PDA

View Full Version : Pepino

Sayfalar : 1 [2] 3 4

Süha Şendoğan
18-10-2008, 11:01
Yaprak dökmeleri mevsimsel olabilir bu soruya konusunda uzman olanlar cevap verebilir.
Bence budama yapmanın zamanı gelmiş kışa hazırlık yapmak lazım.Ben 15-20 gün önceden yaptım ufak fideler tekrar canlandı.Havalar da uygun gidiyor.

snoopy
18-10-2008, 11:44
Budamayı ne boyda yapmak gerekir? Yani toprak üstünde kaç cm kalmalı?

Orkun Kırcı
20-10-2008, 21:35
Sayın Snoopy birkaç hafta önce istanbul dan bir pepino fidesi aldım. Daha önce toprağın 3-4 cm üzerinde budanmış. Şu anda yanlardan üç adet sağlıklı filizi var.

Orkun Kırcı
25-10-2008, 18:34
Bayram tatilinde İstanbul dan aldığım pepino fidesi. Şu an Bayburtta soğuk olduğu için içeri aldım ama baharda hemen balkona alacam.

50858

tropikana
25-10-2008, 19:16
Merhaba,

Bir pepino fidesinden meyva alındıktan sonra o fide her sene aynı verimi vermez meyva olarak. Birinci yılında meyvalar büyük ve lezzetli olduğu gibi ikinci yılında bu o kadarda verimli olmayabiliyor. Sebebi ise fidenin ömrünü tamamlasıdır.İyi bir verim alabilmek için fidenin her yıl yenilenmesi gerekir buda yan dallardan çıkan yeni filizlerle olacaktır.

saygılar
Merhaba,
Yazın bir pepino fidesi almıştım, üzerinde meyvaları da vardı, olgunlaştılar, yedik. Şimdi yaprakları dökülmeye başladı. Herhangi bir hastalık veya böcek görünmüyor.
Bu mevsimde pepinonun yaprak dökmesi normal midir?
Budama yapmak gerekir mi?

kürşad
25-10-2008, 21:35
alttan yapraklar sararıp dökülüyorsa azot takviyesi yapmanız lazım. Kola şişelerinde yaz başında çıkan fideler 50 cm kadar oldu ve alttan yaprakları azot noksanlığından dolayı sararıp dökülmeye başladı. Azot bitki bünyesinde mobil bir elementtir. Yeni filizler sürebilmek için bitki alttaki eski yapraklardaki azotu çekerek üsttekli yaprak ve sürgünlerde kullanır. İyi bir bakımla ileriki yıllarda da verim almamanız için hiçbir neden yok.

Özhan
28-10-2008, 21:33
Ben bu pepinoyu kırmızı örümceklerden yetiştirmeyi beceremedim. Bu sitede ne ilaç tavsiye edildiyse yararı olmadı. Maalesef

Süha Şendoğan
29-10-2008, 09:14
Sevgili Özhan,
Bu sene balkonda uyguladığım ev yapımı ilaçlar (bilhassa tesbih ağacı tohumu ve karışımları) bende bayağı işe yaradı denemeni tavsiye ederim.Belki çok pis kokuyor ama beyaz sinek ve yaprak bitlerini uzaklaştırıyor.

yakutlu61
29-10-2008, 11:02
Arkadaşlar öncelikle hepininizin CUMHURİYET BAYRAMI kutlu olsun.
benım pepinolarda ne yazıkkı beyaz kucuk kelebekcıkler olustu ve ılacta fayda etmedı.bu konuda tecrubelı ve tavsıyelerde bulunabılecek arkadaslardan acil yardım beklıyorum.
şimdiden tesekkurler

yakutlu61
29-10-2008, 11:11
Bu arada aradıgım sorunun cevabını buldum ve sızlerlede paylasmak ıstedım umarım faydalı olur:
BEYAZ SİNEKLER

[Bemisia tabaci Genn., Trialeurodes vaporariorum (Westw.)(Hom.:Aleyrodidae)]

Boyları nadiren 2 mm'yi aşan ve erginleri ilk bakışta küçük kelebekleri andıran böceklerdir. Genellikle yetişkinleri 1 mm boyutlarında olup beyaz görünümlüdür. Yakından bakıldığında vücudunun açık sarı olduğu gözlenir. Ergin dişi ve erkek bireyler kanatlıdır. Kanatlarının üzeri beyaz mumsu tozlarla kaplıdır.

Gözle görülebilecek boyutta olan yumurtalarını yaprağın alt yüzeyine dik olarak bırakır. Yumurtaları kısa bir sap ile yaprağın alt epidermisine tutturulur. İlk bırakıldığında beyaz olan yumurtalar olgunlaştıkça kahverengi bir renk alır.
Yumurtadan yeni çıkan larvalar şeffaf beyazımsı sarı renkte, oval yapılı ve hareketlidir. Üç çift bacağı olup, soluk sarı bir renge sahiptir. Larvalar, kısa bir süre sonra kendini yaprağa sabitleştirir ve hareketsiz duruma geçer. 3 Larva dönemi bulunur, larvanın renginin koyulaştığı (koyu sarı) ve şişkinleştiği son dönem pupa dönemi olarak kabul edilir.

Zarar Şekli:
Beyazsinek erginleri gerek beslenme ve yumurta bırakma, gerekse dinlenme için yaprakların alt yüzeyini ve bitkilerin alt kısımlarını tercih ederler. Larva ve erginler bitki özsuyunu emerek yaprakta küçük lekeler halinde sararma meydana getirirler. Popülasyonun yoğun olduğu dönemlerde gelişme durabilir. Zararlı tarafından özsuyu emilen yerlerde yaprağın kendine özgü rengi kaybolur ve kuruma meydana gelir. Bitki zayıflar, meyve verimi azalır, zamanla kurur.

Ayrıca beslenme esnasında hem erginleri hem de larvaları tatlı ve yapışkan bir madde salgılarlar. Bu madde üzerinde fumajin mantarları gelişerek siyah bir tabaka oluşmasına neden olurlar. Bu salgı stomaları kapatarak bitkinin solunum ve fizyolojisini olumsuz etkiler, fotosentez düzeninin bozulmasına neden olur. Bu durumun uzun süreli olması bitki de ölümü getirir.

Beyazsinek erginleri bazı virüs hastalıklarının taşınmasında da önemli rol oynarlar.
MÜCADELESİ:

d) Kimyasal mücadele

Yaprak başına 1-2 ergin veya 5 taneden fazla larva görülmesi durumunda, ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama çalışmalarında ilacın yaprak alt yüzeyine ulaşmasına özen gösterilmelidir.

Öncelikli olarak tavsiye edilen ilaçlar:
Pymetrozine
Pyridaphenthion
Buprofezin
Acetamiprid
Amitraz

İkinci derecede tavsiye edilen ilaçlar:
Thiamethoxam
Formothion
Primiphos-methyl
İmidacloprid
Pyridaben

fellez
01-11-2008, 06:19
Yaz ortasında daldırdığım fideleri ana gövdeden geçen hafta ayırdım .Tutmuşlar. İki yeni fide daha elde etmiş oldum.Bu arada esas bitkim hala daha meyva vermeye devam ediyor.Benim bitkilerde örümcek sinek vs gibi zararlı olmadı. Yalnız yana doğru hızla genişliyor. Heralde yanlardan çıkan sürgünleri budamak gerek diye düşünüyorum.

Süha Şendoğan
01-11-2008, 07:49
Sevgili Fellez,
İzmirin iklim şartları bence pepinoya çok uygun kışları çok soğuk olmadığından sanırım saksılarını örtülemek kaydıyla balkonda tutabilirsin.Sn.Lonicera bu konuda uzman önceki yazılarında pepinoları kış şartlarında nasıl muhafaza edeceğinin bilgilerini vermişti.Sürgünleri fazla soğukta tutma bence **** soğuk akşamları saksıların üstüne naylon gibi korunak yap bende o şekilde balkonda tutuyorum.

fellez
01-11-2008, 11:40
Asıl gövde bahçede ama onu nasıl koruyabilirim sizce onu da naylona sarmalı mıyım?

Süha Şendoğan
01-11-2008, 12:46
Bahçedeki pepinolar hakkında bu konuda uzman tropiksera veya pepino61'den gerekli bilgileri alabilirsiniz.Size yol göstereceklerinden eminim.

Orkun Kırcı
01-11-2008, 15:11
Bayburtt ta olduğum için kışın mutlaka içeri almam gerekir malum eksilerde yaşıyoruz kışın. Acaba pepinomu ne zaman tekrar dışarı çıkarmalıyım.

polatuz
01-11-2008, 15:17
Pepinonun yapraklarını mühendis tırtılı sarmıştı. İlaçlama ile kurtuldum ama bu sefer de yapraklarında aşağıda görüldüğü gibi bozulmalar başladı. Acaba bu ne tür bir hastalıktır.

Orkun Kırcı
02-11-2008, 11:21
Çeliğimi torfa değil de doğrudan gübreli bahçe toprağına diktim. Köklenir mi acaba yoksa hemen çıkarıp torfa mı alayım. Ne dersiniz.

fellez
02-11-2008, 15:16
PEPİNO FİDESİNİ BENDE almak istiyorum nereden alabilirim

Ben çiçek satan seralardan almıştım. Bursada bu olanağınızın olduğunu düşünüyorum ama eğer temin edemezseniz benim daldırdıklarım tuttu gibi tuttuğu kesinleşince paylaşırım sizinle de .

zooteknist
02-11-2008, 19:21
Bendeki pepino hiç meyve tutmadı. Çiçeklerini döktü.

Balıkcı
02-11-2008, 21:34
Bendeki pepino hiç meyve tutmadı. Çiçeklerini döktü.

Evdeyse öyle oluyor:(, açık hava istiyor.

Süha Şendoğan
03-11-2008, 13:07
PEPİNO FİDESİNİ BENDE almak istiyorum nereden alabilirim

Bursa Cumalıkızıkta Mehmet Emin pepino yetiştiricisi Selahattin hocanın selamını söylerseniz size gereken yardımı yapar.Tel.0539/6535452

adem_09
04-11-2008, 22:43
arkadaşlar gereken yardımı bende yapabilirim işterseniz bende yardım edebilrim sayın yolcatılı özel den mesaj atabilirsiniz

Orkun Kırcı
04-11-2008, 22:55
Şu Bayburttan bir kurtulaydım. Hele ki sıcak bir yerlere atanırsam pepinolar ile ilgilenmek istiyorum. O zaman yardımını alırım sayın Hemşerim Adem09..

Süha Şendoğan
05-11-2008, 09:24
Sn.Orkunkırcı çeliği bence önceden torfa alsaydın köklendikten sonra toprağa almak daha mantıklı ama şu anda çıkarmak istemezsen bence toprakta denemeğe değer en kötü şartla baharda tekrar çelikten denersin.

