View Full Version : Echeveria
Yetmemiş olabilir mi acaba (Sukulentten biraz anlarım da bitki lambasından hiç anlamam kusuruma bakmayın):confused:
Açık alana çıkarma şansınız varsa ilk başta gölgeye bir yere çıkarın. Sonra yavaş yavaş sabah güneşine alıştırın. Güneş isterim ben diye bağırıyor sanki bitkiniz:(
açık alan; benim pencerede kalınca daha kötü oluyor çünkü sadece öğlen ışığı denk geliyor. o da yakıcı baya ve bir tek tepeden denk geldiği için içe kapanıyor. Bakalım şimdi balkona yerleştirdim. Orada öğleden sonra ışık alır. bir kaç gün kalsın. dediğini gibi yaprak aralıkları normal görünmüyor.
Birde; yeşil olma sebebi geçen burada başlık açmıştım bitki lambasında mor ötesi ve kızıl ötesi ışık olmadığındanmış. Rengi haliyle aldatmasın sizi. Yaprakların eğilmesi de kitaplık rafında olduğundan dolayı. kare bir raf içinde çalışma lambasından alıyor ışığı ondan yapraklar ışık almak için eğiliyor.
Mücevher Çalısı
31-07-2016, 09:46
Madem balkonda yaşama şansı var bu bitkiciğin orada bırakın efendim. Ev içerisinde hemde anlattığınız gibi şekilden şekile girecek bir durumu varsa beğendiğiniz konumunun, vazgeçin o konumdan bir bitki canı için:) Mor-Kızılötesi-Beyaz ışıklı lambalardan anlamadığım için ben size tekrar güneş diyeceğim. Akşam güneşine de alıştırabilirsiniz, öğlen saatleri haricinde güneş görse iyi olur...
Madem balkonda yaşama şansı var bu bitkiciğin orada bırakın efendim. Ev içerisinde hemde anlattığınız gibi şekilden şekile girecek bir durumu varsa beğendiğiniz konumunun, vazgeçin o konumdan bir bitki canı için:) Mor-Kızılötesi-Beyaz ışıklı lambalardan anlamadığım için ben size tekrar güneş diyeceğim. Akşam güneşine de alıştırabilirsiniz, öğlen saatleri haricinde güneş görse iyi olur...
Ya işte mesele benim sevdiğim konum değil apartmanın coğrafi konumu : her yere bina diktiler, biz ikinci kattayız bide. bir tarafta sadece güneş tepedeyken görebiliyor ki o vakitte doğrudan korumak gerek, diğer tarafta ise yeteri kadar güneş görmüyor. Neyse bakalım :)
echeveriamı 1-2 gün güneşe çıkardım olan şey bu; düzelme şansı var mı bunun ?
Mücevher Çalısı
08-08-2016, 12:58
echeveriamı 1-2 gün güneşe çıkardım olan şey bu; düzelme şansı var mı bunun ?
"Onun durumu Allah'a kalmış artık" desem ne değişecek ki:)
Arkadaşım, güneşsizlikten pigmentlerini kaybetmiş bu zavallıyı niçin direk güneşe çıkardınız ki? Önce gölgede bekleyecek ama güneşe yakın bir gölge. Takip edeceksiniz adaptasyonu nasıl, sonra da ufak ufak güneş ile tanıştıracaksınız. Güneşi görmesi günler belki de haftalar sürecek, en sonunda da yarı gölgeye bırakacaksınız, tam gün güneş ve tam güneş olmayacak...
Çıkmadık candan umut kesilmez. Siz benim bu sukuları yaşatmak için ne savaşlar verdiğimi bilseniz gülersiniz halime:D
Kalın sağlıcakla...
Ben; sukulardan pek anlamayan cahil ulema:)
şeymaonder
08-08-2016, 22:35
merhaba sukulent sevdalıları. ben geçen cuma iki tane echeveria aldım ve evde kendimce bir torak karışımı uydurdum. kum torf ve orkide toprağını karıştırıp gayet havalı hafif bir toprak yatım ve bitkilerimi içine diktim. sizce bu çılgınlığın sonucu ne olur. ölürler mi. hiç böyle şeyler deneyeniniz oldu mu? burada hazır kaktüs toprağı veya yapımı için gerekli malzeme yok o yüzden çözüm üretmeye çalışıyorum
"Onun durumu Allah'a kalmış artık" desem ne değişecek ki:)
Arkadaşım, güneşsizlikten pigmentlerini kaybetmiş bu zavallıyı niçin direk güneşe çıkardınız ki? Önce gölgede bekleyecek ama güneşe yakın bir gölge. Takip edeceksiniz adaptasyonu nasıl, sonra da ufak ufak güneş ile tanıştıracaksınız. Güneşi görmesi günler belki de haftalar sürecek, en sonunda da yarı gölgeye bırakacaksınız, tam gün güneş ve tam güneş olmayacak...
Çıkmadık candan umut kesilmez. Siz benim bu sukuları yaşatmak için ne savaşlar verdiğimi bilseniz gülersiniz halime:D
Kalın sağlıcakla...
Ben; sukulardan pek anlamayan cahil ulema:)
e ışık yetersiz geliyor dediniz önceden. sıkıntı bizim ev ya güney ve batıya bakıyor. ingilizce sayfalara bakıyorum sabah güneşi gerekiyor çiçek için. bizde de o yok :/ canım sıkıldı. tekrar içeri aldım. ne olacaksa olsun artık, hevesim kırıldı.
Mücevher Çalısı
09-08-2016, 01:02
... ne olacaksa olsun artık, hevesim kırıldı.
Echeverianız daha ölmedi ve bence ölmemesi için mücadeleye devam ediniz. Bakınız benim bir "Kıvırcık Saksı Güzelim (Echeveria shaviana)" var, 1-2 ay önce çiçekli ve çok güzelken şimdi çeşitli sebeplerden bu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/624061d1470406441-echeveria-shaviana-05.08.2016-3-.jpg) durumda ve ben bunun bile iyileşmesini bekliyorum...
Ama siz bitkinizi heves olarak yetiştiriyorsanız ve bu kadar çabuk hevesiniz kırılıyorsa yapılabilecek pek bir şey kalmıyor...
Kolay gelsin...
sardunya18
24-08-2016, 09:40
Bu (http://www.agaclar.net/forum/1441087-post235.htm) mesajda ki echeveria büyüdü saksısını doldurdu.
Busranur
27-08-2016, 07:48
Bu bir echeveria mıdır ? Öyleyse gövdesi diğerleri ne gore bana biraz uzun geldi sebebi nedir ?? Türünden mi acaba..
Bilenler yardım edebilir mi ;)?? Şey bide gelişimi çok yavaş normalde de öyle mi :confused:
Busranur
27-08-2016, 08:02
Bu da yakından fotoğrafı
Mücevher Çalısı
27-08-2016, 11:05
Bu bir echeveria mıdır ? Öyleyse gövdesi diğerleri ne gore bana biraz uzun geldi sebebi nedir ?? Türünden mi acaba..
Bilenler yardım edebilir mi ;)?? Şey bide gelişimi çok yavaş normalde de öyle mi :confused:
Bitkiniz Kader Çiçeği (Sempervivum sp.) Echeveria değil. Sempervivum türleri genellikle çok yavaş gelişir. İlkbaharı bekleyin, o vakit bi büyüme atağı görebilirsiniz...
630863
Echeveria Pulidonis ve Graptopetalum
630864
Echeveria Ruffles
630862
Echeveria Perle von Nurnberg (soldaki öldü, sağdakinin güncel hali altta, 1 yıl önceki halleri)
630865
Echeveria Magic ve arka Nurnberg
630867
Echeveria Curly Leaf
Bunlar da benim echeverialarımın bir kısmı. Elimde bazılarının 1-2 yıl içindeki gelişimini, çoğalmasını ve kurumasını gösteren fotoğraflar var, ilerleyen zamanlarda onları da koyabilirim. (Fotoğraflar normalde duz olmasına rağmen neden foruma koyunca hepsinin yan yattığını anlamış değilim, yardımcı olabilen olursa çok sevinirim.)
