View Full Version : Guava
denizakvaryumu
03-07-2007, 15:27
Guava - Psidium guajava
Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve, boyu 7 m. yi geçmeyen, geniş taçlı, bodur bir ağacın ürünüdür.
Çiçekleri güzel kokulu, açık pembe renkte ve yaprakların gövde ile birleştikleri noktalardan yayılır.
Meyveleri altın sarısı renginde, armut şeklinde ve ortalama bir limon iriliğinde olup, içinde bir çok çekirdekleri vardır.
Guava'nın meyve ağırlığı 60-65 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise çekirdekten oluşur.
Meyve dış rengi sarı, etinin rengi pembe dir. Aynı zamanda çok güzel ve keskin kokuludur.
Guava ağacı 700 m. yüksekliğin üstündeki yaylaların ve dağ yamaçlarını, killi kumlu toprakları sever.Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir.
http://pepino.projesi.com/
denizakvaryumu
03-07-2007, 15:30
Arkadaşlar
odanıza parfüm sıkmanıza gerek yok ... 3-4 adet guava meyvesinin kokusu büyük bir odayı parfüm sıkmışcasına muhteşem bir kokuyla doldurur.
Bildiğim kadarıyla Akdeniz iklim kuşağının güney kesimlerinde yetişiyor (Filistin, Mısır vb.)
Türkiye şartlarında yeişmesi zor görünüyor ama gerçekten çok lezzetli bir meyve. Özellikle kalp rahatsızlıkları için çok tüketildiğini biliyorum.
Yetiştiren var mı?
Saksıda olur mu ?
denizakvaryumu
03-07-2007, 20:53
...bende pepino, kamkat, marucya da var bunlar meyveli. guava ve papaya henuz meyve vermedi. cesitlerimi cogaltmaya calisiyorum. koklendirme solusyonu ve perlit bulup celikleme yapacagim.
..
Forumda bir tek --seren-- in guava yetiştirdiğini okudum ve kendisine bu bitki hakkındaki tecrübelerini yazmasını rica ettim.
Türkiye'de 2 yerde meyveli fidan satışı var, biri linklerini verdiğim Yusuf Bey, diğeri Tekirovalı Mutlu Bey...
Saksıda olup olmadığını bilmiyorum ama soğuğu hiç sevmediği açık :)
--------------------------------------------------------------
Meyve etinin rengi, beyaz, hafif penbe ve yahut yeşil gibidir. Aynı zamanda çok güzel ve keskin kokuludur. Bu nedenle bir çok ağaç arasında, Guava meyvesinin bu kokusu ile ağacını kolaylıkla bulmak mümkündür. Çekirdekleri meyve etinin ortasında gömülü ve serttir. Guava ağacı 700 m. yüksekliğin üstündeki yaylaların ve dağ yamaçlarının, killi kumlu topraklarını sever ise de; ağır killi ve bilhassa volkanik topraklarda da iyi yetiştiği görülür. Guava'da Avokado gibi yetişmesi yalnız tropik iklimlere bağlı bir bitki değildir.
Üretilmesi hem tohumdan ve hem de kök filizlerinden yapılabilir. Tohumdan üretildiği takdirde, uzun zaman kuvvetli çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20'şer m. Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar, 2-3 çift yapraklı olduktan sonra 7,5 X 7,5 m. Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır. Bundan başka çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve çabuk yetişmesi bakımından daima kök filizleri tercih edilmektedir. Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır.
Guava çabuk yetişen bir bitki olduğundan, dikildikten 2-3 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan ortalama üç ay sonra tamamen olgunlaşır. Meyvelerin kokularını muhafaza etmek için toplama işi sabahları erken yapılır. Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir.
Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tüketildiği gibi reçel, tatlı ve turşu üretimine de yarar. Bundan başka Java'da Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yenir. Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 27-30 '% kadar tanin içerir.
http://www.anamur.bel.tr/muz_tropik.php
http://img509.imageshack.us/img509/8903/adszro0.png (http://imageshack.us)
http://img108.imageshack.us/img108/4485/discoverguavastartpageskg7.jpg (http://imageshack.us)
denizakvaryumu
03-07-2007, 21:00
Bildiğim kadarıyla Akdeniz iklim kuşağının güney kesimlerinde yetişiyor (Filistin, Mısır vb.)
Türkiye şartlarında yeişmesi zor görünüyor ama gerçekten çok lezzetli bir meyve. Özellikle kalp rahatsızlıkları için çok tüketildiğini biliyorum.
Avakado Türkiye'de rahatlıkla yetiştiriliyor...guavanın da avakadonun yetiştiği yerlerde yetiştirilebileceği yazılmış.
Merhaba arkadaslar;
Bende bazi tropikal meyvelerin yaninda guavada var.
Yaklasik boyu 80 cm yasi 2 veya 3 tam bilemiyorum.
Ama erken meyve verdigini biliyorum.
Yeni yaprak cikariyor. Yapraklarin dibinden cicek acarak meyve veriyor. Sanki cicek acacakmis gibi duruyor, beyaz cok kucuk goz cikardi yaprak diplerinden.
Agacinin bulundugu bahcede cicek ve meyve kokusundan dolayi diger agaclardan cok cabuk ayirt edilirmis.
Su anda sadece yaprak var cicek ve meyve oldugunda resmini cekip sizlerle paylasirim.
Avakado Türkiye'de rahatlıkla yetiştiriliyor...guavanın da avakadonun yetiştiği yerlerde yetiştirilebileceği yazılmış.
İnşallah Türkiye şartlarında yetiştirilebilir. Ben şahsen çok sevinirim çünkü çok güzel bir meyve. AyrıcaTürk insanın damak tadına uygun olduğunu düşünüyorum. Bu ay içinde Ürdün ve Suriye' ye gideceğim. Fidan için bakacağım.
denizakvaryumu
04-07-2007, 15:08
İnşallah Türkiye şartlarında yetiştirilebilir. Ben şahsen çok sevinirim çünkü çok güzel bir meyve. AyrıcaTürk insanın damak tadına uygun olduğunu düşünüyorum. Bu ay içinde Ürdün ve Suriye' ye gideceğim. Fidan için bakacağım.
Fidanları Türkiye'de bulunuyor ve çok uygun fiyatla satılıyor boşuna oralardan fidan taşımayın...
Ancak meyvesini Ürdün ve suriye'de çok rahat bulursunuz ve kokusu başınızı döndürebilir ve çok da ucuz...
S.Arabistana gidenler Bindavud marketlerde ve meyve satan işportacılarda da bulabilir.
Arkadaslar buraya resmini koysam faydali olurmu?
denizakvaryumu
04-07-2007, 16:21
Arkadaslar buraya resmini koysam faydali olurmu?
Ne kadar çok resim eklerseniz o kadar iyi ...her gelişmeyi fotolayın lütfen, şu anda forumda guava yetiştiren tek kişi sizsiniz :)
Buket Aknar
04-07-2007, 16:38
Sevgili arkadaşlar o kadar uzaklara gitmenize gerek yok. Kıbrıs'ta Girne'ye bağlı Karaoğlanoğlu, Alsancak ve Lapta Kasabalarında Guava bolca bulunmakta. Buralara Güney Amerika'dan getirtilmiş.
Ben'de geçen ay küçük bir fidesini bahçeme diktim. ( Henüz çok küçük)Sizlerle gelişmelerini fotoğraflar aracılığı ile paylaşabilirim. Konu hakkında çok fazla bilgim olmamakla birlikte. Meyvesi içerisindeki çekirdekleri eğer tohum olabiliyorsa bu sonbahar'da sizler için ayırabilirim.
Arkadaşlar acayip merak ettim.Nasıl bir meyve o kadar ballandıra ballandıra anlatmışsınız ki.:))
denizakvaryumu
04-07-2007, 21:45
Sevgili arkadaşlar o kadar uzaklara gitmenize gerek yok. Kıbrıs'ta Girne'ye bağlı Karaoğlanoğlu, Alsancak ve Lapta Kasabalarında Guava bolca bulunmakta. Buralara Güney Amerika'dan getirtilmiş.
Ben'de geçen ay küçük bir fidesini bahçeme diktim. ( Henüz çok küçük)Sizlerle gelişmelerini fotoğraflar aracılığı ile paylaşabilirim. Konu hakkında çok fazla bilgim olmamakla birlikte. Meyvesi içerisindeki çekirdekleri eğer tohum olabiliyorsa bu sonbahar'da sizler için ayırabilirim.
Kıbrısta olduğuna göre Akdeniz Ege ve Karadeniz ikliminde rahatlıkla guava yetiştirilebilir.
Siz de deneyimlerinizi anlatırsanız çok yararlı olur...
Buket Aknar
09-07-2007, 21:37
Karadeniz'de iklim serin değil mi? Bana göre Karadeniz'de yetişmesi sanki zor gibi.
Arkadaslar gunaydin;
Bendeki guava yavas buyuyor. Yaklasik 70-80 cm boyunda ve nisanda diktim.
yaprak diplerinden cicek cikariyormus ama kucuk cicek gozleri olmasina ragmen henuz cicek yok. Sagligi yerinde Kucuk yeni filizleri ve yapraklari var.
Acaba guava konusunda benden daha bilgili bir arkadasim varmi bilgi verebilecek?
Günaydın.
Sizin ki bahçede mi?
