View Full Version : Echeveria
1 hafta önce aldığım echeveria'mı önceki saksısından çok daha az büyük bir saksıya aktardım. saksı değiştirince sulamamak gerekiyormuş meğer, ben az da olsa sulamıştım. 1 haftadır sulamıyorum. iki gündür alttaki yapraklar güçsüzleşip sararıyor ve kolayca kopuyor :( görünürde paraziti de yok. bu çöküş devam eder mi acaba? ne yapmalıyım?
Bu bence çok normal bir olay benimkilerde aynı duurmda boyları uzayınca üst kısmında 5-6 yaprak kalıyor. bu da bitkinin güçsüzmüş gibi görünmesiye sebep oluyor. Bu durumdan kurtulmak için bence en iyi yöntem bitkinin yapraklı yerine yakın olan sap kısmından kesip yeniden köklendirilmesidir.
Merhaba umarım Echevaria ölmemiştir. Ek'te kaktüs sever bir arkadaşın yolladığı birkaç Echeveria resmini yolluyorum. Nereden bulunur, nasıl çoğaltılır bilen varsa ve söylerse çok sevinirim. Teşekkürler... ;)
Merhaba İlkin bence gözünüz balkonlarda bahçelerde olsun. Yavrulardan bir tane alıp dikerseniz tutar. Benim bildiğim çok kolay yetişiyor ve heryerde var, Adana'yı bilmediğim için birşey diyemeyeceğim ama yolunuz İstanbula düşerse mısır çarşısının oradaki çiçekçilerde kesin bulursunuz.
3. denemem de de malesef gene olmadı, köklü olmasına rağmen tutmuyor nasıl iş se. köklü kısmını kestim ayrı ektim üst kısmını gene çelıklemeye çalışıyorum. benim sorunum bunda devamlı olarak yumuşayarak yapraklarının dağılması oysaki sadece yaprağını bile çeliklemek mümkün diyor bakanlar kesinbende bir beceriksizlik var ama bakalım anlayacağız.
Bence direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde tutun bitkiyi ve de çok sulamayın. Toprağı kontrol ederek iyice toprak kuruduktan sonra su verin. Yumuşaması çok su verdiğinizin belirtisi bence.
Bu siteye henüz üye oldum, uzun süredir takip ediyorum ve faydalı bilgilere ulaşıyordum. Bu seferde ben size bir kaç bilgi vereyim dedim:
Eceveryaların anayurdu; Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzey bölgeleriymiş. 150 dolayinda türü olan sukulent bir bitkidir.
Ben yaklaşık 7 senedir bu bitkiye bakıyorum. Tabi anamız öleli çok oldu, yerini nice sayılarda torunlari aldı.
Aşırı suya gereksinim duymuyor, rahatlıkla yaz günlerinde bir hafta su vermezsen dayanabilir, fazla mi susuz kaldı? O zaman yaprakları büzülmeye başlar, ama özellikle çiçek açtığı dönemlerde suyu bol verilmeli.
Çoğaltmaya gelince; Eğer bitki iyi gelişmişse, alttan yavru vermeye başlar.
Bunların rozet çapı yaklaşık 15 cm.'ye ulaştığında temiz bir kesikle ana bitkiden ayırabilirsiniz. Minimum 15 diyorum, çünkü ekim esnasında çok küçük olduğu için elinize gelip düzgün dikim yapamayabilirsiniz, hem ne kadar büyük, o kadar güçlü.
Çok güneş sever, eğer güneşten çok gölgeli bir yerde tutulursa gelişemez, normalde 20-25 cm.'ye ulaşan rozetleri gölgeli yerlere daha küçük ve cılız kalır.
Ayda bir kere sıvı gübre veriyorum. Bir ara salonda bakayım dedim (kış vakti) zor toparladim. Dolayısıyla kışın işi garantiye alıp kapalı balkona koyuyorum donma ihtimaline karşın, ne de olsa sıcak iklim bitkisidir, çoğaltmaya tekrar gelince; Ben belli bir mevsimde yavru almıyorum, yavru yeteri kadar güçlü gözüktüğü vakit aldım ve bugüne kadar da bir problem yaşamadım.
Umarim az da olsa yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler ve saygilar
çınaraltı
19-10-2007, 14:37
Muğla'da "Palmiye Merkezi" var. Türkiye'de bilinmeyen bir çok bitki çeşidi yetiştiriliyor. Elegans - echeveria - üretimini yaptıkları bitkilerden biri. Adrese teslim fidan gönderiyorlar.
1 hafta önce aldığım echeveria'mı önceki saksısından çok daha az büyük bir saksıya aktardım. saksı değiştirince sulamamak gerekiyormuş meğer, ben az da olsa sulamıştım.
Ben de bir echeveria aldım. Bugün saksısını değiştirdim. 5-6 tane rozet var üzerinde. Aldığımda çok bakımsızdı. Alt yaprakları tamamen kurumuş, örümcek ağlarıyla kaplanmıştı. Kuru yaprakları temizledim. Hatta bir tane de çizgili bir tırtıl buldum üstünde.
Alıntıladığım mesajda sulanmaması gerektiği yazıyor. Aklıma takılanları yazdım yardımcı olursanız ben ve çiçeğim çok sevineceğiz.;) Bu benim kalanşomla birlikte ilk sukulentim. Teşekkürler...
1- Sulamamalı mıyım?
2- Yapraklarına fıs fıs yapabilir miyim? Çok pis. Ya da ıslak bir pamukla mı temizlemeliyim?
3- İçerde öğleden sonra güneş alan bir yerde. Dışarı mı almalıyım? İçerde tutacağımı düşünmüştüm.
Mucip Gürbüz
28-10-2007, 19:45
Sevgili zenfree merhaba,
Hiç korkma sula, yapraklarını yıka bu silinmez, güneş alan bir yere koy yoksa zayıf ve dengesiz büyür, su verirken ortasında su kalır korkma kalsın, rozet dediklerin yavru ise çoğaltmak istiyorsan kopar bir gün beklet torfa dik, yok istemezsen daha güzel bir form alacak seveceksin. Sevgiler.
bunlar da benim kizlar. biraz uzun surdu,resimleri gondermem.
mehtap051
03-11-2007, 23:15
ECHEVERIA
Familya:Crassulaceae
Anavatanı:Batı Orta ve Güney Amerikadır.
çiçekler sarı- kırmızı ve sarı-turuncu renktedir.
Çiçeklenme zamanı:Kışın İlkbaharda ve Yazın çiçek açan çeşitleri vardır.
Yer seçim: Tüm sene boyunca direk güneş alan ortamı sever.Yazın sıcak,kışınsa 5- 10 derece arası serin ortam ister .
Su ve besin ihtiyacı: Yazın az kışın ise çiçek açmayanlara neredeyse hiç su verilmemelidirİlkbahar- yaz aylarında haftada bir kaktüs gübresi verilmesi iyi sonuç verecektir.
Bakım:Gnç bitkiler ilkbaharda saksıya alınabilir.
Üretim:çiçeklenme dönemi sonunda rozatlerin ayrılmasıyla **** yaprakları kesilerek üretim yapılır.kesilen yapraklar bir süre kurumaya bırakılmalı sonra kumlu toprağa gömülüp 20 derece civarında köklendirilmelidir.
Hastalık ve zararlılar:Fazla su kök çürümesi **** mildiyöye yol açar.
kışın sıcak ortamda zarar verir.
Sevgili taita'nın verdiği muhteşem echeveria'nın içinden ince sap halinde bir kaç dal çıktı, ucu yaprak gibi duruyor. Acaba bu ne olabilir? ;)
Sebahattin Sargın
11-11-2007, 09:08
Merhaba Arkadaşlar;
Sevgili Coyotenin göndermiş olduğu canım echeriverialarım;
24300
24301
Sağlıklı gözüküyorlar değil mi? Giresunlu echeriverialarım inşallah çiçek açarlar ;). Sevgili Coyote tekrardan teşekkürler ederim ;)
Sevgiler ;)
Sebahattin Sargın
11-11-2007, 11:18
Bana kalırsa da çiçek, çünkü gördüğüm fotoğraflarda çiçekleri çıkan sapların ucundaydı. İlkin Hanım fotoğrafını çekip yayınlarsanız hocalarımız daha iyi yorum yapabilirler.
Mucip Gürbüz
11-11-2007, 13:56
Sevgili taita'nın verdiği muhteşem echeveria'nın içinden ince sap halinde bir kaç dal çıktı, ucu yaprak gibi duruyor. Acaba bu ne olabilir? ;)
Yaprak aralarından çıkıyorsa çiçek açacak, yerini değiştirme suyunu eksik etme, Adana da olmanın avantajı bu güle güle büyüt.
Sebahattin Sargın
11-11-2007, 16:09
Sebahattin bey güle güle büyütün çok güzel görünüyor.
Teşekkür ederim Mehtap Hanım ;)
Mucip Beyciğim echeriveria'yı sulamaya devam edecekmiyim yoksa kaktüsler gibi su vermeyi keseyim mi?
Mucip Gürbüz
11-11-2007, 19:24
Sevgili sebo, sen kış uygulaması yap Bursa, Adana değil toprağı nemli olsun yeterli, eğer evin sıcaksa ona göre dengele.selam ve sevgiler.
Sevgili esen hanım ve Mucip Abi resmini çeker yollarım ama nasıl çiçek açacak anlamadım hiç :p Hani ince filiz gibi bir dal verdi ama sadece ucunda yaprağımsı bir formda bir görüntü var, dalın başka hiçbiryerinde çiçek verecek bir çıkıntı yok. Resmini çekerim daha iyi anlaşılır öyle. Kaktüs kardeşliğine eklemiştim ama orada daha yeni çıkmaya başlamıştı filiz. Çok belli değil. Bir de benimki içeride şuanda. Güneş de görmüyor. Dışarı alsam sorun olur mu acaba, bu soğuklar dokunur mu?
Bir de intte bu resmi buldum. Harikalar. Bunların hepsi echeveria mı acaba?
Koyu yeşil
13-11-2007, 16:19
Arkadaşlar benim echeriveriam oldukça büyük saksının yüzeyini kaplıyor. Yalnız en alt sırada yer alan yapraklarında sararmalar oluşuyor. Sizce ne yapmam gerekir? Ev içinde pencere önünde öğleden sonra güneşi alıyor.
Selamlar,
Vildan Sönmez
13-11-2007, 17:18
Taita arkadaşımızın çiçeği insanın aklını başından alır. İnşallah benim çiçeğim de böyle olur.
Familya:Crassulaceae
Anavatanı:Batı Orta ve Güney Amerikadır.
çiçekler sarı- kırmızı ve sarı-turuncu renktedir.
Çiçeklenme zamanı:Kışın İlkbaharda ve Yazın çiçek açan çeşitleri vardır.
Yer seçim: Tüm sene boyunca direk güneş alan ortamı sever.Yazın sıcak,kışınsa 5- 10 derece arası serin ortam ister .
Su ve besin ihtiyacı: Yazın az kışın ise çiçek açmayanlara neredeyse hiç su verilmemelidirİlkbahar- yaz aylarında haftada bir kaktüs gübresi verilmesi iyi sonuç verecektir.
Bakım:Gnç bitkiler ilkbaharda saksıya alınabilir.
Üretim:çiçeklenme dönemi sonunda rozatlerin ayrılmasıyla **** yaprakları kesilerek üretim yapılır.kesilen yapraklar bir süre kurumaya bırakılmalı sonra kumlu toprağa gömülüp 20 derece civarında köklendirilmelidir.
Hastalık ve zararlılar:Fazla su kök çürümesi **** mildiyöye yol açar.
kışın sıcak ortamda zarar verir.
Kaynak (http://www.bitkihastanesi.com/katusler-ve-sukkulentler/echeveria.html)
Sormak istediğim, sempervivumun da bakımı aynı mı?
Ben echeveria ile sempervivum'u sık sık karıştırıyorum. Kesin olarak nasıl ayırdedebilirim zenfree?
