Bağlan

View Full Version : Euphorbia milii

Sayfalar : [1] 2 3

Billur Korkmaz
17-08-2007, 18:38
Bu çiçekle ilgili kaktüsler ve sukullentler başlığı altında euphorbia croizatii bölümünü bulup oraya yazmıştım daha önce ancak yaptığım araştırmalar neticesinde Euphorbia milii olduğunu öğrendim, burada devam edelim..

Sayın Ferahzade bu çiçeği komşum tutturup saksıyla hediye etti bana; bir budak beyaz çiçeklisi diğer budak aynı böyle pembe çiçekli tek saksıda.. Verdiğinde üstünde çiçekleri bile vardı fakat benim evimi sevmedi bu çiçek, 2 aydır nerelere koysam da canlansa diyorum, sarardı kaldı.. Oysa komşumun evinde sürekli güneş gören bir pencere önünde.. Çelikleme konusunda ona sorup size bilgi yazacağım.. Suyunu ve güneşini mi ayarlayamıyorum, yoksa toprak mı sebeb bilemedim..

Üstteki pembe çiçekli fotoğraf komşumun çiçeği ve bir de beyaz çiçek açanını ekleyeceğim şimdi fakat üstünde çiçeği yok.

Filiz
22-08-2007, 10:49
5 nolu mesajda bahsettiğim Euphorbia Milii'm ölecek sanki :( ne yapmam gerekiyor. Eşit oranda kum, toprak, torf karışımına diktim. Dikerken kök budaması yapmıştım şiddetli olmamakla beraber. Haftada bir su veriyorum. Doğrudan günışığı almayan çok aydınlık bir yerde. Ne yapacağım konusunda birileri yardım ederse sevinirim hiç yaprağı kalmadı neredeyse alttaki yapraklar kuruyup dökülüyor..

Arzu Kasapoğlu
22-08-2007, 11:26
Bu çiçeği dikmeden önce 20 dakika suda bekletin.Beyaz süt akışı dursun,sonra dikim yapın.Çiçek açması için mutlaka bol ışık hatta güneşli bir yer gerekir.Güneş ayrıca çiçeklerin rengini kırmızı yapıyor.Filiz Hanım,ayrıca çiçeği topraktan çıkarıp çürüme varmı diye bakın,eğer varsa bıçakla kesip yukarda söylediğim işlemi uygulayın.Toprak karışımınız çiçek için uygun.Benim de var bu çiçekten ama sizlerinki gibi yukarı doğru düzgün bir şekilde büyümüyor.Yanlara doğru eğri büğrü ve çok şekilsiz.:dilli:

Billur Korkmaz
24-08-2007, 13:50
Evet benim fotoğrafını çektiğiminde pembe çiçekleri var. Bu arada bu çiçek nasıl çimlendirilir. Benimkinde bir sorun var sanırım. Tüm çiçeği 20 santimlik çeliklere böldüm. Birini bahçe toprağına diktim, birini suya koydum, birini kaktüs toprağına diktim. Garantiye alayım istedim...

Önerilerinizi bekliyorum.

Gerekli bilgileri aldım, çimlendirilmeden dikilirmiş, beş dakika kadar suya koyup sütü aktıktan sonra normal topraklı saksıya dikiliyor ve aydınlık bir yere konup haftada bir sulanıyormuş.. En büyük düşmanı aşırı nem olduğu için sık sulanırsa yapraklar sararıp dökülmeye başlıyormuş..

Üstteki fotoğrafların sahibinden aldım bilgiler bunlar ve hatta önerisi: "büyüyüp uzamaya başladığında başka saksılara dikmek üzere aldığınız çelikler, tepelerde uzayan sürgünlerden olmalı ki bu durumda tıpkı bonsai gibi yeni çıkan dallar değişik yerlerden fışkırıyor ve görüntü bambaşka bir hal alıyor. Böylece büyüme ve gelişmesini izlemek keyf veriyor."

Sevgiler..

Billur Korkmaz
24-08-2007, 13:56
Filizcim üstteki mesaj sana da yol gösterebilir mi acep? Ya kendi haline bırak, ya da tekrar toprağını değiştirip az sula diyeceğim.. Ben benimkini öyle yaptım, balkona çıkartmıştım iyice sararıp yaprak dökmeye başladı; 3 gündür salonda ve ışık alan bir sehpada; renkler yeşermeye yapraklar dökülmemeye başladı.. Su vermeyeceğim bir müddet, çürütesiye sulamışım meğer..

Filiz
24-08-2007, 14:07
Billur Hanımcım saolun benimkisi için çok geç kalındı sanırım çünkü hiç yaprağı kalmamıştı bugün ve dallar çürümüştü :( ama diğer saksıdaki biraz daha iyi çünkü dalların ucu yeşermişti. Allahtan iki saksı yapmışım. Teşekkürler

zeonka
22-09-2007, 22:47
Bende komşumda gördüğüm euphorbia dan iki çelik aldım biraz suda beklettikten sonra tutması için kauçuk saksısının dibine iliştiriverdim.Bakalım benimkiler nasıl bir gelişme gösterecekler.

kaan007
12-12-2007, 16:45
bütün yaz bitkiye orta derecede su verilmelidir sonbahar ve kışın dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı,ancak saksıtoprağının tümüyle kurumamasına özen göster
GÜBRELEME:genç bitkilerde her yıl yaşlı bitkilerde ise 2 yılda bir mart ayında saksı değiştirme yapılır mayıs ağustos ayları arasında haftada bir kez 1-1.5G/KAKTÜS GÜBRESİ VERİLİR

kaan007
12-12-2007, 16:48
Genel Özellikleri

Anavatanı Madagaskar’dır. Yaprakları oval veya uzunca, yeşil renklidir. Gövde ve sürgünleri bol miktarda gri ve kahverengi dikenli; ilk bakışta çiçek izlenimi veren küçük, fakat toplu halde parlak kırmızı brakteleri çok gösterişli, çalı formunda iç mekan süs bitkileridir.

İklim İstekleri

Gelişme döneminde sıcaklık 18 C olmalı, dinlenme döneminde ise 8-10 C sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Orantılı nemi düşük olan yerlerde zarar görmeden yetişebilir. Aydınlık ve güneşli yerleri sever. Güneye bakan pencere kenarlarında bulundurulabilirler.

Toprak İsteği

John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.
Üretim Tekniği

Yılbaşı Dikeni’nin üretimi çelik ile yapılır. Çelikler hafif odunlaşmış uç sürgünlerinden 7.5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Temmuz ayında hazırlanır. Alınan çelikler birkaç gün kurumaya bırakıldıktan sonra, hacim olarak eşit miktarlardaki turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 16-18C olmalıdır.

Gübreleme

Genç bitkilerde her yıl, yaşlı bitkilerde ise 2 yılda bir Mart ayında saksı değiştirme yapılır. Mayıs-Ağustos ayları arsında haftada bir kez 1-1.5G/1 kaktüs gübresi verilir.
Sulama

Bütün yaz boyunca bitkilere orta derecede su verilmelidir. Sonbahar ve kışın dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı, ancak saksı toprağının tümüyle kurumamasına özen gösterilmelidir.
Budama

Bol dallanan çalı formunda bitki elde etmek amacıyla genç bitkilerde birkaç kez uç alma yapılmalıdır. Kuruyan ve çürüyen yapraklar kesilip uzaklaştırılmalıdır.

kaan007
12-12-2007, 17:02
çin Kaktüsü

Halit Togay
13-01-2008, 14:28
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=193486#post193486
deki İstasyon Berberi Cavit Abi de hem beyazını yetiştirir, hem kırmızısını. Ben de kırmızı çiçekli ufak yapraklı bir cinsini buldum. Diktim.

fevziye
06-03-2008, 14:09
Karşı komşumdan aldığım minicik bir Euphorbia milii, hemen çiçek açtı.

zeonka
06-07-2008, 22:27
Buda benim İstabul'dan aşırdığım millim ;) İşallah beyazınıda bulurum :D

http://img399.imageshack.us/img399/2296/19162370um0.jpg (http://imageshack.us)

ataser
12-07-2008, 14:51
Bu türden oldukça iyi durumda bir saksı bulmuştum, ama o kadar kısa sürede öldü ki kimse inanamadı..
Bir özelliği olduğu kesin, aldığım yerde pencereleri devamlı perdeli bir odada terk edilmiş haldeyken ben baktım, ilgilendim ama öldürdüm...
çelikten de başarılı olamadım bir türlü..
Eğer elinde paylaşabilecek çeliği olan varsa beni de eklerse listeye çok sevinirim...
Aynı sorunu süt kaktüsünde yaşamış ve kaktüs kardeşlerimin köklü desteği ile süt kaktüsüne kavuşmuştum... hani belli mi olur belki köklenmişi denk gelir diye yazayım dedim:o

zeonka
14-07-2008, 21:07
Bu resmi sizlerle de paylaşmak istedim burası sanki millii ceneti gibi;)
Orda olup birsürü çelik almak isterdim :D

http://img383.imageshack.us/img383/9493/31pt3.jpg (http://imageshack.us)

DELTA 1
15-08-2008, 23:24
merhaba
bu çiçekten bizdede vardı ismi gelin kaynana çiçeği yani çiçeği gelin yaprağı damat dikenide kaynana demekki bahçedede yetişiyormuş

sükunet
19-02-2009, 07:21
bendede varmış meğer bu çiçekten haberim yokmuş :)
bu çiçeğin adı nedir bölümüne resmini ekledim oradan bir arkadaş sağolsun ismini verdi ve bende ilgili link diye buraya geldim..
aslında bu çiçek çabuk tutar benim bildiğime göre..
çünkü annemden bana gelen bu çiçekten bir parça koparıp görümceme vermiştim suya falan koymadık direk saksıya diktik ve hemen tuttu :)
çiçeğimin resmi burada arkadaşlar..
ilginç olan hiç yaprağı kalmadı ama hala çiçek açıyor ne ilginç değil mi? :eek:

çiçeğime ne gibi bir işlem uygulamalıyım ki yeşersin güzelleşsin?
yardım ederseniz sevinirim...
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=362968&postcount=4643

sükunet
27-02-2009, 14:47
ben çiçeğimin yapraksız uzamasına daha fazla dayanamayıp üç parçaya böldüm...
bir süre suya bırakıp beyaz sütünün akmasını bekledim ve sonra o parçaları saksılara dağıttım.
umarım bu şekilde büyümeye başlar ve yapraklanır...
yaptığım uygulama doğrumudur yanıtlarsanız sevinirim....

Günüm
27-02-2009, 16:33
Yazın yapsaydınız daha iyi sonuç alırdınız sevgili suizan. Sıcakta ve güneşte hemen tutuor. Bu çiçek kış aylarında yaprak döküp, yazın yemyeşil oluyor.

Vildan Sönmez
04-04-2009, 19:51
Geçen ay küçücük bir dal euphorbia milii ekmiştim,yaklaşık 10 cm. kadar. Tutar mı tutmaz mı derken, daha yapraklanmadar tepede minicik bir çiçek açtı.

AyhanMoran
04-04-2009, 20:15
Bu çiçekten bizde senelerdir var.Herşeyi çok güzelde çok düzensiz formsuz çıkıyor acaba sagından solundan üstünden kesebilirmiyiz kestigimiz yerlerden ağaçlar gibi çok sürgün verir mi? Böyle top gibi yapabilirmiyiz ki?

sükunet
07-07-2009, 09:21
kışın boyunun çok uzamasından ve yapraklarını dökmesinden yakındığım milimi keşmiş saksılara dikmiştim...
şimdilerde herbiri inanılmaz formda büyüme gösteriyor..
yapraklandı çiçeklendi keyifleri yerinde maşallah :)
seviyorum ben bu çiçeği...
33 nolu mesajda resmi bulunan difimi kestim parçalara ayırdım ve ayrı ayrı saksılara diktim...
her biri gelişim gösterdi fotoğraflamak istedim.

bu budamadan önceki hali...
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=362968&postcount=4643

Sevgi Durul
06-09-2009, 00:05
Benim kış sonu aldığım çelik güzel gelişme gösterdi. Bu çiçek güneşi seviyor. Bütün yaz öğleden akşama kadar güneş alan batı penceremde durdu ve çok çiçek açtı. Bir ay kadar önce büyük saksıya geçirdim, tabi mecburen cam önünden indi. Dibinden iki sürgün de verdi.

imiathiel
14-09-2009, 18:30
Bizim de bu bitkiden bir saksı var, inanın ismini yeni öğrendim. Geçenlerde üzerinde beyaz bitçikleri görünce şok olup sabunla spreylemiştim. Nedense şimdi yoklar, ya pusudalar ya da şansım yaver gitti.
Diyeceğim şu ki, evin en az ilgi gören çiçeklerinden biridir, devasa boya ulaştı, kıpkırmızı açıyor. Ne suyuna ne toprağına ne de besinine çok ilgi gösteriyorum; ona rağmen maşallah verdikçe veriyor. Doğrudan sabah güneşi alıyor 11-12 'ye kadar, camın tam da önünde.
Keyfi yerinde anlayacağınız. Budayacağım ama korkuyorum mevsimi geçmiş midir?

Günüm
14-09-2009, 19:31
Mevsimi yok sevgili imiathiel. Her mevsimde budanıp, çelikle çoğaltılabiliyor.
Budadığınız en küçük parçayı bile toprağa saplayın. Ancak önce suda bekletip sütünü akıtın. Sonra biraz kurumasını bekleyip öyle dikin. Saksı saksı euphorbia milii olur evinizde.

sevim.K
14-09-2009, 20:25
Yanlış hatırlamıyorsam bir evin bahçesinde görüyorum her gün geçerken. Bahçe duvarını geçmiş boyu kocaman olmuş. Arabayla geçerken başka çiçekle karıştırmadıysam eğer bahçede de çok güzel büyüyor, gelişiyor, üstelik kışa dayanıklı bir çiçek.