630878
630879
630880
Birinci fotoğraf yaz başında çekildi, anne Nurnberg'in yapraklarından echeveriaları çoğaltmaya başlayarak yurtdışına gittim. Döndüğümde sevgili babacığım sukulentlerimi biraz kurutmuştu ama yine de yaşıyorlardı ve annenin yanına dikerek bol bol suladım. Diğer fotoğraflarda dibinde kurumuş yapraklar görünen echeverialar bu yavrular, kocaman olmuşlar değil mi? :rolleyes:
bunlarda benim bebeklerim aranıza yeni katıldım. acemi şansı sanırım doğru güneş güzel sulama echeverialarım coştu çiçeklendi.
ancak sizlerden tavsiye istiyorum çok sıkışıklar şu an saksı değiştirebilir miyim?
baya büyükler küçük yavru vermeleri için hepsini tek tek ayırmalı mıyım ?
kışın balkonda bir şey olur mu ?
YeniGine
31-10-2016, 22:40
Sayın Mişel, maşallah echeverialarınız harika olmuşlar. Ben 1 ay kadar önce daha büyük bir saksıya aldım ve diplerinde sizinde mutlaka vardır minik minik yavrularını ayırıp başka bir saksıya diktim. Siz bence ilkbaharı bekleyin saksı değişimi için derim. Ve dona dayanaklı olmadıklarını düşünüyorum onun için geçen sene de ısıtılmayan kapalı bir alanda tuttum.
631645
631646
Galip Kuzucu
31-10-2016, 22:54
Sayın:YeniGine. Echeverialar serin ortamları seven bitkilerdir. Kışın en düşük 5 °C'ye kadar dayanabilir. Sıcağa dayanıklı bir tür olsada yarı gölgede maviye çalan yaprakalrı daha diri durur. Ayrıca kışın çiçeklenen türleri 15-20°C'de korunmalıdır.
YeniGine
31-10-2016, 23:40
Sevgili Galip en düşük 5 derece demişsin. Benim echeveria baharda çiçekleniyor. Elimde kala kala en güzel çiçeğim. Benim sıcaklık 5 dereceden aşşağı düştü saklayayım diye bir lüksüm yok. Onun için ben yine en iyisi geçen seneki yerine saklayayım...
Çok teşekkür ediyorum, sağol yardımların için...
greenmira
13-11-2016, 15:24
Merhaba,
Son zamanlarda benimde ilgilenmeye başladığım sukulentler hakkında en doğru bilgiyi buradan alacağımı düşünerek ilk sukukentim olan echeveriamın fotoğrafını gönderiyorum. Saksının tamamını kaplıyor. Güneş alan bir yere koydum. İlk sorum nasıl ve nezamanda bir sulayacağım. Saksının tamamını kapladığı için toprağı sulamak çok zor oluyor. İkinci sorum ise saksıyı değiştirmeli miyim? İlk deneyimim olduğu için tuhaf sorular sormuş olabilirim;) Şimdiden teşekkürler...
Aloe Ferox
15-11-2016, 20:12
Sayın Greenmira,
Echeveria'ların sulanması konusunda size şu tavsiyelerde bulunabilirim:
(1) Ben genellikle Echeveria'larımı (bende şu an 11 tane var) bahar aylarında 7-8 günde bir, yazın havalar çok sıcakken 4-5 günde bir suluyorum. Kış aylarında havalar soğukken, 2 haftada bir hafif bir sulama yapmam yeterli oluyor. Özetle, havalar ısındıkça sulama sıklığını artırıyorum, soğudukça da azaltıyorum. Fakat ben Echeveria’larımı terasta tutuyorum, siz ise bitkinizi evde büyütüyorsunuz… Eğer evinizin içindeki sıcaklık yıl boyunca (yani yaz-kış) genelde aynı ise, tüm yıl 7-9 günde bir sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Esas önemli olan, sulamayı toprak tamamen kurduğunda yapmanızdır. Echeveria'nız saksının tüm yüzeyini kapladığı için toprağın kuruyup kurumadığını kontrol etmeniz biraz zor olabilir :). Ancak bir kürdan ya da şişi toprağa batırıp da bunu kontrol edebilirsiniz (kazara bitkinin yapraklarını delmemeye dikkat...). Yani şişi toprağa 5-10 saniyeliğine batırıp çıkardığınızda ıslak geliyor ise, o zaman toprak henüz kurumamış, sulama zamanı gelmemiş demektir. Siş/kürdan kup kuru geliyor ise, o zaman sulama yapabilirsiniz.
(2) Resimden gördüğüm kadarıyla Echeveria'nızın saksısı, ikinci bir saksının içinde... Bu durumda sulamayı, Echeveria'nızı büyük olan (yani ikinci) saksıdan çıkararak yapmalısınız ki, o büyük saksının dibinde su birikmesin. Yani Echeveria’nız altı su içinde durmamalıdır, çünkü saksısı suda bekleyen kaktüs ve sükülentler çok çabuk çürüyebilir.
(3) Son olarak, sulama yaparken Echeveria'nın ortasını (yani bitki üzerinde yeni yapraklarına çıktığı göbeği) su içinde bırakmamaya özen gösterin. Bitkinin göbeğinde uzun süre su kalması, bitkinin çürümesine neden olabilir. Ortasına su gelirse, bir selpak kurutabilirsiniz.
Umarım tavsiyelerim faydalı olmuştur :)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161116/7f2b8198482f9c16ee79b43b967a9c7f.jpg
Çiçek hazırlığı
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba,
Son zamanlarda benimde ilgilenmeye başladığım sukulentler hakkında en doğru bilgiyi buradan alacağımı düşünerek ilk sukukentim olan echeveriamın fotoğrafını gönderiyorum. Saksının tamamını kaplıyor. Güneş alan bir yere koydum. İlk sorum nasıl ve nezamanda bir sulayacağım. Saksının tamamını kapladığı için toprağı sulamak çok zor oluyor. İkinci sorum ise saksıyı değiştirmeli miyim? İlk deneyimim olduğu için tuhaf sorular sormuş olabilirim;) Şimdiden teşekkürler...
Ben çok tecrübeli değilim yanlışım varsa düzeltirler zaten. Ben tabağa bolca su koyuyorum. Saksıyı 30 dakika kadar bu suda bekletip sonra tabaktaki suyu boşaltıyorum.
greenmira
20-11-2016, 13:32
Sayın Greenmira,
Echeveria'ların sulanması konusunda size şu tavsiyelerde bulunabilirim:
(1) Ben genellikle Echeveria'larımı (bende şu an 11 tane var) bahar aylarında 7-8 günde bir, yazın havalar çok sıcakken 4-5 günde bir suluyorum. Kış aylarında havalar soğukken, 2 haftada bir hafif bir sulama yapmam yeterli oluyor. Özetle, havalar ısındıkça sulama sıklığını artırıyorum, soğudukça da azaltıyorum. Fakat ben Echeveria’larımı terasta tutuyorum, siz ise bitkinizi evde büyütüyorsunuz… Eğer evinizin içindeki sıcaklık yıl boyunca (yani yaz-kış) genelde aynı ise, tüm yıl 7-9 günde bir sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Esas önemli olan, sulamayı toprak tamamen kurduğunda yapmanızdır. Echeveria'nız saksının tüm yüzeyini kapladığı için toprağın kuruyup kurumadığını kontrol etmeniz biraz zor olabilir :). Ancak bir kürdan ya da şişi toprağa batırıp da bunu kontrol edebilirsiniz (kazara bitkinin yapraklarını delmemeye dikkat...). Yani şişi toprağa 5-10 saniyeliğine batırıp çıkardığınızda ıslak geliyor ise, o zaman toprak henüz kurumamış, sulama zamanı gelmemiş demektir. Siş/kürdan kup kuru geliyor ise, o zaman sulama yapabilirsiniz.
(2) Resimden gördüğüm kadarıyla Echeveria'nızın saksısı, ikinci bir saksının içinde... Bu durumda sulamayı, Echeveria'nızı büyük olan (yani ikinci) saksıdan çıkararak yapmalısınız ki, o büyük saksının dibinde su birikmesin. Yani Echeveria’nız altı su içinde durmamalıdır, çünkü saksısı suda bekleyen kaktüs ve sükülentler çok çabuk çürüyebilir.
(3) Son olarak, sulama yaparken Echeveria'nın ortasını (yani bitki üzerinde yeni yapraklarına çıktığı göbeği) su içinde bırakmamaya özen gösterin. Bitkinin göbeğinde uzun süre su kalması, bitkinin çürümesine neden olabilir. Ortasına su gelirse, bir selpak kurutabilirsiniz.
