Bağlan

View Full Version : İris / Süsen

Sayfalar : [1] 2 3

yasarulutas
04-06-2007, 16:14
İris çeşidi çiçekler sadece kök yumrulardan mı çoğaltılır? Tepe kısmında bulunan yumrunun içinde ki tohumlardan çoğaltılamazmı?

sukranayalp
04-06-2007, 16:16
Ben denedim ama başarılı olamadım Yaşar bey.

yasarulutas
04-06-2007, 16:23
Ben denedim ama başarılı olamadım Yaşar bey.

Bir çok sefer bende denedim, başaramadım. Acaba bilmediğim birşeylermi var? Şükran hanım irisler bahçe çiçeği olarak ta güzel duruyorlarda. Ormana değer veren bir insan olarak onları yerinden koparmak istemiyorum.

limon
04-06-2007, 19:22
http://bahcevan.com/?m=199905
Burada size yarayabilecek bilgi var sanırım. Bizim sitenin de boş bir arazisinde görmüştüm bu çiçeği ama adını sizin sayenizde öğrenmiş oldum. Kurur kurumaz soğanlarından almaz mıyım şimdi ben ;)

yasarulutas
04-06-2007, 20:37
http://bahcevan.com/?m=199905
Burada size yarayabilecek bilgi var sanırım. Bizim sitenin de boş bir arazisinde görmüştüm bu çiçeği ama adını sizin sayenizde öğrenmiş oldum. Kurur kurumaz soğanlarından almaz mıyım şimdi ben ;)

Almaz olurmusun? Al tabii. Ama İRİS çeşidi o kadar çokki. Zaten sitede Türkiye Florası bölümünde epey miktarda var.

Penelophe
27-03-2008, 13:21
İrislerim açtı, o minicik soğanlardan çok güzel çiçekler çıktı.;)

33238

33239

Oğuzhan
27-03-2008, 13:23
Çok güzel .Maşallah. Kokusu var mı ?:)

Koyu yeşil
27-03-2008, 13:31
Penelophe kızmaya başlıyorum ama:mad: Çok güzeller! Hep sen mi kıskanıcaksın?;)

Penelophe
27-03-2008, 13:34
Oğuzhan, evet kokuyorlar. Hemde çok hoş. Bimden aldıklarımızdan bunlar da..

Koyuyeşil, sen daha açacak olanları göreceksin.:D Hem uydurma sen bakim, ben ne zaman kıskandım ya.:cool:

Oğuzhan
27-03-2008, 13:44
Saksıda mı ?Çok güzel görünüyorlar.Ben bile kıskandım şimdik.:D
Bu arada yarın yeni soğanlar gelecek BİM 'e takip edin.:D
Bu sefer sabah erkenden kapıda bekliyecem.Geçen sefer bir çoğunu kaçırdım.:p

Penelophe
27-03-2008, 13:50
33243

Evet saksıdalar ve hepsi dip dibe. Yarın bende gideceğim soğan almaya.;)

limon
27-03-2008, 14:10
Çok güzeller penelophe.

Bizim sitenin arazisindekiler de açtı, tümü koyu mor renkte. Ancak çiçekleri çok az kalıyor üzerinde. 2-3 gün. Sizinkiler ne kadar kalacaklar merak ettim?

Penelophe
27-03-2008, 14:19
İrisler yaklaşık bir haftadır çiçekte, bana uzun bir süre duracaklar gibi geliyor, çiçekler hala çok sağlam..

Buket Aknar
27-03-2008, 14:35
Penelophe, irislerin çok güzel. Darısı benimkilerin başına. Şimdilik sadece beyaz renk olan iki tane açtı. Ben karışık almıştım gerisini bekliyorum...

fatmadundar
27-03-2008, 14:36
Çok güzel olmuşlar.
Evet, ben de bundan sonra böyle sık ve aynı zamanda açanları arajman yapmayı düşünüyorum. Birbirlerine destek oluyorlar. Hani seyrek dikeyim de daha çok gelişir diye düşünüyordum. Halbuki soğan ne kadar sağlıklı ise ve doğru zamanda dikilip, doğru yerde bekletilirse sık da olsa güzel olacağını yine burda öğrendim. Sn Ayşemelike'nin de böyle arajmanları vardı.
Eline sağlık Penelophe.

Oğuzhan
27-03-2008, 16:44
Sevgili Penelophe ,
irisler ev içinde mi açtı.Yoksa kapalı **** açık balkonda mı ?
Devamlı mı açaçaklar yoksa bir sefer mi?

Penelophe
27-03-2008, 16:51
Tomurcuğa durduklarında evin içine aldım. Dolayısıyla evde açtılar.;) Laleler, dün gündüz biraz açar gibi oldular ama akşam olunca kapandılar. Onların bulunduğu odanın ışığını akşam açık bırakmışım, 2 saat sonra odaya girdiğimde tekrar açmışlardı.;)

ilknur aşık
29-03-2008, 10:12
iris ekmekte geç mi kaldım?
Kardeşim praktikerden bana iris soğan almış. Satıcı ekilebileceğini söylemiş.Ama bana göre artık ekim zamanı geçti. Ne dersiniz üstadlar.

Buket Aknar
29-03-2008, 10:30
Bana göre zamanı geçmiş. Çünkü benimkiler çiçeklenmeye başladılar ve ben onları ekim- kasım gibi ekmiştim üzerinden kış mevsimi geçti. Mantıklı düşünüldüğünde sanki şimdi ekilmemesi gerektiği ortaya çıkıyorum. Uzman arkadaşlar ne der bilemeyeceğim.

Bu arada paketlerin üzerinde mutlaka ekim ve çiçeklenme ayları da yazıyor orada ne yazdığına da baktınız mı?

Güler
29-03-2008, 19:06
Siz ekin, hem seneye soğanlarınız da çoğalır, fena mı?

dal
29-03-2008, 20:03
Maalesef ekim-çiçeklenme zamanı çok önemli oluyor.O hataya geçen sene frezyalarda düştüm soğancıklarım boşa gitti.Soğanlı irisler de eylül-kasım arasında toprağa ekiliyor.Eğer rizomlu iris isterseniz zamanı şimdi.Ama resimde görülen iris türü yani hollanda süseni için maalesef zaman geçti.

ilknur aşık
29-03-2008, 22:09
rizomlu iris ne demek?:rolleyes:

Penelophe
22-04-2008, 20:26
Ekim yapabilirsiniz gönül rahatlığıyla, bahçeye ekecekseniz 10'ar cm aralığı koruyabilirsiniz ama saksıya ekecekseniz daha sık 2-3'er cm aralıklı olarak daha şık bir görünüm oluşturacaktır.;)

Şimdi ekim yaparsanız haziranda çiçekleneceklerdir. Kolay gelsin.:)

Penelophe
22-04-2008, 20:56
Yukarda 13 numaralı mesajımda benim bu yıl ürettiğim irislerin fotoğrafları var, 2 cm arayla ekmiştim soğanları, bir fikir verir size.;)

uzman16
22-04-2008, 21:56
rizomlu iris ne demek?:rolleyes:

Sevgili İlknur http://http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=14331&postcount=8 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=14331&postcount=8) burada istediğin bilgiler ve daha fazlası mevcut.

minka
24-04-2008, 22:34
Sayın Uzman16, aynı soğanlardan ben de aldım. Çok hızlı büyüdüler başlangıçta. Ben 1 Nisan' da ekmiştim. Ekeli bir hafta geçmeden başlarını göstermişlerdi. Benimkiler 20-25 cm. arası şu anda. Güneşli bir yerde duruyorlardı. Bugün burası 35 dereceyi gördü. Biraz gölgeye aldım. Birşey olmasın diye kontroldeyim. Sizinkilerde sorunsuz çıkacaklardır. Bir de çiçeklerini görmek var...

dal
25-04-2008, 08:37
Benimkiler ise 20 cm felan uzadı ama daha uzamadı.Ben kış aylarında bahçeye dikmiştim.Soğanlı olan irislerim sanırım ya susuz kaldı **** daha çiçek sapı vermeye zamanları var.Öbür irislerim(mor süsen, pembe süsen,senegal süseni)Çiçek sapı verdiler.Vaktim olduğunda resim de koyarım çok güzel renkleri var.

minka
27-04-2008, 22:57
Sn. uzman16,

Mesajınızı yeni gördüm, kusura bakmayın. Sizin adınıza çok sevindim. :) Hava değişimi burada da var; bir güneş bir soğuk ve kısa süreli yağmur. Pek etkilenmiş görünmüyorlar. Büyümeye devam ediyorlar. Ama soğanlı bitkiler hassas oluyor galiba.
Benim farkettiğim başka şey, toprak daha çabuk kuruyor. Sulama konusu biraz zor olmaya başladı. Soğanlar daha çabuk mu su tüketiyor yoksa buharlaşma mı fazla anlayamadım? Adana'da nem oranı yüksek halbuki... Bundan sonra sizin irisler de hızlı gelişirler. Çiçekleri de görünce daha keyifli olacak.

quercuslover
18-05-2008, 21:19
Arkadaşlar İrisler hakkında araştırma yaptım o kadar çok çeşidi varmışki renk zenginliği bi harika.İşte bunlardan bazıları:

Ayşe
04-06-2008, 12:14
Sevgili Warbanik,bizim arazilerde derken kendiliğinden mi çıkıyor demek istiyorsunuz?

warbanik
04-06-2008, 13:00
Evet doğal olarak çıkıyor.Bizim araziler derken köy arazileri.

Ayşe
04-06-2008, 13:13
Çok şanslısınız.Benim çocukluğumda dere kenatlarında nergiz ve sümbüller olurdu.Ancak insanoğlu neye elini atsa kurutuyor derler ya,artık bir tane bile görmüyorum.Büyük ihtimalle kökleye kökleye yıllar içinde kökünü kuruttuk.Birde tarımın iyice modernleşmesi ve makinalaşma sebebiyle işlenemeyecek hiç bir yer kalmaması sebebiyle yokettik o güzelim çiçekleri.

warbanik
06-06-2008, 19:31
Bizim burda pek kimse tabiata zarar vermiyor yani kendi köyüm için diyorum tarımsal ilaçlarda fazla kullanılmıyor o yüzden türler devamlılıklarını sorunsuz sürdürüyor.

