PDA

View Full Version : bonsaisan / cüce nar

bonsaisan
29-07-2007, 23:18
Yazlığımızın bahçesinde ki 20 yılık cücenarım.
Bir çok badireler atlattı.Kış aylarında yaban domuzlarının saldırılarımı dersiniz.Boya badana ve tadilat sırasında onu görmezden gelen ustalarmı dersiniz.Çevrede ki ağaçların daları budanırken üstüne düşen koca daların ona verdiği zaralarmı dersiniz saymakla bitmez.O gün bu gündür 20 yıldır yazlığa ilk geldiğimiz zamanda 1 yaşında ufaçık bir fidandı aradan zaman geçti ve bu güne geldi.Geçen sene şekilendirmeye kara verdim.Artık bir bonsai olarak şekilendirileçekti.
Ve uygulamalara başladım.Gereksiz daları ve düzensiz yapısını bayağı bir topladım.Ama bu sene sıcak ve kavurucu geçiriyor bahardaki güzeliğini göremedim ama şimdi bakıyorumda hala daha dayanıyor.Önümüzde ki sene 20 yıldır bulunduğu yerden çıkarılmak üzere onu hazırlamaya başlıyaçağım.Şu anda bulunduğu yerin altı beton üzeri bizm doldurduğumuz tarla toprağı.Yakında ya biraz yukarında hava köklendirme ile köklendirileçek **** direk toprağın biraz altından bir yerden kök yapmaya teşvik edileçek ama elinde sonuda olduğu yerden çıkaçak çünkü kapının yanı başında olması sürekli olrak bir kazaya kurban gitmesi demek.Bunlar onun yeni tarihli fotoları.
http://img124.imageshack.us/img124/6831/006rl1.jpg

http://img162.imageshack.us/img162/9164/007dr4.jpg

karaselvi
27-09-2007, 09:16
Ağacınız profesyonel bonsailere benziyor. Gövdesi yaşlı bir çam ağacı gibi.
Çok güzel olmuş. Bizde cüce narları bahçeyemi diksek ki.

vyssera
04-10-2007, 21:01
elleriniz dert görmesin, ben de en erken zamanda bir cüce nar sahibi olmak istiyorum. Bir fidan bulursam, düşüncelerinizi almak isterim,

deniz boro
04-10-2007, 23:24
Neden ortamı dışında Husky (sibirya kurdu) yetiştirdiğim bana sık sorulan bir soru. Acaba minyatür ağaç yerine tam özelliğini taşıyan bir ağaç yetiştirmek size zevk vermez miydi? Japonlar bonzai yetiştiriyorlar çünkü onların bikaç adada toprak bulma imkanları yok. Eleştirdiğimi sanmayın, zoru yapmak zevklidir. Anlamaya çalışıyorum.

bonsaisan
05-10-2007, 00:03
Sayın deniz boro

Japonların adalarında torpak yok diye yaptıkları birşey değil bu.

Türkiye için bonsai çok yeni ve tam olrak kavranamamış bir sunum.

Bonsaida amaç ağaçı küçük bir saksıda yetiştirmek değil.
Zaten bunu yılardır bir çok ülke yapıyor.
Toprakda değilde saksıda.
Bu konuyu İzmir Atilye çalışmasında ki arkadaşlara ve katılımçılara açıklıyaçağım.
Bonsai çok farklı bir olay.
Bu sibirya kurdunun doğal çevresinin dışanda yetiştirilmesi gibi bir durm değldir.
Bonsai bir sanat eseridir.

Bir resman tual üstüne resim yapar.Bir heykeltraş çamuru **** başka bir lementi işler.

Bir mimar binalar inşaaa eder.
Fotğrafçı kimyasal **** sayısal bir yüzeye görüntüyü hapseder.