Orkun Kırcı
05-11-2008, 15:36
Teşekkürler sayın Turco. Şu anda işler pek iç açıcı değil akşama torfa almayı düşünüyorum. Bakalım ne olacak.

susam
05-11-2008, 16:10
Arkadaşlar. Benim bildiğim kadarıyla pepino üretimi meyve sonrasında derin budama yapıldıktan sonra elde edilen çeliklerle yapılır. Torftan ziyade bahçe toprağını seviyor. En azından bendekiler öyle. Aslında tutturulması da kolay. Eğer çeliklerinizi tutturmakta sorun yaşıyorsanız benim hemen hemen her türlü bitkide denediğim bir yöntem var. Onu deneyebilirsiniz. Çeliğin dikilecek olan kısmına bir tane buğday tanesi sokuyorum. Bu arpa, yulaf gibi çabuk köklenen her hangi bir tahıl grubu tane olabilir. İşe yarıyor. Tavsiye ederim. Şu anda pepino meyve zamanı olduğu için tutması zor olur. Meyve zamanı geçince en azından yarı yarıya budayıp elde ettiğiniz çeliklerle tekrar deneyin.

susam
06-11-2008, 09:37
Bu benim bahçe toprağına dikili saksıda yetişen pepinom. Üstündeki meyvelerin olgunlaşmasını heyecanla bekliyorum.

Süha Şendoğan
06-11-2008, 11:38
Sevgili Susam daha güzel bir yol önermiş denemekte fayda var.
Bahçe toprağı konusunda haklısın benimde Cumalıkızıkta üreticide gördüğüm tüm pepinolar bahçe toprağı karışımı.

nihatdurgut03
06-11-2008, 13:27
52051

52052

52053

52054

susam
07-11-2008, 08:19
Nihat Bey. Ne kadar güzel meyveler bunlar. İnsanın maşallah diyesi geliyor. Ben en çok tadını merak ediyorum. Kavunu andırdığı söyleniyor ama tecrübe etmek başka olacak.

Süha Şendoğan
07-11-2008, 09:28
Sevgili Susam,
Senin pepinonun meyvalarıda tadılacak kıvama gelmiş ama koparmağa kıyamıyorsan sende haklısın ilk veren meyvaları bende koparmağa pek kıyamıyorum.

Asiye
07-11-2008, 10:20
Acaba, Ankarada yetiştirebilirmiyim.

Olursa ben fidelerden rica edeceğim.Sanırım bu konuda daha sonra bilgi vereceksiniz.

susam
07-11-2008, 12:06
Sevgili Susam,
Senin pepinonun meyvalarıda tadılacak kıvama gelmiş ama koparmağa kıyamıyorsan sende haklısın ilk veren meyvaları bende koparmağa pek kıyamıyorum.

Sayın Turco. Fidanı aldığım kişi meyvelerin henüz olgunlaşmadığını söylemişti. Şu anda yeşil domates sertliğindeler. Zamanla yumuşarlar diye bekliyorum. Bu haldeyken mi yeniyor :D?

Süha Şendoğan
07-11-2008, 13:26
Benim pepinolar busene meyvaya durmadıklarından tatma imkanım olmadı ama seninkinin fotografına göre yeterli olgunluğa ulaşmış.
İstersen biraz daha bekle belki tadı değişir.

susam
07-11-2008, 19:04
Bak şimdi. İçime kurt düştü. Olgunlaşmış dediniz ya, ben daha dayanabilirmiyim. Hiç olmazsa bir tanesinin tadına bir bakayım. Yarına neye benzediğini yazarım.

sınıf
07-11-2008, 22:30
Merhaba,
ben de hobi olarak bir yıldır pepino yetiştiriyorum.İki saksı ile başladım.Kışın korudum.Baharda çoğaltmaya başladım. Üç yüz kadar olmuştu.Birazını sattım,arkadaşlarıma verdim. Meyvelerini de yedik.Bahçede olan pepinolar havanın serinlemesiyle meyve vermeye başladı.Şu anda limon kadar meyveler var.

sınıf
07-11-2008, 22:39
Resimleri göndermeye çalışıyorum umarım başarırım

sınıf
07-11-2008, 22:43
Bu meyveler yazın olgunlaştı.Tatları da çok güzeldi.

Süha Şendoğan
08-11-2008, 07:47
Pepinoseverler çoğalmağa başladı bu güzel bir haber.
Demekki baharda değiş tokuş yapacak çok üye olacak.Bende de şu anda çelikle çoğaltılmış yirmi civarı kök var ama son durumda ne haldeler bilemiyorum yarın kontrol etme imkanım olacak.

Oğuzhan
08-11-2008, 09:08
Birde ben meyve alabilsem.Henüz bir hareket yok.Çiçek oluşumu yok .

ismailkaymaz
08-11-2008, 10:19
Temmuz ayı ortalarında diktiğim fideler küçükte olsalar meyve verdiler. Fideleri aldığımda meyvesinden de almıştım. Kendi ürettiğimdenmidir bilmem ama tatları aldığım meyvelerden daha güzel, kavun ananas karışımı güzl bir tadı ve aromatik kokusu bir harika. Fakat şu kırmızı örümcek ve mozaik virüsü yaprakları mahvetti. Şimdi b5a sıvı gübresini uyguluyorum. Yeni çıkan yapraklar daha düzgün görünüyorlar. Bu sene havalar çok soğuk olmazsa ısıtma sistemimde yeterli gelecek, kışın meyve verimi nasıl onu görmüş olacağım.

susam
08-11-2008, 10:43
Arkadaşlar. Pepinonun tadına bakma konusunda siftah yaptım. Doğru zamandamı yemiş bulundum bilmiyorum ama bildiğimiz kelek tadı vardı. Açıkçası benim çok hoşuma gitti. Hatta uyumuş olan çocuklarıma da uyku arasında zorla tattırdım :D. Sizin anlayacağınız ailecek sevdik biz bu pepinoyu.

Orkun Kırcı
08-11-2008, 11:46
Pepinomun alt yaprakları sararıp kuruyordu sabah bi baktım sararan yaprağın arkasında minicik davetsiz misafirler acaba bunlar yaprak biti denen şey mi? Sabunlu suyla banyo yaptırdım inşallah yanlış bişey yapmamışımdır.

Süha Şendoğan
08-11-2008, 12:20
Sn.Susam tadı beğenmiş demekki kelek tadı bile güzel.
Sn.Orkunkırcı yaprak bitleri için arap sabunlu püskürtme yapabilirsin **** tek tek ayıklayacaksın başka çare yok.

Orkun Kırcı
08-11-2008, 12:38
Zaten pepinom daha küçük bir fide tek tek ayıklamak çok kolay olacak teşekkür ederim.

susam
08-11-2008, 13:29
Güzel olmazmı turco. İnsanın kendisinin yetiştirdiğinin tadı bir başka oluyor. Gerçi bana üstünde meyveleri var olduğu halde hediye edildi. Ama olsun. Sonuçta benim balkonumda duruyor ya... Asıl güzel olan bu. :dilli:

adem_09
08-11-2008, 17:03
syn sınıf pepinolarınız çok güzel benim pepinolarımda meyveleri oldu
Aydının neresinde oturuyorsunuz bende Aydınlıyım belki görüşme imkanımız olur
ben ticaret maksadıyla ugrasıyorum fidan satıyorum tanısmak işterim sizinle

sınıf
09-11-2008, 20:49
Bugün çekmiş olduğum fotoğrafları da eklemek istiyorum:

sınıf
09-11-2008, 21:00
pepino

Kudret
09-11-2008, 21:26
Eylül ayından bu yana, havaların serinlemesiyle benim pepinolarım da bol bol çiçek ve meyve vermeye başladı. Ancak şunu da belirteyim, benim damak tadıma pek uymuyor. Şekerli patlıcan gibi geliyor bana.:p

52412
52413

Süha Şendoğan
10-11-2008, 09:52
Pepinocular meyvalı resimler basmış demekki meyva alamayan bir tek ben kaldım.Bende hevesimi seneye alırım.

susam
10-11-2008, 11:19
Kudret Bey. Çok hassas bir damak tadınız var. Maşallah diyelim. Zira pepino esasen patlıcangiller familyasına giriyor. Siz yinede yemeye çalışın. Gerçekten faydaları saymakla bitmez.

susam
10-11-2008, 11:22
syn sınıf pepinolarınız çok güzel benim pepinolarımda meyveleri oldu
Aydının neresinde oturuyorsunuz bende Aydınlıyım belki görüşme imkanımız olur
ben ticaret maksadıyla ugrasıyorum fidan satıyorum tanısmak işterim sizinle

Adem Bey. Pepino fidanıda satıyormusunuz? Satıyorsanız fiyatları hakkında bilgi verebilirmisiniz? Denizli'deki akrabalarıma pepino yetiştirmeleri konusunu açtığımda çok ilgilendiler. Özellikle annemin mücadele ettiği hastalıkta yardımcı olacağını düşünüyorum. O yüzden çok önemli. Bildirirseniz sevinirim.

adem_09
10-11-2008, 14:58
Adem Bey. Pepino fidanıda satıyormusunuz? Satıyorsanız fiyatları hakkında bilgi verebilirmisiniz? Denizli'deki akrabalarıma pepino yetiştirmeleri konusunu açtığımda çok ilgilendiler. Özellikle annemin mücadele ettiği hastalıkta yardımcı olacağını düşünüyorum. O yüzden çok önemli. Bildirirseniz sevinirim.

evet satıyorum fidanların resimlerini yüklüyorum ikinci resim baharda satacağım fidanlarım

adem_09
10-11-2008, 15:15
pepinolarımın resimlerinden bir bölümünü yüklüyorum

Kudret
10-11-2008, 16:26
Kudret Bey. Çok hassas bir damak tadınız var. Maşallah diyelim. Zira pepino esasen patlıcangiller familyasına giriyor. Siz yinede yemeye çalışın. Gerçekten faydaları saymakla bitmez.

Patlıcangillere girdiğini bildiğimden bana öyle geliyor olabilir. Yoksa damak tadım pek hassas değildir.:o Faydalı ise yemeye çalışmaya devam edeyim.:)

susam
10-11-2008, 17:19
Sayın Kudret. Faydası saymakla tükenmiyor. Yiyin tabi. Herkes yemeli.

sercan1969
10-11-2008, 19:48
1. Kolestrol ve şekeri düşürür.
2.Kalsiyum deposudur.Kemiklerin gelişimine büyük katkısı vardır.
3.Kemik erimesine karşı çok etkilidir
4.Eklem romatizmasında büyük yararları görülmüştür.
5.Hemofili rahatsızlığına iyi gelir
6.Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudun direncini arttırır.
7.Bol miktarda A,C ve B vitaminlerini içerir.
8.Kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır.
9.Dalak yetmezliğine karşı iyi gelir.
10.Şeker hastalıların ve kiloluların rahatlıkla yiyebileceği bir meyvedir.

sercan1969
10-11-2008, 19:52
Fidelerin tanesini kaç liradan vermeyi düşünüyorsunuz?