Bende almayı düşünüyorum.Balkonda saksıda bakmayı düşünüyorum.Olur mu ?
denizakvaryumu
12-07-2007, 08:30
Saksıda zor, nette hiç rastlamadım... bu nedenle denemeyin derim.
Evet. Saksıda
Boyu biraz buyuyen bir agac. portakal agacina benziyor galiba.
Resimlerden tahmini soyluyorum.
nadircicekcilik
17-09-2007, 17:23
ben mersinde çiçekcilik yapıyorum ve elimde 5 yaşlarında 3 adet hazır yetişmiş ağaç var.İlgisi olup da merak eden varsa sorularınızı bekliyorum ayrıca fidesini çoğalttım.Çok güzel meyvesi var ve çocuklarım çok seviyor.Ancak resim koyamıyorum makinem yok.
Sayın Nadircicekcilik saksıda mı bakıyorsunuz.Meyveyi saksıda mı verdi ?
Başka neleriniz var.
nadircicekcilik
18-09-2007, 21:19
Pasiflora,pepino ve guava meyvesini yediğimiz bitkiler.Saksıda değil yerde yetiştirdim.Pepino ve pasiflora saksıda yetiştirilebilir.Buna oranla meyve verimi düşer.Ayrıca elimde ahududu ve dikensiz böğörtlen var.
Buket Aknar
25-11-2007, 15:05
Bugün bahçemdeki Guava'mı görüntüledim ve sizlerle paylaşmak için eklemeye karar verdim.
İşte Guava ...
Güzel görünüyor.Bol meyve verir inşallah.:)
Buket Aknar
24-05-2008, 21:57
Uzun zamandır bu başlığa mesaj yazılmamışsa da bugün itibarı ile guava'mın durumunu ekleyip guava yetiştirme konusundaki tecrübelerimi paylaşmak istedim. Bahçeme diktiğim Guava çok kısa sürede oldukça hızlı bir gelişim gösterdi. Yaprak üzerlerinde çiçek olduğunu düşündüğüm oluşumlar meydana geldi. İnşallah meyvelerini de görüntüleyebileceğim.
denizakvaryumu
24-05-2008, 22:02
Hımmm kokusu şimdiden gelmeye başladı :)
Buket Hnm. çok güzel maşallah.Açmış halinide görüntülerseniz çok güzel olur.
Kemal Kutlu
26-05-2008, 20:01
: ) www.pepino.projesi.com benım kendime ait site bunun yerine www.tropiksera.com'dan ayrıntıları ile ögrenebilirsiniz.Gelelim guava'ya Benım 80-100 tane 1 yasında agaclarım 10 tane ise 3-4 yaslarında agaclarım var guava 1-2 yasında meyve veren sarı guava cinsi talep ise beyaz guava oda bende yoK :) Beyaz guava tohumları kımde var ise bana mesaj atıp iletişim kurabiliriz.
Bilginize...
Kemal Kutlu
26-05-2008, 20:02
saksı olarak 30-50 lt'lik saksılarda mevcut meyve elde edebilirsiniz..
h_berder
26-05-2008, 22:38
İngilizce bilenler için, http://newcrop.hort.purdue.edu/newcrop/morton/guava.html adresinde geniş bilgi var.
Ekvator bölgesinde dahi 1200 m nin üzerinde yetişmesi zor.
Dona dayanıksız. Yaşlı ağaçlar eksi derece gördükten 2 yıl sonra meyve veriyor gençler ise ölüyor.
Herhangi bir toprak isteği yok. Meyvaları olgunlaştıktan sonra dayanıksız. vs.
bilgekaan
28-05-2008, 10:46
Uzun zamandır bu başlığa mesaj yazılmamışsa da bugün itibarı ile guava'mın durumunu ekleyip guava yetiştirme konusundaki tecrübelerimi paylaşmak istedim. Bahçeme diktiğim Guava çok kısa sürede oldukça hızlı bir gelişim gösterdi. Yaprak üzerlerinde çiçek olduğunu düşündüğüm oluşumlar meydana geldi. İnşallah meyvelerini de görüntüleyebileceğim.
Buket Hanım merhaba,
Guavanın fidanını Kıbrıs ta nereden aldınız.Daha doğrusu nereden bulabiliriz.Kardeşim şu an Kıbrısta ona getirtmek istiyorum.Teşekkürler
denizakvaryumu
28-05-2008, 13:18
http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/tropikalegzotikmeyveler/
Linkinde mevcut.
bilgekaan
28-05-2008, 16:14
http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/tropikalegzotikmeyveler/
Linkinde mevcut.
Teşekkürler Denizakvaryumu.Bir soru daha sorayım o zaman.Meyve vermesi için bir ağaç yeterli mi?
Buket Aknar
28-05-2008, 21:16
Buket Hanım merhaba,
Guavanın fidanını Kıbrıs ta nereden aldınız.Daha doğrusu nereden bulabiliriz.Kardeşim şu an Kıbrısta ona getirtmek istiyorum.Teşekkürler
Mesajınızı ancak şimdi görebildim, Guava'yı geçen yıl bir arkadaşım bana hediye olarak getirmişti. Girne bölgesindeki (Alsancak- Lapta) seralarda olabileceğini düşünüyorum. En azından yarın yakında bir seraya sorabilirim. Eğer varsa buradan size gerek telefon numarası, gerekse de adres bildiririm.
bilgekaan
29-05-2008, 09:22
Mesajınızı ancak şimdi görebildim, Guava'yı geçen yıl bir arkadaşım bana hediye olarak getirmişti. Girne bölgesindeki (Alsancak- Lapta) seralarda olabileceğini düşünüyorum. En azından yarın yakında bir seraya sorabilirim. Eğer varsa buradan size gerek telefon numarası, gerekse de adres bildiririm.
Teşekkür ederim Buket Hanım.Çok makbule geçer.Fiyatta öğrenebilirmisiniz?
İyi günler dilerim.
Buket Aknar
29-05-2008, 21:21
Bugün sorduğum serada bulamadım. Başka bir sera öğrendim ona da yarın sormaya çalışacağım.
Buket Aknar
31-05-2008, 23:24
Sn bilgekaan; dün sizin için yeni bir seraya daha sordum. Ekim ayında bulunabileceğini öğrendim.Fiatını da sordum ama elinde olmadığı için birşey söyleyemedi. O zamanlarda gelebilecek biri olursa sanırım guava'ya ulaşabileceksiniz.
Buket Aknar
02-06-2008, 20:00
Guava çiçek açtı. İnşallah meyve de oluşur.
Peki tohumdan direkt yetiştirebilme imkanımız varmı acaba? Yani aşı yapılması gerekirmi ? Gerekirse hangi anaça aşılanıyor acaba?
Sevgili Buket Hanım ,
Çok güzel açmış.İnşallah meyve olur.Çiçeği kokulu denmişti.Koku var mı?
Kemal Kutlu
27-06-2008, 21:46
Svgili Özhan Tropikal Meyve Grupları aşı İstemez ama Onun gibi Türlerine aşı Yapılabilir.
Gönlünüz Rahat olsun Ben tohumdan yapıyorum
Buket Aknar
27-06-2008, 21:56
Oguzhan sorunuzu şimdi gördüm,benim guavamın çiçekleri artık meyve tutmaya başladı. Çiçekleri kokulu değildi. Meyvesinin çok kokulu olduğunu biliyorum. Bu yıl ilk kez meyve verecek, inşallah buradan birlikte takip edeceğiz.
Meyve tutmasına sevindim.:)Gelişmeleri duymak isteriz.Bol meyve olur inşallah.
Kemal Kutlu
29-06-2008, 22:32
Pyshalis gibi Buda Tozlanmayı İhtiyac istemez.Kokususdur ama Meyvesi hıım cok süper ananas,mango ve guava atın robotta ögütün biraz süt ve buz afiyet olsun :D
Mesajlarınız bu bilinmeyen tropik meyve veren bitkiler hakkında oldukça bilgi içeriyor. Teşekkür ederiz. Elinize sağlık.
jojoba38
07-07-2008, 17:14
Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve, boyu 7 m. yi geçmeyen, geniş taçlı, bodur bir ağacın ürünüdür.
Çiçekleri güzel kokulu, açık pembe renkte ve yaprakların gövde ile birleştikleri noktalardan yayılır.
Meyveleri altın sarısı renginde, armut şeklinde ve ortalama bir limon iriliğinde olup, içinde bir çok çekirdekleri vardır.
Guava'nın meyve ağırlığı 60-65 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise çekirdekten oluşur.
Meyve dış rengi sarı, etinin rengi pembe dir. Aynı zamanda çok güzel ve keskin kokuludur.
Guava ağacı 700 m. yüksekliğin üstündeki yaylaların ve dağ yamaçlarını, killi kumlu toprakları sever.Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir.
darkfriairs
07-07-2008, 19:28
Tekirdağ bölgesinde bahçede yetişir mi?
Buket Aknar
28-07-2008, 13:26
Arkadaşlar; guavamın meyveleri gittikçe gelişiyor. İlk kez guava yetiştirdiğim için aklıma bir konu takıldı, sizlere danışmak istedim.
Dün meyveleri incelediğimde oluşan meyvelerin çok sık olduğunu gördüm (fotoğraftan görüleb,leceği gibi bazı kısımlarda 3, bazı yerlerde 4 tane bir arada bulunuyor). Bu meyveler hepbirlikte sağlıklı gelişebilecekler mi? Yoksa ben onları biraz seyreltmelimiyim? Ne yapmamı önerirsiniz?
