View Full Version : Sebze Bahçeme Neler Diktim?
Ben de çarliston biberi tohumu almıştım. Çimlendirmeye başlayalı nerdeyse 1 ayı geçti. Çok derine dikmediğim halde (tohum boyunun 3 katı derinliğe dikmiştim) bazısı çıkmadı. Her tüpte 5-6 tane tohum ekmiştim. Ankara'da havaların soğuk geçmesi nedeniyle çıkması uzun sürdü sanırım tohumların.
Aşağıda şu anki durumları görülüyor:
Tohumdan yetiştirdiğim ve Tekin beyden temin edilen pembe dometesler.
Çileklerin yeri tamam, Selahattin hocamdan gelecek çilekleri bekliyor.
Bağrıbütünler, kavunlar, bal kabakları;
Roka, semizotu, maydonoz, nane, soğan, havuç, tere.
Roka için geç değil mi? Sonbaharda ektiklerim bahara kadar yetip, çiçeklendiler. Hemen çiçeklenirler diye korkup bir daha ekmedim tohumunu. Eksem mi acaba ben de bir köşeye?
Havuçlarım da tüm kışı bahçede aynı büyüklükte donup kalarak geçirdikten sonra havaların ısınmasıyla aniden büyümeye başladılar ama onların da sebzeyi oluşturamadan çiçeklenmelerinden korkmaya başladım. Havucun olduğunu sökmeden anlamanın yolu var mıdır? Mesela karpuzun en son yaprağının solmaya başlaması gibi.
Sn. limon, Ankara'da yalnız bugün bahçemiz 20 dereceyi gördü:)
Rokalar 20 gün önce ekildi.
2008 rokaları yeniler çıkana kadar hem bize hem arılara çiçek olacak.
Bahçeme yaz sezonu gelmiş bulunmakta:)
Minik salatalıklar ve minik pembeler büyümeye hazırlar. Herkesin ürünü bol olur inşallah.
İnşallah bol bol ürünler alıp, sağlıkla afiyetle yersiniz :)
Yılmaz Yalçın
16-05-2009, 17:55
*** Sebze dostlarım;
25 metrekarelik bahçeme;kıvırcık,maydonoz,roka,ıspanak tohumlarını birbirine karıştırarak ektim,şimdi 5,6 cm .oldular ama bir sorun var hangi tohumun hangi sebze oldugunu henüz anlayamıyorum hepsi birbirine benziyor.Sorunum şu;bu fideleri sularken eğilip bükülüyor yatıyor toprağa bunun çözümü nedir?Ne yapmalıyım olukca sık ama sebzeleri birbirindn ayırt edemiyorum.Seyreltme yapmam mı lazım?hangi boya geldıklerıne yapmalıyım seyreltmeyi?
Dün, Tokat'tan gelen biber (kahvaltılık) sırık dometes ve patlıcanlar toprakla buluştu, can suları verildı, organık gübre ile gübrelendi.
Bugün, hem onlar hem biz dinleniyoruz. Yarın damlama sulamaları yapılacak.
Çalışırken komşu köyden yaşlı bir çifçi geldi, maydonoz ekiyorduk, kolaylıklar diledi. Kendi maydonoz ekimini tarif etti; Ekimden sonra birkaçgün naylon altında kalacaklar.
Çimlenme tarihini (**** cimlenememe) yazarım.
Yılmaz Yalçın
16-05-2009, 19:23
Arkadaşlar soruma cevap verecek sebze konusunda deneyimli bir arkadaş var mı)cvp verirseniz acil çok sevinicem
Şaşırtma yapılanları yapın, böylece ayrılmışta olurlar?
Bir dahada böyle karışıklık yapmayın:)
Yılmaz Yalçın
16-05-2009, 20:05
Şaşırtma hangi sebzeler için yapılır?Hangi fidenin hangi sebze oldugunu bilmiyorum o yüzden ne yapabilirim?4,5 cm.lik fideler oldular tohumları ekeli 3 hafta oldu.ne önerirsiniz çünkü bitkiler karışık?
Maydanoz, Roka, Ispanak şaşırtma yapılmazlar, direkt ekilirler. İlk çıkan Rokadır, sonra kıvırcık gelir arkasından, Maydanoz en geç çıkar. Diğerleri henüz küçüklerse Maydanoz daha çıkmamıştır bile. Ispanak bu sıcakta daha tam büyüyemeden çiçeğe gitmeye başlar. Roka da öyle. Kıvırcık ta pek güzel olmaz. İstanbul bile bu kadar sıcaksa İzmir kimbilir nasıldır.
Fideler küçükken sulama sırasında eğilip bükülmeleri normal, ilk başta yere yatsalar da bir saat içinde kendilerine gelirler merak etmeyin. Tabii hortumu direkt üzerlerine tutmuyorsunuzdur değil mi? Suyu yarım açıp, fidelerin dikili olmadığı bir kenardan suyun fidelerin köklerine doğru yavaşça akmasını sağlarsanız canınızı sıkan durum olmaz.
Gelelim sorunuza; ektiğiniz tohumlar şaşırtma yapılacak türler olmadıklarına göre, çok sıkışık gördüğünüz fideleri seyreltebilirsiniz.
Ben burada tohumların çimlenme aşamalarını da paylaştım ama sayfalar çoğaldığından ne nerede arayamayacağım. Ama ilgili başlıklarda size yarayacak bilgiler bulabilirsiniz. "Roka" başlığı, "Maydanoz" başlığı gibi... Kolay gelsin.
Biber ve soğanlarımı ektim. Haftaya yeni biberler ekeceğim. Mevsimi gelince marul'da ekeceğim... Sebze değil ama genede söylemek istiyorum. Çarşamba günü 2 zeytin ağacı dikeceğiz bahçemize.
Yılmaz Yalçın
17-05-2009, 00:38
Sayın Limon,
Duyarlılığınız için sagolun..Bu tatil gününde cevap verdiniz çok incesiniz..Ben İstanbulda yaşayan bir İzmirli'yim:)sebze tohumlarını bir akşam önceden sıcak suya bıraktım ertesi gün şişli'deki evimin bahçesine ektim,torfla üstünü 2,3 cm. örttüm tohumların ve kısa sürede çimlendi.Şimdi ise 5 cm oldular nerdeyse 2 minik yapraklı şekilde hepsi aynı tür gibi fidelerin.Acaca kıvırcık,roka,ıspanak boşuna mı ektim yani ürün alamaz mıyım:(
Yılmaz Yalçın
17-05-2009, 12:11
Sayın Uzman Arkadaşlar,
Sanırım benim sebzelerimdeki sorun şu;bugün bahçeme baktıgımda karışık ektiğim sebze tohumlarının köklerinin zayıf olması yani toprağa sağlam tutunmamışlar hafifdokunsam hemen çıkıyorlar yerlerinden.Torflu toprağa ekmiştim sanırım üstlerini kalın toprakla kapatmadım bu durumda ne önerirsiniz?Tek tek hepsini çıkarıp daha derine mi gömeyim köklerini?
Fideler zamanla tutunacaklardır, bırakın kalsınlar oldukları gibi. Dediğim gibi havaların ani ısınmasıyla fazla boylanmadan çiçeğe gidecekler diye düşünüyorum. Bunları fazla kurcalamayın bırakın oldukları kadar olsunlar. Yaz sonu, sonbahar başı Roka, Ispanak, Kıvırcık tohumlarını yeniden ekersiniz. Marul bir haftada ne olduğunu belli eder zaten. Ispanak açık yeşil ince uzun ot gibi iki yaprakla çimlenmeye başlar. Roka diğerlerine göre daha koyu yeşil ve bodur yuvarlakımsı yapraklara sahiptir. Eğer onlar ne oldukları anlaşılmayacak kadar küçüklerse Maydanozlar henüz çimlenmemişlerdir. En geç Maydanoz tohumu çimlenir.
Yılmaz Yalçın
17-05-2009, 21:49
Teşekkür ederim Limon..Minik bahçeme keşke herşey ekebilsem diye geçiyor aklımdan şimdi:)Gelişmeleri zamanla sizinle paylaşırım
Tohumdan yetiştirilen mısır, bal kabakları ve ısotlar bugün bahçeye götürülüp dikildı.
MeyveliTepe
19-05-2009, 00:56
79514
Bu yıl biraz farklı (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/05/sebze-adalari-1.html) düşüneyim istedim :)
maviyeşil
19-05-2009, 09:46
Çok güzel olmuş, çok hoşuma gitti, sonuçları da bizimle paylaşın lütfen.
Çok güzel bir uygulama olmuş. Elinize sağlık.
Bir kasa kadife çiçeğini sırf sebze bahçesi için almıştım ama başka yerlere diktim. Bir kasa daha alıp sebze bahçemin etrafına dikmek istiyorum.
Ben de 4 yıldır her bahar daha farklı düşünerek en doğrusunu bulmaya çalışıyorum. Aslında doğrusunu bulmaktan çok doğrusunu bulma arayışını seviyorum galiba. :) İnatla amatör kalmak istiyorum.
Bu sene sebze bahçemle bölük pörçük ilgilensem de her şey kendi kendine düzen içine girdi. Antenlerin önünde çilekler şahane oldular, Enginarlar toplam 6 kök oldular, ikisinde 3 adet enginarım var. Kabakları ektiğim çukurun kenarına arpacık soğanları sıralı dikmiştim, çok düzenli ve keyifli görünüyorlar. Bu sene şunu anladım ki, sebzeler dümdüz sıralı dikilip-ekilince çok düzenli görünüyorlar. Eskiden pek önem vermezdim, dağınık görünürdü sebze bahçem. Bu sene hizaya geçmiş durumdalar :)
Meyvelitepe, havuç yetiştirdiniz mi hiç? Havuçların yeşil kısımları çok geliştiler, çiçeğe gitmeye başlıyorlar ancak kök kısımları pek gelişmedi. Havuç ta patates gibi çiçek açıp kuruduktan sonra mı toplanır?
MeyveliTepe
20-05-2009, 09:51
Turp çeşitleri ve kereviz gibi köklü sebzeler yetiştirdim ama havuç konusunda çok tecrübeli değilim. Geçen sonbahar ektiğim havuçlar henüz kök yapmadı. Bu yıl iki değişik havuç (aslında bildiğimiz havuç değiller, biri havuç biçiminde ama beyaz, diğeri ince uzun kahverengi bir şey) ektim. Daha yeni çimlendiler.
Kadife çiçekleri ve fesleğenleri bu yıl çok bol kullandım. Kendi yetiştirdiklerim haricinde altı kasa kadife çiçeği alarak diktim. Sebze bahçesinin yanı sıra her ağaç fidanının dibinde bile birer tane var :)
ciceksever70
20-05-2009, 20:00
Resimleri cekeli epey oldu ancak yeni firsat bulabildim siteye yüklemek icin. Domateslerim, kabaklarim, salataliklarim henüz cok kücük resimlerde. Bu hafta biraz daha büyüdüler. Patateslerim de sanirim bir aya kadar toplanacak hale gelir. Bir kovadan cok fazla cikmiyor ama her yaz ekmeyi aliskanlik haline getirdim.
ciceksever70
20-05-2009, 20:08
Gecen yil salataliklar beni hayal kirikligina ugratti. Bu yil ürün alip alamayacagimi cok merak ediyorum.
Sn. çiçeksever, ilk resimdeki toprak üstündeki fens teli ne amaçlı?
gürselbaranlı
20-05-2009, 22:04
Sn. çiçeksever, ilk resimdeki toprak üstündeki fens teli ne amaçlı?
Arkadaşın yerine özür diliyerek cevap veriyim.Yeni fideleri sularken yatarak zarar görmesini engeleyip dik çıkmasını saglamak için.(genelde kesme çiçek yetiştiricileri ağ şeklinde ürüne göre hazır alıp kullanırlar)
gürselbaranlı
20-05-2009, 22:14
Çileklerin yeri tamam, Selahattin hocamdan gelecek çilekleri bekliyor.
Maşallah ne kadar büyük bahçe profosyoneller gibi.Bende hanıma kızıyorum çok yapıyoruz diye aman görmesin sizinkileri.Hemen gecenin bu vaktinde pencerden fotografladım.
Yeni fideleri sularken yatarak zarar görmesini engeleyip dik çıkmasını saglamak için.
Yeni bir şey daha öğrendim :) Sağolun.
Enginarlarımın bir kökünde, bir büyük bir küçük iki adet var. Hayatımda ilk kez yetiştirdiğim için olması gereken bu mudur bilemiyorum ama olduklarını nasıl anlayacağım? Bayağı büyüdü, olmuştur diye toplayıp içinin boş çıkmasından korktuğum gibi, biraz daha dursun diye bekleyip ertesi gün çiçeğini görmekten de korkuyorum. :)
80239
Marullarım 2 günde birden büyüdüler.
80240
Fasulyeler de boylanmaya başladılar.
80241
Havuçlar da çok boylandılar, çiçek tomurcukları oluşmaya başladı.
80242
Bezelyelerin toplanmasına az kaldı.
80243
Baklalarım bolca veriyorlar. Bugün de 2 kg kadar topladım. Bitlenmeye başladılar, bir iki daha toplayıp sökerim haftaya. Çeriler ve biberler için yer açmam gerek.
80246
ciceksever70
21-05-2009, 15:23
Aslinda ben de yeni bir sey ögrenmis oldum cünkü bizim tel kullanmaktaki amacimiz tamamen farkliydi. Topragi hazirlayip önceden gübreledigimiz zaman komsunun kedileri gelip pisliyorlardi. Onu engellemek amacli koyduk ve faydasini da gördük cünkü kedi eseleyemedigi zaman pislemeye de gelmiyor. Dogrusu fidelerin düzgün cikmasini da sagladi bu yil.
Maşallah ne kadar büyük bahçe profosyoneller gibi.Bende hanıma kızıyorum çok yapıyoruz diye aman görmesin sizinkileri.Hemen gecenin bu vaktinde pencerden fotografladım.
Teşekkür ederim, evin bahçesinde bir sene sebze ektikten sonra vazgeçtik.
Şimdi hobi bahçesinde dilediğimiz kadar alan var:)
Birazdan buğün ani, sürekli, şiddetli dolu ve yağmurdan sonra telefonla çekebildiğim fotoğrafları yüklüyecem; felaket :)
Patlıcan ve domateslerimi bugün ektim.
Anı, sürekli, şiddetli dolu ve yağmurdan sonra telefonla çekebildiğim fotoğrafları yüklüyecem; felaket :)
Sular çekildikten sonra !!!
Durum; yeniden dikilecek, ekilecek...
Geçmiş olsun. Gitti o kadar emek...
Sağlık olsun, yarından itibaren tekrar:)
denizakvaryumu
21-05-2009, 23:00
Geçmiş olsun, yağmur gerçekten çok güçlüydü.
2009 unutulmaz artık, 30 gün çalıştıktan sonra, herşeyi tekrarlamak.
Karamsarlık yok, belki hakkımızda hayırlısı budur:)
Geçmiş olsun. Sular çekildikten sonra toparlanma ihtimalleri yok mu?
