PDA

View Full Version : Sebze Bahçeme Neler Diktim?

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6

limon
04-09-2009, 18:08
....bahçeme lahana ıspanak karnıbahar salatalık tohumları ektim fakat ekerken 7 li 8 li ekmişim sizce ne yapmam lazım?

Lahana, Karnıbaharın tohumlarının sık ekilmesinin zararı yok. Fideler 10-15 cm. kadar olduklarında söküp, nihai yerlerine geçireceksiniz nasılsa.

Salatalık dediğiniz Hıyar mıdır yoksa Kıvırcık türü mü?

Ispanaklarda da üçüncü veya dördüncü yapraklar çıkınca, seyreltme yaparsınız. Çıkardığınız fideleri köklerini fazla zedelemeden çıkarırsanız başka yere dikince tutma şansı yüksek.

Yani, şimdilik bırakın oldukları gibi büyüyüp boylansınlar, sonra gerekeni yaparsınız. Kolay gelsin.

hüzün
04-09-2009, 21:27
Sevgili Limon bahçeniz çok verimli görünüyor; bizim buralarda da kış sezonu açıldı geçen hafta ıspanak ,tere serptik çıkmaya başladılar bile.Ayrıca güz fasülyesi de ektik umarım bereketli olurlar .elelriniz emeklerinize sağlık..

k0900
04-09-2009, 22:16
Bahçeden eve artık rutin olan domates, biber, patlıcan vd. getirdim.

Farklı olarak karpuz ve kavundanda birer tane koparıp getirdim.

Çoğunluğu Sn. Karınca70'dan temin edilen 20 den fazla kavunlardan birini kokladım, sertliğini kontrol ettim, olmuş bu diyip kopardım. Yarın akşam yemeğinde tadılacak :)

Karpuzu bu güne seçtik, meyvenin sapının yanındaki asmalardaki sülüke benzeyen kısım siyahlaşmıştı. Birde ses kontrolu yapılıp koparıldı.

Besmeleyle kesildi, merakla kıpkırmızı renk beklenirken fotoğraftaki renkle karşılaştık.

Eh artık eve gelmiş, bir sürüde emek verilmiş, tadıldı;

Bir tad ve aroma, sulumu sulu bir karpuz. ya da bize öyle geldi :)

101169

doğalbahçe
04-09-2009, 22:22
Sn. K0900,

Bende bugün karpuzumu kopardım büyük merakla eve doğru yol alıp, bir an önce kesmek ve tadına varmak için acele ettim, karpuzun rengi aynı sizin karpuzunuz gibi tadıda fena değil:) ama yetiştirdiğim pepinoların meyvesi daha tatlıydı.

berduray
04-09-2009, 22:25
Bir tad ve aroma, sulumu sulu bir karpuz. ya da bize öyle geldi :)

Kirpi yavrusunu pamuğum diye severmiş ya...

Alıntıladığım cümleyi okurken hem güldüm, hem bu laf geldi aklıma.

Görüntü aksini söylese de ;sizin emeğiniz olduğu için, mutlaka dünyanın en tatlı karpuzu olmuştur.

Ben hala bu kadar bir ürün bile elde edemedim, hayranlıkla başarılı çalışmalarınızı izliyorum.

limon
05-09-2009, 14:11
k0900, karpuzun cinsi kalın kabukluymuş. Her cins kıpkırmızı olmuyor hatta pembe tonundaki, pırıltılar olan tür çok daha sulu ve lezzetli oluyor.

Sevgili Hüzün teşekkür ederim, öyle çok ta verim yok aslında :) Bu sene hiç ekmeyecektim aslında dayanamayıp bir kaç kök bir şeyler ekip-diktim. Toprağı gübreleyemediğim için verim az oldu ama sabah kahvaltısında toplanan bir avuç çeri, bir iki biber, bir salatalık bile inanılmaz keyif veriyor. Az olsun bizim olsun. :) Seneye güzel planlarım var (inşallah bir terslik olmazsa. ) Bu yüzden kışlıkları ekmeyeceğim şimdi. Önce yazlıklar bitsin sökeyim, tarhları yenileyeceğim, yerden daha yüksek yapacağım.

erkan konca
06-09-2009, 00:12
bahçemdeki domatesler..en büyüğü 400 gr oldu ilk yıl olmasına rağmen başarılı olduk galiba:))))

MeyveliTepe
06-09-2009, 08:55
Domatestleri biraz erken mi topladınız?

erkan konca
06-09-2009, 14:30
mecburen toplamak zorunda kaldım gece ve gündüz ısı farkı çok fazla zarar görmemeleri için daha fazla bırakamadım. hafif kızaranlar 2 gün içinde kızarıp yenecek kıvama geliyorlar..birde kızaran domatesleri kuşlar ve kargalar deliyorlar ve çürümesine sebep oluyorlar...

k0900
06-09-2009, 20:22
Hafta sonu hasadı, toplananların birkısmı;

101496

akcan67
06-09-2009, 20:43
Maşallah.Abi elmalar yakışıklı çıksın diye parlatıpda mı resmini çektin.Mbarek ramazanda iştahımızı kabartıyorsunuz.Bol ve bereketli günler.

envor
06-09-2009, 21:19
Hafta sonu hasadı, toplananların birkısmı;

101496

101497

Çarşamba pazarı gibi olmuş :D Elinize sağlık, afiyet olsun :)

habibe
07-09-2009, 15:08
k0900, hemen bir menemen yapsaydınız. :)
Ben öyle yaptım sonra da, tüh keşke önce çiğ halleri ile salata da deneseydim diyerek hırslandım.
Sanki başka öğün yok gibi :o

İnsanın kendi emeği ile elde edilen herşey başka bir mutluluk..

(Limonum sen kimle konuşuyorsun.. :) ) yanlış yere mi yazdın yoksa ;)

limon
07-09-2009, 16:55
Sorma, kendi kendime konuşmuşum. ;) (Sildim)

habibe
08-09-2009, 08:56
Limonum ;)

Sizlerden görüp aşka geldim. :o
Dün iş çıkışı ne var ne yok olgunlaşanları toparladım.

(Yaz başından beri oluşan ürünleri, ben izinde iken topladıkları için görememiştim. )

limon
08-09-2009, 09:55
Çok güzeller maşallah, afiyet olsun :)

2 gündür yağmurlu hava, pembeleri bir kaç gün daha tutacaktım aslında ama baktım çerileri kargalar gagalamaya başlamışlar, gözüm gibi baktığım bir kaç Pembenin başına bir iş gelmesin diye topladım bu sabah.

Bendeki şampiyon Pembe budur. Yarım kg civarındadır sanıyorum.
101698

k0900
08-09-2009, 19:45
Beyazlarda patlıcanmı?

habibe
09-09-2009, 08:53
Sevgili limonum,
Erken topladığın iyi olmuş. (daha nasıl kızaracaktı bilmem :p )
Bildiğin üzere, pembeleri çok olgunlaştırınca dayanma süresi de azalıyor.
Eğer hemen yiyeceksen o başka tabi. İnsan bu güzelliğe bıcak değdirmeye kıyabilir mi?. :)

Gerçekten de domates gibi domates olmuş. Ellerine sağlık. Afiyetle.

*Erkan konca arkadaşımız da çok erkenden toplamış mesela.. Biraz daha kızarsalarmış çok can yakarmış çok :)

*K0900 Sizin domateslerde sarımsı damarlar var gibi. Domatesin kendi özelliğinden mi?.
Evet. Beyaz patlıcan. Forumda tohum satışı yapılmıştı, merak edip almıştım. :)

MeyveliTepe
09-09-2009, 09:05
2 gündür yağmurlu hava, pembeleri bir kaç gün daha tutacaktım aslında ama baktım çerileri kargalar gagalamaya başlamışlar, gözüm gibi baktığım bir kaç Pembenin başına bir iş gelmesin diye topladım bu sabah.

Tam kıvamında toplamışsınız aslında. Çok güzel görünüyor, elinize sağlık.

Mevsimin başında siyah-pembe lezzet kıyaslaması yapmış, siyahları daha güzel bulduğumu yazmıştım. Orada söylediklerimi geri alıyorum. Siyah ve pembe domatesler kendi kulvarlarında birer lezzet şampiyonu. Pembelerin yetiştiriciliği de ayrı bir zevk.

limon
09-09-2009, 17:05
Teşekkür ederim. Gerçekten tam kıvamında toplamışım, inanılmaz bir lezzet.

Lezzeti tarif etmek güç ama, incecik kabuklu, bol sulu, domates gibi kokan domates diyebilirim.

k0900
09-09-2009, 23:25
*K0900 Sizin domateslerde sarımsı damarlar var gibi. Domatesin kendi özelliğinden mi?.
Evet. Beyaz patlıcan. Forumda tohum satışı yapılmıştı, merak edip almıştım. :)

Beyaz patlıcanı ilk kez gördüm :) Seneye denerim.

Sarımsı damarları ben göremedim, tekrar, tekrar baktım :)

Kiraz
11-09-2009, 11:28
Geç kaldım, domateslerin tadına bakamayacağım diye korkuyordum. Ağustos sonunda yeni pembeleşmeye başlamışlardı, neyse bugün topladım.

Adalet hanım sayesinde yayla domatesini denedim. Çok lezzetli, çok iri,kalın kabuklu, hafif ekşi (pembe domatesin ekşisi gibi). Geçen sene pazarda bulduğum pembe domateslerin tohumlarından da bir kaç kök denedim ama şimdilik gerçekten pembe, toplayamadım. Biber tohumlarım komşumdan, şimdilik acı çıkan yok.

Domateslerin cinsinden mi bilmiyorum, belki de son hafta çok yağış olduğundandır, son günlerde çatladılar. Bugün gelecek yağış öncesinde de kızaranları topladım.

Bu gidişle yeşil domates yemekleri tarifleri araştıracak ya da uyduracağım.

102093

limon
11-09-2009, 12:53
Çatlama yağmurdan yani fazla sudan kaynaklanıyor Kiraz. Kalın kabuklu Domatesi sevmiyorum, pazar için dayanıklılık açısından uygun olabilir ama ev bahçesinde dayanmasına gerek yok. Seneye çok pembe dikeceğim. Onun kadar ince kabuklusu (kabuk ta denmez zar diyelim) ve lezzetlisine raslamadım şimdilik. Çerilerimin de cinsi çok güzel, onlar da çok ince kabuklu, yoğun aromalı ve şekerli.

Yaz ortalarında pazardan aldığım kızılcık benzeri ama daha büyüğü çeri cinsinin de bir kaç çekirdeğini ekmiştim. 2 kök yaşatabildim. Şu an çiçekteler, çok merak ediyorum nasıl olacaklar.

Romantik'e ısmarladığım bir kaç Domates çeşidiyle beraber, Meyvelitepe'nin tarhlarından da hazırlarsam, seneye çeşit çeşit Domates yetiştireceğim.

Havaların şimdi böyle olduğuna bakma, haftaya günlük güneşlik olur, bizim Domatesler de kızarır daha. Diyorum ya az olsun bizim olsun... :)

Ispanak, Roka tohumları ekecekler yağmurları kaçırmasınlar, 2-3 günde sulamalarına gerek kalmadan yeşerir tohumlar. Ben bu kışı bahara hazırlıkla geçireceğimden kışlık tohum ekmeyeceğim. Sadece geçen kıştan kalma 2 kök Brokoli (sanıyorum, lahana da olabilirler) var kış sebzesi olarak.

Bu arada sebzelerini topladıktan sonra toprak seviyesinden kestiğim Enginarlarım, dipten yeniden sürgün vermeye başladılar. Bahçesinde müsait yeri olanlara şiddetle Enginar dikmelerini tavsiye ederim. Hem çok yıllık, hem yer yıl verdiği sürgünleri kesip dikerek sayısını artırıyorsunuz, hem yaprağı hem sebzesi çok faydalı. Kuru günlerde bol su dışında hiç bir isteği olmaz sizden.

Kiraz
11-09-2009, 13:06
Limon haklısın, domateste ince kabuk tercih edilir ama o kadar lezzetli ki, kabuğunu es geçiyorum. Pembe domateslerim henüz olmadı (toplam iki kök) ama kardeşime verdiğim tohumlardan olanların tadına bir ay önce bakmıştım, çok güzeldi. Aroma olarak birbirlerine çok yakınlar ama yayla domatesinde ekşilik hissediliyor. Yayla domatesi pembe domatese göre çok fazla miktarda verdi, kalın gövde ve sırıklara rağmen ağırlıktan kırılanlar oldu.

Keşke yerim çok olsa, çeşit de çok olsun istiyorum. Bir de Gürcistan'dan gelen tohumlardan iki kök var, çeri diye ektim ama büyük yumurta biçiminde büyüyorlar, tadını hiç bilmiyorum, henüz pembesi bile yok.

Güler
11-09-2009, 22:32
Ben de pembe domatesleri kahvaltıda yemeye bayılıyorum. Hele çoban salatası da ne güzel oluyor sulu sulu. Al kaşığı eline dayan gitsin.
Bu sene bahçeden çok topladık, halâ da topluyoruz. Ahh bir de biraz daha dayanıklı olsalar.
Bir de Topkapı denen bir cins var, o da çok güzel. Yeşilliği aynen eski domatesler gibi kokuyor. Koklayarak özlem gideriyorum.

YeşilSever
12-09-2009, 18:05
Merhaba ben yeni üye oldum ama daha önceden bu siteyi takip ediyordum.bu siteden çok faydalandım.Ama daha öğreneceğim çok şey var.İnşallah bundan sonra bilgi paşlaşımımız devam eder.

limon
12-09-2009, 19:00
Hoşgeldiniz.

Güler
12-09-2009, 21:45
Sevgili YeşilSever, hoş geldiniz.
Yeni üyelerimiz önce "Yeni gelen üyeler lütfen kendinizi tanıtın" başlığında kendilerini tanıtıyorlar.
Lütfen, siz de oraya bakabilir misiniz?

sakagun
17-09-2009, 17:02
Mısırlarımı hasat ettim ve bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.

sakagun
17-09-2009, 17:15
Birkaç tanesinin yakından görünümü.

hekimc
25-09-2009, 15:36
Sevgili limon verdiyiniz bilgiler çok yararlı oluyor çoook teşekkürler iyiki varsınız.nacizane bi sorum olacak ben bu sene bi şeyler ekmeye yeni başladım tabbi sizinle karşılaştıktan sonra da bırakmam mümkün diil. sorum şu ki marul ıspanak karnabahar tohumlarını ekerken birden fazla yani 10 adet falan ekmişim acemilik.. bunları nasıl ayırıcam yaklaşık bir buçuk ay oldu ekeli şimdiden teşekkürler..

limon
25-09-2009, 20:30
Sakagun, ellerinize sağlık, çok güzeller. İri dişli olanlar da Cin Mısır mı?

hekimc, Marul ve Karnıbahar fideleri ayıracak büyüklüğe geldiyse, nihai yerlerine geçirebilirsiniz. Ispanak onlar gibi olmuyor, direkt yetiştirileceği yere ekiliyor. Ancak çok sıklarsa, toprağı iyice ıslatıp, suya doyurup, sıkışık olanları dikkatlice çekip, başka yere geçirebilirsiniz. Yenilecek büyüklüktelerse tüketebilirsiniz ama küçüklerse yazdığım gibi yeniden dikebilirsiniz. Hepsi kurtulmasa da arada toparlananlar olacaktır.

Burada havalar epeyce serinledi ama sizin orada şayet sıcaksa, öğlen güneşinde değil de serin saatlerde bu şaşırtma işlerini yaparsanız fidelerin bayılmasını engellersiniz. Ayrıca sıcak havalarda fideler bayımasın diye, söküp yerine geçireceğim fideleri önce su dolu kaba kesme çiçek gibi yerleştirip, 3-4 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum.

Kolay gelsin.

hekimc
26-09-2009, 12:42
ilginize teşekkür ederim..

hekimc
26-09-2009, 15:25
ilginize teşekkür ederim..

sevgili limon bu sene 150 köke yakın çilek ektim. okudugum kadarıyla çilek ler topraga deydiyi zaman çürüüme yapıyormuş bunu önlemek için kiloluk geniş pamuk koymayı düşüyorum hem su çileklere ulaşacak hemde çıkarsa eyer çilekler toprağa deymeyecek ne dersiniz olurmu. **** deneyen arkadaşlar varmı. saygılar

sakagun
27-09-2009, 13:57
Cinsini bilmiyorum limon. Renkli mısır olarak agaclar.net satış bölümünden almıştım.

osmancay
04-10-2009, 17:30
bahçemde sonbahar. bunlarda son kalanlar.

limon
08-10-2009, 17:42
Osman Bey, elinize sağlık.

Benim bahçemde de çokça çeri domates var halen. Ama yarısı çatlıyor toplayamadan. Havalar tam soğumadan, tohumunu yaz ortasında ektiğim, üzerinde 2 büyük salkım domates olan, kızılcığa benzeyen (çeriden biraz daha irice) domateslerimin kızarmasını merakla bekliyorum. Tadına bakmaktan çok, tohumunu gelecek seneye almak için.

