PDA

View Full Version : Zeytin Hastalık ve Zararlıları




Sayfalar : [1] 2

Mine Pakkaner
25-07-2007, 22:28
Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları

HASTALIKLAR

ZEYTİN HALKALI LEKE HASTALIĞI (Spilocaea oleagina)
Belirtileri: Yaprakların üst yüzeyinde siyahımsı gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekeler meydana gelir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Lekeli yapraklar fonksiyonlarını tam yapamadıkları için hastalıklı ağaçlarda meyve tutumu az olur ve meyveler erken dökülür.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Ağır su tutan topraklarda, nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemeli, tesis edildiyse drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılmalıdır.
Gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılmalı, Kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli, ağaçların tacı ışık alacak şekilde budanmalı, Kuru dallar ve yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama:
1. İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,
2. İlaçlama çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılmalıdır.
3. İlaçlama hasat sonrası yapılmalıdır.

ZEYTİN DAL KANSERİ (Pseudomonos savastanoi )
Belirtileri: Zeytin ağacının gövde, dal ve sürgünlerinde değişik büyüklükte ur ve siğiller şeklinde görülür. Hasat sırasında sırık vuruğu, dolu yarası ve budama hataları nedeniyle oluşan urlar ise çatlaklar boyunca dalı sarar.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler: Sık sık don olaylarının meydana geldiği yerlerde, zeytin dikilmemelidir. Fazla su tutan, tabanı killi topraklarda zeytin dikiminden kaçınılmalı, dikim yapılmışsa toprağın fazla suyu, drenaj yapılarak akıtılmalıdır. Ağaçlara gereğinden fazla azotlu gübre verilmemelidir. Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Kimyasal Mücadele: Tümör belirtilerinin belirgin olarak ortaya çıktığı, temmuz ağustos aylarında urlu kurumuş dallar temizlenmeli ve yara yerine %5’lik göztaşı eriyiği sürülmelidir. Bulaşık bahçelerde “% 1-2’lik Bordo Bulamacı” ile “yılda 4 defa” aşağıdaki şekilde ilaçlama yapılmalıdır.
1. ilaçlama : Aralık sonunda hasattan hemen sonra,
2. ilaçlama : Şubat sonunda dolu, don zararından sonra,
3. ilaçlama : İlkbahar yağmurları başlamadan önce,
4. ilaçlama : Sonbahar yağmurları başlamadan önce,

ZEYTİN SOLGUNLUĞU (Verticillium dahliae)
Belirtileri: Yapraklar ilk önce solmaya başlar sonra açık kahve renge döner. Ve geriye doğru kıvrılmaya başlar. Hasta sürgün ve dallar morumsu renk alır. Genç ağaçlarda ölümden önce kısmi yaprak dökümü görülebilir. Bazı durumlarda genç ve yetişkin ağaçlarda kuruyan yapraklar sürgün ve dallarda asılı kalırlar ve iletim demetlerde koyu kahve rengi renk değişimi görülür. Çiçekler mumyalaşır ve sürgünlere asılı kalır. Etkilenen sürgünlerdeki yapraklar donuk yeşile döner ve solmadan dökülür. Genellikle yaprak simptomları görülmeden önce çiçeklerde belirtiler gözlenir. Sürgünlerin kabuğu kırmızımsı- kahverengiye döner ve iletim demeti koyu kahverengi renge döner . Toprağın sürüm şeklinin ve sayısının hastalığın şiddetini artırdığı düşünülmektedir. Sulamanın yapıldığı alanlarda hastalık % 21 oranında görülürken sulanmayan alanlarda % 9 oranında görülmüştür. Yine toprak ve hava sıcaklığı hastalığı oldukça etkilemektedir. Hastalığın 20-25ºC hava sıcaklığındaki ilkbaharda iyi geliştiği, yazın en fazla 30-35ºC de çıkabildiği bildirilmiştir.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Hastalık kontrolü için ara ziraat yapılmamalı, yabancı ot kontrolü ve minimum toprak işleme yapılmalıdır. Damla sulama tercih edilmelidir. İnfekteli dal ve sürgünlerin hemen bahçeden uzaklaştırılması gerekir.
Kimyasal Mücadele:
İlaçlama: İlaçlı mücadelesi yoktur. En az 3 yetişme dönemi solarizasyon uygulaması önerilir.

ANTRAKNOZ-ÇÜRÜK LEKE (Gloeosporium olivarum Alm.)
Belirtileri: Bu hastalık sürgünlerde ölü dokular oluşturur ve ağaçta az veya çok yaprak dökümüne sebep olur. Meyve üzerinde kuru bereli şekilsiz lekeler oluşur. 20 günlük bir hastalanmadan sonra, % 40’ a ulaşan bir ağırlık kaybı ile meyvede kuruma oluşur. Çıkarılan yağda bir asitlik artışı meydana gelir, tamamen hastalanmış meyve sayısı ve yağın asitleşmesi, aynı yönde bir artış gösterir. Yağlar 12-13 asitlik derecesine ulaşır. Hastalığın yayılması için 18-25 derece sıcaklık ve yüksek nem (%90) yağış koşulları gerekir.
MÜCADELESİ
Kimyasal Mücadele:
Şayet dallar ve yapraklarda önemli ölçüde bulaşma varsa, ilkbaharda ilaçlama tavsiye olunur. Eğer hastalanma sadece meyvelerde ise, bölgelere bağlı olarak, yaz sonu, sonbahar başlarında mücadele daha etkili olur. En etkili aktif maddeler şunlardır:
- % 50’lik Bakır oksiklorür
- Benzimadazol’ler

ARMİLLARİA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ (Armillaria mellea( Vall.) Quel)
Belirtileri: Zeytin ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak ağaçların ölümüne neden olur. Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluşumu azalır, sürgün ve dallar ölmeye ve kurumaya başlar, nihayet ağaçlar tamamen kururlar. Bu belirtilerin oluşumu ve ağaçların ölümü 4 yıllık süreyi gerektirir, ancak şiddetli enfeksiyon koşullarında bu süre 1-2 yıldır. Hastalığa yakalanmış ağaçların kökleri incelendiğinde ikinci köklerden başlayarak kök boğazına kadar kabuk dokusu ile odun dokusu arasında beyaz fungal tabakanın oluştuğu görülür. Hastalığın başlangıcında odun dokusu açık kahve rengidir, daha sonra sarımtırak veya beyaz süngerimsi beyaz dokuya dönüşür. Hasta ağaçların kütüklerinde oluşan sarımsı kahverengi olan ve aşağıya doğru siyahlaşan şapkalar 5-15 cm çapındadır.
MÜCADELESİ
Toprağı iyi seçilmemiş, bahçe kuruluşu ve kültürel işlemleri tekniğine uygun yapılmamış bahçelerde etmen kolay gelişebilmektedir. Bu fungusun entansif tarım uygulanan bahçelerde ağaçları çok az hastalandırdığı bilinmektedir. Fungus hem toprakta, hem de odun dokusunda yaşar. Ölü ağaçlarda ve toprakta kalan kök parçalarında uzun süre yaşamını sürdürür. Nemli yerlerde iyi gelişme olanağı bulur.
Kültürel Önlemler :
-Kuruyan ağaçlar bahçeden sökülerek imha edilmeli ve yerlerinde kireç söndürülmelidir.
-Hastalık bahçenin belli kesimlerinde ise rizomorfların sağlam ağaçlara ulaşmaması için hasta olanlar 60cm derinlik ve 30 cm genişlikteki hendekler ile izole edilmelidir.
-Çevre bahçelerde hastalığın bulunduğu durumlarda sel sularının getireceği hastalıklı parçaların girişini önlemek için bahçenin çevresine 60-70 cm derinlikler hendekler açılmalıdır.
-Ağaçlar sağlam ve sağlıklı yetiştirilmesi için tekniğin gerektirdiği önlemler alınmalıdır.
-Orman ağaçlarının kesimiyle elde edilen boş araziye hemen zeytin bahçesi tesis edilmemeli, toprak 2-3 yıl boş bırakılmalıdır.
-Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşan fungusun şapkaları ve oluşturdukları yerdeki kök parçaları imha edilmelidir.
-Ağaçlar derin dikilmemeli, aşırı sulanmamalı ve köklerin yaralanmamsına dikkat edilmelidir.
Kimyasal Mücadele : Uygulamalara hastalık görüldüğünde başlamalıdır.
a) Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere % 5’lik Bordo Bulamacı, % 2’lik göztaşı eriyiği veya %5’lik karaboya ilaçlarından biri fırça ile sürülmeli, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu ve veya 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
b) Kökler tamamen hastalanmış ise , ince kökleri dahil sökülerek kendi çukurlarında yakılmalı ve yerine sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalıdır. Hastalığın görüldüğü bahçedeki sağlam ağaçları korumak için sonbaharda veya ilkbahar başında ağaçların izdüşümleri % 5’lik karaboya,% 2’lik göztaşı, m2 ye ilaçlı su gelecek şekilde sulanmalıdır.

58047
Hastalık görüntüleri

ZARARLILAR

ZEYTİN SİNEĞİ ( Bactrocera oleae )
Zarar şekli: Zeytin sineği öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerine iğ şeklindeki yumurtasını bırakır.
Zeytin sineği larva döneminde meyve etinde zarara neden olur. Larva gelişme süresince çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına ve asitliğin yükselmesine neden olur.
Kültürel önlemler: Pupaların yok edilmesi için, kış aylarında toprağın sürülmesi ve zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir kurtlu zeytinlerin toplanarak uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca sineğin sonbahardaki yoğun zararını önlemek için erken hasat yapılmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE: Meyvelerin yumurta koyma dönemine geldiği dönemde vuruk sayımı yapılmalıdır. Salamuralık çeşitlerde % 1 vuruk, Yağlık çeşitlerde ise % 6-8 vuruk saptandığında ilaçlama yapılır.

ZEYTİN GÜVESİ (Prays oleae)
Zararı: Zeytin Güvesi üç döl verir.
Yaprak dölü: Meyvelerde beslenen larvalardan çıkan erginlerin yaprakların üst yüzeyine bıraktığı yumurtalardan çıkan Bu larvalar iki epidermis arasında açtıkları galerilerle ve taze sürgün uçları ile yapraklarla beslenerek zararlı olurlar.
Çiçek dölü: Çıkan larvalar Çiçek salkımları arasında beslenerek, salkımlardaki çiçek ve tomurcukları yok ederek meyve tutumunu engeller
Meyve dölü: Zeytin meyvelerinin karabiber
Büyüklüğünü aldığı dönemde Meyve dölü larvaları meyve sapı dibinden meyvenin içine girerek, meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı yok eder ve meyvelerin dökülmesine neden olur. Bunlara ‘’Karabiber dökümü’’ denir.
KİMSAYAL MÜCADELE: Zararlının tercihen sadece meyve dölüne karşı ilaçlama yapılmalıdır. Zeytin meyveleri mercimek büyüklüğüne geldiğinde % 10 unda canlı yumurta + larva olması halinde ilaçlama yapılmalıdır.

ZEYTİN KARA KOŞNİLİ (Saissetia oleae Olivier)
Zarar şekli: Zeytin kara koşnili larva ve ergin dönemlerinde ağacın özsuyunu emerek beslenir ve salgıladığı tatlı madde bütün ağacı sarar. Saprofit mantarlar bu tatlı maddede çabuk ürediğinden karaballık hastalığı ( fumajin ) meydana gelir. Bir yandan özsuyun emilmesi, diğer yandan karaballığın fotosenteze engel olması ağaçları zayıflatır ve üründe azalmalara neden olur. Koşnilin yoğunluğu arttıkça yaprak ve meyve dökümleri ile yapraklarda kurumalar başlar, ürün kaybı % 60-70’ e kadar çıkabilmektedir.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler : Koşnil kuvvetli ağaçlarda daha az yaşam şansı bulduğundan zayıf düşmüş ağaçları kuvvetlendirmek gerekir. Bu yüzden kuruyan dallar kesilmeli, ağaçların iç kısımlarının hava ve ışık almasını sağlayacak şekilde budama yapılması, aşırı sulamadan kaçınılması ve dengeli gübreleme yapılması gerekmektedir.
Biyolojik Mücadele : Doğada bulunan çeşitli faydalılar koşnili % 50’nin üzerinde kontrol altına alabiliyorsa böyle bahçelerde kimyasal mücadele uygulanmamalıdır.
Kimyasal Mücadele : Eğer doğal düşmanlar zararlıyı baskı altına alacak yoğunlukta değilse kara koşnile yaz ilaçlaması yapılır. Yaz mücadelesi iki uygulamalı olup, aktif larva çıkışına göre saptanır. Yumurtalı dişilerin yumurtaları kontrol edilerek % 50’sinin boş olduğu devrede birinci, % 90’ nın boş olduğu devrede ikinci ilaçlama yapılır. Mevsim başındaki kontrollerde % 50’ nin üzerinde parazitlenme görülen bahçelerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlamada yazlık beyaz yağlar gibi doğaya en az zararlı ilaçlar kullanılmalıdır.

ZEYTİN KABUKLU BİTİ (Parlatoria oleae)
Bitki özsuyunu emerek ağaçları zayıflatır. Verimin azalmasına ve kurumalara neden olur. Meyvelerde kırmızı ve mor lekeler oluşturur. Meyvelerin kalitesi düşer.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Kuruyan dallar kesilmeli, ağaçların havalanması ve güneşlenmesi için budama ve aralama yapılmalıdır. Toprak işlemesi, sulama ve gübrelemeye önem verilmeli, fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE
Zararlının birinci dölüne karşı, çok yüksek populasyonların dışında, ilaçlama yapılmamalıdır.
*İkinci dölünde ise, bahçedeki zararlı yoğunluğu yüksek ve parazitlenme oranı %50’ den düşük olan bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır.

ZEYTİN PAMUKLU BİTİ(Euphyllura olivina)
Zarar şekli: Zeytin somaklarında, tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin özsuyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olurlar.
Kültürel önlemler: Ağaçların sağlıklı tutulmasına, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELE Aynı dönemde zararlı olan zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmış ise bu zararlıyı hedefleyen başka bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesi zararının olmadığı bahçelerde ise ağaçların sadece zarar görmüş somakları ilaçlanır. En uygun ilaçlama zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanma görüldükten 10 gün sonra ile çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.

ZEYTİN FİDAN TIRTILI (Palpita unionalis)
Zarar şekli: Larvalar fidanlıklarda yaprak, genç sürgün hatta meyvelerde bile beslenerek zararlı olur. Yapraklar dantel gibi olur. Olgunlaşmamış meyveleri yer.

MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler
Bahçe kenarlarında veya çevresinde bulunan zararlının diğer konukçularının yok edilmesi birinci
döl larvalarının beslenmesini engellemesi bakımından yararlıdır. Ayrıca, toprak altında kışlayan
larvaların soğuk günlerde toprak yüzeyine çıkarılması için kış aylarında yapılacak toprak sürümü
yararlıdır. Son olarak, ilk dönem larvaların obur sürgünleri sevdiği ve bunlar üzerinde kolay
gelişebildiği göz önüne alınarak, bunların temizlenip yakılması ve böylece larva popülasyonunun
düşürülmesi mümkündür.
Kimyasal Mücadelesi: Fidanlıklar sık sık kontrol edilmeli yaprak ve sürgünlerde taze yenikler olması durumunda sürgünler kontrol edilmeli, zararlının larvasının görülmesi halinde ilaçlama yapılmalıdır.

58046
Zararlılar

Kaynak: ZAE, DAZB, KKGM, Manisa Tarim İl Md.




kale
24-10-2007, 21:04
Geçen yıl ektiğim zeytinlerin filizlerini bitler yiyor.Nasıl bir ilaç kullanayım.

Melih Bakırlıoğlu
25-10-2007, 14:49
Bağcıların kullandığı Laser adlı ilacı kullanabilirsiniz.Yinede ilçe tarıma sorarak onların önerdiği ilaçları kullanın isterseniz.Laser çok etkilidir.

Lilium
10-05-2008, 17:35
Geçen yıl ektiğim zeytinlerin filizlerini bitler yiyor.Nasıl bir ilaç kullanayım.

Sayın kale zeytinde pit filiz yesin senden duyuyorum.Genelde filizleri zeytin güvesi dediğimiz,küçük yeşil boyları 2 cm kadar olan kurtcuklar yer iyi araştırın ona göre müçadele yapın.

hsnayta
10-05-2008, 20:40
Zeytinlerin üzerinde Balıkesir halkının MARAZ adını verdiği yapışkan,beyaz pamuk benzeri özellikle de dalların uçlarında yer alan lezyonlar gördüm.Ellediğim zaman elimde yapışkan his oldu. Bu ne tür bir hastalık acaba? Tedavisi mümkün mü?

Lilium
10-05-2008, 22:01
Zeytinlerin üzerinde Balıkesir halkının MARAZ adını verdiği yapışkan,beyaz pamuk benzeri özellikle de dalların uçlarında yer alan lezyonlar gördüm.Ellediğim zaman elimde yapışkan his oldu. Bu ne tür bir hastalık acaba? Tedavisi mümkün mü?


Dediğiniz beyaz pamuk benzeri şeyler halk arasında pamucuk ta denen pomuklu bittir. Bilhassa bu dönemde tomurcuk ve çiçek döneminde görülür.

Pamuklu bit ilaçları ile sorununuzu çözebilirsiniz.

mesut5
05-06-2008, 18:30
Merhaba Mine hanım..!Mevcut olan zeytinlerime şimdieye kadar bordo bulamacı,yaprak gübresi ve yaprak biti ilaçlamalrını yaptım.Sulama yapmaya başladım,ağaçların meyveleri nohut içi büyüklüğüne geldiler ancak bugün yaptığım kontrollerde bazılarının az da olsa meyve dökmeye başladığını gördüm.Sulamamın her hangi bir zararı olurmu,ayrıca meyveler için yapabileceğim ilaçlama nedir acaba (Oluşabilecek herhangi bir hastalık ve kurtlanma v.s)bilgilendirirseniz memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim..!

ysftek
21-07-2008, 13:27
Arkadsım zaten zeytinler mutlaka meyvelerini dökerler.senden isteğim bordo bulamacını ihmal etme bide hektaş ın poligor diye bir insektisiti var .yaprak gübresi kullanma ağacı topraktan besle gerisine karışma.

ysftek
21-07-2008, 13:28
Arkasdasım hasat zamanını hesapla
bence organik fosforlu ilaçlardan kullan

neconeco
21-07-2008, 20:11
selam arkadaşlar, merak 'ı mucibimi celbetti 2adet zeytın ağacı diktim kovalara vede büğüdüler, işte sorunda bu balkonda çok az güneş görüyor meyva verirmi acaba ...

catozly
03-10-2008, 23:31
herkese selamlar ağaç ve bitki severler.ben forumunuza daha yeni üye oldum. size sormak istediğim şu; ailemin 5-6 dönümlük arazisi üzerinde zeytin ağaçlarımız var .bu ağaçların bazılarının üzerinde özellikle ince dallarda delikler oluyor. sanki birisi dalı çivi ile delmiş diğer tarafıntan da çıkmış gibi.. bu yüzden zaman içerisinde dallar kırılıyor kuruyor.ağaç heba oluyor.bu konuda bilgisi olan beni aydınlatabilirse memnun olurum.

Özcan2007
06-10-2008, 19:51
herkese selamlar ağaç ve bitki severler.ben forumunuza daha yeni üye oldum. size sormak istediğim şu; ailemin 5-6 dönümlük arazisi üzerinde zeytin ağaçlarımız var .bu ağaçların bazılarının üzerinde özellikle ince dallarda delikler oluyor. sanki birisi dalı çivi ile delmiş diğer tarafıntan da çıkmış gibi.. bu yüzden zaman içerisinde dallar kırılıyor kuruyor.ağaç heba oluyor.bu konuda bilgisi olan beni aydınlatabilirse memnun olurum.
Sorunuzun cevabı şu olabilir ağaç kabukları altında delik varsa ağaç tırtılı demektir. Mücadelesi supracide veya poligor uygulamanız gerekmekdedir. Diğer yöntem ilk delikten başlayarak deliği bıcakla açınız tırtılı bulasaya kadar deliği açmaya devam edin. Tırtılı bulursanız öldürün ve yara açtığınız yerleri aşı macunu ile kapatın.

sgokce
26-10-2008, 18:23
Merhaba,
Dün zeytin fidelerimi incelerken fotoğraftaki tırtılla karşılaştım ve öldürdüm. Sadece bir adet tırtıl vardı ve diğer ağaçlarda herhangi bir tırtıl görmedim. İlaçlama gerekirmi? İlaçlama zamanı ne zamandır? Eğer gerekiyorsa hangi ilacı kullanmalıyım?

Bu arada fidede 11 adet zeytin vardı. Birkaç hafta içinde sayı önce 6'ya düştü, sonra hiçbiri kalmadı. Zeytinler ağacın dibinde de yoktu. Acaba karga vb. kuşlar yemiş olabilirmi?

Saygılarımla

Özcan2007
26-10-2008, 19:21
Merhaba,
Dün zeytin fidelerimi incelerken fotoğraftaki tırtılla karşılaştım ve öldürdüm. Sadece bir adet tırtıl vardı ve diğer ağaçlarda herhangi bir tırtıl görmedim. İlaçlama gerekirmi? İlaçlama zamanı ne zamandır? Eğer gerekiyorsa hangi ilacı kullanmalıyım?

Bu arada fidede 11 adet zeytin vardı. Birkaç hafta içinde sayı önce 6'ya düştü, sonra hiçbiri kalmadı. Zeytinler ağacın dibinde de yoktu. Acaba karga vb. kuşlar yemiş olabilirmi?

Saygılarımla
Tırtılı yok edebilmek için subracide adlı ilaç var kökten çözüm yapıyor. Zeytinleri karga ve diğer kuşlar yemiştir.

sgokce
26-10-2008, 22:50
Tırtılı yok edebilmek için subracide adlı ilaç var kökten çözüm yapıyor. Zeytinleri karga ve diğer kuşlar yemiştir.

Cevabınız için teşekkür ederim. Peki ilaçlama için doğru zaman ne zamandır? İlkbaharda yapraklar çıkınca ilaçlasam daha mı doğru olur? O ilacı diğer ağaçlarıma da kullanabilirmiyim?

Özcan2007
27-10-2008, 08:37
Cevabınız için teşekkür ederim. Peki ilaçlama için doğru zaman ne zamandır? İlkbaharda yapraklar çıkınca ilaçlasam daha mı doğru olur? O ilacı diğer ağaçlarıma da kullanabilirmiyim?
İlk bahar daha doğru olurdu ama şimdide ilaçlama yapabilirsiniz. İlaçlamayı yağmursuz ve rüzgarsız günde yapın. İlaçlamayı hiç vakit kaybetmeden yapın. Yaprak gübresi koyabnilirsiniz içine ilacın. Kesinlikle alkali ilaç koymayın. Kolay gelsin.

sgokce
27-10-2008, 10:17
Çok teşekkür ederim...

izzeterisen
27-10-2008, 14:26
Merhaba,
Dün zeytin fidelerimi incelerken fotoğraftaki tırtılla karşılaştım ve öldürdüm. Sadece bir adet tırtıl vardı ve diğer ağaçlarda herhangi bir tırtıl görmedim. İlaçlama gerekirmi? İlaçlama zamanı ne zamandır? Eğer gerekiyorsa hangi ilacı kullanmalıyım?

Bu arada fidede 11 adet zeytin vardı. Birkaç hafta içinde sayı önce 6'ya düştü, sonra hiçbiri kalmadı. Zeytinler ağacın dibinde de yoktu. Acaba karga vb. kuşlar yemiş olabilirmi?

Saygılarımla


Bu kır tırtılına benziyor. bildiğim kadarıyla çalıştığım yıllarda Devlet mücadelesi şeklinde mücadelesi yapılıyordu. Detaylı resim koyabilir misiniz.

sgokce
27-10-2008, 22:00
Bu kır tırtılına benziyor. bildiğim kadarıyla çalıştığım yıllarda Devlet mücadelesi şeklinde mücadelesi yapılıyordu. Detaylı resim koyabilir misiniz.

Çektiğim fotoğraflara baktım da, 4 fotoğrafın hepsi birbirine benziyor. En iyisi yukarıdaki fotoğraf. Siz deyince kır tırtılını biraz internette araştırdım. Daha çok fındık bahçelerinde görüldüğünü ve 5-6 yılda bir yerel olarak etkin olduklarını yazıyor.

seckayn
09-11-2008, 14:25
Merhabalar. Benim 1200 ağaçlık bir zeytinliğim var. Deniz kumu fazla olan bir arazide bulunuyor ve 5 yaşındalar. Damlama sulama ile suluyorum. Kadı lokması denen zararlı yaklaşık 5 yılda 300 ağacımı mahvetti. Yaklaşık 2 yıldır ilaçla mücadele yapıyoruz sonuç alıyoruz ama yinede fidanlar üzerindeki etkileri görülüyor.
Benim sorum ilaçla mücadele haricinde tarlanın derin sürülmesi,otların temizlenmesi gibi işlemlerin zeytine vereceği zarar nekadar olur. Bize toprağı yumuşatmanın fidanların rüzgarda devrilmesini kolaylaştıracağı söylenmişti. Aynı şekilde otları sürülerek değil üstten biçilerek alıması gerektiği toprağı sertleştirip fidanın sağlam durmasını sağlayacağı gibi bilgiler aldık. bir de derin sürmenin toprağın verimli kısmı olan üst kısmını karıştırmanın iyi olmadığı yönünde yazılar okumuştum. Bu bilgiler ne kadar doğrudur ve sizin önerileriniz nelerdir. Benim kumlu arazide ilaç haricinde nasıl bir mücadele yapmamı önerirsiniz.Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
09-11-2008, 15:46
Zeytinin sık ve derin sürülmemesi gerekir. Bu konuda zeytin başlığında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=13476#post13476) konuşabilirsiniz, hatta başlığın ilk mesajı bu konuya ait.

seckayn
09-11-2008, 16:11
Mine hanım okudum ancak bir çelişkide kaldım. Kadı lokması için sürmem gerek zeytin için sürmemem gerek. Peki ben ne yapıcam. Kadı lokmaları ölsün diye süreyimmi yoksa ilaçlamı mücadele edeyim?

yücelgürler
11-11-2008, 15:26
Merhaba...Gerçi benim zeytinliğim yok ama bonsai yapmak için yetiştirdiğim 4 adet yabani zeytinim var. Bunları şimdilik 6-7 litlelik normal boy saksılarda yetiştiriyorum. Sorunum şu yaprakların üzerinde kepeğe benzer beyaz gri yuvarlak oluşumlara rastladım. El ile sıvazlayınca aynı şaçta oluşan kepek gibi yapraktan ayrılıyorlar. İşin kötüsü cibrium orkideme de sıçramış.Hastalık olup olmadığına karar veremedim ancak sıçradı ise hastalıktır diye düşünüyorum. Daha önce pamuklu bit ile haşır neşir olduğum için o olmadığı kanaatine vardım.Acaba zeytinlerimdeki bu hastalık nedir ve varsa tedavisi nasıl yapılır.İnternetten araştırdım ama pek tatmin edici bilgiye ulaşamadım.Cevaplarsanız sevinirim... Fotoğraf çekebilirsem yüklemeye çalışacağım şimdiden teşekkürler

Lonicera
26-04-2009, 18:10
Zeytin ağacımda bu yıl oluşan bir hastalık var. Resimleri pek net çekemedim. Çiçeklerin etrafı beyaz pamuksu bir tabaka ile kaplanmış durumda. El ile dokunduktan sonra yapış yapış oluyor. Dalı silkelediğim zaman ise hemen uçuşarak yere dökülüyorlar. Acaba bu illetten nasıl kurtulabilirim? Dallardaki tüm çiçeklerin dibinde var neredeyse.

Melih Bakırlıoğlu
27-04-2009, 12:48
Bu zeytin pamuklu biti oluşumudur.İlaçlama yapmanız gerekiyor.Hoşçakalın

Lonicera
27-04-2009, 15:12
Çok teşekkürler Sn Melih Bakırlıoğlu. İnternetten biraz araştırayım bu zararlıyı da ona göre ilaçlama yapayım.

Bostancik
27-04-2009, 15:49
Merhabalar;
Bir kac gundur zeytin agaclarimizda fotograflarda gordugunuz bocekleri goruyoruz. Dallar neredeyse bunlarla kapli. Genellikle ciceklerin uzerindeler. Zeytin zararlisi bir bocek mi emin olamadik.

75034
75035

Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.

Bostancik
30-04-2009, 14:55
Bugun buradaki ziraatcilere gittim. Dukkandaki cocuk bu bocegin ismini bilmemekle birlikte, o sirada dukkanda olan ciftci hemen bildi ve her sene bu aylarda butun bitki ve agaclari bu bocegin bastigini soyledi. Klasik hemen zeytin agaclarindaki diger zararlilar icin kullanilan bir ilaci onerdi.

Bu bocek zeytin tomurcuklarini yiyor. Simdilik ilac kullanmayi dusunmuyoruz. Bir kac gundur elle topluyorum. Ilk gun 1 orta boy poset doldurdum!

paklatepesi
14-06-2009, 20:57
selam arkadaşlar bodur zeytin ağacı dikdim 2 sene oldu budaması nasıl olacak bilmiyorum.sulama sorunum vardı ekosorb kullandım sorunum kalmadı herkese tavsiye ederim.armut ağacım var 2 yaşında çiçek açıyor ve döküyor neden olur .teşekürler

mughee
20-06-2009, 11:03
Herkese merhabalar.. Yeni, acemi ve amatör meyve yetiştiricisiyiz eşimle birlikte.. Bu siteden gerçekten çok şey öğreniyoruz. Herkese şimdiden çok teşekkürler..