Umarım tavsiyelerim faydalı olmuştur :)
Çok teşekkür ediyorum rehber niteliğindeki paylaşımınız için. Ayrıca toprağın kuruluğunu test etme yöntemide çok hoşuma gitti:) Benim gibi acemi biri için hayat kurtarıcı. Su verme işlemi yapraklar saksıyı tamamen kapladığı için zor oluyor. Bitkinin üzerinide su dökemeyeceğime göre acaba hilalpy 'ninde dediği gibi (ki kendisinede ayrıca teşekkür ediyorum) dipten sulama yapsam olur mu?
greenmira
20-11-2016, 13:34
Ben çok tecrübeli değilim yanlışım varsa düzeltirler zaten. Ben tabağa bolca su koyuyorum. Saksıyı 30 dakika kadar bu suda bekletip sonra tabaktaki suyu boşaltıyorum.
Merhabalar, açıkcası ben yönteminizi sevdim. Bakalım düzeltme olmazsa bende bu şekilde deneyeceğim:) Çok teşekkür ediyorum...
Aloe Ferox
27-11-2016, 00:56
Çok teşekkür ediyorum rehber niteliğindeki paylaşımınız için. Ayrıca toprağın kuruluğunu test etme yöntemide çok hoşuma gitti:) Benim gibi acemi biri için hayat kurtarıcı. Su verme işlemi yapraklar saksıyı tamamen kapladığı için zor oluyor. Bitkinin üzerinide su dökemeyeceğime göre acaba hilalpy 'ninde dediği gibi (ki kendisinede ayrıca teşekkür ediyorum) dipten sulama yapsam olur mu?
Bir şey değil Sn. Greenmira ;)
Sizin ve Sn. Hilalpy'nin de belirttiği gibi, bitkinizi içinde su olan bir tasa koyup, 3-5 dakikalığına suda bekleterek de sulama yapabilirsiniz. Suyun hizası, saksının ortası ya da ortasının biraz üzerine kadar olabilir.
Bu arada ufak bir not, Echeveria'ları ilk aldığınızda ufacık olduklarına aldanmayın, kısa zamanda (yani 1-2 yıl içinde) çok hızlı büyüyorlar :p. Aşağıdaki ilk resim, bendeki "Echeveria Lola" türünün 2015 yazındaki fotoğrafı (ortadaki bitki)... İkinci resim ise aynı "Echeveria Lola"nın 2016 yazındaki hali. (İlk fotoğraftaki saksının çapı 12 cm, ikinci fotoğraftakinin ise yaklaşık 40-45 cm.)
Ayrıca forumdaki diğer fotolarda da fark etmiş olabileceğiniz gibi, Echeveria'lar kısa bir süre içinde bir "Echeveria ailesine" dönüşebiliyorlar...
@ Aloe Ferox, bende de var bir kaç ay önce almıştım ve saksı küçük geliyor, dışarıda duruyor, şimdi saksıyı değiştirsem (pencere önünde olduğu için dikdörtgen saksıya almam gerek) olur mu?
greenmira
28-11-2016, 12:49
Bir şey değil Sn. Greenmira ;)
Sizin ve Sn. Hilalpy'nin de belirttiği gibi, bitkinizi içinde su olan bir tasa koyup, 3-5 dakikalığına suda bekleterek de sulama yapabilirsiniz. Suyun hizası, saksının ortası ya da ortasının biraz üzerine kadar olabilir.
Bu arada ufak bir not, Echeveria'ları ilk aldığınızda ufacık olduklarına aldanmayın, kısa zamanda (yani 1-2 yıl içinde) çok hızlı büyüyorlar :p. Aşağıdaki ilk resim, bendeki "Echeveria Lola" türünün 2015 yazındaki fotoğrafı (ortadaki bitki)... İkinci resim ise aynı "Echeveria Lola"nın 2016 yazındaki hali. (İlk fotoğraftaki saksının çapı 12 cm, ikinci fotoğraftakinin ise yaklaşık 40-45 cm.)
Ayrıca forumdaki diğer fotolarda da fark etmiş olabileceğiniz gibi, Echeveria'lar kısa bir süre içinde bir "Echeveria ailesine" dönüşebiliyorlar...
Tekrar merhaba, ben bu konuda sizin başınızı epey ağırtacağım sanırım:) Siz böyle rehber niteliğinde bilgiler verdikçe sorular gelmeye devam edecek:) Merak ettiğim konu gübre gibi destekleyici bir ürün vermeme gerek var mı? Varsa hangisini önerirseniz? Buarada son fotoğraftaki manzara çok güzel ellerinize sağlık...
Tekrar merhaba, ben bu konuda sizin başınızı epey ağırtacağım sanırım:) Siz böyle rehber niteliğinde bilgiler verdikçe sorular gelmeye devam edecek:) Merak ettiğim konu gübre gibi destekleyici bir ürün vermeme gerek var mı? Varsa hangisini önerirseniz? Buarada son fotoğraftaki manzara çok güzel ellerinize sağlık...
Benim bilgilerim rehber niteliğinde değil maalesef ben de sizin gibi yeni yeni ilgileniyorum. Ama biran önce büyüsünler ve çoğalsınlar istiyorum :) Ben kışın gübre verilmez diye biliyorum bitkilere. Bahara doğru gübre verilebilir. Akıllı gübre diye birşey almıştım ben diğer bitkiler için sukulentler için de onu kullanmayı düşünüyorum. Aloe Ferox benim de size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Kaktüs toprağı diye birşey gördüm forumda, cahilliğime verin :) o toprağın özelliği nedir diğerlerine göre? Daha mı geçirken?
Kaktüs toprağı diğer bitkilere nazaran oldukça geçirgen, suyu uzun süre tutmayan nitelikte olmalıdır. Hazır kaktüs toprakları yerine forumdaki ilgili başlığı incelerseniz farklı karışımlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hangi karışımı kullanırsanız kullanın ufak bir ipucu vermek isterim. Hazırladığınız karışımı avucunuzda sıkıp avucunuzu tekrar açtığınızda elinizde kalan toprak dağılmadan toparlak halde kalıyorsa olmamış demektir. Dağılır, kütle halinde kalmaz nitelikte olmalıdır. Sukulentlerde kullanılan karışım da benzer nitelikte. Echeveriialar için söz edecek olursak sıkıntılı bitkiler değiller. Direkt torfa dikmedikten sonra her karışımda sorunsuz gelişirler.
Gübre konusunda baharla birlikte verilmesi uygun olur. Kaktüs Besini olarak satılan gübreler uygundur.
greenmira
28-11-2016, 22:08
Benim bilgilerim rehber niteliğinde değil maalesef ben de sizin gibi yeni yeni ilgileniyorum. Ama biran önce büyüsünler ve çoğalsınlar istiyorum :) Ben kışın gübre verilmez diye biliyorum bitkilere. Bahara doğru gübre verilebilir. Akıllı gübre diye birşey almıştım ben diğer bitkiler için sukulentler için de onu kullanmayı düşünüyorum. Aloe Ferox benim de size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Kaktüs toprağı diye birşey gördüm forumda, cahilliğime verin :) o toprağın özelliği nedir diğerlerine göre? Daha mı geçirken?
Merhaba hilalpy sizden aldığım sulama bilgisi ile şuan biricik sukulentimin daha mutlu olduğu kesin:) Bende çok çabuk büyüsün istiyorum. Tamamdır gübre için henüz erken baharda değerlendirilecek bir konu ozaman. Toprak konusuna girmeniz iyi oldu gerçekten bende merak ediyordum. Sağolsun selenn hanım cevap vermiş. Çokda faydalı bilgiler içeriyor...
greenmira
28-11-2016, 22:19
Kaktüs toprağı diğer bitkilere nazaran oldukça geçirgen, suyu uzun süre tutmayan nitelikte olmalıdır. Hazır kaktüs toprakları yerine forumdaki ilgili başlığı incelerseniz farklı karışımlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hangi karışımı kullanırsanız kullanın ufak bir ipucu vermek isterim. Hazırladığınız karışımı avucunuzda sıkıp avucunuzu tekrar açtığınızda elinizde kalan toprak dağılmadan toparlak halde kalıyorsa olmamış demektir. Dağılır, kütle halinde kalmaz nitelikte olmalıdır. Sukulentlerde kullanılan karışım da benzer nitelikte. Echeveriialar için söz edecek olursak sıkıntılı bitkiler değiller. Direkt torfa dikmedikten sonra her karışımda sorunsuz gelişirler.
Gübre konusunda baharla birlikte verilmesi uygun olur. Kaktüs Besini olarak satılan gübreler uygundur.
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürker. Echeveriamı satın aldığım toprakta muhafaza ediyorum. Bahsettiğiniz şekilde kaktüs ve sukulente özel karışımlara geçmeli miyim?