Sevgili Esen, ben de yeni yeni öğreniyorum. Sanırım yaprak uçları sivri.:o Ve daha küçükler.;) En önemlisi de çok güzeller.:D
Sanırım bilen arkadaşlarımız daha doğru yanıtlar.
menekşemehtap
20-11-2007, 23:02
Bana bugün geldi sevgili ataser gönderdi.Bir kez daha teşekkür ediyorum kendisine.Yorgun gözüküyordu yolculuktan hemen bir plastik kabın altını delip ekmek zorunda kaldım.Biraz kendine gelsin istedim ve birazda su verdim doğrumu yaptım bilemiyorum.Yandan 2 yaprağı çürümüş gibi ezik ezikti umarım diğer yapraklara zarar vermez.
Bildiğim kadarı ile alt yapraklar önemli değil, zamanla onlar zaten miyadını dolduruyor. Önemli olan içi, göbeğin sağlam olmasına bakın. ;) Bence çok suya da boğmayın, toprağı kurudukça azar azar su verin, kendini toplar mutlaka.
Birşey olmaz korkmayın, benim de aldığım kaktüslerde bu tür sahte çiçeklerden vardı. Kocamanlar, nasıl canım sıkıldı anlatamam. O bölgeyi ıslatmayın birkaç güne yaralarını kapatacaklardır.
Kaktüs severler daha yeni yeni bilinçleniyor, o yüzden daha bir süre daha sanırım bu çiçeklerle uğraşacağız. Ama sizin kaktüsünüze de çiçek sapladıklarını ilk kez görüyorum:)
Merhaba,
Bende bir echeveria ya sahibim ve 2 aydır hala çiçekli sürekli çiçeğinin sapı yukarıya doğru uzuyor ve yeni yeni tomurcuklarını açıyor.Herhalde çiçeğinin solması uzun zaman alacak..
Aşağıdaki linkte çok güzel echeverialar ve diğer çeşitler var.
http://growpro-inc.netfirms.com/mountaincrest/nfoscomm/catalog/index.php?cPath=44&osCsid=8aa5b7a9dee136fb860a78f0619970c7
Harika bir tür haklısınız kopan her yaprağı saksının toprağına bırakın...
Bırakın ekmeyin illa ki kökleniyor... dikerseniz çürüme yapıyor...
Echeverialarım yavru yapıyorlar. Henüz çiçek yok.
Merhaba,
Benimde açıp duran echeveriam ..
Bir arkadaşım yaklaşık bir ay önce getirmişti. "ne olduğunu bilmiyorum ama sen seversin" demişti. Bende az önceye kadar adını bilmiyordum. Sayenizde öğrenmiş oldum ve karaborsa bir çiçek.Özellikle İzmirli arkadaşlar bulamıyorlar. Benim echeveriam bana geldiğinde üzerinde çiçeği vardı ve ben yaşamasını ummuyordum. Ama güçlü bir bitkiymiş. Sürekli güneş görüyor öğlenden itibaren. Açıkçası iki günde bir diğer çiçeklerimle onuda suluyorum. Şimdilik bir problem yok:)
40765
Beyaz Gece
13-09-2008, 16:54
benimki normalde direkt güneş görmeyen yerde duruyordu tam güneşgören biyere koymuştum ögle ortası aldıgımda tüm yaprakalrı güneşten kızarmıştı sonradanda babamın bol suyu ile çürüdü
yenisini şimdi iki tane filizi var büyümelrini bekliyoruz
2 haftadır su vermedigim halde alt yaprakları su toplayıp yumşuyor ve sararıp dökülüyor
Orkun Kırcı
20-09-2008, 10:04
Benim gözlemlediğim bir konuyu yazayım dedim. Bu çiçekleri güneşi yansıtabilecek pencere kenarlarına koymayın. Yansıyan güneş yapraklarında kızarmalara yol açıyor. Güzel görünümü de bozuluyor böyle olunca.
Heykel'deki Tuzpazarının altında yeralan Çiçek Pazarına bir bakın.Kimi zaman güzel türlere rastlanabiliyor.
Evet yaz başı Kipa ve Koçtaştan aldığım bazı kaktüsler anca kendine geldi 3 tanesinide kaybettim neyse bursada heykeldeki belediye binasının yanından pazara doğru sallanın ve aşağıya caddeye kadar inin sola dönün 10 metre ileride solda çiçek pazarı var çiçek fidanları ve tohum satışı yapılıyor sanırım sırt sırta vermiş on **** 12 dükkandan oluşan bir yer ancak kaktüs satan 2 dükkan var hatta dün oradaydım güzel kaktüs çeşitleri var ancak sukulent yoktu bende sukulent aramaya gittim aslında çok sık uğrarım bazen çok ilginç seyler bulunabiliyor size tavsiyem sık sık oraya uğramanız gerçekten pişman olmazsınız...
merhabalar, geçen gün koçtaşa gittiğimde çok şirin bir echeveria vardı çok özendim fakat 18 milyon dediler fiyatına, boyutu da çok büyük değildi pahalı geldiği için alamadım. Acaba bu fiyat normal miydi kazıklanmıyorsam almayı düşünüyorum eğer kaldıysa tabi, son bir tane kalmıştı çünkü.
Arkadaşlar koçtaşa en son 2 hafta önce gittiğimde sukkulentlerde unlu bit hastalığı vardı.Ziraat mühendisi elemanını uyardım.Hastalıkların içinde en karşılaşmak istemeyeceğiniz türüdür.Alışverişlerinizde dikkatli olun.
Çok nadide bir tür değilse pahalı bence.
Âyine-i Esma
08-01-2009, 12:57
Bu çok güzel yaratılmış varlıktan bir ara bizdede vardı. Ama ben onun sukulent türü olduğunu bilmeden sulamasını yapıyordum. Birara çok çok yavru gönderildi. Ve yavrularını herkese dağıttım. Sonra bir baktım çürümeye başlatılmış. Anne tamamen öldü. Ama atmaya kıyamadım. En çok sevdiğim çiçeğimdi. Sonra baktımki bir süre sonra tekrar gönderiliyor, minik minik. Tekrar aldım baş köşeye. Büyüttürülünce tekrar yavruda gönderildi. Yine onlardan birini ablama, birinide anneme verdim. Ana bana kaldı. Sonra yine aynısı oldu. Anne gene çürüdü. Ama bu sefer tamamen. Kökde öldü. Burdan öğrendimki meğersem sukulentmiş, fazla suyu sevmezmiş ve en güzelide yapraktan tekrar gönderilirmiş. Ablamdan iki üç yaprak aldım. Şükürki biri tutturuldu. Ama daha yeni ve çok minik. Artık sulamıyorum ve bekliyorum, tasarruf-u İlâhiyeyi.....
Orkun Kırcı
09-02-2009, 09:03
Evdeki echeveriamızın son hali. Avluda öylece kendi haline kalmış gariban gittimde baştan sona kuru yapraklarını falan temizledim.
62108
73523
Bu saksıda iki çeşit echeveria var.
73524
73525
İki ay önce üretmek için yaprakları bir saksıya almıştım. Çimlenmeye başladılar.
Bu bitki de echeveria mı acaba?
Sevgili Zenfree bu yanılmıyorsam Sempervivum.
Benim de bir adet echeveriam var, geçen seneye kadar çok güzel ve canlı idi ama geçen yaz unlu bitle tanıştı ve bu da onun sağlıklı günlerinin tamamen anılarda kalmaya mahkum olmasına neden oldu. Şimdi yaşam mücadelesinin kazanmakla, kaybetmek arasında ince bir çizgi üzerinde gidip geliyor.Nerdeyse 15 gün sulamıyorum, hiç su ihtiyacı olmuyor. Su döktüğüm anda yaprakları yumuşuyor ve bozuluyor. Acaba toprağında unlu bit mücadelesinde kullandığım kimyasallardan kaldı da su dökünce ondan dolayı mı kötüleşiyor diye merak ediyorum. Sizce toprağını değiştirmeli miyim?
(Çiçeğimin hastalanmadan önceki hali : http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=110692&postcount=900)
Bence toprağını değişin ve kum oranı fazla kuru bir toprak hazırlayın.Ardından da bol güneş gören bir yere koyun. 3 günde bir su verin. Eğer yapraklarda büzüşme olmaya başlarsa suyu arttırırsınız. Elbette bu konunun uzmanları var ve onlara danışmanız çok daha doğru olur. Aslında suculentler suyu seviyor ama madem sizinki şu aralar hassas suya karşı, biraz kısmakta fayda var. Umarım faydasını görür de kurtarırsınız.
Sn Züleyha,
Hasta olan çiçeğinizin resmini de ekleyebilir misiniz?
Sn Ossman'ın önerilerini sanırım henüz görmediniz.
Sn.Meraklı abone olduğum konu başlığı çok olunca gözümden kaçmış Sn. Osmann'ın önerileri.Malum bir taraftan açgözlülük bir taraftan fazla merak aartık konu başlıklarını takip etmekte zorlanıyorum. İlk fırsatta çiçeğimin fotoğrafını çekeceğim.
Teşekkur ederim Sn. Osmann verdiğiniz bilgiler için. Bugün kontrol ettiğimde biraz daha yaprakları canlanmıştı. Sanırım yavaş yavaş düzeliyor. Ama tavsiyenize uyup toprağını değiştirsem iyi olur ve ****** ilk fırsatta yedeklemek de iyi bir seçenek, tabi tutturabilirsem. Yanlız su konusunda 3 günde bir su biraz fazla değil mi? Bu çiçek bende 8 yıldır var. Daha önceden çok sağlıklıyken de hafatada bir sulamam yeterli oluyordu. Suyunu biraz arttırınca hemen dalları yumuşama yapıp morarıyor suyunu kesmesem de ölüyordu. Belki de benim çiçeğime has bir durumdur :)
Sevgili arkadaşlar,
Bu çiçeğin size sunduğu bir güzelliği daha var .Kimse bahsetmediği için yazıyorum .Sabah kalktıgınızda çiçeğin tam ortasına göbek kısmına bakın.
Orada ufak bir çiğ damlası göreceksiniz,göz yaşı damlasına benzediği için bir adı da "aşkın gözyaşlarıdır"
Resim göndermeyi bilmeyişime şu an çok üzüldüm ,en kısa zamanda öğreneceğim
Sevgili osmann, sonunda sizin de echeveria'nız oldu mu?
Evet sayın Günüm sayenizde oldu. İnsanın düşünceli, nazik, bitkisever dostları olunca, pazarda gezerken gördükleri bir sukulentte dostlarını hatırlayıp, çiçeği alabiliyor ve binbir zahmetle süpriz yapıp insanı echeveria sahibi yapabiliyor :) Ve insana böyle dostlar edindiği için kendini şanslı hissettirebiliyor :)
Sayın Züleyha sukulentler kaktüsler gibi değildir. Ben sukulentlerimi hemen hemen hergün çok az suluyorum. Sukulentlerim henüz minik olduğu için bir enjektör dolusu su kafi geliyor. Ve büyümeleri de gayet hızlı. Kaktüsler suyu pek sevmiyor, haftada bir en fazla. Yine de çiçeğinn dilinden elbette en iyi sahibi olarak siz anlarsınız.
Orkun Kırcı
12-06-2009, 23:38
Benimkilerin bir hafta önceki durumları.
86140
86142
bengi_su
13-06-2009, 10:33
Bizim bahçemizde küçük bir havuzun içinde yıllardır bakımsız ama kendi kendine okadar güzel yetebilen bir çiçek ki bu ilgisizliğimize rağmen bizi terketmiyor burda formda görmesem adını bile bilmedğim bir tür olarak lacaktı artık daha çok ilgileniyorum yine memnun halinden.:)
asumandilek
15-06-2009, 15:12
Bir tatil günü sahipsiz bir balkonun kenarında unutulmuş, öylece kalmış ama yinede ihtişamıyla gülüyordu adeta gördüğümde. Hemen ufak bir dal aldım. O aldığım küçük parçanın böyle muhteşem bir hale gelebileceği aklıma bile gelmemişti. Şimdi o gönlümün de balkonumunda sultanı.
Bu sukulent benim de en sevdiklerim arasındadır sevgili asumandilek. Bitkiniz bir Graptopetalum paraguayense yanılmıyorsam. Çok arsızdır. Yaprağı düşse çok kolay yeni rozetler oluşturuyor. Fakat derin bir saksıya alırsanız daha memnun olur diye düşünüyorum.