Zeytin ağaçlarımızdan birinde, birkaç hafta önce bir daldaki yapraklar yavaş yavaş sararıp seyrelmeye başladı. O daldaki yapraklar tamamen döküldü ve kurudu. Eşim o dalı kesti. Fakat ağaçtaki hastalık diğer taraflara ilerlemeye başlamış. Ağacın gövdesinden kahverengimsi siyahımsı bir akıntı başladı. Nedir, nasıl çözülür bilemiyoruz.

İkincisi de bu kış ektiğim bergamot fidanı.. Capcanlı yaprakları ve ektikten hemen sonra açan ve meyveye döner gibi olan çiçekleriyle çok umutlanmıştım doğrusu. Ancak daha sonra yapraklar rengini kaybetmeye ve büzülmeye başladı.. Yeni çıkan filizler sağlıklı görünüyor ama ben biraz kaygılandım.

Zeytine bu bahar başında organik gübre verdik.. Bergamot ise keçi gübresi karışımlı toprağa ekildi ve çok düzenli olarak sulandı.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Halil Önen
20-06-2009, 21:09
Sn.Parlatepesi, diktiğiniz bodur zeytinler, Arbeguena 1_18 mi?

Eğer öyle ise, yeni bir tartışmanın içine düşüyorsunuz demektir.;)

Bu siteyi araştırın bir yerlerde bodur zeytin ile ilgili bilgilere ulaşacaksınız. Ben karşılaşmıştım. Size yararlı olacağını düşünüyorum.:(

Hoş geldiniz.

denizakvaryumu
03-09-2009, 19:23
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde zeytin yetiştiren İsmail Tüzel, "verticilillium dahliae" hastalığının tedavisini bulduğunu iddia etti. Bütün dünyada etkili olan ve Türkiye'de "zeytin solgunluğu" olarak bilinen hastalıkla mücadelede henüz kesin bir sonuç alınmış değil.
Yıllardır bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Tüzel, bilinen çok çeşitli yöntemleri uyguladığını, fakat sonuç alamadığını belirtti. İzmir Araştırma Merkezi'nden de yardım istediğini aktaran Tüzel, "Yetkililer geldi, solarasyon uygulaması tavsiye etti. Bunun dışında bordo bulamacı gibi çeşitli uygulamalar da önerdiler. Hepsini yaptım ama sonuç alamdım." dedi.


Daha sonra çamaşır suyu hammaddesi olan "hiypo"yu denediğini anlatan İsmail Tüzel, "Zeytin ağacının kuruyan dalını keserek hiypo sürdüm. Ardından normal bir süngere de biraz hiypo sürerek kesilen yere koydum. Üstünü de naylonla kapatarak bağladım." şeklinde konuştu. Bunu 8 aydır uyguladığını ve kesin sonuç aldığını iddia eden Tüzel, ağaçların kesilen yerden filiz verdiğini ve hastalığın ilerlemesinin durduğunu söyledi.

Kırkağaç İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli Mehmet Çobanoğlu ise hiypoyu kanserli ağaçlarda tavsiye ettiklerini belirterek, yeni çıkan filizlerin gözlenmesi gerektiğini söyledi. Çobanoğlu, "Hastalıkla ilgili birçok uygulama var ama kesin sonuç alınmış bir veri yok. Mesela solarasyon uygulamasında yüzde 65 civarında sonuç alınıyor." dedi. Öncelikle hastalığın tam tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Çobanoğlu, "Hiypo uyguladıktan sonra ağaç filiz vermiş olabilir. Bunların iki üç yıl gözlenmesi gerekir, çünkü ölebilirler." diye konuştu. Mehmet Çobanoğlu, Tüzel'in uygulamasını deney merkezlerine bildireceğini de söyledi.

ZEYTİN SOLGUNLUĞU (VERTİCİLİLLUM DAHLİAE) NEDİR?

Ağacın ölmekte olan konukçu dokularında üreyen hastalık, mikroslerot halinde toprakta da yaşamını sürdürür. Bu durum, toprağın nemine ve sıcaklığına bağlı olarak değişir. Bir defa bulaştığı zaman 10 yıl veya daha fazla toprakta canlı olarak kalabilmektedir. Hastalıklı ağaçta geriye doğru ölüm iletim demetinde kahverengileşme, hasta yapraklarda geriye doğru kıvrılma başlar. Zeytinde hastalık belirtileri, geriye doğru ölüm ve yavaş ölüm şeklinde görülür. Geriye doğru ölüm, erken ilkbahardan kışa kadar gelişir. Yapraklar önce solmaya başlar, sonra açık kahverengine döner ve geriye doğru kıvrılmaya başlar. Geriye doğru ölüm ise sürgün ve dalların hızlı ölümüyle karakterize edilir ve sonunda ağaç tamamen ölür.

http://www.haberler.com/kirkagacli-ciftci-zeytin-solgunlugu-hastaligina-haberi/

ezgib
15-10-2009, 19:22
Herkese selamlar. Bu siteye yeni üye oldum bende. Ve çok önemli bir şey sormak istiyorum. Zeytin tarlamız var birkaç senedir. Faket bu yıl o eski ağaçların üstündeki dallar kopmaya başladı. İlk önce dalın gövdeye tutunduğu yer siyahlaşıyor ve bir süre sonra kopuyor. Koptuktan sonra o siyahlığı farkedebiliyoruz ancak. Ne olduğunu da anlayamadık. Yardım ederseniz çok sevinirim. İyi akşamlar.

citrus
21-11-2009, 20:29
zeytin agaçlarına yapılan organık bazlı ilaçların adını biliyormusunuz?? neler oldugunu ögrenebilirmiyim...???

MeyveliTepe
21-11-2009, 21:56
zeytin agaçlarına yapılan organık bazlı ilaçların adını biliyormusunuz?? neler oldugunu ögrenebilirmiyim...???

Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14566) sorularınızın yanıtı mevcuttur.

alexcan1905
24-01-2010, 22:09
Selam.Sizler için özel olarak 24 Ocak 2010 Tarihinde zeytin tarlama gidip ağacımdaki hastalığa çare bulmak istedim.Ağacın resimlerini koydum.Sorun şu hastalık herhangi bir daldan başlayım bir süre sonra ağacı kurutuyor.Kolunu bile kessek çare olmuyor.Ağacı yakından inceledim üzerinde ur falan yok.Ne yapmamı önerirsiniz?

Ayrıca ben eylül ayında tarlaya gübre attırıyorum.Acaba gübrenin içindeki minerallerin değerleri ne olmalı?

Son soru ben oradaki köylülere şunu sordum dedimki ben ağaçların kenarlarından çalılar fışkırmıs keseyim mi?Dedilerki kışın bu iş yapılmazNe derece doğrudur?Ayrıca ağaçlara ara yaptırmak istiyorum.Sizce hangi aylarda yaptırayım?Teşekkürler...

http://pic1.resimupload.com/r1/thumb_191418629.jpg (www.resimupload.com/ds191418629_SP_A0144.html)

http://pic1.resimupload.com/r6/thumb_971802273.jpg (www.resimupload.com/ds971802273_SP_A0145.html)

http://pic1.resimupload.com/r9/thumb_853963317.jpg (www.resimupload.com/ds853963317_SP_A0146.html)

http://pic1.resimupload.com/r10/thumb_766298999.jpg (www.resimupload.com/ds766298999_SP_A0150.html)


BİR ADET VİDEOSUDA VAR İNDİRİP İZLERSENİZ SEVİNİRİM.

http://hotfile.com/dl/25615116/5895762/SV_A0054.mp4.html

sibelin bahcesi
29-04-2010, 09:44
biz 6-7 ay önce çiftliğimize 800 zeytin ağacı diktirdik,şimdi damla sulama sistemi yapmaya hazırlanıyoruz,zeytin kaç yıl sonra ürün vermeye başlar,ilk 2 yıl olmayacağını söylediler,birde yetişkin bir ağaç ne kadar ürün verir.:confused:

cumaöğretmen
10-05-2010, 18:04
[QUOTE=alexcan1905;568605]
Selam.Sizler için özel olarak 24 Ocak 2010 Tarihinde zeytin tarlama gidip ağacımdaki hastalığa çare bulmak istedim.Ağacın resimlerini koydum.Sorun şu hastalık herhangi bir daldan başlayım bir süre sonra ağacı kurutuyor.Kolunu bile kessek çare olmuyor. Ağacı yakından inceledim üzerinde ur falan yok.Ne yapmamı önerirsiniz?
Son soru ben oradaki köylülere şunu sordum dedimki ben ağaçların kenarlarından çalılar fışkırmış keseyim mi? Dedilerki kışın bu iş yapılmaz. Ne derece doğrudur?

Sayın alexcan, sorunuzun cevabını bulabildiniz mi bilmiyorum. Ben yeni okudum. Bilgilerimi aktarmaya çalışayım. Önce çalılardan başlayalım. Ne çalısı olduğunu yazmamışsınız. Ama ne olursa olsun bu tür bitkiler kültür bitkileri için zararlıdır. Zamanı önemli değil, önemli olan yeniden çıkmasını önlemek. Bunun için çalıların kök kısmını derince bir şekilde açtırıp kazık köklerini kesmeniz gerekir. Zor birşey değil. Aksi halde yine çıkarlar.
Kurumaya gelince, bu büyük bir olasılıkla Verticillium Solgunluğu. Moralinizi bozmak istemem ama maalesef bu hastalığın çaresi yok. Bu hastalıkla ilgili en yetkin adres www.zae.gov.tr/ Bitki Sağlığı Bölümü'dür. Umarım sorununuzu çözersiniz. Kolay gelsin. Bol ürünler.

cumaöğretmen
10-05-2010, 18:30
biz 6-7 ay önce çiftliğimize 800 zeytin ağacı diktirdik,şimdi damla sulama sistemi yapmaya hazırlanıyoruz,zeytin kaç yıl sonra ürün vermeye başlar, ilk 2 yıl olmayacağını söylediler,birde yetişkin bir ağaç ne kadar ürün verir.:confused:

Sayın sibelin bahçesi, çok acelecisiniz :)) Fidanları aldığınızda büyük ve yaşlı (1,5-2 yaş) idiyse bu yıl bile meyve verenler olabilir. Bu durum her yıl artarak devam eder. İyi bir bakım sonunda 4-5.yılda 10 kilogram meyve veren ağaçlarınız bile olabilir. Ama 10. yıldan sonra yüksek verime ulaşır. Yetişkin ağacın ürün verme miktarı ise çeşide, toprak yapısına, yörenin iklim durumuna, bakıma, periyodisiteye vs. göre değişir. 300 kg ürün veren zeytin ağaçlarının olduğunu biliyorum. 10.yıldan sonra ortalama 30 kg/ağaç ürün olursa yılda 24 ton ürün demektir. Gerisini siz hesaplayın. Dilerim bütün üreticilerin herşey istedikleri gibi olur. Bol ürünlü yıllar!

kemso
11-05-2010, 20:58
Degerli Arkadaslar,
burada üye olmamin sebebi Dogayi daha iyi tanimak, Dogayi kesfetmek ve tabiiki bildigim kadar Dogaya katkida bulunmak.
Benim hayalim yillardir Zeytin ve Zeytincilik ile ilgilenmek ve bu konuda mümkün oldugu kadar cok bilgi edinmektir. Bu konuda her hangi bir katkiniz olabilirse cok sevinirim ve simdiden Tesekkür ederim. Ben 37 Yildir Almanyada yasiyorum ve Allah nasib ederse yakinda geri dönecegim.
Saygi ve Sevgilerle
Kemso

badem
05-06-2010, 12:35
merhaba edremitten 2 adet zeytin fidanı getirip Şile yakınlarındaki Ömerli köyüne diktim 1 tanesi o yıl kurudu diğeri tuttu fakat 3 yıldır iyi gelişmedi ve ciçek açıyor fakat bağlamıyor ayrıca bedeninde yer yer yumrular var yaprakların bazılarında sararma ve halka şeklinde izler var .nedni ne olabilir.

Zeytinlibahçe
08-06-2010, 10:46
Sn badem selamlar

-Edremit (ayvalık) cinsi bulundugunuz bölgeye uygun bir cins değil.

-Güneye bakan, kuzey rüzgarından korunaklı bir yere Trilye cinsi daha uygun olabilirdi.

-Zeytin topraktaki nemden hoşlanır fakat günlerce su altında kalmaktan hiç hoşlanmaz, belirttiginiz sararma halkalı leke olabilir, yagışlı geçen yıllarda görülür, bordo bulamacı uygulaması tavsiye edilir, bu konuda size tavsiyem sistemik etkili, bu aylarda kullanabileceginiz ürün ''Lubicuper''.

-Yumrular karakoşnil veya kanser olabilir, fotoğraflarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.

saygılar

SevgiYüreklik
03-07-2010, 14:27
Merhabalar,

yeni kurduğumuz ve köylerde DOĞAL TARIm ve DOĞAL ZİRAİ MÜCADELE konualrında destek verdiğimiz derneğimizin çevre köylerinden Bursa/MErcimek köyündeki bir amcamız için bir bilgi gerekiyor..

Halil Bal amca çok iyilik sever ve yardımsever biri ve bize de büyük destekleri oldu. ama bir sorunu var ve benden yardım istedi ben de sizlere danışmak istedim.

Zeytin ağaçlarında absura benzeyen oluşumalr varmış gövdelerinde..ve her yerden siyah sular akıyormuş..

uzun süredir kimyevi maddelerle de savaşmış ama sonuç alamdım diyor ki bilgisi yok bu hastalık hakkında.

bir dernek olarak doğal mücadele yöntemlerini destekliyoruz ve köylerimizde bu çalışmaları yapıyoruz ama şu anda bir ziraat müh. yok. böyle bilgi toplayıp onlara ulaştırıyoruz.

bu konuda yardımcı olabileceklere şimdiden çok teşekkürler..

oakcan
11-08-2010, 08:37
Arkadaslar, Canakkale yoresinde 3.5 yasinda Trilye zeytinligim var. Fidanlar bakimli, sulaniyor ve keyifli. Tum yaz boyunda Zeytin Fidan Tirtili (Palpita Unionalis) ile mucadele ettim ve halen de mucadeleye devam ediyorum. Taze surgunlere cok ciddi zarar veriyorlar ve fidanlarin buyumesine engel oluyorlar. Bu zararlinin ruhsatli bir ilaci yok. Simdiye kadar Decis, Prestige ve Proteus ile larva donemlerinde birer hafta ara ile ilacladim ancak populasyonu dusuremedim. Bu hafta Dursban 4 adli ilaci deneyecegim. Mucadelesinde basari saglamis arkadaslarim tecrubelerini paylasirlarsa sevinirim. Saygilar

acemi_caylak
11-08-2010, 08:45
Arkadaslar, Canakkale yoresinde 3.5 yasinda Trilye zeytinligim var. Fidanlar bakimli, sulaniyor ve keyifli. Tum yaz boyunda Zeytin Fidan Tirtili (Palpita Unionalis) ile mucadele ettim ve halen de mucadeleye devam ediyorum. Taze surgunlere cok ciddi zarar veriyorlar ve fidanlarin buyumesine engel oluyorlar. Bu zararlinin ruhsatli bir ilaci yok. Simdiye kadar Decis, Prestige ve Proteus ile larva donemlerinde birer hafta ara ile ilacladim ancak populasyonu dusuremedim. Bu hafta Dursban 4 adli ilaci deneyecegim. Mucadelesinde basari saglamis arkadaslarim tecrubelerini paylasirlarsa sevinirim. Saygilar

Sn. Oakcan,

Aynı soruyu Zeytin başlığında da sormuşsunuz. Burayı farketmeden önce orada cevaplamıştım.

Cevabımı buraya taşıyorum.

Delfin WG isimli ilacı denemenizi öneririm. Hem organik hemde forum üyelerinden, Sn. Meyvelitepe, Sn. Zeytinlibahçe ve Sn. Halil Önen 'nin bu konuda güzel deneyimleri var.

Halil Önen
11-08-2010, 16:38
Sn. Oakcan,

Aynı soruyu Zeytin başlığında da sormuşsunuz. Burayı farketmeden önce orada cevaplamıştım.

Cevabımı buraya taşıyorum.

Delfin WG isimli ilacı denemenizi öneririm. Hem organik hemde forum üyelerinden, Sn. Meyvelitepe, Sn. Zeytinlibahçe ve Sn. Halil Önen 'nin bu konuda güzel deneyimleri var.

Evet bu doğru.

Delfin WG yani Bacillus Thuringisis bakterisi _toprakta var olan ve doğal_ zeytin uc zararlısı denen ve genç fidanlarda ucları kurutan zeytin tırtılı da denen zararlıya etkili.

Ben birkaç arkadaşa da verdim iyi sonuç aldılar.

Aslında delfin WG;

bağda salkım güvesi,
Domateste yeşil kurt( şu domatesleri delip çürüten)
Elma iç kurdun için,

ruhsatlandırılmış doğal bir ilaç.

Bu ilaç larva üzerine etkili. B.T bakterisi larvaya yapışıyor ve ona tokluk hissi veriyor, larva daha zarar aşamasında açlıktan ölüyormuş. (yumurtaya da etkili deniyor) Yetkililer böyle anlatıyor. ( Biraz acımasızlık gibi değil mi):)

Ben bu B.T yi ceviz iç kurdunda deniyorum. (zarar eşiği güzel istediğim gibi)

Zeytin sineği ( hani şu zeytin tanesini '' V '' şeklinde çizen ve yumurta bıradan) için de kullanıyoruz.

Hatta B.T Bakterisini kalin kiline karıştırarak kullanıyoruz.

Eğer uc zaralısı çok etkili ise kaolin uygulamasından 3_ 5 gün sonra fidanlara buğulama gibi sadece uclarına atıyorum. Bu kaolinin etkisini azaltmıyor. Kaolin uc zarlısına etkili değil.

B.T bakterisini 2 defa kullanmak yetiyor. 3_5 gün ara ile.

Zeytin tırtılı _uc zaralısı_ için kimyasalları değiştirerek _dönüşümlü_ kullanmazsanız zararlı hemen bağışıklık geliştiriyor ve aynı ilaç bir daha etkili olmumuyor.

B.T bakterisine karşı bağışıklık geliştiremediği _uzun yıllar kullanılırsa bekli geliştirebilir_ biliniyor. Yani B.T yi aynı zaralıya karşı defalarca kullanabiliyorsunuz.


Şu günlerde B.T bakterisini hem tırtıla karşı hem [/B] zeytin sineğine karşı kullanma zamanıdır.

Delfin WG ' yi Agrikem ilaç firması üzerinde 46. 92 Tl. ( 500 gr.) yazmasına rağmen 30.00 tl' den ben bugün 5 adet sipariş verdim. (bana kızacaklar):)

Ha unutmadan içine yapıştırcı olarak kesme şeker ya da pekmez kullanınız.

15 lt suya 15 kesme şeker , 200 lt suya yarım kg. kesme şeker gibi...

Ruhsatlı olmamasına rağmen tüm sinek ve kelebek zararlısı larvalarında etkili sadece trabzon hurması için akdeniz sineğinde etkili değil.

O da, _ benim görüşüm_ sinek ince meyve kabuğunu deldiğinde, yumurta bıraktığında, hızla orayı tamir ediyor, B.T bakterisi larvaya ulaşamıyor.

Saygılar

oakcan
12-08-2010, 16:38
Sn Halik Önen, Sn acemi caylak,
Önerilerinize ve paylaşımlarınıza çok teşekkür ederim. Bu hafta sonu deneyeceğim.
Saygılar.

oakcan
16-08-2010, 23:19
Evet bu doğru.

Delfin WG yani Bacillus Thuringisis bakterisi _toprakta var olan ve doğal_ zeytin uc zararlısı denen ve genç fidanlarda ucları kurutan zeytin tırtılı da denen zararlıya etkili.

Ben birkaç arkadaşa da verdim iyi sonuç aldılar.

Aslında delfin WG;

bağda salkım güvesi,
Domateste yeşil kurt( şu domatesleri delip çürüten)
Elma iç kurdun için,

ruhsatlandırılmış doğal bir ilaç.

Bu ilaç larva üzerine etkili. B.T bakterisi larvaya yapışıyor ve ona tokluk hissi veriyor, larva daha zarar aşamasında açlıktan ölüyormuş. (yumurtaya da etkili deniyor) Yetkililer böyle anlatıyor. ( Biraz acımasızlık gibi değil mi):)

Ben bu B.T yi ceviz iç kurdunda deniyorum. (zarar eşiği güzel istediğim gibi)

Zeytin sineği ( hani şu zeytin tanesini '' V '' şeklinde çizen ve yumurta bıradan) için de kullanıyoruz.

Hatta B.T Bakterisini kalin kiline karıştırarak kullanıyoruz.

Eğer uc zaralısı çok etkili ise kaolin uygulamasından 3_ 5 gün sonra fidanlara buğulama gibi sadece uclarına atıyorum. Bu kaolinin etkisini azaltmıyor. Kaolin uc zarlısına etkili değil.

B.T bakterisini 2 defa kullanmak yetiyor. 3_5 gün ara ile.

Zeytin tırtılı _uc zaralısı_ için kimyasalları değiştirerek _dönüşümlü_ kullanmazsanız zararlı hemen bağışıklık geliştiriyor ve aynı ilaç bir daha etkili olmumuyor.

B.T bakterisine karşı bağışıklık geliştiremediği _uzun yıllar kullanılırsa bekli geliştirebilir_ biliniyor. Yani B.T yi aynı zaralıya karşı defalarca kullanabiliyorsunuz.


Şu günlerde B.T bakterisini hem tırtıla karşı hem [/B] zeytin sineğine karşı kullanma zamanıdır.

Delfin WG ' yi Agrikem ilaç firması üzerinde 46. 92 Tl. ( 500 gr.) yazmasına rağmen 30.00 tl' den ben bugün 5 adet sipariş verdim. (bana kızacaklar):)

Ha unutmadan içine yapıştırcı olarak kesme şeker ya da pekmez kullanınız.

15 lt suya 15 kesme şeker , 200 lt suya yarım kg. kesme şeker gibi...

Ruhsatlı olmamasına rağmen tüm sinek ve kelebek zararlısı larvalarında etkili sadece trabzon hurması için akdeniz sineğinde etkili değil.

O da, _ benim görüşüm_ sinek ince meyve kabuğunu deldiğinde, yumurta bıraktığında, hızla orayı tamir ediyor, B.T bakterisi larvaya ulaşamıyor.

Saygılar

Sayin Halil Onen,
Delfin WG' yi tarif ettiginiz gibi aynen uyguladim ve uzerinden 24 saat gecmeden zararlinin once yesilden kahverengiye donustugunu daha sonra da adeta eriyerek yok oldugunu (biraz tiksindirici olacak ama yapraklarin uzerinde sumugumsu bir yapi kaliyor) gozlemledim. Son 2 aydir 7 defa sentetik ilac uygulamasi yaptik ve hic boyle sonuc alamamistik. 2-3 gun icerisinde bir doz daha uygulama yapacagiz. Onerinize cok tesekkur ederim, cok makbule gecti.
Not : sakincasi yoksa ilaci 30 TL 'ye nereden bulabilirim ?
Saygilarimla.

kcitak
26-12-2010, 23:17
Geçen bahar diktiğim zeytin fidanlarımda fotoğraftaki şekilde uç sürgünlerinde kuruma ve problem oluştu. Başta gemlik türü fidanlarda olan problem , daha sonra edremit ve domat türü fidanlarımda da oluştu. Bu iki üç fidanımın tamamen ölmesine diğerlerinin ise gelişmesini ciddi oranda durdurmasına sebep oluyor. Klasik zararlılara önlem olarak bir kaç kez ilaçlama yapsamda bu problem artarak devam ediyor. problemin ne olduğu ve nasıl önlenebileceği konusunda yardımlarınızı rica ederim.
http://img716.imageshack.us/img716/1029/2010083100201.jpg (http://img716.imageshack.us/i/2010083100201.jpg/)

Eser İlhan
27-12-2010, 07:15
Sayın kcitak, Benim de bahçemde peyzaj amaçlı diktiğim bir zeytin ağacım var. Ben de bu yaz benzer bir problemle karşılaştım ve sitede her türlü sorunumuza üşenmeden cevap veren sevgili Mine Pakkaner'e bu sorunu danıştım. Linki aşağıya ekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=713588#post713588

Zeytin başlığını iyice okuyunca zararın zeytin güvesinden kaynaklandığını anladım. Bu bahardan itibaren uygun biçimde savaşarak ağacımı koruyacağım. Siz de başlığı bir okuyun. Yeterli bulmazsanız Bir bilene soralım başlığı altında sorununuza çözüm arayabilirsiniz. Kolay gelsin ;)

malina
27-12-2010, 13:35
Uygun başlık burası, okuduğunuz yerlerde burada olması yararlı bilgiler varsa, alıntılayıp buraya yapıştırabilirsiniz...

Halil Önen
27-12-2010, 18:15
Geçen bahar diktiğim zeytin fidanlarımda fotoğraftaki şekilde uç sürgünlerinde kuruma ve problem oluştu. Başta gemlik türü fidanlarda olan problem , daha sonra edremit ve domat türü fidanlarımda da oluştu. Bu iki üç [/B[B]]fidanımın tamamen ölmesine diğerlerinin ise gelişmesini ciddi oranda durdurmasına sebep oluyor. Klasik zararlılara önlem olarak bir kaç kez ilaçlama yapsamda bu problem artarak devam ediyor. problemin ne olduğu ve nasıl önlenebileceği konusunda yardımlarınızı rica ederim.
http://img716.imageshack.us/img716/1029/2010083100201.jpg (http://img716.imageshack.us/i/2010083100201.jpg/)

Delfin wg kullanmalısınız.

Bu zararlı yılda 4_5 defa ortaya çıkabiliyor. Zarar başladığında kullanmak gerekiyor.

Bu sebeden dolayı fidanların sürgün gelişimi yavaşlar, durur ama fidanın kurumaması gerekli.

Zeytin yapraklarının ucunda kloroz var. Bu besin eksikliği olabilir. Yaprak tahlili yaptırmalısınız.

kcitak
27-12-2010, 18:22
Sn. İlhan, Sn. Malina,Sn. Önen
Teşekkür ederim ilginize.

Tariuq
02-01-2011, 12:33
İyi günler,
Sıkıntımla ilgili bölümleri okudum ve sanırım zeytin güvesi?
Ama emin değilim. Yanlış ilaç ve mücadele uygulamak istemiyorum.
Sizce, yüklediğim fotoğraflarda görünen hastalığın sebebi nedir?
Teşekkürler.

MeyveliTepe
02-01-2011, 13:40
Burada güve veya uç kurdu dediğimiz zararlının zararı kesin gibi. Ancak birden fazla problem de olabilir. İlk resimde yaprak sapı bile kalmamış. Diğer resimlerde de yapraklarda kavrulma gibi sararmalar var. Bor eksiği de olabilir başka bir şey de.

Güveler neticede kelebek olduğu için ağacın sürgün vermeye başladığı zamandan itibaren haftada bir Delfin WG uygulanması, meyve tutumununda itibaren kaolin ile birlikte uygulama hem sinek hem kelebek erginli zararlıları net şekilde engeller. Başka bir besin eksiği ya da hastalık varsa onun için de ayrıca tedbir almak gerekir.

Tariuq
02-01-2011, 15:17
Çok teşekkür ederim ilginize.
İlk iki foto bodur zeytinimde, diğer 3 foto ise standart büyüklükte 3-4 yaşlarındaki ağacımda gördüğüm hastalıklar. (Çok yer işgal etmiyeyim diye tek seferde yükledim:) "confidor" uygulayacaktım ama "delfin wg" yi deneyeceğim. Tabi yağmurlarda başladı buralarda (Antalya). Ne derece etkili olur bilmiyorum. Hem davar hem de suni gübre kullanıyordum. Farklı bir cinsden bahsettiler. (46/18 oranında). Değişimi bildireceğim..

MeyveliTepe
02-01-2011, 19:10
Bu mevsimde delfin uygulamanıza gerek yok. Aktif larva yoktur diye düşünüyorum. Baharda sürgünlerle birlikte uygulamanız gerekir.

