PDA

View Full Version : Zeytin Hastalık ve Zararlıları

Sayfalar : 1 [2]

pria
06-09-2017, 11:57
Dün geldim köye..bugün sabah uzun uzun inceledim zeytinleri..son attığım %5'lik kaolin üzerine hiç yağmur yağmadı..kaplamalar gayet güzel..özellikle güney taraflarını gözlemledim zeytinlerin..tanelere konan veya uçuşan zeytin sineği görmedim..tanelerde dökülme çok nadir, yok sayılır..40-50 ağacı inceden gözlemledim; sadece bir taneden huylandım..açtım içini, zeytin sineği pupa devresinde..yani sinek zararı yok , hiç yok gibi..sanırım KAOKİL kaplamanın büyük faydasına tanık olacağım bu yıl..10-15 gün daha atlatırsak böyle, hasarsız taneler toplamak nasip olacak gibi..

Bu yıl sulamalarımın ikisinde ağaç başına 150 gram potasyum nitrat, 10-15 gram DoktorTarsa'nın denizyosunu ve 15 gram kadar da HUMAT'ını verdim..Ben son kez potasyum nitrat vererek suladıktan sonra üstüne şahane bir yağmur yağdığı için zeytinler çok iri..Marmarabirlik'in 1 numara kalibresinde çoğunlukla..yani 110-130 adedi bir kilo gelecek irilikteler..

Kısmetimizde ne varmış bakalım; bir ay sonra toplama telaşı başlarken göreceğiz..

Sıra geldi zeytin dal sarsıcı makinayı yağlayıp, kontrol edip , benzin ikmalini falan yapmaya..

İtiraf edeyim ki; çok zor iş bu zeytincilik..işçi bulmak, zeytin ayıklamak, zeytin kurmak, hammaliyesi..zor yani..

pria
23-09-2017, 22:47
Sırf şu zeytin sineği belasından işi yırttığımı görmek, gözlemlemek için kısa süreliğine gittim köye..

Son kaolin uygulaması üzerinden tam bir ay geçti..inceden inceye inceledim zeytin tanelerini..

Son kaolini 4 depo atarak gayet dikkatli yapmıştım..fakat buna rağmen özellikle tepelerde ve uçlarda kaplamanın zayıf olduğu alanlarda 3-5 sinekli zeytin buldum..yani çok az gibi, yok sayılır...içlerinde pupaları buldum, kimisinden sinek uçmuş, kimisi canlı henüz..

Son kaolini atarken hava tam kararırken 4.deponun yarısında, dikkatsizlikten hortum egzosa değmiş ve minik bir patlak oluşmuştu..alelacele, naylonlarla sardım, telle sargı yaptım üstüne ama nafile..basınçtan dolayı işe yaramadı..bende, kalan 40 litrelik kaolini son kalan 20 ağaca olabildiğince çok hızlı olarak çabuk çabuk, ağaçları tam taramadan attım, yetsin diye..tabi bu son 20 ağaç biraz özensiz ve yarım yamalak oldu..fidanlığın en altında ve sonundaki bu 20 ağaç çok şanssız..4 kez attığım kaolinden tam yararlanamıyan, aceleye getirdiğim ağaçlar bunlar..işte o zeytinlerde maalesef sinek zararının daha çok olduğunu gözlemledim dün..40-50 sinekli zeytin kopardım..zaten bunlar belli oluyor, kızarmış veya kararmış oluyorlar, çekince de pıt diye kopuyorlar..

Bu durum benim için bir test oldu..özenle kaoin kapladığım ağaçlarda vuruk sayısı binde 2-3 iken özensiz kaolin kaplaması yapılan ağaçlarda oran yüzde 3-5 gibi..

Önceki yılları kıyasladığımda ve kimyasal ilaç kullanmayıp 4 kez kaolin kaplaması yaptığım ağaçlarda çok büyük başarı var zeytin sineği açısından..