Bende de var bu çiçekten. Çok seviyorum. Unlu bitten bahsetmişsiniz. Bu zararlının görünüşü nasıl? Nasıl anlayabilirim? Benim çiçeklerimin yapraklarının üzerinde nokta kadarbüyüklükte beyaz, parmağımla dokununca uçup tekrar yaprağa konan birşeyler var. Çiçekçiye anlattım sinek ilacı verdi ama bir işe yaramadı. Birkaç tanesi öldü diğerleri hala yapraklarda yapışık duruyor. Unlu bit böyle birşey mi? Yardım ederseniz çok sevinirim.
Unlu bit resmini yükledim buraya. Uçup tekrar konuyorsa büyük ihtimalle beyaz sinektir o. Unlu bit yerinde sabip durur, biraz dokununca yavaş yavaş yürümeye başlar.
Rica ederim. Umarım uygun bir ilaç bulup kurtulursunuz onlardan. Burayı da bir inceleyin isterseniz.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=160
zeynepdincer.k
27-08-2009, 13:33
Merhaba sayın üyeler.
Uzun zamandır ağaçlar net forumuna katılamamıştım. Bugün gezindiğimde bu sayfada son günlerdeki yoğun uğraş verdiğim bir konuya denk geldiği için ben de bir kaç satır paylaşmak istedim.
Son bir kaç haftadır balkonumda yetiştirdiğim sukulentlerimle unlu bit savaşı veriyorum. Yaklaşık beş altı senedir sukulent yetiştiriyorum ama son iki senedir sukulentlerim unlu bit istilasına uğradı. Geçmişte bu denli problem yaşamamıştım. Sebeplerden biri koleksiyondaki sayının artması ile unlu bitin yayılması eş orantılı ama sanırım en büyük etken nemli hava ve toprağın nemli kalması.
Bu güne kadar edindiğim tecrübe ve bilgilere göre unlu bit savaşında çok etkili ilaçlar olsa dahi sadece ilaçlama tek başına yeterli değil. Yaz aylarındaki sulama şeklimiz, toprak yapısı ve bitkinin güneşe olan konumu da belirleyici etkenlerden. Sukulentlerin sevdiği sağlıklı toprak karışımı geçirgen toprak dediğimiz torf ya da bahçe toprağı, tüf ve dere kumu üçgeninden eşit katkılı orandan oluşmakta.Yaz aylarında çok sıcaklarda ya sabah erken ya da akşam sulama yapılıyor. Toprak karışımında torf oranı biraz fazla kaçmış ise geceden nemli kalan toprak unlu biti adeta davet ediyor. Sulama için bence en iyi zaman sabah erken saatler. Ki, sabah erken yapılan sulamada toprak, gecenin nemini de daha fazla çekmeden kurumaya başlasın. Bir sonraki sulama toprak tamamen kuruduğunda yapılmalı. Bunu ölçmek için yöntem çok basit. Toprağa parmak daldırma yöntemi. Yarı gölge ortam da unlu bit artışını tetikliyor. Güneş gören bir penceremdeki sıralı saksılarımdaki bitkilerimde unlu bite şimdiye dek rastlamadım. Unlu bit savaşında ilaç olarak basudin kullanıyorum. Faydasını da gördüm. Ancak bu tür ilaçların kullanımı hem insana hem bitkiye zarar vermeden çok ama çok dikkatle yapılmalı. Bunun için kullanma talimatları dikkatle yerine getirilmeli. Unlu bit sarmış bir bitki elbet kurtarılabilir. Ama unlu bitin önüne geçilemez. Bitkiyi ilaçlama sonrası saksıdaki toprağı değiştirmeyi de ihmal etmemeli.
Umarım bu uzun yazım başınızı ağrıtmamıştır.
Sevgi ve selamlarımla
Merhabalar
Çiçeğimin yapraklarını sulu ve yumuşak gördüm bu sabah. Elbette sağlam yapraklarda var.Toprağı biraz ıslak kalmış sanırım..İlk işim onu balkona çıkartmak oldu, toprağı kurusun ve güneş görsün diye..Başka ne yapabilirim.Kötü durumdaki yaprakları kopartmalımıyım?
zeynepdincer.k
29-09-2009, 17:22
Sayın perili, ben olsam öncelikle bu durumdaki bitkimi toprağından ayırır köklerini topraktan temizler kuruyabileceği nem olmayan bir ortama bırakırım. Yumuşayan yapraklar çürümüş ise ayırırdım. Bitki kuruyana kadar topraklamaz kuruyunca topraklardım. Yağmur suyu tüm sukulentlere olduğu gibi echeverialar için de için faydalı ama yoğun yağışlarda bitki zarar görebiliyor. Selamlar
Merhaba, minik bir rozet olarak gittiğim bir yerden bana hediye edilen echeveria(Graptopetalum pentandrum) önceleri hızlı bir şekilde iki rozet daha çıkardı. Sonra ev değişikliği yaptığımızda hangi pencere önü uygun olur kestiremedim ve bir süre sadece aydınlık ama güneş almayan bir pencere önünde kaldı. Bu süre içinde hiç ilerleme göstermedi.
Geçenlerde iyice uzamış olan ama çok cansız duran gövdelerinden kısaltarak kestim ve yeniden toprağa diktim onları. Bu esnada kopan sağlıklı yapraklarını da toprağa diktim. Birkaç gün sulamadım, sonra biraz su verdim. Aradan çok az zaman geçmişti ki yeniler göstermiş yüzünü :). Ancak şimdilerde güneş alan tüm pencerelerin altında radyatör var, kısa süreli sabah güneşi alan bir pencerem var, radyatörden azıcık uzakta. Kışın çok sıcak olmasın bulunduğu ortam deniliyor, ne yapacağımı şaştım. Bu sene echeveriamı daha canlanmış ve çiçekli görmek istiyorum.
Bana bir akıl verirseniz sevinirim.
zeynepdincer.k
17-01-2010, 20:59
Sn Maude,
Bildiklerimi paylaşırken izninizle önce iki düzeltme yapmak isterim. Birincisi bitkiniz Graptoveria paraguayense. İkincisi ise bu bir echeveria değil ama echeveriadan doğal klonlanmış bir hybrid. Graptoveria adı oradan gelmektedir.
Isı kışın gece eksilere iniyor. Siz de doğal olarak bitkinize içerde bakıyorsunuz. Aslına bakarsanız bu türler dış mekanı, toprağı kurudukça bol suyu ve güneşi ya da kuvvetli ışığı çok severler. Ama ısının eksilere inmesini göz önünde bulundurur isek içerde en çok ışık ve güneş alan konum tercih edilmeli. Kalorifer nedeniyle toprağını sık kontrol edip (basitçe; toprağa parmak daldırarak) toprağı kurudukça sulayın. Ve baharla birlikte balkonunuz ya da camın dışı müsait ise dışarıya bırakın. Sulama yine aynı, toprak kurudukça sulayın. Yaprakların irileştiğini boya değil gövdeye gittiğini ve renginin de pembeleştiğini göreceksiniz. Böyle giderse bir süre sonra çiçeklendiğini de görürsünüz.
Selamlar
Sayın Zeynepdincer.k,
ilginiz beni öyle mutlu etti ki. Detay vererek anlattığınız için çok teşekkür ederim. Hem sahip olduğum bitkinin aslında ne olduğunu hem de nasıl bakmam gerektiğini yazmışsınız ki tam da cevap alamayacağım diye umudu kesmiştim. Yazdıklarınıza harfiyen uyacağım. Çiçeklenmiş halini de paylaşabilmek dileğiyle...
asasin23
02-02-2010, 12:33
bizim kaktüs aldığımız çiçekçi özel bir kaktüs gübresinin olduğunu anlattı gerçekten var mı oksa ne yapmalıyım. söylemeden geçemem paylaşımınız süper
Kaktüsler için çiçek satışı yapan yerlerde ve yapı marketlerin çiçek reyonlarında kaktüslere uygun sıvı besin bulabilirsiniz.
zeynepdincer.k
03-02-2010, 00:48
Merhaba asasin23
Burada dünyanın güzellikleri ve benim tutkuyla bağlı olduğum kaktüs ve sukulentler paylaşılıyor, daha ne olsun.
Piyasada çeşitli kaktüs gübreleri var. Bunlar daha ziyade sıvı gübrelerdir ve Bauhaus, Koçtaş gibi yapı marketlerde de rastlamak mümkün. Ya da kaktüsünüzü aldığınız çiçekçi de tavsiyede bulunabilir. Ama bence kaktüs ve sukulentlere verilecek gübre azot, fosfor ve potasyum ihtiva etmeli ve gübrelemeye ilkbaharda başlayarak ayda bir (mesela Nisan veya Mayıs aylarında başlanıp Haziran-Temmuz-Ağustosa kadar) verilen ölçülerde sulama suyuna karıştırabilirsiniz. Bir dipnot : Ben sulama suyunu şebeke suyundan veriyorum. Ama bir ya da iki gün önceden kovaya doldurup dinlendiriyorum. Böylelikle suyun içindeki (varsa) kireç klor ne varsa dibe çöküyor.
Orkun Kırcı
03-03-2010, 19:00
Geçen Eylülde diktiğim echeveria ve sedum palmerilerimin şu anki durumları..
ardabora
07-06-2010, 03:58
Geçen yıl komşum tek kök vermişti, bu yıl 4 tane yavrusu oldu. ikisini arkadaşlarım için hazırladığım sedum-succulent aranjmanında kullandım. bugün resim çekerken bir minik yavru daha gördüm. çok dar bir alanda dikili olmasına rağmen güzel gelişiyor. komşumdaki anaç,sanırım bir fotbol topu çapında vardır. sümüklü böceklerin favorilerinden olduğu için sürekli savaş halindeyiz..
Ayşe Yıldız
21-08-2010, 12:14
Kışın bu bitkiyi nerde muhafaza ediyorsunuz? Dışarda ölmüyor mu soğuktan? Evde durmasında sakınca var mı?
kaybol.2008
21-08-2010, 12:32
Ben kapalı balkonda bıraktım geçen kış. Bir şey olmadı.:D
Kışın bu bitkiyi nerde muhafaza ediyorsunuz? Dışarda ölmüyor mu soğuktan? Evde durmasında sakınca var mı?
Kışın dışarıda kalan dondu, odada camın kenarına aldığım sağlıklı kaldı. Bir önceki kış hafif geçmişti, dışarıdaki de donmamıştı.
Ayşe Yıldız
22-09-2010, 22:25
Arkadaşlar benim echeveriamda bir tuhaflık hissediyorum.Balkona koyuyorum (öğlene kadar güneş görüyor sabah 8den itibaren. Anlamadığım bu bitki güneşi sevmiyor mu?) Ne zaman balkona çıkartsam yaprakları yumuşuyor. bu sefer ışık alan gölgeli bir yere koydum bu seferde yaprakları uzun uzun kaldı. Nerde yanlış yapıyorum acaba??
bilge5130
28-10-2010, 18:28
Benim sukulentimin alt yaprakları renk değiştirdi ve koptu. Neden oldu bilemedim ama çok üzüldüm şekli bozuldu. Altından da 2 yeni sürgün çıkmış.Acaba sürgünler büyüyünce nasıl bir şekil alacak bilmiyorum yardım edin ne yapmalıyım???
Ayşe Yıldız
28-10-2010, 18:40
Sevgili Bilge Hanım, ilk aldığımda bende panik olmuştum fakat bu normalmiş. Yani alt yapraklar ömrünü tamamlayıp sararıp sonra kuruyarak düşüyor.
bilge5130
28-10-2010, 18:42
Peki üstten yeni yaprak veriyor mu? Üstten bakınca da başka yeni yaprak yok ki? Şekli bozulunca güzelliği de kayboldu garibimin:))
Ayşe Yıldız
28-10-2010, 18:52
Bir anormallik olmadığı sürece gelişmesi lazım üst tarafından. Yapraklarında bir yumuşama yoksa hiç endişelenmeyin derim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=37027&c=439
Sayın zenfree, sukulentleriniz çok güzel resimlerde öyle arka plan sanki karadenizin dağlarını andırıyor,para çiçeğinden bendede var balkonda yetiştiriyorum bu mevsimlerde çiçek açıyor çiçekleri çok güzel gerçekten, balkonda biraz zor oluyor ama sanırım çiçekler daha tomurcukken güvercinlerin istilasına uğrayabiliyor :(
Benimki de dış mekanda. Bir kaç dal. Bu fotograftaki (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=36972&c=439) gibi çoğaltmayı düşünüyorum.