Cansunarya
07-06-2008, 10:19
Kayserinin farklı bölgelerinde çekilmiş iris fotoğrafları..Çok güzeller değil mi, kimbilir ülkemizde daha ne çeşitleri var, elinde başka türlerin fotoğrafları olan varmı, merakla bekliyorum

sonark
15-06-2008, 20:08
süsen yetiştirmek istiyorum.nasıl bakıldığından neyi sevdiğinden bilginiz varsa paylaşırmısınız?

quercuslover
20-06-2008, 19:14
Selam sonark süsenler oldukça kanaatkar bitkilerdir çok istekleri yoktur, suyu çok sevmezler kuraklığa dayanıklıdırlar. Süsen yumrularını topraga ekmeniz yeterli arada bir sularsınız (çok sularsanız yumrular-ribozmlar çürür)

quercuslover
21-06-2008, 20:05
İrisler hakkında :

Familya: İridaceae

İris, eski yunanca "gökkuşağı" anlamına gelir. Rhizomlu, nadiren de yumrulu bitkilerdir. Sığ köklüdürler. Mavi, sarı ve beyaz renkte açan çiçek rengi çeşitleri vardır. Muhteşem bahçe çiçekleridir.

Her iyi ve hafif yapılı bahçe toprağında çok az ışıkla kolayca yetişir. Kanaatkardırlar. Bazıları çölde, bazıları soğukta, bazıları ılıman iklimde olmak üzere geniş bir sıcaklık aralığına dayanabilir. Park ve bahçelerde fazlaca kullanılan, sevilen bitkilerdir. Bordür ve grup bitkisi olarak kullanılmaya uygundurlar. Kesme çiçek olarak da değerlendirilebilirler.

4. toprak zonunda iyi yetişir. Nisan - Mayıs aylarında çiçeklenir.
1-1.5 metre boylanır. Direk güneş ışığından hoşlanır. 2-3 yılda bir ayrılma yapılmalıdır. İyi drenajlı yerlerde çok iyi yetişirler.

Üretim:
Kökten ayırma yöntemi ve tohumla üretilirler. Ancak, güç tohum bağlarlar ve tohumdan elde edilen bitkiler geç çiçek açar. Yeşil alanlarda kullanılan İris'lerin 3 yılda birgençleştirilmeleri yararlıdır.

Kaynak :hanimlar.com

quercuslover
03-10-2008, 14:25
Türkiyede yetişen İris/Süsen türleri :

# Iris barnumae var. barnumae (mor süsen): 10-25 cm boylarında, mayıs-haziran aylarında mor çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Doğu Anadolu'nun doğu kısımlarında, 1300-2600 m yükseklikte, çayırlar ve yol kenarlarında, kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris caucasica ssp. turcica (Türk Kafkas süseni, Türk Kafkas navruzu): 8-18 cm boylarında, haziranda sarı çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Doğu Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu'da, 2200-2300 m yükseklikteki dağlar, bozkırlar ve kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris galatica (Ankara süseni): 5-12 cm boylarında, mart-nisan aylarında açık mavi-mor çiçekler açan çok yıllık endemik otsu bitki (endemik = alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan türler). Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu'nun batı kısımları ve Mersin civarında, 900-1700 m yükseklikteki çalılıklar ve makilerde, bozkırlarda yetişir.

# Iris germanica (gök süsen, mor zambak, mezarlık zambağı): 60-120 cm boylarında, nisan-mayıs aylarında mor çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Karadeniz Bölgesi, Güneybatı Anadolu ve Hatay civarında, 50-600 m yükseklikteki ekili alanlarda ve kayalık taşlık kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris iberica ssp. elegantissima (harika süsen, İspanya süseni): 13-30 cm boylarında, mayıs-haziran aylarında beyaz-mor çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu'da, 1100-2250 m yükseklikteki bozkırlarda ve kayalık taşlık kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris kirkwoodi (Maraş kurtkulağı): 50-60 cm boylarında, nisan-mayıs aylarında kirli beyaz üzerine mor ebruli çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Maraş civarında, 750-1700 m yükseklikteki dağlarda ve kayalık taşlık kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris orientalis (Doğu süseni): 50-100 cm boylarında, mayıs-haziran aylarında sarı-beyaz çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Marmara, Ege, Batı Karadeniz, İç Anadolu'da ve Antalya civarında, 150-1400 m yükseklikteki çayırlar ve yol kenarlarında, bataklık ve sulak bölgelerde yetişir.

# Iris paradoxa (kurtkulağı, hoşap navruzu): 10-36 cm boylarında, nisan-haziran aylarında kirli beyaz üzerine mor ebruli çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Doğu Anadolu'nun doğu kısımlarında, 1750-2800 m yükseklikteki dağlarda, bozkırlarda, ekili alanlarda yetişir.

# Iris pseudocarus (bataklık süseni, sarı süsen, kazip eğir, kelbaş/Isparta-Şarki Karaağaç, yalancı eğir kökü): 70-150 cm boylarında, nisan-mayıs aylarında sarı çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde ve Giresun civarında, 0-1200 m yükseklikteki bataklıklar ve sulak alanlarda, nehir ve göl kıyıları ile kıyı kumullarında yetişir.

# Iris purpureobractea (mor brakteli süsen): 20-45 cm boylarında, nisan-mayıs aylarında sarı-kırmızı çiçekler açan çok yıllık endemik otsu bitki (endemik = alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan türler). İç Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde, 600-1600 m yükseklikteki dağlarda ve ormanlarda yetişir.

# Iris reticulata ssp. reticulata (meşe navruzu, mor navruz, cüce navruz): 7-15 cm boylarında, mart-mayıs aylarında mor-sarı çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, dağlarda ve kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris sari (Seyhan süseni): 10-30 cm boylarında, nisan-haziran aylarında kirli beyaz üzerine mor ebruli çiçekler açan çok yıllık endemik otsu bitki (endemik = alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan türler). Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu ve Hatay civarında, 900-2700 m yükseklikteki bozkırlarda ve kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris sibirica (Sibirya süseni): 40-70 cm boylarında, açık mor çiçekli çok yıllık otsu bitki. Samsun ve Artvin civarında, 2100-2500 m yükseklikteki çayırlarda ve yol kenarlarında yetişir.

# Iris spuria ssp. musulmanica (yayla süseni): 50-100 cm boylarında, mayıs-temmuz aylarında mor çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu'da, Hatay ve Kayseri civarında, 800-1900 m yükseklikteki çalılık ve makilerde, bataklık ve sulak yerlerde yetişir.

# Iris stenophylla ssp. allissonii (dar yapraklı süsen): 6-12 cm boylarında, mart-nisan aylarında mor çiçekler açan çok yıllık endemik otsu bitki (endemik = alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan türler). Akdeniz bölgesinde, 850-1500 m yükseklikteki çalılık ve makilerde, kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris suaveolens (bodur süsen): 8-14 cm boylarında, mart-nisan aylarında sarı çiçekler açan çok yıllık otsu bitki. Marmara, Batı Karadeniz ve Ege bölgelerinde, 30-1400 m yükseklikteki çalılık ve makilerde, kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir.

# Iris xanthospuria (sarı süsen): nisan-mayıs aylarında sarı çiçekler açan çok yıllık endemik otsu bitki (endemik = alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan türler). Güneybatı Anadolu bölgesinde ve Hatay civarında, 0-40 m yükseklikteki çayırlar ve yol kenarlarında, bataklık ve sulak yerlerde yetişir.

kaynak : otrehberi.com

BirLira
27-11-2008, 01:56
54012
54013

cevreizcisi
27-11-2008, 22:16
İrisler harika görünüyor oldukcada farklı ve hoş renkleri varmış.

gazisalih
22-12-2008, 21:59
Geçen sene aldığım irisler çiçek açmadı, yavru soğan verdi.Şimdi yapraktalar acaba çiçek açacaklarmı?

susam
07-02-2009, 10:39
Benim irislerim açıyor! Yaşasın!
Seviniyorum ama bir yandanda korkum var. Daha küçücükler ama çiçekleri kendini göstermeye başladı. Bu normalmidir? Gerçi bu sayede hangi renk açacaklarını öğrenmiş oldum :D.

nurcanaybay
07-02-2009, 10:45
Sn.Susam ,anlaşılan siz bu gün hepimizi kıskançlıktan çatlatmayı amaç edinmişsiniz ?:)

susam
07-02-2009, 11:01
Nurcan Hanım. Bunu söylediğinize göre süsenlerimde sorun yok. Çok sevindim. İlk tecrübelerim bunlar. Ve şimdi anlıyorum ki aldığım soğanlar sağlıklıymış. Dünya kadar soğan dikmiştim. Yeni yeni böyle yeşerdiklerini gördükçe içim içime sığmıyor. Açtıklarını da görürüm inşallah :p.

nurcanaybay
07-02-2009, 11:32
Ben de sizinle aynı durumdayım.İlk kez bu sene soğanlı bitkilere merak sardım ve 90
tane farklı çiçeklerin soğanlarını diktim.Her sabah ilk işim onları incelemek oluyor.Heyecanınızı anlıyorum ,sizinkiler çok güzel gelişmiş.Ellerinize sağlık.

susam
07-02-2009, 11:41
Nurcan Hanım. Dilerim sizinkilerde coşarlar ve sizi mutlu ederler. Ben emek verilen her işte sonuç alınacağına inanıyorum. Emekleriniz boşa gitmeyecektir.

Adalet Yağcı
07-02-2009, 11:59
Sevgili Susam, ben Mersin'in yaylasında açtıramadım henüz, siz nasıl başardınız.
Seneye soğanlarınız çoğalacak ve daha muhteşem bir görüntü olacak, bir kaç sene sıklaşmayı bekleyin daha güzel görünüyorlar, kabına sığmamaya başladığında ayırırsınız.
Sanırım bir ay sonra ben de bu sayfalardan irislerimin güzelliklerini paylaşırım sizlerle inşallah.

susam
07-02-2009, 12:05
Sanırım saksılarımı sevdiler Adalet Hanım. Galiba alüminyum onlara yaradı. Çünkü bu kazanlara ne diktiysem maşşallah coşuyor. Mesela bir tane büyük kazanımda yaseminim var, 1 yaşında ama yeniye kadar çiçekliydi. Birinde de kamelyalarım var. Üstleri tomurcuk dolu. İnşallah sizinkilerde çiçeklenir. Bizimle paylaşırsınız.

susam
08-02-2009, 10:23
İnanamıyorum arkadaşlar. Hiç bir çiçek bu kadar kısa sürede böyle gelişemez. Ya da ben abartıyorum. Dün çektiğim fotoğraflarda yeni yeni rengini belli etmeye başlamış 2 tane iris vardı. Bu gün çoğunu açmış olarak buldum. Üstelik boylanmışlarda. Çoluk çocuk çok sevindik bu işe :D...

sakagun
08-02-2009, 13:06
İnanılmaz. 1 günde nasıl da büyümüşler. Çiçekleri çok güzel. Benimkiler henüz 2 cm. boyunda.

susam
09-02-2009, 07:35
Teşekkür ederim Sakagun. Sanırım benim irisler(süsen) cüce denilen cinsten. Şu anda boyları yaklaşık 10 cm. Dünden bu yana 3 tanesi hariç hepsi açtı. Sanırım yarın onlarında açtıklarını görebileceğim. Gerçekten çok heyecan verici bir süreç.

eyinasçiçekçilk
12-02-2009, 12:59
merhaba yaşar bey evet sadece yumur dan çoğalır ne yazıkki ithal olmalarından kaynaklanıyor bende var bende denedim ama sadece yumurdan çoğalıyo 5 rengi var inşallah bu sene daha çokalacaklar saygılar

eyinasçiçekçilk
12-02-2009, 13:01
merhaba evet iris çiçeğini çoğaltmak istiyosanız saksıdan çıkarım toprağa dikmelisiniz uzun ömürlu olmaz o yüzden **** oldukça buyuk bir saksıya ekin ben de var iris bodur 5 renk bu sene buyuk bir gözle bekliyorum çoğaldıklarını görmekte güzel ithal almıştım dünya harikası bence.insana başka güzellik sunuyo saygılar

toprak12
16-02-2009, 16:54
bende bir zamanlar böyle bir çiçek vardı ama ne olduysa yok oldu. ne ister ne sever diye hiç araştırmadım araştırsam bile bulamadım. acaba bu nedir?gerçek ismi?yapraklarıda aynı bunun gibiydi bulgaristan dan getirmiştim ama açmamıştı.eğer süsen çiçeğise bunun boyu neden bu kadar küçük?bu süsen mi ?

nurcanaybay
16-02-2009, 18:11
Soğanlı olan süsenler bu boyda oluyor.