Tariuq
03-01-2011, 14:29
Çok teşekkürler..

zeytunsever
03-01-2011, 14:55
Zeytin budama ve genel zeytin bölümlerine budama resimleri yolladım. Sizce nasıl?

ozbuoz
09-02-2011, 21:52
Merhaba arkadaşlar zeytin ağaçlarının yapraklarındaki morarmanın sebebi nedir ? yardımcı olursanız sevinirim ...

zeytunsever
07-03-2011, 09:27
195504
195505
195506


bu zeytinleri aralık 15 te budamıştık osmaniye'de.zeytinler gemlik ve 2006 şubat ayında dikildiler.her sene şubat ayı itibariyle bu şekilde kurumalar başlıyor. bu neden olabilir ? budadıktan sonra%1,5 luk bordo bulamacı atmıştık ve budama yerlerine de fırça ile%3lük bordo bulamacı sürmüştük. bu vitamin eksikliği mi bor noksanlığı mı nedir ne yapılmalı ? arazi eğimli değil düz bir arazi.2009 ve 2010 yılı yazında sulama yapmadık ve topraktan da hiç bir gübre vermedik. bu bir gübre eksikliği mi nedir? acaba bu vertisillium mu diye şüphelendik . dallarını kırıp baktık dallarının içinde kahverengileşme yok. ve kuru görünen dalları kırdığımızda dalların içi sanki yaş gibi. bunları yazın kökünden söküp tarladan mı uzaklaştırmalı acaba? 2750 ağascın içerisinde 150 ye yakın bu şekilde ağaç var. yardımlarınızı bekliyoruz saygılarımla.

omer.tuncer
07-03-2011, 11:27
bu mevsimde versiyum olmaz gibi geliyor bana fazla sudan gibi geldi tarlaya drenaj kanalı yaptınızmı. Galiba bu kurumalar tarlanın çukuryerlerinde oluyor. Versiyumla ilgili UBYİ sayfasında kullanabilinir gübre kılavuzunda son sayfaları bir okuyun isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20802&page=3

birde buraya
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20890&page=8

zeytunsever
07-03-2011, 16:51
bu mevsimde versiyum olmaz gibi geliyor bana fazla sudan gibi geldi tarlaya drenaj kanalı yaptınızmı. Galiba bu kurumalar tarlanın çukuryerlerinde oluyor. Versiyumla ilgili UBYİ sayfasında kullanabilinir gübre kılavuzunda son sayfaları bir okuyun isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20802&page=3

birde buraya
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20890&page=8

teşekkürler,ömer bey. simdermayı kullanıp sonuç alan var mı?bende kullanmak istiyorum. birde drenaj kanalı tarlanın neresine yapılmalı. 5*5 dikim şekli zeytinlerin. düm düz bir tarla. eskiden mısır ekilirdi.

omer.tuncer
07-03-2011, 17:38
tüm çevreye hendek şeklinde yaparsınız ve biriken suyuda deşerj ederseniş başarılı olursunuz.

sim derma yeni bir ürün ama kullanan kişi sayısı hakkında bir bilgim yok ama halil önen bey sizi bilgilendirir. aslında bu konu başlığında biryerlerde yazıyor ama şu an size bilgi veremiyeceğim ama konuyu tam incelerseniz görürsünüz.

zeytunsever
11-03-2011, 17:02
195504
195505
195506


bu zeytinleri aralık 15 te budamıştık osmaniye'de.zeytinler gemlik ve 2006 şubat ayında dikildiler.her sene şubat ayı itibariyle bu şekilde kurumalar başlıyor. bu neden olabilir ? budadıktan sonra%1,5 luk bordo bulamacı atmıştık ve budama yerlerine de fırça ile%3lük bordo bulamacı sürmüştük. bu vitamin eksikliği mi bor noksanlığı mı nedir ne yapılmalı ? arazi eğimli değil düz bir arazi.2009 ve 2010 yılı yazında sulama yapmadık ve topraktan da hiç bir gübre vermedik. bu bir gübre eksikliği mi nedir? acaba bu vertisillium mu diye şüphelendik . dallarını kırıp baktık dallarının içinde kahverengileşme yok. ve kuru görünen dalları kırdığımızda dalların içi sanki yaş gibi. bunları yazın kökünden söküp tarladan mı uzaklaştırmalı acaba? 2750 ağascın içerisinde 150 ye yakın bu şekilde ağaç var. yardımlarınızı bekliyoruz saygılarımla.

diğer arkadaşlardanda görüş bekliyorum.bu tür sorunla karşılaşıp yenebilen var mı?saygılarımla.

HALİL ERDOĞAN
11-03-2011, 20:50
diğer arkadaşlardanda görüş bekliyorum.bu tür sorunla karşılaşıp yenebilen var mı?saygılarımla.

zeytunsever;
Dallardaki bu kuruma; Bahçeyi derin sürmüş iseniz büyük köklerde bir zarar oluşmasına sebep olurmuştur buda dallarda kısmi kurumaya sebep olur.

omer.tuncer
11-03-2011, 21:15
sayın zeytun sever okumadan sorununuza sizin işinize gelen cevabı istiyorsunuz ama okumanız lazım. sizi yönlendirdiğim yerleri okusanız yeter.
birde bu konuyu okuyun yazan yabancı deyil bizim siteden arkadaşımız acemi çaylak
http://www.sessizbahce.org/mantarkokhastalik/
ve yine buradaki 43. mesajı oku
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22802&page=2

zeytunsever
12-03-2011, 09:15
ömer bey inanın çok okuyorum. heryerden ,üniversitelerden bile bilgi almaya çalışıyorum. şu ana kadar ortak olan tek cevap tarlayı tam ortadan tekli patlatma ile patlatmam. bunu yapacam inşallah. sizce ne zaman yapmalı.ve kaç cm den bu patlatmayı çekmeli?benim tedirginliğim bu bir verticilliummu acaba dedim? ondan çok korktum. arayış içindeyim. herkesle istişare edip bilgilenmeye çalışıyorum. saygılarımla.

omer.tuncer
12-03-2011, 12:22
patlatma işlemi pulluk tabanı denilen sert tabakanın kırılması işlemidir tarlanın ortasından deyıl sıra aralarının tümüne uygulamalısınız ama sizin sıkıntınız fazla su drenaj işlemi yapmadan önüne geçemezsiniz. Çünki zeytin fazla suyu sevmez siz zeytinliğinizi taban arazide tesis etmişsiniz. Ege ye Akdenize baktığınızda su olarak az ve su tutmayan tarımsal verimi düşük eğimli arazilerde zeytinlik tesis edilir bu sadece bu arazilerin değerlendirilmesi değil zeytin bitkisinin isteklerinden kaynaklanmaktadır.

Halil Önen
13-03-2011, 01:19
195504
195505
195506


bu zeytinleri aralık 15 te budamıştık osmaniye'de.zeytinler gemlik ve 2006 şubat ayında dikildiler.her sene şubat ayı itibariyle bu şekilde kurumalar başlıyor. bu neden olabilir ? budadıktan sonra%1,5 luk bordo bulamacı atmıştık ve budama yerlerine de fırça ile%3lük bordo bulamacı sürmüştük. bu vitamin eksikliği mi bor noksanlığı mı nedir ne yapılmalı ? arazi eğimli değil düz bir arazi.2009 ve 2010 yılı yazında sulama yapmadık ve topraktan da hiç bir gübre vermedik. bu bir gübre eksikliği mi nedir? acaba bu vertisillium mu diye şüphelendik . dallarını kırıp baktık dallarının içinde kahverengileşme yok. ve kuru görünen dalları kırdığımızda dalların içi sanki yaş gibi. bunları yazın kökünden söküp tarladan mı uzaklaştırmalı acaba? 2750 ağascın içerisinde 150 ye yakın bu şekilde ağaç var. yardımlarınızı bekliyoruz saygılarımla.

Sn. zeytunsever, özelden de yazmışsınız, burada yazıyorum.

Zeytin ağaçlarınızda solgunluk ( vertisillium) var.

Kırıp baktığınız dallarda koyu kahverengi renk olmamasının sebebi, akut solgunluk hastalığındandır. Kronik solgunluk olsaydı bunu görürdünüz.

Akut solgunluk kış sonu görülür, sizde görüldüğü gibi.

Akut solgunluğun şiddeti, derin sürüm ve toprağın aşırı nemli olmasından tahrik olur.

Şimdi ne yapmalısınız:


1. Kuruyan dalları kesmelisiniz. Dalların sağlam dala birleştiği yerlerinde. Tarlanın dışında bir yerde yakmalısınız. Budama aletlerini % 10 luk çamaşır suyunda dezenfekte etmelisiniz, diğer ağaca geçtiğinizde. Kestiğiniz ağaçları mutlaka bordo bulamacı ile ilaçlamalısınız. Kesim yerlerini ardıç katranı sürmelisiniz.


2. Ağaçların diblerinde yabancı otları temizlemelisiniz. Derin çapalamadan...


3.Kaz ayağı çekeceğim diyorsunuz. Bu çok tehlikeli. Zeytin kökleri en çok 80 cm. derinde bulunur ve 8 m. kadar etrafına yayılır. Kaz ayağı ile bazı ana kökleri de kesersiniz. Kesilen kökler daha çok tahrik olur ve köklenme artar. Büyümesi durmuş ağaçlarda gençleştirme budaması sonrası bu uygulanır. Bu durumlarda iyidir.

Ama siz kesilen kökleri solgunluk dahil tüm kök hastalıklarına ( zararlı patojenlere) açık hale getirirsiniz, savunmasız bırakırsınız.

Drenaj için kaz ayağı kullanmak zorundasanız eğer,_ Sn. Ömer Tuncer' in dediği gibi _ her sıra arasına, tam ortadan bir defa kaz ayağı çekebilirsiniz.

İşte o zaman, kök hastalıkları için ya ema ya da Simderma (sıvı) kullanmalısınız.
Yani kesilen kökleri kaplayan ve gelişimini teşvik eden mikroorganizmaları...

4. Toprağınız kışın çok nemli kalıyorsa _ bu solgunluğu tahrik eder_ dönüme 150 kg. kadar Klino kullanmalısınız. Klinoya simderma (sıvı) ya yedirerek de kullanabilirsiniz. Sonra toprak yüzeyini işleyen _rotil_ çekmelisiniz. Tarlanızı hiç sabanla sürmemelisiniz. Drenaj yerine bunu ( 3. maddeyi) yapabilirsiniz.

Drenajı tarlanızın etrafına açınız. Kışın fazla su tutan yerlere delikli plastik boru _ toprağın altına) döşeyip drenaja akıtabilirsiniz.

5. Hiç bir zaman vahşi ( salma) sulama yapmayınız. Damlamayı ağaçların köklerinden uzağa, taç izine veriniz. Ağaç istediğinde _ bunu görürsünüz_ sulama yapınız.

6. Sulama suyuna ' enzim' sayfasında Sn Acemi Çaylak ( Sessiz bahçe) nematot ve kök hastalıkları ile ilgili iletisi var, bu formülü gübrelerle karıştırıp kullanabilirsiniz eğer elinizde ema ve simderma yoksa... Ya da basilis suptilis de kullanabilirsiniz.

Sevgili zeytinsever,
unutmayın vertisillium hastalığının kimyasal mücadelesinden kimse _şimdilik_ bir çözüm bulmuş değil.

Benim de yakınımın zeytinlerinde geçen yıl belirdi. Bu şekilde önlem almaya çalışıyoruz. Yani kültürel önlemlerle beraber.

Bu hastalık bir ağacı kuruturken taa tarlanın öbür ucunda bir ağacın dalında görülebiliyor. Bakıyorsun hızla yayılıyor 3 veya 5 yılda her yere yayılıyor, bir bakıyorsun 5 veya 10 yıl hiç görülmüyor.

İşte bundan dolayı kim kesin çözüm buldum diyorsa kuşku ile bakma hakkımız vardır.

Bu hastalık _bir şekilde_ toprakta vardır ve ne zaman çıkacağı belli değildir. İlacların etkisinden mi olmadı bilmek zordur.

Bunları deneyerek öğreneceğiz.

Bizim asıl amacımız hastalığı ortaya çıkaran koşulları ortadan kaldırmak olmalı, yakalandık ise en az zarar ile kurtarmak; şimdilik.

omer.tuncer
13-03-2011, 10:51
Sağol halil bey söylediklerimin hepsini bir araya toplamışsınız. tektek yazdığım önlemlerin tümünü birleştirmişsiniz ama birer birer deyil birden çok kişi önlemleri irdelemezse insanlarımız hele dur bi başkası ne yazacak diye sorup duruyor. aklın yolu bir ama.

Mine Pakkaner
13-03-2011, 11:19
Sayın zeytunsever maalesef solgunluk hastalıklarının henüz % 100 çözümü yok. Bu sadece vertisilyum solgunluğu değil, başka pek çok etmen bazlı olabilir. Sizin de hem sitemizden hem internetten kolayca ulaşabildiğiniz tüm bilgilerden gördüğünüz gibi bazı kültürel önlemler ve biyolojik veya kimyasal preparatlarla önlenebiliyor. % 80-90 oranında başarı görülebiliyor ama hastalık ileride tekrarlayabiliyor.

Phytophthora ve armillaria kök hastalıkları da solgunluk yapıyor ve ölüme sebep oluyor. Kayıp büyük oluyor. Sorun öncelikle zeytinliğin yanlış yerde kurulması. Ağır ve süzek olmayan topraklarda drenaj yapılmaması, meşelikten bozma alanlara zeytinlik tesis edilmesi, illa ki sebze, pamuk vs. ara ziraati yapılması gibi gibi. Bunları zaten biliyorsunuz. Bütün arama makinelerinden bulursunuz.

Hastalık meydana geldikten sonra mücadelesi de zor.

Üniversitelerden bilgi alamadım demişsiniz; üniversitelerden bile bilgi almaya çalışıyorum. şu ana kadar ortak olan tek cevap tarlayı tam ortadan tekli patlatma ile patlatmam. Buna inanamıyorum. Adana' daki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi en eski en köklü okullardandır. Bitki koruma bölümüne başvurdunuz da, gelip baktılar, gerekirse hastalık etmeni analiz yapıp sadece toprak patlatın mı dediler? Hastalığın etmenini bile mi söylemediler?

Biz ziraat mühendisleri bahçeyi görmeden, bitkiye bakmadan fikir yürütmeyi konuşmayı sevmeyiz. Bitki korumacılar bile kendi aralarında hastalıkçılar, zararlıcılar ve yabancı otçular diye ayrılmakta. Artık hastalık etkili maddesi analizi de istiyoruz.

Birkaçımız istisna, bu sebeplerle soru genelde cevaplamıyoruz, kesin % 100 bilmiyorsak da ses çıkarmayız. Uzmanlık alanlarımız da zaten farklı farklıdır. Konu o kadar geniş ki, gerçek uzmanlar da sadece konularında konuşur. "Kimse birşey söylemiyor" demişsiniz diye meslektaşlarım adına bunları yazıyorum, bunları da her konu için genelleyin. Siz bana bakmayın. Ben pratisyen hekim, aile hekimi gibi herşeye bakarım, beni aşınca da uzmana sevk ederim.

Öncelikle Halil Bey çok doğru söylemiş, onun önerdiği kültürel önlemlere kesinlikle dikkat edin.

Drenajda önemli olan tarlanın eğimi doğrultusuna dikkat etmektir. Siz dümdüz deseniz bile arazinin kendi içinde çok çok az da olsa bir meyili vardır. Drenaj bu yöne doğru olur.

Drenaj kanalına delikli drenaj borusu ve drenaj çakılı konur. Mıcır kullanılmaz. Zaten mıcır topraklara hiç karıştırılıp kullanılmaz. Çünkü süzekliği sağlamaz tam aksi uzun vadede bol mıcır atılmış topraklar sıkışır. Mıcırın keskin düz hatlarında köşelerinde toprak sıkışır ve aşağıya su geçirmez. Dere veya drenaj çakılı ise yuvarlak hatları arasından geçen kumu toprağı suyla birlikte kaydırır süzer sıkıştırmaz.

Hatta drenaj kanalının ömrü uzun olsun diye bir de drenaj keçesi ile örtülür, yataklanır. İdeal olan balık kılçığı drenajdır. Ama arazi yapısına göre tek kanal olarak bile yapılabilir.

Söktüğünüz ağaçların çukurlarını da bu sene açık bırakın ve ilaçlayın.

Ares Organik firmasının uzun senelerdir zeytinde vertisilyumda denediği ve başarılı sonuçlar aldığı bir ürünü var. Stubble- aid, bu fermantasyon ürünü bakteriler, bitki ekstratı vs. içeren biyolojik bir toprak aktivatörü. ruhsatlı bir ürün. Onunla birlikte ISR- 2000 kullanınca sonuçlar gayet güzel.

Bir de Timsel firmasının çok etkili bir ürünü ve hatta reçetesi var. Peras ve İnc-2.

Peras sebzelerde ruhsatlı, hem fungusit hem bakterisit etkisi var, nematoda da etkili ve ruhsatlı. Perasetik asit. Aynı firmanın İnc-2 diye başka bir ürünü ve bakırı var. Bu üçüyle yaptığım uygulamalardan inanılmaz sonuçlar aldım.

Sizin bahçenize de görmediğim için bu sebeplerle böyle önemli bir konuda dozaj vermek istemiyorum. Ancak firma yetkili mühendisinin adını veriyorum. Lütfen dozajları arayıp ondan öğrenin. İsmimi verin. Bu öneri vertisilyum ve benzeri kök hastalıklarında bakanlığa da tavsiye edildi.

Ege Bölge teknik sorumlusu Ziraat Mühendisi Hatice Kahraman 0232 877 08 85 .

Kesinlikle hem Ares Organik' le hem de Timsel Kimya ile görüşün. Ben de bir ara, kendim de kullandığım ve size de bahsettiğim bu ürünlerin özelliklerini ve etki mekanizmalarını anlatan dökümanlarını sitede vereyim.

Ben çok yeni bir uygulama yaptım. Ancak sene boyu da devam edeceğim sizlerle sonuçları paylaşırım.

omer.tuncer
13-03-2011, 12:38
Mine hanım : Ares organik firmasının sitesinde ürünlerle ilgili genel koruma ile ilgili detaylı açıklama yok. Timsel firmasının da galiba sitesi yok ya da ben ulaşamadım adres bilgisi var ama verdiğiniz yetkili haricinde telefon numarasına ulaşılacak rica etsem link verebilirmisiniz.

Mine Pakkaner
13-03-2011, 21:36
Ares organik size bahsettiğim üründe şu linki vermiş, daha detaylı bilgi için de iletişim kurmanızı talep ediyor.

http://www.aresorganik.com.tr/urungor.asp?id=846&urun=Stubble-Aid linkinden ürüne detaylı bilgi deyince iletişim adresi var. Broşür isterseniz yollarlar veya sizi bölgenizdeki yetkili bayiye yönlendirirler oradan bilgi alırsınız.

Timsel' in sayfasına ise ulaşılıyor;
http://timselkimya.com/tr/urun.html

Peras, Inc-2 ve Peras' ın organik tarım sertifikalı bakırı aynı anda kullanılacak. Dozaj önerisi için Hatice Hanım' a başvurun. Damla sulamada ve salma sulamada kullanım farklı.

Yardıma ihtiyacınız olursa iki firmayla da şahsen görüşüp sizler için döküman isterim.

Lilium
14-03-2011, 01:47
Herkes söyleminde haklı yanları var da, doktor şudur diye reçeteyi yazamıyor çare yok, uzmanını buluncaya kadar sevgili zeytunseverin zeytinleri gidecek.
Sevgili mine hanımın bahsettiği vermiş olduğu linkler ve üniversiteler evet doğru yerler, hatta edremit zeytincilik araştırma, izmir zeytincilik araştırma merkezini de ben vereyim, ben gittim sordum, sizde gidin ve sorun, bu konu hakkında derdinize çare şudur kesin teşhis koyamazlar, bir sürü analiz bir sürü masraf ve emek ve önünüze kırk tane neden çıkarırlar, yahu bu kırk nedeni ben zaten biliyorum o halde buraya neden gideyim ki, uzmanlar ya gitmek gerekir uzmanına sormak gerekir doğrusu da budur, gittim kırk neden çıkardılar, şimdi her bir nedenini denesem uygulasam kırk yıl geçer tabi ömrüm yeterse.

Ben de konuyu merakla takip ediyorum sevgili zeytunsever sonucu paylaşırsa sevinirim.

zeytunsever
14-03-2011, 10:31
Sn. zeytunsever, özelden de yazmışsınız, burada yazıyorum.

Zeytin ağaçlarınızda solgunluk ( vertisillium) var.

Kırıp baktığınız dallarda koyu kahverengi renk olmamasının sebebi, akut solgunluk hastalığındandır. Kronik solgunluk olsaydı bunu görürdünüz.

Akut solgunluk kış sonu görülür, sizde görüldüğü gibi.

Akut solgunluğun şiddeti, derin sürüm ve toprağın aşırı nemli olmasından tahrik olur.

Şimdi ne yapmalısınız:


1. Kuruyan dalları kesmelisiniz. Dalların sağlam dala birleştiği yerlerinde. Tarlanın dışında bir yerde yakmalısınız. Budama aletlerini % 10 luk çamaşır suyunda dezenfekte etmelisiniz, diğer ağaca geçtiğinizde. Kestiğiniz ağaçları mutlaka bordo bulamacı ile ilaçlamalısınız. Kesim yerlerini ardıç katranı sürmelisiniz.


2. Ağaçların diblerinde yabancı otları temizlemelisiniz. Derin çapalamadan...


3.Kaz ayağı çekeceğim diyorsunuz. Bu çok tehlikeli. Zeytin kökleri en çok 80 cm. derinde bulunur ve 8 m. kadar etrafına yayılır. Kaz ayağı ile bazı ana kökleri de kesersiniz. Kesilen kökler daha çok tahrik olur ve köklenme artar. Büyümesi durmuş ağaçlarda gençleştirme budaması sonrası bu uygulanır. Bu durumlarda iyidir.

Ama siz kesilen kökleri solgunluk dahil tüm kök hastalıklarına ( zararlı patojenlere) açık hale getirirsiniz, savunmasız bırakırsınız.

Drenaj için kaz ayağı kullanmak zorundasanız eğer,_ Sn. Ömer Tuncer' in dediği gibi _ her sıra arasına, tam ortadan bir defa kaz ayağı çekebilirsiniz.

İşte o zaman, kök hastalıkları için ya ema ya da Simderma (sıvı) kullanmalısınız.
Yani kesilen kökleri kaplayan ve gelişimini teşvik eden mikroorganizmaları...

4. Toprağınız kışın çok nemli kalıyorsa _ bu solgunluğu tahrik eder_ dönüme 150 kg. kadar Klino kullanmalısınız. Klinoya simderma (sıvı) ya yedirerek de kullanabilirsiniz. Sonra toprak yüzeyini işleyen _rotil_ çekmelisiniz. Tarlanızı hiç sabanla sürmemelisiniz. Drenaj yerine bunu ( 3. maddeyi) yapabilirsiniz.

Drenajı tarlanızın etrafına açınız. Kışın fazla su tutan yerlere delikli plastik boru _ toprağın altına) döşeyip drenaja akıtabilirsiniz.

5. Hiç bir zaman vahşi ( salma) sulama yapmayınız. Damlamayı ağaçların köklerinden uzağa, taç izine veriniz. Ağaç istediğinde _ bunu görürsünüz_ sulama yapınız.

6. Sulama suyuna ' enzim' sayfasında Sn Acemi Çaylak ( Sessiz bahçe) nematot ve kök hastalıkları ile ilgili iletisi var, bu formülü gübrelerle karıştırıp kullanabilirsiniz eğer elinizde ema ve simderma yoksa... Ya da basilis suptilis de kullanabilirsiniz.

Sevgili zeytinsever,
unutmayın vertisillium hastalığının kimyasal mücadelesinden kimse _şimdilik_ bir çözüm bulmuş değil.

Benim de yakınımın zeytinlerinde geçen yıl belirdi. Bu şekilde önlem almaya çalışıyoruz. Yani kültürel önlemlerle beraber.

Bu hastalık bir ağacı kuruturken taa tarlanın öbür ucunda bir ağacın dalında görülebiliyor. Bakıyorsun hızla yayılıyor 3 veya 5 yılda her yere yayılıyor, bir bakıyorsun 5 veya 10 yıl hiç görülmüyor.

İşte bundan dolayı kim kesin çözüm buldum diyorsa kuşku ile bakma hakkımız vardır.

Bu hastalık _bir şekilde_ toprakta vardır ve ne zaman çıkacağı belli değildir. İlacların etkisinden mi olmadı bilmek zordur.

Bunları deneyerek öğreneceğiz.

Bizim asıl amacımız hastalığı ortaya çıkaran koşulları ortadan kaldırmak olmalı, yakalandık ise en az zarar ile kurtarmak; şimdilik.

sayın halil bey ve diğer katılımcılar. öncelikle hepinize bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.çok sağolun. sayın halil bey ben yanlış anlattım galiba. kazayağı dediğm şey,bizim burda kültivatör derler 9 ludur. massey 240 rahat çekiyor. yaylıdır. çok derine istesekde batmaz .zeytini diktim dikeli toprak işlemeyi onunla yaptım. resimlerden de belli olduğu kadarıyla zeytinlere yanaşmadan ot öldürme işlemi yaptım. 2 senedirde zeytinlerin dibini hiç çapalamadım(hata yapmışım demekki) .bu yıl el traktörü denilen aletle çok derine girtmeden 10 cm den çapalatayım diyorum. sayın halil bey abi.drenaj yerine 3. maddeyi yapabilirsiniz diyorsunuz. 3.madde yi tam anlamadım.yani tekli patlatma çeksem drenaj yerine geçer mi demek istiyorsunuz.http://akintarimmakinalari.com/urun4.html burdaki aletten bulunduğum yerde aynı marka,yani aynısı var. bu olur mu? bunu alayım mı? ama şu an tarlalar çamur. yağmur kesileli 3 gün oldu. bu tekli patlatma toprak kuru iken çekilecekmiş. ozaman temmuzu veya en erken haziranı beklemem gerek. hani topuzu topraktan kuru çıkacakmış,o yüzden. ozaman bu ağaçların dibinde şu an su varsa ne yapayım.,bu patlatmayıda ,örneğin 1 hafta sonra tarlayı çapalatacağımız zaman çeksek topuzu çamur çıkar. (çünkü ancak tarlanın ilk 10-12 cm felan kurumuştur.) yani bu yıl böyle geçsin haziranı mı bekleyim. şimdilik patlatma hariç diğer denilenleri mi yapayım.yani toprğı yüzünden çayaylı kültivatörle 10-12 cmden çapalayalım ot ölsün. dbinide el traktörü ile çapalayalım. ve birde diğer herzamanki ilaçlamalar(güve -bakırlılar v.s) saygılarımla. iyi günler.

Halil Önen
14-03-2011, 11:44
Sn. zeytinsever,

zeytinlerinizi 9 ayak ile sürmeye devam ediniz. Toprak altı _sığ_ işlemedir. Hep bu yöntemi kullanın.

Toprağı alt/üst eden saban sürmesi kesinlikle yapmayın. Kökler 9 ayak seviyesine kadar gelir, saban sürme daha derindir bu kökleri keser.

Ne ile sürüyorsanız hep aynı _ derinlik_ yöntemi uygulayın.

Patlatma yapan derin kaz ayağı hiç kullanmayın. Ben drenaj için mecbur kaldıysanız kullanın dedim. Onu da kesilen kökleri kök hastalıklarına karşı korumak için yukarıdaki ilaçları kullanırsınız demiştim.

Sn. Mine hanımın anlattığı drenaj sistemi oluşturun. Ben de Sn. Hatice Karaman hanım ile görüşeceğim. Kök hastalıkları için kullanılan 3 lü ürün kafama yatıyor.

Bana sorarsanız mutlaka klinoptilolit kullanın. Aşırı nemli topraklarda iyi sonuç veren bir toprak düzenleyici ve gübre katkısı.


Sizin zeytin ağaçlarının bu hastalığa yakalanma sebebi, _ bence_ kış dönemi toprağın aşırı nemli olması ve bundan dolayı köklerin bozulup hastalanması;


( buna çözüm bulmalısınız)

işte Sn. Ömer bey ve Sn. Mine hanımın dediği gibi böyle alanlara zeytin dikilmemeliydi. Zeytin _hafif de olsa_ eğimli arazilere dikilmeliydi.


Unutmayın zeytin kök hastalıkların temelinde taban suyunun yüksekliği ve buna bağlı aşırı nemli toprak yatar. Zeytin buna çok hasas...


( Unutmayın, bu kadar rahat yazmamın sebebi hiçbir sorumluluğumun olmamasındandır. Siz iki kere düşünün. Sadece tecrübe her şey değilidir. ):)

zeytunsever
14-03-2011, 12:14
http://akintarimmakinalari.com/urun4.html bu resimdeki tekli dip kazan ,(biz patlatma diyoruz) ile her aradan( 5*5 dikim ) 1 kere gidip toprağı patlatmayalımmı? buda mı köklere zarar verir? aklım iyice karıştı? bununla yapsak zarar olmaz diye düşünüyordum.kaz ayağı dediginiz şey bu mu?yani patlatma yapan kazayağı kullanmayın derken reimdeki tekliyi mi kastediyorsunuz,yoksa bunun 3-5-7 li si var onları mı kullanmayın diyorsunuz. ben teklisini kullanacaktım. sakıncalı mı? yani tekli kullansam bile em türü biyolojik ilaç mı kullanmak mecburiyetindeyim.saygılarımla.

Muallim
14-03-2011, 22:31
Sn. zeytinsever,

İlçem Milas’da yıllardır zeytinde Verticillium Solgunluğu ile mücadele ediyoruz. Zaten Türkiye’de hastalık ilk bizde görüldü. Ne yazık ki henüz bir çaresi bulunamadı. Şimdilik kültürel önlemlerle yetiniyoruz.
Aşağıda adresini verdiğim sayfayı bir inceleyin. İlk anda kültürel önlemleri almanızı öneririm. Yani Hastalıklı dalları kesin, yok edin. Arayışınızı da sürdürün. Kolay gelsin.

http://www.zeytinportali.com/article/93/verticillium-solgunlugu-verticillium-dahliae-kleb.aspx

Halil Önen
14-03-2011, 23:01
http://akintarimmakinalari.com/urun4.html bu resimdeki tekli dip kazan ,(biz patlatma diyoruz) ile her aradan( 5*5 dikim ) 1 kere gidip toprağı patlatmayalımmı? buda mı köklere zarar verir? aklım iyice karıştı? bununla yapsak zarar olmaz diye düşünüyordum.kaz ayağı dediginiz şey bu mu?yani patlatma yapan kazayağı kullanmayın derken reimdeki tekliyi mi kastediyorsunuz,yoksa bunun 3-5-7 li si var onları mı kullanmayın diyorsunuz. ben teklisini kullanacaktım. sakıncalı mı? yani tekli kullansam bile em türü biyolojik ilaç mı kullanmak mecburiyetindeyim.saygılarımla.

Bizde tekli dip kazana '' patlatma'' diyoruz.

Siz bunu yapmayın.

Patlatma taban taşı oluşmuş yerlere yapılır. Yani yıllarca sabanla sürülmüş yerlere, saban seviyesinde toprakta sertleşme olur. Dip kazan bu yerler içindir.


Sizin ağaçlarınızın gelişimi güzel. Kökler derine ve yanlara iyi gidiyor. Dip kazan ile patlatmaya gerek yok. Ağaçlarınız iyi gelişmeseydi dip kazan kullanırdınız.

Gereksiz yere dip kazan kullanırsanız, kökleri kesersiniz.

Sizin sorununuz toprağınızın kış dönemi fazla su tutması, köklerin fazla nemden bozulması. Bu her türlü kök hastalıklarına _ solgunluk dahil_yol açar.