Daha dikkatli bakayım bu kez yanlış yönlendirmiş olmayayım;)

sükunet
01-10-2009, 11:08
bu çiçek balkon seviyor ben onu anladım.
bir tanesini balkonumda tutuyorum.
2 tanesi evin içinde...
balkondakinin çiçekleri oldukça pembe ve koyu.
evdekilerin çiçek rengi beyaza döndü.
güneş-ışık alması önemli...

French
05-10-2009, 10:02
Annemin bana diktiği Auphorbia milli'nin adını merak ediyordum. İyi ki bu forum var, ben de öğrendim. Annem az bulunduğunu söylemişti.
Benimki yerini bayağı sevdi....:rolleyes:
Sizce budanmaya ihtiyacı var mı ?

http://www.agaclar.net/galeri/files/11384-dscn1211_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=31102&c=member&imageuser=11384)

http://www.agaclar.net/galeri/files/11384-dscn1229_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=31103&c=member&imageuser=11384)

sükunet
05-10-2009, 10:11
French budama çiçeğini, durumu gayet güzel.
budama yapacaksan bile bunu bahar ayında yapmalısın.
biz çiçeklerin dinlenme aylarına girmek üzereyiz.
ama senin çiçeğin gayet güzel görünüyor budamana gerek görmüyorum.
suyunu eksik etme yerinide sevmişse tamamdır...
keyifle gelişimini izle ;)

Sevgi Durul
30-11-2009, 20:24
115818Euphorbiam çiçek açmaya devam ediyor.

magent
02-03-2010, 16:20
Arkadaşlar nereden alabiliriz bu çiçeği,var mı bir bilen?Her yerde arıyorum.

http://esflora.com'da iri yapraklı kırmızı çeşidi var.

sevim.K
02-03-2010, 17:35
Benim miniş çeliklerim tuttular:)

skaraca
17-03-2010, 09:41
Euphorbia Milii çeliği isteyenler bana özelden mesaj gönderebilirlerse, bildiğim bir yerden, birkaç gün içinde temin etme imkanım olabilir. Kırmızı çiçekli, yaprakları normal büyüklükte. Ben iki çelik almıştım. Üzerinde bulunan yapraklarını önce döktü, ancak şu anda tepe noktasından yeni yaprakları çıkartmaya başladı. skaraca / kaktüs ve sukulentlerim başlığı altında 6. sayfa 156 nolu mesajda bendeki çelik görülebilir. Fotoğraf yeni dikildiğinde çekilmişti. Üzerinde bulunan yapraklar döküldü.

querelle
27-03-2010, 14:37
Bugün nihayet aldım!

Hem de Mısır Çarşısının ordaki kazıkç- pardon, çiçekçilerden.

Şimdi gidip hususi kaktüs toprağı alacam bu arkadaş için; madem bunca zamandır aradım ettim, bari özenle başlayayım.

İsmini de Türkan koydum ;)

Günüm
27-03-2010, 18:21
Bugün nihayet aldım!

Hem de Mısır Çarşısının ordaki kazıkç- pardon, çiçekçilerden.

Şimdi gidip hususi kaktüs toprağı alacam bu arkadaş için; madem bunca zamandır aradım ettim, bari özenle başlayayım.

İsmini de Türkan koydum ;)

Türkan kızınız hayırlı uğurlu gelsin size. Rengini ve fiyatını öğrenebilir miyim?
Bir türlü denk düşürüp gidemedim Mısır Çarşısına.

querelle
27-03-2010, 21:18
Merhaba, çok teşekkür ediyoruz :)

Fiyatı 4TL fakat saksısızdı. Sadece kırmızı çiçeklisinden vardı.

Yukardaki kapalı olan çarşı kısmına girmeden hemen soldaki çiçekçi...Bir kere gittiyseniz mutlaka hatırlarsınız; inanılmaz çok konuşabilen bir çocuk duruyor çiçeklerin başında. Siz daha bakarken "Evet abicim, 3 tane mi veriyorum 5 tane mi ?" diye yanaşıyor.

Bugün de memleketini öğrenmiş olduk hepberaber. "Rüzgârın sert, delikanlının mert" olduğu şehirdenmiş kendisi...Neresi olduğunu sormayın çünkü ben o sırada hızla uzaklaşmaktaydım, ama sanki Kütahya çalındı kulağıma...

:rolleyes:

günebakan
27-03-2010, 23:22
Benim aldığım çelik tutmamış yumuşamıştı. Çok üzüldüm.

merih
06-04-2010, 21:25
http://www.wanapluk.com/wholesale/product/index.php?id=32[/url]
Bu kadar çok rengi olduğunu bilmiyordum.

jeomeo
06-04-2010, 21:39
Merhaba, çok teşekkür ediyoruz :)

Fiyatı 4TL fakat saksısızdı. Sadece kırmızı çiçeklisinden vardı.

Yukardaki kapalı olan çarşı kısmına girmeden hemen soldaki çiçekçi...Bir kere gittiyseniz mutlaka hatırlarsınız; inanılmaz çok konuşabilen bir çocuk duruyor çiçeklerin başında. Siz daha bakarken "Evet abicim, 3 tane mi veriyorum 5 tane mi ?" diye yanaşıyor.

Bugün de memleketini öğrenmiş olduk hepberaber. "Rüzgârın sert, delikanlının mert" olduğu şehirdenmiş kendisi...Neresi olduğunu sormayın çünkü ben o sırada hızla uzaklaşmaktaydım, ama sanki Kütahya çalındı kulağıma...

:rolleyes:

İsmail olsa gerek :) Ortadoğu ve balklanların en güleryüzlü gevezesidir kendisi :D

cigdemb
15-04-2010, 21:45
Bugün Eminönü'ne gittim. Ancak "euphorbia milii" ismi aklıma gelmedigi için tek çare ismail'i bulup aradığım bitkiyi anlatmaktı ;)

Sn querelle'den aldığım tüyo ile çalışan gence nerelisin diye sordum "rüzgar ve delikanlı" konulu Kütahya cevabını alınca heh tamam bu o ismail diye düşündüm :p

Euphorbia'mın resmini ekliyorum ;)

oki_1655
15-04-2010, 23:16
Sevgili cigdemb ve jeomeo konuyla çok alakalı değil ama konunun içinde geçtiği için söylemek istedim.
Kütahya'nın soğuğu ve rüzgarı meşurdur.Malesef burada jeoloji müh. öğrencisiyim.Geçen sene -27 olmuştu bir ara sıcaklık rüzgarıda hiç eksik olmaz ve ayazdır.Ama diğer kısımda kütahyalı olmayan bir çok kişinin tereddütleri var.Aman Kütahyalılar alınmasın sonuçta 5 parmağın 5ide bir değil derler ya.Ama nedense hep bana ve buradaki diğer arkadaşların karşısına tam tersi çıkmış..Ve bazı Kütahyalılar da bunu kabullenerek söylerler biraz samimi olursanız..
Sadece söylemek istedim başlıkla ne kadar ilgisi olmasada..
Saygılar..

cigdemb
15-04-2010, 23:32
Sn. oki 1655 :) tabi ki hiç bir genelleme gerçeği yansıtmaz ;) Ama Kütahya'nın o kadar soğuk olduğunu bilmezdim , mesajınız agaclar.net'in bilgi yayan yapısına çok uygun oldu bence :p

Ayrıca belirteyim, ben bu euphorbia'yı 2 TL 'ya aldım :D

Zühre Demir
15-04-2010, 23:44
cigdemb. Ben de o çiçekçiden aynı ephorbia milii'den aldım. Çelikler tutmuyor. En sonunda orada bakınırken görünce uçtum havalara. Hatta benim kız çiçek bile verdi. Güle güle büyüt.

querelle
28-04-2010, 13:06
Benim bitki hiç gelişmiyor arkadaşlar.

İşte yukarda yazdığımdan bu yana tam 1 ay olmuş; sadece 2 çiçek açtı. 1cm bile uzadığını ya da dallandığını farketmedim.

Dışarda tuttuğum için soğuktan mı hoşlanmadı acaba ?
Günde 1-2 saat güneş alan bir yerde duruyor.

günebakan
28-04-2010, 17:55
Bu bir dükkandan çelik istediğim kırmızı çiçekli europa milli. Gelirken pazara uğradığımda ordada vardı fiyatı 3 lira almadığıma pişman oldum.

139667

Günüm
28-04-2010, 18:03
Benim bitki hiç gelişmiyor arkadaşlar.

İşte yukarda yazdığımdan bu yana tam 1 ay olmuş; sadece 2 çiçek açtı. 1cm bile uzadığını ya da dallandığını farketmedim.

Dışarda tuttuğum için soğuktan mı hoşlanmadı acaba ?
Günde 1-2 saat güneş alan bir yerde duruyor.

Euphorbia milii bütün gün güneş altında durmayı çok seven bir çiçek. Güneş gördükçe çiçekleri daha parlak, daha büyük ve sayısız çoklukta oluyor. Büyümesini de yine güneş etkiliyor. Güneş aldığı saati uzatabilirseniz iyi olur.

Zühre Demir
28-04-2010, 22:27
Euphorbia milii bütün gün güneş altında durmayı çok seven bir çiçek. Güneş gördükçe çiçekleri daha parlak, daha büyük ve sayısız çoklukta oluyor. Büyümesini de yine güneş etkiliyor. Güneş aldığı saati uzatabilirseniz iyi olur.

Katılıyorum. Güneş çiçeğidir milii. Ve suyu az sever.

querelle
29-04-2010, 01:26
Balkonum bile maksimum 2 saat güneş alıyor; ki o kadar bile olduğunu sanmıyorum açıkçası. Ah işte apartmanlar arasında sıkışmış bir giriş kat dairesinde oturmak böyle birşey :rolleyes:
Işık konusunda yapabileceğim bir şey yok ama suyunu kısmayı deneyeyim, biraz bolca veriyordum.

Tavsiyeler için teşekkürler.

sevim.K
29-04-2010, 08:28
Benim milli çeliklerim balkonda. Balkonum tüm gün güneş alıyor ama minik millilerim bir haftadır güneş göremedi yine.

Günüm
29-04-2010, 19:12
Balkonum bile maksimum 2 saat güneş alıyor; ki o kadar bile olduğunu sanmıyorum açıkçası. Ah işte apartmanlar arasında sıkışmış bir giriş kat dairesinde oturmak böyle birşey :rolleyes:
Işık konusunda yapabileceğim bir şey yok ama suyunu kısmayı deneyeyim, biraz bolca veriyordum.

Tavsiyeler için teşekkürler.

Gelişme döneminde Euphorbia Milii suyu sever. Suyunu kesmeyin.
Kış aylarında toprağını nispeten kuru bırakabilirsiniz.

cigdemb
30-04-2010, 12:26
Nerede bu dükkan arkadaşım ?

sevgili hhatice :) , çiçekçilerin olduğu yerde caminin karşısında basamaklar ve çaybahçeleri var , basamakları mısır çarşısına doğru çıkarken sağda çiçekçiler kalıyor ya, işte en yukarıda mısır çarşısının kapısının önüne geldiğinde soldaki tek çiçekçi ;) hatta mısır çarşısının duvarına bitişik olan tezgahtaydı euphorbialar :)

cigdemb
30-04-2010, 12:46
Euphorbia'm çiçeklendi ve çiçekleri kızardı ;)
kırmızı çiçekleriyle öyle tatlı ki kahve molalarında masanın üstüne taşıyorum gözüm gönlüm açılsın kayifleneyim diye :p

Sevgi Durul
01-05-2010, 00:40
Kızlarından ayrılan anne milii çok sarsılmıştı, kolu kanadı, yani kökleri kırılmıştı. Kızlarına bir şey olmasında, o her şeye razıydı. Ogün bugündür anne milii suda bekledi ve köklendi. Saksıya dikildi. Şimdi yeni yapraklar ve çiçekler veriyor. O biliyor ki kızları emin ellerde.
140512

_kardelen_
06-05-2010, 11:58
Bu güzel de aranıza katılmak istiyor. Evimi daha yeni şereflendirdi ;)
141877
Dipten minicik yeni sürgün veriyor.

günebakan
19-05-2010, 17:31
Bu Euphorbia milli'lerin güzelliğine bakın Bu resimler netten alıntı keşke bulabilsek bunlardanda:)

145346

145347

145348

145349

Günüm
19-05-2010, 21:55
Bunlar da güzelmiş ama ben hibrit olan büyük çiçekli türlerini çok seviyorum.
Çok gösterişli ve bütün yıl boyunca açıyorlar.

Günüm
20-05-2010, 08:17
Sevgili Günüm resim eklesen de gözlerimiz bayram etse:)

Hibrit kızlarımın henüz birinin çiçeğini görebildim. Resmini çektim ama pek net çıkmadı sanırım. Çiçeklere yatırım yapmaktan bir fotoğraf makinesi alabilmiş değilim henüz. :)
Çok yeni edindim hepsini. Sanırım bir süre yerlerine alışmaya çalışacaklar. İsimlerini ve nasıl açacaklarını biliyorum. Şimdilik onunla yetiniyorum.:p

Taner Angay
03-06-2010, 13:47
EUPHORBIA ile uğraşanların dikkatine:
Bütün Euphorbialar'ın sütü çok zehirlidir ve kanserojendir. Fakat korkmaya gerek yok, birkaç noktaya dikkat edilirse bir tehlike yok.
Süt elinize bulaşmşsa hemen yıkayın, mümkünse deterjanla. Yıkadıktan sonra bile ellerinizi gözünüze sürmeyin. Euphorbia kestiğiniz bıçağı elinizle değil, bir fırça ile yıkayın.
Euphorbia çeliklerini köklendirmek için: Önce keskin bir bıçakla mümkünse çeliğin gövdeye bağlandığı yerden kesin, önceden hazırladığınız bir tas suya kesilen yeri daldırın, süt akmayıncaya kadar. Kağıt havlu veya peçete ile kurulayıp gölge ama aydınlık bir yere koyun, yaranın büyüklüğüne göre 3-5 gün orada beklesin, sonra kuru kaktüs toprağına dikin ve yine aydınlık ama gölge bir yerde sulamadan bekletin. Sulamaya başladıktan bir müddet sonra tepede büyüme belirtileri görülünce güneşli bir yere koyabilirsiniz. Yalnız köksüz bitkilere asla fazla su vermeyin, çürütür.
Haydi iş başına!!

sevim.K
07-06-2010, 10:51
Ayhan bey iki minik çelik yollamıştı. İkisi de tuttu. çeliğin birinde hiç yaprak yok minik iki dal verdi ana dal tepesi çiçekli o çiçek hiç kaybolmadı sağolsun:D Diğer minik çeliğin de uç yapraklandı.

