olmaz ama şöyle demiş olsaydınız meyvalarım küçük bunun nedeni ne olabilir? O zaman saksınızın hacmi küçük olduğundan meyve kendisine yetecek düzeyde topraktan verim alıyor diyebilirdim, ayrıca pepinoyu saksıda yetiştiren değerli üyelerimize tavsiyem geniş, hacimli saksılarda yetiştirilen pepinoların boyutları gözle görülür derecede verim değişimleri gözlenmektedir. Meyveler üzerinde gelişim halindeyken rahatlıkla budama yapabilir, kalınlaşmış yaprakları koparabilirsiniz. Bu konuda tereddütünüz olmasın uzun süredir bende pepino yetiştiriyorum.
Sayın mtuncer54 anladığım kadarıyla pepino her mevsimde budabiliyor her mevsimde de meyve veriyor. Deneme amaçlı bende saksıda yetiştirmek istiyorum.
Teşekkür ederim, Sayın mtuncer54 ve Samsunlu55. Bu kışı atlatırsam bahara iyi olacaklar. Ben meyvelerden tohum da alıyorum, çimlenme başarılı olursa kışın fide koruma sorunu kalmaz. Ancak tohumdan çıkan yeni fideler aynı yıl meyve verir mi? Onu da deneyeceğiz.
doğalbahçe
12-12-2009, 21:28
Sayın mtuncer54 anladığım kadarıyla pepino her mevsimde budabiliyor her mevsimde de meyve veriyor. Deneme amaçlı bende saksıda yetiştirmek istiyorum.
Budama için tabi büyümenin olması veya gözlemlenmesi gerekmektedir.
Sakarya için yaz mevsiminde meyve tutumu daha kolaydır, kış mevsiminde ise bazı problemler ile karşılaşıldığı için yazın sonuna doğru meyve tutmuş fideler uygun ortamlarda (Seralar) yetiştirilebilmektedir. Yine dediğiniz üzere kışında yetişmiş oluyor. Saksıda pepino yetiştirmenizi tavsiye ederim.
doğalbahçe
12-12-2009, 21:31
Teşekkür ederim, Sayın mtuncer54 ve Samsunlu55. Bu kışı atlatırsam bahara iyi olacaklar. Ben meyvelerden tohum da alıyorum, çimlenme başarılı olursa kışın fide koruma sorunu kalmaz. Ancak tohumdan çıkan yeni fideler aynı yıl meyve verir mi? Onu da deneyeceğiz.
Bazısı tohumun biraz daha geç büyüdüğü söylüyorlar ben denemedim, çiçek açtığı sürece ve uygun sıcaklık değerlerine kavuştuğunda meyve vereceğini düşünüyorum. Aynı yıl meyve alabilirsiniz.
Benim pepinomun üzerinde çiçek oluşumu var neden acaba? Ama ucu kurudu düzgün ısıyı sağlasa idim çiçek açar mıydı?
kalambaklı
13-12-2009, 16:56
Benim pepinomun üzerinde çiçek oluşumu var neden acaba? Ama ucu kurudu düzgün ısıyı sağlasa idim çiçek açar mıydı?
Sayın isolet, havaların ılıman geçmesinden dolayı bitkilerde şaşırmış durumda!...
doğalbahçe
13-12-2009, 18:43
Benim pepinomun üzerinde çiçek oluşumu var neden acaba? Ama ucu kurudu düzgün ısıyı sağlasa idim çiçek açar mıydı?
Pepino belirli sıcaklığa kavuşunca çiçek açma eğilimine girmektedir ama sonunu getiremeden güçsüz kalarak düşmektedir. Gün içerisinde ve gece saatlerinde sabit bir ısı ile kontrol etmeniz gerekecektir.
siniroluyorum
13-12-2009, 19:07
Acaba pepino tohumlarını erken ekip zamanı gelince bahçeye geçirsem meyve verecek boyuta ulaşabilir mi biliyorsunuz kışları burada biraz sert geçiyor?
doğalbahçe
13-12-2009, 19:58
Acaba pepino tohumlarını erken ekip zamanı gelince bahçeye geçirsem meyve verecek boyuta ulaşabilir mi biliyorsunuz kışları burada biraz sert geçiyor?
Erken ektiğinizde toprağa geçireceğiniz zamana kadar dış mekana alana kadar korumanız gerekecektir. Mart ayı gibi ekmenizi önerebilirim. Şubat ayında pepinolardan aldığım çeliklerimden büyüyen fidelerimi nisan sonu gibi dış ortama aldım temmuz sonu - ağustos ayı civarında çok güzel ürünler elde ettim. 1 pepino yaklaşık 400-450gr bulmuştu.
