View Full Version : Euphorbia milii
turkankaragoz
24-06-2013, 16:42
420393
turkankaragoz
24-06-2013, 16:48
Pazardan 20-25 gün kadar önce aldığım çiçeğim coşmuş durumda. Aldığımda yeni çıkmaya başlamış bir budağı ve 4-5 yaprağı vardı. Şimdi hem boyu uzuyor hemde bütün yapraklarından budak veriyor. Toprağı kurudukça suluyorum. Sabahları kalkınca yapraklarına fısfıs yapıyorum. Genel çiçek gübresinden verdim bir kerede fakat serpilmesini güneşin öğlen yakıcılığı geçtikten sonra üzerine gelmesi ve uzun saatler güneşlenmesine bağlıyorum. Aldığımda üzerinde 3 minik somon rengi çiçeği vardı merakla tekrar açmasını bekliyorum.
Bunlarda benim E.miliilerim. 5-6 ay önce boyu 7-8 cm idi. Şuan 25 cm civarında. Gövdesinden iki defa dal kırıp diktim hemen tuttu. Daha saat 1 den güneş batana kadar güneş alan bir cam önüne koydum. Daha fazla nasıl çiçeklendirebilirim acaba bilmiyorum.
turkankaragoz
13-07-2013, 18:44
Sn emine 1161 çiçeklenmesi için özel bir şey yapıyor musunuz? Benimki her yapraktan dal üretmekle meşgul. Aynı şartlarda ama benimki haziran başında aldığımda 7-8 cm kadardı gelişiminden memnunum ama çiçeklensin istiyorum.
Ben hiç bir müdahalede bulunmuyorum. Sadece bir kez sıvı gübre vermiştim ama onun pek etkisi olduğunu düşünmüyorum. Artık toprağından mıdır suyundan mıdır bilemiyorum. Ben çiçeklerime köyümden getirdiğim toprak, meşe toprağı ve hazır satılan çiçek toprağını karıştırıp koyuyorum. Bazen çeşme suyu, bazen de arıtılmış su, bazen de yumurtaları kaynattığım tuzsuz suyu koyuyorum(gerçi yumurta suyu menekşelere iyi gelir diyorlar ama, ben iç mekandaki çiçeklerime de koyuyorum). Ben de daha fazla nasıl çiçeklendirebilirim diye merak ediyorum.
turkankaragoz
14-07-2013, 09:33
Teşekkür ederim emine hn.
Sn turkankaragoz;
Ben ana gövdeden çıkan her dalı çoğaltmak için gövdeden ayırıp tekrar dikiyorum. Sanırım bu sebepten fazla dalı olmayınca dallarına verdiği enerjiyi çiçeklerine veriyor.
turkankaragoz
14-07-2013, 12:56
Evet olabilir. Ben okuduğum bir yazıda bitkiye ağaç görüntüsü vermenin bitkiye değer kattığını okumuştum. Bu yüzden dallanıp budaklanması hoşuma gitti. Top halini alınca uçları köreltmeyi düşünüyorum. O zaman çiçeklenir belki. İlginize teşekkür ederim Emine hn.
bay tömürcek
14-07-2013, 17:33
Sn emine 1161 çiçeklenmesi için özel bir şey yapıyor musunuz? Benimki her yapraktan dal üretmekle meşgul. Aynı şartlarda ama benimki haziran başında aldığımda 7-8 cm kadardı gelişiminden memnunum ama çiçeklensin istiyorum.
Türkan ablacım seninkiyle emine ablanınkinin yapraklarına dikkatli bakarsan farkı görebilirsin yaprak yapısı değişik. Ve cinslerinin değişik olduğunu düşünüyorum. Benimkilerde emine ablanınkilerden yaprak uçları oval ve yapraklar sert ve düz yapıda. Senin çiçeğinin yaprak uçları sivri ve yapraklar dalgalı yapıda.
Burda senin çiçeğinin aynısından bir emlakçı dükkanında var abartmıyorum boy yarım metreden fazla dünya kadar dalı var üzerinde, güneşli bir pencere önünde duruyor ama üzerinde çiçek yok, geçen yine baktım geçerken en ucundan 1 2 tane çiçek açmış. Bence türünden olduğunu düşünüyorum.
Evet haklısınız aslında bay tömürcek. Cinsler farklı. Yanılmıyorsam Türkan Hanım'ın milliinin yaprakları daha büyük ve koyu yeşil, çiçekleri de benim kinden daha büyük oluyor.Burada bir komşumda var, sanırım aynı cins, en kısa zamanda fotoğrafını çekip göstereyim. Boyu 50 cm civarında. Çok da güzel açmış. Bakımını nasıl yaptığını da öğreneyim,Türkan Hanım'a ileteyim inşallah.
turkankaragoz
14-07-2013, 19:46
Teşekkür ederim bay tömürcek ve emine hn. Evet dikkat edince farklı olduklarını bende farkettim. Yapraklar dolgun ve koyu yeşil yeni çıkanlar açık yeşil. Ama istediğim cinsten olabileceğini öğrendiğime de çok sevindim. Tekrar ilginize teşekkür ederim.
Sevgili Türkan ablacım;
Komşumdaki e-millii fotoğrafını çekmek için gittim fakat komşum çiçeği güneş almayan bir yere koymuş ve çiçek daha önce gördüğüm ihtişamını bayağı kaybetmiş. O yüzden çekmekten vazgeçtim. Sizinki ne durumda? Çiçek açtı mı? Fotoğrafını yükler misiniz? Merak ettim de. :rolleyes:
turkankaragoz
12-08-2013, 13:20
Emine yok çiçek açmadı. Hala her yapraktan budak vermeye devam. Yeni yaprak çikıyor diğer yaprak çıkarken bir önceki yaprak budak yapıyor. Bu gelişme devam ederse seneye evi miliye bırakacağız gibi. Bir ara fotoğraflarım.
turkankaragoz
12-08-2013, 14:31
433059433060
Sevgili Emine hanım,
Kızımız yeni yerinde yeni arkadaşlarıyla:) Ofisimin balkon penceresine, gözümün önüne aldım.İnşallah onu mutlu edebilirim...Tekrar teşekkür ederim hediyeniz için.
turkankaragoz
16-08-2013, 01:09
Bay tömürcek bak buda kısa yapraklı. Benimki maşallah sırf yaprak çiçekten eser yok.
Bu çiçek çok güzel ama çevremde satıldığını görmedim hiç.Nereden satın alıyorsunuz acaba?
Evet zor bulunan bir çiçek. Benim çocukluğumun çiçeği...Sitede Şeyma çiçekçilik te Abdulsamet beyde var sanırım.
turkankaragoz
16-08-2013, 11:29
Sn yağmur bende pazardan almıştım. Gitti gidiyorda da var bir bakın isterseniz.
Sevgili Emine hanım,
Kızımız yeni yerinde yeni arkadaşlarıyla:) Ofisimin balkon penceresine, gözümün önüne aldım.İnşallah onu mutlu edebilirim...Tekrar teşekkür ederim hediyeniz için.
Önemli değil Fatma Hanım. Ay çok sevindim görünce. Daha önce hiç böyle hissetmemiştim. Duygusallaştım nedense. Canım benim...
Türkan Hanım;
Direkt öğle güneşi alan bir yere koysanız, belki işe yarar.
turkankaragoz
16-08-2013, 16:55
Emine hn direk öğle güneşi alan yerim yok. Fakat saat 2 gibi güneş alıp batana kadar güneş üzerinde. Aldığımda parmak kadar üzerinde 4-5 yaprak ve bir çiçek sapında 3 adet çiçek vardi. Biraz besin takviyesi ve suyu tutmayan kumlu torfa diktim. Şimdi toprak kurudukça sulanıyor arada besin takviyesi alıyor. Coşmuş şekilde çıkan her yapraktan budak veriyor.
cörekotu
18-08-2013, 23:05
Dikenleri beni ürkütüyor ama yinede cok güzeller...
bu çiçeği suda köklendirme lmkanı var mı acaba?
bay tömürcek
18-08-2013, 23:17
bu çiçeği suda köklendirme lmkanı var mı acaba?
Hira ablam hiç gerek yok suda köklendirmeye çok arsız çünkü diktiğin gibi tutup çiçek açmaya başlıyor :) Ama suda da çimleniyor eğer istersen :)
tömürcekiğim, bir arkadaşım 2 tane çelik dikmiş geçenlerde, bir tanesini çıkartıp bana verdi ama ben eve gelene dek solduğu için suya koydum, 3-4 gündür öyle duruyor, diksem mi yarın ?
bay tömürcek
19-08-2013, 15:44
tömürcekiğim, bir arkadaşım 2 tane çelik dikmiş geçenlerde, bir tanesini çıkartıp bana verdi ama ben eve gelene dek solduğu için suya koydum, 3-4 gündür öyle duruyor, diksem mi yarın ?
Ablacım dik dik çok sulama ama tutar merak etme gayet arsız bir çiçek ;) Ve arsız olduğu kadar da güzel yaz kış durmaksızın açıyor :p
tamam tömürcekciğim hemen dikiyorum, tutar inşallahh aminn :)
turkankaragoz
22-08-2013, 13:59
Dediğiniz gibi sn fatitoo tam kuzu. Bende sizin kuzularla avunuyorum artık.