Bence bırakın kendisi karar versin ağacın. Hepsini büyütemeyecekse zaten dökecektir fazlalıkları. Benim nacizane fikrim bu yöndedir.
Kemal Kutlu
28-07-2008, 20:04
****** Özhan'a katılıyorum Agac Gerektikce Meyvelerini döker.Onunda gücü Bi yere kadar..
Buket Aknar
28-07-2008, 21:07
İlginiz için teşekkürler, ben bahçemdeki alıç için benzer bir öneri aldığım için guava için de ayni durum geçerli mi diye merak etmiştim. Önceki yıl alıç üzerindeki meyveler seyreltilmiş ve oldukça iri alıçlarımız olmuştu. Geçen yıl bu işi yapmaya kıyamadığım için alıçlar çok ama küçücük oldular. Ayni durum olursa diye sormuştum. Dediğinizi uygulayacağım. Bakalım ne olacak?
Maşallah .Buket Hanım güzel bir mahsül olur inşallah.:)
Buket Aknar
29-07-2008, 10:24
Ben de merakla bekliyorum.
Hepinize merhaba
Ben de tohumdan ektim ve cok genc bitkim var - 3-4 tane. Taylanddan tohum getirdim.
Bir cok tur guava var - tam olarak hangi cesit yetistirmaya calisiyorsunuz.
Buket hanim, tropik sera ve baskiniz iyi basardiniz - cok guzel. sanki cok umit var.- hepinizede ayni tur guava var mi acaba?
Bir turku yazmak lazim - guava cicek acmis:-)
saygilarimla
John
Anlayamadim ben bu mesaji. Sanırım yabancı uyruklu bir kardesimiz. Ama problem degil.
Buket Aknar
16-09-2008, 21:03
Arkadaşlar ben ilk meyvelerini kesmeye başladım. Henüz çok küçük olmasına rağmen meyveleri oldukça nefis ve çok güzel kokuyorlar.
Buket Hnm,
Tebrikler!
meyve'nin ici ne renk - beyaz yoksa pembe mi?
iyi gunler diliyorum
John
(hepinize kusura bakmayin - bu bilgilsayarda turkce harf yok malleseef)
Sevgili Buket HNm.
Bizim içinde tadın. :)
Selam herkese, bir süredir bu tohum işine merak sardım. değişik tohumlar sipariş verdim. vietnam guavasıda bunlardan biri. tohumu ektim 2-3 hafta sonra ufak bir filiz çıktı sonrasında dibinden çürüdü. neden olmuştur acaba?
Aşrı sulama olabilir.Toprak ya da torf çok ıslaksa çürüme oluyor.
teşekkürler. evet suyu biraz fazla kaçırmış olmalıyım. geriye kaldı 9 tohum :))
kadiraktas12
24-11-2008, 12:28
şu an elimde bir tane var ve yiyorum :D
kokusu cidden güzelmiş, tadı için bişey söylemek zor.
biraz daha tatlı olsa fena olmazmış :D
Değişik türleri var , hangi ülkede yetişmiş acaba? Yetiştiği yere göre tadı farklılık gösterebiliyor. Çok fazla yumşak olursa ve çok erken toplandıysa fazla tatlı olmuyor, ayrıca Sabah toplanması gerektiğini biliyorum.
gurbik67
14-12-2008, 21:51
Arkadaşlar bendede bir zaman buket hanımın guavasından daha büyük 6 yaşında guava vardı içeri dışarı derken büyüyünce koyacak yer probleminden dolayı dışarıda kaldı ancak hiç meyve vermedi .zannedersem dondan dolayı kurudu avakadoda aynı yaşta ondada tık yok herhalde batı karadenizde yetişsede meyve vermiyor.
tolgahann
28-12-2008, 14:07
Arkadaşlar çilek guavası denilen kırmızı türü yetiştiren oldu mu?
Tohumdan yetiştirmeye çalışacağım.
tolgahann
28-12-2008, 17:28
Bende tohum deneyeceğim ama ne zaman ekmeli bilmiyorum.
cagatayyucel
29-12-2008, 08:31
bahçemde (Osmaniye'de) ekili bir adet guava var, yaklaşık olarak, sayın kuyucunun guavası kadar şu ana kadar -3 gördü ama hala yaşıyor, inşallah yaşamaya devam eder. Bir tane de saksıda var 40-50cm boyunda o da yaşamaya devam ediyor, bakalım ne olacak, eğer Osmaniye'de olursa guava bahçesi kuracağım inşallah. Yetişip yetişmeyeceği konusunda bilgilerini paylaşmak isteyenler olursa çok memnun olurum. Osmaniye tarihinde şimdiye kadar en düşük sıcaklık -7C olmuş.
Sayın cagatayyucel,
Sanırım aynı konular üzerinde çalışıyoruz. Ben de bu sene deneme çalışması yapıyorum. Sanırım ilk sene kapalı mekanda tutup 2. sene toprağa dikmek soğuğa karşı daha dirençli olmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum.
cagatayyucel
29-12-2008, 23:04
yapraklarda hafif hafif kızarmalar oldu. hafta sonu gittiğimde fotografını eklerim inşallah.
tolgahann
11-01-2009, 21:49
Bu bitki burada dış mekanda olmuyor sanırım.İç mekanda nasıl bir ortamda ve ne büyüklükte bir saksıda meyve alablirim?
cagatayyucel
12-01-2009, 08:16
geçen günlerde osmaniyede sıcaklık -11 dereceye kadar düşmüş, haliyle bizim guavanın bütün yaprakları kurudu. inşallah tamamen kurumaz da tekrar yeşerir.
Benimki bugün geldi. Yaprakları solgun, yarı kuru, içeride saksıda diktim. Odunlaşana kadar açık alana dikmeyeceğim. Ancak bu bitki kışın yaprak döküyor mu?
cagatayyucel
14-01-2009, 14:37
kışın yaprak dökmüyor ama sanırım benim guava dökecek gibi :) kurudu zavallı
copur 09
14-01-2009, 16:44
Benim de apartman avlusunda, saksıda iki tane var. Taze yaprakları kuruyor. Uçlarından yeni yaprak çıkıyor ancak onlar da kahverengileşerek kuruyor. Bakalım baharda nasıl olacak.
Yapraklar zaten üç taneydi iyice soldu, kıvrıldı, renkleri de iyice kayboldu. Yeni sürgün verir mi acaba?
tolgahann
14-01-2009, 20:07
Bu söyledikleriniz ev içinde mi oldu yoksa bahçede mi?
Ev içinde, poşetten toprağı bozmadan saksıya koydum, içeri aldım, saat 13 civarında.
tolgahann
14-01-2009, 22:01
Bende yetiştirmek istiyorum ama okuduklarım bana dışarıya ekmemem gerektiğini söylüyor.Ev içindede güzel olur mu bilmiyorum.:(
Buket Aknar
14-01-2009, 22:42
Benim guavam bahçede dikili, şu anda normal olarak biraz yaprak döktü ama tamamen değil. Geçen yıl da ayni şekilde olmuştu ama sizdekilerine göre daha farklı bir durumda mı bilemeyeceğim.
cagatayyucel
14-01-2009, 23:00
hafta sonu Osmaniye'ye gittiğimde inşallah fotograf çekip buraya yükleyecegim o zaman karşılaştırma yapabiliriz.
Kıbrıs zaten optimum ortamı ama Osmaniye'de olmazsa burada hiç olmaz.
cagatayyucel
19-01-2009, 10:07
benim guava sanırım tamamen kurudu
cagatayyucel
19-01-2009, 10:08
fotograf makinesi yoktu. cep telefonundan çektim bu da çok kaliteli olmadı. sanırım resimlerden kuruduğu belli oluyor, tekrar yeşerir mi bilemiyorum?
cagatayyucel
19-01-2009, 10:09
buda evin kenarında biraz daha korumalı yerde duran saksıdaki guava, bu saksı sadece eve yakın bir yerde duruyor kapalı bir yere hiç alınmadı, küçük fidenin uçları kurumuş ama altlar yeşil.
Buket Aknar
19-01-2009, 19:44
Ben Guavamı iyice inceledim, pek fazla yaprak dökmedi ama en iyisi ben de yarına fotoğraf çekeyim ( tabii hava uygun olursa ). Böylece mukayese ederek, durumları hakkında yorum yapabiliriz.
Yapraklar tamamen dökülünce kuruma muhakkak geçekleşir mi, ilkbahar da yeniden sürgün verir mi :confused:
lokmanbahçe
23-01-2009, 18:26
Arkadaşlar çilek guavası denilen kırmızı türü yetiştiren oldu mu?
bende var ama 30 cm falan
lokmanbahçe
23-01-2009, 18:28
büyük ihtimal. ancak tohumdan çimlenme %90 a yakın
Kemal Kutlu
23-01-2009, 19:04
Sayın cağatayyücel, guava'nız tam ölmemiş korkmayın.Sadece gövde soguklardan biraz darbe almış ama yine dibinden filizlenir, çünkü aynısı benim başıma geldi :)
cagatayyucel
23-01-2009, 20:51
bu habere sevindim. peki meyve verir mi desem çok mu ileri gitmiş olurum?
tolgahann
23-01-2009, 21:39
bende var ama 30 cm falan
Sevgili lokmanbahçe ne şekilde çmlendirdiğinizide yazar mısınız?