Süha Şendoğan
11-11-2008, 08:25
Sevgili Adem,
Pepinoların gerçekten çok güzel baharda sana sipariş verecek birkaç arkadaşa adını verdim seninle temasa geçecekler.

adem_09
11-11-2008, 11:54
Sevgili Adem,
Pepinoların gerçekten çok güzel baharda sana sipariş verecek birkaç arkadaşa adını verdim seninle temasa geçecekler.

teşekkür ederim syn turco
pepinonun en önemli noktası güneş görmesi bıdamasını yapmak birde hava sıcaklığı çok önemli bunlardan sadece ikisi bizim elimizde bıdaması ve güneş görmesini ayarlaya biliriz sadece kışın sıcaklığını ayarlayabiliriz herkese bol ürünler

fellez
11-11-2008, 22:49
teşekkür ederim syn turco
pepinonun en önemli noktası güneş görmesi bıdamasını yapmak birde hava sıcaklığı çok önemli bunlardan sadece ikisi bizim elimizde bıdaması ve güneş görmesini ayarlaya biliriz sadece kışın sıcaklığını ayarlayabiliriz herkese bol ürünler

iyi akşamlar budaması konusunda biraz bilgi verebilir misiniz? şimdiden teşekkürler. bir de kışın dondan korumak için ne yapmalıyız?

adem_09
12-11-2008, 08:35
pepinoyu ana gövde olarak en fazla üç dal bırakacaksınız yanlardan çıkan filizlerini kıracaksınız büyütmeyeceksiniz büyütünce pepinonun dal oranı yüksek olunca çiçekler tutmuyor benim gözlemlerim bu bıdamasını yapınca çiçekleri kuvvet fazla gidiyor çiçeklerinde çok fark oluyor çiçeklerinin boyları büyüyor canlı oluyorlar
denemesinide yaptım benim gözlemlerim

Süha Şendoğan
12-11-2008, 08:39
Pepinonun yan dallarının fazla gelişmemesi için devamlı budama işinin yapılmasını Bursa'lı üreticilerde tavsiye ediyor.

AgacSevdalisi
13-11-2008, 08:02
selam arkadaşlar ben bu siteyi yeni keşfettim.bunada çok memnun oldum ben bahçe ve saksı bitkileri yetiştirmeye meraklı bir insanım.elimden geldiği kadarıyla yapıyorum.pepino ile ilgili yazıları okudum çok ilgimi çekti.ben yozgatın çandır ilçesinde yaşıyorum.yani burası karasal bir iklim kışları çok sert geçer.öncelikle evde saksıda yetiştirmek istiyorum.ilk denememde bana çelik veya tohum gönderebilecek arkadaşlar varsa beni çok mutlu ederler.bu mevsimde çelikten çoğaltma yapılabilirmi?herkese saygılar sevgiler

sercan1969
13-11-2008, 09:34
Pepinonun budamasını tek gövde olacak şekilde yapsak nasıl olur acaba?
3 gövde zor olmaz mı? Ana gövde üzerinde oluşan meyveler bence yeterli olur.Üç gövdeyi ayakta tutmak gerek sırıkla gerekse iple bence çok zor...Sırık domates gibi tek gövde ve onun üzerinde oluşan meyveler daha iri ve sağlıklı olur bence...

adem_09
13-11-2008, 11:17
tek gövde yapsanızda olur ****** o zaman daha iyi olur genelde 3 dal olarak yapıldıgından öyle söyledim sırığa zor olurda sera içinde veya açık arazide ipi ağdılırsa bakımı kolay oluyor

Süha Şendoğan
13-11-2008, 14:03
Yalova pazarında (iskelenin karşısındaki) her hafta üzeri meyvalı pepinolar satılıyor arayıpta bulamayanlara tavsiye ederim.

AgacSevdalisi
13-11-2008, 14:09
ben yozgatta olduğum için burada o tür tropik meyveleri bulmak çok zor ben baharın yozgat-kayseri bölgesinde yetişmeyi deneyeceğim nasıl bir sonuç alacağımı bilmiyorum ama başarırsam bu bölgedede seri üretim yapılabilir.onun için tohuma ihtiyacım var ama hiçbir yerden bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.

Süha Şendoğan
13-11-2008, 14:19
Bakın bende birkaç tohum var ama Bursa'da, şu anda bir müddetten beri Yalova'dayım sizin bu isteğinizi ancak bir ay sonra yerine getirebilirim.Sabırlı iseniz bir ay sonra benle temasa geçin lütfen.

adem_09
13-11-2008, 15:21
ben yozgatta olduğum için burada o tür tropik meyveleri bulmak çok zor ben baharın yozgat-kayseri bölgesinde yetişmeyi deneyeceğim nasıl bir sonuç alacağımı bilmiyorum ama başarırsam bu bölgedede seri üretim yapılabilir.onun için tohuma ihtiyacım var ama hiçbir yerden bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.

syn agacsevdalısı
pepinoyu tohumdan üretmek zormuş benden size tavsiyem hazır fidan alın biraz masraflı olur ama zamandan kazanırsınız tohum çıkma ihtimali düşük oluyormuş çıktığını kabul ederim ne kadar zaman büyecek bunlar hep sorun ama fidan olursa en geç 2 haftada kendini toparlar ondan sonra büyümeyi baslar
yinede siz bilirsiniz

AgacSevdalisi
13-11-2008, 15:48
Turco ve adem kardeşler ilginizden dolayı teşekkür ederim sercan1969 arkadaşım fide gönderebileceği söyledi.bekliyorum.şayet gelmezse turco kardeşimle temasa geçerim.

Süha Şendoğan
14-11-2008, 11:11
Baharda fide bulmak çok kolay olur şu anda acil ihtiyacın olursa Adem 09 sana yardımcı olur.Kendi yetiştirdiği Pepinolar çok sağlıklı.

Orkun Kırcı
14-11-2008, 11:50
Geçende çelik alıp dikmiştim ve kurumuştu. Bende alıp suda bekleyen söğütlerimin yanına bırakmıştım. Bu sabah bir de ne göreyim. O kupkuru çeliğim yanlardan kök yapmaya başlamış.Biraz daha gelişince hemen dikecem :))

adem_09
14-11-2008, 15:42
Geçende çelik alıp dikmiştim ve kurumuştu. Bende alıp suda bekleyen söğütlerimin yanına bırakmıştım. Bu sabah bir de ne göreyim. O kupkuru çeliğim yanlardan kök yapmaya başlamış.Biraz daha gelişince hemen dikecem :))

suda pepinonun dallarını köklendirmek için konunca erime yapıyor sizinki erime yapmamış köklenmiş sizin adınıza sevindim insanın emeği bosuna gidince kötü oluyor

serdar1
14-11-2008, 16:15
pepino fidesini takasla değişecek olan varsa elimde bektaşi üzümü fidesi ve gelibolu(Kartopu) cekirdekleri mevcuttur

Süha Şendoğan
15-11-2008, 10:06
Benimde suda köklendirdiğim çelikler direkt toprağa daldırdıklarımdan daha sağlıklı oldular bence direkt toprağa gömmeden önce bir müddet eriyikli suda bekletmek daha mantıklı.

adem_09
15-11-2008, 10:13
Benimde suda köklendirdiğim çelikler direkt toprağa daldırdıklarımdan daha sağlıklı oldular bence direkt toprağa gömmeden önce bir müddet eriyikli suda bekletmek daha mantıklı.

turco suda bekletmenin randımanı iyimi ben denedim ama iyi sonuç alamadım amaben çürümüş gübre ve toprak karışımı yapıp öyle dikiyorum

Süha Şendoğan
15-11-2008, 10:22
Sevgili Adem,
Domates eriğinde beklettiğim çelikler hem çok iyi köklendi hemde direkt toprağa daldırdıklarımdan (çoğu tutmadı) daha kuvvetli oldular sanada tavsiye ederim.

adem_09
15-11-2008, 10:57
Sevgili Adem,
Domates eriğinde beklettiğim çelikler hem çok iyi köklendi hemde direkt toprağa daldırdıklarımdan (çoğu tutmadı) daha kuvvetli oldular sanada tavsiye ederim.

Domates eriğinde nasıl bişeyden bahsettiğini anlamadım
bahsettiğin ne oluyor

Süha Şendoğan
15-11-2008, 12:03
Kudret beyin hazırladığı Topraksız tarımda uygulanan eriyik.

sercan1969
17-11-2008, 08:51
Ben pepino çeliklerini köklendirmek için perlit kullanıyorum ve çok memnunum.Perlit çok sağlıklı ve temiz bir köklendirme ortamı.

kuzen38
17-11-2008, 09:18
benim pepino çeliklerim genelde hep tutuyor. agustos sonunda yaptıgım bir çelik ekim ayında çiçeklendi. şu an meyva tuttu çiçeklerden biri. hatta limon büyüklüfüne bile ulaştı. yemek icin sabırsızlanıyorum :D

adem_09
17-11-2008, 09:49
benim pepino çeliklerim genelde hep tutuyor. agustos sonunda yaptıgım bir çelik ekim ayında çiçeklendi. şu an meyva tuttu çiçeklerden biri. hatta limon büyüklüfüne bile ulaştı. yemek icin sabırsızlanıyorum :D

syn kuzen38 gördüğüm kadarıyla pepinonu budama yapmamışsın budamasını yaparsan meyvesi büyük olur birde çiçeklerin meyveye dönme oranı yüksek olur

sercan1969
17-11-2008, 12:43
Pepino kadar budamaya bu kadar çok ihtiyaç gösteren bir başka bitki tanımıyorum.Ana gövde üzerinde oluşan yan sürgünleri( Koltuk sürgünleri) aldıktan bir süre sonra aynı yerden tekrar sürgün oluşturabiliyor.Bu yuzden pepinoda budama olayı nerdeyse sezon sonuna kadar devam edebiliyor.Budama yapmazsanız neredeyse hiç meyve alamıyorsunuz.Alsanız bile bu meyveler kalitesiz ve küçük oluyor.

Süha Şendoğan
18-11-2008, 07:50
Sercan doğru söylüyorsun budama yapmadan meyva alma olasılığı yok benimde busene alamama nedeni budamayı geç yapmam oldu.

serdar1
18-11-2008, 08:48
nihayet pepino fidelerine ulaşabildim mahon67 ile bektaşi üzümü takası sonucunda 2 adet oldukca gelişmiş pepinoyu saksıya diktim

adem_09
18-11-2008, 08:50
pepinonun budamasının zamanı yok her zaman budaması oluyor
her çıkan sürgünleri kırmak sart kırmayınca hiç meyve alamıyor diyecek kadar meyve tutumu oluyor

sercan1969
18-11-2008, 11:05
Pepinoyu internette araştırdığımda çoğu 3 gövde üzerinden budama yapılmasını söylüyor.3 gövdeli bir pepino arazi şartlarında nasıl olur merak ediyorum.Sırığa alsak 3 sırık birden mi kullanacağız?

adem_09
18-11-2008, 11:12
Pepinoyu internette araştırdığımda çoğu 3 gövde üzerinden budama yapılmasını söylüyor.3 gövdeli bir pepino arazi şartlarında nasıl olur merak ediyorum.Sırığa alsak 3 sırık birden mi kullanacağız?

evet 3 tane sırık kulanacaksınız her bir dal tek sırığa baglanacak şekil ayarlanacak sırıkların topraga giren kısımları hepsi bir yerde üst kısımlarıda birbirlerinden ayrı olacak şekilde ayarlanacak

sercan1969
20-11-2008, 16:21
Tohumdan pepino yetiştiren var mı aramızda çok merak ediyorum?