Bunu ancak drenaj ile çözersiniz. Sonra da klino kullanırsınız. Kültürel önlemler alırsınız. Timsel firmasının ürününden sonuç alanları duydum. Bunu da uygulamak gerekiyor.

Lilium
15-03-2011, 00:05
Sizin sorununuz toprağınızın kış dönemi fazla su tutması, köklerin fazla nemden bozulması. Bu her türlü kök hastalıklarına _ solgunluk dahil_yol açar.

Bunu ancak drenaj ile çözersiniz. .
Tekli patlatma bir nevi drenaj değilmidir.

Halil Önen
15-03-2011, 00:26
Tekli patlatma bir nevi drenaj değilmidir.

Elbette tekli patlatma da drenaj görevi görür. Ama meyve ağaçlarının köklerini kestiği için bu yöntem iyi değildir.

Meyvelik alanlarda su tutan _ kışın gölleme yapan_ yerlere dreyn boruları toprak altına döşenmeli ve tarla sınırlarına açılan _drenaj_ çukurlarına boşalması sağlanmalı.

Yazı sulama zamanı dreyn borularının ağızları _ gerek duyulursa_ kapatılabilir.

acemi_caylak
15-03-2011, 08:22
Perasetik asit ve hidrojen peroksit toprakta hızlıca çözünen maddelerdir. Özellikle hidrojen peroksit (H2O2) bünyesindeki bir hidrojen atomunu vererek hızlıca suya dönüşür. Daha çok dezenfenktan amaçlı kullanılır. Dikim öncesi fide ve fidanların hidrojen peroksitli suya batırlması bulaşık bakteri ve mantarları öldürebilir. Ancak dezenfektasyon sırasında, yararlı ve zararlı ayrımı yapmadan bütün bakterileri (Gram poztif bakterilere karşı daha etkilidir.) ve kısmende fungusları öldürür. Nasıl sadece hedef patojeni öldürüyor anlamış değilim.

Paresatik asit ise, hidrojen preksitten daha güçlü bir biyosiddir. Bakteri, mantar ve virüsleri hızlıca öldürür. Sadece bunların her biri için farklı konsantrasyonda uygulanması gerekir. Örneğin bakterilere 100 ppm altı yeterliyken (Ortamda organik madde varsa bakteriler için bu oran 200 ppm'e kadar çıkabilir.) virüsler için 1000 ppm'e kadar çıkabilir.

Firmanın kendi sitesindeki şu alıntıdaki çelişkiye uzman arkadaşlar ne yanıt verecekler merak ediyorum.

"Peras, Fungal patojenler ve Nematoda karşı geniş spektrumlu bir fungisit ve nematisittir. Ortamdaki saprofitlere (faydalı bakteri ve mantarlara) zarar vermez ve popülasyonlarını arttırır. Doğada hiçbir kalıntı bırakmayan çevre dostu bir preparattır. Katalizör ve aktive edici ajanlar içerir. Hedef patojenlere karşı etkin bir şekilde kalıntısız çözüm sağlar. Güçlü bir oksidant etki mekanizmasına sahip olduğu için çok çabuk etki gösterir."

Bu kadar hızlı çözünen bir madde, çözünmeden kılcal köklere nasıl ulaşıyor buda ayrı bir soru işareti.

Paras Inc-2 adlı ürünün Vertisilyum'a kısmen etkisi ise içeriğindeki potasyumdan kaynaklanıyor. Çünkü Vertisilyum dahliae adlı mantar potasyuma karşı çok duyarlıdır. Ki bunu Zeytunsever'e özelden de sorduğu için yazmıştım.

Aşağıdaki alıntı Amerikan Sürdürülebilir Tarımsal Araştırma Merkezi'nin "Sustainable Management of Soil Borne Plant Diseases" broşüründen alınmıştır.

"Topraktaki potasyum eksikliğinin pamukta vertisilyum solgunluğunun şiddetini artırdığı tespit edilmiştir. Örneğin Missipide dönüme 22-34 kg potasyum uygulandığında vertisilyum görülme oranı %22-62 arasında değişirken 34 kg üzerinde potasyum uygulandığında oran %0-30 aralığına inmiştir. Bir başka araştırmada ise yüksek seviyedeki potasyumun domatesteki fuasrium çürüklüğünü azalttığı gözlemlenmiştir."

zeytunsever
15-03-2011, 09:18
Elbette tekli patlatma da drenaj görevi görür. Ama meyve ağaçlarının köklerini kestiği için bu yöntem iyi değildir.

Meyvelik alanlarda su tutan _ kışın gölleme yapan_ yerlere dreyn boruları toprak altına döşenmeli ve tarla sınırlarına açılan _drenaj_ çukurlarına boşalması sağlanmalı.

Yazı sulama zamanı dreyn borularının ağızları _ gerek duyulursa_ kapatılabilir.

bu dreyn borularını döşemek için 5*5 dikli zeytin aralarını ne kadar derinlikte kazacaz ki bu boruları döşeyebilelim. eğer bunları çok az derine döşersek tarlayı toprak işleme yaparken bu borulara zarar vermez mi? çok yani 40-50 cm derine döşeniyorsa ne kadar yani kaç m ara ile döşenecek. 40-50 cm eşilip döşenecekse bu eşme sırasında zeytnin kökleri zarar görmez mi? neticede bu kepçe denen iş makinesi ile eşilmeyecek mi? bu işin maliyeti ne olabilir. 70 dönüm arazi.en uzun boyu 250 metre cıvarı. çok maliyetli bir iş mi?etrafa drenaj çukuru açmak içine tarladan gelen suyu boşalttık diyelim. bu suyuda tarla dışındaki kanala taşımak gerek değil mi? işte bir şeye karar vermem gerek.tekli dip kazan,resimdeki tekli patlatma ile yapmam ağaçlara zarar verir diye korkunca insan tedirgin oluyor. diğer taraftan kışın tarlada su kalıyorsa(forumda yazılmıştıbenim tarlanın şekli 35 cm derinliği olan bir beton havuz gibiymiş.)kışın yağan yağmurlar tabanda gölleniyorsa tekli patlatma gerçekten çözüm olur diye satın almaya karar vermiştim.aklıma da yatmıştı,ama köklere zarar şüphesi nedeni ile aklım karıştı.)drenaj mı? tekli patlat ma mı? ama gönlüm tekli patlatmadan yana ama korkuyorum? drenaj çok mu maliyetli ve yapmak çok mu zor?saygılarımla.http://akintarimmakinalari.com/urun4.html bu tekli patlatma zarar vverir mi?

Mine Pakkaner
17-03-2011, 15:05
Acemi çaylak, uzman olarak başlıkta yazan, ürünü ve terkibi söyleyen ben olduğuma göre sorunuzu cevaplamasını beklediğiniz kişi de sanırım benim.
Bakteriyolog, mikolog, mikrobiyolog ve biyokimyacı olmadığım için size etki mekanizması ile ilgili vereceğim bilgi, siz de dahil pek çok kişinin sürekli yaptığı gibi toplama bilgi üzerinden kişisel yorum olur.

Size vereceğim cevap faydalı mikroorganizmaların ürettiği katalaz enzimi sayesinde kendilerini koruduğudur. Ama her faydalı korunuyor mu bilemem. Nasıl bir mikrobiyal gübre bitki koruma ajanı gibi çalışırken zararlı mikroorganizmayı baskılıyor, faydalıları nasıl tümden koruyor bilmediğim gibi.

Firmaya bu bilgileri kendiniz sorabilirsiniz, iletişim bilgileri yukarıda, daha önce verdim. İlacın etki mekanızmasını, nasıl çalıştığını sorarsanız size benden veya benim gibi ürünü kullanan mühendislerden daha detaylı bilgi verirler.

Bu arada uygulama ile ilgili bir sorunuz var, onu cevaplayabilirim. Topraktan uygulama için toprağın suyla doymuş olması şart. Bunu da hasta fidan çukurunu doyurarak ve sonra da ilaçlı karışımı vererek yapıyorsunuz. Yani soru işareti filan yok.

Burada önemli olan fidan köklerinin nereye kadar ulaşacağını bilmeniz ve o alanı doyurup yeterli miktarda ilaçla ilaçlamanız. Diğer topraktan ilaçlamalarda nasıl yapıyorsanız öyle. Hepsinde uygulama aynı. En azından tavlı bile olmayan bir toprağa getirip ilacı zaten kimse dökmez, yapan varsa da etkili sonuç almaz.

Şahsi önerim uygulama sonrası fidanın mikrobiyal bir gübreyle de desteklenmesidir. Ben bu şekilde kullanıyorum, etkili sonuçlar alıyorum.

Önemli olan o noktadaki zararlı mikroorganizmayı etkisiz hale getirmek. Sonrasında topraktaki, çevredeki biyolojik faaliyet devam ettiği için yararlılar da hemen tamamlanır.

Bu mesajı yazmakla çok iyi ettiniz. Çok uzun süredir zirai girdi firmalarının hem etiket, hem broşür hem de web sitelerinde verdikleri bilgileri gözden geçirmelerini, gerekiyorsa yenilemelerini ve hatta mümkünse ürünün yaratıcısı bilim insanı veya bir bilim kurulu tarafından redakte edilmesini öneriyoruz. Bu vesileyle siz arayıp sorunca Timsel de verdiği bilgileri yeniler genişletir ve detaylandırır belki.

Halil Önen
17-03-2011, 22:22
... Nasıl bir mikrobiyal gübre bitki koruma ajanı gibi çalışırken zararlı mikroorganizmayı baskılıyor, faydalıları nasıl tümden koruyor bilmediğim gibi.

Sayın Hocam,
Ben şöyle biliyorum.

Aslıda mikrobiyaller zararlı mikroorgazimaları baskılamıyor, yok etmiyor, sadece bitki köklerinde organize oluyor, orada çoğalıyor, kökle birlikte hareket ediyor ve zararlılar içeriye _ köke_ giremiyor.

Denge yaralı lehine bozuluyor, zararlı beslenemediği için azalıyor ama hiç yok olmuyor... mikrobiyal gübrenin içindekilerin zararlıyı yedi bitirdi vb. laboratuvar sonuçlarına _ çoğu kendi denemeleridir_ şüphe ile bakıyorum.

Belki yanılıyorumdur.

zeytinhan
22-04-2011, 12:59
ilk baharda zeytin ağacının yapraklarında morarmalar olur bu doğal bişeydir polenden falan kaynaklanır.

Eser İlhan
22-04-2011, 13:54
Bahçemdeki tek zeytin ağacıma geçen sene zeytin güvesi dadanmış ve ben ne olduğunu anlayana kadar bütün uç sürgünleri yemişti. Bu sene erkenden mücadeleye başlayabilmek adına Delfin'imi aldım, ama ne zaman, ne şeklide (hangi konsantrasyonda) kullanacağımı bilmiyorum. Bu konuda bilgisi olanlar beni aydınlatırlarsa sevinirim.

oakcan
24-04-2011, 10:23
Sayin Forum Uyeleri Merhabalar,
Havalarin serin gitmesine ragmen benim yoremde (Geyikli/Ezine) zeytin fidan tirtili taze yapraklari yemeye basladi bile. Gecen hafta tirtil zararinin basladigini tesbit eden Il Tarimda gorevli ve zeytin konusunda tecrubeli ziraat muhendisi arkadas, bu mevsimde fidan tirtili gorulmesini “Teknik olarak izah edemedigini” ifade etti. Forumdaki zeytin yetistirici arkadaslar arasinda su siralarda (Nisan sonu) fidan tirtili zarari ile karsilasan var mi acaba ? Saygilarimla.

merkal
30-04-2011, 19:25
Sayın Form Üyeleri, bahçemde bulunan 7 yaşındaki bir zeytin ağacından yaprak dökülmesi oluyor. Dökülen yapraklar gayet sağlıklı, yeşil renkte. Bahçemdeki diğer zeytin ağaçlarında bu olmuyor. Herhangi bir hastalık veya element eksikliği gözükmüyor. Ağaç'ta gayet sağlıklı gözüküyor. Üstü çiçek dolu, yeni filizler veriyor. Ama yapraklarını döküyor. Bu sene Adanada çok yağmur yağdı ondanmı dedim, fakat diğer zeytinlerde bu olmuyor. Ekim ayında Sim derma +Ema+yanmış koyun gübresi+kompost+Kükürt+Kalsiyum+Bor+Çinko+Leonardi t+mikro elementleri kullandım. Fazlamı besledim acaba ? Bana bir fikir verirseniz çok memnun olacağım.
Teşekkürler,
Mehmet Erkal

Halil Önen
30-04-2011, 20:12
Sayın Form Üyeleri, bahçemde bulunan 7 yaşındaki bir zeytin ağacından yaprak dökülmesi oluyor. Dökülen yapraklar gayet sağlıklı, yeşil renkte. Bahçemdeki diğer zeytin ağaçlarında bu olmuyor. Herhangi bir hastalık veya element eksikliği gözükmüyor. Ağaç'ta gayet sağlıklı gözüküyor. Üstü çiçek dolu, yeni filizler veriyor. Ama yapraklarını döküyor. Bu sene Adanada çok yağmur yağdı ondanmı dedim, fakat diğer zeytinlerde bu olmuyor. Ekim ayında Sim derma +Ema+yanmış koyun gübresi+kompost+Kükürt+Kalsiyum+Bor+Çinko+Leonardi t+mikro elementleri kullandım. Fazlamı besledim acaba ? Bana bir fikir verirseniz çok memnun olacağım.
Teşekkürler,
Mehmet Erkal

Kendini bol verim vermeye hazırlıyor. Gübrenin etkisi ile sürgün verirken yapraklarını aşırı dökerek kendisini yüksek verime hazırlıyor. Kendini yeniliyor.

Bu yıl onun için verim bol yılı olacak.

acemi_caylak
30-04-2011, 23:23
Bahçemdeki tek zeytin ağacıma geçen sene zeytin güvesi dadanmış ve ben ne olduğunu anlayana kadar bütün uç sürgünleri yemişti. Bu sene erkenden mücadeleye başlayabilmek adına Delfin'imi aldım, ama ne zaman, ne şeklide (hangi konsantrasyonda) kullanacağımı bilmiyorum. Bu konuda bilgisi olanlar beni aydınlatırlarsa sevinirim.

Sayın Eser İlhan,

Delfini her zaman kullanabilirsiniz. Üzerinde ne kadar kullanılacağı zaten yazıyor.

acemi_caylak
30-04-2011, 23:25
Sayin Forum Uyeleri Merhabalar,
Havalarin serin gitmesine ragmen benim yoremde (Geyikli/Ezine) zeytin fidan tirtili taze yapraklari yemeye basladi bile. Gecen hafta tirtil zararinin basladigini tesbit eden Il Tarimda gorevli ve zeytin konusunda tecrubeli ziraat muhendisi arkadas, bu mevsimde fidan tirtili gorulmesini “Teknik olarak izah edemedigini” ifade etti. Forumdaki zeytin yetistirici arkadaslar arasinda su siralarda (Nisan sonu) fidan tirtili zarari ile karsilasan var mi acaba ? Saygilarimla.

Sayın Oakcan,

Geçen yıl bizde Mart ayı ortasında başlamıştı. Delfin WG ile bu sorunu çözersiniz. Hemen uygulamanızda yarar var.

merkal
01-05-2011, 12:04
Halil bey çok teşekkür ederim. Zaten sizden cevap bekliyordum.
Saygılar
M.Erkal

oakcan
06-05-2011, 09:48
Sayın Oakcan,

Geçen yıl bizde Mart ayı ortasında başlamıştı. Delfin WG ile bu sorunu çözersiniz. Hemen uygulamanızda yarar var.



Sayın Acemi Çaylak,
Bahçede sadece birkaç ağaçta taze sürgünlerde hasarı tesbit eder etmez Nisan son hafta ilk ilacı uyguladık, sonuç aldık. Geçen yıl da başarı ile uygulamıştık ancak son dölü sanırım kaçırdık. O yüzden olsa gerek bu sene başıma erken dert oldular. Bahçeyi gezerken çok incelememe rağmen larva göremedim ama yaprak altında pupa buldum. İlk uygulamadan sonra hergün gözlemeye devam ediyoruz, soğuğun etkisi ile olsa gerek ortalıkta görünmüyorlar. Görünseler de aşırı yağıştan 2. ilacı atmak için traktörü bahçeye sokamıyoruz, hiç durmadan yağıyor rahmet.

pria
06-05-2011, 15:05
Tekli patlatma bir nevi drenaj değilmidir.

Genç zeytinliklerde bence,sadece sıra aralarından,yani, sıraların tam ortalarından enine ve boyuna birer defa derin tekli patlatma çekmek en ideal drenaj yollarından biridir.
Ama bu işi yazın toprak kuruyken yapmalı.

Eser İlhan
23-05-2011, 10:29
Sayın Eser İlhan,

Delfini her zaman kullanabilirsiniz. Üzerinde ne kadar kullanılacağı zaten yazıyor.

Delfini kullandım. Zeytinim şu anda çok güzel sürüyor ;) (Bir arkadaşımla paylaştığım için bana gelen pakette hiç bir kullanım bilgisi yoktu maalesef. Bu yüzden üzerini okuma şansım olamadı. Neyse ki firmaya ait internet sitesi ve sayın meyvelitepe'nin önerileriyle doğru kullanımı başardım..)
Şimdi bir başka sorun için yazıyorum : Eski yapraklardan az bir miktarının üzerinde halkalı leke hastalığı olduğunu gördüm. Toplayabildiğim kadarını toplayıp uzaklaştırdım. Şimdi uygun bir fungusitle ilaçlamak istiyorum. Forumda bordo bulamacı öneriliyor,ama ağaç sürmekte olduğu için sanırım bu pek doğru olmaz. Şu mevsimde kullanılabilecek uygun bir fungusit önerebilir misiniz, bakırlı olması şart mıdır yoksa spektrumu geniş herhangi bir fungusiti kullanabilir miyim? Delfin uygulamasıyla arasında ne kadar zaman olmalıdır?
Teşekkürler ;)

Halil Önen
24-05-2011, 00:56
Delfini kullandım. Zeytinim şu anda çok güzel sürüyor ;) (Bir arkadaşımla paylaştığım için bana gelen pakette hiç bir kullanım bilgisi yoktu maalesef. Bu yüzden üzerini okuma şansım olamadı. Neyse ki firmaya ait internet sitesi ve sayın meyvelitepe'nin önerileriyle doğru kullanımı başardım..)
Şimdi bir başka sorun için yazıyorum : Eski yapraklardan az bir miktarının üzerinde halkalı leke hastalığı olduğunu gördüm. Toplayabildiğim kadarını toplayıp uzaklaştırdım. Şimdi uygun bir fungusitle ilaçlamak istiyorum. Forumda bordo bulamacı öneriliyor,ama ağaç sürmekte olduğu için sanırım bu pek doğru olmaz. Şu mevsimde kullanılabilecek uygun bir fungusit önerebilir misiniz, bakırlı olması şart mıdır yoksa spektrumu geniş herhangi bir fungusiti kullanabilir miyim? Delfin uygulamasıyla arasında ne kadar zaman olmalıdır?
Teşekkürler ;)

Sn. Eser İlhan,
Şimdi çiçeklenme dönemi hiçbir fungust kullanmasanız iyi olur. Kış aylarında atmak daha iyidir.

Saygılar

Eser İlhan
24-05-2011, 06:02
Sn. Eser İlhan,
Şimdi çiçeklenme dönemi hiçbir fungust kullanmasanız iyi olur. Kış aylarında atmak daha iyidir. Saygılar

Teşekkürler, o zaman kışı bekleyeyim.
Bu arada ilk bordo bulamacını atma zamanı Marmara Bölgesi için ekim ayı ortalarıymış sanırım. (İkincisi için de Nisan ortaları diye okudum internette) Bu zamana kadar ağaca zarar verme ihtimali yüksek midir? İnsanın kendi ağacından ürün alması çok keyifli ama benim için ağacın sağlığıyla kıyaslayınca tabii ki ikinci planda geliyor ürün..

Halil Önen
21-07-2011, 09:44
Teşekkürler, o zaman kışı bekleyeyim.
Bu arada ilk bordo bulamacını atma zamanı Marmara Bölgesi için ekim ayı ortalarıymış sanırım. (İkincisi için de Nisan ortaları diye okudum internette) Bu zamana kadar ağaca zarar verme ihtimali yüksek midir? İnsanın kendi ağacından ürün alması çok keyifli ama benim için ağacın sağlığıyla kıyaslayınca tabii ki ikinci planda geliyor ürün..

(geç kalınmış cevap)

bordo bulamacı hangi dozlarda olursa olsun zeytine zarar vermez.

Eğer dal kanseri başlamışsa yaz aylarında da uygulanabilir.

Halil Önen
21-07-2011, 09:52
Sayın Oakcan,

Geçen yıl bizde Mart ayı ortasında başlamıştı. Delfin WG ile bu sorunu çözersiniz. Hemen uygulamanızda yarar var.

Zeytin uç zararlısı başladı, başlayacak. Sürgünleri yer/yakar ve yıl kaybettirir.

İlaçlama zamanıdır.

Yarım lt. ılık suda 50 cc pekmez erilitilir. İçine 30, 40 gr. _ya da cc de olabilir_ delfin karıştırılır. 15, 20 lt. suya ilave edilir, atılır.

(Bu yıl gülleci bulamacı ile zeytin uç zararlısını durdurmaya çalışacağım. Başarırsam delfini bırakacağım, belki içine kaolin de eritirim.)

Saygılar

Lilium
21-07-2011, 10:48
Zeytin uç zararlısı başladı, başlayacak. Sürgünleri yer/yakar ve yıl kaybettirir.

İlaçlama zamanıdır.


Başlayacak fazla olmuş, başladı, zararı yaptı bile, bizim bölge itibarıyla söylüyorum.
Zeytin güvesiyle mücadelede iyi gözlem iyi takip ile mücadele edilebilir, filizleri yedirdikten sonra mücadele etmektense, yedirmeden zamanında iyi takip ederek önlemini almak en güzeli.

Eser İlhan
24-07-2011, 18:02
(geç kalınmış cevap)

bordo bulamacı hangi dozlarda olursa olsun zeytine zarar vermez.

Eğer dal kanseri başlamışsa yaz aylarında da uygulanabilir.

Sayın Halil Önen, geç kalmış diye nitelemişsiniz ama ben cevabınız için gene de çok teşekkür ederim:)
İfadem biraz kıt olmuş,zarar derken bordo bulamacının zararından değil de halkalı leke hastalığından söz etmek istemiştim. Yani yazın ilaç yapmayıp ekime kadar beklesem ağacım hastalıktan çok zarar görür mü diye sormak istemiştim.
Şu ana kadar antifungal ilaç yapmadım. Sadece güve için ayda bir delfin uyguluyorum. Şimdiyer kadar gözükmedi, krtik zamanlarda olduğumuz için uygulama aralığını 15 güne düşürmeyi ve delfin dozunu(şimdiye kadar litre başına 1g hesabıyla uyguladım) biraz artırmayı düşünüyorım.
Kara lekenin etkilediği yapraklar ise dökülüyor,ben de onları toplayıp atıyorum. Ağaç herşeye rağmen iyi sürdü, gelişti, sadece meyve tutulumu çok az oldu. Dal kanseri ise şimdiye kadar gözlemlemedim..

sevket_saygılı
13-11-2011, 14:04
selam arkadaşlar emekliliğimde uğraş için 250 adet trilya zeytini diktim yaklaşık 10 yıllık oldular verim olarak çok güzel meyve veriyolar ama karartamıyorum soğuk vuruncada hiç birseye yaramıyor satamıyorum dalında zeytini karartmak için ne yapabirim saygılar

Halil Önen
14-11-2011, 22:51
selam arkadaşlar emekliliğimde uğraş için 250 adet trilya zeytini diktim yaklaşık 10 yıllık oldular verim olarak çok güzel meyve veriyolar ama karartamıyorum soğuk vuruncada hiç birseye yaramıyor satamıyorum dalında zeytini karartmak için ne yapabirim saygılar

Yani morarıyor ama siyahlaşmıyor demek istiyorsunuz, yoksa yeşil kalması mümkün değildir.

Çok sık aralıklarla dikilmiş, bol veriyor ve iyi güneş alamıyor olabilir. Budama ile dallar seyreltilip daha çok güneş alması sağlanabilir.

Soğuk vurması anlaşılmıyor, ağaca mı soğuk vuruyor; yoksa soğuk yiyen tane mi büzüşüyor?

Soğuktan ya da susuz kalmadan tane içine çekiliyorsa _ büzüşüyorsa_ iyi selelik olur; neden bir işe yaramıyor?_ ki bu bir hastalık meselesi değil.

serkanhoca
15-11-2011, 09:22
Sayın Halil Abi,

Ben de benzer bir soru sormak istiyorum, Tirilye zeytinleri daha erken olgunlaştırabilmek ve dolayısıyla daha erken mahsul almak istiyorum. İnternette biraz araştırdım ama tam olarak istediğim cevapları bulamadım.

Ağaçlara uygulayabileceğim gübre, ilaç vb. sayesinde zeytinlerin oluşumlarını daha erkene çekebilir miyim?

Halil Önen
15-11-2011, 23:30
Sayın Halil Abi,

Ben de benzer bir soru sormak istiyorum, Tirilye zeytinleri daha erken olgunlaştırabilmek ve dolayısıyla daha erken mahsul almak istiyorum. İnternette biraz araştırdım ama tam olarak istediğim cevapları bulamadım.


Ağaçlara uygulayabileceğim gübre, ilaç vb. sayesinde zeytinlerin oluşumlarını daha erkene çekebilir miyim?


Serkan hocam,

Klinoptilolit (klino) zeytinde de erkencilik yapan bir toprak düzenleyici kullanılabilir. Bunu geçen yıl Sn. Müdürün bahçesinde gözlemlemiştik.

Dediğim gibi zeytin tanesi daha çok güneş gören yerlerinde çabuk olgunlaşıyor, kutu yerleri geç olgunlaşıyor.

Bir de zeytin seyrek olursa çabuk olgunlaşıyor.

O zaman iyi bir budama ve klino ile gübreleme trilyenin çabuk olgunlaşmasını sağlayabilir diye düşünüyorum.

Gübre olarak;

EMEK GÜBRE 'nin sebzelerde erkencilik yaptığını kullandığımdan biliyorum. Zeytin ağaçlarının dibine klino uygulanır ve EMEK GÜBRE (yosun gübresidir) verilirse bu erkencilik yapacağı gibi gübrenin çok daha ekonomik kullanımını _ klinonun tutuculuğundan dolayı_ sağlar.

mehmetckc
19-03-2012, 15:28
Sevgili Zeytin Dostları,

Hafta sonu toprak numunesi almak için bahçeyi dolaşırken, bir sıranın tamamında, batıya bakan cephede ağaçların yapraklarının kahverengiye döndüğünü gördüm. Canımı sıkan bu durumun en korktuğum yanı solgunluk hastalığı teşhisi konması...

O bölgede başından beri bir gelişim bozukluğu sezilmekte. Umarım besin eksikliğine bağlı bir durumdur...

Ayrıca bir kaç zeytinde halkalı leke, birinde de zeytin uç zararlısı belirtileri gördüm.

Onların resimlerini de ekliyorum. İnceleyebilirseniz, kıymetli yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar,

Halil Önen
19-03-2012, 22:50
Sevgili Zeytin Dostları,

Hafta sonu toprak numunesi almak için bahçeyi dolaşırken, bir sıranın tamamında, batıya bakan cephede ağaçların yapraklarının kahverengiye döndüğünü gördüm. Canımı sıkan bu durumun en korktuğum yanı solgunluk hastalığı teşhisi konması...

O bölgede başından beri bir gelişim bozukluğu sezilmekte. Umarım besin eksikliğine bağlı bir durumdur...

Ayrıca bir kaç zeytinde halkalı leke, birinde de zeytin uç zararlısı belirtileri gördüm.

Onların resimlerini de ekliyorum. İnceleyebilirseniz, kıymetli yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar,

Sn. mehmetckc,

solgunluk hastalığı teşhisini kim koydu, bana değil gibi geldi. Ağaçların batıya bakan taraflarında diyorsunuz soğuk çarpmış olabilir diye düşünüyorum. Mayıs ayına doğru küçük dallarda çatlama olursa soğuktandır.

Besin eksikliğinden de olabilir ama Azot fazlalığı da halkalı leke hastalığına sebep oluyor biliyorum.

En güzeli yaprak tahlili yaptırmak.

Hep halkalı leke, hem uc zararlısı için Gülleci bulamacı yapıp at diyeceğim ama...:)

mehmetckc
20-03-2012, 08:51
solgunluk hastalığı teşhisini kim koydu, bana değil gibi geldi. Ağaçların batıya bakan taraflarında diyorsunuz soğuk çarpmış olabilir diye düşünüyorum. Mayıs ayına doğru küçük dallarda çatlama olursa soğuktandır.


Teşhis benim Halil Bey :D
Malumunuz, bu işlerde yeniyim. Yaprakların sarardığını görünce en kötüsü aklıma geldi, biraz da panikledim belki...
Soğuk vuruğu nedir, onu da öğrendim sayenizde :o

Besin eksikliğinden de olabilir ama Azot fazlalığı da halkalı leke hastalığına sebep oluyor biliyorum.


Bahçe bir süredir gübreden yoksun kaldı, bu halde azot fazlalığı olur mu acaba? Ben ağaçların gübreleme zaafından dolayı besinsiz kalmış olabileceklerini düşünmüştüm.

En güzeli yaprak tahlili yaptırmak.


Laben'le görüştüm zaten...
Dün 0-30 cm seviyeden bir toprak numunesi göndermiştim, olmaz dediler. Uygun yöntemin 0-30, 30-60 ve 60-90 cm seviyelerinden numunelendirme yapılarak bakılmasıdır dediler.

Bunu bende biliyordum fakat zeytinler kayalık bir bölgeye ekilmiş durumda.
Kazmak ne mümkün...
Güzel bir yöntem tavsiye ettiler, sonda hazırlayacağım. Sanırım o şekilde başarılı olurum.