Günüm
16-02-2009, 18:12
Süsen çiçeği. Bodur olan türden. Aynı türün sarı olanını yetiştiriyorum ben de sevgili toprak12.

toprak12
16-02-2009, 21:05
bizim buralarda pek yok heralde hiç görmedim keşke kurmasaydı:(işşallah bulurum çünkü çok güzel bir çiçek

hocam100
16-02-2009, 21:25
Arkadaşlar bende soğanlı olanalrdan dikmiştim ama çok iri oldu.

susam
10-03-2009, 10:52
Arkadaşlar. Süsenler açtı soldu. Ve yaprakları uzadıkça uzuyor. Onları öyle kendi hallerine bırakıp yaz boyu sulamaya devam etmelimiyim? Yoksa sulamayı kesip yapraklarının solmasını bekleyip, soğanları topraktan çıkarmalımıyım? Bilgi verirseniz çok sevinirim.

Zeferan
27-04-2009, 17:09
İlk defa soğandan yetiştirdiğim irisler

Zeferan
27-04-2009, 17:27
Bu da annemin yurtdışındaki bahçesindeki rizomlu irisleri.

gurcooo
29-04-2009, 19:50
Merhaba, Akçayda oturuyorum bizim burda sazlıkların içinde binlerce süsen var yeni farkettim. Ama suyun içindeler yabani türlerden mi bilmiyorum, hepsinin rengide sarı, bahçeme eksem olur mu. Pazar günü fotograflarını çekip paylaşırım.

ibrahim37
29-04-2009, 22:28
Sayın gurcooo elbette olur. Hesahen bütün bütkilerin kaynağı doğanın kendisidir. Aynı zamanda bahçede yetişen bitkiler istenilen şartlar sağlanırsa doğadakilerden daha iri ve gösterişli olabiliyorlar. Yani evcilleşiyorlarda diyebiliriz.

hocam100
29-04-2009, 22:40
Ben bunalrdan bahçeme ekmiştim.Çok güzel çiçek vermişlerdi.Ama geçen sene 15 günlüğüne tatile çkınca sulanmadığı için malesef ölmüşler.Yani suyu çok istiyor.

gurcooo
30-04-2009, 21:11
Evet bende bunu demek istemiştim hocam sulak bir yere ekmek lazım sanırım. Çünkü hep su birikintilerinin bulunduğu yerlerde var. Sular biraz kuruduğunda soğanlarından söküçem isteyen arkadaşlarada göndericem ***. Sevgili ibrahim inşallah sizin dediğiniz gibi olur bahçeme alışırlar bol besinli toprakta :D

ibrahim37
30-04-2009, 23:11
Sayın gürcooo benim çiğdemleriminde bazıları kışın ve baharda tamamen suyun içinde yaşıyor ancak bu aynı bölge yazın temmus ağustos gibi ise tamamen kurumuş oluyor. Bunlarda saksıda gayet güzel yaşıyorlar.

gurcooo
01-05-2009, 21:15
Sevgili ibrahim, seneye çok güzel açıcaklar desenize :)

gurcooo
03-05-2009, 21:48
Süsenlerimde açmaya başladı....:p

gurcooo
06-05-2009, 22:29
Biraz daha.....:p

nurcanaybay
07-05-2009, 12:22
Soğanlı süsenler ,rizomlular gibi tüm yıl yeşil kalıyor mu ?

karagoz
07-05-2009, 12:44
tohumdan mı yetişiyor

izzeterisen
07-05-2009, 18:25
Bunlar da benim irislerim.
Ama türünü bilmiyorum.
Yoksa süsen mi?

77025

nurcanaybay
07-05-2009, 18:47
İris ,süsen ,mezarlık zambağı da deniliyor.Sizinkiler rizomlu sanırım.Çok güzeller.

hocam100
07-05-2009, 18:47
İzzet bey sizinkiler süsen, ama suyu çok seven sazlıklarda yetişen rizomlu sazlık süsenidir.Bizde bunlardan çok olur.Güzel de çiçek vermiş anlaşılan yerini sevmiş.

gurcooo
07-05-2009, 21:20
Sevgili izzet, bizim burda çok var bunlardan sazlıkların içinde hepsi. Boylarıda normal süzenlerden daha boylu oluyor.

izzeterisen
08-05-2009, 00:58
Evet dediğiniz doğru, ben de bu bitkiyi çayırlık bir alandan aldım. Çayırlarda öbek öbek bulunur.
Bundan sonra çayırlak alan kalırsa oralarda görürüz belki. Buralarda yıllar geçtikçe daha az görünmeye başladılar. Drenaj, yapılaşma....

gurcooo
08-05-2009, 07:04
Evet çok haklısınız. Buralardada öyle aslında, her yer bina oluyor 5-10 yıl sonra yeşilllik alan kalmayacak sanırım. Bende bunlardan alıp bahçeme ekiçem. Ne olur, ne olmaz....

hocam100
08-05-2009, 20:18
Bunlar da benim süsenlerim.

delete61
08-05-2009, 20:53
Sayın hocam100 iyi akşamlar. Maşallah süsenleriniz çok güzeller bulunduğum yerde hep düz mor rengini var, sizden ricam soğan söküm zamanı geldiğinde lütfen bana 1-2 soğancık verebilirmisiniz ücretini öderim. Bahçenizde başka süsenlerinizde mevcutmu

hocam100
08-05-2009, 21:03
Sayın hocam100 iyi akşamlar. Maşallah süsenleriniz çok güzeller bulunduğum yerde hep düz mor rengini var, sizden ricam soğan söküm zamanı geldiğinde lütfen bana 1-2 soğancık verebilirmisiniz ücretini öderim. Bahçenizde başka süsenlerinizde mevcutmu

Tabi ki satış zamanı gelsin o zaman göndereyim. Ben de çok severim süseni onun için bu kadar çok ektim.Daha çok var henüz onlar açmadı, onlar da açınca resmini çekip ekleyeceğim.

nurcanaybay
08-05-2009, 21:12
Hocam , ben de suyu seven sarı süsenlerden istiyorum. Bahçemde balçıklı bir bölüm var orası için ideal olur yanılmıyorsam.

hocam100
19-05-2009, 20:05
Arkadaşlar bu gün de mor ve sarı süsenimi ekledim. Beyaz rizomlu olan da açtı ama onu çekemedim. Şu an mor sarı ve beyaz rizomlu , beyaz, sarıbeyaz, açık mor ve koyu mor soğanlı süsenim açmış durumda.

sevil
19-05-2009, 21:48
En sevdiğim soğanlılardan biri iris,
Sayın Hocam100 seneye her rengine talip olabilirim :)

Buda benim bauhause'tan aldırdığım rizomlu iris, boylanmadan açtığı için çiçeği çok küçük yakın çekim aldatıcı olmasın. Bunun yanı sıra sarı kahve renkli olanı aldırmıştım henüz tomurcuk belirtisi yok.
Birde üyelerimizden Muhsin beyden aldığım pembe ve koyu mor olan var onlarda da henüz bir tomurcuklanma belirtisi yok.

hocam100
20-05-2009, 08:47
Sevil hanım irisiniz gerçekten güzel olmuş.Hoş bir rengi var seneye çiçeği de yaprağı da iri olacaktır.

kipouros
24-05-2009, 19:56
Herkesin irislerine maşallah, nazar değmesin diyeyim. :) Ben de irisleri çok seviyorum. Bloguma birkaç hafta önce rizomlu irisle ilgili bir yazı ekleyip, içinde iris satan birçok yerin adresini de dahil ettim. Ne yazık ki Türkiye'deki fidanlıklar genelde bu inanılmaz zengin renk yelpazesinden ancak 2 veya 3 tanesini satıyor. Birkaçımız, posta ücretlerini en aza indirmek için bir ortak sipariş etmeye ne dersiniz? 3-4 kişi, 5er tane alsa bile, birkaç yıl içinde öyle büyürler ki herkesle paylaşabilecek!

hocam100
24-05-2009, 20:41
Sarı rizomlu süsenim de nihayet açtı kokusu ise tarif etmek mümkün değil müthiş.Bir de morları da göstereyim bunların kokusu da güzeldir.Boyları ise nerdeyse 1 metreyi buluıyor.

gurcooo
24-05-2009, 21:34
hocam, sarı olanlara bayıldım, güle güle büyütün...

k0900
24-05-2009, 21:43
Hocam, belki cahilligimdendir; sarı olanı ilk kez görüyorum:)

sevil
24-05-2009, 23:27
Sayın kipouros,
Bloğunuzu ziyaret ettim, verdiğiniz adreslerdeki irisleri hayranlıkla inceledim.
Sanıyorum önümüzdeki sezon ortak bir sipariş olabilir, Ninina84 adlı arkadaşımıza bu ricada bulundum, ilgilendiğini biliyorum.
Birde şu adres var, şimdiden incelemelerde bulunmak lazım seçim yapmak zor :)
http://daylilyhavenirisgardens.com/irises/tall_bearded_iris_A-b.htm

Sayın Hocam100,
İrisleriniz çok güzel maşallah, verdiğim adrestekiler gibi farklı renkler elinizde mevcut mu?