Benim sukulentimin alt yaprakları renk değiştirdi ve koptu. Neden oldu bilemedim ama çok üzüldüm şekli bozuldu. Altından da 2 yeni sürgün çıkmış.Acaba sürgünler büyüyünce nasıl bir şekil alacak bilmiyorum yardım edin ne yapmalıyım???
Sayın bilge5130 resimden anladığım kadarıyla sukulentiniz biraz sağlıksız. Yerine alışana kadar yapraklarının renginin açılması, zayıflayıp form kaybetmesi normal karşılanabilir. Fakat sizinki bana çok soluk geldi. Benim echeveriamda alışma döneminde sorun yaşamıştı ama sonunda düzeldi. Çünkü ne istediğini anladım ve verdim. Ne mi istedi? Açık hava ve aydınlık. İlk hali yok ama son halini ekliyorum. Darısı başınıza ;)
Saygılar...
180412
180413
180414
180415
180416
Sevgili yağ-mur çok güzelmiş hayırlı olsun.Rengi kırmızı galiba...
sağol bilge5130 aslında alırken aklıma sen de geldin telefonun olsaydı arayıp soracaktım sana da alayım mı fitonya bulamadım sukulent olur mu diye(adını bilmiyorum ama çok güzel bir de tüylü olandan var dı o da 10 tl idi onu alamadım diğer üç kaktüsü alınca çocuklar o kaldı) benim yolum zor düştüğü için praktiker tarafına,bulmuşken alayım dedim.Evet aslında kırmızı pembe arası bir tonda
Şöyle bir bakayım dedim de hepsi harika,hayran kaldım.:) Ne kadar zarif çiçekleri var.Gövde yapısı zaten muhteşem.Güle güle büyütün.Ben de Ankara'da arayacağım bu sukkulenti.Umarım bulurum ve resimlerini paylaşırım sizlerle.
Sevgilerle...:)
Echeverianın saksını değiştirsemmi acaba? Fotoğrafları aşağıya ekliyorum. Yanındaki krem rengi boş saksıya geçirmemi önerirmisiniz? Teşekkürler.
bettyycim
04-05-2011, 13:01
Bence hiç elleme Sevgili Dudi ve onu dışarı çıkar, Sarıefenin de söylediği gibi açık havayı seviyor ;)
Dış mekanamı çıkarayım bettyycim?
bettyycim
04-05-2011, 13:06
Evet dış mekana çıkar soğuktan etkilenmiyor :D
Hatice Tarhan
19-05-2011, 08:05
Bende çiçekli güzelimi ekleyeyim...
bettyycim
19-05-2011, 23:21
Bu güzeli bugün aldım, ama üzerindeki şeyleri nasıl çıkarırım acaba :confused:
ardabora
23-05-2011, 11:32
Benim Echeveria tomurcuk oluşturmaya başladı,yakındır çiçeklerini görmemiz...
ardabora
13-06-2011, 02:14
İlk çiçeklerini gördük,darısı diğer saksıların başına...
223683
Çok zarif,çok narin,çok farklı bir çiçek...Bitkinin gri yapraklarına sarı-kırmızı-turuncu çiçeği çok yakışıyor..
223684
barbarella
16-06-2011, 09:14
Merhabalar,
Geçen pazar günü ben de echeveria aldım. Ancak o günden beri alttaki yaprakları devamlı sararıyor ve yumuşuyor. Satın aldığım adam 15-20 günde bir sulamamın yeterli olacağını söyledi. Ben de aldığımdan beri sulamıyorum ancak toprağı çamur gibi çok nemli ve sıkı. Acaba bu yüzden mi çürüyor? Nasıl bir toprak kullanmalıyım?
Merhaba. Acaba bu çiçekde bazı türler gibi yapragından çogaltılabilir mi.Topraga yatay şekilde yatırıp üretim deneyen oldumu ve sonucu ne oldu:confused:
Teşekkurler
serkan_istanbul
03-07-2011, 23:49
Merhaba. Acaba bu çiçekde bazı türler gibi yapragından çogaltılabilir mi.Topraga yatay şekilde yatırıp üretim deneyen oldumu ve sonucu ne oldu:confused:
Teşekkurler
evet çoğalıyo ben denedım suanda filizi çok küçük ama oldu
Sayın sevgice, Echeveriaları yapraktan çok rahat üretebilirsiniz. Yaprağı yatay olarak uç kısmını toprağa hafifçe saplayın ve toprağının nemini koruyun yeni rozetler oluşturacaktır.
Bu fotoğraf ürettiğim bazı Echeverialara ait.
230850
Selamlar, bu da bizim güzelimiz.
barbarella evheverianızı güneşe koyun topragı kurusun .yerine alışana kadar alt yaprak dökmesi normal aldıklarımın cogu döktü yeniden toparladı . forumu iyice okuyun işinize yarar bilgiler mevcut . defalarca okumama ragmen takıldıgımda nerede hata yaptım diye tekrar okudugum oluyor .
Hatice Tarhan
10-07-2011, 23:08
Dün işten döndüğümde bütün echeveria türlerimin yaprakları dükülmüştü minik böcekler var, ilaçlama yapmıştım, ilaçtanmı oldu yoksa yaprak diplerinde ki gözle zor görünen canlılardanmı bilmiyorum.Echeveria lardaki zararlıları nasıl yok edebilirim yardımcı olabilirmisiniz ,yoksa bütün echeveryalarımı kaybedeceğim.
ardabora
28-09-2011, 20:53
Sepetimdeki echeverialar...
İkinci resimkiler de bendekilerin anası...Komşu teyzemin..;)
ardabora
29-09-2011, 22:30
Teşekkürler,üst mesajdakilerin çapı yaklaşık 15 cm. kadar.
Diğer aranjman sepetindekiler daha küçük. Komşu teyzenin echeveriaları kadar olması için en az 2 yıl daha lazım..
ardabora
05-10-2011, 21:04
Evet kocamanlar..
"başka bir saksıya alalım" diyorum komşuma, "elleme,onlar orada mutlu" diyor :)
"Bende çok echeveria var,napsam bilmiyorum" diyenlere bir kaç önerim var. :dilli::p
Resimler netten alıntıdır..
Eser İlhan
14-10-2011, 11:25
On gün kadar önce Eminönü çiçek pazarından bir Echeveria agavoides aldım. Saksısını ancak bugün değiştirebildim. Yeni saksısında ilk resmini sizlerle paylaşmak istedim. Bana çok değişik geldi. Umarım büyütebilir ve üretebilirim...
251190
akkelebek
14-10-2011, 11:54
merhabalar,
"ay ne güzel, neymiş bu" diyen herkese "valla ne bileyim bir nevi kaktüsmüş işte" dediğim, bahçedeki bebek köpeklerin her fırsatta yere düşürdüğü ve ziyadesiyle pek de sevmediğim halde, kıyamayıp düşen her parçayı bir yerlere tutturduğum için ben de bolca var.. Ancak benimkiler hiç çiçek açmadı.. Gerçi sevilmedikleri halde "yazık, ölmesinler bari" diye sulanınca yaşadıklarına şükretmeliyim.. utandım şimdi, bu kadar meraklısı olduğunu okuyunca.. Hala isteklisi varsa gönderebilir, kendimi Echeveria'ya bir nebze olsun affettirebilirim belki...
gülenmelek
14-10-2011, 11:55
Cahilliğimi mazur görün ama renkli kısımlar boya olabilir mi ?
Eser İlhan
14-10-2011, 12:14
Cahilliğimi mazur görün ama renkli kısımlar boya olabilir mi ?
Hayır, bu boya değil. "Echeveria agavoides" diye yazıp google - görsellerde aratırsanız birsürü benzer resim ve bilgiye ulaşabilirsiniz ;)
Artık yavaş yavaş dinlenme dönemine gelindiği için ellemiyorum, ama baharda yapraktan üretmeyi deneyeceğim..
Maşallah ne güzel kızarmış yaprakları. Bende de var bundan ancak yaprakları hala yeşil. Güle güle büyütün sayın Eser İlhan.
Teşekkürler ;)
bettyycim
14-10-2011, 12:41
Sevgili Eser İlhan malesef boya bende almıştım ama hafif kazıyınca boya olduğunu anlayacaksınız ve büyüdükçe boyalı yapraklar altlarda kalıp sararak kaybolacak ama yeşil halide enfes, hatta benimki yanından birde yavru verdi ;)
Eser İlhan
14-10-2011, 12:55
Sevgili Eser İlhan malesef boya bende almıştım ama hafif kazıyınca boya olduğunu anlayacaksınız ve büyüdükçe boyalı yapraklar altlarda kalıp sararak kaybolacak ama yeşil halide enfes, hatta benimki yanından birde yavru verdi ;)
Gerçekten mi? Hemen gidip kazıdım ama (şimdilik) çıkmadı. Bakalım göreceğiz..
Echeveria ları çok seviyorum. Bu açıdan zararı yok ama kendimi kandırılmış hissederim doğrusu. Eğer boyaysa o zaman nette bulduğum kırmızı E. agavoides'lerin (örn: Echeveria agavoides*at*San Marcos Growers (http://www.smgrowers.com/products/plants/plantdisplay.asp?plant_id=2713) ) kötü bir kopyası mı diyeceğiz?? Eğer gerçekten boyalı ise artık orjinalini bulana kadar rahat etmem ben :p
İlginç bir durum oldu; gelişmeleri paylaşırım. Herkese sevgiler....
Sevgili Eser İlhan, boya olmama ihtimali çok yüksek bence, güle güle büyütün.
bettyycim
14-10-2011, 19:20
Sevgili Lir, Eser arkadaşımızn bitkinin yaprak uçlarına bakarsanız boyama olduğunu anlarsınız ;) bu da benim boyalım
Bu bitkinin türkçe okunuşunun ''ecverya'' olduğunu sanıyordum.. Bir yerde ''eçeverya'' yazıyor.. Siz nasıl okuyorsunuz?
bettyycim
14-10-2011, 19:31
Benim böyle Echeveriam var sanırım bahsettiğiniz türe yakın bir tür ama bir türlü büyütemedim bit yıldır bu şekilde :(
Eser İlhan
14-10-2011, 19:42
Benim böyle Echeveriam var sanırım bahsettiğiniz türe yakın bir tür ama bir türlü büyütemedim bit yıldır bu şekilde :(
Bitkiniz bence Echeveria'dan çok sedum'a benziyor (ama emin değilim)
bettyycim
14-10-2011, 19:51
Bunlarda diğer Echeverialarım hepsini bir saksıya aldım:D sevgili Eser İlhan sukulent değil Taner beyden onayı almıştım ama tam türünü oda söyleyemedi ;)
Eser İlhan
14-10-2011, 20:01
Ben sedum golden glow!a benzettim.Aşağıya linkleri koyuyorum. Bir bakın.
Sedum 'Golden Glow' (1) (http://www.sedumphotos.net/v/sedum-ghij/Sedum+Golden+Glow++1.jpg.html)
Sedum 'Golden Glow' (2) (http://www.sedumphotos.net/v/sedum-ghij/Sedum+Golden+Glow+2.jpg.html)
Sedum 'Golden Glow' (http://crassulaceae.net/sedummenu/92-photos/1118-sedum-golden-glow)
Ben sedum golden glow!a benzettim.Aşağıya linkleri koyuyorum. Bir bakın.
Sedum 'Golden Glow' (1) (http://www.sedumphotos.net/v/sedum-ghij/Sedum+Golden+Glow++1.jpg.html)
Sedum 'Golden Glow' (2) (http://www.sedumphotos.net/v/sedum-ghij/Sedum+Golden+Glow+2.jpg.html)
Sedum 'Golden Glow' (http://crassulaceae.net/sedummenu/92-photos/1118-sedum-golden-glow)
Çok haklısınız ama
Echeveria adolphii nova= Golden Sedum= Golden Glow :cool:
Bu bitkinin türkçe okunuşunun ''ecverya'' olduğunu sanıyordum.. Bir yerde ''eçeverya'' yazıyor.. Siz nasıl okuyorsunuz?