Yaprak analizi konusunda da ben sonbahar da yaprak analizi yaptırılır diye düşünüyordum, fakat numuneyi hazırlayıp göndereceğim. O konu ile ilgili bilgi alabileceğim kişiye ulaşamadılar, bugün içerisinde aratacaklar.

Hep halkalı leke, hem uc zararlısı için Gülleci bulamacı yapıp at diyeceğim ama...:)

Diyeceksiniz ama diyemiyorsunuz tabii, çünkü biliyorsunuz ki bu kardeşiniz 1.200 ağaçta 5 kg kükürtle hazırlanan gülleci bulamacının ve bir torba EtiDot67'nin dibini buldu ;)

Babam uygulamanın etkilerinden çok memnun, dediğine göre ağaçlarda gelişim güzel görünüyor. Hatta uygulamayı yinelemek için sabırsızlanıyor...
Bir sonrakinde dozajı arttırararak uygulama yapacağım. Uygulama için sizce ne kadar beklemeliyim? Bu sene farklı olacağını umuyorum ve bunun için çabalıyorum.

Bu kapsamda bir de kompost çalışmam olacak, sıcak kompost konusunda yazdığım mesaja da tavsiyelerinizi bekliyorum.

Saygılar,

zeynep bursalı
13-05-2012, 14:16
Dediğiniz beyaz pamuk benzeri şeyler halk arasında pamucuk ta denen pomuklu bittir. Bilhassa bu dönemde tomurcuk ve çiçek döneminde görülür.

Pamuklu bit ilaçları ile sorununuzu çözebilirsiniz.


pamuklu bit için kimyasal olmayan kültürel mücadele tavsiye edebilirmisiniz?

ZEYBEKB
02-06-2012, 16:10
Arkadaşlar zeytin in çiçek açıp hiç tutmamasının sebebi ne olabilir?

denizakvaryumu
04-06-2012, 20:15
Tagem Ziraat ürünleri ile hem 2000 kg daha fazla yağ elde etti, hem de zeytinyağı kalite yarışmasında birincilik ödülü aldı.

Üreticimizin yaşadıklarından aktardıkları özetle şöyle:

İsmim; Mustafa Baş. Muğla Milas Şenköy'deyim. Köyümüz Bafa gölü manzaralı zeytincilikle uğraşan bir köy. 70 dönümde 1300 zeytin ağacımız var. Ben zeytin işini babamdan devraldım, daha iyi yapmak için araştırmaya başladım.

Tagem Ziraat ürünleri ile tanıştıktan sonra şu uygulamaları yaptım.

Labimethyl: Ağaç gövdelerine sürdüm. Budama yaptığım yerlere sürdüm. Kabuklardaki mantarı yok ettim.

Labicuper: Yapraktan uyguladım. %100 mantari sorunlara karşı başarılı oldum. Labicuaje: Çiçeklenme öncesi attım. Süper çiçek artışı yaşadım. Gözle görülür bu farkı sebzelerde örneğin domateste müthiş derecede çiçek artışı ve sorunsuz meyve tutumu ile gözlemledim. Biber ve fasulyede de aynı sonuçları elde ettim.

Sugar K: Mükemmel bir potasyum, yapraklarda bile gözle görülür br yeşerme, zeytinde 10 kat kalite artışı, mükemmel renk irilik tat ve zeytin yağlarında düşük asit olarak etki yaptı. Meyve tutumunda ve kalitesinde büyük artık oldu. Sebzelerimde de kullanıyorum.

Tüm ürünler sayesinde bahçemde bu yıla kadar yaptığı yağın 2000 kg fazlasını yaptı. Ayrıca 10 ton tane olarak sattım. Taneler çok iriydi daha da satardım ancak zeytindeki fiyatlar düşük gittiği için gerisini yağ olarak değerlendirdim. Komşu bahçelerin çok üzerinde verim elde ettim.

Bütün köy buna şahit. Ürünümün kalitesi ile de Milas Tarım fuarında zeytinyağı kalite yarışmasında 1.oldum. Tagem Ziraat'e çok teşekkür ediyorum. Biz zeytinciyiz ve ölene kadar da zeytinci olacağım.

Tagem Ziraat Ürünleri Gübre San. ve Tic. A.Ş. (http://www.tagemziraat.com.tr/tagembasari.html)

pria
04-06-2012, 22:59
Labicuper ve Sugar K' yı deneyebilirim bu yıl..
İlginç..

Tariuq
04-09-2012, 12:22
Merhaba,
Bu sene ilk Ürünlerini veren zeytin fidanlarımda oluşan meyvelerin durumu eklediğim resimlerdeki gibi oldu..Buruşuk ve yumuşak..Sebebi nedir, nasıl tedavi ederim..Ayrıca gövdedeki bu yumruların sebebi nedir? Normalmi yoksa ur mu?.Teşekkürler.

smnunal
04-09-2012, 12:47
Merhaba,
Bu sene ilk Ürünlerini veren zeytin fidanlarımda oluşan meyvelerin durumu eklediğim resimlerdeki gibi oldu..Buruşuk ve yumuşak..Sebebi nedir, nasıl tedavi ederim..Ayrıca gövdedeki bu yumruların sebebi nedir? Normalmi yoksa ur mu?.Teşekkürler.


Sayın Tariuq,

Meyvelerin buruşuk ve yumuşak olması yeterli su bulamamasından kaynaklıdır yeterli sulama veya yağış alması durumunda meyveleriniz enkısa sürede dolgun ve sert hale gelecektir. Gövdedeki yumrularda bitkinin normal gelişme sürecinde ek besin depoları ve ağaçta yumrulardan yukarıda meydana gelecek herhangi bir hasarda tekrar göz uyanması için yedek organlarıdır. Yalnız ağaçlarınzda zamanında mücadele etmediğiniz için sürgün uçlarını haşerelere yedirmişsiniz buda ağaçlarınızın büyümesinin yavaşlaması demektir.

Muğladan selamlarımla.

Tariuq
04-09-2012, 13:40
Sayın Tariuq,

Meyvelerin buruşuk ve yumuşak olması yeterli su bulamamasından kaynaklıdır yeterli sulama veya yağış alması durumunda meyveleriniz enkısa sürede dolgun ve sert hale gelecektir. Gövdedeki yumrularda bitkinin normal gelişme sürecinde ek besin depoları ve ağaçta yumrulardan yukarıda meydana gelecek herhangi bir hasarda tekrar göz uyanması için yedek organlarıdır. Yalnız ağaçlarınzda zamanında mücadele etmediğiniz için sürgün uçlarını haşerelere yedirmişsiniz buda ağaçlarınızın büyümesinin yavaşlaması demektir.

Muğladan selamlarımla.

İlginize çok teşekkürler,
Diğer meyve ağaçlarımla aynı zaman da ve aynı miktarda su veriyordum..Zeytinime daha fazla su vereceğim o zaman, yağmuru beklersem Antalyada yazık ederim..Zamanında mücadele derken, şimdi olmazmı o mücadele ya da önümüzdeki zaman için ne yapabilirim..İlaç ya da gübre takviyesimi lazım..Adı nedir ilacın?.Şimdiden çok teşekkürler..

smnunal
04-09-2012, 14:12
İlginize çok teşekkürler,
Diğer meyve ağaçlarımla aynı zaman da ve aynı miktarda su veriyordum..Zeytinime daha fazla su vereceğim o zaman, yağmuru beklersem Antalyada yazık ederim..Zamanında mücadele derken, şimdi olmazmı o mücadele ya da önümüzdeki zaman için ne yapabilirim..İlaç ya da gübre takviyesimi lazım..Adı nedir ilacın?.Şimdiden çok teşekkürler..


Sayın Tariuq,

Bölgeniz çok sıcak olduğu için zeytine verdiğiniz su yetersiz gelmiş olabilir su imkanınız varsa verdiğiniz su miktarını artırınız birde akşam üzeri veya gece sulayınız. Zeytinlerde mücadele için bulunduğunuz yerdeki tarım teşkilatına veya ziraat mühendislerine danışmanız yerinde olacaktır buradan isim vermek doğru olacağı kanatiinde değilim. Ağaçlarınızdan sabah erken saatlerde alacağınız dal ucu sürgün numunesi ile gitmeniz doğru teşhis için yardımcı olacaktır.

Size kolaylıklar diliyorum.

Tariuq
04-09-2012, 14:38
sayın tariuq,

bölgeniz çok sıcak olduğu için zeytine verdiğiniz su yetersiz gelmiş olabilir su imkanınız varsa verdiğiniz su miktarını artırınız birde akşam üzeri veya gece sulayınız. Zeytinlerde mücadele için bulunduğunuz yerdeki tarım teşkilatına veya ziraat mühendislerine danışmanız yerinde olacaktır buradan isim vermek doğru olacağı kanatiinde değilim. Ağaçlarınızdan sabah erken saatlerde alacağınız dal ucu sürgün numunesi ile gitmeniz doğru teşhis için yardımcı olacaktır.

Size kolaylıklar diliyorum.

ilginize çok teşekkürler,
saygılar..

peach
16-10-2012, 13:21
Okul bahçemde 2 tip zeytin ağacım var. birinci tip yukarıya doğru uzama eğiliminde tek gövdeden taçlanmaya meyilli. 2. tip ağaç kök seviyesinin hemen üzerinden bol sürgün veren 3 ya da dört tanesi gelişip taç yapan bir tür ki bu tür yukarıdaki ağaca benziyor toprak seviyesinde yumru oluşturmaya meyilli.. bunlardan hangisi trilye, hangisi ayvalık....

İNTEPE
29-10-2012, 01:26
Merhaba,zeytine sevdalıyım ve o bir o kadar da acemiyim
zeytin fidanlarımda yaprak zararı var ve ne olduğunu bilmediğim tırtıl (resmi aşağıda) ve güve ( siyah renkte )ve bol miktarda uğur böceği(sanırım onlar
için bol yiyecek var) gözlemledim. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için ama kesinlikle zehir olmayan ne gibi yollar izleyebilirim. delfin wg mi kullanmalıyım? veya ne zaman ve nasıl kullanmalıyım kaolın ile karıştırıp baharı mı beklemeliyim? Ayrıca dört fidanda dalkanseri var bu fidanlar için ne uygulamam gerek veya ne zaman uygulamalıyım.
Fidanlar dikileli bir yıl oldu dikimde fidan çukurlarında agrohum+simderma+yanmış keçigübresi ve can suyunda ema kullanmıştım
Zeytinliğin üst kısmında taban suyu biraz yüksekti orada drenej kanalı açtırdım fakat boru döşeyip kapattırmadım ,yağış sonrası kontrol ettiğimde bahçede taban suyu görülmedi ,acaba dal kanseri oluşmasında taban suyu sebep olmuşolabirmi? :confused:
Düşünce ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız memnun olurum
341875

341876

341877

341878

MeyveliTepe
29-10-2012, 08:31
Tırtıl için Delfin kullanabilirsiniz fakat resimlerden görebildiğim kadarıyla geç kalmışsınız, yapacağını yapıp fidanlardaki yeni sürgünleri tahrip etmiş. Genç fidanlarda tırtıla karşı uygulamayı Hazirandan itibaren 8-10 gün ara ile yapmak lazım. Fidanı baştan aşağı yıkamak yerine sürgünlere hafif bir uygulama yeterli olur. Bu tırtılın kontrolsüz kalması fidanlara sene kaybettirir.

Uğur böcekleri yoğun ise dikkatli bakmak gerekir, muhtemelen daha küçük başka bir şey var.

Dal kanseri fazla bulaşık değil ise işaretleyip seneye yaz ortasını bekleyin ve o dalları derin budama ile çıkartın. Riskli bir durum varsa havanın kuru olduğu zamanı kollayıp şimdi de çıkartabilirsiniz, yalnız kesik yerleri dezenfekte edip aşı macunu ile kapatmalısınız. Taban suyu yüksekliği başka bir çok hastalık için de uygun ortam hazırlar.

İNTEPE
29-10-2012, 09:58
sayın meyvelitepe, cevabınız için teşekkür ederim.
Ağustos ayı içinde bahçede iki yeşil tırtıl görmüştüm, bir iki fidanın yapraklarında ufak bır zarar vardı ama bu denli bir zarara ulaşacağını düşünmemiştim.Bahçeyle ilgilenen arkadaşların ne kadar ilgilendiği bahçenin halini görünce çok daha net anlamış oldum.
Fidanlara kış hazırlığı için em5 ve em fpe spreyliyorum(10 gün ara ile 3 uygulama) ,bunun haricinde agrohum+emA 'yı taç izdüşümüne verdim. fidan tırtılı ile mucadele için hazıran ayına kadar yapmam gereken bir şey varmıdır?
ayrıca fıdanlarda tırtıl zararı beklemiyordum benim için sürpriz oldu(koruduğum için değil ,pembe düşlerde olduğumdan)sizce hazırlıklı olmak için ve önceden tedbirini almak açısından başka ne gibi sürprizlere nasıl tedbir almalıyım.
ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Baharda kullanmaya başlarım düşüncesiyle kaolin kili ,emA,agrohum hazırlığı yaptım ve drenaj sorununu da bahara kadar çözmüş olurum düşüncesindeyim.Dilerim ki keyifi bir bahçeye sahip olabilirim.

Halil Önen
29-10-2012, 10:28
...
Fidanlara kış hazırlığı için em5 ve em fpe spreyliyorum(10 gün ara ile 3 uygulama) ,bunun haricinde agrohum+emA 'yı taç izdüşümüne verdim. fidan tırtılı ile mucadele için hazıran ayına kadar yapmam gereken bir şey varmıdır?
ayrıca fıdanlarda tırtıl zararı beklemiyordum benim için sürpriz ...
Baharda kullanmaya başlarım düşüncesiyle kaolin kili ,emA,agrohum hazırlığı yaptım...

Dilerim ki keyifi bir bahçeye sahip olabilirim.

Em5 ve EM fpe fidan tırtılını önlemiyor...

Delfin kullanmalısınız Sn. Meyvelitepe'nin dediği gibi...

Zeytin uc zararlısı Delfin'e karşı bağışıklık geliştirebilir, bu konuda şüpheler var;
gülleci bulamacı (http://www.agaclar.net/forum/757277-post71.htm) kullanmalısınız.

buna kaolin de karıştırabilirseniz daha iyi olur...

Dal kanseri olan dalları temizlemek ve gülleci bulamacı ile kaplama yapmak gerekiyor...

Eğer dal kanseri devam ediyorsa mutlaka bordo bulamacı kullanmak gerekir %3 gibi, yoksa önüne geçemezsiniz...

Gülleci bulamacı, kaolin ve delfin ve sulama suyuna ema kullanarak keyifli bahçeniz olabilir...;)

Kolay gelsin...

İNTEPE
29-10-2012, 12:54
gülleci bulamacı,delfin ve kaolini bir arada karıştırıp kullanmanın bir sakıncası olabilirmi?

İlk uygulamayı ne zaman yapmam uygundur?(bu aylarda yapmanın bir faydası olur mu?)

Sizce hazırlıklı olmak için ve önceden tedbir almak açısından neler yapmamı önerirsiniz.

teşekkürler.

Halil Önen
29-10-2012, 14:04
gülleci bulamacı,delfin ve kaolini bir arada karıştırıp kullanmanın bir sakıncası olabilirmi?

İlk uygulamayı ne zaman yapmam uygundur?(bu aylarda yapmanın bir faydası olur mu?)

Sizce hazırlıklı olmak için ve önceden tedbir almak açısından neler yapmamı önerirsiniz.

teşekkürler.

Gülleci bulamacı ile kaolin ya da kaolin ile delfini beraber kullanmak daha iyi...

Ben üçünü kullandım faydasını gördüm ama diğer kullanımlarda faydalı...

Uc zararlısı için delfii ya da delfin kaolin karışımını Mayıs sonu Haziran başı gibi 10_15 gün ara ile 3 defa kullanmakta fayda var...

Zeytinler bu aylarda sadece zeytin sineği için ilaç atılabilir, başka bir şeye gerek yok...

İlaçları en iyi kullanma zamanı hastalık belirtileri orata cıkmaya başladığında kullanmak gerekir...

Bana sorarsanız gülleciyi daha hastalık gelmeden çok önce kullanıp kaplama yapıyorum. Böylece bir çok hastalığın önüne geçmiş oluyorum...

Sadece zamana ihtiyaç var, oldukça ucuza geliyor...:)

Eser İlhan
02-11-2012, 14:31
Bu yıl zeytinim güzelliği ve verimiyle beni çok mutlu etti. Ben de bakımını iyi yaparak ona teşekkür etmek istiyorum ;) Bu bağlamda ilk bordo bulamacını uygulamak için mevsim uygun mudur? Marmara bölgesi için ilk ilaçlama ekim diye biliyorum. Ekim oldukça sıcak geçtiği için biraz daha ileri alınabilir diye düşündüm. Şu sıralar, yağmursuz bir günde ilaçlamayı düşünüyorum. Ustalar, ne dersiniz ?? ;)

Halil Önen
02-11-2012, 14:47
Bu yıl zeytinim güzelliği ve verimiyle beni çok mutlu etti. Ben de bakımını iyi yaparak ona teşekkür etmek istiyorum ;) Bu bağlamda ilk bordo bulamacını uygulamak için mevsim uygun mudur? Marmara bölgesi için ilk ilaçlama ekim diye biliyorum. Ekim oldukça sıcak geçtiği için biraz daha ileri alınabilir diye düşündüm. Şu sıralar, yağmursuz bir günde ilaçlamayı düşünüyorum. Ustalar, ne dersiniz ?? ;)

Genelde zeytin toplanırken budaması da yapılır. Bu bir gelenek. Kuru dallar, erişilemeyen dallar, ağırlığı taşımakta zorlanan dallar, hastalıklı dallar bu sırada çıkarılır...

Hasattan bir iki gün sonra _eğer dal kanseri varsa_ 3% lük bordo bulamacı atılır; yoğunsa iki defa daha tekrarlanır...

Hastalık yok ise zarar görmüş yerleri düşünülerek gülleci bulamacı atıyorum. Kış uygulaması bu kadar...

Eser İlhan
02-11-2012, 15:20
Genelde zeytin toplanırken budaması da yapılır. Bu bir gelenek. Kuru dallar, erişilemeyen dallar, ağırlığı taşımakta zorlanan dallar, hastalıklı dallar bu sırada çıkarılır...

Hasattan bir iki gün sonra _eğer dal kanseri varsa_ 3% lük bordo bulamacı atılır; yoğunsa iki defa daha tekrarlanır...

Hastalık yok ise zarar görmüş yerleri düşünülerek gülleci bulamacı atıyorum. Kış uygulaması bu kadar...

Söylediğiniz gibi, zeytinleri topladıktan sonra hafif bir budama yaptım. Ağacım sağlıklı. Dal kanseri yok..
Gülleci bulamacını ev bahçesinde hazırlamak zor diye düşünüyorum. Yerine bordo bulamacını tercih ediyorum.Sizn anlattıklarınıza göre ilaçlamayı daha erken yapmalıydım. Ne yapayım, bu sene de böyle olsun ;) Geçen sene halkalı leke çok olmuştu. Bordo bulamacı kullandım birkez, bu yıl hastalıklı yaprak çok az oldu.
Ben yine de %1-2 gibi bir bordo bulamacı atayım derim. Bir de nisanda çiçekten önce, değil mi?
Labicuper'e ne dersiniz?

Halil Önen
02-11-2012, 15:49
Söylediğiniz gibi, zeytinleri topladıktan sonra hafif bir budama yaptım. Ağacım sağlıklı. Dal kanseri yok..
Gülleci bulamacını ev bahçesinde hazırlamak zor diye düşünüyorum. Yerine bordo bulamacını tercih ediyorum.Sizn anlattıklarınıza göre ilaçlamayı daha erken yapmalıydım. Ne yapayım, bu sene de böyle olsun ;) Geçen sene halkalı leke çok olmuştu. Bordo bulamacı kullandım birkez, bu yıl hastalıklı yaprak çok az oldu.
Ben yine de %1-2 gibi bir bordo bulamacı atayım derim. Bir de nisanda çiçekten önce, değil mi?
Labicuper'e ne dersiniz?

Dal kanseri yoksa %1-2 lik bordo bulamacı atılabilir. Çiçekten önde de atılırsa iyi olur...

Labicuper _sismik bakır olmasına rağmen_ pek etkili değil, eğer dal kanseri varsa...

Ama koruma amaçlı yılda üç defa atılmalı, eğer dal kanseri yoksa...

tiryaki
27-03-2013, 10:10
Selamlar,
Çok net olmasa da ekteki resimden bir miktar görülebiliyor, bahçemizdeki tek zeytin ağaçında bir sürü hastalık var. Dallarının birleşim yerlerinde yumrular oluşuyor, zeytinlerin tanelerinde benekler. Yeni filizlerini de birşeyler yiyor.

Sert budama yapıp gövdeyi bırakın diyen oldu ama 2-3 sene onun gölgesinden mahrum kalmak istemiyoruz.

Şimdiden teşekkürler

mertaslan1
28-03-2013, 16:36
güzel bilgiler teşekkür ederim.

ÜRETİCİ09
01-04-2013, 20:49
gülleci bulamacı ile genel bakımını yapmış olurmuyuz

Melih Bakırlıoğlu
02-04-2013, 08:42
Sayın tiryaki, zeytininizin yaprağındki oluşumu sağlayan arkadaş zeytin güvesinin yaprak nesli gibi gözüküyor. Araştırırsanız sert budamaya ihtiyaç olmadığını göreceksiniz.

Melih Bakırlıoğlu
02-04-2013, 08:52
Yumrularda tahmin ediyorum ki dal kanseri. Bu dalları Temmuz sonu gibi budayarak yakmak, kesilen yerleri de aşı macunu ile kapamak su kaybını engelliyecektir.
Benek işinide, zeytin sineği yapar.

iskorpit
17-04-2013, 23:10
merhabalar balkonumuzda zeytin yetiştirmeye açlışıyoruz balkonumuz gün boyu havalanıyor ve sürekli aydınlık ve güneş alıyor sizlerden bi konuda yardım bekliyorum 8. 9 ay önce Bodur ARBEQUINA Zeytin Fidanı aldık hemen saksıya diktik gelişim gayet iyidi yeni yapraklar çıktı ancak haftasonu itibari ile yapraklarda bükülmeler bazı yaprakların yarısının koptugunu bazı yaprakların ise kıvrıldıgını gördüm yeni cıkan yapraklarda eski yapraklardan daha geniş geldi gözüme bu kıvrılmalar engelemek için bükülmeleri engelemek için ne yapmalıyım bazı kişiler bor eksikliği bazı kişilerde yaprak bükülme hastalığına yaklanmış gibi sözler söylediler bense sadece yapı marklerınden satılan katı gübreden baska ek bi sey vermedim resimleride ekliyorum yardım etmenizi ve nasıl mücadele etmeyi bilmiyorum yardımlarınızı bekliyor yardım eden arkadaslarada şimdiden teşekkür ederim saygılar

Melih Bakırlıoğlu
18-04-2013, 08:37
Bidiğim kadarı ile virüs hastalığı oluşmuş. Bilinen bir ilacı yok, bizler borax ve kırmızı örüümcek ilacı kullanıyoruz. Çiçeklenme öncesi ve tohur tutup saçma tanesi büyüklüğüne gelince atıyoruz.
Yaprakların büyük, geniş olmasının bir mahsuru yok. Görebildiğim kadarı ile yeni sürgünler veriyor, ağacınız büyüyüp serpilmeye başlamış. :)

iskorpit
18-04-2013, 09:26
Bidiğim kadarı ile virüs hastalığı oluşmuş. Bilinen bir ilacı yok, bizler borax ve kırmızı örüümcek ilacı kullanıyoruz. Çiçeklenme öncesi ve tohur tutup saçma tanesi büyüklüğüne gelince atıyoruz.
Yaprakların büyük, geniş olmasının bir mahsuru yok. Görebildiğim kadarı ile yeni sürgünler veriyor, ağacınız büyüyüp serpilmeye başlamış. :)


ilginize ve zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

MeyveliTepe
18-04-2013, 09:53
merhabalar balkonumuzda zeytin yetiştirmeye açlışıyoruz balkonumuz gün boyu havalanıyor ve sürekli aydınlık ve güneş alıyor sizlerden bi konuda yardım bekliyorum 8. 9 ay önce Bodur ARBEQUINA Zeytin Fidanı aldık hemen saksıya diktik gelişim gayet iyidi yeni yapraklar çıktı ancak haftasonu itibari ile yapraklarda bükülmeler bazı yaprakların yarısının koptugunu bazı yaprakların ise kıvrıldıgını gördüm yeni cıkan yapraklarda eski yapraklardan daha geniş geldi gözüme bu kıvrılmalar engelemek için bükülmeleri engelemek için ne yapmalıyım bazı kişiler bor eksikliği bazı kişilerde yaprak bükülme hastalığına yaklanmış gibi sözler söylediler bense sadece yapı marklerınden satılan katı gübreden baska ek bi sey vermedim resimleride ekliyorum yardım etmenizi ve nasıl mücadele etmeyi bilmiyorum yardımlarınızı bekliyor yardım eden arkadaslarada şimdiden teşekkür ederim saygılar

Resimlerden gördüğüm kadarı ile bir besin ya da mineral eksikliği değil (fazlası olabilir mi, çıkaramadım). Ben karşılaşmadım ama Melih bey bu konularda tecrübelidir, şayet bir virüs ise çaresi yoktur.

Resimlerde bazı yaprakların üzerinde minik partiküller varmış gibi geldi. Yaprakların ön ve arkasını iyice inceleyebilir misiniz? Minik, bazen gözle zor görünen canlılar olabilir mi?

iskorpit
18-04-2013, 10:10
Resimlerden gördüğüm kadarı ile bir besin ya da mineral eksikliği değil (fazlası olabilir mi, çıkaramadım). Ben karşılaşmadım ama Melih bey bu konularda tecrübelidir, şayet bir virüs ise çaresi yoktur.

Resimlerde bazı yaprakların üzerinde minik partiküller varmış gibi geldi. Yaprakların ön ve arkasını iyice inceleyebilir misiniz? Minik, bazen gözle zor görünen canlılar olabilir mi?

sitede başka sayfalarda karşılaşmıştım küçük canlılar hakkında yaprak altlarına gözle hata zoom bir lens bile fotograf çektim göremediğim bişey varmı diye ancak
gercekten göremedim **** gözden kaçırdım melih beyle görüşme yapmam lazım ozaman ilginize çok tesekkür ederim saygılar

nkutsay
20-05-2013, 20:34
Merhabalar,

2 ay once dıkılen zeytın ağacım :(

Anladığım kadarıyla pamuklu bıt. Elımdekı tek tarım ılacı neemazal. Uygulayayım mı?

Bazı yapraklar da fotograftakı gıbı sarı ve halkalı. Onun ıcın ne yapmalıyım?

Tesekkurler...

http://p1305.hizliresim.com/19/n/n90t6.jpg

MeyveliTepe
20-05-2013, 20:46
Önce basınçlı su püskürterek pamuksu yapıyı güzelce yıkayın. Peşinden neemazal uygulayabilirsiniz.

nkutsay
20-05-2013, 20:51
Tamam tesekkurler. Onu hemen yapacağım. Neemazalı haftaya tekrarlamam gerek sanırım.

Yapraktakı sararma onemlı mı? Oranı yüzde 5'ten az.

Melih Bakırlıoğlu
21-05-2013, 08:01
Yaprakların sarı ve halkalı olması, adı üzerinde ''halkalı leke'' hastalığıdır. ZİRAİ İLAÇÇILARDAN DÜŞÜK ORANLI BAKIR ALIN. MAHSULDEN SONRA VE ÇİÇEKLENMEDEN ÖNCE KULLANIN. EN KÜÇÜK ŞİŞE SİZE UZUN YILLAR YEETER.

Zafer İLKEN
07-06-2013, 10:55
Değerli arkadaşlar

Deliceye Çekişte aşılı olan 4 yaşındaki zeytin ağacım geçen sene açtığı bütün çiçekleri
hemen döktü, bu sene çok az açtı ve bir süre sonra hepsini döktü. Özellikle üst yapraklarında (ön ve arka yüzeylerinde)
siyah-gri küçük noktalar var, ancak bu noktalar öylece duruyor, büyümüyor, sararmıyor ve yaprağı dökmüyor. İnternet incelememde, belirtilen hastalıklarla birebir örtüşen bir sonuç bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum

Zafer İLKEN

yasarugur
17-06-2013, 14:06
Merhaba arkadaşlar,bu hafta zeytin bahçeme gittiğimde bazı ağaçlarda limon sarısı gibi yapraklar gördüm, kaygılandım size bir sorayım dedim,nedir bu,bir tür hastalık mı yoksa atılan zirai ilacın doz yüksekliğinden oluşan bir yanıklık mı,bilen bir arkadaşın cevaplamasını rica ediyorum,saygılarımla

syıldıran
17-06-2013, 15:28
Merhaba arkadaşlar,bu hafta zeytin bahçeme gittiğimde bazı ağaçlarda limon sarısı gibi yapraklar gördüm, kaygılandım size bir sorayım dedim,nedir bu,bir tür hastalık mı yoksa atılan zirai ilacın doz yüksekliğinden oluşan bir yanıklık mı,bilen bir arkadaşın cevaplamasını rica ediyorum,saygılarımla

Sn. yasarugur ,
Zeytin ağaçları bazı dönemlerde yaşlı yaprakları dökerler , ömrünü tamamlamış yaprak yavaşça sararır ve sonra dökülür , merak etmeyin ardından sağlıklı ve yeni yapraklar çıkar , merak etmeyin endişe edilecek bir şey yok . Selamlar . .

yasarugur
17-06-2013, 16:10
Teşekkür ederim syıldıran, sağolun...