Lonicera
20-11-2008, 16:29
Sn sercan1969, bu yıl üretmiş olduğum pepinoların içinden, bir kaç tane tohum alıp kuruttum.Seneye sezonu geldiğinde, tohumdan da denemeye niyetliyim kısmet olursa.

sercan1969
20-11-2008, 20:29
Sn lonicera çok şanslısınız.Ben yaklaşık 20 adet meyve yedim hiçbirinden tohum çıkmadı.

Lonicera
20-11-2008, 20:50
Gerçekten mi?Benimkilerin hepsinde mevcuttu.Çok küçük olduğu için gözden kaçırmış olmayasınız sakın.Ya da olgunlaşmadan yediyseniz, tohumlar meyve iç rengine çok yakın renkte olduğu için farkedememiş olabilirsiniz.İyice olgunlaştığı zaman kahverengi bir renk alıyorlar.Her bir meyve en az 10-15 adet tohum oluyor.Kiminde daha da fazla.

Orkun Kırcı
20-11-2008, 20:55
Yaşasın fidemde tomurcuklar çıkmaya başlamış. :) ama sürekli içeride olacak mslum Bayburt kışı. Sanırım meyve tutmaz:(

Süha Şendoğan
21-11-2008, 08:25
Sevgili Lonicera'nın gönderdiği tohumlarla bende bu sene tohumdan deneyeceğim.

sercan1969
21-11-2008, 15:16
Sevgili lonicera geçen yıl yetiştirdiğim bir meyveden tohum almıştım.Tohumun yapısını çok iyi biliyorum.Bu yıl yetiştirdiğim meyvelerin hiç birinde tohum yok....

Süha Şendoğan
22-11-2008, 07:55
Tohumsuz meyva olurmu ?

sercan1969
22-11-2008, 10:09
Sevgili turco evet tohumsuz meyve olur.Bazı meyveler parthenokarpi gösterir.Sen şimdi parthenokarpi ne diyceksin.Döllenmeden meyva oluşturabilme özelliği...Pepino da bu meyvelerden olduğu için içinden çekirdek çıkma olasılığı çok düşüktür.Çıksa bile döllenmemiş içi boş çekirdeklerdir.İşte bu yuzden pepino genelde çelikle üretimi yapılan bitkilerden biridir.

sercan1969
22-11-2008, 10:55
Ülkemizde yeni bir meyve PEPİNO

Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün, kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelikle yapılmaktadır. Doku kültürü teknikleri ile çoğaltılması oldukça kolaydır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara veya naylon torbalara dikilir. Köklendirme ortamı 15 oC' nin altında olmamalıdır. 18-23 oC sıcaklık ve %80-90 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir.

Pepino meyvesi kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comeraya'dır. Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşididir.

tropik
22-11-2008, 19:12
meraba bn siteye yeni üye oldum 12 yaşındayım her bu pepino her çiçekçide olurmu

sercan1969
22-11-2008, 19:21
sevgili talat...Pepino kavun aromalı çok yararlı bir meyve...Çiçekçilerde bu tip bitkiler zannedersem satılmaz...

sercan1969
23-11-2008, 09:18
Ağacsevdalısı arkadaşımızın bugünlerde sesi soluğu çıkmıyor???

AgacSevdalisi
24-11-2008, 08:51
merhaba arkadaşlar nasılsınız?kusura bakmayın sercan1969 bu günlerde işlker yoğun olduğu için siteye giremedim.sayın sercan1969 saolsun bana pepino fidesi gönderdi.dikeli 4 gün oldu ama yaprakları tamamen kurudu sebebini bilmiyorum.neden olabilir acaba sercan1969?

Süha Şendoğan
24-11-2008, 08:54
Sn.Ağaçsevdalısı,
Keşke hemen fideyi dikmeseydin bir müddet suda bekletip köklendirseydin.

sercan1969
24-11-2008, 09:06
Sevgili Turco gönderdiğim fideler zaten perlit içerisinde köklenmişti.Ama şanssızlık tam 4 gün kargoda torba içinde kaldı.Tam emin değilim ama yetersiz oksijen köklerine zarar vermiş olabilir.Kargo genelde 24 saatte varıyor ama nedense bu sefer bir aksilik olmuş ctesi teslim ettim arkadaşın eline çarşamba geçti...

AgacSevdalisi
24-11-2008, 12:07
sayın sercan1969 kökler gayet sağlıklı görünüyordu.yapraklarad canlı duruyordu ama sanki hafiften soğuk almış gibi renginde bir değişiklik vardı.belkide kargoda uzun beklemesinden dolayıdır ama sağlık olsun.şayet tutmazsa baharın yeniden dikerim inşallah.

AgacSevdalisi
24-11-2008, 12:08
ayrıca birisinin köküne bakmak için hafiften çektim kök tutmuş toprağı.acaba sonradan kökten **** gövdeden filiz verirmi?

sercan1969
24-11-2008, 20:43
Pepino çok arsız bir bitkidir.Kökleri tuttuysa yaşama şansı herzaman var.Ama bitkilerle çok fazla oynamamak lazım, tutmuş mu tutmamış mı diyerek ikider bir kökleri oynatırsak,Tutacağı varsa bile tutmaz sonra:)

Süha Şendoğan
25-11-2008, 08:02
Sercan doğru söylüyor sık sık toprağı karıştırıp kökle oynamak yarar yerine bitkiye zarar veriyor aynı hataya bende acemilikte çok düştüm şimdi işi normal seyrine bırakıyorum.
Ayrıca ümit kesilen bir bitkide baharda çoğu defa yeni filizler fışkırıyor.

sercan1969
25-11-2008, 16:43
Nihayet en iri meyvelerden birini bugün kestiğimde içinde 20 kadar tohum gördüm.Bunları bahara kadar saklayıp ekeceğim. Tohumdan pepino hiç denememiştim bakalım netice ne olacak...

Süha Şendoğan
26-11-2008, 16:57
Bende sevgili Lonicera'nın bana gönderdiği tohumla deneyeceğim.

Lonicera
26-11-2008, 18:41
Eh artık ben de denemezsem olmaz hani:p.Gerçi yaklaşık 12-13 fidem var ve sürekli buduyorum.Toprak üstünden 15 cm. kesiyorum ama acayip arsız bir bitki.Her tarafından taze filiz fışkırıyor.Ama tohum başka tabi.Ayrı bir heyecan veriyor insana.Tohumdan pek önerilmese de denemekte fayda var.En azından gelişimini merak ediyorum.Bitki gelişim hızı,meyve tutum miktarı,kalitesi,büyüklüğü vb.Her ne kadar tadı hoşuma gitmemiş de olsa, eşe dosta ikram için yetiştirmeye devam edeceğim.Bu arada reçelini de yaptık ama durum değişmedi.Reçel yapacak arkadaşlara nacizane tavsiyem, kesinlikle vanilya kullansınlar.Aroma katmadan yaptığınızda, tatlı salatalık haşlamasından farkı olmuyor ona göre:dilli:

mahon67
26-11-2008, 20:10
Ben de 3-4 yıldır pepino yetiştiriyorum. Tohumdan yetiştirmeyi de denedim. Tohumdan yetişen pepino en azından Zonguldak için meyve veremeden sezon tükeniyor; yani kasım gibi ancak çiçek açacak duruma geliyor, çok küçük meyveleri oluşuyor ve soğuklardan olgunlaşamadan kış gelmiş oluyor. Sera ortamında belki meyve verebilir ama dış ortamda sezon yetişmiyor. En kolayı çelikle üretmek.

Lonicera
26-11-2008, 20:43
Sevgili muhammet, dediğiniz gibi en kolayı çelikleme yoluyla üretmek. Zaten pek çok kaynak da bunu öneriyor. Benimkisi sadece merak. Acaba sonuç nasıl olacak ?Tohumdan deneyip gelişimini sizin tohumdan denediklerinizle karşılaştırırız artık. İklim farkı da bu şekilde kendisini göstermiş olur.

sercan1969
27-11-2008, 08:58
Sevgili mahon67 tohumdan yetiştirdirdiğiniz pepinoların kasım ayında çiçeklendiğini söylediniz...Tohum ekim tarihiniz neydi merak ettim öğrenebilirmiyim?

mahon67
27-11-2008, 09:07
Sevgili mahon67 tohumdan yetiştirdirdiğiniz pepinoların kasım ayında çiçeklendiğini söylediniz...Tohum ekim tarihiniz neydi merak ettim öğrenebilirmiyim?

Mart sonu tohumu ekmiştim; fide haline de ancak Haziran'da geliyor. Aynı boydaki çelik ile aynı boydaki tohumdan yetişmiş fideyi karşılaştırdığımızda da tohumdan yetişen fide çeliğe göre çok yavaş gelişiyor.

serdar1
27-11-2008, 09:07
Sayın Mahon67 senden aldığı Pepinolardan 8 tane dal kesip su icersine koydum,fideler su icersinde çim atmıya başladılar, cumartesi günü onları saksıya alcağım şimdiden 10 adet pepinom oldu gibi.Bu ara sana birşey daha söyleyim sizin köyün alt kısımlarında Bİridin(Kocayemiş) ağaçlarını buldum beya bol miktarda meyve vardı ağaçlarda.

Manolya Çiçeği
27-11-2008, 09:51
Bende pepinoya merak saldım bende tohumdan yetiştirmek istiyorum.

ismailkaymaz
27-11-2008, 10:08
Tohumdan yetiştirilen pepinolar çok yavaş gelişiyorlar. Temmuz ortalarında aldığım fidelerle, aynı zamanda tohumdan çimlendirdiklerim çoğu tutmamakla beraber ancak fide denebilecek seviyeye geldi.
Çimlendirmeyi şeffaf kapaklı bir kabın içinde yaptım. Pepino tohumlarını Fazla ayıklamadan hafif nemli peçetenin arasında kabın içine koyarak kapağını kapattım. bir hafta on gün sonra yeşillenmeler başlayınca üzerlerine biraz toprak koydum. yaklaşık 10-12 kadar 2-3 cm boyunda fideler elde ettim. Bunları çoğu belkide benim bir hatam sonucu kurudu. Bu fidelerden 2 tane kaldı elimde.
Satın alıp yediğim pepinolar tatsız ve sasıydı. Fideden yetiştirilen pepinoların uygun gübreleme, budama ve sulama yapılırsa meyveleri kavun kadar tatlanabiliyor. Fakat yonca kokusuna benzeyen kokusu benim damak tadıma pek uymadı açıkçası. Belki uzun süre tüketilirse alışılabilir diye düşünüyorum.