Okinin gönderdiği beyaz millide de çiçek var. Onun fotoğrafını çekmedim henüz.:)

züboli
07-06-2010, 14:34
buda benim euphorbia miliim.onunla yaklaşık bir ay önce bir arkadaşa gittigimizde apartmanlarının içinde gördüm.uzun zamandır arıyordum bu güzeli. allah karşıma çıkardı iki dal kopartıp sessizce çantama koydum.şuan çok mutlu görünüyo.biliyorum izinsiz aldım ama söylentilere göre böyle daha güzel tutuyormuş çiçekler

Bengisan
22-06-2010, 12:00
Buda beni euphorbia miliim,alt tarafı boş kalmasın diye sedumlarla besledim ,güzel bir ikili oluşturdular...

http://i48.tinypic.com/jpk77a.jpg

http://i45.tinypic.com/2sbr09e.jpg

http://i47.tinypic.com/2a6tv7t.jpg

http://i48.tinypic.com/28cd5cj.jpg

http://i48.tinypic.com/2l8zz3q.jpg

http://i46.tinypic.com/1059udl.jpg

bilalong
24-06-2010, 08:59
bu bitkiden bendede var cidden hoş bir çiçek üstelik bir dalını kesin 15 civarı suya koyun ve köklensin üretimide kolay.

aysahay
09-07-2010, 21:05
Bu da benden. Eminönünden aldım. Küçük olmadığı için daha benimseyemedim kendisini. Kendi yetiştirdiğin bir başka oluyor.
Ben Eminönündeki bir çiçekçide "Aaaaa Milliiii" dediğimde ordaki satıcı amca bunun Japon kaktüsü olduğunu söyledi. Latice adı da EFERBEY'MİŞ.. :))

165475[/QUOTE]

Günüm
09-07-2010, 22:05
Bu da benden. Eminönünden aldım. Küçük olmadığı için daha benimseyemedim kendisini. Kendi yetiştirdiğin bir başka oluyor.
Ben Eminönündeki bir çiçekçide "Aaaaa Milliiii" dediğimde ordaki satıcı amca bunun Japon kaktüsü olduğunu söyledi. Latice adı da EFERBEY'MİŞ.. :))

159176[/QUOTE]

Rengi belli mi sevgili aysahay?

mrmusti
10-07-2010, 12:42
Latince ismi Euphorbia milii Sayın aysahay

159176[/QUOTE]

Sevgi Durul
31-07-2010, 10:12
Euphorbia miliimin katmerli çiçeği ve iki yavrusu.
163551
163552

yağ-mur
05-08-2010, 01:26
164280
yandan bir çelik kesip eksem olur mu acaba ?
164281
Sayın Günüm'e teşekkürler
164282

164283

oki_1655
05-08-2010, 01:43
164280
yandan bir çelik kesip eksem olur mu acaba ?
164281
Sayın Günüm'e teşekkürler
164282

164283

Sevgili Yağ-mur yandan çelik kesip ekerseniz olabilir ama kestikten sonra çıkan sütünün tamamen akmasını bekleyin.Hatta bir gün bekletip öyle ekerseniz daha iyi olur..

yağ-mur
05-08-2010, 01:50
Sevgili Yağ-mur yandan çelik kesip ekerseniz olabilir ama kestikten sonra çıkan sütünün tamamen akmasını bekleyin.Hatta bir gün bekletip öyle ekerseniz daha iyi olur..

suda mı bekletmem lazım:confused:

yağ-mur
05-08-2010, 02:11
Bunlar da güzelmiş ama ben hibrit olan büyük çiçekli türlerini çok seviyorum.
Çok gösterişli ve bütün yıl boyunca açıyorlar.

Sevgili Günüm benimde oldu çok şükür şimdi bakımı hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.Çok önceden Adanada bahçemizde vardı annem bol su verirdi ama Adana sıcağı farklı tabi, zavallımla ilgilenmezdik o da devamlı çiçekliydi

Günüm
07-08-2010, 17:57
Balkonun en çok güneş alan yerine koyun sevgili yağ-mur. Yaz aylarında suyu çok sever. Ben hergün veriyorum. Güneş çiçeklerinin daha koyu, daha çok ve daha büyük olmasını sağlıyor. Çok sağlıklı görünüyor. Çoğaltmak istiyorsanız yandan bir dalı kesin. Suyun içinde bir saat kadar bekletin. Sonra dikin. Çabuk tutacaktır.
Akşamüstü güneş çekilince su sıkın üzerine. Çiçekleri, gövdesi yıkandıkça şımarıyor.
Çiçek sapları yapışkandır. Korkmayın. Karıncalar üzerine tırmanmasın diye çiçeğin kendi yapısından getirdiği bir özellik olduğunu öğrenmeştim epeyi önce.
Benim balkonda duran kızım ilk defa bu sene tohum yaptı. Tohumların hemen dikilmesi gerektiği için bekletemedim. Biri çıktı bile.:)
Tohum kesesi yaparsa dikkat etmeniz gereken nokta, tohum kapsülünün patlayarak açılması. Çok zorlandım tohumları toplayacağım diye. Küçük bir kilitli poşeti çiçeğin üzerine geçirdim, hava alması için sıkı kapamadım. Tohumları yakalayabildim.
Profil resminiz çok güzel. Sizi de Euphorbia Milii çiçeğini çok sevenlerden yaptık. Güle güle büyütün.

yağ-mur
07-08-2010, 23:36
çok teşekkür ederim Günüm,siz ve Oki 1655 de bana çok yardımcı oldunuz hiç bilmediğim şeyler öğrendim.Bu çiçeği bulunca sanki eski dostlarımdan birini buldum tekrar tekrar teşekkürler.Aşağıya ekleyeceğim daha dikenli türünden rastlarsanız haber verirseniz sevinirim(net'ten alıntıdır)
164854

aysahay
19-08-2010, 12:22
Rengi belli mi sevgili aysahay?[/QUOTE]

Sayın Günüm aldığımda üzerinde kurumuş kırmızı bir çiçeği vardı.

aysahay
19-08-2010, 12:24
Latince ismi Euphorbia milii Sayın aysahay

[/QUOTE]

Sayın mrmusti. Teşekkür ederim. Ben zaten ismini biliyordum da. Orda Euphorbia Milli demedim, 'aaa milliii' dedim. Hani arıyordum da buldum gibisinden. Asıl ilginç olan çiçekçi amcanın söylediği idi. Bana latincesinin 'Eferbey' olduğunu söyledi. :)))

yağ-mur
22-08-2010, 01:38
167259
arkadaşlar benim e.milli'm sizinkilerden farklı açtı sevinsem mi üzülsem mi bilemedim?
167260

167261

167262

167263

tiya
22-08-2010, 08:05
Günaydın arkadaşlar. Yağ-mur'un 139 no'lu iletisindeki bitki Euphorbia Keysii, 142.deki ise Millii.Aynı ailedenler ama sizlerin de fark edeceği gibi ayrıntıları değişik. Milii çiçeklenme döneminde çok az yaprak veriyor. Keysii'de ise yaprak ve çiçek bol oranda bir arada.

yağ-mur
23-08-2010, 01:13
167383

167384

167385
bunları fotoğraf makinesiyle daha yakın çekmeye çalıştım makinamın yakın çekimi iyi olmadığı için ancak bu kadar oldu
167386

167387

yağ-mur
23-08-2010, 01:16
167388
çok seviyorum bu çiçeği ;) çok
167389

Jezebel
19-09-2010, 13:27
Benim Euphorbia milii

171925

Pazardan almıştım , açmaması doğal galiba .
Yine de tek tük de olsa açması gerekiyor değil mi ?

yağ-mur
19-09-2010, 17:20
benimki bol güneşi görünce açmaya başladı ancak ve güneş batınca yapraklarına su püskürttüm sayın Günüm'ün önerisiyle

acemifüsun
01-10-2010, 19:38
Bir pazar güzeli daha:)

yağ-mur
02-10-2010, 01:27

çok güzel ne renk acaba:confused:

mrmusti
02-10-2010, 09:50
Sayın acemifüsun, hangi pazardan aldın..

Jezebel
02-10-2010, 10:20
Füsun hanımınki de benim bitkim de baharda Buca pazarından alındı .
Benim saksımda iki bitki var ;)

Jezebel
03-10-2010, 08:25
Sevgili Günüm biz size yetişemeyiz , bizimkiler yerli malı yurdum malı , bunca bakıma rağmen açmadılar bile ;)
Biraz hor mu davransak acaba ?

Günüm
03-10-2010, 09:29
Kıyamam ben onlara. Yerli malı kızlar çok geç ve az açıyor. Galiba elin adamı bu yüzden hibriti denemiş. Sevgili Jezebel güneşe bırak onları, suyunu da düzenli verirsen teşekkür niteliğinde açacaklardır. İnşallah farklı renklerde açarlar da gözümüz bayram eder.

acemifüsun
03-10-2010, 10:05
Sayın acemifüsun, hangi pazardan aldın..

Sn.mrmusti Jezebelin de dediği gibi Buca pazarından almıştık. Üstünde kırmızı çiçekleri vardı, o çiçekler gidince bir daha açmadılar.

Jezebel
03-10-2010, 10:36
Sevgili Günüm sabah güneşi alıyorlar .
Bir berberde gördüm , kimbilir kaç yıl önce gübrelendi ve kaç ay önce sulandı -toprağı kerpice dönmüş .
Sadece dallar kalmış , yaprak yok ama üstü çiçek dolu .
Ondan dediydim , yoksa kıyamam ;)

sakagun
03-10-2010, 12:12
Bu da benimki. Geçen kış küçük bir çelik olarak dikmiştim. Komşum vermişti. Çiçek açmaya başladığından beri üzeri sürekli çiçekli.

Günüm
03-10-2010, 13:35
Sevgili Sakagun'un çiçeği küçük çiçekli tür. Bütün yıl boyunca açar bu tür. Tohum verme konusunda inatçıdır.

Günüm
07-10-2010, 19:25
Bugün itibarı ile bütün kızlarımı içeri aldım. Geceler çok soğuk oluyor.

yağ-mur
07-10-2010, 19:54
[QUOTE=Günüm;702636]Bugün itibarı ile bütün kızlarımı içeri aldım. Geceler çok soğuk oluyor.[/QUO

evet bende bir hafta önce aldım çok rüzgar alıyordu yaprakları sarardı hemen:(

günebakan
07-10-2010, 21:51
Ben de Eminönünden bir beyaz bir de sarı aldım eğer renkler de bir karışıklık olmadıysa.Şu anda diğer çiçeklerimle birlikte kapalı balkonda duruyorlar:)

174186

Günüm
07-10-2010, 21:58
Sevgili günebakan ikisinin de kırmızı çıkma olasılığı çok yüksek. Yaprak ve gövde yapısından standart Euphorbia Milii olduğunu düşünüyorum. Birkaç sene önce hepsi farklı renk diye 5 kök satmışlardı bana. Hepsi kırmızı çıktı. Sonra don yediler.
Hangi satıcıdan aldınız?

Jezebel
12-10-2010, 17:58
Artık açmaya karar verdiler .

174857

yağ-mur
12-10-2010, 18:02
çok güzeller benim kızımdada bir kaç tomurcuk var yakında açarlar inşallah ama fazla yaprak döküyor sanırım mevsimsel bir şey

Jezebel
12-10-2010, 22:56
Umarım açar ve seni mutlu eder , ben pek beklemiyordum , 5 gün susuz bıraktım ,
toprağı tam takır olmuştu , anca o zaman açtı .
Birazcık hor davranmak sorunu çözdü ;)

mavisedir
14-10-2010, 22:44
Selamlar
Arkadaşlar ben miliimi dışarı koydum, açık hava seviyormuş diye. Bişey olur mu acaba? Dedim biraz üşüsün de güzel güzel açsın:) Tomurcuk falan görünmüyor benim miliide, inşallah açar.

yağ-mur
15-10-2010, 00:17
Selamlar
Arkadaşlar ben miliimi dışarı koydum, açık hava seviyormuş diye. Bişey olur mu acaba? Dedim biraz üşüsün de güzel güzel açsın:) Tomurcuk falan görünmüyor benim miliide, inşallah açar.

mavisedir ben onbeş gün kadar oluyor içeri alalı tersine e.milli sıcak hava seviyor benimkinin üzerindeki çiçeği şu an güneş göremediği için çok ufak olacak gibi görünüyor:(

yağ-mur
15-10-2010, 00:37
arkadaşlar gidip gelip bu sayfalara bakıp aaahhh,aaahhhh çekiyorum delirmemek elde değil:eek:

http://www.ntk-nursery.com/cart/default.php

mavisedir
15-10-2010, 14:33
Hemen aldım içeri miliiyi, bu sene benimki açmayacak herhalde :( hiçbir hareket yok çünkü.

yağ-mur
15-10-2010, 17:07
Hemen aldım içeri miliiyi, bu sene benimki açmayacak herhalde :( hiçbir hareket yok çünkü.