Muallim
09-07-2013, 05:07
Yöremizde her geçen yıl daha da yaygınlaşan zeytinde kurma hastalığının başlangıcı

424551

İlerlemiş hali.Bu hastalığı önlemek için ne yapılabilir?

424552

Melih Bakırlıoğlu
09-07-2013, 09:56
Vertisilyumun bugün için bir ilacı yok. Mümkün olduğu kadar toprağı az işlemek, kuruyan dalları bekletmeden kesip hemen yakmak.
Bazı arkadaşlar solarizasyon ile ağacı kurtardıklarını söylüyor.

Bence ağacı kesip, kökünü çıkarıp olduğu yerde yakıp, 2-3 sene beklemek.

redbullah
30-08-2013, 02:37
Bahçemdeki zeytin ağacında iki,üç senedir normal zeytinlerin yanısıra sanki sultaniye üzümü gibi bezelye büyüklüğünde,salkım şeklinde zeytinler olmaktadır.Bu bir hastalıkmı,ya da başka birşeymi,bilgisi olan aydınlatırsa memnun olurum.

437041

437040

pria
28-09-2013, 10:20
Şarköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden yapılan açıklamada ilçemizde zeytin sineği mücadelesinin devam ettiği bildirildi.



Şarköy ( Tekirdağ) Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün konuyla ilgili açıklaması şöyle:



“İlçemiz sınırları içerisinde bulunan zeytin üretim alanlarında Zeytin Sineği takibi ve kontrolü uzun yıllardır Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.



2013 yılı Zeytin Sineği takibi ve kontrolüne İlçemiz Merkez, İğdebağları ve Eriklice Köyleri ile Mürefte ve Hoşköy Beldelerinde bulunan Tahmin ve Erken Uyarı istasyon bahçelerine besi ve feromonlu sarı yapışkan tuzakların 2 Temmuz tarihinde asılması ile başlanmıştır. Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki defa yapılan tuzak ve bahçe kontrolleri sonucunda zararlı yoğunluğunun arttığı ve sofralık çeşitlerde ekonomik zarar eşiğinin % 1’e ulaştığı (1.000 meyveden 10 tanesinde vuruk tespit edildiği) 18 Temmuz, 6 Ağustos, 23 Ağustos ve 12 Eylül tarihlerinde olmak üzere toplam 4 defa erken uyarı ilaçlama ilanı verilmiştir. İlanlar Şarköy, Mürefte ve Hoşköy Belediye hoparlörlerinden anons edilerek ve üreticilerimizin telefonlarına SMS gönderilerek yapılmış ve üreticilerimiz zeytinliklerini zamanında ilaçlamaları konusunda uyarılmıştır. Yapılan Erken Uyarı İlaçlama ilanları önceki yıllarda olduğu gibi doğru zamanda ve teknik talimata uygun olarak gerçekleştirilmiştir.



İlçemizde ve zeytin yetiştiriciliği yapılan illerden Bursa, Balıkesir ve İzmir İlleri başta olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde bu yıl Zeytin sineği popülasyon yoğunluğunun yaşandığı ve zararlının bu yıl epidemi yaptığı tespit edilmiştir. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Müdürlüğümüz arasında yapılan bilgi alışverişi neticesinde Zeytin Sineği Zararlısının Ülkemiz genelinde Zeytin üretimi yapılan bölgelerde Yüksek oranda epidemi gerçekleştirdiği bilgisi alınmıştır. Epideminin (Yüksek zararlı populasyonu) sebebi olarak 2012-2013 kış döneminin ılık seyretmesi ve dolayısıyla Zeytin Sineği Zararlısının (pupa döneminde) kış soğuklarından etkilenmemesi neticesinde 2013 yılı Zeytin üretim sezonunda Yüksek Ergin popülasyonun oluşması gösterilmektedir. Önceki yıllarda besi ve feromonlu sarı yapışkan tuzaklarda yapılan her bir sayımda 20-50 Adet olan zeytin sineği sayısı bu yıl 10 kat artarak 200 -1000 arasında gerçekleşmektedir. Epidemi yıllarında mücadele yapılmaması veya yanlış mücadele yapılması halinde zarar oranının %70-80 lere ulaşacağı teknik olarak bilinmektedir.



Zararlının yılda 4-5 döl vermesi ve her dölünde bir dişi sineğin 200-250 yumurta bırakması nedeniyle İlçemizdeki zeytinliklerde farklı yoğunluklarda zarar meydana gelmiştir. İlçemizdeki Zeytin üretim alanlarında yapılan gözlemler neticesinde Zeytin Sineği Zararlısının meydana getirdiği vuruk zararı % 5-30 arası değişim göstermektedir.


Ayrıca ilaçlama uyarısı yapılan dönemlerde tüm zeytinliklerin istisnasız olarak mutlaka toplu bir şekilde ilaçlanması zeytin sineği zararlısını baskı altına alacak ve mücadelede başarı oranını artıracaktır.



Unutulmamalıdır ki, Zeytin Sineği mücadelesinde doğru ilacın, doğru dozda, doğru zamanda, doğru şekilde uygulanması ile başarıya ulaşılabilir.

ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR!.. | Şarköy Gazetesi (http://www.sarkoygazetesi.com/zeytin-sinegi-mucadelesi-devam-ediyor.html)

M.Fıstık
01-10-2013, 13:39
Bu yıl Şarköy tarafında zeytinler ne durumda acaba bilgisi olan var mı? Ülke genelinde bu yıl zeytin verimleri düşük gözlemlerime göre...

syıldıran
01-10-2013, 19:24
Sn. M. Fıstık ,
Bildiğim kadarıyla , bizim ege bölgesinde genelde çok az , çiçeklenme zamanları farklı olduğu için bazı çeşitler de bir de olduğu arazinin yapısına da bağlı olarak bazı zeytinliklerde var . Ama genelde baya bir eksik. Selamlar . .

syıldıran
01-10-2013, 19:37
Arkadaşlar ,
Verticilium hastalığından kuruduğu için 2 - 3 yıl önce kepçeyle kazdırdığım zeytin ağaçlarının yerleri boş . O noktalara yeniden fidan dikmek istiyorum ama öncelikle o noktalarda topraktaki hastalığı nasıl yok edebilirim . Topraktaki Verticilium hastalığını nasıl tamamen yok edebileceğim konusunda bir müddettir araştırıyorum ama net bir bilgiye ulaşabilmiş değilim. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var. İlgilenecek olan arkadaşlara teşekkürlerimi arz ederim. Saygı ve selamlarımla . .

çukurovalı_01
12-10-2013, 21:03
Yöremizde her geçen yıl daha da yaygınlaşan zeytinde kurma hastalığının başlangıcı

424551

İlerlemiş hali.Bu hastalığı önlemek için ne yapılabilir?

424552

Selam arkadaşlar bende dal kanseri hastalığını araştırırken tesadüfen bu siteyi buldum ve sizlerle bilgi alışverişi yapabilmek için üye oldum.

Aynı sorun mağlesef benim bahçemdede var. En azından sağlıklı ağaçları nasıl korumak gerekir.

pria
23-11-2013, 17:45
10 yıldan beri Bilecik/Osmaneli ilçesinin DÜZMEŞE köyünden gelip, PENDİK pazarında her cumartesi tezgah açan ve sebze, meyve, zeytin satan 4 köylü tanıyorum..
Genelde tercih sebebimdir bu köylüler..fiyat ve kalite yönünden..

Düzmeşe, Osmaneli - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCzme%C5%9Fe,_Osmaneli)

Bu yıl benim zeytinlerde yok yılı olduğu için, yağlı sele zeytinimi aldım onlardan..kilosu 2.5 lira..fazla iri zeytini sevmeyiz, bu yüzden onların 2 numara zeytine yakın zeytinlerini tercih ediyorum..kıraç yerleredeymiş zeytinlileri ve sulama falan yapmıyorlarmış..

Bir tercih nedenim de şu:
Zeytin satın aldığım köylüyle hep sohbet ederim..bu hafta yine anlattık..

''ben hiç ilaç atmam zeytin sineği için falan'' dedi..
''peki, nasıl böyle güzel, temiz zeytin alabiliyorsun ?'' dediğimde, ''ben senede 3 defa bordo bulamacı atarım..Birinciyi şimdi zeytinlerin toplaması bittikten sonra..ikincisini mercimek gibi taneler olduğunda, üçüncüsünü de hasat öncesi ağustos sonlarında atarım..bir ton suya 25 kilo koyar, tüm taneleri bordoyla kaplatırım..sinek minek olmaz bende..bu yıl benim komşulardan bazıları diğer kimyasal ilaçlardan attılar ama zeytinleri sinekten kurtaramadılar'' dedi..

Ciddi ciddi inanıp düşünmeğe başladım bu söylediklerini..
Bordo bulamacı aynen kaolin gibi zeytinleri kapladığı için sineklerin konaklamasını önlüyor olabilir diye düşünebilir miyiz?

ayhan09
21-02-2014, 13:17
Sayın Arkadaşım, bahsettiğin belirtilerin sebebi topraktaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor. Benimle irtibata geçerseniz size ihtiyacınız kadar bor temin edebilirim. Saygılarımla. 0232 4213797

ayhan09
03-03-2014, 11:29
Delfin wg kullanmalısınız.

Bu zararlı yılda 4_5 defa ortaya çıkabiliyor. Zarar başladığında kullanmak gerekiyor.

Bu sebeden dolayı fidanların sürgün gelişimi yavaşlar, durur ama fidanın kurumaması gerekli.

Zeytin yapraklarının ucunda kloroz var. Bu besin eksikliği olabilir. Yaprak tahlili yaptırmalısınız.

Sayın üretici sorununuz toprağınızdaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor. Hangi tür ilaçlama yaparsanız yapın çözüm bulamazsınız. Tek çözüm mevsim olarak şimdi tam zamanı zetin ağacınıza ya Krs.Boraks Dekahidrat **** Etidot-67 atmanız gerekiyor. Bilgi için bir kamu kurumu olan Eti Maden İşletmeleri İzmir,Bandırma veya İstanbul Lojistik Müdürlüklerini arayın yardımcı olurlar.

ayhan09
04-03-2014, 09:38
Herkese merhabalar.. Yeni, acemi ve amatör meyve yetiştiricisiyiz eşimle birlikte.. Bu siteden gerçekten çok şey öğreniyoruz. Herkese şimdiden çok teşekkürler..

Zeytin ağaçlarımızdan birinde, birkaç hafta önce bir daldaki yapraklar yavaş yavaş sararıp seyrelmeye başladı. O daldaki yapraklar tamamen döküldü ve kurudu. Eşim o dalı kesti. Fakat ağaçtaki hastalık diğer taraflara ilerlemeye başlamış. Ağacın gövdesinden kahverengimsi siyahımsı bir akıntı başladı. Nedir, nasıl çözülür bilemiyoruz.

İkincisi de bu kış ektiğim bergamot fidanı.. Capcanlı yaprakları ve ektikten hemen sonra açan ve meyveye döner gibi olan çiçekleriyle çok umutlanmıştım doğrusu. Ancak daha sonra yapraklar rengini kaybetmeye ve büzülmeye başladı.. Yeni çıkan filizler sağlıklı görünüyor ama ben biraz kaygılandım.

Zeytine bu bahar başında organik gübre verdik.. Bergamot ise keçi gübresi karışımlı toprağa ekildi ve çok düzenli olarak sulandı.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Toprağınızdaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor bilinçsiz ilaç ve gübre kullanmayınız zeytininize Etimaden İşletmelerinin ürettiği Etidot-67 atınız.

MeyveliTepe
04-03-2014, 10:36
Toprağınızdaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor bilinçsiz ilaç ve gübre kullanmayınız zeytininize Etimaden İşletmelerinin ürettiği Etidot-67 atınız.

Nereden ve nasıl anladınız?

Eser İlhan
04-03-2014, 18:33
..Ciddi ciddi inanıp düşünmeğe başladım bu söylediklerini..Bordo bulamacı aynen kaolin gibi zeytinleri kapladığı için sineklerin konaklamasını önlüyor olabilir diye düşünebilir miyiz?

Sayın pria, zeytin tanelerinin üzerini zehirli bir bakır bileşiği ile kaplamak bana hiç doğru gelmedi. Sonra o bakırın yiyeceğimiz zeytinden tamamen uzaklaştığından nasıl emin olacağız ???

ayhan09
03-04-2014, 11:49
tarımda bor kullanımı ile ilgili yazımı okuyunuz.

pria
17-05-2014, 18:27
Köydeydim 6 gündür..
Zeytinlerde çok bol çiçek var bu yıl..Son yağmurlar da neşelerini iyice arttırmış..

Fakat çiçekler gözlüğümle çok dikkatli ve uzun uzun incelediğimde güvenin çiçek dölü yayılacak gibiydi bu yüzden denizyosunu ile birlikte ilaladım..Ağaçları tam yıkadım denebilir..

Çiçekleri ertesi gün yine inceledim..Güveler ölmüştü..
Çok minik canlılar olduğu için zar zor bir tane bulup makro çekim yaptım..Toplu iğne başı kadar minicik yeşil renkli bir böcek bu..

Çiçeklerdeki zedelenmeden, renk değişikliğinden veya delikten içinde güve'nin olduğunu anlayabiliyor insan..
Benim çiçeklerde sanırım %2-3 gibi güve vardı şimdilik..

pria
21-07-2014, 12:47
Köye bu gidişimde ilk defa bir yöntem uyguladım..
İspanyol zeytincilerin uyguladığı pratik bir yöntem..
Tabi, deneme ve kontrol amaçlı bir uygulama oldu bu..
6 tane 1.5 litreli pet su şişesinin kapağının 6-7 santim altında yarım santimlik 5-6 delik açtım..

Şişelerin üçte ikisini su ile doldurdum..2 şişeye 30-40 gram kadar sadece DAP gübresi koydum..2 tanesine sadece sidik koydum 30 cc kadar..2 tanesine de hem sidik hem de DAP gübresi koydum..ve bu şişeleri zeytinlerin meyve yüklü güneydoğu taraflarına astım.

Köyde kaldığım 10 gün içinde gözlemlerim şunlar..
Sadece DAP olan şişelere sinekler pek rağbet etmiyor gibime gelidi..
Diğer şişelerde 2-3-4 adet ölmüş hem zeytin sineği, hem de karasinek ölüsü gördüm..

Bir dahaki gidişimde pekmezli şişeler de asacağım..

Anladım ki, fidanlığımda yoğun bir zeytin sineği varlığı yok gibi..

Melih Bakırlıoğlu
22-07-2014, 07:36
Sayın pria, delikleri sigara ile açabilirsiniz. Sinekler daha rahat girebilirler. :)

pria
22-07-2014, 09:14
Ben bu gidişimde işlerim çok olduğu için az zaman ayırdım bu konuya ve sadece deneme amaçlı olarak 6 adet pet şişe astım..
20 gün sonra duruma bir kez daha bakacağım..
Oldukça umut verici bir çözüm gibi bu..
İki fidandan birine asmak çok zor birşey değil..
Zaten fidanlıkta atmadığım şişe dolu..
Küçük aygaz da var orada..
Uygun bir demir parçasını ısıtıp delerim delikleri.

Pekmezli su ile de biraz daha ümitliyim.
Sidikli şişelere sinekler acaba rengi sarı olduğu için mi daha çok rağbet ediyorlar diye düşünüyorum.
Günde 3-4 litre su içiyorum..Sidik te bol :)

MeyveliTepe
22-07-2014, 10:19
Amonyak sebebiyle.

edremıtlı
26-07-2014, 16:41
Köye bu gidişimde ilk defa bir yöntem uyguladım..
İspanyol zeytincilerin uyguladığı pratik bir yöntem..
Tabi, deneme ve kontrol amaçlı bir uygulama oldu bu..
6 tane 1.5 litreli pet su şişesinin kapağının 6-7 santim altında yarım santimlik 5-6 delik açtım..

Şişelerin üçte ikisini su ile doldurdum..2 şişeye 30-40 gram kadar sadece DAP gübresi koydum..2 tanesine sadece sidik koydum 30 cc kadar..2 tanesine de hem sidik hem de DAP gübresi koydum..ve bu şişeleri zeytinlerin meyve yüklü güneydoğu taraflarına astım.

Köyde kaldığım 10 gün içinde gözlemlerim şunlar..
Sadece DAP olan şişelere sinekler pek rağbet etmiyor gibime gelidi..
Diğer şişelerde 2-3-4 adet ölmüş hem zeytin sineği, hem de karasinek ölüsü gördüm..

Bir dahaki gidişimde pekmezli şişeler de asacağım..

Anladım ki, fidanlığımda yoğun bir zeytin sineği varlığı yok gibi..
Geçen yıl ben bu zeytin sineği tuzaklarından çok uğraştım ama sonuç alamadım. piyasada kapar zeytin sineği tuzağı var sarı yapışkan altınada
cezbedici asıyorsunuz, o zaman sineğin zararlı boyutunu biliyorsunuz ve ilaçlama yapıyorsunuz.

pria
03-08-2014, 00:02
TAMAMEN DOĞAL VE ETKİLİ TUZAK YEMİ TARİFLERİ

Bilinen sinekler ve et sinekleri için cezbedici yem tarifi:
► Yarım litre su
► 20/30 gr çiğ balık artığı
(Balık kafası, iç organları vb)


Eşek arıları vb. (sarıca, sarı arı) için etkili tuzak yemi karışımı:
► 2 Su bardağı su
► Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
► 3 çorba kaşığı şeker.
Ya da;
► 2 Su bardağı bira
► 2 çorba kaşığı şeker


Meyve ve Zeytin sinekleri için etkili yem tarifi:
► 2 Su bardağı sıvı amonyak (Kokulu ya da kokusuz)
► 20/30 gr çiğ balık artığı
(Balık kafası, iç organları vb)


Güve, Elma kurdu, Kelebek ve diğer tüm pulkanatlılar için mucize yem karışımı:
(4,5 litrelik karışım için)
► 1 Litre şarap
► 7 Çorba kaşığı şeker
► 15 Adet karanfil
► Yarım kabuk tarçın
► 3 litre su
Bu karışımı 2 hafta beklettikten sonra etkili olacaktır


Sivrisinekler için tuzak hazırlama
► 2 su bardağı sıcak su
► 3 çorba kaşığı kahverengi (esmer) şeker (beyaz şeker etkili olmaz)
► 1 küçük paket ekmek mayası
(ilk olarak sıcak su ile şekeri karıştırın soğuduktan sonra mayayı ekleyin)
(karanlık yerde tuzaklamanın yapılması sivrisinekler için daha cezbedici olacaktır)

Şapka Tipi Uçan Haşere Tuzağı | Kadıoğlu Makina (http://kadmec.com/motorsuz-bahce-aletleri/tuzak-kapan-mucadele)

bademk
29-08-2014, 13:36
Bu gördüğünüz böcek kleoptera familyasından bir böcek. Uğur böceği şeklinde gözlemlenir erginleştikçe uzamaya başlar. Görüldüğü zaman ilaçlayın kesinlikle zararlı. Ağacın gelişimini uzatan bir zararlı. Muğlada 10 Mart -10 Nisan tarihlerinde rakım a göre bu aralıkta gözlemleniyor bildiğim kadarıyla. Bizde de her sene gelir.Bizde badem var, yeni filizler ve çiçek evrelerinde görünürler. Yeni filizleri yerler, biz çiçeğe zarar vermeden dönemini bildiğimizde ilaçlarız.
Nergiz Böceği Hava Sıcaklığı 11C , Toprak Sıcalıkğı 10,5C civarında gözlemlenir.
***

handancakan
29-01-2015, 09:19
Merhabalar;
Bir kac gundur zeytin agaclarimizda fotograflarda gordugunuz bocekleri goruyoruz. Dallar neredeyse bunlarla kapli. Genellikle ciceklerin uzerindeler. Zeytin zararlisi bir bocek mi emin olamadik.

75034
75035

Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.

Bu böceğin latince adımOmophlus lepturoides (nasreddini), kilis taraflarında da zeytinde görülen ve aynı çiçek zınnı (bakla zınnı) gibi zeytin ağacının çiçekleri ile beslenen bir zararlıdır. Çiğneyici ağız yapısına sahip. Evet bu zararlı ile ilaçlı mücadele yapılabilir fakat bu türlerle genelde kimyasal mücadeleler zor olmaktadır. Çiçek zınnı zararlısında kullanılan mavi su dolu kovalar bunlarda da işe yarar mı acaba. Bir de pasif olduğu zamanlarda ağaçları silkeleyerek dökülmelerini sağlamak. Acilen üzerinde araştırılması gereken yeni bir zararlı türü.

z.cenkkarakurt
13-02-2015, 17:30
Selamlar ,

İzmir Bergama bölgesinden 30 dönüm civarında arazi aldım. Zeytin yetiştirmek istiyorum. Ne tür fidan ekmeliyim ( bodur zeytin olur mu ? )

Melih Bakırlıoğlu
14-02-2015, 07:27
Çevrenizdeki zeytin yetiştiricileri ile konuşmanızı tavsiye ederim.

serkanhoca
14-02-2015, 20:21
Selamlar ,

İzmir Bergama bölgesinden 30 dönüm civarında arazi aldım. Zeytin yetiştirmek istiyorum. Ne tür fidan ekmeliyim ( bodur zeytin olur mu ? )

merhabalar,
benim de arazim var bergamada, yardımcı olmaya çalışabilirm.

mozkur
28-04-2015, 22:35
arkadaşlar
zeytinde halkalı leke hastalığında kükürt-kireç (lime&sulphur)gülleci bulamacı
kullanımı hakkında görüşlerinizi rica ediyorum.
kükürt kireç hem fungusid hemde akarlara etkili bu durumda hem funguslara(halkalı leke) hemde akarlara etkili (takoz mücadelesi için)
fikirleriniz ? önerileriniz ?
teşekkür ederim
metin özkur

onder1
30-04-2015, 17:39
teşekkürler

tuncert
04-05-2015, 23:01
Merhabalar,
Aklıma takılan soruyu sizlerede sormak istiyorum arkadaşlar.
Bazen kendimi çok kaptırdığımı düşünüyorum; gübresi, budaması, toprak işlemesi ve ilaçlaması vs. Bu hafta sokaklarda başı boş zeytin ağaçlarını gördüğümde hiç bir hastalığa ve kurumalara rastlamadım bilakis çiçek tutumundaki görüntüyü gördüğümde şaşkınlığım iyice artmış durumda. Cevap aramaya başladığımda ilk aklıma gelen ağaçlar ne kadar artarsa hastalığa davetiye çıkarıyor diye düşünüyorum. Sizlerin fikirlerinide almak isterim arkadaşlar.

Selamlar

Tuncer Taşkın

deliormanlı33
19-05-2015, 14:32
Merhaba.Geçen yaz bir zeytin fidanı aldım,geniş bir saksıya diktim.Geçen yıl 8-9 tane zeytin yaptı.Bu sene de mart ayında bolca çiçeklendi ama mayıs ayı oldu ve dün baktım ki bütün çiçekleri kurumuş.Bir tane bile meyveye dönüşen çiçek yok .Susuz bıraktığımı düşünmüyorum.Balkondaki yeri de geçen seneki yeri.Güney doğu yönünde ,sert rüzgar almaz ,sabahtan öğleye kadar güneş alan bir yer.Neden olmuş olabilir .

Zeytinadası
25-05-2015, 12:04
Merhaba;
5 yaşında yaklaşık 800 adet zeytin ağacımız var. Geçen gün pamuklubit ilaçlaması (poligor) yaparken genç sürgünlerde kurumalar olduğunu farkettik. Ağaçları 3 te 1 inde bir veya iki sürgün kuruyor. Üzerinde zeytiniyle kuruyan dallar dahi var. Verticillium solgunluğu ile filizkıran arasında bir hastalık ama ikisi de değil gibi. Kitaplarda veya forumlarda bir karşılığını bulamadım. Kuruyan sürgünleri diplerinden budadik. Detayli inceleyip açinca Çatlaklarda turuncu renk kurtçujlar bulduk. Sanirim karakoşnilin pupa aşamasi.Bu sene şubat ayında ağaçları güzelce budattırdık ve ardından da 5 er kg tavuk gübresi ve 2 şer kg süper 15-15 attık. Budama artıklarının bir kısmı bahçenin içinde kaldı. Acaba onların üzerinde üreyen bir bakteri cinsi olabilir mi? Kuruyan dalların hepsini toplayıp yakmak yeterli midir yoksa bir kimyasal kullanalım mı?
Teşekkürler

Melih Bakırlıoğlu
26-05-2015, 14:28
Budadığınız dalları yakmak en uygunudur. Kuruyan dalları da hemen çıkarın ve yakın. hastalıklı ağaçlarda da bir iki resim koyar iseniz diğer arkadaşlar da bir fikir yürütebilirler.

pria
26-05-2015, 17:06
Ben de bu yıl oldukça sert bir budama yaptım ve yanımdaki komşuma soba tutuşma çırpısı yapsın diye verdim..Ama, bir şart koştum ince kalın tüm dalları fidanlıktan taşıması için..Yani ufacık bir dal dahi kalmadı bu yıl fidanlıkta..

15 gün kadar önce de nerdeyse belime kadar uzanan otları motorlu tırpanımla biçtim..
Toprağın üstü yıldan yıla gittikçe daha fazla ot çürüntüleri ile kapanmaya başladı..Güzel bir malçlama oluyor..Çok fakir ve kumsal olan toprak, güneşi görmüyor ve dolayısıyla nemini daha iyi korumaya çalışıyor..

Bu yıl otları biçerken bir yılanı ortadan biçmişim tırpanımla..Onun ölüsünü farkettiğimde kalkıp tekrar tırpanı çalıştırmak isterken 2 metre ötemden bir yılanın şırıldayıp kaçtığını gördüm..Sanırım ölen yılanın eşiydi.. :(

Zeytinadası
30-05-2015, 19:15
Selamlar Tekrar;
Uzun araştırmalar neticesinde sonuca ulaştık. Çürük görünümlü çatlakların içerisinde turuncu renkli larvalara rastladık. Bu larvalar zeytin karakoşnili hastalığının 2. ve 3. evreleri. Ancak dalları kurutan ve çürük lekeleri yapan karakoşnil değil. Bu larvaların galerilerde bıraktıkları şekerli maddede ortaya çıkan karaballık (fumajin) hastalığı. Karaballık mantari bir hastalık ve yaşadığı daldaki iletim demetlerini tıkayarak dalın kurumasına sebep oluyor. Kuruduktan sonra da ilk zorlayıcı etkende kendi kendine kırılıyor. Karaballık ile mücadele etmenin yollarını araştırdım ancak bir şeye rastlayamadım. Sanırım larvanın bıraktığı şekerli madde ile hayatını sürdürüp şeker bitince de kendi kendine ölüyor. Yapılması gereken larva popülasyonunu kontrol altına almak. Sistemik ve kontak etkili 3 ilaç Jetsis-Alban4-Poligor karıştırarak atacağız. Biraz fazla zehir oldu yararlı böcekleri de öldüreceğiz ama bu ilaçların sinerjik etkileri de olabilir. İşimi şansa bırakmak istemiyorum.

Sevgiler, saygılar, hayırlı hasatlar...

Melih Bakırlıoğlu
01-06-2015, 08:20
Sorunu bulduğunuza sevindim. Bereketli mahsülleriniz olsun.

Tangra
05-06-2015, 14:55
Bu iki larva birbirinden farklı tür müdür, yoksa aynı türün geçirdiği evrim midir?
Birisi koyu iken diğeri açık yeşil renktedir, bilen birisi varsa cevaplayabilir mi, lütfen.

entomology
09-06-2015, 14:31
Merhaba bostancık zeytin agacinin uzerinde kahverengi parlak bocegin ismini ögrendiniz mi

Bu böcekle ilgili bilgisi veya ismini bilen varsa yazabilir mi lütfen ben böcek bilimiyle ilgileniyorum ve şuan bu böceği araştırıyorum.
Şimdiden teşekkürler :)

Melih Bakırlıoğlu
10-06-2015, 07:20
Sayın Tangra, zeytin fidan tırtılıdır.

Zeytinadası
14-06-2015, 20:51
İkisi de zeytin fidan tırtılı, uzun süre mücadele ettik... Delphin wg haricindeki ilaçlar kısa süreli etki veriyor. Delphin kesin çözüm... Kolay gelsin.

nariçi
19-06-2015, 20:22
2 - 2,5 metre boyunda - 8-10 yıllık zeytin ağacım var. Geçen yıl bir kase zeytin topladım. Bu yıl çiçeklenme çok iyi idi ancak bugün bir baktım bir iki gün içinde çiçekler sararıp kurumuş. Neden acaba?

Hastalıklara baktım karşılık cevap bulamadım. :(

Ne ilacı ile ne zaman? Çiçekten önce ilaçlamak mı gerekiyor?

aydemiraydın
20-06-2015, 11:04
2 - 2,5 metre boyunda - 8-10 yıllık zeytin ağacım var. Geçen yıl bir kase zeytin topladım. Bu yıl çiçeklenme çok iyi idi ancak bugün bir baktım bir iki gün içinde çiçekler sararıp kurumuş. Neden acaba?

Hastalıklara baktım karşılık cevap bulamadım. :(

Ne ilacı ile ne zaman? Çiçekten önce ilaçlamak mı gerekiyor?


zeytinde temel ilaç bakırlı ilaçlardır. bakır ve bordo bulamacını eksik etmeyeceksiniz. sistemik zehirlerden rogor ve sarban 4 olmazsa olmaz ilaçlardandır.

MeyveliTepe
20-06-2015, 14:04
zeytinde temel ilaç bakırlı ilaçlardır. bakır ve bordo bulamacını eksik etmeyeceksiniz. sistemik zehirlerden rogor ve sarban 4 olmazsa olmaz ilaçlardandır.