Bonsai sanatçısıda bir ağaçı bir fidanı olduğunda daha yaşlı ve doğada kinden daha estetik bir halde sergilemeye çalışır.
Onuna dans eden bir kadın formu verir.Balık tutan bir balıkçı formu verir.
Bonsai bir heykel gibidir tek farkı çanlı olmasıdır.
Saygılarımla.

deniz boro
05-10-2007, 00:20
Bir yanım sanatçı olarak size hak verirken diğer bi yanım doğaya tapan bir insan olarak hak vermiyor. Evet güzel bir bonzai çok uzun süren bir sabır ve bilgi ürünü. Ama o ağacı değil sizi onore ediyor. Ben de onu paludaryumumda yapmaya çalışacağım. Evime aldığım diğer canlılara olabildiğince şehir içinde sağlıklı ve doğal yaşayabilecekleri ortam sağlamaya çalışıyorum ve bu konuda fanatik değilim. Vejeteryan falan da değilim. Ama siz bir çocuğunuz doğduğunda onun cüce kalması için gayret gösterir miydiniz?

Ali H. ALI
05-10-2007, 16:38
Sayin deniz boro, yazacaklarim sizi elestirmek icin degildir. Yazmaktaki amacim anlamakta zorlandiginiz BONSAI ve bonsaicileri belki daha iyi anlamaniza ve icinizdeki ikili duygudan kurtulmaniza yardimci olurum diyedir.

Bir mesajinizda, guzel cam bonsailer gordugunuzu, ve fiyatlarinin cok yuksek oldugunu vurgulayip iyi ve guzel bonsainin nasil olmasi gerektigini sormanizdan yola cikarak. Bir yaniniz yok desede bonsai ile ilgilendiginizi dusunuyorum.

Bonsaisanin belirtigi gibi, yuzlerce yil oncesinden baslayip Uzak dogu ulkelerinde yapilan bonsai, bir sanat dalidir ve gunumuzde, bonsai bircok bati ulkesinde de sanat dali olarak kabul ediliyor. Heykel ve resim gibi bir gorsel sanat dalidir bonsai, yalniz heykel ve resimden ayrildigi bir ozelligi var. Yasiyan bir sanat dali oldugu icin eser uzerinde calisma hic son bulmaz. Bonsai uzerinde bir omur calisilir hatta omrun yetmedigi yerde, geride kalan bonsaiye baskalari bakar ve agacin omru bitene kadar bu devam eder.

Sunu bilmenizi isterim ki bilincli calisan bir bonsaici, bitkilere zarar vermek istemez ve bitkilerin yasamasi icin caba sarfeder. Bonsai ile ugrasan biri dogaya da saygilidir cunku doga onun icin bir ogretmendir agaclari icin en iyi bilgileri ondan ogrenir. Bonsai ile ugrasan birinin dogadaki agaclarin guzelligini gormemesi, ya da kendi diktigi bonsai olmiyan agaclara bakarken keyif almamasi dusunulemez.

Insanlar yasamlarini surdurmek ve bitkilerden daha iyi verim almak icin agaclari budarlar asilarlar sularlar besin verirler ve onlari kontrol altinda tutarlar tek nedeni onlardan alinacak urunun daha kaliteli, daha lezetli olmasi ve insanlara sunulmasi icindir.

Ya da bir dal kereviz yasaminin en gorkemli bir zamaninda, insanlar tarafindan yasamina son verilir ve sofralara konur. Mide ile ilgili ornekleri cogaltabiliriz ve bunlarin hic biri de bence, yanlis bir sey degildir

Evinin onundeki citler cok buyumusse onlarin tekrar guzel gorunmesi icin budanmasi gerekiyorsa ve ev sahibi de bunlari budayip guzellestirirse yanlis bir sey mi yapmis olur? Ya da gul agacinizin, gelecek yil daha guzel cicekler acmasi ve daha guzel gorunmesi icin onu budamaniz nasil normal bir islemse ve son yazdigim iki iki ornek insanlarin midesine degil de gozlerine yuregine sunuluyorsa bonsai uzerinde yapilan calismalar da insanlarin gozlerine yureklerine sunulmak icindir.

Her insan, dogan cocugunun en iyi bir sekilde hem ruhen hem de bedenen gelisip buyumesini ister bundan hic kuskunuz olmasin ama verdiginiz ornek, bonsai ile insan arasindaki fark dusunulmeden verilmis bir ornek gibi durdu.

Bu yazdiklarim umarim sizi bonsaiden uzaklastirmaz ve cok pahali buldugunuz o bonsailerinden daha da guzellerini yapabilmek icin aramiza katilirsin.
Hosca kaliniz.