Kısmet, 6 saat durmadan yağdı, bahçenin dıger kısımlarındakı topraklarıda fidelerin üstüne taşıdı.
Hava durumuna baktım, bölgede cuma, cumartesi, pazartesi yağmur var.
Üstelik, kalabalık gidip bezelye, barbunya börülceleri sabah dikimiştık.
gürselbaranlı
21-05-2009, 23:18
[QUOTE=limon;426835]Yeni bir şey daha öğrendim :) Sağolun.
Enginarlarımın bir kökünde, bir büyük bir küçük iki adet var. Hayatımda ilk kez yetiştirdiğim için olması gereken bu mudur bilemiyorum ama olduklarını nasıl anlayacağım? Bayağı büyüdü, olmuştur diye toplayıp içinin boş çıkmasından korktuğum gibi, biraz daha dursun diye bekleyip ertesi gün çiçeğini görmekten de korkuyorum. :)
80239
İyi geceler bugün komşuları dolaşırken dikkatimi çekti sizinkinden bayagı gelişmiş ama toplamamışlar Enginar konusunda ögrenmek istediğiniz var ise komşular profosyonelce yetiştirip satıyorlar sizin için merak etğiniz konuları öğrenirim
Kısmet, 6 saat durmadan yağdı, bahçenin dıger kısımlarındakı topraklarıda fidelerin üstüne taşıdı.
Hava durumuna baktım, bölgede cuma, cumartesi, pazartesi yağmur var.
Üstelik, kalabalık gidip bezelye, barbunya börülceleri sabah dikimiştık.
Geçmiş olsun, ama merak etmeyin hiç bir şey olmaz. Barbunya ve börülcelerde çıkacaktır. Açık alanda yapılan yetiştiricilikte olabiliyor bu vakalar :(
"Çiftçinin karnını yarmışlar, kırk yeni sene çıkmış"
Ben enginarı bir kökten bir tane çıkacak sanıyordum, bu kadar büyük ağaç gibi bitkiden nasıl bir tane çıkıyor diye düşünüyordum. Bugün gördüm ki, Brokoli gibi yanlardan veriyor. Sağdaki büyük olanı bugün kestim. Çok dikenliymiş meğer, başparmağım diken doldu, bulup çıkaramadım, halen kalbim orada atıyor :) Keserken gördüm ki bir adet daha çıkmaya başlamış yan dallardan. Belki bunun kadar büyük olmaz ama benim olsun varsın minik olsun :)
Geçmiş olsun, ama merak etmeyin hiç bir şey olmaz. Barbunya ve börülcelerde çıkacaktır. Açık alanda yapılan yetiştiricilikte olabiliyor bu vakalar :(
Günün keyfli haberi, teşekkür ederim.
Sabah bahçeye gittim, çamurdan yürünemiyordu.
Sebze fidelerinin durumu benide umutlandırdı :)
MeyveliTepe
23-05-2009, 21:32
Sekiz kök enginardan geçen hafta 15 kadar enginar kesmiştim. Bu hafta büyümekte olan bir 15 kadar daha var. Onlar haftaya kesilebilir duruma gelirler. Ayrıca iki hafta kadar önce komşunun karedeşlenen enginarlarından 20 kadar fide diktim. Onlar seneye verirler herhalde.
Bazı enginarlar en fazla 1-2 tane verirken (ki daha önce öyle biliyordum), bazı çeşitler hiç durmadan kelle bağlıyorlar.
Çok sevindim bu habere.
Benim gibi acemiler için uyarı; "Enginar toplarken eldiven takın." Bugün dikeni bulup çıkardım ama parmağım feci şişti, zonkluyor. Kaktüsten farkı yokmuş.
mum isigi
24-05-2009, 05:26
Herkese merhabalar, cicekleri cok seviyorum ama bahce konusunda hic deneyimim ve ilgim olmamisti bu seneye kadar.Fakat bu sene evimin arkasina bir sebze bahcesi yapmaya karar verdim ilk once tohum ve saksilar alarak ise basladim. Amerika NJ yasadigim icin aldigim tohumlarin bir suru cesidi var fasulyeleri salataliklari cok farkli bizim agiz tadimiza yakin olabilecekleri aldiktan sonra saksilarima 3 ay once ektim ilk fide denemem oldu. Camasirhanem sicak oldugu icin orada muhafaza ettim. Sonuc cok guzel hepsi yeserdi ve 10 mayista onlari hazirladigim bahceye ektim. Bu tabi ilk acemiligim buradaki herkesin fikirlerini ve paylasimlarini takip ederek cok sey ogrendim herkese tesekkurler. DOmatesler ,carliston biberlerim, patlicanlarim, ilk basta salataliklarimi sincaplar, tavsanlar yediler cok uzuldum sona fide aldim diktim ve kala kala iki tanecik kaldi, marul ektim cok az maydanozum, cilegim,nanelerimde yendi 3 sapim kaldi, fasulyelerim onlarada sirik takmam ve bahceye gecirmemk gerekecek...bazi sebzelerimi kuslar sincaplar ve tavsanlara kaptirsamda yinede cok zevkli. inanilmaz buyuk bir heyecan ile onlarin bebegim gibi buyumesini beslenmeleri izlemek cok guzel bir duygu. Birde calisan biri olarak aslinda cokzor ama eve gelir gelmez bahcedeki sebzeleri kontrol etmek super oluyor.Dedigim gibi ilk denemem daha ogrenecek cok sey var seneye daha planli ve programli olmak var tabi. Ama sizler cok sanslisiniz her istedigim fideyi ve tohumu burada blmak zor.olsun diyorum olanlarla idare edecegim bazen o buyuk ozlemim depresiveriyor. En kisa zamanda bahcemi minik fasulyelerimi ve domateslerimi goruntuleyip ekleyecegim. Gorusmek uzere
mum ışığı, aramıza hoşgeldiniz :)
Bulunduğum yerde de sincapların, tavşanların olmasını, sebzelerimi yeseler de çok isterdim :)
Türkiye'ye hiç mi gelmiyorsunuz?
Fotoğraflarınızı merakla bekliyoruz.
Sn. mum ışığı,
Sn. Limon'nun dedigi gibi buralardada tavşanlar sincaplar olsa, kimbilir siz giderken belkide vardı:)
Şimdi yok :)
Fotoğrafları bekliyoruz.
mum isigi
25-05-2009, 02:42
Sevgili limon ve ko900 mesajinizi gorunce cok sevindim burasi ile saat farkindan dolayi aranizda gec oluyorum siz 7 saat geridesiniz bizden. bizde burada aksam 8 iken sizde gece yarisi 3.00 oluyor . :)) Evet burasi doga ile basbasa ve gercekten cok dogal diyelebilecek kadar guzel ve yasanasi bir yer ama yinede insanin kendi topraklarini ozlememsi mumkun degil. Evet dedigim gibi cok super olmadi ama denedim ve basardim demek cok guzel bir duygu minicik domateslerim var fasulyelerim 3 tana oldu. Onlar bile beni mutlu etmeye inanin yetiyor.Bebek gibi surekli onlarla ilgileniyorum. Yarin sabah resimleri cekip gonderecegim.Sartlar sebzecilik icin cok guzel ama bazi seyleri bilmek lazim
sevgili limon yazilarina ve bahcene imrenmedim desem yalan olur hele azmin ona soyleyecek bir sey bulamiyorum Sevgili ko900 ayni sekilde sizede arti aranizdaki paylasim ve samimiyet beni burada olmaya itti demek daha dogru olacak.Her sene gelemiyoruz insallah seneye gelecegiz. Paylasacak cok sey var inanin. Cevaplariniz icin cok tesekkurler.Buradaki sincaplardan inanilmaz renk cumbusu kuslardan ve tavsanlardan gondermek isterdim :)))
sevgiler
mum isigi
25-05-2009, 04:52
bir kac sorum var
sebzelerime ne zaman gubre vermeliyim nasil verecegim
domateslerimin alt yapraklarini koparmam gerekliymis dogrumu
3 dal nanem kaldi nasil cogaltabilirim
marullarim cok yakin cikti ne zaman ayirmaliyim
fasulyelerim hala saksilarda onlari topraktan ayirmadan dikmem gerekiyormus dogrumu
simdiden bilgiler icin tesekkurler
sevgiler
Adalet Yağcı
25-05-2009, 10:49
Sevgili Mum ışığı, sitemize hoş geldiniz, burada çok şey öğreneceğiz birlikte.
Aradığınız bütün soruların cevaplarını ayrı başlıklarda bulabilirsiniz, arama buttonuna tıklayıp, örneğin nane bakımı yazarsanız nanelerle ilgili en uygun başlığı bulabilirsiniz.
Aynı şey fasulyeler, gübreler için de geçerli, mevsim farklılıkları olduğundan, burada yapılan işlem orası için erken olabilir.
Fasulyelerinizi toprağı ile birlikte bahçenize gömün, saksıda verim alamazsınız,
Marullarınız iki gerçek yaprak verdi ise onları seyreltip şaşırtabilirsiniz, nanelerinizin dallarını toprağa yatırıp gömün, üzerine bulabilirseniz biraz çiftlik gübresi(yanmış)serin bolca sulayın, naneleriniz çoğalacaklardır, ayrıca marketten aldığınız nanelerinizin saplarını da gömebilirsiniz toprağa yatay olarak.
Domateslerin cinsine göre davranmak gerekir, sırık domates ekmişseniz, alt yapraklardan, ve koltuk filizi denen yerlerden budama yapıp, bağlamanız gerekecektir, yer domatesi için bunlara lüzum yok diye biliyorum.
Kolay gelsin, sevgiler.
Yılmaz Yalçın
25-05-2009, 12:03
Sayın bahçe konusunda uzman arkaşdaşlarım,
Dün gece kabuksuz sülükleri bahçemde görünce sinirlenip önce bahçeyi suladım sonra bol tuz döktüm bahçeme..Salyangozlar kaçıştı hatta bazıları tuzlanınca öldü.Ama 5,6 cm boyundaki roka,ıspanak,kıvırcık fidelerim yere yattı acaba tuzdan dolayı öldüler mi:(Tekrar dikleşirler mi?
MeyveliTepe
25-05-2009, 12:23
Toprağı tuzlamamak için herkes onca uğraş verirken sizin kendi elinizle tuzlamış olmanız iyi olmamış gibi sanki. Toprağı yoğun tuzdan arındırmak için epey uğraşmanız gerekecek.
Yılmaz Yalçın
25-05-2009, 12:26
peki sebzelerin ıslak yapraklarına dökülen tuzlardan dolayı sebzelerim kurur mu?
MeyveliTepe
25-05-2009, 19:23
Öyle bir deneyimim olmadığı için bir şey diyemiyeceğim. Faydalı olmayacağı muhakkak. Hazır tuzlanmışken hemen toplayıp salata yapsaydınız keşke :)
Şaka bir yana, toprağa attığınız tuz miktarını bilemiyorum. Umarım çok fazla değildir. Fazla ise toprağı tedavi için uzun bir süreye ihtiyacınız var.
Sinirlendiğinize göre baya bir tuz kullanmışsınızdır. O yüzden de malesef o bitkilerde toksik etki yapacaktır tuz. Bir de 5-6 cm diyorsunuz baya dirençsizdirler. Hem sulamışsınız hem tuz atmışsınız bitkilerin tuzu alımını klaylaştırmışsınız malesef.
Umarım attığınız tuz miktarı fazla değildir. Bu sene bizim burda da aşırı miktarda salyangoz vardı. Gece evin avlusunda yürürken çatır çatır sesler çıkıyordu. Birkaç defa ilça kullandım ama başedemedim. Sonra bıraktım kendi hallerine ama sinir ediyorlar her şeyi yiyorlar. Fazla nemli yerleri, ot aralarını çok seviyorlar. Kasımpatı papatya dipleri, zambakgiller, lahanagillere bayılıyorlar.
Yılmaz Yalçın
25-05-2009, 23:29
Sayın H.Doğan ve Meyvelitepe,
Bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum size.Bugün işten gelip sebzelerime baktım malesef hepsi tuzdan dolayı kurumuş:(Ne kadar tuz ektim sorusuna ise 25 metrekare alana bir bucuk avuç kadar ektim.Şimdi o tuz kalıntıları toprak üstünde kalmış topragın üst kısmını sıyırıp atayımmı?Ve şimdi bu hatamı telafi ederek eşimin gözünde sebze büyütmeyi başaramaz imajını kırmak istiyorum:)Şuan ekebileceğim ve kısıtlı alanda yetişebilecek hangi sebzeyi önerirsiniz domates ve biber dışında?
Çok alemsiniz... :D Geçmiş olsun. En iyisi eşinize karşı mahçup olmamak için hemen bir kaç Domates, Biber, Salatalık fidesi alıp dikin. 1-2 de Kabak tohumu ekebilirsiniz, 2-3 günde çimleniyor.
Salyangozlar için bir kaseyi ağzı zeminle aynı seviyede gelecek şekilde yerleştirip, içine bira koymak, denenebilir. Kendim denemedim ama Şükran Hanım vermişti bu tarifi. Salyangozlar birayı çok severlermiş, içip tasın içine düşerlermiş.
Hep denemek istedim ama unutuyorum.
Sebze bahçeme iki gün uğrayamamıştım bu sabah sulamak için gittiğimde, sulama yaparken, suyun üzerinde yüzen onlarca Danaburnu gördüm. Aynı zamanda 3-4 yerde de köstebek tümsekleri gördüm. Gerçi arkadaşlar danaburnunun da aynı köstebek gibi toprağı kabartacağını yazmışlardı, inşallah köstebek değildir. Yarın hemen Danaburnu mücadelesine girişmem gerekecek. Sebze kalmayacak bu gidişle.
MeyveliTepe
26-05-2009, 07:38
Sn.kubar izmirli,
Sizin de söylediğiniz gibi, tuzu temizleyebildiğiniz kadar temizleyin. Bir kaç torba torf, biraz gübre vs. alın. Bunlarla hazırlayacağınız yerlere fidelerinizi dikebilirsiniz.
Sümüklü böceklerde bira tuzağı oldukça etkili (kabuklularda işe yaramıyor). Henüz denemedim ama bakır folyo bulursanız sebzelerinizin etrafına sınır gibi bakır şeritler yerleştirin. Bakırı geçemiyorlarmış.
maviyeşil
26-05-2009, 08:50
81529 81528
Geçen hafta bakla ve bezelyelerimi topladım, temizleyip dondurdum. Çok lezzetlilerdi. Bakla ve bezelyeleri kurudukları için söktüm.
Yanlış zamanda diktiğim (kasım ayında) patateslerimin çimlediğini yazmıştım daha önce. Dallar çiçek vermeden kurumaya başladı. Dayanamadım, toprağı eşeleyip baktım. Benim patatesler olmuş :)
81532
Yılmaz Yalçın
26-05-2009, 10:07
Sayın Limon,
Sayın Meyvelitepe,
Size bilgilerinzden ötürü teşekkür ediyorum:)Sayın Limon eşime yeni sebzeler ekeceğimi bu sefer başarılı olacağımı söyledim:)Ama sakın domates,biber gibi sebze fideleri dikme dedi çok sivrisinek çekiyor böcekler bahçeyi sarar yoksa yazın bahçede ağız tadıyla oturamayız dedi:(Böyle birşeyin doğruluk payı var mı sizce?