hocam100
25-05-2009, 15:59
93.mesajda güncelleme yaptım son iki resimdeki iris rizomlu ama tatlı mor cinsinden olanalrdan Hollandandan gelmişti.Adı da Bye Bye Blackbird

kipouros
25-05-2009, 16:39
Sayın kipouros,
Bloğunuzu ziyaret ettim, verdiğiniz adreslerdeki irisleri hayranlıkla inceledim.
Sanıyorum önümüzdeki sezon ortak bir sipariş olabilir, Ninina84 adlı arkadaşımıza bu ricada bulundum, ilgilendiğini biliyorum.
Birde şu adres var, şimdiden incelemelerde bulunmak lazım seçim yapmak zor :)
http://daylilyhavenirisgardens.com/irises/tall_bearded_iris_A-b.htm

Evet, seçmek sahiden zor, bu bir hastalıktır, hastalık! :D Gerçi sonbahara kadar beklememek lazım, özellikle bazı türlerden az madde olabilir, erken satılır. Temmuzun sonuna kadar karar verelim yani.

kipouros
25-05-2009, 16:42
Kusuruma bakmayın, blogumu kastedip linkini vermeyi unutmuşum...

http://gardenhastasi.blogspot.com.

iris41
25-05-2009, 17:43
Selam.
Bir süsen sevdalısı olarak verdiginiz link muhteşem büyük marketlere yumrulular geldiginde ilk işim süsenlere bakmak oluyor fakat şu ana dek 3farklı renk alabildim senelerdir acmasalarda favorim süsenler .
keşke daha fazla renk getirseler İstanbula .
saygılarımla

sevil
28-05-2009, 22:26
Sayın Kipourus,

Satış bölümündeki arkadaşlardan biri öncülük etmedikçe, seçeceğimiz site ve ürünler belli olmadıkça yapabileceğimiz pek bir şey yok sanırım.

Bende sabırsızlıkla bekliyorum :)

Sayın iris41,
Demek sizde bizdensiniz, ağaçlarnet sayesinde farklı renklerede sahip olacağız umuyorum.

Koyu yeşil
29-05-2009, 12:17
Sayın Kipouros, bloğunuz da bitkileriniz kadar güzel.
Özellikle;
''Türkiye menşeli olağanüstü yaban bitkilerinin kıymetine Türklerin de dikkatini çekme'' çabanızı ve duyarlılığınızı çok anlamlı bulduğumu eklemek isterim.

iris41
29-05-2009, 16:29
Selam süsen sevdalıları.
ciceklerinin kısacık acış süresi yılın tek ayı acsada kısa ömürlü süsenler görenleri büyülümeyi başarıyor. bazılarının dedigi gibi fakir orkidesi süsenler.
renk zenginligi azla yetinenmeyi bilen yetiştireni kısacık ömründe muhteşem dedirtecek cicek zenginligi
balkonda bahcede saksıda nereye dikilirse dikilsin dondurucu soguga yakıcı güneşe meydan okuyan süsenler suya bir okadarda susuzluga dayanıklı kac tane cicek tanıyoruz _?
bu kadar renk ceşitliligini yeni fark ediyorum her yerde özelikle mezarlarda dikili koyu mor süsenler kelebek kadar ince narin cicekleri gördügümde dalıp giderim balkonumda acmasını bekledigim süsenlerim bir gün beni mutlu eder kimbilir

selamlar saygılar süsenciler

Öznur
03-06-2009, 20:51
Bunlar da şu anda bir haftalık asker olan kardeşimin diktiği süsenlerimiz.Çok kötü topraksız yerlerde bile inatla çoğalıp bol bol açıyorlar.

Lalezar78
06-06-2009, 17:06
Bunlar da benim rizomlu sarı süsenlerim

çiçeksever
08-06-2009, 14:39
Bunlarda benden

celalsungur
08-06-2009, 18:34
Bunlarda benden

Bu resim ne zaman çekildi?

almira
20-07-2009, 22:54
Mersin'de biz susam zambağı diyoruz süsene. Özellikle mezarlıkların çiçeklendirilmesinde kullanılıyor. Sanırım fazla suya ihtiyaç duymadığı için. Açtıklarında tüm mezarlık mosmor olur. Okula giden tüm küçük çocukların ellerinde mis kokulu süsenler; öğretmenlerine vermek için koşa koşa giderler.

almira
21-08-2009, 21:22
İrislerin bu renkleride varmış. Bayıldım ben bunlara.

ankara
27-10-2009, 17:15
Merhaba bizim yan binada da bir iris var ama kimse ilgilenmiyor hep yarısı kurumyş şekilde duruyor acaba söküp diksem tutarmı bilgilendirirseniz çok sevinirim

iris41
29-10-2009, 16:12
Sayın ankara Süsenleri kökyumrusunu zedelemeden cıkartıp dikerseniz tutar yumruları cok derine dikmeyin topraga yakın olsun yeterli
süsenler oldukca dayanıklı ;)

nurcanaybay
09-01-2010, 18:41
17 Ekim de toprakla buluşan irislerim den biri bugün açtı.2 ay 23 gün olmuş.

hashacip
21-01-2010, 12:57
Edremit Van'a bakar
İçinden sular akar
Öyle bir yar sevdim ki
Her gelen ona bakar

O SÜSEN o sümbül o gül o bağındır
Oynamak sıçramak eğlenmek çağındır...

Türkülerdeki çiçekleri bir hatırlasak, neler bulacağız kim bilir?_

aysebereket
08-04-2010, 15:57
Merhabalar,

Benim irislerim de açmaya başladılar. Soğanların kutusunda renkleri mordu ama beyazı da güzelmiş. Su çok kireçli olduğu için renkleri beyaz olmuş olabilir mi?

nariçi
08-04-2010, 19:11
Beyaz da ilk kez gördüm. Bendekiler siyah.

gilan
09-04-2010, 17:20
Farklı renk süsenler bir arada ne kadar güzel görünüyormuş.
Zaten aklımda olan bir düzenlemeydi, şimdi kesin istiyorum. :)

135172

Fotoğrafın kaynağı olan sitede pek çok farklı rengi tanıtılıyor.
http://www.kgkarlsson.nu/var_iris.htm

hocam100
09-04-2010, 17:29
Elimde chelsea çiçek fuarından gelmiş bir katalog var baktıkça şaşırdım.Süsenlerin o kadar çok çeşidi var ki.Link de vermiş:http://www.kelways.co.uk/home

S Güngör
22-04-2010, 10:07
Soğanlı irisler rizomlular gibi kışın toprakta bırakılıyor değil mi?

hocam100
26-04-2010, 16:06
Soğanlı ve rizomlular toprakta kalırsa çok daha iyi oluyorlar.

k_donmez
22-04-2011, 11:03
Geçen yaz site üyemiz Sayın Kudret'in bahçesinden sökerek hediye ettiği İris güzel gelişti. Baharla birlikte yaprakları boylandı. Nihayet ilk tomurcuk geldi.

hocam100
22-04-2011, 12:53
Süseniniz hangi renk?

bıcırık
22-04-2011, 13:05
Sayın Hocam100 bana bataklık süseni tohumu geldi...ama ekimi ve yetişmesi hakkında bilgi bulamadım...ekimden sonra ne kadar zamanda çiçek açar...bakımı ne olmalı...saygılarımla...

hocam100
22-04-2011, 14:44
Hemen ekip deneyin.Bu konuda bilgim yok.Bizde doğal olarak yetşiyor.Rengi de sarı çok miktarda var.

k_donmez
22-04-2011, 18:11
Sayın Hocam100,
Renginin mor olduğunu konuştuğumuzu hatırlıyorum. Çiçek açınca paylaşırım.

hocam100
22-04-2011, 19:15
Evet hatırladım.Benim kolleksiyonumda 5 renk var.Ben de tıpkı karışık resimdeki gibi yapmayı düşünüyorum.Gerçekten beğendim çok hoş olmuş.

KaraGölge
26-04-2011, 00:20
Merhaba arkadaşlar,

İçinde 10 adet hollandica mix iris soğanı aldım. Bunları daire şeklinde mi dikmeliyim?

dah-lia
26-04-2011, 09:16
geçen sene almanyadan getirttiğim iris ler

jineop
04-05-2011, 22:27
Merhaba,
bahçemde supriz iris, aldığımı hatırlamıyorum. Türünü bilen varsa yazabilirse sevinirim. Teşekkürler...

hocam100
05-05-2011, 10:52
Bu iris blue magic'tir

k_donmez
06-05-2011, 10:58
İris tomurcukları tam da hıdırellez gününde açtılar. Bir çiçek sapında şu anda dört tomurcuk var. İkisi açtı. Çok güzel bir çiçek. 10 kök civarında oldular ancak sadece biri çiçek verdi. O da en yeni olan sürgündü.

galanth
06-05-2011, 12:37
Aşağıdaki,iris'i İstanbul civarında buldum
Fotoğraf için numune aldım.
Türünü bilen veya bilgisi olan var mı?

209456

ibrahim37
06-05-2011, 18:30
Sayın galanth,
Bu bir 'iris suaveolens' tir. Sarı ve bu rengi bulunmaktadır. Sarı olan rengi oldukça yaygın görülmesine karşılık bu rengi çok daha nadir görülmektedir.
Yani çiçeğinize ona göre iyi bakın!!
Ayrıca doğal tür olduğu içinde çok güzel tohumda tutuyorlar!!

üzüm
06-05-2011, 19:47
Geçen sene pencereden içeri gelen kokuyu takip edince süsenlerin açtığını fark etmiştim. Bu sene çiçeğine burnumu dayasam bile kokusunu alamadım. Acaba havaların serin gitmesi mi kokuyu azaltıyor? Kokulu süseni olan arkadaşlar sizinkilerde durum nasıl?

hocam100
06-05-2011, 22:09
Evet arkadaşlar havanın nemi kokuyu alıyor.O yüzden koku azalıyor.

Mutlu Kutlu
11-05-2011, 21:21
Yeni bir süzen buldum, lacivert olanına ilk defa rasladım. Resimde fazla ışıktan dolayı rengi biraz açık çıkmış, ama görüntüsü aşık ediyor insanı:)

hocam100
11-05-2011, 22:39
Mutlu bey gerçekten müthiş.Rizomlu ise eğer elinizde az ise üretin.Sizden satın alalım.

hocam100
14-05-2011, 17:10
Benim soğanlı süsenlerim de açıyor.

hocam100
14-05-2011, 17:19
Bunlar da yumrulu süsenlerim:

KaraGölge
15-05-2011, 21:34
hocam100, süsenlerinizin maşallahı var, hepsi de çok güzeller.
2 hafta önce diktiklerim henüz 5-6 santim oldular. Haziran sonu çiçek açarlar sanırım.

galanth
27-05-2011, 13:36
İbrahim bey,

Haklısınız,tohumlar belirdi bile..