Bu minik sinek zararını hiç önemsemiyorum; çünkü, kuraklıktan aşırı tane yüklü zeytinlerdeki dökülmeler sinek zararının 15-20 misli.. kaolinin büyük başarısı olarak yorumladım bu yıl bu sonucu..çünkü önceki yıllarda eylülün 15'i gibi geldiğimde en az 2 kimyasal ilaç atmama rağmen tanelerin üçte birini yerde görür, kışlık zeytin yapmak için vuruksuz tane bulmak sorun olurdu ayıklarken..

Tabi bu yıl benim için ilk acemi uygulama oldu..seneye kısmet olursa çok daha dikkatli yaparım kaolin uygulamalarını..fakat, gelecek yıl ağustos sonunda atacağım kaolini %5-6'lıktan az yapmam herhalde..

Seneye, fidanlığın çok fakir, kist alanlarında kalan 3-5 kilodan fazla ürün vermeyen 60-70 fidanı Belediye başkanına teklif edeceğim, kepçeyle söküp cadde boylarına eksinler diye..97 ağacım var zeytin yüklü, onlar bile çok benim için..yaşım ilerliyor, bu sayede iş yükümü de azaltmış olacağım..sevinir sanırım reis..çünkü bizim kasabada modadır, bütün yollarda kaldırımlarda dizi dizi zeytinler mutlaka vardır..bizzat Belediye ekmiştir.

Bu yıl çevremdeki zeytinlerde yoğun bir sinek saldırısı ve zararı henüz duymadım ve görmedim..hasattan sonra sorup soruşturacağım..çevremde eğer büyük sinek zararları varsa bu belayı kaolin sayesinde atlattığıma daha bir inanacağım..bizim çiftçilerin vazgeçilmez huyudur; istenildiği kadar anlatılsın, söylensin, bizzat tanık olmadan, yaşamadan, görmeden pek inanmaz..:)

Şimdilik durumlar iyi gibi..

elta
30-10-2017, 08:46
Merhaba. Pazardan aldığım yeşil zeytinlerin bir kısmında tepecik görünümlü kabarıklıklar var. İlk kez karşılaştım. Hastalık belirtisi midir, tüketilmesi sakıncalı mıdır ?Kestiğimde içinde görünen bir tuhaflık yok. Değerli fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

pria
30-10-2017, 20:35
Merhaba. Pazardan aldığım yeşil zeytinlerin bir kısmında tepecik görünümlü kabarıklıklar var. İlk kez karşılaştım. Hastalık belirtisi midir, tüketilmesi sakıncalı mıdır ?Kestiğimde içinde görünen bir tuhaflık yok. Değerli fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Bu zeytinin derdi hastalığı bitmez..

Sizin için güvenilir bir kaynak buldum.. 35. maddeye bir bakın:

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR | Kemal Yerlikaya - Academia.edu (http://www.academia.edu/15137342/ZEYT%C4%B0N_YET%C4%B0%C5%9ET%C4%B0R%C4%B0C%C4%B0L% C4%B0%C4%9E%C4%B0NDE_D%C4%B0KKAT_ED%C4%B0LMES%C4%B 0_GEREKEN_%C3%96NEML%C4%B0_NOKTALAR)

Şekil bozukluğunun nedenleri akar veya bor noksanlığı olabilir.

elta
01-11-2017, 21:59
Teşekkür ederim sayın Pria. Gerçekten dediğiniz gibi...
Yetiştiricisine sordum bugün, gübresi fazla gelmiş birkaç yılda bir böyle olur dedi. Bir zararlı ihtimali bana daha yakın göründü ama neyse ki ağaçlar benim değil yoksa çok uğrasmak gerekecekti sanırım. Saygılar.

mesut-balta
08-12-2017, 09:35
bütün degerli grup üyeleri 1300 adet gemlik yağlık zeytin agacı ektım yaklaşık 1 ay once agaclarımın bir cogunda solmalar meydana geldi resimlerini paylaşmak istiyorum.acilen cevap istiyorum ?

pria
08-12-2017, 18:47
bütün degerli grup üyeleri 1300 adet gemlik yağlık zeytin agacı ektım yaklaşık 1 ay once agaclarımın bir cogunda solmalar meydana geldi resimlerini paylaşmak istiyorum.acilen cevap istiyorum ?