BU yorumdan sonra işinizin zor olduğunu söyleyebilirim ancak.
Yılmaz Yalçın
26-05-2009, 11:36
Evet şimdi bunun tersini ispatlamam gerekiyor:)Gerçekten sivrisinek ve böcek çekip çekmediğini öğrenmeliyim Sizce böyle birşey olabilir mi:)
MeyveliTepe
26-05-2009, 12:19
Ben öyle bir sorun görmedim. Garanti olsun diye fide aralarına bolca fesleğen de dikerseniz daha garanti olur.
Bütün bitkilerde böcek gelme riski var. Çünkü o böcekler bu bitkilerle besleniyor. Yani size böceğin veya sineğin gelmeyeceği bitki önermek imkansız gibi. Tabi GDO'lu istiyorsanız ayrı. :D
Eğer bitki büyütmeğe niyetliyseniz ilaçlama yapacaksınız böceklerin gelmemesi için. :)
mum isigi
27-05-2009, 17:57
Arkadaslar cektigim sebze bahcemin resimlerini 2 gundur koymaya calisiyorum fakat arama motorunada yazmama ragmen bulamiyorum. O kadar yorgunumki ev is bahce derken kafami bazen toparlayamaz oldum. Bana fikir verecek bir arkadas varmi acaba? Biliyorum bizim bahce konusu ile hic bir ilgisi yok ama mecbur kaldim lutfen kusuruma bakmayin
sevgiler
mum isigi
27-05-2009, 18:21
resimleri mi gondemeyi deniyorum...
mum ışığı, şurada ayrıntılı açıklama bulabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
mum isigi
28-05-2009, 04:26
Sevgili limon, denedim kac kere buldum aciklamayida ama eror verdi yukleyemedim yoneticiye mail attim umarim birisi ilgilenir diye dusunuyorum.Ilgine ve iyiniyetine cok tesekkurler.
sevgiler
mum isigi
28-05-2009, 04:49
Ilk foto bahcemin genel gorunusu nacizane:) yukleme hatasi verdi yine. uzgunum
765 no'lu mesajda görülen salatalıklarımı dün sırıklara bağladım. Bu salatalıkları ekerken sevgili Güler Hanım'ın ev ve bahçede pratik yöntemler başlığı altında olan bilgilerinden yararlandım. Kendisine teşekkürler.
Salatalıkların ortasında bıraktığım boş yere sırık ektim. Bu sırığa salatalıkları iplerle bağladım. O mesajda gördüğünüz minik salatalıklar şimdi dev gibi oldular maşallah :) Dikeli yaklaşık 15 gün oldu birden büyüyüverdiler, çok sevindim.
İplere bağlamak için salatalıklarla uğraşırken bir baktım onlar bayağı hızlı davranarak küçük küçük bir sürü salatalıklar oluşturmuş bile :)
mum ışığı, foruma yükleyeceğiniz fotoğraf boyutunuzun 70 kb yi geçmemesi gerekiyor. Genişliğini de en fazla 600 piksele ayarlayın.
Meraklı, benimkilerin de boyu bir karış ama üzerlerinde salatalıklar olmaya başladılar. Bu sene çok ürün alacağız galiba :)
Ilk foto bahcemin genel gorunusu nacizane:) yukleme hatasi verdi yine. uzgunum
Boyut (piksel) konusundan olabılir.
30 adet kıl biberler toprağın inadına rağmen ekildi can suları verildi.
Haklı çıktınız :) Bazı zayiatlar var, bezelye, börülce ve barbunyalara yaramış bile diyebilirim.
Şu an en büyük salatalığım bu, yemek için sabırsızlanıyorum :)
Sevgili Limon, geçen yıl onca uğraşıma rağmen killi toprakta pek verim alamamıştım. Onun için bu yıl bol gübre ve toprak karışımını bahçeme attım. Sanırım bol bol ürün alacağım.
İnsanın kendi yetiştirdiği gibi olmuyor, herkese afiyet olsun :p
Bunlarda toplu olarak salatalıkların resimleri
Pembe domatesler ve kırmızı sırık domateslerde çiçekler vardı onları kopardım. Erkenden çiçeklendiler. Ben de büyümesini sağlamak için üzerlerindeki çiçekleri koparttım, sırıklara bağladım ve koltuk budaması da yaptım. Umarım doğrudur yaptıklarım.
Koltuk budamasını da Sn. Ashtead'ın domates yetiştirme başlığındaki 9 No'lu mesajda anlattığı gibi (resimde görülen şekilde) yaptım. Yani gövde ve yapraklar arasından çıkan filizleri koparttım.
Haklı çıktınız :) Bazı zayiatlar var, bezelye, börülce ve barbunyalara yaramış bile diyebilirim.
Sayın k900, biber ve patlıcanlarınızı kontrol edin, bence thrips var*.
mum isigi
31-05-2009, 02:08
Bugun isten geldim ve hemen evdeki islerimi hallettikten sonra bahceye attim kendimi. Salataliklarim sari cicekler acmis , fasulyelerim 5 tane olmus marullarim da epey bir gelismisler.Domateslerim 3 tane minik minik yemek icin buyumeyi ve kizarmayi bekliyorlar.Patlicanlarimda bir arpa boy atmislar,carliston biberlerim ise biraz daha serpilmisler.Nasil mutlu oldum anlatamam sizlere. Tek derdim buradaki sincaplar ve tavsanlarla basedemez oldum.Ilk basta butun salataliklarimi yemislerdi ve daha saksilarimdakileri topraga gecirdim ne yapacagim bu yaramazlar ile bilemiyorum. Kirmizi biber doktum etrafina ama burada surekli yagmur yagdigi icin ertesi gun hic bir sey kalmamisti k.biberden feslegen dikmek istiyorum aralarina fakat bulamadim bit tutlu burada..Her aksam gece 12 den sonra bahceyi kontrol eder oldum gecen aksam 4 tane rabbiteler resmen toplanti yapar halde toplanmislar bahcemin etrafina onlari sulayarak kacirmayi basardim cunku ne kadar yaklasirsam yaklasayim kacmiyorlardi:)) guleyimmi kizayimmi bilemedim dogrusu.
Burada olmanin guzel yanida bu ama sebze bahceme zarar versinler istemiyorum acikcasi. Onlari buyudugunu gormek onlarla ugrasmak en buyuk zevkim ne kadar yorgun olursam olayim kendimi dinlenmis hissediyorum.
Marullarim epey siklasmis ayirsam biraz karar veremedim dogrusu.
sevgiler
MeyveliTepe
01-06-2009, 10:19
Sn.Mum Işığı,
Buralarda tavşanları değil arka bahçede, uçsuz bucaksız arazide bile görmek mümkün olmadığından tahayyül etmesi zor. Bir zamanlar PA'daki evimizin arka bahçesinde yetiştirmeye çalıştığım sebzeleri tavşanların nasıl katlettiğini hala hatırlıyorum :) Bir defasında, hindi iriliğinde bir kartal arka bahçede tombul bir kuşu gözümüzün önünde avladıydı da öylece bakakalmıştık.
Sanırım size Home Depot yolu göründü. Hafızam yanıltmıyorsa orada güzel çit malzemeleri, ağlar vb. olacaktı. Bahçenizin etrafına çit yerleştirip (yanyana getirilen seyyar çitlerden olabilir), onu da ağ ile kaplamanız bahçeniz için bir nebze güvenli olabilir. Sincapların sebzeleri yediğini pek hatırlamıyorum ama unutmuş olabilirim. Bu açıdan ağaçlardan inecek sincaplara dikkat, bahçeye kolayca atlayamasınlar.
Koyu yeşil
01-06-2009, 11:31
Bahçem epey ufak olduğundan, saksılardaki domatesleri, biberleri ve nane, kekik, mercanköşk vb saymazsak gönlümce sebze yetiştiremiyordum. Komşum kocaman bahçesinden bana küçük bir bölüm ayırdı. Haftasonu toprağı hazırlamak için epey çalıştım, ayrık otu doluydu. Börülce, bamya ve salatalık fideleri aldım. Akşam iş çıkışı fidelerimi dikeceğim. Mini sebze bahçemi sizin için resimlerim.
mum isigi
02-06-2009, 05:06
Sevgili Meyveli Tepe,
Ben bahcemi duzenledikten sonra Home Depot (dogru biliyorsunuz) dan bahceme fens aldim 4 bir yanini cevreledim. Dediginiz gibi burada inanilmaz aleternatif ve cok guzel seyler bulmak mumkun. Yeterki yapmak isteyin. Ucuzu pahalisi incesi kalini o kadar cok cesit varki. Alternatifin cok olmasi insani hep daha iyi seyler yapmaya yoneltiyor beni oyle mesela.
Ama bizim tavsanlar diyorum artik ince fensleri kemirmis ve kendilerine yer acmislar olmadi toprak altindanda gidiyorlar zaten:)) gelelim sincaplara onlar dahada beter cunku surekli zipladiklari icin her sekilde iceri girme sanslari var . Nasil bir care bulacagim bilmiyorum. Kuslarimiz ise onlar cok guzel onlarda cikan cilek ve marullari kemiriyorlar:)) Elimden geldigince mucadele edecegim..
sevgiler
mum isigi
02-06-2009, 05:06
Limonu goremiyorum bir kac gundur umarim iyidir hersey yolundadir.
sevgiler
Koyu yeşil
02-06-2009, 10:02
Sayın Mum ışığı, yurtdışında yaşayan üyelerimizden birisi, bahçesinin resimlerini eklemişti. İsmini şimdi hatırlayamıyorum, ama bahçesine musallat olan geyiklerden kurtulmak için harekete duyarlı, minik cüce bibloları koymuştu fidelerin yakınına. Herhangi bir harekette cüceler ıslık çalıyor ve yaklaşmaya çalışanda ürküp kaçıyor. Eminim bulabilirsiniz orada siz de. Tavşan ve sincaplar için ilginç bir deneyim olur :)
Koyu yeşil
03-06-2009, 12:42
Geçen hafta sonu bu küçük alanı yabani otlardan temizledim ve toprağı hazırladım. Birer sıra salatalık, bamya ve börülce fidesi ektim. Salatalıkları tel çite sardırmayı düşünüyorum.
En dipte 2 adet pembe domatesim var. Uzak bir köşede de 2 adet Türkmen kacunu ve 1 adet halep karası karpuz.
Daha 5-6 sıra yerim var. İsot biberleri ve değişik biberler ekmeyi planlıyorum. Bu alan öğleden sonra güneş alıyor. Aralara latin ve kadife çiçeği dikmek istiyorum.
Osmanlı çileğim var 3 fide. Onları da ekmek istiyorum ama yayılıp her yeri kaplar bana başka bişey ekecek yer kalmaz diye de çekiniyorum.
Herşey doğru olmuş mu? İlk kez sebze bahçesi yapıyorum. Önerilerinizi beklerim.
ciceksever70
03-06-2009, 13:52
Haklisiniz Sn. Koyu Yesil ben cüceleri gecen sene geyikler icin kullanmistim ancak bu yil o da yetersiz kalinca dekoratif korkuluk ve havlayan köpek biblolarini da ekledik. Bir de geyikler naftalini sevmiyolar ama tavsanlar ve sincaplar oldukca uyanik kapidan kovsaniz bacadan gelirler. Bilmem onlarda bu kacirici yöntemler ise yarar mi.
Koyu yeşil
03-06-2009, 14:07
Demek ıslık çalan cücelerin sahibi sizdiniz çiçeksever70. Kusura bakmayın isminizi hatırlayamamıştım.;) Belki ıslığı sürekli duymaya alışıp, umursamamaya başlamışlardır. Köpek bibloları işe yaradı mı peki?
Zeytinci
03-06-2009, 16:08
Koyuyeşil,
Sebzelerinize emek verdiğiniz belli oluyor. Umarım gönlünüzce olur:)
Börülce sarılıcıdır ve yerini doğru seçtiniz sanırım. Diğerlerini gölgelemesin.
Gübreleme ve sulama olarak planınız nedir? Sebzeler bol gübre ister. Doğal **** suni gübre? Damla sulama?
Koyu yeşil
03-06-2009, 16:48
Malesef damla sulamam yok. Gübre çiftlik gübresi + organik sebze gübresi.
Börülce için fideleri satın aldığım çiftçi, sarılıcı olmadığını oturak olduğunu söyledi ama zaten şüphem vardı, şimdi siz söyleyince iyice tereddüte düştüm. Olmadı yanlarına birer sırık dikerim? Olur mu dersiniz?
Sebzeler komşumun bahçesinde bir köşede olduğundan onun artezyen hortumuyla sulama yapıcam. Sorun şu ki, su kolum kalınlığında bir hortumdan çok da tazzikli geliyor. Aralara açtığım alçak kanallara suyu doldurup, kökleri açığa çıkartmadan sulamaya çalışıcağım. Bu biraz sıkıntılı olabilir. Göreceğiz.
Zeytinci
03-06-2009, 17:41
Sulama sıkıntılı olacak gibi görünüyor. Artezyen ile tazyikli sulama fideleri bozar.
Yerinizde olsam bir bidon/varil 220 litrelik alıp bir köşeye yerleştiririm. Kısa sürede artezyenden dolar.
Sonra bir hortum ile sifonlama yapılıp veya bidona musluk takılıp fidelere zarar vermeden sulanabilir. Herhalde böyle düşündünüz.
Kolay gelsin.
Börülce için tereddüt etmeyin. Madem ki oturak çeşidi imiş.
ciceksever70
03-06-2009, 19:24
Demek ıslık çalan cücelerin sahibi sizdiniz çiçeksever70. Kusura bakmayın isminizi hatırlayamamıştım.;) Belki ıslığı sürekli duymaya alışıp, umursamamaya başlamışlardır. Köpek bibloları işe yaradı mı peki?
Köpek biblolari, korkuluk, harekete duyarli isik gibi önlemlerimiz simdilik ise yaramis görünüyor. Bakalim önümüzdeki günler ne gösterecek?
Merhabalar,
836 No'lu mesajda gördüğünüz minik salatalık ve benzer büyüklükteki diğer salatalık artık yok:)
Bunların hasat zamanı gelmiş meğer, komşular arasında (5'e bölündüler veeee acı da değildi:) )paylaşıldı ve afiyetle yenildi.
Mum ışığı, iyiyim, ilginize teşekkür ederim. İşlerim yoğunlaştığından daha seyrek uğrayabileceğim.
Koyuyeşil, hiç ilk deneyim gibi durmuyor, ellerinize sağlık. Boool ürün alırsınız inşallah.
