Bağlan

View Full Version : Sebze Bahçeme Neler Diktim?

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

kuzen38
28-06-2008, 15:32
Herkes resim koymuş bizde koymazsak olmaz:)
su an cicekli ve bazıları ufak ufak vermişler domatesleri...

limon
28-06-2008, 21:03
Kuzen38, sizinki bahçe değil ama tarla ;) Bol ürünler dilerim.

Benim de ilerisi için hayalim evime yakın 1-2 dönüm tarla almak. Yarısına meyve ağaçları dikerim, geri kalanın yarısına sera yaparım diye düşünüyorum. Yaz kış ilaçtı hormondu kabusu yaşamadan ailecek kendi doğal ürünlerimizi tüketiriz.

hx100
29-06-2008, 00:06
limon hepsi çok güzel ama özellikle domateslere bayıldım bende dün cherry denen cinsten tohum aldım ve fide yapmak için ektim işallah sezonu yakalarım daha olmazsa içeride mutfakta saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum kışında yiyebilecekmiyim acaba :) ne dersiniz ?

kuzen38
29-06-2008, 03:59
Kuzen38, sizinki bahçe değil ama tarla ;) Bol ürünler dilerim.

Benim de ilerisi için hayalim evime yakın 1-2 dönüm tarla almak. Yarısına meyve ağaçları dikerim, geri kalanın yarısına sera yaparım diye düşünüyorum. Yaz kış ilaçtı hormondu kabusu yaşamadan ailecek kendi doğal ürünlerimizi tüketiriz.

:D
Kıskandıgım icin koydum resmi zaten. Malasef bahcemiz yok, binanın altında bir yer var ama orasida sifir günes alıyor.:(

Kiraz
30-06-2008, 09:06
Limon, sebzelerin harika, haftaya biberlerini de toplarsın, afiyet olsun.

şükran ünal
30-06-2008, 09:28
Kuzen 38 tarla çok güzel görünüyor ellerinize sağlık, ürünleri de yakında alacak duruma gelirsiniz. Sebze olarak neler ektiniz?

Sevgili limon, bahçe olmuş bir cennet.. Salatalıklar ne kadar da çoşmuşlar. Domateslerde çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Bizim domateslerde şu an yeşiller ama sanki haftaya kadar kızarmaya yüz tuatarlar gibi . Pazar sabahı kahvaltıya üç adet domates bve biber aldık inanın o kadar lezzetliydi ki anlatamam. Rahmetli kayınpederim '' bahçenin ürününü bu sene de yedik artık ölmeyiz'' derdi. İnsanın kendi elleriyle yetiştirdiği sebzeyi yemesi kadar güzel bir şey var mı? Bu sabahda beş adet kabak çiçeğini erkenden kalkıp topladım yarında bu kadar toplarsam bize kabak çiçeği dolması ziyafeti olur.

sahmehmet
30-06-2008, 12:54
merhabalar herkese.bende bi kaç resim göndermeye çalıştım,tabi arkadaşlar gibi
uzman değilim bahçe işlerinde ama.uğraşmak gerçektende muazzam zevkli

Penelophe
30-06-2008, 19:11
Biraz da ben bahsedeyim minik bahçemden.:) Değişik biber tohumlarından çimlendirdiğim fideler, gül biberi, kıl acı biber, sarı süs biberleri, acı süs biberleri ve siyah biberler..

42033

Biberlerin genel görünümü, şimdilik sadece acı süs biberleri, kıl acı biber ve gül biberleri meyvede, diğerleri çiçekteler..

42034

Gül biberi.

42035

Süs biberi.

42036

Kıl biber.

42037

Bunlarda süs kabaklarım ama ben anlayamadım nasıl kabak vereceklerini, sadece çiçek açıyor ve uzuyorlar. Tohumları nerden temin ettiğimi hatırlamıyorum ama kabak verecekler diye ekmiştim. Acaba adı süs kabağı ya, sadece çiçek mi açacak bunlar?

Penelophe
30-06-2008, 19:15
42039

Bunlarda kabakların genel görünümü. Nereye kadar uzayıp gidecekleri konusunda hiç bir fikrim yok.:D

42038

Bunlar da bahtsız domateslerim, bahtsızlar çünkü 10 kök domatesten şimdiye kadar sadece 1 çiçek meyve bağladı, diğerleri büyük bir hızla dökülüyor.:(

sahmehmet
30-06-2008, 20:41
penelophe çok güzel bahçeniz varmış.elinize sağlık.benim domateslerimdende sadece sırık cinsi olanlar meyve verdi.ötekiler kararsız meyve versekmi vermesekmi diye düşünüyorlar.
ama ben devamlı suluyorum topraklarını hiç kurutmuyorum.dikkat ettim sizin domateslerin toprakları kuru.bide formda okumuştum çiçekler meyve vermek için döllenmeli.yani arılar rüzgar vs ile.olmazsa arada bir fidanlarınızı biraz sallayın belki yardımcı olur.valla ben forumun yalancısıyım :D

limon
30-06-2008, 21:09
Geçen yıl beniim domatesler de çiçeklerini döküyordu. Ben de uzman değilim ama düşüncem şu ; domates ekilen toprağa sonraki sene domates ekilmezmiş. E bizde de dönüm dönüm bahçeler olmadığından mecburiyetten aynı yere dikmek durumunda kalıyoruz. Civardaki bahçelere bakınca gördüm ki, bahçelerini tam ikiye bölüyorlar yarısına domates yarısına kabak vs.. dikiyorlar. Sonraki sene kabak vs. diktikleri yere domates, domates diktikleri yere başka sebzeler dikiyorlar. Bu sene ben de minnacık bahçemi ikiye ayırdım. Yarısına domates, diğer yarısına biber diktim. Seneye tam tersini yapmayı planlıyorum.

sahmehmet, sizin sebzeleriniz de harika görünüyorlar. Patlıcan bile dikmişsiniz bravo. Ben patlıcanı yetiştirmek için iki sene uğraştıktan sonra pes ettim. Sebzeler hem çok ufak hem çok çekirdekli hem de acı oluyorlardı. Bu toprağı sevmediklerini düşündüm.

Penelophe, kabak verecek olan çiçeklerin dipğ kısmında meyvesi oluyor. Sapın ucunda açan çiçekler meyve vermiyorlar. Meyveli olan belli oluyor zaten. Bir süre erkek çiçek açıp sonra meyve-sebze bağlamaya başlıyor.

üzüm
01-07-2008, 00:44
Bendeki kabaklarda uzayıp gidiyordu; her gün meyvesi varmı diye kontrol ediyordum. Bu sabah yaprakların altına öyle güzel saklanmış 12-13 cm. çapında bir bal kabağı buldum. Sn. Penelophe, sizinki de yakında sürpriz yapabilir.

Yemeklik kabaklarımda ise problem var; meyvesi sararıp kuruyor. Bugün şerbet hazırladım, yarın akşam bitkilere vereceğim, sulamasını biraz artırmam gerekiyor galiba. Umarım sorunu bunlarla çözerim.

Bugün dolmalık biberleri zeytinyağlı yapmak için topladım. Kuru soğan, nane bahçeden olmak üzere pişirdim; herhalde bir sonraki pişirmemde domateste bahçeden olur. İleride zeytinyağı, limon ve çam fıstığıda bahçeden olacak ama henüz pirince çözüm bulamadım :D

Pırasa fideleri olmuş, herhalde yarın yerlerine dikerim.

Sayın limon, ilaçsız yetiştirmeye çalıştığınız için domates ekilen yere seneye biber ekmek veya tersi iyi bir uygulama değil. Domates ve biber aynı aileden (Solanaceae (http://en.wikipedia.org/wiki/Solanaceae)). Aynı aileden bitkileri peşpeşe ekerseniz hastalık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Penelophe
01-07-2008, 02:51
Sahmehmet, teşekkür ederim, toprak kurudukça suluyorum ben. Rüzgar alan bir yerdeler zaten bu yüzden de sallamaya gerenk yok.:D

Limon, haklı olabilirsin geçen yıl bu domateslerin yerinde cherryler vardı. Hergeçen gün yeni birşeyler öğreniyorum sayenizde.:)

Uzum, kabakları bekleyip göreceğiz anlaşılan.;)

kuzen38
01-07-2008, 03:08
Kuzen 38 tarla çok güzel görünüyor ellerinize sağlık, ürünleri de yakında alacak duruma gelirsiniz. Sebze olarak neler ektiniz?

Acikcasi aklınıza gelen herseyden ektik, aslinda cok azı benim ektiklerim. O gördügünüz tarlanın ufak bir kısmı, daha cok domates,dolmalık biber,carliston biber, patlıcan agırlıklı ektiriyoruz .Tarlaya bakanlara izin verdik ekmeleri icin, genel olarak pazarda satıyorlar, gübre olarak ise sadece bizim 4 büyükbaş ve 4 kücükbaş hayvanın gübresini kullanıyorlar.

limon
01-07-2008, 09:52
Uzum, haklısınız ama başka yerim yok. Biberle domatesin aynı aileden olduklarını bilmiyordum. Burda gördüğüm bahçede kabakla değişim yapıyorlardı. Bu kış sonu gibi yine bol gübrelerim olmazsa...

şükran ünal
01-07-2008, 10:27
Sevgili penelope, biberler çok sağlıklı görüğnüyorlar. Domateslerinin çiçek bağlamaması limonun dediği gibi olabilir belki. Eğer çiçeklenip te meyveya dönüşmüyorsa o aralarda daha bir az sulaman gerekir benim bildiğim. Doğal olarak döllenmesi lazım. Çiçeklerini açtıktan sonra dökmesi, çok sulamadan kaynaklanıyordur muhtemelen Kabak ta almış başını gitmiş maşallah. Bana göre süs kabağı şeklinde sebzesini verecektir ona da aynı şekilde sulama uygulamalısın. Bende dün akşam kabakların diplarine biraz daha toprak koydum çünkü saksıdalar ve sanki kökleri açığa çıkacakmış gibi duruyorlardı. Bu arada hala 10 cm kadar büyüyebilen zebra domates fidelerini ve kavuniçi renkli minyatür dolmalık biber fidelerini daha büyük saksılara aktardım. Büyümeleri çok yavaş ama olsun bekleyip göreceğiz.
Sevgili Sahmehmet domatesler ve patlıcanlar gayet sağlıklı görünüyorlar. Eğer saksı derinliği bitkinin üst aksamı kadar alttada derinlik sağlıyorsa yeterli olabilir ama eğer yetersizse pek sebze alınamıyor. Sizinkiler zaten sebzelerini sunmuş durumdalar. Ellerinize sağlık.

Penelophe
01-07-2008, 13:52
Hımm, hava çok sıcak İzmir'de, iki güne bir toprak doyuncaya kadar suluyorum. Evet, dediğiniz mantıklı çok sulamamdan kaynaklanıyor olabilir, bu sefer yapraklar aşağıya eğilene kadar bekleyeyim bakalım ne olacak, değişiklikleri haber veririm, teşekkür ederim Şükran Hanım.:)

ardabora
03-07-2008, 22:18
Merhaba,
Çiçeklerden bir türlü fırsat kalmadı sebzelerimle ilgilenmeye...Biz de bu yıl bir birkaç sebze ektik,ürünleri almaya başladık.

Bahçemde şu an;

-domates
-salatalık
-fasulye
-biber
-patlıcan
-soğan
-sarımsak
-nane
-turp
-maydonoz
-ayçekirdeği

ekili durumda. Bir haftadır salatalık yiyiyoruz bahçeden.Yaklaşk 1 kg. kadar fasulye topladık dün akşam...Sarımsakların çoğunu çıkarıp turşu yaptık. :p Marullarım da vardı ama hepsini yedik.Soğanların da bir kısmını kafa tapması için bıraktık..

Domates,biber ve patlıcanlarda da çiçeklenme mevcut...Semizotu ve bezelye ekmediğime pişman oldum...:(

ciceksever70
04-07-2008, 07:40
Herkese merhaba sizler kadar deneyimli olmasam da ben de acemice hazirladigim bahcemden hergün birkac ürün yiyebiliyorum. En verimli sebzem roka oldu her gün bir kase dolusu roka topladim. Diger verimli ürünler de maydanoz ve nane. Her gün kopariyorum ertesi sabah bir bakiyorum yine büyümüsler. Türkiyede var mi bilmiyorum ama schnittlauh (sanirim frenk sogani da deniyor) corbalarda ve kreviz patates gibi yemeklere cok güzel bir tat veriyor. Ilk ektigim sebze olan ispanaklarimin hepsi heba oldu simdi yeniden diktim. Pazi ve semizotu cok yavas büyüyor. Bir kac yaprak paziyi salata icin toplayabildim ama semizotlari üc aydir hala büyümedi. Dereotlarim da oldukca yavas. Feslegenler büyümeye basladi, marketten aldigimiz üc renkli biberlerin cekirdeklerini topraga ekmistim cogu filizlenmis ancak meyve verir mi bilmem. Tek kalan salataligim sürekli cicek acip duruyor ama henüz meyvesi yok. Domateslerde de öyle. Cicek bol meyve yok. Yesil salatalarim da bu yil neredeyse her gün yagan yagmurlara heba oldu, gelecek yil kapakli bir sera yapmayi düsünüyorum cünkü burda yagmur hic eksik olmuyor. Ayrica burada okuduklarimdan heveslenip bir kovaya patates kabuklari koymustum, filizlendikce toprak ekledim simdi kova doldu merakla sonucu bekliyorum. Gercekten kendi yetistirdiginiz bir kac sebzeyi yemek kilolarca satin alinmis sebzeden daha lezzetli...

ciceksever70
04-07-2008, 07:42
Bu arada fasülye ve bezelyeleri unuttum. Fasülyeler ciceklendiler bezelyelerin üstü de mayve dolu ama ne zaman toplamaliyim bilemiyorum sanirim ekeli iki ay olmak üzere ancak olmus görünüyorlar cünkü taneler dolu dolu.

şükran ünal
04-07-2008, 11:01
Sevgili çiçeksever acemilikte böyleysen ustalıkta kimbilir neler yetiştirirsin, ellerine sağlık. pazıyı ve semizotunun ekim zamanlarını forumda ilgili yerden okursan ona göre eker ve sonuç alırsın diye düşünüyorum. Sanki bu sıcaklarda pek olmaz gibi geliyor.

limon
04-07-2008, 17:39
Çiçeksever, dolu doluysa birini açıp bakın, güzelse toplama zamanı gelmiş demektir. Ben kargalar yemeye başlamışsa sebzelerin veya meyvelerin olduğuna karar veriyorum :)

Semizotu çok arsızdır, bir kere ektiniz mi her yıl bahçenizde 2-3 kat artacaktır. Neden geç geliştiğini bilemiyorum ama burda yaz başı havaların ani ısınmasıyla inanılmaz hızla büyüyorlar. Belki orda havanın daha serince olması etkilidir. Ama üzülmeyin dediğim gibi seneye hiç tohumunu ekmenize gerek kalmayacaktır. Bu arada, semizotları olunca pazarlarda satılanlar gibi kökünden çekip almazsanız, kökü toprakta kalacak şekilde toplarsanız yaz sonuna kadar bol semizotu yersiniz. Burada hepimiz amatörüz. İşin güzelliği de bu zaten. Sebzelerimizden ürünü az alsak ta strese girmiyoruz, sağlık olsun deyip geçebiliyoruz.
Sevgiler...

ciceksever70
06-07-2008, 21:51
Bugün buraya yazdigim sorunun cevabini bekleyemeden dayanamayip dolu görünen bir tane bezelyeyi actim ve icinde iri iri cok güzel bes alti bezelye tanesini görünce inanin altin bulmus gibi oldum. Bu boya gelmis olanlari toplayip derin dondurucuya koydum. Simdilik yarim buzdolabi poseti kadar cikti bir yemeklik olunca insallah pisirecegim. Diktiginiz bir seyden ürün almak o kadar keyifli ki herkese bol ürünler dilerim.