Kuzumun boyu uzadııı, serpildiii. Genç kız oluyor artık...Maşallah yerini sevdi:)
bay tömürcek
27-08-2013, 12:52
Fatitoo ablacım senin adına çok sevindim çok istiyodun sonunda seninde oldu ;) İnşallah kocaman olduğunu da görürüz burda ;)
Sağol tömürcekciğim, evet çok istiyordum bu çiçeğe sahip olmayı, senin yolladığın çelik acemiliğime geldi tutturamadım çok üzülmüştüm, sağolsun sevgili emine hanım da yolladı da muradıma erdim. inşallah büyütürüm sağ salim. Şimdi kırmızı çiçeklisini arıyorum:)
turkankaragoz
30-08-2013, 11:00
Araştırmalarım sonucu milli nin türlerinden olana (hapa) herhalde benim millimde. Bu tür diğer türlere göre daha çok büyüme eğilimde olup çiçeklenmeye daha sonra geçen bir türmüş. Ağaç görünümlü büyük milliler bu türe ait. Bu türde yapraklar dökülmez çiçek sapı dökülürmüş. Diğerlerinden ayrılan özelliklerden biri. Çiçeklenmeye başladıktan sonrada daha uzun çiçeklenme süresine sahip. Çiçekleri diğer türlere göre daha bol sayıda imiş. Hollanda da yetiştirilen türmüş.
turkankaragoz
30-08-2013, 11:20
437144
Buda suda yetişen bir tür. Çok beğendim netten hemen paylaşmak istedim.
Çok ilginçmiş Sayın türkkankaragöz...
drhegeli
30-08-2013, 15:52
437144
Sn turkankaragoz, suda yetişen bir E.milii yok.
turkankaragoz
30-08-2013, 19:48
Sn drhegeli bende şaşırdım ama hibrit bir tür herhelde. Resimdeki çiçekleri yemek masaları için üretiyorlarmış. Bende şaşırdım. Hollanda kökenli.
bay tömürcek
30-08-2013, 20:41
437144
Aaa su sabriyesi ;) Çok güzelmiş türkan ablacım inşallah Türkiye'ye gelir de biz de sahipleniriz bundan benim çok hoşuma gitti valla :p
drhegeli
30-08-2013, 21:30
Sn drhegeli bende şaşırdım ama hibrit bir tür herhelde. Resimdeki çiçekleri yemek masaları için üretiyorlarmış. Bende şaşırdım. Hollanda kökenli.
Sn turkankaragoz, fotoğrafta görülen bir düzenleme. Alttaki bitki Aloe aristata, çiçekler E.milii, dallar söğüt dalı...
Fotoğrafın ingilizce açıklaması :
The arrangement features aloe (Aloe aristata). The blossoms are from a houseplant called crown of thorns (Euphorbia milii “Short & Sweet”). The blossoms are attached to the aloe as well as to corkscrew willow twigs (Salix babilonica var. pekinensis totulosa).
İlgili kaynak :
Holland Garden Club had us singing in the rain with show this weekend | Buffalo-NiagaraGardening.com (http://www.buffalo-niagaragardening.com/2011/05/17/holland-garden-club-had-us-singing-in-the-rain-with-show-this-weekend/)
turkankaragoz
30-08-2013, 21:39
Teşekkür ederim sn drhegeli.
Her gün biraz daha büyüyoruz:)
Seabert74
12-09-2013, 16:47
Merhaba,
Bunun bir sukulent türü oldugunu bilmiyordum. Tam olarak adı nedir acaba..??
Aynısının beyaz çiçeklisi var bende..
Son zamanlarda sukulent meraklısı biri olarak bilmediğim bir sukulentimin olmasını farkettiğime cok sevindim :)
Bu nar çiçeği de çok güzelmiş :)
Adı Euphorbıa Milli dir. Bendeki aslında pembe fotoğrafta nar çiçeği rengi çıkmış. Kırmızısı mevcut. ben de kırmızısını arıyorum. Çok tatlı bir bitki:)
Seabert74
13-09-2013, 13:33
Bütün Euphorbia milii konusunu okudum şimdi :D
Bir ablamın "bak bu çok güzel bir çiçek, al sana bir çelik vereyim" demesiyle ne oldugunu bilmeden aldıgım çiçeğim benim.. Kesildiğinde sütünün aktıgını bile bilmiyordum, akşam eve gelene kadar herhalde süt kalmamıştı ben aldıgımda..
Minicikken, büyüdü, büyüdü, bu kadar oldu .. Hatta yanına bir de kırılan feslegen dalını sokmuştum, birlikte büyüyorlar şimdi.. Dün akşamki fotografı bu..
bay tömürcek
13-09-2013, 19:23
Beyaz sabriyeeeee :eek: Maşallah bayıldım ben buna harika gözüküyor inci gibi çiçekleri ;)
t.tuncel
14-09-2013, 03:39
arkadaşlar bende istiyorum milii yardım edebilecek çelik yollayabilecek var mı acaba aranızda özellikle de pembe olanından :) biraz yüzsüzce oldu kusuruma bakmayın :)
fındıkçı74
14-09-2013, 10:29
sn.t.tuncel şafak vaktinde bu ne sevgi bu çiçek sevgisi bitki sevgisi işte ağaçlar net bunun için çok özel şafak vaktinde bile ağaçlar net sevginizden dolayı sizi kutluyorum.
bendede bir adet bu çiçekten var.küçücük ama çok çiçekli.adını çok sevmedim.yeni bir ad koydum.adı düğme çiçeği.
Mutlu Kutlu
14-09-2013, 22:05
Adamın biri dünyadaki bu kadar çok dil neden var, insanlar anlaşamıyor. Ben öyle bir dil geliştireceğim ki herkes bu dili kullanacak ve anlaşacak demiş. 40 yıl boyunca uluslararası bu dil üzerinde çalışmış ve sonunda başarmış, ama sorun kendi bile bu dili anlayamamış.
Bu çiçeğin uluslar arası ismi Euphorbia milii, böyle söylediğinizde birçok milletten insan bu isimle tanır. İşim gereği ingiliz, fransız, alman, rus ve diğer milletlerden insanlarla alışverişim oluyor. Hayret bütün yabancı insanlar bizim sevmediğimiz isimlerle biliyorlar isimlerini.
Kısaca sevmediğiniz şeyleri değiştirmek yerine, sevmeye çalışmak ve alışmak zor gibi görünse de kolaydır aslında.bendede bir adet bu çiçekten var.küçücük ama çok çiçekli.adını çok sevmedim.yeni bir ad koydum.adı düğme çiçeği.
bende sevmiyorum bu çiçeğin ismini..
ama tömürcek ne diyordu buna 'sabriye' daha güzel sanki :p:o
t.tuncel
15-09-2013, 02:39
sn.t.tuncel şafak vaktinde bu ne sevgi bu çiçek sevgisi bitki sevgisi işte ağaçlar net bunun için çok özel şafak vaktinde bile ağaçlar net sevginizden dolayı sizi kutluyorum.
böylesine güzel ve faydalı bir site öğrenecek daha çoook şey var onun için erkenden girmek lazım :D
şafak vaktini bilmem ama burası gece daha güzel, alıyorsun ajandanı kalemini gezebildiğin kadar geziyorsun sayfalarda ve notlar alıyorsun.. en sevdiğim kısımda bu;)
Seabert74
16-09-2013, 07:27
Beyaz sabriyeeeee :eek: Maşallah bayıldım ben buna harika gözüküyor inci gibi çiçekleri ;)
çok teşekkürler,
şimdiye kadar bilmeden baktıgım çiçeğimi konuyu okudukça "acaba cok mu suluyorum" diye düşünür oldum..
Ben hemen hemen 2 günde bir bol bol suluyorum çiçeği.. Bir tür kaktüs sukulent cinsi ise bu sulama cok fazla değil mi??
Normalde sulamasını ne kadar sıklıkla yapıyorsunuz??
Güneş gören kapalı balkonda duruyor çiçeğim..
bay tömürcek
16-09-2013, 10:10
çok teşekkürler,
şimdiye kadar bilmeden baktıgım çiçeğimi konuyu okudukça "acaba cok mu suluyorum" diye düşünür oldum..
Ben hemen hemen 2 günde bir bol bol suluyorum çiçeği.. Bir tür kaktüs sukulent cinsi ise bu sulama cok fazla değil mi??
Normalde sulamasını ne kadar sıklıkla yapıyorsunuz??
Güneş gören kapalı balkonda duruyor çiçeğim..
Aynen sizin gibi 2 3 günde bir suluyorum e.milii çiçeklerimi. Toprağım çabuk kurumuyorsa biraz daha ara veriyorum sulamaya yani anlayacağınız toprak kurumaya yakın su veriyorum bol bol. Benim toprağımda torf yok torf varsa daha dikkatli sulayın çürüyebilir.
Güneş görmesi en önemli faktör. Çünkü güneşi herşeyden çok seviyor. Benimkiler de öğlen güneşini alan pencerenin iç tarafında duruyorlar gayet mutlu ve çiçekliler :)
Yaz aylarında her gün su istiyor. Ben yıllardır öyle yapıyorum. Güneşte oldukları sürece öyle yapmanızı tavsiye ederim.