Seneye ekeceğim Domates tohumlarım hazırlandı. Sn. Romantikten gelen türlerle de çeşitlilik artacak.

nariçi
05-11-2009, 19:45
Renkli mısırların genetiği mi değiştirilmiş, doğal mı?

h_dogan
13-02-2010, 20:46
Sayfaya uzun zamandır yazan yok halbuki en sık yazılan sayfalardan biriydi ben yazim de yeniden start verelim bari :)
Bu arada renkli mısırlar doğal GDO değil. Tozlanmayla da renk değiştiriyorlar, bende de vardı birkaç sene önce ama beni pek sarmadı o yüzden tohumlarını çıkartmamıştım. Süs için iyi tüketiliyor mu bilmem. :)

k_donmez
13-02-2010, 22:00
Değerli arkadaşlar, bahçenize ektiğiniz ve Ankara'da en çabuk meyve alınan domates türü hangisidir. Bu sene ekeceğimiz domatese karar vereyim istiyorum. Zaten birkaç kök olacak, onuda zamanında görebilelim.

limon
14-02-2010, 16:40
Sayfaya uzun zamandır yazan yok

Mart ayında sebze bahçemi yeniden düzenleyeceğim. O zaman bol bol yazmaya başlarım yeniden. :)

Çeşit çeşit domates tohumları almıştım Sn.Romantik'ten. Dünden beri düşünüyorum erken hasat için acaba evin içinde tohumları saksılara eksem mi diye. Geçen yıl oldukça geç kalmıştım, bu yıl erken erken toplamak istiyorum domatesleri, biberleri. Sanırım, ben bahçeyi düzenleyene kadar onlar fide olur, havalar da ısınır. Kış miskinliğini yavaş yavaş üzerimden atma zamanı geldi. :)

MeyveliTepe
14-02-2010, 16:58
Değerli arkadaşlar, bahçenize ektiğiniz ve Ankara'da en çabuk meyve alınan domates türü hangisidir. Bu sene ekeceğimiz domatese karar vereyim istiyorum. Zaten birkaç kök olacak, onuda zamanında görebilelim.

sub-arctic deneyin. En erkenci odur.

siniroluyorum
15-02-2010, 16:45
Bunlar da benim ekmeyi planladıklarım viyolleri aldım tohumların siparişi de verildi...
-Kırım domatesi
-Beyaz domates
-Mor domates
-Ananas domates
-Sarı armut domates
-Kırmızı cherry domates
-Riesentrube domates
-Beyaz patlıcan
-Uzun yeşil patlıcan
-Tam cinsini bilmediğim yıllardır ektiğimiz patlıcanlar
-Sarı patlıcan
-Limon salatalık
-Uzun fasülye
-Süs biberi
-Çan biberi
-Çin biberi(beş renkli)
-Renkli mısır
-Minyatür mavi mısır
-Rezene (bilmiyorum sebze bölümüne giriyor mu?)

k_donmez
17-02-2010, 16:17
sub-arctic deneyin. En erkenci odur.

Sayın MeyveliTepe, tavsiyenize uyarak sitede yaptığım araştırmada Sayın Douglas Fir'in 60 Tür Domates Tohumu arasında bir adet subarctic tür buldum. Kendisiyle temas kurdum, Ankara'da olduğu için kendisini ziyaret ederek ihtiyacım kadar tohum temin ettim. Bu sene bahçede sebze kısmına domates, maydanoz, roka, şampiyon balkabağı ekeceğim. Halihazırda kenarda sarmısak ve nane var. Selamlar.

k_donmez
05-03-2010, 23:16
Bugün iki çeşit domates tohumu ( Sayın Douglas Fir'in Subarctic'i ile Sayın Birol Ketenci'nin pembe türü) ile şampiyon bal kabağı tohumları fide olmak üzere toprakla buluştular.

aer
06-03-2010, 17:14
Ben de annemle mücadele ediyorum. Sormayın bir hevesliyim ki tohum ekimi yapmak için, ben ekelim artık tohumları desem de annem şimdi ekeceksin çimlenecek güneş yok, hava soğuk, yeşil-yeşil uzayıp duracaklar fidecikler. Biraz bekle onlar 3 günde çimlenir ve hızlı büyür diyor demesine ama ben gizliden gizliye ekip duruyorum evde minik saksılara ( bu arada cam kenarlarını minik sinek bastı :( anne sözü dinlememekten sanırım:o)

siniroluyorum
06-03-2010, 17:34
Bence de dinleseymişsiniz daha iyi olurmuş Bu zamanda sebze tohumu ekmek iyi olmaz uzun ve çelimsiz olurlar sonra.

adavci
06-03-2010, 17:45
Sayın aer,
Marmara bölgesi için tohum ekimzamanları.
Biber için; 25-30 Mart
Domates için; 1-5 Nisan
Hıyar için ise; 5-10 Nisan’dır

harun25
06-03-2010, 19:23
Limonum ;)

Sizlerden görüp aşka geldim. :o
Dün iş çıkışı ne var ne yok olgunlaşanları toparladım.

(Yaz başından beri oluşan ürünleri, ben izinde iken topladıkları için görememiştim. )

Ellerinize sağlık..
Yalnız bu beyaz patlıcanın tohumunu nereden bulabiliriz?

Birol Ketenci
06-03-2010, 19:27
Benim bildiğim ekilen tohumların (biber ve domates) bahçeye alınacak büyüklüğe gelmeleri 6 hafta kadar sürüyor. 3 senedir domates yetiştiriyorum ve her yıl şubat sonu, en geç mart başı tohumlar cam kenarında ekilmiş oluyor. Şu sıralar ekilen tohumların çimlendikten sonra boya gitmeleri ve çelimsiz olmaları gibi bir kaygınız olmamalı. Fidenin boya gidip çelimsiz olmasının sebebi yetersiz ışık ve bol su verilmesidir. Çimlenen tohumlara su verirken mümkün olduğunca cimri davranın. Onların suya değil neme ihtiyacı olduğunu unutmayın.

siniroluyorum
07-03-2010, 16:16
Ben de ışık yönünden değerlendirdim.Bu aralar havalar kapalı olduğu için öyle dedim annesi de havaların kapalı olduğunu söylemiş.

idris şenol
07-03-2010, 16:38
uygun ortamlarda çimlenen tohumları dışarıya çıkarıp üzerine sera ortamı yapıp dış ortama alıştırmanız hem fideyi güçlü kılacak hemde gereksiz boy uzamasını engelersiniz
önemli :
dışarda kesinlikle üzerinie şefaf naylon kapatın ve fideliğin ortasına bir sopa dikip çadır şeklini verin
yağmurdan ve rüzgardan koruyun
fidelerin çabuk gelşip büymesinden ziyade güçlü olması gerekir

aer
07-03-2010, 18:04
Ben de ışık yönünden değerlendirdim.Bu aralar havalar kapalı olduğu için öyle dedim annesi de havaların kapalı olduğunu söylemiş.

Evet aynen öyle güneş görmezse uzun, çelimsiz kalır kendini geç toparlar. Erken ekmek değil, marifet ihtiyaçlarına uygun zamanda (ısı, ışık vs..) ekmek demek istemiş tekrar sordum.

Birol Ketenci
07-03-2010, 18:26
İdris bey'in tavsiyesine küçük bir ilave :
Oluşturduğunuz sera ortamına mutlaka havalandırma delikleri açın ki hava sirkülasyonu olsun aksi halde güneş altında sera içi sıcaklık çok yükselerek fidelerin haşlanma ve ölmesine yol açar. Acı tecrübeyle sabittir :(

Birol Ketenci
07-03-2010, 19:05
Evet aynen öyle güneş görmezse uzun, çelimsiz kalır kendini geç toparlar. Erken ekmek değil, marifet ihtiyaçlarına uygun zamanda (ısı, ışık vs..) ekmek demek istemiş tekrar sordum.

Şu an ekilen tohumların çimlenip direk güneş görecek duruma gelmeleri 3 hafta kadar sürer. Ekim işi bahçede değil pencere kenarında odada olduğu için zaten ısı sorunu yok. Hava kapalı da olsa aldıkları ışık onlar için yeterli olacaktır. Fidede boy uzaması aşırı su verilmesinden ve yeterli ışık sağlanmazsa olur, ışığa ulaşmak için boya giderler. Bahçeye dikilecek domates fidesinin 15-20cm boyunda, 3-4 gerçek yapraklı ve kurşun kalem kalınlığında olması istenir ki bu yapıya ulaşmaları 6-7 hafta kadar sürer. Bu hesapla şu an ekilen domates tohumunun büyüyüp bahçeye alınma tarihi en yakın nisan 20 görünüyor. Açıkta yetiştiricilikte Marmara bölgesinde fide dikimi için en uygun tarih 15 nisan 15 mayıs arası öneriliyor.

MeyveliTepe
07-03-2010, 19:34
Arkadaşlar, tohum ekiminde çok aceleci davranılmamasını tavsiye ederim. Marmarada dışarıya fide ekimi bakımından ideal tarih Mayıs ortası. Buradan geriye giderek tarih hesaplayın. Aksi halde ya kartlamış fideler olur, ya da erken dikmek zorunda kalırsınız. Mayıs ortasında dikilen fide, havaların ısınması sebebiyle daha erken fideleri geçer zaten.

aer
08-03-2010, 11:49
Arkadaşlar, tohum ekiminde çok aceleci davranılmamasını tavsiye ederim. Marmarada dışarıya fide ekimi bakımından ideal tarih Mayıs ortası. Buradan geriye giderek tarih hesaplayın. Aksi halde ya kartlamış fideler olur, ya da erken dikmek zorunda kalırsınız. Mayıs ortasında dikilen fide, havaların ısınması sebebiyle daha erken fideleri geçer zaten.

Bigilendiren arkadaşlara teşekkür ederim. Sanırım ben sabırsızlıktan aceleci davranıyorum. Üç - dört tohum ekmiştim sadece, şimdi onlarla mayıs ayını bekleriz:D

MeyveliTepe
08-03-2010, 12:25
Bigilendiren arkadaşlara teşekkür ederim. Sanırım ben sabırsızlıktan aceleci davranıyorum. Üç - dört tohum ekmiştim sadece, şimdi onlarla mayıs ayını bekleriz:D

Yanlış anlaşılmasın, Mayıs fide dikimi için iyi. Buradan geriye giderek tohum ekme zamanı tesbit edilmeli.

aer
08-03-2010, 13:36
Yanlış anlaşılmasın, Mayıs fide dikimi için iyi. Buradan geriye giderek tohum ekme zamanı tesbit edilmeli.

Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe, demek istediğinizi anladım. Bende Mayıs ayına kadar yani bahçeye ekilinceye kadar birlikte olacağımızdan bahsettim. Sanırım doğru mesajı almışım.

verdoque
09-03-2010, 09:24
Ben de tohum ekimi için mart ortasını beklemeyi düşünüyordum ama burda 3 yıldır hobi bahçesi olan bir arkadaş şubat ortası-sonu gibi tohumları ektiğini, şaşırtıp mayıs ortalarına kadar evde baktığını söylemişti. Onun tavsiyesiyle, biraz da sabırsızlandığım için şu anda benim 2 yapraklı domatesler fide poşetlerindeler. Bakalım nasıl olacak...

habibe
09-03-2010, 10:09
Ellerinize sağlık..
Yalnız bu beyaz patlıcanın tohumunu nereden bulabiliriz?

Teşekkür ederim.
Bu site de,satış bölümünü takip ederek bulabilirsiniz sanırım. Ben de öyle temin etmiştim.

akcan67
09-03-2010, 23:03
Sn Meyvelitepe

Sebze yastıklarında aynı anda Meg ıron v ,Bone meal kemik tozu ,Florikan 12-12-12 yi beraber kullansak bir sıkıntı olurmu.Çünki toprağın içeriği hakkında bir bilgim yok.Bunları tercih etmemin sebebi ise uzun salınımlı gübreler olduğun için.

Sebze yastıklarını hazırlarken sadece bahçenin kendi toprağını kullanıyorum.Toprağın ağır bünyeli bir yapısı var.Drenajın iyi olması için büyük bir ihtimalle de vermikülit kullancağım.
İnşallah doğru bir tercih yapmışımdır.Saygılarımla

MeyveliTepe
09-03-2010, 23:24
Bone meal zaten organik 4-12-0 içerir ve yavaş fosfor salınımlıdır. Üstüne 12-12-12 fosfor fazlası yapabilir. 12-12-12 yerine organik bir gübre kullansanız daha iyi değil mi?

Vermikülit toprağın ağır yapısını düzeltmede yetersiz kalabilir. Islandığında hacimsiz pullar haline geliyor. Bulabiliyorsanız coco-peat daha iyi iş görür. Bir kalıp coco-peat'i 4 liraya satıyorlar. 4 kalıp coco-peat 20 liralık bir torba vermikülit'in iki misli hacim sağlar, drenajı mükemmeldir, organik olması, mevsim sonunda iyice kompostlaşarak toprağa dönüşmesi de cabası olur.

idris şenol
09-03-2010, 23:33
sabrız olan arkadaşlarımız için tavsiyem iki kademe olarak tohum ekimi yapılabilir:))
hem bu işin terübesine varırsınız hemde rski yarıya indirirsiniz
ben öyle yapıyorum:)).......:))

akcan67
09-03-2010, 23:35
[QUOTE=MeyveliTepe;593284]

Vermikülit toprağın ağır yapısını düzeltmede yetersiz kalabilir. Islandığında hacimsiz pullar haline geliyor.[/QUOTE

Bone mealin içeriğini gözden kaçırmışım demekki.Muhtemelen iki aynı anda olmayacak.Coco peat için dediğiniz fiyatlar çok güzel.Palet bazında alamayacağımız için sanırım bu fiyata bulamayabiliriz.

Adres gösterebilirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.

MeyveliTepe
09-03-2010, 23:58
Bizim burada Gartengold satıyor. Merkezleri İstanbulda. Başka satan yerler de var. Gartengold ambar ile gönderir belki. Arayıp konuşmanızda fayda var. Ya da, bir gün bir seyahat ile buradan veya istanbuldan bagajı doldurursunuz :) Buradan almayı tercih ederseniz az miktarda bile aynı fiyatı vermeleri için yardımcı olurum.

akcan67
10-03-2010, 00:04
Sn Meyvelitepe

İlginiz için çok teşekkür ederim.Sizinde buralardan bir isteğiniz olursa başım gözüm üstüne.

cemo
10-03-2010, 16:00
Sevgili Akcan67

Biz, en iyisi bir Meyvelitepe seyahati yapıp gelelim:)) Başka türlü zor buluruz cocopet. Kargoya vereceğimiz parayı benzine veririz, ne dersin:))

ezgili dünyam
15-03-2010, 12:48
Bugün sivri biber ve dolma biberi tohumlarını ıslattım. Bir tanıdık göndermiş. Hangisi bilmiyorum ama, tohumlardan biri yurt dışından gelmiş. Acaba ne farkı olacak merak ettim. Yarın sebze fideleme kaplarına ekmeyi düşünüyorum.

limon
15-03-2010, 14:47
Dün, sebze ve meyve tohumlarını ektim. Sarı, siyah, kırmızı sırık çeri domates, Sarı dolmalık biber görünümündeki domates , Çin Karpuzu, Kore Kavunu, değişik bir kaç Salatalık tohumlarını ektim şimdilik. Bir iki güne kadar da Pembe Domates tohumlarını ekeceğim. Biberler çimlenmek için daha sıcak ortam istediklerinden ya ekip cam önüne yerleştireceğim saksılarını, ya da biraz daha havanın ısınmasını bekleyeceğim. Bu arada onlar fide olana kadar sebze bahçesinin bellenmesi, gübrelenmesi, hazırlanması gerek. Çileklerin altına bu sene saman sermek istiyorum. Enginarların yerlerini değiştirmek istiyorum. Bir iki güne kadar Roka, Tere, Dereotu, Maydanoz, Kıvırcık türlerinin tohumlarını ekmek istiyorum. Yapılacak çok iş var.

Her tür için ayrı ayrı koliler hazırladım. Saymadım ama toplam 100 den fazla saksı hazırlamışımdır.
130424

Bu sene Bakla ekemedim ama geçen yıldan söktüklerimden dökülen olsa gerek 3 kök bakla çıkmış kendiliğinden. Şu anda çiçekteler. Şimdi tohumunu alıp eksem geç mi kalmış olurum?

Adalet Yağcı
15-03-2010, 14:53
Her tür için ayrı ayrı koliler hazırladım. Saymadım ama toplam 100 den fazla saksı hazırlamışımdır.

Bitkilerle uğraşmak dünyanın en ciddî işidir :)

siniroluyorum
15-03-2010, 16:20
Benim bahçemdeki baklalar da coştu iki üç kez kar yağdı ama tekrar tekrar çıktılar.Rokalarda öyle...

ciceksever70
21-03-2010, 19:06
Gectigimiz yil toprakta cimlenmesi cok geciktigi ve bir paketten ancak bes misir kocani cimlendigi icin bu yil evde önceden cimlendirmek icin ektigim misirlardan yaklasik 15 tanesi cimlendi. Burda havalar 10-15 derece arasi. Cimlenen misirlari hava ve isik almasi icin en azindan balkona cikarmam icin bu sicaklik yeterli mi yoksa daha beklemeli miyim? Cimlenen misirlar uzayip cilizlasir diye korkuyorum.
Bu arada bugün bezelye, ispanak, pazi ve roka tohumlarimi da ektim. Bahce mevsimi acildigi icin cok seviniyorum. Herkese bol verimli ve huzur dolu bir bahce sezonu dilerim.

siniroluyorum
22-03-2010, 18:48
Bugün viyollere 9 çeşit domates ektim ortalama 5 çeşit daha ekeceğim.Bunların yanında 5 çeşit patlıcan ve 4 çeşit salatalık da ekeceğim.Fotoları hepsi ekilince yarın koyacağım.Ektiğim domatesler bunlar:
-sarı ampul domates
-beyaz domates
-ananas domates(sarı)
-tomatillo purple
-siyah kırım dom.
-top red dom.
-rutgers domates
-floradade dom
-homestead dom.

siniroluyorum
23-03-2010, 19:44
İşte tohumlarım...Kağıtlara numaralar yazıp ıslanmasın diye iki tarafını bantla kaplıyorum.Sonra hangi numarada hangi sebzenin olduğunu bir kağıda not ediyorum.Ektiğim tohumlarım:
-sarı ampul domates
-beyaz domates
-ananas domates(sarı)
-tomatillo purple
-siyah kırım dom.
-top red dom.
-rutgers domates
-floradade dom
-homestead dom.
-Riesentrube dom.
-red cheery domates
-acur
-limon salatalık
-straight eight salatalık
-beyaz patlıcan
-tayland sarı pat.
-yeşil pat
-black beauty pat.
Dikenli domates ve pembe domates tohumları bekliyorum...Yalnız bu tohumları ekerken yüzeye çok yakın ektim çiçek tohumu gibi annem olmaz öyle dedi fide olunca parmakla derine ittiririz köklerini dedi acaba nasıl ekmeliyim?

qokhanyilmaz
23-03-2010, 20:24
Bende bandırma'da yaşıyorum.Geçen hafta pazara giderken komşumun bahçesinde kocaman olmuş baklaları soğanları gördüm.Çok kıskandım ve eve gelince Mayıs ayı dikmek için aldığım tohumların hepsini viyole doldurdum.Ve iki ay önce hazırladığım kompostumu toprakla karıştırarak ektim.Geçen sene kompostsuz yaptığım denemelere göre çok başarılı buldum.Salatalık,karpuz,ayçiçeği İki günde üçer yaprak oldu domates,biber ve diğerleri topraktan çıkmaya başladılar.Umarım bundan sonrasıda istediğim gibi olur.Yardımı olan bütün yazar,çizer agaclar.net kullanıcıları için teşekkürü bir borç bilirim.

