View Full Version : İris / Süsen
naturefan
05-02-2013, 18:53
367461
Asansörden indiğimde çıkış kapısı içerisinde sabah sabah güzel kokusu ve tam açmış şekliyle bugün beni karşılayan süsenim.
368421
Koklayıp resmini çekmeden geçemedim.
;)Bahar ırislerle başlıyor.
kelebek çalısı
31-03-2013, 00:25
2013 sezonundan Iris manzaraları...
383858
383859
383860
YeniGine
31-03-2013, 00:46
Sevgili kelebek çalısı; çok güzeller, maşallah... Ben de 1 ay önce soğanlarını dikmiş idim fakat hiç gelen, çıkan birşey yok. :(
naturefan
16-04-2013, 17:46
Tunceli'den -sanırım- bir iris persica denizi
resimler (http://www.sehirler.net/resim-tunceli-resimleri-61-tunceli-915.htm)
Terasımın en güzel süslerinden biri kayınvalidemin canlandırmayı başarıp hediye ettiği " SÜSEN "
Özellikle beyaz " SÜSEN " geceleri bir başka endama bürünüyor...
http://i50.tinypic.com/2evafyq.jpg
Umarım beğenmişsinizdir...
Duvar diplerine ekmiştik. Kediler atlarken hız kesmek için bunların üstünü seçiyorlar. Bazıları kırılsa da kalanlar bizi şenlendirmeyi beceriyorlar.
hocam100
27-04-2013, 20:19
ilk süsenim açtı:
hocam100
04-05-2013, 21:23
Süsen kolleksiyonum yavaş yavaş açıyor.
tekomusti
04-05-2013, 21:26
399512
Hocam sizden aldığım süsenim açtı diğer iki renkte tomurcukta teşekkürler
hocam100
04-05-2013, 21:27
Yeni bir tür:Sarıgöz hanımdan aldığım bir çeşit. Kendisine teşekkür ediyorum. Çiçek açtırmayı başardım.
Yanına bir arkadaş bulmuş
Sayin Ahmeter,cok guzel de yakismislar...
hocam100
11-05-2013, 10:38
Süsen zamanı:
hocam100
12-05-2013, 08:20
1.2.ve 4. Resimdekiler sarıgöz hanımın yolladığı süsen.
403745
Bu da benim çiçeğim,yöremizde -mavrız- adıyla bilinir.
feyziuslu
13-05-2013, 20:52
403745
Bu da benim çiçeğim,yöremizde -mavrız- adıyla bilinir.
Bizde de bu muhteşem çiçeğe bazen ''Sultan Nevruz'' , bazen de yalnızca ''nevruz'' derler ki nisan-mayıs ayının bihakkın sultanıdır.Mavrız'da Nevruz'un bir yöresel ağzıdır.Şu aralar ''sultan nevruz''lar,nöbeti mis zambaklara(Lilium Candidum) devretmek üzereler.
YeniGine
13-05-2013, 23:56
Yerlerini değiştirdiğim süsenlerim 3 tanesi açtı ve poşette alıp da diktiğim soğanlarından da hiçbir ses soluk yok maalesef. :(
feyziuslu
14-05-2013, 11:16
Muhtemelen çok su vermişsinizdir.Bilimsel değil belki ama,kişisel gözlemlerime göre güçlü toprak,bol su ve yetersiz güneş (veya gölge) süsenlerin daha fazla yapraklanmasına ve az çiçek açmalarına neden oluyor.Hiç sulanmayan ama çok güneş alan arazilerdeki süsenlerin insanı imrendirecek kadar bol ve güzel çiçek açtıklarına sık sık şahit oluyorum.
http://www.agaclar.net/forum/images/smilies/frown.gif Maalesef
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=404301&stc=1&d=1368542180 nihayet kaydedebildlm
Tohumcu Nılgun
15-05-2013, 15:39
Arkadaslar,
tam emin degilim ama sanirim asagidaki fotograftakilerde Iris-Susen.
hocam100
15-05-2013, 20:19
Evet bunlar da süsen.
Tohumcu Nılgun
15-05-2013, 20:26
Evet bunlar da süsen.
Sayin hocam100, bilgi icin cok tesekkur ederim.
Saygilar...:)
hocam100
15-05-2013, 20:56
Son resminizdekileri beğendim. Eğer siznde benim süsenlerinimden beğendiğiniz varsa değişebilirz.
Tohumcu Nılgun
15-05-2013, 21:07
Son resminizdekileri beğendim. Eğer siznde benim süsenlerinimden beğendiğiniz varsa değişebilirz.
Sayin hocam100,
malesef bu susenler bana ait degil, keske benim olsalardi seve seve Size gonderirdim.
Bu fotograflari 2 gun once Bruksel'de bir Kraliyet Parkinda cekmistim.
hocam100
15-05-2013, 22:26
Ne diğelim nasip.Bir gün sizin de olur inşalalah.
tekomusti
26-05-2013, 00:05
409880
yeni aldıgım süsenim maşallah süper açtı
hocam100
26-05-2013, 09:28
Süsenlerime yeni bir renk katıyorum:
Bu yıl bana yırtdışından 4 çeşit nadir ve 1600 yıllarına tescilli nergislerden getiren iyiliksever bir hanımefendi, bugün de ilkbahar çeşitlerinden getirebileceğini yazınca, baktım; öylesine güzel, nadir irisler, glayöller var ki..
Bir türlü karar veremiyor insan..
Bakınız, bunlar kokulu irisler: 1. ve 2.fotodaki irisler zengin kokulu, diğerleri hafif..
Bunlar da kokusuz olanları ama renkleri çok güzel..18 iris çeşidinin hepsi 1900'lü yıllara tescilli..Bir de bunları satan dernek, ''lütfen taklitlerinden sakınınız'' diye uyarı yapıyor..
Bu çiçeklere gönül vermiş, yaşlı insanlar..
Bunların hepsini edinmek ister insan ama, ben içlerinden 10 adedini seçmek istiyorum..
Bana sırasıyla 18 adet fotoğrafın sıra numarasına göre liste yaparak yardımcı olur musunuz ?
Tohumcu Nılgun
31-01-2014, 14:45
Bunların hepsini edinmek ister insan ama, ben içlerinden 10 adedini seçmek istiyorum..
Bana sırasıyla 18 adet fotoğrafın sıra numarasına göre liste yaparak yardımcı olur musunuz ?
285. mesajinizdan: 1. - 2. ve 3.
286. mesajinizdan: 1. - 2. ve 4.
287. mesajinizdan : 1. ve 4.
288. mesajinizdan: 2. ve 4. fotograflardaki Irisleri begendim.
Secmekte cok zorlandim hepside cok gùzel. :)
kelebek çalısı
31-01-2014, 16:33
Sn. pria, hepsi birbirinden güzel ve zarif.
Ben eklediğiniz fotoğraflardan en çok 16, 17 ve 18. irisi beğendim.
Bu irislerin özel olarak isimlerini merak ettim.
Tohumcu Nılgun
07-03-2014, 16:14
Bugùn parkta rastladigim, tùr ismini bilmedigim hos kokulu irisler.
Merhaba arkadaslar,her iki susen/iris ciceklerinden.Gecen yilin cicekleri.
hocam100
08-03-2014, 08:03
Bugùn parkta rastladigim, tùr ismini bilmedigim hos kokulu irisler.
BU tür Iris 'Harmony' dir.
Benim irisim'de çok güzel kokuyor. tıpkı şebboyun kokusuna benziyor. türünü bilmiyorum .
labradorit
03-04-2014, 14:40
En az 35 yıllık rizomdan alıp, saksıya ekmiştim birkaç yıl önce... Her zaman çiçek açmıyor. Hafif ve hoş bir kokusu var. Geçen yılki gübremeleme başarıya ulaştı ve birkaç yıl sonra bu yıl en sonunda açtı.
Normalde Kırklareli'de mayıs ayında açan iris germanica bu kış havaların sıcak geçmesi sebebiyle bize "1 Nisan" şakası yaptı. :D
Sevgili pria bence yarısı güzel kokulu, yarısı da değişik renklilerden olsun. Nasıl olsa ellerinizde çoğalacaklardır. İnşallah kokululardan üretime başladığınızda ilk taliplilerden olacağım:) Kolay gelsin.
Sevgili pria bence yarısı güzel kokulu, yarısı da değişik renklilerden olsun. Nasıl olsa ellerinizde çoğalacaklardır. İnşallah kokululardan üretime başladığınızda ilk taliplilerden olacağım:) Kolay gelsin.
Doktor Hanım,
Kısmet olur da büyük bir aksilik olmazsa bu yıl için 5'i kokulu, 2'si kokusuz iris gelecek 1 mayısta..
18 çeşitten çok zor da olsa bir renk armonisi yapmağa çalıştım..
Ayrıca çok nadir 6 çeşit glayöl gelecek..3'ü kokulu..
Ülkemizde o kadar çok araştırdım ki; kokulu glayölü olan kimse yok maalesef..Bunlar da ülkemizde bir ilk olacak kısmetse..
Yalnız oldukça pahalı bu kokulu glayöller..Birinin adı Bizans glayölü..Tek soğan 12.5 dolar..
Belli ki, İstanbul'dan gitmiş ama bizde eseri kalmamış..Elin ecnebisi sahiplenmiş bizim değerimize..
Ancak tek soğan isteyebildim..O tek soğanı yeşertip çoğaltana kadar kimbilir ne stres yaşayacağım..
Ama, uğraşmağa değer sanıyorum..
Selam ve saygılarımla..
Fotoğraftaki, kokulu Bizans Glayölü :
Annemlerin bahçesinde, soğanlılar koleksiyonuma annemin katkısı. Benim için bulmuş buluşturmuş. :DSapsarı çiçeğini göremeden geldim ne yazık ki...:(
483885
483886
Aklım onlarda kalmıştı, kardeşimden fotoğraf çekip göndermesini rica ettim. Gelen fotoğraflara şaştım kaldım...:eek: Harikalar, sapsarı çıkacak sanıyordum, renklere bayıldım...;) Çişeleyen yağmur daha da güzelleştirmiş onları.
483892
483893
483894
483895
hocam100
18-04-2014, 07:45
Bizans glayölü sanıyorum bizde var arkadaşlar kokulu bir tür rengi mor oluyor.
Bizans glayölü sanıyorum bizde var arkadaşlar kokulu bir tür rengi mor oluyor.