Yaz aylarında her gün su istiyor. Ben yıllardır öyle yapıyorum. Güneşte oldukları sürece öyle yapmanızı tavsiye ederim.
Bu ne büyük süpriz sevgili Günüm, hoş geldiniz.
Hoş buldum Güler Hanım. Annemin rahatsızlığı sebebiyle uzun süre ayrı kaldım. 20 Ağustos'ta Hakk'a yürüdü anneciğim.
Sizleri ve sitemi çok özledim.
Çok üzüldüm, başınız sağ olsun.
Çok teşekkür ederim. Allah dostlarımıza uzun ömürler versin.
Benimkinin yaprakları hafiften sararmaya başladı. Neden olabilir acaba? Her zaman ki yerinde duruyor. Gayet iyiydi. Çiçekleri hala bol.
Seabert74
18-09-2013, 13:36
milii uzmanları merhaba;
bugüne dek hiç gübre vs kullanmadım, acaba kullanmam gerekir mi??
305 nolu mesajdaki güzellik benim :) henüz 1 yaşındayız , toprak değişimi ve gübreleme konusunda zaman ve marka önderisi verebilirseniz sevinirim, tesekkurler
loveforlife
18-09-2013, 13:52
arkadaşlar bende istiyorum milii yardım edebilecek çelik yollayabilecek var mı acaba aranızda özellikle de pembe olanından :) biraz yüzsüzce oldu kusuruma bakmayın :)
Sayın t.tuncel,
Bursa Cumhuriyet Caddesi'ndeki çiçekçilerde bolca mevcut E. millii. Oradan alabilirsiniz...
Saygılarımla...
milii uzmanları merhaba;
bugüne dek hiç gübre vs kullanmadım, acaba kullanmam gerekir mi??
305 nolu mesajdaki güzellik benim :) henüz 1 yaşındayız , toprak değişimi ve gübreleme konusunda zaman ve marka önderisi verebilirseniz sevinirim, tesekkurler
Estağfurullah uzman değilim. Tecrübelerimi paylaşabilirim ancak.
Yarasa gübresi tavsiye etmişlerdi. Onu kullanmaya başladım. Benim E.Milii lerim bu gübreyi çok sevdi. Sitemizden Şeyma Çiçekçilik' ten almıştım. Toprak üstlerine iki çay kaşığı kadar serptim. Suladıkça toprağa nüfuz ediyor.
Toprak değişimi için ise baharı beklemenizi tavsiye ederim.
Yardımcı olabildiğimi umuyorum. Güle güle büyütün.
loveforlife
18-09-2013, 17:24
Bu da benim gözbebeğim. Rahmetli teyzemden istemiştim. Geçen yıl kurban bayramında minicik bir çelik dikip vermişti bana. O zamandan beri hiç üzmedi beni. Dibinden minicik bir filiz vermiş, o bile çiçeklerle bezeli...(Toprağına bolca yanmış koyun gübresi katıp karıştırdım)
442480
442481
442482
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/433899d1376594090-img_3008.jpg
Off bayıldım ben buna sayın loveforlife...Maşallah.
İlk gördüğüm anda bende bir e. millie alacağım. İçim gitti Loveforlife'ın milisini görünce.
kaktüsçüm
22-09-2013, 19:14
rengi gerçekten muhteşem..sanki daha bir kırmızı..
Miliinin renklerinden edinemezsem gözlerim açık gidecek. Isparta'daki tüm çiçekçilere sordum yok yok yok:mad: Elinde olup gönderebilecek arkadaşlar varsa gönderirlerse çooooookkkk sevinirim. Ben de elimde gönderebileceğim çiçeklerimden ona göndereceğim.Lütfeeennn:(
bende anca buldum küçük bir dal, zor bulunuyor bu güzel cicek.
Sevgili jojoba, tamam ben gönderiyorum diyen bir mesaj aldım sandım, mesajı açışımı görmeliydiniz :) İnşaallah bol bol çiçeklerini, sürgünlerini görürsünüz :)
:D kısa zamanda bulursunuz umarım. ama ücretsiz tohum, çelik paylaşımı diye bir başlık var, orada sorun istersenz.
Oraya takas için bir başlık açmıştım ama 1 tane bile bakan olmamış:( Ben de sesimi başka konularda duyurmaya çalışıyorum. Umut dünyası işte.
:D bekleyin benim çelik büyüsün yollayayım bir çelik.
Mutlu Kutlu
29-09-2013, 18:50
Tayland'dan gelen pink wonder açık pembe Euphorbia milii.
Bu aylarda çelik almak, çelikten çoğalmaya çalışmak sakıncalı. Çelik aldığınız anaçı da çürütme ihtimaliniz var. En iyi çelik alma zamanı haziran-temmuz ayları.
Çok düşüncelisiniz jojoba:) Teşekkürler. İnşaallah o zamana kadar bulurum, o kadar beklemem gerekmez :)
cok güzel ve değişik renkteymiş.. milii'den haziran-temmuz çelik alma vaktidir diye not aldım hemen.. sağolunuz.
Yukarıdaki renkte güzel ama en güzeli bence pembe renkli mili. Sayın alacakaranlık'ın sayfasında yakında satışa sunulacak sanıyorum. Onu bekliyorum dört gözle.
Sevgili minenine sayesinde benim de pembe bir miliim oldu:) Ben sadece milii gelecek diye beklerken bir sürü farklı çiçek göndermiş bana:D Nasıl sevindim anlatamam. Tekrar teşekkür ediyorum minenine'ye :)
Tüm yeni çiçeklerim gibi miliimi de hemen diktim. Zaten kargoda 2 gün geçirdiği için bekletmedim, hemen diktim. Bolca cansuyu verdim. Sabah güneşi alan penceremin önündeki çiçeklikte duruyor. Doğuya bakan bir oda. Kışın ısıtılacağı için baştan bu odaya alışsın istedim. Batıya bakan salonda da kalabilirdi ama salonu kışın ısıtmıyoruz. Ama ben gene de karasız kaldım. Acaba nerde dursa daha iyi olur? Sabah güneşi alan ılık odada mı, ikindi güneşi alan soğuk odada mı?
Sayın Ezgigül Hanım;
Bende sizin gibi kararsız kalmıştım ilk önce, sonradan sabah güneşi alan sıcak odaya koymaya karar verdim.
Peki o odayı sevdi mi, yani sabah güneşini? Gelişimi nasıl oldu?
10 gün oldu koyalı ve bir fark yok eski halinden. Bir sorun çıkacağını da sanmıyorum. O kadar nazlı bir çiçek değil çünkü. Ablam da sabah güneşi alan mutfağına koymuş daha önce, orada daha iyi geliştiğini söylemişti.
Diktiğimden beri bir bozulma olmadı benimkinde de. Sizinkinde -Allah korusun- bir bozulma ya da değişiklik olursa yazın olur mu? Ben de olursa ben de yazayım ki önlem alalım.
Ben de milli mi 8.00 ile 10.00 arası sabah güneşi alan mutfak penceremin kenarına koydum, içeriye...Sürekli yeni yaprak vermeye başladı hiç çiçek yok, yazın balkonda sabah güneşinde sürekli çiçek açıyordu. Bilmiyorum havalar soğudu diyemi çiçek açmaz oldu yoksa içeriye aldım diye mi anlayamadım...
Üzülmeyin sevgili fatitoo. İçeri almakla doğru olanı yapmışsınız. Yaz mevsiminde sabah güneşi E.Milii için yeterli olurken, havalar soğuduğunda uzun süre güneş alan, güneye bakan bir cam kenarını tercih eder. Yaprak çıkarması neşesinin yerinde olduğunu gösteriyor. Çiçek de açabilir. Ancak orijinal rengine kıyasla daha açık renk ve daha küçük açabilir. Yapraklarını sarartıp, dökebilir. Hiçbiri problem olduğunu göstermez. E.Milii lerin sonbahar ve kış davranışları böyledir.
Sevgili Seabert74'ün gönderdiği bugün elime ulaşan beyaz kızım. Yolda bayağı hırpalanmış ama şimdi iyi görünüyor. Arkadaşının (pembe ablasının) yanında yerini aldı. ;)
Seabert74
23-10-2013, 07:36
Umarım yanınızda cok mutlu olur Emine hanım..
Yavrularını da görürüz inşallah
benim de bir pembe çiçekli milii'm var. boyu uzadı alt yapraklarını döktü. acaba bu aylarda bitkiyi ortadan keserek ve sütünün akmasını bekleyip kökü kurutarak nemli toprağa eksem tutunur mu?
Sayın fdogru;
Benim miliim de aynı durumda. Cinsinden dolayı yapraklarını dökmesi normalmiş. Üretimi bu mevsimde normal mi bilmiyorum.
hakanersoz
05-11-2013, 16:59
Bu aylarda tavsiye etmiyorlar.Anaca zarar verebilirsiniz üretme işleri Mayıs-haziran-temmuz da yapılmalı.Budamada ilkbaharda.
Ben daha içeri almadım. Güneye bakan terasta, rüzgara karşı korunaklı bir yerde duruyor.
Üşümeye başlamış geceleri sevgili sakagun. Yapraklarını sarartmış.
İsterseniz akşamları içeriye alın.