Adalet Yağcı
07-07-2008, 23:40
Merhaba,
Yedi yıldanberi yazları yaylaya çıkıyorum.
En büyük zevkim ise sebze yetiştirmek, neyazıkki busene
sebzelerim çok cansız.
Sanırım fideleri aldığım yerden kaynaklanıyor,her yıl otuz kök domates fidesinden yüz kilo civarında ürün alırdım.
Bu yıl zavallı domateslerim biberlerim vede patlıcanlarım sağlıksız görünüyor.
B5A gübre kullanıp neticeye bakacağım.
Sonucu buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.
Herkese selam ve sevgiler...

limon
10-07-2008, 17:10
Bence çok güzel görünüyorlar. Tabii siz verimli toprakta bol ürün almaya alışınca bu kadarı az geliyor :)

Adalet Yağcı
10-07-2008, 17:28
Bence çok güzel görünüyorlar. Tabii siz verimli toprakta bol ürün almaya alışınca bu kadarı az geliyor :)

Sevgili Limon, güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Gerçektende söylediğiniz gibi, bu topraklar öyle bereketliki, yılda iki defa ürün almak mümkün.
Mesela ben, yaz sonunda şehire dönmeden bahçemden söktüğüm bazı sebzelerin yerine sarmısak, bakla, lahana ve hatta havuç ekmeyi düşünüyorum.
Geçen yılda öyle yapmıştım bir sene sarmısak almadım dışardan, hemde süper kaliteli Kastamonu sarmısağı:D
Bugün organik sıvı gübre (b5a) geliyor,yarın uygulamaya başlıyacağım, umarım geç kalmamışımdır.
Sonuçları buradan sizlerle paylaşırım.
Bol yeşilli günler diliyorum, saygıyla...

sahmehmet
10-07-2008, 20:42
herkesin bahçesi muazzam görünüyor.bizim sebzelerde bir tembellik bir atalet,bir vurdumduymazlık anlatamam.kimisi meyvesini verir büyütmez.kimisi çiçeklerini döker.kimi meyve tutmaz.ya psikyatr mı tutsam benim sebzelere bilmiyorum.:D ben işi doğru yaptığıma göre sebzelerde bir acemilik var :D zaten tohumdan çıkıp işi öğrenecekleri zaman mevsim geçip ölüyorlar,bunedenlede asla profosyonel sebze olamayacaklar.:D
ama durun siz böyle şımarık tavırlarını sürdürüp aymaz aymaz durmaya devam ederlerse ben bilirim onlara yapacağımı.serseri hepsi canım.işte aklı başında bi sırık domatesim var gerisi haylaz.burama kadar geldi bu akşam bidaha konuşacam,çekidüzen versinler kendilerine artık :D dimi ama :D

Adalet Yağcı
10-07-2008, 22:46
[QUOTE=sahmehmet;257587]herkesin bahçesi muazzam görünüyor.bizim sebzelerde bir tembellik bir atalet,bir vurdumduymazlık anlatamam.

Merhaba Sevgili Sahmehmet, sitem dolu mesajınızdan bende nasibimi aldım anlaşılan.
Öyle güzel bir şekilde anlatmışsınızki, eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir.
Ben yedi senedir birşeyler öğreniyorum, eğer iyi bir tohum kullanılmamışsa, dikim vaktinden önce **** çok sonra yapılmışsa, yeterince güneş alamıyorsa, gübresi suyu zamanında verilmiyorsa, zamanında çapa ile dip kısımlar gevşetilmiyorsa :( :( :( zavallıcıklar nasıl coşsunlar, işte ancak hayata tutunabilirler.
Ama hiç üzülmeyin buradan istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz, yardım etmek isteyen öyle çok arkadaş varki.
Aklımın erdiği birşey olursa naçizane bende yardımcı olurum.
Siz hayata bu güzel bakışınızı kaybetmeyin.
Bol sebzeli günler...

sahmehmet
16-07-2008, 17:31
adalet yağcı-eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir.-hiç etkilenmedi benim sebzeler,
biraz arsızmı oldular ne :D

Adalet Yağcı
16-07-2008, 17:46
adalet yağcı-eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir.-hiç etkilenmedi benim sebzeler,
biraz arsızmı oldular ne :D

Sayın Sahmehmet;
Anlaşılan onları fazla şımartmışsınız :cool:

Kiraz
17-07-2008, 17:28
Yağmur sonrası bahçeye girmek çok güzeldi. Yabani otları da yumuşamış topraktan kolayca çıkarabildim, çapa yaptım.

Bu güne kadar sebzeleri tek tek alıyordum ama bugün hasılat iyi. Yerim küçük olduğu için günlük salata ihtiyacımızı karşılayabileceğiz.
Minik domatesleri toplama görevi kızıma ait.

43225

limon
17-07-2008, 19:10
Çok güzeller Nurbahar Hanım. Afiyet şeker olsun. :)

Kiraz
18-07-2008, 07:58
Teşekkürler Limon, seninkiler kadar olamaz ama bununla da mutlu oluyoruz :)

limon
18-07-2008, 14:47
Benimkilerden de büyükler henüz kızarmadı. Sadece kahvaltılarda yetecek kadar çeri kızarıyor. Ürün bol ama henüz kızarmadılar. Günde 2-3 Salatalık, yine kahvaltıya yetecek kadar biber topluyorum. İşlerim yoğun olduğundan bu yıl pek ilgilenemiyorum aslında. Toprak kuruyunca suluyorum o kadar. Bir de geçen gün artık tohuma kaçan semizotlarını ve yabani otları temizledim. Bu yaz geçen yaz kadar sıcak ve kurak geçmiyor. Arada güzel yağmur yağınca 4 gün idare ediyor. Bu yıl en ilgilenmediğim sene olmasına rağmen, Tekin Bey'in fidelerinin kalitesinden dolayı ürün daha bol.

şükran ünal
18-07-2008, 16:15
Arkadaşlar merhabalar, bu hafta şu saate kadarhiç mesaj yazamadım İşlerimiz felaket yoğun. Bakabildiğim ve okuyabildiğim kadar okumaya gayret ediyorum. Bizim de bahçede her sabah bir kaç adet tadımlık ta olsa domates ve biber alıyoruz. Bir defa küçük bir tava lık kabak çiçeği doldurabildim. Şimdi kabaklar tek tük sebzeye durmaya başladı fakat kabak 3-5 cm olmadan sararıyor gün aşırı suluyoruz (çünkü acayip kuruyorlar) Sebebini bir türlü anlayamadım sanki bir yerlerde bununla ilgili bir yazı gözüme ilişmişti ama onuda bulamadım. Bu konuda neler yapabilirim bilemedim . Bana yol gösterir misiniz? Hepinize sevgiler.

limon
18-07-2008, 16:58
Şükran Hanım, benim de kabaklarım ilk sebzelerini sarartıp döküyorlar, sonra gayet güzel sebze vermeye başlıyorlar. Bitki tam gelişmeden erken meyve verip besleyecek gücü bulamıyor mudur acaba? :) diye düşünüyorum. Suçu bitkiye atınca kolay yoldan kurtuluyorum galiba :)

Kiraz
18-07-2008, 17:00
Sevgili Limon ben de pek fazla vakit ayıramıyorum, haftada 1-2 kere sulamaya çalışıyorum.
İlk olgunlaşan biberler olduğu halde verimi çok düşük. Bunun nedeni de sıkışık olması sanırım. Yanına diktiğim çeri domatesleri ne kadar bağladıysam da dalları biberlere doğru gidiyor, boyları 2 m'ye ulaştı.

Bu seneki hatalarımı seneye tekrarlamamaya çalışacağım:
1- Geç kaldığım için domates ve biberleri tohumdan değil, fideden yetiştirdim. Özellikle biberlerde istediğim cins çıkmadı, neyse ki tatlı.
2- Çeri domateslerde, bulamadığım için bodur yerine uzun cins aldım, ayrıca tohum da F1'di. Seneye bodur cins yetiştirmek istiyorum.
3- F1 tohum yerine, iyi kalite yerli tohum edinmeye çalışacağım (pembe domates gibi).
4- Salatalık yetiştirmek biber ve domatese göre biraz daha zor ama iyi kalite tohum bulursam (seninkiler gibi), bir kaç tane ekmek istiyorum.

Şükran Hanım, yaklaşık 10 yıl önce kabak yetiştirmiştim. İklim farkını da gözönüne almak gerekir ama haftada bir kere sulama imkanım vardı ve kabaklar oldukça hızlı büyüyorlardı. Verdiğiniz su fazla geliyor olabilir mi?

şükran ünal
21-07-2008, 12:22
Sağolun arkadaşlar, birde daha az su vermeyi deneyeceğim. 10 gün kadar istanbul a gideceğim ama bahçeyi kime emanet edeceğimi bilmiyorum , herkes yazlığına gitti ve kimsecikler yok şimdiden onu düşünüyorum..

limon
21-07-2008, 15:48
Sebze bahçemin bir kaç fotoğrafını sizlerle paylaşmak istedim. :) Bu sene domatesler bol ürün verdi. Yavaş yavaş kızarmaya başladılar. Çeriler çok lezzetliler. Salatalıklarla biberler de öyle.
43534

43535

43536

43537

43538

limon
21-07-2008, 15:49
Pembe domatesin büyüklüğünü gördünüz mü? Kızarana kadar daha da irileşir mi acaba? :)

Adalet Yağcı
21-07-2008, 16:29
Pembe domatesin büyüklüğünü gördünüz mü? Kızarana kadar daha da irileşir mi acaba? :)

Merhaba Sevgili Limon;
Sebzeleriniz haarika görünüyor, birkaç yıl önce bende pembe domates yetiştirmiştim, ama tadı yayla domatesi kadar lezzetli olmadığı için vazgeçtim.
Belki sizinkiler daha lezzetli olurlar.(inşallah)
Bu cinsin özelliği geç olgunlaşması, helede güneş görmüyorsa yeterince, eylüle kadar beklemeniz gerekebilir.
Domatesleriniz daha büyüyecekler, her biri yaklaşık 1kg. olabilen boylarda yetiştirmiştim ben.
Afiyetle yiyin. Ama hani biberler salatalıklar nerde :eek:.
Onlara haksızlık yapmayın onlarıda görelim.
Sğlıklı ve bol sebzeli günler diliyorum

limon
21-07-2008, 16:50
Salatalıklar bir türlü salatalıklar olamıyorlar salatalık olarak tüketiliyorlar(çoğalmaya ve büyümeye fırsatları kalmıyor) :) Her sabah başındayız kapanın elinde kalıyor ;) Biber fotoğraflarını da çekmiştim ama hatalı olmuş yarın tekrar çekip ekleyeceğim.

Geçen yıl ben de pembe yetiştirmiştim ama unutmadıysam bu kadar büyük olmamışlardı. Pembeler de hafif hafif kızarmaya başladılar. Haftaya yenecek kıvama gelirler gibi görünüyor.

Kiraz
21-07-2008, 17:39
Sevgili Limon, sebzelerin harika gözüküyor. Afiyet olsun.

Adalet Yağcı
25-07-2008, 19:17
Bunlarda benim bahçemden, sanırım bir aya kadar çok daha kaliteli ürünler alacağım.

Çünkü güzelim sebzelerim yeni yeni kendine gelmeye başladılar.

Hepinize Sevgiler...

limon
25-07-2008, 21:03
Adalet Hanım şahaneler. Böğürtlenler de çok güzel. Tüm sarmaşıklarım büyüdü bir böğürtlenim gelişemedi. Çok küçük kaldı ve az ürün veriyor. Umarım organik gübre işe yarar. Size afiyet olsun :)

Adalet Yağcı
25-07-2008, 21:15
Adalet Hanım şahaneler. Böğürtlenler de çok güzel. Tüm sarmaşıklarım büyüdü bir böğürtlenim gelişemedi. Çok küçük kaldı ve az ürün veriyor. Umarım organik gübre işe yarar. Size afiyet olsun :)

Teşekkürler Limon;

Böğürtlenler son derece arsızlar, her yerden adeta fışkırıyor, suyuda bulursa keyfine diyecek yok.
Acaba sizin böğürtleniniz fazlacamı gölgede kaldı.

Gübresinide ihmal etmiyorsanız mutlaka bir gün yüzünüzü güldürecektir.

Sevgiyle kalın...

sahmehmet
30-07-2008, 16:40
süpermiş sebzeler,görmesi bile mutlu edyor insanı

sakagun
30-07-2008, 20:19
Bahçemden kavun, karpuz, kabak.

limon
30-07-2008, 21:49
Şahaneler. Vallahi bravo.

Ben bu sene yemeklik kabak ekmedim. Karpuz da ekmedim ama çok pişmanım :) Küçücük te olsa çok zevkli oluyor yetiştirmesi. Seneye inşallah. Kavun ektim ama sarı olanından henüz meyve yok üzerinde.

sakagun
31-07-2008, 12:03
Fasulye de ektim yeni. Bu hafta Geyve'ye gidince çekerim resimlerini. Yaklaşık 20-25 kök de patates var.

ciceksever70
06-08-2008, 20:08
Misirlarimin hasat zamanini nasil anlayacagim? Sizce daha beklemeli miyim?

berduray
07-08-2008, 00:26
Sanırım Karadeniz'li dostlar daha net bir cevap verir ama biraz daha büyümeli sanki... püsküller hafif kızıl renge dönmeli (bence)...

ciceksever70
07-08-2008, 08:51
Peki üzerindeki kabuk dökülecek mi yoksa öylece mi toplayacagim? Ilk defa dalindan misir toplayacagim icin cok heyecanliyim misirlari birlikte diktigim ve gelisimini merakla bekleyen 9 yasindaki oglum da öyle...

Baldaş
07-08-2008, 10:57
Ellerinize sağlık mısırlar için biraz daha bekleyin hatta püskülleri siyaha dönüşünceye kadar. Yetişip yetişmediğini anlamak için kabuğunu hafifçe aralayın tanelerin durumunu kontrol edin. Sararmış olması lazım kolay gelsin kabuk dökülmez alt kısmından kırın

cemal.S
07-08-2008, 13:03
Baldas bir güzel anlatmış. Bir Karadenizli olarak sağolsun sevgili Çiçeksever. Hatta hiç açmadan el yordamı ile hafifçe yoklayın koçanı sertleşenin ağzını açın bakın yenecek kıvama geleni koparıp yiyin. Afiyet olsun. Bana göre resimden gördüğüm daha 10-15 günü var hiç acele etmeyin. Ufaklıkta tatsınki olurya ya bir Karadenizliye damat olursa zorluk çekmez.

Saygıyla.

trpc_f
07-08-2008, 13:30
Misirlarimin hasat zamanini nasil anlayacagim? Sizce daha beklemeli miyim?

mısırın kuruması bile bekleneblir yetistigi bölgeye göre değişir tabide burda mısırlar sıcaktan yandı yanlız turşuluk mısır yetiştirenlere tavsiyem var saksıda cok mısır yetiştirdim topragı çok yiyor ve cok su harcıyor tavsiye etmem:D

trpc_f
07-08-2008, 13:32
küçük bahçe satın almak istiyorum buralrda hiç yok izmirli olanlardan yardım alırsam memun olurum

Baldaş
07-08-2008, 13:41
:) Evet evet Cemal Bey kabakla, patatesle, mısırı haşlayıp bizim deyimimizle koliva kurabilirler. Ya da çubuğa geçirip közde çevirebilirler, haşlayıp buzluğa atıp salataya makarnaya kullanabilirler...

ezgili dünyam
09-08-2008, 13:24
Şimdiden marul tohumu eksem olurmu acaba. :rolleyes:

ciceksever70
10-08-2008, 09:51
Barbunyalarim... Bu yil taze fasülyeden bol bol ürün alinca bir de barbunya ekeyim dedim cesaret alip ama gec mi kaldim bilmem. Haziranda ekmistim simdi bu durumdalar bakalim ne zaman hasat alabilecegim? Bir parti de saksida var daha yavas gelisseler de iyi görünüyorlar.

ciceksever70
10-08-2008, 10:01
Taze fasülyelerim ve misirlarim (gecen ayki halleri) Artik fasülyeler bitmek üzere. Bu yil cok acemiydim ne yapacagimi bilemedigimden her sey deneme yanilma yöntemiyle oldu. Bir paket hazir organik gübre almistim sebze ekimi icin olanlardan. Topragi Martta bir kac kez capalayip bu gübreden karistirdim ve beklettim. Ancak direk topraga attigim tohumlarda basarisiz oldum. Sonra tohumlari atip üzerine biraz paketlerde satilan hazir topraktan döktüm tohumlar daha kolay filizlendi. Sanirim bahcemin topragi biraz sert ve tasli oldugu icin öyle oldu. Ama gübre konusunu ne kadar da okusam net bir dikir edinemiyorum. Organik gübre yeterli mi yoksa yanisira hayvansal gübre de kullanmali miyiz bir türlü karar veremedim. Burda ciftciler neredeyse her yagmurdan önce gübre serbeti döküyorlar kocaman kocaman oluyor ektikleri ürünler. Gübre serbeti dökülünce sonradan organik gübre de kullanilir mi yoksa fazla mi gelir bunun yanitini bulamadim.

limon
10-08-2008, 20:26
Şahaneler... Ben de 4-5 gün önce fasulye ektim. Olursa olur oılmazsa canım sağolsun.

Fazla söze gerek yok, fotoğraflar anlatıyor her şeyi :) Pembemin büyüklüğüne bakar mısınız? 5 kişilik çoban salata tek o domatesle oldu. Nasıl lezzetli bir şey anlatamam. İncecik kabuklu, mis kokulu, pembe ötesi :) Çerilerim ise coşmuş bir haldeler. Her gün koca bir tas topluyorum. Konuya komşuya, annelere, kardeşlere paylaştırıyorum. Hatta bazen üşeniyorum toplamaya :) Diğer domates türü ise sanki şeker takviyeli. Armutum ilk defa böyle meyve verdi.
44825

44826

44827

44828

44829

limon
10-08-2008, 20:28
Bu da bir türlü tutunamayan devamlı meyvesini döken balkabağım. İnşallah bu dökülmez.
44830

Mermaid
10-08-2008, 21:16
Maşallah sevgili Limon;
harika görünüyor sebzeleriniz. Dilerim balkabağınız da dökülmeden büyür.
Afiyet olsun:)

limon
15-08-2008, 12:27
Balkabağı o günden sonra çok hızlı büyümeye başladı. Bir kaç tane daha oluştu üzerinde. Fasulyeler yavaş yavaş çimlenmeye başladılar.