Kısa zamanda resimleride paylaşmayı düşünüyorum.

k_donmez
30-03-2010, 13:58
Bugün maydanoz, roka ve mısırlar toprakla buluştu. Dev boylu, 4-5 metre boylanabilen bir mısır türünün tohumlarını kullandım. Bakalım benim minik sebze bahçemde nasıl gelişecekler. Rokalar geçen yılın tohumlarından, maydanozlar ise geçen yıl da kullandığım iri yapraklı italyan türü oldu. Sabırla ve heyecanla bekliyorum.

sakagun
30-03-2010, 14:42
Sayın k_donmez, dev mısırlarınızın saplarını daha sonra buradaki (http://www.10marifet.org/yazi/artik-ruzgarin-sesini-dinliyorum-ya) veya buradaki (http://www.10marifet.org/yazi/sonbahar-yarismasi-sonbaharli-misir-kocanlari) gibi bambu gibi kullanabilirsiniz.

ciceksever70
30-03-2010, 18:10
Bugün Limon hanimdan ögrendigim teknikle kabak tohumlarimi diktim. Gecen yil direk topraga ektigim tohumlardan oldukca verim almistim. Roka ve ispanaklarim cimlendi, pazi ve bezelyelerden daha ses seda yok. Misir filizlerimi de bu hafta balkona cikardim biraz gelisince bahceye aktaracagim. Her yil basarisiz olsam da bu yil da biraz yesil salata tohumu ekmeden duramadim. Tohumlar cok cabuk cimlendi ve simdilik iyi görünüyorlar ama nedense bu asamadan sonrasini getiremiyorum. Umarim bu yil daha basarili olurum. Zaten bir paket tohumdan bir iki salata ancak oluyor onlari da salyangozlar yiyor...

ciceksever70
31-03-2010, 10:57
Sevgili sebzeseverler, bugün Türkiye`den siparis ettigim marul ve bamya tohumlarin geldi. Marul saniyorum yesil salata gibi cimlenip yetistirilecek ancak bamya konusunda bazi sorularim olacak. Tohumlari önceden cimlendirip Mayis ortasi gibi bahceye ekmeyi düsünüyorum (ya da daha garanti olur diyorsaniz saksida yetistirecegim) önceden islatmam gerekir mi? Isik, su, ortam istekleri nelerdir? Yanitlayabilirseniz cok sevinirim cünkü burada tekrar bamya tohumu bulmam imkansiz. Sevgiler.

devrim zorlu
31-03-2010, 12:22
bir haftadan beridir forumda yazılan konu ve cevaplara bakarak çok şeyler öğrendiğimi söyleyebilirim.Hepinize yardımlarınız için teşekkürler...

devrim zorlu
31-03-2010, 12:27
Benim sormak istediğim çiçeksever kardeşim gibi tohumdan filiz çıkartmak nasıl ve bu çıkan filizleri nasıl toprağa dikelim şeklinde..Teşekkürler.

k_donmez
31-03-2010, 13:28
Sayın k_donmez, dev mısırlarınızın saplarını daha sonra buradaki (http://www.10marifet.org/yazi/artik-ruzgarin-sesini-dinliyorum-ya) veya buradaki (http://www.10marifet.org/yazi/sonbahar-yarismasi-sonbaharli-misir-kocanlari) gibi bambu gibi kullanabilirsiniz.

Sayın Sakagun,
İnceledim. Yaratıcılık örnekleri. Çok güzeller. Hele ben de mısırları bir büyüteyim. Saplarını da uygun şekilde değerlendiririm. Toplam 14 tane tohumu 7 göze attım. Çimlenmeyi sağlama almak için. Benimki hobi amaçlı. Zaten yetiştireceğim tür silaj (hayvan yemi) için yetiştiriliyormuş. Ben boylu ve gösterişli olduklarını duyduğum için ektim. Buna rağmen eğer yetişirlerse gönderdiğiniz örneklerdeki uygulamalar yapılabilir. İlginize teşekkürler.

k_donmez
31-03-2010, 13:31
Benim sormak istediğim çiçeksever kardeşim gibi tohumdan filiz çıkartmak nasıl ve bu çıkan filizleri nasıl toprağa dikelim şeklinde..Teşekkürler.

Sayın Devrim Zorlu

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5367 linkinde istediğiniz bilgiler var.

devrim zorlu
31-03-2010, 15:11
ilginiz için teşekkürler..

siniroluyorum
31-03-2010, 16:18
Ben tohumlarımı 9 gün önce ekmiştim.Domates salatalık ve patlıcan ekmiştim ne zaman çimlenirler?

verdoque
31-03-2010, 16:37
Ben de yaklaşık 10 gün önce ekmiştim, Domatesler 2-3 günde çimlendi, patlıcanlarda hareket yok. Biberler yeni yeni çıkıyor. Salatalık hızlı çimleniyor diye hatırlıyorum, o yüzden ekmedim henüz. Sakız kabağı bilmiyordum, 3 tane de ondan ektim denemek için, dev gibi fışkırdılar. Direk dışarıya ekilse de olur sanıyorum.

Ekim kabı hava alması için deldiğim buzdolabı poşeti içinde kaloriferin olduğu cam kenarında duruyor.

ezgili dünyam
01-04-2010, 10:01
Eylül ayının sonuna doğru ektiğim bezelyelerim, çiçek açmış. Üzerine donmaması için naylon örtmüştüm. Dün, artık donma tehlikesi yok diye üzerlerini açtım. Yerlere yatmış bazılarını sırıklara bağlamam lazım. Bu sene sebzeleri tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumları ektik ve üzerlerine naylon örttük. Sanırım 10 günden fazla oldu ama, domates tohumlarında fazla bir gelişme yok. Bahçeye toprak getirttik, toprağın taşınması lazım, bayağı yorucu olacak. Benimde hiç zamanım yok. Elimde olan son tohumları ekmem lazım, geç olunca yetişemiyor. Daha bahçe kazılacak, çok iş var.

siniroluyorum
01-04-2010, 17:07
Acaba çıktılar mı yoksa 10 gündür hiç dışarı çıkan olmadı mı benimkiler de dışarıda viyollerde ekili üzerlerini naylonla örtüyorum geceleri ama 10 gün oldu hiçbir şey çıkmadı.Toprağı da iyi değildi ü göz göre göre kötü toprağa ektim.Bahçede toprak iyi ama inşallah güzel gelişirler üstelik tohumlar da her yerde bulabileceğim cinsler değildi...

ADL
21-04-2010, 00:30
iyi günler arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum benimde küçük bir arka bahçem var şu anda evde bazı tohumları çimlendirmeye ugraşıyorum bazıları çok güzel büyüdüler bazıları 3.4cm olduktan sonra kurudular.ben melez olmayan fide bulabilirmiyim özellikle sivri biber ve patlıcan temin edebilecegim bir yer önrirseniz çok sevinirim. yanlış bir konu başlıgına yadıysam affedin ilk yazışım

limon
21-04-2010, 08:36
Acaba çıktılar mı yoksa 10 gündür hiç dışarı çıkan olmadı mı benimkiler de dışarıda viyollerde ekili üzerlerini naylonla örtüyorum geceleri ama 10 gün oldu hiçbir şey çıkmadı.Toprağı da iyi değildi ü göz göre göre kötü toprağa ektim.Bahçede toprak iyi ama inşallah güzel gelişirler üstelik tohumlar da her yerde bulabileceğim cinsler değildi...

Hava serin gidiyor, 2 gün güneş çıksa hemen çimlenirler üzülmeyin. Benim Salyangozlarla başım dertte. Tohumlar daha yeşerirken yiyorlar. 2 gün önce baktığımda Marul tohumları yemyeşil olmuşlardı bugün baktım bir tane bile yok. Dikkatlice baktım ki en az 10 tane yavru Salyangoz toprağın üzerinde.

Kavun karpuz tohumlarını da ekeli bir hafta oldu ama bugün baktım çekirdekler olduğu gibi duruyorlar.

Tam güneş gören yere yerleştirdiğim saksıdaki Domates fideleri en fazla gelişenler oldu. Hava 3-5 derece ısınıp biraz da güneş çıksa bir haftada fideler çok gelişirler.

namik1470
22-04-2010, 13:17
Merhaba arkadaşlar ben de bahçeme biber, domates, patlıcan, bamya, ayçekirdeği,maydonoz, fasülye, salatalık, soğan ve sarımsak ektim.Bu ikinci deneyimim olacak.
Toprağa koyun gübresi attım.Bu arada biberleri ve bamyaları çekirgeler yiyorlar onlara ne yapabilirim?

koliva
22-04-2010, 19:52
Merhabalar,

Uzun zamandir forumda okuyucuydum. Ancak is uygulamaya geldiginde bircok hata ile karsilastim ve simdi de soru sorma zamanimin geldigini dusunuyorum.

Yaklasik 3 hafta once 2 ayri cins domates tohumlari ektim. Gayet saglikli ilerliyorlar. Yine 3 hafta once, tohum ekme isleminde yasayacagim olumsuzluklari goz onune alarak, bahce marketinden yaklasik 15cm boyunda hazir fideler satin aldim ve bahceme oldugu gibi yerlestirdim. Ancak gelinen durumda fidelerde bazi sorunlar var sanirim. Resimlerden de goreceginiz gibi yapraklarda koyu yesil renkli buzusmeler ve sararmalar var. Bir tanesinin yapraklarinda beyazlik vardi aldigimda. Simdi bakiyorum diger fidelere de bulasmis durumda. Hastalikmidir yoksa baska biseymidir hicbir bilgim yok. Ilk defa biseyler yetistiriyorum. Lutfen resimlere bakarak durumlarinin nasil oldugunu ve olasi cozum yontemlerini paylasabilirseniz cok sevinirim. Ozellikle su numarali resimde su sorun var gibi paylasabilirseniz cok daha faydali olur benim icin. Simdiden cok tesekkurler.

PS: Yasadigim yer Belcika ve burasi su anda gunduzler 15-20 derece olmasina ragmen geceleri 0-5 derece arasinda dolasiyor. Bu bir sikinti yaratmis olabilir mi?

Resim 1 (http://www.yukleresim.com/images/kfqgrj7alp90aj7360.jpg)
Resim 2 (http://www.yukleresim.com/images/l9fowe34ifgjqroh8ynu.jpg)
Resim 3 (http://www.yukleresim.com/images/43sjkcw3vm0ok0g3l2el.jpg)
Resim 4 (http://www.yukleresim.com/images/8q1g3u0r5rw32s6zzrax.jpg)
Resim 5 (http://www.yukleresim.com/images/mga81svvinhh8y8msnn6.jpg)

k_donmez
22-04-2010, 21:16
Sayın Koliva
Domateslerin sulama düzeni diğer bitkilere benzemez. Uzun aralıklarla ve bol su verilir. Domates yetiştirme başlığını inceleyin. Bunun yanı sıra domates bitkisi toprak ısısının yüksek olmasından hoşlanır. Verdiğiniz ısı bilgileri domatesin açık alanda yetiştirilmesine uygun değil. Bildiğim kadarıyla toprak ısısının 10 derecenin üzerinde ve düzenli olması gerekiyor. Hastalıktan çok ısıyla ve sulamayla ilgili sorun olduğunu düşünüyorum.

koliva
22-04-2010, 22:08
Sayın Koliva
Domateslerin sulama düzeni diğer bitkilere benzemez. Uzun aralıklarla ve bol su verilir. Domates yetiştirme başlığını inceleyin. Bunun yanı sıra domates bitkisi toprak ısısının yüksek olmasından hoşlanır. Verdiğiniz ısı bilgileri domatesin açık alanda yetiştirilmesine uygun değil. Bildiğim kadarıyla toprak ısısının 10 derecenin üzerinde ve düzenli olması gerekiyor. Hastalıktan çok ısıyla ve sulamayla ilgili sorun olduğunu düşünüyorum.

Cevabiniz icin gercekten cok tesekkur ederim. Sulamayi topragin ustu kuru gordugumde yapiyorum ancak yine de domates topicini tekrar okuyacagim.

Aslinda bu fideleri tamamen deneme amacli kurban niyetine almistim. Goruyorum ki yanlis sulama yapiyormusum. Tohumundan cimlendirdigim fidelerim ise su sekilde:

Resim 1 (http://www.yukleresim.com/images/nlpwkfv17qf6l70p3z23.jpg)
Resim 2 (http://www.yukleresim.com/images/mlmt5qyi71fhms75k4mt.jpg)

Bu fideleri gunduz disariya cikarip gece iceriye aliyorum cunku hava su anda 2 derece disarida. Bu hafta sonu ilk sasirtmalarini yapmaya calisacagim nasipse. Deneme amacli yine bir bardak yine tohumdan urettigim fideleri disarida birakiyorum diger buyuk fidelerle. Haliyle bayagi yavas gidiyorlar.

k_donmez
22-04-2010, 22:32
Sayın Koliva
Çimlenen domatesleriniz gayet iyi ve sağlıklı durumda. Hava ya da çimlenme ortamı sıcaklığı domatesler için çok önemli. Çimlenenlerin ilk yaprakları yere paralel hale gelince şaşırtabilirsiniz. Topraktan çıkardıklarınızı hafifçe çırparak üstündeki çimlenme toprağını dökün. Kökleri görün. Küçük fideleri sıkmadan tutun. Yeni toprağa şaşırtın. Birinci gün hafif bir baygınlık geçirseler de ertesi gün canlanırlar. Kolaylıklar, sıcak hava ve bol mahsul diliyorum.

Lilinin bahcesi
23-04-2010, 16:30
Cevabiniz icin gercekten cok tesekkur ederim. Sulamayi topragin ustu kuru gordugumde yapiyorum ancak yine de domates topicini tekrar okuyacagim.

Aslinda bu fideleri tamamen deneme amacli kurban niyetine almistim. Goruyorum ki yanlis sulama yapiyormusum. Tohumundan cimlendirdigim fidelerim ise su sekilde:

Bu fideleri gunduz disariya cikarip gece iceriye aliyorum cunku hava su anda 2 derece disarida. Bu hafta sonu ilk sasirtmalarini yapmaya calisacagim nasipse. Deneme amacli yine bir bardak yine tohumdan urettigim fideleri disarida birakiyorum diger buyuk fidelerle. Haliyle bayagi yavas gidiyorlar.

Sayin koliva;
Probleminiz burada sulamadan kaynaklanmiyor. Domates sicak sever bir bitkidir. Siz fideleri acik alana dikmissiniz. Turkiye icin bile daha acik alana dikmek erken. Belcikada da en azindan mayis ortasina kadar beklemenizi siddetle tavsiye ederim. Keza bardaktakileride simdilik disari cikarmayin, camin onunde dursunlar. Sasirtmalarinida bu hafta sonu yapmayin daha erken. Gelecek haftanin ortasindan once gerekli duruma gelmezler diye dusunuyorum. Sasirtma yaparken ortadan uzayan koku ucundan birazcik kesin ve sasirtmadan sonra en az 2 gun evde los bir ortamda tutun. Disari cikarmayada alistira alistira baslayin. Once bir kac saat daha sonra sureyi arttirirsiniz.

koliva
25-04-2010, 20:48
Sevgili Lilinin bahcesi cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Artik o fidelere gitti gozuyle bakiyorum ancak yine de bir umit diye bu sefer geceleri naylon ortuyorum ustlerine. Bakalim ne olacak.

Simdi de sizlerle ektigim tohumlarimi ve ileride olacak ve simdiden hazirlamaya basladigim bahcemi paylasmak istiyorum. Lutfen goruslerinizi onerilerini benden esirgemeyiniz. Ne de olsa bu sene ilk defa bir bahce yapiyorum ve ilk defa biseyler cimlendiriyorum.

Ilk goruntulerim bugun cimlenmek uzere ektiklerim. Biber(baska tohum), salatalik, kabak, fasulye ve bezelye. Butun tohumlari ayni derinlikte diktim. Hemen hemen 1 santim kadar. Uzerlerini strec film ile de kapadim. Simdilik garajda duruyorlar. Orasi hem epeyce karanlik hem de sicak oluyor. Umarim biseyler ortaya cikar.

Viyol 1 (http://www.yukleresim.com/images/4v7d86ryvwkd0qxok59.jpg)
Viyol 2 (http://www.yukleresim.com/images/z7u4375xqim0tjo36gs.jpg)

Bu resmim de mini seram. Icerisinde iki viyol domates ve bir viyol biber var. Alttaki saksida da basilicum.

Seram (http://www.yukleresim.com/images/hcqymz9vqhuhl4rr5c.jpg)

Burada bir sorum olacak. Domates fidelerim gayat guzel gorunuyorlar ancak biberlerde biraz sorun var. 1 hafta gecti ekeli ve ortaya cikan manzara su:

Manzara: (http://www.yukleresim.com/images/tbc8jw6fodg2f6ww1sa5.jpg)

Gordugunuz gibi o kadar bardaktaki 3 erli ektigim tohumlardan sadece ve sadece 1 tanesi guzelce sivrildi ve cikti. Sizce bu sorun tohumlardan olabilir mi? Herhangi bir cevresel faktorden olsa bu tohum neden ciksin. Diger bardaklarda tek tuk soyle bir goruntu de var.

Goruntu: (http://www.yukleresim.com/images/010x4u842i37su4ujwv.jpg)

Dun yeni biber tohumu aldim ve bugun ektim. Artik haftaya bakacagiz :)
Bu da seradaki bir bardak ornek domatesim:

Domates: (http://www.yukleresim.com/images/tko1f3ijkv63ok68oj6i.jpg)

Simdi farkettim, ustteki domates resminde yaprak uclarinda sararma olmus. Acaba ilk yapraklar vazifelerini tamamliyorlar diyemi? Simdi gidip bakacagim :rolleyes:

Bu goruntu de ektigim tohumlarin gelecekteki asil yerleri. Ne cok gunes ne cok seri.

Bahce: (http://www.yukleresim.com/images/kxfkm5dbhnar4njo0h1m.jpg)

Yukarida da belirttigim gibi, her turlu gorus ve onerilerinize acigim. Sunu soyle yapsaydin keske ya da sunu soyle yap diyebileceginiz her turlu dusunceyi yaziniz lutfen. Sonucta ben de acemiyim ve yardima ihtiyacim var.