Sevgili selis, ekeverya diye okuyorum. Sevgiler.
bettyycim
14-10-2011, 20:12
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/22633-3.htm 79 nolu resimde o Gelden Glow kabul ediyorum :D bebekliği var bir bakın isterseniz ;)
ardabora
30-10-2011, 15:16
Echeveria pulidonis (http://www.google.com.tr/search?tbm=isch&hl=tr&source=hp&q=Echeveria+pulidonis&gbv=2&oq=Echeveria+pulidonis&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=1123l1919l0l2106l2l2l0l0l0l0l141l141l0.1l1l 0)
Yaklaşık bir ay önce satın aldım,saksısını değiştirdim çünkü toprağı su içindeydi.
Şimdilik bir bozulma yok, elimde bulunan echeveria glauca (http://www.google.com.tr/search?q=echeveria+glauca&tbm=isch&hl=tr&source=hp&gbv=2&gs_sm=e&gs_upl=1123l1919l0l2106l2l2l0l0l0l0l141l141l0.1l1l 0&oq=Echeveria+g&aq=0L&aqi=g-L6&aql=1) sarı-turuncu-kırmızı tonlarda açıyor. Pulidonis düz sarı renkte açacakmış...Eğer etiketi yanlış değilse hep beraber göreceğiz.
Eser İlhan
08-01-2012, 17:24
Aşağıya resimlerini (cep telefonuyla çektiğim için pek iyi olmadı resimler) eklediğim echeveriayı bugün Bauhaus'dan aldım. Yaklaşık 7'şer cm capında iki kardeş;)
Internette benzerleri "echeveria blue waves" olarak geçiyor. Tam adını bilen var mı?
263089
263090
bettyycim
08-01-2012, 17:35
Eser ablacığım Echeveria shaviana olabilir mi acaba!
Eser İlhan
08-01-2012, 18:02
Eser ablacığım Echeveria shaviana olabilir mi acaba!
Teşekkürler bettyycim, google dan baktım, benziyor gerçekten de. Ama yaprakları pek etli değil benimkilerin. Henüz küçükler, belki o yüzden. Bakalım, büyümeye başlasınlar o zaman neye benzeyecekler ;)
Bettycim bu üçü bir yerde güzellerin balkondamı dışardamı içerdemi nerede duruyorlar?
Benim echveriam kocaamaan oldu şimdi saksı değişsem bebeğim çok ayırsam olur mu?
bettyycim
09-01-2012, 21:55
Sevgili Mirbe benim tüm kaktüs ve sukulentlerim balkonda duruyorlar, tabii Konya iklimine göre daha yumuşak buranın iklimi bunu da göz ardı etmemek lazım, bence ayırmak için baharı bekleyin derim ;)
Cizmeli Kedi
17-02-2012, 20:00
Benimkinin alt yaprakları birer birer, 2-3 hafta aralıklarla kuruyup dökülüyor. İyice uzun bir sap, ucunda da 8-10 yaprak kaldı.
İstanbul'dayım. Sıfır derece ve altı olduğunda içeri alıyorum, diğer zamanlarda güney cephe açık balkonumda duruyor. 15-20 günde bir suluyorum. Saksının altı delik ve mutlaka suların süzüldüğünü görene kadar bekliyorum.
Acaba yanlış yaptığım birşey mi var? Bitkimi canlandırmak-gürleştirmek için için yapabileceğim birşey var mı?
Gül Batur
17-02-2012, 22:58
Sayın ardabora.
Benim Echeveriam pulidonis sizin dediginiz gibi düz sarı açtı soğuk seviyorlar
açık balkondalar .
Soğuk hava, kumrular derken bu kadarcık kaldı.. Toparlayacak mı bilmem..
Yapraktan üretimi denedim hepsi çürüdü..
Baumax'daki boyalılar.. :(
Bilmeyenler için ''Amannn ne şeker şeyler''
Bizler içinse çok üzücü :/
270983
270984
Bir saksıdaki bitki çürümüş görevli atıyordu.. Yaprakların dip kısımları erimiş, kesip köklendirmeyi deneyeceğim..
270985
acemifüsun
26-02-2012, 18:48
Yazık yazık, berbat etmişler , güzelim bitkileri:(
Geçen sene aldığım echeveriam çiçek açacak sanırım :D
İnanılmaz, ilk defa 9 çiçek dalı olanını gördüm...
9 çiçek dalı fazla mı sayılıyor sevgili sakdag, daha önce yetiştirmediğim bir tür, hiç bakımda yapmadım bitkime kendi kendine bu hale geldi :D
Başka arkadaşları bilemem de benim için çok fazla. :) 5-6 senedir echeveria çiçeğim var, max 5 dal açtı. Sizinkini gördükten sonra çok fena kızdım ona... ;)
Cizmeli Kedi
13-04-2012, 10:01
Benim nazlı echeveriam devamlı boyunu uzatıyor, sapın alt kısımlarındaki yapraklar kuruyup dökülüyor. Tepede yeni yapraklar var ama sanki dökülme daha hızlı gibi geliyor bana :( Bu durum normal mi, ne yapmalıyım?
orman_perisi
13-04-2012, 14:58
Yapraktan yetiştirme konusunda oldukça talihsizim. Toprağın üzerine bırakıyorum genelde. Fakat hep çürüyor. Biraz gömmeli miyim? Siz nasıl yapıyorsunuz?
Son geldiğimiz durum :) Dokuz yetmez dedi :D
Yapraktan yetiştirme konusunda oldukça talihsizim. Toprağın üzerine bırakıyorum genelde. Fakat hep çürüyor. Biraz gömmeli miyim? Siz nasıl yapıyorsunuz?
Toprağın içine iyice gömmüyorum, hafif yatık vaziyette (arkasına küçük taş koyabilirsiniz), ucunu 1-2 mm toprağa gömerek bırakıyorum, az suluyorum. Önemli olan, açık ucun toprağa değmesi. Biraz zaman alsa da genellikle sonuç iyi oluyor.
bettyycim
15-04-2012, 20:15
Benim Echeverialar da coştu :D
Cizmeli Kedi
03-05-2012, 17:43
Toprağın içine iyice gömmüyorum, hafif yatık vaziyette (arkasına küçük taş koyabilirsiniz), ucunu 1-2 mm toprağa gömerek bırakıyorum, az suluyorum. Önemli olan, açık ucun toprağa değmesi. Biraz zaman alsa da genellikle sonuç iyi oluyor.
Sayın Kiraz, bu sorunun cevabını ben de merakla bekliyordum ama arada gözümden kaçmış.
Acaba seçilecek yaprağın yeri önemli mi? En alttan koparılsa olur mu? Ya da nereden alınmalı?
Ben genelde açık ucu toprağa saplıyordum ama hep pörsüme oldu, hiç tutmadı.
Yukarıda da yazmıştım, alt yapraklar birer ikişer dökülüyor, devamlı yukarıdan yeni minik yapraklar çıkıyor ve bitkinin boyu uzuyor. Bu durumda üstte yapraklar, altta da yapraksız bir sap kalıyor. Bu durum normal mi ya da ne yapılmalı?
Sevgili Çizmeli Kedi, ben genelde alt yapraklardan alıyorum, üstten alınca bitkinin şekli de bozuluyor. Uzamasına gelince bilemeyeceğim, sukulent tecrübem pek yok ama ışık az gelince yapabilir diye tahmin ediyorum.
Cizmeli Kedi
03-05-2012, 21:53
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Işıktan olması mümkün değil, güney cepheli açık balkonda her gün güneşleniyor arsız. ;) Toprağı kurudukça su veriyorum. Toprağı çok geçirgen.(Kaktüs ve sukkulent toprağı)
Sıvı gübre vermeyi deneyeceğim; belki de besin eksik geliyordur diye aklımdan geçiyor ama bilemedim. Bilen varsa görüşlerini öğrenmek isterim.
Sakdag'ın yolladığı echeveria.. Kargoda 2 gün bekledi.. :( Diktiğimde yaprakları yumuşaktı ama çabuk toparlandı.. Şimdi harika görünüyor..
Saksıya bir türlü ortalayarak dikemedim :rolleyes:
303562
Yavruları bile var ;)
303563
Echeveria'nın keyfi yerinde görünüyor ama arkasında çok çok güzel bir şey görür gibi oldum sanki... ;)
penguenn
04-06-2012, 19:32
Etrafındaki yavruları kadar küçükken diktiğim echeveriam nihayet açtı. Çok güzel...Sizlerle paylaşmak istedim ;)
Paylaşmadan duramadım. Renkler çok güzel!
Echeveria glauca
304984
304985
304986
.
gülenmelek
12-06-2012, 13:22
Bu 2 fotoğraftaki 3 bitki aynı tür müdür acaba ? Yani ben bakınca aynı görüyorum ama ;) hani benzeyip de farklı olanlar var ya, yine de emin olayım dedim :(
arkadaşlar echeverialar nasıl olmuş dikim yapmadan önce güneş ışığı biraz yapraklarını yakmış ama zamanla topalar diye düşünüyorum.
arkadaşlar echeverialar nasıl olmuş dikim yapmadan önce güneş ışığı biraz yapraklarını yakmış ama zamanla topalar diye düşünüyorum.
Harika olmuş sn. BAYÇALI ellerinize sağlık,keşke yeni ektiğinizde bir kaç gün gölge bir yerde kalsaydı tabi zamanla düzelicektir toprağına alışması gerek. Güzel çiçeklerinide görebilicekmiyiz sn.BAYÇALI?:p
teşekkür ederim sn.gülsen bende çok merak ediyorum acaba çiçekleri nerenk ve nasıl olacak bakalım zaman gösterecek.
penguenn
12-08-2012, 20:51
Etrafındaki yavruları kadar küçükken diktiğim echeveriam nihayet açtı. Çok güzel...Sizlerle paylaşmak istedim ;)
Arkadaşlar Beni bu kadar sevindiren echeveriam; sürekli uyarmama rağmen eşimin "çok susuz kalmış" diyerek sürekli sulaması sonucu çürümeye başladı. Sonrasında yavruları ve yaprakları ayırarak dikmeye, yaşatmaya çalışsam da başaramadım. Çok üzgünüm:(((
gülenmelek
15-10-2012, 10:11
3'ü de aynıymış (http://www.agaclar.net/forum/983759-post271.htm), sonradan anladım, 2'si hediye gitti, kalanın çiçekleri ;)
Denizardacan
04-11-2012, 13:28
Herkese merhabalar,
Echeveriam henüz bir aylık köklenme aşamasında, sorun yoktu bugüne kadar.
Zaman zaman çok az sulamıştım, toprak hep nemliydi. Birkaç gündür de dışarda malum son güneşli günler. İki saat kadar önce echeveriamı ve diğer iki kaktüsümü daldırma yöntemiyle suladım ve echeveriamın yapraklarının yumuşacuk olduğunu gördüm. Çok garip bir kaç dakikada o hali alır mı acaba. Sonra hemen toprağı değiştirip kuru bir toprağa diktim, tabi köklerin etrafını fazla eşeleyemedim, oralarda bir parça ıslak toprask kaldı, bu arada çok güzel köklenmiş:p
Neyi yanlış yapmış olabilirim.Bu aşamada yapabileceğim başka bir şey var mı acaba:confused:
Çok teşekkürler şimdiden.
Sevgili Denizardacan, köklendirmeye çalıştığınız bitkileri daldırarak sulamayın.
Toprak fazla ıslak kalmışsa eğer yaprak yumuşamıştır. Toprağını değiştirmeniz iyi olmuş. Toprak tamamen kuruyana kadar su vermeyin. Daha sonra üstten sulama yapabilirsiniz.
Denizardacan
04-11-2012, 16:07
Teşekkür ederim sevgili Selenn,
Yalnız artık köklenmiş bir echeveriam var, bundan sonraki sulamayı da üstten mi yapıyım, kaktüsleri de öyle daldırma yöntemiyle sulamıştım da o nedenle soruyorum. Sizdeki sukulent bilgisinin ne kadar geniş olduğunu bildiğimden soruyorum. Benim ilk sukulentim öğrenme aşaması, en zoru bu sulama işi gibi görünüyor:(
İyi akşamlar, tekrar teşekkürler.;)
Ben kaktüsleri hiç daldırarak sulamıyorum. Bir dönem sadece sukulentlerde, o da uzun süre su vermedikten sonra daldırma yöntemi ile suladım ama saksı sayısı artınca bir hayli zaman alıyor daldırarak sulamak. Bu sebeple artık hepsini üstten suluyorum.