Çin Guavası denilen yeni bir tür fidan getirdim. Söylediklerine göre 1,5-2 m ' yi geçmiyormuş. Minyatür bir Guava türü. Yakında resmini çekip siteye koyacağım.
cagatayyucel
25-01-2009, 14:26
sayın kuyucu meyveleri de mi küçükmüş?
lokmanbahçe
26-01-2009, 12:43
çok özel bişi sitemiyor, ancak biraz geç çimleniyor guava. torf bol nemli olsun. bir de ben genel kalorifer peteğinin üzerinde tuttum. çilek guavasını ise arkadaştan aldın onu çimlendirmedim. ancak o da aynıdır büyük ihtimal.
tolgahann
26-01-2009, 12:53
Yanıtınız için çok teşekkür ederim Sn.lokmanbahçe.
Arkadaşlar bunlardan 2 tane getirebildim. Gelişimini takip edip herkesi bilgilendireceğim. Hem yaprakları çok küçük hem de meyvelerinin küçük olduğunu söylüyorlar.
Yaprak yapısı ve şekli farklı.Değişik bir tür.
cagatayyucel
26-01-2009, 20:12
sayın kuyucu bu olabilir mi acaba sizin guava (Psidium cattleianum littorale)
Satan kişi bana boyunun en fazla 2m olduğunu söyledi. Psidium cattleianum littorale 6m ye kadar uzayabiliyor benim bildiğim.
copur 09
17-02-2009, 11:14
Sayın Mahon67 arkadaşımızdan sonbaharda aldığım, kışın soguklardan etkilenen saksıdaki sarı Guava yaprak diplerinden yeni sürgünler vermeye başladı.
Aşrı sulama olabilir.Toprak ya da torf çok ıslaksa çürüme oluyor.
GUAVA ToHUMU VAR ELIMDE EKCEGIM AMA EKMEDEN HERHANGI BIR ISLEM YAPMAK GEREKIRMI TOHUM KAC DERECEDE FILIZLENIR.
Guava fidanı kışın gediğinde, ertesi gün yaprakları döküldü. 10 cm'lik fide gövdesi yaş, filiz verip güverir mi acaba?
cagatayyucel
01-04-2009, 09:36
bahçede ekili olan guava tamamen kurumuş kökleri bile kurumuştu. Saksıda olanın yaprakları döküldü ama şimdi yeni sürgünleri var. Kışın üzerlerini basit bir sera ile örtersek yaşayabilirler bu sene de onu deneyeceğim inşallah.
Romantik
05-04-2009, 19:01
Guava fidanı kışın gediğinde, ertesi gün yaprakları döküldü. 10 cm'lik fide gövdesi yaş, filiz verip güverir mi acaba?
Sayın nariçi,
Benim Guavalarda soğuktan yaprak dökmüşlerdi, üstlerindenn hafiften budama yapmıştım, şimdi (havalar ısınınca )her yerinden yaprak patlatmaya başladı.
Ben de bekliyorum, 10 cm lik gövde duruyor ama henüz bir kıpırtı yok. Su isteği çok mu, az mı?
Romantik
05-04-2009, 21:49
Ben de bekliyorum, 10 cm lik gövde duruyor ama henüz bir kıpırtı yok. Su isteği çok mu, az mı?
Sera ortamında diğer bitkilerle aynı miktarda sulama yapıyorum.
Arkadaşlar,
2 yıl süren yetiştirme çalışmaları sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum. Yalova iklimiminde 1,5 yıllık bir Sarı ve 2 tane de Pembe Guava fidesini kışın dahi (gerçi bu kış pek kar yapmadı) dış ortamda bıraktım ve sonuç olarak Sarı Guavaların yapraklarının dökülmesi dışında hala canlı olduğunu ve tomurcuklarından tekrar patlattığını gözlemledim. Daha dayanıksız olmasını beklediğim Pembe Guavalarda ise yapraklarındaki renk değişimleri dışında bir etki göremedim. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, eğer 2-3 yıl sera ortamında fidanları muhafaza edersek bitkinini dayanıklılığı artacağı için dış ortamda daha iyi yetişeceklerdir.
copur 09
13-04-2009, 08:15
Apartmanın arka avlusunda saksı içerisindeki sarı guava fidanları eski yapraklarını döküp yeni dal ve yaprak çıkarıyorlar.
YeşilSeven
22-04-2009, 09:11
Bahçemde hem 2 sarı guava, 1 adet çilek guavası fidanı var. Ayrıca PSIDIUM guineense "Guyana guava", PSIDIUM cattleianum "Strawberry guava", PSIDIUM guajava "Guava" ve ismini şimdi hatırlayamadığım bir iki türü daha çimlendiriyorum. Çimlendirmesi çok basit, kilitli poşette nemli kağıt havlu ile kalorifer üstünde yaklaşık 2 haftada çimleniyorlar, kök sürgünü hemen oluşup, gövde fotosentezle yeşillenmeye başlıyor. Bunda sonra küçük viyollere aldım. Çimlenmesi en kolay tohum cinsleri olduğunu söyleyebilirim. Bu cinslerden biri oldukça iri fakat bunlar henüz çimlenmediler, yakında fotolarını ekleyeceğim. Benim de kanaatim fidan 3-4 yaşına gelne kadar kesinlikle soğuktan korunmalı. İster sera içine alınmalı isterse fidanın etrafı balonlu naylonla sarılmalı, tabi bitki havasız kalmayacak şekilde olmalı. Aydında bazı hassas limon fidanlarını bu şekilde korurduk. Yakında çimlenen tohumların fotolarını ekleyeceğim.
Buket Aknar
22-04-2009, 14:53
Arkadaşlar; geçen yıl benim guavam bol bol meyve vermesine rağmen bu yıl sadece bir tane meyve oluşturdu. Geçen haftaki çok şiddetli rüzgar sonucu onu da döktü. Sonuç olarak bu yıl şifa niyetine de olsa bir tane bile guavam yooook.
bilgi verecek arkadaşları bekliyorum.
Sayın karagoz,
Daha önceki sayfalarda tadı ile ilgili bilgiler olması lazım. Eğer bulamazsanız anlatmaya çalışırım :)
gorkicagi
19-05-2009, 11:32
tropik seradan fidan olarak aldığım guava önce tüm yapraklarını dökmüştü. kaybettim diye düşünürken yeniden filizlendi. şimdi yaprakları hızla büyüyor.
ama ilginç bir şekilde dallanmıyor. dallanması için ne yapmalıyım.?
ayrıca tohumdan ektiğim guavalar büyümeye başladılar. ama çok zor büyüdüler. neredeyse 5 ayda bu duruma geldiler.79556
79557
79558
79559
79560
Lonicera
23-05-2009, 19:27
Nihayet Şubat ayı sonunda ekmiş olduğum 5 adet kırmızı guava tohumundan 2 tanesi çimlendi. Geçen süre tam olarak 3 ay. Dile kolay, bir ara çıkarıp atmayı düşünmüştüm.
Tohumları ekmeden önce epey zımparalayıp inceltmiş, daha sonra sıcak suda 24 saat bekletmiştim. Darısı tohumdan deneyenlerin başına:)
tolgahann
23-05-2009, 20:37
Nihayet Şubat ayı sonunda ekmiş olduğum 5 adet kırmızı guava tohumundan 2 tanesi çimlendi. Geçen süre tam olarak 3 ay. Dile kolay, bir ara çıkarıp atmayı düşünmüştüm.
Tohumları ekmeden önce epey zımparalayıp inceltmiş, daha sonra sıcak suda 24 saat bekletmiştim. Darısı tohumdan deneyenlerin başına:)
SN.Lonicera benimde 3 ay önce ekmiş olduğum kırmızı guava bu gün çimlendi.Artık ümidimi kesmiştim dediğiniz gibi atmayı bile düşündüm.Bu bitkiyi çimlendirmek zaman istiyor.Büyümeside böyleyse görmeden ölürüz gibime geliyor.:D:(
YeşilSeven
25-05-2009, 13:21
Ben de kilitli poşet içinde çoğu guava türünü bir haftada çimlendirdim ancak viyole alınca nerdeyse hiç büyümüyor. 2 cm büyüklüğünde fidecik şekliden öylece duruyor, şaştım kaldım.
tolgahann
25-05-2009, 16:06
Ben de kilitli poşet içinde çoğu guava türünü bir haftada çimlendirdim ancak viyole alınca nerdeyse hiç büyümüyor. 2 cm büyüklüğünde fidecik şekliden öylece duruyor, şaştım kaldım.
Sevgili YeşilSeven kilitli poşet içinde çimlendirmeyi biraz daha açıklarmısınız?
YeşilSeven
25-05-2009, 17:06
10 x 15 cm ya da daha büyük ebatlarda kilitli poşet içine kağıt havlu yerleştirip, havluyu ıslatıyor ve daha sonra tohumları havlunun üstüne yerleştirip kapatarak güneş gören bir yere bırakıyoruz. Ben pencere önünde yaptım genelde. En küçük tohumlar en erken çimleniyorlar, çimlenip de kökler biraz uzayınca küçük viyollere alabilirsiniz.
tolgahann
25-05-2009, 17:22
Çok teşekkürler hemen deneyeceğim.
Romantik
24-07-2009, 12:46
Mor Beyaz Botanik olarak çok yakında Kırmızı Guava satışımız olacaktır.