Sebze bahçemin bir kısmındaki "Çilek Bahçem" den ilk kez çok ürün almaya başladım. 3 gündür uğrayamadığımdan rahat rahat büyümeye fırsat bulmuşlar. Dün 2 kg ya kadar çilek topladım. 2 hafta kadar önce topladıklarım çok ekşilerdi, şimdikiler hem tatlanmış hem irileşmiş hem de aromaları artmış. Toplaması zorlasa da herkesin bahçesinde bir köşe hazırlamasını tavsiye ederim.
Bilirsiniz bahçeden bir kaç gün uzaklaşınca bitkiler inanılmaz büyürler. Kabak fidelerinin de yaprakları çok büyümüş, görünce şaşırdım.
Fasulyeler çiçeklenmeye başladılar.
Baklaların dün sonunu toplayıp söktüm.
Enginarlar da bitti artık, çok bitlenip böceklendiler. Dipten budamak gerekir mi?
6 kök Pembe Domatesim, henüz küçük fide olan çeri domatesim, bir kaç biberim var.
Karpuz, Kavun da ekmiştim ama nedense çok geç filizlendiler, henüz çok ufak fideleri. Kabakları onlardan çok daha geç ekmeme rağmen onları çok geçtiler.
Dereotları, çok keyiflendiler. Maydanozlar büyüyüp büyümemekte kararsız kalmış görünüyorlar. :)
5 adet Patlıcan fidesi almıştım. Olacağından hiç ümitli değildim ama cinsinin çok güzel olduğunu iddia edince alıp dikmiştim. Bitki olduğu yerde sayıyor. Demek bizim toprak Patlıcan için elverişli değil.
Afiyet olsun Meraklı :)
Sevgili Limon sizlere de afiyet olsun, bahçeden toplanan çileklerin tadına doyum olmuyor. Bir de reçel yaparsanız mis gibi olur :)
Yaz tatiline çıkarken bahçemi, terasımı, balkonumu bırakıp nasıl gideceğim bilmiyorum. Umarım fazla zaiyat olmaz. İçim sıkılıyor düşündükçe.
mum isigi
06-06-2009, 00:45
Sevgili Koyu yesil ellerinize saglik ben cok tecrubeli degilim ama gayet guzel olmuslar bol urunler insallah.
Sevili ciceksever 70 demek sizdede geyikler ve tavsanlar mevcut. Daha cok gece tunuyorlar zaten. Bu hafta sonu esim o kismi isiklandiracak insallah bir suru zil aldim, ruzgar gulu aldim hareket olsun diye ama kopek biblolarini hic gormedim burada. Birde feslegen dikilirse aralara tavsanlar gelmiyormus diye biliyorum ama burada feslegen bulamadim malesef.Tam olarak neredesiniz siz.Suana kadar yurt disindan kimseye rastlayamadim gerci saat farkindan dolayi turkiyedeki arkadaslar uyurken ben yaziyorum ama paylasmak cok guzel.
Sevgili limon yine bir suru is yapmissiniz.Benimde iki fide cilegim var ilk basta 3-4 tane cilek aldim fakat daha dalindan koparamadan kuslar yediler afiyetle. Henuz gelen cilek yok. Baklayida cok severim bol dereotlu sarmisak yogurtlu afiyetle benim icinde yiyin lutfen. Aramizda olmaniz guzel.
Bahcemi bir kac hafta once goruntuledim ama resimleride kuculttum fakat sistem surekli eror veriyor yukleyemiyorum nedense. sorun cozulurse gonderecegim
sevgiler
Koyu yeşil
09-06-2009, 10:11
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Fideler gayet sağlıklı büyümeye devam ediyorlar. Biberlerin bir kısmı tutmadı ama dert değil, fide sayısı çok fazlaydı. Şimdilik herşey yolunda görünüyor. Pembe domatesler çiçekte, meyve oluşumunu bekliyorum.
Benim de bahçemden birkaç görüntü.
Maşallah, Elinize sağlık.
Adana bizden ilerde tabii :) Fasulyelerde uyguladığınız yöntemi komşum tarif etmişti. Kızılderili çadırı gibi demişti, tahmin ettiğim kadarıyla bir şeyler yapmaya çalıştım. Tam aynısı değil ama benzeri olmuş. :) Domateste daha çok geride olduğumu görünce telaşlandım birden.
Koyu yeşil
09-06-2009, 14:48
Komşu bahçeler de hasat zamanı gelmiş bile. Üzülme Limon, bizde de daha domatesler olgunlaşmadı. Red Robinler hariç, onlar da zaten istisna :)
ciceksever70
09-06-2009, 14:53
Sevgili Koyu yesil ellerinize saglik ben cok tecrubeli degilim ama gayet guzel olmuslar bol urunler insallah.
Sevili ciceksever 70 demek sizdede geyikler ve tavsanlar mevcut. Daha cok gece tunuyorlar zaten. Bu hafta sonu esim o kismi isiklandiracak insallah bir suru zil aldim, ruzgar gulu aldim hareket olsun diye ama kopek biblolarini hic gormedim burada. Birde feslegen dikilirse aralara tavsanlar gelmiyormus diye biliyorum ama burada feslegen bulamadim malesef.Tam olarak neredesiniz siz.Suana kadar yurt disindan kimseye rastlayamadim gerci saat farkindan dolayi turkiyedeki arkadaslar uyurken ben yaziyorum ama paylasmak cok guzel.
Sevgili limon yine bir suru is yapmissiniz.Benimde iki fide cilegim var ilk basta 3-4 tane cilek aldim fakat daha dalindan koparamadan kuslar yediler afiyetle. Henuz gelen cilek yok. Baklayida cok severim bol dereotlu sarmisak yogurtlu afiyetle benim icinde yiyin lutfen. Aramizda olmaniz guzel
Bahcemi bir kac hafta once goruntuledim ama resimleride kuculttum fakat sistem surekli eror veriyor yukleyemiyorum nedense. sorun cozulurse gonderecegim
sevgiler
Sayin Mum isigi ben Avusturyadayim. Ne yazik ki bahceyi geyiklerden korumak oldukca zahmetli oluyor. Biz de harekete duyarli isiklar koyduk her tarafa biraz da olsa ise yariyor. Bilmem naftalin bulma sansiniz var mi orda onun kokusundan da hic hoslanmiyorlar. Ben naylon coraplara ufak ufak baglayip dallara bagliyorum. Ama yine de bir kac goncayi kurban olmaktan kurtaramiyorum. Sevgiyle kalin.
ciceksever70
09-06-2009, 14:59
Benim de bahçemden birkaç görüntü.
Ne kadar yaratici bir usul. Seneye fasülyeler icin ben de deneyecegim.
Koyu yeşil
09-06-2009, 15:02
Sadece fasulyeler değil, sarılıcı diğer sebzelerde de kullanabilirsiniz bu yöntemi.
Evet fasulyelerdeki yöntem tüm sarılıcılarda uygulanabilir. Kabak dışında sadece salatalıkları topladım balkondaki saksıda salatalık. Bahçedekiler daha sonra diktiğim için küçükler. Bakalım onlar nasıl olacak. Bir sürü sebze var ama bu aralar bakımlarını aksattım bana küsecekler galiba.
maviyeşil
10-06-2009, 09:46
Maşalah diyelim nazar değmesin h doğan :)
Bir kaç sorum olacak sizlere...
1-Benim kabaklar büyümeden sararıyor. Neden olabilir? Biraz sık ekmişim tohumları ondan mı acaba?
2-Hıyarlarım çok boylanmadılar ama meyve veriyorlar. İlk hıyarı bugün kopardım. Boyuna değil enine baya büyümüştü. (Armut gibi) Bir de çekirdekliydi. Sonrakiler düzelir mi? İlk meyveler şekilsiz olabilir diye okumuştum ama.
3-Domatesler son birkaç hafta da çok güzel gelişti. Ama acemilikten ve yer darlığından onları da çok sıkı dikmiştim. Dün bazılarını toprağıyla birlikte alıp başka yere diktim. Üzerlerinde çiçekleri hatta domatesleri vardı. Yanlış mı yaptım acaba? Zararı olur mu? Şu an normal gözüküyorlar.
Şimdiden teşekkürler.
Dolmalık kabak ise eğer bir ocağa 2 tane dikmişseniz fazla meyve olmuyor. Çok sıcak veya gölge bir yere dikmişseniz yine fazla meyve alamıyoruz.
Hıyarlar bitkiler küçükken meyve veriyor ama meyveler küçük ve şekilsiz bu normal, bitki büyüdükçe meyveler gerçek şeklini alır merak etmeyin.
Domatesleri başka yere almanız iyi olmuş topraklı aldıysanız nasıl olsa tutar ilk çiçeklerden meyve almazsınız önemli değil zaten diğer salkım fide tuttuktan sonra oluşur.
Ayrıca hıyarda döllenme bozukluğu olursa meyveler düzgün olmayabiliyor.
maviyeşil
11-06-2009, 23:23
Teşekkür ederin h doğan, içimi rahatlattınız. Kabaklar normal kabak. Olmazsa bir iki tanesini seyreltirim.
Sanırım hıyarlar da bir hastalık başlamış. Resim ekleyemiyorum ama; beyaz beyaz küflenmiş gibi. Ne yapabilirim?
Külleme sanırım, genelde nemden kaynaklanıyor diye biliyorum. Bitkiyi sularken yapraklarına su değdirmemeye dikkat etmek gerekli deniyor ama burada bir haftadır geceleri tüm bitkiler yağmur yağmış gibi ıslanıyorlar. Gece-gündüz ısı farkından olsa gerek. Benim de güllerde yine başladı hastalıklar.
İlaçlamak gerek ama ben sebzelerde ilaç kullanamıyorum. Olumsuz olacak ama, bu hastalık bir başladı mı bitki bir daha toparlayamıyor kendisini, her yıl özellikle salatalıklarda bu durum başıma geliyor, önce hasta yaprakları buduyorum, en son bitkiyi kökünden söküp atıyorum.
maviyeşil
12-06-2009, 09:08
Kabaklardan bazılarını kökleyip attım. Kalanlar bana yeter ama içim cız etti :(
Hıyarlar şekilsiz, çekirdekli ama tadı muhteşem :)
Demek ki sularken daha dikkatli olmak lazım. İki günde bir suluyorum. Normal mi?
Sevgili Limon benim de domateslerde sinekler; bamyalarda bitler var. Arap sabunlu tarifi deneyim diyorum.
Önemli olan kendimiz yetiştirip bunları yemek bence, fazla ilaç kullanmak iyi değil bence de. Benim domateslerde de mildiyö var hava çok nemli ama ilaçlamıyorum önce hasat edeceğim, sonra ilaçlamam lazım yoksa bitki ölecek ilerliyor hastalık.
maviyeşil
16-06-2009, 09:48
Kış sonunda fırtınadan bütün sebzelerimin zarar gördüğünü yazmıştım. Yaz geldi derken fırtına yine başladı. Cuma gününden beri bir dakika bile durmadan devam ediyor. Bırakın fideleri, ben bile zor ayakta duruyorum bahçede. Domateslerin dalları kırıldı, biberlerin yaprakları döküldü, karpuz fideleri kökünden koptu, tüm sebzelerin yaprakları yandı. Kabakların dalları kıvrılıp kurudu. Fasulyeler kurudu. Anlayacağınız herşey zarar gördü.
Domateslerin gövdelerini mümkün olduğunca toprakla kapattım.
Hıyarlarımı sırıklara bağladım.
Çileklerin toprağını yine naylonla örteceğim.
Yapabileceğim başka birşey varsa önerilerinizi bekliyorum.
ziraatix
17-06-2009, 16:46
merhabalar yeni üyeym ve gördüğüm kadaryla biz bitki sewerler için çok güzel bi site öncelikle sizlerden yardım isteyerek başlamak istiyorum
kendime ait minik bahçemde sırık fasülye yetiştiriciliği yapma istiyorum
bitkilerimin ilk çapasını ve ilaçlamasını yaptım ancak sırık problemi ortaya çıkacak gbi yeternce hazrladığım sırıklarımı çalmşlar:mad: nette dolaşırken gördüm arkadaşın biri sırık fasülyeleri iplelere sardırrmış sanırım sizce bu nasıl bi yöntem rüzgardan zarar görmesi muhtemel mi **** sırık fasülya için önerdikleriniz neler ben şey düşündüm bahçenin sol uç ve sağ uç tarafına uzun bi inşaat demiri çakıp ikisininin arasına bi çamaşır ipi ve o çamaşır ipine bağlanmış aşağıya doğru salınan birsürü ip :confused: sizce nasıl ve sizin düşündükleriniz neler:confused::confused::confused:
Zıraatx, Fasulye konusunda hiç bilgim yok. Bu yıla kadar en başarısız olduğum sebzelerdendi. Bir daha ekmeyeceğim derken, Müjgan Hanım'ın hediyesi tohumları "hadi bir deneyeyim" diye ekmiştim. İlk defa evelsi gün 1 kg ya kadar topladım, yine üzerinde sebze dolu. Demek ki cinsi çok önemliymiş. Müjgancığım tekrar çok teşekkür ederim. Fasulyenin cinsi de şahaneymiş, çıtır çıtır :)
88256
Kabaklarımın her yıl ilk verdikleri sebzeler sararıp dökülürlerdi, bitki uzamaya başlayınca sağlıklı sebzeler verirlerdi. Bu sene bunlar da pek keyifli görünüyor. İlk açan çiçeklerde bile kabaklar var. Küçük halleri çok şirin. Yalnız kabak çiçeğine çok karınca geliyor, çiçekleri kesip kesip taşıyorlar. Ağızlarının tadını biliyorlar :)
88257
Marullarımı hiç bağlamakla uğraşamadığım halde çok güzel göbeklendiler. Bu tohumların cinsleri çok güzel çıktı.
88258
Geçen sabah sebze bahçesine gittiğimde, danaburunları 2 domates fidemi kesmişti ve küçük marullarımın hepsini (en az 10 tane) köküne kadar bir şey yemişti. Her sene kabaklarla salatalıkları yiyen kaplumbağayı biliyordum ama marulları daha büyük bir şeyin yediğini zannetmiştim. Taa ki bugün kendisini yeniden görene kadar :) Bu da bizim obelix imiz. :) Hiç durmadan, mütemadiyen yiyor.
88264
Kargalar vişnelere dadanıyor, kaplumbağalar yerde gördüğü tüm yeşilliğe, danaburunları her gece bir fideyi kesiyor. Ben organik takıntımdan aldığım ilacı da kullanmamakta direnirken eşim "sen sebzeleri onlar için yetiştiriyorsun" diye dalgasını geçiyor. Bu akşam kepekli ilacı yapıp danaburunlarından kurtulmam gerek. Ha bu arada bir şey de bahçe duvarının dibinde toprağı eşiyor, içeri girmek istiyor ama Allahtan duvarın temeli çok derinde ulaşamıyor. Tilki kazar mı?
maviyeşil
20-06-2009, 14:01
Sevgili Limon,
Lütfen daha sık yazın, daha çok şey anlatın. Kafama takılan soruların yanıtını sizin yazılarında buluyorum. Yazdıklarınızı zevkle okuyorum.
Sebzeleriniz çok güzel görünüyor, nazar değmesin.