Daldırma yöntemi ile sulama bence suyu seven türlerde uygulanacak bir yöntem. Kaktüsler bu gruba girmiyor. Echeveria yaprak çeliğiniz köklenmiş olsa da henüz gelişmiş bir bitki formuna ve dayanıklılığına ulaşmış değildir. Daldırarak su verirseniz hava sıcaklığı yaz aylarında olduğu gibi toprağı hızlı kurutacak kadar yüksek olmadığından bitki uzun süre aşırı nemli ortamda kalacak ve yaşadığınız problem tekrarlanacak.
Bence kontrollü olarak üstten su vermeye devam edin. Toprağa parmağınızı daldırdığınızda parmak ucunda nemli bir his oluyorsa sulamayın. Toprak tamamen kuruduğunda üstten su verin, direnaj deliklerinden suyun fazlası akana kadar sulayın. Sonra tekrar toprak kuruyana kadar su vermeyin.
penguenn
13-11-2012, 18:47
Çiçek açtıktan sonra çok sayıda yavru vermişti . O sırada başka bir saksıya ayırarak çoğaltsaydım şimdi bir kısmını kurtarmış olacaktım.Tembellik ettim malesef.
Geçen yıl birer yapraktılar. Böyle olacaklarını hiç beklemiyordum:)
Çiçek yapmaları umuduyla şimdilik yağmur ve kar altında, soğukta dışarda duruyorlar. Hava ısısı eksilere düştüğünde kapalı balkona alacağım. Ne olur, ne olmaz.
Alttürlerini bilmiyorum öğrendiğimde isimlerini yazarım.
356901 356902
356903 356904
356905
gülenmelek
24-12-2012, 09:23
Sevgili nevsune, hepsi çok güzel ;) ama en alttaki başka güzel ;)
1. sıra sağdaki Echeveria moranii olabilir mi ki ? Bende de var aynısından galiba, kenardaki pembelikler yüzünden benzettim.
Bir de bunları dereceler -ye düşünce mi almak lazım içeriye :eek: Ben alalı 2 ay oldu :(
Gülenmelekcim isimlerini daha tam araştırma fırsatı bulamadım. 1. fotoğraftaki E. glauca diye düşünüyorum (tam emin olmadığım için yazmamıştım). Bunun annesini geçen sonbahar seradan çok severek almıştım. Bir süre sonra çürümeye başladı. Tek bir yaprağını kurtarıp dikmiştim. Bu hale gelişine çok sevindim. Sana hazırlanmış sürprizle aynı gibi:)
Sağdaki, E. moranii değil galiba. Onun yaprakları daha etli ve rengi de daha kırmızı gibi. Bunun ve sonuncunun adını bir ara bulmuştum da, not etmemişim.
Aslına bakarsan bunlarla neredeyse hiç ilgilenmedim. Sukulentlerin içinde bir bunlar bakımsızdı, bak nasıl utandırdılar şimdi beni:) Kendi kendilerine büyüyüp geliştiler, çok kalenderler. Dışarda duruyorlar kar, yağmur, soğuk hep üstlerinde. Sabah fotoğraflarını çekerken ikisinin göbeğinde ve yaprak aralarında buz parçaları gördüm. Daha erken diye düşünüp içeri almadım. Bu aralar hava yumuşak. Bir kaç gün daha dışarda kalsınlar sonra alırım içeri.
Seninki sonbaharda tomurcukluydu yanılmıyorsam, senin içeri alman doğru olmuş bence.
:eek: Hasetlenmeme az kaldı. :p Hepsi hepsi çok güzel, sağlıklı günlerde çoğaltmanızı temenni ediyorum zira ben bir türlü büyütemiyorum bu güzeli. :o Ne okuyorsam yapıyor, büyüsün diye gözünün içine bakıyorken eşim susuz kalmışlar diye benden habersiz sulamış. İki ecveriam'da sizlere ömür. :( Biri gülenmeleğin hediyesiydi diğeri cemo'nun. İkisine de sahip çkamadım.. :(
gülenmelek
24-12-2012, 17:00
Hay Allah, ben bendekinin adını öyle kaydetmişim. Ne kadar birbirlerine benziyorlar ama, ayırdetmenin kolay yolu yok zannedersem ;)
Sevgili Sudenur, onlar zaten susuzluğunu belli ediyor. Susuz kalınca yaprakları yumuşuyor. (Ya da ben öyle gözlemledim) Bu arada üzülme, kökü bende var, elbet yavru da yapacak bıcırık ;)
gülenmelek
24-02-2013, 12:51
Kökü vardı ya...
Bu son hali :( Kocaman bitkiden geriye kalan...
Çürüme böyle mi oluyor ki. Ne oldu buna anlayamadım :(
Bu gün bir bakayım çürümüş mü dedim, tepesi azıcık zorlayınca elimde kalıverdi.
İçi simsiyah olmuş.
denizhoca
03-03-2013, 21:04
Kökü vardı ya...
Bu son hali :( Kocaman bitkiden geriye kalan...
Çürüme böyle mi oluyor ki. Ne oldu buna anlayamadım :(
Bu gün bir bakayım çürümüş mü dedim, tepesi azıcık zorlayınca elimde kalıverdi.
İçi simsiyah olmuş.
çok çok yazık olmuş, bu şekildeki kayıplara çok üzülüyorum, umarım başka kaybınız olmaz, bu kış benimde kayıplarım oldu, kaktüslerin hepsi sağlam ama sukkulentler çok zarar gördü 5-6 tür öldü:(
gülenmelek
04-03-2013, 08:19
Toprağın üst kısmının kuru olmasına aldanıyorum hep. Sağlık olsun, bence bu da bir tecrübe.
Sizin adınıza da üzüldüm. Ama öğreneceğiz...zamanla ;)
n.yıldız
12-03-2013, 18:02
Sevgili Feriha Hanım' dan gelen sukulentler içinde Echeveria da vardı. Bazıları E. glauca. Bir tanesinin cinsinden emin değilim. Hafif pembemsi yaprakları var.
Toprağa dikeli 1 hafta oldu ve herşey yolunda görünüyor.
1. Bundan yola çıkarak tuttuklarını söyleyebilir miyiz acaba?
2. Şu an aydınlık bir yerde duruyor. Güneşe ne zaman çıkarmalıyım?
3. Echeveriaların tamamı çiçekli midir?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Sevgili n.yıldız, hafif pembemsi yapraklı olan belki Echeveria Perle von Nürnberg olabilir ama fotoğraflama imkanınız olursa daha net cevaplar verilebilir sorularınıza.
Sanırım Feriha Hanım'dan gelen hediye Echeverialarınız bitki, yaprak çeliği değil. 1 hafta tuttu demek için kısa bir süre ama yapraklarda pörsüme, ölme olmaması iyiye işaret. Ortadan yeni yaprak verdiğini gözlemlerseniz tam anlamıyla sevinebilirsiniz :)
Bence bir süre daha aydınlık bir yerde muhafaza edin. Direkt güneşten korumanızda fayda var. Toprak ne oldukça sulu, ne de tam kuru olsun. Nemli olması yeterli olacaktır.
Echeveriaların hepsi çiçek açar. Güle güle yetiştirin yeni sukulentlerinizi.
n.yıldız
13-03-2013, 11:11
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sevgili Selenn.
Feriha hanım yaprak değil bitki şeklinde göndermişti. Kargomun geldiği gün de bir öğrencim saksı içinde echeveria getirdi, kocaman 3 kök. Gövde kalınlıkları 1-1,5 cm, yüksekliği 10-15 cm. Görüntü bonsaiyi andırıyor. Ama hiç çiçek açmadığını söyledi. Sıvı gübre verdim hemen. İnşallah en kısa zamanda çiçeklenir.
Toprağı da çok sertleşmiş. Sanırım bahçe toprağı ve senelerdir aynı toprakta. Taş gibi desem abartmış olmam. Sulayınca bile pek yumuşamadı. Toprağını değiştirsem mi acaba? Ne dersiniz arkadaşlar?
Torfla kaktüslere uygun toprağı karıştırıp tekrar saksılayabilirsiniz. Madem toprak taş gibi olmuş, kökler de bundan uzun süredir olumsuz etkilenmiştir. Köklere mümkün olduğunca zarar vermeden değiştirmeye özen gösterirseniz bitkide bozulma olmaz.
Toprağı değiştireceğiniz zaman oldukça bol sulayın toprağı, bu şekilde toprak yumuşayıp daha kolay bitki kökünden ayrılacaktır. Çiçek açmaması toprak sebebiyledir. Sıvı besini yeni saksılama yaptığınızda hemen kullanmayın. Echeveria yeni ortamına alıştığında yeni yapraklar verecek, gelişecektir. Ondan sonra sulama suyuna ilave edebilirsiniz besini.
Güle güle büyüsün ve bol çiçek açsın dilerim.
n.yıldız
13-03-2013, 12:55
Teşekkür ederim Sevgili Selenn.
Herkesin echeveriası bol bol çiçeklenir umarım.
n.yıldız
16-04-2013, 16:57
Yukarıda bahsettiğim echeveriaların hepsi tuttu ve büyüdü. Birinin çapı 7-8 cm. civarında. Bu sene çiçeklendiklerini görmem mümkün müdür acaba? Umarım birkaç sene beklemem gerekmez.
Bu fotoğraftaki Echeveria derenbergii mi acaba?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/287686d1335551212-27042012691.jpg
merhabalar,
benimkinin alt yapraklari yumusamaya basladi. sanirim bilincsiz bir sekilde sulamamdan kaynaklandi. cicek vermesini dört gözle bekliyorum.
Merhaba,
Bu sukkulent **** kaktüsleri dış mekanda yetiştirebilir miyim ?
Cicegimin fotografini gondermek istedim defalarca yukleme yaptim fakat yukleme hatasi aldim devamli.
Gerci konuyu nereye acacagimi da bilemedim ama sukulentim ölüyor. sulamadim , gunese koydum, topragini degistirdim fakat kumlu degil normal cicek topragi koydum. Ne yapmam gerek , yardim lutfen....
. sulamadim , gunese koydum, topragini degistirdim fakat kumlu degil normal cicek topragi koydum. Ne yapmam gerek , yardim lutfen....
Bahce toprağı deneyin.
cörekotu
30-11-2013, 22:00
Merhaba arkadaslar, bir sorum olacakti benim echeveriam aldigimda toparlakti fakat simdi boyu uzadive toparlakligi gitti yapraklari seyrek bir hal aldi sebebini bilen varmi acaba???
Merhaba arkadaslar, bir sorum olacakti benim echeveriam aldigimda toparlakti fakat simdi boyu uzadive toparlakligi gitti yapraklari seyrek bir hal aldi sebebini bilen varmi acaba???
Sayın çörekotu, yeterince güneş alıyor mu bitkiniz? Çoğunlukla ışık yetersizliğinden kaynaklanıyor böyle şeyler.
cörekotu
02-12-2013, 14:52
Sayın çörekotu, yeterince güneş alıyor mu bitkiniz? Çoğunlukla ışık yetersizliğinden kaynaklanıyor böyle şeyler.
Evet sayin dinozor bitkim cam önünde sabahtan aksama kadar isik aliyor...
Sayin cörekotu, benim aklıma ışık dışında bir etken gelmiyor. Mevsim sebebiyle aldıkları ışığın azalması bile bir sebep olabilir. Siz isterseniz bir de fotoğraf eşliğinde sorun, belki yardımcı olabilecek birileri vardır.
2 gün önce aldığımda yaprakları açık olan Echeveriam yapraklarını yukarı kaldırdı. Sebebini bilen var mı?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Eski yerine göre daha çok güneş gören, ışıklı bir yere koyduysanız ondan olmuş olabilir. Bizim parlak ışıkta göz kısmamızın echeveria versiyonu gibi :D
Eski yerine göre daha çok güneş gören, ışıklı bir yere koyduysanız ondan olmuş olabilir. Bizim parlak ışıkta göz kısmamızın echeveria versiyonu gibi :D
Tahmin ettiğim gibiymiş :) Peki çiçek açması için bol güneşli yere mi koymalıyım?