şeymaonder
30-11-2016, 20:18
merhaba sukulent sevdalıları. ben geçen cuma iki tane echeveria aldım ve evde kendimce bir torak karışımı uydurdum. kum torf ve orkide toprağını karıştırıp gayet havalı hafif bir toprak yatım ve bitkilerimi içine diktim. sizce bu çılgınlığın sonucu ne olur. ölürler mi. hiç böyle şeyler deneyeniniz oldu mu? burada hazır kaktüs toprağı veya yapımı için gerekli malzeme yok o yüzden çözüm üretmeye çalışıyorum
merhabalar. Edindiğim tecrübeyle kendi soruma kendim cevap vereceğim. Echeverialar kolay kolay ölmüyor :) hazırladığım karışımda güneş gördükleri sürece gayet güzel geliştiler.
Toprak süzek olsun yetiyor onlara.
greenmira
11-12-2016, 17:04
Merhaba,
Echeveriamdaki değişiklikleri aktarıyorum. Üst kısmında yeni yapraklar çıkmaya başladı. Ama en alttan 2 yaprak koptu, bir yaprakta biraz cansızlaşmş. Umarım sıkıntılı bir durum değildir. Bilgi verirseniz sevinirim...
Yapraklardan bir kaçını , bir başka saksının dibine atın, ya da düz semin üzerine dahi bırakabilirsiniz. Bir kaç hafta içinde kökler çıkarıyor ve hata yavru yapraklar çıkarıyor. Bir dünya yaprak dağıttım bu şekilde her beğenen ve hemen hepsi tuttu.
Bir başka yol da yaprağı gövdeden tam ayırmadan, koparacakmış gibi hafifçe kırın gövdeden ve orada bırakın. Bir kaç hafta içinde oradan yapraklandığını göreceksiniz.
Minik minik bir sürü ekiveryanız olacak.. :)
greenmira
12-12-2016, 16:22
Yapraklardan bir kaçını , bir başka saksının dibine atın, ya da düz semin üzerine dahi bırakabilirsiniz. Bir kaç hafta içinde kökler çıkarıyor ve hata yavru yapraklar çıkarıyor. Bir dünya yaprak dağıttım bu şekilde her beğenen ve hemen hepsi tuttu.
Bir başka yol da yaprağı gövdeden tam ayırmadan, koparacakmış gibi hafifçe kırın gövdeden ve orada bırakın. Bir kaç hafta içinde oradan yapraklandığını göreceksiniz.
Merhaba, verdiğiniz bilgiler içimi rahatlattı. Ben dipten çürüdüğünü düşünmüştüm. Kopan son yaprağı dediğiniz gibi yapacağım. Teşekkür ederim...
Bu şekilde mi ?
635367
greenmira
24-12-2016, 20:14
Merhaba benim evheveriamın durumu pek iyi değil.:( Fotoğrafını aşağıda gönderiyorum. Bauhaus'dan almıştım. Saksı **** toprak değişimi yapmadım, iki haftada bir suyun içinde tutarak suladım. Başta üstten iki üç yaprak çıktı ama alttaki yaprakların üç tanesinin durumu iyi değil sanki. Ne yapmalıyım? Kurtarma şansım var mı? Acaba toprak ve saksı değişikliğine mi gitsem? Yardımlarınızı bekliyorum.
ummu_gul
26-12-2016, 18:42
Bende bundan var ama 4 aydır bakıyorum çok minik
ummu_gul
26-12-2016, 18:49
636207
greenmira
27-12-2016, 15:38
636207
Merhaba, minik olmasına rağmen oldukça sağlıklı görünüyor. Nekadar zamanda bir suluyorsunuz?
şeymaonder
12-03-2017, 18:35
merhabalar tam olarak echeveria sayılmaz ama echeveria cristataların bakımı sukulentler gibi mi yoksa kaktüsler gibi mi yapılmalı? çok büyük bir hevesle aldım doğru bakabilmek istiyorum. bilgi sahibi ustalarımızdan yardım rica ediyorum.
bunlarda benim bebeklerim aranıza yeni katıldım. acemi şansı sanırım doğru güneş güzel sulama echeverialarım coştu çiçeklendi.
ancak sizlerden tavsiye istiyorum çok sıkışıklar şu an saksı değiştirebilir miyim?
baya büyükler küçük yavru vermeleri için hepsini tek tek ayırmalı mıyım ?
kışın balkonda bir şey olur mu ?
echeverialarımı kışın risk alarak balkonda bıraktım üzerlerine 10 15 cm kar yağdı İstanbul soğuğu zorda bir kış oldu ama sapasağlam bahara vardılar daha da büyüdüler ve çiçeklenmeye başladılar.
Zahariel
15-09-2017, 10:58
Arkadaşlar merhaba. Geçen hafta hediye gelen muhteşem evhevieria sararmaya başladı. Nedenini bir türlü anlayamıyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ben güzelliğin solması gerçekten çok can sıkıcı.
http://i65.tinypic.com/j0w3dx.jpg
Volkan11
23-09-2017, 11:19
https://i.hizliresim.com/jQ4pnJ.jpg (https://hizliresim.com/jQ4pnJ)
Neden böyle oldu bilen var mı
Mesut Temiz
19-11-2017, 08:39
https://i.hizliresim.com/jQ4pnJ.jpg (https://hizliresim.com/jQ4pnJ)
Neden böyle oldu bilen var mı
Bence echeveria'nızı fazla suyun süzülüp akabileceği delikli bir saksıya ekerseniz daha iyi olur. Bir de yeterli güneş alıyor mu? Yukarıya doğru cılız uzaması yetersiz güneş aldığının göstergesi. Echeveria'lar fazla nemli ve az güneşli ortamlarda ölüyor ya da sağlıksız oluyorlar..
bergenia
19-11-2017, 12:22
Bende birkaç yaprak köklendirdim 1 aydan fazla oldu yavru vermedi öyle köklü haliyle duruyor normalmi bu?
Mesut Temiz
19-11-2017, 19:53
Bende birkaç yaprak köklendirdim 1 aydan fazla oldu yavru vermedi öyle köklü haliyle duruyor normalmi bu?
Köklendiyse belli bir noktada gelişmeye başlayacaktır.. Bitkiler kendisi ayarlıyor gelişim zamanlamalarını.. Bazen uzun süre gelişim göstermez, sonra birden gelişmeye başlar... Siz yalnızca sukulentlere uygun ortamı kesintisiz sağlamaya devam etmelisiniz: Yeterli ısı, su ve güneş ışığı...
Elime ölmek üzere olan birkaç tane echeveria geçti,toparlanmaları için ne yapabilirim?
lenavita
14-03-2018, 15:46
Çok şükür benimde yaprak echeveria bebeğim oldu 😘😘😘
Melisa16
17-03-2018, 20:40
Tomurcuk patlaması yaşıyoruz :D
Mesut Temiz
17-03-2018, 23:10
Elime ölmek üzere olan birkaç tane echeveria geçti,toparlanmaları için ne yapabilirim?
Ölme nedeni aşırı susuzluktan kurumaysa, acil su vermelisiniz...
Aşırı sudan köklerinde sorun varsa drenaj sağlayıp kurutmalısınız..
Aşırı nemli ortamdan mantar-küf oluştuysa kuru bir ortama almanız ve uygun ilacı kullanmanız gerekir..
Ama genel itibariyle sıcak ve orta güneş ışığı alan bir ortamda ve yeterli sulamayla echeveriaları gayet sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz..
ilknur123
12-04-2018, 12:52
Benim şekerim ayırmalımıyım **** burda nasıl büyüyecek bilemedim fikirlerinizi alabilirmiyim
Merhaba, echeveria ile graptopetalum arasındaki ayırt edici özellik nedir? Her gördüğümü echeveria sanıyorum.
Benim şekerim ayırmalımıyım **** burda nasıl büyüyecek bilemedim fikirlerinizi alabilirmiyim
Çok güzel görünüyor, ayırmak konusunda pek bilgili değilim fakat senecio bakımını nasıl yapıyorsunuz? Müthiş görünüyor.. .
ilknur123
08-05-2018, 15:43
Bana hediye geldiğinde az su sever denmişti kışın aylarca haftada 1 suladım. Hiç gelişmedi şu an her gün suluyorum maşallahı var. Fanustaki balıkların suyunu döküyorum o kadar.
ilknur123
08-05-2018, 15:46
Son hali bu hala ayırmadım zarar vermekten korkuyorum.
Mesut Temiz
08-05-2018, 15:54
Ben olsam hemen ayırırım, böylece echeveria'nız rahat rahat büyür, yayılır ve yavru verir..