Adalet Yağcı
15-08-2008, 13:40
Bu da bir türlü tutunamayan devamlı meyvesini döken balkabağım. İnşallah bu dökülmez.
44830

Sevgili Limon;

Bende bu sene kavun karpuz ektim ve içinden bir tane karpuz olması için dua ettim, çünkü çekirdekler çok eskiden kalmaydı hani şu iri siyah ve alacalı olanlardan

Uçlarda karpuzlu çiçekleri görünce deli oldum, ama maalesef büyümediler, son çıkan karpuz meyvelerini gördükten sonra meyvenin on cm. kadar ilerisinden uç aldım yani bitkiyi oradan kopardım.

Ben bu işlemi yaptığımda karpuzcuğum nohut kadardı, üçüncü gün tekrar baktığımda gözlerime inanamadım, karpuz kocaman bir portakal kadar büyümüştü.

İşte işin sırrı, sizde dalda en çok iki kabak bırakarak uçları kesip atın bakın nekadar çabuk gelişecekler.

Hadi kolay gelsin...

limon
18-08-2008, 13:49
Sağolun Adelet hanım. Ben bu yazıyı yazdıktan sonra hızla büyümeye başladı Balkabakları. Saymadım ama 3-5 tane var galiba. Sizi dinleyip daha fazla uzamasını engelleyeceğim. Sağolun.

limon
22-08-2008, 19:53
Domateslerin yeşil kısımları artık bozulmaya başladı. Üzerindeki domatesler çok hızlı kızarıyor ama bundan sonra yeni ürünler vermez sanıyorum. Zaten sonbahar yağmurlarının başlamasıyla keyifleri iyice kaçar. Bu yaz çok ürün aldım. Hiç domates, biber ve salatalık satın almadım, komşularımızla, yakınlarımızla da paylaşabildik.

Yarın veya öbür gün kıvırcık tohumlarını ekeceğim. Bir hafta kadar sonra da biraz biraz roka, tere, soğan ekmeyi planlıyorum. Daha doğrusu elimdeki iki yıllık tohumları bitirmeyi planlıyorum.

NAZzz
22-08-2008, 23:08
sewgili limon hanım tektek okudum yazdıklarınızı,resimlerinize tek tek baktım maşallah hepside mükemmel..size imrendim doğrusu:)beni okadar çok heweslendirdinizki bu geceden bişeyler ekmek geldi içimden inanın:)bana yardımcı olursunuz umarım..bişekilde biyerden başlamam lazım diye düşünüyorum da bu mewsimde neyle başlayabilirimki??

Nariel
22-08-2008, 23:16
Yavaş yavaş kışlık sebze ekmeye başlayabilirsiniz bence, brokoli, lahana.. Soğan ve sarımsak da iyi olur, hem malzeme bulmak kolay, hemde hızlıca büyürler ve bol bol yersiniz.

NAZzz
23-08-2008, 00:26
tawsiyeniz için teşekkürederim:)brokoliyle başlayabilirim sanırım

limon
24-08-2008, 18:43
Güzel sözlerinize teşekkür ederim Nazzz. Bu başlığı açmaktaki amaçlarımdan birisi kendi sebzelerimizi yetiştirmenin aslında ne kadar kolay ve zevkli olduğuydu. :) Diğer amacım da benim gibi sebzelerin tohumunu, bitkisini tanımayan, ne zaman ekecekleri konusunda hiç bir fikri olmayanlara yardımcı olmaktı. Gerçi ben artık çoğunu öğrendim :)

Kıvırcık, roka, tere tohumlarını ekebilirsiniz. Ben aşırı sıcakların geçmesini bekleyeceğim. Bu hafta da aşırı nemli ve sıcak geçecekmiş. Haftaya ekmeyi düşünüyorum.

ciceksever70
25-08-2008, 13:43
Bizim buralarda hava sicakligi 20-24 derece civarina indi. Tekrar bezelye dikebilir miyim bu mevsimde?

ezgili dünyam
01-09-2008, 21:44
Bugün marul tohumları ektim. :p

burcind
03-09-2008, 16:32
Tere tohumu arıyorum

Baldaş
03-09-2008, 21:56
İyi akşamlar.
Semiz otu, marul, kıvırcık, maydanoz ve roka ile başladım ( şimdilik balkondalar ). Biraz kendilerini göstersinler fotoğraf ve bilgi de aktarırım.

Tohum arayanlar için bir de buraya yazayım. www.tarimtedarik.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

olci
09-09-2008, 10:44
İyi akşamlar.
Semiz otu, marul, kıvırcık, maydanoz ve roka ile başladım ( şimdilik balkondalar ). Biraz kendilerini göstersinler fotoğraf ve bilgi de aktarırım.

Tohum arayanlar için bir de buraya yazayım. www.tarimtedarik.com (http://www.tarimtedarik.com) sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Malkonda marul çok iyi olurdu, marul ekmek için toprak durumu nasıl olmalı ? Derin? Geniş? Gübreli?

limon
13-09-2008, 22:58
Marul konusunda kararsız kaldım. Ben marul tohumunu baharda ekiyorum. Bu mevsimde ektiğim tohumlar kışa dayanıklı kıvırcık türleri ki bunların içinde göbek salata (atom denilen) da var. Ama ben sonbaharda marul tohumu (kaşık marul dediğimiz) ekmedim hiç. Sanki olmaz gibi kalmış aklımda??

Yarın sebze bahçesindeki yazlık sebzeler sökülecek, toprak gübreyle karıştırılacak. Küçük bir köşeye kıvırcık türlerinin tohumları atılacak. Ayrıca bahçe bölümlere ayrılıp, ıspanak, roka, tere tohumları ekilecek. Karalahana ve pazı fideleri dikilecek. Bir şey çıkmazsa inşallah :)

Adalet Yağcı
14-09-2008, 12:30
Ben Marul ektim Sevgili Limon;
Yaklaşık bir ay önce tohumu ekmiştim, bir hafta öncede esas yerlerine diktim, öyle çabuk büyüyolarki şaşırıp kaldım

Tabi bol gübre ve ilk günlerde iyi sulama istiyorlar.

Fotografı dört geçen hafta çekmiştim şimdi kocaman oldular.

nergis06
24-09-2008, 14:24
Merhaba arkadaşlar,
Bahçeme şimdilik kısıtlı sürelerde ulaşabileceğimden, bahçe ile balkon arasında sürdürdüğüm çalışmaları ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıp değerli fikirlerinizi almak istiyorum. Mayıs ayında sahip olduğum bahçemde,
Mısır (Çok güzel gelişti mısırlar ne durumda bayramda göreceğim),Domates (Fide olarak almıştık yaprakları gelişti büyüdü ama çiçek dahi vermedi neden bilmiyorom?),
Cherry domates (saksıda almıştık problem çıkarmadı),Sivri biber,Dolmalık biber ( yeşillik olarak kaldı),Marul (Balkonda çimlendirip bahçeye ektik), Nane, Yeşil Soğan (tohumdan ektiğimden ve evde yeşillenmiş kuru soğanlardan verim aldım , ama arpacık soğanından verim almadım. Bu arada bir deneyimimi aktarayım yeşil söğanların atılan kök kısımlarını ektim çok güzel verim aldım), Patlıcan, Börülce (Saksıda 2 tohumdan bir yemeklik börülce yetiştirdim.Bahçedekileri bayramda göreceğim),Reyhan, Kabak, Bakla (Kışın ekilecekmiş, haziran ayında ektiğimden galiba yaprak bile vermedi), Bezelye, Roka, Sarıbiber,Valensiya portakal, Washington portakal, Mandalina, Hicaz narı, Nar, Limon, Erik, Papila, Çilek, Böğürtlen, Kivi , Karpuz, Kavun, Nektarin, Elma, Mersin Hurması, Arslan ağzı,Sardunya
Galayör, Papatya, Begonvil, Portakal kadife, Çalı minesi, Zambak, Mercan, Gazanya, Kufea
Çuha, Çin karanfili, Ayçiçeği, Kasımpatı, Zıpçıktı, Gül, Petunya, Aslan ağzı, Bodrum papatyası, Hurma, Japon Gülü, Oya ağacı, Fesleğen, Gece sefası, Piton,Likstirun, Çam var.
Bayramda 1 hafta bahçemde olacağım. ( daha sonrada en erken 19 mayısta :-( ) bu süre zarfında neler yapmalıyım.Küçük bahçemde mümkün olduğu kadar çok bitkiyi denemek istiyorum.(1 yıl sonra emekli oluyorum bahçemle istediğim gibi ilgilenebileceğim ama bu süreyi bekleyecek sabrım yok ) Forumda sizlerden edindiğim bilgilere göre eylül ayında Ispanak, Marul, Roka, Tere, Dereotu Maydanoz, Kıvırcık, Lahana, pazı, bakla, biberiye, kekik, lavanta....vs ekebilirmişim.Bunların tohumlarını atmayı düşünüyorum.
Gene forumdan öğrendiğim bilgilere göre geçen yıl ektiğim sebzeleri sökmem gerekiyormuş ama forumun bir yerinde de biber fideleri ertesi yıl tekrar verim verirmiş diye okudum.Neleri bırakıp, neleri sökmeliyim? Ayrıca bamya ve Limon’dan özendiğim sarmaşık yaseminide denemek istiyorum, bunlar için hangi ay uygun bilmiyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler....

limon
24-09-2008, 21:43
Burada çok fazla soru var, tek tek yazsak sayfalarca olur :)

Bahçenize bayramdan sonra en erken 19 Mayıs'ta gideceğinizi yazdığınıza göre, marul, roka, tere vs.. gibi sebze tohumlarını hiç atmayın bence. Çıksalar da seyreltme, çapalama gibi bakımlar isteyecekler, hadi bakımsız olsun diyelim Mayıs'a kadar kalmazlar zaten. Boşuna emeğinizi harcamayın. Bezelye tohumlarını bitki büyüdükçe sarılabileceği bir yere (kafes tel örgülerde çok güzel tutunuyorlar) her çukura 3-4 adet gelecek şekilde ekebilirsiniz. Baklayı ben biraz daha geç ekiyorum ama şimdi de ekilse olur galiba?

Ben biberleri ve yaz sebzelerini fırsat bulur bulmaz sökeceğim. Bırakılacaklar, nane, lahana türleri, çilek, dereotu, maydanoz, soğan olabilir. Enginar varsa şayet o sökülmez, çok yıllıktır. Şimdilik benden bu kadar :)

limon
24-09-2008, 21:46
Biberiye, kekik, lavanta vs.. sökülmezler.

Bamyayı da diğer yaz sebzeleriyle gelecek yıl baharda ekersiniz.

Yasemini ben çelikten köklendiremedim. Öyle pahalı bir sarmaşık değil en iyisi hazır poşette bir kök alıp dikmek galiba. Eğer hazır köklü poşette veya saksıda alırsanız istediğiniz her ay dikebilirsiniz. Hatta şimdi gidince dikerseniz Mayıs'ta gittiğinizde sizi şaşırtabilir.

nergis06
25-09-2008, 14:02
Limon verdiğin değerli bilgiler için çooook teşekkür ederim. Sayende birçok bilgi ediniyorum. Bu durumda bezelye, bakla ve dere otu ekeceğim.Yaseminin her mevsim dikilebileceğine çok sevindim. İleride bahçeye hamak kurabileceğim bir çardak yapmak istiyorum. Yasemini bu çardağın ayağına dikeceğim (bu fikri senin bahçenden aldım ***.) şimdilik başka bir yere dikip sonra oraya alsam olurmu?
Birde ıspanak tohumunu seyrek bir sekilde eksem Mayıs ta toplayabilirmiyim ? (dediklerin gibi ise bir anlamı olmaz şimdi ekmenin)
Bahçedeki soğanlı bitkiler için yapacağım bir şey varmı? İmkan varsa zıpçıktıyı çoğaltmak isterim.
Lavanta için tohummu, fidemi daha iyi olur?
Yine çok soru sordum, çok sağol.

limon
30-09-2008, 19:08
Bu bayram anneler evde olmadığından gidecek yerimiz de yoktu, pijamalı bir bayram günü geçiriyoruz :) Öğleden sonra miskin miskin oturmaktan sıkılıp sebze bahçemdeki domatesleri ve biberleri hazır toprak yumuşakken sökmek üzere kolları sıvamaya karar verdim. Biraz önce ancak içeri girebildim. Sökümleri yaptım, toprağı belledim. Kenarda duran gübre çuvalını kaldırınca altında kış uykusuna yatan yavru yılan gördüm. Hem korktum hem de fotoğrafını çekmek istedim. 2 dakikada fotoğraf makinamı aldım ama o kadar derin uykuda gördüğüm hayvan gitmişti.

Bellediğim toprağı tırmıkla düzeltip, marul, göbek salata (atom da deniliyor galiba), ıspanak, turp (geç kalmış olabilirim), havuç (zamanı olmayabilir), dereotu tohumlarını ektim. Tere ve Roka tohumu elimde kalmamış alır almaz ekeceğim. Maydanoz da ekmek istiyorum. Bu arada yaz başı fidelerini diktiğim Karalahana fidelerini nihai yerlerine diktim. Bir kök olan Enginarım yanlarından bir çok sürgün vermişti zamanı mıdır bilmiyorum ama kökünü çıkarıp sürgünleri ayırdım ve diktim. Eğer yaşarlarsa toplam 5 Enginarım oldu. 3 kök olan pazı da aynı çilek gibi sürgünler vermişti kesip diktim, tutar mı bilmiyorum.

nergis06
01-10-2008, 15:31
Limon'cuğum geçmiş olun. Aslında bu işin yılan gibi heyecanlı yanıda var.Fotoğraflayabilseydin çok güzel olurdu. Bayramda bile durmamış bahçen için çabalamışsın. Bahçen boşuna böyle güzel değil tabi, bayramda bile mesai yapıyor, emeklerinin karşılığını alıp, bu güzellikleri ve deneyimlerini bizlerle paylaşıyorsun.
Bende şu sıralar bahçemle başbaşa hasret gideriyorum. Dönünce yaptıklarımı sizlerle paylaşırım.

Bu arada hepinizin beyramını kutlarım.

limon
04-10-2008, 20:53
Teşekkür ederim nergis06.

Bugün Roka, Tere, Maydanoz tohumları aldım. Hemen ektim. 20 kök kadar da Kırmızı Lahana, Brokoli, Beyaz Lahana fidesi aldım onları da diktim. Geçen gün ektiğim marul tohumları yeşerene kadar idare etsin diye 15 tane kadar da marul fidesi aldım. Onları da diktim.

Geçen gün ayırıp diktiğim enginarların ana kökü haricindekiler biraz sarsılmış görünüyorlar. Tutacaklar mı bilmiyorum.

Geçen yıldan kalan Karalahana bitkisi ağaç gibi oldu. Bir kök bitkiden bir koca tencere sarma çıkıyor. :)

hsoydam
06-10-2008, 10:36
Merhabalar,
Bende ispanak tohumu arıyorum. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Selamlar,
Hikmet

nergis06
06-10-2008, 15:59
Bu nasıl hastalıkmış böyle, kafayı bahçe ile bozmuşsun diye oğlumun ve eşimin diline düştüm. Önceleri haksızlığa uğradığımı düşünüyordum ama sonunda hak verdim onlara. Sabahın 5 inde uykudan uyanıyor başlıyordum bahçeyle uğraşmaya, bahçeye ektiğim bitkilerden birer saksıda eve getirdim, onların gelişimlerini göremeyeceğim ya evde takip edeyim diye. Arabada zaten yer yoktu ayaklarımızın altında kucağımızdaki bitkilerin böcekleriyle birlikte Ankara’ya geldik. Eve geldikki kedi evi berbat etmiş temizlenmesi lazım, ertesi gün mesai var ütü yapmam, çamaşır yıkamam, yemek yapmam, ortalığı toplamam gerek ama ben ne yaptım çıktım balkona tam 4 saat bitkilerle uğraştım......
Bahçeme geldiğimde beni bir sürpriz bekliyordu. İşe yeni alınan bahçıvan ve eşi bahçeye sahip çıkmış benim için bahçemdeki reyhanları , ayçiçeklerinin koparıp kurutmuşlar. Bu arada bahçenizdeki sebzeleri yedik helal et dediler. Bunu duyunca çok sevindim hem bahçeme sahip çıkıyorlar hemde kendim yiyemesem bile yiyen insanlar var diye düşünerek elimde ne varsa ektim. Ben gelinceye kadar siz yiyin dedim. Roka, Ispanak, Maydanoz, Dere otu, Bezelye, Barbunya, Soğan, Marul tohumları ektim. İki çeşit daha begonvil aldık biri pembe ve beyaz aynı daldan açıyor diğeri sıklamen. Balkon çok güneş oluyor büyüyünce doğal gölgelik yapacak begonviller. Aloe vera ektim.Yasemin ektim. Zıpçıktıyı çoğaltmama gerek kalmadı bol miktarda temin ettim. Ankara’**** getirdim ama balkondamı bıraksam içeriyemi alsam bilmiyorum ?
Bir iki yere ektiğim zambaklar sebze bahçesini sarmıştı onları söküp arka bahçeye diktim. Reyhanlarda keza öyle onları seyrettim. Topu topu 20 metrekarelik bir sebze alanım var zaten.
Site bahçesinde bulduğum Lavantanın kurumuş çiçeklerini tohummu bilmiyorum biryerlere serptim ve kopardığım dalları ya tutarsa diye diktim. Ayrıca adını bilmediğim bitkiler ektim.