Benim aldığım sarı guava. Bu meyve çeşidi kaç yılda meyve verir arkadaşlar? Sanırım 1 yaşında benimki.
Romantik
23-09-2009, 09:34
Benim aldığım sarı guava. Bu meyve çeşidi kaç yılda meyve verir arkadaşlar? Sanırım 1 yaşında benimki.
Sayın emy_83,
Guavalar, fidanının durumuna göre 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlıyor.
Hatice Tarhan
13-10-2009, 14:28
< Önceki
[Tohumdan Bitki Yetiştirme]
Tohumdan Guava (Psidium Guajava) Yetiştirme
thrace (mutlu özgül)
Kategori: Doğa
Hobi - Eğlence
Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa, dünyanın en yoğun "C Vitamini" içeren meyvesidir. İçeriğindeki Likopen, betakaroten de cabası. Lif oranıda anılmaya değerdir. Ülkemizde Akdeniz ve Kıyı Ege dışmekanda yetiştirilmesi için uygundur. Kemer ve Gazipaşa ilçelerinde gördüğüm yaklaşık 10 yaşındaki ağaçlar oldukça iyi durumdaydı.
Guava pek çok meyve ağacı gibi iyi drene olmuş geçirgen toprak istemektedir. 4, 5 – 9,4 arasındaki ph’ı tolere edebilir.
Guava tohumları aylar sonra bile üreme yeteneklerini yitirmeyeceklerdir. Çimlenme genellikle 2 – 3 hafta sürmekte olup, en fazla 8 haftayı bulabilir. Önişlem olarak sülfirik asitte ya da kaynar suda 5 dakika bekletmek ya da 2 hafta ıslatmak çimlenme işlemini hızlandıracaktır.
Fideler asıl yetiştirilecekleri yere alınana kadar 5 – 75 cm boya ulaşırlarki, bunun için 1 ila 2 yıl geçmesi gerekmektedir. Fotoğrafta görülen Guava fidanı 8 aylıktır.
Guava ağacı hızla büyüyerek 2 – 4 yıl arasında bir tohumdan meyve verecek hale gelir. 30 – 40 yıl kadar yaşar ve 15 yıldan sonra yüksek verimli hale gelir.
Ağacın gübrelemesi ise şöyledir : ilk yıl boyunca 2 ayda bir, ikinci yıl ise her ay ( kasım – ocak dönemi dışında ) dengeli gübre ile yapılmalıdır. Gübre miktarı ise ilk yıl 225 gr ve ikinci yıl 680 gr’dır. Ayrıca ilk 2 yıl bakır ve çinko ile yılda 3 kez iz element takviyesi yapmak gerekir. Ikinci yıldan sonra ise iz element takviyesini yılda bir kez yapmak yeterlidir. Ayrıca meyve oluşumundan sonraki 7 hafta boyunca, haftalık olarak, potasyum sülfat kullanımı meyve kalitesini arttıracaktır.
İnşallah yanlış birşey yapmamışımdır tropikal bitkiler isimli bir siteden aldım bilgileri .Guava tohumu isteyen arkadaşlara az önce ptt ile tohumları gönderdim.
Hatice Tarhan
15-10-2009, 20:14
Guava tohumu kalmadı .Gönderdiğim arkadaşlar inşallah çimlendirmeyi başarır .yeni isteyen arkadaşlara da önümüzdeki yıl inşallah gönderebilirim.
Romantik
18-10-2009, 16:19
Bugün olgunlaşmış Sarı Guava meyvem ağacından yere düşmüş şekilde serada buldum. Kokusu Çilek gibi.
Samsunlu55
18-10-2009, 22:19
Bugün olgunlaşmış Sarı Guava meyvem ağacından yere düşmüş şekilde serada buldum. Kokusu Çilek gibi.
Ordu şartlarında dışarda yetiştirilemez mi?
Romantik
18-10-2009, 22:28
Ordu şartlarında dışarda yetiştirilemez mi?
Sayın SAMSUNLU55,
Tropikal guavanın Karadenizde dışarda yetişmesi pek mümkün değil fakat şu an yeni bir guava türü varyetesi üzerinde çalışıyoruz - 5 dereceye dayanabilen.
Samsunlu55
20-10-2009, 00:49
İnşallah olumlu sonuçlar alırsınız. İyi haberlerini bekliyoruz.
Sayın cennetbahçesi, tohumlarınız elime ulaştı. Çok teşşekkür ederim. !5 gün suda bekletildi yazıyor. İçerisinde hala bir miktar nem ıslak lık var ne yapmamı önerirsiniz acaba. Böle kalsın mı yoksa ıslak peçete olayını uygulayayım mı?
Mr_izmir
22-10-2009, 07:34
Tropik Meyve ve sebzelere takmış durumdayım.Bi kaç arkadaşın özelinden tohum istedim ama kalmamış :( Elinde guava tohumu olan ve benimle paylaşacak bir arkadaş varmı? :(
1-2 hafta bekleyebilirseniz elimde çok sayıda olacak.
Mr_izmir
23-10-2009, 10:11
Seve seve beklerim Sayın kuyucu.Aylarca bile beklerim yeterki bende sahip olabileyim bu hoş kokulu meyvelere ve bitkiye.Teşekkür ederim ilginiz için :) ehe benimde olucak
Birkaç türün tohumu elimde olacak, hem pembe hem beyaz . Tohumdan çok hızlı ve kolay üretilebiliyor. İzmir' de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
sayın kuyucu,
ben de tohumlarınızdan istesem fazla olmuş olur muyum :)
Adresinizi mesaj olarak gönderin lütfen
Cennetbahçesinin gönderidiği guava tohumlarım kapalı poşet içinde çimlenmeye başladı. Ufak ufak kök başları gözüktü. Biraz daha bekleyeyim de bir kaçı daha kök salsın toprağa geçireyim diye bekliyorum.
Sevgili Cennet Bahçesi,gönderdiğiniz Guava tohumları poşette çimlaenmeye başladı.Çimlenenleri İtinayla viyollere alıyorum.Toprak olarak Kumlu bir karışım olan çimlendirme torfu kullanıyorum.İnşallah olumlu sonuçları paylaşmak kısmet olur.Ben bu işleri iki küçük balkonda yapmaya çalışıyorum.Umarım Guavaları balkonda yetiştirebilirim.Tekrar teşekkürlerimle birlikte selam ve sevgilerimi gönderiyorum.
hatice hanım gonderdiginiz tohumlar icin cok sagolun!!! gelen tohumlari yetistirebilirsem bende fidan olarak dagitacam insaalah saygılar
Hatice Tarhan
03-11-2009, 11:05
Arkadaşlar hepiniz güle güle büyütün meyvelerini de yemek nasip olur inşallah. Terzi kendi söküğünü dikemez misali ben daha çimlendirme fırsatı bulamadım.
Guavalar toprak ile buluştu sınavlarım nedeni ile biraz geç kaldım. Kökleri çok büyüdü. İnşallah kırmadan toprağa aktarmışımdır. Çok güzel duruyorlardı ekmeden önce. İnşallah toprak üstüne deçıkarlar ve sizleri ile paylaşabilirim.
Adreslerini göndermiş olan arkadaşların Guava meyvesi veya tohumlarını P.tesi kargoya vereceğim. Gecikme için özür dilerim.
Samsunlu55
06-11-2009, 20:44
Adreslerini göndermiş olan arkadaşların Guava meyvesi veya tohumlarını P.tesi kargoya vereceğim. Gecikme için özür dilerim.
O nasıl kelime kuyucu asıl biz seni yorduğumuzdan dolayı özür dileriz. gecikmesi dert değil:)
ahmetshur
07-11-2009, 10:13
sayın romantik tahmin ettiğim kadarıyla forumda guava konusunda en tecrübeli olan arkadaşlardan biride sizsiniz. şunu sormak istiyorum,tabi konuya hakim olan diğer arkadaşlarda dahil. ben bu bitkiyi mardin ovasında ( Kızıltepe) yetiştirebilirmiyim. bilmeyen arkadaşlar için şunu not etmek istiyorum. bizde kışın soğuk değil ama yaz sıcağı çok fazla. arkadaşların bunu göz önünde bulundurmalarını istedim. teşekkürler...
Romantik
08-11-2009, 00:53
sayın romantik tahmin ettiğim kadarıyla forumda guava konusunda en tecrübeli olan arkadaşlardan biride sizsiniz. şunu sormak istiyorum,tabi konuya hakim olan diğer arkadaşlarda dahil. ben bu bitkiyi mardin ovasında ( Kızıltepe) yetiştirebilirmiyim. bilmeyen arkadaşlar için şunu not etmek istiyorum. bizde kışın soğuk değil ama yaz sıcağı çok fazla. arkadaşların bunu göz önünde bulundurmalarını istedim. teşekkürler...
Sayın ahmetshur,
Guava Tropik bir bitki olduğundan sıcaktan zarar gelmez, ama 0 derecenin altına düştümü soğuktan etkilenir. Kızıltepe kışın soğuk olmaz demişsiniz, kışın kaç dereceyi görüyorsunuz. Çünkü Guava Tropik bir meyve olduğundan Türkiye iklim şartlarında dış mekanda yeişmesi zor bir bitki. Ancak saksı içinde içmekanda bakabilirsiniz.
guava tohumları için teşekkür ederim sayın kuyucu. poşette çimlenmeye alındılar.