Ayırması çok kolay, toprak gevrekse echeverai'yı kontrollü bir şekilde en dibinden kavrayarak yavaş yavaş çekmeyi deneyin. Sıkıntı çıkıyorsa iyice sulayarak yumuşatabilirsiniz.. Ya da tamamen saksıdan çıkararak o şekilde toprağıyla bölebilirsiniz.. Biraz hırpalansalar bile, kökleri ve üstteki bitkiler birbirine daha çok karışıp tüleştikçe giderek daha zorlaşacaktır ayırmanız...
Bana hediye geldiğinde az su sever denmişti kışın aylarca haftada 1 suladım. Hiç gelişmedi şu an her gün suluyorum maşallahı var. Fanustaki balıkların suyunu döküyorum o kadar.
Fanus suyunun yararı nedir tam olarak? Bende köklenmesi için bekliyorum. Umarım sizinki gibi olduğu günleri de görürüm.
ilknur123
08-05-2018, 17:48
Ben olsam hemen ayırırım, böylece echeveria'nız rahat rahat büyür, yayılır ve yavru verir..
Ayırması çok kolay, toprak gevrekse echeverai'yı kontrollü bir şekilde en dibinden kavrayarak yavaş yavaş çekmeyi deneyin. Sıkıntı çıkıyorsa iyice sulayarak yumuşatabilirsiniz.. Ya da tamamen saksıdan çıkararak o şekilde toprağıyla bölebilirsiniz.. Biraz hırpalansalar bile, kökleri ve üstteki bitkiler birbirine daha çok karışıp tüleştikçe giderek daha zorlaşacaktır ayırmanız...
Teşekkür ederim ilk iş ayıracağım, büyük bir saksı bulayım.
ilknur123
08-05-2018, 17:50
Fanus suyunun yararı nedir tam olarak? Bende köklenmesi için bekliyorum. Umarım sizinki gibi olduğu günleri de görürüm.
Sonuçta gübre diye düşündüm, hazır dinlenmiş güzel su.
ilknur123
09-05-2018, 12:58
Ayırma işlemi biraz zor oldu. Zarar verdim inşallah küsmez.
PaşaSelim
02-02-2019, 19:00
Ya Allahım çok güzeller ya direk güneş alıyor mu hızlı gelişim için ne yapılmalı acabaa
doğaskına
14-02-2019, 20:15
Merhabalar ben bu türden arıyorum izmir de göztepe de ikamet ediyorum ve echeveria glauca bulamıyorum buralarda, bulduğumdan da pek emin olamıyorum eğer elinde olup paylaşmak isteyenler olursa çok memnun olurum
Sevgilerle..
Herkese merhabalar, elimde geçen yaz bana büyük bir bitkiden ayrılarak çoğaltılan bir Echeveria geldi (Yaptığım araştırmalar sonucu Echeveria olduğunu düşündüm, umarım yanılmıyorumdur). Ana bitki oldukça büyük, sağlıklı, üzerinde filizleri ve muhteşem yavruağzı-sarı çiçekleri olan bir bitkiydi ve İskenderun'da yaşıyordu. Ben Ankara'da yaşadığım için kış aylarında kapalı balkonda ve kalorifer peteğinin yakınlarında tuttum, büyüme ve gelişme göstermediği gibi ölmedi de. Bahar gelince toprağını ve saksısını değiştirip tüm gün güneş alan mutfak penceremin önüne aldım ancak sanırım burayı sevmedi (Diğer sukulentlerim oldukça sevmişti) ve yaprak döktü. Bu hali beni çok üzüyor. Şimdi tekrar kapalı balkona aldım. Sizce durumu kötü mü? Büyüyüp serpilmesi için ne yapabilirim?
Ayrıca düşen yaprakları saçaklandırdım, saksıya dikmek için tomurcuk vermesini mi beklemeliyim yoksa saçaklı halleriyle saksıya dikebilir miyim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
BU bitkiden edindim bakalım.konu çok faydalı olacak anlaşılan.
Selamlar. Bi arkadaşım ucunda 10-15 yaprak olan uzunca gövdeli sukulent vermişti. Ektim tuttu çok şükür. Ağaçlar nette epey dolandım ve anladığım kadarıyla cinsi echeveria.
Galiba saksım küçük kaldı şimdi ayrılır mı?
Bir de gövde üzerinde büyüyenleri ne yapayım.
Şu resme bi bakıpta yorum yapıverin ne görüyorsunuz?
Sahi son resimdeki kök gibi görünen saçaklar var. Gövdenin üzerinden bi yerden sarkıyor ?
Mesut Temiz
31-08-2019, 14:07
Selamlar. Bi arkadaşım ucunda 10-15 yaprak olan uzunca gövdeli sukulent vermişti. Ektim tuttu çok şükür. Ağaçlar nette epey dolandım ve anladığım kadarıyla cinsi echeveria.
Galiba saksım küçük kaldı şimdi ayrılır mı?
Bir de gövde üzerinde büyüyenleri ne yapayım.
Şu resme bi bakıpta yorum yapıverin ne görüyorsunuz?
Sahi son resimdeki kök gibi görünen saçaklar var. Gövdenin üzerinden bi yerden sarkıyor ?
Nasıl bir şekil elde etmek istediğinize bağlı olarak, mevcut saksıda olduğu gibi de bırakabilirsiniz, ya da uzayan ana dalı keserek veya yan dalları ayırarak çoğaltabilirsiniz... Dal keserseniz, alttaki birkaç santimlik bölümdeki yapraklarını alıp birkaç gün kurumaya bırakın, sonra o kısım toprağa girecek şekilde dikin... Yanına sağladığınız bir çubuğa bağlayarak sabitlemeniz üst kısmın ağırlığıyla sağa sola yatmasını, oynamasını önlemiş olur... Kolay köklenen bir bitki.. Sıkıntı çıkacağını sanmam...
Echeveria'ların bazıları hava kökleri veriyor... Normal o kökler...
Sn Mesut Temiz cevabınız için çok teşekkür ederim. Aşağıda yüklediğim resimleri çok beğendim. Bu iki tarzda üretebilmek için nasıl bir yol izlemeliyim peki?
Mesut Temiz
01-09-2019, 22:29
Sn Mesut Temiz cevabınız için çok teşekkür ederim. Aşağıda yüklediğim resimleri çok beğendim. Bu iki tarzda üretebilmek için nasıl bir yol izlemeliyim peki?
Şahsen ben olsam bu tür bir görüntü elde etmek için bitkiyi öncelikle çok derin olmayan geniş bir saksıya alır, ilk adım olarak uzun dalı keserek aynı saksının bol kalan bir kısmına dikerdim... Yavrulardan biri de ayrılıp yine saksının boş görünen başka bir kısmına dikilebilir... zamanla birkaç yavru daha ayrılıp saksıya dağıtılarak dikilirse resimdeki kalabalık ve dolu görüntü bir yıl gibi bir sürede elde edilebilir diye düşünüyorum...
Birkaç yıl önce Bauhaus'tan 40 santim kadar çaplı, 15 santim kadar yükseklikte birkaç saksı almıştım... Kabaca küçük bir leğen şeklinde... Bazı sukulentler için çok uygun bir saksı tipi olduğunu tecrübe ettim... Bu tip bir saksı öneririm amacınız için...
Şekli nasıl bulacağımı anladım sn Mesut Temiz. Paylaştığım kendi çiçeğime ait 2. Resimden anlaşılacağı üzere uzun gövde diye bahsettigim gövde artık yavrularla dolu( yavru dedim ama yavrudan daha büyük tabii) 2. Resme göre konuşursak sağa doğru yan yatmış, diğerlerine göre daha büyük olan( ki anaç olan o) echeveriayı kesip alıyorum ve alttan 4-5 yaprak koparıp biraz kurumaya bırakıyorum. Sonrada ekiyorum. Peki gövdede kalanlarıda tek tek kesip ayırayım mı yolsa biraz daha büyüsünde öyle mi alayım
Mesut Temiz
01-09-2019, 23:15
Şekli nasıl bulacağımı anladım sn Mesut Temiz. Paylaştığım kendi çiçeğime ait 2. Resimden anlaşılacağı üzere uzun gövde diye bahsettigim gövde artık yavrularla dolu( yavru dedim ama yavrudan daha büyük tabii) 2. Resme göre konuşursak sağa doğru yan yatmış, diğerlerine göre daha büyük olan( ki anaç olan o) echeveriayı kesip alıyorum ve alttan 4-5 yaprak koparıp biraz kurumaya bırakıyorum. Sonrada ekiyorum. Peki gövdede kalanlarıda tek tek kesip ayırayım mı yolsa biraz daha büyüsünde öyle mi alayım
Resimden görebildiğim kadarıyla, ana dalın saksı sınırından dışarı çıktığı noktadan sonra yavru yok, onun altında yavrular var... Tam o hizadan kesip onu köklendirir, alttaki yavruları da biraz daha büyüttükten sonra ayırabilirsiniz... Eğer o noktadan sonra göremediğim küçük yavrular varsa, ya onların ayrılabilecek büyüklüğe gelmelerini bekleyecek ya da onları feda edeceksiniz, çünkü çok ufak bir yavrunun başarılı bir şekilde kesilip köklendirilmesi biraz zor... Anladığım kadarıyla bol yavru veren bir tür/varyete... Bu da, istediğiniz kalabalık görüntüyü daha kısa sürede elde edebileceğiniz anlamına geliyor... Bol şans diliyorum....