Hikmet bey ben ıspanak tohumlarını Praktikerden aldım. Kolaylıkla birçok yerde bulabilirsin sanırım.

limon
09-10-2008, 13:39
Ayın 4'ünde ektiğim tohumlardan bazıları çimlenmeye başlamışlar bile. Daha dün baktığımda görünürde pek bir şey yoktu, bugün gözle görünür halde yeşermişler.

Önce sebze bahçemin yazlık sebzelerden temizlendikten sonraki genel görüntüsünü fotoğrafladım. Burada boş görünüyor ama tüm ektiğim tohumlar topraktalar aslında :) Büyüdüklerinde de aynı yerden fotoğraflarım. Sağ önde Pazılar var,
49169

5 gün önce tohumu ektiğim Rokalar,
49170

6 gün önce tohumunu ektiğim Turplar,
49171

Ağaç gibi oldu dediğim Karalahana, bu bir kökten bir koca tencere sarma çıkıyor, tek bir yaprağını dörde bölüyorum,
49172

Bunlar da tutar mı tutmaz mı bilmiyorum dediğim Enginarlardan birisi, hepsi tuttu gibi...
49173

limon
09-10-2008, 13:41
5 gün önce fidesini diktiğim Kırmızı Lahana, bu yıl ilk kez yetiştireceğim,
49174

nergis06
10-10-2008, 09:32
Daha önce Yaseminden bahsettim diye buradan devam ettim.Tam olarak sitedeki bilgileri okumaya fırsatım olmadı.Öyle güzel bilgileri paylaşmışsınızki okumadıklarımı okumak için can atıyorum. Teşekkürler Uzman16 hemen taşıyorum.(insallah fotoğrafıda tasıyabilirim. Aslı evdeki bilgisayarımdada)

bilgeal
10-10-2008, 10:00
Ben Marul ektim Sevgili Limon;
Yaklaşık bir ay önce tohumu ekmiştim, bir hafta öncede esas yerlerine diktim, öyle çabuk büyüyolarki şaşırıp kaldım

Tabi bol gübre ve ilk günlerde iyi sulama istiyorlar.

Fotografı dört geçen hafta çekmiştim şimdi kocaman oldular.

Ben de cok cok istiyorum marula bayılırım balkonumda saksıda yetistirsem olur mu ki acaba denemek istiyorum.
Rokalarım cok lezzetli oldu her sabah topluyorum ve mutluluktan uçuyorum...

hatta arkadaslar marul tohumu vermek isteyen olursa coook mutlu olurum

kuzeyli
11-10-2008, 15:18
5 gün önce fidesini diktiğim Kırmızı Lahana, bu yıl ilk kez yetiştireceğim,
49174

merhaba size bir sorum olacak kendi köklendirdiğim kırmızı top lahanaların tohumlarını aldım ektim fakat bir çok deneme yapmama ragmen çıkan fideler büyüdü ama top şeklini almadılar normal lahana gibi büyüyorlar sebebi nedir acaba :)

limon
11-10-2008, 15:23
Henüz top olmaları için erken. Kışın ortalarına doğru tam orta kısmından tıpkı karnıbahar gibi oluşum başlar. Hatta benim geçen sene fidelerini biraz geç diktiğim karnıbaharlarım kış sonu gibi ürün vermişlerdi.

kuzeyli
11-10-2008, 15:27
Pek top olucak gibi durmuyolar ama beklicem bakalım olur herhalde bu sefer teşekkür ederim :)

ayax
13-10-2008, 16:24
ben de bugün acaba kış için ne ekebilirim diye düşünürken sizleri okudum. en çok da limonun ektikleri hoşuma gitti... daha önce yaz için aldığım kıvırcık, maydonoz, tere, dereotu nu kışında ekebileceğimi öğrendim sayenizde. bundan sonra limonu takip edeceğim bende ist iklimine göre yetiştirdiğim için o ne yaparsa onu ekmeye çalışacağım :) tabi ona yetişebilirsem...

limon
13-10-2008, 18:07
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim ayax. El birliğiyle kendi sebzelerimizi yetiştirip, tüketeceğiz inşallah :)

Roka hakkında daha önce de çok kez yazmıştım ama sayfa sayısı arttıkça gözden kaçar diye bir kez daha yazmak istiyorum. Ben Roka tohumunu bu aylarda ektikten sonra, fideler çıkıp biraz güçlenince çok sıkışık olanlara seyreltme yapıyorum. Rokalar yiyecek büyüklüğe gelince, köklerinden sökmüyorum, aynı maydanoz gibi makasla kesiyorum, demetler oluşturuyorum. Kesilen Rokaların kökleri daha çok güçleniyor ve yaklaşık 10 gün sonra yeniden yiyecek büyüklüğe geliyorlar. Havalar ısınıp tohuma kaçana kadar bu ayda ektiğim Rokaları yiyoruz. Bu işe ilk heveslendiğimde pazarda görüklerim gibi köklerinden söküyordum ve bahçedeki Rokalar hemen bitiyordu. Durmadan yeni tohum atıp büyümelerini bekliyordum. Bu işten para kazanan köylüler işin püf noktasını öğrettiler sağolsunlar.

Dereotu için kökünden sökülür, o maydanoz gibi değildir demişlerdi ancak ben büyüyen dış yapraklarını dal dal koparıp tüketiyorum. O da tohuma kaçana kadar kalıyor bahçede.

limon
14-10-2008, 15:04
Dereotları da çimlenmeye başladılar.

ayax
16-10-2008, 11:58
verdiğin bilgiler için sağol limon. 2 gün önce tere ve kıvırcık ektim umarım doğru şekilde ekmeyi başarmşımdır arkasından bir gün sonrasındada hafif bi yağmurla tekrar ıslandılar bu iyi oldu sanırım. şunu merak ettim tere de tıpkı roka gibi aynı uygulamayı onada yapsak olurmu?

limon
16-10-2008, 13:28
Tereyi genelde kökten çıkarıyorum ama olur bence.

ayax
17-10-2008, 10:11
bende tere yi görmeden paçaları sıvadım :) bakalım yetiştirebilecekmiyim daha nasıl sulancağını bile bilmiyorum her gün mü 2 günde bir mi ? :) acemi işi olcak biraz ama acemilikte bazen şans oluyor...

seyma30
17-10-2008, 16:29
Merhaba arkadaslar ben tereyi roka gibi dal dal topluyorum sürekli kendini yeniliyor.Sevgiler...

limon
17-10-2008, 22:50
ayax, ben hiç sulamıyorum. Şimdiye kadar toprak hiç kurumadı. Siz saksıya mı ekmiştiniz?

Teşekkür ederiz seyma30.

üzüm
18-10-2008, 12:45
Benzer uygulamayı soğanda yapıyorum. Bahçede yaklaşık 40x40 cm.lik sabit soğan yerim var. Evde ne zaman yeşillenmiş, baş vermiş kuru soğan olsa bu alana dikerim. Tohumdan veya arpacıktan yetiştirdiğim soğanlar gelişene kadar burası benim soğan ihtiyacımı karşılar. Hatta baharda soğansız kaldığımda kuru soğan olarakta kullanırım. Bu soğanları toprak hizasından keserek kullandığım için sürekli kendisini yeniler.
Şehir dışında yaşadığım için herşey elimin altında olmuyor. Bu yöntemle hem baş vermiş soğanları değerlendiriyorum, hem de soğan rezervim oluyor.

limon
19-10-2008, 22:09
Annem de sizin gibi yapardı uzum. Ama o kafa soğanlarından yetişen yeşil soğanlar diğerlerine göre daha acı oluyor gibi geliyor bana. Belki de soğanın türündendir.

Ağaç gibi diye bahsettiğim Karalahanam feci halde tırtıl istilasına uğradı. Allahtan tırtıllar bir tek onun üzerindeler. Diğer ufak fidelere uğramadılar henüz. Önlemini almadan önce çeşitli açılardan fotoğraflarını çekeceğim yarın. Annelerinin yanındaki yavrular pek şirinler.

3 günde lahanayı neredeyse bitirmişler. Bu lahanayı dipten kesip, bahçeden çok uzağa atacağım. Şİmdilik ufak fidelere uğramamışlar. Ama bu bir kök lahanada 100 den fazla vardır sanıyorum.

50603

50604

50605

limon
23-10-2008, 15:02
Yeşil soğanlar yenilecek büyüklüğe gelmeye başlamışlar. Kıvırcıklar da bir haftaya kadar toplanabilirler.
50606

50607
Bu da yan komşumun giderken bana bıraktığı kabaklarından. Tohumunu Kıbrıs'tan getirmiş. Bana da 5 tane tohum verdi seneye dikeceğim. Bildiğimiz yemeklik kabak gibi ama sanırım üst tarafı biraz daha tombulca olacak. Geç ektiği için ürünü şimdi vermeye başladı.
50608

berduray
30-10-2008, 09:41
Ben de bahçemin şu an ki halini paylaşmak istedim.

Yaz sıcaklarını yarı baygın geçiren cherrylerim kendine geldi ve ilk defa meyve tuttu.

51266

51267

Ve dolma biberler

berduray
30-10-2008, 09:46
Dün şaşırttığım brokoliler

51271

Sonradan coşan acı, mor biberlerim

51272

berduray
30-10-2008, 09:50
Yerelması aldı başını gidiyor

51273

51274

Enginarların yerini değiştirdim, yeni yapraklarını ancak çıkarıyor

51275

berduray
30-10-2008, 09:56
Bunlarda semizotlarım
51280

Birkaç soğan
51281

Pazılar
51282

berduray
30-10-2008, 09:59
Pinpinler de çıktı

51284

Nanelerim

51285

limon
30-10-2008, 10:47
Çok güzellerBerduray. Sende yazlıklar kışlıklar bir arada :)

Pinpin nedir?

berduray
30-10-2008, 11:01
Galeriye eklemiştim, ve başlığını açmıştım, yabani bezelye diyebiliriz.

Kiraz
30-10-2008, 14:30
Yani bizim bezelye çiçeği galiba.

ezgili dünyam
10-11-2008, 13:26
Bende bezelye tohumu aldım ama şimdi ekersem erkenmi olur diye düşünüyorum. Zonguldak'ta kış fazla sert değil ama, genede kar yağınca zarar görürmü acaba.

limon
11-11-2008, 17:53
Buradaki köylüler bu işin ticaretini yapıyorlar, bezelye tohumlarını Kasım ayının sonlarına doğru ekeceklerini söylediler. Bezelye ve bakla kış koşullarında zarar görmüyorlar diye biliyorum. 3 senelik tecrübemde don olsa bile hiç bir zarar görmediler. Kış geçtikten sonra ekilen bezelye ve bakla tohumu çimlenmesine çimleniyor ama çok az ürün veriyor.

gurbik67
01-12-2008, 19:30
ezgili dünyam sayın limonun yazdıkları doğru bezelye ekimi batı karadeniz için ideali kasım sonu iyi bizimkiler şu an 7_8 cm oldu

ayax
03-12-2008, 10:40
ayax, ben hiç sulamıyorum. Şimdiye kadar toprak hiç kurumadı. Siz saksıya mı ekmiştiniz?

Ben bahçeye ektim. sanırım tere diye ektiklerim dereotu. bahçem karmakarışık bir sürü çeşit ot var anlamayamadım kıvırcıklar hangisi dereotlarını benzetiyorum ama kıvırcıkların yetişmesini bekleyeceğim.

limon
05-12-2008, 14:20
Sebze bahçeme Sonbahar başında ektiğim tohumlar ve diktiğim fideler ürünleri vermeye başladılar.

Karnıbahar da olabilir Brokoli de,( ikisini ilk başta pek ayırd edemiyorum) sebzesini vermeye başladı.
54947
Dereotları daha boylanmadı ama güzel gelişiyorlar.
54948
Ispanakları seyreltirken topladıklarımdan gözleme yaptım. 2-3 yıllık tohum olduğundan hepsi filizlenmedi, bugün tekrar tohumunu ektim.

54949

Rokalarım şahane oldular.

54950

Terelerim de öyle...

54951

limon
05-12-2008, 14:25
Kırmızı Lahana lar göbeklenmeye başlıyor.
54952

Bu turpların cinsi küçük olanlardan, toplanması için biraz zamanı var.
54953

Bunlardan başka Maydanozlar yeşerdiler ama henüz boylanmadılar. Havuç tohumları da filizlendi. Havuç yetiştirme konusunda pek başarılı olamadım ama elimde tohumları olduğundan ektim. Bu arada salatalarınıza Havuç un yapraklarını da doğradığınızda çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Yaprakları da aynı havuç tadında ve kokusunda...

kahyanur
05-12-2008, 14:36
Sayın limon;
Elinize sağlık. Hepsi çok güzeller. İçim açıldı resimlere baktıkça ve imrendim. Keşke benim de bahçem olsaydı.

limon
05-12-2008, 17:29
Çok teşekkür ederim. İnşallah istediğiniz gibi bir bahçeniz olur.

Geçtiğimiz ay bahçede çok tırtıl vardı, hepsi birden yokoldular. Bir iki gece geceleri çok soğuk oldu, belki ondandır.

Bu günlerde ise yeşil yapraklı sebzelere Kabuksuz ve Kabuklu Salyangozlar dadandı. Şükran Hanım'ın tarif ettiği Biralı Organik yöntemi deneyeceğim.

Bilmeyenler için tekrarlayayım. Bir çukur kase, ağzı tam zeminle sıfır olacak şekilde yerleştirilir. İçine bira konulur. Salyangozlar birayı çok severlermiş, içip içip içine düşerlermiş :)

Kiraz
05-12-2008, 21:46
Eline sağlık Limon.

Ben de fazla bir şey yapamamakla beraber; tahta bölmelerin içine brokoli ektim tamamı salyangozlar tarafından yendi. Dereotu çok güzel çimlenmişti, tamamı salyangozlar tarafından yendi. Büyük saksılara tere ve roka ektim yine tamamı yenecekti belki ama büyüme hızına yetişemediler. Bir ara arapsabunlu, yağlı su püskürttüm ya işe yaradı ya da soğuktan salyangozlar kaçtı, tere ve rokalar sağlam kaldı.

Geçen sene birayı çok denedim ama pek işe yaramadı, belki bende çok salyangoz olduğundan. Forumda bir yerde toprağa toz tarçın serpilmesinden bahsediliyordu, bir dahaki sefere onu deneyeceğim, istersen sen de bir yerde dene.

Maydanozlar yeni toparlandı, fesleğenler de ölmek üzere. Reyhan ve nanelerin yaprakları azaldı.

Limon, pırasa ekmiş miydin? Topraktan söküp yiyene kadar güzel bir sebze olduğunu düşünmüyordum. Çiğ bile salatada çok lezzetli olur. Bizim marktten aldıklarımız kim bilir kaç hafta beklemiş oluyor, tadı kalmıyor.

limon
05-12-2008, 22:00
Bu yıl pırasa tohumunu ekme zamanını kaçırdım. Fidesini alacaktım aslında ama unuttum. Geçen yıl pırasalarım ve soğanlarım çok kurtlandı, belki çok gübrelediğimdendir.