çok mu küçük acaba ya da güneşmi görmedi hiç?bende merak ettim şimdi çok vefalıdır oysa:(

mavisedir
15-10-2010, 19:19
Hayır küçük değil, güneşde gördü ama balkonda değil, belkide açık hava görmediği içindir. Bütün yaz evin içindeydi çünkü. Biraz daha bekleyeyim belki geç açacaktır.

mavisedir
15-10-2010, 23:26
işte arkadaşlar benim açmayan nazlı miliim :)

ATTACH]175269[/ATTACH]

günebakan
16-10-2010, 10:43
Maşallah kocamanmış Sayın Mavisedir ama bence siz onu camın önüne koyun ışık seviyor bildiğim kadarı ile İnşallah yakında çiçeklerini görürsünüz:)

aysahay
18-10-2010, 13:15
Arkadaşlar herkesin millileri şimdi mi açıyo yaa? Ben haziranda almıştım. Üzerinde kurumuş, kırmızı bir çiçek vardı. Ben de mevsimi geçti herhalde dedim. Ama bakıyorum da herkes tomurcuktan, çiçekten bahsediyor.. Bende tomurcuk yok...

yağ-mur
18-10-2010, 17:18
benim kızım ağustosta açtı şimdide üzerinde bir kaç tane var ama güneş olmadığı için kırmızılaşmadı ve çok küçük kaldı ama maşallah iyi beni yine de mutlu ediyor:p

yağ-mur
19-10-2010, 22:34
arkadaşlar ben arada bir kaktüs besinindende verdim onunda faydası oldu galiba ama şimdi dinlenme dönemine girdiği için suyunu azalttım besinde vermiyorum Sevgili Günüm siz ne dersiniz arada besin vermeye devam edeyim mi:confused:

mavisedir
20-10-2010, 06:34
Maşallah kocamanmış Sayın Mavisedir ama bence siz onu camın önüne koyun ışık seviyor bildiğim kadarı ile İnşallah yakında çiçeklerini görürsünüz:)

iyi dileklerin için teşekkürler günebakan, geçen sene kayınvalidem vermişti bir senede bu kadar büyüdü. Camın önüne aldım bakalım ne olacak.

Sevgili yağmur, geçen sene açtı ama çok az ve çiçekleri çok küçüktü. Çiçekleri hep tepesinde açmıştı, yan dallardan vermemişti. sağlıklı bir çiçeklenme değildi bence. Şimdi suyu kestim iyice bir kurusun toprağı belki tomurcukları görürüm o zaman.:rolleyes:

sakagun
20-10-2010, 16:10
Komşumun miliisi. Çelik aldım. Tutar inşallah.

sakagun
20-10-2010, 20:32
Teşekkürler Günebakan. İlk gördüğümde pembe sanmıştım ama yavru ağzıymış. Bence de güzel bir renk.

sakagun
21-10-2010, 05:43
Teşekkürler yağ-mur. Bir çelik de milii koleksiyoncumuz Günüm için aldım. Ama siteye en son 19 Ekim'de bağlanmış. Çeliğini suda bekletiyorum. Umarım doğru yapıyorumdur.

yağ-mur
21-10-2010, 11:42
Teşekkürler yağ-mur. Bir çelik de milii koleksiyoncumuz Günüm için aldım. Ama siteye en son 19 Ekim'de bağlanmış. Çeliğini suda bekletiyorum. Umarım doğru yapıyorumdur.

bir iki saat suda beklemesi yeterli sütünü akıtana kadar daha sonra kökün kurumasını bekleyin ve ekin toprağı nemli olsun yeter fazla su vermeyin banada öyle yazmıştı ama kökün tutması bir ayı geçmişti korkmayın vefalı bir çiçek tutar inşallah fazla bulursanız banada ayırırsanız sevinirim:o

Günüm
21-10-2010, 13:23
arkadaşlar ben arada bir kaktüs besinindende verdim onunda faydası oldu galiba ama şimdi dinlenme dönemine girdiği için suyunu azalttım besinde vermiyorum Sevgili Günüm siz ne dersiniz arada besin vermeye devam edeyim mi:confused:

Sevgili arkadaşım, gübreyi kesebilirsin artık. Açmazsa ya da açmasında azalma olursa üzülme. Biz kış ayladarında gerekli güneşi sağlayamıyoruz. Yaprak dökmesi de normal. Baharda hemen toparlanıyor.
Ben hepsini içeri aldım ama kış gelmemiş meğer. Yapraksız kalacaklar neredeyse.:(

Günüm
21-10-2010, 13:26
Arkadaşlar Euphorbia Milii tohumdan üretim çok başarılı gidiyor. Seneye kendi aramızda takas ederiz kızlarımızı.

yağ-mur
21-10-2010, 20:30
Arkadaşlar Euphorbia Milii tohumdan üretim çok başarılı gidiyor. Seneye kendi aramızda takas ederiz kızlarımızı.

ben hiç tohum alamadım sevgili Günüm umudum bahara kızım büyürse çelik almak,büyük hallerine ulaşadım peki millilerin tohum satışı yok mu?:rolleyes:

Günüm
21-10-2010, 20:49
Olsa keşke. Ama özelliği tohumların alınır alınmaz dikilmesi. Beklediği zaman çimlenme yeteneğini kaybediyor. Bu nedenle satışı yok galiba.

yağ-mur
22-10-2010, 00:36
176397
aslında bende kırmızısı var ama bu daha dikenli bir türü teyze bana verdiğinde üzerinde çiçeği vardı yani daha tutmadı çiçeğim inşallah köklenir
176398
bunun birde sarısını aldım ama onun rahatına hiç karışmıyorum inşallah o da tutar;)
176399

176400

176401

yağ-mur
22-10-2010, 00:43
176402

sakagun
22-10-2010, 05:00
Rengi ve yaprakları benimkine benziyor. Bu arada ben hala içeri almadım miliii'lerimi. Hatta yeni ektiğim çelik bile balkonda. Alsam mı artık içeri?

iris41
22-10-2010, 05:34
Sevgili yagmur mililnin sarısının resmi yokmu . milliler suyu fazla sevmiyor güneş ten korkmayın sıcak ve güneş ciceklenmeyi saglıyor kışın yaprak döküyor neredeyse benimki kel kalıyor ilk baharda tekrar büyümeye başlıyor yaz sonuna kadar cicekli arada dinleniyor bu aylarda yaprak dökmesi normal sararıp düşüyor önceleri kuruyor diye korkmuştum şimdi alıştım :p

yağ-mur
22-10-2010, 17:33
sevgili sakagun ben içeri aldım biraz soğuk görünce tuhaf oldu yaprakları:(
sayın iris41 sarı milli sadece yaprak çiçeği yok daha tutmadıda galiba bekliyorum
teşekkürler ayhasay daha iyileri sizin olsun
sağol bilge5130 bahara bakalım kızım filizlenirse,çelik alabilirsem aklımdasın:cool:
inşallah ayşe afyonlu teşekkürler

yağ-mur
23-10-2010, 03:01
Sevgili Yağmur minik millinizin rengi çok güzelmiş. Güle güle büyütün:)

sağolun günebekan,sarı millim tutmayacak gibi moralim bozuldu biraz açıkçası gidip tekrar isteyemem de:(

Günüm
23-10-2010, 06:30
Forumda Euphorbia Milii için kapıları çalan bir benim diye üzülüyordum. Sevgili yağ-mur kızınınız çok güzelmiş. Ben geçen sene çelik aldığımda kara kış hüküm sürüyordu. Çeliklerin üzerine şeffaf torba geçirip sera etkisi yapmıştım. Çok faydası olmuştu.

mavisedir
23-10-2010, 12:52
Arkadaşlar, sanırım tomurcuk gördüm miliimde, çok minik şuan. Suyu kesmenin faydası oldu cidden, söylediğiniz gibi camın önüne koydum. Havalar ısındı aslında dışarı çıkarayım mı sizce?

Jezebel
23-10-2010, 14:25
Forumda Euphorbia Milii için kapıları çalan bir benim diye üzülüyordum. Sevgili yağ-mur kızınınız çok güzelmiş. Ben geçen sene çelik aldığımda kara kış hüküm sürüyordu. Çeliklerin üzerine şeffaf torba geçirip sera etkisi yapmıştım. Çok faydası olmuştu.

Biz de bir ara senin kapını çalacağız bakalım .
İzmire dayanabilecek bitkilerden biri de Euphorbia milii .
Bunun kokusu var mı , merak ediyorum .

Günüm
23-10-2010, 15:35
Kokulusunu da yakında çaprazlama ile bulurlar diye düşünüyorum. Bende alacalı yapraklı ve Candy Light denilen alacalı yapraklı ve kırmızı dikenli olanı var.

Jezebel
23-10-2010, 19:55
Sevgil Günüm ,
mutlaka bu renkleri elde edenler kokulu hibritler de üretirler . Bu renk cümbüşünü bizler de sayenizde görüyor ve keyf alıyoruz .

Sevgi Durul
23-10-2010, 21:45
Milii'min çiçekleri,

176672

176673

176674

yağ-mur
24-10-2010, 00:52
bu ne güzellik SDurul çok güzel çookk,fotoğraflar yeni çekim mi?biz güneşi göremiyoruz ne zamandır

Sevgi Durul
24-10-2010, 08:35
bu ne güzellik SDurul çok güzel çookk,fotoğraflar yeni çekim mi?biz güneşi göremiyoruz ne zamandır

Teşekkür ederim sevgili yağ-mur. Fotoğraflar yaklaşık bir ay öncesinin. Ama şu anda da çiçekli. Hatta dibinden gelen yavrularda da çiçek var.

Orkun Kırcı
29-10-2010, 15:49
Bu da benim minişim. henüz 1,5 aylık bir çelik:D
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=710294&postcount=153

Sevgi Durul
08-11-2010, 22:11
Teşekkür ederim sevgili yağ-mur. Fotoğraflar yaklaşık bir ay öncesinin. Ama şu anda da çiçekli. Hatta dibinden gelen yavrularda da çiçek var.

Yavruların çiçekleri,

179208

missmenas
25-11-2010, 14:06
Bu güzellerimi görücüye çıkarmam gerek diye düşündüm;) ilk karedeki çiçeğim 13 yaşında, ilk 3 yıl kaktüs zannedip kaktüs muamelesi yaptık büyüdü ve sürekli saksısı devriliyordu 3. yılında çiçek açtı nihayet biz çiçeğini severken bir arkadaşım bu kaktüs değil balkon çiçeği deyince garibim kurtuldu o muameleden ve büyük saksıya terfi etti. o günle bu gündür yaz kış dışarıda çiçeği hiç üzerinden eksik olmaz yılın her ayı her günü çiçeklidir:D Sanki teşekkürü hiç bitmeyecek gibi:o
2. karedekini yavru ağzı diye satın aldım ege botanik bahçesinden. Ama gerçektende çiçekli satın aldım ve yavru ağzıydı rengi. Antalyanın havasındanmı suyundanmı bilemiyorum ama belkide dışarıya balkona koyduğum içindir rengi pembemsi oldu, satılan yerde kapalı mekandaydı neyse ben onu öylede seviyorum;)
3. karedekini muğla köyceğizden palmiye merkezinden satın aldım. Aldığım bitkide çiçeklerin renkleri beyazdı onun yavrusu olduğunu söylediler bu ayın başında ilk çiçeğini verdi yeşilimsi sarımsı oldu:D dediğim gibi havamızdan galiba.
4. karedekide sarıydı çiçekleri kızkardeşimden aldım geçen şeker bayramında onunda rengi değişti. siyah olanı varsa bana yollayın renk değiştirilir:D:D şaka tabiikine ama bu renklerin değişmesi neden kaynaklanıyor merak etmiyorda değilim doğrusu bilen ve tecrübesi olan arkadaşımız bilgi verebilirse, cok memnun olurum.

missmenas
25-11-2010, 14:13
4. resimdeki büyük tüy yumağımızda kızımız Şirin ailemizin gözbebeği ve stress topumuz:p diğer resimler hikayelerini biliyorsunuz artık yakın çekimleri

sakagun
25-11-2010, 15:46
Sevgili Missmenas, benim milii'ler de güneşe çıkınca farklı renk alıyor. Dışarıda kırmızı olan çiçekler içeride yavru ağzı oluyorlar. Yavru ağzının çiçekleri ise içeride beyazımsı oldu.

missmenas
25-11-2010, 17:00
Sevgili Sakagun, çok Teşekkür ederim iyiki varsınız. Bende sorun bendenmi kaynaklı acaba diye merak ediyordum rahatladım.

yağ-mur
25-11-2010, 17:05
of missmenas bunlar ne ne kadar şanslısınız çok güzeller,en sevdiğim çiçek türlerinden biridir ben de sadece kırmızı var ne güzel siz değişik renkler bulabilmişsiniz güle güle büyütün,peki bu aldığınız yerlerin ulaşabileceğimiz bir numarası var mı?

missmenas
25-11-2010, 18:18
Sevgili Yağmur, evet çiçek konusunda biraz şanslıyım istediğimi bulabiliyorum biraz hırslıyımdır çiçek bende tutkudur ondan kaynaklanıyor belkide elde edinceye kadar araştırır bulurum. ege botanik bahçesi gönderim yapmıyor bizzat gidip alacaksınız ve ya bir eş dosta aldırtacaksanız, satışlar bağış adı altında yapılıyor resmi bir kurum çünki.
Palmiye merkezi ve Taner Angay beyin kaktüs sukulent satışında olabilir , tlf numaralarını özelinize gönderiyorum. bol şanslar Sizede, olmadı gelecek yıl yan sürgün verirse alırız bir çelik Size;)

selis
29-11-2010, 15:10
Ben çiçeklerden öte saksılara bayıldım.. :)

missmenas
29-11-2010, 20:57
Sevgili selis hanım, İzmir'de yapılıyor en güzel saksılar. benim saksıcımda izmirden gelme. Zaten yapamadıklarını ordan getirtiyorlar, daha güzelleri senin olsun canımsın iste saksıda gönderirim burdan Antalya'dan.:D

nurguldk
13-12-2010, 10:17
Merhaba;
Yaklaşık yarım metre boyunda heryeri koyu pembe çiçekle kaplı harika bir milliim var :))) Çok da itina gösterdiğim söylenemez. çok nadir yanmış gübre koyuyorum, kurudukça da suluyorum. Ankara havasında kapalı camlı girişte duruyor. İçeri amam gerekir mi artık sizce???