Süha Şendoğan
27-11-2008, 10:36
Sevgili Lonicera,
Tohumları çimlenmeğe aldım gelişmeleri burada yayınlayıp fikirleri paylaşırız.Tohumdan yetiştiren diğer arkadaşların da deneyimlerini bizle paylaşırlar.
Fideden yetişenler kadar sağlıklı olacağını bende pek tahmin etmiyorum ama deneyip görelim.

Lonicera
27-11-2008, 12:30
Sevgili turco,
Umarım çimlenip bir an önce hayata tutunurlar.Tabi bu mevsimde koruyabilmek de başlı başına sorun.Soğuk almadığı sürece, gelişimi yavaş da olsa denemek, buradan da paylaşmak çok iyi olacak. Sonucu merakla beklemekteyim.

sercan1969
27-11-2008, 15:34
Geçen yıl yetiştirdiğim pepinolardan tat olarak çok fazla zevk alamadım açıkçası...Ama bu yıl yetiştirdiğim pepinoların tadı gerçekten çok hoş ağırlıklı olarak kavun tadı ve kokusu var...Ancak arkadaşıma katılıyorum meyveyi tükettikçe belli bir damak tadı oluşuyor ve yerken çok daha fazla zevk veriyor insana...Yararlarını düşünecek olursak ailemde en az 5-6 kişi var bu meyveyi düzenli tüketmek istiyen o yuzden seneye bir aksilik olmazsa 200 kök kadar pepino yetiştirmeyi düşünüyorum.Elde edeceğim ürünün bir kısmını kendim ve ailem tüketecek,geri kalanını benden talepte bulunan bir manav var ona vermeyi düşünüyorum...Sanırım önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu meyvenin kivi gibi tüketimi ve yetiştiriciliği artacak...

Not: Geçen yıl pepinolarımı az ışık alan bir bölümde yetiştirmiştim.Bu yıl ise fideleri güneş gören bir yere diktim,tek gövde bıraktım,düzenli budadım ve dikimden önce yerine iyi yanmış koyun gübresi atttım....

Süha Şendoğan
27-11-2008, 15:45
Sercan kutlarım seni yapacağın tüm işlerde başarılar dilerim.
Sanırım sevgili Sebo'nun Bursa boşluğunu sen doldurmağa namzetsin.
Fikirlerin ve deneyimlerine devam etmeni bekliyoruz.

Süha Şendoğan
28-11-2008, 13:58
Özür:
Sevgili Sercan,
Özür dilerim seni Sebo'nun sınıf arkadaşı Sercan ile karıştırdım.Kusura bakma.

sercan1969
29-11-2008, 08:40
Sevgili Turco Yalova şartlarında açık alanda pepinolar soğuktan ölüyor mu?

Süha Şendoğan
29-11-2008, 10:26
Sevgili Sercan,
Yalova'ya Bursa'dan 2 saksı pepino getirdim deneme amaçlı.
İkiside balkonda biri poşette diğeri açıkta.Açıkta olan son birkaç gündür soğuktan etkilendi 2 yaprak döktü poşette olan ise şu anda sağlıklı görünüyor.
Bursa'da diğer pepinolarda balkonda ama son 10 gündür ne durumdalar bilmiyorum.Büyük bir ihtimal onlarda soğuktan etkilenmiştir.

sınıf
29-11-2008, 18:56
Merhaba arkadaşlar,
Bugün bahçemdeki pepinoların büyüklerini kopardım.Elli iki tane meyvem var.Hepsi yeşil hava soğumaya başladı,açık alanda olgunlaşmaları mümkün değil diye düşündüm. Bu pepinoların yarısını turşu, yarısını reçel yapmak istiyorum. Bana yardımcı olmanızı bekliyorum.Tarif eder misiniz ? Teşekkürler

limon
29-11-2008, 19:24
Pepino nun tadına ilk kez dün baktım. Ham Kavun ve Salatalık(Hıyar) arası, şekersiz bol sulu bir meyve diyebilirim. Ailecek, olsa da yesek diyebileceğimiz bir tat olmadığına karar verdik :)

adem_09
29-11-2008, 19:25
selam arkadaşlar bende pepinolarımı bıdamasını yaparken kopan pepinolarımı turşu yaptım merak ile bekliyorum nasıl olacak diye resmini en kısa zamanda yükleyeceğim

Balıkcı
29-11-2008, 22:02
Yeşil toplanırsa evde bekleyince olgunlaşır mı acaba?

sercan1969
29-11-2008, 22:34
Arkadaşlar yeterince irileşmiş ve üzerinde çizgileri oluşmuş pepinoları ev de uygun bir yere koyun en geç 2 hafta içerisinde olgunlaşır.olgun meyveleri ise elinizde sıktırmadı iseniz 3 hafta rahatlıkla saklayabilirsiniz....

sercan1969
29-11-2008, 22:37
sevgili limon ağustos eylül sıcağında olgunlaşmış ve organik gübreyle gübrelenmiş pepino yediniz mi ?

limon
30-11-2008, 20:12
Yok, yemedim. Marketten merak ettiğim için 2 adet aldım, organik olduğunu sanmıyorum ama burada (Sarıyer de) organik sebze ve meyvecilik yapan çiftçi sayısı oldukça arttı. Market halden mi almıştır, yöreden mi onu bilmiyorum.

Peki, sizin dediğiniz koşullarda yetiştiğinde, şeker oranı daha mı yüksek(Kavun kadar mesela) oluyor acaba? Aromasının çok daha yoğun olacağı muhakkaktır tabii.

(Bu meyvenin faydaları hakkında (ne vitamini, minerali içerir vb..) yazı var mı bu bölümde? )

sercan1969
01-12-2008, 06:47
Pepinonun bilinen yararları ise; eklem romatizmasına iyi gelir, hemofili rahatsızlığına iyi gelir, çocuklarda kemik gelişiminde fayda sağlar, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır, kolesterol ve şekeri düşürür, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır, yara ve iltihabın iyileşmesine olumlu katkıda bulunur, bol miktarda A, B ve C vitaminleri içerir, kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır, dalak yetmezliği iyi gelir, bağırsak kanserinde kanser hücrelerini yok eder, kilo problemi olanların rahatlıkla yiyebileceği bir meyvedir, budama ve sulama fazla yapıldığında şeker miktarı sıfıra indirilir ve şeker hastalarının rahatlıkla yiyebileceği iyi bir meyvedir.

ali kalyoncu
02-12-2008, 15:41
Merhaba arkadaşlar;
Aranıza yeni katıldım.
Bugün Bauhaus'a uğradım pepino fidanları 24 YTL idi. Üzerlerinde küçükte olsa hepsinde meyva vardı. Bana pahalı geldiği için almadım ama küçük bir dal benide götür, benide götür deyince dayanamadım :-) şimdi evde huzurlu bir şekilde saksısında oturuyor :-) Ben her ihtimale karşı köklendirme tozu kullandım. Bakalım ne olacak?

nariçi
02-12-2008, 17:20
Yazın pepino yetişmez mi serin hava mı istiyor.?

agozce
02-12-2008, 17:39
Merhaba arkadaşlar,
Marketten aldığımız pepinolar, sanırım sera ortamında ve bol suni gübreli. O yüzden lezzetli değil. Ben yaylada (rakım 1300 mt toroslar ) tam güneş altında ve az sulayrak denedim. Çok yoğun ve güzel lezzeti var. Kışın da üzerine bol gübre ve yaprak attım. Donmadı. Bence pepinoları kışın içeriye almayın. Söylediğim gibi koruyun. Yazın da hayvan gübresi ,tam güneş ve az suyu deneyin. Çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Meyveler biraz küçük oluyor ama çok lezzetli.

sercan1969
02-12-2008, 20:07
Sevgili agozce Ankara'nın soğuğuna dayanabildi mi pepinolarınız gerçekten...

Süha Şendoğan
03-12-2008, 08:34
Benimde maalesef çoğu fidem balkonda ayazdan ve çok sulanmadan dolayı etkilenmiş artık Yalova'da yaşamlarını sürdürecekler balkonda örtü altına almam gerekiyor.

sercan1969
03-12-2008, 10:38
Bursa/yenişehir şartlarında 10 kadar anaç bitkim naylon sera içerisinde duruyor.Bu bitkileri sert bir biçimde budayıp üzerini samanla örteceğim, zayıf bir ihtimal ama belki kış aylarını atlatıp bahara sağlam olarak çıkarlar.Bende onlardan çelik almaya devam ederim....

Süha Şendoğan
04-12-2008, 16:06
Sevgili Sercan,
Aynı senin yöntemini bende deneyeceğim.Şu anda pepinolar balkonda ama çoğu Bursa ayazını yemiş durumda.
Kurtarabildiklerimi yaşatmağa çalışacağım.

nariçi
04-12-2008, 16:18
pepino tohumu kimde var ? söyleyin de siparişi verelim epeyce anlattınız.

Süha Şendoğan
04-12-2008, 16:25
Sn.Nariçi,
Tohumdan yetiştirilmesi biraz zor bir bitki baharda yeni çelik üretenlerden bulmak daha mantıklı ama illa tohum diyosan pepino61 yusuf beyle temasa geçebilirsin.

nariçi
04-12-2008, 16:54
Sayın Turco, Bahar da köklenmiş çelik mi satıyorlar.? Şimdi de köklenmiş genç fide olabilir mi acaba? >Dikeriz baharda yerine alışmış olur.

sercan1969
04-12-2008, 19:43
Sn. Nariçi 1 ay sonra elimde köklenmiş çelik olacak ....

sınıf
04-12-2008, 23:05
Merhaba arkadaşlar,
Pepino çok çabuk yetişiyor. Bahçemdeki pepinoların uzayan dalları birçok yerden köklenerek toprağa tutunmuş durumda, 15 gün önce kestiğim çelikleri dikmiştim,hepsi tutmuş.Ayrıca suyun içinde 5-6 günde kökleniyor.Eğer çeliklerinizi eski sürgünlerden alırsanız kesinlikle çürümez.Pepino verdiğim arkadaşların hepsi çoğalttılar, meyve de elde ediyorlar.

agozce
04-12-2008, 23:17
Sevgili agozce Ankara'nın soğuğuna dayanabildi mi pepinolarınız gerçekten...

Merhaba,
Ankara da değil, Mersin yaylalarında yaklaşık 1300 rakımda denedim. Ankara 900 rakım. Fakat burada nedense don daha fazla oluyor.Bu yıl deniyorum. Kapalı balkonda. Normal koşullarda olması gerekir. Bence Bursada köklerini dondurmassanız çok rahat olur.