Fazla ayrıntılı bilgi vermediğiniz için olası nedenleri yazayım:

1- Köklenmemiş, sahte fidan dikmiş olabilirsiniz.
2- Fidan çukurunun dibine aşırı kimyasal gübre koymuş ve üstünü toprakla kapatmamış olabilirsiniz; bu yüzden kökler kavrulmuş olabilir.
3- Aşırı sulama yapıp fidan dibi çamurlaştığı için kökler çürümüş olabilir.
4- İlk dikimden itibaren yeterli, normal sulamayı yapmamış olabilirsiniz.

Aslına bakarsanız, 1300 fidan gibi baya büyük bir zeytinlik tesisi kurmaya niyetlenen bir kişinin yaşadığı bu tür olumsuzlukların nedenini çözmesi, bilgi sahibi olması gerektiği kanaatindeyim.

Melih Bakırlıoğlu
09-12-2017, 06:47
Verticillium dahliae lı fidanlar olabilir. Bir müddet daha beklemenizi tavsiye ederim.
Yeni dikilen fidanların yerine adapte olmaları bazen uzun oluyor.
244 nolu mesajda bir çok bilgi bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.

mesut-balta
11-12-2017, 08:52
sagolun allah razı olsun 244 nolu mesajı nasıl bulabılırım

Melih Bakırlıoğlu
14-12-2017, 06:25
Tarihlerin ve saatlerin olduğu kahverengi bandın sağ tarafın da mesaj numaralarını görebilirsiniz.

Mrtsnkl
18-02-2018, 14:14
Merhaba. Geçtiğimiz ay bu ağacın yerini değiştirmiştim. Üzerinde bu delikleri farkettim. Hastalıklı mı bu ağaç?

smurat45
28-03-2018, 20:13
Merhaba; resimde gördüğünüz zeytin fidanları bir yaşında. Tarladaki fidanların uçlarında görülen sararmaların sebebi ne olabilir.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/32d36e8c6671b48e5cb8226221954c3f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/374a399b38d3334a84e17fe3723e9ee8.jpg

MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Silifkel
08-04-2018, 12:03
Sayın Murat45 , gördüğüm kadarıyla ikinci resimdeki anadalın orta kısmında, aşağıdan yukarıya doğru bir çizik veya çatlak var , aynı dikiş izine benzer gibi doğrumu? yoksa benmi yanlış görüyorum daha net bir fotoğraf veya yakından çekim varmı.

smurat45
10-04-2018, 13:25
Merhaba Sayın Silifkel ;Şu an başka fotoğraf yok.Evet dediğiniz gibi aşağıdan yukarıya doğru bir çizik var dikiş izi gibi. Bu tip çizikleri başka fidanlarda da gördüğümü hatırlıyorum.

Silifkel
17-04-2018, 11:00
Eğer benim karşılaştığım zararlı ise işimiz zor iki yıldır onunla mücadele ediyorum bana çok zarar verdi iki kez yıl kaybettim zararlıyı fark ettikten sonra iş işten geçmiş oluyor özellikle yazın hasar veriyor zaten o izler geçen yıldan kalma bol bol ilaçlayın.Nasıl bir zararlı ve mücadelesini öğrenirsek paylaşalım.

m-ali07
18-04-2018, 09:10
Cüce ağustos böceği zararına benziyor ,taze sürgünler üzerinde çizgi seklinde yaralar oluşuyor çizginin üzerinde de noktalar oluyor.Kimyasal mücadele pek önerilmiyor, ancak genede sık sık insektisit uygulaması faydalı olabilir.

smurat45
21-04-2018, 13:26
Eğer benim karşılaştığım zararlı ise işimiz zor iki yıldır onunla mücadele ediyorum bana çok zarar verdi iki kez yıl kaybettim zararlıyı fark ettikten sonra iş işten geçmiş oluyor özellikle yazın hasar veriyor zaten o izler geçen yıldan kalma bol bol ilaçlayın.Nasıl bir zararlı ve mücadelesini öğrenirsek paylaşalım.Dediğiniz gibi bu çizik şeklinde yaralar diğer fidanlarda da var. Geçen yıl Filiz uçlarında yenmeler olmuştu.Onlar için 2-3 hafta da bir böcek ilaçlaması yapmıştım. Bu yaralarda onunla ilgili mi bilmiyorum. Ama bende araştırma yapıyorum. Bilgi sahibi olunca paylaşırım