Teşekkürler.
MeyveliTepe
20-06-2009, 20:44
Sn.Limon,
Danaburnu için kepekli ilacı yaparsanız, naçizane önerim, kepek toplarının dağılmamasına dikkat edin. Mümkünse bir gün akşam üstü koyduğunuz topları ertesi sabah danaburnu ölüleriyle birlikte toplayın ve hayvanlarınızın bu toplara yaklaşmasına izin vermeyin.
erkan konca
20-06-2009, 21:20
merhabalar ben sivasta yaşıyorum beden eğitimi öğretmenliği yapıyorum. geçen yıl balkonda başladığım sebze yetiştirme işlerine bu yıl bahçede devam ediyorum. birkaç tane fotoğraf ekliyorum. yorumlarınızı bekliyorum.
Sn.Meyvelitepe uyarınız için teşekkür ederim. Kedimizi içeriye aldık, kapıyı camı kapadık. Kepek yumrularını sabah erkenden toplayacağım. Hiç sevmiyorum bu ilaç işini, toplayana kadar içim rahat etmeyecek.
Erkan Bey, her şey şahane ve çok düzenli görünüyor maşallah.
Erkan Bey kabaklar çok sık dikilmiş gibi, bir de salatalıkları ipe almak istemişsiniz herhalde onlar da çok kısa.
havuç, dereotu, kuzu kulağı, p. dometes ve patlıcanlar. Artık meyvelenme dönemi:)
Kekik, fesleğen, bezelye, sırık salatalık, kabak, barbunyalar.
Aşırı yağmur ve dolunun izleri artık kalmadı:) Düzelemeyen yalnız karpuzlar, onlarda artık seneye.
MeyveliTepe
22-06-2009, 00:04
88651
Kaolin kilini sebzelere de uyguladım (http://meyvelitepe.typepad.com/).
Domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye, pırasa, maydanoz, dereotu, kavun, karpuz, kabak, ayçiçeği, mısır ektim.
MeyveliTepe
22-06-2009, 13:46
Kaolin kili nedir:)
Sn.Kaju,
Kaolin kili, zeytin zararlılarıyla doğal mücadele (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14566) başlığında başlığında gündeme gelmişti. Orada ve verilen linklerde epey bilgi bulabilirsiniz. Özetin özeti, kaolin kili uygulamasının iki temel fonksiyonu var. Biri, bitkileri güneşin sert ışınlarından ve bu sebeple fazla ısıdan korumak. Yanıkları önlüyor ve bitkilere strese girmeden daha uzun zaman fotosentez yapma imkanı sağlıyor. Diğeri, zararlılar için uzaklaştırıcı etkisi var. Yapraklar ve gövde kaolin kilinin ince bir tabakası ile kaplandığı için zararlılar ile bitki arasında bir tabaka oluşturup, bitkilerin zararlılar açısından cazibesini kaybetmesini/azaltmasını sağlıyor.
Kaolin kilinin, ne bitkilere ne de toprağa olumsuz herhangi bir etkisi bulunmuyor.
erkan konca
22-06-2009, 20:30
yorumlar için teşekkürler h_dogan bey evet kabaklar çok sık oldu biraz acemiliğime geldi. yanlış yere ektik bu kadar gelişebileceklerini düşünemedim. salatalıklar içinde uzun sırıklar kestim düzelteceğim .. teşekkürler
Dün sabah erkenden ilaçlı kepek yumrularını topladım. Çok karınca var, onların taşıdıkları da olmuştur muhakkak ama 3 tane Danaburnu ölüsü gördüm-topladım, 2 gündür sebze fideleri kesilmiyor, işe yaradı sanırım.
Marullar tohuma kaçmadan bu sabah toplandı. Geçen hafta 1 kg kadar topladığımız fasulyeler bir haftada yeniden toplanacak büyüklüğe geldiler. Biber fidelerim henüz küçük oldukları halde üzerlerinde biberler oluşmaya başladı. Domateste geç kaldığımdan onun için biraz daha beklemem gerekecek.
Kabakların üzerinde çok sebze olduğundan sanıyorum geç büyüyorlar. Geçen yıllarda ufacık gördüğüm sebze 2 günde toplanacak büyüklüğe gelirdi, bunlar bir haftadır hemen hemen aynı büyüklükteler. Üzerinde çok olduğundan bitki ancak besleyebiliyor sanıyorum.
Çilekler tamamen bitti. Yediverenlerde tek tük yeşil çilekler var.
Salatalıkları da kabak gibi sardırmadan yerde bıraksak, hatta bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur? 3 yıllık tecrübelerimde sırığa sardırdığımda hep şu sorunla karşılaştım. Salatalık fidelerini ilk diktiğimde bol ürün verip, kısa süre sonra bitkinin keyfi kaçmaya başlıyor, önce yaprakları sararıp bozuluyor sonra salatalıklar da sararmaya başlıyor ve bitki tamamen kuruyup gidiyor. Acaba bitkinin boyu uzadıkça aldığı besin yetersiz mi geliyor? Kabakta yapılan uygulama gibi sırığa sardırmasak, yerde bırakıp bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur?
MeyveliTepe
22-06-2009, 22:05
Geçmiş olsun. Danaburnu genelde yeni ekilen henüz pişmemiş taze fideleri keser. İlk bir kaç gün kurtardıklarınıza bir daha dokunmaz diye biliyorum.
Bu yıl yuvarlak kabaklardan fide yapmıştım. 8-10 kökten hergün 5-6 tane topluyoruz. İki adadaki salatalıklar günde 2 kilo vermeye başladı. Salatalık gidiyor da her gün kabak pek tüketilemiyor.
88886
İlk birkaç taneyi fazla büyümeden koparın. Bu bitkiyi gerisini hızlı geliştirmeye teşvik eder.
Müjgan Yılmaz
22-06-2009, 23:31
Sevgili Limon
Zıraatx, Fasulye konusunda hiç bilgim yok. Bu yıla kadar en başarısız olduğum sebzelerdendi. Bir daha ekmeyeceğim derken, Müjgan Hanım'ın hediyesi tohumları "hadi bir deneyeyim" diye ekmiştim. İlk defa evelsi gün 1 kg ya kadar topladım, yine üzerinde sebze dolu. Demek ki cinsi çok önemliymiş. Müjgancığım tekrar çok teşekkür ederim. Fasulyenin cinsi de şahaneymiş, çıtır çıtır .
Senı yürekten kutlarım,tohumlar da farkında usta ellerin.
Emel cim,stajyer bahçıvan kabul ediyormusun?
Valla boğaz tokluğuna ,çalışırım..
Dün sabah erkenden ilaçlı kepek yumrularını topladım. Çok karınca var, onların taşıdıkları da olmuştur muhakkak ama 3 tane Danaburnu ölüsü gördüm-topladım, 2 gündür sebze fideleri kesilmiyor, işe yaradı sanırım.
Marullar tohuma kaçmadan bu sabah toplandı. Geçen hafta 1 kg kadar topladığımız fasulyeler bir haftada yeniden toplanacak büyüklüğe geldiler. Biber fidelerim henüz küçük oldukları halde üzerlerinde biberler oluşmaya başladı. Domateste geç kaldığımdan onun için biraz daha beklemem gerekecek.
Kabakların üzerinde çok sebze olduğundan sanıyorum geç büyüyorlar. Geçen yıllarda ufacık gördüğüm sebze 2 günde toplanacak büyüklüğe gelirdi, bunlar bir haftadır hemen hemen aynı büyüklükteler. Üzerinde çok olduğundan bitki ancak besleyebiliyor sanıyorum.
Çilekler tamamen bitti. Yediverenlerde tek tük yeşil çilekler var.
Salatalıkları da kabak gibi sardırmadan yerde bıraksak, hatta bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur? 3 yıllık tecrübelerimde sırığa sardırdığımda hep şu sorunla karşılaştım. Salatalık fidelerini ilk diktiğimde bol ürün verip, kısa süre sonra bitkinin keyfi kaçmaya başlıyor, önce yaprakları sararıp bozuluyor sonra salatalıklar da sararmaya başlıyor ve bitki tamamen kuruyup gidiyor. Acaba bitkinin boyu uzadıkça aldığı besin yetersiz mi geliyor? Kabakta yapılan uygulama gibi sırığa sardırmasak, yerde bırakıp bir kaç boğumunu toprağa gömsek nasıl olur?
Sn. limon salatalıklar kabak gibi uzadıkça yaprak boğumlarının toprağa değdiği yerden kök vermiyorlar o yüzden birkaç boğumu toprağa gömmeniz pek işe yaramaz sanırım. Bir de salatalık kabak gibi çok uzun ömürlü olmuyor.
Çok teşekkür ederim h dogan. Çok merak ettiğim bir konuydu.
Müjgan Hanım, eller yapa boza ustalaşmaya çalışıyor :) Her zaman beklerim, artık yapılacak pek iş kalmadı, keyif yapmaya beklerim ;)
Müjgan Yılmaz
23-06-2009, 22:32
Müjgan Hanım, eller yapa boza ustalaşmaya çalışıyor :) Her zaman beklerim, artık yapılacak pek iş kalmadı, keyif yapmaya beklerim ;)[/QUOTE]
Limon cum;
Bu yıl farklı bir fasulye deniyorum,başarılı olursa tohumunu dağıtacağım.
İnanılmaz lezzetli,toprağı sevip,iklime uyacak mı?Göreceğiz.
Adalet Yağcı
24-06-2009, 09:18
Bu yıl farklı bir fasulye deniyorum,başarılı olursa tohumunu dağıtacağım.
İnanılmaz lezzetli,toprağı sevip,iklime uyacak mı?Göreceğiz.
Sıraya girdim bile :)
Müjgan Hanım, ben bu fasulyelere kızılderili çadır gibi sırıklar hazırladım ama bu tür sarmaşık değilmiş, bu duruma daha çok sevindim. Bugün 1 kg kadar daha topladım. Demek ki her hafta 1 kg civarı toplayabiliyorum. Şahaane :) Tohumluk bırakmaya başlayayım mı? Daha erken mi?
Kabaklarda fazla olduğu için bitkinin büyütemediğine karar verince dün birer tane kalacak şekilde kopardım sebzeleri. O kadar güzel, şirin ve çıtır çıtırlardı ki keşke dolaba kaldırıp bugün fasulyelerle beraber pişirseydim.
Bugün de Danaburnu zaiyatı hiç yok. Sn. Meyvelitepe'nin yazdıklarından yola çıkarak, fidelerimin piştiğini (köklendiklerini-tutunduklarını) varsayabilirim. :)
Müjgan Yılmaz
24-06-2009, 22:16
Sevgili Adalet
Bahçe senın,bir zahmet Mersin den ,bir İstanbul ziyareti yapıver.Limon u da çağırır fasulye nin nimetlerini tartışırız.Ne dersin?
Lımon cum kusura bakma bıraz bılgı vermelıydım.
Bu fasulyenın adı erkenci ,bır diğer adı da kırk günlük.Bu nedenle ben iki dönem ekiyorum,ikinci dönem temmuz onbeşe kadar ekilebilir.
Kekik, fesleğen, bezelye, sırık salatalık, kabak, barbunyalar.
Aşırı yağmur ve dolunun izleri artık kalmadı:) Düzelemeyen yalnız karpuzlar, onlarda artık seneye.
Bu sefer sağlam geldi:) 5 cm kadar kalınlıkda dolu bazı sebzelerin dönülmez sonunu getirdi. Tümgün temizlik yaptık, yarın ortalığı daha bir düzenli hale getireceğiz.
Bugün tekrar fasülye, mısır ve kavun ektik, kavunları artık kelek turşusunda kullanırız ümidiyle:)
MeyveliTepe
26-06-2009, 00:16
Geçmiş olsun. Bu da tarımın cilvelerinden olsa gerek.
maviyeşil
26-06-2009, 09:25
Geçmiş olsun, üzüldüm gerçekten. Ben de rüzgardan(fırtınadan) dolayı aynı problemi defalarca yaşadım. Yapacak bir şey yok.
k0900, fırtına, yağmur, dolu... bu sene çok şanssız gitti sizin için, geçmiş olsun.
Teşekkürler, bugün tüm aile ve arkadaşlar, akrabalar... bahçede bakım, onarım, iyileştirme, güzelleştirme çalışması içindeydik:)
Tesbitlerimden biri; bezelye, börülce, barbunya, biber ve kabaklar hemen hemen hiç etilenmemişler.
Delinen kırılan yaprak ve dallar temizlendi, damlama sistemden biofer gübre kullanıldı, akşam tüm bitki üstündeki çamur kalıntıları yıkandı, en sonda bionem kullanıldı.
Artık, gerisi mevlaya kaldı:)
Küçücük bir ürün, büyük mutluluk;
Koyu yeşil
29-06-2009, 11:23
İlk kez bahçenin bir köşesinde sebze yetiştiriyorum. Arada kayıplar oldu ama fideler genel olarak sağlıklı gelişti. Bu sabah ilk salatalığı ve mini bamyaları görünce çok sevindim. Bamyanın çiçeğini göremeden sebzesini gördüm. Ya çiçek açmıyorlar, ya da ben göremeden döktü çiçeğini. Tabii bahçemde deneme amaçlı 5 fide olduğundan herhalde toplam 10 tane falan bamya var. Bunlarla yemek yapmak pek mümkün olmayacak sanrım. Belki türlüye konabilir :o
Türkmen kavunları da coştu. Meyva görebilecek miyiz merakla bekliyorum.
MeyveliTepe
29-06-2009, 12:40
Sn.Koyu Yeşil,
Gördüğünüz bamya çiçeğinin tomurcuğu olabilir mi?
Koyu yeşil
29-06-2009, 13:04
Eğer tomurcuk tıpkı bamyaya benziyorsa olabilir:o Daha önce bamya tomurcuğu görmedim. Ama tıpkı bamyaya benziyor. Yarın sabah yakın çekim bir fotoğraf yükleyip sizden görüş alabilirsem çok sevinirim.
MeyveliTepe
29-06-2009, 13:38
Büyük ihtimal tomurcuk :) Gerçekten de bamyayı andırır. Ayrıca çiçek açsaydı mutlaka görürdünüz, güzel sarı çiçekleri vardır.
Koyu yeşil
29-06-2009, 13:55
Çok teşekkür ederim. Ben de bamyanın çok güzel çiçeği olur diye duymuştum. Ama o kadar bamyaya benziyor ki :) Acemilik insana komik anılar olarak kaldığında çok iyi :)
MeyveliTepe
29-06-2009, 14:01
Keşke tüm yanılgılarımız böyle olsa :)
İlk kez bamya yetiştirenlerin çoğu bu yanılgıyı yaşarlar. 25 yıl önce ben de az düşünmedimdi bu kadar kocaman bamya nereden çıktı ve ne işe yarayacak diye.
Koyu Yeşil, ben Bamya'daki durumu yaşadıktan sonra "Artık herşeyi öğrendim" edasıyla, "Enginarlar ne zaman çiçek açacaklar?" diye sorunca daha da komik bir duruma düşmüştüm. :)
-Abla sen Enginarı çiçeği için mi yetiştireceksin?
