Bağlan

View Full Version : dino / ficus

Dino
17-07-2007, 11:02
fotoğraftada görmüş olduğunuz üzre, yirmi küsür yaşlarındaki ağacımın yaprakları anormal bi hızda lekelenmeye ve kuruyup dökülmeye başladı.. hemen yanında duran on küsür yaşında aynı cins ağacımda ise hiç bi şey yok. bunun nedeni ne olabilir, düzenli olarak suluyorum, yapraklarını spreyliyorum, sıvı gübre takviyesi yapıyorum (üç haftada bir). bi kaç hafta daha bu hızla dökülürse yaprak falan kalmayacak tepesinde.. Ne oluyor anlamıyorum, lütfen bilgisi olan yardım etsin ne yapmam gerek bilemiyorum. haşere mi var desem olsa diğer ağaç hemen yanında onda da olmalı,, e ikisine de aynı itinayı gösteriyorum.. ağacım öldü mü yoksa :(

16192

16193

16194

16195

memet
17-07-2007, 11:26
Sanki bir mantar gibi değil mi?
Bu yapraklardan bir kaç örneği zirai mücadele kurumlarından birine gösterseniz.

Dino
18-07-2007, 11:44
Tekrar merhaba, Dediginiz gibi bir yere götürmeden önce bu forumları kullanarak kendim halledebilirim zannettim ama galiba kimsenin konuyla ilgili bilgisi yok, ama nası olur anlamadım, daha önce kimse mi karşılaşmadı böyle bi sorunla?! Agacım her gun ama her gun yaprak döküyor, ben bunu engelleyemedikçe kendime yükleniyorum. Bligisi olan lütfen ilgilenirse konuyla çok sevinirim. Herkese sağlıklı günler

memet
18-07-2007, 12:00
Eğer mantarsa, ilaç kullanmak gerekecek, bunun içinde yaprak örnekleriyle bir uzmanla biran evvel görüşmelisin bence.

Dino
14-12-2007, 09:48
yukarıdaki bonsailerim yaklaşık 2 ay boyunca nem odasında kaldı bi cicekcide, ama onlarda yaprkların ve agacın durumunu anlayamadılar, biraz toparlandılar gibi, eve getirdim 3 hafta once, ama su an yine benzer seyler olmaya basladı. kalorifer yanıyor die pencereden biraz uzak bi yere koydum, acaba ısık mı alamıyor, bi de yaprakları cok gucsuzlesti, yeni cıkanlar bile elimin hafif degmesiyle dokulur oldu. Besinde veriyorum ayda bir, bu donemde yaprakların bu derece gucsuzlesmesi normal mi, Ficus microcarpa yaprak doker mi acaba?

TreePedagogue
14-12-2007, 10:13
Evde Kalorifer yanıyorsa nereye koyarsanız koyun üzgünüm ama ağaçlarınız ölür.
Bunlar tropik bitkilerdir nemli ortamları severler, Kalorifer, soba vb. doğal olmayan yollarla ısıtılmış mekanlarda yaşamaları mümkün değildir. iç mekan bitkisi diye satıldığına aldanmayın lütfen.
Ağaçlarınızı kalorifer olmayan, aşırı soğuktan korunaklı, ışık alan bir balkona alırsanız ağaçlarınız toparlanacaktır.
Korunaklı bir balkonunuz yoksa size önerim;
Büyük yapı marketlerde ev tipi küçük portatif seralar satılıyor çok kısa bir süre içerisinden kurabiliyorsunuz, Bunlardan alıp Açık balkonuna kurup kışın burada muhafaza ederseniz hiçbir sorun olmayacaktır.

Diğer bir husus; Ağacınız 20 yaşında diye size çok güçlü gelmesin bunlar ticari amaçla dalları kısa sürede yeni sürgünlerle aşılanmış ve satışa sunulmuş ağaçlardır.
Yani dal yapıları güçsüzdür. Dalların gövde ile birleştiği yerlere yakından bakarsanız kaynak yapılmış gibi aşı olduklarını göreceksiniz.

Dino
14-12-2007, 13:45
tesekkur ederim, sera icin bakınmam gerekecek biraz. peki benim bu iki agacımda yaprk döker mi? yani yaprakların güçsüzleşmesi normalmi? budama yapmak istiyorum, bunun için tüm yapraklarının dokulmesini mi beklemem gerekiyor, yani o yukardaki fotograflardan cok farklı durumdalar su anda, yarın koymaya calısıcam su anki fotolardan. boyle giderse bu kışı geçiremeyecekler :(

Ali H. ALI
14-12-2007, 13:57
Dino bu incir cinsleri yaprak dokmez, agaclarinizin yaprak dokmesi bir seylerin iyi gitmedigini gosteriyor.

Treepedagogue'nin belirtigi gibi agaclarinizi, disariya alip soguktan da korursaniz sagliklari duzelebilir. Agaclariniza su an hicbir gubre veya besin vermeyiniz. Sulamasina dikkat ediniz ve buyuk bir olasilikla agaclariniz baharda yeni yapraklari ile yesillenecektir.
Bol sanslar.

tourkana
14-12-2007, 14:17
Bendeki ficus ta da aynı durumlar vardı, öncelikle serin bir odaya aldım ,sonra sürekli ışık alan cam önüne koydum ve sonra ağaç canlandı.
Isı-ışık-su-besin-toprak bunlara dikkat etmelisin bence.

fulane
01-08-2008, 16:48
Selamlar,

Hediye gelen yaklaşık 50 cm boyunda ficus microcarpam başlık sahibindeki sorunla karşı karşıya...Geldiğinde -ki 20 gün oldu- çok canlıydı ancak altta kalan yapraklarının bazıları beyaz bir katmanla kaplıydı...Forumda yazılanlar doğrultusunda toprağının üzerinin kurumasını bekledik, 3-4 gün sonra kurudu ve biz de iki aşamada duş ile suladık ancak 10 günde kurumadı...Şimdi ise felaket bir şekilde yaprak döküyor, aynı yukarıdaki resimde olduğu gibi lekeler var...Evim ise fazla güneş almayan pencere önü ışıklı giriş kat...Acaba sulamayı mı yanlış yaptım, bizim ev sebebiyle mi geç kurudu...12 gün üzerine yine suladım bu sefer duşta değil azar azar verdim...Bu arada yeni çıkan yaprakları yamuk çıkıyor bu neye işaret olabilir...Çok soru sordum çok üzgünüm çünkü...Bir an önce cevaplayacak biri olursa çok memnun olurum...

Ali H. ALI
02-08-2008, 12:55
Agacinizi suladiktan 10 gun sonra, bu sicak gunlerde kurumadigina bakarsak toprak suyu zumuyor ve toprak icerisinde camurlasma olabilir boyle bir durumda inciriniz yapraklarini dokebilir. Incirinizi bir daha suladiktan sonra altaki su suzulme deliklerinden suyun disariya cikip cikmadigini kontrol ediniz.

Incirler genelde tropik bitkilerdir ve nemli bir ortami severler kuru bir sicak bitkinizi etkilemis olabilir.

Yeni cikan yapraklarin yumuk cikmasi kirmizi orumcek veya baska bir zararlinin(alt yapraklarin bazilari beyaz bir katmanla kapliydi) agacinizi olumsuz etkilemis olabilir.