parasutcu1
09-05-2018, 00:32
Arkadaşlar merhaba, bu konuda yazdıklarınızın hemen hemen hepsini dikkatle okudum. Ama benim konum ile ilgili bir yazıya rastlamadım. Durum şu.. 7 yıllık 13 adet zeytin ağacım var. Zamanında hobici ruhuyla asmalar ile zeytinler çok yakın dikildiler. Tabi bilmeden yaptığım bu işlem şimdi beni sanırım zorluyor ama bilemiyorum ve sizlerden fikir almak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler ediyorum.

Malum asmalara belli periodda kükürt ve zararlılara karşı olabildiğince organik ilaçlar (Micrthol, Penrival) kullanıyorum. Asmalar kışın bordo bulamacı, gözler uyanırken Microthol ve Penrival kullandım. Yine çiçek öncesi sürgünler 15-16 santimi geçince her 10 günde Microthol kullandım, devam da ediyorum.
Şimdi gelelim zeytinlere.. Zeytinler de kışa girerken yüzde ikilik bordo bulamacı yaptım ve her yağmurdan sonra, yüzde bir buçuk oranında, bordo bulamacı uygulamaya devam ettim. Zeytinlerim çiçek hazırlığı yaparken, ziraat malzemeleri satan bir yerde, ziraat mühendisi bir arkadaş bana pamuklu bite karşı Poligor (İnsektisit Böcek ilacı) önerdi ve ben de aldım uyguladım.
Şimdi sorum şu.. Asmalara uyguladığım ""Microthol yani Fungisit (mantar ilacı) Akarisit (kırmızı örümcek ilacı) Aktif maddesi yüzde 80 Kükürt"" Zeytin ağaçlarının çiçeklerine zara vermiş olabilir mi ? Zira bu yıl ilk defa Microthol kullanıyorum ve zeytin çiçeklerim bir müdeet sonra kahve rengiye dönüp dökülmeye başladılar. Dökülmeler fazlalaşınca sizlere sormayı düşündüm. Selamlar saygılar.

Melih Bakırlıoğlu
09-05-2018, 07:13
Zararı olacağını sanmıyorum. Bordo bulamacını her yağmurdan sonra kullanmaya gerek yok, senede 2-3 kullanmak yeterlidir. Kurumuş çiçekler normaldir, o çiçeklerin %10 u tutsa çok iyidir.

parasutcu1
11-05-2018, 20:48
Melih Bakıroğlu arkadaşım teşekkürler ediyorum. Zaten kış başı ve en son budamadan sonra bir defa bordo bulamacı. Kışın zorlu günlerinin bitiminde de bir defa bordo bulamacı. Bir defa da çiçeklenmeden hemen önce bordo bulamacı, iki gün sonrasına da pamuklu bite karşı Poligor (İnsektisit Böcek ilacı) atıyorum. Kafayı karıştıran asmalara attığım kükürtlü ilaç dı o da artık sorun olsa da, olan oldu. İlgin için tekrar çok teşekkür ediyorum. Selamlar saygılar.

candirli
29-06-2018, 18:24
Bu anlatılan kesinlikle kırmızı örümcek zararlısı. Dalın özüne gidebilmek için, genelde dalın alt kısmından içe doğru çizik çizik eğeyle yapılmış gibi izler göreceksiniz. Dalı kesip açarsanız dal özündeki boşlukta konakladıklarını da görürsünüz.

Mücadele etmek çok zor. Akarisit ilaçlarını kullansanız bile etraftaki seralardan ve sera atıklarından tekrar geliyorlar. Çözümü olan varsa lütfen söylesin. Ne demek istediğimi daha detayda önceki mesajlarımdaki resimlerden görebilirsiniz.