Üşümeden dolayı mı yaprakları sararır? Yoksa, cinsinden dolayı bu mevsimde her halükarda yapraklarını döker mi?
Benim içeride olan E.Milii lerim yemyeşil. Kapalı balkonda olanların yaprakları sararıyor.
hakanersoz
06-11-2013, 17:28
Benimkide içeride ve yeşil.
Benim kuzucuğum da içerde duruyor.
Çok güzel olmuş maşallah. Sevgili Seabert74'ün gönderdiği benim beyaz kız kurudu galiba.
Sizin kızınız, hatırladınız mı Emine hanım:) Büyüdü kızımız...
Hatırlamam mı canım. Ben zaten kime çelik dikip verdiysem, bendekinden daha güzel oluyorlar. Kayınvalideme, görümceme verdiklerim de çok güzel oldular. Bakalım sevgili Seabert74'e verdiğim nasıl olacak.
Seabert74
11-11-2013, 13:47
Emine hanım'cım merhaba..
Bana gönderdiğiniz minik yavruyu kargo şartlarından dolayı yeniden ekmiştim, (aynı saksı ve topraga).. Bu arada taşındım, 2 yolculuk birden yapmış oldu. Stresi büyüktü yani :) Yaprakları bir tatsız, sarımtrak hal almıştı, buna bagladım. Ama haftasonu sanki biraz iyileşir gibi oldu, içeride camın önünde duruyor normalde ama, haftasonu güneşe çıkarıp biraz D vitamini almasını sagladım, begendiğini hissediyorum :) Bu arada çiçek rengi pembeden beyaza dönüşmüştü, şimdilerde tekrar kızarmaya başladı, umutluyum :)
Güzel gelişmelerini paylaşmak umudu ile..
Sevgili seabert74; sizin gönderdiğiniz üzerinde yaprak kalmadı. Kurudu gibi geldi bana. Cam önünde duruyordu, bir sabah güneşliği açarken yanlışlıkla çarptım ve hepsi yere dağıldı. :( Tekrar dikeyim derken çok ince bir kaç tane kök gördüm. Umudumu kesmiş değilim. İnşallah tutar.
Seabert74
13-11-2013, 07:08
İnşallah..
Aslında konuyu okudugumda çelik almak için bahar/yaz dönemi daha uygun yazıyor. Belki de bu yüzden köklenememiştir. Ben kendiminkini yaz döneminde dikmiştim, hiç de özenmeden.. Olmadı önümüzdeki yaza yeni filizlere bakarız Emine hanım..
serkan_istanbul
13-11-2013, 10:30
eev içinde milli her zamn tutabilir. ben geçen kış diktim. bu yaz büyüdü açtı ve bir arkadaşımada hediye gitti. sevgiler.
Seabert74
13-11-2013, 11:07
Olabilir Serkan bey,
Belki de bizim kızlar kargo sebebi ile tutmamıştır. Şehirlerarası yolculuk kolay değil ne de olsa..
Sanırım canlanmaya başladı. Tepesinde yeşillik göründü. :p
Bugün, geçen seneden beri, markete gidip gelirken bir evin camında gördüğüm e-miliinin sahibini balkonda halı silkelerken gördüm ve yakaladım. :p Daha önce iki defa ziline basmıştım ama evde yoktu. Sonunda çeliği alabildim. İri yapraklı ve çiçekli pembe kız. İşte yeni kızım.
İyi günlerde büyütün....Bol çiceklerini görün inşallah...
Seabert74
14-11-2013, 16:33
Sanırım canlanmaya başladı. Tepesinde yeşillik göründü. :p
hadi inşallah ;););)
hakanersoz
24-11-2013, 16:53
Elime 7-8cm çelik geçti.Sıcak bir odada sudamı köklendireyem direk toprağamı dikeyim?
Toprağa dikin. Can suyunu verin ve toprağı tamamen kuruyana kadar tekrar su vermeyin.
hakanersoz
24-11-2013, 16:59
2 gün kurutmaya bırakayım mı?İzmirde oturduğum için buraları daha pek soğmadı.Dışarıda mı bıraksam toprağa diktikten sonra? Az Rüzgarlı gölge yerde daha iyi kökleniyormuş.
Çelik aldıkta sonra 2 saat kadar bekleyin içindeki beyaz sütü aksın. Tamamen akınca dikebilirsiniz. Bu mevsimden sonra nasıl olsa soğuk olur. Diktikten sonra kalıcı olarak nerede bakacaksanız bence oraya almanız daha doğru olur. Zaten yeni dikilmiş olmanın verdiği stres var, bir de tekrar yer değiştirmenin stresini yaşamasın. Ben de 1,5 ay önce dikmiştim. Sabah güneşi alan odada duruyor. Çok çabuk köklendi. Hatta çiçek açtı ve üstünde yeni yeşermeler var.
hakanersoz
24-11-2013, 17:08
Çok Sağolun,yardımcı oldunuz.
Rica ederim güle güle büyütün:)
Seabert74
25-11-2013, 08:24
Emine hanım'dan gelen miliim 1,5 sonra hâla geldiği gibi aynı durumda. bana geldikten sonra önce yaprakları sarardı, çiçekler beyazladı, birçogu düştü... Ama şimdi sanki toparlıyor gibi ne dersiniz Emine hanım??
Çiçek rengi pembeye döndü yeniden, sanırım yeni yerine alışıyor..
:p:p:p
Ah kızım benim ya. Benim beyaz kızıma göre çok daha iyi görünüyor maşallah. Hayata tutunduğu belli. Önemli olan da bu zaten. Zaman içinde daha iyi olacak inşallah.
Sizin beyaz kızdan ümidimi kesmiştim ama bir umut dedim belki... Resmini yüklemiştim. Kuru bir dala benziyordu. Meğer içinde kıpır kıpır bir hayat varmış. Çok sevindim tuttuğuna.
Yaprak, çiçek, çiçeğin rengi, hiç önemli değil, hiç takmayın. ;) Onlar şuanda bebeklik döneminde, hele hele benimki prematüre. ;) Hele bir büyüsünler, genç kız olsunlar, o zamana kadar yaz da gelir zaten, rengi de yaprakları da canlanır.
Seabert74
25-11-2013, 13:50
Bu kadar ilgiyi kızkardeşime verseydim bogulurdu sanırım :dilli::dilli:
Bilseler ne cok sevildiklerini de şöyle şımarıp saksıya yayılsalar, kocaman olsalar ne güzel olur..
Ne güzel anlatmışsınız Emine hanım, umarım bu yaz yüzümüz güler bu kızlardan, sevgiler :p:p
hakanersoz
28-11-2013, 14:31
Aceleci davranıp sararan yapraklarının altından tomurcuklar patlattı.Eğer tutarsa çiçeği turuncu renge yakın bir renk.(Büyük olan temmuzda dikildi.)(çelik aldığım zaman çiçeği vardı,dikerken çiçeğini koparıp saksıya koydum size göstermek için dikenlerinden birine taktırdım.)
Seabert74
28-11-2013, 17:02
turuncusunu da hiç görmemiştim, umarım cabuk büyür :)
sumeyra47
28-11-2013, 18:22
Euphorbia milli suda köklendirirsem acaba olur mu? Ben de minik bir dal e.milli ektim. Bu gün tesadüfen köklenmediğini fark ettim. Yumuşayan kısmını kestim suya koysam köklenir mi?
bay tömürcek
28-11-2013, 21:24
Euphorbia milli suda köklendirirsem acaba olur mu? Ben de minik bir dal e.milli ektim. Bu gün tesadüfen köklenmediğini fark ettim. Yumuşayan kısmını kestim suya koysam köklenir mi?
Sümeyra abla forumda suda çimlendirildiğini okumuştum hatta görmüştüm ama hiç denemedim istersen bi dene.
Sayın sumeyra47;
Konunun 3. sayfasında sayın Taner Angay'ın şöyle bir mesajı var. İsterseniz o şekilde deneyin. Suya konulduğunda çürüyor sanırım bu bitki. Mesaj aşağıdaki linkte.
http://www.agaclar.net/forum/651239-post66.htm
sumeyra47
28-11-2013, 23:24
Sevgili yağmur,
Ben eubhorbia milli başlığını vakit buldukça okuyup takip ediyorum.. Daha önceleri bahçe toprağı ve bir miktar kum karışımına ektim sorunsuz bir şekilde köklendi. Havalar soğuduğu için böyle olmuş olabilir mi?
Şimdiye kadar eşe dosta kendime tam 7 defa e.milli çeliği ektim. Her denememde sorun çıkarmadan köklendi. Fakat Bursa toplantısında paylaşılan e.millinin köklenmediğini çürümeye başladığını gördüm. Bende ki millilere göre biraz daha farklı bir türe benziyor. Köklenmesini çok istiyorum.
Seabert74
29-11-2013, 07:37
Bense bana verilen çeliği topragını bile havalandırmadan, boş duran saksıya sokuvermiştim.
Ne sulamasına ne de topragına dikkat ettim ve büyümüştü. Ta ki burada ne oldugunu keşfedip ona özene bezene bakana dek..
Ben özendikçe o nazlandı, sarardı, çiçekleri döküldü... Sanki büyümesi bile durdu..