Not: "birkaç yaprak" demiştim, ama sizdeki türün yaprakları çok sık... Dikebileceğiniz birkaç santimlik yapraksız bir kısım oluşturabilecek şekilde en alttaki yaprakları temizlemeniz gerekiyor... Yani bayağı bir yaprak kopacak demektir... Yana doğru çekince kolay ve temiz çıkıyor.. Yani hem yaprak parçası kalmıyor, hem gövde zarar görmüyor... Beki yaprakları köklendirmeyi de denersiniz...
Durum tamda resimde gördüğünüz gibi. Gerek kesim konusunda gerekse yavruların biraz daha büyümesi konusunda aynen dediğiniz gibi yapacağım. Yapraklarıda hiç ziyan etmem, saksıya koyup köklendirmeye bakarım.
Inşallah dediğiniz gibi bol yavru veren cinstendir de bende isteyen arkadaşlara dağıtıveririm.
Son 2 soru. Bu konuştuklarımız şimdi yapılır dimi ( kesmek...dikmek...)
Ve açık balkonda duruyor. İçeriye almalı mıyım, ne zaman ?
Mesut Temiz
01-09-2019, 23:40
Durum tamda resimde gördüğünüz gibi. Gerek kesim konusunda gerekse yavruların biraz daha büyümesi konusunda aynen dediğiniz gibi yapacağım. Yapraklarıda hiç ziyan etmem, saksıya koyup köklendirmeye bakarım.
Inşallah dediğiniz gibi bol yavru veren cinstendir de bende isteyen arkadaşlara dağıtıveririm.
Son 2 soru. Bu konuştuklarımız şimdi yapılır dimi ( kesmek...dikmek...)
Ve açık balkonda duruyor. İçeriye almalı mıyım, ne zaman ?
Tabii, şimdi yapabilirsiniz... Kasımda gece sıcaklıkları iyice düşünceye kadar açık balkonda dursalar daha sağlıklı gelişirler... Ben Sakarya'da o şekilde tutuyorum, gayet sağlıklılar...
Tamam sn Mesut Temiz. Dedikleriniz tam olarak aklımda ve uygulayacağım. Çok çok teşekkür ederim :)
Eveeet. Budamayı ve yaprak ayırmasını yaptım. Şimdi balkonda yarına kadar kurumayı bekliyorlar. Kesince hava kökleri daha belirdi ve arada 3 tane kurumuş yaprak bulup temizledim. Yarın saksıdaki toprakta olan diğer yavrularıda ayırmayı düşünüyorum. Sadece gövdede ki irice yavrular kalıcak o saksıda
Bugün yaprakları, yavruları ve ana bitkinin kafasını diktim. Can suyunu verdim balkona koydum. Bakalım neler olacak. Bahsettiğiniz küçük leğen görünümlü saksıya uygulama için biraz daha zaman var kanımca sn Mesut Temiz. Son resimde görüldüğü üzere toprakta ki yavruları alırken küçük bir kaç yaprak daha düştü. Onlarıda saksıya bıraktım gitti :)
Mesut Temiz
03-09-2019, 20:05
Bugün yaprakları, yavruları ve ana bitkinin kafasını diktim. Can suyunu verdim balkona koydum. Bakalım neler olacak. Bahsettiğiniz küçük leğen görünümlü saksıya uygulama için biraz daha zaman var kanımca sn Mesut Temiz. Son resimde görüldüğü üzere toprakta ki yavruları alırken küçük bir kaç yaprak daha düştü. Onlarıda saksıya bıraktım gitti :)
Kolayca çoğalıp yayılacaklarını tahmin ediyorum...
Bu arada, resimlerden farkettiğim kadarıyla bitkiniz echeveria'dan ziyade graptopetalum cinsine ait gibi görünüyor... Google görsellerden graptopetalum paraguayense, graptopetalum mendozae ve diğer graptopetalum türlerinin resimlerine bakarak karşılaştırırsanız daha net bir sonuca varabilirsiniz... Birbirine yakın iki cins, ama özellikle çiçekleri oldukça farklı...
Kolayca çoğalığ yayılacaklarını tahmin ediyorum...
Bu arada, resimlerden farkettiğim kadarıyla bitkiniz echeveria'dan ziyade graptopetalum cinsine ait gibi görünüyor... Google görsellerden graptopetalum paraguayense, graptopetalum mendozae ve diğer graptopetalum türlerinin resimlerine bakarak karşılaştırırsanız daha net bir sonuca varabilirsiniz... Birbirine yakın iki cins, ama özellikle çiçekleri oldukça farklı...
Evet çok benziyor. Bende acheveria aurora ve elegans arasında çok benzetmiştim. Ama şimdi sizin dediğiniz de aynısı sanki. Eee ben diğer konu başlığında mı yola devam edeyim?
Mesut Temiz
05-09-2019, 14:50
Evet çok benziyor. Bende acheveria aurora ve elegans arasında çok benzetmiştim. Ama şimdi sizin dediğiniz de aynısı sanki. Eee ben diğer konu başlığında mı yola devam edeyim?
Sayın aloe, siz türden emin olunca uygun başlıktan devam edersiniz... Umarım diktiğiniz çelikler iyi gidiyordur...
Teşekkür ederim sn Mesut Temiz.
Şimdilik aynı duruyor. Durumun belli olması için daha erken malum. Haftaya anca belli olur diye düşünüyorum.
Uzun zamandır büyük bir ilgi ve beğeniyle takip ettiğim bu siteye üye olmak ve aranıza katılmak için bu günü beklemişim.
Echeveria'larımın iki tanesinde yaklaşık on gündür, yolunda gitmeyen birşeyler var. Bir hastalık veya zararlı olabilir, ne olduğunu tam olarak bilemedim. En bilinen doğal zararlılarına benzemiyor, farklı birşey olmalı. Umuyorum ki aranızda ne olduğunu ve bitkimi nasıl tedavi edebileceğimi bilen biri vardır. Size görselleri gönderiyorum.
https://i.ibb.co/8N4LQbq/IMG-1330.jpg
https://i.ibb.co/7N9Rs8g/IMG-1331.jpg
https://i.ibb.co/S3Q9kB1/IMG-1332.jpg
Mesut Temiz
16-09-2019, 12:28
Uzun zamandır büyük bir ilgi ve beğeniyle takip ettiğim bu siteye üye olmak ve aranıza katılmak için bu günü beklemişim.
Echeveria'larımın iki tanesinde yaklaşık on gündür, yolunda gitmeyen birşeyler var. Bir hastalık veya zararlı olabilir, ne olduğunu tam olarak bilemedim. En bilinen doğal zararlılarına benzemiyor, farklı birşey olmalı. Umuyorum ki aranızda ne olduğunu ve bitkimi nasıl tedavi edebileceğimi bilen biri vardır. Size görselleri gönderiyorum.
https://i.ibb.co/8N4LQbq/IMG-1330.jpg
https://i.ibb.co/7N9Rs8g/IMG-1331.jpg
https://i.ibb.co/S3Q9kB1/IMG-1332.jpg
Göründüğü kadarıyla echeveria'nıza siyah yaprak biti dadanmış...
Şu sayfalara bakabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/37311.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Bu arada, ek bilgi olarak ben daha önce siyah yaprak bitleri için "tütün ilacı" olarak satılan zehirden kullanmıştım, onun da çok etkili olduğunu hatırlıyorum... Siz doğal çözümleri de okuyup değerlendirirsiniz... Bol şans...
Göründüğü kadarıyla echeveria'nıza siyah yaprak biti dadanmış...