Merhaba Sayın Silifkel ;Şu an başka fotoğraf yok.Evet dediğiniz gibi aşağıdan yukarıya doğru bir çizik var dikiş izi gibi. Bu tip çizikleri başka fidanlarda da gördüğümü hatırlıyorum.

smurat45
09-07-2018, 08:23
Bu anlatılan kesinlikle kırmızı örümcek zararlısı. Dalın özüne gidebilmek için, genelde dalın alt kısmından içe doğru çizik çizik eğeyle yapılmış gibi izler göreceksiniz. Dalı kesip açarsanız dal özündeki boşlukta konakladıklarını da görürsünüz.

Mücadele etmek çok zor. Akarisit ilaçlarını kullansanız bile etraftaki seralardan ve sera atıklarından tekrar geliyorlar. Çözümü olan varsa lütfen söylesin. Ne demek istediğimi daha detayda önceki mesajlarımdaki resimlerden görebilirsiniz.Merhaba sayın candırlı ,
Ağaçlarım da 1 aydır önüne geçemediğim bir kuruma var. Bu zararlıdan olabilir mi. Önce ağaçların yaprakları sararıyor sonra buruşup ağaç kuruyor. Sebep bu zararlı mı ki . Sizde de böyle mi olmuştu.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/a0d9a71b71d5859bda7524deffd681f9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/e80413e1d0265d08b2a67d3b8b37ba73.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/d02ed88e7ab3c11293703d0e5ba0f96f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/56e723f64e8b28aab5bf76d7c316fb26.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/f91c948a7df18596fafc061246487843.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/c9632caca828813fed1865a2a3b71266.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180709/19c9c6ce86c2f81956ecb120dab68a51.jpg

Tariuq
19-07-2018, 10:30
Bu sene bahçemde ki iki ağacımda da aynı problem var, nedir ve ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler. ANTRAKNOZ-ÇÜRÜK LEKE (Gloeosporium olivarum Alm.) olabilir mi? Şimdiye kadar en fazla yüzde 10 olurdu ama bu sene neredeyse tüm taneler bu şekilde :( Hiçbir şey yapmadım farklı olarak ama bu sene kışın biraz tavuk gübresi takviyesi yaptım acaba ondan mı?

Melih Bakırlıoğlu
26-07-2018, 07:37
Sizin ağaçlara duyan gelmiş gibi gözüküyor. Zeytin sineği, zeytin güvesi ve zeytin kızıl kurdu gibi gözüküyor.

hkaragoz
28-08-2018, 14:43
Merhaba. Resimdeki gibi zeytinlerimde sorun var. Zararlımı hastalıkmı bilmiyorum nasıl birşey yapmam gerekir. bir adet ağacımda ve küçük birkaç fidanda https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180828/8ae2f12c85ca48672f390c97e8d4f4cf.jpg

SM-E500H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

murat-16
29-08-2018, 07:19
Merhaba
korkulacak birşey yok zeytin sürgün güve mücadelesi olmadığından taze sürgünleriniz afiyetle yenmiş devresi geçmiş olmalı ama bir indesit uygulaması yapılması iyi olur

hkaragoz
29-08-2018, 09:58
Merhaba
korkulacak birşey yok zeytin sürgün güve mücadelesi olmadığından taze sürgünleriniz afiyetle yenmiş devresi geçmiş olmalı ama bir indesit uygulaması yapılması iyi olurTeşekkürler. Ben yinede ilaç uygulaması yaparım. Bir sonraki yıl bu güvenin gelmemesi içün bir tedbir varmı.

SM-E500H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

murat-16
30-08-2018, 07:03
****** var zeytinde bu güve 3-4 kez kendini gösterir çiçek-sap-sürgün olarak ve zeytin sineği takozuda unutmamak gerekir bunların evreleri takip edilerek ilaçlama yapılmalıdır