İstanbul Üniversitesinin botanik bahçesiyle ilgili yazıda şunlar yazıyor:
...İstanbul çevresinin özellikle tehdit altındaki bitkilerini toplayıp bahçede bir koleksiyon oluşturmaya çalışıyoruz. İstanbul’un kendi adıyla özdeşleşmiş ve endemik olarak yetişen yaklaşık 57 bitkisi var. Ben onlara “İstanbullu Bitkiler” adını veriyorum. Bunlar arasında İstanbul Çiğdemi (Crocus olivieri ssp. istanbulensis) Boğaziçi Emzik Otu (Onosma bosphorii), Kilyos Peygamber Çiçeği (Centaurea kilea), Bizans Kılıççiçeği veya Glayölü (Gladiolus byzantinus) ve İstanbul Düğünçiçeği (Ranunculus constantinopolis)’ni sayabiliriz.
İstanbul Üniversitesi (http://www2.istanbul.edu.tr/index.php/nggallery/page/2?p=5753/)
Evet var Mevlüt bey..Ama sadece bu tür yerlerde var sanırım..
Ülkemizde geniş kapsamlı üreticisi yok..
Ben çok aradım, bulamadım bu ender türleri..
Hatta son telefon görüşmemizde size de sormuştum ''elinizde kokulu glayöl var mı, kokulu glayöl gördünüz mü'' diye..
Böyle nadir türleri piyasada bulmak mümkün değil..Ama, elin ecnebisi bizde kaybolmaya yüz tutmuş bu endemik türleri sahiplenip, üretiyor ve satıyor maalesef..
Siz nerede gördünüz bu Bizans glayölünü ?
hocam100
18-04-2014, 13:55
Adnan bey çocukluğumda hatırlıyorum bizim ovada olur kokuludur.Hatta aynı renkte olanlar ama kokusu az olan bir türü bahçemde var. Araştırınca benim türe benzediğini fark ettim çiçek açınca resmini çekeyim.Kışa etkilenmiyor bahçede kalıyor kendiliğinden açıyor.
Bizim bahçede var bu glayöl çeşidinden. Bizim arazilerde ve dağlık alanlarda kendiliğinden hem tohum hemde yumrudan çoğalır. Bu çeşide soğuk dokunmaz yalnız kokusunu bilmiyorum.
Bizim bahçede var bu glayöl çeşidinden. Bizim arazilerde ve dağlık alanlarda kendiliğinden hem tohum hemde yumrudan çoğalır. Bu çeşide soğuk dokunmaz yalnız kokusunu bilmiyorum.
Adnan bey çocukluğumda hatırlıyorum bizim ovada olur kokuludur.Hatta aynı renkte olanlar ama kokusu az olan bir türü bahçemde var. Araştırınca benim türe benzediğini fark ettim çiçek açınca resmini çekeyim.Kışa etkilenmiyor bahçede kalıyor kendiliğinden açıyor.
Glayöl başlığında 2009 yılında yazılmış aşağıdaki bazı mesajları okuyunca bunların Anadolu'nun birçok yerinde doğal olarak yetişen Yabani Glayöl olabileceğini düşünüyorum..
Oysa, Bizans Glayölü İstanbul'a has endemik bir bitki..Anadolu'nun birçok yerinde doğal olarak bu kadar çok bulunan bir glayölü İstanbul Üniversitesi Botanik Parkında niye koruma altına alsın ki ?
Bizim ovalarda da çok var yaklaşık 10 yıl önce bir öğrencim 2 tane soğanı oradan toplamış ve bana vermişti çoğaldı gitti.
Bizim burada tarlalarda o kadar çok ki! Ama hayvanlar için kışlık ot biçme zamanında açtıklarından otlarla birlikte hep biçiliyorlar. Bu sene birkaç kök mutlaka söküp bahçeme getireceğim.
Yabani glayöl, çok güzel bir pembe renkte:)
Ormanlık alanlarda sıkça rastladığım ve adını bilmediğim bu çiçeği çok beğenirdim.meğer adı yabani glayölmüş.Öğrendiğime sevindim.
Benim bahçemde bundan var 5 sene kadar evvel bir öğrencim vermişti üredi gitti.Kışa yapraklı geçiriyor dondan da etkilenmiyor.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/9064-2.htm
Yabani glayölün Giladiolus Byzantinus değil de, Gladiolus italicus olabileceği de belirtilmiş aşağıdaki linkte:
Yaban glayölü / (http://traglor.cu.edu.tr/common/object_show.aspx?id=555)
hocam100
18-04-2014, 22:48
Adnan bey bahçemdeki tür linkini verdiğiniz glayöl.Buralarda bir de ovalarda olan glayöl vardır onun rengi hafif koyudur ve kokuludur.Bahsettiğim aklıma gelen de o.Ben bahçemdeki ve ovadakilerin resimlerini çekmeye çalışacağım bakalım benziyorlar mı ben de merak ettim.Gladiolus italicus olabilir bahçemdekiler, kokusu yok denecek kadar az.Ben daha sonraki zamanlarda dağlarda da olduğunu farkettim.Benim tür dağlardakilerden, hatta 3-4 soğan da getirdim yanlarına ektim aynı renk çıktı.Bundan anladım ki dağlardaki tür farklı ovalardaki farklı.Biri kokulu biri kokusuz.Bu yıl ovalardakilerden araştıracağım.O kokuyu hala hatırlıyorum belki bulur onu da bahçeme eker çoğaltırım.Bunların literatürdeki isimlerini de bulmak gerekiyor.Bu konuda çalışmalar var mı araştıracağım.Bakarsınız yeni bir tür glagöl buluruz.
hocam100
18-04-2014, 22:50
Ayrıca belirteyim bahçemdeki glayöl o kadar hızlı çoğalıyor ki ben bile şaşırdım.
turkanatalay
19-04-2014, 08:54
Benim mor beyaz süsenim de açtı. Darısı diğerlerinin başına. :)
hocam100
19-04-2014, 19:09
Benim mor beyaz süsenim de açtı. Darısı diğerlerinin başına. :)
Benim bahçemde de ilk açan mor beyaz ve beyaz renk süsenler.
Mutlu Kutlu
22-04-2014, 12:33
Yok böyle bir güzellik, diyeceğim ama bitkiler dünyasında her an başka bir güzellikle karşılaşıyor insan.
Gövde ve yapraklar iris (süsen) çiçekler orkide çiçeği kadar alımlı ve değişik hoş bir kokuya sahip.
Çoğalması yaprak uçlarından yavru veriyor, kök kısmından da sürekli yavru üretiyor.
-5 den aşağı soğuklarda ölüyor, güneş ve yarı güneş olan yerleri seviyor. Çok dirençli yaşama gayretine hayran olduğum bir tür.
Tohumcu Nılgun
22-04-2014, 14:45
Arkadaslar, 3 gùn once Brùksel Botanik Parkta rastladigim Sùsenler.
Victoria Falls
Kokulu iris. Çiçekler klasik irislerden daha irice. Bir çiçek sapında üç çiçek.
hocam100
27-04-2014, 22:22
Süsenler açmaya başladı yine:Bu tür ilk defa çiçek açıyor.Geçen sene elime geçmişti.Gördüğüm özelliği 3 kat çiçeği oluşu ve iri çiçekli. Rengi de harika.
ayazkentli
28-04-2014, 13:11
İris'in tohum organları makro çekimde tıpkı deniz anemonları gibi görünüyor.
Doğada çok ilginç benzerlikler var.
http://www.agaclar.net/forum/1246154-post285.htm
http://www.agaclar.net/forum/1246156-post286.htm
http://www.agaclar.net/forum/1246159-post287.htm
İnsan bu güzelim iris çeşitlerini görünce dayanamıyor, hepsinden edinmek istiyor..
Daha önce yazdığım gibi bu irislerin 10 çeşidini getirtmek istemiştim Amerika'dan..
Daha sonra , yapraklı ve köklü olarak gelen bu irislerin kapalı kutuda, uzun süre beklemeleri, havasız kalmaları sorun olabilir, diye düşündük ve bu yıl deneme amaçlı 2 çeşit yoğun kokulu türü getirmeğe karar verdik..
Haklıymışız..
Uzun süren yolculuk sonucu irisler oldukça afallamış, sararmışlar kapalı kaldıkkları için..
Ama yumruları ve kökleri sağlam..İnşallah yeni kökler ve yeni yapraklar vermelerini sağlayıp kurtarırız onları..
Bunların ikisi de keskin kokulu..Zaten yoğun kokulu olan birkaç tür var..
İsimleri CAPRICE, (1898) ve PALLIDA DALMATICA, (1597)
Dalmatica olanı parfüm sanayiinde kullanılıyor:
Bakalım, bu yıl onları yaşatmayı ve büyütmeyi başarabilirsem gelecek yıl diğer türlerden de edinmeye çalışacağım..
Mutlu Kutlu
03-05-2014, 20:29
Gelinlik giymiş kızlarım benim:)
Mutlu Kutlu
03-05-2014, 20:33
Gelinlik giymiş güzel kızlar, 2
Sayın Mutlu Kutlu, iki yıl evvel ektiğim süsenlerim güneşi az gördükleri için büyüyüp gelişemediler, bu sezon sadece bir tanesi çiçeklendi, diğerlerinde tomurcuk dahi yok. Yer değişikliği yapsam bir sakıncası olur mu? Teşekkür ederim..
Mutlu Kutlu
03-05-2014, 21:13
İstediğiniz zaman yer değiştirebilirsiniz, rizomlu oldukları için küsmüyorlar. İngiltere'den yeni gelenler bile minik saksılarda çiçek açtılar. Bakım ve beslemekle ilgili sanırım. Daha açmayan tomurcuklu 3-5 ayrı renk süsenim var.
Bende teşekkür ederim, saygılarımla.Sayın Mutlu Kutlu, iki yıl evvel ektiğim süsenlerim güneşi az gördükleri için büyüyüp gelişemediler, bu sezon sadece bir tanesi çiçeklendi, diğerlerinde tomurcuk dahi yok. Yer değişikliği yapsam bir sakıncası olur mu? Teşekkür ederim..
Tohumcu Nılgun
16-05-2014, 16:28
Dùn parkta rastladigim irisler.
Tohumcu Nılgun
16-05-2014, 16:30
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
16-05-2014, 16:42
Fotograflarin devami...