Simdiden tesekkur ederim.

verdoque
25-04-2010, 21:58
Viyollerdeki streçlere havalandırma deliği açarsanız iyi olur diye düşünüyorum.

Biberler geç çimleniyor, merak etmeyin. Denemedim ama bir süre aspirinli suda bekletmek çimlenmeyi hızlandırıyormuş.

Elinize sağlık, umarım hepsinin meyvelerini de görürsünüz.

hosseda
25-04-2010, 22:37
Bu gün bahçeye domates, biber ve patlıcan fideleri dikildi. Ayrıca köşelere de börülce ekildi.

koliva
05-05-2010, 08:53
Merhaba,

Onceki yazimda dile getirdigim gibi, hazir aldigim domates fidelerini bahceye dikmistim. Ilk defa bu isi yaptigimdan ve bilmedigimden dolayi bunu nisanin ortasinda yapmistim ve takdir edersiniz ki soguktan neredeyse olmek uzerelerdi. O zamandan sonra uzerlerini gece naylonla ortmek ve gunduzleri acmak kosuluyla bir sera gibi korumaya aldim. Ancak bu bitkileri gozden cikarmistim. Nasilsa tohumdan ektigim fideler yetisiyordu arkadan :)

Simdiki durumlarina baktigimda duvar tarafinda olanlar sanki kurtarmis gibiler. Gayet yesil duruyorlar. Hic sulama yapmiyorum. Zira yagmur yagiyor arada, o yetiyor sanirim.

Resimlere bakarsaniz uzerlerinde kucuk kucuk cicekler olusmaya basladi. Ancak fidelerin boyu 40 cm var yok. Sizce bu cicekleri simdiden koparmam gerekir mi? Hani cicege vermesin hemen biraz daha gelissin diye. Resimlere bakarak bir oneride bulunabilir misiniz? Cicekleri kirmizi daireye aldim. Cok tesekkurler.

Resim 1 (http://img59.imageshack.us/img59/2609/img6877u.jpg)
Resim 2 (http://img10.imageshack.us/img10/9003/img6878f.jpg)
Resim 3 (http://img3.imageshack.us/img3/5948/img6879y.jpg)

feriha59
05-05-2010, 09:52
Domatesin çiçekleri kopartılmaz. Bence sizin asıl yapmanız gereken "koltuklama" denilen işlem. Bu da nedir? Bi kere resimlerinizde daha sarımsı görünen alttaki 2-3 dalı tamamen kopartıp atmak. Ayrıca şimdi başlayıp devamlı olarak yapmanız gereken: ana gövde-çıkan dal arasından tekrar filizlenip çıkan küçük dalcıklar. Domatesin asıl kuvvetini alanlar bunlardır. Ana gövdeyle düz veya dar açı oluşturacak şekilde çıkan dallar var, bunların arasından gövdeyle dalın bitiştiği yerden çıkan yeni küçük dallar, bunlara sakın acımayın, kopartıp atın. Ana gövde-çiçekler-meyveler asıl o zaman güçlenir. Kolay gelsin

koliva
05-05-2010, 10:01
Domatesin çiçekleri kopartılmaz. Bence sizin asıl yapmanız gereken "koltuklama" denilen işlem. Bu da nedir? Bi kere resimlerinizde daha sarımsı görünen alttaki 2-3 dalı tamamen kopartıp atmak. Ayrıca şimdi başlayıp devamlı olarak yapmanız gereken: ana gövde-çıkan dal arasından tekrar filizlenip çıkan küçük dalcıklar. Domatesin asıl kuvvetini alanlar bunlardır. Ana gövdeyle düz veya dar açı oluşturacak şekilde çıkan dallar var, bunların arasından gövdeyle dalın bitiştiği yerden çıkan yeni küçük dallar, bunlara sakın acımayın, kopartıp atın. Ana gövde-çiçekler-meyveler asıl o zaman güçlenir. Kolay gelsin

Hizli cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Dediklerinizi onaylamak babinda asagidaki resimde mavi ile isarediklerim kopartilacak olanlardir degil mi?

Resim (http://img576.imageshack.us/img576/7453/img6878.jpg)

feriha59
05-05-2010, 10:40
Aynen öyle, bütün maviler çöpe:) Ayrıca üst dalların arasından çıkan dalcıklar da "koltuklanacak".

koliva
05-05-2010, 22:08
Aynen öyle, bütün maviler çöpe:) Ayrıca üst dalların arasından çıkan dalcıklar da "koltuklanacak".

Peki bu alt dallari kestikten sonra fidanin dibine 5-10 cm toprak eklesem oralardan kok cikar mi? Bunu yapsam faydasi olur mu?

verdoque
06-05-2010, 06:57
Buna boğaz doldurma deniyor, domateste yapılır :)

feriha59
06-05-2010, 09:15
Evet, Sn.verdoque'nun dediği gibi buna boğaz doldurma deniyor ve kesinlikle yapmanız lazım. Damla sulama yapıyorsanız zaten bildiğiniz gibi sulanacak da eğer yapmıyorsanız iki domates sırası arasına (kökleri toprakla iyice doldurulmuş, kubbeler şekilde her taraftan ana gövdenin alt kısmı o kırdığınız sarımsı yaprakların yerlerine kadar toprağa gömülü olmalı) çapayla kazacağınız su yolundan sulamalısınız. Yani kökleri (boğazları) toprakla doldurulmuş domatesin köküne bir daha su verilmez, takriben domates köküne 15-20 cm uzaklıkta kalan ve kanal şekilde akan bol suyla (bu kanal dolup beyaz köpükler oluşacak şekilde bol suyla) sulanır. Yani siz dometesleri sularken, kanalları doldurma işlemi yapacaksınız resmen, domateslerin kökleri sularını ordan alacaklar, boğazlar sudan hiç bir zarar görmeyecek ve "kubbeler bozulmayacak" :)

limon
06-05-2010, 09:36
Koltuk budamasıyla ilgili ayrıntılı ve en doğru bilgi e-dergimizde var. Çok işinize yarayacağını düşünüyorum. Bilinen yanlışlardan biri koltuk budamasının o sizin maviyle işaretlediğiniz büyük yaprakların budanması sanılması. Oysa budanması gereken yer o yaprağın ana gövde ile birleştiği yerden çıkan kısımdır. Fotoğraflar ve Selahattin Bey çok güzel anlatıyor.
http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html

aer
12-05-2010, 20:57
Sebze adasına dikmiş olduğum subarctic cinsi domateslerim tomurcuklandı, 1-2 gün içinde çiçeklerini açar gibi. Acaba tozlanması için nem ve ısı yeterli midir?

koliva
13-05-2010, 07:46
Merhaba,

Cok onceden ektigim ve bir kenara koyup unuttugum(gec ciktiklari icin) biber fidelerimin arasindan bence biber fidesine benzemeyen ancak emin de olamadigim baska fideler cikmis. Lutfen bana bunlarin biber olup olmadiklarini soyleyebilir misiniz?

aer
13-05-2010, 21:23
Sayın koliva, ben sadece 2. fotografta çimlenmiş biber görebildim. O da tespitiniz değil , yanındaki sivri yapraklı olan diye düşünüyorum. Uzman arkadaşlara da doğrulatmak gerekir. Kolay gelsin.

OSMAN45
13-05-2010, 22:05
143904

143905

Arkadaşlar,

Tek olarak görülen sebze ada ma özellikle pembe domates ektim. Fransız kadifeler, etrafındaki sarımsaklar ve uğur böceklerini çağıracak maydanozlar la ayrıca arka bölüme ekilmiş salatalık(hıyar) larla çok karışık görünüyor değilmi? Ölçüleri 1x2 metre. Burada bir deneme yapmak istiyorum. Bazı domates tohumlarını direkt buraya diktim. Şimdi hatırlamadığım bilimsel bir araştırmadan şaşırtma yapmadan yerinde yapılan yetiştirmenin daha verimli olabileceğini okumuştum. İnanmak zor ama dene gör yapacağım. Bu amaçla alçak görülen PP borularının üzerini iki kat naylon ile kapatıp çimlenme yaptım. Tüm tohumlar çimlendi. (kadifeler ve salatalıklar dahil)

Yanlarda bulunan siyah borular iki metrelik tak şeklinde askı boruları. Onun arka tarafına voleybol ağı, önüne de domatesleri asacağım ipleri bağlayacağım.

Diğer foto ise 6 bölümlü sebze adalarım. Ölçüleri 215x165 cm. Oraya da diğer domatesleri, biberleri, patlıcanları ekeceğim. PP borularının yükseklikleri 230 cm. Bunlara da salatalık ve domatesleri asacağım.

Ön sağda bulunan iki bölüm ıtırlı bitkilere ayrıldı. Maydanoz, tere, reyhan gibi. Sağ ortada ise her tarafa yayılması sebebiyle başımın derdi(ama vazgeçemediğim) nanelerim.

Yeni emekliliğim nedeniyle bahçemle daha fazla ilgilenebiliyorum.

Her şey gönlünüzce olsun.

sibelin bahcesi
14-05-2010, 09:06
Bu sabah bahçede açmış kabak çiçeklerini topladım. Bütün çiçekler erkek sadece 2 çiçek dişi 2 cm kadar olmuş kabaklar.
Dişi çiçek neden oluşmuyor acaba, dikkat ettimde gece açan çiçek ertesi gece açmıyor dökülüyor. Fırsatı kaçırmayıp sabah erken topladım çiçekleri (Bu akşam menüde kabak çiçeği dolması var.)

Annem değişik bir fasülye tohumu vermişti, 2-3 parmak eninde oluyormuş, 6 7 kök var bakalım ne kadar büyüyecek, şimdilik iyi durumdalar. Balkabakları bugün ilk çiçeğini verdi,ama oda erkek çiçek hemen menüye dahil ettim.
Tatlı sivri biber ve 7-8 tane süs biberi geçen pazar kahvaltı sofrasında törenle yendi:D ve sezon açılmış oldu.

limon
14-05-2010, 09:56
Biz fideleri daha yeni dikerken siz ürünleri toplamaya başlamışsınız, ne güzel. :)

sibelin bahcesi
15-05-2010, 10:47
Sevgili limon, adananın sıcağından hep şikayet ediyoruz ama ,sebze ekerken bir çok yerden avantajlı oluyoruz. eee nede olsa adanalıyık allahın adamıyık dimi ama:D:D

k_donmez
21-05-2010, 19:34
4,30 metrekarelik sebze bahçem bu sene çok zengin oldu. Ustalardan çok şey öğrendik. Patates, roka, maydanoz, nane, mısır, fasulye, domates, biber, şampiyon bal kabağı ve süs kabağı, tabii ki kadife çiçekleri, fesleğen, reyhan, sarmısak, soğan yerlerini aldı. Nane ve rokayı yemeye başladık. Diğerleri henüz gelişiyorlar.

OSMAN45
03-06-2010, 20:06
Sayın arkadaşlar,

1116 da yaklaşık 15 gün önce çekilmiş tek sebze adamın bugünkü durumu ilk fotoğraftır. Tohumların hepsini şaşırtmasız olarak çimlendirmiştim. İkinci fotoğrafta ise şaşırtma yaptığım domates ve biber fideleri mevcut. Şimdilik şaşırtmasız fideler daha canlı ve büyük görünüyorlar. Daha sonra verim ve büyüme açısından fark nasıl olacak çok merak ediyorum.

balikci
06-06-2010, 15:04
Hepinizi tebrik ediyorum.

balikci
06-06-2010, 15:06
Havalar açsın da bende fotoğraflayım :D bahçemi

Kiraz
06-06-2010, 19:09
En hızlı gelişen "kabaklı ada" oldu. Kenara dikili domatesler kabak yapraklarıyla boğuşuyor, hızları beni korkuttu, yolu kapatıp yan adaya bile geçebilirler.

Çok bol çiçek, aralarda da parmak kadar kabaklar var. On gündür dereotu, çilek, kekik, nane alıyorum, haftaya da kabak ilave olacak. İlk açan meyvesiz çiçeği, kahvaltı masasında vazoya koydum:)

150155

150156

k_donmez
06-06-2010, 22:28
Bugün Ankara'da ceviz iriliğinde dolu yağışı oldu. Gözümün önünde domatesleri biçti. Ağır hasar aldılar. Bal kabağı yaprakları kurşunla delinmiş gibi. Süs kabakları da öyle. Diğer bitkilerde çok hasar yok. Biz hobi amaçlı yetiştiriciyiz. Büyük alanları ekenlerin işi çok zor. Gerçi büyükler Ankara'da 50 yıldır böyle dolu olmadığını söylüyorlar. Aman bitkilerinize iyi bakın.

limon
07-06-2010, 07:48
Kiraz, kabakların yaprakları ne kadar sağlıklı, süs bitkisini aratmıyor güzelliğiyle.

k donmez, geçmiş olsun, sabah haberlerinde seyrettim, arabaların camlarını bile kırmış. Neyse ki Amerikada'ki gibi hortumumuz yok. Orada da fırtına sezonu başlamış. İstanbul ise serinledi bol yağış var, bitkilerin değmeyin keyfine. (bugünkü hava durumu benden ;) )

Henüz sebze bahçeme bakmadım ama epey uzayan domatesleri henüz sırıklara bağlamamıştım, kesin yere yatmışlardır.

verdoque
07-06-2010, 08:46
Ankaralılara çok geçmiş olsun. Bizim tarafta yağmadı ama arkadaşlardan duyduğum araçlarda hasar çok, yumruk büyüklüğünde yağdı diyenler var.

k_donmez
07-06-2010, 14:43
Dünkü dolu yağışından birkaç fotoğraf. Domates dallarında kırılmalar oldu ancak gövdeler şimdilik sağlam. Kabak yaprakları hasarlı. Umarım gelişmelerini engellemez.

inebolu
07-06-2010, 15:52
Köydeki tarlamızda şuan mısır,fasulye,domates,salatalık,biber,kabak ve ayrıca maydadoz,marul,taze soğan,dere otu gibi şeyler var.
Bende birkaç gün sonra gidiyorum. Geç kalmış olsamda 60 tane domates 30 tane
bamya 30 tane patlıcan yaklaşık 10 kiloda patates dikeceğim inşallah.
Gitmek için sabırsızlanıyorum. 3 ay boyunca kalacağım ama şimdiden nasıl İstanbul'a döneceğim diye düşünür durumdayım. :)

arb73
07-06-2010, 20:15
Bu hafta sonu bizim bahçedeki son durum

arb73
07-06-2010, 20:21
Devamı

koliva
30-06-2010, 07:17
Merhabalar,

Bu sorumu baska bir topicte sormustum ancak orada cevap alamadim. Umarim burada bir yardim edebilen bulurum.

Ilk defa yetistirmeye calistigim domateslerimin durumlari asagida. Gordugunuz gibi bayagi bir cicekleri var. Ancak meyve hic yok. Sormak istedigim, sari cicegin gorulmesinden ufacik meyvenin gorulmesine kadar gecen zaman tahmini ne kadardir ve sizce bu cicekler meyveye donusmek icin yeterince sagliklilar mi?

Sulamayi kafama gore yapiyorum. Ne zaman yapraklarinda buzusme gorsem o zaman yapiyorum. En son 3 gun once sabahleyin yaptim bolca. Daha da yapmadim. Hava sicakliklari supriz sekilde iyi gidiyor burada, bol gunesli. Sizce bu vaziyetten sonra sulamayi artirmali miyim?

http://img638.imageshack.us/img638/2035/img6981d.jpg
http://img413.imageshack.us/img413/8270/img6982.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/5782/img6983sc.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/7702/img6984p.jpg
http://img59.imageshack.us/img59/9408/img6985q.jpg

Cok tesekkurler.

verdoque
30-06-2010, 08:24
Ben de çiçekleri gördüğümden beri çok sabırsızım :) ama meyveye geçiş beklediğimden yavaş oldu. 1 hafta-10 günden fazla gibi. Bizim havalar serin gidiyor. Döllenme için sıcaklık önemli sanırım, ama havalar iyi gidiyor demişsiniz, yakında domatesleri görürsünüz :)

koliva
30-06-2010, 11:44
Ben de çiçekleri gördüğümden beri çok sabırsızım :) ama meyveye geçiş beklediğimden yavaş oldu. 1 hafta-10 günden fazla gibi. Bizim havalar serin gidiyor. Döllenme için sıcaklık önemli sanırım, ama havalar iyi gidiyor demişsiniz, yakında domatesleri görürsünüz :)

Benimkilerin uzerindeki cicekler de 10 gunden fazla gibi. O yuzden ben de endiselendim biraz. Peki sulama konusunda ne diyorsunuz? Okudugum kadariyla meyveye donmeden su pek vermemek gerekiyor. Siz kac gunde bir suluyorsunuz? Son 1,5-2 haftadir hic yagis yok burada(Belcika'da). Sicakliklar 25-30 arasinda surekli. Toprak kuru sekilde ama domatesin yapraklarinda bir buzusme yok. Siz kac gunde bir suluyorsunuz? Ne onerirsiniz?

verdoque
30-06-2010, 12:29
Ben de çok gerekmedikçe sulamamaya çalışıyorum ama meyve tuttuktan sonra düzenli sulama gerekiyor sanırım. Çok tecrübeli değilim ama geçen sene çok sıcaklarda bile haftada 2 suluyordum, sorun yaşamadım.

koliva
30-06-2010, 12:33
Ben de çok gerekmedikçe sulamamaya çalışıyorum ama meyve tuttuktan sonra düzenli sulama gerekiyor sanırım. Çok tecrübeli değilim ama geçen sene çok sıcaklarda bile haftada 2 suluyordum, sorun yaşamadım.