Sarban 4 aktif maddesi chlorpyrifos olan bir organofosfat neuro-toksin.
Chlorpyrifos:
"Chlorpyrifos is moderately toxic to humans, and exposure has been linked to neurological effects, persistent developmental disorders, and autoimmune disorders. Exposure during pregnancy retards the mental development of children, and most use in homes has been banned since 2001 in the U.S.[5] In agriculture, it remains "one of the most widely used organophosphate insecticides", according to the United States Environmental Protection Agency (EPA)"
Özetle; gelişim bozuklukları, bağışıklık sistemi bozuklukları, hamilelerin maruz kalması (soluma, yeme, içme vb. şekillerde) durumunda çocuklarda akıl hastalıkları vb. ile ilişkili.

Rogor, aktif maddesi dimethoate olan başka bir organofosfat.
dimethoate:
"...
Reproductive Effects

When mice were given 60 ppm (9.5 to 10.5 mg/kg/day) dimethoate in their drinking water, there was decreased reproduction, pup survival, and growth rates of surviving pups. Adults in this study exhibited reduced weight gain, but their survival was not affected. In a 3- generation study with mice, 2.5 mg/kg/day did not decrease reproductive performance or pup survival (2 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#2)). Once in the bloodstream, dimethoate may cross the placenta (10 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#10)). Teratogenic Effects

Dimethoate is possibly a human teratogen (14 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#14)). It was teratogenic in cats and rats (6 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#6)). A dosage of 12 mg/kg/day given to pregnant cats increased the incidence of extra toes on kittens. The same dosage given to pregnant rats produced birth defects related to bone formation, runting and defects related to malfunction of the bladder. Dosages of 3 or 6 mg/kg/day were not teratogenic in cats or rats (2 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#2)). The NOEL for both cats and rats was 2.8 mg/kg/day (12 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#12)). There were no teratogenic effects seen in the offspring of mice given (9.5 - 10.5 mg/kg/day) dimethoate in their drinking water (2 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#2)). Mutagenic Effects

Dimethoate is possibly a mutagen (6 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#6), 14 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#14), Mutation Res. 88 (3):307- 326. 1981). Mutagenic effects (dominant lethal) were more prominent in male mice given a single high dose of dimethoate than in male mice given one-twelfth of the same dose daily for 30 days (2 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#2)). Carcinogenic Effects

Dimethoate is possibly carcinogenic (6 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#6), 14 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#14)). An increase in malignant tumors was reported in rats given oral doses of 5, 15 or 30 mg/kg dimethoate for 511 to 627 days (2 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#2)). Organ Toxicity

The testicles of male rats exposed to dimethoate decreased in size. These rats also developed chronic kidney problems (Environ. Res. 34 (2):193-211. 1984). Fate in Humans and Animals

Dimethoate is rapidly metabolized by mammals. Rats excreted about 60% of an administered dose in urine and expired air within 24 hours. In another study, rats given a single oral dose, excreted 50% in the urine and 25% in the feces within 24 hours. Nine days later, only 0.9 to 1.1% of the dose remained in the rats' tissues . Human volunteers excreted 76 to 100% of administered dimethoate within 24 hours (2 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#2)). The rate of metabolism and elimination varied in several species tested. Amongst several mammalian species tested, dimethoate appears to be less toxic to those animals with higher liver-to-body weight ratios and to those with the highest rate of dimethoate metabolism (2 (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html#2)).
Following application of radio-labeled dimethoate to the backs of cows at the rate of 30 mg/kg, the concentration of dimethoate reached a maximum level of 0.02 ppm in blood and milk in about 3 hours. The level then dropped to 0.01 ppm by 9 hours after application" Cornell Universitesi (http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/dimethoate-ext.html).

Özetle;
Üreme ve hayatta kalma oranlarına, doku ve organ sağlığına olumsuz etkileri olan, genetik mutasyona sebep olan, muhtemelen kanserojen, organlarda zehirlenmeye yol açan bir içerik.

Yazıldığı üzere sistemik olması, zehirlerin bitki ve tane dokularına sirayet edeceği anlamına geliyor.

Bunların "olmazsa olmaz" olduğundan emin misiniz? Kime ve hangi otoriteye göre olmazsa olmaz? Bunlar olmadığı zaman zeytin olmaz mı? Bunların kullanıldığı zeytin olsa ne olur?

polatak
20-06-2015, 14:55
İyi günler uzun zamandır sizleri zevkle takip ediyorum, Balıkesir Marmara adasın da yaşıyorum zeytincilikle ilgili yeni birçok şeyi sizlerden öğrendim diyebilirim, kendime ait zeytinliğim var elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Son yıllarda zeytin sineği zararı çok fazla artmakta ve kullandığımız tarım ilaçları etkisiz kalmaktadır, sizden öğrenmek istediğim kaolin kilinin zeytin sineği mücadelesinde ne derece etkili olduğu ve uygulamada özel bir formül kullanıyor musunuz ? cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

aydemiraydın
20-06-2015, 14:58
sofralık zeytinin merkezi iznik tir . bu yazdığım ilaçlar kamyonlarca tüketilir. her ticari tarım işletmesi kullanır. şu anda yoğun olarak zeytin pamuklu biti mücadelesi yapılıyor ve bir kaç ilaç birlikte karıştırılarak kullanılıyor.

sofranıza gelen et ve süt ürünleri nasıl üretiliyor?

MeyveliTepe
20-06-2015, 19:42
sofralık zeytinin merkezi iznik tir . bu yazdığım ilaçlar kamyonlarca tüketilir. her ticari tarım işletmesi kullanır. şu anda yoğun olarak zeytin pamuklu biti mücadelesi yapılıyor ve bir kaç ilaç birlikte karıştırılarak kullanılıyor.

sofranıza gelen et ve süt ürünleri nasıl üretiliyor?

Evet, kamyonlarca tüketiliyor olması toplumun zehir tavsiyecileri ve onlara uyanlarca zehirleniyor olması gerçeğini değiştirmiyor.

Yukarıda bu zehirlerin içerikleri hakkında yazılanlara bir itirazınız var mı?

Yoksa, akut zehirlenme (ilk 48 saatte zehirlenme belirtileri) olmadıkça sorun yok, 3-5 ay sonra, 3-5 yıl sonra ya da 10 yıl sonra insanlar bu yüzden kanser olsa, bağışıklık sistemleri bozulsa, sakat çocuklar doğsa mühim değil diyenlerden misiniz?

Sofraya gelen (benim soframa geldiğini söyleyemiyeceğim) et ve süt ürünlerinin de zehirli olması zeytinin zehirli olmasının bir bahanesi midir, zeytinde zehir olmayınca eksik mi oluyor? Vücudunuz kabul etmiyor da ille zehirli olsun mu diyor?

MeyveliTepe
20-06-2015, 19:46
İyi günler uzun zamandır sizleri zevkle takip ediyorum, Balıkesir Marmara adasın da yaşıyorum zeytincilikle ilgili yeni birçok şeyi sizlerden öğrendim diyebilirim, kendime ait zeytinliğim var elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Son yıllarda zeytin sineği zararı çok fazla artmakta ve kullandığımız tarım ilaçları etkisiz kalmaktadır, sizden öğrenmek istediğim kaolin kilinin zeytin sineği mücadelesinde ne derece etkili olduğu ve uygulamada özel bir formül kullanıyor musunuz ? cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Evet, çoğu zaman zehirlerden daha etkili oluyor. Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) çok detaylı anlatılmış.

polatak
22-06-2015, 07:23
çok teşekkür ederim.

polatak
22-06-2015, 09:53
Meyvelitepe öğretici paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, kolin kiliyle ilgili yapmış olduğunuz testlerde en etkili sonucun kolin + akışkan kontrollü madde olduğunu belirtmişsiniz peki akışkan kontrollü madde nedir? piyasada hangi markalarda satılmakta, mantar hastalıklarda kireç-kükürt +kolin uygulamasına akışkan kontrollü madde uygulanır mı? Değerli bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

MeyveliTepe
22-06-2015, 10:38
Meyvelitepe öğretici paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, kolin kiliyle ilgili yapmış olduğunuz testlerde en etkili sonucun kolin + akışkan kontrollü madde olduğunu belirtmişsiniz peki akışkan kontrollü madde nedir? piyasada hangi markalarda satılmakta, mantar hastalıklarda kireç-kükürt +kolin uygulamasına akışkan kontrollü madde uygulanır mı? Değerli bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Bu malzeme piyasada küçük miktarlarda bulunmuyor maalesef. Buna en yakın reçine esaslı bir yapıştırıcı edinip kullanabilirsiniz.

polatak
23-06-2015, 07:58
Çok teşekkür ederim iyi ki varsınız.

zgk
23-06-2015, 21:47
Merhabalar,
Yeni bir zeytinci olarak danismak istedigim bir konu var.
Gemlik tipi zeytinlerimizde oldukca fazla halkali leke hastaligi var. Suandan itibaren bu konuda yapabilecegimiz seyler varmidir? Bakirli ilac atmamizin bi faydasi olur mu yoksa artik ne yaparsak yapalim bisey farketmez mi?

MeyveliTepe
23-06-2015, 22:50
Merhabalar,
Yeni bir zeytinci olarak danismak istedigim bir konu var.
Gemlik tipi zeytinlerimizde oldukca fazla halkali leke hastaligi var. Suandan itibaren bu konuda yapabilecegimiz seyler varmidir? Bakirli ilac atmamizin bi faydasi olur mu yoksa artik ne yaparsak yapalim bisey farketmez mi?

Hasattan hemen sonra ve ilkbaharda (mart gibi) bordo bulamacı uygulayın. Yaz aylarında yapacak bir şey yok.

Tangra
25-08-2015, 12:23
İkisi de zeytin fidan tırtılı, uzun süre mücadele ettik... Delphin wg haricindeki ilaçlar kısa süreli etki veriyor. Delphin kesin çözüm... Kolay gelsin.

Yanıtınız için çok teşekkür ederim, elimde Agree 50 WG vardı onu kullandım ve işimi gördü şu an zeytinlerim temiz.

ceycanli
19-09-2015, 14:53
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/661/L7UxSS.jpg

Silifkel
06-11-2015, 18:17
Sayın,arkadaşlar bahçemdeki bütün fidanlarım bu hale geldi çok üzülüyorum bunun anlamı nedir bilen varmı ben yaprak gübresi yakmıştır diye tahmin ediyorum ama böcek diyen de var kestiğim dalları Pazartesi ilçe tarıma götürecem bütün bahçem kurudu çok üçgünüm.

Silifkel
18-11-2015, 16:21
Fidanlarımdaki kurumanın sebebi zararlıymış,fidan dallarına 3-5 cm bazen 10 cm dikiş izi gibi çizikler açmış,açmış olduğu yara dalın ortasına kadar devam ediyor ve su iletim olmadığından fidan yavaş yavaş kuruyor.Hiç bir yerde örneğini bulamadım sitelerde böyle bir zararlıdan söz edilmiyor.Ben zararlının kendisini görmedim ama internette hep zararlı resimleri var.
Herkes hasatta heralde hiç fikir veren olmamış.

Melih Bakırlıoğlu
23-11-2015, 08:00
Zeytin yara koşnili olabilir.

Silifkel
23-11-2015, 09:13
Sayın Bakıroğlu,yara koşnilinin tarifi uyuyor ama zarar şekli uymuyor bu zararlı uzun uzun dikiş izi şeklinde yaralar açıyor acaba koşnilde bu şekildemi yumurta bırakıyor bilemedim takip etmek gerekiyordru ama fark edemedim normal koşnille yapılan mücadeleyle baş edebilirmiyim veya kimyasal zehir kullanmadan mücadelesi varmı delfin yeterlimi acaba zaten ilçe tarımın tavsiyesiyle bütün ağaçları dipten kestim yeniden sürgün vermelerini bekliyecem.

mavi tutku
23-11-2015, 17:17
Arkadaşlar bu sene tarla da zeytin toplama sırasında bazı agaçlarda resim de görüldüğü gibi durumlarla karşılaştık. Bu ağaçların üzerinde meyve olmasına rağmen yaprak sayısı gözle görülür şekilde az ve agaç sanki kuruyacak gibi duruyordu. Netten araştırdığıma göre zeytin dal kanserine benziyor. Bu şekilde hasta olan agaçlara uygulanacak bakım ve tedavi nasıl olmalıdır?

http://i.hizliresim.com/VXpjNZ.jpg (http://hizliresim.com/VXpjNZ)
http://i.hizliresim.com/v8z3Bm.jpg (http://hizliresim.com/v8z3Bm)
http://i.hizliresim.com/2N7bQj.jpg (http://hizliresim.com/2N7bQj)
http://i.hizliresim.com/j1JojL.jpg (http://hizliresim.com/j1JojL)

Melih Bakırlıoğlu
24-11-2015, 07:14
Budama işlerini Temmuz/ağustos aylarında yapıp %2 lik borda bulamacı atmanızı tavsiye ederim.

mavi tutku
24-11-2015, 17:38
****** hocam yılda3-4 kere bordo bulamacası uyguluyoruz. ama budama işlemlerini nisan gibi yapıyoz. Dediğiniz gibi daha geç yapmanın faydası olabilir

Melih Bakırlıoğlu
25-11-2015, 07:11
Sadece dal kanserli ağaçları Temmuz/ağustos aylarında budama yapıp, bu ağaçlara budama sonrası %2 lik borda bulamacı atmalısınız. Diğer işlemlerinizi bildiğiniz gibi uygulamaya devam ediniz.

MeyveliTepe
25-11-2015, 10:47
Bu hastalık bakteriyeldir ve hızlı bulaşır. Bulaşırken nem, yağmur taşıyıcı rol oynar. Bu sebeple kanserli ağaçların en kuru zamanda, Temmuz/Ağustosta budanarak bakteri yoğunluğu olan bölgelerin kesilip çıkarılması önerilir. Bunu yaparken de kesilmiş dalların başka dallara, ağaçlara değdirilmeden alınması ve hemen yakılması, budama aletlerinin budama esnasında sürekli dezenfeksiyonu, budamayı takiben derhal anti-bakteriyel (bordo bulamacı) bir uygulama yapılması gerekir.

turbon
31-12-2015, 01:03
*** fotolardaki hastalık la ilgili bilgi alabilirmiyim ve tedavi yöntemi nedir yapraklar dökülüyor ve resimdeki gibi rengi morariyo yaprakların ve yaprak altı ve üstünde lekeler mevcut ağacın yaprakları komple dökülüp kurur mu tsk......

willyman
31-12-2015, 13:25
Merhaba Özgür ben aranızda yeniyim. Zeytinlik tesis etmek iyi bir bahçe satınalmak istiyorum. Çoğunlukla yağlık üretim yapmayı planlıyorum. Aradığım büyükliük 10-15 dönüm arası! Sizlerere sorumlarım olacak seçimimde bana yardımcı olabilirmisiniz?

Çanakkale ( Ayvacık, Ezine, Bayramiç) Balıkesir Bölgesinde işe (Havran, Gömeç, Ayvalık, Burhaniye) Bu bölgelerden önerileriniz nedir? Verim konusunuda düşünerek önerilerinizi bekliyorum.
Zeytin bahçesi seçerken düz düze yakın mı yoksa meğilli seçmeliyim araziyi? Danıştığım köylüler çukrda değil rüzgarlı böglerden seçmemi önerdi. Sizce doğru mu?
30-50 , 50-80 yaş arası zeytin ağacı olması önceliğim. Dönümde 12-13 ağaç olduğunu varsayıyorum.
Toprak analizi yaptırıp mı alayım. Sizce beyaz torak olarak bahsedilen toprak zeytin için en iyisi mi?

iletişim kurabilceğim arkadaşlar varmı aranızda eğer yardımcı olursanız hep iletişimde kalabiliriz.
Saygılar.

turbon
31-12-2015, 15:21
Yukarıdaki foto hastalık halkalı lekemi hiç bi önlem almasam ağaç kurur mu bilgi lütfen tsk.....

Melih Bakırlıoğlu
01-01-2016, 07:51
Soğuktan yanmış gibi gözüküyor. Son resim ise zeytin akarının emgisi gibi. Halkalı leke değil.

turbon
07-01-2016, 00:37
Soğuktan yanmış gibi gözüküyor. Son resim ise zeytin akarının emgisi gibi. Halkalı leke değil.

Teşekkürler bilgilendirdiginiz için...

efeler09
20-02-2016, 22:12
herkese merhabalar. bizim memlekette zeytin bahçemiz var. geçen bakım ve budama yapmak için memleketteydim. ağaç gövdeleri üzerinde ne olduğunu bilmediğimiz şeyler gördük. zararlı olmasından şüpheleniyoruz. ağaçların hepsinde olmasa da bi çoğunda var. resimleri aşağıya attım. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

596636

596637

Melih Bakırlıoğlu
22-02-2016, 07:38
Zeytin Kırlangıç Böceğinin yumurtaları. Çok yoğun ise çuval parçası veya sert bir fırça ile kazıyarak temizleyebilirsiniz. :)

efeler09
22-02-2016, 22:45
sağolun :) elimizden geldiğince temizlemek yararlı olur sanırım.

neyapsak
21-03-2016, 12:41
evet bu doğru.

Delfin wg yani bacillus thuringisis bakterisi _toprakta var olan ve doğal_ zeytin uc zararlısı denen ve genç fidanlarda ucları kurutan zeytin tırtılı da denen zararlıya etkili.

Ben birkaç arkadaşa da verdim iyi sonuç aldılar.

Aslında delfin wg;

bağda salkım güvesi,
domateste yeşil kurt( şu domatesleri delip çürüten)
elma iç kurdun için,

ruhsatlandırılmış doğal bir ilaç.

Bu ilaç larva üzerine etkili. B.t bakterisi larvaya yapışıyor ve ona tokluk hissi veriyor, larva daha zarar aşamasında açlıktan ölüyormuş. (yumurtaya da etkili deniyor) yetkililer böyle anlatıyor. ( biraz acımasızlık gibi değil mi):)

ben bu b.t yi ceviz iç kurdunda deniyorum. (zarar eşiği güzel istediğim gibi)

zeytin sineği ( hani şu zeytin tanesini '' v '' şeklinde çizen ve yumurta bıradan) için de kullanıyoruz.

Hatta b.t bakterisini kalin kiline karıştırarak kullanıyoruz.

Eğer uc zaralısı çok etkili ise kaolin uygulamasından 3_ 5 gün sonra fidanlara buğulama gibi sadece uclarına atıyorum. Bu kaolinin etkisini azaltmıyor. Kaolin uc zarlısına etkili değil.

b.t bakterisini 2 defa kullanmak yetiyor. 3_5 gün ara ile.

zeytin tırtılı _uc zaralısı_ için kimyasalları değiştirerek _dönüşümlü_ kullanmazsanız zararlı hemen bağışıklık geliştiriyor ve aynı ilaç bir daha etkili olmumuyor.

b.t bakterisine karşı bağışıklık geliştiremediği _uzun yıllar kullanılırsa bekli geliştirebilir_ biliniyor. yani b.t yi aynı zaralıya karşı defalarca kullanabiliyorsunuz.


şu günlerde b.t bakterisini hem tırtıla karşı hem [/b] zeytin sineğine karşı kullanma zamanıdır.

Delfin wg ' yi agrikem ilaç firması üzerinde 46. 92 tl. ( 500 gr.) yazmasına rağmen 30.00 tl' den ben bugün 5 adet sipariş verdim. (bana kızacaklar):)

ha unutmadan içine yapıştırcı olarak kesme şeker ya da pekmez kullanınız.

15 lt suya 15 kesme şeker , 200 lt suya yarım kg. Kesme şeker gibi...

Ruhsatlı olmamasına rağmen tüm sinek ve kelebek zararlısı larvalarında etkili sadece trabzon hurması için akdeniz sineğinde etkili değil.

o da, _ benim görüşüm_ sinek ince meyve kabuğunu deldiğinde, yumurta bıraktığında, hızla orayı tamir ediyor, b.t bakterisi larvaya ulaşamıyor.

saygılar


bu ürünü tüm ağaçlarda kullanabilirmiyiz..

mesela badem,şeftali gibi.

agahreis
28-05-2016, 16:17
Mersin silifke de bulunan zeytin ağaclarını dolu vurdu.Acaba hangi ilacı vermem gerekır bordo bulamacı dısında ?

alien
21-06-2016, 12:04
Arkadas selam,
Bahcemin ortasındaki zeytinim kötü bir hastalığa yakalandı. Yan komşumuzda bir zeytinini bu yüzden kaybetmiş
Zeytin Solgunluğu (Verticillium dahliae) hastalığına yakalandığını tahmin ediyorum.
Bu hafta hasta dalları kesip imha edecegim. Ne yapmamı önerirsiniz.

Ağaç hakkında : tahminimce 30 yaşında bir ağaç.
3 sene önce taşındığımda bahçeme dolgu ve çim uygulaması yaptım. Yani ağacımı yaklaşık 1 metre dolgu toprak ile doldurdum. Bu sebepten kök e ulaşmam pek kolay değil.
Çim alan hergün otomatik fıskıye sistemi ile sulanmakta. Dolayısıyla zeytinin alt yapraklarıda ıslanmaktadır.

MeyveliTepe
21-06-2016, 13:00
Zeytinin kök bölgesi toprak seviyesinin 1 metre aşağısında mı kaldı?

alien
21-06-2016, 13:29
Zeytinin kök bölgesi toprak seviyesinin 1 metre aşağısında mı kaldı?

evet. esasında tek kök ama toprak altında oldugu icin iki ayrı zeytin gibi gozukuyor.

MeyveliTepe
21-06-2016, 14:43
Bana göre bu ağacın durumu umutsuza yakın ama Melih bey bir bakarsa belki bir çıkar yol bulur.

Taşlıbahçe
21-06-2016, 16:46
Arkadas selam,
Bahcemin ortasındaki zeytinim kötü bir hastalığa yakalandı. Yan komşumuzda bir zeytinini bu yüzden kaybetmiş
Zeytin Solgunluğu (Verticillium dahliae) hastalığına yakalandığını tahmin ediyorum.
Bu hafta hasta dalları kesip imha edecegim. Ne yapmamı önerirsiniz.

Ağaç hakkında : tahminimce 30 yaşında bir ağaç.
3 sene önce taşındığımda bahçeme dolgu ve çim uygulaması yaptım. Yani ağacımı yaklaşık 1 metre dolgu toprak ile doldurdum. Bu sebepten kök e ulaşmam pek kolay değil.
Çim alan hergün otomatik fıskıye sistemi ile sulanmakta. Dolayısıyla zeytinin alt yapraklarıda ıslanmaktadır.


Evin hafriyatı sırasında bir zeytin ağacının gövdesi sizinki gibi 1 m kadar dolgu toprak altında kaldı; ilk iki yıl hiç bir sorun yokken üst sette bahçeyi yapıp sulamaya başladığımızda aynı problem görüldü; etrafını açarak kök bölgesine kadar temizledik ve bulunduğu set içinde bir çukurda kaldı, bu çukuru içten taşla ördüm ve sonraki yıl toparladı kendini. Gövdeden en az bir buçuk metre yarıçapında bir alanın(mesafeyi ne kadar arttırırsanız o kadar iyi) toprağını boşaltırsanız şansı olabilir. En azından biz bu yolu denedik ve ağacı kurtardık.

Buna ek olarak bu alanın sulanmasını da biraz daha gerilere çekmeniz uygun olur. Yoksa açılan çukur başka pek çok mantari veya bakteriyel rahatsızlığın yuvası olabilir. Velhasıl, zeytin ve su ince bir ipte dans eder.

Melih Bakırlıoğlu
22-06-2016, 07:36
1-Hastalıklı dalları derhal çıkarıp yakmanızı tavsiye ederim.
2-Solarizasyon uygulayınız.Bir ihtimal kurtulabilir.
3-Yapraktan, kombi türünde iz elementli npk gübresi verebilirseniz ağacın direncini arttırabilirsiniz.
4-taç iz düşümünün içinde kalan bölgedeki çimleri kaldırın/içeri girmelerini engelleyin, çünkü toprağı havasız bırakıp boğuyor.
5-Suyu kesin. Zeytin suyu çok sevmez, o size suya ihtiyacı olduğu zaman söyler.
6- güzel bir mahsül arası yaptırın ki ağacın içine ışık girsin/nefes alsın.
Kolay gelsin, inşallah kurtulur.:)

Zeytinci Ali
25-07-2016, 21:40
Aranıza bugün katıldım çok kıymetli paylaşımlarınız var çoğunu da okudum ve oldukça bilgilendim geçen sene şubat ayında İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde Çelebi ve Domat cinsi zeytin fidanı diktiğim bir bahçemiz var yaz sonuna doğru zeytin fidan tırtılı zararlısı taze sürgünlere çok zarar verdi aynı şeyleri tekrar yaşamamak için tavsiyeleriniz doğrultusunda Delfin wg isimli ilaç tan edindim daha sonra da Kaolin kili ile ilgili paylaşımlar dikkatimi çekti ağaçlar küçük olduklarından sırt tulumbası ile %3 kaolin ile Delfin i doğal reçine esaslı yayıcı yapıştırıcı ile kullanabilirmiyim? bu konuda sizinde fikirlerinize ve önerilerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim

oktaylaremlak
19-12-2016, 10:30
Arkadsım zaten zeytinler mutlaka meyvelerini dökerler.senden isteğim bordo bulamacını ihmal etme bide hektaş ın poligor diye bir insektisiti var .yaprak gübresi kullanma ağacı topraktan besle gerisine karışma.
Zeytin dökülmesinden normaldir,korkmayın ağaç besleyebileceği kadar meyvayı üzerinde tutar.ayrıca hastalık ve böcekler nedeniyle de dökülür.bunlara karşı bordo bulamacı, gülleci bulamacı ve uygun gübreleme yaparak ağacın kendi kendine hastalıkları yemesine yardımcı olabilirsiniz.

candirli
05-05-2017, 17:38
2 dönümlük arazide 80 adet zeytin ağacım bulunmaktadır. Zeytinler 2011 yılında dikildi. Bazı kısımlardakiler ise 2015 yılında. Forumda zeytin ve zeytin hastalıkları ile ilgili yaklaşık 50 sayfalık bilgi okudum şu ana kadar. Emek verenlere teşekkür ediyorum. Bu bilgilerden sonra zeytinlerdeki hastalıklardan birinin “halkalı leke” hastalığı olduğundan yüzde yüz eminim. Ama diğer hastalığı ne forumda ne de internette bulamadım. Bu hastalıkla ilgili sadece sayın Silifkel isimli kullanıcının verdiği benzer bilgiler var. O da aynı hastalığı tarif ediyor: Temel hatlarıyla bu hastalık bir akarisit (en azından ben öyle düşünüyorum). Nemi ve yağmuru sevmeyen tozu çok seven bir örümcek akarı. Çok zorlarsanız gözle görülüyor. Dalların özellikle alt kısımlarında sanki eğe ile dalı çizik çizik çizmişsin gibi girişler var. Bazı dalların üst kısımlarında da kabarık kabarık lezyonlar var. Hasta dalı kesince içinde dalın özünde yenmiş boşluklar var (bakınız resimler).

Mart 2017’de Kırmızı örümcek akarı için Concid ve kara leke mantarı için Captan kullandım. Mantar (halkalı leke için mart-nisan ve eylül-ekim aylarında) bakır bazlı ilaçlar kullanmam gerektiğini okuyup öğrendim. Yine halkalı leke için KOCİDE-2000 kullanmayı düşünüyorum (internette okuduğum bir yorumdan sonra).

Sizden yardım istiyorum:

1. Anlattıklarıma göre ben doğru yolda mıyım?
2. Halkalı leke için kültürel önemler hariç hangi ilacı kullanmalıyım (sayfalarca okuduktan sonra kalsine edilmiş kaolin kili + gülleci bulamacı + akışkan kontrolü malzemesini karışımını düşünüyorum) halkalı lekeye bu ilacı kullanan var mı?
3. İkinci hastalıkla ilgili açıklayıcı yorum, bilgi vs veren olursa gerçekten memnun olurum.


https://i.hizliresim.com/1LlVmj.jpg (https://hizliresim.com/1LlVmj)
https://i.hizliresim.com/r3o6Lm.jpg (https://hizliresim.com/r3o6Lm)

Resimlerin boyutunu ayarlayamadım mod arkadaşlar ayarlayabilir mi? Aşağıda sayın Silifkel'in ilgili mesajı da var.

Fidanlarımdaki kurumanın sebebi zararlıymış,fidan dallarına 3-5 cm bazen 10 cm dikiş izi gibi çizikler açmış,açmış olduğu yara dalın ortasına kadar devam ediyor ve su iletim olmadığından fidan yavaş yavaş kuruyor.Hiç bir yerde örneğini bulamadım sitelerde böyle bir zararlıdan söz edilmiyor.Ben zararlının kendisini görmedim ama internette hep zararlı resimleri var.
Herkes hasatta heralde hiç fikir veren olmamış.

candirli
08-05-2017, 16:43
Yukarıdaki konuda bilgisi olan kimse yok mu?

Zeytinci
08-05-2017, 18:55
Sn Candirli,
Siğil şeklindeki oluşumlar dal kanserini işaret ediyor.
Dolu vurgunu, yağışlı havalarda yapılsn budamalar, dalların zedelenmesi sonucu oluşan yaralara yerleşen bakyeriyel hastalıktır. Bu şekildeki dallar kesilip yakılmalıdır. Örnekleri en yakınınızdaki ilçe tarım kurumlarına götürüp danışınız.

candirli
08-05-2017, 23:07
Sn Candirli,
Siğil şeklindeki oluşumlar dal kanserini işaret ediyor.
Dolu vurgunu, yağışlı havalarda yapılsn budamalar, dalların zedelenmesi sonucu oluşan yaralara yerleşen bakyeriyel hastalıktır. Bu şekildeki dallar kesilip yakılmalıdır. Örnekleri en yakınınızdaki ilçe tarım kurumlarına götürüp danışınız.

Sn. Zeytinci,

Cevabınız için teşekkür ederim. Ama bu hastalığın dal kanseri olmadığı düşüncesindeyim. Resimde de görüldüğü gibi hastalıklı dal kesildiğinde iç kısmında bir parazitin oluşturduğu boşluklar var. Köyde bunun kırmızı örümcek olduğu söyleniyor ama ben bundan da emin değilim.