Şu sayfalara bakabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/37311.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Bu arada, ek bilgi olarak ben daha önce siyah yaprak bitleri için "tütün ilacı" olarak satılan zehirden kullanmıştım, onun da çok etkili olduğunu hatırlıyorum... Siz doğal çözümleri de okuyup değerlendirirsiniz... Bol şans...
Çok teşekkür ederim. Denenmiş ve etkili olmuş 1-2 tarif var. Ben de en kısa zamanda gerekli malzemeleri tedarik edip, solüsyonu hazırlayacağım. Umarım başarılı olurum.
Merhaba, yaklaşık 1 ay önce üzerinde hazır açmış çiçeği ile hediye olarak gelen, adını yeni öğrendiğim Echeveria Derenbergii çiçeğim yaklaşık 2 hafta önce bütün yapraklarını bulunduğu yere kendiliğinden dökmekle birlikte sanırım öldü, yani fotoğraf 1'den 2'ye dönüştü. Dibinde kalan son yapraklar da bakiyim bunlar sağlam mı derken döküldü.
Çok üzüldüm ama acaba gerçekten geri dönüşü yok mu? Yani hala bi umut tutmalı mıyım yoksa atayım gitsin mi kararsız kaldım gerçekten. Önerileriniz varsa beklerim.
Şuanki hali bu şekilde
Merhaba, yaklaşık 1 ay önce üzerinde hazır açmış çiçeği ile hediye olarak gelen, adını yeni öğrendiğim Echeveria Derenbergii çiçeğim yaklaşık 2 hafta önce bütün yapraklarını bulunduğu yere kendiliğinden dökmekle birlikte sanırım öldü, yani fotoğraf 1'den 2'ye dönüştü. Dibinde kalan son yapraklar da bakiyim bunlar sağlam mı derken döküldü.
Çok üzüldüm ama acaba gerçekten geri dönüşü yok mu? Yani hala bi umut tutmalı mıyım yoksa atayım gitsin mi kararsız kaldım gerçekten. Önerileriniz varsa beklerim.
fotoğraf 1
Sn biözge resimden anladığım kadarıyla toprağı torf. Torf suyu tutar ve sıkça suladıysanız kökü çürümüş olabilir. Saksıdan çıkarıp kökünü kontrol ediniz. Kökün durumuna göre belli olur akıbeti.
Dökülen yaprakları torf olmayan bi toprağa ekerek azar sulayıp üretmeyi deneyebilirsiniz. 1ay kadar sürebilir yaprakların filizlenmesi merak etmeyin.
Çiçek evime geldiğinden beri hiç sulamadım oysaki :(
Özel bir toprak almama gerek var mı? Yoksa marketlerde satılan topraklar yeterli olur mu?
Saksı büyüklüğü iyi mi peki, küçülmeme gerek var mı?
Çok şey sordum ama bir de altı delikli saksıda mı kalmalı?
Sn biözge resimden anladığım kadarıyla toprağı torf. Torf suyu tutar ve sıkça suladıysanız kökü çürümüş olabilir. Saksıdan çıkarıp kökünü kontrol ediniz. Kökün durumuna göre belli olur akıbeti.
Dökülen yaprakları torf olmayan bi toprağa ekerek azar sulayıp üretmeyi deneyebilirsiniz. 1ay kadar sürebilir yaprakların filizlenmesi merak etmeyin.
Marketlerde ki toprak olmaz. Bu forma 1. sayfadan itibaren bi göz atarsanız istediğiniz hatta daha fazla soruya cevap bulacaksınız?
Merhabalar, sadece kökten bunu nasıl ürettiniz acaba?
Geçen yıl komşum tek kök vermişti, bu yıl 4 tane yavrusu oldu. ikisini arkadaşlarım için hazırladığım sedum-succulent aranjmanında kullandım. bugün resim çekerken bir minik yavru daha gördüm. çok dar bir alanda dikili olmasına rağmen güzel gelişiyor. komşumdaki anaç,sanırım bir fotbol topu çapında vardır. sümüklü böceklerin favorilerinden olduğu için sürekli savaş halindeyiz..
Sedaersöz
25-04-2020, 23:44
Merhaba çiçek merakım yeni başladı kasım ayında aldığım echevieriamı haftada bir suladım sabah güneşi alan kapalı balkonumda duruyor bugün ilk kez saksısından çıkarıp kuruyan yapraklarını temizledim alt kısmı komple kurumustu bir sürü video izledim bu konuda çok bilgisizim.. yaprak uçlarında sararmalar var gibi geldi bana bu konuda ne yapmalıyım ve ****** bende çiçek açmasıyla ilgili de ciddi hevesliyim bu sukulent çiçek açarmı acaba
Ebmen
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-05-2020
Sukulentim yaprak döküyor
Sukulentim ilk başta yaprakları kızardı güneşte yandı sanırım dedim ama gün gün yaprak döktü yapraklar su gibi bozuk dökülenler dayanıksız tutmuyor yapraklar gövdeyi sanki hepsi döküldü ne yapmalıyım bilen var mı
Anne ve yavruları ilk ayırdığım halleri.
Son halleri. Mutlu aile tablosu.
springmi
23-05-2020, 23:07
Arkadaşlar merhaba,
Ben de türünü bilmeden marketten bir sukulent aldım. İnternetten araştırdığım kadarıyla sukulentimin türü Echeveria Purpusorum. Fakat forumda bu türle ilgili bilgi bulamadım:(
Sukulentimi bir buçuk yıldır bakıyorum. Aşağıdaki linkteki gönderide ilk fotoğrafta ilk aldığım halini görebilirsiniz. İkinci fotoğrafta ise yeni dikim yaptığım saksıdaki halini.
Bu dikimden bir süre sonra bitki çok uzadı ve yeni çıkardığı yapraklar çok ince. Hatta uzadıktan sonra bitki orta kısımlarından kök çıkarmaya başladı.
Ben de köklenen kısmın üzerinden kesip yeni bir saksıya dikim yaptım. Yani iki bitkim oldu. Fakat genç bitki yine zayıf yapraklarla yaşamaya devam ediyor.
Bitkinin ilk aldığım haldeki yaprakları gibi etli yaprakları nasıl elde edebilirim. Bakım sırasında neyi yanlış yapıyorum? Yardımcı olursanız sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/1589273-post370.htm
maviliyesilli
26-07-2020, 14:02
Bu echeverialari eşim getirdi az önce. Bunları nasıl dikmem gerekir bilemedim. Çok uzunlar. Bir kökte 3 4 dal var 2 tane de ayrı sekilde var
Mahmut Tebir
26-07-2020, 14:19
Bu echeverialari eşim getirdi az önce. Bunları nasıl dikmem gerekir bilemedim. Çok uzunlar. Bir kökte 3 4 dal var 2 tane de ayrı sekilde var
Bunlar echeveria değil malesef. Bu bitkiler Sedum Palmeri bitkisidir. Bunlar çok çabuk köklenir. Biraz kısaltıp toprağa dikin. Gölge bir yerde 1 hafta kadar dursun. Hemen köklenir.
maviliyesilli
26-07-2020, 14:42
Bunlar echeveria değil malesef. Bu bitkiler Sedum Palmeri bitkisidir. Bunlar çok çabuk köklenir. Biraz kısaltıp toprağa dikin. Gölge bir yerde 1 hafta kadar dursun. Hemen köklenir.
Kök var zaten keseyim mi o uzun olan kökü?
Kök var zaten keseyim mi o uzun olan kökü?
Kesebilirsiniz hatta kestiğiniz dalları da atmayın. Uzunluğuna göre 2ye 3e bölüp onları da dikebilirsiniz. Onlardan da yaprak çıkar.
Arkadaslar selam. Biraz yardima ihtiyacim var. Yaklasin 2 senedir fotograftaki echeveriaya bakiyorum. Sonsuza kadar uzayacak gibi bir hissim var :) nasil bakmam gerekiyor bilemedim, acaba 2 dali kesip suya koysam köklenince tekrar mi diksem? Desteklemek yerine destegi cikartsam da direkt kendi mi büyüse? Bilemedim ne yapsam, yardim eden olursa cok sevinirim.
Mesut Temiz
27-09-2020, 19:52
Arkadaslar selam. Biraz yardima ihtiyacim var. Yaklasin 2 senedir fotograftaki echeveriaya bakiyorum. Sonsuza kadar uzayacak gibi bir hissim var :) nasil bakmam gerekiyor bilemedim, acaba 2 dali kesip suya koysam köklenince tekrar mi diksem? Desteklemek yerine destegi cikartsam da direkt kendi mi büyüse? Bilemedim ne yapsam, yardim eden olursa cok sevinirim.