Peki Sayın mtuncer54, şimdi fidesini veya çelik alıp evde saksıya diksek daha sonra söylediğiniz gibi Nisan ayında bahçeye alsak uygun olur mu?:eek
doğalbahçe
13-12-2009, 20:34
Peki Sayın mtuncer 54 şimdi fidesini veya çelik alıp evde saksıya diksek daha sonra söylediğiniz gibi Nisan ayında bahçeye alsak uygun olur mu?:eek:
Hava şartları kontrol edilerek, nisan sonu mayıs ayı başlarında Sakarya için dikim yapılabilir, geçtiğimiz ilk bahar havalar gayet güzel geçmişti, hava şartları göz önüne alınarak dikim yapabilirsiniz.
Sayın mtuncer54, İnşallah benim de resmini çekebileceğim pepinolarım olur. Sizi yorduk teşekkürler.:)
siniroluyorum
13-12-2009, 20:48
Ben zaten evin içerisinde çimlendirmeyi düşünüyordum ben edirne'de oturduğum için şubat ayına kadar dayanmayabilir bir senede çelik alınabilecek kalınlığa ulaşabilir mi acaba?
amatör hobici
13-12-2009, 21:05
Sn,siniroluyorum,
Pepino çok nazlı bir bitki değil, biraz sıcağı birazde suyu seviyor. Değil bir yıl 5-6 ayda çelik alacak sürgünler çıkar. Bunları 10-15 Cm olunca sıyırtma yöntemiyle kopartın ve ekin. Ben eylül ayında aldığım henüz 30 Cm.lik fidandan şu an 7 tane fide ürettim. Sende başarabilirsin.
Kolay gelsin. Selamlar...
doğalbahçe
13-12-2009, 21:25
Sayın mtuncer54, İnşallah benim de resmini çekebileceğim pepinolarım olur. Sizi yorduk teşekkürler.:)
İnşallah Sn.Selmaa, ne demek yorulmak, bilgi paylaştıkça çoğalır.
doğalbahçe
13-12-2009, 21:27
Ben zaten evin içerisinde çimlendirmeyi düşünüyordum ben edirne'de oturduğum için şubat ayına kadar dayanmayabilir bir senede çelik alınabilecek kalınlığa ulaşabilir mi acaba?
Tohumdan açıkçası yetiştirmedim, ama çimlendiği zaman kısa sürede büyüme gerçekleştirmektedir, 2-3 ay süre zarfında çelikler alabileceğiniz foruma ulaşacağını düşünüyorum.
Samsunlu55
13-12-2009, 21:33
Geçen hafta yaptığım 50 kadar çelikte suda kendiliğinden köklenmiş:) En yaşlı pepinom 2,5 yaşında, pepinoya sebze diyenlere duyrulur...
doğalbahçe
13-12-2009, 21:39
Geçen hafta yaptığım 50 kadar çelikte suda kendiliğinden çimlenmiş:) En yaşlı pepinom 2,5 yaşında, pepinoya sebze diyenlere duyrulur...
Evet koruyabildikten sonra ve toprağını tazeleyerek çok yıllık bitkiler şeklinde yetiştirebilirsiniz.
Süha Şendoğan
16-12-2009, 13:23
Geçen sene sevgili Lonicera'nın gönderdiği tohumlardan tutturma şansım olmamıştı bu sene meyvasının tadına baktığımız Pepinonun tohumlarını aldım baharda tekrar denemek istiyorum.
Bahçede şu anda bol miktar sürgün olduğu halde tohumdan denemek daha heyecan veriyor.Bu arada tadı da bayağı güzel olmuş tatsız birkavunu andırıyor.
Tohum işi çok zor. 20 tane pepino tohum işine girdim. 6 tanesi çimlendi onlarda zamanla çürüdü gitti. Ama çelikle ilginç bir şekilde çabucak kökleniyor. Çözemedim gitti bu bitkiyi :D
Sayın mtuncer54 şimdi pepino forumunu takip ettim, verdiğiniz bilgiler pepino yetiştirenler için önemli. Bilgilendirdiğiniz ve ilginiz için teşekkürler.
doğalbahçe
17-12-2009, 20:44
Sayın mtuncer54 şimdi pepino forumunu takip ettim, verdiğiniz bilgiler pepino yetiştirenler için önemli. Bilgilendirdiğiniz ve ilginiz için teşekkürler.
Rica ederim Sn. limoncu, deneyimlerimi değerli üyelerimizle paylaşmak bana mutluluk vermektedir.
Pepino çok arsız bir bitki dalını kırın suda bekletin anında çimleniyor.
Sergüzen
23-12-2009, 21:51
Benim dışarıda olan pepinolar soğuktan dondular. Donan kısımları budayıp kökleri bıraktım, bahara sürerler mi bilemem. Kapalı alanda olanlar (sera ve ev) gayet iyi.