Tohumcu Nılgun
16-05-2014, 16:54
Fotograflarin devami...
Amerika'dan gelen Caprice ve Dalmatica türü esans kokulu irislerimi kurtaracağım gibi duruyor..
Bunlar, 3-4 günlük yolculuk süresince bavul içinde sararmış, perişan halde geldiler bana..Ekerken pek umudum yoktu..
Çok süzek bir ortama sığ ektim bunları..
10 gün kadar sonra kuruyan yaprakları tamamen temizledim..Birinde hızla 2-3 diğerinde 2 yeşil yaprak oluşmaya başladı..
Oldukça umutlanmıştım..
Rizom başlarını ara ara kontrol ediyordum..Derken birisinin başında bir yumuşaklık hissettim..Eşeleyip baktım..Çürümeğe başlamıştı rizomu..
Keskin bir bıçakla kestim çürük kısmı..Kolonyalı mendille bir güzel temizledim yarayı..Ardından bir kağıt mendile bolca kolonya dökerek kesik yerde 10 dakika kadar beklettim..
Faydası oldu, çürük durmuştu..3-4 gün sonra kesik yer büzüşüp kurudu..5-6 gün sonrada tam kesik yerin altindan yeni bir göz uyandı..Şimdi oadan yeni yeni yaprakların gelişmesini bekliyorum..Bu irisim böylelikle kurtulmuş, yeşermiş oldu..
Diğer tür iriste de 2 yeşil yaprak oluşmuştu ilk ektiğim günlerde..
Ama 2 günden beri yaprağın birinde bir solgunluk göze çarpıyordu..
Bugün yokladım..Yaprağın dip kısmı sulanmış, çürüme belirtisi vardı..Koparıp attım..Tek yaprak kaldı üstğnde şimdilik..
Derken, onun da rizomunu yokladım..
Uç kısmında onun da çürüme vardı..
Rizomun etrafını temizledim ve çürük kısmı küçük bir tornavida ucuyla iyice temizledim..
Kolonyalı mendille temizledim kovuk kısmı ve yine diğer iriste yaptığım gibi kolonyalı bir kağıt mendil parçasını 10 dakika kadar tuttum o temizlediğim kovuk kısımda..
İnşallah ondaki çürüme de durur ve yarayı onarır..ardından da yeni bir filiz çıkarır..
İleride bu tür durumlarla karşılaşan olursa, benim bu kurtarma tecrübemden yararlanırlar diye, daha sonraki gelişmeleri de aynen aktaracağım buraya..
Benim bilmediğim hususları veya tecrübelerinizi de bana buradan aktarırsanız çok çok sevinirim.
İki parfüm kokulu irisimi kurtarma gayretlerim devam ediyor..
Biri kesin artık kurtuldu..
Üstteki mesajımın en altında görünen iriste ise sorun hala devam ediyor..
Kalan tek yaprak ta, 2 gün önce sararmaya başlayınca bu kez gözümü karattıp rizomu olduğu gibi çıkardım topraktan..
7-8 adet köklerin hemen hepsi çürümüştü..Bir tek kökte bir canlılık görünüyordu ama o da hoşuma gitmedi..köklerin hepsini tam diplerinden kestim..
O tek yeşil yaprağın olduğu yerde de içeriye doğru çürüme vardı..Orayı da önce tornavida ucuyla sonrada kolonyalı mendil ve kulak temizleme çubuğuyla 4-5 kez temizledim..
Son olarak kolonyalı kağıt mendil parçasını bir saat kadat kovukta beklettim..
Rizomu bu haliyle ekmeden önce 6-7 saat açık havada beklettim.
Daha sonra eser miktarda humat ve denizyosunlu suda 1-2 dakika bekletip, toprağa gömdüm..Tam yaralı kısmı toprakla örtmeyeceğim yarayı sarıp kuruyana kadar..
Gece nem yapmasın diye yaraya kuru kağıt mendil parçası tıkıyorum..gündüz güneş görünce çıkarıp yaranın güneş ve sıcakla kurumasını sağlamağa çalışıyorum..
Şimdilik pek terslik yok gibi..
Sevindiğim tek şey, rizomun üstünde yeni oluşmuş, 1-2 milimetrelik yeni bir filizin görünmesi..( 3. foto)İnşallah, yeni kökler sayesinde bu filiz iştahlanıp kurtulur bu iris te..
Bunlar tamamen amatörce yapılan kurtarma çalışmaları..
Bakalım, ne derecede başarı sağlayacağım..
hocam100
27-05-2014, 21:31
Son açan süsenlerim:
vildan25
27-05-2014, 22:36
Sayın hocam100 maaşallah çok güzeller:) Bir de ben çiçeklerini görebilsem şu soğanlı çiçeklerin: (
Ben de birkaç yıl önce soğan halinde bir süsen almıştım, şimdi 5 soğan oldu ama çok umutlu olmama rağmen bu sene de açmadı. Önceleri daha küçük saksıya dikiyordum ve daha cılızlardı, bu sene derin bir saksıya alınca yapraklar çok daha kuvvetli çıktı ama yine çiçek yok. Sebebi ne olabilir? Süsen saksıda olmuyor mu? Aynı sorunu callalarda da yaşıyorum ki onları aldığımda çiçekleri de vardı.
Merhaba arkadaşlar iris yumruları(rizomlu olan)ne zaman dikilebilir?Elimdeki yumrular pek iyi durumda değil de hemen diksem olur mu?
Mutlu Kutlu
03-08-2014, 14:36
Hemen dikin, rizomlar kurumuş olsalar bile canlanıyorlar çoğunlukla. Dikmekte geç kaldıkça canlanma şanslarını azaltıyorsunuz.
Hemen dikin, rizomlar kurumuş olsalar bile canlanıyorlar çoğunlukla. Dikmekte geç kaldıkça canlanma şanslarını azaltıyorsunuz.
Teşekkür ederim biraz sonra dikeceğim.;)
Teşekkür ederim biraz sonra dikeceğim.;)
İris yumrularını diktikten 1 ay sonra hepsi çimlendi hiç fire vermedim.:p Şuanda galiba toprak altı kısımlarını güçlendiriyorlar çünkü boyları bir karış olduktan sonra büyümeleri durdu.
Yurtdışından gelen iki parfüm kokulu irisimin birini yitirdim, diğerini kurtarmayı başardım..
Çok uğraştırdı beni..
7. yaprağını çıkardı..sıra artık çiçeğini görmede..
Böyleydiler:
http://www.agaclar.net/forum/1279113-post315.htm
Böyle oldu:
Ooo glayöllerdeki 7. yaprak hikayesi irislerde de mi var :( bende seviniyordum ektigim 4 soğanım yeşerdi diye. köyde irise navruz çiçeği diyorlarmış, babam dedi :)
Süsenlerimi bekliyorum sabırla :) Endişelerim vardı acaba çokmu derine ektim dedim ama artık eminim dogru yaptığımdan.
Dumlupınar
01-12-2014, 00:34
Arkadaşlar,hocam100'den aldığım soğanlı süsenler harika gidiyor.Hele tuberose'ler bir soğandan 4 sürgün birden verdiler.Fotoğraflarını önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmak istiyorum.HERKESE SELAMLAR...
bonjour40
18-12-2014, 11:27
Sayın Mutlu Kutlu dan aldigim süsen Sonbaharda acti :)
529835
529836
529837
hocam100
18-12-2014, 16:24
Çok güzel açmışlar.Kokusu nasıl.
bonjour40
18-12-2014, 17:01
Çok ince bir kokusu var. Var yok arası
Ama zaten sonbaharda acabilen bir süsen için koku cok onemli değil ;)
Yaprakların bu kadar cılız olması normal mi, yoksa bi terslik mi var acaba?
Dumlupınar
19-01-2015, 19:50
Yaprakların bu kadar cılız olması normal mi, yoksa bi terslik mi var acaba?
Sayın hira merhaba,hiç bir terslik yok,yapraklarının yapısı bu,bu şekilde yaratılmışlar.Rizomlu süsenlerin yaprakları daha geniş,soğanlı süsenlerin ise,ince ve daha uzun oluyor.SELAMLAR...
hocam100
08-03-2015, 19:24
Iris reticulata türü bodur irisler bahara açan ilk irisler oldu.
bonjour40
13-03-2015, 20:00
Benimkiler de açmaya başladılar. Bu beyaz tür pek erkenci :p
540680
Selamlar
bonjour40
15-03-2015, 18:07
Nerden veya kimden aldıgımı unuttugum :confused: SIYAH irislerim :D:D
541011
541012
541013
541014
hocam100
16-03-2015, 20:21
Nerden veya kimden aldıgımı unuttugum :confused: SIYAH irislerim :D:D
541011
541012
541013
541014
Bunlar iris tuberose.Bunlari ben de üretiyorum.
Zaman zaman doğada gördüğüm ve fotoğrafladığım irislerden. Benzer renk varyeteleri de vardı hatırladığım kadarı ile. Fotoğraflarını bulabilirsem eklerim. Resimlerden gördüğüm kadarı ile iris orientalis olduğunu düşünüyorum. Bir ara iris kerneriana'ya da benzettim. Endemik olarak görünce. Bu rengi sadece bir yerde gördüm.
http://www.agaclar.net/forum/marmara-bolgesi/3364.htm
542167
542168
Kurumuş da olsa çiçek kapsülünü ekledim.
542169
YeniGine
29-03-2015, 00:04
Dün A-101'de görüp aldığım süsen-iris soğanlarını (Küçük soğan şeklinde idiler) bugün diktim, gelişip bu sene çiçek açarlar mı? Yoksa geç mi kaldım?..
Sayın Yenigine; A-101'de satılan Iris Hollandica şimdi ekerseniz (25.Mayıs-05.Haziran) tarihleri arasında açıyor.
Size gönderdiğim Iris Germaniaca oda (25.Nisan-05.Mayıs) tarihleri arasında açıyor, İstanbulda...