Cok sicak dediginiz Turkiye'deki sicaksa herhalde 40 felandir. O halde bile haftada 2 ise, benim su anda haftada 1 sulamam yeterli olacaktir. O halde yarin sabah sulayayim da sonuclari gorelim :)

Cok tesekkurler ilginize.

koliva
02-07-2010, 07:53
Yeniden merhaba,

Her sabah oldugu gibi bu sabahta bahcemde ufak bir gezintiye ciktim. Onceki gun gonderdigim fotograflardaki ciceklerin bir iki tanesinin meyveye donustugunu gordum. Emin de olamadim aslinda cunku ilk defa yasiyorum bu ani. Sizlerle paylasmak istedim.
Bu demek oluyor ki sulama isini artirmanin ve belirli gun araliklarinda yapmanin vakti geldi. Sizce hemen sulamaya baslamali miyim yoksa butun meyveler ciksin ondan sonra mi? Tesekkurler.

http://img28.imageshack.us/img28/8702/img7000h.jpg
http://img704.imageshack.us/img704/6291/img6999ed.jpg

Selahattin Yılmaz
02-07-2010, 10:06
Sevgili koliva sebzeler meyve vermeye başladımmı normal sulama periyoduna girlir ve haftada en az iki defa sulanır aksi halde meyveleri büyütemez bitki. Birde sizin şartlarınızda (saksıda yetiştiriclik yapıyorsanız) yetiştirme ortamında köklerin aşırı ısınması çiçek dökülmelerine neden olabilir sık sık sulama işinizi kolaylaştıracatır ancak sasksılarınızıda aşırı ısınmaktan kollayınız. Burada sulamanın ölçüsü yetiştirme ortamının sürekli nemli kalmasını sağlamaktır toprak yüğzeyi kurudukça az az ama sık sık sulama mantıığı işlenmelidir. saskıda yetiştiricilik yapıyorsanız sürekli konteol gerekir eğer toprakta yetiştiricilik yapıyorsanız o zaman sulama aralıklarını nem durumuna göre uzatabilirisiniz.

koliva
02-07-2010, 10:17
Sevgili koliva sebzeler meyve vermeye başladımmı normal sulama periyoduna girlir ve haftada en az iki defa sulanır aksi halde meyveleri büyütemez bitki. Birde sizin şartlarınızda (saksıda yetiştiriclik yapıyorsanız) yetiştirme ortamında köklerin aşırı ısınması çiçek dökülmelerine neden olabilir sık sık sulama işinizi kolaylaştıracatır ancak sasksılarınızıda aşırı ısınmaktan kollayınız. Burada sulamanın ölçüsü yetiştirme ortamının sürekli nemli kalmasını sağlamaktır toprak yüğzeyi kurudukça az az ama sık sık sulama mantıığı işlenmelidir. saskıda yetiştiricilik yapıyorsanız sürekli konteol gerekir eğer toprakta yetiştiricilik yapıyorsanız o zaman sulama aralıklarını nem durumuna göre uzatabilirisiniz.

Selahattin Bey,

Cevabiniz icin cok cok tesekkur ederim. Saksida uretim yapmiyorum. Yaklasik 3-4 hafta once tohumdan yetistirdigim fidelerimi bahceye aldim ve son durumlari fotograflardaki gibiler. Dediginiz gibi topragin yuzeyi kurudukca az az su verecegim. Yarin sabahtan itibaren 2 gunde bir sulamaya geciyorum o halde. Cok sagolsun.

verdoque
02-07-2010, 10:56
Selahattin Bey,

Sanki bir yerlerde domatesin köklerinin yüzeysel kalmaması, derinlere inmesi için aralıklı ama bol sulama gerektiğini okumuştum. Yanlış mı hatırlıyorum?

sakagun
16-07-2010, 22:38
Sebze bahçemden bugün topladıklarımın bir kısmı. Turuncu domates ve küçük turuncu salkım domates çok leziz.

k_donmez
17-07-2010, 13:20
Sayın Douglas Fir'den temin ettiğim sub arcticlerde meyve gelişimi sürüyor. Pembelerde çiçek bol, henüz meyve oluşumu yok.

uzman16
06-09-2010, 17:00
Sebze bahçemden bugün topladıklarımın bir kısmı. Turuncu domates ve küçük turuncu salkım domates çok leziz.

Sn. Sakagün, o sepetteki ortada koyu renkli domates (bordo renkli gibi) hangi tür ve tadı nasıl? Sanki lezzetli gibi diye düşündüm. Tohumundan aldınız mı?
Fotoğraf çok güzel. Sebzeler harika yetişmişler. Elinize sağlık.

Ben de acemice birşeyler yapıyorum. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=692480#post692480) bahsettim.

Adalet Yağcı
06-09-2010, 20:06
Sevgili Uzman16, sayın Sakagun'un izni ile ben cevap vereyim, o sorduğunuz domates çeşitini ben Zengarden den siyah domates adı ile almıştım.

Pembe domatesten sonra gördüğüm en ince kabuğa sahip, çok da lezzetli, aslında siyah değil tabi, ama diğer cinslere göre daha koyu renkli.

dal
08-09-2010, 19:50
Ben sanirim gecen sene iki farkli domates turunu yakin dikmemden dolayi pembe domateslerim kucuk ve gec olgunlasan bir hal aldi.Tatlari ve kokularinda bir degisiklik olmamasina ragmen gecen seneki domateslerimin 1/3 u kadar maalesef.Tabi her kotu deneyim ileride +puan kazandirir.

pelpel
01-10-2010, 14:29
Merhabalar
Konya malum kışın sert olabiliyor.
Yeni bir bahçe yapacağım. Hayatımda ilk defa sebze yetiştireceğim .sürekli forumu okuyorum kafam da çok karıştı. anladığum kadarıyla bu mevsimde ekilebilecek fazla birşey yok. Sadece bakla ve bezelye için ekim-kasım- aralık diyor. Bakla tohumlarını şimdi eksem olur mu? yoksa mart ayını mı bekleyim?

limon
01-10-2010, 19:15
Roka, Tere, Kıvırcık türleri, Ispanak tohumlarını ekebilirsiniz. Şayet fide bulma şansınız varsa Lahana türleri (Brokoli, Karalahana, Karnıbahar, Bürüksel Lahanası), Pırasa dikebilirsiniz. Pırasa fidesi bulabilirseniz denemenizi tavsiye ederim, ayaz vurduktan sonra bahçeden toplananın tadı bambaşka oluyor.

umutyolcusu
01-10-2010, 23:04
Ben de tam bu konuyu araştıracaktım sayın limon.Çok güzel özetlemişsiniz neler ekileceğini.İnşaallah bulabilirim dediklerinizi.En iyisi yine tarım mesleğe bir uğrayalım yine.Selahatin bey oranın fidelerini kendisinin yetiştirdiğini yazmıştı.

sakagun
02-10-2010, 07:35
Sn. Sakagün, o sepetteki ortada koyu renkli domates (bordo renkli gibi) hangi tür ve tadı nasıl? Sanki lezzetli gibi diye düşündüm. Tohumundan aldınız mı?

Sayın uzman16, mesajınızı yeni gördüm. Adalet Hanım'ın da dediği gibi o domates siyah domates. Sitemizden karışık domates tohumları almıştım. Onun içinden çıktı. Çok lezzetli. Tüm domateslerimin tohumlarını sakladım. İnşallah seneye de yetişir.

pelpel
05-10-2010, 14:11
Çok teşekkürler sayın Limon.

1filiz
06-10-2010, 20:00
Negüzel yazılar,hele bamyaların açmamış çiçeklerini bamya sanması haha:))) çok komikti:)) neyse onun çiçek goncası olduğunu sonunda öğrenmiş...:))

1filiz
06-10-2010, 20:15
Peki kış sebzelerini ne yaptınız...?Benimde küçük bir bahçem var yazın herşey yetiştirdim,komşularla paylaştım,şimdi biraz geç kaldığım için yetişmiş fide alıp,lahana,prasa,kereviz,karnıbahar,brokoli,kırmı zı lahana ektim bakalım nasıl olacaklar.
komik bişeyler benimde başıma geldi paylaşmak istiyorum.Buyaz salatalık yetiştirmek istedim,pazardan fideler aldım,ehh bahçemiz var dedim ikide ördek yavrusu aldım:)Günler geçti, benim salatalıklar çiçek açtılar...Birkaçgün sonra baktımki salaktalıklarım meğer acurmuş:)))Aradan 15 gün geçti bizim ördekler meğer kazmış,hemde biri erkek biri dişi:))) şimdi kocaman oldular,birde tavuk kankileri var koşuşturup turuyorlar tıslıyarak:)))

limon
07-10-2010, 06:58
Çok güzelmiş. :) Kazlar daha asabi oluyorlardı değil mi?

Ben bu kış için hiç bir şey ekip dikmedim. Sadece elimdeki kıvırcık tohumlarını serptim geçen gün henüz çimlenmedi. Bir de kendiğinden çıkan bir kaç kök Roka var bahçede ama biber gibi acılar.

uzman16
07-10-2010, 14:00
Ben de geçen ay ve bu hafta sonu tere, roka, yağ marul, iceberg marul, maydanoz, taze soğan, kırmızı lahana, kara lahana,havuç, beyaz turp, ıspanak tohumu ektim.
Ayrıca aldığım pırasa fideleri ve tohumdan yetiştirdiğim beyaz lahana fidelerini diktim.
Lahanaları tırtılların çok sevdiğini okumuştum, ne dersiniz korumak için yapılacak birşey var mı?

Yazılanları okuyunca karnabahar, brüksel lahanası, kereviz ve brokoli eksem mi diye düşündüm? Geç kaldım sanırım. Evde brüksel lahanası ve karnabahar tohumu çimlendirdim ama gelişmediler, kurudular.
Sevgili Limon, ne dersin ekeyim mi?
Kasım ayında bakla ve bezelye ekilecekmiş unutmayayım.(Ekim ayında Bursa'da bakla ekenlerin başarısız olduğunu duyunca tavsiye üzerine Kasım ayında ekmeye karar verdim.)

Kiraz
07-10-2010, 15:04
Boşalan adalara ıspanak, havuç, maydanoz, marul; saksılara da roka ektim. Ispanak tohumlarının bir kısmını ektim, daha sonra ekeceklerim de çimlenir mi? En son ne zamana kadar ekebilirim?

Bu hafta dereotu ekeceğim, bulabilirsem bakla da ekeceğim, yukarıdaki mesaja göre bakla için acele etmeme de gerek kalmamış.

Roka, havuç ve marullar çimlendi, salyangozlar rahat bırakırsa problem olmayacak gibi.

dlk
07-10-2010, 15:51
peki şimdi neler ekilmeli.

limon
09-10-2010, 00:23
Sevgili Uzman16, Lahana türlerini ben çok seviyorum, hepsinin yapraklarını toplayıp sarmasını yapıyorum. Yaza kadar ağaç gibi oluyorlar. Ama felaket tırtıl topluyorlar. İlaca karşıyız ama tırtılla mücadele edilmezse yenecek gibi olmuyorlar.

Bakla çok çabuk çimleniyor, daha önce hangi ayda ekmişim bakmaya üşendim :)

Ispanak çok sıcaklar hariç ne zaman eksem olmuştur. Onun tohumları da çabuk çimlenir.

ciceksever70
09-10-2010, 08:48
Ben bu yil baklayi Nisan sonu gibi ektim olacagini hic beklemiyordum ama cok güzel gelisti. Sanirim Türkiye ile iklim farkindan olsa gerek havalar isinmadigi icin gelisme firsati buldu. Bamya da cok az denemek icin ekmistim tüm ektiklerim tuttu bir türlüye koyacak kadar bamya topladik. Bamya fidanlarini zamani gecince topraktan söküyor muyuz? Tek yillik bir bitki midir? Enginar ekmistim fideler ufacik duruyor onlari oldugu gibi birakacagim belki önümüzdeki yil olur diye.

Dangerously34
09-10-2010, 13:17
Tutar mı bilmiyorum ama :)) Ben tohumları yanlış zamanda ektim. Yanlız bu balkon bahçesi :) derin saksılara (BOYA/YOĞURT KOVALARINA)

Beş Kova: Domates tohumları ekmiştim. Her bir kovaya beş tohum ekmiştim. Beşi çimlendi. Üçü asıl yapraklarını çıkardı bile :) Biraz daha büyüsünler en sağlıklı olanını bırakıp, bir kovada ki fide sayısını bire indireceğim.

19 lt'lik damacana'ya ya tutarsa diyerek patlamalık mısır atmıştım :) Ev ortamında çimlendikten sonra şimdi balkona aldım. Yedi tane fide var :)

Dört tane diktörtgen saksıya sırasıyla: "Roka,maydonoz,roka,maydonoz" şeklinde olmak üzere ikişer tane ekmiştim. Maydonozlarım çıktı ama rokalarda bir hareket yok.

Bir kovaya turp ekmiştim hemen çimlendiler. Şimdide bir karışı geçti boyları.
Üç kova patlıcan tohumlarım henüz çimlenmedi.
İki kova biberim çıktılar. Gerçek yapraklarını henüz vermediler.

Şimdiyse Geniş ve derin 5 tane kovanın her birine üç tane olmak üzere havuç tohumu attım.

Guava tohumlarınıda yine aynı 19 lt'lik damacanaya bugün ektim.

dlk
10-10-2010, 10:58
bende denemek istiyorum.ama bahçe eve 150 metre uzaklıkta olmasına rağmen bazen üşeniyorum.saksıda denemeyi düşünüyorum.gözümün önünde olsunlar.terasta denemelere başlıyorum.bakalım şansımıza neler yetişecek.

Dangerously34
13-10-2010, 19:56
bende denemek istiyorum.ama bahçe eve 150 metre uzaklıkta olmasına rağmen bazen üşeniyorum.saksıda denemeyi düşünüyorum.gözümün önünde olsunlar.terasta denemelere başlıyorum.bakalım şansımıza neler yetişecek.

İkimize de kolay gelsin :p

dlk
13-10-2010, 20:08
iki gündür sürekli yağmur yağıyor.benim çalışmalar aksadı.ama ilk fırsatta
tekrar başlar bitiririm.

pelpel
18-10-2010, 11:33
Bahçemize ilk defa maydanoz, roka, ıspanak, marul ve turp ektik bu pazar. Bakalım nasıl olacak...

pelpel
22-10-2010, 11:02
Arkadaşlar bir yardıma ihtiyacım var. Ben gerçekten bu işlerde çok yeniyim. Sürekli okuyorum ama bazı şeyler eksik kalıyor. Karık açılması, bitkinin boğazının doldurulması nasıl yapılacağını tam anlayamıyorum. Bu tohum ekimi nasıl yapıldığına dair resimli açıklamalar bulabileceğim bir kaynak var mı acaba?

dlk
22-10-2010, 11:16
ben de bişey merak ediyorum çok cahilce olacak ama.karnıbahar ve lahana sadece 1 adetmi verir yoksa kökü bırakılıp ürün alınırmı.mevsimlikmidir.yoksa uzun dayanırlarmı.

Uzaylı
22-10-2010, 12:03
Ben iki haftadır tarlalarda çilek ekildiğini görüyorum. Çilek uzun zaman da mı oluyor? Yoksa turfanda olsun diye mi ekilmiş. Ben de heveslendim eksem soğuktan etkilenmezler mi? Gördüklerim açık tarlada idi. Ekildiğine göre fidesini bulabilirim herhalde. Ne dersiniz?

Kiraz
22-10-2010, 12:57
Sn. Pelpel, domates, biber gibi bazı bitkiler toprakta açılan kanallara (karıklara) dikilebilir, bitki büyüdükçe çapalama sırasında kanalların yanındaki yüksek toprak (veya ilave toprak+gübre), köklerin dibine doldurulur (kök boğazı doldurma). Kök boğazı doldurulan bitki daha sağlam tutunur, daha iyi köklenir ve beslenir. Karıkların yanındaki yüksek toprağı, kök diplerine doldurunca, sulama, burada açılan yeni kanallara yapılır, böylece sulama sırasında kök zarar görmez.

Belki bu fotoğraf fikir verir:

http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.agaclar.net/forum/attachment.php%3Fattachmentid%3D84343%26stc%3D1%26 d%3D1244298763&imgrefurl=http://www.agaclar.net/forum/showthread.php%3Ft%3D15825&usg=__3Nk6cFnqqEIDBHPnhDARyLeIRZ8=&h=449&w=599&sz=47&hl=tr&start=56&zoom=1&tbnid=-xtjBBM8uRUzNM:&tbnh=161&tbnw=234&prev=/images%3Fq%3Dkar%25C4%25B1k%2Ba%25C3%25A7ma%26um%3 D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D681%26t bs%3Disch:10,1603&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=380&ei=p2vBTNK9LcG44AbghZTwCw&oei=n2vBTN74LcaDswaz_KmoCA&esq=4&page=4&ndsp=16&ved=1t:429,r:0,s:56&tx=156&ty=101&biw=1280&bih=681

Kiraz
22-10-2010, 12:57
Sn. Uzaylı, geçen sene çileklerimi kışa girerken dikmiştim.

limon
22-10-2010, 14:10
karnıbahar ve lahana sadece 1 adetmi verir yoksa kökü bırakılıp ürün alınırmı.mevsimlikmidir.yoksa uzun dayanırlarmı.

Karnıbahar ve Lahana (bildiğimiz beyaz lahana) bir kökten bir adet verir. Mevsimliktir.

Ben iki haftadır tarlalarda çilek ekildiğini görüyorum. Çilek uzun zaman da mı oluyor? Yoksa turfanda olsun diye mi ekilmiş. Ben de heveslendim eksem soğuktan etkilenmezler mi? Gördüklerim açık tarlada idi. Ekildiğine göre fidesini bulabilirim herhalde. Ne dersiniz?

Benim de çileklerim açıkta dikili, soğuktan zarar görmüyorlar. Yer değişikliği veya fide dikimini sonbaharda yapmayı tercih ediyorum. Toprak nemli olduğu için sulamaya gerek kalmıyor. Gelecek bahara kadar fideler gelişip meyve veriyorlar.

Uzaylı
22-10-2010, 15:01
Süper o zaman, bir an önce çilek fidesi araştırmalıyım.

pelpel
25-10-2010, 11:43
Sevgili Kiraz,
şimdi tam olarak anladım diyebilirim. teşekkürler.
Çilek Konya da da ekilebilir mi acaba?

verdoque
25-10-2010, 12:48
Ankara'da bahçedeki çileklere kışın bir şey olmuyor, yaza doğru çiçek açıp meyve veriyorlar. Konya'da da sorun olmaz diye düşünüyorum.

aşkan
26-10-2010, 11:08
benim annemler konyada oturuyor bahçede çilekde ekili hiç birşey olmuyor

uzman16
26-10-2010, 16:13
Kışlık sebzelerden bakla ve bezelye ekmenin zamanıymış. Acaba bakla ve bezelyeyi yan yana eksem, bezelye baklaya sarılıp büyüse olur mu ? Nasıl olur?
Aynı mısır ve taze fasulye gibi.
Ne dersiniz?