İsmet

217336

Sayın galanth,
Bu bir 'iris suaveolens' tir. Sarı ve bu rengi bulunmaktadır. Sarı olan rengi oldukça yaygın görülmesine karşılık bu rengi çok daha nadir görülmektedir.
Yani çiçeğinize ona göre iyi bakın!!
Ayrıca doğal tür olduğu içinde çok güzel tohumda tutuyorlar!!

omar
27-05-2011, 14:13
Benim soğanlı süsenlerim de açıyor.

2 yıldır aldığım 2'şer paket soğanlı süsenleri (iris) bir türlü açtıramadım, yaprak verip çürüdüler... Sizin süsenler çok hoş açmışlar.

omar
27-05-2011, 14:16
Apartman bahçemizin çevresi mor süsenler ile çevreli.

omar
27-05-2011, 14:20
Buda ancak fotoğrafını çekebildiğim süsenler :(

hocam100
27-05-2011, 15:18
Arkadaşlar benim süsen de bu yıl iyice coştu.

Lalezar78
30-05-2011, 19:45
Sevgili Lalezar78. Uygun zamanda değişimi yaparız. Elinizde yetince varmı? Ben size 2 rizom gönderebilim. Çürüteceğinizi sanmam. Ben rizomları yurtdışından getirdim. Uzun yoldan gelmelerine rağmen çok çabuk yeni yerlerine alıştılar. Aynı sene çiçek verdiler ve çoğaldılar.

Sevgili Zeferan gönderdiğiniz beyaz iris açmış. İşte fotoğrafı
Sizinkilerden ne haber? Sevgiler.

sarigoz
03-06-2011, 14:27
Bahcemizin guzellerinden bir iki kare..

sarigoz
04-06-2011, 13:17
Bu da bahcemizin susen yolu( ben oyle diyorum)
Hocam,elbette..

sarigoz
07-06-2011, 13:36
Son bir kare,yakin cekim

omar
07-06-2011, 14:01
iris -SALONIQUE

hocam100
07-06-2011, 14:47
Ömer bey sizin süsenin aynısı sarıgözdeki sanırım.

omar
08-06-2011, 14:45
Ömer bey sizin süsenin aynısı sarıgözdeki sanırım.

Maalesef Mevlüt bey, benim fotoğrafını çekebildiğim süsenin üst taçı sarı. (sizdeki sarılar gibi)
Mor bölümde de çizgiler daha yoğun.

hocam100
08-06-2011, 15:15
Ömer bey haklısınız farklı bir çeşit.Yine de alabilirseniz talibim.

mrduran
17-10-2011, 12:12
Merhabalar,
Heyecanımı hoş görün lütfen. 1 yıl önce aldığım tohumları, soğuk katlama için perlit+vermikulit karışımında, kilitli poşet ile buzdolabında sakladım. 4 ay sonra bir kısmını ektim, netice yok. 6. ncı ayda, kalanları poşetten alıp perlit+lava taşı+vermikulit karışımında salça kutusuna aktardım, üstüne de plastik şişe/mini sera. Biraz evvel, yani başka bir 6 ay sonra, 3 cm. kadar bir şeyler çıktığını farkettim. Kapağını gene kapattım.

Lütfen takip etmem gereken yollar konusunda bilgi verirmisiniz?

Foto koyacak kadar sabrım yok efendim(Ancak kızım okuldan gelirse...yardımı ile), affedin:))

Hoş görünüze sığınıp, saygılarını sunan heyecanlı bir '' taze baba''

IRIS SIBIRICA
MIXED HYBRIDS
tüm renkler karışım
SİBİRYA SÜSENİ
iri çiçekli geliştirilmiş varyete
ÇOK YILLIK BİTKİ

bir pakette +20 tohum

Çimlenme :
3 hafta soğuk uygulama(katlama) gereklidir. 21-45 gün
Çiçekler : İris ,süsen ailesinin çok yıllık hibrit varyetesidir. Tüm renkler karışım bu nem sever bitkinin canlı ve parlak renklerini bahçenize taşır. Bitki yerleştikten sonra neredeyse hiç bakım istemez. Geçirgen ,nemli toprakta yaz kış yeşil gelişen bitki, tek değil ancak sezon boyunca sürekli çiçeklenir.
Hibrit varyete hem kesme çiçek hem de bordür bitkisi olarak kullanılabilir.
Bakım : Kolay.
Ekim : İç mekan çimlendirme için yıl boyu, dış mekan doğrudan ekim için sonbahar ortası-sonu
İdeal : Çiçek tarhları, saksılar, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun.

mrduran
17-10-2011, 14:09
6 aydır muhafa ettiğim kap ve ortamı;
http://img10.imageshack.us/img10/9338/img0146ys.jpg

Şu anki hali;

http://img265.imageshack.us/img265/5979/img0149mr.jpg

Teşekkür ve saygılarımla lütfen.

mrduran
17-10-2011, 15:50
Bina merdivenliğinde, İzmir şartlarında. Bol ışık var, güneş yok. Yeşilliği biraz soluk geldi, üstünü açsam mı? Akvaryum dan azcık su verdim(sitede okumuştum). Çiftlik gübresi ya da kendi yaptığım kompost gübreden veya dışardan aldığım bitki besininden şerbet yapsam?. Balkonda, güneş/gölgeye atma durumum?

Tekrar teşekkürler, Saygılarımla lütfen.

kgursan
19-10-2011, 23:30
Sn mrduran., bana göre bazı yanlışlar var. Önce tarifinde 21-45 gün soğuk katlama demiş ama siz 4 ay tutuyorsunuz?!!, Kullandığınız ortam, köklendirme için uygun ama tohum çimlendirmek için uygun olmayabilir, üzerine plastik geçirmek sera ortamı falan yapmaz, sadece havasız bırakır.

Normal de tohum çimlendirmek için: Tohum torfu veya toprağın üzerine tohumları ekip, hafifçe bastırıp üzerlerine tohumu örtecek kadar ince bir kapak toprağı atıp , süzgeç gibi sulayıp havadar bir yerde bırakmak dı. Arada kurumasın diye ıslamak yeterliydi.

Her neyse, adı üstünde sibirya süseni, soğuktan zarar görmemesi gerekir diye düşünüyorum. Tohum çimlendirme başlığı size yardımcı olur. Kolay gelsin.

mrduran
19-10-2011, 23:33
Teşekkürler efendim.

Saygılarımla lütfen.

hocam100
09-11-2011, 20:26
Arkadaşlar ilk defa bir irisin ekim ayında açtığını gördüm.Şaşırdım.

hocam100
09-11-2011, 20:27
Dikkat ettiğseniz arkada stenberg lutealar da açmış.Mügeler de solmuş.

mrduran
14-11-2011, 21:11
Maşallah Hocam,

Belkide minnet borcudur emekleriniz karşılığında. Ya da tembel mi nedir? :))

Benim İris Sibirica tohumları 3' ledi. Bahara kadar dayanırlarsa sanırım yaşam şansı bulacaklar inşallah.

Saygılarımla lütfen.

ardabora
25-11-2011, 13:11
Merhabalar,

Bu bahar, plastik bir boya kovası içinde 4-5 kök iris getirdiler bana. Sanırım iris germanica (http://www.google.com.tr/search?tbm=isch&hl=tr&source=hp&gbv=2&gs_upl=1235l5019l0l5228l8l8l0l7l7l0l164l164l0.1l1l 0&oq=iris+germanica+&aq=f&aqi=g-L2&q=iris%20germanica) türünden.

Bunlardan ikisinde tomurcuk vardı, açıkçası tomurcukluyken toprağa geçirmeye korktum. Biri 4, diğeri tek çiçek açtı,çiçekler en fazla 4 gün canlı kaldılar.

256973

Çiçekler bu kadar kısa ömürlü mü?

Çiçekler geçtikten sonra ağustos sonuna kadar bitki yeşil yapraklarını korudu ve sonra sarardı. Ben de yaprakları sürekli kopardım.

256974

Ekim ayı ortasında yapraklar tekrar çıkmaya başladı. Son zamanlarda iyice yağmur yediği için şu an toprak sürekli nemli,sulama yapmıyorum.

256975

Sorum şu: Yaprakları çıkan bu süsenleri toprağa geçirmek için en uygun zaman nedir acaba?

kgursan
25-11-2011, 17:49
Eh, biraz geç kalmışsınız toprağa geçirdikten sonra yapraklarının çıkması lazımdı !!! yine de kökleri dağıtmadan şimdi yapabilirsiniz.

ardabora
29-12-2011, 11:48
Sn.kgursan,cevap için teşekkürler, açıkçası kendime bu konuda pek güvenemediğim için bitkiyi yerinde bıraktım. Seneye dediğinizi yapmaya çalışacağım.

Benim bir sorum daha olacak.

İki hafta kadar önce işyerinden bir arkadaşım bana iki paket soğan verdi. "Zambak soğanıymış, benim dikecek yerim yok,sen al" dedi. Ona da bir akrabası vermiş. Kendisine ulaştım ve bana mezarlıklarda dikili olan zambakların soğanından olduğunu söyledi.

Bugün evdeyim ve soğanlar aklıma geldi,baktım yeşermeye başlamışlar.

Nette süsen soğanı resmi aradım ve bunu buldum.
261731

Bendekilerin resimlerini ekliyorum.

İki ayrı renk soğan var.

261732
261733

İris soğanı olup olmadığından emin olmak istiyorum.

261734
261735

hocam100
29-12-2011, 12:03
Hepsi de iris soğanı. Hemen ekmenizi öneririm.

ardabora
29-12-2011, 12:11
Hızlı cevap için teşekkürler.
Ben de mesaj atmak üzereydim, sizdeki soğanlarla aynı mı diye :)

Peki soğanlara bakarak kısa boylu mu uzun mu olacaklarını anlayabiliyor musunuz?

Direkt toprağa mı dikmeliyim yoksa saksıda da olur mu?

Bahçede bir takım değişiklikler yapıyorum, yerlerine şu an karar vermem mümkün değil.

hocam100
29-12-2011, 12:19
Soğanlara bakaran bunu anlayamayız.Direkt toprağa ekin saksıda da olabilir.Yaklaşık 7 cm derine ekerseniz bahara güzel çiçeklerini görebilirsiniz.

ardabora
29-12-2011, 12:40
Teşekkürler.Bu durumda saksıya dikmem daha uygun olacak.

Siz süsenlere gübre veriyor musunuz?

Saksı harcını bahçemin toprağından ve içinde az miktarda gübre olan siyah topraktan hazırlamayı düşünüyorum.

Drenaj için kum eklemeli miyim sizce?