Süha Şendoğan
05-12-2008, 08:42
Pepino soğuğa pek dayanıklı bir bitki değil hele birde ayaz yedimi fide çabuk bozuluyor.Ege iklimi pepino için ideal olabilir ama Bursa'nın geceleri çok soğuk oluyor örtü vs.kullanmadan muhafaza etmek oldukça zor.

adem_09
05-12-2008, 11:27
Sayın Turco, Bahar da köklenmiş çelik mi satıyorlar.? Şimdi de köklenmiş genç fide olabilir mi acaba? >Dikeriz baharda yerine alışmış olur.

sayın nariçi elimde pepino fidesi mevcut 20 cm boyunda iştersen benimle temasa geçebilirsin
diger arkadaşlara duyurayım simdi ve baharın pepino fidesi mevcut işteyene ihtiyaçı kadar yollanır

Manolya Çiçeği
06-12-2008, 08:34
Sevgili Adem,
Bende baharda senden fideler bekliyorum,haberin olsun.

Süha Şendoğan
06-12-2008, 10:44
Pepinoya malçlama yapılırmı bilgisi olan varmı ?

sercan1969
06-12-2008, 13:01
Sevgili Turco malçlama her bitkiye yapılır.Toprağın tavını korur.Yabancı ot çıkışını önler.

deep78
06-12-2008, 15:51
Pepinodan bulaşan pepino mozayik virüsüne dikkat.henüz tam yaygın değil ama diğer bitkiler için bir risk özellikle sebzeler için

sercan1969
09-12-2008, 22:46
En çok korktuğum virüs hastalıklarıdır. Bir Bitkiden çelik alırken de arkadaşların biraz hassas olmasını öneririm. Şüphelendiğiniz, deformasyona uğramış,renk değişikliği olan zayıf bitkilerden üretim amacıyla çelik alınmaması en doğru davranıştır.

Süha Şendoğan
11-12-2008, 15:18
Sevgili Sercan,
Verdiğin bilgiler için teşekkürler malçlamayı belirli bitkilere yapıldığını zannediyordum demekki öğrenecek daha çok şey var.

cihan_as
11-12-2008, 21:03
Pepinolara kırağı yagdı yaprakları ve bitkinin gövdesini yaktı. Ağaç altında poşetlerde olanlar pepinolar zarar görmemiş. Bende meyvelerini topladım turşu ve reçelini deneyecegim.

sercan1969
12-12-2008, 00:28
turşusunu tavsiye etmem...ancak reçelinin ve marmelatının güzel olduğunu duydum...yalnız meyveleriniz olgun değil reçeli güzel olmayabilir.....

adem_09
12-12-2008, 16:45
arkadaşlar ben turşusunu yaptım güzel oluyor karpuza benciyor yimesi çok güzel ****** damak tatları farklı olabilir

silmoren
12-12-2008, 17:25
Merhaba arkadaşlar forumu uzun suredir takip ediyorum.Acaba kışın pepino yaprak dökermi ? Benim 2 hafta öncesi bauhaustan aldığım pepino eve getirdikten sonra tüm yapraklarını döktü.

sercan1969
13-12-2008, 16:47
Sevgili adam turşu tarifini bizimle paylaşırsan çok memnun oluruz...

adem_09
15-12-2008, 19:49
Sevgili adam turşu tarifini bizimle paylaşırsan çok memnun oluruz...

sayın sercan1969
pepino turşusu
turşu suyunu hazırlarken iyi şirke olursa 3\1 şirke 3\2 side su olacak içine limon tuzu ,nohut , sarımşak katıyorum ve bu karışımın içine yeşil pepinolarımı katıyorum kavanozun ağzını kapatıyorum ve bir müddet sonra turşumuz yimeye hazır bir şekle geliyor

nariçi
15-12-2008, 20:23
Adem 09 pepino sipariş ödemesini bugün PTT havalesi ile yaptım, özelinize mesaj yazdım. PTT havalesi ile pahalı oluyor Posta Çeki hesabı açtır.

Süha Şendoğan
16-12-2008, 09:05
Ademin turşu tarifini denemek gerek ama seneye, bu sene meyvalarımız olmadı.

nariçi
01-01-2009, 11:34
Bilen Arkadaşlar, pepino fidelerini soğuklar vurmaya başladı. Tepelerini beş-on cm. den kessem mi öyle kalsın mı?

sercan1969
01-01-2009, 11:42
Pepino kışa dayanıklı olmadığından eğer açıkta yetiştiriyorsanız, yapacağınız en iyi şey 10-15 cm den sonrasını budayıp üzerini örtmek olmalı.Üzerini saman,kuru yaprak **** torf gibi metaryellerle örterseniz en azından kökü donmaz ve ilkbaharda yeniden sürgün verir.

nariçi
01-01-2009, 11:59
Teşekkür ederim sayın Sercan, naylon örtü altında ama iki gündür aşırı soğuk ayaz tepelerini buruşturmuş. Daha fazla zarar verir diye korkuyorum. Saksıda henüz hepsi de, toprakları üzerine talaş - saman koyacağım. Tepelerini keseyim öyleyse.

sercan1969
01-01-2009, 12:03
Siz ne yaparsanız yapın Antalya şartlarında değilseniz üst aksamı donacaktır.İç anadolu ve marmara bölgesinde yapılacak şey kökünün donmasını önlemek olacaktır.

Süha Şendoğan
01-01-2009, 12:50
Sevgili Sercan,
Yalova'da balkonda bulunan pepinolar maalesef son haftaki soğuklardan bayağı etkilendi tavsiyene uyarak üzerlerini samanla kapatacağım inşallah fazla zarar görmezler.

fellez
03-01-2009, 13:24
maalesef benim pepinolarımın da tepeleri ayaz yedi ve karardı. ne dersiniz tepelerini keseyim mi şimdilik naylon torba ile örttüm ama tavsiyelerinize ihtiyacım var

Lonicera
03-01-2009, 13:32
Sn fellez, aynı şey benim fidelerde de oldu. Bahçedekileri, topraktan 10cm üstten budadım. Saksıda olanları içeriye aldım. Fideleriniz dışarda ise, 10 cm kalacak şekilde budayıp her ihtimale karşı, kök bölgesine yanmış gübre veya saman atın. Yeniden naylon poşet ile örtmeyi de unutmayın.

aaylin
06-01-2009, 16:09
En sonunda dün akşam beklediğim pepinolarım kargo ile geldi. Sayın Sercan1969'a çok teşekkür ederim (Sorularımla hiç bıkmadan ilgilendi.) Ancak geldiği bölgenin soğukluğundan sonra benim hamam sıcaklığındaki evimden pek hoşlanmadı galiba. Halbuki saksılarını bile 2 gün önceden hazırlamıştım. Geldikleri zaman ısı farkından etkilenecekleri hiç aklıma gelmediğinden hemen onları topraklarıyla buluşturdum. Ancak aradan 1-2 saat geçince bir de baktim ki hepsi boynunu bükmüş. Belki sabaha düzelir dedim ama kalkar kalkmaz baktığımda durumları daha kötüydü. İyice bayılmışlar hatta kurumaya başlamışlar. Çok üzüldüm. Hakan Bey ile konuşmalarımız sonrasında 8+8+8 npk sıvı gübre verdim, yapraklarını ıslattım, banamısın demediler. Hala bir ümit ikide bir gidip saksılarını kontrol ediyorum ama bu saat itibarıyla durumları aşağıdaki gibidir. Sizce hala ümit var mı? Yoksa ben onları öldürdüm mü ?

egetropical
06-01-2009, 16:35
aylin hn. gecmiş olsun. diplerini nemli tutun 7 ila 10 günde belli olur. iyileşmezse üzülmeyin. ben 500-600 köklendirmek için torfa koydum onlardan gönderim.
(pepino çelikleri 18-25 derecede 10 günde köklenir. 8-10 litrelik saksıda 1 fide dikerseniz daha iyi olur.)

aaylin
06-01-2009, 17:22
Teşekkür ederim Egetropikal. Teklifiniz çok ince. Bana geldiklerinde ufacık kökleri vardı zaten ama kargo kutusu bile çok soğuktu, oradan çıkarıp 27-28 derece olan benim evde şoka girdiler bence. Aslında kahverengi olan saksı 18 litrelik, diğer pet şişe de 10 litrelik. Forumda hep üçlü ekin diye okuduğum için üçlü diktim. Ama bir tuttuklarını göreyim, hepsini ayırırım :(

nariçi
06-01-2009, 19:02
Ben de on tane aldım, geldiklerinde iyilerdi, ikigün soğuk oldu hepsininde yapraklarını sağuk yaktı. Bende 10 cm'den kestim baharda dipten vaya kurumayan gövdeden sürgün verir dendi. Sigorta olarak bir tanesini sıcak odaya almıştım, onun durumu normal. Diğerleri ölürse bundan çoğaltacağım.

sercan1969
06-01-2009, 19:32
Aylin hanım +4 derecenin altında fide soğuk stresine maruz kalabiliyor.Yolculuk sırasında bu derecenin altına da inmiş olabilir...Fidelerin hali açıkçası pek iç açıcı değil...Çok arsız bir bitki olduğu için bir süre daha bekleyin bence...Bu bitki soğuğa karşı oldukça hassas ev ortamındada sağlıklı büyüyemiyor...Siz nisanı bekleyin lütfen acele etmeyin size saksısıyla köküyle dipdiri bir pepino bitkisi göndereceğim...

aaylin
06-01-2009, 20:00
Bence de +4 ün çok altında kalmış. Çünkü gönderirken kutuya koyduğunuz peçete buz gibiydi.
Bu arada ben hala ümidi kesmedim, ara sıra bakıyorum.
Bu arada teklifinize çok teşekkür ederim.

nariçi
06-01-2009, 20:36
Bir-iki göz yukarıdan kes, pencere önüne koyun. Gözlerden (düşen yaprak diplerinden) sürgün verir.

aaylin
06-01-2009, 20:49
Tamam. Birde bunu deneyelim bakalım.

mahon67
06-01-2009, 21:02
Salkım pepino

Normal pepinodan çok farklı bir pepino türü. Tadı da normal pepinoya göre biraz ekşiymiş (henüz tadamadım). 20 kadar tohum temin ettim.
Bu pepinoyu bu bahar tohumdan üretebilirsem Ağustos- Eylül gibi fidelerini satışa sunmayı planlıyorum

aaylin
06-01-2009, 21:17
Ben benimkileri bir kurtarabileyim de hayırlısıyla, inşallah onlardan da alırız Muhammet Bey.

mahon67
06-01-2009, 21:35
Üretmeyi düşündüğüm bir diğer çeşit de mor pepino

nariçi
06-01-2009, 22:04
Bizim gibi acemiler aslında mevsiminde bu işlere başlamalı. En ters zamanda giriş yaptık. nisandan itibaren herşey yoluna girer.

aaylin
06-01-2009, 22:12
Haklısınız. Bakalım ben benim çocukları kurtaramazsam bir kere de Sercan1969 un Nisan fidesini deneyeceğim. Belki onda başarılı olurum :(

nariçi
06-01-2009, 22:20
Siz onları pencere önüne koyun bir hafta unutun. Sonra yeni bir durum doğacak.

agozce
07-01-2009, 00:45
Sayın mahon67 merhaba, fidelerden 2 sine talibim. İlk sıra benim.

semmasi
07-01-2009, 15:05
syn mahon67 bende talibim fidelere

nariçi
07-01-2009, 15:08
Benimkiler ölürse bizde yollara yeniden düşeriz.