-Yok sanım, olur mu?
-E Enginar çiçek açınca işi bitmiş demektir. Hiç görmedin mi ayıklarken içindeki çiçeği?
Nereden görecem içindeki çiçeği, bu seneye kadar hazır soyulmuş aldım. Hiç merak bile etmedim, "bu nasıl bir şeydir nasıl ayıklanır?" Nihayet 40 a yaklaşırken Enginarı yapraklarıyla pişirince nasıl leziz bir şey olduğunu öğrendim. Buna da şükür değil mi? ;)
Karnabaharın dikim şekli, tarihi hakkında bilgisi olan varmı?
Patetes ve kabaklar:) Ürünler gözüktükce, kimi marttan bu yana tohum, çimlenme, fide, şaşırtma, bakım vs. tüm yorgunluklar unutuluyor.
Başlangıçtan bu yana, hiç bir kimyasal kullanılmadı.
Koyu yeşil
01-07-2009, 09:03
SEvgili Meyvelitepe ve Limon, çok hoş yanılgılar gerçekten :)
Hasat etmeye kalkıştığım bamyalar işte bu ilk resimdeki gibiydi.
Dün akşamüstü 'yok canım herhalde çiçek açtı düştü ben göremedim daha büyümeden koparayım şu bamyaları' diye başına gittiğimde bamyalardan birinin tıpkı bir gonca gibi açılmakta olduğunu gördüm ve Meyvelitepe'nin kulaklarını çınlattım :) İkinci resimde bu sabah ki halleri yer alıyor.
İkinci resimde bamya zannettiğim açmak üzere olan goncayı da işaretledim. Bu hale gelmeden bamyadan hiç farkı yok. Çiçek goncası sebzenin tıpatıp aynı olan başka bir sebze var mı acaba?
MeyveliTepe
01-07-2009, 09:09
Çok güzeller... Çiçekten sonra bamyalar çok hızlı büyür. 10 santim uzunluğunda bir bamya istemezseniz istediğiniz büyüklüğe geldiğini iyi takip etmelisiniz :)
İlk resimde sağ alttaki gözünüzden kaçmış bir bamyaya benziyor.
Koyu yeşil
01-07-2009, 09:43
İşte o sizin de bamyaya benzettikleriniz, benim de bamya zannettiğim ve zaten bütün bu sohbete konu olan gonca ya da tomurcuk oluşumları :) Bu sabah ilk 2 çiçeğini açtı henüz. Sıkı bir takiple, normal sırasına göre 'çiçek açar ve sonra sebze verir' sırasını takip ederek hasat etmeyi planlıyorum. Çiçek açanları birer minik kurdelayla işaretlemekte çözüm olabilir belki :))
Goncagül
01-07-2009, 14:44
[QUOTE=MeyveliTepe;454874
İlk resimde sağ alttaki gözünüzden kaçmış bir bamyaya benziyor.[/QUOTE]
Evet o bamya. Ben de yetiştirdiğimden bunu net olarak söylüyorum. Sayın Koyu yeşil bence siz gidin bir daha bakın. Bana hak vereceksiniz. Ben 2-3 yıldır ekiyorum. Ama sizin de söylediğiniz gibi bamya toplamak dikkat gerektiriyor. Sonra toplanan bamyaların arasından açmamış çiçek çıkmasın.;) Bir de bamya toplarken çok kaşıntı yapar, ellerimiz ve kollarımız çok kaşınır. Önlemini almalıyız.
Koyu yeşil
01-07-2009, 15:11
Bu bamya alem bir sebzeymiş. Akşamüstü ilk işim gidip bamyaları kontrol etmek olacak. İşi bilene teslim etmeli :) Çok teşekkür ederim yardımınız için Sayın Meyvelitepe ve Safranbolu78.
Bu yazdan sonra siz de hiç yanılmadan bulursunuz bamyaları :) Geçen yıl ektiklerimi toplarken "Bir daha bamya için pahalı demeyeceğim" demiştim. Koca bir tarla ekildiğini ve toplandığını düşünemedim. Bu yıl da biraz artan çilekleri toplarken aynı şeyi düşündüm. 4 TL da deseler pahalı demiyorum.
Bizim köyde Domates tarımı yapılır en çok. (Çanakkale) 10-15 yıl önce köylüler Domatesin çok ucuza gittiğini düşünerek arayışa girmişler. Annemlerin anattığına göre, bir kozmetik şirketi, çok iyi paraya Salatalık sütü yapmak için, salatalıklar daha çiçekten sebzeye dönerkenki o minicik halini isteyince, köylüler bu işe girişmişler. Öncelikle bizim köylülerin çok ehlikeyif olduklarının altını çizeyim :) Bu minik salatalıkları toplamak için sabah gün ağarmadan tarlaya gidip, güneş çıkmadan işi bitirmeleri gerekiyormuş. Biraz bile geç kalınırsa salatalıklar işe yaramayacak büyüklüğe geliyorlarmış. Çiçek sebzeye dönerken "çıtır çıtır" sesler geliyormuş. (aynen böyle anlattılar, anlatanların yalancısıyım, hepi topu 5 kök salatalığımı gözlemledim;) ) O yıl kazandıkları para, domatesten kazandıklarının kat kat üzerinde olmuş. Ama bir dahaki sene bu işe hiç yanaşmayıp, yeniden domatese devam etmişler :)
Bugün pazardan ilk defa gördüğüm bana değişik gelen bir karpuz türü aldım. Karpuz minicik, kabukları incecik, çekirdekleri ayıklamaya gerek olmayacak kadar minik. %100 Organik olduğunu söylediler. Bol sulu, orta şekerli, çok gevrek, tanımlamama yeterli mi bilemiyorum. Kendisi ufak ama bir dilimi, kocaman bir karpuzun bir dilimine eşit sanki. (su oranı, yoğunluğu vs..) Dış kabuğunun yeşil tonu bildiğimiz karpuzlardan daha farklı. %100 organik olduğuna göre çekirdeklerini seneye dikmek için ayırabilir miyim?
Aynı yerden aldığım kavunlarda minicik, dış kabuğu sapsarı, henüz kesmedim ama tadını çok methettiler.
Bir de keçi memesi dediğimiz iri taneli uzun üzüme benzeyen çeri domates cinsi var ki, çok leziz, yoğun aromalı, yerken ben domatesim diyor, şeker oranı yüksekçe... İlk geçen hafta almıştım hemen tohumlarını toprağa diktim. Bu saatten sonra olmaz ama yine de denemek istedim. Tohumlar henüz çimlenmedi.
Köylü bir amca da aynı çocukluğumuzdaki iri ama çekirdeksiz, bol sulu, mis gibi kokulu salatalıklardan satıyor. Acemi bahçıvanlar sorarlarken kulak misafiri oldum. Her gün suladığını söyleyen birisine, her gün sulamaması gerektiğini haftada iki kez bolca sulamanın yeteceğini söylüyordu. Her gün sulanınca çiçekleri döküp, yeşile gideceğini söylüyordu.
Annem de hep sebzeleri çok suladığımı söyler. Ben de bu sene kendimi tutuyorum, haftada en çok 3 sulama yapıyorum. İlk salatalıkları geçen gün topladım, 5 adet :) Bugün 5 adet daha vardı üzerlerinde yarın toplarım. Sulamanın faydası mı, fasulyenin cinsinden midir bilmiyorum, fasulyeden güzel ürün alıyorum. Kızılderili çadırı şeklindeki sırıklarım işe yaramadı, çünkü fasulyeler sırık çıkmadılar. 70-80 cm boyundalar. Fasulye ne kadar daha verir, bitkinin salatalık gibi bir ömrü var mıdır? (salatalık bitkisinin ömrünün kısa olduğunu yazmışlardı)
Kabaklar, bitki fazla gelişmeden çok fazlaydı üzerlerinde, büyümediklerinden bahsetmiştim. Aynı sorun devam ediyordu. Bugün fazla sık olduklarına karar vererek aradan 5 kök kadar çıkardım. Çapaladım, oluklarını biraz daha genişlettim. Kök boğazlarına toprak ilavesi yaptım. Bakalım nasıl olacak?
Koyu yeşil
02-07-2009, 11:26
Evet deneyimli gözler haklıymış. İki tane bamya hasat ettim akşamüstü. Biri 4 cm kadar olmuş. En iyisi bunları ipe dizip kurutmak olacak. Çünkü 5 adet fideden yemek yapacak kadar bamya çıkar ama bamyaları bekletmek gerekir.
Bu arada bamya ile goncayı birbirinden ayırmanın kolay yolunu buldum, bamyaya benzer oluşumun sivri ucuna dokunduğunuzda eğer gonca ise bu uç yumuşak oluyor, bamya ise sert oluyor :) Acemilerin dikkatine.
Bir de keçi memesi dediğimiz iri taneli uzun üzüme benzeyen çeri domates cinsi var ki, çok leziz, yoğun aromalı, yerken ben domatesim diyor, şeker oranı yüksekçe... İlk geçen hafta almıştım hemen tohumlarını toprağa diktim. Bu saatten sonra olmaz ama yine de denemek istedim. Tohumlar henüz çimlenmedi.
Bu sabah fark ettim, çimlenmeye başlamışlar.
bahtiyar02
02-07-2009, 19:29
sevgili Koyu yeşil bamyaların en güzeli 2-3cm boylularıdır.bu boydakilerinin lezettli bir tatı ve yemeği olur. 5-6cm'likler tohumlaşmaya başladığından pek tutulmaz.ayrıca dikkenlerine dikkat etmek gerekir büyük tarlalarda özellikle eldivenle toplanmasına dikkat edilir.Alerjik vakalar oluşmaktadır.
saygılar
Lonicera
02-07-2009, 19:36
Arkadaşlar, biberlerde izolasyon mesafesi en az 250 metre olmalı bilgisi kalmış aklımda. Balkonda yoğurt kapları içinde acı tatlı karışık biber fidelerim var. Son bir haftadır neredeyse tamamı meyve bağladı. Sanırım artık hepsi acı olacak. Peki, aslı tatlı biber olan cinsin acı biber ile tozlanması sonucu acılaşırsa, bu biberin tohumları ekildiğinde acı olarak mı devam edecek, yoksa tatlı olarak mı kalacak?
kopshtar
03-07-2009, 10:35
Sn Lonicera;
Biberde deneyimlerim sonucu acı geninin baskın olduğunu farkettim. Araya birkaç tane bile acı karışsa birkaç sene içinde alınan tohumlardan çıkan biberlerin tamamı acı olmaya başlıyor. Sulamanın az olması biberi daha acı yaparken, tohumlar olgunlaştıktan sonra acılaşan tatlı biberler de var.
Lonicera
03-07-2009, 14:51
O zaman şu sonuç çıkıyor yanlış anlamadıysam. Tatlı biberler arasında bulunan acı biberler, bir şekilde tozlanma sonucu tatlı biberleri acılaştırdığı gibi, tatlı olarak ekilmiş veya dikilmiş biberlerin bundan sonraki akıbeti tam olarak net değil. Teşekkürler Sn kopshtar.
kopshtar
03-07-2009, 20:20
Acı olan biberlerin tatlı olarak dikilen biberleri aynı sezon içinde acılaştırdığını ilk defa duyuyorum. Biberin kendisine değil ancak tozlaşma yoluyla bir sonraki neslin genetiğine etkisi olabileceğini düşünüyorum.
İlgili başlıkta da bahsettiğim "Malabar Ispanağı" tohumlarından bazılarını saksıya ekmiştim. Bahçeye ektiklerim biraz daha büyüdüler. Sarıcılı olduğundan Sırık Domateslerin yanına ektim.
91304
Sebzeyle ilgili daha çok bilgi için http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10142
merhabalar eşimin köyündeki sebze bahçemizin görüntülerini sizinle paylaşmak istedim...
domateslerimiz, patlıcan ve biberlerimiz. hatta mısırlarımız bile var. inşallah olgun hallerini de fotoğraflayabilirim....
ilk ürünler görülmeye başladı bile. inşallah kısa sürede toplanacak boyuta gelecektir. son fotoğraflar siyah böğürtlen (ahududu). saygılarla...
maviyeşil
09-07-2009, 20:05
Elinize, emeğinize sağlık. Çok güzeller. Benim de bahçemde domates, biber, patlıcan, mısır var ve boyları sizinkiler kadar. Sanki kendi sebzelerimi gördüm bahçede. Ben domatesleri yemeye başladım, siz de bir kaç güne kadar kızardığını görürsünüz.
Aynı şeyleri tekrarlamak beni sıktı, ama yine şiddetli rüzgar ve yağış tekrarlandı. Fotoğrafları sabah çekmiştim.
Bahçeden kaçarken mısırlar rüzgarın şiddetinden yere değiyordu. Bir an için geçimini topraktan sağlayanları düşündüm, işleri hiç kolay değil.
Daha önce resimlerini yüklediğim sebzelerimin son resimleri.
İlkin patlıcanlar bunlar 9 gün önceki resimler, patlıcanları yemeye başlamıştık.
Biberlerim de bayağı biber veriyorlar.
Tek mesajda göndermeye çalıştım tüm resimleri fazla resim olunca yüklemede sıkıntı oluştu.
Bugün baktığımda domateslerden birinin kızarmaya başladığını gördüm :)
Resimlerde gördüğünüz bahçede ağaçlar netin ve üyelerimizin payı çoktur, herkese teşekkürler.
Bahçemi taşınma dolayısıyla komşuma emanet ettim. Yakında bırakmak zorunda kalacağım:(
Bu resimdekiler kırmızı sırık domatesler.
Salatalıklar... Salatalık fidelerim öyle güzelmiş ki, çekirdekleri küçük ve bolca salatalık yiyoruz (günde 4 kg' yakın)
Biberler ve salatalıklarımdan turşular yaptım.
Maşallah :) Afiyet şeker olsun herkese.
Günde 4 Kg yı bırakın 4 tane alsam razıyım :)
Geçen gün bahsettiğim küçücük sarı organik olduğu söylenen kavunları çok beğenince çekirdeklerini öylesine bahçeye serpiştirmiştim. Hepsi çimlenmiş...
92502
Bir daha dikmem derken cinsi çok güzel diye ısrar edilince aldığım 5-6 Patlıcan fidesi, çiçeklenmeye başlamış. Siz sebzeleri toplarken benimkiler henüz çiçek açacaklar. Geriden takip ediyorum ;)
92503
Dedim ya günde 4 tane belki... :) 5 fide almıştım, biri kurumuştu, toplam 4 kök var.
92504
"Çiçeği Burnunda" deyiminin anlamını sebze yetiştirmeye başlayınca daha iyi anladım. :) Çiçekleri de en az kendileri kadar güzeller.
92505
"Çiçeği Burnunda" Kabaklarım :)
92506
Geçen yıl Tekin Bey'in verdiği "Çeri Domates" fidelerinden o kadar memnun kaldım ki, aldığım tohumlardan bu yıl kendim yetiştirdim. Olmaya başlıyorlar. O kadar çok ürün veren ve lezzetli olan bir tür ki, sonlara doğru toplamaya bile üşenmiştik. Düşen domateslerden onlarca fide olmuştu. Seram olsaydı kışa da yetiştirebilirdim.