Bunları soruyorum çünkü genelde forumda konu başlıklarında herkes çiçeklerin resimlerini ekliyor. "Toprağını şöyle hazırladım, şu şekilde sulama yaptım" vs. gibi bilgilerini veren üye sayısı az. Benim bir çok çiçekteki bilgisizliğim de duruma eklenince ne yapacağımı şaşırıyorum.

hocam100
30-12-2011, 22:04
Süsenlere az miktarda yanmış hayvan gübresi veriyorum.Kum ekleyebilirsiniz.

wellness
06-02-2012, 13:11
Sevgili hocam100 ya da kgursan, sizin yardımınıza ihtiyacım var. Benim bahçemde şu an çocukluğumdan beri var olan süsene benzettiğim çiçekler hakkında olacak.
Bahçemde ki bu çiçeklerin yaprakları burada fotosunu gördüklerimle aynı. Çiçekleri de yine fotosunu gördüğüm mor süsenlerle aynı. Ancak soğanları adeta yer elmasını andırır bir şekilde. Bir kaç mesaj yukarıda soğan fotoğrafları ile benzerlik hiç kuramıyorum. Şu an toprakta gömülü olduğu için fotoğraflıyamıyorum. yapraklarını da dökmüş haldeler. Ancak kar kalktıktan sonra mart ayına doğru sanırım yapraklanırlar. Şimdi bu bende ki süsene benzettiğim çiçekler ne olabilir fikri olan var mı?

Ayrıca bir şey daha söyliyeyim. Soğanları 40 yılı aşkın zamandır hep aynı yerde ve toprak yüzeyinde. O kadar kar, kış, ayaz olmasına rağmen etkilenmiyorlar. Onları kar yağmadan önce yanıbaşımızda ki evin gölgesinden etkilendikleri için güneş alabilen bir yere değiştirdim. Çünkü son bir kaç yıldır çiçek açmaz olmuşlardı.

hocam100
06-02-2012, 20:51
Soğan değil de kalın rizomlu olanından olabilirler.Çünkürizomlu süsenler tam anlattığınız gibi rizoma sahiptir.

wellness
06-02-2012, 21:31
Sayın Hocam100 verdiğiniz değerli bilgiler ile beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Çünkü yukarıda ki süsen soğanlarını gördüğümde benimkilerin süsen olup olmadığı hakkında tereddüt içine girmiştim. Rizomlu süsen olduğunu da sizin sayenizde öğrenmiş oldum.

kgursan
07-02-2012, 16:23
Sevgili hocam100 ya da kgursan, sizin yardımınıza ihtiyacım var. Benim bahçemde şu an çocukluğumdan beri var olan süsene benzettiğim çiçekler hakkında olacak.
Bahçemde ki bu çiçeklerin yaprakları burada fotosunu gördüklerimle aynı. Çiçekleri de yine fotosunu gördüğüm mor süsenlerle aynı. Ancak soğanları adeta yer elmasını andırır bir şekilde. Bir kaç mesaj yukarıda soğan fotoğrafları ile benzerlik hiç kuramıyorum. Şu an toprakta gömülü olduğu için fotoğraflıyamıyorum. yapraklarını da dökmüş haldeler. Ancak kar kalktıktan sonra mart ayına doğru sanırım yapraklanırlar. Şimdi bu bende ki süsene benzettiğim çiçekler ne olabilir fikri olan var mı?

Ayrıca bir şey daha söyliyeyim. Soğanları 40 yılı aşkın zamandır hep aynı yerde ve toprak yüzeyinde. O kadar kar, kış, ayaz olmasına rağmen etkilenmiyorlar. Onları kar yağmadan önce yanıbaşımızda ki evin gölgesinden etkilendikleri için güneş alabilen bir yere değiştirdim. Çünkü son bir kaç yıldır çiçek açmaz olmuşlardı.

Sn hocam100 ün dediği gibi toprakta rizom olabilir rizomlu irisler ki diğer adı mezarlık zambağıdır. Devamlı olarak aynı yerde açar, kurur, tekrar açar.

Ancak bazı irisler Rizomlu değil Soğanlıdır!! Bunlar datch iris denilen irislerdir. Bunlarda depo organı rizom değil, soğandır ve sarı, beyaz, mavi renkleri vardır. En ünlüsü Profosör Blauw dur. Sebebi Hollandalı Blauw bu türü ıslah etmiştir taaaa 1910 yıllarında!!

wellness
07-02-2012, 22:34
Çok sağolun Kamil Bey, çok teşekkürler. Annem onlara zambak derdi.Ancak eski insanlar her çiçeğin ismini tam olarak bilemediklerinden ya da bölgeden bölgeye isim değişiklikleri olabildiğinden ben bunların aslının ne olduğunu merak ediyordum. Hocam100 ve sizin sayenizde bu çiçeğin aslını öğrenmiş oldum. Tekrar teşekkürler.

Mezarlık zambağı ismini de şimdi daha iyi anlıyorum. Çünkü diğer yörelerde de öylemidir bilmiyorum ama Düzce Şehir mezarlığında mezar sahipleri bu zambaktan bol miktarda ekiyorlar yakınlarının mezarlarının üstüne.:D

ayazkentli
09-02-2012, 14:14
Rizomlu yumrular böyle oluyor.

Bunlar birçok bölgede, mor zambak ya'da mezarlık süseni adı ile biliniyorlar.

Bu yumruları yaz mevsimi sonunda, fotoğraflarını çektikten hemen sonra yerlerinden söküp, birbirlerinden ayırmış ve bahçemin ayrı ayrı bir çok yerine ekmiştim.

Şu anda hepsi yapraklandı. Çok kolay ürüyorlar.

wellness
10-02-2012, 00:24
Evet evet işte benimkilerin soğanları da aynen böyle. Artık bunlara soğan dememem gerekiyor, rizom diyecem bundan sonra. Çünkü soğan çok farklı bir şey.

omar
14-03-2012, 13:50
Bir yıllık bekleyişin ardından "Tulip festival" 4. çeşit olarak envanterimde :D

273995

tabus
15-03-2012, 11:35
Yurtdışından soğan,rizom getirtmek yasal olarak çok zor. Bu tür irisleri bulmakta öyle. Bakıyorum da beklemeye değmiş. Sizi kutlarım.

273995

hocam100
15-03-2012, 12:07

273995

Ömer bey üretin de sizden alalım.

hocam100
22-03-2012, 22:46
Bu da iris hermona;

sarigoz
23-03-2012, 10:51
Cok guzel rengi varmis hocam..Bunlar yeni mi acti acaba?Bizimkiler henuz kuru ..Bu arada umuyorum size gonderdiklerim tutmustur...

sarigoz
26-03-2012, 18:47
Bu da benim irisler..Hocam100 den aldigim soganciklardan cikan..Biraz yapraksiz ciktilar..

hocam100
26-03-2012, 19:38
Sizin gönderdikleriniz bu yıl belli olacak.Tutmuş görünüyorlar.Çiçeklerini sabırsızlıla bekliyorum.

kelebek çalısı
26-03-2012, 21:11
Bu da iris hermona;

Golan irisi diye de tanınıyor. Bu iris türü yurdumuzda doğal ortamda yetişiyor mu acaba? Filistin, Ürdün ve İsraile özgü yetişen bir tür olduğu gibi bilgiler var. Türkiye' de olup olmadığı ile ilgili bir bilgiye erişemedim.

hocam100
26-03-2012, 21:14
Evet bu iris israil de yetişiyormuş.

kelebek çalısı
26-03-2012, 21:23
Ne yazık bizim bereketli topraklarımızda olmayışı :(

Gerçekten güzel bir türmüş.

Fotoğraf paylaşımı için teşekkürler Sn. hocam 100

sarigoz
27-03-2012, 17:17
Hocam,Insallah ciceklerini de gorursunuz..Arsiz bir cicektir..
Kelebek calisi arkadasima katiliyorum..

kelebek çalısı
04-04-2012, 18:15
Dutch iris türü diğer adı ile iris xiphium çiçeklerini açtı. Soğanları yerinden yaz kış hiç sökmedim. Bu sene çiçekleri geçmiş yıllara oranla en büyük konumda, dolgun ve sağlıklılar. Bir de kokuları olsaydı keşke :)

Gerçi aynı alanda bulunan pitosporum tobira çiçekleri mis gibi kokularını yayıyorlar ortama, irisler de renkleri ile göz dolduruyor.

kelebek çalısı
10-04-2012, 12:37
Sarı renkli iris xiphium tamamen açmış haliyle.

kelebek çalısı
16-04-2012, 01:34
Bir kaç güne kalmaz rizomlu irisler de açarlar. Benim en sevdiğim irisler, hoş kokularıyla bu irislerdir.

İris dendiğinde de ilk aklıma gelen tür bu türdür.

kelebek çalısı
21-04-2012, 20:11
Açtılar ve kokuları bir harika.

sakdag
26-04-2012, 07:51
287092

287093

287094

hocam100
28-04-2012, 12:43
Benim irisler de açmaya başladı.İlk olarak yumrulu irislerim açıyor.İlk açan renk açık mor beyaz olan tür.

hocam100
29-04-2012, 19:13
Bu gün denizlide gezerken çok hoş bir renk gördüm.En kısa zamanda bu çiçekten isteyeceğim.Fotoğrafını çektim sizler için:

tatlı bezelye
01-05-2012, 11:01
Merhaba,

Tropiksera dan aldığım sarı irislerden. Diğer beş tanesi uyumakta hala.
Selamlar.

sarigoz
01-05-2012, 14:46
Sayin tatli bezelye,cok guzelmis..
Hocam,sizin irisin cok zarif tonlari var..Kesinlikle edinin,, cogaltin ,ki paylasirsiniz:D

hocam100
02-05-2012, 17:51
Sırada beyaz süsenim var:

çiçeksever
10-05-2012, 12:44
Benim süsenlerin çiçek açmadığını görünce çiçek tomurcuğunu açtım.Tomurcuğun dışı çürümüş gibi olmuştu.İçinde kurtlar oluşmuş.Hemen çiçek saplarını kopardım.Neden böyle olmuş olabilir.Bir de süsenler laleler gibi bir kere mi açıyor.Yoksa çiçek verir mi?

sarigoz
10-05-2012, 12:49
Susen sever arkadaslar,
Bizim bahceyi sulukler istila etti .Lutfen yagmur sonrasi susenlere dikkat ediniz..En cok sevdikleri yaprak degilde,bas kismi..Cicek kismi yani..
Ben muzdaripim,burda yagin yagmur sonrasi ilk isim sulukleri gozetlemek..
Daha acmadan 5-6 ad.susenim telef oldu..:(

hocam100
11-05-2012, 16:39
Sıradaki süsenim de nihayet açtı çok kat çiçeği mevcut rengi de en sevdiğim renk mor:

hocam100
11-05-2012, 16:44
Bir de beyazzın değişk türünü ekleyeyim:

kelebek çalısı
11-05-2012, 19:57
İrislerde iki adet meyve oluşumu var. Tohumları içeren bu kapsülü ilk kez görüyorum.