Not: Bu sene İstanbul farklı bir kış yaptığı için bu tarihler değişken olabilir.
hocam100
29-03-2015, 16:38
Bahara ekilen irisler sorun olusturabiliyor.Gecen sene 2 paket ekmiştim malesef çiçeğini göremedim.Toprakta kaldilar bahara acacak artik.
gökhan Arslan
20-04-2015, 18:43
İris sonunda gösterdi güzelliğini seneye farklı çeşitlerden bulmak lazım ;)
gökhan Arslan
24-04-2015, 18:52
Güzelliklere devam :)
B e t ü l
12-05-2015, 15:37
Irislerim tam açmamış olsalar da dayanamadım paylaşmak istedim. En sevdiğim renk uyumu. Mor-sarı harika
Benim İrislerim de açti ama cicekleri pek minik kaldi. Aslinda uzun zaman yeşil aksamini bize seyir ettirdigi icin açmayacagini dusunmustuk ama birkac gün önce bize çok güzel bir sürpriz yapip mavi ciceklerini gösterdi ;-) acaba gölge mi sever güneşli bir yer mi tam anlamadim
bonjour40
16-05-2015, 20:18
gecen senelerde yan yana ve karışıktılar.
Bu sene ayırdım. Ancak bazıları acmadılar ama yine de açanlar yeter :dilli:
553174
553175
553176
553177
553178
bonjour40
16-05-2015, 20:20
553179
553180
553181
553182
B e t ü l
16-05-2015, 22:41
Sayın Bonjour40
İrisleriniz çok güzeller. Bizimle bu güzellikleri paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben ilk defa bu sene saksıda yetiştirdim ve yaprak ucu kurumasını engelleyemedim. Neden kaynaklanır acaba? Bilginiz var mı?
Saygılar..
tekomusti
17-05-2015, 07:06
553252
Günaydın
Buda benim gariban arkadaşları daha açmadı tek başına bekler :)
bonjour40
17-05-2015, 11:28
Sayın Bonjour40
İrisleriniz çok güzeller. Bizimle bu güzellikleri paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben ilk defa bu sene saksıda yetiştirdim ve yaprak ucu kurumasını engelleyemedim. Neden kaynaklanır acaba? Bilginiz var mı?
Saygılar..
Sayın Betül,
pek suyu sevmezler diye bilirim. Sulamayı gozden gecirseniz iyi olur
Selamlarımla
bonjour40
17-05-2015, 20:38
Mevlut bey değişiriz tabi. Kırmızı ve soldakı pembe beyaz bende yok :)
bonjour40
17-05-2015, 20:54
Bugün bahçeye fotoğraf makinamla gittim ve ciceklerime yakından baktım
553386
553387
553388
553389
553390
bonjour40
17-05-2015, 20:59
553395
553396
553397
553398
553399
hocam100
17-05-2015, 21:02
Olur tabi ki paylaşım zamanı Şubat gibi olsun.En iyi eki zamanı bu aylar.
bonjour40
17-05-2015, 21:14
Subat benim bahce cok camur oluyor. Girip cikmak hatta soganları cıkartmak mumkun olmuyor. Yaprakları kuruyunca yeniden konusuruz
hocam100
17-05-2015, 22:05
O da olur.Yaz sonu sonbaharda uygun olur.
hobiciakvarist
18-05-2015, 10:44
Vay arkadaş... Elinde değişik türler olanlara ne mutlu. Bizim gbi elinde tek türü olanlar ne yapsın? :p :D
hocam100
18-05-2015, 14:48
Vay arkadaş... Elinde değişik türler olanlara ne mutlu. Bizim gbi elinde tek türü olanlar ne yapsın? :p :D
Satış zamanı( subat mart ayı ) satış sayfalarını gezin derim.
hobiciakvarist
29-05-2015, 22:30
Satış zamanı( subat mart ayı ) satış sayfalarını gezin derim.
o zaman gecti artik desenize :(
İrisler her zaman kaprissiz çiçeklerdir. Hele farklı renkte ve kokulu olurlarsa... Bazı irislerimi beğeninize sunuyorum.
1. I' m back- Yoğun kokulu
2. Ziggy- Kokulu
3. Voltage- Turuncu ve kokulu
4-5. Dark passion- Siyah ve kokulu. Aslında koyu mor.
bonjour40
04-06-2015, 21:33
Sevgili alys,
Mukemmeller
Değiselim
Sizden aldiğim amarylisler actı bu sene http://www.agaclar.net/forum/1383780-post66.htm
Sevgili alys,
Mukemmeller
Değiselim
Sizden aldiğim amarylisler actı bu sene http://www.agaclar.net/forum/1383780-post66.htm
Merhaba bonjour40;
Teşekkür ederim. İrislerimi Amerika' dan getirttim. Maalesef Avrupa' da kokulu bulamadım. 10 tür kokulu irisim var. Fazla irislerimi sitemde satışa koyuyorum. Selamlar...
İris (Kök) (http://www.amaryllisbahcesi.com/iris-kok-k-86.html)
sardunya18
27-04-2016, 16:57
Merhabalar geçen sene tarlamızın kenerında görüp söküp getirdiğim yabani süsen çiçek açtı .Rengi açık krem gibi boyu çiçeğiyle beraber 12cm kadar normal süsenim henüz açmadı
Sanırım aynı yabani iris bende de var. Çok küçükler. Çiçekleri tam kapanmak üzere iken yetişebildim. Normaller yanlarında dev gibi kalıyorlar. Farklı renkleri olması gerekiyor. Muhtemelen gelecek yıllarda bu küçükler büyüyünce farklı renkleri var mı bakacağız.
İki yıllık bekleyişten sonra gelen hayalkırıklığı.
iris germanica black night olarak aldığım iristen çıkan çiçek.
609468
609469
Teselli ikramiyesi. Aynı zamanda almış olduğum sarı çiçekli olanı. Çok hoş bir kokusu bulunmakta. Tek sıkıntı bir günde çiçeklerinin solmaları.
609470
609471
Ankara'da gördüğüm nerede satıldığını sorduğumda sahibinin verdiği koyu renkli olanı. Yan komşuda bulunan açık renklisi sarı gibi yoğun kokulu olmasına rağmen bunun kokusu çok yoğun değil.
lenavita
07-05-2016, 15:08
bende iris soganı aldım fakat çok kötüydü umudum yok ama optimum koçtaştan aldım kötü çıkarsa markasıyla deşifre ederim az para vermedim 7 lira
hocam100
07-05-2016, 17:46
Benim de 7 çeşit süsenim sıra ile açtı. Paylaşayım.Alttan son iki süsenim 6 kat çiçek açtı.
hocam100
07-05-2016, 17:52
Son açan 2 tür de bunlar:Bu yıul aşırı çoğaldılarDikim mevsiminden önce beğeninize sunmayı düşünüyorum.
hocam100
07-05-2016, 17:56
Arkadaşlar değiş tokuşa da açığım elinde ben de olmayan renk olan olursa mevsiminde değiş tokuş yapabiliriz.
İyi günler. Ben yaklaşık 40 gün önce süsen soğanı diktim yaprakların boyu aşırı uzadı içerde yetiştirdiğim için sorun oluyor. Acaba niye böyle oluyor kaç günde çiçek açar ? Bir de çiçek açtıktan sonra kurutup Soğanları kaldırıp saklamak istiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz soğanlar çoğalıyor mudur şu an
bonjour40
12-05-2016, 21:08
Uzun bir aradan sonra merhaba,
Kimimiz "süsen", "iris" "mezarlık zambağı" diyor. Yabanci dildeki ismini tam tercüme edersek "uzun boylu sakallı iris" ("tall bearded iris")
Yurt dışından birçok defalar satın almıstım. Ancak maalesef birçoğu çürüdü birçoğu da bol bol yaprak çıkardı ve ancak 2 yıl bekledikten sonra çiçek açabildiler.
İş gezilerimden birisinde Fransanın Normandiya bölgesinde evlerin çatılarına iris ektiklerini gördüm. Cok sasirdim. Yanimdakilere sordum. O bölgenin geleneksel evlerinin tepelerine iris dikmek adeti varmıs.
Biraz araştırınca iris konusunu dedelerinden bilen anlayan arkadaşlar da buldum. Meraklı oldugumu görünce birçok bilgilerini benimle paylaştılar.
Yanlışlarımı gördüm.
Meğerse ben iris ekmeyi bilmiyormuşum. Koklü ve topraklı olarak değişik çeşitlerinin ve renklerinin satıldığı zaman denk getirip birçok değisik renkte çicek satın aldim ve ekilmesi gerektiği gibi ektim (bu sayfada görebilirsiniz) (http://http://www.agaclar.net/forum/1411598-post77.htm). ilk sene eksiksiz hepsi açtı. Kimisi kokulu kimisi kokusuz renk cümbüsü oldu bahçede.
Once internetten bulduğum Fransa Normandiya bölgesinden köy evlerinin fotograflarını paylaşıyorum.
611445
611446
611447
611448
bonjour40
12-05-2016, 21:48
Aşağıda Fransız dostlarımdan aldıgım tavsiyeler var. Ben uyguluyorum. problemle karşılasmadım.
Nelere dikkat etmeliyiz:
- İrislerimiz Günesi çok seviyor. Ekim yaparken mutlaka güneş alan bir yere ekmek lazım. Gölgede olursa ne olur. Açarlar ama çicekleri küçük olur, ve açan çiçeklerin dibinden yenilerini açmazlar.
- Ekerken DERİNE EKMEYİN. Sadece köklerini toprakla kapatın. Sırtları açıkta kalsın ve güneşi görsün. Derin ekersek ne olur. Bol bol yaprak yapar ve sırtını güneşe çıkartana kadar cicek açmaz ( ya da az açar) Benimkileri ben aşağıdaki gibi diktim ve o sene açtilar.
611481
- Aşağida resimde gösterdiğim gibi topragı tepe yapıp üstüne ekilmeli. Bu şekilde yumruyu çürümekten koruruz. Zaten bu şekil mezarların üzerine ekilme şekli. Belki de bu yüzden mezarların üstüne ekince yaşıyorlar.
611472
611473
Soldaki KÖTÜ ekim
................................. ortadaki olması gereken ekim türü
.................................................. ........................ Sagdaki ise kumluk yerlerde yapılabilir ekim türü
- Her yerde iris suyu sevmez sulamayın yazar. Ozellikle cicek açarken suya ihtiyaçı var. Zaten ilkbahar çiceği olduğu için yagmurla sulanır. Ancak çiçek actıktan sonra yazın sulamayı unutmayın. Çünkü o sırada önümüzdeki senenin çiçeği için yumrusunu dolduruyor
- Azotu fazla gübre vermeyin. Bol bol yeşil yaprağınız olur. Yani 15,15,15 yerine ilk rakamı diğerlerinden küçük olan gübre kullanmalıyız Mesala 6,10,10 gibi . Süper fosfat veilmesini öneren kişiler de var.