Arkadaşlar hepiniz güle güle büyütün meyvelerini de yemek nasip olur inşallah. Terzi kendi söküğünü dikemez misali ben daha çimlendirme fırsatı bulamadım.
Sn cennetbahçesi, göndermiş olduğunuz guava tohumlarından şu anda 6 tanesi çimlendi. İlk çıkan dört tanesi 2 cm boya ulaştı.
Sayın cennet bahçesinin yolladığı bütün tohumlar çimlendi ve toprak üzerine çıkmaya başladılar.
gurbik67
13-11-2009, 20:58
akdeniz iklimi hariç guava meyvesini yetiştiremessiniz.
batı karadenizde kışlar çok sert geçmeyip 1 mt guava donuyorsa iç kesimlerde hiç yetişmez .
iç mekanda yetiştirdiğim üç adet guavayı hangi şartlarda büyüdüğünü bilmediğimden dış ortamda (kışın) donmasına neden oldum .
Samsunlu55
14-11-2009, 22:17
akdeniz iklimi hariç guava meyvesini yetiştiremessiniz.
batı karadenizde kışlar çok sert geçmeyip 1 mt guava donuyorsa iç kesimlerde hiç yetişmez .
iç mekanda yetiştirdiğim üç adet guavayı hangi şartlarda büyüdüğünü bilmediğimden dış ortamda (kışın) donmasına neden oldum .
Donmasına neden oldum derken ayazda mı dondu yoksa yapraklarına kar deymiş miydi?
gurbik67
16-11-2009, 21:46
Donmasına neden oldum derken ayazda mı dondu yoksa yapraklarına kar deymiş miydi?
dışarıda ama üstü kapalı idi her halde guavada begonvil gibi soğuğa gelmiyor.
bengi_su
26-11-2009, 21:18
Syn. Kuyucudan gelen guava tohumlarım çimlendi çok kısa bi sürede çok güzel görünüyorlar çok teşekkürler.:)
Gerçekten çimlendirmeniz beni çok mutlu etti. Güle güle büyütün.
İyi bayramlar
Romantik
29-11-2009, 10:51
Saygı deger romantik!
Öncelikle Ailenizle Huzur icinde bir bayram gecirmenizi dilerim
Guava Hakkında bir bilgi almak istiyrum! yardımcı olursanız mutlu edersiniz!
Guava tohumlar topraga ekildikten sonra ne zman sasirtma yapilmalı! ?
hangi mevsimde toprakla Bulusturulmalı?
ben ekmiş bulundum ve su an boylarti 5 cm civarına geldiler ne yapmamı onerirsiniz?
ne zmana kadar beklemem uygun sasirta işlemi icn
saygılar.
Sayın triple,
Bende Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar. Ailenizle birlikte sağlıklı-huzurlu ve mutlu günler dilerim.
Guava Tropik bir bitki olduğundan havalar ısınınca dikim uygundur. Nisan ayı gibi. Ama siz dikmiş ve 5 cm boya ulaştırmışsınız bu zamanda büyümesi yavaş olacağından, saksınız yeterliyse belli bir süre bekleyin Mart ayı gibi havalar tam ısınmadan şaşırtma yapmanız bence daha mantıklı olur.
günebakan
29-11-2009, 17:59
Sayın kuyucu gönderdiğiniz guava tohumlarından iki tanesi çimlendi diğerleri de sanırım yolda:)
siniroluyorum
14-12-2009, 20:41
Edirne'de yetiştirebilir miyim herkes farklı söylüyor ama yetiştirenlere güvenirsek dışarıda yetişmeyecek sanırım...
Edirne' de yetişmez. İç mekanda denemenizi öneririm.
siniroluyorum
15-12-2009, 16:23
O kadar yerim yok yani iyi ışık alan yerim çok az belirli bir boyuta kadar büyütebilirim ancak. donlardan çok fazla mı etkileniyor?
Evet donlarda kuruyor. Yazın tekrar filizleniyor ama bu sürekli tekrar ettiğinden fidan bir türlü gelişemiyor. Bunun yerine size Bodur Guava öneririm oda ortamında az büyüyen. Tohumunu ilgilenen arkadaşlara sormak lazım. Bende 2 adet fidan vardı , 1 tanesi odamda ve gayet sağlıklı, hatta bu sene çiçek bile açtı ama meyve vermedi. Diğeri ise maalesef geçen kış pencereyi açık unuttuğumuz için soğuktan donup kurudu. Bunları Guava' nın ne kadar hassas olduğunu göstermek için anlatıyorum. Bodur Guava' lar 10 derecenin altında hayatta kalmakta bile zorlanıyorlar. Diğer taraftan, Yalova' da dış ortamda dikili olan sarı Guava' lar kışın kar yağmamasına rağmen uçları donar iken daha tropik olan pembe guavalar ise kışı çok rahat geçirdiler. Fakat gelişimleri çok yavaş.
Faydalı olmuşumdur umarım.
siniroluyorum
15-12-2009, 20:06
Benimkiler sanırım pembe hele bir ekeyim çimlensinler de o zaman düşünürüm burada kar yağdı ama bir gün bile durmadı kötüsü don yaklaşıyor gibi...
omer1314
16-01-2010, 21:11
saksıya guava ektim, tek tane olur mu? 2 3 tane beraber mi yetişir? bir filizi ne kadar büyükken kesip ekebilirim? lütfen yardımcı olun
omer1314
16-01-2010, 21:17
bana guava tohumu gönderebilecek var mı? nasıl?
omer1314
16-01-2010, 21:18
mümkünse sarı guava
Tam anlaşılmıyor!
Filizden maksat nedir? Mevcut fidanın sürgününden mi demek istorsunuz.! Bu durumda tohum değil çelik dikiminden soruyorsunuz!
dal sürgününden dikmeye çelik köklendirme deniyor. Bu da ekim değil dikimdir.
Bu konuda önceki mesajları baştan itibaren okumanızı tavsiye ederim.
günebakan
17-01-2010, 08:53
Çimlendirdiğim Guava tohumları uzun zamandır böyle duruyorlar yaprak vermeden nedeni ne olabilir acaba?
122198
Hatice Tarhan
17-01-2010, 14:26
Kış sezonunda bitkilerin gelişimi yavaş olduğu için olabilirmi acaba sayın Günebakan .
günebakan
17-01-2010, 16:47
Olabilir sn Cennetbahçesi teşekkürler.
doğalbahçe
24-01-2010, 22:38
Sn. kuyucu'nun göndermiş olduğu Guava tohumlarından 2 adeti çimlendi yaklaşık 5-6cm boya ulaştılar, serada bu aylardada büyümeye devam etmekteler, yarın fotoğraflarını çekip foruma yükleyeceğim.
doğalbahçe
24-01-2010, 22:40
Kış sezonunda bitkilerin gelişimi yavaş olduğu için olabilirmi acaba sayın Günebakan .
Isının etkisi malum bitkiler üzerinde önemli bir şekilde farkedilmektedir. Kış aylarında büyüme minimum seviyede.
Arkadaşlar kış yaz farketmez siyah poşetler güneş ışınlarına açıksa, siyah renk poşet toprağını ısıtıyor. Buda fidelerin kurumasına, zarar görmesine neden oluyor.
doğalbahçe
25-01-2010, 13:32
Sn. Kuyucu'nun Göndermiş olduğu tohumlardan şuan büyümekte olan küçük guava fideleri.
Maaşallah nazar değmesin sayın mtuncer54. Sıcak havalarda çok hızlı büyüyeceklerinden emin olabilirsiniz. Şu sıralar sadece sıcak tutun yeter.
doğalbahçe
29-01-2010, 02:12
Maaşallah nazar değmesin sayın mtuncer54. Sıcak havalarda çok hızlı büyüyeceklerinden emin olabilirsiniz. Şu sıralar sadece sıcak tutun yeter.
Amin Sn.Kuyucu, eksik olmayınız, evet sera sıcaklığının yeterli geldiğini düşünüyorum. En önemli noktada bu dönemde havaların don yapma tehlikesine karşı ortam sıcaklığının iyi derecede sehir etmesi.Saygılarımla.
dagmotel
01-02-2010, 17:57
meraba ben guava fidanı almak istiyorum kredi kartıyla
izmir seferihisardayım burda olursa daha sonra 15 tane alıcam bana detaylı bilgi verirmisiniz bekliyorum teşekkürler
kenan-salman@hotmail.com
doğalbahçe
01-02-2010, 18:29
meraba ben guava fidanı almak istiyorum kredi kartıyla
izmir seferihisardayım burda olursa daha sonra 15 tane alıcam bana detaylı bilgi verirmisiniz bekliyorum teşekkürler
kenan-salman@hotmail.com
Sn.dagmotel,
Öncelikle hoşgeldiniz, forumda arıyorum kısmına bu arayışınızı tüm ilgili kişilerin görmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca foruma yeni kayıt olan üyelerimizin bu kısımda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=288) kendilerini tanıtmaları gerekmektedir.
Merhaba arkadaşlar,
Ben guava meyvesini arıyorum,papayayı carrefourda buldum fakat guavaya rastlayamadım,İstanbul'da guava meyvesini bulabileceğim bir adres varmı önerebileceğiniz?
akrepkızı
08-02-2010, 09:53
Isının etkisi malum bitkiler üzerinde önemli bir şekilde farkedilmektedir. Kış aylarında büyüme minimum seviyede.