yesilgiresun
11-05-2012, 21:04
Sıradaki süsenim de nihayet açtı çok kat çiçeği mevcut rengi de en sevdiğim renk mor:
susamlariniz cok güzel ,hele mor susaminiz bir harika.sayfanizdaki bütün susamlar cok güzel .güle,güle büyütün

hocam100
12-05-2012, 13:28
Arkadaşlar soğanlı süsenlerim de açmaya başladı:

almira
12-05-2012, 15:18
Sayın Hocam 100; elinizdeki süsen türlerinden oluşmuş bir envanter görebilirmiyiz? Bunları satışa sunacakmısınız? Son fotoğraftaki süsene bayıldım.

almira
12-05-2012, 18:35
Bunlar kolleksiyoumdaki türler satışa çıkarmayacağım.Ama eğer sizde olup da bende olmayan tür olursa değiş-tokuş yaparız.Ayrıca elimdeki türleri listeledim.http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/21350-9.htm

Hocam; sizin kolleksiyona ulaşmak ne mümkün. Biz daha klasik yerli süsenlerin ötesine geçemedik. Bir ümit sizinkilerle geliştiririz diyorduk ama anlaşılan o da olmayacak. Kısmet diyelim. Belki ilerde kararınızı değiştirirsiniz. Ellerinize emeğinize sağlık.

hocam100
21-05-2012, 12:05
Yeni bir renk gördüm ve resimledim:

hocam100
21-05-2012, 15:54
Son yükleyeceğim süsünim de sarı. Müthiş ve hızla çoğalmışlar.Çok büyük bir grup oluşturmuş.

ardabora
22-05-2012, 18:04
Rizomlular çiçeklendi.

Sevgi Durul
24-05-2012, 21:11
İrislerim,

300136

300137

hocam100
24-05-2012, 23:10
SDurul bizim memlekette malesef bu renk süseni mezarlara dikiyorlar bir çok insan bu çiçeği bu yüzden mezar çiçeği olarak kafasına yerleştiriyor.Bu çiçeği görünce aklına ölüm geliyor.Çok acı bir durum.

sarigoz
25-05-2012, 11:26
Bizim komsuda olanlardan..
Ve ikincisi de evimizdeki iris..

gilan
26-05-2012, 01:53
Değişik bir rengine rastladım:

300633

hocam100
03-06-2012, 21:02
Son açan süsenlerim ise soğanlı süsenlerim:

hocam100
14-06-2012, 10:51
Son olarak bir sitede gördüğüm bir süsen türünü ekleyeyim ardından bahçemizde açan su süseni:

sarigoz
15-06-2012, 22:01
Hocam100 dem aldigim Irisler

kelebek çalısı
25-06-2012, 14:43
Süsen, irisin Türkçe adıdır. Sizce neden ayrı tutmak gerekir sebebini merak ettim.

Türkan
25-06-2012, 17:38
meraba iris daha kucuk boylu ince kisa yaprakli ve daha ince ciceklidir.susense da kalin ve uzun yaprakli kalin ve daha gosterisli ciceyi olan bir bitkidir,

kelebek çalısı
25-06-2012, 18:20
Onları soğanlı iris/süsen ve rizomlu iris/süsen olarak ayırabiliriz. Genel olarak ikisine de iris ve süsen adı kullanılır. Yani soğan veya rizom kök oluşuna veya yaprak yapısına bakarak iris ve süsen isimleri birbirinden farklıymışcasına ayrılmaz. Süsen sadece Türkçe adıdır.

Türkan
26-06-2012, 18:17
yaniliyosun burasi azerbaycan ve burda susenle irisi ayiriyorlar.kisa ince yaprakli iris uzun kalin yaprakli ve kalin cicekli olanida susendir.akraba olabilirler ama ayni diyiller/ozaman benziyolar diye tesbihle kanna da ayn mi oluyor yani bence mantiksiz

Türkan
27-06-2012, 20:58
[QUOTE=kelebek çalısı;947556]Bir kaç güne kalmaz rizomlu irisler de açarlar. Benim en sevdiğim irisler, hoş kokularıyla bu irislerdir.

İris dendiğinde de ilk aklıma gelen tür bu türdür.[/QUO
iris degil susen. aklina yalnis gelmis

gilan
27-06-2012, 21:45
Sn. turkan/

Bakın bu bir Iris Immortality

312930

Bu da Iris hollandica

312931

Bunlar bu çiçeklerin resmi, bilimsel, Latince adları. İkisi de iris ve ikisinin de Türkçesi süsen. İlk resimdekiler rizomlu irisler (ya da rizomlu süsenler), ikinci resimdekiler ise soğanlı irisler (soğanlı süsenler).

Pek çok bitki yöresel olarak farklı adlandırılabiliyor ama bu gerçeği değiştirmez. Biz de çocukluğumdan beri bu çiçeğe zambak deriz mesela ama aslında zambak bambaşka bir çiçek. O nedenle yöresel kullanımlara çok güvenmeyin.

Türkan
28-06-2012, 15:08
bilgilerin icin tesekkurler.aslinda detayli arastirmamistim.ama bizlerde irisle suseni ayri tutuyorlar.sebebini aciklamistim.yinede oyrendiyim iyi oldu sagol

Jezebel
30-06-2012, 08:20
Hollandadan getirip 26 nisanda diktiğim irislerin biri açmaya karar verdi.

313808

Bu sene bu kadar sanırım seneye sizinkiler kadar bol anca olur;)

pria
06-12-2012, 17:50
Mutlu Beyden hafta başında satın alıp bu akşam teslim aldığım iris germenica..

http://www.agaclar.net/forum/1058471-post132.htm

Saksıya aktardım, bir güzel suladım ve açmayan tomurcukların kokusunu duymak için içerde kalorifer ortamına aldım..
Çiçekler geçince dışarı tabi..

denizakvaryumu
06-12-2012, 20:04
Bu çiçeğin gerçek adı 'Harvest of Memories' dir.

Güzel kokuludur ancak kimi sitelerde kokusunun hafif olduğu yazar...Artık şansınıza :)

Easy to Grow Bulbs - Bearded Iris Harvest of Memories (http://www.easytogrowbulbs.com/p-116-bearded-iris-harvest-of-memories.aspx)

http://www.perennialnursery.com/iris-harvest-of-memories.html

=============================

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/246476/

Linkteki gibi siyahlarla('Night Ruler') birlikte dikilirse muhteşem bir güzellik olur...

pria
06-12-2012, 20:57

Güzel kokuludur ancak kimi sitelerde kokusunun hafif olduğu yazar...Artık şansınıza :)

Easy to Grow Bulbs - Bearded Iris Harvest of Memories (http://www.easytogrowbulbs.com/p-116-bearded-iris-harvest-of-memories.aspx)

Iris 'Harvest of Memories' - Hallson Gardens (http://www.perennialnursery.com/iris-harvest-of-memories.html)

...

Linklerden birinde ''wonderful fragrance'' yani harika kokulu, diğerinde ''slightly fragrant'' yani hafif kokulu diyor..ama, Mutlu Bey ise, kesin ifadelerle ''baygın, parfüm kokulu, parfüm şişesine düşmüş gibi kokulu'' olduğunu yazmış..Şanslıyım sayın denizakvaryumu..
http://www.agaclar.net/forum/1062212-post146.htm
http://www.agaclar.net/forum/1059333-post143.htm

denizakvaryumu
06-12-2012, 21:09
Mutlu Bey kefil olduğuna göre şanslısınız ama çok erken açar,köye dikerseniz çiçeklerini göremeyebilirsiniz.

pria
06-12-2012, 21:18
Yok yok..İstanbul'da siteye hediye olarak aldım..onlarla benim eve yakın uygun bir köşeyi dolduracağım çoğaldıkça..
Geçen yılda, sayın kgursan'dan 4 renk, harika kokulu oriental lilium almıştım..başta bahçevanlar, komşular bayıldı..
düşmanlarıda çoğalıyor tabi bu arada :))

Mutlu Kutlu
06-12-2012, 21:26
Rüzgar olmazsa 3-4 metre uzaktan kokusunu hissettiriyor, rüzgarın estiği taraftaysanız mutlaka kokunun geldiği tarafa bakıyorsunuz çok uzak kalsanız bile. Yakından koklarsanız parfüm şişesi gibi.

Hele birde bu tür kokuları az duyduğumuz bu aylarda açması da şans.

pria
06-12-2012, 21:46
...

Kafama takıldı..İsmi iris germanica'mı, yoksa 'Harvest of Memories' mi?

Biraz araştırdım..Hem sayın Mutlu Kutlu, hemde sayın denizakvaryumu; her ikisi de haklı ama biraz eksiklik var..
Bu irisin gerçek adı ''Iris germanica ‘Harvest of Memories''..püsküllü, sakallı iris..

Iris germanica (http://www.sunnyborder.com/plant-catalog/item/Iris/IRGHM.html)

Yani germanica'nın bir varyetesi..
O kadar çok iris germanica varyetesi varki:

Iris germanica (http://www.hogendoornholland.com/fotogallerij/soorten/fotos/iris-germanica/album.html)

hocam100
06-12-2012, 22:05
Benim de sarı renkte açan süsenim var ama o hep mayısta açar.Bu ilginç miş.

pria
06-12-2012, 22:15
''in late spring and again in fall'' diyor hocam.. Yani geç ilkbaharda ve tekraren sonbaharda açarlarmış..
Yılda iki kez açıyorsa dahada ilginç olur...
Bu zamanda Antalya'da açmalarının sebebi bu olmalı..Şimdi Antalya'da sonbahar koşulları var sayılır..

Mutlu Kutlu
06-12-2012, 22:26
Sizin sarı süsenler kokuyor mu hocam?Benim de sarı renkte açan süsenim var ama o hep mayısta açar.Bu ilginç miş.

nurcanaybay
07-12-2012, 11:55
Mutlu bey ,
ben de siz den almıştım .Şu an tomurcuk geliştiriyor .2-3 gündür bahçede pipo kokusuna
benzer bir koku alıyor nereden geldiğini anlıyamıyordum.

Süsen'den aldığınız kokuyu bu şekilde tarif edebilirmisiniz ...ben mi yanılıyorum ?