Süha Şendoğan
07-01-2009, 15:55
Arkadaşlar,
Pepino fideleri sıcaktan pek hoşlanmıyor ama bu soğuklarda balkonda muhafaza etmekte zorlaştı.Poşet altında kalan 15 fideden ancak 5 adedi şu anda canlı diğerleri maalesef ayazdan etkilenmiş durumda.

Süha Şendoğan
09-01-2009, 10:03
Pepinoyu tohumdan yetiştiren varmı ?
Varsa bize tecrübelerini yazmalarını rica ediyorum.Benim denemem başarısız oldu tekrar denemek istiyorum.

aaylin
09-01-2009, 10:16
Benimde fidelerim tamamen soldular. Gübre verdim, suyunu kontrol ettim, 10 cm'den budadım, günes alabilmesi için camın önüne koydum(gerçi İstanbul'da artık güneş kalmadı). Yani yapılabilecek söylenen herşeyi yaptım ama nafile. Aslında hala saksılardan söküp atamadım, yüreğim elvermedi ama baharda yediden denemem gerekecek heralde. Bunlarda belki durup dururken bana bir sürpriz yaparlar.

İklimsiz
09-01-2009, 10:28
Sayın turco, yakında buradan deneyimimi paylaşmayı umuyorum.

Her ne kadar tohumdan yetiştirmeyi pek önermiyorlarsa da, deneyeceğim.

Güzel haberler verebilmek dileğiyle...

Süha Şendoğan
10-01-2009, 09:07
Sevgili İklimsiz,
Senin bu konuda nekadar maharetli olduğunu bilmeyen kalmadı, senin tecrübelerinin bizim için rehber olacak.Sevgili Lonicera'dan gelen tohumlarla denemeğe başladım ama bu konuda pek başarılı olamadım.Hevesimi kaybetmeden Şubatta tekrar deneyeceğim.
Sn.Aaylin fidelerin kurusa bile baharda sana yeni fide sözü veriyorum bendeki balkondakiler henüz hayatta.Samanla malçlama yaptım bu yöntem biraz olsa bile korudu.Son günlerde geceleri devamlı don oluyor.

ephesos
10-01-2009, 09:28
Fideleri iyi gözlemlemenizi tavsiye ederim zira kırmızı örümcek çok sinsidir ve pepinoya bayılır.
Benim fideleri onlar yedi, kurtaramadım.

aaylin
10-01-2009, 11:19
Çok teşekkür ederim Sayın Turco. Bu sitedeki kimsenin desteğini yadırgayamam. Yardımcı olmaya çalışan herkese tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Süha Şendoğan
10-01-2009, 12:28
Sn.Ephesos,
Bu soğukta pek kırmızı örümcek kaldığını tahmin etmiyorum ama tavsiyene teşekkürler baharda ev yapımı ilaçlar geçen yaz pepinoları korudu busenede baharda aynı yöntemi devam ettireceğim.
Sn.Aaylin Ağaçlar net.in özelliği bu herkez bu konuda yardımsever bende yeni başladığımda birçok kişiden çok yardım aldım (bilhassa Sevgili İklimsiz'i burada anmadan duramıyacağım).

zeynepmansur
13-01-2009, 07:50
Bu mevsimde pepino fidesi bulabilrmiyim?

Süha Şendoğan
13-01-2009, 08:03
Bu mevsimde fide bulmak zor ama baharda size fide gönderebilirim.

sercan1969
14-01-2009, 13:44
Zeynep hanım lütfen acele etmeyin mart ayı çıktıktan sonra fidenizi temin edin...Pepino soğuğa karşı oldukça hassas 15 derecenin altında gelişme durup yaprak dökmeye başlıyor,12 derecenin altında kök çalışması tamamen duruyor.
Olsun ben salonda yetiştiririm derseniz düşük nem ve 25 derecenin üzerindeki sıcaklık ve yetersiz ışık bitkinin ve kökünün yaşlanmasına yol açıyor.Bu bitkiden ev ortamında meyve elde etmeniz zaten olanaksız...Ben çapı 30 cm olan 35 kadar saksıyı bina içinde aydınlık sıcaklığı 15-18 derece civarında nemi %60 olan bir ortamda muhafaza ediyorum...Arkadaşlarım bu bitkilerden meyve elde etmeye çalıştığımı zannediyorlar.Amacım bitkilerimin donmasını engellemek...mart geldiğinde saksıların hepsini soğuk seraya alıp dış ortama alıştıracağım 2 hafta kadar sonrada dışarıya alıp bol sürgün vermeleri için gübreleyeceğim...Aldığım bu taze sürgünleri perlite batırıp köklendireceğim...1 mayıs gibi elimde köklü fide olur sanırım...Zaten bu bitki için en uygun zamanda bu bence, tabi ege ve akdeniz bölgesindeki arkadaşlar bir iki hafta önce dikebilirler bahçeye pepino fidelerini...Arkadaşlar bence acele etmeyin her şey zamanında yetiştirilirse, daha sağlıklı oluyor ve daha lezzetli meyveler elde edebiliyorsunuz...

Süha Şendoğan
14-01-2009, 13:50
Sevgili Sercan bu konuda uzmanca bir cevap vermiş herşey detaylı ve dört dörtlük.
Fide ihtiyacı olanlar biraz sabredecekler şu anda zaten bulmak imkansız.

nariçi
14-01-2009, 14:23
Acele etmeyin ben 10 tane aldım, hepsinin yaprakları döküldü. Bakalım baharda ne olacak herşeyi zamanında yapmak lazım. Kendimizi akdenizde ki seralarda zannetmeyelim.

adem_09
14-01-2009, 20:39
selam
arkadaşlar elimde fidan kalmadı hepsi satıldı
mart ayı basında fidanlarım hazır olacak
pepinoyu dışarıda bırakmayın mutlaka sera altına alın
imkanınız yok ise evin içine alın
en azından canlı kalır havalar iyileşince açık havaya alırsınız
herkese bol ürünler

Süha Şendoğan
15-01-2009, 08:54
Sevgili Adem,
Elindeki tüm fideleri sattığına çok memnun oldum ama sen biran evvel bahara hazırlık yap daha çok müşterin olacak.

Lonicera
15-01-2009, 14:57
Dışarıda duran pepino fidelerinin tümü yapraklarını döktü. Toprak üstünden 10 cm kalacak şekilde budadım. Diplerine saman ve yanmış koyun gübresi ilave ettim. İçeriye aldıklarımın hepsi hala yapraklı. Bahara kadar dışarıdakiler canlı kalabilirse, artık içeriye almayacağım. Niyetim bu sezon direk bahçeye dikmek. Saksıdakiler ile karşılaştırmak daha kolay olacak.

Sevgili turco, umarım pepino tohumlarından da sağlıklı sonuç alabiliriz. Tohumları şubat ayı sonunda ekmeyi planlıyorum.

Süha Şendoğan
15-01-2009, 15:14
Sevgili Lonicera,
Benimkiler halen balkonda ve poşette şu anda hepsi yaprakları dökülmüş vaziyette ve canlı, senin yolladığın tohumlar çimlenmede ama belki acele ettim henüz bir ışık yok.
Senide Yalova'da görmek isteriz.

Lonicera
15-01-2009, 15:26
Keşke gelebilsem, ama neredeyse imkansız gibi. İşten güçten başımızı kaldırmaya fırsatımız olmuyor. Artık katılamayanlar için de bol bol kaynatırsınız:p

halilaras
31-01-2009, 23:51
arsız ve saksıda büyüyen bir tür diye okumuştum.
o yüzden balkonda büyütmek istiyorum.

nasıl temin edebilirim?

adem_09
01-02-2009, 01:05
sayın halilaras
simdi fidan bulman zor
bende fidan satışı yapıyorum 2 hafta sonra fidanlar hazır olacak işterseniz temin edebilirim
ama bahçeye dikecekseniz simdi erken soguktan etkileniyor (kuruyor)
ev içine veya seraya dikecekseniz dikebilirsiniz

fellez
09-02-2009, 14:28
Soğuklardan sonra pepinomun son hali..Yaprakları kalmadı ama meyvaları duruyor.

sgencer1973
10-02-2009, 09:47
arkadaşlar bana olmuş pepino lazım. Bulursanız gönderirmisiniz.. 0532 4177933 serdar gencer

doğalbahçe
13-02-2009, 19:50
Sayın sgencer1973,

http://pepino.tropikalmeyveler.com/ adresinden temin edebilirsiniz diye düşünüyorum.

sgencer1973
15-02-2009, 23:14
arkadaşlar bana olmuş papaya lazım . varsa alırım. 100kg kadar. 532 4177933

Süha Şendoğan
19-02-2009, 09:06
Tohumdan denemem başarısız oldu, artık baharda yeni fideden devam edeceğiz. Tohumdan başarılı olan varmı ?

kürşad
19-02-2009, 12:18
2008 Mayısında 10 tohum ektim ve 8 tanesini 50 cm kadar büyütebildim. Ağustosda çiçek açtı ancak meyve vermedi. Kurban Bayramında 5 tane yeşil sürgünlerden kesip zeolit içinde bıraktım. 10 gün evde yoktuk çimlenmişler 10 günde. Daha sonra "sanırım kasım ayında" 17 kadar daha çelik alıp bu sefer soba olan odada zeolite daldırdım, 15 kadarı köklendi ve tüpe aldım, 2 tanesi de tüp içindeyken rahmetli oldu. her iki türlü de gayet kolay üretilebiliyor. Yazın manavdan en iri pepinoyu almıştım şimdi ondan çıkardığım tohumları deneyeceğim baharda.

Hidrofonik olarak da yetiştirilebiliyormuş bilginize. Topraksız tarım yapanlar deneyebilir.

Süha Şendoğan
19-02-2009, 12:49
Bilgiler için teşekkürler Sn.Kürşat,
Yani denemekle oluyormuş bende denemeğe devam edeyim.

kürşad
19-02-2009, 13:06
Çimlenme ve çelikle çoğaltımda köklenme için optimum şartları sağlamanız yeterli olur.
20-25 oC sıcaklık, tohumda ortalama, çelikte fazlaca nem, ayrıca oksijeni sağlayınız yeterli. Eviniz kaloriferli ise. Kalorifer üzerine bir sunta, üstüne köpük ve onun üstüne de torf-perlit karışımınızı koyarsanız sanırım pişmeden çimlenebileceklerdir.

AfyonluSedat
19-02-2009, 23:58
Tohumdan denemem başarısız oldu, artık baharda yeni fideden devam edeceğiz. Tohumdan başarılı olan varmı ?