Tarçın çok pratik bir yöntemmiş, hemen yarın deneyeceğim. İnşallah işe yarar. :)

ayax
12-12-2008, 13:14
sevgili limon:
bu bahçe benim ama herşey karma karışık kıvırcıklar hangileri diğer yetişenler ney şu fotoraflara bakıp beni aydınlatırsan sevinirim.

limon
12-12-2008, 15:39
İlk fotoğraftaki yuvarlak içindekilerin yaprak renkleri Lahana türlerine benziyor. Alttan ikinci fotoğrafta otların arasında dereotları var gibi gördüm ama tohumunu ekmiş miydiniz bilmiyorum. Fotoğraflar hem uzak hem bulanık çıkmış seçemiyorum maalesef. Biraz daha büyüsünler daha iyi anlarız :)

meraklı
19-12-2008, 08:24
Selamlar sevgili Limon;

Yaklaşık bir yıldır bitkilerle ilgileniyorum. Onun öncesinde bir tek çiçeğim bile yoktu. Ancak son bir yıldır büyük bir merakla sebze yetiştirmekle uğraşıyor ve bundan çok mutlu oluyorum. Tabii çok amatörce başlayan bu merakım bir hastalığa dönüştü sanıyorum. Ağaçlar net sitesi ve özellikle bu konu başlığınız bana yol gösterdi. Başarısızlıkla sonuçlanan denemelerimin nedenini öğrenip bunları düzelttim ve sonuçlar hiç de fena olmadı. 2008 yılının Mart ayında yaklaşık 25-30 metrekarelik bir alanda bakla, marul, ıspanak, semizotu, bezelye, soğan ekerek başladım. Baklalarımdan mevsimi olmadığı için pek verim alamadım ancak bezelyelerim çok iyi oldu, komşulara dağıttım, kendimiz yedik ve de buzdolabına bile koydum :) Ancak yeni başladığım için belki de bahçem karmakarışık olmuştu. Bezelyelerimin arasındaki semizotlarım bezelyelerim büyüyünce tabii ki gelişemediler. Bu yaz domates, biber, salatalık, patlıcan, bamya, mısır yetiştirmeye çalıştım ve ürün de aldım. Hergün onların gelişimlerini izledim. Sizin deneyimlerinizden yararlandım. Çok teşekkürler paylaşımlarınız için. Ellerinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık...

meraklı
19-12-2008, 08:37
[QUOTE=limon;285713]Marul konusunda kararsız kaldım. Ben marul tohumunu baharda ekiyorum. Bu mevsimde ektiğim tohumlar kışa dayanıklı kıvırcık türleri ki bunların içinde göbek salata (atom denilen) da var. Ama ben sonbaharda marul tohumu (kaşık marul dediğimiz) ekmedim hiç. Sanki olmaz gibi kalmış aklımda??

Sevgili Limon size bir sorum olacak cevaplayabilirseniz sevinirim:
Şu an bahçemde marul, dereotu, tere, roka, soğan, sarmısak, bakla, bezelye, çilek, karalahana, pırasa, brokoli, karnıbahar, ıspanak, maydanozlarım var. Marulları seyrelttim, maydanoz, tere, roka, dereotları da büyüdüler. Ancak havalar çok soğuduğu için dereotlarım, maydanozlarım ve terelerimde sararmalar var. Yeşilliklerimin üstünü örtmesem tamamen bozulurlar mı? Önümüzdeki hafta soğuklar ve kar da geliyor :)
Bu arada brokolilerim çok güzel oldu sürekli kopartıyorum ve yenileri fışkırıyor!
Pırasalarım ve rokalarım da çok güzel oldu.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler!

limon
19-12-2008, 11:56
Öncelikle güzel yazınız için teşekkür ederim. Çok acemi olarak başladığım bu zevkli uğraşımın merak uyandırması ve yol göstermesine çok sevindim. Benim de bahçede en çok zevk aldığım bölüm Sebze Bahçem. Büyüyen sebzelerle yemekler pişirip, salatalar yapmak, eşle dostla paylaşmak... işin en güzel tarafı.

Şimdiye kadar yetiştirdiğim kış sebzeleri kar da yağsa don da olsa, üstlerini örtmeden hiç zarar görmediler. Hatta ilk sene bir sabah kalktığımda tamamen donmuş kıvırcıklarımı görünce hepsi ziyan oldu sanıp çok üzülmüştüm. Buzluktan çıkan sebzeler gibi pörsüyeceklerini düşünmüştüm. Ancak öğlene doğru baktığımda don tamamen çözülmüş, sebzelere ise hiç bir şey olmamıştı. Bu kış bahçemde 4. kışım, şimdiye kadar hiç bir kış sebzem, üzerlerini örtmediğim halde donup ölmedi. Dereotları ve Maydanozlarda sararmalar olabiliyor ama bahara doğru havaların ısınmaya başlamasıyla bir haftada hepsi kendine gelip yeşillenip boylanıyorlar. Maydanozun tepelerini kesebilirsiniz, Tereyi de aynı maydanoz gibi keserseniz 10 günde eskisinden daha güzel olduklarını göreceksiniz.

Sararmalarının bir sebebi de çok sık olmaları olabilir mi? Eğer çok sıkışıklarsa seyreltme yaptıktan sonra budamalarını yaparsanız kısa zamanda keyiflendiklerini göreceksiniz. İsterseniz bu önerimi önce birazında deneyin, işe yaradığına karar verirseniz tamamında uygulayın.

Pırasayı tohumdan mı yetiştirdiniz? Eğer tohumdan Pırasa yetiştirip başarılı olabildiyseniz her sebzeyi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz demektir :) (Bana da geçen sene köydeki çiftçi arkadaş böyle demişti)

Fotoğraf makinanız varsa sebzelerinizin fotoğraflarını çekip ekleyebilir misiniz?

meraklı
19-12-2008, 12:52
Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız. Çünkü üzerlerini örtmek - açmak bayağı zorlayabilirdi beni.

Maydanozlarım, terelerim ve dereotları çok da sık değil sanırım soğuktan zarar gördüler. Çünkü geceleri sıcaklık bayağı düşüyor. Bir da marullarımı da seyreltmiştim. Onlar da da aynı sararmalar olunca bu şekilde düşünmüştüm. Ben daha işin başında sayılırım. Resimlerini çekip yolladığımda sizin de fikrinizi almak isterim. Geçen sene Mart ayında diktiğim rokalar hemen tohuma kaçmıştı sıcaklardan. Ben de yetiştiremediğim için üzülmüştüm. Ancak bu rokaların tohumları eylül ayında kendiliğinden çıkınca beni çok sevindirdi. Yeni attığım tohumlar olana kadar onlar bana yetti de arttı bile çok bereketli -sizinde daha önceki yazılarınızda belirttiğiniz gibi- yapraklarını kopardıkça daha da güçleniyorlar.

Yaza doğru pırasa tohumlarını bir kaba ekmiştim. Ama onları maalesef kaybettiğim için Eylül ayında fideciden pırasa fideleri alıp ektim. Keşke fazla ekseymişim diye hep hayıflanıyorum:)
Belki bu seneki denememde başarılı olabilirim ne dersiniz?

maviyeşil
22-12-2008, 13:32
Pazılar
51282[/QUOTE]

Pazılarınız çok güzel görünüyor. Bende 1 hafta önce pazı tohumlarımı ektim. Ne kadar sürede sizinkiler gibi olur merak ettim.

berduray
22-12-2008, 13:37
Valla onlar kendi kendilerine oluyor.,

3-4 sene önce kazara biraz tohum ektim, tazeleri yedik, 1 kök tohumluk bıraktım.

O zamandan beri kendi kendine sürekli çoğalıyor eşe dosta söküp söküp veriyorum. Yağmurlar güzel gidince daha da çoşuyor.

Endişelenmeyin bir haftaya olur.

meraklı
14-01-2009, 10:12
Bahçemden resimler...

meraklı
14-01-2009, 10:15
Maydanozlar iyi durumdalar ancak dereotları sarardılar ve kötü görünüyorlar. Umarım düzelirler.

meraklı
14-01-2009, 10:21
Madydanozlar

meraklı
14-01-2009, 12:31
Bu arada resimleri bilgisayara aktarmada bir problem yaşadığım için biraz gecikti. Sevgili Limon, havalar bayağı soğuk gidiyor. Bahçeme soğukların etkilerini - genelde sıcaklıklar özellikle geceleri eksilerde hep - inceliyorum. Yukarıdada bahsettiğim gibi dereotlarım - resimde net değil ama - bayağı bi kötü oldu, marullarım biraz sarardı, ama onun dışındakiler gayet sağlıklılar :)

Şu anda bahçemdeki diğer sebzelerin resimlerini yüklemeye çalışıyorum ancak hata veriyor. Sanırım bir yerde hata yapıyorum. Ama üstteki maydanozları yükleyebilmiştim?

meraklı
14-01-2009, 12:38
Baklalarım sabahları buz tutmuş bir şekilde pörsümüş yapraklarıyla bayağı kötü görünse de gündüz kendilerine gelip böyle görünüyorlar.

meraklı
14-01-2009, 13:12
Karnıbahar ve brokolilerimin resimleri. Üzerinde sebzesi olan brokolilerimin resimleri hata veriyor onları yükleyemedim. 0156 nolu resimdeki brokolim tohumdan yetiştirdiğim brokolilerden.

limon
21-02-2009, 13:07
Malum sebeplerden dolayı uzunca bir süre bahçemle ilgilenemedim. Gerçi bu sıralar da havalar çok soğuk yine ilgilenmiyorum. Ama daha önceden ektiğim baklalarım aynı sizinkiler gibi olmuşlar meraklı. Bezelyeler de yeşillenmeye başlamışlar ama bezelyelerin tüm yeşil kısmını ya tırtıllar ya salyangozlar yiyorlar. Bezelyeleri bu sene buzluğa atarım diye o kadar da çok ekmiştim ki. Baktığımda hiç o kadar da çok fide göremiyorum. Ya yeniliyorlar ya da hepsi çıkamadı. Sağlık olsun...

Brokolilerin ilk hasadını yapmıştım şimdi yan dallardan sürenler büyümeye çalışıyorlar.

Terelerle rokalar yağmurla daha da coştular.

maviyeşil
21-02-2009, 14:23
Sevgili Limon bende de aynı dert, baklaların yapraklarını birşey yiyiyor sürekli. Az bişeyde değil üstelik, koca yaprağın yarısı yok :( Yaprak biti olabilir diye sitedeki arap sabunlu tarifi yaptım ama bakalım faydası olacak mı?
Bezelyeyi aynı düşünceyle ben de çok ekmiştim. Çoğu çıktı ama hala yeni yeni çıkanlar var, sanırım sizinkilerde çıkmaya devam eder.

berduray
21-02-2009, 14:38
Yaprak biti yaprağın yarısını yemez, uçtan oluşan yeni sürgünlerin tam göbek kısmına zarar verir, daha doğrusu kıtır kıtır yemez, özsuyunu emer yaprak iki günde sararır, ölür.

Yaprağı yiyen mutlaka salyangoz ya da tırtıldır. Tırtıl çok iyi kamuflaj ustasıdır, yaprak arkalarına saklanır, salyangoz ise gece avcısıdır, el ayak çekilince çıkar sabaha dek karnını doyurur kaybolur.

Salyangoz için bira formülü vardı, onu deneyebilirsiniz. Toprak hizasında bir kutuda, gömüyorsunuz kokusuna gelip, içine düşüp, boğuluyorlar.

Aslında yaprakları yemesi çok önemli değil, bu baklaya zarar vermez, oluşan baklalarınız yeniyorsa o zaman tedbir alırsınız.

maviyeşil
21-02-2009, 14:41
Bilgiler için teşekkür ederim Berduray. Benim de aklıma geldi sonradan yaprak biti olamayacağı ama ortada başka kimse yoktu :) Demek ki gerçekten iyi saklanıyorlar. Baklalar büyümeye devam ediyor, demek büyütecek bişey yok, sevindim valla.

malbman
21-02-2009, 15:55
Eğer tüm bitkilerin yaprakları talan edilmiyorsa, bırakın o salyangozcuklar da nasiplerini yesin arkadaşlar. Biliyorum o kadar emek verip, bir de üstüne merakla olmasını beklediğiniz meyvenin başına bir iş gelmesi sinir bozucu ama, meyvelerle ilgileri yoksa varsın bir kaç yaprak yesinler.

kahyanur
21-02-2009, 16:24
Bence de. Yazık salyongozcuklara. Bir kaç yaprak eksilirse bitki ölmez ama salyangozlar ölür.

limon
21-02-2009, 16:58
Ben yaprakların yenmesinden şikayetçi değilim. Hatta yaprakları yenilen sebzelerdeki delikler de rahatsız olmam, ilaçsız oldukları için daha keyifli tüketiriz. Ama bezelye fidelerindeki durum farklı, yaprak dışında toprak üstündeki tüm yeşil kısmı yiyorlar. Eğer bu mevsimde de varlarsa kesin kaplumbağaların işi diyeceğim. Tırtıl veya salyangoz işi değil gibi, biri veya birileri, kıtır kıtır toprak hizasına kadar afiyetle midesine indiriyor :) Yediğimiz sebzelerde ilaçlamadan kaçındığım için olanlara razıyım, herhalde bir kaç tane de bize bırakırlar diye düşünüyorum :)

berduray
21-02-2009, 18:03
Sineklik teliniz varsa fideleri çevirerek,sinekliğin kenarlarını, uçlarını toprağa gömerek, taşlarla sabitleseniz, bezelyeler kurtulur belki...

maviyeşil
22-02-2009, 10:52
Valla bir zararı olmayacaksa afiyet olsun yesinler bir iki yaprak :) Ama üzerinde siyah siyah birşeyler vardı ben onlardan şüphelenmiştim önce. Tırtıllar ve salyangozlar turp ve rokaları da tırtıklıyor :) Demek üzülecek birşey yok, iyi bari.

berduray
22-02-2009, 18:06
O siyah şeyler yuvarlaksa , salyangoz dışkısı olabilir, çok mideniz kaldırmazsa odun külünü bir süzgeçten eleyiverin fidanlarınızın üzerinden yiyemezler artık. Ama her yağmurdan sonra tekrarlamak gerek, ıslanmaya gelmiyor.

maviyeşil
23-02-2009, 09:47
Sevgili Berduray, anneme köyde siz ne yapıyordunuz böceklere karşı diye sormuştum. Annem de sizin gibi odun külü dök demişti, bir kere yaptım. Ama dediğiniz gibi yağmurdan sonra tekrarlamak gerekir. Yağmurda sürekli yağıyor, şimdilik böyle kalsın. Öyle rahatsız edici bir durumda yok zaten. Alıştım artık börtü böceğe, hatta solucanlara bile :(

Yardımlarınız için teşekkürler.

limon
09-03-2009, 13:05
Kışın fazla ilgilenemesem de, sebze bahçemi yabani otlar sarsa da, sebzelerim ürün vermeye devam ediyorlar. Yarısını biz yarısını tırtıllar yiyor :)
Baklalar büyüyorlar. Sevmeyen çoğunlukta ama biz çok seviyoruz.
66289
Brokolilerin ilk sebzelerini toplamıştım, bunlar ikinci parti. Buharda pişirip üzerine sarımsaklı yoğurtla ailedeki sevmeyenlere bile şifa niyetine yediriyorum :)
66290
Kırmızı Lahanaları çeşit olsun ekmiştim ama galiba olmayacaklar. Havaların ısınmasıyla yakında top top olamadan tohuma kaçarlar gibi geliyor. Bir daha ekmeyi düşünmüyorum.
66291
Karalaha ve Brokoli yapraklarını tırtıllar çok seviyor. Bu da "Demek ki çok faydalı bir sebze" diye düşünmeme sebep oluyor.

66292

Ispanak tohumu çok sayıda atmıştım ama çoğu çıkmadı. 2 yıllık tohumdu belki ondandır. Ama bu çıkanların lezzetini anlatamam. Aroması, Lezzeti pazarlarda satılanların en az 5 katı diyebilirim. Unuttuğumuz Ispanak kokusunu yeniden hatırlatıyor bize :)

66293

limon
09-03-2009, 13:16
Bezelyeler de boylanmaya başladılar.
66294

Dün bahçenin boş bulduğum bir köşesine Marul tohumu attım. Taze Soğan yetiştirmek isteyenler, arpacık soğanlardan alıp dikebilirler. (Benim bahçede olmuyor) Bugün Maydanoz ve Dereotu tohumlarından ekmeyi planlıyorum. Roka ve Tere zaten bol miktarda var hatta bazıları çiçek açmaya hazırlanıyor. Hemen tepelerini budalayıp, seyreltme yapacağım.

ufuk1255
09-03-2009, 13:44
bende bahçemde geçen sene domates diktim 10 tane fide bunlardan 16 tane domates topladım çok güzeldiler, be senede salatalık yetiştirmek istiyom salatalık tohumlarını ne zaman dikmeliyim,kıvırcık tohumu ne zaman dikilir saygılarla

limon
09-03-2009, 13:49
Kıvırcık tohumunu bu günlerde ekebilirsiniz. Salatalık için ay sonunu beklemekte fayda var.

Koyu yeşil
09-03-2009, 14:56
Harika görünüyorlar Limon, ellerine sağlık.

limon
11-03-2009, 17:43
Sağol Koyu yeşil.

Dün Marul tohumlarını bir köşeye serpiştirdim. Maydanoz ve Dereotu tohumlarını da bir an önce ekmem gerek. Geçen gün bir marketten küçük bir kutuda Acı Meksika Kırmızı Biberi aldım. Tohumlarını çıkarıp bir saksıya ektim ama çıkarlar mı bilmiyorum.

berduray
11-03-2009, 21:18
Marketten aldığınız biber ne şekildeydi Sayın Limon? Turşu, közlenmiş? Bu iki şıktan biriyse çimlenme ihtimali yok..