Sonra yeni diktiğim çelik köklenemedi bir türlü, resmen eziyet ediyor Emine Hanım'a :)
Halbuki onu da öok dikkat edererk, özenerek dikmiştim..
İlgiden hoşlanmıyor bunlar bence, ya da çabuk şımarıyorlar ..:)
Umarım her isteyenin bir miliisi olur, sevgiler
Sevgili yağmur,
Ben eubhorbia milli başlığını vakit buldukça okuyup takip ediyorum.. Daha önceleri bahçe toprağı ve bir miktar kum karışımına ektim sorunsuz bir şekilde köklendi. Havalar soğuduğu için böyle olmuş olabilir mi?
Şimdiye kadar eşe dosta kendime tam 7 defa e.milli çeliği ektim. Her denememde sorun çıkarmadan köklendi. Fakat Bursa toplantısında paylaşılan e.millinin köklenmediğini çürümeye başladığını gördüm. Bende ki millilere köre biraz daha farklı bir türe benziyor. Köklenmesini çok istiyorum.
Milii aşkı nedir bilirim :D Neyse ki bir tane edindim iyiyim şimdilik. Su da çürüyorsa bence Taner Bey'in mesajındaki gibi yapın. Kaktüs ve sukulent serası olduğundan doğrusunu bilir diye düşünüyorum. Havaların soğuması etkiler sanırım, ne de olsa sıcak seven bir bitki.
Seabert74
29-11-2013, 08:56
Bu arada ne kadar cok milii çeşidi varmış, aşagıdaki sitede görünce hepsini almak istedim.
Euphorbia Milii-Euphorbia Milii Manufacturers, Suppliers and Exporters on Alibaba.comFresh Cut Flowers (http://www.alibaba.com/products/F0/euphorbia_milii.html)
loveforlife
29-11-2013, 10:15
Sevgili yağmur,
Şimdiye kadar eşe dosta kendime tam 7 defa e.milli çeliği ektim. Her denememde sorun çıkarmadan köklendi. Fakat Bursa toplantısında paylaşılan e.millinin köklenmediğini çürümeye başladığını gördüm. Bende ki millilere köre biraz daha farklı bir türe benziyor. Köklenmesini çok istiyorum.
O çelik benim zavallı sarı milliimden alınan çelik mi? Öyle hırpalandı ki zavallım o gün! Ana bitki de can çekişiyor yazık ki! Bitkiyi getiren Nuran Hanım da söylemişti bu zamandan bu şekilde tutmaz diye ama olan benim bitkime oldu...:( Tutturan zor olmuştur gibi geliyor. Zavallımın 10 dalı kesildi o gün. Geriye kalan gövde büzüşüp kaldı...:(
sumeyra47
29-11-2013, 12:42
Katılıyorum olan sizin e.milliiye oldu. Nuran hanım makasla kesilince tutmayacağını kendide söyledi. Çok ısrar edilince makasla dallarını kesmek zorunda kaldı. Bende dallarını kesip dağıttığını görünce bir tane çelik aldım. Tutmayacağı belliydi keşke böyle olmasaydı :(
resmen eziyet ediyor Emine Hanım'a :)
Benim kızımın tuttuğundan eminim artık. Hatta yaprak değil, sanırım çiçek çıkarıyor. :p
Yumuşayan kısımlarını kesin, cocopeat ağırlıklı (mümkünse sadece cocopeat) toprağa dikin, çok az sulayın ve şeffaf kilitli bir poşete koyun. Güneşi görebilen cam kenarına yerleştirin. Gündüz açıp havalandırın, gece torbayı kilitleyin. Ben bu şekilde kış aylarında gelen çelikleri tutturabilmiştim. Ağır toprağa ya da torfa dikmek kayıplara neden olabilir.
drhegeli
03-12-2013, 13:20
Euphorbia lophogona x Euphorbia milii melezi... Kısaca Euphorbia x lomi...
458647
Sayın drhegeli,
Bitkiniz çok güzelmiş ellerinize sağlık.
Sağ gösterip sol vurdu yaramaz. ;)
Şunu anladım ki; çiçek bakımında çok çok sabırlı olmak lazım.
Seabert74
11-12-2013, 10:18
Emine hanım'dan gelen miliim 1,5 sonra hâla geldiği gibi aynı durumda. bana geldikten sonra önce yaprakları sarardı, çiçekler beyazladı, birçogu düştü... Ama şimdi sanki toparlıyor gibi ne dersiniz Emine hanım??
Çiçek rengi pembeye döndü yeniden, sanırım yeni yerine alışıyor..
:p:p:p
Ne oldugunu anlamadım, bu hafta çiçeğim birdenbire kurudu !!
Çiçekleri yok oldu, yaprakları döküldü, dokunmaya kıyamıyorum ama sanırım ölüyor/öldü..
Topragı nemli..
ne oldugunu anlamadım, ağlamak üzereyim :(:(:(
Çok geçmiş olsun:( Üşüdü mü acaba...Bence yerinden sökmeyin belki geçici bir durumdur. Kökü sağlamdır...
loveforlife
11-12-2013, 11:03
Çiçekleri yok oldu, yaprakları döküldü, dokunmaya kıyamıyorum ama sanırım ölüyor/öldü..
Topragı nemli..
Hemen umutsuzluğa kapılmayın bence. Bazı türler kışın yaprak döküyor. Bendekilerden bir tanesi öyle. Geçen yıl kupkuru bir dal olarak kalmıştı. Baharda tekrar yemyeşil oldu. Şimdi yine hızlı bir şekilde yapraklarını döküyor. Bir gayret son çiçeklerini açmaktan da vazgeçemiyor.
Geçen bahar bu haldeydi...
459971
Sonra böyle oldu...
459972
Şimdi tam bir buçuk yaşında. Minik bir çelikti diktiğimde. Bu da son çiçeğimiz...
459970
sumeyra47
11-12-2013, 14:48
Ne güzel açtırmışsın bu güzeli maşallah. Benimde bu tür e.millim var, kışın yapraklarını döktü. Baharda tekrar yeşillendi. Ama bir türlü açtıramadım ben çiçeğini. :(
Seabert74
11-12-2013, 15:06
Evin içinde camın önünde duruyor. Ev 24 saat ısınıyor. Üşüdüğünü sanmıyorum ama bu kadar kısa sürede (neredeyse 1 haftada ) bu kadar hızlı bir değişim olabilir mi??
Aynı yerdeki diğer beyaz milii keyifli görünüyor halbuki..
Dediğim gibi, ellemeye korkuyorum, dokunmadan bekleyeceğim. Umarım baharda bana gülümser :(
Topragı nemli..
Elinizle çiçeğinizin gövdesini sıkın. Yumuşamışsa maalesef kurtulma şansı yok demektir.
Resimden bana gövdesi biraz yumuşamış gibi geldi. Tepede çiçek veya yaprak olması sizi yanıltmasın. Üst kısımlar halâ canlı ise yeşermeye çalışacaktır.
Yumuşamışsa elinize sert gelen yerden itibaren kesin, kurumaya bırakın ve o parçayı bir daha dikmeyi deneyin. Küçük bir kısımsa tutmayabilir. Toprağınız çok ağır ve nemli. E.Milii çiçeğini çelikten tutturmak için cocopeat en iyi materyal denediklerim arasında.
Seabert74
17-12-2013, 16:31
Emine hanım'dan gelen kızımın sıkılacak gövdesi bile yoktu sayın Günüm..
Şu an saksının üzeri bomboş.. Kalan çiçeğin kuru dallarına da elimi sürmedim. Yaza kadar da bekleyeceğim bir umut.. Arada fısfıs yapıyorum topragına ama, sanki mezarlık sular gibi hissediyorum.
Cocopeat hiç kullanmamıştım, hatta duymadım da.. Bundan sonra denerim artık
Bence endişelenmeyin. Ben de önce umudumu kesmiştim ama sonra yanıldığımı anladım. Bu cins kışın yapraklarını döküp çiçeklerini azaltıyor. Sizin gönderdiğiniz kızımız canlı olduğunu kanıtladı ama çok çok yavaş ilerliyor. Sanırım sizinki de bahara kalmadan hayatta olduğunu kanıtlayacak.
Seabert74
18-12-2013, 12:59
inşallah , bakalım
sumeyra47
18-12-2013, 18:36
Euphorbia milliim maalesef tamamen çürüdü . Çok üzüldüm yaa :(
Milii'me sıvı orkide besini veriyorum. Yeni yapraklar çıkarıp çiçek sapları oluşturdu.
Toprağına mı yoksa yapraktan fıs fısla mı sayın sakagun?
Toprağını sularken suyuna katıyorum Yağmur.
Seabert74
08-01-2014, 10:49
Çok memnun görünüyor Sayın Sakagun..
Çiçekleri ne renk??
Çiçeklerini şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/1215412-post351.htm) görebilirsin Seabert74. Koyu pembe gibi bir renk.
Ben bu çiçeğe fena taktım galiba. Bütün renklerinde gözüm var. :o
Bu da sevgili seabert74'ün gönderdiği beyaz kız. ;)
Pembe kızım aslında şimdiye kadar daha çok dallı budaklı olacaktı ama, herkese dağıtınca böylece kaldı. Yandaki dalını dikip sevgili seabert74'e göndereceğim. Önceki gönderdiğim kurumuş gitmiş.