Uzaylı
27-10-2010, 01:10
Ben de mısır ile bezelyeyi birlikte eksem olur mu diye düşünüyorum. Köyde hayvan yemi olarak mısır ekmek için bu haftaki yağmuru bekleyenler var. Demek ki ekiliyor. Yalnız burası düz ova. Kendimiz için mısır ekip daha sonra aralarına bezelye eksem nasıl olur acaba. Bezelyenin sarılması için mısırın uzaması mantığına göre, mısırdan ne kadar sonra bezelye ekmeliyim?

Uzaylı
01-11-2010, 07:13
Bilir kişi kayınvalideden öğrendim; maalesef kışın ekilen mısır sadece hayvanlar için ekiliyormuş. Yeşil sap oluyor, mısır yapmıyormuş. Ama hayvanlar bunu çok seviyor, bol süt veriyormuş. Yani benim mısır-bezelye ikilisi planı yatmış bulunuyor. Başka bir şey düşünmem lazım.

uzman16
01-11-2010, 09:02
Kışlık sebzelerden bakla ve bezelye ekmenin zamanıymış. Acaba bakla ve bezelyeyi yan yana eksem, bezelye baklaya sarılıp büyüse olur mu ? Nasıl olur?
Aynı mısır ve taze fasulye gibi.
Ne dersiniz?

Kendim sorup kendim cevaplayayım.

Öğrendiğime göre bakla ve bezelyeyi beraber ekersem, bakla genişleyip büyüdüğü için bezelye sarılacağı bakla gövdesinin içinde güneş görmeyecek ve sağlıklı gelişemeyecekmiş. Mısır - fasulye büyümesindeki gibi olmazmış.

Sevgili Uzaylı, bezelyeleri çitlerin yanına dikmek ya da yanına sırık dikmek daha doğru olacak sanırım.

uzman16
01-11-2010, 09:46
Ben de geçen ay ve bu hafta sonu tere, roka, yağ marul, iceberg marul, maydanoz, taze soğan, kırmızı lahana, kara lahana,havuç, beyaz turp, ıspanak tohumu ektim.
Ayrıca aldığım pırasa fideleri ve tohumdan yetiştirdiğim beyaz lahana fidelerini diktim.
Lahanaları tırtılların çok sevdiğini okumuştum, ne dersiniz korumak için yapılacak birşey var mı?

Yazılanları okuyunca karnabahar, brüksel lahanası, kereviz ve brokoli eksem mi diye düşündüm? Geç kaldım sanırım. Evde brüksel lahanası ve karnabahar tohumu çimlendirdim ama gelişmediler, kurudular.
Sevgili Limon, ne dersin ekeyim mi?
Kasım ayında bakla ve bezelye ekilecekmiş unutmayayım.(Ekim ayında Bursa'da bakla ekenlerin başarısız olduğunu duyunca tavsiye üzerine Kasım ayında ekmeye karar verdim.)

Geçen hafta sarımsak dikmiştim bahçeye. Dün baktığımda çok sık göründüler gözüme. Ayırayım diye teker teker çıkardım, hepsi 2-3 cm. kök yapmıştı.

Dün bakla ektim. Kasım sonunda arşın bakla tohumu ekeceğim. Böylece ilk ektiklerim daha erken mahsul vereceğinden hasat zamanını uzatmış olacağım.
Baklaları ikili tohum olarak ektim. Bir kısmını iç bakla olarak bırakacağım.

Ekim başında ektiğim yağ marul fideleri ayırarak 20 cm. aralıklarla diktim. Bazılarının gelişimi hızlı olmuş, onların ağızlarını bağladım. Böylece göbek oluşumunu sanırım sağlayabileceğim. Birkaç kök balkonda yetiştirmiştim, dün salata yaptım.

Iceberg marul tohumları çimlendiler. Bazı minik fideleri şaşırttım.

Beyaz lahana fidelerimi şaşırtarak geçen hafta 40 cm. aralıklarla diktim.

Kırmızı lahana fidelerimin de bir kısmını 25-30 cm. aralıkla şaşırttım. Diğer kısmı ilk ekilen yerde bıraktım.

Pırasalar hızla büyüyorlar, gövde kalınlaşsın diye üzerindeki yeşil yaprakları 15 cm. kadar kestim.

Havuçları çok sık ekmişim, biraz seyrelttim.

Taze soğanların hepsi çıkmaya başladı.

Tere ve rokalar da çıktılar.

Ispanakların bir kısmını topladım, pişirdim. Yaprakları çok minik ve lezzetliydi.
Söktüğüm ıspanakların yerine hemen ıspanak tohumu serptim.

Beyaz turp tohumları da çimlenmişler. Dün fındık turp tohumu ektim.

Kara lahanalar da çimlendiler.

Maydanozda hiç hareket yok.

Haftaya bezelyeleri ekeceğim.

Yazın diktiğim yediveren çileklerdeki kızaran çilekler dün çocukları çok sevindirdi.

Şimdilik sebzelerimdeki durum bu.

limon
01-11-2010, 17:47
Harikasınız uzman16.

Bezelye için sırık pek yeterli gelmiyor. Tel örgü varsa onun dibine ekmeniz iyi olacaktır. Bir çok kol alıp tutunmayı seviyor. Bir de bakla gibi tek tek ekilmiyor, her çukura en az 3 tohum atmanızı tavsiye ederim. Bakla kadar aralık vermenize gerek yok çünkü topraktan çıkan gövde çok cılız olduğundan yer kaplamıyor. Uzadıkça kollanıyor, onlar da tutunduğu için sorun teşkil etmiyor.

Maydanoz en geç çimlenen tohumlardan, hava da serinledi. Şeffaf naylonunuz varsa üzerini kaparsanız, çimlenme süresi çok kısalır. Bir de maydanoz tohumunun üzerine toprak atılmazmış, tohumu attıktan sonra sıkıca bastırmak yeterliymiş. (Halam söylemişti, denedim, doğruladım ;) )

uzman16
01-11-2010, 21:39
Sevgili Limon,
Buradaki paylaşımlarını başından sonuna okuyup tecrübelerinden faydalanıyorum. Senin tecrübelerini paylaşmak için açtığın bu başlık, pek çok üyemizin katılımıyla, benim gibi acemilere önemli bir kaynak oluşturmakta. Diğer sebze başlıklarını da sürekli okuyorum.
Tecrübelerden faydalanmak çok önemli. :) Marulların bağlanırsa göbek yapmasının kolaylaşacağını senden öğrendim.
Teşekkürler.

MeyveliTepe
01-11-2010, 23:27
Bezelye için kurumuş, bir sürü çatalı olan bir dal parçası dikmek iyi oluyor. Bir sürü düzensiz ince dal yeterli hacim ve tutunacak yer sağladığı için bitki iyi yerleşiyor.

uzman16
02-12-2010, 10:17
Geçen ay sonunda ektiğim baklalar 10 cm. boya ulaştılar.

Pırasaların uçlarını 2. defa kestim, gerçekten gövde kalınlaşmaya başladı.

Lahanalar iyice yayılmaya başladı. Umarım göbek yaparlar.

Kırmızı lahanalar güzel gelişiyorlar.

Taze soğanlar çok çabuk oldular, tüketiyoruz.

Ispanaklar da iyi durumdalar.

Beyaz ve fındık turp 3-4 cm yaprak çıkardı ama toprağın altında durum nasıl zamanla göreceğiz.

Havuçları biraz seyrelttim ama yine de çok sıklar.

Dereotu ve maydanozlar geç de olsa çimlenip gelişmeye başladılar.

Iceberg marulları şaşırtmıştım. Çok ufak olduklarından çoğunu kaybettim. Tekrar daha büyük olanlarını şaşırttım.

Yağ marullardan tüketmeye başladık. Ama göbek yapmadılar. Geçenlerde bir kısmını göbek yapsın diye bağlamıştım. Sanırım biraz sıkı oldu. Bu hafta tekrar elden geçireceğim.

Kara lahanalar çok sık ektiğim için gelişimleri zor olacak, seyrelteceğim.

Sarımsaklar 10-15 cm. boy yaptı.

Çileklerin yapraklarında kurumalar var. Normal mi bilmiyorum.!

Evde bir saksıda birkaç kök brüksel lahanası yetiştiriyorum. Biraz toparlarsa bahçeye aktaracağım.

Bezelye ekmedim, vazgeçtim.

Şubat ayında tekrar bakla ekeceğim.Hatta pırasaları sökünce onların yerine ekeyim diyorum. (Toprağa azot versin diye)

Şu anda bahçede durum böyle.

Baharda yer fıstığı, yer elması yetiştirmek istediklerimin başında geliyor. Merak ediyorum nasıl olduklarını.

Nohut ekmek istiyorum, tazesi de pek güzel olur. Biraz araştırma yapayım. :)

limon
02-12-2010, 11:50
Şahanesiniz sevgili uzman16. Çileklerin yaprak sarartması mevsim itibarıyle normal. Baharda yeni sağlıklı yapraklar sürecektir.

Sn.Tuzzen, oldukça bol çeşit yetiştirmişsiniz, ellerinize sağlık. Artık aramızda olduğunuza göre tecrübelerinizi paylaşmanız çok faydalı olacaktır. Ne kadar düzenli ve bu işe önem verdiğiniz fotoğraflarınızdan çok belli.

uzman16
02-12-2010, 23:38
Teşekkürler Sevgili Limon, moral veriyorsun.;)
Çilek bahçenin durumu nasıl? Çilek fideleri kol atıp çoğalıyor. Eski kökler kaç sene kalıyor bahçede? Verimlilik ve yaş orantısı nasıl? Yani yeni fideler geldikçe eskileri sökecek miyiz?

limon
03-12-2010, 13:01
Ben saldım çayıra mevlam kayıra durumundayım. ;) Kendi kendilerine kol atıp köklenip tutunuyorlar. Ama olması gereken bu değil tabii. Eğer bol ve iri ürün alınmak isteniyorsa kol atmasına izin vermemek gerekiyormuş. Kolları ana bitkiden ayırmak gerekiyormuş.

Ama bu bakımsız halleriyle bile bolca çilek vermişlerdi, salyangozlar izin verseydi yiyecektik. Gelecek sezon daha güzel uygulamalar hazırlayıp paylaşacağım. (umarım)

cemo
03-12-2010, 14:38
Ereğli de çilek yetişir. Benim çilekler için köylüler ( bu işi bilen onlar) şimdi yavruları almazsan ana kökü emerler, verim düşük olur dediler. Köyden bilen bir bayan, çileklerimi kazdı yavruları ana kökten ayırdı.

uzman16
03-12-2010, 14:55
Ereğli de çilek yetişir. Benim çilekler için köylüler ( bu işi bilen onlar) şimdi yavruları almazsan ana kökü emerler, verim düşük olur dediler. Köyden bilen bir bayan, çileklerimi kazdı yavruları ana kökten ayırdı.

Cemo, şimdi derken bu aydan mı bahsediyorlar? Eğer öyleyse yeni fideleri ayırmak mı lazım? Ayrılanları başka yere mi ektiniz?
Ne çok soruyorum değil mi???? :D:D:D

cemo
03-12-2010, 22:02
Komşum, benim çilekleri gecen ay ayırdı. Sanırım şimdi de ayrılabilir. Cıkan yavruları 3-4 tanesi bir arada olacak şekilde dikim yaptı.

Gördüğüm, bildiğim budur:)) Kolay gele

pelpel
06-12-2010, 11:26
Arkadaşlar merhaba,
Havalar soğumaya başladı bahçeye ektiğim ufak tefek marul, maydonoz, roka,ıspanak turp biraz daha büyüsün istiyorum. soğuktan korumak için üzerine naylon sersem mi acaba?

osmancay
19-12-2010, 16:29
bunlarda benim havuç ve bezelyelerim

dermana
19-12-2010, 17:47
bugünlerde ekilebilecek tek sebze galiba marul...oda hazır fide olması lazım...adresini bırakırsan hazır fide yollayabilirim.

uzman16
18-01-2011, 13:42
Sebze bahçemdeki son durumu aktarayım:

Pırasalarımın uzayan uç kısımlarını 3. defa kestim. Gövdeler yavaş da olsa kalınlaşmayı sürdürüyorlar.

Havuçlar çok güzel gelişiyorlar. Bir tanesini topraktan çıkardığımda parmak kadar olduğunu gördüm. Yakında yenilecek hale gelecekler.

Turpların bazıları toprağın üzerine doğru çıkmaya başladı.

Lahanaların yaprakları çok büyüdü ama henüz göbek bağlamadı.

Kırmızı lahanalarda da göbek oluşumu yok.

Sarımsakların yeşil kısımların uzaması sanırım soğuk havalar nedeniyle yavaşladı.

Tereler iyi gelişti.

Rokalar da iyi durumda. Hatta biraz topladım.

Maydanozları da topladım, ilk ektiklerimin gövdeleri çok güçlü.

Taze soğanları da bol bol topladım.

Marullar hala göbek yapmadı ama durumları fena değil.

Karalahanalar da yavaş gelişiyorlar.

Ispanaklar yavaş büyüyorlar.

Baklaların gelişimi çok iyi. Şubat sonunda tekrar bakla tohumu ekeceğim.

Bu haftaki durum bu. :)

cemo
18-01-2011, 14:25
Sevgili Uzman16
Şubat sonu bakla ekiliyor demek. Sevindim bunu duyduğuma. İlk ektiğim bakla tohumlarım iyi değildi sanırım, tek tük cıktılar. Bu ay sonu tekrar dikeyim bende o zaman.
Gönderdiğin fideler firesiz tuttu. Cok teşekkür ediyorum sana.

limon
18-01-2011, 15:31
Sevgili Cemo, sevgili Uzman16'nın Şubat sonunu bekleme sebebi daha önce ektiği için sıralı ürün almak istemesi sanırım. Bence sizin beklemenize gerek yok, hemen ekebilirsiniz.

Sevgili Uzman16, sizin gibi çalışkan arkadaşlarımın yaptıklarını takip etmekten büyük keyif alıyorum. Daha önce kırmızı lahana tohumu çimlendirip, cılız fidelerini yerlerine geçirmiş ancak ürün almakta başarısız olmuştum.

Umarım bol ürün alırsınız ama kesmeden önce bizim için fotoğrafını çekmeyi unutmayın. Kırmızı Lahanayı dalında hiç görmedim. :)

cemo
18-01-2011, 15:52
Teşekkür ederim sevgili Limon.
Yarın bakla tohumu almam gerekecek bu durumda.:p
Beyaz lahanalarım dürüldü, yemeye başladık:)
Bezelye ve birkaç baklam daha küçükler.
Fotoğraf ekliyecektim ama sorun cıktı yine:mad:

cemo
18-01-2011, 16:08
Şimdi oldu :)
Lahanalar nasılda sulu sulu. Pazardan alınanlara hiç mi hiç benzemiyorlar.

cemo
18-01-2011, 16:12
Bezelyelerimi unutmuşum. Bol araka da ekmiştim, baharda dolaba dolduracağız inşallah;) Bir an önce sardırmak için, çatallı dallar bulmam gerekecek bu bezelyelere.

dağ çiği
18-01-2011, 17:24
Sevgili cemo, Lahana çok güzel,bizim buralarda hiç ekildiğini görmedim.Kışlık sebzeler benimde ilgimi çok çekiyor.Aldığım tohumlardan mı yoksa ben mi beceremedim sonuç elde edemedim.
Uzman 16 sebzelerinizin resimlerini bizlerle paylaşırsanız çok sevinicem.Sizden öğrenicek çok şeyim var.

cemo
18-01-2011, 17:28
Hatırlatırsanız size fide yollarım dağciği:)

uzman16
18-01-2011, 20:35
Teşekkürler arkadaşlar. Soğuklar ve kışlıkları ekmekte geç kalmam nedeniyle hepsi istediğim gibi olmuyor.

Cemo marul ve kırmızı lahana fidelerinin firesiz tutmasına sevindim. Lahana şahane görünüyor. Rokalar da öyle.

Limon, baş öğretmen sizsiniz. Bu sayfalardaki tecrübelerinden okuyarak çok faydalandım.

Baklaların Şubat sonunda ekilmesi Sn. Amatör hobici'den aldığım doğal tohumlar arasındaki bakla paketlerine Şubat sonu diye yazması nedeniyle. Elbette baklayı çok seven biri olarak sıralı ürün alma isteğim de önemli.
Kırmızı lahanalar göbeklenmedi, ama ürün alan bahçeler var. Onlarınkini fotoğraflarım.

Aslında çoğu kışlık sebzeyi ekmekte geciktiğimi biliyorum ama seneyi boşa geçirmeyeyim diye hepsi için uğraş veriyorum. Seneye hepsinin zamanını bilerek daha başarılı olacağımı düşünüyorum.

Dağ çiği bahçeye gidince ilk fırsatta buraya fotoğrafları ekleyeceğim . :)

amatör hobici
19-01-2011, 10:19
Sn. uzman16,
Bu başlık altına yazdığınız mesajların çığunu okudum.Size bağzı pratik bilgiler vermek istiyorum. Ispanaklarınızı toplarkan kökünden çıkarmanız gerekmemektedir. Yalnız büyüyen dış yapraklarını koparınız bitki büyümeye devam etsin. Böylelikle devamlı ıspanak ekmek durumunda kalmazsınız. Aynı işlemi marul için de yapabilirsiniz. Özellikle yeri sınırlı olanlar için ideal.
Ve kıvırcık marulların göbek yapması için bağlanması gerektiğini yazmışsınız.Bence kıvırcık marul bağlanmaz ve doğal gelişimi, büyümesini sınırlamış olursunuz. Göbek yapması için ancak Göbek Marul diğer adlarıyla yağlı marul, kaşık marulu bağlanır. Selamlar.

üzüm
19-01-2011, 13:15
...
Aslında çoğu kışlık sebzeyi ekmekte geciktiğimi biliyorum ama seneyi boşa geçirmeyeyim diye hepsi için uğraş veriyorum.
...