Evet ama direk gelen öğlen güneşi yaprakları yakabiliyor, haberiniz olsun. Çiçek açma zamanı da echeveria türlerine göre farklılık gösteriyor.
Evet ama direk gelen öğlen güneşi yaprakları yakabiliyor, haberiniz olsun. Çiçek açma zamanı da echeveria türlerine göre farklılık gösteriyor.
Teşekkür ederim Esin hanım.
Bu gelen çiçek sapı mı yoksa yavru mu yapıyor?
492627
Bu gelen çiçek sapı mı yoksa yavru mu yapıyor?
492627
Yavru. çiçek sapı merkezden çıkar.
confuest
17-05-2014, 22:56
Cicegimin fotografini gondermek istedim defalarca yukleme yaptim fakat yukleme hatasi aldim devamli.
Gerci konuyu nereye acacagimi da bilemedim ama sukulentim ölüyor. sulamadim , gunese koydum, topragini degistirdim fakat kumlu degil normal cicek topragi koydum. Ne yapmam gerek , yardim lutfen....
Toprak konusunda sıkıntı yaşayan arkadaşlar için bu karışımı 3 senedir 100 ü aşkın kaktüs,sukulent ve lithops çeşidimde kullanıyorum.
2/4 Hindistan Cevizi Torfu (bauhaus gibi marketlerde sıkıştırılmış olarak satılıyor)
1/4 Perlit
1/4 Normal Genel Amaçlı Torf
Not: Biraz dere kumu da ekleyebilirsiniz, akvaryumculardan cok rahat bulabilirsiniz. Asla ve asla bahçe toprağı kullanmayın. Zararlılar bahçe toprağında çok çabuk ürüyor ve bitkiyi öldürüyorlar. Yaklaşık 10 tane kaktüsümde bahçe toprağı kullanmak gibi bir hataya düştüm en sonunda hepsi öldüler.
loveflower
03-07-2014, 18:52
506600
Çok sevdim, ilk defa yetiştiriyorum, çiçeğini de gösterdi bana :)
pembefil
08-08-2014, 15:34
Merhabalar,
Echevaria'lara hayran biri olarak; Hepinize echevarialarınızla sağlıklı mutlu günler dilerim. Benim canlarım yaklaşık bir senedir benimle ler. Yazı ve kışı balkonda geçirdiler. Bu bahar kuşkafesin den saray yaptım ve zatışahanelerini balkonun dış tarafına daha havadar, daha güneşli bir yere astım. Yağmur sularıyla yıkandılar.Toprağı su tutmadığı için hiç soun yaşamadım. Çok mutlu oldular. Anaç olan bir sürü yavru verdi, çiçeklendi. Çiçekleri şimdilerde geçti ama çok sağlıklılar. Bu kış orada kalırsa bozulur mu acaba? Yerini çok
sevdiği için değiştirmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Eğer güzellerimin fotoğrafını çekip yüklemeyi başarabilirsem size tanıtmak isterim.
gökhan Arslan
17-01-2015, 21:02
Bunlar da bendeki çeşitler :)
gökhan Arslan
17-01-2015, 21:19
devamı :)
nisafidan
18-01-2015, 01:08
Echeverialarınız gayet güzel doris taylor'un ayrılma vakti gelmiş gibi...
gökhan Arslan
19-01-2015, 21:23
Echeverialarınız gayet güzel doris taylor'un ayrılma vakti gelmiş gibi...
Sayın Nisafidan echeveria set oliveri sürekli ayırmaktayım ancak o yine de yavrularını esirgememekte hem zaten bu hali çok daha güzel :). Tavsiyeniz için teşekkür ederim.
gökhan Arslan
21-01-2015, 10:18
Çiçek sapları belirgin hale geliyor 😊
B e t ü l
20-02-2015, 22:16
Çok güzeller. Nazar değmesin. Ben de bu güzelliklerden birine sahibim. Geçen sene gayet iyiydi ama bu sene son iki haftadır alt yapraklarda yumuşama var. Güneye bakan pencerenin önünde duruyor. Onu çok seviyorum ve kaybetmek istemiyorum. Elimde sadece bu tür var. Bir daha da bulamam. Bana bu konuda yardımcı olur musunuz?
B e t ü l
20-02-2015, 22:42
İşte benim kızım. Kusura bakmayın şu fotoğraf işinde acemiyim
gökhan Arslan
22-02-2015, 11:19
Çok güzeller. Nazar değmesin. Ben de bu güzelliklerden birine sahibim. Geçen sene gayet iyiydi ama bu sene son iki haftadır alt yapraklarda yumuşama var. Güneye bakan pencerenin önünde duruyor. Onu çok seviyorum ve kaybetmek istemiyorum. Elimde sadece bu tür var. Bir daha da bulamam. Bana bu konuda yardımcı olur musunuz?
Betül hanım bazı echeveria türleri büyüdükçe alt yaprakları yumuşar ve kurur bu normaldir korkulacak bir durum yok. Bazen yaprağın toprakla temas içinde olması da onu çürütebilir bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var. Toprak her daim çok ıslak olmamalı iyice kurumasına izin verip sonra güzelce sulamak gerek. Bu arada echeverianızı kaybetmek istemiyorsanız yanındaki yavruyu ayırıp çoğaltabilirsiniz ayrılacak büyüklüğe gelmiş ;) (Ayrıca yapraktan üretmek isterseniz forumda bununla ilgili açıklayıcı bilgiler bulabilirsiniz.)
gökhan Arslan
22-02-2015, 11:36
Açıklayıcı olması için resim yükledim. Çoğunluğu echeveria black prince yavrusu. Sizin echeverianız perle von nürnberg gördüğüm kadarıyla ondan da üretmiştim rahatlıkla deneyebilirsiniz.
B e t ü l
22-02-2015, 14:13
Gökhan Bey
İlginiz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bunları ben yapraktan üretmiştim.Diğer yapraktan ürettiklerimi de dağıttım. Toprağı Co... Sa.. markanın kaktüs toprağı ve sulamasına dikkat ediyorum. Yazın kaktüslerime verdiğim sıvı gübreden de verdim ama bu sene pek keyfi yok. ilginç olan komşum verdiğim yavruları normal bahçe toprağına dikmiş.(Geçirgen değil. Kurusa kaya gibi olur.)Fakat yavrular bayağı güzel büyümüş.
gökhan Arslan
22-02-2015, 15:18
Gökhan Bey
İlginiz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bunları ben yapraktan üretmiştim.Diğer yapraktan ürettiklerimi de dağıttım. Toprağı Co... Sa.. markanın kaktüs toprağı ve sulamasına dikkat ediyorum. Yazın kaktüslerime verdiğim sıvı gübreden de verdim ama bu sene pek keyfi yok. ilginç olan komşum verdiğim yavruları normal bahçe toprağına dikmiş.(Geçirgen değil. Kurusa kaya gibi olur.)Fakat yavrular bayağı güzel büyümüş.
Fotoğrafta gördüğüm kadarı ile pek keyifsiz değiller ama tabi önceki hallerini siz gördüğünüz için dediğinizde haklısınızdır. Bence endişe etmeye gerek yok tek sorun en alttaki yaprakların zamanla yumuşaması ve dökülmesi ise zaten bu çok normal ;) Üstadlar bu konuda ne der bilmiyorum ama ben de tıpkı komşunuz gibi bütün sukkulent ve kaktüslerim için bahçe toprağı kullanıyorum ( tabi yarı yarıya dere kumu ile karıştırıyorum ki geçirgenliği artsın ).Echeverialar için reçete bu ; Verimli geçirgen bir toprak, günde en az 3-4 saat güneş ( öğle güneşi hariç ) ve toprak iyi kurudukça bolca sulama ;)
gökhan Arslan
23-02-2015, 15:01
Multicaulis iyice güzelleşmeye başladı 😊
internette gezerken eçeveryayı,eçeveryayla ilgili bilgi ararkende bu siteyi buldum.iyiki de bulmuşum.ben bu çiçeği kipadan almıştım.annem yolda görsem ot derim sen pare mı verdin diye çıkışmıştı.bilgim olduğundan değilde güzel göründüğü için aldım açıkçası.zamanla alt yaprakları döküldü ve boyu uzadı.sizlerinki gibi saksıda tabak gibi değil benimki.daha çiçekte açmadı.boyunu nasıl kısaltabilirim?birde yaprağını koparıp toprağa öylece bırakıyor muyuz?ucunu sokmaktan bahseden arkadaşlar olmuş ama pek anlamadım doğrusu.yardım ederseniz sevinirim.yarın foto yükleyeceğim yapabilirsem tabi.gökhan beyden rica etsem bana diğer türlerden gönderebilir mi acaba?:rolleyes:
Bendeki yine cok kötü durumda.. Geçtiğimiz kışta aynı şey olmuştu ama son anda kurtarmıştım.. bu kez durum daha vahim.
gökhan Arslan
23-02-2015, 19:31
internette gezerken eçeveryayı,eçeveryayla ilgili bilgi ararkende bu siteyi buldum.iyiki de bulmuşum.ben bu çiçeği kipadan almıştım.annem yolda görsem ot derim sen pare mı verdin diye çıkışmıştı.bilgim olduğundan değilde güzel göründüğü için aldım açıkçası.zamanla alt yaprakları döküldü ve boyu uzadı.sizlerinki gibi saksıda tabak gibi değil benimki.daha çiçekte açmadı.boyunu nasıl kısaltabilirim?birde yaprağını koparıp toprağa öylece bırakıyor muyuz?ucunu sokmaktan bahseden arkadaşlar olmuş ama pek anlamadım doğrusu.yardım ederseniz sevinirim.yarın foto yükleyeceğim yapabilirsem tabi.gökhan beyden rica etsem bana diğer türlerden gönderebilir mi acaba?:rolleyes:
İrem hanım Echeveriaların bazı türleri zamanla alt yapraklarını döker bu çok normaldir ve aslında bitki içinde çok sağlıklıdır zira bu sayede toprak yüzeyinde hava sirkülasyonu gerçekleşecektir ayrıca açıkta kalan gövdede bitki yavru vermeye başlayacaktır ki böylece bitkinizi çoğaltma imkanınız olacaktır. Tavsiye etmemekle birlikte yine de boyunu kısaltayım derseniz gövdesinden kesip nemini kaybetmeyen ( dikkat çok ıslak olmamalı çürüme yapması kuvvetle muhtemeldir ) bir toprağa dikmeniz yeterli olacaktır bu yöntemle de bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Bitkinizin çiçek açmadığını söylemişsiniz yaşadığı şartları bilmeden bu konuda yanıt veremeyeceğim fotoğraf yüklediğiniz taktirde bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım zaten bir kaç mesaj öncesinde de echeverialarım için uyguladığım bakım bilgilerini yazmıştım.
Ricanızı da karşılıksız bırakmamaya çalışırım ancak bunun için bir ay kadar beklemeniz gerekecek zira multicaulis çiçeklenme döneminde olduğu için yavrularını ayırmaya kıyamıyorum :D Multicaulis dışında gönderebileceğim bir kaç tür daha olabilir yeter ki sukkulent ailesine yeni birisi katılsın ;)
gökhan Arslan
23-02-2015, 19:34
Bendeki yine cok kötü durumda.. Geçtiğimiz kışta aynı şey olmuştu ama son anda kurtarmıştım.. bu kez durum daha vahim.
Hira hanım eğer fotoğraf yükleyebilirseniz belki sorunu çözebiliriz bir kere kurtulmuş ikincisi neden olmasın :) Saygılarımla.