Tora
08-11-2018, 20:47
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım, aslında zeytinle tanışmam da yeni sayılır bir seneyi biraz geçti. 3 dönüm bahçe içerisinde 50 tane Edremit cinsi zeytin ağacım var. Ağaçlara birkaç senedir hiç bakım yapılmamıştı, bu sene kışın ilk defa gübre verdim ve bahara girerken budama yaptırdım. 1 senede öğrendiğim en önemli şey şu oldu, her işi kimseye muhtaç kalmadan kendin bilmek ve yapmak zorundasın. Bu yüzden hızlı bir şekilde okuyorum, araştırıyorum, öğrenmeye çalışıyorum. Bu forumun ve Meyvelitepe gibi blogların çok faydası dokunuyor, bilgisini paylaşan herkese teşekkür ederim.
En doğru bilgi tecrübe edilmiş bilgidir. Bu nedenle yeri geldiğinde sorarak, tecrübelerinizden faydalanmayı arzu ederim.
Geçen sene hasattan sonra herhangi bir bordo bulamacı uygulaması yapmadık, kimse bunun gerekli olduğunu söylemedi ve sonucunda bahçede birçok ağaçta dal kanseri yaygınlaştı. Şimdi bu illetten ağaçları nasıl kurtaracağım, sıcak aylarda dalların kesilmesi öneriliyor ama sadece uçlarda değil ana dallarda da siğiller mevcut. Radikal olarak onlarca ağacın bütün dallarını kesme şansım yok, ana dalları bırakıp küçük dalları kesmenin ne faydası olur. Bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Gülçincik
08-11-2018, 21:42
Benimde bi sorum olacak sitede limon çimlendirme diye arama yaptım ama bulamadım.zeytinle alakasız ama sorma gereği hissettim bir bitkiyi tohumdan yetiştirirken herhangibi bi meyve veya zeytin limon meyvesini verebilmesi için evdeki tükettiğimiz gıdanın tohunları olması yeterlimi yoksa dal olarak gerekli mercilerden alınmasımı lazım.
Cevaplarsanız sevinirim limonu çimlendirmeyi düşünüyorum

Melih Bakırlıoğlu
09-11-2018, 06:48
Sayın Tora; dal kanserli ağaçları temmuz sonu/ağustos başı gibi budama yapıp %2 lik bordo bulamacı atmanız lazım.
Ana dalları 2-3 sene gibi zaman diliminde geriye doğru budama yapın.
Yörenizi bilmiyorum ama senede en az 2 defa halkalı leke ve dal kanseri için bordo bulamacı atılır.

Tora
10-11-2018, 17:07
İnternette türkçe tüm kaynaklara baktım ama bu resimdeki zararlıya ait bir şey bulamadım. Yaprağın içerisinde larva var sanırım. Birçok ağacın yaprakları bu durumda. Halkalı leke değil, ne olduğu hakkında fikri olan varmı?

Kozanli
10-11-2018, 19:39
Zeytin ağacından veya bir meyve ağacının zirai mücadelesinden pek anlamam.
Ben bağcılıkla bir ömür geçirdim, yıl oniki ay 365 gün 1000 dekarlık alanın sorumluluğunu alarak üzüm 🍇 yetiştirdim Avrupa'da.
İyi bir mücadeleci olmazsanız istenilen ürün elde edemezseniz kapı önüne konursunuz.
Anlatmak istediğim bağ konusunda iddialıyım.
Amaa, doğada yetişen bütün bitkiler meraklı olarak ilgilenir yetiştiren müteşebbislerle istişare ederim.
Henüz iki hafta önce Marmara, Ege, Akdeniz, Toroslar üzerinden yaşadığım evime döndüm.
Yalova, Mudanya, Tirilye, Görelle, Bursa yol güzergahında onlarca üretici ile sohbet edip zeytin topladım.
İlaç atıyormusunuz dediğimde 7-8 defa sözünü duydum.
İnanamadım bu kadar ilaç atıldığına.
Onlarca üreticiden aynı rakamı alınca ****** üzüldüm ve şaşırdım.
Gözlemlerim: zeytin alanları çok sık dikilmiş fidanlar.
Çok üretim alanlarda ağaçların altında aşırı boylanmış yaban otlar.
Sadece bu iki faktör bence hastalık kapmaya etken.
Sık dikim yaparsanız hava sirkülasyonu gerçekleştirilemez.
Yaban otları ise meyve ağacının istemediği gazı üretmesi.
Zirai mücadelede gec kalmamak lazım.
Hava şartlarını iyi takıp edip zirai mücadeleyi ilaçlamasını zamanında yapmak gerekiyor.
Yani, hastalalık olmadan.
Hastalık olduğunu görüp atılan ilaç hastalığın ilerlemesini önler.
Nedemek oluyor?
Hastalığa bitki yakalandı, ilaç attım ilerlemesini önlemiş oldum.
Not: Bitki ne kadar az hava alıyor ise o kadar çok ilaç atarsınız.
Gördüğüm zeytin ağaçlarını budarken dallarının yarısını keserim.
Tane olarak az olabilir ama kaliteli mahsul alır ve hava almasını sağlayarak az ilaç atarsınız.
Bunlar benim sadece edindiğim izlenimlerim…