-
Emmazunz
13-05-2016, 10:05
ebay'dan aldığım irislerin neden açmadığını sayenizde öğrenmiş oldum,ilginç ve faydalı paylaşımınız için teşekkürler.
Bu muhteşem güzeli bugün aldım.
İlknur44
13-05-2016, 18:34
Maşallah çok güzelmiş. Bol çiçek açar inşallah.
sardunya18
15-05-2016, 11:25
Süsenim de açtı nihayet buraya dikeli üçüncü senesi mis gibi kokuyor
feyziuslu
15-05-2016, 13:11
Kesinlikle en zarif çiçeklerimizdendir. Yaprakları dekoratif,kokusu çok hoştur.Bitki dibinin sürekli nemli tutulması yaprak üretimini artırır ama açacak çiçek sayısını azaltır.Yağmur suları yeterlidir.24 Nisan 2016 da çektiğim resmi yükledim.
(Bahçedeki yabani otlar yangın tehlikesine karşı ot kurutucu ilaç ile kurutulmuştur)
İlknur44
15-05-2016, 13:18
Süsenim de açtı nihayet buraya dikeli üçüncü senesi mis gibi kokuyor
Benimde aynısı ve kokusu harika ama benimkinin çiçekleri kurudu.
Bu süsenler ilkbaharda tekmi açar
İlknur44
15-05-2016, 13:23
Maşallah çok güzeller, insanın o çiçeklerin içinden çıkası gelmiyor.
Bu muhteşem güzeli bugün aldım.
Sayın lusoari;
İrisiniz, İberica ssp. elegantissima. Harika ve nadir doğal bir tür. Ermenistan, Batı İran ve Türkiye' de Hakkari' de dağılım göstermektedir. Melezlemede ebeveyn olarak kullanılmakta. Uzunca bir süredir aramaktaydım. Ağustos gibi koleksiyonuma dahil olacak. İrisinize çok iyi bakın.
Teşekkür ederim Sevgili alys, isterseniz bu türü ben size göndereyim eğer kabul ederseniz tabii ki buradan çok uygun fiyata aldım eğer ilgilenirseniz bana özelden haber verin gidip bakayım.
feyziuslu
17-05-2016, 09:24
Benimde aynısı ve kokusu harika ama benimkinin çiçekleri kurudu.
Bu süsenler ilkbaharda tekmi açar
Sayın bahçe-mimarı;
Verdiğim linkte ''Yılda iki defa açan yoğun kokulu sarı iris'' ten bahsediliyor.
Kod: kok02 KÖK SÜSEN - IRIS GERMENIACA (october sun - yogun kokulu sarı) rizom şeklinde. 50-75 cm boyda çiçeklenir, ilk bahar ve sonbaharda çiçeklenir. | İthal rizomlu iris'ler (süsen'ler) (http://www.tropiksera.com/Kod-kok02-KOK-SUSEN-IRIS-GERMENIACA-october-sun-yogun-kokulu-sari-rizom-seklinde-50-75-cm-boyda-ciceklenir-ilk-bahar-ve-sonbaharda-ciceklenir,PR-745.html)
bonjour40
12-07-2016, 09:22
Sayın bahçe-mimarı;
Verdiğim linkte ''Yılda iki defa açan yoğun kokulu sarı iris'' ten bahsediliyor.
Kod: kok02 KÖK SÜSEN - IRIS GERMENIACA (october sun - yogun kokulu sarı) rizom şeklinde. 50-75 cm boyda çiçeklenir, ilk bahar ve sonbaharda çiçeklenir. | İthal rizomlu iris'ler (süsen'ler) (http://www.tropiksera.com/Kod-kok02-KOK-SUSEN-IRIS-GERMENIACA-october-sun-yogun-kokulu-sari-rizom-seklinde-50-75-cm-boyda-ciceklenir-ilk-bahar-ve-sonbaharda-ciceklenir,PR-745.html)
Ben Tropik seradan o sari İris ten aldım ve gerçekten senede 2 kez açıyor.
Eskiden irisleri çok sevmezdim. Her yerde aynı renk olduğu için sanırım. Bahçem için kışa ve soğuklara dayanıklı olduğu için tercih etmeye başladım. Aşağıdakiler kadar olmasa da bir miktar farklı iris diktim. Çiçeklenmelerini beklemeye başladık.
Bu kış gününde kendimizde olmasa da güzel resimlerin olduğu bir sayfa.
https://tr.pinterest.com/pin/436356651366137067/
İris ile uyumlu bitkiler
https://theamericanirissociety.blogspot.com.tr/2013/10/tall-bearded-iris-and-companion-plants.html
Sakallı İris Yetiştirme ve Bakım İpuçları
https://www.schreinersgardens.com/how-to-grow-care-for-bearded-iris
Iris bahçesinde bu ay ne yapmalı?
https://www.schreinersgardens.com/what-to-do-this-month-in-the-iris-garden
lenavita
22-02-2017, 13:25
*** arkadaşlar optimum Koçtaş sından iris soğanı aldım ama eve geldim sok soğanın kabipugu var ama içi yok o yüzden uyarıyorum soğanlı bitkiler alırken soğanlarını biraz bastırın içi dolumu diye inanın saka yapmıyorum
lenavita
22-02-2017, 14:11
Bu yılda irissizim ilk mezarda gördüm aşık oldum .sağolsun bonjor40 güzel anlatmış seneye artik alıp yetistircem
I.suaveolens mavi-mor ve sarı formları.
Hocam 100 den aldığım I. reticulata.
hocam100
13-03-2017, 19:51
I.suaveolens mavi-mor ve sarı formları.
Hocam 100 den aldığım I. hollandicalar..
İris reticult bunlar.Hollandica değil.Bu iris türünü biraz sık ekerseniz hoş görünüm elde edersiniz.
İris reticult bunlar.Hollandica değil.Bu iris türünü biraz sık ekerseniz hoş görünüm elde edersiniz.
Tamam şimdi oldu..
İris yetiştirenlerden ses seda yok..Mevsimi gelmedi mi?
bonjour40
14-04-2017, 22:06
merhaba,
Geçen sene Iris / Süsen / mezarlık zambağı ya da siz nasıl söylüyorsanız o çiçeğin tozlanmasını anlatan bir video çekmiştim.:o
Bu konuya meraklı olan ve zaten tohum üretmeye çalışan arkadaşların olduğunu biliyorum. Amacım konuyu hiç bilmeyenlere biraz bilgi verebilmek. :D
Bu çiçeklerin tam açmaya başladığı zaman, meraklı arkadaşların bilgisine ilgisine sunarım. :cool:
https://www.youtube.com/watch?v=4wl2WNVrN-8
bonjour40
14-04-2017, 22:10
Bu videoda da yerinde tozlaşmayı anlatmaya çalıştım
https://www.youtube.com/watch?v=kxi7-_bF6Nw&t=8s
hocam100
14-04-2017, 22:12
merhaba,
Geçen sene Iris / Süsen / mezarlık zambağı ya da siz nasıl söylüyorsanız o çiçeğin tozlanmasını anlatan bir video çekmiştim.:o
Bu konuya meraklı olan ve zaten tohum üretmeye çalışan arkadaşların olduğunu biliyorum. Amacım konuyu hiç bilmeyenlere biraz bilgi verebilmek. :D
Bu çiçeklerin tam açmaya başladığı zaman, meraklı arkadaşların bilgisine ilgisine sunarım. :cool:
https://www.youtube.com/watch?v=4wl2WNVrN-8
Çok faydali olmus teşekkürler.
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dumlupınar
16-04-2017, 16:08
Asya Lale'nin,apartman bahçesine diktiğim mavi Miss Saigon soğanlı süsenleri...
Gelmişken bir kaç iris paylaşayım:
hocam100
23-04-2017, 19:29
Gelmişken bir kaç iris paylaşayım:
Sayin tabus irisleriniz harika ilk ve son resimdeki irisleriniz guzelmis.Bu iris eğer size aitse mevsiminde bendeki degisik turlerden değiş tokus yapabiliriz.Ben de de 15 renk iris var.
bonjour40
24-04-2017, 11:38
Sayin tabus irisleriniz harika ilk ve son resimdeki irisleriniz guzelmis.Bu iris eğer size aitse mevsiminde bendeki degisik turlerden değiş tokus yapabiliriz.Ben de de 15 renk iris var.
Mevlut bey, Elinizdekiler acınca paylasında gorelim neler varmıs elinizde ;)
hocam100
24-04-2017, 11:49
Mevlut bey, Elinizdekiler acınca paylasında gorelim neler varmıs elinizde ;)
Paylasayim bu sezon epey yurt icinden cesit bulmaya calistim.Yurt disindan gittigim ulkede bulamadim.
Sn hocam100, ben, bende olmayan çiçek resmini paylaşmam, olursa da belirtirim. İlk resim, I.xgermanica lardan. Güzel bir çeşit, hafif de olsa tütün kokulu..Takas olur..Fakat son resim,Oncocyclus türünden, tohumdan yetiştirdim. İlk defa çiçek açıyor. 2 ayrı onco daha var, resimlerini yolluyorum.Yaz sonu durumları ne olur emin değilim..Şimdilik mülahazat hanesini boş bırakalım..
Sahi sizden aldığım Iris tuberosa (Iris Hermodactylus tuberosus) önce yapraklandı fakat sonra soğuktan mı bilmem kurudu..Bu irisler bir hoş..Bazıları yer değiştirmeyi sevmiyor.
bonjour40
26-04-2017, 21:15
yavas yavas baslıyor açmaya ...