Bir de bu çiçekten nasıl çelik **** tohum alınır bilmiyorum. Detaylı bilgi verebilirseniz seve seve paylaşırım tohum **** çeliklerimi...

Sevgiler...

Hhatice
13-12-2010, 10:28
Sevgili nurguldk tohum yaparmı bilmiyorum ama çelik kolay budaktan çok kalın olmayan bir dal kırın .Gölgede 1-2 gün bekletin uç kısmı kurusun daha sonra kum ve toprak karışımı bir saksıya çok derine gitmeyecek şekilde yerleştirin .Çabuk kökleniyor.

Jezebel
20-12-2010, 22:18
Dün sahip oldum.

185084

adı, sanı belli değil.

günebakan
20-12-2010, 22:28
Çiçeklerin orta kısmı sarımı yokya çekimi ilemi alakalı ama çok güzel görünüyor . Güle güle büyütün:)

sevim4
21-12-2010, 10:48
Sevgili jezebel çok güzel,burdanmı aldınız?güle güle büyütün.

Jezebel
21-12-2010, 11:46
Çiçeklerin orta kısmı sarımı yokya çekimi ilemi alakalı ama çok güzel görünüyor . Güle güle büyütün:)
Sanırım ilk çıkarken iç yaprak sarı çıkıyor sonra da gerçek rengini alıyor.
Bura kavramı biraz göreceli aslında sevgili sevim4 ,evet buradan aldım,
ama burası, yani bulunduğum yer, Türkiye değil;)
Bakalım onu nasıl saklayacağım.:(

nurguldk
03-01-2011, 10:34
Çok ilginç ama benimki sizinkiler gibi çok dallı değil yani budak yok ??

Resmini hala koyamadım ama tek dal olarak uzun...Yaprak **** çiçek dalları var sadece ..Yapraktan çelik tutar mı acaba??

Kafkas57
05-02-2011, 23:35
Geçen yıl (1.foto) gayet güzel açan çiçeğim bu yıl perişan vaziyette(2. foto).Çok az yaprağı kaldı.Bakımını aynı şekilde yapıyorum.Çiçeğimiz tekrar canlanması için önerileri olan arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

bettyycim
06-02-2011, 01:55
Geçen yıl (1.foto) gayet güzel açan çiçeğim bu yıl perişan vaziyette(2. foto).Çok az yaprağı kaldı.Bakımını aynı şekilde yapıyorum.Çiçeğimiz tekrar canlanması için önerileri olan arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

Sanırım sorun toprağınız da, toprağınız çok tıkız kalmış gibi bence drenajlı bir toprakla toprağını değiştirmeniz iyi olacaktır :o

missmenas
06-02-2011, 07:57
Evet toprak drenajı olmamış, arada bir gübrede vermek gerekiyor.

Kafkas57
07-02-2011, 19:30
Sayın missmenas ve bettyycim:
Toprağı değiştireli 4-5 ay oldu.Şimdiki toprak drenajı çok iyi hatta yukardan dök aşağıdan topla misali.Değişiklik sonrası kök gelişimini bozan birşey var gibi.Gene de tavsiyelerinize uyarak toprağı değiştirip köklere bir bakayım. Teşekkürler..

Sevgi Durul
07-02-2011, 19:57
Bence toprağı yeni değiştirdiğinize göre, bitkinin kökleri kendini yeni toparlıyordur. Yeniden toprak değiştirirseniz, bitki temelli şaşırır. Miliilere güneş gören pencere önü iyi geliyor.

bettyycim
07-02-2011, 20:01
Sayın missmenas ve bettyycim:
Toprağı değiştireli 4-5 ay oldu.Şimdiki toprak drenajı çok iyi hatta yukardan dök aşağıdan topla misali.Değişiklik sonrası kök gelişimini bozan birşey var gibi.Gene de tavsiyelerinize uyarak toprağı değiştirip köklere bir bakayım. Teşekkürler..

Bu mevsim de yapraklarını gökmesi norma, benimkilerde öyle baharla şenlenecektir o zaman sabredin ;)

günebakan
07-02-2011, 22:28
Benimkilerde bütün yapraklarını döktüler. Keşke bir de renkleri değişik çıksaydı iyi olurdu:)

nurguldk
22-03-2011, 14:31
Daha önce bahsettiğim milii .. Resmini ancak ekleyebiliyorum. Benimkinin formu sanırım herkesden farklı :) Çelik alacak yeri yok ağaç gibi :) Yapraktan çelik almak konusunda tecrübesi olan var mı?
Her daim çiçekli güneşi fazla gördüğünde çiçek rengi kırmızıya yaklaşıyor. Çok sevdiğim bir çiçek bu ..Başka renk ve türlerinden çelik paylaşan olursa çok mutlu olurum :D

198008
196526

merih
23-03-2011, 18:31
Merhaba,praktiker de ilk kez rastladım.Sizin çiçeğinize benziyordu.Ben de dayanamayıp aldım,fiatı da uygun.Ankara 'da başka renklerini bulmak mümkün mü bilemiyorum.

yağ-mur
08-04-2011, 12:15
buda benim kızım

limon
08-04-2011, 20:06
2 hafta kadar önce Ikea'da çeşitli renklerde çiçeklenmiş bu bitkiden satılıyordu. Fiyatını tam hatırlamıyorum ama kaktüsler 2,75 TL idi, bunlar da ucuzdu diye hatırlıyorum.

yağ-mur
18-04-2011, 14:54
e.milli'min son hali

gürkan63
22-05-2011, 17:29
Vallahi bu gökkuşağını görünce seyretmekten ve zevkine varmaktan alamıyor insan kendini,bakalım bana hediye gelen milli yi yaşatabilecekmiyim.Şu anda biraz suda bekletiyorum,kahvem bitince toprağa dikme töreni gerçekleşecek umarım tutar.:)

yağ-mur
01-06-2011, 14:02
e.millilerimin son hali.Sevgili Günüm Hanım nerdesiniz telefon numaranızı kaybetmişim merak ediyorum, asıl güzellikler sizde
219285

219286

219287

219288

yağ-mur
01-06-2011, 14:04
:p
219294

219295

züboli
06-06-2011, 12:18
buda benim güzelim

yağ-mur
06-06-2011, 13:39
çok güzel sayın züboli,bol güneş alan bir yere koyun suyu ve güneşi çok seviyor;)

yigit666
14-06-2011, 10:37
224406
daha yeni aldım.

missmenas
03-07-2011, 08:41
Bunlarda benim güzellerim;)
Son 2 karedeki onlarca Kişiyi çelikleriyle mutlu etti.

yağ-mur
04-07-2011, 01:56
ne kadar güzeller missmenas,almış başını gitmiş maşallah
yiğit666 daha net bir fotosu var mı ortası farklı sanki,nereden aldınız?

yağ-mur
19-07-2011, 17:33
üzerinde sadece bu çiçeği vardı bakalım ilerde nasıl olur(lucky eight yazıyordu etikette)
235114

235115

yigit666
19-07-2011, 18:08
sayın yağ -mur . renk olarak narçiçeği yaklaşık bir ay önce eminönü çiçek pazarından aldım . en sondaki tek çiçek satan dükkan bir kasa getirmişti .

Günüm
19-07-2011, 21:09
Sevgili yağ-mur bu lucky eight yurtdışındandı değil mi?
Çünkü yaprak ve gövde yapısı Taiwan hibrit olduğunu söylüyor.

yağ-mur
19-07-2011, 23:05
Sevgili yağ-mur bu lucky eight yurtdışındandı değil mi?
Çünkü yaprak ve gövde yapısı Taiwan hibrit olduğunu söylüyor.

Günüm Hanım öyleyse çok sevindim:p eminönünde sizin dediğiniz çiçekçiden almıştım,atlas çiçekti yanılmıyorsam:rolleyes: büyükçe bir çiçeği vardı kopmadan önce:p
235184

Günüm
20-07-2011, 08:23
Sevgili yağ-mur yakından daha iyi anlaşıldı. Thai hibrit çiçeğiniz.
Etiketindeki lucky eight ise cinsi değil. Asya'da 8 numarası şansı simgeler. Çinliler Euphorbia Milii için şans çiçeği derler. Bir dalda 8 tane çiçek açarsa size ve evinize büyük şans ve uğur getireceğine inanırlar. Rengi sarı kırmızı durmasına rağmen yeni açacak çiçekler size başka bir renk sunabilir. Ama hibrit olduğu için hep kocaman açacaktır. Eğer yazı dışarıda geçirirse tohum da verecektir. Tohumların olgunlaşma ve toplanma sürecinde yardımcı olurum. Benim tohumdan büyüyen 15 tane E.Miliim var. Zor bir süreç ama imkansız değil.

yağ-mur
20-07-2011, 19:30
teşekkür ederim sevgili Günüm,en sevdiğim çiçeklerden şu milliler,dur bakalım daha neler öğreneceğim sizden:p
yalnız toprağı iyi değil,toprak değişimini baharamı bıraksam yeni filizler vermeye başladı

Günüm
21-07-2011, 07:04
Toprak değişimini yapmayın. Çok fazla ıslak kalabilecek bir topraksa az sulayın. Onun dışında hergün sulayabilirsiniz tam güneşte ise. Baharda saksını da büyüterek değişim yaparsınız. Zaten keyifsiz ise yeni sürgün vermez. Sizinki gayet keyifli görünüyor.

İremsıla
22-07-2011, 14:08
Bende Epurbia mili tutkusu olanlardanım,2 yıldır çevremde ararken nihayet geçen ay adanadan 3 çelik getirdim,şimdilik durumları iyi gibi görünüyor.benim çeliğin klasik kırmızı turuncu arası bir rengi vardı.
Afrika menekşesi sevdasından sonra şimdide E.mili sevdası başladı,umarım ilerde çeşitli renklerinden bulabilirim..

sevim.K
22-07-2011, 14:31
Kırmızı euphorbia millim bu yaz çok minik çiçekler vermeye başladı. Geçen yaz biraz daha büyüktü çiçekler. İstediğim diğer renkleri şimdilik bulamadım kısmet bakalım. Beyaz, sarı arayışlarım sürüyor:)

missmenas
27-07-2011, 07:24
Benim millilerden bu yılki görüntüler.

236928

236929

236930

236931

Buda forumda epeycene bir paylaşımda bulunduğum millim.

236932

yağ-mur
02-08-2011, 15:03
rengi her gün değişiyor,seviyorum bu çiçeği:p
238123

238124

238125

yağ-mur
02-08-2011, 15:10
teşekkür ederim Periş,güneş ilaç gibi geldi kızıma kısa zamanda güzelleşti;)

aburcuburs
06-12-2011, 11:45
Benim de kırmızı renkli euphorbia milii'm var ama ben diğer renklerinden de istiyorum :(( değerli arkadaşlar nerede bakılmalı. kışları kapalı balon uygun mu? yoksa odaya mı alayım? lütfen yardım edin, benim ki de missmenas'ın ki gibi serpilsin (MAŞALLAH..) :))

sakdag
06-12-2011, 11:53
Benim ki güneye bakan camın içinde, tüm gün güneş alıyor, çok sağlıklı ve neşeli...

bettyycim
06-12-2011, 21:51
Benmkiler hep dışarıda duruyor hiç bir şeyde olmadı şimdiye kadar ayrıca arada Baumax te satışı yapılıyor takip ederseniz yakalarsınız arkadaşlar :D

sevgice
07-12-2011, 11:34
Maşallah sizinkiler ne güzel çiçek açmış. Benim ki 1 karış boyu var ama halaa çiçek görmedim.
Yazık çok iyi güneş alan yerdeydi şimdide dısarda. İceri almalı mı acaba.

selis
24-01-2012, 14:16
Herkesinki çiçek açıyor benimki yaprak döküyor.. Ölüyor mu ne?

dokuzuncu
28-01-2012, 13:47
Geçmiş olsun. Benim ufaklıkta yapraklarını döktü:mad: Geldiğinde 13 yapragı vardı 7 kaldı. daha 20 gün oldu biliyorsunuz. Lebiderya güneş alan bir evden geldi üstelik. İki açmış çiçek, ikide açmamış tomurcuk bile açmadan döküldü. Benim Ev güneş almıyor marta kadar.
Şu dünyanın geriye yatışı bütün asabımı bozuyor:mad:
Ne yapabilirim düşünüyorum:confused:

serkan_istanbul
28-01-2012, 18:48
yaprak dökmesi normal benimkide döker sonra tekrar yapraklanır hatta yapraklanmadan önce çiçeklenmeye başlar gövdesi sağlam duruyosa sorun yok.

bozo.0606
06-03-2012, 20:11
ve.. sonunda milii min resimlerini paylaşabildim. ve karsınızda bütün endamıyla milii cim..:D

yardımsever bir üye beyazı konusuda yardımcı olmak isterse hayır demem , bu renk milii çeliği konusunda takas yapabilirim.. utanarak tabii ki

sakdag
30-03-2012, 09:25
Geçtiğimiz yazdan beri 1 cm uzama kaydetmeyen E. milii'm. :mad: Bu türler çabuk büyümüyor mu acaba? Yaklaşık bir yıldır 2-3 yaprak çıkardı, bunun dışında sürekli çiçek açma eğiliminde, devamlı tomurcuk büyütüyor.

Büyümesi için ne yapabilirim?

Bir de çelik vermesi yaprağın birleşme noktasından mı oluyor, ya da rastgele dikenlerinin arasından mı?