Sevgili uzman16, senden geç ekenler var. Yazını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=711163&postcount=1178) görünce tembellik ettiğim için utanıp :o ; hemen soğan, sarımsak, bezelye ve ıspanak ekmiştim. Köpekler bezelye tarhını oyun alanı olarak kullanınca bahçeden bezelye yeme hayalim sona erdi ama diğerleri fena değil.

...Kırmızı Lahanayı dalında hiç görmedim.

Sevgili limon, kırmızı lahanalarım henüz ceviz kadar, baş yapmaya çalışıyorlar.189366

Bu başlıktan çok yararlanıyorum. Hem bitkilerin ekim zamanını takip edebiliyorum hem de savsakladığım zaman bana güç veriyor.

uzman16
20-01-2011, 09:11
Sn. uzman16,
Bu başlık altına yazdığınız mesajların çığunu okudum.Size bağzı pratik bilgiler vermek istiyorum. Ispanaklarınızı toplarkan kökünden çıkarmanız gerekmemektedir. Yalnız büyüyen dış yapraklarını koparınız bitki büyümeye devam etsin. Böylelikle devamlı ıspanak ekmek durumunda kalmazsınız. Aynı işlemi marul için de yapabilirsiniz. Özellikle yeri sınırlı olanlar için ideal.
Ve kıvırcık marulların göbek yapması için bağlanması gerektiğini yazmışsınız.Bence kıvırcık marul bağlanmaz ve doğal gelişimi, büyümesini sınırlamış olursunuz. Göbek yapması için ancak Göbek Marul diğer adlarıyla yağlı marul, kaşık marulu bağlanır. Selamlar.

Sn. Amatör Hobici,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Çok işime yarayacak. Böyle başka bilgileri de paylaşırsanız çok sevinirim.

Ispanakları pazardan köklü aldığımız için yaprakların koparıldığını hiç bilmiyordum. Tere ve roka gibiymiş demek. Bundan sonra ben de koparırım.

Kıvırcık değil de şu iceberg marulları sormuştum bağlanır mı diye. Bağlamadıklarını yazmıştı arkadaşlar. Ben yağ marulları sevgili Limon'un bağladığını okuyup bağlamıştım. Ama Bursa'da lodos öyle şiddetli oluyor ki, çoğu marulum rüzgardan kavruldu.

Ayrıca internetten radika diye bir tohum aldım. Yağ marulun mor renklisi. Henüz ekmedim. Sanırım onu da bağlamam gerekecek.

189490

Pırasalar süper durumdalar. Tekrar teşekkür ederim. ;)

uzman16
20-01-2011, 09:15
Sevgili Üzüm, birbirimizi olumlu etkiliyorsak ne mutlu bizlere.

Neler yaptığımızı paylaşarak hem ekim-dikim zamanını öğreniyor, hem de hatalarımızı düzeltip pratik bilgilere de sahip oluyoruz.

Ben yazdıkça öğreniyorum. Çünkü bilenler hatalarımız düzeltiyor, bilgilerini paylaşıyor ve benim gibi acemiler bilgi sahibi oluyor. Bu nedenle daha çok yazalım.:cool::cool:

üzüm
20-01-2011, 15:23
Sevgili uzman16,

Seni yanıltmak istemem ama radika tohumu yanılmıyorsam kırmızı endivyen (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22839) olarak geçiyor.

Kendim yetiştirmedim ama bildiğim kadarıyla sıcaktan hoşlanmıyor ve olgunlaşması uzun sürüyor.

Çok eskiden izlediğim bir programdan aklımda kalan bir bilgi daha var: rengi için karanlıkta bırakılması gerekiyor. Kıvırcık endivyenin de üzerine hasattan 10 gün önce beyazlaması için tabak kapatılıyor diye biliyorum.

Pratiğini bilmiyorum ama. :D

limon
20-01-2011, 19:42
Sevgili Üzüm fotoğraf için teşekkür ederim. Benimkiler en dış yapraklar gibi 3-4 yaprak olabildiler ancak, göbeklenmeye niye bile etmediler. :)

Ben Radika yı hep görür, görüntüsünü sever ama almazdım. Tadını bilmiyorum ama yabancı yemek kanallarında çok kullanıyorlar. Geçen gün acı olduğundan bahsetmişlerdi ama acı dedikleri acaba biber acısı gibi mi yoksa Roka acısı gibi mi? Alıp deneyeceğim.

Ben Kaşık Marulu bağladığımdan bahsetmiştim, bunu da bana çitfçi arkadaşım "Burada marullar zor göbek yapar" diyerek önermişti. Deneyip başarılı olunca, Iceberg te de denedim, biraz yamuk şekilli olsalar da onlarda da başarılı olmuştum. Test edip onaylamadan yazmıyorum. :)

Bu sıra Antalya'dan geldiğini söyledikleri değişik, yağlı yapraklı, ortasında göbeği olan kıvırcık türleri görüyorum. Tadını bilmiyorum ama görüntüsü pek güzel.

Sevgili Cemo fotoğraflar için teşekkürler. Özellikle Lahana çok güzel görünüyor. İlk defa bakla yetiştirenler, pazardakiler ile arasındaki farkı görünce eminim şaşıracaklar. Pazardakiler düdüklü tencere zor pişerken bahçeden topladıklarınız, tencere yarım saatte lokum gibi olacak. Toplarken her dalda bir kaçını özellikle bırakıyorum, içleri biraz irileşince yine aynı yeşil bakla gibi pişiriyorum. Onun lezzeti körpesinden de güzel oluyor, içleri kestane gibi, öneririm. :)

limon
20-01-2011, 19:57
En acemi zamanlarım en itina gösterdiğim zamanlarımdı.

İlk Ispanak yetiştirdiğimde, tek tek her köküne öyle itina göstermiştim ki, hiç abartmıyorum sadece bir kökünden bir tencere yemek çıkmıştı. Bahçede iş yapmadan ağaçlar.neti açıp, Selahattin Hocamızın yazılarını okuyup, okuduklarımı anında sebzelerime uyguluyordum. Birisine yazılmış "Çok sık olmuş, seyreltmek gerek" önerisini okuyup, koşa koşa gibip seyreltiyordum. Ispanakları kıvırcık gibi tek tek kökler halinde bırakınca, çapalayıp kök boğazlarını doldurunca, sararmış alt yapraklarını toplayınca, Şubat sonlarına doğru bir kök Ispanak, abartmıyorum bir kucak dolusu olmuştu. Komşumun annesi "Bunlar kesin hormonlu, ne vermiş acaba" demiş, yemin etsem de ikna edememiştim. :) Tabii, bahçe toprağının ilk senesi olmasının etkisi büyüktü.

Aynı yerde hem yaz hem kış sebze yetiştirince, ne kadar gübrelesemde yıldan yıla verimde ve kalitesinde düşüş oldu. Her sene toprak değişimi yapamayacağımızdan, bahçe küçük te olsa ikiye ayırıp, sıralı olarak bir tarafı dinlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Ben özellikle domateste açgözlülük yapıp, tıka basa dikmiştim. İlk yıl çok ürün aldım almasına ama ikinci yıla verim yarı yarıya azalmıştı. Meğer domates yetiştirilen yerde sonraki yıl domates yetiştirilmezmiş. Bunu ilk yıl bilseydim bahçenin yarısına domates diker, sonraki yıl diğer yarısına dikerdim.

üzüm
20-01-2011, 19:57
Sevgili Limon, yaprak biti istilasına uğramış olabilirler. Bende de yaprak biti istilasına uğrayanlar baş yapamıyor. Bu dönemde uğur böcekleri yok, fırsatını bulunca saldırıya geçiyorlar.

Lahanagillerde en büyük sorunum tırtıllar ve yaprak bitleri. Bende çözümü bahçenin iki farklı yerine 10-15 gün arayla dikerek buldum. Genelde ilk diktiklerime saldırıyorlar; ikinci diktiklerimi rahat bırakıyorlar. Esas ürünü ikinci diktiklerimden alıyorum; ilk dikilenler zararlılara yem oluyor, onlardan artan olursa hasat yapıyorum.

dermana
20-01-2011, 20:22
bunlar hindiba diye biliniyor

dermana
20-01-2011, 20:34
bunlar da bazı değişik cinsleri

uzman16
20-01-2011, 21:19
Sevgili Limon,

O mor sebzenin tadındaki acılık rokanınki gibi bir acılık. Biber gibi değil.

Sn.Üzüm ve Sn.dermananın fotoğraflarıyla bitki isimlerinde bir karışıklık var galiba.

Sn. dermana Google aramasında hindiba yazınca fotoğraflardaki bitki çıkmıyor. Radika yazınca da çıkmıyor.

O ıceberg marul gibi olanlardan da yetiştirmek istiyorum. Ama tohumunu aramama rağmen bulamadım.

üzüm
20-01-2011, 21:48
Google görsellerde "red endive" veya "red chicory" diye aratıp sendeki resimle karşılaştır istersen (ben resimlerden benzettim).

Sayın dermana'nın resimleri endivyenin diğer türleri yanılmıyorsam.

dermana
21-01-2011, 14:06
eklediğim resimlerin adresi.. www.metgen.com.tr tohum da temin edebilirsiniz.

uzman16
22-01-2011, 00:19
Teşekkürler link için.
Firmayı arayıp tohum temin etmeye çalışacağım.

cemo
22-01-2011, 06:57
Sevgili Cemo fotoğraflar için teşekkürler. Özellikle Lahana çok güzel görünüyor. İlk defa bakla yetiştirenler, pazardakiler ile arasındaki farkı görünce eminim şaşıracaklar. Pazardakiler düdüklü tencere zor pişerken bahçeden topladıklarınız, tencere yarım saatte lokum gibi olacak. Toplarken her dalda bir kaçını özellikle bırakıyorum, içleri biraz irileşince yine aynı yeşil bakla gibi pişiriyorum. Onun lezzeti körpesinden de güzel oluyor, içleri kestane gibi, öneririm. :)

Sevgili Limon, gecen yaz komşum bakla ekmişti. Pişirip tadına bak, diyerek bana da verdi, sağolsun. İyi ki denemişim, harika bir tat. Pazardan alınanlardan o kadar farklıydı ki.
Bu yüzden bende ektim, ama tohumdan olsa gerek tek tük cıktı. Evvelki gün yeniden tohum alıp ektim. Aralarına turp tohumu da attım. Biryerde turp azot sever diye okumuştum, ama nerede okudum unuttum;) Denedim, olursa:)

dermana
27-02-2011, 20:08
havaların ılık gitmesi baklaları beklenenden 20gün önce getirdi

mavikartal5
27-02-2011, 21:35
benim saksıdaki baklalarım halen çiçek halinde. baklalaşmalarını bekliyorum.
saygılar

indomie
28-02-2011, 17:28
Sayın dermana,

Bakla konusunda agaclar.net'te en erkenci herhalde benim diyordum ama siz benden erkenci davrandınız. Benim baklaların boyu 1.5 metreyi buldu, üzerleri çiçek dolu, ama henüz bakla yiyemedik.

Üç gün önce biber, domates, patlıcan, hıyar ve acur tohumlarını, bu yıl hazırladığım ilk kompostuma ektim. İnşallah geç kalmamışımdır.

uzman16
28-02-2011, 19:59
eklediğim resimlerin adresi.. www.metgen.com.tr tohum da temin edebilirsiniz.

Linkini verdiğiniz firmaya telefon açtım. Maalesef paketleri 1.000 ve 5.000 tohumlukmuş. Organik olanların paketi çok pahalı. Benim gibi hobi amaçlılar için uygun 50-100 tohumluk ufak paketleri yokmuş.:(

Mart sonunda radika diye aldığım tohumları ekeceğim.

Sn. indomea maşallah, bahçeniz çok düzenli ve sebzeleriniz çok sağlıklı.

dermana
01-03-2011, 21:19
Sayın dermana,

Bakla konusunda agaclar.net'te en erkenci herhalde benim diyordum ama siz benden erkenci davrandınız. Benim baklaların boyu 1.5 metreyi buldu, üzerleri çiçek dolu, ama henüz bakla yiyemedik.

Üç gün önce biber, domates, patlıcan, hıyar ve acur tohumlarını, bu yıl hazırladığım ilk kompostuma diktim. İnşallah geç kalmamışımdır.

baklanın erkencilği çeşidinden kaynaklanıyor. benimkiler lara cinsi. tohumlarda pek geç kalmış sayılmazsınız.

adavci
01-03-2011, 21:48
Sayın dermana,

Üç gün önce biber, domates, patlıcan, hıyar ve acur tohumlarını, bu yıl hazırladığım ilk kompostuma diktim. İnşallah geç kalmamışımdır.

Sayın indomie,
Kompostunuz çok güzel görünüyor.Amatör şartlarda nasıl hazırladığınızı detay vererek açıklarsanız memnun olurum.

indomie
01-03-2011, 23:53
Sayın indomie,
Kompostunuz çok güzel görünüyor.Amatör şartlarda nasıl hazırladığınızı detay vererek açıklarsanız memnun olurum.

Sayın adavci,

Kompost çalışmaları Sayın Mine Pakkaner'in açmış olduğu Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) / Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar) başlığı altında detayları ile anlatılıyor.

Ben de, Sayın Pakkaner'in önerilerinden ve Sayın Meyvelitepe'nin deneyimlerinden feyz alarak kompost denemelerine başladım.

Yaptığım birkaç çalışmayı bu başlığın 22'nci sayfasından itibaren detayları ile anlatmaya çalıştım.

Saygılarımla.

ligustrum
02-03-2011, 02:04
Sayın indomie;
Çok çok düzenli bahçeniz,
yolların genişliği konusunda öneriniz nedir?
Çapalama, ot alma işlemlerinde yollara toprak düşmemesi için bir önlem alınıyor mu?
Sağlıklı günler dilerim.

uzman16
02-03-2011, 22:14
Pırasalarım oldular galiba. Hava şartlarının bir sıcak, bir soğuk olması yapraklarda sararmaya neden oldu. Haftaya birazını toplayıp pişireceğim.
195077

Aynı sararma taze soğanlarda da var.
195079

Marullar yeni yeni kendine gelmeye başladılar.
195078

Lahanaların yapraklarını toplayıp yemek yaptım. Kendim yetiştirdiğim için galiba tadı çok güzel geldi.:rolleyes:

Havuçları çok sık ekmişim zor gelişiyorlar ama parmak kadar olanları topraktan çıkarıp yemek ayrı bir güzel. Tadı bambaşka geliyor insana.;)

Baklalar çiçekteler. Yakında mahsul alırız.

Maydanoz, tere, roka zaten iyi geliştiler, onlarda sorun yok.

Ispanaklar büyümeyi durdurdular.

Turplar az da olsa yenecek durumdalar.

Bahar hazırlıkları için sabırsızlanmaya başlıyorum.;)

mandalinci
03-03-2011, 07:34
Merhabalar,
Sebze yetiştirmek çok istediğim ve arada düzensiz olarak yaptığım bir iş. Yaz tatillerinde sürekli aynı bölgede kalamadığımız için, soğan, semizotu, maydonoz ve nane, bir kez de çok amatörce patates yetiştirdim.

Ayaş'a çok yakın bir köyden bulıp aldığımız ince kabuklu ve kokulu domateslerin tohumlarını alıp, sakladım. Çevreden de ellerinde bulunan yerel olduğunu düşündükleri tohumları araştırıyorum. Şimdilik yazılanları takip ediyorum.

Herkese kolay gelsin

Jezebel
03-03-2011, 18:15
Harika başlık olmuş.
Mini bahçemde tüketmek üzere bitki yetiştirme işine geçen sene malabar ıspanağı ile başladım.
Soğanlar yeşerdikçe de onları bahçeye taşıdım.
Bu sene mevsimi maydanoz tohumu ekmekle başladım.
Devamında melisa, ada çayı, nane ve bahçe kekiği izledi.
Brokoli tohumlarım şu an ılık su içinde. Diğer bardakta da çıtır salatalıklar var. Pet bardaklara tane tane ekeceğim.
Long yard been fasulye tohumlarım ve meksika fasulyesi tohumlarım da sırada.
Bunca uğraşıp bir domates bile yetiştirmemek utanç verici.
Herkese kolay gelsin.

Doğayla Barış
03-03-2011, 22:28
Ne güzel bir başlık,bahçe serüvenine benim gibi yeni başlayanlar için süper bilgiler var ;) Ellerinize sağlık,sık sık bu sayfada dolaşacak gibiyim :p

indomie
04-03-2011, 16:17
Sayın indomie;
Çok çok düzenli bahçeniz,
yolların genişliği konusunda öneriniz nedir?
Çapalama, ot alma işlemlerinde yollara toprak düşmemesi için bir önlem alınıyor mu?
Sağlıklı günler dilerim.

Sayın ligustrum,

Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yollar ise 50 cm. Yerim müsait olsa idi sebze adacıklarının genişliğini en az 100-110 cm, yolları ise 60-70 cm yapmayı tercih ederdim.

Sebze adacıklarını temiz bahçe toprağı ve kendi yaptığım kompost ile doldurduğum için yabancı ot olmuyor. Arada bir ot çıksa bile daha büyümeden kökünden söküp atıyorum.

Bel ve çapa yapma işlemleri de gayet kolay. Yollara pek toprak düşmüyor.

Saygılarımla.

limon
05-03-2011, 19:22
Merhabalar,
Sebze yetiştirmek çok istediğim ve arada düzensiz olarak yaptığım bir iş. Yaz tatillerinde sürekli aynı bölgede kalamadığımız için, soğan, semizotu, maydonoz ve nane, bir kez de çok amatörce patates yetiştirdim...

Hoşgeldiniz sn mandalinci. Hepimiz amatörüz, her gün yeni bir şey öğreniyoruz.
Mesela çoğumuz maydanoz yetiştirmede pek başarılı sayılmayız. :)

Harika başlık olmuş.
...
Bunca uğraşıp bir domates bile yetiştirmemek utanç verici.
Herkese kolay gelsin.

Siz zor işlerin ustasınız sn.Jezebel. Domates sizin için çerez olur. Geçen yaz tuhaf bir şekilde tüm domates bitkileri bir anda bozuldu. Ancak tek tük sağlıksız ürün alabildik. Ancak çeri domates daha kolay, hastalıklara karşı dirençli, tavsiye ederim.