Ben şu ıspanaklara takıldım, tohumluk biraz fazlaca ayırsanız, biraz da bana düşerse çok sevinirim.

limon
11-03-2009, 22:35
Biberler serada yetişmiş taze kırmızı biberdi. O kadar acı ki kimse yiyemedi. Aslına bakarsan bu sıralar Tv de Amerikalı bir aşçıya takılmış durumdayım. Yemeklerinde devamlı taze Meksika Biberi kullanıyor. Biberin tohumlarını alınca acı olmadığını iddia ediyor. O kadar zevkli yemekler yapıyor ki... Ben de markette dolaşırken bu biberlere raslayınca alıp denemeye karar verdim. Ama o kadar acı ki kullanmak mümkün değil gibi :) Tohumlarını ektim küçük bir saksıya. (Yetiştirse ne yapacaksam ;), merak işte...) Beklemedeyim...

Ispanakların bir kaç kökünü tohumluk bırakırım. Sana da ayırırım tabii.

berduray
11-03-2009, 22:41
Teşekkür ederim şimdiden, benim bir tai biber sosum vardı, ondan yapabilirsiniz acılarla...Ekmeği bandırıp yemek bile çok zevkli, makarnanın üzerine de azıcık koyabilirsiniz.

Acıyı hafifletmenin bir yolu da limon suyudur, yiyeceğiniz kadar doğrayıp, bolca limonsuyu, azıcık ta z.yağı eklersiniz.

limon
19-03-2009, 14:04
Tohumlarını ayın 11'inde ektiğim Kırmızı Meksika biberi tohumları çimlenmeye başladı. Saksı 22 derece kalorifer peteğinin üzerinde duruyor, üzeri streç filmle kaplıydı çimlenme başlayınca üzerini açtım. Biber verir mi bilmiyorum, beraber göreceğiz :)
67731

MeyveliTepe
19-03-2009, 14:18
Sn.Limon, tabii ki biber verirler. Üstlerini açtığınıza göre her gün fıs-fıs gibi bir şeyle nemlendirirseniz iyi olur.

Sn.Berduray, geçen yıl size de gönderdiğim Tai Dragon cinsi biberleri kurutmuştum. Geçen hafta biraz tohum çıkarayım dedim. Çok değil sadece 3 biberden elimle tohum çıkardım. Sonra da iki kere bol su ve sabunla elimi yıkadım. Biraz sonra burnuma dokunmuşum, neye uğradığımı şaşırdım. Bütün gece burnumu bir yoğurt kasesine daldırmış olarak tuttum. Gece de eldivenle uyudum ne olur ne olmaz diye. Tai'ler 75000 scovill idi. Kuruyunca tam acılık seviyesine ulaşmışlar. Bu yıl ayrıca Mustard Habanero cinsi tohumlar sipariş ettim. 500000 scovill imiş. Ne yapacaksam artık :)

limon
19-03-2009, 14:36
Önerinize uyacağım.

Bütün gece burnumu bir yoğurt kasesine daldırmış olarak tuttum. Gece de eldivenle uyudum ne olur ne olmaz diye.

Beterin beteri varmış... :) (Gülmekten gözlerimden yaş geldi, çok yaşayın)

berduray
19-03-2009, 15:13
. Bu yıl ayrıca Mustard Habanero cinsi tohumlar sipariş ettim. 500000 scovill imiş. Ne yapacaksam artık :)

Hiçbirşey yapamazsanız ben buralardayım, Sayın Meyvelitepe, sizin yerinize ağlaya ağlaya , sizi yadederek yerim.(Güzel haber diye buna derim işte):p

Tailerin kurumuşu tarhana çorbasında nefis oluyor, sıcak sıcak iç, ondan sonra çık kara oyna...

Keşke Selahattin Bey gibi ameliyat eldiveniyle, teknik bir şekilde çalışsaydınız, o öyle yapmıştı, jalapenoları...

Tekrar geçmiş olsun...

MeyveliTepe
19-03-2009, 16:13
Teşekkür ederim. Yeşilken bu kadar acı değillerdi. Kuru fasulye tenceresine bir tane atmak yetiyor. Önce kulak kepçeleri, sonra tüm gövde ısınıyor. Üstelik insanın ağzını, dilini yakmadan. Tuhaf bir acı.

Selahattin hocam tecrübeli. Başına gelmiştir belki daha önce :))

ciceksever70
21-03-2009, 19:06
Ben de iki gün önce ilk roka tohumlarini attim ancak ertesi gün kar yagdi. Umarim zarar görmezler. Ayrica evde de domates tohumlarini cimlendirmeye basladim. Digerleri icin Mart sonunu bekliyorum cünkü buralara hala ilkbahar gelmedi.

limon
26-03-2009, 14:42
Dışardaki kış soğuğuna inat camın önündeki biberlerim hızla gelişiyorlar :)
69161

Koyu yeşil
27-03-2009, 11:13
Meyvelitepe'nin eldivenle uyumasına çok güldüm. Ben de 6 çeşit acı biber çimlendirdim. Ne kadar acı olduklarını bu yaz test edip göreceğiz. Acısı kesmezse size başvururum sevgili Limon.

limon
29-03-2009, 18:19
Tamam Koyu Yeşil :)

Bu bahar havanın ısınacağı yok, domates ve kırmızı biber tohumlarını da içerde çimlendirmeye karar verdim ben. Hava ısınır ısınmaz dışarıya çıkarırım. Dün gece hava sıcaklığı 2 dereceydi.

Enteresan sebzelerden oluşan arkadaşımızın hediyesi Tohum Bohçasından çıkan tohumları da (kabaklar hariç) ekmiştim. Dışardalar ama onlar ı da içeriye alacağım. Kabakları direkt yerlerine ekmeyi tercih ediyorum. Saksıda çimlendirip yerine geçirdiğimde pek randımanlı olmuyor. Hrr yıl denememe rağmen bir kilo bile toplayamadığım Taze Fasulye yi bu yıl ekmemeye karar verdim.

Bu yıl düşündüğüm sebzeler; Çeri, Pembe Domates, Salatalık, Yemeklik Kabak, Bezelye(kışın ektim), Bakla (Kışın ektim yarım metre boylandılar), Bamya, Kırmızı Biber, Yeşil Biber, Dolmalık Biber, Kavun-Karpuz (küçük olsalar da çok sevimli ve lezzetli oluyorlar)...

Bir de Tohum Bohçasından çıkanlar...

ciceksever70
29-03-2009, 19:22
Sevgili Limon, burda ilkbahar Mayisa kadar soguk gectigi icin insanlar bir cok sebzeyi evde cimlendiriyorlar. Bu sene domates, salatalik,kabak,misir, salata ve bilumum cicek tohumlarini ektigim bardaklardan evde yürüyecek yer kalmadi. Domatesler hizla cimlendi umarim ayni oranda verimliolurlar. Fasülyeden verim alamamaniza üzüldüm. Gecen sene biz üc siriga diktigimiz 10-15 fidandan kilolarca fasülye topladik tüm acemiligimize ragmen. Sizin gibi bir usta yilmamali diye düsünüyorum. Ben bu yil domates, kabak ve salataligi ilk kez deniyorum. Bakalim sonuc ne olacak? Babamin Istanbul dan gönderecegi bamya tohumlarini da sabirsizlikla bekliyorum cünkü burada bulamadim.

maviyeşil
31-03-2009, 09:28
Sevgili Limon yaptıklarını zevkle takip ediyorum. Benim baklalar çiçeklendi, ne zaman ürün verir bilmiyorum. (İlk denemelerim) Bezelyelerim de seninkiler kadar. Onlar ne zaman olmaya başlar sence?

69815 69816

69817 69820
Marulları senden öğrendiğm gibi bağladım. Gerçekten çok faydası oluyor.

69818
Bunlar da brüksel lahanalarım :)

mandalina
31-03-2009, 15:48
Başlıklarda aradım sorunuma yanıt burada bulabileceğim için buradan soruyorum.Tohumdan kıvırcık (salata) ektim yaklaşık 1 haftalıklar.Boyları bana biraz uzun gibi geldi.Resimleri yayınlıyorum.Bana bu konuda yadımcı olurmusunuz.Çimlendiklerinden beri sadece 2 yapralılar ve boylarıda çok uzadı bu normalmı ve bunların yaprakları ne zaman çoğalacak.Teşekkürler...

maviyeşil
31-03-2009, 16:08
Sevgili Mandalina bence de marulların çok uzamış. Daha çok ışık alacağı bir yere koy ve daha az sula bence.
69886 69887
İlk resimdeki geçen hafta çimlendi. İkinci resimdekini martın ilk haftası ekmiştim.

mandalina
31-03-2009, 17:25
Sevgili Mandalina bence de marulların çok uzamış. Daha çok ışık alacağı bir yere koy ve daha az sula bence.
69886 69887
İlk resimdeki geçen hafta çimlendi. İkinci resimdekini martın ilk haftası ekmiştim.

Maşallah ya seninkiler çok güzel olmuşlar.Benimkiler niye bu kadar ince ve çelimsiz duruyorlar anlayamadım.Ben onları bu sabah balkona aldım.Hatta günün belirli zamanlarında güneşte vuruyor üzerlerine.Düzelirler mi bu şekilde...? :(

maviyeşil
31-03-2009, 19:21
Bence onları sürekli dışarıda güneşte bırak ve sulama birkaç gün. Biraz gelişince asıl yerlerine şaşırtırsın. Umarım seninkilerde büyürler. Benim şimdi kocaman olan marullarımın başına neler geldi neler? Anlatsam gülmekten ölürsün. Eşim en sonunda 'Üzülme canım artık onlar içimizde yaşayacak, ne yapalım kader böyleymiş.' demişti. Ama kurtuldular.
69929

limon
31-03-2009, 20:02
Maviyeşil, çok güzel sebzelerin, eline sağlık. Bezelyeler yazın ürün verirler ama baklalar çok yakında verirler. Benim baklalar iki gündür havanın ısınmasıyla çok çiçeklendi. Bakla çok çabuk olup, biten bir sebze.

Lahanalar ve brokoliler çiçeklenmeye başladılar. Sonbaharda ekip tüm kış yediğimiz tereler ve rokalar da çiçeklenmeye başlayında söktüm, yeniden tohum atacağım. Bugün biraz daha dereotu tohumu attım. Enginarın bitkisi çok büyüdü, bu sene ilk ürününü verecek gibi geliyor.

Bunlar güzel ama bu arada sebze bahçemi feci saran otlardan da bahsedeyim. Her gün bir sonraki güne ertelediğim, çapalama ot temizleme işini bir an önce yapmam gerek. Yeni gelen gübreleri toprağa serip, karıştırmam gerek.

Bugün çeri domates ve kabak tohumlarını saksılara ektim. Kavun, Karpuz, Bamya vb.. direkt yerlerine ekeceğim tohumlar için bahçeyi bir an önce hazırlamam gerek.

Mandalina, senin fideler yetersiz ışıktan çok uzamışlar ve cılız kalmışlar. Bunlar olur mu bilmem ama eğer tohumun varsa başka bir saksıya tekrar ekip, direkt güneşi görecek dışarıda bir yere yerleştir bence.

Maviyeşil "Onlar içimizde yaşayacak", " onları midemize indireceğiz" le eşanlamlı mı? ;)

maviyeşil
31-03-2009, 20:16
Sevgili Limon yazacak ve soracak çok şeyim var sana :) Sondan başlayım, eşim içimizde yaşayacak derken marulların öldü, artık bunlardan birşey olmaz demek istedi. Ama marulları yaşattım sonunda.

maviyeşil
31-03-2009, 20:26
Benim baklalarım da çok çiçeklendi. Bir süre önce günlerce süren fırtınadan dolayı sağa doğru eğilmişlerdi, bir süre öyle kaldılar, yaprakları siyahlaştı. Sonradan toparladılar kendilerini ve çiçeklendiler. Bir yazında çiçeğinin güzel koktuğunu yazmıştın, koklamaya çalıştım ama beceremedim. Biraz daha açsınlar, tekrar deneyeceğim.

Ben bamya, börülce, salatalık tohumlarını acemilik heyecanı ile 16 martta ektim bahçeye. O günlerde hava çok güzeldi, aldandım hemen. Arkasından yağmurlar bir başladı, günlerce sürdü. Sanırım ümidimi kesmem lazım.

Domates, biber tohumlarını saksılarda kaç defa çimlendirmeyi denedim, beceremedim. En son mart başında tekrar ekmiştim. Domatesler çıktı ama biberlerden ses yoktu. Havalar ısınınca bir bir çıkmaya başladılar. Sabahtan akşama geliştiklerini gördüm bugün :)

ciceksever70
01-04-2009, 08:12
Arkadaslar buralarda hava sicakligi gündüz 10-15 gece de 5-10 arasi. Disarda bu sicakliklarda cimlendirebilecegim tohumlar hangileridir? Olan domates fidelerimi artik disariya cikarabilir miyim, yoksa daha beklemelimiyim? Sevgili Limon, kabak tohumlarini direk ekeceginizi söylediniz. Daha önce denediniz mi? Eger bu sekilde basarili sonuc aliniyorsa ben de denemek isterim cünkü evde cimlenen tohum bardaklarindan hareket edecek yer kalmadi.

mandalina
01-04-2009, 09:20
Bence onları sürekli dışarıda güneşte bırak ve sulama birkaç gün. Biraz gelişince asıl yerlerine şaşırtırsın. Umarım seninkilerde büyürler. Benim şimdi kocaman olan marullarımın başına neler geldi neler? Anlatsam gülmekten ölürsün. Eşim en sonunda 'Üzülme canım artık onlar içimizde yaşayacak, ne yapalım kader böyleymiş.' demişti. Ama kurtuldular.
69929

Dün güneşte kalmışlardı demişti ya.Akşam gittiğimde yaklaşık 30 tanesinden sadece 8-10 tane kalmıştı.Diğrleri hep eğilmişler.Anlayamadım neden böyle oldu.

meraklı
01-04-2009, 09:27
Ekim ayında ekmiş olduğum baklalarımın boyu 1 metreyi geçti yerlerini ve topraklarını çok sevdiler sanırım:) Baklalarım1.5 aydan beri çiçekteler ama hiç bakla oluşturmadılar. Yemek için sabırsızlanıyorum daha ne kadar beklerim sizce?
Her gün gidip bakıyorum.

Bir de öğrendiğim eğer yanılmıyorsam baklalar ve bezelyeler killi toprağı ve yine sitemizdeki taze soğan başlığından okudum taze soğan da severmiş. Bezelyelerim geçen yıl bol bol ürün verdi araştırınca bahçemdeki killi toprağın etkili olduğunu anlamıştım. Derin dondurucuya koyduğum bezelyeler hala bitmedi:) Bahçelerimizdeki topraktan en çok verim alabileceğimiz ürünler ekmek de önemliymiş.
Bahçedeki toprak o kadar killi ki kap kacak bile yapabilirsiniz. Su tutma kabiliyeti yüksek, verimli ama domates, biber salatalık gibi sebzeler için köklerinin gelişmesini engellediğini ve yeterice verim alamadığımı düşünüyorum. Onun için de bu yıl toprağa kumlu toprak ve gübre ile karıştırmayı düşünüyorum. Umarım işe yarar. Bu yıl çok tecrübeliyim ya:):) bakalım
Geçen yıl Mart ayında yazın dikilebilecek her çeşit sebze ve bal kabağı, kabak, karpuz, kavun küçücük bahçeye hepsini ektim:) Bazıları güzel oldu bazısı hiç büyümedi. Karmakarışık birbiri içine geçti hepsi. Ama benim için deneyim oldu:)

maviyeşil
01-04-2009, 09:54
Sevgili Mandalina bence boyları çok uzadığı için artık ayakta kalacak güçleri kalmamıştır. Güneşten etkilendiklerini kesinlikle düşünmüyorum.

meraklı
01-04-2009, 10:11
Bahçemde bahsettiğim toprakla ilgili işlerle uğraşırken evde de kiraz domates, biber çimlendirip fideledim.

Organik bahçecilik başlığı altında konuşulan kadife çiçeği ve fesleğenin domates ve biberlerle ekiminin faydalı olduğunu öğrendikten sonra kadife çiçeği ve fesleğen de fideledim. Bunları bu yıl deneyeceğim.

Onun dışında kına çiçeği, rudbekyalar ve değişik çiçeklerin tohumlarını saksılara attım. Evde fidelere yer kalmayınca bir kısmını da okula götürerek pencere önlerine yerleştirdim:) :)

Bu yıl pembe domates tohumları bulamayınca köyde oturan öğrencilerimden pembe domates tohumu istedim.

meraklı
01-04-2009, 10:28
Sn çiçeksever70 ben fideleri bir tepsiye yerleştirdim. Gündüzleri balkona çıkarıyorum. Dış ortama uyum sağlasınlar diye, geceleri de tepsiyle içeiye alıveriyorum. Az daha havalar ısınınca içeriye almayacağım. Yalnız 15 cm civarında olan 3 domates fidemi gece içeriye almadım. Sabah kalktığımda baktım hiç birşey olmamıştı. Sanırım bu 3 fideyi artık dışarıda bırakacağım.

maviyeşil
01-04-2009, 10:30
Meraklı, ben de okumuştum aynı yazıyı, sevgili üzüm bu işi iyi biliyor. Ben de domates fidelerimin yanına fesleğen ektim. Kadife çiçeği bulabilir miyim buralarda bilmiyorum.