278332

mrmusti
31-03-2012, 18:15
Sayın Sakdağ çelik vermesi rastgele dikenlerinin arasından oluyor.

selis
06-04-2012, 18:03
Yaprağını döktü ölüyor derken, meğer huyu böyleymiş bunun.. ;)

Fatih
13-04-2012, 23:24
Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte renkleri daha da canlılaştı.

bozo.0606
15-04-2012, 11:49
bir paylaşımda benden. bahar geldi , millim coştu ben coştum. :D
aynı bitki aynı kök ama tek dalda çok renk , rengarenk. seviyorum bu bitkiyi.:D

selis
18-04-2012, 09:46
Bendeki çiçekler de tıpkı Cemo'nunkiler (http://www.agaclar.net/forum/947517-post321.htm) gibi olmaya başladı.. Geçen yıllar sadece kırmızı açıyordu.. Şimdi aynı dalda hem kırmızı hem sarı-kırmızı var..
Çok ilginç..

kelebek çalısı
21-04-2012, 23:00
Bahçeye dikerken epeyce düşünmüştüm, yaşar mı acaba açık hava şartlarında diyerek soru işaretleri ile birlikte yine de dikimini yapmış, ve yerini de bahçenin en köşe noktasında oluşturduğum ufak kaya bahçesinin bir köşesi olarak belirlemiştim.

Açık havada olmasına rağmen ve yaz-kış demeden iklim koşullarının her türlüsüne göğüs gererek, dört yıldır beni mutlu eden bitkimin ilk halini ve son halinin fotoğraflarını ekliyorum.

kelebek çalısı
08-05-2012, 22:17
Çiçeklenmesi çok güzel, ama çiçeklerine yakından bakamıyorum. Öyle bir noktada kalmış ki, büyüyen yucca, agave ve pitosporum yüzünden ulaşamıyorum. Neyse ki özel isteği olmayan bir bitki ;)

yigit666
12-05-2012, 13:00
294633

sinem kamalı
22-05-2012, 18:14
EUPHORBIA ile uğraşanların dikkatine:
Bütün Euphorbialar'ın sütü çok zehirlidir ve kanserojendir. Fakat korkmaya gerek yok, birkaç noktaya dikkat edilirse bir tehlike yok.
Süt elinize bulaşmşsa hemen yıkayın, mümkünse deterjanla. Yıkadıktan sonra bile ellerinizi gözünüze sürmeyin. Euphorbia kestiğiniz bıçağı elinizle değil, bir fırça ile yıkayın.
Euphorbia çeliklerini köklendirmek için: Önce keskin bir bıçakla mümkünse çeliğin gövdeye bağlandığı yerden kesin, önceden hazırladığınız bir tas suya kesilen yeri daldırın, süt akmayıncaya kadar. Kağıt havlu veya peçete ile kurulayıp gölge ama aydınlık bir yere koyun, yaranın büyüklüğüne göre 3-5 gün orada beklesin, sonra kuru kaktüs toprağına dikin ve yine aydınlık ama gölge bir yerde sulamadan bekletin. Sulamaya başladıktan bir müddet sonra tepede büyüme belirtileri görülünce güneşli bir yere koyabilirsiniz. Yalnız köksüz bitkilere asla fazla su vermeyin, çürütür.
Haydi iş başına!!

Çok güzel bir bilgi teşekkürler.Geçen gün dikeni elime battı endişelenmeli miyim?:o

bay tömürcek
25-05-2012, 20:11
Bizim buralarda bu çiçeğin adı sabriye nedense artık :D:D bi tanede bizde var anca acmaya başladı :)

yağ-mur
01-06-2012, 01:58
303053

303054

303055

bengusu
30-06-2012, 10:26
Benim Euphorbia milii 6 yıldır benimle şehir şehir gezdi.Ama bu yıl kaybedeceğim galiba çok sulandığından sanırım içinde küçük solucanalr var diye toprağını 1 ay önce değiştirmiştim, tam ciceğim canlandı derken geçen pazar bir baktım tekrar aynı solucanlar yine var, toprak değişimi yaptım ama ne göreyim kök namına birşey kalmamış bütün kökler çürümüş,kaktüsler için kullanılan vitaminden aldım 1 litre suya karıştırıp biraz su verdim o gün,bugün bir baktım yapraklar yavaş yavaş sararmaya vede dökülmeye başlamış.Çok üzgünün çiceğimi kaybediyorum galiba.önerilerinizi bekliyorum

tiya
11-07-2012, 07:50
bir paylaşımda benden. bahar geldi , millim coştu ben coştum. :D
aynı bitki aynı kök ama tek dalda çok renk , rengarenk. seviyorum bu bitkiyi.:D

Görüntü olağanüstü ama bir terslik yok mu? Sanki albino olmuş gibi. Bir bilene sordunuz mu?

missmenas
26-08-2012, 19:35
Bozo'cum,
can kurban böyle tersliğe:D Muhteşem gözüküyor ebruli, bayıldım doğrusu.

bozo.0606
27-08-2012, 08:46
Görüntü olağanüstü ama bir terslik yok mu? Sanki albino olmuş gibi. Bir bilene sordunuz mu?

Sayın Tiya ;

Terslik olduğunu düşünmüyorum, malum yaz aylarındayız ve şu an balkonda kendisi en kırımızı halinde..:D Perde gerisinden süzülen ışıkla böyle olabilir.

Bozo'cum,
can kurban böyle tersliğe:D Muhteşem gözüküyor ebruli, bayıldım doğrusu.

Sevgili Missmenas ;

Çok teşekkür ediyorum, bu görüntüsü ilgili ilgisiz herkesin dikkatini çekmişti. Ama şimdi tüm çiçekler kıpkırmızı.

bozo.0606
30-08-2012, 14:32
milii min son hali ve yeni sarı milim. henüz çiçek açmadı..
çok renkli ebruli milimin balkon görmüş orijinal hali..:p

2. resim sarı milim, gelişimi iyi görünüyor.;)

bay tömürcek
30-08-2012, 19:21
Yeni yeni resimler eklenmiş bende dayanamadım miliilerimi yüklüyorum benimki iki çeşit galiba birinin yaprakları ve çiçekleri daha büyük çiçek sapları da bayağı uzun diğeri daha küçük ama daha çok çiçekli ;):p Bahsettiğim büyük yapraklı en alttaki zaten belli oluyor, resimler soluk çıkmış renkleri daha koyu normalde. En alttaki doğuya bakan pencere önünde dışarıda duruyor üstteki ikisi aynı çiçek oda güneye bakan pencerede içerde duruyor camın önünde okadar kızgın güneşe bana mısın demiyor gayet mutlu ve çiçekli :D:p
328263

328264

328265

drtegeli
12-09-2012, 10:52
Bir Tayland melezi : Saitee Sridang
331034
331035
331036
331037
331038

Dilbeste
29-09-2012, 20:55
Merhaba arkadaşlar, bir yaşındaki yılbaşı dikenim saksısına sığmaz olmuştu bende yaklaşık bir hafta önce daha geniş bir saksıya taşıdım kendisini. Ancak yaprakları sararmaya başladı, daha önce böyle değildi çok neşeli ve çok yeşildi. Tecrübeli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var.

demircool
01-10-2012, 00:39
Bu türden bendede var minicik bir çelik...ama hiç bir çaba sarfetmedi 1 yıldır :(

kelebek çalısı
01-10-2012, 02:08
İşte efendim, saksıya sığamaz hale gelmiş bir Euphorbia milii .

335563

demircool
02-10-2012, 11:12
bu *** bitkim 1 yıldır aynıhttp://desmond.imageshack.us/Himg221/scaled.php?server=221&filename=35447473092431914778207.jpg&res=landing

naturefan
02-10-2012, 21:24
İşte efendim, saksıya sığamaz hale gelmiş bir Euphorbia milii .

335563

Çok güzel gelişmiş. Bu bitki orada veya Akdeniz sahilinde bahçede yetişmez mi? Çok güzel, büyükce bir çalı formu alırdı.

kelebek çalısı
02-10-2012, 21:48
Çok güzel gelişmiş. Bu bitki orada veya Akdeniz sahilinde bahçede yetişmez mi? Çok güzel, büyükce bir çalı formu alırdı.

Fotoğrafı çektiğim yerin bahçesinde yetişen bir Euphorbia daha vardı, o form olarak daha yatay şekil almıştı, sanırım zamanında ilgilenilseymiş o da saksıdaki gibi derli toplu durabilirdi, karışık göründüğünden fotoğraflamamıştım.

Zaten yaz kış demeden açık mekanda yetişen bu bitkiler burada hallerinden çok mutlular.

Benim bahçemde yetişenler de #336 ve #337 deki mesajlarda görülebilir.

Sevgi Durul
29-10-2012, 15:24
Euphorbia miliimin katmerli çiçeği ve iki yavrusu.
163551
163552

Alıntıdaki miliimi, yavru ayırırken köklerin zedelenmesi sonucu kaybetmiştim. Yeni çeliğimi suda köklendirdim ve diktim.:)

341950

341951

gülenmelek
15-11-2012, 16:53
bu *** bitkim 1 yıldır aynıhttp://desmond.imageshack.us/Himg221/scaled.php?server=221&filename=35447473092431914778207.jpg&res=landing
Geri istemezsin değil mi ? :p

serkan_istanbul
30-11-2012, 21:47
bulamadım hala bir arkadaştan alacaktım siteden bir türlü kısmet olmadı. Karşıya geçemedim. Alacakaranlıktan alacaktım. kaç senedir baktığım miilimi kaybettim aylar önce. Baya yaşlı ama sağlıklıydı her zamn ki gibi baktığım halde 3 günde elimden kaydı gitti. çok üzüldüm ama napalım artık.

Asiye
30-11-2012, 22:34
[sıze="5"]350386[/sıze]

drhegeli
30-11-2012, 22:41
Bulamadım hala...

Avcılar Baumax'da var. Size yakınsa değerlendirebilirsiniz. Üstelik indirimde... Gerçi biraz küçükler ama...

Erdogan
02-12-2012, 22:42
selam,

dün bitki marketten ben de aldım bir tane Euphorbia milii , fakat görünüşü burdakiler gibi değil. yaprakları daha büyük ve yuvarlak hatlı burdakiler gibi oval değil. üzerinde 2-3 çiçek var ama çok minik. ayrıca gövdesi yeşil renkli ve dikenleri çok küçük ve zayıf. bitkinin boyu da 20 - 30 cm civarı. gövdeden birçok dal çıkmış durumda ve yapraklar birbirine girmiş ve kıvrık kıvrık yapraklar.

aslında ben o büyük ve dikenli olanları , büyük çiçekli ve düzgün yapraklıları severdim hep. hybrid olma ihtimali var sanırım araştırdığım kadarıyla.

hybrid olup olmadığını nasıl anlarım ? ya da bitki genç olduğundan belki böyledir ne dersiniz ?

daha sonra resmini eklerim. yanlız webte benzer resim var :

http://www.foremostco.com/%5CITEM_IMAGES%5CEuphorba%20Milii%5CEuphorbia%20mi lii%20Gundula.JPG

http://www.foremostco.com/%5CITEM_IMAGES%5CEuphorba%20Milii%5CEuphorbia%20mi lii%20Somona%20Karola.jpg

http://www.innergardens.com/images/euphorbia%20milii_Crown%20of%20Thorns%202.jpg

bendeki webte gördüğüm bu resimlere benziyor fakat çiçekleri çok minik.

hybrid olup olmadığını nasıl anlarım ? odunsu ve büyük dikenli olanları daha ilgi çekici öyle olur mu sizce ?

Erdogan
04-12-2012, 01:34
Bazi arkadaslarda kirmizi bazilarinda pembe ve yavru agzi renkleri gordum. Benzer sekilde sari olan ve beyaz olan var. Gunes az olan kirmizi pembe veya yavru agzi renge, sari olan beyaza mi donusuyor yoksa farkli cins olduklarindan mi oyle?

Hepsine imrenerek baktim :) Ben de aldim ama sanirim bendeki minyatur bi hibrit. Sizden tum renklerini de istesem ac gozluluk yapmis olur muyum? :rolleyes: gercek Milii ler dikenleriyle, yapraklarinin duzgunlugu, ciceklerinin buyuklugu ve canli renkleriyle goz kamastiriyorlar. ;)

selenn
04-12-2012, 12:42
Yaklaşık 2 sene evvel bir çiçek fuarından bir Euphorbia milii almıştım ama hem yaprak yapısı hem de iri çiçekleri ile alıştığım milii görüntüsünden daha farklıydı. Bunun üzerine biraz araştırınca hybrid bir tür olduğunu kanısına vardım.

İki gündür Euphorbia milii hybridleri ile ilgili soruları forumda okuyunca hem bu anlamda kendi bitkimi araştırmak istedim, hem de sizlerle de edindiğim bilgileri burada toplamaya karar vedim. Bu sayede hybridlerin arasındaki farkı görme imkanımız olur.

-1960'lı yıllarda Madagaskar'dan alınan bazı kalın gövdeli Euphorbia klonları üzerinde Kaliforniya'da çalışmalar yapılmış ve Kaliforniya Hybridleri adı altında yeni Euphorbia türleri piyasaya sunulmuş. Bunların başlıca özellikleri; kalın gövde ve iri çiçekleri olması. Bu nedenle "Dev Euphorbia milii" olarak ilk isimlerini almışlar.
Bu grubtaki hybridlere "Rosalie", "Vulcanus", "Starnus" örnektir.

Vulcanus'un fotoğrafını daha evvel sevgili Emmi başlığında bizimle paylaşmıştı.
http://www.agaclar.net/forum/956343-post32.htm

-İkinci bir hybrid grubu ise Almanya'da üretilmiş olan Somona hybridleridir.
Bu hybridlerin en belirgin özellikleri: kompakt, bodur formlu, ince dikenli, koyu yeşil yapraklı, küçük kırmızı çiçekli'dir. Bu bitkiler bol çiçek açarlar.

Somona Hybridi:

351378

-Üçüncü bir grup ise Tayland Hybridleridir. Oldukça iri çiçekleri renk açısından zengindir. Kırmızı-pembe, krem-sarı renkler arasında geçişler gözükür.