Bahçemde rengarenk bitkiler yetiştirmeyi seviyorum ama sebze yetiştirmenin ve eşe dosta onları sunmanın keyfi bambaşka. Hiç yer bile olmasa kıyıya köşeye bir iki domates, biber fidesi dikerim herhalde. :)

Ne güzel bir başlık,bahçe serüvenine benim gibi yeni başlayanlar için süper bilgiler var ;) Ellerinize sağlık,sık sık bu sayfada dolaşacak gibiyim :p
Her zaman bekleriz, tavsiyelere ve yeni çeşitlere açığız.

Benim baklaların boyu 1.5 metreyi buldu, üzerleri çiçek dolu, ama henüz bakla yiyemedik.

Sn.indomie düzeninizi ve sebzelerinizi beğeniyle takip ediyorum. Sebzeleriniz çok keyifli görünüyorlar. Elinize sağlık.

Jezebel
05-03-2011, 19:56
Sn. limon,
değişik, yenebilen, GDO olmayan bitkiler de yetiştirilebilir.
Mesela kırmızı brüksel lahanasından sonra bir de kırmızı salatalık fena olmaz

195377

Ivy Gourd (Coccinia grandis)

cemal.S
05-03-2011, 20:06
Sn. limon,
değişik, yenebilen, GDO olmayan bitkiler de yetiştirilebilir.
Mesela kırmızı brüksel lahanasından sonra bir de kırmızı salatalık fena olmaz

195377

Ivy Gourd (Coccinia grandis)

Kırmızı salatalıkmı? Allah allah hiç duymamıştım daha neler duyacağız sayenizde.

Kolay gelsin.

Jezebel
05-03-2011, 20:11
Sn.cemalS,
ninem bana "Bilenin bilmeyene borcu vardır" derdi;)
Ben de bu borcu elimden geldiğince ödemeye çalışıyorum;)
Saygılar.

pelpel
08-03-2011, 11:38
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu?
bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı?
teşekkürler

sebnem&mircan
10-03-2011, 02:03
Merhaba. Oncelikle benim gibi ilk defa toprakla ugrasmaya basliyanlar icin cok faydali bir sayfa oldugunu belirtmek isterim. Gercekten ilk 5 sayfayi buyuk bir heyecanla ve keyifle okudum. Sonrasini yarina sakladim. Zaten bu siteyle tanistim tanisali isimi gucumu yapamaz oldum. Her gun bir sey bakicam diye giriyorum, iki uc saat kalip zor cikiyorum. Cocuklarda olmasa heralde hic cikmazdim ya :) gercekten cok sey ogrenebilecegim bir topik burasi sn. limon'a ve diger arkadaslara emekleri icin cok tesekkur ederim. Dun salatalik ve amcasinin kizi domates tohumuyla ilk defa hasir nesir olduk.
Hepsini tek tek ayri ayri minnacik toprak tabletler vardi sulayinca sisiyolar onlara ektim. Salataliklarda bugun tirnak ucu kadar bas kaldirmalar baslamis domateslerden henuz goruntu yok. Burada okudugum kadariyla ilk hatami buldum. 72 tane tohumun hepsini birden ektim :) varsayalim yarisi oldu napicam ben o kadar fideyi, bide bu kis kiyamette evinde saksida salatalik yetistirecek birilerini ara dur :)))

amatör hobici
10-03-2011, 10:48
Sn.sebnem&mircan,

Tohumlarınızı şişen tabletlerin içinde çimlediğinizi yazmışsınız, o tabletlerdeki bitki vitaminlerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca bulabilirseniz yarım Kg. kadar yanmış hayvan gübresi bulunuz bunu üç litre kadar suda iki gün kadar bekletip süzünüz ve çimlerinizi bu suyla sulayınız. Fakat yapraklarına deydirmemeye dikkat ediniz. Bulamazsanız marketlerden organik sıvı gübre temin edip, kullanma talimatına uygun olarak kullanınız.
En iyi öğrenme metodu deneme yanılma metodudur.Denemeye ve araştırmaya devam ediniz. Doğruyu bulacaksınız. Selamlar.

limon_sever
10-03-2011, 14:27
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu?
bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı?
teşekkürler

Seyreltmenizde bir sakınca yok. Gübrelemeyi sayfanın birinde görmüştüm. Çiftlik gübresiyse Eylül-Ekim gibi gübreleme yapılabileceği yazıyordu. Geç kalmış olabilirsiniz. Direkt gübre vermeyi sakıncalı buluyorlar. Normal suni veya sıvı gübre tarzında ise fidan gelişimini tamamlayınca verilebileceği yazıyordu. Aklımda kalanlar bunlar.

verdoque
10-03-2011, 14:49
Fideleri dikmeden önce dikim yapılan toprağa iyi yanmış hayvan gübresi eklenebilir diye biliyorum.

limon
10-03-2011, 17:13
teşekkürler

Turp tohumu ekimi için zaman aralığı oldukça geniş. Aslında en çabuk çimlenen tohumlardandır. Seyreltme şarttır yoksa hem küçük hem de şekli bozuk ürünler alıyorsunuz.

Bahar gübrelemesi için Mart sonu Nisan ayı uygundur. Ben önce yabani otları temizliyorum sonra toprağı derin belliyorum, bolca yanmış gübreyi ekleyip toprakla iyice harmanlıyorum. Geçen yıl sn.Meyvelitepe'nin tavsiyesi üzerine toprağın yumuşaklığını kaybetmemesi ve su tutumunu arttırması için hindistan cevizi kabuğu da (cocopeat) ekledim. Hazırlık tamamlanınca yağan bahar yağmurlarıyla toprak ekime hazır hale geliyor.

Şaşırtma yaptığım sebze fidelerini daimi yerlerine geçirmeden evvel su dolu bir kapta 2-3 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum. Onlar beklerken ben ekim yapacağım yeri iyice suya doyuruyorum. Daha sonra fideleri ıslak toprağa dikiyorum. Böylece fideler hiç sarsılmadan yeni yerlerine adapte oluyorlar. Direkt söküp, yeni yerine dikildiklerinde ve sonra sulandıklarında bazen 1-2 gün boyunlarını bükebiliyorlar. Bunu işin ehli bir çiftçi abla öğretmişti, denedim, gördüm, memnun kaldım :)

sebnem&mircan
10-03-2011, 19:10
Sn.sebnem&mircan,

Tohumlarınızı şişen tabletlerin içinde çimlediğinizi yazmışsınız, o tabletlerdeki bitki vitaminlerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca bulabilirseniz yarım Kg. kadar yanmış hayvan gübresi bulunuz bunu üç litre kadar suda iki gün kadar bekletip süzünüz ve çimlerinizi bu suyla sulayınız. Fakat yapraklarına deydirmemeye dikkat ediniz. Bulamazsanız marketlerden organik sıvı gübre temin edip, kullanma talimatına uygun olarak kullanınız.
En iyi öğrenme metodu deneme yanılma metodudur.Denemeye ve araştırmaya devam ediniz. Doğruyu bulacaksınız. Selamlar.

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. O zaman oteki tohumlari burada gordugum sekilde torf + perlit karisimina mi ekmeliyim ? Tarif ettiginiz sekilde sulamayi kac gunde bir yapmaliyim acaba ?

efe-can
13-03-2011, 21:38
Sn Sebnem&mircan;

Tohumları plastik bardaklara ekebilirsiniz. Torf perlit karışımı olabilir. Plastik bardakların tabanını sıcak bir metal iie birkaç yerinden deliniz. Torf+perlit karışımını doldurunuz. Tohumu orta noktasına (bir kaç tohum koyabilirsiniz birisi çıkmaz ise diğeri çıkar, çıktıktan sonra birisini koparırsınız) koyunuz. Üzerini ince bir elek ile tohumun üzerini örtecek kadar kapatınız. İnce bir süzgeçli sulama kabı ile sulayınız. Çok sulamayın tohum çürür. Nemli kalsın yeter. Bütün bardakları bir kasaya dizin sulayın. Üzerine bir gazete kağıdı örtün. Gazete kağıdı onun nemini kaçırmaz ve çabuk çıkar.
Not: Bardaklar büyük olursa fide uzun zaman orada büyür. Sonra istediğiniz yere şaşırtırsınız. Kolay gelsin.
Türkiye'den bol güneşli Selamlar

sebnem&mircan
14-03-2011, 20:03
Sn Sebnem&mircan;

Tohumları plastik bardaklara ekebilirsiniz. Torf perlit karışımı olabilir. Plastik bardakların tabanını sıcak bir metal iie birkaç yerinden deliniz. Torf+perlit karışımını doldurunuz. Tohumu orta noktasına (bir kaç tohum koyabilirsiniz birisi çıkmaz ise diğeri çıkar, çıktıktan sonra birisini koparırsınız) koyunuz. Üzerini ince bir elek ile tohumun üzerini örtecek kadar kapatınız. İnce bir süzgeçli sulama kabı ile sulayınız. Çok sulamayın tohum çürür. Nemli kalsın yeter. Bütün bardakları bir kasaya dizin sulayın. Üzerine bir gazete kağıdı örtün. Gazete kağıdı onun nemini kaçırmaz ve çabuk çıkar.
Not: Bardaklar büyük olursa fide uzun zaman orada büyür. Sonra istediğiniz yere şaşırtırsınız. Kolay gelsin.
Türkiye'den bol güneşli Selamlar

Sn efe-can;
Oncelikle ilginiz icin cok tesekkur ederim. Soylediklerinizi birdahaki tohum ekiminde dikkatlice uygulayacagim. Sanirim bu ilk denemem husranla sonuclanacak :)

limon
15-03-2011, 10:40
Acemi şansı mıdır bilmem, ilk denemeler onca yanlışa ve acemiliğe rağmen başarıyla sonuçlanır. Sizin de başaracağınıza inanıyorum.

Fideleri geçireceğiniz toprak karışımını güzel hazırladıktan sonra sorunsuz büyüyeceklerdir.

limon_sever
15-03-2011, 12:57
1 martta ektiğim tohumlarımın 8 mart itibariyle halleri.

limon_sever
15-03-2011, 12:59
Domates, bamya, yemeklik kara kabak ve 15 mart yani bugünkü halleri

limon_sever
15-03-2011, 13:01
Bir tanesini bugün bahçeye taşıdım. Kömür çuvalında yetiştirmek üzere üstünü poşetle örttüm. Bakalım nasıl olacak.

aydın
15-03-2011, 19:27
Arkadaşlar oturak fasulye tohumlarını ne zaman ekmeliyim?

mandalinci
16-03-2011, 09:00
Merhaba,

Ankara'ya gelen 3. kar felaketi bu sene maydonoz yetiştirme girişimimi nasıl etkileyecek bekliyorum. Tohumları ektiğim saksıyı kalın çöp naylonu ile korumaya almıştım ama saksı bahçede kaldı. Şimdi de hava ısınmaya başladı ama naylonu arada bir açıp havalandırmama rağmen hala kaldırmadım. Göreceğiz bakalım.
Bahçede açıkta bulunan naneler tüm kış dayandı. Şimdi de toprak alıp, sıska soğanlarımı dikeceğim.
En garanti bitkiler bence soğan ve nane, semizotu. Semizotu tohumlarını bir kaç sene önce ekmiştim, her sene aynı yerden çıkıyorlar, yani aslında nane ve semizotu için pek bir şey yapıyorum denilemez.

Her sene domates tohumlarını ekiyorum, ama onları bırakıp yazın Bodrum'a gitmek durumundayım, bitki uzuyor, meyvesi az. Başında olmadığım için nasıl sulanıyor bilmiyorum. Bodrum' a fide olarak götürdüklerimden de bir türlü ürün alamadım, sabit bir yerde kalabildiğim zaman inşallah ciddi olarak uğraşabileceğim.

Sizlere kolay gelsin.

limon
16-03-2011, 11:55
Sn.Aydın Fasulye tohumu uygun sıcaklıkta çok çabuk çimlenir. (20 derece ve üstü uygun deniliyor) Havaların ani ısınması hep böyle gidecek anlamına gelmiyor, özellikle gece sıcaklıkları düşük oluyor. Ben olsam Nisan ortalarından sonra ekerdim. Bir de Ağustos ortalarında ekip sonbaharda ürün alıyorlar.

mandalinci
28-03-2011, 11:29
Merhaba,

Ankara'ya gelen 3. kar felaketi bu sene maydonoz yetiştirme girişimimi nasıl etkileyecek bekliyorum. Tohumları ektiğim saksıyı kalın çöp naylonu ile korumaya almıştım ama saksı bahçede kaldı. Şimdi de hava ısınmaya başladı ama naylonu arada bir açıp havalandırmama rağmen hala kaldırmadım. Göreceğiz bakalım.
Bahçede açıkta bulunan naneler tüm kış dayandı. Şimdi de toprak alıp, sıska soğanlarımı dikeceğim.
En garanti bitkiler bence soğan ve nane, semizotu. Semizotu tohumlarını bir kaç sene önce ekmiştim, her sene aynı yerden çıkıyorlar, yani aslında nane ve semizotu için pek bir şey yapıyorum denilemez.

Her sene domates tohumlarını ekiyorum, ama onları bırakıp yazın Bodrum'a gitmek durumundayım, bitki uzuyor, meyvesi az. Başında olmadığım için nasıl sulanıyor bilmiyorum. Bodrum' a fide olarak götürdüklerimden de bir türlü ürün alamadım, sabit bir yerde kalabildiğim zaman inşallah ciddi olarak uğraşabileceğim.

Sizlere kolay gelsin.

Merhaba,

Mart'ın 16'sında ektiğim maydonozlar tek tük de olsa minik yapraklar vermeye başladı, çok sevindim. Çünkü, tekrar bir kar yağışı (yerlerde tutmasa bile) ve bildik Ankara ayazı oldu.

Eğer maydonoz hasadı yapmayı başarırsam çok memnun olacağım. Gelen mesajlardan öğrendim, saksının üzerini tülbentle korumaya alıp, sulamayı da ordan yapıyorum ve resim çekmeye başladım.

İnşallah bu büyük ürün alma işi gerçekleşir!

Sizlere iyi günler ve bol ürünler diliyorum.

mandalinci
02-04-2011, 05:56
Maydonozlarımın son hali. Hala tübentle koruyorum, suyunu da aynı şekilde veriyorum.

loveflower
02-04-2011, 11:35
Maydonozlarımın son hali. Hala tübentle koruyorum, suyunu da aynı şekilde veriyorum.
çok güzel gözüküyor fideleriniz,çok güzel bir duygu tohumdan yetiştirme,ben de fesleğen ektim,yemeklerde kullanılan türden,gerçek yapraklarını çıkardılar,geçen yıl kardeşimden almıştım fidesini ,Kasım ayına kadar yedik,tohumlarını almıştım bu yıl ektim,umarım yetiştirebilirim

mandalinci
02-04-2011, 11:50
çok güzel gözüküyor fideleriniz,çok güzel bir duygu tohumdan yetiştirme,ben de fesleğen ektim,yemeklerde kullanılan türden,gerçek yapraklarını çıkardılar,geçen yıl kardeşimden almıştım fidesini ,Kasım ayına kadar yedik,tohumlarını almıştım bu yıl ektim,umarım yetiştirebilirim

Sn loveflower,

Teşekkürler, ilk defa maydonoz ektim, o yüzden heyecanlanıp resimlerini çekiyorum. Sıska soğanlarım da büyüyorlar. Sarımsak fiyatlarının yüksekliği beni sarımsak yetiştiriciliğine de teşvik ediyor.

Size güzel bir haber, 3 sene evvel bir derginin verdiği fesleğen tohumlarını ekmiştim ve her sene baharda tekrar çıkmaya başlıyorlar. Fesleğen saksısını düzenli olarak sularsanız tekrar çıkma olasılığı yüksek.
Hatta ben Ankara'dan, Bodrum'a götürüp yazlığın bahçesine de ekmiştim, her sene orda da çıkıyorlar.
Ama bunun için fesleğenin toprağa tohum dökmesine müsaade etmek lazım.

Size kolay gelsin, iyi ürünler dilerim

loveflower
02-04-2011, 14:24
Sn loveflower,

Teşekkürler, ilk defa maydonoz ektim, o yüzden heyecanlanıp resimlerini çekiyorum. Sıska soğanlarım da büyüyorlar. Sarımsak fiyatlarının yüksekliği beni sarımsak yetiştiriciliğine de teşvik ediyor.

Size güzel bir haber, 3 sene evvel bir derginin verdiği fesleğen tohumlarını ekmiştim ve her sene baharda tekrar çıkmaya başlıyorlar. Fesleğen saksısını düzenli olarak sularsanız tekrar çıkma olasılığı yüksek.
Hatta ben Ankara'dan, Bodrum'a götürüp yazlığın bahçesine de ekmiştim, her sene orda da çıkıyorlar.
Ama bunun için fesleğenin toprağa tohum dökmesine müsaade etmek lazım.

Size kolay gelsin, iyi ürünler dilerim

Çok sevindim,fesleğenlerimi tekrar salatalarımda görebileceğim,organik kendi yetiştirdiğim,çok zevkli.Bahçeniz var ise istediğiniz her sebzeyi yetişterebilirsiniz bence,Ben milaslıyım orada her türlü sebzeyi yetiştiriyor akrabalarım,sizin Bodrum'daki yazlık evinizin bahçesi sebzeleriniz için harika olur:)
Size de bol ürünler

mandalinci
02-04-2011, 14:54
Çok sevindim,fesleğenlerimi tekrar salatalarımda görebileceğim,organik kendi yetiştirdiğim,çok zevkli.Bahçeniz var ise istediğiniz her sebzeyi yetişterebilirsiniz bence,Ben milaslıyım orada her türlü sebzeyi yetiştiriyor akrabalarım,sizin Bodrum'daki yazlık evinizin bahçesi sebzeleriniz için harika olur:)
Size de bol ürünler

Ankara'da tohumdan çıkardığım domatesleri (fideleri arabada götürüp orada diktim) Bodrum'da yetiştiremedim bir türlü.

Bence nedeni; toprak kalitesi çok iyi değildi, hava çok sıcak (özellikle bu sene),
ve sürekli bir yerlere gitmek zorunda kaldım, sulamayı düzenli yapamadım.

Ama, semizotlarım (bence yetiştirmek için ideal bitki, kendi kendine büyüyor neredeyse) bütün yaz salatalarımda yer aldı ve nanelerim de onlara eşlik etti.

Bitkilerde aynı yemek gibi son aşamaya kadar birlikte olmazsanız sonuç hüsran.

İyi günler dilerim.