Benim yeni çimlenen domates ve biberlerim dışarda, durumları iyi gözüküyor. İçeride bir kaç kez yetiştirmeyi denedim. Çimlendikten sonra güneş görmedikleri için ölüp gittiler. Ben de bu sefer dışarda bıraktım hep.

meraklı
01-04-2009, 10:34
Sn Limon daha önce pırasa tohumlarını Nisan ayında bahçeye atacağınızı söylemiştiniz. Bu konuda resimler koyarak pırasayı tohumdan nasıl yetiştireceğimiz konusunda bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Geçen yıl bir kaba hevesle pırasa tohumlarını attım ve 20 cm kadar oldular. Sonra da sararmaya başladılar. Meğer bunların üst kısımlarından kesersem gövdeleri kalınlaşırmış. Bunun gibi bilmediğimiz noktalar varsa yardımınızı bekliyorum.

mandalina
01-04-2009, 10:46
Peki arkadaşlar bu fidelerin gelişim sürelerinde daha sağlıklı ve sağlam olmaları için herhangi bir besin takviyesi varmıdır acaba (sıvı gübre v.b.)

meraklı
01-04-2009, 10:46
Sn Maviyeşil fidelerimi önce içeride ama güneş alan pencere önlerine çimlendirdikten sonra yerleştirdim. Böyle de yer sıkıntısı oluyor ama fideler iyi gelişiyor. Havalar ısınınca da gündüzleri dışarıya çıkarmaya başladım.

İzmir şimdi ne güzeldir, özledim. İzmir'i bilirim, fesleğen tohumunu Kemeraltında, Kızlarağası hanında çiçekçiler ve tohum satan dükkanlardan temin edebilir ya da kipa, koçtaş gibi marketlerden de alabilirsiniz. Komşularınızda da olabilir belki ? Şimdi orada olabilseydim Hisarönünden, yazlık soğanlı çiçeklerden alırdım ama artık oraya gelince bakarım ekleyeceğim.

meraklı
01-04-2009, 10:50
Sn Mandalina aslında sağlıklı fideler ve özellikleri ile ilgili Sayın Mine Hanımın bir başlığı var daha önce okuduğum ama fide yetiştirmek ile ilgili kısımda yanlış hatırlamıyorsam oraya bakabilirsiniz.

maviyeşil
01-04-2009, 10:52
Meraklı, fesleğeni fide olarak aldım pazardan ama kadife çiçeğini sormadım, unutmazsam bu hafta pazardan almayı düşünüyorum. Şimdi Kızlarağasına gidip saatlerce incelemek, gezmek vardı ama malesef ben de uzaktayım merkezden.

Mandalina, sen marul tohumlarını yeniden ek, dışarıda bırak, çimlendikten sonra az sula, bak besine gerek kalmayacak, nasıl büyüyecekler.

meraklı
01-04-2009, 11:00
Sn mandalina sorunuz sanırım marul fideleri ile ilgili.
Ben de marul tohumlarını saksıya atıp kendim suladığıma aynı sorunu yaşadım. Ve siteden öğrendiğim ve daha sonraki denemelerimden çok az su bol güneş istediklerini anladım. Marul tohumları toprakta görününce gerçekten az sulamak lazım yoksa çok uzayıp cansız oluyorlar. Susuzluktan pek ölmüyorlar ama aşırı sulayınca hiç olmuyor. Benim bahçeye attığım tohumlar yağmurdan yağmura sulanıyor ve çok güçlüler.

mandalina
01-04-2009, 12:31
Öncelikle marul fideleri evet ama mesela karanfillerimde 1 haftadır sadece 2 yapraklı duruyorlar neden böyle.Boylarıda uzun olduğu için diplerine biraz daha tof ilave ettim.
----Domateslerim filizlendi şimdilik boyları normal sanırım fakat sitede resimlerini gördüğüm yeni filizlenmiş domates fidelerinden daha küçük duruyorlar.Bunlarda ölmez değilmi
----Bir sorum daha var az sudan kasıt nedir.Günde 1 kere mi veya ne kadar aralıkla sulama yapılmalı çimlenen fidelere...?

ciceksever70
01-04-2009, 12:31
Yanit icin cok tesekkür ederim. Ancak ben bu yil bir tepsiye sigmayacak kadar cok tohum ektim. Bu resimdeki cherry domateslerim acaba daimi saksilarina gececek kadar olmuslar mi yoksa daha erken mi? Domates konusunda cok acemiyim. (Bir cok tohumu bu yil ilk kez ektigim icin...) Gecen sene öylesine saksiya ativerdigim ve sasirtmadigim cherry domateslerden bile yaz boyunca 15-20 tane alinca heveslendim bu yil paket paket ektim.

meraklı
01-04-2009, 12:38
Sn Maviyeşil bahçenizde yetiştirdiklerinizi gördüm. Marullarınız çok güzel büyümüşler. Kıvırcık marul türü ekmiş miydiniz bilmiyorum ama sanki bana kıvırcıklar daha lezzetliymiş gibi geliyor, isterseniz bir deneyin.

Ben bu yıl bir de 10 kök brokoli ektim. Bu kış hiç brokoli satın almadık. Ayrıca buzluğa da koyuyorum. Eğer brokoli sevenler varsa yazın tohumları ekmeniz gerekiyor. Bir kök brokoli çiçeklerini kopardıkça tekrar tekrar çiçek veriyor. Brokoli başlığında da geniş bilgi yer alıyor.

meraklı
01-04-2009, 13:39
Sn çiçeksever70 tepsi derken kocamaan yuvarlak sini deriz biz onlardan :)
Hepsi de sığmadı ama taşımada bir kolaylık sağlıyor bana.
Resimdeki domateslerinizi şaşırma zamanı gelmiş. Toprağını suladıktan sonra o iki yaprağından nazikçe tutarak çıkarıp -ben pet bardaklara fideledim- yerine alabilirsiniz. Yalnız fideler biraz uzunlar sulamayı daha da azaltmak gerekiyor. Boyları uzun gövdeleri ince. Şimdiden itibaren toprağı nemli ama ıslak olmayacak şekilde sulamak gerekiyor.

Bir sorum daha var az sudan kasıt nedir.Günde 1 kere mi veya ne kadar aralıkla sulama yapılmalı çimlenen fidelere...?
Sn Mandalina az sulamak derken ;
Bildiğim, domates fidelerinin gövdeleri bu şekilde güçlenecek, moraracak ve gövdeleri 1 cm kalınlığına ulaşana dek çok çok az sulamanız gerekli. Hep bize fazla sulamamışız gibi geliyor değil mi? Ama ihtiyaçları bol güneş az su aslında
Fidelerinizi kontrol edin kendilerini salmaya başladıklarını gördükçe sulamak iyi olacaktır sanırım. Benim 15 cm kadar olan domates fidemin yaprakları kendini aşağıya doğru sarkıtınca su istediğini anlıyorum. Bazı günler çok güneşli olunca daha çok su isteyebiliyorlar her gün kontrol edilmeli.

Daha tecrübeli üyelerimiz, eksiğim ya da yanlışlarımı düzeltebilirlerse sevinirim.
Ben pet bardaklardaki fidelerime günde/bazen 2 gün arayla birkaç damla avucuma aldığım suyla vererek suluyorum. Bugün baktım biraz daha azaltmam gerekiyor, arada kaçırmışım sanırım. Su damlalarını köküne doğru damlatıyorum.

Domateslerim filizlendi şimdilik boyları normal sanırım fakat sitede resimlerini gördüğüm yeni filizlenmiş domates fidelerinden daha küçük duruyorlar.Bunlarda ölmez değilmi
Sn Mandalina domateslerinizin resmini koyabilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Bol güneş alan yerde dururlarsa ve sulamayı da ayarlayabilirseniz yaşayacaklardır.
Tohum çimlendirme ile ilgili fide yapma ve şaşırtma ile ilgili başlıklarımız var ama ben link vermeyi henüz bilemiyorum. Onları okursanız yardımcı olacaktır.
Bol bol domateslerini görürsünüz dilerim.

mandalina
01-04-2009, 14:02
Sn meraklı sorularıma yanıt verdiğin için teşekkürler.Ben yarın filizlenmiş domateslerimin resimlerini koyarım.

ciceksever70
01-04-2009, 18:20
Sn merakli cok tesekkür ederim. Domateslerimin bir kac yaprak cikarmis olanlarini bugün büyük bir saksiya aldim. Aslinda cok az su veriyorum hem de fisfisla ama o kadar günessiz günler yasiyoruz ki diger cimlenen ürünlerim de günessizlikten ölecek diye cok korkuyorum.

mandalina
02-04-2009, 12:49
Öncelikle marul fideleri evet ama mesela karanfillerimde 1 haftadır sadece 2 yapraklı duruyorlar neden böyle.Boylarıda uzun olduğu için diplerine biraz daha tof ilave ettim.
----Domateslerim filizlendi şimdilik boyları normal sanırım fakat sitede resimlerini gördüğüm yeni filizlenmiş domates fidelerinden daha küçük duruyorlar.Bunlarda ölmez değilmi
----Bir sorum daha var az sudan kasıt nedir.Günde 1 kere mi veya ne kadar aralıkla sulama yapılmalı çimlenen fidelere...?

filizlerimin durumu:

meraklı
02-04-2009, 20:20
Sn Mandalina, domatesleriniz sağlıklı görünüyorlar, bol ürünlerini alırsınız umarım:)

limon
02-04-2009, 21:33
Ne güzel, bahar gelince konu hareketlenmiş :)

Kabak tohumunu direkt yetiştireceğim yere ekiyorum. Ya da tek tek küçük saksılara ekmek gerek, domates, biber gibi fideyi topraktan söküp yerine dikince pek tutmuyor.

Pırasa tohumu sadece bir kez ektim, aynı taze soğan tohumu gibi oluyor. Tepelerini arasıra kesmek gerekiyor. Pırasa fidelerini şaşırtmayı bir yerde fotoğrafla anlatmıştım ama bulamadım. Bu sene işlerim yoğun olduğundan tohumunu ekmekle uğraşamayacağım, belki sonbaharda fidesini alıp dikerim.

ciceksever70
03-04-2009, 16:48
Eyvah üc adet kabak tohumunu bardaklara ekmis bulundum. Cok da güzel büyüyor fideler simdi hemen bahcede onlar icin hazirladigim yere diksem olur mu acaba?

limon
03-04-2009, 21:08
Acele etme bence. Esas yapraklarını çıkarıp, biraz büyütsün, o sırada hava da ısınır biraz, o zaman olduğu gibi köklerini ayırmadan, toprağını dağıtmadan geçirirsin.

ciceksever70
04-04-2009, 06:56
Cok tesekkürler Sn. Limon, siz bu konuda tecrübeli oldugunuz icin hep size yönelik soruyorum kusura bakmayin. Kabaktan baska direk topraga ektiginiz neler var acaba? Ben roka, pazi, maydanoz ve semizotunu direk bahceye attim gecen sene epey de bir ürün aldim. Acaba salatalik da kabak gibi direk olarak bahceye atilabilir mi? Gecen sene bir tane salatalik fidesi yaatabildim o da üzerine herhalde asiri yagmur yagdigi icin daha cicegi acmisken bozuldu. Bu yil branda altina kocaman bir yagmur suyu varili hazirladim domates, salatalik ve kabak icin onun icine ekmegi düsünüyorum.

limon
04-04-2009, 22:44
Rica ederim, 3 senedir (4 mü oldu acaba) deneye yanıla bir şeyler yapmaya çalışıyorum.

Ben biber ve domates dışında hemen hemen her sebze tohumunu direkt toprağa ekiyorum. Marul, kıvırcık ta dahil olmak üzere. Sonra şayet gerekiyorsa seyreltme ve şaşırtma işlemlerini yapıyorum. Direkt toprağa ekilen fideler, dış hava koşullarında daha geç büyüyorlar ama daha sağlıklı ve dirençli oluyorlar diye düşünüyorum.

ciceksever70
05-04-2009, 07:37
Bu habere cok sevindim ben de paketlerde kalan tohumlari direk topraga ekeyim o zaman cünkü evde cimlendirmek gercekten zor oluyor. Kabak ve salataliklarin paketlerinde direk bahceye ekecekseniz Mayis ortasini bekleyin diyor bana biraz gec bir tarih gibi geldi kararsiz kaliyorum o yüzden.
Domatesi yine beceremeyecegim galiba cimlenen fidelerden bazilari dün dibinden kopup düsmüs.

ciceksever70
07-04-2009, 20:30
Cehaletimi bagislayin lütfen ama kabakla ilgili aradigim detayli bilgileri bulamadim. Yemeklik kabagi salatalik gibi siriga asmam gerekiyor mu ve üzerini kapatmazsam yagmurdan bozulma tehlikesi var mi? Tesekkürler.

limon
08-04-2009, 12:11
Ben asmıyorum, yerde uzayıp gidiyor. Üzerini de kapatmıyorum. Sadece sonbahara doğru havalar serinleyip yağmur çok yağınca üzerindeki kabaklarda bozulma olabiliyor ama zaten o zamanlar sebzenin son günleri oluyor. Bahar ve yaz dönemi boyunca hiç sorun olmuyor, çok arsız ve sorunsuz bir sebzedir. Ürün verme hızına yetişemezsiniz, bir gün önce gözünüzden kaçan bir kabak ertesi gün dev gibi olabilir :) (Tıpkı salatalık gibi)
Sulanmayı sever. Ben tohum ekeceğim yeri önceden 60-70 cm çapta çukur olarak hazırlıyorum. Bu çukura 3 tane tohum atıyorum. Sıcak ve kurak zamanlarda, çukur kova gibi dolana kadar su dolduruyorum. Arada bir koyun gübresi takviyesi yapıp çapalıyorum. Her çapadan sonra daha da coşuyorlar.

Bu sene, normal yemeklik kabaktan biraz farklı olan komşumun verdiği Kıbrıs Kabağı tohumundan ektim. Bir de bir arkadaşımızın hediye ettiği sarmaşık tip upuzun olan kesip kesip tüketilen kabak türünün tohumlarından ektim.

Gülüm
09-04-2009, 00:38
Sevgili Limon; sebze bahçenizin resimlerini gördüm ve merak ettim. Sebzelerinizin kenarlarına kullandığınız yeşil bordürlerin adı ne ve nerelerden temin edebiliriz? Benim bıcırıklardan korumak için baya hoşuma gitti. Cahil olmak zor ne yaparsınız?

aykutince
09-04-2009, 09:31
Arkadaşlar 3-4 yıldır uğraştığım balkon tarımı, bende hastalık ve bağımlılık haline geldi. şu an sanırım

23-25 çeşit domates
10 çeşit biber
2 çeşit salatalık
2 çeşit çilek
1 kiwano
1 süs kanunu
3 süs kabagı
10-15 kadar fındık turp
1 saksı roka
2 saksı sardunya

1 adet mandalina
1 adet bodur elma
1 adet bodur kayısı( dibinde ekili maydanoz ve dereotu )
1 adet etobur bitki (cinsini bilmiyorum küçük siyah sinekleri yesin diye aldım:))
5 çeşit mum çiçeği çeliği paul beyden sipariş etmiştim ama henüz tutmadılar.

ile çeşit bakımından çıldırmış durumdayım. Aranızda psikiyatr var ise yardım isteyecektim:)

malbman
09-04-2009, 09:35
Göndereceğim Red Robinleri saymayı unutmuşsun sevgili aykutince:p:p Sanırım bu hastalığın tedavisi yok. Öyle psikiyatr falan çare olmaz:D:D

limon
09-04-2009, 12:53
Gülüm, Yapı marketlerde çeşitleri satılıyor. Hatta saksı, çiçek bölümleri olan normal marketlerde de görüyorum bazen.

Keyifli hastalık :) Bu sene ben de sayıyı az çeşidi bol tutmak istiyorum. Geçen yıl çok domates dikmiştim. Diğer sebzelere pek yer kalmamıştı. Bu yıl geçen yıl domates yetiştirmediğim küçük kısma domates dikeceğim, geçen yıl domates diktiğim kısımda ise geçen yıl tek kök olan şimdi 7-8 kök olan Enginarlar var. Kavun, Karpuz, Kabak, Çeşitli Biberler, Bezelye, Taze Fasulye, Dev Bamya tohumlarını ektim. Enteresan sebze tohumlarını kaplara ektim çimlenince onları da geçireceğim. Salatalık tohumu alıp ekmem gerek veya fidesini alabilirim.