İlk baharda bu kızı üçe bölerek tekrar dikeceğim inşallah.
sumeyra47
22-01-2014, 13:49
Açık pembe olan kızınızı çok beğendim. Çiçeği diğerlerine göre daha iri daha güzel.
Güle güle büyütün.
ramiliSADRİ
02-02-2014, 22:26
güzel renkler
canervefa
18-02-2014, 15:02
bunları 3. gün önce kesip toprağa diktim, umarım tutarlar :)
Toprağı biraz kuru gibi...
Bu çiçeğe bayılıyorum henüz edinemedim ama olsun ; ) ismi de kendi de çok tatlı..
canervefa
20-02-2014, 16:34
Toprağı biraz kuru gibi...
kuru toprağa ekin diye duydum bu yüzden kuru toprağa ektim bende...
İri yapraklı, minik kırmızı çiçekli milii'mi sadece bir hafta dikkat edemeyip çürüttüm. Çok üzgünüm. Bahar gelipte çiçeklerini göremeden...
loveforlife
25-02-2014, 10:58
İri yapraklı, minik kırmızı çiçekli milii'mi sadece bir hafta dikkat edemeyip çürüttüm. Çok üzgünüm. Bahar gelipte çiçeklerini göremeden...
Ne oldu da çürüdü? Suyu mu fazlaydı?
Seabert74
25-02-2014, 12:28
Sayın yagmur..
Ben de Emine hanım'dan gelen milii kızım alıştı, büyüyor derken, 1 haftada ne oldugunu anlayamadan çürüyüvermişti..
Ben de anlamadım, halbuki gayet güzeldi durumu...
Bazan "nazar" diyorum, başka da birşey diyemiyorum :(
Toprağı kupkuru olmadan suladım o çürüttü sanırım. İçerde nasılsa bişey olmaz diye düşündüm ama yanlış düşünmüşüm. Tüm yapraklarını da döküp uçtan taze sürgünler veriyordu güzelim. Ah işte dikkatsizliğim!!
Bildiğim kadarıyla milii yapraklarından ihtiyacı lan nemi alıyor. Bu yüzden sulamasına özen göstermiyorum. Sulamayı unutsam da bir zarar olmuyor. Tamamen kuruyunca suluyorum.
drhegeli
25-02-2014, 18:23
Bildiğim kadarıyla milii yapraklarından ihtiyacı olan nemi alıyor...
Bu, doğru bir bilgi değil. Euphorbia milii'nin yapraklarından nem alma özelliği yoktur.
sumeyra47
25-02-2014, 21:18
E.millii son hali içler acısı.
472434
Geçen yazın böyleydi.
472435
Toprağı çok ıslak görünüyor.
Bu, doğru bir bilgi değil. Euphorbia milii'nin yapraklarından nem alma özelliği yoktur.
Forumda bu sayfada okumuştum daha önce. Hatta yapraklarına suyu püskürtme ile sulandığını okumuştum.
drhegeli
26-02-2014, 14:22
Mesaj numarasını verebilir misiniz?
Mesaj numarası ezberimde değil normal olarak. Fakat şimdi şöyle bir göz gezdirdiğimde 241. mesajı gördüm. Bunun dışında nem ihtiyacını yapraklarına su püskürterek sağlıyorum diyenlerin birkaç kişi olduğu hatırımda kalmış. Ben bu konu ile ilgili bütün mesajları okumadım, okuyamam da. Çok iyi bir Euphorbia milii yetiştiricisi değilim. Sadece naçizane bilgi ve tecrübemi paylaşıyorum. Sanırım sizin bu konu ile ilgili çok bilginiz var. Doğru bilgileri bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. Bu arada, 241. mesajı yazan arkadaş sanırım aşağıdaki adresten kaynak almış olmalı.
Euphorbia milii (dikenler tacı) | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/euphorbia-milii-dikenler-taci)
drhegeli
27-02-2014, 13:34
Sn Emine, mesajın numarasını (http://www.agaclar.net/forum/1061778-post241.htm) verdiğiniz için teşekkür ederim.
Verilen kaynaktaki E.milii'nin yapraktan su ve besin tutma özelliğinin olduğuna dair ifade abartılı. Elbette milii de diğer bitkiler kadar yapraklarından besin, su, gaz alışverişi yapar. Ama tillandsia ve (bazı) orkideler gibi ayırtedici bir özelliği değildir. Toprak tozunu bitki üzerine serpiştirme önerisi ise tam bir facia...
Sanal ortamdaki her bilgi doğru değil maalesef. Aşağıda, dünyanın sayılı Adenium ve Euphorbia milii üretcilerinden biri olan Ashish Hansoti'nin web sayfasının linkini veriyorum. İngilizce çeviri için burayı (http://translate.google.com.tr/?hl=tr&tab=TT) kullanabilirsiniz.
Tropica Nursery Adenium, Euphorbia, Desert-Rose, Hybrids (http://www.tropicanursery.com/euphorbia/cultivation.htm)
E.millii son hali içler acısı.
472434
Geçen yazın böyleydi.
472435
Sevgili Sümeyra47 kardeşim E.Milii nizin ortamı hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Kurtarabiliriz inşallah.
Benim milimin saksısı mı küçük geliyor acaba?
hemen her gün sularım ve silip süpürür bütün suları
Artan çayla sularım ama...
fısfıslarım arada acelyalarımın yanında olduğundan...
Yine de genel olarak kurudur toprağı,
şimdilerde çiçeklendi.
saksıyı değiştirmek için çiçeklerinin geçmesini mi beklemeliyim?
drhegeli
28-02-2014, 19:49
bitkivecicek.com sitesinden kopyala-yapıştır yoluyla sitemize aktarılan yazının, E.milii'nin yapraktan sulanması ve bitkinin üzerine toprak tozu serpilmesi kısımlarına, bu başlıkta itiraz etmiştim. Aynı itirazı ilgili sitede de yaptım.
Euphorbia milii (dikenler tacı) | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/euphorbia-milii-dikenler-taci#comment-26540)
Site (ya da yazı) sahibi ile aramızda şöyle bir dialog geçti:
473116
Verilen cevaptan tatmin olmadım ve tekrar sordum :
473117
Cevap geldi, ama sorularım ve yorumlarım sayfadan silinmişti (cevap uzun olduğu için 2 bölüm halinde aktarıyorum) :
473123
473124
E.milii'nin yapraktan sulanmasını ve beslemek için üzerine toprak tozu serpilmesini açıklayan bir cevap alamadım.
Alabildiğim cevap ile yetineceğim :
473125
sumeyra47
28-02-2014, 20:20
Sevgili Sümeyra47 kardeşim E.Milii nizin ortamı hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Kurtarabiliriz inşallah.
Sevgili Günüm abla;
E.milliiyi alalı nerdeydeyse bir yıl oldu. Saksısını değiştirdiğimde torffu iyice silkelemeden daha doğrusu torflu toprağıyla beraber başka bir saksıya aldım. Üzerini hazır toprakla kapattım. O zaman siteyi de bilmiyordum hatta adını bile bilmiyordum bu çiçeğin. Aradan aylar geçti benimde aklıma gelmedi unutmuşum.
Havalar ısınınca bol bol suladım, son günlerde camın önüne dış tarafa bıraktım. Havalar tekrar soğuyunca telef oldu zavallı milliim.
Geçen şöyle bir baktım şok oldum gövdenin yarısı çürümüş. Çok geç fark ettim hatamı. Çok üzüldüm ama ne yapalım oldu artık. Üstelik en sevdiğim çiçekti. :(
Ben de üşüdüğünü fark ettim sevgili Sümeyra47. Sanırım hem soğukla hem de biraz fazlaca verilen su ile mücadele etmeye çalışmış. Gövdenin sağlam kalan tarafını kesin. Kestiğiniz sağlam olan tepe kısmını bulabilirseniz cocopeat içeren toprağa dikin. Hatta sadece cocopeat E.Milii çeliklendirmek için çok uygun. Üzerine ortasından kesilmiş bir pet şişenin üst kısmını kapağını kapatmadan koyarsanız sera görevi görerek sıcak bir ortam sağlar. Aynı zamanda çabuk kuruyan cocopeat nemli kalmış olur. Torf tavsiye edemem. Kış aylarında E.Milii çeliğini köklendirmek için ağır kalıyor. Cocopeat edinemezseniz suda da köklendirebilirsiniz. Tavsiyelerim acizane deneyimlerimden oluşmakta.
sumeyra47
02-03-2014, 14:58
Sevgili Günüm abla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.
Artık benim de bir millim var yaşasııın.. ;)
İzinde yan komsumuzun caminda görür görmez hemen gittim rica ettim sağolsun kırmadılar beni hazır kökleşmiş vaziyette minik bir saksı varmış kenarda onu bana verdiler..kırmızı renkte mini mini cok tatlı..resmini ekleyeceğim insallah..
loveforlife
27-03-2014, 20:27
E. miliiniz yapraklarını dökerse endişelenmeyin diyorum ya size... İşte size ispatı... Bakın onun bir ay öncesinde tek bir yaprağı bile yoktu. Kuru dikenli daldı sadece... Halen yaprağı yok ama...:o
478958
478959
Milim öldükten sonra bu başlığa bakmamak için dirensem de dayanamıyorum :(
engin koç
15-04-2014, 12:22
Herkese merhaba güzel insanlar.