Tura
07-12-2012, 12:25
Şimdi bu açınca Parfüm şişesine mi düşeceğiz...öylemi Mutlu bey. :)

352088

Mutlu Kutlu
07-12-2012, 12:55
Evet nurcan hanım, pipo kokusu+lilium+yasemin kokularının karışımı gibi bir şey. İyice yakınından koklarsanız tarifimi anlarsınız,

Nerden denk geldiyse sağlam bir çeşitmiş, hem kokulu hemde yılda 2 kere açıyor.Mutlu bey ,
ben de siz den almıştım .Şu an tomurcuk geliştiriyor .2-3 gündür bahçede pipo kokusuna
benzer bir koku alıyor nereden geldiğini anlıyamıyordum.

Süsen'den aldığınız kokuyu bu şekilde tarif edebilirmisiniz ...ben mi yanılıyorum ?

Tomurcuklar tam açılsın o zaman görürsünüz parfüm şişesini sn. tura, çekim alanından çıkabilecekmisiniz bilemem artık:)

Şimdi bu açınca Parfüm şişesine mi düşeceğiz...öylemi Mutlu bey. :)

352088

hocam100
07-12-2012, 15:06
Geçen sene benim de beyaz renkli süsenim kasımda açmıştı.Kokusu da çok değişik idi.Ama bu yıl yine açmadı.

Tura
09-12-2012, 09:36
Tomurcuklar tam açılsın o zaman görürsünüz parfüm şişesini sn. tura, çekim alanından çıkabilecekmisiniz bilemem artık:)

Bugün açacağını tahmin ettiğimden sabah erkenden iş yerine geldim.
İyi ki gelmişim.
Sayın Mutlu Kutlu; çekimden kurtulmak mümkün değil.....Bu kokuyu tarif edemem...Tüm bahçenin bununla dolu olduğunu düşündüm bir an...:)
favori Çiçeklerim arasında baş köşeyi kaptı.

352602

Ben fakir
09-12-2012, 09:47
Bugün açacağını tahmin ettiğimden sabah erkenden iş yerine geldim.
İyi ki gelmişim.
Sayın Mutlu Kutlu; çekimden kurtulmak mümkün değil.....Bu kokuyu tarif edemem...Tüm bahçenin bununla dolu olduğunu düşündüm bir an...:)

352602

Ne güzel şey...

Bir çiçek insanı mutlu ediyor.

Daim olsun.

Tura
09-12-2012, 09:50
Ne güzel şey...

Daim olsun.

Daha da güzeli...tek bir sözde mutlu eder.

Sizin mutluluğunuz da daim olsun.

Mutlu Kutlu
09-12-2012, 09:57
Hazır çiçekler açılmışken serin bir yere alın, çiçekler 10-15 gün açık duruyor serin yerde. Fazladan 10-15 gün bu kokuyu koklayabilirsiniz, açan yerlerin hemen altlarında başka tomurcuklar da belirmeye başlamıştır sanırım. Birkaç çiçekle geçmez bu sonbahar diyor süsen. Sıcak ortamlarda çiçekler çabucak solabilir1-2 gün içerisinde.

Çiçeklerin hepsi geçince saksıdaki rizomları 2 parçaya böler, bahçenin değişik ve size yakın yerlerine dikersiniz. İlkbaharda da aynı kokuları duyacağınıza eminim.

Son olarak bahçedeki çiçeklerinize siyahlaşmış yanık keçi gübresi verin, özellikle keçi gübresi. Keçinin itici kokusu, kokulu çiçeklerde çekici bir kokuya dönüşüyor. Bulamam diyorsanız ben çuval içerisinde gönderebilirim.Bugün açacağını tahmin ettiğimden sabah erkenden iş yerine geldim.
İyi ki gelmişim.

352602

Mutlu Kutlu
09-12-2012, 10:05
Bazen bir çiçek, bazen sıcacık masum bir öpücük. İçten bir gülümseyiş, küçük başarılar. Bir çocuğun kahkahası, bir kedinin mırıltısı.

Mutlu olmak çok kolay aslında insan gibi yaşayan, yaşamak isteyene.

Tüm canlıların mutlulukları daim olsun, saygılarımla. Ne güzel şey...

Daim olsun.

pria
11-12-2012, 11:04
Hazır çiçekler açılmışken serin bir yere alın, çiçekler 10-15 gün açık duruyor serin yerde. Fazladan 10-15 gün bu kokuyu koklayabilirsiniz, açan yerlerin hemen altlarında başka tomurcuklar da belirmeye başlamıştır sanırım. Birkaç çiçekle geçmez bu sonbahar diyor süsen. Sıcak ortamlarda çiçekler çabucak solabilir1-2 gün içerisinde.

Çiçeklerin hepsi geçince saksıdaki rizomları 2 parçaya böler, bahçenin değişik ve size yakın yerlerine dikersiniz. İlkbaharda da aynı kokuları duyacağınıza eminim.

Son olarak bahçedeki çiçeklerinize siyahlaşmış yanık keçi gübresi verin, özellikle keçi gübresi. Keçinin itici kokusu, kokulu çiçeklerde çekici bir kokuya dönüşüyor.

Aynen dediğiniz gibi yaptım..oda ısısında ilk açan tomurcuk 2 günde pörsüyüverdi..2. ve 3. tomurcuklar açar açmaz serin olan kapalı balkona aldım..
3 günden beri tomurcuklar tüm canlılığıyla duruyor; sanırım sizin dediğiniz gibi daha bir on gün dururlar..

Bu sarışın güzel ile ilgili son izlenimlerimde şöyle..

Aynen Karaburun nergisleri gibi ancak çiçeklere eğilip yaklaşınca çok değişik güzel bir koku duyuluyor..
Odada koku dağılımı çok az, belli-belirsiz..
Ama, ben bu durumun saksıda, dar bir mekanda büyümelerine yorumluyorum..Bu iris türü, güzel bir keçi gübreli- bol güneşli bahçe toprağında açsaydı ve kesip vazoya koysaydım, buram buram koku yayabileceğini umuyorum..
Çünkü aynı durum benim double daffodil erlicheer nergislerimde de oluyor..Köyde bol güneşli fidanlığımda açan nergislerden bir buket yapıp annemin vazosuna koyduğum zaman evin her tarafına yayılan enfes bir kokuya tanık oluyor insan..Ama, İstanbul'da saksılardaki nergislerin kokuları öylesine yoğun olmayabiliyor..

Baharda dediğiniz gibi bu sarışın güzeli yavrulara ayırıp hem köyde hem İstanbul'da site bahçesine ekeceğim..tabi keçi gübresini de ihmal etmem..bakalım, gelecek yılın gözlemleri nasıl olacak?

Sonuçta, değişik bir tür sahibi olduk..Bu sonbahar aylarında sona kalan kasımpatılar gibi, açabilen çiçek sayısının az olduğunu düşünürsek, bu sarışının bizi yılda iki defa açarak iki kez mutlu etmesi en önemli özelliği olabilir..Her ne kadar literatüre inansak ve bu sonbahar aylarında da açtığını görsekte, gelecek yıl bol güneşli güzel bir bahçe toprağı ortamında yine 2 kez açtıklarını test edersek daha iyi olacak..

Şimdilik çiçeklerim arasında başköşeye koyamıyorum..Başköşede sayın kgursan'dan geçen yıl aldığım ithal oriental liliumlar var..Onlar site bahçesinde ekili, 3 metre uzakta bankta otururken bile buram buram kokuyorlar..çiçekleride çok gösterişli..

Tekrar teşekkürler Mutlu Bey..

almanyalı
14-12-2012, 17:51
Merhaba,ben geçen hafta iris soğanı aldım,bahçeye dikmek için fakat evde sivişmiş diksem olurmu?yesillenirmi?

nurcanaybay
14-12-2012, 18:07
Sn.Almanyalı ,
sivişmiş filizlenmiş demekse hemen dikmenizi öneririm.

almanyalı
14-12-2012, 18:14
Teşekkürler saksıya dikmeyi deneyeceğim..inşallah ölmezler 20 tane var,biz filizlenmeye sivişmek deriz de,irise de mezarlık zambağı mezarları süsler hep...

pria
21-12-2012, 10:18
İstanbul'da kar var..bizim sarışının son tomurcuğuda bu karlı ortamda, bize baharı anımsatarak açıverdi..
Onu da kestim vazoya koydum..10 gün önce 3.kalp ameliyatı olan ve evimizde bakımını sağladığımız büyük baldızıma hediyem oldu..
Kokladı..
Çok sevindi..

Mutlu Kutlu
21-12-2012, 10:34
Devamı ilkbahara diyor sanırım,

Hastanız inşallah çabucak iyileşir, ilkbaharda bahçede de koklar. Geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.İstanbul'da kar var..bizim sarışının son tomurcuğuda bu karlı ortamda, bize baharı anımsatarak açıverdi..
Onu da kastim vazoya koydum..10 gün önce 3.kalp ameliyatı olan ve misafirimiz olan büyük baldızıma hediyem oldu..
Kokladı..
Çok sevindi..

pria
21-12-2012, 10:52
Sağolun, varolun Mutlu Bey..
Böyle minik şeyler bile insanların hayata sıkı sıkıya sarılmalarını sağlayabiliyor..

Sudenur
18-01-2013, 14:13
Ekim başında gömdüğüm süsen soğanlarım 7-8 cm yakın filiz verdi. Yerini değiştirmeyi planlıyorum, topraklarıyla çıkarıp başka yere alsam bir sakıncası olur mu? Tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Teşekkür ederim.

YeniGine
18-01-2013, 14:31
:) Sevgili sudenur yine aynıyız; geçtiğimiz hafta süsenlerde bir yer değişimi yaptım. Şimdi ağaçlar.net e az biraz bakıp aşşağı ineceğim bir öbek daha yer değişimi yapmam gerek onu yapacağım inşallah. İyice derinden çevresindeki toprakla birlikte alıyorum başka yere aynen bırakıyorum öyle.
Ama sen yine de tecrübeli bir arkadaşın cevabını bekle istersen...

hocam100
18-01-2013, 16:50
Şimdi almasanız iyi olur.Kökleri zedelenirse bu yıl çiçek açmazlar.

akgül
24-01-2013, 12:49
merhabalar arkadaşlar.sizlere süsen(iris)lerimin bu sene çiçek açıp açamayacağını sormak istiyorum.bir de kökleri soğan gibi değil.patatese benzer bir hali var.

kelebek çalısı
24-01-2013, 14:00
...bir de kökleri soğan gibi değil.patatese benzer bir hali var.

Bunlar rizomlu iris olduğu için.

naturefan
05-02-2013, 18:26
367454

Munzur-Xarçık-Peri « Dersim Zaza Platformu (http://dersimzaza.wordpress.com/munzur-xarcik-peri/)

naturefan
05-02-2013, 18:34
367457

naturefan
05-02-2013, 18:51
367460