Bunların dışında 20 ye yakın çeşit çiçek tohumu ektim.

aykutince
09-04-2009, 14:34
Nasıl salatalık düşünüyosunuz. Elimde yanılmıyorsam fazla market more olacak fazla değil ama ekersen birazını postalarım size.

limon
09-04-2009, 15:18
İsterim, teşekkür ederim. Adresimi yazıyorum.

limon
16-04-2009, 14:31
Tohumlarını ektiğim Marullar şaşırtma yapılacak kıvama geldiler. Fotoğrafta da çok yakışıklı çıkmışlar :)
73038

h_dogan
16-04-2009, 19:45
Çok güzel görünüyorlar Adana'da artık olmazlar ama. Havalar ısınmaya başladı sapa kalkma dönemi geldi. :)

limon
16-04-2009, 21:19
Aslında burda da havalar aniden ısınırsa çiçeklenmeye ve acılaşmaya başlarlar. Yetişebilenleri yeriz yeter :)

h_dogan
18-04-2009, 15:41
Afiyet olsun. :)

doğa_29
19-04-2009, 06:56
Arkadaşlar domateslerim olmadı ama fesleğenim çıktı.Hediye gelen tohumlardan domates ve çok sayıda biberi ekeceğim.Bahçeme Gojiberryleri bilmiyorum ama onuda öğrnirim.Çok sayıda kabak tohumum var.Onlarıda bu yaz dikeceğim.

Normal yeşil sebzelerden.

Maydonoz,ıspanak,lahana,dereotu,nane,maydonoz ekECEĞİM.Hediye gelen mısır ve biberlerde dikilmelik yolda.Elimde çok fazla biber tohumu var bu yaz çok ürün alacağım gibi görünüyor.

limon
22-04-2009, 19:12
Bence bu saydıklarınızı ekmenin tam zamanıdır, fazla gecikmeden tohumları ekmek gerek.

Pazar günü dolaşırken rasladığım Salatalık ve Patlıcan fidelerinden 10 ar adet alıp diktim. Fasulyeler çıktılar bile her gün boyları uzuyor. Bezelyelerim çiçek açmaya başladılar. Baklalar bol çiçekteler ama henüz sebzelerini toplayamadım.

doğa_29
23-04-2009, 10:58
Benim marullar bu sene çok fazla oldu.Hatta kartladı bile arkadaşlara veriyorum.Artıyor.Dereotlarını toplayıp doğradım buzluğa koydum.Harika oldu.Limon,
Senden esinlendim ..

limon
23-04-2009, 15:30
Şahanesin, eline sağlık :) Erkenci davranmışsın, ürünleri almışsın.

Benim dereotları daha yeni yeni çıkıyorlar. Marullar da daha küçükler. Pazar günü 40 günde yenecek büyüklüğe gelen Kıvırcık türünün tohumundan attım. Sen yazınca hatırladım, 3-4 hafta önce Kırmızı Mısır tohumlarını da ekmiştim ama henüz bir kıpırtı yok.

h_dogan
23-04-2009, 16:41
Benim evin bahçesinde şimdilik sırık fasulye, balkabağı var yeni ekilmiş olarak. Diğerleri maydonoz, tere, marul (5-6 çeşit).

doğa_29
24-04-2009, 07:14
Balkabağım el büyüklüğüne geldi ama renkleşmedi.Dahada büyütmek istiyorum.

limon
25-04-2009, 23:04
Çok heyecanlıyım :) Enginarım ilk defa sebze verecek :)
74749

limon
30-04-2009, 11:55
Yabani otları topladıktan sonra seyreltme yaptığım havuçlar, tüm kış yerinde saydıktan sonra, yağmurun ve ılık havanın da etkisiyle birden gelişmeye başladılar.
75556

Fasulyelerle Mısırları yanyana ekmiştim, iki gün önce mısırlar hiç yoktu ortada, yağmurla beraber birden yeşerip, boylanmışlar.
75557

Bezelyelerim de çiçeklenmeye başladılar.
75558

Naneler de yağmurla beraber coştular.
75559

Bu da "Bakla Güzeli" :) Bu sene hemen her gün bir "Ağaç Kurbağası" na raslıyorum. Kurbağanın daha büyük boyutlu ve farklı fotoğraflarını galeriye ekledim.
75560

Yılmaz Yalçın
30-04-2009, 13:10
Merhaba Limon nasılsınız?Ben yeni üyeyim ve yazılarınızı büyük bir iştahla okuyorum..Evimin bahçesini yeni keşfettim bitki sevgisi sayesinde.Cehaletimi bağışlayın sorum olacaktı;15 metrekare bahçem var,ögleden sonra 15.00-17.00 arası güneş alıyor güneye bakıyor,koyun gübresi karıştırdım toprağıma ve şuan çapalı değil..
Bugün Eminönü'den ıspanak,kıvırcık,maydonoz,çilek tohumu aldım(ithal)..Şimdi bu tohumları direwk toprağa mı atacağım başka birşey yapmama gerek var mı(çapalama,üzerine toprak atma gibi)?

limon
30-04-2009, 22:00
Ispanak, Maydanoz tohumlarını direkt yetiştireceğiniz yere ekebilirsiniz. Ben şöyle yapıyorum; önce gübreli toprağı iyice belliyorum, tırmıkla düzlüyorum, hafifçe nemlendirecek şekilde sulamasını yapıyorum, tohumları çok sık olmamasına dikkat ederek serpiyorum, üzerlerine hafif nemli toprağı aynı tohum serper gibi ince tabaka halinde serpiyorum. 2-3 gün sulamaya gerek yok.

Tohumdan çilek yetiştirmeyi bilmiyorum. "Çilek" başlığında faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

Kıvırcık veya Marul tohumlarını da aynı yukardaki gibi ekiyorum ancak küçük bir köşeye. Fideler şaşırtma yapılacak büyüklüğe gelince esas yerlerine geçirmeden yine toprak hazırlığını yukardaki gibi yapıyorum, toprağı iyice suya doyuruyorum, fideleri daha sonra dikiyorum. 2-3 gün sulama yapmama gerek kalmıyor. Fideleri düzgün sıra halinde dikiyorum, fideler biraz büyüyünce fideler yüksekte kalacak şekilde oluklar açıyorum, sulamayı direkt kıvırcıkların köklerine gelecek şekilde değil de, oluklara (kanallara) bolca doldurarak yapıyorum.

Marullarda ve Kıvırcıklarda bu uygulamayı yaparken fotoğraflamaya çalışacağım. İki haftaya kadar yapmam gerekecek sanıyorum.

Güzel sözlerinize çok teşekkür ederim.

maviyeşil
01-05-2009, 17:29
75769
Baklalar yenecek büyüklüğe geldi.
75770
Bezelyeler baya büyüdü ama taneleri küçücük.
75771
Domatesler olmaya başlamış :)

maviyeşil
01-05-2009, 17:39
75774
Fasulyelerim
75775
Patates ve kişnişler
75777
Çileklerim

Bahçede soğan, sarımsak, yeşillikler, marul, kabak, salatalık, domates, biber... Yani yok yok :)

limon
01-05-2009, 19:41
Desenize "Yok birbirimizden farkımız" :)

İzmir daha sıcak tabii , sizin Domatesler gelişmiş, baklalar bezelyeler olmuş bile.

maviyeşil
02-05-2009, 09:12
Sevgili Limon ben baklaları 17 Aralıkta, bezelyeleri 15 Ocakta ekmiştim. Ondan sanırım erken oldular. Bu sene buralara bile yazın gelmeye niyeti yok, dün gece sağanak yağmur vardı.

Denize yakın ve yüksekte olduğum için çok rüzgar oluyor. Toprak sanki hiç sulanmamış gibi çatlıyor.

İtiraf ediyorum cherry domatesleri pazardan fide olarak almıştım yaklaşık bir ay önce:) Tekin Bey'den pembe domates tohumu almıştım, sadece birkaç tanesini büyütebildim. Onların durumu da daha kesin değil :)

Domates, biber, patlıcan ve çileklerimi fide olarak aldım.

ciceksever70
02-05-2009, 20:50
Sevgili Limon bugün kabaklarimi sizin sisteminizle ektim. Umarim iyi sonuc alirim. Sevgiler...

karagoz
03-05-2009, 19:30
bende en yakın sürede bahçe resimlerimi yayınlayacagım

limon
03-05-2009, 22:04
Çiçeksever, umarım iyi olur, yoksa tek suçlu ben olacağım :) Ben de yemeklik kabak tohumlarını bugün aldım, yarın ekmeyi planlıyorum.

Merakla bekliyoruz sn.Karagöz.

meraklı
05-05-2009, 08:56
Baklalarımı hasat etmeye başladım :)

maviyeşil
05-05-2009, 08:59
Afiyet olsun Meraklı :) Benim baklalarda oldu ama ben iç baklayı daha çok seviyorum, o yüzden bekliyorum.

Remzi Sarıoğlu
05-05-2009, 09:14
Baklanın üst taze yapraklarından salata yapabilirsiniz. Çok lezzetli oluyor. Nisan sonunda Babakale tarafındaki yazlığımda taze bakla yapraklarından yaptığım salatayı keyifle yedik.

tturt
05-05-2009, 09:31
Yazılanları bir süredir keyifle okuyorum. Bazen kendi tecrübelerimle örtüştüğünü görüyorum bazende yeni şeyler öğreniyorum. En güzel tarafı o kadar keyifli vede heyecanlı anlatımlar varki okudukça mutlu oluyorum. 2006 yılı bahar ayından bugüne bende sizler gibi aynı tutkuların esiri oldum geçen sene ve bu sene işi artık iyice abarttım. Değişik sebze ve çiçek tohumlarının çimlenmesini ve büyümesini görmek beni çok mutlu ediyor. Bizim yerimiz Sapancada malum kışları biraz sert oluyor. Bende bahçeyle Şubat sonundan Kasım sonuna kadar ilgilenebiliyorum. En yoğun gidebildiğimiz zamanlar Nisan-Ekim arası bu nedenle sizlerin büyük keyifle ekip, büyütüp yediği bazı sebzeleri yetiştirme şansım pek olmuyor. Yetiştirmeyi denediğim zamanlardada havalar ısındığından çok çabuk tohuma kalkıyor (marul,roka vb) Bu sene dere otu ve fesleğen deneyimim oldu tohumları havalarında soğuk gitmesi nedeniyle yaklaşık 3 hafta önce diktim geçen hafta itibariyle henüz çimlenmemişlerdi. Sanırım geçe soğuk oluyor o yüzden çimlenemediler. Ben daha çok domates çeşitleri, salatalık, biber çeşitleri, patlıcan, güvey feneri, pepino vb sebze ve meyveler dikiyorum bunun yanında nane, maydonoz,turp'da dikiyorum. Sebze için ayırabildiğim alan fazla olmadığı bize yetiyor. Bu sene minik marul, minik havuç, mink turp'da diktim bakalım nasıl sonuç alacağım. Diktiklerimin bir kısmını tohumdan çimlendirdiğim gibi bir kısmınıda fide olarak siteden temin ediyorum. Bunun yanında yine küçük bir alana bir çok bodur meyve diktim bilmiyorum iki yıl sonra orası ne hale gelir çünkü küçük bir alanda 10 bodur ağaç var meyvelerinide yiyoruz. Geçen sene özellikle güvey feneri tecrübelerimi sitedeki arkadaşlarla paylaşmıştım. Zaman zaman tecrübelerimi aktarıyorum. Çiçekler konusunuda bu sene bayağı abarttım buranın konusu değil onuda başka forumlarda paylaşırım. Buraya yazmasamda (bu ilk) yazılanları keyifle okuyorum. Bilgisini tecrübesini paylaşan emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Hazır yazmışken sizlerin bir fikrini almak isterim. Benim sebzelerin çoğu sırık özellikle seralardaki pepinoların düzeninden esinlenerek tahta direkler arasına ip gererek fideleri aşağıdan yukarıya uzatacağım bu iplere sardırmayı düşünüyorum ne dersiniz tecrübe edeniniz oldumu ? Herkese kolay gelsin umarım herkes emeğinin karşılığını alarak güzel lezzetli ürüner hasat edip yer.

maviyeşil
05-05-2009, 09:56
Baklanın üst taze yapraklarından salata yapabilirsiniz. Çok lezzetli oluyor. Nisan sonunda Babakale tarafındaki yazlığımda taze bakla yapraklarından yaptığım salatayı keyifle yedik.

Bu sene ilk defa pazarda satıldığını gördük annemle, çok şaşırdık.
Annemin konuyla ilgili yorumu:
"Bu İzmirliler aç kalmışlar, ne bulsalar yiyorlar"
İşin ilginç tarafı annem Aydınlıdır ve her türlü otu bilir, yer.

limon
05-05-2009, 17:02
Biz de Çanakkale'liyiz, teyzem çok sevdiğini muhakkak denememi söylediğinde denemiştim, yeşil salatayla karışık yaptım ama alışık olmadığımızdan olsa gerek biz pek sevemedik. Semizotu salatası gibi sarımsaklı yoğurtlu denemeyi düşünüyorum. Faydalıdır herhalde değil mi? Hani faydası yoksa boşuna zorlamayalım? :)

Tturt öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu sene ben de sıralı diktiğim Salatalık fideleri için sizin yazdığınız yöntemi ilk kez denemeyi düşündüm ama sonra buradaki sırıkları deviren rüzgarı düşününce vazgeçtim. Fideleri sırığa bir kaç yerinden bağlıyorum, daha sağlam oluyor. Ama bu işlerden çok anlayan komşum her zaman sizin yazdığınız gibi yapıyor. (onun yeri rüzgara karşı daha korunaklı)

maviyeşil
06-05-2009, 08:33
Arkadaşlar benim baklaların bazıları kökünden yere yattı, kırılmamış, baklalar büyümeye devam ediyor. Normal mi yoksa burda iki gündür fırtına vardı, ondan mı? Gerçi bir tanesi fırtınadan önce eğilmişti.

meraklı
06-05-2009, 10:47
Arkadaşlar benim baklaların bazıları kökünden yere yattı, kırılmamış, baklalar büyümeye devam ediyor. Normal mi yoksa burda iki gündür fırtına vardı, ondan mı? Gerçi bir tanesi fırtınadan önce eğilmişti.

Sayın Maviyeşil benim de baklalarımın bazıları yerlerde, ama sağlıklılar.

maviyeşil
06-05-2009, 13:18
O zaman normal, demek ki bir süre sonra ayakta duracak güçleri kalmıyor. Teşekkürler.

meraklı
06-05-2009, 14:53
Ben de baklayı ağzıma almıyordum. Ama annem geçen yıl öyle güzel yaptı kiii şimdi yapıp yapıp yiyoruz bu yemeği:)

Baklaların iç yapmamış taze olanlarını toplayın, onları biraz diri kalacak şekilde haşlayın, güzelce una buladıktan sonra kızartın, yanına biraz da patates kızartması:) Muhteşem bir tat Maviyeşil bir deneyin isterseniz.

meraklı
06-05-2009, 15:03
Bahçemden marullar. Geçen yıl yetiştirip tohumunu aldığım marullar bunlar.

limon
06-05-2009, 19:13
Geçenlerde şiddetli rüzgardan sonra benimkilerin de y arısı yere yatmıştı. Haftasonu bazılarını sopalara bağladım, bazılarının kök kısmına toprak doldurdum. Bir iki tanesi de kırılmıştı, koparıp attım. Hepimizin başına geldiğine göre demek normalmiş durum. Benimkilerde de Baklalar ufacık ufacık başlamışlar görünmeye. Hava güzel giderse bir haftaya ilk hasadı toplarım sanıyorum.

Meraklı, afiyet şeker olsun :)

maviyeşil
07-05-2009, 09:58
Hiç duymamıştım, ilginç bir tarif, yapayım bakalım. Ben iç baklayı enginarla pişiriyorum, çok güzel oluyor.
Toplayım bugün biraz. Darısı başına Limon :)

meraklı
07-05-2009, 16:07
Sevgili Limon size ve deneyen herkese afiyet olsun şeker olsun bal olsun (kızım bir ara öğrenmiş böyle diyordu:)

h_dogan
08-05-2009, 13:26
Burda da ayın 5'inde fırtına oldu her şey darmadağın oldu. Bunlar da benim renkli marullarımın şimdiki hali. Nerdeyse hepsi tohuma gidiyor. ;)

maviyeşil
09-05-2009, 08:30
Sayın Dogan siz tohumları biriktirin, seneye bize de yollarsınız. Ben özellikle kırmızıdan isterim :)

h_dogan
10-05-2009, 23:04
Hangi kırmızıdan?:D Resimde görülen marullarda 1 çeşidin 4 renk tonu var. Diğeri parçalı bir çeşit o da kırmızı. Bir de yeşillerin 5 çeşidi var. Yanlış hatırlamıyorsam bende 9 farklı çeşit var. :D Bir daha bakim de kaç çeşit var. :)

maviyeşil
11-05-2009, 11:44
Eeee napalım o zaman ben ayrım yapamadım, siz hepsinden yollayın bari :)