92507
İlk biberler olmaya başladılar.
92508
Semizotları her yerdeler, ama çok güzeller. :)
92512
resimleri tek tek açıp bol bol bakıyorum. sayenizde en azından içimiz açılıyor. bu yıl toprak arayışımız çok sancılı olduğu için neredeyse kayıp ama seneye inşallah güzel güzel fidelerimiz olacak :)
Tohum Bohçasından çıkan tohumlar, ürünleri vermeye başlıyorlar.
Bu "Tomatillo Verde" , Çok havalı sebzelerim oldu ;)
Çiçeği,
92802
Sebzesi, Bunu görene kadar bitkiyi Meksika Biberi sanıyordum.
92803
Dikenli Domates,
92804
Kırmızı Cin Mısır püskülleri çıkarmaya başladı.
92805
MeyveliTepe
15-07-2009, 19:36
Bugün olgunlaşan bir pembe domatesi bir de iri siyah domatesi kesip lezzet testi yaptık. Pembe domatesçi arkadaşlar kızacaklar ama, siyah domates lezzet ve aroma bakımından açık ara öndeydi :)
Afiyet Olsun. :) Sizdeki Siyah Domates pembe gibi girintili çıkıntı oaln iri tür müydü? Alacalı siyahlı yeşilli? (Todor bu türün de geleneksel olduğunu söylemişti yanlış hatırlamıyorsam)
MeyveliTepe
16-07-2009, 07:51
Evet ondan. Bu çeşit de pembe gibi hairloom (evladiyelik). Zaten kendi tohumlarımdan fide yapmıştım. Meyvelerinin iriliği de pembeden baskın. Her biri 1kg'lık bir sürü var.
Yine hairloom olan bir başka siyahım daha var. O da siyah cherry. Yine kendi tohumlarımdan yetiştirdim. Her salkımda 30-40 kadar var. irilikleri pinpon topu veya biraz daha irice büyüklüğünde. Bu çeşitin de tadı ve kokusu çok güzel. Şeker oranı epey yüksek.
Gelecek sene için bana tohumlarından çok az ayırabilir misiniz?
Seneye sadece domates çeşitleri dikmeyi düşünüyorum.
tolgahann
18-07-2009, 16:44
Tomatillo hasatı başladı. Domates gibi yemek için tadı hiç güzel değil ama salsa sosu çok güzel oldu.İlginç görünümünden dolayı komşulardan korumak pek kolay olmuyor.Şimdiden oluşan tohumlara bir sürü talipili var.:)
Salkım çeriler ise kızardılar.Çok verimliler gerçekten.Geçen günkü fırtına çok zarar verdi ama onlar hala çiçek açmaya çabalıyor.:)
tolgahann
18-07-2009, 16:51
Beyaz salatalıklar evde olmayışımı fırsat bilerek kartlamışlar.Seneye bolca beyaz salata tohumu olacak.
Şu dikenli domatesi ben de merak ediyorum. :)
Dikenli Domatesin yaprakları, dalları, her yeri dikenli. Bu sabah ilk çiçeklerini gördüm.
"Tomatillo Verde" nin sebze sayısı her gün artıyor. Bu sabah merak edip açılmak üzere olanı koparıp, eşimle inceledik. Çok sevimli, çok enteresan bir sebze gerçekten. Tadı kötü dediğiniz için bakmaya bile korktuk :) Bir avuç kadar olunca toplayıp, Salsa sos yapacağım.
denizakvaryumu
21-07-2009, 16:30
Bugün olgunlaşan bir pembe domatesi bir de iri siyah domatesi kesip lezzet testi yaptık. Pembe domatesçi arkadaşlar kızacaklar ama, siyah domates lezzet ve aroma bakımından açık ara öndeydi :)
Siyah domates hangi tür? Sırık mı?
MeyveliTepe
21-07-2009, 17:09
Evet, bendeki iki çeşit de sırık. Boyları 2 metreyi geçti :)
Koyu yeşil
22-07-2009, 14:56
Sayın Meyvelitepe, siyah domateslerinizden aldığınız tohumların bir kısmını paylaşıma açabilirseniz çok makbule geçecek sanırım :)
Dikenli Domatesin çiçekleri, hafif mavimtrak renkte.
94588
erkan konca
26-07-2009, 19:17
15 günlük tatil sonrasında bahçemden oldukça güzel sebzeler topladım. biraz toplamakta geç kalındığı için kabaklar yaklaşık 1 kg olmuşlar :eek: ama çekirdekleri küçük ve lezzetliler. tek sorun salyangozlar birkaç domatesime zarar vermişler birde patlıcanların çiçekleri sebzeye dönüşmeden dökülmüşler çözüm bulmaya çalışacağım..saygılarımla
Şahaneler Erkan Bey, ellerinize sağlık.
Merhaba,
Daha önce bu konuya girmemiş olmanın büyük üzüntüsünü duyuyorum. Sevgili Limon çok tatlısınız çok, sebzeleri tutuşunuz ,yazışının bile farklı. Burada herşey çok güzel ,çok beğendim ,azcık imrendim ve eve gider gitmek karnıbahar tohumlarını islatma kararı aldım umarım çok geç kalmamışımdır.Sevgiyle kalın.
Hoşgeldin Jineop :) Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Her zaman bekleriz.
Karnıbahar, Brokoli vs.. için bence zaman uygun hatta tam zamanı da diyebiliriz :)
ciceksever70
28-07-2009, 10:15
Bu yilin özetini yapacak olursam... Bahceme önce gecen seneki gibi roka ve ispanak tohumlarini ektim ve ilk partiyi nisandan haziran basina kadar tükettik, ardindan pazi ve maydanozla dereotu geldi. Pazi ve maydanozu hala her gün topluyorum. Ektigim tüm domates tohumlari cimlendi diyebilirim ama ne yazik ki bahcenin bazi yerlerinde üstünü örtmeme ragmen alttan cok su aldigi icin (bu yil yagmursuz günümüz olmadi) büyümeden cürümeye basladi ben de onlari toplayip tursu yaptim (tarifi sevgili Sebahattin Sargindan). Henüz iyi durumda olan domateslerim kizarmadi ama genelde Türkiyeden bir ay kadar sonra sonuc aldigim icin beklemedeyim. Yalniz önümüzdeki yil sirik domates ekmeme karari aldim cünkü dev gibi oldular baglamakta güclük cekiyorum. Red robin fidelerinden memnunum ama ürününü deneyip seneye red robin ve oturak cinsi domateslerden ekecegim. Bezelyeden de gecen seneye göre daha fazla ürün aldim. Ikinci parti ekimden ürün alma sirasi semizotu, fasülye ve ikinci parti rokalara geldi. Tek salatam semizotlarinin arasinda yasama savasi veriyor. Nedense su salata isini beceremedim. Iki yillik ugrastan sonra ilk salatalik meyvemi de gördüm. Misirlarim da hizla büyüyor. Bu yil bahcemden cok memnunum. Kilolarca olmasa bile her gün bir seyler toplamak cok keyifli. Bu arada tohumlarini Türkiyeden siparis ettigim naneleri de unutmamak lazim. Nane, pazi ve semizotu tohumlarini Türkiye`den ailelerimiz gönderiyor. Burda da var ama bizimkiler daha lezzetli geliyor. Kisacasi her yil deneye yanila kendi tecrübelerimizle daha basarili olyoruz. Tabii agaclar netten aldigim degerli bilgiler benim icin okul gibi. Tecrübelerini paylasan herkese cok tesekkür ediyorum. Sevgiyle kalin...
ıspanak tohumlarını ekmeyi unuttum bugün de şimdi aklıma geldi. Yarın ilk iş ıspanakları ekmek olacak.
ıspanak hangı ayda ekmelıyız bende ekeceğımde.
Ben, Tere, Roka, Ispanak gibi sebzelerimin tohumlarını Ağustos sonuna doğru havalar serinlemeye başlayınca ekiyorum. Yağmurlar da başlamış oluyor, sulama derdi olmuyor.
Rokaları keserek tüketiyorum (maydanoz gibi), gelecek yaza kadar ihtiyacımızı karşılıyorlar.
ciceksever70
29-07-2009, 20:45
Desenize bizim burda zamani geldi de geciyor bile kislik tohumlarin. Gerci roka ektim ama ispanak da mi eksem diye düsünmeye basladim simdi. Pazilar henüz bitmedigi icin yoklugunu pek hissetmedik ama ...
Ispanak ta güzel oluyor Çiçeksever. Fazla bir uğraş ta istemiyor, sadece bir kere seyreltme yapmak gerekiyor.
Malabar Ispanağı, sarılmayı çok seviyormuş. Aşağıda da tam salatalık körpe semizotları göz kırpmış. :)
96386
İki günde yağan yağmurun da etkisiyle çok büyümüşler. Bu da önce bibere, oradan da domatese sarılmış.
96387
Dikenli Domates ilk meyvesini tutmuş.
96388
Tomatillo Verdeler de yağmurdan çok keyiflenenlerden. Çok sebzesi var üzerlerinde. Ve arada çok büyükleri var.
96389
İçini merak ettim, dışı büyüktü ama içi pek küçükmüş. Bezelye kadar.
96390
KArıncalar rahat bırakırlarsa 2-3 tane "Kırmızı Cin Mısır" ım olacak.
96391
Bu biber türü nereden geldi hatırlamıyorum ama Bulgaristan olabilir. Bir büyük tava Menemene bir tanesi yetiyor da artıyor. :) Yassı bir biber. Acı biber türü olarak bir kök Top Biberim ve 2-3 kök te çarliston biberin minyatürü gibi olan bir tür var. Mini çarliston dediğim bahçedeki en acı olan tür. Çimlendirdiğim Meksika Biberlerini henüz göremedim.
96392
Kabakları Kaplumbağalar için yetiştiriyorum :) Onlar yedikçe...
96393
Bitki vermeye devam ediyor.
96394
ciceksever70
03-08-2009, 21:09
Haklisiniz sevgili Limon. Ilkbaharda yarim paket tohum ekmistim tadina doyamadik. Gecen sene cok ekmeme ragmen yerini sevmedi herhalde hemen hemen hic ürün vermedi. Bugün yeniden tohum ektim umarim sonbaharda havalar bozana kadar biraz daha yeriz. Bu yaz neredeyse marketten hic sebze almadik. Pazi, ispanak, semizotu, fasülye, bezelye, kabak. Tazesinden bir tane bile olsa kilolarca satin alinmis sebzeden daha lezzetli geliyor insana.
Acarextt03
04-08-2009, 16:46
Sn. Limon... Yetiştirdiklerinize hayran kaldığımı belirtmeliyim..
Sayfalardan Sn. Tekin'e yakın olduğunuzu düşünmeye başladım..
Birde resimler konusunda ustaları aratmıyorsunuz...
Çekim açısı, ışık, gölge, makro ve renk dağılımı çok yerinde...
Sizi bu konuda da tebrik ediyorum...
Eğer Sn Tekin'i ziyaret edebilirsem size de uğramayı düşünüyorum..
Ne dersiniz...;)
Bu değişik sebzeler, Çağatay Bey'in "Tohum Bohçası"ndan çıkanlar. Sayıca azlar ama çeşit bol oldu diyebiliriz. Bu sene yapmak istediğim buydu. Seneye daha çok Domates türleri yetiştirmeyi düşünüyorum. (Her sene değiştirmeyi seviyorum.. ) Fotoğraf çekmek te bitkiler ve hayvanlardan sonraki sevdiğim bir uğraş ama çok ta üstüne düştüğümü söyleyemeyeceğim, çok ayrıntısına girince sıkılıyorum. Artık Makinalar o kadar güzel çekiyorlar ki bize sadece düğmeye basmak kalıyor. Beğenilerinize teşekkür ederim.
Tekin Bey'le yakınız. Tekin Bey'i de getirin gelirken. :)
MeyveliTepe
05-08-2009, 10:01
Sn.Limon,
İkinci resimdeki biber jalapeno'ya benziyor. Acı ise sanırım odur.
Evet acı, sadece 2 kök var fideleri hediye gelmişti. Adını bilmiyordum, teşekkür ederim.
Bir de aynı küçük bir çarliston biber görünümünde olan bir tür var. (fotoğrafını eklerim) O şu anda bahçedeki en acı biber.
ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz
[QUOTE=agah44;477209]ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz eğer yardım ederseniz onları nasıl bir yerlere dikmem gerektiğini öğrene bilirim
Agah44, Sorunuzu şurada sorarsanız sanırım daha çabuk cevap alabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=477290#post477290
bahtiyar02
09-08-2009, 18:40
sevgili limon.. elinize sağlık güzel bakımlı sebzeleriniz.Yanlız dikenli domates dediğiniz dikenli çeri diye geçiyor.Geçen sene ektiğimde bir metre boyunda ve küçük ceri tipinde çok çekirdekli güzel bir tadı var.Aman dikkenlerine dikkat edin.Birde Tomatillo Verdeler domates türününe bana ilginç geldiği için yetiştirdim. İnanın hiç tavsiye etmem.tadı hiçte güzel değil. Hatta ilginç bir şey anlatmak isterim Geçen yaz Gaziantep'e giderken Araban ilçesinde mola verdik. Gözüme yol kenarında yabani olarak yetişmiş Tomatillo Verdeler domateslerine takıldı. merakla toplamaya başladım.Annem "ne yapıyorsun onlar yenmez ona yöresel olarak Afınıza sığınarak eşek domatesi diyince birdaha yüzüne bakmadım. Agaclar.net'e üye olduktan sonra birçok şeyin işmini öğrendim ve hala öğrenmeye çalışıyorum.
Umarım kullandığım açıklama sizi rahatsız etmemiştir.saygılar
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Verde lerin tadının berbat olduğunu paylaşmıştı arkadaşlar, acı biber, soğan ekleyerek yapılan sosu güzel oluyormuş rivayete göre. Biraz büyüdüklerinde deneyip söyleyeceğim tadını :)
Dikenli Domatesler son günlerde birden boy atıp sebze vermeye başladılar.