Sevgili Mtuncer54
Elimde şuanda guava,tohumları var onları şimdi eksem olurmu? Guavalarınız çok güzel güle güle büyütün. Nasıl ekmem gerekiyor onuda söylerseniz çok memnun olucam.
BİRAZ FAZLA SORDUM GALİBA?:o
Bilginize şimdiden teşekkürler. Sevgiyle kalın.
siniroluyorum
08-02-2010, 13:42
Merhaba arkadaşlar,
Ben guava meyvesini arıyorum,papayayı carrefourda buldum fakat guavaya rastlayamadım,İstanbul'da guava meyvesini bulabileceğim bir adres varmı önerebileceğiniz?
Türkiye'de bulmak çok zor onun yerine tohumunu alın kendi yetiştirdiğiniz meyveyi yersiniz:)
siniroluyorum
08-02-2010, 13:46
Sevgili Mtuncer54
Elimde şuanda guava,tohumları var onları şimdi eksem olurmu? Guavalarınız çok güzel güle güle büyütün. Nasıl ekmem gerekiyor onuda söylerseniz çok memnun olucam.
Biraz araştırırsanız forumda tüm bilgiler var...
doğalbahçe
12-02-2010, 18:09
Sevgili Mtuncer54
Sn. Akrepkızı,
Mesajınızı şimdi gördüm, Guava tohumlarını sera ortamında, belirli ısıda tutarak ekiyorum herhangi bir sorunla karşılaşmadım ama ev ortamında biraz daha sıcak ortam gerekmektedir. Ama yine denemek isterseniz ben cocopeat ve tatlı su kumunu kullanarak bir karışım oluşturuyorum. Kum yerine perlitte tercih edebilirsiniz. Tavsiyem 3 ölçek cocopeat veya torf kullanıyorsanız 1 ölçekte perlit veya tatlı su kumu kullanabilirsiniz. Tatlı su kumunun çeliklerde köklendirmeye olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu karışımı viyollere aktararak guava tohumlarını 1-2 gün nemli peçetede bekletiyor daha sonra viyollere aktarıyorum. Bilgilerim dahilinde yardımcı olmaya çalışacağım. Saygılarımla.
bahtiyar02
12-02-2010, 18:43
Sevgili dostlar 20 gün önce kıbrıstan iki adet Guava meyvesi getirmişti.birisi tam olgunlaşmıştı.Tohumlarını çıkarıp torfa diktim.Evde sıcak ortamda iki günde bir fıs fısla nemlendiriyorum.Şuan 6 adet yeşerdi.Bir adeti net görülüyor. Umarım büyürler.
Saygılar
akrepkızı
12-02-2010, 18:58
Sevgili bahtiyar02
Gülegüle büyüt. Hadi gözün aydın darısı benim başıma:rolleyes:
akrepkızı
12-02-2010, 19:05
Sevgili Mtuncer54
Verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim.Bilgiler dogrultusunda tohumlarım bu gün toprakla buluştular. Tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum.
Sevgiyle kalın.:D
doğalbahçe
12-02-2010, 20:22
Sevgili Mtuncer54
Verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim.Bilgiler dogrultusunda tohumlarım bu gün toprakla buluştular. Tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum.
Sevgiyle kalın.:D
Umarım sizin guavalarınızıda Sn. Bahtiyar02'nin guavaları gibi görürüz, geriye sayım başladı, hadi hayırlısı olsun:p İnşallah tüm tohumlarınızdan çok güzel sonuçlar alırsınız. Saygılarımla.
bahtiyar02
12-02-2010, 22:04
Sevgili akrepkızı ve sevgili mtuncer54 çok teşekkür ederim
Umarım sizinkilerde çimlenir ancak şunuda belirtmeden geçmeyim.Bir bitkiyi İlk kez denesekte sonucunda çimlenme veya meyvasını gördükten sonra o işin hiçte abartılı olmadığını görüyoruz.En zor olan ise içimizdeki o heycanı ve merakı dizginleyemeyişimizdendir.
Saygılar
doğalbahçe
12-02-2010, 22:32
Sevgili akrepkızı ve sevgili mtuncer54 çok teşekkür ederim
Umarım sizinkilerde çimlenir ancak şunuda belirtmeden geçmeyim.Bir bitkiyi İlk kez denesekte sonucunda çimlenme veya meyvasını gördükten sonra o işin hiçte abartılı olmadığını görüyoruz.En zor olan ise içimizdeki o heycanı ve merakı dizginleyemeyişimizdendir.
Saygılar
Sevgili bahtiyar02,
Heyecanımıza yenik düşmeyelim diyorsunuz :p bende 10 adet kadar bir çeşit tohum temin ettim geçen aylarda, ara ara bakıyorum bir türlü çıkmadılar kendi kendime dert edinmiştim, geçen haftalar biraz yoğun geçti çokta ilgilenemedim, 3 adeti canlanmış çok küçük bir boyuta ulaşmış görünce bana 1 tanesinin çimlenmesi bile yeter derken 3 adeti şuan çimlenmiş şekilde görünce çok sevindim.
Guava konusunda sıkıntım yok, bir üyemizin çimlendirme amacıyla gönderdiği tohumların çoğu çimlendiler, güzel bir verim elde ettim.
copur 09
16-02-2010, 20:19
Guavamın son hali apartman arasında olduğundan, soğuklardan pek etkilenmedi.
YeşilSeven
17-02-2010, 12:00
Muharrem bey merhaba, tohumlar ne durumda?
Sayın Çopur, Nazilli'de açıkta yetiştiğine göre iyi bir sonuç. İnşallah meyvesini de görürsünüz.
doğalbahçe
19-02-2010, 21:49
Muharrem bey merhaba, tohumlar ne durumda?
Merhabalar Sn. Yeşilseven,
Senegal guavaları geçtiğimiz günlerde viyollerden küçük saksılara aktardım, papayalarda büyüme çok az şekilde devam ediyor. Diğer türlerde beklemeye devam ediyorum.
siniroluyorum
24-02-2010, 16:44
Guavanız kaç yaşında acaba?
bahtiyar02
24-02-2010, 20:01
Maşallah bizede büyütmek ve sizede meyvalarını yemek nasip olur inşallah.Benim minikler henüz 2 yapraklı.;)
doğalbahçe
24-02-2010, 20:08
Maşallah bizede büyütmek ve sizede meyvalarını yemek nasip olur inşallah.Benim minikler henüz 2 yapraklı.;)
Sn. bahtiyar02 Maşallah çok güzel görünüyorlar.
copur 09
24-02-2010, 20:25
Ben 2008 sonbaharın da sayın Mahon67 den almıştım. Şu anda her halde 3 yaşında falandır.
doğalbahçe
24-02-2010, 20:48
Ben 2008 sonbaharın da sayın Mahon67 den almıştım. Şu anda her halde 3 yaşında falandır.
Sn.copur-09,
Bende 3-4 yıllıktır diye tahmin ettim. Meyve kaçıncı yaşında veriyor acaba ?
Guavamdan bu sene meyve bekliyorum,daha yeni uyanmaya başladı haydi hayırlısı. :)
çilke guavası 30-40cm ve sarı guava 30-40 cm fide olarak ilgilenen arkadaşlara yardımcı olabilirim yiy günler....
OĞUZKAAN
15-04-2010, 16:22
Değerli üyeler,
Bundan yaklaşık 14- 15 sene önce Azerbaycandan, tadı çok hoşuma giden bir meyvenin 10 adet fidesini getirdim ve bahçelerimize diktim. Orada bu meyveye "FEYHVA" diyorlardı. Güç bela 3 adet fidesini tutturdum ve yaklaşık 2 metreye yakın ağaçcık oldu. Meyvelerin tadı, çilek ile ayva tadı karışımı bir tad. Meyve kivinin tüysüxü ve biraz daha küçük. Dış kabuğu hafif sertçe ,soyulması lazım ve ondan sonra içi nefis yeniyor. Hafif mayhoş tatlı. Sudanda bana bunun hem beyaz hemde pembe renkte olan meyvelerin suyunu ikram etmişlerdi, oradan da hatırlıyorum. Sonradan internetten bunun adının guava olduğunu öğrendim. Hiç bahçesinde bu ağaçtan olan var mı?
OĞUZKAAN
15-04-2010, 16:45
: ) www.pepino.projesi.com benım kendime ait site bunun yerine www.tropiksera.com'dan ayrıntıları ile ögrenebilirsiniz.Gelelim guava'ya Benım 80-100 tane 1 yasında agaclarım 10 tane ise 3-4 yaslarında agaclarım var guava 1-2 yasında meyve veren sarı guava cinsi talep ise beyaz guava oda bende yoK :) Beyaz guava tohumları kımde var ise bana mesaj atıp iletişim kurabiliriz.
Bilginize...
Beyaz Guava bende var. İlgilerinize sunarım. Ancak meyvesinden tohum almadım. Mevsiminde alabilirim.
Benim ektiğim guavalardan hala ses seda yok. Bir buçuk ay oldu, acaba tohumlar çürümüşmüdür? Beklemeye devam edeyim mi?
Hatice Tarhan
15-04-2010, 20:07
Sayın nariçi bence boşuna beklemeyin 7-8 günde çıkıyor tohumlar ,zaten tohumların kurumasına izin verilmeden hemen dikilmeliymiş.