Çiçeklerinde bu renkler alacalı bir güzellik sunar. Renk tonlarındaki farklılaşmaya güneş ve ısı etki eder.

Kalın gövdeli, iri yeşil yapraklıdırlar.

Bu fotoğraf kendi bitkime ait çiçkteki alacalı renk geçişleri belli oluyor:

351380

Tayland Hybridlerinde bir de "Poysean" ismi ile bilinen hybrid türler vardır. Poysean ismini Tayland'da yaşayan Çinli göçmenler bu bitkilere vermişler ve kelime anlamı olarak "Sekiz Aziz" anlamına geliyormuş. Sebebi ise bu türler bir dalda sekiz çiçek öbeği verir. Her bir çiçek ise bir Çinlilere göre bir gücü temsil edermiş. (Zenginlik, zeka, cesaret, sağlık, güzellik, şiir, sanat, şeytanın üstesinden gelme)

İşte (sekiz azizler) bunlar Çin inanışına göre (Poysean):

351379

Fotoğraf kaynakları:

http://www.hydrotip.de/euphorbia-%C3%83-lomi-rauh-somona-in-hydrokultur__pic_600.html
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/325408/
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/325408/

selenn
04-12-2012, 12:51
Bazi arkadaslarda kirmizi bazilarinda pembe ve yavru agzi renkleri gordum. Benzer sekilde sari olan ve beyaz olan var. Gunes az olan kirmizi pembe veya yavru agzi renge, sari olan beyaza mi donusuyor yoksa farkli cins olduklarindan mi oyle?

Tayland hybridlerinde bitki çiçeklerindeki renk geçişleri tamamen ısı ve ışık ile alakalı bir durum.

sanirim bendeki minyatur bi hibrit.
Fotoğraflama imkanınız varsa iyi olur acaba Somona hybridi mi?

Sizden tum renklerini de istesem ac gozluluk yapmis olur muyum? :rolleyes:

Kesinlikle açgözlülük yapmış olmazsınız ama bence bu başlıkta istemeyin Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlığında bitki paylaşımı yapabilecek arkadaşların mesajlarını takip edebilirsiniz.

Erdogan
04-12-2012, 14:42
Sayın selenn bilgiler için çok teşekkür ederim. gerçekten faydalı oldu.sanırım bendeki alman hybridi. büyük koyu renkli kıvrık düzgün olmayan yaprakları ve küçük çiçekleri var. dikenleri de küçük ve ince. bitkinin boyu kısa ve gövdesi odunsu değil.

resimlerini çektim :

Erdogan
04-12-2012, 14:43
nasıl bi hibritse yapraklar çok sık, gövdede küçük dallar var. yapraklar birbirine girmiş ve kıvrılmış durumda.

bir tane daha resim :

Erdogan
04-12-2012, 15:07
dikkatimi çekenler :

yağ-mur'un mesajı:

http://www.agaclar.net/forum/781991-post167.htm
http://www.agaclar.net/forum/788008-post169.htm
http://www.agaclar.net/forum/814530-post171.htm
http://www.agaclar.net/forum/814532-post172.htm

(çok güzel bitki.mesela burda bazı yerlerde beyaz bazı yerlerde sarı görünüyor)

201 nolu Fatih'in mesajı :

http://www.agaclar.net/forum/946423-post201.htm

(süper.renkler çok canlı. burdaki sarı renk mi yoksa beyaz mı ?)

sakagun'un mesajı:

http://www.agaclar.net/forum/701211-post98.htm
http://www.agaclar.net/forum/707127-post119.htm

(yapraklar ve çiçekler çok düzgün formda. bu ikisi aynı bitki mi ? çiçek renkleri biraz farklı görünüyor)

70 nolu mesaj:

http://www.agaclar.net/forum/662387-post70.htm

(gövde odunsu ve gri renkte, dikenler canlı ve büyük fakat az sayıda yaprak var sanırım)

gerçek e.milii lerde sanırım bitki boyuna uzuyor ve alt kısımlarda yaprak dökülmesi oluyor. gövde kalın odunsu gri renkte dikenler büyük ve uzun. çiçekleri ise pembe-kırmızı-beyaz-sarı. yapraklar düzgün yapıda oval biçimli.

selenn
04-12-2012, 15:39
sanırım bendeki alman hybridi. büyük koyu renkli kıvrık düzgün olmayan yaprakları ve küçük çiçekleri var. dikenleri de küçük ve ince. bitkinin boyu kısa ve gövdesi odunsu değil.

resimlerini çektim :

Bence de sizinkiler Somana hybridi. Bakıyorum da fotoğraflara bodur, kompakt formlu ve iri yapraklılar. Buna karşın çiçekler oldukça ufak ve kırmızı tonlarında. Yapraklarda sanırım belirgin bir damar kalınlığı da yok. Bendeki Tayland hybridinde damarlar oldukça belirgin.

Diğer alıntıladığınız resimlerdeki bitkiler hybrid olmayan Euphorbia miliiler. Bilindik türlerde yapraklar daha ince, uzun ve çiçeklerle yapraklar arasında göze batan bir orantısızlık yok. Oysaki Somana'da bu bariz belli.

Erdogan
04-12-2012, 16:04
Bence de sizinkiler Somana hybridi. Bakıyorum da fotoğraflara bodur, kompakt formlu ve iri yapraklılar. Buna karşın çiçekler oldukça ufak ve kırmızı tonlarında. Yapraklarda sanırım belirgin bir damar kalınlığı da yok. Bendeki Tayland hybridinde damarlar oldukça belirgin.

Diğer alıntıladığınız resimlerdeki bitkiler hybrid olmayan Euphorbia miliiler. Bilindik türlerde yapraklar daha ince, uzun ve çiçeklerle yapraklar arasında göze batan bir orantısızlık yok. Oysaki Somana'da bu bariz belli.

evet haklısınız. gerçek E. Miliiler çok düzgün ve orantılı benim sevdiğim de o zaten. bu yüzden tam bilmeden adını görür görmez aldım çiçekçiden. biraz hayal kırıklığı var ama olsun napalım :) en kısa zamanda gerçek milii edinebilirim umarım.

gerçek Miliilerde sadece sarı ve kırmızı ( ya da çok koyu pembe tonu ) var sanırım. güneşe bağlı olarak renkler açılıyor galiba. ne dersiniz ?

selenn
04-12-2012, 16:13
Bildiğim kadarıyla beyaz renk de var ya da sarı az ışık alan bir ortamdaysa beyaz-krem gibi bir renk alabilir.

drhegeli
04-12-2012, 16:59
Euphorbia'ya dair faydalı bir kaynak :

Tropica Nursery Euphorbia Hybrids and History (http://www.tropicanursery.com/euphorbia/story.htm)

Sitenin ve yazıların sahibi Ashish Hansoti, adenium konusunda bir otoritedir.

selenn
04-12-2012, 17:05
Sayın drhegeli gerçekten güzel bir kaynak, üstte yazdığım mesajda kaynak olarak yararlanmıştım. Ayrıca ilgisini çekenler olursa bu yazısı da son derece güzel bilgiler içeriyor diye kendime not almışım.

Tropica Nursery Adenium, Euphorbia, Desert-Rose, Hybrids (http://www.tropicanursery.com/euphorbia/cultivation.htm)

Bir de bu belgede güzel bilgiler var; http://www.docstoc.com/docs/96733382/Crown---of---Thorns_-Euphorbia-milii--production-_amp-landscape-use

MİRBE
05-12-2012, 15:06
yeni aldım 1 ay oldu minnak bişi biri sarı diğeri kırmızı ama yapraklar sararmaya başladı..Yardım ne yapmalıyım.

serkan_istanbul
05-12-2012, 15:23
Şayet çok sulama falan yapılmamışsa yaprakların sararıp dökülmesi normal. yapraklarını tamamen döktükten sonra çiçeklenir tekrar yapraklanıyor.

farpali
06-12-2012, 01:57
Euphorbiaceae familyasının Euphorbia cinsine bağlı, anavatanı Madagaskar olan çok dikenli güzel çiçekli bir çalı. Tür ismi Euphorbia milii’dir.

Süs bitkisi olarak Avrupa’da değer görmesi 1821’da Fransa’da başlamış. Fakat iki bin küsür yıl önce Ortadoğu’da bilindiği, bahçelerde yetiştirildiği tahmin ediliyor. Euphorbia milii bitkisinin dünyada yaygın adı dikenler tacıdır (veya dikenli taç). İngilizcesi Crown-of-thorns.. İkinci adı Hz. İsa çalısıdır.

Zamanla boyu 2 metreyi bulabilir. Güneş yetersizliğinde hızlı ve çelimsiz uzama görülür. Dikenleri korunma amaçlı olmaktan ziyade su depolayıcı ve ağaçlara tırmanma amaçlıdır. Diğer bitkilerin arasında güneşsız kalırsa kuvvetsiz ve çelimsiz olup dikenleri sayesinde çevredeki bitkilere tutunarak dik durabilir yukarı güneşe doğru uzayabilir.

Güneş ve sıcaklık: Tam gün güneş, yarım gün güneş.. En az günde iki saat güneş.. Güneş yetersiz kalırsa dallanma budaklanma hemen hiç olmayacağı gibi çiçek de açmaz. İzmirden itibaren daha güneyde yazları aşırı sıcak olan memleketlerde yaz boyunca öğle civarı direkt güneşinden korumalısınız. Öyle yerler için yazın güneşi %30 filtreleyen sera örtüleri tavsiye ediliyor. Kış soğuklarına dayanıklılığı -7°C. İstanbulda kışın devamlı dışarda balkonda tutabilirsiniz. Bahçelere dikebilirsiniz. Ancak Beylikdüzü gibi yüksek kesimlerde daha fazla, daha uzun süreli soğuk olabiliyor ona göre dikkatli olun. Farklı renklerde, daha sık, daha gösterişli çiçek açan hibritleri soğuğa pek dayanıklı olmayabilir. Ne kadar soğuğa dayandıklarını bilmiyorsanız onları kışın dışarda tutmayın. Antalya vb. kışın don olayı görülmeyen yerlerde tehlike yok.

Euphorbia milii
Yapraklara su / besin püskürtme: Yapraklarıyla havadan nem almada ve bu şekilde susuzluk ihtiyacını gidermede başarılı nadir bitkilerden biridir. Bu özellik antoryumlarda, orkidelerde ve aşk merdiveninde de var. Onun için Euphorbia milii bitkisine havası yüksek nemli olan bölgelerde toprağı biraz kuruma olmadan sulamamak, ama yapraklara üç günde bir su fısfıslamak iyi olur. Havası kuru memleketlerde ise sulama sıklığı arasını fazla açmayıp yapraklara her gün su püskürtmek daha iyi olur. Böylece kök ortamı fazla sık çamur gibi ortamda kalmaz daha sağlıklı olur. Yapraklara verimli toprağı toz haline getirip serperseniz ondan da ihtiyacı olan birçok elementi alabilir. Bir iki saat sonra yıkayıp temizleyin. Özel yaprak besini de spreyleyebilirsiniz faydası olur. Su ve besin fısfıslama işini sabahları yapmalısınız. Besini yapraklardan en iyi alacağı zaman güneş doğduğu ilk iki saat içindeki vakittir.

Yapraklarının uzun süre sağlıklı kalabilmesi: Euphorbia milii her ne kadar succulent bir tür olsa da tam tamına succulent sayılmaz. Bu aslında tartışılır bir mesele. Yapraklarının uzun süre sağlıklı durabilmesi için her zaman succulent muamelesi yapmamalısınız. En azında yukardaki paragraftaki gibi yapraklara özel bakım ihmal edilmemeli ama aşırıya da kaçmamalı.

Toprak: Köklerinin sağlıklı gelişebileceği ortam önemlidir. Bu türde en önemli şey budur. Kökler kuvvetli geliştikçe dallar da ona göre kuvvetli gelişir. Sağlıklı kök ortamından sonra, zengin element ve mineral çeşitliliğine ihtiyacı var.
− En ideal toprak karışımı uzman tavsiyelerine göre aşağıdaki gibi olmalı:
Kırmızı killi toprak – 1 ölçü
Dere kumu – 1 ölçü
Humus katkılı kompost toprak 2 ölçü
İnce ponza taşı – 2 ölçü (pirinç, leblebi taneleri kadar irili ufaklı)
Eski koyun veya keçi gübresi – 3 veya 4 ölçü
Kalker taşı kırpıntıları – Litre başına 1 veya yarım çorba kaşığı

Yukardakilerden, humus katkılı kompost ve koyun gübresi hiç kullanmayıp o ikisinin yerine 5 ölçü solucan gübresi kullanabilirsiniz. Ponza taşı kesinlikle şart, olmazsa olmaz. Kalker taşı kırpıntılarına bu karışımda gerek yok ama iki yıl toprak değiştirmeyecekseniz bitki besini vermek zorundasınız: o zaman için en başta kalker taşı kırpıntıları eklemekte yarar var. Yoksa bitki besinleri pH derecesini düşürür, bitkide kalsiyum eksikliği olup çürüme görülebilir. Kalker taşları o riski bertaraf etmek için kullanılmalı. Toprakta erimez kaybolup gitmez. Bitki gerektiği zaman onlardan kalsiyum ihtiyacını karşılar.

Toprak pH derecesi açısından asitliliği fazla yüksek olmamalı. Yoksa köklerde kolayca çürümeler başgösterir. Hafif asitli, nötr ve hafif alkalinli topraklar uygundur.

İkliminiz elverişliyse bahçeye dikebilirsiniz daha sağlıklı yetişir.

Saksı: Yukardaki gibi bir karışımda saksının niteliği önemli değil. Eğer fazlaca su tutucu toprak kullanacaksanız adi toprak saksı kullanmalısınız ki fazla suyu sünger gibi emsin de kökler günlerce aşırı ıslak ve havasız ortamda durmasın.