Tora
10-11-2018, 19:56
Kendi soruma kendim cevap vereyim, sanırım buna yol açan Aceria oleae (Nalepa) veya Aculus olearius (Castagnoli) veya bunlara yakın bir tür. Meyvelerde ve yapraklarda şekil bozukluğu yoktu ancak larvaların kışı yaprak içinde geçirmesinden bu sonuca vardım.
Daha ayrıntılı bilgisi olup paylaşacak varsa hala bekliyorum.
Bu arada sayın Kozanlı ben maalesef hiç ilaç atmadığımdan böyle oluyor, çünkü ticaret yapmıyorum, randıman sorunum yok , sadece kendimizin iyi yağ yemesi için uğraşıyorum.

İsmail Kuzucu
10-11-2018, 20:11
Zeytinden anlamam ama akar zararlısı olabilir.

https://twitter.com/bitkorbil/status/970706891541184512

Tora
10-11-2018, 20:47
Zeytinden anlamam ama akar zararlısı olabilir.

https://twitter.com/bitkorbil/status/970706891541184512
Benim tahminimde o yönde, yukarıda yazdığım latince isimler ingilizcede "mite" olarak geçiyor yani "akar". Yalnız yapraklar bu kadar deforme değil.

MeyveliTepe
10-11-2018, 21:53
Benim tahminimde o yönde, yukarıda yazdığım latince isimler ingilizcede "mite" olarak geçiyor yani "akar". Yalnız yapraklar bu kadar deforme değil.

Eriophyid türlerinden bir akar (mite) da olabilir, bir kabuklu bit türü de olabilir. Akarlar genelde zeytin tanelerinde de deformasyona sebep oluyorlar.

Bu gibi gözle görülmesi zor zararlıları tesbit ve teşhis etmek için el mikroskopları çok işe yarıyor. Mikroskop altında zararlıların net resimlerini çekmek mümkün olduğundan tam olarak literatür karşılaştırması yapılabiliyor.

Ağaçlarda ne kadar yaygın olduğu önemli. Normalde doğal düşmanları kontrol altında tutarlar, ancak çok yaygın ise müdahale gerekebilir.

Kabuklu bit ise de, akar ise de müdahale zamanı ilkbahar, çiçek zamanından önce, yumurtaların çatlayıp larvaların hareketlendiği dönem. Ancak kesin teşhis şart. Buna göre müdahale araçları değişiyor. Organik müdahale araçları olarak, eriophyid akarlarında sıvı kükürt (veya mineral yağ), kabuklu bitlerde mineral yağ tavsiye ediliyor.

Bakır, mineral yağ ve kükürt içeriklerinin biribirleriyle uyumsuz olduğu akılda tutulmalı.

Tora
10-11-2018, 22:56
Bulaşık ağaçların meyvelerinde bir deformasyon yok, o zaman kabuklu bit olma olasılığı mı öne çıkıyor. Bu arada bu ağaçlarda taze sürgünlerin un ufak olacak derecede tahrip edilmiş olduğunu da eklemeyi unuttum. Yarın daha ayrıntılı resimler çekip yükleyeceğim.

Tora
11-11-2018, 16:28
Aynı yaprağın ön, arka ve kesit görüntüsünü koydum. Belki bu daha iyi bir fikir verebilir.

MeyveliTepe
11-11-2018, 21:12
Kabuklu bit değil, mite sanırım. Yaprakların kaçta kaçında var?

Tora
11-11-2018, 22:13
Kabuklu bit değil, mite sanırım. Yaprakların kaçta kaçında var?