538348
538349
5383501-2015, 22:02 tarihli gönderinizdeki 3. resimdeki hangi tür acaba?aslında sizdeki bütün türlerden sahip olmak isterdim.ilginiz için teşekkür ediyorum.resimlere bakın lütfen bakalım ne durumdayız:(
gökhan Arslan
24-02-2015, 16:48
538348
538349
5383501-2015, 22:02 tarihli gönderinizdeki 3. resimdeki hangi tür acaba?aslında sizdeki bütün türlerden sahip olmak isterdim.ilginiz için teşekkür ediyorum.resimlere bakın lütfen bakalım ne durumdayız:(
Bahsettiğiniz tür set oliver İrem Hanım. Echeverianıza gelince enerjisini boya vermesinin nedenini gölgede kalmasına bağlayabiliriz bu durumda yapılacak şey onu bir an önce açık havaya çıkarmak ve güneşlenmesini sağlamak böylece yaprakları daha gösterişli olacak, enerjisini boya vermeyecek ve rahat rahat çiçek açacaktır. Boyunu kısaltma yoluna gidebilirsiniz en altta bulunan sağlıksız yaprakları koparın, gövdenin kavis yapan yerinden kesin ve geçirgen bir toprağa ekin ( toprağın nemini muhafaza ettiğiniz taktirde en kısa zamanda köklenecektir ). Tabi asıl bitkiyi atmayın çünkü gövdeden yeni yavrular verecektir ;).
Ayrıca yavru ayırabileceğim türlerin hepsinden göndermeye çalışırım. Sağlıkla kalın :)
sevgili gökhan Arslan bey öncelikle ilginize teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.aslında çiçeğim hep balkonda gün içinde güneş bize ne kadar uğruyorsa o kadar görüşüyorlar :p camla kapalı balkonum.kavis yerinden kesip güneşe koyacağım bugün havada güneşli ;) size bendeki diğer çiçeklerimin fotolarını da çektim göndermek istedim.birde sümbülüm var soğanları böyle duruyor arada bi suluyorum.baharda filizlenir mi bilginiz var mı?ben daha önce soğanlı çiçek hiç bakmamıştım çünkü.öünce atıyordum atma dediler.bekliyorum bakalım.bununla ilgili de tavsiyeleriniz olursa sevinirim.
birde gene adını bilmediğim en sondaki uzun saksıdaki çiçeğim kış gelince böyle avare bi hal aldı.yazın çok iyiydi aslında :o çiçek açmıyor sanırım gerçi çiçek açmasada sorun değil.
sevgiyle esen kalın.
gökhan Arslan
26-02-2015, 13:57
sevgili gökhan Arslan bey öncelikle ilginize teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.aslında çiçeğim hep balkonda gün içinde güneş bize ne kadar uğruyorsa o kadar görüşüyorlar :p camla kapalı balkonum.kavis yerinden kesip güneşe koyacağım bugün havada güneşli ;) size bendeki diğer çiçeklerimin fotolarını da çektim göndermek istedim.birde sümbülüm var soğanları böyle duruyor arada bi suluyorum.baharda filizlenir mi bilginiz var mı?ben daha önce soğanlı çiçek hiç bakmamıştım çünkü.öünce atıyordum atma dediler.bekliyorum bakalım.bununla ilgili de tavsiyeleriniz olursa sevinirim.
birde gene adını bilmediğim en sondaki uzun saksıdaki çiçeğim kış gelince böyle avare bi hal aldı.yazın çok iyiydi aslında :o çiçek açmıyor sanırım gerçi çiçek açmasada sorun değil.
sevgiyle esen kalın.
Evet İzmir'de bugün hava güneşli fakat şöyle bir düzeltme yapmalıyım kestiğiniz bitkiyi köklenmesi için bir süre gölgede tutmanızda fayda var ( dikkat toprak nemini kaybetmemeli ). Saksıda olanı ise güneşe koyabilirsiniz. Sümbülünüz için forumda araştırma yapmanız yeterli gayet açıklayıcı bilgiler bulabilirsiniz ;) Aslında benim sümbüller bir hafta kadardır açmaya başladılar sizinki de yakında açacaktır. Uzun saksıda bulanan sukkulentiniz ise Sedum rubrotinctum. İyi baktığınız taktirde saksıda dolup taşacak ve size küçük küçük sarı çiçeklerini göstermeyi de esirgemeyecektir.
B e t ü l
01-03-2015, 21:31
Merhaba arkadaşlar.
Ben de bugün keyifsiz kızlarımın toprağını değiştirdim. Komşumun bahçesinden aldığım toprağı ve dere kumunu fırınlayıp dezenfekte ettim. İçine biraz perlit, lav taşı, cocopeat de karıştırdım. Elimle karıştırıp avucumda sıktığımda yapışmayan bir karışım elde ettim. Saksı tabanına kiremit parçaları yerleştirip hazırladığım harcı koydum. Kızları da yeni mekanlarına diktim. Umarım yeni yuvalarını sevip çoğalırlar.
Eksik veya yanlış yaptığım bir şey var mı ?
Laleci_03
07-03-2015, 09:16
Bu güzelin çiçeğini de dört gözle bekliyorum ;)
gökhan Arslan
03-04-2015, 15:48
Keyifler yerinde ;)
gökhan Arslan
28-04-2015, 17:16
Perle Von Nürnberg çiçeklerini göstermeye başladı :)
gökhan Arslan
04-05-2015, 12:54
Lauii ve narin çiçeği :)
gökhan Arslan
14-05-2015, 11:22
Set oliver iki ay önce yavrularından ayrıldı. O kadar çok yavru verdi ki mecburen yoğurt kabına ektim :D Anaç bitki de hızla toparlanmakta :)
gökhan Arslan
24-05-2015, 12:40
Set oliverin muazzam çiçekleri ;)
Uzun zamandır çeşit toplamaya çalışıyorum.. ve sonunda yaklaşık 100e yakın çeşidim oldu.. hepsi birbirinden değerli benim için.
HErkese Merhaba
Cevaplayabilecek olan varsa çok memnun olurum. sukulentlerim yağmur alan balkonda. bu sorun oluşturur mu? içeriye alayım mı yoksa balkonda mı kalsınlar bilemedim?
teşekkürler
gökhan Arslan
01-06-2015, 14:06
Yaz boyunca sıkıntı çıkmaz ama sürekli yağmurlu gittiğinde çürüme ihtimali yüksek olur Selda Hanım.
Tam olarak alt türünü bilmemekle birlikte echeveria olduğunu düşünüyorum. Oldukça güzel gelişim gösterdi 1 yılda ve şu anda çiçeğini bekliyorum :)
gökhan Arslan
14-06-2015, 19:49
Peacockii çiçeklendi :)
gökhan Arslan
15-06-2015, 22:50
Glauca :)
Merhaba
Ben bir au once echeveria cesidinden. 2 haftada bir suluyorum camin onunda duruyuyor.Bir sure sonra echeveria alt yapraklarini tek tek dokmeye basladi sonra ortadaki sapi siyahlasti.
Yanlış yerde başlık açmış bulunuyorsunuz. Gördüğüm kadarı ile alt kısım kararmış. Muhtemelen çürümüştür. Siz yapraklarından bir kısmını kopararak sağlam yere kadar kesin. Kesik halde birkaç gün bekleyin. Daha sonra toprağa dikersiniz. Sukulent türlerinin yapraktan üretimi ile ilgili sayfalara da bakarsınız.
http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/27198.htm
ymzumruttas01
22-01-2016, 13:30
bana bunun suculent ailesinden oldugunu soylediler ama hiç fikrim bilgim yok bakım koşullarınıda bilmiyorum. adını biliyor musunuz ?
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/38682-3.htm#post1434841
bu linkte paylastımm baska yerde paylaşamıyorum
sardunya18
19-02-2016, 07:26
Çok seviyorum bu echeveriayı daha yeni çelikledim inşallah tutarlar büyük olanda echeveriamı acaba bilemedim.
Mücevher Çalısı
19-02-2016, 13:03
Çok seviyorum bu echeveriayı daha yeni çelikledim inşallah tutarlar büyük olanda echeveriamı acaba bilemedim.
Fotoğraftaki büyük bitki "Aeonium arboreum" olsa gerek...
Mesajınızı ben şöyle yorumluyorum; "Echeveria'yı bulunuz":)
Sağ alt köşedeki o minik yeşil şey mi echeveria:rolleyes:
sardunya18
19-02-2016, 13:58
Evet mücevher çalısı ablası o büyüyecek kocaman olup o saksı yı dolduracak.(en azından ben öyle umut ediyorum)Napıyım anca o kadar çelik bulabildim (:p
Bunlara yeni merak sardım keşke daha önce fark etseydim:)
sardunya18
15-05-2016, 12:23
235 nolu mesajdaki küçücük yeşil şey büyüyor yavaş yavaş
Merhaba,
Benim echeveria güneş ışığındayken yaprakları içe doğru kapanıyor. içeride grow light kullandığım zamanda yapraklar açılıyor. Tam olarak hangi durum sorunlu acaba ? güneşi sadece dik açıyla alabiliyor bu arada konumu gereği. öğle vakti tepeden. Işık konusunda önerisi olan var mı ?
http://i.hizliresim.com/DJBXAy.jpg
Merhaba,
Benim echeveria güneş ışığındayken yaprakları içe doğru kapanıyor. içeride grow light kullandığım zamanda yapraklar açılıyor. Tam olarak hangi durum sorunlu acaba ? güneşi sadece dik açıyla alabiliyor bu arada konumu gereği. öğle vakti tepeden. Işık konusunda önerisi olan var mı ?
http://i.hizliresim.com/DJBXAy.jpg
Echeverialar aydınlık ortamlardan hoşlanır fakat direkt özellikle de öğle saatlerindeki kızgın güneşli bir ortamda yapraklar kapanır, pörsür ve su kaybı oluşur. Direkt güneş altında olmayan ama aydınlık bir konuma alın.
Bir diğer husus da fotoğraflarınızdan gördüğüm kadarı ile güneş altında sulama yapmışsınız. Sulama için en uygun saatler sabah ya da akşam saatleridir. Güneş altında sulama bitkide yanıklara sebep olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Echeverialar aydınlık ortamlardan hoşlanır fakat direkt özellikle de öğle saatlerindeki kızgın güneşli bir ortamda yapraklar kapanır, pörsür ve su kaybı oluşur. Direkt güneş altında olmayan ama aydınlık bir konuma alın.
Bir diğer husus da fotoğraflarınızdan gördüğüm kadarı ile güneş altında sulama yapmışsınız. Sulama için en uygun saatler sabah ya da akşam saatleridir. Güneş altında sulama bitkide yanıklara sebep olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Benim pencere konumu gereği sadece tepeden güneş alıyor. bu durumda içeride bitki lambasının orada kalsın. Sulamada evet öyle yaptım. Artık akşam sularım. Teşekkürler.
echeveria'nın altta kalan bir yaprağı resimdeki hale geldi. bir iki tanede tamamen büzüşmüş halde kopmuş. Sorun ne olabilir acaba ? Ayrıca yaprağın siyah kısmından yukarısını bıçakla ayırdım. toprak üzerne koydum yavru verir mi ?
Mücevher Çalısı
30-07-2016, 23:30
echeveria'nın altta kalan bir yaprağı resimdeki hale geldi. bir iki tanede tamamen büzüşmüş halde kopmuş. Sorun ne olabilir acaba ? Ayrıca yaprağın siyah kısmından yukarısını bıçakla ayırdım. toprak üzerne koydum yavru verir mi ?
Bitkiniz ışıksız kalmış. iki yaprak arasının mesafesi normalden fazla ve rengi de ışıksızlıktan açılmış. Yapraklarındaki şikayetinizin sebebi de ışıksızlık olabilir, olabilir diyorum çünkü sukulentlerden pek anlamam...
Toprak üzerine koyduğunuz parça da kesilmiş olduğu için yavru vermez bildiğim kadarıyla...
Bitkiniz ışıksız kalmış. iki yaprak arasının mesafesi normalden fazla ve rengi de ışıksızlıktan açılmış. Yapraklarındaki şikayetinizin sebebi de ışıksızlık olabilir, olabilir diyorum çünkü sukulentlerden pek anlamam...
Toprak üzerine koyduğunuz parça da kesilmiş olduğu için yavru vermez bildiğim kadarıyla...
günde 12 saat bitki lambası kullanıyorum ama ?
Mücevher Çalısı
31-07-2016, 00:12
günde 12 saat bitki lambası kullanıyorum ama ?
Yetmemiş olabilir mi acaba (Sukulentten biraz anlarım da bitki lambasından hiç anlamam kusuruma bakmayın):confused:
Açık alana çıkarma şansınız varsa ilk başta gölgeye bir yere çıkarın. Sonra yavaş yavaş sabah güneşine alıştırın. Güneş isterim ben diye bağırıyor sanki bitkiniz:(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.