Desenize bizim Eşek Domatesi" olmuş "Tomatillo Verde". Ben de adını pek havalı buluyordum :)
Benim sorunum yemeklik kabaklarımla. 2 yıl önceye kadar her gün toplayıp yemekten bıktığımız kabaklar geçen sene de bu sene de hiç keyifli değiller. Aslında bu sene bitki çok fazla kabak veriyor ancak kabaklar büyümeye başlayınca dökülüyorlar, sağlıklı gibi olanları da kaplumbağalar hallediyor. Topraktaki vitamin-mineral mi bitmiştir? Çünkü yaz kış gübre ilavesiyle aynı yere ekmek durumdayım sebzelerimi. Bu yaz 4. yıl. Verim iyice azaldığından dinlendirmek mi gerek diye düşünmeye başladım. Yazlık sebzeleri sökünce, elimdeki 10-15 çuval yanmış koyun gübresini toprakla karıştırıp, kışın hiç bir şey ekmeyeyim diyorum. (eksem de roka, ıspanak vs.. ufak bir kenara dikerim) Ne dersiniz?
bahtiyar02
09-08-2009, 21:02
sevgili limon.. ******* roka,ıspanak,kara lahana,havuç,hatta yeşil soğan,turp ve lahana.bunları özellikle tavsiye ederim.çok güzel olur.Kışın yeşil soğan,bol limon sıkılmış,acı pul biberli ve çok az elma sirkesi ve zeytin yağlı turp ve yanında soslu siyah zeytin fırından yeni çıkmış sıcak pide birde sıcak bir çay tadına doyum olmaz.
saygılarımla
Bahtiyar Bey, Soğan, Turp, Lahana her kış azar azar ekiyorum ama bu kış toprağı dinlendirsem mi diyorum.
Bu arada "Tomatillo Verde" tadının çok kötü olduğunu yazılınca korkup tadına bakmıyordum. Bugüm cesaretimi toplayıp, nihayet tadına baktım. :) Hiç te öyle yazıldığı gibi berbat bir tadı yokmuş, benim gibi ekşi sevenlerin seveceği bir tat. Papaz eriğine benziyor ekşiliği, tadı. Ben buruk acı sanmıştım, sadece ekşi ve oldukça hoş geldi bana tadı. Sosunun güzel olacağına artık eminim.
Sebze Bahçemdeki en gelişmiş çerinin yapraklarını pörsümüş görünce, üzerindeki yarm kg dan fazla yeşil çerinin güzelliklerini görünce atmaya kıyamadım. Yeşil Domatesten turşu olur da yeşil çeriden olmaz mı? Deneyip göreceğim. Güzel olacağından eminim. :)
berduray
10-08-2009, 21:35
Sayın Limon yeşil gübre deneyin derim ve bolca acı bakla ekin.
Baklalar çiçeklenmeden kökleyip olduğu gibi gömüyorsunuz, toprağın kaybettiği bazı elementleri, azotu yerine koymuş oluyorsunuz.
Acı bakla da toprağa azot aktarıyor.
Daha bilimsel bir şeyler ;aşağıda.
Yeşil gübreler: Bitkilerin olağan şekilde hasadı yapılmayarak tümü ile toprağa karışmasıyla yapılan gübrelere "yeşil gübre" denir.
Yeşil gübreler; toprağa ekilecek yeni ürünün faydalanabileceği azot ile diğer besin maddeleri yönünden katkıda bulunurlar, mineralleri hareketlendirerek, organik madde ve azot meydana getirerek toprağın verimlilik gücünü artırırlar, toprağı erozyondan korurlar, toprağın fiziksel şartlarını düzelterek bitkilerin besinlerden daha fazla yararlanmalarını sağlarlar, yıkanmayı önleyerek besin maddelerinin birikmesini kolaylaştırırlar ve toprak tavını koruyarak bakteri faaliyetini artırırlar.
Yeşil gübre olarak kullanılacak bitkiler, kısa sürede çabuk gelişen, bol sap ve yaprak veren, kökleri oldukça derine giden, tohumu ucuz, tarımı kolay ve az giderli ürünlerden seçilir. Bu gibi bitkiler, kendilerinden sonra ekilecek ürünlerin veriminde yüzde 100 artış sağlayabilirler.
Özellikle baklagiller, köklerindeki nodoziteler (baklagillerle ortak yaşama ilişkisi kuran özel bakteriler) yardımıyla havanın azotunu hapsederek, bitkiye istenen azotlu besinleri sağlarlar.
Baklagiller dışında yeşil gübre olarak kullanılan bitkiler de vardır.
Ancak bunlar, toprağa havanın azotunu verme özelliğine sahip değildir.
En çok kullanılan yeşil gübre bitkileri; baklagillerden tırfıl (kırmızı, crimson), yonca, hayvan börülcesi, yer fıstığı, soya fasulyesi, kışlık bezelye, bakla, lüpen (acı bakla), Japon tırfılı (lespedeza); baklagil olmayanlardan ise yulaf, çavdar, sudan otu, ak darı ve mısırdır.
Evet arkadaşlar bende bahçemdeki özel olarak ilgilendiğim çarliston biberlerimle ilgileniyorum, biberler hakkında geniş bilgi ve birikimi olan arkadaşlara bazı sorunlarımı yazmak istiyorum cevabınızı bekliyorum yazmak için herkese simdiden selamlar
Evet arkadaşlar bende bahçemdeki özel olarak ilgilendiğim çarliston biberlerimle ilgileniyorum, biberler hakkında geniş bilgi ve birikimi olan arkadaşlara bazı sorunlarımı yazmak istiyorum cevabınızı bekliyorum yazmak için herkese simdiden selamlar
biberlerimden bir görüntü
berduray
10-08-2009, 22:16
Hoşgeldiniz, sayfanın en üstünde şu yazıları göreceksiniz;
Üyelik Sayfam Galeri Forum Yardım Üye Listesi Etkinlik Takvimi Aktif Konular Arama Hızlı Ulaşım Çıkış
Buradaki "arama" motorunu kullanarak onlarca çeşit bibere ulaşabilirsiniz.
Eliniz değmişken "forum kullanma kılavuzu"na da göz atarsanız siteyi daha rahat kullanırsınız.
ciceksever70
11-08-2009, 21:35
Ortancalarimin altina saklandigi icin farketmemisim kabak da büyüdükce büyümüs. Ama tadi cok aciydi.
ciceksever70
11-08-2009, 21:38
Kompost cukurunda büyüyen kabaklar...
Berduray, çok sağol, bakla her sene ekiyorum ama bu sene bahçenin tümüne ekip, çiçekteyken söküp toprakla karıştırayım. (bahçenin tümü diyorum ya sanırsın 10 dönüm ;) )
Bu sene Domateslerimin bile eski keyifleri yok.
Çiçeksever, kompost çukuru dedin ya aklımda ne şimşekler çaktırdın :)
2 sene önce kabak çiçeklerinden dolma yaptığımda bir kaç çiçek çok acı çıkmıştı. (biber acısı gibi değil yanlış anlaşılmasın, salatalık acısı, buruk acı) Selahattin Bey' e soruğumda daha önce hiç duymadığını ama Salatalıkta bitki strese girince veya yaprakları ezilince acılaşabileceğini söylemişti.
Bu turuncu kabaklar tatlı kabağı mı?
Sadocan, sanırım siz daha kapsamlı bilgi almak istiyorsunuz. Şuradakiler işinize yarayabilir. http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=1297671
Sayın Limon bilgi ve alakanız için teşekür, bu sitede yeniyim kusura bakmayın neyi nerde nasıl arayıp bulacağımı bilemediğim için yardım istemiştim sağolun, ben bu sitenin akşamcısıyım gündüzleri işim dolayısı ile ilgilenemiyorum ancak akşamları mesai sonu açıp bakıyorum ayrıca bilgi beyinde değil paylaşıldıkça güzeldir, tüm site üyelerine selamlar.
ciceksever70
12-08-2009, 22:41
Berduray, çok sağol, bakla her sene ekiyorum ama bu sene bahçenin tümüne ekip, çiçekteyken söküp toprakla karıştırayım. (bahçenin tümü diyorum ya sanırsın 10 dönüm ;) )
Bu sene Domateslerimin bile eski keyifleri yok.
Çiçeksever, kompost çukuru dedin ya aklımda ne şimşekler çaktırdın :)
2 sene önce kabak çiçeklerinden dolma yaptığımda bir kaç çiçek çok acı çıkmıştı. (biber acısı gibi değil yanlış anlaşılmasın, salatalık acısı, buruk acı) Selahattin Bey' e soruğumda daha önce hiç duymadığını ama Salatalıkta bitki strese girince veya yaprakları ezilince acılaşabileceğini söylemişti.
Bu turuncu kabaklar tatlı kabağı mı?
Sadocan, sanırım siz daha kapsamlı bilgi almak istiyorsunuz. Şuradakiler işinize yarayabilir. http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=1297671
Sevgili Limon turuncu kabaklardan burada genellikle corba yapiliyor ama ben bildigimiz kabak tatlisindan da yapiyorum. Bir de iyice olgunlasmasini bekleyip kabak cekirdegi yagi cikariyorlar ki o gercekten cok lezzetli oluyor ama cok zahmetli bir is. Oldukca da fazla kabak gerekiyor.
Bu gün toplananlar;
98373
doğalbahçe
16-08-2009, 23:00
Bu gün toplananlar;
98373
Sn. k0900
Bereketli olsun:p
k0900, elinize sağlık, afiyet şeker olsun :)
Ben de dün ilk Patlıcanı (üzerinde çok ama sadece 1 tanesi büyümüştü) koparıp, tek patlıcanla, acı biberli, zeytinyağlı yemeğini yaptım.
Önceki yıl yetiştirdiklerim, küçük, acı ve çok çekirdekli olunca bana patlıcan yetiştirmenin zor olduğunu, sulamasının çok önemli olduğunu o yüzden güzel olmadığını söylemişlerdi. Bunu buradaki çiftçi arkadaşla paylaşınca, aksine yetiştirmenin çok kolay olduğunu, sadece diktiğim fidenin cinsinden kaynaklanmış olduğunu söyleyip, kendi fidelerinden 5 adet ısrarla vermişti. 5 adet fidenin bana haftada 1 kg dan fazla ürün vereceğini, hiç acı ve çekirdekli olmayacağını söyledi. Henüz haftada 1 kg alamadım ama yeni olmaya başlıyorlar. Dediği gibi hiç çekirdeği yok ve acı değil, çok güzelmiş cinsi. Haftada 2 kere sulama yapıyorum sebze bahçemde. Her sene dikeceğim sebzelerden oldu.
berduray
18-08-2009, 13:52
İşte patlıcan yetiştirmeme sebebim...Demek fidenin cinsindenmiş.
Ben de sulamayı beceremedim diye bırakmıştım.
Bir tane tohumluk ayırırsanız, üç beş tohum da benim olsun mu? Tatlı, tatlı...
Tamam, tohum almayı düşünmüyordum ama alırım. Veya seneye baharda fidesini alırım.
berduray
18-08-2009, 17:19
Hay Allah razı olsun.
Teşekkürler, Sn. Limon, Sn.mtuncer54, tohum ve fidenin önemini bende geçen senelerde hiç patlıcan almadığımız yıllardan sonra öğrendim.
Patlıcan fidelerini Antalya Fidesten temin ettim, 10 fideden haftada 3 kilo civarında çekirdeksiz patlıcan alıyoruz :)
Önümüzdeki yıl bostan patlicanda deniyecem.
doğalbahçe
18-08-2009, 19:49
Sn. Ko900
Sizi tebrik ederim, çok güzel.
doğalbahçe
18-08-2009, 20:01
Teşekkürler, Sn. Limon, Sn.mtuncer54, tohum ve fidenin önemini bende geçen senelerde hiç patlıcan almadığımız yıllardan sonra öğrendim.
Patlıcan fidelerini Antalya Fidesten temin ettim, 10 fideden haftada 3 kilo civarında çekirdeksiz patlıcan alıyoruz :)
Önümüzdeki yıl bostan patlicanda deniyecem.
Antalya fides diye arattım ama ulaşamadım, antalya fides firmasının linki ekleyebilirmisiniz, antalya fide diye bir firmanın linki aşağıdaki gibi doğru mu acaba.
http://www.antalyafide.com/tr/anasayfa.php
Fides değil, Fisermiş :) Kusura bakmayın.
http://www.seratarim.com.tr/Fiser.htm
doğalbahçe
18-08-2009, 20:38
Sn.K0900
Çok teşekkür ederim, olabilir insanlık hali kusura bakılacak bir durum yok bence:)
doğalbahçe
19-08-2009, 16:04
Geçen aylarda bahçemin hemen yanında bulunan bir dairenin balkonunda karpuz yerlerken bir şekilde karpuz çekirdekleri bahçeye düşmüş ve kendiliğinden çimlenerek fide halini almışlardı ve o günden sonra su ve bakımını yapmak kaydıyla karpuzlar belirli bir seviyeye geldi, siz değerli forum üyeleri ile paylaşmak istedim. Tamamen Organik.:)
doğalbahçe
19-08-2009, 22:52
Sn.limon
Teşekkürler.
doğalbahçe
19-08-2009, 22:58
Bu sene kendiliğinden yeşeren tohumlar gelecek yıl için daha fazla tohumdan karpuz fidesi ekme düşencesi oluşturdu bende.:)
Kestiniz mi Karpuzlardan?
Karpuzun sapının hemen tepesindeki küçücük 2 yaprakçık solduğunda karpuz oldu demekmiş. Fazla tutulursa içi geçermiş.
3-4 tane karpuzum olunca, olup olmadığını nasıl anlayacağım telaşına kapılmıştım. Ya olmadan koparırsam, çok üzülürdüm. Sebzeler hakkında bana çok şey öğreten çiftçi arkadaş tarif etti sağolsun. Gerçi o yıldan beri bir daha Karpuz yetiştiremedim. Bu sene bir paket tohumunu ektim ama pek ilgilenedim sonrasında, bir tanesi bile çimlenmedi. Seneye inşallah... :)
MeyveliTepe
25-08-2009, 14:01
Karpuzun sapının hemen tepesindeki küçücük 2 yaprakçık solduğunda karpuz oldu demekmiş. Fazla tutulursa içi geçermiş.
Yaprak değil de, sapın hemen yanında bir tane bağ (bitkinin bir yerlere tutunmak için uzattığı ince iplikcik, ucu kıvrımlı olur) kuruduğu zaman karpuz yeme olgunluğuna gelmiştir.
Domateslerim bu sene geç kızarıyor. Bir haftadır çerileri yemeye başladık. Bu çerinin cinsi çok güzel. İnce kabuklu, şeker oranı yüksek. Geçen yıl fidesini Tekin Bey vermişti, bu sene ben tohumdan yetiştirdim. Pembe Domateslerde kızarma yok ama 2-3 tane oldukça büyük ve halen büyümekte olan var. Diğerleri normal boyutlarda.
Daha önce bahsetmiştim, ilk defa çok güzel olan Patlıcanları da toplamaya başladım. Buradakini büyüsün diye bırakmış, unutmuşum, bugün baktığımda oldukça büyümüş buldum. 2 adet daha var ama 2 gün daha bekleyeceğim onları toplamak için. Bunu da dolapta saklayacağım.(Bir hafta biriktirip yemeğini yapacağım ;) ) Biber çok var ama bir hafta daha büyümeleri gerek. Küçük te olsa iftar için 3-5 tane topladım. :)
99930
El elden üstündür ;)
k0900, Limon saksıda mı toprakta mı dikili? Kışı dışarda atlatıyorsa cinsi nedir? Bahçeme dikmek istiyorum.
füsunANK
27-08-2009, 23:06
Sn. k0900 ürünler güzelde , sergileniş daha bi güzel. :) Afiyetle tüketiniz. Sizde Sn.Limon.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.