6 fide var tohumdan şu 2 yapraklı

Süha Şendoğan
20-02-2009, 08:29
Sn.Sedat bey,
Birinci denemem başarısız oldu ama tohum bulabilirsem tekrar denemek istiyorum.
Yılmak yok. Selamlar.

çuha
22-02-2009, 19:39
arkadaşlar bu pepino ne zaman çiçek açar ne zaman meyve verir bizim yaylada var çiçek açtı sonra üzerinde küçük meyveleri oldu meyveler kurudu ne zaman olgunlaşması gerekirdi

çuha
22-02-2009, 20:01
cevap veren yok

Süha Şendoğan
23-02-2009, 09:11
Sn.Cuha,
Pepinonun olgunlaşıp meyva vermesi sonbaharda oluyor, forumda pepino konularını incelerseniz yeterli bilgiler var.

adem_09
23-02-2009, 23:41
cevap veren yok

pepinoyu nisan ayının ortasında dikerseniz tarlaya mayıs ayını ortalarında çiçek açar bu meyveler temmuz sonu ogustos ayının sonlarına dogru olgunlaşır
meyvelerin kuruması eldiyseniz kurumuştur soguk olduysada kurur

nemasir
24-02-2009, 20:36
merhabalar.
yalova da pepino üretimi yapanlarla tanışmak isterim. bu mayısta 50 fide ekmeyi düşünüyorum.

Süha Şendoğan
25-02-2009, 09:20
Yalova'da üretim yapanlar çok fazla değil ama, sabit pazarda hafta sonları satış yapanlarla karşılaşmak mümkün. Bende bu baharda tekrar yetiştirmek istiyorum.

nemasir
25-02-2009, 19:51
sn turco yalovalı mısınız?
ben bu mayısta deneme amaçlı 50 fide ekmeyi düşünüyorum. eğer verim alabilirsem ve meyvelerini satabileceğime inanırsam 4 dönüm arazim var, ilk olarak bir dönümüne ekmeyi düşünüyorum. su problemi pek yok artezyen var. fakat tamamında şeftali ekili şu an. malum fazla getirisi olmuyor. ağer yetişir ve satabilirsem şeftalileri söküp pepino ekmeyi düşünüyorum. sanırım yalova da daha önce siz yetiştirdiniz. ne tavsiye edersiniz?

Süha Şendoğan
26-02-2009, 09:00
Sn.Nemasir,
Ben Yalova'lı değilim ayrıca sadece balkonda amatörce yetiştiriyorum.
Öncelikle güzelim şeftali fidelerini söküp yerine pepino dikmenize çok şaşırdım bence üreticilerin öncelikle kendi ürünlerimize sahip çıkması gerekir diye düşünüyorum.
50 kök pepino fazla yer tutmaz bırakın şeftalileriniz de yaşamlarını sürdürsün 4 dönüm yerde 250-300 m2 yer pepinolara yer ayırırsınız mesele çözülür.

aaylin
26-02-2009, 10:13
Sevgili turco'ya katılıyorum. Her ne kadar elime alamasam da :D en güzel meyvadır bence. Kıymayın şeftalilerimize :)

nemasir
26-02-2009, 18:51
evet haklısınız. hemen sökmeyi düşünmüyorum. ama çok ucuza gidiyolar. pepinoyu başka bir yerde 50 fide ile deneyeceğim. eğer pepino iyi kazandırırsa şeftalilerin küçük bir kısmını sökebilirim.

Lonicera
11-03-2009, 15:09
İşte 25 günlük pepino tohumları çimlendirme macerasının mutlu sonu.:D.

Süha Şendoğan
12-03-2009, 14:06
Sevgili Lonicera,
Kutlarım seni, benim başaramadığım tohum işini sen başardın demekki mevsimin önemi büyük.
Bana ders olsun.

Lonicera
12-03-2009, 15:12
Sevgili turco, darısı başına artık. Hani 'sabreden derviş' misali oldu benimkisi. Keşke tüm tohumlarımı zamanında ekseymişim de kayıplarım asgari olsaymış. Ne yapalım, sağlık olsun.

Süha Şendoğan
14-03-2009, 12:58
Büyük incelik gösterip tekrar tohum göndermen takdire şayan bir davranış.
Bu defa elimden kurtulamayacaklar, ya çimlenecek **** çimlenecekler.
Teşekkürler.

gurbik67
06-04-2009, 22:10
arkadaşlar pepino sıcağı seven bir meyve olduğundan ege ve akdeniz iklimi onun için mükemmel . ama bunun yanında diğer iklimlerde saksılarda olmak üzere kış aylarında ve soğuk zamanlarda ev içine almak kaydıyle rahatlıkla bakılıp ürün alınabilir dallarından koparılır 1 haftada rahatlıkla çimlendirilebilir .

Süha Şendoğan
27-04-2009, 14:47
Adem09'dan gelen fidelerin yarısı saksılarda gayet güzel büyüyorlar ama yarısı kendini toparlayamadı.
Havaların halen tam ısınamaması ayrıca evin güneş çok az görmesi yüzünden yarısı gelişmedi. Pepino için güneş çok önemli ilk defa deneyenler gözardı etmesin.

karagoz
28-04-2009, 19:30
arkadaslar bende kısmet olursa bursa da yetiştirecegim.romantik serseriden şipariş verecegim

karagoz
30-04-2009, 19:55
s.gencer1973 pepino meyvesini bulabildin mi

kuzen38
07-05-2009, 02:26
bu sene ektiğim pepinolardan birisi. henüz 10 günlük.

karagoz
07-05-2009, 12:50
sayın kuzen 38 tohumdan mı yetiştiriyorsunuz

kuzen38
07-05-2009, 23:41
evet. zaten küçüklüğünden de anlaşılıyor. çelikten ürettikleriminde resmini koymuştum diye hatırlıyorum.

Manta
10-05-2009, 10:53
Benim pepinolarım aldığımdan beri (2 ay) hiç büyümediler, bir sürü yaprak çıkardılar. Çiçek de açmadılar henüz. Zaten 13 - 15 cm uzunluğunda fidelerdi. Hala öyle duruyorlar. Yaprak kalabalığından bitki görünmüyor, boyu da uzamıyor. Acaba küçük saksıda olmalarının sonucu mudur?

Bir de yapraklarında beyaz birşeyler var, sanırım yaprak biti. Bakalım ne olacak sonları?

ofarya
11-05-2009, 14:41
bugün adem beyden gelen pepino fidelerimi hemen toprakla kucaklaştırdım. kargo vesilesiyle 2 gündur toprağa hasret kalmışlar.
pepinoların toprakla buluşma anını siz doğa dostları icin sıcağı sıcağına paylaşmak istedim.

http://img510.imageshack.us/img510/2317/pep2.jpg (http://img510.imageshack.us/my.php?image=pep2.jpg)

http://img220.imageshack.us/img220/9154/pep1.jpg (http://img220.imageshack.us/my.php?image=pep1.jpg)

pepinoda acemiyim. toprağını dedemle birikte hazırlamıştık bana dikmesi kaldı.
bu konuda bilgisi olan herkesin yorumlarını bekliyorum.

dilhana
11-05-2009, 18:18
Sn. Manta dün o fotoğrafları iyiki eklemişsiniz..Sizin yapraklardaki böcekleri görünce...çok şaşırdım..

Aynı tarihlerde almışız pepino fidelerini ve ben hiç yapraklarının arkalarına bakmamıştım..Benimkilerin gelişmesi de sizinkiler gibi bir sürü yan yaprak verdiler...Bazılarında çiçek tomurcukları da var.

İyi görünüyorlar ama boy atmıyorlar..

Tabi yaprakların arkasında bakmayı sayenizde akıl ettim.. Aynı görüntü bende de var...Bazıları beyaz, bazıları kahverengi bişiler var.
Etraflarında da minicik sinekler uçuşuyor sanki pepinolarımın...

Acil yardım talep ediyorum bilenlerden... Bu durum normal midir?? Değilse ne yapmak gerek???

adem_09
11-05-2009, 19:55
pepinolarının üzerin böcek olan arkadaşalar pepinolarınız basra bulmuş
basrayı ilaç atmak için zirai ilaç satan yerlere sorunuzu söyleyince uygun bir ilaç verirler en yakın zamanda ilaç atmanız gerekiyor
nasıl yazıldığını bilmiyorum ama basudine adlı bir ilaç bunuda kullanabilirsiniz kuvvetli bir ilaçtır fazla katarsanız bitkiyi yakarsınız
20 lt lik suya 15 gr yeterli geçmezse tozu artırın

Sergüzen
11-05-2009, 20:09
Resimde görünenler yaprak bitleri. Genç sürgünlerin ve taze yaprakların özsularını emerek beslenirler. Tabi ki bitkininde ölmesine neden olurlar. Organik tarım olarak Neemazal çözeltisi veya arap sabunlu çözelti kullanabilirsiniz. Bitki sayısı az ise bir yağlıboya fırçası ile yaprakları temizleyebilirsiniz. Ben güllerimi öyle yapıyorum. Bitleri önce fırça ile temizliyor, sonra da ilaçlıyorum. Bu konuda piyasada satılan bol sayıda insektisid ilacı var. İlaçlamayı tekrarlamanız (7-10 günlük periot) gerekir. Bu böcekler yağmurlardan sonra hava ısındığında hızla çoğalıyorlar. Bir adet pepinom var. Fakat bu haşereler daha ona gelemediler. Sağlığıda gayet iyi.

Orkun Kırcı
11-05-2009, 20:12
Bende Adem beyden almış olduğum fideleri doğrudan eve yani Aydın'a yollattığım için meraktan ölüyorum. Babam çok iyi durumdalar dese de ben çatlamak üzereyim. Ancak 1 Temmuz günü görebilecem fidelerimi :(

doğalbahçe
11-05-2009, 20:14
Bu sıkıntıyla ilgili Sn. Malina nın forumda yer alan ''Ev yapımı ilaçlar'' yazısını geçen günlerde okumuştum. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062

doğalbahçe
11-05-2009, 20:28
Sn. Dilhana

İyi görünüyorlar ama boy atmıyorlar..

Bu sorun eğer pepinonuzu yakın zamanda ve daha büyük bir kaba aldıysanız kısa bir süre köklerin yeni toprağına alışana kadar devam edebilir. Daha sonra büyümeyi izleyebilirsiniz.

dilhana
11-05-2009, 21:52
Hepinize yardımcı bilgileriniz için çok, çok teşekkürler....

fatmadundar
12-05-2009, 09:37
Daha fazla pepinonuz olmasını istiyorsanız veya arkadaşımın da olsun diyorsanız alttan budadığınız dalları hemen dikin. çok kolay tutuyor :)

Süha Şendoğan
12-05-2009, 15:53
Arkadaşlar,
Yaprak bitlerini ev yapımı ilaçlarla bilhassa tesbih ağacı tohumu ve arapsabunu karışımnla önleyebilirsiniz **** en pratik yol tek tek elinizle ayıklamak.