Zeytinci
09-05-2017, 10:44
Sn. Zeytinci,

Cevabınız için teşekkür ederim. Ama bu hastalığın dal kanseri olmadığı düşüncesindeyim. Resimde de görüldüğü gibi hastalıklı dal kesildiğinde iç kısmında bir parazitin oluşturduğu boşluklar var. Köyde bunun kırmızı örümcek olduğu söyleniyor ama ben bundan da emin değilim.

Siğillere göre dal kanseri olması muhtemel.
Dal kesildiğindeki durumu tarım müdürlüğüne göster. Onlara benzer vaka gelmiştir. Kolay gelsin.

Zeytinci
09-05-2017, 20:13
Sn. Candirli,
Ağaç sarı kurdu (zeuzera pyrina) olarak araştırın. Larva gövde ve dallarda galeriler açarak besleniyor.

candirli
09-05-2017, 22:41
Sn. Zeytinci,

Hastalığın ağaç sarı kurdu olduğunu da zannetmiyorum. Tam emin konuşamıyorum çünkü mart ayında baktığımda dal özü boştu, akarı göremedim. Büyük ihtimalle dal özünden ergin olarak çıktı. Bu gittiğimde daha detayda bakacağım ama benim düşüncem şu:

Bu akar bir örümcek. Yumurtası yaprağın altında. Yumurtadan çıkan larva ağaç dalının ÜST kısmını çiğneyip özümseyerek size gösterdiğim siğilimsi yapıyı oluşturup (aslında siğil değil bu yenmiş kimyasal olarak tükürülmüş dal maddesi) öz damarına yerleşiyor burada besleniyor ve nymph olarak dalın ALT kısmından yırtık yırtık yarıklar oluşturup çıkıyor.

Dediğim gibi bu tip bir açıklamayı daha önce sadece Sn. Silifkel isimli kullanıcı yapmıştı.


Sn. Candirli,
Ağaç sarı kurdu (zeuzera pyrina) olarak araştırın. Larva gövde ve dallarda galeriler açarak besleniyor.

Silifkel
20-05-2017, 20:45
Sayın Candirli mesajınızı şimdi gördüm kesik dallardaki resimler benim uğraştığım zararlıya çok benziyor gözüm çok korktu.Tecrübesiz olduğum için zararlıyı geç fark ettim zararlı bütün bahçemi kuruttu, kestiğim ağaçlar yeniden sürgün verdi yıl kaybettim.Bu zararlı yılda üç dört kez ergin uçuşu yapıyor özellikle yaz sıcağında çok etkili ben organik mücadele yapayım derken bahçemi kaybediyordum gülleci bulamacı ve kaolin etkili olmadı zehir tabir edilen güçlü ilaçlar kullanarak zararlıyı durdurdum.Kesinlikle ihmal etme sürekli ilaçlama yap ayrıca komşu bahçelerede dikkat et ve uyar benim komşu bahçemde çok kötüydü.Suyu ihmal etme.

pria
21-05-2017, 09:52
Dün Çanakkale merkezde, 7-8 tarımsal ilaçlama dükkanlarını dolaştım..

Kaolin kili olmadığı gibi, henüz bilen, haberdar olan da yok..''abi, ne için arıyosun'' diye sorduklarında ''zeytin sineği için'' dedim..Onlar da genelde bana ''Poligor verelim abi'' dediler..Dükkanların hepsi kimyasal zehirle dolu..

Bir tek dükkanda DELFİN buldum..üstünde 92 TL yazıyordu, 50 liraya veririz, dediler..bunu yarın köye giderken alacağım..

Bir dükkanda da (neem yağı) Azadirachtin içerikli NİMBECİDİNE adlı ithal ilaç buldum..Litrelik ambalajda, 105 lira dediler..

Tekerlekli bir ilaçlama makinası almayı düşünüyorum kısa sürede..Güvenin meyve dölü ve zeytin sineği için kaolin+delfin atmaya karar verdim bu yıl..geçen yıl taşınma telaşından zeytinlerle hiç ilgilenmedim..dolayısıyla yemelik zeytin dahi alamadım..daha doğrusu çok kuraktı..5 ağaç incirden bile ancak 3 adet incir bulabildiydim..
Hangi dükkana girsem kafa karıştırıyorlar..dükkanlarda çok pahalı..KAAN 100 litrelik makinayı sordum dükkanlara..1250 lira dediler, hem de hortum ve tabanca hariç..oysa internet mağazalaronda 900 lira civarında..Bakalım, pazartesi bir de Biga'yı dolaşayım.

İlaçlama makinası tavsiyesi olan varsa yazarsa sevinirim..Şarzlısırt tulumbası yaş ilerlediği için ağır geliyor artık..ayrıca kaolini püskürtmek te zor bunlarla..

gangava
22-05-2017, 12:19
Sayın pria, biz bahçemizde Kaan 60 lt elektrikli ilaçlama makinası kullanıyoruz ve memnunuz. Bahçemiz çok büyük olmadığı için bizim çok işimize yarıyor çok pratik. isterseniz bu siteye bir göz atın. İLAÇLAMA MAKİNALARI (http://www.caliskanlartarimticaret.com/Products/ILACLAMA-MAKINALARI/)

pria
29-05-2017, 20:09
Sayın pria, biz bahçemizde Kaan 60 lt elektrikli ilaçlama makinası kullanıyoruz ve memnunuz. Bahçemiz çok büyük olmadığı için bizim çok işimize yarıyor çok pratik. isterseniz bu siteye bir göz atın. İLAÇLAMA MAKİNALARI (http://www.caliskanlartarimticaret.com/Products/ILACLAMA-MAKINALARI/)

Sayın gangava..Öneriniz çok hoşuma gitti, değerlendireceğim mutlaka..

Bugün Biga'dan geçerken bir tarım malzemeleri satan dükkanda 60 litrelik KAAN tekerlekli ilaçlama makinası gözüme çarptı..gittim, konuştum, önce 1080, sonra 1000 daha sonra da 900 liradan veririm dedi mekan sahibi..İnternet fiyatından 50 lira falan yüksek olsaydı oradan alırdım ilaçlama makinasını..ama sizin önerdiğiniz yerde hemde kargo teslim olarak 680 lira oduğunu bildiğim için mekan sahibine ''ben bildiğimi yapayım, size de rastgele'' diyerek ayrıldım oradan..

Bunu da alabilirim..hem 4 zamanlı hem 80 litre..bunlar Çanakkale merkezde hortum tabanca falan 1300-1400 lira..bizim Biga ve Çanakkale esnafı çok gaddar ve insafsız..arada nerdeyse 600 lira fark var..

Kaan T-80B Benzinli İlaçlama Makinası (http://www.caliskanlartarimticaret.com/Products/Kaan-T-80B-Benzinli-Ilaclama-Makinasi-139.html#.WSxj02iLTIX)

Yardımseverliğiniz için teşekkür ederim..selamlar..

evandevan5
07-06-2017, 16:54
çiçeklerini çok döküyor cözüm olarak hangi besin önerirsiniz.

MeyveliTepe
07-06-2017, 19:39
çiçeklerini çok döküyor cözüm olarak hangi besin önerirsiniz.

Çiçeklerini döküyor derken tac yaprakları mı dökülüyor? Dikkatlice bakın, çiçek saplarının ucunda toplu iğne başından daha küçük yeşil toplar görüyor musunuz?

huseyin_elk
08-06-2017, 07:18
Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları

HASTALIKLAR

ZEYTİN HALKALI LEKE HASTALIĞI (Spilocaea oleagina)
Belirtileri: Yaprakların üst yüzeyinde siyahımsı gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekeler meydana gelir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Lekeli yapraklar fonksiyonlarını tam yapamadıkları için hastalıklı ağaçlarda meyve tutumu az olur ve meyveler erken dökülür.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Ağır su tutan topraklarda, nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemeli, tesis edildiyse drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılmalıdır.
Gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılmalı, Kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli, ağaçların tacı ışık alacak şekilde budanmalı, Kuru dallar ve yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama:
1. İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,
2. İlaçlama çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılmalıdır.
3. İlaçlama hasat sonrası yapılmalıdır.

ZEYTİN DAL KANSERİ (Pseudomonos savastanoi )
Belirtileri: Zeytin ağacının gövde, dal ve sürgünlerinde değişik büyüklükte ur ve siğiller şeklinde görülür. Hasat sırasında sırık vuruğu, dolu yarası ve budama hataları nedeniyle oluşan urlar ise çatlaklar boyunca dalı sarar.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler: Sık sık don olaylarının meydana geldiği yerlerde, zeytin dikilmemelidir. Fazla su tutan, tabanı killi topraklarda zeytin dikiminden kaçınılmalı, dikim yapılmışsa toprağın fazla suyu, drenaj yapılarak akıtılmalıdır. Ağaçlara gereğinden fazla azotlu gübre verilmemelidir. Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Kimyasal Mücadele: Tümör belirtilerinin belirgin olarak ortaya çıktığı, temmuz ağustos aylarında urlu kurumuş dallar temizlenmeli ve yara yerine %5’lik göztaşı eriyiği sürülmelidir. Bulaşık bahçelerde “% 1-2’lik Bordo Bulamacı” ile “yılda 4 defa” aşağıdaki şekilde ilaçlama yapılmalıdır.
1. ilaçlama : Aralık sonunda hasattan hemen sonra,
2. ilaçlama : Şubat sonunda dolu, don zararından sonra,
3. ilaçlama : İlkbahar yağmurları başlamadan önce,
4. ilaçlama : Sonbahar yağmurları başlamadan önce,

ZEYTİN SOLGUNLUĞU (Verticillium dahliae)
Belirtileri: Yapraklar ilk önce solmaya başlar sonra açık kahve renge döner. Ve geriye doğru kıvrılmaya başlar. Hasta sürgün ve dallar morumsu renk alır. Genç ağaçlarda ölümden önce kısmi yaprak dökümü görülebilir. Bazı durumlarda genç ve yetişkin ağaçlarda kuruyan yapraklar sürgün ve dallarda asılı kalırlar ve iletim demetlerde koyu kahve rengi renk değişimi görülür. Çiçekler mumyalaşır ve sürgünlere asılı kalır. Etkilenen sürgünlerdeki yapraklar donuk yeşile döner ve solmadan dökülür. Genellikle yaprak simptomları görülmeden önce çiçeklerde belirtiler gözlenir. Sürgünlerin kabuğu kırmızımsı- kahverengiye döner ve iletim demeti koyu kahverengi renge döner . Toprağın sürüm şeklinin ve sayısının hastalığın şiddetini artırdığı düşünülmektedir. Sulamanın yapıldığı alanlarda hastalık % 21 oranında görülürken sulanmayan alanlarda % 9 oranında görülmüştür. Yine toprak ve hava sıcaklığı hastalığı oldukça etkilemektedir. Hastalığın 20-25ºC hava sıcaklığındaki ilkbaharda iyi geliştiği, yazın en fazla 30-35ºC de çıkabildiği bildirilmiştir.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Hastalık kontrolü için ara ziraat yapılmamalı, yabancı ot kontrolü ve minimum toprak işleme yapılmalıdır. Damla sulama tercih edilmelidir. İnfekteli dal ve sürgünlerin hemen bahçeden uzaklaştırılması gerekir.
Kimyasal Mücadele:
İlaçlama: İlaçlı mücadelesi yoktur. En az 3 yetişme dönemi solarizasyon uygulaması önerilir.

ANTRAKNOZ-ÇÜRÜK LEKE (Gloeosporium olivarum Alm.)
Belirtileri: Bu hastalık sürgünlerde ölü dokular oluşturur ve ağaçta az veya çok yaprak dökümüne sebep olur. Meyve üzerinde kuru bereli şekilsiz lekeler oluşur. 20 günlük bir hastalanmadan sonra, % 40’ a ulaşan bir ağırlık kaybı ile meyvede kuruma oluşur. Çıkarılan yağda bir asitlik artışı meydana gelir, tamamen hastalanmış meyve sayısı ve yağın asitleşmesi, aynı yönde bir artış gösterir. Yağlar 12-13 asitlik derecesine ulaşır. Hastalığın yayılması için 18-25 derece sıcaklık ve yüksek nem (%90) yağış koşulları gerekir.
MÜCADELESİ
Kimyasal Mücadele:
Şayet dallar ve yapraklarda önemli ölçüde bulaşma varsa, ilkbaharda ilaçlama tavsiye olunur. Eğer hastalanma sadece meyvelerde ise, bölgelere bağlı olarak, yaz sonu, sonbahar başlarında mücadele daha etkili olur. En etkili aktif maddeler şunlardır:
- % 50’lik Bakır oksiklorür
- Benzimadazol’ler

ARMİLLARİA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ (Armillaria mellea( Vall.) Quel)
Belirtileri: Zeytin ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak ağaçların ölümüne neden olur. Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluşumu azalır, sürgün ve dallar ölmeye ve kurumaya başlar, nihayet ağaçlar tamamen kururlar. Bu belirtilerin oluşumu ve ağaçların ölümü 4 yıllık süreyi gerektirir, ancak şiddetli enfeksiyon koşullarında bu süre 1-2 yıldır. Hastalığa yakalanmış ağaçların kökleri incelendiğinde ikinci köklerden başlayarak kök boğazına kadar kabuk dokusu ile odun dokusu arasında beyaz fungal tabakanın oluştuğu görülür. Hastalığın başlangıcında odun dokusu açık kahve rengidir, daha sonra sarımtırak veya beyaz süngerimsi beyaz dokuya dönüşür. Hasta ağaçların kütüklerinde oluşan sarımsı kahverengi olan ve aşağıya doğru siyahlaşan şapkalar 5-15 cm çapındadır.
MÜCADELESİ
Toprağı iyi seçilmemiş, bahçe kuruluşu ve kültürel işlemleri tekniğine uygun yapılmamış bahçelerde etmen kolay gelişebilmektedir. Bu fungusun entansif tarım uygulanan bahçelerde ağaçları çok az hastalandırdığı bilinmektedir. Fungus hem toprakta, hem de odun dokusunda yaşar. Ölü ağaçlarda ve toprakta kalan kök parçalarında uzun süre yaşamını sürdürür. Nemli yerlerde iyi gelişme olanağı bulur.
Kültürel Önlemler :
-Kuruyan ağaçlar bahçeden sökülerek imha edilmeli ve yerlerinde kireç söndürülmelidir.
-Hastalık bahçenin belli kesimlerinde ise rizomorfların sağlam ağaçlara ulaşmaması için hasta olanlar 60cm derinlik ve 30 cm genişlikteki hendekler ile izole edilmelidir.
-Çevre bahçelerde hastalığın bulunduğu durumlarda sel sularının getireceği hastalıklı parçaların girişini önlemek için bahçenin çevresine 60-70 cm derinlikler hendekler açılmalıdır.
-Ağaçlar sağlam ve sağlıklı yetiştirilmesi için tekniğin gerektirdiği önlemler alınmalıdır.
-Orman ağaçlarının kesimiyle elde edilen boş araziye hemen zeytin bahçesi tesis edilmemeli, toprak 2-3 yıl boş bırakılmalıdır.
-Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşan fungusun şapkaları ve oluşturdukları yerdeki kök parçaları imha edilmelidir.
-Ağaçlar derin dikilmemeli, aşırı sulanmamalı ve köklerin yaralanmamsına dikkat edilmelidir.
Kimyasal Mücadele : Uygulamalara hastalık görüldüğünde başlamalıdır.
a) Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere % 5’lik Bordo Bulamacı, % 2’lik göztaşı eriyiği veya %5’lik karaboya ilaçlarından biri fırça ile sürülmeli, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu ve veya 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
b) Kökler tamamen hastalanmış ise , ince kökleri dahil sökülerek kendi çukurlarında yakılmalı ve yerine sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalıdır. Hastalığın görüldüğü bahçedeki sağlam ağaçları korumak için sonbaharda veya ilkbahar başında ağaçların izdüşümleri % 5’lik karaboya,% 2’lik göztaşı, m2 ye ilaçlı su gelecek şekilde sulanmalıdır.

58047
Hastalık görüntüleri

ZARARLILAR

ZEYTİN SİNEĞİ ( Bactrocera oleae )
Zarar şekli: Zeytin sineği öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerine iğ şeklindeki yumurtasını bırakır.
Zeytin sineği larva döneminde meyve etinde zarara neden olur. Larva gelişme süresince çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına ve asitliğin yükselmesine neden olur.
Kültürel önlemler: Pupaların yok edilmesi için, kış aylarında toprağın sürülmesi ve zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir kurtlu zeytinlerin toplanarak uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca sineğin sonbahardaki yoğun zararını önlemek için erken hasat yapılmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE: Meyvelerin yumurta koyma dönemine geldiği dönemde vuruk sayımı yapılmalıdır. Salamuralık çeşitlerde % 1 vuruk, Yağlık çeşitlerde ise % 6-8 vuruk saptandığında ilaçlama yapılır.

ZEYTİN GÜVESİ (Prays oleae)
Zararı: Zeytin Güvesi üç döl verir.
Yaprak dölü: Meyvelerde beslenen larvalardan çıkan erginlerin yaprakların üst yüzeyine bıraktığı yumurtalardan çıkan Bu larvalar iki epidermis arasında açtıkları galerilerle ve taze sürgün uçları ile yapraklarla beslenerek zararlı olurlar.
Çiçek dölü: Çıkan larvalar Çiçek salkımları arasında beslenerek, salkımlardaki çiçek ve tomurcukları yok ederek meyve tutumunu engeller
Meyve dölü: Zeytin meyvelerinin karabiber
Büyüklüğünü aldığı dönemde Meyve dölü larvaları meyve sapı dibinden meyvenin içine girerek, meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı yok eder ve meyvelerin dökülmesine neden olur. Bunlara ‘’Karabiber dökümü’’ denir.
KİMSAYAL MÜCADELE: Zararlının tercihen sadece meyve dölüne karşı ilaçlama yapılmalıdır. Zeytin meyveleri mercimek büyüklüğüne geldiğinde % 10 unda canlı yumurta + larva olması halinde ilaçlama yapılmalıdır.

ZEYTİN KARA KOŞNİLİ (Saissetia oleae Olivier)
Zarar şekli: Zeytin kara koşnili larva ve ergin dönemlerinde ağacın özsuyunu emerek beslenir ve salgıladığı tatlı madde bütün ağacı sarar. Saprofit mantarlar bu tatlı maddede çabuk ürediğinden karaballık hastalığı ( fumajin ) meydana gelir. Bir yandan özsuyun emilmesi, diğer yandan karaballığın fotosenteze engel olması ağaçları zayıflatır ve üründe azalmalara neden olur. Koşnilin yoğunluğu arttıkça yaprak ve meyve dökümleri ile yapraklarda kurumalar başlar, ürün kaybı % 60-70’ e kadar çıkabilmektedir.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler : Koşnil kuvvetli ağaçlarda daha az yaşam şansı bulduğundan zayıf düşmüş ağaçları kuvvetlendirmek gerekir. Bu yüzden kuruyan dallar kesilmeli, ağaçların iç kısımlarının hava ve ışık almasını sağlayacak şekilde budama yapılması, aşırı sulamadan kaçınılması ve dengeli gübreleme yapılması gerekmektedir.
Biyolojik Mücadele : Doğada bulunan çeşitli faydalılar koşnili % 50’nin üzerinde kontrol altına alabiliyorsa böyle bahçelerde kimyasal mücadele uygulanmamalıdır.
Kimyasal Mücadele : Eğer doğal düşmanlar zararlıyı baskı altına alacak yoğunlukta değilse kara koşnile yaz ilaçlaması yapılır. Yaz mücadelesi iki uygulamalı olup, aktif larva çıkışına göre saptanır. Yumurtalı dişilerin yumurtaları kontrol edilerek % 50’sinin boş olduğu devrede birinci, % 90’ nın boş olduğu devrede ikinci ilaçlama yapılır. Mevsim başındaki kontrollerde % 50’ nin üzerinde parazitlenme görülen bahçelerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlamada yazlık beyaz yağlar gibi doğaya en az zararlı ilaçlar kullanılmalıdır.

ZEYTİN KABUKLU BİTİ (Parlatoria oleae)
Bitki özsuyunu emerek ağaçları zayıflatır. Verimin azalmasına ve kurumalara neden olur. Meyvelerde kırmızı ve mor lekeler oluşturur. Meyvelerin kalitesi düşer.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Kuruyan dallar kesilmeli, ağaçların havalanması ve güneşlenmesi için budama ve aralama yapılmalıdır. Toprak işlemesi, sulama ve gübrelemeye önem verilmeli, fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE
Zararlının birinci dölüne karşı, çok yüksek populasyonların dışında, ilaçlama yapılmamalıdır.
*İkinci dölünde ise, bahçedeki zararlı yoğunluğu yüksek ve parazitlenme oranı %50’ den düşük olan bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır.

ZEYTİN PAMUKLU BİTİ(Euphyllura olivina)
Zarar şekli: Zeytin somaklarında, tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin özsuyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olurlar.
Kültürel önlemler: Ağaçların sağlıklı tutulmasına, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELE Aynı dönemde zararlı olan zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmış ise bu zararlıyı hedefleyen başka bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesi zararının olmadığı bahçelerde ise ağaçların sadece zarar görmüş somakları ilaçlanır. En uygun ilaçlama zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanma görüldükten 10 gün sonra ile çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.

ZEYTİN FİDAN TIRTILI (Palpita unionalis)
Zarar şekli: Larvalar fidanlıklarda yaprak, genç sürgün hatta meyvelerde bile beslenerek zararlı olur. Yapraklar dantel gibi olur. Olgunlaşmamış meyveleri yer.

MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler
Bahçe kenarlarında veya çevresinde bulunan zararlının diğer konukçularının yok edilmesi birinci
döl larvalarının beslenmesini engellemesi bakımından yararlıdır. Ayrıca, toprak altında kışlayan
larvaların soğuk günlerde toprak yüzeyine çıkarılması için kış aylarında yapılacak toprak sürümü
yararlıdır. Son olarak, ilk dönem larvaların obur sürgünleri sevdiği ve bunlar üzerinde kolay
gelişebildiği göz önüne alınarak, bunların temizlenip yakılması ve böylece larva popülasyonunun
düşürülmesi mümkündür.
Kimyasal Mücadelesi: Fidanlıklar sık sık kontrol edilmeli yaprak ve sürgünlerde taze yenikler olması durumunda sürgünler kontrol edilmeli, zararlının larvasının görülmesi halinde ilaçlama yapılmalıdır.

58046
Zararlılar

Kaynak: ZAE, DAZB, KKGM, Manisa Tarim İl Md.
Merhaba,

İzmir bucadaki köy evimin arkasına 3 adet sofralık zeytin diktim. 5-6 yıl oldu ve ağaçlar güzel gelişti. Fakat her çiçek açma zamanında çiçek somakları kuruyor. Neredeyse hiç mahsül alamıyoruz. Öncesinde ise yoğun pamukcuk oluyor. Ne yapmam gerekir?

Poyrazs
08-06-2017, 11:08
Merbaba huseyin bey,

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm

Bu linkteki onlemleri alabilirsiniz.

turuncum
11-08-2017, 18:19
Fidan dememe bakmayın, Edremit bölgesindeki inşaat furyasından kurtardığımız 3 tane asırlık zeytin dikmiştik bahçemize. Eski sürgünlerin tamamını temizledik önce ve çok kısa sürede sürgünler verip bizi bayağı sevindirdi bizim ihtiyarlar. Geçende her üçünde de farklı seviyelerde, özellikle filizlerin uç yapraklarının bozulduğunu ve kurumaya başladığını farkedince hastalık olabileceğini düşünüp oldukça üzüldük. Filizlerin yapraklarında ağ örüldüğünü farkettik önce. Sonrasında da yaprak araları, ağın üzeri ve gövdenin değişik yerlerinde fare pisliği gibi, çapı yarım mm'den küçük granüller görünce, ziraatçi bir dostumuzun desteğiyle sıkı bir aramayla bir yaprağın arkasında pupasını üzerine çekmiş derin bir uykuya dalmaya hazırlanan tırtılı keşfettik.

Ziraatçi arkadaş insektisit kullanmamızı ve tırtıl kardeşlerin konaklayabileceği ağacın delik (kovuk) kısımlarına koku yapıp kaçırtmak için mazot sürmemizi önerdi. Uzun süredir zeytincilik yapan bir diğer arkadaş da tüm hasarın tırtıl hasarına benzemediğini, insektisit ve fungusiti karıştırıp uygulamamız gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri nedir.


Siteye resim eklemeyi bilmediğimden Dropbox linkini paylaşıyorum. Oldukça net makro resimlerdir, külliyata da faydası dokunabilir:

https://www.dropbox.com/sh/w6dr4yf5qw4gobd/AABJv6D4dMDsWlbm2bRcXriGa?dl=0

pria
12-08-2017, 09:43
3 kez kaolin uygulamanın yanısıra, aylak olduğum zamanlarda hemen her gün zeytinleri dolaşıp özellikle tane yoğun, güney taraflarını izliyorum..

Dün üzerinde tane çok az olduğu için kaolin uygulamasını özensiz yaptığım bir fidanın dibinde dökülmüş 3-5 tane buruşuk iri zeytin dikkatimi çekti..siyah bereli olmalarını öncelikle dolunun tahribatına yorumladım ama pek öyleye benzer bir halleri yoktu..içini açtım tırnağımla..zeytin sineği pupası vardı..telaşlanıp diğer tane yüklü zeytin ağaçlarını da dikkatlice gezdim..bu tür bir tane pek bulamadım..genelde rüzgardan dökülmüş sağlam tanelerdi..

Tane yüklü ağaçların diplerinde ya hiç dökük yoktu ya da ender olarak 2-3 tane vardı..Bir avuç ancak toplayabildim..evde tek tek açtım içlerini..sade ikisinde sinek larvası ve pupa bulabildim..

Sonuçta zeytin sineğinin erken saldırısını ucuz atlattığımı anladım..bunu tamamen kaoline borçluyum..

Sıra geldi en tehlikeli saldırıya..5-6 gün içinde bir kaolin uygulaması daha yapacağım..asıl saldırı zamanı olan eylül başlarında ise %5'lik tam doz uygulayacağım..

Sayın MeyveliTepe'nin dediği gibi kaolinin zeytin sineği mücadelesinde % 98'lik başarısına tanık olacağım inşallah bu yıl..çok büyük bela bu ..

serkanhoca
12-08-2017, 10:27
Fidan dememe bakmayın, Edremit bölgesindeki inşaat furyasından kurtardığımız 3 tane asırlık zeytin dikmiştik bahçemize. Eski sürgünlerin tamamını temizledik önce ve çok kısa sürede sürgünler verip bizi bayağı sevindirdi bizim ihtiyarlar. Geçende her üçünde de farklı seviyelerde, özellikle filizlerin uç yapraklarının bozulduğunu ve kurumaya başladığını farkedince hastalık olabileceğini düşünüp oldukça üzüldük. Filizlerin yapraklarında ağ örüldüğünü farkettik önce. Sonrasında da yaprak araları, ağın üzeri ve gövdenin değişik yerlerinde fare pisliği gibi, çapı yarım mm'den küçük granüller görünce, ziraatçi bir dostumuzun desteğiyle sıkı bir aramayla bir yaprağın arkasında pupasını üzerine çekmiş derin bir uykuya dalmaya hazırlanan tırtılı keşfettik.

Ziraatçi arkadaş insektisit kullanmamızı ve tırtıl kardeşlerin konaklayabileceği ağacın delik (kovuk) kısımlarına koku yapıp kaçırtmak için mazot sürmemizi önerdi. Uzun süredir zeytincilik yapan bir diğer arkadaş da tüm hasarın tırtıl hasarına benzemediğini, insektisit ve fungusiti karıştırıp uygulamamız gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri nedir.


Siteye resim eklemeyi bilmediğimden Dropbox linkini paylaşıyorum. Oldukça net makro resimlerdir, külliyata da faydası dokunabilir:

https://www.dropbox.com/sh/w6dr4yf5qw4gobd/AABJv6D4dMDsWlbm2bRcXriGa?dl=0

Merhaba, öncelikle insektisit, uygulamanız gerekli. Çünkü filizler görüldüğü üzere zarara uğramış durumda. Toprağına da şöyle süper bir gübreleme yapıp, sulayıp köklerinin emmesini sağlayın. Süer gübre derken iz elementlerin olduğu çinko+demir vs. Sonrasında sonbahar bitip kış gelirken bordo bulamacı yaparak korumaya alırsınız diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.

turuncum
13-08-2017, 00:01
Merhaba, öncelikle insektisit, uygulamanız gerekli...

Teşekkürler

pria
19-08-2017, 22:24
Bu zeytincilik gerçekten çok meşakkatli, çileli..

3-4 gün önce ''filizkıran''lar görünmeye başladı..fidanlığın en tepe noktasındaki en çorak yerdeki cılız, bir türlü tam gelişemiyen zeytinlere dadandılar..keratalar, hep te böyle zayıf fidanları seviyorlar..gözümün önünde pıtır pıtır kesip duruyorlardı körpe filizleri..hadi neyse filiz bol, hiç olmazsa üstünde zeytin tanesi olmayanları kesseler ne ala..

Bu konuda deneyimliyim..hemen fidanları sulamaya başladım..sulama yapınca faaliyetleri duruyor nedense..dün suladığım fidanları izledim bugün kulübenin önünde otururken..hiç yeni kesilip sarkan filiz yoktu :)

Bu olay tamamen kişisel bir tecrübe..
Sulayınca fidanları ortalıktan kayboluyorlar nedense..iyi ki böyle bir keşif yapmışım..yoksa bu meretin ilacı falan da yok..tek çare, bilek kalınlığındaki zeytin dallarını zeytin altlarına koyup dalda talaş çıkınca toplayıp yakmak..tek çaresi bu..o da zor..