645779
bonjour40
30-04-2017, 08:48
646074
646075
646076
646077
646078
bonjour40
30-04-2017, 18:26
Bunlar bugun acanlar...:D:D
646155
646156
646157
Bu da benim irislerden bir tür renkleri bir harika.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/9ce7bc5fdf85aff842a07f80e0ca87d3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/2a5bc2cbad385cd5a8d6e6d7f28cacb3.jpg
Redmi Note 2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hocam100
30-04-2017, 19:33
Bunlar da benim açan irislerimhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/dcae773e9571058c4a030e55a4a948ea.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/d030e74f9aee2ac2c47108c1df9c04b0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/28f269bdb7fbafb0ad2fe24b1efeb6ce.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/7501525c9280cf066a94e5b17196a6bf.jpg
bonjour40
30-04-2017, 19:44
Bunlar da benim açan irislerimhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/dcae773e9571058c4a030e55a4a948ea.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/d030e74f9aee2ac2c47108c1df9c04b0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/28f269bdb7fbafb0ad2fe24b1efeb6ce.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170430/7501525c9280cf066a94e5b17196a6bf.jpg
Bazilarini tanıyorum sanki ;)
hocam100
30-04-2017, 19:50
Bazilarini tanıyorum sanki ;)
Sizden gelen sadece mor açan simdilik, diğerleri tomurcuk.
bonjour40
01-05-2017, 18:31
Bugun açanlar...
646277
646278
646279
bonjour40
02-05-2017, 19:18
Gecen sene videosunu çekip burada (http://www.agaclar.net/forum/1503147-post406.htm) anlattığım tohumlarımdan bazıları tuttu ve sürmeye başladılar.:p:p
Seneye ne renk olduklarını göreceğiz bakalım :confused:
646507
bonjour40
04-05-2017, 18:11
Cicekleri geçince karıştırmamak için
Bu sene ozellikle numaralayıp fotograflarını cekiyorum.
646829
646830
646831
646832
Sebze bahçesi işleri için bir haftadır köydeydim..yorgunluğumu alan kokulu güzellerim bunlar..
Sarı olanı Mutlu Kutlu beyden..diğeri ise İris Pallida Dalmatica..rizomları bile kurutulup parfüm ve cin yapımında kullanılıyormuş..sarı olandan daha keskin kokusu var..
eneskrky
04-05-2017, 20:52
bonjour40 bey emeklerinize sağlık mükemmel ötesi renkler edinmişsiniz şahaneler.
Genelde soğanlı rizomlu çiçekleri aldığımızda dışında çiçeğin açmış hali katalog görüntüsü olur ,bunların hepsi o uygunluğa gelmiş hatta aşmış bile :D
Çok güzeller ,takip ediyoruz daha ne renkler var acaba :))
bonjour40
04-05-2017, 20:54
bonjour40 bey emeklerinize sağlık mükemmel ötesi renkler edinmişsiniz şahaneler.
Genelde soğanlı rizomlu çiçekleri aldığımızda dışında çiçeğin açmış hali katalog görüntüsü olur ,bunların hepsi o uygunluğa gelmiş hatta aşmış bile :D
Çok güzeller ,takip ediyoruz daha ne renkler var acaba :))
Daha açacak olanlar var ;)
actikça paylasacam
Selamlarımla
eneskrky
04-05-2017, 21:04
Merakla bekliyor olacağım :)
Sanırım melezleme çalışmaları da yapmışsınız umarım olumlu sonuçlar çıkar ve mükemmel renk oluşumları ortaya çıkarırsınız
bonjour40
05-05-2017, 19:37
Artık yavas yavas son cicekler de acmaya basladi
asagidakiler de bugun açanlar...
646941
646942
646943
646944
646945
hocam100
05-05-2017, 20:55
Artık yavas yavas son cicekler de acmaya basladi
asagidakiler de bugun açanlar...
646941
646942
646943
646944
646945
Muhtesemler seçiminiz mükemmel
hocam100
05-05-2017, 20:59
Bunlar da son acan irislerhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170505/afce3965deb938596545533cddb56350.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170505/a3b02c46b471e8063474d30d06780927.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170505/ae57a44cb507d35595e9577ee58385bb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170505/4343b5dcd7c47ed30a86c870c5aaa7d9.jpg
bonjour40
08-05-2017, 11:21
Bahçede henüz acamayan birkaç tane kaldi.
onlar açınca da paylasırım.
Genel görünüş şu halde...
647180
647181
hocam100
08-05-2017, 11:25
Hayalimde ayni sizin bahceniz gibi bir bahce kurmak var.Susenli bir bahçe
bonjour40
08-05-2017, 11:28
Insallah hocam100
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
bonjour40
09-05-2017, 21:00
En guzeli en son acti.....
Hani derler ya gözünün içine bakıyordum diye.
Bu oyleydi
Gözünün içine bakıyordum açsa da rengini göreyim diye
Açtı...
647484
En guzeli en son acti.....
Hani derler ya gözünün içine bakıyordum diye.
Bu oyleydi
Gözünün içine bakıyordum açsa da rengini göreyim diye
Açtı...
647484
Harika bir iris koleksiyonunuz var..tebrikler, başarılarınızın devamını dilerim sayın bonjour40..
https://www.youtube.com/watch?v=w-tC8awgb_Y
hocam100
11-05-2017, 11:13
Ilk resim bahcemin yeni misafirlerinden. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170511/f08fb3239203dc33015284372dd05658.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170511/9b1b8d7807aad312c029c7bc3993f1de.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170511/3e7ec7834bed3f9c1c29a8c559e7c535.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170511/2436ea731c3ba19933ddd2f1f4caf0e1.jpg
bonjour40
11-05-2017, 13:10
Ilk resim soldaki kokulu mu?
hocam100
11-05-2017, 22:40
Ilk resim soldaki kokulu mu?
Kokulu.Her süsen aslında kokuludur.Bazısı az kokar basızı yoğundur.İlk resimdekiler sizin hediyeleriniz.Açtıkca sizi ve bahçenizi hatırlıyorum.Çok teşekkürler.
658147
658148
Iris Siberica - Pink Parfait
----- Gül gibi açan katmerli iris -----
eneskrky
30-09-2017, 17:37
telato abiii ah telato abiii :))
Enes kardeşim, dün senle yazıştıktan sonra anladım ki;
Çiçekleri hep bahçe sayfamda yayınlamaktan, bu çiçek sayfalarını biraz boşlamışım:D:D
Sevmedin sanırım bu çiçeği;)
eneskrky
01-10-2017, 17:22
sevmek basit kalır doğru söylüyorsun bayıldım :))
Sayın Hocam, maşallah harika renkler bahçenizi doldurmuş, bu rizomlardan bir-iki adet bana kargolar mısınız? Ya bu kadar kolay yetişen bir bitkinin 20 euroya kadar bir rizomu insafsızlık... Ama değişik renkler varsa rizom başına istediğiniz makul bir fiyat ödeyebilirim. Selamlar
Recep AYDÖNER
Hatay Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğü
5303222983
Bu yıl çok daha fazla irisin açmasını bekliyordum. Ancak dağda olunca istediğim gibi bir gelişim gösteremediler. 2018 yılında muhtemelen daha iyi olacaklar. Eskiden Ankarad'dan gelenler. Muhtemelen soğuklara daha dayanıklılar. Bildiğimiz klasik kokulu açık mavi renkte olanların yaprakları sonbaharda küçük iken bunların yaprakları nerede ise yaz ile aynı büyüklükteler.
663532
663533
663534
663535
Aslında yan yana diktiğim halde sanırım istediğim gibi bakamadığım için alysden gelen beş çeşitten ancak bir tanesi çiçek açtı. Bir tanesi ise tomurcuk vermesine rağmen tomurcuk açamadan çürüdü. Bu yıl biraz geliştiler. Biraz daha fazla su tutan yer ve biraz gübre versem sanırım daha iyi olacaklar. İrisler su istemiyor desek de özellikle küçük iken iyi bakmak gerekiyor. Biraz büyüdükleri zaman kökleri ve yumrularına depoladıkları besin ile sanırım daha dayanıklı oluyorlar.
663536
663537
Bonjour40 arkadaşımızdan gelen süsenlerde de aynı sorun ve nerede ise aynı renk çiçek açtı. Farklı zamanlarda açtıkları için karşılaştırma durumum olmadı belki yeni yılda birlikte açarlar. Alys'ten gelenleri koyu morların yanına dikmiştim. Bunları daha aşağıda yabani bir tür ve birkaç süsenin olduğu yere diktim. Ancak toprak çok geçirgen olduğu için sanırım biraz daha su tutan yer ve organik madde istiyorlar. Yeni sezonda hepsinden çiçek açacaklarını düşünüyorum. Gidebilirsem bu zamanda etraflarına gübre dökebilirsem baharla birlikte patlayacaklarını düşünüyorum.
663538
663539
Buradaki bir çiçekçiden aldığım beyaz iris. Nasıl bir şey anlamadım daha. Diğerlerine göre daha küçük çiçek açtığı halde sanırım salgıladığı koku ile bakla zınıların öncelikli hedefi. Mor ve mavi türlerde arada tek tük oldukları halde bunun her çiçek açışında çiçeğin içi bakla zınılar ile doluyor. Çok fazla resim çekememişim. Bakla zınılı fotoğraflarını da bulursam eklerim.
663540
Klasik mavi ile dağdan bulduğum bir çeşit daha küçük mavinin de resimlerini bulursam eklerim. Yabani minik olanlar nedense kalmamış. Sayın tabustan gelen minik üç türden iki tanesi yaşıyor. Önümüzdeki sezon umarım onlar da çiçek açarlar.
Siyah olarak almış olduğum ancak hayal kırıklığı yaşatıp açık mavileri ve sarıyı karıştırınca hepsini dağdaki yerine dikmiştim. Ancak onlar da çiçek açmadılar. Muhtemelen yeni sezonda onlar da çiçeklenir. Sarı olan çok az çoğaldığı halde diğeri nerede ise her yeri kaplamıştı. Şu anda onlar da çok geliştiler. Ancak sarı olan muhtemelen çok az var.
hocam100
31-12-2017, 11:06
Bu sene çok renk süsen edindim arkadaşlar baharın gelmesini dört gözle bekliyorum.
Aman Allahım bu sayfa büyüleyici. Her biri birbirinden güzel türler. Gönüllerinize emeklerinize sağlık.;)
ParlakYıldızlar
13-01-2018, 18:57
Bende,bendeki leri kum zambağı sanıyordum, meğer Iris miş şimdi onlarin bakimi ile ilgili bilgileri toparliyayim buradan, boşaltılan komşu evin bahçesinden 3 kok almıştım, şu an her biri ikişer tane yavrulamis durumda,nedense saksı kenarina doğru ilerlemişler.
ParlakYıldızlar
23-03-2018, 13:23
İşte cicek Zarfları, rengini bilmiyorum,geçen yaz komşu bahçeden molozlarin altından kurtardiklarimiz.
hocam100
06-04-2018, 20:50
Süsenler açıyor arkadaşlar. Bu gün ilk süsenim açtı.