Bazı ağaçlarda yoğun belki yarısında, çoğu ağaçta tek tük.

pin@r
20-11-2018, 22:22
Herkese merhaba,
Bu sene bahçemdeki dört zeytin ağacından meyve alamadım. Daha doğrusu zeytin tuttu sonraki dönemde çok fazla meyve ve yaprak dökümü oldu.Bir ağaç hariç neredeyse zeytin kalmadı üzerlerinde. O tek ağaç farklı bir yerde ve fotoğraftaki gibi üzerinde kalan zeytinler. Her sene şekli bozuk ve lekeli zeytin olurdu ama bu kadar fazla ilk defa rastladım. İlaç olarak sadece nemaazal denemiştim bu sene. Antalyada'yım bu sene bir şeyler yapmam gerekiyor ama evimin bulunduğu bölgede kediler, arılar, insanlar iç içe. Nasıl bir ilaç ve bakım programı uygulayabilirim yardımcı olursanız memnun olurum.

Melih Bakırlıoğlu
21-11-2018, 06:34
Şekil bozukluğunun 2 nedeni vardır. Bor eksikliği ve kırmızı örümcek emgisi.
Diğeri ise zeytin kızıl kurdunun işi, zeytin sineği ile mücadele eder iseniz bunu engelleyebilirsiniz.

pin@r
21-11-2018, 17:17
Şekil bozukluğunun 2 nedeni vardır. Bor eksikliği ve kırmızı örümcek emgisi.
Diğeri ise zeytin kızıl kurdunun işi, zeytin sineği ile mücadele eder iseniz bunu engelleyebilirsiniz.

Teşekkür ederim cevabınıza. Gördüğünüz lekeler antraknozdan kaynaklı. Zeytin kızıl kurdu arada olabiliyor bu sene zeytin sineği yok denecek kadar azdı. Resimde görünen izler dolu zararı. Hiç zeytin alamamam bu sene garip geldi bana. Fotoğraftakiler en kötü olanlar ama tamamı şekilsiz zeytinlerin bir tane normal yoktu içlerinde. Aceba akar olabilir mi tespit edemedim ve ettiremedim bu konuyu malesef. Bor noksanlığını bende düşündüm çünkü eriklerde de şekil bozukluğu olmuştu. Bor çok hassas bir olay toprak analizi yapmadan vermeyi düşünmüyorum ayrıca birazda korkuyorum fazla veririm endişesiyle. Zeytin bahçesi olan tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum çevreye zarar vermeden neler yapabilirim.

Ferhat009
22-07-2019, 09:23
Sayın arkadaşlar,
benim sorunum zeytin ağaclarında zeytinlerin büyümemesi çok küçük üzümün olgunlaşmamamış hali gibi yani goruk gibi kalması tek tük normal zeytin tanesi var ama gerisi hep böyle bu hastalığın adı tedavisi nedir yardımcı olabilirmisiniz.

gokan
22-06-2020, 19:27
Merhaba değerli forum dostları. Balıkesir Edremit'te 10 yaşında bir zeytinliğim olup bu sene çiçek dönemi dahil çok canlı olan bir kaç zeytinimde tane bağlamaya doğru kuruma başladı. Fotoğraflarını paylaşıyorum. Gübreleme, bordo bulamacı, zeytin sineği ilaçlamasını geciktirmeden zamanında yapmış olmamıza rağmen bu sene ilk defa böyle bir durumla karşılaştık. Değerli görüş ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.

gokan
22-06-2020, 21:07
Aşağıdaki linkte başka bir konu başlığı altında bir açıklama buldum; kabuklu bit olabilir diye düşündüm. Görüşü olan var mı?

http://www.agaclar.net/forum/822333-post314.htm

MeyveliTepe
22-06-2020, 23:00
Kabuklu bit ile alakası yok. Verdiğiniz resimlere göre gövdede ciddi tahribat var.

manasiyok
28-09-2020, 10:29
Merhaba değerli forum üyeleri. Saksıda yetiştirme çalıştığım zeytinim var. Dallarında ve gövdesinde küçük boyutlu pütürler oluştu. Zeytin kanserine benziyor ama emin olamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. https://imagesharing.com//photo.php?s=f1r364mo

manasiyok
28-09-2020, 10:32
https://imagesharing.com//photo.php?s=f1r364mo