Arkadaşlar, satın alma, arama, ücretsiz dağıtım, takas gibi konular forumun özel bölümünde yapılmaktadır. Yeni üye arkadaşlar kadar deneyimli arkadaşlar da burada yazışmaya başlamış...
Mesajları taşıdım. Lütfen bitki yetiştirme bilgilerinin yer alması gereken bu sayfaları koruyun..
Pepino arıyorum (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18545)
Merhaba 3 hafta önce seraya pepino fideleri diktim ve can suyu verdikten 3 gün sonra tekrar sulama yaptım ve o günde don oldu ve fidelerimin bazılarının yaprakları sanki sıcak su ile haslanmış gibi oldu ve dökülme yapıyor ziraatçi arkadaş yaprak gübresi önerdi golden mix satın alıp kullandım ama bi sonuç yok resimdede göreceginiz gibi kötü olan yaprakları yaktım her hangi bi zararı olmasın diger fidelere diye
sancaktarizmir
30-12-2009, 08:00
selamun aleyküm arkadaşlar bendeki pepino fidanlarını budadım ve çelik aldım
Çelikleri serada yetiştirmeyi düşünüyorum .Fakat kafama takılan birşey var yardımcı olursanız sevinirim.çeliklerin sağlıklı yetişmesi için seram nasıl olmalı .Güneş gören biyermi yoksa güneş görmeyen bir yermi olmalı lütfen yardımcı olursanız sevinirim
Süha Şendoğan
31-12-2009, 12:47
Sn.Sancaktar,
Pepino güneşi çok seviyor bu nedenle seranı sadece pepinoya ayıracaksan güneş gören bir yere yapmanın bence mantıklı olacaktır.
Az güneş gören balkonumda pek başarılı olmayan pepino gelişimi tamamen güneş gören bahçeye aktardığımda hızla gelişme gösterdi mevsim geç olmasına rağmen meyva bile verdi.
Daha kalitelisi yetiştirildi mi acaba...?
Arkadaşlar 800 adet diktiğim fidelerden 2 tonu geçkin ürün aldım. Meyvelerin ortalama 3 tanesi 1 kg. gelmektedir. çekmiş olduğum resimlerin bir kısmını geçte olsa yüklüyorum.:D
Fidan satışlarımız için sipariş alımlarımız 06.01.2010 tarihine kadar başlayacaktır. satış bölümünden takip edip ulaşabilirsiniz.
Sanırım hiç bahsedilmemiş. Pepino'da tozlaşma (döllenme - terimi tam bilmiyorum) nasıl gerçekleşir. İkinci bir bitkiye gerek duyulur mu? Ben tek bir fide yetiştirsem tozlaması nasıl olur? Meyve alamıyorum şikayetleri sanırım bununla ilgili.
Büyük bir teneke saksı pepino bugün beyaz sinek istilasına uğramış. Çöxümü ne oladir?
Limoncu, döllenme kendi kendine oluyor. istersen bir koltuk sürgünü alıp ikinci bir pepino bitkisi edinirsin. Böcek arı yoksa kağıt peçetenin ucuyla birez sürüver o döllenir.
Sergüzen
04-01-2010, 20:57
Neemazal veya arap sabunu çözeltisi.
zeytun70
06-01-2010, 15:47
Arkadaşlar aynıbitkiyi bana ağaç kavunu diye sattılar.Aldığım yere bir daha yolum düşerse bilgi alacağım.
Gölbaşı'nda 3 TL ye satılıyor, Gaziantep süpermarketlerinde 6 TL den satılıyor. Çoğunlukla bilinmediğinden pişirerek mi çiğ meyve olarak mı yeneceğini de bilen yok.
doğalbahçe
06-01-2010, 22:50
Bugün çektiğim fotoğrafta Pepinoya ait çiçeklenme bu aylarda alışıla gelmiş bir durum olmasa gerek. Bir çok fidemdede aynı durum söz konusu meyve tutumundada fotoğrafları ekleyeceğim.
NErde duruyorlar .Seramı bahçemi
doğalbahçe
07-01-2010, 08:22
NErde duruyorlar .Seramı bahçemi
Sn. Oğuzhan,
Şuan sera'da bulunmaktalar, gayet güzel bir şekilde hem büyümekteler, hemde bu şekilde bir çok fidede çiçeklenmeler mevcut.
Benim dışarıda olan pepinolar soğuktan dondular. Donan kısımları budayıp kökleri bıraktım, bahara sürerler mi bilemem. Kapalı alanda olanlar (sera ve ev) gayet iyi.
aynı sorun bendede vardı ve fideleri budadıktan sonra kendilerine gelmeye başladılar filiz çıkarttılar ALLAH 'tan bu aralar havalarda çk güzel gidiyor şu anda gelişimleri iyi umarım sizinkilerde düzelir
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.