Ben de havalar ısınsın da ekeyim diye bekletmiştim, yazık oldu.
athena -asena
15-04-2010, 21:11
sayın nariçi ; bir kap içinde peçetenin içine koyup çimlendirseniz daha iyi olur daha sonrada viyole ekersiniz.
copur 09
07-06-2010, 00:37
Sonunda guava çiçek açtı. 4 - 5 tomurcuk verdi. Tomurcukları dökmeye başlayınca acaba saksıda besleyemiyor mu diye budama yaptım. Son kalan tomurcuk çiçek açtı. Kağıt peçetenin ucu ile çiçeği tozlansın diye kurcaladım bakalım tutacak mı. Çiçeği kokladım ama kokusu yok.
YeşilSeven
08-06-2010, 15:47
Bu sene çilek guavalarının 2 fidanından da meyve göreceğiz, dalları çiçek dolu.
sayın karınca70den aldığım tohumların inadı inat, çimlenmiyorlar!
forumda yazan her bir şeyi denedim, bana mısın demedi. sonunda tohumları aside yatırıp deneyeceğim, kerpetenle bile kırılmıyorlar çünkü!!! denenebilir başka bir şey kaldı mı yazılmayan?
YeşilSeven
15-06-2010, 15:59
Bu sene çilek guavalarının 2 fidanından da meyve göreceğiz, dalları çiçek dolu.
Fotoları nihayet ekleyebildim arkadaşlar.
Arkadaşlar acayip merak ettim.Nasıl bir meyve o kadar ballandıra ballandıra anlatmışsınız ki.tadı nasıl acaba
Ben de guava ekmiştim ama çimlendi mi çimlenmedi mi karıştırdım. Yerlerini değiştirmekten tanıyamaz oldum. Sağolsun bir arkadaş tohum göndermişti.
gilaburu
16-06-2010, 17:02
Merhaba arkadaşlar bu guava ağacı soğuğa dayanıklı mıdır ?
copur 09
16-06-2010, 23:05
Soğuğa dayanıklı değil.
Kırmızı guava, sarı guava'ya göre soğuğa daha dayanıklıdır. :D
elinde tohum bulunan arkadaşlar var mı acaba.bilgi verebilirmisiniz.
YeşilSeven
17-06-2010, 11:07
Kırmızı guava, sarı guava'ya göre soğuğa daha dayanıklıdır. :D
Kar yağışı olan bölgede uygun değil.
gilaburu
17-06-2010, 20:06
Cevapladığınız için teşekkür ederim.
istcallst
19-06-2010, 10:08
Ben de guava ekmiştim ama çimlendi mi çimlenmedi mi karıştırdım. Yerlerini değiştirmekten tanıyamaz oldum. Sağolsun bir arkadaş tohum göndermişti.
Genc fide boyle:
athena -asena
19-06-2010, 11:43
sayın istcallst; bunlarda benim guavalarım.
istcallst
19-06-2010, 11:45
cok guzeller!
athena -asena
19-06-2010, 11:48
teşekkürler.
YeşilSeven
26-07-2010, 13:21
İki hafta önce çekilen fotolar. Bu sene güzel meyve tuttu, hadi hayırlısı bakalım.
Batuhan Yılmaz
29-07-2010, 08:48
Kırmızıyı bilmem ama sarı guavanın tadı tak kelime rezalet.
Bol gübreli ve besin verimi ihmal edilmeyen guavaların tadı daha güzel ve şekerli oluyormuş.
YeşilSeven
30-07-2010, 14:31
Kırmızıyı bilmem ama sarı guavanın tadı tak kelime rezalet.
Tadı cinsine ve kişiye göre değişir. Mısır'dan ve Pakistan'dan gelen sarı guavaların tadı oldukça güzel.
yesilsevene katılıyorum tadı kişiye göre değişir bana göre harika
ozgur6947
29-09-2010, 10:37
selam arkadaşlar. bahçemde iki guava var dört yaşında biri bu sene çok ürün verdi. fakat ince[3cm] ve çok çekirdekli. komşuma verdiğim fidan iri[6cm] ve seyrek az çekirdekli oldu
copur 09
07-10-2010, 15:40
Balkonumdaki guava ve bir tek meyvesi; çocuklardan kurtarmak için apartmanın bahçesinden, son kalan meyvesi ile balkona almıştım. Deveci armudu iriliğine ulaştı.
arkadaşlar ben bugün üye oldum neden daha önce böyle bir site olduğunu bulamadığıma yanıyorum neyseki artık bende üyeyim ben alanyadan yazıyorum desteklerinizi bekliyorum değişik buranın iklimine uyan meyve çeşitlerinden araştırıyorum şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Sayın Adem07 hoşgeldiniz.
Sitede revaçta olan bitkiler için sizin yöre cennet. Siz bize öğreteceksiniz.
Fotoları nihayet ekleyebildim arkadaşlar.
Merhaba Yeşilseven,
Nasıl meyveler oldu mu?Tat nasıl.Sizce yetiştirmek için değer mi ?
YeşilSeven
13-10-2010, 12:52
Öncelikle kokusu çilek kokusu gibi çok güzel ve odayı parfümlenmiş gibi kokutuyor. Tadı ise biraz kayısı, biraz çilek ve tropikal meyvelerden fejoa ile passion fruit karışımını da anımsatıyor. İrilik bakımından yumurtaya yakın büyüklüğe ulaşanlar oldu. Yetiştirmek için değer, tabii sera gibi koruma imkanınız varsa. Gerçi büyük saksıda ev içinde de meyve alabilirsiniz.
kazanlik
09-03-2011, 14:21
meyvesini henuz yemedim ama markette 1litrelik meyve suyunu aldim,, harika bir tadi ve kokusu var, sari guava suyu %25, haziri boyleyse taze meyvesi daha guzel olmali,,
artemisia10
14-03-2011, 15:55
Strawberry guava tohumlarını ekmeden önce suda bekletmek gerekiyor mu ?
emirhanhamza
17-03-2011, 01:47
Merhabalar
Ben yeni katıldım. Ve bu meyvenin tohumlarını dün internetten spariş ettim. inşallah gelince hemen değerlendircem. Hazır baharda geliyoken fırsattan istifade etmek lazım. Afyonda olacakmı diye çok merak içerisindeyim. inşallah olur bende mutlu olurum. tohumları Evimin terasına büyüüüüük bir saksının içerisine koycam. tam güneşin anlına :)) kışın burası soğuk olduğu için galiba içeri almam gerekir . Çok kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim.
athena -asena
19-04-2011, 20:02
Guava tohumlarım çimlenmişler yarın toprak, torf, perlit karışımıyla buluşturma zamanı .
YeşilSeven
20-04-2011, 10:20
Guava tohumlarım çimlenmişler yarın toprak, torf, perlit karışımıyla buluşturma zamanı .
Sevgili dostum hangi cins çimlendi?
athena -asena
20-04-2011, 10:26
Sevgili dostum hangi cins çimlendi?
Sayın Yeşilseven , sarı guava cinsi 10-12 gün arasında çimlendi.
ahmet salih
23-04-2011, 23:06
benim guavalarım, küçük olan sn romantikten aldığım sarı guava ,diğeri elime geçen bir tohumdan ürettim, rengini şimdilik bilmiyorum.
Şimdi guava olduğu kesin iki farklı ağacım oldu.
Birinin yaprakları parlak ve beyaz çiçek açıyor (Strawberry Guava).
Diğerinin yaprak yuzeyi damarlı ve alt yüzü hafif tüylü ( Psidium Guajava )Çiçeğini görmedim.:p
artemisia10
30-05-2011, 13:24
Strwberry Guava 4 ayda mı çimleniyor bilgisi olan var mı?
Psidium friedrichsthalium (Cas Guava ) iki ay önce tohum ekmiştim yeni çimlendi
Red Strawberry Guava tohumuda ekmiştim henüz görünürde bir şey yok beklemeye devam.
artemisia10
30-05-2011, 21:03
Benim de çilek guavaları ekeli iki buçuk ay oldu çimlenme süresi değişiklik gösterebilir diyordu ama bir kaç yerde 4 ay olarak okudum bir de tam olarak anlayamadığım karışık bir süreçten bahsediliyordu domuzların yemesi ve ondan sonra devam eden bir süreç :) ... Ben de beklemekten sıkıldım boş boş duruyorlar çimlenme ihtimali var mı merak ediyorum?
Strawberry Guava
220629
;)
artemisia10
06-06-2011, 10:02
Sevgili Jezebel çok güzel açıyor nazar değmesin kokusu nasıl çok merak ediyorum?
Koklamak aklıma gelmedi ;)
Meyvesinin çilek kokulu olduğunu okudum.
Akşam koklarınm sizin için.
Maşallah.Ne güzel açmış.Benimki daha yeni filiz veriyor.Yaprağa çalışıyor.
artemisia10
06-06-2011, 22:01
Koklamak aklıma gelmedi ;)
Meyvesinin çilek kokulu olduğunu okudum.
Akşam koklarınm sizin için.
İzmir'den guava çiçeği kokusu gelmedi hala :) tohumdan olmazsa seneye kesin alacağım yaprakları ve çiçekleri çok hoş gözüküyor...
Kokusu yok bana göre, polen alerjim var o yüzden burnum tam alamamış da olabilir ;)
Makbul olan meyvesi.
Benimkilerin ikisi de hediye.
Tohumdan hiç denemedim.
Sarı olanın fidanını bulmak mümkün galiba ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.