Saksı / toprak değiştirme: İki üç yılda bir veya dört beş yılda bir.. Yazın en hızlı büyüme zamanında (İstanbula göre haziran sonu) söküp kökleri eski topraktan temizleyin. Sağlıksız ve eski köklerde azaltma yapın. Sonra uygun bir toprak karışımı ile gereği kadar genişlikte bir saksıya dikin. Yeni diktiğinizde sulamayın toprağın kurumasını bekleyin. Toprak yeterince havadarsa biraz derine gömerbilirsiniz bir sakıncası yok. Daha sağlam durur.

Sulama: Mayıs – eylül arasında, ya da sıcaklıklar gündüz ortalaması 22°C üstünde olduğu zamanlarda susuz bırakmayacağız. İstanbula göre mayıs ortası – eylül sonu diyebiliriz. Ayrıca bu dönemde çok da iyi esinti alabilmeli. Yeterince güneş aldığı halde çiçek açmıyorsa temmuz sonunda sulama sıklığını azaltın o zaman çiçek açmaya karar verir. Yılın diğer zamanında (20 dereceden daha serin zamanlarda) toprak tamamıyla kurudukça az miktarda su dökerek sulamak yeterli. Ve daha fazla güneş almasını sağlamalısınız.

Besin: Yukarda tarif ettiğim toprakta ilk iki yıl besine gerek yok. Toprak değiştirmeyecekseniz üçüncü yıl başlayın. Ayda bir defa, hafif dozajda, genel amaçlı özel bitki besini, mayıstan eylüle kadar verin (besinin dozajını çok fazla düşürerek her sulamada verebilirsiniz böyle yapanlar sonuçtan memnun). Besin bor içermemeli deniyor. Fakat bu seri üreticilerin dikkate alması gereken bir püf noktasıdır. Bizi ilgilendirmiyor.

Budama: Makasla değil, çok keskin bıçakla budayın ki kesik yerlerde dokular ezilmesin (çünkü dalları biraz kofçadır, makasla kesilirken fena ezilir). Bıçakla kesmede üst yüzey kabuk bağlar öyle kalır. Ama makas yüzünden ezilme olmuşsa üst yüzey kabuk bağlasa bile içerde ölü dokular çürür, hastalık olur, aşağı doğru ilerler. Baharda, uyanma zamanında yakın günlerde budayın. Fazla sık bir arada gelişmiş dallarda seyrekleştirmeler yapın. Fazla uzamış dalları istediğiniz gibi kısaltın. Ağır budama yani uç gelişim yerleri kalmayacak şekilde budama tehlikelidir. Yanlardan hiçbir filizlenme, hiçbir gelişme olmayıp bünyede fazla su birikir bitki tamamıyla çürür gider. Mutlaka dalların en az üçte birinin uç gelişim yerleri kalacak şekilde budama yapmalısınız. Budadğınız dalları aşağıda çelikle üretim kısmında anlattığım gibi çoğaltma amacıyla kullanabilirsiniz.

Dikkat: Dal kesme ve budama işlerini gece en serin saatlerde yapmalısınız. Kestiğinizde beyaz süt akar. Kesik yerleri soğuk suyla ıslatılmış çok ıslak bezle silerseniz akıntı durur. Kesip aldığınız parçayı muslukta yıkayın soğuk suyun etkisiyle süt akımı fazla sürmez. Süt elinize yüzünüze bulaşmamalı. Bazı insanlara zarar veriyor. Kestiğiniz aleti de hemen yıkamalısınız süt kurursa kolay kolay çıkmaz.

Çoğaltılması:

1- Çelikle: Bulunduğunuz yerin iklimine göre ilkbaharda sıcaklar başladığı zaman (İstanbulda Mayıs başı) dallarından kesip alın. 3-4 gün veya bir hafta açık havada açıkta bekletin. Hava serin gidiyorsa iki hafta bekletin. Sonra az nemli toprağa dikip (sulamayın can suyu vermeyin) güneşli ve daimi esintili bir yere koyun. Toprak iyice kuruduğu zaman birkaç gün daha bekleyin sonra toprak yüzeyinin iyice ıslanacağı kadar az su ile sulayın. Bu durumda saksı içinin yarısı ıslanmış olur. Tamamı ıslanmadığı için çabuk kurur. Bir buçuk, iki ay böyle devam edin. Güneşin ısıtmasıyla ve devamlı esinti sayesinde köklenme gerçekleşir. İki ay geçince normal sulamaya geçin. Çelikle çoğaltma sürecinde gereksiz sulamalar ve havasız ortamlar yüzünden çürümeler çok sık görülüyor. İkide birde sulamak yerine (üstünde yaprakları varsa) birkaç günde bir yapraklarına su fısfıslayın. İhtiyacı kadar suyu alır günlerce idare eder. Çelikleri sulamak için toprağın tamamıyla kurumasını bekleyin.

2- Çiçeklerde oluşan mini fideler: Nadiren olabilir. Çiçek dökülmeyip kalınlaşır, bir fidecik geliştirir. Biraz güçlendiğinde kesip toprağa dikin. Yukarda çelikle çoğaltma usulünde yazdığım gibi sulama bunlarda da geçerli.

3- Aşılama: Hibritlerde yapılması tavsiye ediyor. Kolayca büyüyen gelişen normal öforbiya mili bitkisinden dallar önce köklendirilir. Köklenme kuvvetlice gerçekleştikten sonra bunlar aşılanır. Hibritleri aslında çelikle de çoğaltmak mükün fakat hibritler iyi bir köklenme beceremiyor. Durumları risklidir. Toprakta gürce köklenemeyip dolayısıyla topraktan gereği gibi besin alamazlar. Ayrıca her an çürüme riski de kuvvetli. Bunlarda daha fazla havadar toprak kullanmak lazım (hem köklenme saçaklanarak devam etsin, hem çürüme riski olmasın diye). Hibritlerin aşılıları ise daha sağlıklı, daha uzun ömürlü olur.

Süs Bitkileri ve çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/)

drhegeli
06-12-2012, 07:18
Sn farpali, kaynağınız nedir?

MİRBE
06-12-2012, 21:33
Şayet çok sulama falan yapılmamışsa yaprakların sararıp dökülmesi normal. yapraklarını tamamen döktükten sonra çiçeklenir tekrar yapraklanıyor.

Kapalı balkonda duruyor sakıncası Olr mu?

drhegeli
07-12-2012, 09:12
Besin bor içermemeli deniyor. Fakat bu seri üreticilerin dikkate alması gereken bir püf noktasıdır. Bizi ilgilendirmiyor.

E.milii'nin bora karşı hassas olduğu, yukarıda verdiğim linkte de bahsediliyor. "Bizi ilgilendirmiyor" ifadesi, tutarsız geldi bana. Seri üreticilerde toksik de, bitkinin ömrünün çoğunu geçirdiği bizlerde toksik değil mi? Ne Hansoti'nin yazısında, ne de başka kaynaklarda borun hangi konsantrasyonda toksik olduğuna dair bir bilgi bulamadım. Yine de riske girmemek için E.milli'lerimde bor içeren besinler kullanmıyorum.

"Kırmızı killi toprak" önerisi de makul gelmedi. Milii'ye yararlı olan kırmızı renk midir:D, yoksa içeriğindeki olası demir midir? Ayrıca, su geçişine izin vermeyen, muhtemelen kökleri sıkıştıracak killi bir toprağı bir sukkulente önermek ne kadar doğrudur?

Keza "kalker taşları"... Çoğumuzun sulama suyu olarak kullandığı şebeke suyunun yüksek kireç içeriği malum iken, 2-3 yıl aynı saksıda kalacak bir bitkiye ilave kalsiyum kaynağı sağlamanın faydası değil zararı olur diye düşünüyorum. Bu öneri, sulama suyu olarak damıtılmış su veya yağmur suyu kullananlara yapılmalı sanırım.

"Eski koyun veya keçi gübresi " derken de iyice yanmış gübreden bahsediliyor olmalı.

sakagun
08-01-2013, 09:08
Çiçek içinde çiçek

Sevgi Durul
31-01-2013, 15:52
Alıntıdaki miliimi, yavru ayırırken köklerin zedelenmesi sonucu kaybetmiştim. Yeni çeliğimi suda köklendirdim ve diktim.:)

341950

341951

Alıntıdaki miliim dikerken çiçekliydi. Şimdi yine açtı.

366043

nergız
11-03-2013, 17:15
Selam herkese.Yaklaşık 10 gün önce milimin saksısını değiştirdim küçük geldiği için.10 günde 7-8 yaprağı sararıp döküldü.Sebebi ne olabilir.Bahçe toprağına ve torf karışımına ektim.Onu mu sevmedi acaba.Gayet canlıydı.Bilen biri yanıtlarsa sevinirim..

selenn
11-03-2013, 19:33
Sevgili nergız foruma hoşgeldiniz.

Saksı değişimi esnasında kökler zarar görmüş olabilir eğer böyle bir durum yoksa; dikkatli köklere zarar vermeden saksı değişimi yaptıysanız yeni ortamına alışırken yaprak kaybı normal. Gözlemlemeye devam edip gelişmeleri bizimle paylaşabilirsiniz. Bu arada suyu azaltmanızı öneririm.

Forumda yeni üyelerimizin kendilerini tanıttığı altta linkini verdiğim başlıkta bize kendinizi tanınırsanız seviniriz.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm

ırmaksu
09-05-2013, 15:56
Bir adet euphorbia milii bitkim var.Mart başından itibaren yapraklanmaya başladı ama hiç çiçeği yok.Çiçeklenmesi için özel bir şey yapmak gerekiyor mu.İzmirde balkonda güneş alan köşede duruyor.

selenn
09-05-2013, 21:26
Yapraklanmaya başladığı Euphorbianızın gelişme sürecine girdiğini gösteriyor. Sulama suyuna ara sıra kaktüsler için uygun olan sıvı besinden ilave ederseniz gelişmesi hızlanacaktır. Bol ışık alsın, dilerim en kısa zamanda çiçeklerini görürsünüz sevgili ırmaksu.

magent
11-05-2013, 10:08
Yorumsuz
http://junglefevertropicals.com/sites/default/files/imagecache/product_full/Euphorbia%20milii%20Kularb%20Sean%20capt_0.jpg
http://www.ntk-nursery.com/product_images/Siam-Ruby%20@%20label.jpg

http://i.ebayimg.com/00/s/NjAwWDgwMA==/z/o8UAAMXQOT5Q-QcZ/$(KGrHqR,!o4FDNvi!gJbBQ-QcZuqLg~~60_3.JPG

ezafma
27-05-2013, 16:18
Merhaba. Bir sene önce ablamdan almıştım minik bir fide :D köklüydü ama bir türlü büyümedi, bir ay önce yaprak çıkarttı ve şimdide çiçek açmaya başladı ama hala boylanma yok neden acaba ? ;)

yaprak7
07-06-2013, 10:39
Cicekli bir celik geldi elime. Peynir kabina diktim suladim. 10 gun oldu. Cicekleri solmaya basladi ama koparmiyorum. Celigin tam ucundaki yesil kismi kizarir gibi olmus. E. Millimin tuttugunu nasil anlarim. Balkona yere koydum. Sadece sabah gunesi aliyor

selenn
07-06-2013, 11:21
Merhaba. Bir sene önce ablamdan almıştım minik bir fide :D köklüydü ama bir türlü büyümedi, bir ay önce yaprak çıkarttı ve şimdide çiçek açmaya başladı ama hala boylanma yok neden acaba ? ;)

Yaprak çıkarıp çiçeklendiyse gelişmeye başladı demektir. Kaktüslere uygun sıvı besini sulama suyuna karıştırıp kullanabilirsiniz.

selenn
07-06-2013, 11:25
Cicekli bir celik geldi elime. Peynir kabina diktim suladim. 10 gun oldu. Cicekleri solmaya basladi ama koparmiyorum. Celigin tam ucundaki yesil kismi kizarir gibi olmus. E. Millimin tuttugunu nasil anlarim. Balkona yere koydum. Sadece sabah gunesi aliyor

Direkt güneş almayacak şekilde çok sık olmamak kaydıyla toprak nemlenecek şekilde sulamaya devam edin. Tepe kısmı kızarmışsa bu noktadan sürmeye başlayacaktır. Yeni yaprak oluşumu veya dallanma başlayabilir bu noktada. Bu tuttuğunun işaretidir. Köklenme oluştuktan sonra saksıya alabilirsiniz ama şimdi olduğu gibi kalsın. Güle güle büyütün;)

yaprak7
07-06-2013, 11:56
Direkt güneş almayacak şekilde çok sık olmamak kaydıyla toprak nemlenecek şekilde sulamaya devam edin. Tepe kısmı kızarmışsa bu noktadan sürmeye başlayacaktır. Yeni yaprak oluşumu veya dallanma başlayabilir bu noktada. Bu tuttuğunun işaretidir. Köklenme oluştuktan sonra saksıya alabilirsiniz ama şimdi olduğu gibi kalsın. Güle güle büyütün;) cok tesekkur ederim :) cok mutlu oldum anlatamam. İlk diktigimde cok sulamistim bolca. Torfa dikili kurumuyorda hemen artik kurumadikca sulamiycam. İnsallah guzel gelisir. Cok saolun

selenn
07-06-2013, 12:03
Sırf topftaysa aman çok sulamayın. Tamamen kurusun toprağı sonra nemlendirin yeterli olacaktır. Rica ederim.

yaprak7
07-06-2013, 12:08
Sırf topftaysa aman çok sulamayın. Tamamen kurusun toprağı sonra nemlendirin yeterli olacaktır. Rica ederim.
evet hatami farkettim. Cok kuruyunca nemlendiricem sadece. Peki bu cicege kisin evde bakarsam nasil olur. 22 derece oluyor ev guneydoguya bakiyor. Balkonda mi bakmali hep. Bir de ne zamanlar ciceklenir. Evde iyi gelisir mi?