ParlakYıldızlar
08-04-2018, 13:05
Üçüde aynı anda açtı.
İki tür kokulu irisim bu yıl baya büyük bir öbek oluşturdular..bol bol kokladım :)
Sarılar Mutlu Kutlu Beyden..
Değerli doğa dostları selamlar, bayramınız kutlu olsun, İris rizomları ile ilgili satışlar hangi dönemde oluyor, değişik renkte iris rizomları edinmek istiyorum.
hocam100
26-08-2018, 15:37
Değerli doğa dostları selamlar, bayramınız kutlu olsun, İris rizomları ile ilgili satışlar hangi dönemde oluyor, değişik renkte iris rizomları edinmek istiyorum.Ben yardımcı olayım.
SM-C7010 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dumlupınar
29-03-2019, 14:48
Yıllar önce apartman bahçesine diktiğim soğanlı süsenler yeni yeni açmaya başlıyor.
Vahşi süsen
690437
690438
.
Dumlupınar
12-04-2019, 04:49
Soğanlı süsenler açmaya devam ediyor.
Sırada çiçeklenmeye başlayan Asya Lale'nin soğanlı süsenleri var.
İnciraltında satan bir yer buldum, ama renklerini bilmiyorlar.
Saksı fiyatı 7.5 TL.
Yine de aldım, hatta iki saksı daha alacağım.
Rizom kök, soğan değil.
Diğer satıcılar rizomları çok fahiş satıyor çünkü.
Dumlupınar
12-04-2019, 13:15
İnciraltında satan bir yer buldum, ama renklerini bilmiyorlar.
Saksı fiyatı 7.5 TL.
Yine de aldım, hatta iki saksı daha alacağım.
Rizom kök, soğan değil.
Diğer satıcılar rizomları çok fahiş satıyor çünkü.
Çok haklısınız.Çok iyi yapmışsınız.7.50 TL.makul bir ücret.
Benim çevremde rizom kök süsenlerden beyaz,açık ve koyu mor olmak úzere 3 renk var.
Bu arada Migros marketlerde 15'li paketlerde karışık renk süsen soğanları satılıyor.Tabii İzmir ikliminde ancak seneye Mart,Nisan aylarında çiçek açabilirler.Paketlerin adedi 7 TL.Bilginiz olsun.Selamlar...
Elif çiçek
12-04-2019, 14:18
Merhabalar bi konuda bilgi almak istiyorum çevremde çiçekler ile ilgili bi kadın aynı cins iki farklı renk çiçek soğanını ikiye bölüp birbirine bantlamış ve farklı bir renk çıkarmı diye ektim dedi. Bana çok bilinçsiz bi davranış gibi geldi konuya hakim kişilerden cevap bekliyorum çok teşekkür ederim
Çok haklısınız.Çok iyi yapmışsınız.7.50 TL.makul bir ücret.
Benim çevremde rizom kök süsenlerden beyaz,açık ve koyu mor olmak úzere 3 renk var.
Bu arada Migros marketlerde 15'li paketlerde karışık renk süsen soğanları satılıyor.Tabii İzmir ikliminde ancak seneye Mart,Nisan aylarında çiçek açabilirler.Paketlerin adedi 7 TL.Bilginiz olsun.Selamlar...
Aldığım saksıdaki bitkiler saksıyı tam doldurmuştu
Dikerken ikiye böldüm.
Soğan değil de patates gibi, zencefilin yumrusunu düşünün.
Yaprakları da kılıç gibi olur.
Fiyat kıyaslamak için buyurun buradan (https://www.zengardentr.com/urun/edith-wolford-iris-germanica-sogani-kok-susen) yakın.
Aldıklarımın biri de ebruli yapraklıydı. (https://www.zengardentr.com/urun/cift-renk-yaprakli-iris-susen-cicegi-sogani-iris-pallida-variegata)
Ben büyük ve kılıç yapraklı istiyorum.
Dumlupınar
12-04-2019, 16:28
Aldığım saksıdaki bitkiler saksıyı tam doldurmuştu
Dikerken ikiye böldüm.
Soğan değil de patates gibi, zencefilin yumrusunu düşünün.
Yaprakları da kılıç gibi olur.
Fiyat kıyaslamak için buyurun buradan (https://www.zengardentr.com/urun/edith-wolford-iris-germanica-sogani-kok-susen) yakın.
Aldıklarımın biri de ebruli yapraklıydı. (https://www.zengardentr.com/urun/cift-renk-yaprakli-iris-susen-cicegi-sogani-iris-pallida-variegata)
Ben büyük ve kılıç yapraklı istiyorum.
Evet.Zengarden'in satışını yaptığı kök süsenler fiyat olarak banada çok yüksek geldi.
Bu çiçekçi acaba İnciraltı'nın tam olarak neresinde ?
Bilgi verirseniz sevinirim.
Şimdi oradaydım. 20 liraya 3 saksı aldım.
691002
Teşhirde bu vardı.
Kardelen.
Dumlupınar
17-04-2019, 00:19
Bunlar Asya Lale'nin soğanlı süsenleri...
Şimdi oradaydım. 20 liraya 3 saksı aldım.
691002
Teşhirde bu vardı.
Kardelen.
selamlar jezebel ben geçenlerde İzmire geldim zengardene gittim çokküçük saksılırda ve çok yüksek fiyatlara satıyorlar siz tam olarak nerden aldınız ve hangi çeşitler vardı
Yazdığım gibi, renklerini bilmiyorlar.
Kardelen fidancılık, yerin adı.
Reklama girer aslında, o yüzden yazmamıştım.
Dumlupınar
28-04-2019, 20:15
Burhaniye Geriş Mezarlığında süsenler...
Dumlupınar
28-04-2019, 20:19
Devamı...
Dumlupınar
28-04-2019, 20:27
Ve süsen...
Dumlupınar
28-04-2019, 20:31
Ülkemizin neredeyse her yerinde,bu güzel çiçeğe mezarlık gülü,mezarlık zambağı denmesi boşuna değil...
Tüh ben de satıcı buldunuz sandım, mezarlıktan sökülmez de şimdi :)
Ona bakarsanız ortanca için de mezarlık çiçeği deniyormuş.
Bana göre çok manasız bu yakıştırmalar.
Gözümüz şenlendi görünce çünkü :)
Dumlupınar
28-04-2019, 22:57
Tüh ben de satıcı buldunuz sandım, mezarlıktan sökülmez de şimdi :)
Ona bakarsanız ortanca için de mezarlık çiçeği deniyormuş.
Bana göre çok manasız bu yakıştırmalar.
Gözümüz şenlendi görünce çünkü :)
Bu arada çok güzel kokuyorlar.
Süsenlere mezarlık gülü veya zambağı denmesinin sebebi her türlü ortama adapte olmaları olabilir.
Bütün bir mezarlıkta yarı gölgeye,kuraklığa,gübresiz toprak yapısına rağmen her alanda kümeler oluşturup,hiç sorun çıkarmadan çiçeklenmelerine insan şaşırıyor.Selamlar...
Bu güzellerde benim bahçeden.;)
692592
hocam100
12-05-2019, 23:39
Arkadaşlar 40 çeşit olarak kolleksiyonum oldu.Zaman bulursam resimlerini atacağım.
Arkadaşlar 40 çeşit olarak kolleksiyonum oldu.Zaman bulursam resimlerini atacağım.
Bulun lütfen.
hocam100
14-05-2019, 22:56
Süsenlerim
hocam100
14-05-2019, 22:57
süsenlerim 2
hocam100
14-05-2019, 22:58
süsenlerim 3
mor süsenlermi kokulu sadece diğerlerinin kokusu belirgin değilmi acaba?
hocam100
16-05-2019, 23:01
mor süsenlermi kokulu sadece diğerlerinin kokusu belirgin değilmi acaba?
Hepsi kokuludur
bilenyum
17-05-2019, 22:31
bizdekiler de boy gösterdi. Yarı gölgeyi çok seviyorlar :)
ANKARA'DA SÜSEN PAYLAŞMAK İSTEYEN VARSA ULAŞABİLİR Mİ?
soganlibitkiler
24-05-2019, 11:05
merhaba sarı rengini temein etme şansım varmı **** başka bir bitkiyle takas olabilir mi teşekkürler
Bonjour40 arkadaşımızdan gelen irislerim
694421
694422
Sarı renkli olan nedense iki tane çıktı. Biri diğerine göre sanki biraz daha küçük. Farklı olup olmadığını arkadaşımız söyler.
694423
Bauhausdan beyaz diye aldığım ancak biraz farklı çıkan iris
Beyaz renkli olanı bulunca farklı bir çeşidim oldu.
694428
694429
Çiçekçide bulup aldığım beyaz renkli iris birkaç saksı birden alınca hemen çoğaldılar.
694432
694433
Bauhausdan aldığım sarı iris
694434
694435
Bauhausdan aldığım farklı bir sarı iris. Üst kısmı beyazımsı
694436
Bauhausdan aldığım beyaz gibi olan geçen yıl çiçek açtı.Pembe ise ancak bu yıl çiçek açtı.
Rizomların en sağlıklısını seçmeye çalışsam da yaşatmada, büyütmede ve çiçeklendirmede çok sıkıntı yaşadım. Sanırım 4. yılında çiçek açtı.
694437
Sn. Tabustan gelenler. Onlara da bu yıl ilk defa çiçek açtırabildim. Üç taneden ancak iki tanesini yaşatabildim.
695062
695063
Bu yıl sn. Bonjour40 tarafından iris tozlaştırma videosundaki farklı renklerin tozlaştırılmasını denedim. Gördügüm kadarı ile denemelerimin büyük kısmı tutmuş durumda. Diğer çiçekler kurumasına rağmen tozlaştırdığım çiçeklerde yeşil çiçek keseleri büyümekte. Zor tarafı çiçekler bir gün içinde açıp hemen soluyorlar. Her biri farklı zamanlarda açıyor. Umarım güzel renkler ortaya çıkar.
https://www.youtube.com/watch?v=kxi7-_bF6Nw
Ali beyden aldığım süsenler içlerinde en büyük açanlar.
695480
İki çiçek aynı anda açtı. Daha önce sanırım su yeterli gelmediği için çiçek açtıramadan çiçekleri bozuluyordu. Bu yıl nihayet merakımız gitti.