Bunlarda benim mililerim.
Kırmızı beyaz ve sarı. Kırmızı olanı 24 yaşında diğerleri yeni.
Kırmızıdan çeliklerim var. büyük kısmı tutmuş görünüyor.
Hepinize sevgiler. Bol çiçekli günler. :)
Emmazunz
15-04-2014, 13:06
eBay kanalıyla Taylandlı bir üreticiden temin ettiğim E.milii çeliklerime kavuştum.Şimdi onlara uygun saksı ve toprak hazırlamalıyım.Bu aşamada tecrübeli arkadaşların önerilerinden de faydalanmak isterim.
Emmazunz
15-04-2014, 13:09
Çeliklerimin çiçeklenmiş halleri böyle olacak inşaallah
Gül Batur
20-04-2014, 00:29
Yerini beyenmesi lazım bütün kışı dışarıda gecirdi.
YeniGine
20-04-2014, 02:00
Sevgili Gül Batur, maşallah millinize, ne kadar güzel olmuş...
Ben de elimde bir tanecik vardı upuzun bir kuru dal üzerinde yaprak ve çiçeği. İkiye böldüm. Komşumun millisi idi. İnşallah tekrar yeşerirler... Şimdilik sadece suluyorum...
Bu kız çok güzel serpildi. Beklediğimden de güzel oldu. Ama türünün adını bilmiyorum.
Denizli'den gelen sarı kız.
Dörde böldüğüm E.milii anaç patlak verdi. Diğer dördü şuanda fena görünmüyor. İnşallah tutacaklar.
Böldüğüm E.milii çelikleri.
Seabert74
25-04-2014, 15:09
Sizden cesaret alıp ben de yapayım diyorum ama, saksıya yaklaştıkça ellerim titriyor :(
Benimkiler pozitif sonuçlanırsa daha rahat yaparsınız belki. Şimdilik bekleyin bence. Ne ile karşılaşacağımız hiç belli olmaz.
Denizli'den gelen sarı kız.
Sağlıklı bir şekilde ulaşmış olmasına sevindim abla. Bol güneş görsün bol bol çiçek açıyor ben saksılarını büyüttüm dışarıya çıkarttım dün. Bol bol çiçeklerini gör abla.
YeniGine
25-04-2014, 23:56
Sevgili Emine ben de komşumun millisini böldüm... E siz de bölmüşsünüz, peki bundan sonra nasıl bir bakım uygulayacaksınız? Anlatabilir iseniz ben de aynı yoldan yürüyeyim... Şimdilik sadece ana kökü daha çok, üst kısmı daha az suluyorum...
Sevgili YeniGine; ozel birsey yapiyorum desem yalan olur. Boldum ve diktim. Tutacaklar gibi gorunuyor. Ama yine de hic belli olmaz.
Çok iyi hatırlıyorum, çocukken (yaklaşık 30-35 yıl önce) bu çiçekten bizde vardı. Kıymetini bilememişiz :)
Sayın Emine,
Tam emin olamamakla birlikte Siam Diamond olabileceğini düşünüyorum.
Bu kız çok güzel serpildi. Beklediğimden de güzel oldu. Ama türünün adını bilmiyorum.
Siam Diamond değil sevgili magent. Bende o tür mevcut. Beyaz üzerine pembe damarlı bir tür. Maalesef resim yükleyemiyorum. Böyle bilgi verebiliyorum.
Arkadaşlar bu E.miliimin yapraklarının çoğu sararıp kurumaya başladı. Bu cinsin yapraklarını kolay kolay dökmediğini sanıyordum. Acaba normal bir durum mu?
Normal olduğunu düşünüyorum sevgili Emine kardeşim. Benim E.Milii ler de havalar serin gittiği sürece yapraklarını sarartıp, döküyorlar. Hava tamamen ısındığında sararma ortadan kalkıyor.
mumçiçeğim
10-05-2014, 17:34
Bu şeker kızda benim milli:)
mumçiçeğim
10-05-2014, 21:46
bunuda yenı aldım:)
mavisedir
11-05-2014, 16:19
Mum çiçeğim çok güzellermiş miliileriniz maşaallah. Benimkiler kurudu kışın :(
Kayınvalidemden çelik bekliyorum, allahtan onda varda miliisiz kalmadım.
Seabert74
12-05-2014, 13:17
Arkadaşlar bu E.miliimin yapraklarının çoğu sararıp kurumaya başladı. Bu cinsin yapraklarını kolay kolay dökmediğini sanıyordum. Acaba normal bir durum mu?
Benimki de pek keyifsiz kıştan bu yana.. Geçen yazki gibi dolu dolu çiçek göremedim uzun süredir. Yaprakları da sararıp dökülüyor sürekli.. Tamamıyle kötü değil ama hep keyifsiz gibi..
Güneşin gelmesini bekliyorum
Seabert74
12-05-2014, 13:18
bunuda yenı aldım:)
Sn Mumcicegim maşallah
çok güzel görünüyor sizinki, umarım bizimkiler de böyle dolu dolu görünümüyle bizi mutlu eder, sevgiler..
Sayın mumçiçeğim,
Ben milii nizin sulama ve ışık oranını merak ettim. Güneş görüyor mu direk? maşallah çok güzel...
mumçiçeğim
12-05-2014, 21:50
Hepinize tesekkurederim ,millerim cam onunde duruyo buyuk pembe olani gun asiri sulutorum cok su istiyo , butun kisi camda gecirdiler(perdesiz cam )ama yazin cok sicakta camda kalirlarmi bilemiyorum ;)
Hepinize tesekkurederim ,millerim cam onunde duruyo buyuk pembe olani gun asiri sulutorum cok su istiyo , butun kisi camda gecirdiler(perdesiz cam )ama yazin cok sicakta camda kalirlarmi bilemiyorum ;)
Yazın içeride, cam kenarında bırakmayın sevgili kardeşim. Mümkünse güneşli, açık bir yere alın. Kış aylarında güneşli cam önlerine bayılan E.Milii, yaz aylarında rahatsız oluyor.
E.Milii'nin çiçek dalları yavruya dönüştü. Yaprak verdi ve hatta çiçek açtı. Ana bitkiye uzun bir sap ile bağlı, ortada kök oluşumu yok. Daha önce karşılaşmadığım bir durum. Yaşı büyük birkaç bitkimde gözlemledim. Nasıl ayırıp, başka saksıya dikebileceğim konusunda bilgisi olan var mı?
E.Milii'nin çiçek dalları yavruya dönüştü. Yaprak verdi ve hatta çiçek açtı. Ana bitkiye uzun bir sap ile bağlı, ortada kök oluşumu yok. Daha önce karşılaşmadığım bir durum. Yaşı büyük birkaç bitkimde gözlemledim. Nasıl ayırıp, başka saksıya dikebileceğim konusunda bilgisi olan var mı?
merhabalar, ben de yeni milli sahibi oldum. Bu konuda yaptığım araştırmalarda şöyle deniliyor.
Budayacağınız yerden bıçak yardımıyla kesin. Kesildiğinde beyaz süt akar, unutmayın bu süt kansorejendir. Elinize bulaştırmayın. Kesilen yer ıslak bir bezle silindiğinde akıntı durur. Kesilen parçayı muslukta soğuk suyla yıkandığında süt akımı da duracaktır. Bu arada bu işlemi gecenin serin saatlerinde uygulayın. Kesik parça 2-3 gün dışarıda bekletilip yara kabuk bağlayınca toprağa dikin, 1 hafta 10 gün su vermeyin.
Kolay gelsin...
Teşekkür ederim sevgili hnd76. Sizin tarifiniz ana çiçekten çelik almakla ilgili. Bendeki biraz farklı bir durum. Çiçek dalının ucundaki çiçek döküldü, yerine E.Milii yavrusu gelişmeye başladı.
bay tömürcek
18-05-2014, 19:23
Teşekkür ederim sevgili hnd76. Sizin tarifiniz ana çiçekten çelik almakla ilgili. Bendeki biraz farklı bir durum. Çiçek dalının ucundaki çiçek döküldü, yerine E.Milii yavrusu gelişmeye başladı.
Günüm abla fotoğraf ekleyebilir misin? Benimde başıma benzer bir olay geldi daha önce olmamıştı benimkinden mi acaba?
Windows 8'e geçtiğimden beri fotoğraf ekleyemiyorum kardeşim. Benim eksikliğim. Cep telefonu ile eklemeye çalışayım.
Sen nasıl bir çözüm bulmuştun?
Cep telefonum pek iyi çekmiyor. Umarım bir fikir verebilir resimler.
bay tömürcek
18-05-2014, 21:13
He yok ablacım benimki böyle olmadı. Bu baya farklı bir durum. Biraz bekle belki kalınlaşıp dala dönüşür o çıkıntılar. Sonra eğer ayırmak istersen normal dal gibi koparır dikersin :)
Teşekkür ederim kardeşim. Bekliyorum çünkü ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Kalınlaşırsa resimlerini paylaşırım.