Normalde echeveria'lar çok uzuyorsa yeterli güneş ışığını almıyor oluşu nedenlerden biri olarak akla gelir... Ancak sizin bitkinizde nedenin bu olduğunu sanmıyorum, çünkü yetersiz ışık alıyor olsa o koyu rengi kazanması pek mümkün değil... ayrıca, uçtaki rozet de gayet sık ve sağlıklı görünüyor... Echeveria'ya yakın bir cins olan aeonium cinsinde yer alan çoğu tür bu şekilde uzun sap ve dallar oluşturur ve echeveria'lara da çok benzerler... Belki bitkiniz echeveria değil de aeonium olabilir... Bu durumda böyle uzun dallar vermesi normal... Aslında echeveria'lar da uzun yıllar sonunda uzun gövde ve dallara sahip oluyorlar, ancak bu kadar hızlı değil... Bende 10 yıldan fazla bir süredir baktığım bir echeveria'da buna bir dallanma/uzama var, ancak bu kadar değil... Dilerseniz bitkinizi aenoium resimleriyle karşılaştırıp net bir sonuca varabilirsiniz...
Sorunuza gelirsek, daha kısa bitkiler elde etmek için tabii ki dalları kesip köklendirebilirsiniz... Suya koymak yerine, dalları uygun bir hizadan kesin, birkaç gün açıkta bırakarak kesik yüzeyin kuruyup kabuk bağlaması için bekletin (bitkiyi kestiğinizde kesik yüzeyi tarçın tozuna bularsanız bakteri ve mantarlara karşı koruma sağlamış olursunuz)... Sonra toprağa dikerseniz köklenecektir... Geride kalan gövde de başka rozetler vereceğinden bu şekilde dilediğiniz kadar bitki üretmeniz mümkün... Bol şans dilerim...
Merhaba, ben de yeni echeveria cinsi bir sukulent yetiştirmeye başladım ama yaprakları yumuşamaya başladı. Ne yapmalıyım ?
Merhaba, ben de yeni echeveria cinsi bir sukulent yetiştirmeye başladım ama yaprakları yumuşamaya başladı. Ne yapmalıyım ?
İyi günler. Bakımıyla ilgili neler yaptığınızı anlatır birde nerde durduğunuda gösteren bir resim eklerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz
Benimde echeveria diye baktığım ve güler abladan aldığım diğer 2sukulentim çiçeğe durdu. Hep balkondalar aslında yaz kış. Ama bu sene kar yapması ve 3 çiçeğimde don yemesinden dolayı şimdi onlar içinde endişeliyim. Alt yapraklarda dökülmeler yapıyor epeydir. İçeri alsam tomurcuklar olumsuz etkilenir mi?
Sevgili aloe, benimki de yaz kış bahçede hem de senelerdir.
Konu hakkında bilgim olsa seve seve paylaşırdım.
Sevgili aloe, benimki de yaz kış bahçede hem de senelerdir.
Konu hakkında bilgim olsa seve seve paylaşırdım.
Cevap için teşekkür ederim Güler abla. Aloe vera bölümüne bakarsan çok sevinirim.
Mesut Temiz
06-03-2021, 08:29
Benimde echeveria diye baktığım ve güler abladan aldığım diğer 2sukulentim çiçeğe durdu. Hep balkondalar aslında yaz kış. Ama bu sene kar yapması ve 3 çiçeğimde don yemesinden dolayı şimdi onlar içinde endişeliyim. Alt yapraklarda dökülmeler yapıyor epeydir. İçeri alsam tomurcuklar olumsuz etkilenir mi?
Bitkiniz muhtemelen bir eceveria türü, ya da echeveria'ya çok yakın cinslerden birine ait bir tür... Balkonunuzun cam balkon olduğunu tahmin ediyorum, aksi takdirde soğuklarda tamamen donarlardı... Kış aylarında düşük sıcaklıklar, yüksek nem ve az güneş ışığı echeveria'lara ciddi zarar veriyor... Küf/mantar hastalıklarına yakalanabiliyorlar, yapraklar zayıflıyor ve/veya dökülüyor, bitki cansızlaşıyor... Cam balkonlarda daha iyi güneş ışığı aldıklarından balkonda tutmak iyi bir çözüm... Ben daha önceki yıllar echeveria'larımı kışın içeri aldığımda ciddi bozulmalar ve kayıplar oldu... Geçen yıl cam balkonda tuttum ve balkona açılan kapıyı da kapatmadığımdan içeriden gelen ısıyla kısmen ısıtılmış da oldu balkon... O şartlarda çok iyi geçirmişlerdi kışı...
Bitkileriniz resimde hiç fena görünmüyorlar aslında...Alt yapraklarının bazılarını kaybetmekle atlatmışlarsa sorun olmayacaktır bence... Şimdi sıcaklıklar da artıyor zaten... Bence bir iki hafta daha içeride mümkün olduğunca güneş ışığı alan bir yerde tutup sonra alıştırarak, kademeli olarak balkona, ışığa çıkarın derim..
Bitkiniz muhtemelen bir eceveria türü, ya da echeveria'ya çok yakın cinslerden birine ait bir tür... Balkonunuzun cam balkon olduğunu tahmin ediyorum, aksi takdirde soğuklarda tamamen donarlardı... Kış aylarında düşük sıcaklıklar, yüksek nem ve az güneş ışığı echeveria'lara ciddi zarar veriyor... Küf/mantar hastalıklarına yakalanabiliyorlar, yapraklar zayıflıyor ve/veya dökülüyor, bitki cansızlaşıyor... Cam balkonlarda daha iyi güneş ışığı aldıklarından balkonda tutmak iyi bir çözüm... Ben daha önceki yıllar echeveria'larımı kışın içeri aldığımda ciddi bozulmalar ve kayıplar oldu... Geçen yıl cam balkonda tuttum ve balkona açılan kapıyı da kapatmadığımdan içeriden gelen ısıyla kısmen ısıtılmış da oldu balkon... O şartlarda çok iyi geçirmişlerdi kışı...
Bitkileriniz resimde hiç fena görünmüyorlar aslında...Alt yapraklarının bazılarını kaybetmekle atlatmışlarsa sorun olmayacaktır bence... Şimdi sıcaklıklar da artıyor zaten... Bence bir iki hafta daha içeride mümkün olduğunca güneş ışığı alan bir yerde tutup sonra alıştırarak, kademeli olarak balkona, ışığa çıkarın derim..
Yorum için teşekkürler Mesut bey fakat balkonum tamamen açık balkon. Kar geçip güneş yüzünü gösterince yine balkona çıkarmıştım. Dün 2..3günlük don uyarısı haberini görünce yine içeri aldım. Aklımı karıştıran nokta forumda çiçekliyken sık sık sulamak lazım diyordu ama havalar itibariyle sulamak riskli şaştım kaldım. Birde epeydir tomurcuk olarak duruyor üstündekiler belkide sık sulamadığım içindir. 1gün önce çiçekli bitkiler için olan sıvı besinli su hazırlayıp biraz suladım zaten akabinde içeri girdiler. Bakalım ne olacak
aykut gkbyrk
12-04-2021, 16:02
Herkese iyi günler. 3 aydır evimin salonunda baktığım eçeveryamın çürümeye başladığını gördüm. Fotoğrafı aşağıdaki gibi. 3 haftada bir suluyordum, en son da bu haftasonu suladım. Sulama miktarım yaklaşık yarım çay bardağı kadar. Acaba su mu az geldi. Neden olmuş olabilir? Toprağını hiç değiştirmedim, salon loş ışığa sahip, arada sırada balkona güneşe çıkarıyordum ama çok da tutmuyordum.
Mahmut Tebir
12-04-2021, 22:19
Çiçeğiniz ilk bakışta fazla sudan çürümüş görünüyor. Bu saksınız altında ya delik olmadığından **** altına konan kabın tekrar tekrar suyu toprağa vermesinden kaynaklanıyor olabilir.
Fakat aynı görüntü çiçeğin sulanmasının gerekenden uzun olduğu zamanlarda da olur. Toprak kurur ve çiçeğin kökleri kurumaya başlar. Siz su verirseniz kök görevini yerine getiremez böylece köksüz bitki çürümeye başlar.
Sulama her zaman toprağı kontrol ettikten sonra verilmelidir. Çünkü sulama zamanı havanın ısısına göre değişir.
Merhaba benimde bu sukulent turunden var alti yavru dolu ama ustteki yapraklarin bazilari bi değişti rengi acildi beyaza yakın oldu formu bi değişti yapraklari bukuldu yardımcı olabilir misiniz:((
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.