695481
Ali beyden almış olduğum diğer iki süsen. Bir tane açmadı.
695482
İki tane çiçek açmasına rağmen bir tanesini tozlaştırma yaptığım siyah süsen. Aslında koyu mor. ancak ilk defa açarken büyük bir süre simsiyah görünüyor. Tohum kesesi en büyük bu oldu. Tabi bunun erkek çiçeklerini de kullandım. Tohum oluşturup büyütebilirsek nasıl olduklarını görebileceğiz.
695483
bonjour40
02-07-2019, 21:45
daha onceden tozlaştırmanın nasıl yapılacağını http://www.agaclar.net/forum/1503144-post401.htm anlatmıstım.
Bu video serisinde de, yeşeren iris fidelerinin saksıdan sökümü ve toprağa ekilmesini anlattım.
Bu konuya meraklı olan ve zaten tohum üreten birçok arkadaşın olduğunu biliyorum. Amacım konuyu hiç bilmeyenlere biraz bilgi verebilmek.
Tohumdan İris yetiştirme: Yeni sürgünleri yerlerinden söküm
https://www.youtube.com/watch?v=I_b-UxYsJHo
Tohumdan İris yetiştirme: Yeni sürgünler için toprak hazırlığı
https://www.youtube.com/watch?v=BEBTrjscLwY
Tohumdan İris yetiştirme: Yeni yerlerine dikim
https://www.youtube.com/watch?v=-XEj1n9J1fY
bonjour40
02-07-2019, 22:01
Sayın Muda, problem sizde galiba :(
olasılık 1 :
Yumruları buyuk ihtimalle derine gömüyorsunuz. Lutfen benin daha onceden yazdığım şu yazıyı http://www.agaclar.net/forum/1461036-post380.htm okuyun.
Olasılık 2 :
Ektiğiniz yer yeteri kadar günes almıyor
Olasılık 3
Ektiğiniz yerde kışın su duruyor. Bu sebeple de yumrular çürüyor.
Bence ilk olasılığın ihtimali çok yüksek. İris ekiminde, derine ekme hatası hep yapılır. İrisler de kendi kendilerine ancak birkaç sende yukarıya atabilirler :p
Selamlarımla
Sayın Muda, problem sizde galiba :(
olasılık 1 :
Yumruları buyuk ihtimalle derine gömüyorsunuz. Lutfen benin daha onceden yazdığım şu yazıyı http://www.agaclar.net/forum/1461036-post380.htm okuyun.
Olasılık 2 :
Ektiğiniz yer yeteri kadar günes almıyor
Olasılık 3
Ektiğiniz yerde kışın su duruyor. Bu sebeple de yumrular çürüyor.
Bence ilk olasılığın ihtimali çok yüksek. İris ekiminde, derine ekme hatası hep yapılır. İrisler de kendi kendilerine ancak birkaç sende yukarıya atabilirler :p
Selamlarımla
Sn. bonjour40;
İlginiz için teşekkür ederim. Her üç olasılık da benim yer açısından pek mümkün görünmüyor.
Benim yerimin rakımı 1.300 metre civarı en yüksek yeri 1.247 metre civarı ise en alçak yeri. Dağlık bir alan. Önceden yapılan ve sonradan benim yaptırdığım çeşitli setler mevcut.
İrisler ilk geldiklerinde genellikle tek kök oluyorlar. Daha topluca gelenler veya saksılı olarak gelenlerde çok fazla sıkıntı olmuyor. Yerli olanlar büyüdükten sonra yol kenarına diktim. Önceleri biraz bocalasalar da şimdi rahat çiçek açıyorlar. Gelecek yıl daha iyi olurlar.
Yumruları derine gömmüyorum.
Ektiğiniz yer yeteri kadar günes alıyor. Sabah güneşi ile başlayıp saat 15.30 civarına kadar tam güneş altında. Daha sonraları ise dağın gölgesi vuruyor.
Ektiğim yerde yaz kış su durmuyor. Rakım farkı olması toprağın ise çok fazla geçirgen kumlu ve su tutmuyor olması nedeni ile su tutmaz. Bir hafta yağmur yağsa yağmur dindikten sonra iki saat sonra girseniz hiç bir çamur ayağınıza yapışmaz. Sonradan kamyonlarla döktürdüğüm toprak hariç. Benim sıkıntım toprağın nerede ise hiç su tutmaması. Sanki mazgala dökülüyormuş gibi suyun süzülüp gitmesi. Rüzgar ile de toprağın kuruması.
Gelen rizomları farklı yerlere dikmeye çalıştım. Yukarıda su tutan toprağa diksem belki daha iyi olabilirdi. Ancak o daha büyük bir risk. Fırsat bulabilirsem kökleri bulundukları yerden ayırıp her iki toprağın karışımına dikmek en doğrusu. Zaman zaman su versem de çok fazla su tutmayan toprak yüzünden bitki yeteri kadar büyüyemiyor. Ancak bir kere büyüdükten sonra da daha dayanıklı oluyor.
Benim elle tozlaştırdığım iris tohumları şu anda iyi durumdalar. Arada su vermesem onlar da büyüyemeyecekler. Bakalım tohum tutmuşlar ise büyütebilirsem nasıl çiçek verecekler merakla bekliyorum. Biraz geriden de olsa tohumdan iris yetiştirmeye de çalışıyorum. Umarım sizinkiler de güzel olurlar.
Dumlupınar
11-07-2019, 14:31
Sn.Muda Afyon'da yapraklar kışın soğuklardan etkileniyor mu ?
Sn.Muda Afyon'da yapraklar kışın soğuklardan etkileniyor mu ?
Sn. Dumlupınar;
Bizim yerli kokulu iris yaprakları çok daha fazla etkileniyor. Bir kısmı o kadar fazla etkilenmiyor. Ancak kışın sonuna doğru soğuklardan onlar da etkileniyorlar. Baharla birlikte Ankara'dan getirmiş olduğum irisler öncelikle yaprak veriyorlar. Kökleri sağlam olduğu için bir anda büyümeye başlıyorlar. İrisleri iki üç yılda bir ayırmak çiçek açmalarını ve gelişmelerini sağlamak açısından iyi oluyor.
Tohum elde etmek için elle tozlama sonunda 4 adet irisim tohum yapmaya başlamıştı. Kendi tozlananlar ise bu yıl yeteri kadar tozlaşma olmadığı için biraz gelişmelerine rağmen hiç bir tohum oluşturamadılar.
Siyah irisin tohum kapsülü. İçlerinde en büyük kapsül bunda oldu. Halen yeşil. Ancak kısa bir süre sonra o da olgunlaşacak. Tohumlarını düşürmeden toplamam lazım.
697673
Bonjour40 arkadaşımızdan gelen ayrı ayrı iki tane sarı iris ile yaptığım denemenin sonucunda ikisi de tohumları olgunlaştırıp tohum keseleri açılmaya başlayınca aldım. Biraz daha bekleyerek keselerin biraz daha açılmalarını sağladıktan sonra daha fazla bekleyemeyerek açtım. Açmadan önce biraz sallayınca tohum keselerinden tohumların dökülmeye başladıklarını gördüm. Dikkat edilmez ise tohumlar olgunlaştığında dökülebiliyorlar.
Tohumlarda dikkatimi çeken üzerlerinin jelli bir tabaka ile kaplı olması idi. Muhtemel bir çimlenme engeli olabilir. Şimdi sırada onları ekip iki üç yıl içinde çiçek açmasını sağlamaya çalışmak var. Ne renk çiçek açacaklar bilemiyorum. Tohumdan oluştukları için içlerinde farklı varyasyonlu renkler çıkabilir. Anaç bitkilerin ne genler taşıdığını kendimiz üretmediğimiz için bilmiyoruz.
Umarım güzel çiçekler olur.
697670
Sağ taraftaki tohumlar kurumaya başlayan tohumlar. Sol taraftaki tohumlar ile jel ile kaplı olan tohumlar. Gerçekten güzel ve büyük tohumlar oluştu.
Alttaki 4 tane tohum ise en sağdaki jel tabakası kurumuş olan tohum. Tabi biraz daha kurur herhalde. Yanındaki ve sol taraftaki ise jel tabakası üzerinde olan tohum. Sol taraftan ikinci tohum ise jel tabakasını çıkartmış olduğum tohum.
Jel tabakasını çıkararak mı ekmek gerek yoksa çıkarmadan mı? Aslında şimdi ekip kışın toprakta olmasını sağlayarak bahar ile birlikte jel tabakasının çürümesi ve çıkması en doğru dikim yöntemi gibi geliyor. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar ayrıntı verebilirlerse deneme yanılma yönteminden kurtulmuş oluruz.
697671
697672
Sn. Muda burada bilgi var
https://theamericanirissociety.blogspot.com/2017/02/growing-irises-from-seed.html?m=1
Kısaca sonbahar veya kış başı ekilebileceği, derinliğin 1 cm. olması gerektiği, toprağa veya saksıya ekilebileceği yazıyor.
Çimlenme irislerin Çiçek açma dönemine denk geliyormuş.
Tüm tohumlar ilk yıl çimlenmezmiş.
Bazıları sonraki yıl , bu çimlenme 10 yılı bulurmuş.
Dormansi de denilen bu olgu bitkinin neslini korumasının yoluymuş.
İşte kısaca benim anladığım.
Daha ayrıntılı linkte var.
Sn. Muda burada bilgi var
https://theamericanirissociety.blogspot.com/2017/02/growing-irises-from-seed.html?m=1
Kısaca sonbahar veya kış başı ekilebileceği, derinliğin 1 cm. olması gerektiği, toprağa veya saksıya ekilebileceği yazıyor.
Çimlenme irislerin Çiçek açma dönemine denk geliyormuş.
Tüm tohumlar ilk yıl çimlenmezmiş.
Bazıları sonraki yıl , bu çimlenme 10 yılı bulurmuş.
Dormansi de denilen bu olgu bitkinin neslini korumasının yoluymuş.
İşte kısaca benim anladığım.
Daha ayrıntılı linkte var.
Sn. Jezebel;
Ben de sizin gibi biraz araştırma yapmaya başlamıştım. Sizin bulduğunuz link gerçekten çok aydınlatıcı. Oldukça fazla bilgi bulunmakta. Umarım daha fazla kişi katkı sağlar.
https://garden.org/thread/view/30015/Starting-iris-seeds/?offset=0
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.