Merhaba Sn. Günüm,
E. milii hiç yetiştirmedim ama sukulent bitkilerde bazen sizin bahsettiğiniz gibi çiçek sapından yeni bir bitki oluşabiliyor. Bu bir üreme stratejisi. Şu an bendeki başka bir bitkide aynı durum var. Araştırdığım kaynaklarda çiçek sapı üzerindeki yavrunun belli bir boya kadar orada büyüyeceği ve sonra havai kökler salmaya başlayacağı yazıyor. Dal üstündeki yavru kök çıkardıktan sonra saptan ayrılıp toprağa ekilebilir hale geliyormuş. E. milii'de de aynı şeyin olacağını düşünüyorum.
Selamlar...
Böldüğüm E.milii çelikleri.
Diktiğim çeliklerde herhangi bir kuruma veya çürüme yok. Yaklaşık 1 ay oldu. Sanırım hepsi tuttu. 1 adet E.milii'nden, ana gövdede çıkan yavruyu da sayarsak, toplam 5 yavru edinildi. İkisi yolcu olacak inşallah. ;)
Mutlu Kutlu
08-06-2014, 20:48
Şimdiye kadar en büyük açan milii bu,
Greenapple
30-06-2014, 23:35
Buda benim yılbaşı dikenim ama bir süredir yapraklarında sararma oluyor ve dökülüyor şuan fotograftakinden daha az yaprağı var sizce ne yapmalıyım böyle seyrek ve uzun olması normal mi?
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Arkadaşlar istanbulda milii satışı yapan yerler hakkında bilgisi olan var mı, uzun zamandır rastlayıp almayı umdum ama bu sıralar hiç bir yerde göremiyorum, çelik paylaşabilecek olan bir forumdaşım olursa da çok sevinirim
Buda benim yılbaşı dikenim ama bir süredir yapraklarında sararma oluyor ve dökülüyor şuan fotograftakinden daha az yaprağı var sizce ne yapmalıyım böyle seyrek ve uzun olması normal mi?
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Çiçeğinizin türü farklı. Bol yapraklı olanla karıştırmayın. Amorf olarak uzar değişik bir görüntü alır. İzlemesi de keyif verir. Yani bitki hasarlı değil.
hakanersoz
01-08-2014, 19:12
Benim euphorbia miliileri...
hakanersoz
01-08-2014, 19:22
Sizinkiler ne durumda ?
Hangisi öldü? Sarı çiçeklisi mi? Üzüldüm.
O meğerse "açık hava istiyorum, güneş istiyorum" diyormuşta ben anlamıyormuşum... Ev içerisinde aylarca yaşam belirtisi göstermeyen, adeta yapay çiçek gibi duran yavrucak, balkonu görünce çıldırdı... Yaprak yaprak üstüne... Hadi bakalım çiçekte göreyim artık:)
Buda benim yavrucuğum.Büyüycek büyüycek...:cool:
çok çabuk pamuklu bite yakalanıyor miliiler, ilaçlansa da geri geliyorlar, can sıkıcı !..
günaydın arkadaşlar. bu kadar tesadüfde fazla...e.milli çiçeğini ilk defa çiçekçide gördüm,sorduğumda satılık değil bana başka biri verdi adını da bilmiyorum dedi.şöyle bi baktım çiçekçi çiçeğin adını bilmiyor bu taksi cinin araba sürmesini bilmemesi gibi bir şey :) neyse bu olaydan sonra bir hafta sürdü sürmedi annemlere gittim arkadaşından almış hemen el koydum bizttt.çiçeğin adınıda sizler sayesinde bu siteden öğrendim.
Annemin gözü gibi baktıkları :)
günebakan
13-09-2014, 14:54
Maşallah annenizin eline sağlık çok güzeller:)
ozgurkuru
30-09-2014, 08:04
merhabalar
Benimde küçük bir milii'm var 7-8 tanede çiçeği var fakat şuan balkonda duruyor. Ankara için bu havalarda içeri almak gerekir mi? kışın dışarda dayanabilir mi?
Benim millilerde henüz çok küçükler.Büyüyecek,büyüyecek kocaman olacağız inşallah...
merhabalar
Benimde küçük bir milii'm var 7-8 tanede çiçeği var fakat şuan balkonda duruyor. Ankara için bu havalarda içeri almak gerekir mi? kışın dışarda dayanabilir mi?
Kış soğuklarına dayanıklılığı -7°C...
hakanersoz
30-09-2014, 22:09
Bazı Hibritler -7°C kadar dayanmıyor,aman dikkat.
ayşegül bal
01-10-2014, 19:13
Allahı'ımm bu nasıl bir güzelliktir, şirinliktir... Maşallah. ilk defa burda gördüm bu çiçeği nasıl gözden kaçırmışım.
gmzokumus
11-10-2014, 07:30
Merhaba, bu da benim Milii'm. Yaklaşık 6 haftadır benimle, şimdiden çok güzel gelişme gösterdi, aldığımdan beri yeni dallar ve tomurcuklar verdi :) Türü sanırım düşeyde çok uzayarak büyüyen değil, dal vererek gelişen cinsten. Türünün tam adı nedir acaba bilen var mı? Bir de aldığım zamandan kalma eski yapraklarında izler var, silersem geçecek gibi duruyor, nemli bir mendille temizlesem zarar verir mi acaba?
Evin doğu cephesinde duruyor, arada akvaryumumdan dip çekimi ile elde ettiğim suyla suluyorum. Sevdi sanırım :) Tavsiye ederim.
520694
ayşegül bal
14-10-2014, 21:27
521166 bu mesajımdan iki mesaj öncesi ne kadar içten istemişsem arık benim de milliim var...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Geçici saksıda torf toprağa aldım (evde saksım ve toprak çeşitim yoktu)
Biri bana bu güzelliğin nelerden hoşlandığını söyleye bilir mi? Onu incitmek istemiyorum, hakkında çok da bilgim yok.
sumeyra47
14-10-2014, 22:26
Ah ah bu çiçek varya bu çiçek iki sene rüyalarımı süsledi, o kadar çok istiyordum ki hep rüyama girerdi. Şimdi benimde var köklendi bir karış kadar oldu nerdeyse, pembe ve sarısını buldum. Aklım beyazında ve kırmızısında kaldı. Her renk olsun istiyorum galiba delilik bu :o:D:o
ayşegül bal
14-10-2014, 22:33
Sümeyra hanım Sizdeki milli ne kadar sürede köklendi ve çiçek verdi? Çok bekleyecek miyim?. Köklendirmeden direk toprağa aldım. Araştırmalarımda öyle okumuştum. Umarım yaşatmayı başarırım.
sumeyra47
14-10-2014, 23:24
Bende millilerimi yazın baharda ekmiştim. Bir buçuk yıl olmuş şimdilik durumları iyi bir karış kadar boylandılar. Mobilden fotoğraf atamıyorum. Kışın ektiğim miller çürümüştü. Size tavsiyem millinizi ısıtılan bir odada pencerenin iç kısmında tutun fazlada sulamayın. Islak toprak soğuk havayla birleşince milliyi çürütüyor. Benim bir tanesi bu şekilde çürüyüp öldü. Üstelik baya büyümüştü çok üzülmüştüm.
ayşegül bal
14-10-2014, 23:32
Tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum sümeyra hanım. Bakalım benim kızım nasıl bir gelişim sergileyecek...
sumeyra47
14-10-2014, 23:36
Sümeyra hanım Sizdeki milli ne kadar sürede köklendi ve çiçek verdi? Çok bekleyecek miyim?. Köklendirmeden direk toprağa aldım. Araştırmalarımda öyle okumuştum. Umarım yaşatmayı başarırım.
Ben ektiğimde 1 ay kadar öylece durdu sonra yeni yaprak çıkardı fakat havalar sıcaktı. Bir sene sonrada çiçeklendi.
Bir arkadaşımda Mart'ın başlarında ekti yaza kadar çiçeklerle dolup taşıyordu. İki ay sonra görünce tanıyamadım o kadar çok bümüştü yani. Eğer ki bitkiniz yeterince güneş alırsa çabuk büyüme belirtisi gösteriyor ve çiçekleniyor.
ayşegül bal
16-10-2014, 23:20
Son durumumuz böyle.. Galiba kaybediyorum onu :(:(:(:(
sumeyra47
16-10-2014, 23:47
Bunlarda benim bebişlerim :cool:
Bir buçuk senede bu kadar büyüdüler, Arkadaşın ki neredeyse iki katı olmuş 6 ayda. Yerini severse eğer çok çabuk gelişiyor.
sumeyra47
18-10-2014, 10:08
Euphorbia miliinin saksını değiştirmek istiyorum acaba uygun mudur bilemedim baharımı beklesem?
YeniGine
03-11-2014, 23:20
Arkadaşlar merhaba. Geçen sene sırf boya gittiği ne başka bir dal, ne kökten bir dal oluşturmadığı için budayıp yeniden köklendirdiğim e millim yine aynı şekilde boya uzayıp gidiyor. Doğuya bakan balkonda sabah güneşi alıyor, kışın içeri almam gerekiyor mu? Soğuğa ne kadar dayanıklıdır?..
525092
525093
Sevgili YeniGine istersen içeri al ne olur ne olmaz.
Senin e. millinin türü farklı olduğu için boya gidiyor olmalı, yaprakları iri ve çiçek sapları oldukça uzun çok güzel bir görüntü oluşturmuş, çok beğendim. :D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.